PDA

Zobacz pełną wersję : D750 oficjalnie i merytorycznie

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Boleczek
23-12-2014, 16:48
Szlag mnie trafi. Robię dużo zdjęć w teatrze. Mój D3 jest kosmicznie głośny i czas go wymienić. Na D4s - kasy brak. 750ka wydawała mi się idealna z wysokim iso i cichą migawką... I znowu musieli coś zepsuć. No szlag mnie trafi...
DF- świetna matryca - autofocus do d... w teatrze (ciemno)
750 - odechciewa się aparatu z wadą fabryczną, którą Nikon ma w d....
610 - parametry za niskie
810 - ta ilość piksli wymaga światła...
ech...
Sorrry to nie były żale merytoryczne.

morzon
23-12-2014, 16:59
.

???

Bach
23-12-2014, 17:10
Szlag mnie trafi. Robię dużo zdjęć w teatrze. Mój D3 jest kosmicznie głośny i czas go wymienić. Na D4s - kasy brak. 750ka wydawała mi się idealna z wysokim iso i cichą migawką... I znowu musieli coś zepsuć. No szlag mnie trafi...
DF- świetna matryca - autofocus do d... w teatrze (ciemno)
750 - odechciewa się aparatu z wadą fabryczną, którą Nikon ma w d....
610 - parametry za niskie
ech...
Sorrry to nie były żale merytoryczne.

Jeśli ma być cicho to chyba tylko D810, nie miałem w łapkach, ale czytałem że jest rewelacyjnie cichy.

Jacek_Z
23-12-2014, 18:20
810 - ta ilość piksli wymaga światła...Ja tez tego nie rozumie.
Wysokie ISO w D810 jest rewelacyjne, zdecydowanie lepsze niż w D700, D3 itp.

prz3mo
23-12-2014, 18:22
Wysokie ISO w D810 jest rewelacyjne, zdecydowanie lepsze niż w D700, D3 itp.

W D750 także, potwierdzam... tym bardziej boli mnie, że Nikon tak zje.. sprawę :( I mega żałuję, że nie będzie mi dane na razie fotografować puszką z taką matrycą :/

Ketosz
23-12-2014, 18:24
Kup D610 ;)

Seś@
23-12-2014, 18:26
Kup D610 ;)
I to jest słuszna koncepcja :-)

prz3mo
23-12-2014, 18:28
Nie. :)

Jachu
23-12-2014, 19:25
Jeśli ma być cicho to chyba tylko D810, nie miałem w łapkach, ale czytałem że jest rewelacyjnie cichy.

Mam D810 i jest najcichszy z wymienionych wcześniej.

MstrG
23-12-2014, 19:41
Muszę przyznać, że troszkę ostatnie wydarzenia (cień oraz uszczelnienia) sprawiły, że porzuciłem chwilowo zamiar zmiany D800 (z którego jestem bardzo zadowolony) na D750.

Tak naprawdę ciekawy jestem jak często ten cień będzie się wkradał podczas np słonecznej pogody lub przy pracy pod ostre, sceniczne światło. Bo zabawa w domu z latarką to jedno, a rzeczywistość drugie. Może jak Patryk nie bacząc na przeciwności kupić i sprawdzić samemu? :D Gdyby ktoś chciał sprzedać to dawać PW :) najlepiej w cenie:

D750-ki z wadą będą w cenie worka kartofli, podobnie jak obecnie D600-ki.

fotouśmieszek
23-12-2014, 23:54
W D750 także, potwierdzam... tym bardziej boli mnie, że Nikon tak zje.. sprawę :( I mega żałuję, że nie będzie mi dane na razie fotografować puszką z taką matrycą :/

Prosze,wybaczcie,cos przegapilem ;/ Jaka wade ma matryca d750,ktorego prawie juz kupilem??? B. prosze linka albo jedno zdanie :-)

morzon
23-12-2014, 23:57
Prosze,wybaczcie,cos przegapilem ;/ Jaka wade ma matryca d750,ktorego prawie juz kupilem??? B. prosze linka albo jedno zdanie :-)

Z matrycą jest wszystko okej, tylko jest problem z odbicie i odcięciem flary na zdjęciach. Zobacz sobie tutaj:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256274

kornikbp
24-12-2014, 00:27
OK jestem szczęśliwym (a co!) posiadaczem D750 (i 70-200 vr II juhuuuuu!!)

Jeżeli chodzi o D750:
Autofocus - wow!
Uchwyt - wow!
Dźwięk robienia zdjęcia(bardzo cichy jest) - wow!

Moją sztukę testowałem około 45min w sklepie na występowanie "rozbłysku i cienia". Dwie latarki z telefonów. Trzy obiektywy. i nic. Co nie znaczy, że mam sztukę bez wady. Po prostu ja idę robić zdjęcia a Wy? :)

prz3mo
24-12-2014, 00:29
Super :) Tylko pozazdrościć trafienia sprawnej sztuki :)

morzon
24-12-2014, 00:36

Hmm, chyba canona 6d/5d3 nie słyszałeś. W sumie nawet jak słyszysz to prawie jakbyś nie słyszał ;) Akurat w tej kwestii nikon i jego ciche tryby to kupa.

kornikbp
24-12-2014, 00:43
Wystarczy, że D700 słyszałem 60parę tyś razy :D Podczas ceremonii czasami dla księdza powieka drgnęła ;)
Właśnie z tymi trybami cichymi tak jest w N, że są bo są. Ale jak dla mnie różnica ogromna w D750. Canona nie słyszałem, może kiedyś gdzieś..

gringo222
24-12-2014, 00:45

No właśnie sęk w tym, że ten tryb taki cichy nie jest ... chyba tylko z nazwy ;-)

kornikbp
24-12-2014, 00:47
Ja mówię ogólnie. Tryb cichy to marketing :)

Fatman
24-12-2014, 00:57
Canona nie słyszałem.

No właśnie ;)

MilekS
24-12-2014, 02:50
Ciekawe, czy na forum Canona mają miejsce popisy zachwyconych użytkowników Nikona.

Fatman
24-12-2014, 10:43
Mają. Trafiają się także popisy zaślepionych wyznawców jedynie słusznej marki, dlatego jak zmienisz sprzęt na Canona, to szybko tam odnajdziesz bratnie dusze, które piszą "nic się nie stało" nawet jak im matówka wypada podczas fotografowania.

:)

PS: jak ci nie pasują moje popisy to ich nie czytaj.

pkazmie
24-12-2014, 11:34
Mialem 6D i potiwerdzam, ze poziom halasu migawki w D750 nie da sie porownac do 6D, Canon ma znacznie bardziej delikatny dzwiek i bardziej cichy.

D810 ma bardzo cicha migawke, robilem tym korpusem zdjecia pare dni i jest o wiele lepiej niz w D750 (pod wzgledem glosnosci migawki).

krzysztof jot
27-12-2014, 13:38
Z matrycą jest wszystko okej, tylko jest problem z odbicie i odcięciem flary na zdjęciach. Zobacz sobie tutaj:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256274

juz sie k..wa drugi raz w życiu nie wpuszczę w internetowy debilizm
Banding na D200 ? czy D300 ? bo już nawet nie pamietam. A kupiłem trzy puszki wtedy.
Sprawdzam - no da rade to zjawisko wywołać. OK. załatwiłem w sklepie, ze wymienia mi z nowej partii - dopłaciłem po kilka setek za sztukę. Tajne przez poufne. Seria miała być bez wad. Sprawdzam w domu - jeszcze bardziej widoczne zjawisko. To jednak bym chciał te moje wcześniejsze, robię z siebie idiotę.
Póżniej jeszcze korespondencja z Nikonem, przesyłamy se te RAWy dyskutujemy, udowadniamy - ale rozmowa - jak to z serwisem Nikona :)
I co - nie pamiętam w robocie nawet jednego zrąbanego przez banding zdjęcia, choć na bank był...Więc teraz tez pozwolę sobie doradzić tym co kupili lub kupują - kupujcie. Świetna pucha. Jest robi fotki i częściej go ostatnio biorę na robotę niż D3s. Olejcie ten internet, bez niego pojęcia o tych wadach byście nie mieli :)

jo44
27-12-2014, 14:06
Olejcie ten internet, bez niego pojęcia o tych wadach byście nie mieli :)
Amen.

Jarek
27-12-2014, 17:35
jak najbardziej popieram, za dużo tu frustratów, dzielenia włosa na czworo, w moim d600 wymieniłem migawkę i śmiga przekroczyłem właśnie 50 tyś. na liczniku, jestem zadowolony z fotografowania !!!

pozdrawiam poświątecznie

Jarek

kornikbp
27-12-2014, 18:09
Zauważcie, że najwięcej do powiedzenia mają ci, co nigdy 750ki w ręku nie mieli :) Ale tak jak pisałem w temacie obok - może cena spadnie to drugą puszkę dokupię.
Wczoraj wieczorem testowałem na mieście - iso12800 wg mnie w pełni akceptowalne.

tmk_t
27-12-2014, 19:01
...Wczoraj wieczorem testowałem na mieście - iso12800 wg mnie w pełni akceptowalne.
Eeee, myślę że nawet da sie zaakceptować 16000 i 20000iso przy ładnym doświetleniu kadru

Boleczek
27-12-2014, 23:00
Dobra... Wycofuję się z malkontenctwa. Zamówiłem dziś moją 750. Miałem w rękach. AF chyba lepszy niż w mojej D3, ISO bez porównania i zakres tonalny też. Fakt - ciężko zaakceptować "body size" po D3, ale to ma być własnie uzupełniający aparat. Tam gdzie za ciemno na D3, albo gdzie nie będzie mi się chciało tachać tego kamienia. I teraz czekam na kuriera przebierając nóżkami...

shaolin
28-12-2014, 01:10
Zauważcie, że najwięcej do powiedzenia mają ci, co nigdy 750ki w ręku nie mieli :) Ale tak jak pisałem w temacie obok - może cena spadnie to drugą puszkę dokupię.
Wczoraj wieczorem testowałem na mieście - iso12800 wg mnie w pełni akceptowalne.

ISO12800 to bylo akceptowalne 5 lat temu juz ;)

I gdyby teraz olac net to do dzisiaj wszyscy by robili rzygajacym D600 i plakali w kaciku, ze syf ;) a to dzieki naglosnieniu sprawy w USA byl pozew, a w Chinach rzad zablokowal sprzedaz tego aparatu tak skutecznie, ze po 5 minutach od podania info byl zdjety ze wszystkich sklepow w necie :twisted:

flimston
28-12-2014, 16:29
Czy jest możliwość aby po podłączeniu obiektywu dx aparat pracował w formacie fx?

morzon
28-12-2014, 16:36
Tak.

flimston
28-12-2014, 16:39
Tak.

Jak? bo za cholerę zmienić nie mogę. Aparat automatycznie mi się do formatu dx przestawia.

Sz@kal
28-12-2014, 16:39
Proponuję instrukcję poczytać :)

moto g2 via tapatalk pro

MstrG
28-12-2014, 16:41
Menu fotografowania -> Obszar zdjęcia -> Auto. kadr w formacie DX przełącz na OFF

morzon
28-12-2014, 16:43
Instrukcja się kłania.
Menu Fotografowania -> Obszar zdjęcia -> Wybierz obszar zdjęcia (FX) + Auto kadr w formacie DX (OFF).

Jacek_Z
28-12-2014, 16:54
Tak, można to wymusić. Generalnie skutkuje to olbrzymią winietą. Niektórzy akceptuja to co daje 35/1.8.

Niektóre szkiełka dają taką winietę, że ciężko to określic winietą - po prostu brak obrazu w rogach klatki FX.

morzon
28-12-2014, 16:56
Tak, można to wymusić. Generalnie skutkuje to olbrzymią winietą. Niektórzy akceptuja to co daje 35/1.8.

Niektóre szkła - zoomy - od pewnego zakresu też po prostu kryją FF.

TOP67
28-12-2014, 17:14
Tak. Możesz sobie wybrać FX, crop 1.2 i crop 1.5 (DX). Ale tylko niektóre obiektywy pokryją cały kadr.

flimston
28-12-2014, 17:22
Dzięki! Skutki używania obiektywów dx na fx znam, nie wiedziałem tylko jak wyłączyć automatyczne cropowanie. Jeszcze raz dziękuje za błyskawiczne odpowiedzi :)

Bach
28-12-2014, 19:22
Jak sprawuje się w D750 AF face detection? Sprawdzał ktoś?

Sz@kal
28-12-2014, 19:58
Zaskakująco dobrze - wyłapywał nawet twarze na koszulce i zdjęciach na ścianie jak się nim bawiłem ;)

moto g2 via tapatalk pro

krzysztof jot
30-12-2014, 20:24
OK jestem szczęśliwym (a co!) posiadaczem D750 (i 70-200 vr II juhuuuuu!!)

Jeżeli chodzi o D750:
Autofocus - wow!
Uchwyt - wow!

no, aż tyle tych wow! to może nie, ale miły aparacik.
Autofokus faktycznie jest szybki, i nie sprawia kłopotów nawet przyzwyczajonym do pracy z super-szybkimi obiektami. Uchwyt - no w odniesieniu do np. D610 to da się toto jakoś trzymać w ręce, bo uchwyt jest głębszy, ale dla przyzwyczajonego od lat do dużych body - jest to uchwyt na 4-kę. Ale mnie bardziej brakuje puszki z drugiej strony :) niż uchwytu.
Przy zmianie szkła nie ma go za bardzo za co złapać, często też udaje mi się przypadkowo naciskać dłonią na przyciski po lewej stronie ekranu - są dużo bliżej krawędzi niż w D3/3s a do pewnych ruchów i czynności podchodzi się po latach już "na wyczucie" nie myśląc o tym, a tu należy spojrzeć i pomyśleć :)

Grip znacząco poprawił mi ergonomie, da się żyć.
Tryb cichy to faktycznie niezauważalnie wręcz cichszy od standardu, ale w porównaniu do D3s to jest bezszelestny :).
Ale to wszystko nic. Matryca wymiata. Balans bieli, dynamika, znacząco lepsza funkcja D-Lighting niz w starszych puszkach - to mocno przeklada się na jakość obrazka która jest doskonała.

Kwestie cienia flary pomijam - nie udało mi się wywołać, może i jest ale przez 30 lat niewiele jakoś fotografowałem pod słońce, pewnie więc nie będę cierpiał z tego powodu, poza tym pracuje już z nowymi szkłami z nanopowłokami, co może tez zmienia nieco wielkość problemu. Fajny aparat i tyle. Zabawy w molestowanie się testami, zakończyłem na etapie D200, teraz jak potrzebuję - kupuje, fotografuje, sprzedaje - nie cierpię i nie umartwiam się nad losem Nikona.

Pawel Pawlak
31-12-2014, 09:11
Krzysztof, z moich doświadczeń wynika że już D800 ma nieporównywalnie szybszy AF niż D3/D3s (zupełnie inne algorytmy - AF prawie natychmiast trafia na cel a nie przeszukuje szybciej lub wolniej całą skalę), ale jak wygląda sprawa powtarzalności ostrych kadrów przy śledzeniu szybko poruszających się obiektów poruszających się w stronę obiektywu, przy dłuższych ogniskowych i mniejszych dystansach ? miałeś okazję już sprawdzić ?

No i jeszcze jedno - na wielu forach podają jako wadę niezbyt duży bufor; Może ktoś sprawdzić po ilu zdjęciach aparat zaczyna zwalnia przy 12 bitowych kompresowanych stratnie NEFach w trybie FX i crop 1.2 ?

krzysztof jot
31-12-2014, 20:28
jak wygląda sprawa powtarzalności ostrych kadrów przy śledzeniu szybko poruszających się obiektów poruszających się w stronę obiektywu, przy dłuższych ogniskowych i mniejszych dystansach ? miałeś okazję już sprawdzić ?

No i jeszcze jedno - na wielu forach podają jako wadę niezbyt duży bufor; Może ktoś sprawdzić po ilu zdjęciach aparat zaczyna zwalnia przy 12 bitowych kompresowanych stratnie NEFach w trybie FX i crop 1.2 ?

- nie miałem okazji tak naprawdę szybkich, może wybiore się w weekend na stok i coś upoluję :)

- niestety prawda ci to, generalnie bufor i lag przy starcie menu to wkur..ce mnie sprawy z D750. W D3s naciskam przycisk z lewej i mam "coś" na ekranie - tu czasem zanim pojawi się menu upływa 1-2s. kręci się ikonka na ekranie i czekam na efekt... Bufor - ile dokładnie sztuk RAWa wejdzie to muszę sprawdzić, ale nie ma tak że palec na cyngiel i jadę jak chce i ile chce, jak z D3s. Miałem ustawiony RAW12+JPG Normal i tu po jakichś 3.5-4sek zaczyna się blokowanie aparatu -karta typu 90MB/s pozwala na szybsze zwalnianie bufora, ale już 45MB/s wnerwia. Z kolei ponoć szybszych nie ma sensu pakować bo już nie ma różnicy - tego nie wiem bo nie mam. mam 90 i 45 i jest róznica.

No i grip na zwiększa szybkości - ja nie zauważyłem aby z MB-D16 było szybciej jak to bywało w D300 czy D700 gdzie grip dodawał te 1.5 kl/ sekunde. Oczywiście nie robiłem pomiaru ze stoperem, ale tak mi wychodzi na "doświadczene i słuch" :)

nie da się już edytować, dziś tak na szybko;
- ponury dzień, i dość mglisto -samochód jadący na wprost / środkowy punkt na tablice rejestracyjną 70-200 VRII na 200mm - wszystkie ostre od jeden do końca / 8 klatek
- 12bit RAW kompresja bezstratna+JPG Normal L - niecałe trzy sekundy do przycięcia bufora, i wyszło 16 kadrów z palcem na spuście / wyłączone - Dystorsja, Winietowanie i ADL, a włączone: odszumianie Normal - bo te parametry mają znaczenie, i włączone zjadają sporo bufora.

Pawel Pawlak
02-01-2015, 11:07
Dzięki za info Krzysztof

Boleczek
02-01-2015, 16:10
Właśnie odebrałem mojego... Długi wieczór się zapowiada. Uczę się go trzymać w łapach po d3, ale widzę, że będzie miał ogromny potencjał! AF, matryca i cisza... :)

krzysztof jot
03-01-2015, 02:02
Właśnie odebrałem mojego... Długi wieczór się zapowiada. Uczę się go trzymać w łapach po d3, ale widzę, że będzie miał ogromny potencjał! AF, matryca i cisza... :)

koniecznie grip, zwłaszcza po D3 trudno to maleństwo zaakceptować, z gripem +6AA nabiera wagi i rozmiaru :) i daje się go polubić.

kornikbp
03-01-2015, 02:54
Krzysztof, masz ori mb-d16, pixel czy metz? jeżeli zamiennik to jak się sprawuje, są jakieś problemy?
o oryginał nie pytam bo myślę że działa nienagannie :)

Hamarama
03-01-2015, 11:09
Ja odkupilem grip od Harba. Pixel. Bardzo dobrze wykonany. Wszystkio dziala tak jak powinno. Spust tez.
Tylko dziwnie guma pachnie. Cos mi ten zapach przypomina.... Na szczescie nie smierdzi jak meike. Nie widze jednak uszczelnien. Czyli to jakby niedobrze. Bateria tam siedzi i chociaz jakas uszczelke mogli dac do szuflady na aku.
Kto mial kiedys meike to moze miec odniesienie. Pixel jest zdecydowanie lepiej wykonany.

Jedna rzecz mnie tylko zastanawia . We wszeskich gripach jakie mialem czyli oryginal mb d10 i meike do d600 duzo wiecej trzeba bylo krecic sruga mocujaca do momentu usztywnienia body-grip. Tu kilka obrotow i juz. Chcialoby sie jeszcze docisnac ta srubka ale nie da rady, bo to czarne kolko jest za male. Nie wiem tez czy ta srubka nie powinna miec milimetr dluzszego gwintu.

kornikbp
03-01-2015, 14:01
Tylko dziwnie guma pachnie. Cos mi ten zapach przypomina.... Na szczescie nie smierdzi jak meike.
Meike "walił" starym cepem? (;
Kiedyś kupiłem muszlę oczną z Chin... musiałem ją moczyć kilka dni w płynie do mycia naczyń :)

Boleczek
04-01-2015, 15:29
Dobra... Aparat ostrzelany już trochę.
Wrażenia po tych dwóch/trzech daniach.
- ISO - na prawdę da się użyć ISO12800. Oczywiście w wersji NEF do dalszej obróbki, ale można z niego masę wyciągnąć.
- ISO 6000 na poziomie ISO 1600 z D3/D700 - czyli w pełni funkcjonalne.
- Zrobiłem dziś kilkadziesiąt zdjęć w pełnym, niskim, zimowym słońcu nad taflą zamarzniętego jeziora. Zdjęcia na 18mm, bezpośrednio pod słońce, słońce wystające zza chmurek, odblaski od lodu - wniosek idealne warunki do flar i refleksów wszelkiej maści. Sławetna odcięta flara - NIE WYSTĄPIŁA...
- uchylny ekranik - baaardzo fajny. Robiłem zdjęcia psa z poziomu podłogi i nie musiałem całować terakoty. Kontrola nad AF z pułapu ekranu idealna. A robiłem na 1.4/1.6... Trafiałem gdzie chciałem.
- filmowiec ze mnie żaden. Ale... nakręciłem scenkę w sztucznym świetle na ISO5000 i f1.4 i ... jakość tego co zobaczyłem na kompie wbiła mnie w fotel.
- AF ma opcji sporo. Do AFC i AFS doszedł AFA. I nie jest to takie głupie...
Wniosek... Mam jeszcze D3 w stanie niemalże dziewiczym jako drugie body. D3 ma ok 40.000 klapnięć. I chyba go puszczę bo przestało mi się go chcieć używać od przedwczoraj :)
JESTEM ZADOWOLONY!

krzysztof jot
04-01-2015, 18:02
Krzysztof, masz ori mb-d16, pixel czy metz? jeżeli zamiennik to jak się sprawuje, są jakieś problemy?
o oryginał nie pytam bo myślę że działa nienagannie :)

I tu sie mylisz :).
Mam oryginalny Nikon MBD16 i jest taki problem jak kiedyś z D200 albo D300 (już nie pamiętam ) a mianowicie na ogniwach AA pojawia się błąd w postaci wyswietlania na ekranie ikony niskiego poziomu energii. Wtedy poprawili to przy jakiejs aktualizacji. Wnerwialo mnie to i kupiłem drugi aku ENEL15.

majora
04-01-2015, 18:14
Oh kusi ten d750 , do końca lutego chcę go zakupić go ale na razie poczekam co z tymi flarami, ale jeśli to mały odsetek ze zrobionych fotek to może nie jest to takie problemowe

Śprotek
04-01-2015, 18:19
Dobra, czy ktoś już zrobił porządny test AF-S i AF-C porównując D6(1)0 i D750?

Nie obchodzi mnie chwalenie swojego ogonka przez sroczki mające te body tylko konkretny, merytoryczny test, zaczynając od obiektywów 1.4.

Ktoś widział taki test? Albo ktoś, kto ma (dostęp do) obu body - czy mógłby taki test wykonać?

krzysztof jot
04-01-2015, 18:33
Dobra, czy ktoś już zrobił porządny test AF-S i AF-C porównując D6(1)0 i D750?

Nie obchodzi mnie chwalenie swojego ogonka przez sroczki mające te body tylko konkretny, merytoryczny test, zaczynając od obiektywów 1.4.

No cóż zrobił ale ma D750 więc w Twoim rankingu jestem poza kategoria. To zrob se sam, będziesz prznajmniej pewien swego.
Dajcie mi gotowe ze wszystkimi szklami dobrze ze nie od 1.2 i w każdych warunkach świetlnych - no już zaraz zrobie z tego PDF wydrukuje oprawie i ci wyślę.

Śprotek
04-01-2015, 18:50
@krzysztof jot Ale miał oba i zrobiłł? Sam chętnie bym zrobił, ale nie mam D750. A też jestem z gór świętokrzyskich więc gdybyś był chętny, chętnie spróbuję zrobić razem z Tobą taki test.

Nie chcę gotowców, tylko ludzie mają dwa body więc mogą zrobić, ja mam jedno i się zastanawiam nad zmianą na drugie ale nie będę płacił 3K więcej za coś, czego nie jestem w stu procentach pewny.

MilekS
04-01-2015, 19:50
Śprotek - jeśli KTOŚ zrobi test i napisze że A>>B albo że B>>A to już będziesz w stu procentach pewny i zapłaciszz 3K więcej?

Velinyth
04-01-2015, 20:51
Dobra... Aparat ostrzelany już trochę.
Wrażenia po tych dwóch/trzech daniach.
- ISO - na prawdę da się użyć ISO12800. Oczywiście w wersji NEF do dalszej obróbki, ale można z niego masę wyciągnąć.
- ISO 6000 na poziomie ISO 1600 z D3/D700 - czyli w pełni funkcjonalne.
- Zrobiłem dziś kilkadziesiąt zdjęć w pełnym, niskim, zimowym słońcu nad taflą zamarzniętego jeziora. Zdjęcia na 18mm, bezpośrednio pod słońce, słońce wystające zza chmurek, odblaski od lodu - wniosek idealne warunki do flar i refleksów wszelkiej maści. Sławetna odcięta flara - NIE WYSTĄPIŁA...
- uchylny ekranik - baaardzo fajny. Robiłem zdjęcia psa z poziomu podłogi i nie musiałem całować terakoty. Kontrola nad AF z pułapu ekranu idealna. A robiłem na 1.4/1.6... Trafiałem gdzie chciałem.
- filmowiec ze mnie żaden. Ale... nakręciłem scenkę w sztucznym świetle na ISO5000 i f1.4 i ... jakość tego co zobaczyłem na kompie wbiła mnie w fotel.
- AF ma opcji sporo. Do AFC i AFS doszedł AFA. I nie jest to takie głupie...
Wniosek... Mam jeszcze D3 w stanie niemalże dziewiczym jako drugie body. D3 ma ok 40.000 klapnięć. I chyba go puszczę bo przestało mi się go chcieć używać od przedwczoraj :)
JESTEM ZADOWOLONY!

http://www.rossharvey.com/reviews/nikon-d750-review

Tutaj natomiast można zobaczyć zdjęcie wykonane z Nikkorem 1.8 35 FX + ISO 9000 ( kościół - postać ).
Wygląda to na prawdę dobrze. Ciekawi mnie ile jest prawdy w tym, że zdjęcie jest prosto z puszki.

Z drugiej strony tak się zastanawiam jak prezentuje się Nikkor 24-120 F4 z D750 ( miasto, krajobrazy - jako uniersalny zoom na wycieczki ). Miałbym ze sobą również drugie zapasowe body: D7100 z przypiętym Nikkorem 70-200 f4.

TOP67
04-01-2015, 21:20
Po co targać 2 body na wycieczki? To nie ślub czy inne zlecenie. Ale kto bogatemu zabroni.
Ja targam D750+24-120/4 i trochę mi ciąży. Jeśli przewiduję wykorzystanie 70-200, to wolę zabrać 24-85VR lub 18-35 + 50/1.8.

arek1
04-01-2015, 22:06
Z drugiej strony tak się zastanawiam jak prezentuje się Nikkor 24-120 F4 z D750 ( miasto, krajobrazy - jako uniersalny zoom na wycieczki ). Miałbym ze sobą również drugie zapasowe body: D7100 z przypiętym Nikkorem 70-200 f4.

Mam ten obiektyw już od prawie roku, najpierw z D610 a teraz z D750 (ten sam egzemplarz). Przez lata nazbierałem doświadczeń z tzw. standardowymi zoom'ami głównie ze światłem 2.8, a przez ostatnie 2 lata (przed D610) używałem tylko stałek z NEX-7. Sądziłem, że ten obiektyw będzie odstawał od moich wcześniejszych szkieł, ale wcale tak nie jest. To jest naprawdę udane szkło. Mam wątpliwości czy wagowo w praktyce jest tak duża różnica pomiędzy nim a 24-85.

Na koniec napiszę coś na co nie mam wytłumaczenia, ale takie jest moje odczucie, że po podłączeniu go do D750 ostrość obiektywu jest lepsza. Wiem nie powinno być różnicy (ta sama matryca itd.), ale obraz jest lepszy. Nie wiem czy to nie zasługa lepszego AF oraz tego, że od pewnego czasu "przesiadłem" się na tryb AF-ON zamiast AF pod spustem migawki.

Śprotek
04-01-2015, 23:35
Śprotek - jeśli KTOŚ zrobi test i napisze że A>>B albo że B>>A to już będziesz w stu procentach pewny i zapłaciszz 3K więcej?

Czy to wątek pt. "Co zrobi śprotek gdy zobaczy test" czy "Nikon D750 oficjalnie i merytorycznie"...

Czekam na kogoś kto ma te 2 body i porówna zarówno AF-S jak i AF-C z tymi samymi szkłami.

Velinyth
04-01-2015, 23:37
Po co targać 2 body na wycieczki? To nie ślub czy inne zlecenie. Ale kto bogatemu zabroni.
Ja targam D750+24-120/4 i trochę mi ciąży. Jeśli przewiduję wykorzystanie 70-200, to wolę zabrać 24-85VR lub 18-35 + 50/1.8.

Właśnie Tomku to jest dość skomplikowane. Potrzebuje obiektyw z dłuższą ogniskową do Zoo / przyroda. ( w tym roku mam w planach kilka wyjazdów ). Szkoda mi więc wydawać na drogie tele pod FX. A drugie body wtedy używałaby moja partnerka i również czasami na mieście. Również rozważam sprzedaż D7100 i mieć jedynie D750.

krzysztof jot
05-01-2015, 00:44
AF jest lepszy od tego w D3s - to gdzie tu szukać odniesienia do D600/610 ? Może ewentualnie jedno słowo - "przepaść"

pawel
05-01-2015, 00:56
I potwierdzenie frontu z bibuly:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/D750_magnesium_carbone-1.jpg
źródło (http://img1.lesnumeriques.com/news/35/35906/D750_magnesium_carbone.jpg)

;)

Nie wiem czemu nie zrobili całego korpusu z tej "bibuły". Wszak karbon jest o wiele mocniejszy i lżejszy od stopów magnezu. Pewnie to zachowają dla kolejnych modeli - coś trzeba ulepszać. No ale i tak super, że waży dużo mniej od D700.

Śprotek
05-01-2015, 01:08
AF jest lepszy od tego w D3s - to gdzie tu szukać odniesienia do D600/610 ? Może ewentualnie jedno słowo - "przepaść"

Chcialbym zobaczyc, jaka to przepasc. Moze ekipa z lenspro sie pokusi?

nikoniarz
05-01-2015, 01:13
Nie wiem czemu nie zrobili całego korpusu z tej "bibuły". Wszak karbon jest o wiele mocniejszy i lżejszy od stopów magnezu. Pewnie to zachowają dla kolejnych modeli - coś trzeba ulepszać. No ale i tak super, że waży dużo mniej od D700.

Od kiedy D750 ma karbonową obudowę? I jakoś D4s też nie jest wykonany z materiałów lżejszych i mocniejszych od stopów magnezowych...

shaolin
05-01-2015, 03:17
Od kiedy D750 ma karbonową obudowę?

Nie ma. To jakis kompozyt, plastik wzmacniany wloknami karbonu czy cos w tym guscie.

Seś@
05-01-2015, 10:52
Nie ma. To jakis kompozyt, plastik wzmacniany wloknami karbonu czy cos w tym guscie.
To i lepiej. Słona woda go nie zeżre ;-)

maxwawa
05-01-2015, 13:44
Generalnie jak kilka lat temu pisałem żeby w końcu w lustrzance FF zamontowano ruchomy ekran - to mnie wręcz wyśmiewano, a teraz proszę bardzo w końcu stało się to faktem.

Już miałem zamiar kupić D750 ale poczekam na poprawę z tą "flarą" i jeśli skuteczność AF jest na poziomie D700 to na 99% go kupuję.
Początkowo myślałem o Sony A7 II ale w ogólnym rozrachunku ergonomiczno-jakościowo-cenowym wygrywa D750.

Szkoda tylko że aplikacja Nikona do robienia zdjęć poprzez WIFI z telefonu czy tabletu jest po prostu śmieszno-żenująca ale mam nadzieję że to poprawią.

Bach
05-01-2015, 14:45
Już miałem zamiar kupić D750 ale poczekam na poprawę z tą "flarą" i jeśli skuteczność AF jest na poziomie D700 to na 99% go kupuję.
Początkowo myślałem o Sony A7 II ale w ogólnym rozrachunku ergonomiczno-jakościowo-cenowym wygrywa D750.

Przez chwilę również brałem pod uwagę A7II, ale wygląda na to, że AF to przepaść w porównaniu do D750, a jakość wysokich czułości również znaczna, a te dwa czynniki są dla mnie najważniejsze. Jeszcze czekam na CP+ w lutym gdzie Sony ma pokazać nowy bezlusterkowiec (A9), z nową matrycą, 4D AF i pozycjonowany jako Pro. Do tego czasu może wyjaśni się co Nikon postanowił w sprawie 'flary". Zobaczymy.

fotoGRAFIK
05-01-2015, 15:06
Ja jestem po pierwszym ślubie z D750

ergonomicznie przyznam że ciężko jest mi się przystosować do nowego uchwytu, to pierwszy aparat, po używaniu którego kilka godzin mam odcisk na palcu ( a przerobiłem z cyfrowych D1H, D2X, D3, D200, D300, D700...nawet w D600 było lepiej ale to kwestie subiektywne są no i ciężko porównywać korpusy jednocyfrowe bo je trzyma się całą garścią

AF bardzo sprawny, czy lepszy od D3 jeszcze ciężko mi powiedzieć ale nie gorszy a to już DUŻY PLUS! Co ciekawe wszystkie obiektywy, które zapiąłem musiałem regulować na -20

Co do jakości zdjęć wypowiem się za jakiś czas

pawel
05-01-2015, 17:32

Jak wolisz, ale przecież na coś takiego w potocznym języku mówi się karbon. Np. ramy rowerowe to też jakiś kompozyt wzmacniany włóknem węglowym. Jasne - w zależności od technologii takie materiały różnią się wytrzymałością, ale wiadomo po co się je stosuje - aby zastąpić słabsze i cięższe metale, aby obniżyć wagę bez straty wytrzymałości.

Z reguły kompozyty wykorzystujące włókna węglowe bardzo przekraczają wytrzymałością stopy magnezu, czy aluminium. Jakie parametry ma ten materiał nie wiadomo, więc oczywiście mam nadzieję, że któryś z użytkowników sprawdzi wytrzymałość ciężkim narzędziem i podzieli się na forum spostrzeżeniami.

fotoGRAFIK
05-01-2015, 18:35
Kolego Paweł... ja w D600 wymieniałem już cały front bo się skrzywił i bagnet nie trzymał osi optycznej. Aparat nigdy nie zaliczył żadnej gleby, zdarzyło mi się uderzyć nim o aparat innego fotografa gdy się gdzieś przemieszczałem albo obiektywem o coś wystającego więc z tą wytrzymałością to ciężko powiedzieć. Co ciekawe koszt takiego frontu to ledwo 200zł. Gdy wymieniałem np korpus w 17-35 to jeden element kosztował z 500zł a był dużo mniej skomplikowany niż front aparatu także raczej chodzi o koszty a nie wytrzymałość

krzysztof jot
06-01-2015, 21:20
Kolego Paweł... ja w D600 wymieniałem już cały front bo się skrzywił i bagnet nie trzymał osi optycznej. Aparat nigdy nie zaliczył żadnej gleby, zdarzyło mi się uderzyć nim o aparat innego fotografa gdy się gdzieś przemieszczałem albo obiektywem o coś wystającego więc z tą wytrzymałością to ciężko powiedzieć. Co ciekawe koszt takiego frontu to ledwo 200zł. Gdy wymieniałem np korpus w 17-35 to jeden element kosztował z 500zł a był dużo mniej skomplikowany niż front aparatu także raczej chodzi o koszty a nie wytrzymałość

ale w D600 nikt nie wspomina o kompozycie...

nikoniarz
06-01-2015, 21:33
Przecież obudowa D600/610 to też kompozyt....

Sz@kal
06-01-2015, 21:46
Ale podobno to nie ten sam

moto g2 via tapatalk pro

nikoniarz
06-01-2015, 21:51
Osobiście nie wierzę w żadne super hiper kompozyty w budowie body. Tworzywa sztuczne to zwykłe cięcie kosztów. Przypuszczam też, że z jakiegoś powodu najwyższe modele body są robione właśnie z ze stopów metalowych. Bo chyba niska masa kompozytów swoją drogą, a stabilność konstrukcji metali swoją drogą.

jo44
06-01-2015, 22:17
Osobiście nie wierzę w żadne super hiper kompozyty w budowie body. Tworzywa sztuczne to zwykłe cięcie kosztów. Przypuszczam też, że z jakiegoś powodu najwyższe modele body są robione właśnie z ze stopów metalowych. Bo chyba niska masa kompozytów swoją drogą, a stabilność konstrukcji metali swoją drogą.
Za Wikipedią: "Włókno węglowe stosowane jest coraz częściej w przemyśle jako zbrojenie laminatów opartych na żywicach epoksydowych wysokiej jakości. Stosowane jest szczególnie tam gdzie wymagana jest wysoka wytrzymałość produktu w połączeniu z małym ciężarem. Przykładowo przemysł energetyczny wykorzystuje takie laminaty do produkcji łopat elektrowni wiatrowych, w przemyśle lotniczym do wytwarzania śmigieł i komponentów wzmacniających strukturę kadłuba i skrzydeł, w produkcji jachtów do elementów szczególnie narażonych na duże obciążenia jak stery, miecze, maszty, kadłub, a nawet jako wzmocnienie żagli, w przemyśle sportowym (rowery, łuki sportowe, podeszwy obuwia). Od dawna materiał ten stosowany jest w dziedzinie sportów ekstremalnych, bolidy Formuły 1 zbudowane są głównie z włókien węglowych."

nikoniarz
06-01-2015, 22:21
I w związku z super właściwościami "plastik" zaczęto wprowadzać od najniższych modeli puszek a im wyższy model tym go mniej. Poza tym nie znasz dokładnego składu i nie wiesz ile to "włókno węglowe" różni się od tego stosowanego w F1 od tego które masz w pilocie do tv :) Sorki, ale na slogany marketingowe ja się nie nabieram zbyt łatwo...

Edit: może ktoś podać jakieś oficjalne dane z czego zrobiony jest korpus D750? Bo na stronie nikona nie piszą.

sufenta
06-01-2015, 22:27
d750 zrobiona jest ze stopu aluminium z magnezem i wlokien weglowych (mam nadzieje, ze dobrze przetlumaczylem) punkt 4. http://www.nikon.com/news/2014/0912_dslr_01.htm

nikoniarz
06-01-2015, 22:32
A u "polaków" napisali, że obudowa jest monolitem co by wykluczało użycie do jej budowy więcej niż jednego materiału. Kevlarowo-węglowa jest migawka z tego co czytam. Żeby nie było niedomówień- nie wkładam kija w mrowisko. Po prostu twierdzenie że jakiś kompozyt jest lepszy od stopu niekoniecznie musi być prawdą. Nie znamy składu, wytrzymałości itp. Skoro najwyższe modele bazują na metalowej obudowie to chyba ona powinna być w tym przypadku wyznacznikiem wytrzymałości.

sufenta
06-01-2015, 22:35
http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.cameta.com%2Fblog%2 Fimage.axd%253Fpicture%253D%25252F2014%25252F09%25 252Fd750_3.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.cameta.com%2Fblog%2Fpos t%2F2014%2F09%2F13%2FNikon-D750-Digital-SLR-Camera-Coming-Soon!.aspx&h=300&w=550&tbnid=CFH5k6lvgCDZjM%3A&zoom=1&docid=Zqlu_JTGU3HO4M&ei=xkasVK-cCIPfPbrNgfAG&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=969&page=1&start=0&ndsp=26&ved=0CDEQrQMwBQ p.s. co "Polacy" pisza mozna sie na tym forum dowieziec ;-)

nikoniarz
06-01-2015, 22:37
Dzięki, ale wolałbym oficjalną informację producenta. Nie twierdzę, że tak na pewno nie jest jak piszą w powyższym linku. Po prostu mam wątpliwości.

jo44
06-01-2015, 22:38
I w związku z super właściwościami "plastik" zaczęto wprowadzać od najniższych modeli puszek a im wyższy model tym go mniej. Poza tym nie znasz dokładnego składu i nie wiesz ile to "włókno węglowe" różni się od tego stosowanego w F1 od tego które masz w pilocie do tv :) Sorki, ale na slogany marketingowe ja się nie nabieram zbyt łatwo...
No ze specjalistami na tematy tak techniczne nie bedę dyskutował...:(

sufenta
06-01-2015, 22:40
Dzięki, ale wolałbym oficjalną informację producenta. Nie twierdzę, że tak na pewno nie jest jak piszą w powyższym linku. Po prostu mam wątpliwości.
to z punktu 4. podanego przeze mnie linku fragment a wiec oficjalna info producenta

A carbon fiber composite material (new material), has been adopted for the front body, where important mechanisms such as the imaging unit are incorporated, and the front cover, and a magnesium alloy has been adopted for the rear and top covers " przod z carbonu gora i tyl ze stopu

nikoniarz
06-01-2015, 22:41
No ze specjalistami na tematy tak techniczne nie bedę dyskutował...:(

Nie uważam się za fachowca. Po prostu materiał materiałowi nierówny bo wszystko zależy od składu. Dla mnie sporym argumentem jest to, że jednak najwyższe modele są "metalowe". i gdyby kompozyty były lepsze to myślę, że to właśnie od jednocyferkowców zaczęło by się wdrażanie je do produkcji.

deep
06-01-2015, 22:59
Zawsze można porównać trabanta do F1 :)

TOP67
06-01-2015, 23:05
A u "polaków" napisali, że obudowa jest monolitem co by wykluczało użycie do jej budowy więcej niż jednego materiału.

Monolit, czyli składa się z jednego elementu. To potwierdzam. Cała zewnętrzna obudowa to 3 części. A w poprzednich konstrukcjach 6.

nikoniarz
06-01-2015, 23:08
Monolit, czyli składa się z jednego elementu. To potwierdzam. Cała zewnętrzna obudowa to 3 części.

No to ja czegoś jednak nie rozumiem. Bo słowo monolit nie jest mi obce i wiem do czego się odnosi. Tylko tu mam pytanie- skoro tył jest metalowy, a przód kompozytowy to chyba nie ma mowy o monolicie? Wszelkie sklejenia, skręcania itd. wykluczają monolit.

TOP67
06-01-2015, 23:09
A jak byś chciał włożyć do środka elektronikę, gdyby to było z jednego kawałka?

nikoniarz
06-01-2015, 23:18
A jak byś chciał włożyć do środka elektronikę, gdyby to było z jednego kawałka?

Otóż to. Stąd słowo monolit jest wg. mnie naciągane przez producenta. W firmie w której pracuję, i wogóle w branży metalowej słowo monolit dotyczy elementu tak obrabianego, by jego bryła była jedną całością. Jeśli ktoś naciąga słowo monolit do konstrukcji skręcanych, sklejanych, zgrzewanych, spawanych to smiało można tym słowem określać obudowę telewizora, pilota mikrofalówki, czy praktycznie wszystko z czym mamy do czynienia... W mojej branży monolit to precyzyjne określenie odnoszące się do cech napisanych wyżej. I Nikon wg. mnie powinien napisać, że monolitem jest tylko część obudowy.

Ps. żeby tu czasem nie wpadł jakiś i tłumaczył o słowie monolit na podstawie wikipedii i nie pisał o górach czy obeliskach bo gadamy o monolicie pod kątem technologii produkcji.

krzysztof jot
06-01-2015, 23:25
nie wiem nie znam się, ale np z rynku który znam - dobry profesjonalny rower to obecnie wyłącznie kompozyty,
wszystko inne to klasa niższa, a kilka lat temu topem były najdziwniejsze stopy aluminium i innych metali.
Czyli w innych branżach tez jednak może to iść w tym kierunku

Jacek_Z
Stąd słowo monolit jest wg. mnie naciągane przez producenta.
Oczywiście.
Kompozyty sa różne. Większa twardość wcale nie oznacza czegoś koniecznie lepszego. Twardsze rzeczy są bardziej kruche (generalizuję). Dlatego być może stopy magnezowe mają ciekawsze właściwości jesli chodzi o aparat foto. Chodzi o kompromis między sprężystością (upadek) a sztywnością, o tłumienie drgań itd.

Wyrwiząb
A odnośnie samej konstrukcji. To nie może być monolitem w dosłownym tego słowa znaczeniu :)

nikoniarz
06-01-2015, 23:28
nie wiem nie znam się, ale np z rynku który znam - dobry profesjonalny rower to obecnie wyłącznie kompozyty,
wszystko inne to klasa niższa, a kilka lat temu topem były najdziwniejsze stopy aluminium i innych metali.
Czyli w innych branżach tez jednak może to iść w tym kierunku

Jasne, że profesjonalne rowery to kompozyty. Konkretnie carbon wzmacniany włóknem węglowym bo tam jednak chodzi o bezpieczeństwo. Ale tak jak pisałem- to podnosi cenę i to bardzo mocno. Wystarczy porównać cenę kompozytowej, nawet jednej z tańszych ram wiodącego producenta z ramą aluminiową. Dlatego właśnie mam wątpliwości, czemu Nikon miałby wprowadzać super materiał jakim są dobre kompozyty do nietopowych body skoro ten zabieg podnosi cenę.

A odnośnie samej konstrukcji. To nie może być monolitem w dosłownym tego słowa znaczeniu :)

Oczywiście. Dlatego temat kręci się wokół monolitycznego elementu obudowy.

Oczywiście.
Kompozyty sa różne. Większa twardość wcale nie oznacza czegoś koniecznie lepszego. Twardsze rzeczy są bardziej kruche (generalizuję). Dlatego być może stopy magnezowe mają ciekawsze właściwości jesli chodzi o aparat foto. Chodzi o kompromis między sprężystością (upadek) a sztywnością, o tłumienie drgań itd.

W 100% się z Tobą zgadzam. Tak samo nie można wrzucać do jednego wora pod względem właściwości wszystkiego co nazywamy tworzywem sztucznym. Przecież na codzień spotykamy się z plastikami różnej jakości. I identycznie jest z wszelkimi kompozytami. Identycznie ze stopami aluminium. O wszystkim decyduje skład i proporcje składników.

Pytanie dla TOP67- czy w D750 jednym monolitycznym elementem jest tył, spód i góra obudowy? Czyli tak jak np. w D300s?

TOP67
07-01-2015, 01:03
Pytanie dla TOP67- czy w D750 jednym monolitycznym elementem jest tył, spód i góra obudowy? Czyli tak jak np. w D300s?

D300 składa się z kilku kawałków. Front to 3 osobne elementy, do tego dokręcany spód, tył i góra.
Obudowa D750 składa się z góry, tyłu i całej reszty.

nikoniarz
07-01-2015, 01:05
D300 składa się z kilku kawałków. Fron to 3 osobne elementy, do tego dokręcany spód, tył i góra.
Obudowa D750 składa się z góry, tyłu i całej reszty.

No to faktycznie o monolitycznej obudowie nie ma mowy o obu przypadkach. Dziekuje za doinformowanie.

TOP67
07-01-2015, 01:09
No to faktycznie o monolitycznej obudowie nie ma mowy o obu przypadkach. Dziekuje za doinformowanie.

Na pewno w przypadku D750 jest to bardziej uzasadnione, bo zespolili 4 elementy w jeden.

nikoniarz
07-01-2015, 01:15
zespolili 4 elementy w jeden.

Niestety nijak to sie ma do monolitycznego elementu. Widze, ze producenci sa w stanie napisac bardzo duzo by skusic klienta. Zdaje sobie sprawe ze obudowa nie moze byc monolityczna bryla z powodu o ktorym wczesniej wspomniales. Ale mogliby nie naginac sloganow reklamowych. No coz, takie moje zawodowe
skrzywienie odnosnie technologii produkcji.

Edit: jesli bysmy w pracy pospawali lub posklejali jakis element/konstrukcje nawet z dwoch kawalkow i przedstawili odbiorcy jako monolityczny detal to by nas wysmial.

Ketosz
07-01-2015, 02:03
Nikon pewnie ma na myśli to, że element kompozytowy jest monolityczny, a nie cała obudowa.

Pawel Pawlak
07-01-2015, 08:53
jestem cieka jak wygląda wytrzymałość i sztywność tego elementu kompozytowego przy współpracy z takim 400/2.8 albo 600/4 w przypadku trzymania zestawu za body ?

Sz@kal
07-01-2015, 11:44
Masz dodatkową stabilizację wstrząsów wtedy ;)

moto g2 via tapatalk pro

maxwawa
07-01-2015, 15:52
jestem cieka jak wygląda wytrzymałość i sztywność tego elementu kompozytowego przy współpracy z takim 400/2.8 albo 600/4 w przypadku trzymania zestawu za body ?

w związku z tym że kompozyt ce****e się pewną plastycznością to w takiej konfiguracji taki zestaw może służyć jako...wędka;)

ShutterStill
07-01-2015, 17:50
w związku z tym że kompozyt ce****e się pewną plastycznością to w takiej konfiguracji taki zestaw może służyć jako...wędka;)
A kto taki zestaw trzyma z body tylko?
Raczej ręką na body to tylko spust wciskać. Więc raczej pytanie jak 400/600mm utrzyma D750- bez problemu ;-)

Pawel Pawlak
07-01-2015, 18:26
Mi ( i nie tylko) się to zdarza, dlatego jest to dla mnie istotne i pytam

ShutterStill
07-01-2015, 19:46
Mi ( i nie tylko) się to zdarza, dlatego jest to dla mnie istotne i pytam
Podczas robienia zdjęć czy przenoszenia sprzętu?
Nie chcę żeby wyszło ze się czepiam.
Z własnego doświadczenia nigdy nie trzymałem za aparat tylko robiąc zdjęcia z 400mm a przenosiłem trzymając za stopkę do statywu

kjakub
07-01-2015, 20:00
Konkretnie carbon wzmacniany włóknem węglowym (...)
A co to za masło maślane?

Irma
07-01-2015, 20:14
Mi zdarza sie czasami chwilowe przytrzymanie tylko za grip aparatu w momencie tylko przytrzymania calego zestawu i to tylko w pionie, gdy zestaw wisi w dol. Nie posiadam wystarczajacej sily w dloni, aby zestaw utrzymac w poziomie, jest za ciezki. Odnosi sie to do obiektywow od 400 wzwyz.

Z drugiej strony nie chce ryzykowac takiego uchwytu nawet krotkotrwalego, ze wzgledu na ewentualne zmiany geometryczne obudowy aparatu.
Az takiego zaufania nie mam.

nikoniarz
07-01-2015, 20:44
A co to za masło maślane?

Teraz wlasnie zauwazylem co napisalem. O wzmacnianie wloknen kevlarowym chodzilo. Przepraszam.

tomgol
07-01-2015, 22:54
No ja też staram się unikać takich manewrów. Może i coś nie pęknie, ale lekko wygnie i będzie lipa.

Lukasio
08-01-2015, 16:09
A jak Panowie oceniacie prędkość i celność AF, nie skrajnych oczywiście, w porównaniu z d600/610 i d800/810 jeśli ktoś używał w/w body z 24-120/4.

arek1
08-01-2015, 21:29
Używałem 24-120/F4 z D610, a teraz D750 i jeśli chodzi o szybkość to nie widzę nadzwyczajnej różnicy. Jedyne co bym podkreślił to to, że z D750 AF jest pewniejszy. Kilkakrotne powtórzenie ustawienia AF ciągle ustawia ostrość w tym samym miejscu.

gringo222
09-01-2015, 03:56
Zdaje się, że będziemy mieć nowe firmware'y, także do D750:
http://nikonrumors.com/2015/01/08/nikon-to-announce-a-new-firmware-download-program-on-january-19th-including-several-improvements-for-the-d750-d810-d800-d800e-d610-and-d600-cameras.aspx:

- New White Balance update, containing Nikon’s latest algorithms for high-quality color balance in any light.
- New “Metallic” Picture Control option, providing photographers with a unique high-contrast setting which is both natural and eye-catching.
- New RAW Histogram. This feature displays impressive full-screen histograms for all 3 color channels (red, green and blue) simultaneously, based on data directly from the image sensor. The new feature allows advanced photographers to fine-tune perfect exposure for each shot.
- Nikon will bring two D810 features to other cameras in the Nikon DSLR line-up:
-- "Flat” Picture Control, which allows photographers more options for adjustment in post-processing and
-- Electronic First-Curtain Shutter feature, which eliminates vibrations caused by the shutter, is newly available for the recently announced Nikon D750 camera.

Zapowiada się dobrze :-)

Be2
09-01-2015, 10:55
Nikon rozprawia się z flarą :)
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63356

ShutterStill
09-01-2015, 11:14
Wow a jednak akcja serwisowa.
W miarę szybko od oficjalnego oświadczenia

Be2
09-01-2015, 11:25
Gdyby nie zadziałali sprawnie to po tym co w ostatnich latach robili to pewnie nawet zagorzali fani Nikona by mieli dosyć.

morzon
09-01-2015, 21:05
http://nikon360project.com/?id=010915103106B
http://nikon360project.com/?id=010915103911B
;)

Lukasio
09-01-2015, 21:59
A czy ktos nowy sofcik wgrywal?

pawl_s
09-01-2015, 22:49
A to juz jest dostępny?

Lukasio
10-01-2015, 00:31
No ten C1.01 już jest.

Jacek_Z
10-01-2015, 00:50
Od ponad miesiąca jest. To nie o te aktualizacje chodzi.

Lukasio
10-01-2015, 12:13
I jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia. Rozumiem ze mniejszej wydajności aku musze sie spodziewać bo body ma większy pobór prądu? Miałem wczesniej d7000 i tam aku nikona wystarczał na dłużej aniżeli teraz. Rozwiejcie moje wątpliwości.

tmk_t
11-01-2015, 15:00
A jak często używasz szkła z wł. stabilizacją? Potrafi sporo ciągnąć...

jo44
11-01-2015, 15:11
I jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia. Rozumiem ze mniejszej wydajności aku musze sie spodziewać bo body ma większy pobór prądu? Miałem wczesniej d7000 i tam aku nikona wystarczał na dłużej aniżeli teraz. Rozwiejcie moje wątpliwości.
Nie bardzo wiem co porównujesz: zużycie prądu przez D7000 i D750?
Akumulator ten sam - cóż więc dziwnego, że pełna klatka zużywa więcej niż DX?

Boleczek
12-01-2015, 13:33
No dobra... Wziąłem wczoraj i D3 i D750 na piłkę ręczną. Obiekt, gdzie focę ręczną od 6 lat znam na wylot. Mam Takie miejsce nad bramką z góry gdzie wychodzą fajne zdjęcia, ale AF lubi się rozjechać bo się ma ułamek sekundy, żeby trafić zawodniczkę. 1600ISO, 1/800 lub 2000ISO/ i 1/1000, 2.8 (70-200 VR) i jechane... I co się okazało... Oczywiście D3 lepiej w łapie leży, ale AF częściej trafiał tam gdzie powinien z 750ką. AWB - też wydaje się mi lepszy, choć dla mnie bez znaczenia, bo mam własne presety. 6,5 fps - mniej niż w D3, ale wystarcza. Generalnie... Na hali będę dalej zajeżdżał D3 bo absolutnie do tego wystarcza, ale D750 DAJE RADĘ. Przy ciemniejszych obiektach (a takich w Polsce masę) D750 może być lepsza. Gripa na pewno kupię.
Zdjęcia - pomieszane z wczoraj są tu. Ciekawe czy znajdziecie różnicę d3/d750... ja się lekko gubię :) http://dawidlinkowski.pl/fotogeniczny-mecz/

Pozdrawiam

Lukasio
12-01-2015, 20:51
Zastanawia mnie ubywanie aku Nikona w nieużywanym body. Nie mialem okazji od wczoraj rano fotografowac. Świeżo naładowany akumulator stracił 13% do teraz.
No trochę dziwne to.

tmk_t
12-01-2015, 20:56
A wi-fi lub gpsy jakieś włączone?

Lukasio
13-01-2015, 01:01
Oczywiście wszystko wyłączone.

nikoniarz
13-01-2015, 01:09
Masz jakiegos gripa zapietego?

Lukasio
13-01-2015, 08:31
Tak mam pixela podpietego. W nim to juz masakra. Przez 12 godz nie uzywania spadek oryginalnego aku Nikona o 15%. A w przypadku AA to 2 godz i po sprawie. Pisalem o gripie juz w innyn dziale (Systemy zasilania ...)

nikoniarz
13-01-2015, 09:35
Paru znajomych mialo podobny problem z nieoryginalnymi gripami. w tym z Pixelem. Nawet jak grip byl bez aku, to bateria w body sie rozladowywala.

djspark
13-01-2015, 10:13
W niedzielę przyszedł czas na uzupełnienie mojego ekwipunku w D750
Pierwsze wrażenia (do tej pory używałem D7100)
- Bardzo dobry AF chociaż D7100 na żadnym szkle nie było kalibracji a tutaj każde tego wymagało i to w inną stronę (sigma 35 miała FF a np nikon 50 BF).
- ISO super. Przyjemny szum który nie przeszkadza i daje duże możliwości przy obróbce (łatwo zniwelować nie tracąc aż tak jakości)
- Wyciąganie z ciemnych miejsc bardzo łatwe i przyjemne (wielkie możliwości)
- Bardzo dobre trzymanie, dużo pewniejsze niż w D7100
- Ostrość/szczegółowość zdjęć dobra, chociaż po tym co widziałem na D800 kolegi przy podobnych kadrach to jednak trochę D750 odstaje.
- Trochę z przepałów ciężko wyciągać, mam wrażenie że więcej mogłem zejść w moim D7100 ale to ciężko stwierdzić na dzień dzisiejszy (za mało testów)

Ogólnie to jestem bardzo zadowolony z tego zakupu bo w końcu przesiadka na FX :)
Jak ogarnę parę zleceń tym sprzętem to napiszę coś więcej.

EDIT: Oczywiście pierwszym testem był test flary na 50mm i oczywiście flara jest wiec będzie serwis...

Jastrząb
13-01-2015, 13:13
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/CNX2__DSC1415_1x30_goa-1.jpg
źródło (http://www.naturalink.pl/wp-content/uploads/CNX2__DSC1415_1x30_goła.jpg)

1/30 z podpiętą 600vr
link do nefa http://www.naturalink.pl/?wpfb_dl=2

jo44
13-01-2015, 13:26
Bardziej na miejscu byłoby zdjęcie pudła po D610 zrobione przy pomocy D750.

Jastrząb
13-01-2015, 13:29
Ależ czujność :) Raw2Nef kolego, a pudła po d610 nie miałem
zestawik poniżej

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/NAT_1129_D750-1.jpg
źródło (http://www.naturalink.pl/wp-content/uploads/NAT_1129_D750.jpg)

jo44
13-01-2015, 13:37
No piękne cacko! :)

TOP67
13-01-2015, 13:43
1/30 z podpiętą 600vr

A co to zdjęcie wnosi do wątku o D750?

Jastrząb
13-01-2015, 13:49
to, że z d800 przy takich czasach były problemy, a po drugie masz sampla z 600-ki, których jest pełno w sieci.
Jeżeli nic nie wnosi, to oczywiście niech mod kasuje.

JED
14-01-2015, 03:13
A jakiego typu byly te problemy?

tmk_t
14-01-2015, 17:02
Pytanie o działanie lampy:
Czy obecni użytkownicy D750 zauważyli jakiekolwiek błędne działanie AF po włączeniu wspomagania w lampie zew? Problemem było natychniasowe wariowanie AF i był najczęściej BF na szkłe.

kornikbp
14-01-2015, 22:47
Ja nic nie zauważyłem, choć "na robotę" jeszcze nie miałem okazji zabrać 750ki i przetestować po za domem.

krzysztof jot
15-01-2015, 00:45
Tak mam pixela podpietego. W nim to juz masakra. Przez 12 godz nie uzywania spadek oryginalnego aku Nikona o 15%. A w przypadku AA to 2 godz i po sprawie. Pisalem o gripie juz w innyn dziale (Systemy zasilania ...)

otóż Pixel. Tak było w D300, D700... Niby ten grip to tylko kawałek plastiku a jednak nie udaje się tego dobrze "podrobić" nikomu. Dlatego zawsze kupuje oryginalny i spię spokojnie, ze rano zobaczę pusty akku albo ERR na ekranie.

Mario__S
15-01-2015, 08:38
Czy obecni użytkownicy D750 zauważyli jakiekolwiek błędne działanie AF po włączeniu wspomagania w lampie zew? Problemem było natychniasowe wariowanie AF i był najczęściej BF na szkłe.

Nie widziałem jeszcze tego problemu choć z wcześniejszymi body on o mnie występował i wyłączyłem wspomaganie AF w lampie. Tutaj znowu włączyłem i wszystko działa jak najbardziej prawidłowo..

arek1
15-01-2015, 17:07
Ja cały czas mam wyłączone wspomaganie na lampie i nie zauważyłem żadnych problemów.

EDIT: Przepraszam, nie doczytałem, chodziło o sytuację gdy jest włączone, a ja odpisałem w sprawie wyłączonego.

tmk_t
15-01-2015, 17:18
Dasz rade ocenić jak masz wł/wył?

Sz@kal
15-01-2015, 20:49
MZ ze wspomaganiem nie ma problemów.

moto g2 via tapatalk pro

pawl_s
15-01-2015, 20:52
Tez niczego nie zauważyłem, używam Metz'a

Boleczek
18-01-2015, 01:10
No to dziś zaliczyłem teatr, gdzie poruszałem się pomiędzy ISO6400 a 12800 bo spektakl z tych oświetlanych skromnie i nastrojowo. AF trafiał zawsze, a po LR zdjęcia są OK. Moja D3 w tych warunkach by odpadła.
Więc nadal jestem zadowolony...
Sorry :)
http://dawidlinkowski.pl/laboratorium-piesni/

jo44
18-01-2015, 01:33
To masz chłopie pecha... :)

Lukasio
29-01-2015, 00:18
Wszyscy pewnie przeszli do wątku o flarze itp. Ja jestem pełen podziwu dla pracy na wysokim ISO tego body.

lackyd
01-02-2015, 20:37
Witam, nie testowałem swojego body z latarką i nie zamierzam. Podaję linka do kilku zdjęć pod światło w plenerze

http://dysk.onet.pl/link/WFl38#sthash.3KLMqiTU.dpuf

Pozdrawiam

AndBed
02-02-2015, 16:19
Witam. Dzisiaj kupiłem swoje D750 :) Latarką też jak poprzednik nie świeciłem. Wyszedłem na dwór parę fotek strzeliłem... Podoba mi się. Zobaczymy jak pójdzie dalej :) Póki co do serwisu słać nie zamierzam :)
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy D750 :)

Lukasio
04-02-2015, 00:45
Panowie, potrzebuje sam camera raw 8.7 do 750!!! Nie żaden tam DNG converter. Miałem jeszcze wczoraj poinstalowane pod CS6 ale robiłem reinstalkę i teraz w sieci znaleźć camera raw nie mogę...

TOP67
04-02-2015, 00:47
Pełne wersje instaluje się jako upgrade PS. Do samodzielnej instalacji są wersje RC

Lukasio
04-02-2015, 00:50
Pełne wersje instaluje się jako upgrade PS. Do samodzielnej instalacji są wersje RC

Czyli? A nie możesz podlinkować Camera raw 8.7? Wczoaj jakoś udało mi się link znaleźć ale niestety, pamięć słaba i dziś przekopałem serwis Adobe i nic...

TOP67
04-02-2015, 00:56
Nie mogę, bo nie mam linku. To się pobiera przez Adobe Managera (lub jakoś tak podobnie)

marcinpl
04-02-2015, 00:58
http://helpx.adobe.com/x-productkb/multi/camera-raw-plug-in-installer.html

Reglas
04-02-2015, 01:00
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5855
Tu masz.

Nowe modele już nie mają problemów z flarą ? Wiadomo coś ?

Użytkował ktoś Canon 5D Mark III ?
Bo waham się między C a N

Lukasio
04-02-2015, 01:02
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5855
Tu masz.

o tototot! Dzięki! jak mogłem to przeoczyć??? Jak cos to posty do usunięcia bo trochę temat rozjechałem.

Reglas
04-02-2015, 01:04
Wystarczy wklepać w google "camera raw 8.7"
Drugi link prowadzi do strony którą zapodałem.

Lukasio
04-02-2015, 01:44
Szukalem, szukalem ale nawet jak cos pod nosem to ciezko zauwazyc. Dzieki!

majora
04-02-2015, 11:34
Czy ma ktoś może informacje czy są już dostępne sztuki z kropką , bo chce w końcu zakupić pierwszą puszkę fx :)

Maciek N
04-02-2015, 14:06
Wybaczcie lenistwo... może ktoś wie czy baterie z D800 pasują do D750?

Pawel Pawlak
04-02-2015, 14:23
tak

Ketosz
04-02-2015, 14:23
Tak - są te same

Maciek N
04-02-2015, 14:32
Dziękuję

rotor
04-02-2015, 15:43
Czy ma ktoś może informacje czy są już dostępne sztuki z kropką , bo chce w końcu zakupić pierwszą puszkę fx :)

pewien znany sklep na "C" ma body już poprawione

marcingroszyk
07-02-2015, 18:30
Mam pytanko można d750 ładować kablem usb?

Jacek_Z
07-02-2015, 20:02
Bym się zdziwił, bo chyba żadnej lustrzanki nikona nie da sie w ten sposób ładować.

stachmuszel
07-02-2015, 22:35
Bo i jakim prawem! Ładowarka USB ladujemy akumulatory 3,7V. W Nikonach są 7,4V, czyli dwa ogniwa.

AndBed
08-02-2015, 00:13
pewien znany sklep na "C" ma body już poprawione

A co za różnica czy Ty wyślesz czy zrobi to sklep - kropka kropką :) Przygarnij Kropka :)

rotor
08-02-2015, 01:45
A co za różnica czy Ty wyślesz czy zrobi to sklep - kropka kropką :) Przygarnij Kropka :)

dla mnie diametralna, bo kupuję puszkę, by jej używać, a nie zaraz pakować w pudło i jazda do serwisu na tydzień, dwa a może trzy ? kto to wie ?
ale rozumiem (staram się przynajmniej), że są tacy, dla których to nawet fajne jest ;)

MstrG
08-02-2015, 21:08
Pytanie do użytkowników D750 - jaki jest AWB? Czasem są sytuacje, że trzeba na nim polegać.
W D600 było z tym różnie (np w lesie/parku często leciał w magentę), zadowolony byłem z D800 - choć oczywiście nie był też bezbłędny.

Zdecydowałem się na zmianę D800 na D750 :)

Lukasio
08-02-2015, 21:53
Jak dla mnie auto ok.

AndBed
08-02-2015, 22:08
Po tych paru dniach nie zauważyłem, żeby było coś nie tak. Sprawnie sobie radzi.

Ketosz
08-02-2015, 22:14
D610 też ma tendencję do korygowania zieleni (a miało być lepiej niż w D600) - dla D750 akurat trochę nie ta pora roku żeby to sprawdzić, więc jeśli problem jest dalej, to pewnie dopiero na wiosnę wyjdzie ;)

MstrG
10-02-2015, 16:42
Zamówiłem właśnie w AB Foto za niecałe 7600zł, niestety nie mają jeszcze sztuk po "akcji serwisowej".

Lukasio
10-02-2015, 18:50
Zamówiłem właśnie w AB Foto za niecałe 7600zł, niestety nie mają jeszcze sztuk po "akcji serwisowej".

I gwarantuję Ci że będziesz zadowolony! A po "kropkę" to sobie wyślesz jak Ci będzie krawędź naprawdę przeszkadzać. Gratuluję odwagi! Bo latarką to można w kretowisko świecić a nie w aparat :-)

TOP67
15-02-2015, 14:27
Porównałem właśnie AF w D750 i D4s. Szybkość i pewność ostrzenia jest identyczna (na 24-70/2.8). Szukałem takich warunków, w których jeden z aparatów wymięknie.
Przy oświetleniu na poziomie 1/60s, f/8, ISO 200k D750 okazał się minimalnie lepszy. Ustawiał ostrość w 3 krokach, a D4s w 4 krokach (czas ok 1 s.). Obydwa tak samo pewnie.

MstrG
15-02-2015, 14:36
Porównałem właśnie AF w D750 i D4s. Szybkość i pewność ostrzenia jest identyczna (na 24-70/2.8). Szukałem takich warunków, w których jeden z aparatów wymięknie.
Przy oświetleniu na poziomie 1/60s, f/8, ISO 200k D750 okazał się minimalnie lepszy. Ustawiał ostrość w 3 krokach, a D4s w 4 krokach (czas ok 1 s.). Obydwa tak samo pewnie.

Ja jestem pod dużym wrażeniem AF w D750, po pierwszych zdjęciach (jednak to troszkę za mało na jakieś większe wnioski) mam wrażenie, że działa szybciej i pewniej niż w D800. Niestety nie porównam ich dokładnie, bo D800 zmieniło właściciela :(

prz3mo
15-02-2015, 14:42
No AF w D750 bez dwóch zdań jest kozacki.

peterras
17-02-2015, 19:50
Mam pytanie odnośnie kart sd w d750! Czy może ktoś sprawdzał jak się spisują odpowiednio szybkie karty o pojemności 128GB? Nie mogłem nigdzie znależć tego typu informacji!

trzcionek
19-02-2015, 11:39
Mam pytanie odnośnie kart sd w d750! Czy może ktoś sprawdzał jak się spisują odpowiednio szybkie karty o pojemności 128GB? Nie mogłem nigdzie znależć tego typu informacji!

128GB? Odważny jesteś, bo jak Ci Karta padnie to nawet myszka miki nie pomoże ;) a w jakim celu potrzebujesz aż tak wielką kartę? Tak z ciekawości pytam ;)

Hamarama
19-02-2015, 17:32
Przeciez sa dwa sloty. Jak jedna padnie to jest druga.

peterras
19-02-2015, 19:36
myślałem pod kątem filmowania głównie ! Byłem na wypadzie kiedyś kilka dni bez dostępu do kąpa A czasem w szale pracy nie zauważyłem że się miejsce na karcie kończy! Chodzi głównie o komfort pracy taki zapas pojemności! Nie żeby koniecznie mam 2x64 i 32 zapas ale...tak na zaś?

TOP67
19-02-2015, 20:14

myślałem pod kątem filmowania głównie !

To po co Ci szybkie karty?

peterras
19-02-2015, 22:42
Tak właściwie mam okazję nabyć taką szybszą kartę w cenie tych średnich więc pytam tylko czy 750 dobrze sobie radzi z większymi pojemnościami. Zawsze to jeszcze jeden nosnik danych. Od przybytku glowa nie boli,

greatadrian
20-02-2015, 00:59
Nie sądzę żeby karta 128GB była dobrym wyborem. Z podobnego względu jak lepiej jest mieć 2 dyski po 2TB niż jeden 4TB- kiedy pytanie to nie traci się tyle danych. Piszę z własnego doświadczenia...

PiKa
20-02-2015, 02:03
To D750 nie ma RAIDa? ;)

grissley
20-02-2015, 12:11
Każdy się mądrzy, a nikt człowiekowi nie odpowie...

peterras
20-02-2015, 18:22
Jeśli kogoś interesują różnice pomiędzy kartami SD w połączeniu z d750 to proszę
http://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d750/fastest-sd-card-speed-tests/
jednak nic dalej nie wiadomo o większych pojemnościach w specyfikacji jest tylko to: Nośnik danych: dwa gniazda kart SD zapewniają płynną pracę. Oba gniazda są zgodne z kartami o wysokiej pojemności SDXC i UHS-I. Pozdrawiam

Bach
26-02-2015, 01:09
Mam pytanie do użytkowników D750, można nią bezpiecznie fotografować z ręki kierując się regułą ogniskowa = najdłuższy czas migawki ?

Lukasio
26-02-2015, 10:22
Mam pytanie do użytkowników D750, można nią bezpiecznie fotografować z ręki kierując się regułą ogniskowa = najdłuższy czas migawki ?

A masz VR w szkle? Mysle ze D750 nie rozni sie niczym od innych lustrzanek, no moze z wyjatkiem D800/D810 bo tam byly takie glosy ze nimi trza uwazac.

tchaikovsky
26-02-2015, 11:42
Dopiero co w tygodniu odebrałem swoją sztukę z ABfoto. Sztuki już mają wymienione ... lecz o dziwo nie mają magicznej czarnej kropeczki. Na szczęście stronka nikona jak i krótki test potwierdziły że nie posiada żadnych wad. Więc nie zdziwcie się jak nie będzie kropeczki ;). Zawsze można ją sobie samemu w końcu narysować :)

TOP67
26-02-2015, 11:44
Przecież nowe sztuki mają granatową kropkę. Naprawiane w serwisie maja czarną.

tchaikovsky
26-02-2015, 11:46
Moja sztuka nie ma żadnej kropki... wady też na szczęście i to jest najważniejsze.

Archibald6803
26-02-2015, 11:55
Jak to gadają doktory : "WSZYSCY pacjenci dzielą się na tych co JUŻ zostali zdiagnozowani i na tych co DOPIERO będą ...."
Oby brak kropy (obojętnie czy czarnej czy granatowej czy sraczkowatej) w tym przypadku był dobrym znakiem....

TOP67
26-02-2015, 11:56
Moja sztuka nie ma żadnej kropki... wady też na szczęście i to jest najważniejsze.

Na kartonie ma.

tchaikovsky
26-02-2015, 11:58
Przyznam że kartonika nie oglądałem :) sprawdze popołudniu z ciekawości. Dzieki !

zbyszekD7000
26-02-2015, 12:11
Przyznaj też że tego wątku nie czytałeś ;) bo dwie strony temu o tym pisało, gdzie jest KROPEK :)

emet_b
26-02-2015, 12:37
info jakie kropki, gdzie i co znaczą warty by było gdzieś przekleić, żeby nie szukać ciągle tej info w postach, tudzież nie powielać tych samych pytań.

Bach
26-02-2015, 17:46
A masz VR w szkle? Mysle ze D750 nie rozni sie niczym od innych lustrzanek, no moze z wyjatkiem D800/D810 bo tam byly takie glosy ze nimi trza uwazac.

Z tego powodu zapytałem o D750 słysząc że z D810 najlepiej brać współczynnik co najmniej x1,5.
Miałem oczywiście na myśli szkła bez VR.

Hrabia 82
26-02-2015, 19:44
Z tego powodu zapytałem o D750 słysząc że z D810 najlepiej brać współczynnik co najmniej x1,5.
Miałem oczywiście na myśli szkła bez VR.

Mam od tygodnia D750, przesiadłem się z D7100 i już widzę że łatwiej jest zrobić ostre zdjęcie przy dłuższych czasach bez VR.

Ale to moja subiektywna opinia.

A co do kropek to mam granatową na pudełku, aparat kupiony w Abfoto.

AndBed
26-02-2015, 20:27
Mam od tygodnia D750, przesiadłem się z D7100 i już widzę że łatwiej jest zrobić ostre zdjęcie przy dłuższych czasach bez VR.

Ale to moja subiektywna opinia.

Zgodzę się z Tobą w 100%. Związane jest to z tym, że na matrycę FX pada jednak więcej światła. Obecnie w N24-120 VR mam wyłączone :) Kiedyś dziwiłem się dla czego obiektywy pod FX występują głównie bez VR. Teraz już wiem, że jest to zbyteczny gadżet, który czasem może nawet posuć zdjęcie - oczywiście zdarzają się sytuacje, że VR jest bardzo potrzebny.

Jacek_Z
26-02-2015, 21:10
Zgodzę się z Tobą w 100%. Związane jest to z tym, że na matrycę FX pada jednak więcej światła. Obecnie w N24-120 VR mam wyłączone :) Kiedyś dziwiłem się dla czego obiektywy pod FX występują głównie bez VR. Teraz już wiem, że jest to zbyteczny gadżet, który czasem może nawet posuć zdjęcie - oczywiście zdarzają się sytuacje, że VR jest bardzo potrzebny.No nie bardzo się z tym zgodzę. D8xx wymagają krótkich czasów.
Obiektywy pod FX mają bardzo często VR. Popatrz na teleobiektywy (Nikkory, współcześnie oferowane). 70-200/2.8 obie wersje, 70-200/4, 70-300, 80-400, 200-400, stałki 200, 300, 400, 500, 600, 800. Wszystko z VR. W szerszych kątach też się zaczyna (16-35, 24-120, 24-85).

TOP67
26-02-2015, 21:28

Bo dla tej samej ogniskowej, na DX trzeba mieć czas krótszy 1,5 razy. Zwykła matematyka. Zauważ jak zmienia się czas w Auto ISO zależnym od ogniskowej, po przełączeniu w crop DX.

Zgodzę się z Tobą w 100%. Związane jest to z tym, że na matrycę FX pada jednak więcej światła. Obecnie w N24-120 VR mam wyłączone :) Kiedyś dziwiłem się dla czego obiektywy pod FX występują głównie bez VR. Teraz już wiem, że jest to zbyteczny gadżet, który czasem może nawet posuć zdjęcie - oczywiście zdarzają się sytuacje, że VR jest bardzo potrzebny.

To nie ma nic wspólnego. Liczy się tylko kąt widzenia obiektywu i osobnicze predyspozycje.

Larson
26-02-2015, 21:54
Taką ciekawostkę odkryłem: w moim D750 w live view nie działa AF z sigmami. Konkretnie chodzi o 50 1.4 HSM i 17-50 2.8 HSM. Sprawdziłem w D700 i w D7100 w obu AF w live view działa bez zarzutu...

Sz@kal
26-02-2015, 22:21
W moim z 35 art af działa

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

pawl_s
26-02-2015, 22:30
Taką ciekawostkę odkryłem: w moim D750 w live view nie działa AF z sigmami. Konkretnie chodzi o 50 1.4 HSM i 17-50 2.8 HSM. Sprawdziłem w D700 i w D7100 w obu AF w live view działa bez zarzutu...

Czyby coś Nikon zmienił i w d750 znowu jest inaczej z AF? Problem z Sigmami w LV jest znany i "nielubiany". Może będziesz musiał słać obiektywy do Sigmy po nowy firmware.

Larson
26-02-2015, 22:47
W moim z 35 art af działa

Może masz w miarę nowy firmware, moja 50tka ma już z 3 lata...

Czyby coś Nikon zmienił i w d750 znowu jest inaczej z AF? Problem z Sigmami w LV jest znany i "nielubiany". Może będziesz musiał słać obiektywy do Sigmy po nowy firmware.

Właśnie coś sobie przypominam z D7000 było nie tak - wydawało mi się że skoro z D7100 już śmigają z D750 też powinny... A słał nie będę bo 17-50 nie ma sensu podpinać a z 50 1.4 zapewne w LV nie będę korzystał... Tym bardziej że za zmianę firmware mogą sobie krzyknąć pewnie...

Sz@kal
26-02-2015, 22:57
Zobaczymy co będzie jak 750 wróci z serwisu - pewnie wgraja nowszy soft...

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

pawl_s
26-02-2015, 23:10
Tym bardziej że za zmianę firmware mogą sobie krzyknąć pewnie...

Ciekawe, jeśli nie działało z d7000, a działało z d7100. Z tego co słyszałem to powinno być odwrotnie, jeśli już miałoby nie działać.

Wydawało mi się, że robią to za darmo, ale może się mylę. Najlepiej zapytaj, to akurat nie kosztuje.

AndBed
26-02-2015, 23:56
No nie bardzo się z tym zgodzę. D8xx wymagają krótkich czasów.
Obiektywy pod FX mają bardzo często VR. Popatrz na teleobiektywy (Nikkory, współcześnie oferowane). 70-200/2.8 obie wersje, 70-200/4, 70-300, 80-400, 200-400, stałki 200, 300, 400, 500, 600, 800. Wszystko z VR. W szerszych kątach też się zaczyna (16-35, 24-120, 24-85).

Zgadzam się z Tobą 16-35, 24-85 czy 24-120 i wszelakie tele mają. Ale już wszystkie stałki do 85 włącznie VR nie mają. 14-24 nie ma VR 17-35 też nie 24-70, 18-35.

Nie chodzi mi o targowanie się, których więcej jest z VR czy bez ale o to, że moim skromnym zdaniem VR na FX jest mniej przydatny/potrzebny niż na DX. Zawsze mogę się mylić... ale to są moje odczucia po pierwszych dniach przesiadki z DX na FX.

bryk77
27-02-2015, 00:04
No nie bardzo się z tym zgodzę. D8xx wymagają krótkich czasów.

Ehh.. Ciągle liczę na to, że może Nikon się w końcu pokusi o stabilizację matrycy. Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej w lustrzankach (choć Sony ma VR w a900 czy a99), ale wszyscy recenzenci aż pieją z zachwytu nad stabilizacją w body w nowym bezlusterkowcu Olympusa EM-5 II.
Jakby do tego jeszcze dołożyć klawiszologię ze starego poczciwego D300 i D700 byłaby miód malina.

Jacek_Z
27-02-2015, 01:31
Zgadzam się z Tobą 16-35, 24-85 czy 24-120 i wszelakie tele mają. Ale już wszystkie stałki do 85 włącznie VR nie mają. 14-24 nie ma VR 17-35 też nie 24-70, 18-35. 17-35 to antyk, 24-70 też żadna nowość.
Następcy będą z VR.
VR ma większy sens w teleobiektywach (co nie znaczy, że w szerokich kątach jest zbędny ;))

Nie chodzi mi o targowanie się, których więcej jest z VR czy bez ale o to, że moim skromnym zdaniem VR na FX jest mniej przydatny/potrzebny niż na DX. Zawsze mogę się mylić... ale to są moje odczucia po pierwszych dniach przesiadki z DX na FX.Granica przydatności VR w FX vs DX jest dość jasno do określenia. Po prostu 1,5x ogniskowa. Co prawda można na FX wchodzić na wyższe ISO, ale VR zawsze pozwoli złapać więcej światła bez konieczności kupowania drogich szkieł 1,4, które w dodatku mają na przysłonie 1,4 małą GO (nie wszyscy chcą zawsze małej GO).
Zawsze jest lepiej być na niskich ISO i korzystać z VR - o ile ruch obiektu na to pozwoli. Ja się przesiadłem na FX 6 lat temu (gdy wypuszczono D700) i niezmiennie jestem zakochany w systemie VR ;)

Bach
27-02-2015, 11:19
Jak szybko pracuje w D750 auto fokus w Live View na LCD? Chodzi mi o zdjęcia i przydatność w reporterce przy niskich ujęciach z wykorzystaniem ekranu. Podobno wtedy nie działają krzyżowe (a one tylko chyba schodzą do -3EV?), podejrzewam więc że w słabszych warunkach korzystanie z AF w Live View może być ryzykowne, sprawdzał ktoś? Działa też śledzenie?

TOP67
27-02-2015, 11:21
W LV nie działają żadne czujniki AF. To matryca ustawia ostrość, jak w kompaktach.

morzon
27-02-2015, 11:34
Działa lepiej niż D700/D600/D800. Da rade coś tym zrobić, ale trochę to trwa niestety. Mi się zdarza używać.

Lukasio
27-02-2015, 11:37
Jak szybko pracuje w D750 auto fokus w Live View na LCD? Chodzi mi o zdjęcia i przydatność w reporterce przy niskich ujęciach z wykorzystaniem ekranu. Podobno wtedy nie działają krzyżowe (a one tylko chyba schodzą do -3EV?), podejrzewam więc że w słabszych warunkach korzystanie z AF w Live View może być ryzykowne, sprawdzał ktoś? Działa też śledzenie?

Tragicznie wolno ale chyba nie wolniej jak w innych lustrzankach.

prz3mo
27-02-2015, 12:02
Jeśli ktoś miał porównanie jak af działa w bezlusterkowcach, to w lustrach Nikona nie działa to praktycznie wcale. Moim zdaniem także w D750 AF w LV jest praktyczne bezuzyteczny.

Bach
27-02-2015, 12:36
W LV nie działają żadne czujniki AF. To matryca ustawia ostrość, jak w kompaktach.

Tragicznie wolno ale chyba nie wolniej jak w innych lustrzankach.

Jeśli ktoś miał porównanie jak af działa w bezlusterkowcach, to w lustrach Nikona nie działa to praktycznie wcale. Moim zdaniem także w D750 AF w LV jest praktyczne bezuzyteczny.

No to mnie zasmuciliście bo liczyłem, że odchylany ekran będzie pomocny w reportażu ulicznym czy innym, kiedy nie chcę zwracać na siebie za bardzo uwagi fotografując przez wizjer. Wygląda na to, że odchylany ekran w D750 to przerost formy nad treścią.

.

arek1
27-02-2015, 15:05
Jest tak samo użyteczny jak każdy LV w lustrzankach. Przydaje się chociażby podczas pracy na statywie, gdy aparat jest ustawiony w pozycji niezbyt wygodnej do pracy przez wizjer. AF nie jest może zbyt szybki ale dość celny nie dobiega w niczym od innych lustrzanek.
Jeśli chodzi o odchylany ekran w takich sytuacjach również bardzo dobrze się sprawdza.

Bach
27-02-2015, 17:36
Jest tak samo użyteczny jak każdy LV w lustrzankach. Przydaje się chociażby podczas pracy na statywie, gdy aparat jest ustawiony w pozycji niezbyt wygodnej do pracy przez wizjer. AF nie jest może zbyt szybki ale dość celny nie dobiega w niczym od innych lustrzanek.
Jeśli chodzi o odchylany ekran w takich sytuacjach również bardzo dobrze się sprawdza.

Mówisz o statywie, ja o zdjęciach z ręki, to zupełnie co innego.

Nie sądziłem, że to odhchylane LCD jest tak zbędną atrapą.

.

Lukasio
27-02-2015, 17:50
Mówisz o statywie, ja o zdjęciach z ręki, to zupełnie co innego.

.

W 90% jak dla mnie jest atrapą którą musiałem podkleic czarną taśmą izolacyjną bo się czasem otwierala jak na brzuchu nosilem

arek1
27-02-2015, 18:02
Co Wy macie za brzuchy :-)

indula
27-02-2015, 20:29
A już prawie D750 wybrałem zamiast D800 liczyłem między innymi na ten ekranik uchylny np przy makro a tu lipa... A i detalu jednak D800 więcej ma! A czy ma ktoś jakieś mega ostre zdjęcia D750 zrobione bo na necie jakoś te sampelki wszystkie trochę zmiękczone są jakby! Albo okulary muszę już zmienić hehe!

Jacek_Z
27-02-2015, 20:37
Ostrość zdjęć z D750 (jaki z każdego innego aparatu) zależy od użytego obiektywu i od obróbki. Zdjęcia z D750 mogą być dokładnie tak samo ostre jak z D800.
24 Mpx to za mało detalu?

Maciek N
27-02-2015, 20:49
.

Uchylny LCD to zbawienie dla filmowców.

indula
27-02-2015, 20:56
Jeśli tak Jacku to super! Będę potrzebował meega ostre foty do pewnego projektu rzęs cuś jak to
http://archiwum.allegro.pl/oferta/ardell-rzesy-czarne-demi-wispies-najnowsza-wersja-i3246332202.html
a obiektywik sigma 50 1,4 art się nada czy coś innego byś polecił jako doświadczony studyjniak! Chodzi o to że pod pełną klatkę tylko to mam do dyspozycji bo 3 obiektywy po D300 juz sprzedane i coś muszę dokupić wraz z D750 lub D800tką!

himi
27-02-2015, 21:13
Uchylny LCD to zbawienie dla filmowców.
Zbawieniem byłby uchylny także w bok jak w panasach GH...Tak jest po prostu nieźle, choć jest i wada - mam problem z viewfinderem, bo nie wiem jaki kupić/jaki będzie pasował.

Jacek_Z
27-02-2015, 21:30
Jeśli tak Jacku to super! Będę potrzebował meega ostre foty do pewnego projektu rzęs cuś jak to
http://archiwum.allegro.pl/oferta/ardell-rzesy-czarne-demi-wispies-najnowsza-wersja-i3246332202.html

Tzn zdjęcia do internetu? To 24 Mpx jest dużo za dużo. To można robić D200 albo D700.

a obiektywik sigma 50 1,4 art się nada czy coś innego byś polecił Do produktówki poleciłbym coś ciut dłuższego, do portretu zresztą też. Jak chcesz ostro to 105 macro.

indula
27-02-2015, 21:31
Zbawieniem byłby uchylny także w bok jak w panasach GH...Tak jest po prostu nieźle, choć jest i wada - mam problem z viewfinderem, bo nie wiem jaki kupić/jaki będzie pasował.

niestety jeszcze mało jest akcesoriów do D750 tu viewfinder
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=nikon+viewfinder&_from=R40&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xnikon+d75 0+viewfinder.TRS0&_nkw=nikon+d750+viewfinder&ghostText=&_sacat=0
ewentualnie eyepiece też mnie dla wygody użytkowania interesuje
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=viewfinder+for+nikon+d750&_from=R40&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xeyepiece+ for+nikon+d750.TRS0&_nkw=eyepiece+for+nikon+d750&ghostText=&_sacat=0
Ale niewiadomo jeszcze jak to współgra z body i tym uchylnym ekranikiem!?

Lukasio
27-02-2015, 21:34
Co Wy macie za brzuchy :-)

Wypasione! Ostatnio pasłem Nikona kupujac kilka zabawek to i brzuch podpasłem troche.
A tak serio to czasem o zamek albo zagięcia kurtki sie zachaczal wtedy kiedy nie trzeba. Ale jak w rekawiczkach trza bylo odchylic to skubaniec ani drgnal. Wiec 2 tasmy nakleilem, jedna od spodu a druka jako "język" za ktory moge w rekawiczkach pociągnąć.

indula
27-02-2015, 21:37
O dzięki! właśnie się tą 105 interesuję ale jeszcze czekam bo ma wyjść taka 105tka sigmy art!!! Tylko niewiadomo kiedy tak jak ten 24-70 f2.0 art Ale dzięki za podpowiedż! A projekt nie do netu zakręcony artystycznie ma być na zlecenie jeszcze w zarysie jest ale artsta dojrzewa!!!

cz4rnuch
27-02-2015, 22:29
O dzięki! właśnie się tą 105 interesuję ale jeszcze czekam bo ma wyjść taka 105tka sigmy art!!! Tylko niewiadomo kiedy tak jak ten 24-70 f2.0 art... Nie liczyłbym na nową makrówkę 105 bo wersja OS jest od niedawna na rynku a w kolejce do odświeżenia czeka dużo starszych szkieł. O 24-70 f2 też jakby zapomniano, w nowszych plotkach pisze się już o f/2.8

indula
27-02-2015, 22:45
Nie liczyłbym na nową makrówkę 105 bo wersja OS jest od niedawna na rynku a w kolejce do odświeżenia czeka dużo starszych szkieł. O 24-70 f2 też jakby zapomniano, w nowszych plotkach pisze się już o f/2.8

oooo to szkoda wielka! liczyłem na te arty bo to dobre szkła są! A ta 24 to teraz ma być czy też przesunięta w czasie? Znalazłem juz jest
http://www.sigmaphoto.com/lenses/art-lenses
sorki za OT!

himi
28-02-2015, 14:18
Wpadł mi w ręce tani tablet z wejściem mini HDMI, nie mam takowego kabla więc zapytam - czy łącząc mini hdmi d750 z takim tablecikiem jest szansa na uzyskanie monitora podglądowego do LV i filmowania?

Lukasio
28-02-2015, 15:29
Wpadł mi w ręce tani tablet z wejściem mini HDMI, nie mam takowego kabla więc zapytam - czy łącząc mini hdmi d750 z takim tablecikiem jest szansa na uzyskanie monitora podglądowego do LV i filmowania?

Jest taka apka na androida Dslrdashboard. Ja jejużywam np D750 ale za pomocą kabla usb. Wszystko na liveview, foty, filmy, pełna obsługa parametrów ekspozycji. Dźwięku nie mam w głośnikach tabletu bo to usb. Nie wiem czy ta apka pociągnie prze hdmi. Spróbuj z sklep google ściągnąć. tylko musisz mieć obsługę OTG w tablecie.

Lukasio
28-02-2015, 15:31
Zagalopowałem się, OTG to dotyczy USB a nie hdmi.

TOP67
28-02-2015, 16:54

To na pewno jest wejście?

himi
28-02-2015, 18:52
No raczej tak....

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/9670265800_1425142298-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/9670265800_1425142298.jpg)

http://www.goclever.com/pl/produkty,c1/tablety,c5/archiwum,c98/terra-70-l,a145.html#specyfikacja

Zastanawiam się po prostu czy to zadziała, nie chcę w ciemno kupować kabla, bo do niczego innego mi się taki 2x mini hdmi nie przyda.

RomanZWrocławia
28-02-2015, 19:09
myślę himi, że się mylisz. to jest tylko port pozwalający wysłać obraz z tabletu na monitor po kablu hdmi. Mam taki w prestigio

ps. http://www.dpreview.com/forums/thread/3365132

himi
28-02-2015, 19:10
No właśnie...Też mam podobną obawę:(

TOP67
28-02-2015, 21:15
Dlatego pytam, czy to na pewno wejście, a nie wyjście.

bryk77
01-03-2015, 04:00
Czy D750 posiada pomiar światła punktowego w punkcie innym niż centralny? Przydaje się w trybie AFC fotografując jakąś poruszającą się postać.

Larson
01-03-2015, 08:58
Posiada normalny punktowy mierzony w aktywnym punkcie AF , a do tego nowy tryb punktowy zabezpieczający przed prześwietleniami w całym kadrze.

Bach
01-03-2015, 22:40
Który program do pracy z plikami RAW radzi sobie waszym zdaniem najlepiej z RAWami z D750? Lubią się pliki tego body jakoś szczególnie z jakimś programem, który najlepiej potrafi je pokazać i najwięcej z nich wydusić?

Lukasio
01-03-2015, 23:11
Który program do pracy z plikami RAW radzi sobie waszym zdaniem najlepiej z RAWami z D750? Lubią się pliki tego body jakoś szczególnie z jakimś programem, który najlepiej potrafi je pokazać i najwięcej z nich wydusić?

Rozumiem że robisz ankietę? ;-) Dla każdego najlepszy jest ten, którego używa. Ja od lat Camera Raw i fotoszopek.

tmk_t
01-03-2015, 23:17
Ja też zapytam z ciekawości, jako że stoje po drugiej stronie, jak oceniacie łatwość obsługi i trafnosć w oddaniu koloru przez capture nx-d?
Odnoszę wrażenie, że czerwień jest bardziej eksponowana przez D750 np: vs D700

rotor
02-03-2015, 12:49
J
Odnoszę wrażenie, że czerwień jest bardziej eksponowana przez D750 np: vs D700
nie jesteś sam