Zobacz pełną wersję : Nikon D4
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Odpuśćcie sobie porównywanie wysokich ISO na podstawie tego co do tej pory wyszperaliście w sieci. Istotne będzie 3200, 6400 czy 12.800. Skąd wiadomo, że nie będą wiele lepsze?
Czułość AF (także dla reportera) to podstawa. A jak dla mnie dotychczasowy system ten 51 polowy nie jest wcale nadzwyczaj czuły po bokach. Niby podniesiono jego czułość - jeśli tak, to super.
Ostatnia rzecz jaka mi została do narzekania w nikonach - właśnie AF. Ale ja wybredny jestem, bo chce by trafiał w słabym świetle na przysłonie 1.4 (a więc minimalna GO, każde pudło natychmiast widoczne) na bocznych punktach. No i by te boczne punkty były szerzej. Gdyby nie to, to bym opisywał D4 jako maszynę idealną dla każdego ;)
Sądzę że finalna wersja softu w d4 może spowodować że obrazek będzie tylko lepszy, ale nie zakładam tego. Na podstawie tych RAWów które widziałem z wersji przedpodukcyjnej, mogę stwierdzić, że ci którzy najczęsciej pracują w zakresie 200-6400 na pewno będą bardziej zadowoleni z d4 (poprawa nawet powyżej 1EV), na iso12800 w obu puszkach będą podobne efekty, powyżej 12800 nie wiem...
Poprawa o 1EV (zakladam, ze do D3s) bylaby duzym postepem bo np. roznica pomiedzy D700 a D3s to ok 0.7EV (porownanie szumow na DxOMark).
Chyba, ze cos zle zrozumialem :-(
Zdrowko
Mirek
Pawel Pawlak
23-01-2012, 22:17
Poprawa o 1EV (zakladam, ze do D3s) bylaby duzym postepem bo np. roznica pomiedzy D700 a D3s to ok 0.7EV (porownanie szumow na DxOMark).
Chyba, ze cos zle zrozumialem :-(
Zdrowko
Mirek
Jakość obrazka jest na DXO opisana kilkoma wskaźnikami, nie tylko szumem i do tego na iso6400 ;)
Im wyższa wartość iso, tym większa poprawa w w obrazku d3s nad d3. Ale na iso200 na przykład DR jest wyższy dla d3 niż d3s.
Generalnie piszę o poprawie w zakresie 200-6400 "nawet" a nie "zawsze" powyżej 1EV. A moje obserwacje sa takie, że im niższe iso tym porawa na d4 będzie więszka
Paulincia89-16
24-01-2012, 00:34
A oto cena d4 przynajmniej hipotetyczna na stronie ogólnej napisane, że dostępny od 16lutego
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D-4/
Miłych zakupów ;)
cezary-k
24-01-2012, 00:58
Propozycja moja jest taka; zakończmy chwalenie/narzekanie do 16 lutego. Co wy na to?
Po co?
16 lutego założymy nowy wątek (albo i 3 - dodatkowy przyklejony z "oficjalnymi" testami i kolejny z TIPami), bo ciężko obarczać ludzi karą za czytanie kilkuset powyższych postów ;)
Po co?
16 lutego założymy nowy wątek (albo i 3 - dodatkowy przyklejony z "oficjalnymi" testami i kolejny z TIPami), bo ciężko obarczać ludzi karą za czytanie kilkuset powyższych postów ;)
Ja tam widzę numerek 1007. :D
Sprawy finansowe idą w dobrym kierunku. Złoty się umacnia. Tendencja ma się utrzymać i wzrastać dłuższy czas. Mam nadzieję, że będzie to miało przełożenie na ceny nowości.
Czy znane sa juz komus przykladowe ceny z Polskiej dystrybucji? Probowalem sie dzisiaj dodzwonic do warszawskiego sklepu bezskutecznie. Z innego zrodla slyszalem o cenie oscylujacej w granicach 22 000. Co do kursu PLN prognozy mowia rowniez o jeszcze jednej fali osłabienia złotówki do poziomu 4.45 i dopiero kolejnej ktora zaprowadzi kurs nieco niżej do poziomu 4.23-22 [EUR/PLN]
Mamma mia :) Kto to się odezwał. Niedawno nawet tak sobie myslałem o tobie i innych którzy znikneli z forum :)
Jacku, ależ ja tu zaglądam naście razy dziennie. Tyle ze bezszelestnie. D4 przyciąga :)
rozkosznie
24-01-2012, 23:29
Może kogoś zaciekawi http://www.youtube.com/watch?v=_Z4L4isV9Kw
Jacku, ależ ja tu zaglądam naście razy dziennie. Tyle ze bezszelestnie. D4 przyciąga :)
To wrzucaj czasem jakies zdjęcia :) bo sladu po tobie nie ma.
(kończe OT :oops:)
Jacku o mnie tez myslales? :mrgreen:
Może kogoś zaciekawi http://www.youtube.com/watch?v=_Z4L4isV9Kw
Szkoda, ze jakosc filmiku tragiczna, bo oczy bola po 5min ;) ale sama tresc nawet ok... chociaz w sumie nic nowego sie nie dowiedzialem (z rzeczy, ktore mnie interesuja).
Żebyś wiedział, że tak :)
ciekawe ilu tutaj takich cicho-ciemnych ;)
szymony ostatnio tez nic nie pisze
O, to moze swoimi myslami nas tu sciagnales skoro tyle powrotow :D Dobra nie robmy OT :D
Link do sklepu z przykładową ceną jest powyżej w poście 1004.
Link do sklepu z przykładową ceną jest powyżej w poście 1004.
I zabrzpieczenie sklepu, że to nie jest oferta handlowa. :) Ale drożej raczej nie będzie.
po dzisiejszym kursie usd - juz ponizej 20k. przewaznie cena sklepowa to sugerowana cena netto. zle nie bedzie. :)
december
25-01-2012, 13:53
Jacku o mnie tez myslales? :mrgreen:
Szkoda, ze jakosc filmiku tragiczna, bo oczy bola po 5min ;) ale sama tresc nawet ok... chociaz w sumie nic nowego sie nie dowiedzialem (z rzeczy, ktore mnie interesuja).
Ja myślałem przede wszystkim o Tobiie :) Daawno nic nie zapodałeś :)
I też cichociemnie tu przebywam :)
bodzio_snap
25-01-2012, 15:20
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/207/imagejxi.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/834/image3rw.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/443/image2bu.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/839/image1qs.jpg/)
tym się dziś bawiłem :)
I cos wyniklo z tych zabaw? Bo ja sie bede bawil jutro pewnie i to nic nie zmienia bo widze, ze slot na karty niby zaklejony tasma ;)
bodzio_snap
25-01-2012, 15:27
:) tym body body akurat nie można było robić zdjęcia, tzn można było ale nie zapisywał. Było dostępne drugie body którym można było normalnie zrobić zdjęcia zapisać i zabrać do domu :)
oczywiście zrobiłem od iso 400 do hi4.
Podzielisz sie?
Mam nadzieje, ze jutro tez bede mogl cos zabrac do domu...
EDIT: Sprawdzales jaki firmware?
jakas prezentacja w stolicy byla? czy w NPS moze juz pobawic sie D4 ?
:) tym body body akurat nie można było robić zdjęcia, tzn można było ale nie zapisywał. Było dostępne drugie body którym można było normalnie zrobić zdjęcia zapisać i zabrać do domu :)
Prosimy w miarę wolnego czasu zaprezentować spostrzeżenia i sample.
bodzio_snap
25-01-2012, 21:55
Jutro wszystko wrzuce na forum.
Najlepsze jest to ze pliki nef nie są jeszcze rozpoznawalne przez żaden program :)
Ciekawe było połączenie d4 z iPad. Pełna kontrola w czasie rzeczywistym i ustawianie ostrosci poprzez dotknięcie na iPad wybranego motywu! Szok.
Nadajnik Wi-fi będzie do kupienia za jakieś 600-800zl.
siedemczwartych
25-01-2012, 21:57
Najlepsze jest to ze pliki nef nie są jeszcze rozpoznawalne przez żaden program :)
.
UFRaw rozpoznaje... :)
To juz pokazywali na jakichs pierwszych filmikach, kreconych podczas premierowych prezentacji. Na szczescie nie mam Ajpada :D
bodzio_snap
25-01-2012, 22:02
Ja akurat tego nie widzialem ;)
Myslalem, ze do obslugi z ipada trzeba wt-5 (£500) i Camera Control pro (£120). 700PLN to nie jest zle...
Gdzie jest ten sklep, z którego można zabrać D4 do chaty?
nie dam wiary, że WT-5 będzie kosztował 600-800 zł. Chociaż .... :)
Ciekawe było połączenie d4 z iPad. Pełna kontrola w czasie rzeczywistym i ustawianie ostrosci poprzez dotknięcie na iPad wybranego motywu! Szok.
Czy była to wersja beta/przedprodukcyjna czy już wersja finalna? Jak ocenisz zdjęcia, szumy na niskich i wysokich iso?
Napisz po krótce wrażenia z użytkowania? Lepiej leży w dłoni? Rzeczywiście teraz pionowy uchwyt leży w dłoni tak jak należy? Czy pola AF wybiera się wybierakiem wielofunkcyjnym jak do tej pory czy tymi dżojstikami nowymi? Jak z wygodą obsługi nowych przycisków? Czy AF jest rzeczywiście bardziej czuły i sprawniejszy? Bez problemu sam przestawia pkt ostrości jeśli się zmienia orientację z poziomej w pionową? Nagrywałeś może jakieś video? Co z tym line skipping?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :)
gdyby ktos jeszcze mial watpliwosci co do umacniajacego sie zlotego do konca marca...
http://www.tvn24.pl/-1,1732703,0,1,zloty-wystrzelil-jak-z-armaty,wiadomosc.html
a nie mowilem ;)
bedzie ludzka cena D4...
gdyby ktos jeszcze mial watpliwosci co do umacniajacego sie zlotego do konca marca...
http://www.tvn24.pl/-1,1732703,0,1,zloty-wystrzelil-jak-z-armaty,wiadomosc.html
a nie mowilem ;)
bedzie ludzka cena D4...
Powinna być, o ile ludzką ceną można nazwać 20 tys. za aparat foto :) (poza jakąś ekskluzywną Leicą, która generalnie nie traci na wartości). Ken Rockwell pisze, że adorama skupuje obecnie D3 po 1400-1500 dolarów, więc ok. 4800 zł.
ja tez skupuje... nawet po 1600 i co z tego ;)
ja tez skupuje... nawet po 1600 i co z tego ;)
W każdym razie wraz z nadejściem D4 zawodowcy ruszą się z wymianą - przejściem z D3 na D4, bo D3s takiej rewolucji chyba nie robił. W efekcie wprowadzenie D4 może oznaczać przecenę starego już D3, natomiast D3s pewnie utrzymają cenę (lepsze ISO i filmy).
D3s pewnie utrzymają cenę (lepsze ISO i filmy).
na razie z tym lepszym iso to bym nie wyrokowal ostatecznie... opinie sa skrajne... od 1EV lepiej do 1EV gorzej...
natomiast zgadzam sie z tym, ze d3s bedzie trzymal cene, choc jak z kazda nowoscia... przy cisnieniu na zmiane znajda sie desperaci, ktorzy sprzedadza za grosze.
na razie z tym lepszym iso to bym nie wyrokowal ostatecznie... opinie sa skrajne... od 1EV lepiej do 1EV gorzej...
natomiast zgadzam sie z tym, ze d3s bedzie trzymal cene, choc jak z kazda nowoscia... przy cisnieniu na zmiane znajda sie desperaci, ktorzy sprzedadza za grosze.
No tak, co do ISO chodzi mi o porównanie D3 z D3s, D4 to już inna sprawa (choćby z racji większej ilości pikseli i nawet jeśli ISO będzie ciut słabsze niż D3s to ogólnie detal może być lepszy, ale było to już w tym wątku długo wałkowane :) ).
Mam sample z D4 i D3s (caly zakres iso, te same sceny mniej wiecej bo z reki) zrobione przed chwila. Jak wroce do chaty to sie podziele. na niskich beda poruszone bo mialem czasy w stylu 1/5s itd :D
Dobra jestem w domu. Zaraz sie zabiore za sample (przebiore i zrobie paczke, wrzuce na serw i dam linka).
Wrazenia ogolne - fajnie lezy w lapie :D chociaz lepiej lezy mi D3s bo jest odrobinke ciezszy :mrgreen:
Zmiana punktow (wybor punktu af - czyli caly obszar, dynamicznie, pojedynczy) teraz robi sie naciskajac przelacznik AF/M obok szkla i krecac kolkami (kciuk zeby wybrac af-s/af-c, a wskazujacy zeby wybrac ilosc punktow, albo sledzenie 3d). Fajne jest to ze przy obrocie do pionu sam przerzuca punkt mniej wiecej tam gdzie byl wczesniej w poziomie, mozna wybrac inny (np. dajac na skrajny) i przy nastepnym obrocie od razu na ten skrajny przerzuci (przynajmniej tak zrozumialem).
Co jeszcze - sledzenie 3d zapiernicza jak zly, korzystam z tej funkcji sporo robiac boks i porownujac np do D700 bo tym glownie robie to jest spora roznica na korzysc D4.
Obsluga po wifi - bardzo przyjemna, chociaz nie mam ajpada :D IPTC do wpisania w aparacie, ale o tym kazdy wiedzial ze specyfikacji, menu przejrzyste jak zawsze, sporo opcji do pogrzebania.
Wizjer jakis taki przyjemniejszy, ekranik odrobinke wiekszy, sam sie sciemnia/rozjasnia dzieki czujnikowi swiatla, mozna to wylaczyc na szczescie :D
I to co najwazniejsze dla D4 - czyli krecenie filmow. Obejrzelismy troche sampli z przedwczorajszych i wczorajszych krecen bo filmowcy ogladali D4ki i wyglada to naprawde dobrze... pytanie ile to zasluga swiatla itd, a ile zasluga samej puszki ;) ale to kazdy musi sam ocenic. W trakcie krecenia mozna zmieniac czas, przyslone, iso itd (choc przy szybkiej zmianie widac to na filmie czyli pomiguje ciemniej/jasniej). AF dziala nawet ok przy kreceniu, ale wiadomo ze jak ktos chce byc pro to followfocus i manual. D4ka byla przypieta do Zacuto wiec smigalo to calkiem milo ;) Nakrecilem jakis sampel ale na 1/30s :D wiec sie rozmazuje wszystko ;) ale jak ktos chce to dorzuce do paczki ;)
To tak na szybko, z pierwszych wrazen na goraco :D ide przebierac sample.
EDIT: 2gb sampli... troche zajmie wyslanie tego bo mam slaby upload :cry: 8h wysylania :D
EDIT: Mam tez pare sampli z nowej 85/1.8g. Fajne szkielko, chociaz mocno plasticzane ;)
Sample sa z 3 miejsc - jedno oswietlone wielka parasolka broncolora, dwa w zastanym korytarzowym (stad takie dlugie czasy). Z d3s jest mniej sampli, ale powinno dac jakis poglad na to co sie zmienilo. Sa JPG i NEF, nie wiem jakie byly ustawienia JPG w obu aparatach, wiem tylko ze wylaczylem dlajting, zeby nie bruzdzil. Charakterystyka szumu jest inna - i to widac nawet na wyswietlaczu... czy lepsza czy gorsza - sami to ocenicie ;)
Male wybieraki troche niewygodne, ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia.
Tryby cichy i bez dzwieku - nawet to dziala, ale sa jakies obwarowania w stylu bezszelestny strzal tylko w 1080p itd ;)
Wykrywanie twarzy - dziala, chociaz raz sie pomylil i pokazal ze znalazl twarz, a bylo to nieostre mocowanie statywowe od tla :D ale jakos sie tak ulozylo w bokehu ze byly dwie ciemniejsze kropki i pewnie uznal, ze to czyjas geba ;)
i pokazal ze znalazl twarz, a bylo to nieostre mocowanie statywowe od tla :D ale jakos sie tak ulozylo w bokehu ze byly dwie ciemniejsze kropki i pewnie uznal, ze to czyjas geba ;)
czyli problem rasizmu nie wystepuje...
Tego nie wiemy - mocowanie bylo srebrne... trzeba sprawdzic na czarnym ;)
Tego nie wiemy - mocowanie bylo srebrne... trzeba sprawdzic na czarnym ;)
no tak, czyli nadal nic nie jest jasne... jak z szumami. ;)
1. Jak Twoim zdaniem ma sie konfrontacja z D3s na wysokim? (pytam bo sample beda dlugo sie uploadowac i downloadowac) Do czasu otrzymania sampli chetnie poznam opinie.
2. Czy w rzeczywistosci jest tak samo brzydki jak na zdjeciach?
3. Czy byla mowa (plotki) na temat ceny na dzien dobry? Ciekaw jestem czy potwierdzi sie informacja ze nie przekroczy 20k?
Ad.1.
Tego jeszcze nie sprawdzilem w sumie bo biegam po chacie i dzialam ;)
Ad.2.
Jest ladny, gora moze troche odstraszac ale szybko sie opatrzy i bedzie ok.
Ad.3.
Z tego co zrozumialem to w cenniku Nikona ma byc niewiele tanszy od D3x (nie wiem jaka liczba kryje sie za niewiele). W sklepach bedzie troszke inna rzeczywistosc, ale raczej ponizej 20k to przynajmniej na tym etapie (czyli start dystrybucji) nie ma co sie spodziewac (wg mnie).
EDIT: Mam tez pare sampli z nowej 85/1.8g. Fajne szkielko, chociaz mocno plasticzane ;)
Napisz cos wiecej o 85 :) zwlaszcza o AF
85, plasticzana, spory rozmiar, biala kropka (znacznik do wpinania w body) wyglada jakby szklo mialo pryszcza (to samo w D4 :D ), sensownie ostra od 1.8, AF dawal rade (nie jest moze demonem szybkosci, ale na pewno nie zamula tak jak 35/1.8 ).
No to dzięki Shaolin'owi, trochę ten wątek przybierze na realiźmie a nie spekulacyjności ;)
Ponawiam pytanie. Czy puszka, z której zrobisz upload to beta/przedprodukcyjna czy produkt finalny? Jaka wersja oprogramowania?
Mieliście też te nowy karty do zabawy czy ich jeszcze nie ma fizycznie? :P
85ka plastik-fantastik powiadasz?:( mega zawód! Przypomina 35kę pod DX materiałowo?
No to dzięki Shaolin'owi, trochę ten wątek przybierze na realiźmie a nie spekulacyjności ;)
To sie okaze, bo zaraz bedzie ze zle sample itp :D
Ponawiam pytanie. Czy puszka, z której zrobisz upload to beta/przedprodukcyjna czy produkt finalny? Jaka wersja oprogramowania?
Mieliście też te nowy karty do zabawy czy ich jeszcze nie ma fizycznie? :P
W sumie firmware nie sprawdzilem, ale puszki byly dwie - obie oznaczone naklejka sample. Jedna z ktorej nie mozna bylo brac sampli i druga, z ktorej mozna bylo (i to z niej beda obrazki). Ta druga to raczej produkt finalny...
85ka plastik-fantastik powiadasz?:( mega zawód! Przypomina 35kę pod DX materiałowo?
Wyglada jak powiekszona 35/1.8 z szybka ;) Sprawia wrazenie delikatnej, ale obrazki wypluwa niezle... pytanie jaka cena w PL bo tego nie wiem.
Crop 100% z 85 na 1.8 na D700 (otwarty jako default ACR 6.6): http://img28.imageshack.us/img28/3596/8518p.jpg i http://img851.imageshack.us/img851/8397/85182.jpg
Crop 100% z 85 na 1.8 na D700 (otwarty jako default ACR 6.6): http://img28.imageshack.us/img28/3596/8518p.jpg CA :shock:
Czy oni ostatnio nie potrafią zrobic nic lepszego, czy wcale nie chcą, bo to programy do otwierania NEF mają zlikwidować CA ?
po jednej fotce, raczej ciężko wyrokować, ale aberruje "zdrowo" :mrgreen:
edit, a juz zacząłem żegnać się z moją Sigmą.., i chyba ją przeproszę
Dorzucilem druga :D Co do CA to 85/1.8D tez na to cierpiala... moze nie az tak ale... ;)
nie zdrowo tylko WOW ! L1,2 jest zagrożone :D
urok sporej czesci budzetowych Nikkorow mozna powiedziec... problem realnie prawie nie wystepuje, gdy sie NEFy wola w CNX
CA :shock:
Czy oni ostatnio nie potrafią zrobic nic lepszego, czy wcale nie chcą, bo to programy do otwierania NEF mają zlikwidować CA ?
Teraz tak się robi szkła :)
Ja zostaję ze swoją "starą" 85/1.4
http://img23.imageshack.us/img23/8238/85183.jpg
Jeszcze macie takie, chociaz to nie watek od wrzucania sampli z 85 ;)
problem realnie prawie nie wystepuje, gdy sie NEFy wola w CNX
Ale to widać (ja widzę efekty usuwania AC) na zdjęciu i na bokehu. Nie lubię poprawiać wad szkieł softem, to szkło powinno być super i dawać odpowiedni obrazek.
Wiesz, to nie szklo za dyszke (10kpln). Pewno ogrom ludzi tego nie zauwazy nawet ;)
4:45h do sampli... trzymajcie kciuki, zeby mi sie net nie wykrzaczyl :D
ogólnie fakt jest taki , że wszystkie obecnie dostępne 85 cierpią na tą samą przypadłość czyli na duże bądź masakryczne LoCA i nie jest to zależne od tego kto je produkuje. (no nie wiem jak zeiss i C85/1,8 )
Wiesz, to nie szklo za dyszke (10kpln). Pewno ogrom ludzi tego nie zauwazy nawet ;)
4:45h do sampli... trzymajcie kciuki, zeby mi sie net nie wykrzaczyl :D
trzea to bylo na mniejsze paczki podzielic... moze zanim dojdzie calosc, to wrzuc jakies 6400 z d3s i d4 do nx i bez ruszania przerob na jpg. i poprosze cropy 100% z cieni...
Nie mam NX - ani V, ani C ;)
Ale zaraz zdobede VNX, skoro on niby czyta te nefy z D4 bo nie chce mi sie grzebac w plikach.
EDIT: Niestety musze wyjsc i wroce za 3-4h... :/ wiec musicie poczekac...
Rozumiem że zajmowałeś się tylko fotopstrykactwem? Nie robiłeś żadnych ujęć video?
Rozumiem że zajmowałeś się tylko fotopstrykactwem? Nie robiłeś żadnych ujęć video?
Przecież napisał: "Nakrecilem jakis sampel ale na 1/30s wiec sie rozmazuje wszystko ale jak ktos chce to dorzuce do paczki".
A to nie doczytałem
A przy jakiej czułosci ?
Od iso100 do 12800 ale przelecialem to tak szybko, ze pewnie i tak nikt nie zauwazy roznicy. Zreszta na 12800 widac tylko leciutki szumik w cieniach, przynajmniej w tych warunkach, ktore tam byly.
Wrzuce po samplach filmik na serw jakby ktos chcial obejrzec. Jeszcze 1,5h :D
a Twoim i tylko Twoim zdaniem... ladniej dziala na wysokich d3s czy ten nowy?
Tak patrzac na JPGi to D3s, ale zaraz zdobede w koncu tego VNX i zobacze jak to tam wyglada z D4... ale jakis taki bardziej ciapkowaty ten szum...
ja p......... co im przyszlo do glowy, zeby popsuc to, co bylo tak dobre... geba sie smieje do tej zabawki, ale rozsadek coraz bardziej studzi zapal...
Ale to sa takie spostrzezenia na szybko, ciezko tu stawiac jednoznaczny wyrok, ze D3s>D4 na wysokich iso... trzeba czekac na CNX zeby lykal D4 i wtedy bedzie jasne... zreszta za dluzsza chwile dostaniecie te sample i sami bedziecie mogli ocenic.
cnx bedzie oszukiwal, bo zastosuje pierdylion dll'ow i zrobi z papki miod. szkoda ze nie ma nic niezaleznego co lyka d4... nie sadze zeby adobe bylo na tyle wylewne zeby dac soft przed premiera sklepowa...
A zmiana hexedytorem tez nie da miarodajnych wynikow bo szum jest inny niz w D3s wiec i algorytmy odszumiania musza byc inne...
Jeszcze 45min... to chyba najbardziej oczekiwana paczka w internecie :mrgreen: mam nadzieje, ze to sie w ogole do czegos bedzie nadawalo bo sie napalilem jak szczerbaty na suchary, ze bede fajny i zdobede sample, a moze wyszedl klops ;)
Pawel Pawlak
26-01-2012, 21:54
pewnie na ostatecznie dopracowane wersje niezależnego, naprawde zoptymalizowane do charakterystyki RAWów d4, to trochę poczekamy. Pamiętam, jak otwierałem pierwsze rawy d3s przerobione na d3 w ACR, to do iso12800 było fajnie, ale na rozszerzonych czułościach było fatalnie. dzisiejsze wersje ACRa zupełnie inaczej interpretują obrazek tych najwyższych czyłości d3s-a i jest miodnie. Myślę że z d4 będzie tak samo.
siedemczwartych
26-01-2012, 22:07
shaolin - wrzuć gdzieś RAWy.
Wywołam je w UFRawie i sobie porównam.
dzięki
velaskez
26-01-2012, 22:20
Idź do McD któregoś, tam mają szybsze łącze...
Jesteś pewien? Cena WT-4 to ok 2600-2800 zł, więc może dwójkę ci zjadło ? ;)
Pawel Pawlak
26-01-2012, 22:39
Jeszcze 45min... to chyba najbardziej oczekiwana paczka w internecie :mrgreen: mam nadzieje, ze to sie w ogole do czegos bedzie nadawalo bo sie napalilem jak szczerbaty na suchary, ze bede fajny i zdobede sample, a moze wyszedl klops ;)
no i gdzie ten link ? :D
D3s -
iso3200 http://img850.imageshack.us/img850/206/dsc9172g.jpg
iso6400 http://img46.imageshack.us/img46/9035/dsc9173.jpg
iso12800 http://img843.imageshack.us/img843/4451/dsc9174c.jpg
D4 -
iso3200 http://img685.imageshack.us/img685/6168/dsc9260u.jpg
iso6400 http://img267.imageshack.us/img267/6188/dsc9261h.jpg
iso12800 http://img593.imageshack.us/img593/9351/dsc9262j.jpg
Otwarte w ViewNX, output do jpg na defaulcie, info w exifie, jak widac rozny czas i WB... Reszta za chwile na serwie do grzebania samemu.
EDIT: Pawle za 5min mam nadzieje...
EDIT: LINK DO SAMPLI:
http://speedy.sh/B2wKu/sample-d3s-d4.rar
EDIT: Nie bijcie jezeli to nie jest to czego sie spodziewaliscie (mowie o samplach, nie o obrazku z D4 :D).
Pawel, napisz cos, bo ja jestem nieco przerazony tym co widze :| nie chodzi mi o to ze szumi bardziej czy mniej... ale jakos tak strasznie plastikowo... ten szum wyglada gladko jak z kompakta albo po brutalnym odszumianiu...
Mam te same odczucia - troche zalatuje Soniakiem ;)
ficzery ficzerami, ale 20k za taki obrazek to wg mnie nieporozumienie... pozostaje miec nadzieje, ze LR inaczej bedzie traktowal te RAWy
Pawel Pawlak
26-01-2012, 23:00
hehe :) Jpgi mają zupełnie inaczej ustawione odszumianie D3s - low, d4 - normal, inną ostrość - d3s =7, d4 =3, poza tym D3s są z domyślnie zdecydowanie bardziej kontrastowe; d4 ma wyciągnięte cienie. Poza tym, to co pisałem cienie w d4 są odszumiane w dużej mierze przez desaturację, albo jak kto woli lokalną konwersję na B/W. Dlatego to zupełnie inaczej wyglada. Wydaje mi sięże jeśli zechcę z obrazka d4 zrobić zbliżony do d3s to zrobię, odwrotnie raczej sięnie da :)
trzeba poczekać aż się zassają rawy i soft w którym można ustawiś samemu parametry wywoływania :) Ale ja jestem spokojny... z całą pewnością na iso12800 zrobię nie mniej na d4 niż na d3s
edit: no i czasy zupełnie inne - d4 wydaje się prześwietlony
velaskez
26-01-2012, 23:02
łoł jest paczka :D
podziwiam Twoj optymizm... na razie jeszcze go podzielam... poczekam az pobawisz sie rawami
Dlatego mowie - to sa tylko sample na szybko robione pod presja i w stresie :D
Jakbym mial jeszcze jedna szanse to bym zrobil jak Bozia przykazala, ale ze nie mialem to lepsze takie niz zadne...
bardzo dobrze ze sa jakie sa... bardziej martwi to, na co nie miales wplywu, czyli produkowany obrazek.
Jest inny - czy lepszy, czy gorszy, czas pokaze...
D3s -
iso6400 http://img46.imageshack.us/img46/9035/dsc9173.jpg
D4 -
iso6400 http://img267.imageshack.us/img267/6188/dsc9261h.jpg
info w exifie, jak widac rozny czas i WB...Popatrzyłem tylko na to, ale .. nie da się wyciągać wniosków. D4 gładsze, ale prześwietlone, jak Paweł pisał inne ustawienia odszumiania i wyostrzania.
Może ktos to wywołać na identycznych ustawieniach? Różnicy w naświetleniu niestety już się nie da zrekompensować.
Odpalilem jeszcze raz ViewNX i wrzucilem jednego sampla z D4.
iso12800 default z aparatu http://img833.imageshack.us/img833/3092/dsc926201.jpg
iso12800 -2ev +7 sharpness http://img513.imageshack.us/img513/18/dsc926202.jpg
EDIT: Dalej dziwnie gladko-kaszkowate, ale patrzac na dzbanek i karty to chyba sporo sie dalo uratowac jak na iso12800.
EDIT: Patrze na te sample i sam sie dziwie, ze dalem tak tylka i zrobilem takie pazdzierze (taka rozbieznosc miedzy nastawami D3s i D4) :cry: wybaczcie...
no teraz wyglada zdecydowanie lepiej...
Pawel Pawlak
26-01-2012, 23:37
EDIT: Patrze na te sample i sam sie dziwie, ze dalem tak tylka i zrobilem takie pazdzierze (taka rozbieznosc miedzy nastawami D3s i D4) :cry: wybaczcie...
Wyluzuj się :) jak sądzę prezentacji towarzyszły spore emocje (i kolejka oczekujących) więc i tak spisałeś się bardzo dobrze :)
Co do gładkości - w viewNX nie poprawisz tego co ustawiono w body - ostrośc to USM nie parametry wywołwyania RAWa - tu naldal pozostało "3", poza tym NRa tez nie zmniejszysz. Jeśli komuś się chce upodobnić cienie do tego co ma d3s to 50% konwersja na BW załatwia sprawę (oczywiście selektywan). Przy opazki kolorowe szumy teżtracą na mocy ;)
Najbardziej dziwnie wygląda mi lewa szuflada na plikch z d4 - albo jest to efekt "out of focus" albo akurat na niej przydał zakres gdzie matryca d4 najsilniej szumi i w połączeni ze słabym podbiciem detali tak mydłowato wyszło ?
Pawle, domyslam sie ze nie poprawie ale chcialem zobaczyc czy bedzie lepiej czy gorzej ;) i tak skonczy sie na czekaniu na normalne wywolywarki NEFow.
EDIT: Szuflada to raczej OoF+odszumianie+sony style :mrgreen:
Jako, ze nie moge juz wyedytowac to dajcie pozniej znac, czy komus sie udalo w ogole to sciagnac bo to nie jest najlepszy serw na swiecie... ale nie mam dostepu do lepszego aktualnie...
sciagniete - niecala godzine sie zasysal ale zszedl
Ok, chociaz tyle dobrego ;)
patrzylem na pliki - plik z d4 zmieniony hex edytorem na d3s, otwarty w aperture, obrobiony prezentuje sie lepiej niz ten sam plik z d3s'a. niestety nie jestem w stanie wyeksportowac, bo trace ustawienia WB i sie zielono robi. IMHO, 12800 uzywalne, w d3s'ie bezpiecznie czulem sie do 6400, wchodzac na 12800 sporadycznie. w tym wyglada ze mozna na tym bezproblemowo pracowac. kolory ladne, cienie subtelniejsze.
zeby jakies nieistotne ISO 100 dolozyc, albo dopchac nic nie dajace w tej robocie 4 MPxy -- dokladajace tylko wiekszych szumow, to w body reporterskim(!) kompletne nieporozumienie! 12 MPx, bazowe ISO 400 i bylaby maszyna nie do przebicia przez dlugi czas...
Zdaje sobie sprawe, ze te 16 MPx wymusil na Nikonie Canon i z punktu widzenia konkurencji, inaczej byc nie moglo. Tylko nadal nie rozumiem tego ISO 100. Fotoreporterom potrzebne jest tak samo jak podgrzewane fotele w samochodzie uzytkowanym na Florydzie.
Marinie przecież d4 zrobiony jest do reporterki, jest szybki i ma wysokie iso - to podstawowe atrybuty reporterskiego body, (po testach mozna bedzie stwierdzic jak wygląda na tle d3s), szumy troche na + czy - da sie przezyc a gorszy od d3 to raczej nie bedzie:-), w typowej reporterce (prasowej) dodatkowe 4MPx (to 30% in plus!!) sa zbedne ale juz przy slubach (gdy trzeba mocno przyciąć zdjęcie) zaczyna miec znaczenie i przeklada się na komfort pracy, przy sesjach plenerowych czy modowych dodatkowe MPx też maja znaczenie, dodatkowo aparat jest przystosowany do studia 16 MPx do wielu prac wystarczy. Jak ktoś robi śluby i pracuje w studio to ma idealne jedno body (zamiast d3s i d3x znam takich). Najwyrażniej Nikon doszedl do wniosku ,ze puszka profi ma byc nie tylko reporterska ale tez uniwersalna co nie oznacza ,ze jak jest prawie do wszystkiego to jest do niczego... Jak ktoś robi zlecenia od 10k w góre to pracuje H4 i nawet nie mysli o malym obrazku. Najwieksza zaletą d4 jest jego uniwersalnosć i wieksza wytrzymałość migawki 30% in plus, body starczy na dłuzej bo postęp w nowych aparatach bedzie wolniejszy.
Bylem na tej samej imprezie, niestety w biegu i nie zabralem nawet karty. Powiem Wam ze to super aparat. Porownywalem iso 12800 z d3s i na pewno D4 lapie mniej switla na 12800 niz D3s z tymi samymi ustawieniami czas/przeslona, ale szumy ma mniejsze i ladniejsze. Moze to kwestia innych ustawien. Ale iso to iso Pan prowadzacy mowil ze testowali iso i 50 000 jest jeszcze używalne. Ale ergonomia jest super, głupi plusik do powiększania, wybieraki do punktu AF, bardzo fajny AF, body lżejsze. Naprawdę super im się udał ten aparat. Jak by mi dali do wyboru nawet z różnica w cenie koło 4-5tys to bym się nie zastanawiał. Mam nadzieje że jednak D800 to bedzie lekko okrojona D4. Podobno ma sie pojawić niedługo marzec? D4 16 lutego w sklepach w PL. Filmy też super w full HD na FX,DX i cropie 2,7. Moim zdnaiem rewelacyjna puszka. Porownywałem tez 85. 85 1,4 moim zdaniem ostrzejsza ale i duzo wieksza i drozsza. Miedzy 85 1,8 D i nową, jets różnica w budowie, nowa jest lżejsza i bardziej plastikowa, obrazaek chyba jest lekko lepszy ale niema duzej roznicy natomiast przy 1,4 juz jest. No i Af działa duzo szybciej oczywiście. 85 ma byc w sklepach w marcu. No i poprawili bardzo LV, opcja cichych fot jets niezla ale tylko JPG i mniejszy rozmiar za to 24/s i max 5 s seria. ale nie wiem poco? Tryb cichszy jest jakby przytłumiony - cos jak dzwiek migawki na długim czasie i w kościele na pewno się przyda. Naprawde bardzo pozytywne wrazenia. Tak jak nie bardzo mnie korciło na D3s bo duzy i ciezki tak D4 polubilem szybko.
D4 nadal jest duzy i ciezki. :D
D700 z gripem wazy 40g wiecej a d4 lepiej lezy w dłoni moim zdnaiem, naprawde wydawal sie calkiem spoko, bardziej by mnie bolalo ze jest drogi i stracic 20 000zł+ obiektyw to troche masakra
Porownywalem iso 12800 z d3s i na pewno D4 lapie mniej switla na 12800 niz D3s z tymi samymi ustawieniami czas/przeslona, ale szumy ma mniejsze i ladniejsze. Moze to kwestia innych ustawien.
Czyli co? d4 tą czułość ma oszukaną jeszcze bardziej ?
puszka którą używał shaolin ma soft 1.00, można założyć że produkcyjna ;) poza tym ma przebieg ~6500 fotek, trochę już potestowana...
Z tego co widać, to tak jak Canon Mark IV miał zawyżone iso na papierze, mianowicie przykładowo 6400 równało się w rzeczywistości 4800, to w D4 pewnie 12800 bliżej do 8tys.... Lipa Panowie lipa. Wiadomo, że to tylko przypuszczenia, ale takie są przesłanki...
tyle rawow i cisza... nikt nie napisal nic konstuktywnego, nie przeprowadzil badan jak DXO... co jest Panowie? kazdy juz sobie wyrobil opinie? czy bez niezaleznego softu nie ruszymy tematu?
ViewNX niewiele potrafi wyciągnąć, ale z tego co widzę, to pliki (9243-9246) po poprawie WB i rozjaśnieniu o 1EV podobają mi się i jeśli mnie pamięć postrzegania nie myli są znacznie lepsze od D700 (1-1,5EV). A to jest już dla mnie duża poprawa :) Nic tylko zbierać dudki :)
Pawel Pawlak
27-01-2012, 11:46
Z tego co widać, to tak jak Canon Mark IV miał zawyżone iso na papierze, mianowicie przykładowo 6400 równało się w rzeczywistości 4800, to w D4 pewnie 12800 bliżej do 8tys.... Lipa Panowie lipa. Wiadomo, że to tylko przypuszczenia, ale takie są przesłanki...
hmmm.. udało mi się zassać jedynie JPGi, ale widzę że różnce w czasach są na poziomie do 2/3EV na korzyść D3s, ale zdjęcia są zupełnie inaczej naświetlone - d4 są po prostu prześwietlone o podobną wartość - czyli ok 2./3EV A skoro tak to raczej iso są podobnie kalibrowane, a pomiar światłą działa inaczej.
w stosunku do d3s sa o wiele subtelniejsze cienie... 3s jak zobaczyl troche swiatla to cienie poszly..... Natomiast d4 naswietla jakby rowniej i chyba lepiej, bo zgaszenie cieni moze dawac wrazenie klarownego obrazka. chyba lepiej cienie gasic niz wyciagac... w swiatlach jest dobrze. jakie jest Wasz zdanie?
D80 też prześwietlał ;)
Te przykładowe zdjęcia z D3s i D4 na iso6400, oba w trybie A na f/2.8. D3s czas 1/2000 D4 1/1250. Nowy pomiar światła jednak nie jest taki hiper fajny?
Pytanie teraz, jaki miałeś ustawiony pomiar (matrycowy?). Na co ostrzyłeś?
Matrycowy w obu (przynajmniej z tego co widze w exifach), ostrzylem przed siebie :D tak jak mowilem - robilem z reki i robilem to w sprincie, wiec ogrom bledow sie wkradl... ale nikt nie mowil ze beda to sample do rewju na DPR ;) Mysle, ze ten nowy sensor RGB robi tu robote...
Postaram sie wystawic paczke 9 nefow na iso 3200-12800 czyli trzy sceny po trzy zdjecia z D4 zeby nie trzeba bylo ciagnac calej paczki.
A gdzie ten "osławiony" detal w D4? jakoś nie widzę go za Chiny ludowe...
http://img341.imageshack.us/img341/9582/44802347.jpg
http://img256.imageshack.us/img256/8310/39807669.jpg
Apropo cieni, to są lepsze w D4, bo czas naświetlania był dłuższy więc nie ma jednej wielkiej czarnej plamy. Tyle, że zdjęcie z D4 jest prześwietlone i to ostro... A nowy czujnik RGB miał być taki miodny.
Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie, że kolega Shaolin (z całym szacunkiem do niego i za to, że podzielił się z nami samplami i wrażeniami z obsługi puszki), jest kompletnym amatorem i sprawia wrażenie, jakby znalazł się na tej prezentacji przypadkowo ;)
Pawel Pawlak
27-01-2012, 12:05
No to przeca pisałem że pbrazek z d3s jest bardziej kontrastowy - czyli cienie są znacznie głębsz co od razu wpływa na wrażenie ostrości zdjęcia, a poza tym cienie są traktowane dość mocną konwersją na B/W (intensywność zależy od ilości szumu w cieniach).
Skoro robione na matrycowym, na A, 2.8, przy zerowej kompensacji ekspozycji i sa takie roznice w naswietlaniu to raczej kwestia nowego pomiaru swiatla (nie wydaje mi sie, zeby WB mialo tu az tak duzy wplyw ale ja sie nie znam ;)), a nie tego czy jestem amatorem czy nie i czy znalazlem sie tam przypadkowo czy nie ;)
Moze faktycznie mamy powtorke z D80 ;) Za 25min minipaczka z nefami, jak ktos bedzie chcial niskie iso to wysle.
Pawel Pawlak
27-01-2012, 12:19
shaolin, nie przejmuj się :) Wiadomo że takie prezentacje to nie czas i miejsce na przeprowadzenie laboratoryjnych porównań, a wyniki jednym dadzą obraz czego sięmożna spodziwać a innym pozwolą na wyciąganie daleko idących wniosków o autorze testu ;)
dawaj nowego linka :)
edit:
chyba prawie wszystkie dotychczasowe sample z d4 są trochę prześwietlone - więc możę pomiar działa "inaczej" ;)
no moze dzialac inaczej... jak bedzie konkretniej doswietlal w cieniach to cudow nie ma... w swiatlach przeciagnie. Moze po to wiekszy DR matrycy, zeby bylo z czego gasic?
Moze po to wiekszy DR matrycy, zeby bylo z czego gasic?Chyba tak, po po wywołaniu o -2EV w białych filiżankach nie ma przepału. Czyli pomiar jest dobry, nie dopuszcza do prześwietleń, a dociąga histogram do prawej.
Wprowadzi się stałą korektę ekspozycji na -1 i 2/3ev i spoko ;) szkoda tylko, że ta pucha to high-end 4 pro a chyba poważnie nowy pomiar światła działa z deko inaczej. Dodając do tego w moim mniemaniu niżej skalibrowane ISO niż na papierze, daje nam to upośledzoną wersję D3s a nawet D3?
Co do Shaolin'a to tak jak mówiłem, to nie jest żadna osobista aluzja. Po prostu patrzę przez swój pryzmat, gdybym ja miał być na takiej prezentacji, to opracowałbym sobie wszystko jak strzelać i na jakich nastawach, żeby potem nie robić na gorącej głowie, jak dojdą emocje i kolejka ludzi za Tobą. Zaplanowałbym to jakoś, a cała Twoja relacja wygląda tak, jakbyś dowiedział się o swym udziale w tej prezentacji na 5min przed i wszedł tam totalnie z głupa ;) ale to tylko moje wrażenie, przy całym szacunku do Twojej osoby i podziękowaniu za sample.
PS. Co to za impra była i ze się tak wyraże who are you, ze sie tam znalazłes? :P zwyklych smiertelnikow nie zpraszają JESZCZE, ani nawet członków NPS :(
czyli przesuneli nieco histogram w prawo w stosunku do d3s. wszystko bedzie jasne po udostepnieniu przez adobe jakiegos softu do raw. w kazdym razie po pierszym przerazeniu wraca nadzieja ze bedzie ok. po zgaszeniu kolorowa papka w cieniach znika (to oczywiste) a reszta nie jest zla.
Pawel Pawlak
27-01-2012, 12:34
No tak, ale fajnie będzie jeśli ten "nadmiar DR" da się zredukować odpowiednimi ustawieniami JPGa. Chyba nie wszyscy chcieliby mieć standardowe JPGi z przepałami ;)
Może trzeba będzie uzywać ADL ;), chc niektórzy nie cierpią tego rodzaju automatyk.
a kto by tam w jpg robil...
SHOOT RAW!
;)
Taaa i w ogóle kto to widział, żeby pro puszka w ogóle ŚMIAŁA zapisywać pliki w takim parszywym formacie jak JPG ;)
Na bank w D4s "ZABIOROM"! Albo jeszcze w update softu do D4 :D
PS. Co to za impra była i ze się tak wyraże who are you, ze sie tam znalazłes? :P zwyklych smiertelnikow nie zpraszają JESZCZE, ani nawet członków NPS
Impra dla uczniow szkol fotograficznych, chociaz ja nie jestem uczniem, dostalem info, wyslalem zgloszenie, dostalem zgode, poszedlem ;) plany co do robienia sampli byly troszke inne, ale wyszlo jak wyszlo.
5min do paczki...
EDIT:
Może trzeba będzie uzywać ADL ;), chc niektórzy nie cierpią tego rodzaju automatyk.
Zebys wiedzial - pierwsze sample byly na ADL High chyba... musialem to wylaczyc ;) i to co dostajecie to wlasnie sample bez ADL (przynajmniej w D4, nie wiem jak bylo w D3s bo nie spojrzalem).
EDIT: Zobaczymy co powiecie na te sample - bo te sa za to lekko niedoswietlone mimo, ze te same nastawy ;)
http://www.speedyshare.com/file/reA4Q/d4nef3200-12800.rar
A Nikoś wspiera jakoś nowy narybek fotograficzny? Czy szuka tylko klienteli?
Nie wiem, nie jestem nowym narybkiem fotograficznym :D Ale wygladalo to tak, jakby raczej szukal klientow chociaz raczej malo ktory student pozwoli sobie na wywalenie 20k ;)
Pawel Pawlak
27-01-2012, 12:49
Spokojnie, dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej pewnie znów będą/są uruchomione ;)
80% d700 jest kupionych z dotacji... na d4 moze nie styknac, chyba tyle nie daja ;)
Pawel Pawlak
27-01-2012, 13:00
80% d700 jest kupionych z dotacji... na d4 moze nie styknac, chyba tyle nie daja ;)
Zależy od regionu, o ile pamiętam to 18-40tyś ;)
Wy piszecie o dotacji z UP. Ale są dotacje z UE i tam jest (było) więcej kasy.
jak świateł nie będzie bezpowrotnie przepalał, to ja się zgadzam na taki pomiar matrycowego, przy obróbce nie będzie trzeba większości NEFów podciągać, bo pomiar zbyt uważał na światła. Co do postępu tech. w nowym modelu odnośnie szumów, to widzę, że staneli w miejscu, bo nie interesuja mnie laboratoryjne pomiary w cieniach i zastanawianie się, czy jest lepiej, tylko za taką cenę i po takim czasie od premiery poprzednika postęp powinien "walić po oczach"
Pawel Pawlak
27-01-2012, 13:06
Wy piszecie o dotacji z UP. Ale są dotacje z UE i tam jest (było) więcej kasy.Wiem Jacek, ale w przypadku targetu dla którego został zorganizowany pokaz na którym był shaolin raczej one będą istotne. A w tym kontekście pisałem o możliwości finansowania zakupu d4 :)
To kto juz obejrzal minipaczke z nefami? :D
chevalier
27-01-2012, 13:54
Obejrzałem NEFy z drugiej paczki, ale tam pliki 9215-9217 mają aktywny D-lighting i czas ekspozycji różni się od tych porównywalnych z paczki nr 1. Przy tym samym ISO i f2.8 2 razy krótszy czas daje ~ten sam poziom naświetlenia (oglądane w VNX). Potrzeba stałych kontrolowanych parametrów i warunków (łącznie z ogniskową, która tu różni się w każdym przypadku dla D3S i D4), aby cokolwiek sensownego wywnioskować
Pawel Pawlak
27-01-2012, 14:09
ja po obejrzeniu zawartości pierwszej paczki tylko utwierdzam się w przekonaniu, że dla mnie obrazek z d4 będzie z całą pewnością nie mniej użyteczny niż z d3s (sądzę że bardziej, nawet w dobrze ustawionym JPGu)
Z kolei druga paczka moooocno niedoświetlona. I jakie wnioski? ADL miesza, że hej?
ADL tak działa. Wpływa na ekspozycje, ale też zmienia krzywe w jpg.
We wszystkich samplach w malej paczce jest ADL?
chevalier
27-01-2012, 14:34
Nie, tylko tak, jak pisałem. Pozostałe pliki to powielenie tego, co było w paczce nr 1.
No tak, przeciez nie mowilem ze dam nowe sample tylko, ze dam nowa (czyt. mniejsza) paczke.
Poczekajmy na soft, ktory to lyka normalnie - wtedy nawet te moje errorniete sample beda mogly cos powiedziec - np ile mozna uratowac/wyciagnac ;)
Z kolei druga paczka moooocno niedoświetlona. I jakie wnioski? ADL miesza, że hej?
NEFy z wlaczonym ADL trzeba otwierac firmowym Nikonowskim CNX-em, zeby sie wyswietlily poprawnie. inne konwertery nie ogarniaja tego i pokazuja wlasnie niedoswietlone pliki.
ktorzy zrzedzi jak stara baba ;)
Stary, mam D3s'a, potrzebuję zmienić puchę na nową i jak na razie jestem w kropce, bo to co widzę, nie napawa mnie hurra-optymizmem, tylko dlatego, że to NOWOŚĆ high-endowa.
Komentuję na bierząco, na tyle, na ile mamy dostęp do sampli czy innych opinii na temat D4.
Jak Ci nie pasuje, to nie wiem po co tu wchodzisz, skoro do momentu pojawienia się D4-ki na półkach i pierwszych realnych testów, ten wątek to czysta spekulacja. A ja właśnie spekluluję na temat tego, co widzę, a nie widzę krainy miodem i mlekiem płynącej... Czy dlatego, że jestem na forum Nikona to mam piać z zachwytu? Na razie w niczym nowy model mnie nie zachwycił, ba, im bliżej premiery tym czuję większe rozczarowanie. I nie pisz poczekajmy do premiery, bo w takim wypadku to nie pozostaje nic innego jak zamknąć ten wątek do 16 lutego cy kiedy tam będzie rzeczywista premiera.
Trochę dystansu a nie fanboystwa!
Potrzebujesz? Czego Ci brakuje w D3s?
Latka lecą ;)
Tobie? bo chyba o d3s nie piszesz... Podobno z wiekiem ludzie "rozsadnieja"...
Potrzebujesz? Czego Ci brakuje w D3s?
chyba szkoda czasu na te dyskusje ;)
Latka lecą ;)
Jezeli tak stawiasz sprawe to bralbym D4 zanim jakiekolwiek sample sie pokazaly ;)
chyba szkoda czasu na te dyskusje ;)
:mrgreen:
Jak latka lecą w starym D3s, wypada kupić nowe i po sprawie! :D
Dobra to ja jeszcze tak na chlodno - powody dla ktorych bym zmienil D3s na D4 zapominajac o obrazku (przyjmijmy, ze oba daja takie same :D). Kolejnosc losowa.
1. bufor
2. dzoj (mimo, ze jest troszke maly) dla pionowego spustu
3. podswietlane przyciski
4. AF - glownie mowie o sledzeniu 3d.
5. WT5 (pytanie tylko ile wpiernicza baterii bo tego nikt nie powiedzial :D).
Czym bym sie nie przejmowal - na pewno nowa bateria (na D700 moj rekord to ponad 6k zdjec (http://img809.imageshack.us/img809/4691/zdjecias.jpg)), kartami XQD chociaz taki sam drugi slot sie przydaje czasem (w sensie przydalby mi sie 2xCF, a nie XQD ale to pod film raczej)... czyms jeszcze? Na razie nie wiem ;)
trzymalem i focilem na tej imprezie obiema puszkami i nie chcial bym D3s to stara dziadoska puszka ktora niema np lupki do powiekszania foty tylko trza trzymac przycisk i krecic kolkiem. niema cichego trybu, podswietlania, moim zdaniem ma jednak gorsze iso, ma przycisk do filmowania? i foty w trakcie filmowania?, ma beznadziejny LV
Naprawde D4 jest super. I będzie hicior. Nawet jezeli wlasciciele D3s będą robili testy ze obrazek jest gorszy albo taki sam.
trzymalem i focilem na tej imprezie obiema puszkami i nie chcial bym D3s to stara dziadoska puszka
to wroc tam i jeszcze potrzymaj... i trzymaj dotad az bedziesz sobie mogl na niego pozwolic i porobic nim troche zdjec. a pozniej zreflektuj sie i nie pisz takich smutow...
Trzeba jedno przyznac - jakosc LV znacznie poprawili, bardzo plynnie to lata, ekranik tez odrobinke wiekszy. Puscili LV po wifi przez Ajpada na rzutnik, zrobili powiekszenie 100% i osoby w kadrze byly przerazone :D
trzymalem i focilem na tej imprezie obiema puszkami i nie chcial bym D3s to stara dziadoska puszka ktora niema np lupki do powiekszania foty tylko trza trzymac przycisk i krecic kolkiem. niema cichego trybu, podswietlania, moim zdaniem ma jednak gorsze iso, ma przycisk do filmowania? i foty w trakcie filmowania?, ma beznadziejny LV
Naprawde D4 jest super. I będzie hicior. Nawet jezeli wlasciciele D3s będą robili testy ze obrazek jest gorszy albo taki sam.
Piłeś też chyba mocno na tej imprezie.
i chyba d3s-a nie trzymal.
marszull
28-01-2012, 03:41
fajny ten watek ;)
tomisiek
28-01-2012, 09:25
Latka lecą ;)
Ha ha ha :0 chłopie. Po co ta ściema. Przed kilkoma dniami sprzedawałeś swojego nikona D3s na allegro (mi też proponowałeś) i z tego co pamiętam Twój D3s jest ze stycznia 2012 roku,
To nie wiem, jakie latka Ci lecą :)))))
pozdrawiam
tomisiek
Jesteś pewien? Cena WT-4 to ok 2600-2800 zł, więc może dwójkę ci zjadło ? ;)
Będzie 700 - 800, ale dolarów USD :) W Adoramie można rezerwować za 877 baksów :)
To nie wiem, jakie latka Ci lecą :)))))
tomisiek
Moje latka, nie sprzętowe, czytaj ze zrozumieniem ;)
zły, że ktoś Ci sprzątnął sprzed nosa i to za dużo większą $ niż Ty chciałeś? :D
EOT.
Pawel Pawlak
28-01-2012, 19:28
Lulek39; a co ma Twój wiek z potrzebą wymiany d3s na nowszą puchę ? Oświecisz mnie ?
pastwisko
28-01-2012, 19:34
moze andropauza się zbliża..
Że, jak się ma swoje lata i człowiek troszeczkę się już dorobi, to czasem ma się ochotę, na nową (w domyśle lepszą) zabawkę, aby praca była łatwiejsza przyjemniejsza szybsza i bardziej efektywna. A do tej pory mam wrażenie, że nowa zabawka nie jest lepsza, ot cała filozofia.
Oświecony?
Pawel Pawlak
28-01-2012, 19:52
Że, jak się ma swoje lata i człowiek troszeczkę się już dorobi, to czasem ma się ochotę, na nową (w domyśle lepszą) zabawkę. A do tej pory mam wrażenie, że nowa zabawka nie jest lepsza, ot cała filozofia.
Oświecony?
Aaaa.... no to D4 będzie zdecydowanie lepszy, przynajmniej do czasu d4s albo d4x.
JarekJaszczyk
28-01-2012, 21:39
(...) niema cichego trybu(...)
Gwoli scislosci:
1) - ma tryb cichy
2) "nie ma"
Pozdrowienia,
1) to niema bezgłośnego
pozwólcie ze sam będę decydował na co mnie stać a na co nie
i co mi pasuje i co mi się podoba i co nie
przykro mi ze moje wrażenia po zabawie D4 bolą wasza dumę posiadania D3s'a
Specjalnie żebyście poczuli się lepiej i mogli dalej robić zdjęcia napiszę D4 jest do niczego i ma gorszy obrazek od D4. D3s to najlepszy aparat i jak by mnie było stać to bym sie posikał. Niestety jestem biedny i mogę tylko dowartościować się marzeniami :)
z drugiej strony to chamstwo że nikon zrobił pokazy dla jakiś studentów, a nie dla tych co ich stać.
z drugiej strony to chamstwo że nikon zrobił pokazy dla jakiś studentów, a nie dla tych co ich stać.
hmmm... to tlumaczy skad sie tam wziales ;)
A ja? Ani student, ani burzuj :mrgreen:
Ciekawe tylko gdzie sa sample od bodzio_snap... i czemu ze studenckiej prezentacji tylko ja przynioslem sample... ;)
shaolin - ja tak samo, ja niestety się spieszyłem i nie zabrałem żadnego swojego body, ani karty i żałowałem trochę. A studenci pewnie nie mają parcia na udowadnianie wyższości D3s nad D4 na samplach. Lepszy fan jets z samego przepstrykania nowej puszki.
.:Gerard:.
29-01-2012, 00:39
zazdroszczę mu ale kiedyś tez sobie kupie :-o
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/nikon_d4_tom_185032-2.jpg
źródło (http://www.photom.at/tempf/nikon_d4_tom_185032.jpg)
A czego tu zazdroscic? Takich zdjec mozna bylo se zrobic 5mld na prezentacjach D4 ;)
To ja jeszcze pytanie mam glownie do Pawla... Pawle czy bawiles sie plikami z tej przeswietlonej sceny na niskich iso po przerobce ich na D3s? Sprawdzales ile da rade wyciagnac na takich udawanych plikach?
EDIT: Dobra sam sobie zrobilem takiego sampla ->
http://img706.imageshack.us/img706/9538/d3s4ev0ev4ev.jpg
Zgodnie z opisem: -4ev, 0ev, +4ev...
Pawel Pawlak
29-01-2012, 02:00
To ja jeszcze pytanie mam glownie do Pawla... Pawle czy bawiles sie plikami z tej przeswietlonej sceny na niskich iso po przerobce ich na D3s? Sprawdzales ile da rade wyciagnac na takich udawanych plikach?
EDIT: Dobra sam sobie zrobilem takiego sampla ->
http://img706.imageshack.us/img706/9538/d3s4ev0ev4ev.jpg
Zgodnie z opisem: -4ev, 0ev, +4ev...
No jasne że się bawiłem :)
Iso 100 w cieniach zabija - jak d3x albo lepiej. Głębokość cienie na iso1600 jest taka jak na w d3s na iso200 :shock:
Jeśli przesunie się punkt czerni do 0 to w jeszcze głębiej zajrzeć do szyflad ;)
poza tym: wbrew pozorom, szum kolorowy szybciej się redukuje niż w d3s - jest zdecydowanei drobniejszy i nie pozostają po nim "przebarwienia" które wymagają jeszcze intensywniejszego działania NR.
Na wyższych czułościach jest więcej bardzo drobnego, monochromatycznego ziarna niż w d4 (pozostałości po redukcji szumów chrominancji), ale mniej artefaktów - wygląda to jakby RAWy d3s były odszumiane przed zapisem, a d4 nie.
A co myślisz o nowym pomiarze światła?
Uważasz, że jego charakterystyka jest taka, że naświetla cienie - nie prześwietlając świateł, ale summa summarum trzeba będzie gasić każdego rawa (tyle co z jpg, do kosza?)?
Czy po prostu sample Shaolina nie są miarodajne?
Zastanawiam się, które iso w d4 jest najefektywniejsze, najbardziej elastyczne do obróbki, z którego można najwięcej wyciągnąć.
Bo nie sądzę, że iso 100 jest na tym samym poziomie elastyczności co np 400.
Pawel Pawlak
29-01-2012, 10:32
nic nie mogę powiedzieć o pomiarze światła bo nie bawiłem się d4. Pisze o raw-ach bo coś mozna wywnioskować na podstawie sampli.
Z pewnością iso 100 jest najlepsze. Gładkością, tonalnościa i dr przypomina mi mistrza d3x.
Na wysokich iso obraz d3s i d4 przypomna trochę d90 i d300 - d90 ma trochę mniej ziarna, ale więcej artefaktów w cieniach.
Ludzie co wy robicie. Te analizy za 2 tygodnie idą do kosza. Az tak sie niecierpliwicie?
Film nagrany za pomocą D7000 i D4 -podobno nie widać różnicy, która sekwencja którym....
http://www.mediafire.com/?4nla03itio1m81j
.... jeszcze nie widziałem, zaciągam właśnie ;)
Pawel Pawlak
29-01-2012, 13:00
Ludzie co wy robicie. Te analizy za 2 tygodnie idą do kosza. Az tak sie niecierpliwicie?
Jacek a Ty co się tak podniecasz ? Jak do tej pory nie pomyliłem się w moich analizach obrazka od czasu d300. Jeśli Cię irytuje że ktoś sam potrafi wyciągać wnioski, to nie czytaj. Ja nie muszę czekać na test DXO czy innego optyczne żeby wiedzieć czego się mogę spodziewać po obrazku z jakiegoś body.
i cale szcescie... bo dzieki temu ze Ty wiesz, to wszyscy wiemy... a Jacek zawsze marudzi. Trzeba na niego poprawke brac :mrgreen:
siedemczwartych
29-01-2012, 15:09
Jacek a Ty co się tak podniecasz ? Jak do tej pory nie pomyliłem się w moich analizach obrazka od czasu d300. Jeśli Cię irytuje że ktoś sam potrafi wyciągać wnioski, to nie czytaj. Ja nie muszę czekać na test DXO czy innego optyczne żeby wiedzieć czego się mogę spodziewać po obrazku z jakiegoś body.
oooo..... starcie gurów :)
pastwisko
29-01-2012, 15:40
No ale co robić przez te dwa tygodnie? Znaczki w klaserze przeglądać?
Jak żyć panie moderatorze?
shaolin1
29-01-2012, 17:29
Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie, że kolega Shaolin jest kompletnym amatorem (...)
Dobre, widzisz Marcin, więc nie tylko ja tak uważam (żartuje oczywiście ;) )
No ale co robić przez te dwa tygodnie?
Co robić?
Zdjęcia robić.
Posty na forum pisać.
Pomagać ludziom.
Doskonalić się na tym sprzęcie co mamy ;)
Nie ma co wywoływać zbędnych emocji. Jedni chcą czytać ten wątek, inni nie. Jak ktoś nie chce to przymusu nie ma.
Ja tam czytam każdą stronę mimo że nigdy nie kupie D4, nie będzie mi nigdy D4 potrzebny no i stać mnie na taki drogi gadżet do hobby nie będzie szybko.
No ale ja tam lubie czytać forum :)
Jacek a Ty co się tak podniecasz ? No przecież ja się właśnie nie podniecam. Co nie znaczy, że mnie temat nie interesuje. Ale by porównywac to trzeba mieć materiał z finalnej wersji z obu body, porównywalny jesli chodzi o ekspozycje, robiony na manualu, wywołany w Nikon NX albo PS ACR czy LR bez jakiś diabelskich sztuczek.
Tymczasem co robicie? Naciągacie że powinno byc tak a nie inaczej, bo skoro prześwietlono o 2/3 to .... itd itd. To nie porównanie.
Ja sie dystansuje nie od porównań, ale od porównywania na takim materiale jak jest dostepny teraz, czy z Rumunii czy shaolina.
Poczekajmy z analizą.
Jacku wypraszam sobie, oba materialy sa najlepsze na swiecie (jestem zwiazany krwia z Rumunia) :mrgreen: I jest z finalnych wersji produktow (D3s i D4), ot tylko troche slabe nastawy byly :D :D
marszull
29-01-2012, 18:53
moim zdaniem najwieksza wada tych porownan to ze normalnie nie otwiera ich soft do rawow (nikona czy adobe)
ale mysle ze "na dniach" bedzie aktualizacja LR i ACR ;)
siedemczwartych
29-01-2012, 22:47
moim zdaniem najwieksza wada tych porownan to ze normalnie nie otwiera ich soft do rawow (nikona czy adobe)
ale mysle ze "na dniach" bedzie aktualizacja LR i ACR ;)
co Wy tacy zapatrzeni w tego nikona i adobe.... jakby nie było nic innego a często lepszego.
Zdjąć te klapki z oczy i spróbować. :)
Chodzi o to, by otworzyć czymś nef z D4. W tym kontekście to napisaliśmy.
A tak w ogóle to pozostaje jeszcze C1 i ... to chyba wszystko co dobre?
Coś innego masz na mysli?
siedemczwartych vel ulamek uzywa UFraw.
marszull
30-01-2012, 00:22
co Wy tacy zapatrzeni w tego nikona i adobe.... jakby nie było nic innego a często lepszego.
Zdjąć te klapki z oczy i spróbować. :)
Pewnie dlatego ze korzystamy z tego softu.
Oczywiscie ze sa inne programy, ale ja postestowalem sobie na maca troche i wybralem LR i PS,
a ze korzystam i raczej nie zamierzam zmieniac to chcialbym zobaczyc efekty w tym sofcie.
No i Jacek przestraszyl wszystkich i cisza sie zrobila... czy ktos moze dac tygodniowego bana moderatorowi za psucie dyskusji? ;)
Za tydzień będzie szum o D800, za 2 tygodnie będą pliki z D4. Odpoczywajcie, zbierajcie siły :)
pastwisko
30-01-2012, 17:03
Za tydzień będzie szum o D800
Chyba szum z D800, czyli znów trzy sample na krzyż z jakiegoś pokazu :)
shaolin1
30-01-2012, 18:11
Ja na waszym miejscu (a raczej na miejscu potencjalnych nabywców) nie podniecał bym się tak D4 z jednej prostej przyczyny. Lepiej niech go kupi jedna osoba i potestuje, żeby się nie okazało że mechanizm lustra jest taki sam "wspaniały" jak ten z D7k :D
D7k zdaje się że też na samym początku był super a w fazie testów czy na pokazie nikt nie odkryje czy znów nie chlapie olejem na matryce albo czy mechanizm lustra nie jest wadliwy. W D7k z tego co wiem nie były to wady widoczne od razu. No chyba że się mylę Panowie i od razu da się odkryć że D4 jest pozbawiony wad? Wtedy poprawcie mnie...
pastwisko
30-01-2012, 18:17
wiem ze to nie koniecznie o czymś swiadczy, nie mniej D4 to półka wyżej, a nawet dwie ;)
Pawel Pawlak
30-01-2012, 18:22
wykres "mozliwości" d4 - DR w funkcji iso z tego linku
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=40450301&page=1
nawet pokrywa się z tym co sam zaobserowowałem w "zabawi" z RAWami - największa poprawa na niskich iso.
Te wykresy, podobnie jak pomiary na DXOmerk mają jednak pewnien feler - nie oddają ani charakterystyki szumów, ani klarowności detali, dlatego warto pobawić się RAWami samemu :)
shaolin1
30-01-2012, 18:27
wiem ze to nie koniecznie o czymś swiadczy, nie mniej D4 to półka wyżej, a nawet dwie ;)
A czy Nikon wypuścił jakąś lustrzankę po D7000 czy to była jego ostatnia rewelacja ? ;)
Bo jeśli ostatnia to możliwe że nowy mechanizm umieścili też w D4, bo dlaczego by nie skoro miał być lepszy od tych które były poprzednio używane przez Nikona?
Oczywiście tylko teoretyzujemy no ale w końcu temu służy chyba ten wątek... :)
..Bo jeśli ostatnia to możliwe że nowy mechanizm umieścili też w D4, bo dlaczego by nie skoro miał być lepszy od tych które były poprzednio używane przez Nikona?
Ne żartuj. To lustro (i jego mechanizm) jest większe (FX a nie DX) i musi pracować z 12 fps.
Migawka i lustro to zupełnie inne podzespoły w body FX i DX. Nawet w obrębie FX są inne.
mateo912
30-01-2012, 18:49
A czy Nikon wypuścił jakąś lustrzankę po D7000 czy to była jego ostatnia rewelacja ? ;)
Bo jeśli ostatnia to możliwe że nowy mechanizm umieścili też w D4, bo dlaczego by nie skoro miał być lepszy od tych które były poprzednio używane przez Nikona?
Oczywiście tylko teoretyzujemy no ale w końcu temu służy chyba ten wątek... :)
Oczywiście ten sam mechanizm jest w d7k (dx i max 6fps) jak i d4 (fx i max 12fps) ;)
poza tym niby się różni mechanizm lustra w d7k od np d300? działają podobnie na tej samej zasadzie.
poza tym niby się różni mechanizm lustra w d7k od np d300? działają podobnie na tej samej zasadzie.
Ten z D300 nie ma płynnie zwalniającego lustro hamulca -a taki jest właśnie w D7k. Na YT są odpowiednie filmy, gdzie można to sobie zobaczyć.
Chyba szum z D800, czyli znów trzy sample na krzyż z jakiegoś pokazu :)
No jak 3? Malo sampli bylo?! :D
Na prezentacji bylo tylko, ze mechanizm lustrowo-migawkowy w D4 ma 3 silniki (w D3/D3s byl jeden chyba z tego co pamietam), dla kazdego elementu osobny (mechanizm lustra, migawki i czegos tam jeszcze). To ma oszczedzic baterie. Przynajmniej tyle zapamietalem :D
shaolin1
30-01-2012, 19:23
Czyli D4 nie ma płynnie zwalniającego lustro hamulca? ;)
W D7k mogli sobie pozwolić na testy, w D4 to nie przejdzie -daje sobie łeb uciąć (tylko łeb, ważniejszego organu jednak nie zaryzykuję), że w D4 znanego z D7k problemu nie będzie :-)
shaolin1
30-01-2012, 19:49
Ale swoja droga, może nauczyli się na błędach i zrobili lepszy niż D7k?
Chociaż skoro Nikon się nigdy do błędu publicznie nie przyznał to kto wie ...?
Ne żartuj. To lustro (i jego mechanizm) jest większe (FX a nie DX) i musi pracować z 12 fps.
Migawka i lustro to zupełnie inne podzespoły w body FX i DX. Nawet w obrębie FX są inne.
Z tymi mechanizmami DX i FX to wcale nie jest takie oczywiste.
O ile pamiętam kolega z serwisu w UK twierdzi np. że D700 ma przystosowany mechanizm pochodzący z D2x.
Nikon D4 w rękach zawodowców http://blogjestemnikon.pl/index.php/2012/01/30/nikon-d4-w-rekach-zawodowcow/
"Niewątpliwie D4 jest ciekawą propozycją dla wszystkich, którzy z jakichś powodów nie lubią Canona albo od zawsze pracowali na sprzęcie Nikona i w związku z tym mają dużo obiektywów nikonowskich." Odkrywcze ;) :D
co za lamer to napisal... ojej...
coz sie dziwic. ten tekst rowna do jakosci tego bloga...
Z tymi mechanizmami DX i FX to wcale nie jest takie oczywiste.
O ile pamiętam kolega z serwisu w UK twierdzi np. że D700 ma przystosowany mechanizm pochodzący z D2x.
Nie widzę sprzeczności. Musi być inny skoro rozmiary sa inne. Jakakolwiek zmiana ma swoje konsekwencje - może polepszyc jak i pogorszyć sprawę. D2x wg producenta może mieć większe przebiegi niz D700.
Pawel Pawlak
30-01-2012, 22:12
D2x wg producenta może mieć większe przebiegi niz D700.
Chyba nie Jacek; oba mają deklarowane 150.000
Wydawało mi się, że D2x ma 200 tys. W każdym razie robił przebiegi po kilkaset tys, a kolega mi się skarżył na D300, w którym wymieniał migawke parę razy. Mimo takiego samego sposobu używania.
Pawel Pawlak
30-01-2012, 23:25
A sporo d2x nie dotrwało do 150.000 z jedną migawką. różnie to bywa ;)
Caly czas zajmuje sie fotografia sportowa i tak sobie mysle i mysle i wymyslilem, ze dla mnie jedynym nastepca D300(s) jest D4. Nie chce FF, wiec D700 odpada (i dalej uwazam, ze to juz przestarzaly sprzet, jak na te kwote). D800 ze swoja specyfikacja odpada (4/6 fps), a D4 na cropie ma bodaj 9mpix. Akurat na styk (d300 ma 12mpix i to mi pasuje), ale na pewno lepiej niz 5mpix (w D3(s)). I to naprawde moje pragratyczne przemyslenia, a nie chec posiadania najlepszej puszki. Jest tylko jeden problem... Nie, nie pieniadze... Zona :mrgreen:
Zmien zone... :mrgreen:
Że też na to nie wpadlem :mrgreen:
pastwisko
31-01-2012, 13:03
Moze będzie jakaś promocja przy sprzedaży ;)
W MM swego czasu była taka ze kupując lodówkę można było oddać swoją starą* :)
* - lodówkę rzecz jasna
docxxx - w cropie jest mniej pikseli... powierzchniowo FX = 2 * DX + jeszcze troche
wiec dzielisz przez 2 i jeszcze troche odejmujesz
dla przykladu D3x (24mpix) mial w cropie ok 10 mpix jesli dobrze pamietam
Pawel Pawlak
31-01-2012, 13:14
Caly czas zajmuje sie fotografia sportowa i tak sobie mysle i mysle i wymyslilem, ze dla mnie jedynym nastepca D300(s) jest D4. Nie chce FF, wiec D700 odpada (i dalej uwazam, ze to juz przestarzaly sprzet, jak na te kwote). D800 ze swoja specyfikacja odpada (4/6 fps), a D4 na cropie ma bodaj 9mpix. Akurat na styk (d300 ma 12mpix i to mi pasuje), ale na pewno lepiej niz 5mpix (w D3(s)). I to naprawde moje pragratyczne przemyslenia, a nie chec posiadania najlepszej puszki. Jest tylko jeden problem... Nie, nie pieniadze... Zona :mrgreen:
d4 na DX ma ok 6.9mpix, na cropie 1.2 ok 11.1mpix
Ja zakładam wykorzystanie głównie tego cropa 1.2 - pod wielkie powiększenia powinien dać podobne detale jak d700/d3
Dla reporterski która nie wymaga wielkich powiększeń, to ok 7mpix w DX powinna wystarczyć. Zwłaszcza że będą one na 100% przynajmniej o 2.5-3EV lepsze niż na d300 (detal, tonalność, szumy)
Odnośnie 6fps w d800 przy statycznych kadrach (a wtedy niezbyt często są mi potrzebne takie szybkości) może będzie zauważalnie wolniej niż w d300+ grip. Ale przy dynamicznych, jeśli d800 będzie miał multicam3500FX klasy tej co D4, to wcale nie musi być gorzej.
Może się okaząć, że ilość ostrych kadrów przy d300 (8fps) i d800 (6fps) będzie z przewagą dla d800. Ci co mieli stycznośćz D4 mówią że śledzenie jest nieporównywalnie lepsze niż w d3s, że AF praktycznie nie powoduje spowolnienia poniżej 10fpsów a samo zainicjowanie ostrości pierwszej następuje znacznie szybciej.
docxxx - w cropie jest mniej pikseli... powierzchniowo FX = 2 * DX + jeszcze troche
wiec dzielisz przez 2 i jeszcze troche odejmujesz
dla przykladu D3x (24mpix) mial w cropie ok 10 mpix jesli dobrze pamietam
to dość proste działanie matematyczne ;)
wystarzy podzielić rozdzielczość matrycy przez kwadrat kropa :)
D4 w dx ma obrazek w rozmiarze 3200x2128pix, co daje... 6,8mpix
D3 w dx ma 2784x1848 = 5,1mpix
Pawel Pawlak
31-01-2012, 13:48
D4 w dx ma obrazek w rozmiarze 3200x2128pix, co daje... 6,8mpix
D3 w dx ma 2784x1848 = 5,1mpix
A obie wartości i tak są sporo większe niż 4mpix w d2h/d2hs :)
z tym sporo to nie przesadzajmy ;) kręcimy się mniej więcej w czasach D70/d2h ;) oczywiście jakość obrazka kolosalnie lepsza :)
Pawel Pawlak
31-01-2012, 14:09
z tym sporo to nie przesadzajmy ;) kręcimy się mniej więcej w czasach D70/d2h ;) oczywiście jakość obrazka kolosalnie lepsza :)
3200 na długim boku w trybie DX dla d4 (6.8mpix)
3596 na długim boku w canon 1d2 (8.5mpix)
Różnica w szumach na wysokim iso powyżej 1.5EV, różnica w DR powyżej 2.5EV, różnica w sile detalu i ostrości - niemierzalna ;) O tonalności, kolorach nawet nie wspomnę.
1d2 odstawiał d70 i d2h obrazkkiem, a pomimo "tylko 6.8mpix" d4 ostawi tego leciewego canona jeszcze bardziej. Więc nie są to czasy d70/d2h, tylko w praktyce znacznie lepsze :)
chodziło mi WYŁĄCZNIE o przybliżone rozmiary plików i NIC INNEGO ;)
szkoda... bo znow watek umilknie ;)
Pawel Pawlak
31-01-2012, 14:56
szkoda... bo znow watek umilknie ;)
No ale co tu pisać ? Wszystko sprowadza się do pytania czy chce się wydać na body ok 20tyś czy nie.
Faceci są tak skonstruowani, że potrafią doszukać się logicznego wytłumaczenia dla wszelkich swoich poczynań i pomysłów, więc z pewnością zarówno Ci co nie kupią jak i ci który jednak nabędą d4, będą mieli logiczne i jedynie słuszne uzasadnienie swojej decyzji ;) i zapewne bardzo wielu będzie chciało za wszelką cenę przekonać innowierców do swojej religii ;)
Kurcze, czasami dostaje pliki z 20d i tam przy 8mpix brakuje troche przy kadrowaniu (chociaz foty raptem tylko na strone, ale w wiekszych rozmiarach). Z tym ze wiadomo, pewnie DR i inne niepotrzebne parametry sa ciut lepsze od Canona ;) Czyli co, D4 tez do dupy? ;)
Pawel Pawlak
31-01-2012, 15:08
Kurcze, czasami dostaje pliki z 20d i tam przy 8mpix brakuje troche przy kadrowaniu (chociaz foty raptem tylko na strone, ale w wiekszych rozmiarach). Z tym ze wiadomo, pewnie DR i inne niepotrzebne parametry sa ciut lepsze od Canona ;) Czyli co, D4 tez do dupy? ;)
TEŻ :D
To w jakim rozmiarze na stronę trafiają te foty, że 8mpix to za mało ? :shock:
Jak ja to zrobiłem że na pionowym kadrze wyciętym z poziomego w d300, w powiększeniu 60x40 nieczego nie brakuje i jest trudny do odróznienia od "pełnorozdzielczościwych" ? a to jednie ok. 5.4mpix
No ale co tu pisać ? Wszystko sprowadza się do pytania czy chce się wydać na body ok 20tyś czy nie.
Faceci są tak skonstruowani, że potrafią doszukać się logicznego wytłumaczenia dla wszelkich swoich poczynań i pomysłów, więc z pewnością zarówno Ci co nie kupią jak i ci który jednak nabędą d4, będą mieli logiczne i jedynie słuszne uzasadnienie swojej decyzji ;) i zapewne bardzo wielu będzie chciało za wszelką cenę przekonać innowierców do swojej religii ;)
jesli cena bedzie umiarkowana to beda sie sprzedawac. na szczescie zlotowka sie umacnia. powinno byc znosnie.
pozostaje kwestia dostepnosci na poczatku sprz. jak bedzie 3szt na PL to moze braknac...
TEŻ :D
To w jakim rozmiarze na stronę trafiają te foty, że 8mpix to za mało ? :shock:
Jak ja to zrobiłem że na pionowym kadrze wyciętym z poziomego w d300, w powiększeniu 60x40 nieczego nie brakuje i jest trudny do odróznienia od "pełnorozdzielczościwych" ? a to jednie ok. 5.4mpix
Chodzi o mocne kadrowanie na wysokich czulosciach. ISO 1600 to minimum. W takiej sytuacji i takim marnym DR kazdy pixel jest na wage zlota ;)
Pawel Pawlak
31-01-2012, 15:20
Chodzi o mocne kadrowanie na wysokich czulosciach. ISO 1600 to minimum. W takiej sytuacji i takim marnym DR kazdy pixel jest na wage zlota ;)
To pewnie tak... dla mnie kadrowanie z poziomu do piony to już max do czego się mogę zmusić i to tylko przy bardzo ostrym zdjęiciu na umiarkowanych iso, więc zawsze mam "nadwyżkę" jakości.
Jak ktoś nie umie kadrować powinien kupić D800 :), AF działa naprawdę fajnie w D4, ciekawe co z tymi przepałami. Tez miałem wrażenie że wszystkie foty wychodzą strasznie przepalone ale może to ten DL.
Jak ktoś nie umie kadrować powinien kupić D800 :), AF działa naprawdę fajnie w D4, ciekawe co z tymi przepałami. Tez miałem wrażenie że wszystkie foty wychodzą strasznie przepalone ale może to ten DL.
Po co takie gadanie? Nie mierz swoja miara
Taniej jest sie nauczyc kadrowac niz kupowac D800 ;) Śli nie wiem jaka miales stycznosc z propuszkami, ale AF fajnie dzialal juz w D2h/D2hs ;) Teraz dziala fajniej ;)
jesli ktos jeszcze watpi w to co mowilem o mocnej zlotowce do konca marca - prosze http://www.tvn24.pl/-1,1733367,0,1,zloty-rosnie-w-oczach,wiadomosc.html
;)
czyli co, szturmem na kantory i wyprzedawać dolce i eurasy, póki co warte jeszcze :D
nie nie... d4 bedzie po taniosci... nie powinien przekroczyc w sklepach 20k.
Pawel Pawlak
01-02-2012, 13:09
nie powinien przekroczyc w sklepach 20k.
kiedyś z pewnością ;)
Zaraz zaraz, przeciez ja juz przeprowadzilem naukowy dowod na to, ze D4 jest do bani, a Wy dalej zastanawiacie sie nad kupnem? :mrgreen:
Pawel Pawlak
01-02-2012, 13:27
mi najbardziej odpowiada fotografowanie takimi rzeczami do bani, dlatego od czasu d70 i d2h fotografuję nikonem :)
kiedyś z pewnością ;)
nawet jesli ktos upadnie na glowe i da cene z kosmosu... to i tak bedzie akceptowalna przy tym kursie usd i poprawnej tendencji ;)
mi najbardziej odpowiada fotografowanie takimi rzeczami do bani, dlatego od czasu d70 i d2h fotografuję nikonem :)
bo z fotografowaniem nikonem jest jak z gosciem ktory kladl przyrodzenie na desce i walil w nie mlotkiem... jak ktos zapytal czy ma z tego jakas frajde/przyjemnosc... odpowiedzial ze owszem... wtedy kiedy nie trafi...
nie nie... d4 bedzie po taniosci... nie powinien przekroczyc w sklepach 20k.
tez bym chciał... zwlaszcza ,ze w tym roku zmieniam body na d3s albo d4 wszystko zależy od ceny. Sprawdzilem w NP sugrowana cena 26k ,data sprzedaży 15 marca, mam nadzieje ,ze rynkowa cena bedzie bardziej przystępna:-(
Przy cytacie należałoby podać źródło...
tez bym chciał... zwlaszcza ,ze w tym roku zmieniam body na d3s albo d4 wszystko zależy od ceny. Sprawdzilem w NP sugrowana cena 26k ,data sprzedaży 15 marca, mam nadzieje ,ze rynkowa cena bedzie bardziej przystępna:-(
15.03? chyba pomylka o miesiac...
d3s jest 5 tys tanszy niz sugerowana cena. jesli tak samo bedzie z d4 to jest ok. ;)
Henri Cartier-Bresson przewraca się w grobie ze swoja starą Leicą z obiektywem 35mm gdy "słyszy" te wszystkie bezwzględne ohyyyyy i ahyyyyy na temat wspomagaczy N4D. Z ciekawością czekam na D 800 planując wydanie solidnej kasy na .... obiektyw klasy profesjonalnej.
Henri Cartier-Bresson przewraca się w grobie ze swoja starą Leicą z obiektywem 35mm gdy "słyszy" te wszystkie bezwzględne ohyyyyy i ahyyyyy na temat wspomagaczy N4D.
Biedny Pan Henri. Szkoda, ze nie zyje, bo (z czalym szacunkiem) zabralbym go na mecz koszykowki (ekstraliga) lub mecz drugoligowego tenisa stolowego. Ciemna sala, ISO 3200, czas 1/350 i 35/1.8. Po to wlasnie kupilem ten obiektyw, bo czulosci brakuje. Pomijam juz fakt, ze GO tak plytka, ze zdjecie jest dopiero ostre, jak zmniejsze do weba. No ale 100 lat temu robilo sie lepsze zdjecia pudelkiem po butach.
Reasumujac: D4 jest do pracy wlasnie w takich warunkach.
Przy cytacie należałoby podać źródło...
jest podane
15.03? chyba pomylka o miesiac...
d3s jest 5 tys tanszy niz sugerowana cena. jesli tak samo bedzie z d4 to jest ok. ;)
jesli o mnie chodzi to mogłby byc 15.01:-o ale w NP wyrażnie powiedzieli 15.03:sad: miał być w sprzedaży wcześniej ale mają jakis poślizg wiec wejdzie do sprzedaży z opożnieniem....
Biedny Pan Henri. Szkoda, ze nie zyje, bo (z czalym szacunkiem) zabralbym go na mecz koszykowki (ekstraliga) lub mecz drugoligowego tenisa stolowego. Ciemna sala, ..Skąd przekonanie, że w każdych warunkach trzeba wykonac dobre zdjęcie?
Jak szefowie w redakcji każą dostarczyć fotę to się ją robi. Ale to nie znaczy, że się jest dobrym fotografem, tylko fotografem na posyłki. Nikt nie spodziewa sie po chałturze arcydzieła.
Jeżeli robi się zdjęcia dla przyjemności to robi sie je tam gdzie sa warunki - czyli gdzie jest odpowiednie światło.
Ja patrze na D4 jako na wola roboczego. Jest od tego, aby robic nim na ISO 6400 w trudnych warunkach, a nie trzaskac "ahtystyczne" zdjecia i cmokac nad nimi wieczorami. Wiekszosc zdjec, ktore robie "na dzis" za dwa sa zapomniane, bo trzeba zrobic kolejne.
Ja patrze na D4 jako na wola roboczego. Jest od tego, aby robic nim na ISO 6400 w trudnych warunkach
Od tego to juz D3s byl/jest :D wlacznie z iso12800. Teraz trzeba trzaskac na 204800... :mrgreen:
Ja kupilbym D4 jako... nastepce D300(s) ;), bo na horyzoncie nie widac D400. Jakos tego cropa 6mpix za 20 tys zl przezyje. Boje sie, ze moja zona niekoniecznie ;)
Przeskok na D3s bylby wystarczajaco duzy, a zaoszczedzona kasa moze sie przydac na wycieczki albo szkla albo na uspokojenie zony ;)
Moim zdaniem jednocyfrowy korpus (jako nowy sprzęt) rozsądnie można kupić tylko w dwóch przypadkach - osoba jest bogata i generalnie te 20 tys. o niczym nie decyduje lub osoba korzysta ze sprzętu zawodowo i musi go mieć by zarobić na życie, analogicznie jak rolnik musi mieć traktor choć kosztuje nieraz i kilkaset tys.