Zobacz pełną wersję : Nikon D4
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
12
13
14
TomaSzSz
19-08-2012, 20:10
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d3200/19 - Przeglądałem tu porównanie d3200 z d300s jednak w dolnych oknach ustawiłem d3s i d4 i zasadniczo ciężko zauważyć różnicę na jakiejkolwiek czułości jednakże dla d700/d3 różnica jest zauważalna, ale to tak samo jak do D3s. A jak wy myślicie ?
darkmajin
19-08-2012, 22:04
jeszcze się spotkasz z tym że będą mówić ze d3s ma lepsze iso bo mniej kolorowe obrazki sam widzisz inni to samo zobaczą przecież ;)
Tomasz Dudrak
22-08-2012, 14:22
jeszcze się spotkasz z tym że będą mówić ze d3s ma lepsze iso bo mniej kolorowe obrazki sam widzisz inni to samo zobaczą przecież ;)
A po polsku to jak będzie?
A po polsku to jak będzie?Mnie także to zastanawia… ;)
Rafał_Sz
22-08-2012, 19:43
Od końca brzmi nieco sensowniej. ;)
Pawel Pawlak
22-08-2012, 22:23
no i wiadomo że sensor D4, obok d2h,d3,d3s,d700,d3100 i d3200 jest "made by Nikon"
http://nikonrumors.com/2012/08/22/the-sensor-inside-the-d4-is-made-by-nikon.aspx/
"Najlepszym profesjonalnym aparatem tego roku jest, dzięki możliwości tworzenia najwyższej jakości obrazu nawet w ekstremalnie trudnych warunkach oświetleniowych, pełnoklatkowy, wyposażony w 16-milionową matrycę, Nikon D4."
Znaczy, że co? wyprodukowali 16 milionów matryc zanim włożyli...?
Niektórzy dziennikarze (czyli większość) powinni - za przeproszeniem -
- "kury szczać prowadzać".
miron1970
22-08-2012, 23:41
Dobre ;)
To cytat z marszałka Józefa.
Tak z innej beczki. Odklejają się już komuś gumy na D4 ?:) ja u siebie dzisiaj zaobserwowałem odklejającą się gumkę na "klapce" przy kartach pamięci, więc tradycji stało się zadość :)
Karrampuk
24-08-2012, 02:14
"Najlepszym profesjonalnym aparatem tego roku jest, dzięki możliwości tworzenia najwyższej jakości obrazu nawet w ekstremalnie trudnych warunkach oświetleniowych, pełnoklatkowy, wyposażony w 16-milionową matrycę, Nikon D4."
Znaczy, że co? wyprodukowali 16 milionów matryc zanim włożyli...?
jeżeli to jest cytat z Onet to mnie nie dziwi. Tam redagują dzieci.
To znaczy że niedługo D4 zawita pod przysłowiowe "strzechy", a to jest dobra wiadomość :-)
Niestety, nie jest (z Onetu).
http://www.eisa.eu/award/30/european-professional-camera-2012-2013.html
Zresztą nie wyraziłem opinii na podstawie jednego przypadku.
Trudno ostatnio nie trafić na dyrdymały we względnie dowolnych mediach.
Optymizm jednak - jak widzę - w narodzie jest ;)
Pawel Pawlak
24-08-2012, 10:48
Oby nie trafił za szybko - im dłużej będzie niezbyt masowym sprzętem, tym dłużej nie będziemy musieli o nim czytać opinii internetowych frustratów.
"Oby nie trafił za szybko"
Bez obaw. Teraz jest wyższość matrycy D3200 nad resztą świata na topie :)
widzę Seeker że jesteś po "ciemnej stronie mocy " ;-)
Owszem, ale... jak słusznie zauważyłeś - w cudzysłowiu ;)
O ile dobrze pamietam, to prof. Bralczyk mowil: cudzyslowie ;)
O ile dobrze pamietam, to prof. Bralczyk mowil: cudzyslowie ;)
Cóż, to bardzo proste, mówi się "w dupie" czy "w dupiu"? ;)
Pawel Pawlak
29-08-2012, 08:11
nie mówi się wcale, bo to brzydko ;)
siedemczwartych
29-08-2012, 14:34
mam pytanie:
Czy jest tu na forum jakiś ślubniak, który się przesiadł z D3s na D4?
Miałbym kilka pytań jeśli się taki ujawni i zechce poświęcić czas.
Z góry dziękuję
ps. nie szukam teoretyków, czytelników testów czy testerów na roadshow (ja do takich należę) ani gdybaczy :)
Ani przesiadki w innej konfiguracji (D700 na D4 itp).
Ja też mam pytanie: czy sprzęt klasy D4 jest bardziej (być może słowo "bardziej" jest tu nawet nie na miejscu) powtarzalny w naświetlaniu czy jednak ma podobne humory jak np.D700?
Ja też mam pytanie: czy sprzęt klasy D4 jest bardziej (być może słowo "bardziej" jest tu nawet nie na miejscu) powtarzalny w naświetlaniu czy jednak ma podobne humory jak np.D700?
D4 nie mam (ale sporo uzywalem), ale juz np D3s naswietla sporo lepiej od D700.
Czy dla Ciebie stwierdzenie "sporo lepiej" jest równoznaczne ze słowem "powtarzalnie"?
tak, powtarzalnie i bardziej przewidywalnie
D3s przede wszystkim mierzy dużo lepiej WB.
Pracuje na obu wymienionych. D4 powtarzalny. D700 czasem zbyt często nieprzewidywalny (ekspozycja, WB ).
dobra, przyznać się komu gumy już odchodzą?
dzisiaj zauważyłem to na klapce bakterii... szajse
Dzięki! Rozwialiście, przynajmniej częściowo, moje wątpliwości odn. wyboru kolejnej puszki.
mam pytanie:
Czy jest tu na forum jakiś ślubniak, który się przesiadł z D3s na D4?
Miałbym kilka pytań jeśli się taki ujawni i zechce poświęcić czas.
Z góry dziękuję
Mam nadzieje że swoje pytania zadasz tutaj gdyż jestem zainteresowany tą tematyką.
moonrage
06-09-2012, 23:26
ja chętnie się wypowiem w niedzielę, gdzie D4 przejdzie swój oficjalny test, bo nieoficjalny już przeszło :)
Lancelot
30-09-2012, 00:26
ja chętnie się wypowiem w niedzielę, gdzie D4 przejdzie swój oficjalny test, bo nieoficjalny już przeszło :)
No to dawaj chłopie, pókim młodzi :grin:
Wstawaj szybko i pisz tu bo burza mózgu jest
A w którą niedziele? - bo też jestem ciekaw wrażen
Lancelot
30-09-2012, 16:24
Chyba Palmową :-D Żeby tylko zdążył przed premierą D5 :-D
moonrage
01-10-2012, 11:25
co tu dużo gadać, sprzęt jest mistrzowski ale to żadne odkrycie. AF - bezbłędny, ergonomia - fantastyczna, wysokie ISO - ehhh można by się długo rozwodzić, klasa sama w sobie. Jestem na etapie pisania recenzji więc niedługo podeślę moje odczucia i myśli przelane na pismo.
Tyle to wszyscy wiedzą może jakies fotki? byś zapodał :D
Tyle to wszyscy wiedzą może jakies fotki? byś zapodał :DA co chcesz zobaczyć na takich fotkach charakterystycznego konkretnie dla D4? Niski poziom szumu? Mało sampli w sieci?
http://sopot.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1556243,superpuchar-polski-atom-trefl-przegral-z-tauronem-mks-em,id,t.html
foty z wczoraj, iso powyżej 4000, czasami do 8000
światło od brązowego do zielonego, zależnie od miejsca na siatce ;)
własnie to co napisałes , sample z sieci już widziałem, może chodz 1 RAW do pobrania?
qooba bardzo dziękuję
moonrage
01-10-2012, 13:36
ależ proszę bardzo, 4 foty w tym jedna ludzka: https://dl.dropbox.com/u/432700/D4.zip
Na o powie ktoś z parę zdań jak się ma to cudo do D3s?
moonrage
01-10-2012, 14:55
Tak w trzech słowach: ma się lepiej
moonrage dla Ciebie też wielkie dzieki ,, Babe"- jest sliczne
Dobre wyniki http://www.swiatobrazu.pl/nikon-d4-i-d800-zdaly-telewizyjny-test-bbc-27864.html
Wchodzę w przemysł filmowy ;)
Lancelot
07-10-2012, 21:51
Nie wiem czym ten Alan Robert był zdumiony? 1920x1080/30p przy bitrate 24Mbps dostępne jest w kamerach do cioci na imieniny a niebawem pewno w smartfonach. Do tego całe 8 bitów przy niekompresowanym materiale via HDMI sprawia, że powinien być raczej zdumiony ale w drugą stronę.
Nie wiem czym ten Alan Robert był zdumiony? 1920x1080/30p przy bitrate 24Mbps dostępne jest w kamerach do cioci na imieniny a niebawem pewno w smartfonach. Do tego całe 8 bitów przy niekompresowanym materiale via HDMI sprawia, że powinien być raczej zdumiony ale w drugą stronę.
:-)
Też jestem zdumiony jego zdumieniem :-) Być może facet ostatnie kilka lat przeleżał w śpiączce?
http://www.thephoblographer.com/2012/10/08/confirmed-bbc-states-that-neither-the-nikon-d4-or-d800-are-acceptable-for-broadcast/ ;)
Lancelot
09-10-2012, 17:06
Czyli jednak testów D4 i D800 nie przeszły. Cóż, jeśli według Nikona full HD to 1355x764 (zresztą nie tylko u Nikona) to z czym do ludzi. Teraz to jestem podwójnie zdumiony. Dlaczego Nikon leci z tym w kulki i dlaczego poszedł z tym do BBC? Myślał, że się nie zorientują?
Czyli jednak testów D4 i D800 nie przeszły. Cóż, jeśli według Nikona full HD to 1355x764 (zresztą nie tylko u Nikona) to z czym do ludzi. Teraz to jestem podwójnie zdumiony. Dlaczego Nikon leci z tym w kulki i dlaczego poszedł z tym do BBC? Myślał, że się nie zorientują?
1355x764? WTF? I Fatman o tym nie wspomial?
Lancelot
10-10-2012, 14:01
1355x764? WTF? I Fatman o tym nie wspomial?
Prosty trick ze skalowaniem/interpolowaniem ciężki do wykrycia w warunkach domowych. Fizycznie nie ma przeszkód aby aparat osiągał przy filmowaniu 1920x1080/50p, 14bit kolor i przyzwoity bitrate, wielu jednak nie spodobałoby się to, że w urządzeniu za 10 tys. (D800) jest dostępny przy filmowaniu tryb broadcast.
W Canonie jest tak samo ?
Co to tryb broadcast ?
Lancelot
10-10-2012, 23:15
W trybie broadcast kamera rejestruje najwyższej jakości obraz nadający się do emisji w telewizji. Przyjmijmy, że na dzień dzisiejszy dla PAL będzie to 1920x1080/50p/i 100Hz choć mogą być i wyższe parametry. Sama rozdziałka to nie wszystko, trzeba jeszcze jakoś zakodować obraz. W zależności od producenta stosowanych jest klika kodeków. Jednym z nich jest Apple Pro Res 4:2:2 lub 4:4:4, jest to taki RAW w świecie kamer. Teraz z tak podanym materiałem spece od Final Cut Pro zrobią cuda, wianki z kolorami, zmontują i dadzą do emisji.
Czy Canon ma tak samo? Twarde dowody no to ciężko znaleźć. Można jednak zapytać czy jeśli obraz rejestrowany aparatem spełniałby wymogi emisji w telewizji reporterzy telewizyjni biegaliby z potworkami na ramieniu za kilkadziesiąt tysięcy złotych? Dlaczego nie wystarcza im aparat? Czego tam nie ma lub się pojawia? Tutaj uwalenie na testach Canona 5D za aliasing. Dalszych testów nie przeprowadzono. http://tech.ebu.ch/docs/other/WHP034-ADD39_Canon_5D_DSLR.pdf
W trybie broadcast kamera rejestruje najwyższej jakości obraz nadający się do emisji w telewizji.Oglądając czasami TV, mam wrażenie, że 90% materiału nie ma z tym trybem nic wspólnego. ;) Normy i tryby sobie – newsy sobie. Jak trzeba, to i materiał z komórki, dodatkowo zmasakrowany przez YT, pójdzie w głównym wydaniu wiadomości.
Przyjmijmy, że na dzień dzisiejszy dla PAL będzie to 1920x1080/50p/i 100Hz choć mogą być i wyższe parametry. Sama rozdziałka to nie wszystko, trzeba jeszcze jakoś zakodować obraz. W zależności od producenta stosowanych jest klika kodeków. Jednym z nich jest Apple Pro Res 4:2:2 lub 4:4:4, jest to taki RAW w świecie kamer. Teraz z tak podanym materiałem spece od Final Cut Pro zrobią cuda, wianki z kolorami, zmontują i dadzą do emisji.Mógłbyś skrobnąć coś więcej na temat „video RAW”? Chodzi mi o to, co można zrobić z materiałem video skompresowanym Apple Pro Res, a nie można z dobrej jakości, ale zakodowanym w inny sposób. Nie kręci mnie wideo, ale z chęcią przeczytałbym – może nie jakiś rozbudowany wykład, ale kilka zdań i może jakąś próbkę porównawczą…
krolewicz
11-10-2012, 08:21
ProRes to nie jest żaden RAW, RAW to RAW i są też kamery które potrafią nagrywać raw
Pawel Pawlak
11-10-2012, 08:26
a nie jest raczej "odpowiednik" Tiff-a ?
ProRes to nie jest żaden RAWDlatego napisałem w cudzysłowie… Jeszcze odróżniam format kompresji od kontenera. :)
Lancelot
11-10-2012, 10:27
Mógłbyś skrobnąć coś więcej na temat „video RAW”? Chodzi mi o to, co można zrobić z materiałem video skompresowanym Apple Pro Res, a nie można z dobrej jakości, ale zakodowanym w inny sposób. Nie kręci mnie wideo, ale z chęcią przeczytałbym – może nie jakiś rozbudowany wykład, ale kilka zdań i może jakąś próbkę porównawczą…
Myślę że tutaj znajdziesz odpowiedź dlaczego Apple Pro Res, Final Cut, Mac a i Niki też wpadnie na ipmrezę.http://videodslr.pl/montaz-w-prores-jedyne-sluszne-rozwiazanie-t5007.html
Myślę że tutaj znajdziesz odpowiedź dlaczego Apple Pro Res, Final Cut, Mac a i Niki też wpadnie na ipmrezę.http://videodslr.pl/montaz-w-prores-jedyne-sluszne-rozwiazanie-t5007.htmlCoś mi tutaj nie pasi – tak z logicznego punktu widzenia. Wspomina się tam o konwersji np. H.264 do tego ProRes'a (zarzucając tej operacji zwiększenie rozmiaru pliku), ale argumentując to „lepszymi możliwościami”. Hmmm… To jest dokładnie ten sam efekt, jak wtedy, kiedy proszę o materiały do składu w formacie TIFF lub PNG, a dostaje – a owszem TIFFa, ale który ewidentnie jeszcze minutę przed wysłaniem, był skatowanym JPGiem. :) Żadna konwersja obrazu czy video z kompresją stratną, do formatu z kompresja bezstratną, nie spowoduje, że jego jakość się poprawi. :)
Pomijając wieści z linka, rozumiem więc, że po prostu ProRes jest najlepiej przystosowanym formatem kompresji bezstratnej, do współpracy z algorytmami stosowanymi w FinalCut (lub odwrotnie), i… to tyle?
stig, przy video jesli chodzi o kodeki stopien kompresji to jedno, ale nie mniejsze znaczenie ma takze sposob kompresji
chodzi o to, ze to edycji obrobki, ciecia materialu znacznie wygodniejszy jest kodek intra-frame, gdzie kazda klatka filmu kompresowana jest jako pojedynczy obraz, niezaleznie od siebie (ProRes), niz kodek typu inter-frame, gdzie zeby uzyskac zawartosc klatki X trzeba rozkodowac 5 klatek przed nia i 5 za nia (a takim jest H264)
jakie to ma przelozenie w montazu na szybosci, wymagania systemowe (proc/pamiec) nie trzeba chyba tlumaczyc
stig, przy video jesli chodzi o kodeki stopien kompresji to jedno, ale nie mniejsze znaczenie ma takze sposob kompresjiWiem, wiem…
chodzi o to, ze to edycji obrobki, ciecia materialu znacznie wygodniejszy jest kodek intra-frame, gdzie kazda klatka filmu kompresowana jest jako pojedynczy obraz, niezaleznie od siebie (ProRes), niz kodek typu inter-frame, gdzie zeby uzyskac zawartosc klatki X trzeba rozkodowac 5 klatek przed nia i 5 za nia (a takim jest H264)Oczywiście, zdaje sobie z tego sprawę i nie jest to dla mnie – wbrew pozorom – żadna czarna magia. Drążyłem temat tylko z powodu porównywania Pro Res'a wręcz do RAWa w świecie video. Rozumiem z grubsza sposoby i rodzaje kompresji, ale wciąż mnie zastanawia to określenie „video RAW”, nie tylko jeśli już mowa o Apple Pro Res, czy konkretnie tym fragmencie dyskusji. Po prostu kilka razy obiło mi się o uszy to określenie i przy nadarzającej się okazji, próbuję się czegoś więcej dowiedzieć (kamerzyści z jakimi dane jest mi rozmawiać na różne tematy, patrzą na mnie jak na idiotę, kiedy pada takie hasło).
Lancelot
12-10-2012, 07:57
Stig zdaje się, że nowe zabawki Canona mają ten właściwy RAW, którego tak poszukujesz http://www.optyczne.pl/4811-nowość-Canon_EOS_C500.html
Czy Canon ma tak samo? Twarde dowody no to ciężko znaleźć. Można jednak zapytać czy jeśli obraz rejestrowany aparatem spełniałby wymogi emisji w telewizji reporterzy telewizyjni biegaliby z potworkami na ramieniu za kilkadziesiąt tysięcy złotych? Dlaczego nie wystarcza im aparat? Czego tam nie ma lub się pojawia? Tutaj uwalenie na testach Canona 5D za aliasing. Dalszych testów nie przeprowadzono. http://tech.ebu.ch/docs/other/WHP034-ADD39_Canon_5D_DSLR.pdf
Canon 1Dx jest identyczny (hardware) z Canonem 1C - jedyna różnica to software i dwukrotnie wyższa cena 1C. To oznacza, że 1Dx jest kamerą 4k ograniczoną softem.
Pawel Pawlak
12-10-2012, 15:13
Canon 1Dx jest identyczny (hardware) z Canonem 1C - jedyna różnica to software i dwukrotnie wyższa cena 1C. To oznacza, że 1Dx jest kamerą 4k ograniczoną softem.
ale gdzieś to zostało podane ?
ale gdzieś to zostało podane ?
http://www.eoshd.com/content/9044/exclusive-canon-confirm-1d-c-4k-dslr-is-same-hardware-as-the-1d-x
krolewicz
12-10-2012, 15:27
ale ten software potrafi byc drogi, sa inne podatki od kamer i aparatow (odpowiednio wyższe)
licencja na kodeki też pewnie nie jest za darmo :)
ale ten software potrafi byc drogi, sa inne podatki od kamer i aparatow (odpowiednio wyższe)
licencja na kodeki też pewnie nie jest za darmo :)
Oj tam, ML to załatwi :-)
Lancelot
12-10-2012, 15:57
Seven ale pytanie było czy Canon tak jak się okazało Nikon wykorzystuje przy rejestrowaniu materiału full HD tak jak się należy 1920x1080 czy wykorzystuje tylko 1355x764 lub jeszcze inaczej?
Seven ale pytanie było czy Canon tak jak się okazało Nikon wykorzystuje przy rejestrowaniu materiału full HD tak jak się należy 1920x1080 czy wykorzystuje tylko 1355x764 lub jeszcze inaczej?
A to już zależy od tego co Canonowi pasuje ;-) jak widać bez problemu może pisać 4k, czyli 1080x1920 nie jest problemem. Potwierdza to obrazek z 1dx, który jest znakomity.
D4 do filmowania raczej się nie nadaje, chyba, że ktoś lubi ekstremalnego cropa. Teraz widać dlaczego 1Dx jest droższy od D4:
- lepszy AF
- lepszy sensor
- lepsze filmowanie-
- gumy się nie odklejają i nie pryska olejem ;-)
Pawel Pawlak
12-10-2012, 17:00
wcale nie, 1dX jest droższy niż D4 bo użytkownicy canona lepiej znoszą dojenie ;) Kiedy nikon prezentuje coś droższego to spora częśc użytkowników tego systemu zaczyna się odgrażać zmianą obozu. kiedy canon to robi, użytkownicy systemu łykają to w ciemno, wymyślają plastyki, balsamiczne tonacje, magie obrazka itp za które usprawiedliwiają wywindowaną cenę ;)
Matey3000
12-10-2012, 18:52
Bardzo interesujaca dyskusja, ale chyba powinna sie znaleźć w Sprzet Video (http://www.forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=204)
Lancelot
12-10-2012, 20:36
Bardzo interesujaca dyskusja, ale chyba powinna sie znalesc w Sprzet Video (http://www.forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=204)
No tak ale najpierw musimy tu ustalić co się nadaje do filmowania a co nie :smile:
Paweł tekst o balsamicznych kolorach rządzi, rozbawiłeś mnie do łez :lol:
wcale nie, 1dX jest droższy niż D4 bo użytkownicy canona lepiej znoszą dojenie ;) Kiedy nikon prezentuje coś droższego to spora częśc użytkowników tego systemu zaczyna się odgrażać zmianą obozu. kiedy canon to robi, użytkownicy systemu łykają to w ciemno, wymyślają plastyki, balsamiczne tonacje, magie obrazka itp za które usprawiedliwiają wywindowaną cenę ;)
Nie zapominajmy też o darmowym DPP :wink:
Amator1976
14-10-2012, 14:44
Witam.
Jestem nowym amatorem fotografii, więc proszę o wyrozumiałość.
Czy jest możliwość w Nikonie D4 podpięcia / ustawienia pod przyciskiem Pv funkcji HDR?
Jest bardzo męczącym za każdym razem wchodzenie i wychodzenie z menu jeśli chce się skorzystać z tej opcji dla kilku zdjęć (przy zmieniających się warunkach oświetleniowych, wychodząc i wchodząc do pomieszczeń itp...)
Z góry dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam,
ZR
Amator1976
14-10-2012, 19:27
Już się cieszę, choć po godzinie z instrukcją obsługi wymiękłem.
Podpowiedz jak tego dokonać?
Piękne dzięki...
A to już zależy od tego co Canonowi pasuje ;-) jak widać bez problemu może pisać 4k, czyli 1080x1920 nie jest problemem. Potwierdza to obrazek z 1dx, który jest znakomity.
D4 do filmowania raczej się nie nadaje, chyba, że ktoś lubi ekstremalnego cropa. Teraz widać dlaczego 1Dx jest droższy od D4:
- lepszy AF
- lepszy sensor
- lepsze filmowanie-
- gumy się nie odklejają i nie pryska olejem ;-)
Nie odpowiedziałeś na pytanie. W D4 też pisało FullHD a nim nie jest. Pytanie czy wszystkie puchy canona też mają interpolowane FullHD i jedynie 1D C i seria EosCinema potrafi robić prawdziwe 1920x1080 (bo zakładam że za tą cenę już jaj nie robią)?
Strzelam że jest tak samo skoro na porównaniach ilość detalu z d800 była lepsza od 5d3.
Zresztą na którymś klipie YT było porównianie jakości video d800 vs 5d3 vs normalna klatka zmniejszona do FullHD. Różnica była powalająca na korzyść zdjęcia. Powstało pytanie skąd taka różnica? - Teraz wiadomo.
Amator1976
15-10-2012, 23:38
Nadal walczę z tematem HDRu. Czy ktoś zna rozwiązanie?
A konkretnie, czy jest możliwość w Nikonie D4 podpięcia / ustawienia pod przyciskiem Pv funkcji HDR?
Jeśli tak to jak tego dokonać?
Pozdrawiam,
ZR
Nadal walczę z tematem HDRu. Czy ktoś zna rozwiązanie?
A konkretnie, czy jest możliwość w Nikonie D4 podpięcia / ustawienia pod przyciskiem Pv funkcji HDR?
Jeśli tak to jak tego dokonać?
Pozdrawiam,
ZR
Wystarczy zajrzeć do instrukcji. W D4 jest jak w D800 możliwość podpięcia pod przycisk BKT, a nie pod PV.
Szukaj F9.
Co można podpiąć pod PV - szukaj pod F4.
czy w D4 jest/mozna jakos właczyc ciagły af w trybie video (lv)
Zobacz na str. 52 instrukcji (w wersji ang.). Dla Lv możesz wybrać AF-S (pojedynczy) lub AF-F (czyli ciągły). Wybierasz go naciskając ten ciupki guzik po lewo-dolnej stronie bagnetu (na dżwigni zmiany AF) i kręcąc głównym pokrętłem. A jeszcze przedtem musisz oczywiście prrzestawić dźwignię na kamerę i wcisnąć przycisk Lv.
Witam,
Ktoś może wie jak na język polski w D4 przetłumaczyli to:
Exposure metering: 3D Color Matrix Metering III
?
Pozdr.
Ale co tu tlumaczyc? Exposure metering = pomiar ekspozycji, a '3d color matrix bla bla bla' <- tego sie nie tlumaczy.
No tak pierwsza cześć ok, lecz szukam w D4 gdzie ten Matrix jest w menu.
Pozdr.
No tak pierwsza cześć ok, lecz szukam w D4 gdzie ten Matrix jest w menu.Może przestaw sobie język menu na angielski – będzie Ci łatwiej… ;)
Może przestaw sobie język menu na angielski – będzie Ci łatwiej… ;)
Biorę też to pod uwagę.
Pozdr.
Otworz se instrukcje na stronie 123... Zaczynam sie bac o przyszlosc ludzkosci ;)
Otworz se instrukcje na stronie 123...
Instrukcji brak. Sprzęt mam na chwilę od znajomego.
Pozdr.
To moze oddaj koledze bo jeszcze zepsujesz i bedzie klops... ;)
http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D4/D4_Pl_01.pdf
http://www.optyczne.pl/5410-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_D4_-_nowy_firmware.html
Cześć, ze wzgledu na sprzeczne inf.w testach dot.nowej puszki mam dwa pytania do praktyków:
- czy, występujące wcześniej, zazielenienie tylnego wyświetlacza w D4 nadal nadal jest nagminne?
- czy D4 lepiej, niż D3s, zachowuje się na pomiarze matrycowym i wyższych (12500) czułościach?
Pzdr, Piotr
Witam,
Widziałem, że takie pytanie się pojawiło wcześniej dot. stanu licznika w nowych Nikonach.
Chciałem tylko poinformować, że odebrałem wczoraj D4 w FJ i stan licznika był 0
Pozr..
cezary-k
05-12-2012, 08:35
Temat liczników to chyba taka forma chwalenia się, co kto właśnie zakupił. Bo tak naprawdę, czy jest na liczniku 0, czy 150 nie ma to najmniejszego znaczenia jeżeli chodzi o funkcjonalność aparatu. Dopóki po sklepach latają testerzy sprzętu, dopóty będą zdarzać się niezerowe przebiegi.
Znaczy jak przebieg nie jest zerowy to aparat juz przetestowany.....
.... i potencjalnie nie przeszedl testow ( nie zostal przez testujacego kupiony)?
cezary-k
05-12-2012, 10:37
Testujący wcale nie musiał chcieć kupić. Być może chciał pozgrywać eksperta przed sprzedawcą (może znajomymi z którymi przyszedł), albo poprostu chciał pomacać sprzęt, na który nie ma kasy. Przebieg niezerowy nie świadczy o jakości sprzętu, a o tym, że ktoś miał go w rękach. A jeśli miał to co?
i stad slowo ' potencjalnie' w moim poscie ;)
Nie jestem milosnikiem testow, aczkolwiek jak na razie w przypadku puszek nie mialem problemow, a w szklach 2 na 5 niestety trefne (oba ze zlotym paskiem).
Matey3000
05-12-2012, 12:24
Aparat z pudełka powinien miec 0, aparat z wystawy/testowy powinien miec inna cene.
Aparat z pudełka powinien miec 0, aparat z wystawy/testowy powinien miec inna cene.
No tak i tu bym się zgodził (przynajmniej parę stówek).
Pozdr.
Co to podelko?
Jakby to byl jednorazowy aparat na film i byscie mieli przebieg 5 z 36 to mozna sie zdenerwowac, ale przywiazywanie uwagi do tego czy cyfrowy aparat (zwlaszcza pro jak D3/D4, itp) po zakupie ma 100 strzalow na liczniku czy 0 to marnowanie zycia na *******y bo i tak kupa Waszych fot pojdzie do smieci i tym bym sie bardziej martwil.
Władca Pixeli
06-12-2012, 06:34
Temat liczników to chyba taka forma chwalenia się, co kto właśnie zakupił. Bo tak naprawdę, czy jest na liczniku 0, czy 150 nie ma to najmniejszego znaczenia jeżeli chodzi o funkcjonalność aparatu. Dopóki po sklepach latają testerzy sprzętu, dopóty będą zdarzać się niezerowe przebiegi.
ale przywiazywanie uwagi do tego czy cyfrowy aparat (zwlaszcza pro jak D3/D4, itp) po zakupie ma 100 strzalow na liczniku czy 0 to marnowanie zycia na *******y bo i tak kupa Waszych fot pojdzie do smieci i tym bym sie bardziej martwil.
Ktoś kupuje aparat. Robi kilkadziesiąt zdjęć. Aparat w czasie testów w domu spada na podłogę. Nie ma śladów, aparat nadal pracuje ale właściciel idzie do sklepu i twierdzi, że jest jakiś problem i prosi o następną sztukę.
Oddany aparat kupuje ktoś inny. Po kilku miesiącach aparat przestaje działać. Serwis stwierdza mechaniczne uszkodzenie i nie chce naprawiać w ramach gwarancji, Nowy właściciel twierdzi, że aparat nigdy nie upadł.
I co wtedy?
I Ty Brutusie...?! :twisted: :mrgreen: Rownie dobrze mogl spasc aparat, zanim w ogole ktos zaczal robic zdjecia testowe, nie widac sladow, zapakowali do pudla i na polke w sklepie. Potem ktos kupil z 0 przebiegiem, aparat padl po paru miechach i reszta ta sama co w Twojej historii i co wtedy? :D Dalej zostaje przy swojej wersji. Nie robmy tu OT o licznikach bo szkoda zycia.
siedemczwartych
08-12-2012, 21:12
Jak można wypisywać takie kretynizmy, że kupowany sprzęt za powyżej 20 000 może być używany, z przebiegiem.
Jak kupuje samochód używany, to jestem świadom ryzyka, ale też niższej ceny. A jak nowy, to chcę zdjąć folię z siedzeń... (obrazowo)
Kupując nowy sprzęt oczekuję, że jest nowy. Nie powystawowy, nie testowy, nie sprawdzany, nie.... oczekuję, że jest NOWY.
Ps. Wracając do porównania motoryzacyjnego, to auta testowe sprzedaje się taniej. Dlaczego aparaty testowane mają być sprzedawane jako nowe??
oj tam oj tam.... ja bylem w fj i poprosiłem o możliwość zrobienia kilku klatek żeby przetestować choćby dźwięk migawki; sprzedawca stwierdził, że tym naprawdę zainteresowanym wisi czy przebieg będzie zerowy czy będzie nabite kilkadziesiąt nawet klatek (jak chcą kupić to i tak kupią)
cezary-k
10-12-2012, 00:17
Myślę, że sprawa liczników powinna się znaleźć w innym wątku, gdyż nijak nie dotyczy parametrów aparatów, a ludzkiej mentalności. Tu skupmy się na parametrach i funkcjonalności D4
Nowy to jest nowy - dziewica. Macany i przestrzeliwany to nie nowy i cena powinna być promocyjna.
Nowy to nowy j/w 0 uruchomień płacę za nowy to chcę mieć zapakowany w pudełku , a nie macany i po co te bzdurne gatki wróćmy może do D4 jakieś sample,testy itp
Testy są w przyklejonym wątku. Chyba, że chcesz testów od braci Nikoniarzy? A co do macania, to absolutnie się zgadzam - 0 na liczniku. W porządnych sklepach zagranicznych jest zawsze jeden "okaz" do macania przez klientów, a zdecydowany na kupno dostaje nowy egzemplarz w pachnącym świeżością pudełku, względnie w try miga sprowadzają mu takowy. Okaz macany sprzedawany jest następnie po obniżonej cenie. I taka praktyka powinna wreszcie dotrzeć do aspirujących do miana "dobrych" sklepów w Polsce.
artuss811
13-12-2012, 12:16
Jak mi ktoś pokaż auto z zerowym przebiegiem to mu go kupie, zanim nowe auto trafi do właściciela to na pewno siedziało w nim minimum 5 osób a przebieg może mieć do 15 km. Wiec bez przesady ze jak na liczniku aparatu będzie strzelone 50 klatek to nimby co traktować jako powystawowy czy używany. BEZ JAJ
Jak mi ktoś pokarzePokarać, to możesz się sam… ;)
auto z zerowym przebiegiem to mu go kupiePostaram się i znajdę. Na pewno mi go kupisz? ;)
Nowy to nowy j/w 0 uruchomień płacę za nowy to chcę mieć zapakowany w pudełku , a nie macany i po co te bzdurne gatki wróćmy może do D4 jakieś sample,testy itp
Tak się zastanawiam - czyli należy kupić aparat bez jego sprawdzenia?
A jeśli jest to fabrycznie wadliwy egzemplarz - kupujesz z przebiegiem 0, płacisz, wypełniasz gwarancję, jedziesz do domu i... nie działa. I dawaj, całą procedurę.
Uważam, że przebiegi rzędu kilkudziesięciu klatek są dopuszczalne.
Postaram się i znajdę. Na pewno mi go kupisz? ;)
A to nie jest tak, ze te auta przejeżdżają z hali fabrycznej na plac, z placu na wagony, z wagonów na plac celny, z placu celnego na lawety, z lawety do salonu itd?
Oj, połączy ktoś?
Skoro mowa o samochodach to może jakaś ich fotka z D4? A najlepiej tych z przebiegiem zerowym ;)
artuss811
13-12-2012, 19:48
Pokarpokarać, to możesz się sam… ;)
Postaram się i znajdę. Na pewno mi go kupisz? ;)
z tym pokaraniem to masz racje aż mi wstyd :-(
a jeśli znajdziesz taki samochód, to tak masz racje kupie ci go :-)
A to nie jest tak, ze te auta przejeżdżają z hali fabrycznej na plac, z placu na wagony, z wagonów na plac celny, z placu celnego na lawety, z lawety do salonu itd?
Oj, połączy ktoś?
masz racje pracowałem w przemyśle samochodowym i nie zauważyłem żeby ktoś znosił samochód z Lini montażowej, a mało tego po zjeździe z Lini jedzie prosto na rolki gdzie konkretnie dostaje po gazie, wiec samochód z zerowym przebiegiem to raczej baaaaaaaaaardzo mało prawdopodobne
z tym pokaraniem to masz racje aż mi wstyd :-(
a jeśli znajdziesz taki samochód, to tak masz racje kupie ci go :-)
masz racje pracowałem w przemyśle samochodowym i nie zauważyłem żeby ktoś znosił samochód z Lini montażowej, a mało tego po zjeździe z Lini jedzie prosto na rolki gdzie konkretnie dostaje po gazie, wiec samochód z zerowym przebiegiem to raczej baaaaaaaaaardzo mało prawdopodobne
Tutaj chyba nie chodzi o samochód z salonu, tylko samochód po jazdach testowych sprzedawany jako nowy, tak a propos "macanego" na wystawce d4 :)
Lancelot
14-12-2012, 12:25
Tak się zastanawiam - czyli należy kupić aparat bez jego sprawdzenia?
A jeśli jest to fabrycznie wadliwy egzemplarz - kupujesz z przebiegiem 0, płacisz, wypełniasz gwarancję, jedziesz do domu i... nie działa. I dawaj, całą procedurę.
Uważam, że przebiegi rzędu kilkudziesięciu klatek są dopuszczalne.
Nie wypełniaj od razu gwarancji, weź paragon, sprawdź aparat w domu, masz prawo do zwrotu sprzętu w ciągu siedmiu dni bez podania przyczyny, jeśli wszystko ok wypełniasz gwarancję i zamieniasz paragon na fakturę. Trzeba tylko odrobinę chęci u każdej ze stron.
Pawel Pawlak
14-12-2012, 12:29
masz prawo do zwrotu sprzętu w ciągu siedmiu dni bez podania przyczyny,
A na jakiej podstawie ?
Lancelot
14-12-2012, 13:08
Z naciskiem na "Trzeba tylko odrobinę chęci u każdej ze stron". http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/95246,konsumentom_nie_zawsze_przysluguje_prawo_do_ zwrotu_towaru.html MM przynajmniej w Łodzi nie robi z tym problemu. Sami proponują sprawdzenie towaru w domu a później podstemplowanie gwarancji.
Pawel Pawlak
14-12-2012, 13:16
Wiem, jak zwyczaje panują w MM, ale nie nazywałbym tego "prawem". Jetem ciekaw jak pogodzisz tę "odrobinę chęci" i możliwość zwrotu w ciągu 7 dni, z chęcią kupna niemacanego towaru z zerowym przebiegiem ?
Lancelot
14-12-2012, 13:28
Cóż, jest tak jak ze wszystkim. Albo można iść i szukać i dogadać się albo można usiąść i narzekać że szklanka jest do połowy pusta. Jest tyle niepisanych praw, za którymi kodeks nie nadąża...
Jak mi ktoś pokarze auto z zerowym przebiegiem to mu go kupie, zanim nowe auto trafi do właściciela to na pewno siedziało w nim minimum 5 osób a przebieg może mieć do 15 km. Wiec bez przesady ze jak na liczniku aparatu będzie strzelone 50 klatek to nimby co traktować jako powystawowy czy używany. BEZ JAJ
Jak można w ogóle porównywać auto z D4 to jest jakiś żart , jakby auto można było wsiąść pod pachę tak jak aparat to na pewno miało by zerowy licznik, i po co te zawracanie głowy ja pytam, a co do stanu licznika w aucie to jak zamówisz Bentley to przywiozą ci go pod dom panowie z serwisu i jak trzeba będzie to i wstawią nowy licznik z przebiegiem 0 kwestia kasy,więc ja bym na twoim miejscu przemyślał to co napisałeś bo mógł byś się zdziwić
krzysztof jot
15-12-2012, 01:30
Z naciskiem na "Trzeba tylko odrobinę chęci u każdej ze stron". http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/95246,konsumentom_nie_zawsze_przysluguje_prawo_do_ zwrotu_towaru.html MM przynajmniej w Łodzi nie robi z tym problemu. Sami proponują sprawdzenie towaru w domu a później podstemplowanie gwarancji.
ale D4 w MM tam nie ma... Panowie, jest tu moderator ?
Bo trudno ten wątek raczej wskazać posiadaczowi ( czy nawet przyszłemu posiadaczowi) D4 jako żródło jakiejkolwiek wiedzy o tym body. Roztrząsamy raczej kwestie dziwnych obyczajów w kraju nad Wisłą, a paru kolegów koniecznie chce udowodnić że są tacy cool i do przodu, i że co tam - nowe nie nowe, kładą kasę bo mają, i biorą cokolwiek co tam w tym pudełku jest. Ha ha ha :)
Prosiłbym bardziej merytorycznie jeśli już można wrócić na ziemie od tych bentlejów i przechodzonych D4 za 24tys. bez sprawdzania zawartości pudła.
No i z tym się zgodzę bo to nic ciekawego nie wnosi do wątku o D4 , a sam jestem zainteresowany zakupem i z miłą chęcią też bym się coś więcej dowiedział , jeżeli jest to możliwe
D4 posiada fajną opcję odn.AWB: "naturalny" lub "zachowaj ciepłe barwy światła" (mi przypadł do gustu bardziej ten drugi) - oglądając zamieszczone testy w necie widać, że testerzy nie zadali sobie często trudu zmieniając ten parametr czego wynikiem są wyblakłe kolory (zarówno na zdjęciach jak i na filmach). Ogólnie AWB, tak czy inaczej, jest bdb.
Migawka cichsza (dźwięk bardziej przyjemny dla ucha) niż w D700/D3s (możliwość zrobienia zdjęcia całkowicie bezgłośnie za pomocą Q i Lv).
Przycisk "mode" faktycznie nieco za daleko przesunięty.
Szkoda, że umiejscowienie przełącznika zmiany pomiaru światła nie zostało rozwiązane podobnie jak w D700.
Lepiej leży w ręku niż trojka; body wydaje się bardziej zwarte (bdb wyważone).
Klapka baterii, po probie ściśnięcia lewą dłonią, lekko się poddaje (minimalny luz czego nie zauważyłem w przechodzonej D3s...bądź nie zwróciłem na to uwagi).
Podświetlanie przycisków: rewelacja!
Odn.AF: natrafiłem na 2szt w których matryce były "podobnie walnięte" jak w D800 (nic dziwnego, że w niektórych testach 1Dx wypadał pod tym względem lepiej (mam wrażenie jakby te body - zresztą nie tylko te - były składane na zasadzie "byle szybciej i do sklepu").
I to co mi się wcale nie podoba a mam nadzieję, że Pan Nikon zmodyfikuje pod tym kątem kolejny soft - kolor? nieba przy iso12800:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img831.imageshack.us/img831/4294/dsc2960z.jpg)
Wróć, nie "kolor nieba" tylko kolorowe ciapy na ciemnych obszarach...
Mogę zrozumieć takie cuda w Hi, ale w natywnym iso?!
Zastosowanie NR w NX-ie też na niewiele się zda; pozostaje konwersja do WB lub lokalne ściąganie "koloru".
No to może jeszcze iso5600:
źródło (http://img542.imageshack.us/img542/4918/54133168.jpg)
źródło (http://img13.imageshack.us/img13/7679/78890529.jpg)
źródło (http://img708.imageshack.us/img708/4858/18890152.jpg)
Z tym AFem jak w D800, to przy okazji poszukiwan zwiazanych z moim problemem w D800 znalazlem, gdzies info
ze problem dotnkal tez jakas partie D4 z poczatkow produkcji,
Wróć, nie "kolor nieba" tylko kolorowe ciapy na ciemnych obszarach...A próbowałeś zrobić to zdjęcie z prawidłowym balansem bieli? To co masz teraz (sodówki świecące na biało), to jest jakaś abstrakcja. Nie ma się więc co dziwić, że taki cuda powstają. Typowe zachowanie obrazu w ciemnych partiach przy wysokim ISO i przeforsowaniu WB.
Mogę zrozumieć takie cuda w Hi, ale w natywnym iso?!Natywne, to jest raczej ISO 100, a nie 12800. :)
Ok, spróbuję wieczorem jeszcze raz; fakt, natywne to natywne ;)
[...]problem dotnkal tez jakas partie D4 z poczatkow produkcji,
Z początków produkcji powiadasz? To pewnie musiała to być duuuuża partia skoro zahaczyła aż o nr 2000000 ;)
Choć z drugiej strony licząc w skali globalnej...
2 z przodu to kod regionu i nie ma nic wspolnego z numerem kolejnym puszki :) i tak np. D800 sprzedawane w PL maja numery seryjne
rzedu 60-70 tys (pomijajac poczatkowa dwójke i zera po niej)
Na marginesie: ile dziennie Japońcy są w stanie "natłuc" takich de-czwórek?
jak z ciekawości wrzucilem na google "D4 production capacity" to wyskoczylo mi cos takiego
http://nikonrumors.com/2012/02/10/nikon-sendai-to-produce-30000-d800-and-5000-d4-cameras-per-month.aspx/
Ok, ponownie przy iso12800; choć już wpadłem na to co "źle" wcześniej zrobiłem.
ADL - on (H2) / iso NR - off
źródło (http://img842.imageshack.us/img842/2391/52313530.jpg)
źródło (http://img5.imageshack.us/img5/6137/51676686.jpg)
ADL - off / iso NR - off
źródło (http://img717.imageshack.us/img717/503/58184643.jpg)
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/5627/37561590.jpg)
I jeszcze dwie fotki:
iso NR - off / ADL - off............................................... .....................................iso NR - on (zwiększ.) / ADL - off
źródło (http://img211.imageshack.us/img211/1231/14160067.jpg)
źródło (http://img831.imageshack.us/img831/5518/71163192.jpg)
Pytanie do popi1612.
Czy mógłbyś rozszyfrować te skróty: ADL - on (H2) / iso NR - off
?
Pozdr.
ADL- Active D-Lighting ("wyrównywanie" rozpiętości tonalnej) / H2 - bardzo wysoka, NR - redukcja szumów
ADL- Active D-Lighting ("wyrównywanie" rozpiętości tonalnej) / H2 - bardzo wysoka, NR - redukcja szumów
Dziękuje.
Ostatnie wydanie DFV gdzie czytam w teście o 1DX: "Trochę inaczej jest, jeśli chodzi o charakter szumów - w ciemnych partiach obrazu Nikon daje monochromatyczny szum, a Canon kolorowe ciapki. Ale ceną w Nikonie jest wierność odwzorowania kolorów, która spada na łeb na szyję w wysokich czułościach."
źródło (http://img94.imageshack.us/img94/9599/iso12800.jpg)
Przy 12800 - ja wiem czy jest aż tak tragicznie?
Ale fakt, wyjściowo faktycznie "D4 hojniej naświetla zdjęcia"; dodam, iż w pewnych warunkach (chyba warto zrobić na matrycowym stałą korektę, choćby, na -0,3)
Odn. wł.opcji zapamiętywania wybranego pkt-u AF dla kadrów pionowych/poziomych: jeśli skierujemy aparat w gorę (np.fotografując z ziemi) to lekkie przechylenia w lewo/prawo powodują przeskakiwanie z jednego pkt-u AF na drugi.
popi1612 - jak masz w tym zdjęciu ustawione ADL??
Z tego co pamiętam to wyłączyłem; nie mogę teraz sprawdzić bo właśnie ładuję aku.
Dodam, iż światło padało z TV oraz dwóch naściennych kinkietów z lampek ledowych (ogólnie nie było najjaśniej).
....
Tak, ADL był na off (wstałem chyba lewą nogą; tak jakbym nie mógł sprawdzić w kompie ;)).
Z tego co pamiętam to wyłączyłem; nie mogę teraz sprawdzić bo właśnie ładuję aku.
Dodam, iż światło padało z TV oraz dwóch naściennych kinkietów z lampek ledowych (ogólnie nie było najjaśniej).
....
Tak, ADL był na off (wstałem chyba lewą nogą; tak jakbym nie mógł sprawdzić w kompie ;)).
Dziękuje.
Jest drugi producent kart do D4 XQD - Lexar. Nadal drogo. Mi wystarcza ta, która była w zestawie z puszką. Może jednak nowy standard kart się przyjmie ?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16254&lexar-professional-1100x-xqd-lexar-professional-256gb-600x-sdxc-i-czytnik-kart-pamieci
Na ta chwile trochę to jest nadal troche mały rynek w stosunków do koniecznych nakładów. Body jednocyfrowych aż tak dużo sie w końcu nie sprzedaje.
jak trafi do kamer to się rynek poszerzy.
Jak na razie rozwiązanie typu CF+XQD tylko mnie wkurza; mogli przynajmniej dać 2xXQD...
Wg mnie albo 2xCF albo CF + SD ma sens. Bardziej interesowało by mnie SD z możliwością wpięcia eye-fi...
Jest drugi producent kart do D4 XQD - Lexar. Nadal drogo. Mi wystarcza ta, która była w zestawie z puszką. Może jednak nowy standard kart się przyjmie ?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16254&lexar-professional-1100x-xqd-lexar-professional-256gb-600x-sdxc-i-czytnik-kart-pamieci
Poważnie miałeś w zestawie XQD?
Pozdr.
Pozdr.
Na początku sprzedawane były zestawy wraz z kartą Sony 16 GB i czytnikiem, więc może mieć.
no przeciez na poczatku sprzedazy D4 w pakiecie dawano 16GB XQD Sony + czytnik
no przeciez na poczatku sprzedazy D4 w pakiecie dawano 16GB XQD Sony + czytnik
Kurcze muszę jeszcze raz sprawdzić pudełko ;-)
Pozdr.
no do pewnego momentu dorzucali w pakiecie taki zestaw, kolega tak kupil krotko po premierze z polskiej dystrybucji
a pozniej bylo juz tak jak pisali na NR
Up till now Nikon included a free 16GB Sony XQD card and a reader (aprox. $185 value) with every D4 shipment. This seems no longer to be the case and the last Nikon D4 shipments do not include any freebies.
Z tego co wyczytałem to do 14 maja 2012 ;-)
Pozdr.
Pozdr.
Tak. Puszka dotarła do mnie w Wielki Piątek, 6 kwietnia 2012. Polska dystrybucja. Jak teraz patrzę na ceny to nie warto było czekać na obniżki bez karty i czytnika.
Lancelot
15-01-2013, 23:20
Jak teraz patrzę na ceny to nie warto było czekać na obniżki bez karty i czytnika.
Dość szybko kupiłeś D4 i chwała Ci za to ale nie opwiadaj że czytnik i karta warte są 3000-4000 zł. D4 startowało z około 25000 zł, dzisiaj w ABF jest poniżej 21000 zł.
Dość szybko kupiłeś D4 i chwała Ci za to ale nie opwiadaj że czytnik i karta warte są 3000-4000 zł. D4 startowało z około 25000 zł, dzisiaj w ABF jest poniżej 21000 zł.
Na chwale mi nie zależy :) Z mojego punktu widzenia dobrze, że nie czekałem. Przez ten czas dużo więcej zarobiłem tą puszką niż wynosi różnica w cenie. Tyle. A karta XQD i czytnik to miły dodatek (i jednak kosztowny).
Lancelot
16-01-2013, 01:47
Przez ten czas dużo więcej zarobiłem tą puszką niż wynosi różnica w cenie.
OK. Tyle że nie każdy zarabia puszką i nie każdemu musi się ona zwrócić.
Nie pisałem o "każdym" tylko o sobie. Dostatni naród, w którym ludzie kupują tego typu sprzęt wyłącznie dla przyjemności.
Oczywiście, masz rację! Ginekolog po zakupie D4 nie pomyśli o zarabianiu nim, będzie to kolejna zabawka w kolekcji ;)
Matey3000
16-01-2013, 13:04
A ja dla zasady cie z wami nie zgodze.
A ja dla zasady cie z wami nie zgodze.
Z kim i z czym się nie zgadzasz ? Dla zasady oczywiście ;)
Matey3000
16-01-2013, 15:06
Ktos kupil, zaplacil i D4 sobie pracowal. Pisze, ze oplacalo mu sie kupic. Zawsze znajdzie sie ktos, kto chce mu udowodnic, ze mu sie to nie oplacalo.
Piekne.
no bo takie dyskusje sa bez sensu - czyt udowadniania wyzszosci sprzetu przez pryzmat portfela
albo dyskutujcie czy body jest lepsze czy gorsze - obiektywnie
albo czy przysiadka na niego z jakichstam powodow jest warta wydanej na to body kwoty (ale tu kazdy pisze
o sobie, bo udowanianie komus czegos tym bardziej jest bez sensu)
bo jeden moze wydac, body moze zarabiac i byc happy
a drugi moze miec d3s, stwierdzic ze nie ma sensu doplacac 10kPLN do przesiadki i tez nadal zarabiac i tez by zadowolony
ile osob tyle opinii
Dostatni naród, w którym ludzie kupują tego typu sprzęt wyłącznie dla przyjemności.
ludzie majacy pieniadze kupuja sobie i wieksze i drozsze rzeczy dla przyjemnosci niz jakis tam aparat
takze z tego typu argumentacja tym bardziej dalbym sobie spokoj :)
Ktos kupil, zaplacil i D4 sobie pracowal. Pisze, ze oplacalo mu sie kupic. Zawsze znajdzie sie ktos, kto chce mu udowodnic, ze mu sie to nie oplacalo.
Piekne.
:) Niech sobie piszą co chcą. Nie mój problem. Ja tam nikomu nie żałuję bez względu na to, czy kupił dla przyjemności, do pracy, lansu czy jakiegokolwiek innego powodu. Poza tym nie wszystko na tym świecie musi być od razu opłacalne ;) :D Ale rozumiem też tych, którzy liczą się z każdym groszem i wydają bardziej rozsądnie ode mnie :) Ja też nie znajduję pieniędzy na ulicy tylko ciężko pracuję.
Pozdrawiam wszystkich bez wyjątku :)
Pozdrawiam wszystkich bez wyjątku :)
Jak wszystkich to dziękuję :)
Witam,
Ma ktoś z okolic Rybnika, Wodzisławia, Żor, Katowic (no powiedzmy okolic) body D4? Chciałem z moim podjechać i coś sprawdzić (porównać). Potrzebowałbym ok. 10min.
Pozdrawiam.
Matey3000
29-01-2013, 16:29
Nice lepszy AF-C.
Witam,
Ma ktoś z okolic Rybnika, Wodzisławia, Żor, Katowic (no powiedzmy okolic) body D4? Chciałem z moim podjechać i coś sprawdzić (porównać). Potrzebowałbym ok. 10min.
Pozdrawiam.
Jestem z okolic Katowic, mam d4 , możesz podjechać.
Nice lepszy AF-C.
Czy może ktoś to sprawdzić, czy jest lepszy?
Pozdr.
Podejrzewam ze to sa na tyle drobne różnice w algorytmach pracy af ze w grę wchodzą tutaj niuanse.
Dzięki R; ciekawe co tym razem zmajstrowali; oby tylko nie zaczął mi się rozjeżdżać af z lewej ;)
Bo ja wgralem ten soft i powiem ze nie widzę poprawy. No chyba ze coś zle robię (ale wątpie). Jutro
Jestem umówiony ze sprzętem w serwisie w Warszawie. Ciekawe co z tym zrobią?
Dam znać jaki bedzie rezultat tej wizyty.
Pozdr.
Bo ja wgralem ten soft i powiem ze nie widzę poprawy. No chyba ze coś zle robię (ale wątpie). Jutro
Jestem umówiony ze sprzętem w serwisie w Warszawie. Ciekawe co z tym zrobią?
Dam znać jaki bedzie rezultat tej wizyty.
Pozdr.
Przeciez bylo dobrze. Co u Ciebie szwankuje ?
Nie tylko u mnie. Czytałem teraz zachodnie fora internetowe Australia, USA, Niemcy i widzę
ze spora grupa użytkowników sie boryka z tym problemem. Chodzi a prace AF w trybie AF-C.
Pozdr.
ze spora grupa użytkowników sie boryka z tym problemem. Chodzi a prace AF w trybie AF-C.
Pozdr.
a konkretnie?
No np. biegnie w moja stronę dziecko i dodatkowo podskakuje to w trybie AF-C są spore
Problemy aby zrobić ostre zdjęcie. I to sprawdziłem już w rożnych ustaleniach body i z
Różnymi czasami i różnymi przyslonami na szklach 24-70 i i70-200. Używając oczywiście
Przycisku AF-ON.
Pozdr.
hmm... bardziej to wyglada na problem z ADHD niz AF-C :mrgreen:
Czyli u Ciebie działa. Gratuluje.
Ja jedynie mogłem skarżyć się na "kiepską" pracę AF-S/C w słabym świetle żarowym na mało kontrastowych buziach; właśnie wgrałem soft - już przestaję skarżyć ;)
Fumio, chyba już "wiem" co twojemu dolega: bądź w wawie rano, oddaj body do serwisu, skalibrują Ci, odbierz po południu i wtedy zaczniesz cieszyć się ostrymi zdjęciami.
PS. Myślałem, że na 12500 również zrobią miodzio i szum będę słyszał już tylko focąc wieczorem nad morzem ;)
Popi: jutro mnie tam rano o 10:00 mają :-)
Pozdr.
Wiesz co? Ja, na Twoim miejscu, wziąłbym tego kałacha z avatara - zrobiliby Ci od ręki! :)
Wiesz co? Ja, na Twoim miejscu, wziąłbym tego kałacha z avatara - zrobiliby Ci od ręki! :)
:D Ja myślę, że dorzucili by jeszcze jedno, nowe body D4 po ekstra liftingu ;) :D
Dobre z tym kałachem ;-)
Przemyślę sprawę.
P.S.
Będę na nalegał aby zrobili w jeden dzień. Ciekawe co z tego wyjdzie.
Karrampuk
03-02-2013, 11:39
nie używam kart tarota i szklanej kuli, ale jak weźmiesz kałacha to zdaje mi się, że mogę Ci przepowiedzieć przyszłość na kilka lat w przód :-)
Zostaniesz dyrektorem żółtego serwisu ;)
Fumio, jak po wizycie? Odebrałeś sprzęt w tym samym dniu czy zostawiłeś na dłużej?
Cześć,
No nie, mieli jakieś zamieszanie z telebimami w holu głównym (coś tam instalowali) więc nie udało się w jeden dzień.
Taj naprawdę to wolę poczekać a mieć zrobiony dobrze zestaw. Ale napiszę Wam coś. Przede mną odbierał kolega
z forum dwie sztuki D700, które oddał do czyszczenia i mapowania matryc. Usługę dostał gratis (wow). Sam był
zdziwiony. Dodatkowo udało się "wciągnąć" do rozmowy pracownika serwisu, który przyjmował wtedy sprzęt i zrobił
nawet dobre wrażenie. Zapytałem czy pracownicy serwisu N czytają forum odpowiedział, że tak ;-) Dodatkowo
opowiedział historyjkę, że bardzo często zdarza się, że ktoś opisuje czy narzeka na serwis N w Warszawie
a ów opisywana przez tą osobę puszka nigdy nie była u nich w serwisie. Dodatkowo utwierdził mnie w teorii, że
taki puszki Dx lepiej przywieźć osobiście do serwisu bo zdarzało się, że kurier gdzieś upuścił paczkę - coś się urwało
i były spore problemy z gwarancją (mimo, że przesyłka była ubezpieczona). Jak odbiorę sprzęt z naprawy to napiszą
co i jak.
Pozdrawiam.
P.S.
Dziękuję koledze z forum (Białystok), za wycieczkę po Warszawie i podwóz do Centrum ;-)
Poniżej fotka wykonana w serwisie(zamalowałem trochę twarze bo nie pytałem o zgodę na publikacje)
źródło (http://zok.pl/a/serwisn.jpg)
Zapytałem czy pracownicy serwisu N czytają forum odpowiedział, że tak ;-) Dodatkowo
opowiedział historyjkę, że bardzo często zdarza się, że ktoś opisuje czy narzeka na serwis N w Warszawie
a ów opisywana przez tą osobę puszka nigdy nie była u nich w serwisie.To idealny powód i dowód, żeby zaskarżyć delikwenta o pomówienie i działanie na niekorzyść serwisu.
Marcin nie rozumiem Twojego toku rozumowania? Tz. pracownicy serwisu nie mogą czytać forum?
To idealny powód i dowód, żeby zaskarżyć delikwenta o pomówienie i działanie na niekorzyść serwisu.
Pod warunkiem, że rzeczywiście tak było. Ja mam ograniczone zaufanie do naszego serwisu. Swoje przygody opisywałem kiedyś w wątku o D3s i dziwnie dużym przebiegu i interwencji przez Nikon De. :-)
grissley
03-02-2013, 23:51
Poniżej fotka wykonana w serwisie
O - wystrój znowu zmienili...
Marcin nie rozumiem Twojego toku rozumowania? Tz. pracownicy serwisu nie mogą czytać forum?Oczywiście, że mogą, a nawet IMHO – powinni… Tyle tylko, że przy tej całej nagonce, jeśli faktycznie miały miejsce także pomówienia, powinni się też bronić dostępnymi środkami prawnymi. Gdybyś miał firmę, a ktoś by szkalował jej imię wyssanymi z palca bzdurami, siedziałbyś cicho i co najwyżej wspominał czasami innym klientom, że to bzdury?
Oczywiście, że mogą, a nawet IMHO – powinni… Tyle tylko, że przy tej całej nagonce, jeśli faktycznie miały miejsce także pomówienia, powinni się też bronić dostępnymi środkami prawnymi. Gdybyś miał firmę, a ktoś by szkalował jej imię wyssanymi z palca bzdurami, siedziałbyś cicho i co najwyżej wspominał czasami innym klientom, że to bzdury?
A no tak. To ma sens. Tylko wiesz ... musieliby tak naprawdę z Kodeksu Cywilnego sprawę wytoczyć
i nie wiem czy by się to N opłaciło.
Pozdr.
A no tak. To ma sens. Tylko wiesz ... musieliby tak naprawdę z Kodeksu Cywilnego sprawę wytoczyć
i nie wiem czy by się to N opłaciło.Już samo ostrzeżenie szkalującego delikwenta i „prośba” o publiczne odwołanie pomówień, mogłyby przynieść zadowalające efekty. Oczywiście, że z pozwu cywilnego nic by nie zyskali, ale może sama możliwość, byłaby wystarczającym straszakiem na bajkopisarzy.
Już samo ostrzeżenie szkalującego delikwenta i „prośba” o publiczne odwołanie pomówień, mogłyby przynieść zadowalające efekty. Oczywiście, że z pozwu cywilnego nic by nie zyskali, ale może sama możliwość, byłaby wystarczającym straszakiem na bajkopisarzy.
No tak. Tu się zgadzam.
Karrampuk
12-02-2013, 21:24
Witam,
Widziałem, że takie pytanie się pojawiło wcześniej dot. stanu licznika w nowych Nikonach.
Chciałem tylko poinformować, że odebrałem wczoraj D4 w FJ i stan licznika był 0
Pozr..
-pochwalił się
-popsuł
-przepadł :-D
-pochwalił się
-popsuł
-przepadł :-D
No nie. Czekam na nrawę. Dziś mija 7 dzień roboczy jak oddałem osobiście sprzęt do naprawy.
Czekam na info Od Nikona.
7 dzień?! Pisałem: weź kałacha...
7 dzień?! Pisałem: weź kałacha...
K...a minęły dwa tygodnie i nic. Zero kontaktu ze strony N. Na stronie Nikona informacja
"Sprzęt oczekuje na naprawę". Jak można trzymać topowy model dwa tygodnie w serwisie
gwarancyjnym!!!???? Wstyd!!! Prędzej bym na rowerze dojechał do serwisu w Berlinie
i go naprawili. Żałosne!
... a tak z ciekawości zapytam, bo widzę że "Wtyd" i "Żałosne",
Kupując urządzenie godzisz się na zapisy dotyczące czasu usuwania usterek w okresie gwarancji.
Ile dni wg tej umowy gwarancyjnej mają na naprawę?? Ja wiem, a Ty wiesz??
Sam wybierasz producenta sprzętu w który inwestujesz (co za tym idzie "Warunki gwarancji")
Sam wybierasz serwis do którego przekazujesz sprzęt.
Proponuję nauczyć się czytać warunki gwarancji i uzbroić w cierpliwość lub zmienić sprzęt na taki którego warunki gwarancji nie będą dla Ciebie "wstydliwe" i "żałosne"
Pozdrawiam słonecznie
eles
K...a minęły dwa tygodnie i nic. Zero kontaktu ze strony N. Na stronie Nikona informacja
"Sprzęt oczekuje na naprawę". Jak można trzymać topowy model dwa tygodnie w serwisie
gwarancyjnym!!!???? Wstyd!!! Prędzej bym na rowerze dojechał do serwisu w Berlinie
i go naprawili. Żałosne!
grissley
15-02-2013, 17:40
... a tak z ciekawości zapytam, bo widzę że "Wtyd" i "Żałosne",
Kupując urządzenie godzisz się na zapisy dotyczące czasu usuwania usterek w okresie gwarancji.
Ile dni wg tej umowy gwarancyjnej mają na naprawę?? Ja wiem, a Ty wiesz??
To wprawdzie nie do mnie, ale przypomniał mi się kazus Chińczyków budujących autostrady.
Kiedy plajtowali, mówili m/w coś takiego:
"Kiedy podpisywaliśmy umowę z klauzulą, że maksymalny termin płatności wynosi 90 dni, do głowy nam nie przyszło, że wszystkie faktury będą płacone 89-go dnia..."
Taka tam różnica w mentalności - widoczna, jak widzę ( ;) ) i tutaj.
Pacyf - widzę ze kolega z Nokona.
Proszę więc w ramach możliwości przyspieszyć działania kolegów aby nie zrobił sie z tego miesiąc.
i go naprawili. Żałosne!
Jesteś w NPS ?
Nie.
Mimo wszystko to irytujące, że tak długo trzeba czekać na naprawę. Żadnych innych informacji ? Naprawę czego ? Wiedzą aby czy szukają przyczyny ?
Porządna puszka to i serwisują "porządnie" ;) Co wymaga czasu. Obym nigdy nie musiał korzystać z żadnego serwisu.
Mimo wszystko to irytujące, że tak długo trzeba czekać na naprawę. Żadnych innych informacji ? Naprawę czego ? Wiedzą aby czy szukają przyczyny ?
Porządna puszka to i serwisują "porządnie" ;) Co wymaga czasu. Obym nigdy nie musiał korzystać z żadnego serwisu.
To prawda. Nie wspomnę ze ten sprzęt ma teraz pracować i zarabiać.
Po to właśnie jest NPS, żeby było szybko. Nie jesteś w NPS, to czekaj grzecznie w kolejce, jak wszyscy. Kupienie sprzętu za kilka średnich krajowych nijak nie czyni Cię "lepszym" w oczach serwisu od kogoś, kto przyniesie coolpixa, którego kupił używanego za 50 zł na znanym-serwisie-aukcyjnym. Myśl chłodno, to i emocje ostudzisz łatwiej. I wtedy ogólnie się po prostu lepiej żyje, mniej stresów :-) Polecam.
krzysztof jot
17-02-2013, 23:49
K...a minęły dwa tygodnie i nic. ...
z jednej strony - masz racje, nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, daje 20tys za body i... nie mam body, z drugiej - jednak nie serwis produkuje ten sprzęt, jesteś normalnym klientem i nie ma znaczenia co kupiłeś.
Pewnie większośc posiadaczy D4 należy do NPS, więc takie sytuacje bywają załatwiane naprawdę szybko, bo po to jest ten system, a jak z tego skorzystać - jasne informacje są na stronie nikona.
Niestety takie sytuacje zdarzają się - pomyśl o moim znajomym który wydał 350tys na samochód który ma od 14 miesięcy, w tym 10 miesiecy przestał w serwisie :) Zrządzenie losu. Tez myślał, że kupuje coś super niezawodnego i luksusowego. I ani kasy, ani samochodu, a dealer taki skłonny do wymiany auta raczej nie jest niestety.
Jednym słowem - telefon, miło i grzecznie pogadać i aparat będzie za dwa dni. Tam tez tylko ludzie pracują i jak Ty im, tak oni Tobie, a jak roszczeniowo - to wiesz - kolejeczka i pan poczeka jak wszyscy :) Od czasów D100 czyli z 10 lat jak na razie moje zdanie na temat serwisu Nikona jest pozytywne, ale zawsze staram się zagadać "po ludzku" i działa :).
Wow dostałem maila ze mam sprzęt do odbioru. 20 dni.
Jak odbiore to dam znać co i jak.
Pozdr.
slawczyk
25-02-2013, 01:32
gdzie można kupić XQD w zestawie z czytnikiem? są w ogóle takie zestawy czy trzeba osobno kompletować?
W zestawie z body karta i czytnik były osobno. Zestawu nigdzie nie widziałem.
slawczyk
25-02-2013, 10:23
Ok, nie wiedziałem - dzięki za odpowiedź. Ja już się na zestaw nie zdążyłem załapać. :)
Tych zestawów kupić nie można, one były dołączane do D4 w wersji NPS. W sklepach są sprzedawane osobno. Na chwilę obecna czytniki i karty posiada chyba tylko cyfrowe.pl - trzeba pamiętać że taki komplet to jakieś +- 1200 złotych w plecy :/
slawczyk
25-02-2013, 14:55
wiem, jestem w NPS. W momencie wydania D4 nie było na niego funduszy. na Ebay-u komplet (xqd 16 + czytnik) to jakieś 750 zl.
a co to jest wersja NPS ? pierwszy raz słyszę o czymś takim, choć niewątpliwie
prawdą jest, że pierwsze partie D4 posiadały kartę i czytnik
mogę poradzić jeszcze przeglądnięcie ofert sklepów w Anglii ceny za kartę 16 GB
to około 100-120 funciaków, a czytnika 35-45 funciaków
a co to jest wersja NPS ? pierwszy raz słyszę o czymś takim, choć niewątpliwie
prawdą jest, że pierwsze partie D4 posiadały kartę i czytnik
mogę poradzić jeszcze przeglądnięcie ofert sklepów w Anglii ceny za kartę 16 GB
to około 100-120 funciaków, a czytnika 35-45 funciaków
Program NPS przeznaczony jest dla elity profesjonalnych fotografów, posługujących się legitymacją prasową i posiadających zawodowy sprzęt marki Nikon zamieszczony na liście ze sprzętem zawodowym kwalifikującym do programu NPS.
Zależy nam na zaoszczędzeniu fotografom zawodowym kłopotów związanych z naprawami serwisowymi oraz pokazaniu, że szanujemy i doceniamy ich pracę. Wiemy, że niezawodność sprzętu jest szczególnie ważną sprawą. Sam wybór marki Nikon pomaga w bezawaryjnej pracy, ale gdy stanie się cos nieprzewidzialnego - mamy program NPS.
Tu masz korzyści: http://www.nikon.pl/pl_PL/pro/NPS_Korzysci.page
slawczyk
25-02-2013, 21:52
Raczej wszyscy wiemy co to jest NPS, ale D4 w wersji NPS nie było. Nigzie, nie było sygnowane logiem NPS.
W sklepach AbFoto i Fotojoker każdy mógł kupić pierwszą partię w której był dołączony czytnik i karta. Poza tymi sklepami nie ma innej dystrybucji (Ci, którzy byli na roadshow D4/D800 wiedzą).
Czytnik dzisiaj z NPS dostałem (prezent) a karta już kupiona na eBayu. w UK właśnie. :)
Już wcześniej zczaiłem, że chodzi o stwierdzenie "wersja NPS", ale juz nie edytowałem posta.
slawczyk
28-02-2013, 14:21
Moi drodzy używa ktoś zamiennika EN-EL18? Wiem, ze zaraz odezwą się głosy, że skoro stać mnie na D4 to dlaczego nie na baterię.. Mam drugą puszkę więc nie zależy mi na tym aby jak najwięcej zdjęć zrobić na drugiej baterii, tylko podtrzymać puchę na czas naładowania EN-EL18.
Moi drodzy używa ktoś zamiennika EN-EL18? Wiem, ze zaraz odezwą się głosy, że skoro stać mnie na D4 to dlaczego nie na baterię.. Mam drugą puszkę więc nie zależy mi na tym aby jak najwięcej zdjęć zrobić na drugiej baterii, tylko podtrzymać puchę na czas naładowania EN-EL18.
uzywalem zamiennika en-el4a (w D700) przez ok 2 lata. Na poczatku bylo spoko, pozniej jego stan zaczal spadac, puszka zaliczyla kilka zwieszen (+ bledy zapisane w oprogramowaniu aparatu - serwis chcial wymienic modul zasilania). Obecnie zamiennik calkowicie padl.
osobiscie na Twoim miejscu nie kupil bym - jestem zbyt biedny, zeby placic 2 razy...
cezary-k
28-02-2013, 14:37
Miałem zamiennik EN-EL4a firmy Phottix. Oryginalna ładowarka wyświetlała błąd przy próbie ładowania. Zwrócona dwa dni po zakupie. Od tej pory nie wierze zamiennikom. Nie chcę zostać z ręką w przysłowiowym nocniku w jakimś ekstremalnie ważnym momencie.
w kwesti zamiennikow EN-El4a
ja powiem tak, o ile np. zamienniki starych EN-EL3a robionych przez dobre firmy typu Hahnel - chodzily w D300/D700 bardzo dobrze, jak oryginalnej baterie - i mialy tez identyczne parametry (pojemnosc + woltaz)
o tyle zaden z ogladanych przeze mnie zamiennikow EN-EL4a (czyli duzej baterii od D3) nie posiadal - nawet nominalnie na etykiecie - parametrow identycznych jak oryginal (pojemnosc + woltaż)
wniosek pozostawiam do przemyslenia samemu
slawczyk
28-02-2013, 15:57
Dzięki wszystkim. Nie warto jednak pchać się w zamienniki - kupię oryginał.
Kichu - masz racje Hahnele do dobre zamienniki. Sam nie miałem, ale moi znajomi w D300/D700 bardzo chwalili.
Odebrałem wczoraj sprzęt z serwisu i w opisie naprawy była informacja ze przeprowadzili
Kalibracje puszki zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli chodzi o szkło to była informacja
Ze było poddane długotrwałym testom i szkło działa poprawnie.
I musze powiedzieć ze AF w body działa teraz perfekcyjnie :-) po powrocie z Wawy
Podpiąłem tez drugie szkło i tez jest super. Dodatkowo muszę pochwalić serwis bo
Naprawili mi tak przy okazji analogową puszkę Nikon FG za free :-)
Jedna rzecza jest tylko smutna. Mianowicie to, że D4 to była nowa puszka i od razu AF nie działał poprawnie
I to ze ludzie w Polsce (serwis) muszą poprawiać po Japonczykach. W Japonii nie ma kontroli jakości?
Pozdr.
No widzisz; teraz tylko pozostało Ci narzekać na brak "pułapki ostrości" ;)
Pomijając AF i inne takie: cały czas zachwyca mnie elastyczność nef-ów podczas obróbki w porównaniu, choćby, do D700 - rzekłbym, że od teamu D600/D800/D4 nastała w N era "plastycznych" matryc ;)
No widzisz; teraz tylko pozostało Ci narzekać na brak "pułapki ostrości" ;)
Pomijając AF i inne takie: cały czas zachwyca mnie elastyczność nef-ów podczas obróbki w porównaniu, choćby, do D700 - rzekłbym, że od teamu D600/D800/D4 nastała w N era "plastycznych" matryc ;)
Chyba nie bawiles sie nefami z D3s ;)
Ups znowu się zacznie magiczność nefa Ds3 kontra elastyczność nefa z D4 ;-)
sie nie ma co zaczynac.... z 3s sa fajniejsze.
To może należało by zacząć co to jest elastyczność nefa.
Pozdr.
Ups znowu się zacznie magiczność nefa Ds3 kontra elastyczność nefa z D4 ;-)
W Ds3 jest CR2 co najwyzej :mrgreen: i nic sie nie zacznie, chodzilo mi tylko o to, ze NEF z D3s jest wystarczajaco elastyczny i to od niego mozna spokojnie liczyc poczatek ery gumowych NEFow w Nikonach ;)
slawczyk
04-03-2013, 01:10
Dajcie link do tego wątku - chętnie poczytam. :)
A ja tak z innej beczki spytam gdzie najtaniej można dostać D4. Sprawdzałem jebaj i tam jest oferta od webstore-photo w cenie nie wiele więcej niż 19300 zł.
Sprecyzuj 'gdzie' bo w HK jest ponizej 18k od reki.
To co sprawdzałem to Luksemburg i facet ma dobra opinię. HK ale pewnie plus cło i podatki no bo raczej ciężko kogoś znaleźć kto może sprzęt przywieść.
Mam pytanie czy taka karta http://www.bhphotovideo.com/c/product/840663-REG/Sony_QD_H16_T_16GB_XQD_Memory_Card.html nadaje sie do D4 czy to jest karta do jakiś urządzeń Sony?
Tak nadaje sie ale jakaś tania. Trzeba sie jeszcze zaopatrzyć w czytnik
Kart a nie jest tani ;-)
Pozdr.
No 43 dolary do wydania. To i tak nie jest jakiś straszny majątek.
Lepiej ale trzeba mieć choć jedną kartę xqd w razie draki. Zresztą nie są znowu takie drogie 240 zl jest do przyjęcia.
no tak :) w sumie sam tak działam - raw na CF, jpg na xqd
A po kiego diabła Ci jpg potrzebny :-) ?
A po kiego diabła Ci jpg potrzebny :-) ?Pewnie CFa ma dużo pojemniejszego od QXD – stąd nie bardzo może ustawić mirroring NEFów.
Pracuję na nefach, jpg zostawiam na wszelki wypadek.
Są na tyle dobre z D4, że można na nich pracować, ale wolę jednak nefy jako podstawowy materiał.
Nie mniej jednak wolałbym SD zamiast xqd. W lapku czytnik SD wbudowany, eyefi też SD :(
Pracuję na nefach, jpg zostawiam na wszelki wypadek.Czyli jednak nie jest to kwestia różnicy w pojemności tych kart? Nie wydaje Ci się, że ten „wszelki wypadek” byłby mniej bolesny, gdyby jednak na QXD też lądowały NEFy? :)
Pewnie tak, ale jpg w zupełności wystarczy do "publikacji" internetowych... Jeśli robię coś ważnego, to mam nefy na obu kartach. W codziennej pracy nef + jpg.
Gdyby zaś zamiast XQD było SD, to na wsadzoną tam kartę eyefi lądowałyby małe jpg z dużą kompresją prosto na www
Pawel Pawlak
09-03-2013, 21:20
a nie ma jakiś adapterów cf->sd które się do tego nadadzą ? w iterdy NEF na XQD a jpg na CF ?
a nie ma jakiś adapterów cf->sd które się do tego nadadzą ? w iterdy NEF na XQD a jpg na CF ?
wydaje mi się, że gdzieś czytałem o takiej kombinacji - niestety nie pamiętam gdzie i nie pamiętam jaki był efekt :/
bo ciężko włożyć kartę SD do D4 - a nie ma eyefi na CF
bo ciężko włożyć kartę SD do D4 -
W cale nie tak ciężko jak Ci się wydaje ;-)
ciężko funkcjonalnie włożyć :D
http://www.dcresource.com/forums/showthread.php?48905-5d-mark-II-eye-fi-Wireless-Tethering-with-iPad-%28how-to%29
D4 ma gniazdo CF I, adaptery są na CF II
CF II są grubsze, oczywiście nie wchodzą do gniazda CF I :)
w takie detale się nie wdawałem :D
slawczyk
10-03-2013, 00:24
A że tak zapytam... po co Wam Eye-Fi?
do tego do czego służy :)
natychmiastowe wysłanie zdjęć do redakcji :) bywają sytuacje, w których fotoedytor chce zdjęcia z jakiegoś wydarzenia na JUŻ...
slawczyk
10-03-2013, 00:47
Nie lepiej WT-5/WT5a? Dużo bardziej funkcjonalny.
slawczyk
10-03-2013, 00:53
Spokojnie kierowniku... mi WT-5 zastępuje Tp-Link Tl-Mr3040. :)
Działa idealnie za 1/10ceny