Zobacz pełną wersję : Nikon D4
Strony :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Oficjalnie. Zmiana wyglądu, sporo nowości.
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d4/
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14166&nikon-d4
i pierwsze wrażenia http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14167&nikon-d4-pierwsze-wrazenia
Bardzo miła wiadomość z rana ;)
marteenez
06-01-2012, 08:45
No to jeszcze D4 "w pracy" u Joe McNally
http://www.joemcnally.com/blog/2012/01/06/shooting-the-d4/
Ale tak patrzę na specyfikację... sensu w przesiadce z D3s nie widzę. Chyba że z D3 czy 700. Poczekajmy na D4s i D4x. Chyba że coś przeoczyłem.
ov_darkness
06-01-2012, 09:00
Wow. AŻ strach zapytać o cenę. Na pewno powyżej 20tys... ;(
Jestem bardzo ciekaw sampli.
Jestem bardzo ciekaw sampli.
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d4/sample.htm
ov_darkness
06-01-2012, 09:08
Dzięki @wywar. To było tak oczywiste, że na to nie wpadłem. ;P
No to d3s zacznie robić za "drugie body", szkoda tylko ze nie odchudzili wagowo tej nowinki. Były przecieki ze jakieś nowe materiały, No ale najważniejsze są zdjęcia. :)
ov_darkness
06-01-2012, 09:14
When focusing at minimum focus distance with AF 80-200mm f/2.8, AF 35-70mm f/2.8, AF 28-85mm f/3.5-4.5 (New), or AF 28-85mm f/3.5-4.5 lens at maximum zoom, in-focus indicator may be displayed when image on matte screen in viewfinder is not in focus. Adjust focus manually until image in viewfinder is in focus.
Fffffuuuuuuu... Teraz pytanie, czy wersje D tych obiektywów, też?
Tutaj można zobaczyć jak aparatem można w pełni sterować za pomocą wifi i iPad-a
http://www.youtube.com/watch?v=d0DnEoqm-wc&feature=player_embedded
Sony śpieszy Nikonowi na pomoc ;) http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14168&sony-xqd-nowe-karty-na-czas
Pewne (w tej chwili chwalone przez małą liczbę ludzi) zmiany są nie nieuniknione. Koszt D4 rośnie wraz z nowymi, drogimi kartami xqd i czytnikami. Dla sportowych szybkość i i ilość w serii super. Dla mnie to brak backupu. Zobaczymy za kilka miesięcy, jak się trochę unormują ceny.
przemo_k
06-01-2012, 09:43
No i nie najgorsza masa - "approx. 1,180 g/2 lb 9.6 oz (camera body only)"
Według specyfikacji jest minimalnie cięższy od D3s. Niestety.
Sugerowana cena to 5999$. Tak przynajmniej jest na dprev....
Mnie podoba się to co wykonała firma Nin. Kupę dobrej roboty, wsłu****ąc się w wymagania profesjonalistów. Wróży to bardzo dobrze na przyszłość dla lustrzanek w naszym systemie. Przynajmniej w wysokich segmentach. Mnóstwo drobiazgów doskonale poprawiających ergonomię. Dużo nowinek i zaprojektowanych od zera interfejsów i rozwiązań. Co prawda korpus nie dla mnie, ale patrząc na fotografi studyjną oraz reporterską i ekstremalną, sprzęt z jego funkcjonalnością wydaje się prawie idealny.
Nowy format karty to bardzo dobry znak. Z początku może zabrzmi to dziwnie, ale jeżeli te karty wyprą za parę lat karty CF, wówczas Nikon D4 będzie nie tylkko prekursorem, ale wciąż będzie na czasie pod kątem kopatybilności z coraz większą ilością czytników w laptopach, czy urządzeniach mobilnych. A tam format CF niestety nie ma wzięcia. To tak jak z dyskietkami - kiedyś muszą odejść i to tylko kwestia czasu - a piny w CF oraz ich spora prądożerność mają jednak swój bagaż.
Zwróce uwagę na podświetlanie przycisków. To spora zmiana w konstrukcji korpusu - ktoś podjął tu dość odważną decyzję. Znów jako pierwszy w tym segmencie. Niesamowicie przydatny w studio transmiter wraz z serwerem sieciowym i pełnym zdalnym sterowaniem - piękna sprawa.
Nie wspominam już o oczywistych zmianach jak ergonomia przycisków, dżojstików, wizjera, gruipa itd.
Bardzo jestem ciekaw co z tych rozwiązań pojawi się w niższych segmentach.
Sapphiron
06-01-2012, 10:03
jak to powiedział pewien poeta: MNIAM, MNIAM!
Hamarama
06-01-2012, 10:05
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d4/sample.htm
Jaki jest sens dawania na stronie zdjęcia, nazwania go samplem i skompresowania do 200kb?
http://www.youtube.com/watch?v=jT0Pb5SNXmU&feature=uploademail
recenzja Jareda
Jaki jest sens dawania na stronie zdjęcia, nazwania go samplem i skompresowania do 200kb?
Mnie się pytasz? Napisz do Pana Nikona :D I nie zapomnij się zapytać czemu nie dał sampli na najwyższych czułościach :D
Dobrze, że zdecydowali się na usunięcie niewygodnego przycisku do zmiany pomiaru ekspozycji i dodanie joysticka w uchwycie pionowym oceniam tez na plus.
"Nagrywanie w trybie Full HD (1080 p) może odbywać się zarówno w formacie FX, jak i DX, a także w natywnym formacie Full HD (1920x1080 pikseli). "
Dobrze rozumiem? 1080 może być w FX i w cropie? No to super sprawa!
Było to już w D3s?
Hamarama
06-01-2012, 10:16
Mnie się pytasz? Napisz do Pana Nikona :D I nie zapomnij się zapytać czemu nie dał sampli na najwyższych czułościach :D
Nie, nie ciebie :D Zacytowałem tylko :D W każdym razie pewnie fajna puszka. Idę zajrzeć do świnki.
Jak dla mnie to sporo udogodnień guzikologicznych. Niby mi aż tak nie potrzebne ale zawsze przyjemniej mieć niż nie mieć :D Gdyby on jeszcze był taki sam z wyglądu jak d700 z gripem to może żona by nie zauważyła wymiany.
Sendilkelm
06-01-2012, 10:20
"The camera’s large buffer memory allows shooting up to approx. 100 frames 2 in RAW and up to 200 frames 3 in JPEG (when using SONY XQD Memory Card H series QD-H32 with 32 GB capacity)"
:D
"Jeden akumulator jonowo-litowy EN-EL18"
tak z ciekawości spytam, kto robi matrycę do tego cuda? bo z tego co mi wiadomo do tej pory bywało tak, że sony robiło matrycę, wrzucało ją do swojego aparatu, a później Nikon brał ją do swojej maszyny. teraz nie słyszałem o żadnyej nowości od Sony'ego.
Ciekawe czy nagrywając w FX lub DX ma "line skipping" czy skaluje obraz z całej matrycy ? Jak to drugie to niesamowicie poprawi to jakość nagranego materiału.
Jednak najważniejsze, że ma inteligentną migawkę -będzie można olać myślenie podczas robienia zdjęć ;-)
"Nagrywanie w trybie Full HD (1080 p) może odbywać się zarówno w formacie FX, jak i DX, a także w natywnym formacie Full HD (1920x1080 pikseli). "
Było to już w D3s?
To oznacza darmowy telekonwerter x1.5 i x2.56 w trybie filmowania.
jak przeczytalem specyfikacje po raz pierwszy to sobie pomyslalem... czas sprzedac d3s, dolozyc troche i kupic d4. na szczescie chwile pozniej przyszlo otrzezwienie, czy warto pozbywac sie d3s w chwili kiedy uzywa sie tego aparatu tylko do zdjec... na ta chwile dla mnie nie, chociaz d4 kusi. fajnie, ze nie przesadzili z wodotryskami i ze jest rj45 na pokladzie, ciekawe czy w standardzie 1gps czy tylko 100mbps? szkoda, ze nie ma usb 3.0 lub thunderbolta no i to co wkurza mnie chyba najbardziej to zmiana baterii.
Czemu? Stara była by za słaba do video
Sendilkelm
06-01-2012, 11:05
Na Amazonie byl pre-order. Teraz jest informacja o "sold out" i juz nie przyjmuja zamowien pre-order.
Niezła krówka z tego D4. Dajcie mi minimalnie "zubożony" D800 za maksymalnie 2000 USD i kupuję :D
To oznacza darmowy telekonwerter x1.5 i x2.56 w trybie filmowania.
W ogóle to opcje filmowe sa chyba (poza ergonomią) największymi zmianami w tej puszce.
Crop w filmie 2,56 dla przyrodników to bajka, i to w FHD !
W ergonomii generalnie zmiany na plus, choć ... nadal nie wiem co to za dwa małe joysticki. Do wyboru pól AF - to rewelka!!! Jesli nie - to nadal niewygodnie przy zmianie pól w pionie. Na plus - podobno wyprowadzono na guzik Picture Control - ja tego używam (jpg)
Zmiany w ergonomii (dla mnie poważnie) na minus - brak starego wybieraka metody pomiaru światła. Dali to na guzik, tam gdzie był Lock a L - zniknął ??? dla mnie to straszne, podstawowy guzik.
Na plus - ISO 100, obniżone do 50. Wreszcie pomysleli o błyskajcych w terenie i błyskających w studiu (wiem, że to nie body studyjne), jesli rezygnuja z linii X to D4 staje sie uniwersalnym PRO. 16 MPx jest wystarczające prawie do wszystkiego, nawet w reklamie.
O wysokim ISO pisał nie będe - to praktyka pokaże jaka jest poprawa (zakładam, że jest).
Slot XQD - na dzis ma 3 poważne wady. Jedna z wad pozostanie - ja bym wolał wszystkie sloty mieć w tym samym standardzie. 2 rodzaje kart - kiepska sprawa. Sony wypuściło dziś karty i czytnik, ale zanim to będzie we wszystkich sklepach elektronicznych na całym świcie to potrwa z rok jak nie więcej. O ile to sie przyjmie. A na dziś to dla wiekszości fotografów krok w tył - mają praktycznie jeden slot zamiast dwóch.
Nie zmienili czujnika AF, nadal 51 pól - to nie problem, ale boki kadru nadal nie obstawione.
11 fps - hm, dobrze jest.
Pytanie jak ta specyfikacja ma się do 1 DX.
Oczywiście róznica 16 a 18 MPx to żadna róznica.
natomiast kto będzie królem wysokich ISO ? 1DX ma natywne 51.200, nikon D4 - 12.800. 2 EV różnicy. Hm
fps - nikon 11 canon 12-14.
pomiar AF - nikon 51 punktów, 15 krzyzowych, canon 61 punktów, ale aż 41 krzyżowych. Za to w nikonie poszli dalej z czułoscia tych punktów przy ciemnych szkłach. Paweł sie moze cieszyć, ja będe narzekał bo mam jasne szkła. A krzyżowe są ważne.
Generalnie w nikonie wiele lepiej (na papierze) niż w canonie wyglądają opcje ... filmowania. Tu nastąpił u nikona znaczny skok i to chyba jedyny parametr gdzie nikon wygląda ciekawiej. Zresztą widać w notce prasowej - o filmowaniu jest połowa info i podano je na poczatku. Reszta rzeczy w tym body - ewolucja, nie rewolucja. Czyli nikon chce uszczknąć canonowi rynek filmowania, gdzie zadomowiła sie canonowska 5D. Biznesowo to może być bardzo ważne, to ostatni moment by nie stracić tego rynku zupełnie. Teraz potrzeba uniwersalnych narzędzi foto-video.
Ehhh... Najwazniejsze, zeby w D4s ponownie podniesli ISO ze 100 do 200. :D
mateo912
06-01-2012, 11:24
[...]
W ergonomii generalnie zmiany na plus, choć ... nadal nie wiem co to za dwa małe joysticki. Do wyboru pól AF - to rewelka!!! Jesli nie - to nadal niewygodnie przy zmianie pól w pionie.
[...]
właśnie te małe grzybki służą do zmiany pól ostrości.
Tak jak w C ;)
Było to już w D3s?
Miałem już D4 w rękach i ze względu na filmowanie, powiem, że to rozwiązanie jest genialne. Zatem wyjasnie. Można w D4 wykorzystać cropa np. DX, co wiąże się*z tym, że używając 35mm mogę filmować zarówno na 35mm, jak i na cropie 52,5 mm. Oczywiście, w każdym przypadku jest to Full HD. Po prostu matryca ma dużo większą*rozdzielczość i można nagrywać na mniejszym kawałku matrycy :)
Zatem mając jeden obiektyw stałoogniskowy, tak naprawdę, mamy do dyspozycji dwie ogniskowe :) !!!!
A praca ze słuchawkami to największy atut tego korpusu jeśli chodzi o filmowanie. I tutaj nie ma konkurencji. Można ustawiać czułość bardzo dokładnie. Widzimy poziomy. Dla filmowców to rewolucja w lustrzankach.
Zatem mając jeden obiektyw stałoogniskowy, tak naprawdę, mamy do dyspozycji dwie ogniskowe :) !!!!
chyba trzy? bo pisza też o wycinaniu FHD, czyli crop 2,5 o ile TOP67 dobrze policzył.
chyba trzy? bo pisza też o wycinaniu FHD, czyli crop 2,5 o ile TOP67 dobrze policzył.
tak tak :)
umknęło
PS. Ale to jeszcze bym sprawdził w samej puszce. Tam jest opcja w menu i nie jestem już pewny.
Generalnie w nikonie wiele lepiej (na papierze) niż w canonie wyglądają opcje ... filmowania.
Jeśli porównujemy do obecnych Canonów to owszem jest lepiej. Jeśli do 1DX to słabiej i to sporo. Po pierwsze kodek -w Canonie będzie/jest opcja użycia tylko klatek typu "i". Bitrate także będzie większy w Canonie. Do tego dochodzi "line skipping", który być może w D4 jest obecny. Canon 1DX na pewno skaluje obraz z całej matrycy.
ja zauważyłem (każdy widzi coś dla siebie) możliwość wykonywanie "bezgłośnych" zdjęć :) - więc ktoś mnie usłyszał i jako pierwszy wprowadził tą funkcję, oby i w tańszych modelach zaczęli stosować to rozwiązanie
Jak wyszedł 1DX każdy po nim jechał, jaki to beznadziejny sprzęt. Teraz jak D4 się pojawił to wszyscy brawo, brawo. Prawda jest taka, że 1DX kładzie D4 na łopatki (dzisiaj, nie w praktyce), wystarczy wejść w specyfikacje tych sprzętów. Drugi joy, XQD, nowa bateria? Brawo Nikon.
ja zauważyłem (każdy widzi coś dla siebie) możliwość wykonywanie "bezgłośnych" zdjęć :) - więc ktoś mnie usłyszał i jako pierwszy wprowadził tą funkcję, oby i w tańszych modelach zaczęli stosować to rozwiązanie
Było już we wcześniejszym modelu i nie do końca to "bezgłośna" migawka. Może teraz ?
Było już we wcześniejszym modelu i nie do końca to "bezgłośna" migawka. Może teraz ?
o cichym LV to wiem, że było wcześniej, tu się chwalą dodatkowym wyciszeniem i obiecują praktycznie bezszmerowe ? -poczekamy zobaczymy, choć traktuję to jako ciekawostkę i możliwość wykorzystania (później) w tańszych modelach, bo dla mnie cena ? - D4 raczej będzie nieosiągalna
Pawel Pawlak
06-01-2012, 12:14
natomiast kto będzie królem wysokich ISO ? 1DX ma natywne 51.200, nikon D4 - 12.800. 2 EV różnicy. Hm
Jacek,. 1dmk4 miała taki iso max 12800 i hi3 - tak samo jak d3s. I co? i to że był w całym zakresie na poziomie 1.7EV słabszy niż d3s. Ja bym poczekał na porównanie RAWów bo może się okazać że mimo tak mało optymistycznejk speyfikacji wygrywa z 1dX, choć wydaje mi się że iso będą porównywalne.
petelski
06-01-2012, 12:16
Gdyby on jeszcze był taki sam z wyglądu jak d700 z gripem to może żona by nie zauważyła wymiany.
Skąd ja to znam....
Mariusz888
06-01-2012, 12:18
Fajnie że jest - jedno co mnie osobiście się nie podoba to tylko 1 slot CF bo tych XQD pewnie u nas jeszcze trochę nie będzie (chociaż też nie wiadomo kiedy D4 będzie w sklepach). Trudno się dziwić, że chcą wprowadzić nowy szybszy standard no ale jednak wygoda korzystania z 2 TAKICH SAMYCH kart jest niezaprzeczalna - przynajmniej dla mnie :)
Wygląda zachęcająco - tylko, że pewnie cena będzie trochę w kosmosie no ale... :)
mateo912
06-01-2012, 12:20
Fajnie że jest - jedno co mnie osobiście się nie podoba to tylko 1 slot CF bo tych XQD pewnie u nas jeszcze trochę nie będzie (chociaż też nie wiadomo kiedy D4 będzie w sklepach). Trudno się dziwić, że chcą wprowadzić nowy szybszy standard no ale jednak wygoda korzystania z 2 TAKICH SAMYCH kart jest niezaprzeczalna - przynajmniej dla mnie :)
niby tak ale w takim razie żeby wprowadzić nowy standard musieliby dać 3 sloty: 2x cf i xqd, albo dać 2x xqd ;)
Skąd ja to znam....
a moja i tak roznicy nie widzi :) ona rozroznia tylko czy jest znaczek Nikon czy nie :)
Nowy format karty to bardzo dobry znak. Z początku może zabrzmi to dziwnie, ale jeżeli te karty wyprą za parę lat karty CF, wówczas Nikon D4 będzie nie tylkko prekursorem, ale wciąż będzie na czasie pod kątem kopatybilności z coraz większą ilością czytników w laptopach, czy urządzeniach mobilnych.
To właśnie bardzo zły znak. Ten format nie jest jeszcze powszechnym standardem i jesli kilka firm się skrzyknie to powstanie nowy standard a ten zostanie zapomniany. Historia techniki zna takie przypadki a w ostatnich latach na czele peletonu takich "wprowadzaczy" nowych standardów jest Sony, który wtopił w ten sposób wiele pieniędzy.
Jeśli porównujemy do obecnych Canonów to owszem jest lepiej. Jeśli do 1DX to słabiej i to sporo. Po pierwsze kodek -w Canonie będzie/jest opcja użycia tylko klatek typu "i". Bitrate także będzie większy w Canonie. Do tego dochodzi "line skipping", który być może w D4 jest obecny. Canon 1DX na pewno skaluje obraz z całej matrycy.Od końca - nikon też skaluje z całej matrycy, co do tego jak się zachowuje matryca - nic nie wiemy, po hdmi masz nie skompresowany obraz, w canonie tez widzę 1080 p
.. XQD, nowa bateria? Brawo Nikon.Jak to są zalety to ja nie wiem. Jak dla kogo.
Jacek,. 1dmk4 miała taki iso max 12800 i hi3 - tak samo jak d3s. I co? i to że był w całym zakresie na poziomie 1.7EV słabszy niż d3s. Ja bym poczekał na porównanie RAWów bo może się okazać że mimo tak mało optymistycznejk speyfikacji wygrywa z 1dX, choć wydaje mi się że iso będą porównywalne.Zauważ, że canon sie zaczynał od ISO 100, więc z marszu miał o 1 EV gorzej. Czyli tak jakby różnica między canonem a nikonem była co najwyżej 0,7 EV gdyby przesunąć "drabinkę" iso (jak kto interpretuje, bo wg mnie było mniej). Teraz najniższe ISO się zrównało, nikon poszedł w dół. Więc dobrze będzie jeśli się wysokie ISO nie pogorszy (bo przecież też zwiększono MPx). Podobno się poprawiło - to sukces. Ciekawe jak będzie z DR. W canonie zakres oferowanego natywnego ISO jest jednak o 2 EV większy.
siedemczwartych
06-01-2012, 12:28
To właśnie bardzo zły znak. Ten format nie jest jeszcze powszechnym standardem i jesli kilka firm się skrzyknie to powstanie nowy standard a ten zostanie zapomniany. Historia techniki zna takie przypadki a w ostatnich latach na czele peletonu takich "wprowadzaczy" nowych standardów jest Sony, który wtopił w ten sposób wiele pieniędzy.
jak z Mini Discami. I wtedy nagle D4 stanie się dinozaurem, albo pojawią się filmiki na YT "jak przerobić gniazdo XQD na SD :)
no to co... kto juz zamowil? ;)
xqd to szczal w kolano...
reszta powinna sie przydac.
Mariusz888
06-01-2012, 12:30
niby tak ale w takim razie żeby wprowadzić nowy standard musieliby dać 3 sloty: 2x cf i xqd, albo dać 2x xqd ;)
Wiem przecież - jestem świadom takich rzeczy ;) ciężko się dziwić trochę bo pytanie czy 3 sloty by im się zmieściły, a dwa że trochę by to był chyba nadmiar w stosunku do idei tego drugiego slotu :)
Pawel Pawlak
06-01-2012, 12:30
nie wiem czy to było matrycacy d3/d3s/d3x, ale teraz soczewki na matrycy zyskały warstwy antyrefleksyjne - sądzę że to przyniesie konkretne efekty (tak jak samo wprowadzenie 100% soczewek).
poza tym:
"The D4 also offers an Auto ISO function, which now takes into account the mounted lens type, automatically selecting higher shutter speeds when the attached lens has a longer focal length."
niby mały kroczek, ale jakże istotny :)
Jak to są zalety to ja nie wiem. Jak dla kogo.
To była ironia... wielka ironia.
Od końca - nikon też skaluje z całej matrycy, co do tego jak się zachowuje matryca - nic nie wiemy, po hdmi masz nie skompresowany obraz, w canonie tez widzę 1080 p
No niestety nie -Nikon i obecne Canony stosują "line skipping". W osi Y sczytywana jest co któraś linia, w osi X oczywiście całość. Wychodzi z tego większa mora, aliasing i ogólny spadek ostrości i detalu.
Różnica jest spora -poniżej porównanie skalowania z całej matrycy w GH2 z "line skipping" Canona 7D:
http://www.jamesritson.co.uk/gh2/pics/bathroom.jpg
i porównanie wykonane ostatnio przez Philipa Blooma:
http://www.eoshd.com/wp-content/uploads/2011/12/gh2-c300-philip-bloom-shootout.jpg
a ja mam nadzieję , że cena używanych D3s spadnie :D ciekawe ile osób napali się na D4 i zacznie wyprzedawac swoje puszki :)
A ty już wiesz jak będzie w D4 ? W opcji cropa 2,7 z FHD nie mozna pominąć żadnej linii :)
a ja mam nadzieję , że cena używanych D3s spadnie :D ciekawe ile osób napali się na D4 i zacznie wyprzedawac swoje puszki :)
wiele osob kupi d4 bez sprzedawania d3s ;)
siedemczwartych
06-01-2012, 12:37
już o tym myślę... na zapełniony kalendarz na 2012 przyda sie 400 000 migawek :)
No właśnie nie wiem -mam nadzieję, że będzie skalować z całej matrycy :-) W opcji cropa nie będzie już takiego czadu -prosty eksperyment: zdjęcie w 12Mpix, kontra zdjęcie zrobione w 24Mpix i zeskalowane do 12Mpix.
tylko z tego co pamietam to poprzedni format sony nie byl promowany przez CFA a ten jest, dodatkowo przy dzisiejszej technice "stare" CF troche zaczely tracic myszka. fajnie by bylo jakby bylo dwa nowe sloty + CF albo dwa CF i jeden nowy ale to by bylo juz za duzo.
http://www.bhphotovideo.com/indepth/nikon/announcements/new-nikon-d4-pro-dslr-camera
Jak wyszedł 1DX każdy po nim jechał, jaki to beznadziejny sprzęt. Teraz jak D4 się pojawił to wszyscy brawo, brawo. Prawda jest taka, że 1DX kładzie D4 na łopatki (dzisiaj, nie w praktyce), wystarczy wejść w specyfikacje tych sprzętów. Drugi joy, XQD, nowa bateria? Brawo Nikon.
1Dx nie ma podświetlanych guziczków - więc D4 jest lepszy :lol:
serio to akurat mnie bardziej ciekawi D800 vs 5d3 - chyba się kiedyś pojawią :)
dziwne....
nikt jeszcze nie napisał że za drogi.....:)
tylko z tego co pamietam to poprzedni format sony nie byl promowany przez CFA a ten jest, dodatkowo przy dzisiejszej technice "stare" CF troche zaczely tracic myszka. fajnie by bylo jakby bylo dwa nowe sloty + CF albo dwa CF i jeden nowy ale to by bylo juz za duzo.
dla mnie to biznes, czyli nowe aku (trzeba by było mieć dwa) nowy system karty (czyli możliwe wydatki) lub biznes sony, czyli my dajemy matryce (prawdopodobnie), ale musisz nas promować, (slot na ich karty)
Jestem ciekaw po co sklepy mają zamawiac te karty, jak nie ma żadnego urządzenia do którego można je włożyć. A nawet jak D4 już będą , to ile ich będzie? Kilkanaście w naszym duży mieście. Na jeden aparat wystarczą ze 4 karty. Co to za rynek dla sklepu z elektroniką? Kupno tylko w wysyłce.
Powinni je dawać razem z body :) Dostepność CF to był atut - w razie awarii wszędzie można je kupic od ręki. A teraz wypuszczono UDMA 7 1000x (lexar)
Chyba video (i Sony, faktycznie) wymusiło te XQD.
Chyba video wymusiło te XQD.
Możliwe, choć przy bitrate jaki jest w D4 czyli 24Mbps, wystarczy chyba obecnie dowolna karta CF. Tak więc może na przyszłość się to przyda (albo jak Hacka zrobią i zwiększą bitrate tak do 200Mbps :D :D :D )
Ja tam nie wiem jak się zachowuje prawie pełna karta (ale mój dysk twardy zapełniony w 90% znacząco zwalnia), a jak tu można nagrywać 30 minut, to szybkie karty będą potrzebne, choćby po to by szybko zrzucać materiał na komputer.
Jestem ciekaw po co sklepy mają zamawiac te karty, jak nie ma żadnego urządzenia do którego można je włożyć. A nawet jak D4 już będą , to ile ich będzie? Kilkanaście w naszym duży mieście. Na jeden aparat wystarczą ze 4 karty. Co to za rynek dla sklepu z elektroniką? Kupno tylko w wysyłce.
Powinni je dawać razem z body :) Dostepność CF to był atut - w razie awarii wszędzie można je kupic od ręki. A teraz wypuszczono UDMA 7 1000x (lexar)
Chyba video (i Sony, faktycznie) wymusiło te XQD.
Trzeba wierzyć, że Nikon wie co robi :)
Na euro i olimpiadę zawodowcy zaopatrzą się odpowiednio. Natomiast reszta wyjadaczy też da sobie radę (rynek także). Na tę chwilę też uważam, że Nikon wyszedł przed szereg z tymi nowymi kartami ale czas pokaże.
czyli my dajemy matryce (prawdopodobnie), ale musisz nas promować, (slot na ich karty)
Nie ich karty tylko oni wypuścili je jako pierwsi. Za chwilę sandisk i lexar wypuszczą szybsze i lepsze XQD niż playstation.
ThomasVoland
06-01-2012, 12:56
czas pokarze.
Może zamiast karać, pokaże że są ok. Mi się wydaje że te karty to przyszłość, wątpię żeby nie wypaliły.
Dla mnie świetna wiadomość:), przynajmniej nie muszę wydawać pieniędzy na D4:).
Filmowanie mnie nie interesuje, za to zmiana standardu kart i baterii to wg mnie błąd ( mając już puszki typu D300, D300s i D700 z gripem oraz D3, D3s czy D3x miałem standaryzację - jedne karty CF, te same baterie, ładowarki, czytnik kart ) .
Jedyne co mi się w D4 podoba to AF przy F8 to wszystko.
Myślę że nie będzie wysypu D3 i D3s.
Filmowanie mnie nie interesuje, za to zmiana standardu kart i baterii to wg mnie błąd ( mając już puszki typu D300, D300s i D700 z gripem oraz D3, D3s czy D3x miałem standaryzację - jedne karty CF, te same baterie, ładowarki, czytnik kart ) .
amen
D4 wygląda na świetną puszkę, ale rewolucji w stosunku do poprzedników raczej nie ma
ot, dobry następca
Może zamiast karać, pokaże że są ok. Mi się wydaje że te karty to przyszłość, wątpię żeby nie wypaliły.
Mnie już pokarało ;) Dzięki. Poprawione.
Naprawdę liczyliście na rewolucję ? Jest postęp i wystarczy. Do kilku lat nowe karty i rodzaje aku będą standardem i wszystko wróci do normy.
Rewolucja będzie jak nam zapodadzą koniec luster :D Oby przynajmniej szkła jeszcze pasowały do nowych puszek ;)
http://www.optyczne.pl/4534-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_D800_%28prawie%29_oficjalnie.html może i D800 będzie niebawem?
mateo912
06-01-2012, 13:10
Nikon musiał wprowadzić nowe baterie, przecież jakiś czas temu było info że enel-3e ( i innych ze stykami na wierzchu) nie mogą sprzedawać w Japonii.
Teraz chyba we wszystkich nowych puszkach będą nowe baterie ( bez styków, tak jak w d7k)
Będzie. Był zrobiony przed D4, wyjdzie potem.
Henio Jawa
06-01-2012, 13:12
"The D4 also offers an Auto ISO function, which now takes into account the mounted lens type, automatically selecting higher shutter speeds when the attached lens has a longer focal length."
niby mały kroczek, ale jakże istotny :)
To bardzo miłe, że programista postanowił dopisać te parę linijek kodu:-)
IMHO to to rozwiązanie powinno być wprowadzone przede wszystkim w aparatach z najniższych linii. Jako zwykły update firmware.
Pewnie w D5 wpadną na to, że w czasie B można wyświetlać na ekraniku czas jaki upłynął od otwarcia migawki...
Otóż to.
Ja tam zostaję przy D3s :)
Zaraz wypuszczą serię amatorskich luster z XQD przez co zwiększą popularność nowych kart. Sprzedawcy w MM będą wciskać ludzikom nowy standard pod pozorem lepszej jakości zdjęć :p
Obawiam się że D800 może wyjść tylko z XQD.
sample http://www.nikon.com.cn/sc_CN/product_details.page?DCRPath=templatedata/sc_CN/saleable_product_information/data/Digital%20SLR%20Cameras/D4.xml¤tProductTab=4&CategoryID=glxlveht
Marek Bielski
06-01-2012, 13:15
http://www.jessops.com/online.store/products/83621/show.html?cm_re=060112-_-Home-_-promo_d4
Cena za d4 na WEX Photography £4799 co przy dzisiejszym kursie £ daje 26 tys zl!:shock:
http://www.warehouseexpress.com/buy-nikon-d4-digital-slr-camera-body/p1528886
Fotopolis dało wrażenia z używania egzemplarza przedprodukcyjnego. Porównywali do redakcyjnego D3. AF lepszy, lepszy pomiar światła. W sumie w tej klasie sprzętu nie należy spodziewać się już jakiś bardzo gwałtownych zmian, delikatne poprawianie, na tyle, żeby byli chętni do zmiany starszego modelu.
ja tam się ciesze z D4 z innego powodu :) stanieje D2x którego zawsze chciałem kupić do używania w miejscach i warunkach do których bym swoich ślubnych siedemsetek nie chciał brać :) stanieje też D3 i D3s więc wymiana jednej z siedemsetek będzie dużo prostsza bo zmaleje róznica w cenie pomiędzy D700 a D3.
@aeon88 - a ja nie bylbym taki pewien czy w tym roku d3s pojdzie w dol, biorac pod uwage troche wysoka cene d4 i male roznice pomiedzy d3s a d4 (dla fotografow) to rynek na d3s bedzie i to duzy (a 10k zrobi dodatkowo swoje).
Zauważyliście pochylone pokrętła? W poprzednich jednocyfrowych body też są? Drobiazg, ale :)
Cena za d4 na WEX Photography £4799 co przy dzisiejszym kursie £ daje 26 tys zl!:shock:
http://www.warehouseexpress.com/buy-nikon-d4-digital-slr-camera-body/p1528886
byłem bliżej z moimi 27kzł niż kolega ze swoim 20kzł :lol:
sample http://www.nikon.com.cn/sc_CN/product_details.page?DCRPath=templatedata/sc_CN/saleable_product_information/data/Digital%20SLR%20Cameras/D4.xml¤tProductTab=4&CategoryID=glxlveht
Coś tu z EXIFem nie bangla: http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/2JU.jpg :)
Takie zdjęcie przy ISO 100, f/11 i 1/200 sek i korektą -1.0EV bez lampy?
ThomasVoland
06-01-2012, 13:33
Coś tu z EXIFem nie bangla: http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/2JU.jpg :)
Takie zdjęcie przy ISO 100, f/11 i 1/200 sek bez lampy?
Nie bez lampy, tylko bez lampy na body, co zresztą widać.
nie bez lampy, tylko bez lampy na body, co zresztą widać.
ok :)
walić sample, dla mnie lepsze jest to jak te sample powstały:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/NikonJapan_SwampBTS_2011_0158-1.jpg
źródło (http://www.joemcnally.com/blog/wp-content/uploads/2012/01/Nikon-Japan_SwampBTS_2011_0158.jpg)
źródło: blog Joe
EGRO:
najważniejsze jest dobre światło i....pomysł oraz oko fotografa- pucha może być przypadkowa
A to co?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/ANIKOCM205263995_002-1.jpg
źródło (http://www.jessops.com/ce-images/PRODUCT/PRODUCT_ENLARGED/ANIKOCM205263995_002.jpg)
tam będą różne krzaczki i cyferki - pojawi się też kod kreskowy
xqd to szczal w kolano...
Ja bym nie szczał na kolano ;)
Choć to podobno pomaga przy oparzeniu przez meduzy.
A to co?
No kuperek ma seksowny.
Cieszy że zwiększyli znacznie bufor, nawet na CF jest dwukrotna poprawa.
No i wprowadzili skompresowanego RAWa.
Mnie to po nic, ale pewnie znajdą się amatorzy.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img84.imageshack.us/img84/7803/asdiy.png)
dziwne....
nikt jeszcze nie napisał że za drogi.....:)
Płacz zacznie się dopiero wtedy, jak wyjdzie D800 i 5D3 w wieszczonej przeze mnie cenie ok. 4000$
Na razie pierwsza część moich rokowań się sprawdza - Canon i Nikon wypuścili reporterskie puchacze w b. wysokiej cenie. Za chwilę okaże się, że nie będzie lekkiej, taniej puchy reporterskiej w FX i zacznie się lament :twisted: :D :lol: :D :twisted:
O!
http://www.youtube.com/watch?v=m_jxNJBQd58&feature=related
Dla tych co nie czują się angolami ani najeźdźcami z nad Odry.Czyli prawie po polskiemu ;)
by lepiej 80-400 odświeżyli.....
że tak powtórzę od kilku lat niezmiennie..... :)
joker333
06-01-2012, 14:15
jaK Nikon na tak drogie puchy zacznie dawać minimum 2 lata gwarancji a najlepiej dla mnie gwarancję na przebieg to może i bym myślał o kupnie i zaczął odkładać kasę póki nie mam żony :D
szymon708
06-01-2012, 14:17
kurcze, nie ma jeszcze używek na allegro ;(
joker333
06-01-2012, 14:19
walić sample, dla mnie lepsze jest to jak te sample powstały:
Sztuczna mgła... to jednak prawda :shock:
jak to wprowadzili???
on już jest w D3,D3s i D3x od dawna:)
siedemczwartych
06-01-2012, 14:19
a o co biega z tym podwójnym auto?
źródło (http://www.stefanolszak.pl/forum/d4.jpg)
Najbardziej przydatną rzeczą w tym aparacie to fjuczer z "rozszerzoną" ekspozycją - zawsze płaczę jak robię te HDRy i tylko liczę ile tych niepotrzebnych kliknięć się wtedy robi.
Wygląd - obrzydliwy ale na filmiku już inne odniosłem wrażenie - ale i tak brzydszy od starszych Nikusiów i maślaków (tak canony przypominają mi maślaki ślimate) 1D
ISO 100 - mogli dać 25/50 więc bez rewelacji.
Ot D3 zostaje u mnie a kasa pójdzie na remont turbiny i lepszy kolektor do mojego krokodylka.
a o co biega z tym podwójnym auto?
Auto 1 = 3500K
Auto 2 = 8000K
:)
Opcja kompresji RAW'a jest w D3s
straszszszszsznie brzydki jest... mam nadzieje ze reszta bedzie rekompensowala urode... (chociaz to wbrew logice!!!)
siedemczwartych
06-01-2012, 14:26
Auto 1 = 3500K
Auto 2 = 8000K
:)
nie qumam.
Było to już w D3s?
nie, w D3s w cropie nagrywa tylko 640x424 bez wzgledu na ustawiony crop
nie qumam.
auto działa tylko przy tych temp;
tyle dali tych ustawień w K żeby resztę sobie manualnie ustawić:)
jak to wprowadzili???
on już jest w D3,D3s i D3x od dawna:)
Opcja kompresji RAW'a jest w D3s
No to pomeszałem u mnie w D3 nie ma. Zmyliła mnie ta tabelka.
źródło (http://img84.imageshack.us/img84/7803/asdiy.png)
siedemczwartych
06-01-2012, 14:49
auto działa tylko przy tych temp;
tyle dali tych ustawień w K żeby resztę sobie manualnie ustawić:)
coś krecisz... :)
Auto to auto.
W D3s było w zakresie 3500-8000K (lewa strona).
Po prawej jest specyfikacja D4, w której jest auto w dwóch rodzajach.
Dlatego się dziwie jakie to rodzaje?
źródło (http://www.stefanolszak.pl/forum/d4.jpg)
Może jeden zakres jest 2500-5000K inny 3500-8000K - tak sobie gdybam, bo nie mam pojęcia.
Nigdzie nie znalazłem o tym więcej informacji.
nie qumam.
Wcześniejsze puchacze miały AWB działający skutecznie w świetle dziennym - poniżej CCT ~3000-4000K przestawał poprawnie działać (instrukcja lojalnie o tym uprzedza). Najwyraźniej wprowadzono dwa tryby AWB dla światła dziennego i sztucznego.
Pawel Pawlak
06-01-2012, 15:03
już w d7000 o ile pamitamsą 2 tryby Auto WB więc dziwne nie jest ze są także w d4.
na iso6400 w pełnej rozdzielczości detale są bardzo ładnie zachowane, poza tym brak przebarwień i czarna czerń. Zairenko bardzo sympatyczne - w stos. do d700 z całą pewnością jest lepiej:)
siedemczwartych
06-01-2012, 15:03
no właśnie jak wyżej napisałem, takie mam podejrzenia :)
co do podwójnego AWB
już w d7000 o ile pamitamsą 2 tryby Auto WB więc dziwne nie jest ze są także w d4.
na iso6400 w pełnej rozdzielczości detale są bardzo ładnie zachowane, poza tym brak przebarwień i czarna czerń. Zairenko bardzo sympatyczne - w stos. do d700 z całą pewnością jest lepiej:)
zamowiles? ;)
Pawel Pawlak
06-01-2012, 15:08
zamowiles? ;)
hehe... jeszcze nie, ale mam dobrego kumpla który ma d3s i powienien mieć jako jeden z pierwszych w Polsce D4. Pogadam z nim zanim zamówię, może nawet go odwiedzę i sprawdzę co i jak w praktyce ;)
;) mam nadzieje, ze podzielisz sie wrazeniami...?
Za chwilę okaże się, że nie będzie lekkiej, taniej puchy reporterskiej w FX i zacznie się lament :twisted: :D :lol: :D :twisted:Sprzedam uzywkę D700 za 8 tys, nie będe musiał dużo dokładać do D800 ;). Bo jakby uzywki D700 mocno poszły w dół (na co sie nie zanosi) to byłoby trzeba wysupłać sporo grosza.
mamy też nowe szkiełko :D 85 1,8 AFS :)
No to pomeszałem u mnie w D3 nie ma.
jest, poszukaj sobie zapisywanie NEF ( menu 2 ):
kompresja bezstratna
kompresja stratna
bez kompresji.
wstać mi się nie chce i sprawdzać ale czy to czasem nawet w D300 nie jest?
bo gdzies mi mignęło..
wstać mi się nie chce i sprawdzać ale czy to czasem nawet w D300 nie jest?
bo gdzies mi mignęło..
jest w D300 i D300s
kompresowane albo niekompresowane rawy to nawet w d200 sa...
To było chyba prawie we wszystkich body, od x lat. W D200 już było, a nie wiem czy przypadkiem nie wczesniej (D70 ?)
Jest, jest. Moja niewiedza.
Ale bufor zarąmbisty :mrgreen:
Jest, jest. Moja niewiedza.
Ale bufor zarąmbisty :mrgreen:
no i jak tanio sobie D3 przerobiłeś na D4:)
poczytalem, poogladalem, zapowiada sie fajna puszka
zmiany ergonomii tez na plus, ale czy wszystkie, bo ciekawe ze nikt nie zwraca uwage, ze zniknal przelacznik wyboru trybu af (auto area, dynamic, pojedynczy) ja np. czesto z tego korzystam i opcja pod kcukiem jest najwygodniejsza jaka mogla byc
hmm
Pawel Pawlak
06-01-2012, 16:12
Ja też z tego korzystam, ale podobno rozwiązanie znane z d7000 zastosowane w d4, jest także wygodne. Więc zakładam że to kwestia przestawienia się.
Martini30
06-01-2012, 16:15
zmiany ergonomii tez na plus, ale czy wszystkie, bo ciekawe ze nikt nie zwraca uwage, ze zniknal przelacznik wyboru trybu af (auto area, dynamic, pojedynczy) ja np. czesto z tego korzystam i opcja pod kcukiem jest najwygodniejsza jaka mogla byc
hmm
Niby wszystko jest pod guziczkiem przy zmianie AF/M ale jak to się sprawdzi ? W d7000 długo się tego guziczka naszukałem ;)
Puszka wygląda interesująco ;) Tylko strach przed ceną... marzyłbym o 15tys ;)
poczytalem, poogladalem, zapowiada sie fajna puszka
hmm
Też mnie to zastanawia(ło) i z tego, co doczytałem (zrozumiałem ;) ) jest to w dżojstikach. Tylko zastanawia mnie- zmiana punktów AF i przełącznik trybów w jednym ? Może "na boki" zmiana pkt. AF a "wciskanie do środka" zmiana trybów ?
Obawiam się że D800 może wyjść tylko z XQD.
No way. Ten standard jest na razie ciekawostką. D800 jest już gotowy i jeśli ma jeden slot to na pewno nie xqd. Jeśli dwa to być może drugi to xqd, ale obstawiam że też nie.
cena d3 byla na wejsciu nizsza niz schodzacego d2x w sklepach
do dzis pamietam jak nowy d2x stal na allegro 2-3 tys drozej niz nowy d3
I wybierak pomiaru światła, który siedział po prawej stronie stopki w D3... no chyba, że go przeoczyłem gdzieś.
przeszedl na kolko po lewej
..teraz niby D3/D3s nie ma sensu sprzedawać, bo progres niewielki... a za chwile bedzie dym, jak sie tylko jazda zacznie z porównywaniem RAWa.. ;)
za Fotopolis:
Wstępnie możemy napisać, że jest znaczna poprawa w stosunku do redakcyjnego Nikona D3. W nowym D4, na jego ekranie, czułość ISO 6400 wygląda jak dobre ISO 1600. Tak naprawdę problemy z szumem pojawiają się dopiero na rozszerzalnych czułościach, które dobijają do ISO 204 800.
..wiem, wiem "..na jego ekranie.." póki co.. ;)
XQD 16 GB 129$ , 32GB 229$
Nie jest specjalnie drogo
ThomasGlasgow
06-01-2012, 16:39
W UK można już zamawiać D4 cena to 5000 funtów
To było chyba prawie we wszystkich body, od x lat. W D200 już było, a nie wiem czy przypadkiem nie wczesniej (D70 ?)
Nie, w D70 nie było, z tego co pamiętam to D200 był pierwszy
najdokladniejszy chyba opis do tej pory, szczegolnie dokladnie omawia rozne opcji konfiguracji puszki
cos czego czytajacy tylko specyfikacje w swoich opisach w ogole nie widza
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-11673-12223
Też mnie to zastanawia(ło) i z tego, co doczytałem (zrozumiałem ;) ) jest to w dżojstikach. Tylko zastanawia mnie- zmiana punktów AF i przełącznik trybów w jednym ? Może "na boki" zmiana pkt. AF a "wciskanie do środka" zmiana trybów ?Wciskanie do środka to powinno być ustawienie pola środkowego. Powinno.
Ja się z tych 2 joysticków cieszę. To duzy plus. Bo bo grip MB-D10 - joystick, a w body wybierak. Inny ruch. Teraz zdecydowali sobie odpuścic wybierak i to dobrze. Ciekawe jak w niższych puszkach. Nadal niekonsekwencja?
No way. Ten standard jest na razie ciekawostką. D800 jest już gotowy i jeśli ma jeden slot to na pewno nie xqd. Jeśli dwa to być może drugi to xqd, ale obstawiam że też nie.W D800 jest CF i SD.
ThomasVoland
06-01-2012, 17:22
Teraz zdecydowali sobie odpuścic wybierak i to dobrze.
Wybierak jest cały czas
dokladnie i dodatkowo z tego co pisza w pelni konfigurowalny
Widzę, ale czytajcie o co mi chodzi. Chodzi o stosowanie go do AF. Są yoysticki - do pionu i do poziomu. A co było przedtem w D3 albo w D300+MB D-10 ?
Zupełnie zmieniono D4. Na plus.
Niestety w D800 brak konsekwencji.
Ja się cieszę z osobnych guzików + i - (powiększanie). Na okrągło używam w D700, w D3, D3,x było ... słabo.
mateo912
06-01-2012, 18:03
Widzę, ale czytajcie o co mi chodzi. Chodzi o stosowanie go do AF. Są yoysticki - do pionu i do poziomu. A co było przedtem w D3 albo w D300+MB D-10 ?
Zupełnie zmieniono D4. Na plus.
Niestety w D800 brak konsekwencji.
Ja się cieszę z osobnych guzików + i - (powiększanie). Na okrągło używam w D700, w D3, D3,x było ... słabo.
używasz lupek?
Ja od razu ustawiłem po przyciskiem w wybieraku powiększenie 100% i nie wiem czy użyłem przez parę miesięcy więcej niż z 10 razy lupki.
używasz lupek?
Ja od razu ustawiłem po przyciskiem w wybieraku powiększenie 100% i nie wiem czy użyłem przez parę miesięcy więcej niż z 10 razy lupki.
..i tego mi właśnie brakowało D7k.. nawet w P7000 odruchowo klikam w środek wybieraka..
Nie, w D70 nie było, z tego co pamiętam to D200 był pierwszy
D100 - tam już była ta możliwość
Ale żeby AE-L nie było... :D
Kartofelinder
06-01-2012, 19:03
Jakoś mocno mnie ten aparat nie interesuje, ale oglądając go widzę, że znowu może być problem z używaniem go razem ze starszym body. Zmiany są dość daleko idące i wraca historia totalnie innego podejścia do sterowania.
-Przełączanie pomiaru guzikami i rolką. W D3 już było niewygodnie (ale chociaż niezmiennie od F4). Teraz jakiś guziczek
-Zniknął wichajster do przełączania trybu AF (tzn wielopolowy, śledzenie, punktowy). Też pod jakiś smutny guzik a'la D7000? (nawet go znaleźć na tych zdjęciach nie mogę)
Między innymi na tym, w moich oczach, polega wyższość body takich jak D700 nad D90, że wszystko można 'pstryknąć' zamiast kręcić w kółko rolkami. Nie mówię, że się nie da, ale trzeba się do tego przyzwyczaić. Gdyby kupić tylko ten aparat, pewnie nie byłoby problemu, bo sam w sobie pewnie jest świetny. Używać w parze z D3s, albo czymkolwiek innym ... dwa zestawy zupełnie innych przyzwyczajeń. Niektórzy ślubniacy używają równolegle dwóch aparatów. Komfortowo będzie wymienić po prostu oba. Kiepsko.
pracowałem dziś i około południa mój D3s jakieś dziwne zdjęcia zaczął robić, teraz wiem czemu...ale nie wiem co zrobić cieszyć się, czy martwić
Coś tu z EXIFem nie bangla: http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/2JU.jpg :)Jak sie dokopales do pelnowymiarowego sampla? Na oficjalnej stronie sa tylko linki do rozmiaru 1280 po dluzszym... :[
pracowałem dziś i około południa mój D3s jakieś dziwne zdjęcia zaczął robić, teraz wiem czemu...ale nie wiem co zrobić cieszyć się, czy martwić
pokaż zdjęcia to Ci powiem;)
Jak sie dokopales do pelnowymiarowego sampla? Na oficjalnej stronie sa tylko linki do rozmiaru 1280 po dluzszym... :[
pelnowymiarowe sample sa oficjalnej stronie z krzaczkami:
http://www.nikon.com.cn/sc_CN/product_details.page?DCRPath=templatedata/sc_CN/saleable_product_information/data/Digital%20SLR%20Cameras/D4.xml¤tProductTab=4&CategoryID=glxlveht
Ktoś ma na sprzedaż po taniości D3s? ;)
No to sobie pooglądałem, poczytałem i ... to by było na tyle :)
Czekam na mój level :)
marcin_G
06-01-2012, 19:59
Yyyyyy, a czy ktoś z grona moderujacego może zmienić nagółwek forum na D1-D4, bo wygląda na to, że o D4 nie ma gdzie pisać (tak jak o Sigmie 4,5 mm)
używasz lupek?
Ja od razu ustawiłem po przyciskiem w wybieraku powiększenie 100% Oczywiście, że tak. To podstawa. Ale ja wyjątkowo duzo oglądam na LCD. Ma rekordowo małe ilosci zdjęć na 1 ładowaniu akku. W D700 robię po 600 zdjęć :mrgreen:
pelnowymiarowe sample sa oficjalnej stronie z krzaczkami:
http://www.nikon.com.cn/sc_CN/product_details.page?DCRPath=templatedata/sc_CN/saleable_product_information/data/Digital%20SLR%20Cameras/D4.xml¤tProductTab=4&CategoryID=glxlvehtNo ja wlasnie na tej stronie jestem i ciagle przy fotach widze linki (np. (po przetlumaczeniu: "Original data size (JPG : 0.55MB)") do ich wersji w 1280 px. Czyli ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/FlI.jpg), ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/jd4.jpg), ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/QCs.jpg), ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/Z4s.jpg), i ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/0cF.jpg).
Adam Trzcionka
06-01-2012, 20:13
No ja wlasnie na tej stronie jestem i ciagle przy fotach widze linki (np. (po przetlumaczeniu: "Original data size (JPG : 0.55MB)") do ich wersji w 1280 px. Czyli ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/FlI.jpg), ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/jd4.jpg), ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/QCs.jpg), ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/Z4s.jpg), i ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/0cF.jpg).
http://blog.gsmarena.com/nikon-d4-first-camera-samples-appear-look-as-great-as-expected/
http://www.bhphotovideo.com/c/product/838794-REG/Nikon_25482_D4_Digital_SLR_Camera.html
Jakieś takie słabe i zaszumione, zdjęcia z D3s wychodzą.
Chyba tanio go sprzedam :-)
No ja wlasnie na tej stronie jestem i ciagle przy fotach widze linki (np. (po przetlumaczeniu: "Original data size (JPG : 0.55MB)") do ich wersji w 1280 px. Czyli ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/FlI.jpg), ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/jd4.jpg), ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/QCs.jpg), ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/Z4s.jpg), i ten (http://www.nikon.com.cn/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/0cF.jpg).
ciekawa sprawa, bo jeszcze 2-3h temu byly tam sample w pelnej rozdzialce...
Yyyyyy, a czy ktoś z grona moderujacego może zmienić nagółwek forum na D1-D4, bo wygląda na to, że o D4 nie ma gdzie pisać (tak jak o Sigmie 4,5 mm)
Niestety mamy za krótkie rączki;)
siedemczwartych
06-01-2012, 20:30
ciekawa sprawa, bo jeszcze 2-3h temu byly tam sample w pelnej rozdzialce...
http://www.stefanolszak.pl/forum/d4/1.jpg
http://www.stefanolszak.pl/forum/d4/2.jpg
http://www.stefanolszak.pl/forum/d4/3.jpg
http://www.stefanolszak.pl/forum/d4/4.jpg
marszull
06-01-2012, 21:13
w calumet jest w preorderze za 4800 funtow
Kiedy spodziewacie się go na półkach w Polsce i w jakiej cenie? 25k?
Nie wiem czy bylo ale tu jest iso 12800 i sample wraz z nową 85
http://www.alinpopescu.eu/blog/lansare-nikon-d4-in-romania/
Kiedy spodziewacie się go na półkach w Polsce i w jakiej cenie? 25k?
skad Wam sie te tysiace biora????
bedzie w PL do konca lutego. cena powinna oscylowac w okolicach 20k. Przeciez jest TYLKO 800 usd drozszy niz d3s
Widziałem sample z D4.
O muj Borze. Na kolana wszyzcy !
Było już? Za dużo stron do śledzenia
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14167&nikon-d4-pierwsze-wrazenia
W UK można już zamawiać D4 cena to 5000 funtów
czyli tak naprawdę nie jest drogo bo z tego co wiem 5000 funtów na wyspach to po prostu dwie przyzwoite pensje
po prostu my jesteśmy z zarobkami w czarnej wiecie czym...
http://www.alinpopescu.eu/blog/lansare-nikon-d4-in-romania/Przyznam, ze te sample dupy mi nie urwaly. Po tym co zobaczylem na 12800 mam wrazenie, ze jest jakies 1 EV lepiej niz w D3 (a co za tym idzie -- nieco gorzej niz w D3S). Zdjecie w parku na ISO 2000 -- porażka. Od biedy to samo co w D3 a mam nawet wrazenie, ze gorzej.
Pawel Pawlak
06-01-2012, 21:42
chyba wszyscy kliknęli link, bo jakość wejśc się nie da ;)
Było już? Za dużo stron do śledzenia
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14167&nikon-d4-pierwsze-wrazenia
Było w pierwszym poście :)
Co do sampli-nie przyzwyczailiście się jeszcze, że w premierowych dniach nie ma raczej nic sensownego ? Chyba nikt sie nie łudzi, że obrazek z D4 będzie gorszy od D3 ;) :D
skad Wam sie te tysiace biora????
bedzie w PL do konca lutego. cena powinna oscylowac w okolicach 20k. Przeciez jest TYLKO 800 usd drozszy niz d3s
może z cen na inne rynki ?
UK 4800-5000GBP - to tak dość blisko 27k prawda ?
ceny premierowego sprzętu w US zwykle miały dość prosty przelicznik na EU
czyli 1$ był bardzo blisko 1EUR - i znowu bliżej 27kzł niż tajemniczych 20kzł :lol:
Mam nadzieję, że nie było: http://www.bezergheanu.com/TestNikon/Nikon-D4Nikkor-8518-af-s/20915871_LhHTdj#1661298266_WrGcvtd
misiobudrysio
06-01-2012, 21:59
:shock::shock::shock:
:shock::shock::shock:
Nie patrz się tak tylko na kolana! :mrgreen:
Przyznam, ze te sample dupy mi nie urwaly. Po tym co zobaczylem na 12800 mam wrazenie, ze jest jakies 1 EV lepiej niz w D3 (a co za tym idzie -- nieco gorzej niz w D3S). Zdjecie w parku na ISO 2000 -- porażka. Od biedy to samo co w D3 a mam nawet wrazenie, ze gorzej.
..w sumie to zdjęcia raczej z przypadku, robione na szkoleniu.. w szoku, że pozwolili podotykać.. a większość z nich przez brudną szybę :)
może z cen na inne rynki ?
UK 4800-5000GBP - to tak dość blisko 27k prawda ?
ceny premierowego sprzętu w US zwykle miały dość prosty przelicznik na EU
czyli 1$ był bardzo blisko 1EUR - i znowu bliżej 27kzł niż tajemniczych 20kzł :lol:
a patrzyles na cene d3s w UK? Prosze... nie siejcie banialuk...
Jaka jest cena d3x w UK a ile kosztuje w PL? Nawet w US d3x jest drozszy niz d4
za 27 to trzeba byc poronionym zeby w ogole na niego patrzec, tym bardziej ze obrazek na wysokim nie zabija...
i kurna... tego samuraja co go projektowal ktos powinien przekonac do harakiri... czy innego sepuku
http://www.bezergheanu.com/TestNikon/Nikon-D4Nikkor-8518-af-s/20915871_LhHTdj#1661299391_FrDGvLs
Trochę nikonowskiej żółtości? W sumie przełomem to był kiedyś D3 z pełną klatką i super ISO a to już raczej tylko ewolucja, plus filmowanie.
Pawel Pawlak
06-01-2012, 22:30
http://www.bezergheanu.com/TestNikon/Nikon-D4Nikkor-8518-af-s/20915871_LhHTdj#1661299391_FrDGvLs
Trochę nikonowskiej żółtości? W sumie przełomem to był kiedyś D3 z pełną klatką i super ISO a to już raczej tylko ewolucja, plus filmowanie.
Te sample to mnie raczej odstraszają... ale poczekam jednak na RAWy z ostatecznej wersji :) NX2 2.3 już podobno jest gotowy do obsługi plików z d4 (pewnie z d800 także) to będzie można zobaczyć co i jak.
Generalnie wydaje mi się że pliki z d4 odszumiane są tak jak te z d7000 a nie z d3/d3s/d3x naprawdę będzie można pozim szumów porównać w sofcie niezależnym (acr, c1, dxo).
no wlasnie... albo sample z niskiego iso albo z wysokiego w dobrym swietle... te ostatnie raczej nie napawaja optymizmem...
Widziałem sample z D4.
pokarz mi jeszcze kture tak powalajom, to morze terz pżyklenkne... :)
iso na pewno bedzie lepsze od d3s minimum o 1 ev a jesli tak sie stanie to bedzie to naturalna poprawa technologiczna a nie rewolucja. ja marze o takim 6400 jak iso 1000.
iso na pewno bedzie lepsze od d3s minimum o 1 ev a jesli tak sie stanie to bedzie to naturalna poprawa technologiczna a nie rewolucja. ja marze o takim 6400 jak iso 1000.
na pewno to kopernik nie zyje... na razie nic nie wskazuje na lepsze iso niz w d3s... wrecz przeciwnie. poczekajmy na raw...
Pawel Pawlak
06-01-2012, 23:56
To wcale nie jest pewne czy będzie o te "minimum" 1EV lepiej niż w d3s - mi się wydaje że różnica nie będzie większa niż 0.3-0.5EV na korzyść d4 przynajmniej w "użytecznym" zakresie, a nie jakiś iso204800 - które z założenia są marketingowe, zwłaszcza że nikon rozszerzy zakres w dół - o iso100
Bez rawów niewiele się da powiedzieć o obrazku. nie wiadomo jaki jest DR na iso100, bo pięknie wyglądające sample są robione w bardzo kontrolowanych warunkach; nie ma co gadać o wysokich iso, bo nie wiemy jakie są algorytmy odszumiające, a poza tym z jakiej wersji body pochodzą "sample". Poza tym, nie wiemy jak w przypadku D4 nikon skaliborwał czułości; czy iso6400 to bardziej 6400 czy może 4000.
Dopiero poważnie zrobione samle w RAWach albo RAWy zrobione samodzielnie i kilka programów do wywoływania prawdę o jakości obrazka powiedzą.
naturalnością jest postep technologiczny i siłą rzeczy d4 bedzie lepsze w tym aspekcie. Moze byc bez rewolucji ale tylko postępowo to jest naturalne i logiczne.
Pawel Pawlak
07-01-2012, 00:02
to jest bardzo optymistyczne podejście :) może da się ucznić taki postęp o jaki mówisz, ale bardzo możliwe że zdecydowanie zawężając zakres. A body w którym iso zaczynałoby się od 3200, pomimo tego że miało by pewnie czystsze niz obecnie iso6400 czy 12800, nie wzbudziło by zapene takiego zainteresowania jak uniwersalne body reporterskie jaki ma być d4 :)
nie do końca wiem co masz na myśli z tym zawężeniem iso od 3200
Podejrzewam, że różnica będzie podobna jak między D90 a D7000. W czułości ok 2/3 EV oraz dużo większa dynamika.
Pawłowi chodzi o zawężenie ISO od 3200 w górę.
Szumy są generowane przez matrycę oraz wzmacniacze (które pozwalają na regulowanie ISO). Startując od wyższego poziomu zmniejsza się te drugie.
Pawel Pawlak
07-01-2012, 00:15
to że łatwiej uzyskać czyste iso6400 robiąc body o zakresie pracy np. iso 3200-102400 niż 100-204800.
srednio :) http://intufisuri.blogspot.com/2012/01/stapanul-noptii-nikon-d4.html (http://intufisuri.blogspot.com/2012/01/stapanul-noptii-nikon-d4.html)
203200 jest nie do przyjecia :mrgreen:
(http://intufisuri.blogspot.com/2012/01/stapanul-noptii-nikon-d4.html)
Pawel Pawlak
07-01-2012, 00:24
srednio :) http://intufisuri.blogspot.com/2012/01/stapanul-noptii-nikon-d4.html
Rozczarowujące ;)
Ale gość pisze chyba że iso6400 wygląda jak iso1000 w jego d3; avatarr, coś dla Ciebie ;)
edit:
dawać mi tu jakieś rawy a nie tylko jpgi ;)
jakby telefonem robione:)
srednio :) http://intufisuri.blogspot.com/2012/01/stapanul-noptii-nikon-d4.html (http://intufisuri.blogspot.com/2012/01/stapanul-noptii-nikon-d4.html)
(http://intufisuri.blogspot.com/2012/01/stapanul-noptii-nikon-d4.html)
..oj, ktoś chyba beknie w tym rumuńskim Nikonie. Slot karty za słabo pilnowany na szkoleniu i takie "kfiatki" wypływają w dniu premiery.. :) ..cała robota Joe McNally na marne ;)
(http://intufisuri.blogspot.com/2012/01/stapanul-noptii-nikon-d4.html)Mnie przeraza juz 25600 (zdjecie z butelka i kieliszkiem). Skoro widac taki paskudny szum w tak malenkiej prevce, to nie sadze, zeby D4 mogl sie chociaz rownac z D3s.
tak czy siak gorszy nie bedzie wręcz przeciwnie, ciekawi mnie mianowicie jeden fakt dynamiki obrazu .
naturalnością jest postep technologiczny i siłą rzeczy d4 bedzie lepsze w tym aspekcie. Moze byc bez rewolucji ale tylko postępowo to jest naturalne i logiczne.Wez pod uwage, ze D4 ma wiecej pikseli na tej samej powierzchni i o caly 1 EV obnizony zakres czulosci. W tym wypadku 2 lata roznicy miedzy nim a D3S wcale nie musza oznaczac jakiejkolwiek ewolucji w kwestii szumow na konkretnym, wysokim ISO. Obawiam sie (patrzac po samplach), ze bedzie mu nawet trudno zrownac sie z D3S.
tak czy siak gorszy nie bedzie wręcz przeciwnieSample i logika, "mowia" co innego...
obniżone ISO o 1ev to fakt -macie racje. pozyjemy zobaczymy.
dziwi mnie jeszcze fakt brak ruchomego lcd
Boże spraw by w sprzedaży były równolegle jeszcze kilka dobrych lat D3s i D700.
Z góry dziękuję.
Piszę to ja Tomo - całkowicie wyleczony z nowości
Mnie przeraza juz 25600 (zdjecie z butelka i kieliszkiem). Skoro widac taki paskudny szum w tak malenkiej prevce, to nie sadze, zeby D4 mogl sie chociaz rownac z D3s.
Ale to chyba cropy 100% ?
Ja generalnie ciesze sie, ze nie mam sie czym zarazic. :) Obraz mnie nie kreci (a wrecz przeciwnie), nowy typ karty takze pociagalby za soba kolejny wydatek, ze o slabszych aku nie wspomne, video mi lata i powiewa, AF w D3 w zupelnosci mi wystarcza, wiekszym brzuszkiem pryzmatu o nic nie hacze... ;) Moge bez zadnych natretnych mysli spokojnie czekac na D4S albo i D5 (moze wroca do ISO 200). :)
rychu_cmg
07-01-2012, 00:57
Ruchomy LCD przydaje się przy fotografowaniu z poziomu ziemi i z nad głów tłumu. Może przydać się też przy kręceniu filmów, ale chyba wyjście HDMI umożliwiające podpięcie dodatkowego ekrany rozwiązuje ten problem. Ma też jedną olbrzymią wadę - łatwiej go uszkodzić, wiec jego brak jest celowy.
Ale to chyba cropy 100% ?Nie. Na pasku, ktory sie pojawia pod myszka (kiedy jest nad zdjeciem), mozesz sobie zobaczyc w roznych skalach. To sa pelne kadry.
PS. Dasz rade jutro podeslac mi te zdjecia i kalkulacje?
Tu jest crop (https://lh4.googleusercontent.com/-oNaJX6fXIhA/TwbkUFPl0LI/AAAAAAAAUy0/HX1KgEiJ4bI/s1280/DSC_1185_cr.jpg) z 12800 -- przedstawia sie o tyle mniej ch...wo o ile dzieli go od tego w 25600. :)
Nie. Na pasku, ktory sie pojawia pod myszka (kiedy jest nad zdjeciem), mozesz sobie zobaczyc w roznych skalach. To sa pelne kadry.
Faktycznie - kiepawo to wygląda.
PS. - dam ;)
.. Obawiam sie (patrzac po samplach), ze bedzie mu nawet trudno zrownac sie z D3S...Ale konkurentem D4 nie jest D3s, ale 1D X.
Pożyjemy zobaczymy. Zapewne będzie lepiej niż w D3s, ale o rewolucji nie ma co pisać gdy chodzi o ISO.
Z mojego (nie reporterskiego) punktu widzenia bardzo, bardzo znacząco poprawiono puszkę. Ja nie byłem fanem D3, naprawdę wolałem D700 z gripem.
D4 ma joystick przy pionowych kadrach, ISO 100, osobne guziki powiększ/pomniejsz. Filmowanie chciałem mieć. Szkoda zniknięcia guzika L, ale pewnie mozna to przypisac do funkcyjnych. Picture style wyciągniete na wierzch. Naprawdę sporo plusów. 16 Mpx też mi styknie. No ale i tak dla mnie o jeden więcej atut ma D800 - Mpx.
skoro d4 miałby realnie kosztować w okolicach 24 tys to uzasadnionym było b y d800 gdyby kosztowało koło 13-16 tysiecy. Jeśli nie będzie d4s i d4x. Jeśli nikon będzie chciał oddzielić wyraźnie amatorskie puszki od profi.
Ale konkurentem D4 nie jest D3s, ale 1D X.:) Konkurentem D4 jest ten aparat, ktorego potencjalny klient przeciwko niemu wystawi. :) Dla mnie to bylby D3, bo go uzywam, ewentualnie D3S, gdybym koniecznie musial zmienic aparaty, a zakup D3S tez wchodzilby jeszcze w gre. Mimo, ze nawet kiedy nie znalem specyfikacji, nie myslalem o jego zakupie, to jednak spodziewalem sie chociaz minimalnego obnizenia poziomu szumow w stosunku do D3s. Kiedy wyszlo, ze ma miec jednak natywne ISO 100 a nie 200, to przekonanie zniknelo. :) Sample raczej potwierdzaja moje przypuszczenia, ze wieksza liczba pikseli i obnizone dolne ISO nie wyszly mu na dobre (wobec D3S). Oczywiscie wszystko sie wyjasni, kiedy pojawia sie RAWy z produkcyjnych egzemplarzy. Moze jednak nie bedzie tak zle, jak sie wydaje. Na chwile obecna jednak -- osobiscie jestem zawiedziony w tej kwestii. Gdybym akurat musial zmieniac korpusy (a bylbym wlascicielem D3S), to po zakupie D4 czulbym sie jak po przesiadce z D70 na D200 (kupilem go z jakims durnym i naiwnym przekonaniem, ze bedzie mniej szumial niz D70).
grudzinsky
07-01-2012, 01:30
:shock: kiedys wkladalo sie w puszke 36 klatek, iso400 i przez tydzien lub dwa tkwilo to w aparacie. w tej chwili wybrzydzaja, ze iso 25600 szumi :shock:
:shock: kiedys wkladalo sie w puszke 36 klatek, iso400 i przez tydzien lub dwa tkwilo to w aparacie. w tej chwili wybrzydzaja, ze iso 25600 szumi :shock:Placac 15-20 tysiecy (x2) co kilka lat, chyba mozna miec takie skromne wymagania, prawda? :)
ale Kadak tmax 3200 był całkiem niezłym negatywem jak sie go dobrze wywołało
szczerze powiem ze na tle konkurencji 1Dx ta premiara jakoś mnie niezachwyca. niech jeszcze wypuszczą D800 z 16mpx i naprawde Canon bedzie liderem
szczerze powiem ze na tle konkurencji 1Dx ta premiara jakoś mnie niezachwyca. niech jeszcze wypuszczą D800 z 16mpx i naprawde Canon bedzie liderem
Takiej bzdury to dawno nie słyszałem. Korpusy D700 i D3 już w ogromnej mierze przekroczyły to, czego *potrzeba*. D3x dobił resztę w studio, a D3s w reportażu. Kolejne puszki to ewolucja, dodanie tu, odjęcie tam, usprawnienie ergonomii. D800 z 36MPix załatwi krajobrazowców i studyjniaków kochających dużo pikselków, ale u których trochę gorzej z kasiorką. Oferta już jest kompletna, a będzie po prostu odświeżona.
rychu_cmg
07-01-2012, 01:49
:shock: kiedys wkladalo sie w puszke 36 klatek, iso400 i przez tydzien lub dwa tkwilo to w aparacie. w tej chwili wybrzydzaja, ze iso 25600 szumi :shock:
Bill Gates powiedział 20 lat temu "640 KB pamięci wystarczy każdemu". ;)
naprawde Canon bedzie lideremKtoś musi nim być ;) a użytkownicy drugiej firmy jakoś będą musieli to przeżyć. Straszne to ;)
Michał Jędrak
07-01-2012, 01:56
Niestety schodzenie z natywnym ISO coraz niżej to głupota. Zawsze łatwiej jest światło przyćmić niż je wygenerować. Ja bym wolał natywne ISO400, lecz z kolei pewność, że około 12KISO będzie w porządku. Wiadomo, że są ludzie, którzy z różnych względów fotografują na niskiej czułości, lecz przecież można sobie przyciemnić czymś obiektyw. Ja parę razy musiałem użyć przysłony 1.4 w pełnym słońcu, więc dałem najniższą czułość (100) i przed obiektyw nałożyłem filtr polaryzacyjny. Nie miałem po prostu filtra ND przy sobie, ale wolałbym kupić sobie dwie sztuki ND 77mm niż mieć na stałe aparat z pogorszoną jakością przy wysokich czułościach.
No i będziecie się śmiać, ale do szybkiego kupna D4 popchnie mnie możliwość kręcenia filmów HD. Jak mi się pierwszy syn urodził to kupiłem kamerę, licząc na to, że po prawie 20 latach technologia pójdzie znacznie do przodu. Niestety okazało się, że kamery nadal mają kiepskie obiektywy, nadal nie mają dedykowanych przycisków do migawki i przysłony i nadal nie można operować ręką ustawiania ostrości. Po prostu sprzęt dla idiotów. W dodatku małe matryce powodują to, że filmuję syna z odległości metra a w tle mega wyraźnie widzę śmietnik lub inny nieciekawy obiekt oddalony o 300m. Po prostu wszystko jest ostre jednocześnie. Ciągle chodzę z D3, a gdy coś się dzieje, to nerwowo szukam kamery i najczęściej jej nie mam. Nie plujmy więc na filmy, bo są one mega fajnym dodatkiem i właśnie fotograficy to najbardziej docenią, nawet jeśli (jak u mnie) ma to być kręcenie filmów rodzinie na spacerach.
Slot na QXD to może brutalny sposób, ale w sumie jedyny na wprowadzenie nowego standardu. Gdyby były 2xQXD to aparat by się nie sprzedał dopóki karty by nie wyszły. Natomiast teraz można spokojnie fotografować na CF i jak pojawi się QXD to pewnie większość kupi jedną sztukę (domyślam się, że minimalny rozmiar to będzie 32GB) i ona będzie zawsze robiła jako backup (lub kopia JPG lub overflow itd.). Ten slot na QXD wcale nie ogranicza pracy, a zanosi się, że to jednak będzie profesjonalny standard przyszłości.
Ja tam wymagający nie jestem i mi się podoba wszystko w D4. Oby tylko cena była znośna.
No i cena D3 nie spadnie, bo dołączam do licznego grona, które nie sprzeda starego korpusu. Mój D3 już od dłuższego czasu przyrósł żonie do rąk, więc mogę zapomnieć o sprzedaży.
jaaasne moSAs. Ja kupuje nikona tylko dlatego że jest ładniejszy i dlatego że nigdy mi się nie zepsół. A nie pamietam od kiedy się tym zajmuję. Dla mnie rewolucja to canon 5d i nagrywanie filmów iso50 i jeszcze moze coś tam. Nie wiem w jakim oni świecie w tym nikonie żyją. Dzisiaj jedyny ekwiwalent w studio dla ambitnego fotografa to 5D bo przeciez nie kupi sobie d3X za trzy razy tyle nie wspominając już o hasellbladzie. Wiecie tak naprawdę to uważam że jedną fajną zeczą w nikonie jest lub moze lepiej zdarzyło się to że udalo mi się nowiutkiego D300s kupić za niecałe 4500zl co też jest niebagatelną kwota. Bo w posrózy czy reporterce zawsze uważałem że w pociągu śpisz dokładnie odwrotnie proorcjonalnie do wartości sprzetu jaki wieziesz w plecaku. A ten aparacik jeszcze nie był az taki drogi fajnie działa i da się znim jeszszcze przekimać gdziekolwiek.
lukasz1ostrowski
07-01-2012, 02:04
Podobne może być rozczarowanie gdy wejdzie d800 na którego posiadacze 700-tek czekali a tu nawalą megapixeli i d700 wróci do łask tylko że już go mogą nie produkować a jeśli spekulowana cena d800 to 12 /13 tys to za używkę "siedemsetkę" przyjdzie zabulić z 8 tys. Ale tak jak pisaliście jeszcze za wcześnie na rewolucje tylko kosmetyka i ewentualnie ergonomia aaa no i tryb video :P
Kartofelinder
07-01-2012, 02:10
Takiej bzdury to dawno nie słyszałem. Korpusy D700 i D3 już w ogromnej mierze przekroczyły to, czego *potrzeba*. D3x dobił resztę w studio, a D3s w reportażu. Kolejne puszki to ewolucja, dodanie tu, odjęcie tam, usprawnienie ergonomii. D800 z 36MPix załatwi krajobrazowców i studyjniaków kochających dużo pikselków, ale u których trochę gorzej z kasiorką. Oferta już jest kompletna, a będzie po prostu odświeżona.
Kolego, tutaj trafiłeś w sedno. Nie wiadomo o czym Wy ludzie gadacie. W kontekście obrazka już niczego puszkom nie brakuje. Gdzie nie poradzicie sobie z D3s, gdzie kolejne 1EV zrobi jakąkolwiek różnicę? Tutaj może chodzić jedynie o ergonomię i zakres tonalny. Na pewno nie ma co się rozdrabniać na temat czułości. Mówicie o reporterce? Przecież ten zawód na całym świecie umiera bo.... jakość, przy oglądaniu zdjęć w necie, nie ma już dla nikogo znaczenia. Mało osób ogląda zdjęcia na jakimkolwiek medium innym niż monitor komputera. Na bilboardy można wykorzystać coś innego, rynek ślubny na swoje życzenie zepsuliście, bo parom nie robi to większej różnicy. Nie onanizujecie się trochę na wyrost? To raczej nie jest sprzęt, który ma zastąpić D3 dla osób, które już go posiadają. Dużo bardziej uderzające zdjęcia można zrobić lepiej panując nad kompozycją i światłem. Czy McNally zrobił te sample w znacząco inny sposób niż by to zrobił za pomocą D200?
Teksty, że zaraz ludzie uciekną do Canona są już wyjątkowo zabawne. Jaki świadomy człowiek, posiadający już spore wyposażenie systemowe zamieni całość dla puszki, gdzie będzie musiał wypracować zupełnie nowy zestaw przyzwyczajeń? Czy będzie to taka przepaść, że warto tracić kasę odsprzedając posiadany sprzęt? A co, jeśli Nikon zaraz stworzy jednak lepsze body? Ehh.....
Niestety schodzenie z natywnym ISO coraz niżej to głupota. Zawsze łatwiej jest światło przyćmić niż je wygenerować. Ja bym wolał natywne ISO400,
....
Wiadomo, że są ludzie, którzy z różnych względów fotografują na niskiej czułości, lecz przecież można sobie przyciemnić czymś obiektyw. Ja parę razy musiałem użyć przysłony 1.4 w pełnym słońcu, więc dałem najniższą czułość (100) i przed obiektyw nałożyłem filtr polaryzacyjny. Nie miałem po prostu filtra ND przy sobie, No to sobie popracuj z studyjną lampą błyskową w plenerze w słońcu mając ISO 400 i synchro 1/250 s. Powodzenia.
Ja bym chciał natywne 50, a 25 też by nie zaszkodziło. I wtedy byś mógł pracować na 1.4 zawsze spokojnie.
obniżone ISO o 1ev to fakt -macie racje. pozyjemy zobaczymy.
i programow tematycznych... <facepalm>
Nie. Na pasku, ktory sie pojawia pod myszka (kiedy jest nad zdjeciem), mozesz sobie zobaczyc w roznych skalach. To sa pelne kadry.
Tu jest crop (https://lh4.googleusercontent.com/-oNaJX6fXIhA/TwbkUFPl0LI/AAAAAAAAUy0/HX1KgEiJ4bI/s1280/DSC_1185_cr.jpg) z 12800 -- przedstawia sie o tyle mniej ch...wo o ile dzieli go od tego w 25600. :)
Tutaj można też w całości:
http://www.bezergheanu.com/TestNikon/Nikon-D4Nikkor-8518-af-s/20915871_LhHTdj#!i=1661291650&k=VdDqgDb - i wybrać "original" po najechaniu na zdjęcie.
http://www.bezergheanu.com/TestNikon/Nikon-D4Nikkor-8518-af-s/20915871_LhHTdj#!i=1661291650&k=VdDqgDb&lb=1&s=O
Ktoś tu wspomniał o odchylanym ekraniku LCD. Ludzie, trochę realizmu - kilogramowym klockiem, do którego zapięty jest kolejny kolejny kilogram z przodu, znad głowy fotografuje się tylko w ostateczności (a plus jeszcze lampa!). To nie ma być aparat dla blogerów focących wielkogłowe i krótkonogie celebrytki nad głową tłumu. Do tego celu można użyć czegoś innego. Ani wysoka jakość zdjęć, ani średnia prędkość lustrzanki, ani wysoka czułość, ani rozdzielczość, czy rozpiętość tonalna matrycy, nie mają tu kompletnie znaczenia. Można - tylko po co?
Filmowanie lustrzanką, która jest do tego przystosowana, może dać nieziemskie efekty. Fatman trochę w tym względzie pokazał tu i ówdzie - mała głębia plus jakiś pomysł na kadr, światło, cięcia - jakaś fajna ława może i pamiątka rodzinna genialna. Dla hobbysty dysponującego wystarczającą ilością pieniędzy - bomba. Dodatkowo mini-jack na słuchawki w tym zastosowaniu się też rewelacyjnie sprawdzi. Nowy 85/1.8G do tego i można w domu kręcić serial o dorastaniu małego doktora House.
Z tym schodzeniem niżej z ISO, to jest ukłon w stronę studia oraz troszkę krajobrazu. Wbrew pozorom możesz to również *bardzo docenić* Michale Jędraku sam, chcąc kręcić *filmy*. Mała głębia ostrości, ostre słońce - co to oznacza dla filmu? Albo bardzo szybką migawkę, albo (a często i) bardzo niskie ISO. Szybka migawka to chyba w filmie niekoniecznie super pomysł. Nie wiem, nie znam się, ale wyobrażałbym sobie, że może szkodzić. A niskie ISO ma już ręce i nogi. Niestety nakładanie filtrów to tylko półśrodek. Ważne jest też jeszcze coś. Dynamika. Jeżeli ISO 100 pozwoli podnieść możliwą do zarejestrowania dynamikę sceny, wówczas ponownie możesz to docenić o wiele bardziej, gdyż niebo będzie bardziej niebieskie, a czarny nos i oczy psiaka, głaskanego przez dziecko w białej bluzeczce, dadzą się zobaczyć w szczegółach.
To już prędzej wysokie ISO jest zbędne. Przecież komercyjne zdjęcia z ISO76392 nie mają zbyt wielkiego sensu. A do 6400 spokojnie się wyrobisz w domowych warunkach.
Podobne może być rozczarowanie gdy wejdzie d800 na którego posiadacze 700-tek czekali a tu nawalą megapixeli i d700 wróci do łask tylko że już go mogą nie produkować a jeśli spekulowana cena d800 to 12 /13 tys to za używkę "siedemsetkę" przyjdzie zabulić z 8 tys. Ale tak jak pisaliście jeszcze za wcześnie na rewolucje tylko kosmetyka i ewentualnie ergonomia aaa no i tryb video :PRozczarowanie? Zachwyt ;)
Preferencje fotografów będą zawsze różne, co widać po moim poprzednim poście.
Ciężko zrobić uniwersalną puszkę. D4 jest superuniwersalny. Co mu brak?
Niskiej ceny brak!
Aha, podoba mi się pomysł na time-laps w tym korpusie. Ciekawy pomysł - jeżeli jeszcze można to zgrać lub nie z automatyką ekspozycji - może być niezły hicior, który się "rozpleni" na inne puszki. Generalnie timery w segmencie ciut wyższym niż amatorskie korpusy, są bardzo przydatne, choć dopiero teraz pomału zostają wykorzystane do różnych celów.
hostman22
07-01-2012, 02:24
i tak sugerowana jest mniejsza od 1dx ;)
800 usd roznicy miedzy d3s to taka przepasc?
No to sobie popracuj z studyjną lampą błyskową w plenerze w słońcu mając ISO 400 i synchro 1/250 s. Powodzenia.
Ja bym chciał natywne 50, a 25 też by nie zaszkodziło. I wtedy byś mógł pracować na 1.4 zawsze spokojnie.
zaloz flexa na instrument i nie narzekaj ze sie nie da, bo sie da i ani d4 do tego nie trzeba ani iso 50
Pawel Pawlak
07-01-2012, 02:31
na moje oko, najwięcej zamieszania robi zupełnie inne odszumianie niż to z d3/d3s/d3x a do którego jesteśmy przyzwyczajenie. RAWy pewnie nie będą szumiały bardziej niż te z d3s pod warunkiem że się je tak samo otworzy - np. ACRem. Tak jak napisałem, pod względem szumów pewnie znacznie lepiej nie będzie, mam nadzieję że DR będzie lepsze - zwłaszcza na niskich iso. Postęp moim zdaniem jest - szerszy zakres (iso100), trochę więcej pikseli, znacznie większy bufor, w wielu przypadkach lepszy AF. A tak jak napisał mOSAd już d3/d3s/d3x dają taką jakość obrazka że nie ograniczają więc nie ma co płakać.
No i nie wyrokowął bym zwycięztwa 1dX zanim nie zobaczym czegoś więcej niż tylko PDF ze specyfikacją ;)
Ja nie do końca jestem przekonany, że D3s i D4 to konkurencyjne puszki. Coś w ogóle wiadomo, czy D3s wypada z oferty - jest zastąpione przez D4, czy będą obie w sprzedaży? Bo sample na wysokich ISO nie przekonują, a cena za dodatki to zawsze coś. Do tego dochodzi niekompatybilność źródeł zasilania z uzupełniającą puszką (D300s) chociażby. Według mnie rezygnacja z D3s sensowna byłaby dopiero po ukazaniu się D400, z akumulatorem jak w D4 i stanowiącym dla niego partnera również pod kątem identycznej ergonomii.
A żółć jak wyłaziła na wysokich ISO tak dalej wychodzi :-P No, ale to w końcu Nikon to musi być żółć ;)
no własnie sample nie przekonują. Jesli macie wrażenie że to co dają współczesne aparaty cyfrowe to już naprawde zbyt dużo to polecam przeskanować negatyw 6x6 lub 6x7 na skanerze bębnowym nie mówiąc już o duzym formacie. Wciąz mam wrazenie że moje zdjęcia z nikona D300s przypominają te z analogowego F80. Ja wiem że ktoś powie: to sobie kup cyfrowego hasselblada ale powiem wam że naprawdę atara mamiya za 1500zl z obiektywem lub roleiflex daje taką baję, jakość i ziarno że czaszka dymi. Robię z tego odbitki 70x70 i jest po prostu mega wypas. Cyfra daje wygodę. Do tego filmowanie i to jest w niej fajne. Ale obrazowo jednak delikatnie odstaje
wywalmy te cyfraki i kupujmy analogi. :)))))))))))) sorki trochę się upiłem. Ale muszę przyznać że D80 doskonale sprawdzał się jako swiatłomierz do Mamiyi. Naprawdę bardzo wygodny. polecam. Można sobie nawet prefa strzelić na monitorku obejrzeć.
no własnie sample nie przekonują. Jesli macie wrażenie że to co dają współczesne aparaty cyfrowe to już naprawde zbyt dużo to polecam przeskanować negatyw 6x6 lub 6x7 na skanerze bębnowym nie mówiąc już o duzym formacie. Wciąz mam wrazenie że moje zdjęcia z nikona D300s przypominają te z analogowego F80. Ja wiem że ktoś powie: to sobie kup cyfrowego hasselblada ale powiem wam że naprawdę atara mamiya za 1500zl z obiektywem lub roleiflex daje taką baję, jakość i ziarno że czaszka dymi. Robię z tego odbitki 70x70 i jest po prostu mega wypas. Cyfra daje wygodę. Do tego filmowanie i to jest w niej fajne. Ale obrazowo jednak delikatnie odstaje
No i kolejna bzdura bez chwili zastanowienia. Cyfra odstaje obrazowo od analoga? Czyli może ustalmy sensowne kryteria porównania najpierw. Czyli *podstawa* to ta sama powierzchnia naświetlanego kadru. A ty chcesz porównywać awionetkę z jambojetem. No proszę....
PS. Zresztą kolejny offtop - raz o canonie, raz o analogu. To nie o tym wątek jest. Nie trzeba brać w każdym udziału!
no dobra chciałem zabrać głos w dyskusji. ale dzisiejsza premierą jestem lekko rozczarowany. myslałem ze nikon powali kanona na deski skopie go i na zawsze odsunie w przeszłość. a tu tylko taki lifitng. Jak z vectry A do B.
Ale nie taka bzdura mówiąc poważnie. Ciekaw jestem filmowania dotychczasowo testowane przeze mnie nikony w tej kwestii odstają i tak chyba zostanie. nie sadze żeby coś w tej kwestii się zmieniło. kontrast obrazu i brak szczegółów w cieniach to duzy mankament. No i bardzo brakuje mi niskich czułości to jest naprawdę lipa. Każdy grafik się krzywi jak ma obrabieć plik z iso powyżej 100. Ja sobie z tym radzę ale wiele firm przyjeło pewne standardy i to jest cięzko przeskoczyć.
Obrobiłem sobie zdjęcia drzewka w parku na różnych czułościach. Porównanie pewnie miało za cel przedstawić różnice w rozpiętości tonalnej oraz kolorach. Niestety dzień do takich testów słaby, bo deszczowy. Jednak wnioski mam takie, że w dobrym świetle korpus trzyma dobre kolory (czyli i dynamikę) dość długo i na ISO 51k widać spadek jakości w powiększeniach sieciowych. Ciemne i jasne partie obrazu są równie dobrze dostrzegalne. Jednak z tych zdjęć dużo więcej wycisnąć się wniosków chyba nie da i należy poczekać na coś więcej. Widać jeszcze, że detale są zachowane bardzo długo i szum ich nie zjada, a jedynie się obok nich pojawia i je czasem przesłania. To dobra wiadomość. Generalnie nie widzę jednak powodów do zachwytów. Matryca D3x zrobiła na mnie o wiele większe wrażenie. Pod względem obrazu D4 nie wydaje się być jakąkolwiek nowinką. Niskie ISO, świetne filmy oraz akcesoria i ergonomia to temat przewodni tej konstrukcji. Czy to źle? Chyba niekoniecznie. Galopujący postęp technologii wyhamował już jakiś czas temu. Teraz będziemy widzieć już walkę w ciut innych rejonach.
Widać, że to jest mniej więcej maksimum jakości (na niskich ISO) jakie daje się wydusić z matryc o dobrym wysokim ISO. Dalszy (niewielki) postęp upatruję na drodze specjalizacji korpusów w fotografii wysoko i niskoczułej. D3s i D4 są przykładem próby (bardzo dobrej) pogodzenia tych światów.
zaloz flexa na instrument i nie narzekaj ze sie nie da, bo sie da i ani d4 do tego nie trzeba ani iso 50
Za bardzo nie wiesz o czym piszesz. Dla wielu osób ISO 25 to byłoby doskonałe rozwiązanie, ucieszyliby się też nawet z ISO 12 czy 6. Każdy filtr na obiektywie pogarsza jakość obrazu, to jest kolejna warstwa na której można złapać odblaski. A i te 3EV przyciemnienia to nie jest zawsze dużo. Fotografia wody, gdy chcesz rozmyć długim czasem wodę, fotografia długiej trawy rozmyta przez wiatr. Do tego są potrzebne długie czasy. Przymknięcie obiektywu nie zawsze wystarczy, a dodatkowo masz ograniczaną rozdzielczość przez dyfrakcję. To, że nie potrzebujesz takiego ISO nie znaczy, że dla innych nie jest ważne. Sporo osób ma doświadczenia własne i to są całkiem różne doświadczenia od twoich.
Wszystkiego na razie nie da się pogodzić. Najlepsze rozwiązanie to by była wymienna matryca. Jedna od czułości 50 do 1600, druga 1600-12800, trzecia 12800-51200 i czwarta dla hardcorowców ;) Ale do tego by musiała być wymienna ścianka jak w mamci czy hasselu.
Jako naczelny onanista stwierdzam, że puszka bardzo ładna i chętnie bym ją przygarnął. Nie podoba mi się tylko to że nie wygrałem ostatnio w totka :/
D3s chyba już przestali produkować. kiedyś było takie info. Na placu boju pozostaje więc D3x, D4, D700 w palecie FX. Trochę bez sensu to ISO 100 jednak w puszce reporterskiej jeśli D3x jest w ofercie. Pucha wyszła z myślą o olimpiadzie i Euro, więc raczej niskie czułości nie będą potrzebne. Do studia 16MPix to i tak mało w stosunku do Canona 1Ds czy Nikona D3x. Jeśli D800 ma mieć specyfikację jak podali, to bez sensu godzenie iskiej czułości z body reporterskim, bo studyjni i tak wezmą tańszego D800.
Wg mojej wiedzy D3s i D700 nie są już produkowane.
Ale jakoś nadal nie widzę tej ociekającej oczywistością przewagi D4 nad D3s. Chyba że będzie to coś, czego nie widać w specyfikacji, np. hipersprawny AF.
Wg mojej wiedzy D3s i D700 nie są już produkowane.
Ale jakoś nadal nie widzę tej ociekającej oczywistością przewagi D4 nad D3s.
A co by musiało być żebyś uznał przewagę D4 nad D3s? Chyba oczekiwałeś rewolucji na miarę d3, a niestety już takiej raczej nie będzie.
W d4 przywiązano dużą uwagę na video, żeby nawiązać kontakt z kanonem. Jeżeli na wysokich ISO będzie taki jak D3s + do tego ISO 100, jeszcze lepszy AF i wypasione video to dla mnie bomba.
TommyG17
07-01-2012, 10:43
Witam,
Ja nie oczekiwałem rewolucji. D3 wystarcza mi zarówno pod względem jakości zdjęć, czułości, ilości MPx, braku szumów itp. Jedyne czego czasem brak widzę na zdjęciach to umiejętności i pomysł.
To czego oczekiwałem to - nie śmiejcie się - tryby ustawień użytkownika dostępne na szybko - tak jak w D7k np. Tak, żeby było możliwe przełączenie się np. pomiędzy różnymi trybami koloru bez chodzenia po menu. Poczekam aż instrukcja obsługi będzie dostępna na stronie i poszukam - ale przypuszczam, że wątpię :-).
Pozdrawiam
Co to są różne tryby koloru??
hijax_pl
07-01-2012, 11:15
Co to są różne tryby koloru??Używasz JPGów z puszki? ;)
Art Erie
07-01-2012, 11:17
Co to są różne tryby koloru??
W Fuji S5 jest masa takich ustawień, ale dotyczą oczywiście tylko jpg.
W dołączonych akcesoriach nie widać Nikon Capture NX II. Nowy układ Multi Cam 3500 "FX" - czyżby rozłożenie punktów AF było już na całej powierzchni kadru?
Używasz JPGów z puszki? ;)
Nie. Chodziło mu o ustawienia jpg'ów?
Za bardzo nie wiesz o czym piszesz. Dla wielu osób ISO 25 to byłoby doskonałe rozwiązanie, ucieszyliby się też nawet z ISO 12 czy 6. Każdy filtr na obiektywie pogarsza jakość obrazu, to jest kolejna warstwa na której można złapać odblaski. A i te 3EV przyciemnienia to nie jest zawsze dużo. Fotografia wody, gdy chcesz rozmyć długim czasem wodę, fotografia długiej trawy rozmyta przez wiatr. Do tego są potrzebne długie czasy. Przymknięcie obiektywu nie zawsze wystarczy, a dodatkowo masz ograniczaną rozdzielczość przez dyfrakcję. To, że nie potrzebujesz takiego ISO nie znaczy, że dla innych nie jest ważne. Sporo osób ma doświadczenia własne i to są całkiem różne doświadczenia od twoich.
wiem o czym pisze, kolega narzekal na synchronizacje z lampa wieksza niz 1/250 a nie o przyslony, a do tego akurat combo mini+flex nadaja sie idealnie. tez chcialbym iso na poziomie 10 czy 50, ale na codzien czesciej korzystam z wyzszego. jak ktos wczesniej napisal jak bardzo potrzebujesz to zaloz ND. to nie jest puszka do studia czy landszaftu.
TommyG17
07-01-2012, 11:29
Używasz JPGów z puszki? ;)
Używam :-)
W dołączonych akcesoriach nie widać Nikon Capture NX II. Nowy układ Multi Cam 3500 "FX" - czyżby rozłożenie punktów AF było już na całej powierzchni kadru?
Rozłożenie pól się nie zmieniło. Natomiast jest 15 pól krzyżowych (3 środkowe słupki).
Nowy układ Multi Cam 3500 "FX" - czyżby rozłożenie punktów AF było już na całej powierzchni kadru?
Proszę Cie ;) Za taką puszke z TAKIM AF wołaliby nie 6000$ tylko 60.000$ :) Marzenie. Najbardziej żałuję, że w D4 nie dali szerzej punktów krzyżowych. Nie mówiąc o szerszym pokryciu matówki. W tym temacie pozostało "po staremu". Oczywiście poprawili czułość ale zobaczymy w praktyce, na ile lepiej.