Zobacz pełną wersję : Nikon D4
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
12
13
14
Kolejny film z Nikonem D4 w trudnych warunkach.
http://photolink.pl/nikon-d4-podbija-alaske
Na NR podali, że cena D4 wzrosła i to prawie o 500£ na rynku w Uk. Czyli cena równa 1D x canona......
Na NR podali, że cena D4 wzrosła i to prawie o 500£ na rynku w Uk. Czyli cena równa 1D x canona......
Jeśli to prawda, to NP wyprzedził zachód i dowalił z cena od razu, bez późniejszej podwyżki ;) :D
500 funtów drożej ?! Wątpię.
Jeszcze wczoraj cena w pre-order była 4799£ dzus jest 5289£, czyli prawie 500£. To sie tyczy sklepu jessops.
Nie tylko d4 i d800 też :http://www.jacobsdigital.co.uk/c-230-jacobs-digital-nikon-dslr.aspx?
Dziwne. Po lewej stronie w kolumnie jest cena niższa a wchodząc na D4 już ta wyższa.
Dziwne... D4 tanieje a tu cisza na ten temat... juz 6zl stanial.
gregor [k]
28-03-2012, 10:08
trochę obok tematu - skoro cena D4 przytłacza - to może ktoś wie gdzie w Polsce można dostać nowego d3s'a do 17500zł?
nigdzie. sprawdzone.
nigdzie = w sprawdzonych znanych sklepach
gregor [k]
28-03-2012, 10:35
heh, to się pokrywa z moimi poszukiwaniami, w każdym razie dzięki za info.
btw. kilka dni temu za niecałe 14k, z półroczną gwarancją i przebiegiem około 1500 zdjęć poszedł jeden na allegro...
Przyszedł mój D4 :) Wycofuje to co napisałem, że żałuję sprzedaży D3s :) AF jeszcze lepszy niż był. Wysokie ISO też jest bardzo miłe, d4 jakby lepiej leży w dłoni. Sample porównawcze postaram się przesłać koło piątku :)
maniek750
28-03-2012, 20:03
No to czekamy ;)
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D-4/
pomylka czy nowa cena?
krzysztof jot
28-03-2012, 20:43
pomylka czy nowa cena?
ha... wczoraj była inna, więc raczej na rynek brutalnie wkracza życie.
Jeszcze dwa miesiące i za 20 temat będzie do zrealizowania.
dzis rano byla inna :) pewnie pomyyyylka :)
za 2 mies. to ciekawe jak bedzie z dostepnoscia... w usa jeszcze wiekszosc preorderow nie jest zrealizowana...
krzysztof jot
28-03-2012, 21:02
dzis rano byla inna :) pewnie pomyyyylka :)
za 2 mies. to ciekawe jak bedzie z dostepnoscia... w usa jeszcze wiekszosc preorderow nie jest zrealizowana...
myślę, że opracowywane przez kilka lat nowe body, które ma być flagowym modelem firmy i sprzedawane będzie przez kolejnych kilka lat - z czysto ekonomicznych względów "musi na siebie zapracować" i będzie go w bród i pod dostatkiem i jeśli ktoś go nie kupi to nie z powodu trudności z dostępnością- spokojnie, na razie to gorący towar, idzie lato, olimpiada, ale niech się tylko zaspokoi pierwszych zamawiaczy, będzie sobie leżał i czekał na klienta na półce magazynu. To tylko kwestia czasu i raczej miesięcy nie lat. Aczkolwiek, jak ktoś musi mieć teraz i natychmiast - to może mieć problem, jak zejdą pierwsze dostawy, zwłaszcza w tym dzikim kraju.
no to oczywiste... ja mowie o perspektywie od dzis do polowy wakacji. pozniej cena zleci na leb, pewnie do poziomu ostatniej ceny d3s i bedzie dostepny wszedzie... natomiast domyslam sie, ze jesli znikna te ktore jeszcze zostaly, to na kolejna partie trzeba bedzie troche poczekac...
krzysztof jot
28-03-2012, 21:26
no właśnie, jak dałem radę zarobić na chleb i D200 i D300 to jeszcze te trzy miesiące pociągnę z D3. Podoba mi się kilka funkcji w D4, ale bez przesady, nie muszę go mieć w świątecznym koszyku :).
generalnie, jak piszą media "...kluczowy rynek docelowy dla D4 to Igrzyska Olimpijskie Londyn 2012..." i myślę, ze dopiero w okolicach wakacji cena i dostępność D4 będzie bardziej rozsądna, aczkolwiek znając politykę cenową Nikona z poprzednich lat - znacznych obniżek cen za topowe modele raczej bym nie oczekiwał. Może być jakaś "chwilowa" promocja w pewnej chwili - i bardziej atrakcyjna cena "do wyczerpania zapasów" i kto wtedy kupi - wyjdzie na tym jako tako, poniżej 20tys sadze że nie ma szans na nowy i oficjalny. Bo coo by powiedzieli wtedy pierwsi nabywcy ?
gregor [k]
28-03-2012, 21:39
looki a gdzie zamawiałeś? w kraju czy gdzieś poza?
osobiście najbardziej po cenie irytuje mnie brak dostępności akumulatorów i kart xqd - jak korzystać z aparatu kiedy nie ma jeszcze w polskiej dystrybucji en-el18...
xqd sa chyba w zestawie z bateriami gorzej ale raczej kazde przecietne zlecenie idzie "obskoczyc" na jednym
Pawel Pawlak
28-03-2012, 22:41
prawda jest taka, że nie wszystkie zlecenia to "jedna bateria" a nie wszędzie mozna aku doładować. Poza tym nie spotkałem się z ładowarkami solarnymi do en-el18.
prawda jest taka, że nie wszystkie zlecenia to "jedna bateria" a nie wszędzie mozna aku doładować. Poza tym nie spotkałem się z ładowarkami solarnymi do en-el18.
skoro nikn chce sprzedawac karte wifi za 3000zl to moze jakis chinaman wyduma dynamo do d4 za polowe tej kasy ;)
na razie jestem ciekaw czy sklep zrobil pomylke, czy nagle d4 stanial :) stawiam na to pierwsze, bo tak nagle... o 2 kpln? mission impossible...
EDIT: ~23.30... znow zdrozal o 2kpln ;) czyli jednak byla pomylka ;)
krzysztof jot
29-03-2012, 00:10
EDIT: ~23.30... znow zdrozal o 2kpln ;) czyli jednak byla pomylka ;)
sądzisz, ze ktoś zmienił o 2 tys juz wprowadzony towar a potem znowu zmienił przypadkowo ?
Myślę, że chcieli ruszyć trochę gotówkę z półki - to była już fajna cena - 19.500 netto. I pewnie kliknęło kilka osób - i na razie basta. Sam sie zawahałem przez chwile - ale puknąłem się w czoło :) w odpowiednim momencie. Tak to raczej widzę, niż błąd w już wprowadzonym towarze.
;2773116']looki a gdzie zamawiałeś? w kraju czy gdzieś poza?
osobiście najbardziej po cenie irytuje mnie brak dostępności akumulatorów i kart xqd - jak korzystać z aparatu kiedy nie ma jeszcze w polskiej dystrybucji en-el18...
Kupiłem ostatecznie w PL. Fakt, że dałem dużo za dużo (moja subiektywna opinia), lecz wszystko da się odrobić :). Niedogodnością jest brak możliwości dokupienia dodatkowego akumulatora, stąd ładowarka zagościła na stałe w torbie :) Dzisiaj i jutro sprawdzę aparat w boju - dosłownie :)
gregor [k]
29-03-2012, 10:32
http://allegro.pl/nikon-d3s-nowy-gwarancja-fv-vat-i2240221486.html
co myślicie o tym? nawet do nich napisałem - nowy sprzęt z Anglii, papiery, pudełko, płatność PayU... kurde wierzyć mi się nie chce, że ktoś w Anglii sprzedaje nowe D3s za około 14,5 tysiąca kiedy cena rynkowa w Polsce lekko przekroczyła 18k...
cezary-k
29-03-2012, 10:40
;2773549']http://allegro.pl/nikon-d3s-nowy-gwarancja-fv-vat-i2240221486.html
co myślicie o tym? nawet do nich napisałem - nowy sprzęt z Anglii, papiery, pudełko, płatność PayU... kurde wierzyć mi się nie chce, że ktoś w Anglii sprzedaje nowe D3s za około 14,5 tysiąca kiedy cena rynkowa w Polsce lekko przekroczyła 18k...
Ja się z nim kontaktowałem. Na początku miał ten aparat za 15000. Przedpłatę chce w wysokości 50%, reszta przy odbiorze, punktów ma tylko 5, w ofercie ma też za 200 statyw, który kupił za 271. Dla mnie sprawa mocno niepewna, ale jeśli ktoś lubi mocne wrażenia, można spróbować ;)
jasne... z anglii... tam ludzie jeszcze czekaja na preordery bo puszek nie ma, amazon nie ma a tu nagle nasz obywatel ma dojscie... jasne... to samo z d3s, proponuje wejsc do dowolnego sklepu internetowego w UK i poszukac d3s... powodzenia. :)
gregor [k]
29-03-2012, 10:55
tak, też widziałem ten statyw. a u mnie chciał przedpłatę 70%...
cezary-k
29-03-2012, 11:15
Ewidentnie sprawa nie pachnie za ładnie, żeby nie użyć bardziej dosadnego określenia ;)
pachnie czy nie pachnie, to szanujcie ciezko zarobione zlotowki... wydawajcie z glowa.
krzysztof jot
29-03-2012, 11:50
pachnie czy nie pachnie, to szanujcie ciezko zarobione zlotowki... wydawajcie z glowa.
otóż, zdrowy rozsądek i myślenie - niejednego już uratowały od różnych problemów...
Ewidentnie sprawa nie pachnie za ładnie, żeby nie użyć bardziej dosadnego określenia ;)
Wczoraj sprzedal jedna sztuke i od razu wystawil kolejna dzisiaj.
Dzisiaj do nich dzwoniłem (nie widziałem jeszcze tego info w wątku), uśmiałem się po pachy tą przedpłatą. Podziękowałem natychmiast. Nie twierdzę, że szwindel, ale za stary na ryzyko jestem.
kilka zdjec z normalnego fotografowania, nie testy. wysokie iso
http://fstoppers.com/pics-real-world-high-iso-images-from-the-nikon-d4?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+fstoppersfeed+%28fstoppers%29&utm_content=LocalHost
Pawel Pawlak
30-03-2012, 14:24
praktyczny teścik AFa
http://www.andyrouse.co.uk/blog/213.php
cezary-k
30-03-2012, 23:41
porównanie d3s i d4
http://fstoppers.com/the-nikon-d4-vs-d3s-d3-and-d7000-d3s-wins
konkluzja taka jest,że jeśli ktoś nie potrzebuje zajefajnych filmów to d3s oferuje jakość na poziomie d4. jedynie AF d4 ma troszkę lepszy. ogólnie nie warto przepłać.
a_iverson
01-04-2012, 10:18
Dokładnie nie ma co przepłacać... jest jeszcze lepsza redukcja szumu na wysokich iso, niestety kosztem ostrości.
Wszystko to pomogło mi wybrać... w poniedziałek idę kupić D3S.
Pawel Pawlak
01-04-2012, 10:43
no, z tym AFem to jest tak - że w wielu sytuacjach nie ma różnicy między D700 a d3s, ale wielu jest bardzo duża między d3s a d4. Tak samo z buforem, ergonomią, poprawą elastyczności RAWa na iso100-800. Przy obecnej różnicy w cenie za nowe body 17500-18000 - d3s i 26000 - d4, po "macaniu D4ki" i obejrzeniu wyników pracy w trudnych warunkach, niegdy bym nie powiedział za d4 się przepłąca - ale wszystko zależy na czym komu zależy :)
I kolejny raz musze cos powiedziec. Jak ja czytam te pieprzenia trzy po trzy usprawiedliwiajace mysl: nosz kur... kupilbym sobie D4, ale mnie cholera po prostu na niego nie stac, wiec znajde jaka "wade" rozgrzeszajaca fakt, ze D4 jest nowszy i lepszy od D3s to mi sie zwraca. Po to to piszecie? Ide o zaklad, ze jakby dali D4 za 10000 zl a D3s za 11000 zl to nie znalazlby sie zadnen glupek, ktory kupilby starsza puszke. Ale nie, trzeba popierd...
Sam kupilbym D4 i D800, ale po prostu mam inne priorytety (czyt. brak kasy). Oczywiscie, caly czas sobie tlumacze ze moj D300 jest szybszy, ze nie potrzeba mi 36mpix, ale ludzie, gdyby ktos teraz zapukal do drzwi i powiedzial D300 + 2000 zl za D800 to wzialbym z pocalowaniem reki.
I kolejny raz musze cos powiedziec. Jak ja czytam te pieprzenia trzy po trzy usprawiedliwiajace mysl: nosz kur... kupilbym sobie D4, ale mnie cholera po prostu na niego nie stac, wiec znajde jaka "wade" rozgrzeszajaca fakt, ze D4 jest nowszy i lepszy od D3s to mi sie zwraca. Po to to piszecie? Ide o zaklad, ze jakby dali D4 za 10000 zl a D3s za 11000 zl to nie znalazlby sie zadnen glupek, ktory kupilby starsza puszke. Ale nie, trzeba popierd...
Sam kupilbym D4 i D800, ale po prostu mam inne priorytety (czyt. brak kasy). Oczywiscie, caly czas sobie tlumacze ze moj D300 jest szybszy, ze nie potrzeba mi 36mpix, ale ludzie, gdyby ktos teraz zapukal do drzwi i powiedzial D300 + 2000 zl za D800 to wzialbym z pocalowaniem reki.
proponuje podkleic ten wpis ;)
krzysztof jot
01-04-2012, 12:36
Przy obecnej różnicy w cenie za nowe body 17500-18000 - d3s i 26000 - d4, po "macaniu D4ki" i obejrzeniu wyników pracy w trudnych warunkach, niegdy bym nie powiedział za d4 się przepłąca - ale wszystko zależy na czym komu zależy :)
dokładnie....
oczywiście pracować można nadal i na D2X, tak jak nadal mieć emaliowane gary - bo zupę się ugotuje taką samą. AF jest pewniejszy, nie mówcie mi też, że te 4mln to pryszcz, albo że cichy tryb nie ratuje czasem sytuacji. Generalnie matryca lepsza, kolorystyka ładniejsza. Łączenie zdjęć sekwencyjnych -dla mnie super gadżet, Dużo lepsza ergonomia, pełna możliwość sterowania przeglądania z tabletu/iPoda - to może i ekstrawagancja, ale jak się ja ma - zacznie się używać. I jak dla mnie bardzo przydatny import danych IPTC. Mając do wyboru 18 i 25 bo to realne bez problemu - skłaniałbym się do D4, chyba że rozważam używane D3s za 12-13 wtedy jest to jeszcze zrozumiałe.
No i jeszcze podstawowa sprawa - dotychczas D3s kupowało tez wielu "ślubniaków" teraz moim zdaniem to całkowicie nieuzasdnioe byłoby kupienie D4 - dla takich cudnych obrazków czy glamur, czy przedmiotów - tylko D800. D4 robi sie wyspecjalizowanym narzędziem dla zawodowców żyjących z szybkości a nie cudności zdjęć.
Jak wyżej - może kupie jeszcze D3s, ale myślę docelowo wyłącznie o D4 - kwestia, że niestety muszę na razie tylko myśleć, dłużej myśleć bo nie kwestia tych 25 tys, tylko czy i kiedy się zwrócą...
cezary-k
01-04-2012, 12:39
Oczywiście, że brak kasy to bolączka. Dlatego właśnie zaczynają się kalkulacje, czy wzrost ceny równoważy wzrost jakości, ergonomii, poziomu zadowolenie, wydajności itp. Gwarantuję Tobie, że nikt nie stanie pod Twoimi drzwiami, z puchą w ręku i z tak okazyjną ofertą, o jakiej piszesz, chociaż ...nigdy nic nie wiadomo ;).
Pozwólmy jednak ludziom mieć swoje zdanie, czy d4 faktycznie wart jest tych 26 tysi.
Pawel Pawlak
01-04-2012, 12:39
, chyba że rozważam używane D3s za 12-13 wtedy jest to jeszcze zrozumiałe.
No właśnie, to zmienia sytuację 12-13tyś za D3s robi z tego fantastyczną ofertę. Różnica w cenie między nowym D4, to dodatkowe d800.
Klasycznie - większość wpisów (nie mówię że wszystkie) "jak to nie warto przepłacać za nowe" to wpisy terapeutyczne. Każdy niech sobie podjemuje decyzję najlepszą dla siebie, tylko po co te ideologie ?
siedemczwartych
01-04-2012, 13:22
tak od tematu... od jakiegoś czasu nie mam tej strzałeczki przy wątku o D4 sygnalizujacej o nowym wpisie i odsyłającej własnie do niego.
Coś "odkliknąłem"? Czy coś sie sypie?
tak od tematu... od jakiegoś czasu nie mam tej strzałeczki przy wątku o D4 sygnalizujacej o nowym wpisie i odsyłającej własnie do niego.
Coś "odkliknąłem"? Czy coś sie sypie?
tez jej nie mam,tesknie za nia :)
Coś "odkliknąłem"? Czy coś sie sypie?Sypie się w wątkach gdzie były wpisy z roku ...2014 (forum się posypało na pół dnia). Usunięcie tych wpisów nie pomogło.
siedemczwartych
01-04-2012, 14:22
Sypie się w wątkach gdzie były wpisy z roku ...2014 (forum się posypało na pół dnia). Usunięcie tych wpisów nie pomogło.
nie bardzo rozumiem... wg mojego kalendarza jest 2012 r. :)
Cena D4 jest chora i spowodowana wg mnie tylko tym ograniczeniem sprzedaży do kilkunastu sklepów, które trzymają cenę. Po nasyceniu rynku na zachodzie (a może nawet nieco wcześnej) cena spadnie do okolic 20 tys. Szkoda, że NP ma taką politykę sprzedażową. Przez to D4 wyrobi sobie opinię body nie wartego "dobrych" pieniędzy. Ludzie i tak sobie je kupią na zachodzie, mając w dodatku dłuższe okresy gwarancji. No i NP będzie sobie mógł pluć w brodę. Pójście na taki układ ze sklepami powoduje, że D4 nie zdobędzie sobie należnej na rynku pozycji. A opinia się ciągnie ....
nie bardzo rozumiem... wg mojego kalendarza jest 2012 r. :)
Zdaję sobie z tego sprawę. :) Kilka dni temu forum datowało nowe posty jako pisane w roku 2014. I były one zawsze na końcu wątku (bo forum układa wpisy po dacie/godzinie ich napisania). Zostały więc usunięte, bo inaczej nowe posty nie byłyby ostatnie.
Cena D4 jest chora i spowodowana wg mnie tylko tym ograniczeniem sprzedaży do kilkunastu sklepów, które trzymają cenę. Po nasyceniu rynku na zachodzie (a może nawet nieco wcześnej) cena spadnie do okolic 20 tys. Szkoda, że NP ma taką politykę sprzedażową. Przez to D4 wyrobi sobie opinię body nie wartego "dobrych" pieniędzy. Ludzie i tak sobie je kupią na zachodzie, mając w dodatku dłuższe okresy gwarancji. No i NP będzie sobie mógł pluć w brodę. Pójście na taki układ ze sklepami powoduje, że D4 nie zdobędzie sobie należnej na rynku pozycji. A opinia się ciągnie ....
Problem w tym ze D4 sprzedaje sie calkiem dobrze. Po co zatem obnizac cene? Stanieje na pewno ale raczej na powazne spadki trzeba poczekac na zkonczenie euro i olimpiady. Niby czemu inaczej niz zawsze nowe puszki najpierw pojawily sie w europie? W usa wszyscy czekaja na preordery a nam nowe zabawki zdazyly sie juz znudzic...
Problem w tym ze D4 sprzedaje sie calkiem dobrze. Po co zatem obnizac cene? ..Sprzedano kilka sztuk i to tyle. Body jest dostępne u dystrybutorów, w sklepach i na allegro. A zobacz co z D800. Pierwsza dostawa (cena też zawyzona, ale nieznacznie, o 1 tys) już się rozeszła. Pozostały 3 szt, ale w licytacjach (nie kup teraz) na allegro.
Wiadomo, że na D800 będzie większy popyt, więcej się sprzeda. Ale gdyby D4 było za 20 tys by zeszła cała dostawa. D3 i D3s ma w kraju tysiące osób.
20 tys to chyba taka psychologiczna bariera (19.999 :)). Zobacz jaka była popularność fantastycznego D3x.
To jest loteria. Kto kupil to ma i bedzie na nim pracowal. Kto nie kupil... Prawdopodobnie bardzo dlugo poczeka na kolejna szanse. Nie wiadomo kiedy kolejna dostawa zazczycicnasz rynek. Nawet jesli bedzie sie sprzedawla jedna sztuka w tygodniu to cena nie spadnie.
Pawel Pawlak
01-04-2012, 17:23
Nikon zakłada produkcję 5tyś D4 rocznie - zanim nasyci się rynek na tyle, że będzie za wszelką cenę chciał upłynniać nadmiar produkcji w PL a w związku z tym będzie musiał obniżyć cenę trochę czasu minie. Gdyby było tak pięknie jak Jacku piszesz, to już pojawiłyby się body z importu indywidualnego - tymczasem jakoś się nie pojawiają... Nie specjalnie jest gdszie kupić D4 zauważalnie taniej. Różnice 1000-1500zł wynikają raczej z różnic w VAT w różnych krajach a nie z takiej a nie innej polityki NP. Pięknie wyglądające, znacznie niższe ceny "obowiązujuą" najczeście tam gdzie nie ma dostęnego body - kiedy body się pojawia, następuje "korekta ceny" ;) Na wyższą oczywiście...
Do tej pory nigdzie nie stanial... miejscami zdrozal... puszek coraz mniej. Do tego stopnia jest to oczekiwany sprzet, ze jak tylko pojawi sie dostepnosc w jakims europjskim sklepie, to natychmiast jest informacja o dostepnosci na rumorsach... W USA fotery tupia nogami, bo powplacali preordery a do dzis nawet NPS nie otrzymal wszystkich zamowionych puszek... Z pewnoscia kolejne wieksze dostawy pojda do USA. Nie chce sie wymadrzac, ale istnieje ryzyko, ze kolejne d800 pojawia sie w PL kolo sierpnia... z D4 moze byc podobnie... z czego sie sam nie ciesze...
tomisiek
01-04-2012, 17:53
D4 jest następca D3s i chyba normalnym jest, ze porównuje sie te dwa aparaty. Narzekania (czy może niezadowolenie) z tego co daje D4 w porównaniu do dotychczasowego lidera wiąże sie tylko i wyłącznie z cena. Jeżeli ktoś ma zarabiać aparatem to jasnym jest, ze narzeka (czy może widzi niezbyt wielkie różnice). Dla mnie po prezentacji d4 jasnym stało sie, ze planowana jeszcze wtedy cena jest nieadekwatna do jakości. Dlatego w pełni świadomie kupiłem D3s za 17 tys. Bo przeliczylem, ze wydanie 9.000 zł wiecej za puszkę oznacza dłuższa amortyzacji przy ZEROWYM ( z mojego punktu widzeni) przykrością jakości. Czy chciałbym D4? Tak. W cenie D3s. Ale nie o 50% drożej.
Myśle ze dla wielu polskich użytkowników d3s przesiadka na d4 nastąpi za kilkanaście miesięcy, jaka życie ich d3s-ów zbliży sie do końca. Bo raczej tłumu nagle wyprzedajacych d3s, zeby tylko kupić d4 nie widać. Na zachodzie, gdzie relacje dochodów do cen sprzętu są inne, wiecej będzie chętnych na zmianę. Bo każdy lubi robić nowym sprzętem. Tylko nie takim kosztem ;)
a_iverson
01-04-2012, 18:49
No właśnie, to zmienia sytuację 12-13tyś za D3s robi z tego fantastyczną ofertę....
Ja ma do wzięcia 8 miesięczny d3s z przebiegiem 20000 klatek za 21000koron (ok 13000pln). Dlatego odpuściłem D4, zaoszczędzę ok 9000zł co daje mi komfort pozostawienia w torbie również obecnego, prawie nowego d700
marcinch
01-04-2012, 22:17
. No i NP będzie sobie mógł pluć w brodę.
Się uśmiałem po pachy, sądzisz że w centrali firmy N w ogóle wiedzą gdzie jest Polska?:)
marszull
01-04-2012, 22:33
Się uśmiałem po pachy, sądzisz że w centrali firmy N w ogóle wiedzą gdzie jest Polska?:)
NP=Nikon Polska
marcinch
01-04-2012, 22:37
NP=Nikon Polska
Tia i sądzisz, że Nikon Polska miało jakiś udział w ustalaniu cen ;)
marszull
01-04-2012, 23:28
Tia i sądzisz, że Nikon Polska miało jakiś udział w ustalaniu cen ;)
Sadze ze na cene w Polsce jakis wplyw mieli (oczywiscie wg widelek), ale bardziej chodzilo mi ze napisales "w centrali firmy Nikon" odpowiadajac na post Jacka ktory pisal o NP ;)
.. Gdyby było tak pięknie jak Jacku piszesz, to już pojawiłyby się body z importu indywidualnego - tymczasem jakoś się nie pojawiają... ..jak ma się pojawiać z importu indywidualnego, skoro go na zachodzie nie idzie kupić. A sprzedawcy nie wiedząc jaka będzie róznica cen na zachodzie i w Polsce nie kupowali w ciemno, bo by mogli umoczyć
...Do tego stopnia jest to oczekiwany sprzet, ze jak tylko pojawi sie dostepnosc w jakims europjskim sklepie, to natychmiast jest informacja o dostepnosci na rumorsach... W USA fotery tupia nogami, bo powplacali preordery a do dzis nawet NPS nie otrzymal wszystkich zamowionych puszek.....No i czy w świetle tego, że u nas można kupić D4 nie wygląda to dziwnie, nie wygląda na zawyżoną cenę?
nie jest zawyzona... w GB podniesli, w Norwegii podniesli... na dzien dzisiejszy roznice w cenie miedzy PL a sklepami za granica gdzie pojawil sie w cenniku nie jest juz taka wielka... nie wiadomo jaka bedzie cena w kolejnej dostawie... wcale nie musi byc tanszy. w USA jest tanszy... ale nie ma go fizycznie. Pojawil sie chyba na ebay, ale w cenie pow. 7 tys usd
marcinch
02-04-2012, 01:12
Sadze ze na cene w Polsce jakis wplyw mieli (oczywiscie wg widelek), ale bardziej chodzilo mi ze napisales "w centrali firmy Nikon" odpowiadajac na post Jacka ktory pisal o NP ;)
Za dużo cytatu wyciąłem z tego Ludzie i tak sobie je kupią na zachodzie, mając w dodatku dłuższe okresy gwarancji. No i NP będzie sobie mógł pluć w brodę. Pójście na taki układ ze sklepami powoduje, że D4 nie zdobędzie sobie należnej na rynku pozycji. A opinia się ciągnie ....
Po prostu miałem na myśli, że ludzie w centrali Nikosia centralnie nas olewają i w EU mają ważniejsze rynki zbytu( Niemcy, UK, Francja), a my na marginesie jesteśmy i tyle:confused:
Cena może i jest za duża, ale za kilka miesięcy euro2012+igrzyska londyn=czas żniw powiązany z deficytem podaży i tyle ;P
krzysztof jot
02-04-2012, 02:00
D4 i dość ciemne warunki
http://m.youtube.com/#/watch?v=6X5xSUqlKuE
Pawel Pawlak
02-04-2012, 11:21
Jacek, przelicz sobie ceny tam gdzie jest dostępny D4 i porównaj z ceną w PL. Wtedy zobaczysz czy jest zawyżona czy nie. To że u nas to body jest dostęne, wynika z :
1. naszych dochodów;
2. nastawienia na cenę ok. 20.000zł jużprzed premierą.
Jacek, przelicz sobie ceny tam gdzie jest dostępny D4 i porównaj z ceną w PL. .Sęk w tym, że on nigdzie nie jest dostępny, tylko w PL jest w paru miejscach. Porównujemy ceny z innych rynków gdzie go brak, z rynkiem gdzie on jest. Zwróćcie na to uwagę, bo to istota sprawy.
Zresztą - zejdźmy z cen, zajmijmy się aparatem :)
Ja dzisiaj bylem na zwiadach i u mnie jest dostepny... niewiele tego ale jest, za to D800... mozna sobie kupic tyle sztuk, ze do bagaznika dostawczaka sie nie zmiesci :D
..... Ocenzurowano ..... :)
No to miałem w koncu okazje wziąć w ręce D4 i moge sie tylko podpisac pod tym plusami o ktorych sie tu wczesniej pisalo.
Na pewno rzecza, za ktora mozna dac sie pokroic w nowej puszce jest AF - szybkosc i pewnosc sledzenia, szczegolnie z uzyciem trybow wielkopunktowych robi wrazenie.
ISO jak najbardziej ok.. nie mialem jeszcze czasu dokladnie poprzegladac zrobionych sampli ale wyglada to na poziomie D3s, bo biorac pod uwage zwiekszenie ilosci mpix i rozciagniecie zakresu w dol wyglada dobrze.
Zmiany erognomiczne oraz mozliwosci wlasnej konfigurracji nowych przyciskow, joyow w 98% na plus, na pewno mozna teraz kilka elementow wiecej niz wczesniej wyprowadzic sobie na przyciski.
Dwie zmiany, ktore mi sie NIE PODOBALY:
a) odsuniecie przycisku MODE w zwiazku z dorzuceniem przycisku nagrywania filmow, co prawda siegam do niego ale troche tak na styk... wymaga to lekkiej zmiany uchwytu... przy czym to jest mniejszy babol...
b) znacznie wiekszym, jest to, ze nie podoba mi sie zmiana selektora od trybu AF z CSM na AM + przycisk i kolka... o ile wczesniej w zasadzie cala obsluge AF mialem po prawej stronie (czyli selekcje auto/dynamic/single) + zmiana ilosci pkt w dynamicznym pod kombinacja custom + kolko, o tyle teraz musze do tego uzyc dwoch rak - co w sytuacji gdy fotografuje dlugim tele z reki (wiekszosc moich zdjec) oznacza, ze zeby zmienic tryb AF musze de facto opuscic obiektyw. Choc rozumiem, ze jesli chodzi o taki styl focenia jestem w zdecydowanej mniejszosci :))
Natomiast jesli chodzi o walkowana tu kwestie czy warto, to ile osob tylke odpowiedzi. obiektywnie biorac pod uwage poprawe parametrow samej puszki moim zdaniem tak. czy dla kogos ta zmiana jest warta przesiadki z poprzednika imho to zalezy, poza finansami, tez od aspektu co fotografuje, jak fotografuje, sa takie dziedziny foto, gdzie zmiana przelozyc sie widocznie na poprawe komfortu focenia, sa takie, w ktorych to zupelnie nie robi.
Istotnym aspektem, na co niewielu zwraca uwage jest tez kwestia, czym jeszcze sie foci, jesli ktos ma wiecej niz jedno body. Troche upierdliwa rzecza w calym systemie (zanim odswieza D300s i D700) jest ta zmiana baterii, to powoduje ze jesli ma sie jakies body w ukladzie np. d3/d3s + d700/d300s i na obu korzysta z duzych bateri... to wymiana d3/d3s na d4 powoduje rozjazd takiego tandemu... sprzedaje d3s ale musze kupic z powrotem ladowarka do el4a, zarowno oba body musialbym wyposazyc w komplet baterii... ktore pewnie w ciagu pol roku (czworki) beda sie nadawaly do lamusa jak wyjdzie nastepca D300s.
Pawel Pawlak
02-04-2012, 19:32
bo to trzeba zmienić d3s na d4 a d300/d700 na D800. I wtedy znów jest zgodność bateryjno-systemowa ;)
a_iverson
02-04-2012, 20:04
bo to trzeba zmienić d3s na d4 a d300/d700 na D800. I wtedy znów jest zgodność bateryjno-systemowa ;)
albo d700 + mb-d10 na d3s ;)
nie da rady, ten drugi za wolny :)
Dostępność od ręki w Niemczech zerowa. Dwie puszki ale sklepane po Roadshow to nie dla mnie (nawet za 21,500 zł.). Trzeba brać z polskiej dystrybucji bo czekać nie ma sensu (dla mnie, posiadacza D700).
siedemczwartych
04-04-2012, 08:23
W Łodzi od ręki w FJ.
w cenie jakiej?
na allegro dwie oferty... rzekomo od ręki, ale w jak różnych cenach:
http://allegro.pl/aparat-nikon-d4-korpus-fvat-dostepny-od-reki-i2225268759.html
http://allegro.pl/nikon-d4-natychmiastowy-odbior-foto-master-wroclaw-i2246285813.html
W Łodzi od ręki w FJ.
W Katowicach także, 25999zł (albo 24999zł - pamiętam, że cena spowodowała chwilowe tentegowanie w głowie, która to w końcu jest właściwa ;) ).
I ja się podzielę wrażeniami z krótkiego obcowania z D4 podczas roadshow Nikona w Zabrzu.
Na co dzień używam D700, więc przesiadka na D4 to praktycznie bezproblemowe zagranie (mówię o ergonomii). W tym względzie do D3 czy D3s nie potrafię się przekonać (albo nie miałem go dostatecznie długo). Wybieraki super wygodne i dokładne, zmiana w sposobie wyboru trybu AF wg mnie na duży plus (ja nie strzelam pięćsetą z ręki - bo jej nie mam, więc dla mnie to nie problem ;) ).
Pomiar światła też wg mnie dużo lepszy i dokładniejszy.
Jestem pod ogromnym wrażeniem działania AF - mimo, że w D700 jest on bardzo dobry, to właściwie ciężko nawet porównywać. Nowy AF w D4 to jakiś kosmos. Jeśli ktoś będzie niezadowolony z jego działania, to chyba będzie musiał przesiąść się na hodowlę jedwabników. Super szybki, śledzenie 3D rewelacyjne. Jednak nie bez uwag - chciałbym w końcu doświadczyć pełnego pokrycia kadru punktami AF i lepszego rozłożenia punktów krzyżowych.
To w zasadzie jedyna wada D4, którą zauważyłem - oprócz ceny.
Przy okazji była okazja podpiąć parę szkieł (zresztą właściwie głównie po to tam poszedłem). No i niestety, podpiąłem także 200/2....
gregor [k]
04-04-2012, 11:55
w sklepfotograficzny.pl było kilka sztuk za 24 i to chyba póki co najlepsza oferta jaka miała miejsce w Polsce.
a teraz co do aparatu - w D4 są funkcje rozpoznające twarze - i ma to najprawdopodobniej wpływ na pomiar światła w matrycowym (a może w centralnie ważonym również) - ktoś coś wie więcej? czy jest możliwość wyłączenia tego - tak aby te pomiary światła brały pod uwagę scenę bez uwzględnienia czy jest twarz czy nie?
problem w tym, że jak robimy np. zdjęcie dajmy na to z kontrą to kiedy wykryje twarz zaproponuje zupełnie inne ustawienia niż kiedy jej nie wykryje - a to mogą być praktycznie dwa zdjęcia z rzędu.
;2779745']w sklepfotograficzny.pl było kilka sztuk za 24 i to chyba póki co najlepsza oferta jaka miała miejsce w Polsce.
no... przez 2 godziny w nocy... tak zeby skapiec zaindeksowal cene ;) myslisz ze sprzedali jakis w tej cenie?
gregor [k]
04-04-2012, 12:49
nie wiem, ale tak jak ktoś tu już pisał - myślę, że chcieli upłynnić kilka sztuk bo 4 takie aparaty na stanie to 100tyś zamrożonej gotówki...
Podstawy w temacie filmowania: http://nikond4d800.fotopolis.pl/index.php?n=14677&nikon-d4-filmowanie
Marcin Borkowski
07-04-2012, 19:03
chcialem pomacac w ab foto w złotych w warszawie, niestety nie mieli akumulatora hahahhaha
cezary-k
07-04-2012, 19:24
To co, akumulator zgubili? Normalnie żenada.
chcialem pomacac w ab foto w złotych w warszawie, niestety nie mieli akumulatora hahahhaha
to jest wlasnie taki chwyt na macantow... jakby kazdy se chcial tak pomacac, to ciekawe kto by go pozniej kupil...
Marcin Borkowski
07-04-2012, 20:09
szkoda ze nawet ceny nie miał, chyba na pokaz na razie, a podobno obowiazkiem sklepu jest podac klientowi towar, a gdybym jednak chcial kupic tez by tak powiedzieli? przeciez nie mowie od razu dziendobry, nei mam pieniedzy, chce tylko pomacac i nacykać 5000 zdjec :)
jasne... codziennie do tego sklepu wchodzi 2-3 klientow, ktorzy maja w kielni zadolowane 25 kola w papierze i przychodza tak sobie po aparat, ktorego nie znaja i dopiero chca se pomacac... ;) badzmy realistami... ;)
klienci na taki sprzet placa przelewem i zamawiaja do domu...
Pawel Pawlak
07-04-2012, 20:43
e tam... Ci co mają kupić to wchodzą i kupują - za gotówkę też. Ci co sobie przychodzą pomacać, zamiarów zakupowych raczej nie mają. A jak trafi się taki co sobie chce pomacać i może kupić to z całą pewnością przez handlowca z choćby średnim doświadczeniem zostanie wyłapany i jego prośba pomacania zostanie zrealizowana, bo gość i tak wyjdzie ze sklepu z aparatem.
GoOrange
07-04-2012, 21:14
Nie chcę za bardzo odbiegać od tematu ale czy kupując kolejną puszkę czy naste szkło nie dorobiliście się jeszcze sprawdzonego, zaufanego i pewnego sprzedawcy? Ja przez oczywiste względy nie podam swojego ale nie ma bata żeby coś z moimi zakupami było nie tak a jak było (wiadomo są pewne obiektywne kwestie), to z pocałowaniem rąsi ;-) temat jest kierowany na odpowiednie tory. Ja co prawda z konkurencji ale jak już się zdecyduję na Marka III to pewnie nie będzie macany i będzie leciutko poniżej ceny rynkowej. Po prostu "Oni tam" wiedzą ile już kasy zostawiłem i ile jeszcze mam do kupienia.
Oczywiście rozumiem że z D4 (a z D800 to już w ogóle) jest problem dostępności i wszyscy, którym zależy się biją niekoniecznie oglądając się na stałych dostawców ale czy nie lepiej tych połechtać a potem odbić sobie ten minus np. na lepszej cenie szkła?
kilimanjaro
07-04-2012, 22:42
JESTEM "SZCZEŚLIWYM" POSIADACZEM NIKONA D4.
JESTEM ZAŁAMANY.
WCZEŚNIEJ MIAŁEM D700 ORAZ D300 OBA APARATY SPRZEDANE.
ZNAM SIĘ NA MATRYCACH,UMIEM CZYŚCIĆ.
NOWE D4 PO TYGODNIU PLUJE OLEJEM I TO TAK,ŻE CAŁA MATRYCA WYGLĄDA FATALNIE...
CZY KTOŚ SŁYSZAŁ O PODOBNYCH PRZYPADKACH CZY JESTEM JEDYNY?
przepraszam za wielki litery ale dla mnie to bardzo ważna sprawa i chciałem być zauważony.
Niechybnie serwis Cię czeka....
Pawel Pawlak
07-04-2012, 22:54
Mam jeszcze swoje D700 i d300; nie plują olejem. Mogę się zamienić ;)
A tak powaznie to niestety nie słyszałem - dawaj do serwisu, albo sam wyczyść
krzysztof jot
07-04-2012, 23:11
szkoda ze nawet ceny nie miał, chyba na pokaz na razie, a podobno obowiazkiem sklepu jest podac klientowi towar, a gdybym jednak chcial kupic tez by tak powiedzieli? przeciez nie mowie od razu dziendobry, nei mam pieniedzy, chce tylko pomacac i nacykać 5000 zdjec :)
dlatego są wyselekcjonowane sklepy - i pokazowe sztuki - i w AB powinni mieć, widocznie fatalnie trafiłeś :).
26 tys. to powiedzmy mały (malutki) samochód - i raczej nie chciałbym, nowego, od dealera kupić z przebiegiem.
To samo z D4. Decydując się na zakup nowego - chciałbyś z przebiegiem nawet 50 klatek ? Przy tej cenie - ja poprosiłbym o zaplombowane fabrycznie pudełko.
Nie ma "fabrycznie plombowanych pudełek"...
W Polsce nie ma :) ale na świecie i owszem (chociaż to chyba nie kwestia producenta a dystrybucji) http://www.flickr.com/photos/syd/6835053490/in/photostream/ Moja sztuka miała 3 klatki przebiegu, ale poinformowano mnie o tym wcześniej. Jak dla mnie nie ma to większoego znaczenia, no chyba że puszka byłaby z wystawki i z kilkoma seriami szybkostrzelnymi :)
JESTEM "SZCZEŚLIWYM" POSIADACZEM NIKONA D4.
JESTEM ZAŁAMANY.
WCZEŚNIEJ MIAŁEM D700 ORAZ D300 OBA APARATY SPRZEDANE.
ZNAM SIĘ NA MATRYCACH,UMIEM CZYŚCIĆ.
NOWE D4 PO TYGODNIU PLUJE OLEJEM I TO TAK,ŻE CAŁA MATRYCA WYGLĄDA FATALNIE...
CZY KTOŚ SŁYSZAŁ O PODOBNYCH PRZYPADKACH CZY JESTEM JEDYNY?
przepraszam za wielki litery ale dla mnie to bardzo ważna sprawa i chciałem być zauważony.
Cholera ! To jeszcze będę musiał czekać kilka dni zanim zacznie "pluć olejem" :D Kolego, to nie Canon ;)
Sprawdzony, stały i rzetelny dostawca to podstawa.
Też bym nie wziął d4 z przestrzeloną migawką przez "macantów" :) Bardzo szybko można zrobić kilka setek klapnięć.
Przez kogo? Tylko ja mam wrazenie, ze piszecie zupelnie o czym innym niz kolega kilimanjaro?
W Polsce nie ma :) ale na świecie i owszem (chociaż to chyba nie kwestia producenta a dystrybucji) http://www.flickr.com/photos/syd/6835053490/in/photostream/ Moja sztuka miała 3 klatki przebiegu, ale poinformowano mnie o tym wcześniej. Jak dla mnie nie ma to większoego znaczenia, no chyba że puszka byłaby z wystawki i z kilkoma seriami szybkostrzelnymi :)
Widziałem tysiące sprzętów nikona z wielu krajów i nigdy nie było tak taśmowanych pudeł. Może to tylko D4 z racji jakiśtam gratisów jak karta czy czytnik.
poza tym nie pogadajcie w obłęd. Każdy by chciał mieć korpus sprawdzony, pewny ale najlepiej z zerowym przebiegiem. Każdy przed zakupem może sprzęt sprawdzić ...tylko świrów nie brakuje i co w momencie, gdy taki stwierdzi, że mu np na jego szkle 2mm Bf wychodzi? Mam go zmusić do zakupu czy od razu na przemiał oddać lub jako ozdobę w ramkę oprawić? Postawcie się czasem też po drugiej stronie barykady...
Przez kogo? Tylko ja mam wrazenie, ze piszecie zupelnie o czym innym niz kolega kilimanjaro?
Co "przez kogo ?" Ja pisałem o trzech różnych, poruszanych tu ostatnio sprawach - plucia olejem, sprawdzonym dostawcy i niechęci do kupowania "nowych" korpusów mocno przestrzelanych :)
Kolegi kilimanjaro nie biorę na poważnie. Jeśli jednak ma takowe problemy to szczerze współczuję i ciesze sie, że moja puszka jest całkiem sprawna.
Widziałem tysiące sprzętów nikona z wielu krajów i nigdy nie było tak taśmowanych pudeł. Może to tylko D4 z racji jakiśtam gratisów jak karta czy czytnik.
poza tym nie pogadajcie w obłęd. Każdy by chciał mieć korpus sprawdzony, pewny ale najlepiej z zerowym przebiegiem. Każdy przed zakupem może sprzęt sprawdzić ...tylko świrów nie brakuje i co w momencie, gdy taki stwierdzi, że mu np na jego szkle 2mm Bf wychodzi? Mam go zmusić do zakupu czy od razu na przemiał oddać lub jako ozdobę w ramkę oprawić? Postawcie się czasem też po drugiej stronie barykady...
Strasznie emocjonalnie podchodzisz do tematu :) Osobiście tylko raz dałem się nadziać w EURO ... kiedy kupiłem D700 z przebiegiem ~ 800 klatek. Jako, że zostawiłem tam wcześniej trochę kasy nie przyszło mi do głowy bawić się w z czytywanie jpg`ów. Od tamtej pory kupuję tylko u sprawdzonych sprzedawców, nawet jeżeli jest trochę drożej.
krzysztof jot
08-04-2012, 00:37
Nie ma "fabrycznie plombowanych pudełek"...
powiedzmy, że jest to "określenie potoczne" i wiadomo o co chodzi i co chciałem przez to powiedzieć,
i chyba każdy pozna otwierane pudełko i "ruszane" body i nie - zwłaszcza z tych co kupuja D4.
Notabene, jak mówił Bond - nigdy nie mów nigdy, i nie ma pojęcia "nie ma" -
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.krzysztofjot.neostrada.pl/foto/forum/nikon.jpg)
krzysztof jot
08-04-2012, 00:39
Cholera ! To jeszcze będę musiał czekać kilka dni zanim zacznie "pluć olejem" :D Kolego, to nie Canon ;)
Sprawdzony, stały i rzetelny dostawca to podstawa.
Też bym nie wziął d4 z przestrzeloną migawką przez "macantów" :) Bardzo szybko można zrobić kilka setek klapnięć.
juz tez daj spokój z tym dostawcą, kazdy takiego ma,
akurat sprawdzony dostawca ma cokolwiek wspólnego z "pluciem olejem" -
abstrahując oczywiście od całej sytuacji, i TEGO plucia :)
juz tez daj spokój z tym dostawcą, kazdy takiego ma,
akurat sprawdzony dostawca ma cokolwiek wspólnego z "pluciem olejem" -
abstrahując oczywiście od całej sytuacji, i TEGO plucia :)
Ja nie łączę tych trzech różnych faktów. Oczywiście, że żaden dostawca nie ma wpływu na ukryte, fabryczne wady nowego sprzętu.
Oprócz sprawnego AF i ergonomii D4 wydaje się mi ciągle lżejszy od D700 :) Adrenalina jeszcze nie zeszła po emocjach pierwszych dwóch dni ? ;)
Radosnych, zdrowych Świąt życzę Wszystkim.
kilimanjaro
08-04-2012, 18:32
nie bierzesz mnie na poważnie kolego?
chcesz to mogę Tobie wysłać parę JPEG-ów
albo RAWA.
nie ma problemu.
D4 był zakupiony w NPS w Łodzi zaraz po targach fotograficznych.
Ja jestem z Pomorza.
W serwisie będę osobiście bo czyszczenie matrycy nic nie da w moim przekonaniu,poza tym na ogniskowych 14-24 i trochę wyżej też pojawiają się [iękne artefakty.chcesz zdjęcia? nie ma problemu.
Czekam co powie serwis.
Będę wnosił o wymianę aparatu na nowy.
Być może te plamy to nie jest olej(chociaż tak wygląda)
Być może cała matryca jest walnięta.
"nie biorę na poważnie"-to po co mam tu bzdury wypisywać Kolego?
cieszę się,że jesteś mocno podjarany swoim D4 i,że u Ciebie jest ok.
Być może trafiłem na felerną sztukę.
Tak więc jeszcze raz?
Mogę podesłać zdjęcia.pozdrawiam.
kilimanjaro
08-04-2012, 19:48
na jaki mail?
kilimanjaro
08-04-2012, 20:28
źródło (http://allegro.tehnnix.pl/piotr/D4.jpg)
kilimanjaro
08-04-2012, 20:30
źródło (http://allegro.tehnnix.pl/piotr/d42.jpg)
kilimanjaro
08-04-2012, 20:31
źródło (http://allegro.tehnnix.pl/piotr/D43.jpg)
kilimanjaro
08-04-2012, 20:36
aparat ma kilka dni.obiektyw wymieniałem raz aparatem skierowanym w dół i to w domu.
Pawel Pawlak
08-04-2012, 20:40
fatalnie to wygląda :/ tak jak pisałem - ślij do serwisu. Być może to się uspokoi (wierzę że tak będzie) - ja tak miałem w D700 - na początku trochę rzucał smarem, ale jak wywalił na matrycę czego miał w nadmiarze, to się uspokoiło.
kilimanjaro
08-04-2012, 20:44
ja matrycę umiem sobie wyczyścić.czyściłem w d700 ale tu nie ruszam.
do serwisu tak jak pisałem pojadę osobiście i też min po to,żeby dokładnie wyjaśnić uszkodzenia bo tak jak pisałem widoczne są jeszcze artefakty a i nie wiem czy czyszczenie matrycy przez serwis zaradzi.aparat serwis wyczyści,odeśle a problem przecież ma prawo się powtarzać.
i jeszcze jedna kwestia czyszczenia oleju na matrycy...olej to nie kurz.
kilimanjaro
08-04-2012, 21:07
sprawdziłem jeszcze raz. przebieg migawki 433.
Don_Sulco
08-04-2012, 22:16
Niezły S Y F I L I S jak na taki sprzęt, a ja myślałem, że to problem D7000.
kilimanjaro
08-04-2012, 22:22
wierz mi,że ja też się nie spodziewałem,chociaż znany był mi problem d7000.
na razie chyba jestem jedyny.nie ma żadnej noty serwisowej więc trzeba mieć nadzieje,że moje D4 to wypadek przy pracy.
...Kolegi kilimanjaro nie biorę na poważnie. Jeśli jednak ma takowe problemy to szczerze współczuję...
Wziąłem tę sprawę za trolowanie. Pierwszy wpis bez zdjęć i od razu taki problem w profi sprzęcie. Na forum już nie takie sprawy wychodziły. Chyba mi wybaczysz ? Swoją złość skieruj na Nikona a nie na mnie :)
Życzę Ci pozytywnego załatwienia sprawy.
Pawel Pawlak
08-04-2012, 23:09
z tego co pamiętam, kumpel też zauważył syfy na matrycy po chyba 2. albo 3. sesji D4. Nie wiem czy było ich tak wiele, ale coś tam widziałem oglądając jego zdjęcia.
Ja do tego podchodzę dość bezstresowo - d700 też rzucał smarem, ale przestał :)
kilimanjaro
08-04-2012, 23:12
DZIĘKUJĘ.
spoko Burton rozumiem.pewnie zareagowałbym podobnie-przecież to aż nie możliwe...
na razie nie mam nic do Nikona,to firma,której zaufałem więc wierzę,że sprawa zostanie załatwiona pozytywnie.
kilimanjaro
08-04-2012, 23:17
źródło (http://allegro.tehnnix.pl/piotr/d44.jpg)
źródło (http://allegro.tehnnix.pl/piotr/d44.jpg)To sa zwykle syfy. Ktos za czesto zmienial szkla przed sprzedaza... :)
DZIĘKUJĘ.
spoko Burton rozumiem.pewnie zareagowałbym podobnie-przecież to aż nie możliwe...
na razie nie mam nic do Nikona,to firma,której zaufałem więc wierzę,że sprawa zostanie załatwiona pozytywnie.
Również rozumiem Twoje zdenerwowanie. Wcale mnie to nie dziwi. Nieprzyjemna sprawa.
Powiedz, robiłeś akurat serią 10/sek.? Czy przy pojedynczych to wyszło ? Wiem, d4 ma sprawnie pracować nawet na ciągłych 11/sek.ale ciekawy jestem czy szybkość ma coś wspólnego.
Pozdrawiam.
kilimanjaro
08-04-2012, 23:26
oj Stig chciałbym ale nie było ich na początku.poza tym 433 klatki są zrobione przeze mnie.
tak Burton próbowałem aparat i na tych 10/-11 klatkach sek również.
też zastanawiam się ale nie sądzę,że to przez szybkość.
za chiny nie moge dopatrzec sie exifa w tych plikach...
kilimanjaro
09-04-2012, 00:13
R chcesz te zdjęcia to wyślę Tobie na Twojego maila bez pomniejszenia.pozdrawiam.
Wyślij np tu: www.speedy.sh i podaj link. :)
u mnie na 450 klatek na razie złe nie pojawia się na fotach i wygląda na to, że matryca jest czysta
dzisiaj jest ładna pogoda to troszkę więcej po testuje przy długich czasach i zobaczę jeszcze raz
kilimanjaro
09-04-2012, 10:36
Wyślij np tu: www.speedy.sh (http://www.speedy.sh) i podaj link. :)
http://speedy.sh/TSKrC/DSC-0419.JPG
http://speedy.sh/TSKDC/DSC-0404.JPG
oj Stig chciałbym ale nie było ich na początku.No, ale jakie to ma znaczenie? Drobne pylki kurzu przykleja sie do matrycy predzej czy pozniej. Skad pomysl, ze jest to olej?
Dokładnie. Każda puszkę prędzej czy później będziesz musiał czyścić więc to tylko tyle że nową na początku trochę częściej.
Jak widać XQD osiąga niezłe transfery w D4:
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12444
kilimanjaro
09-04-2012, 20:48
No, ale jakie to ma znaczenie? Drobne pylki kurzu przykleja sie do matrycy predzej czy pozniej. Skad pomysl, ze jest to olej?
dobra.kończę wątek bo nie tego tu szukałem.
pytałem czy tylko ja mam problem z olejem i z widocznymi artefaktami w d4.
nie chcę wdawać się w polemikę co znalazło się na mojej matrycy po zrobieniu 400 klatek praktycznie bez wymiany obiektywu.
jeżeli ktoś uważa to za normę to ok-nie wnikam.pozdrawiam.
cezary-k
10-04-2012, 05:25
Dokładnie. Każda puszkę prędzej czy później będziesz musiał czyścić więc to tylko tyle że nową na początku trochę częściej.
Nową puchę czyści się częściej? Niby od kiedy?
Od czasow D7000 ;)
A nawet od czasów D3.
cezary-k
10-04-2012, 10:23
ciekawe, czy kilimanjaro czuje się chociaż troszkę pocieszony?
cezary-k
10-04-2012, 10:31
A tak na marginesie, w wątku dotyczącym d800 także pojawił się motyw usyfionej matrycy.
Zmienili oleje czy co? Dajcie spokój, co kilkaset klatek czyścić matryce? Żart chyba.
Ja przez 3 lata posiadania D700 czyściłem go raz i to dlatego, że kichu na plenerze miał zestaw do czyszczenia i robił to po koleżeńsku. Bo konieczności żadnej nie było, kilka mikroskopijnych plamek przy dużych przysłonach.
Miałem włączoną strzepywaczkę przy każdym wyłączaniu body. Ludzie mówią, że nieskuteczna, mi jak widać działała chyba prawidłowo.
no troche to niepokojace... przy szybkim trybie seryjnym jeszcze da sie zrozumiec - cos tam chlapnie, ale d800...?
Pawel Pawlak
10-04-2012, 10:42
moje D700 przez pierwszy okres używania systematycznie chlapał olejem (w przeciwieństwie do D300, w którym matryca nigdy nie nadawała siędo czyszczenia). po jakimśczasie d700 przestał chlapać, ale i tak matryca łapała syfy jak opętana.
Mi nowe D3s trochę na początku chlapało i łącznie ze 2-3 razy musiałem na początku czyścić. I to tyle. Koledze radzę dać do czyszczenia i zobaczyć co dalej.
Moje D700 czyściłem ostatni raz rok temu na targach Foto. Nikon wtedy miał stoisko serwisowe. Teraz mam 5 syfków. ;)
cezary-k
10-04-2012, 14:00
no troche to niepokojace... przy szybkim trybie seryjnym jeszcze da sie zrozumiec - cos tam chlapnie, ale d800...?
Mi jakoś ciężko to zrozumieć.
A może odklejające się gumy i bryzgi oleju na matrycy to znak rozpoznawczy Nikona? ;)
Sorki za ciężki żart.
mój d3s chlapał po zakupie, d700 nie. widać ze najnowsze modele tez dobrze posmarowane echh
Pawel Pawlak
10-04-2012, 14:23
no... beznadziejne są te nikony... mają wprawdzie świetne AFy, wspaniałem matryce dające bezkonkurencyjny obrazek, są szalenie wytrzymale na prawcę w trudnych warunkach, mają całą masę przydatnych funkcji... Ale poza tym naprawdę nędza.
no... beznadziejne są te nikony... mają wprawdzie świetne AFy, wspaniałem matryce dające bezkonkurencyjny obrazek, są szalenie wytrzymale na prawcę w trudnych warunkach, mają całą masę przydatnych funkcji... Ale poza tym naprawdę nędza.
nie chodzi dokładnie oto... cała rzecz polega na tym ,że wydajać naście tysięcy złotych przynosisz sprzęt do domu a za chwile się okazuje ze to niedoróbka...takie rzeczy się dzieją jak kupisz za kilka złotych sprzęt z chin a nie powinno się to dziać w przypadku puszki dla profesjonalistów renomowanej jednej z największych firm foto.
Pawel Pawlak
10-04-2012, 14:45
Ale to są tylko przedmoty a nie dzieła sztuki, antyki...
kupuję mieszkanie/dom (za znacznie większą kwotę) i pojawia pojawia się rysa na ścianie i co ? powieszę się ? rozstrzelam wykonawców ? założe specjalny blog i obsmaruję wszystkich którzy przyczynili sie do powstania tej nieruchomości na którą wydałe (będę wydawał spłacając raty)kwotę nieporówynwalnie większe niż to ile kosztuje jakiś "śmieszny" dslr ?
Trochę dystansu... to tylko aparat fotograficzny. A problem który tu jest rozstrzasany nie wpływa na to czy uda mi się zrobić nim zdjęcie życia, czy nie :)
W foto-plusie 23 999 :)
Powoli spadnie cena. ;) Tylko do jakiego poziomu? ;)
w FJ tez spadla, ale nie ma puszek. jak FJ nie ma, to moze sie robic juz krucho z dostepnoscia. pewnie nastepne beda po wakacjach ;)
No jak mieli 2 lub 3 sztuki? :D
cezary-k
10-04-2012, 16:30
Ale to są tylko przedmoty a nie dzieła sztuki, antyki...
kupuję mieszkanie/dom (za znacznie większą kwotę) i pojawia pojawia się rysa na ścianie i co ? powieszę się ? rozstrzelam wykonawców ? założe specjalny blog i obsmaruję wszystkich którzy przyczynili sie do powstania tej nieruchomości na którą wydałe (będę wydawał spłacając raty)kwotę nieporówynwalnie większe niż to ile kosztuje jakiś "śmieszny" dslr ?
Trochę dystansu... to tylko aparat fotograficzny. A problem który tu jest rozstrzasany nie wpływa na to czy uda mi się zrobić nim zdjęcie życia, czy nie :)
Jak będziesz miał puchę w serwisie, to nie zrobisz nim w tym czasie zdjęcia życia, powiem więcej, w tym czasie nie zrobisz nim żadnego zdjęcia. Nikon to nie firma krzak, i jestem w stanie zrozumieć, że coś się kiedyś przytrafiło, ale firma powinna wyciągnąć z tego jakieś wnioski, przeprojektować mechanizm lustra i zapomnieć, że taki problem kiedykolwiek wystąpił. A wychodzi na to, że problem się ciągnie już ładnych kilka lat. Nie słyszałem, żeby w C lub S coś takiego się przytrafiało. Nie twierdze przez to, że D4 jest kiepskim aparatem, ale jakby na to nie patrzeć, rysa na wizerunku jest, i nabywca aparatu ma prawo czuć co najmniej niedosyt.
Mojej opinii proszę nie bierzcie zbyt osobiście. Gdyby ktoś się pytał, ja też jestem z fanklubu nikona.
Nie ma co bronić Nikona ale Canon 1Ds MKIII tez smarował matryce (moze 1D MK lll).
Pawel Pawlak
10-04-2012, 19:33
Jak będziesz miał puchę w serwisie, to nie zrobisz nim w tym czasie zdjęcia życia, powiem więcej, w tym czasie nie zrobisz nim żadnego zdjęcia. Nikon to nie firma krzak, i jestem w stanie zrozumieć, że coś się kiedyś przytrafiło, ale firma powinna wyciągnąć z tego jakieś wnioski, przeprojektować mechanizm lustra i zapomnieć, że taki problem kiedykolwiek wystąpił. A wychodzi na to, że problem się ciągnie już ładnych kilka lat. Nie słyszałem, żeby w C lub S coś takiego się przytrafiało. Nie twierdze przez to, że D4 jest kiepskim aparatem, ale jakby na to nie patrzeć, rysa na wizerunku jest, i nabywca aparatu ma prawo czuć co najmniej niedosyt.
Mojej opinii proszę nie bierzcie zbyt osobiście. Gdyby ktoś się pytał, ja też jestem z fanklubu nikona.
Nie biorę osobiście, ale osobiśnie odpiszę ;)
Statystycznie rzecz biorąc, cześciej przepadło mi przynajmniej teoretycznie "zdjęcie życia" z powodu nie zabrania gdzieś aparatu niż powodu wizyty w serwisie ;) Poza tym jestem dość zapobiegawczy i mam zapasowe body, poza tym w ramach NPS większość interwencji serwisowych jest bardzo szybko realizowanych, poza tym najczęściej matrycę czyszczę sam, a gdyby mi się odklejały gumy (poza d200 jeszczew mnie to nie spotkało) to pewnie zaplanowałbym interwencję w czasie kiedy body nie byłby mi potrzebne...
Podtrzymuję moją poprzednią wypowiedź - budowlańcy też analizują swoje poczynania, a na ścianch kolejnych budynków pojawiają się pęknięcia.
Już dawano pogodziłem się z tym, że świat nie jest idealny. A syfy na matrycy to jedna z najmniej istotnych upierdliwości jakimi doświadcza mnie życie :)
No i przy okazji; wszystko co mam kupiłem za swoje "ciężko zarobione pieniądze" :)
krzysztof jot
10-04-2012, 20:51
W foto-plusie 23 999 :)
ta cena już była u nich przez chwilę, a tym razem jest i.. puszka też jest "od ręki"...
To jednak kawałek grosza jak na body, a czasy szalejących fotoreporterów sprzedających zdjęcia na prawo i lewo pomału odchodzą w zapomnienie.
kilimanjaro
10-04-2012, 20:52
Koledzy,będę w serwisie w tym tygodniu i jeżeli chcecie dam znać jakie będą dalsze losy mojego d4 a i również jak serwis podszedł do mojego problemu.
Na razie nawet nie chce mi się D4 wyciągać z plecaka bo wyrzucił takie ilości oleju,że na prawdę nie można tego uznać za normę a tym bardziej za zwykłe zabrudzenia.
Na czas kiedy d4 będzie sobie podróżować serwis-trójmiasto,trójmiasto-serwis a raczej tak będzie mam zamiar dla "odtrucia" zakupić x1 pro... jako drugie a w chwili obecnej jako pierwsze body.pozdrawiam.
Koledzy,będę w serwisie w tym tygodniu i jeżeli chcecie dam znać jakie będą dalsze losy mojego d4 a i również jak serwis podszedł do mojego problemu.
Na razie nawet nie chce mi się D4 wyciągać z plecaka bo wyrzucił takie ilości oleju,że na prawdę nie można tego uznać za normę a tym bardziej za zwykłe zabrudzenia.
Na czas kiedy d4 będzie sobie podróżować serwis-trójmiasto,trójmiasto-serwis a raczej tak będzie mam zamiar dla "odtrucia" zakupić x1 pro... jako drugie a w chwili obecnej jako pierwsze body.pozdrawiam.
A nie Trójmiasto-serwis, serwis-Trójmiasto ... ;)
Od jutra mam na tydzień D4. To co mam sprawdzać? Jakość obrazka? Działanie AF? Czy może chlapanie olejem? ;)
kilimanjaro
10-04-2012, 21:25
racja:-)
sprawdź chlapanie olejem.chyba,że ja jestem jedyny pechowiec.
Kilimanjaro - to co widac na zamieszczonych przez Ciebie zdjeciach, to nie wyglada na olejowe plamy tylko "zwykle" kurzowe syfki. Plamy oleju wygladaja bardziej jak bokehowe koleczka. Winilbym raczej niefortunne warunki w ktorych zmieniles obiektyw (chocby tylko raz), a nie aparat. Byc moze tez, ze syfki owe byly tam zanim aparat dostal sie w Twoje rece.
cezary-k
11-04-2012, 09:35
Niektóre plamki mają jasne obwódki, a "kurzowe syfki" takich nie zostawiają.
kilimanjaro
11-04-2012, 11:03
Kilimanjaro - to co widac na zamieszczonych przez Ciebie zdjeciach, to nie wyglada na olejowe plamy tylko "zwykle" kurzowe syfki. Plamy oleju wygladaja bardziej jak bokehowe koleczka. Winilbym raczej niefortunne warunki w ktorych zmieniles obiektyw (chocby tylko raz), a nie aparat. Byc moze tez, ze syfki owe byly tam zanim aparat dostal sie w Twoje rece.
Kolego...piszesz jakbyś był przedstawicielem handlowym firmy.
Od 2010 roku posiadałem d700-pisałem o tym.
W roku 2011 zakupiłem d300s.
Umiem czyścić matrycę a tym bardziej wymieniać w miarę bezpiecznie obiektywy.
Napisałem również,że obiektyw wymieniłem raz w domu!!! w pokoju a nie na rajdzie Paryż-Dakar więc nie pisz mi tu farmazonów o kurzu podczas wymiany obiektywu.Ja wątek zakończyłem.Będę w serwisie i wierzę,że tak poważna firma jak Nikon załatwi mój problem.pozdrawiam.
Konczac OT.
Wybacz mi moje "farmazony", ale to Ty masz Sodome i Gomore na na matrycy, nie ja. Na Twoim miejscu zastanowilbym sie skad sie tam to wzielo, bo na pewno nie jest to olej z migawki. Jakos trudno wyobrazic sobie czyszczenie matrycy co 500 strzalow lub po kazdej zmianie obiektywu. A i Twoja powyzsza argumentacja(D700 od 2010, wymiana w domu etc.) moze byc nieprzekonywujaca dla Postepowcow...
A dmuchnięcie dużą gruszką nic nie daje? Ten największy paproch powinien odpaść, jeśli to paproch. Szczerze mówiąc w moim 2.5 letnim D700 z przebiegiem ok. 50 tys., który był na wielu koncertach jak również rowerowych wyprawach w górach i matryca nie była w nim nigdy czyszczona, a jedynie przedmuchiwana - nie ma takich kropek. W rogach mam dość gęste niewielkie kropki, prawdopodobnie właśnie olej ale nie chce mi się czyścić matrycy bo cokolwiek widać dopiero w okolicy f/16. Po kupnie aparatu warto jako pierwsze zrobić zdjęcie testowe i wtedy wiadomo czy zabrudzenie nastąpiło po użyciu i strzeleniu iluś tam klatek czy po prostu było już w Japonii ;)
kilimanjaro
11-04-2012, 13:41
Konczac OT.
Wybacz mi moje "farmazony", ale to Ty masz Sodome i Gomore na na matrycy, nie ja. Na Twoim miejscu zastanowilbym sie skad sie tam to wzielo, bo na pewno nie jest to olej z migawki. Jakos trudno wyobrazic sobie czyszczenie matrycy co 500 strzalow lub po kazdej zmianie obiektywu. A i Twoja powyzsza argumentacja(D700 od 2010, wymiana w domu etc.) moze byc nieprzekonywujaca dla Postepowcow...
"na pewno" kolego to wiesz co trzeba ale dziękuję,że Ty "na pewno" wiesz co jest na mojej matrycy:-)
na pewno też dalsza polemika w tym temacie nie ma sensu,dowiem się "na pewno" w serwisie:-)
dam znać...na pewno:-)
pierwsze spostrzeżenia:
1. ekran LCD mocno wpada w zieleń i ma przesycone kolory...
2. AF zabija skutecznością i zbieraniem się do roboty
3. nie chlapie na razie olejem ;)
4. bardzo dobry pomiar matrycowy
5. z iso 100 można wieeeeeeeleeeeeee wyciągnąć :)
6. z iso 6400 również :)
później wrzucę coś z treningu Lecha do działu sport :)
kilimanjaro
11-04-2012, 22:47
odnośnie lcd i wyświetlania ale pewnie to wiesz...w d4 jest bardzo zaawansowany sposób ustawiania WB,nawet na
AWB można ustawiać balans bieli np bardziej niebiesko,bardziej brązowo itp
w d 700 nie było WB aż tak rozbudowane...no w sumie to oczywiste,jednak d4 to najwyższa półka(dobrze by było,żeby olejem nie rzucał jeszcze w moim przypadku:-).
Gratuluję,że u Ciebie nie chlapie:-) kurcze ale "żem" nie farta trafił...eh
Czy ktoś może podzielić się info czy również ma odczucie, że standardowy AWB ma mocny pociąg do niskich temperatur kolorów ?
kilimanjaro
11-04-2012, 23:01
zdecydowanie nie potwierdzam.jest regulacja awb.
Pawel Pawlak
11-04-2012, 23:02
Gratuluję,że u Ciebie nie chlapie:-) kurcze ale "żem" nie farta trafił...eh
E tam... qooba ma pewnie NPSowego nikona, nie masz co gratulować ;)
Nie zauważyłem, ale może dlatego, że jeszcze nie zrobiłem ani jednego jpg
zdecydowanie nie potwierdzam.jest regulacja awb.
Znam podstawowe funkcje aparatu :) dzięki za informację :)
E tam... qooba ma pewnie NPSowego nikona, nie masz co gratulować ;)
ale zastanawiam się czy oddać za tydzień...
no i co potem :)
odnośnie lcd i wyświetlania ale pewnie to wiesz...w d4 jest bardzo zaawansowany sposób ustawiania WB,nawet na AWB można ustawiać balans bieli np bardziej niebiesko,bardziej brązowo itp
Ale ja nic nie mówię o balansie bieli! Wyświetlacz ma dominantę zieloną, której nie ma na zdjęciach...
Pawel Pawlak
11-04-2012, 23:08
ale zastanawiam się czy oddać za tydzień...
no i co potem :)
Tu już się nie zastanawiaj, tylko oddawaj w teminie. Ja też się nim chcę pobawić i zobaczyć co potem ;) mam przeczucie że dobrze by pasował jako uzupełnienie d800 ;)
kilimanjaro
12-04-2012, 01:47
Ale ja nic nie mówię o balansie bieli! Wyświetlacz ma dominantę zieloną, której nie ma na zdjęciach...
tak jak Ty oleju ja nie zauważyłem u siebie tej dominanty bo chyba mówisz o lv jak sądzę ,jeżeli nie chodzi o zdjęcie.zdjęcie wiadomo wyświetla się w jpg więc tam wb ma znaczenie ale sam wyświetlacz?! nie zauważyłem.
Nie mówię o LV :) Mówię o prostym wyświetlaniu zrobionych zdjęć. Ten sam plik jest wyświetlany z zieloną dominantą na ekranie D4 i prawidłowo na moim D700.
Właśnie sprawdziłem jak D4 działa z 50G 1.4. Zdecydowanie szybciej niż z D700! Rewelacja :)
ech amatorzy, to Wy nie wiecie , że elcedeki trzeba kalibrować...? :D
:mrgreen:
Ale o tym, ze LCD ma zafarb bylo juz na NR przy gadce o D800.
http://nikonrumors.com/2012/03/27/nikon-d800-issues.aspx/
:mrgreen:
Ale o tym, ze LCD ma zafarb bylo juz na NR przy gadce o D800.
http://nikonrumors.com/2012/03/27/nikon-d800-issues.aspx/
dokładnie tak to wygląda w puszce którą mam w łapie
Nikon Polska opublikował nowy cennik. Polecam mu się przyjrzeć :) Wygląda to obiecująco :)
D4 25999 -> 23873,07
D800 12199 -> 11716,98
D700 11099,27 -> 8244,69
oby to nadal był cennik sugerowany, a nie sztywny transakcyjny...
Chryste... Kilka setek "klapnięć" !? I co z takim korpusem zrobić? Toż to sprzęt na złom.
Chryste... Kilka setek "klapnięć" !? I co z takim korpusem zrobić? Toż to sprzęt na złom.
Po co ta ironia ? Kilka setek zrobi jeden "tester". Potem zużycie migawki idzie w tysiące. Skoro Tobie to nie przeszkadza w NOWYM sprzęcie za 26000 zł. to nie ma sprawy :)
kilimanjaro
13-04-2012, 02:25
dzisiaj dotarłem do serwisu z moim d4,obsługa miła...profi...jest ok.
odebrałem aparat z wyczyszczoną matrycą,wyszedłem,puściłem 2-3 serie i poszły 3 plamy.
zostawiłem do jutra w serwisie w celu głębszego zweryfikowania bo podobno pierwsze d4 leczą.wcześniej nie było.
obsługa max.profi,profi,profi.na dzień dzisiejszy pomimo,że nie wiadomo co z d4 jestem usatysfakcjonowany....jutro a właściwie już dziś mam być 12-13.pozdrawiam forum.
nowa cena w fotojoker 22999zł teraz to już idzie :)
na stronie 23998 w dodatku raz dostepny raz nie... skad ta cena?
aha... a sa dostepne? ;) bo czasem dobra cena idzie w parze z "dostepnoscia"
w Poznaniu w NPS-joker stoi na półce, ale... ma rysę na obudowie pryzmatu, musiał gdzieś przyglebić ;) LCD za to wyświetla prawidłowe kolory :)
moze to cena na ten egz ;)
dzwoniłem dziś weszła ta cena może przez to że olejem chlapie
cezary-k
13-04-2012, 12:22
Może po prostu popyt "przerósł" ich najśmielsze oczekiwania?
Poprzewracało im się w tych żółtych łepetynach... Skoro D4 kosztuje ponad 70% więcej niż D3, to naturalne, że popytu nie będzie -- obojętnie jakie cuda by tam włożyli. Cieszę się, że rynek przytarł im trochę nosa.
Mario__M
13-04-2012, 13:00
Święte słowa stig, ostatnio żółci przeginają z cenami.
cezary-k
13-04-2012, 13:39
Spadek ceny jest na tyle nieznaczny, że nie sądzę, że popyt drastycznie wzrośnie. Ale jak by na to nie patrzeć, krok w dobrym kierunku.
krokus66
13-04-2012, 14:06
Poprzewracało im się w tych żółtych łepetynach... Skoro D4 kosztuje ponad 70% więcej niż D3, to naturalne, że popytu nie będzie -- obojętnie jakie cuda by tam włożyli. Cieszę się, że rynek przytarł im trochę nosa.
Sądzę, że ceny dopasowali do swoich rzeczywistych mocy produkcyjnych. Widać to również po niewielkiej obniżce D700. Jednak z ceną D4 to mocno przegięli pałę. Prawdopodobnie myślą, iż sprzęt typowo reporterski kupują redakcje i wrzucają sobie w koszty, mały pryszcz:-o. Też tak niedawno myślałem.
Pawel Pawlak
13-04-2012, 14:16
Nikon gdzieś publikował że są przygotowani do produkcji 5tyś D4 i 30tyś D800 miesięcznie. Z tego co widzimy na rynku globalnym nie ma "od ręki" ani d4, ani D800 więc ceny chyba jednak są dobrze skalkullowane. To że gdzieś w PL leży jedna czy dwie sztuki D4 do tego z porysowanym wyświetlaczem, raczej nie przyczyni się do powazniejszych przemyśleń cenowych w nikonie ;)
krokus66
13-04-2012, 14:31
Mam informację z dużej sieci, że sprzętu N generalnie bardzo brakuje, tak nowych puszek D4, D800 jak również optyki. Spodziewają się niedługo - lub jeśli kto woli, mają nadzieję:-o - na większe dostawy oraz spadek cen. Tak naprawdę to oni też nic nie wiedzą.
Tak naprawdę to prawo popytu i podaży reguluje ceny, czyli niewidzialna ręka rynku.:lol:
w Poznaniu w NPS-joker stoi na półce, ale... ma rysę na obudowie pryzmatu, musiał gdzieś przyglebić ;) LCD za to wyświetla prawidłowe kolory :)
NPS-joker ? :) NPS robi abfoto w Browarze... a Joker kreci swoje "lody"... wiec gdzie ? :)
W M1 jest sklep NPS :) Zobacz listę punktów NPS jokera na www.fotojoker.pl :)
No i w Malcie jest abfoto/nps
Spokojnie. W kwestii NIKONA i CANONA w Szczecinie w tym roku ruszy profesjonalne i specjalistyczne centrum z dystrybucją na cała Polskę. Dwóch szczecinian prowadzi b e z p o ś r e d n i e rozmowy z japońcami. Nie będziecie się musieli powoływać na jakiegoś Foto J*ra.
krzysztof jot
14-04-2012, 13:40
Spokojnie. W kwestii NIKONA i CANONA w Szczecinie w tym roku ruszy profesjonalne i specjalistyczne centrum z dystrybucją na cała Polskę. Dwóch szczecinian prowadzi b e z p o ś r e d n i e rozmowy z japońcami. Nie będziecie się musieli powoływać na jakiegoś Foto J*ra.
nie ma takiej opcji na legalne sprowadzanie innymi kanałami, jak jest "Nikon Polska" ...
A dlaczego nie? Nikon Polska to "tylko firma". A jak widzimi, to NP jest waskim gardlem w PL. Pomijam fakt jakosci. Po prostu nie wyrabiaja sie. A natura i biznes nie znosi prozni.
Po co ta ironia ? Kilka setek zrobi jeden "tester". Potem zużycie migawki idzie w tysiące. Skoro Tobie to nie przeszkadza w NOWYM sprzęcie za 26000 zł. to nie ma sprawy :)
Nie, zupełnie mi to nie przeszkadza. Nawet jeśli kosztowałby dwa razy tyle.
I co z tego, że jeden tester zrobi kilkaset klatek? Jaki ma to realny wpływ na kondycję takiego sprzętu? Tym bardziej, że nawet zawodowiec nie wciśnie "lepiej" spustu niż byle lamer. Te mdłe gadki o korpusach które w momencie zakupu mają po kilkaset zdjęć na liczniku i jakaś maruda robi z tego problem, świadczą tylko o charakterze pacjenta. O ile to możliwe, lepiej trzymać się od takich okazów z daleka.
krzysztof jot
14-04-2012, 16:01
A dlaczego nie? Nikon Polska to "tylko firma". A jak widzimi, to NP jest waskim gardlem w PL. Pomijam fakt jakosci. Po prostu nie wyrabiaja sie. A natura i biznes nie znosi prozni.
nie wierzę, że nie wiesz jak to wygląda "od strony prawnej"... mogą być tip'ami ale nigdy oficjalnymi dystrybutorami...
poza tym - wąskim do czego ? bo brak D800 i D4 ? a gdzie są ?
Nie, zupełnie mi to nie przeszkadza. Nawet jeśli kosztowałby dwa razy tyle.
I co z tego, że jeden tester zrobi kilkaset klatek? Jaki ma to realny wpływ na kondycję takiego sprzętu? Tym bardziej, że nawet zawodowiec nie wciśnie "lepiej" spustu niż byle lamer. Te mdłe gadki o korpusach które w momencie zakupu mają po kilkaset zdjęć na liczniku i jakaś maruda robi z tego problem, świadczą tylko o charakterze pacjenta. O ile to możliwe, lepiej trzymać się od takich okazów z daleka.
To trzymaj się ode mnie z daleka :D Uczepiłeś się jak marny sprzedawca, który nie szanuje klienta :)
Całe szczęście, że mam uczciwego i wyrozumiałego sprzedawcę, który rozumie, że ktoś kupując nowy sprzęt chce, żeby był nowy :)
Chodzilo mi o to, ze jesli na horyzoncie NJ pojawi sie wiarygodny dystrybutor w Polsce, to dlaczego nie? Biznes is biznes
Spokojnie. W kwestii NIKONA i CANONA w Szczecinie w tym roku ruszy profesjonalne i specjalistyczne centrum z dystrybucją na cała Polskę. Dwóch szczecinian prowadzi b e z p o ś r e d n i e rozmowy z japońcami.1. Jak nie wezmą z europejskiej dystrybucji to nie będzie gwarancji w Polsce.
2. Nikon nie będzie robił sobie wewnętrznej konkurencji, to bez sensu.
kilimanjaro
14-04-2012, 23:46
witam ponownie.
wróciłem z serwisu z moim d4 do trójmiasta.
efekt jest taki,że w poniedziałek muszę jechać tam ponownie.
nie wiem forumowicze czy jesteście zainteresowanie brudną matrycą w nikonie d4 nawet po 8-mio krotnym czyszczeniu jej przez serwis.
jeżeli ta historia jest dla Was ciekawa proszę o posty z waszym info o zainteresowaniu to będę dodawał zdjęcia i tłumaczył jak przebiegały i na czym skończyły się dwa dni wizyty w serwisie w Warszawie.
fakt jest taki,że nowy aparat zakupiony 30 marca z przebiegiem około 500 klatek po dwóch dniach czyszczeń matrycy przez serwis w dalszym ciągu jest zabrudzony tak jak to przedstawia poniższe zdjęcie.
Chętnie poczytam jak sobie z tym radzisz i co robi serwis aby wyeliminować problem.
Nie widać zdjęcia. ;)
kilimanjaro
14-04-2012, 23:53
http://speedy.sh/sY6rC/DSC-0906.JPG
Chętnie poczytam jak sobie z tym radzisz i co robi serwis aby wyeliminować problem.
Nie widać zdjęcia. ;)
zdjęcie w linku powyżej.
witam ponownie.
wróciłem z serwisu z moim d4 do trójmiasta.
efekt jest taki,że w poniedziałek muszę jechać tam ponownie.
nie wiem forumowicze czy jesteście zainteresowanie brudną matrycą w nikonie d4 nawet po 8-mio krotnym czyszczeniu jej przez serwis.
jeżeli ta historia jest dla Was ciekawa proszę o posty z waszym info o zainteresowaniu to będę dodawał zdjęcia i tłumaczył jak przebiegały i na czym skończyły się dwa dni wizyty w serwisie w Warszawie.
fakt jest taki,że nowy aparat zakupiony 30 marca z przebiegiem około 500 klatek po dwóch dniach czyszczeń matrycy przez serwis w dalszym ciągu jest zabrudzony tak jak to przedstawia poniższe zdjęcie.
A jak w serwisie tłumaczą swoją "skuteczność" w usuwaniu usterki...?
kilimanjaro
15-04-2012, 00:28
nie tłumaczy.czyści matrycę.po każdym czyszczeniu miałem nadzieję,że coś się poprawi.w sumie odbyło się około 8-9 czyszczeń matrycy i 1-dno komory lustra.
serwis musi stwierdzić wadę a na razie dmucha na matrycę po czym efekt jest w miarę(widoczne plamy w mniejszym natężeniu) skuteczny na około 5-10 zdjęć,później plam przybywa.
zdjęcie powyżej przedstawia 10-te zdjęcie po wyjściu z serwisu,niestety wrócić nie miałem już okazji bo serwis się zamykał w sobotę ,stąd będę jechał ponownie 500 kilometrów i jeszcze raz reklamował produkt w ramach gwarancji od NIKON POLSKA.
od wejścia do serwisu zdjęcia były robione bez zmiany obiektywu przeze mnie.całą procedurę czyszczenia i zakładania obiektywu wykonywał serwis.
wczoraj odebrałam nowego d4 z abfoto w Manu i póki co jest ok. Chlapania olejem nie zauważyłam, zobaczymy co będzie po tygodniu... :)
Piszecie o słabej dostępności - w abfoto miałam w zasadzie od ręki (w czw wieczorem zamówiłam, w sobotę był do odbioru w sklepie - czas przesłania z Wawy.) - więc pewnei jak zwykle trafiło mi się fartem:)
eewwaa - gratuluję dobrego zakupu :) Za ile kupiłaś ? Bo coś tu pisano o nowych, niższych cenach.
kilimanjaro - nie wygląda to dobrze. Serwis przyznaje, że to olej czy zaprzecza ?
Czyli jest juz pare D4, a zdjec jak nie bylo tak nie ma (nie licze tych z olejem ;))... tak samo jak w watku o D800 tylko Pawel wrzuca jakies mikroteasery ;)
kilimanjaro
15-04-2012, 10:49
eewwaa - gratuluję dobrego zakupu :) Za ile kupiłaś ? Bo coś tu pisano o nowych, niższych cenach.
kilimanjaro - nie wygląda to dobrze. Serwis przyznaje, że to olej czy zaprzecza ?
serwis zaprzecza,że to olej.mówią,że kurz.
aparat kupiłem w abfoto w łodzi w manufakturze i był nowy.skąd kurz,którego serwis nie może się pozbyć...
info techniczne:
plamy wiadomo nasilają się przy małej dziurze f16-f22 i fotografia nieba,f4 nie są widoczne,nie zawsze.
oprócz tego czasami występuje dziwna kompresja wyświetlającego się jpg-a na lcd,również przy fotografii np nieba ale to akurat być może nie jest wadą aparatu a bardziej oprogramowania.
Współczuje wszystkim co mają problemy ze swoimi D4 oraz D800.
To jest kpina i robienie z klienta głupka - kłamanie w żywe oczy, że to pierwszy raz się z takim przypadkiem spotkali, tudzież zwalanie na kurz i już.
Przydał by się wątek gdzie użytkownicy podadzą początkowe numery seryjne, oraz dolegliwość aparatu.
Pawel Pawlak
15-04-2012, 12:20
ja jestem szczęśliwym posiadaczem D800 - nie robię testów jako takich, tylko fotografuję - kilkadziesiąt zdjęć testowych zrobiłme, żeby widzieć czego się można spodziewać po tym body i wszystko ;) Generalnie, jeśli ktoś chce być zadowolony ze sprzętu a nie dołować się z powodu jakiejkolwiek "wpadki" producenta, polecam robić to samo ;)
anita-głowacka
15-04-2012, 12:27
W M1 jest sklep NPS :) Zobacz listę punktów NPS jokera na www.fotojoker.pl :)
No i w Malcie jest abfoto/nps
ten w Malcie to nie NPS Kubuś :)
shaolin1
15-04-2012, 13:02
nie tłumaczy.czyści matrycę.po każdym czyszczeniu miałem nadzieję,że coś się poprawi.w sumie odbyło się około 8-9 czyszczeń matrycy i 1-dno komory lustra.
serwis musi stwierdzić wadę a na razie dmucha na matrycę po czym efekt jest w miarę(widoczne plamy w mniejszym natężeniu) skuteczny na około 5-10 zdjęć,później plam przybywa.
zdjęcie powyżej przedstawia 10-te zdjęcie po wyjściu z serwisu,niestety wrócić nie miałem już okazji bo serwis się zamykał w sobotę ,stąd będę jechał ponownie 500 kilometrów i jeszcze raz reklamował produkt w ramach gwarancji od NIKON POLSKA.
od wejścia do serwisu zdjęcia były robione bez zmiany obiektywu przeze mnie.całą procedurę czyszczenia i zakładania obiektywu wykonywał serwis.
Współczuje wszystkim co mają problemy ze swoimi D4 oraz D800.
To jest kpina i robienie z klienta głupka - kłamanie w żywe oczy, że to pierwszy raz się z takim przypadkiem spotkali, tudzież zwalanie na kurz i już.
Przydał by się wątek gdzie użytkownicy podadzą początkowe numery seryjne, oraz dolegliwość aparatu.
Pozostaje mi tylko zacytować samego siebie... (post nr 1191 z 30 stycznia br) :shock: :
Ja na waszym miejscu (a raczej na miejscu potencjalnych nabywców) nie podniecał bym się tak D4 z jednej prostej przyczyny. Lepiej niech go kupi jedna osoba i potestuje, żeby się nie okazało że mechanizm lustra jest taki sam "wspaniały" jak ten z D7k :D
D7k zdaje się że też na samym początku był super a w fazie testów czy na pokazie nikt nie odkryje czy znów nie chlapie olejem na matryce albo czy mechanizm lustra nie jest wadliwy. W D7k z tego co wiem nie były to wady widoczne od razu. No chyba że się mylę Panowie i od razu da się odkryć że D4 jest pozbawiony wad? Wtedy poprawcie mnie...
kilimanjaro
15-04-2012, 13:03
ja jestem szczęśliwym posiadaczem D800 - nie robię testów jako takich, tylko fotografuję - kilkadziesiąt zdjęć testowych zrobiłme, żeby widzieć czego się można spodziewać po tym body i wszystko ;) Generalnie, jeśli ktoś chce być zadowolony ze sprzętu a nie dołować się z powodu jakiejkolwiek "wpadki" producenta, polecam robić to samo ;)
Paweł,ja rozumiem ale zobacz,że Twoje podejście nie służy mojemu problemowi związanemu z nabyciem felernego sprzętu.
Uważam,że jeżeli my jako forumowicze będziemy bagatelizować problemy związane z należną nam gwarancją to szkodzimy wszystkim użytkownikom,którzy nabyli uszkodzony sprzęt.
Byłem na Twojej stronie,masz piękne zdjęcia i cieszę się,że masz nowy,dobry aparat ale zrozum również mnie,że oczekiwałem profesjonalnej lustrzanki,czegoś lepszego po przesiadce z d700 dla mnie.
Zwróć uwagę,że zamieszczając zdjęcia z wadami w moim d4 oraz opisując sytuację na forum nikogo nie obrażam ani nie wypowiadam się negatywnie co do jakichkolwiek działań związanych z naprawą mojego sprzętu przez serwis tylko relacjonuje przebieg i ewentualny postęp całej sprawy.
Przypominam,że spędziłem tam dwa dni i powinieneś brać pod uwagę fakt,że jeżeli serwis nie będzie potrafił usunąć wady na matrycy to powinienem(należy mi się) dostać nowy pełnowartościowy sprzęt a nie wysyłać mnie na zdjęcia i radzić cieszyć się ich robieniem tak jak to robisz Ty.
Jest różnica,masz dobry sprzęt a ja mam uszkodzony.
No Paweł... no chyba tak jest prawda?
Jestem Nikoniarzem,zaufałem tej firmie więc chyba nie oczekuję rzeczy nie możliwych do wykonania.
W poniedziałek jadę ostatni raz do serwisu i jednocześnie do siedziby Nikon Polska.
Wierzę,że nie zawiodę się na marce Nikon.Kurcze,jakoś na prawdę w to wierzę...
Jeżeli nie załatwię sprawy biorąc pod uwagę koszta związane z dwudniową wizytą w Warszawie oraz przejazd z trójmiasta,nie mówiąc już o tym,że nie mogę pracować w tym czasie pozostaje mi tylko zgłosić sprawę do rzecznika praw konsumenta.
Paweł pozdrawiam.
Pawel Pawlak
15-04-2012, 13:40
ja nie pisałem konkretnie o Twoim przypadku.
Z perspektywy kilku przypadków serwisowych, wiem że z każdego "babola" trzeba zinterpretować indywidualnie - czy można z tym żyć i czekać na rozwizanie sprawy, czy problem wydaje się tak beznadziejny, że trzeba wykazać maksymalną determinację do rozwiżania problemu natychmiast.
W przypadku Twojego D4 nie bardzo potrafi zmiescić w mojej łepetynie, dlaczego nadal masz syfyu na matrycy ?! Jeśłi serwis sobie z tym nie może poradzić - to trzeba zastanowaić się czy masz szansę na korzystanie z "niezgodności z umową sprzedazy" w miejscu zakupu.
Jeśli natomiast babole zniknęły po czyszczeniu i pojawiły się powtórnie - czyli migwka/lustro nadal chlapie - czego efekty widać krótko po czyszczeniu, a serwis twierdiz że to pyłki i nie poczuwa się do jakiejkolwiek odpowiedzialności, to trzba zarządać takiej ekspertyzy na piśmie dalej walczyć w udowienienie że się mylą, albo zarządać powtórnego czyszczenia a potem zapiąc na stałe jenden obiektyw - u nich w serwisie i nabić seriami kolejne 1000zdjęć na liczniku aparatu, po czym sprawdzić czy są syfy czy nie. Jeśli są, to na pewnie nie przez wymianę obiektywu, tylko za sprawą chlapania. W zalezności od wyników "eksperymentu" zdefiniować swoje rządania
Albo nauczyć się z tym żyć; systematycznie plamkować zdjęcia, albo czyścić matrycę.
kilimanjaro
15-04-2012, 14:25
Dzięki Paweł.
Tak zrobiłem,po pierwszym czyszczeniu zapięliśmy mój wyczyszczony przez serwis obiektyw 14-24 i ja już go z body nie zdejmowałem.odbywało się to w ten sposób,że serwis czyścił matrycę,oddawał mi body z zapiętym obiektywem,ja wychodziłem na zewnątrz,robiłem zdjęcia,po czym wracałem i stwierdzałem "dalej to samo".
Serwisant odbierał powtarzał czynność czyszczenia i tak około 8 razy.
Później było czyszczenie lustra,krótki test,nie zauważyłem,że na f4 mówię sobie uf...pomogło...patrzę jednak,nie ta przysłona,przymknięcie f166,f20,f22 i efekt jest na ostatnim zamieszczonym przeze mnie zdjęciu.
dam znać forum,jeżeli chcecie co nastąpi ze strony NIKON POLSKA po poniedziałkowej wizycie.
mam ufność,że Nikon Polska to profesjonalna firma a wady w aparatach mają prawo się zdarzać, natomiast konsument wybierając Nikona ma być przekonany,że gwarancja jest gwarancją a nie tylko nic nie wartą kartką papieru...i w przypadkach takich jak mój otrzyma nowy,pełnowartościowy produkt.
pozdrawiam.
Współczuje i życzę powodzenia. Niezależnie czy to kurz, olej, benzyna czy paprochy nie powinno to mieć miejsca (nie w takim stopniu jak na lewym górnym rogu twojego zdjęcia).
Pierwsze słowa jakie przyszły mi do głowy po otwarciu linku to było czysto polskie "O k..wa!!!!".
kilimanjaro
15-04-2012, 18:26
Zolty,dzięki i powiem Tobie,że z tym czysto polskim jak to co tam jest pierwszy raz zobaczyłem to mamy tak samo:-)
http://speedy.sh/sY6rC/DSC-0906.JPG
Ok, wy sobie gadajcie o tym oleju/kurzu a ja jestem po pierwszym meczu robionym D4 ;)
Poprawa AF znacząca, śledzenie lepsze, moment złapania ostrości duuużo szybszy. Nie ma wybacz, trzeba zbierać dutki...
shaolin1
15-04-2012, 21:20
Ok, wy sobie gadajcie o tym oleju/kurzu a ja jestem po pierwszym meczu robionym D4 ;)
Poprawa AF znacząca, śledzenie lepsze, moment złapania ostrości duuużo szybszy. Nie ma wybacz, trzeba zbierać dutki...
a ta zieleń na wyświetlaczu lcd nie jest uciążliwa zbytnio?
Swoją drogą to poza tym olejem i tą zielenią na wyświetlaczach to D4 to puszka marzenie ;)
zieleń JEST upierdliwa, bo nie sposób określić poprawności balansu bieli :(
kilimanjaro
15-04-2012, 21:37
qooba! tanio sprzedam swój egzemplarz jak Ci nie robi różnicy olej na matrycy!:-)
shaolin1
15-04-2012, 22:04
zieleń JEST upierdliwa, bo nie sposób określić poprawności balansu bieli :(
Nie martw się, na pocieszenie pozwolę sobie zacytować: ;)
w gazetce 22999 :)
Dziś we Wrocławiu w FJ w Galerii Dominikańskiej cena D4 wynosi 22 999, a obok na półce jest też D3x za 25 999. Poprzednie ceny są pokreślone - odpowiednio 25 999 i 27 999. Oba aparaty schowane w kartonach. Ktoś zainteresowany zakupem?
No to teraz niech przekreślą i napiszą 20 999 to łykam :D
krokus66
16-04-2012, 08:06
qooba! tanio sprzedam swój egzemplarz jak Ci nie robi różnicy olej na matrycy!:-)
Wiem, że żartujesz.
Przy tak dużej produkcji, to może zdarzyć się najlepszej firmie. Nie zmienia to jednak faktu, że szczerze Ci współczuję.:-( Życzę powodzenia i trzymam mocno kciuki za szczęśliwe załatwienie sprawy. Powiadom o tym abym te kciuki przestał ściskac i mógł pracować.:smile:
Trzymaj się i pozdrawiam
Krzysztof.
hej, koniecznie dopisz całą swoją historie na stronie "żółtego serwisu fotograficznego"
krokus66
16-04-2012, 10:23
hej, koniecznie dopisz całą swoją historie na stronie "żółtego serwisu fotograficznego"
... i załącz zdjęcie uciętej głowy wroga, oczywiście zdjęcie bez plamek.:smile:
Jako ciekawostkę podaję zużycie baterii: 1354 zdjęcia zrobione i zostało 23% prądu. Robię nefy, większość seryjne, sporo podglądania, kilka minut grzebania w menu i 15 minut zabawy ethernetem.
Ja tam od początku wiedziałem co chcę. :D
Jako ciekawostkę podaję zużycie baterii: 1354 zdjęcia zrobione i zostało 23% prądu. Robię nefy, większość seryjne, sporo podglądania, kilka minut grzebania w menu i 15 minut zabawy ethernetem.Mam nadzieje, ze ten ethernet zre sporo pradu, bo jednak 1500-1800 zdjec na jednym aku, to jest jakas kpina z zawodowcow. Pomijajac juz koniecznosc kupienia od razu drugiego aku razem z body (2 dodatkowych w przypadku 2 korpusow), to pozostaje kwestia wymiany podczas pracy -- niby nie trwa dlugo, ale przy tak nieznosnie slabej wydajnosci, nie raz jeden bedzie zaskakiwac ten "niezywy" aparat, wlasnie wtedy, kiedy uciekac beda wazne ujecia. Nie, zebym znowu utyskiwal na D4 (ktorego nie chce kupic), ale jak sobie uswiadomie, ze fotografujac D3jkami i jego EN-EL4a, przez kilka dni pod rzad, nie musialem ich wkladac do ladowarki, to te nowe aku mnie przerazaja... Nawet majac (w torbie) dodatkowe akumulatory, czesto przeciez zdarza sie, ze pracujemy w jednym miejscu a torba jest nieco dalej (zamknieta w aucie, na zapleczu firmy/instytucji, czy po prostu po drugiej stronie miejsca eventu), a w reku sam aparat. Fotografujemy w jednym miejscu, bo wlasnie cos istotnego sie dzieje, i nie ma czasu, zeby zmarnowac kilka minut na dojscie do torby, wymiane aku i powrot, bo bedzie po ptakach. Stoimi, patrzymy na to co sie dzieje, a aparat nie chce pracowac... No Q! Az mnie dreszcze przechodza... Trzeba bedzie (w przyszlosci (kolejne korpusy) zapewne sytuacja sie nie poprawi) wyrobic sobie nawyk czestego gapienia sie na stan aku i odpowiednie zabezpieczania sie (noszenia aku w kieszeni). Co jak co, ale spodziewalem sie raczej wydluzania zywotnosci a nie skracania... Tak wiem -- historia nowych aku jest znana od momentu premiery D4, ale po Twoim komentarzu dopiero mnie naszlo na glebsze przemyslenia w tej kwestii... :|
Pawel Pawlak
16-04-2012, 20:27
Jako ciekawostkę podaję zużycie baterii: 1354 zdjęcia zrobione i zostało 23% prądu. Robię nefy, większość seryjne, sporo podglądania, kilka minut grzebania w menu i 15 minut zabawy ethernetem.
Nie brzmi to optymistycznie... :( ja ostatnio po zrobieniu 700zdjęć w D800 RAW+ JPG, podglądaniu na LCD i wywalaniu zbędnych na bierząco, miałem nadal powyżej 50%. aku. A przeca en-el15 to popierdołka wobec en-el18.
u mnie 835 zdjęć większość seryjna plus przeglądanie, kasowanie i zostało 81% wydaje mi się, że aż tak źle to nie jest
temperatura 5 stopni i deszcz
u mnie 835 zdjęć większość seryjna plus przeglądanie, kasowanie i zostało 81% wydaje mi się, że aż tak źle to nie jest
temperatura 5 stopni i deszczTak to by jeszcze uszlo, ale liczac z Twoich wynikow wychodziloby, ze na tym aku mozna zrobic ponad 4000 zdjec, do czego nawet producent nie chce sie przyznac. ;) Podejrzewam, ze pozostale 80% mocy zniknie duzo szybciej, niz byc wynikalo z dotychczasowego zuzycia.
Pawel Pawlak
16-04-2012, 22:59
Tak to by jeszcze uszlo, ale liczac z Twoich wynikow wychodziloby, ze na tym aku mozna zrobic ponad 4000 zdjec, do czego nawet producent nie chce sie przyznac. ;) Podejrzewam, ze pozostale 80% mocy zniknie duzo szybciej, niz byc wynikalo z dotychczasowego zuzycia.
o ile pamiętam producent podaje że przy zdjęciach seryjnych nawet 5500 zdjęć na jednym aku, nie ?
kilimanjaro
17-04-2012, 00:35
wróciłem właśnie z Wawy,
serwis zatrzymał d4.
zgłoszenie z mojej strony wg gwarancji Nikon Polska:naprawa lub wymiana na nowy.
pozdrawiam forum.
Chlopaki nie przejmowalbym sie tym co podaje producent w sprawie baterii bo (napisze to po raz miliardowy ;)) na zwyklej EN-EL3e w D700 mozna wycisnac 6000 zdjec. Ostatnio na EN-EL4a (D3s) zrobilem 5500 i zostalo ponad 30%... WIec pewnie z 6-7k da rade wycisnac lajtowo na baterii z D4 (przy seriach oczywiscie).
kilimanjaro, w koncu uwierzyli, ze cos jest skopsanego? Lepsza chyba naprawa (oczywiscie jezeli bedzie skuteczna ;)) bo moga wymienic na nowy z taka sama przypadloscia ;)
Oby naprawą nie było tylko usunięcie oleju z matrycy a całkowite wyeliminowanie problemu.
Trzeba walczyć z przyczynami nie objawami.
Pozostaje wierzyć iż serwis Nikon zawstydzi turbodymomena i zrobi naprawę raz a porządnie.
o ile pamiętam producent podaje że przy zdjęciach seryjnych nawet 5500 zdjęć na jednym aku, nie ?A nie czasami 2500? Tak mi cos kolatalo, ze wlasnie do tej granicy opiniowali wydajnosc nowego aku...
instrukcja podaje, że biorąc pod uwagę standart Nikona to 5500 zdjęć z obiektywem 70-200 jakość zdjęć jpg vr wyłączony i takie tam bla bla bla
realnie to wydaje mi się, że z 3000- 3500 powinien dać radę
A nie czasami 2500? Tak mi cos kolatalo, ze wlasnie do tej granicy opiniowali wydajnosc nowego aku...
2500 to chyba 1X :) było jakies info, ze w stosunku do pierwotnej specyfikacji skrocil im sie czas pracy na baterii
Słoń ma teraz puszkę, którą ja używałem przez tydzień i ma bardziej optymistyczne wyniki. Pozwolę sobie zacytować: "3284 - 32%"