Zobacz pełną wersję : D750 oficjalnie i merytorycznie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
13
14
15
Może próba odzyskania skasowanych plików odpowie na pytanie czy zdjęcia były i zostały skasowane, czy nigdy ich tam nie było.
Ale po co nam odzyskiwać zdjęcia skoro ich nie usuwałem na 100%? Nigdy tego nie robiłem i nie robię z poziomu aparatu. I nikt nie miał dostępu do aparatu.
Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
Gdyby się okazało, że na pierwszej karcie uda się jednak odzyskać te zdjęcia, to może to wskazywać np na uszkodzenie FAT32.
Wtedy niekoniecznie musi być to wina aparatu.
zbyszekD7000
03-10-2016, 17:07
Pozostaje Ci chyba zamienić karty miejscami i obserwować czy się powtórzy na karcie czy na slocie, wtedy będziesz wiedział czy to karta czy slot, o ile się powtórzy.
Dzięki @JA06 - spróbuję odzyskać - nie pomyślałem o tym, przyjąłem, że gdyby było coś nie tak to pliki by były tylko uszkodzone.
@zbyszekD7000 taki mam plan, zobaczymy co i jak.
dawid1107
13-10-2016, 22:14
Cześć,
Nikon D750 od Grudnia 2015 aktualnie 120 000 zdjęć. Zaczęła odklejać się guma z lewej strony obok przełącznika AF oraz guma z prawej w dolnej części uchwytu.
Niestety nie jestem uhonorowany statusem NPS.
Koledzy, pytanie:
Czy takie coś podlega gwarancji?
Czy oddawać sprzęt bezpośrednio do serwisu Nikon, czy lepiej przez sklep (Fotoplus Kraków) ?
Ile może trwać naprawa?
I pytanie drugie:
Korpus rzeźbi moją Sigmę 50, Sigmę 85 oraz Nikkora 24-70. Zostają opiłki w body... W D700 tego nie miałem, a tutaj już mam mosiężne przetarcia na pierścieniach. Myślę, że element blokujący obiektyw rysuje powierzchnię obiektywów.
Też tak macie? Z każdą zmianą obiektywu przecieram palcem po wnętrzu puszki, żeby ściągnąć choć odrobinę opiłków.
Dzięki za pomoc, Dawid
Maciek N
14-10-2016, 12:00
Nie mam najnowszych informacji ale jak naprawiałem i poprosiłem że pilne to 2 tygodnie. Jak nic nie powiesz to miesiąc a nawet dłużej. Zależy jeszcze jaka usterka.
Odnośnie drugiego pytania to problem u mnie nie występuje. Nie widzę żadnego rzeźbienia czy opiłków. Co prawda nie mam nawet połowy przebiegu co Ty, ale sporo filmuję więc obiektywy zmieniam często.
Drodzy forumowicze napiszcie proszę czy ktoś zgłębiał temat jak długo może trwać akcja serwisowa D750 ta druga na wymianę migawki ? Wiem wiem jest napisane, że dożywotnia ale jak to się może mieć w praktyce ? Że niby ja po 10 latach od zakupu wyślę korpus i mi wymienią migawkę na nową, gdzie już model będzie wycofany i nie wiadomo czy ten model jeszcze będzie w ogóle serwisowany ? wierzycie w to ? bo ja jakoś mam wątpliwość :( Jak tu sprecyzować temat bo od nikona prawdy się nie dowiem. Wiem, że w wielu firmach też są akcje serwisowe ale obostrzone jakimś terminem na realizację i o tym też nie zawsze się głośno mówi.
Rafale to jest cytat oficjalnego listu jaki dostałem od NIkona:
]Jeśli problem dotyczy Państwa aparatu, bezpłatnie sprawdzimy i naprawimy migawkę nawet po upływie okresu gwarancji. Prosimy nadal korzystać z aparatu i zwrócić go w czasie, który najbardziej Państwu odpowiada.[/B]
Więc chyba nie ma się co martwić.
Xavier80
21-10-2016, 06:54
Moim zdaniem ta akcja nie jest dożywotnia. A stwierdzenie " po upływie okresu gwarancji" odnosi się zapewne do gwarancji na aparat. Jeżeli żywotność migawki w d750 przewidziana jest na 150k cykli, to nie ma co się łudzić, że po osiągnięciu tego przebiegu wymienią Ci migawkę w ramach akcji serwisowej.
Chyba jednak wyśle jakoś w zimie na wymianę migawki i będę miał z głowy, mimo, że nawet 10 tys nie mam naklepane i nigdy nie wystąpił problem wieszania migawki nawet przy 1/4000s co wiele razy wymusiłem celem sprawdzenia.
Drodzy użytkownicy Nikona D750.
Jestem nikoniarą właściwie od 10 lat ale Tego FX posiadam tydzień :)
Sprawa dotyczy balansu bieli.
Wczoraj robiłam zdjęcia w świele jarzeniówek - coś w stylu konferencji prasowej. Ale zdarzyło mi się coś co nigdy wczesniej w innych aparatach nie miało miejsca. Zrobiłam manualny pomiar balansu bieli PRE i wykonałam zdjęcie - było ok. Ale podczas robienia zdjęć zauważylam ze zdjęcia naprzemiennie są ok lub lekko zielonkawe. Hę?? Nigdy przy manualnym ustawieniu aparat nie zmieniał mi kolorysttki balansu już. Przelączylam na końcu na automat - zachował się podobnie - ale to automat. PRE nie powinien zmieniać juz kolorystyki.
Przejrzalam menu, nie mam podbitych zadnych ustawien picture control itp.
Czy to jest normalne? (wiele razy robilam w takim oswietleniu i nigdy mi sie cos takiego nie pojawilo). Czy ja rzeczywiscie mam cos odpalone w menu? Mieliście podobne doświadczenia? A może mój model ma problem z BW?
Będę wdzięczna za wszelakie odpowiedzi i podpowiedzi :)
Pozdrawiam
jakie czasy naświetlania ?, bo chyba tu jest przyczyna (światło nie było "ciągłe" barwowo i może wstrzelałaś się w różne Kelwiny)
Dzięki za odzew :) Część jest zrobiona na 1/250 część na 1/200 i miedzy tymi o tym samym czasie też jest różnica...
No i masz odpowiedź. Za krótki czas. Jest jak pisał rotor
Wygląda na to że używałaś ustawień z preselekcją przesłony (Mode A), co tłumaczy te niewielkie różnice w doborze migawki....... co jednocześnie wskazuje że aparat wystrzelił się między kolejne cykle migania lamp jarzeniowych, a raz to w bardziej jasny moment, innym razem w przerwę między błyśnięciami...
Temperatura miedzy przerwami jest wynikową innego źródła światła z którą lampy jarzeniowe się mieszały....
Wysłane z mojej "szklanej kuli" ;-)
Xavier80
21-10-2016, 11:28
Ja dam znać ile czekałem na aparat po wysłaniu na akcję serwisową jak wróci
Wysyłacie sam korpus z baterią czy jeszcze coś z zestawu trzeba dołożyć ?
Ja dam znać ile czekałem na aparat po wysłaniu na akcję serwisową jak wróci
Xavier80
21-10-2016, 12:01
Ja wysłałem korpus z baterią i kartą SD w oryginalnym pudełku. Do tego dowód zakupu, formularz z ich strony gdzie wszystko zaznaczasz. Wysyłasz DHL na ich koszt, po doręczeniu dostajesz maila z numerem ID zlecenia i hasłem dzięki którym masz wgląd w status realizacji. Dam znać ile to trwało u mnie.
Wygląda na to że używałaś ustawień z preselekcją przesłony (Mode A), co tłumaczy te niewielkie różnice w doborze migawki....... co jednocześnie wskazuje że aparat wystrzelił się między kolejne cykle migania lamp jarzeniowych, a raz to w bardziej jasny moment, innym razem w przerwę między błyśnięciami...
Temperatura miedzy przerwami jest wynikową innego źródła światła z którą lampy jarzeniowe się mieszały....
Nie robiłam na preselekcji przysłony tylko na Manualu. czasy ustawiałam sama. Ale Pan ze wsparcia Nikona również sugeruje, że jarzeniówki po prostu zmieniają barwę. Jednak nigdy wcześniej nie miałam takich doświadczeń...
Bo D750 jest bardzo czułe. .. Precyzyjne jak skalpel :-)
Maciek N
21-10-2016, 12:30
Może prędzej miałaś starsze modele Nikona które wymagały mniejszego iso i co za tym idzie trochę dłuższego czasu?
Inna sprawa że każdy model korpusu zachowuje się inaczej i na początku wychodzą wady i zalety.
Największym rozczarowaniem dla mnie była przesiadka z D700 na D800. Okazało się że D800 wymaga krótszych czasów.
Niestety zauważyłem to po zleceniu i 80% zdjęć była lekko ruszona. Mimo to z D800 byłem bardzo zadowolony
No tak z pewnością. Dla mnie przesiadka na FX to niebo a ziemia. Czekałam na nią bardzo długo ale opłaciło się. Poki co 750 robi bardzo dobre wrażenie. Nawet moja sigma 70-200 jakby "lepiej" działa ;)
Nanu, fajnie jest poszperać w internecie i troszkę poczytać, da to jakiś obraz, np:
http://www.swiatobrazu.pl/pulapki-i-problemy-zwiazane-z-balansem-bieli-27551.html
Tutaj ciekawy fragment:
Koszmarne źródła światła nieciągłego
Nie każdy rodzaj oświetlenia, z jakim stykamy się w dzisiejszym życiu, powstaje w wyniku rozgrzania jakiejś substancji do temperatury powodującej emisję światła w spektrum widzialnym dla człowieka. Od wielu już lat popularnością cieszą się lampy działające w oparciu o emisję promieniowania widzialnego poprzez wzbudzanie elektronów rozmaitych cząsteczek – lampy jarzeniowe, sodowe (starego typu), neonowe, diody LED, świetlówki kompaktowe itd. W odróżnieniu od naturalnych źródeł światła, a także żarówek i lamp halogenowych, oświetlenie tego typu charakteryzuje się tzw. nieciągłym spektrum barw. Oznacza to, że ich światło nie jest stworzone z mieszanki wszystkich barw składowych, lecz że w ich widmie świetlnym mogą znajdować się wyraźne przerwy, a także tzw. piki – obszary widma o silnie zwiększonej intensywności.
Taka charakterystyka barwna tego typu oświetlenia wiąże się dla fotografów (i nie tylko dla nich) z licznymi konsekwencjami. Światło lampy jarzeniowej może się bowiem wydawać na pozór zupełnie białe, ale zdjęcia wykonane w jego blasku okazują się mieć bardzo dziwną kolorystykę. Pewne barwy na zdjęciach mogą być wzmacniane (np. kolor żółty w przypadku świetlówek kompaktowych typu warm light), a inne wygaszane. W przypadku niektórych typów oświetlenia o szczególnie wąskim spektrum (np. ulicznych lamp sodowych starszego typu) może dojść wręcz do sytuacji, gdy na zdjęciach wszystkie obiekty o barwach innych niż biała i odpowiadająca emitowanej przez lampę (w opisanym przykładzie z lampą sodową będzie to barwa pomarańczowa) będą bardzo ciemne lub wręcz czarne.
Inny ciekawy problem, pojawiający się podczas fotografowania w świetle lamp jarzeniowych to obecność dziwnej, niewidocznej gołym okiem dominanty, która pojawia się na naszych zdjęciach. Skąd się bierze? Światło białe (lub raczej "pseudobiałe") w oświetleniu mocno nieciągłym uzyskuje się poprzez takie konstruowanie lampy, aby jej spektrum miało kilka pików, które po nałożeniu na siebie utworzą barwę zbliżoną do bieli. Przykładowo, lampa rtęciowa (często stosowana w latarniach ulicznych) ma siedem pików, z czego trzy – fioletowy, zielony i czerwonobrązowy – są szczególnie silne. Niestety, w procesie balansowania bieli aparat koryguje często tylko pierwszą i trzecią z wymienionych "nadwyżek" widma. W efekcie może się okazać, że na naszym zdjęciu nocnym pobliska latarnia uliczna lub witryna sklepu promieniuje jadowitym, zielonym blaskiem.
Co gorsza na tego typu kłopoty nie ma tak naprawdę żadnej dobrej rady, poza wspomnianą już wcześniej konwersją fotografii na postać czarno-białą. Najlepiej jest po prostu unikać źródeł światła nieciągłego – nie bez powodu wśród fotografów panuje opinia, że trudno o gorsze oświetlenie, niż świetlówka kompaktowa. Szczególnie, że najczęściej powoduje ono niezbyt zdrowy wygląd cery fotografowanych osób.
Z tego co pamiętam ma być tylko sam korpus, nawet bez baterii. Chyba, że to ja będziesz reklamować ;)
Ciekawe, że nie ma tu nic o czasie naświetlania i świetle jarzeniowym. A powinno być.
Ciekawe, że nie ma tu nic o czasie naświetlania i świetle jarzeniowym. A powinno być.
Takie teksty powstają gdy autor nie ma zielonego pojęcia. Miesza mu się częstotliwość z barwą a model addytywny RGB z teorią Younga i prawem Wiena. Bredzenie
Pozdro
Wiesiek
lukasz.antoniak
21-10-2016, 16:05
Ja wysłałem korpus z baterią i kartą SD w oryginalnym pudełku. Do tego dowód zakupu, formularz z ich strony gdzie wszystko zaznaczasz. Wysyłasz DHL na ich koszt, po doręczeniu dostajesz maila z numerem ID zlecenia i hasłem dzięki którym masz wgląd w status realizacji. Dam znać ile to trwało u mnie.
Po co bateria i karta? Jak ja zostawiałem osobiście na Łopuszańskiej to wszystko kazali zabrać, łącznie z paskiem.
Maciek N
21-10-2016, 19:42
Takie teksty powstają gdy autor nie ma zielonego pojęcia. Miesza mu się częstotliwość z barwą a model addytywny RGB z teorią Younga i prawem Wiena. Bredzenie
Pozdro
Wiesiek
Takie teksty powodują niepotrzebną wrogość. Można się spierać i nadal być człowiekiem na poziomie!
Xavier80
21-10-2016, 21:15
Po co bateria i karta? Jak ja zostawiałem osobiście na Łopuszańskiej to wszystko kazali zabrać, łącznie z paskiem.
A zostawiłem w body baterię i kartę, sam nie wiem dlaczego :) Zaznaczyłem w formularzu więc raczej nie zachylą :)
Xavier80
22-10-2016, 11:51
Chyba ta wymiana migawki w akcji serwisowej jest obligatoryjna . W statusie mam " oczekuje na części zamienne", a aparat nie zdradzał do tej pory jakichkolwiek oznak awarii, błędu err przy krótkich czasach, zacienień części zdjęcia czy tež flary.
Co do tego koszmarnego światła z niektórych źródeł - można sobie pomóc lampą (odbitą od sufitu), tzn. zbalansować tak jej ilość w stosunku do światła zastanego, aby uzyskać najlepszy efekt w kwestii koloru, a jednocześnie by nie było widać, że światło błyskowe jest dominujące.
Spotykam się na reportażach ślubnych z takimi sytuacjami, np. w urzędach stanu USC itd...
Popieram wypowiedź prz3mo.
Choć to odbijanie od stropu może też być różna (a to wysoki sufit, a to freski na nim lub co najgorsze- boazeria w ciepłych lub ciemnych kolorach... A zdarzało się) ?
Popieram wypowiedź prz3mo.
Choć to odbijanie od stropu może też być różna (a to wysoki sufit, a to freski na nim lub co najgorsze- boazeria w ciepłych lub ciemnych kolorach... A zdarzało się) ������
Można odbijać nawet od bardzo wysoko umieszczonego sufitu, wbrew pozorom trochę błysku wraca. Tym bardziej, że tak jak wspomniałem chodzi tu o to, by błysk był tylko dopełnieniem.
Polecam sprawdzić, bo często słyszę tekst, że nie da się "sabiną" odbić, gdy sufit jest bardzo wysoko... można się zdziwić.
Oczywiście że można... Nawet trzeba, a sabinka daje rade ?
Niczego przeciwnego nie powiedziałem :-)
Oczywiście że można... Nawet trzeba, a sabinka daje rade ������
Niczego przeciwnego nie powiedziałem :-)
Spoko, luzik :)
A jeśli sufit jest różowy ? :)
A jeśli sufit jest różowy ? :)
I na to są sposoby.
I na to są sposoby.
A jakby wykorzystać swój sufit :)
http://www.gadgetinfinity.com/images/P/dicfladifi_1.jpg
używacie takich akcesoriów?
Owszem.
Coś takiego jak Gary Fong :-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/gary_fong_70-2.jpg
źródło (http://www.systembank.pl/aukcje/gary_fong_70.jpg)
Bardzo fajnie się spisuje, i jest podręcznejsze niż takie wachlarze
Maciek N
24-10-2016, 09:34
Polecam użyć parasolki na statywie z lampą. Mamy boczne światło, odbite, odpowiednio rozproszone o idealnej temperaturze.
Xavier80
04-11-2016, 18:36
Tak jak obiecałem, daję info. Cała akcja serwisowa trwała w moim przypadku nieco ponad 2 tyg. Części sprowadzane, bo nie mieli w magazynie na stanie. Status aktualizowany na bieżąco. Od statusu "zlecenie zamknięte" przesyłka wysłana do mnie kurierem tego samego dnia. Aż jestem zaskoczony :)
Xavier80
07-11-2016, 20:36
I zapomniałem dodać.... Wymiana migawki jest chyba obligatoryjna, moje body ani nie miało problemu z zacienieniem części zdjęcia ani z errorem na najkrótszych czasach a mimo tego migawkę wymienili. Przy okazji na mją prośbę wyregulowali af do wzorca (wcześniej było dobrze, ale teraz jest o dziwo pewniej, a może to moja projekcja:))
Ale po kalibracji AF do wzorca nie musisz teraz wprowadzać korekty mikroregulacji AF dla obiektywów? Bo ja mam teraz w D750 +10 dla 85mm 1.8g i +5 dla 35mm 1.8g. Dla D610 miałem wsjo na 0 dla tych samych obiektywów. Aha, dla D500 tez wszystko na 0, łącznie z T150-600.
Xavier80
07-11-2016, 22:18
Przed kalibracją Tamrony i 35 ed nie wymagały kalibracji i tu się nic nie zmieniło. 85 1.8 G przed prawie brakowało skali, o powtarzalności nie wspomnę. Teraz na + 12 trafia 9/10. Odnoszę też wrażenie, że af w body działa bardziej powtarzalnie w ciemniejszych warunkach przy sztucznym świetle.
Xavier - wysyłałeś N85/1,8 razem z body, czy tylko puszkę do kalibracji AFu ?, u mnie również współpraca tego szkła z D750 to średnia w sumie jest
Xavier80
08-11-2016, 18:12
Xavier - wysyłałeś N85/1,8 razem z body, czy tylko puszkę do kalibracji AFu ?, u mnie również współpraca tego szkła z D750 to średnia w sumie jest
Tylko body, kalibracja przy okazji akcji serwisowej z migawką.
Panowie, chciałbym niebawem wysłać D750 bo i flara/krawędź jest oraz przycina lustro na 1/4000s. Pytanie mam: czy serwis obligatoryjnie kalibruje AF czy (wybaczcie jeśli źle pytam bo się na tym nie znam) zostawia jak było? Czy muszę prosić o cokolwiek związanego z kalibracja AF. Jak dla mnie z T15-30, AF-S 24-120/4, S 105 Macro oraz AF-S 80-400 trafia w punkt.
Xavier80
11-11-2016, 20:55
Panowie, chciałbym niebawem wysłać D750 bo i flara/krawędź jest oraz przycina lustro na 1/4000s. Pytanie mam: czy serwis obligatoryjnie kalibruje AF czy (wybaczcie jeśli źle pytam bo się na tym nie znam) zostawia jak było? Czy muszę prosić o cokolwiek związanego z kalibracja AF. Jak dla mnie z T15-30, AF-S 24-120/4, S 105 Macro oraz AF-S 80-400 trafia w punkt.
Obligatoryjnie to wymienia migawkę w modelach zakwalifikowanych do akcji serwisowej ( na to wygląda). AF, jak nie zaznaczysz, że chcesz, to kalibrować nie będą.
ta kalibracja AF, ma szansę w ogóle coś zmienić odnośnie pewności pracy układu body-szkło, czy tylko przesunie mi punkt ogniskowania (np. jak miałem do tej pory +8 w body, to po kalibracji będzie 0 ? )
tomisiek
11-11-2016, 22:22
No coz. Po wymianie migawki można spodziewać się wszystkiego. Przed wysłaniem na akcje serwisowa miałem z większością szkieł 0. Z kilkoma korekcję +4 do + 7. Po wizycie w serwisie: +20 było za mało w każdym szkle. Odesłałem z powrotem. Dzwoni po 2 dnich serwisant (pan x na potrzeźby forum). U nich super ok. Z ich szkłem i zaleceniami producenta jest super. I co on ma robić. Zadałem pytanie; przed wymiana migawki i wizyta u nich było super. Szkła z drugim d750 banglaja super. To dlaczego spieprżyli mi aparat. Summa smaru podobno cofnął AF na +20. Na moje zyczenie. I jest ok. Korekta z kilkoma szkła mi na poziomie + 3-4. Dlatego po wizycie w serwisie może być różnie. Na plus: kontakt i szybkość. Starali się i ja jestem zadowolony z obsługi (chociaż nie z efektow).
ta kalibracja AF, ma szansę w ogóle coś zmienić odnośnie pewności pracy układu body-szkło, czy tylko przesunie mi punkt ogniskowania (np. jak miałem do tej pory +8 w body, to po kalibracji będzie 0 ? )
Xavier80
12-11-2016, 00:05
W moim przypadoku wszystko jest ok. Szkła, które do tej pory ostrzyły bez zarzutu nadal ostrzą bez zarzutu, Natomiast najsłabsze ogniwo z mojej skromnej szklarni, czyli 85 1.8 G, stało się bardziej powtarzalne.
Natomiast najsłabsze ogniwo z mojej skromnej szklarni, czyli 85 1.8 G, stało się bardziej powtarzalne.
.. więc jest nadzieja :)
lukasz.antoniak
12-11-2016, 22:53
A czy ktoś próbował wysyłać do Niemiec na bezpłatną akcję serwisową (migawka w D750)? Zakładam, że w dalszym ciągu byłaby ona bezpłatna...
ja też wysłałem tydzień temu, niby model wolny od wad ale od pół roku na krótkich czasach łapał err, przebieg ok 60k, gumy już spuchły zobaczymy co zrobią...
Ja jutro oddaje do sklepu gdzie kupiłem. Nie mam czasu ani ochoty umawiac się z kurierami, pakować, wypełniać śmieszne formularze. Niechże sklep się tym zajmie.
Panowie nie wiecie co to jest na stronie przy śledzeniu naprawy:Status: Zlecenie zamknięte. ??
Panowie nie wiecie co to jest na stronie przy śledzeniu naprawy:Status: Zlecenie zamknięte. ??
A to nie jest przypadkiem jednoznaczne z Naprawą ? I niedługo będzie status wysłane ?
Xavier80
16-11-2016, 14:53
Zlecenie zamknięte oznacza, że naprawa została wykonana i towar gotowy do wysyłki. Teraz dostaniesz na maila informację, że zlecenie zostało złożone do kuriera i tam będziesz śledził status, u mnie zamknęło się to w 1 dniu
Trochę tak sucho, żadnego info czy coś wymieniono/naprawiono...?
Xavier80
16-11-2016, 19:31
Trochę tak sucho, żadnego info czy coś wymieniono/naprawiono...?
Info jest w paczce, tam w dokumencie jest wyszczególnione co wymienili.
ok, dzięki zobaczymy co i jak zrobili...
ok, aparat wrócił (od wysyłki dokładnie 14dni), wymieniono migawkę i podobno dwie gumy? ale moim zdaniem nie bo odstają tak jak odstawały, w gratisie rozbili mi szybkę zabezpieczającą lcd... tak z ciekawości wrzuciłem do shutter count i licznik nie jest kasowany?
BialyBST
18-11-2016, 13:27
Panowie a jak wam sie uklada wspolpraca z Sigma 35 1.4 ? Bo ja przestrzelilem 4 sztuki i wszystkie FF maja. Dodam ze na innych szklach w punkt.
no bez usb dock`a nie podchodzić!
no bez usb dock`a nie podchodzić!
Potwierdzam z USB dock można zdziałać cuda.
ok, aparat wrócił (od wysyłki dokładnie 14dni), wymieniono migawkę i podobno dwie gumy? ale moim zdaniem nie bo odstają tak jak odstawały, w gratisie rozbili mi szybkę zabezpieczającą lcd... tak z ciekawości wrzuciłem do shutter count i licznik nie jest kasowany?
Kuźwa, nie pierwszy już raz czytam, że przy okazji napraw coś innego rozp... oni tymi aparatami rzucają? Przecież to jakaś tragedia jest.
Ale bocznych do pracy z lampą błyskową za h..a nie skalibrujesz! W serwisie też nie dają rady...
kurczeblade
18-11-2016, 14:37
Panowie a jak wam sie uklada wspolpraca z Sigma 35 1.4 ? Bo ja przestrzelilem 4 sztuki i wszystkie FF maja. Dodam ze na innych szklach w punkt.
Mam sigme 35 i 24 art. Nie kupowałem usb-docka, ani nie używałem. Wystarczyła tylko kalibracja na aparatach. Z D750 obiektywy śmigają aż miło ;)
W dalszym ciągu jestem zachwycony możliwościami tego aparatu i używalnością wysokich iso
Iso 6400 miód malina - takiego w D700 nie mają ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/30941948612_9b4e8c8fe6_c-1.jpg
źródło (https://c5.staticflickr.com/6/5485/30941948612_9b4e8c8fe6_c.jpg)
Kuźwa, nie pierwszy już raz czytam, że przy okazji napraw coś innego rozp... oni tymi aparatami rzucają? Przecież to jakaś tragedia jest.
no wygląda na to że rzucają! pudełko wygląda jakby zaliczyło glebę z 3 metrów... mam zdjęcia aparatu z dnia wysyłki, wysłałem im email, i będę spamował facebooka zobaczymy co dalej :)
BialyBST
18-11-2016, 16:00
Mam sigme 35 i 24 art. Nie kupowałem usb-docka, ani nie używałem. Wystarczyła tylko kalibracja na aparatach. Z D750 obiektywy śmigają aż miło ;)
W dalszym ciągu jestem zachwycony możliwościami tego aparatu i używalnością wysokich iso
Iso 6400 miód malina - takiego w D700 nie mają ;)
https://c5.staticflickr.com/6/5485/30941948612_9b4e8c8fe6_c.jpg
źródło (https://c5.staticflickr.com/6/5485/30941948612_9b4e8c8fe6_c.jpg)
No u mnie z kalibracja tez jest okej. Tyle ze mam jeszcze d610. A co z 50 1.4 tez takie cyrki ?
z 50 tak samo! zresztą macałęm wiele sztuk różnych sigm i każda wykrzaczyła się na jakiejś odległości
kurczeblade
18-11-2016, 22:23
No u mnie z kalibracja tez jest okej. Tyle ze mam jeszcze d610. A co z 50 1.4 tez takie cyrki ?
Też mam D600 i dobrze działają na nim sigmy. 50 nie mam, ale dużo osób sobie chwali i mówią że jest ok - mówię o tych co posiadają ten obiektyw, nie tych co robią testy sigmy przez szybkę w sklepie, albo macając 3 minuty w sklepie i wydają werdykt na tej podstawie ;)
Wrócił mój D750 z akcji serwisowej "wymiana migawki". Wyrobili się w niecałe dwa tygodnie, a po drodze jeszcze święto było, więc nieźle. Na liczniku migawki przybyło 50 zdjęć. Co do kalibracji AF - ciężko coś powiedzieć testując w warunkach domowych, trzeba wyjść na zewn. i porobić prawdziwe kadry, na co na razie, nie miałem czasu.
D750 refurbished za $1,249 dla tych, którzy mają kogoś w Stanach. Ktoś z moich obserwowanych na Facebooku polecał tego sprzedawcę. Gwarancja tylko na 90 dni i to w USA, ale może ktoś się skusi ;) Na chwilę obecną 134 egzemplarze sprzedane w ciągu 24h.
http://www.ebay.com/itm/322237187093?rmvSB=true
D750 refurbished za $1,249 dla tych, którzy mają kogoś w Stanach. Ktoś z moich obserwowanych na Facebooku polecał tego sprzedawcę. Gwarancja tylko na 90 dni i to w USA, ale może ktoś się skusi ;) Na chwilę obecną 134 egzemplarze sprzedane w ciągu 24h.
http://www.ebay.com/itm/322237187093?rmvSB=true
Masz jakieś udziały u tego sprzedawcy?
http://feedback.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewFeedback2&ftab=FeedbackAsSeller&userid=buydig&iid=322237187093&de=off&interval=365&searchInterval=30&which=negative&items=200&keyword=322237187093&searchInterval=30
Masz jakieś udziały u tego sprzedawcy?
http://feedback.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewFeedback2&ftab=FeedbackAsSeller&userid=buydig&iid=322237187093&de=off&interval=365&searchInterval=30&which=negative&items=200&keyword=322237187093&searchInterval=30
Zaręczam, że nie mam w tym udziałów. Po prostu jeden z moich zaufanych subskrybowanych użytkowników polecał tego sprzedawcę. Kieruję się tym, że do tej pory kupiłem sporo nowego i używanego sprzętu fotograficznego nie mając nigdy problemów. Nigdy nie korzystałem z gwarancji (D60->D300->D700->D610->D750 + jakieś dwadzieścia parę obiektywów).
Ahh.. Zapomniałem o D610, który brudził matrycę, ale to była norma w tym modelu - nie aż tak częsta jak w D600, ale jednak. Raz oddałem do czyszczenia na własny rachunek.
I jeszcze 28/1.8G z front focusem..
Witam wszystkich fotografów. Może kogoś zainteresuje moja przygoda z akcją serwisową D750 (flara, zawiecha lustra przy 1/4000). Aparat oddany 16.11 w sklepie, w którym kupiłem. Odbiór 01.12 w tymże sklepie. Wymieniono : Grip unit, Rear rubber unit, side rubber unit, shutter plate unit, front body unit. Ktoś pomoże przetłumaczyć?
Witam wszystkich fotografów. Może kogoś zainteresuje moja przygoda z akcją serwisową D750 (flara, zawiecha lustra przy 1/4000). Aparat oddany 16.11 w sklepie, w którym kupiłem. Odbiór 01.12 w tymże sklepie. Wymieniono : Grip unit, Rear rubber unit, side rubber unit, shutter plate unit, front body unit. Ktoś pomoże przetłumaczyć?
zatem IMO: Grip, tylne gumy, gumy z boku, płyta migawki, przednia obudowa.
Grip unit to zaprwne guma na uchwycie aparatu (ta pod palcami od przodu)
Rear rubber unit to tylna guma
Side rubber unit to guma boczna
Shutter plate unit to migawka
Front body unit to komora lustra ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dzięki Panowie! Czyli ekstra bonus mnie spotkał. Na moje oko gumy były w stanie idealnym ale jak wymienili to super. Jak na razie z 24-120/4 ostrość w punkt przy zerowej korekcji AF. Resztę sprawdzę jutro.
wymienili gumy bo nie da sie rozebrac aparatu na czesci peirwsze bez zerwania gum
Pawel Pawlak
02-12-2016, 13:29
pewnie gumy trzeba rwać przy rozbieraniu body - więc domyślnie są wymieniane.
wymienili gumy bo nie da sie rozebrac aparatu na czesci peirwsze bez zerwania gum
Tego nie wiedziałem. Ważne, że sprzęt dotarł, naprawił się jak należy i wrócił.
wymiana migawki i komory lustra to nie naprawa... to praktycznie nowy aparat :)
wymiana migawki i komory lustra to nie naprawa... to praktycznie nowy aparat :)
Miło słyszeć. Przetestowałem całą moją szklarnie po powrocie body z serwisu. Nie zauważyłem abym musiał coś "mikroregulować". Tak jak przedtem nie używałem precyzyjnej korekcji tak teraz jej używać nie muszę.
kurczeblade
05-12-2016, 23:32
http://davidfotographer.35photo.ru/ <----- Piękna galeria, piękne kolory, piękne zdjęcia - większość nowości robione Nikonem D750 i D600 - taki dowodzik dla tych, którzy narzekają na kolory z nowych matrycach - zwyczajnie przerastają Was możliwości tego aparatu i posiadacie ogromne braki w postprodukcji i obsłudze tego sprzętu. ;-) A tak z ciekawości zerknijcie sobie wszyscy co może zdziałać takim sprzętem osoba która zna się na rzeczy ... :)
nikoniarz
05-12-2016, 23:48
Masz do czego dążyć :D
Ja tam nie widzę w tych zdjęciach nic nadzwyczajnego, ale de gustibus non disputandum est.
Carlos_lo
06-12-2016, 00:57
[QUOTE=kurczeblade;3786465]http://davidfotographer.35photo.ru/ oczywiscie, ze dobra (wg mnie) ograniczeniem jest czlowiek i jego mozliwosci ;)
kurczeblade
06-12-2016, 11:19
Carlos_lo zdjęcia zacne :)
Ja tam nie widzę w tych zdjęciach nic nadzwyczajnego, ale de gustibus non disputandum est.
No widzisz, mnie się niesamowicie podobają te zdjęcia, a szczególnie kolor skóry na portretach i ogólnie kolor z Nikona D750 i Nikona D600 - więc wracając do dyskusji o kolorach to jest czysto subiektywne odczucie, powiązane też z umiejętnościami pracy na danym sprzęcie, i nie ma co zwalać winy na sprzęt, bo albo ktoś nie potrafi, albo ktoś ma jakieś ściśle wygórowane fantazje i oczekiwania, których nie potrafi spełnić, patrząc się na swój warsztat :)
Rossi_PL
06-12-2016, 12:15
Jakiś czas temu na parę dni wrzucił tu zdjęcia użytkownik chyba Siedemczwartych. Było tam parę zdjęć ślubnych z D3s i z D750 z tych samych kościołów. Pobrałem je, biorę D3s, klikam pipetą WB na suknie młodej, na ściany, na koszulę młodego i trafia się czysta biel. Otwieram pliki z D750, klikam pipetą WB, suknia młodej, ściana, koszula młodego, szukam po zacienionych miejscach, ponownie po naświetlonych bezpośrednio zastanym. Zonk. Ruszam ręcznie suwaczkiem od kelvinów, tinta. Zonk. Każdy uzyskany WB z D750 powoduje, że biały nie jest biały. Biały był z D3s a z D750 nie widzę białego tylko coś "szarobrudnego". Jak kliknąć kreatywniej pipetą WB? Są gdzieś kursy na klikanie pipetą WB? Ustrzelenie markowej szarej karty uratuje biel w 100%?
Xavier80
06-12-2016, 13:40
Ile już można wałkować ten temat :) W jaki sposób oceniasz tą czystą biel z d3s ? Bo jeżeli tylko przez własną percepcję to jest to zwykle subiektywne odczucie. Po prostu przyzwyczaiłeś się do kolorów ze starszych puszek i do nich odnosisz jako do wzorca. Kolory z d750 są jak najbardziej w porządku.
bede bronil tego co napisal Rossi. D3s to JEDYNA puszka nikona, ktora daje piekny i komfortowy obrazek. d600/610/750 daje paskudny kolorystycznie obrazek i trzeba go zupelnie inaczej edytowac. jeszcze slabiej wypada d4 ktory produkuje zielonkawo oliwkowe zdjecia. proba naprawiania tego skutkuje cieniami lecacymi w magente. pewnie ma to zwiazek z wyciagnieciem cieni na bazie rejestracji obrazu.
@R , mam Df`a, który ma matrycę D4 i potwierdzam, że wszystko jest zielonkawo oliwkowe. Mam wrażenie, że wszystkie zdjęcia są pokryte warstwą oliwkowej plasteliny.
I ostatnio rozważałem skok na D3s, ale jednak 10mpix to trochę za mało.
Xavier80
06-12-2016, 13:49
Szanuję Twoje zdanie. Tym niemniej problem jest, że z własnego subiektywnego odczucia ( które może podzielać ileś tam osób) próbuje się zrobić jakiś obiektywnie stwierdzenie, czy fakt. D3s nie jest żadnym wzorcem odwzorowania kolorów, od tego są inne urządzenia.
A to, że Tobie czy komuś podobają się bardziej kolory z d3s, siła przyzwyczajenia. Dla mnie bardziej leżą te z d750 i to też jest siła przyzwyczajenia.
ale co maja do tego subiektywne odczucia? d3s - produkowany obrazek - czas poswiecony na edycje - gotowe zdjecie dla Klienta - chleb.
jakbym uzywal aparatu do fotografowania kotkow albo dzieci przy pilce to mialbym to w nosie. ale jesli to jest narzedzie do pracy to odczucia nie maja znaczenia. liczy sie caly workflow i srodni niezbedne do uzyskania dobrego efektu koncowego.
ja nie potrzebuje dowodu i tlumaczenia. jakby obrazek z innych puszek byl lepszy to bym ich uzywal a mimo to kazda kolejna nowosc zniecheca do zakupu coraz bardziej... i myslisz ze to jest komfortowa sytuacja?
- - - - kolejny post - - - - - -
@R , mam Df`a, który ma matrycę D4 i potwierdzam, że wszystko jest zielonkawo oliwkowe. Mam wrażenie, że wszystkie zdjęcia są pokryte warstwą oliwkowej plasteliny.
I ostatnio rozważałem skok na D3s, ale jednak 10mpix to trochę za mało.
wszystko zalezy do czego sie uzywa tych nie 10 a 12 mpix. obrazek jest tak "miesisty" ze naprawde mozna rozciagac go w nieskonczonosc... :) tylko pewnie nielatwo teraz o zadbany i sprawny d3s.
Xavier80
06-12-2016, 14:05
ale co maja do tego subiektywne odczucia? d3s - produkowany obrazek - czas poswiecony na edycje - gotowe zdjecie dla Klienta - chleb.
jakbym uzywal aparatu do fotografowania kotkow albo dzieci przy pilce to mialbym to w nosie. ale jesli to jest narzedzie do pracy to odczucia nie maja znaczenia. liczy sie caly workflow i srodni niezbedne do uzyskania dobrego efektu koncowego.
ja nie potrzebuje dowodu i tlumaczenia. jakby obrazek z innych puszek byl lepszy to bym ich uzywal a mimo to kazda kolejna nowosc zniecheca do zakupu coraz bardziej... i myslisz ze to jest komfortowa sytuacja?
wszystko zalezy do czego sie uzywa tych nie 10 a 12 mpix. obrazek jest tak "miesisty" ze naprawde mozna rozciagac go w nieskonczonosc... :) tylko pewnie nielatwo teraz o zadbany i sprawny d3s.
To mają do tego, że są tylko Twoim zdaniem. Jeżeli tego podstawowego faktu nie dopuszczasz do siebie to dalsza dyskusja nie ma sensu. przyzwyczajenie do kolorów jednak swoje robi, co nie ma kompletnie nic wspólnego z ichrawidłowym odwzorowaniem.
odnosze wrazenie ze na kolorach znaja sie tylko posiadacze d750... :) inni maja tylko "subiektywne odczucia"
Xavier80
06-12-2016, 14:30
Nie wiem skąd wyciągnąłeś taki wniosek. Ja wypowiadam się tylko za siebie. Jeżeli chcesz prawidłowego odwzorowania kolorów to od tego jest color checker a nie Nikon d3s. Tyle, że całkiem możliwa jest sytuacja, że owo prawidłowe odwzorowanie kolorów zupełnie Tobie nie podpasuje, bo jak pisałem wcześniej jesteś przyzwyczajony do odwzorowania ze starszych nikonowskich puszek :)
Jakiś czas temu na parę dni wrzucił tu zdjęcia użytkownik chyba Siedemczwartych. Było tam parę zdjęć ślubnych z D3s i z D750 z tych samych kościołów. Pobrałem je, biorę D3s, klikam pipetą WB na suknie młodej, na ściany, na koszulę młodego i trafia się czysta biel. Otwieram pliki z D750, klikam pipetą WB, suknia młodej, ściana, koszula młodego, szukam po zacienionych miejscach, ponownie po naświetlonych bezpośrednio zastanym. Zonk. Ruszam ręcznie suwaczkiem od kelvinów, tinta. Zonk. Każdy uzyskany WB z D750 powoduje, że biały nie jest biały. Biały był z D3s a z D750 nie widzę białego tylko coś "szarobrudnego". Jak kliknąć kreatywniej pipetą WB? Są gdzieś kursy na klikanie pipetą WB? Ustrzelenie markowej szarej karty uratuje biel w 100%?
Klikanie pipeta w suknie i oczekiwanie ze ustawi się poprawny balans bieli. To jak klikanie pipeta w klozet i ustawianie na tej podstawie poprawnego balansu bieli. Tym bardziej że suknie slubne przeważnie nie są białe w 100%.. od takich porównań jest wzornik i profile. Właśnie pewnie o tym kurczak pisał, że narzekają tylko ludzie którzy mało wiedzą i nie potrafią.
nikoniarz
06-12-2016, 14:46
janecki i kurczeblade- wy tak zawsze razem :D
Takie uroki mieszkania w tym samym mieście. Tutaj przynajmniej ludzie trzymają się jednego zdania :)
Rossi_PL
06-12-2016, 15:42
Klikanie pipeta w suknie i oczekiwanie ze ustawi się poprawny balans bieli. To jak klikanie pipeta w klozet i ustawianie na tej podstawie poprawnego balansu bieli. Tym bardziej że suknie slubne przeważnie nie są białe w 100%.. od takich porównań jest wzornik i profile. Właśnie pewnie o tym kurczak pisał, że narzekają tylko ludzie którzy mało wiedzą i nie potrafią.
Hola hola, odejdz od klozetu...
Odetchnij.
Teraz możemy kontynuować. Przeczytaj też w co jeszcze klikalem. Nikt nie jest idiota i kto choć raz klikal pipetą w celu pomiaru WB to wie, że kilka białych koszul obok siebie daje inny pomiar i to samo jest z sukniami i z kolorami ścian. Miejsca zacienione i oświetlene także dają inne wyniki. Dlatego można się posiłkowac już ręcznie kelvinami i tintą. I nie na darmo pisałem że klikalem a nie kliknąłem raz.
Obobiscie wole pracowac na plikach z D800, niz z D750. Byc moze dlatego, ze z D800 pracuje od 2012 roku, a z D750 od kilku miesiecy. Byc moze. W kazdym razie, obrobka idzie mi szybciej i kolory tez bardziej mi sie podobaja z osiemsetki, choc roznica nie jest kolosalna.
D800:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.tinypic.pl/i/00848/clxu0z2equ41.jpg)
D750:
źródło (http://files.tinypic.pl/i/00848/gfl6rn2f28zy.jpg)
Ciągle zauważam brak empatii i zwykłej życzliwości. Możliwości obecnych aparatów i różnice w ich obrazowaniu są prawie niezauważalne. Zamiast fotografować, szukać ciekawych i niezwykłych ujęć, bo fotografia to także wspaniała zabawa i sposób na codzienną nudę. Szukacie czegoś, czego nie ma i nie będzie. Jest na tym forum pewna ilość osób krytykująca wszystko i wszystkich, ale sama nic niewnosząca. W całej dotychczasowej historii fotografii powstało tak wiele fascynujących zdjęć i pod umieszczonym nazwiskiem autora nigdy nie umieszczono nazwy aparatu i użytej optyki. Dobre zdjęcie to wspaniały człowiek. To jego wrażliwość i duchowość.:grin:
Rossi_PL
06-12-2016, 16:29
Ciągle zauważam brak empatii i zwykłej życzliwości. Możliwości obecnych aparatów i różnice w ich obrazowaniu są prawie niezauważalne. Zamiast fotografować, szukać ciekawych i niezwykłych ujęć, bo fotografia to także wspaniała zabawa i sposób na codzienną nudę. Szukacie czegoś, czego nie ma i nie będzie. Jest na tym forum pewna ilość osób krytykująca wszystko i wszystkich, ale sama nic niewnosząca. W całej dotychczasowej historii fotografii powstało tak wiele fascynujących zdjęć i pod umieszczonym nazwiskiem autora nigdy nie umieszczono nazwy aparatu i użytej optyki. Dobre zdjęcie to wspaniały człowiek. To jego wrażliwość i duchowość.:grin:
Tak, dokładnie tak. Dlatego forum jest podzielone na działy w których m.in. tą wrażliwość i duchowość można podziwiać, krytykować bądź też prezentować. Zapraszamy:-)
750 ma takie zgaszone te kolory...
może kolega dem pomylił podpisy pod zdjęciami ?
a swoją drogą, jak można mówić o odwzorowaniu kolorów przez daną puszkę, w oparciu o przemielone zdjęcia programem graficznym do granic kosmosu :confused: (to odnośnie, tych nie do końca ubranych modelek)
...kolory...
Tak z ciekawości zapytam: czego te zdjęcia mają dowodzić? Równie dobrze można by je podpisać - D750 i D750... i np. wtedy mogło by to dowodzić tego że jeden plik można obrobić na dwa sposoby ;) :mrgreen:
kurczeblade
06-12-2016, 20:37
Obobiscie wole pracowac na plikach z D800, niz z D750. Byc moze dlatego, ze z D800 pracuje od 2012 roku, a z D750 od kilku miesiecy. Byc moze. W kazdym razie, obrobka idzie mi szybciej i kolory tez bardziej mi sie podobaja z osiemsetki, choc roznica nie jest kolosalna.
D800:
źródło (http://files.tinypic.pl/i/00848/clxu0z2equ41.jpg)
D750:
źródło (http://files.tinypic.pl/i/00848/gfl6rn2f28zy.jpg)
Na tym przykładzie, z D800 jest większa czerwonka skóry, widać to szczególnie po bobasku który jest na zdjęciu od środka. Widać to też na truskawkach które są jakby z mocno podrasowaną/wzmocnioną czerwienią - chyba że to truskawki GMO :)
W każdym razie D800 mocniej bije czerwienią i plik z D750 wg. mnie jest bardziej naturalny.
nikoniarz
06-12-2016, 21:02
A jak dla mnie zdecydowanie naturalniejsze jest zdjęcie z D810. Widać to właśnie po kolorze czerwonym na truskawkach oraz na trzech kwadracikach (czerwony, pomarańczowy, zółty). To tyle z odbioru zdjęć. Dla mnie różnice są na tyle niewielkie, że można to ogarnąć stworzeniem profilu Picture Control. Niemniej jednak D750 bym nie kupił :D
Fakt.. kolory z D750 sa jakby wypłowiałe.. D800 jakby za czerwone... ale jeśli można to jakoś przeregulować na poziomie menu w puszce to bym zdecydowanie nastawiał sie na D750... bo chyba mozna ?? (w planach zakup puszki po zmianie systemu)
edyta: ale jak patrze na zachód słońca to lepiej wygląda z 750 - ki.
nikoniarz
06-12-2016, 21:23
jak patrze na zachód słońca to lepiej wygląda z 750 - ki.
Na czym oglądasz?
kurczeblade
06-12-2016, 22:03
A jak dla mnie zdecydowanie naturalniejsze jest zdjęcie z D810.
ale tam nie było D810 - autosugestia jednak ma duży wpływ na odbiór i nakręcanie się :)
właśnie to forum ma tendencje do oceniania czegoś, nad czym się nie ma pojęcia i tu kolejny właśnie dowód, że ludzie piszą i piszą i nie wiedzą o czym piszą ... ;)
Na czym oglądasz?
hu.j-wej p8 lajt:)
a tak pomijając subiektywne przepychanki odnośnie kolorów, to stwierdzam że dużo w tym racji:
Ciągle zauważam brak empatii i zwykłej życzliwości. Możliwości obecnych aparatów i różnice w ich obrazowaniu są prawie niezauważalne. Zamiast fotografować, szukać ciekawych i niezwykłych ujęć, bo fotografia to także wspaniała zabawa i sposób na codzienną nudę. Szukacie czegoś, czego nie ma i nie będzie. Jest na tym forum pewna ilość osób krytykująca wszystko i wszystkich, ale sama nic niewnosząca. W całej dotychczasowej historii fotografii powstało tak wiele fascynujących zdjęć i pod umieszczonym nazwiskiem autora nigdy nie umieszczono nazwy aparatu i użytej optyki. Dobre zdjęcie to wspaniały człowiek. To jego wrażliwość i duchowość.
zatem czas iść obrabiać zaległe ślubniaki, i przygotować się na jutrzejszą sesje, bo w świetle tego co będzie się działo, i czerpania jutrzejszej satysfakcji z robienia zdjęć, ta dyskusja nimasensu ;)
:roll: A ja się jeszcze raz tak zapytam czego te zdjęcia dowodzą? Piszecie - "tu bardziej czerwone, tu wypłowiałe"... co to znaczy? Czy aby nie tylko tyle że autor tak je sobie obrobił?
nikoniarz
06-12-2016, 22:10
ale tam nie było D810 - autosugestia jednak ma duży wpływ na odbiór i nakręcanie się :)
właśnie to forum ma tendencje do oceniania czegoś, nad czym się nie ma pojęcia i tu kolejny właśnie dowód, że ludzie piszą i piszą i nie wiedzą o czym piszą ... ;))
Co za różnica skoro i tak kolory z D800 są naturalniejsze :D Jarasz się wszystkim co kupisz- czy to monitor, czy SB-910... Kiedyś kupisz lepsze body i też będziesz się jarać...
Ogólne zrobiłem tą puszką -d750- 23 tysiaki i powiem wam ze więcej mam problemów przy obróbce z kolorem żółtym niż czerwonym :)
Pawel Pawlak
07-12-2016, 00:25
Przy kolorystyce nie ma chyba czegoś takiego jak "jedyna słuszna prawda" ;)
Te 2 przykłady pokazują dokładnie dlaczego nie kupiłem d750 - to co dla jednych jest "naturalne" dla mnie jest nie do przyjęcia. Obraz z d750 jakoby był pokazywany przez kalkę techniczną, której niestety nie jest łatwo się pozbyć. Jeśli komuś podobają się tylko sprane kolory (a sporo jest takich osób, przynajmniej przez jakiś czas ), bez dynamiki tonalnej i barwnej to spoko; ale w innym przypadku nie jest fajnie. A co gorsza, wraz ze wzrostem czułości, próby ożywienia kolorów kończą się podbijaniem kolorowego szumu, a przy odszumianiu efekt kalki się pogłębia :/
Ale to tylko subiektywna ocena obrazka z d750.
Jeden mecz, jeden obiektyw (400 2.8G VR), ISO 2500, f/2.8, 1/1250s, obróbka identyczna, reskalowane do 1800x1200 px, dwa zdjęcia z D750, dwa zdjęcia z D4:
1.)
http://maciejwitkowski.zenfolio.com/img/s7/v165/p50622311.jpg
2.)
http://maciejwitkowski.zenfolio.com/img/s5/v121/p274440401.jpg
3.)
http://maciejwitkowski.zenfolio.com/img/s12/v179/p202982616.jpg
4.)
http://maciejwitkowski.zenfolio.com/img/s6/v139/p254994294.jpg
Teraz pytanie: które są z D750, a które z D4?
Pawel Pawlak
07-12-2016, 01:37
nie mój typ fotografia, nie "moje światło", nie w moim guście obróbka (choć nie wiem na ile można zrobić inną w ramach takich warunków) więc ja nie będę typował.
..jesli to jest narzedzie do pracy to odczucia nie maja znaczenia. liczy sie caly workflow i srodni niezbedne do uzyskania dobrego efektu koncowego.
Subiektywne jest to, że uważasz, że tak się dzieje jeśli się to robi d3s, a jeśli D750 to już nie.
Wstaw sobie w te linijke co napisałeś D750 i przeczytaj.
d750 - produkowany obrazek - czas poswiecony na edycje - gotowe zdjecie dla Klienta - chleb. To taka sama prawda.
Myslisz, że klienci odmawiają wzięcia do ręki zdjęć z D750?
Ludzie obrabiają fotki z D750 tak by się im podobały, a nie tobie. I może to nie zabierać wcale dużo czasu.
wszystko zalezy do czego sie uzywa tych nie 10 a 12 mpix. obrazek jest tak "miesisty" ze naprawde mozna rozciagac go w nieskonczonosc... :) No widzisz, a w watku obok ktoś pisze, że na ploterach drukując 30x45 (ślubny fotoalbum) żądają plików 20 Mpx.
Wiem, że ci nie chodziło tu o rozdziałkę ale mi też chodzi nie wprost o to. O to, że to fotograf ma poglądy na to, że coś jest dobre. Że ma wystarczająco dużo Mpx, że ma dobry kolor itd.
kurczeblade
07-12-2016, 08:57
Jeden mecz, jeden obiektyw (400 2.8G VR), ISO 2500, f/2.8, 1/1250s, obróbka identyczna, reskalowane do 1800x1200 px, dwa zdjęcia z D750, dwa zdjęcia z D4:
1.)
2.)
3.)
4.)
nikoniarz Panie fachowiec - zgaduj które zdjęcie było zrobione, którym aparatem? :)
Prawda jest taka że nikt nie zgadnie, będzie tylko ślepe strzelanie - przy oglądaniu zdjęć z 5cm z nosem od monitora i szukaniu na siłę różnic. :)
nikoniarz
07-12-2016, 09:03
Ja się tak nie jaram :D
kurczeblade
07-12-2016, 09:07
Ja się tak nie jaram :D
Ty nie, bo na forum wolisz szukać intryg, zamiast "jarać się sprzętem" na forum sprzętu fotograficznego. :)
ale idę, bo zaraz padnie podejrzenie że ja to Zelber bo czasami równocześnie piszemy i mamy podobne zdanie ... :)
miłego dnia ;)
nikoniarz
07-12-2016, 09:13
Widzisz, ja w przeciwieństwie do Ciebie nie muszę udowadniać innym jaki to mam świetny sprzęt a inni mają gorszy. Nie muszę, bo nie ma potrzeby, każdy kupuje co chce. Pamiętam jak wywyższałeś swoją lampę póki nie kupiłeś SB-910. Później jarałeś się sabinką. Podobnie było z monitorem- póki nie spróbowałeś czegoś lepszego to wszystko było super. Tak samo z korpusami- najpierw "promowałeś" D610, później spuszczanie się nad D750... Jak kiedyś przesiądziesz się na lepszy korpus to będzie tak samo :D
nikoniarz Panie fachowiec - zgaduj które zdjęcie było zrobione, którym aparatem? :)
Prawda jest taka że nikt nie zgadnie, będzie tylko ślepe strzelanie - przy oglądaniu zdjęć z 5cm z nosem od monitora i szukaniu na siłę różnic. :)
takie dyskusje przypominaja mi przepychanki "slyszacych" i "nieslyszacych" kable i inne takie na forach audiofilskich. tam tez kazdy sie wymadrza czego to on nie slyszy, az do momentu, kiedy nie zostanie poproszony o slepy test. wtedy juz nie jest tak latwo i zaczyna sie wycofywanie rakiem.
takie dyskusje przypominaja mi przepychanki "slyszacych" i "nieslyszacych" kable i inne takie na forach audiofilskich. tam tez kazdy sie wymadrza czego to on nie slyszy, az do momentu, kiedy nie zostanie poproszony o slepy test. wtedy juz nie jest tak latwo i zaczyna sie wycofywanie rakiem.
Zgodził bym się z tym, podobny poziom dyskusji nawet, kończy się z reguły kłótnią i obrazą... ;) :lol:
Przy kolorystyce nie ma chyba czegoś takiego jak "jedyna słuszna prawda" :wink:
Te 2 przykłady pokazują dokładnie dlaczego nie kupiłem d750 - to co dla jednych jest "naturalne" dla mnie jest nie do przyjęcia. Obraz z d750 jakoby był pokazywany przez kalkę techniczną, której niestety nie jest łatwo się pozbyć. Jeśli komuś podobają się tylko sprane kolory (a sporo jest takich osób, przynajmniej przez jakiś czas ), bez dynamiki tonalnej i barwnej to spoko; ale w innym przypadku nie jest fajnie. A co gorsza, wraz ze wzrostem czułości, próby ożywienia kolorów kończą się podbijaniem kolorowego szumu, a przy odszumianiu efekt kalki się pogłębia :/
Ale to tylko subiektywna ocena obrazka z d750.
@Pawel Pawlak (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=340): no... smielej prosze... smielej.... :)
kurczeblade
07-12-2016, 09:55
Widzisz, ja w przeciwieństwie do Ciebie nie muszę udowadniać innym jaki to mam świetny sprzęt a inni mają gorszy. Nie muszę, bo nie ma potrzeby, każdy kupuje co chce. Pamiętam jak wywyższałeś swoją lampę póki nie kupiłeś SB-910. Później jarałeś się sabinką. Podobnie było z monitorem- póki nie spróbowałeś czegoś lepszego to wszystko było super. Tak samo z korpusami- najpierw "promowałeś" D610, później spuszczanie się nad D750... Jak kiedyś przesiądziesz się na lepszy korpus to będzie tak samo :D
Troszkę masz w tym wszystkim racji, ale... zawsze jak mam zamiar wydać ciężko zarobione pieniądze, przed kupnem staram się dokładnie przeanalizować przyszły zakup, wcześniej wszystko testuje z praktycznego punktu widzenia i dopiero jak już mam pewność że to spełni moje oczekiwania - kupuję. Kupuję tak żeby później nie płakać i nie lamentować innym na forach internetowych że coś co sam świadomie kupiłem mi się nie podoba. Tak dla Twojej ciekawości D600 używam i wciąż jestem z tego aparatu zadowolony(i mogę z czystym sumieniem go polecać, nawet do komercyjnej fotografii) tak samo jak z lampy Metz o której wspomniałeś, wciąż spełnia swoją rolę u mnie i często na równi pracuje z SB-910. To samo dotyczy się wcześniejszego sprzętu.
Skoro Ty byś nie kupił D750 - to powiedź mi jaki widzisz sens, pisania tego w kółko po forum ? :)
No widzisz, a w watku obok ktoś pisze, że na ploterach drukując 30x45 (ślubny fotoalbum) żądają plików 20 Mpx.
ale wiesz ze to bzdurne wymaganie...? bo ja wiem ;)
Zgodził bym się z tym, podobny poziom dyskusji nawet, kończy się z reguły kłótnią i obrazą... ;) :lol:
tego juz nie chcialem dodawac. to forum trzyma jakos poziom i oby tak zostalo.
nikoniarz
07-12-2016, 10:13
Skoro Ty byś nie kupił D750 - to powiedź mi jaki widzisz sens, pisania tego w kółko po forum ? :)
Bo bym nie kupił z powodów innych niż obrazowanie bo dla mnie ta różnica jest pomijalna o czym wspomniałem. A napisałem by odnieść się do różnic w kolorystyce i jak ja je odbieram. Nic więcej.
Pawel Pawlak
07-12-2016, 10:14
@R ; ale że co ? już napisałem o swoją subiektywną opinię na tyle dobitnie, że Zelber zdecydował się zamieścić foto-zgadywanki ;)
Tymczasem jak oglądam zdjęcia obce, to akceptuję wybór autora co do środków użytych do "stworzenia dzieła". I odbiór koloru, kontrastu jest tylko jednym z czynników który pewnie w podświadomości decyduje cze zdjęcie mi się podoba czy nie. Bywa też że te walory techniczne mają znaczenie, ale albo są zupełnie bez znaczenia. Ale zupełnie inaczej jest kiedy sam dobieram środki realizacji moich fotograficznych zamierzeń ;)
@R ; ale że co ? już napisałem o swoją subiektywną opinię na tyle dobitnie, że Zelber zdecydował się zamieścić foto-zgadywanki ;)
Tymczasem jak oglądam zdjęcia obce, to akceptuję wybór autora co do środków użytych do "stworzenia dzieła". I odbiór koloru, kontrastu jest tylko jednym z czynników który pewnie w podświadomości decyduje cze zdjęcie mi się podoba czy nie. Bywa też że te walory techniczne mają znaczenie, ale albo są zupełnie bez znaczenia. Ale zupełnie inaczej jest kiedy sam dobieram środki realizacji moich fotograficznych zamierzeń ;)
prosilem - smielej, poniewaz podzielam w 100% Twoje zdanie na temat obrazka z 750. :)
Na czym oglądasz?
Eizo CX241
hu.j-wej p8 lajt:)
J.w. ale nie wiem skąd ten jad ?
1.)
2.)
3.)
4.)
Zdecydowanie D750 to 3 i 4
Edyta:
Jak juz co poniektórzy Państwo wiedzą jestem po sprzedaży systemu 4/3 i stoję przed wyborem puchy oraz słoików.
Oglądam różne zdjęcia i wniosek nasuwa się taki: chcesz mieć ostry obraz - kup 750-ke, chcesz kolorowo ale mniej ostro kup D4/D4s, chcesz mnóstwo detali i nie ostro kup 810. I na koniec dodam że to moja subiektywna opinia - bo ja akurat mam taki odbiór ;)
Fakt jest taki że 750 - choć jest moim faworytem ma wyprane kolory. I to głównie czerwony i zielony. Pytałem wcześniej ale jakoś umkneło.. czy jest możliwość regulacji w puszce ?
@R
Masz zdjęcia dwie strony wcześniej, podejmiesz się oceny?
Bo bym nie kupił z powodów innych niż obrazowanie bo dla mnie ta różnica jest pomijalna o czym wspomniałem.
Jakich?
nikoniarz
07-12-2016, 11:00
Jakich?
Akumulator, fps, ergononia. W tej cenie wolałbym dołożyć do D3s. I tak też się niebawem stanie...
Pawel Pawlak
07-12-2016, 11:40
W mojej fotografii kluczowe przy zrezygnowaniu z d3s była szybkość AF z długimi ogniskowymi, w nie przewidywalnych sytuacjach. Poza tym - obrazek, ergonomia, szybkość, śledzenie AF, a nawet wielkość bufora byłaby wystarczająco dobre. "Głębia" obrazka, kolory i praca z nim zdecydowanie bardziej mi odpowiada niż z d750.
Jest jeszcze jeden element który w D750 mnie bardzo wpieniał i z tego co wiem nie można go wyłączyć - podświetlający się tylny LCD przy dokonywaniu zmiany - np. iso i o ile pamiętam pomiary światła. W wielu sytuacjach przekreślałby to korzystanie z tego body.
kolega stuf (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=76172) dobrze gada tak naprawdę są subtelne różnice w obrazowaniu różnych puszek tak jak i szkieł ale to trzeba popracować dłużej na jakimś sprzęcie, niż dotknąć w sklepie i przestrzelić 5 zdjęć żeby wyrobić sobie zdanie czego się potrzebuje///
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=76172)
kolega stuf (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=76172) dobrze gada tak naprawdę są subtelne różnice w obrazowaniu różnych puszek tak jak i szkieł ale to trzeba popracować dłużej na jakimś sprzęcie, niż dotknąć w sklepie i przestrzelić 5 zdjęć żeby wyrobić sobie zdanie czego się potrzebuje///
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=76172)
Jeśli subtelną różnicą można nazwać kolorystyke d750 vs d800 ... :) Jeśli chodzi o kolory to imo D4 ma chyba coś pomiędzy i pod tym względem, ponownie imo, jest idealna. Nadal pękam z ciekawości czy jest możliwość korekty kolorów na poziomie puszki ? ;)
Xavier80
07-12-2016, 14:21
Oczywiście, że tak. Podbij saturację albo w wywoływanie podbij vibrance na +10 i będziesz miał to samo :) Ta dyskusja naprawdę przypomina dyskusję o wygrzanych i niewygrzanych kablach :)
... przypomina dyskusję o wygrzanych i niewygrzanych kablach :)
Hahahah !! :D
Oczywiście, że tak. Podbij saturację albo w wywoływanie podbij vibrance na +10 i będziesz miał to samo :)
To tym bardziej jako AMATOR nie jestem w stanie zrozumieć tych i moich dywagacji.
Ja miałem opór co do 750-ki tylko dlatego:
- awaryjny -> po akcji serwisowej już podobno się to nie zdarza
- kolorystyka nie taka -> j.w można podbić (i tutaj mam pytanie czy podbicie wyjdzie w RAW czy jak pucha wypluje JPG ? )
Jasne że dla ludzi typu PRO uszczelnienia, ergonomia, trwałość mają znaczenie -> dlatego wybiorą puszkę jednocyfrową.
Poprawcie mnie proszę - bo z pewnością się mylę.
Ale taka dyskusja daje szanse że spadnie cena D750 z małym przebiegiem i uda się upchać na rynku wyruchane po 300 tysięcy i więcej... te aparaty ze wspaniałymi kolorami :)
Jak ktoś chce ładne kolory to niech sobie kupi D80 i trzaska w jpg :)
Xavier80
07-12-2016, 14:43
Hahahah !! :D
To tym bardziej jako AMATOR nie jestem w stanie zrozumieć tych i moich dywagacji.
Ja miałem opór co do 750-ki tylko dlatego:
- awaryjny -> po akcji serwisowej już podobno się to nie zdarza
- kolorystyka nie taka -> j.w można podbić (i tutaj mam pytanie czy podbicie wyjdzie w RAW czy jak pucha wypluje JPG ? )
Jasne że dla ludzi typu PRO uszczelnienia, ergonomia, trwałość mają znaczenie -> dlatego wybiorą puszkę jednocyfrową.
Poprawcie mnie proszę - bo z pewnością się mylę.
Jak robisz w jpg i kolory są dla Ciebie zbyt wyprane to podbij saturację, a jak robisz w raw to stwórz jednorazowo preset z podbitym vibrance i zsynchronizuj z nim materiał przy imporcie. A jak chcesz mieć prawidłowo odwzorowane kolory w różnych warunkach to zaopatrz się w color checker i stwórz profile barwne i po sprawie.
Przyjmowanie za fakt twierdzenia, że d800/810 prawidłowo odwzorowuje kolory a d750 nie to naiwność. Co najwyżej komuś mogą bardziej pasować kolory z jednej lub drugiej puszki, ale z prawidłowym odwzorowaniem wspólnego to wiele nie ma.
Kurcze, mam obie puszki i pracuje nimi w tym samym czasie i wierzcie lub nie, ale 750 potrafi zafarbować w sposób nie do ogarnięcia. Poza tym, inaczej mierzy światło. Na matrycowym, robi przepały, podczas gdy 800 nie robi.
Xavier80
07-12-2016, 16:57
Kurcze, mam obie puszki i pracuje nimi w tym samym czasie i wierzcie lub nie, ale 750 potrafi zafarbować w sposób nie do ogarnięcia. Poza tym, inaczej mierzy światło. Na matrycowym, robi przepały, podczas gdy 800 nie robi.
Reklamuj, masz ewidentnie felerny egzemplarz.
Pawel Pawlak
07-12-2016, 16:57
no dla mnie niestety to też nie jest takie proste do opanowani, dlaczego nawet trochę zazdroszczę tym dla których nie ma różnicy i nie widzą problemu :)
Xavier80
07-12-2016, 17:03
A moglibyście wrzucić jakiegoś przykładowego rawa z tym zafarbem? I pytanie do czego się odnosicie, do wzorca kolorów czy do starych puszek nikonowskich:)
Pawel Pawlak
07-12-2016, 17:37
ja się odnoszę do tego jak mi się pracuje ze zdjęciami z innych nikonów; jak łatwo i szybko uzyskuję satysfakcjonujący mnie efekt.
Poza tym, inaczej mierzy światło. Na matrycowym, robi przepały, podczas gdy 800 nie robi.
Z tymi przepałami mam to samo , nie wiem jak d 800 , ale moje d 610 tak nie miało
Z 750 lubiłem wysokie ISO, ale co do pomiaru światła to fakt, że potrafił kaprysić.
Z 750 lubiłem wysokie ISO, ale co do pomiaru światła to fakt, że potrafił kaprysić.
Przecież to jest imo wada - nie można tego zareklamować ?
Przepraszam, ale mam D750 i nie zauważyłem żadnej z wyżej wymienionych przypadłości. Albo macie uszkodzony sprzęt, który należy oddać do serwisu, albo trafiłem na forum dla blondynek.:-?
Przecież to jest imo wada - nie można tego zareklamować ?
albo najpierw samemu wyregulowac
albo najpierw samemu wyregulowac
No to jestem blondynką :d zaiste nie wiedziałem że pomiar światła można wyregulować.
nikoniarz
07-12-2016, 19:06
No to jestem blondynką :d zaiste nie wiedziałem że pomiar światła można wyregulować.
Możesz mu zadać stałą kompensację. Korektę możesz ustawić osobno dla matrycowego, centralnie ważonego oraz punktowego.
Xavier80
07-12-2016, 19:31
Ale co to znaczy, że potrafi kaprysić? To, że nie jest nieomylny? Przecież to normalne, zależy od rozpiętości tonalnej sceny i tego na co naświetlisz. Jak naświetlisz bardzo kontrastową scenę na cienie to się nie dziw, że masz przepały
Chyba jednak jesteś:)
kurczeblade
07-12-2016, 19:49
Potwierdzam brak takich problemów. D750 pomiar działa bardzo podobnie do D600. Więc pewnie reklamacja.
Planowałem sprzedać jakiś czas temu D600 i kupić drugie D750 - ale cena D750 poszła do góry, stwierdziłem że poczekam. Teraz sprawdzam i cena D750 poszła jeszcze bardziej do góry. D750 z dnia na dzień coraz droższy, o co kaman ?
.... D750 z dnia na dzień coraz droższy, o co kaman ?
Pewnie o to że dolar idzie do góry, włosi coś kapryszą z euro itp..
Gdzie monitorujesz ceny za tą 750 -ke ?
Ja się w ogóle zastanawiam czy nie wstrzymac sie z bólami i nie poczkać jakieś pół roku.. Pewnie coś wyjdzie do tego czasu... a nuż widelec zrobią cos bez choroby wieku dziecięcego ?? :) Co sądzicie ?
Możesz mu zadać stałą kompensację. Korektę możesz ustawić osobno dla matrycowego, centralnie ważonego oraz punktowego.
dokladnie o to mi chodzilo.
...750 ..., inaczej mierzy światło. Na matrycowym, robi przepały, podczas gdy 800 nie robi.Daj spokój. D800 ma jeden z najgorszych pomiarów matrycowych z jakimi miałem do czynienia. Właściwie normą u mnie jest -2/3 EV. Czasami muszę prześwietlać +1. Raz tak, raz inaczej.
Ja nigdy nie miałem problemu w D800 z pomiarem matrycowym. W przypadku mojej puszki, jest bardzo powtarzalny. Tzn wiem, że na matrycowym mi nigdy nie przepali, co najwyżej niedoswietli, ale w nikonie to nie problem, w przeciwieństwie do przepałów. Natomiast 750, potrafi na matrycowym zrobić przepał nie do odzysku. Takie są moje wnioski z równoległego używania obu korpusów.
Ja nigdy nie miałem problemu w D800 z pomiarem matrycowym. W przypadku mojej puszki, jest bardzo powtarzalny. Tzn wiem, że na matrycowym mi nigdy nie przepali, co najwyżej niedoswietli, ale w nikonie to nie problem, w przeciwieństwie do przepałów. Natomiast 750, potrafi na matrycowym zrobić przepał nie do odzysku. Takie są moje wnioski z równoległego używania obu korpusów.
Jako że nie miałem nigdy nic ze stajni Nikona jest mi jeszcze ciężęj zrozumieć dlaczego wobec tego nie próbowałeś, jak koledzy sugerują, wyregulować ? A może próbowałeś i się nie daje ? Jesli się nie daję czemu nie oddasz do serwisu ? Nie chce Ci się czy może to aż tak nie jest jednak upierdliwy defekt ?
Przepraszam za tą serie pytań ale stoję przed dylematem zakupowym i chłonę każdą informację.
Rossi_PL
07-12-2016, 22:20
Nie wiem w których to wcześniejszych puszkach się pojawiło ale w D750 mamy MATRYCOWY i MATRYCOWY Z WYKRYWANIEM TWARZY żeby unikać przepaleń na twarzach ludzi. Używam tego i działa to bardzo dobrze. Prosty "test", dziecko biegajace po naslonecznionym pokoju, każde zdjęcie z wyraźnie zarysowana twarzą w bezpośrednim świetle wpadajacyn zza okna jest dużo ciemniejsze dzięki czemu ratuje przepal na buzi. W kontrolowanych warunkach czyli wieczorem ze stałym światłem z lampek, żyrandoli ja bym zrezygnował z tego pomiaru "z wykrywaniem twarzy". Może pokombinujcie tutaj z różnym ustawieniem u siebie. Są jeszcze dwie wersje SPOTa. Jak ktoś używa często matrycowego to polecam ustawić pomiar SPOT pod górny klawisz funkcyjny przy bagnecie, bardzo szybko będąc niepewnym można szybko wykonać dwa zdjęcia. Jedno z matrycowym, drugie ze spotem.
Ale kompensacja ekspozyzji chyba nie do tego została zaprojektowana - to nie jest odpowiednik mikroregulacji AF.
Ma służyć do swiadomego posługiwania sie pomiarem swiatła odbitego. Jesli np. fotografujemy coś ta tle białej ściany i to coś zajmuje niewielką część kadru, to każdy klasycznie działający pomiar to niedoświetli i potrzebna jest korekta na plus. Światłomierze są kalibrowane ma szarą kartę 18%. Jesli cos odbija tego światła mniej lub więcej od tego wzorca, to konieczna jest korekta.
Z resztą w dobie rawów z gumy, to chyba nie jest wielki problem...
Takie odnosze wrażenie, jako amator.
Ale kompensacja ekspozyzji chyba nie do tego została zaprojektowana - to nie jest odpowiednik mikroregulacji AF.
Ma służyć do swiadomego posługiwania sie pomiarem swiatła odbitego. Jesli np. fotografujemy coś ta tle białej ściany i to coś zajmuje niewielką część kadru, to każdy klasycznie działający pomiar to niedoświetli i potrzebna jest korekta na plus. Światłomierze są kalibrowane ma szarą kartę 18%. Jesli cos odbija tego światła mniej lub więcej od tego wzorca, to konieczna jest korekta.
czy aby na pewno mowimy o tym samym?
nikoniarz
07-12-2016, 23:01
Ale ja nie odnosiłem się do kompensacji jako takiej (chociaż w sumie użyłem tego słowa) w domniemaniu klawisza +/- a o korekcie ekspozycji dostępnej w opcji b6.
Ale ja nie odnosiłem się do kompensacji jako takiej (chociaż w sumie użyłem tego słowa) w domniemaniu klawisza +/- a o korekcie ekspozycji dostępnej w opcji b6.
No tak, ale w sumie mechanizm działania ten sam, tylko, że tu wrzucamy na stałe i nie świeci się ikona kompensacji. Przy aparatach mających stałą tendecję do prześwietlania lub niedoświetlania, sprawdzi się.Np. staruszek D70 lubił niedoświetlać, a D80 prześwietlać...
24 godziny minęły, a żaden z krytyków kolorów z D750 nie podjął się oceny zdjęć, no panowie na co czekacie?
Ja na pomiar światła generalnie nie narzekam, jest jeden wyjątek - 35 dx tu to mi nie doświetla z regóły ostro, tak z 0,7 ev, na zwykłej 35 f 1.8 nie ma problemów. Problemy z kolorami mi nie dokuczają :)
24 godziny minęły, a żaden z krytyków kolorów z D750 nie podjął się oceny zdjęć, no panowie na co czekacie?
Krytykiem kolorów z d750 nie jestem, gdyż twierdzę, że na linii operator - aparat, to ten pierwszy jest słabszym ogniwem (przynajmniej u mnie tak jest), więc na razie staram się dorównać mojej puszecce wiedzą :)
Gdyby te zdjęcie były wykonane w identycznych kadrach, to bym się jeszcze pokusił o wskazanie.
Proponuję swój rebus - łatwiejszy, bo kadry i waruny identyczne: porównanie kultowego D700 z D750, który kultowym się nie stanie ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/prTzWnn-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/prTzWnn.jpg)
stachmuszel
08-12-2016, 08:25
1. D750
2. D700
Moim zdaniem (zgrubsza ocena wizualna za Smarttelefon):
1) 750 lekko ciemniejsze i więcej info w cieniach;
2) 700 przyjemne w odbioreze na JPEG, jednak mniej informacji zdatnych w obróbce.
wysłane z mojej Szklanej Kuli
Drugie zdjęcie jest nieostre...
Drugi nie ostry, to pewnie D750... ;) :mrgreen:
Ostrość ostrością... Myślę że pierwsze to D750.
?cemniejsze i bardziej podkreślone cienie. Mniej żółci... Co istotne.
Podaj proszę rozstrzygnięcie? jestem mega ciekaw ?
Zdjęcia są na zerowym wyostrzaniu, AF w obu kadrach trafił identycznie (GO rozkłada się tak samo), różnice w ostrości wynikają z.. no nie będę zdradzał, bo to byłoby już 100 % wskazanie. Prosiłbym o uzasadnienie wyboru, zdj. numer ->... z D700, bo to i to, D750, bo to i tamto :)
Tibi, dajmy jeszcze szanse innym, na zabawę
Dawać szansę???? ale mogę się wypowiedzieć? ?
Krytykiem kolorów z d750 nie jestem, gdyż twierdzę, że na linii operator - aparat, to ten pierwszy jest słabszym ogniwem (przynajmniej u mnie tak jest), więc na razie staram się dorównać mojej puszecce wiedzą :)
Gdyby te zdjęcie były wykonane w identycznych kadrach, to bym się jeszcze pokusił o wskazanie.
Proponuję swój rebus - łatwiejszy, bo kadry i waruny identyczne: porównanie kultowego D700 z D750, który kultowym się nie stanie ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/prTzWnn-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/prTzWnn.jpg)
kultowy tu kultowy tam. a ktore ze zdjec odpowiada bardziej rzeczywistym kolorom? bo ze jedno z nich wyglada przyjemniej niekoniecznie musi oznaczac, ze tak bylo na prawde. to po pierwsze, po drugie choc nie jestem "miszczem" obrobki, to oba zdjecia po kilku ruchach suwakami moga wygladac tak samo.
Dokładnie tak... Oba strzel i zrób profil xrite do każdego w tych samych warunkach i okaże czy się że każda pucha niemal taka sama (słowo "niemal" zostawiono celowo... Mogą się znaleźć niewielkie niuanse w rejestracji świateł i cieni... Ale kolorystyka zarówna)
Ta roznica wynika z wiekszego DR na niskich ISO w przypadku D750 vs D3s czy D700. To kwestia zastosowanych krzywych. Jak trzeba pokazac większe DR na tylko 8 bitach to trzeba sciaśniać ;)
Pawel Pawlak
08-12-2016, 12:10
Tak ogólnie, do nikogo konkretnego ;)
1. "prawie" niestety czasem robi sporą różnicę (czasem, nie zawsze)
2. "tak było naprawdę" w kwestii kolorów i kontrastów to całkowita abstrakcja - skoro odbiór kolorów jest rzeczą indywidualną, percepcyjną, to jak można mówić o tym jak był obiektywnie ? Nie można, bo np. z 3 osoby zapamiętają scenę, każda zapamięta ją troszkę inaczej. I każda ma rację mówiąc że tak było - tylko trzeba to rozumieć - tak zapamiętałem.
3. Wierność oddania kolorów to w fotografii jest istotna np. przy dokumentowaniu dzieł sztuki dla krytycznych zastosowań. A co za tym idzie, w popularnej fotografii liczy się albo "przyjemność dla oka" albo "wizja artysty" a nie wydumana, nic nie znacząca "wierność"
Jak mam robić masówkę dla przeciętnego kowalskiego to albo będę się kierował jego oczekiwaniami, albo będę miał w pompie kolory - bo większość nie zauważy różnicy. Ale jeśli robię fotografię tak jak ją widzę/czuję to chcę żeby kolory były reprezentowane w taki sposób jak jak chcę, a "prawie tak samo".
Różnica między kolorami różnych body są tak samo istotne jak bokeh czy inne cechy obrazowania obiektywu - dla jednych jest to kluczowe i woli sigmę ART mimo małej powtarzalności AF niż np. szkło systemowe które trafia pewniej, ale ma gorszy bokeh. I w obu przypadkach to indywidualna sprawa twórcy i odbiorcy dzieła - czy jest to dla nich istotne czy nie. Ii dyskusje czy jest to "prawie to sam" czy nie do niczego nie doprowadzą.
I na koniec - wzornik kolorów i własny profil to jakiś sposób unifikacji kolorów z róznych body, ale to nie lekarstwo na ujednolicenie kolorów we wszystkich scenach. Pewnych aspektów obrazka nie da się ujednolicić wzornikiem - zwłaszcza na wyższych czułościach. Proces interpolacji, odszumiania na etapie wywołania RAW wprowadza dość istotne zmiany w kontraście barwnym, kontraście lokalnym i w wielu przypadkach mocno to widać (wystarcza że różnokolorowe detale będą na tyle małe, że w procesie odszumiania kolor zostanie zjedzony).
...3. Wierność oddania kolorów to w fotografii jest istotna np. przy dokumentowaniu dzieł sztuki dla krytycznych zastosowań. A co za tym idzie, w popularnej fotografii liczy się albo "przyjemność dla oka" albo "wizja artysty" a nie wydumana, nic nie znacząca "wierność" ...
Jak mam robić masówkę dla przeciętnego kowalskiego to albo będę się kierował jego oczekiwaniami, albo będę miał w pompie kolory - bo większość nie zauważy różnicy. Ale jeśli robię fotografię tak jak ją widzę/czuję to chcę żeby kolory były reprezentowane w taki sposób jak jak chcę, a "prawie tak samo". ...
Święta racja - AMEN !
Tibi - chodzilo mi o niezdradzanie jeszcze, ktore jest ktore, a nie żebyś się nie wypowiadal.
Co do tego, ktora fotka bliższa prawdy - bukiet jeszcze mam, wiec porownam, jak sie do normalnego ekranu dorwe ?
Tak ogólnie, do nikogo konkretnego ;)
1. "prawie" niestety czasem robi sporą różnicę (czasem, nie zawsze)
2. "tak było naprawdę" w kwestii kolorów i kontrastów to całkowita abstrakcja - skoro odbiór kolorów jest rzeczą indywidualną, percepcyjną, to jak można mówić o tym jak był obiektywnie ? Nie można, bo np. z 3 osoby zapamiętają scenę, każda zapamięta ją troszkę inaczej. I każda ma rację mówiąc że tak było - tylko trzeba to rozumieć - tak zapamiętałem.
3. Wierność oddania kolorów to w fotografii jest istotna np. przy dokumentowaniu dzieł sztuki dla krytycznych zastosowań. A co za tym idzie, w popularnej fotografii liczy się albo "przyjemność dla oka" albo "wizja artysty" a nie wydumana, nic nie znacząca "wierność" .
nie wiem czy dobrze rozumuje ale:
1. jesli wszystko jest kwestia indywidualna, percepcyjna, to jak mozna sie czepiac oddania kolorow przez to albo tamto body, skoro dla jednego wyglada to tak, a dla drugiego inaczej?
albo
2, w tym przypadku powinnismy zapytac sie autora zdjec, czy do ustalenia wiernosci barw korzystal z jakich pomagaczy typu x-rite itd. a jesli nie to oba zdjecia mozna kolokwialnie rzecz ujmujac olac, bo nie wnosza zupelnie nic do tematu?
stachmuszel
08-12-2016, 14:53
Dowiemy się, co z czego?
Przecież te fotki nawet WB mają inny, trzeba by je chyba wywołać poprawnie żeby coś porównywać.
kurczeblade
08-12-2016, 16:14
Mi przez ten czas udało się skończyć ogarniać dwa materiały ślubne z albumami i oddać :D :D wszystko zrobione D750 - Pary pełne zadowolenie, nie było zastrzeżeń do kolorów, a wręcz przeciwnie, bardzo sobie chwalili :)
ok, widzę, że się nie możecie doczekać ;)
tak więc od góry:
1. D750
2. D700
@koesh (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) - WB ustawiony na sztywno 5260K , Rawy wołane w ViewNX bez żadnego mieszania, reszta parametrów Pict.Contr. na zero, D-lajting wyłączony
Różnice w ostrości wynikają głównie z tego, że to wycinek kadru w przypadku D700 prawie 100%-owy, a w przypadku D750 przeskalowany - wiadomo dlaczego
Jeśli chodzi o wierność do oryginału (czyli bukietu), bliżej jest kolorom z D750, D700 "zamienił" różowe odcienie (ciemniejsze i jaśniejsze) na bardziej czerwone. W rzeczywistości te róże w bukiecie, są po prostu koloru więcej różowego :), niż czerwonego
Ale czego ma dowieść takie porównanie, że automatyka jest inna w obu aparatach ?
Oba zdjęcia można wywołać identycznie takim samym nakładem pracy.
To nie są kable zasilające za parę tysiaków żeby dodawać dusze i paranormalne rzeczy.
kurczeblade
08-12-2016, 17:29
Jeśli chodzi o wierność do oryginału (czyli bukietu), bliżej jest kolorom z D750, D700 "zamienił" różowe odcienie (ciemniejsze i jaśniejsze) na bardziej czerwone. W rzeczywistości te róże w bukiecie, są po prostu koloru więcej różowego , niż czerwonego
To teraz dolałeś oliwy do ognia :) i pewnie tym sposobem zrobiłeś sobie wrogów z fanów D700 którzy tak negatywnie są nastawieni do nowości nikona D750 :) Pewnie zaraz polecą twierdzenia że takie porównanie niczego nie dowodzi i nie ma sensu i że wciąż D750 rodzi nienaturalne kolory, a D3 i D700 to najlepsze aparaty na świecie :D :D
Swoją drogą, myślę że D750 musi być dość popularnym i dobrym aparatem, skoro zwraca na siebie taką dużą uwagę i niektórzy nie potrafią się z tym faktem pogodzić, dlatego rzucają D750 specjalnie kłody pod nogi, a że nie ma się do czego konkretnie doczepić, to można wymyślić coś takiego subiektywnego jak wmawianie że kolor zły, kolor jest ble i aparat przez to jest ble... :)
Dla mnie ten sprzęcior, daje ogrom możliwości w tym ogrom możliwości zabawy się z kolorem w RAW'ie - jpg'i nawet nie wiem że istnieją w tym sprzęcie. Przypominam że zdjęcia przeglądam na monitorze i na papierze, oddałem kupę albumów z odbitkami klientom i specjalnie zadawałem pytania typu czy kolor się zdjęć podoba i wszyscy byli zachwyceni, więc jaki mają sens te nasze przepychanki ? :D a tu żeby nie było żem gołosłowny :
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/30699788873_caf3c8e9a1_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/1/447/30699788873_caf3c8e9a1_b.jpg)
Najgorsze w tym aparacie jest to, że cena z dnia na dzień leci coraz wyżej... :/
Ale czego ma dowieść takie porównanie, że automatyka jest inna w obu aparatach ?
Oba zdjęcia można wywołać identycznie takim samym nakładem pracy.
To nie są kable zasilające za parę tysiaków żeby dodawać dusze i paranormalne rzeczy.
niczego nie ma dowodzić, fotka zrobiona dość spontanicznie o 2 w nocy :D, generalnie na własne potrzeby, później zdecydowałem, że się "pochwalę"
To teraz dolałeś oliwy do ognia :) i pewnie tym sposobem zrobiłeś sobie wrogów z fanów D700 którzy tak negatywnie są nastawieni do nowości nikona D750 :) Pewnie zaraz polecą twierdzenia że takie porównanie niczego nie dowodzi i nie ma sensu i że wciąż D750 rodzi nienaturalne kolory, a D3 i D700 to najlepsze aparaty na świecie :D :D
sam jestem tym zdziwiony :confused:
kurczeblade
08-12-2016, 17:42
sam jestem tym zdziwiony :confused:
Jeszcze nie znasz przykładów i porównań do D80 :)
Tak więc dowiedzieliśmy się, że D750 wymaga od swoich użytkowników więcej wiedzy i umiejętności.:-D
nikoniarz
08-12-2016, 17:47
myślę że D750 musi być dość popularnym i dobrym aparatem, skoro zwraca na siebie taką dużą uwagę i niektórzy nie potrafią się z tym faktem pogodzić, dlatego rzucają D750 specjalnie kłody pod nogi, a że nie ma się do czego konkretnie doczepić, to można wymyślić coś takiego subiektywnego jak wmawianie że kolor zły, kolor jest ble i aparat przez to jest ble...
Nie zapominaj, że każdy kij ma dwa końce. Może to właśnie tych "obrońców" D750 boli, że ktoś jest wyjątkowo zadowolony z innej puszki, i na siłę próbują mu udowodnić, że nie ma racji... :D
...Najgorsze w tym aparacie jest to, że cena z dnia na dzień leci coraz wyżej... :/
Może szanowny kolega udzieli mi odpowiedzi skąd ma takie informacje.. ? Gdzie dkoładnie monitorujesz te ceny ?
Od stycznia nowe ceny na aparaty nikona już znają w wielu salonach, zestaw D750 + 4/24-120 będzie kosztował 11999zł i nie jest to wynik ruchów walut bo nikon zrobił korektę w cenach sugerowanych, na nikon rumors tez coś o tym jest.
Czyli sigma jednak nie wyszła przed szereg z podwyżką.
kurczeblade
08-12-2016, 18:01
Może szanowny kolega udzieli mi odpowiedzi skąd ma takie informacje.. ? Gdzie dkoładnie monitorujesz te ceny ?
Jakoś rok temu D750 kupowałem za ok. 7,500zł w AB-F, obecnie w tym samym sklepie 8,135zł - również w innych.
Wtedy na Amazonie ten Aparat po przeliczeniu na plny wisiał też za ok. 7,500zl a teraz 8,200zł
Teraz widzę że jest cashback, ale pamiętam że chwile po tym jak kupowałem też się pojawiła ta promocja, gdzie aparat kosztował nie więcej niż 7,800zł.
Swoją drogą, rok temu kupując aparat bez promocji cashback, kupiłem go taniej niż teraz po keszbeku :)
Sprawdzam na bieżąco ceny, bo zamierzam sprzedać swojego D600 i kupić drugiego D750. Za każdym razem kiedy mam nadzieję że cena spadnie, wchodzę na sklepy i widzę coraz to wyższą cenę tego aparatu.
w Fotojokerze D750 jest za 7900 minus zwrot 430zł
To może fotka na poprawę nastroju. Powiedzcie, co można kupić lepszego w cenie D750 ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/2490755200_1481215624-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/2490755200_1481215624.jpg)
D750 z gratisowym czteropakiem
nikoniarz
08-12-2016, 19:36
Powiedzcie, co można kupić lepszego w cenie D750 ?
Używkę D3s :D To, że dla Ciebie D750 jest najlepszy w swojej cenie nie oznacza, że dla innych również. Kiedyś stojąc przed wyborem nowy D750 czy używka D3 wybrałem tego drugiego w idealnym stanie. Tylko widzisz, tak jak już pisałem wcześniej- ja nikomu nie próbuję udowodnić, że mój wybór jest jedynym słusznym rozwiązaniem nawet dla innych. A tutaj wiele osób właśnie to próbuje udowodnić. Jak widać z mizernym skutkiem...
Używkę D3s :D To, że dla Ciebie D750 jest najlepszy w swojej cenie nie oznacza, że dla innych również. Kiedyś stojąc przed wyborem nowy D750 czy używka D3 wybrałem tego drugiego w idealnym stanie. Tylko widzisz, tak jak już pisałem wcześniej- ja nikomu nie próbuję udowodnić, że mój wybór jest jedynym słusznym rozwiązaniem nawet dla innych. A tutaj wiele osób właśnie to próbuje udowodnić. Jak widać z mizernym skutkiem...
Tylko, że... D750 zjada D3 pod każdym względem. Dopiero w porównaniu z D3s zaczynamy wchodzić na etap osobistych preferencji.
nikoniarz
08-12-2016, 20:12
Tylko, że... D750 zjada D3 pod każdym względem.
Tak, szczególnie fpsy, akumulator, banki ustawień... Widzisz, dla Ciebie zjada, a dla mnie nie...
stachmuszel
08-12-2016, 20:21
...jakość materiałów, trwałość, bezawaryjność, przyjemność fotografowania etc...
Przepraszam, ale nigdzie nie napisałem, że D750 jest najlepszy w swojej cenie. Spytałem, co można kupić lepszego w tej cenie. Patrz wyżej. Nie bronię też D750 i uważam, że masz rację, przyznając, że D3s jego wykonanie, powtarzalność, szczelność, nie ma sobie równych. Nie zmienia to faktu, że D750 to lepsze obrazowanie. Takie są fakty i tego nie zmienisz.
nikoniarz
08-12-2016, 20:34
Przepraszam, ale nigdzie nie napisałem, że D750 jest najlepszy w swojej cenie. Spytałem, co można kupić lepszego w tej cenie. Patrz wyżej. Nie bronię też D750 i uważam, że masz rację, przyznając, że D3s jego wykonanie, powtarzalność, szczelność, nie ma sobie równych. Nie zmienia to faktu, że D750 to lepsze obrazowanie. Takie są fakty i tego nie zmienisz.
I tu dochodzimy do sedna- każdy z nich ma swoją przewagę w określonych sytuacjach. Bo co z tego, że D750 da lepszy obraz jeśli trafienie odpowiedniej klatki jest mniejsze?
Kojocisko
08-12-2016, 21:03
Po przesiadce z Canona 60D AF w D750 mnie zachwyca. W jednocyfrówkach to już chyba AF działa przez dekielek od obiektywu ;-). Szkoda, że są takie wielkie :-(
...W jednocyfrówkach to już chyba AF działa przez dekielek od obiektywu ...
Cholercia.. ja z kolei jakich zdjęc bym nie oglądał to właśnie 750-ka lepiej ostrzy jak jednocyfrowe.. Czy mam takiego farta ze trafiam po prostu na ostrzejsze ??
Ja na prawdę zawsze marzyłem o puszce jednocyfrowej ale teraz mam problem z wyborem :-/
Kojocisko
08-12-2016, 21:34
Dla mnie jedną z istotnych zalet D750 jest rozmiar i co za tym idzie waga. 6 lat temu wyleczyłem się z aparatów z gripem. Z tego względu zupełnie nie marzę o jednocyfrówce. Mimo respektu dla możliwości.
Pawel Pawlak
08-12-2016, 21:52
nie wiem czy dobrze rozumuje ale:
1. jesli wszystko jest kwestia indywidualna, percepcyjna, to jak mozna sie czepiac oddania kolorow przez to albo tamto body, skoro dla jednego wyglada to tak, a dla drugiego inaczej?
albo
2, w tym przypadku powinnismy zapytac sie autora zdjec, czy do ustalenia wiernosci barw korzystal z jakich pomagaczy typu x-rite itd. a jesli nie to oba zdjecia mozna kolokwialnie rzecz ujmujac olac, bo nie wnosza zupelnie nic do tematu?
ad. 1
można się czepiać; ja uważam że d750 jest najgorzej obrazującym aparatem w warunkach które są dla mnie normalnymi. I dlatego go nie kupiłem, wybrałem coś innego. Więc czepiam się. Podobne zdanie, choć fotografują zupełnie coś innego ma kilku moich znajomych.
Ale nigdzie nie napisałem że d750 jest zły - tylko że jeśli komuś odpowiada obrazek i odpowiada ergonomia (bardzo fajna - ale inna niż seria d700/d800 i wyższe modele) to powinien być bardzo zadowolony. Nie godzę się jednak najczęściej na stwierdzenia że d750 ma "obrazek lepszy niż...." i próbę udowodnienia na siiłę że tak jest obiektywnie.
ad2.
jeśli myślisz że do uzyskania wierności rejestracji barw wystarczy zrobić profil korzystając z popularnego wzornika to raczej grubo się mylisz. A poza tym - skąd przeświadczenie że ta wierność jest pożądana ?
Olbrzymia część fotografujących zakochana jest w kolorystyce canona, drgua w fuji. Obie są różne; myślisz że któraś z nich jest bliższa "wiernemu oddaniu kolorów" ?
ad. 1
można się czepiać; ja uważam że d750 jest najgorzej obrazującym aparatem w warunkach które są dla mnie normalnymi. I dlatego go nie kupiłem, wybrałem coś innego. Więc czepiam się. Podobne zdanie, choć fotografują zupełnie coś innego ma kilku moich znajomych.
Ale nigdzie nie napisałem że d750 jest zły - tylko że jeśli komuś odpowiada obrazek i odpowiada ergonomia (bardzo fajna - ale inna niż seria d700/d800 i wyższe modele) to powinien być bardzo zadowolony. Nie godzę się jednak najczęściej na stwierdzenia że d750 ma "obrazek lepszy niż...." i próbę udowodnienia na siiłę że tak jest obiektywnie.
ad2.
jeśli myślisz że do uzyskania wierności rejestracji barw wystarczy zrobić profil korzystając z popularnego wzornika to raczej grubo się mylisz. A poza tym - skąd przeświadczenie że ta wierność jest pożądana ?
Olbrzymia część fotografujących zakochana jest w kolorystyce canona, drgua w fuji. Obie są różne; myślisz że któraś z nich jest bliższa "wiernemu oddaniu kolorów" ?
takie dywagacje to wypisz wymaluj przepychanki na forum audio, gdzie w wielu tematach dominuje argumentacja na subiektywne odczucia, ktore trudno lub wcale nie daja sie zmierzyc. sie. pisalo o tym juz kilku przede mna.
tu pewnie tez tak jest. moim zdaniem 99% tych roznic powstaje w posprodukcji i pewnie 99,99% tych roznic mozna w umiejetnej postprodukcji wyeliminowac. w jednym body bedzie to latwiejsze, w drugim pewnie trzeba wiecej klikniec. ale efekt powinien byc podobny.
po prostu dla ciebie i twoich znajomych subiektywnie d750 daje gorszy obrazek, tyle.
dlatego tez nie godze sie na stwierdzenie, ze "d750 ma obrazek gorszy niz..."i na probe udowodnienia, ze tak jest obiektywnie ;-)
o ergonomii sie nie nie wypowiadam, bo wiemy wszyscy, ze d750 w tym wzgledzie to krok w tyl.
natomiast co do stosowania wzornikow itd., to czy twoim zdaniem zdjecia po ich zastosowaniu beda mniej wierne od zdjec bez takich polepszaczy? według mnie jednym z kryteriow oceny danego body moze byc wlasnie wiernosc w odwzorowaniu rzeczywistosci. a co pozniej wymodzisz z takim zdjeciem podczas obrobki to juz twoja indywidualna sprawa.
Pawel Pawlak
08-12-2016, 23:35
Ale ja cały czas powtarzam że o kolorystyce można tylko gadać w kategoriach subiektywnych. Tak samo jak "plastyce obrazu" itp. Jak piszę "dla mnie" to chyba oczywiste że "subiektywnie" a nie obiektywnie :)
Ale ja cały czas powtarzam że o kolorystyce można tylko gadać w kategoriach subiektywnych. Tak samo jak "plastyce obrazu" itp. Jak piszę "dla mnie" to chyba oczywiste że "subiektywnie" a nie obiektywnie :)
mam tylko jeszcze prosbe wielka, czy mozesz odniesc sie do tych wzornikow. ja nie mam takiego doswiadczenia w foto, a ciekawi mnie, jak radza sobie z tym inni.
Pawel Pawlak
09-12-2016, 00:11
Wg mnie są pomocne, ale nie są lekarstwem na wszystko. Tylko tyle. Dla mnie np. x-rite colorchecker jest fajny o tyle że mogę stworzyć swój profil do ACR (którego nie bardzo lubię i często korzystam z innego softu) ale nie spodziewam się że uzyskam z jego pomocą dokładność laboratoryjną - choćby z powodu za małej tablicy kolorów. O nie-idealności oświetlenia z którego potem się korzysta, a które wpływa na rejestrowany na zdjęciach kolor chyba nie trzeba pisać.
Goszczą na tym forum osoby mające tak olbrzymią widzę na temat zarządzania barwą, że mogłyby zrobić na ten remat bardzo obszerny wykład - ja nie czuję się na siłach :)
1.)
2.)
3.)
4.)
3 i 4 D750?
Zdecydowanie D750 to 3 i 4
1.) D4
2.) D4
3.) D750
4.) D750
Czym się sugerowaliście przy wyborze?
Łatwo poznać.. inne body żółtaczka, D750 więcej w czerwień (róż - skóra)
Tak na początek ?
Niechże ktoś wkońcu powie głośno, że nie ma wiernego odzwierciedlenia, oddania, zobrazowania - czy jak tam to nazwać - koloru. Wszystko jest subiektywnym odczuciem.
. Pytałem wcześniej ale jakoś umkneło.. czy jest możliwość regulacji w puszce ?
Nie wiem czy ktoś Ci odpowiedział i czy o to Ci chodziłao, ale w ustawieniach WB, wchodzisz w prawo i mozesz sobie przestawic manualnie.
np:
http://www.dummies.com/photography/cameras/nikon-camera/how-to-fine-tune-the-white-balance-settings-on-your-nikon-d5500/
Nie wiem czy ktoś Ci odpowiedział i czy o to Ci chodziłao, ale w ustawieniach WB, wchodzisz w prawo i mozesz sobie przestawic manualnie.
np:
http://www.dummies.com/photography/cameras/nikon-camera/how-to-fine-tune-the-white-balance-settings-on-your-nikon-d5500/
Ja proponuje dodać 2 działki niebieskiego , broń Boże żółty-pomarańczowy :)
Ken Rockwell na swojej stronie opisywal jak zmienial w danych puszkach, ale nie pamietam jak to odszukac. W D600 byly dwa kliki w dol, mysle ze w D750 bedzie podobnie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Xavier80
09-12-2016, 18:36
Przecież piszemy o tym od kilku stron :)
Edit: To odnośnie wypowiedzi Lukasio:)
Ken Rockwell na swojej stronie opisywal jak zmienial w danych puszkach, ale nie pamietam jak to odszukac. W D600 byly dwa kliki w dol, mysle ze w D750 bedzie podobnie.
2-3 działki w lewo.
Mario__S
09-12-2016, 23:00
2-3 działki w lewo.
A tryb Vivid tez ustawicie jak Rockwell ? [emoji6]
Proponuje pokombinować samemu bo na każdym z ustawień P.Control moze byc inaczej.
A tryb Vivid tez ustawicie jak Rockwell ? [emoji6]
Proponuje pokombinować samemu bo na każdym z ustawień P.Control moze byc inaczej.
Niewiem jak Rockwell ja pisze na bazie swoich doswiadczen.Ogólne ja jestem bardzo zadowolony z tej puszki af , i wysokie iso robią robote.
kurczeblade
10-12-2016, 17:29
Ja mam w większości czasu ustawione w swoim D750 dwie działki w lewo. Ale czasami to zmieniam - w zależności od zastanych warunków, a czasami o tym zapominam że coś takiego istnieje ;)
Coś w temacie subiektywnego odbioru tego jak różne aparaty interpretują kolory - film (https://www.youtube.com/watch?v=FRQpueEvb-U) ;)
Wspomniany był też problem z prześwietlaniem pomiaru matrycowego w D750. Współczesne Nikony przy pomiarze uwzględniają wspomnianą funkcję rozpoznawania twarzy i do tego dochodzi też powiązanie z punktem AF w momencie ustawienia ostrości - o tym trzeba pamiętać, bo wpływ na to jak zachowuje się pomiar ma to jak się ustawia ostrość.
Jeśli komuś zależy, żeby za wszelką cenę nie mieć prześwietleń na zdjęciach - polecam spróbować pomiar chroniący jasne obszary przed prześwietleniem. Używam go czasem w sytuacjach "koncertowych", gdzie światło stale się zmienia, a zależy na tym żeby unikać prześwietleń jasno oświetlonych fragmentów - jest wygodniejszy od zabawy w pomiar punktowy.
Dzisiaj miałem okazję porobić zdjęcia na urodzinach mojego siostrzeńca, i generalnie była impreza rodzinna + ogrom dzieci ruchliwych dzieci. I zmienię trochę temat, chwaląc AF Nikona d750. Był bliski znajomy mojej w sumie ciotki i okazało się że jest pasjonatem fotografii. Miał ze sobą d800 i Nikkora 24-70 2.8 ja tylko miałem sigme 35 Art. Gość się pobawil chwilę moja D750 i stwierdził że musi sprzedać d800 i kupić d750. Generalnie to co się nie dało złapać AF em d800 to d750 sobie radził jeszcze z zapasem. Aparat wciąż półka pro. Demon szybkości i precyzji. Aż strach się bac co będzie jak wyjdzie d760
...polecam spróbować pomiar chroniący jasne obszary przed prześwietleniem... Ma to pewną wadę... trzeba "pokatować rawa" i wyciągać ewentualnie cienie, przy wysokich iso trzeba z tym uważać :)
nikoniarz
13-12-2016, 21:15
Dzisiaj miałem okazję porobić zdjęcia na urodzinach mojego siostrzeńca, i generalnie była impreza rodzinna + ogrom dzieci ruchliwych dzieci. I zmienię trochę temat, chwaląc AF Nikona d750. Był bliski znajomy mojej w sumie ciotki i okazało się że jest pasjonatem fotografii. Miał ze sobą d800 i Nikkora 24-70 2.8 ja tylko miałem sigme 35 Art. Gość się pobawil chwilę moja D750 i stwierdził że musi sprzedać d800 i kupić d750. Generalnie to co się nie dało złapać AF em d800 to d750 sobie radził jeszcze z zapasem. Aparat wciąż półka pro. Demon szybkości i precyzji. Aż strach się bac co będzie jak wyjdzie d760
A pomyśl ile D750 brakuje do prawdziwego segmentu Pro... :) Także jesteś w stanie sobie wyobrazić co wyprawiają puszki pro?
Użytkuję obie puszki równolegle i nie potwierdzam. Jedyne co lepszego ma 750, to brak myszkowania na ciągłym AF.
kurczeblade
13-12-2016, 23:11
Użytkuję obie puszki równolegle i nie potwierdzam. Jedyne co lepszego ma 750, to brak myszkowania na ciągłym AF.
Więc sam przyznałeś że D800 myszkuję, więc tym sposobem uzasadniłeś że w D800 jest słabiej pod względem AF niż w D750... ja często używam ciągły AF w D750 i nie wyobrażam sobie żeby mi coś tam myszkowało, nawet w gorszych warunkach oświetleniowych śmiga aż miło. Fakt jet taki że w D750 AF w tym aparacie jest genialny. Miałem okazje porównywać naszego kolegi D4 Zelbera równocześnie z D750 - pod względem działania AF'u nie czułem praktycznie różnicy. ;)
Co znaczy slabiej? Procent nietrafionej ostrosci mam identyczny na obu puszkach. Zreszta bardzo niski z jednej i drugiej. Myszkowanie jest irytujace, jednak o dziwo nie ma ono w koncowym rozrachunku wiekszego wplywu na trafienie z ostroscia. Ja AF ciagly uzywam wszedzie i zawsze, za wyjatkiem studia.
Nie mam zamiaru nikogo, do niczego przekonywac. Kazdy pracuje na sprzecie, ktory bardziej odpowiada jego wlasnym preferencjom. Ja zdecydowanie wole d800 i w przyszlym roku albo dokupie d810, albo jego nastepce.
Pawel Pawlak
14-12-2016, 00:05
Czytając to forum, można by wywnioskować że AF w d800 najgorszy z najgorszych, daleko za d600/d610.... hehehe.... paranoja jakaś :)
Tymczasem w normalnych sytuacjach, nawet przy bardzo słabym świetle d800 świetnie sobie daje radę - wymięka najczęściej przy seriach w sporcie i tego typu akcjach, ale na ślubach używa się chyba innych szkieł i w innych sytuacjach ;)
kurczeblade
14-12-2016, 09:44
a ja jednego nie rozumiem na tym forum, notorycznego wypowiadania się przez niektóre osoby, w tematach danego sprzętu - którego sami nie posiadają. :)
D800 miałem okazje bawić się kilkakrotnie, i dla mnie ten aparat jest świetny do pracy w studio i plenerów - jakiś statycznych fotografii. W reportażu jest słabszy od D750 - wystarczy pół godziny zabawy żeby zobaczyć jaką przewagę ma AF w D750. Koniec kropka.
Pawel Pawlak
14-12-2016, 15:33
To jest ogólna cecha internetu a nie tylko tego forum.
Ja mam dostęp/ fotografuję wszystkimi aparatami o których piszę więcej niż okazjonalnie. Najmniej fociłem D750 - bo tylko kilka tysięcy zdjęć, ale to było wystarczająco żeby docenić jego zalety i zauważyć co mi przeszkadza. Ale d800 trochę fotografowałem (jako główne body) w różnych warunkach i wiem że AF to nie jest na dzisiejsze czasy szczyt osiągnięć, ale też nie mogę powiedzieć że nigdzie się nie sprawdza.
Nie porównywałem d750 z d800 w repo ślubnym, ale na żadnym evencie ani kilku ślubach które opędziłem D800tką jako głównym body nie miałem problemu z AF (16-35, 50/1.8 i 35/2, 24/1.4) i kupując D4 raczej nie liczyłem na poprawę w tych sferach fotografii. Ale podobno jest spory rozrzut D800 pod względem pracy AF - więc może mam ten dobry egzemplarz.
edit:
kurczeblade; jedyne co przychodzi mi do głowy, gdzie D800 może nie podołać na ślubie to dynamiczne tańce, na jasnych stałkach z małą GO - czyli AF-C. Nigdzie więcej nie zauważyłem braków - jestem ciekaw gdzie Ciebie ogranicza AF d800 ?
AF w D800 podobno jest zły w momencie gdy się używa trybu AF-C do fotografowania statycznej sceny. Myszkuje. W pozostałych sytuacjach jest bardzo dobry. Ja pracując w AF-S uważam go za lepszy od tego znanego mi z D700.
D800 miałem okazje bawić się kilkakrotnie, i dla mnie ten aparat jest świetny do pracy w studio i plenerów - jakiś statycznych fotografii. W reportażu jest słabszy od D750 - wystarczy pół godziny zabawy żeby zobaczyć jaką przewagę ma AF w D750. Koniec kropka.Ludzie piszą różne rzeczy. Autentycznie jeden z użytkowników tego forum polecał komuś do reporterki ślubnej D800 a nie D4. I jeszcze mi nawrzucał gdy to kwestionowałem, pisząc ze to jest na odwrót.
kurczeblade
14-12-2016, 17:18
Nigdzie mnie AF nie ogranicza, bo również mogę zrobić cały reportaż D600 i jechać wszystko na centralnym punkcie z AF-S - tak dawniej robiłem i też wychodziły zdjęcia, chociaż trzeba było się bardziej namęczyć niż teraz D750. Sprawny AF-C w reporterce to przydatna rzecz, a D750 dostał dobry system AF'u i nikt mi nie wmówi że podobny system AF'u ma D800 a tym bardziej że niczym się nie różni. Fakt jest taki że jest to temat o D750, a D750 jest bardzo dobrym aparatem - można stwierdzić że do "wszystkiego" w mojej fotografii to jest sprzęt bez kompromisów. Nie muszę się martwić o myszkujący AF i czekać cały dzień aż z 2000 zdjęć zrobi mi się w lightroomie podgląd 1:1. :)
Autentycznie jeden z użytkowników tego forum polecał komuś do reporterki ślubnej D800 a nie D4. I jeszcze mi nawrzucał gdy to kwestionowałem, pisząc ze to jest na odwrót.
Gusta gustami :) :) :) ja znów średnio bym chciał D4. Wole na ślub się elegancko ubrać i zabrać aparat który schowa mi się na pasie za marynarkę, gdzie podchodząc do ludzi z małym aparatem nie będę zwracał na siebie aż takiej uwagi ;)
Pawel Pawlak
14-12-2016, 17:23
Wiele razy pisałem że d800 jest uniwersalnym body - bo wiele się nim można zrobić. Nadal twierdzę że globalnym rozrachunku (głównie AF-C) dla mnie jego AF jest zdecydowanie lepszy niż d700 - mam znacznie więcej zdjęć dynamicznych z d800 niż z d700 - bo AF był po prostu znacznie szybszy. I nadal jeśli miałbym do reporterki nie wymagającej mega szybkości wybierać między body o funkcjonalności D800 i kosztującym ok. 10tyś a reporterskim - klasy D4(d5) i kosztującym 25tyś, to pewnie wybrałbym coś pokroju D800 - bo taniej a też daje radę.
Ale obecnie można do tego kupić właśnie używane D4 w cenie jak kiedyś d800tka nowa, albo D750 które ma do ślubów zalety w postaci jeszcze lepszego niż D800 AF i mniejszych plików. Natomiast to że D4 i d750 mają generalnie lepszy AF nie oznacza że ten w d800 nie nadaje się do niczego ( w tym do ślubów).
kurczeblade
14-12-2016, 21:46
Nie mówię że D800 jest do kitu. Sam przez pewien czas zastanawiałem się nad kupnem tego aparatu, niedawno zastanawiałem się nad wymianą mojego D600 na D800 - ale odmówiłem sobie kupna, tylko ze względu na zbyt duże pliki przy reportażu ślubnym, nie przez AF ;)
sokolnik
14-12-2016, 21:56
D750 jest super aparatem za nieduże pieniądze (w porównaniu do D810 albo D3, D4...)
Co do kolorów to zrobiłem taki szybki test http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278138 i jestem bardzo ciekaw ile osób trafnie wskaże, które zdjęcie jest z D750.
A czy jest już jakiś patent jak zmienić iso w D750 bez załączania się lcd? Strasznie daje po oczach ten wyświetlacz jak się fotografuje w ciemnych pomieszczeniach. Wkurzająca ta funkcja.
Może będzie w D760 jako jedna z nowości :)
sokolnik
19-12-2016, 01:34
Ja ustawiłem sobie zmianę ISO tak by nie odrywać aparatu od oka :) fotografuje głównie w trybie M :)
Edit:
Faktycznie daje po oczach :-) hehe ale nie mocno :-) jasność ekranu można chyba zmniejszyć ?
jasność ekranu można chyba zmniejszyć ?
Ja mam wogóle wyłączony podgląd zdjęc takze nawet nie zauważyłem :)
Ja ustawiłem sobie zmianę ISO tak by nie odrywać aparatu od oka :) fotografuje głównie w trybie M :)
Edit:
Faktycznie daje po oczach :-) hehe ale nie mocno :-) jasność ekranu można chyba zmniejszyć ?
poza tym mozna przelaczyc z bialego tla na czarne. tez zawsze troche ciemniej bedzie
Tym jaraniem po oczach to chyba Nikon chciał wymóc na użytkownikach stosowanie auto-iso. Tylko nie bardzo kumam po co. Ehhh