PDA

Zobacz pełną wersję : D750 oficjalnie i merytorycznie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15

Ketosz
19-12-2016, 23:48
Ja tam auto ISO używam i wiem po co, bo jest to taki sam parametr jak czas czy przysłona i można go świadomie używać w trybie automatycznym ;)
A do zmiany ręcznie mam włączone łatwe ISO i jest wygodnie.

lukasz.antoniak
19-12-2016, 23:54
Ja akurat Auto-ISO mam podpięte pod Fn (pierwsza pozycja w "Moje Menu"), a statyczne ISO pod czerwony przycisk na górze ekranu.

La
20-12-2016, 09:56
W menu jest możliwość podpięcia iso pod kółko. W trybie A, pod przednim masz przysłonę a pod tylnym iso. Idealna metoda do kontroli czasu. Nie włącza wtedy monitora. Tak jest zresztą w większości Nikonów.
W trybie M jejst gorzej, trzeba użyć przycisku dodatkowo - z tym, że u mnie to też nie wywołuje odpalenia ekranu.

leon28
20-12-2016, 11:29
W menu jest możliwość podpięcia iso pod kółko. W trybie A, pod przednim masz przysłonę a pod tylnym iso. Idealna metoda do kontroli czasu. Nie włącza wtedy monitora. Tak jest zresztą w większości Nikonów.
W trybie M jejst gorzej, trzeba użyć przycisku dodatkowo - z tym, że u mnie to też nie wywołuje odpalenia ekranu.
piszemy o d750? tez mam to tak ustawione, pisze z pamieci ale wydaje mi sie, ze mimo wszystko monitor sie wlacza.

La
20-12-2016, 16:31
Tak D750, Łatwe iso on, wyswietlacz auto. Nie podswietla ekranu, wlasnie sprawdzilem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

OberD
20-12-2016, 23:25

Zaintrygowałeś mnie.
Mówimy o D750? To jak to sobie ustawiłeś, że w trybie M nie odpala ekranu??? Nie ogarnąłem sprawy... u mnie odpala wyświetlacz.

La
20-12-2016, 23:44
Sprostowanie: W trybie A nie odpala. W trybie M wyswietla ustawienia ISO. Mój błąd.

sokolnik
20-12-2016, 23:49
u mnie podświetla :/ jak wcisnę przycisk ISO lub inny przycisk z przypisaną funkcją ISO

leon28
21-12-2016, 01:44
Sprostowanie: W trybie A nie odpala. W trybie M wyswietla ustawienia ISO. Mój błąd.
no wlasnie, praktycznie tylko z trybu m korzystam, dlatego wydawalo mi sie, ze jednak podswietlal.

Jarek
22-12-2016, 21:37
Witam,
długo i dawno nie było mnie na forum, właśnie stałem się szczęśliwym nabywcą D750, dlaczego nabywcą ? no bo nie wiem czy kurier zdąży do wigilii .
Dlaczego D750 a nie D810 ? przeczytałem chyba wszystko co jest w temacie testy, przekonał mnie ;
- liczba fps (jednak czasami zdarza mi się robić ptaki czy zwierzynę szczególnie z S s 150-600),
- zakres i dynamika tonalna (jednak lepsza=większa), co przy krajobrazach ma znaczenie,
- odchylany ekran,
Czekam na "puchę" ?
pozdrawiam

Pawel Pawlak
22-12-2016, 22:35
sądzę że będziesz zadowolony z d750, ale z tą wyższością zakresu i dynamiki tonalnej d750 nad D810 to chyba coś źle przeczytałeś. D750 daje elastyczny, detaliczny obrazek, ale D810 i d800 reprezentuje jednak jeszcze wyższy poziom.

robanto
22-12-2016, 22:51
Ja zamieniłem 750 na 810 i powiem za Pawłem, że jednak 810 to wyższy poziom.

Pawel Pawlak
23-12-2016, 00:32
oczywiście pisałem o przewadze na niskim i średnim zakresie iso (w kontekście krajobrazu)

Tibi7
23-12-2016, 02:08
Oczywiście...

wysłane z mojej Szklanej Kuli

kurczeblade
23-12-2016, 12:14
ale D810 i d800 reprezentuje jednak jeszcze wyższy poziom.
Czym i w czym reprezentuję wyższy poziom? Szczególnie D800?
Nie uraź się Paweł, ale siedzisz i bardzo notorycznie się udzielasz w tym temacie(mimo nie posiadania D750) jakbyś co najmniej codziennie D750 używał. Więcej wiesz o tym sprzęcie nawet niż ludzie którzy go używają, a jedynie kiedyś sobie go gdzieś "pomacałeś".

a najbardziej dziwny jest fakt że w tematach aparatu który posiadasz D810/D800? praktycznie cisza z Twojej strony. Spędzasz większość czasu w temacie o aparacie którego nie posiadasz, niż w tematach o body które posiadasz i znasz. Pewnie nie tylko ja to zauważyłem ?
Chciałem Ci tylko przypomnieć że to ma być merytoryczny temat o D750 - więc fajnie będzie jak napiszesz coś więcej na temat tego aparatu(najlepiej z praktycznego punktu widzenia) zamiast pisać w kółko subiektywnie że Twoje D800 to wyższy poziom.

Pawel Pawlak
23-12-2016, 13:05
Nie czuję się urażony :)
Mam nadzieję że Ty też się nie poczujesz, ale myślę że dłużej pracowałem D750 w różnych warunkach niż Ty d800 i D700 o których się też dość często wypowiadasz i to zdecydowanie mniej przychylnie niż ja o d750. Poza tym, jako że wywołuję także obce zdjęcia - m.in. z d750 to mam sporą świadomość tego co generuje ten aparat; większą niż tylko moje 3500 zdjęć.
Odnośnie krajobrazu - nie mam żadnych wątpliwości - z całą pewnością D800 jest lepszym rozwiązaniem niż d750. Jedyna przewaga D750 w tym względzie to gibany ekranik - który czasem bywa wygodny przy tego typu fotografii. Przewaga AF D750 w tym przypadku do pominięcia.
A w wątku o d800 już się nagadałem - od samego początku jego powstania. Nie wiem co tam jest jeszcze do powiedzenia ?
A jako że wiele osób zadaje mi pytanie o sprzęt i na PW w różny sposób, to znaczy że istotne jest dla nich to co myślę o różnych aparatach - więc mogę zakładać że jest spora grupa osób które chcą jednak poznać moje zdanie. Więc nie widzę powodu żeby go tu nie przedstawiać. Jeśli moje wypowiedzi Ci przeszkadzają, to "ignoruj" załatwi sprawę :)

nikoniarz
23-12-2016, 15:00
A jako że wiele osób zadaje mi pytanie o sprzęt i na PW w różny sposób, to znaczy że istotne jest dla nich to co myślę o różnych aparatach - więc mogę zakładać że jest spora grupa osób które chcą jednak poznać moje zdanie.
Dobrze powiedziane. A raczej napisane. Podchodzisz do sprzętu bez emocji, jak do narzędzia, i osobiście bardzo cenię takie informacje. Dużo bardziej niż jaranie się tym co aktualnie ktoś ma najlepszego i twierdzenie, że mało który (albo nawet żaden) sprzęt jest lepszy...

kurczeblade
23-12-2016, 16:02
Mam nadzieję że Ty też się nie poczujesz, ale myślę że dłużej pracowałem D750 w różnych warunkach niż Ty d800 i D700 o których się też dość często wypowiadasz i to zdecydowanie mniej przychylnie niż ja o d750.
Miałem okazje nawet popracować ostatnio D4 i jakoś tam nie zobaczysz w tematach o D4 moich opinii - jakbym go używał dniami i nocami :). Raczej mało kiedy wypowiadam się w "merytorycznych" tematach o sprzęcie którego nie posiadam. Jeśli już coś to w porównaniach, ale nie bezpośrednim temacie o danym sprzęcie. Nie siedzę w temacie "D800 oficjalnie i merytorycznie" pisząc notorycznie że D750 będzie lepszy do reportażu od D800.

Odnośnie krajobrazu - nie mam żadnych wątpliwości - z całą pewnością D800 jest lepszym rozwiązaniem niż d750. Jedyna przewaga D750 w tym względzie to gibany ekranik - który czasem bywa wygodny przy tego typu fotografii. Przewaga AF D750 w tym przypadku do pominięcia.

Do krajobrazu to jest statyw i wystarczy nawet jakiś bezlusterkowiec z przyzwoitą matrycą, ze słabym AF'em, albo nawet bez AF'u, o używalności wysokich ISO też nie wspomnę bo w tej kategorii zdjęć nie jest potrzebne. D750 raczej ma wiele innych możliwości niż spokojne pstrykanie sobie widoczków na ISO 100 i ustawianie ostrości manualnie - chociaż widoczki też można pstrykać. Paweł to nie jest temat o krajobrazach i D800 - to jest temat o D750. Nie przeszkadzają mi Twoje wypowiedzi do takiego stopnia żebym Ci dał ignora :) Uważam że troszeczkę wprowadzasz ludzi w błąd, możliwości D750 nie są potrzebne do Twoich zastosowań, więc rozumiem że dlatego nie masz D750 :)

Nie żebym jakoś subiektywnie podchodził do D750, bo po nowym roku pewnie przybędzie do mnie D810, albo jakaś 1cyfrówka. Na miejsce D600 ;)

Jarek
23-12-2016, 16:40
sądzę że będziesz zadowolony z d750, ale z tą wyższością zakresu i dynamiki tonalnej d750 nad D810 to chyba coś źle przeczytałeś. D750 daje elastyczny, detaliczny obrazek, ale D810 i d800 reprezentuje jednak jeszcze wyższy poziom.

Witam,
dobrze , że nie opierałem się na Twojej opinii tylko rozmawiałem z fotografami (całe szczęście poza PL), którzy używają D810/D750 w krajobrazie i przyrodzie szeroko rozumianej. czytać potrafię więc wyczytałem, poza tym, w paru testach ,że dynamika tonalna jest zdecydowanie lepsza, owszem D810 daje bardziej szczegółowy obrazek ale wybacz zobaczyć to można przy wydrukach o szerokości 1,5-2 m , robisz takie wydruki ? bo ja nie.
o kupnie D750 również zdecydowało szereg czynników w tym niestety fundusze alternatywa to było używane D810 z małym przebiegiem lub nowy D750 (cashback - 430 zł !).
Co do poziomów jeżeli weźmiemy pod uwagę cyferki to owszem 810 jest cyfrą wyższą niż 750 , więc w ten sposób można wszystko udowodnić.

Wesołych Świąt!

P.S. ten sam dylemat miałem Nikkor 200-500/Sigma s 150-600, mój wybór był prawidłowy ;-) !

kurczeblade
23-12-2016, 17:49
Co do poziomów jeżeli weźmiemy pod uwagę cyferki to owszem 810 jest cyfrą wyższą niż 750 , więc w ten sposób można wszystko udowodnić.

Dlatego uważam że Paweł ma czysto subiektywne zdanie na temat D750 i jestem pewien że nie miał okazji wykorzystać możliwości tego sprzętu, szczególnie w dziedzinach fotografii w której ten aparat najlepiej się sprawuje. Dziesiątki wypowiedzi w temacie, a ani jednego konkretnego przykładu i porównania, zero argumentów. W każdym razie, dużej przyjemności korzystania ze sprzętu :)

Wesołych Świąt :)

Pawel Pawlak
23-12-2016, 18:40
Kurczeblade, Jarek; żeby przetestować D750, pojechałem w okresie w którym wiedziałem że będę miał co fotografować do znajomego, mieszkającego 400km ode mnie, mając do dyspozycji swojego d800 i od także pożyczonego D4s. Przez 3 dni fotografowałem tymi aparatami od świtu do zmierzchu. Dzięki temu miałem przekrój przez bardzo różne sytuacje zdjęciowe, różne światło, wykorzystywałem różne ogniskowe, a wnioski mogłem wysnuć na podstawie realnych warunków a nie wydumanych ustawek np. bateryjek. Po powrocie z pleneru i zachwycie nad skutecznością AF d750 w sytuacjach gdzie d800 miał sporo odrzutów w serii obrabiałem zdjęcia na wiele sposobów, różnym softem. Wnioski są takie jakie są. Poza tym, tak jak napisałem wywołuję zdjęcia innych fotografów. Na podstawie pracy z RAWami chyba wszystkich nikonów od d70 i d2h do dziś, jestem przekonany że nie muszę rozmawiać z fotografami - nawet poza granicami PL (cokolwiek miałoby to znaczyć) , żeby mieć świadomość potencjał jaki drzemie w konkretnym RAWie. Niewiele znam osób które tak porównują aparaty, więc nie sądzę żebym nie miał podstaw do wygłaszania jakiś opinii.

Spłycenie wszystkiego do cyferek rozdzielczości a potem cyferek w symbolu body odbieram jako ignorancję, albo arognację - nie wiem co gorzej ?

Także życzę wszystkim Wesołych Świąt :)

kurczeblade
23-12-2016, 19:10
I rozumiem że przez te 2-3 dni zrobiłeś z dwa reportaże ślubne, z dwie sesje z modelkami i jakąś prasówkę, i sport. Bo piszesz o D750 jakbyś przynajmniej to nim zrobił i miał właśnie takie porównanie - aparat przetestowany od deski do deski?. Czy jednak piwko z kumplem i czasami jakiś krajobraz i ewentualnie testy AF' na jakiś bateryjkach? :)

2-3 dni nawet śpiąc z aparatem, nie da konkretnej opinii na temat sprzętu. Ja D750 uczę się już ponad rok, mając z niego tysiące odbitek za sobą i dziesiątki oddanych albumów, i wciąż mnie zadziwia i odkrywam nowe rzeczy - szczególnie w postprodukcji, często w działaniu aparatu i jego możliwościach. :) więc nie rozumiem jak bez profesjonalnych technicznych testów udało Ci się aż w taki sposób ocenić ten sprzęt, w tak krótkim czasie, nawet go nie mając przy "swoich zleceniach"

Fakt faktem, Ty robisz krajobrazy, Tobie nie jest potrzebne wysokie używalne iso, wraz z dobrym AF'em który sprawdza się w cięższych warunkach. Ja robię reporterkę i portret - dla mnie jest ważny dobry AF w AF-C i AF-S i wysoko używalne dobre iso, duży DR itp. matryca wielkości 18-25mpx. To daje mi D750. D800 to dobry aparat i pewnie niektórzy sobie nim też cykają ten rodzaj fotografii co ja, ale dla mnie 36mpx jest zbędne, a D750 spełnia wszystkie moje oczekiwania, w mojej fotografii.

Pawel92
23-12-2016, 19:20
...Ja D750 uczę się już ponad rok, mając z niego tysiące odbitek za sobą i dziesiątki oddanych albumów, i wciąż mnie zadziwia i odkrywam nowe rzeczy - szczególnie w postprodukcji, często w działaniu aparatu i jego możliwościach. :) ...
Jak wypuszczą nowy FW, to będziesz się chyba musiał uczyć od początku...

kurczeblade
23-12-2016, 19:21
Jak wypuszczą nowy FW, to będziesz się chyba musiał uczyć od początku...

Z każdym nowym aparatem musiałem się uczyć, i nie widzę niczego w tym złego.

dem
23-12-2016, 19:24
(...)D750 jest lepszy.
i powinienes dodac:
- moim zdaniem,
- wedlug mnie,
- w mojej opinii
- etc, itp

Dlaczego? Poniewaz ja moge miec inne zdanie na ten temat, prawda? Bo chyba wolno mi je miec? ;)

Wszystkiego dobrego na nowy rok.

Pawel Pawlak
23-12-2016, 20:03
kurczblade; naprawdę nie wiem jak mam na to odpowiedzieć, żeby nie zabrzmiało to protekcjonalnie ?

edit:
Wielokrotnie pisałem że większość obecnych aparatów w dużej mierze generuje obrazek "wystarczający" więc na tym zakończę swój udział tej dyskusji :)

R
24-12-2016, 01:13
Pawel, daj spokoj... prozny Twoj wysilek... ;)

MstrG
24-12-2016, 11:54
Pawel, daj spokoj... prozny Twoj wysilek... ;)

Po części rozumiem Łukasza. To tak jakby w temacie o D3s - który wg Ciebie ma najbardziej mięsisty obrazek - kurczeblade ciągle pisał, że dla niego lepszy jest D750. Nie przekonacie się nawzajem, każdy ma inny styl oraz oczekiwania - nie tylko przy robieniu zdjęcia, ale i przy post produkcji.

PiKa
24-12-2016, 11:57
Ja D750 uczę się już ponad rok, mając z niego tysiące odbitek za sobą i dziesiątki oddanych albumów

A jakie masz doświadczenie z aparatami z którymi porównujesz d750, czyli d800 i d810?

R
24-12-2016, 13:33
Po części rozumiem Łukasza. To tak jakby w temacie o D3s - który wg Ciebie ma najbardziej mięsisty obrazek - kurczeblade ciągle pisał, że dla niego lepszy jest D750. Nie przekonacie się nawzajem, każdy ma inny styl oraz oczekiwania - nie tylko przy robieniu zdjęcia, ale i przy post produkcji.

tylko ja nie podpalam opon i nie wywieszam flagi za kazdym razem jak ktos napisze co innego :)

Rossi_PL
24-12-2016, 13:37
Witam,
dobrze , że nie opierałem się na Twojej opinii tylko rozmawiałem z fotografami (całe szczęście poza PL), którzy używają D810/D750 w krajobrazie i przyrodzie szeroko rozumianej.(...)
Przecieram oczy ze zdumienia bo nie mogę pojąć tego znaczenia:)
Założę się, że jest spora część zagranicznych fotografów, która dała by się pokroić za ściśle przetłumaczone teksty Pawła o pracy danego korpusu. Braki techniczne wszędzie widać i to jak na dłoni bo potem ludzie wypisują o np. takie rzeczy:

(...)matryca wielkości 18-25mpx. To daje mi D750.(...)
Tyle razy było mówione żeby nie mylić pojęć bo ludzie to czytają i powielają głupoty. To jest właśnie ta różnica, ta spostrzegawczość, maximum wymagań, ten poziom techniczny, który przez wiele lat daje nam... doświadczenie. Jak już to doświadczenie masz to mniej się męczysz i mniej czasu marnujesz dlatego nie widzę powodu dziwić się Pawłowi, wystarczy przeczytać jego teksty ze zrozumieniem. Przecież tutaj nikt prócz Pawła nie dzieli się tak dokładnie swoją wiedzą na temat pracy i różnicy w korpusach i takie wpisy mocno windują merytoryczność dyskusji w merytorycznym jak by nie patrzył wątku.

PS. Ah to może być ważne. Od kilku miesięcy i ja magluję D750. Jak wszystko ma swoje zalety i wady. Na mój obecny przekrój wymagań i zmiany potrzeb w fotografii jest idealnym małym i lekkim kompromisem, prawie jak bezlusterkowiec;)

tomgol
24-12-2016, 14:48
Kurde, dobry mechanik naprawdę nie musi przejechać tysiąca kilometrów samochodem
aby wiedzieć jak silnik pracuje. Ot sorki za taki ot...

janecki
24-12-2016, 17:16
Kurde, dobry mechanik naprawdę nie musi przejechać tysiąca kilometrów samochodem
aby wiedzieć jak silnik pracuje. Ot sorki za taki ot...

Przepraszam, a co ma mechanika samochodowa wspólnego z fotografią?

GonzoG
24-12-2016, 19:28
Przepraszam, a co ma mechanika samochodowa wspólnego z fotografią?
Doświadczenie...

janecki
24-12-2016, 20:20
Doświadczenie...

Proszę Cię, każdy kto ma samochód, wie że mechanik mechanikowi nie równy. Marki pojazdów, rodzaje też się różnią od siebie. Niech Ci zacznie robić francuza, mechanik który całe życie grzebal w oplach. Z resztą bezsensu są takie porównania. Podobno to merytoryczny temat o Nikonie D750 ? a faktycznie więcej można tu przeczytać o innych aparatach i dodatkowo o mechanice samochodowej ? Hello, czy zdajecie sobie sprawę że są tu ludzie którzy chcieliby coś przeczytać na temat akurat tego aparatu, przecież porównania są w innych wątkach... :)

kondziu
25-12-2016, 02:19
Mam pytanie:

Jak ustawić minimalny czas otwarcia migawki w D750?

Jacek_Z
25-12-2016, 02:21
Tryb S albo M i gałką 1/4000 ;)

kondziu
25-12-2016, 02:24
Tryb S albo M i gałką 1/4000 ;)

Czyli w Menu nie ma takiej funkcji jak w innych Nikonach gdzie ustawiałem 1/50 1/125 ?

Jacek_Z
25-12-2016, 02:29
W menu? W menu nie ustawia się czasów, chyba że czas z lampą błyskową albo ograniczenie w Auto-ISO. Możesz jaśniej pisać?

Pytałeś o czas minimalny, a minimalny to 1/4000.
W sumie to nie wiem o co ci chodzi, bo w każdym aparacie mamy tryb M i można w nim ustawić dowolny czas z zakresu jaki oferuje dany model.

kondziu
25-12-2016, 02:37
Np. Chciałbym ustawić aparat tak by nie robił zdjęć z czasami poniżej 1/125?

madebyzosiek
25-12-2016, 03:14
Np. Chciałbym ustawić aparat tak by nie robił zdjęć z czasami poniżej 1/125?
Chyba czas otworzyć instrukcję i zapoznać się z funkcją Auto ISO...

Jarek
28-12-2016, 20:40
Witam,
mam od dwóch dni D750, póki co same pozytywy, szczególnie podoba mi się możliwość zaprogramowania przycisku nagrywania filmu w trybie foto, dodałem oczywiście zmianę crop-a ! rewelacja ! szkoda tylko iż nie ma wyszarzenia obszaru poza crop-em w ferworze akcji można źle przekadrować .

w porównaniu do D600/610 jakby mniejszy lżejszy etc. ale mieści się w mojej łapie bez problemu. chwyt pewny.

I proszę nie pisać, że D810 lepszy etc. Wiem, 810 jest cyfrą wyższą niż 750 , ale czy ... ?, zakup był dobrze przemyślany i co najważniejsze zasięgnąłem języka również u praktyków fotografów zwierząt i "landszafciarzy" posiadających D750/810!, za parę dni wyjazd do Puszczy Białowieskiej, fotografowanie wilków i żubrów w połączeniu z S s 150-600 zobaczymy jak się sprawuje ;-)

No i nie mogłem się powstrzymać , już "rozdziewiczyłem", mam nadzieję moderator wybaczy !

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/fc9d428c99b5efcem-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/fc9d428c99b5efce)

kurczeblade
28-12-2016, 23:06
Dobrze że D750 spełnia Twoje oczekiwania, to dobry aparat. Aż pozazdrościć tego pierwszego kontaktu z tym sprzętem. Ale nie ma co wytaczać wojenek VS między D810 i D750 - ja mam w planach dokupić D810 do D750 i D810 wykorzystać do plenerów ślubnych/portretów i studia. :) a jak będzie mniejszy fundusz to będzie druga 750 :)

lukasz.antoniak
29-12-2016, 00:34
Jarek: LOL, Twoje wypowiedzi o D750 i D810 wygladaja jakbys sam siebie chcial przekonac o slusznosci swojego zakupu... Serio. D810 i D750 to zupelnie inne korpusy. Dla Twoich zastosowan D750 byc moze wystarczy i dokonales trafnego wyboru. Dla innych 36 Mpx jest konieczne i nie spojrza na 750-tke. Udanych kadrow!

PS. Sam od dwoch lat uzywam D750 i tak jak podaja na photographylife.com - to obecnie najbardziej uniwersalne body FX od Nikona.

PS2. Daruj sobie komentarze o zagranicznych i rodzimych fotografach. Pamietam jak ktos wrzucil fragment oferty reportazu slubnego z UK. Explicite punkt o profesjonalnym PP w Photoshop byl komiczny. Wszedzie znajdziesz dobrych fotografow jak i teoretykow, ktorzy stwierdza ze zawsze D810 > D750, co jest oczywiscie nieprawda.

kurczeblade
29-12-2016, 10:22
Dajcie sobie spokój już z tymi wojenkami aparatów. Każdy kto wydaje ciężko zarobione złotówki na taki sprzęt, powinien wiedzieć do czego i po co mu będzie służyć. D750 jest stosunkowo tanim aparatem, którego możliwości można wykorzystywać do fotografii komercyjnej. Dobry do fotografii ślubnej, jakiegoś low-repo, fotografii portretowej itp. a niektórzy nawet robią nim bardziej wymagające repo. typu sport. Ale to zostało już powiedziane, jest to bardzo uniwersalny aparat, ale zarazem radzi sobie z tą uniwersalnością na bardzo wysokim poziomie.

Jarek
29-12-2016, 18:41
Witam,
Przestałem cokolwiek rozumieć, nikogo nie obraziłem ani nie cytowałem nie odpowiadałem na posta, w pierwszym moim poście napisałem z jakiego powodu chcę kupić D750 i to wszystko, jakie jego parametry mnie przekonują, zaraz po moim poście jest ciekawa "odpowiedź" jednego z Kolegów !
Napisałem również z kim na ten temat rozmawiałem. Byłem akurat na dwóch Festiwalach Fotografii Przyrodniczej (listopad/grudzień) gdzie byli fotograficy zawodowi korzystający z D750/D810,
akurat uważam ich za bardziej miarodajne źródło (wykonują trochę więcej zdjęć rocznie niż fotograficy w PL) , mam chyba do tego prawo, jeżeli ktoś uważa że inaczej to jego sprawa.
Na prv dostałem bardzo dziwnego maila od jednego z Kolegów (nick nieważny). szczerze powiedziawszy zgłupiałem !
Panowie jeżeli komuś nie odpowiada mój sposób analizy , kupowania sprzętu, konsultacji , które w tym zakresie robiłem to nie widzę powodu aby mi wmawiać, iż w ten sposób komuś "wypowiedziałem wojnę? Po analizie doszedłem do wniosku, iż dla mnie D750 jest lepszym wyborem, nigdzie nie napisałem iż D810 jest gorszy ?

Najlepiej jakby ten wątek usunąłby moderator, nie uważam abym kogokolwiek uraził czy też "wywołał wojnę" w wątku o d750 chwaląc jego zakup?!
Pozdrawiam serdecznie, życzę szczęśliwego Nowego Roku !
P.S.
merytorycznie odnośnie D750;
zamówiłem grip (oryginał), dlaczego ? boję się już pisać aby nie wywołać kolejnej wojny ? ;-),
osłonę LCD, nieoryginalną,
baterię nieoryginalną (zamiennik), photixy spisywały się dobrze w d600/610,

Jak ktoś ma ochotę zapraszam na mój profil na FB, wkrótce zdjęcia wykonane D750 z Sigmą S 150-600,
jeszcze raz pozdrawiam, temat D750 vs. D810 uważam za zamknięty, więcej nie będę odpowiadał i cytował , ani nie będę odpowiadał na dziwne wiadomości prv.

Mateo2
29-12-2016, 18:50
P.S.
merytorycznie odnośnie D750;
zamówiłem grip (oryginał), dlaczego ? boję się już pisać aby nie wywołać kolejnej wojny ? ;-),
osłonę LCD, nieoryginalną,
baterię nieoryginalną (zamiennik), photixy spisywały się dobrze w d600/610,

Napisz dlaczego oryginalny grip, z zamiennikami jakieś problemy występują z zawieszaniem aparatu?

kurczeblade
29-12-2016, 23:49
Jarek przestań się przejmować. Ja również byłem hejtowany prywatnymi wiadomościami, ponieważ dużo dobrego pisałem na temat tego body. Dużo osób tutaj nie może się pogodzić z faktem że D750 jest tak dobrym aparatem. Na forum często niektórzy się wypowiadają negatywnie o sprzęcie którego nawet w rękach nie mieli minuty. Możesz śmiało wypowiadać się tutaj na temat D750 - ponieważ masz ten aparat i Twoja opinia jest 100kroć wartościową opinią, niż opinia osoby która nie widziała tego sprzętu na oczy... :)

ALF
30-12-2016, 03:39
Jarek No co Ty? A co ja mam powiedzieć? Przecież mój D200 to już w ogóle jakaś masakra i zdjęć nie robi ;)
Przez dwa lata się ze mnie nabijali jak pisałem, że będzie D500.

Jurek Ż
30-12-2016, 16:31
Największą wadą D750 jest to, że nie zawsze trafia w ręce osób umiejących właściwie wykorzystać jego możliwości.:p

jarek5555
30-12-2016, 17:10
Jak ktoś ma ochotę zapraszam na mój profil na FB, wkrótce zdjęcia wykonane D750 z Sigmą S 150-600,
jeszcze raz pozdrawiam, temat D750 vs. D810 uważam za zamknięty, więcej nie będę odpowiadał i cytował , ani nie będę odpowiadał na dziwne wiadomości prv.

Bardzo prosiłbym o opinię zestawu D750 plus sigma S 150- 600, ponieważ od jakiegoś czasu choruję na tą sigmę nie wiem tylko czy dopłacać i brać tą S czy może tańszą no i czy bardzo trzeba było kalibrować?

frogi
30-12-2016, 17:46
Największą wadą D750 jest to, że nie zawsze trafia w ręce osób umiejących właściwie wykorzystać jego możliwości.:p
To samo się może tyczyć D810 jak i każdego innego aparatu ;) :)

janecki
31-12-2016, 12:43
Ciągle mnie intryguje, skąd to właśnie niezadowolenie, u osób które nie maja i nie mieli tego aparatu?

Zauważyłem tu takie dwie grupy osób.
1) Posiadający D750 którzy pozytywnie się wypowiedza raz na jakiś czas na temat aparat. Później zapominają o tym wątku i cały czas korzystają z aparatu, pewnie mając satysfakcję z fotografowania.
2) Osoby nie posiadające D750 które narzekają na ten aparat i celowo piszą o nim źle... Nie mogą się pogodzić z faktem ze ktoś z tego aparatu może być zadwolony :)

Czasami w cieniu tych grup, znajdzie się osoba która miała aparat, ale zmieniła/sprzedała konkretnie opisując powody. Jeśli rozumiem ta mniejszość, i pierwsza grupę bo opisują swoje wrażenia. To nie potrafię zrozumieć drugiej grupy, jaki w tym cel mają i dlaczego to robią?

Jacek_Z
31-12-2016, 13:04
Posty o bułkach poszły w kosmos. Ja rozumiem i dopuszczam małe OT, ale bez przesady ....

ksh
31-12-2016, 16:08
Widzę że moje posty też poleciały do śmieci, a o bułce była tylko wzmianka żeby utrzymać metaforyczność :)
Ktoś tu zielonej sodówki za dużo wychlał !

D750 jest niewygodny dla posiadaczy D700 i D800/810 bo zaniża im wartość ich sprzętu, który z przebiegiem po 300 tysięcy czasami chcieliby sprzedać nie wiele taniej niż ledwo użyty D750 :)
Podobnie jest z D300, który obrósł w legendy i dzięki temu teraz D300s z małym przebiegiem kosztuje sporo więcej niż D7000.
Do tego dochodzą legendarnie nieużywane D700 zakupione w Skandynawii, które zawsze używano amatorsko, a gumy wymieniono tylko dla ładnego wyglądu :)

Mam D750, jestem zadowolony i to bardzo z tego aparatu, miałem krótko D700 i D3s od znajomych, chodził mi po głowie zakup jakiejś starej styranej pełnej klatki jednak nerka poszła na aukcje i kupiłem nówkę D750 i nie mam zamiaru tego sprzętu długo zmieniać bo nie jestem nawet w stanie wykorzystać jego możliwości.
Ślubniakiem nie jestem, wiec tu ci co trzaskają masowo i często mogą mieć swoje zdanie ale trzeba na to patrzeć z dystansem.

Jurek Ż
31-12-2016, 16:52
D750 jest, jaki jest. Ma swoje słabe strony, ale większości sytuacji nie ustępuje znacznie droższym modelom.

madebyzosiek
31-12-2016, 17:57
Z tą teorią o D700 się nie mogę jakoś zgodzić... D750 jest świetnym aparatem, to dla mnie nie podlega dyskusji, ale poza rozdzielczością i DR matrycy w czym jest lepsze od D700, żeby mnie skusić na zmianę? Nie interesuje mnie LV i filmowanie... Wychodzi z tego, że za 24 MPX z nowszej matrycy muszę dopłacić blisko 5k zł :)

kurczeblade
31-12-2016, 18:29
Czasami małe rzeczy, czynią ogromną różnice. Ty nie widzisz różnicy, może nie potrzebujesz, inni widzą różnicę i wykorzystują to do osiągnięcia lepszych efektów, niż w poprzedniej generacji aparatów. :)
a właśnie matryca, rozdzielczość i DR o którym wspomniałeś daje ogromnego kopa możliwości w D750.

Szczęśliwego
Nowego
Roku :)

madebyzosiek
31-12-2016, 18:38
Czasami małe rzeczy, czynią ogromną różnice. Ty nie widzisz różnicy, inni widzą i potrafią to wykorzystać osiągając efekty których innym sprzętem nie mogliby osiągnąć :)
No ale konkrety poproszę... :)
Ja przez blisko dwa lata myślałem, że skończę z FXem w postaci D750. Analizowałem sobie swoje potrzeby i możliwości aparatów, różnych. Skończyłem z D700, której wcale nie kupiłem w Skandynawii, a ma niespełna 20k zdjęć i cztery lata... Pomijając skrajnie kiepskie warunki, w których będę wyciągał cienie na maksa i potrzebował iso kosmicznego, jakich efektów Twoim zadaniem nie osiągnę?
Nie chce zaczynać wojenki, nie chce posiadaczom D750 wytoczyć stwierdzeń, które ich obrażają... Chcę merytorycznych argumentów :)
Ps. kurczeblade, za często edytujesz posty ;)

kurczeblade
31-12-2016, 18:53
Właśnie chodzi o ISO, możliwości matryc - chodzi o jakość obrazowania - właśnie o to w tym wszystkim chodzi, gdyby to nie było takie istotne, to wciąż byśmy oglądali filmy na czarno-białych okrągłych ekranowych telewizorach z zaszumionym obrazem, a filmy by kręcili wciąż kamerami na korbkę :D Niby jeden parametr, ale wprowadza kolosalne i istotne różnice. D700 nie osiągniesz tak czystego zdjęcia w ciężkich warunkach jak z D750 na ISO 3200/6400. Dla niektórych takie iso jest istotne przy wyborze aparatu. Ja często używam ISO 3200/6400. Skrajne warunki to takie, gdzie z jasnym szkłem i dobrym używalnym wysokim ISO nie muszę walić lampami po całej scenerii żeby wyrównać światło, na pierwszym i drugim planie - a to jest jeden przykład z setek możliwych. To samo masz w konkurencyjnym systemie, popatrz z perspektywy Canona 5D - też świetny sprzęt na swoje czasy, a porównaj sobie możliwości w stosunku do nowych body 5dmk3/mk4 - pod względem możliwości matryc. :) Każdy ma inne zapotrzebowanie, w moim przypadku matryca w D750 i jej możliwości są bardzo przydatne. Ale masz racje, jak komuś to nie jest potrzebne, to nie ma sensu wydawać złotówek :) :) Mnie nawet ten cholerny odchylany ekranik się często przydaje :D

madebyzosiek sorrka za edytowanie, często piszę z doskoku, bo coś robię, a później poprawiam :)
Dobra czas się szykować na drinking. :)

Kojocisko
31-12-2016, 18:58
Każdy ma swoje potrzeby - zarówno te realne, techniczne i jak i te bardziej w strefie mentalnej. I pod te potrzeby (ograniczone możliwościami) kupujemy sobie zabawki.
W końcu nie dość, że jesteśmy różnymi ludźmi, to robimy różne zdjęcia.
Dla mnie uniwersalny obiektyw F4 jest ok, dla innych to ciemnica.
I na pewno część z nas nie nie ma pewnych doświadczeń, żeby zrozumieć, że niektórzy potrzebuję innego sprzętu, niż nam się wydaje idealny.

madebyzosiek
31-12-2016, 19:39
Dokładnie, sprzęt musi być spełnieniem potrzeb. Doskonale rozumiem, że w repo ślubnym jest potrzebne iso 3200-6400, wiem jak to wygląda na przykład w Canonie 6D którym czasem "pracuję", ale jeżeli mi to niepotrzebne, to D700 mnie w niczym nie ogranicza... Dla mnie po D300s i D7100 jej iso i tak jest kosmicznie wielkie :)
Życzę wszystkim dobrego Nowego Roku i udanej zabawy dziś :)

Jurek Ż
01-01-2017, 18:12
Myślę, że z tą jakością obrazowania i dążeniem do posiadania ciągle lepszego i droższego aparatu, obiektywu, to takie trochę wariactwo. Zauważane i nagradzane fotografie to człowiek, który je zrobił. Jego wrażliwość, sposób widzenia, pomysłowość, moment, w którym zdecydował się skadrować obraz i wyzwolić migawkę. To umiejętność korzystania ze światła. To serdeczność i zauważanie piękna tego świata. W tym 2017 roku życzę wam, by wasze zdjęcia odzwierciedlały waszą duchowość i to, co w was najlepsze. Pozdrawiam.

Pawel Pawlak
01-01-2017, 20:28
Święte słowa :) Większość aparatów osiągnęła poziom wystarczający do generowania zadowalającego obrazu.
Także życzę wszystkiego dobrego !

kondziu
05-01-2017, 00:36
Właśnie wrócił mój egzemplarz D750 z akcji serwisowej, wysłany 28.12 odebrany po naprawie (wymiana migawki, regulacja AF) 03.01 11.00, dosłownie Superexpressss....... Wszystko działa ok.

kurczeblade
05-01-2017, 12:19
Właśnie wrócił mój egzemplarz D750 z akcji serwisowej, wysłany 28.12 odebrany po naprawie (wymiana migawki, regulacja AF) 03.01 11.00, dosłownie Superexpressss....... Wszystko działa ok.

Dobrze że mi przypomniałeś :D
Ja mam do oddania jeszcze (po gwarancji) D600 akcja serwisowa kurz.
I D750 w sumie, bo po numerze seryjnym wychodzi że jest objęty akcją serwisową, ale nic się do tej pory nie działo.

leighadams
05-01-2017, 21:04
Kurczak wracając do Twojej wspominki odnośnie 5d.
Patrząc z perspektywy użytkownika d700, to w d750 lepsza jest matryca (to nie dziwi, bo parę lat różnicy jest), ale cała reszta af, guzikologia, jakość wykonania puchy to jakoś nie zachęca mnie do zmiany na d750.
Natomiast porównując canona 5d clssica do 5d mkIII/IV, to tu sorry, ale wszystko zmieniło się na lepsze (matryca, af, wyświetlacz, wizjer, guziki itp. itd.), przede wszystkim af, bo to była bolączka zarówno jedynki i dwójki, dlatego w canonie ludzie masowo rzucają się na 5dIII - bo to był jednak duży skok w stosunku do 5dI, a nie tylko lepsze osiągi matrycy.
Chociaż dla mnie marzenie to: obrazek z 5d classic w obudowie d700 i 16 zamiast 12mpx:D:D

kurczeblade
05-01-2017, 22:35
Mamy inne priorytety. :) Ja na pierwszym miejscu stawiam na efekt końcowy i oczekuję dobrych osiągów od matrycy, później dopiero zastanawiam się nad ergonomią, a na końcu myślę o mitycznej pancerności body. Pancerność na końcu, bo nim uda mi się zajechać aparat, to będę już w posiadaniu jakiegoś następnego modelu :) Canon 5dmk2 i 50D dość długo u mnie gościł, 5dmk3 miałem okazję testować kilkakrotnie i dla mnie jednak D750 pod względem ergonomii jest wygodniejszy, tak samo pod względem gabarytów lepiej mi pasuję :) D750 mimo swoich rozmiarów, jest dość wygodnym aparatem.

Jacek_Z
06-01-2017, 00:52
Natomiast porównując canona 5d clssica do 5d mkIII/IV, to tu sorry, ale wszystko zmieniło się na lepsze (matryca, af, wyświetlacz, wizjer, guziki itp. itd.), przede wszystkim af, bo to była bolączka zarówno jedynki i dwójki, dlatego w canonie ludzie masowo rzucają się na 5dIII - bo to był jednak duży skok w stosunku do 5dI, a nie tylko lepsze osiągi matrycy.Jak sobie czytam forum canona to nie było wcale widać entuzjazmu, wręcz przeciwnie. Zarówno gdy wyszedł 5Dmk3 jak i teraz, gdy wyszedł 5Dmk4 to ludziska piszą, że zmiany są niewarte dopłaty i się nie będą przesiadali.
Marudzenie marudzeniem, ale je kupują ;) (muszą, jak chcą nowe body).

kondziu
06-01-2017, 02:38
"ale cała reszta af, guzikologia, jakość wykonania puchy to jakoś nie zachęca mnie do zmiany na d750."

Nie wiem skąd masz takie informacje ale: AF jest szybszy oraz celny w trudnych warunkach w D750 ( w D700 łapałem choćby promyk światła na twarzy). Guzikologia lepsza po ustawieniu przycisków oraz szybki dostęp do świetnego trybu Auto (musiałem się przyzwyczaić do nowych możliwości). Jakość wykonania jak dla mnie podobna nie odczułem różnicy poza zmniejszeniem masy oraz gabarytów co uważam za wielki plus. D750 to ewolucja D700 w bardzo dobrym kierunku.

Ps. Nigdy nie wrócił bym do D700. D750 jest bardzo uniwersalnym korpusem o niesamowitych możliwościach. 5Dmk4 miażdży...... CENĄ;-)

lukasz.antoniak
06-01-2017, 03:36
Guzikologia lepsza po ustawieniu przycisków oraz szybki dostęp do świetnego trybu Auto (musiałem się przyzwyczaić do nowych możliwości).

Hmm, o jakim trybie "Auto" mowa? Bo chyba nie tym zielonym z lewego pokretla...

Tibi7
06-01-2017, 07:00
Chyba ma na myśli te w AF-A.....
Chyba, choć powiem szczerze to ten tryb raczej rzadko u mnie gości (jakoś nie potrafię temu zaufać ?)

A co wy o tym sądzicie ?

lukasz.antoniak
06-01-2017, 11:56
Miałem trochę żartobliwie zapytać czy ostrzy przez LV :). Sorki za OT, ale chyba użytkownicy D750 nie korzystają z trybów automatycznych. No może poza Auto ISO, które jest wygodne i da się kontrolować (ustawić najdłuższy czas i najwyższe ISO). Nie zupełny "auto samopas" :). Ja w sumie narzekam poniekąd na AF, działa super, ale odnoszę takie samo wrażenie jak osoba porównująca 5DIII z D750 tutaj https://www.youtube.com/watch?v=oOC7D6U-Xp4 (od 14:00). Nikon jest bardziej "pewny siebie". Sam wolałbym żeby AF myszkował i jeździł po skali, ale jak już złapie, to ma być 100% dobrze. GO nie przesunięta trochę do przodu czy trochę do tyłu (oczywiście punkt ostrzenia dalej znajduje się w GO). Takie moje subiektywne spostrzeżenie. Na forum można znaleźć zdjęcia dziecka buszującego po mieszkaniu, więc wiadomo w jakich warunkach najczęściej robię zdjęcia: 1/100 – 1/160, f/2.8, ISO >= 3200.

loki_p
06-01-2017, 12:47
Patrząc z perspektywy użytkownika d700, to w d750 lepsza jest matryca (to nie dziwi, bo parę lat różnicy jest), ale cała reszta af, guzikologia, jakość wykonania puchy to jakoś nie zachęca mnie do zmiany na d750.

Mam zarówno D700 jak i D750. Kiedyś napisałem dokładnie to samo. Teraz po dłuższym użytkowaniu D750 podtrzymuje to stwierdzenie. Poza matrycą d700 jest lepsze pod każdym względem. Oczywiście pomijając filmowanie. I z tym nawet nie ma co dyskutować. A włączanie się ekranu przy zmianie iso w trybie M to jest jakaś porażka. Kogoś kto to wymyślił i nie dał opcji wyłączenia powinni zwolnić :)

kurczeblade
06-01-2017, 13:10
Tak odwracając kota ogonem, żeby nie było już wojenek między aparatami i dalszych subiektywnych porównań jednego do drugiego, w temacie o jednym. Już ciężko się czyta w kółko o tym samym, że D700 jest lepsze, albo że D750 jest lepsze.
Dużo osób pisało że coś jest z kolorem nie teges po kupnie D750. Nie mam porównań do D800/D810, ale mam bezpośrednie porównanie do D600. Więc w innych aparatach może być inaczej. Ja również miałem na początku wątpliwości po dłuższej pracy z D600. W D600 ten kolor był intensywniejszy i bardziej wyraźny w porównaniu do D750 - estetycznie ładniejszy wg. mnie. Na początku szukałem rozwiązania żeby uzyskać kolor do którego się przyzwyczaiłem w D600. Zrobiłem kilka zdjęć ze statywu tymi aparatami tych samych motywów z identycznymi parametrami, zgrałem RAW'y i faktycznie było zupełnie inaczej, wciąż jakoś ładniej z D600. Kilka sekund zajęło dojście do tego żeby intensywność koloru z D750 doprowadzić do podobnego z D600. W RAW'ie z D750 trzeba dodać VIBRANCE i SATURATION i jest praktycznie identycznie z D600. Trwa to dosłownie sekundę. Nie muszę nic profilować, nie muszę używać jakiś colorchekerów. Dodam tylko że pomiar światła i balans bieli przy tym teście, w obu aparatach był identyczny. Czasami niektórzy szukają bardziej skomplikowanych rozwiązań, kupuje się colorchekery, profiluje się aparaty, a okazuję się że tajemnica tkwi w bardzo prostej rzeczy :) Dodam tylko że obrabiając, nie zwraca się na to i tak jakiejś mocniejszej uwagi, bo to bieganie za naturalnym kolorem, później i tak zostaje wyprane całkowicie w postprodukcji :)

Pawel Pawlak
06-01-2017, 13:32
loki_p - zaraz się dowiesz że piszesz tak bo chcesz swoje d700 z milionowym przebiegiem sprzedać za grubą kasę ;)

Xavier80
06-01-2017, 14:16
Budowa, guzikologia i ergonomia na rzecz d700 to by się zgadzało, ale af?:) To raczej wadliwy egzemplarz i polecam odwiedzić serwis celem kalibracji. Af w d750 działa świetnie, także w kiepskich warunkach.

loki_p
06-01-2017, 14:29
loki_p - zaraz się dowiesz że piszesz tak bo chcesz swoje d700 z milionowym przebiegiem sprzedać za grubą kasę ;)
D700 ma raczej dożywocie bo trochę go szkoda sprzedawać za tak marne pieniądze jakie można za niego teraz dostać :)

Budowa, guzikologia i ergonomia na rzecz d700 to by się zgadzało, ale af?:) To raczej wadliwy egzemplarz i polecam odwiedzić serwis celem kalibracji. Af w d750 działa świetnie, także w kiepskich warunkach.
Ja się tam nie znam :) Dla mnie w obu AF działa i już. Zwłaszcza w moich zastosowaniach gdzie przy 90% zdjęć ostrość ustawiam manualnie.

No to zaczyna się, pojedynek D700 VS D750 czas zacząć ... 3...2...1 Start :D
E tam pojedynek. Aparaty to narzędzia i tyle. D700 to jednak półka wyżej z wszystkimi konstrukcyjnymi rozwiązaniami za tym idącymi. D750 to też świetna puszka jednak np. ostatnio przy pionowym kadrze wypiął mi się wężyk pod wpływem zwykłej grawitacji. Coś co w D700 jest niemożliwe bo wężyk jest przykręcany jak we wszystkich wyżej pozycjonowanych puszkach. Nie ma co ukrywać komfort pracy jest wyższy w tamtych puszkach. Tyle o ergonomii bo jakością obrazka d700 już trochę odstaje. Dlatego ostatnio robię zdjęcia praktycznie tylko D750. No ale dla mnie liczy się praktycznie tylko jakość matrycy. Mógłbym robić D5800 jakby miała fajną matrycę :)

madebyzosiek
06-01-2017, 14:48

Ale że co z tym AFem jest nie tak? Bo ja nie widzę różnicy między D7100 i D300s, tak samo pewnie i powtarzalnie... Może pecha miałeś...
Jak już ustaliliśmy kilka postów wcześniej, dla jednego wystarczy D700, innemu wystarczy D750, jeszcze komuś za mało może być w D5... Ważne żeby każdy focił tym, co spełnia jego oczekiwania. Wojenki są bez sensu ;)

Xavier80
06-01-2017, 15:09
Ale że co z tym AFem jest nie tak? Bo ja nie widzę różnicy między D7100 i D300s, tak samo pewnie i powtarzalnie... Może pecha miałeś...
Jak już ustaliliśmy kilka postów wcześniej, dla jednego wystarczy D700, innemu wystarczy D750, jeszcze komuś za mało może być w D5... Ważne żeby każdy focił tym, co spełnia jego oczekiwania. Wojenki są bez sensu ;)

Nie wiem co jest nie tak, ale jeżeli ktoś uważa, że d700 posiada lepszy af niż d750 to ewidentnie powinien odwiedzić serwis celem kalibracji. Af w d750 jest i szybszy i czulszy, co nie oznacza oczywiście, że w d700 jest miewystarczający :)

madebyzosiek
06-01-2017, 15:12
Nie wiem co jest nie tak, ale jeżeli ktoś uważa, że d700 posiada lepszy af niż d750 to ewidentnie powinien odwiedzić serwis celem kalibracji. Af w d750 jest i szybszy i czulszy, co nie oznacza oczywiście, że w d700 jest miewystarczający :)
Nie wypowiem się, poza kilkudziesięcio minutową zabawą D750, nie mam porównania... W moim odczuciu pracują tak samo...

nikoniarz
06-01-2017, 15:15
Xavier80, dlaczego z góry zakładasz, że to właśnie AF w D750 musiał być "uwalony", jednocześnie nie biorąc pod uwagę przeciwnego rozwiązania- że to może D700 z którym miałeś kontakt miał "uwalony" AF?

Xavier80
06-01-2017, 15:19
A więc stwierdzenie o wyższości d700 nad d750 w kontekście af możemy między bajki włożyć:)

- - - - kolejny post - - - - - -

Xavier80, dlaczego z góry zakładasz, że to właśnie AF w D750 musiał być "uwalony", jednocześnie nie biorąc pod uwagę przeciwnego rozwiązania- że to może D700 z którym miałeś kontakt miał "uwalony" AF?

Zakłada to, gdyż ta puszka w opinii jej użytkowników słynie m.in ze świetnego af, zwłaszcza w słabym świetle. Testowali ją też fotografowie kopanej i wypadała bardzo dobrze.

nikoniarz
06-01-2017, 15:25
"Kopana" akurat nie jest jakimś wyzwaniem dla AF z powodu małej ilości światła, bo światła jest nawet całkiem sporo... Już więcej w tej kwestii mógłby się wypowiedzieć Pawel Pawlak bo w jego dziedzinie bywa dużo gorzej ze światłem...

madebyzosiek
06-01-2017, 16:06
A więc stwierdzenie o wyższości d700 nad d750 w kontekście af możemy między bajki włożyć:)

Też tak uważam, zapewne AFy działają podobnie, może być na + dla D750 praca w słabszym świetle. Choć D700 po podłączeniu do baterii EL-EN4a dostaje kopa i af jest zupełnie inną bajką... Ale też nie mam porównania. AF D750 w warunkach wesela działał bardzo poprawnie i przewidywalnie z Nikkorem 24-70. Ale dla mnie zabawa przez 30 minut to za mało, żeby wyciągnąć wnioski ;)

dem
06-01-2017, 17:28
Czy u was tez po podpieciu zewnetrznej lapmy blyskowej, przestaje dzialac auto iso, czy ja mam cos przestawione? W d800 dziala (w granicach 2EV).

Mateo2
11-01-2017, 00:50
Jest ktoś kto używa zamiennika gripa do 750? kupować oryginał, czy polecacie zamiennik?

kurczeblade
11-01-2017, 09:54
Ja mam chyba jakiegoś Meike. Grip generalnie działa dobrze, ale D750 ma bardzo wygodny uchwyt. Od momentu zakupu pasów reporterskich które można zrobić na dwa aparaty lub jeden, jest mi dużo wygodniej bez gripa. Aparat wisi przy biodrach podpięty do mocowania statywowego i druga awaryjna zapinka jest podpięta normalnie do mocowania od paska aparatu. Mało wygodne to jest z gripem. Poza tym taki aparacik ładnie wisi przy biodrach i odpowiednio się ustawia. Fajneie że D750 jest mały, bo z takim pasem spokojnie chowa się pod bok marynarki na ślubach i przez środeczek marynarki na pasie wyciąga się go elegancko robiąc zdjęcia. Miałem okazję podpiąć do tego pasa D4 - robiło się mniej wygodnie, szczególnie przy poruszaniu. Jak dwie sklejone cegły do siebie na tym pasku.:)

Generalnie grip jak to grip, przy D750 może szybko się znudzić. Bateria tak samo jest wydajna, widać kiedy się wyczerpie i można spokojnie zmienić, u mnie wymiana baterii, jak mam cały ślub od rana od przygotowań dopiero wymieniana jest na weselu. Więc dodatkowa bateria w aparacie nie jest mi potrzebna :) Przy dobrym pasie praktycznie nie czuć D750 bez gripa, łapy się nie męczą - a do najmniejszych nie należę, więc ręka duża. :) Moim zdaniem jeśli nie używasz jakiś wielkich tele, nie ma co inwestować w gripa, a jak chcesz kupić to zamiennik :)

kurczeblade
19-01-2017, 13:01
Hej. Ziomalki i Ziomale :) Potrzebuję info. co jest wymieniane podczas akcji serwisowej w Nikonie D750. Chodzi o tą akcje "Nikon D750 w sprawie możliwego cienia na zdjęciach spowodowanego przez migawkę"
Nie wiem czy to coś ma wspólnego z tą akcją, ale ostatnio przy bardzo krótkich czasach wyskoczył mi ERROR. Z tego co pamiętam przy 1/4000? Jeśli ktoś wysyłam, to proszę o info. co wymienili w aparacie, i czy problem był naprawiony, i czy trzeba wysyłać im dokumenty, w sensie karty gwarancyjne, fakture/paragon ? :)

lortek
20-01-2017, 23:34
Planuje zakup d750 i chcialbym prosić Was o zebranie informacji o wpadkach dotyczacych tego modelu, chcialbym uniknac kupna jakiegos wadliwego egzemnlarza. Była flara, potem czytalem o jakis problemach przy krotkich czasach migawki... Na co zwrocic uwage aby ustrzec sie wadliwego modelu w sklepie? czy wystarczy sprawdzic numer seryjny aparatu na stronie nikona czy jeszcze na cos powinienem zwrocic uwage? Dzieki :)

ksh
20-01-2017, 23:37
Kup w oficjalnej dystrybucji w sklepach znanych sieci i masz sprzęt bez wad, a co wyjdzie to już loteria bo Nikon dodaje to w bonusie, tylko pamiętaj że D750 i te kolory... ;)

kurczeblade
20-01-2017, 23:48
D750 i te kolory... ;)
ale co te kolory? bo chyba wstawianie 3 kropek nie wyjaśni koledze tego co masz na myśli ?

lortek możesz sprawdzić sobie po numerze seryjnym czy aparat jest dołączony do akcji serwisowej Nikona.
Zostawiam Ci linki do akcji serwisowych Nikona, jeśli aparat nie będzie objęty akcją, to oznacza że jest ok :)
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000006489&sitecode=pl_PL&ctry=PL&lang=pl
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000006463&sitecode=pl_PL&ctry=PL&lang=pl

Tibi7
20-01-2017, 23:55
Kolory bajka i bardzo duże możliwości....

Bardzo dobra matryca.
Dla niektórych(a są i tacy) za trudne by ogarnąć ?

ksh
21-01-2017, 00:01
Z tymi kolorami to był ukryty sarkazm bo już tyle na forum naczytałem płaczu o kolory D750 :)

Tibi7
21-01-2017, 00:07
No tak ale problem mieli
ci co robią na klapie, i ci co nie potrafili sobie z nimi radzić, bo ekran pokazuje im... No właśnie.
Wspomniałem już w tym tytule że D750 jest jak "skalpel", jest precyzyjny, do bólu, dokładnie dokonuje pomiarów, rejestruje kolory takie jakie są naprawdę (a nie żółte twarze) co dla poniektórych jest to coś nie do zaakceptowania

lortek
21-01-2017, 00:11
dzieki za linki :) na pewno je bede sprawdzac :) a co do czerwionki to mysle ze moj colorchecker sobie z tym poradzi ;) jakby jeszcze sie komus cos przypomnialo to chetnie przeczytam :)

kodkod3
07-02-2017, 11:37
Witam kolegów Nikoniarzy! Mam krótkie pytanie: wczoraj kupiłem D750 i przy przechylaniu go coś lata w środku korpusu (na pewno nie są to uchwyty do paska). Co to jest? Czy to normalne? Dzięki i pozdrawiam.

ksh
07-02-2017, 11:57
hehe... miałem to samo przy kupnie ale w każdym to coś latało :)

TOP67
07-02-2017, 13:24
Witam kolegów Nikoniarzy! Mam krótkie pytanie: wczoraj kupiłem D750 i przy przechylaniu go coś lata w środku korpusu (na pewno nie są to uchwyty do paska). Co to jest? Czy to normalne? Dzięki i pozdrawiam.

pyt. 3
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=17663

Ketosz
07-02-2017, 17:07
Bywają też luźne elementy mechanizmu lampy błyskowej.

wwiktor1
07-02-2017, 21:58
W Pentaxie podobne efekty dźwiękowe przy stabilizacji matrycy. Mówią wtedy o mitycznym "palcu filipinki" :smile:

kurczeblade
08-02-2017, 13:48
na akcje serwisową, informujecie N przez ten formularz ? http://services.vspdata.cz/pl/nikon/case-new/
Jak generalnie mam zamówić kuriera ? na swój koszt czy co ? :D

Aparat wysyłam z baterią ? :D

ksh
08-02-2017, 17:36
Zgłaszasz i serwis przysyła kuriera.

kurczeblade
08-02-2017, 18:38
Zgłaszasz i serwis przysyła kuriera.

Ale gdzie to zgłaszam. Dzwonie od dwóch dni do serwisu Nikona i nikt nie odbiera telefonów. :D Robię wg. regulaminu Nikona - gwarancja itp. dzwonię do DHL'a a oni mówią że nie ma takiej opcji, wysłania paczki na koszt Nikona - jak zostało to opisane na stronie Nikona. Ten formularz elektroniczny (podany wyżej)jest prowadzony przez zewnętrzną firmę, dzwoniłem tam i w sumie gość mi powiedział że sprzęt leci do Czeech :D ale z tego co widzę to same coolpixy... na lustrzanki tej opcji nie widać... :p

ksh
08-02-2017, 18:48
http://advisory.nikonrepair.eu/Language_Select_D750_2.aspx
Jak tu wpiszesz numer seryjny i będzie podlegał akcji serwisowej to czasem nie będzie podane co i jak ?

Lukasio
08-02-2017, 23:51
Ale gdzie to zgłaszam. Dzwonie od dwóch dni do serwisu Nikona i nikt nie odbiera telefonów. :D Robię wg. regulaminu Nikona - gwarancja itp. dzwonię do DHL'a a oni mówią że nie ma takiej opcji, wysłania paczki na koszt Nikona - jak zostało to opisane na stronie Nikona. Ten formularz elektroniczny (podany wyżej)jest prowadzony przez zewnętrzną firmę, dzwoniłem tam i w sumie gość mi powiedział że sprzęt leci do Czeech :D ale z tego co widzę to same coolpixy... na lustrzanki tej opcji nie widać... :p
A nie lepiej Ci podrzucić do sklepu gdzie kupowales? Ja tak zrobiłem. Wygoda jeszczd większą, kuriera masz w d..., nie obchodzi Cię pakowanie. No chyba, że kupowales w sieci...

Xavier80
09-02-2017, 00:03
na akcje serwisową, informujecie N przez ten formularz ? http://services.vspdata.cz/pl/nikon/case-new/
Jak generalnie mam zamówić kuriera ? na swój koszt czy co ? :D

Aparat wysyłam z baterią ? :D

Tak, to ten formularz. Nadajesz kurierem DHL na koszt odbiorcy, czyli Nikona. Możesz dołączyć baterię. Zaznaczasz co dołączyłeś w zestawie i dostajesz to . Masz też stronę do śledzenia statusu naprawy.

Jakbyś chciał się wczytać to tu masz info

http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/pl_service_informations.page?lang=

kurczeblade
09-02-2017, 11:36
Dzięki Panowie. Już ogarnąłem sprawę, udało mi się skontaktować z serwisem. Pierwszy raz coś wysyłam na serwis i jest strach :D

R
09-02-2017, 11:40
https://www.youtube.com/watch?v=GJ4X4BU-RU4

Pawel Pawlak
09-02-2017, 13:41
Ty złośliwcze ;)

kurczeblade
09-02-2017, 13:46
a ja będę jeszcze większym złośnikiem i dla informacji naszego eRa powiem, że aparat leci na akcje serwisową i wymianę migawki, a generalnie wszystko dobrze działa. Ponad rok czasu używania i będzie nowa migaweczka :)
D600 też będzie wysyłany na akcje serwisową po dwóch latach używania i nowa migaweczka. :) Co do serwisu, to telefonicznie wszystko wyjaśnione, dodatkowo dostałem maila z obszerną informacją jak krok po kroku, przygotować sprzęcior - póki co pozytywne wrażenia.

nikoniarz
11-02-2017, 18:33

Rzadko się śmieję do monitora, ale teraz nie wytrzymałem. Myślę, że dowcip całkiem na miejscu- ze smakiem, bez chamstwa... Mam pytanie do właścicieli D750- ta wymiana migawki to jednorazowa?

tomeq67
12-02-2017, 01:20
Rzadko się śmieję do monitora, ale teraz nie wytrzymałem. Myślę, że dowcip całkiem na miejscu- ze smakiem, bez chamstwa... Mam pytanie do właścicieli D750- ta wymiana migawki to jednorazowa?

Eee tam pewnie do trzech razy sztuka :D :D :D

tysszek
12-02-2017, 17:07
Wszystkim na akcji serwisowej wymieniają migawki? Czy jest jakaś zależność?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

gatewayfl
12-02-2017, 19:23
Wszystkim na akcji serwisowej wymieniają migawki? Czy jest jakaś zależność?

Są chyba dwie zależności:
1) jak chcesz wymiany i płacisz za nią - zawsze wymieniają
2) jak body po numerze podlega akcji serwisiwej - zawsze wymieniają

aldam
12-02-2017, 22:19
Panowie chyba cos pomieszalem w ustawieniach i nie mogę odkręcić.

Nie działa AF pod spustem migawki
Skonfigurowalem AF on pod AE l i AF działa.
Natomiast pod spustem nic się nie dzieje.
Miga na pomarańczowo w wizjerze ten znaczek od lampy i tyle.

madebyzosiek
12-02-2017, 22:40
Panowie chyba cos pomieszalem w ustawieniach i nie mogę odkręcić.

Nie działa AF pod spustem migawki
Skonfigurowalem AF on pod AE l i AF działa.
Natomiast pod spustem nic się nie dzieje.
Miga na pomarańczowo w wizjerze ten znaczek od lampy i tyle.
To chyba tak jest, w D7100 też tak jest. Jak zrobisz AF-ON, to spust nie działa. W D300s dało się wybrać czy ma działać, czy nie, w D700 też się da. Ale z drugiej strony po co Ci AF pod spustem, skoro masz pod kciukiem? :)

lukasz.antoniak
12-02-2017, 22:47
To na pewno tak jest, nic nie popsules.

aldam
12-02-2017, 22:50
Zosiek jesteś wielki :)
Działa...

madebyzosiek
12-02-2017, 22:51
Zosiek jesteś wielki :)
Działa...
No i git :)

Tibi7
13-02-2017, 18:59
Z tego co pamiętam chyba można sobie ustawić pod U1/2 inne ustawienie...
Wtedy sobie przełączasz w zależności:
jak ty fotasz masz AF-ON,
jak np. Żona wbijasz jej U1 by miała pod spustem migawki ...

madebyzosiek
13-02-2017, 19:28
Z tego co pamiętam chyba można sobie ustawić pod U1/2 inne ustawienie...
Wtedy sobie przełączasz w zależności:
jak ty fotasz masz AF-ON,
jak np. Żona wbijasz jej U1 by miała pod spustem migawki ...

Dokładnie, ja tak mam w D7100. Żona ma dla siebie priorytet przysłony i zawsze wie, że jak nie przełączy, to nic z tego nie będzie :)

vego07
18-02-2017, 00:37
Witam mam d750 kupiony na jesień, ostatni pożyczyłem od znajomego drugi model d750 nie wiem czy starsza wersja czy nowsza na pewno miał stare firmware, więc je zmieniłem na takie same jak w moim a co zauważyłem jakie są różnice miedzy tymi samymi modelami

przy moim modelu podczas ustawienia preselekcji przysłony i czasu, nie da sie ustawiać tylną rolką iso bez wcześniejszego wciśnięcia przycisku iso, w tym od znajomego przy preselekcji przysłony i czasu mogę zmieniać iso rolką bez wciskania przycisku iso!

kolejna różnica to przycisk fn służy w moim do zmiany formaty z fx na dx... w jego modelu wyskakuje linie kadrowania na matówce czy to normalne czy muszę gdzieś pogrzebać w ustawieniach ?

Zen
18-02-2017, 01:05
Przeczytaj instrukcję a potem pogrzeb w ustawieniach.

MstrG
18-02-2017, 10:38
przy moim modelu podczas ustawienia preselekcji przysłony i czasu, nie da sie ustawiać tylną rolką iso bez wcześniejszego wciśnięcia przycisku iso, w tym od znajomego przy preselekcji przysłony i czasu mogę zmieniać iso rolką bez wciskania przycisku iso!

Zobacz "łatwe ISO", menu d8

kolejna różnica to przycisk fn służy w moim do zmiany formaty z fx na dx... w jego modelu wyskakuje linie kadrowania na matówce czy to normalne czy muszę gdzieś pogrzebać w ustawieniach ?

Rolę przycisku Fn ustawisz w menu f2

vego07
19-02-2017, 23:39
Dzięki już jest :)

nowart
25-02-2017, 12:44
Pozwolę sobie wkleić i tutaj moje zapytanie, z pewnością dotrze do większej ilości użytkowników niż w głupawym wątku obok i może potwierdzą te rewelacje...

No, jak muchy. W sumie co weekend trzeba zmieniać ;)
Tak poważnie - jakoś zauważalnie częściej padają niż to jest w innych modelach?

O właśnie, wracając do tematu. Wg tego co widzę i słyszę dookoła to zdecydowanie zauważalniej a najświeższym przykładem jest nasz kolega z forum, któremu w rocznym D750 padła migawka przy ok 12-20tys klatek. Szukając używanego w sieci większość ma albo wymienianą migawkę albo komorę lustra (nie wnikałem czy to z akcji serwisowych czy zwykłych awarii). Jednak co najbardziej nas zaszokowało - i tu prosiłbym was o potwierdzenie - to fakt, że w 6 na 10 sprzętów, które wróciły z takich wymian z serwisu, spece z Nikona wbili do dokumentów "ślady po zalaniu" !! Często ludzie nawet nie zdawali sobie sprawy z takiej drobnej adnotacji gdzieś na fakturach serwisowych i dowiadywali się dopiero od kolegi, który prosił o dokładne przyjrzenie się zleceniu serwisowemu. Podobną opinią podzielił się właściciel jednego z większych sklepów w Polsce zajmujący się sprzętem używanym. Nie wiem jaka to skala ale z tego co słyszę zakrawa na skandaliczny proceder nadający się na sprawę cywilną bo raczej wątpię któż z nas chciałby kupić sprzęt z wyraźną adnotacją mówiącą, że korpus był zalany. Poza tym to z automatu anulowanie gwarancji...
Zastanawiamy się z kolegą nad powodami takiego działania serwisu... dupochron partackiego sprzętu czy partackiej roboty?
Nie wiem co sądzicie ale mnie ręce opadają słysząc coraz więcej takich historii...

Xavier80
25-02-2017, 20:49
To ręka do góry, kto miał te "ślady po zalaniu". U mnie aparat na akcję wysłany w stanie perfekcyjnym, wrócił w stanie perfekcyjnym, bez żadnych śladów po zalaniu oraz bez adnotacji o takowych śladach

robanto
26-02-2017, 14:00
Miałem do czynienia z serwisem raz i było super. Drobne opóźnienie w wysłaniu sprzętu, nie miało większego znaczenia. No może ceny usługi...ale który autoryzowany serwis nie zdziera?!

nowart
26-02-2017, 15:51
Miałem do czynienia z serwisem raz i było super. Drobne opóźnienie w wysłaniu sprzętu, nie miało większego znaczenia. No może ceny usługi...ale który autoryzowany serwis nie zdziera?!
Yyy... No i..?

ksh
26-02-2017, 17:03
Czyżby jakaś teoria spiskowa czy realia naszych rodzimych firm, które chcą sobie "dorobić", ciekawe jak w innych serwisach oficjalnych to wygląda.

kurczeblade
26-02-2017, 17:54
Myślę że teoria spiskowa, zobaczcie ile osób na forum przesłało D750 na akcje serwisową i nikt takiego czegoś tutaj nie napisał. Moje D750 leży obecnie w serwisie i dostałem pdf - potwierdzenie naprawy z notami serwisowymi co jest do zrobienia i nie ma takiej adnotacji.

bejcman
26-02-2017, 18:39
Nie miałem styczności z serwisem Nikona, ale dwukrotnie zdazylo mi się odsyłać na gwarancji telefon i były takie wpisy.

Pawel Pawlak
26-02-2017, 19:43
Ślady po zalaniu mogły wystąpić także po kondensacji pary wodnej, a że żadne uszczelnienie nie jest idealne więc mogą wystąpić niemal w każdym sprzęcie który był używany w warunkach sprzyjającym temu zjawisku, a nie tylko w aparatach po powodzi.

janecki
27-02-2017, 15:38
Często wysyłam sprzęt elektroniczny i nigdy się z tym nie spotkałem. Oczywiście jeśli nie był zalany.

kurczeblade
27-02-2017, 16:59
Ile czekaliście na wymianę migawki z akcji serwisowej ? Od 15.02 czekam, i wciąż informacja że aparat oczekuję na naprawę. :o

rotor
27-02-2017, 17:20
tydzień, ze świętem po drodze

KRX
28-02-2017, 20:40
Witam,
posiadam D750 i ogólnie jestem zadowolony, ale jest pewien problem. Zdarza się, że po zrobieniu zdjęcia czekam na podgląd nawet 6 sekund... Jest to bardzo irytujące zwłaszcza gdy zależy mi na czasie a zamiast zdjęcia widzę klepsydrę. Robiłem kilka testów np. Zapis RAW, Raw + JPG, sam JPG, zdjęcie na którym jest dużo kolorów i zdjęcia jednolite. Mam kilka kart SanDisk Ultra 80 MB/s 32 GB i na wszystkich pojawiał się problem. Nie ma reguły czy jest to pierwsze zdjęcie czy np. 30 od włączenia aparatu. Dla porównania w D90 i D700 podgląd mam od razu. Nie robię zdjęć seryjnych więc nie ma mowy o zatkanym buforze. Czy ktoś z użytkowników spotkał się z takim problemem?

madebyzosiek
28-02-2017, 21:03
Powyłączaj wszystkie bajery, typu redukcja szumu, adl i co tam jeszcze masz włączone, to będzie podgląd natychmiast :)

KRX
28-02-2017, 21:24
Wszystkie bajery wyłączone oprócz ADL, który jakimś cudem przeoczyłem i był na "normalu".... Jeśli to było przyczyną to chyba walne barana w ścianę :D Dzięki za odpowiedź! Zobaczę czy pomogło :)

wojtekd3
28-02-2017, 21:30
Też mam opóźnienie w pojawainiu się obrazka na wyświetlacza. U kolegi też takie zjawisko występuje.

rotor
28-02-2017, 22:17
w D750 to chyba norma z opóźnieniem, ale żeby aż 6 sek.to przesada

kurczeblade
01-03-2017, 18:32
Wrócił sprzęt po serwisie. Jestem bardzo zadowolony z serwisu. Wymienione gumy, migawka, shuter plate. W gratisie dostałem nową szybkę na wyświetlacz, która rozbilem :) Aparat wyczyszony, af wyregulowany. Wygląda jak nowy :) hehe takich akcji serwisowych może być więcej :)

tysszek
01-03-2017, 23:56
Hej. Gdzieś tu czytałem jak ogarnąć temat zapalającego się ekranu przy zmianie ISO. Da się to wyłączyć, bo czytam cały wątek i nie mogę tego namierzyć.

Oczywiście w trybie M.

Lukasio
02-03-2017, 15:59
Wrócił sprzęt po serwisie. Jestem bardzo zadowolony z serwisu. Wymienione gumy, migawka, shuter plate. W gratisie dostałem nową szybkę na wyświetlacz, która rozbilem :) Aparat wyczyszony, af wyregulowany. Wygląda jak nowy :) hehe takich akcji serwisowych może być więcej :) Nie taki serwis straszny jak o nim mówią. Jesteśmy chyba w mniejszość bo większość narzeka na skalibrowany nie wiadomo na co AF.

kurczeblade
02-03-2017, 16:10
Nie taki serwis straszny jak o nim mówią. Jesteśmy chyba w mniejszość bo większość narzeka na skalibrowany nie wiadomo na co AF.
No tak. ale oby było tak przez cały czas :)

AMILO
09-03-2017, 00:58
Jest nowy firmware ver. 1.11 Data wydania: 2017/03/07.
Migawki nie wymieni i gum nie przyklei, ale może komuś 'cuś ' naprawi :) :arrow: http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/217.html

tysszek
09-03-2017, 08:23
A info o zmianach jakieś jest?

Jurek Ż
09-03-2017, 10:58

Obiektywy Sigma ART przestaną być tak dobre.:-D:D:D

gatewayfl
09-03-2017, 13:24

Otwórz link powyżej i są opisane zmiany. Ich wersja zmian ������

Hamarama
09-03-2017, 13:59
"- Czasami zdjęcia nie były rejestrowane." :D Fajnie... :D U mnie to nie wystąpiło. Miał ktoś taki przypadek? Że aparat mu zdjęć nie zapisywał na karcie? :D

tysszek
09-03-2017, 18:03
Na telefonie mi nie wyświetliło mi się. Na komputerze już jest ok :)

kodkod3
23-03-2017, 21:30
Witam, nie mam kogo zapytać, a pytanie być może jest głupie (jestem początkujący). Przy dłuższych czasach w trybie live view jest dziwny dźwięk. Czy to normalne w tym aparacie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
https://www.youtube.com/watch?v=v6lNnskbSxA&feature=youtu.be

Malika
23-03-2017, 22:21
Tak, normalne.

dawid1107
29-03-2017, 01:23
Hej wszystkim :)

Mam rocznego Nikona D750 w którym guma z lewej już się klepie, oraz od czasu do czasu wyskakuje ERR. Przebieg 140 000. Całość jeszcze rok na gwarancji. Nie jestem w NPS.

Pytanie do tych doświadczonych..:

1. Co można zrobić w ramach gwarancji? (wymiana gum, czyszczenie, naciąg lustra lub wymiana migawki?)
2. Czy gwarancja obejmuje jakiś przebieg migawki? (Jak w samochodach?)

3. Mam na dniach również drugi D750 ale bez paragonu, dystrybucja europejska. Po numerze seryjnym mam info, że aparat z migawką do akcji serwisowej. Czy potrzebny do tego jest dowód zakupu? Jak sprawdzić, czy aparat przeszedł już wymianę migawki? Czy na stronie do sprawdzenia akcji serwisowej ten wpis dla numeru seryjnego zostałby zaktualizowany i miałbym info, że nie kwalifikuje się do akcji?
4. Wymiana migawki jest bezterminowa?

Pozdrawiam, Dawid

coldphate
04-04-2017, 08:29
Hej wszystkim :)

Mam rocznego Nikona D750 w którym guma z lewej już się klepie, oraz od czasu do czasu wyskakuje ERR. Przebieg 140 000. Całość jeszcze rok na gwarancji. Nie jestem w NPS.

Pytanie do tych doświadczonych..:

1. Co można zrobić w ramach gwarancji? (wymiana gum, czyszczenie, naciąg lustra lub wymiana migawki?)
2. Czy gwarancja obejmuje jakiś przebieg migawki? (Jak w samochodach?)

3. Mam na dniach również drugi D750 ale bez paragonu, dystrybucja europejska. Po numerze seryjnym mam info, że aparat z migawką do akcji serwisowej. Czy potrzebny do tego jest dowód zakupu? Jak sprawdzić, czy aparat przeszedł już wymianę migawki? Czy na stronie do sprawdzenia akcji serwisowej ten wpis dla numeru seryjnego zostałby zaktualizowany i miałbym info, że nie kwalifikuje się do akcji?
4. Wymiana migawki jest bezterminowa?

Pozdrawiam, Dawid

1 - tak, jak się postarasz to nawet po gwarancji powinni zrobić za darmo.
2 - nie
3 - musisz mieć papiery - tak na stronie, jeśli jest po akcji, to po wklepaniu numeru, jest informacja, że jest ok.
4 - nie

kurczeblade
04-04-2017, 10:59
Jeśli aparat jest objęty akcją serwisową, serwis nie wymaga dokumentów (gwarancji i pudełka) nie interesuję ich gdzie był kupowany. Wsadzasz sam aparat w pudło i wysyłasz.
Najlepiej jakbyś zadzwonił do serwisu i po numerze seryjnym sprawdził wcześniej czy był naprawiany w ramach akcji serwisowej...

rpromin
04-04-2017, 12:55
wymiana migawki jest bezterminowa jesli sie lapie na akcje serwisową.

dawid1107
04-04-2017, 23:13
Dziękuje za zainteresowanie moim pytaniem.

Jako, że drugie body już po wymianie migawki (chodzi bajecznie), to chciałem rozwinąć punkt pierwszy z mojego pytania wyżej:

Co można zrobić w ramach gwarancji? Obstawiam, że punkt 3 oraz 4 bezproblemowo. A gumy lub czyszczenie? Muszę teraz aparat wyczyścić. Najwygodniej oddać mi go do czyszczenia na miejscu - w Krakowie. Zapłacę ~~ 60zł i gra. Ale jest na gwarancji i nie chciałbym, żeby później ktoś miał w tej strawie problem.

1. wymiana gum,
2. czyszczenie,
3. naciąg lustra,
4. wymiana migawki
5. Jak to wygląda czasowo?

P.S. Autofocus mocno zwolnił w ostatnim czasie, nie trafia tak szybko jak dawniej nawet na centralnym punkcie. Czy to tylko kwestia czyszczenia puszki, czy mam się martwić że coś się rozregulowało po 140 000 przebiegu?

22gavin22
06-04-2017, 10:24
Witam, mam problem z d750 i bardzo prosiłbym o pomoc:) Korpus z obiektywem nikkor 28-300 f 3,5-5,6 vr nie ostrzy mimo włączonego af na obiektywie i body. Spust migawki wciśnięty do połowy nie powoduje łapania ostrości mimo że w ustawieniach menu af ustawione jest spust migawki "on" af-c / af-s. pozdrawiam

zaznaczę, że jedynie ostrzy przy naciśnięciu przycisku pv któremu przypisana jest funkcja af- on, resetowanie ustawień formatowania nic nie pomogło.

TOP67
06-04-2017, 10:29
A jak z innymi obiektywami?
Wygląda to na normalne ustawienie aparatu pod pułapkę ostrości (back focussing).

22gavin22
06-04-2017, 10:36
Jak podpoiłem stare dx-owskie 18-70 to zachowanie było identyczne,

TOP67
06-04-2017, 13:17
Spust migawki wciśnięty do połowy nie powoduje łapania ostrości mimo że w ustawieniach menu af ustawione jest spust migawki "on" af-c / af-s. pozdrawiam

zaznaczę, że jedynie ostrzy przy naciśnięciu przycisku pv któremu przypisana jest funkcja af- on, resetowanie ustawień formatowania nic nie pomogło.

A zajrzałeś do instrukcji?

Włączenia autofokusa - Naciśnięcie przycisku Fn powoduje uruchomienie autofokusa. Spustu migawki nie można używać do ustawiania ostrości.

To samo dotyczy Pv, ale już nie powtarzali tabelki.

22gavin22
06-04-2017, 13:50
Czyli co powinienem zrobić? nie mam możliwości zaglądnięcia w tej chwili do instrukcji bo to aparat służbowy jeżeli byłbyś tak miły to napisz proszę co powinienem zrobić. Pozdrawiam

aldam
06-04-2017, 13:55
To pomoże
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252742&page=312&p=3815591&viewfull=1#post3815591

janecki
06-04-2017, 14:25
Czy mogę gdzieś włączyć opcje pokazywania informacji o zrobionym zdjęciu, histogramu, zdjęcia podczas oglądania fot ?

ksh
06-04-2017, 14:31
W menu odtwarzania ustalasz co ma być widoczne.

TOP67
06-04-2017, 14:35
Czyli co powinienem zrobić? nie mam możliwości zaglądnięcia w tej chwili do instrukcji bo to aparat służbowy jeżeli byłbyś tak miły to napisz proszę co powinienem zrobić. Pozdrawiam

Odpiąć AF od Pv

janecki
06-04-2017, 14:59
Żeby były wszystkie informacje na ekranie z histogramem... To się wybierało tym górnym przyciskiem wybieraka, przy przeglądaniu zdjęć.

Jeszcze jedno, wcześniej wyłączyłem sobie chyba sygnał dźwiękowy przy potwierdzeniu AF'u, wybieram sobie teraz ten sygnał, rodzaj sygnału, oraz głośność, podczas wybierania jest dźwięk, a jak potwierdzę wszystko w menu i robię zdjęcia to nie ma go. Co może być przyczyną?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/exifsmalla6900492dac10e5aa87b375047000-2.jpg
źródło (http://m.fotoblogia.pl/exif-small-a6900492dac10e5aa87b3,750,470,0,0.jpg)

o takie coś chodzi.

Pawel Pawlak
06-04-2017, 15:13
1.konfigurację zakresu wyświetlanych informacji, podobnie ja obługi środkowego klawisza wybieraka samemu ustalasz w menu.
2. być może masz wybrany tryb AF-C - w nim nie występuję akustyczne potwierdzenie ustawienia ostrości, bo aparat musiałby cały czas piszczeć

janecki
06-04-2017, 15:42
1. Chciałbym to ustawić pod wybierakiem, naciskając górny wybiera, tak mi się wydaję że wcześniej było. Ale za chiny nie widzę tego. Jakaś podpowiedź ?
2. Ustawiam aparat na tryb M -> Ustawiam tryb AF-S -> wchodzę w MENU USTAWIEŃ OSOBISTYCH -> Fotografowanie/wyświetl -> Sygnał dźwiękowy -> Wybieram, głośność i wysokość dźwięku -> Potwierdzam.
Robię zdjęcie i brak sygnału dźwiękowego. :(

ksh
06-04-2017, 15:46
W D750 jest w MENU ODTWARZANIA

http://www.fotopolis.pl/i/images/5/0/0/dz03NzA=_src_76500-nikond4-tyl-odtw-menu.jpg
źródło (http://www.fotopolis.pl/i/images/5/0/0/dz03NzA=_src_76500-nikond4-tyl-odtw-menu.jpg)

Dźwięk ustawiasz w d1.

janecki
06-04-2017, 16:05
Ok. Chodziło mi o ikonkę "przegląd" w menu odtwarzania. Która jest poniżej, na drugiej stronie. Nie widziałem jej. Reszty nie potrzebuje mieć włączonej :)
Dźwięk ustawiam w D1 - ale go nie ma podczas fotografowania :/

Sygnał dźwiękowy jest przy liveviev, ale przez wizjer cisza.

jaś
06-04-2017, 19:44
sygnał dźwiękowy to taki sobie pomysł - najlepiej wyłączyć natychmiast po zakupie :), ale to i tak pikuś jeśli chodzi o problemy z aparatem - ktoś kiedyś pytał jak wyłączyć dźwięk migawki w lustrzance :mrgreen:

nikoniarz
06-04-2017, 19:49
janecki, ustaw priorytet ostrości i będziesz miał pikanie :D A jeśli nie to awaria.

Xavier80
06-04-2017, 19:59
mając D5 nadal bawisz się D750? :)

janecki
06-04-2017, 21:55
janecki, ustaw priorytet ostrości i będziesz miał pikanie :D A jeśli nie to awaria.
Działa! Ktoś musiał mi przestawić, bo wcześniej miałem "pikanie" . Panowie dzięki za pomoc :) Xawier a co złego jest w D750, żeby go nie używać ? :)

nikoniarz
07-04-2017, 10:17
mając D5 nadal bawisz się D750? :)

Sentyment... A poza tym D750 to prawie jak D5...

ksh
07-04-2017, 10:22
Po następnym sylwestrze D5 będzie miało z 200k na liczniku, D750 może drugiego sylwestra już nie doczekać.

tomeq67
08-04-2017, 00:27
N o i... D5 to puszka profesionalna , a 750? czaisz bazę?

Xavier80
08-04-2017, 12:36
Działa! Ktoś musiał mi przestawić, bo wcześniej miałem "pikanie" . Panowie dzięki za pomoc :) Xawier a co złego jest w D750, żeby go nie używać ? :)

Mówisz, że mając w garażu Mercedesa AMG z darmowym karnetem na paliwo wolisz dalej jeździć Golfem ?:)

Pawel Pawlak
08-04-2017, 13:42
To chyba nie do końca tak. Mając D4, na wycieczkę rodzinną zabieram D800 albo d500 bo są lżejsze, a wyższość D4 zupełnie nie jest potrzebna. Wszystko sprowadza się do jednego - optymalny dobór narzędzi (w zakresie który mamy do dyspozycji) do zadania. Na iso100 do landszaftów z całą pewnością lepszy będzie D750 niż d5.

Ale warto poznać swoje aparaty żeby po pierwsze wiedzieć w jakich sytuacjach co będzie optymalne a po drugie żeby nie wyjść na ignoranta.

nikoniarz
08-04-2017, 16:16
żeby nie wyjść na ignoranta.

Lub bajkopisarza...

aldam
12-04-2017, 13:56
Czy możecie mi pomóc jak ustawić pomiar z ochroną prześwietleń.
Ps może dysponuje ie linkiem do instrukcji PL do d750

madebyzosiek
12-04-2017, 14:59
Ps może dysponuje ie linkiem do instrukcji PL do d750

http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/175/D750.html

:)

Jacek_Z
12-04-2017, 15:17
...Wszystko sprowadza się do jednego - optymalny dobór narzędzi (w zakresie który mamy do dyspozycji) do zadania..Dokładnie tak. Zawodowiec miewa kilka aparatów i używa ich w zależności od zadania. Cały problem w tym, że amator chce mieć sprzet lepszy od zawodowca, bo chce by w jednym aparacie było wszystko. I jeszcze ma być tani, no bo przecież on nie zarabia na foto ..
Podobnie ma się sprawa z obiektywami. Ja mam całkiem sporo zdublowanych ogniskowych. Ba, jakie tam zdublowanych. Ogniskowe 50, 85 i 105 to mam w 3 szkłach :)

chomicz
17-04-2017, 01:38
dzień dobry. zacząłem obcować z d750. po wrzuceniu nefów w lr pliki jakieś takie ciemniejsze względem wyświetlacza, nie rozumiem o co chodzi, ktoś coś?

motoko
17-04-2017, 08:34
dzień dobry. zacząłem obcować z d750. po wrzuceniu nefów w lr pliki jakieś takie ciemniejsze względem wyświetlacza, nie rozumiem o co chodzi, ktoś coś?

Zmniejsz jasność wyświetlacza w aparacie ;-)

A na serio, jak wygląda histogram?

frogi
17-04-2017, 10:04
Za kolegą wyżej - zdecydowanie zmień jasność wyświetlacza, do oceny jasności zdjęć na ekraniku wartość ujemna może być dobra :)

ksh
17-04-2017, 10:15
Albo kwestia czy monitor wyświetla poprawnie to co wypluwa aparat, różnice między wyświetlaczem, a monitorem są ale raczej nie ma być ciemniej lub jaśniej.

chomicz
17-04-2017, 10:51
Faktycznie, pomimo że jasność wyświetlacza ustawiona na 0 to trzeba dać wartość ujemną. Przesiadłem się z innego nikona i muszę nabrać nowych nawyków. Dzięki

lacov
22-04-2017, 11:47
Możecie mi powiedzieć czy w przypadku korzystania z 2 kart pamięci w opcji zapis na1 backup na 2 obie muszą być równie szybkie czy aparat najpierw zapisuje na 1,a później kopiuje na 2?
Czyli czy karta nr 2 będzie ograniczać wydajność w zapisie karty nr 1?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

nikoniarz
22-04-2017, 12:23
Możecie mi powiedzieć czy w przypadku korzystania z 2 kart pamięci w opcji zapis na1 backup na 2 obie muszą być równie szybkie czy aparat najpierw zapisuje na 1,a później kopiuje na 2?
Czyli czy karta nr 2 będzie ograniczać wydajność w zapisie karty nr 1?

Zapis jest pojedynczy- najpierw na pierwszą, później na drugą. Także w przypadku kart o identycznej prędkości zapis wydłuża się dwukrotnie.

lacov
22-04-2017, 12:34
Czyli w przypadku posiadania kart o różnych prędkościach zapisu nie ma znaczenia która będzie gdzie?
Jeśli 2 ma 30mb/s a 1 ma 60mb/s
To i tak trzeba będzie czekać aż 2 skończy zapis?

nikoniarz
22-04-2017, 12:36
Czyli w przypadku posiadania kart o różnych prędkościach zapisu nie ma znaczenia która będzie gdzie?
Jeśli 2 ma 30mb/s a 1 ma 60mb/s
To i tak trzeba będzie czekać aż 2 skończy zapis?

Dokładnie. Oczywiście póki bufor przyjmuje zapis to nie będzie trzeba czekać...

FotoJeronimo
23-04-2017, 20:28
Też mam opóźnienie w pojawainiu się obrazka na wyświetlacza. U kolegi też takie zjawisko występuje. czy używając trybu seryjnego zdjęcia pokazują się jedno po drugim (jak w D600) czy jest jakaś klepsydra (o której pisano wcześniej (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252742&page=314&p=3821012&viewfull=1#post3821012)) i trzeba czekać?

Czy mogę gdzieś włączyć opcje pokazywania informacji o zrobionym zdjęciu, histogramu, zdjęcia podczas oglądania fot ?
czy jest możliwość włączenia "kropki" auto focusu? Bawiłem się przez chwile D600 i nie mogłem tego znaleźć... a jak w D750?

aldam
24-04-2017, 20:22
Chciałem ostatnimi dniami dokupić szerokie szkło do zestawu.
Nie wiem co jest grane ale seria 1.8G gryzie się z moim d750.
Napaliłem się na 20 1.8g ale obraz mydło. Na tablicy niby ustawiony w punkt . W rzeczywistości mydło.
24 1.8g podobnie.
Mój 28 znosnie.

Dodam że sprawdziłem 14-24 16-35 S50A i bez regulacji idealnie.

Czy ktoś spotkał się już z takim przypadkiem że d750 nie dogaduje się z 1.8g

ksh
24-04-2017, 20:27
Ale to jak, mikro regulacja nie działa, może wklej jakieś zdjęcie ?

Lukasio
24-04-2017, 21:26
Napaliłem się na 20 1.8g ale obraz mydło. Na tablicy niby ustawiony w punkt . W rzeczywistości mydło.
24 1.8g podobnie.
Mój 28 znosnie.

Chcesz stałkę szeroką? Bo jeśli może być zoom to polecam Tamrona 15-30, nie przepłacisz jak za 14-24 a jakość ta sama.

aldam
24-04-2017, 22:13
Ale to jak, mikro regulacja nie działa, może wklej jakieś zdjęcie ?

Działa . Ustawiłem na kartce testowej punkt ale "normalne" zdjecia mydło .
Poszukam czy mam jeszcze cos na karcie bo zły byłem i skasowałem.

TOP67
27-04-2017, 07:20
A co ma body do mydlanego zdjęcia? Wymień szkło.
Chyba, że nie rozróżniasz mydła od BF/FF.

aldam
27-04-2017, 09:18
Tylko to samo szkło na d600 daje ostry obrazek.
Mikroregulacja ustawiona na karcie idealnie więc bf czy ff wykluczam

TOP67
27-04-2017, 10:13
Zrób zdjęcie w LV i wtedy oceniaj.

bic44
27-04-2017, 10:37
Tylko to samo szkło na d600 daje ostry obrazek.
Mikroregulacja ustawiona na karcie idealnie więc bf czy ff wykluczam

Bateryjki, karty itp są ok, ale jako uzupełnienie testów. Kalibrować trzeba uwzględniając wyniki w realnych warunkach oraz przy różnym oświetleniu (chyba, że ktoś zajmuje się fotografowaniem tylko bateryjek i wydruków). A żeby mieć odniesienie to jak powyżej, kontrolnie w lv, aby wiedzieć, jaki optymalnie obrazek da zestaw w danej sytuacji

prz3mo
27-04-2017, 16:44
24 1.8g podobnie.
Mój 28 znosnie.

Ja mam N20/1.8G, używam z D700 oraz D750. Piekielnie ostre szkło.
Albo trafiłeś trefną sztukę, ew. spróbuj pobawić się mikrokalibracją w puszce.

aldam
27-04-2017, 19:39
Jeszcze nie kupiłem. Zamówiłem do sklepu i byłem na sprawdzeniu przed zakupem.

przemas-J
23-05-2017, 13:24
Witam panowie nie chce zakładać nowego wątku wiec tu się spytam.
Mam taki problem gdy robię fotki z lampa błyskowa na sankach czy przez wyzwalacze wychodzą mi zawsze czarne paski na fotkach.Przy czasach od 1/160 do 1/250 oczywiście przy czasach 1/125 czy 1/320 i czy też innych wszystko gra o trąbi .Nie ważne czy mam ustawione auto fp na 1/200 czy 1/250
Oczywiście ustawiony tryb rear zresztą na 610 wszystko śmiga .Nie wiem ponowie co znowu się zwaliło.
A byłbym zapomniał lampa to sb910

TOP67
23-05-2017, 13:27
Sprawdź czy body nie łapie się na drugą akcję serwisową. Wygląda to na źle pracującą migawkę.
Przy 1/320 włącza się już AFP.

przemas-J
23-05-2017, 13:36
TOP67 Dokładnie jak piszesz włącz się AFP .Wiec co znowu wymiana migawki ehhhh

Jacek_Z
23-05-2017, 14:18
Jesli przez wyzwalacze to zalezy przez jakie. Bo jesli takie zwykle proste to nie mozesz stosowac krotkich czasów.
Lampa tez systemowa jak rozumiem..
Nie podales sprzetu, to utrudnia diagnozę.

przemas-J
23-05-2017, 14:36
Jacku pisałem jaka lampa mianowicie SB910 .Oraz pisałem że nie ważne czy używam wyzwalaczy (yn 625 tx -622)
Bo nie ważne czy lampa znajduję się na sankach czy patyku problem występuje w obu sytuacjach, wiedz tak jak sądziłem to wina body.

Top już napisał co i jak, ale dziękuję za zainteresowanie się problemem.

Aparat mam na gwarancji do Grudnia w tej chwili nie mogę pozwolić sobie na brak body ,jakoś sobie poradzę do jesieni potem poleci na Serwis.

d-spot
24-05-2017, 19:48
Pytanko czy opcją podświetlania małego ekranu (pod spustem migawki) można zmienić na podgląd ustawień fotografowania na głównym wyświetlaczu jak w d700 ?

coldphate
30-06-2017, 10:28
Pytanie, które być może już padło, ale nie znalazłem odpowiedzi:

Zapis RAW + JPG na drugiej karcie. Czy macie bug który powoduje, że przy tym ustawieniu i tak, na obydwu kartach zapisuje się RAW? Jak z tego wybrnąć? Nigdy nie robiłem backupów, bo nigdy, od 17 lat nie padła mi żadna karta, ale..producenci robią coraz większe badziewie więc zapragnąłem się zabezpieczyć.

yacekk
30-06-2017, 11:10
W menu znajdź ogolny format zapisu i tam masz do wyboru same RAW czy JPG dopiero wtedy decydujesz co ma robić drugi slot.

superfejmus
04-07-2017, 21:34
Broniłem się przed wysyłką do serwisu z problemem flary (występuje sporadycznie). Teraz już nie mam wyjścia, bo mój nr seryjny objęty jest nową akcją serwisową (migawka). Ehhhh Nikon, za takie akcje to powinni co najmniej dawać zniżki na obiektywy.....

Jak mogę sprawdzić konkretnie pod którą akcję serwisową podchodzi d750, po wpisaniu na stronie nikona numeru seryjnego jest info, by odesłać sprzęt ale o którą akcję chodzi, tj tą z migawką czy flarą, da się to zweryfikować by wiedzieć czego wymagać od serwisu czy dać im wolną ręką a oni zrobią wszystko co należy w tej sztuce? Body zakupione w PL pod koniec 2015, numer 601...

"Z przykrością informujemy, że D750 o podanym numerze seryjnym może być dotknięty problemem i w związku z tym zalecamy przesłanie aparatu do naprawy. Proszę klinkąć tutaj aby znaleźć adres nabliższego serwisu Nikona. Serdecznie przepraszamy za wszelkie niedogodności związane z powyższym problemem. W razie dalszych pytań prosimy klinkąć tutaj, aby uzyskać więcej informacji. "

Body przy odsyłaniu musi być na gwarancji tj muszę mieć rachunek i gwarancję aktualna pod ich akcje serwisowe? Body ma przebieg niecałych 5 tys zdjęć

superfejmus
05-07-2017, 11:16
wszystko wiem, nikon infolinia mnie oświeciła

Reglas
13-07-2017, 18:44
Nie wiem czy było na forum ? Przydatne informacje dla użytkowników D750. https://nikonrumors.com/2017/07/13/important-nikon-expands-the-previous-d750-shutter-problem-recall-newer-cameras-could-also-be-impacted.aspx/

frogi
13-07-2017, 19:10
Po Polsku: https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000006489&sitecode=pl_PL&ctry=PL&lang=pl

"W związku z tym wszystkie aparaty D750 wyprodukowane od lipca 2014 r. do września 2016 r. kwalifikują się do przeglądu i naprawy migawki" ;) :mrgreen:

yahooo8
20-07-2017, 09:15
W związku z ostatnią akcją mam do Was pytanie. Mam zamiar właśnie kupić d750. Czy jest możliwość sprawdzenia daty produkcji body ? Czy mogę wymusić na sklepie aby wysłali body z produkcji z tego roku. Słabo jakbym nowe body musiał od razu słać do serwisu Nikona z przebiegiem 0 ;)

nikoniarz
20-07-2017, 09:19
W związku z ostatnią akcją mam do Was pytanie. Mam zamiar właśnie kupić d750. Czy jest możliwość sprawdzenia daty produkcji body ? Czy mogę wymusić na sklepie aby wysłali body z produkcji z tego roku. Słabo jakbym nowe body musiał od razu słać do serwisu Nikona z przebiegiem 0 ;)

Wymusić na sklepie nie możesz- sprzedają to co chcą/mogą, a czy Ty to kupisz to już Twoja sprawa. To tylko w ich dobrym geście będzie czy sprowadzą coś na zamówienie klienta.

Kojocisko
20-07-2017, 11:14
Czytam o kolejnych testach Canona 6D mk. II. I nadal jestem zadowolony, że w grudniu 2015 podjąłem decyzję o zmianie systemu, kupnie D750 , nie kupowaniu 6D mk.I i nie czekaniu ma 6D mk. II.
I tego zadowolenia życzę wszystkim kolegom z nowymi migawkami :-). (moja jeszcze przed wymianą).

kurczeblade
20-07-2017, 18:15
A czemu tak? Canon to dobry system.

Zdebik
20-07-2017, 18:38
Canon ma polityke rodem z Apple.

Kojocisko
20-07-2017, 19:50

Oczywiście, że to dobry system. Ale nie mają odpowiednika D750. I wszystko wskazuje na to, że po premierze 6D mk. II nadal nie mają.
A żeby mieć coś klasy D7200 musisz de facto kupić 7D mk. II, bo 80D jest IMO słabsze.
Seria D5xx IMO daje lepszy obrazek i AF niż seria 7/8xxD
I tak dalej...
Może gdyby mnie interesowała półka 5D mk, IV, miałbym inną opinię.

Xavier80
21-07-2017, 21:26
https://www.dpreview.com/articles/3416153698/canon-eos-6d-mark-ii-dynamic-range :lol:

ksh
21-07-2017, 22:05
Czyli canon uczy fotografów poprawnie naświetlać zdjęcia i nie wyciągać z cieni zepsutych ;)

nikoniarz
21-07-2017, 22:08
W dodatku D750 wypada lepiej od D5... Nic tylko brać... ;)

frogi
21-07-2017, 22:12
W Canonie są sami twardziele... HDR-ów nie robią i wyciągać cieni o 6ev nie potrzebują... ;) :mrgreen:

nikoniarz
21-07-2017, 22:15
A może w C da się tyle uratować ze świateł? :)

rpromin
22-07-2017, 01:28

Nie musisz slac od razu, mozesz za pol roku, rok lub dwa, samo łapanie sie na akcje serwisową nie oznacza ze trzeba to zrobic natychmiast i że w ogóle zauważysz problem. Moj ma dwa lata. po kilku miesiacach od zakupu dowiedzialem sie ze łapie sie na akcje serwisową odnośnie migawki, nadal robi zdjęcia i wyśle go wtedy gdy bedzie mi to pasować. Akcja jest bezterminowa i sam serwis mówi aby wysyłać w dogodnym dla siebie terminie.

Oczywiście wiadomo ze kupując tez wolałbym miec od razu spokojną głowę.
To co możesz zrobić to zamówić i po otrzymaniu przesyłki zanim zaczniesz używać sprawdzic po numerze seryjnym czy sie łapie na akcje czy nie. Jeśli tak to odesłać, lub zwyczajenie poprosic sprzedawce o numer seryjny przed wysyłką.

Pawel Pawlak
23-07-2017, 18:03
No ewidentnie nowy 6D2 nie miał w zamyśle konstruktorów być konkurentem w zakresie DR dla d750.

BialyBST
25-07-2017, 15:47
Nowy software do d750 wyszedł, testowal ktos?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

MstrG
25-07-2017, 15:57
Nowy software do d750 wyszedł, testowal ktos?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Właśnie miałem podawać link :)
http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/245.html

Dodano obsługę następujących funkcji obiektywów AF-P:  

- Jeśli czas czuwania upłynie po ustawieniu ostrości przez aparat, położenie ogniskowej nie zmieni się po ponownym włączeniu licznika czasu czuwania.
- W trybie ręcznego ustawiania ostrości wskaźnik ostrości w wizjerze (lub, w trybie podglądu na żywo, pole AF wybrane na monitorze) będzie migać, informując, że obracanie pierścieniem ustawiania ostrości spowodowało ustawienie nieskończoności lub minimalnej odległości zdjęciowej.

• Rozwiązano następujące problemy:

- Podczas wyświetlania zdjęć po ich zarejestrowaniu z Przepełnienie wybranym dla Rola karty w gnieździe 2 w MENU FOTOGRAFOWANIA, aparat czasami wyświetlał przedostatnie zrobione zdjęcie.
- Czasami czułość mikrofonu nie była regulowana poprawnie podczas nagrywania filmów z ustawieniem Czułość automatyczna > Czułość mikrofonu.

25-07-2017, 17:42
Slaba ta aktualizacja

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

frogi
25-07-2017, 18:30
Slaba ta aktualizacja

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka
Mogli czas migawki 1/8000s wprowadzić ;) :)

MstrG
25-07-2017, 18:34
Mogli czas migawki 1/8000s wprowadzić ;) :)

Ja liczyłem na stabilizację matrycy, może być nawet 2EV.
Choć akurat podświetlanie ekraniku przy zmianie ISO mogli wyłączyć :) ostatecznie zrobić to jako opcję w menu.

ksh
25-07-2017, 19:47
Choć akurat podświetlanie ekraniku przy zmianie ISO mogli wyłączyć :) ostatecznie zrobić to jako opcję w menu. O to to... ale możliwe że tak wielką zmianę zostawią na nowy model :)

Wojteksw
26-07-2017, 15:37
Dziś odebrałem D750 z akcji serwisowej, oprogramowanie C pozostawiono na 1.11

Lukasz_85
27-07-2017, 09:12
Czy u kogoś z Was był problem z zakładaniem obiektywu? W sensie ciężko przykręca się obiektyw do korpusu, czuć silny opór. Przeszukałem forum pod tym hasłem i nic nie znalazłem.

yahooo8
27-07-2017, 10:13
zależy jaki obiektyw, mi 50mm 1.8d wchodzi bardzo ciężko choć na d90 wchodzi spoko ale inne obiektywy wchodzą ok. Tym się raczej bym nie przejmował. Niektóry obiektywy tak mają :)

biko1
27-07-2017, 10:39
Dokładnie 50 wchodzi z lekkim oporem natomiast 24-70 wchodzi gładziutko. Przejedź ściereczką bagnet przed założeniem może się trochę syfu zebrało.

Wysłane z mojego LG-H500 przy użyciu Tapatalka

sl011
27-07-2017, 12:22
Czy u kogoś z Was był problem z zakładaniem obiektywu? W sensie ciężko przykręca się obiektyw do korpusu, czuć silny opór. Przeszukałem forum pod tym hasłem i nic nie znalazłem.
To raczej dział optyka. ;)
Są już wątki na ten temat. Np:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=279472
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176731
http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-98509.html

biko1
27-07-2017, 17:03
Używa już ktoś może w boju d750 z nowa Sigmą 135A? Powiem szczerze dziś ją przymierzyłem w sklepie postrzelałem chwilę i jestem zaskoczony af. Poprostu śmiga aż miło, śmiem twierdzić, że jest tak szybka jak N24-70. Ale testowałem ją w świetle dziennym, może macie jakoeś inne doświadczenia?

Wysłane z mojego LG-H500 przy użyciu Tapatalka

Lukasz_85
28-07-2017, 08:19
@yahooo8, biko1, sl011 , mieliście rację, to wina obiektywu. Miałem podpiętą 50 mm 1.8, sprawdziłem na szybko w pracy z innym aparatem i obiektywami. Przełożyłem dwa szkła do d750 i było ok, sprawdziłem 50 mm na d7100 i było ok, znów założyłem 50 mm na d750 i już 50tka znów hula, bez zacięcia. Nie wiem czemu, ale od razu pomyślałem, że to wina body, więc poszedłem w tym kierunku. Dzięki!

joterem
28-07-2017, 19:13
Tak informacyjnie - dzisiejsza cena to 6944 :)
Promocja w Saturnie + rabat 750 PLN za starego Lumixa... właśnie bateria się ładuje :)
Strona Nikona pokazuje, że bez wad ;)

rotor
29-07-2017, 11:07
żebyś się nie zdziwił, jak Ci odliczą 320 zeta:mrgreen:

joterem
29-07-2017, 11:32
Nie zdziwiłem :) aparat wczoraj zamówiony i odebrany :) cenę, którą podałem spisałem z rachunku ;)

demos7enes
30-07-2017, 11:39
Nie zdziwiłem :) aparat wczoraj zamówiony i odebrany :) cenę, którą podałem spisałem z rachunku ;)

A jak wygląda zakup przez internet, tzn na miejscu odbioru przyniosłeś stary aparat i jeszcze odliczyli od ceny 750 zł

joterem
30-07-2017, 11:55
Tak, zamówienie przez internet w cenie promocyjnej z odbiorem osobistym i płatnością w markecie. Na miejscu mówisz, że chcesz skorzystać z promocji "Stare na nowe".
U mnie zrobił się trochę bałagan bo wcześniej chyba nikt z niej nie korzystał ;) wzywanie kierownika marketu, dzwonienie gdzieś... ale w miarę szybko poszło.

demos7enes
30-07-2017, 12:02
Tak, zamówienie przez internet w cenie promocyjnej z odbiorem osobistym i płatnością w markecie. Na miejscu mówisz, że chcesz skorzystać z promocji "Stare na nowe".
U mnie zrobił się trochę bałagan bo wcześniej chyba nikt z niej nie korzystał ;) wzywanie kierownika marketu, dzwonienie gdzieś... ale w miarę szybko poszło.Coś czułem że to może tak wyglądać w Saturnie [emoji85]
Btw. Czaje się na d750/d500 i dzięki za info bo cena bardzo korzystna :)