Zobacz pełną wersję : Nikon D4
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Proszę Cie ;) Za taką puszke z TAKIM AF wołaliby nie 6000$ tylko 60.000$ :) Marzenie. Najbardziej żałuję, że w D4 nie dali szerzej punktów krzyżowych. Nie mówiąc o szerszym pokryciu matówki. W tym temacie pozostało "po staremu". Oczywiście poprawili czułość ale zobaczymy w praktyce, na ile lepiej.
Nie wiem nie znam się :p pytam tylko co oznacza postawienie skrótu FX obok nazwy modułu AF, bo jeżeli tylko zwiększenie czułości oraz ilości punktów+, no cóż to ma wspólnego z FX. - Czytam tu opinie jakoby Nikon chciał się upodobnić do Canona ulepszając kręcenie filmów lustrzanką. Moim zdaniem powinien w tym upodabnianiu zacząć od darmowego softu (NXII) dodawanego przynajmniej do topowych modeli.
Skrót FX oznacza że jest to wersja modułu pod pełną klatkę.
no dobra chciałem zabrać głos w dyskusji. ale dzisiejsza premierą jestem lekko rozczarowany. myslałem ze nikon powali kanona na deski skopie go i na zawsze odsunie w przeszłość. a tu tylko taki lifitng. Jak z vectry A do B.
To może podziel się z nami w jaki sposób Nikon miałby powalić Canona na kolana? Co niby miałby zmienić w świetnej puszce jaką jest D3s, żeby znokautować Canona i równie doskonałego 1Dx-a?
Ja nie wiedzę póki co przewagi nad D3s w samplach ale widzę wiele udogodnień, które bardzo by mnie ucieszyły w codziennej pracy jak choćby wygodniejsze gripy, które w D3s doprowadzają mnie do szału, przyciski +/-, przeniesienie sterowania pionowego gripa, lepszy lcd z automatyczną reg. podświetlenia, podświetlane przyciski, filmowanie, kilka mpx też się przyda.
Jedyne na co bym narzekał nadal to wąskie umieszczenie punktów AF i żółtaczka Nikonowa w WB. Widziałbym też chętnie uchylny lcd.
Czego wg Ciebie brakuje do pełni szczęścia? Czym jeszcze producenci mają się detronizować? Fontannę mają Ci zaimpletować?
Skrót FX oznacza że jest to wersja modułu pod pełną klatkę.
Racja, w poprzednich modelach też dodawano ten skrót do nazwy modułu. Dzięki za info.
lukasz1ostrowski
07-01-2012, 12:51
Rozczarowanie? Zachwyt ;)
Preferencje fotografów będą zawsze różne, co widać po moim poprzednim poście.
Ciężko zrobić uniwersalną puszkę. D4 jest superuniwersalny. Co mu brak?
Dla mnie nic mu nie brak :) ale jak przeczytałem te 24 strony to każdy tylko narzeka, ktoś miał racje w wątku w spekulacjach najpierw ludzie nie mogą się doczekać a potem tylko ubolewanie bo przydałoby się żeby miał wiertarkę itp Nie pamiętam jak było z D700 a później same zachwyty. Z drugiej strony za prawie 30 klocków każdy ma pełne prawo sobie ponarzekać :)
potem tylko ubolewanie bo przydałoby się żeby miał wiertarkę itp
Hmmmm, myślę że bez wiertarki bym jakoś wytrzymał, natomiast nie zaszkodziło by po tych prawie 4 latach od premiery D3 wysłuchać jęczenia wyznawców i dać choć po jednym krzyżowym punkcie AF po bokach. Tak sobie myślę..... ;-)
.... i tak sobie myślę ponownie, że Nikon znowu pozytywnie nas zaskoczy, jak dostanie porządnie w dupę od Canona ;)
wasilewk
07-01-2012, 13:17
.... i tak sobie myślę ponownie, że Nikon znowu pozytywnie nas zaskoczy, jak dostanie porządnie w dupę od Canona :wink:
Kruk krukowi...
Właściciel (Mitsubishi (http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi)) nie dopuści do tego.
Pawel Pawlak
07-01-2012, 13:20
Hmmmm, myślę że bez wiertarki bym jakoś wytrzymał, natomiast nie zaszkodziło by po tych prawie 4 latach od premiery D3 wysłuchać jęczenia wyznawców i dać choć po jednym krzyżowym punkcie AF po bokach. Tak sobie myślę..... ;-)
.... i tak sobie myślę ponownie, że Nikon znowu pozytywnie nas zaskoczy, jak dostanie porządnie w dupę od Canona ;)
Rafał, w 100% się z Toba zgadzam - szerszy rozstaw AFw + crossy na brzegach byłby fajnie. Ale poczekajmy - dostalismy AF wymagający do poprawnej i pewnej pracy o 50% mniej światła więc liniowe sensory też powinno chodzić zauwazalnie lepiej, poza tym "skupiający" podobno znacznie szybciej niż to co znamy z d3 czy d3s/d3x.
Jeśli jeszcze porpawiono tryb śledzenia 3D (a zapwne tak, skoro wspomaga go 90000 a nie 1000 matryca) to jeszcze łatwiej będzie można znajdować ostrość na crosie i przekadrowywać zdjęcie zachowując śledzenie na wybranym obiekcie :)
Sam jestem ciekaw czy canon modelem 1dX naprawdę pogoni nikona i da mu mtywację do prężniejszego działania - pożyjemy, zobaczymy :)
"Lubię to" ;) :D
W takim razie nie mając jeszcze D4 w sklepach czekamy już na D4s ;) Piszę poważnie (z lekką ironią) :)
Za miesiąc, dwa zaczną pojawiać się testy użytkowników, robione na spokojnie i bez marketingowej papki. Wtedy może będzie więcej zadowolenia ? Sprzęt dobry.
Posłuchajcie tego.
http://www.swiatobrazu.pl/nikon-d4-posluchaj-jedenastu-klatek-na-sekunde-25473.html
tymczasem Jozef McNally napisal: D4 availablility will be tight. time to call the magic man @jeffreypix (https://twitter.com/#%21/jeffreypix) @adorama (https://twitter.com/#%21/adorama)....he's connected for gear like nobody i know
To też ciekawe :) http://www.swiatobrazu.pl/nikon-d4-pierwsze-komentarze-25472.html
Pawel Pawlak
07-01-2012, 16:26
"Lubię to" ;) :D
W takim razie nie mając jeszcze D4 w sklepach czekamy już na D4s ;) Piszę poważnie (z lekką ironią) :)
Za miesiąc, dwa zaczną pojawiać się testy użytkowników, robione na spokojnie i bez marketingowej papki. Wtedy może będzie więcej zadowolenia ? Sprzęt dobry.
Ja myślę że miałem racjnalne podejscie do tej premier - trochę sobie potrafię wyobrazić jakie są mozliwści skonstruowania czujnika który będzie chciał pracował przy pełnej skali dynamiki w tak szerkim zakresie czułsci jaką ma d4, więc nie spodziewałem się cudów. Sądzę że RAWy bedą miały większy DR niż d3s w całym zakresie czułosci, róznice w szumach bedą natomiast niewielkie. Po pierwszych samplach d4 widać że obrazk w nim jest przetwarzany tak jak w d7000 a nie d3/d3s/d3x czy nawet d300, tzn cienie są bardziej "kolorowo zaszumine" ale trzymają kolory, więc nie ma co porwnywać ich z tym co znamy z poprzedników w JPGu albo rawów wywoływanych w NX, gdzie cienie były domyślnie pozbwawiane kolorowego szumu kosztem desaturacji.
Zapowiada się zdecydowana poprawa video, AF, fantastycznie wielki bufor, pewnie porawa ergonomii. Czy to wystarczająco dużo żeby przsiadać się z d3s ? nie wiem... ale sądzę że porawa komfortu i obrazka przy przesiadce z D3 czy d700 będzie spory, zwłaszcza że body ma być niewiele droższe niz becny "mistrz" - d3s.
krzysiekn
07-01-2012, 16:47
no i sobie posłuchałem 11 fps.fajnie było.:mrgreen:
Ja myślę że miałem racjnalne podejscie do tej premier - ...
Zapowiada się zdecydowana poprawa video, AF, fantastycznie wielki bufor, pewnie porawa ergonomii. Czy to wystarczająco dużo żeby przsiadać się z d3s ? nie wiem... ale sądzę że porawa komfortu i obrazka przy przesiadce z D3 czy d700 będzie spory, zwłaszcza że body ma być niewiele droższe niz becny "mistrz" - d3s.
Ja również starałem się zachować racjonalne podejście do D4 przed podaniem specyfikacji. Liczyłem jednak na znacznie polepszony układ AF. Dla mnie to sprawa priorytetowa (biorąc pod uwagę inne, dobrze dopracowane już we wcześniejszych modelach sprawy). Podoba się mi to, co w AF zrobił Canon w 1Dx. Mimo wszystko może się okazać, że (przynajmniej w pewnych zastosowaniach) w D4 będzie lepiej lub bardzo podobnie.
Będę śledził opinie i ciekaw jestem, na ile sprawniejszy AF w D4 będzie względem obecnie posiadanego D700 ? Praca na jasnych stałkach, często małej GO, ciemnica itp. :)
Uff, jak dobrze, że jest forum, bo już w pośpiechu liczyłem dutki i związane z tym wyrzeczenia, ale może lepiej jeszcze trochę poczekam ;)
Ciekawe co z radioaktywną zielenią i przejściami tonalnymi bez koloru ? Przepraszam, nie chcę wyjść na trola ale moje stare Fuji morduje te nikonowe nowinki w portrecie na starcie. Ja wiem, że można suwać suwakami ale przy Fuji i Canonie nie muszę tracić na to czasu. Kiedy kolor w cieniu, kiedy przyzwoity profil ?
Ferrari też jest do bani bo nie da się nim przewieść lodówki.....
Michał Jędrak
07-01-2012, 19:08
My tu sobie gadamy o radioaktywnej zieleni o ISO i innych tego typu przeszkodach, ale chyba zapomina się o najważniejszej, której jeszcze nie pokonano...
Otóż we wrześniu, na wakacje, włożyłem sobie do aparatu film. W jednym magazynku slajd a w drugim negatyw. No i wróciły stare wspomnienia i wróciła cecha charakterystyczna, której nie posiada żaden aparat:
BRAK PRZEPALEŃ
Fotografuję dzieciaki w śródziemnomorskim słońcu i w D3 muszę wybierać, czy chcę żółty placek na czole i detal w cieniach, czy też niewypalone czoło i ramiona, ale za to cała reszta ciemna i bura. Nawet Fuji S5 nie daje rady, bo co z tego, że zachowuje wiele detalu z jasnych partii skoro trudno tak od razu to wydobyć na zdjęciu (trzeba najpierw ściemnić, potem fill light, ewentualnie lekko zmniejszyć kontrast lub w ogóle zrobić HDRa). Niestety w cyfrówkach nadal trzeba wybierać i nie można mieć wszystkiego na jednym zdjęciu.
Zeskanowałem sobie film i tam nie ma nigdzie przepaleń: po prostu pełna ciągłość tonalna z ogromną ilością detalu w cieniach i światłach. Nawet slajd, który uchodzi za materiał upierdliwy w naświetlaniu, wybaczał więcej niż matryca cyfrowa. Dodam, że mierzyłem takim małym światłomierzem selenowym, zamontowanym w pokrętle aparatu. Czasami też zapominałem i robiłem zdjęcie z ustawieniami z poprzedniego, innego zdjęcia. Film to wybaczał, a tymczasem pomylcie się w cyfrówce o 0.5EV i już robią się żółte placki na czole i nosie.
Dopiero jak cyfrówki opanują ten problem, to będzie to sprzęt idealny. Póki co nie mogę, jak przedmówcy, potwierdzić, że w dziedzinie jakości obrazu zrobiono wszystko. I pewnie trzeba jeszcze będzie poczekać.
skoro zabierasz nad morze 3 aparaty, to co za problem dolozyc ze 3 statywy, 3 lampy stud. kilka softboxow, oplacic pobyt pomagierowi i bedziesz mial zdjecia jak perelki... czym dluzszy ten watek tym konkretniejsze banialuki wypisuja ludzie, zeby usprawiedliwic samych siebie ze nie kupia d4...
...... banialuki wypisuja ludzie, zeby usprawiedliwic samych siebie ze nie kupia d4...
Oooo he he. Chyba troszeczkę poniosło Kolegę.
Ale mz Michał ma jak najbardziej rację, w pełni się z nim zgadzam...
skoro zabierasz nad morze 3 aparaty, to co za problem dolozyc ze 3 statywy, 3 lampy stud. kilka softboxow, oplacic pobyt pomagierowi i bedziesz mial zdjecia jak perelki... czym dluzszy ten watek tym konkretniejsze banialuki wypisuja ludzie, zeby usprawiedliwic samych siebie ze nie kupia d4...
Bo pomagier nie miesci sie w plecaku a jak juz cudem uda Ci sie znalezc jakiegos karla to celnicy na lotniskach moga kazac wyrzucic go do kosza. Lepiej jednak wziac dodatkow stary aparat na film niz narazic sie HRW czy AI.
Michał Jędrak
07-01-2012, 19:26
A na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że biorę tyle sprzętu, Sherlocku? Akurat podróżuję dość skromnie bo nawet zooma nie biorę. Specjalnie dla Ciebie to co zapakowałem w tym roku.
- Nikon D3
- 35mm/1.8
- 50mm/1.4
- 15mm/3.5
- Hasselblad 500 C/M
- Zeiss 80mm/2.8
Brak lampy i brak statywów. Z czasem, im dłużej fotografuję tym mniej sprzętu biorę. Kiedyś na daną sesję bym brał całą walizkę sprzętu, a teraz często wyskakuję do pracy z korpusem i 50mm.
No a po drugie ja nie mówiłem, ze nie kupię D4. Zrobię to jak tylko będę mógł, bo mi się podoba.
ThomasVoland
07-01-2012, 19:30
My tu sobie gadamy o radioaktywnej zieleni o ISO i innych tego typu przeszkodach, ale chyba zapomina się o najważniejszej, której jeszcze nie pokonano...
Otóż we wrześniu, na wakacje, włożyłem sobie do aparatu film. W jednym magazynku slajd a w drugim negatyw. No i wróciły stare wspomnienia i wróciła cecha charakterystyczna, której nie posiada żaden aparat:
BRAK PRZEPALEŃ
Fotografuję dzieciaki w śródziemnomorskim słońcu i w D3 muszę wybierać, czy chcę żółty placek na czole i detal w cieniach, czy też niewypalone czoło i ramiona, ale za to cała reszta ciemna i bura. Nawet Fuji S5 nie daje rady, bo co z tego, że zachowuje wiele detalu z jasnych partii skoro trudno tak od razu to wydobyć na zdjęciu (trzeba najpierw ściemnić, potem fill light, ewentualnie lekko zmniejszyć kontrast lub w ogóle zrobić HDRa). Niestety w cyfrówkach nadal trzeba wybierać i nie można mieć wszystkiego na jednym zdjęciu.
Zeskanowałem sobie film i tam nie ma nigdzie przepaleń: po prostu pełna ciągłość tonalna z ogromną ilością detalu w cieniach i światłach. Nawet slajd, który uchodzi za materiał upierdliwy w naświetlaniu, wybaczał więcej niż matryca cyfrowa. Dodam, że mierzyłem takim małym światłomierzem selenowym, zamontowanym w pokrętle aparatu. Czasami też zapominałem i robiłem zdjęcie z ustawieniami z poprzedniego, innego zdjęcia. Film to wybaczał, a tymczasem pomylcie się w cyfrówce o 0.5EV i już robią się żółte placki na czole i nosie.
Dopiero jak cyfrówki opanują ten problem, to będzie to sprzęt idealny. Póki co nie mogę, jak przedmówcy, potwierdzić, że w dziedzinie jakości obrazu zrobiono wszystko. I pewnie trzeba jeszcze będzie poczekać.
Porównujesz cyfrę i analog, czy średni format i mały? No bo chyba nie cyfrowy mały obrazek z analogowym średnim, to by było bez sensu.
A na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że biorę tyle sprzętu, Sherlocku? Akurat podróżuję dość skromnie bo nawet zooma nie biorę. Specjalnie dla Ciebie to co zapakowałem w tym roku.
- Nikon D3
- 35mm/1.8
- 50mm/1.4
- 15mm/3.5
- Hasselblad 500 C/M
- Zeiss 80mm/2.8
piszesz powaznie :O myslalem ze na wakacje to sie zabiera kompakta do kielni i cieszy sie wypoczynkiem... no ale kazdy lubi inaczej. ;) wracamy do tematu
Mariusz888
07-01-2012, 19:58
Ja śledzę ten wątek od samego początku i widzę że niektórym to się nigdy nie dogodzi :) Jak puszki nie ma to lament bo nie ma puszki. Jak jest to jest zła i za droga - a to wszystko jeszcze przed obejrzeniem jej/ przed zobaczeniem cen w sklepach :) Poza tym ludzie - wyluzujcie :)
Pawel Pawlak
07-01-2012, 20:01
Ja również starałem się zachować racjonalne podejście do D4 przed podaniem specyfikacji. Liczyłem jednak na znacznie polepszony układ AF. Dla mnie to sprawa priorytetowa (biorąc pod uwagę inne, dobrze dopracowane już we wcześniejszych modelach sprawy). Podoba się mi to, co w AF zrobił Canon w 1Dx. Mimo wszystko może się okazać, że (przynajmniej w pewnych zastosowaniach) w D4 będzie lepiej lub bardzo podobnie.
Będę śledził opinie i ciekaw jestem, na ile sprawniejszy AF w D4 będzie względem obecnie posiadanego D700 ? Praca na jasnych stałkach, często małej GO, ciemnica itp. :)
Wiesz co, ale AFw canonie to jak na razie wygląda lepiej tylko w papierze (choć też nie wiem czy lepiej mieć możliwość np. konfiguracji AF zalżnie od dyscypliny, czmieć uniwersalny af który daje radę ;) ). Testerzyt którzy mieli 1dX w łapach pisali żę AF to najwięskze rozczarowanie, wymaga dopracowania (jak będzie ostatecznie nie wiemy). Tymczasem Ci co mieli D4 w łapach to twierdzą że AF w stosunku do d3 jest znacznie szybszy - w dobrym i kiepskim świetle. To że nazywa się podobnie do poprzedniego o niczym nie świadczy. Dla mnie bezsprzecznie jest lepszy bo ma trycy pracy między 5.6 a 8 a canon, chyba pierwszy raz w historii jedynek powyżej 5.6 zablokował AFa.
Obejrzałem oficjalne sample (duże) i te "wycieknięte" z pokazów w Rumunii. Przypomina mi się sytuacja z pokazów D3/D300. Na pokazach były puszki z beta softem i miały nieaktywne odszumianie jpg (zmiana na low/normal/high nic nie wnosiła). Oficjalne zdjęcie panczenistki na iso 6400 wygląda już normalnie jak na Nikona ;) Poza tym przypomina mi szumy na 2000-2500 z D700, czyli jest wery gut :)
Jeszcze chwilę trzeba poczekać na normalne zdjęcia. Jak dorwę D4 z NPS to będę wiedział co ta puszka potrafi. Netowe wycieki są zwykle mało znaczące. Rumuńskie foty mają od podstaw skopany WB, co też ma swój wpływ na odbiór zdjęć.
Kiedy kolor w cieniu?Oczekujesz absurdalnego. Kolory powstaja (sa postrzegane przez mozg) dzieki swiatlu. Skoro cien, to znaczy, ze nie ma swiatla, a skoro nie ma swiatla, to nie ma kolorow -- jest to naturalne i oczywiste. Takie bzdury generuje tez ACR -- i dlatego wlasnie go nie uzywam. :)
i tak, przy cenie 6k $ zakup najwcześniej za rok, t.j po tym sezonie ślubnym... ale fajnie ze jest... ;)
Pawel Pawlak
07-01-2012, 20:09
Rumuńskie foty mają od podstaw skopany WB, co też ma swój wpływ na odbiór zdjęć.
Nie tylko WB, profile też są z d... . Jak można robić w sztucznym, żarowym świetle na skopany WB z profilem VIVID albo Krajobraz a potem na tej pdostawie wyciągać wnioski o żółtaczce na zdjęciach ;)
Oczekujesz absurdalnego. Kolory powstaja (sa postrzegane przez mozg) dzieki swiatlu. Skoro cien, to znaczy, ze nie ma swiatla, a skoro nie ma swiatla, to nie ma kolorow -- jest to naturalne i oczywiste. Takie bzdury generuje tez ACR -- i dlatego wlasnie go nie uzywam. :)
Teoria mocno naginana do dyskusji. Cień to też światło.
Teoria mocno naginana do dyskusji. Cień to też światło.Proponuje przypomniec sobie lekcje fizyki ze szkoly podstawowej, a nie wypisywac takie bzdury.
Nie tylko WB, profile też są z d... . Jak można robić w sztucznym, żarowym świetle na skopany WB z profilem VIVID albo Krajobraz a potem na tej pdostawie wyciągać wnioski o żółtaczce na zdjęciach ;)
sporo z tych zdjęć ma też włączony Active D-Lighting na auto...
Proponuje przypomniec sobie lekcje fizyki ze szkoly podstawowej, a nie wypisywac takie bzdury.
Dla mnie to zwykłe zaślepienie ale cóż, każdy ma prawo do własnego zdania.
.:Gerard:.
07-01-2012, 20:34
i tak, przy cenie 6k $ zakup najwcześniej za rok, t.j po tym sezonie ślubnym... ale fajnie ze jest... ;)
chyba 6k euro
http://www.foto-video-sauter.de/shop/
pastwisko
07-01-2012, 20:35
matko bosko ile to ma guziczków i pokrętełek.. :shock:
Dla mnie to zwykłe zaślepienie ale cóż, każdy ma prawo do własnego zdania.To nie jest wlasne zdanie (ani tym bardziej zaslepienie). To sa prawa fizyki! Czlowieku, co z Ciebie za fotograf, skoro Ty podstaw nie znasz? :) Mozesz mi wiec wyjasnic taka prawidlowosc, jak szarowka w pochmurny dzien? Czemu swiat jest wtedy mniej kolorowy? :) Jak zajdzie slonce, to na dworze tez jest kolorowo? Wez sie nie osmieszaj!
hah 5929 euro ...no nic - cały czas czekam na cenę PL - która będzie daleka od 20kzł na które się uparł ktoś tam wcześniej
a za to bliska 27kzł które obstawiam od początku :)
kolego Stig - nie każdy może wiedzieć co to światło odbite (a co ewentualnie emitowane) ;)
.... Jak zajdzie slonce, to na dworze tez jest kolorowo? Wez sie nie osmieszaj!
Daj spokój, dyskusja na proponowanym przez Kolegę poziomie nie ma sensu. Krytykę sprzętu bierzesz za bardzo do siebie, zupełnie jak byś był twórcą paskudnego profilu i bronił posady po spapranej robocie.
Daj spokój, dyskusja na proponowanym przez Kolegę poziomie nie ma sensu.O jakim poziomie piszesz? Chyba o poziomie Twojej wiedzy... To ja mam przyjac, ze prawa fizyki o ktorych mowa sa jedynie moimi naciganymi teoriami, bo Ty tak napisales? Doucz sie podstaw, zamiast brnac w te brednie.
Krytykę sprzętu bierzesz za bardzo do siebie, zupełnie jak byś był twórcą paskudnego profilu i bronił posady po spapranej robocie.Nie bronie sprzetu, tylko mowie o rzeczywistosci. Wezmiesz glupi program (np. ACR) i juz bedziesz mial ten idiotyzm, czyli kolory w cieniach. :)
Napisz do Adobe. Nie pozwól aby ci ślepcy (głupcy) tkwili nadal całymi latami w nieświadomości.
Napisz do Adobe. Nie pozwól aby ci ślepcy (głupcy) tkwili nadal całymi latami w nieświadomości.Wyjdz z domu. Popatrz na ten monochromatyczny swiat bez swiatla. Moze wtedy cos do Ciebie dotrze. :)
Wyjdz z domu. Popatrz na ten monochromatyczny swiat bez swiatla. Moze wtedy cos do Ciebie dotrze. :)
Ja o cieniach, a Ty o nocy. Daj spokój. EOT z mojej strony.
Wiesz co, ale AFw canonie to jak na razie wygląda lepiej tylko w papierze...
To że nazywa się podobnie do poprzedniego o niczym nie świadczy. Dla mnie bezsprzecznie jest lepszy bo ma trycy pracy między 5.6 a 8 a canon, chyba pierwszy raz w historii jedynek powyżej 5.6 zablokował AFa.
Wiem, dlatego napisałem: "Mimo wszystko może się okazać, że (przynajmniej w pewnych zastosowaniach) w D4 będzie lepiej lub bardzo podobnie".
Ciekawy jestem, kiedy będzie można poczytać instrukcję ? Jeszcze przed dystrybucją powinni gdzieś udostępnić ?
zaloz flexa na instrument i nie narzekaj ze sie nie da, bo sie da i ani d4 do tego nie trzeba ani iso 50ja pisałem o ISO 400 - bo ktos tak proponował. Zrobisz coś na ISO 400 latem, plaża, ostre słońce, czas 1/250 (lub minimalnie krótszy) - lampa studyjna, nie systemowa. Jaka przysłona ci może wyjść? 16, 22, 32 ? Jakiej mocy lampy będziesz potrzebował by dała tyle światła odstawiona o pare metrów? Generator 3200 WS z generatorem prądu do jego zasilania mam nosić? ND 400X mam używać ?
wiem o czym pisze, kolega narzekal na synchronizacje z lampa wieksza niz 1/250 a nie o przyslony, a do tego akurat combo mini+flex nadaja sie idealnie. tez chcialbym iso na poziomie 10 czy 50, ale na codzien czesciej korzystam z wyzszego. jak ktos wczesniej napisal jak bardzo potrzebujesz to zaloz ND. to nie jest puszka do studia czy landszaftu.
Widzę że jednak praktyki w tym nie masz. Ile mi da ten flex? 1 1 EV ? ja i tak z ISO 100 muszę stosować ND, a co dopiero na ISO 400. Ja się od tego ISO odnosiłem. ISO 100 jest lepiej niż ISO 200 w D3s.
Ja nie do końca jestem przekonany, że D3s i D4 to konkurencyjne puszki. Coś w ogóle wiadomo, czy D3s wypada z oferty - jest zastąpione przez D4, czy będą obie w sprzedaży? mOSAd litosci. No niby z jakiej paki D3s miałby być kontynuowany? Jakie puszki pozostawiono w produkcji po wprowadzeniu nastepcy? Jakas tam malutka sznasa jest na ewentualne kontynuowanie D700 równolegle z D800. Malutka. Maciupińka.
Rafał, w 100% się z Toba zgadzam - szerszy rozstaw AFw + crossy na brzegach byłby fajnie. Jedyna wada D3s (D700, D3x itd) jakiej nie wyeliminowano. Dla mnie istotna. No i szkoda mi 2 guzików które teraz "zakopano"
no i sobie posłuchałem 11 fps.fajnie było.:mrgreen:
canon ma 14 fps i to jest znacząca różnica dla fotoreporterów. To jest największa i najistotniejsza róznica dzieląca te puszki. Nie ISO i szumy, bo zapewne one sie nie będa rózniły o więcej niż o 1 EV
Wiesz co, ale AFw canonie to jak na razie wygląda lepiej tylko w papierze (choć też nie wiem czy lepiej mieć możliwość np. konfiguracji AF zalżnie od dyscypliny, czmieć uniwersalny af który daje radę ;) ). Testerzyt którzy mieli 1dX w łapach pisali żę AF to najwięskze rozczarowanie, wymaga dopracowania (jak będzie ostatecznie nie wiemy). Tymczasem Ci co mieli D4 w łapach to twierdzą że AF w stosunku do d3 jest znacznie szybszy - w dobrym i kiepskim świetle. To że nazywa się podobnie do poprzedniego o niczym nie świadczy. Prawdę gada ;)
AF był podobno w 1DX tak słaby, że nie wierzono, że może taki pozostac w produkcyjnej puszce. Ale jesli będzie dobry, to ilość i rozłożenie krzyżowych będą do pozazdroszczenia.
Ale da sie lepiej. Całe pole krzyżowymi to chyba dopiero w D9 będzie :)
wszystkie (prawie) krzyżowe już były ;) D2h i D2x ;)
tak, wiem, że to tylko DX, ale...
No to tylko jeszcze podaj te szokująco wielką liczbę ;)
Ich rozłozenie, gdyby to było na pełnej klatce - hm, . ..:-(
No to tylko jeszcze podaj te szokująco wielką liczbę ;)
Ich rozłozenie, gdyby to było na pełnej klatce - hm, . ..:-(
przecież rozumiem o co Ci chodzi, to taka niska zagrywka z mojej strony ;)
choć gdyby pojawiły się w FX tak rozłożone krzyżowe, nie narzekałbym :)
To jak juz narzekamy... ktos zwrocil uwage na pojemnosc nowej baterii i osiagi.
D4
2,600 shots (CIPA)
D3s
4,200 shots (CIPA)
To Canon w 1DX zwieksza pojemnosc baterii 2200 na 2450 jesli dobrze pamietam i zachowuje kompatybilnosc wstecz, a tutaj taki zonk.
hijax_pl
07-01-2012, 22:41
Kolory powstaja (sa postrzegane przez mozg) dzieki swiatlu.To raczej dzięki budowie oka ;)
Takie bzdury generuje tez ACR -- i dlatego wlasnie go nie uzywam. :)A to już mocno zależy od tego z jakiego profilu kalibracyjnego się korzysta... ;)
To raczej dzięki budowie oka ;)Też. Ale mózg interpretuje (i to czasem mylnie, a czasem fenomenalnie nie daje się wprowadzić w bład) te dane. Obaj tu macie racje :)
pastwisko
07-01-2012, 23:17
Walnijcie się porządnie w potylicę po ciemku to zobaczycie jakie RGBy i wszystkie profile świata wam budowa oka wygeneruje ;)
Albo wgrajcie jakiś wesoły soft z papierka pod językiem ;)
Oko akurat ma się nijak do interpretacji kolorów, w fizykę i światło nie będę się zagłębiał bo to nie moja działka natomiast oko to tylko medium.
Pomijam kilka bardzo specyficznych chorób i warunki bardzo słabego światła (bo tu człowiek widzi tylko 2 kolory i to jest wybitnie kwestia konstrukcji oka).
To że np. przy sztucznym świetle człowiek w przeciwieństwie do aparatu widzi kolory prawidłowo, nie wynika z konstrukcji oka (bo ono widzi je mniej więcej tak jak aparat) a z tego że nasze mózgi znają te kolory oraz ich prawidłowy wygląd i wprowadzają stosowną kompensację.
Taki OT się zrobił ale to tak w kwestii wyjaśnienia fizjologi narządu wzroku.
czytam ten wątek i załamuję ręce, jest już ok 500 wpisów, z osób wypowiadających się potencjalnych kupców jest może 0,5%, D4 spełnia swoje założenia podstawowe, czyli jest szybszy od D3 i łatwiejszy w sterowaniu, to jest narzędzie dla fotoreportera, dla którego liczy się TYLKO SZYBKOŚĆ I NIEZAWODNOŚĆ, a te założenia spełnia, czy f90 był gorszy od f4, nie - f4 był bardziej wytrzymały i szybszy, dla tego pewna część fotografów na niego się decydowała i tak będzie w przypadku D4, w większości wpisów to jest "krytyka młotka, który nie ma kolorowego trzonka i kosztuje 5 razy więcej niż ten z kolorowym" dla większości przyszłych użytkowników D4 to jest właśnie taki "młotek" do co dziennej ciężkiej pracy i dedykowany jest dla osób, które przez poprzednich 5 lat "zajeździli" już swoje D3 i oczekują następcy, jeszcze szybszego
Oczywiście. Ale to forum jest, bierz poprawkę :)
Ja ten watek traktuję jak tak spekulacyjny. Poważna dyskusja się zacznie jak body będzie na rynku.
Wtedy chyba zrobimy nowy watek i tam będzie analiza ISO itd.
hijax_pl
08-01-2012, 00:00
Walnijcie się porządnie w potylicę po ciemku to zobaczycie jakie RGBy i wszystkie profile świata wam budowa oka wygeneruje ;) :)
Swoją drogą ciekawie zrobić sobie taki eksperyment - ciemną nocą (ale naprawdę ciemną, poza miastem), ustawić migawkę na min 30min i zobaczyć co wyjdzie ;)
pisz do loki_p albo popatrz na jego wątki w krajobrazie
jak chcesz robić gwiazdy to trzeba jechać za miasto
czytam ten wątek i załamuję ręce, jest już ok 500 wpisów, z osób wypowiadających się potencjalnych kupców jest może 0,5%, D4 spełnia swoje założenia podstawowe, czyli jest szybszy od D3 i łatwiejszy w sterowaniu
Pfff, takie założenia to raczej nie było ciężko spełnić, zwłaszcza prawie po 4 latach od premiery D3 (i 3 od pojawienia się D3s).
D4 powinien być lepszy od największego konkurenta, najczarniejszego wroga, czyli Canona 1DX. Jeśli chodzi o parametry to nie jest........ zobaczymy jak wypadnie w zdjęciach, filmach.......... i jaki będzie miał AF w porównaniu do 1Dx.
Za to jest piękny :-) Ahhh i gdzieś (chyba w tym wątku ?) czytałem, że źle że on taki duży i ciężki, że 30 lat temu puszki były mniejsze i lżejsze, uuu a co to by było za przedłużanie penisa czymś mniejszym i lżejszym ? Ja uważam, że jak już przedłużać to czymś dużym -z przytupem :-)
Ja o cieniach, a Ty o nocy. Daj spokój. EOT z mojej strony.No Q! A czym niby jest noc, jak nie gigantycznym cieniem? Normalne cienie w ciagu dnia powstaja przeciez przez brak padajacego na te obszary swiatla! To jak? Widzisz w nocy kolory? Jesli tak, to napisz przy okazji co Ty bierzesz. :D
Pawel Pawlak
08-01-2012, 00:14
D4
2,600 shots (CIPA)
D3s
4,200 shots (CIPA)
To Canon w 1DX zwieksza pojemnosc baterii 2200 na 2450 jesli dobrze pamietam i zachowuje kompatybilnosc wstecz, a tutaj taki zonk.
troche dali ciała z tą wydajnością :( pewnie za jakiś czas pojawi się en-el18a z pojemnością 2500mAh i wydajność wróci "do normy" ale na razie blado w kontekście tego co był do tej pory w D3. kompatybilności się nie spodziewałame.
pastwisko
08-01-2012, 00:16
Za to jest piękny :-) Ahhh i gdzieś (chyba w tym wątku ?) czytałem, że źle że on taki duży i ciężki, że 30 lat temu puszki były mniejsze i lżejsze, uuu a co to by było za przedłużanie penisa czymś mniejszym i lżejszym ? Ja uważam, że jak już przedłużać to czymś dużym -z przytupem :-)
Wydawało mi się zawsze, że od tego są wielkie obiektywy ;)
Aaa obiektywy to swoją drogą, ale baza też musi być niczego sobie. Poza tym, duży aparat trzymany w ręku podobno mnie wyszczupla :-)
Pawel Pawlak
08-01-2012, 00:19
Wydawało mi się zawsze, że od tego są wielkie obiektywy ;)
e tam... ja mam 400/2.8 i 500/4 a i tak odczuwam potrzebę d4 ;)
patrzylem na zdjecia tej nowej baterii, patrze na stara i nie rozumiem co bylo w niej nie tak. styki sa pochowane, pojemnosc starej tez ok. rozumiem, ze w d300s/d700 styki sa na zewnatrz i to nie bylo zgodne z dyrektywami, ale w tym wypadku wszystko gralo. 1600 strzalow to jednak duza roznica, szczegolnie w reporterce.
pastwisko
08-01-2012, 00:35
Poza tym, duży aparat trzymany w ręku podobno mnie wyszczupla :-)
Machanie duzym aparatem to jakby nie patrzeć to to samo co machanie hantlami na siłowni ;)
patrzylem na zdjecia tej nowej baterii, patrze na stara i nie rozumiem co bylo w niej nie tak. styki sa pochowane, pojemnosc starej tez ok. rozumiem, ze w d300s/d700 styki sa na zewnatrz i to nie bylo zgodne z dyrektywami, ale w tym wypadku wszystko gralo. 1600 strzalow to jednak duza roznica, szczegolnie w reporterce.
Jak to co było w niej nie tak ? Stara była........ ludzie mieli zapasy, nie kupili by nowych jak by nie było trzeba.
Jak to co było w niej nie tak ? Stara była........ ludzie mieli zapasy, nie kupili by nowych jak by nie było trzeba.
Otóż to. Niestety też tak to widzę.
pastwisko
08-01-2012, 01:08
No tak teraz działa rynek, nie zdziwiłbym sie jakby wprowadzili nowy bagnet ;)
D4 powinien być lepszy od największego konkurenta, najczarniejszego wroga, czyli Canona 1DX. Jeśli chodzi o parametry to nie jest........ zobaczymy jak wypadnie w zdjęciach, filmach.......... i jaki będzie miał AF w porównaniu do 1Dx.
Hmm - nie jest gorszy jeżeli chodzi o parametry - tu całe porównanie.
http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_eos1dx&products=nikon_d4
A czy jest lepszy? Tu już można dyskutować. Po pierwsze *jest gotowy* i mamy tego wiele świadectw. Są zdjęcia, jest konkretna premiera, są demonstracje, gotowe oprogramowanie, detaliczne menu i będzie wkrótce w sklepach. A nie tylko na papierze. Wiemy, co się w nim znajdzie i w sporej mierze jak funkcjonuje.
Dalej - ma mnóstwo dodatków, których 1Dx nie ma - choćby głupie (a tak naprawdę przydatne) podświetlane przyciski oraz rozbudowane sterowanie przez sieć przewodową i bezprzewodową. Dodatkowo w dziedzinie filmowej w specyfikacji zrównał się już chyba z Canonem, a opcja filmowania z wycinka matrycy może znaleźć wielu zwolenników. Podobnie jak wyjście słuchawkowe i kilka innych bajerów. W D4 chwalą się też nowym ekranem z wierniejszym oddaniem kolorów.
Gdyby Nikon obawiał się, że D4 nie sprosta specyfikacji 1Dx, to by jeszcze dopracował nową puszkę. Zatem o to bym się nie martwił kompletnie. AF w Nikonie nie należy do najgorszych (wręcz przeciwnie), a świadkowie piszą, że jest lepiej niż w D3s - czyli da radę. To czy punkt jest krzyżowy, skośny, czy podwójny, nie ma znaczenia, dopóki działają równie dobrze. Bardzo niewiele osób narzeka na jakość działania AF na skrajnych polach w Nikonie. Jeżeli już to każdy wolałby lepsze pokrycie nimi kadru. Tu oba aparaty są dość słabe i nie chcą lub nie mogą wyjść poza obszar DX. Widać, że Nikon coś pokombinował i będzie za to jakaś sygnalizacja, że nie ma pełnej ostrości - widać, że udoskonalili i tak genialny system autofokusa. Do tego format 5:4 z zaciemnianiem nieaktywnego obszaru matówki i coraz lepsze rozpoznawanie ekspozycji (i twarzy). Większa czułość dla teleobiektywów z tc. Zmiany w ergonomii włącznie z (brakującym) automatycznym przeniesieniem pola AF w zależności od orientacji aparatu.
Można tak dość długo wymieniać, ponieważ o 1Dx nie wiadomo za wiele jeszcze chyba.
A może coś przeoczyłem? Co 1Dx ma, czego brak D4? Oczywiście różnią się rozdzielczością matrycy - tylko na czyją korzyść to wyjdzie? Oto jest pytanie! Gdzie będzie lepsza dynamika, lepsze niskie i wysokie ISO? Czy zobaczymy różnice w ostrości? Oj będzie się działo, gdyż to wyjątkowo równe pod względem specyfikacji korpusy. Aha, Canon oferuje więcej klatek na sekundę, ale wątpię by to była różnica decydująca o wyborze. Prędkość 10 a 12 będzie miała znaczenie raczej dla nielicznych. O wiele ciekawsze pytanie to: jak duże bufory mają te aparaty.
Więcej grzechów nie pamiętam... Nie żebym interesował się Canonem, więc pewnie czegoś nie dostrzegam.
PS. Znalazłem! Mam jedną potencjalną (realną) przewagę Canona. Przyciski funkcyjne z przodu korpusu ma przystosowane do obu orientacji - Nikon raczej do poziomej. Za to kosz i inne przyciski pod ekranem zamiast z lewej to wygląda jak koszmar dla palców.
Pawel Pawlak
08-01-2012, 01:28
Są jeszczze cropy 1.2 - 11,15mpix i DX - 7mpix. Zwłaszcza pierwszy może być mocno użyteczny - rozdzielczość praktycznie taka jak obecnie w d3/d3s a zyskujemy 20% na tele-obiektywach. I tak zamiast 400/2.8 mamy prawie 500/2.8 przy parametrach pracy podobnych do tych z d3s- przy 33% mniejszej zajętości karty i szybszej obróbce plików niż w trybie FX
W kwestii filmowania -to niewiele można powiedzieć do momentu aż zobaczymy obraz z obu aparatów. Jednak na papierze 1DX wypada lepiej. Kodek Intra, większy bitrate, na 100% pewne skalowanie z całej matrycy, zamiast "line skippingu" -w tym temacie o D4 wiemy znacznie mniej.
Co do AF, punktów krzyżowych itd -owszem, jest tak jak piszesz, jednak nie wydaje mi się, żeby Canon nie odrobił lekcji i jestem skłonny zaryzykować, że 41 punktów krzyżowych (część o ile wiem podwójnie) wypadnie lepiej od 15 krzyżowych z D4, bo nawet jak będą ciut gorsze od tych Nikonowych krzyżowych to jednak zapewne lepsze od pojedynczych Nikonowych.
Szybkość serii też ma znaczenie. Nie wiadomo jak będzie z szumami. Od 4 lat króluje Nikon. Taka "zniewaga" zapewne nie uszła uwadze projektantom Canona, który stracił koronę "króla bezszumności" właśnie na rzecz Nikona. Tak więc znowu zaryzykuję, że stanęli na rzęsach, żeby na tym polu osiągnąć jak najlepsze rezultaty, lepsze niż konkurencja (punkt honoru).
Poczekamy na zdjęcia, zobaczymy.
Jednak papierek i liczby na nim mówią wiele: 61 punktów AF kontra 51, 41 krzyżowych kontra 15 krzyżowych, 12 klatek na sekundę kontra 10, kodek Intra 44Mbps (lub więcej cholera) kontra 24Mbps z klatkami typu B.
Zobaczymy.............. ale powiedzmy sobie prawde, czy nie oczekiwaliśmy po prostu totalnego zwycięstwa ? Ja jako miłośnik Nikona, tego właśnie bym chciał ;-)
..Normalne cienie w ciagu dnia powstaja przeciez przez brak padajacego na te obszary swiatla! .Nie do końca. Atmosfera rozprasza światło i kieruje światło odbite od siebie na cienie. Dlatego cienie mają wyższą temp barwową, wchodzą w niebieski. Typowy ewidentny przykład - zdjęcia cieni na śniegu. Jak snieg będzie biały to cień niebieski.
Hmm - nie jest gorszy jeżeli chodzi o parametry Są rzeczy istotne i są pierdułki, o które zresztą uwielbiają się ludzie (szczególnie na forach) kłócić. Pomijam więc te drobiazgi w rodzaju innej guzikologi (subiektywizm co lepsze), 16 vs 18 Mpx itd.
Pancerność, uszczelnienia, duża żywotność migawki, wizjer - to cechy ważne dla fotoreporterów. Ale w obu body porównywalne. AF - odłóżmy dyskusje, nie wiemy.
Co było dawniej, oprócz tego co wcześniej wymieniłem, wyróżnikiem profesjonalnego body?
FPS i teraz to wygląda tak - 10 vs 12 albo raczej vs 14 fps. Bo fotoreporterzy pracują w jpg. Dodanie każdego jednego więcej fps to naprawdę powazna sprawa przy tak wyśrubowanym parametrze. Tego się nie da zrobić zdecydowanie lepiej w pół roku czy rok. Po poznaniu specyfikacji 1Dx i tak nikon nie mógł nic zrobić. Staną na rzęsach przy nastepnej puszce. Tu ich canon zaskoczył, jak sądzę.
Za cyfry oprócz fps jest drugi istotny parametr (piszę o zawodowych fotoreporterach) - szumy na wysokim ISO. No i nie można napisać, że jest w obu body to samo, bo canon ma natywne czułosci aż o 2 EV wyżej. Jedyna "szansa" dla nikona to to, że do 12.800 będzie to wyglądało tak samo lub lepiej w nikonie. Bo zakres wyżej niż 12.800 jest i tak mało użyteczny.
Dwa najistotniejsze parametry są po stronie canona. O ile będą zrealizowane dobrze (bo np canon może mieć 14 fps, ale AF może nie nadążąc i wtedy co da fps, jak klatki będa z nie trafioną ostrością?). Canon ma natywne 51.200. Teoretycznie powinien być lepszy nż nikonowskie podbijanie o 2 EV. Teoretycznie.
Wszystko zalezy od tego jak dobrze odrobił lekcje canon. Przez kilka lat Nikon z D3/s był nr 1, teraz może znowu być zmiana. Może, nie musi.
Poczekajmy do końca marca, wtedy canon będzie w sklepach i wtedy porównania będą najwazniejsze - nie papierowe tylko praktyczne.
PS - Nikon ostatnio miał fajniejsze puszki reporterskie na róznych półkach (D3s i D700), a teraz nastapi zmiana i nikon może mieć fajniejszą niż canon puszkę studyjną - D800.
Patrzac na specyfikacje chocby AF teoretycznie jest tak jak piszesz. Z drugiej strony trzeba wziac mocno poprawke, ze wiele aspektow technologicznych zwiazanych chocby z AF w Canonie pojawia sie po raz pierwszy (kolorowa matryca do pomiaru ekspozycji i wspomagania autofocusa, caly tracking i tak dalej), tymczasem Nikon cyzeluje to wszystko od premiery D3/D300. Jesli chodzi chociazby o ISO tez teoretycznie Mark IV pieknie wygladal na papierze, a jak wyszlo wszyscy wiedza.
I tu przede wszystkim wchodzimy w niuasne, ktore w zadnej specyfikacji nie wyczytamy. Nie dostarczy ich nawet 15 minut zabawy z puszka tak naprawde.
no to Koledzy... teraz bez gadania - wpisujcie swoje typy na cene w PL :) ja juz znam, zobaczymy o ile sie mylicie :mrgreen:
mateo912
08-01-2012, 01:53
Nie do końca. Atmosfera rozprasza światło i kieruje światło odbite od siebie na cienie. Dlatego cienie mają wyższą temp barwową, wchodzą w niebieski. Typowy ewidentny przykład - zdjęcia cieni na śniegu. Jak snieg będzie biały to cień niebieski.
Są rzeczy istotne i są pierdułki, o które zresztą uwielbiają się ludzie (szczególnie na forach) kłócić. Pomijam więc te drobiazgi w rodzaju innej guzikologi (subiektywizm co lepsze), 16 vs 18 Mpx itd.
Pancerność, uszczelnienia, duża żywotność migawki, wizjer - to cechy ważne dla fotoreporterów. Ale w obu body porównywalne. AF - odłóżmy dyskusje, nie wiemy.
Co było dawniej, oprócz tego co wcześniej wymieniłem, wyróżnikiem profesjonalnego body?
FPS i teraz to wygląda tak - 10 vs 12 albo raczej vs 14 fps. Bo fotoreporterzy pracują w jpg. Dodanie każdego fps to naprawdę powazna sprawa przy tak wyśrubowanym parametrze. Tego się nie da zrobić zdecydowanie lepiej w pół roku czy rok.
Za cyfry oprócz fps jest drugi istotny parametr (piszę o zawodowych fotoreporterach) - szumy na wysokim ISO. No i nie można napisać, że jest w obu body to samo, bo canon ma natywne czułosci aż o 2 EV wyżej. Jedyna "szansa" dla nikona to to, że do 12.800 będzie to wyglądało tak samo lub lepiej w nikonie. Bo zakres wyżej niż 12.800 jest i tak mało użyteczny.
Dwa najistotniejsze parametry są po stronie canona. O ile będą zrealizowane dobrze (bo np canon może mieć 14 fps, ale AF może nie nadążąc i wtedy co da fps, jak klatki będa z nie trafioną ostrością?). Canon ma natywne 51.200. Teoretycznie powinien być lepszy nż nikonowskie podbijanie o 2 EV. Teoretycznie.
Wszystko zalezy od tego jak dobrze odrobił lekcje canon. Przez kilka lat Nikon z D3/s był nr 1, teraz może znowu być zmiana. Może, nie musi.
Poczekajmy do końca marca, wtedy canon będzie w sklepach i wtedy porównania będą najwazniejsze - nie papierowe tylko praktyczne.
PS - Nikon ostatnio miał fajniejsze puszki reporterskie na róznych półkach (D3s i D700), a teraz nastapi zmiana i nikon może mieć fajniejszą niż canon puszkę studyjną - D800.
Nikon ma przecież max 11fps (tryb Ch 1-10fps ma przy trybie Cl)
Tyle, że bez AF i z zablokowanym pomiarem ekspozycji.
mike.jay
08-01-2012, 01:57
Nie wiem, czy ktoś to już zauważył, a przejrzałem te 30 stron pobieżnie...
Nikon D4 stracił (bardzo zmienił) chyba najbardziej charakterystyczny element każdej lustrzanki Nikona - czerwony "trójkątny" pasek pod spustem. Teraz to tylko kreska... Szkoda, lubiłem ten detal :)
Nie wiem, czy ktoś to już zauważył, a przejrzałem te 30 stron pobieżnie...
Nikon D4 stracił (bardzo zmienił) chyba najbardziej charakterystyczny element każdej lustrzanki Nikona - czerwony "trójkątny" pasek pod spustem. Teraz to tylko kreska... Szkoda, lubiłem ten detal :)
tak, to dyskwalifikuje te puszke.
ale 14fps Canona tez idzie w "mirror lock up" mode - wiec af nie ma - takze realnie mamy 10vs12
no to Koledzy... teraz bez gadania - wpisujcie swoje typy na cene w PL :) ja juz znam, zobaczymy o ile sie mylicie :mrgreen:
Znasz... jaaaasne.... :-P
Obstawiam 22k pln
No i tak napisałem własnie ;-) 10vs12
aaa i jeszcze w takim tech manual CPS do canona 1dx bylo, ze przy ktoryms wyzszym ISO fps 1dx spada do 10fps
niestety nie mam manuala ani nie pamietam tej wartosci :)
mateo912
08-01-2012, 02:04
hmm w specyfikacji jest napisane " zależnie od obiektu może nie nastąpić włączenie AF/AE
czyli raczej jest choć nie zawsze.
Ale dziwne to jest przecież w d3 było 11fps w trybie dx z af/ae ( o ile dobrze pamiętam) to tutaj ma nie być?
Pawel Pawlak
08-01-2012, 02:16
aaa i jeszcze w takim tech manual CPS do canona 1dx bylo, ze przy ktoryms wyzszym ISO fps 1dx spada do 10fps
niestety nie mam manuala ani nie pamietam tej wartosci :)
przy iso32000 jeśli dobrze pamiętam
Generalnie tak jak piszesz - canon raczkuje w tak rozbudowanym AF a nikon rozwija to co wykorzystuje już od 4 lat
hmm w specyfikacji jest napisane " zależnie od obiektu może nie nastąpić włączenie AF/AE
czyli raczej jest choć nie zawsze.
przy obiektywach manualnych nie nie wyłącza się się AF :D on po prostu nigdy nie działa ;)
Jeśli jest "mirror lock up" to nie może być AFa, tak samo jak nie ma podglądu w wizjerze -można walić w ciemno albo może w LV :)
dac mu przezroczyste lustro jak w starych jedynkach canona i bedzie 15 fps... :) bardzo bardzo podoba mi sie to rozwiazanie. tylko musialo byc takie sobie skoro juz nikt go nie stosuje... ciekawe jaka strata swiatla byla.
dac mu przezroczyste lustro jak w starych jedynkach canona i bedzie 15 fps... :)ciekawe jaka strata swiatla byla.
30%
Cene D4 obstawiam na 21 000 do 27 000 :D
30%
30%... raczej niemozliwe...
30%... raczej niemozliwe...
Producent podawał 1/3 EV straty, a początkowo było chyba jeszcze słabiej.
Czyżbym się zamotał z procentami ?
dac mu przezroczyste lustro jak w starych jedynkach canona i bedzie 15 fps... :) bardzo bardzo podoba mi sie to rozwiazanie. tylko musialo byc takie sobie skoro juz nikt go nie stosuje... ciekawe jaka strata swiatla byla.Ależ stosuje. Sony. I zobacz ile fps ma amatorska lustrzanka slt A55 choćby.
Mowisz o realnej czy SRP? Jesli ta pierwsza po miesiacu od premiery zejdzie ponizej 20k to bedzie dobrze ;)
A co by musiało być żebyś uznał przewagę D4 nad D3s?
Wbudowanego WiFi i gps, iso na poziomie nowego Canona... choćby tyle. Nie liczyłem na rewolucję, ale to co pokazali, jak dla mnie, nic nie zmienia, i jest nawet pół kroku za Canonem. Kosmetyczne zmiany i video ok, np. usunięcie guzika L i wstawienie tam trybu pomiaru. Ale to żadna "nowość". Ja bym to nazwał D3s mark II :)
Chyba, że nadal coś mi umyka, nie wykluczam tego.
troche dali ciała z tą wydajnością :( pewnie za jakiś czas pojawi się en-el18a z pojemnością 2500mAh i wydajność wróci "do normy" ale na razie blado w kontekście tego co był do tej pory w D3
Mnie się wydaje że to nie kwestia słabszej baterii, tylko większej prądożerności D4.
Ps. Obstawiam cenę sugerowaną NP na 26k a normalna w kwietniu/maju 19500.
Jeśli cena z początkowych 27000 spadnie w kwietniu-maju do 22000 to będzie dobrze. O ile droższy od D4 jest 1Dx ?
badabuzz
08-01-2012, 10:31
Eh, uwielbiam to forum. Przeczytanie tego wątku dało mi z 20 razy więcej niż przeglądanie newsów.
Powiem tak- Nikon wykonał kawał solidnej roboty. Puszka sprawia wrażenie przygotowanej w porozumieniu z userami, dostosowana do ich potrzeb.
To nie jest rewolucja, tylko ewolucja najlepszej puszki na świecie.
Oczywiste są teraz porównania z Canonen. Jednak zarówno N jak i C to korporacje, więc chyba nie musimy się zastanawiać 'czemu Nikon totalnie i definitywnie nie zniszczył Canona".
Są korporacje, ważny jest kontekst. Oczywiście, Ja tylko wróże z fusów :D Ale chyba fajnie sobie powróćyć:
-Może D4 to ewolucyjna puszka przejściowa, a Nikon szykuje coś naprawdę grubego? "Teraz nie na to czas"
-Nikon D3 to ogromny i spektakularny sukces Nikona. Fantastyczne opinie, legenda ale przede wszystkim bardzo mocna rzesza userów, którzy czekali na następce. Może N sobie policzył, że w tym momencie ważna jest solidna rozbudowa, dopieszczenie, ewolucja a nie rewolucja coby niezniechęcić profesjonalistów, którzy nie mają złudzeń?
Oh, przyjemnie się zastanawiać.
Ale najprzyjemniejsze jest to, że D4 JUŻ JEST. Nie jest wirtualną propozycją i papierowym szpanem a gotową, profesjonalną puszką FX.
Fajne wieści :)
Puszka sprawia wrażenie przygotowanej w porozumieniu z userami, dostosowana do ich potrzeb.
No własnie nie do końca :-)
Proszę wskaż, choć jednego właściciela D3/D3s, który nie chciał by choć po jednym punkcie krzyżowym po bokach, nawet kosztem 2 takich punktów z okolic środka kadru.....
Jeśli chodzi o mnie to pierwsza i najważniejsza zmiana jakiej bym chciał w swoim D3.
Puszka jest raczej przygotowana w porozumieniu z konkurencją i księgowymi :-) To w pierwszej kolejności..... userzy gdzieś tam pod koniec są....
Mariusz888
08-01-2012, 10:46
Proszę wskaż, choć jednego właściciela D3/D3s, który nie chciał by choć po jednym punkcie krzyżowym po bokach, nawet kosztem 2 takich punktów z okolic środka kadru.....
OK - tu jestem :) Dla mnie jest dobrze tak jak jest ;) oczywiści gdyby było lepiej to nie będę protestował, ale mnie rozkład punktów AF w obecnym rozkładzie w w 99% zadowala - ten raz na ileś tam (myślę że raz na hmmm 500?) fotek to sobie zablokuję i przekaduję. Oczywiście gdyby AF przy obecnym układzie pól działał jeszcze lepiej to jasne że fajnie. Ale ja nie chciałbym redukcji iluś pól żeby dostać ich połowę ale innego rodzaju ;) Jak już ma to być upgrade to nich będą krzyżowe w większej ilości w tym co jest :)
-Może D4 to ewolucyjna puszka przejściowa, a Nikon szykuje coś naprawdę grubego? "Teraz nie na to czas"
Ciekawe co rewolucyjnego mozna jeszcze wymyslic w temacie D3s/D4
Ale ja nie chciałbym redukcji iluś pól żeby dostać ich połowę ale innego rodzaju ;)
Źle mnie zrozumiałeś. Nie redukcję i nie połowę -tylko zamianę miejscami 2 krzyżowych z 2 zwykłymi.
BorysR, co można wymyślić rewolucyjnego ?
Hmmm, 51 pól krzyżowych, szerzej rozłożonych po kadrze, poziom szumu o 2EV niższy niż w D3s............ na początek wystarczy ;-)
Zobaczymy już niebawem jak to będzie :-)
I uznasz to za rewolucje? Dla mnie to juz jest kosmetyka. Jestem zadowolony z af w d3s iso 25 tysi wykorzystalem raz i zdjecia byly super wiec mi tam wiecej nie potrzeba. Tylko to nie rewolucja.
badabuzz
08-01-2012, 11:15
No właśnie. To jest ciekawe :)
badabuzz
08-01-2012, 11:40
Wtedy cena 20k+ wreszcie byłaby uzasadniona :D
Nie do końca. Atmosfera rozprasza światło i kieruje światło odbite od siebie na cienie.No i co z tego? Cień już nie jest cieniem? Przecież wlasnie o tym caly czas pisze -- im mniej swiatla tym mniej koloru. Obszar na ktory wpadnie slonce przez mleczna szybe tez bedzie przeciez cieniem (bo cien to nie jest kompletny brak swiatla ale obszar, na ktory pada go mniej niz na pozostale obszary w scenie), ale jednoczesnie bedzie mial mniej koloru niz gdy jest bezposrednio wyeksponowany na swiatlo.
wolnyslimak
08-01-2012, 12:03
:)
Swoją drogą ciekawie zrobić sobie taki eksperyment - ciemną nocą (ale naprawdę ciemną, poza miastem), ustawić migawkę na min 30min i zobaczyć co wyjdzie ;)
Bez światła odbitego od księżyca wychodzi czerń z każdego punktu. To światło daje nam kolory. Przy źle naświetlonej klatce z czarnego wyjdą co najwyżej kolory szumu i palenia matrycy. Ot co. Bez światła kolorów nie będzie!
...
Proszę wskaż, choć jednego właściciela D3/D3s, który nie chciał by choć po jednym punkcie krzyżowym po bokach, nawet kosztem 2 takich punktów z okolic środka kadru...
ja nie potrzebuje, glownie i tak strzelam na srodkowym i przekadrowuje bo tak szybciej niz krecic wybierakiem albo byc skazanym na auto, od biedy zawsze moge troche przekrecic na szkle. czasami (zadko) przydaloby sie zeby skrajne byly troche bardziej rozstrzelone ale da sie z tym zyc.
Fatman, ale co się tak uparłeś na te krzyżowe punkty? Te liniowe z D3s nie działają za dobrze? W jakich warunkach? Ja kompletnie się nie zastanawiam jakiego rodzaju jest punkt AF. Działa i tyle. Jasne, że mam mniejsze doświadczenie, ale też robię zdjęcia z 85/1.4 na skrajnych polach i w starym badziewnym D700 jakoś nie mam problemu praktycznie nigdy. A przynajmniej nie kojarzę bym z tego powodu przestawiał na pomiar centralny. Nie zrobiłem tego *ani razu*. Z tego co słyszę, to w Canonie każdy zastanawia się gdzie te krzyżowe? Podobnie było chyba w Olympusie, który się chwalił podwójnymi nawet. A ja od D70 kompletnie nie narzekam na celność AF na byle jakim polu. Jeżeli już, to problemem zdają się być *obiektywy*. Punkty krzyżowe, to brzmi jak jakieś hasło marketingowe (była wojna na MPix, ale się skończyła, to teraz trzeba znaleźć coś innego). Według mnie AF ma działać i tyle. Ja rozumiem, że Canonowcy domagają się ich więcej, bo mają problemy z AF. Ale w Nikonie na tyle wątków i stron co czytałem, nikt nawet nie wspomniał o tym problemie.
Fatman, gdzie te krzyżyki są tak potrzebne? W jakiego rodzaju zdjęciach?
Pawel Pawlak
08-01-2012, 12:34
Według mnie AF ma działać i tyle.
To jest sedno sprawy.
Ja też nigfdy nie zastanawiam się który sensor AFa wybiera - liniowy czy cropss - ważne że usataiwa ustrość. Jedyne co w szybkości AFa d700 mnie czasem denerwowało to czas na pierwsze chwycenie ostrości - a to jak czytam, zdecydowanie poprawiono. Do teog porawiono czułości o 1EV więc powinno być naprawdę lepiej.
Nie poprawiono rozmieszczenia AFów na powierzchni kadru FX - to mnie najbardziej boli, ale podejrzewam że to kwestia wielkości i dynamiki sublustra, wad optyki na brzegach kadru itp.
rozkosznie
08-01-2012, 12:41
Jako, że wątek spekulacyjny, a ja śledzę go z ciekawości bo początkujący jestem, to pozwolę sobie zadać pytanie. Ktoś mógłby mi wytłumaczyć różnice w punktach AF krzyżowych/liniowych i innych, zasadę działania - ogólnikowo.
No ale skoro tak wszystko idealnie idzie do przodu, to co będzie miał D5 ;-) ?
Fatman, ale co się tak uparłeś na te krzyżowe punkty? Te liniowe z D3s nie działają za dobrze? W jakich warunkach?
Ja się nie uparłem :-) (ale jak już pytasz czy mam zastrzeżenia do działania bocznych to owszem mam -na weselu zazwyczaj). Ja piszę tylko o ewentualnej dominacji nad sprzętem konkurencji. Do tego trzeba by tych krzyżowych bocznych. Najlepiej podwójnie krzyżowych :-)
No i co z tego? Cień już nie jest cieniem? Przecież wlasnie o tym caly czas pisze -- im mniej swiatla tym mniej koloru.........................
.................Ot co. Bez światła kolorów nie będzie!
To jest tak oczywiste że uczą tego już w podstawówce, dziwi mnie że niektórzy tu nie potrafią tego pojąc.
Z tego co pamiętam nie było a może te sample mają one jakiś sens ;)
http://www.swiatobrazu.pl/nikon-d4-przykladowe-zdjecia-w-pelnej-rozdzielczosci-25474.html
Panie i Panowie. Czy Wy naprawdę nie widzicie, że ten aparat jest przeciętny i nic nowego nie wnosi? Przy 1Dx jest to dość żenująca premiera. Rozumiem, że to forum przyjazne marce Nikon, ale pora prawdzie spojrzeć w oczy.
A co takiego wnosi 1DX, że przyćmiewa D4?
Ciekawe co rewolucyjnego mozna jeszcze wymyslic w temacie D3s/D4Ktoś wyżej napisał, że wi-fi i gps. Ty wiesz, jakie wtedy zdjęcia wychodzą ??? ;)
No i co z tego? Cień już nie jest cieniem? Przecież wlasnie o tym caly czas pisze -- im mniej swiatla tym mniej koloru. Obszar na ktory wpadnie slonce przez mleczna szybe tez bedzie przeciez cieniem (bo cien to nie jest kompletny brak swiatla ale obszar, na ktory pada go mniej niz na pozostale obszary w scenie), ale jednoczesnie bedzie mial mniej koloru niz gdy jest bezposrednio wyeksponowany na swiatlo.Kolor a intensywność natężenia światła to zupełnie nie to samo. Niebieski to nie jest mniej białego. itd td. Temat odległy od D4, więc chyba nie kontynuujmy dyskusji.
Fatman, ale co się tak uparłeś na te krzyżowe punkty? Te liniowe z D3s nie działają za dobrze? W jakich warunkach?
gdzie te krzyżyki są tak potrzebne? W jakiego rodzaju zdjęciach?W ciemnościach oczywiście. Dla mnie oznacza to studio i ostrzenie w świetle żarówek. W dodatku zasłoniętch softboxami i nie świecącymi pełną mocą, bo nikonowi się zachciało miec natywne 200 a nie 100 i pracuje się na ułamku mocy lamp i czesto na ułamku mocy pilota tych lamp. W pionie - cała sylwetka człowieka - głowa wypada z boku kadru.
Może stąd zwiększona czułość czujników. A w ciemnościach, to w ogóle mały komfort pracować. Do tego będzie ISO100 (i 50), czyli akurat w tej puszce argument traci chyba ważność. No, a co do sali weselnej (i w sumie światła pilotów również), to myślę, że krzyżowe tu nie pomogą nic a nic. To pewnie wynika ze specyfiki optyki i chociażby współpracy ze wspomaganiem w lampie błyskowej. Przecież czujnik krzyżowy nie zwiększy nam jego czułości. Daje on tylko tyle, że zmiana kontrastu w poziomie i pionie jest równie istotna. W praktyce może to nie mieć znaczenia - a być może rodzi jakieś problemy związane z obiektywami o mniej płaskiej sferze ostrości. Nie powiem, że się zakładam, ale prognozuję, że to co zrobił Nikon, czyli właśnie podniesienie czułości sensorów, sprawdzi się o wiele lepiej niż system z Canona i jego krzyżyki.
Co do przodowania w ISO, czy użytecznej jakości matryc, to polecam ranking na DxO mark i zerknięcie gdzie są Nikony, a gdzie Canony. Prorocy wnioskujący o niesamowitej jakości zdjęć z nowego Canona, nie mają chyba nic na poparcie swoich słów - istnieją jakiekolwiek pełnowymiarowe sample? Ja nie widziałem. Za to widziałem z D4. Poczekamy, zobaczymy - Nikonem będzie w lutym można robić już zdjęcia. A na kiedy jest premiera Canona w sklepach ogłoszona by go można porównać?
No, a co do sali weselnej (i w sumie światła pilotów również), to myślę, że krzyżowe tu nie pomogą nic a nic.
Pomagają i to bardzo bardzo bardzo. Wiem z praktyki.
to co zrobił Nikon, czyli właśnie podniesienie czułości sensorów, sprawdzi się o wiele lepiej niż system z Canona i jego krzyżyki.
I to by było cudowne -zobaczymy jak będzie w praktyce :-)
W ciemnościach oczywiście. Dla mnie oznacza to studio i ostrzenie w świetle żarówek. W dodatku zasłoniętch softboxami i nie świecącymi pełną mocą, bo nikonowi się zachciało miec natywne 200 a nie 100 i pracuje się na ułamku mocy lamp i czesto na ułamku mocy pilota tych lamp. W pionie - cała sylwetka człowieka - głowa wypada z boku kadru.
Robiłem jakiś czas temu mały materiał w ciemnym pomieszczeniu, używając swego niegdysiejszego D2X oraz Canona 1DMk4. Było to bardzo zabawne doświadczenie - Canon nie był w stanie ustawić ostrości, a Nikon - robić zdjęć :lol:
Chciałbym mieć kiedyś puchacza FX z D2X-owym układem punktów AF - ich rozmieszczenie było idealne, czułość wprost noktowizyjna, celność snajperska...
Pomagają i to bardzo bardzo bardzo. Wiem z praktyki.
Ale skąd, skoro w Nikonie nie ma krzyżowych po bokach? I nadal są lepsze niż krzyżowe Canona o ile się nie mylę?
Oj pomagają te krzyżowe które są -nie zrozumiałeś mnie. Przykład: ciemność, boczne jadą i szukają, przekadrowuję tak aby złapać to samo miejsce krzyżowym, łapie ostrość bez problemu. Do tego dochodzi jeszcze wspomaganie AF z lampy -jak jest SB900/910 to nie ma problemu, bo boczne doświetli i nawet pojedyncze sobie poradzą. Jak SB800 to już niestety nie i w tym momencie krzyżowy boczny poradził by sobie lepiej.
A zresztą nie potrzeba nawet ciemności, żeby sprawdzić o ile krzyżowe są lepsze od pojedynczych. Własnie siedzę przed oknem i próbuję wyostrzyć na boku futryny pojedynczym. Jeździ tylko biedaczek i nie łapie ostrości. Krzyżowy oczywiście bez problemu. Nikon D3.
.. Przecież czujnik krzyżowy nie zwiększy nam jego czułości. Daje on tylko tyle, że zmiana kontrastu w poziomie i pionie jest równie istotna. W praktyce może to nie mieć znaczenia ..Właśnie to ma olbrzymie znaczenie, bo większość linii nie jest idelanie pozioma czy idealnie pionowa. Są ukośne w stosunku do obu sensorów. A jak sensor jest jeden to ma o połowę danych mniej.
..używając swego niegdysiejszego D2X
czułość wprost noktowizyjna, celność snajperska...Ja potwierdzam większą czułośc innej starej puszki - D200. To przez większe pole powierzchni pojedyńczego punktu AF.
. Przykład: ciemność, boczne jadą i szukają, przekadrowuję tak aby złapać to samo miejsce krzyżowym, łapie ostrość bez problemu..Dokładnie tak muszę często robić w studiu.
No właśnie. To jest ciekawe :)
No ale skoro tak wszystko idealnie idzie do przodu, to co będzie miał D5 ;-) ?
D5 czy D6 to jeszcze nie, ale D7 nie będzie miał lustra, a "szybkostrzelność" będzie ograniczona czasem naświetlania jednej klatki i prędkością sczytywania danych, tzn. przy 1/30 s będzie robił 30 kl/s, a przy 1/200 s...
pastwisko
08-01-2012, 15:11
Tak czytam o tych punktach AF i mi się przypomina jak się cieszyłem jak głupi jak sie przesiadłem z F90X z jednym centralnym punktem AF, na F100 z pięcioma - to było szaleństwo :D
Ale to i tak sie ma nijak do wygody całkowitego pokrycia kadru punktami MF :)
jak sadzicie jak się będzie sprawowało lepsze naświetlanie skóry przez czujniki w końcu to az 9x wiecej
jak sadzicie jak się będzie sprawowało lepsze naświetlanie skóry przez czujniki w końcu to az 9x wiecej
To zależy na jaki egzemplarz trafisz. Wyprodukowany przed, czy po katastrofie w elektrowni Fukushima.... ;-)
ciekawe czy czujnik RGB ma 91000 pikseli, da rzeczywiście zauważalną różnicę w ustaleniu poprawniejszej expozycji niż to było dotychczas.
jak sadzicie jak się będzie sprawowało lepsze naświetlanie skóry przez czujniki w końcu to az 9x wiecejA robisz takie portrety w ktorych twarz wypelnia caly kadr, ze oczekujesz wplywu tej ilosci czujnikow
na twarze (ktore z reguly sa czescie kadru)? Poza tym, skad pomiar swiatla ma wiedziec jak Ty chcesz miec te twarze naswietlone, skoro to jest indywidualna kwestia..?
Pawel Pawlak
08-01-2012, 17:28
Rafale, masz pełną skrzynkę PM :(
ciekawe czy czujnik RGB ma 91000 pikseli, da rzeczywiście zauważalną różnicę w ustaleniu poprawniejszej expozycji niż to było dotychczas.
To 91000 czujników i tak będzie za mało jeśli nie zna się prostych zasad z tym związanych.
Do ustawieni poprawnej ekspozycji wystarczy jeden czujnik i odrobina pomyślunku.
eles
Tylko że to co piszesz nijak się ma do tego o co chodzi autorowi posta, czyli o działanie automatyki
fotouśmieszek
08-01-2012, 19:30
Anglicy uważaja ,że d4 to sprzęt na olimpiade przygotowany przez N. i take tam - wojna flagowych, autofokus Nikona przy świetle księżyca:-).(chyba że już to było>/ )
"TA KAMERA RZECZYWISCIE WIDZI W CIEMNOSCI>>>"
http://www.amateurphotographer.co.uk/news/Nikon_D4_DSLR_primed_for_Olympics_showdown_update_ news_311021.html
Tylko że to co piszesz nijak się ma do tego o co chodzi autorowi posta, czyli o działanie automatyki
Więc napiszę jeszcze raz. Uważam że automatyka w D3 jest bardzo dobra (vide: przewidywalna). Bez problemu można określić efekt wiedząc w jaki sposób pilnuje świateł. Nie sądzę żeby nowy procesor i zwielokrotniona ilość czujników + wykrywanie twarzy spowodowało że ludzie którzy nie radzili sobie z automatyką w D3 przestali psioczyć na automatykę w D4.
eles
cocolino41
08-01-2012, 22:23
wszystko fajnie , tylko jeszcze niech zarobki przeciętnego polaka wyrównają się do tych zachodnich a będzie to następna moja puszka w kolekcji .
wszystko fajnie , tylko jeszcze niech zarobki przeciętnego polaka wyrównają się do tych zachodnich a będzie to następna moja puszka w kolekcji .
Tylko za sto lat trudno będzie nabyć D4 ;) :D
A co mają do tego zarobki przeciętnego Polaka? Liczą się TWOJE zarobki. :D
powerfactorx
08-01-2012, 23:08
39 stron gdybania i teoretyzowania - zatem czy oby brak nawigacji i możliwości wgrywania automapy w połączeniu z brakiem możliwości nagrywania filmów dłuższych niż pół godziny nie dyskwalifikuje tej puszki??
taka refleksja
cocolino41
08-01-2012, 23:12
A co mają do tego zarobki przeciętnego Polaka? Liczą się TWOJE zarobki. :D
dobrze powiedziane :-)
39 stron gdybania i teoretyzowania - zatem czy oby brak nawigacji i możliwości wgrywania automapy w połączeniu z brakiem możliwości nagrywania filmów dłuższych niż pół godziny nie dyskwalifikuje tej puszki??
taka refleksja
Nie.
Cholera dawno nikt nie narzekał............ co jest ? :-)
No to ja ponownie............. zastanawiam się czemu projektanci komplikują sprawę. Po co ten przełącznik Foto-Film ? Przecież jest niepotrzebny, tylko utrudnia............ Skoro jest spust do robienia zdjęć i oddzielny do uruchomienia nagrywania filmu -to po co ten przełącznik ?
Żeby podnieść lustro bez wchodzenia w lv kiedy masz podłączony zewnętrzny monitor?
edit ma to sens?
bez sensu,
apropos baterii
The company explained that higher-capacity batteries, such as that inside the D3S, are now banned under recently introduced Japanese laws.
jak to sie ma do Canona ... hmmm
Canon lepiej smaruje odpowiednim przedstawicielom władzy ? ;-)
zakladajac ze przepisy whcodzily z jakas tam data musieli zdazyc przed... dopoki nie znamy brzmienia tych przepisow, dopoty mozemy sobie spekulowac... moze zdazyli przed zamknieciem "okienka"... bo pewnie bateria jakies atesty cos musiala oficjalnie dostac... moze powodzie swoje tu dolozyly np.
a co to za akku były ?(tzn. jaka technologia?)
chodzi o to ze d4 ma mniejsze niz d3/d3s - 2500mAh vs 2000mAh
i tlumacza to zmiana przepisow w Japnii
a Canon przy okazji premiery 1D Xzwiekszy pojemnosc z 2200 do 2450 jesli dobrze pamietam
wszystki li-ion
To teraz z plusów -może takich troszkę mało przydatnych, ale...........
.......podoba mi się zmiana "czerwonego znaczka" -z "trójkącika" na "szyderczy uśmieszek" :-)
w ogóle D4 jest ładniejszy od D3 -teraz flagowa puszka Nikona wygląda jak prawdziwy "bad ass"
To w czym moze leżeć problem z przepisami? (jeżeli wsyztskie są li-ion?)
Rafał, opanuj się!
Główna linia komentarzy o D4 to krytyka, a Ty tu pozytywnie. Jeszcze bana dostaniesz .;-)
nam sie nie pytaj, bysmy wiedzieli, bysmy nie pisali
Fatman, co do wygladu pelna zgoda... linia klasa... ciekawe czy caly czas Giugiaro :)
rychu_cmg
09-01-2012, 00:32
To w czym moze leżeć problem z przepisami? (jeżeli wsyztskie są li-ion?)
Z tego co pamiętam chodziło o "ochronę środowiska" - ubzdurali sobie, że styki w bateriach nie mogą być na wierzchu.
Ekoterroryzm mnie przeraża
Hmmmm, a może to troszkę wytłumaczy dlaczego nowy aku ma mniejszą pojemność (pomijając ściemę producenta ;-) )
Nikon EN-EL18 battery for Nikon D4 ($169.95) | Nikon EN-EL4a for Nikon D3s ($109.95)
Mała pojemność = większa potrzeba zakupu dodatkowej = więcej dutków w kasie producenta ?
A w ogóle, czy Wam też odeszły wody, jak zobaczyliście cenę nowego aku do D4 ? :-)
powaznie korpus sie Wam podboba???????? moim zdaniem to najbrzydsza pro puszka nikona... no ale ja lubie wysokie pryzmaty... F5 jest piekny...
pewnie delfin sie dlawil stykami po zdjedzeniu baterii
powaznie korpus sie Wam podboba???????? moim zdaniem to najbrzydsza pro puszka nikona... no ale ja lubie wysokie pryzmaty... F5 jest piekny...
Wiesz, ja jestem brzydki -i przy mnie to wszystko jest zazwyczaj ładne (lubię otaczać się ładnymi przedmiotami -i dużymi... wspominałem, że mnie wyszczuplają ? )
bo czarny kolor wyszczupla :) ale ta opaska ktora laczy lewa i prawa czesc korpusu i przechodzi przez front pryzmatu naprawde mi sie nie podoba... wyglada jakby pryzmat byl przyklejony tasma klejaca do reszty korpusu. jak te auta co sa oklejone zeby nie widac bylo ostatecznego wygladu w czasie testow...
Wszystkie te nikony jakieś takie klockowate są...ale ta 4ka zrobiła się łagodniejsza. Choć z boku kloc jak cholera
.......podoba mi się zmiana "czerwonego znaczka" -z "trójkącika" na "szyderczy uśmieszek" :-)
Wszystko fpytkę, tylko wypadałoby teraz przez cholernych makaroniarzy zrewitalizować logotyp "Nikoniarzy" :evil:
Mnie ta opaska się kojarzy z............ http://niezgrani.pl/wordpress/wp-content/uploads/2011/05/alien_obcy.jpg
dobra, to teraz na poważnie -gdzieś tam czytałem o jakimś trybie absolutnie bezdźwiękowego robienia zdjęć w 2Mpix za pomocą D4. Jakieś takie coś jak ruchomy film z Nikona 1 ?
bo czarny kolor wyszczupla :) ale ta opaska ktora laczy lewa i prawa czesc korpusu i przechodzi przez front pryzmatu naprawde mi sie nie podoba... wyglada jakby pryzmat byl przyklejony tasma klejaca do reszty korpusu. jak te auta co sa oklejone zeby nie widac bylo ostatecznego wygladu w czasie testow...
No tak to może totalnie Obrzydzić chęć zrobienia sweet foci na FB
Rafał chyba tak, jest byle jakie demo na yt
http://www.youtube.com/watch?v=PYXatmDpfcQ
pogdybam jeszcze o tej baterii, bo moze okaze sie, ze stare baterie tez pasuja i ze chodzi tylko o ta pojemnosc baterii glownej. z wygladu oprocz koloru nie widze jakos roznic.
nie pasują , piny są po drugiej stronie
a tak btw
tego jeszcze tu nie widziałem
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-11673-12223
Czyli tak.
Record może być używany jako Lock w trybie zdjęć, czyli nic nie straciliśmy
AE/AL lock może być zaprogramowany gdziekolwiek
Function button, Depth of Field Preview button, Sub-selectors, the vertical Function button, Bracket (BKT) button, shutter releases, AF-ON buttons and the Multi-selector przycisków może być zdefiniowana dowolnie.
Nikt jakoś wcześniej nie wspomniał o nowym przycisku funkcyjnym przy guziku gripa.
andrzejp
09-01-2012, 01:32
...i to jest to,tak miało być..ponoć liczy się wnętrze:p
a dywagacji zawsze będzie multum,czy to w jedną czy drugą stronę.
Michał Jędrak
09-01-2012, 01:42
Właśnie okazało się, że mam nietypowy model D3. No bo wszędzie piszą, że styki baterii są na wierzchu, a u mnie są schowane. Chyba faktycznie zrobili nową baterię tylko dla kasy. Se bende musiał grypa s paluszkóf zrobić :-)
rozkosznie
09-01-2012, 09:18
Tego jeszcze nie było chyba http://www.youtube.com/watch?v=jT0Pb5SNXmU
jeśli ktoś chce sobie pooglądąć dłuższy film z D4 to:
http://vimeo.com/34666308
Juz jakis czas temu sie dziwilem co za problem dac dowolne programowanie wszystkich guzikow. To bylby dla mnie szal.
jeśli ktoś chce sobie pooglądąć dłuższy film z D4 to:
http://vimeo.com/34666308
timelapsy mniam :)
pelnowymiarowe sample sa oficjalnej stronie z krzaczkami:
http://www.nikon.com.cn/sc_CN/product_details.page?DCRPath=templatedata/sc_CN/saleable_product_information/data/Digital%20SLR%20Cameras/D4.xml¤tProductTab=4&CategoryID=glxlveht
Pięknie bym powiedział, gdzie te szumy;). Chciał bym zobaczyć NEFa na 6400:) ehh :)
A mi się bardzo podoba 100Base-T Ethernet. Fakt, że trzeba będzie mieć blisko lapka ale podgląd na kompie będzie :)
Pozdrawiam,
AMI
Znaczek trochę jak u Nike :)
Coś o video w D4 : http://vimeo.com/34720376
Coś o video w D4 : http://vimeo.com/34720376
Łooooooo !!!! No wreszcie ktoś wpadł na to, że nie trzeba robić specjalnej opcji w menu, do przełączania PAL/NTSC, aby mieć dostęp do innych szybkości fps (np. 50/60). Zawsze mnie zastanawiało po jaką cholerę dotychczas było to tak idiotycznie zrobione, skoro samo wybranie odpowiedniej szybkości mogło automatycznie opcję PAL/NTSC przełączać (choć sama opcja to już tylko nazwa właściwie).
Jeszcze jak by ten pomysł z przełącznikiem Foto-Film zniknął, to już by w ogóle było miodzio (pod względem logiki).
Zorro1212
09-01-2012, 13:03
Jak dla mnie szokiem jest cytuje system pomiaru TTL przy całkowicie otwartej przysłonie z wykorzystaniem 91000-pikselowego czujnika RGB
D3 mial 100 razy mniej i tak konkurencja byla z tylu.D7000 ma 2000 i jest swietnie.NIe wiem do czego wiecej niz 10000?
NIe wiem do czego wiecej niz 10000?
Magia liczb :-) Bardzo istotna podczas przekomarzania się z kumplem, posiadającym aparat konkurencji.
Pamiętam jak kiedyś argumentem za Canonem było to, że posiada procesor Digic -a Nikon nie. Pomyślałem wtedy, że pewno w przyszłości Nikon też nazwie jakiś scalak, bo w materiałach reklamowych będzie to fajnie wyglądać. I proszę, kilka lat potem pojawił się Expeed :-)
Na dziś być może nic, ale może warto było chociaż ciut przegonić Canona? Albo chociaż mu dorównać?
(mam na myśli specyfikację, bo że w praktyce Nikon może wypaść lepiej, to nie wątpię)
Albo dodać takie bzdury, które są już w każdym głupim telefonie, a trzeba je na dziś kupować osobno do tego aparatu? (GPS, WiFi).
Dla mnie rewolucją byłoby opracowanie lustrzanki, w której mógłbym wymieniać matrycę i soft, a nie cały aparat.
Lub / i opracowanie gadżetu, który można by wkładać do starych analogów zamiast filmu, w razie potrzeby użycia ich jako cyfrowych body. Ale tego się pewnie szybko albo nigdy nie doczekamy. Jak dla mnie, cyfrowa rewolucja wyhamowała na dziś na D700/D3/D3s/D3x, teraz nas chyba czeka stagnacjo-stabilizacja, czego D4 jest dla mnie dowodem.
Canon 1DX w sumie też, choć w specyfikacji jednak robi lepsze wrażenie.
Na pewno się nie spodziewałem rewolucji, ale też nie spodziewałem się dreptania w miejscu. Dla mnie D4, przynajmniej na papierze, wygląda na dreptanie w miejscu (chyba, że dla kogoś priorytetem jest filmowanie lustrzanką, to pewnie będzie zachwycony).
ThomasVoland
09-01-2012, 14:38
Dla mnie rewolucją byłoby opracowanie lustrzanki, w której mógłbym wymieniać matrycę i soft, a nie cały aparat.
Lub / i opracowanie gadżetu, który można by wkładać do starych analogów zamiast filmu, w razie potrzeby użycia ich jako cyfrowych body. Ale tego się pewnie szybko albo nigdy nie doczekamy.
Tak na szybko link (http://www.epi-centre.com/reports/imagek.html), ale było tego więcej.
postęp rzecz jasna jest czy rewolucja-na dzisiejsze standardy to nie jest rewolucja.
Wyeliminowano większość bolączek ergonomicznych d3/d3s dodano bardzo rozszerzone funkcje filmowania tak aby konkurencje dogonić i przebić oraz zyskać nowych zwolenników filmowania.
Dodano kilka fejczerów gadżetów jak podświetlenia guzików, lepsze zarządzanie guzikologią i zmiana położeń niektórych upierdliwych guzików na body.
Na dziś być może nicA zmienne zakresy ISO i do tego sRAWy? :) Wyobraz sobie; idziesz focic portrety do reklamy, landszaft, architekture, czy cokolwiek innego; wlaczasz sobie zakres ISO 25-1600 i 36 MPx. Masz fotoreportaz w ciemnicy; przelaczasz na 12 MPx i zakres ISO 3200-2miliony.
A jakby tak jeszcze wbudowany sterownik radiowy do lamp (i kompatybilne z tym sabinki)? :) Mozliwosci nadal jeszcze troche jest...
Naród marzycieli ;-)
Nie ma przymusu kupowania D4
mozliwości na dzien dzisiajjszy są moim zdaniem ogroomne zarówno techniczne pytanie tylko jest jedno-po co wprowadzać od razu wszystko jak można zarobić na kilku modyfikacjach i za kilka lat znowu coś poprawić.
Tak działa cały świat.
Dopiero co pojawiło się tak wyczekiwane nowe pro body a Ci już o następnym rozprawiają ;););)
Naszego narodu nic nie zadowoli ;).
Pozdrawiam,
AMI
polak potrafi .... narzekać;-) taka nasza mentalność ;-)
pastwisko
09-01-2012, 15:26
Lub / i opracowanie gadżetu, który można by wkładać do starych analogów zamiast filmu, w razie potrzeby użycia ich jako cyfrowych body. Ale tego się pewnie szybko albo nigdy nie doczekamy.
Takie coś wymyślono dawno temu, ale zostało skutecznie ukrócone przez firmy którym było to bardzo, ale to bardzo nie na rękę ;)
Technologia niestety nie zawsze idzie w parze z rynkiem.
pre-order za 6.000$ ? :O
http://www.jr.com/nikon/pe/NKN_D4BODY/?JRSource=linkshare&SiteID=wpefAGf2g%2Fg-mI9WHBhrHH6Xcc9BpNfBfA
porównanie d4 vs d800 (http://mansurovs.com/nikon-d4-vs-d800)
mateo912
09-01-2012, 16:42
coś mi to nie halo- mają ten sam układ AF a ograniczenie do 5,6 a nie jak w d4 do f8, więc albo to nie to samo (powinno się inaczej nazywać) albo programowo ograniczone
obok jest byc może bardziej interesujące zestawienie (dla posiadaczy D3s) http://mansurovs.com/nikon-d4-vs-d3s
Ale będzie szumieć te 36 Mpx :)
tez mi sie tak wydaje. D3X nie jest jakims mistrzem jezeli chodzi o wysokie ISO - tutaj moze nieco polepszyli. Ale mysle, ze fajna studyjna puszka moze z tego wyjscia i podobnych mozliwosciach filmowania co D4
mateo912
09-01-2012, 17:14
obok jest byc może bardziej interesujące zestawienie (dla posiadaczy D3s) http://mansurovs.com/nikon-d4-vs-d3s
d4 ma większy shutter lag?
I o ile dobrze rozumiem będzie można go wyzwalać pilotem?:D
tez mi sie tak wydaje. D3X nie jest jakims mistrzem jezeli chodzi o wysokie ISO - tutaj moze nieco polepszyli. Ale mysle, ze fajna studyjna puszka moze z tego wyjscia i podobnych mozliwosciach filmowania co D4
ale pamiętam jak ktoś tutejszy kto ma d3x mówił że d3x jest w trybie dx lepszy od wszystkich innych dx pod względem matrycy ( przed d7000)
a byc moze, nie zaprzeczam ;)
ale pamiętam jak ktoś tutejszy kto ma d3x mówił że d3x jest w trybie dx lepszy od wszystkich innych dx pod względem matrycy ( przed d7000)
potwierdzam:) i nie tylko ja tak uważam.
Myślę, że D800 ze swoją matrycą ( nie chodzi o ISO ) w trybie dx też może być takim kilerem.
mateo912
09-01-2012, 17:30
potwierdzam:) i nie tylko ja tak uważam.
Myślę, że D800 ze swoją matrycą ( nie chodzi o ISO ) w trybie dx też może być takim kilerem.
właśnie tak coś mi się wydawało że to Ty byłeś :)
kojot3.0
09-01-2012, 17:41
No pięknie, ale jak zażółcał tak zażółca...
wystarczy pobawić się balansem bieli.
pastwisko
09-01-2012, 17:47
Rozumiem ze teraz aparat dla profesjonalisty, to taki co wszystko zrobi idealnie na auto? :)
Ale będzie szumieć te 36 Mpx :)
Nie bardziej od D7000 -a ten akurat szumy miał na bardzo przyzwoitym poziomie. Ciekawie się też zrobi jak delikatnie odszumimy te 36Mpix, a następnie zmniejszymy je do 12Mpix.............. ;-)
ktoś pytał o ... D5: http://kenrockwell.com/nikon/d5.htm ;-)
tutaj zdanie Kena Rockwella na temat D4 : http://kenrockwell.com/nikon/d4.htm - w skrócie: "minor upgrade to D3"
lukasz1ostrowski
09-01-2012, 18:48
chyba nie było http://www.alinpopescu.eu/blog/more-samples-nikon-d4/
Zawsze mnie bawią ,,testy'' high iso na pierdylionach czułości....w jasnym miejscu. Co to ma na celu?
i przy dziennym świetle ;)
1/50 6400 i f1.4 przy -1 EV poproszę :) (światło 2800K)
i przy dziennym świetle ;)
1/50 6400 i f1.4 przy -1 EV poproszę :) (światło 2800K)
Dodatkowo kolor "skóropodobny" i nowy de coś tam jest głęboko w... no tam właśnie.
Sapphiron
09-01-2012, 20:22
teraz to ma mieć noktowizor a nie dobrze pokazywać kolor...
siwyozzman
09-01-2012, 21:58
Moja hipoteza jest taka, że Nikon być może pracuje nad czymś rewolucyjnym...Pojawiały się kilkakrotnie informacje na temat rewolucyjnego rozwiązania systemu ustawiania ostrości... Być może stąd "tylko" modyfikacja istniejącego układu AF, zmiana matrycy, która też raczej jest tylko rozwinięciem dotychczasowych rozwiązań...Poprawa w trybach filmowych aby zbyt nie odstawać od konkurencji oraz całkiem spore zmiany w sterowaniu i samym korpusie (to akurat może zostać wykorzystane w kolejnym wcieleniu flagowego modelu...). Może być tak że inżynierowie Nikona nie są w stanie wcześniej dopracować nowinek niż np. za 3 lata i wobec tego ukazał się model D4 który ma za zadanie podtrzymać pozycję nikona...a cała moc konstrukcyjna jest skierowana na D5?
hostman22
09-01-2012, 22:07
w tych wszystkich testach to są RAWy czy jpgi ? Jak jpgi, to na mój gust przy ISO 12800 jest zbyt kolorowo porównując do d3s.
kojot3.0
09-01-2012, 22:23
Rozumiem ze teraz aparat dla profesjonalisty, to taki co wszystko zrobi idealnie na auto? :)
Co ty w ogóle piszesz kolego... Rozumiem , że profesjonalista "musi" napierniczyć się z suwaczkami ? Czyli canony są nie profesjonalne? A balansem wszystkiego się nie załatwi ...
shaolin1
09-01-2012, 22:59
http://www.google.com/search?q=Nikon+D4+SLT&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a :D
chłopaki się postarali jak widać ;)
pastwisko
09-01-2012, 23:02
Co ty w ogóle piszesz kolego... Rozumiem , że profesjonalista "musi" napierniczyć się z suwaczkami ? Czyli canony są nie profesjonalne? A balansem wszystkiego się nie załatwi ...
no pytanie piszę
Canony mają słabiej separującą matrycę - ma to swoje plusy dodatnie i plusy ujemne.
tzn?
W kilku prostych słowach - patrz rozdział 2:
http://www.dxo.com/var/dxo/storage/fckeditor/File/embedded/2009_EI_InformationCapacity.pdf
ekhm.. dzięki - chyba na jutro to przełożę :)
ekhm.. dzięki - chyba na jutro to przełożę :)
:) jest nas więcej
Nie bardziej od D7000 -a ten akurat szumy miał na bardzo przyzwoitym poziomie.
To nie jest taka liniowa zależność. Należy spodziewać się nieco większego zaszumienia w pełnoklatkowym 36 MP w stosunku do jego pikselowego odpowiednika w APS-C - większa matryca mocniej się nagrzewa. Oczywiście te różnice nie będą raczej zauważalne na normalnej wielkości obrazku, a jedynie przy widoku 100%. Tak więc z mojej strony to tylko "just for the record", a nie chęć zajadłej polemiki.
To nie jest taka liniowa zależność. Należy spodziewać się nieco większego zaszumienia w pełnoklatkowym 36 MP w stosunku do jego pikselowego odpowiednika w APS-C - większa matryca mocniej się nagrzewa. Oczywiście te różnice nie będą raczej zauważalne na normalnej wielkości obrazku, a jedynie przy widoku 100%. Tak więc z mojej strony to tylko "just for the record", a nie chęć zajadłej polemiki.
Albo odwrotnie -szum będzie mniejszy, bo technologicznie matryce dzieli mniej więcej rok (postęp zawsze jakiś jest), do tego w większym body mogli lepiej rozwiązać kwestię odprowadzenia ciepła. Przynajmniej można mieć na to nadzieję :-)
RobertMiernik
10-01-2012, 09:21
...i przede wszystkim wielkość sensora jest większa wiec większe czujniki będą miały lepszy stosunek sygnału do szumu...
Przecież będą prawie identyczne. 16Mpix w DX to 36Mpix w FX.
On są idealnie identyczne (pod względem upakowania pixeli)
fx = DX *1,5^2 = 16*1,5*1,5 = 36
mateo912
10-01-2012, 11:10
...i przede wszystkim wielkość sensora jest większa wiec większe czujniki będą miały lepszy stosunek sygnału do szumu...
Sensor Pixel Size d7000 = 4.78µm
Sensor Pixel Size d800 = 4,8µm
Czyli w d800 pixel jest większy ;)
chevalier
10-01-2012, 11:45
Oto co wczoraj powiedział Steve Heiner, Senior Technical Manager Nikona odnośnie porównań D4 vs D3S w zakresie ISO, szumu i dynamiki:
"Obviously we expanded the ISO range to a new high of ISO 204,800, as well as two additional settings on the bottom, including ISO 100 and 50. Noise is going to depend on pixel size, and the sensor technology. Although DR can be different between the three cameras, it's optimized as much as possible for each camera. With the D4, the increased resolution means a slightly smaller pixel size. But even with that, even with the expanded ISO range, my sense is that the image quality is at least as good as that in the D3s. The EXPEED processor is a key element in the equation, too - It's an unprecedented level of processing ability, so that contributes to the excellent image quality."
i jeszcze:
"I can't tell you quantitatively that it's better by a given amount, but based on what I've seen from a pre-production camera it's every bit as good as what we've seen from our D3S camera, and possibly even better. The processing in this camera is the most sophisticated we've had in a camera to date. Based on the input from the photographers who shot our brochure, they were really impressed with all aspects of the camera, including shooting in low light at high ISO."
no niby fajnie ale nikt w jakies hymny nie wpada... raczej delikatnie wypowiadaja sie na temat jakosci obrazka... no niby lepiej, ale nie lepiej...
chevalier
10-01-2012, 11:58
Dokładnie, co najwyżej określają jakość jako równą D3S. Pytanie tylko czy na pełnej rozdziałce, czy po normalizacji ?
Ups............... spodziewałem się, że pan Steve Heiner odpowie "Oczywiście, jest sporo lepiej". Tymczasem początek wypowiedzi to lanie wody ("Aby rozwiązać problem, należy użyć odpowiedniej metody" ;-) ), a potem bardzo ostrożne "jest co najmniej tak dobry jak D3s".....
Zupa się wylała i tyle.
Pawel Pawlak
10-01-2012, 12:09
Jeśli udało się nikonowi zauważalnie porawić DR na nikich iso - np. do poziomu np. d3x, bez pogarszania iso12800 to uważam to bardzo dobry i zapewne trudny do uzyskania wynik -zwłaszcza że mamy 15% liniowo więcej rozdzilczości. Jeśłi natomiast poza poprawą iso niskiego, poprawił iso12800 o jakiś 1/3-0.5EV to będzie niesamowite osiągnięcie.
I nie ma co oczekiwać że canon zrobił coś lepiej w 1dX - jeśłi uda mu się cokolwiek porawić względem d3s/d4 na wysokich iso, to zdecydowanie dostanie baty na niskich czułościach
Jared mówił o+1ev na high iso. Za miesiąc będzie wszystko jasne.
tylko to wszystko sciema jest bo rawa to chyba nikt z tego jeszcze nie ma... (nawet jak ma to nieoficjalnie)
Oto co wczoraj powiedział Steve Heiner, Senior Technical Manager Nikona odnośnie porównań D4 vs D3S w zakresie ISO, szumu i dynamiki:...
Bardzo dobrze. Przynajmniej szczerze. Lepiej być mile zaskoczonym niż zawiedzionym. Wierzę, że będzie poprawa.
Oto co wczoraj powiedział Steve Heiner, Senior Technical Manager Nikona odnośnie porównań D4 vs D3S w zakresie ISO, szumu i dynamiki:
"Obviously we expanded the ISO range to a new high of ISO 204,800, as well as two additional settings on the bottom, including ISO 100 and 50. Noise is going to depend on pixel size, and the sensor technology. Although DR can be different between the three cameras, it's optimized as much as possible for each camera. With the D4, the increased resolution means a slightly smaller pixel size. But even with that, even with the expanded ISO range, my sense is that the image quality is at least as good as that in the D3s. The EXPEED processor is a key element in the equation, too - It's an unprecedented level of processing ability, so that contributes to the excellent image quality."
i jeszcze:
"I can't tell you quantitatively that it's better by a given amount, but based on what I've seen from a pre-production camera it's every bit as good as what we've seen from our D3S camera, and possibly even better. The processing in this camera is the most sophisticated we've had in a camera to date. Based on the input from the photographers who shot our brochure, they were really impressed with all aspects of the camera, including shooting in low light at high ISO."
Is it English or Polish forum...?
Polish, but we live in XXI century...
arturherda
10-01-2012, 15:16
...I nie ma co oczekiwać że canon zrobił coś lepiej w 1dX - jeśłi uda mu się cokolwiek porawić względem d3s/d4 na wysokich iso, to zdecydowanie dostanie baty na niskich czułościach
A kolega to prorok jaki czy talib jedynie :-P
Michał Jędrak
10-01-2012, 15:18
Ale o co chodzi? Przeczytałem cytat i tam nie ma nic po polsku napisane i o forum...
Ale o co chodzi? Przeczytałem cytat i tam nie ma nic po polsku napisane i o forum...
sie zdaje ze o to sie rozchodzi wlasnie ;)
chevalier
10-01-2012, 15:37
Is it English or Polish forum...?
OK. Proszę bardzo:
"Oczywiście rozszerzyliśmy zakres ISO do nowego poziomu high 204.800, jak również dodaliśmy 2 nowe poziomy w dolnym zakresie obejmujące ISO 100 oraz ISO 50. Szum zależy od rozmiaru pixela i technologii matrycy. Choć zakres dynamiki może być różny pomiędzy tymi trzema aparatami (D4, D3S, D3X) to jest on możliwie wydajnie zoptymalizowany dla każdego z nich. W przypadku D4 zwiększona rozdzielczość oznacza nieco mniejszy rozmiar pixela. Ale nawet uwzględniając powyższy fakt, nawet przy rozszerzonym zakresie ISO, moje odczucie jest takie, że jakość obrazu jest tak samo dobra, jak z D3s. Procesor EXPEED jest również kluczowym elementem w tym równaniu - jego bezprecedensowy poziom możliwości przetwarzania przyczynia się do doskonałej jakości obrazu."
"Nie mogę odpowiedzieć w sposób mierzalny o ile jest (D4) lepszy o określoną wartość, ale w oparciu o to co mogłem zobaczyć przy użyciu przedprodukcyjnego egzemplarza, jest on w każdym calu tak dobry jak nasz D3S, a możliwe, że nawet lepszy. Przetwarzanie w tym aparacie jest najbardziej wyszukane spośród tych, jakie mieliśmy w aparatach do dnia dzisiejszego. Na podstawie informacji od fotografów, którzy wykonywali zdjęcia do naszej broszury, byli oni naprawdę pod wrażeniem wszelkich aspektów aparatu włączając w to robienie zdjęć w warunkach słabego oświetlenia i wysokiego ISO."
siedemczwartych
10-01-2012, 16:35
nadaje sie na polityka... ładnie i wymijająco powiedziane. :)
poki nie banyłem d3s to wydawało mi sie ze iso według opinii bedzie rzeczywiscie kosmiczne w stosunku do d700 i tu mały zonk ;-) spodziewałem sie obrazka 6400 czysciutkiego jak dupka niemowlaczka a przy iso 3200 potrafi szumic jak sie nieprawidlowo naswietli klatke i wb skopany tez sie czesto zdarza. D4 przy swoim rozszerzonym wb i obnizonym iso bedzie pewno sie lepiej sprawdzał pod wzgledem jakosci obrazka na niskim iso a na wyższym bardzo podobnie jak d3s
Michał Jędrak
10-01-2012, 16:58
O rany, to Gio focha strzelił, że jest cytat po angielsku? No bez przesady.
Tak jak wiele wieków temu Łacina była językiem uniwersalnym, tak teraz angielski. I bardzo dobrze, bo jakiś język powinien być uniwersalny i obowiązkowy. Właśnie najszybciej rozwijają się te kraje, gdzie angielski jest wmuszany w społeczeństwo. Cieszmy się, że nie żyjemy 60 lat później bo wtedy będzie to chiński, a tego to już z lekka trudniej się nauczyć. No dobra, koniec dygresji, wracajmy do tematu D4
wiadomo cos juz odnosnie ceny d4 w naszym kraju?
tgollob_jamessuchar
10-01-2012, 19:01
oczywiscie ;)
to powiedzże R :) bo na razie czerpiesz dziką satysfakcję z postawy "wiem, ale nie powiem?" :D
nie to, żeby mi tysiąc w jedną czy drugą stronę robił różnicę, ale nie wiem za jaką cenę minimalną wystawić nerkę ;)
R. masz jakiegos pecha bo ja bylem zadowolony z obrazka z iso 25600 a wb prawie nie ruszam w d3s...
R. masz jakiegos pecha bo ja bylem zadowolony z obrazka z iso 25600 a wb prawie nie ruszam w d3s...
a czy ja napisalem co co by temu przeczylo??????
Sapphiron
10-01-2012, 20:42
marudzicie waćpaństwo...
O rany, to Gio focha strzelił, że jest cytat po angielsku? No bez przesady.
Tak jak wiele wieków temu Łacina była językiem uniwersalnym, tak teraz angielski. I bardzo dobrze, bo jakiś język powinien być uniwersalny i obowiązkowy. Właśnie najszybciej rozwijają się te kraje, gdzie angielski jest wmuszany w społeczeństwo. Cieszmy się, że nie żyjemy 60 lat później bo wtedy będzie to chiński, a tego to już z lekka trudniej się nauczyć. No dobra, koniec dygresji, wracajmy do tematu D4
Focha to raczej strzela ten, kto zgrywa światowca wklejając tekst w obcym języku. Na innych forach takie nieprzetłumaczone posty lecą w kosmos. Nie mam problemu w porozumiewaniu się po angielsku, ale jest tu sporo osób które tego języka nie znają. I co, mają się czuć odsunięci od dyskusji bo ktoś się popisuje? Obowiązkowy? Wmuszany? Nie rozśmieszaj mnie.
wasilewk
10-01-2012, 21:08
.... Nie mam problemu w porozumiewaniu się po angielsku, ale jest tu sporo osób które tego języka nie znają. I co, mają się czuć odsunięci od dyskusji bo ktoś się popisuje?....
Altruista ?
Jedni nie znają języka a inni nie umieją robić zdjęć i nawet instrukcji nie chce im się czytać, tylko o gotowe tu na Forum pytają. Czy jednych i drugich byś bronił ? Sorry, nie zamierzam Ciebie obrażać, ale mój profesor od matematyki mówił: "Coś wcześniej trzeba wiedzieć, żeby się czegoś nowego dowiedzieć. Jak pan nic nie wiesz, to się pan nic nie dowiesz !". Osobiście wyznaję pogląd, że od siebie też trzeba trochę wymagać.
Pzdr.
P.S.
Obecnie: prawy klawisz i "translate with Google" - daje możliwości wszystkim.
Focha to raczej strzela ten, kto zgrywa światowca wklejając tekst w obcym języku. Na innych forach takie nieprzetłumaczone posty lecą w kosmos. Nie mam problemu w porozumiewaniu się po angielsku, ale jest tu sporo osób które tego języka nie znają. I co, mają się czuć odsunięci od dyskusji bo ktoś się popisuje?
Jesli w XXI wieku uwazasz wklejenie na forum cytatu po angielsku za zgrywanie swiatowca, to wybacz ale w taki sposob nie ma z Toba najmniejszego sensu prowadzic w tym temacie dyskusji. Bo zyjemy chyba na innych planetach... z calym szacunkiem. Rozumiem, jakby ktos sie popisywal chinski, japonskim czy jeszcze czyms. Ale angielskim, de facto standardem swiatowym - choc nigdzie nie zapisanym, zeby nie bylo czepiania sie.
A jak kto nie umie, to niech poprosi kogos kto umie, albo uzyje google translate (lub innego podobnego wynalazku, ktorych jest w sieci pelno).
Wymagajac rzeczy, ktore wymagasz nastepnym razem ktos zamiast wkleic cytat, ktory robiac kopiuj wklej w ciagu 10 sekund przerzuci do google translate ten ktos wrzuci linka do strony i napisze - tam na 5 stronie. I wtedy tez nasz nie znajacy angieslkiego dopiero bedzie mial robote :)
siedemczwartych
10-01-2012, 21:26
panowie.... i jedni i drudzy mają rację.
..... ale to wątek o D4. Tak informacyjnie :)