Zobacz pełną wersję : Nikon D4
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
Hmmmm, ktoś się nieźle wkurzył z przesunięcia daty wprowadzenia na rynek.....
http://nikonrumors.com/2012/02/15/nikon-nps-roadshow-gear-stolen-worth-100k-including-d4-d800.aspx/#more-33718
nie mógł się doczekać i nerwy puściły......
Nerwy to mu puszcza, jak sie okaze ze D4 i D800 sa preproduction :lol: A tak na powaznie - jakas grubsza akcja, bo raczej malo kiedy ginie tyle sprzetu w jednej chwili...
Wiem, widzialem (zobaczylem po dodaniu tego tutaj) ;) przyjmijmy, ze lubie nabijac sobie posty :mrgreen:
Ciekawe czy ziutek z nikonuser wystawi NEFy bo napisal, ze robil NEF+JPG fine... (napisa, ze ma ich ponad 100 wiec lepiej zeby sie podzielil :D)
"Affiliated forum members can download the original NEF here: viewtopic.php?f=58&t=1508 (http://www.nikonuser.info/fotoforum/viewtopic.php?f=58&t=1508) "
Dla zarejestrowanych użytkowników
O, tego nie zauwazylem :D ide sie zarejestrowac wiec...
Nerwy to mu puszcza, jak sie okaze ze D4 i D800 sa preproduction :lol: A tak na powaznie - jakas grubsza akcja, bo raczej malo kiedy ginie tyle sprzetu w jednej chwili...
Pewno, że tak -chodzi o to, że cały sprzęt był w jednym autku............. kierowca bez doświadczenia, pomieszkał by trochę u nas, to by wiedział, że sprzęt zabiera się ze sobą, albo autko na parkingu zalewa cementem ;-)
Pewno, że tak -chodzi o to, że cały sprzęt był w jednym autku............. kierowca bez doświadczenia, pomieszkał by trochę u nas, to by wiedział, że sprzęt zabiera się ze sobą, albo autko na parkingu zalewa cementem ;-)
Zanim on by to wszystko wyniosl z auta to by go 20x zdazyli okrasc ;)
Mam tylko nadzieje, ze nie skonczy sie na czyms w stylu - przyjedz do Polski, Twoj sprzet juz tu jest :mrgreen:
Bo to są przedprodukcyjne: sample D4 i sample D800, czyli dosłownie modele próbne.
ale w pełni sprawne .. kij z tymi puszkami , na szkła spójrzcie :)
ale w pełni sprawne .. kij z tymi puszkami , na szkła spójrzcie :)
Puszki sprawne, ale pytanie jaka jest wrsja softu na nich. Bo na przedprodukcyjnych to często cos jeszcze kombinują z profilami, odszumianiem itd. Nie wiadomo czy to taki soft jak my dostaniemy. W końcu testują po to by dopracować body/soft.
A ja przelecialem se szybko te swoje nefy z D4 w CNX i w sumie... chyba wole obrazek z D3s na wysokim iso... tutaj mi zalatuje Sony jakos takos... no nie wiem co o tym myslec... mam nadzieje, ze to tylko kwestia moich kijowych sampli :D Poczekam, az mi admini aktywuja konto na nikonuser.info i zobacze jak tamte nefy wygladaja...
a kiedy w Polsce jakis roadshowe dla NPS?:)
"Affiliated forum members can download the original NEF here: viewtopic.php?f=58&t=1508 (http://www.nikonuser.info/fotoforum/viewtopic.php?f=58&t=1508) "
Dla zarejestrowanych użytkowników
Okazalo sie, ze to jeden nef na 25600...
qciek dryndnij do NP i moze Ci powiedza ;)
A ja przelecialem se szybko te swoje nefy z D4 w CNX i w sumie... chyba wole obrazek z D3s na wysokim iso... tutaj mi zalatuje Sony jakos takos... no nie wiem co o tym myslec... mam nadzieje, ze to tylko kwestia moich kijowych sampli :D Poczekam, az mi admini aktywuja konto na nikonuser.info i zobacze jak tamte nefy wygladaja...
ja czekam na LR/ACR... dopiero to pozwoli wyciagnac jakies rozsadne wnioski z raw...
Okazalo sie, ze to jeden nef na 25600...
qciek dryndnij do NP i moze Ci powiedza ;)
Możesz gdzieś go wrzucić, żeby sie nie rejestrować tam? :)
a kiedy w Polsce jakis roadshowe dla NPS?:)
Czyżbyś chciał zgarnąć "pulę" jak ci w Irlandii?
Możesz gdzieś go wrzucić, żeby sie nie rejestrować tam? :)
Szkoda internetu na tego sampla... ale prosze -> http://www.speedyshare.com/file/mQsAt/iso25600portrait.NEF
Szkoda internetu na tego sampla... ale prosze -> http://www.speedyshare.com/file/mQsAt/iso25600portrait.NEF
no faktycznie... odszumianie w puszce chyba na max ustawione było...
Tu jest trochę zdjęć z D4 w czasie pokazu w Belgii: http://www.flickr.com/photos/frf_kmeron/6840425785/in/photostream/
Trzeba jednak trochę przeszukać tę listę, bo większość z D700.
To juz bylo... sam to dawalem ;) -> http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2720077&postcount=1423
Czy wiadomo kiedy D4 będzie dostępne w sprzedaży u nas?
shaolin1
18-02-2012, 09:30
To się obudziłeś...
Było pisane kiedy będzie w sprzedaży, tj. nawet o opóźnieniu... Przeczytaj te 153 strony wątku i się dowiesz ;)
http://www.nikonuser.info/fotoforum/viewtopic.php?f=33&t=1513&sid=b534be0913d6208c974e8b642f94e638
Porownanie D3s vs D4.
Bardzo podobnie to wygląda, ogólnie jest nieźle, bo więcej pikseli a szum podobny. >3200 D3s trochę ostrzejszy ale pewnie to zasługa suwaków od odszumiania bo autor pisał coś na ten temat, że trochę inaczej są ustawione wartości domyślne.
http://www.nikonuser.info/fotoforum/viewtopic.php?f=33&t=1513&sid=b534be0913d6208c974e8b642f94e638
Porownanie D3s vs D4.
No i świetne porównanie nareszcie. Ci, którzy widzieli przewagę D3s - oj tu jest zła wiadomość. D4 jest po prostu lepszy. Mniej szumi i dłużej zachowuje kolory. Różnice w ilości detalu są pomijalne w praktyce z tego co widzę. Można się na upartego dopatrzyć ciut więcej szczegółów rejestrowanych przez matrycę w D4.
Ściągnąłem sobie duże pliki z D4 i dla mnie używalność jest do iso 12800. Fajne body, może nie ma rewolucji ale godny następca D3
Bardzo podobnie to wygląda, ogólnie jest nieźle, bo więcej pikseli a szum podobny. >3200 D3s trochę ostrzejszy ale pewnie to zasługa suwaków od odszumiania bo autor pisał coś na ten temat, że trochę inaczej są ustawione wartości domyślne.
Tak, domyslne CNX ustawia rozne rzeczy dla obu aparatow i nawet dla roznych iso z tej samej puszki.
Wyglada to wszystko bardzo podobnie czyli juz jest dobrze. Chcialbym jeszcze zobaczyc takie porownanie po wrzuceniu tego wszystkiego do ACR, bo na tym pracuje i to mnie bardziej interesuje niz CNX...
Porownanie D3s vs D4.
uff... kamien z serca...
to kiedy w sklepach?
http://www.richardcostin.com/post/2012/02/nikon-d4-and-d800-questions-answered/
Pare slow o D4. W sumie nic nowego, ale wrzucam ;)
153 strone bicia piany, a jak sa pierwsze porownania to raptem kilka lakonicznych postow....
Pawel Pawlak
20-02-2012, 12:27
Porownanie D3s vs D4.
Porównanie utwierdza mnie w przekonaniu, że matryca z d4 jest najmnie "plackująca" ;) Już na pierwszysch samplach wydawało mi się że o ile poziom szumów na wysokich iso, jest podobny do D3s, to kolorowe placji na jednoliutych powierzchniach praktycznie w d4 nie wystepują. To chya najistotniejsza przewaga matrycy d4 nad całą resztą :)
ja też uważam, że jest bardzo fajnie - co z tego skoro zapowiada się cena mocno niestrawialna :/
ja też uważam, że jest bardzo fajnie - co z tego skoro zapowiada się cena mocno niestrawialna :/
w zasadzie wszystko rozbija sie w tej chwili o cene. swiadczy o tym cisza w tym watku. wiadomo co jest grane, wszystko jest oczywiste, nie ma sie do czego przyczepic. puszka must have.
pozostaje kwestia ceny. jesli sprawdza sie plotki o cenie w okolicach 20k u sprzedawcow - bedzie sie dzialo.
jesli ktos upadnie na glowe i zacznie kolportowac w sugerowanej 26k... no coz... nowych d3s jest pewnie jeszcze sporo do kupienia. dolozenie do nowego d3s prawie 10k? nawet majac duze cisnienie na nowa puszke wypada sie ogarnac i zastanowic.
Update 20/02/2012: Due to a mistake in the test with pictures taken at shutter speeds faster than 1/60 sec in that particular light conditions and due to the fact that the D4 we used for our test was not a finalised product the test will be completely redone with a final camera and under appropriate light conditions.
;)
A jaki to błąd był przy czasach krótszych od 1/60?
Pawel Pawlak
20-02-2012, 14:59
w zasadzie wszystko rozbija sie w tej chwili o cene. swiadczy o tym cisza w tym watku. wiadomo co jest grane, wszystko jest oczywiste, nie ma sie do czego przyczepic. puszka must have.
pozostaje kwestia ceny. jesli sprawdza sie plotki o cenie w okolicach 20k u sprzedawcow - bedzie sie dzialo.
jesli ktos upadnie na glowe i zacznie kolportowac w sugerowanej 26k... no coz... nowych d3s jest pewnie jeszcze sporo do kupienia. dolozenie do nowego d3s prawie 10k? nawet majac duze cisnienie na nowa puszke wypada sie ogarnac i zastanowic.
No właśnie... wg mnie ze względu na cenę w przypadku jednej z najpopularniejszych fotografii na forum - ślubnej, D4 dostaje totalne baty. Zakładając, że multicam3500FX z rozpoznawaniem twarzy będzie w warunkach weselnych kopła d..ę starszej wersji AF z d3s/d3/d700, to najlepszym wyborem jest D800. Szybkość - wystarczająca - iso będzie w praktyce max 1EV słabsze (zakładam że do iso12800 powyżej róznica będzie większa). Różnica w cenie ok 10k jest kolosalna - pozwoli dokupić drugie body, albo np. af-s 35/1.4 lub af-s 24/1,4 w komplecie z af 85D1.4 lub sigmą 851.4. Naprawdę trudno mi uwierzyć że w warunkach ślubnych potrzeba więcej niż 4fps i iso6400 przy f1/4.
A poza tym D800 to mniejszą utratę wartości przy odsprzedaży i tańszy serwis (chyba że NP zrówna ceny roboczogodziny D800 i D4/D3 - a w to nie wierzę).
No właśnie... wg mnie ze względu na cenę w przypadku jednej z najpopularniejszych fotografii na forum - ślubnej, D4 dostaje totalne baty. Zakładając, że multicam3500FX z rozpoznawaniem twarzy będzie w warunkach weselnych kopła d..ę starszej wersji AF z d3s/d3/d700, to najlepszym wyborem jest D800. Szybkość - wystarczająca - iso będzie w praktyce ok 1EV słabsze (zakładam że do iso12800 potem róznica bbędzie większa). Różnica w cenie ok 10k jest kolosalna - pozwoli dokupić drugie body, albo np. af-s 35/1.4 lub af-s 24/1,4 w komplecie z af 85D1.4 lub sigmą 851.4. Naprawdę trudno mi uwierzyć że w warunkach ślubnych potrzeba więcej niż 4fps i iso6400 przy f1/4.
A poza tym D800 to mniejszą utratę wartości przy odsprzedaży i tańszy serwis (chyba że NP zrówna ceny roboczogodziny D800 i D4/D3 - a w to nie wierzę).
gdyby matryca byla 16 mpix tak jak w d4 - owszem. nie ma watpliwosci. 36 dyskwalifikuje z mojego punktu widzenia d800. bez wzgledu na potencjalne mozliwosci. koniecznosc wymiany calej infrastruktury byloby moim zdaniem kosztowniejsze niz roznica w cenie miedzy d800 i d4. ale oczywiscie to kwestia wzgledna.
Pawel Pawlak
20-02-2012, 15:09
gdyby matryca byla 16 mpix tak jak w d4 - owszem. nie ma watpliwosci. 36 dyskwalifikuje z mojego punktu widzenia d800. bez wzgledu na potencjalne mozliwosci. koniecznosc wymiany calej infrastruktury byloby moim zdaniem kosztowniejsze niz roznica w cenie miedzy d800 i d4. ale oczywiscie to kwestia wzgledna.
No może... ale tak naprawdę to poza 2 większą pojemnością kart pamięci niewiele trzeba więcej w przypadku D800. Ja mam kompa q9550/6GB ram i RAWy z d800 śmigają jak szalone, a to nie jest jakiś super wypas komp na dzisiejsze czasy... Ale mnie też kusi niemiłosiernie D4 więc rozumiem Cię doskonalne ;)
No może... ale tak naprawdę to poza 2 większą pojemnością kart pamięci niewiele trzeba więcej w przypadku D800. Ja mam kompa q9550/6GB ram i RAWy z d800 śmigają jak szalone, a to nie jest jakiś super wypas komp na dzisiejsze czasy... Ale mnie też kusi niemiłosiernie D4 więc rozumiem Cię doskonalne ;)
z tymi rawami to troche robisz propagande :mrgreen: bo jak otworzysz jeden to kazdy smiga... ale otworz 150 ;) na pewno zwolni... ja rawy trzymam jak relikwie. musialbym znalezc stalych dostawcow na dyski... ale o tym wszystkim juz bylo...
roznica 10kpln jest akceptowalna... nie mowie ze jest do przelkniecia ale jest akceptowalna... roznica 15 tys juz nie jest.
d3s/d3/d700, to najlepszym wyborem jest D800. Szybkość - wystarczająca - iso będzie w praktyce max 1EV słabsze (zakładam że do iso12800 powyżej róznica będzie większa) .
D4 I D800 to zasadniczo dwie rozne puszki, roznica jest wieksza, widac to po maeriale dostepnm w sieci. Kto by placil za 1EV 10k?
No właśnie... wg mnie ze względu na cenę w przypadku jednej z najpopularniejszych fotografii na forum - ślubnej, D4 dostaje totalne baty. Zakładając, że multicam3500FX z rozpoznawaniem twarzy będzie w warunkach weselnych kopła d..ę starszej wersji AF z d3s/d3/d700, to najlepszym wyborem jest D800...
Forumowicze to nie wszyscy fotografujący. Tych, co na co dzień używają D3/D3s dużo na nikoniarzach nie ma (względem wszystkich posiadaczy jednocyfrowców). Wśród ślubnych zawsze będzie więcej użytkowników D700/D800 niż D3s/D4. Dlaczego teraz miałoby się to zamienić ? :)
Bardzo jestem ciekaw porównań pracy AF w obu nowościach ( D800-D4 ). Niby są identyczne ale czy identycznie będą pracowały ? W nowych Canonach zapowiadają "AF podobny do tego z 1D X, lecz nieco prostszy" :D ;)
Euro trzyma się jeszcze dobrze ale do marca (15-go planowana premiera w sklepach) ma się osłabić względem złotówki co daje nadzieję na przyzwoitą cenę za D4 (bo te 21 tys. na starcie za taką uważam).
Pawel Pawlak
20-02-2012, 15:56
D4 I D800 to zasadniczo dwie rozne puszki, roznica jest wieksza, widac to po maeriale dostepnm w sieci. Kto by placil za 1EV 10k?
Niebardzo wiem, jak Twoją wypowiedź odnieść do mojej ?
D3(s) jest bardzo jednak popularne i wielu robiących śluby je ma.
Róznica w specyfikacji między D3s a D700 nie jest tak ogromna jak miedzy specyfikacjami D4 i D800.
Więc do teraz ludzie mogli przyoszczędzać i kupowac D700 zamiast D3 czy D3s.
Natomiast teraz różnica między D4 a D800 jest na tyle wymowna, że wielu z niechęcią dołoży do D4. Bo nie będą chceli mieć rawów z 36 mpx i tylko 4 fps.
Optyke juz mają.
Pawel Pawlak
20-02-2012, 17:09
Jacek jesli jest jak mówisz, to znaczy że jednak ślubniacy zarabiją kokosy i mają się świetnie :)
Sendilkelm
20-02-2012, 17:13
Jacek jesli jest jak mówisz, to znaczy że jednak ślubniacy zarabiją kokosy i mają się świetnie :)
Nie wiem czy mogę potwierdzić, ale jak szukałem foto na swój (sierpień 2012), to z przeszukanych fotografów, którzy mieli N nikt nie miał nic poniżej d3s.
1. 2xd3s
2. 1xd3s, 1xd700
3. 1xd2s, 1xd700
Wiem, że statystyki nikłe, ale jakieś są. Ze wszystkich tylko jeden był dostępny w moim terminie, praktycznie każdy miał już sezon 2012 zamknięty, a wybierałem w okolicach listopad 2011.
Z tym jest różnie. Znam hobbystów mających super sprzęt. Nie zarabiają w ogóle na foto, a mają D3 (phoenix dajmy na to). Znam też zawodowców z dużym stażem robiących ... D90 (ale po prawdzie to stać ich na D700, ale taka filozofia życiowa - po co wydawać więcej jak D90 wystarcza)
Pawel Pawlak
20-02-2012, 17:24
Z tym jest różnie. Znam hobbystów mających super sprzęt. Nie zarabiają w ogóle na foto, a mają D3 (phoenix dajmy na to). Znam też zawodowców z dużym stażem robiących ... D90 (ale po prawdzie to stać ich na D700, ale taka filozofia życiowa - po co wydawać więcej jak D90 wystarcza)
No tak... ale inaczej się planuje wydatki hobbystyczne a inaczej biznesowe :)
Reasumując, nabieram przekonanie że rynek fotografów ślubnych ma olbrzymi potencjał, albo jest opanowany przez dzieci które nie potrafią liczyć, ale mają potężnych sponsorów :)
Jesli chodzi o rynek ślubny to na nim jest największe "wymieszanie" różnych przypadków. Studenci, ludzie mający kasę z UE i z UP, dorabiający amatorzy, zawodowcy będący w najróżniejszej sytuacji. Zresztą co innego małe miasto/wieś, co innego olbrzymie miasta.
W duzych miastach jest duży wybór, jak kto chce profi to znajdzie za 3 tys i dostanie super foty, a jak nie ma kasy to znajdzie fotografa za 1 tys. W małych miastach - to zależy kto ma gdzie szczęście mieszkać. Są takie miasteczka, że fotografowie się cieszą, że jest 800 zł, bo i tak bieda naokoło, a można iść do innego fotografa. A są takie tereny, gdzie ... nie ma konkurencji i jak fotograf to wyczuje, to za byle co bierze 1,5 - 2 tys. Oni w sumie mają najlepiej, małe wymagania, a kasa sensowna.
Moje obserwacje potwierdzają zgoła coś innego ale ja tam średnio miasteczkowy jestem ;) :) i może dlatego tak rzadko spotykam ludzi z jednocyfrowymi body.
W końcu równamy do cywilizowanej europy to czas skończyć z puszkami amatorskimi dla zawodowców :)
D4 na pewno nie powinno zawieść jego użytkowników a cena się po jakimś czasie zamortyzuje. Będzie to trwało dłużej niż takiego D800 ale ile uciechy :)
ale amatorzy tez licza... mi sie np. D3s po 2 latach nie oplaca po prostu zmieniac... zrobilbym tym samym komus prezent za smieszne de facto pieniadze... a za te co najmniej 10k PLN, ktore musialbym dolozyc wole sobie kupic 1-2 dobre szkla, co zdecydowanie bardziej przelozy sie na efekty fotograficzne, niz wymiana samego body
Sapphiron
20-02-2012, 17:42
albo jest opanowany przez dzieci które nie potrafią liczyć, ale mają potężnych sponsorów :)
Bingo bejbe...
Według oficjalnego cennika Nikon Polska D4 netto 21,137,40 zł., brutto 25,999 zł.
Produkt dostępny tylko w selektywnej dystrybucji.
Haha śmieszy mnie ta selektywna dystrybucja. Spójrz na cennik szkieł. Akapit telekonwertery: wszystkie począwszy od starego TC-14E II po najnowszy TC-20E III dostępne tylko w selektywnej dystrybucji. A jak jest naprawdę? W każdym normalnym foto sklepie masz dostępne.
Podałem tylko suchą informację firmy. Rzeczywistość jest NA SZCZĘŚCIE inna :) "tańsza" i "bardziej dostępna" ;)
Moze chodzi im o to, ze dostepne beda w sklepach foto, a nie u rzeznika czy w spozywczym ;)
Na promocji w tesco. Cena netto jest do przezycia.
A jaki to błąd był przy czasach krótszych od 1/60?
Pewnie świetlówki mrugały radośnie i zmieniała się temperatura oraz ekspozycja. Ale wysokie ISO raczej było na długich czasach, które eliminują (uśredniają) ten efekt.
robin102
20-02-2012, 19:20
D4 na pewno nie powinno zawieść jego użytkowników a cena się po jakimś czasie zamortyzuje. Będzie to trwało dłużej niż takiego D800 ale ile uciechy :)
To jeszcze powiedz Panie Kolego gdzie ta uciecha ? Dwa korpusy D4 targać na sobie przez 12-16 godzin, kto da radę ? Nawet z małymi szkiełkami to są już konkretne kilogramy po kilku godzinach. Okolicznościowa reporterka to nie stadionowa gdzie intensywnego fotografowania jest góra 2 godziny i fotograf zazwyczaj jest w tym samym miejscu.
Jest podobno foter ślubny w Lublinie, chyba Czarek ma na imię który 3x 5DMKll ma na sobie do tego 24mmL, 50mmL, 85mm L wszystko to to już poważne kilogramy a facet dalej z tym chodzi i nie pada :)
robin, dobre paski/szelki i można zasuwać z 300, 70-200, 16-35, dwie puszki i laptop pół dnia:)
robin102
20-02-2012, 19:56
Dobrze mówisz pół dnia :) ale 16 czy nawet 18 godzin bo tak miewałem to już nie pół dnia. Poza tym wiek jest ważny. Dla starszych panów powinny być wersje lżejsze tego samego sprzętu z jakiś kosmicznych materiałów, mogą być nawet trochę droższe :mrgreen: ;)
Dobrze mówisz pół dnia :) ale 16 czy nawet 18 godzin bo tak miewałem to już nie pół dnia. Poza tym wiek jest ważny. Dla starszych panów powinny być wersje lżejsze tego samego sprzętu z jakiś kosmicznych materiałów, mogą być nawet trochę droższe :mrgreen: ;)
dla starszych panów powiadasz? znam takich po 60-ce którzy zasuwają z 400 2.8 i nie marudzą :) a taka czteryseta waży tyle co Twój plecak. Wypchany :)
Popros wnuczka. Niech Ci nosi ;)
Bedzie nowatorska metoda na wnuczka...
To jeszcze powiedz Panie Kolego gdzie ta uciecha ? Dwa korpusy D4 targać na sobie przez 12-16 godzin, kto da radę ? Nawet z małymi szkiełkami to są już konkretne kilogramy po kilku godzinach.
Eeee przesadzasz, w naszej "lot" ekipie, wśród "lepiej doposażonych" można zauważyć zestaw typu D300(s) z gripem + N 500 mm i drugie body D3(s) lub D700 z gripem + N 70-300 lub N 70-200 z TC. Większość imprez trwa zazwyczaj 8 godzin praktycznie ciągłego focenia. Na pokazach w Szwajcarii jest jeszcze ciekawiej bo w wersji ligh trzeba z tym majdanem z buta się przemiescić z 1800 m/npm na 2350 m/npm po średnio trudnym szlaku w wersji hardcore z 1800 m/npm na 2900 m.npm po trudnym aplejskim szlaku, ponieważ impreza późną jesienią i wymarsz o 4 w nocy przy ujemnych temperaturach to do sprzetu konieczny termos z czymś ciepłym, co najmniej 1,5 l wody + jedzenie na cały dzień .... i zapewniam ze mamy uciechę :) a i część z nas bynajmniej do młodzików się nie zalicza :)
To jeszcze powiedz Panie Kolego gdzie ta uciecha ? Dwa korpusy D4 targać na sobie przez 12-16 godzin, kto da radę ? Nawet z małymi szkiełkami to są już konkretne kilogramy po kilku godzinach...
Jeśli chodzi o uciechę liczoną w kilogramach to faktycznie, była wyłącznie podczas hasania z M9 :)
D4 i inne duże lustra dają uciechę w użytkowaniu i wydajności. Obrazek też nie do przecenienia, szczególnie na wysokim ISO. Trzeba być twardym ;) i jak się lubi co się robi, to te kilogramy da się dźwigać.
no to po dzisiejszym kursie USD 18780 ;)
ponad 7k marzy chyba nie zrobia... pewnie znacznie wiekszej, bo marza juz jest w sugerowanej zawarta :)
Pawel Pawlak
21-02-2012, 12:46
przy szacowaniu tej ceny, brałbym pod uwagę że cena dolarowa jest netto (bez podatku stanowego). U nas najczeście cena rynkowa jest niższa niż ta z USA + nasz VAT, ale nie ma co liczyć że cena brutto w handlu w PL będzie na poziomie netto w USA po najniższym możliwym kursie ;) obstawiam, że przy sugerowanej na poziomie 25.999, rynkowa z całą pewnością nie będzie poniżej 20.000
niech bedzie +/-20 to juz jest nawet usanska z podatkiem...
poza tym kupujac w usa placisz tylko podatek stanowy. jesli kupujesz w sklepie w NY to dolicza Ci 8,837%, ale jesli poza stan, albo w innym stanie to jest cena brutto. byc moze inne stany tez maja jakis podatek.
Pawel Pawlak
21-02-2012, 12:52
no tak... ale kupując w PL musisz zapłacić 23% vat. a kupując w usa, jeśli zechcesz mieć gwarancję w PL to też zapłacisz cło + 23% VAT.
no tak... ale kupując w PL musisz zapłacić 23% vat. a kupując w usa, jeśli zechcesz mieć gwarancję w PL to też zapłacisz cło + 23% VAT.
d4 sie nie popsuje! :evil:
Pawel Pawlak
21-02-2012, 12:56
gorzej jeśli się mylisz... musisz mieć świadomość że profi body mają najwyższą stawkę godzinową w serwisie. O ile pamiętam to roboczogodzina przy D3/d3s/d3x to trochę powyżej 400zł brutto (pro body - pro ceny ;) )
Dlatego takie puszki wysyla sie do Fixation UK ;)
robin102
21-02-2012, 13:44
Koledze D3S podobno pancernej budowy przy zmianie obiektywu sam korpus upadł na kościelną podłogę z wysokości kolana bo klęcząc zmieniał obiektyw trzymając body na kolanie. Efekt tego upadku to wymiana urwanego mechanizmu lustra, migawki, oraz wybierak przysłony. Kosztowało coś prawie 4 tys zł te naprawianie "pancernego" aparatu :(
Upadek z wysokości kolana ! samej lekkiej puszki nie dociążonej obiektywem !
D4 na pewno będzie mocniejszy :)
Eeee przesadzasz, w naszej "lot" ekipie, wśród "lepiej doposażonych" można zauważyć zestaw typu D300(s) z gripem + N 500 mm i drugie body D3(s) lub D700 z gripem + N 70-300 lub N 70-200 z TC. Większość imprez trwa zazwyczaj 8 godzin praktycznie ciągłego focenia. Na pokazach w Szwajcarii jest jeszcze ciekawiej bo w wersji ligh trzeba z tym majdanem z buta się przemiescić z 1800 m/npm na 2350 m/npm po średnio trudnym szlaku w wersji hardcore z 1800 m/npm na 2900 m.npm po trudnym aplejskim szlaku, ponieważ impreza późną jesienią i wymarsz o 4 w nocy przy ujemnych temperaturach to do sprzetu konieczny termos z czymś ciepłym, co najmniej 1,5 l wody + jedzenie na cały dzień .... i zapewniam ze mamy uciechę :smile: a i część z nas bynajmniej do młodzików się nie zalicza :smile:
Ale powtarzacie ten rajd przez 6-7 miesięcy po 4-5 razy w miesiącu, a czasem 2-3 razy w ten sam weekend :)
i tu jest ta subtelna różnica. Nie ma takich pieniędzy co by mi Nikon musiał zapłacić za targanie na sobie dwóch korpusów D4 czy D3 przez 16 godzin, nie ma. Dlatego prędzej czy później wyprodukują mniejszy FX na bazie D800.
Upadek z wysokości kolana ! samej lekkiej puszki nie dociążonej obiektywem !
ale jest subtelna roznica miedzy zpesuciem aparatu a per....ciem nim o ziemie...
w drugim przypadku mozna miec gwarancje a nawet karte zlotego czlonka... w NPS. i tak nie naprawia za darmo ;)
Ale powtarzacie ten rajd przez 6-7 miesięcy po 4-5 razy w miesiącu, a czasem 2-3 razy w ten sam weekend :)
i tu jest ta subtelna różnica. Nie ma takich pieniędzy co by mi Nikon musiał zapłacić za targanie na sobie dwóch korpusów D4 czy D3 przez 16 godzin, nie ma.
Robin, ten rajd robimy co prawda jeden raz w roku ale 4 dni pod rząd w wersji 3x light i 1x hardcore
Z tym że nie chodzi mi o to że ktoś ma większy power w nogach a ktoś mniejszy tylko o to że jeśli dla Ciebie noszenie dwóch D3-4 jest niewyobrażalne, to wcale nie oznacza ze ktoś inny nie moze mieć z tego powodu frajdy :smile:
i tyle tego OT o kilogramach - w tym wątku
shaolin1
21-02-2012, 18:22
nie naprawia za darmo ;)
W UK naprawią za darmo jeśli wykupisz sobie specjalną ochronę na wypadek upadku lub zalania po 2 latach gwarancji nikonowskiej ten trzeci rok ochrony to jedyne 142 GBP dla D4 ;)
http://www.dpreview.com/articles/2896866820/nikon-d4-d800-what-do-the-professionals-think
Krotki tekst o tym co mysla pro na temat nowego wypustu Nikona.
kolejna propaganda... cene prosze... C E N E w biletach NBP... ;)
tylko nie te z cennika... bo te znam ;)
czy d3s wylacial juz z oficjalnego cennika??? :O
...czy d3s wylacial juz z oficjalnego cennika??? :O
Tak. W oficjalnym cenniku nie ma już D3s.
Tak. W oficjalnym cenniku nie ma już D3s.
a to moze byc dobre info z punktu widzenia ceny, moze byc zblizona ;)
krokus66
23-02-2012, 12:54
kolejna propaganda... cene prosze... C E N E w biletach NBP... ;)
tylko nie te z cennika... bo te znam ;)
czy d3s wylacial juz z oficjalnego cennika??? :O
A co tam cena.:D To takie przyziemne.:D Artyści nie powinni sobie głowy zaprzątać takimi nędznymi drobiazgami. Od tego mają swoich menedżerów.:lol:
Poczytaj artykuły o D800 a zrozumiesz słynny okrzyk: "Królestwo za konia".:lol:
a to moze byc dobre info z punktu widzenia ceny, moze byc zblizona ;)
Jaka miał na starcie D3s ? Pamięta ktoś ?
wlasnie mial bardzo znosna... D3 kosztowal mniej na starcie niz dostepne w sklepach egzemplarze d2xs. te korpusy zawsze oscylowaly w okolicach 15-18k. byla chyba chwila kiedy dolar skoczyl do nieba i zdrozaly, ale prawie na pewno (jesli pamiec mnie nie myli) ani d3 ani 3s nie siegnal nawet na starcie 20k.
D3 na starcie był lekko ponad 15 K, bo za tyle kupiłem na początku grudnia 2007.
D3s na starcie był 16.500PLN tyle płaciłem za pierwszy egzemplarz sprzedany oficjalnie w RP:)
czyli D4 tez nie bedzie taki drogi ;) d3 byl na pewno tanszy niz ostatnie d2xs... to pamietam. pierwsza cena d3 byla ok 15 a d2xs po prawie 18 jeszcze staly i to na allegro.
Ba, sklepy jeszcze długo próbowały sprzedawać równolegle D2x za 18-19 tys zł i D3s za 16 :) To była naprawdę kuriozalna sytuacja.
Sapphiron
23-02-2012, 19:17
teraz próbują sprzedawać za 9-10k te d2xs ;)
Ba, sklepy jeszcze długo próbowały sprzedawać równolegle D2x za 18-19 tys zł i D3s za 16 :) To była naprawdę kuriozalna sytuacja.
Szkoda, że teraz sytuacja nie ma szans sie powtórzyć :) D3s/D4
powtorzyc moze nie, ale wszystko wskazuje na to, ze d4 bedzie w akceptowalnej cenie.
krokus66
23-02-2012, 20:52
D3s na starcie był 16.500PLN tyle płaciłem za pierwszy egzemplarz sprzedany oficjalnie w RP:)
Wg. moich notatek:
23 listopada - D3S - w 8 sklepach - cena najniższa (Skąpiec) 16.699,00 zł. - kurs Euro w NBP: 4,1485
14 grudnia - ...... - w 24 sklepach - cena ...................... 17.628,00 zł. - kurs ............... 4,1390
25 stycznia - .................................................. ......... 17.065,00 zł. - kurs ................ 4,0742
6 kwietnia - .................................................. ........... 15.838,00 zł. - kurs ............... 3,8515
19 kwietnia - .................................................. .......... 15.499,00 zł. - kurs ............... 3,87??
Chyba wystarczy tej buchalterii.:smile:
Nie wszystkie sklepy były na skąpcu, a w dodatku niektórzy kupowali u znajomych (hesja) i dostawali rabat. Nie tylko Tadeusz tak kupił, wiem, że phoenix też. 16.500
D2x był droższy od D3. Teraz nie będzie takiej sytuacji, bo D4 ma być droższy. Biorąc pod uwagę wycofanie D700 może się okazać, że na resztki D3s jest całkiem spory popyt.
któryś z moich znajomych kupił d3s za 12200zł na FV z nikon Polska
któryś z moich znajomych kupił d3s za 12200zł na FV z nikon Polska
też tak chcę :D
Mówiliśmy o pierwszych dniach D3.
Pamiętam, że był całkiem długi okres gdy D3s kosztowały w okolicy 13 tys.
Mówiliśmy o pierwszych dniach D3.
no to jeśli chodzi o D3 to inny kolega kupił ostatnią sztukę w Media Avans w Poznaniu (czy cuś takiego?) za 11000 :)
chyba lekko przesadzasz
13,5 to najniższa cena jaką pamiętam po przeliczeniu z funtów po bardzo wtedy korzystnym kursi. wielu mi na forum zarzuca, że ta cena jest nierealna.
Jackowi się pomyliło z D3 :-)
dolar nadal spada... dzis cena przeliczona z amerykanskiej sugerowanej - 18660
po tym samym kursie d3s 16200. w FJ kosztuje 17600 czyli 1400 wiecej niz w NY.
Doliczamy 1400 do ceny D4 z NY i mamy ok 20k ;)
znamy cene w sklepach :mrgreen:
krokus66
24-02-2012, 14:44
dolar nadal spada... dzis cena przeliczona z amerykanskiej sugerowanej - 18660
po tym samym kursie d3s 16200. w FJ kosztuje 17600 czyli 1400 wiecej niz w NY.
Doliczamy 1400 do ceny D4 z NY i mamy ok 20k ;)
znamy cene w sklepach :mrgreen:
Dlaczego patrzysz na dolara a nie na euro?
Przestań reklamować tylko jeden sklep - FJ.:D
W Kitaju jeszcze nie podaja ceny D4... ale za to znana juz jest cena D800 :mrgreen:
W Kitaju jeszcze nie podaja ceny D4... ale za to znana juz jest cena D800 :mrgreen:
to maja tam Fj? ;)
Na szczescie nie maja, bo cena calkiem mila.
czyli nic nie wskazuje ze bedzie drogo.. w usa d4 TYLKO 800usd drozszy niz d3s...
jak sie ma cena d800 do d700 w Ch?
czyli nic nie wskazuje ze bedzie drogo.. w usa d4 TYLKO 800usd drozszy niz d3s...
jak sie ma cena d800 do d700 w Ch?
D700 jest tansze o 1.6k pln.
no to co... pierwsza cena na D4 19999?
krokus66
24-02-2012, 18:16
a co to jest euro? eot
?
Zwróć uwagę, że od ponad miesiąca euro zdecydowanie umacnia się względem dolara i są ku temu uzasadnione powody. Pytanie jak liczyć?;)
Mariusz888
24-02-2012, 21:27
Zapisani już na Roadshow z D4/ D800? :)
Sie zapisalem, jak bedzie miejsce to moze zdaze obejrzec przed wyjazdem :D
mateo912
24-02-2012, 22:19
Sie zapisalem, jak bedzie miejsce to moze zdaze obejrzec przed wyjazdem :D
ja się we wro zapisałem na 15 marca ;)
siedemczwartych
24-02-2012, 22:44
zapisani... ciekawe czy bus się odnalazł/ Czy może nowy sprzęt przyjechał z Japonii. :P
Nawet nie wiedziałem, że mam nps owe gwarantowane. Ktoś się wybiera jeszcze w Poznaniu?
pablos524
24-02-2012, 23:14
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14482&roadshow-nikon-d4-i-d800-ruszaja-zapisy ciekawe co w Bydgoszczy bedzie do obfotografowania???
siedemczwartych
24-02-2012, 23:17
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14482&roadshow-nikon-d4-i-d800-ruszaja-zapisy ciekawe co w Bydgoszczy bedzie do obfotografowania???
no właśnie... Bydgoszcz pominęli. Może łabędzie na Brdzie koło opery. :)
Zapisani ;)
Wrocław. Ciekawe co tam się wydarzy :)
Czekam na występy akrobatyki :) Wychodzi na to, że w takim Bielsku Białej będzie już po premierze D4 w sklepach. Mam nadzieję.
jeśli chodzi o Wrocław, to pewnie będzie pokaz kręcenia D800 i D4 serialu "Pierwsza Miłość" :P
Nawet nie wiedziałem, że mam nps owe gwarantowane. Ktoś się wybiera jeszcze w Poznaniu?
się wybiera :)
5CtirjewzuE
Taki szybki mikrorewju.
Kolejny raz widać jak mocno d3s ociepla auto WB.
się wybiera :)
Ja też :) do zobaczenia
Ja też :) do zobaczenia
niestety, ale ja tylko w Bydgoszczy;)
siedemczwartych
26-02-2012, 12:32
5CtirjewzuE
Taki szybki mikrorewju.
7 marca mam nadzieję, że pozwolą włożyć swoja kartę?
... ten kolorowy szum mnie trochę martwi. D3s lepiej wygląda.
A czemu maja nie pozwolić? Skoro pozwolili ją włożyć 26 stycznia...
ten kolorowy szum mnie trochę martwi. D3s lepiej wygląda.Wyglada to dokladnie tak, jak sie spodziewalem i przeciwnie do ostatnich sampli, ktore "wykazywaly", ze D4 jest lepszy w kwestii szumow na wysokich czulosciach od D3S. :)
W Poznaniu postaram się porównać d3s z d4 czułościowo.
A widział już ktoś jakiegoś RAWa z pleneru? Najlepiej kontrastowy motyw na niskim ISO? Czy póki co dostępne RAWy to tylko te, które już przewinęły się w tym wątku?
We Wrocławiu niestety roadshow na stadionie, więc nie będzie za bardzo okazji do robienia krajobrazów, jeśli w ogóle pozwolą swoje karty włożyć...
Wątpię, żeby D4 okazał się gorszy od D3s (pod względem iso), to by nie miało sensu za bardzo, moim zdaniem do iso 12800 jest ciut lepiej w D4, ale ciekawsze jest, że HI 1 już sporo gorsze. Wiem że to wartości nadprogramowe, ale może bez sensu, że je dodają skoro nikt ich nie używa. Canon lepiej to rozwiązał :) po prostu dali 25600 zamiast hi 1.
klOOI7m_4_U
Tego tu nie widziałem, chociaż to tylko zwykłe (czyt. ultranudne) promo.
hmm... o cenie w PL nic nie mowil... ;)
Pewno chciał powiedzieć o cenie w fotoklaunie, ale wyczytał na forum, że bana dostanie i się wstrzymał :mrgreen:
Pewno chciał powiedzieć o cenie w fotoklaunie, ale wyczytał na forum, że bana dostanie i się wstrzymał :mrgreen:
bedziesz na r-show?
Pawel Pawlak
27-02-2012, 11:37
co wy z tymi szumami ? JPGi chcecie porównywać ? to trzeba by ustawić optympalne ustawienia w obu body a nie na domyślnych - odszumianie w d3s jest przy tych samych nastawach silniejsze i 2 etapowe (odszumianie + konwersja na BW). wywołajcie sobie dowolnego RAWa z d4 w NX2 jako D4 i drugi raz jako D3 - dokładnie widać co się dzieje z szumami w PP.
bedziesz na r-show?
Jeżeli mnie wpuszczą i nie wyrzucą to tak :mrgreen: Zapisałem się w Warszawie.
to ogladaj uwaznie... wyobraz sobie, ze jestes futbolista amerykanskim i masz nim zrobic touchdown. nikomu nie oddawaj. wybadaj wszystkie ficzery i zrob rawa przy wylaczonym swietle ;)
bede w Wawce, mozemy zrobic male porownanie do D3s'a :)
tylko jak bedziecie robic to nie ustawiajcie iso pierdylion przy dobrym dziennym swietle, bo to nie ma sensu. poprosze dwa rawy z d3s i d4 w pmieszczeniu gdzie iso powiedzmy 6400 bedzie KONIECZNE do poprawnej ekspozycji. Wtedy mozna pogadac o mozliwosciach aparatu na wysokim iso.
tylko jak bedziecie robic to nie ustawiajcie iso pierdylion przy dobrym dziennym swietle, bo to nie ma sensu. oporosze dwa rawy z d3s i d4 w pmieszczeniu gdzie iso powiedzmy 6400 bedzie KONIECZNE do poprawnej ekspozycji. Wtedy mozna pogadac o mozliwosciach aparatu na wysokim iso.
zrobi sie ;)
w razie czego jest Was 2ch. Jeden gasi swiatlo na 3 s., drugi robi zdjecia.
a kto ich bedzie osłaniał jak ja będę w poznaniu ?
w Poznaniu się spokojnie sami poosłaniamy ;)
no fakt - bede robił za twojego bodyguarda :) a ty fachowo będziesz robił testfotki na wszystkich mozliwych ISO, we wszystkich konfiguracjach - łącznie z podskokami na rzęsach z jednoczesnym klaskaniem uszami :D o takich szczegółach jak gaszenie światła nie będę opowiadał :)
tylko jak bedziecie robic to nie ustawiajcie iso pierdylion przy dobrym dziennym swietle, bo to nie ma sensu. poprosze dwa rawy z d3s i d4 w pmieszczeniu gdzie iso powiedzmy 6400 bedzie KONIECZNE do poprawnej ekspozycji. Wtedy mozna pogadac o mozliwosciach aparatu na wysokim iso.
Przeciez miales takie nefy z D3s i D4 ode mnie miesiac temu - najlepsze sample w historii :mrgreen: ;)
Jeżeli mnie wpuszczą i nie wyrzucą to tak :mrgreen: Zapisałem się w Warszawie.
No to widzimy się 8.03.
Zróbmy sobie jakieś plakietki żeby się rozpoznać.
:D
siedemczwartych
27-02-2012, 22:27
Przeciez miales takie nefy z D3s i D4 ode mnie miesiac temu - najlepsze sample w historii :mrgreen: ;)
w Bydgoszczy takie właśnie zrobię, bo mnie też to właśnie interesuje.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14488&canon-eos-1d-x-jest-cena-i-termin-dostepnosci
chyba źle to wróży cenie D4...
ponad 100 razy lepszy pomiar światła .cytat W Nikonie D4 prawdopodobnie będziemy pewniejsi prawie 100 krotnie! Nowy sensor odpowiadający za naświetlanie klatki zbiera informację z 91 000 punktów 1005 D3s :( chyba to jest różnica
czekam na test bo powiem że mi namieszał nastawiłem się na D3s ale teraz to już nie wiem czy się opłaca dopłacać z 7-8tys
Do testów miarodajnych to jeszcze trochę czasu.
ponad 100 razy lepszy pomiar światła .cytat W Nikonie D4 prawdopodobnie będziemy pewniejsi prawie 100 krotnie! Nowy sensor odpowiadający za naświetlanie klatki zbiera informację z 91 000 punktów 1005 D3s :( chyba to jest różnica
Ja do pomiaru d3s mam zastrzeżenia. W d700 pomiar jest imho stabilniejszy.
Ja do pomiaru d3s mam zastrzeżenia. W d700 pomiar jest imho stabilniejszy.
moim zdaniem w trudnych warunkach jest odwrotnie, ale to tez tylko moje zdanie
To bzdura totalna (ten cytat). Załóżmy, że mierzymy jasność sceny. Pewność nie zależy od tego w ilu punktach zmierzymy jej jasność (gdy ilość punktów już jest i tak spora), ale *jak dokładnie* to zrobimy i jakie algorytmy zastosujemy, by przełożyć ją na poprawną ekspozycję. Tysiąc światłomierzy nie da dziesięć razy większej pewności, że sto światłomierzy zmierzyło światło właściwie. No ale jak ktoś się lubuje w marketingowym bełkocie, to takie cuda wymyśla.
Otoz nie do konca to jest bzdura. Wiadomo marketing sprowadza wszystko do absurdu, ale matrycowy pomiar w Nikonie nie nalezy traktowac jak pomiary matrycowe opierajace sie ilustam polach i usrednianiu wyniku. Byl kiedys fajny artykul o tym... pisanych przez inzynierow Nikona... ze idea "matrycowego" pomiaru swiatla w puszkach polega na tym, ze czujnik RGB od ekspozycji analizujac to co widzi (jasnosc + kolor + dane autofocusa (gdzie i na jakas odleglosc mamy ustawiona ostrosc) stara sie tak naprawde odgadnac co focimy i stosownie do tego ustawic ekspozycje biorac pod uwage wszystkie te czynniki do kupy. Zbierajac dane do opracowania algorytmow dot. pomiaru swiatla inzynierowie z N zbudowali "puszke" ktora zamiast zwyklej matrycy miala matryce odpowiadajaca czujnikowi ekspozycji i karmili ja fotkami.
I teraz jesli ten czujniku tysiacpikselowy, zastapimy czujnikiem ktory ma prawie 100 tys pikseli to zakladajac ze algorytmy beda ok, istnieje duzo wieksza szansa, ze czujnik majac dokladniejsze informacje o rozkladzie jasnosci, kolorze itd. fotografowanej sceny duzo precyzyjniej sie domysli o co nam chodzi, albo bedzie duzo precyzyjniej przekazywal do autofocusa informacje zwiazane z dynamicznym sledzenie AF czy tez 3D trackingiem np.
Takze podobnie jak makreting temat uproszcza do sloganow, tak bym tez nie upraszczal tematu w druga strone jak to piszesz, tym bardziej ze informacje od testerow wskazuja ze w tym zakresie co pisze wyzej jest poprawa w stosunku do starszych puszek.
O, tu jest artykul o ktorym mowie
http://imaging.nikon.com/history/scenes/19/index.htm
Warto przeczytac bo duzo lepiej wyjasnia co sie kryje pod Nikonowskim matrycowym pomiarze swiatla, niz jakakolwiek instrukcja :)
Pawel Pawlak
28-02-2012, 23:49
najlepszym przykładem poprawy "jakości" pracy pomiaru matrycowego jest system rozpoznawania twarzy (możliwy własnie dzięki takiej poprawie rozdzielczości matrycy RGB) i uwzględnianie właśnie prawidłowego naświeltanie twarzy w D4/d800. Zarówno przy świetlew zastanym jak i przy błysku.
O poprawie śledzenia AF nawet nie wspomnę ;)
Kichu wiem, liznąłem ten temat trochę. I z tego co kojarzę, to za aparat, który wzorowo mierzy światło przy pomiarze matrycowym uznawany był bodajże któryś aparat analogowy z pięcioma strefami pomiaru. Poza tym ja nie upraszczam, ale sprzeciwiam się marketingowemu wyolbrzymianiu i nazywam je bzdurą, a nie same rozwiązania techniczne. Te jak najbardziej doceniam i często podziwiam. Ale po co cytować i powtarzać bzdury? To jak linkowanie pewnego sklepu z ceną D800. :D
z tym marketingiem to jak z cenami puszek przed pojawieniem sie faktycznie w sklepach... radosna tworczosc :)
Już mówiłem w styczniu, że śledzenie 3d jest mocno poprawione. Z wykrywaniem twarzy radzi sobie świetnie... czasem aż za dobrze, bo przecież raz wykrył twarz na łączeniu mocowania do teł, ktore było rozmazane w bokehu i wygladało jak dwie ciemne kropki wyżej i jedna niżej czyli chyba dla aparatu jak oczy i usta skoro zaznaczył) :D Na prezentacji często i gęsto mówili o tym nowym 91k puntkowym pomiarze. Coś musi w tym być :D
mateo912
29-02-2012, 08:45
Już mówiłem w styczniu, że śledzenie 3d jest mocno poprawione. Z wykrywaniem twarzy radzi sobie świetnie... czasem aż za dobrze, bo przecież raz wykrył twarz na łączeniu mocowania do teł, ktore było rozmazane w bokehu i wygladało jak dwie ciemne kropki wyżej i jedna niżej czyli chyba dla aparatu jak oczy i usta skoro zaznaczył) :D Na prezentacji często i gęsto mówili o tym nowym 91k puntkowym pomiarze. Coś musi w tym być :D
Te algorytmy wykrywania twarzy w rożnych programach i urządzeniach to w ogóle są ciekawe:D
Kiedyś na fb był automat który sam dopasowywal znajomych do zdjęć które sie wrzucalo i raz miałem sytuacje wykrycia twarzy w głębokim dekolcie koleżanki:D
siedemczwartych
29-02-2012, 08:59
Te algorytmy wykrywania twarzy w rożnych programach i urządzeniach to w ogóle są ciekawe:D
Kiedyś na fb był automat który sam dopasowywal znajomych do zdjęć które sie wrzucalo i raz miałem sytuacje wykrycia twarzy w głębokim dekolcie koleżanki:D
A propos mechanizmów do wykrywania twarzy.
wstawiając na FB to zdjęcie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/419552_325012897534284_100000767284358_819805_2108 196190_n.jpg)
FB mnie pytał o twarz :)
źródło (http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/405808_325520057483568_100000767284358_821032_2543 5391_n.jpg)
Z tego co pamietam to D4 wykrywał twarz nawet gdy osoba fotografowana stała skosem do mnie (ni to profil, ni to en face).
mateo912
29-02-2012, 09:27
A propos mechanizmów do wykrywania twarzy.
wstawiając na FB to zdjęcie:
źródło (http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/419552_325012897534284_100000767284358_819805_2108 196190_n.jpg)
FB mnie pytał o twarz :)
źródło (http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/405808_325520057483568_100000767284358_821032_2543 5391_n.jpg)
Znalazłem to foto:
źródło (https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/181717_185659351473891_100000894827893_453293_5866 400_n.jpg);)
Mateo912 ale zobacz, że w takim przypadku autofokus ostrzący na domniemaną twarz działa identycznie z preferencjami fotografa. :D Gorzej jeżeli na sto zdjęć plenerowych dziesięć będzie miało ostrość będzie tam, gdzie męski wzrok się zwykle ześlizguje.
mateo912
29-02-2012, 13:19
Mateo912 ale zobacz, że w takim przypadku autofokus ostrzący na domniemaną twarz działa identycznie z preferencjami fotografa. :D Gorzej jeżeli na sto zdjęć plenerowych dziesięć będzie miało ostrość będzie tam, gdzie męski wzrok się zwykle ześlizguje.
Ok tylko weź pózniej wytłumacz modelce dlaczego biust jest ostry a twarz nie :D
front focus...
krokus66
29-02-2012, 14:01
AF odczytywał myśli fotografa.:lol:
Co dopiero mają powiedzieć użytkownicy leciwego Canona Eos 5, który już w '92 roku miał Eye Control. Wtedy nie przetłumaczysz modelce, że był FF :mrgreen:
Pawel Pawlak
29-02-2012, 14:18
tymczasem pierwsze (orientacyjne) testy XQD kontra najszybsze CF: http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-11674-12366
Pawel Pawlak
29-02-2012, 15:00
generalnie do kitu ten d4 z XQD - tylko 50% szybszą niż najszybszy CF lexar x1000 ;)
W praktyce aparat wydaje się "nie do zatkania".
Dla strzelających w JPGu - max 163 zdjęcia w serii (czyli 16.3s !!) 5s przerwy i już możemy puszczać drugą serię 133 zdjęcia !
W RAWach 14bitowych - bufor zapcha się po 76NEFacj, ale po 5 s już mamy miejsce na kolejne 37zdjęć...
Szok....
Sendilkelm
29-02-2012, 15:07
Zaraz zmienią narzekania z XQD w D4 na narzekania braku XQD w d800 :D
Pawel Pawlak
29-02-2012, 15:13
Zaraz zmienią narzekania z XQD w D4 na narzekania braku XQD w d800 :D
Ja już dawno narzekałem to co się będę powtarzał ;)
D800 był ciut wcześniej zaprojektowany i prawie gotowy do produkcji. Być może to wynika z tego oraz tej ogólnej medialnej niechęci do nowego formatu kart. W D800 przy jego ogromnych NEFach to według mnie byłoby jednak rewelacyjne rozwiązanie. Tam nie tyle walka idzie o bufor już, ale o cały proces przeglądania zdjęć, powiększania, zapisywania w serii itd. SD fajne do Eye-Fi i może taka była tu idea? Nie mam pojęcia, bo poza tym argumentem XQD w D800 odnalazł by się o wiele lepiej niż w D4 nawet.
Pawel Pawlak
29-02-2012, 16:29
założe się że D800 trafi do baardzo wielu fotoprzyrodnmików dla których wielkość bufora i właśnie szybkość jego utylizacji, będzie równie istotna jak szybkość podglądu itp.
Poza tym sama d4 i d800 wspaniale się wydają uzupełniać, więc pomysł żeby korzystać w nich z 3 róznych kart to dla mnie lekka pomyłka :/
No ale nie ma co płakać; i tak mam 2 świetne aparaty do wyboru
edit:
tymczasem staram sie doszukać pozytywów sloty SD w d800; jeden z nich to włąśnie EYE-fi, drugi to cena karty - np taka:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/824149-REG/SanDisk_SDSDXPA_064G_A75_Extreme_Pro_64GB_SDHC_SDX C.html
90MB/s zapis i 64GB za jedyne 190$ karta szybsza niż toshiba R95 W80 - refenrencyjna w specyfikacji D800. Czyli ilość zdjęćw buforze powinna wzrosnąć :)
Pawle, po to zrobili gniazdo CF tu i tam, żebyś korzystał z jednego rodzaju kart ;) a jak sam widziałeś w testach - CFy jeszcze przez chwilę dadzą sobie radę. Zwłaszcza, że fotoprzyrodnik nie musi tak jak sportowy reporter wysyłać zdjęć do redakcji 10s po ich zrobieniu ;)
cyberkoko
29-02-2012, 22:52
Wychodzi że i Nikon ma opóźnienie ;(
http://nikonrumors.com/2012/02/29/nikon-d4-delayed-for-another-month.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29&utm_content=FaceBook
generalnie do kitu ten d4 z XQD - tylko 50% szybszą niż najszybszy CF lexar x1000 ;)
pierwsze karty CF tez byly wolne, jezeli nowa generacja kart jest na starcie 50% szybsza to zakladajac dalszy postep roznica może byc znacznie wieksza zupelnie inna kwestia to czy potrzeba tak szybkich kart w aparacie (co innego kamery), mogli wprowadzić jeden standard 2xXQD
mateo912
01-03-2012, 00:14
pierwsze karty CF tez byly wolne, jezeli nowa generacja kart jest na starcie 50% szybsza to zakladajac dalszy postep roznica może byc znacznie wieksza zupelnie inna kwestia to czy potrzeba tak szybkich kart w aparacie (co innego kamery), mogli wprowadzić jeden standard 2xXQD
nie zauważyłeś że to była ironia?:D
Chyba troche nowosci:
http://www.engadget.com/2012/02/29/nikon-d4-hands-on-with-sample-images-video/
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d4/nikon-d4A7.HTM - tu tablice testowe
i jakis digitutor, nie wiem czy byl, juz nie pamietam ;) http://www.nikondigitutor.com/eng/d4/index.html?utm_source=nikon_feed&utm_medium=twitter
i mam nadzieje ze kolejna plota o przesunieciu na druga polowe kwietnia sie nie sprawdzi... w pierwszym linku gosc ma ewidentnie model produkcyjny, nie sample.
Z Imaging-Resource:
http://216.18.212.226/PRODS/nikon-d4/FULLRES/D4hSLI006400NR2D.JPG
vs
http://216.18.212.226/PRODS/D3S/FULLRES/D3ShSLI006400_NR2D.JPG
A najlepiej wrzućcie sobie comparometer i porównajcie wysokie iso z D3s...
EDIT: Po obejrzeniu filmiku z Engadget dochodzę do tego samego wniosku co po zrobieniu swojego sampla na prezentacji - AF jest szybki podczas kręcenia ale to bieganie przód tył jeszcze muszą poprawić :D za to na prezentacji nie było słychać ostrzenia jak tam (gdzie jest dodatkowo hałas ulicy itp). Dobrze, że jest zewnetrzny majkrofon. ;)
ja tam chyba juz przestalem byc obiektywny ;) , ale chyba jest tak samo...
Na szybko patrząc na lapku to D4 wygląda jak upsize'owany plik z D3s pod względem szumu (ale ma więcej detalu).
ten szum jest jakby wiekszy, tzn nie wiecej tylko wiekszy, nie jest taki drobny jak w d3s... tez odnosze wrazenie jakby przeskalowany w gore plik z d3s. co do detalu to zgadzam sie, jest lepszy, jakby ostrzejszy.
dobra. nie ma sie co zastanawiac. jaka cena w PL? ;)
20k? A nie, to D800 w fotoklaunie :lol:
moze sie pomylili i podali cene za d4, taka bylaby "rozsadna"
krokus66
01-03-2012, 10:57
moze sie pomylili i podali cene za d4, taka bylaby "rozsadna"
Myślę, że jeszcze trochę spadnie. Cierpliwości, cierpliwości ...
W Kitaju pojawiają się pierwsze ceny, ale to wszystko krąży w okolicy 25k pln czyli sugerowanej.
raczej nieciekawa wiadomosc, szczegolnie w konfrontacji z ta o cenach d800 w Ch.
Ta cena i tak pojawiła się przed chwilą, gdzie cena D800 znana jest dłużej (a to przeciez D800 pokazało się w lutym, a D4 w styczniu). Będę monitorował sprawę ;)
no nic... trzeba bedzie sie przeleciec do NY ;)
krokus66
01-03-2012, 11:12
W Kitaju pojawiają się pierwsze ceny, ale to wszystko krąży w okolicy 25k pln czyli sugerowanej.
To są początki a puszki jeszce nie ma w sprzedaży. Za jakiś czas, a czemu ma nie spaść?:lol: Czy jest ktoś na forum, kto byłby temu przeciwny?:D
Na marginesie.
Jeśli mnie pamięć nie myli, to sprzed wielu wieków nazwa Kitajce została przypisana do Koreańczyków. Później rozszerzono ją również na poczciwych Chińczyków, tutaj na forum na Japończyków. Mam wielką nadzieję, że z czasem nie zostanie rozszerzona na ruskich. Słowo Kitajce tak sympatycznie brzmi ...
Pawel Pawlak
01-03-2012, 11:22
Ludziska - jak się myśli o body za taką kasę i chcę się porównywać zdjęcia z imaging resource to może warto zrobić sobie po prostu odbitki z jednej i drugiej puszki - np. A4 ? wtedy będzie wszystko jasne... ja nie widzę tu niczego, czego nie widziałem do tej pory - zupełnie inne algorytmy odszumiające działają w d3s a ine w d4
To są początki a puszki jeszce nie ma w sprzedaży. Za jakiś czas, a czemu ma nie spaść?:lol: Czy jest ktoś na forum, kto byłby temu przeciwny?:D
Tylko, że D800 też nie ma na półkach, a cena jest w okolicach 9k.
Na marginesie.
Jeśli mnie pamięć nie myli, to sprzed wielu wieków nazwa Kitajce została przypisana do Koreańczyków. Później rozszerzono ją również na poczciwych Chińczyków, tutaj na forum na Japończyków. Mam wielką nadzieję, że z czasem nie zostanie rozszerzona na ruskich. Słowo Kitajce tak sympatycznie brzmi ...
Kitaj to z ruskiego (Китай, chociaż poprawnie to jest Китaйская Нарoдная Респyблика ;)), a samo słowo kitaj pochodzi od ludności kitańskiej (plemię mongolskie), która wbiła do Chin dawno temu i założyła dynastię Liao (辽朝, lata 907–1125).
krokus66
01-03-2012, 12:11
Tylko, że D800 też nie ma na półkach, a cena jest w okolicach 9k.
Kitaj to z ruskiego (Китай, chociaż poprawnie to jest Китaйская Нарoдная Респyблика ;)), a samo słowo kitaj pochodzi od ludności kitańskiej (plemię mongolskie), która wbiła do Chin dawno temu i założyła dynastię Liao (辽朝, lata 907–1125).
Powiem szczerze, że o kitajskiej republice nie wiedziałem.;-)
Kitajska Republika to Tajwan ;) Kitajska Republika Ludowa to Chiny, zapamiętaj to ;)
EOT.
Sendilkelm
01-03-2012, 17:43
http://www.nikonrumors.com/2012/03/01/nikon-sweden-insists-that-d4-will-start-shipping-on-march-15th-d4-digitutor-is-now-online.aspx
wg tego 15.03... czyli nic sie nie zmienilo... za 2 tyg bedzie wszystko jasane.
Sendilkelm
01-03-2012, 17:50
wg tego 15.03... czyli nic sie nie zmienilo... za 2 tyg bedzie wszystko jasane.
No właśnie, a jeszcze dziś rano było info, że znów opóźnienie na połowę kwietnia.
w linkach ktore podeslalem dzis, sa zdjecia produkcyjnego modelu, ktory trafil do testerow. nie ma naklejki "sample" tylko normalna tabliczke z numerem seryjnym. nie sadze zeby byla jakas obsuwa... na pewno pierwsza partia nie nasyci rynku, ale kto zrobil wczesnie preorder, to ma szanse dostac w tym terminie
krokus66
02-03-2012, 09:31
No właśnie, a jeszcze dziś rano było info, że znów opóźnienie na połowę kwietnia.
Plusem tego jest czas na ochłonięcie gorących, napalonych głów oraz więcej czasu na zbieranie kasy, oj dużej kasy.
Każdy medal ma 2 strony.
Chyba nowy mini-test D4: http://www.theverge.com/2012/3/1/2834555/nikon-d4-preview-pictures
O w koncu jakis filmik, gdzie ktos macha szybko lewo-prawo... Szkoda, ze sample nie sa fullres albo jestem niewidomy i nie widze linka do takowych ;)
http://www.dpreview.com/news/2012/03/03/nikond4studiosamples
JPGi widzę bez odszumiania zrobili. Porównałem sobie D3, D3s i D4 i wygląda to podobnie do iso1600 a nawet 3200. 6400 i 12800 D3 zostaje trochę w tyle (ale bez dramatu) natomiast D4 i D3s bardzo podobnie. Wywołałem również NEFy po swojemu z tych trzech aparatów, gdzie troche odszumiłem i rozkład sił jest taki sam tylko efekt końcowy lepszy. Myślałem że D4 jednak będzie troszkę lepszy, liczyłem na taką różnicę jak między D3 a D3s, i byłoby super, a tak mamy tylko minimalny przyrost rozdzielczości a szumy na tym samym poziomie. Zachowanie w cieniach też podobne. Ciekaw jestem jakby w tych samych warunkach D800 się zachował i po przeskalowaniu do 12MPx :)
Ale jeśli się przeskaluje D4 do 12mpx to chyba tez będzie lepiej z szumami???
Szkoda zycia na skalowanie z 16 do 12 tylko po to, zeby sprawdzic czy jest lepiej...
Ale jeśli się przeskaluje D4 do 12mpx to chyba tez będzie lepiej z szumami???Nooo... ********** lepiej! :) 4900 vs. 4200 px -- daje taka kolosalna roznice, ze po przeskalowaniu polowa szumu zniknie. :D
Myślałem że D4 jednak będzie troszkę lepszy, liczyłem na taką różnicę jak między D3 a D3s,Przy czulosci obnizonej o 1 EV i wiekszej ilosci pikseli? Czyzbym przeoczyl jakiegos newsa o nowej technologii matryc? :)
Nie liczę na ogromny zysk, ale skoro przy 16mpx jest tak samo na wysokim iso jak w d3s to jednak jest lepiej, poza tym iso w d4 zaczyna się od 100, czyli można powiedzieć, że ta różnica jaka była między D3 i D3s została osiągnięta.
poza tym iso w d4 zaczyna się od 100, czyli można powiedzieć, że ta różnica jaka była między D3 i D3s została osiągnięta.Ludzie, ktorym zalezy glownie na wysokich ISO -- maja gleboko gdzies obnizone ISO, i nie jest to dla nich zadnych argumentem, ze maja 1 EV nizej, skoro i tak najczesciej zaczynaja prace od ISO 200 czy 400, a najczesciej lataja miedzy 1600 a 6400. :)
Wielu się ucieszy z iso 100, z tego co wiem sporo osób jednak narzekało na jego brak w większości body. Ci co latają na wysokich czułościach muszą poczekać na d5 może zrobią natywne iso 800- 204800 :) reszta dostanie iso 50-6400.
Przy czulosci obnizonej o 1 EV i wiekszej ilosci pikseli? Czyzbym przeoczyl jakiegos newsa o nowej technologii matryc? :)
Napisałem "troszkę" lepiej :), jedno oczko w górę i byłoby zero marudzenia :) ale i tak fajna ta pucha
Wielu się ucieszy z iso 100, z tego co wiem sporo osób jednak narzekało na jego brak w większości body.ISO 100 mieli w D3Xie i beda mieli w D800. W body reporterskim taka czulosc jest zbedna. Do studia, portretow, landszaftow czy architektury nie potrzeba pancernego, zwartego body z pierdylionem FPSow i wywalonymi w kosmos czulosciami. I aktualny podzial rozumiem -- do reporterki (ciemnica, deszcz, piach) -- D4, do spokojniejszej pracy -- D800. Zaczeliby w D4 od ISO 200 albo i nawet 400 i byloby swietnie, a D800 mogloby miec nawet prawdziwe ISO 50.
tgollob_jamessuchar
03-03-2012, 20:10
(...) albo i nawet 400 i byloby swietnie, a D800 mogloby miec nawet prawdziwe ISO 50.
Nie zgodzę się.. Używam D3s w reporterce sportowej.
Żużel.
Czerwiec.
Puchar Chrobrego w Gnieźnie, godzina 18.
Pełne słońce. Nikkor 70-200/2,8.
Chcę uzyskać przynajmniej na tyle długi czas, by koła nie były zamrożone. Nie wspominam już nawet o panoramowaniu, które uwielbiam.
Minimalna czułość ISO 400 nie jest odpowiednia.
I tak D4 nie kupię ani zapewne modelu D8, który OBY miał ISO 25.
Nie szufladkuj aż tak mocno grup fotograficznych - nie zależy mi TYLKO na wysokich czułościach i pewnie małą cząstką nie jestem. Chcę mieć migawkę - karabin, chcę wbudowanego gripa, chcę video fullHD, chcę mieć zapas ISO "jakby co", co nie oznacza, że nie ruszam całkowicie czułości niższych od 400.
OBY Nikon nie poszedł tą drogą -> D800 nie sprawdzi się w przypadku mojej pracy zarobkowej, ale część parametrów byłaby jak najbardziej mile widziana w puszce stricte reporterskiej <jak dla mnie>.
Tyle ;) więcej aspektów nie poruszam, dopóki sam nie dotknę w środę oby puszek ;)
siedemczwartych
03-03-2012, 20:46
Ludzie, ktorym zalezy glownie na wysokich ISO -- maja gleboko gdzies obnizone ISO, i nie jest to dla nich zadnych argumentem, ze maja 1 EV nizej, skoro i tak najczesciej zaczynaja prace od ISO 200 czy 400, a najczesciej lataja miedzy 1600 a 6400. :)
nikon chyba nie mogąc już poprawić szumów na wysokim ISO postanowił do D4 dodać dołu i trochę gadżetów.
I super... problem mają tacy co pracują na D3s (nie D3), bo zamiana na D4 jest mało sensowna.
Chciałoby się mieć nowy sprzęt po dwóch latach tylko brak uzasadnienia wydatku...
W Bydgoszczy już 7 marca pomacam osobiście D4 i porównam w warunkach w jakich ja pracuję... wtedy się wszystko wyjaśni. :)
Żużel.
Czerwiec.
Puchar Chrobrego w Gnieźnie, godzina 18.
Pełne słońce. Nikkor 70-200/2,8.
Chcę uzyskać przynajmniej na tyle długi czas, by koła nie były zamrożone. Nie wspominam już nawet o panoramowaniu, które uwielbiam.
Minimalna czułość ISO 400 nie jest odpowiednia.
ale mając ISO 100 to też nie powalczysz ( na szczęście są szare filtry ),
ale weź PedrosCup i te "dziadowskie" oświetlenie tam to ISO 12800 często by się przydało ( zresztą takie używałem ) a tu żadnym filtrem nie powalczysz;)
ale mając ISO 100 to też nie powalczysz ( na szczęście są szare filtry ),
O tym samym pomyslalem.
ale weź PedrosCup i te "dziadowskie" oświetlenie tam to ISO 12800 często by się przydało ( zresztą takie używałem ) a tu żadnym filtrem nie powalczysz;)
Jak to nie, filtr noise reduction i jazda! :mrgreen:
Jak to nie, filtr noise reduction i jazda! :mrgreen:
ale to już w kompie ;)
ale to już w kompie ;)
jak ktoś ma czas to może w kompie ;)
Sapphiron
03-03-2012, 22:28
jak ktoś ma czas to może w kompie ;)
Lepsze to w kompie niż to w puszce ;) bo patrząc na to co np jest w d700 to odszumianie w puszce jest tragiczne...
ISO 100 mieli w D3Xie i beda mieli w D800. W body reporterskim taka czulosc jest zbedna. Do studia, portretow, landszaftow czy architektury nie potrzeba pancernego, zwartego body z pierdylionem FPSow i wywalonymi w kosmos czulosciami. I aktualny podzial rozumiem -- do reporterki (ciemnica, deszcz, piach) -- D4, do spokojniejszej pracy -- D800. Zaczeliby w D4 od ISO 200 albo i nawet 400 i byloby swietnie, a D800 mogloby miec nawet prawdziwe ISO 50.
Patrzysz przez pryzmat swoich zastosowan, D4 to 2 body w jednym, ma wszystko to co powinna miec reporterska puszka oraz w wiekszosci zastosowan jest przydatna w studiu, (znam bdb. Fotografa ktory robi studio na dx bo klient nie widzi roznicy I wiecej nie zaplaci) a ze jest bardziej uniwersalna to powinno byc zaleta a nie wada.
Żużel. Czerwiec. Puchar Chrobrego w Gnieźnie, godzina 18. Pełne słońce. Nikkor 70-200/2,8.
Chcę uzyskać przynajmniej na tyle długi czas, by koła nie były zamrożone. Nie wspominam już nawet o panoramowaniu, które uwielbiam. Minimalna czułość ISO 400 nie jest odpowiednia.Zakladasz polara albo szary i juz jest dobrze. :) Nie jest? To przypomnij sobie, ze 70-200 nie ma tylko jednej wartosci przyslony. :)
Nie szufladkuj aż tak mocno grup fotograficznych - nie zależy mi TYLKO na wysokich czułościach i pewnie małą cząstką nie jestem.Mi takze zdarza sie fotografowac sport w pelnym sloncu (http://www.saldat.pl/html/fot-sport-rower3.htm). I jakos ISO 200 mi nie przeszkadzalo w panoramowaniu czy osiagnieciu ekstremalnie (jak na takie warunki) dlugich czasow. Biorac pod uwage, ze zuzel jest sportem szybszym niz rowerki -- daloby sie takze z ISO 400. Trzeba tylko chciec.
Typowy fotoreporter -- w polskich warunkach atmosferycznych pracuje jednak zdecydowanie czesciej pod dachem, gdzie zawsze jest za malo swiatla i gdzie czulosci zaczynaja sie praktycznie od ISO 3200. Strata rzedu 1-2 EV jest porazka! Az sie plakac chce, kiedy sie pomysli, ze mozna by miec ISO 6400 tak sliczne jak obecne 1600. :(
Chcę mieć migawkę - karabin, chcę wbudowanego gripaTylko dlatego, zeby miec taki lipny argument, ze dokrecany (ktory dalby Ci tez szybka migawke), jest... dokrecany? :)
Patrzysz przez pryzmat swoich zastosowanBo jakos tak mi sie wydaje, ze uprawiam bardzo szerokie spektrum fotografii (reportaz sportowy, spoleczno-kulturalny, slubny, oraz portret, krajobraz, architekture i typowe zdjecia studyjne). I w kwestii czulosci (kiedy mam do tego zastrzezenia), w 99,9% przypadkow niestety brakuje wlasnie wysokich ISO. Tzn. nie tyle brakuje wartosci, ile jakosci. Sporo razy stracilem szanse sprzedazy zdjecia reporterskiego na plakat lub inne powiekszenie, tylko dlatego, ze ISO 3200 czy wyzej, pozeralo tyle detalu, ze w formacie 50 czy 100x70 cm po prostu bylaby kompletna kicha!
a ze jest bardziej uniwersalna to powinno byc zaleta a nie wada.Dupa tam! Znasz maksyme, ze "jak cos jest do wszystkiego, to jest do... niczego"? Oczywiscie nie twierdze (jak mi juz probowano wmawiac wczesniej), ze D4 do niczego sie nie nadaje. To swietny sprzet! Ale jak swietny bylby, gdyby nie zanizac ISO i nie wciskac na sile tych nic nie wnoszacych (wobec 12) 16 MPx? Jestem przekonany, ze gdyby nie te dwa zbedne zabiegi roznica w jakosci obrazka z wysokich czulosci bylaby taka (albo i lepsza) jak miedzy D3 a D3S. Dla logicznie przesiadajacych sie z D3 na D4, daloby to taki efekt, ze tam, gdzie musza aktualnie uzyc ISO 1600 modlac sie o wystarcajacy czas naswietlania, mogliby spokojnie wlaczyc 6400 i dostac dobry jakosciowo i detaliczny (bez zylowania na najwiekszych otworach przyslony) obrazek.
Pawel Pawlak
04-03-2012, 15:06
warto mieć świadomość że technologie mają swoje ograniczenia - mamy black silicon któy jest bardzo czułym, ale jak na razie trudno zmusić go do porawnej pracy na niższych czułościach (w inne goraniczenia nie będę sie zagłębiał). Więc pozostańmy przy tradycyjnej technologii - na matrycę o powierzchni FX określona jakaś ileość światła. W pewnym momenie ta ilość jest tak mała, że aby uzyskać odpowieni SNR (stosunek sygnał do szumów), za duże są już szumy własne elektroniki. Choćbyśmy nie wiem jak się starali, matryca - jak każdy element ma swoje szumy i dochodzimy do momentu w którym są one za duże w stosunku do ilości padających na daną powierzchnię fotonów. Wzmocnienie sygnał czy jakiekolwiek inne czary nic nie pomogą, bo każdy z ?czarujących" elementów także będzie wprowadzał swoje szumy. W takim przypadku możemy zrobić większą powierzchnię matrycy - żeby padało na nią odpowiednie więcej światła (ale wtedy nie będzie to jużFX/FF), zoptymalizować tor dostarczania fotonów do elementów senseli (minimalizacja strat na filtrach barwnych, mikrosoczewkie bez przerw itp), zacząć stoswować jakieś techniki odszumiania sygnału - ale jak to z odszumianiem - są plusy i minusy (z tego co wyczytałem, chyba 5d3 ma właśnie odszumianie). Niektórzy twierdzą że takie praktycznie max możliwości osiągnięto w matrycy d3s - który podono ma efektywność kwantową na poziomie 57%. Jeśli to prawda (a wydaje się zę coś w tym może być) to poprawa o 1EV jest całkowicie nie realna (bo musiała by oznaczać efektywność na poziomie 114% a to oczywisty nonsens). W praktyce różnice względem tego co daje d3s w słabym świetle mogą więc oscylować w okolicy 1/3EV. Mozna natomiast starać się zwiększyć rozdzielczość i popawić jakość na niższych czułościach - i to najwyraźnniej chciał chciał zrobić nikon w d4.
Na efekty końcowy (znormalizowany - czyli tej samej wielkości - tak samo jak mówimy o powierzchni przetwornika FX/FF na którą padają fotony)rozdzielczość może mieć wpływ o tyle, że im więcej sensorów, tym więcej może być strat światła na przerwach między nimi - czyli na fragmentach powierzchni matrycy nie będącej czujnikami światła. Ale to wydaje się rozwiązał nikon już dawno - stosując mikrosoczewki bezprzerw, a canon w przypadku matrycy FF - użył ich w 1dX i 5d3.
Tak więc pewnie nie bardzo jest co płakać nad d4 i dziwić się jeśli znormalizowany obrazek z D800 będzie na iso3200, 6400 czy 12800 lepszy niż d3/d700 :)
Dodam, że zająłeś się bardziej szumami i wysokim ISO, ale ta sama kwestia dotyczy DR. Zmniejszanie pikseli stoi w sprzecznosci z poprawą DR. Jesli jest lepiej w nowszych modelach aparatów to dlatego, że coraz lepiej wykorzystuje się to co możliwe. Ale jak dojdzie się do ściany, to zmniejszanie pikseli to zmniejszanie DR.
Pawel Pawlak
04-03-2012, 17:00
Dodam, że zająłeś się bardziej szumami i wysokim ISO, ale ta sama kwestia dotyczy DR. Zmniejszanie pikseli stoi w sprzecznosci z poprawą DR. Jesli jest lepiej w nowszych modelach aparatów to dlatego, że coraz lepiej wykorzystuje się to co możliwe. Ale jak dojdzie się do ściany, to zmniejszanie pikseli to zmniejszanie DR.
no z tym DR to nie jestem przekonany - to raczej dość złożony problem i nie chcę się wymądrzać bo nie zgłębiłem tematu, ale najwyrażniej zależy od konstrukcji matrycy, mozna uzyskać różnie efekty w funkcji wzmocnienia wzmocnienia/tłumienia sygnał. Jak już kiedyś pisałem i pewnie większość to zauważyła, różne matrce mają różne charakterystyki - jedne opadają praktycznie liniowo z DR i szumami wraz ze wzrostem iso, ala spade zaczyna się od bardzo wysokiej wartości iso bazowego (np. d3x) a inne mają zauwazalnie goszy DR na niskich iso, ale spada on znacznie delikatniej (matryca d3/d3s, dotychczasowe matryce canona). O okazuje się że o ile szumy są bardzo zależne od wielkości sensela - matryce bardziej gęste, na piksel szumią bardziej, o tyle DR już nie bardzo - przykładem może być d3x i d3s. D3x ma wyższy DR pomimo znacznie mniejszych piskeli, ale opada on szybko, podczas gdy D3s - ze swoimi wielkimi senselami, ma DR skromy na iso niskich, ale wolno opadający na wysokich - dzięki temu dopiero na wysokich jest lepszy.
Wydaje się że w przypadku DR więcej zależy od tego pod co jest optymalizowana matryca a nie od wielkości senseli.
Od wielkości zależy, jak najbardziej. Sam pisałes o ilosci fotonów padających na powierzchnię piksela. Ta najmniejsza wyłapywalna ilość odpowiada za "czernie" w obrazie. A największa - za światła. Sęk w tym, że ilość fotonów jaka pada na piksel nie może być dowolnie duża. Ograniczona jest ... czasem naświetlania (z tego może wypływać dziwna zależność, że DR może być różne - na długich czasach może być większa niż na krótkim czasie, o ile piksel może łapać "dowolnie dużo" fotonów, ale ... nie może) oraz tym jaka jest "pojemność" piksela. Jak on dostanie za duzo światła to wcale nie zwiekszy się DR, bo nie ma na małej powierzchni tylu elektronów, które by mogły być wybite. Kombinuje się cos podobno z kilkukrotnym czytaniem komórki i robi inne dziwne podchody, ale na razie nic z tego nie weszło do zwykłych matryc w naszych aparatach.
Pawel Pawlak
04-03-2012, 17:37
Od wielkości zależy, jak najbardziej. Sam pisałes o ilosci fotonów padających na powierzchnię piksela. Ta najmniejsza wyłapywalna ilość odpowiada za "czernie" w obrazie. A największa - za światła. Sęk w tym, że ilość fotonów jaka pada na piksel nie może być dowolnie duża. Ograniczona jest ... czasem naświetlania (z tego może wypływać dziwna zależność, że DR może być różne - na długich czasach może być większa niż na krótkim czasie, o ile piksel może łapać "dowolnie dużo" fotonów, ale ... nie może) oraz tym jaka jest "pojemność" piksela. Jak on dostanie za duzo światła to wcale nie zwiekszy się DR, bo nie ma na małej powierzchni tylu elektronów, które by mogły być wybite. Kombinuje się cos podobno z kilkukrotnym czytaniem komórki i robi inne dziwne podchody, ale na razie nic z tego nie weszło do zwykłych matryc w naszych aparatach.
No właśnie ja nie wiem jakie jest przełożenie "powierzchnia sensela vs DR". PRaktyczne realziacje matryc nie pozwalają mi wysnuć jednoznaczych wniosków określających taką zależność :)
Imaging-Resource rozszerzylo galerie (nie wiem kiedy, dopiero teraz zauwazylem) z samplami z D4.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d4/nikon-d4A7.HTM
Do sciagniecia nefy.
Ale jeśli się przeskaluje D4 do 12mpx to chyba tez będzie lepiej z szumami???
Tutaj już to ktoś zrobił:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=40792170
siedemczwartych
05-03-2012, 09:25
Tutaj już to ktoś zrobił:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=40792170
i znowu sie potwierdza, że jest gorzej.
Oczywiście różnica jest subtelna, ale szum D3s jest równy, bez plam, które w D4 sie pojawiają.
No i D4 potwierdza pojawianie sie kolorowego szumu.
Zobaczymy co się będzie działo gdy na 6400 zdjęcie będzie niedoświetlone?
Zobaczymy co się będzie działo gdy na 6400 zdjęcie będzie niedoświetlone?6400? :) Wystarczy pogmerac nieco z kontastem lokalnym, WB, czy nawet delikatnie krzywymi, itd. juz na 3200 robionym w faktycznie trudnych warunkach (a nie studyjno-laboratoryjnych), aby sie posypalo. Jak zreszta sypie sie i z D3. Juz sama metodologia testow (wysokie wartosci przyslony, duzo rownomiernego swiatla, brak najmniejszej obrobki) wobec prawdziwych warunkow (ciemnica z duzymi kontrastami, duze otwory przyslony, a nastepnie balansowanie ekspozycji (gaszenie swiatel, wyciaganie cieni, etc.) i ostrzenie), daje przynajmniej 2 EV roznicy. W sloneczny dzien, z lekko "przykopconym" sloncem, nikt normalny nie uzywa ISO 6400 czy 12800, przymykajac jednoczesnie do f8, a takie mniej wiecej warunki serwuja nam laboratoryjni testerzy. Co prawda to jedyny sposob, zeby szybko porownac dwa rozne aparaty, ale nijak sie me do efektow koncowych podczas normalnej pracy. :( Gdyby takie delikatne ziarenko dostac faktycznie z reportazu z kameralnego koncertu oswietlonego halogenami, czy ze spotu, w ktorym za swiatlo robia jedynie ogarki w lampionach i uliczna sodowka, to byloby genialnie! Rzeczywistosc jest jednak zgola inna...
wszystko wyjdzie w praniu focenie w ciemnym kosciele, sali czy na koncertach to nie to samo co testy z których jedynie wynika ze D4 i D3s pracują porownywalnie na wysokim iso (choc bez odszumiania w puszce D3s wypada lepiej)
ale to prawda jak ktoś tu pisał, że istotnie posiadacz 3s drapie się po głowie, bo różnice nie są duże a w repo weddingowym gdzie zdjęcia idą na przykład do fotoalbumu 30x30 te 12mpx spokojnie sytuację ogarnia. Przyrost wagi pliku niewielki ale jakiś tam jest, puszka droższa - co logiczne i naturalne - zasadność wydatkowania więc na d4 ..hym.. w sumie można kupić kolejnego 3s też i wątpię aby różnice w tzw. flow w pracy repo w terenie były odczuwalne jakoś. Chociaż weddingowo-sesyjnie te 16mpx może kusić, chociaż kusiło pewnie by mocniej gdyby to było na poziomie x-a czyli 24.5 mpx. Takie to wszystko luźne gadu gadu ..hmm.. ja osobiście mając 3ske i 700tke w parze miałbym duży problem decyzyjny gdybym miał kasę i potrzebę wymiany body na już, bo czy dobrać 800 do 3ski czy moze d4 do 3ski pozbywając się 700.. dzizas.. jak dobrze, że jestem póki co spłukany i nie mam takich problemów :)
Sapphiron
05-03-2012, 12:47
Ja tam nie wiem, może ja się nie znam, ale iso 3200 z d4 jest miodne :)
Ja tam nie wiem, może ja się nie znam, ale iso 3200 z d4 jest miodne :)Na wyselekcjonowanych sampelkach i laboratoryjnych testach -- a owszem. 150 konne silniki benzynowe majace turlac 1,5-tonowe auta -- tez rzekomo pala 6-7 litrow (wg laboratoryjnych testow producenta). Malo tego. Znajda sie nawet tacy, ktorzy beda potrafili to udowodnic (jadac po prostej, z predkoscia 70 km/h na najwyzszym biegu). Normalna jazda skutkuje jednak 8 litrami w trasie i 12-13 w miescie, co przy typowym uzyciu auta, konczy sie 10-11 litrami spalania. :)
Tez mi sie zdarzalo ze zdumienia przecierac oczy na widok niskiego poziomu szumow, i kilkukrotnie sprawdzac czulosc przy ktorej zrobilem jakiejs zdjecie. Od dobrych juz kilku lat, nie jest jednak dla mnie tajemnica, ze musza ku temu zajsc odpowiednie warunki, ktore niestety rzadko sie trafiaja. Dajac kilka puszek do rak kilku fotografow, mozna w koncu uzbierac te 7 sampelkow tak malo zaszumionych, zeby wywrzec odpowiednie wrazenie na fotografach oczekujacych nowego aparatu. :)
Sitgu dobrze prawi :)
Jednak z D3 przesiadł bym się na D4, tylko nikt nie chce kupić mojej D3 nawet mimo to, że mam nową matryce z gwarancją Nikon Polska :D. Więc stwierdziłem, że za bezcen to ja puszki nie oddam bo nawet D4 nie sprawi (ani D5 zapewne ), że D3 będzie puszką przestarzałą. Nawet teraz jest to ciągle świetny aparat do pracy reporterskiej/weddingowej wystarczający do codziennej pracy bez odstawania od reszty stawki.
Tak więc dożyje u mnie sędziwej starości zapewne, ale szkoda, bo jednak D4 lepszy jest :)
Pozdrawiam,
AMI
siedemczwartych
05-03-2012, 17:06
Ja tam nie wiem, może ja się nie znam, ale iso 3200 z d4 jest miodne :)
chodzi głównie o zasadność zamiany D3s na D4, która jest mało "zasadna".
Szczególnie dla ślubniaków i nam podobnych.
Sapphiron
05-03-2012, 19:13
a no to tak. Mając d3s nie zamieniłbym na d4. Ale mając d3/d700 już owszem tak :)
Pawel Pawlak
05-03-2012, 19:23
Generalnie wszystko zależy w czym nas ogranicza sprzęt, albo jakie mamy widzimisię ;)
Jeśli w niczym nie ogranicza, a do tego nie mamy chęci wydawać kasy na nowa zabawkę, to choćby była nie wiem jaka przepaść (cenowa i jakościowa) między d4 a resztą śwata to nie warto kupować. Ale jeśli chcemy, albo jest coś co nowa puszka ma lesze ma nam poprawi komfort pracy, to dlaczego nie ? dlatego że obrazek na iso6400 i więce nie jest lepszy ? Przecież to nie musi być istotne :) jeśli bym kupował d4, to ze względu na iso100 (i ew. iso50), porpawę iso 200-1600, w moim odczuciu lepszą obsługę NEFów przez NX2, nieporównywalnie lepszy bufor, poprawę ergonomii, filmy itp, itp... :) Wszystko zależey na ile wyceniamy te poprawy - a to bardzo indywidualna sprawa.
chlopcy... ja czytam te posty, czytam, leb mi peka bo nie wiem wreszcie czy ten aparat jest dobry czy nie dobry... juz sam nie wiem... a jak ceny nie bylo tak nie ma. mam zatem prosbe... jak ktos bedzie na tym roadshow to niech wywrze jakas presje na nikoludkach to moze sie ktory wygada... ok?
bo co z tego ze juz wszystko wiemy, skoro najwazniejsze wciaz pozostaje niewiadoma...
D4 jest bardzo dobry, tylko z tego co czytam straszliwie spitolił Nikoniarzom sytuację na rynku. Bo następcy D700 przez niego i D800 może nie być w najbliższym czasie. Gdyby D4 nie było, to następca mógł by się pokazać itd itp ;-)
No a tak na poważnie -będzie dobrze :-)
Też mam prośbę do tych, którzy będą mieli okazję pomacać w najbliższym czasie D4 i D800 na roadshow -czy ktoś z Was mógł by mi z okazji zbliżających się urodzin (to już na prawdę niebawem, w maju :D ) zrobić prezent i nagrać (najlepiej za pomocą D800 tak w sumie) 20-30 sekundową sekwencję filmową w FullHD z tzw. płaskim profilem ? (czyli kontrast na maxa na minus, zmniejszone nasycenie koloru, zmniejszone wyostrzanie) -cudownie by było jak by film pokazywał w miarę złożoną scenę z dużą głębią ostrości (czyli widoczek za oknem, miasto, przewody elektryczne i takie tam).
Dziękuję :-)
[dopisane] po przemyśleniu sprawy................ a tak jeszcze jak by się dało to jakiś "portret filmowy z małą GO" i coś w wysokim iso -3200 i 6400........... no kończę bo mi wymagania rosną ;-)
siedemczwartych
05-03-2012, 20:03
Paweł ma racje... własnie o to chodzi..., że wielu oczekiwało poprawy na wyższych ISO a tu jest nawet gorzej (kolorowy szum) i dlatego są rozczarowani.
Lepiej jakby puszkę reporterska zostawili dla reporterów i nie mydlili nam oczu niskim ISO, którego i tak używamy rzadko.
Jest D3x lub D800 i tam studyjniacy mogą zaszaleć... a co dla reporterów???
I chyba tu jest problem... że D4 ma być następcą... no właśnie czego?
Jakiej linii ma być przedłużeniem? Reporterskiej? studyjnej?... hmmmm
Dlaczego ja jestem jakoś dziwnie spokojny o to, że jak już posiadacze D3s kupią D4, to będą nim zachwyceni?
Sapphiron
05-03-2012, 20:34
Hmm... tak wracając do poprzednich postów to... Dziwne, ale d700 nie ogranicza mnie w niczym tak na prawdę...
Pawel Pawlak
05-03-2012, 20:46
hehe... mnie ogranicza, daltego że muszę go używać zamiennie z d300 - dlatego w pierwszej kolejności kupuję nie D4 a d800 :)
Dlaczego ja jestem jakoś dziwnie spokojny o to, że jak już posiadacze D3s kupią D4, to będą nim zachwyceni?Nawet, gdyby nie byli... Wydanie takiej kasy, zepchnie w niebyt wszystkie ewentualne rozczarowania... ;) Osobiscie D3jka bylem zachwycony. Nadal uwazam, ze jest dobra, ale jednak zweryfikowalem swoj pierwotny entuzjazm, zwiazany z niskim poziomem szumow. Dlatego po D4 oczekiwalem czegos, co wyraznie przekoczy rowniez D3Sa (ktory byl co prawda lepszy od D3, ale jak dla mnie bylo za szybko na zmiane). D4 jednak przyniosl dla mnie same rozczarowania: zbedne ISO 100, zbedne 16 MPx (caly czas jestem przekonany, ze te dwie rzeczy zabily moje marzenia o jeszcze lepszej jakosci na wysokich ISO), slabsza bateria, zbedny slot na inne karty (juz predzej przebolalbym obydwa XQD). Filmy sa mi kompletnie zbedne, a 11 fps, nieco lepszy AF, czy wiekszy bufor -- nie sa w stanie zrekompensowac mi takiego wydatku (tym bardziej, ze ja zawsze kupuje 2 sztuki). Nawet gdybym te 40 tysiecy lezalo i czekalo, to po poznaniu specyfikacji i obejrzeniu sampli, przeznaczylbym je na zakup D800E (do portrecikow, landszaftow czy reklamowek) i dosprzetowienie sie w szkla i swiatlo.
...D4 jednak przyniosl dla mnie same rozczarowania:....Ale wielu zdjęć nim nie zrobiłeś? ;)
Ja piję do tego, ile robi podświadomość, psychologia itd. Co innego jak mamy sprzet i usprawiedliwiamy jego zakup, co innego gdy sprzetu nie mamy i szukamy powodów by go nie kupić.
Tu parametry nie mają nic do rzeczy. :)
Radzę się nie zarzekać, bo za jakiś czas będę cytował te posty niezadowolonych, którzy ... kupia body i będą zachwyceni :)
Ale wielu zdjęć nim nie zrobiłeś? ;)A roznica pomiedzy zrobieniem nim zdjec, a poznaniem specyfikacji i skonfrontowaniem ich ze zdjeciami z posiadanego sprzetu, to na czym mialaby polegac? Na poczuciu spustu? :)
Ja piję do tego, ile robi podświadomość, psychologia itd. Co innego jak mamy sprzet i usprawiedliwiamy jego zakup, co innego gdy sprzetu nie mamy i szukamy powodów by go nie kupić.Po kilku moich szalenstwach zakupowych, ktorych dopuscilem sie w swoim zyciu, staje sie coraz bardziej pragmatyczny. Skoro D3 robia zdjecia, zarzniete nie sa, a D4 robilby je tak, ze roznice zauwazylbym tylko ja (klienci na 100% nie dojrza roznicy w poziomie szumow), to troche jednak za malo. Pewnie jakis poziom przyjemnosci by mi to przynioslo, ale to jest 40 tysiecy (nooo... moze 30 po sprzedazy D3jek) -- takich kwot juz nie przeznaczam na sama tylko satysfakcje. :)
Radzę się nie zarzekać, bo za jakiś czas będę cytował te posty niezadowolonych, którzy ... kupia body i będą zachwyceni :)Z mojej strony nie ma szans. :) Moze D4S, a moze dopiero D5.
A roznica pomiedzy zrobieniem nim zdjec, a poznaniem specyfikacji i skonfrontowaniem ich ze zdjeciami z posiadanego sprzetu, to na czym mialaby polegac?
Jakie zdjęcia skonfrontowałeś? Co masz z D4 do porównań przy znanym ci swiatełku i czy masz te same kadry z D3 ?
Zresztą nie o tym mówię.
nie wiem czy było ale jest dostępny film z kulisami kręcenia filmu promo d4
http://photolink.pl/kulisy-powstania-filmu-why-promujacego-nikona-d4
Jakie zdjęcia skonfrontowałeś? Co masz z D4 do porównań przy znanym ci swiatełku i czy masz te same kadry z D3 ?Byly juz sampelki (tych samych ujec) z D4 i D3...
Zresztą nie o tym mówię.No i wlasnie chcialem sie dowiedziec -- o czym wiec? Aparat, to nie kobieta, ktorej nie mozna oceniac tylko po tym, jak wyglada kiedy jest wypoczeta, nieobzarta, zdrowa, wyspana, z super makijazem i w ekstra ciuchach. Aparat to tylko klocek z elektronika i przyciskiem spustu. O ile majac doswiadczenie jedynie w malenkich korpusach DXowych, to D4 na pewno moze omamic. Od D3 jednak wiele roznic sie nie moze (oprocz tych drobnych detali ze specyfikacji, ktore znam i ktore mnie nie grzeja), w kwestii samej pracy; trzyma sie podobnie, wazy podobnie, robi zdjecia z podobna predkoscia... A jak robi (szumy? To widac doskonale. Uwazasz, ze ten sam czlowiek zrobi znacznie lepsze zdjecia niz D3jka? Czy moze latwiej bedzie mu (mi) sie pracowac D4? Jesli tak -- to z jakiego wg Ciebie powodu? Co bedzie mialo na to wplyw? Na AF kompletnie nie narzekam, pomiar -- pracuje na manualu, FPS mi nie brakuje, bufora sie "nauczylem" i nie zauwazam juz jego niewielkiego rozmiaru. Za to; 16 MPx, to wieksze pliki -- juz teraz walcze z niektorymi setami, zeby mi sie archiwum na DVD zmiescilo -- po zmianie na D4 mialbym juz nerwa. Musialbym sie nauczyc nosic dodatkowe 2 aku w torbie (teraz pelne starcza mi na 2 dni zapieprzania). Musialbym kupic dodatkowe karty i czytnik... ehhh... A roznica w obrazie... aptekarska...