Zobacz pełną wersję : D750 oficjalnie i merytorycznie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
14
15
Kurcze no ISO mi robi miazgę z głowy.....:( Niby mam Canon 5 mii co wg mnie jest dobrym sprzętem + 50 1.4 canon i 85 1.5 helios i lampy i albo dochodzę do wniosku że nie umiem robić zdjęć albo między aparatami na prawdę jest taka przepaść technologiczna....Już na chwilę dałam sobie spokój z myślą o zmianie bo jak jednak pomyślałam że musiała bym sprzedać nie tylko aparat i obiektywy a również lampy i radiówki to aż mi ręce opadły....
Pawel Pawlak
04-12-2015, 15:56
Między 5d2 a d750 na każdym iso jest przepaść, tylko nie każdy potrzebuje korzystać z tej przewagi. Ale jeśli brakuje Ci DR na niskich iso, albo poprawy na poziomie iso3200 i wyżej to d750 da ci na pewno zdecydowanie zauważaną porawę.
jediwolf
07-12-2015, 10:16
Cześć wszystkim
Mam pytanie czy ten nikon będzie dobrym wyborem do astrofotografii?
Jakie obiektywy będą do tego najlepsze?
Zawsze chciałem fotografować to co jest nad nami, niestety koszty tego zainteresowania były spore.
Teraz wreszcie mogę sobie na to pozwolić i szukam odpowiedniego aparatu i bardzo mocno zastanawiam się na tym nikonem.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jeszcze trzeba kupić dobry teleskop :)
pozdrawiam
Maciej
Wojteksw
07-12-2015, 10:28
Cześć wszystkim
Mam pytanie czy ten nikon będzie dobrym wyborem do astrofotografii?
Jakie obiektywy będą do tego najlepsze?
Zawsze chciałem fotografować to co jest nad nami, niestety koszty tego zainteresowania były spore.
Teraz wreszcie mogę sobie na to pozwolić i szukam odpowiedniego aparatu i bardzo mocno zastanawiam się na tym nikonem.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jeszcze trzeba kupić dobry teleskop :)
pozdrawiam
Maciej
Tu masz wiele na ten temat http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166496
indepedente
13-12-2015, 18:47
Stałem się właśnie nabywcą D750 ! Pierwsze wrażenia mega, jak dla mnie trzyma się lepiej niż D600 ! Sprawdzałem stan zdjęć i stan licznika był 0, wszystkie moje pierwsze fotki.
Zakupiony w sklepie Euro, jak narazie najntaniej miałem i do tego CASHBACK !
Też się przymierzam do zakupu tego aparatu. Poczytałem instrukcję i mam parę pytań.
1. Aparat nie posiada gniazda PC do lampy zewnętrznej? Trzeba dokupić nasadką na stopkę?
2. Port USB w moim d300 przełącza się w menu na MTP/PTP lub Mass Storage. Czy w tym też tak jest? Nie mogę tego znaleźć, chodzi mi o współpracę z DidiCam lub LR (przechwytywanie obrazów).
Też się przymierzam do zakupu tego aparatu. Poczytałem instrukcję i mam parę pytań.
1. Aparat nie posiada gniazda PC do lampy zewnętrznej? Trzeba dokupić nasadką na stopkę?
Tak, ale chyba wygodniej jakieś wyzwalacze radiowe.
2. Port USB w moim d300 przełącza się w menu na MTP/PTP lub Mass Storage. Czy w tym też tak jest? Nie mogę tego znaleźć, chodzi mi o współpracę z DidiCam lub LR (przechwytywanie obrazów).
Potrzebujesz >= LR 5.7
indepedente
22-12-2015, 22:36
Ktoś mi powie jak się sprawdza w D750 ustawienia zrobionego zdjęcia histogram itp ? Zawsze to było joystikiem w dół a teraz ?
Tak samo, tylko trzeba to włączyć w menu podglądu
kurczeblade
31-12-2015, 09:46
Nie wiem czym to jest wywołane i czy to normalne. Ale podczas robienia zdjęć na lajf wiu :) nagrzewa się troszkę grip aparatu prawa strona od wyświetlacza.
Czy to normalne?
Ps. Nie zainstalowałem najnowszego oprogramowania.
Pewnie akumulator się mocniej nagrzewa bo więcej prądu aparat ciągnie.
kurczeblade
01-01-2016, 16:33
Też tak myślałem. Generalnie nie często wlaczalem liveview...
Tylko wiesz, ja tego nie stwierdzam tylko głośno myślę ;-)
Czy w Nikonie D750 jest możliwość powiększenia zdjęcia na 100% jednym wciśnięciem jak to było w D700 na przykład?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Jest taka funkcja.
Podpowiedz proszę gdzie się to włącza
MENU USTAWIEŃ OSOBISTYCH -> f Elementy sterujące -> f1 Przycisk OK -> Tryb odtwarzania -> Zoom włącz/wyłącz -> 1:1 (100%)
silver surfer
15-01-2016, 12:24
Czy do d750 istnieje osłonka na ekran w stylu jak była do d7000 taka plastikowa czy zostaje tylko kupno folii na ekran?
Nie ma osłonki, hartowane szkło się sprawdza -Larmor 4G
kurczeblade
15-01-2016, 16:03
ale co chcesz - rzucać kamieniami w ten wyświetlacz ? :D
22gavin22
15-01-2016, 21:53
Panowie od wczoraj jestem nabywca d750 czy byłby ktos z Was tak uprzejmy i wytłumaczył mi czy znajdę w nim info (metadane)oraz histogram o fotce typu tak jak to jest w d610 wrzucając podglad i dżojstikiem klik do góry
ustaw sobie w opcjach wyswietlania, ikonka play w menu
22gavin22
15-01-2016, 22:06
Dziękuję juz sobie ustawiłem[emoji3]
Panowie sorrry jeżeli już o tym było. Mam pytanie czy wasza 750 chlapie olejem. U mnie zdarza się to zbyt często. Ledwo wyczyszczę dziadostwo to po kilku klapnięciach pokazują się nowe plamki w innym miejscu. Już mnie to zaczyna wkur...
Pawel Pawlak
22-01-2016, 21:44
moja uwaga jest ogólna;
jeśli w jakimś modelu nie ma stwierdzonego problemu z syfieniem matrycy to nie znaczy że nie syfi, tylko że może syfić ale nie musi ;)
Wszystkie znane mi z autopsji modele - w zależności od egzemplarza plują olejem albo nie. Jak plują to trzeba czyścić i czekać aż przestaną - wyplują się w końcu i będzie spokój. Za 1k, 5k a może za 30k zdjęć ? kiedyś to w każdym razie nastąpi ;)
no to dupa, trzeba z tym żyć.
Pawel Pawlak
23-01-2016, 00:34
może miałem tylko kilka razy pecha ? jak np. z wychwalanym za "nie plucie" D700 który u mnie przestał pluć dopiero po 40tce (40k) ;)
easy lee
28-01-2016, 18:02
Da się jakoś wyłączyć wyświetlanie parametrów na lcd, kiedy wciska się przycisk zmiany iso? Nie mogę coś wypatrzeć takiej opcji w menu.
Nie da się.
Jeden z minusów d750.
Maciek N
28-01-2016, 19:40
Nie da się.
Jeden z minusów d750.
Niestety. Myślałem ze można się do tego przyzwyczaić, ale gdy trzeba to zrobić szybko to wyświetlanie na LCD spowalnia zmianę iso.
Mam takie pytanie odnośnie 100% powiększenia ustawionego pod środkowym przyciskiem wybieraka. W D700 po takim powiększeniu byłem w stanie precyzyjnie zobaczyć czy trafiłem z ostrością czy nie. W D750 to powiększenie jest jakoś dziwnie nieostre i nigdy nie mam pewność co z ostrością. Też tak macie? Od czego to zależy?
sokolnik
29-01-2016, 19:38
D750 to super aparat i tyle chciałem napisać :)
!!!
__________________________________________________ ______________________________
tak tak żyję, mam się dobrze :) parę miesięcy nie pisałem wcale albo 1 post na 2-3 tyg :P
może ktoś się stęsknił? :)
Kojocisko
29-01-2016, 20:07
....... W D750 to powiększenie jest jakoś dziwnie nieostre i nigdy nie mam pewność co z ostrością. ....
U mnie 100% podglądu jest ostre (no chyba, że zdjęcie jest nieostre). Ze względu na małą rozdzielczość ekranu czasem jest to ostrość nieco "zawyżona" w stosunku do rzeczywistości.
Zauważyłem, że oprogramowanie typu L w najnowszych egzemplarzach D 750 to 2.009. Może ktoś wie jak uaktualnić to oprogramowanie ?
Mam takie pytanie odnośnie 100% powiększenia ustawionego pod środkowym przyciskiem wybieraka. W D700 po takim powiększeniu byłem w stanie precyzyjnie zobaczyć czy trafiłem z ostrością czy nie. W D750 to powiększenie jest jakoś dziwnie nieostre i nigdy nie mam pewność co z ostrością. Też tak macie? Od czego to zależy?
A jak masz ustawione zapisywanie plików? RAW+jpg? Jeśli tak to jpg w jakiej rozdzielczości/jakości? Jeśli jakaś S basic to może po prostu brakuje rozdziałki jpga.
Nigdy tego jakoś nie sprawdzałem labolatoryjnie, ale jak miałem na backup ustawiony mały jpg to po powiększeniu 100% nie bylem w stanie ocenić ostrości, jakieś piksle było widać...
Zauważyłem, że oprogramowanie typu L w najnowszych egzemplarzach D 750 to 2.009. Może ktoś wie jak uaktualnić to oprogramowanie ?
Jest już nowsze:) Ver. 2.013
Uaktualnisz przez stronę Nikon: http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/175/D750.html
Szczegóły uaktualnienia na stronie.
Distortion Control Data version 2 Ver. 2.013
U mnie też podgląd pokazuje ostrą fotkę,chyba,że nie trafię z ostrością. Jedyne co mi nie pasuje w tym aparacie to padnięta migawka po pół roku użytkowania.
:(
Niestety. Myślałem ze można się do tego przyzwyczaić, ale gdy trzeba to zrobić szybko to wyświetlanie na LCD spowalnia zmianę iso.
A sprawdzaliście już funkcję Easy ISO? W trybie A, S i P pozwala na szybszą i wygodniejszą zmianę niż jakikolwiek inny możliwy sposób. Jedynie przełączanie na Auto ISO i jego konfigurowanie wymaga włączenia wyświetlacza (ale nie zauważyłem żadnych spowolnień z tego powodu).
Do przełączania na Auto ISO można używać przedniego pokrętła - jedynie konfiguracja nie obejdzie się bez menu ;)
22gavin22
15-02-2016, 09:52
Mam pytanie trochę "z innej beczki" czy jest możliwość ustawienia minimalnego czasu dla A. Powiedzmy żeby nie schodził mi poniżej 1/125. Jeżeli tak to proszę o podpowiedz gdzie to ustawić.
kurczeblade
15-02-2016, 10:10
Mnie właśnie jedna dziwi w tym body. Przypisalem sobie zmianę ISO do czerwonego przycisku koło migawki i fajnie szybko można zmienić ISO. Ale wciąż mnie dziwi dlaczego Nikon zostawił ten wlaczajacy się wyświetlacz przy zmianie ISO. Myslalem że to zmieni przy aktualizacji ... :)
Mnie właśnie jedna dziwi w tym body. Przypisalem sobie zmianę ISO do czerwonego przycisku koło migawki i fajnie szybko można zmienić ISO. Ale wciąż mnie dziwi dlaczego Nikon zostawił ten wlaczajacy się wyświetlacz przy zmianie ISO. Myslalem że to zmieni przy aktualizacji ... :)
Zmienią, zmienią... w kolejnym modelu ;)
Witam wszystkich!!
Jestem tutaj nowa i nie jestem pewna czy akurat w dobrym watku chce zamiscic swoje pytanie... Tak wiec prosze o przekieroiwanie, jesli bedzie to konieczne, a jezeli nie, to z gory dziekuje za odpowiedzi :)
Zakupilam Nikona d750, na chwile obecna tylko body. Teraz przyszedl czas na wybor obiektywu, ale poki zdecyduje sie na ten pierwszy, zastanawiam sie czy uzycie z D750 jednego z moich starych obiektywow nie bedzie dla niego grozne...
Oprocz D750 posiadam jeszcez D5000 oraz wysluzony F75, przy ktorym jest Nikkor 28-80mm.
Czy ktos probowal takiej kombinacji? D750 plus Nikkor 28-80?? Czy w jakichs sposob moge uszkodziec D750 uzywajac obiektywu od zwyklej starej lustrzanki?
Dziekuje za wyrozumialosc i podpowiedzi.
Pozdrawiam,
K.
..Czy ktos probowal takiej kombinacji? D750 plus Nikkor 28-80?? Czy w jakichs sposob moge uszkodziec D750 uzywajac obiektywu od zwyklej starej lustrzanki? Ależ nic nie uszkodzisz, ten obiektyw jak najbardziej jest odpowiedni. Choć słabo będzie z ostrością - jakość optyki nie jest tam najwyższa, to taniutkie szkło.
Problem byś mogła mieć z bardzo starymi obiektywami manualnymi z połowy lat 70-tych.
A jak 28-80 działał z D5000?
sokolnik
24-02-2016, 22:00
dla tych co tak narzekają na odchylany ekranik :)
że a po co? a bo się połamie itp
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://copy.com/dAPUHf7UCju6v4Fc)
trzeba wiedzieć kiedy może się przydać i kiedy z niego korzystać :)
Puszki z jednocyfrowej serii nie mają odchylanego ekranu.
Mam nadzieje że zostanie linia 8XX bez odchylanych ekraników.
Nie jest mi to potrzebne do szczęścia ;)
Akurat ten koleś powyżej go nie używał bo się położył aby sięgnąć okiem wizjer. Z odchylanym ekranem po prostu klęknąłby. Ale przyznaję, uchylny LCD przydaje się.
Dzięki temu ekranikowi D750 jest super do astrofoto. :-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/KAcZBcV-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/KAcZBcV.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/lfnHV3t-2.png
źródło (http://i.imgur.com/lfnHV3t.png)
Nie śledzę wątku na bieżąco. A mam chęci na FF potrzebuje iso 1600, 3200 w pełni akceptowalne.
Wady już wyeliminowane ?
@reglass - w tym aparacie będziesz nawet z 6400 zadowolony po odpowiednim dopieszczeniu zdjęcia. Co do wad to wszystkie nowe sztuki podobno już są bez wad konstrukcyjnych, chociaż ostrożności nigdy za wiele - jak kupowałem 4 miesiące temu, to sprawdzaliśmy nr seryjny ze sprzedawcą w sklepie.
Co do wad użytkowych to została tylko jedna głupia sprawa: tylny ekranik włączający się np. podczas zmiany ISO. Nikt nie rozumie dlaczego, wszyscy liczą, że naprawią to kolejnym softem, ale jak na razie nic się w temacie nie ruszyło.
ShutterStill
01-03-2016, 00:59
http://nikonrumors.com/2016/02/29/updated-technical-service-advisory-for-the-nikon-d750-released.aspx/
To do wad
Mój D750 łapie się na tą akcję serwisową - i teraz dylemat - dawać do serwisu, czy skoro nic się nie dzieje, lepiej zostawić sobie darmową wymianę migawki na później? :-?
na polskiej stronie oczywiście link do sprawdzenia numerów seryjnych nie działa...już mnie mierzi Nikon...tez się zastanawiam czy dawać na akcję czy nie, o ile się łapie.
na polskiej stronie oczywiście link do sprawdzenia numerów seryjnych nie działa...już mnie mierzi Nikon...tez się zastanawiam czy dawać na akcję czy nie, o ile się łapie.
Działa:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/65012/locale/pl_PL
link bezpośredni:
http://advisory.nikonrepair.eu/Language_Select_D750_2.aspx
po wielu próbach już mi się udało i okazuję się, że: "może być" ... o ludu... powoli mam dość Nikona. Nie wiem czy warto im wysyłać czy np. można do innego serwisu np. w Niemczech w ramach gwarancji i tej akcji serwisowej?
irass makro fotografie
01-03-2016, 12:18
Mój D750 łapie się na tą akcję serwisową - i teraz dylemat - dawać do serwisu, czy skoro nic się nie dzieje, lepiej zostawić sobie darmową wymianę migawki na później? :-?
Masakra z tym Nikonem ;/
Mam podobny dylemat. Taka przypadłość nie wystąpiła u mnie ani razu ale "..z przykrością informujemy, że D750 o podanym numerze seryjnym może być dotknięty problemem.."
I teraz pytanie czy słać od razu czy poczekać sobie jak nawalę trochę klatek a później sobie wymienić darmowo migawkę :)? "..naprawią bezpłatnie migawkę, nawet jeśli okres gwarancji na aparat już upłynął.."
Mój numer też się łapie, ale olewam. Póki co nie mam zamiaru wysyłać.
silver surfer
01-03-2016, 12:26
Sprawdziłem przed chwilą i na szczęście mojego body ten problem nie dotyczy ale to już chyba druga wtopa w tym modelu puki co się nie martwię i idę robić zdjęcia :)
Ja również kupiłem po akcji z flarą w kwietniu ub roku i też ''może być'' ale się tym nie przejmuje najważniejsze żeby wszystko dobrze działało nigdzie go nie wysyłam jeszcze go mi zepsują .Na początku była sytuacja z flarą poczekałem myślałem że jest wszystko w porządku a tu jeszcze wyszła sprawa z migawką.
z migawką już była akcja o ile się nie mylę, to chyba kolejna partia, którą "wykryli". Słabi mnie to, ale chyba też poczekam, bo jak na razie aparat chodzi jak należy.
lukasz.antoniak
01-03-2016, 16:42
Czytałem o problemie z migawką jak tylko został wykryty. Wtedy numer seryjny mojego body nie został znaleziony w systemie. Teraz jest! W moim D750 popsuty był też mechanizm lustra. Aparat trzy razy lądował w serwisie na Łopuszańskiej. Oczywiście serwis nie widział problemu w braku powtarzalności AF. W Studio5s mój problem potwierdzono w 15 minut (i rozwiązano finalnie)! Ciekawe ile jeszcze usterek w 750 się znajdzie... Ja chyba poczekam i wymienię sobie migawkę za darmo w przyszłości.
Jeśli posiadają Państwo cyfrową lustrzankę jednoobiektywową Nikon D750, której dotyczy ten problem, prosimy skontaktować się z najbliższym centrum serwisowym firmy Nikon. Jego pracownicy sprawdzą Państwa aparat i naprawią bezpłatnie migawkę, nawet jeśli okres gwarancji na aparat już upłynął.
To nie jest temat o teleskopach!!! Proszę założyć odpowiedni wątek w odpowiednim dziale.
irass makro fotografie
01-03-2016, 19:00
A ma ktoś może podgląd takiego zdjęcia zacienionego przez tą wadliwą migawkę? Zastanawia mnie to czy wygląda to strasznie w razie wystąpienia usterki. Jestem na liście możliwych wadliwych egzemplarzy ale nigdy nie doświadczyłem tego widoku.
Za dużo problemów :D Odechciało mi się wysokiego iso ;)
Czyli ci co mają potencjalnie wadliwy model maja za free nową migawkę i mogą spokojnie teraz walić w spust ?
Modele z tej serii będa szły jak ciepłe bułeczki spod lady w sklepach foto :)
irass makro fotografie
01-03-2016, 19:22
Czyli ci co mają potencjalnie wadliwy model maja za free nową migawkę i mogą spokojnie teraz walić w spust ?
Modele z tej serii będą szły jak ciepłe bułeczki spod lady w sklepach foto :)
Niby tak :)
Akcja obejmuje nawet aparaty którym skończyła się gwarancja.
Muszę walnąć ze 100tys i słać po nową migawkę :).
... gdzie Wy tam macie gdziekolwiek napisane, że będzie wymieniana migawka?
cyt: "Jego pracownicy sprawdzą Państwa aparat i naprawią bezpłatnie migawkę, nawet jeśli okres gwarancji na aparat już upłynął."
irass makro fotografie
01-03-2016, 19:49
"..W zwiazku z tym wszystkie aparaty D750 wyprodukowane od pazdziernika 2014 r. do czerwca 2015 r. kwalifikuja sie do przegladu i wymiany migawki."
Baxiorrro
01-03-2016, 19:52
Ostatni, poważnie myślałem, żeby się przesiąść na te body, ale co rusz jakaś wpadka:!: Okey rozumiem w jakimś tańszym aparacie nieznanej firmy, ale nie w body za 7500zł:!: Nikon coraz częściej mnie rozczarowuje. Najpierw zostałem zaskoczony przez chlapiący olej w d7100, nie wiem, czy się bawić teraz w lepsze body, ale bardzo problemowe. Uhh :x Warto jeszcze w nie inwestować tyle kasy?
P.S Ciekawe czy u canonowców też się zdarzają takie ,,wpadki"?
"..W zwiazku z tym wszystkie aparaty D750 wyprodukowane od pazdziernika 2014 r. do czerwca 2015 r. kwalifikuja sie do przegladu i wymiany migawki."
Rzeczywiście... hmm....
Wbrew pozorom to jest IMO dobra wiadomość. Po pierwsze - dobrze, że Nikon robi akcje serwisowe, a nie chowa głowę w piasek i po cichu naprawia gwarancyjnie egzemplarze, które nadesłali użytkownicy skarżący się na zacienienie.
Po drugie, używane modele kwalifikujące się do wymiany migawki mogą być droższe. Wystarczy spojrzeć na cenę D600 względem D610.
Mój się kwalifikuje, nie zauważyłem nigdy żadnego zacienienia. Nie przejmuję się tym. Póki mam mały przebieg nie będę tego ruszać.
Baxiorrro
01-03-2016, 20:08
dobrze, że Nikon robi akcje serwisowe, a nie chowa głowę w piasek i po cichu naprawia gwarancyjnie egzemplarze, które nadesłali użytkownicy skarżący się na zacienienie.
No tak tu trzeba Nikona pochwalić :grin:
Mimo wszystko nadal się obawiam, że może wyskoczyć coś nowego... :roll:
No masz :(. Na akcję z flarą się szczęśliwie nie załapałem i żyłem w błogiej nieświadomości, że mój aparat jest bez wad :). A tu nowa akcja...
Ale podzielam optymizm @MstrG. Teraz można nie oszczędzać migawki, bo jak się skończy, to (może) będzie nowa gratis ;).
Co niektórym to Nikon zrobił wodę z mózgu :D
Jeszcze trochę i puszka bez wad nie będzie pożądana hehe :D
Droższa puszka powinna być dopracowana lepiej pod każdym względem.
Za coś w końcu płacimy. Mam totalnie gdzieś akcje serwisowe! Niech Nikon przeprowadzi lepszą kontrolę jakości.
Niech puszki będą testowane przez odpowiedni czas. Jestem w stanie zrozumieć że trafi się kilka puszek które będą miały problemy że będzie trzeba naprawiać błędy software.
Na całą resztę szkoda mi pieniędzy, czasu.
Moim zdaniem jakość trzymają body jednocyfrowe. I najdroższe obiektywy Nikona.
Cała reszta jest traktowana po amatorsku.
Xavier80
01-03-2016, 21:27
Mój też się załapał :) Panowie, trzeba wymieniać, bo oglądając zdjęcia z jakiegoś plenerku np, będziemy na każdym z nich doszukiwali sié zacienień :)
Pytanie tylko ile taka wymiana trwa czasu...?
Ominela mnie akcja z flara. Stety zalapalem sie na wczorajsza akcje z migawka ;-)
Nie widze na zdjeciach zadnych problemow wiec prawdopodobnie potraktuje to jako bonusowa wymiane migawki po gwarancji (aparat poki co jest jeszcze na gwarancji).
Aczkolwiek z ciekawosci wybiore sie do centrum serwisowego i podpytam co i jak.
Co niektórym to Nikon zrobił wodę z mózgu :D
Jeszcze trochę i puszka bez wad nie będzie pożądana hehe :D
Droższa puszka powinna być dopracowana lepiej pod każdym względem.
Za coś w końcu płacimy. Mam totalnie gdzieś akcje serwisowe! Niech Nikon przeprowadzi lepszą kontrolę jakości.
Niech puszki będą testowane przez odpowiedni czas. Jestem w stanie zrozumieć że trafi się kilka puszek które będą miały problemy że będzie trzeba naprawiać błędy software.
Na całą resztę szkoda mi pieniędzy, czasu.
Moim zdaniem jakość trzymają body jednocyfrowe. I najdroższe obiektywy Nikona.
Cała reszta jest traktowana po amatorsku.
Kto napisał, że "puszka bez wad nie będzie pożądana"? Chodzi o podejście firmy w razie wykrycia po jakimś czasie problemu.
Wypraszam sobie insynuacje, że Nikon zrobił mi wodę z mózgu. To jest moje zdanie, możesz się z nim nie zgadzać, ale rób to kulturalnie.
Droższa puszka powinna być dopracowana, a tańsza to już nie? Niech plebs się buja po serwisach?
I co dla Ciebie oznacza określenie "droższa puszka"? Canon miał akcje serwisowe 5D, 5Dmk3, 1D Mark III , 1Ds Mark III - to są tańsze puszki czy też droższe?
hostman22
01-03-2016, 21:49
chyba dobrze zrobiłem kupując d600 :p. Bardziej poważnie, to nie zazdroszczę tym co pozbyli się dx, przeskoczyli 600'tki i zostali z d750 ;). Kolejne wysyłanie na serwis i przebieranie nóżkami, aby sprzęt wrócił przed pierwszym zleceniem... .
Michał Fąfrowicz
01-03-2016, 22:24
chyba dobrze zrobiłem kupując d600 :p. Bardziej poważnie, to nie zazdroszczę tym co pozbyli się dx, przeskoczyli 600'tki i zostali z d750 ;). Kolejne wysyłanie na serwis i przebieranie nóżkami, aby sprzęt wrócił przed pierwszym zleceniem... .
jesteś 'pro' to masz kilka korpusów i się nie martwisz. Osobiście mam 3 korpusy, dzięki czemu pracuję i śpię spokojnie ;)
Moje dwie 750 według akcji serwisowej (oba) kwalifikują się do serwisu. Problemów nie stwierdziłem z flarą czy zacienianiem więc nie wybieram się z nimi na serwis póki co. Czy ktoś może wie jak długo obejmuje ta akcja serwisowa? Ktoś dzwonił może o to pytać? Żeby się nie okazało za rok jak tak wszyscy sobie przeczekamy do końca gwarancji to później usłyszymy że akcja się skończyła - takie przypadki traktowania Klientów się zdarzały często w salonach motoryzacyjnych. Akcja od - do, kto się nie zgłosił ten gapa.
Żeby było ciekawie ja z kolei miałem inną sytuację u siebie i najlepsze jest to, że na dwóch korpusach D750.
Aparaty leżały nieużywane kilka dni, a może nawet tygodni. Po takiej przerwie pierwsze zdjęcie - lustro klapie, a na górnym wyświetlaczu ERR. Kolejne zdjęcie już ok, ale mimo wszystko pierwsze zdjęcie błąd. Problem pojawił się dopiero niedawno i to na obu korpusach (!). Czy ktoś miał taką sytuację?:)
Zaktualizowałem firmware, wyczyściłem styki na szkłach i korpusach i jak do tej pory problem się nie pojawia. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że ponad rok intensywnego używania aparatu, pełny sezon ślubny i żadnych problemów. Dopiero teraz jak nie pracuję aparatami taka niespodzianka się trafiła ;)
jCzy ktoś może wie jak długo obejmuje ta akcja serwisowa? Ktoś dzwonił może o to pytać? Żeby się nie okazało za rok jak tak wszyscy sobie przeczekamy do końca gwarancji to później usłyszymy że akcja się skończyła - takie przypadki traktowania Klientów się zdarzały często w salonach motoryzacyjnych. Akcja od - do, kto się nie zgłosił ten gapa.
Przecież na stronie widnieje
"Jeśli posiadają Państwo cyfrową lustrzankę jednoobiektywową Nikon D750, której dotyczy ten problem, prosimy skontaktować się z najbliższym centrum serwisowym firmy Nikon. Jego pracownicy sprawdzą Państwa aparat i naprawią bezpłatnie migawkę, nawet jeśli okres gwarancji na aparat już upłynął."
Żeby było ciekawie ja z kolei miałem inną sytuację u siebie i najlepsze jest to, że na dwóch korpusach D750.
Aparaty leżały nieużywane kilka dni, a może nawet tygodni. Po takiej przerwie pierwsze zdjęcie - lustro klapie, a na górnym wyświetlaczu ERR. Kolejne zdjęcie już ok, ale mimo wszystko pierwsze zdjęcie błąd. Problem pojawił się dopiero niedawno i to na obu korpusach (!). Czy ktoś miał taką sytuację?:)
Zaktualizowałem firmware, wyczyściłem styki na szkłach i korpusach i jak do tej pory problem się nie pojawia. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że ponad rok intensywnego używania aparatu, pełny sezon ślubny i żadnych problemów. Dopiero teraz jak nie pracuję aparatami taka niespodzianka się trafiła ;)
Właśnie w niedzielę zauważyłem u siebie. Jeżeli aparat nieużywany kilka dni i ustawię czas 1/4000 to mam jak wyżej.
Na dłuższych czasach jest OK.
Zastanawiam się, czy słać teraz, czy poczekać, aż się pogłębi.
W życiu nie czytałem takich bzdur osób które nie miały tego korpusu, jestem bardzo zadowolony z D750 po D700/D200 wady nie zauważyłem migawkę wymienię bezpłatnie po 100.000kl za freeeeee!!!!!.
lukasz.antoniak
01-03-2016, 22:46
Aczkolwiek z ciekawosci wybiore sie do centrum serwisowego i podpytam co i jak.
Podziel się informacją na forum proszę. Żeby nie denerwować Pani telefonistki lub gościa w sweterku na recepcji setką telefonów.
Xavier80
01-03-2016, 22:47
Owszem, jest tak napisane, pytanie tylko do kiedy trwa akcja :) Panowie nie miejmy złudzeń i nie liczmy, że tam siedzą frajerzy czekający na to, aż nastukamy po 150k klapnięć żeby nam masowo wymieniać migawki za free tylko dlatego, że nasz model był na liście :) Załóżmy taką sytuację: mam model "potencjalnie wadliwy", ale bez objawów sobie pstrykam do np 100.000 a potem wsyłam do serwisu i proszę o nową migawkę? :)
Nie interesuje mnie Canon i jego akcje serwisowe.
Liderem i tak jest pewnie Nikon ? hehe :D
Za droższe puszki uważam lustrzanki pełnoklatkowe. (Może być w tej cenie DX). Np. D500, D750, D810 to są dla mnie droższe puszki. A tańsze to D5500, D7200.
Nie na pisałem że tańsze puszki mają być nie dopracowane.
W tańszych puszkach drobne wady. Mniej płacimy gorsza kontrola jakości etc. To bym jeszcze zrozumiał.
Miałem kiedyś D5000 Była akcja serwisowa:
"Nikon D 5000 element elektroniczny odpowiedzialny za zasilanie aparatu nie spełnia normy fabrycznej , co czasami powoduje że aparat nie włącza się i uniemożliwia to dalsze działanie."
Uznałem że nie ma sensu wysyłać do serwisu jak działa.
Padł w najmniej oczekiwanym momencie :D
Michał Fąfrowicz
01-03-2016, 23:22
Właśnie w niedzielę zauważyłem u siebie. Jeżeli aparat nieużywany kilka dni i ustawię czas 1/4000 to mam jak wyżej.
Na dłuższych czasach jest OK.
Zastanawiam się, czy słać teraz, czy poczekać, aż się pogłębi.
A widzisz, nie wiedziałem że to przy 1/4000s. Własnie zrobiłem test - 1/4000 i mam ERR na pierwszym zdjęciu. WTF
- - - - kolejny post - - - - - -
Koledzy i koleżanki :)
Zróbmy test, ile osób ma taką przypadłość - aparat nie używany np. dzień, pierwsze włączenie, tryb manualny, czas 1/4000s i fotka - udana czy ERR?:)
Z tego co wygooglowałem to spora ilość osób doświadczyła takiej przypadłości: http://www.dpreview.com/forums/post/56857979
Jutro tyrknę sobie na serwis pogadać o tym temacie.
Ostanie zdjęcie zrobione wczoraj o 18-tej, teraz pierwsze na 1/4000 i Err nie wyskoczył.
Ostanie zdjęcie zrobione wczoraj o 18-tej, teraz pierwsze na 1/4000 i Err nie wyskoczył.
Zapomniałem dodać, że mój pisze się na ostatnią akcję serwisową.
Lookas_c
01-03-2016, 23:57
Pół godziny temu bawiłem się aparatem, po przeczytaniu: tryb M, 1/4000 i err.
odkręcenie obiektywu strzał be niego i dalej już się nie pojawiło.
Jest gdzieś informacja o zacinającym się lustrze i jakiejś akcji serwisowej?
Też się łapie na ostatnią akcję serwisową z migawką.
Michał Fąfrowicz
02-03-2016, 00:24
O oficjalnej akcji z tym nie słyszałem, ale jestem pewien, że takich szczęściarzy jak my jest więcej, tylko nie każdy to jeszcze odkrył :)
Z tego co czytałem na forach to po wymianie migawki w serwisie problem znika. Czytałem też wpisy, że problem się pogłębia z czasem ale ile w tym prawdy nie wiadomo.
Na ten moment moja jedna D750 ma ok. 60-70tys, a druga ze 25-30tys przebiegu. Problem jest na obydwu - niestety update firmware, czyszczenie styków itp nie pomaga.
Ciekaw jestem czy ta akcja serwisowa na flarę/zacienianie, która jest teraz ogłoszona gdzieś po cichu nie pokrywa się z innymi problemami z migawką (np. err przy szybkich czasach migawki)
Tak czy inaczej jutro dzwonię do serwisu na pogaduchy i na pewno jeszcze w tym tygodniu wyślę jedną z dwóch swoich puszek na akcję serwisową. Jak wróci cała, zdrowa i naprawiona to wtedy wyślę drugą :)
karp1225
02-03-2016, 00:31
Też mi wyskoczył kilka razy błąd na czasach powyżej 1/4000s w trybie A...
Michał Fąfrowicz
02-03-2016, 00:34
Też mi wyskoczył kilka razy błąd na czasach powyżej 1/4000s w trybie A...
Witamy w klubie
Celem sprostowania - na czasach równych 1/4000s bo wyższych opcji nie ma :)
Mój kupiony w listopadzie 2015 i się nie łapie na akcję. Sprawdziłem teraz drugi problem, bo akurat od 2 tygodni leży nieużywany - nie mam żadnego Err na krótkich czasach.
Wątek o błędzie powstał tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270334 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=265949)
Poprzenoszę tam późniejsze posty na ten temat.
lukaskov
02-03-2016, 18:02
Mój kupiony 10.2015 r. Przeleżał w szafie ok 3 tygodni. Przed chwila sprawdziłem i nie ma Err i się nie łapie na akcje serwisową z migawką.
kolorowooka
02-03-2016, 20:39
Moje body kwalifikuje się na tę akcję serwisową :( Na liczniku jest dopiero 1267 i sama nie wiem co robić... Aparat kupiony w październiku 2015
Całe szczęście błąd przy krótkim czasie migawki nie wystąpił, ale aparat leżał wyłączony tylko kilka godzin. Sprawdzę jeszcze raz pod dłuższym czasie
sokolnik
02-03-2016, 21:12
Znowu jakąś akcją serwisowa? :)
To już norma więc się nie denerwuje. Na szczęście mój D750 nie zgłasza problemów :)
kurczeblade
02-03-2016, 22:12
Mój również jest na liście do akcji serwisowej, ale właśnie sprawdzałem czy występuję ten błąd na 1/4000 i nie pojawił się błąd. Generalnie trzeba sobie zadać pytanie, czy ten ERRor 1/4000 ma jakiś związek z tą akcją serwisową. Fajnie że Nikon prowadzi takie akcje, ale to nie zmienia faktu, że kontrola jakości jest poniżej dna w Nikonie.
Jestem ciekaw czy to są migawki nikona. Jeśli tak to nikon mocno dostaje po kieszeni (bo była tez wpadka z migawką od D600).
Kiedys montowali migawki Seiko. Teraz sie rozmawia tylko o matrycach, a o migawkach jest cicho. A to tez wazny podzespół.
Konstrukcja migawki jest prosta jak przysłowiowego cepa. Jedynym problemem jest zapewnienie jednakowej siły naciągu obu sprężyn i ich stabilności w czasie. Różna prędkość kurtyn powoduje nierównomierne naświetlanie na najkrótszych czasach. To właśnie występuje w D750. Najprawdopodobniej jeden z poddostawców coś zawalił i sprawdzają całą serię. Winna może być np. niewłaściwa stal użyta do zrobienia sprężynek.
coldphate
02-03-2016, 22:38
A dlaczego nie wysyłać? Przyda się taki reset migawki. To, ze problem jeszcze u Was nie występuje nie znaczy, że nie zacznie. Jakiś podzespół migawki pewnie jest wykonany zbyt "leanowo"
Tomek jak rozbierasz aparat to widzisz jakis napis na migawce? (producent)
irass makro fotografie
02-03-2016, 22:48
Mój również jest na liście do akcji serwisowej, ale właśnie sprawdzałem czy występuję ten błąd na 1/4000 i nie pojawił się błąd. Generalnie trzeba sobie zadać pytanie, czy ten ERRor 1/4000 ma jakiś związek z tą akcją serwisową. Fajnie że Nikon prowadzi takie akcje, ale to nie zmienia faktu, że kontrola jakości jest poniżej dna w Nikonie.
Ziom problem migawki polega na zacienieniu zdjęcia w tej akcji serwisowej. Nie chodzi o ERR przy czasie 1/4000. Na FB/Nikoniarze chłopaki robili testy jak sprawdzić daną przypadłość. Włączyli serię i przy czasie np 1/640 pojawiały im się widoczne zacienienia kadru. Mój niby łapie się na daną akcję a po dzisiejszych testach problemu zacienienia nie spotkałem.
Mam nadzieję ze nie testujecie krotkich czasów przy swietle jarzeniówek.
irass makro fotografie
02-03-2016, 23:09
Mam nadzieję ze nie testujecie krotkich czasów przy swietle jarzeniówek.
Mowa oczywiście o świetle zastanym/słonecznym :).
A tak wygląda wadliwe działanie migawki.
Pozwoliłem zaczerpnąć sobie zdjęcie (serię zdjęć) jednego z użytkowników który wstawił to zdjęcie na FB/Nikoniarze pokazujące problem:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/infn8o-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/infn8o.jpg)
Jarzeniowe to tez jest swiatlo zastane ;)
kurczeblade
03-03-2016, 06:36
Brzydko powiem, że dupa troszeczkę, mam d600 i jakoś problemu sypiacego się kurzu nie widziałem. Ale ten w d750 jest mechaniczny bardziej i co jeśli wada wyjdzie w trakcie klepania ważnych zdjęć ? Ale poczekam po tym sezonie wymienię. Mój d600 też czeka na wymianę, więc nie ma tego złego, jeśli jest serwis ok, będę miał w dwóch aparatach nowe migaweczki. :)
Ciekawe czy nie jest to spowodowane, tym że akurat aparaty są produkowane na tańszym rynku roboczym, może pracownicy dostają słabą $$ i mają narzucone duże normy. Ja pracuje w branży produkującej części do samolotów, helikopterów w tym do boeing.ów i wiem jaki czasami kierownicy mają nacisk na szybką produkcję, nie uwzględniając przy tym wysokich standardów jakości lotniczej, co najgorsze bezpieczeństwa, a przez to wychodzi masa błędów która naraża budżet firmy, i to przez pośpiech kierownictwa, dla których liczą się tylko statystyki sprzedaży, przyspieszają pracowników, a jak wiadomo w produkcji lotniczej nie ma prawa być błędów, ale jeśli kierownik ciśnie na czasy, to ludzie w pośpiechu popełniają błędy, i co najgorsze nie zauważają ich, bo muszą puścić produkt dalej pod presją kierownictwa. Nie ma już nigdzie jakości, jest tylko ilość i szybkość.
Upiekło Mi się pare razy ,przeczekałem d 600 i kurz którego nie było, kupiłem d 610 ,poczekałem z d 750 i okazało sie ze flara ,kupiłem bez niej a tym razem wpadłem moje body sie kwalifikuje i sie zastanawiam co robic co bedą wymieniac.Zaraz zaczynam sezon .Od samego początku nie podobał mi sie dzwiek tej migawki taki jakby metaliczny.
Upiekło Mi się pare razy ,przeczekałem d 600 i kurz którego nie było, kupiłem d 610 ,poczekałem z d 750 i okazało sie ze flara ,kupiłem bez niej a tym razem wpadłem moje body sie kwalifikuje i sie zastanawiam co robic co bedą wymieniac.Zaraz zaczynam sezon .Od samego początku nie podobał mi sie dzwiek tej migawki taki jakby metaliczny.
Wysyłaj,bo raczej padnie wcześniej czy później i będzie wesoło jak w środku sezonu.
W moim występował komunikat Err przy M 1/4000 pożniej już nawet przy M 1/800.
Body wysłałem 12.2 jutro kurier dostarczy już do domu. Okolo 3tyg. to jeszcze da się przeżyć ;)
Wysyłaj,bo raczej padnie wcześniej czy później i będzie wesoło jak w środku sezonu.
W moim występował komunikat Err przy M 1/4000 pożniej już nawet przy M 1/800.
Body wysłałem 12.2 jutro kurier dostarczy już do domu. Okolo 3tyg. to jeszcze da się przeżyć ;)
Ale u mnie nie wystepuje error.Przebieg mam mały ale jeszcze nie uswiadczyłem tej wady.Mój łapie sie na wymiane migawki i też 3 tygodnie?
stanseba
04-03-2016, 12:01
Jeżeli nie występuje ta wada, pomimo, że po numerze tak wychodzi, to po co wysyłać teraz aparat??
Jak ma paść to padnie:)
Niby masz rację,ale jeśli ktoś się bawi w ślubniaki to chyba lepiej teraz wysłać i mieć temat z głowy.
Ponieważ niedawno kupiłem,prośba jak ustawić pułapkę AF?
Ustawiasz AF pod guzikiem AF-L.
Ustawiasz AF-S
Celujesz w miejsce, gdzie spodziewasz się obiektu i ustawiasz ostrość guzikiem AF-L
Naciskasz spust i czekasz.
Pułapka ostrości: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=70225
Xavier80
04-03-2016, 13:47
W menu przypisujesz af-on dla któregoś z przycisków ( np: AEL/AFL lub przycisku podhlądu GO), potem ustawiasz tryb af na af-c, zakładasz pułapkę wciskając przypisany af-on, zdejmujesz palec i czekasz aż obiekt pojawi się w tym miejscu.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ustawiasz AF-S
Celujesz w miejsce, gdzie spodziewasz się obiektu i ustawiasz ostrość guzikiem AF-L
Tomek, a dlaczego af-s? Z moich obserwacji wynika, że w trybie af-c jednokrotne naciśnięcie przypisanego af-on działa jak pojedynczy a ciągły jest jak trzymam na nim palec.
Dlatego, że w AF-S domyślnie jest ustawiony priorytet ostrości. A w AF-C priorytet migawki i zrobi zdjęcie, nawet jak jest nieostro.
Xavier80
04-03-2016, 14:52
W sumie racja :) ale szczerze powiem dla mnie nigdy nie było to problemem :) Przy ustawieniu ostrości pod przyciskiem i af-c ostrość była tam gdzie powinna, niezależnie czy ujęcie statyczne czy dynamiczne.
kurczeblade
04-03-2016, 15:42
Ja się obawiam jednego, że jak wyślę teraz to do kwietnia nie dostanę, bo dużo osób pewnie teraz wysyła. Również obawiam się że coś zepsuja bo pewnie dużo aparatów będzie w serwisie i będą w pośpiechu robić. Trochę jestem zły na Nikona teraz. Mimo że wcześniej stawalem w obronie, to teraz mam duże wątpliwości co do tej marki... :/ Przyszedł moment ze zastanawiam się nad zmianą systemu, ale kto powiedział że w innym systemie może nie zrobi się tak samo.
Jakimś cudem mój D750 nie łapie się, a kupowałem pod koniec CashBack'a, gdzie niestety inni muszą swój serwisować. Z jednej strony znowu problemy z body, z drugiej tym razem Nikon się przyznał. Co nie zmienia faktu, że w moich oczach ich wiarygodność i niezawodność spada (o ile można mówić o niezawodności przy sprzęcie). Mam już tylko nadzieję, że kolejny bubli nie będzie, a nieszczęśliwcy otrzymają sprawny sprzęt po serwisie. Oby!
Ja się obawiam jednego, że jak wyślę teraz to do kwietnia nie dostanę, bo dużo osób pewnie teraz wysyła. Również obawiam się że coś zepsuja bo pewnie dużo aparatów będzie w serwisie i będą w pośpiechu robić. Trochę jestem zły na Nikona teraz. Mimo że wcześniej stawalem w obronie, to teraz mam duże wątpliwości co do tej marki... :/ Przyszedł moment ze zastanawiam się nad zmianą systemu, ale kto powiedział że w innym systemie może nie zrobi się tak samo.
Ja rownież sie w.......m na Nikona ale szkoda szkieł i af ja przesiadam sie na 1-cyfrówki .Poczyniłem własnie pierwsze zakupy :) i tobie radze to samo.Dzis dzwoniłem do serwisu czas oczekiwania 3-4 tygodnie kurier free w obie strony.
Mój na szczęści też nie łapie się na kampanie. Denerwuje mnie to że co jakiś czas wychodzi jakaś niedoróbka nikona. Mając Olympusa E5 "spałem spokojnie" - system stabilny odporny na efekt ... bubla.
Okres, w którym OLEK robił klasyczne 4/3 to czasy zdobywania rynku DSLR, produkcji na mniejszą skalę, z położeniem nacisku na jakość... Jednak... nawet wtedy trafiały się babole, bo np. w E-3 rozłaził się ludziom gibany ekran a matryca w tym modelu mogła mieć przydomek "banding". Miałem ten aparat i ekranu LCD nie obracałem w ogóle, żeby się potem nie bujać przy sprzedaży.
To co dzieje się obecnie zakrawa żart z użytkowników, ale takie właśnie mamy czasy... Albo kupujesz D810 (lub wyżej) albo atrakcje masz wkalkulowane w niższą cenę. Zobaczymy jakie podejście zademonstruje Ricoh w wyższych modelach aparatów Pentax. Oby (jakościowo) poszli za przykładem Phase One.
Xavier80
04-03-2016, 21:39
Ale dlaczego miałbyś teraz wysyłać? Przecież nic się nie dzieje i działa bez zarzutu. Wyślesz sobie spokojnie po sezonie. Zakładają nawet najczarniejszy scenariusz, że ten error zacznie się notorycznie pojawiać i co któreś zdjęcie będzie zacienione częściowo to przecież masz d600 :) Inna kwestia to szansa na taki właśnie scenariusz ...raczej mała:))
Pawel Pawlak
04-03-2016, 21:45
Z jeden strony nie wygląda to dobrze, z drugiej dobrze że jest kolejna akcja serwisowa i nikon załatwia temat nawet po gwarancji.
Nie ma co dramatyzować, w przemyśle samochodowym przytrafiają się wpadki producentów których konsekwencje są zagrożeniem dla życia lub zdrowia ludzi. W przypadku nikona jedyne tak poważne niebezpieczeństwo to że kogoś trafi szlag, ale jego ranga jest jednak mniejsza niż w motoryzacji ;)
Jak to jest dla kogoś powód do zmiany systemu, to pewnie - zmieniać. Zdrowie psychiczne i zadowolenie jest najważniejsze. Korporacje tak czy inaczej wyjdą na tym najlepiej ;)
Ta akcja po raz kolejny utwierdza mnie w przekonanie że kupno używanego D4 zamiast nowego D750 było najlepszym pomysłem ;)
Kojocisko
04-03-2016, 22:12
Ale co mają robić tacy jak ja, z alergią na kloce??? ;-)
Jak D500 będzie miał akcje serwisowe zmieniam system :D
Ale przecież akcje serwisowe to samo dobro dla klienta, nie zauważyłem niczego w moim egzemplarzu i szybko go na wymianę nie oddam więc migawka gratis:-).
Ps. Zobaczcie co się dzieje w autach dobre firmy rozwiązują powstały problem akcją serwisową raz na zawsze i po kłopocie.
Dobrem dla klienta byłoby wypuszczenie dopracowanych produktów, które nie wymagają akcji serwisowych i mają doskonałą kontrolę jakości.
Ale co mają robić tacy jak ja, z alergią na kloce??? ;-)
Zajać się filatelistyką... ;-)
Maciek N
05-03-2016, 11:19
Nie popełnia błędów ten co nic nie robi. Większe znaczenie ma dla mnie to, że Nikon za darmo usuwa usterki niż tak jak to bywał w przeszłości mydli oczy i wypuszcza poprawioną wersję D610, D810.
Moja puszka także łapie się na akcje serwisową ale wysyłam ją po sezonie ślubnym albo wcale, bo wady nie zauważam.
Ale przecież akcje serwisowe to samo dobro dla klienta, nie zauważyłem niczego w moim egzemplarzu i szybko go na wymianę nie oddam więc migawka gratis:-).
Ps. Zobaczcie co się dzieje w autach dobre firmy rozwiązują powstały problem akcją serwisową raz na zawsze i po kłopocie.
Puszki jadą na sprawdzenie, nigdzie nie pisze ze zaraz beda migawki wymieniac.
Ustawiasz AF-S
Co jeśli w miejscu gdzie spodziewasz się obiektu nic nie ma? ;)
Dlatego, że w AF-S domyślnie jest ustawiony priorytet ostrości. A w AF-C priorytet migawki i zrobi zdjęcie, nawet jak jest nieostro.
W D7100, jeśli jest AF-ON, to w AF-S zrobisz zdjęcie nawet jeśli nie ma ostrości. Przypuszczam, że D750 ma tak samo?
Więc różnica może się sprowadzać do braku potwierdzenia ostrości w AF-C przy priorytecie migawki (o ile dobrze pamiętam).
Xavier80
05-03-2016, 15:11
Przy zaprogramowanym af-on pod przyciskiem zdecydowanie korzystniej jest używać af-c przede wszystkim ze względu na elastyczność i wygodę. Wciskając raz masz ostrość ustawioną jak w af-s i możesz przekomponować ujęcie. Gdy obiekt np zacznie się poruszać wystarczy, że przytrzymasz af-on i masz śledzenie. To wygodniejsze niż zmieniać tryb autofocusa. A priorytety można sobie poustawiać jak komu wygodnie. Dla mnie osobiście używanie af-on w trybie af-s mija się z celem, np ale jak kto woli.
Czy AF-C jest tak samo pewny jak AF-S ?
Co jeśli w miejscu gdzie spodziewasz się obiektu nic nie ma? ;)
W D7100, jeśli jest AF-ON, to w AF-S zrobisz zdjęcie nawet jeśli nie ma ostrości. Przypuszczam, że D750 ma tak samo?
W D7200 tak nie jest. Na pewno nie było tak w D90. Inaczej nie zadziała pułapka ostrości. Wiem, że był z tym problem w D800, dopiero jakaś poprawka firmware to umożliwiła. W D750 z tego co pamiętam, pułapka działa.
Przy zaprogramowanym af-on pod przyciskiem zdecydowanie korzystniej jest używać af-c przede wszystkim ze względu na elastyczność i wygodę. Wciskając raz masz ostrość ustawioną jak w af-s i możesz przekomponować ujęcie. Gdy obiekt np zacznie się poruszać wystarczy, że przytrzymasz af-on i masz śledzenie. To wygodniejsze niż zmieniać tryb autofocusa. A priorytety można sobie poustawiać jak komu wygodnie. Dla mnie osobiście używanie af-on w trybie af-s mija się z celem, np ale jak kto woli.
Ale tu chodzi o pułapkę ostrości, a nie używanie AF-ON do codziennego pstrykania.
W D7200 tak nie jest. Na pewno nie było tak w D90. Inaczej nie zadziała pułapka ostrości. Wiem, że był z tym problem w D800, dopiero jakaś poprawka firmware to umożliwiła. W D750 z tego co pamiętam, pułapka działa.
Sprawdziłem, że w D7100 jest jak piszę. Szkoda - aparat powinien respektować ustawienia priorytet migawki/ostrości nawet w AF-ON. Powinienem mieć najnowsze firmware :(
Czołem. Nietypowy problem: znikł mi dźwięk po złapaniu ostrości, a z przyzwyczajenia chciałbym go mieć. Resetowalem menu, ustawiłem głośność, sprawdzałem na różnych nastawach autofocusa.... Nic. Ktoś coś pomoże?
AF-C, cichy tryb migawki?
AF-C, cichy tryb migawki?
Sprawdzałem, przełączałem na S itd. i nic. A powinna być nutka na wyświetlaczu? Mimo, że w menu ustawione na sygnał, to nie mam ani nutki, ani dźwięku...
Może masz tryb cichej migawki?
Miałeś wcześniej sygnał? :) w d750 i d600 mam tylko przy ustawianiu ostrości na LV.
sokolnik
08-03-2016, 13:52
Wczoraj miałem dźwięk ustawienia ostrości na AF-S z moją Sigmą :evil:
Spokojnie,będzie kolejna nota serwisowa-wymiana głośnika :grin:
Pod koniec tego roku może się pojawi D760 :D
Może odziedziczy AF z D5 i fps wzrosną do 8
No i bufor do 100 ;)
stanseba
09-03-2016, 02:14
No i bufor do 100 ;)
Pewnie dołożą jakiś "gratis", a za 6 miesięcy akcja serwisowa ;-)
kurczeblade
09-03-2016, 09:49
Wracając do akcji serwisowej, próbowałem po przerwach nawet 1dniowych pstrykać na czasach 1/4000 i nie pojawia u mnie się problem zaciemnionego obrazu, ani nie wyskakuje ERR. Przeczekam ten sezon w sumie, a w następnym roku wymienię migawkę. Aparatem zrobiłem około 20tyś zdjęć. i nie miałem z nim najmniejszego problemu. Jak to u Was wygląda, czy jest ktoś kto zrobił około 50-100tyś zdjęć i nie ma tego problemu? Oczywiście mowa o egzemplarzach które wg. strony są objęte akcją serwisową.
Panowie czytajcie dokladnie, naprawia nie wymienia. Nie bylbym takim optymista ;)
Andrzej1974
09-03-2016, 10:08
No i bufor do 100 ;)
To ja poczekam za następcą... :-)
A jak to wygląda u konkurencji? Ma ktoś rozeznanie?
sokolnik
09-03-2016, 10:43
Ja wczoraj sprawdziłem... Mój D750 wg Nikona kwalifikuje się na akcje serwisową.
Ale wg mnie nic mu nie dolega - Nikon się nie zna :evil:
Zrobiłem kilka repo, sesji portretowych. Na żadnym zdjęciu nie zaobserwowalem jakiś zacienionych obszarów itp ani jednego.
Sprawdziłem na czasach 4000 i również brak ERR.
Wiem że nie znasz dnia ani godziny kiedy migawka pierdyknie. Jednak wolę dobić jeszcze parę tys klatek i wtedy wysłać do serwisu.
Zrobiłem kilka repo, sesji portretowych. Na żadnym zdjęciu nie zaobserwowalem jakiś zacienionych obszarów itp ani jednego.
Sprawdziłem na czasach 4000 i również brak ERR.
Wiem że nie znasz dnia ani godziny kiedy migawka pierdyknie. Jednak wolę dobić jeszcze parę tys klatek i wtedy wysłać do serwisu.
U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja.
kurczeblade
09-03-2016, 11:06
To nie ma co wpadać w panikę. :)
Robi zdjęcia? Robi...
U mnie jest tak samo (brak ERR, brak problemu z 1/4000), choć po N/S niby się kwalifikuje. Nie mam zamiaru póki co wysyłać.
dołączam do powyższych. Ostatnio nawet seriami pstrykałem i nic się nie dzieje. zatem zero paniki.
Pawel Pawlak
09-03-2016, 13:33
Myślę że w świetle obecnej sytuacji jest szansa na D760, zwłaszcza że D750 we wrześniu będzie miał 2 lata. Na znacząco większy bufor (w RAW) i szybkostrzelność raczej bym nie liczył (może 7fps zamiast 6.5?) Z modułem AF może zrobią podobnie jak Canona - wsadzą ten sam co w d5/d500 ale matryca pomiarowa RGB będzie już "stara" czyli 91K (co wcale nie musi oznaczać że będzie źle ) a obsługą AF zajmie się główny expeed (pewnie 5) a nie jak w przypadku d5 i d500 dedykowany procesor. A to w w przypadku obsługi 153 pól może nie być najszybszym rozwiązaniem do pracy z dynamicznymi scenami ;) Tzn zapewne będzie ok, ale pewnie zawiodą się Ci, którzy oczekują mini D5 w cenie 1/4 wartości topowego body ;)
Spoko Paweł, ale to nie temat o następcy D750 ;)
Co do akcji serwisowej, to zrobiłem testy, ERR żadnego nie zaobserwowałem, jednak zacienienie przy 32k u mnie zaczęło występować. Puszkę wysłałem do serwisu, zobaczymy jak długo i czy wogóle się uporają :) Czy jest ktoś komu wróciła puszka po tej akcji serwisowej i mógłby podzielić się opinią ?
sokolnik
09-03-2016, 16:47
Muszę sprawdzić przebieg w mojej 750 :)
Andrzej1974
11-03-2016, 11:22
Spoko Paweł, ale to nie temat o następcy D750 ;)
Niby tak ale... trzeba raczej już myślami wybiegać do następcy, który zapewne usunie bolączki D750... ;-)
kurczeblade
11-03-2016, 14:46
Bolączki usunie akcja serwisowa. Nie ma co liczyć na to że będzie podobnie jak z d600 i naiwnie czekać na nowy model aparatu. Z D600 chcieli zatuszować sytuację, i w tym czasie wyrzucili d610... Dopiero po dłuższej walce z użytkownikami zrobili akcję serwisową d600 w końcu przyznając się do błędu. Tutaj sam Nikon wyszedł z inicjatywą akcji serwisowej d750, błędu o którym większość użytkowników tego aparatu nie była świadoma. Gdybym tego nie przeczytał na forum, to nawet bym nie wiedział że mój aparat ma to coś... Plus dla Nikona, i wątpię żeby wydał drugi model d750 robiąc akcję serwisową na skalę światową.
D610 musiało wyjść, bo mieli zakaz sprzedaży w Chinach, a to bardzo duży rynek. Z D750 jest zupełnie inna sytuacja.
Mam nadzieję, że D760 będzie taki jak D500. Nic więcej mi nie jest potrzebne.
kurczeblade
11-03-2016, 14:53
Dokładnie. Tutaj takiej sytuacji nie ma. Problem nie jest aż tak powszechny i jest elegancko zalatwiony. Jeśli będzie następca d750 to nie z powodu tego błędu. Lecz wyjdzie w normalnym czasie oczekiwania jako następny model z innymi parametrami:)
sokolnik
11-03-2016, 15:29
3 000 przebieg ha
Dokładnie. Tutaj takiej sytuacji nie ma. Problem nie jest aż tak powszechny i jest elegancko zalatwiony. Jeśli będzie następca d750 to nie z powodu tego błędu. Lecz wyjdzie w normalnym czasie oczekiwania jako następny model z innymi parametrami:)
Problem byłby elegancko załatwiony gdyby Nikon na czas serwisowania dawał aparat zastępczy albo dokonywał naprawy w dniu dostarczenia sprzętu, a o tym nie słyszałem, chyba, że jestem w błędzie. Gdy wyślę swego D750 do wymiany migawki będę się tego domagał.
W ramach akcji serwisowych aut dilerzy dają auta zastępcze? Może Bugattii:)
Ja w ramach NPS jak trzeba było, dostawałem body zastępcze. Zawodowiec ma zwykle kilka puszek. Osoba amatorsko fotografująca chyba wytrzyma kilka dni bez body.
kurczeblade
13-03-2016, 15:00
Nie mówię że jestem zadowolony z tego faktu. Ale nie przejmuję się aż tak, aparat mi działa, ciągle nim zarabiam, ciągle nim robię nowe zdjęcia i ciągle wykorzystuje jego MEGA MOC z możliwościami :D Jedyne co mi przypomina o akcji serwisowej, to to forum i ten wątek :D a tak, jak ktoś chce czekać na następce, to niech czeka ... w tym czasie inni będą czaskać nim dobre foty, wykorzystywać jego potencjał i robić nim nawet pieniążki ... :D
Poza tym, w sklepie można sprawdzić po numerze seryjnym czy aparat jest objęty akcją serwisową :)
Andrzej1974
13-03-2016, 15:03
"(...) Jedyne co mi przypomina o akcji serwisowej, to to forum i ten wątek (...)"
Najlepiej omijać go szerokim łukiem i głowa będzie spokojniejsza... ;-)
Nowe seria 607 są ,,czyste''
W ramach akcji serwisowych aut dilerzy dają auta zastępcze? Może Bugattii:)
Ja w ramach NPS jak trzeba było, dostawałem body zastępcze. Zawodowiec ma zwykle kilka puszek. Osoba amatorsko fotografująca chyba wytrzyma kilka dni bez body.
Wada fabryczna i fabryka ponosi odpowiedzialność, takie jest prawo. Jeżeli chodzi o producentów aut, to gdy w Hondzie Civic stwierdzono wadę fabryczną hamulca ręcznego to umówiłem się telefonicznie na termin naprawy i tego samego dnia auto odebrałem i Honda nie jest tu wyjątkiem. Dlaczego Nikon tego nie robi ? Bo klienci tego nie wymagają, a firma o tym wie i dlatego tak ich traktuje. Nikon nikomu łaski nie robi. Powinni przynajmniej zapytać i w takim przypadku mógłbym podziękować i poczekać bez aparatu zastępczego. Tu nie chodzi o to czy mogę poczekać czy nie.
Tia - ,,płacę - wymagam''. Walcz - przeraź Nikona swą stanowczością. Niech zadrży w posadach.
Tia - ,,płacę - wymagam''. Walcz - przeraź Nikona swą stanowczością. Niech zadrży w posadach.
Czyżbyś był tak lękliwy, że uważasz iż stanowczość może przerażać ? Stanowczość to pozytywna cecha charakteru, a z lęków trzeba się leczyć. Dodatkowo, nie napisałem przecież nic nadzwyczajnego aby ze mnie kpić i ani ja Ciebie nie znam ani Ty mnie, to o co chodzi ? Może zanim coś napiszesz, pomyśl, chyba, że tak musisz.
kurczeblade
14-03-2016, 00:03
eee... Panowie, ale to nie jest merytorycznie o Nikonie D750 :)
:mrgreen:
Mam taką zagwostkę z gripem MB 16.Po podłączeniu do aparatu wszytko jest ok.Po wyłączeniu zasilania w aparacie i po ponownym włączeniu po kilku minutach na wyświetlaczu zapala się ikonka słaba bateria i zero reakcji body.W menu ustawione kolejność zasilania aparat potem grip i dopiero po rozłączeniu gripa z body i podłączeniu wszystko gra.
Ktoś wie o co tu chodzi?Kwestia ustawień w aparacie czy grip kaput?
Mam taką zagwostkę z gripem MB 16.Po podłączeniu do aparatu wszytko jest ok.Po wyłączeniu zasilania w aparacie i po ponownym włączeniu po kilku minutach na wyświetlaczu zapala się ikonka słaba bateria i zero reakcji body.W menu ustawione kolejność zasilania aparat potem grip i dopiero po rozłączeniu gripa z body i podłączeniu wszystko gra.
Ktoś wie o co tu chodzi?Kwestia ustawień w aparacie czy grip kaput?
Grip jest oryginalny Nikona czy zamiennik?
zamiennik
No właśnie... z nimi bywają takie "cyrki". Spróbuj podpytać sprzedawcę (sklep) czy znają problem. Może wymienią na inną sztukę.
No właśnie... z nimi bywają takie "cyrki". Spróbuj podpytać sprzedawcę (sklep) czy znają problem. Może wymienią na inną sztukę.
Zgłosiłem,z rozmowy wynika że to raczej problem danej sztuki...
Panowie, dawno mnie tu nie było,.. o co chodzi z akcją serwisową D750, jakiś nowy babol wypełzł ?
Panowie, dawno mnie tu nie było,.. o co chodzi z akcją serwisową D750, jakiś nowy babol wypełzł ?
Nic groźnego,problem z MB16/zamiennik/który ma czkawkę...
Wojteksw
14-03-2016, 14:49
Akcja serwisowa migawki http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270334
Xavier80
14-03-2016, 16:44
A jest już może ktoś, kto wysłał do serwisu puszkę objętą tą akcją serwisową?
Akcja serwisowa migawki http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270334
dzięki,
idę sprawdzać, czy mój też "nieszczęśnik"
A jest już może ktoś, kto wysłał do serwisu puszkę objętą tą akcją serwisową?
Wysyłałem. Czas realizacji ok trzy tyg.
Xavier80
15-03-2016, 13:58
Ale miałeś z nią jakieś problemy czy wysłałeś dla świętego spokoju? Wymienili migawke?
Standardowo błąd Err, Zawiechy lustra juz przy czasach 1/800. Po aktualizacji softu kilka dni było ok,albo tak mi się wydawało :)
Przy ok 40k migawka padła.Body wróciło z serwisu,i chyba w tym samym dniu Nikon zamieścił komunikat na temat migawki.
Myślę, że od pojawienia się błędu Err zrobiłem ok 30k przebiegu.
BialyBST
16-03-2016, 10:59
Ja mam przebieg troche ponad 3 tyś. i sie zastanawiam czy słać teraz czy na jesień. Z drugiej strony stresuje sie ze mi padnie w najmniej oczekiwanym momencie
u mnie 8800 przebiegu i "err" związanego z czasem 1/4000 na razie brak, ale raz trafiła mi się poważniejsza zwiecha, że musiałem wyjmować aku, bo nic innego nie przynosiło skutku
Ja mam przebieg troche ponad 3 tyś. i sie zastanawiam czy słać teraz czy na jesień. Z drugiej strony stresuje sie ze mi padnie w najmniej oczekiwanym momencie
Ja bym nie mógł iść na zlecenie i zastanawiać się czy sprzęt padnie ;) nawet biorąc pod uwagę, że mam zapasowe body.
BialyBST
16-03-2016, 17:02
Duzo na forum jest osob ktorym padla migawka w d750?
sokolnik
16-03-2016, 18:42
z tego co na forum ludzie pisali to jednostki. a ile ludzi kupiło D750? Bardzo dużo. Akcje z cashbackiem tylko zwiększyło sprzedaż.
BialyBST
16-03-2016, 19:05
Czyli nie panikowac i słac na jesień
holek331
16-03-2016, 19:15
Mi nawet nie chce się sprawdzać :). Poprzedniej wady tez nie sprawdziłem :).
Mam to w d... do póki robi zdjęcia, które mnie satysfakcjonują :)
Ponad 20 k pstryków i nigdy nie miałem nawet jednej zwiechy... Pstrykamy dalej.
krispike
17-03-2016, 13:39
No i weź tu się człowieku zdecyduj na takiego D750 za 7,5 tys. i miej na starcie w/w niedociągnięcia, problemy, service itp. Może lepiej D610? 1,5 tys. w kieszeni i problemów mniej....
stanseba
17-03-2016, 13:41
Ponad 20 k pstryków i nigdy nie miałem nawet jednej zwiechy... Pstrykamy dalej.
U mnie też żadnej z wymienionych wad nie stwierdziłem. Pewnie się pojawią przy 150 tys ;-)
Ja mam dziwną sytuacje w trybie LV .Aparat sam ustawia ostrosc, bez nacisniecia spustu czy tak ma byc?Jak nacisne do konca robi fotke.
Masz włączony tryb AF-F, czyli odpowiednik AF-C dla trybu LV.
Masz włączony tryb AF-F, czyli odpowiednik AF-C dla trybu LV.
Zgadza się dzięki.
czy ktoś kupował w ostatnim czasie i sprawdzał po numerze seryjnym czy po sklepach są już body bez wad?
Kojocisko
20-03-2016, 22:49
Ja mam korpus kupiony pod koniec grudnia. Jak do tej pory nie łapie się na żadną akcję serwisową.
Tak. Seria 607 bez wad. Pisałem to już.
Kupiłem w styczniu - seria 607. I też nie mam wad.
Kupiłem w styczniu - seria 607. I też nie mam wad.
do czasu nowej akcji serwisowej z d750 ;-)
tak poważnie to dobry znak. Dzięki za info mi sie przyda
stanseba
22-03-2016, 01:04
Przynajmniej akcja serwisowa ważna, nawet po gwarancji :-)
Gwarancja gwarancja ale mnie by przerażał fakt, grzebania przez Nasz mało udolny serwis w nowym paracie tuz po zakupie. I ta niepewność czy podczas zlecenia się coś nie rozleci, sypnie, rozsypie, odklei ;-)
stanseba
22-03-2016, 10:50
Gwarancja gwarancja ale mnie by przerażał fakt, grzebania przez Nasz mało udolny serwis w nowym paracie tuz po zakupie. I ta niepewność czy podczas zlecenia się coś nie rozleci, sypnie, rozsypie, odklei ;-)
Tu się z Tobą zgodzę. Strach jest niestety uzasadniony. Aż dziwne, że Nikon nie zareaguje i nie zmieni całego serwisu na jakiś normalny.
Tu się z Tobą zgodzę. Strach jest niestety uzasadniony. Aż dziwne, że Nikon nie zareaguje i nie zmieni całego serwisu na jakiś normalny.
Powoli zmienia. Coraz więcej sprzętu jest wysyłane do innych serwisów.
Wojteksw
22-03-2016, 11:52
W dniu wczorajszym dostałem maila informacyjnego o akcji serwisowej dotyczącej D750 od Nikona, informują o sposobie sprawdzenia wadliwej partii, oraz aby oddać aparat do serwisu w dogodnym terminie dla użytkownika, nawet po upływie okresu gwarancyjnego.
tomisiek
22-03-2016, 18:28
Dokładnie. Miedzy innymi ja odkładam decyzję o wysyłce. Wyślę po sezonie do GB albo do Finlandii (tam akurat mam znajomych, którzy mogą pomóc w przekazaniu do i z serwisu). Po moich doświadczeniach z NPS i serwisem nigdy więcej mój sprzęt tam nie trafi. I jest to jedyna skuteczna metoda walki z partactwem - ekonomia ;)
stanseba
23-03-2016, 01:12
Masz na myśli, że serwis Nikona wysyła sprzęt do innych serwisów, czy, że ludzie wysyłają swoje Nikony do innych serwisów?
To pierwsze. Niestety zaczynają od najniższej półki. Wszystkie coolpixy robi już serwis w Czechach. http://services.vspdata.cz/pl/nikon/case-new/
Chlopaki ktory setwis w eu jest najtanszy i uczciwy ? Fixation?
stanseba
23-03-2016, 12:08
To pierwsze. Niestety zaczynają od najniższej półki. Wszystkie coolpixy robi już serwis w Czechach. http://services.vspdata.cz/pl/nikon/case-new/
O proszę, nie wiedziałem. Może mój, w ramach akcji serwisowej, trafi do Holandii.
Andrzej1974
23-03-2016, 12:33
Jak mają tu s...ć to lepiej niech wyślą nawet i na Wyspy Kanaryjskie. ;-)
BialyBST
23-03-2016, 23:51
The cameras sent in batches to avoid the delay on the*repairs that are already in the service centre*and to insure that there's enough spare parts. If you do not receive the label towards the end of this month I would recommend to contact our service centre to clarify on the details. O to co mi odpisał serwis w jukej
Wracając do zagadnień fotograficznych
Czy w przypadku używania w D750 przycisku AF On i spustu migawki tylko do samego wyzwolenia tejże w obiektywie działa VR czy tylko w klasycznym układzie spust/pomiar/=fota
?
Da się zmusić D750 by po zrobieniu zdjęcia np. NEF+jpg, wysłał mi jpg po wifi automatycznie na ekran kompa?
Da się. Zainstaluj qdslrdashboard.
Masz go? Opinie o nim nie są za dobre. Pytanie czy ktoś to stosuje i działa?
Masz go? Opinie o nim nie są za dobre. Pytanie czy ktoś to stosuje i działa?
Używam od dłuższego czasu. Najpierw z D700 łącząc po kablu. Ostatnio testowałem z D750 po wifi. Działał bardzo fajnie. Przy czym zawsze łączyłem z tabletem lub telefonem czyli używałem wersji na androida. Nigdy nie testowałem wersji na PC. Myślę, że jednak nie powinno być problemów.
ok, dzięki loki_p, sprawdzę ten soft.
easy lee
06-04-2016, 22:56
Czy się jakoś wyłączyć wyświetlanie parametrów na lcd, kiedy wciska się przycisk kompensacji ekspozycji? :mrgreen:
Dopiero dziś doceniłem, jaką k... elastyczną puszką jest D750 w kontekście wideo (a właściwie każdy FF Nikona).
Żeby się nie rozpisywać, podam przykład: kolega kręcący wideo i mający obiektywy EF-S z 7DMark, chce przejść na 5DMkIII.
No to powodzenia.
Ja po prostu kupiłem D750 i podpinam co chcę + ew. crop w opcjach, a chopina ma teraz mega problem. Extendery to jedno z rozwiązań, ale nie ma cropa!
krolewicz
08-04-2016, 11:55
a jak byś miał DX nikona i obiektyw DX to co by było? podpowiem, to samo
nie rozumiem tej argumentacji
Mam przecież obiektywy DX, ktore pracuja w trybie DX na D750. Zrob to samo w Canonie.
ps. No i ten crop jest kapitalny tez dla obiektywow FF.
Aha, zaloz EF-S do FF. Powodzenia.
Niech se chopina zainstaluje na karcie Magic Lantern i będzie miał cropów co nie miara :)
Panowie, w Canonach nie ma fizycznej możliwości wsadzić obiektywu Canon EF-S do pełnoklatkowego body bo haczy lustrem. Jak ma sie Sigme czy Tamrona to sie da, ale canonowski obiektyw rozwali lustro.
To nie kwestia cropa a mechaniki i konstrukcji bagnetu. Pod tym wzgledem bagnet F wygrywa z innymi bo praktycznie każdy nikonowski obiektyw działa na nowych body. Ale ma minus - duża odległość bagnet-matryca. Przez to są problemy z adaptacją szkieł innych systemów
Panowie, w Canonach nie ma fizycznej możliwości wsadzić obiektywu Canon EF-S do pełnoklatkowego body bo haczy lustrem. Jak ma sie Sigme czy Tamrona to sie da, ale canonowski obiektyw rozwali lustro.
To nie kwestia cropa a mechaniki i konstrukcji bagnetu. Pod tym wzgledem bagnet F wygrywa z innymi bo praktycznie każdy nikonowski obiektyw działa na nowych body. Ale ma minus - duża odległość bagnet-matryca. Przez to są problemy z adaptacją szkieł innych systemów
Wiem, dlatego o tym piszę. EF ma "największą dziurę" która pomieści wszystko ;)
A co do ML, to nie eksperymentujemy na zleceniach.
problem pozorny, jeśli masz odrobinę rozumu (zrozumiałeś że kiedyś zmienisz cropa na FF) to w canonie potrzebujesz tylko 10-22 pod cropa (no może jeszcze rybę jak używasz ryby) - zmieniasz na FF - sprzedajesz 10-22 i za tą sama kasę kupujesz 17-40 (dostępność używek ogromna operacja szybka i bezbolesna) i masz tylko lepiej :mrgreen:.
Panowie i Panie trochę stron już na temat d750 jest.
Przejrzałem ostatnie 2 miesiące żeby dowiedzieć się czy pisze ktoś jeszcze o problemie flary i ku mojemu niemiłemu zaskoczeniu był to zdaje się pierwszy, ale nie ostatni problem z tym body.
Nie mam siły przeglądać wszystkich postów za co przepraszam.
Możecie mi powiedzieć jak na dzień dzisiejszy wygląda kwestia zakupu d750? Wszystko co było wykryte jest już naprawione? Trzeba szukać jakichś konkretnych egzemplarzy aby później nie walczyć z serwisem?
Maciek N
09-04-2016, 10:09
Wszystko co było wykryte jest już naprawione?
przecież nie wiemy czy coś nowego nie znajdą:roll: W każdym razie nowe egzemplarze nie maja wykrytych wad:grin: Kupuj i ciesz się fotkami. Gdyby nie to forum to pewnie nikt by nie wiedział o jakiejś wadzie i wszyscy byli by zadowoleni.
Ja w każdym razie nie zauważył bym flary czy problemu z migawką. Chyba że by padła:-?
Oczywiście masz rację. Dlatego zapytałem o "wszystko co było wykryte" :)
Ja akurat nie dowiedziałem się z forum tylko za jakiejś recenzji na YT.
W każdym razie dzięki za odpowiedź.
W sklepach duzychbsieciach na litere S nie maja juz wadliwych sztuk. Sprawdzalem przed zakupem pomimo zapewnien.sprzedawcy,ze wszystkie sztuki wczesniej zwracali do producenta.
Sent from my m1 note using Tapatalk
Koledzy, jak w D750 moge zmienić kartę, z której chcę przeglądać zdjęcia? W D7100 było to bodaj przy przytrzymaniu BKT. W D750 to nie działa.
Czyli mam dwie karty ze zdjęciami, wciskam Play i chcę zobaczyć te z drugiej, a nie z pierwszej.
EDIT:
Ok, już znalazłem. Przycisk i
Witam, mam krótkie pytanie do użytkowników. Jakiś czas temu testowałem ten model i mocno mnie irytowało podświetlanie tylnego wyświetlacza podczas zmiany parametrów, którego nie dało się wyłączyć. Szczególnie uciążliwe było to, gdy zmiana parametrów następowała z wizjerem przy oku w ciemniejszych warunkach- wtedy wyświetlacz po prostu oślepiał.
Czy zostało to usunięte może jakąś aktualizacją firmware?
Maciek N
15-04-2016, 17:01
wyświetlacz po prostu oślepiał.
Czy zostało to usunięte może jakąś aktualizacją firmware?
To nie jest wada którą trzeba usunąć, tylko rozwiązanie które nie wszystkim przypadło do gustu8)
Mario__S
15-04-2016, 17:13
Zmień podświetlenie z jasnego na ciemne i bedzie duzo lepiej [emoji3]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dzięki za info. Że to cecha a nie wada i wynika ze zmniejszenia wyświetlacza górnego to wiem, ale myślałem, że może po jakimś czasie dadzą użytkownikom wybór czy chcą używać tego rozwiązania czy nie. Być może tych, którym to nie pasuje było zbyt mało...
Mnie bardziej martwi bufor. Wczoraj się boleśnie przekonałem, jak żałośnie mały bufor ma D750... Musiałem zmienić 14 na 12 bit i na skompresowane stratnie RAWy, żeby aparat mógł nadążyć za akcją. Całe te jego wysokie FPS można sobie w buty wsadzić...
Pawel Pawlak
24-04-2016, 12:06
Pytanie jak bardzo tę zmianę zauważysz na jakości ?
Wiesz - nawet topowy sprzęt zmusza do jakiś kompromisów a tym bardziej sprzęt dla entuzjasty ;)
Pewnie nie zauważę, więc w zasadzie nie ma to znaczenia. Ale ma znaczenie o tyle, że jak producent deklaruje, że aparat ma 6,5 fps czy ile tam, to trochę śmieszne jest, że wystarcza mu siły tylko na 1-2 sekundy focenia.
Tutaj jest dokładna rozpiska: https://photographylife.com/nikon-d750-buffer-capacity
Nikon D810 zdecydowanie wypada lepiej pod tym względem.
Jeżeli ktoś ma zamiar robić sporo szybkich akcji to do tego celu są lepsze puszki. ;)
Pawel Pawlak
24-04-2016, 13:49
Pewnie że masz rację Michał, ale weź pod uwagę że przełomowy, reporterski D3 też miał bufor chyba na 2s - dopiero w d3s wstawili większą pamięć :)
OK, zauważyłem, że karta SanDisk Extreme 60 mb/s daje radę. Czyli po prostu wreszcie trafiłem na aparat, który wymaga szybkich kart, a nie najtańszych. :-)