Zobacz pełną wersję : D750 oficjalnie i merytorycznie
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Czy w Waszych modelach d750 jest dźwięk potwierdzania ostrości? Ja mam tylko w LV, przez wizjer dźwięku nie ma....
Czy w Waszych modelach d750 jest dźwięk potwierdzania ostrości? Ja mam tylko w LV, przez wizjer dźwięku nie ma....
Mam. Może masz AF-C lub cichą migawkę włączoną?
Właśnie nie, to sprawdziłem na początku. Może to kwestia firmware, wiem, że muszę uaktualnić, ale jeśli nie, to nie wiem gdzie tkwi problem...może to wada?
Ja mam tak samo w D610 - LV potwierdza ostrzenie dźwiękiem, wizjer już nie...
Zakładam, że w menu d1 masz właczony?
Jasne, że tak, próbowałem różnych konfiguracji: dźwięki od 1 do 3 i L oraz H
A macie priorytet ostrości czy spustu?
Ha! I tu był pies pogrzebany. Faktycznie przy priorytecie ostrości dźwięk jest :) Niezrozumiałe jest i tak dla mnie, czemu Nikon przy priorytecie spustu ogranicza się jedynie do potwierdzania ostrości podświetleniem pola AF...
Bo zadecydowałeś, że złapanie ostrości jest dla ciebie rzeczą drugorzędną. Więc po co ci ma ją sygnalizować?
Jest rzeczą drugorzędną w określonych sytuacjach - i wtedy wolę zrobić zdjęcie nieostre (z nadzieją, że będzie na tyle mało nieostre, że da się je odratować w PS) niż nie zrobić tego zdjęcia wcale tylko dlatego, że AF sobie nie poradził. Przy czym nie ma raczej przeszkód technicznych ku temu by w trybie priorytetu wyzwolenia migawki aparat nadal mógł potwierdzić złapanie ostrości dźwiękiem :) Potrafi to mój 7-letni Sony A100 a nie potrafi nowy Nikon, właśnie to jest dla mnie nieco niezrozumiałe :)
Dzisiaj pierwszy raz miałem okazję pobawić się wifi w d750. Rozumiem, że obsługa LV z tableta/smarta działa tylko w trybie foto? Ogromna szkoda, że nie ma możliwości bezprzewodowej obsługi dla filmów (a może jest jakaś aplikacja, która to umożliwia?)
Dzisiaj pierwszy raz miałem okazję pobawić się wifi w d750. Rozumiem, że obsługa LV z tableta/smarta działa tylko w trybie foto? Ogromna szkoda, że nie ma możliwości bezprzewodowej obsługi dla filmów (a może jest jakaś aplikacja, która to umożliwia?)
Próbowałeś qDSLRDashboard http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253747 ?
Pobrałem na androida, ale nie łączy się przez Wifi (tak jak z softem nikona) nie ma nawet takiej opcji (wifi)
ee, qDslrdashboard ma opcje połaczeń po wi-fi, oczywiście. To wręcz podstawa w tym sofcie.
Poczytaj podlinkowany post na naszym forum, poczytaj to co piszą na stronie producenta softu.
Czytałem wątek i tam są głównie ,,kablowe'' rozwiązania omawiane.
http://dslrdashboard.info/
w wielu miejscach mowa jest o wifi, o konfigurowaniu routera TP link
do tej pory body nikona ni emiały wbudowanego wi-fi, więc aplikacja zajmowała się sytuacją gdy do body podpięte jest zewnętrzne wi-fi.
Może nie jest dopracowane połączenie z wi-fi w D750, które to nie potrzebuje zewn. modemu.
Jacek - moim zdaniem nie ma takiej opcji dla d750 bez modemu. Mam program na Nexus 7. Włączam wifi w d750 i ....nic. Program nie ma ,,opcji'' połączenia z wifi. Ma usb, ,,start serwer'', ,,Connection to open wrt/linux'' i ,,Connectoon to WI-1a...''. Wifi nie ma.
Z resztą.... https://code.google.com/p/dslrdashboard/issues/detail?id=296
Przejdź do wątku o gdslr, gonzo ci zapewnie podpowie co robić. Tu nie śmiećmy.
WI-1a to co niby jest jak nie wi-fi?
To trzeba jakoś skonfigurować.
Pobrałem na androida, ale nie łączy się przez Wifi (tak jak z softem nikona) nie ma nawet takiej opcji (wifi)
Nie używaj wersja ze sklepu play, tylko pobraną ze strony.
A macie priorytet ostrości czy spustu?
Wielkie, wielkie dzięki!
Jeszcze tylko trzeba znaleźć rozwiązanie, aby przy zmianie parametrów, np. ISO, WB nie włączał się duży ekran, bo to dla mnie nieporozumienie. Po to jest mały ekranik, aby nie trzeba było korzystać z dużego.
Mario__S
04-03-2015, 10:52
Jacek - moim zdaniem nie ma takiej opcji dla d750 bez modemu. Mam program na Nexus 7. Włączam wifi w d750 i ....nic. Program nie ma ,,opcji'' połączenia z wifi. Ma usb, ,,start serwer'', ,,Connection to open wrt/linux'' i ,,Connectoon to WI-1a...''. Wifi nie ma.
Z resztą.... https://code.google.com/p/dslrdashboard/issues/detail?id=296
Zdjęcia działają po WIFI - bawiłem się ale nie patrzyłem czy jest video.
Aaaa tylko, że ja na windowsie instalowałem :) a tu widzę o tym googlowym piszecie.
W androidowym też wszystko działa jak należy. A qdslr nie łączy z wifi, gdyż z wifi łączymy się normalnie z ustawień sieci jak z każdym innym wifi.
Właśnie po raz pierwszy mam okazję pobawić się D750. Kumpel przyniósł do studia i właśnie robi sesje. Myślałem, że ma popsuty aparat! Migawka ma straszny dźwięk! Cicho, miękko. Masakra. To tak jak teraźniejsza F1. Zero charakteru. Nie mogli robić normalnej migawki, a tylko w trybie Q wyciszyć? (wiem, tak się nie da :()
To największa wada D750. Nie wiem czy to komplement, bo tymi flarami to w akurat ja bym się nie przejmował, 1/8000 też nie. Nosz kurde, nie myślałem, że dźwięk może tak odrzucić od aparatu. Aż sie boję co będzie dalej, w następcach D8xx.
Jacek_Z czekam na dalszą część wrażeniotestu ;) no chyba, że dźwięk migawki Cię sparaliżuje do reszty.
Ja mam coś z uszami, moj d200 klapie miękuchno, a d750 wali jak mlotem :) tez pięknie.
Ja mam coś z uszami, moj d200 klapie miękuchno, a d750 wali jak mlotem :) tez pięknie.
No co ty. D200 mam, brzmi normalnie.
No chyba, że to D750 miało cichą migawkę tylko właściciel o tym nie wiedział ;)
To on robił sesje. Ja tylko słyszałem (a raczej nie słyszałem) jak on robił zdjęcia.
Aparaty robią coraz cichsze, bo z kolei na innej sesji przekonałem się, że D7100 też jest cichszy od D90.
To co, by usłyszeć miły dźwięk trzeba kupować D4?
Co kto lubi, chyba nawet na tym forum ktos szukal cichej lustrzanki do zdjec na koncertach z tych bardziej kameralnych. Ja lubie jak klapie, niezaleznie od puszki. Nawet stary d70s daje rade.
Ja tylko tak sobie marudzę (bo i tak nie chcę D750). Wszyscy chcą cichych aparatów, a ja na odwrót. Wiedziałem, że jestem jakiś dziwny ;)
Zresztą pozwoliłem sobie na czepianie się duperelka biorąc przykład z innych, którzy też mają problemy z gatunku tych bardziej wyimaginowanych.
Właśnie po raz pierwszy mam okazję pobawić się D750. Kumpel przyniósł do studia i właśnie robi sesje. Myślałem, że ma popsuty aparat! Migawka ma straszny dźwięk! Cicho, miękko. Masakra. To tak jak teraźniejsza F1. Zero charakteru. Nie mogli robić normalnej migawki, a tylko w trybie Q wyciszyć? (wiem, tak się nie da :()
To największa wada D750. Nie wiem czy to komplement, bo tymi flarami to w akurat ja bym się nie przejmował, 1/8000 też nie. Nosz kurde, nie myślałem, że dźwięk może tak odrzucić od aparatu. Aż sie boję co będzie dalej, w następcach D8xx.
Mam D7100 i D750. Klapnięcie z D750 to jak by ktoś młotem walnął :) Mam wrażenie, że puszka się trzęsie... a w D7100 tak jakoś delikatnie.... :)
Hrabia 82
06-03-2015, 23:06
Mam D7100 i D750. Klapnięcie z D750 to jak by ktoś młotem walnął :) Mam wrażenie, że puszka się trzęsie... a w D7100 tak jakoś delikatnie.... :)
Też potwierdzam, po przesiadce z D7100 na D750 jest dużo mocniej i głośniej, ale mnie to nie przeszkadza i powoli się przyzwyczajam [emoji4]
:smile:Aż wyciągnąłem moje trzy siódemki celem przetestowania i na pewno D750 ma najniższe tony D7100 średnie a D700 najwyższe. Przy czym siedemsetka jest najgłośniejsza - szczególnych różnic w głośności dwóch pierwszych nie zauważyłem...
ShutterStill
07-03-2015, 01:04
Porównajcie z Canon 5d Mk II tam można wstrząsu mózgu dostać od tego kłapania ;-)
Adam Trzcionka
07-03-2015, 22:03
miałem przez kilka dni d750 z sigmą 35A. fantastyczny aparat, fantastyczny. niesamowity skok w jakości obrazka: czułość i zapas EV pomijam, ja nigdy specjalnie nie forsowałem plików, ale to co mi dokuczało w nikonie najbardziej (mam d3 i d700, 5d, 5d3) - wyjściowe kolory, szczególnie żółte, brzydkie skintony - zostało wyeliminowane. znakomity AF, wygodny chwyt. w kontekście zdjęć ślubnych nie widzę większych wad, niebawem u mnie.
A kanał czerwony nie sprawia kłopociku ?
A kanał czerwony nie sprawia kłopociku ?
Jeśli pytasz RAW - nie widzę żadnego kłopotu. Jeśli jednak o jpg - na VIVID faktycznie bardzo uwydatnia się czerwień (szczególnie to ostatnio zauważyłem przy niemowlaku), na Standard i Neutral skóra jest jak najbardziej ok. Każdy jednak profil PC da się przecież skorygować pod siebie.
Poza tym mogę się tylko podpisać pod tym co napisał Adam, D750 jest super - mi brakuje tylko kilku informacji na małym ekraniku.
Tak pytam o raw
Koleżanka kupiła sobie D750 i też napiszę że podoba mi się praca AF, zakres iso, ale oglądając zdjęcia na capture nx-d zauważyłem wyraźnie, więcej czerwieni. Poprostu jestem ciekaw zdania fachowca, jak on to postrzega
Tak pytam o raw
Koleżanka kupiła sobie D750 i też napiszę że podoba mi się praca AF, zakres iso, ale oglądając zdjęcia na capture nx-d zauważyłem wyraźnie, więcej czerwieni. Poprostu jestem ciekaw zdania fachowca, jak on to postrzega
Niestety nie używam Capture NX-D.
Pytanie do tych co mieli/mają D7100 i przesiedli się na D750.
Jakie oprócz oczywistej różnicy DX a FX są różnice pomiędzy tymi dwoma aparatami. Interesuje mnie AF (szybkość, celność), budowa puszki (ergonomia) no i inne subiektywne doznania i korzyści z tytułu zmiany puszki.
Pozdrawiam
Jest szybszy AF, dużo pewniejszy, puszki miedzy sobą się nie różnią zbytnio. Lepszy uchwyt. Jedynie co to zmiana położenia przycisku "info" na tylnym panelu. Trochę mniejszy wyświetlacz LCD.
Ja przesiadłam sie z D7000 na D750 i muszę przyznać, że komfort pracy zmienił się sporo. AF trafia jak snajper nawet na 1.8, grip sporo wygodniejszy (mam małe kobiece rączki :D), wizjer super.
Głównie zależało mi na celności i prędkości AF, ponieważ lubię fotografować zwierzęta i tu D750 spisuje się znakomicie.
Jeżeli masz D7100 i masz chęci oraz warunki finansowe to zmieniałabym puchę na D750, jeżeli nie zależy tobie, aż tak bardzo na snajperskim af to możesz przemyśleć jeszcze zakup np. d610 (sama miałam dylemat, bo d610 jednak sporo tańszy, ale szalę przeciążył właśnie autofocus).
A jak wygląda z pokryciem kadru punktami AF. Tak samo dobrze jak w D7100 czy tak samo "słabo" w D610?
zobacz sam
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d750/7
A jak wygląda z pokryciem kadru punktami AF. Tak samo dobrze jak w D7100 czy tak samo "słabo" w D610?Nie ma prawa być tak dobrze jak w D7100. Żadna pena klatka nie ma tak dobrze jak D300 czy D7100. To wynika z cropa. Ten sam czujnik AF jak jest na cropie to sięga prawie brzegów klatki. A jak jest na FX to ma do tych brzegów daleko.
Jeśl ten sam czujnik będzie stosowany w DX i w FX to z fizyki od razu wiadomo, że w DX będzie lepiej.
Mam nadzieję, że w nastepnych generacjach FX wreszcie będzie czujnik pokrywający większy obszar niż DX.
D610 ma mniejszy czujnik AF niż ten z D750.
poszukiwany zaufany sklep, który sprzedaje już egzemplarze fabrycznie bez wad (nie poserwisowe0.
Podpowiecie?
Polecam ABfoto po kontakcie telefonicznym miałem z nowym numerem seryjnym i kropą na pudełku następnego dnia
Też na drugi dzień w AB Foto dostałem (Dąbrowa Górnicza). Kropka na pudełku jest, numer seryjny rzekomo z tych poprawnych, latarką testowałem jakieś 5s (85 1.4D), pod słońce kolejne 5s (28 1.8G), uznałem że nie widzę i nie przejmuję się aż na zdjęciu nie zobaczę a pod słońce robię dużo więc jak ma wyjść to wyjdzie:) Na stronie numeru seryjnego nie sprawdzałem.
A czy w tych sztukach już poprawionych z AB Foto musieliście stosować jakieś duże korekty Af dla swoich szkieł?
Sprawdzę wieczorem, jeśli się nie uda to jutro. W sklepie na 0 było akceptowalnie więc wziąłem komplet z 28, 35 i 50; ale w domu już nie byłem taki pewien więc na spokojnie sprawdzę dokładnie i napiszę by nie siać niepotrzebnie zamętu.
Maciek N
10-03-2015, 12:53
Co prawda nie kupiłem AB foto ale mam świeżynkę sprzed 5 dni. Opakowanie z kropką.
85mm 1.8 +10, 50mm 1.4 +10. 24-70 jeszcze dokładnie nie wiem ale będzie na małym minusie. Pozostałe dopiero testuję
Co prawda nie kupiłem AB foto ale mam świeżynkę sprzed 5 dni. Opakowanie z kropką.
85mm 1.8 +10, 50mm 1.4 +10. 24-70 jeszcze dokładnie nie wiem ale będzie na małym minusie. Pozostałe dopiero testuję
A z innymi puszkami Nikona jakie miałeś korekty dla tych szkieł?
Maciek N
10-03-2015, 13:16
A z innymi puszkami Nikona jakie miałeś korekty dla tych szkieł?
ech, to musiał bym się rozpisać... ale ograniczę się do D700 gdzie nie miałem żadnej korekty i do D800 gdzie 50mm 1.4 było poza skalą, 85mm + 10, 24-70 f2.8 bez korekty, 70-200 f2.8 bez korekty i 16-35 f4 bez korekty, 14-24 f2.8 w ogóle z tym body nie chciał ostrzyć.
ciekaw to, bo ja trochę szklarni mam i co ciekawe na D700 trafiają, nawet na D200 też, na D300s korygowałem tylko 85/1.4 i 300/2.8. Chętnie poczytam dalsze obserwacje Forumowiczów ( a raczej posiadaczy) co do AF-u w cudeńku.
Moje doswiadczenie: 750+24-120 w punkt, 750+80-400G w punkt, 750+105/2.8 OS Sigma makro od 0 do +5 roznicy nie widze. Krawedz i flare mam przy w/w szklach ale tylko bez oslon PS. Kupiony 5grudnia czyli jeszcze przed tym wszystkim co sie pozniej stalo. Do serwisu sie nie wybieram.
Ja robiłem jedynie pseudo test bateryjkowy - bo mnie od testów raczej odrzuca. Jak dla mnie wyszło ok i nie musiałem niczego poprawiać. Jak znajdę w weekend czas to zrobię dokładniejszy pomiar i porównanie z D700 w weekend.
750 + Tamron 24-70 2.8 +6, test przeprowadzony na trzech paczuszkach zapałek, i porównywałem do ustawionej ostrości w trybie liveview. Po korekcie jest identycznie.
No to nieciekawie nowe body i trzeba korekty wprowadzać, szkoda ;/
Krzychoo_
10-03-2015, 22:16
Sprawa FF/BF korpusu ze szkłem jest kwestią losową. Najważniejsze, że jest możliwość wprowadzenia korekty i zapamiętania jej dla kilu obiektywów, a nie fakt, że trzeba ją zastosować. U mnie Tamron 24-70/2.8 bez korekty, 35/1.8 FX bez, 50/1.8 +1.
Wrzuce pytanko z innej beczki: czy w nieuzywanym body poziom naladowania oryginalnego body tez Wam spada? Zauwazylem ze okolo 1% na dobe.
Kolega z d7100 napisał także do nikona i dostał odpowiedź. Może kogoś zainteresuje:
"Temat
bateria w gripie
Klient Według CSS Web (Łukasz ********i) (09-03-2015 15:53)
Witam
Posiadam aparat D7100 z gripem firmy nikon. Do tego dwa akumulatory nikona.
Chcialem zapytac w jaki sposob pobierany jest prad. Poniewaz ostatnio zużyłem baterię w gripie do 0% a w body zostało mi 66%. Czy nie powinno byc tak ze najpierw aparat pobiera prad z baterii w gripie a dopiero potem z body a nie jednoczesnie zuzywa dwa akumulaory?
Pozdrawiam
Łukasz *********
Odpowiedź Według Email (Bartlomiej Mazur) (10-03-2015 16:11)
Szanowny Panie Łukaszu ********i,
Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie aparatu Nikon D7100.
W zależności od ustawień menu, "menu ustawień osobistych": D13, najperw może być użyty akumulator w gripie (domyślne ustawienie) albo w korpusie.
Jedna sprawa warta zaznaczenia. Aparat nie czeka z przełączeniem grip-korpus do momentu kiedy bateria (wybrana jako pierwsza) rozładuje się zupełnie do zera. W normalnych warunkach pracy przełączenie powinno nastąpić wcześniej (zwykle dla około 5-10% poziomu).
Jest możliwe, że przy powolnym obniżeniu się poziomu naładowania baterii w gripie, już uprzednio kilkakrotnie aparat przełączał się na baterię w korpusie i stąd poziom bateri w korpusie obniżył się do 66% oraz główna bateria rozładowała się aż tak bardzo.
Może sie tak na przykład zdarzyć w niższych temperaturach. Wydajność ogniwa spada w związku z obniżeniem się temperatury i aparat przełącza się na drugą baterię.
Potem użytkujemy aparat w wyższych temperaturach, funkcjonalność ogniwa wraca do normy i aparat ponownie używa baterii w gripie.
Jest szansa, że takiego przełączenia Pan wcześniej po prostu nie zauważył, aż do momentu, kiedy bateria w gripie już zupełnie się rozładowała.
O jakim okresie użytkowania jest mowa w tym przypdku?
Jeżeli jest to jakiś długi czas (np. kilka tygodni) to możliwe, że nawet jeżeli aparat nie pobierał energii z baterii w korpusie, to poziom jej naładowania w jakiejś części się obniżył. Tak samo jakby się to stało w przypadku akumulatora składowanego całkowicie poza aparatem.
Dodatkowo funkcje wymagające zasilania przy wyłączonym aparacie (np. górny wyświetlacz) są zasilane zawsze z baterii w korpusie.
Pobór prądu jest w tym przypaku znikomy - ale znowu, przez dłuższy okres może spowodować zauważalne obniżenie się poziomu naładowania akumulatora.
Oczywiście, jeżeli ma Pan wątpliwości co do poprawnego działania akumulatorów, gripa i aparatu - to może Pan przesłać sprzęt do dokładnego sprawdzenia w serwisie.
Jeżeli ta odpowiedź jest niewystarczająca lub są inne pytania, prosimy o ponowny kontakt z działem Wsparcie Techniczne.
Pozdrawiam serdecznie
Bartlomiej Mazur
Konsultant
działu obsługi klienta firmy Nikon
Telefon: +48 (22) 460 87 32
Poniedziałek piątek w godzinach od 9.00 do 17.00
http://www.europe-nikon.com/support
Nie jest tak, że aparat po wyłączeniu nie pobiera prądu. Cały czas zasilany jest wyświetlacz i karta pamięci. Również do obiektywu doprowadzane jest napięcie. Po to, żeby VR mógł zablokować soczewki.
Panowie, gdzie można dostać szybkę ochronną do D750?
Kupiłem w cyfrowe.pl niby do tego modelu i jest za mała.
MariuszJ
12-03-2015, 15:00
Ja zalozylem Larmora do D600, kupionego w fripers.pl
Dobrze wiedzieć, że od D600 pasuje - kiedyś pytałem o wymiary wyświetlacza ale nikt nie odpowiedział.
Czyli w sumie to mogłem odkleić Larmora sprzedając D610 ;)
Nostromo
12-03-2015, 16:49
poszukiwany zaufany sklep, który sprzedaje już egzemplarze fabrycznie bez wad (nie poserwisowe0.
Podpowiecie?
Haahaaa nieprędko takie będą :)))). Najpierw muszą sie sprzedać te z pierwszych partii ....a że nie schodzą puszki w tempie expresowym to musisz uzbroić się w cierpliwość, ewentualnie zakupić za granicą gdzie popyt jest większy i puchy szybciej schodzą.
czy ja wiem, kupiłem w cyfrowe.pl
wersja z kropką na pudle, nr seryjny potwierdza, że jest ok.
Panowie mam pytanie odnośnie filmowania. W jakim konkretnym trybie można zmieniać przysłonę i czy w jest możliwość przy ręcznej zmianie przysłony automatyczne ustawianie iso
Przysłonę zmieniasz w trybie A albo M - auto ISO można wszędzie, nawet w manualu. Tak jest w D810 i D750 powinien mieć tak samo
Przysłonę można zmieniać w trybie A i M.
AutoISO w trybie A jest włączone na stałe i zmienia się gdy czas osiągnie 1/fps.
W trybie M można ustawić dowolne ISO lub przełączyć na auto.
Haahaaa nieprędko takie będą :)))). Najpierw muszą sie sprzedać te z pierwszych partii ....a że nie schodzą puszki w tempie expresowym to musisz uzbroić się w cierpliwość, ewentualnie zakupić za granicą gdzie popyt jest większy i puchy szybciej schodzą.
Nie zgodzę się. Kupiłem już trzy tygodnie temu bez problemu. Wystarczy trafić dobry sklep i dobrego sprzedawcę. I nie kupować w ciemno tylko dogadać.
Nostromo
13-03-2015, 11:31
Nie zgodzę się. Kupiłem już trzy tygodnie temu bez problemu. Wystarczy trafić dobry sklep i dobrego sprzedawcę. I nie kupować w ciemno tylko dogadać.
Nie wystarczy ... trzeba trafić jeszcze dobrą puszkę...no i dobrą kropkę :)
Prośba. Podpowie mi ktoś jak zapisać na karcie SD ustawienia z jednego body i przenieść je oraz importować do drugiego? W D3s to kilka klików, tutaj nie mogę znaleźć.
Prośba. Podpowie mi ktoś jak zapisać na karcie SD ustawienia z jednego body i przenieść je oraz importować do drugiego? W D3s to kilka klików, tutaj nie mogę znaleźć.
Menu ustawień -> Zapisz/ładuj ustawienia
Dzięki, jakaś nędzna karta (włożona tylko do zapisu ustawień) sprawiła, że funkcja była nie aktywna i ją przeoczyłem. Dzięki raz jeszcze.
Zanabyłem i ja ;) Odczucia po przesiadce z D610? Hm.. Ergonomia wręcz fantastyczna, af szybki oraz celny. Wszystko na korzyść D750. Narazie tylko kilka zdjęć zrobiłem także więcej nie mogę powiedzieć.
Aha.. Mam nadzieję, że wyjdzie nowy soft, który pozwoli na wyłączenie ekranu za każdym razem gdy zmienia się wartość ISO. Trzymam oko przy wizjerze, podnoszę ISO i nagle wali mi światło prosto w oczy. Chyba najgłupsze rozwiązanie z możliwych. O ile nie przegapiłem gdzieś tej opcji?
Zanabyłem i ja ;) Odczucia po przesiadce z D610? Hm.. Ergonomia wręcz fantastyczna, af szybki oraz celny. Wszystko na korzyść D750. Narazie tylko kilka zdjęć zrobiłem także więcej nie mogę powiedzieć.
Aha.. Mam nadzieję, że wyjdzie nowy soft, który pozwoli na wyłączenie ekranu za każdym razem gdy zmienia się wartość ISO. Trzymam oko przy wizjerze, podnoszę ISO i nagle wali mi światło prosto w oczy. Chyba najgłupsze rozwiązanie z możliwych. O ile nie przegapiłem gdzieś tej opcji?
O ile nie robisz w M to ta opcja nazywa się łatwe ISO ;)
Nie przegapiłeś, zmień na czarny ekran, jest trochę mniej męczące.
Mam na czarnym i dalej mnie irytuje.
d8, niektórzy wolą mieć pod pokrętłem kompensację ekspozycji, ja przykładowo przyzwyczaiłem się do ISO. Plus taki, że w D750 wtedy nie zapala się ekran.
//edit
oj, widzę, że zmieniłeś post.
d8, niektórzy wolą mieć pod pokrętłem kompensację ekspozycji, ja przykładowo przyzwyczaiłem się do ISO. Plus taki, że w D750 wtedy nie zapala się ekran.
//edit
A po przypisaniu iso do innego przycisku (np. z przodu) ekran też się nie włącza? Możesz sprawdzić także do których przycisków da się przypisać iso? Pokrętło też wybrałbym do kompensacji.
Przypisalem ISO do przedniego pokrętła i ekranik sie nie włącza. Tylko w M się nie da z oczywistych powodów...
coldphate
14-03-2015, 10:25
Ja mam po guzikiem REC i również się włącza, jest to szczegół, ale upierdliwy niemiłosiernie.
//edit
Ustawiłem na przednie pokrętło i jest gitara! Nawet lepiej, bo zamiast przyciskiem i pokrętłem zmieniam ISO samym pokrętłem. Dzięki ;)
Zmieniłem post, bo się trochę zakręciłem. Myślałem, że żartujesz pisząc "łatwe ISO" :)
Przycisk FN - błysk wyłączony
FN + pokrętło - obszar zdjęcia (fajna opcja x1,2)
Przycisk podglądu - blokada ekspozycji wciśnieta
Jeszcze muszę gdzieś wcisnąć opóźnienie ekspozycji i jak dla mnie wszystko jest cacy.
Ustawiłem na przednie pokrętło i jest gitara! Nawet lepiej, bo zamiast przyciskiem i pokrętłem zmieniam ISO samym pokrętłem. Dzięki ;)
Zmieniłem post, bo się trochę zakręciłem. Myślałem, że żartujesz pisząc "łatwe ISO" :)
Przycisk FN - błysk wyłączony
FN + pokrętło - obszar zdjęcia (fajna opcja x1,2)
Przycisk podglądu - blokada ekspozycji wciśnieta
Jeszcze muszę gdzieś wcisnąć opóźnienie ekspozycji i jak dla mnie wszystko jest cacy.
Jeśli przednie pokrętło na iso, tylne na kompensację ekspozycji, to nie ma chyba czym zmieniać przysłony?
Czy iso przypisane do Fn lub Pv, też włącza kran?
.
Jeśli przednie pokrętło na iso, tylne na kompensację ekspozycji, to nie ma chyba czym zmieniać przysłony?
EDIT:
Chyba nie można przypisać iso do przycisków Fn i Pv :(
Z Dpreview": The options available for this pair of buttons include:
• DOF preview
• FV lock
• AE/AF lock
• AE lock only
• AE lock (hold)
• AF lock only
• AF-On
• Flash off
• Bracketing burst
• +NEF (RAW) • Matrix metering
• Center-weighted metering
• Spot metering
• Highlight-weighted metering
• Viewfinder grid display
• Viewfinder virtual horizon
• My Menu
• Access top item in My Menu
• Playback
• None
.
Przednie pokrętło (to pod palcem wskazującym) zmienia przysłonę a tylne (pod kciukiem) ISO. W świetle dziennym zazwyczaj robię zdjęcia w priorytecie przysłony także taki układ sprawdza się znakomicie.
Nie ma opcji przypisania zmiany ISO przyciskom FN i PV.
Edit: Oj, widzę, że trochę zamieszałem z tym przednim i tylnym w poprzednim poście.
Przednie pokrętło (to pod palcem wskazującym) zmienia przysłonę a tylne (pod kciukiem) ISO. W świetle dziennym zazwyczaj robię zdjęcia w priorytecie przysłony także taki układ sprawdza się znakomicie.
Dzięki. Jeszcze jedno - którym pokrętłem zmienia się kompensację ekspozycji po wciśnięciu dedykowanego przycisku? Można tylnym?
Masz do tego dedykowany przycisk po prawej stronie od spustu migawki, który należy przytrzymać wciśnięty i przekręcić pokrętłem pod kciukiem w celu zmiany kompensacji na + lub -. Żadna nowość. Ten przycisk jest w tym samym miejscu w pozostałych nikonach.
Masz do tego dedykowany przycisk po prawej stronie od spustu migawki, który należy przytrzymać wciśnięty i przekręcić pokrętłem pod kciukiem w celu zmiany kompensacji na + lub -. Żadna nowość. Ten przycisk jest w tym samym miejscu w pozostałych nikonach.
Przycisk znany, chodziło mi wyłącznie o to którym pokrętłem - tylnym czy przednim - zmienia się kompensację.
Dzięki.
Trafiłem na wątek o obrazku D750 i tak słabych zdjęć z tej puszki jeszcze w necie nie widziałem (widać sporo prześwietlonych) choć właściciel ponoć zawodowo się zajmuje fotografią. Natomiast kolory słabe, czasem tragiczne, nie wiem czy świadomie nie wybierał tych najsłabszych aby udowodnić wyższość 5DIII, ale te mocno zniechęcają.
http://www.dpreview.com/forums/post/55452278
.
Koledzy (koleżanki także) macie jakieś portrety, czy zdjęcia ludzi zrobione z D750 aby pokazać jak matryca oddaje skórę? Oglądam sobie w necie tego typu zdjęcia i jestem trochę rozczarowany kolorem, bo zdecydowana większość z nich wygląda jak jak np. tu: http://amydaviesblog.com/2015/03/06/portraits-lucy-at-the-northcote-street-lanes-with-the-nikon-d750/ Monitor mam dobrze sprzętowo skalibrowany, do puszki jestem przekonany, jednak oglądane zdjęcia z D750 mnie lekko podłamują i powstrzymują przed decyzją zakupu, bo sprzęt będzie głównie do reporterki z ludźmi i to często w jpeg. Pucha jak czytam w specyfikacji ma duże możliwości ustawień i korekty koloru, czy tego balansu pomiędzy żółcią i madżentą nie da się w miarę ładnie ustawić, bo czego nie oglądam to albo jest mocne przeładownie w jedną albo w drugą stronę.
Koledzy (koleżanki także) macie jakieś portrety, czy zdjęcia ludzi zrobione z D750 aby pokazać jak matryca oddaje skórę? Oglądam sobie w necie tego typu zdjęcia i jestem trochę rozczarowany kolorem, bo zdecydowana większość z nich wygląda jak jak np. tu: http://amydaviesblog.com/2015/03/06/portraits-lucy-at-the-northcote-street-lanes-with-the-nikon-d750/ Monitor mam dobrze sprzętowo skalibrowany, do puszki jestem przekonany, jednak oglądane zdjęcia z D750 mnie lekko podłamują i powstrzymują przed decyzją zakupu, bo sprzęt będzie głównie do reporterki z ludźmi i to często w jpeg. Pucha jak czytam w specyfikacji ma duże możliwości ustawień i korekty koloru, czy tego balansu pomiędzy żółcią i madżentą nie da się w miarę ładnie ustawić, bo czego nie oglądam to albo jest mocne przeładownie w jedną albo w drugą stronę.
Czy sprawdzałeś stronę: https://pixelpeeper.com/cameras/?camera=1909 ?
właśnie obrabiam pierwsze nefy z D750 i jest miło :)
Na +
AF trafiał wszystko z T70-200/2.8 VC (turniej karate)
matryca miodzio- jak zobaczyłem iso5000 to banan z twarzy nie chciał zejść
na -
zielenią rypie, że hej....
Dwa pytanka do kol. powyżej:
-czy nabyłeś body z "kropką", czy masz już po wizycie w serwisie?
- czy wprowadzałeś korekty AF dla swoich innych szkieł, a jeżeli tak to jakie wartości?
na kropkę na pudle, nr seryjne potwierdzają, że jest to egzemplarz bez wady
Co do testów, to ja jestem ignorant w tej materii- 8 aparatów, dziesiątki szkieł przerobiłem, a testy robiłem może z 5 razy łącznie.
Tutaj sprawdziłem T70-200/2.8 oraz jedną stałałkę (28/1.8 ) w portrecie mojego młodego. Jest ok. Reszty szkieł (7 sztuk) nie testowałem bo po co.
na -
zielenią rypie, że hej....
To wyświetlacz wali zielenią skoryguj go sobie.:)
Wielkie dzięki za odpowiedź. Decyzja o zakupie coraz bliżej.
To wyświetlacz wali zielenią skoryguj go sobie.:)
wyświetlacz to już w ogóle...
jednak mam wrażenie, że WB w porównaniu do D700 bardziej się rozjeżdża.
Zdecydowanie więcej czerwieni i zieleni, a ja kocham żółtaczkę z d700 :)
Może jakiś zbiorowy zakup... :)
Może jakiś zbiorowy zakup... :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=254192
tu jest wątek. jestem za i jak co to organizujmy się :)
Odebrałem d750 i mam pytanie, czy wasza lampa wbudowana też nie jest biała tylko jakby żółtawo-zielona, chodzi mi o palnik?
Odebrałem d750 i mam pytanie, czy wasza lampa wbudowana też nie jest biała tylko jakby żółtawo-zielona, chodzi mi o palnik?
Moja jest biała. Te żółtawo-zielone są skorygowane na 2500K.
Jak nie sprecyzujesz to bierzesz losowo.
Witam! Mam juz D750 i na razie w sumie OK ale niepokoi mnie jedna rzecz!! Włączyłem podgląd informacje o akumulatorze/baterii i mniej wiecej zjada mi jeden procent na minutę!!! Nic nie robię ani zdjęcia ani AF tylko wizjer włączony i patrzę i pada w zastraszającym tempie czy to jest normalne czy u Was tez tak jest? Co może tak obciążać aparat może jakoś to sie da zresetować puszkę!???!!! Czytałem że na jednym aku mozna zrobić około 1000 fotek a u mnie nic nie robiąc w 2 h nie bedzie energii!!!?? Co robić???!!!
Witam! Mam juz D750 i na razie w sumie OK ale niepokoi mnie jedna rzecz!! Włączyłem podgląd informacje o akumulatorze/baterii i mniej wiecej zjada mi jeden procent na minutę!!! Nic nie robię ani zdjęcia ani AF tylko wizjer włączony i patrzę i pada w zastraszającym tempie czy to jest normalne czy u Was tez tak jest? Co może tak obciążać aparat może jakoś to sie da zresetować puszkę!???!!! Czytałem że na jednym aku mozna zrobić około 1000 fotek a u mnie nic nie robiąc w 2 h nie bedzie energii!!!?? Co robić???!!!
Może odłącz obiektyw (zaślep dekielkiem) i porównaj. Może to kwestia stabilizacji. Wyłączenie OS-a może nie wystarczyć.
odłączyłem obiektyw! dalej zjada!!!
A tak z ciekawości wi-fi masz włączone czy wyłączone?
odłączyłem obiektyw! dalej zjada!!!
Ja bym zadzwonil do serwisu i spytał.
A bateria była naładowana do końca normalnie czy wlaczyles na trochę?
bateria standard wyjęta z folii częściowo naładowana jeszcze nie ładowana
To naladuj najpierw potem oceniaj
w 70% naładowana i 2 nowa tak samo po 5min już jest 50%
Jeśli baterie nie były naładowane do końca to te 70% może nie być prawdziwe w szczególności na nowej baterii. Sprawdź po naladowaniu
zbyszekD7000
20-03-2015, 18:04
Pobaw się aparatem po to żeby rozładować baterię do końca, potem ją normalnie naładuj i dopiero używaj. Nowa bateria musi się też uformować i następuje to po kilku ładowaniach.
Po prostu używaj aparatu, a baterie ładuj jak się rozładują i tyle :)
dzwoniłem do serwisu nikona i trzeba chyba im puszkę wysłać! nie ma znaczenia w jakim stopniu jest bateria naładowana tylko jak szybko jej ubywa a spadek jest bardzo duży!!! A i jeszcze pan w serwisie mi podpowiedział reset dwoma zielonymi przyciskami na body!!! niestety reset nie działa!!!
zbyszekD7000
20-03-2015, 18:09
A to ciekawostka, czyżby zwalony egzemplarz :(
Daj znać co będzie po serwisie
Ja bym naśladował jedna baterie i sprawdził to nic nie kosztuje. Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie. Wspominales w serwisie ze ogniwo nie było nigdy ładowane?
Tak na szybko pożyczyłem od sąsiada zamiennik en el15 firmy uduś działający w jego d800 i hmm albo reset w końcu zadziałał albo ten zamiennik ma jakąś inna elektronikę bo na nim jakoś nie widzę dużego spadku a na 2 org. jednak dalej spada!?!
jeszcze rozładuję te aku do końca i naładuję od zera i zobaczymy!
Naładowałes baterie? Możemy tak wkółko albo je naładujesz i zapomnisz o problemie. Jak myślisz dlaczego o tym piszę?
Ok daj znać ale będzie ok zobaczysz :)
Naładowałes baterie? Możemy tak wkółko albo je naładujesz i zapomnisz o problemie. Jak myślisz dlaczego o tym piszę?
Tak zrobię ale najpierw je wyładuję a potem za Twoją radą zatankuje do pełna i zobaczymy! Dzięki za pomysły i wskazówki!
Krzyczysz, bo mieszkasz w UK i to rozmowa międzynarodowa!?!
Tak zrobię ale najpierw je wyładuję a potem za Twoją radą zatankuje do pełna i zobaczymy! Dzięki za pomysły i wskazówki!
Ogólnie uważam ze operacja rozładowania nie jest tutaj potrzebna, ale jak kto woli. Nawet w instrukcji nic o tym nie ma, wlasnie zajrzałem, pierwsze kroki - załóż pasek, naładuj akumulator, nic o rozładowywaniu nie ma. Czasy akumulatorków które trzeba bylo rozładować do końca celem pierwszego naładowania dawno minęły, ale większość osób nadal powtarza to jak mantrę :) z przyzwyczajenia. To nie ta generacja ogniw.
zbyszekD7000
20-03-2015, 20:08
Ogólnie uważam ze operacja rozładowania nie jest tutaj potrzebna, ale jak kto woli. Nawet w instrukcji nic o tym nie ma, wlasnie zajrzałem, pierwsze kroki - załóż pasek, naładuj akumulator, nic o rozładowywaniu nie ma. Czasy akumulatorków które trzeba bylo rozładować do końca celem pierwszego naładowania dawno minęły, ale większość osób nadal powtarza to jak mantrę :) z przyzwyczajenia. To nie ta generacja ogniw.
I tym osobom akumulatorki działają już 4 rok a innym padały w okresie gwarancji, lub tuż po ;)
W akumulatorach litowych liczy się ilość cykli ładowania, więc dlatego warto je rozładowywać "do końca" i ładować na maksa, ale nie dla efektu pamięciowego (bo już go nie ma, albo jest w stopniu znikomym) a dla skrócenia ilości cykli ładowania.
To raczej nieszkodliwy nawyk.
Ja też zwykle rozładowuję w miarę do końca i dopiero ładuję.
Znam takich co co chwilę doładowują, żeby cały czas mieć naładowane, a to może bardziej zaszkodzić ;)
Chodziło mi o pierwsze ładowanie, Nie o to żeby ciągle to robić
Cóż, takie czasy. Społeczeństwo jest coraz bardziej znerwicowane. Lęk przed rozładowanym akumulatorem jest straszny.
Cóż, takie czasy. Społeczeństwo jest coraz bardziej znerwicowane. Lęk przed rozładowanym akumulatorem jest straszny.
To przez smartfony :D
To przez smartfony :D
A za chwilę apple watch-e ?
Naładowałem 2 baterie i obydwie zachowują się tak samo! Spadek mocy jest teraz 2x wolniejszy tzn włączony tylko podgląd baterii i od 100% do 97% po około 8-10 minutach! Obiektyw z vr coś tam zużywa energia do do SD kart też ale czy nie wydaje Wam się że trochę za dużo zjada?
U mnie też bateria słabo trzyma , ale z każdym naładowaniem coraz dłużej i żeby wydłużyć czas pracy aparatu to do kupie gripa ;)
Naładowałem 2 baterie i obydwie zachowują się tak samo! Spadek mocy jest teraz 2x wolniejszy tzn włączony tylko podgląd baterii i od 100% do 97% po około 8-10 minutach! Obiektyw z vr coś tam zużywa energia do do SD kart też ale czy nie wydaje Wam się że trochę za dużo zjada?
A napisz dokladnie jak to robisz, o co mi chodzi - jak wlaczysz podglad baterii i obserwujesz ekranik to aparat caly czas robi pomiar, widac po gornym wyswietlaczu ze caly czas robi pomiar swiatla, po kilkudziesieciu sekundach ekranik gasnie i pomiar swiatla tez sie konczy, cos jak stan uśpienia. I teraz pytanie, czy Ty od nowa od razu klikasz zeby sie ekranik zaswiecil czy tez nie i zostawiasz go na 10 minut i dopiero wtedy sprawdzasz stan baterii?
kurczeblade
21-03-2015, 10:46
Znalazłem chwile czasu żeby opisać wrażenia z użytkowania D750. Udało mi się wyjść z aparatem niestety tylko na dłuższy spacer, więc szarpnąłem trochę streeta (ludzi) oraz trochę architektury Wrocławia. Zacznę od ergonomii, sam aparat nie jest "przepakowany" zbyt duży, mimo tego bardzo wygodnie się trzyma, uchwyt jest strasznie wygodny i ciężko po dłuższym używaniu zmęczyć się używaniem, przy tej wadze aparatu i wygodzie używania chyba zrezygnuje z kupna gripa. Chociaż nie wiem ile bateria trzyma bo nie miałem okazji wyczerpać do końca - grip możliwe że będzie tylko dla przedłużania użytkowania bez wymiany aku. Ale aparat jest sam w sobie tak wygodny że nie ma potrzeby dokładać dodatkowego balastu. Jeżeli chodzi o o materiały, to ciężko mi się do czegoś doczepić, wszystko jest ładnie spasowane.
Oczywiście pierwsze co zrobiłem po włączeniu aparatu, to test wszystkich trybów AF i mogę śmiało stwierdzić że pod tym względem D750 to mistrz świata :-) ciężko mi było przestrzelić jakieś zdjęcie, a gdy było jakieś pudło to możliwe że tylko z mojej winy, punkty skrajnie boczne trafiają praktycznie zawsze w trybie AFS I AFC wszystko śmiga aż miło, w świetle dziennym nie czuć różnicy między centralnymi a bocznymi. Przy szybko poruszających się ludziach puszczona seria 100% trafionych zdjęć. No i fajna sprawa z tym grupowym AF'em. Co mnie najbardziej cieszy, to fakt że na moich obiektywach nie muszę ustawiać żadnej mikroregulacji, wszystko jest w punkt :)
Ruchomy ekranik, kiedyś byłem przeciwnikiem takiego patentu, teraz uznaje to za świetny i wygodny dodatek, można robić zdjęcia z poziomu zero bez tarzania się po glebie, można robić zdjęć z wyciągniętej ręki w górę i wszystko sobie elegancko świadomie wykadrować. W końcu poczułem co oznacza w Nikonie podgląd 100% przy jednym kliknięciu - świetna sprawa! O matrycy nie muszę pisać, bo wszyscy chyba wiedzą co można z niej wyciągnąć, balans bieli działa wzorowo, chociaż robię tylko RAW'y to tutaj widzę że rzadko kiedy będę coś poprawiał.
Dla mnie ten aparat to strzał w dziesiątkę, ostatnio fotografuje coraz więcej ślubów i dla mnie body pod tą tematykę jest idealnie trafione jak i oczywiście pod portret i studio. W tym momencie ciężko doczepić mi się do czegokolwiek w D750. Używanie takiego sprzętu to wielka frajda :)
A napisz dokladnie jak to robisz, o co mi chodzi - jak wlaczysz podglad baterii i obserwujesz ekranik to aparat caly czas robi pomiar, widac po gornym wyswietlaczu ze caly czas robi pomiar swiatla, po kilkudziesieciu sekundach ekranik gasnie i pomiar swiatla tez sie konczy, cos jak stan uśpienia. I teraz pytanie, czy Ty od nowa od razu klikasz zeby sie ekranik zaswiecil czy tez nie i zostawiasz go na 10 minut i dopiero wtedy sprawdzasz stan baterii?
od razu włączam ponownie! A przy jednym razie jak baterię naładowanä wsadziłem to na górnym ekraniku mi err wyskoczyło ale po naciśnięciu spustu migawki zniknęło i aparat działał normalnie!
To dlaczego się dziwisz? Co kilka sekund włączasz aparat, to z czego on ma brać energię?
To dlaczego się dziwisz? Co kilka sekund włączasz aparat, to z czego on ma brać energię?
A przez nocki jak wyłączony spadło z 95% na 91% czy to tak ma być? Pytam bo nie wiem w D300 nie miałem takich spadków! Przepraszam ale na zaawansowanej elektronice to ja się nie znam dlatego pytam!
A przez nocki jak wyłączony spadło z 95% na 91% czy to tak ma być? Pytam bo nie wiem w D300 nie miałem takich spadków! Przepraszam ale na zaawansowanej elektronice to ja się nie znam dlatego pytam!
Na pewno, ciagle wlączanie ekraniku zjada baterie, ogolnie takie wyswietlacze sa dość prądożerne, dodatkowo jak masz aparat w trybie AUTO i dekielek na obiektywie to aparat od razu podbija ISO na 1600 co najmniej. Z tego co kiedyś*słyszałem od kolegi który oprogramowuje kamerki w telefonach (niskopoziomowo na poziomie sterowników) to w momencie podbijania iso matryca i elektronika z nią związana potrafi żreć kilka razy wiecej energii niż przy niskim ISO itd itp.
Ogólnie ja bym sie nie przejmował tylko zaczął robić zdjęcia i zobaczył jak to wyglada w praktyce i czy nie ma innych problemów. Co do spadku przez noc to nie wiem nigdy tego nie obserwowałem :)
ShutterStill
21-03-2015, 12:52
W akumulatorach litowych liczy się ilość cykli ładowania, więc dlatego warto je rozładowywać "do końca" i ładować na maksa, ale nie dla efektu pamięciowego (bo już go nie ma, albo jest w stopniu znikomym) a dla skrócenia ilości cykli ładowania.
Baterie litowe mają ograniczone cykle ale liczą się od momentu ładowania.
Np jak masz 50% i naladujesz do końca to jest to pół cyklu.
Optymalne ładowanie baterii litowych jest od ok 20%-80 %(ale nikt nie będzie dołączył baterii w tym momencie...)
Najgorsze co można zrobić to rozładować kompletnie baterię litową co skraca ilość cykli.
Praktycznie nie można jej rozładować do końca, bo wbudowana elektronika w baterii zabezpiecza przed tym.
Ogniw LI-ION nie powinno się rozładowywać poniżej 20% pojemności (wg. wskazań aparatu) ani ładować do 100%...
Przede wszystkim nie powinno się przechowywać w takim stanie.
Ogniw LI-ION nie powinno się rozładowywać poniżej 20% pojemności (wg. wskazań aparatu) ani ładować do 100%...
Ja od zawsze robię właśnie tak jak piszesz że nie wolno. Pracuję na 2 akku, jak się pierwszy rozładuje to automatyka (grip) przełącza na drugi. Dopiero wtedy taki pusty akku ładuję, do 100% oczywiście.
Moje 6-letnie akku z D200 są nadal w pełni sprawne i mają (niemal) taką pojemność jak w momencie kupna.
Ale nie mylcie wskazań. Rozładowanie do poziomu 1% w pokazane w body nie oznacza, że faktycznie energii w akku jest tylko tyle. To właśnie elektronika akumulatora przekazuje takie info, rezerwując odpowiednią ilość dla zachowania żywotności akumulatora.
ShutterStill
21-03-2015, 16:28
Ale nie mylcie wskazań. Rozładowanie do poziomu 1% w pokazane w body nie oznacza, że faktycznie energii w akku jest tylko tyle. To właśnie elektronika akumulatora przekazuje takie info, rezerwując odpowiednią ilość dla zachowania żywotności akumulatora.
Dokładnie.
I te "całkowite" rozładowanie może się okazać, że ok 20% zostało :-)
Dokładnie.
I te "całkowite" rozładowanie może się okazać, że ok 20% zostało :-)
Przy czym taki akumulator nadal można zajechać, rozładował się, aparat się*wyłączył wszystko OK, ale teraz jak zaczniemy się bawić i go włączać i wyłączać to podczas tego procesu (kiedy aparat sprawdza akumulator) nadal pobierana jest niewielka ilość prądu w związku z tym można zjechać poniżej dolnej granicy bezpieczeństwa czyli tych 20%. Oczywiście trzeba by się trochę włącznikiem pobawić.
Instrukcja Nikona str 457
"wielokrotne włączanie i wyłączanie aparatu gdy akumulator jest całkowicie rozładowany skraca czas działania akumulatora. Całkowicie rozładowane akumulatory należy naładować przed użyciem"
Można również taki akumulator wykończyć rzucając go z 10 piętra na chodnik
zbyszekD7000
21-03-2015, 20:06
Przy czym taki akumulator nadal można zajechać, rozładował się, aparat się*wyłączył wszystko OK, ale teraz jak zaczniemy się bawić i go włączać i wyłączać to podczas tego procesu (kiedy aparat sprawdza akumulator) nadal pobierana jest niewielka ilość prądu w związku z tym można zjechać poniżej dolnej granicy bezpieczeństwa czyli tych 20%. Oczywiście trzeba by się trochę włącznikiem pobawić.
Instrukcja Nikona str 457
"wielokrotne włączanie i wyłączanie aparatu gdy akumulator jest całkowicie rozładowany skraca czas działania akumulatora. Całkowicie rozładowane akumulatory należy naładować przed użyciem"
A możesz mi wytłumaczyć czemu takie praktyki włączania/wyłączania aparatu miałyby służyć skoro jak akumulator się rozładuje to aparat jest blokowany i żadne włączanie/wyłączanie tego nie zmieni dopóki nie włożymy naładowanego aku.
A możesz mi wytłumaczyć czemu takie praktyki włączania/wyłączania aparatu miałyby służyć skoro jak akumulator się rozładuje to aparat jest blokowany i żadne włączanie/wyłączanie tego nie zmieni dopóki nie włożymy naładowanego aku.
Skoro jest taka informacja w instrukcji to zakładam ze Nikon się z tym spotkał i że są ludzie którzy np podróżując próbują włączyć aparat kilka razy bo a nóż widelec uda się zrobić jeszcze jedną fotkę.
Ale wytłumaczyć dlaczego tak robią nie mogę, bo do nich nie należę.
Natomiast ludzie potrafią tak zajechać baterie z komórki, sam widziałem taką osobę, komórka się rozładowała i wyłączyła a osoba ta z uporem maniaka włączała ja jeszcze 3-4 razy z nadzieją ze uda się jeszcze zadzwonić na 10 sekund. W praktyce system startował i po kilku sekundach się zamykał i tak kilka razy. Być może niektórzy maja tak samo z aparatami. Nie koniecznie z d750, a nikon ma prawdopodobnie ten sam tekst o bateriach do wszystkich aparatów (strzelam)
Krzych179
22-03-2015, 14:42
Mam i ja i po pierwszym tygodniu użytkowania jestem bardzo miło zaskoczony. Trzyma się rewelacyjnie nawet z 70-200 vr II daje radę , AF dla mnie to jakiś inny świat nie pudłuje nie gubi się, testowałem wczoraj na zawodach psich zaprzęgów af-c i seryjne ch ani jednego pudła ANI JEDNEGO. W świetle słabym żarowym puki co tak samo . Potwierdzam także to co pisali inni koledzy szkła nie wymagają żadnej korekty, nie wiem jak to możliwe posiadam szkła które na d610 jak i na d7100 wymagają takiej samej korekty, jedne na +5 drugie na -7 an na d750 nic "0" jak dla mnie bajka
A pojawianie się flary sprawdzałeś?
Od soboty na nowym aku zrobiłem ok300 zdjęć i ze 100% mam teraz 62% to już zdecydowanie lepiej! A z baterią byłem w sklepie i na ich egzemplarzu też szybko spadało! Byli tak mili że mi bateryjkę wymienili i teraz poowinno być lepiej! Zamówiłem sobie jeszcze jedno aku na zapas i tyle!
kurczeblade
23-03-2015, 17:26
Musi się włączać tylni wyświetlacz przy zmianie ISO? można to jakoś wyłączyć ?
Jak do tej pory tylko "łatwe ISO" nie włącza ekranika.
trzcionek
23-03-2015, 18:05
było o tym już ;) post #1074 i potem się trochę rozwineła dyskusja ;)
a tak poza tym to ja też jestem szczęśliwym posiadaczem Dy 7setpisiont :D AF względem d610 robi wielką różnice. teraz się nie zastanawiam czy trafi i nie poprawiam ostrzenia tylko cykam i jest ostrość :) MIODZIO! :) no i nie będzie trzeba kupować gripa!
rozumiem, że względem D90 to już przepaść :) ?
też rozważam zakup i obecnie jestem na etapie przekonywania samego siebie :)
czasem mam dość AF z D90 :(
trzcionek
23-03-2015, 22:10
Nie przekonuj siebie... przekonaj swój budżet :D
Wzgledem d200 to przepasć, podobie bedzie z d90. Jeśli budżet wytrzyma to nie ma się nad czym zastanawiać.
AF jest super, wysokie ISO rewelacja, jeśli nie potrzebujesz ani jednego ani drugiego to zmiana nie jest Ci potrzebna :)
greatadrian
24-03-2015, 00:01
Ja właśnie przesiadłem się z D90 na D750. Pomijając fakt, że pracuję teraz na pełnej klatce to jakość AF i ISO są niesamowite. Szczerze powiedziawszy nie ma się nad czym zastanawiać.
Wrzućcie jakaś klatkę na iso 12800
Wrzućcie jakaś klatkę na iso 12800
http://pl.pixelpeeper.com/cameras/?camera=1909&perpage=25&iso_min=12800&iso_max=12800&exp_min=none&exp_max=none&res=3&digicam=0 :)
AF jest super, wysokie ISO rewelacja, jeśli nie potrzebujesz ani jednego ani drugiego to zmiana nie jest Ci potrzebna :)
E tam… A jak S@wyer jest pejzażystą i niepotrzebne mu ani kosmiczne ISO, ani szybki i skuteczny AF? ;)
Nie zapominajcie o rozpiętości tonalnej, a co najważniejsze rozdzielczości tonalnej, które to w konfrontacji D90 vs D750 stawiają ten drugi na piedestał.
trzcionek
24-03-2015, 11:48
E tam… A jak S@wyer jest pejzażystą i niepotrzebne mu ani kosmiczne ISO, ani szybki i skuteczny AF? ;)
Jeśli jest tak jak mówisz to wystarczy D610. Baaa zapewne D7100 czy też 7200 również starczy;)
Ale @rpromin, wyraźnie pisał, że zmiana w ogóle nie jest potrzebna. ;)
nie macie wrażenia, że Nikon od dawna mógł zrobić taką puchę (szczególnie jeśli chodzi o AF) tylko sondował jak duży chłam są w stanie znieść użytkownicy (vide d600) ??
Imho, ta puszka powinna pojawić się jakieś 2 lata temu.
Piszę to jako bardzo zadowolony użytkownik D700/D750 i średnio zadowolony użytkownik D610.
Bardzo mnie dziwi, że Nikon przez tyle lat nie opracował lepszego czujnika AF niz ten 3500. I dlaczego nawet tego nie dał w Df.
Natomiast posiadacze D750 nie powinni narzekac - to co mają to nie jest najwyższa pólka, a AF jest jednym z najlepszych.
mam nieodparte wrażenie, że ten czujnik już dawno był gotowy (choćby D700 o tym świadczy), tylko N chcąc oszczędzać czas/$/technologię wciskał nam gorszy substytut.
mam nieodparte wrażenie, że ten czujnik już dawno był gotowy (choćby D700 o tym świadczy), tylko N chcąc oszczędzać czas/$/technologię wciskał nam gorszy substytut.
Czemu D700 o tym świadczy?
Jaki gorszy substytut? Wciskał cały czas to samo :) do momentu D750.
ja (i wielu innych użytkowników) nie ma większych zastrzeżeń do af w D700, tak więc spokojnie mogli włożyć choćby ten moduł do D600/10.
ja (i wielu innych użytkowników) nie ma większych zastrzeżeń do af w D700, tak więc spokojnie mogli włożyć choćby ten moduł do D600/10.
Wsadzili do D800, więc logiczne, że do puszki pozycjonowanej niżej musieli dać coś z niższej półki - wszak D600 to korpus amatorski, tak samo jak D7000 z którego ma moduł AF.
grissley
24-03-2015, 15:28
Z tego co tu wszyscy wypisują D750 wyrasta na nową "kultową" puchę, ideał w swojej klasie i wzorzec metra z Sevres...
W końcu ;)
D810 też już chyba dopracowano, D7200 zapowiada się nieźle - wygląda na to, że klienci Nikona najgorze mają już za sobą :p
Archibald6803
24-03-2015, 15:35
Z tego co tu wszyscy wypisują D750 wyrasta na nową "kultową" puchę, ideał w swojej klasie i wzorzec metra z Sevres...,.............. D7200 zapowiada się nieźle - wygląda na to, że klienci Nikona najgorze mają już za sobą :p
"nie chwal dnia przed zachodem słońca".......
Ja właśnie przesiadłem się z D90 na D750. Pomijając fakt, że pracuję teraz na pełnej klatce to jakość AF i ISO są niesamowite. Szczerze powiedziawszy nie ma się nad czym zastanawiać.
Potrzebne ISO jak i AF :)
tak więc wydatek na D750 jest już zabudżetowany :)
przy okazji wpadnie też N24-70 2,8 ;)
trochę boli, ale cóż :)
Ja też zdecydowałem się na D750 bo wszystkie znaki na niebie wykazują że w klasie cena/jakość nie da się nic lepszego osiągnąć.
Jak ktoś jest zainteresowany zakupem grupowym to zapraszam do kontaktu z damianof http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=7357
Udało się mu wynegocjować całkiem fajną ofertę cenową :)
Potrzebne ISO jak i AF :)
tak więc wydatek na D750 jest już zabudżetowany :)
przy okazji wpadnie też N24-70 2,8 ;)
trochę boli, ale cóż :)
poczekaj troche z 24-70- plotka glosi, ze w drugiej polowie roku ma nastepca na rynku sie pojawic
czytałem o tym jednak nie wiadomo czy będzie w tej samej cenie,
ja już nadszarpnę budżet do granic możliwości więc każde 500 zł w górę robi różnicę :(
poczekaj troche z 24-70- plotka glosi, ze w drugiej polowie roku ma nastepca na rynku sie pojawic
Wiele wskazuje, że będzie miał VR, a to skutecznie podniesie cenę do ok 8k :-(
no tego to już mój budżet nie wytrzyma :(
wolę obecną wersję, tańszą ;)
kurczeblade
25-03-2015, 06:25
D750 i speedy 24-70 przyjemne zestawienie, szczególnie pod względem precyzji AF :) mi na stalkach szalenie dobrze AF z d750 działa a co dopiero z 24-70,
trzcionek
25-03-2015, 15:06
Pytanko! Jakie złącze usb ma D750? Ni to mini usb bo nie ma charakterystycznego żłobienia, ani mikro usb bo jest węższe i ciut wyższe... a więc? chciałem kupić dłuższy ale nie wiem czego szukać a wujek Ge. można powiedzieć milczy na hasło uc-e17, jedyne co to znany sklep na "c" posiada zapowiedź tego kabla o długości 150 cm. Zapewne też cena będzie jak za"oryginał" :/
EDIT:
D5200 ma to samo złącze.. tylko czemu w ogóle nie ma tego kabla w sklepach? :( czy ktoś może jednak wie gdzie go można dostać? chodzi i oczywiście o jakiś zamiennik bo 100 za kabel to lekka przesada...
Pytanko! Jakie złącze usb ma D750? Ni to mini usb bo nie ma charakterystycznego żłobienia, ani mikro usb bo jest węższe i ciut wyższe... a więc? chciałem kupić dłuższy ale nie wiem czego szukać a wujek Ge. można powiedzieć milczy na hasło uc-e17, jedyne co to znany sklep na "c" posiada zapowiedź tego kabla o długości 150 cm. Zapewne też cena będzie jak za"oryginał" :/
Kabelek: USB A to Mini B 8 Pin
Źródło: http://tethertalk.com/2014/09/12/nikon-d750-tethering-cable/
Mam takie zapytanko! Jakich ustawień picture control używacie? Mam wrażenie że standardowe są lekko zbyt "żywe" nie mogę jakoś tego rozwikłać (padł mi monitor a lapek nieskalibrowany więc trochę przegięty) Które ustawienia są najbliższe oryginałowi tzn jak najwierniej oddać rzeczywisty obiekt fotografowany?
kurczeblade
25-03-2015, 21:05
Kto mi podpowie jak wyłączyć tylni ekranik który odpala się przy przestawianiu ISO ? :)
Kto mi podpowie jak wyłączyć tylni ekranik który odpala się przy przestawianiu ISO ? :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3538053#post3538053
Po ustawieniu opcji "łatwe ISO" kółkiem pod kciukiem zamiast zmiany ekspozycji +/- będziesz miał opcję zmiany ISO bez włączania się ekranika. Genialne rozwiązanie. Zmieniasz ISO bez odrywania oka od wizjera.
Minus tego rozwiązanie jest - po wyłączeniu ,,łatwego iso'' aparat nie wraca do kompensacji ekspozycji ponownie na kółku. Trzeba to aktywować ponownie w menu B.
Mario__S
26-03-2015, 14:43
Nie mam aparatu przy sobie ale jak to latwe iso na kolku ma sie do ustawienia body w trybie M ?
Pozdrawiam,
Mario
trzcionek
26-03-2015, 14:51
Nie mam aparatu przy sobie ale jak to latwe iso na kolku ma sie do ustawienia body w trybie M ?
Pozdrawiam,
Mario
Łatwe ISO działa tylko i wyłącznie w trybach A, P i S. Wydaje się to logiczne gdyż w trybie M masz pod jednym kółkiem czas a pod drugim przysłonę ;) więc na iso nie ma miejsca :D Ew. możesz przypisać ISO pod przycisk nagrywania (ten koło spustu) ale i tak CI wtedy ekranik będzie się świecił ;) Instrukcja strona 341, 366
Panowie jak ktoś jest zdecydowany na zakup to zapraszamy do działu rynek , tam jest watek z grupowym zakupem d750 , cena atrakcyjna i z pewnego źródła :)
Dla mnie też trochę upierdliwe jest wykastrowanie górnego LCD i konieczność korzystania z tylnego - może się przyzwyczaję, ale na razie denerwujące jest jak ma się stare nawyki.
Dziwię się też dlaczego jak przywołam przyciskiem "info" podgląd ustawień, to zabrali możliwość wybierania poszczególnych opcji i ich zmiany, a trzeba użyć przycisku "i" z drugiej strony LCD i wyświetla się dla zmyłki menu zamiast grafiki. A przez wstawienie tego "i" zabrali "OK" i nie da się już jednym klawiszem przejść od widoku miniatur do pojedynczego zdjęcia przy podglądzie.
Trochę namieszali w tym aparacie, co oczywiście nie zmienia faktu, że aparat jest świetny :)
Maciek N
26-03-2015, 16:51
Przesiadłem się z D800 na D750. Wczoraj pierwszy raz robiłem nim zlecenie. Na początku pewne zamieszanie ale w rezultacie przestawienie się na inną guzikologię trwało jakieś 15 min. Teraz idzie szybko i bez zastanowienia. Nie ma co narzekać:)
Ja teraz równolegle używam D750 i D810 i niestety nie ma się co do jednego przyzwyczajać, bo w drugim te same rzeczy są inaczej ;)
Ciekawe czy jakiś nowy firmware do D750 coś w obsłudze pozmienia, bo w sumie to nowa wersja sterowania w tej klasie lustrzanek Nikona i jest co poprawić.
Planuje właśnie zakup do d750 kart SD, może używa ktoś albo mógłby się wypowiedzieć na temat kart Kingstona?
http://www.optyczne.pl/6724-news-Kingston_SDHC_SDXC_UHS-I_U3.html
zastanawiam się nad tą, cena spooro przyjemniejsza dla oka niż u Sandiska za taką prędkość.
Maciek N
28-03-2015, 23:00
Napiszę z doświadczenia że Kingston bardzo wadliwy. Potwierdziło to 2 moich kolegów po fachu. Czytałem gdzieś statystyki że jedne z bardziej wadliwych. Na koniec sprostowanie że nie używam ich od ponad 5 lat więc może się poprawili:)
Nie polecam oszczędzać na kartach. Na pewno nie można kupować byle gdzie. Czytałem że około 40% na rynku to podróby. Czyli odpada allegro czy jakiś market. Najlepiej u bezpośredniego dystrybutora lub znanych profilowanych sklepach które nie pozwolą sobie na utratę zaufania.
Też od dobrych paru lat unikam Kingstona, bo miałem cyrki z ich kartami. Zdarzyło mi się też spróbować Goodram i też problemy ("oszczędziłem" do nagrywania dźwięku i straciłem nagrania). Od dłuższego czasu nie schodzę poniżej SanDiska. Kupuję czasem na Allegro - ale tylko od dużych sprzedawców i do tej pory wszystko ok.
Potwierdzam. SanDisk - zero problemów. Używam CF i SD tej firmy od 5 lat. Uwaga na podróbki bo to najczęściej podrabiane karty pamięci.
SanDisk i nie trzeba się o nic martwić. Kart nie kupuje się co miesiąc, więc oszczędzanie na nich nie ma sensu.
Ma ktoś może lub widział osłonę LCD LARMOR 4G GGS do Nikona D750?
Też próbowałem kupić. Dowiadywałem się w 2-3 firmach i podobno do D750 nie jest jeszcze dostępna.
Jeszcze chyba normalnie nie ma (choć widziałem wystawiona na Alegro i w spisie paru sklepów).
Ja kupiłem do D600/D610 i pasuje bez problemu :)
A to co?
http://allegro.pl/oslona-lcd-szklana-ggs-larmor-4g-nikon-d750-wawa-i5215845608.html
Maciek N
29-03-2015, 20:27
A to co?
http://allegro.pl/oslona-lcd-szklana-ggs-larmor-4g-nikon-d750-wawa-i5215845608.html
Reklama...
Michal_C
29-03-2015, 20:40
Hej
utwórzcie wątek ze zdjęciami z D750. Myślę, że pomoże to w ocenie tego aparatu jak również jego możliwości.
Archibald6803
29-03-2015, 20:47
Też jestem za tym .......
Ciekaw jestem jak wygląda wg. co niektórych PRZEPAŚĆ (pomiędzy flarowcem a staruchem)..........
Hej
utwórzcie wątek ze zdjęciami z D750. Myślę, że pomoże to w ocenie tego aparatu jak również jego możliwości.
Też jestem za tym .......
Ciekaw jestem jak wygląda wg. co niektórych PRZEPAŚĆ (pomiędzy flarowcem a staruchem)..........
Taki wątek już istnieje tylko mało zdjęć:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256574
MariuszJ
29-03-2015, 21:46
Bo co niby ten wątek ma pokazywać? Czym różnią się zdjęcia z D750 od tych z D600?
Michal_C
29-03-2015, 22:46
Co pokazywać? Marjusz jakie zdjęcia robione są tym aparatem. Tak by ludzie mogli sobie wyrobić opinię. Z rożnymi szkłami, w różnych warunkach. Jak szukam zdjęć z C5Dmark3 to otwieram ten link (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1407652&page=51) i ma do wyboru i koloru.
Myśle że po utworzeniu takiego wątku wszyscy będą "jeździć" po autorach za tematykę zdjęć a nie ich jakość...
Bo co niby ten wątek ma pokazywać? Czym różnią się zdjęcia z D750 od tych z D600?
Bo jak się napisze, że jest duża różnica w matrycy to się zaraz wyznawcy d700 odzywają, że trzeba pokazać tą PRZEPAŚĆ na zdjęciach, bo jak przepaść to na pewno to widać na każdym zdjęciu, a jak nie pokażesz to znaczy, że wcale przepaści nie ma.
Też nie widzę kompletnie sensu w zakładaniu wątków ze zdjęciami z danych puszek - przecież po rozmiarze netowym to może być d4, d750 albo d200. W większości sytuacji nie do odróżnienia w tej wielkości, zwłaszcza jak się nie zna materiału wyjściowego.
Maciek N
30-03-2015, 10:16
Niedawno robiłem zdjęcia na imprezie rodzinnej u sąsiadów. Wszystko odbywało się w ogrodzie w piękny słoneczny wieczór. Do boju wziąłem D70 z 50mm 1.4. Nie przekraczając 200iso ruszyłem robić zdjęcia.
Przy obróbce sam się dziwiłem że te zdjęcia nie różnią się niczym specjalnym od tych z D800 czy D750. Oczywiście dla mnie różnice były zauważalne szczególnie że to jeszcze matryca ccd, ale poza mną wszyscy byli zachwyceni.
Można by pomyśleć po co przepłacać....?:)
Krzychoo_
30-03-2015, 10:53
W dobrych warunkach oświeleniowych różnice między aparatami nie są wyraźnie widoczne. Ja kiedyś przeżyłem duży szok porównując zdjęcia z wakacji: dobra lustrzanka APS-C z jasnym szkłem+filtr polaryzacyjny vs 8 letni aparat kompaktowy, który się mieścił w kieszeni. W słoneczny dzień różnice widać było dopiero po powiększeniu i wynikały głównie z kompresji jpg.
W dobrych warunkach oświeleniowych różnice między aparatami nie są wyraźnie widoczne. Ja kiedyś przeżyłem duży szok porównując zdjęcia z wakacji: dobra lustrzanka APS-C z jasnym szkłem+filtr polaryzacyjny vs 8 letni aparat kompaktowy, który się mieścił w kieszeni. W słoneczny dzień różnice widać było dopiero po powiększeniu i wynikały głównie z kompresji jpg.
Ludzie są w szoku (nie wiedzieć czemu), jak im pokazuję to n a warsztatach. :-) I to nawet niekoniecznie w słonecznym plenerze, jeśli aparat jest w miarę nowy.
peterras
31-03-2015, 18:45
Witam takie pytanie do posiadaczy d750! mam nawet przy czasach 1/640 1/800 jakby minimalnie nieostre /poruszone? zdjęcia! Przesiadłem się z d800 na d750 i mam mieszane uczucia! D800 nawet na nikkorze 28-300 w słońcu jak trafił to było ostro super tu na 750tce (to samo słońce) jest lekkie mydełko na sigmie 50 1.4 art! o co chodzi? Oczywiście po powiększeniu zdjęcia 100% ale zawsze tak podglądam zdjęcia! Aha na ekraniku w aparacie po powiększeniu wydaje się ok a jak na laptopie oglądam to nie wygląda to tak super!
peterras
31-03-2015, 19:31
http://imageshack.com/a/img901/4076/M12zBf.jpg
http://imageshack.com/a/img538/8816/jB830Y.jpg
http://imageshack.com/a/img537/6057/nyFQac.jpg
http://imageshack.com/a/img661/9858/NXiV1r.jpg
to kilka przykładów mam nadzieję że da się otworzyć
Jakaś ostrość jest, ale chyba nie tam gdzie Ty chciałeś :) wygląda mi to na FF - niech też inni się jeszcze wypowiedzą.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i.share.pho.to/157e013b_o.png)
Możesz zrobić zdjęcie na LV, wtedy wszystko się wyjaśni.
Archibald6803
31-03-2015, 19:58
Skalibrowałeś precyzyjnie szkło pod puchę ? Mam nieodparte wrażenie , że jest leciutki FrontFocus ; taki na 2-3 punkty.
Jest ostro http://imagizer.imageshack.us/a/img901/4076/M12zBf.jpg
jak chcesz mieć żyletę to trzeba bardziej przymknąć.
To nie jest zdjęcie w słońcu, słabe światło=mały kontrast=mniejsza ostrość.
peterras
31-03-2015, 20:12
Jest ostro http://imagizer.imageshack.us/a/img901/4076/M12zBf.jpg
jak chcesz mieć żyletę to trzeba bardziej przymknąć.
To nie jest zdjęcie w słońcu, słabe światło=mały kontrast=mniejsza ostrość.
to było na lv robione syn jest z dziś w słońcu a tu tak dla porównania z D800
http://imageshack.com/a/img537/1448/d16nMs.jpg
http://imageshack.com/a/img912/43/sX6okM.jpg
http://imageshack.com/a/img538/9494/PmsgA9.jpg
http://imageshack.com/a/img537/4391/tOW2bZ.jpg
W takiej jakości mi najbardziej odpowiadają choć wiem że nie zawsze z D800 takie wyjdą liczyłem na ciut lepiej z D750 ale trza się będzie jakoś przyzwyczaić i może trochę bardziej przymykać i ciut więcej wyostrzać!
A jeśli o kalibrację chodzi to na testach ala bateryjki i tekst wychodzi OK na zero
A jak masz ustawione wyostrzanie w obu body? Bo to jest tu w jpg decydujące.
peterras
31-03-2015, 20:17
A jak masz ustawione wyostrzanie w obu body? Bo to jest tu w jpg decydujące.
na 5
http://imageshack.com/a/img538/6734/P4tnqj.jpg
http://imageshack.com/a/img661/6449/Xtd92Q.jpg
wyniki testu ( w świetle mieszanym miałem dziwne sytuacje)
a można i tak jak światło dobre
http://imageshack.com/a/img907/9147/hVxick.jpg
Nie miałem S50mm Art, ale to ma być ta super ostrość? :)
Jak przymkniesz o 2/3EV to nadal jest tak miękko?
peterras
31-03-2015, 20:45
Nie miałem S50mm Art, ale to ma być ta super ostrość? :)
Jak przymkniesz o dwie 2/3EV to nadal jest tak miękko?
niestety na d750 mięciutko na d800 było lepiej!
Ta sama cyferka 5 nie oznacza, że wyostrzanie jest w obu puszkach takie samo. Powinno być zblizone, to fakt.
Łabędzie są z jakiegoś Samsunga. I nie sa też ostre.
Robimy OT. To watek o body D750.
Wybaczcie jeśli już padło to pytanie wcześniej, ale nie mam czasu na dokładne wertowanie tematu.
Czy są już dostępne puszki bez wady, prosto z fabryki? Jeśli tak, to od jakich numerów seryjnych można kupować ze spokojną głową?
Są już poprawione.
Kupuj z granatową kropką powyżej kodu kreskowego na pudełku
Wybaczcie jeśli już padło to pytanie wcześniej, ale nie mam czasu na dokładne wertowanie tematu.
Czy są już dostępne puszki bez wady, prosto z fabryki? Jeśli tak, to od jakich numerów seryjnych można kupować ze spokojną głową?
Egzemplarze bez wady maja kropkę na pudełku.
Wadą dotknięte są egzemplarze do numeru 6034042, 6034043 jest już ok wg strony http://advisory.nikonrepair.eu/D750_Check.aspx?Language=PO
Ja mam 6037xxx
ja mam serię 604.... i strona podaje, że puszka nie wymaga wizyty w serwisie
flary jak na razie nie doświadczyłem
numery to nie wiem, ale body można poznać:
1) po poprawce serwisowej (czyli na początku wadliwe, wycofane ze sklepów do serwisu i tam gmerane) po czarnej kropce w śrubie mocowania statywu
2) poprawione na etapie produkcji (po granatowej kropce naniesionej na pudełko)
Kupowalem w sklepie z AGD w nazwie i przyszedł z granatowa kropka.
Używał ktoś zamiennika Md-16? Zawsze miałem oryg, ale 1100 zł mniej, kusi żeby kupić zamiennik...
krzysztof jot
04-04-2015, 17:41
ja mam serię 604.... i strona podaje, że puszka nie wymaga wizyty w serwisie
flary jak na razie nie doświadczyłem
ja mam trzymiesięcznego, strona podaje ze wadliwy, zrobiłem kilkanaście tysięcy zdjęć i flary tez nie uświadczyłem :)
Używał ktoś zamiennika Md-16? Zawsze miałem oryg, ale 1100 zł mniej, kusi żeby kupić zamiennik...
ja mam meike i jak dla mnie jest bardzo dobrze wykonany i nie widzę sensu płacenia 4 razy tyle za oryginał
na d300s i d700 też używam od 5 lat meike i dycha do tej pory , nawet gumy nie podchodziły :) a na body już raz musiały być wymieniane
Pixel poprawiony tez dziala dobrze.
ja mam meike i jak dla mnie jest bardzo dobrze wykonany i nie widzę sensu płacenia 4 razy tyle za oryginał
na d300s i d700 też używam od 5 lat meike i dycha do tej pory , nawet gumy nie podchodziły :) a na body już raz musiały być wymieniane
Super. To chyba nie ma się co zastanawiać :)
Panowie a używa ktoś szelek reporterskich na dwa body i wiesza aparat za któryś zamiennik ?
kurczeblade
05-04-2015, 10:48
Panowie a używa ktoś szelek reporterskich na dwa body i wiesza aparat za któryś zamiennik ?
Najwygodniejszym sposobem używania szelek reporterskich jest podpinanie body bez gripa. D750 nie jest jakimś mało wygodnym aparatem przy którym trzeba mieć gripa non-stop. Robiąc śluby szelki mam tylko w kościele i wtedy jadę na dwa body - bez gripów. Później na weselu odkładam szelki z drugim aparatem do torby i podpinam sobie gripa do jednego aparatu i nie biegam już z dwoma aparatami niczym szalony reporter z taniej gazetki dla nastolatków, obwieszony sprzętem niczym choinka bombkami na święta :)
Szkoda że nie widziałem sklepu w którym można przyrównać te zamienniki Meike Vs Pixel.
wszystko zależy od preferencji i przyzwyczajeń wielkości łapek i od tego jak dużo pionów się robi. Pytam bo wiem że w oryginałach nie ma obawy o urwanie któregoś elementu. Nie miałem w dłoniach żadnego zamiennika do d750 i pytam praktyków. Cena oryginału to 1299 pln zamiennik 299 .
kurczeblade
05-04-2015, 15:00
Ja tak wieszałem na phottixie D600 i nic złego się nie działo. Teraz zamierzam zakupić do D750 pixela albo meike :)
Nie słyszałem jeszcze żeby aparat odpadł z któryś z tych gripów, nawet nie czytałem na necie, pewnie gdyby takie sytuacje były to głośno by było o tym na internecie, a zapewne więcej jest używanych zamienników niż oryginałów:)
ShutterStill
05-04-2015, 15:09
wszystko zależy od preferencji i przyzwyczajeń wielkości łapek i od tego jak dużo pionów się robi. Pytam bo wiem że w oryginałach nie ma obawy o urwanie któregoś elementu. Nie miałem w dłoniach żadnego zamiennika do d750 i pytam praktyków. Cena oryginału to 1299 pln zamiennik 299 .
Dla mnie body+grip+blackrapid i zdjęcia w pionie trzymając za grip robi się mega niewygodnie
llcooljozek
05-04-2015, 17:34
Chciałbym ustalic jedna rzecz, ktory grip do d750 jest solidniejszy/lepiej wykonany, meike czy vertax?
a ja kupiłem 750 i wielkie rozczarowanie. Na żadnym moim szkle nie działa bez korekty, na niektóre brakuje skali. Moje D700, nawet D200 działają bez zarzutu na każdym ze szkieł jakie mam. Kicha idzie do zwrotu.
kurczeblade
06-04-2015, 00:16
a ja kupiłem 750 i wielkie rozczarowanie. Na żadnym moim szkle nie działa bez korekty, na niektóre brakuje skali. Moje D700, nawet D200 działają bez zarzutu na każdym ze szkieł jakie mam. Kicha idzie do zwrotu.
Pech jeden na milion ...
chyba że milion innych powodów że nie trafia jak chcesz ?
wyślij do serwisu i ci skalibrują wg wzorca , jak się serwisant przyłoży to będziesz miał tak jak na d700 :)
Pech jeden na milion ...
chyba że milion innych powodów że nie trafia jak chcesz ?
szkła mam dobre i dość długo fotografuję, by inne "miliony" mogły być z mojej winy.
na 85/1,4 i 300/2,8 brakuje skali do korekty. Więc.... zobaczę co i jak. Raczej zwrócę,
albo zażądam wymiany na inny.
a co do "serwisant się przyłoży" to można mieć duże wątpliwości, po tym co czytam
na forum. Nie miałem nigdy do czynienia z serwisem, a to dzięki temu, że jednak
D700, D200, D300s (sprzedany), mam nigdy w niczym nie zwiodły. D200 do dziś
działa jak nowy.
szkła mam dobre i dość długo fotografuję, by inne "miliony" mogły być z mojej winy.
na 85/1,4 i 300/2,8 brakuje skali do korekty. Więc.... zobaczę co i jak. Raczej zwrócę,
albo zażądam wymiany na inny.
a co do "serwisant się przyłoży" to można mieć duże wątpliwości, po tym co czytam
na forum. Nie miałem nigdy do czynienia z serwisem, a to dzięki temu, że jednak
D700, D200, D300s (sprzedany), mam nigdy w niczym nie zwiodły. D200 do dziś
działa jak nowy.
Nie zwrócisz ot tak, ani nie wymienisz na inny. I tak odeślą najpierw do serwisu. Jak skalibrują to będziesz miał super body. Jak nie to chyba bedziesz mial mozliwosc odstapienia od umowy.
odstąpię od umowy, bo kupiony przez internet.
kurczeblade
06-04-2015, 23:28
odstąpię od umowy, bo kupiony przez internet.
To do dzieła, bo sprzęt wyśmienity i szkoda trzymać taką pechową sztukę... :)