Zobacz pełną wersję : Nikon D4
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
13
14
takie cuś to jest w każdym smartphonie...
problem polega na przesłaniu foty z puszki!
slawczyk
10-03-2013, 01:01
Smartfona nie podepniesz do D4 (chyba)
http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TL-MR3040
wg tej strony USB służy tylko do zasilania (i pewnie instalacji softu/sterowników)
slawczyk
10-03-2013, 01:06
Kuba podpinam TP-linka pod port Ethernet.
Mam to samo co z WT-5: http://www.youtube.com/watch?v=6-8seFiXV2s
kurde, o eth nie pomyślałem :)
jest to jakieś rozwiązanie, ale dyndające niestety
w biegu niezbyt to bezpieczne i poręczne
slawczyk
10-03-2013, 01:12
Ja mam przyklejone na Velcro pod spodem. Można też na sanki zapiąć.. W moim przypadku wysyla zdjęcia do iPada i klient ocenia (gdy patrzy w innych kategoriach).
byle ftp działał przez LTE/3G :)
slawczyk
10-03-2013, 01:21
Do usb można podpiąć modem (pendrive, ale za duże się już robi) lub połączyć się z telefonem i za jego pośrednictwem słać.
Czy można stosować zamienniki akumulatora czy ktoś ma w tej materii doświadczenie?
do puszki za 20 tysiaków zamiennik? ryzykant jesteś...
Tak jestem ryzykant do canona 5dmkII podpiął zamiennik grip i akumulatory i powiem Ci udało się nic nie wybuchło. Kilka aukcji znalazłem na jebaju gdzie ludzie kupują te akumulatory tylko że mój angielski jest daleki od tego aby konwersować z kupującymi.
I was concerned about buying this battery with no reviews, but now I can see why there are so many 5-star reviews for other Wasabi products.
PROS
With 2800mAh, this battery really does go the extra mile. I was able to take significantly more exposures compared to using the stock Nikon EN-EL18 battery. The Wasabi battery mates perfectly with the battery chamber cover and slides into the D4 battery chamber perfectly. It also performs just fine in cold (not freezing) weather.
CONS
The battery has two holes for locking the terminal cover that comes with the Nikon battery. However, the holes are too far from the edge of the battery, so the terminal cover doesn't actually snap in place. But at the price compared to the Nikon battery, this is not reason enough for me to drop a star in my rating.
INFO
Since this battery holds more charge than the Nikon battery, it also takes longer to charge back up. Simple laws of electrochemistry.
Może nie jest znowu tak źle Wasabi Power Battery for Nikon EN-EL18 and Nikon D4 DSLR
slawczyk
12-03-2013, 23:10
Ja kupiłem oryginał. Nie warto kombinować.... Jak kogoś stać na D4 to bateria nie powinna być problemem.
Nie warto kombinować.... Jak kogoś stać na D4 to bateria nie powinna być problemem.
Oki rozumiem ale gdyby znalazła się osoba, która użytkuje zamiennik to proszę info na priw.
Również radzę zakupić oryginał, a ewentualnie ten zamiennik po upływie gwarancji na aparat. Bo jak wytłumaczysz, że coś się stało w komorze bateryjnej lub z pokrywką komory (aku Wasabi nie jest dobrze dopasowany do pokrywki) w momencie, gdy Wasabi wyleje itp.
Zdecydowanie tylko oryginał,żadne zamienniki...
a mi coś jeden aku zaczyna nawalać za każdym razem trzeba go kalibrować
ładuje się niby ok, ale nawet jak jest w aparacie to też w info o aku cały czas
się świeci, że jest do kalibracji
wiecie może co mu jest a może jest jakiś sposób na to ?
hehe poza wymianą na nowy :)
tak za każdym razem, muszę, bo inaczej go nie chce ładować
to tak wyglada jakby ta elektronika w baterii co jest glupiała
Mam pytanie gdzie można pobrać kilku lub kilkunastosekundowe oryginalne filmiki z D4?
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/56042 testował ktoś? Pytam bo w D700 z najnowszego oprogramowania wróciłem do starszego bo jakoś af bardziej sie starał w tej starszej wersji.
najbardziej podoba mi się ta modyfikacja:
"Zdjęcia są ostrzejsze i bardziej trójwymiarowe" :)
Nie chciałem się o to tutaj pytać aby nie wyjść na bubka ;-) ale bardzo mnie to ciekawi. Ciekawe czy do oglądania tych zdjęć trzeba okulary ubierać ;-)
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/56042 testował ktoś? Pytam bo w D700 z najnowszego oprogramowania wróciłem do starszego bo jakoś af bardziej sie starał w tej starszej wersji.
Wgrałem i jeszcze nie wybuchł :-)
Ciekaw jestem co autor noty miał na myśli pisząc o ostrzejszych i bardziej trójwymiarowych zdjęciach.
PS. Coś serwer zamiast godzinę do przodu, to cofnął się o jedną (jest 19:02, a nie 17:02) ;-)
Jak ktoś będzie aktualizował, to bardzo bym prosił o wykonanie podobnego ujęcia przed i po aktualizacji (w JPEGach jak sądzę). Bardzo mnie interesuje opis "większej trójwymiarowości i ostrości". Podejrzewam, że na JPEGach zastosowano inny rodzaj wyostrzania, zwiększającego jednocześnie mikrokontrast, ale chętnie bym to zobaczył w praktyce.
Jak ktoś będzie aktualizował, to bardzo bym prosił o wykonanie podobnego ujęcia przed i po aktualizacji (w JPEGach jak sądzę). Bardzo mnie interesuje opis "większej trójwymiarowości i ostrości". Podejrzewam, że na JPEGach zastosowano inny rodzaj wyostrzania, zwiększającego jednocześnie mikrokontrast, ale chętnie bym to zobaczył w praktyce.
Normalnie to 3D mnie zaciekawiło ;-) Za chwilę zrobię tak jak mówisz. Zdjęcie przed i zdjęcie po.
Pozdr.
Witam,
Wykonałem:
Przed aktualizacją softu:
1. JPG pomniejszony poniżej
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zok.pl/a/NewSoft/DSC_6401_przed_UPG_m.jpg)
Duży JPG (wywołany z RAWa nie grzebałem nic w parametrach)
http://zok.pl/a/NewSoft/DSC_6401_przed_UPG.jpg
RAW
http://zok.pl/a/NewSoft/DSC_6401.NEF
Po aktualizacji softu:
2. JPG pomniejszony poniżej
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zok.pl/a/NewSoft/DSC_6403_po_UPG_m.jpg)
Duży JPG (wywołany z RAWa nie grzebałem nic w parametrach)
http://zok.pl/a/NewSoft/DSC_6403_po_UPG.jpg
RAW
http://zok.pl/a/NewSoft/DSC_6403.NEF
Nie maiłem statywu więc musiałem robić z ręki. Ocenę zostawiam Wam ;-)
Pozdr.
Trójwymiarowości to ja jakoś nie widzę. Może dlatego, że oglądam rawy bez okularów ;-). WB z nowym oprogramowaniem jakby bardziej stonowany kolor czerwony.
Trójwymiarowości to ja jakoś nie widzę. Może dlatego, że oglądam rawy bez okularów ;-). WB z nowym oprogramowaniem jakby bardziej stonowany kolor czerwony.
też mi się tak wydaje.
Ostrość poprawiła się zdecydowanie. I widać to nawet na małym zdjęciu (oczywiście może to być przypadek, bo test pobieżny). Natomiast co do 3D, to ciężko po zmiennym kadrze i oświetleniu ocenić. Widać inną intensywność świateł. I teraz pytanie, czy to bardziej związane ze zmianą kąta, czy rzeczywiście zmieniło się trochę ich przetwarzanie w aparacie. Jeżeli światła będą ciut przygaszone, to efekt 3D może być jakby bardziej widoczny. Szczególnie przy portretach, w których to własnie światła i jasną skórę bardzo dokładnie się obrabia.
Pewnie za jakiś czas potwierdzą to być może (lub nie) fotografowie sportowi, robiący kontrastowe zdjęcia z daleka, na których widać ten efekt dość wyraźnie.
jeśli to cud miód orzeszki zadziała, to tylko w jpg :)
na bank poprawił się balans bieli, dzisiaj to zauważyłem w powtarzalnej sytuacji, w której używam D4 od prawie roku
na bank poprawił się balans bieli
Masz na myśli światło dzienne czy oświetlenie sztuczne/na hali?
sztuczne mieszane, np główne źródło to żarówa na suficie i do tego wpadające przez okno dzienne
slawczyk
05-04-2013, 23:25
Zgadzam się. Ostrość na +, balans bieli na prawdę się poprawił. Wcześniej była częstsza tendencja do wpadania w żółty (w moim odczuciu).
Zmieniając nieco temat, czy komuś z użytkowników odpada guma z dżojstika AF w uchwycie poziomym? U mnie niestety się to zdarza często...
Na szczęście jest zamocowana gdzieś w korpusie na tasiemce i jej nie gubię, ale niesmak pozostaje :(
Tak w ogóle to mam wrażenie, że pod względem mechanicznym w porównaniu z D3/s D4 zrobiło malutki kroczek wstecz.
Faktycznie ostrość na plus; 3D nie miałem jeszcze okazji zauważyć ( z awb radziłem sobie stosując z wyprzedzeniem A6 lub, częściej, b6).
A jak tam wysokie iso, zauważyliście poprawę?
W śmiesznym porównaniu z D700 jest kosmos i raczej nie na miejscu takie porównanie. Ogólnie kilka dni temu zrobiłem chrzest w dość ciemnym kościele na 2.8 nawet nie myślałem o lampie.
slawczyk
08-04-2013, 15:23
Używacie automatycznego podświetlenia LCD? Nie wiem czy mój jest taki ciemny na Auto cz wszystkie tak mają?
Używacie automatycznego podświetlenia LCD? Nie wiem czy mój jest taki ciemny na Auto cz wszystkie tak mają?
Mam na auto i jest OK.
slawczyk
08-04-2013, 21:31
Ja mam w manualu na -1. Wtedy wydaje mi się ok w stosunku do monitora i drugiej puszki.
Manual na 0 i dla mnie jest odpowiednio.
Zapytam o AF jak dobrać najlepsze ustawienia dla szybko poruszających się obiektów. Będę próbował uchwycić dwóch narciarzy po kolei i jednocześnie i pomyłka z mojej strony będzie ich kosztować wiele podchodzenia a nie chce dostać po głowie nartami. Za wskazówki serdeczne dzięki.
Jadą po określonej trasie czy zmienne jakieś i mogą szybko uciec z punktu af?
Poletko śnieżne i jadą po określonej czystej śnieżnej trasie. Nie chce walić serią tylko strzelić kilka razy. Bardziej zależy mi na tym iż do pracy dostałem D4 a nie mam czasu na zabawę z nim.
slawczyk
10-04-2013, 19:21
Jak nie będzie żadnych drzew i innych obiektów na drodze to blokadę ostrości daj na 1, włącz śledzenie 3D, 11 Pól AF. W sobotę testowałem i 3D na prawdę daje radę. Jaka ogniskowa?
slawczyk
10-04-2013, 19:28
Bez problemu na tych da radę. D4 + te szkła to zestaw snajperski. Nic nie powinno uciec. Jeżeli nie jesteś przekonany do 3D, to AF-C 9 pół troszkę szybciej powinno pracować niż reszta.
Jak nie będzie żadnych drzew i innych obiektów na drodze to blokadę ostrości daj na 1,
Szukam w instrukcji i nie mogę znaleźć o czym piszesz? Dodatkowo zakochałem sie w AF-ON
slawczyk
10-04-2013, 21:01
Opcja "a3" - dokładnie "blokada śledzenia ostrości".
AF-ON nie działa jak spust wciśnięty do połowy?
Opcja "a3" - dokładnie "blokada śledzenia ostrości".
AF-ON nie działa jak spust wciśnięty do połowy?
popracuj z AF-ON w trybie AF-C i porównaj możliwości z AF na spuście migawki :)
slawczyk
11-04-2013, 00:07
Używam go do blokady ekspozycji. Wg instrukcji tryb AF-ON ma identyczne działanie jak spust wciśnięty do połowy:
"W trybie AF-C aparat uruchomi wyprzedzające śledzenie ostrości, jeżeli obiekt przemieści się w kierunku aparatu lub od niego, w czasie gdy spust migawki jest wciśnięty do połowy lub gdy wciśnięty jest jeden z przycisków AF-ON..."
Jedyna różnica w tym, że w dowolnym momencie możemy klepnąć bez wzbudzania AF na spuście, ale spróbuję.
Kwestia przyzwyczajenia.
Jedyna różnica w tym, że w dowolnym momencie możemy klepnąć bez wzbudzania AF na spuście, ale spróbuję.
Kwestia przyzwyczajenia.
otóż to!
Czy ktoś z Was zauważył spowolnienie pracy autofocusa po aktualizacji oprogramowania do A1.05 B1.03? (w trybie pojedynczego punktu) Nie wiem czy panikuję, ale mam wrażenie, że centralny punkt jakby stracił czułość. Tak jak wcześniej reakcja była natychmiastowa, teraz aparat jakby się zastanawia i dopiero po dłuższej chwili pojawia się sygnał dźwiękowy informujący o złapaniu ostrości. Nie jest to kwestia obiektywu, bo zarówno na 14-24, 24-70 i 70-200 zachowuje się tak samo. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia w warunkach laboratoryjnych tego faktu. Zauważyłem to fotografując w tym samym pomieszczeniu, przy takich samych warunkach oświetleniowych (często robię zdjęcia w pewnym miejscu). I tak jak wcześniej nawet nie pomyślałem o jakichkolwiek problemach po wczorajszych zdjęciach jestem zdruzgotany. Dlatego pytanie do Was - czy również macie podobne wrażenie, że coś jest nie tak z tym firmwarem?
Nic takiego nie zauważyłem
Jeśli się nie mylę, to można bez problemu wgrać stary firmware na nowy. Wtedy będziesz mógł się upewnić i w razie czego pozostać na starej wersji.
Do estEban: również nic takiego nie zauważyłem a robiłem wczoraj Event i wszystko ładnie działało.
Pozdr.
slawczyk
14-04-2013, 16:50
Ja również potwierdzam przedmówcę - brak odczuwalnych zmian. AF centralny działa tak samo.
Taka ciekawostka ;)
Klik. (http://www.swiatobrazu.pl/nikon-i-profesjonalny-kamuflaz-czyli-nie-tylko-czern-jest-piekna-29639.html)
W sobotę na rajdzie Wisły zaliczyłem pierwszą (i jedyną) zwieche karty XQD 16 GB. Wczytywała sporą serię NEF a w między czasie chciałem zrobić przegląd. Na górnym komunikat Error a główny wyświetlacz pokazywał jakieś bzdety (dłuższy tekst :) ). Nie miałem czasu bawić się w wyciąganie i ponowne wkładanie. Wyłączenie i załączenie sprzętu nic nie pomogło. Do końca dnia pracowałem na CF. W domu zgrane zdjęcia bez żadnego błędu, karta po formatowaniu w puszce działa znowu poprawnie. Ot przygoda ;)
Albo wczytuje albo pokazuje :) Podejrzewam, że jeśli robiłbyś również w jpg-ach (równolegle na CF) to podgląd odbyłby się bez żadnych przeszkód.
zmieniając temat, komu padło już D4?
Albo wczytuje albo pokazuje :) Podejrzewam, że jeśli robiłbyś również w jpg-ach (równolegle na CF) to podgląd odbyłby się bez żadnych przeszkód.
A moim zdaniem raczej to blad w oprogramowaniu - soft otrzymujac w tym momencie zadanie 'wczytaj dane z karty' powinien w momencie gdy trwa zapis poczekac i dopiero pozniej puscic odczyt. Tak sie dzieje normalnie zreszta.
A moim zdaniem raczej to blad w oprogramowaniu - soft otrzymujac w tym momencie zadanie 'wczytaj dane z karty' powinien w momencie gdy trwa zapis poczekac i dopiero pozniej puscic odczyt. Tak sie dzieje normalnie zreszta.
Tak też się stało. Nie miałem podglądu tylko chciałem mieć - wtedy ten jeden raz karta się "zawiesiła". Teraz wszystko działa poprawnie. Kartę CF mam najczęściej ustawioną jako "kolejna do zapisu po zapełnieniu XQD". Zapis w większości sytuacji wyłącznie w NEF.
zmieniając temat, komu padło już D4?
Odpukać! Gumy też jeszcze nie odlazły :)
A kto dobił już do 400tys klapnięć lustrem? ;)
ja wczoraj przeżyłem chwile grozy... aparat ześwirował, myślałem że padło coś z elektroniki
nie działały przyciski po lewej od ekranu, działały te od iso, wb itp, działało pokrętło od pomiaru światła, fps itd, mogłem zmieniać M,P,S,A, korektę ekspozycji.
puszka cała czas ustawiała ostrość!
okazało się, że żużel z pięknego toru w Gnieźnie dostał się w szczelinę przy AF-ON i go zablokował w pozycji ON...
szpilka pomogła i jest ok.
ale co się nawnerwiałem to moje :)
...A kto dobił już do 400tys klapnięć lustrem? ;)
do 400tyś to ja d700 dobiłem - tutaj liczę na drugie tyle :D Na razie ponad 150 000 i niestety gumy odłażą :D
:) To przynajmniej wiesz że nie masz podróby
A te gumy to nie wymieniają za friko?
A te gumy to nie wymieniają za friko?Chyba tylko w NPS.
W nps chyba raz na rok przypada darmowe czyszczenie/konserwacja body/szkła i wtedy wymieniają gumy. Można też napisać do nich żeby przysłali pocztą gumy, ale chyba odhaczają to w systemie jako właśnie te darmowe czyszczonko. Mi jak się już na ostro odklejają to podklejam akrylową taśmą dwustronną 3m (czerwoną) taką do klejenia listew samochodowych i jest gitara. W szkłach to już w ogóle odpuściłem gumy i mam owinięte taką taśmą parcianą (włochatą) :D
sprocket
26-11-2013, 04:04
Takie mam male pytanko do posiadaczy, czy zauwazyl ktos ze D4 troche nie doswietla? I to prawie o jedna dzialke a najlepiej to widac w pochmurny dzien, sprawdzilem razem z D700 I zawsze te sama scene naswietla o 0,7 jasniej.
A nie masz czasami włączonego D-Lighting?
sprocket
26-11-2013, 13:59
Mam.
mateo912
26-11-2013, 14:25
Mam.
w takim razie znasz już odpowiedź na swoje pytanie? ;)
grissley
26-11-2013, 14:58
A skąd ma znać - nikt nie odpisał, czy u siebie niedoświetlanie zauważył, czy nie...
Pawel Pawlak
26-11-2013, 15:36
Ale co tu pisać - ADL powoduje niedoświetlenie a następnie soft wyciąga ekspozycję (silnik JPG w body albo NX2 na kompie)
ADL w d4/d800 bardziej agresywnie ingeruje w ekspozycję niż miało to miejsce w d3/d700/d3x/d3s. Poza tym działa inaczej, bo pomimo włączenia ADLa nada można ustawiać w PC kontrast i jasność, podczas gdy w poprzednich body te parametry były przy aktywnym ADL kontrolowane przez ten system i użytkownik nie mógł w nie ingerować.
sprocket
26-11-2013, 15:36
W D700 mam na stale wlaczony d-light i jakos nie ma problemu, byc moze czegos nie wiem ;) poczytam w instrukcji poniewaz mam wlaczony d-light a juz NX2 tego nie widzi.
Pawel Pawlak
26-11-2013, 15:41
no a masz możliwość regulacji kontrastu i jasność w PC w d700 jak masz masz załączone ADL ? No właśnie nie... a w D4 masz taką możliwość
A niby dlaczego to jest takie ważne? NX daje tyle możliwości regulacji kontrastu i jasności, że jakoś nie widzę problemu. Masz QuickFix, masz krzywe, masz suwaki kontrastu i jasności w menu. Mało?
Pawel Pawlak
27-11-2013, 01:19
A niby dlaczego to jest takie ważne? NX daje tyle możliwości regulacji kontrastu i jasności, że jakoś nie widzę problemu. Masz QuickFix, masz krzywe, masz suwaki kontrastu i jasności w menu. Mało?
Jacek, dla kogoś kto potrzebuje JPGów z puszki to może być istotne.
Ale napisałem o tym głównie dlatego że najwyraźniej ma to wpływ na sposób doboru ekspozycji - który w trybie ADL jest inny przy pracy d3 i d4.
No dobrze. Jest inny. Trochę inny. I co z tego? Jest lepszy? Jest gorszy? Wiesz coś o tym? Pokaż nam przykłady tej "lepszości". Zawsze można znaleźć jakieś różnice. Lepszy pasek, głośniejszy klik przy naciskaniu przycisku, większy czerwony pasek pod spustem. I jeszcze sto innych drobiazgów. Oczywiście pomijam "rewolucyjne" zmiany w układzie menu, itp.
Wiadomo, że D4 jest nowszą konstrukcją. Powinno być lepsze we wszystkich aspektach, ale czy tak jest? Nie zawsze. Wystarczy przeanalizować kolejne wcielenia Windowsów. Nie zawsze chodzi o to, żeby nowe było lepsze. Ważne, żeby było trochę inne - czytaj, żeby marketing miał o czym pisać i żeby ludzie kupili. Jakoś zalewu używanych D3 i D3S nie ma i nie było, czyli nie do końca się to udało.
A. Jeszce jedno. D90 prześwietla na mtrycowym.
A. Jeszce jedno. D90 prześwietla na mtrycowym.
D80... :twisted:
Pawel Pawlak
27-11-2013, 11:28
Jacek, pytanie tyczyło różnicy w sposobie naświetlania D700 vs d4 no i na temat tej różnicy się wypowiedziałem. Nie teoretycznie, tyko praktycznie.
Nie wiem skąd te emocje i atak na mnie w Twojej wypowiedzi ?
Pawle, jaki atak?
Dyskutujecie tu o sprawach nawet nie trzeciorzędnych. Dyskutujecie tu o duprelach, których wpływ na NORMALNE ZDJĘCIA jest w 99.9% pomijalny. Wiem, że są tu różni specjaliści od liczenia pikseli w pikselach, od zdjęć drabiny w piwnicy bez żadnego oświetlenia na ISOmilionpięćset, czy od innych testów BF/FF na skrajnych punkach AF, ale dziwi mnie dlaczego Ty tkwisz w tej zabawie. Po co? Jaki realny wpływ na zdjęcia ma regulacja tego, czy innego parametru, albo jej brak, w jednym konkretnym trybie pracy, w konkretnej puszce, jeśli można to samo robić inaczej na wiele sposobów. Współczesne puszki, a te jednocyfrowe w szczególności, oferują tyle różnych parametrów i ustawień, że nawet nie da się ich wszystkich wykorzystać. Nie da się bo to nie ma sensu. Dostajemy tak wiele możliwości po to, żeby każdy mógł sobie to dopasować według własnych upodobań. Można tak, można inaczej i każdy robi to (MOŻE TO ROBIĆ) po swojemu. Do tego mamy jeszcze różne NX-y, czy PS-y, które powodują, że jakieś minimalne korekty czegoś tam w puszce są kompletnie bez znaczenia.
Kiedyś wszyscy tu kombinowaliśmy, jak za pomocą D70 robić dobre zdjęcia w nietypowych warunkach. OK. Kiedyś był to realny problem. Poznawaliśmy cyfrową fotografię, żeby zrozumieć jak powstają zdjęcia, co i jak można zrobić, jakie ograniczenia można ominąć, żeby zrobić coś, co wydawało się niemożliwe (np. w miarę poprawne zdjęcie na ISO800, czy IS01600). Ale wszystko się zmieniło. Takim zwrotnym punktem było pojawienie się D3. To była u Nikona realna zmiana myślenia o fotografii. Od tej chwili ograniczeniem nie jest już sprzęt, tylko głowa. Oczywiście nadal są jakieś ekstremalne zastosowania, ale w 99.9% zdjęć sprzęt już nikogo nie ogranicza. W efekcie dyskusje o jakimś niedoświetlaniu, czy innym prześwietleniu w trybie ADL tracą sens i stają się tylko bezsensownym biciem piany. Oczywiście moim zdaniem.
Oczywiście moim zdaniem.
moim tez
Pawel Pawlak
27-11-2013, 13:09
Warto dobrze poznać narzędzie pracy, żeby wiedzieć jak będzie reagowało na ustawienia które mu zadam w praktycznych sytuacjach A to jak aparat ustawi ekspozycję (zwłaszcza że chodzi o nawet 1EV niedoświetlania) jest jedna istotne.
Dlaczego ja tkwię w tej zabawie ? Pewnie dlatego że zawsze jak nie mam czasu na plenerowe wyjścia a mam pod ręką komputer lubię uczestniczyć w tematach około fotograficznych - czasem czegoś się dowiem, czasem ja mogę pomóc. Z mojego pkt widzenia nowy AF w d4/d800 (praca z bardzo długimi ogniskowymi), oraz inne obrazowanie (o tonalności zbliżonej do D3x a parametrach szumowych i DR z najwyższej półki) są istotnymi zmianami na rzecz nowych produktów (które oczywiście nie są bez wad, o czym też pisałem) i nie jest to tylko bicie piany. Moim zdaniem oczywiście ;)
sprocket
27-11-2013, 13:34
Pawel dzieki za oswiecenie, nie wiedzialem z tym ADL-em w D4 ze ma takie oddzialywanie na pomiar, oczywiscie chodzilo mi tylko o jpg prosto z aparatu.
[...]Wiadomo, że D4 jest nowszą konstrukcją. Powinno być lepsze we wszystkich aspektach, ale czy tak jest? Nie zawsze.[...]Jakoś zalewu używanych D3 i D3S nie ma i nie było, czyli nie do końca się to udało.
Myślę, że gdyby nie przesadzili z ceną i dali dwa sloty na CF-ki to D4 cieszyłoby się większym zainteresowaniem dotychczasowych posiadaczy aparatów serii jednocyfrowej.
Zrób tak. Ustaw sobie DL na HI2 (czyli na maxa) i zrób fotkę w nef. Potem otwórz ją sobie w ps i w nx. PS otworzy ją jako niedoświetloną , w nx będzie wszystko ok. Działa to na takiej zasadzie jak pisał Paweł - puszka nie doświetla żeby nie było przepałów, a soft wyciąga cienie. Stąd te różnice w naświetlaniu. NX czyta to jak należy bo to Nikona program. Nie ma co się spierać czy jest potrzebne czy nie. U mnie jest tak - jak wiem, że plik idzie od razu do jpg to chętnie korzystam z ADL. Jednak jak cykam do nef wolę to dobrodziejstwo wyłączyć gdyż korzystam z sotfu adobe.
Po co? Jaki realny wpływ na zdjęcia ma regulacja tego, czy innego parametru, albo jej brak, w jednym konkretnym trybie pracy, w konkretnej puszce, jeśli można to samo robić inaczej na wiele sposobów. Współczesne puszki, a te jednocyfrowe w szczególności, oferują tyle różnych parametrów i ustawień, że nawet nie da się ich wszystkich wykorzystać. Nie da się bo to nie ma sensu. Dostajemy tak wiele możliwości po to, żeby każdy mógł sobie to dopasować według własnych upodobań. Można tak, można inaczej i każdy robi to (MOŻE TO ROBIĆ) po swojemu. Do tego mamy jeszcze różne NX-y, czy PS-y, które powodują, że jakieś minimalne korekty czegoś tam w puszce są kompletnie bez znaczenia..
Pierw pytasz po co, a potem sam sobie odpowiadasz - po to, by to robić wg swoich upodobań. Jak ktoś ma takie upodobania, że chce mieć dobry jpg z puszki, to go nie interesują inne sposoby, w tym oprogramowanie NX2.
Tym bardziej, że mowa jest o reporterskim D4, który musi dawać bdb jpg. Tymczasem większość osób na forum sądzi, że jesli jest to najwyższy model, to znaczy, że najbardziej profi (OK, zgoda), najbardziej profi jest praca w RAW, więc D4=RAW. Otóż nie zawsze, "gazetowi" reporterzy chcą bdb jpg.
Zresztą nie tylko oni chcą bdb jpg.
Ilu tu masz "gazetowych reporterów"? Co to za "gazetowy reporter" z D4, który nie wie jak puszkę ustawić? Kupił sobie D4 i nawet instrukcji nie rozumie lub czytać nie umie? Sam sobie odpowiedz na te pytania. Zresztą nawet tego czytać nie trzeba, bo wystarczy to na próbę poprzestawiać i zobaczyć jak się zmienia histogram. Wszystko wtedy jest jasne. Powinno być jasne. No chyba, że profesjonalny "gazetowy reporter" nie wie co to jest histogram.
A ADL działa w ten sposób od samego początku, od chwili gdy go pierwszy raz zastosowano.
Niedawno widziałem na wojskowej oficjalce fotografa w mundurze z D4 i... 70-300VR, nie miał pojęcia co robi... Samo D4 jak widać nie pozwala osądzać jego operatora ;)
Niedawno widziałem na wojskowej oficjalce fotografa w mundurze z D4 i... 70-300VR[...]
Dali mu "zestaw snajperski" ale zapomnieli powiedzieć jak się z niego strzela ;)
sprocket
30-11-2013, 04:36
Mogl bym tu naopowiadac w jakich to sytuacjach widzialem profesjonalny sprzet w pracy, oczywiscie w Canadzie, a to murarz dokumentuje swoja codzienna prace D100 ( 6 lat temu), rok temu pewien inzynier fotografowal sie z dachu budynku na tle budowy D3s gdzie po drabinie na 89 feet latwiej I tak samo mozna zrobic zdjecie do gazety iPhonem niz D3s, mysle ze tylko z tych dwoch przykladow nikt nie wiedzial co to histogram ale czy to wazne, ja sie cos kocha i lubi, kolega kupil D4 bo juz nie ma w sklepach D3s i tylko dlatego ze chodzilo o mozliwosc AF-a z f8 i jeszcze nie slyszalem by ktos martwil sie ze jego sprzet traci na wartosci, robimy zdjecia.
Ostatnio cykałem wesele i podszedł do mnie facet z małą nawet odpłatną propozycją. Bo on dużo jeździ po świecie i chciał dobre foty więc kupił to co najdroższe w Nikonie czyli D4 + 14-24,24-70,70-200. No ale jest strasznie niezadowolony bo ten D4 robi kicha foty. W kościele widział ,że ja robię foty d4 i ma prośbę żebym mu to poustawiał tak aby fotki wychodziły super. Ale to nic - teraz najlepsze. Koleś pokazuje mi palcem na górny wyświetlacz i się pyta co te poszczególne cyfry oznaczają. Ogólnie wkurza go też przepinanie i noszenie ze sobą tych wszystkich obiektywów i jest trochę niezadowolony z zakupu. Od razu zaznaczył ,że kasa dla niego nie ma najmniejszego znaczenia - on jeździ dużo po świecie i chce przywozić super fotki.
Sam to wymysliles? Tego faceta, fotki i to że masz D4 :-)
Wysłane listem poleconym
Sam to wymysliles? Tego faceta, fotki i to że masz D4 :-)
Wysłane listem poleconym
Dobra, już się przyznam - to wymyślił kolega z sąsiedniego łóżka. Testują na nim nowe leki i czasami fajne bajki wymyśla.
P.S. manfred popsułeś całą moją prowokacje - pies cie trącał :P
Pawel Pawlak
30-11-2013, 09:50
ja kupiłem praktycznie nową 400tkę od od sympatycznego gościa, który nabył ją razem z D3 (wtedy to był TOP) i kompletem telekonwerterów do fotografowania.... swoich dzieci na zajęciach sportowych. Kupił to co najlepsze bo go było stać. Okazało się, że 400tka ma uwalony VR i właściciel nawet o tym nie widział. Pewnie nie widział by także jakby d3 miała niesprawny AF itp. Po kilku meczach swoich pociech, pan przesiadł się na d7000 + 18-200VR.
Takich osób naprawdę nie jest mało...
... widzialem profesjonalny sprzet w pracy, oczywiscie w Canadzie...
Jakbyś kupił w biedrze tablet za 199 i pojechał np. do Kongo też by patrzyli na Ciebie jak Ty na tego murarza z Kanady.
Slawek Wojtczak
30-11-2013, 21:39
Okazało się, że 400tka ma uwalony VR i właściciel nawet o tym nie widział. .
i co z tym VR-em wyszło? Serwisowałeś sam?
Pawel Pawlak
30-11-2013, 22:08
Co było robić ? trza było naprawić ;)
Naprawdę zapłaciliśmy po połowie - obu nam wydało się to rozwiązanie uczciwe.
Slawek Wojtczak
30-11-2013, 22:24
A możesz koszt podać naprawy? :) Z ciekawosci pytam :)
Pawel Pawlak
30-11-2013, 22:34
A możesz koszt podać naprawy? :) Z ciekawosci pytam :)
Jasne - wg mnie zaskakująco mało (biorąc pod uwagę wartość obiektywu); 1240zł
rezumiem, ze to cena za wymiane ukladu vr ? jesli tak to faktycznie niewiele :)
Slawek Wojtczak
30-11-2013, 22:43
Jasne - wg mnie zaskakująco mało (biorąc pod uwagę wartość obiektywu); 1240zł
Rzeczywiście. Podejrzewałem po cichu jakies 2-3k zł :)
Pawel Pawlak
30-11-2013, 22:46
to koszt za:
1. Wymiana zespołu VR, test komputerowy, regulacja.
2. VR UNIT
Czas łącznie ze spedycją w obie strony 4 dni :)
[...]Po kilku meczach swoich pociech, pan przesiadł się na d7000 + 18-200VR.
Takich osób naprawdę nie jest mało...
Na dzień dzisiejszy taki np.d7200 + Nikkor 18-200 VRII jest ciekawą alternatywą dla "niedzielnych fotografów", którzy są w stanie pogodzic się z gorszą jakością obrazka w zamian za wiekszą uniwersalność zestawu (na plus: waga, zakres ogniskowych, brak porzeby przepinania szkieł, cena, programy tematyczne).
[...]Ogólnie wkurza go też przepinanie i noszenie ze sobą tych wszystkich obiektywów i jest trochę niezadowolony z zakupu.
Mogłeś zaproponować zestaw D610 + AF-S 28-300mm.
A nie wziąłes przypadkiem na pana namiarów? Bo gdyby zdecydował się na wymianę sprzętu to, jeśli cena byłaby zjadliwa, chętnie przygarnałbym drugą deczwórkę ;)
Tylko, ze taki 'niedzielny fotograf' nie bedzie w stanie ocenic czy obrazek jest gorszy od zestawu D4+24-70+70-200 vs D7200+18-200II ;) Sa nieliczne wyjatki, gdzie niedzielni fotografowie nie moga zrobic cropa z D800 i 500/4 bo bieda obrazek ale sa w mniejszosci... :mrgreen:
Pisząc posta miałem na mysli tych świadomych "niedzielnych" fotografów" ;) Pozostałym zaś polecam Nokię Lumię 1020 :)
Pozostałym zaś polecam Nokię Lumię 1020 :)
Przynajmniej cropa mozna zrobic :mrgreen:
shaolin, D800 + 500 f4 - LUBIĘ TO!!! ;)
Możliwe, że wraz premierą modelu Nikon D4S firma Nikon udostępni też aktualizację firmware do lustrzanki D4. Podobno nowe oprogramowanie ma eliminować problem polegający na wyświetlaniu błędu podczas jednoczesnego korzystania z kart SanDisk Extreme Pro CF 160MB/s oraz Sony XQD S.
Jeśli sie to potwierdzi mam nadzieję, że aktualizacja wniesie znacznie więcej. Powiedzmy tyle, co obecna w Canonie 1DX ;)
No to kiedy ta premiera "braciszka"? Chętnie wgrałbym nowy soft mając nadzieję na poprawę awb.
Tia pewnie liczysz, że ktoś się pomyli i będziesz miał soft z D4s gdzie iso 200000000000 wygląda jak 6400 z D4 ;-)
Pawel Pawlak
18-01-2014, 20:42
Oby tylko nie było tak jak to u nikona bywa dość często; pojawia się następca, to nowy soft do starego pojawia się co najwyżej do poprawy wyraźnego byka albo np. aktualizacji listy korygowanych obiektywów.
Wyraźnego byka dostrzegam tylko biorąc pod uwagę 2 różne karty pamięci (N "konsekwentnie" utrzymał go w D4s) oraz małą liczbę krzyżowych pkt af... A tego żaden soft nie poprawi.
manfred, jeśli do fotografowania używałbym "ciemnych" zoom-ów to pewnie miałbyś rację ;)
Zresztą, ostatnimi czasy, zaczyna mi deczwórka trochę ciążyć i kibicuję N oby, po wypuszczeniu d4s, wpakował w końcu matrycę z d4 do body bez gripa.
sprocket
21-01-2014, 06:38
W najnowszym tescie Pentaxa K3 na Optyczne.pl w rozdziale jakosc obrazu RAW jest taka fajna porownywarka czulosci gdzie mozna sobie wybrac rozne aparaty, dobrze to widac na tym prawym pasku, pobawilem sie troche I widze ze D4 nie ma sobie rownych na wysokich czulosciach :) polecam, ( prosze o nie komentowanie mojej wypowiedzi przez Shaolin );)
[...]kibicuję N oby, po wypuszczeniu d4s, wpakował w końcu matrycę z d4 do body bez gripa.
Gwoli wyjaśnienia (ponieważ pojawił się Df) powinno być dopisane: "kształtem nie nawiązującym do minionej epoki i legitymującego się czasami rzędu 1/8000".
Odgrzebuje bo mam pytanie - przyznac sie, ktory ma na imie Daniel i byl ostatnio w Birmie z D4 i X-E2? ;)
Jestem świeżym użytkownikiem D4. Jeszcze nie mam wyrobionego zdanie o tym body ale nurtuje mnie jedna sprawa. Na górnym wyświetlaczu jest podawana ilość wykonanych zdjęć. W moim body ta wartość zawsze jest większa o 1. Czyli na karcie mam 10 zdjęć na wartość na wyświetlaczu jest 11. Jak jest u was?
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Jestem świeżym użytkownikiem D4. Jeszcze nie mam wyrobionego zdanie o tym body ale nurtuje mnie jedna sprawa. Na górnym wyświetlaczu jest podawana ilość wykonanych zdjęć. W moim body ta wartość zawsze jest większa o 1. Czyli na karcie mam 10 zdjęć na wartość na wyświetlaczu jest 11. Jak jest u was?
Ja już nie za bardzo świeży, bo po 40-ce jestem ;) :D Nawet po formacie karty w body zawsze mam na liczniku "1" (górny wyświetlacz). Podczas fotografowania np.7 zrobionych zdjęć plus ta jedynka czyli pokazuje zawsze o jedno więcej. Formatowałeś już kartę w body ? Po formacie nadal masz na liczniku "1" ?
Kartę formatowałem, zmieniłem na inną i wszędzie do samo. Po formacie na liczniku 1 fota :/
Kartę formatowałem, zmieniłem na inną i wszędzie do samo. Po formacie na liczniku 1 fota :/
Czym się przejmujesz ? :) Pamiętasz, zrobiłeś nim może na początku zdjęcie bez obiektywu - karty ? Coś mi się zdaje, że po takim "numerze" została ta jedynka. To było ponad dwa lata temu więc 100% pewności nie mam ale powodów do zmartwień z użytkowania D4 również nie :)
Czym się przejmujesz ? :) Pamiętasz, zrobiłeś nim może na początku zdjęcie bez obiektywu - karty ? Coś mi się zdaje, że po takim "numerze" została ta jedynka. To było ponad dwa lata temu więc 100% pewności nie mam ale powodów do zmartwień z użytkowania D4 również nie :)
Powodów do zmartwień nie mam ale ciekawość robi swoje. Co do zdjęcia bez obiektywu czy karty to nie pamiętam czy było coś robione. Pewnie kiedyś przy okazji czegoś innego ta sprawa się wyjaśni i już.
siedemczwartych
04-05-2014, 21:25
ale farmazony wypisujecie...
to nie żadne puste przestrzelenia.
Po prostu aparat pokazuje, tak ja to rozumiem, że jest gotowy do zrobienia zdjęcia nr XX.
Nie ile jest zrobionych, tylko jaki nr będzie miało to, które teraz zrobimy.
Tak jest w D3s w D4s i innych :)
ale farmazony wypisujecie...
to nie żadne puste przestrzelenia.
Po prostu aparat pokazuje, tak ja to rozumiem, że jest gotowy do zrobienia zdjęcia nr XX.
Nie ile jest zrobionych, tylko jaki nr będzie miało to, które teraz zrobimy.
Tak jest w D3s w D4s i innych :)
Racja. Logiczne :) Dzieki Sherlocku.
Dla mnie to nie jest do końca logiczne ale tak jest (Strona 37 w instrukcji)
Właśnie po raz pierwszy padła mi bateria. Wykonałem trochę ponad 800 zdjęć i sporo siedziałem w menu puszki. Trochę mało tych zdjęć, ile wy robicie strzałów na jednym ładowaniu?
Lepiej sprzedaj ten aparat bo widzę ze masz z nim same problemy ;-)
Właśnie po raz pierwszy padła mi bateria. Wykonałem trochę ponad 800 zdjęć i sporo siedziałem w menu puszki. Trochę mało tych zdjęć, ile wy robicie strzałów na jednym ładowaniu?
Ja robie do 8000 ale w D3s :twisted:
W D4 to "normalne". Niestety. Wszystko zależy, w jaki sposób fotografuję (pojedyncze czy seria), jakimi szkłami (stałki czy zoomy z włączonym VR) i w jakich warunkach (ciemno, jasno). Czasem wyjdzie ok.800, czasem ponad tysiąc. Mam dwa oryginalne aku i głowa mnie nie boli ;) Pocieszające jest, że można teraz kupić aku z D4s, które ponoć jest bardziej wydajne ( o około 30% ).
ja robię od około 800 do 3tys, zależnie czy gapię się w monitor, czy używam VR w 200-400 i pewnie tysiąca innych czynników
Dzięki za słowa otuchy :) Puszki przez dwa dni prawie nie wypuszczałem z łapy więc mój wynik 800 zdjęć jest całkiem dobry. Widzę, że druga bateria będzie konieczna. Ciekawa jest ta opcja z tą baterią od D4s. Ktoś już tak zrobił?
Kup sobie zamiennik na ebay.com tylko poszukaj sprzedawcy który tego dużo sprzedał.
Dzięki za słowa otuchy :) Puszki przez dwa dni prawie nie wypuszczałem z łapy więc mój wynik 800 zdjęć jest całkiem dobry. Widzę, że druga bateria będzie konieczna. Ciekawa jest ta opcja z tą baterią od D4s. Ktoś już tak zrobił?
Producent twierdzi, że akumulatory z D4s są w pełni kompatybilne z body D4 i ładowarką. W żadne zamienniki do puszki za tak duże pieniądze bym się nie pchał.
E tam używam dwa lata i nic się nie dzieje a dużo wydajniejszy jak oryginał
siedemczwartych
06-05-2014, 16:02
Pocieszające jest, że można teraz kupić aku z D4s, które ponoć jest bardziej wydajne ( o około 30% ).
Jak uda ci sie kupic oryginalne aku do d4s to masz u mnie flaszke.
Mam te puche od misiaca i ani razem z pucha ani teraz nie ma tych aku
Jak uda ci sie kupic oryginalne aku do d4s to masz u mnie flaszke.
Mam te puche od misiaca i ani razem z pucha ani teraz nie ma tych aku
Potrzeby nie mam więc nie będe próbować ;) Powiem tylko jedno. Zaraz po wypuszczeniu do sprzedaży D4 też był problem z kupnem oryginalnych aku do tego body. Potem widziałem sztukę w NPS w Bielsku ale cena mi nie pasowała :) W końcu dorwałem za lepsze pieniądze przez internet. Dziwne to i przykre, że takiej oczywistej sprawy nie można załatwić od ręki. Uważam, że jest to wynikiem "wieku dziecięcego" nowej puszki i stąd problem z akcesoriami. W tej chwili do D4 nie ma problemu z zakupem aku.
Nie no bez jaj. Wole akumulator od D4 niż jakieś zamiennik, który albo będzie działał ale nie. Apara kupiłem za kupę kasy to nie będę na aku oszczędzał.
sprocket
10-05-2014, 03:28
Ma ktos karte XQD S series w nikonie D4 ? Zadal bym pytanie :)
Dawno chcialem ja kupic ale cena powstrzymuje mnie skutecznie-329€ . Moze wie ktos gdzie dostac taniej?
Może prosto z Japonii? Powinno być dość łatwo ominąć cło (ściągałem już telekonwertery z HK bez cła/vat, więc z kartą powinno być jeszcze łatwiej):
http://www.ebay.pl/itm/SONY-QD-S32E-XQD-Memory-Card-S-Series-32GB-From-Japan-/171317868027?pt=Digital_Camera_Memory_Cards&hash=item27e35735fb&_uhb=1
http://www.ebay.pl/itm/SONY-QD-S64E-XQD-Memory-Card-S-Series-64GB-From-Japan-/181398599144?pt=Digital_Camera_Memory_Cards&hash=item2a3c32f5e8&_uhb=1
sprocket
10-05-2014, 19:50
Te karty xqd naprawde zabijaja szybkoscia, zrobilismy test tylko ze karty H series i 10 rawow D4 potrafil zapakowac w 3,5s na karte, sandisk CF potrzebowal cos kolo 10 sek. :)
Te karty xqd naprawde zabijaja szybkoscia, zrobilismy test tylko ze karty H series i 10 rawow D4 potrafil zapakowac w 3,5s na karte, sandisk CF potrzebowal cos kolo 10 sek. :)
Posiadam CF Lexar 32GB 1000X i zrobilem probe 10 zdjec i zajelo mi to okolo 3-4s.
Wiec nie jest tak zle.
Ma ktos karte XQD S series w nikonie D4 ? Zadal bym pytanie :)
ja mam 16 ale wersję H ... była bardziej "ekonomiczna" poza tym aż takich "prędkości" nie potrzebuję ...
Polecam US - Amazon : aku + karta 16 + czytnik wyszło niecałe 800zł
Majac na uwadze jak drogie sa XQD karty, znalazlem ekonomiczne wyjscie i kupilem CF Lexara 1066X 160mb/s.
Jest szybsza w ciaglym odczycie/zapisie od CF Lexara 1000X .
Oto krotkie wyniki porownawcze NEF-ow 13,9 MB, ilosc zdj / czas oprozniania bufora:
Lexar 1000X - 72 zdj / 17s
Lexar 1066X - 88 zdj / 14s
Cena nowej karty to 179 euro.
Nie mam mozliwosci do porownania do karty XQD, ale jej cena stanowi powazna bariere do jej zakupu. Bo 329 euro to naprawde przesada i zadna zacheta do zakupu.
Druga sprawa to niewielka oferta sprzedazy tych kart w sieci sklepow oraz mala liczba sklepow, ktore oferuja je w sprzedazy.
Wydaje mi sie, ze karty XQD nie staly sie popularne przede wszystkim ze wzgledu na cene, a CF nie poddaja sie i staraja sie dorownac im kroku.
Majac na uwadze jak drogie sa XQD karty, znalazlem ekonomiczne wyjscie i kupilem CF Lexara 1066X 160mb/s.
Jest szybsza w ciaglym odczycie/zapisie od CF Lexara 1000X .
Oto krotkie wyniki porownawcze NEF-ow 13,9 MB, ilosc zdj / czas oprozniania bufora:
Lexar 1000X - 72 zdj / 17s
Lexar 1066X - 88 zdj / 14s
Cena nowej karty to 179 euro.
Nie mam mozliwosci do porownania do karty XQD, ale jej cena stanowi powazna bariere do jej zakupu. Bo 329 euro to naprawde przesada i zadna zacheta do zakupu.
Druga sprawa to niewielka oferta sprzedazy tych kart w sieci sklepow oraz mala liczba sklepow, ktore oferuja je w sprzedazy.
Wydaje mi sie, ze karty XQD nie staly sie popularne przede wszystkim ze wzgledu na cene, a CF nie poddaja sie i staraja sie dorownac im kroku.
Tak, tylko to wyklucza trochę zasadność użyteczności w Twoim przypadku drugiego slotu. D4 nie ma przecież dwóch na CF. Niemniej jeśli szybka wymiana samych CF Ci wystarcza to OK. Używasz w ogóle XQD mniejszej pojemności czy pracujesz wyłącznie na CF ?
Kupiłem karty w Stanach nie były jakoś koszmarnie drogie. Znajomy wysłał mi w paczce dlatego nie rozumiem w czym larum. Trzeba przeglądać sklepy i można trafić na promocje tych kart.
Tak, tylko to wyklucza trochę zasadność użyteczności w Twoim przypadku drugiego slotu. D4 nie ma przecież dwóch na CF. Niemniej jeśli szybka wymiana samych CF Ci wystarcza to OK. Używasz w ogóle XQD mniejszej pojemności czy pracujesz wyłącznie na CF ?
Uzywam tylko CF. I tu jest pies pogrzebany z tymi 2 roznymi rodzajami kart, bo zdaje sobie sprawe jak CF padnie to bedzie lipton. Chociaz z drugiej strony przez 5 lat uzywania kart CF czy to Sandisc czy Lexar nigdy nic sie nie wydarzylo. Ale wymiana kart CF w trakcie fotografowania nie jest komfortowa i mozna latwo piny pozaginac w ferworze walki.
Jest w ofercie Lexar XQD 32GB 1100X 168mb/s za 219 euro i to jest o 100 euro tansza od sony, wiec chyba sie na nia zdecyduje, aby miec pelny komfort.
Edit
Po zakupie Lexara XQD 1100X nie omieszkalem go sprawdzic i wyszlo:
108 zdj - 8s
E to migawkę załatwisz w dwa tygodnie no góra trzy ;-)
No w koncu jest kevlarowa 8)
Znalazłem takie ogłoszenie http://olx.pl/oferta/karty-pamieci-xqd-sd-sdxc-sdhc-micro-sdxc-CID99-ID5Tr1t.html Kobitka za kartę sony xqd H 32GB policzyła mi 600 zł. Wystawiła mi ją na allegro i dziś ją kupiłem. Ma jeszcze parę innych kart. Jak przyjdzie mi towar to napisze czy wszystko jest ok.
Filmik pokazujacy porownanie szybkosci zapisu i odczytu pomiedzy Sony XQD S 168mb/s i Lexar 1000X.
https://www.youtube.com/watch?v=DiFmIs91WFo
Lexar XQD 32MB 1100X 168mb/s osiaga te same wyniki co Sony, ale jest o 110 euro tanszy ( 329 vs 219 euro ).
Mam takie pytanko, pewnie troche infantylne, ale kiedy siedze w budzie i jest taka cisza to irytuje mnie skrzypienie zarowno klapki od kart jak i pokrywki od baterii. Wlasciwie to slychac to tylko w absolutnej ciszy, ale ja w 95% uzytkuje go w takich warunkach i zawsze to slychac, mniej lub bardziej.
Czy u Was tez skrzypia?
Nie. Trzeba to potraktować jakimś smarem i po problemie :-)
Co Masz na mysli? Powaznie pytam.
sprocket
14-09-2014, 19:07
W moim tez skrzypi klapka od karty ale tylko w plenerze, w domu gdzie cieplej jest dobrze.
robertt74
14-09-2014, 21:52
Co Masz na mysli? Powaznie pytam.
Silikon w sprayu, taki do uszczelek samochodowych. Nasmaruj miejsca które sie stykają w trakcie zamykania. W 300s tak zrobiłem w dniu zakupu i mam spokój od czterech lat.
+1 silikon zalatwi Twoj problem.
tomisiek
15-09-2014, 13:54
Wracając do tematu karty XQD to chyba Nikon jednak strzelił sobie w stopę. San Disk własnie ogłosił karty w systemie CFast 2.0 z szybkością 512 MB/s. Kiedyś San Disk zapowiadał, że nie będzie uczestniczył w XQD, a zacznie rozwijać standard CFast i właśnie słowo stało się ciałem. Szkoda, że jednak w Nikonie nie pomyślano o dwóch gniazdach CF, ewentualnie o możliwości serwisowej wymiany gniazd.
Nigdzie se nikon nie strzelił kupuje dwie góra trzy karty na beckup a reszta na cf i da się żyć.
Ciekawe czy powstaną jakieś adaptery XQD na karty SD czy mini SD :) Jeżeli ich koszt byłby niski to taka opcja była by nawet fajna. Na CF zapis RAW + jpg na adapter jako backup.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
tomisiek
15-09-2014, 18:26
Nigdzie se nikon nie strzelił kupuje dwie góra trzy karty na beckup a reszta na cf i da się żyć.
A nie wolałbyś mieć jeden typ szybkiej karty? nie jest tak łatwiej żyć? ;) ale oczywiście każdy sam wybiera. Ja jednak ze zdziwieniem przyjmowałem pomysł by Nikona D4 tak uzbroić i jednak życie pokazuje, że wybór XQD może nie był najlepszy.
tomisiek, ten temat byl juz wczesniej walkowany i powiedziano juz wszystko w tym temacie, po co od nowa go zaczynac?
Mi osobiscie nie przeszkadzaja 2 rozne typy kart, siedza na stale, a ze XQD jest o 50% szybsza od CF, to tylka zaleta.
San Disk własnie ogłosił karty w systemie CFast 2.0.„Właśnie”? Rok temu były już w ofercie, a ogłosili je 2 lata temu. :)
Taka ciekawostka ;)
Klik. (http://www.swiatobrazu.pl/nikon-i-profesjonalny-kamuflaz-czyli-nie-tylko-czern-jest-piekna-29639.html)
Ciekawostka o tyle fajna, pokazuje bowiem, że profesjonalne obiektywy Nikona ( tu 400, 80-200 - 28-70 ) potrafią działać latami. Na zdjęciu D4 oraz 3 stare szkła. Taki widok cieszy oko i portfel. :)
neomarcel
07-03-2015, 15:22
Przymierzam się do zakupu D4 chociaż biorę pod uwagę też D4S. Może ktoś się wypowiedzieć:
- czy warto dopłacić kilka tys. do D4S.?
- czy faktycznie zespół AF jest dużo lepszy w modelu D4S?
- jak się mają szumy bo z tego co ja zauważyłem to jest niewielka różnica w stosunku do D4S?
- czy korpus jest obarczony "chorobami wieku dziecięcego" (choćby jak D800)?
- na co zwrócić uwagę w przypadku zakupu "używki"(bo jeszcze biorę taką ewentualność)?
Krótko i na temat - proszę o wypowiadanie się osób, które mają korpusy, a nie które je oglądały
siedemczwartych
07-03-2015, 20:35
Przymierzam się do zakupu D4 chociaż biorę pod uwagę też D4S. Może ktoś się wypowiedzieć:
- czy warto dopłacić kilka tys. do D4S.?
- czy faktycznie zespół AF jest dużo lepszy w modelu D4S?
- jak się mają szumy bo z tego co ja zauważyłem to jest niewielka różnica w stosunku do D4S?
- czy korpus jest obarczony "chorobami wieku dziecięcego" (choćby jak D800)?
- na co zwrócić uwagę w przypadku zakupu "używki"(bo jeszcze biorę taką ewentualność)?
Krótko i na temat - proszę o wypowiadanie się osób, które mają korpusy, a nie które je oglądały
Mam D4s.
więc odpowiem tylko na kilka pytań:
Miałem D3s i w porównaniu z D4s widać poprawę, ale nie jest to rewolucja a raczej kosmetyka więc przypuszczam, że tym bardziej będzie mniejsza różnica między D4 a D4s. Ale nie miałem D4, także to trochę gdybanie.
Co do chorób wieku dziecięcego.
http://stefanolszak.pl/Nikon-D4s-v-D3s-subiektywne-porownanie,News3,6.html
tu napisałem kilka zdań i też o problemie, który został dość szybko usunięty aktualizacją oprogramowania.
Po roku użytkowania nie zauważyłem jakichś problemów.
Ps. weź też trochę pod uwagę, że ja nie siedzę i nie porównuję DR co do 0,0001 EV itp.
Sprzęt ma pracować i nie sprawiać kłopotów. A i D3s i D4s są takimi maszynami i jestem z nich bardzo zadowolony.
Mam D4 i przez krotki czas pstrykalem D4s.
Krotko i na temat. Dla mnie pomijalne '' ulepszenia '' D4s malo istotne, a wlasciwie tak male i nieznaczne, ze jestem w stanie napisac, ze D4s to odgrzewany kotlet czyli D4. Jedyna fajna rzecz w D4s to grupowy AF, przydatna funkcja pomiedzy pojedynczym a 9-cio pkt AF. Mialem kiedys w C7D.
Poza ta funkcja to i AF nie przyspieszyl mimo Expeeda 4, szumy i DR takie same, zwiekszony bufor bez znaczenia w porownaniu do D4,
Jesli mialbym wybierac za podobna kase pomiedzy nimi to wzialbym D4s, ale jesli roznica cenowa ma byc miedzy 8-10k, to D4.
neomarcel
08-03-2015, 11:16
I takie odpowiedzi są cenione. Dzięki - pozdrawiam
navigator_s9
08-03-2015, 14:54
Mam D4s'a i przesiadłem się na niego z D700. Jestem zachwycony tym aparatem pod każdym względem. Też miałem dylemat czy brać D4 czy D4s, finalnie pomyślałem, że jak i tak wydaję na aparat ponad 20k to różnica 1000-1500pln nie jest tak straszna. Póki co nie porównywałem z D4, a z pewnością to zrobię jak będzie okazja.
Też miałem dylemat czy brać D4 czy D4s, finalnie pomyślałem, że jak i tak wydaję na aparat ponad 20k to różnica 1000-1500pln nie jest tak straszna
no tak ale pytający brał również pod uwagę używkę a w takim przypadku różnica kwotowa jest znaczna. Zaczęły pojawiać się D4 w używkach "legalne" (ze wszystkim+dowód zakupu) z różnymi przebiegami i różnice do nowego D4s dość duże.
Wracając do meritum ... sam przesiadłem się z d700 na D3s dość dawno i rzeczywiście była to znaczna różnica szczególnie na wysokim ISO. Ponad rok temu zrobiłem kolejną przesiadkę na D4 - różnice już tak kolosalnie nie odczuwalne: troszkę lepiej na wysokim ISO, prędkość AF oraz szybkostrzelność, ergonomia (jojstick do pionowych) i parę innych drobiazgów. Analizując specyfikacje następcy D4s-a jakoś nie widzę przepaści... owszem gdybym dziś wybierał między cenami dwóch nowych to rzeczywiście różnica niewielka i warta "dołożenia" ale po ponad roku zaprzyjaźniania się z czwórką już nie widzę takiego sensu ... a co dalej czas pokarze :)
rainbowwarrior
09-03-2015, 20:46
czas pokarze :)
Trochę nie w temacie, ale zaraz wiadomy moderator cię za to pokarze :P
cezary-k
09-03-2015, 20:55
"pokarze", bo pokarać, a nie pokazać ;)
i znów się na mnie po wyżywa ... no trudno stawię temu czoła :( takie czasy i pisanie z rozpędu bez zastanowienia ..swoją drogą nie wiem czemu mi nie podkreśla ... pełen pokory proszę o poprawę! (obiecuję pomyśleć następnym razem - choć po takim dzisiejszym dniu czasem ciężko... 400km za kółkiem + biuro :()
Subiektywnie:
- body nowe: biorę d4s (zawsze znajdzie się coś na "+").
- body używane: biorę d4 (gdyby s-ka miała choć więcej krzyżowych, a szczególnie w "mocnych pkt-ach obrazu"... a tak, przepaści nie widzę tylko niewielką rozpadlinę).
neomarcel
13-03-2015, 09:04
Od wtorku mogę cieszyć się D4 - kapitalny korpus... baaaardzo szybki i nieomylny AF, rewelacyjny pomiar światła, ISO - bajka.... i można by tu tak zachwalać i zachwalać. Wielkie dzięki za opinię!
Gratulacje! Dobry wybór, poszedłeś w nowy czy używkę?
neomarcel
13-03-2015, 13:22
Trafiła mi się świetna używka za 14500 - przebieg 26000, korpus nierejestrowany, a wygląd - praktycznie jak wyciągnięty z pudła (lekko przytarta jest ta mała guma na pionowym gripie przy kciuku)
Gratulacje :) To teraz czekamy na duuuużo zdjęć.
Tak mnie naszła reflaksja. Nie miałem D4s więc tutaj nie zabiorę głosu. Ale mając jakiś czas jednocześnie d3s i d4 na zleceniach nie widziałem żadnych logicznych przesłanek przemawiających za zakupem D4. Kolorystyka nowszych matrycy mi nie pasowała - wolę D3S.
Ok, plusy D4 to bez wątpienia: większe nieco pliki, joy do pionów i lepsze znacznie movie. AF porównywalny z D3S, czułości moim zdaniem również. Minus to slot nowych kart (dla mnie duża wada to dwie różne karty).
A skoro piszecie, że D4s to lekki lifcik d4 to - wg mnie - po kiego grzyba wywalać ponad 20k na to body mając wciąż wyśmienite D3S za mniej niż połowę tej kasy? Już nie będę argumentował, że za jednego D4S zawodowy fotograf ma kompletny zestaw dwóch świetnych body jakimi są D3S z pełnym zestawem akcesoriów do nich i jeszcze można z różnicy w cenie imprezę na tę cześć urządzić, bo tyle zostanie:)
Jedyny powód - mogę go zrozumieć - to komfort posiadania nowego fabrycznie body. Bo już np. kwestia kosztów do firmy nie jest dla mnie argumentem. Wciąż są dostępne D3s na faktury z drugiej ręki.
Nie neguję, że D4S jest lepszy ogólnie od D3S - ale czy uzasadniona jest jego ponad dwukrotnie wyższa cena? Uzasadniona technicznie i ekonomicznie dla fotografa. Bo to, że dla producenta i sieci dystrybucji jest zasadna - to jasne:)
Pawel Pawlak
13-03-2015, 15:00
na podstawie moich oględzin tych aparatów i zabawy RAWami wygląda to tak;
D3s ma z długimi tele wolniejszy AF niż d800, słabszą jakość na iso(100)200-3200 niż d800, porównywalną na iso6400 i lepszą na iso 12800 i więcej
D4s ma z długimi tele znacznie lepszy AF niż d800, jakość obrazka na iso100-400 trochę słabszą, powyżej iso400 lepszje od d800, d3s, d4.
d3s ma ostry obrazek ale stosunkowo mało detalu, d4 ma więcej detalu ale trochę mniej ostry obraz, d4s ma bardzo ostry obraz i więcej detalu niż d3s i d4
Poziom szumów na wysokim iso być może w d4, d4s i d3s jest podobny, tyle że w d4s detale są na wysokim iso najlepiej opisane, a więc po odszumianiu obraz z d4s jest najlepszej jakości.
W związku z powyższym różnica między d3s a d4s jest poza finansową taka, że d4s jestem dość mocno zainteresowany (choć cena mnie na razie odstrasza) , a d3s wcale (pomimo dość atrakcyjnej obecnie ceny) ;)
Wszystko zależy co jest istotne dla kupującego :)
dlatego Kolega Neomarcel zrobił najlepszy interes kupując w dobrym stanie d4 :)
różnica do 4s prawie 10 koła (bez sensu przepłacać) a ma dużo nowszą puszkę niż d3s (opcja odprzedaży wychodzi z niedużą stratą gdyby coś)
Paweł - widzisz - robimy zupełnie inny rodzaj fotografii i nie miałem pojęcia o różnicach, które dla Ciebie są istotne. Najdłuższa moja ogniskowa to 180:) Do reporterki ślubnej czy prasowej D3s długo jeszcze będzie chyba dobrym wyborem. Stosunkowo mały (szybki obróbkowo i transferowo) plik + ostrość obrazka to zaleta w tym sektorze foto (moim zdaniem).
Pawel Pawlak
13-03-2015, 20:13
W pełni się zgadzam :) Gdybym miał kupować korpus typowo pod reporterkę którą wymieniłeś, najpewniej wybrałbym właśnie d3s ze względu na najlepszy obecnie stosunek cena/możliwości.
Z tych właśnie powodów nie czuję żadnego ciśnienia patrząc na D4/D4s. D3s po prostu wystarcza w 100%. Nawet D700 nadal mi wystarcza tak naprawdę, a co dopiero D3s...
Natomiast tak jak Paweł napisał, w niektórych zastosowaniach D4s jak najbardziej będzie wygrywał i będzie warto za niego zapłacić.
Od wtorku mogę cieszyć się D4 - kapitalny korpus... baaaardzo szybki i nieomylny AF, rewelacyjny pomiar światła, ISO - bajka.... i można by tu tak zachwalać i zachwalać. Wielkie dzięki za opinię!
Udanych kadrów! :)
No i podświetlane guziki są mega wypasione :D
No i podświetlane guziki są mega wypasione :D
Hehe fajne spostrzezenie czasami sa przydatne
Hehe fajne spostrzezenie czasami sa przydatneNaprawdę? Chyba tylko wtedy, kiedy w pierwszym tygodniu od dostania w łapki, zdarzy się job w piwnicy. Jak można nie znać swojego narzędzia pracy, żeby podświetlane przyciski miały jakiś sens?
Marcin, a czy trzeba od razu w piwnicy????
Fajny gadzet i tyle. Lepiej go miec niz nie miec.
Chyba ze Ty sie zawsze bawisz w ''slepca'' i bron Boze nie spojrzec na klawiature;)
Marcin, a czy trzeba od razu w piwnicy????A w jakich jeszcze miejscach, w których robi się zdjęcia, panują takie ciemności, że może nie być widać białych oznaczeń na czarnych przyciskach? :)
Fajny gadzet i tyle. Lepiej go miec niz nie miec.Nooo… Tak samo jak podświetlany drążek zmiany biegów w aucie. ;)
Chyba ze Ty sie zawsze bawisz w ''slepca'' i bron Boze nie spojrzec na klawiature;)Zapamiętanie pozycji kilku przycisków, to chyba nie jest żaden wyczyn? To tak jak z bezwzrokowym pisaniem na klawiaturze. Nie robi się tego przecież po to, żeby komuś zaimponować albo żeby sobie utrudniać życie. Po prostu się to umie (po jakimś czasie) i staje się to całkowicie naturalne, a inne zachowanie zmniejsza po prostu efektywność pracy.
Jezu, wiedzialem ze przyjdziesz i zaczniesz narzekac na D4.
Proponuje: http://i.iplsc.com/masc-na-bol-dupy-srodek-ktory-wedlug-wielu-powinien-byc-obow/0002Q27XG8SB8543-C116-F4.jpg
docxxx, aż boję się spytać w jakich kręgach się obracasz... ;)
Koledzy, a wyłączcie w swoim wozidełku podświetlenie radia/climatronic-a i popróbujcie w nocy coś konkretnego ustawić... Przecież znacie swój samochód, czyż nie :)
Koledzy, a wyłączcie w swoim wozidełku podświetlenie radia/climatronic-a i popróbujcie w nocy coś konkretnego ustawić... Przecież znacie swój samochód, czyż nie :)
Dzieki. Nic dodac nic ujac:)
Koledzy, a wyłączcie w swoim wozidełku podświetlenie radia/climatronic-a i popróbujcie w nocy coś konkretnego ustawić... Przecież znacie swój samochód, czyż nie :)Nie mam z tym problemów, naprawdę. I dziwie się, że w ogóle przyszedł Ci do głowy taki przykład. Bez odrywania wzroku od drogi zmieniam stacje, przełączam utwory na CD, reguluję głośność, siłę nawiewu czy temperaturę ogrzewania… Ba! Nawet moc podgrzewania foteli (mimo, że używam od wielkiego dzwonu) zmieniam bez szukania wzrokiem pokrętła.
Dlatego właśnie dziwi mnie zachwalanie podświetlania przycisków w D4. Ok – niech sobie jest – nic mi do tego. Ale to raczej zasługuje na uśmieszek, na takim samym poziomie jak by się tam znalazł również tryb zielony. ;)
Jezu, wiedzialem ze przyjdziesz i zaczniesz narzekac na D4.Nigdy nie zmądrzejesz… Wskaż mi, w której powyższej wypowiedzi narzekam na D4. Lekka szydzera z podświetlania przycisków to narzekanie na aparat? Idź sobie strzel drinka albo skop psa – może ci przejdzie. :)
Nie mam z tym problemów, naprawdę. I dziwie się, że w ogóle przyszedł Ci do głowy taki przykład. Bez odrywania wzroku od drogi zmieniam stacje, przełączam utwory na CD, reguluję głośność, siłę nawiewu czy temperaturę ogrzewania… Ba! Nawet moc podgrzewania foteli (mimo, że używam od wielkiego dzwonu) zmieniam bez szukania wzrokiem pokrętła.
Dlatego właśnie dziwi mnie zachwalanie podświetlania przycisków w D4. Ok – niech sobie jest – nic mi do tego. Ale to raczej zasługuje na uśmieszek, na takim samym poziomie jak by się tam znalazł również tryb zielony. ;)
Baaaaardzo jestes zaszufladkooooooowany.
Wspolczuje braku otwarcia na horyzonty.
Baaaaardzo jestes zaszufladkooooooowany.Że niby w czym?
Wspolczuje braku otwarcia na horyzonty.Chyba nie wiesz co piszesz… Gdybym był zamknięty na „nowe”, to nadal bym pracował na analogu albo co najwyżej na D70. :) Jeździłbym autem bez klimy, pracował na monitorze CRT i dyskach talerzowych. Oceniać w tak absurdalny sposób kogoś, kto śmieje się, że w sprzęcie dla zawodowców punktuje się wodotrysk na poziomie zabawki? Daruj sobie komentowanie mojej osoby. Jeśli chcesz dyskutować – użyj merytorycznych argumentów. No chyba, że jedynym jest to, że „lepiej go mieć niż nie mieć”. :)
Nie mam i nie mialem absolutnie najmniejszego zamiaru w absurdalny sposob Ciebie oceniac. Wiecej luzika:)
Po prostu jestes zaszufladkowany jak kazdy czlowiek i Masz swoje priorytety, z ktorych korzystasz i takie, ktore sa dla Ciebie blachostka. Jedynie dziwi mnie Twoj wysmiewczy ton odnosnie mniej przydatnych funkcji i bewzgledna opinia, ze w sprzecie dla zawodowca nie przystoi ich montowac.
W D4 mamy wiele funkcji mniej lub wiecej przydatnych lub wrecz takich, ktorych nigdy nie uzylem, dzisiaj, w tym momencie.
Ale kto wie co bedzie za rok lub dwa?
Moze wlasnie wtedy sie przydac, jeden jedyny raz i chwala D4, ze to ma.
Uwazam, ze ja tez jestem zaszufladkowany na pewne funkcje w D4, ktore w moich oczach sa smieszne i niepotrzebne, ale zdaje sobie sprawe, ze kiedys....moze.... sie przydadza. ale ich nie wysmiewam na forum.
Z mojej strony to tyle i dalej nie mam najmniejszego zamiaru z Toba dyskutowac o podswietlaniu przyciskow, bo nie jest ta funkcja warta tyle wpisow.
grissley
18-03-2015, 10:20
Bez odrywania wzroku od drogi zmieniam stacje, przełączam utwory na CD, reguluję głośność, siłę nawiewu czy temperaturę ogrzewania… Ba! Nawet moc podgrzewania foteli (mimo, że używam od wielkiego dzwonu) zmieniam bez szukania wzrokiem pokrętła.
To jesteś debeściakiem - ale to raczej nie jest standard.
To jesteś debeściakiem - ale to raczej nie jest standard.No to sorry – byłem przekonany, że orientacja przestrzenna na tak podstawowym poziomie, jest zdecydowanie standardem. Wszyscy inni z którymi kiedykolwiek jechałem samochodem, także w ten sam sposób obsługują sprzęt pokładowy, więc tym bardziej do głowy by mi nawet nie przyszło, że ktoś może użyć takiego przykładu, dla udowodnienia, że codziennie używane przyciski powinny być podświetlane. :)
Mam nadzieję, że w domu też nie macie zapalonego światła w nocy, żeby czasami nie zderzyć się ze ścianą, wychodząc po ciemku z łóżka…? ;)
EOT
A w jakich jeszcze miejscach, w których robi się zdjęcia, panują takie ciemności, że może nie być widać białych oznaczeń na czarnych przyciskach?
W teatrze?
A tak serio - może się przydać, jak używasz cudzego aparatu - mi się to często zdarzało. Np. Fuji i Nikon mimo tego samego body mają co innego przypisane pod guziczkami.
A w samochodzie wysiadło mi oświetlenie panelu środkowego jakieś 4 lata temu i ciągle zapominam naprawić :)
grissley
18-03-2015, 12:17
Wszyscy inni z którymi kiedykolwiek jechałem samochodem, także w ten sam sposób obsługują sprzęt pokładowy, więc tym bardziej do głowy by mi nawet nie przyszło, że ktoś może użyć takiego przykładu, dla udowodnienia, że codziennie używane przyciski powinny być podświetlane. :)
Życie jest pełne zaskoczeń ;)
Może zależy to też od ilości guzików, ja na konsoli środkowej mam kilkadziesiąt ;)
siedemczwartych
18-03-2015, 14:47
Podświetlenie, to oczywiście nie powód by zmieniać puchę, ale powiem Wam, że na weselichach sie przydaje.
Mając D4s i D3s w łapach na ciemnej sali nie można pominąć faktu podświetlenia w tym pierwszym.
Więc bym ani nie wyśmiewał tej funkcjonalności ani też jej nie wyolbrzymiał.
Jest to fajnie.
navigator_s9
18-03-2015, 15:31
Rzeczą, która bardzo poprawiła mi komfort pracy w momencie jak zakupiłem pierwszego Macbooka była podświetlana klawiatura. Fakt, w 99% przypadków obsługuje komputer patrząc na monitor, jednak to właśnie jest dowód na to, że pierdoła o której bym powiedział, że jest gadżetem tak bardzo ułatwiła mi pracę. Z korpusem przypuszczam wiele ludzie może mieć podobne doświadczenia.
albo skop psa â może ci przejdzie. :) Tym komentarzem doj****eś takiego buraka, że słów brakuje. Domyślam się, że miało to zabrzmieć żartobliwie - cóż, nie wyszło.
Życie jest pełne zaskoczeń ;)
Może zależy to też od ilości guzików, ja na konsoli środkowej mam kilkadziesiąt ;)
A ja nie miałem na myśli Malucha, tylko np.Cayenne ;)
A w jakich jeszcze miejscach, w których robi się zdjęcia, panują takie ciemności, że może nie być widać białych oznaczeń na czarnych przyciskach? :)
Przy astrofotografii.
Ale fakt, po kilku zdjęciach i tak już robiłem na ślepo, więc w sumie ot, taki gadżet-bajer.
To samo dotyczy wesel - pierwsze kilka ująć to ciuciu-babka, ale potem nie odrywam już oka od wizjera.
Rzeczą, która bardzo poprawiła mi komfort pracy w momencie jak zakupiłem pierwszego Macbooka była podświetlana klawiatura.
Też tak myślałem, dopóki nie odkryłem, że wystarczy włączyć lampkę, która stoi obok na/przy biurku.
A i zdrowsze to dla oczu.
nikoniarz
19-03-2015, 09:55
Widzę ze jak zwykle brak zrozumienia. Dla jednych cos może byc istotne, dla drugich tylko gadżet. Inni zaś mówią, ze nieistotne bo... nie maja. Dlatego nie ma sensu na sile przekonywać do swojej racji. Dla mnie podświetlanie nieistotne jest, ale wierze, ze komuś może się przydawać. Zaś argument z lampka na biurku jest wg. mnie nie do konca trafiony. Po prostu w przypadku laptopa jest tak, ze często nie leży u mnie na biurku a na kolanach. Z racji nieposiadania podświetlenia klawiatury musiałem zakupić malutka lampkę na usb. Niestety nie jest to zbyt ergonomiczne. Dlatego uważam podświetlanie klawiatury za duza zaletę.
Pawel Pawlak
19-03-2015, 11:04
Ja klawiaturę podświetlaną w moim dell-u bardzo cenię. Pomimo tego że piszę praktycznie bez spoglądania na klawiaturę, to już początkowe ułożenie rąk na klawiaturze, czy szukanie konkretnego klawisza w ciemności nie jest bez podświetlania (czarnej) klawiatury łatwe - a przecież praca na kompie to nie tylko pisanie tekstu. Lampki nie włączę, bo notka najczęściej nie używam przy biurku, ale w miejscach odbiegających od norm przyjętych dla stanowiska komputerowego.
Myślę że przy astro foto, albo przy jakichkolwiek sesjach które zaczynam grubo przed wschodem słońca, doceniłbym także podświetlanie klawiszy w body, pomimo że wiem gdzie co jest w body które używam.
I tak jest w 90% przypadków. Zamiast zamknąć ten wątek, pieprzycie o podswietlanej klawiaturze w dziale Dx. Przeniescie albo wykasujcie ten OT i nie bedzie burdelu.
Pawel Pawlak
19-03-2015, 13:41
A gdzie ma się toczyć dyskusja o podświetlaniu przycisków d4? W dziale o lampach błyskowych?
D4 -> klawisze -> laptop -> lampa -> oswietlenie -> lampy blyskowe -> pasuje? ;)
ps. Robicie straszne OT. Juz kilka razy pisalem o takiej funkcjonalnosci z forum.pclab.pl: kazdy jak chce to ocenia inna wypowiedz +-. Kazdy tez w swoim panelu ustawia prog widocznosci wypowiedzi. I teraz ja wchodze na forum i nie czytam takich bzdetow, lub ktos nie czyta moich, bo ustawil sobie prog na -10, czyli jesli 10 innych osob dalo minusa, to dla niego wypowiedz jest zwinieta. KAPITALNE rozwiazanie. Niesamowicie oczyszcza forum ze smieci.
D4 -> klawisze -> laptop -> lampa -> oswietlenie -> lampy blyskowe -> pasuje? ;)
ps. Robicie straszne OT. Juz kilka razy pisalem o takiej funkcjonalnosci z forum.pclab.pl: kazdy jak chce to ocenia inna wypowiedz +-. Kazdy tez w swoim panelu ustawia prog widocznosci wypowiedzi. I teraz ja wchodze na forum i nie czytam takich bzdetow, lub ktos nie czyta moich, bo ustawil sobie prog na -10, czyli jesli 10 innych osob dalo minusa, to dla niego wypowiedz jest zwinieta. KAPITALNE rozwiazanie. Niesamowicie oczyszcza forum ze smieci.
Szczerze? Mniej czasu zajmuje mi po prostu przelatywanie oczami tego, co jest nieciekawe, niż chrzanienie się z jakimiś plusami, minusami, klikaniem w nie i zastanawianiem się, jaki próg ustawić. Przerost formy nad treścią.
Inna sprawa, że offtop to sam zacząłeś, właściwie. :-) My tu o podświetlaniu guzików w D4 w kontekście laptopów itd., a Ty o jakichś forach innych... :-D
Dzisiaj siedzac na ptakach w namiocie, kiedy bylo ciemno jak w d...., wlaczylem podswietlenie, aby znalezc przycisk do LV. Zostalo w baterii tylko 1% naladowania, wiec aby szybko rozladowac baterie musialem wlaczyc funkcje LV.
To bylo pierwsze moje nie testowe wlaczenie podswietlenia i musze przyznac, ze przydalo sie. Szybko i sprawnie wykonana usluga.
Wczesniej to byla tylko ciekawska zabawa.
sokół wędrowny
16-05-2015, 15:57
Poczytałem sobie trochę o D4 / D4s i mam taką wątpliwość. Oczywiście rozumiem rozwój sprzętu reporterskiego w stronę miliona ISO, tylko czy tym razem nie odbyło się to trochę kosztem niższych ? Oba tematyczne wątki na forum, optyczni i inni np. test podlinkowany przeze mnie w stosownym dziale sugeruje, że D4s pokaże pazurek od powiedzmy 6400 a co do 3200 ? Czy szeroko pojęty obrazek ze szczególnym uwzględnieniem kolorystyki nie będzie lepszy czasami w poprzedniej wersji bez s ? Proszę o ewentualne sugestie najchętniej użytkowników obu puszek. Nie jest łatwo znaleźć obiektywne oceny tych sprzętów z oczywistych względów a bardzo mnie to interesuje.
Mam pytanie.
Jak przerzucić zdjęcia z jednej karty na drugą?
Mam np 800 zdjęć na jednej karcie i chciałbym kilka z nich zachować na drugiej i wtedy skasować niepotrzebne zdjęcia na pierwszej karcie.
Mam pytanie.
Jak przerzucić zdjęcia z jednej karty na drugą?
Prosz...
http://bfy.tw/42or
Jeśli celem jest tylko skasowanie niepotrzebnych zdjęć, to łatwiej użyć kluczyka. Wtedy skasujesz tylko niezabezpieczone fotki.
Właśnie z tym jest problem bo kiedy zakluczykuje zdjęcia które chcę zachować to mimo to kasuje mi wszystko.
Już parę razy tak mi się to przydarzyło.
Więc szukam coś co mi pomoże zachować zdjęcia na karcie
Ale usuwasz zdjecia czy moze raczej formatujesz? To dwie rozne rzeczy.
- - - - kolejny post - - - - - -
Chyba mam rację, bo oto co mowi manual:
In full-frame, zoom, and thumbnail playback, the L (Z/Q)
button can be used to protect photographs from accidental
deletion. Protected files can not be deleted using the O (Q)
button or the Delete option in the playback menu. Note that
protected images will be deleted when the memory card is
formatted (036, 345).
- - - - kolejny post - - - - - -
Manual D4 strona 249
Pawel Pawlak
02-02-2016, 14:09
o to samo chciałem zapytać - zapewne formatujesz.
zabezpieczanie kluczem, potem kopiowanie tak wybranych na drugą kartę i formatowanie pierwszej jest fajnym rozwiązaniem. W terenie, w wolnej chwili można robić selekcję i na drugiej karcie gromadzić tylko najlepsze/potrzebne kadry.
a kartą pierwszą po takim zabiegu formatować - bo jest to pewniejsze rozwiązanie niż kasowanie i zapisywanie ponowne
ja wiem ze to zaden argument, ale czas poswiecony na takie zabawy jest odwrotnie proporcjonalny do ceny kolejnek karty :)
Pawel Pawlak
02-02-2016, 14:21
nie do końca, bo w terenie często mam w ciągu dnia czas żeby zrobić taką selekcję (większość focenia przypada na świt i zmierzch) i nie przywożę do domu zbędnych GB danych, tylko "selekt" :)
W Canonie mogłem tak kasować niepotrzebne niezabezpieczone kluczykiem zdjęcia.
Czyli w D4 nie mogę tak?
Muszę przerzucić na drugą kartę?
A co w przypadku zapełnienia obydwu kart?
Pawel Pawlak
02-02-2016, 14:32
możesz kasować zdjęcia ale nie formatować kartę. A jeśli giną Ci zabezpieczone zdjęcia to raczej formatujesz a nie kasujesz
Ok daje przyklad: mam na pierwszej karcie zapisanych 500 nefow. Zabezpieczylem kluczykiem 25 nefow.
Co mam zrobić aby za jednym przyciskiem skasować niezabezpieczone Nefy i aby zostały na karcie zostały tylko z kluczykiem ?
nie do końca, bo w terenie często mam w ciągu dnia czas żeby zrobić taką selekcję (większość focenia przypada na świt i zmierzch) i nie przywożę do domu zbędnych GB danych, tylko "selekt" :)
wolny czas mozesz poswiecic zeby wciagnac np buleczke z paroweczka... albo nawet zapalic papieroska... albo skorzystac z dobrodziejstw przemyslu monopolowego i rozgrzac cialo i dusze przed kolejnymi zdjeciami :) a gigabajty przejrzec na spokojnie na duzym ekranie. nigdy niewiadomo czy zupelnie przypadkiem nie zdjales jakichs mistrzow drugiego planu przebywajacych zupelnie przypadkiem w nieopodalnych szuwarach. :)
Ok daje przyklad: mam na pierwszej karcie zapisanych 500 nefow. Zabezpieczylem kluczykiem 25 nefow.
Co mam zrobić aby za jednym przyciskiem skasować niezabezpieczone Nefy i aby zostały na karcie zostały tylko z kluczykiem ?
W Nikonie masz dwie opcje: KASUJ i FORMATUJ!
Jedna jest w menu Przegladania (Delete All) a druga tej z kluczykiem (format).
Aż się cisnie: RTFM ;)
ps. Ha, kto wie co to za akronim (skrót)? Tylko bez googla!
No tego się obawiałem.
Do tej pory kasowalem zdjęcia pojedynczo zaczynając od mojego pierwszego D700 a skończywszy na D4.
Ładna kiszka.
Już jakiś czas temu Nikon wprowadził bardzo przydatne metody przeglądania i kasowania: mniejsze miniatury, po dacie itd.
Wystarczy przeczytać manuala ;)
No właśnie już tyle czytałem i dalej nie wiem jak.
Może ktoś lopatologicznie mi to wyjaśni.
Please
Przeglądasz zdjęcia i zaznaczasz kluczykiem te interesujące. Potem wchodzisz w menu przeglądu. Tam wybierasz "Usuń wszystkie" i na karcie zostają tylko te zaznaczone.
Możesz też usunąć tylko zdjęcia z wybranej daty, a te z kluczykiem i tak zostaną.
W tym samym miejscu możesz też wejść do Kopiuj. I skopiować na drugą kartę już zaznaczone fotki.
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.
Skończy się wreszcie moja gehenna.
Pawel Pawlak
02-02-2016, 19:15
wolny czas mozesz poswiecic zeby wciagnac np buleczke z paroweczka... albo nawet zapalic papieroska... albo skorzystac z dobrodziejstw przemyslu monopolowego i rozgrzac cialo i dusze przed kolejnymi zdjeciami :) a gigabajty przejrzec na spokojnie na duzym ekranie. nigdy niewiadomo czy zupelnie przypadkiem nie zdjales jakichs mistrzow drugiego planu przebywajacych zupelnie przypadkiem w nieopodalnych szuwarach. :)
Hehehe... szczerze się uśmiałem jak wyobraziłem sobie Twoje propozycje z warunkami w których odbywają się moje plenery fotoprzyrodnicze ;)
Ale oczywiście, możliwości wykorzystania wolnego czasu jest wiele - niektóry z nich wymieniłeś, inne wymieniłem ja i jest ich zapewne jeszcze wiele :)
Irma; wybierasz kasowanie wszystkich zdjęć a nie formatowanie karty. Nie mam aparatu przy sobie więc nie podam Ci pozycji w menu
Przecież już o tym napisałem 100 razy
Panowie, dzięki jeszcze raz.
Już jestem po testach i wszystko gładko pokasowalem oraz poprzezucalem na drugą kartę. Bez problemów.
Super.
Mam pytanko troszkę z innej beczki a mianowicie czy D700 też ma taką opcję? Już nie wspomnę o D800.
Ma! RTFM!
;)
Ja nie mam tyle wolnego czasu co Ty.
Dzięki.
Jak przeczytalem twoje pytanie to:
1. Wpisalem w google nikon d700 manual
2. Kliknalem w pierwszy link i po naciśnięciu ctrl+f wpisalem protect
3. Od razu znalazlem odpowiedz
Trwalo to ok. 15 sekund.
Ale spokojnie, nie denerwuj sie :)
Już nie wspomnę o D800.
D800 też, zresztą na dwa sposoby (podobnie jak D4): albo kluczykiem, albo przez ukrycie zdjęć za pomoca menu odtwarzania.
D800 też, zresztą na dwa sposoby (podobnie jak D4): albo kluczykiem, albo przez ukrycie zdjęć za pomoca menu odtwarzania.
Dzieki
Co się kryje, jaka ma funkcje ukryj zdjęcie?
Podoba mi się funkcja przerzutu zdjęć na drugą kartę i następnie formatowanie pierwszej. Super rozwiązanie.
Szkoda tylko że ta funkcja formatowanie ukryta jest w menu. Ustawiłem sobie na przycisk funkcyjny ale wolałbym mieć to na wierzchu bezpośrednio na guziku. Tzn. mam na jednym funkcyjnym kopiuj a na drugim zakładkę moje menu ale nie ma bezpośrednio dojścia jak w przypadku kopiuj.
Szkoda tylko że ta funkcja formatowanie ukryta jest w menu. Ustawiłem sobie na przycisk funkcyjny ale wolałbym mieć to na wierzchu bezpośrednio na guziku.A wciśnięcie kosza i przycisku mode, to już za duża komplikacja, jak na taką rzadką czynność?
Nawet pisali o tym w manualu ;)
A wciśnięcie kosza i przycisku mode, to już za duża komplikacja, jak na taką rzadką czynność?
Nie ale przez moją niewiedze ciągle jej używałem myśląc że zachowam zakluczykowane zdjęcia i mam do tej funkcji wstręt.
Myślę że teraz wrescie wiem co i jak i nie muszę już pojedynczo kasować zdjęć. A to dla mnie wielkie udogodnienie.
Docxxx w manualu opisują suche opisy które czasami nie do końca rozumie.
Co oznacza ukryj zdjęcie? Co się z nim dzieje?
Ukryte zdjecie oznacza, ze nie widac go przy przegladaniu w aparacie. Np. zrobiles zonce/kolezance taka fote, ktorej nie chcesz pokazac.
I tez nie zostanie usuniete gdy kasujesz (nie formatujesz!):
Note that pictures that are protected or hidden can not be deleted.
ps. Kasowanie zdjec to nie to samo co formatowanie. Kasowanie moze byc pojedynie, hurtem, a formatowanie to, oprocz kasowania (wyczyszczenia tablicy plikow), tez nadanie systemu plikow (FAT, FAT32 czy inny).
Dlatego tez wazne jest formatowanie karty w aparacie a nie na kompie. Jak ktos sie nie zna, to ustawi na kompie NTFS i pozniej mowi, ze aparat nie widzi karty.