Zobacz pełną wersję : Nikon D4
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
14
Karrampuk
19-04-2012, 16:28
Słoń ma teraz puszkę, którą ja używałem przez tydzień i ma bardziej optymistyczne wyniki. Pozwolę sobie zacytować: "3284 - 32%"
... i teraz będziesz nas trzymał w napięciu?
Póki co D4 znikną z alledrogo...
krolewicz
19-04-2012, 19:13
"3284 - 32%"
na czarnym tle nie widać ;)
a bo to wklejane :)
3284 - 32%
spiesze z wyjasnieniem - dobre 2000-2500 zdjec z wyniku, ktory podal Qooba, to byly zdjecia poklatkowe (spodobal mi sie ten bajer :D). Wiec jesli ktos fotografuje bez gapienia sie w LCD, to mysle ze spokojnie mozna dociagnac do ok 2500-3000 zdjec na jednym ladowaniu.
niestety potwierdzam to, co zauwazyl juz Qooba - problem z kolorami na LCD D4 dostepnego w NPS-ie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i559.photobucket.com/albums/ss40/slon1/D70_9842.jpg)
źródło (http://i559.photobucket.com/albums/ss40/slon1/D70_9843.jpg)
za cholere nie idzie ustawic poprawnego WB korzystajac z wyswietlacza w D4...
to co widze na monitorze jest niemalze identyczne z tym, co wyswietla D3s (i D700, bo oba wyswietlaja tak samo). Za to wyswietlacz w D4 przeklamuje mocno w strone zieleni. Mam nadzieje, ze to problem tylko tego egzemplarza
Mam nadzieje, ze to problem tylko tego egzemplarzaPlonne twe nadzieje. Bylo juz przeciez o tym nie jeden raz.
Plonne twe nadzieje. Bylo juz przeciez o tym nie jeden raz.
nadzieja nie byla dla mnie ;)
cale szczescie, ze nie musze wymieniac puszki :)
jutro będę się widział z kichem to zrobimy porównanie z naszymi puchami jak to jest z tymi wyświetlaczami w d4
ja u siebie jakoś nie zwróciłem na to uwagi co nie znaczy, że nie występuje :)
Czwórka jest ,,wyższa'' od d3s? Nie, zdawało mi się.
jutro będę się widział z kichem to zrobimy porównanie z naszymi puchami jak to jest z tymi wyświetlaczami w d4 ja u siebie jakoś nie zwróciłem na to uwagi co nie znaczy, że nie występuje :)
no wlansie mialem to samo pisac :) poprobujemy i zobaczymy :)
Mam pytanie odnosnie d4ek w polskiej dystrybucji, czy wszystkie aparaty w gwarancji maja wbite ze jest to produkt demonstracyjny? Rozmawialem w FJ gdzie poinformowano mnie ze kazdy aparat ma taki wpis na gwarancji i tu moja ciekawosc czy przypadkiem nie probuja w pierwszej kokejnosci na "sile" sprzedac sprzetow z roadshow-ow...
Mam pytanie odnosnie d4ek w polskiej dystrybucji, czy wszystkie aparaty w gwarancji maja wbite ze jest to produkt demonstracyjny? Rozmawialem w FJ gdzie poinformowano mnie ze kazdy aparat ma taki wpis na gwarancji i tu moja ciekawosc czy przypadkiem nie probuja w pierwszej kokejnosci na "sile" sprzedac sprzetow z roadshow-ow...
nie wszystkie aparaty mają taką pieczątkę, ale ogólnie dużo sprzętu w FJ i w innych miejscach ma pieczątkę "produkt demonstracyjny" - jakiś układ NP z siecią dystrybucji, bowiem przyjeżdżają całe pudła np. obiektywów 35tek 1.8 lub kompakcików coolpixów z serii L i S i też są "demonstracyjne" - o szczegóły jednakże trzeb by pytać dyrektorów handlowych Nikona i sieci dystrybucyjnej
nie sądzisz chyba jednakże, że te wszystkie kompakciki czy obiektywiki jeżdżą po roadshow bo to by było nierealne
fakt, że taka pieczątka wyglada dziwnie i nieatrakcyjnie, ale w rzeczywistości ten sprzęt jest nowuitki, prosto z fabryki, nawet folie nie są pozaginane inaczej niż fabrycznie - parę sztuk sprzętu "demo" w FJ ogladałem
siedemczwartych
20-04-2012, 22:33
już o tym pisaliśmy... ale może załóżmy nowy wątek o D4 i/lub doklejmy ten, albo coś innego.
Bo nie ukrywam brak działającej "strzałki" informujacej i odsyłającej do najnowszych wątków jest dość upierdliwe.
Plis, Plis moderatorzy.... podziałajcie coś. :)
Dzięki
http://nikonrumors.com/2012/04/21/nikon-claims-that-the-greenish-d4d800-lcd-screen-is-more-accurate-than-the-d3sd700.aspx/
i co? ktoś wie o co kaman z tymi demonstracyjnymi puszkami?
http://nikonrumors.com/2012/04/21/nikon-claims-that-the-greenish-d4d800-lcd-screen-is-more-accurate-than-the-d3sd700.aspx/
generalnie mam wrażenie, że przegięli w zieloną stronę ale muszę przyznać rację, że poprzednio byli nieco po niebieskiej stronie mocy ...
A czy ktoś widział może body D4 na półce w Wa-wie? Może udałoby się kupić i w końcu zacząć coś ciekawego robić. Dodam, że najbardziej interesują mnie funkcje filmowe, a D4 oferuje wyższe ISO niż D800.
Może ktoś się wypowie czy warto?
Marcin Borkowski
23-04-2012, 16:18
abfoto
A czy ktoś widział może body D4 na półce w Wa-wie? Może udałoby się kupić i w końcu zacząć coś ciekawego robić. Dodam, że najbardziej interesują mnie funkcje filmowe, a D4 oferuje wyższe ISO niż D800.
Może ktoś się wypowie czy warto?
sprobuj Fotojoker'a w Arkadii. Maja tam tony sprzetu
Hmm, do ABFoto napisałem bo fona to tam nikt nie odbiera (na 3 numerach) - zobaczymy. A do FJ zaraz popróbuje zadzwonić :)
Te produkty z wbitą pieczątką "produkt demonstracyjny" są w pełni wartościowe i w pełni podlegające gwarancji. Nie są to też produkty z roadshow-ów i innych takich eventów tylko nowiutkie sztuki. Chodzi o to, że zazwyczaj (żeby nie użyć słowa "zawsze") nowości rynkowe pierwszy raz zamawiane do jakiegoś sklepu są kupowane od dystrybutora z tzw rabatem demo, tzn np. jedna sztuka w normalnej cenie + druga w cenie ileś tam procent niższej. Ta pieczątka to jest niejako zemsta Nikona za rzeczony rabat demo ;-) Pieczątka dotyczy wszystkich produktów - obiektywów, aparatów z każdego segmentu i lamp.
ja co prawda do d4 mam normalną gwarancję bez pieczątki "produkt demonstracyjny"
ale przy zakupie jednego z obiektywów dostałem z tą pieczątką i zarówno w abfoto
jak i fotoplusie wytłumaczenie tego faktu było zbliżone do opisanego przez skubiego
generalnie nie chodzi tu tylko o nowości bo mój obiektyw akurat nie był nowością rynkową
ale o pewną część sprzętu na rynku
co do wyświetlacza to po kilku porównaniach doszliśmy z kichem do wniosku, że obraz wyświetlany w d4 jest
jakby bardziej kontrastowy w porównaniu z d3s ale bez zrywu w kierunku zieleni, różnica ta pewnie jest związana z inną
konstrukcją wyświetlacza a przynajmniej tak mi się wydaje :) może coś więcej jeszcze kichu doda
Fakt, "nowości rynkowe" to złe sformułowanie; generalnie chodzi o produkty pierwszy raz zamawiane do sklepu, czyli jakby dzisiaj jakiś sklep zamówił do siebie np. wiekowego Nikkora 50mm f/1.8 D nie zamawiając nigdy wcześniej tego obiektywu to też nabywca może się natknąć na pieczątkę "produkt demonstracyjny" :-)
adamouse
24-04-2012, 21:54
Z produktami demo to jest tak, że zazwyczaj producent pozwala detaliście na nabycie produktu w cenie demo sporo taniej niż normalna cena z przeznaczeniem na rynek detaliczny. Zazwyczaj jest to jedna sztuka modelu Y na X czasu (np. jeden D4 na sklep na rok). Teoretycznie taki "demo" nie jest do odsprzedaży przez okreśony okres (np przez X miesięcy) tylko ma przeznaczenie jedno: do macanka przez potencjalnych klientów (czyli chodzi o to by Szanowny Klient mógł się macać z D4 do woli, po czym odłożyć go i poprosić o dziewiczy egzemplarz z nierozpieczętowanym kartonem). Sprzęt demo jest tańszy - i to sporo. Czytaj - detalista, który go sprzeda pozbawia się sprzętu do macania przez klientów i robi ekstra marżę. Ale znając nasze realia detalista ma to gdzieś, zwłaszcza na początku sprzedaży. Nie raz spotkałem się w PL z odmową obniżenia ceny na sprzęt z wystawy: w zasadzie nie do pomyślenia w krajach z wyższą kulturą sprzedaży, gdzie sprzęt "macany" z założenia nie może kosztować tyle co nowy z zamkniętego fabrycznie kartonu. Sprzęt z półki z założenia powinien być tańszy, stąd na zachodzie wyprzedaże sprzętu z wystawy: u nas ich nie ma.
Life. Mieszkamy tu gdzie mieszkamy, kultura obsługi klienta jest skażona 44 latami komuny. Więc jeśli dostaniesz sprzęt "demo" fabrycznie zapakowany to jest nowy. Jeśli rozpakowany, to pewnie warto sprawdzić przebieg jednym jpg i ogólą oceną wyglądu i stanu technicznego - to może być nowy aparat, tyle, że detalista sprzedaje go oszukując producenta i zarabia dodatkową marżę.
Gdzie mozna jeszcze w dniu dzisiejszym kupic w pl na fakture D4? Ktos widzial, macal, slyszal? Przedwczoraj FJ sprzedal ostatnia sztuke..
Sam sobie moge odpowiedziec... nigdzie
no... a niby mial byc za drogi... i nikt nie kupi... ;)
http://sklep.abfoto.pl/produkt_Nikon_D4_profesjonalna_lustrzanka_cyfrowa-id1402.html
a w fotoplusie dzisiaj mają być akumulatory en-el 18 chyba w całkiem przystępnej cenie
http://www.fotoplus.pl/akcesoria/zrodla-zasilania/Nikon/Nikon-ENEL-18/
530zł to przystępna cena?? Przecież tańszy mam do samochodu... Ale przegięcie...
http://sklep.abfoto.pl/produkt_Nikon_D4_profesjonalna_lustrzanka_cyfrowa-id1402.html
a w fotoplusie dzisiaj mają być akumulatory en-el 18 chyba w całkiem przystępnej cenie
ktos tam cos pisal ze maja jakas porysowana sztuke... moze to wlasnie nia sie chwala caly czas...
ciekawe kiedy znow zrobi sie dostepny... sierpien? :|
no a cena aku... niestety adekwatna...
biorąc pod uwagę ceny akumulatora na świecie to śmiało mogli 700 pln policzyć :)
Pawel Pawlak
25-04-2012, 14:10
530zł to przystępna cena?? Przecież tańszy mam do samochodu... Ale przegięcie...
Można spróbować aku samochodowe założyć, ale pewnie będzie mało poręczne a biorąc pod uwagę przetwornice itp też nie taniej ;)
poza tym, sądzę że gdyby aku samochodowy był w technologii en-el18 to kosztowałby tyle ile niejedne z samochodów poruszających się po naszych drogach ;)
Różnica w popularności a więc "masowości" produktów też jest trudna do pominięcia ;)
Można spróbować aku samochodowe założyć, ale pewnie będzie mało poręczne a biorąc pod uwagę przetwornice itp też nie taniej ;)
poza tym, sądzę że gdyby aku samochodowy był w technologii en-el18 to kosztowałby tyle ile niejedne z samochodów poruszających się po naszych drogach ;)
Pawle rozbierales kiedys taki akumulator (czyt. aku do lustrzanki)? :D Gdyby aku samochodowy byl zrobiony w tej technologii co EN-EL18 to raczej kosztowalby tyle samo co pare srub do felg ;) chociaz samochody w tych cenach tez sie w PL trafiaja :D
Pawel Pawlak
25-04-2012, 16:38
ale z tego co wiem, to aku do DSLRów nie są ołowiowe, z ciekłym elektrolitem ?
no panowie, ale bez jaj - przeciez czworki kosztuja jesli dobrze pamietam ze 4 stowy, wiec ta stowa wiecej za nowy aku to nie jest jakis dramat
Pawel Pawlak
25-04-2012, 18:50
No jasne ze nie. cennikowo kosztują tyle samo. Nowy jest droższy albo za sprawą ograniczonej dostępności, albo z powodu rabatu dystrybucyjnego.
kilimanjaro
25-04-2012, 22:12
witam.krótko.
w poniedziałek telefon z serwisu "aparat naprawiony" to jadę(400 kilometrów),trzy serie strzałów przed serwisem i plamek przybywa w sposób ciągły tzn z każdą klatką więcej.wymiana obiektywów na serwisowy i to samo.
kierownik serwisu tłumaczy,że mam złe fluidy i,że im działał poprawnie...mówi też,że z reguły fotografuje się trzymając aparat na wprost a nie do góry...zostawiam bez komentarza.aparat został do ponownej "naprawy"....
ewentualnie do wysyłki do europejskiego serwisu w Holandii.
Widać,że skądinąd bardzo mili Panowie z serwisu Nikona mają określone odgórne wytyczne natomiast,
firma NIKON POLSKA broni się "rękami i nogami" przed wymianą aparatu na nowy.
w chwili obecnej postanowiłem ostatni raz zostawić d4-kę w serwisie.
jeżeli problem nie zostanie usunięty a ja będę w dalszym ciągu zwodzony "złymi fluidami" i zasadą trzymania aparatu prostopadle do fotografowanego obiektu, wystąpię na drogę sądową oraz opiszę całą sprawę we wszystkich możliwych mediach.
i tak jak powiedziałem nie winię serwisu.postanowienia i wytyczne wydawane są z wyższego szczebla.
pozdrawiam forum oraz serwis Nikona.
witam.krótko.
w poniedziałek telefon z serwisu "aparat naprawiony" to jadę(400 kilometrów),
Gdyby to ja był na Twoim miejscu to panowie z serwisu już dawno zapoznali by się z moją ciupagą ;-)
GT Obecni
26-04-2012, 15:41
witam.krótko.
w poniedziałek telefon z serwisu "aparat naprawiony" to jadę(400 kilometrów),trzy serie strzałów przed serwisem i plamek przybywa w sposób ciągły tzn z każdą klatką więcej.wymiana obiektywów na serwisowy i to samo.
kierownik serwisu tłumaczy,że mam złe fluidy i,że im działał poprawnie...mówi też,że z reguły fotografuje się trzymając aparat na wprost a nie do góry....
Może przygotowują w tajemnicy wersję do zdjęć chmurek, ptaków i samolotów..?
Don_Sulco
26-04-2012, 16:15
Ale sobie chłopie dogodziłeś z tym D4.
Tyle PLN'ów wydane a aparat nadal kicha:(
kicha (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=21328) w to nie mieszaj ;) Ale za tekst o zlych fluidach i o tym, zeby nie focic do gory to ktos by wyladowal na OIOMie i na pewno nie bylbym to ja (gdybym byl wlascicielem D4 z problemami)...
Henio Jawa
27-04-2012, 21:20
Patrząc na forumową giełdę to chyba Stig gromadzi zasoby.
Czyżbyśmy mieli w końcu doczekać się solidnej rozprawy na temat D4?
:-)
Ja slyszac taka odpowiedz o trzymaniu prostopadle poprosilbym o sporzadzenie jej na pismie, jako odpowiedz na moje roszczenie reklamacyjne.
opisz swoja sytuacje na stronie " żółty serwis fotograficzny" (tylko wypełnij dokładnie pola z numerem zlecenia itp tak żeby były pełne dane)
i podeslij mailem do serwisu-zobaczysz że podziała
link do www
http://zoltyserwisfotograficzny.info/
kilimanjaro
28-04-2012, 21:31
opisz swoja sytuacje na stronie " żółty serwis fotograficzny" (tylko wypełnij dokładnie pola z numerem zlecenia itp tak żeby były pełne dane)
i podeslij mailem do serwisu-zobaczysz że podziała
link do www
http://zoltyserwisfotograficzny.info/
opiszę nie tylko tam,jeżeli nie zostanie naprawiony lub wymieniony d4.
pozdrawiam.
"Chyba" nie ;) Prędzej na D3s-y wymieni.
Pawel Pawlak
28-04-2012, 22:36
ja miałem w planach, ale D800 jest tak genialny że przeszła mi ochota na D4. A nawet jeśli bym kupił d4, to pewnie też robiłbym nim zdjęcia a nie testy ;)
tomek...
28-04-2012, 23:06
A szkoda, bo myślałem, że kupię od Ciebie D800... :)
http://edmund-nikon-d4.blogspot.com/2012/04/wt5-wifi-review-and-configuration.html
A mi to wygląda jakby zamierzał zmienić system!
kicha (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=21328) w to nie mieszaj ;) Ale za tekst o zlych fluidach i o tym, zeby nie focic do gory to ktos by wyladowal na OIOMie i na pewno nie bylbym to ja (gdybym byl wlascicielem D4 z problemami)...
Wcześniej czy później do serwisu N trafi odpowiednik Breivika........ zapewne nie będzie pisał na forum, tylko zrobi swoje.
Najlepiej jakby mu sfotografowal uroczystosc rodzinna a najlepiej jego slub z wielkim BF i wielka plama oleju w centrum kadru.
A na zal z otrzymanego efektu, w ramach reklamacji zaproponowal powtorzenie ceremoni i zdjec - wydaje sie to sprawiedliwe patrzac na sposob dzialania serwisu.
Rodzi sie tylko pytanie czy to do konca sprawiedliwe, w mysl przyslowia, kowal zawinil, a cygana powiesili?
kilimanjaro
02-05-2012, 23:03
witam forum,
po długim weekendzie wysyłam list i mail do Nikon Japan ze skargą na Nikon Polska.
zamieszczam w nim pełen opis oraz serię zdjęć z Nikona D4 ,jak również przebieg i tu cudzysłów "naprawy" serwisowej.
skoro Polacy potrafią sprzedać bubla i nie wymienić aparatu na nowy nie będę załatwiał sprawy dalej tutaj.
za długo to trwa a cierpliwość po przeanalizowaniu sytuacji i wyliczeniu MOICH kosztów jednak mi się skończyła.
pozdrawiam forum.
witam forum,
po długim weekendzie wysyłam list i mail do Nikon Japan ze skargą na Nikon Polska.
zamieszczam w nim pełen opis oraz serię zdjęć z Nikona D4 ,jak również przebieg i tu cudzysłów "naprawy" serwisowej.
skoro Polacy potrafią sprzedać bubla i nie wymienić aparatu na nowy nie będę załatwiał sprawy dalej tutaj.
za długo to trwa a cierpliwość po przeanalizowaniu sytuacji i wyliczeniu MOICH kosztów jednak mi się skończyła.
pozdrawiam forum.
Podaj info jak się to zakończy. Jestem tego bardzo ciekaw.
witam forum,
pozdrawiam forum.
Trzymam kciuki za szybkie rozwiązanie sprawy.
Może oni postawią do pionu nasz serwis.
Pawel Pawlak
04-05-2012, 02:28
Sadze ze dostaniesz odpowiedź z np. centrałka natychmiast prześle Twoje pismo do odpowiedniego regionu. Ja kiedyśprzerabiałem to z d2X i tak skończyło sie pisanie skargi do centrali.
tak czy inaczej życzę Ci pozytywnego rozwiązania problemu.
Sadze ze dostaniesz odpowiedź z np. centrałka natychmiast prześle Twoje pismo do odpowiedniego regionu. Ja kiedyśprzerabiałem to z d2X i tak skończyło sie pisanie skargi do centrali.
tak czy inaczej życzę Ci pozytywnego rozwiązania problemu.
Nie ma jak powiew optymizmu ;) ...realizmu?
arturherda
04-05-2012, 20:27
...
kierownik serwisu tłumaczy,że mam złe fluidy i,że im działał poprawnie...mówi też,że z reguły fotografuje się trzymając aparat na wprost a nie do góry... (...)
Widać,że skądinąd bardzo mili Panowie z serwisu Nikona mają określone odgórne wytyczne natomiast,
firma NIKON POLSKA broni się "rękami i nogami" przed wymianą aparatu na nowy.
Kiedyś gdy wysłałem 85-tkę na eliminację front focusa w serwisie Canona powiedziano, że obiektyw portretowy ma poprawnie ostrzyć z odległości portretowych a nie dowolnych!!!
Za trzecim razem wyregulowali w końcu.
Kiedyś gdy wysłałem 85-tkę na eliminację front focusa w serwisie Canona powiedziano, że obiektyw portretowy ma poprawnie ostrzyć z odległości portretowych a nie dowolnych!!!
Czad! :D To tak jak instrukcja o robieniu zdjęć z obiektywem w poziomie. ;)
krokus66
06-05-2012, 12:16
Za trzecim razem wyregulowali w końcu.
Nie ma takiego pojęcia jak 100% jakość całej produkcji. Niestety, nawet najlepsze firmy foto mające produkcję ręczną, również wypuszczają babole do handlu.
Jest olbrzymia i nie do przecenienia rola serwisów. Mogę jedynie przypuszczać/ jestem pewien, iż producenci nawet nie zdają sobie sprawy jakie "kwiatki" mają w autoryzowanych serwisach.
System obiegu informacji między serwisem i producentem sprzętu oraz oprogramowaniem nie jest dziś wielkim problemem. Mógłbyś się zdziwić jak szczegółową wiedzę na temat produktu posiada menedżer projektu. Natomiast zawsze są problemy. I zawsze problemy trzeba kategoryzować, jak rannych na polu bitwy. Przypadki krytyczne są poprawiane najpierw. Ale do poprawy drobnych błędów często nigdy nie dochodzi. Jest to nieopłacalne z punktu widzenia firmy. Smutne, ale prawdziwe. Pracownicy, którzy mieliby się tym zająć, pracują już nad kolejnym projektem. Oczywiście w nim mogą udoskonalić jakieś drobiazgi, ale generalnie parcie jest do przodu. Oczywiście im wyżej w hierarchii firmy, tym wiedza na temat produktu i problemów jest coraz mniejsza.
krokus66
06-05-2012, 18:45
Zgadzam się.
Przekonany jestem, iż w fabryce mają utworzoną komórkę zajmującą się wyłącznie zgłaszanymi naprawami oraz ich rodzajem. W szanującej się fabryce nie może być inaczej.
Mam natomiast uwagi do głupawych pracowników serwisów; świadomie piszę głupawych, gdyż w tak poważnych sytuacjach nie żartuje się z klientem. Jeden głupawy bądź bufonowaty pracownik serwisu bardziej zaszkodzi marce/ producentowi niż pomoże 100 dobrych i zaangażowanych inżynierów.
Ja w dużo bardziej drobnych sytuacjach rezygnowałem z zakupu w danym sklepie, mimo wcześniej podjętej decyzji.
Matey3000
08-05-2012, 15:09
To ja mam taki smieszny problem: bateria po pierwszym ladowaniu, pokazywana jest w D4 jako "stara" 4. Normalnie na niej pracowalem, ladowana 3 razy i to samo. Druga bateria, kupiona osobno, ladowana 2 razy, w D4 jest "nowa". Nie zaobserwowalem roznicy w ilosci wykonnanych zdjec.
To ja mam taki smieszny problem: bateria po pierwszym ladowaniu, pokazywana jest w D4 jako "stara" 4. Normalnie na niej pracowalem, ladowana 3 razy i to samo. Druga bateria, kupiona osobno, ladowana 2 razy, w D4 jest "nowa". Nie zaobserwowalem roznicy w ilosci wykonnanych zdjec.
Wygląda, jak by Ci w nowym D4 dali stare aku. Spróbuj go skalibrować w ładowarce. Ja mam "normalnie" - nowa.
albo ma walnieta elektronike
krokus66
08-05-2012, 18:05
Czy po wymianie baterii i powrocie do "starej" nadal aparat pokazuje, że "stara"? Czy zachowuje właściwości starej baterii? Elektronika czasami lubi pokazywać głupoty. Taki jej urok w różnych urządzeniach już dawno zauważyłem. Przyjmuję powyższe do wiadomości i się nie przejmuję.
Każdy z akumulatorów ma swoją elektronikę dzięki której D3/s/x D4 rozpoznaje który to akumulator. Miałem podobny problem z jednym akumulatorem na D3s, który po roku strzelił focha. Kalibracja, rozładowanie na maksa aparatem (włączyłem kręcenie wideo parę razy) oraz powtórna kalibracja doprowadziły aku do poprawnego stanu. Na D4 jeszcze nie miałem żadnych przygód z akumulatorami :)
http://nikonrumors.com/2012/05/14/nikon-d4-now-ships-without-a-free-xqd-card-and-reader.aspx/
-> http://www.nooooooooooooooo.com/
To jeszcze ujdzie (trzeba było kupować wcześniej a nie zwlekać, czekając na cenę poniżej 20 tys. ;) ). Gorzej, jak sie nowy XQD nie przyjmie. Szkoda by go było, bo jest bardziej wydajny niż CF-y i można w przyszłości wycisnąć z niego jeszcze więcej. Ja sobie chwalę.
Matey3000
15-05-2012, 09:03
Pomysl jest swietny, predkosc, budowa itd. ale nie dajac XQD w D800 chyba nikon podrzyna gardlo nowemu dziecku.
Trzeba pamietac, ze D800 to 'stara' konstrukcja (o czym swiadczy WT4, brak XQD i data sampli na necie czyli lipiec 2011 :mrgreen: ), wiec nie wiem czy mysleli o tym, ze beda cos komus podrzynac ;) Moze w D700xs dorzuca :D
tomisiek
15-05-2012, 10:12
Tym bardziej, że jakoś na razie nie ma wielkiego boomu na te karty. Jeden aparat w którym można je zastosować, jeden producent kart, ceny dość wysoki (749 zł za 16 GB, 1.100 za 32 GB), w Polsce w jednym sklepie. Jak się nie przyjmą, to pewnie będzie można za 350 USD wymienić gniazdo na SD lub CF :) a nowy nikon z tymi kartami powinien mieć oznaczenie D700XQD Limited ;)
Matey3000
15-05-2012, 12:17
To jest zabawne, TIPA Best Imaging Storage Media (http://www.tipa.com/english/award-details.php?iId=3298&sAward=Best%20Imaging+Storage+Media)
Pawel Pawlak
15-05-2012, 12:26
To jest zabawne, TIPA Best Imaging Storage Media (http://www.tipa.com/english/award-details.php?iId=3298&sAward=Best%20Imaging+Storage+Media)
myślę że nagrody dla 1dX nic nie przebije :D XQD jednak jest na rynku - znani mi posiadacze (nie beta testerzy) D4 bardzo je chwalą.
Matey3000
15-05-2012, 12:37
Nagrody dawali w marcu, wtedy chyba jeszcze mial byc zaraz dostepny :-P a karty XQD sobie chwale, choc chcialbym czytnik na FW800 bo USB3 nie mam i miec go pewnie nie bede.
no... tylko ze juz sie skonczyly pudelka z karta i czytnikiem... zlotowka leci na morde... ciekawe jak wplynie to na obecne ceny i na zasoby rynkowe. wrozylem ze nie pojawia sie tak szybko ponownie w sprz. pomylilem sie. bywa.
Pawel Pawlak
15-05-2012, 12:43
Nagrody dawali w marcu, wtedy chyba jeszcze mial byc zaraz dostepny :-P a karty XQD sobie chwale, choc chcialbym czytnik na FW800 bo USB3 nie mam i miec go pewnie nie bede.
a jak szybko zgrywa po wpięciu do usb2 ? Ja mam 2 czytniki Sandiska - starszy i nowszy - różnią się właśnie interfejsem. Też obecnie nie mam usb3 w kompie, ale ten nwszy czytnik z usb3 na usb2 w kompie czyta szybsze karty i tak o 50% wydajniej :)
A mnie ciekawi najbardziej monitor, przecież ten kosztuje 1600zł i co, wygrał z EIZO po kilka tys. zł? Bo z tego co widzę na ceneo to SyncMaster S24A850DW to koszt około 1600zł właśnie...
Matey3000
15-05-2012, 13:48
O monitorach to moze w innym dziale.
Co do czytnika to nie sprawdzalem jeszcze i nie dam rady tego zrobic dobrze. XQD mam 16 GB a CF 8GB/30MBs, 8GB/60MBs i 32GB/400X.
Jak sprawdzalem Sandisc 8GB/60MBs na czytniku LexarPro FW800 to pelna zdjec karta na kompa 2'29s.
Co z dźwiękiem opadającego lustra? Wyczytałem już z Waszych postów, że nie jest zbyt głośne - ale czy jest na tyle ciche że klapiąc w serii nie zakłóci np.kwartetu smyczkowego?
Matey3000
15-05-2012, 15:25
To zalezy co kwartet gra.
kwartetu? :) lustra w nikonie to sa w stanie zaklocic dzialania wojenne a nie kwartet...
nie wiem jak kwartet, ale z kwintetem może być ciężko ;)
działa ciszej niż w D3s, ale tryb Q nie jest jakoś wyraźnie cichszy niż normalny
Matey3000
15-05-2012, 15:35
nie wiem jak kwartet, ale z kwintetem może być ciężko ;)
działa ciszej niż w D3s, ale tryb Q nie jest jakoś wyraźnie cichszy niż normalny
Tu to przesadziles jest wyraznie ciszej, szczegolnie ze lustro wraca kiedy chcesz.
edit: 5D mkIII jest cichszy.
No to zapraszam: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2818750#post2818750
Rossi_PL
17-05-2012, 22:50
witam forum,
pozdrawiam forum.
Trochę czasu już minęło, co z Twoim D4 ?
No i ja jestem ciekawy czy wszystko zakończyło się OK !
Bardziej obszerny test http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14905&nikon-d4-test
Było?
http://www.ryanbrenizer.com/
Ślubniakowcy pewnie jednym tchem łykną :razz:
no i:
http://www.samhurdphotography.com/2012/gear-reviews/gear-review-nikon-d4-slr-camera
jutro sprawdzę D4 + 300 2.8VR + TC-20E III na kajakach w Poznaniu i dam znać jak to się sprawuje, tzn o ile lepiej niż D700 ;)
No ja dzisiaj przejdę się na koniki jak skaczą przez przeszkody. Lipa troszkę bo jedynym dłuższym szkłem jakiem mam to 70-300vr :D
Pytanie za sto punktów: gdzie w pl i za ile można kupić XQD 32GB?
D4 + 300 2.8VR + TC20-E III daje radę :) mogę taki zestaw śmiało polecić do fotografowania kajaków ;)
na niskich iso można tak dużo wyciągnąć z nefa, że nie byłem w stanie w to uwierzyć... Wczoraj i dzisiaj było tak ostre słońce, że prawie każdy plik wymagał korekty highlights i shadows odpowiednio -100 i +100 w LR
dwa przykłady
http://www.echostar.pl/~jkaczmarczyk/forum_nikon/kajaki600/20120520PF_JK036.jpg
http://www.echostar.pl/~jkaczmarczyk/forum_nikon/kajaki600/20120520PF_JK042.jpg
Nie widac Przykladow
Sent from my A501 using Tapatalk 2
Nie widac Przykladow
Sent from my A501 using Tapatalk 2
może dlatego, że to linki do dużych plików ;)
Kolega z tapatalka nadaję i dlatego :)
Pytanie za sto punktów: gdzie w pl i za ile można kupić XQD 32GB?
Prosz :)
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/karta-pamieci-sony-xqd-32-gb-125mb-s.html
url]http://www.echostar.pl/~jkaczmarczyk/forum_nikon/kajaki600/20120520PF_JK036.jpg[/url]
http://www.echostar.pl/~jkaczmarczyk/forum_nikon/kajaki600/20120520PF_JK042.jpg
jest ok, pod warunkiem, ze nie bedziemy juz kadrow cropowac wiecej niz ze 30% - fotka w ruchu
portrecik nawet na duzym cropie wyglada bardziej niz dobrze
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1114874 ;)
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1114874 ;)
rozbój w biały dzień ;)
kilimanjaro
21-05-2012, 23:21
Trochę czasu już minęło, co z Twoim D4 ?
witam,krótka informacja dla zainteresowanych.
Nikon d4 został gruntownie wyczyszczony a co za tym idzie naprawiony przez serwis Nikon Polska
fakt...trwało to trochę ale w tej chwili jest już ok i zabieram się za zdjęcia.
PODZIĘKOWANIA DLA SERWISU NIKON.
grissley
22-05-2012, 00:09
W bratnim wątku o D800 panowie zaczęli masowo zamieszczać sample porównawcze z D700.
Może ktoś ma możliwość zrobienia porównania rozszerzonego? Coś w rodzaju D3/D700-D3s-D800-D4.
Generalnie chodzi mi o to, że D800, pomimo mikroskopijnych pikseli, wydaje się zabijać pod względem DR i ISO parę D3/D700.
Ciekaw jestem, jak przy nim prezentuje się D4 mający piksele 2x większe.
Kupna D4 wprawdzie nie planuję, ale jeśli matryca D4 byłaby lepsza od D800 o tyle, o ile ta w D800 jest lepsza od tej z D700, to chyba oznaczałoby to porządną rewolucję (?).
miron1970
22-05-2012, 07:23
witam, krótka informacja dla zainteresowanych.
Nikon d4 został gruntownie wyczyszczony a co za tym idzie naprawiony przez serwis Nikon Polska
kilimanjaro jakoś trudno mi uwierzyć w to co napisałeś - chyba, że musiałeś tak napisać żeby dostać nowe body.
Ten zielony zafarb na LCD mnie dobija - jest to strasznie dołujący babol. Mam nadzieję ,że zrobią jakąś aktualizację i to poprawią.
Przeciez powiedzieli, ze tak ma byc i nie bedzie zadnych poprawek bo wg nich (Nikon) tak jest bardziej naturalnie.
Może jak Nikon bierze się za kosmetyki to wypuszczą jakiś żel na oczy dzięki któremu sraczkowaty zafarb zniknie :D
Może jak Nikon bierze się za kosmetyki to wypuszczą jakiś żel na oczy dzięki któremu niebieski zafarb zniknie :D
niebieski? a nie trupio-zielony?
niebieski? a nie trupio-zielony?
Już poprawiłem :)
to teraz trzeba poszukać szkiełka naklejanego na wyświetlacz o zafarbie który zdejmie tą zieloną dominatę :)
wystarczy założyć różowe okulary ;)
eee ja wiem co trzeba zrobic...
- jak rano wstaniesz zanim otworzysz oczy, przygotuj tez wczesniej kartke i trzeba ustawic sobie balans bieli w swojej czaszce, na odp bialej kartce otwierajac oczy zaraz po przebudzeniu, zanim spojrzysz na co innego. Osoby uzywajace filtrow w postacji soczewek badz okularow moga to zrobic przed ich zalozeniem bo balans bieli mozna ustawic bez zlapania ostrosci, przynajmniej tak mam w instrukcji do mojego d7k :)
witam,krótka informacja dla zainteresowanych.
Hmmm... To chyba serwis Nikona powinien dziękować Tobie - wydałeś równowartość małego samochodu na aparat, który od razu trafił do serwisu, a w trakcie gdy tam leżał, cena rynkowa spadła o kilka tys zł, co wliczając Twoje dojazdy daje równowartość dobrego szkła.
Zmieniłem przestrzeń z AdobeRGB na sRGB i na razie w warunkach domowych zielony zafarb zniknął. Robię 2 foty aRGB i sRGB - i na pierwszej jest zielono, a na drugiej nie. Coś mi się wydaję, że skopali wyświetlanie aRGB na wyświetlaczu. Zobaczymy jak dzisiaj w warunkach bojowych będzie z tym zafarbem na różnych ustawieniach WB.
co do baterii, to mam teraz 41% i 2531 zdjęć na liczniku, nie jest źle ;)
jak bedziesz mial 5000 i 41% to nie bedzie zle. Taki wynik to nic specjalnego ;)
co do baterii, to mam teraz 41% i 2531 zdjęć na liczniku, nie jest źle ;)
Akumulator D4 to jego najsłabszy punkt. Przy reporterce i szkłach z VR ledwo na 850 zdjęć starcza gdzie na tych samych ustawieniach D3s daje jakieś 350 - 450 klatek więcej na dwuletnich akumulatorach :(
Akumulator D4 to jego najsłabszy punkt. Przy reporterce i szkłach z VR ledwo na 850 zdjęć starcza gdzie na tych samych ustawieniach D3s daje jakieś 350 - 450 klatek więcej na dwuletnich akumulatorach :(
bo masz mieć 2 akumulatorki
Hmmm... To chyba serwis Nikona powinien dziękować Tobie - wydałeś równowartość małego samochodu na aparat, który od razu trafił do serwisu, a w trakcie gdy tam leżał, cena rynkowa spadła o kilka tys zł, co wliczając Twoje dojazdy daje równowartość dobrego szkła.
ja bym nie chciał takiej puszki nowej z serwisu. szedłbym na niezgodność towaru bez zastanowienia. tak czy siak dobrze , ze naprawili a nie zepsuli jak to zwykle w zwyczaju robią.
czy ktoś używa d4 i d3s i może obszerniej porównać prace wb oraz af tych puszek?
AF działa w obu puszkach prawie tak samo, testowałem na koncertach w kiepskich warunkach oświetleniowych. Plus dla D4, że lepiej łapie ostrość w słabo oświetlonych miejscach. Co do WB uważam, że jest dość podobnie - oba nieźle trafiają choć koncerty nie są najlepszym środowiskiem testowym ;)
Jak juz ktoś opisuje af to niech napisze z jakiego trybu korzystał. Bo miedzy d3s a d4 w moim odczuciu w trybach ciągłych z wykorzystaniem dynamicznego af, auto, czy śledzenia 3d widać spora poprawę w stosunku do d3s. Szybkość, pewność i dokładność śledzenia itd. Z kolei przy pojedynczym af dużych różnic nie bedzie widać, poza nieco lepsza czułością i dokładnością w słabych warunkach.
LordYoghurt
25-05-2012, 00:16
Dziś widziałem w ABFoto w Złotych Tarasach D4 za 22999zł. Aż oczy przecierałem...
Dziś widziałem w ABFoto w Złotych Tarasach D4 za 22999zł. Aż oczy przecierałem...
28/1.8 byl do pomacania?
LordYoghurt
25-05-2012, 01:09
Była, ale wybyła zanim przybyłem ;-) Mieli tylko jedną sztukę i zeszła od ręki...
Pawel Pawlak
25-05-2012, 10:32
Jak juz ktoś opisuje af to niech napisze z jakiego trybu korzystał.
na jakiej ogniskowej - bo wielu zapomina, że szybkość ustawiania ostrości na 16 i 600mm są różne ;)
ja widzę sporą różnicę między D4 a D700 + EN-EL4a, jest wyraźnie szybciej i znacznie mniej "szukania" przy 16-35, 70-200, 300, 300+tc14 i 300+tc20
mówię o AF-C, bo tylko z tego trybu korzystam
z ciekawostek: funkcja "Blokada śledzenia ostrości" działa zupełnie inaczej niż w poprzednich korpusach (700, 3, 3s, 3x), jej opóźnienie ma zupełnie inną skalę. Ustawienie "długo" w D4 jest dopiero odczuwalne i porównywalne chyba z "2" (między krótko a normalnie) w D3/s/x
odnośnie baterii, dzisiaj enduro, 3100 zdjęć aku 51 % ale mało przeglądania
nowy firmware 1.01
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52819
To znaczy, że ten zielono-pastelowy zafarb na wyświetlaczu nadal będzie nam "umilał" życie ? :/
Nawet jak to skorygowali to się nie przyznają bo piali wcześniej,że tak jest dobrze. Oby to poprawili bo jest kiszka. I jeszcze niech jeszcze poprawią dostępność akcesoriów bo za baterią już czekam drugi tydzień :)
mam pytanie odnośnie sieci i D4:
czy jest możliwość transmisji po kablu eth tylko wybranych zdjęć do komputera czy wysyła wszystko co jest zrobione? udało się komuś to sprawdzić? ja albo jakiś niekumaty jestem albo nie ma takiej możliwości :(
mam pytanie odnośnie sieci i D4:
czy jest możliwość transmisji po kablu eth tylko wybranych zdjęć do komputera czy wysyła wszystko co jest zrobione? udało się komuś to sprawdzić? ja albo jakiś niekumaty jestem albo nie ma takiej możliwości :(
Chyba można. Instrukcja str. 270 wybierasz zdjęcia i klikasz ok + środek wybieraka.
dzięki, nie zwróciłem na to uwagi
Jak juz ktoś opisuje af to niech napisze z jakiego trybu korzystał. Bo miedzy d3s a d4 w moim odczuciu w trybach ciągłych z wykorzystaniem dynamicznego af, auto, czy śledzenia 3d widać spora poprawę w stosunku do d3s. Szybkość, pewność i dokładność śledzenia itd. Z kolei przy pojedynczym af dużych różnic nie bedzie widać, poza nieco lepsza czułością i dokładnością w słabych warunkach.
D4 po prostu lepiej śledzi obiekt przy ciągłym AF w gorszych warunkach oświetleniowych, w af-s różnic nie widzę ;)
Póki co testowane na stałce 50mm 1.4g, 24-70 i 70-200 vr ii
Pawel Pawlak
31-05-2012, 08:29
D4 po prostu lepiej śledzi obiekt przy ciągłym AF w gorszych warunkach oświetleniowych, w af-s różnic nie widzę ;)
Póki co testowane na stałce 50mm 1.4g, 24-70 i 70-200 vr ii
Sprawdz na 600m
ok, z ethernetem sobie poradziłem, ale mam jedną przestrogę:
na noc nie wyłączyłem aparatu i bateria rozładowała się do zera przez włączony moduł sieci w puszce...
trzeba pamiętać, żeby po robocie wyłączać sieć, lub aparat ;)
qooba - a ty kupiłeś czy masz NPSa?
Pawel Pawlak
31-05-2012, 19:25
obstawiam że qooba walczy nie NPSowym D4 ;)
sqoobany :)
mam nadzieję, że weźmie go na spotkanie :D
Znacie jakiś sklep w którym mają aku do d4 od ręki ?
na allegro ktos sie oglasza...
http://www.robertotoole.com/2012/06/02/no-51-point-3d-af-with-nikon4d-or-d800/
na allegro ktos sie oglasza...
no jest za 8 stów - nieźle posrane ceny - no ale jak kogoś pyli to jest. Ja już odczekałem 2 z 3 tygodni na swoją więc jednak poczekam :D
a to da sie gdzies taniej?
a to da sie gdzies taniej?
W ab 5 stów, w jokerze 470. Tylko fo 3 tyg oczekiwania bo z nl idą.
są jeszcze w FotoPlusie w Kr po 530 od ręki
Kupowałem w fotoplusie, dostałem następnego dnia, tak więc śmiało polecam :)
Już zamówiłem i leci do mnie. Dzięki za info.
Kupowałem w fotoplusie, dostałem następnego dnia, tak więc śmiało polecam :)
ja też i bardzo polecam :)
Czy skuteczność AF-C w D4 będzie wyższa niż servo w 5D3? Moja podnieta 5D3+135/2 po drugim weselu przeradza się w rozczarowanie. Lepsze wyniki miałem 50D + mułowaty 85/1.2.
Czy skuteczność AF-C w D4 będzie wyższa niż servo w 5D3? Moja podnieta 5D3+135/2 po drugim weselu przeradza się w rozczarowanie. Lepsze wyniki miałem 50D + mułowaty 85/1.2.
Znaczy jak, wszyscy się rozpływają na temat AF w 5d3, a Ty śmiesz krytykować? ;)
Czyli co - ostrzy szybko ale nie trafia, czy gubi się przy słabym świetle?
IMO D4 to topowy korpus i AF powinien być porównywalny lub lepszy od 1dx.
A 1dx przecież do obsługi układu AF ma dodatkowego Digic'a w porównaniu do układu z 5d3, który ma niby taką samą konstrukcję.
Pawel Pawlak
11-06-2012, 10:14
A 1dx przecież do obsługi układu AF ma dodatkowego Digic'a w porównaniu do układu z 5d3, który ma niby taką samą konstrukcję.
5d3 ma AF jak 1dX tylko w ulotce reklamowej. 1dX ma dodatkową matrycę RGB wspomagająca o rozdzielczości 100k senseli, ma dodakowego digica do obsługi AFa, do tego w przypadku AF śledzącego nie musi uwzględniać takich LAGów jak 5d3. Te układy mogą działać podobnie, ale nie w trybie śledzącym.
Ten sam sensor AF niewiele zanczy - D300 i D4 ma też ten sam sensor AF (wg informacji z serwisu nikona), a działają zdecydowanie inaczej
Test D4 na optyczne.pl
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=180
samson09
11-06-2012, 21:41
Test D4 na optyczne.pl
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=180
Ciekawi mnie czemu mimo tylu fajnych szkiel nikona podpinaja to testu stara 50 1.8D :)
Po to aby w miarę dobrze porównać go do D3s do którego tez podpięli ten sam obiektyw :) Na zasadzie znasz ułomności szkła i widzisz różnice w dwóch korpusach. To dość dobra zasada aby używać ciągle jednego szkła do testów.
Wczoraj na stadionie pewien miły portugalski fotoreporter powiedział mi, że w serwisie przed meczem IRL-CHOR wgrali mu nowy firmware, z możliwością korekty kolorów wyświetlacza. Nie omieszkam tego sprawdzić jutro! Serwis jest na stadionie tylko w dni meczowe
ale korekta kolorow wyswietlacza w LV to jest od poczatku...
ale korekta kolorow wyswietlacza w LV to jest od poczatku...
wiem :) chodzi o korektę wyświetlanych zdjęć, nie podgląd na żywo
ee tam, cos mu sie pomieszalo ;)
Zestaw filtrów/folii jak do SB-900 ;). A bardziej poważnie - byłoby OK, gdyby dało się to zrobić FW.
OK, sprawa LCD wyjaśniona. Nie ma nowego, tajnego firmware, ale miły pan Japończyk wziął moje D4, podpiął do komputera i zmienił wyświetlanie LCD z poziomu jakiegoś softu serwisowego. Teraz biała ściana jest biała jak należy, niebieski jest niebieski, a skóra nie jest trupia ;) Chociaż przed zmianą jakiejś tragedii nie było (w porównaniu do puszki testowej którą miałem wcześniej), to jest widoczna poprawa :)
te zielone to chyba jakas seria/losowa sprawa... w kazdym razie nie trafilem jeszcze na dwie puszki (dowolny model) ktore pokazywalyby to samo na LCD.
gloriahotel
15-06-2012, 11:51
Czy w pakiecie zakupionym w Polsce Nikon D4 znajduje sie karta XQD wraz z czytnikiem?
Pierwsza partia była z kartą i czytnikiem, jak wygląda sytuacja w tej chwili nie wiem.
kilimanjaro
15-06-2012, 23:58
dla wszystkich co posiadają d4.
proponuję choć przez chwilkę przestać się jarać autofocusem i pełną dziurą a ustawić otwór np od f16-f22 i sfotografować np niebo i obejrzeć w powiększeniu kawałek po kawałku sfotografowany obrazek...
cdn.
Pawel Pawlak
16-06-2012, 00:00
nadal masz problem z olejem?
proponuję choć przez chwilkę przestać się jarać autofocusem i pełną dziurą a ustawić otwór np od f16-f22 i sfotografować np niebo i obejrzeć w powiększeniu kawałek po kawałku sfotografowany obrazek...
cdn.
Co, prócz nieba, fotografujesz przy f16-f22?
kilimanjaro
16-06-2012, 09:11
Co, prócz nieba, fotografujesz przy f16-f22?
np makro Kolego.
jak Cię nie interesuje to sobie odpuść.
paul.g.85
16-06-2012, 14:17
np makro Kolego.
jak Cię nie interesuje to sobie odpuść.
A nie rozważałeś zmiany systemu? Gdy wyjdzie w końcu topowy Canon wtedy możesz się pozbyć body i szkieł i przejść na coś co nie sprawia problemów... co domyślam się że zawiodłeś się na Nikonie. Zresztą nie dziwię się skoro tyle D4 kosztuje. Powinno być sprawne.
krzysztof jot
21-06-2012, 22:28
przestańcie marudzić na to D4 bo się właścicielom D3'esek mózg lasuje (no, chyba że to od upału może też być...)
http://allegro.pl/nikon-d3s-i2438605960.html - i 50 tys przebiegu :)
-
źródło (http://krzysztofjot.neostrada.pl/foto/forum/d3.jpg)
Pawel Pawlak
21-06-2012, 22:35
no,no... okazja :D dla sprzedającego oczywiście ;)
DonAlberto
21-06-2012, 22:58
chcecie powiedzieć że D3s będzie niedługi droższy niż nowy D4
cholercia trzeba było kupić 5 sztuk jak było po 15 tyś :)
Motorniczy
21-06-2012, 23:14
chcecie powiedzieć że D3s będzie niedługi droższy niż nowy D4
cholercia trzeba było kupić 5 sztuk jak było po 15 tyś :)
i po 14200 :)
przestańcie marudzić na to D4 bo się właścicielom D3'esek mózg lasuje (no, chyba że to od upału może też być...)
http://allegro.pl/nikon-d3s-i2438605960.html - i 50 tys przebiegu :)
-
Poprawił się> http://allegro.pl/show_item.php?item=2438605960
No ale za samo body to trochę i tak dużo..
miron1970
22-06-2012, 13:13
Dużo to kosztował D4 na początku i też samo body :)
Dużo to kosztował D4 na początku i też samo body :)A teraz to ile kosztuje? Pytam tam z ciekawosci, bo google wyrzuca tylko linki do prognoz cenowych, testow, zapowiedzi i specyfikacji.
miron1970
22-06-2012, 13:25
Też dużo ale trochę już spadł z ceny http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D-4/
mariusz67
25-06-2012, 22:40
cdn.
Olej na matrycy to temat stary jak świat, dużo nikonów i canonów potrafi opluć matryce olejem ,niektóre bardziej (D7000) a niektóre mniej .Problem występuje w początkowej fazie w wszystkich aparatach . D 800 też potrafi ochlapać matryce a canon oficjalnie zaprasza z 1DSami na bezpłatne mycie.
kilimanjaro
27-06-2012, 00:50
Olej na matrycy to temat stary jak świat, dużo nikonów i canonów potrafi opluć matryce olejem ,niektóre bardziej (D7000) a niektóre mniej .Problem występuje w początkowej fazie w wszystkich aparatach . D 800 też potrafi ochlapać matryce a canon oficjalnie zaprasza z 1DSami na bezpłatne mycie.
to nie olej,ani nie kurz.
ale nikon wie co to jest,
juz wiecej posiadaczy d4 zglasza problem.
kto chce kupic d4 niech kupuje,ja tylko opisuje moje spostrzezenia do analizy forum.
sa dobre i trefne egzemplarze-to w tej chwili jest pewne.
koniec tematu.kto chce niech pyta na priv,pozdrawiam.
ps.ja juz nie chce d4,interesuje mnie zwrot gotowki za zakupiony niesprawny aparat.(aparaty)
jezeli nie otrzymam zwrotu pieniedzy zaprosze optyczne,fotopolis,fotoblogie i inne portale oraz czasopisma na prawdziwe testy nikona d4.
mariusz67
27-06-2012, 02:59
to nie olej,ani nie kurz.
ale nikon wie co to jest,
juz wiecej posiadaczy d4 zglasza problem.
kto chce kupic d4 niech kupuje,ja tylko opisuje moje spostrzezenia do analizy forum.
sa dobre i trefne egzemplarze-to w tej chwili jest pewne.
koniec tematu.kto chce niech pyta na priv,pozdrawiam.
ps.ja juz nie chce d4,interesuje mnie zwrot gotowki za zakupiony nie sprawny aparat.(aparaty)
jezeli nie otrzymam zwrotu pieniedzy zaprosze optyczne,fotopolis,fotoblogie i inne portale oraz czasopisma na prawdziwe testy nikona d4.
Nie jestem pewien czy to olej ,ale jestem pewien ,że nie kurz czy paprochy.Ze swoim D800 byłem już dwa razy na myciu i wybieram się trzeci .Plamy są tłuste a po dmuchnięciu silnym sprężonym powietrzem się rozmazują wygląda to na jakieś smarowidło ,które było użyte do smarowania mechanizmów lustra czy migawki.Kiedyś z Desem byłem w serwisie canona ze 4 razy a chlapać przestał po 30 tys :).Canon przyznał się oficjalnie a Nikon myje i udaje,że nie wie o co chodzi . Moim zdaniem ta przypadłośc dotyczy większości nikonów tylko ich właściciele nie mają o tym pojęcia.
rocky_gt
27-06-2012, 17:19
Jeśli maja na stanie już to nie dużo :
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d4-body-nps/
kilimanjaro sadzisz ze te portale beda zainteresowane postawieniem firmy na N w kiepskim swietle lub w "rozkroku" jak to mawiala pewna Nelly...
Przeciez moga sobie tym zepsuc kontakt z firma i miec problem z uzyskiwaniem sprzetu na testy.
Firma na N pokazala gdzie ma uzytkownikow d7k w sprawie nieprzewidywanie dzialajacego ukladu AF, gdzie plucie olejem nie jest w tym przypadku zadna usterka.
Pozostaje ci chyba droga sadowa, mimo wszystko zycze owocnego zalatwienia sprawy i usuniecia problemow raz na zawsze.
krokus66
29-06-2012, 09:51
kilimanjaro sadzisz ze te portale beda zainteresowane postawieniem firmy na N w kiepskim swietle lub w "rozkroku" jak to mawiala pewna Nelly...
Nic dodać, nic ująć; rozwijać ze zrozumiałych względów nie będę.:smile:
Krokus66 Jakos zaden z w/w portali nie opisal problemu d7k... przynajmniej nic takiego nie widzialem, byc moze cos gdzies miedzy wierszami wspomnieli, ale bez szerszego echa.
A D3x nadal w cenie :) Polityka cenowa FJ zaskakuje.
Dziś w FJ Galeria Łódzka
źródło (http://lost.pl/foto/11.jpg)
A D3x nadal w cenie :) Polityka cenowa FJ zaskakuje.
Dziś w FJ Galeria Łódzka
...a u głównego konkurenta D3x 3000 taniej na półce, aczkolwiek foty nie załączę bo chwilowo nie mam czym zrobić.
Co do D4 to euro się kończy, jeszcze tylko olimpiada i powinny być na półkach bezproblemowo, aczkolwiek przy odrobinie cierpliwości da się dostać w kilka dni.
Na pewno w Bydgoszczy mają w pewnym nowo otwartym sklepie.
W Łodzi jak widać stoją na półkach. W tym FJ były dwie sztuki z czytnikiem i kartą SONY w zestawie.
Dla naszego D4 kolejna odsłona kart XQD http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15128&sony-xqd-s
Wszystko fajnie ale martwi trochę, że nadal nie ma kolejnego aparatu obsługującego ten rodzaj kart.
Pawel Pawlak
02-07-2012, 14:33
Dla naszego D4 kolejna odsłona kart XQD http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15128&sony-xqd-s
Wszystko fajnie ale martwi trochę, że nadal nie ma kolejnego aparatu obsługującego ten rodzaj kart.
Przy tych prędkościach ograniczeniem szybkości zrzutu kart możez być przeciętny twardziel. Najszybsze pewnie tyle dadzą radę, ewentualnie SSD albo RAID0.
Myślę że zobaczymy jeszcze kolejne urządzenia ze złączem XQD
miron1970
02-07-2012, 14:38
Za 2 latka D4s a wcześniej młodsi bracia będą miały XQD.
krzysztof jot
03-07-2012, 21:47
koledzy posiadacze czy tylko molestanci D4 - co mnie może zaskoczyć w tej puszcze w kwestii ustawień, jakieś niespodzianki na minus, jakieś typy ustawień co do AF ? bo tyle co kurier wyjdzie zaczyna mi się worek tematów w terenie... W jakich ustawieniach D-Light spisuje się najlepiej -bo niezastąpiony wydaje się na tą pogodę i ostre słońce. Inne ciekawostki przydatne (poza Cif'em do matryc oczywiscie :)
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/53073
nowy firmware 1.02
koledzy posiadacze czy tylko molestanci D4 - co mnie może zaskoczyć w tej puszcze w kwestii ustawień, jakieś niespodzianki na minus, jakieś typy ustawień co do AF ? bo tyle co kurier wyjdzie zaczyna mi się worek tematów w terenie... W jakich ustawieniach D-Light spisuje się najlepiej -bo niezastąpiony wydaje się na tą pogodę i ostre słońce. Inne ciekawostki przydatne (poza Cif'em do matryc oczywiscie :)
Sprawdź działanie funkcji BLOKADA ŚLEDZENIA OSTROŚCI, działa zupełnie inaczej niż w poprzednich puszkach. Ja dla świętego spokoju ją wyłączyłem
"Gama dla zdjęć Adobe RGB wyświetlanych na monitorze aparatu została teraz zmieniona. Pozwala to wyświetlać bardziej żywe zdjęcia." W końcu będzie mniej zielono ? :D Czy może bardziej ? ;)
W blokadzie śledzenia ostrości mam ustawiony najkrótszy czas. Jeszcze nie próbowałem "HDR". D-Light mam wyłączone. Przeskok punktu AF w trakcie zmiany np.z pionowego na poziomy spisuje się dobrze. Polecam.
zaraz, to jest juz druga aktualizacja czy wciaz ta pierwsza, bo nie ogarniam ;)
Pytanko do posiadaczy D4, czy znaleźliście jakieś sensowne miejsce gdzie można kupić karty XQD 16/32 w "rozsądnej" cenie a nie takiej jak np na CYFROWE.PL ?
Jakiś czas temu widziałem na allegro w cenie 599 za 16gb... ale niestety już ich nie ma...
Nie widziałem w ofercie żadnego sklepu. Ja używam CF i nie marudzę ;)
zaraz, to jest juz druga aktualizacja czy wciaz ta pierwsza, bo nie ogarniam ;)
Druga
Matey3000
04-07-2012, 13:21
Ja kupilem XQD 32GB za 150 pounds na ebay UK, oczywiscie nowka, zapakowana fabrycznie itd..
http://www.akcesoriasony.pl/karty-pamieci,7,7.html
Sprawdź działanie funkcji BLOKADA ŚLEDZENIA OSTROŚCI, działa zupełnie inaczej niż w poprzednich puszkach. Ja dla świętego spokoju ją wyłączyłem
czyli jak ? :)
Na moje (i nie tylko moje ;)) oko ustawienie DŁUGO w D4 odpowiada krótko w D3/700. Wnerwiało mnie to więc wyłączyłem w cholerę...
hehe, no co kraj to obyczaj, dla mnie krotko w d3 itd to bylo max co u mnie bylo przydatne - poza drobnymi wyjatkami
u mnie też :) Problem w tym, że niższe wartości w D4 praktycznie nie dają żadnych efektów, dopiero DŁUGO jest zauważalne...
I jak panowie z tym zielonym na lcd po aktualizacji ??
krzysztof jot
04-07-2012, 17:04
dzięki za sugestie...
uaktualniłem, ale nie bardzo wiem jak było wcześniej :) choć po kilkunastu zrobionych obrazkach wydaje mi się, że w tej sztuce było OK a na pewno teraz jest OK, potem porównam jeszcze z D3.
I jak panowie z tym zielonym na lcd po aktualizacji ??
Dla mnie kicha na maksa. Kolory są tak podkręcone ,że chyba puszczę pawia. Można wgrać jakoś stary fv ?
Dla mnie kicha na maksa. Kolory są tak podkręcone ,że chyba puszczę pawia. Można wgrać jakoś stary fv ?
Poważnie aż taka kiszka ?! O jejku. Dobrze, że jeszcze żadnej aktualizacji nie robiłem.
Pawel Pawlak
11-07-2012, 19:20
http://www.dpreview.com/news/2012/07/11/Lexar-announces-XQD-support-in-Q3-2012
ciekawe kiedy sandisk wyda podobne oświadczenie ?
Bardzo dobrze. XQD zaczną być tańsze, bardziej wydajne i wszechobecne.
Pawel Pawlak
11-07-2012, 21:02
Niech zejdą do cen SD to znów zacznę żałować że nie ma ich w D800 ;)
Ale powaznie to się cieszę ze stanowiska LEXARa
Poważnie aż taka kiszka ?! O jejku. Dobrze, że jeszcze żadnej aktualizacji nie robiłem.
No kiszka na maksa. Nie dość ,że zielono to kolory podrasowane do przesady. Serio pytam - da się cofnąć tą aktualizacje ?
Ale to podobno tylko w adobe ma działać, w sRGB też podkręcili?
Ale to podobno tylko w adobe ma działać, w sRGB też podkręcili?
Teraz adobe czy srgb to jeden h na tym monitorku. Foce już w "neutralu" żeby się mniej wk...., ale i tak mordki są różowe jak w disney channel. Dla mnie jest to masakra - w topowym sprzęcie Nikona taki klops z wyświetlaczem. Dobra strawiłem tą zielonkę - nauczyłem się z tym żyć i brać na to poprawki, ale teraz to już dowalili do pieca ostro - zamiast zniwelować zielonkę to oni podrasowali kolory - trzymajta mnie bo już nie mogę :( :)
Tutaj pyknąłem komórką fotkę jak to wygląda. Dodam ,że moje oczy widziały kolory takie jak na monitorze.
Nef bez żadnego ustawiania balansu - tylko podgląd w LR. (sory za jakość komórkową)
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/2656/84714084.jpg)
Powiem tylko tyle, wow.
Wygląda jak reklama nowego Ipada :)
Tutaj pyknąłem komórką fotkę jak to wygląda. Dodam ,że moje oczy widziały kolory takie jak na monitorze.
Nef bez żadnego ustawiania balansu - tylko podgląd w LR. (sory za jakość komórkową)
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/2656/84714084.jpg)
jaki profil aparatu masz ustawiony w LR? jeśli adobe standard to się nie dziw że wygląda inaczej...
ustaw w LR taki sam profil jak masz w aparacie i wtedy porównuj...
ja mam wyświetlacz ok po ustawieniu przez Japończyka z NPS Niemcy, którzy pojawiali się na stadionach euro
wcześniej nie było za różowo, tzn było za zielono ;)
jaki profil aparatu masz ustawiony w LR? jeśli adobe standard to się nie dziw że wygląda inaczej...
ustaw w LR taki sam profil jak masz w aparacie i wtedy porównuj...
Mam ustawiony - w puszce Neutral, w LR Camera Neutral.
Przed wgraniem ostatniego softu było dobrze odnośnie nasycenia barw (pomijam zielony zafarb)
ja mam wyświetlacz ok po ustawieniu przez Japończyka z NPS Niemcy, którzy pojawiali się na stadionach euro
wcześniej nie było za różowo, tzn było za zielono ;)
No niestety mi Japończyk nie ustawił :(
Hamarama
17-07-2012, 08:55
Mam ustawiony - w puszce Neutral, w LR Camera Neutral.
Przed wgraniem ostatniego softu było dobrze odnośnie nasycenia barw (pomijam zielony zafarb)
No niestety mi Japończyk nie ustawił :(
Haha ale jazda. Odpada Ci obrabianie zdjęć, wystarczy pstryknąć widok z LCD komórką :D Nikon coś po tej powodzi nie może dojść do formy :)
Kilka dni temu pomacałem w spokoju D4 i ten zafarb w ogóle mi nie przeszkadzał. Nie odczuwałem dyskomfortu w odbiorze zdjęć na ekraniku.
qooba a co ci wgrał ten japończyk ? Jaki masz fv ? Może wgrał ci jakiś fv co testują cichaczem ?
Firmware mam "normalny", najnowszy jaki jest. Podczas wizyty na stadionie Japończyk podpiął puszkę do komputera i coś zmajstrował. Oddał aparat i powiedział coś w stylu "LCD calibration is now fixed and correct". Pojęcia nie mam co zrobił, ale jego kolega Niemiec powiedział, że w każdym serwisie Nikona można to "coś" zrobić. Zakładam się o flaszkę, że nie w polskim...
Ale wrzuciłeś po tym zabiegu japończyka ten ostatni fv z podrasowanymi kolorami w argb ?
tak, nie mam żadnych problemów
KLIK (http://www.youtube.com/watch?v=etUuYtMSjgI)
Filmik dotyczy d800, ale jeżeli chodzi o zieloną srakę to jedno licho z d4.
siedemczwartych
19-07-2012, 13:20
co z tym D4...?
Chyba trzeba poczekać na D4s :)
Bambello
19-07-2012, 17:26
KLIK (http://www.youtube.com/watch?v=etUuYtMSjgI)
Filmik dotyczy d800, ale jeżeli chodzi o zieloną srakę to jedno licho z d4.
Z tego filmiku wynika, że problem nie jest w lcd tylko w balansie bieli.
Gościowi wyświetla na zielono i fota jest zielona, więc problem nie dotyczy lcd.
krzysztof jot
20-07-2012, 01:45
co z tym D4...?
Chyba trzeba poczekać na D4s :)
a co ma być - jest świetny :)
po dwóch tygodniach pracy na nim, D3 nie biorę do reki. Naprawdę sprzęt spełniajacy wszelkie wymagania reporterki. Moze jesli faktycznie ktoś trafi na "wredną" sztukę, ale to raczej chyba sporadyczne przypadki. Jednym słowem - jest to kawał zawodowego sprzętu gdzie jak na razie trudno się do czegoś przyczepić.
AndrzejMirek
20-07-2012, 09:07
D3 to również kawał dobrego sprzętu
Ale lepsze wrogiem dobrego ;)
krzysztof jot
20-07-2012, 13:06
D3 to również kawał dobrego sprzętu
kawał świetnego sprzętu - ale paluszek leci już do joystika AF którego nie znajduje, a Auto-ISO też by się częściej poużywało, a pomiar jest znacznie pewniejszy i bardziej odporny na błędy, a AF, a WB.... a D-L...
Nie no, D3 też jest świetny, ale D4 świetniejszy :). Do "luksusów" łatwiej się przyzwyczaić niż odzwyczaić :) Taka natura człowieka.
"No kiszka na maksa. Nie dość ,że zielono to kolory podrasowane do przesady. Serio pytam - da się cofnąć tą aktualizacje ?"
W serwisie powinno się dać, o ile mają zgraną starszą wersję.
Trzeba mieć właściwy program i specjalny kabelek.
Narazie z zielonką poradziłem sobie tak jak pan na filmiku z d800. Co do nasycenia to już powoli się oswajam.
Dalszy rozwój XQD
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15308&cfa-pracuje-nad-standardem-xqd-20
Nikon poszedł w dobrym kierunku :)
yggdrassill
27-07-2012, 09:35
Dalszy rozwój XQD
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15308&cfa-pracuje-nad-standardem-xqd-20
Nikon poszedł w dobrym kierunku :)
tylko, że nowy standard ma mieć inne wymiary kart ;)
http://www.optyczne.pl/5046-nowo%C5%9B%C4%87-Karty_XQD_2.0.html
Matey3000
27-07-2012, 09:54
Mniejsza roznica niz miedzy CF I a CF II. :-P
grissley
27-07-2012, 16:33
Mają być cieńsze, a nie grubsza - więc w D4 powinny wejść bez problemu.
A w drugą stronę po lekkim podszlifowaniu pewnie też wejdą ;)
Nie ma co płakać: "...Druga generacja - XQD 2.0 - ma oferować prędkości transferu do 1000 megabajtów na sekundę. Według informacji udostępnionych przez stowarzyszenie CompactFlash Association, nowe nośniki będzie cechować dokładnie to samo łącze, które implementowano w debiutanckiej serii, będziemy też mogli korzystać z wstecznej kompatybilności.
Badania nad drugą generacją XQD sponsoruje Sony."
Wszystko w temacie :)
Mam pytanko do userów de4. Czy u was tylne pokrętło chodzi bardziej opornie od tego tylnego w gripie czy tak samo?
Matey3000
01-08-2012, 13:13
U mnie tak samo.
Ja mam wrażenie, że górne z delikatnie większym oporem lub po prostu bardziej wyczuwalny "skok". W gripe jakby "płynniej".
No ja też mam takie wrażenie
No ja też mam takie wrażenie
Mamy podróbki ;) :D albo bardziej wyczulone palce :)
czy ktos sie spotkal z problemem migotania filmu nakreconego D4 w świetle żarowym? mam bardzo wyraźny efekt migotania przy migawce krótszej niż 1/100s, nawet w świetle zwykłego halogenu.
czy ktos sie spotkal z problemem migotania filmu nakreconego D4 w świetle żarowym? mam bardzo wyraźny efekt migotania przy migawce krótszej niż 1/100s, nawet w świetle zwykłego halogenu.
ustaw 1/50s i tego się trzymaj
czy ktos sie spotkal z problemem migotania filmu nakreconego D4 w świetle żarowym? mam bardzo wyraźny efekt migotania przy migawce krótszej niż 1/100s, nawet w świetle zwykłego halogenu.Spotkalem sie, ale nie podczas filmowania tylko fotografowania, i nie w D4, tylko D3. Podczas zdjec seryjnych, w pewnych warunkach (oswietlenie lampami wyladowczymi), rejestrowalem roznice rzedu 1/3-1/2 EV podczas zdjec seryjnych np. na meczach koszykowki.
"Szybkość migawki ma wpływ na rozmycie ruchu - im dłużej naświetlamy daną klatkę tym bardziej poruszające się w niej obiekty będą rozmyte. Klasyczny filmowy obraz kręcony na negatywie opiera się na zasadzie, że klatka naświetlana jest przez połowę czasu wynikającego z klatkażu. Czyli dla 24 klatek/sek przez 1/48 sekundy, dla 25 przez 1/50 sekundy, a dla 120 przez 1/240 sekundy. Stosowanie takich czasów daje klasyczny "film look" i jest to ustawienie rekomendowane.
Od jakiegoś czasu przy dynamicznych scenach akcji stosuje się krótsze migawki, dające mniejsze rozmycie ruchu (na przykład 1/200 sekundy przy 25 kl/sek). Daje to efekt "strobowania" ruchu i uważane jest za efekt zwiększający dynamikę sceny. Prekursorem tego tricku był "Szeregowiec Ryan", stąd też slangowa nazwa na ujęcia kręcone z krótkimi migawkami "efekt szeregowca Ryana".
Drugą ważną sprawą jest zachowanie się świateł sztucznych. W Europie prąd w kablach ma częstotliwość 50Hz, stąd też nagrywanie przy sztucznym świetle z migawką np. 1/40 sekundy może spowodować nieprzyjemne i niepożądane migotanie świateł. W praktyce w sztucznym świetle najlepiej trzymać się 1/50 sekundy w Europie i 1/60 w USA i Japonii (tam mają 60-hercowy prąd). Aczkolwiek różnie bywa, niektóre źródła światła zasilane są impulsowo i z nimi nigdy nic nie wiadomo. Z autopsji dodam że projektory na wykładach też lubią falować mimo czasu 1/50. W niektórych sytuacjach nie da się tego przeskoczyć."
źródło: videodslr.pl (http://videodslr.pl/post20316.html#p20316)
dzieki za konkretne wyjasnienie:) chodzilo mi wlasnie o uzyskaniu w filmie efektu strobowania co przy dynamicznej akcji wymaga nawet czasow < 1/500s, D4 ma redukcje migotania dla 50 i 60 Hz ale niestety wiele to nie pomaga. wielokrotnie robiłem zdjecia w swietle halogenu i nawet stosujac migawke 1/8000s nigdy nie zauwazyłem wyraznej zmiany mocy swiatla na kolejnych zdjeciach.
http://www.eisa.eu/award/30/european-professional-camera-2012-2013.html
Jakby kogos to interesowalo ;)
http://www.eisa.eu/award/30/european-professional-camera-2012-2013.html
Jakby kogos to interesowalo ;)
Wygrana nie dziwi. D4 to kawał dobrego narzędzia. Skoro Canon 1DX wygrał już rok temu :) nie było wyboru ;)