Zobacz pełną wersję : D750 oficjalnie i merytorycznie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
FotoJeronimo
30-07-2017, 19:06
Czytam o kolejnych testach Canona 6D mk. II. I nadal jestem zadowolony, że w grudniu 2015 podjąłem decyzję o zmianie systemu, kupnie D750 , nie kupowaniu 6D mk.I i nie czekaniu ma 6D mk. II.
I tego zadowolenia życzę wszystkim kolegom z nowymi migawkami :-). (moja jeszcze przed wymianą). no ja mam podobna sytuacje i podobne odczucia. Na razie jestem bardzo zadowolony ze zmiany sprzętu chociaż jak czytam o nowych akcjach serwisowych u Nikona to mnie krew zalewa. (nie chce wywoływać jakiejś burzy systemowych ... podzielam tylko zadowolenie kolegi). Dopóki nic się ze sprzętem nie stanie to należy się cieszyć z robienia zdjęć.... (patrz moja stopka :P)
Nowy software do d750 wyszedł, testowal ktos? ja mam wszystko najnowsze i na razie nie zauważyłem różnicy ;-)
W przyszłym tygodniu jadę fotografować perseidy to może odkryje te zmiany w trybie manualnym.
/EDIT
dobra nie sprawdzę trybu manualnego bo dopiero teraz doczytałem ze chodzi o obiektywy AF-P
Czy u kogoś z Was był problem z zakładaniem obiektywu? W sensie ciężko przykręca się obiektyw do korpusu, czuć silny opór. Przeszukałem forum pod tym hasłem i nic nie znalazłem. mi Nikkor 50mm f/1.8 G wchodzi bardzo cieżko, a obiektyw tamrona "normalnie" ;-)
Witam, może mi ktoś rozjaśnić czy to jest źle, że robiąc zdjęcia ze statywu, przez LV i wizjer, to te robione przez LV są bardziej ostre. Mikroregulacja pomaga, ale jednak dalej jest delikatna różnica na korzyść LV. Czy to normalne ? Obiektywy to N 85/1,8G i S 50/1,4. Aparat nowy
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Tak, to normalne. Mikroregulacja powinna pomóc, ale jej wartość może się różnić w zależności od odległości a nawet otworu przysłony.
Dziękuję za odpowiedz. Już myślałem że będzie potrzeba wysyłać do serwisu.
Zawsze robię zdjęcia w formacie RAW (NEF). Czasami RAW + Jpeg. Te surowe pliki często wyglądają świetnie na podglądzie na ekranie komputera. Po załadowaniu do Lightrooma program automatycznie odczytuje je ze standardowymi ustawieniami adobe i już niestety tak dobrze to nie wygląda. Trzeba dłubać podczas gdy plik prosto z puchy jest już bardziej niż zadowalający.
Jest jakiś patent do Lightrooma aby "widział" zdjęcia tak jak to robi aparat?
View NX chyba wczytuje ustawienia z puszki.
Tak w ogóle to mylisz pojęcia nie Lightroom wczytuje ustawienia ADOBE tylko kasuje ustawienia aparatu. Masz w body ustawione pewnie picture control nie na neutral, masz pewnie d lighting itp. wtedy aparat każde twoje zdjęcie przerabia w puszcze a dokładnie przerabia jpg, który też jest podczepiany do RAWa. Lightroom potem kasuje ustawienia z puszki i dostajesz naturalne czyste zdjęcie bez żadnych udziwnień.
Masz 2 opcje albo robisz naturalne neutralne zdjęcia zmieniając ustawienia w puszce (jak tam mam) albo używasz Nikonowskiej wywoływarki, która podobno przenosi ustawienia z puszki.
Jest jakiś patent do Lightrooma aby "widział" zdjęcia tak jak to robi aparat?
Sprawdź: Jeśli ustawisz w aparacie "standard", a potem w LR ustawisz profil "camera standard", to zdjęcie chyba wygląda identycznie.
I tak samo, jak z wywoływarki Nikona.
Podobnie Camera Neutral itd.
kurczeblade
09-08-2017, 10:43
Wysokie iso i elastyczność RAW'a w D750 + 1.4 Sigmy 1.4 to petarda :D Zdjęcie Iso 3200+ F1.4 (https://www.facebook.com/fotografiacyfrowa/photos/a.150668534985805.40562.129377190448273/1655495694503074/?type=3&theater) Wiem, wiem powtarzam się, ale tak jest :)
Chciałem czekać na D850, ale jednak kupuję drugiego D750. Pytanie tylko, czy aktualnie są jakieś promocje, i dobre oferty ?
Wysokie iso i elastyczność RAW'a w D750 + 1.4 Sigmy 1.4 to petarda :D Zdjęcie Iso 3200+ F1.4 (https://www.facebook.com/fotografiacyfrowa/photos/a.150668534985805.40562.129377190448273/1655495694503074/?type=3&theater) Wiem, wiem powtarzam się, ale tak jest :)
...?
Treść nie dostępna... pewnie tylko dla znajomych ;) :)
Chciałem czekać na D850, ale jednak kupuję drugiego D750. Pytanie tylko, czy aktualnie są jakieś promocje, i dobre oferty ?
Nie można zobaczyć zdjęcia :) D750 to dla mnie również można by rzec doskonałość - gdyby nie te akcje serwisowe. Osobiście nie wyobrażam sobie lepszego sprzętu... tylko proszę nie pisać, że nie miałem w ręku D3, D4, D5 - bo nie miałem :D Ktoś pisał o promocji w Saturnie jeśli dobrze pamiętam, że po cashback wychodziło poniżej 7tys, ale teraz tego nie widzę.
kurczeblade
09-08-2017, 11:07
Spróbuj jeszcze raz , jeśli nie to TU (https://www.facebook.com/fotografiacyfrowa/photos/a.150668534985805.40562.129377190448273/1655495694503074/?type=3&theater) :)
Spróbuj jeszcze raz , jeśli nie to TU (https://www.facebook.com/fotografiacyfrowa/photos/a.150668534985805.40562.129377190448273/1655495694503074/?type=3&theater) :)
OK, działa. Czyli to 35 i 1.4? Jeśli tak, to naprawdę fajnie wyszło.
kurczeblade
09-08-2017, 17:03
Tu akurat taka sala weselna, gdzie 80% zdjęć bez lampy, ale trzeba było użyć minimum ISO 3200 i przysłony minimum 1.4-1.8. Zdjęcia w ruchu ładnie trafione.
Promocja w Saturnie skończyła się tydzień temu niestety. Ja kupiłem za 6 944 (7 694 minus 750 za oddanego starego Lumixa).
demos7enes
12-08-2017, 10:27
Nie można zobaczyć zdjęcia :) D750 to dla mnie również można by rzec doskonałość - gdyby nie te akcje serwisowe. Osobiście nie wyobrażam sobie lepszego sprzętu... tylko proszę nie pisać, że nie miałem w ręku D3, D4, D5 - bo nie miałem :D Ktoś pisał o promocji w Saturnie jeśli dobrze pamiętam, że po cashback wychodziło poniżej 7tys, ale teraz tego nie widzę.
Ehh [emoji22]promocja już się skończyła.
kurczeblade
13-08-2017, 10:03
Dobra, plany na kupno drugiego D750 poszły na bok, uzbierana kasa leci na dziarke. Człowiek nie samym sprzętem żyję, a d600 przy boku jednego d750 to wystarczający aparat :)
Witam. Mam pytanie odnośnie mikro regulacji af. Kilka dni temu odebrałem moją 750 z serwisu po wymianie migawki w ramach akcji wymiany w wadliwych egzemplarzach. Nie mam już gwarancji. Dopiero dzisiaj miałem czas popstrykać i okazało się że obydwa obiektywy tj. nikkor 50 1.8 i tamron 24-70 2.8 pudłują. Zacząłeme je więc bawić się korektą af w body i okazało się że jak wcześniej nikkor ostrzył przy -3 a Tamron przy -8 to teraz nie ma skali aby je wyregulować. Co gorsza nie widzę praktycznie różnicy w kalibracji pomiędzy -20 a 20. Cały czas ostrość pada przed punktem ostrzenia.
Czy w takim razie wymiana migawki mogła wpłynąć na rozregulowanie af w body i czy teraz pomimo iż nie mam już gwarancji serwis powinien mi zrobić to za free. W końcu przed wymianą migawki wszystko działało cacy.
Według mnie mogło się zdarzyć. Ale to moje osobiste zdanie niepoparte doświadczeniem.
Jeśli minęło kilka dni, to chyba samą wymianę migawki możesz reklamować. Ze było dobrze a teraz jest źle. Może serwisantowi nie chciało się wyregulować AF. Zadzwoń i zapytaj jak oni to widzą.
Xavier80
07-09-2017, 21:22
Witam. Mam pytanie odnośnie mikro regulacji af. Kilka dni temu odebrałem moją 750 z serwisu po wymianie migawki w ramach akcji wymiany w wadliwych egzemplarzach. Nie mam już gwarancji. Dopiero dzisiaj miałem czas popstrykać i okazało się że obydwa obiektywy tj. nikkor 50 1.8 i tamron 24-70 2.8 pudłują. Zacząłeme je więc bawić się korektą af w body i okazało się że jak wcześniej nikkor ostrzył przy -3 a Tamron przy -8 to teraz nie ma skali aby je wyregulować. Co gorsza nie widzę praktycznie różnicy w kalibracji pomiędzy -20 a 20. Cały czas ostrość pada przed punktem ostrzenia.
Czy w takim razie wymiana migawki mogła wpłynąć na rozregulowanie af w body i czy teraz pomimo iż nie mam już gwarancji serwis powinien mi zrobić to za free. W końcu przed wymianą migawki wszystko działało cacy.
Nie ty jeden miałeś tego typu problemy. Kategorycznie odradzam jakąkolwiek regulację af w serwisie Nikona, bo dostaniesz w gratisie olbrzymiego fronta. Albo regulują na wadliwym oprzyrządowaniu albo po prostu nie potrafią tego robić.
Nawet musiało, bo jak to inaczej wytłumaczyć. Jutro zadzwonię i się przekonam co i jak choć już dzisiaj szlag mnie trafia bo najpierw jakieś 20 dni czekania na zwrot sprzętu a teraz okazuje się że pucha dalej z problemem i kolejna wysyłka przede mną. Ciekawe jak w tym przypadku wyjdzie z czasem.
Maciek N
08-09-2017, 09:16
Miałem podobny przypadek. Najpierw obiektywy ostrzyły bez regulacji, po powrocie z serwisu ciężko było się zmieścić w skali korekty aparatu.
Wysłali do mnie ankietę w której napisałem co boli mój aparat. Zadzwonili wciskając standardowa gatkę że regulacja jest robiona wedle wzorca Nikona i wszystko musi być dobrze.
Zmiękli po słowach że to nie jedyne moje body i np. na D610 AF trafia w punkt na tych samych obiektywach Nikona. Kazali wysłać ponownie.
Nie wysłałem ponieważ sprzęt był potrzebny do pracy a Nikon się nie spieszy. Znalazłem prywatną firmę i wyregulowali poprawnie. Z wysyłką kurierską wyrobili się w 3 dni!
To szło normalną drogą, czy jako serwis NPS?
Jestem ciekaw czy sprzet w ramach NPS traktują tak samo, czyli niezadowalająco, że użyję eufemizmu. Czy z NPS starają się nie wypuszczać baboli.
Masz tyle sprzętu, że może jesteś w NPS.
Maciek N
08-09-2017, 16:12
Niestety nie jestem, ale dzwoniłem do nich i mówiłem że zależy mi na czasie bo sprzęt pracuje. Termin naprawy przyspieszyli.
Muszę jeszcze dodać że nie zawsze z serwisem Nikona jest tak źle. Wykonałem wiele napraw z których byłem zadowolony.
Biorąc pod uwagę że dzwonią i próbują załatwić sprawę to jednak obsługa też się poprawiła. Kilka lat temu dodzwonić się do nich to jak wygrać w totka.
A co to za firma w której regulowales?
Jakaś dziwna sprawa z tą kalibracją. Rano tuż przed rozmową z Nikonem zacząłem rozpinać sprzęt i wyjąłem baterię. Coś jednak mnie podkusiło aby zrobić jeszcze jeden test i wpiąłem wszystko z powrotem. No i nagle zaskoczyło. Nie mogłem uwierzyć o co chodzi. Rozpiąłem ponownie i ponownie i ponownie i za każdym razem śmiga dobrze. Co prawda Nikkor 50 z -3 ostrzy w punkt na +15 a Tamron z -8 na +10. Za cholerę nie kumam tego. Jakaś zawiecha kalibratora czy co. Ale i tak zmiana punktów kalibracji oznacza że po wymianie migawki zmienia się położenie bebechów odpowiedzialnych za AF.
Ciekawostka odnośnie ficzerów w D750:
Wczoraj przez jakiś czas musiałem kręcić D7200. I dopiero wtedy odczułem jakim potrzebnym ficzerem jest odchylany ekran i zmiana przysłony w trakcie filmowania. Szalenie ułatwiały pracę i bardzo mi tego brakowało.
Mam pytanie, pracowałem cały czas na d90 od miesiąca używam d750 i dziwi mnie jedna rzecz. Czy to normalne, że menu lub podgląda fotek się długo ładuje ? w sensie pojawia się klepsydra i trzeba chwilę poczekać. Jak fotki lub menu wskoczy to śmiga potem wszystko ale chwilę coś porobię na wyłączonym ekranie i chcę podgląd lub menu to sekundę lub dwie muszę poczekać. W d90 było bez w ogóle jakiejkolwiek zwłoki od razu po naciśnięciu wszystko śmigało. Trafiłem na youtube jak koleś opowiadał o body i tak samo mu długo wchodziło menu.
Czy ktoś może potwierdzić lub zdementować ;)
Czy ktoś może potwierdzić lub zdementować ;)
Nie wiem czy to normalne ale mogę potwierdzić ;) :)
24 mpx vs 12 Mpx. Pliki sa większe. Jak się ma za wolną kartę to się wczytuje długo. Sprawdź z szybką kartą.
sporo zajęło szukanie ale problem znalazłem i zlikwidowałem. Ustawienie C2 w aparacie czyli czas po którym aparat usypia jest problemem. Po wybudzeniu czyli wybraniu preview lub menu aparat około 2-3 sekund ładuje się. Trzeba wydłużyć czas uśpienia. Dziwne gdyż na d90 nie było tego problemu :) nawet filmiki porównawcze z tego były.
sporo zajęło szukanie ale problem znalazłem i zlikwidowałem. Ustawienie C2 w aparacie czyli czas po którym aparat usypia jest problemem. Po wybudzeniu czyli wybraniu preview lub menu aparat około 2-3 sekund ładuje się. Trzeba wydłużyć czas uśpienia. Dziwne gdyż na d90 nie było tego problemu :) nawet filmiki porównawcze z tego były.
Ciekawe jak to wpływa na zużycie baterii :)
W dodatku D750 wypada lepiej od D5... Nic tylko brać... ;)
He, he, he. Chyba nie w ergonomii? Kupiłem ostatnio D500 do sportu i przyrody i co raz częściej do robienia innych rzeczy sięgam po D500 niż D750. Właśnie z powodu ergonomii. Przy D500, D750 to, niestety wydmuszka za 8 tys. :( Tym bardziej przy D5.
nikoniarz
17-09-2017, 21:11
He, he, he. Chyba nie w ergonomii? Kupiłem ostatnio D500 do sportu i przyrody i co raz częściej do robienia innych rzeczy sięgam po D500 niż D750. Właśnie z powodu ergonomii. Przy D500, D750 to, niestety wydmuszka za 8 tys. :( Tym bardziej przy D5.
Niestety nie zrozumiałeś ironii... A szkoda.
Niestety nie zrozumiałeś ironii... A szkoda.
Nie śledzę wątku, pewnie coś mi umknęło? Co? Testy optycznych.pl tak twierdzą?
kurczeblade
25-09-2017, 10:04
Na allegro jest aukcja podobno nowego D750 za 6600zł - ktoś sprzedaję nietrafiony prezent. Jest gwarancja papiery, odbiór osobisty. Generalnie są 3 podobne aukcje w przybliżonych kwotach. Generalnie zdjęcia ściągnietę, brak komentarzy. Coś czuje że to jakaś ściema.
Można sobie wyszukać, co o nich myślicie ?
Jak kradzione fotografie to omijałbym szerokim łukiem.
Jakaś ściema bo dwa aparaty z dwóch kont allegro identycznie opisane i zdjęcia takie same, może kradzione konta, trudno powiedzieć.
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=28034703&order=m
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=13676991&order=m
Żadna ściema, tylko body z szarego rynku.
kurczeblade
25-09-2017, 23:16
Z szarego rynku?
Jeśli to prawdziwe aukcję to nawet nie opłaca się kupować używanego.
ShutterStill
25-09-2017, 23:26
Na eglobalcentral.eu D750 jest za jakieś 1250 euro jak dobrze pamiętam.
Z 3 lata gwarancją sklepu
kurczeblade
25-09-2017, 23:28
Na eglobalcentral.eu D750 jest za jakieś 1250 euro jak dobrze pamiętam.
Z 3 lata gwarancją sklepu
4.2698 zł poważnie ? :D
ShutterStill
25-09-2017, 23:29
Sam sprawdź.
Jak jesteś w Polsce to będzie w złotówkach
kurczeblade
25-09-2017, 23:33
Ale jaja jest za 5350zł. Ale jak tam vatem naszym ? ;) Za taką cenę to biorę drugiego d750, nie myśląc o żadnym nowym d850 i lecę dalej z fotami ?
ShutterStill
25-09-2017, 23:40
Przesyłka idzie przez Cypr do Holandii albo UK i nie ma naliczanego cła
Ja się nad D500 zastanawiam bo jest za €1480
kurczeblade
25-09-2017, 23:44
Dobra, znalazłem w regulaminie:
Dzięki temu ceny pokazane na niniejszej witrynie internetowej są cenami końcowymi, które użytkownik musi zapłacić w celu dostawy zamówienia pod drzwi, bez żadnych ukrytych opłat i opóźnień celnych.
Wiec 5350zł. :O ciekawe czy to chwilowe jakieś promo, czy już stała cena. Nie opłaca się kupować u nas używanego ? dzięki za info. Zastanawiałem się nad wycięciem nerki i sprzedażą na czarnym rynku, żeby kupić d850 ale przy takiej cenie d750 to chyba dam sobie spokój z D850 i zostanie nerka :D
Kurcze, widzę że sklep ma dobre opinie.
Jak ktoś kupuje w PL i potrzebuje fv VAT to średnio się opłaca na takich stronach
Opinie o https://www.eglobalcentral.pl/?utm_source=centraleu nie są aż takie dobre, bo do wielu osób przesyłka nie dotarła , co innego tani zegarek a co innego body czy obiektyw za ok 5000zł przy tanim gadżecie można ryzykować , sporo osób jednak nie poleca tego sklepu.
Sprzęt jest z Hong Kongu zatem nie dostajemy gwarancji bo z tego co wyczytałem na innym forum gwarancje daje sklep.
Kontakt jest mocno utrudniony z tego co piszą inni jak jest problem , często nie odpowiadają na maile.
Wydaje się że akcje serwisowe też chyba nie będą dotyczyły takiego sprzętu ?
Teraz rodzi się pytanie czy kupić nowy z niepewnego sklepu, czy może używany z serwisu aukcyjnego zakupiony w Polsce z dokumentami do którego też pewności nie mamy czy nie był serwisowany i czy nie pozbywa się ktoś aparatu wadliwego.
Jest możliwe by serwis Nikona podał informacje czy aparat był serwisowany podając numer seryjny aparatu ?
kurczeblade
26-09-2017, 12:04
Przy takiej ilości to nawet z naszych sklepów internetowych masz takie opinie, zobacz sobie na opineo.pl :)
Jak kupię o 1500zł więcej używane D750, gdzie nie mam pewności czy ktoś cofnął licznik, lub nie rzucał tym aparatem. To w przypadku używek przeważnie nie ma gwarancji, lub jest jakaś krótka.
Wydaje się że akcje serwisowe też chyba nie będą dotyczyły takiego sprzętu ?
Wysyłałem dwa aparaty na akcje serwisowe, nawet nie musisz wysyłać dokumentów na te aparaty. Więc będą objęte akcjami serwisowymi.
Ja chyba zaryzykuję, albo poczekam w sumie też na koniec sezonu, trochę czasu minie i możliwe że ceny jeszcze spadną. Bo teraz w sumie aż tak już nie pali mi się :)
Nawet jeśli u nas gwarancja nie będzie honorowana, to co nowy to nowy sprzęt, a jest taniej niż używane też bez gwarancji, który nie wiadomo jaką ma historie :)
Nie otrzymasz takich informacji z Nikona, eglobal to sprzęt z rynku azjatyckiego, który został przemycony do EU, może to dziwnie brzmi ale tak to działa, gwarancja jest u nich po odesłaniu sprzętu do HK, kontakt z nimi jest przez google translator nawet pisząc po angielsku, wystawiają faktury i teoretycznie można by to rozliczyć ale mam pewne obawy czy urząd celny nie przywali się do pochodzenia sprzętu, który jest nielegalnie już w EU, inna sprawa jak się kupuje w azji, wtedy wszystko legalnie można rozliczyć na podstawie faktury.
Oferta tego sklepu jest kusząca, chyba nie miałbym oporu kupić sigme czy tamrona, które mozna sobie usb dockiem kalibrować, inne tak średnio wydaje mi się.
ZbyszekS
26-09-2017, 12:19
A jak myślicie, czy w razie płatności kartą w takim sklepie i nie otrzymania towaru chargeback ma szansę zadziałać :?:
Maciek N
26-09-2017, 12:30
Chyba przesadzacie z wartością gwarancji! Powiem szczerze że mi się nigdy nie przydała, a sprzętu przez 20 lat pracy foto-wideo przewinęło się sporo. Ryzyko że coś poważnego padnie przez 2 lata jest niewielkie. Drobne wady typu kalibracja AF czy czyszczenie matrycy to koszt 50-300 max. Jak coś się dzieje poważnego to raczej po upadku i gwarancja tego nie uzna.
Oczywiście zdarzają się wyjątkowe sytuacje ale w mojej ocenie ryzyko jest na tyle małe że opłaca się kupić nowy sprzęt bez gwarancji.
Ale dyskusja dotyczy D750, który ma przynajmniej trzy akcje serwisowe i o ile nie jest to problem w zakupie oficjalnym to już przy zakupie chińskiego sprzętu trzeba się zastanowić troszkę.
Opinie sprawdzałem na opineo.pl jak i na stronach z Anglii.
Najczęściej sytuacja wygląda tak, że sprzęt jest na stronie , płacisz i sprzętu brakuje i zaczyna się czekanie i problemy z kontaktem albo zero kontaktu i co wtedy ? Co do wadliwego sprzętu to wiadomo też że kalibracje można zlecić innej firmie w Polsce i to nie są duże koszty i to nie problem, ale jak trafi się sprzęt felerny to naprawa u nas może być już nie opłacalna.
Jednak jest duża ilość osób niezadowolonych w Polsce i UK które dostały sprzed niekompletny albo bardzo długo musiały czekać lub zupełnie nie dostały tego za co zapłacili.
Ceny wyjątkowo atrakcyjne ale takie sklepy już były i nie wiadomo w którym momencie zwijają interes a kasa przepada.
No i wreszcie zakup nawet bez faktury ale czy urzędnicy się nie dopatrzą bo nie dość że bez gwarancji to i cena wtedy była by mało atrakcyjna.
Tak jak pisze@koesh również mi się wydaje że u nas w kraju nie uznali by akcji serwisowej mimo że producent przyzna się do kolejnych wpadek Nikona D750
Sporo osób które miały sytuacje gdzie sprzętu nie dostały chciały zgłaszać sprawę na policje , wiec kolorowo nie jest.Komuś się uda a innemu już nie .
Polecany zakup z tego co piszą PayPal-em
ShutterStill
26-09-2017, 13:39
Płacisz przez PayPal więc bezpiecznie.
Kontakt po angielsku jest szybki.
Pierwszy raz też wpadłem w panikę bo wydawało mi się że długo idzie. Od razu przez PayPal kontakt.. Przesyłka przyszła (nikkor 14-24mm) DPD do rąk własnych.
Tracking number był ale miał zatrzymał się w Manchester na ok 5 dni.. I panika ;)
kurczeblade
26-09-2017, 15:33
Ale dyskusja dotyczy D750, który ma przynajmniej trzy akcje serwisowe i o ile nie jest to problem w zakupie oficjalnym to już przy zakupie chińskiego sprzętu trzeba się zastanowić troszkę.
JESZCZE RAZ NAPISZĘ - WSTĘP DUŻYM LITERAMI ODNOŚNIE AKCJI SERWISOWEJ ! :)
Akcja serwisowa NIKONA jest globalna, więc wysyłając do naszego serwisu w naszym kraju, możesz wysłać aparat nawet bez paragonu, faktury, ogólnie bez dokumentów, możesz go nawet wysłać bez org. pudełka. Jeśli w systemie zalicza się do akcji serwisowej, wysyłasz aparat do naszego serwisu i nikt tam się nie pyta o pochodzenie aparatu. Wysyłałem tak dwa aparaty D600 i D750. Wcześniej dzwoniłem i pytałem czy dorzucić papiery i org. pudełko, stwierdzili że nie jest im potrzebne, że tylko sam sprzęt i tak wysłałem.
koesh nie siej zamętu jeśli nie wiesz, bo nie przynajmniej 3 akcje serwisowe tak jak to sobie wyobraziłeś. Tylko są dwie akcje serwisowe.
I zgadzam się z Maciek N tym bardziej że jest taniej niż by się kupowało zajechany używany, na który z reguły też nie ma gwarancji. Ja też nigdy na szczęście nie miałem okazji korzystać z gwarancji.
Co do ryzyka kupowania przez internet (bez możliwości odbioru osobistego) też się można naciąć na mine u nas w kraju, ile to sytuacji było że nawet przez samo allegro zamówienie nie doszło, albo było oszustwo. Bankructwa sklepów? Przecież u nas to samo może się przytrafić i myślisz że tak łatwo odzyskać kasę w później od człowieka który jej już nie ma, albo twierdzi że nie ma :D To że jesteś w PL niczego nie gwarantuje :) tylko odbiór osobisty i kupno w sklepie :P Używany sprzęt, jak kupujesz przez allegro, rzadko się zdarza że się odbiera osobiście.
koesh nie siej zamętu jeśli nie wiesz, bo nie przynajmniej 3 akcje serwisowe tak jak to sobie wyobraziłeś. Tylko są dwie akcje serwisowe.
http://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/28950-problemy-z-migawka-w-modelu-nikon-d750-po-raz-trzeci
No to super, czyli można brać sprzęt z eglobala.
kurczeblade
26-09-2017, 16:06
http://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/28950-problemy-z-migawka-w-modelu-nikon-d750-po-raz-trzeci
No ale to jest wciąż ta sama akcja serwisowa, z tymi samymi problemami co wcześniej, tylko że kolejne modele aparatów :P Chyba że jest 3 faktycznie to będę się cieszył bo znów mi na nowy sezon wymienią pół aparatu za nic :D
- - - - kolejny post - - - - - -
koesh kto nie ryzykuje, ten nie ma :)
Ja sprzedam swojego D600 za około 3,000zł na allegro i dorzucam 2,000zł i mam nowego D750 na nowy sezon.
Ale jak tyle trzaskasz to powinieneś mieć z czego odpisać vat i amortyzacje, chyba że działasz hobbistycznie i charytatywnie ;)
Pawel Pawlak
26-09-2017, 16:46
kurczeblade; a Twoje body które wysyłałeś do serwisu nikona było z dystrybucji oficjalnej ? czy z "szarej" ? bo jeśli z oficjalnej dystrybucji, to wiadomo że sprzęt jest z puli numerów objętych akcję, wiadomo że nie ma potrzeby kontrolować okresu gwarancji i sprzęt nie figuruje na liście sprzętu z kradzieży. Ale pytanie czy wysyłając sprzęt z dystrybucji "szarej", nie dostałbyś odmowy, albo odpłatnej usługi. Kiedyś czytałem że ten tani sprzęt pochodzi z nadwyżek nikona, jest wypychany po okazyjnej cenie, ale bez wsparcia - dlatego nie ma gwarancji nikona (wsparcie też kosztuję). Nikon wypycha sprzęt taniej (bo tak łatwiej - cena czyni cuda) realizując plany sprzedaży, ale nie obciąża się kosztami obsługi posprzedażnej - dlatego jest taniej.
Dlatego z tym wsparciem to poczekałbym na relację kogoś kto taki aparat upił i korzystał z akcji serwisowej :)
Zadziwiająco drogi jest u nich D5 - w zasadzie kosztuje mniej więcej o VAT taniej niż oficjalnie.
Z tego co wiem to działa tak że sprzęt jest przemycany na teren EU, unika się kosztów z tym związanych, o wykluczeniu z oficjalnego serwisu nie słyszałem ale... o tym co się dzieje obecnie z wyłudzaniem vat w całej EU też wiele nie słyszałem zanim nie zrobiła się z tego tematu afera nie tylko u nas ale w całym EU.
kurczeblade - kupuj i daj znać jak dotrze i sprawdzisz numer seryjny :)
Pawel Pawlak
26-09-2017, 16:59
no właśnie - niech ktoś kupi i napisze jak jest ;)
Akcja serwisowa NIKONA jest globalna, więc wysyłając do naszego serwisu w naszym kraju, możesz wysłać aparat nawet bez paragonu, faktury, ogólnie bez dokumentów, możesz go nawet wysłać bez org. pudełka.
Nie sprawdzają po numerze seryjnym tego, czy podlega pod dystrybucję PL/UE?
Ja bym się 3x zastanowił. Może i oszczędność ale może okazać się pozorną.
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
ShutterStill
26-09-2017, 19:19
kurczeblade; a Twoje body które wysyłałeś do serwisu nikona było z dystrybucji oficjalnej ? czy z "szarej" ? bo jeśli z oficjalnej dystrybucji, to wiadomo że sprzęt jest z puli numerów objętych akcję, wiadomo że nie ma potrzeby kontrolować okresu gwarancji i sprzęt nie figuruje na liście sprzętu z kradzieży. Ale pytanie czy wysyłając sprzęt z dystrybucji "szarej", nie dostałbyś odmowy, albo odpłatnej usługi. Kiedyś czytałem że ten tani sprzęt pochodzi z nadwyżek nikona, jest wypychany po okazyjnej cenie, ale bez wsparcia - dlatego nie ma gwarancji nikona (wsparcie też kosztuję). Nikon wypycha sprzęt taniej (bo tak łatwiej - cena czyni cuda) realizując plany sprzedaży, ale nie obciąża się kosztami obsługi posprzedażnej - dlatego jest taniej.
Dlatego z tym wsparciem to poczekałbym na relację kogoś kto taki aparat upił i korzystał z akcji serwisowej :)
Zadziwiająco drogi jest u nich D5 - w zasadzie kosztuje mniej więcej o VAT taniej niż oficjalnie.U mnie w sklepie D5 kosztuje €6800 a u nich €4800. Pewnie inaczej wychodzi w złotówkach.
Pawel Pawlak
26-09-2017, 20:33
U nas PL dystrybucja 25800,- (pewnie dałoby się taniej kupić) u nich 20600,-
Kojocisko
25-10-2017, 14:31
Skoro D750 (dużo egzemplarzy) jest objętych akcją serwisową, to może ktoś wie jak wyglądają możliwości wymiany migawki za granicą (wobec licznych opinii kwestionujących solidność serwisu Nikona w Polsce)? Bo z jednej strony do Niemiec (lub innych krajów europejskich) blisko, a jak już będę w Japonii, to może na miejscu? (choć musiałbym zabrać dwa aparaty :-0). Jak wtedy serwisy podchodzą do kwestii dystrybucji aparatu?
Może wystarczy poprosić któregoś z przyjaciół o przysługę wysłania i odebrania korpusu w danym kraju? Dla mnie Belgia byłaby idealna do tego. Ew. Niemcy.
Raspberry
07-11-2017, 14:27
Witam,
zamierzam dokupić do swojego zestawu body, moje D700 już się sypie (reportaż, głównie ślubny).
Jakiś czas nie byłem na bieżąco co się dzieje na rynku fotograficznym.
Zastanawiałem się nad D850 lub D750, ale patrząc jakość w stosunku do ceny, chyba jednak wybiorę D750.
Wyczytałem na forum, że Nikon wypuścił D750 z jakimiś wadami fabrycznymi i trzeba je odsyłać do serwisu.
Czy z góry wiadomo, które to sztuki i można już kupić taki model bez tych usterek?
Nie śledziłem wcześniej ceny D750 czy teraz opłaca się kupić ten model?
Sprawdzić można po numerze seryjnym klik (https://www.google.pl/search?q=d750+sprawdzenie+numeru&oq=d750+sprawdzenie+numeru&aqs=chrome..69i57j69i60l3j0l2.5319j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8). Po 700 radziłbym przymierzyć 750 w ręce, przetestować guzikologię i spojrzeć w wizjer przed podjęciem decyzji.
... Po 700 radziłbym przymierzyć 750 w ręce...
To jest dobra rada... ja jak trzymam D300s i D750 w rękach to odnoszę wrażenie że ten drugi to taka plastikowa zabaweczka... ;) :)
Xavier80
07-11-2017, 19:56
To jest dobra rada... ja jak trzymam D300s i D750 w rękach to odnoszę wrażenie że ten drugi to taka plastikowa zabaweczka... ;) :)
Planujesz komuś przyfasolić tym w głowę Frogi, czy boisz, że zgnieciesz w rękach?:)
Planujesz komuś przyfasolić tym w głowę Frogi, czy boisz, że zgnieciesz w rękach?:)
Stwierdzam tylko fakt. Gdyby mi przeszkadzał ten "cherlawy" wygląd D750 w stosunku do D300s to bym go nie kupił ;) :)
Raspberry
08-11-2017, 11:55
Znajomy ma D750 więc go "przymierzę" ;)
Na co dzień mam w rękach D700 i D4s więc pewnie tak jak piszecie będzie czuć różnicę.
Ale za bardzo nie widzę konkurenta dla tego modelu patrząc jakość-cena więc chyba będzie trzeba zaakceptować ten nie profesjonalny wygląd i wagę...
Jest tu ktoś kto ma ten model dłużej niż rok, bo spotkałem się z informacjami, że ta puszka lubi się rozsypać po sezonie?
Jest tu ktoś kto ma ten model dłużej niż rok, bo spotkałem się z informacjami, że ta puszka lubi się rozsypać po sezonie?
OMG!
Taaa , rozsypuje się w drobny mak
Kojocisko
08-11-2017, 12:26
... Jest tu ktoś kto ma ten model dłużej niż rok, bo spotkałem się z informacjami, że ta puszka lubi się rozsypać po sezonie?
Przy minimalnym wysiłku znajdziesz dowolnie głupią informację w sieci, ale jeśli zadajesz to pytanie, to chyba jednak mało czytałeś.
D750 ma/miał dwie fabryczne przypadłości związane z migawką, obsługiwane przez Nikkona w ramach akcji serwisowej. Jeżeli przez "rozsypać się" rozumiesz kłopot z migawką, tak iluś osobom /i,o wcale nie tak wielu/ się przytrafiło. Ale nie spotkałem się z opinią, że ten aparat lub/może się rozsypać. Mój w grudniu skończy 2 lata, ma umiarkowany przebieg 21k i nie widzę śladów zużycia.
A widziałem oferty sprzedaży ładnych egzemplarzy z dużo większym przebiegiem.
Ja bym nie demonizował, o przymierzeniu pisałem, ponieważ zauważalnie się różnią, ale to nie znaczy, że w dłoniach się rozpada, czy sprawia wrażenie podróbki z bazaru! Wielu lata z tymi puszkami na kotleta (i nie tylko) z dobrym skutkiem, produkując dziesiątki tysięcy zdjęć. Zwróć uwagę na pozostałe aspekty, brak af-on (przypisanie w miejsce af/ae-l to nie jest samo dla mnie, ale dla kogoś może być ok, a jeszcze inny może wciska tylko spust do połowy i mu bez różnicy będzie), grip bardziej wyprofilowany i palec na spuście inaczej się układa, wielu chwali, a dla mnie ten nowy krój przekonuje w 100% dopiero w d500 (więc d850 zapewne też, nie miałem w ręce jeszcze), d750 dawno sprawdzałem, zapamiętałem jako w miarę ok, a przykładowo w mniejszych modelach ten głębszy profil bardziej mi przeszkadza, niż pomaga, a też są tacy, którzy chwalą (z drobniutkimi dłońmi jak mniemam), więc dla każdego co innego. D750 nie miałem możliwości przetestowania z gripem, jak będzie podczepiany to warto przymierzyć. Sprawdzić, czy okrojony górny wyświetlacz nie będzie wkurzał, a może znajdziesz tam wszystkie informacje, których potrzebujesz, a może patrzysz tylko w wizjer/ekran główny. Wybudzanie ekranu przy zmianie iso czy nie wnerwia po ciemku. Nie wiem czy coś pominąłem, osoby używające na co dzień niech napiszą więcej, podpytaj też tego znajomego posiadacza o opinię po dłuższym użytkowaniu. Może być przecież tak, że bardzo się polubisz z tym modelem, ma też zaletę (a dla kogoś innego może i wadę) w postaci najniższej (pomijając chyba df) wagi w fx u N, czyli plecy powinny być wdzięczne.
Czy problem z migawką występuje w nowych modelach zakupionych w 2017 ?
Ma ktoś zakupiony w tym roku d750 i miał jakieś problemy ?
To jedyna wada która występuje sporadycznie w tym modelu czy są jakieś inne problemy ?
seawolf001
08-11-2017, 14:36
To jedyna wada która występuje sporadycznie w tym modelu czy są jakieś inne problemy ?
Kupiłem D750 w maju 2017 roku. Jak do tej pory nie miałem problemów.
Obstawiam, że popularne sklepy będą mieć już nie łapiące się na akcje, no ale zawsze można sprawdzić po numerze, czy nie jakiś leżak magazynowy.
Rossi_PL
08-11-2017, 21:01
Najgorzej to będzie jak się okaże że nikon a właściwie jego podwykonawca migawki nic w tej kwestii nie zrobili i nie zrobią. Ot produkcja leci sobie dalej, nie opłaca się już nic modyfikować, lepiej było zwiększyć pulę numerów seryjnych i chyba Ci posiadacze są w najbardziej "komfortowej" sytuacji bo nawet mogą sobie przeczekać gwarancję a i tak mają zaklepana u nikona wymianę migawki. Przypuszczam że czwartej już puli numerów seryjnych raczej nie będzie... Będzie to D760 a kupujący z 2017r niejako mogli by zostać na lodzie. Szkoda bo to fantastyczny sprzęt, ma dosłownie wszystko czego 85% z nas do życia potrzeba jednak ma swoją upierdliwosc.
Kupiłem D750 w maju 2017 roku. Jak do tej pory nie miałem problemów.
Dziękuje za informacje :)
Najgorzej to będzie jak się okaże że nikon a właściwie jego podwykonawca migawki nic w tej kwestii nie zrobili i nie zrobią. Ot produkcja leci sobie dalej, nie opłaca się już nic modyfikować, lepiej było zwiększyć pulę numerów seryjnych i chyba Ci posiadacze są w najbardziej "komfortowej" sytuacji bo nawet mogą sobie przeczekać gwarancję a i tak mają zaklepana u nikona wymianę migawki. Przypuszczam że czwartej już puli numerów seryjnych raczej nie będzie... Będzie to D760 a kupujący z 2017r niejako mogli by zostać na lodzie. Szkoda bo to fantastyczny sprzęt, ma dosłownie wszystko czego 85% z nas do życia potrzeba jednak ma swoją upierdliwosc.
Jakiś czas temu ktoś puścił plotkę o następcy d750 ale informacja nie sprawdziła się , jak na razie żadnych nowych wiadomości o nowym modelu nie słyszałem.
Co do upierdliwości zobaczyłem kolejny wątek z problemem d750 tym razem, zawieszanie się lustra.
Przy zakupie z UE mamy gwarancje ale kupując używany i jak się trafi z rynku azjatyckiego to dopiero wtopa , bo koszty naprawy pewnie byłyby spore.
Nie ważne z jakiego rynku zakupiony czy z europejskiego czy azjatyckiego czy z amerykańskiego itd. akcją serwisową są objęte wszystkie aparaty to jest akcja globalna a nie jak sugerujesz tylko lokalna.
Nie ważne gdzie kupiony D600 czy D750 nawet po gwarancji możesz zanieść do serwisu i Ci naprawią za FREE te wady fabryczne. Ogromny plus dla Nikona.
Nie ważne z jakiego rynku zakupiony czy z europejskiego czy azjatyckiego czy z amerykańskiego itd. akcją serwisową są objęte wszystkie aparaty to jest akcja globalna a nie jak sugerujesz tylko lokalna.
Nie ważne gdzie kupiony D600 czy D750 nawet po gwarancji możesz zanieść do serwisu i Ci naprawią za FREE te wady fabryczne. Ogromny plus dla Nikona.
Wydaje mi się że na forum był poruszany ten temat i z tego co pamiętam akcja serwisowa dotyczyć miała aparatów tylko z UE.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd, nieważne gdzie zakupiony D600 czy D750
informacja sprawdzona w serwisie Nikona w Polsce.
Możesz oddać na akcje serwisowa także w dowolnym serwisie Nikona na świecie.
nawet po gwarancji możesz zanieść do serwisu i Ci naprawią za FREE te wady fabryczne. Ogromny plus dla Nikona.
I to jest właśnie ten AS w rękawie :)
Raspberry
09-11-2017, 17:12
Ale dotyczy to tylko tych egzemplarzy D750, które są na "czarnej liście"?
Czyli do końca nie wiadomo czy lepiej kupić już taki z serii bez usterki czy z ewentualną usterką
Tak , tylko te.
No pomyśl , kupujesz używaną sztukę w bardzo dobrym stanie z tą wadą migawki - aparat działa tylko ma wadę. Możesz nim nacykać z 80k zdjęć - w jakim czasie? To wszystko zależy od użytkowania.
I teraz tak , pada migawka , powiedzmy po 2 lub 3 latach. I co? I Nikon wymienia ci migawkę za free.
Tak , tylko te.
No pomyśl , kupujesz używaną sztukę w bardzo dobrym stanie z tą wadą migawki - aparat działa tylko ma wadę. Możesz nim nacykać z 80k zdjęć - w jakim czasie? To wszystko zależy od użytkowania.
I teraz tak , pada migawka , powiedzmy po 2 lub 3 latach. I co? I Nikon wymienia ci migawkę za free.
:mrgreen: Jest tylko w tym jeden haczyk... Czy firma Nikon będzie istniała za kilka lat... ;) :lol:
Tego nie wie nikt, więc po co przepłacać ;)
no nieźle, w sporcie D750 też się sprawdza LINK (https://fotoblogia.pl/11428,sportowe-emocje-to-specjalnosc-michala-stanczyka-ten-facet-jest-zawsze-tam-gdzie-trzeba)
nikoniarz
13-11-2017, 19:19
no nieźle, w sporcie D750 też się sprawdza LINK (https://fotoblogia.pl/11428,sportowe-emocje-to-specjalnosc-michala-stanczyka-ten-facet-jest-zawsze-tam-gdzie-trzeba)
Jako główny i tak D3s...
jest jakaś opcja by nie włączał się ciągle ten ekran tylni bo zaczyna mnie to irytować
W sumie to mogę zrobić następny mecz kopanej D750 i go wrzucić na forum.
nikoniarz
22-11-2017, 20:34
W sumie to mogę zrobić następny mecz kopanej D750 i go wrzucić na forum.
Będzie wniosek, że się da... Tak jak innymi korpusami... Ale mimo wszystko i tak do tej pory wybierasz D4...
Takim np D7000 się nie da ;)
nikoniarz
22-11-2017, 20:48
Takim np D7000 się nie da ;)
Jasne, wieloma się da, wieloma nie da... Podobnie w kwestii obiektywów. Nie pisałem tego oczywiście w negatywnym słowa znaczeniu. Podobnie Bławicki pokazał, że można "zrobić" mecz przy użyciu N200-500/5.6. Można też mając 70-200, 300 oraz 400. Jednak użycie każdego z nich da inny "komfort" pracy. I w tym kontekście pisałem o D750.
W tym wywiadzie
https://www.spidersweb.pl/2017/11/anita-demianowicz-erupcja-wulkanu-fuego.html
podróżniczka wybrała D750 i nie może sie przekonać do zmiany na bezlusterkowca FF. Ciekawe.
Co do sportu i d750.
https://www.youtube.com/watch?v=QDeJx8M9YWo
Da się ? Da się i to bardzo dobrze. D750 to fenomenalna puszka.
madebyzosiek
30-11-2017, 14:44
A dlaczego niby miałby się nie dać...? Sądzę, że 400 2.8 to i D600 dałby radę :D
nikoniarz
30-11-2017, 20:19
Co do sportu i d750.
https://www.youtube.com/watch?v=QDeJx8M9YWo
Jasne, że się da. Tak samo jak się da D300, D3, D4, D5... Różnica polega nie na tym czy się da, a ile się da, i jak się da...
Jako, że od niedawna przesiadłem się na 750 mam kilka merytorycznych pytań.
Można jakoś wyciągnąć na wierzch do wizjera albo na wyświetlacz lcd info o aktualnym trybie AF?
Zacząłem testować różne ustawienia ciągłego AF. Jako, że robię sporo zdjęć zwierząt w ruchu zależy mi na szybkim i dokładnym śledzeniu.
I jak na razie wydaje mi się, że najlepiej sobie radzi przy AF A Grp. Chociaż myślałem, że powinno być lepiej na AF C 3D.
Zdjęcia robiłem 80-200 2.8D.
Jeśli ktoś chciałby podzielić się kilkoma cennymi uwagami będę wdzięczny :)
kurczeblade
20-01-2018, 22:02
Taka ciekawostka:
https://nikonrumors.com/2018/01/20/nikon-d750-in-75f.aspx/
I niech ktoś mi jeszcze powie że w d750 brakuje pancernosci ?
A internety muwio że przy -1 pstrykałka się wiesza.
nikoniarz
20-01-2018, 22:37
Internety kuamio...
Niestety, wymiana migawki nic nie zmienia poza tym że jest nowa migawka a korpus wyczyszczony.
W zeszłym roku wymieniłem migawkę i 2 razy się zawiesił.
Paaanie, to ściema jest. Jeszcze w XX wieku zabierałem w plener kompakta od Olympusa, a wtedy -26C było. I co? I nic, kompakt zrobił fajne zdjęcia, tyle że paluszki krócej trzymały.
kurczeblade
20-01-2018, 23:15
nikoniarz a mi się nie zawiesza i też wymieniałem migawkę ;) może Maćkowi tylko powiedzieli że wymieniali ?
nikoniarz
20-01-2018, 23:18
nikoniarz a mi się nie zawiesza i też wymieniałem migawkę ;) może Maćkowi tylko powiedzieli że wymieniali ������
Spoko, jednym się zawiesza, innym nie ;)
kurczeblade
20-01-2018, 23:37
Spoko, jednym się zawiesza, innym nie ;)
Ale coś jest na rzeczy, to fakt.
Tak , tylko te.
Tak pomyśl ze robisz jedno z najważniejszych ujęć na ślubniaku a w zapasie gdzieś wyczytałem ktos ma d7100, migawka Ci nie zaskakuje pisze error ty w tym czasie sie pocisz i zastanawiasz co jest kur.. w tym czasie kolejne ujęcia ida w las :) i do konca slubu zostajesz sam z d7100 .... migawka w d750 pokazuje Ci error albo zaskoczy jak nie to lipa jak tak to czekać zas na error przy rzucaniu kieliszkami do tylu :) zawsze mozna poprosić oda pare wiecie co bo miałem error i mój aparat jest nie sprawny ale wyłączyłem go i załączyłem jest ok to zrobimy jeszcze raz to ujęcie :) takze jesli brałbym d750 z wadliwa migawka na slubniaki to raczej bym tego nie zrobił a droga sprawa to
Nie wolno oszczędzać na dodatkowej puszcze, a pozatym plecak obiektywów tu fx a tu dx , to juz lepiej 2 x d750.
Tak pomyśl ze robisz jedno z najważniejszych ujęć na ślubniaku a w zapasie gdzieś wyczytałem ktos ma d7100, migawka Ci nie zaskakuje pisze error ty w tym czasie sie pocisz i zastanawiasz co jest kur.. w tym czasie kolejne ujęcia ida w las :) i do konca slubu zostajesz sam z d7100 .... migawka w d750 pokazuje Ci error albo zaskoczy jak nie to lipa jak tak to czekać zas na error przy rzucaniu kieliszkami do tylu :) zawsze mozna poprosić oda pare wiecie co bo miałem error i mój aparat jest nie sprawny ale wyłączyłem go i załączyłem jest ok to zrobimy jeszcze raz to ujęcie :) takze jesli brałbym d750 z wadliwa migawka na slubniaki to raczej bym tego nie zrobił a droga sprawa to
Nie wolno oszczędzać na dodatkowej puszcze, a pozatym plecak obiektywów tu fx a tu dx , to juz lepiej 2 x d750.
Kolego ale ja nie robię ślubniaków ;)
kurczeblade
22-01-2018, 19:34
Marek30 wiesz jak dużo tutaj osób ma d750 ? Ogólnie dużo, słyszałeś żeby komuś się coś takiego stało podczas zlecenia, ja raczej nie, gdyby tak było to na forum i w internecie by fuczalo od takich postów, bo zawsze jest najgłośniej o usterkach, czasami ludzie specjalnie się rejestrują tylko żeby opisać problem, usterkę. Poza tym jak ktoś robi śluby, to raczej ma dwa aparaty. ;) Trochę bezsensu myślenie, bo wypadek może się zdarzyć że wszystkim, i gdyby człowiek tak myślał, to w ogóle by z domu nie wychodził, chociaż i w domu można się utopić łyżką herbaty ;)
Chodziło mi o to ze ja osobiście bym nie ryzykował mając 750 wadliwa a jako dodatkowy d7100 :) bo raz zawalisz komuś foty i stracisz opinie w ciagu krótkiego czasu ... nie trzeba sie tu rozpisywać :) koniec OT :) lece spać bo obrabiałem foto juz mnie oczy bola :D dobranoc ludziska :)
kurczeblade
23-01-2018, 09:48
Marek30 ale to tylko sprzęt elektroniczny, tak samo może Ci zepsuć się D5 podczas zlecenia. Druga sprawa, jaki ślubniak biega z drugim słabym aparatem ? :)
Fakt jest taki, że taka sytuacja to może trafić się każdym innym aparatem - ale to jest jak trafienie piorunem podczas burzy w domu - akurat D750 jest ogromnie popularnym aparatem wśród ślubniaków, i generalnie na rynku jest bardzo dużo sztuk tego aparatu i jeszcze w sumie nie słyszałem żeby komuś w takiej sytuacji odmówił posłuszeństwa. A problem który naprawia serwis: ERR występuję sporadycznie, na czasach 1/4000 gdzieś tam jak aparatu długo poleży, ja z tym problemem tym aparatem przelatałem półtora sezonu ślubnego, raz mi się gdzieś w domu pokazał, ale to jest kwestia wyłączenia aparatu i włączenia.
Ale z drugiej strony dobrze że ludzie ten problem nakręcają, pewnie dużo osób myśli w taki sposób, a ja widzę jak mocno na allegro ceny spadają i niektórzy kilkakrotnie wystawiają tam aukcje z D750 za każdym razem z ceną w dół. Śledzę aukcje po chcę kupić, i widzę że kupie za dobrą cenę :)
gorzasty
23-01-2018, 09:59
Nie mam czasu leciec wstecz watku, ale jeśli ktoś tu ma problem z migawka przy krotkich czasach w d750 to niech do serwisu dzwoni i sprawdzi numer. Mój był na liscie producenta i dali nowa od reki bez jakichkolwiek papierow. Teraz smiga. Polecam
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kurcze...blade... to jest na dwóch z tym obserwowaniem ;)
miałem D750 z wadliwej serii migawkowej i ani razu mi się nie pojawił problem ERR. Był za to inny, raz mi się zwiesił (podejrzewam Sabinkę) i musiałem wyjać aku, pech chciał, że trafiło mi się to podczas wnoszenia P.Młodej :evil:
nikoniarz
23-01-2018, 14:52
miałem D750 z wadliwej serii migawkowej i ani razu mi się nie pojawił problem ERR. Był za to inny, raz mi się zwiesił (podejrzewam Sabinkę) i musiałem wyjać aku, pech chciał, że trafiło mi się to podczas wnoszenia P.Młodej :evil:
Zapewne dla niektórych to i tak żaden problem... :mrgreen: W końcu aparat nie wybuchł i mogłeś dalej robić zdjęcia...
kurczeblade
24-01-2018, 00:37
No i nie miałeś drugiego aparatu na szelkach reporterskich ? ;) Widzisz, ja zawsze mam dwa aparaty na szelkach, jak mam takie kadry, to mam na jednym 35 lub 50mm na drugim 24mm ;)
Zapewne dla niektórych to i tak żaden problem... :mrgreen: W końcu aparat nie wybuchł i mogłeś dalej robić zdjęcia...
Wszystko się może zdarzyć, i możesz przy*******ic jednym aparatem o stół biegnąc w takim momencie i uwalić obiektyw, a możesz nawet jechać na ślub i nie dojechać. ;)
Dla mnie gorsze przypadki są raczej na drodze w tej pracy, niż myślenie o sprzęcie. Z resztą mam zawsze dwa aparaty, samochód jest jeden i zdrowie też.
W tamtym roku miałem dwa problemy:
1 przypadek, jak okropnie lało, spieszyłem się na ślub i wjechałem na jakąś śrubę, opona poszła, musiałem zmieniać w okropnym deszczu na koło zapasowe raz dwa i w drogę na dojazdowce...
2 mechanik mi nie dokręcił dobrze osłony od silnika na dole, jadąc na autostradzie lewym pasem w sumie około 160km/h coś mi pierdut, pierwsza myśl że pękła opona, był taki trzask, po sekundzie ogarnąłem jadę dalej więc jakby opona pierdu to mnie też by pierdu przy takiej prędkości, więc awaryjne i z lewego pasa na pas awaryjny, zerkam pod auto a tam osłona wisi ... wiec do bagażnika po trytki, albo drut. A tam brak brak brak , jak zawsze mam to teraz mi się skończyły i nie kupiłem. Wiec stwierdziłem upiernicze osłonę, ale że to kawał silnika to trzymała się na tylnych śrubach i ani rusz. Chodzilem po pasie awaryjnym i modliłem się żeby jakiś drut był i nic, jakieś trytki popękane leżały od cholery ich! Już myślałem że przez głupotę nie dojadę, ale patrzę, i przypomniało mi się że mam koszule na wieszakach, a wieszaki z końcówkami na drutach, na te druty udało mi się osłonę przymocować. Z tym kołem spóźniłem się na przygotowania pana młodego,- zrobiliśmy kilka zdjęć u Panny młodej. Ale para była ok, i dałem gratisy, więc wybaczyli. Serio martwicie się o sprzęt?
Aaa i w tamtym roku zostawiłem pasy reporterskie na dachu samochodu i dalej możecie sobie dopisać ;) dobrze że to torba z aparatem nie była ;)
Ja się sprzętem nigdy nie przejmuję, zawsze mnie podróże stresują! ;) Gorzej jak PM da rozpiskę, na ścisk z czasem, a wszystko daleko od siebie!
Serio się martwicie tym że w jednym aparacie wam error wyskoczy ? Mając drugi aparat ? ;) Heh to powiem Wam że przy tym co się czasami dzieje, gdybym ja miał takie zmartwienia to chyba bym musiał do jakiegoś psycha chodzić ;)
Aaa przypomniało mi się, jeszcze jedna akcja we Wrocławiu w tamtym roku, biegnę do auta z kościoła, PM już odjeżdża, kościół w centrum miasta, zaparkowałem w podwórku, bo wiadomo we Wrocławiu w centrum masakra z parkowaniem ja do samochodu a tam z daleka widzę jak zmam przyblokowany samochód innymi autami, oczywiście rejestrację poza wrocławskie, grudzień w sumie i był jarmark, no i kaput, nogi mi się w kolanach z nerwów wygięły, na szczęście po 5 minutach taxi mi się udało złapać. Nie miałem gotówki, ale dogadałem się że podjedzie do mnie pod mieszkanie i żona zapłaci, oczywiście + ten kurs.
nikoniarz
24-01-2018, 00:47
Mam D700 i D3 więc niczym nie muszę się martwić :mrgreen:
Janeckiego pozdrów, napisałem coś do niego... :mrgreen:
kurczeblade - "fajne" przypadki miałeś, bardzo stresujące :twisted:
Odnośnie zawiechy D750, nie używam szelek, a drugiego aparata miałem i owszem, ale wyjątkowo zostawiłem go w torbie, a torba już przy stoliku :D W sumie jeden taki przypadek miałem na ileś tam ślubów. Ja się na
szczęście wyzwoliłem już od tego kieratu, ale miałem też podobnie stresujące sytuacje.
- pierwsze zarobkowe zlecenie - godzina 13.00 u Młodego umówiona, przyjeżdżam przed czasem, a tu zonk, nikogo nie ma :). Sąsiadka mówi, ..Panie, oni już dawno pojechali. No to szczęśliwie miałem namierzone miejsce zamieszkania P.Młodej (a niełatwo było trafić, gdzieś w polach na przedmieściach) i zdążyłem w sam raz :). Potem się pytam Młodego "o co kaman", a on ze spokojem, " aaa zapomniałem Panu powiedzieć, żeby wcześniej przyjechać",.. no super!
Mam D700 i D3 więc niczym nie muszę się martwić :mrgreen:
Janeckiego pozdrów, napisałem coś do niego... :mrgreen:
fajnie widzieć, że aparat żyje i komuś jeszcze będzie dobrze służył :mrgreen: (to już drugi taki na Nikoniarzach)
nikoniarz
24-01-2018, 01:21
fajnie widzieć, że aparat żyje :mrgreen:
To tylko kwestia czasu :mrgreen: Nie od dziś wiadomo, że D700 nie warto kupować :mrgreen:
.. no i że dawno przestał robić zdjęcia,.. no to wychodzi, że masz zepsuty aparat ode mnie :shock: :mrgreen:
kurczeblade
24-01-2018, 10:13
rotor to co Ty też miałem, ale młodzi SMSa wysłali, jak jechałem, ja nie przeczytałem. ? Ale widzisz, stresu można się najść po uszy. Dla mnie niestety najgorsze są podróże. Nie lubię też robić we Wrocławiu, człowiek przygotuje się że blisko, a później okazuje się że trafią się jakieś podwórka przy centrum Wrocławia, zapchane samochodami na samochodzie, kościół w rynku i trzeba kombinować z miejscem parkingowym. Jeszcze teraz mają dojść strefy że nie będzie można wjeżdżać spalinowymi. W tym roku raczej będę brał taxi w takich przypadkach... ;)
Nikon powoli rośnie na lidera https://www.optyczne.pl/11970-news-Nikon_-_pierwsze_miejsce_na_rynku_pe%C5%82noklatkowych_ap arat%C3%B3w.html
josephebeloki
03-08-2018, 14:45
Prośba do administracji o przypięcie głównych wątków, bądź poprawienie wyszukiwarki.
Obecnie szukana fraza: Nikon D750 oficjalnie - nie znajduje tego wątku.
Stąd też powstały inne typu Nikon D750....
Fajnie aby to było przyporządkowane... wszystkie główne wątki aparatów powinny być przypięte lub wrzucone do jakiegoś worka np:
Nikon DSLR - D100 - D850, Df: => Offical
- Nikon D850 - oficjalnie
- Nikon D750 - oficjalnie
- Nikon D610 - oficjalnie
- Nikon D600 - ofijcalnie
- Nikon D500 - oficjalnie
...
Wtedy nie będzie szamba, że mamy wątki typu D750, D750 oficjalnie , D750 itd... a główny co ma 338 już umarł, bo nikt go nie może znaleźć i jest gdzieś daleko.
??? Mi wyszukiwarka pokazała, na pozycji nr 2, bo takich watków pokazała dużo.
To samo gdy się pisze D750 oficjalnie - też na drugim miejscu.
W tytule wątku na początku nie ma słowa Nikon. Więszkość watków zaczyna się do symbolu body, bez nazwy firmy.
Mamy 7 wątków przyklejonych, jak dodasz te 6 kolejnych to będzie 13 i w praktyce cała pierwsza strona, jej góra będzie do przewijania. Niefajnie.
Każde z tych body ma przyklejony wątek, ale innej natury, taki bardziej encyklopedyczny.
Wątki o jakich mówisz stają się po czasie tak rozbudowane, że aż nieczytelne. W dodatku ludzie często w nich cos piszą, więc sa podbijane.
josephebeloki
03-08-2018, 18:59
Przyszedł Meike Mk-Dr 750 Remote.
Po podłączeniu działa tylko spust.
Ktoś tak miał?
Dla ciekawych... sprzet pancerny...na całym dole blacha taka na szerokość 4-5cm długa na całość gripa. Plastik masywny...
josephebeloki
08-08-2018, 08:29
[edit] Zamieniłem Meike na Pixel Vertax => śmiga.
Dla ciekawych:
Pixel Vertax => węższa blaszka niż w Meike, na ok 3cm vs 5cm Meike po całej długości, natomiast plastik pod blachą grubszy... zatem wszystko się jakby równoważy.
Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.
Widzę, że już wystrzelaliście się na temat D750 :) cisza spokój...
Pozdrawiam.
josephebeloki
13-08-2018, 12:03
Czy ktoś miał problemy z podawaniem nieprawidłowej ilości zdjęć przez body?
U mnie przy 32GB pokazuje 586 - .raw. Wkładam do D600 pokazuje jak zawsze od 5 lat 866.
Natomiast finalnie na kartę weszło prawie 900 fotek,,, więc rozjazd jest bardzo konkretny, bo wziąłem zapasowe karty jak zobaczyłem w domu, że takie cuda pokazuje.
Pozdrawiam
ShutterStill
13-08-2018, 12:19
A masz tak samo ustawioną kompresję i optymalizacja wielkość / jakość?
U mnie przy 32GB pokazuje 586 - .raw. Wkładam do D600 pokazuje jak zawsze od 5 lat 866.
Natomiast finalnie na kartę weszło prawie 900 fotek,,, więc rozjazd jest bardzo konkretny, bo wziąłem zapasowe karty jak zobaczyłem w domu, że takie cuda pokazuje.
Temat wałkowany od lat na każdym body. Ilość pokazywana zależy od ustawień aparatu (wielkość, kompresja itp). Ilość zrobiona zależy również od motywu, ISO, a tego nie można przewidzieć.
josephebeloki
13-08-2018, 12:33
Mowa tylko o .raw.
W D750 jest tylko .raw skompresowany. Nie widziałem, nie znalazłem gdzie mogę znaleźć czy można ustawić 12 czy 14 bit.
Mowa tylko o .raw.
W D750 jest tylko .raw skompresowany. Nie widziałem, nie znalazłem gdzie mogę znaleźć czy można ustawić 12 czy 14 bit.
Jest RAW skompresowany stratnie i bezstratnie, 12 i 14 bit. Łącznie 4 możliwości.
josephebeloki
13-08-2018, 13:49
TOP67 zgadza się , miałem na myśli .raw nieskompresowany.
Pytanie jaka jest zaleta skompresowania bezstratnego? Jak i tak każdy wywołuje .raw a kompresja nie ma znaczenia na jakość zdjęcia,,, jak piszą w instrukcji obsługi, a zmniejsza wielkość o 35%-55%.
Dzięki za informację !!!
@TOP67 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222) zgadza się , miałem na myśli .raw nieskompresowany.
Pytanie jaka jest zaleta skompresowania bezstratnego? Jak i tak każdy wywołuje .raw a kompresja nie ma znaczenia na jakość zdjęcia,,, jak piszą w instrukcji obsługi, a zmniejsza wielkość o 35%-55%.
Dzięki za informację !!!
Gdzie tak napisali? Chyba w instrukcji D700 lub 800. Tam jest właśnie RAW nieskompresowany i skompresowany bezstratnie. Wtedy nie ma to wpływu na jakość. Ale kompresja stratna, jak sama nazwa wskazuje, odbywa się jakimś kosztem. Na 99% zdjęć tego się nie zauważy, ale czasami tak.
krzysztofz24
13-08-2018, 14:29
Temat wałkowany od lat na każdym body. Ilość pokazywana zależy od ustawień aparatu (wielkość, kompresja itp). Ilość zrobiona zależy również od motywu, ISO, a tego nie można przewidzieć.
Wszystko jasne i oczywiste.
Inaczej bedzie wazyc zdjecie czystej bialej kartki a inaczej np krajobrazu miejskiego.
Ale wplyw ISO na wage pliku, pierwsze slysze.
Wyjasnisz, bo mnie to zaciekawilo bardzo?
nikoniarz
13-08-2018, 15:10
Być może chodzi o ilość szumu który swoje "waży"- im więcej tym ciężej.
a ja z innej bajki odklejajace sie gumy sa na gwarancji ? body jest z listopada a mi gumy napuchły z lewa i z prawa...
Wszystko jasne i oczywiste.
Inaczej bedzie wazyc zdjecie czystej bialej kartki a inaczej np krajobrazu miejskiego.
Więcej szumu, to większy plik. Przykładowo strzeliłem dwie foty niczego (z dekielkiem) ISO 100 - 15MB, ISO 6400 - 18MB.
josephebeloki
14-08-2018, 14:55
Może nie ten wątek,, ale przy okazji,,, czy jest sens robić kompresję bezstraną .raw ? Raczej nie ma.
Wy jak robicie ? Ja cały czas kompresja bezstratna, ale dzisiaj potestuje jak to się ma do MB :)
Pozdrawiam.
nikoniarz
14-08-2018, 15:08
czy jest sens robić kompresję bezstraną .raw ? Raczej nie ma.
Ja cały czas kompresja bezstratna
Na pewno napisałeś to tak jak chciałeś?
czy odklejajace sie gumy sa poddawane naprawie gwarancyjnej ?
josephebeloki
17-08-2018, 23:15
Na pewno napisałeś to tak jak chciałeś?
Tak. ... używam obecnie kompresje bezstratną... myślę o przejściu na stratną.
Wiec, nie bardzo wiem o co CI chodzi?
https://www.slrlounge.com/nikon-raw-nef-file-quality-option-comparison-testing-14-bit-lossless-vs-12-bit-compressed/
nikoniarz
18-08-2018, 20:34
Wiec, nie bardzo wiem o co CI chodzi?
Napisałeś "jaki jest sens używania bezstratnej (twierdzisz, że nie ma), i dalej, że używasz bezstratnej..."
Czy d750 da się tak skonfigurować, żeby zmieniając iso nie włączać ekranu? Może być iso przypisane do jakiegoś przycisku. Najlepiej nagrywania.
lukasz.antoniak
19-08-2018, 08:15
Tak. Nie mam instrukcji, wiec na szybko z Google: https://www.google.pl/amp/s/joehendricks.com/blog-weddings/nikon-d750-mapping-the-iso-button-to-the-movie-record-button%3fformat=amp.
Ekran przy zmianie iso tak czy tak wali po oczach. To chyba największa porażka tego modelu.
no chyba gumy ktore mi po 10 mc odpadaja czy po 9 nawet ;/
stachmuszel
19-08-2018, 20:21
no chyba gumy ktore mi po 10 mc odpadaja czy po 9 nawet ;/
W D750 są gumy?
Ekran przy zmianie iso tak czy tak wali po oczach. To chyba największa porażka tego modelu.
Opcja Łatwe ISO w ustawianiach, d8 czy d9. ISO zmieniasz pokrętłem, ekran się nie zapala.
chyba że w trybie M - wtedy zawsze ekran się świeci
chyba że w trybie M - wtedy zawsze ekran się świeci
I to jest właśnie mój problem. Ja 95% zdjęć robię w trybie M, w nocy. Uwielbiam jak zmieniając iso przyciskiem nagrywania zostaje oślepiony przez ekran :)
Ostatnio miałem okazję pooglądać D750 i najbardziej zadziwiło mnie to, jak wyraźny i dobry jest wyświetlacz LCD.
Przepraszam jeżeli było
Czy d750 z wadliwej serii podlega naprawie niezależnie od miejsca zakupu i ważnej gwarancji
Czy raz usunięta wada oznacza załatwienie problemu raz na zawsze ?
Xavier80
27-10-2018, 12:06
Przepraszam jeżeli było
Czy d750 z wadliwej serii podlega naprawie niezależnie od miejsca zakupu i ważnej gwarancji
Czy raz usunięta wada oznacza załatwienie problemu raz na zawsze ?
Oczywiście, że tak, gwarancja teoretycznie jest dożywotnia. Ja interpretuję to tak: Jeżeli seria jest wadliwa, to migawkę można spokojnie wymienić już po gwarancji aparatu ( ja np: tak robiłem, chociaż nie sprawiał nigdy zadnyvh problemów, ale łapał się na akcję). Moim zdaniem jednak nie później niż przed 150.000 klapnięć ( bo taka jest żywotność)
Ok
Dziekuje
Jeszcze jedno pytanie . Ten wyskakujący error to właśnie związany jest z wadą migawki czy to jeszcze inna przypadłość ?
czupacabra
27-10-2018, 12:27
Wrzuć nr seryjny na stronę serwisową nikona , tam gdzie są akcje serwisowe nikona o zobacz jaki dostaniesz komunikat
Wysłane za pomocą Tapatalk
Ok to już sprawdziłem i jest do akcji.
Wcześniej miałem d750 i był ok . Nie był wymieniony na stronie Nikona
Ten wyskakujący error to właśnie związany jest z wadą migawki czy to jeszcze inna przypadłość ?
To jest ciekawe pytanie :) mój aparat przeszedł dwie akcje serwisowe a błąd „pierwszego zdjęcia” pojawił się a wcześniej, nawet przed wymianą, go nie miałem.
Na ile mocne jest mocowanie bagnetu w D750 ? Chodzi mi o sytuacje kiedy aparat wisi na pasku naramiennym z obiektywem skierowanym w dol podczas postoju jak i wolnego marszu. Jezeli chodzi o obiektywy to N70-200 2.8 VR2 i sporadycznie N200-500 5.6 VR.
Przy okazji dla porownania jak wyglada taka sama sytuacja z D850 ktory jest ciezszy od D750 (wiec moze ma mocniejsze mocowanie bagnetu).
PS.
Chyba znalazlem informacje ktorej szukalem wiec sie podziele.
16147
Wychodzi na to ze D850 ma wytrzymalszy tzw. mirror box. Jak to jednak ma sie w praktyce ? Widzialem zdjecia zarowno D750 jak i D810 z wyrwanymi bagnetami. Czy D850 bedzie wytrzymalsze ? Oczywiscie mozna tez przypiac pasek do uchwytu statywowego w obiektywie.
A w jaki sposób doszedłeś do tego, że D850 ma wytrzymalszą komorę lustra?
nikoniarz
28-10-2018, 14:39
@Jaack (http://forum.nikoniarze.pl/members/53516-Jaack), wygląda na to, że w D750 bagnet jest przykręcany do kompozytowego frontu, coś na wzór D610.
D750:
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/inspire-ipcmedia-com/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/13/2014/12/Nikon-D750-body-shell.jpg
źródło (https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/inspire-ipcmedia-com/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/13/2014/12/Nikon-D750-body-shell.jpg)
D610:
https://www.nikonpassion.com/wp-content/uploads/2013/10/Nikon_D610_alliage_magnesium_poignee_MBD1.jpg
źródło (https://www.nikonpassion.com/wp-content/uploads/2013/10/Nikon_D610_alliage_magnesium_poignee_MBD1.jpg)
a w D810 do metalowego:
https://c2.staticflickr.com/8/7458/27587774045_620b9d588e_b.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7458/27587774045_620b9d588e_b.jpg)
Zamiast robic zdjecia to biadolicie o *******ach. Nikt kto na fotografii zabrabia nie ma czasu takimi rzeczami sie przejmowac.
Wysłane z mojego 6070K przy użyciu Tapatalka
Zamiast robic zdjecia to biadolicie o *******ach. Nikt kto na fotografii zabrabia nie ma czasu takimi rzeczami sie przejmowac.
Zadalem na wstepie pytanie: Na ile mocne jest mocowanie bagnetu w D750 ? Chodzi mi o sytuacje kiedy aparat wisi na pasku naramiennym z obiektywem skierowanym w dol podczas postoju jak i wolnego marszu. Jezeli chodzi o obiektywy to N70-200 2.8 VR2 i sporadycznie N200-500 5.6 VR.
Widywalem fotografow z Nikonami D3/D4/D5 ktorzy mieli paski przyczepione do body a ciezsze obiektywy wisialy ku dolowi. Zakladalem jednak ze innaczej rozwiazano mocowanie bagnetu w body profesjonalnych a inaczej w nizszych modelach.
Dla mnie nie jest to ****** tylko wazna sprawa gdyz chce zmienic sposob noszenia aparatu z ciezkim obiektywem. Problem juz rozwiazalem mocujac zaczepy paska do mocowania statywowego zarowno w N70-200 jak i 200-500. Dzieki temu mam aparat przewieszony przez ramie nawet z ciezkim obiektywem nie martwiac sie o konsekwencje uszkodzenia bagnetu.
Bedzie mial czas sie przejmowac jak mu bagnet odpadnie razem z obiektywem ;-)
Chyba lepiej najpierw zbadac temat zanim zmieni sie sposob noszenia aparatu z obiektywem niz pozniej po stracie duzej sumy pieniedzy w serwisie ;)
A w jaki sposób doszedłeś do tego, że D850 ma wytrzymalszą komorę lustra?
Znalazlem zdjecia i opisy. Wkleilem zreszta link do zdjecia pokazujacy jak to wyglada w innych modelach.
Mam ten aparat fotografuje zawodowo i mam te obiektywy i uzywam roznych mocowan standardowych paskow i zaczepow oraz szelek. Problem jest w twojej glowie a nie czy wytrzyma czy nie. Pisze o normalnym uzytkowaniu a nie o wieszaniu sie na szelkach
. Problem jest w twojej glowie a nie czy wytrzyma czy nie. Pisze o normalnym uzytkowaniuTylko ciężko zdefiniować to normalne użytkowanie.
Seria D8xx jest solidniejsza niż D750 i nie ma nad czym dyskutować. W D800 nie przewidzieli, że gęstsza matryca wymusza jeszcze lepszą komorę lustra (drgania - skracanie czasu by nie poruszyć). Chyba więc w D850 zrobiono to solidniej.
Mam ten aparat fotografuje zawodowo i mam te obiektywy i uzywam roznych mocowan standardowych paskow i zaczepow oraz szelek. Problem jest w twojej glowie a nie czy wytrzyma czy nie. Pisze o normalnym uzytkowaniu a nie o wieszaniu sie na szelkach
O ile z N 70-200 moglbym sie czesciowo zgodzic... faktycznie moze przesadzam z ostroznoscia. O tyle z 200-500 juz sie nie zgodze. To ciezki i dlugi obiektyw i jak ktos wspomnial dziala jak dzwignia. Nie widze nic zlego w dbaniu o narzedzia pracy. Lepiej przed szkoda niz po ;-)
Z tego co znalazlem w necie (zdjecia i opisy) zakladam ze D850 ma bagnet bardziej wytrzymaly. Poprzednio mialem D700 i tam sie tez zbytnio tym tematem nie przejmowalem, aczkolwiek nie mialem wtedy N200-500.
Zrob tak , systemowo. Napisz oficjalne pismo do Nikona zobaczymy jak nie ustosunkuja. Pisze powaznie .
Znalazlem zdjecia i opisy. Wkleilem zreszta link do zdjecia pokazujacy jak to wyglada w innych modelach.
Zdecydowanie uważam, że to stanowczo zbyt mało, aby wyciągać kategoryczne wnioski odnośnie tego, czy wytrzymalsza będzie komora metalowa, czy z tworzywa sztucznego.
Zrob tak , systemowo. Napisz oficjalne pismo do Nikona zobaczymy jak nie ustosunkuja. Pisze powaznie .
Na pewno jest to jakies rozwiazanie... tylko ich odpowiedz o ile bedzie potwierdzala ze nie mam sie czym przejmowac nie bedzie miala zadnych skutkow w razie awarii bagnetu. Bo nikt nie odpowie wiazaco gdyz sytuacje i przeciazenia bagnetu moga byc rozne. Nie zawsze ta sama waga oznacza taka sama sile oddzialywania.
Dlatego wybralem wiedze i zdrowy rozsadek.
nikoniarz
28-10-2018, 16:59
Zdecydowanie uważam, że to stanowczo zbyt mało, aby wyciągać kategoryczne wnioski odnośnie tego, czy wytrzymalsza będzie komora metalowa, czy z tworzywa sztucznego.
Niby czemu puszki Pro mają więcej metalu? Niby czemu Sigmy Art są metalowe?
Niby czemu puszki Pro mają więcej metalu?
Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia użytkowników. Zauważ, że w obiektywach pro się to już zmienia, vide Nikkor 24-70 VR.
O ile z N 70-200 moglbym sie czesciowo zgodzic... faktycznie moze przesadzam z ostroznoscia. O tyle z 200-500 juz sie nie zgodze. To ciezki i dlugi obiektyw i jak ktos wspomnial dziala jak dzwignia.
Jaka dźwignia? Na pasku liczy się głównie ciężar obiektywu, bo zawsze będzie on zwisał w dół. A na statyw chyba nikt nie mocuje do body?
nikoniarz
28-10-2018, 17:06
Myślę
Dokładnie. My też myślimy. Ale pewności nie ma. Nie bez przyczyny pewne rzeczy są ciągle metalowe- bagnety, stopki statywowe, głowice... Zresztą, każdy uważa jak mu wygodnie w sumie.
Jaka dźwignia? Na pasku liczy się głównie ciężar obiektywu, bo zawsze będzie on zwisał w dół. A na statyw chyba nikt nie mocuje do body?
OK nie wyrazilem sie precyzyjnie. Chodzilo mi o moment podnoszenia z pozycji pionowej do poziomej a wlasciwie czesc tej drogi.
Dokładnie. My też myślimy. Ale pewności nie ma. Nie bez przyczyny pewne rzeczy są ciągle metalowe- bagnety, stopki statywowe, głowice... Zresztą, każdy uważa jak mu wygodnie w sumie.
Napisałem "myślę", bo nie robiłem żadnych obliczeń - zresztą tutaj wchodzi w grę MES, a nie typowe wzory z wytrzymałości. Bagnety są metalowe, bo liczy się odporność na ścieranie, którą stal ma zdecydowanie lepszą niż większość tworzyw sztucznych, wykonanie metalowej stopki statywowej jest zdecydowanie tańsze niż kompozytowej (z kompozytu szklanego czy węglowego), więc jest jak jest.
nikoniarz
28-10-2018, 17:44
Napisałem "myślę", bo nie robiłem żadnych obliczeń - zresztą tutaj wchodzi w grę MES, a nie typowe wzory z wytrzymałości. Bagnety są metalowe, bo liczy się odporność na ścieranie, którą stal ma zdecydowanie lepszą niż większość tworzyw sztucznych, wykonanie metalowej stopki statywowej jest zdecydowanie tańsze niż kompozytowej (z kompozytu szklanego czy węglowego), więc jest jak jest.
Faktycznie każdy interpretuje jak mu wygodnie- metalowa stopka w obiektywie zamiast kompozytowej to oszczędności, ale front w pro puszce to już przyzwyczajenie :mrgreen: Dla mnie pakowanie coraz większej ilości plastiku to po prostu oszczędności. Nie da się ukryć, że im tańszy sprzęt tym go więcej.
Front w puszce to odlew ciśnieniowy, z dość skomplikowaną geometrią.
Stopka w obiektywie ma prostą geometrię, ale jest skręcana, więc trzeba kombinować z osadzaniem zawiasu tulejek i gniazd metalowych w kołnierzu, stopce. Taniej i prościej wykonać z metalu.
nikoniarz
28-10-2018, 18:30
Front w puszce to odlew ciśnieniowy, z dość skomplikowaną geometrią.
Stopka w obiektywie ma prostą geometrię, ale jest skręcana, więc trzeba kombinować z osadzaniem zawiasu tulejek i gniazd metalowych w kołnierzu, stopce. Taniej i prościej wykonać z metalu.
Czyli w jedncyfrowych body robią metalowe, skomplikowane fronty z przyzwyczajenia, a w D750 kompozytowe bo...?
Czyli w jedncyfrowych body robią metalowe, skomplikowane fronty z przyzwyczajenia, a w D750 kompozytowe bo...?
Z przyzwyczajenia użytkowników - napisałem to wcześniej. Do niedawna tworzywa sztuczne były synonimem gorszej jakości (wytrzymałości), ale to też już się zmienia w wielu przypadkach.
Bagnety w puszkach zaawansowanych i profesjonalnych pozostaną metalowe z powodów podanych wyżej, reszta niekoniecznie (oprócz mechanizmów, gdzie części współpracują poprzez tarcie i kontakt).
Mam wrażenie, że zupełnie niekoniecznie łapiemy się za słowa. Z innej strony patrząc, nie ma wysypu puszek D6xx/D750/D7xxxx z wyrwanymi bagnetami i/lub popękanymi obudowami na skutek noszenia ciężkich i długich obiektywów (200-500 czy 150-600, albo długich jasnych stałek).
nikoniarz
28-10-2018, 18:54
A ja jednak uważam, że w droższych puszkach metalowe fronty to solidność i wytrzymałość. A kompozytowe to oszczędność. Z mojej strony temat wyczerpany.
.. nie ma wysypu puszek D6xx/D750/D7xxxx z wyrwanymi bagnetami i/lub popękanymi obudowami na skutek noszenia ciężkich i długich obiektywów (200-500 czy 150-600, albo długich jasnych stałek).Bo jak ktoś ma 600/4 to raczej nie podpina go do Nikona D600.
Tworzywo a tworzywo to też róznica (ukończyłem studia właśnie ze specjalizacją polimery). Nie sądzę by to co dają w lustrzankach to jest to samo co włókna węglowe używane np w konstrukcjach bolidów F1. To jest drogie. I by to stosowali w Nikonie D5 itp
A ja jednak uważam, że w droższych puszkach metalowe fronty to solidność i wytrzymałość. A kompozytowe to oszczędność. Z mojej strony temat wyczerpany.
Popatrz na starego analogowego Canona EOS 5. Plastikowy do bólu, trzeszczał, zdaniem niektórych nawet wyginał się. I co? I nic.
madebyzosiek
29-10-2018, 00:13
Popatrz na starego analogowego Canona EOS 5. Plastikowy do bólu, trzeszczał, zdaniem niektórych nawet wyginał się. I co? I nic.Ale Eos 5 nie był aparatem profesjonalnym, podobnie jak przykładowo Nikon F80. A weź sobie do ręki Nikona F100, to zrozumiesz o co chodzi koledze nikoniarz
Ale Eos 5 nie był aparatem profesjonalnym, podobnie jak przykładowo Nikon F80. A weź sobie do ręki Nikona F100, to zrozumiesz o co chodzi koledze nikoniarz
Zgoda, nie był. Ale był używany przez wielu profesjonalistów do ciężkiej pracy. Nie przeczę, że były solidniejsze aparaty od EOSa 5, podobnie jak są solidniejsze aparaty od Nikonów D610/750. Jednak nie słychać żeby bagnety D610 czy D750 masowo wyłamywały się przy noszeniu tych aparatów z podpiętymi N200-500 czy np. Sigmy 150-600 S, a przecież są takie kombinacje.
Dyskusja robi się akademicka, bo nikt z dyskutantów nie ma wiarygodnych danych, ani nie robił prób wytrzymałościowych.
madebyzosiek
29-10-2018, 07:10
No to tak jak D750, on też jest używany często zawodowo, choć nie jest to jego przeznaczeniem.
Ale włamany bagnet to w żadnym aparacie nie będzie kwestia noszenia, pewnie nawet D3xxx sobie da radę. A wyrwać bagnet można z każdego aparatu, wystarczy że spadnie i uderzy ciężkim szkłem o podłogę. Ale na 100% w aparatach z klasy pro jest to mniej prawdopodobne, niż w semipro, czy totalnym amatorze i tu nie ma o czym dyskutować. Jak masz w ręce chociażby D500 i D7100, to zdecydowanie poczujesz różnicę w solidności tych aparatów i nic tego nie zmieni. Słyszałem kiedyś od serwisanta, że D750 ma zabawną konstrukcję, która gwarantuje że tam nic się nie wykrywia, bo nic się nie trzyma na sztywno jak chociażby w D800 ;)
Zgadzam się, co do tego, że znacznie łatwiej (praktycznie zawsze) można wyłamać bagnet, gdy aparat z założonym obiektywem spadnie na twarde podłoże - i na miejscu autora pytania, zwracałbym uwagę na takie sytuacje, a nie na noszenie aparatu na pasku z dołączonym długim obiektywem.
D800 miał tak sztywną konstrukcję, że przy uderzeniu pękała struktura wewnętrzna, co skutkowało nieopłacalnością naprawy. Można o tym poczytać np. tutaj https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1342802/0 (post nr 11 zawiera ładne zdjęcia). Podobno w D810 zmienili konstrukcję i nie dochodzi do pęknięć.
Keszelski
22-06-2019, 07:41
czy ktoś może mi rozjaśnić używanie grupowego GrP trybu pola AF (jestem świeżym posiadaczem 750, po 7200).
Przeczytałem opis w instrukcji, ale na razie nie łapię w jakich sytuacjach byłby ten tryb przydatny i z którym trybem AF - AFC czy AFS (AFA nigdy nie używałem na 7200). Czy GrP ma jakieś praktyczne zastosowanie i jest "używalny"?
Tak, obiekty szybko poruszające się w losowym kierunku, na przykład ptaki w locie. Osobiście często z tego korzystam również przy foceniu samolotów.
Keszelski
22-06-2019, 08:33
ale czy do takich obiektów, o jakich piszesz, nie jest przeznaczony 9-polowy, 21- czy nawet 51- polowy? A grupowy (oznaczony GrP) ma jakieś inne przeznaczenie?
Xavier80
22-06-2019, 08:44
Wielopolowe, o których piszesz, działają nieco inaczej niż grupowy. W grupowym wszystkie pola mają ten sam priorytet, podczas gdy w d9, d21 itp priorytet ma pole wybrane a dookoła są pomocnicze ( wspomagające), gdy z wybranego ucieknie ostrość. Wszystko zakeży co i na jakim tle fotografujesz. Grupowy sprawdzi się lepiej gdy masz „ spokojniejszy plan (tło)” i obiekt się porusza, a dynamiczne gdy między obiektem a obiektywem okresowo coś się pojawia, jakieś gałęzie, liście iti.
Powinno się przydać [emoji16]
https://youtu.be/_N_bzhJAKms
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
Keszelski
22-06-2019, 16:42
Dzięki za objaśnienia/ film - trzeba będzie poćwiczyć, żeby poczuć jak (moja) praktyka zweryfikuje teorię.
A tak na marginesie, często korzystacie z GrP?
Dzięki za objaśnienia/ film - trzeba będzie poćwiczyć, żeby poczuć jak (moja) praktyka zweryfikuje teorię.
A tak na marginesie, często korzystacie z GrP?
Z GrP korzystam dosyć często i jakoś nie mogę narzekać na problemy z działaniem. Działa tak jak powinno, u mnie najczęściej w połączeniu D750 i Tamronem 150-600 G2.
jaką aplikacje polecacie do sterowania d750 przez telefon? obecnie używam qDslrDashboard ale lubi zrywać połączenie z aparatem i robi to dość często co jest irytujące. Jest jakaś alternatywa dla tej aplikacji na Androida?
Najlepsza rada to uznać, że d750 nie ma wifi. :D
z tego co widzę to pozostaje zewnętrzne WiFi, nikonowskie https://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/slr/slr-connectivity/wireless/wu-1a-wireless-mobile-adapter -- trochę drogo jak na takie małe urządzonko, może ktoś używał w stylu tegohttps://www.spidersweb.pl/2014/10/wi-fi-w-aparacie-lumera.html i może coś polecić?
themadablues
24-07-2019, 16:34
Jest jakaś orientacyjna granica przy której w d750 pojawiały się problemy z migawka kwalifikowane na akcje serwisowa ?
LeonardZelig
06-08-2019, 08:27
Użyłem wyszukiwarki, ale nic konkretnego nie znalazłem. Mam dwa pytania:
1. Czy tylny ekran jest odporny na zarysowania? Czy jednak lepiej go czymś osłonić? Jeśli tak, to czym najlepiej?
2. Używam czasem trybu preselekcji przysłony i tak jak w poprzednim aparacie (Pentax K-5II) działał on bardzo dobrze, to w Nikonie widzę tendencję do obniżania ISO (Auto ISO) i wydłużania czasu - aparat często ustawia 1/50s pomimo dość dobrych warunków. Da się coś z tym zrobić?
Ad. 1 Są szkła hartowane i folie. Ja tam nic nie naklejam i jeszcze nigdy mi się nic nie porysowało. Widziałem za to porysowane ekrany pod tym firmowym plastikiem, wystarczy jak tam wpadnie ziarenko piasku.
Ad. 2 Auto ISO ustawia czas zależny od ogniskowej. Domyślnie czas=1/ogniskowa. Możesz to sobie zmienić ustawiając krotność, albo sposób działania.
Ad. 1 Są szkła hartowane i folie. Ja tam nic nie naklejam i jeszcze nigdy mi się nic nie porysowało. Widziałem za to porysowane ekrany pod tym firmowym plastikiem, wystarczy jak tam wpadnie ziarenko piasku.
Ad. 2 Auto ISO ustawia czas zależny od ogniskowej. Domyślnie czas=1/ogniskowa. Możesz to sobie zmienić ustawiając krotność, albo sposób działania.
Sorry za lenistwo, bo pewnie jest gdzieś w instrukcji, ale mógłbyś podpowiedzieć coś więcej?
Sorry za lenistwo, bo pewnie jest gdzieś w instrukcji, ale mógłbyś podpowiedzieć coś więcej?
Menu fotografowania, ustawienia Auto ISO, Najdłuższy czas migawki
Panowie, czy w nowym D750 jest zaślepka gniazda lampy błyskowej w zestawie?
I czy górny ekranik jest zafoliowany?
I jak się dowiedziec, kiedy mój egzemplarz był wyprodukowany?
Zaślepki nie ma. Folii nie pamietam a ostatniego nie wiem.
Panowie, czy w nowym D750 jest zaślepka gniazda lampy błyskowej w zestawie?
I czy górny ekranik jest zafoliowany?
I jak się dowiedziec, kiedy mój egzemplarz był wyprodukowany?
A po co Ci to wiedzieć? Sprawdź przebieg i tyle.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
demos7enes
22-08-2019, 15:13
Ad 1 - nie
Ad 2 - nie
Ad 3 - data zakupu na fv lub paragonie , numer seryjny sprawdzić itp
Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka
Dzięki.
A czy ktoś zauważył, że AF nieco inaczej pracuje, gdy ustawimy uruchomienie AF spustem migawki, a inaczej kiedy przepisze się funkcję AF ON do któregoś z klawiszy, np. AE lock z tyłu.
Wydaje mi się, że na spuście migawki ostrzenie jest lepsze, na klawiszach z tyłu muszę wprowadzać mikrokorektę.
Albo coś robię źle, ale identycznie miałem na D610.
Nic takiego nie zauważyłem.
fader_audio
27-10-2019, 09:57
Witam użytkowników d750.
Obecnie ceny są kuszące tej puszki no i właśnie kusi. Mam ciężko podjąć decyzję. Na początek kupiłbym jeszcze tamron 24-70 G2. I tu bije się z myślami, obecnie w d7100 z sigma boczne punkty na wysokości ⅓, i ⅔ kadru ostrza jeszcze w miarę, ale całkiem boczne nie używam. W związku z tym jak wygląda współpraca tamrona z d750 w tej kwestii czy w miarę ostrzy na bocznych punktach?
Druga rzecz, która może być decydującą to czy d750 lubi sobie wyostrzyć na bardziej kontrastowe tło? Tak jak robił to d7100. Oba mają 51pkt i 15 krzyżowych więc mam podejrzenie że może być podobnie. Z góry dzięki za odpowiedź
Druga rzecz, która może być decydującą to czy d750 lubi sobie wyostrzyć na bardziej kontrastowe tło? Tak jak robił to d7100. Oba mają 51pkt i 15 krzyżowych więc mam podejrzenie że może być podobnie. Z góry dzięki za odpowiedź
To jest przypadłość tylko D7100, bo już w D7200 nie było tego problemu.
fader_audio
27-10-2019, 10:27
Dziękuję za szybką odpowiedź,
Jak wygląda współpraca z tamronem, chodzi o punkty boczne. Wiadomo że krzyżowe w d7100 docierają prawie do ⅓ kadru, w d750 będą to już skrajne. Czy z tamronem są one uzyteczne? Dość często bym ich używał stąd moje pytanie. Niestety nie mam jak tego sprawdzić przed zakupem. Myślałem o d500, ze względu na af, osobiście jeśli af jest lepszy w d750 od d7100, to mi to wystarczy
W D750 jest zdecydowanie lepszy AF niż w D7100. Nie zależnie od użytego punktu.
.czy d750 lubi sobie wyostrzyć na bardziej kontrastowe tło? Tak jak robił to d7100. Oba mają 51pkt i 15 krzyżowych więc mam podejrzenie że może być podobnie.51 punktów to mają prawie wszystkie body Nikona z górnej i średniej półki. D4 tez ma 51. Ja mam swoja teorie na ten temat. powiązaną z optyką. Mianowicie słaby obiektyw ma jeszcze słabsze boki. I jak na boku daje słaby kontrast to wtedy bywa, że ostrzy nie na to co trzeba, tylko na coś bardziej kontrastowego. Ja np nie miałem zaufania do Nikkora 85/1.4 D. Przećwiczone na dziesiątkach sesji i setkach zdjęć. W pewnych warunkach z 50% zdjęć było nie trafionych. Wtedy używałem pewniaka czyli Nikkora 70-200/2.8 a teraz Sigmę ART 85. Body to samo, szkła inne i jest różnica.
Myślę, że znaczenie gdy chodzi o to nie trafianie mają obie sprawy, tzn i body i obiektyw.
fader_audio
27-10-2019, 12:23
dzieki Panowie za odpowiedzi, kolejne wątpliwości się rozwiazały. Dal mnie zawsze jest bardzo ciężko podjąc decyzję jeśli mam wydać dośc sporo kasy nawet na hobby. Tu muszę zainwestować ok 8500 zł z Tamronem. Jeśli uda mi się sprzedać 7100 to wyjdzie trochę mniej z jakieś 1500.
obecnie jest jeszcze z6 z kitem tańszy o "cashback", też to bralem pod uwagę, jednak ważniejsze dla mnie jest śledzenie co przypuszczam, że 750 ma lepsze/pewniejsze - dużo zdjęc robię córkom i czesto korzystam ze śledzenie, przeważnie podczas zabaw.
obecnie jest jeszcze z6 z kitem tańszy o "cashback", też to bralem pod uwagę, jednak ważniejsze dla mnie jest śledzenie co przypuszczam, że 750 ma lepsze/pewniejsze - dużo zdjęc robię córkom i czesto korzystam ze śledzenie, przeważnie podczas zabaw.
To chyba śledzenie oka w Z6 da lepszy efekt.
fader_audio
27-10-2019, 12:51
jeśli działa dobrze to znowu dylemat. może inaczej sledzenie oka byłoby ok jesli oko zajmowało by dośc duzo miejsca w kadrze, jak to wygląda w z6??? powiedzmy ze córka zajmuje ok 20% kadru po wysokości. nie miałem nigdy styczności ze sledzeniem oka, więc mogę się mylić w moich domysłach.
madebyzosiek
27-10-2019, 13:05
jeśli działa dobrze to znowu dylemat. może inaczej sledzenie oka byłoby ok jesli oko zajmowało by dośc duzo miejsca w kadrze, jak to wygląda w z6??? powiedzmy ze córka zajmuje ok 20% kadru po wysokości. nie miałem nigdy styczności ze sledzeniem oka, więc mogę się mylić w moich domysłach.Jeżeli oko jest za małe, to działa śledzenie twarzy. Czego nie wybierzesz będzie lepiej i pewniej niż w D7100 ;)
Zerknij na fotokoch.de przy obecnym kursie eur i ich VAT wyjdzie Ci Ok 7800 z wysyłka
Zerknij na fotokoch.de przy obecnym kursie eur i ich VAT wyjdzie Ci Ok 7800 z wysyłka
mike222 a ile tam tego VAT-u mają. Do ceny która jest w necie ostatecznie ile trzeba doliczyć?
Niemcy mają 19%, więc musisz dodać cztery punkty procentowe.
A czemu chcesz dodawać 4%? Przez to ze maja 19% jest właśnie pare groszy taniej i nie dolicza się tego - wewnątrz wspólnotowa wymiana
Ostateczna cena to właśnie 7800 z wysyłka (zależy wiadomo jescze tyci od kursu eur kiedy kupisz)
Dodatkowo jak chcesz coś innego z tamronow g2 tych co są w Polsce w promocji cashback teraz to tam masz od razu rabat 100eur bez wysyłania rachunków i czekania
Np T24-70 g2 3650pln wychodzi
A czemu chcesz dodawać 4%? Przez to ze maja 19% jest właśnie pare groszy taniej i nie dolicza się tego - wewnątrz wspólnotowa wymiana
Ostateczna cena to właśnie 7800 z wysyłka (zależy wiadomo jescze tyci od kursu eur kiedy kupisz)
Spróbuj coś kupić np. na Amazon.de i zobaczysz. Oczywiście, że naliczają VAT z kraju odbiorcy.
Witam. Właśnie kupiłem D750 w promocji razem z 24-120, do tego dorzuciłem 50 mm 1.8 G AF-S. Pierwszy raz w systemie FF. Mam nadzieję, że dokonałem dobrego wyboru. Pozdrawiam wszystkich.
No dobra, a jak z Gwarancją? Nikon PL nie da odpora jak się coś skopsa?
W eurortv wyprzedane D750, dobrze, że rano swoją sztukę nabyłem... Jutro ma dotrzeć :)
Kochani, jestem tutaj bo mam problem. Rok temu kupilam nikona d750 le przez wielka brytanie made in Thailand... Jestem strasznie niezadowolona ze zdjec- ciemne i kolory w ciemnym odcieniu. probowalam z roznymi ustawieniami, ale nadal jestem niezadowolona. czy to normalne?
Carlos_lo
22-11-2019, 19:55
Kochani, jestem tutaj bo mam problem. Rok temu kupilam nikona d750 le przez wielka brytanie made in Thailand... Jestem strasznie niezadowolona ze zdjec- ciemne i kolory w ciemnym odcieniu. probowalam z roznymi ustawieniami, ale nadal jestem niezadowolona. czy to normalne?
to musi ladnie wygladac, sprobuj teraz dla odmiany jasnego swiatla skierowanego w odpowiednia strone; pokaz ustawienia, wstaw fote
Ja mam d750 i jestem zadowolony. To normalne.
Jak mamy Ci pomóc bez żadnych sampli/parametrów/opisu co gdzie jak kiedy?
Pewnie ze normalne. Tez bylbym zirytowany gdybym kupil swietny aparat i byl niezadowolony ze zdjec. ;-)
Twoj post jest tak enigmatyczny ze chyba tylko jasnowidz bedzie w stanie pomoc na tym etapie wiedzy o problemie. Podstawowe pytanie na ktore musisz znalesc odpowiedz to: czy aparat lub obiektyw uszkodzony czy tez uzytkownik ma braki w umiejetnosciach fotograficznych. Jak opiszesz dokladnie warunki zdjeciowe oraz podasz dokladne nastawy aparatu i model obiektywu oraz udostepnisz zdjecia... dostaniesz pomoc. W przeciwnym razie... mozemy pogadac o pogodzie ;-)
Ja mam d750 i jestem zadowolony. To normalne.
...
Ja mialem D750 i bylem zadowolony... to normalne ;-) Bo to dobry aparat jest. ;-) Chyba ze jest zepsuty... mojemu sie rozsypala migawka. Nie bylem wtedy zadowolony, jednak serwis Nikona naprawil darmowo w ramach akcji serwisowej i moje zadowolenie wrocilo ;-)
grissley
27-11-2019, 19:07
Ile teraz może być warty D750 w używce? Tak realnie, niezajechany i w ładnym stanie?
U mnie d750 jest mega niepewna w naświetlaniu. Często nie wiem czego się spodziewać. Używam d800 jeszcze i on jest głównym aparatem.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
bomkallo
13-12-2019, 10:13
Moze miec tendencje do niedoswietlania, chyba silnie unika przepalow :) Ratunkiem jest zmiana domyslnego ustawienia B6, jezeli ktos jest juz pewien, ze w kazdych warunkach niedoswietla.
madebyzosiek
13-12-2019, 11:01
Moze miec tendencje do niedoswietlania, chyba silnie unika przepalow :) Ratunkiem jest zmiana domyslnego ustawienia B6, jezeli ktos jest juz pewien, ze w kazdych warunkach niedoswietla.
Nie miałem na dłużej D750, ale D610 robi to samo i jest przy tym mało przewidywalny. O ile w codziennym fotografowaniu mi to nie przeszkadza, korekta +0.3 załatwia temat, o tyle jak robię zdjęcia podczas wesela, to aparat sobie kompletnie nie radzi z pomiarem światła, jak zespół czy DJ świeci czymś fajnym i robię zdjęcia ze światłem w kontrze. Dlatego właśnie jest już tylko zapasem i aparatem na spacery kiedy ma być lekki i mały sprzęt ;)
sokolnik
17-12-2019, 01:28
Stało się, kupiłem dziś drugie D750 :D Jeszcze nie zrobiłem żadnego zdjęcia, ładuje AKU :D bo w sklepie padł od razu prawie :D
Nowym Z-tką pokazuję figę z makiem :)
Chyba czas trochę "wrócić" do tego wątku :D
chciałem zadać, jakże ważne pytanie... Czy D750 robi jeszcze zdjęcia?
Stało się, kupiłem dziś drugie D750
Sokół, masz nowe hobby, zbierasz d750-tki ? :razz:
sokolnik
17-12-2019, 02:00
Sokół, masz nowe hobby, zbierasz d750-tki ? :razz:Nie, nie zbieram 750tek :)
Od kąd mam D750 czyli od października 2015 r. wiedziałem że kiedyś będę chciał mieć 2 x FX, najlepiej dwa te same korpusy. Fakt, miesiac temu nie myślałem że kupię teraz drugie D750... Jednak udało się , trochę fuksem, nie ważne :)
Z6 może i fajny sprzęt, ale duuuzo droższy... Do tego jakieś przejściówki adaptery na obiektyw... 1 slot na kartę pamięci... Łeee i znowu nie miałbym 2óch tych samych korpusów. Różne body, różne Nefy... A idź Pan w... daleko... :)
Może kiedyś kupię jakąś Ztkę, ale przez najbliższe 3-4 lata bo będę miał sporo innych ważnych wydatków :D
Teraz jeszcze muszę delikatnie zmodyfikować nowe szelki na 2 body i mogę iść w bój :)
Wysłane z mojego Hułałeja
No nic, teraz odrabiaj koszty, ...przekuwaj w zysk ;)
Może kiedyś kupię jakąś Ztkę, ale przez najbliższe 3-4 lata bo będę miał sporo innych ważnych wydatków :D
Wydaje mi się, że przez najbliższe 18-25 lat, ale nic to...
I pamiętaj o dwumasie.;-)
sokolnik
17-12-2019, 08:27
No nic, teraz odrabiaj koszty, ...przekuwaj w zysk ;)Zyski przekuwam w narzędzia pracy, optymalizacje pracy... itp. Zresztą, nie tylko zyski są najważniejsze :) najważniejsze są udane kadry :D
Muszę sprawdzić licznik mojego starszego D750... Ile natrzaskałem... D7100 przekroczyłem 40 000 klatek... Ale co to jest jak ludzie mają D700 z ponad 800 000 klatek :)
O dwumasie nie muszę pamiętać :)
Na wiosnę gdy będę zmieniać olej, szykuje się na zmianę rozrządu, pompy wody i płynu chłodniczego itp.
To ten Twój D750 ma dwumasę ?
:shock::mrgreen:
sokolnik
17-12-2019, 16:28
To ten Twój D750 ma dwumasę ?
:shock::mrgreen:Nawet DPF mu zamontowali żeby zdjęcia były bardziej ekologiczne... :)
sokolnik
17-12-2019, 20:41
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nowy aparat:
34930
Stary aparat, kupiony w październiku 2015 r. Myślałem że będzie więcej... D7100 sprzedałem właśnie i miał 40 800 klatek a D7100 od końca 2015 na emeryturze. A kupiony był w kwietniu 2013 r.
34931
Przy okazji zaktualizowałem oprogramowanie "starego" D750.
34932
sokolnik
17-12-2019, 21:47
Nie było pytania :)
Sprawdź sobie SN na spodzie. Europejskie mają 6xxxxx.
No i bateria. Ale, gościu, to powinieneś wiedzieć. :mrgreen:
Nie no azjatyckie przecież mają grip po lewej stronie, a ty masz po prawej oba ;)
sokolnik
17-12-2019, 21:54
Dobra nie było pytania :D
WIFI jest wyłączone gdy nie ma włożonej karty pamięci :D
To jak już samodzielnie odkryłem, że działa WIFI :D
To czy można (jak w Z6) zainstalować wspaniałą aplikację na telefonie z androidem i tak to wszystko ładnie ustawić... By NEFy były wysyłane i zapisywane na karcie pamięci w telefonie? :)
sokolnik
27-12-2019, 15:21
Następca się zbliża... D780.
https://fotoblogia.pl/14825,nikon-d780-pojawi-sie-juz-w-styczniu-na-ces-razem-z-nim-zapowiedziano-wyczekiwany-obiektyw
Co myślicie? Planuję ktoś kupić?
Teraz już wiadomo czemu D750 tak tanio idzie kupić :)
mariuszek81
27-12-2019, 17:45
Kurcze, dopiero co kupiłem 610. Budżetową puche. To jak ja będę w przyszłości robić zdjecia?Czekam na kondolencje. :grin: