Zobacz pełną wersję : D750 oficjalnie i merytorycznie
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Możecie potwierdzić ile D750 waży z baterią i kartą bo w kilku miejscach - także dpreview - podają 755g, a w innych koło 840g, trudno zgadnąć kto ma rację. Przyznam, że miarkowałem się na 6D bo szukam małego i lekkiego lustra FF i ta waga D750 mnie teraz nurtuje.
Jeszcze kilka pytań jeśli można :) :
1). Czy soft w D750 usuwa w JPEG aberrację i winietę obiektywów, a także zapisuje zmiany w Exifie RAF?
2). Jak sprawdzają się starsze obiektywy AF-D? Interesuje mnie 24/2.8D, gdzieś jednak czytałem że na cyfrze robi mydło na rogach przy otwartej przysłonie, a na takich głównie pracuję.
3). Interesują mnie poniższe obiektywy, który polecicie i dlaczego?:
AF-S 35/1.8G lub Af 35/2D
AF-S 50/1.8 (Df) lub AF 50/1.4D
AF 85/1.8D lub AF-S 85/1.8G
4). Czy z matrycy D750 na 3200-6400iso uzyskam dobre wydruki 50x70cm ? Zastanawiam się czy 24MP nie będzie za mało.
Bo tam były cztery banki, tu są Ux.
I możesz do banku przypisać tryb pracy AF?
http://obrazki.elektroda.pl/9476591700_1417002028.jpg
Kolor skóry. Balans automatyczny.
Mario__S
26-11-2014, 15:53
http://obrazki.elektroda.pl/9476591700_1417002028.jpg
Kolor skóry. Balans automatyczny.
Ładnie wyszedł maluszek tylko trochę mnie oczy kują, jak dla mnie za ostro :)
Witam. To jeszcze może ja króciutko o aparacie
1. Noszę aparat w plecaku z komora na aparat i w nim ekran nigdy mi się nie podniósł również nosząc go na szyi czy ramieniu nie zauważyłem takiego zachowania.
2. Dot. Trzymania aparatu
W pierwszej chwili sądziłem że zestaw 80-200 z D750 będzie bolączką w porównaniu do D300s lecz po przetestowaniu go w plenerze niczego takiego nie stwierdziłem chwyt jest równie mocny.
Jedynie zamiana miejscami przycisków do podgladu zdjęcia "+" " -" mnie irytuje ale to drobnostka DUŻE BRAWO za U1 i U2 super pomysł a sam AF trafia w tak ciemnym pomieszczeniu ze nie mogę się nie uśmiechnąć po każdym zrobieniu zdjęcia.
Pozdrawiam
kurczeblade
26-11-2014, 16:38
Jak przeczytał z 5 stron tego wątku to mam wrażenie, że niektórym to w ogóle aparat przeszkadza w robieniu zdjęć i lepiej by im wychodziły bez aparatu :)
No jak czytam na forum te wszystkie informacje, to później zdaję mi się że wychodzę z zepsutym aparatem i źle działającymi obiektywami i słabo błyskającą lampą i chcę mi się oddać sprzęt na cele charytatywne:)
Aparat.
- To mi źle balans bieli mierzy na auto.
- To boczne punkty AF nie działają bo słabiej trafiają niż środkowe i krzyżowe w gorszym świetle.
- To jakoś dziwnie AF działa w różnym świetle.
- To jakoś wolno ostrzy.
- To nie ma wyświetlacza odchylanego i trzeba gapić się w małą pipkę :)
Do dupy !
Obiektyw:
- To jakieś bliki generuję
- To af wolny i słabo trafia w połęczeniu z takim AF;em z D600 to w ogóle kicha
- To plastikowy obiektyw i nie działa w robieniu zdjęć.
- To kosztował za drogo, albo za mało
- To ma mikromiliemtrowy luz na pierścieniu
Do Dupy
Lampa:
- To się grzeje,
- To jak błyska to czuć na dłoni ciepłe światło
- To za słaba
Do dupy
Ale jak zacznę robić zdjęcia, zapominam o wszystkich usterkach i czuję się cudnym dzieckiem, że takim badziewnym zepsutym sprzętem robię zdjęcia które niektórzy uważają za ok :-)
Nie chcę nikogo obrazić, ale poważnie jak się wchodzi na forum, to ciężko o konkretną opinie kogoś kto posiada sprzęt. Lament idzie masowo, bo ktoś miał coś nie tak w jednym aparacie na 10000 egzemplarzy :)
Ale ostatnio mam dystans do forum, brak mi czasu na siedzenie tutaj, i sprzęt Nikona działa mi i robi zdjęcia :D
nagle przestał się psuć ! :D
kurczeblade z przyjemnością podpisuję się pod twoim postem. :)
Jastrząb
26-11-2014, 20:42
Panowie, chyba mylicie dwie sprawy. Jedna to wykastrowanie aparatu. Ale to pomijam, to nie jest profi body itp.
Druga sprawa to niedoróby jakimi nikon nas zasypuje. Noz, kurka nie może byc tak, że pod światło wychodą jakies flary a w innym body czas trzeba skracać dwa razy, aby uzyskac ostre zdjęcia.
O to tak napradę chodzi. Chodzi o zdjęcia, które pójda do kosza, a które jest cięzko powtórzyć, o komfort pracy.
I to nie jest jakies tam pitolenie tylko poważne sprawy, przynajmniej dla mnie.
a wiecie co ja wam powiem? ze szukanie na sile problemu to tez jest bezsensu, lustrzanki staly sie jednak dobrem ktore jest bardziej dostepne niz np 5 lat temu nawet te wyzsze modele sa w zasiegu reki ...i przez to duzo wiecej osob je posiada, moda na blogi etc fb kazdy chce byc photography a to sie okazuje ze to cos zle wychodzi a to jakis blik
a tak naprawde sprzet jest ok a czasem fizyki nie oszuka, chociaz producenci sie staraja, no i kiedys az tak bardzo net nie byl popularny mniej lustrzanek etc
ja ostatnio dostalem komentarz do zdjecia ze boze nie robi sie pod swiatlo co to za fotograf...dziwnym trafem zdj bylo doswietlone i specjalnie bliki i kreowanie swiatlem..no ale bo przeciez pod slonce to beeee i do d...
Mario__S
26-11-2014, 21:17
Zamiast rozpisywać się na temat tajemnych flar (których prawie nikt nie widział i nigdy nie zobaczy) lepiej napiszcie jak sprawuje się budowa i ergonomia tego aparatu.
Ja ostatnio w FJ dość intensywnie wymacałem D750 i powiem szczerze, że w porównaniu do mojego D700 sprawił marne wrażenie. Wyjątkowo durnym pomysłem wydaje mi się być odchylany ekran, który nie ma żadnego zatrzasku z dołu, przez co dość często może się przypadkowo otwierać. Jak to się sprawuje w praktyce? Czy ekran nie otwiera się przypadkowo w czasie robienia zdjęć/w torbie/w czasie, kiedy wisi na szyi? A po drugie to czy kolumna przycisków z lewej strony LCD i joystick z prawej działają faktycznie tak lipnie, jak lipne sprawiają wrażenie?
Wiem, że podobno to udana pucha i pod względem jakości zdjęć jest dwie epoki przed D700, ale gdy trzymam w łapach ten aparat, to gdzieś w podświadomości przewija się fakt, że to już nie ta solidność i wykonanie. Pracując z D700, całokształt sprawiał, że zawsze miałem pewność. Z D750 niestety nie.
To wszystko już było napisane przez kilka osób. Tylny LCD nie otwiera się sam, mam i torbę i kaburę. Tym bardziej wiszący na szyi. To, że coś lipnie działa wg. ciebie to może być kwestia, że twoje D700 jest już wyrobione i zużyte niektóre elementy. Mnie tam jakość materiałów i wykończenia nie przeszkadza, wręcz przeciwnie - fajnie jest trzymać taki nie macany, nie powycierany i nie wyślizgane gumy :)
W miarę jak go używam to coraz bardziej zaczynam widziec zalety uchylnego LCD. Nie spodziewałem się, że aż tak mi się to spodoba. Naprawdę fajna rzecz. Ktoś ma podobne odczucia?
Ja mam:) zamieniłem d800 na 750 i jestem mega zadowolony:) powód zamiany: ruchomy lcd, gabaryty, lepszy uchwyt, mniejsza matryca.
Na obecną chwilę wad nie dostrzegam:) na początku miałem problem z ustawieniem histogramu na przycisku nawigacyjnym, ale udało się (ukryte w opcjach)
Ja do odchylanego ekranu przekonałem się od czasu używania x-m1 (jestem małego wzrostu) ujęcia z wyższej perspektywy albo z niższej często się przydają. Druga przyczyna zmiany d800 na d750 to konieczność ustawienia krótszych czasów w d800 w d700 jest tak jak ma być.
Mario__S
27-11-2014, 13:12
Miguel właśnie dodał obsługę D750 do swojego konwertera NEF. Można korzystać z CNX'a 2.4.6 :)
Raw musi być 14 bit, nie działa z 12.
http://bagnonm.blogspot.com/2014/09/editing-nikon-d810-files-with-cnx2_15.html
Jeszcze kilka pytań jeśli można :) :
1). Czy soft w D750 usuwa w JPEG aberrację i winietę obiektywów, a także zapisuje zmiany w Exifie RAF?
Tak jest to zrobione we wszystkich Nikonach (chyba także tych amatorskich DX?) od paru lat. Przy czym stopień korekcji winietowania ustawia się samemu (niestety - nie wiem dlaczego nie dano trybu auto).
Dodam, że jest tez mozliwość włączenia korekcji dystorsji.
Wszystko jest zapisane w EXIF, programy nikona to widzą i realizują ustawienia z NEFa.
pwietrzyk
27-11-2014, 21:40
Witam społeczność NIKONA.
Mam pytanie odnośnie poprawnej czy niepoprawnej pracy puszki D750 z 300/4 AF-S i TC 14 II NIKONA.
Czy ktoś z forumowiczów ma takie zestawienie lub może TC od KENKO (takie posiadam).
Na obcojęzycznych forach parę razy było o tym wspomniane.Czekam na wasze uwagi .Jestem prawie zdecydowany na D750 ale jeśli mam mieć problem z tym zestawem to pomyślę o innym body.
Pozdrawiam.
gatewayfl
27-11-2014, 21:44
Na obcojęzycznych forach parę razy było o tym wspomniane.
A czego konkretnie się doczytałeś na temat współpracy takiego zestawu?
Tak jest to zrobione we wszystkich Nikonach (chyba także tych amatorskich DX?) od paru lat. Przy czym stopień korekcji winietowania ustawia się samemu (niestety - nie wiem dlaczego nie dano trybu auto).
Dodam, że jest tez mozliwość włączenia korekcji dystorsji.
Wszystko jest zapisane w EXIF, programy nikona to widzą i realizują ustawienia z NEFa.
Dzięki.
Jeszcze jedno pytanie, czy korzystanie z korekty ekspozycji wymaga każdorazowego wciśnięcia przycisku znajdującego się na górze body, czy można wykonać bezpośrednio korektę - po przypisaniu takiej funkcji - tylnym górnym pokrętłem?
Można tak i tak. Do tego korekta pokrętłem może być trwała lub do wyłączenia aparatu.
kornikbp
28-11-2014, 00:38
na ebay są
http://www.ebay.com/itm/Brand-Nikon-MB-D16-Multi-Battery-Power-Pack-for-D750-/201194217051?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item2ed81c1e5b
ale cena w przeliczeniu ponad 1300zł + ryzyko doliczenia cła... no i z gwarancją nie wiadomo jak w razie W
Możliwe, że w sklepach będzie szybciej zamiennik http://nikonrumors.com/2014/11/17/third-party-battery-grip-for-nikon-d750-camera-pixel-vertax-d16.aspx/
Można tak i tak. Do tego korekta pokrętłem może być trwała lub do wyłączenia aparatu.
Super. Zapewne też przyciskowi korekty ekspozycji można przypisać wybór ISO, więc jest git.
małe porównanie
http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=canon_eos6d&attr13_1=nikon_d750&attr13_2=nikon_d610&attr13_3=nikon_d810&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=full&widget=1&x=-0.31669396874650074&y=0.521981171715018
a na górze jest możliwość wł/wył światła, fajne efekty
podoba mi sie zachowanie matrycu na wyższym iso oraz jak dobrze trzyma kolor i tu troszeczke zaskoczony jestem wynikiem D810
jeśli przesuniemy ramkę na nitki kolorowe obok colorchecker to pomarańcz i czerwony jakoś dziwnie wygląda wg D810
oraz dziwne kolorki, wygląda na moire, a może sie mylę, widac to na czarnobiałej rycinie po lewo obok zdjęcia hinduski, tam przesuwając tą ramkę, zwłaszcza przy górnej części pojawiają sie dziwne artefakty, widac to wyraźnie dla D810 na iso 100
a jak wg was?
Dla mnie zaskoczeniem jest dosc wysoko zaszumiony obraz dla d810 przy 12800 w porownaniu do d750 czy nawet d610. Widac ze d750 jest najlepszy z tej stawki. A co do koloru d810 lekko wyblakly.
pwietrzyk
28-11-2014, 20:22
A czego konkretnie się doczytałeś na temat współpracy takiego zestawu?
Problem z wykryciem zestawu.Po podpięciu i włączeniu szaleje.https://www.youtube.com/watch?v=YsLgz_HxoP4&feature=youtu.be
Problem opisany tutaj https://www.flickr.com/groups/2682619@N24/discuss/72157647884559639/
Mario__S
28-11-2014, 23:05
CNX2 od wczoraj potrafi nefy z D750 odczytac, po malej konwersji ale dziala bardzo dobrze :-) Korzystam z profilu portret ale mam dodany wlasnie kontrast. Zreszta każdy ma inny gust.
Pozdrawiam,
Mario
pwietrzyk
30-11-2014, 21:57
Przepraszam, nie zauważyłem sorry.
A bardzo mnie to interesuje gdyż myślę o D750 i miałby on własnie współpracować af-s 300 + tc 1.4 nikona.
Choć ten filmik z youtuba bardziej wygląda mi na niełączenie na stykach niż problem z puszką, ale co nowe to i nie znane i różnie może być. A takiej niespodzianki bym nie chciał.
Z tego co się doczytałem to zestaw był sprawdzany na kilku body D750 i różnie z tym było na jednych ok. na innych nie choć z D610 problemu nie było.
Jest to mój podstawowy zestaw (300/4 1.4 KENKO) więc chciałbym się upewnić.Nie pomacam w sklepie bo nie ma gdzie.Ostatni fjoker zamkneli.Myślę że jedynie pozostaje opcja sprawdź przed zakupem w sklepie po konsultacji telefonicznej w jakimś wiekszym mieście.
Skończyłem obróbkę dużego materiału, w czasie którego używałem 2xd3s i d750. Powiem szczerze (może to kwestia przyzwyczajenia do kolorów, bo ostatnie 2 lata pracowałem na d3sach) ale znacznie lepiej mi się obrabiało pliki z D3S. Łatwiej mi się także pracowało na zleceniu tymi body. Nie chcę się wgłębiać w zestawienia parametrów (ilości pkt krzyżowych i DR obu puszek). Mówię o zwykłym odczuciu z obsługi narzędzia i podsumowaniu skuteczności pracy. D3s mam rozpoznane do bólu. Pracuję nim intuicyjnie. D750 było na zleceniu raptem kilka dni po zakupie. To też może mieć wpływ.
D750 jest naprawdę fajną puszką (ja kupiłem je przede wszystkim pod kątem movie), ale d3s-a (w moim przypadku) nie przebiło.
To jest ważne bo np jak robisz zdjęcia D700 na wysokich ISO, oczywiście w RAW, to kolory wpadają w żółty zafarb którego za chiny nie idzie zniwelować, a conajmniej jest to ciężkie, szczególnie w przypadku skóry.
Niby robisz w RAW, niby masz możliwość przestawienia WB, a jednak już wszystkiego nie wyciągniesz tylko będzie paskudna żółta skóra. Z canonowego czerwonego zafarbu byłbym bardziej zadowolony, bo wygląda bardziej naturalnie, a nie jak sraczka czy wymiociny.
Czy w D750 w porównaniu z D700 żółty zafarb jest mniejszy lub poszedł lekko w czerwień? Chodzi zwłaszcza o kolor skóry.
Skończyłem obróbkę dużego materiału, w czasie którego używałem 2xd3s i d750. Powiem szczerze (może to kwestia przyzwyczajenia do kolorów, bo ostatnie 2 lata pracowałem na d3sach) ale znacznie lepiej mi się obrabiało pliki z D3S. Łatwiej mi się także pracowało na zleceniu tymi body. Nie chcę się wgłębiać w zestawienia parametrów (ilości pkt krzyżowych i DR obu puszek). Mówię o zwykłym odczuciu z obsługi narzędzia i podsumowaniu skuteczności pracy. D3s mam rozpoznane do bólu. Pracuję nim intuicyjnie. D750 było na zleceniu raptem kilka dni po zakupie. To też może mieć wpływ.
D750 jest naprawdę fajną puszką (ja kupiłem je przede wszystkim pod kątem movie), ale d3s-a (w moim przypadku) nie przebiło.
No ale chyba nie spodziewałeś się, że semi-amatorska puszka będzie lepsza w pracy niż topowy reporterski korpus...?
Coś o AF możesz napisać? Jak tam skuteczność, pewność etc? Nie miałeś tych dziwnych blików, które tam gdzieś ktoś wynalazł?
Żadnych blików. AF jest pewny, specyfikacyjnie powinien być skuteczniejszy od D3s - ale tak jak pisałem D3s pracowało mi się lepiej/skuteczniej. Sporo pracuję na serwo i tutaj dla mnie d3s wygrywa.
Mario__S
01-12-2014, 11:49
Do przycisku ekspozycji to raczej nie ale do nagrywania wideo można tak jak wspomniał kolega powyżej. Można też łatwe ISO włączyć gdzie tylko samym kółkiem można zmieniać ustawienie czułości.
Dzięki. Przycisk wideo też jest ok, może nawet lepiej położony, ale w przypadku przypisania na stałe korekty ekspozycji do tylnego kółka (tak bym zrobił), to przycisk korekty ekspozycji będzie bezużyteczny jeśli niczego nie można do niego przypisać. Chyba że można, oprócz iso?
Zna ktoś sklep w Warszawie, który pozwoli pomacać i wypróbować D750 z jakąś stałką i strzelić na mojej karcie kilkanaście zdjęć na wysokich iso?
Jedź do Nikona na Łopuszańską, mają wystawę i nie robią problemów z testowaniem sprzętu. Testowaliśmy tam 610 z 24-70 przez kilkanaście minut. W ABFoto ostatnio mi powiedzieli, że nie pozwalają robić zdjęć (w Galerii Mokotów).
Mario__S
01-12-2014, 13:18
Dzięki. Przycisk wideo też jest ok, może nawet lepiej położony, ale w przypadku przypisania na stałe korekty ekspozycji do tylnego kółka (tak bym zrobił), to przycisk korekty ekspozycji będzie bezużyteczny jeśli niczego nie można do niego przypisać. Chyba że można, oprócz iso?
Nie wiem, nie kombinowałem z tym ale wydaje mi się, że chyba nie ma możliwości aby coś pod niego przypisać.
Można na pewno pod FN, Pv, nagrywania przypisać pewne funkcje.
Sprawdziłem jeszcze w manualu i wygląda na to, że iso tylko pod nagrywanie wideo.
Wybiorę się zatem bezpośrednio do Nikona na Łopuszańską. Gdyby jeszcze ktoś mógł sprawdzić czy na pewno do przycisku korekty ekspozycji nie można przypisać innej funkcji, to bylibyśmy w domu.
Załączam link do ciekawej informacji na temat aparatów Nikona z numerami seryjnymi (partiami) przeznaczanych na konkretny region, nie wiedziałem o tym:
http://www.dslrbodies.com/cameras/camera-articles/nikon-camera-serial-numbers.html
kornikbp
02-12-2014, 02:05
Już są gripexy
http://www.ebay.com/itm/PIXEL-Vertax-D16-For-Nikon-D750-Multi-Battery-Grip-as-MB-D16-/301419277294?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item462dfd2bee
delfin2525
02-12-2014, 19:35
hej a czy d750 posiada wogole oslone lcd czy nie ?
ppawel232629
03-12-2014, 12:37
Nie wiem czy ta informacja już padła, ale mam pytanie: jak matryca w D750 spisuje się na długich czasach naświetlania?
Pytanie do właścicieli D750, którzy korzystali z dodatkowych kolorystycznych profili D2X Picture Control w swoim poprzednim Nikonie (D700, D300), czy brakuje wam tych profili w D750, a zwłaszcza D2X portretowego? Podobno dawał on znakomitą kolorystykę i odcień skóry w tamtych body, jaka jest waszym zdaniem różnica pomiędzy nim i tym co teraz tworzy w portrecie matryca D750 ?
arieloza
03-12-2014, 16:38
Hej,mam pytanie.
A jest sens przesiadać się z D700 na D750 ?
Hej,mam pytanie.
A jest sens przesiadać się z D700 na D750 ?
Czego Ci brakuje w D700? Różnice chyba znasz, więc sam powinieneś wiedzieć czy dla Ciebie jest sens przesiadania się na nowsze body.
Porównanie D700 & D750 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253899)
A teraz pytanie do uzytkownikow d750 z gripem ( jesli juz grip z zza oceanu dotarl): czt z podpietym gripem wskaznik baterii na gornym lcd pokazuje ze korzystamy z zasilania w gripie? Gdziej nabYT widzialem filmik z unboxinga MB-D16 i przelecialo mi ze takiego wskaznika nie ma (chodzi o literki BP).
arieloza
04-12-2014, 00:21
Czego Ci brakuje w D700? Różnice chyba znasz, więc sam powinieneś wiedzieć czy dla Ciebie jest sens przesiadania się na nowsze body.
Porównanie D700 & D750 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253899)
No niby znam,ale mimo wszystko cały czas się zastanawiam.Podobno kolory są inne.Robiłem testy na terenie sklepu i faktycznie inne odcienie,szarości wpadają w zimną barwę.
nie spuszczajcie się nad takimi rzeczami... W porównaniu do D700: matryca daje lepszy obrazek, DR jest znacznie większy, rozdzielczość 2x większa, AF bardzo szybki i celny, budowa gorsza. Czy da się to od ręki zauważyć? Nie. Czy będzie to odczuwalne przy obróbce? Tak. To wszystko. Nad czym tu się zastanawiać i pierdyliard postów pisac? Jak Was D700 ogranicza to wymieniacie, jak nie to nie. Cała filozofia.
nie spuszczajcie się nad takimi rzeczami... W porównaniu do D700: matryca daje lepszy obrazek, DR jest znacznie większy, rozdzielczość 2x większa, AF bardzo szybki i celny, budowa gorsza. Czy da się to od ręki zauważyć? Nie. Czy będzie to odczuwalne przy obróbce? Tak. To wszystko. Nad czym tu się zastanawiać i pierdyliard postów pisac? Jak Was D700 ogranicza to wymieniacie, jak nie to nie. Cała filozofia.
Z tego to tylko rozdzielczości przeskoczyć sie nie da.
Jak kto musi miec wiecej, to chyba i tak d8x0 zostaje tylko.
Poza tym, nie warto zamieniać mz.
D700 to cały czas super maszynka do zarabiania kasiory.
:)
A jak chcesz przeskoczyć lepszy DR?
moto g2 via tapatalk pro
Nie wiem czy było wkleję jednak na wszelki wypadek.
http://www.cameraegg.org/high-iso-comparison-nikon-d750-vs-d810-vs-7d-mark-ii-vs-5d-mark-iii/
Mam d700tkę od 6lat ale pewnego, ostatniego razu powiedziała niespodziewanie że dziś nie będzie ze mną współpracować. I tak 700tka została raz, dwa naprawiona ale podstawowym korpusem już nie będzie. W jej miejsce pojawiła się 750tka która jest lepsza pod prawie wszystkimi względami. AF jest odczuwalnie szybszy i celniejszy w "ciemnościach" choć nigdy nie mogłem powiedzieć złego na d700. Rozpiętość tonalną mogę wyrazić słowem: o ***a ! wyciągam rzeczy których poprzednik po prostu nie widział. Dodatkowo robi się to z nieprzyzwoitą łatwością. Kolory: Inne ale pogrzebałem trochę w LR i po paru dniach są zbliżone do d700. ISO również: na poprzedniku pracowałem na max 4000-5000 iso tu spokojnie użyteczne 8000-9000 iso, gdzie i tak mam więcej detali. Ergonomia: No cóż, nie można mięć wszystkiego, nikon dobrze o tym wie robiąc korpusy z tego przedziału cenowego. Sam uchwyt wygodniejszy niż miała 700tka co bardzo cieszy po mimo mniejszych gabarytów. Rozłożenie samych przycisków jest jakie jest. Przyzwyczaiłem się i tyle, co ważne bezboleśnie. Najważniejsze że miejsce kół nastaw i spust migawki został tam gdzie był w 700tce ;] Czy wrócił bym do 700tki "na stałe" do pracy. Nie. Zbyt wiele dobrodziejstw daje mi nowy korpus. Po mimo że uwielbiam moje "stare", dobre!!!! d700. Wiec jeśli komuś umarła / dogorywa / przestaje być pewnym korpusem 700tka warto pomyśleć poważnie nad d750.
Michal_C
04-12-2014, 21:04
Hej, Rafał a czy miałeś okazję fotografować w mieszanym świetle i jak sprawował sie AF?
SligoDarek
05-12-2014, 12:01
Czesc, U mnie Af b.szybki i trafia ale aparat ma BF i to pokaznuy wsztskie szkla 28,35,50,85 na +20 i jeszcze przydalyby sie z 2-3 podzialki zeby bylo idealnie. Ale to testy na tzw"statywie w literke":) na codzien fotografujac sluby nie ma to wiekszego znaczenia, wiec nie odsylam. Oczywiscie d700 z przebiegiem ponad 100k trafia w punkt bez zadnych regulacji:) no ale jesli chodzi o szybkosc to zadyszki dostaje przy d750.
MariuszJ
05-12-2014, 14:13
Czesc, U mnie Af b.szybki i trafia ale aparat ma BF i to pokaznuy wsztskie szkla 28,35,50,85 na +20 i jeszcze przydalyby sie z 2-3 podzialki zeby bylo idealnie. Ale to testy na tzw"statywie w literke":) na codzien fotografujac sluby nie ma to wiekszego znaczenia, wiec nie odsylam. Oczywiscie d700 z przebiegiem ponad 100k trafia w punkt bez zadnych regulacji:) no ale jesli chodzi o szybkosc to zadyszki dostaje przy d750.
Witam towarzysza niedoli ;) Mój ma też FF (no bo jak ustawiłeś na +20, to masz FF a nie BF) ze wszystkim co się rusza, na szczęście od biedy w zakresie.
Do serwisu gorąco radzę nie wysyłać. Chociaż podobno ostatnio szkła f1.4 regulują na f2, a nie na f2.8, i ustawiają na lekki FF, no bo wiecie, focus shift ;)
Żeby było konstruktywnie: jeżeli FF/BF jest regulowalny, całkiem dobrze sprawdza się takie ustawienie mikrokalibracji, które maksymalizuje rozdzielczość (albo zrównuje ją z tym co dostajemy z live view) na nieskończoności (czyli mówiąc kolokwialnie, "szot w odległe krzaczory"). Jeżeli ustawienie takie potwierdza się na standardowym 50x ogniskowa, nie szaleć, robić zdjęcia.
+20 i jeszcze brakuje? To chyba aparat powinien jednak wylądować w serwisie póki jest gwarancja. Ciekawe ilu właścicielom D750 też brakuje podziałki.
MariuszJ
05-12-2014, 22:18
Mam ciekawe spostrzeżenie co do pracy AF-S/S w kiepskim świetle - precyzyjsze to jest i owszem, ale wcale nie szybsze niż w D700. Myśli.
Nieźle natomiast sprawuje się AF-S/Grp, ale do wykorzystania moim zdaniem jedynie z szerokimi szkłami.
AWB, DR i kolor na wysokim ISO - klasa wyżej nad D700.
Mam ciekawe spostrzeżenie co do pracy AF-S/S w kiepskim świetle - precyzyjsze to jest i owszem, ale wcale nie szybsze niż w D700. Myśli.
.
jeszcze napisz, o jakim poziomie oświetlenia mowa ?
MariuszJ
06-12-2014, 08:14
jeszcze napisz, o jakim poziomie oświetlenia mowa ?
Mieszane światło świetlówki/halogeny, ekspozycja mniej więcej 1/60s f2.8 iso3200. Ostatnia faza ostrzenia AF-S/S to małe "niezdecydowanie". To że AF-S/Grp nie wykazywał takich lagów może wskazywać na błędy operatora jeżeli chodzi o wybór punktu ostrzenia, ale jakoś operatorowi w pamięci zostało że taki sam AF-S z D700 w tych samych warunkach takich zaciachów nie miał.
Czy można sprawdzić w menu w nowym D750 bez karty stan licznika? Chciałbym się przed zakupem upewnić, że aparat nie był używany.
Robisz foto i sprawdzasz numerację na karcie. Poza tym jest wiele innych rzeczy do sprawdzenia - nowy sprzęt wygląda po prostu inaczej niż śmigany. Dochodzi kwestia ułożenia w pudle, folii/worków i wizjera zasmalcowanego lub nie... Jeśli aku ma szerokie styki, to patrzysz czy są na nich zdrapki.
zbyszekD7000
06-12-2014, 12:13
A nie jest tak że aparat powinien wystartować od żądania ustawienia daty jeśli nie był używany/włączany
Ile razy można to samo przerabiać? Nie da się tego w 100% stwierdzić bez zrobienia zdjęcia, czyli trzeba użyć aparatu. To przez takich nawiedzonych, którym przeszkadza kilka klatek, nie można obejrzeć aparatu w sklepie.
Ile razy można to samo przerabiać? Nie da się tego w 100% stwierdzić bez zrobienia zdjęcia, czyli trzeba użyć aparatu. To przez takich nawiedzonych, którym przeszkadza kilka klatek, nie można obejrzeć aparatu w sklepie.
Nie pytałbym gdybym nie przeczytał kilku postów na dpreview osób, które kupiły D750 z przebiegiem ok. 600-1000 klatek. Uważasz, że tyle na liczniku to normalne?
Mario__S
06-12-2014, 12:30
Niby racja ale gdyby np. mozna bylo tak jak usa w ciagu chyba 30 a kiedyś 60 dni oddać bez łaski towar do sklepu to by sie lykalo te pstrykane nawet z ekspozycji. No ale u nas jest inna rzeczywistość niestety. Tam sa zupelnie inne zasady w sklepach, możesz pouzywac u oddać bez gadania. Kiedyś ludzie na jakies mistrzostwa brali telewizory i po finale oddawali :-)
Pozdrawiam,
Mario
Mieszane światło świetlówki/halogeny, ekspozycja mniej więcej 1/60s f2.8 iso3200. Ostatnia faza ostrzenia AF-S/S to małe "niezdecydowanie". To że AF-S/Grp nie wykazywał takich lagów może wskazywać na błędy operatora jeżeli chodzi o wybór punktu ostrzenia, ale jakoś operatorowi w pamięci zostało że taki sam AF-S z D700 w tych samych warunkach takich zaciachów nie miał.
no to optymistycznie to nie wygląda, D700 w dwa razy gorszych warunkach ostrzy pewnie (no może nie 100% strzałów, zależy też od szkiełka), ale od nowego sprzętu, oczekiwałbym więcej, albo przynajmniej nie gorzej
Niby racja ale gdyby np. mozna bylo tak jak usa w ciagu chyba 30 a kiedyś 60 dni oddać bez łaski towar do sklepu to by sie lykalo te pstrykane nawet z ekspozycji.
Teraz u nas będzie 14 dni na zwrot towaru kupionego przez internet lub telefon. Będziesz juz łykał psrtykane nawet z ekspozycji czy jeszcze nie?
Tam sa zupelnie inne zasady w sklepach, możesz pouzywac u oddać bez gadania. Kiedyś ludzie na jakies mistrzostwa brali telewizory i po finale oddawali :-)
Cudze chwalicie...
http://www.saturn.pl/mozesz-zwrocic-telewizor-po-mistrzostwach,a-234
Nie pytałbym gdybym nie przeczytał kilku postów na dpreview osób, które kupiły D750 z przebiegiem ok. 600-1000 klatek. Uważasz, że tyle na liczniku to normalne?
ale jakie to znaczenie, jeszcze nawet nie rozgrzana matryca
60k-100k to jest sie nad czym zastanawiać
Rok temu robiłem porównanie D600 z D700, D90 i D7100 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3238672&postcount=3). Dzisiaj dorobiłem fotki z D750. Warunki były gorsze o 1 ISO, więc naświetlałem dłużej. Resztę starałem się zachować bez zmian.
Zdjęcia bez odszumiania. Wyciągane o 1/3EV a cienie dodatkowo +50, więc realne ISO jest wyższe.
cała scena (ISO 51200)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750-600-700-7100/D750-51200M.jpg)
Cropy 1:1 ze zdjęć 12Mpix.
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750-600-700-7100/ISO6400A.jpg)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750-600-700-7100/ISO6400B.jpg)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750-600-700-7100/ISO12800A.jpg)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750-600-700-7100/ISO12800B.jpg)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750-600-700-7100/ISO25600A.jpg)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750-600-700-7100/ISO25600B.jpg)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750-600-700-7100/ISO25600C.jpg)
I jako ciekawostka ISO Hi2
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750-600-700-7100/ISO51200.jpg)
wszystkie zdjęcia i NEF są tu (https://www.dropbox.com/sh/wz46j1ghxjhw6e7/AAAnlTcfnvbF2lTA-wOfvZZ0a?dl=0)
Jak widać, różnice między D600 a D750 są minimalne. Szum z D750 jest jakby drobniejszy.
Super, że dodałeś, faktycznie D600 vs D750 jest mała różnica w szumie
ja znalazłem cosik takiego
http://www.ericuysweddingblog.com/ramblings-of-a-madman/gear-review-nikon-d750-vs-nikon-d800-vs-canon-6d/
Mario__S
06-12-2014, 19:09
Teraz u nas będzie 14 dni na zwrot towaru kupionego przez internet lub telefon. Będziesz juz łykał psrtykane nawet z ekspozycji czy jeszcze nie?
Ja już mam i nigdzie nie lecę, a mi chodziło o zakupy stacjonarne gdzie sprawę załatwia się w w 14 minut a nie w 14 dni. Po za tym myślę, że to wszystko zależy od ceny, powiedzmy taki aparat co ma 1000 klatek o 1000pln mniej - będą chętni - ja myślę, że mnóstwo.
Cudze chwalicie...
http://www.saturn.pl/mozesz-zwrocic-telewizor-po-mistrzostwach,a-234
To tylko jeden sprzedawca, zresztą ciekawe czy jakiejś tam gwiazdki w regulaminie nie było :)
Super raz na cztery lata taka akcja, dopiero na kolejny mundial :)
Nie ważne, mam na myśli swobodę zakupów i zero stresu kiedy nam coś nie pasuje gdzie załatwiamy sprawę od ręki i bez łaski czy też tzw. dobrej woli sprzedawcy gdzie sprzedawca nie odsyła nas do serwisu a wymienia sprzęt od ręki bo znaleźliśmy za przeproszeniem paproszki w wizjerze po rozpakowaniu.
Ja już mam i nigdzie nie lecę, a mi chodziło o zakupy stacjonarne gdzie sprawę załatwia się w w 14 minut a nie w 14 dni.
Ja dziwnym trafem jakoś nigdy nie miałem problemów z zamianą rzeczy kupionej na inny egzemplarz wolny od wady jeśli takową stwierdziłem w miarę krótkim czasie. Fakt - nie był to akurat aparat.
Po za tym myślę, że to wszystko zależy od ceny, powiedzmy taki aparat co ma 1000 klatek o 1000pln mniej - będą chętni - ja myślę, że mnóstwo.
Na takie okazje to chyba każdy by był chętny. Oczywiście ciężko jest trafić, bo raczej pracownik sklepu pierwszy taką okazję zawinie, ale czasem może się udać:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3475430#post3475430
To tylko jeden sprzedawca, zresztą ciekawe czy jakiejś tam gwiazdki w regulaminie nie było :)
Super raz na cztery lata taka akcja, dopiero na kolejny mundial :)
Nie ważne, mam na myśli swobodę zakupów i zero stresu kiedy nam coś nie pasuje gdzie załatwiamy sprawę od ręki i bez łaski czy też tzw. dobrej woli sprzedawcy gdzie sprzedawca nie odsyła nas do serwisu a wymienia sprzęt od ręki bo znaleźliśmy za przeproszeniem paproszki w wizjerze po rozpakowaniu.
Skąd wiesz, że tylko jeden sprzedawca? Akurat to był tylko przykład, choć i o tym jak widać nie słyszałeś.
Za granicą jest super kolorowo. Idziesz i wymieniają na nówkę, nie potrzeba serwisów gwarancyjnych. Telewizory natomiast rozdają, oddaje się kiedy chce. Same plusy.
Mario__S
06-12-2014, 20:12
Skąd wiesz, że tylko jeden sprzedawca? Akurat to był tylko przykład, choć i o tym jak widać nie słyszałeś.
Oczywiście,że słyszałem i na pewno też każdy inny kto np. słucha radia w samochodzie i ogląda tv. Tylko nie znam i nie słyszałem o nikim kto to zrobił i zaryzykował. Nie brałem tego jakoś na poważnie, po za tym tv też mam i jestem zadowolony z niego :)
Za granicą jest super kolorowo. Idziesz i wymieniają na nówkę, nie potrzeba serwisów gwarancyjnych. Telewizory natomiast rozdają, oddaje się kiedy chce. Same plusy.
Nigdzie nie napisałem, że kiedy się chce i co się chce, nawet tam są z pewnością jakieś granice rozsądku. I mam konkretnie na myśli USA, większość użytkowników DPR, o których ktoś tu wspomniał.
Serwis zawsze będzie potrzebny. Oczywiście, same plusy i nie ma stresu. Sam z takiego prawa kiedyś skorzystałem w usa. Na paragonie było napisane, że mogę to co kupiłem zwrócić w ciągu 60 dni i pan w sklepie z uśmiechem na ustach przyjął towar. Czułem się dziwnie idąc do tego sklepu bo to u nas przecież nie do pomyślenia - poużywać i oddać. Kumpel popsuł dwa kindle i w BH Photo bez problemu wymienił w sklepie na nowy od ręki. Pierwszy po pół roku a drugi za kolejne 6 czy 7 miesięcy. Przy drugiej wymianie śmiał się, że go wpiszą na jakąś czarną listę :)
Dobra skończy z tym, bo nas zbanują zaraz.
Witam, wczoraj zabrałem nikona na boisko aby zobaczyć jak to cudo działa
https://drive.google.com/file/d/0By2WXjCBJwRUcWc2MzFRTmZEc2c/view?usp=sharing
zamieszczam plik NEF z puchy wykonany ISO 8000 balans bieli nie był poprawnie ustawiony natomiast można ocenić jaki jest szum matrycy.
plik najlepiej pobrać i samemu się przekonać co i jak można korygować
https://drive.google.com/file/d/0By2WXjCBJwRUVGtuVG1Rem54N0k/view?usp=sharing
jeden strzał po obróbce zdjęcia
Tak apropo zagranicy. Miałem trzy przypadki wadliwego sprzętu : aparat - wymieniony na nowy, zewnętrzny dysk twardy - padł po 10 miesiącach - wymieniony na nowy (większy), tablet - nie ładował się - wymieniony na nowy (usterka po bodaj 8-miu miesiącach). Wszystko od ręki (no - na aparat czekałem kilka dni).
Czy D750 pozwala ustawić (zapamiętać) dwie regulacje dla tego samego obiektywu - np. dla światła dziennego i sztucznego? Jak sobie radzicie, gdy szkło inaczej ostrzy w różnych warunkach oświetleniowych? - za każdym razem ręczna regulacja?
MariuszJ
07-12-2014, 17:29
Czy D750 pozwala ustawić (zapamiętać) dwie regulacje dla tego samego obiektywu - np. dla światła dziennego i sztucznego? Jak sobie radzicie, gdy szkło inaczej ostrzy w różnych warunkach oświetleniowych? - za każdym razem ręczna regulacja?
Mikroregulacja nie zapamiętuje się w nastawach użytkownika (U1/U2).
Problem różnego ostrzenia czujników fazowych przy różnej temperaturze barwowej światła nie jest w D750 niczym wyjątkowym, podobnie jak problemy w świetle szybkozmiennym (świetlówki). Po prostu nie ma co ufać zapewnieniom producentów, że problem ten w tym modelu wyeliminowano.
U mnie nie ma problemu z różnym ostrzeniem w różnym świetle.
moto g2 via tapatalk pro
Mikroregulacja nie zapamiętuje się w nastawach użytkownika (U1/U2).
Problem różnego ostrzenia czujników fazowych przy różnej temperaturze barwowej światła nie jest w D750 niczym wyjątkowym, podobnie jak problemy w świetle szybkozmiennym (świetlówki). Po prostu nie ma co ufać zapewnieniom producentów, że problem ten w tym modelu wyeliminowano.
A miałem nadzieję, że U1/U2 na to pozwoli... jak przypuszczam zabawa w ciągłą kalibrację dla danego oświetlenia i danego obiektywu zacznie tak irytować że szybko się z niej rezygnuje?
Czy Wy naprawdę macie te problemy jakoś potwierdzone czy to kolejny narastający mit wśród ludzi, którzy puszki nawet nie maja?
moto g2 via tapatalk pro
Mario__S
07-12-2014, 18:46
Tez nie odnotowalem problemów z takim zachowaniem. Robilem w różnych warunkach świetlnych np. halogenowe, zarowe, energooszczedne, xenonowe. Czego brak, chyba tylko swietlowek starego typu takich ze starterem i nastrojem prosektorium.
Pozdrawiam,
Mario
Czy Wy naprawdę macie te problemy jakoś potwierdzone czy to kolejny narastający mit wśród ludzi, którzy puszki nawet nie maja?
moto g2 via tapatalk pro
Mają, bo robią testy AF na minimalnej odległości ostrzenia przy f/1.4, gdzie już 0.1mm przesunięcia jest zauważalna... gdzie różnica w trafieniu wychodzi nawet pomiędzy kolejnymi klatkami, ale przecież nie zwalą tego na to, że AF, to tylko AF i nie jest w 100% powtarzalny, tylko na to, że Nikon znowu skopał i aparat zupełnie nie trafia przy zmianie światła...
Niech se sprawdzą, co się stanie jak wycelują tak idealny D700 w świetlówkę UV, czy lampę IR...
Mario__S
07-12-2014, 20:00
D700 z 12MP wybaczało wiele błędów operatora. Na większej rozdzielczości widać dużo więcej i częściej kiedy ręka zadrży przy słabszych warunkach.
MariuszJ
08-12-2014, 10:36
D700 z 12MP wybaczało wiele błędów operatora. Na większej rozdzielczości widać dużo więcej i częściej kiedy ręka zadrży przy słabszych warunkach.
Nie wiem czy przyrost rozdzielczości liniowej o niecałe 50% daje aż taki efekt "niewybaczalności".
Prędzej potężny filtr antyaliasingowy w D700 (miażdżący niestety detal) daje taki efekt.
Po jakichś tam "sesyjkach" śmiem stwierdzić że kultura pracy z oboma puszkami (D750 i D700), jeżeli chodzi o pewność zrobienia nieporuszonego zdjęcia jest podobna. Wymagane będą chyba drobne korekty przyzwyczajeń jeżeli chodzi o pracę AF w warunkach reportażowych.
Dokładnie tak.
Widzę, że najwięcej kłopotów D750 sprawia tylko tym którzy go nie mają.:smile: Mnóstwo zrobionych fotek i zero problemów.
Hej, jak dla mnie całkiem ok jest ten D750, mam tylko jeden dość głupi problem - zauważyłem, że kilkakrotnie nosem, całkiem bezwiednie, przestawiłem White Balance. Mam pytanie do wszystkich, którzy odzyskali cash back za body - sprzedawca z Saturna mówił, że za samo body nie przysługuje mi żaden Cashback. Czy to prawda ?
Cashback tylko z obiektywem. Ja kupiłem zestaw z 24-120/4, ale podobno można kupić obiektyw osobno. Ktoś pisał, że nawet w różnych sklepach.
Mario__S
08-12-2014, 13:52
Niestety prawda, tylko przy zakupie razem ze szkłem pro przysługuje cashback.
Samym nosem na pewno nie przestawiłeś WB, trzeba jeszcze pokręcić kółkiem :)
no tak :) ja zawsze na manualu jadę, więc ciągle kręcę tymi pokrętłami :) i nawet nie zauważam, że właśnie zamiast czasu zmieniam ustawienie WB
no tak :) ja zawsze na manualu jadę, więc ciągle kręcę tymi pokrętłami :) i nawet nie zauważam, że właśnie zamiast czasu zmieniam ustawienie WB
Nie oświeciło Cię?
Mario__S
08-12-2014, 14:16
Jak ma ustawiony LCD na black to tak nie świeci i można faktycznie nie zauważyć :)
Czy na D750 w porównaniu do D700/610, stałki G/1.8 przyspieszyły i ostrzą pewniej? Chodzi mi szczególnie o 35/1.8, 50/1.8 i 85/1.8 które planuję kupić razem z D750 (później 24/1.8 ) a trafiłem na komentarze, że AF z niektórymi G/1.8 to loteria. Sprzęt będzie wykorzystywany głównie do dynamicznego reportażu i nie zawsze w dobrym świetle.
Prędkość AF-S nie zależy od body (poza serią Dx), za to pewność tak. Zadna stała nie jest tak szybka jak zoom (zwłaszcza 24-70/2.8 ). A 85/1.8G i 50/1.4G słyną z powolności.
....A 85/1.8G i 50/1.4G słyną z powolności.
Masz na myśli 50/1.4G, czy 50/1.8G o który pytałem? Chodzi mi wyłącznie o serię G/1.8.
85/1.8G wolniej obraca od C 85/1.8? Miałem, więc mam jakieś porównanie.
.
Jedynie 50/1.8G jest dosyć żwawy, ale to raczej na zasadzie kontrastu z 50/1.4G. Nie dorównuje reporterskim zoomom, ale na street się nada.
Dzięki. A w słabszym nieco świetle - pomieszczenia?
A 35/1.8G? - też masz.
N85/1.8D vs 85/1.8G ?
Prędkość AF-S nie zależy od body (poza serią Dx), za to pewność tak. Tak kategorycznie to bym nie pisał. Body Dxxx z zasilaniem typu EN-EL3,4 mają też szybszy AF-S. No i nowsze body są czulsze w ciemnościach, co sie chyba też przekłada na szybkość ostrzenia w takich warunkach. D800 jest szybszy od D700 (który czasem wcale nie chciał ostrzyć w ciemnicy). Piszę tu o prazy ze szkłami zarówno AF-S (70-200VR) jak i śrubokretami.
SligoDarek
09-12-2014, 19:20
D750 wg mnie jest ok, ale to ze duzo ludzi odnotowuje BF,FF czy inne problemy z AF daje podstawy by sadzic ze cos bedzie na rzeczy podobnie zreszta jak bylo z d800 . Poza tym ze aparat jest szybki ma uzywalne wysokie ISo to dla mnie praca na RAWachz d750 podobnie jak z d610 jest duzo gorsza. z d700 czy tez d800 slub (400 zdjec) obrabialem w 8-10h z d610 czy d750 gdzie obrobka wyglad apodobnie jak w d610 to 20h. Nie wiem czym to podyktowane ale kilku znajomych potwierdza rowniez fakt ze zarowno d700 d800 jak i d3s pliki sie obrabia duzo szybciej .Dlatego moj zostanie sprzedany jak sie troche luzniej zrobi w styczniu. Kupilem tanio bo za 1500 euro wiec sorzedawal tez bede tanio:)
ShutterStill
09-12-2014, 19:57
D750 wg mnie jest ok, ale to ze duzo ludzi odnotowuje BF,FF czy inne problemy z AF daje podstawy by sadzic ze cos bedzie na rzeczy podobnie zreszta jak bylo z d800 . Poza tym ze aparat jest szybki ma uzywalne wysokie ISo to dla mnie praca na RAWachz d750 podobnie jak z d610 jest duzo gorsza. z d700 czy tez d800 slub (400 zdjec) obrabialem w 8-10h z d610 czy d750 gdzie obrobka wyglad apodobnie jak w d610 to 20h. Nie wiem czym to podyktowane ale kilku znajomych potwierdza rowniez fakt ze zarowno d700 d800 jak i d3s pliki sie obrabia duzo szybciej .Dlatego moj zostanie sprzedany jak sie troche luzniej zrobi w styczniu. Kupilem tanio bo za 1500 euro wiec sorzedawal tez bede tanio:)
Gdzie w Irlandii kupiłeś za tyle??
SligoDarek
09-12-2014, 20:05
Kupowalem online, nie W Irlandii. W uk tez sporo tego jest. Po prostu kupujesz azjatycki stock, moj np. ma oznaczenie 200 czyli japonia i tu w europie wykupujesz sobie dodatkowo gwarancje z za 40-60 euro/rok i pokrywa ci dodatkowo kradziez jakies uszkodzenia mechaniczne (cos takiego jak oferuja w sklepach agd , argos etc) Caly czas masz 1 roczna gwarancje ale w razie awarii dlugo zajmuje wszystko. Ty jako kupiec odsylasz Uk ale posrednik (ten ktory cie sprzedal) odsyla do Azji. Tak wiec jak zyjesz ze zdjec to raczej warto dokupic extra gwarancje bo wtedy dziala ci on w miejscu gdzie mieszkasz.
http://www.lcegroup.co.uk/Secondhand-Search/?Order=Price&View=Grid&SHMake=Nikon&SHModel=&SHType=Digital+SLR+Cameras&Location=&Results=250
Była tutaj za 1400 nówka w cenie używki, przeglądaj
SligoDarek
09-12-2014, 20:26
https://www.eglobalcentral.eu/nikon-d750-body-only-digital-slr-camera.html nowy za 1458 euro:)
Co konkretnie - jaki element obróbki - powoduje, że tak długo obrabia ci się RAWy z D750?
SligoDarek
09-12-2014, 21:07
nie ma konkretnego elementu , srednio obrabiam zdjecie okolo minuty: ekspozycja ,Wb , lekko wyciagnac lub stlumic cienie,swiatla, gdzie s nieraz stempel, w RAW z d750 czy d610 nie moge tego ustawic jednym pociagnieciem , musze uzyc o wile wiecej suwakow, dopasowywac po zmianie jednego kolejny , znow wracac, bo nie wygladaj zdjecia tak jakbym chcial w d700 czy d800 podobno w d3s obrabia sie latwiej.
w d700 czy d800 podobno w d3s obrabia sie latwiej.To nieprawda. Zupełnie nie mozna przystawiać D3s do D800. D3s obrabia się szybko, bo pliki sa 3x mniejsze. Ale to z D800 sie obrabia "ciekawiej". Tylko trzeba mieć wydajnego kompa.
MariuszJ
09-12-2014, 21:26
Zrobiłem jakiś tam reportaż D750 w fatalnym, mieszanym świetle, które jeszcze przy części zdjęć popsułem dobłyskując lampą. Nawet się nie dotknąłem do WB czy kolorów, poleciało jak było. Albo moja depresja albo jest lepiej niż z D700. LR, praktycznie default na wejściu.
SligoDarek
09-12-2014, 22:03
Ale ja nie przystaawiam d3s do d800 tylko d3s do d610 i d750. wielkosc plikow mi nie przeszkadza bo komputer mi daje rade.
nie wiem ile i jak kto obrabia , obrobilem jakies 200k plikow z d700 z 50k z d800 i 30k z d610 i mowie jakie sa moje odczucia na temat plikow z d750.
A ile plików z D3s? Tu nie wykazałeś swojego doświadczenia.
Pliki z D750 wg ciebie odstają od tych z D610?
Tak czy siak to co piszesz to są Twoje bardzo subiektywne odczucia. Do D700 się przyzwyczaiłeś, ale nowsze matryce sa fajniejsze (tzn pliki z nich, w obróbce). Takie jest dość powszechne odczucie, z tego co czytam. Kolor lepszy, DR większe, szumy mniejsze, detalu więcej. Naprawdę D700 czy D3s są mocno w tyle. Ale .. wysokie ISO jest w nich i tak bardzo dobre (co oznacza, że wystarczające dla większości z nas), 12 MPx tez jest wystarczające a te body są "szybsze" i do reporterki raczej fajniejsze.
Reporterka nie równa sie śluby ;)
Obrabiałem repo z 2x d3s i to samo z d750. Przyjemniejszy workflow miałem z d3sów. Zgadzam się tu z SligoDarek. Ale ja po prostu nie lubię kolorów matryc od d3s> Próbowałem d800, d4, d600 i d750. No nie przepadam za kolorystyką tych matryc i już. I nie ma to nic wspólnego z wielkością plików.
SligoDarek
09-12-2014, 23:37
Jacek raczej odzwyczailem sie :) d800 juz dosc dawno sprzedalem ze wzgledu na Af ktory sie rozlegulowywal. Po d700 mialem d800, d610 i mam d750 to nie wim skad twoje stwierdzenie ze sie przyzwyczailem? Od 2012 czyli od 2 lat mam d800 /d610/d750 + d700 od "zawsze" wiec mowy tu o przyzwyczajeniu nie ma , to po prostu fakty jakie ja stwierdzam. D610 mi sie w ogole gorzej pracuje poczawszy od slabego Af w slabym swietle a niecelnego czasem nawet w ok warunkach a konczac na obrabianiu ich. d750 wydaje sie byc pod kazdym wzgledem lepszy od d700 ale obrobka jest duzo gorsza i dlatego nie zamierzam go posiadac raczej. Wole efekt koncowy z d800 ,d700 . Sa mocno w tyle w/g tabelek producenta. Jedynie maja lepsze ISO , Efekt koncowy czyli zdjecie nie wykazuje jakos tej ogromnej przewagi o ile jakakolwiek wykazuja.
Obrabiałem repo z 2x d3s i to samo z d750. Przyjemniejszy workflow miałem z d3sów. Zgadzam się tu z SligoDarek. Ale ja po prostu nie lubię kolorów matryc od d3s> Próbowałem d800, d4, d600 i d750. No nie przepadam za kolorystyką tych matryc i już. Czyli odwrotnie niż 90% fotografów. Kolor D700, D3 to największe wady tych body. Nowsze matryce biją je na głowę. W kolorze, DR, szumach, detalu. Tu w ogóle nie ma o czym gadać. DR szumy i detal to mierzalne sprawy, więc chyba nie trzeba tu długich dyskusji? Kolor - jedyna sprawa subiektywna, ale mnie wyczulonemu na skórę zdecydowanie bardziej odpowiadają nowsze body. Jesteś skrzywiony przez kilkuletnie używanie D3s. Porób 2 lata na D750 to nie spojrzysz na pliki z D3s. Choć będziesz miał sentyment do tego jak się D3s pracuje. Te fps, pancernośc, niezawodnośc - tak. Ale nie pliki.
One są wystarczająco dobre, ale nie są porównywalne do tych z nowych aparatów.
D610 mi sie w ogole gorzej pracuje poczawszy od slabego Af w slabym swietle a niecelnego czasem nawet w ok warunkach a konczac na obrabianiu ich. d750 wydaje sie byc pod kazdym wzgledem lepszy od d700 ale obrobka jest duzo gorsza i dlatego nie zamierzam go posiadac raczej. Wole efekt koncowy z d800 ,d700 . Sa mocno w tyle w/g tabelek producenta. Jedynie maja lepsze ISO ,Sorry, ale ty stawiasz D700 obok D800??? To sa skrajoności wręcz! D700 stawiasz obok D800 (!) a przeciwstawiasz modelom D610 i D750. Tymczasem D750 i D610 sa blisko D800. D610 i D750 maja gorsze parametry (pliki) niż D700? Popatrz na DR i detal (o ISO przyznajesz). D610 i D750 maja te parametry wiele lepsze od D700.
Z tego co piszesz o D610 wnioskuję, że obrabia ci sie źle z tych body, na których ci się źle pracuje. Mówimy o tym jakie body sie dobrze używa (ergonomia, AF) czy o plikach z tych body, bo się gubię?
Co innego porównanie D700 vs D610 w używaniu jako aparat, a co innego w jakości plików z tych body.
D700 jest fajniejszym aparatem, D600 daje znacznie lepsze pliki.
Generalnie widzę marudzenie na D600, 750 ze strony tych co pracowali na D3, D700. I zachwyt tych co przeszli z Dxx i Dxxxx. Tylko to jest spowodowane nie oceną jakości plików, tylko tym jak się podoba zachowywanie się aparatów w pracy. D3, D700 były szybsze, pancerniejsze, z bdb AF. Choć na pewno AF z D700 był przeceniany. Ja zdecydowanie wolę AF z D800! (czym wielu może zdziwię).
SligoDarek
10-12-2014, 00:21
Ale dlaczego komplikujesz tak bardzo? Mowie o caloksztalcie poczawszy od parcy konczac na obrobce i zdjeciu finalnym. Tak stawiam d700 obok d800 . I mowiac o skrajnosciach przesadzasz , bo zdjecie koncowe jest porownywalne a sama praca na obu tez ,. czy ty pracujac na d800 a wczesniej mam nadziej na d700 zauwazasz jakas ogromna roznice? no chyba, ze utrudniony dostep do zmiany pomiaru swiatla, Af-u etc ! Czym sie rozni to zdjecie z d700 z 85 1.4 od d800 85 1.4 wykonane w dobrych warunkach oswietleniowych?
Dla mnie d610 daje gorsze pliki Af moze ma i minimalnie szybszy ale co z tego jak niecelny!
nikoniarz
10-12-2014, 00:23
D700 jest fajniejszym aparatem, D600 daje znacznie lepsze pliki.]
Znacznie to pojęcie subiektywne. Także ja w tym porównaniu bym napisał, że lepsze. Ale na tyle lepsze, że nie warto mieć ich kosztem ergonomii czy AF. To moje zdanie.
Ale na tyle lepsze, że nie warto mieć ich kosztem ergonomii czy AF. To moje zdanie.
A to znowu zależy co się robi ;) Bo do studia czy krajobrazu to jak najbardziej warto ;)
Wszystko mocno subiektywne i uzależnione od preferencji tematów fotograficznych.
Ale dlaczego komplikujesz tak bardzo? Mowie o caloksztalcie poczawszy od parcy konczac na obrobce i zdjeciu finalnym. Tak stawiam d700 obok d800 . I mowiac o skrajnosciach przesadzasz , bo zdjecie koncowe jest porownywalne a sama praca na obu tez ,.Nie komplikuje. Mówię o 2 róznych aspektach pracy. Od dawna zauważyłem pewien podział - ludzi dla których ważna jest wygoda, pancernośc, uszczelnienia, AF itd, i drudzy, dla których ważniejsze są pliki. Ja sie zaliczam do tej ostatniej grupy. Co nie znaczy, że body może byc beznadziejne. - miałem D200, D700, D800 i gorszych bym nie chciał.
czy ty pracujac na d800 a wczesniej mam nadziej na d700 zauwazasz jakas ogromna roznice? no chyba, ze utrudniony dostep do zmiany pomiaru swiatla, Af-u etc ! Czym sie rozni to zdjecie z d700 z 85 1.4 od d800 85 1.4 wykonane w dobrych warunkach oswietleniowych?
Tak zauważam ogromną różnicę. W plikach. I w tym, co jest dla mnie podstawą niemal, że D800 ma ISO 100, a nie 200 (przez co łapie mniej światła zastanego przy pracy na błysku - pewnie zaraz to zakwestionujesz, ale nie będziesz miał w praktyce racji). I ma czulszy AF w we wnętrzach (studio). D800 ma więcej detalu, więc to lepiej w druku kalendarza B1.
Zmiana AFu mnie nie interesuje, nie zmieniam go, pomiaru światła też nie - to mnie nie interesuje absolutnie. Zmieniam ten pomiar raz na kwartał (albo raz na pół roku). I jesli czegoś żałuję, to tego, że tych zmian nie utrudniono, nie zrobiono Lock. Ja dla blokady czasu i przysłony (i to przy pracy w manualu!) musiałem przypisać LOCK do guzika funkcyjnego. To dla mnie podstawa, a większośc fotografów nawet nie wie, że ma taką opcje w D700 i D800, bo tego nie potrzebuje. Ja tak. I nie proście mnie bym się musiał tłumaczyc dlaczego potrzebuję blokady w manualu. Niech będzie, że mam taki kaprys. Wolno mi.
Należy przyjąć do wiadomości, że ludzie mają bardzo odmienne potrzeby. Co widać choćby po preferencjach moich i Twoich. Co innego potrzebuje reporter, a co innego fotograf studyjny. Zupełnie inaczej konfigurujemy body i w pracy wazne sa dla nas inne funkcje. I w innych funkcjach "gmeramy". D700 to body pod reporterkę, D800 - pod studio.
Ja pisałem o kolorach d3s vs nowe matryce, a nie o d3 i d700...
Ja pisałem o kolorach d3s vs nowe matryce, a nie o d3 i d700...
Potwierdzam co pisze wyżej. Mam kilka sztuk d700 i jak siadam do obróbki to raz dwa mam gotowy plik wyjściowy, zabieram się za plik z 610/d750 z tego samego miejsca, to majdam suwakami w jedną i drugą stronę trwa to 3 razy dłużej, a z wyniku nie jestem do końca zadowolony. Może żółć z matrycy d700 mnie całkowicie zalała i nie jestem w stanie rozpoznać że nowe matryce są "lepsze"
SligoDarek
10-12-2014, 10:43
NO to co napisales o roznych warunkach pracy i potrzebach ma widac najwieksze znaczenie zarowno przy doborze sprzetu jak i przy ocenianiu go. I to pewnie jest najtrafniejsza uwaga w dotychczasowym "wytykaniu niedoskonalosci"
Ja zawsze twierdzilem ze d800 jest swietnym aparatem i zgodzam sie z tym ze ma wiecej detalu i ze duzy druk pokaze niedoskonalosc d700. Mnie jedynie boli jego rozregulowujacy sie mechanizm AF, Z Iso 100 i lampa sprawa znow wyglada inaczej dla studia i dla slubu ja wrecz pracuje przy lampie na iso min 400 a najczesciej 800 zeby miec w miare duzo zastanego ty w studio chesz miec odwrotnie i to zrozumiale.
I te kilka rzeczy ktore u Ciebie powoduja, ze d800 ma duza przewage nad d700 u mnie nie maja znaczenia, z kolei te kilka niedociagniec w d610 (pokrycie pol Af, czesta zmiana pomiaru , ISO, 1/4000 sec, zmiana Af-u i jego sprawnosc w zlym oswietleniu czy w koncu obrabiane znacznej ilosc plikow i ) dla mnie skreslaja d610 i prawdopodobnie d750 (tu glownie za proces obrobki ). Sa oczywiscie jeszce plusy "malych body" pracujac na 2 korpusy i stalogniskowe obiektywy i noszac je przez caly dzien 2-3x w tyg, plecy odpadaja po jakims czasie i np 2xd3s to kalectwo z czasem, a d750 czy d610 sa leciutkie i z czasem to staje sie tez ich zaleta.
Pawel Pawlak
10-12-2014, 10:52
Wg mnie z nowych body d800 i d4 obrazują zdecydowanie inaczej niż d610,750 czy d4s. Obrazek z tej drugiej grupy jakoś jest dla mnie zdecydowanie trudniejszy do opanowania niż z pierwszej, a nawet niż z d700, d3s, czy d3x (bajka pod względem obróbki). Mam wrażenie ze nikon coś "miesza" w nefach najnowszych body i coś dziwnego dzieje się z kolorami.
Mi też się prosiak z nowych puszek nie podoba, jak widzę na żywo kolor skóry to bliżej ona ma do żółci niż do różu (oczywiście tych osób które są na moich zdjęciach). Bardzo wiele zależy od programu wywołującego rawa (bo o jpg-ach się nie wypowiadam bo mnie nie interesują) i z tego powodu też będą różne opinie. Dziwię się, że Jacek nie może zaakceptować faktu, że są osoby, którym lepiej się pracuje na starych puchach i obrazek lepiej im pasuje a zarazem sam twierdzi, że to subiektywne i opisuje swój bardzo ukierunkowany sposób pracy.
Potwierdzam, że NEFy z np. D610 wymagają większej ilości obróbki. Obraz na tyle się różni od jpega, że samo doprowadzenie do podobnego efektu zajmuje trochę czasu. Ciekawe czemu ta matryca daje takie specyficzne surowe pliki. Różnica jest na tyle duża, że często wolę korzystać z jpegów, które są wystarczająco dobre w większości mało wymagających sytuacji.
Mi też się prosiak z nowych puszek nie podoba, jak widzę na żywo kolor skóry to bliżej ona ma do żółci niż do różu (oczywiście tych osób które są na moich zdjęciach).
D750 daje więcej różowej barwy w porównaniu do starszych modeli? To chyba Nikona odpowiedź na częste narzekania, że pliki Nikona są za mocno żółte. Wydaje się że był więc to dobry ruch Nikona. Ja zawsze mam większy kłopot z obróbką RAW z wychodzeniem z żółci w róż, niż odwrotnie, zwłaszcza gdy jeszcze zdjęcie było zrobione w sztucznym świetle.
Szkoda, że ten ruch miał taki zamaszysty :D Mógł delikatnie skorygować i byłoby super (tak jak w 6D :D)
Wg mnie z nowych body d800 i d4 obrazują zdecydowanie inaczej niż d610,750 czy d4s. Obrazek z tej drugiej grupy jakoś jest dla mnie zdecydowanie trudniejszy do opanowania niż z pierwszej, a nawet niż z d700, d3s, czy d3x (bajka pod względem obróbki). Mam wrażenie ze nikon coś "miesza" w nefach najnowszych body i coś dziwnego dzieje się z kolorami.
Mi też się prosiak z nowych puszek nie podoba, jak widzę na żywo kolor skóry to bliżej ona ma do żółci niż do różu (oczywiście tych osób które są na moich zdjęciach). Bardzo wiele zależy od programu wywołującego rawa (bo o jpg-ach się nie wypowiadam bo mnie nie interesują) i z tego powodu też będą różne opinie. .
Potwierdzam, że NEFy z np. D610 wymagają większej ilości obróbki. Obraz na tyle się różni od jpega, że samo doprowadzenie do podobnego efektu zajmuje trochę czasu. Ciekawe czemu ta matryca daje takie specyficzne surowe pliki. Różnica jest na tyle duża, że często wolę korzystać z jpegów, które są wystarczająco dobre w większości mało wymagających sytuacji.
jest nas coraz więcej :(
, pierwsze co zauważyłem podczas obróbki NEFa z D610, to kolor skóry, taki "prosiaczkowaty" (za dużo czerwieni i pochodnych)
też nie zgadzam się z twierdzeniem (bardzo na forum już rozpowszechnionym), że pliki z D600/610 dużo szybciej się obrabia w stosunku do D700/3, no chyba, że komuś chodzi o to, że nowe body mają więcej poprawnych nastaw WB z automatu - tu się zgodze
Pawel Pawlak
10-12-2014, 17:54
mnie nawet nie chodzi o konkretną barwę - bo z tym jakość sobie pewnie poradzę. Tylko tak jakby te NEFy z założenia miały vibrance zdjęte tak mocno, że w PP trudno to odwrócić.
Poza tym sądząc po samplach z d750 (jedynych jakie znalazłem http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d750/nikon-d750GALLERY.HTM) z 400VR+tc14 bardzo mi się nie podoba totalna miękkość (zresztą z gołej 400tkie też widzę po prostu mydło) obrazka. 400vr nawet z tc14 w połączeniu d700/d300/d800 generuję obrazek maksymalnie ostry, a to co widzę na tych samplach wydaje się gorsze niż moja 400tka z tc20e3. W każdym razie mam wrażenie że nawet przeskalowany obrazek z mojej d700 i tego tandemu optycznego miały więcej detalu i był ostrzejszy niż te mydła. Ale co do ostrości obrazka z tym szkłem na razie zakładam że IR mają uwaloną 400tkę.
Ja zawsze narzekałem na żółtaczkę w D700 bo robię śluby i często z nią walczyłem w kościołach. Mógłby ktoś zarzucić jakimś prosiaczkowym rawem z D750? A jak by ktoś miał porównanie z D700/800 czyli miał np D700 + D750 i podesłał podobne kadry z dwóch puszek to byłbym wniebowzięty... :)
Ja zawsze narzekałem na żółtaczkę w D700 bo robię śluby i często z nią walczyłem w kościołach. Mógłby ktoś zarzucić jakimś prosiaczkowym rawem z D750? A jak by ktoś miał porównanie z D700/800 czyli miał np D700 + D750 i podesłał podobne kadry z dwóch puszek to byłbym wniebowzięty... :)
Szukałem takich porównań w necie ale bez powodzenia, może ktoś z nikoniarzy je zrobi, byłoby super, słowa to jedno a zobaczyć drugie.
Ja właśnie chce zobaczyć, "słowo" sobie sam wyrobię :)
MariuszJ
10-12-2014, 20:32
https://onedrive.live.com/redir?resid=3FB145206032D145!518&authkey=!AIlT2mwpNR-Qi7w&ithint=folder%2c
Jeszcze się uploaduje.
Światło mieszane (świetlówka/halogeny), parametry ekspozycji te same, AWB w obu. Wartość artystyczna żadna, zdjęcia robił mój syn, twarz złotowłosego kmiotka po dwóch tequillach sunrise.
LR, no develop, Adobe standard
D700
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/D750%20oficjalnie%20i%20merytorycznie/2463.jpg)
D750
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/D750%20oficjalnie%20i%20merytorycznie/1481.jpg)
Po zrównaniu WB do 2400K, tint +10
D700
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/D750%20oficjalnie%20i%20merytorycznie/2463-2400.jpg)
D750
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/D750%20oficjalnie%20i%20merytorycznie/1481-2400.jpg)
No i po co żeście wcześniej narzekali na zoltaczke? Nikon przeczytał i teraz macie ;P ;)
A na poważnie. Na telefonie lepiej wygląda skóra z nowszej matrycy. Potem zerknę na monitorze.
No i po co żeście wcześniej narzekali na zoltaczke? Nikon przeczytał i teraz macie ;P ;)
Uważasz, że z żółtaczką jest lepiej? Dla mnie pierwsze 2 tak samo nieciekawie.
Pozostałe z korektą już lepiej z preferencją D750.
Ale jak przestawicie adobe standard na chociażby camera standard to te dziwne róże znikają.
moto g2 via tapatalk pro
Mariusz, trzeba było założyć szarą koszulę, byłoby łatwiej ustawić WB :D
MariuszJ
10-12-2014, 21:03
Dorzucam JPEGi puszkowe.
D700
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/D750%20oficjalnie%20i%20merytorycznie/DSC_2463.JPG)
D750
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/D750%20oficjalnie%20i%20merytorycznie/DSC_1482.JPG)
Mariusz, trzeba było założyć szarą koszulę, byłoby łatwiej ustawić WB :D
Fotel jest szary.
Dzięki za porównanie, chyba pierwsze w tym wątku.
Prosto z puszki lepszy JPEG z D750, i tu nie wygląda tak źle.
No to jak się bawimy to się bawimy. Nie za bardzo chce mi się nad tymi fotkami siedzieć więc 5 sekund poświęcone na każdą (dosłownie), dla urozmaicenia, D700 wołane w C1pro a D750 w LR.
D750:
źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/Mariusz/DSC_1481m.jpg)
i full size:
http://komeko.strefa.pl/FOTO/Mariusz/DSC_1481.jpg
D700:
źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/Mariusz/DSC_2463m.jpg)
i full size:
http://komeko.strefa.pl/FOTO/Mariusz/DSC_2463.jpg
tyle mam w temacie do powiedzenia :D
Wszyscy się jarają tą "jakością" puszek, tymi "różnicami"...a tak naprawdę to szkła dają nam to coś w obrazie, ten charakter.
Rossi_PL
10-12-2014, 21:33
Bardzo ciekawy temat się wywiązał!
Moja wizja: tylko D700+CNX2+CEP3, profil neutral, film sensia100.
źródło (http://www.v8.neostrada.pl/DSC_2463+sm.jpg)
Link do full size (http://www.v8.neostrada.pl/DSC_2463+.jpg)
stachmuszel
10-12-2014, 21:33
JPG to masakra! Ale RAW obroniony i jakoś różnicy nie widzę.
No to jak się bawimy to się bawimy. Nie za bardzo chce mi się nad tymi fotkami siedzieć więc 5 sekund poświęcone na każdą (dosłownie), dla urozmaicenia, D700 wołane w C1pro a D750 w LR.
D750:
źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/Mariusz/DSC_1481m.jpg)
i full size:
http://komeko.strefa.pl/FOTO/Mariusz/DSC_1481.jpg
D700:
źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/Mariusz/DSC_2463m.jpg)
i full size:
http://komeko.strefa.pl/FOTO/Mariusz/DSC_2463.jpg
tyle mam w temacie do powiedzenia :D
Wszyscy się jarają tą "jakością" puszek, tymi "różnicami"...a tak naprawdę to szkła dają nam to coś w obrazie, ten charakter.
Linkujcie tego posta każdemu kto pisze że D700 już zdjęć nie robi. :P
MariuszJ dzięki wielkie! :) AWB w obu jest paskudne, po zrównaniu do 2400K szczerze mówiąc chyba z D700 bardziej mi się widzi, bo z D750 jest taki bardziej.. hmm... brudny? bury? Nie wiem jak to nazwać.
Deep wrzucił swoje wersje, i nie wiem czy źle widzę ale wydaje mi się że obrazek z D750 bardziej wpada w zieleń (firanka) niż D700 gdzie jest lepsza biel. Ale mogę się mylić bo mam średniego IPSa (apple). Tyle że tu deep ingerował w zdjęcie, mógł je zrobić inaczej więc tu ta różnica nie jest miarodajna.
Tak czy siak, wszystko widać na fotkach Mariusza :) Jak patrze na tą "burość" to być może faktycznie dłużej się kręci suwakami w D750 żeby dojść do czegoś konkretnego.
MariuszJ
10-12-2014, 21:57
Oczywiście, że nie ma różnic. Skąd mają się brać? To dwa bayery, skalibrujesz krzywe kolorów, zdemozaikujesz z tym samym WB i masz to samo. Dziwię się temu gadaniu o kolorach zawsze... nasze aparaty rejestrują tylko luminancję, reszta to kombinowanie.
Dlatego ważne jest co innego - DR, szczególnie ten na wysokim ISO. Bez niego kolor i detal pójdzie w dupu. I niestety, znacznie szybciej w D700 niż w D750. Znacznie szybciej w D800 niż w D4, to też zostało mi zademonstrowane, to tak obok tematu.
Z doświadczenia mogę napisać, że to nie z puszkami i kolorami jest problem a z umiejętnościami ich użytkowników.
Pamiętajcie, żeby brać poprawkę na to ile ludzie mają lat doświadczenia w obróbce RAWów z D700. Może po kilku miesiącach pracy z D750 będą osiągali lepsze efekty, szybciej.
Deep wrzucił swoje wersje, i nie wiem czy źle widzę ale wydaje mi się że obrazek z D750 bardziej wpada w zieleń (firanka) niż D700 gdzie jest lepsza biel. Ale mogę się mylić bo mam średniego IPSa (apple). Tyle że tu deep ingerował w zdjęcie, mógł je zrobić inaczej więc tu ta różnica nie jest miarodajna.
Tak jak pisałem, siedziałem nad nimi 5 sekund, jakbym posiedział 10 to nie ma bata, aby znalazł się osobnik co by wiedział na 100% które zdjęcie z jakiej puchy. Mi szybciej obrabia się pliki z D700, według mnie on bardziej wybacza nie dokładne ustawienie WB biorąc pod uwagę odcień skóry, w D750 i całej nowej rodzinie nikona ten WB musi być bardzo dokładnie w punkt aby skóra nie leciała w zły odcień. Nie mam tego problemu z 6D.
Wiem, chodziło mi o to, że odkąd ktokolwiek zacznie ingerować w zdjęcie, wyniki nie będą kompletnie miarodajne. Takie porównanie minie się z celem. Tylko pliki robione na identycznych ustawieniach i takim samym szkłem jest sens porównywać. Wszystko inne to jak już słusznie nazwano "wizje" :)
Ale nie ma czegoś takiego jak nie ingerowanie w zdjęcia. Tyczy się to nie tylko użytkownika, ale i producenta (jego oprogramowanie do rawa, silnik wbudowany w puchę do jpg-a itd). Od dawnych czasów analogowych też tak było, lab nie ma czegoś takiego jak wołanie bez obróbki. Ważniejsze jest to, jak sobie radzimy z osiągnięciem zadowalającego nas efektu końcowego i tyle. Reszta to gonienie króliczka :D
.. AWB w obu jest paskudne, po zrównaniu do 2400K Taka dygresja. Skoro światło miało 2400K, to AWB praktyczne miał małe szanse na poprawnie ustawienie koloru. Tzn producent zdaje się wspomina w instrukcji, że AWB "działa" powyżej 3000K. Czasem trafi fajnie, ale ... to kwestia przypadku (tzn koloru światła i kolorów w kadrze).
Mi szybciej obrabia się pliki z D700, według mnie on bardziej wybacza nie dokładne ustawienie WB biorąc pod uwagę odcień skóry, w D750 i całej nowej rodzinie nikona ten WB musi być bardzo dokładnie w punkt aby skóra nie leciała w zły odcień. Coś mi się wydaje, że to zalezy jaki kto kolor skóry lubi. Dla mnie właśnie jesli WB w D700 był nie trafiony, to miałem duże problemy z ustawieniem odcienia skóry.
W prospektach Nikona D3 (i w ich czasopiśmie nikonpro) były zdjęcia sportowców (sztuczne światło, stadion). Dla mnie to była masakra, ja sie dziwiłem, że taką skórę pokazują w materiałach reklamowych.
Co nie znaczy, że nie mozna było być zadowolonym. Ustawiając WB PRE w studiu miałem OK. I bardzo często WB był dobry przy zastanym w pozycji Auto (lepiej niż w D200, który potrafił zaszaleć totalnie). I co najdziwniejsze często był dobry w nietypowym świetle (np w świetle wystaw sklepowych - połamane światło, a efekt na autoWB miałem super).
Pamiętajcie, żeby brać poprawkę na to ile ludzie mają lat doświadczenia w obróbce RAWów z D700. Może po kilku miesiącach pracy z D750 będą osiągali lepsze efekty, szybciej.Dokładnie, tak sądzę.
nikoniarz
10-12-2014, 23:13
W prospektach Nikona D3 (i w ich czasopiśmie nikonpro) były zdjęcia sportowców (sztuczne światło, stadion). Dla mnie to była masakra, ja sie dziwiłem, że taką skórę pokazują w materiałach reklamowych.
Możesz podać który numer i strona? Czysta ciekawość...
W katalogu D3 który mam jest pełno zdjęć "żółtych" i "prosiakowych" więc zależy na której stronie się skupisz :D
nikoniarz
10-12-2014, 23:23
W katalogu D3 który mam jest pełno zdjęć "żółtych" i "prosiakowych" więc zależy na której stronie się skupisz :D
Masz na myśli pismo NikonPro?
Nie, katalog przedstawiający nowy produkt jakim jest D3
nikoniarz
10-12-2014, 23:41
Nie, katalog przedstawiający nowy produkt jakim jest D3
A widzisz, ja pytałem Jacka o konkretny przykład z Nikon Pro.
W katalogu o D4 też sportowcy na żółto. Bez sensu to sugerowanie się tym co w prospektach, najlepszym przykładem jest niski poziom zdjęć w ostatnich wydaniach nikonPro (nie chodzi mi o kolorystykę a o same zdjęcia).
nikoniarz
10-12-2014, 23:56
Odbiór zdjęć jest czysto subiektywny.
Wczoraj robiłem wnętrza hotelowe na D750. Gibany ekranik jest niezastąpiony. We wszystkich ujęciach pozwolił na kadrowanie bez pochylania (ujęcia z wysokości 120-150 cm).
A w łazienkach był wręcz niezastąpiony. Mogłem się wcisnąć w każdy kąt. Teraz ograniczeniem jest za długa rączka od głowicy statywowej ;)
arieloza
11-12-2014, 10:23
Tak pisz,tak pisz,bo cały czas się zastanawiam.:-)
TOP67 kup szerszy obiektyw nie bedziesz musiał aparatu pod ścianą stawiać ;P
zbyszekD7000
11-12-2014, 21:29
Chyba warto poczytać jak to body jest uszczelnione:
Link:http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=255731
Od poniedziałku Pixel VERTAX D16 w sugerowanej cenie detalicznej 335 złotych na foto-tip.pl
Produkt objęty jest 24-miesięczną gwarancją producenta.
Ktoś wcześniej wrzucał linka, że można kupić chyba na ebaju za poniżej 300zł z dodatkowym aku, ale za cholere bym się w to nie pchał. Mi w Vertaxie do D800 wypadł... wybierak do pól AF. Wypadł i zginął. Ale fototip sensownie do tego podszedł i dali mi nowego po prostu. Jakbym miał z jakiegoś HK kupiony to dupa pewnie, albo czekanie 2 miesiące. Więc dobrze, że się w końcu pojawił, najwyższa pora ;)
gatewayfl
12-12-2014, 15:13
Pixel VERTAX MZ do najlepszy zamiennik przynajmniej do D7100, a foto-tip to sklep godny polecenia.
Kupowałem tak kilka rzeczy i no problem (kontakt, dostawa, sprzęt i obsługa), ewentualna wymiana przy awarii jak pisał S4INT bezproblemowa.
Jak wygląda manualne ostrzenie na D750 z nie nikonowskimi obiektywami MM? Mam kilka fajnych stałek od Contaxa DSLR, które próbowałem na A7 Soniaka, a ten ma niezły peaking, jednak nie wiem ( nie mam doświadczeń ) jak to wygląda na cyfrowych lustrzankach - czy jest łatwe, a na D750 się najbardziej nastawiam.
Zielona kropka albo lupa w LV.
Myślałem, że nie będzie działać potwierdzenie ostrości z innymi szkłami i przez adapter. To jest dobrze.
MariuszJ
12-12-2014, 20:47
W udostępnionym katalogu OneDrive https://onedrive.live.com/redir?resid=3FB145206032D145!518&authkey=!AIlT2mwpNR-Qi7w&ithint=folder%2cNEF pojawił się nowy sampel porównawczy, tym razem z ISO3200. Ekspozycja ustawiona na brak przepałów na ryjkach.
Prezentacja z AWB poniżej, resztę zostawiam zainteresowanym.
D700 (DSC_2467.NEF)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/D750%20oficjalnie%20i%20merytorycznie/DSC_2467.JPG)
D750 (DSC_1486.NEF)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/D750%20oficjalnie%20i%20merytorycznie/DSC_1486.JPG)
stachmuszel
12-12-2014, 20:51
Na jednym żółtaczka, na drugim czerwonka. Ale z dwojga złego wolę chyba to drugie.
MariuszJ
12-12-2014, 20:55
Na jednym żółtaczka, na drugim czerwonka. Ale z dwojga złego wolę chyba to drugie.
Jak słusznie zauważył Jacek_Z, trudno polegać na AWB przy tak niskiej temperaturze barwowej. Po jej zrównaniu kolorystyka globalna się może zaciera...
... ale Panie i Panowie, naprawdę widać te kilka lat między D700 i D750. Lubię D700 bardzo, bardziej niż D750, nie cierpię tej gównianej firmy, w szczególności bezpłciowości jej oferty, ale potrafię się zdobyć na obiektywizm - jest postęp.
Ja również. Na pierwszym jest jeszcze dodatkowo zielonka.
Mariusz, a zrobiłbyś porównanie w świetle dziennym na ustawieniu koloru Portret?
Przeglądam sobie Rawy z obu puszek i jak już ktoś wspomniał (chyba Pawel Pawlak) wcześniej D750 ma mocno obniżony Vibrance (nie wiem jak to jest po polskiemu). Aby doprowadzić do zbliżonego kadru ustawiłem ten sam WB (2,4kk) i pozostałe parametry tak samo. Natomiast aby uzyskać podobną intensywność kolorów musiałem Vibrance ustawić na +40 w D750.
Ilość pikseli i niższe szumienie, rozpiętość są na pewno dużą przewagą D750. W tych przykładowych zdjęciach i po obróbce wygrywa lecituko jednak D700.
Dlaczego o tym piszę? Zwyczajnie wydaje mi się, że obie puszki są świetne i tyle.
Pewnie jak większość zainteresowanych zastanawiam się nad przesiadką z D700 ale początkowy zapał trochę ostygł, nie dlatego, że D750 taki zły ale dlatego, że D700 taki dobry ;)
Za jakąś chwilę i tak pewnie kupię... ;)
SligoDarek
12-12-2014, 21:39
swiatlo zastane dosc wysokie ISO 3200 wiec d700 zdecydowanie w tej sytuacji nie ma przewagi i wg mnie to jedyny mankament tego porownania, zreszta jest to zarazem test tego jaka przewage ma d750 nad nim, procz tego automatyczny WB w d700 nie dal rady w tej sytuacji , zmierzch dosc pozny i jak to d700 "niebiesko " ustawial wiec ma recznie ustawiony natomiast d750 na automacie, wyglada ze nie mial problemu.
Zdjecia z presetem zostaly konwertowane do jpg w LR z nalozenim presetu i juz nic nie grzebane
Co do nef to moge udzielic na priv.
źródło (http://postimage.org/)
image hosting over 2mb (http://postimage.org/)
źródło (http://postimage.org/)
upload an image (http://postimage.org/)
Dowiedziałem się, że nie tak łatwo podłączyć Contaxa do Nikona bo C/Y mocowanie wynosi 45.50mm,
a Nikona-F 46.50mm, czyli Contax ma 1mm krótszą odległość bagnetu.
I wtedy abo to (czego bym nie chciał ze względu na optykę w środku):
http://www.bhphotovideo.com/c/product/995093-REG/fotodiox_c_y_nk_g_pro_nikon_f_adapter.html?gclid=C j0KEQiAwaqkBRDHx6rzxMqAobgBEiQAxJazJ7MMzu-6Voo_Uj1h4QSnDrupUeDaWvK32Oj0KTJ3dJ4aAl8w8P8HAQ
albo to, tylko że kosztuje:
http://www.leitax.com/Zeiss-Contax-lens-for-Nikon-cameras.html
MariuszJ
13-12-2014, 10:28
Nikon-F jest najgorszym z popularnych systemow jezeli chodzi o adaptacje obcej szklarni.
Chcesz sie bawic, kup Sony A7.
SligoDarek
13-12-2014, 11:08
zawsze mozesz tu sprobowac:)
https://www.facebook.com/PalecwnosieCameraWorks/timeline
zawsze mozesz tu sprobowac:)
https://www.facebook.com/PalecwnosieCameraWorks/timeline
Dzięki, świetny kontakt.
Przy okazji, korzysta ktoś z Teleconwertera TC-17E II razem z 85/1.8G ? Myślę, że to może być dobra alternatywa dla szkła 135mm, pytanie tylko czy 85/1.8G z konwerterem dobrze pracuje.... oczywiście na D750 bo o nim jest temat ;)
Obawiam się, że 85/1.8G nie pracuje z żadnym firmowym TC. Nie da się go założyć. Tu jest lista modeli, które działają. http://www.nikonusa.com/en_INC/IMG/Assets/Common-Assets/Images/Teleconverter-Compatibility/EN_Comp_chart.html
Obawiam się, że 85/1.8G nie pracuje z żadnym firmowym TC. Nie da się go założyć. Tu jest lista modeli, które działają. http://www.nikonusa.com/en_INC/IMG/Assets/Common-Assets/Images/Teleconverter-Compatibility/EN_Comp_chart.html
Szkoda. A starsze telekonwertery? zdaje się TC-14A był stworzony dla krótszych ogniskowych:
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/teleconverter/index5.htm
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/discontinued/nikkor-lenses/2007/tc-14a-teleconverter
Jestem z Was dumny coraz lepsze merytorycznie posty wrzucacie :P
W udostępnionym katalogu OneDrive https://onedrive.live.com/redir?resid=3FB145206032D145!518&authkey=!AIlT2mwpNR-Qi7w&ithint=folder%2cNEF pojawił się nowy sampel porównawczy, tym razem z ISO3200. Ekspozycja ustawiona na brak przepałów na ryjkach.
Prezentacja z AWB poniżej, resztę zostawiam zainteresowanym.
D700 (DSC_2467.NEF)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/D750%20oficjalnie%20i%20merytorycznie/DSC_2467.JPG)
D750 (DSC_1486.NEF)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/D750%20oficjalnie%20i%20merytorycznie/DSC_1486.JPG)
Jak dla mnie jest dużo lepiej na wysokim ISO w słabym sztucznym świetle na rzecz D750. Zielonej żółtaczki już praktycznie nie ma, nie jest to dalej naturalny odcień skóry ale dużo lepiej się to ogląda, nie wali żygami, i napewno dużo łatwiej z takiego zdjęcia dojść do dobrego odcienia skóry. Fajnie. To że zdjęcie jest bardziej płaskie i szersze tonalnie to również duży plus, bo to ja chcę dawać tyle kontrastu ile mi pasuje a nie żeby nawet RAW był czarny jak sadza. Bardzo fajnie to wygląda w D750.
Aż sobie zrobię porównanie D700 z D800 czy osiemsetka też jest lepsza niż staruszek pod tym względem.
Aeon88. To oczywistość. D800 ma 3 lata i to wszystko już dawno stwierdzono.
Ja rozumiem fanów D700. To świetny aparat ale matryca ma 6-7 lat i teraz się otrzymuje zdecydowanie lepsze pliki z D600-D810.
A ja naprawdę nie wiem jak można się wypowiadać na temat różnic w kolorach, gdzie mamy ustawiony różny balans bieli. Po wyrównaniu mamy tak:
źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/Mariusz/DSC_2467.jpg)
źródło (http://komeko.strefa.pl/FOTO/Mariusz/DSC_1485.jpg)
To że AutoWB działa inaczej i według mnie mało przewidywalnie w każdej puszce to żadna nowina.
A ja naprawdę nie wiem jak można się wypowiadać na temat różnic w kolorach, gdzie mamy ustawiony różny balans bieli.
To że AutoWB działa inaczej i według mnie mało przewidywalnie w każdej puszce to żadna nowina.No na PRE to róznic nie ma (niuansiki jak już). Chodzi o AWB.
Jak dla mnie jest dużo lepiej na wysokim ISO w słabym sztucznym świetle na rzecz D750. Zielonej żółtaczki już praktycznie nie ma, nie jest to dalej naturalny odcień skóry ale dużo lepiej się to ogląda, nie wali żygami, i napewno dużo łatwiej z takiego zdjęcia dojść do dobrego odcienia skóry. Fajnie. To że zdjęcie jest bardziej płaskie i szersze tonalnie to również duży plus, bo to ja chcę dawać tyle kontrastu ile mi pasuje a nie żeby nawet RAW był czarny jak sadza. Bardzo fajnie to wygląda w D750.
Aż sobie zrobię porównanie D700 z D800 czy osiemsetka też jest lepsza niż staruszek pod tym względem.
Odniosłem się do tego co wyżej
Dodam tylko, że na zdjęciu z D700 odbija nam się mocniej niebieska poświata od TV (tak mi się wydaje).
Ok, mam i ja :) cdn, na razie za wcześnie na jakiekolwiek wnioski :)
prz3mo, sprawdź koniecznie odporność na fale morskie :D będzie wtedy wiadomo czy to reguła czy wyjątek :D
Hehe... Ok, nie omieszkam ;)
Ok, mam i ja :) cdn, na razie za wcześnie na jakiekolwiek wnioski :)
Przełamałeś się jednak :)
Dobrze będzie przeczytać wpis kogoś, kto oceni korpus swoim krytycznym okiem :)
Hehe... Ok, nie omieszkam ;)
i koniecznie jeszcze sprawdź, jak ostrzą szkiełka w różnych temp. K
i koniecznie jeszcze sprawdź, jak ostrzą szkiełka w różnych temp. K
To sprawdził podczas zakupu ;) Było ok :D
Odniosłem się do tego co wyżej
Dodam tylko, że na zdjęciu z D700 odbija nam się mocniej niebieska poświata od TV (tak mi się wydaje).
Aaaa moja wtopa, nie doczytałem że tam jest AWB <facepalm>
To sprawdził podczas zakupu ;) Było ok :D
w którym to sklepie dają możliwość zrobienia fot testowych?
większość userów opisuje, jak to wręcz z łaską dają pomacać na "sucho" nowego D750
większość userów opisuje, jak to wręcz z łaską dają pomacać na "sucho" nowego D750
Też jestem ciekaw, może bym się przejechał nawet te 200km przy zakupie żeby sprawdzić...
Też jestem ciekaw, może bym się przejechał nawet te 200km przy zakupie żeby sprawdzić...
Pytałem o to w którymś z wcześniejszych postów, podobno jest to możliwe w Nikonie na Łopuszańskiej (w salonie?), mam zamiar się tam wybrać.
Mario__S
14-12-2014, 17:15
Powiedz w sklepie, ze chcesz kupić i sobie sprawdzaj do woli. Jak powiesz, ze chcesz zobaczyć tylko to nikt Tobie nie da a tak to masz prawo sprawdzić sprzęt przed zaplaceniem :-) A dluzej pobawic sie to na Lopuszanskiej mozna. Nikt podobno nie patrz na Ciebie jak na intruza :-)
Pozdrawiam,
Mario
No nie jest to takie proste........... ale tym razem taka możliwość po prostu była :) Oczywiście trzeba było się do tego przygotować i nie robić "miliona" zdjęć, tylko absolutne minimum, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok (tak na oko zrobiliśmy około 50-60 zdjęć ?). Sprawdzenie na 2 obiektywach, światło sztuczne i naturalne (z bliska i ok. 5-6m), światło naturalne (tu tylko z daleka czyli 20-60m). Lewy i prawy skrajny czujnik. I tyle.
heheh... W sumie to 4 szkła podpiąłem :)
Tak czy siak, moim zdaniem i tak ciężko w sklepie sprawdzić sprzęt na 100%.
Nie wiem jak obecnie, ale dawniej można było popstrykać trochę puszkami w gorzowskim Fotojokerze.
Pamiętam, że obsługa nie była zachwycona, gdy poprosiłem o taką możliwość, ale się godzili.
No ale dzięki takiemu prostemu sprawdzeniu eliminuje się wielkie wpadki jak microregulacja poza skalę, lewy i prawy punkt itp. Zawsze lepsze to niż nic :)
No ale dzięki takiemu prostemu sprawdzeniu eliminuje się wielkie wpadki jak microregulacja poza skalę, lewy i prawy punkt itp. Zawsze lepsze to niż nic :)
Zgadza się :) No i przy okazji miałem okazję pierwszy raz w życiu być w Łodzi :D
Zgadza się :) No i przy okazji miałem okazję pierwszy raz w życiu być w Łodzi :D
Raczej na wsi obok :D
Dlaczego właśnie skrajny lewy i prawy punkt? Jeśli one trafiają w punkt to i pozostałe będą?
Te boczne to nawyk po wadliwej serii D800.
Eeeee. W sumie na naszym forum chyba było kilka sztuk takich. Co najwyżej. Na boczne to narzekal Przemek. Ale to ze względu na łapanie ostrości w sztucznym świetle. I to nie chodzilo mu o D800 tylko o D600.
Nie ma kłopotu z łapaniem ostrości na bocznych punktach w D800. Jest problem z tym że optyka nie wyrabia i na boku nie ma ostrości. Pomijam fotki zrobione Nikkorem 200/2 ;)
Ja bardzo czekam na canonowską matrycę 40 czy 50 Mpx. To dopiero będą jazdy na forach.
... Ja bardzo czekam na canonowską matrycę 40 czy 50 Mpx. To dopiero będą jazdy na forach.
Pewnie już nie takie duże bo wy już trochę napisaliście :)
Na boczne to narzekal Przemek. Ale to ze względu na łapanie ostrości w sztucznym świetle. I to nie chodzilo mu o D800 tylko o D600.
Nie, nie. Tam nie chodziło o boczne, na centralnym było to o czym pisałem.
To trochę pozmienia klasyfikacje obiektywów. L 35 85 i 135 mają super opinie wśród części Canonierow. Sądzę że zwolenicy ostro rysujacych szkieł są w większości. I zrobi sie kłopot co począć z tym fantem.
Wyźyłowane parametry sprawiają różne problemy. Zysk na jednym to strata na czym innym.
Panowie (lub Panie), posiadacze D750, gdzie i jaką kupowaliscie folię ochronną na LCD?
Mario__S
15-12-2014, 00:11
Nie mam zadnej folii ale ktos pisal, ze GGS z D600 pasuje
Pozdrawiam,
Mario
ze GGS z D600 pasuje
Pozdrawiam,
Mario
oo wystrzegaj się tego,
miałem i wywaliłem to dziadostwo od ręki
zmienia kolory, ostrość gorzej ocenić i przyciemnia obraz (istotne w świetle dziennym)
Michaelg
15-12-2014, 00:32
Na portalu aukcyjnym na A.... są jakieś dwie folie, ale ja czekam na GGSa, ponieważ na D700 dobrze się sprawdza . Bez takiej foli/szkła na ekranie wkurzają mokre/tłuste ślady nosa palców.
GGS nie chcę, mam na jednym D700 i najchętniej bym to zdjął, ale się trochę boję, że oderwę z lcd. Strasznie jego powierzchnia się "marze", w drugim D700 mam.fabryczną plastikową osłonę i ją mogę przetrzeć dłonią i jest Ok. W przypadku GGS wszystko się rozmazuje. Tragedia moim zdaniem. Dlatego wolę już zwykłą, dobrą folię.
Michaelg
15-12-2014, 01:26
Jeśli folia to ja mogę polecić 3MK Matte - mam na telefonie , można spróbować do nich napisać może przytną.
SligoDarek
15-12-2014, 03:38
A co sie dzieje bez oslony? jakies 5 lat mam i nic sie nie dzieje, rysowac sie nie rysuje jak w telefonie, zadko ma kontakt z inna powierzchnia? widocznosc super, jakby wg mnie akurat ta czesc aparatu jest bardzo malo narazona na porysowanie?
fotomarek_k
15-12-2014, 17:52
No, o guziki- jak się na szyi nosi sprzęt- może się pewnie zdarzyć. Osobiście jednak nigdy nic nie naklejałem. Jakoś przeszkadzających zarysowań dotąd na żadnym nie zauważyłem.
Było?
http://www.optyczne.pl/7777-news-Grip_Pixel_Vertax_D16_dla_Nikona_D750.html
Przemo, jak tam pucha? :)
Przemo, jak tam pucha? :)
Niestety cały tydzień będę niańczył młodszego syna bo zachorował... i póki co niewiele popstrykam.
Mogę póki co napisać trochę ogólników... jak uśpię z kolei starszego syna... :mrgreen: Albo dopiero jutro.
kornikbp
15-12-2014, 21:34
Chyba i ja sie skusze na tą 750ke. Info o gripie jak najbardziej pozytywne :)
Aktualizacja
http://www.cameraegg.org/nikon-d810-nikon-d750-firmware-update-now-available/
Wygląda na to, że zlikwidowali problem z Auto FP i AutoISO.
Wygląda na to, że zlikwidowali problem z Auto FP i AutoISO.
Mógłbyś więcej napisać szczególnie o AutoISO co to był za problem.
To był problem łączony. Przy włączonym Auto FP, Auto ISO i czasie 1/250 źle dobierał ISO. Jest gdzieś w wątku o tym.
Jeszcze mogli popracować, aby ekranik się nie podświetlał przy zmianie iso ;)
Jeszcze mogli popracować, aby ekranik się nie podświetlał przy zmianie iso ;)
Moim zdaniem to nie jest "bug".
Moim zdaniem to nie jest "bug".
It's a ficzer! :mrgreen:
It's a ficzer! :mrgreen:
Nie, po prostu taki był zamysł projektantów (biorąc pod uwagę zmiany w sposobie ustawiania niektórych parametrów ISO, typu pliku, WB).
na naszej stronie https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63122
czy aktualizacje mozna zrobic na niesformatowanej karcie, na ktorej sa zdjecia? probowal ktos?
czy aktualizacje mozna zrobic na niesformatowanej karcie, na ktorej sa zdjecia?
Tak, właśnie tak zrobiłem. Ważne, by plik był w główny katalogu karty i bateria naładowana (zresztą jak będzie słaba, to nie pozwoli na aktualizację).
Michaelg
17-12-2014, 21:57
To nie zarzut prz3mo, sam trapię się stale AFem w tym aparacie i podejście mam identyczne - wydając tyle pieniędzy, biorąc do tego sprzęt na raty itp chciałoby się aby wszystko było w 100% sprawne.
To nie zarzut prz3mo, sam trapię się stale AFem w tym aparacie i podejście mam identyczne - wydając tyle pieniędzy, biorąc do tego sprzęt na raty itp chciałoby się aby wszystko było w 100% sprawne.
A co u Ciebie nie tak z AF?
Michaelg
17-12-2014, 22:05
Skrajne punkty nie łapią ostrości CHYBA do końca jak powinny i jeszcze nie do końca potwierdzone, ale obawa co do zmienności łapania focusa zależnie od światła mieszanego (np koncertowego - czyli wiele różnych świateł sztucznych i kolorów) a w świetle zastanym/dziennym.
P.S Czy warto faktycznie instalować nowy soft do aparatu? Ustawienia wszelkie, które mam teraz rozumiem zostaną zachowane?
kornikbp
18-12-2014, 12:19
"mój" d750 czeka już w lokalnym sklepie, dam sobie jeszcze kilka dni na poczytanie/przemyślenie sprawy..
i jeszcze pytanie do TOP67: Skoro sprzęt jest w kawałkach, to prosiłbym o wydanie opinii na temat gniazda statywowego. Czy jest ono zamocowane na tyle solidnie, że bez obaw można by używać szelek reporterskich(oczko wkręcane w gwint statywowy) z cięższym szkłem np 70-200
Czy z takim szkłem nie lepiej mocować szelki do stopki szkła?
moto g2 via tapatalk pro
@kornikbp, wstrzymaj się, tym bardziej, że masz 2 korpusy...
Gniazdo jest montowane na sporej płytce od środka. Zatem wyrwanie jest możliwe tylko z kawałkiem obudowy.
kornikbp
18-12-2014, 12:38
no w sumie fakt, 70-200 ma swoją stopkę, ale 24-70 czy 14-24 też są dość ciężkie. Dzięki za szybką odpowiedź.
Dam na wstrzymanie, choć nie ukrywam że bardzo się nastawiłem na nowy zakup (d750 + 70-200). Testujcie Panowie i Panie.
Hahaha, a śmieli się ze mnie jak mówiłem, że będzie szybko D760 i sprzęt fotograficzny Nikona od nowego roku pójdzie w górę o 4-6%. Mówiłem we wrześniu, że dolar do końca roku pójdzie jeszcze mocno w górę do około 3,5 zł to się pukali w głowę, że głupoty gadam i nie znam się na finansach, eh... ;-)
fotoGRAFIK
18-12-2014, 15:23
Sprzęt podrożeje zaraz po nowym roku o 5-10%
Jaki jest powód tych podwyżek?
Panowie, to nie temat o cenach sprzętu. Trzymajmy się D750.
Ale gledzicie w tym temacie, to wogóle nie jest już merytoryczny temat.
Może założycie sobie nowy temat o odlaskach, podobnie jak o kurzu d600?
Utworzyłem nowy wątek. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256274
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d750
Trafiłem na jeden test porównujący pracę AF D750 z D810 właściciela obydwu puszek (jak znów go zlokalizuję to podepnę), w którym pisał że na bocznych punktach, także w słabszym świetle, D810 zdecydowanie lepiej sobie radził od D750, a cała praca AF obydwu aparatów bardzo porównywalna, z ogólną minimalną przewagą D750, który trochę szybciej pracował. Jego wniosek był taki, że D750 lepiej sprawdza mu się na ślubach, a D810 w reporterce.
Jego wniosek był taki, że D750 lepiej sprawdza mu się na ślubach, a D810 w reporterce.
A czymże są śluby jak nie reportażem? :smile:
Jego wniosek był taki, że D750 lepiej sprawdza mu się na ślubach, a D810 w reporterce.Nie wierz we wszystko co tu piszą. To tylko internet.
A czymże są śluby jak nie reportażem? :smile:
Miał na myśli reportaż robiony wśród większej liczbie ludzi, dla takiego polecał D810, a D750 dla portretu ślubnego gdzie para wypełnia większość zdjęć. Mnie ciekawi czy ktoś może potwierdzić że boczne w D810 lepiej i pewniej pracują od bocznych w D750.
Miał na myśli reportaż robiony wśród większej liczbie ludzi, dla takiego polecał D810, a D750 dla portretu ślubnego gdzie para wypełnia większość zdjęć. Mnie ciekawi czy ktoś może potwierdzić że boczne w D810 lepiej i pewniej pracują od bocznych w D750.
W D750 pewniej i celniej.
Miał na myśli reportaż robiony wśród większej liczbie ludzi, dla takiego polecał D810, a D750 dla portretu ślubnego gdzie para wypełnia większość zdjęć.
Yyy, a jakoś to uargumentował?
Miał na myśli reportaż robiony wśród większej liczbie ludzi, dla takiego polecał D810, a D750 dla portretu ślubnego gdzie para wypełnia większość zdjęć. Opuśćmy zasłonę milczenia na to co wymyśla ten Twój kolega. Bo to bzdury jakich mało.
Haha pewnie młodym oddaje bilbordy 3 metrowe :D:D
ShutterStill
22-12-2014, 17:02
Gdzie się podział wątek o flarze i cieniu w D750?
Jest tam gdzie był. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256274
ShutterStill
22-12-2014, 17:38
Dzięki zniknęło mi z zakładki "przegladane" bo chyba posprzatałeś wątek i mój komentarz poszedł w piach :-)