Zobacz pełną wersję : Nikon D4
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
Pawel Pawlak
06-11-2017, 21:01
Ehhh... Nic nie mów... Mi kiedyś NPS wycenił wymianę przycisku (wypadł ten czarny kapturek) zwalniającego blokadę obiektywu na ~1000 PLN.
W końcu za kilka dyszek kupiłem go na E-bayu, a w innym serwisie wymienili mi bodajże za stówkę.
Trzeba przyznać że potrafią zaskoczyć. Choć muszę przyznać że w 2 strony - naprawa VR w 400tce też mnie zaskoczyła -pozytywnie. Ok. 1400zł nie mała kwota, ale przy cenie szkła, albo innych bzdetów - jak ta blokada osłony p.słonecznej czy Twoja blokada bagnetu, to nie jest tak źle ;)
krolewicz
06-11-2017, 21:18
Zakleszczający się bagnet to wada chyba główna (jedyna?) wada fabryczna pierwotnej konstrukcji D4. Wiadomo, że aparaty z końca produkcji mają już bagnet poprawiony i są w pełni bezpieczne. Kupując używki D4 zazwyczaj sprawdzałem w serwisie (w ramach możliwości) - czy jest to egzemplarze już z nowym mocowaniem czy nie. Generalnie temat może być ważny jeśli ktoś używa ciężkich szkieł - 400,500,600 i 800mm. Podobno z 300/2.8 czy 200-400 ten temat już nie istnieje. W każdym razie jak ktoś ma pecha i trafi mu się taka blokada, to jest duża szansa że będzie musiał odesłać aparat razem z obiektywem do serwisu, bo rozpięcie takiego "zestawu" wiąże się z rozkręceniem całego body żeby dostać się do bagnetu od d..y strony. Dlatego taki rozrzut cenowy za usługę naprawy.
Także jeśli się nie używa naprawdę ciężkich szkieł, nie ma się czego obawiać. Jeśli się używa, a jest okazyjne body z wadliwym bagnetem, to trzeba ustalić taką cenę, żeby doliczając modernizację w serwisie nikona nadal to była sensowna oferta, naprawić od razu (wtedy jest najtaniej, bo nic nie trzeba na odblokowywać) i cieszyć się tym świetnym body :)
Co do wysokiego iso D3s vs D4, to w szumach nie ma dużej różnicy, w pewnych zakresach ekstremalnych nawet D3s może być trochę lepszy, ale jest zauważalna różnica w tonalności. Dlatego jedni wolą obrazek z d3s inni z (w tym ja ;) )D4.
koledze zakleszczyło się z 200-400 :)
ShutterStill:
Tak z ciekawości - te pokrywy padają Ci od uderzeń, zużycia czy po prostu nabierają luzu?
ShutterStill
06-11-2017, 21:45
Od trzymania w ręce gumy się odklejają.
Drzwi są dalej ok ale mnie w rękę uwiera a po całym dniu trzymania aparatu powoduje to dyskomfort.
To zależy od sposobu trzymania/używania.
Ja często trzymam jedną ręką aparat + 14-24 /24-70 + flash.. I pewnie przez to bardziej ściskam / naciągam w tym miejscu.
nikoniarz
06-11-2017, 21:53
Ja często trzymam jedną ręką aparat + 14-24 /24-70 + flash.. I pewnie przez to bardziej ściskam / naciągam w tym miejscu.
Ja zawsze trzymam jedną ręką mimo szkieł 1-2,5kg. Póki co 50 tys. zdj i nic nie odłazi...
ShutterStill
06-11-2017, 21:55
Widocznie inaczej trzymamy ;)
nikoniarz:
Jeśli trzymasz aparat jedną ręką z takimi ciężkimi lufami, nie wpływa to raczej pozytywnie na osadzenie bagnetu i ogólnie na bagnety obiektywów.
nikoniarz
27-11-2017, 20:50
nikoniarz:
Jeśli trzymasz aparat jedną ręką z takimi ciężkimi lufami, nie wpływa to raczej pozytywnie na osadzenie bagnetu i ogólnie na bagnety obiektywów.
250 tys. przebiegu i nic się nie urwało, nie skrzywiło... Nie przejmuję się. To sprzęt jest dla mnie, a nie ja dla sprzętu.
To by znaczyło że naprawdę się postarali konstruując serię pro. Ciekawi mnie to z technicznego punktu widzenia, bo słyszy się czasem o pokrzywionych bagnetach (przekoszonych względem matrycy).
madebyzosiek
27-11-2017, 20:57
To by znaczyło że naprawdę się postarali konstruując serię pro. Ciekawi mnie to z technicznego punktu widzenia, bo słyszy się czasem o pokrzywionych bagnetach (przekoszonych względem matrycy).Jeżeli bagnet jest przymocowany do magnezowej ściany, to co się ma krzywić? To może jakieś plastikowe D3xxx/5xxx mają takie problemy ;)
nikoniarz
27-11-2017, 21:00
To by znaczyło że naprawdę się postarali konstruując serię pro. Ciekawi mnie to z technicznego punktu widzenia, bo słyszy się czasem o pokrzywionych bagnetach (przekoszonych względem matrycy).
Prędzej pod wypływem uderzenia. W pozycji poziomej (do fotografowania) i tak trzymam dwoma rękoma co jest raczej oczywiste. A właśnie wtedy działają największe naprężenia (poza uderzeniami) gdybym trzymał jedną ręką za korpus :D
Panowie, oglądałem ładnego D4s. Maszyna nie jest obita ani przytarta, ale - jak to w życiu - nie ma róży bez kolców.
Na wejściu znalazłem dwa babole:
1. Mocno zasyfiona matówka - kilkanaście mniejszych i większych syfów. Widziałem to i owo na matówkach, ale takiego meksyku jeszcze nie. Zakładam że na lustrze też może leżeć co nieco.
2. Kilka zwichrowanych pinów w gnieździe CF. Karta CF działa, ale wystarczy pewnie przegiąć raz czy dwa i nadwątlone piny wygną się mocniej.
Pierwszy babol jest zapewne pokłosiem tego że gość używał nieuszczelnionego tele, które przy zoom out wpompowywało do aparatu cały syf z otoczenia. Zakładam że matówka to najmniejszy pikuś, bo tego syfu jest pewnie sporo w całym korpusie i nawet po wyssaniu tego odkurzaczem i przeczyszczeniu matówki jeszcze przez jakiś czas coś tam będzie fruwało. Nie wiem jak ten syf ma się do kanałów z czujnikami AF.
Zawsze kiedy widzę, że obecny właściciel danego aparatu męczył tele albo mieszek do makro, zakładam że środek aparatu ma bogatą historię...
Drugi babol raczej skłoni mnie do odpuszczenia tego egzemplarza. Zakładam że wymiana gniazda CF nie należy do tanich a jednocześnie wymusza rozebranie obudowy aparatu. Oczywiście, jest jeszcze niesławny slot XQD, ale przejście na te egzotyczne karty byłoby równoznaczne z poniesieniem dodatkowych nakładów. Teoretycznie możnaby wyprostować te piny jakąś małą pensetą, uprzednio uziemiając dłoń... Są lekko wygięte, żaden nie poszedł jeszcze w łuk. Łącznie 4 sztuki po brzegach...
Co ciekawe, aparat jest jeszcze na gwarancji firmy n... Chętnie poznam Wasze opinię.
Spytaj w serwisie o koszt wymiany gniazda CF oraz gruntowne czyszczenie i przekalkuluj.
Karta XQD to nie jest strasznie wysoki koszt przy zakupie nawet używki, tym bardziej, że za ~250-300 możesz kupić 64GB Lexara 2.0 używanego.
nikoniarz
22-12-2017, 22:22
Spytaj w serwisie o koszt wymiany gniazda CF oraz gruntowne czyszczenie i przekalkuluj.
Temat trafnie wyczerpany- wszystko sprowadza się do kalkulacji.
pioterkow
24-12-2017, 19:05
Panowie, oglądałem ładnego D4s.
Teoretycznie możnaby wyprostować te piny jakąś małą pensetą, uprzednio uziemiając dłoń... Są lekko wygięte, żaden nie poszedł jeszcze w łuk. Łącznie 4 sztuki po brzegach...
Co ciekawe, aparat jest jeszcze na gwarancji firmy n... Chętnie poznam Wasze opinię.
Nie kombinuj samodzielnego grzebania przy tym sprzęcie. Jeśli sprzedający jest uczciwy to zapytaj w sewisie Nikona o koszt kompleksowego czyszczenia i ew. usunięcia tych usterek (wymiany gniazda CF).
Po przedstawieniu przez nich kalkulacji - podejmij decyzję.
Pozdrawiam.
Piotr
ShutterStill
25-12-2017, 02:01
Problem w tym że serwis prawie nigdy nie da kosztorysu bez zobaczenia aparatu..
marekawo
25-12-2017, 19:12
Po co zaraz serwis Nikona,jest przecież TOP67 i Studio5s.
pioterkow
27-12-2017, 15:55
Problem w tym że serwis prawie nigdy nie da kosztorysu bez zobaczenia aparatu..
ALe w czym problem? Jeśli byłbyś poważnie zainteresowany zakupem sprzętu np. ode mnie i chciał sprawdzić sprżet (zwłaszcza taki ja kopisał założyciel wątku) i dostać kosztorys od serwisu to nie widzę przeszkód żeby wysłać sprzęt do serwisu - uzyskać klakulację i później wspólnie negocjować cenę zakupu/sprzedaży...
TO taka normalna uczciwość według mnie... Chyba że sprzedający ma coś do ukrycia (np. sprzęt zalany itp.) to będzie się bronił za wszelką cenę przed ekspertyzą serwisu.
Wiele razy na tym forum ostrzegałem o "cudnych, nieuzywanych Leicach z przebiegiem kilkustet zdjęć" które dłuższy czas np. przebywały w słonej wodzie... :(
Podsumowując - jeśłi kupujący jest poważnie zainteresowany to sprzedający nie powinien mieć żadnych problemów ze sprawdzeniem jego sprzętu w serwisie (czy to NIkon, czy Kolega TOp67 itp.)
Taka zwykła ludzka uczciwość...
Pozdrawiam. Piotr
ShutterStill
27-12-2017, 16:01
Wszystko kolorowo ale skąd sprzedawca ma wiedzieć, że kupujący to nie kolejny "męczydupa" ;)
A za tydzień kolejny kupujący powie mu że przez tydzień po ekspertyzie używał i może coś popsuć zdążył od tamtej pory ;)
Pawel Pawlak
27-12-2017, 16:15
Każdy medal ma 2 strony. Jeśli cena jest atrakcyjna dla kupującego, aparat na gwarancji i w stanie tak jak opisany - czyli wiadomo jakie usterki, to na miejscu sprzedającego sprzedałbym go klientowi "bezproblemowemu" dla siebie - czyli takiemu który weźmie to co widzi przy kupnie.
Sądzę także że dałoby się ustalić "mniej więcej" cenę wymiany interfejsu karty i pełnego czyszczenia body nie wysyłając sprzętu do serwisu - ale to moje doświadczenia - być może obecnie coś się pozmieniało w serwisie nikon.
ShutterStill
27-12-2017, 16:19
U mnie serwis chciał zobaczyć aparat zanim dadzą kosztorys wymiany drzwi karty ;) to sami jak pytałem o koszt wymiany migawki, i gum;)
Pawel Pawlak
27-12-2017, 16:21
A ja w Nikon PL kilka razy uzyskałem informacje orientacyjnych kosztów wymiany konkretnych elementów.
ShutterStill
27-12-2017, 16:42
Czyli jest szansa.
Trzeba wierzyć w ludzi :)
ShutterStill
28-12-2017, 01:49
A czy ktoś kalibrował AF w D4 w studiu 5s albo u TOP?
Panowie, dzięki za sugestie. Serwisowanie poza siecią autoryzowaną nie wchodzi w grę, bo reszta gwarancji poszłaby się paść.
Zaproponuję gościowi nieco niższą cenę i sam ogarnę temat, zwłaszcza że mam już wycenę serwisu (na szczęście nie polskiego - tam bym nie wysłał...)
Sprawdzałem w instrukcji, ale nie znalazłem odpowiedzi - czy da się przypisać do "górnego" fn funkcję zmiany ISO? Oczywiście w zestawie z kółkiem.
nikoniarz
25-02-2018, 19:03
Sprawdzałem w instrukcji, ale nie znalazłem odpowiedzi - czy da się przypisać do "górnego" fn funkcję zmiany ISO? Oczywiście w zestawie z kółkiem.
Nie da się- ISO ma swój dedykowany klawisz.
Ps. Górny przycisk to Pv a nie Fn...
Nie da się- ISO ma swój dedykowany klawisz.
Ps. Górny przycisk to Pv a nie Fn...
To źle. Przy pionowym uchwycie i długim obiektywie dedykowany przycisk iso jest skrajnie nieergonomiczny.
Nie wiem, który to Pv, ale mi chodzi o górny Fn (334 strona instrukcji, sekcja f7 - rola przycisku Fn (pion.))
A Edyta mówi, że iso pod fn można przypisać nawet w x-e1...
nikoniarz
25-02-2018, 19:31
To źle. Przy pionowym uchwycie i długim obiektywie dedykowany przycisk iso jest skrajnie nieergonomiczny..
Racja. Ale bez względu na chwyt trzeba i tak użyć drugiej ręki...
Nie wiem, który to Pv, ale mi chodzi o górny Fn (334 strona instrukcji, sekcja f7 - rola przycisku Fn (pion.)).
Przyciski są jasno opisane- górny to Pv, dolny Fn
A Edyta mówi, że iso pod fn można przypisać nawet w x-e1...
To nie ma żadnego znaczenia...
W instrukcji nazywają go górnym fn, ale to nie ma znaczenia.
Ja już chyba głupieję zupełnie, bo patrze kolejny raz w instukcję, a tam, górny fn:
(...)oferuje dodatkowe opcje czułości iso, trybu ekspozycji itd.
No to jak to w końcu jest. Że jest, i że nie ma?
Instrukcja, strona 334.
HA!
Należę do tych, co nie wiedzą, że nie da sie czegoś zrobić, więc to robią :)
Pod górnym fn+kółko mam przypisane ISO :D
TADAM!
nikoniarz
25-02-2018, 20:00
W instrukcji nazywają go górnym fn, ale to nie ma znaczenia.
Nazywają go jako Fn i tak jest opisany na korpusie.
Ja już chyba głupieję zupełnie, bo patrze kolejny raz w instukcję, a tam, górny fn:
(...)oferuje dodatkowe opcje czułości iso, trybu ekspozycji itd.
No to jak to w końcu jest. Że jest, i że nie ma?
Instrukcja, strona 334.
https://dl.dropboxusercontent.com/s/340dlmsx4zxwuh4/fn.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/340dlmsx4zxwuh4/fn.jpg?dl=0)
- - - - kolejny post - - - - - -
Należę do tych, co nie wiedzą, że nie da sie czegoś zrobić, więc to robią :)
Pod górnym fn+kółko mam przypisane ISO :D
TADAM!
W takim razie być może uzależnione jest to od software... Podobnie jak u mnie D3 osiąga 10,5 fps...
Ale chodzi o górny (fn pion)przycisk fn i on jest w linijce f7 i tam jest podlinijka naciśnij+pokrętła sterow. i tam - iso :)
nikoniarz
25-02-2018, 20:10
Ale chodzi o górny (fn pion)przycisk fn
Może inaczej- odczytaj z korpusu czy chodzi o Fn czy Pv. Bo nie ma górnego czy dolnego Fn. Jeden jest Fn, a drugi Pv.
ShutterStill
25-02-2018, 20:11
Szkoda że wczoraj nie napisałeś bo dzisiaj sprzedałem "humorzastego" D4 gdzie miałem najnowszy soft.
W tym co mi został mam soft 1.0 i tej funkcji u mnie nie ma, a nowego nie wgrywam żeby humorów nie miał.
Ale ciekawe czy u kogoś z nowym softem jest..
Zawsze można do Rec przypisać i od góry chwycić jak wiemy że będziemy zmieniać ISO.
Może inaczej- odczytaj z korpusu czy chodzi o Fn czy Pv. Bo nie ma górnego czy dolnego Fn. Jeden jest Fn, a drugi Pv.Przy spuście w pionowym gripie jest jeden mały przycisk. To o nim mowa
Chodzi o przycisk Fn, ale w chwycie PIONOWYM. To ten mały przycisk obok spustu pionowego i jak najbardziej da się tam przypisać zmianę ISO. W chwycie normalnym/poziomym ISO na czerwony przycisk a w pionowym na Fn i nie trzeba odrywać ręki od obiektywu.
No to chyba mam już wszystko poustawiane.
Z naciskiem na chyba :)
nikoniarz
25-02-2018, 20:20
Chodzi o przycisk Fn, ale w chwycie PIONOWYM. To ten mały przycisk obok spustu pionowego
Dobra, wszystko jasne... Nieporozumienie znaczne wynikło... Sorry.
No to chyba mam już wszystko poustawiane.
Z naciskiem na chyba :)
Fajnie, że temat opanowany...
ShutterStill
25-02-2018, 21:10
Chodzi o przycisk Fn, ale w chwycie PIONOWYM. To ten mały przycisk obok spustu pionowego i jak najbardziej da się tam przypisać zmianę ISO. W chwycie normalnym/poziomym ISO na czerwony przycisk a w pionowym na Fn i nie trzeba odrywać ręki od obiektywu.Jakie macie firmware?
U mnie w 1.0 nie można
1.10
1.10
1.006
Ale w instrukcji obsługi jest ta funkcja, bez żadnych adnotacji.
ShutterStill
25-02-2018, 21:45
Dzięki! Mam po prostu sprawdzałem w pierwszej opcji zamiast drugiej
KrzysztofKozicki
28-02-2018, 23:33
ShutterStill możesz rozwinąć "humorzastego"? Mam w planie zakup D4 i nigdy nie brałem pod uwagę by sprawdzać soft.
ShutterStill
01-03-2018, 01:51
AF na różnych szkołach różnie działał a po podpięciu lampy wszystko do góry nogami znowu. Np z 24-70 front focus, z SB9x0 back focus a z SB800 super w punk,
Z 14-24 super ale po podpięciu którejkolwiek z lamp mydło.
Na 70-200mm na 70 front a ba 200 back focus. Sigma 35mm w punkt bez kalibracji :) takie humory ;)
Pawel Pawlak
01-03-2018, 13:18
no to niezła jazda... być może był już w łapach jakiegoś domorosłego majsterka ?
ShutterStill
01-03-2018, 13:25
Nie wiem..
Sprzedałem znajomemu który sprawdził z jego 300mm f2.8 i ostrzejszy w punk.
Tylko na mecze z jednym obiektywem będzie używał więc dla niego git, zadowolony.
Ja mam drugi i żadnych problemów nie ma (oprócz lekko skrzypiącej klapki kart) ;)
Jak czytam te opowieści to zaczynam się zastanawiać, czy może tylko mi trafia się sprawny sprzęt, a cała reszta świata dostaje uszkodzone sztuki.
Nigdy nie używałem wspomagania z lamp ani tych świecidełek z korpusów (Pracuję na AF-C uruchamianym z przycisku AF-ON), a mam stosunkowo niewiele nietrafionych zdjęć, nawet w bardzo niesprzyjających warunkach.
Pawel Pawlak
01-03-2018, 15:59
dandan; bo zarówno d4 jak i d4s masz z bardzo pewny rąk ;)
ShutterStill
01-03-2018, 16:51
Jak czytam te opowieści to zaczynam się zastanawiać, czy może tylko mi trafia się sprawny sprzęt, a cała reszta świata dostaje uszkodzone sztuki.
Nigdy nie używałem wspomagania z lamp ani tych świecidełek z korpusów (Pracuję na AF-C uruchamianym z przycisku AF-ON), a mam stosunkowo niewiele nietrafionych zdjęć, nawet w bardzo niesprzyjających warunkach.W AF-C wspomaganie z lamp nie działa więc nawet jakbyś chciał to nic z tego ;)
Po to są żeby używać.. W klubie nocnym bez szans na złapanie Focusa bez wspomagania.
Poza tym napisałem, że druga sztuka jest wzorowa..
ShutterStill
01-03-2018, 16:51
dandan; bo zarówno d4 jak i d4s masz z bardzo pewny rąk ;)D4s też już sprzedane?
D5 w drodze? :)
Pawel Pawlak
01-03-2018, 19:24
Nie.... mogło to tak zabrzmieć, ale D4s nie jest ode mnie - znam natomiast jego poprzedniego właściciela :)
U mnie D4s na razie ma się dobrze - Gdyby D5 był dla mnie idealny, to pewnie miałbym ogromne parcie żeby już mi służył, ale nie jest. Pewnie to już starość, ale coraz bardziej pragmatycznie podchodzę do sprzętu - gdybym przy obecnych cenach miał wybierać optymalny sprzęt to byłby to własnie D4. D4s ma (chyba) wszystko trochę lepsze, ale obecnie różnica w cenie miedzy D4 a d4s jest na tyle duża że nie wiem czy zdecydowałbym się na zamianę. Podobnie jest z D4s i D5 - D5 ma lepszy AF i lepszą ergonomię (np. możliwość przypisania 3 trybów pracy pod klawaisze), ale nie jest dla mnie aż tyle lepszy żebym zdecydował się na dopłatę. Zwłaszcza że niskie iso jest słabsze - a dla mnie to czasem ważne.
To ja jeszcze raz.
Spotkaliście się może z obudową wygłuszającą do aparatu? Kiedyś, w studiu Lutosławskiego, widziałem gościa, który miał aparat wewnątrz takiej jakby torby skajowej, nie wiem, jak to opisać, ale ewidentnie wygłuszającej. Niestety wyszedł w trakcie i nie zdążyłem do niego podejść. Wyglądało to na własnoróbkę, ale może istnieje coś tego typu na rynku. Wspomniany już Lutosławski ma taką akustykę, że słychać myśli sąsiada, a zdjęcia robić trzeba :)
Ktoś coś?
Cokolwiek z elektroniczną migawką?
Nie, to byłoby za proste.
Chodzi o wytłumienie D4. Przy tańcu, niestety, niższej klasy AFy sobie nie radzą.
Edyta podpowiada, że tam, gdzie się da używam Fuji x-e1.
To ja jeszcze raz.
Spotkaliście się może z obudową wygłuszającą do aparatu? Kiedyś, w studiu Lutosławskiego, widziałem gościa, który miał aparat wewnątrz takiej jakby torby skajowej, nie wiem, jak to opisać, ale ewidentnie wygłuszającej. Niestety wyszedł w trakcie i nie zdążyłem do niego podejść. Wyglądało to na własnoróbkę, ale może istnieje coś tego typu na rynku. Wspomniany już Lutosławski ma taką akustykę, że słychać myśli sąsiada, a zdjęcia robić trzeba :)
Ktoś coś?
Robiłem research na ten temat pod kątem fotografii przyrodniczej, ale okazało się to nierealne. Natomiast znalazłem producentów którzy robią takie obudowy użyteczne właśnie np. podczas koncertów muzyki klasycznej.
1. https://aquatech.net/ - nie wiem czemu teraz na ich stronie nie widzę tych produktów, a wyglądały zdecydowanie najsensowniej. Trzeba by do nich napisać.
2. https://soundblimp.com
3. http://www.fatboysoundblimp.com/
4. raczej tylko jako ciekawostka - produkt Nikona https://www.nikonusa.com/en/nikon-products/product/apparel/sound-blimp.html - ale nie ma najmniejszych szans aby coś takiego wygłuszyło aparat do zera.
Niestety, o ile dobrze patrzyłem, nie ma obudów do umożliwiających dostęp do pokręteł/joysticków, poza tym nikonowskim, co jest chyba niegłupim rozwiązaniem. Taka luźna torba z wejściami na ręce. Muszę to przemyśleć.
Na razie zrobiłem trzy występy, ale raczej głośne. Lutosławski dopiero w ten poniedziałek (o mało nie pojechałem w poprzedni :) )
Co do wygłuszenia do zera, to w cuda nie wierzę, ale każde obniżenie hałasu jest pożądane.
Wg. mnie ten nikonowski patent nie ma prawa działać. Chyba, że jako akcesorium na mroźne dni ;) Konstrukcja musi być zamknieta aby była dźwiękoszczelna inaczej na pewno będzie słychać, najwyżej tylko minimalnie ciszej. Takich zamknietych obudów używa(ło) się przy koncertach muzyki klasycznej czy na planach filmowych i ludzie sobie radzili bez pokręteł. Teraz już są trochę inne czasy i inne rozwiązania. Jeśli to pojedyncze akcje, wogóle bym się nie zastanawiał nad drogimi lub kiepskimi patentami, tylko pożyczył bym A7 od jakiegoś znajomego i tyle. Po co się męczyć z młotem pneumatycznym gdy ma się do wykonania delikatną i precyzyjną robotę? :]
Znajomy używa na koncertach bezlustra Fuji, nie kojarzę jaki model. On dużo foci, musi ;) ma kontrakt z filharmonią.
ShutterStill
09-03-2018, 04:13
D810 (najcichsza migawka/lustro jakie używałem) + tele i jakiś balkon ;)
Ciekawy temat.
Kiedys prawie kupilem taka obudowe, ale sie w koncu nie zdecydowalem i chyba slusznie bo nie pamietam zebym robil jakas robote co tego wymagala.
Widac jakos obszedlem, skleroza.
Ale pamietam, jak to wygladalo. Teraz pomacalem tu i tam i faktycznie prawie nic nie ma, a jak jest to ceny jakies bezdzwieczne !
To mozna, ale trudne - zrobic taki samemu.
Konstrukcja czesciowo sztywna, czesciowo materialowa + wypelnienie gluszace.
Duzo prac koncepcyjnych i szukania wlasciwych komponentow :^(
A brak takich na rynku, lub wielka znikomosc to raczej skutek pokazania sie aparatow bez luster i "bez migawek" w klasie +- zawodowej.
Zamiast obudowe do lustra za kilkaset $ fotograf bierze A7RIII + 300/2.8 i jedzie (przyklad calkowicie na rybe, zbieznosc przypadkowa)
Z bezlustrami jest kłopot z opóźnieniem, przez co zupełnie nie nadają się do fotografii tańca. Ba! Choć trudno w to uwierzyć, D600 ma zauważalne opóźnienie reakcji wpływające na to, że kadr jest odrobinę po. Mam też bezlustro, ale to nie jest idealne rozwiązanie.
Chyba trzeba będzie pobawić się w Słodowego.
A po co wygluszanie lustra do zdjec tanca ?
Chyba, ze to taniec mima z mimica :^D
Sa takie gabki do wyciszania pomieszczen akustycznych, sa rozniste rozmiary, grubosci i materialy.
Cos by wybral do takiego rekawka. Nie wiem niestety, jak z dostepnoscia w Polsce i do tego w detalu ...
Z bezlustrami jest kłopot z opóźnieniem, przez co zupełnie nie nadają się do fotografii tańca. Ba! Choć trudno w to uwierzyć, D600 ma zauważalne opóźnienie reakcji wpływające na to, że kadr jest odrobinę po. Mam też bezlustro, ale to nie jest idealne rozwiązanie.
Chyba trzeba będzie pobawić się w Słodowego.
Opierasz się na jakich bezlustrach? Patrzyłeś na opóźnienie w nowych konstrukcjach jak a9, g9, x-h1? Na dodatek bezgłośnie możesz walić serią 14-20fps... i to praktycznie nie zważając na zapełnienie bufora - ucieknie Ci kadr?
A po co wygluszanie lustra do zdjec tanca ?
Nie piszę o disco czy innym umc umc.
Nawet we flamenco jest mnóstwo pięknych momentów odgrywanych nawet w całkowitej ciszy.
Opierasz się na jakich bezlustrach? Patrzyłeś na opóźnienie w nowych konstrukcjach jak a9, g9, x-h1? Na dodatek bezgłośnie możesz walić serią 14-20fps... i to praktycznie nie zważając na zapełnienie bufora - ucieknie Ci kadr?
Opóźnienie pojawia się już na etapie wyświetlania obrazu w wizjerze. Szczególnie w słabszym oświetleniu (ISO 6400 przy przysłonie 2.8 to norma, często jest gorzej) odświeżanie ekranu spada. Dodatkowo fotografowanie tańca nie polega na waleniu serią. Zdziwił byś się bardzo, z jaka prędkością potrafi obracać się tancerz :)
Jeszcze raz co do opóxnienia - sprawdź to na nowych konstrukcjach.
Moim zdaniem, zanim zaczniesz wydawać 1000$ na pudełko dodające do d4 kolejny kg to solidnie przetestuj w boju nowe a7III (albo a9).
Dlaczego fotografowanie tańca nie moze polegać na waleniu serią - w sporcie jakoś to powszechne.
Obecnie masz dostępne kosmiczne fps, rozmiary bufora, pojemności pamięci - dlaczego tego nie wykorzystać w celu osiągnięcia lepszych kadrów. Zwłaszcza, że jeżeli znasz temat i możesz przewidzieć jak potoczy się akcja.
Trzeba czasami zmienić paradygmat danego typu fotografii zamiast sztucznie próbując modyfikować stare podejście.
Dlaczego fotografowanie tańca nie moze polegać na waleniu serią - w sporcie jakoś to powszechne.
Obecnie masz dostępne kosmiczne fps, rozmiary bufora, pojemności pamięci - dlaczego tego nie wykorzystać w celu osiągnięcia lepszych kadrów. Zwłaszcza, że jeżeli znasz temat i możesz przewidzieć jak potoczy się akcja.
Trzeba czasami zmienić paradygmat danego typu fotografii zamiast sztucznie próbując modyfikować stare podejście.
Jak już wspomniałem, trudno czasem uwierzyć, jak tancerze potrafią być szybcy. Używam czasami trybu seryjnego i przy 11kl/s często jedna jest przed, a druga za oczekiwanym momentem. I to są bardzo różne kadry! Masz rację - znam temat i potrafię przewidzieć moment. Właśnie dlatego wiem, że skuteczniejsze jest wstrzeliwanie się w te momenty (dlatego ważny jest brak opóźnienia) niż walenie ślepą serią. Robię flamenco od kilkunastu lat, trochę doświadczeń zdążyłem nabrać.
Pisałem już wcześniej, że choć trudno w to uwierzyć, daje się zauważyć różnicę w opóźnieniu między D600 a D4!
Nie zamykam się na nowe, sprawdzam inne rozwiązania ale to nadal nie to. Dodatkowo dynamiczny AF w bezlusterkach, szczególnie w słabym świetle to nadal nie jest poziom topowych lustrzanek. Na zagramanicznych forach piszą, że AF A7III i A9 porównywalny jest z tym z D600. D600 w moich warunkach nie sprawdził się zupełnie.
Dodatkowo - jeśli masz A7 lub A9, poproś wieczorkiem w domu kogoś, żeby się trochę pokręcił i poskakał po pokoju i patrz w wizjer i jednocześnie drugim okiem normalnie. Zobaczysz o czym piszę.
A co do zakupu pudełka za 1000$ - z pewnością mi no nie grozi :) Tym bardziej, że te rozwiązania całkowicie mi nie odpowiadają.
!AGresT, przetestuj nowsze konstrukcje bezluster, od czasu X-E1 sporo się zmieniło. Problemem jest tylko kieszeń pełna akumulatorów :-)
Najmniej przeszkadzający dźwięk w Nikonie ma D810. Obudowa dźwiękochłonna jest dobra np. na plan filmowy, na koncertach będziesz jeszcze bardziej przyciągał oczy widzów taką rozbudowaną konstrukcją i nie będzie to rozwiązanie zbyt mobilne.
Jak już wspomniałem, trudno czasem uwierzyć, jak tancerze potrafią być szybcy. Używam czasami trybu seryjnego i przy 11kl/s często jedna jest przed, a druga za oczekiwanym momentem. I to są bardzo różne kadry!
A ręcznie trafiasz w ten moment? Reakcję oko-palec-zrobieni- zdjęcia ogarniasz w czasie szybszym niż 1/11 sekundy? Nieźle.
Nie zamykam się na nowe, sprawdzam inne rozwiązania ale to nadal nie to. Dodatkowo dynamiczny AF w bezlusterkach, szczególnie w słabym świetle to nadal nie jest poziom topowych lustrzanek.
Ale serio testowałeś af i to opóźnienie z a9 / a7III czy też opierasz się na starszych modelach? W bezlustrach skoki następują z gneracji na generację)
Tłumaczyłem już, czemu bezlustra, na razie, jeszcze nie dają rady. Choć widzę wyraźnie postęp. Szczególnie podoba mi się widoczność ekspozycji - na scenie oświetlenie bardzo zmienia się zależnie od miejsca w którym stoi artysta. Przy tańcu zdarza się wachlowanie ISO o cztery-pięć działek.
Tak mi się przypomniało a propos trybu seryjnego. Kiedyś już mieliśmy na forum kłutniodyskusję na ten temat. Podałem wtedy przykład sytuacji, w której potrzebowaliśmy zrobić zdjęcie zawodniczki skaczącej przez płotki w konkretnym momencie przeskoku - jedna noga wysunięta do przodu, druga zgięta z tyłu, nad płotkiem. Stadion wynajęty, zawodniczka zatrudniona i gania specjalnie dla nas przez trzy ustawione na łuku płotki. Kolega zaiwaniał D3, zrobił kilkadziesiąt zdjęć i nie trafił. Mi się udało za trzecim razem - przy pomocy... starego PhaseOne :D Owszem, było w tym jakieś szczęście, jednak dwa pozostałe kadry były bliżej wymaganego, niż najlepsze z Nikona.
A ręcznie trafiasz w ten moment? Reakcję oko-palec-zrobieni- zdjęcia ogarniasz w czasie szybszym niż 1/11 sekundy? Nieźle.
Wystarczająco często mi się to udaje. Próby z seriami przynosiły gorsze efekty. Dziękuję za docenienie, chociaż wiem, że ironiczne :)
Ale serio testowałeś af i to opóźnienie z a9 / a7III czy też opierasz się na starszych modelach? W bezlustrach skoki następują z gneracji na generację)
Nie w boju i nie A9. Jednak A7III w prostych testach mnie zawiódł, a śledzę konstrukcje Sony od czasu wypuszczenia pierwszego modelu, właśnie z myślą o przejściu do tego systemu.
Tłumaczyłem już, czemu bezlustra, na razie, jeszcze nie dają rady.
ale usilnie nie podajesz na czym Twoje "na razie" się opiera
X-E1 z 2012 roku? Czy też testowałeś coś z nowości mających 120fps w evf i nowe AF. W bezlustrach przeskok pomiędzy konstrukcją z 2012 a 2018 r jest zdecydowanie większy niż pomiędzy nikonem d4 a d5.
Ok. Teraz zostało dopisane o A7III (gdzie dorwałeś przed premierą sprzedaży?) i to już daje zupełnie inny wydźwięk.
Ok. Teraz zostało dopisane o A7III (gdzie dorwałeś przed premierą sprzedaży?) i to już daje zupełnie inny wydźwięk.
Fakt, mój błąd. Nie jestem sprzętowcem i nie śledzę dokładnie rynku. Automatycznie pomyślałem, że rozmawiamy o najnowszym dostępnym sony. W takim razie wychodzi na to, że testowałem A7II.
ale usilnie nie podajesz na czym Twoje "na razie" się opiera
Na opóźnieniu obrazu w wizjerze względem rzeczywistości.
Przepraszam, ze nadal zaśmiecam, ale czy możecie mi pomóc znaleźć przykładowe zdjęcia z A9 dynamicznych scen przy sztucznym oświetleniu, ISO 6400-8000 1/100-1/160 f2.8? Jak jest gdzieś wyższe ISO to albo czas 1/2000 (sport) albo pełna statyka.
To sprawdź sobie a7III tam jest AF z a9.
Opóźnienie na lcd a9 wynosi 15-30 milisekund. Nw wizjerze powinno być jeszcze mniejsze. Czyli ten czas jest gdzieś 6 razy krótszy niż czas reakcji oko-ręka.
Przy gorszych warunkach trzeba sprawdzić czy nie ma się właczonych opcji, które uwydatniają obraz/symulują parametry ekspozycji.
Ale przecież A7III jeszcze nie ma. A czas reakcji oko-ręka musimy dodać do czasu opóźnienia, to się nakłada.
Chciałbym , po prostu, zobaczyć, jak już ktoś inny radzi sobie z problemem: szybki obiekt-sztuczne/ledowe światło-AF
Przepraszam, ze nadal zaśmiecam, ale czy możecie mi pomóc znaleźć przykładowe zdjęcia z A9 dynamicznych scen przy sztucznym oświetleniu, ISO 6400-8000 1/100-1/160 f2.8? Jak jest gdzieś wyższe ISO to albo czas 1/2000 (sport) albo pełna statyka.
https://www.flickr.com/search/?text=sony%20a9%20sport%20indoor
Wytłumaczcie mi, jeśli nie umiem ogarnąć tej strony, ale najbliższe moim wymaganiom sceny dynamiczne są przy ISO 6400 1/400 f4.0, i są one niedoświetlone. To kilka EV jaśniej, niż najlepsze warunki w jakich pracuję. Czy może czegoś nie ogarniam?
Ale przecież A7III jeszcze nie ma. A czas reakcji oko-ręka musimy dodać do czasu opóźnienia, to się nakłada.
1. ale jego af jest w a9.
2. No właśnie nakłada się. 30ms na evf, 180ms na reakcję ręka oko i z 100-200ms na reakcje aparatu (przyjmijmy 150), czyli masz 360 ms ws 330 ms. Tak więc i tak musisz przewidywać (albo walić serią). Wyrobiłeś sobie opinię na podstawie starego sprzętu (a nowszy testowałeś jedynie pobieżnie) porównujesz go z czymś co masz mocno opanowane i się zafiksowałeś na problemie, który wynikać może z wielu innych rzeczy(sam piszesz o róznicy d600 d4), ale kurcze nie z 30 milisekund opóźnienia evf.
Wytłumaczcie mi, jeśli nie umiem ogarnąć tej strony, ale najbliższe moim wymaganiom sceny dynamiczne są przy ISO 6400 1/400 f4.0, i są one niedoświetlone. To kilka EV jaśniej, niż najlepsze warunki w jakich pracuję. Czy może czegoś nie ogarniam?
o takich jak wymieniles parametrach expozycji :
https://www.flickr.com/photos/arnoldgalinato/37066013662/in/photolist-Ytp1v5-YvWPdi-XszVps-XszPeG-YrL1yL-YUXGsu-YtoTr5-YvWPQk-YtoUFE-XuB5KM-YvWQs2-XszPBq-qhMALZ-21r1hBP-ZCc3wG-x1JmSy-ZCc1AN-ZAGsQu-ZCbTYE-ZhdtkL-YAgfXN-CyTfUq-ZAHJM7-YAhids-ZCbX6S-ZEZPdF-YAgGtY-CyTinm-ZAHFhm-ZAGwff-ZCcvPN-CyTkN3-ZCctif-ZF1MhK-CyU67N-ZCbVsG-ZF1JTg-ZCcXdd-CyTDDd-CyTGdG-ZAGudQ-ZF1tvn-WM4ycd-ZhdrGL-WzBBsW-ZCcZY3-ZAGTNq-ZAH8M7-WQE9S8-ZCcEGh/
z tym , ze trudnosc tej sceny jest taka , iz mozna ja sfotografowac kazdym aparatem wyprodukowanym w ciagu ostatnich 10 lat.
w zupelnosci wystarcza szybkosc 1 fp na 10 sekund.
6400 iso na obrazie 1500 px tez nie stwarza jakichkolwiek problemow.
Nican, chyba czegoś nie rozumiem. Załączone zdjęcia są przy 1/500 f4.0. Od 1/100 f2.8 dzieli je przepaść. Niech mi ktoś wytłumaczy, czego nie rozumiem... Ja prosty chłopak jestem.
Wyrobiłeś sobie opinię na podstawie starego sprzętu (a nowszy testowałeś jedynie pobieżnie) porównujesz go z czymś co masz mocno opanowane i się zafiksowałeś na problemie, który wynikać może z wielu innych rzeczy(sam piszesz o róznicy d600 d4), ale kurcze nie z 30 milisekund opóźnienia evf.
No właśnie kłopot polega na tym, że mam i D600 i D4 i ten pierwszy daje w tych samych warunkach skuteczność na poziomie 15%, a drugi 85%. A różnica w samej reakcji spustu wynosi 0,1s? Ten sam operator, te same obiektywy, kilkanaście lat doświadczenia w fotografowaniu flamenco, 25 lat pracy jako fotograf. Oczywiście inny sensor AF. O to chodzi, że te ledwo mierzalne, wydawało by się wydumane różnice maja znaczenie.
Nican, chyba czegoś nie rozumiem. Załączone zdjęcia są przy 1/500 f4.0. Od 1/100 f2.8 dzieli je przepaść. Niech mi ktoś wytłumaczy, czego nie rozumiem... Ja prosty chłopak jestem.
moze postaw w sposob jednoznaczny pytanie , na pewno znajdzie sie ktos , kto bedzie umial odpowiedziec.
Kurcze, a nie postawiłem?
Zdjęcie dynamicznej akcji, sfotografowane sony A9, którego parametry odpowiadają ilości światła sztucznego, dającego możliwość prawidłowego (lub max minus 1EV) naświetlenia klatki przy parametrach ISO 6400, czasie 1/125 i przysłonie 2,8. Naprawdę nie wiem, jak to precyzyjniej określić.
W podanych przykładach przy ISO 6400 jest 1/400 i f4.0 (ze sporym niedoświetleniem), co daje 3-4 krotnie jaśniejszą scenę. Dla działania AF to jest przepaść.
No właśnie kłopot polega na tym, że mam i D600 i D4 i ten pierwszy daje w tych samych warunkach skuteczność na poziomie 15%, a drugi 85%. A różnica w samej reakcji spustu wynosi 0,1s? Ten sam operator, te same obiektywy, kilkanaście lat doświadczenia w fotografowaniu flamenco, 25 lat pracy jako fotograf. Oczywiście inny sensor AF. O to chodzi, że te ledwo mierzalne, wydawało by się wydumane różnice maja znaczenie.
Ale ja Ci wierze. Tylko, że widzisz różnicę nie oznacza, że jej powód dobrze identyfikujesz.
Masz doświadczenie masz umiejętności. Masz też konkretne wymagania, które nowe rozwiązanie wydaje Ci się spełniać (cisza). Weź a9 albo a7III i przetestuj w warunkach bojowych (po wczesiejszym opanowaniu ustawień), soidnie, z sercem. Porównaj z nikonem. Przecież to kapitalny materiał na artykuł.
Kurcze, a nie postawiłem?
Zdjęcie dynamicznej akcji, sfotografowane sony A9, którego parametry odpowiadają ilości światła sztucznego, dającego możliwość prawidłowego (lub max minus 1EV) naświetlenia klatki przy parametrach ISO 6400, czasie 1/125 i przysłonie 2,8. Naprawdę nie wiem, jak to precyzyjniej określić.
W podanych przykładach przy ISO 6400 jest 1/400 i f4.0 (ze sporym niedoświetleniem), co daje 3-4 krotnie jaśniejszą scenę. Dla działania AF to jest przepaść.
warunki jakie podales odpowiadaja iluminacji = 4 ev
wedlug specyfikacji af w a9 ma czulosc - 3EV , a wiec mamy 7 ev ponad warunki progowe - to jest sporo. Zapas jest duzy.
co do jakosci ostrzenia - to zalezec bedzie ona od motywu -jego kontrastu , szybkosci poruszania sie .
z pewnoscia w tych warunkach da sie zrobic zdjecia zarowno ostre jak i nieostre.
Nie sugerowalbym sie w ogole ssamplami , gdyz wiadomo ze kazdy wybiera ostre , ile bylo nieudanych tego nie wiemy.
Jesli szukasz odpowiedzi obiektywnej - jaki uklad AF jest najlepszy , albo gorszy / lepszy - to trzeba zrobic odpowiednie testy i pomiary - zbadac statystyke.
sample nic na ten temat nie mowia - wynik zalezec bedzie nie tylko od mozliwosci AF ale takze od samego motywu jak i umiejetnosci obslugi aparatu przez fotografa.
Ależ ja naprawdę jestem bardzo chętny i otwarty na nowe możliwości. Nie mam w tej chwili możliwości sprawdzenia w taki sposób sony (chętnie skorzystam - 23-24 marca będzie u nas "szybka" tancerka na kiepskiej oświetleniowo scenie). Po prostu chciałbym zobaczyć, jak ktoś inny takim sprzętem sobie radzi w podobnych warunkach. Wśród fotografów flamenco (nie jest ich wielu, więc znam dorobek zdecydowanej większości, łącznie z Japończykami) nie ma nikogo, kto przesiadł by się na sony. Nie jest to zmiana całego systemu, ponieważ praktycznie używa się 70-200 i 300mm, więc nie zmienia się całej stajni.
wedlug specyfikacji af w a9 ma czulosc - 3EV , a wiec mamy 7 ev ponad warunki progowe - to jest sporo. Zapas jest duzy.
co do jakosci ostrzenia - to zalezec bedzie ona od motywu -jego kontrastu , szybkosci poruszania sie .
z pewnoscia w tych warunkach da sie zrobic zdjecia zarowno ostre jak i nieostre.
Właśnie. Będzie ostre lub nieostre. Jak w D600. W przypadku D4, jeśli zdjęcie jest nieostre, wynika to z mojego błędu. Nie doświadczyłem jeszcze sytuacji, żeby D4 nie nadążył z AF. A przecież w zapasie mamy jeszcze lepszy fokus w D5.
ShutterStill
09-03-2018, 13:25
Spinka trwa, a kto z was miał A9 w rękach?
Ja miałem i w sklepie z podłączonym 35mm 1.4 mydlił w warunkach iso 5000 i 1/125s jak próbowałem zrobić zdjęcie stojacemu kumplowi.. Chciał wymienić swoje A99II i A99 i wszystkie obiektywy a wyszedł zniesmaczony. Po powrocie dałem mu mój D4 z Sigma 35mm to nie wierzył, że tak dobrze to działa, a przecież Sigma to żaden demon szybkości ani celności.
Napadacie na "chłopaka" ale żaden nie mówi ze swojego doświadczenie tylko wypowiada się na podstawie opinii wyrobionej po obejrzeniu czy przeczytaniu testów w sieci (często opłaconych).
Trochę dystansu..
nikoniarz
09-03-2018, 13:52
A ja jestem ciekaw ilu z tych wypowiadających się "teoretyków od sony" tak chętnie jak to wypisują zmieniło by "podstawowy" system w cenie około 40 tys. zł... Podstawowy czyli korpus i dwa obiektywy: 24-70 oraz 70-200. Jeśli ktoś potrzebuje więcej szkieł to kwota nam rośnie do 50, 60 czy więcej... Ile osób tak chętnie by weszło w mimo wszystko dziurawy system inwestując takie pieniądze. Będąc w Nikonie ma dostęp do "każdej" optyki- chce 200/2 to idzie i kupuje, chce 300/2.8 to kupuje, chce 500, 600, 800- kupuje. Ja wiem, to dla niektórych skrajność. Ale dla mnie większą skrajnością jest wywalać grubą kasę w system gdzie nie ma pewnych obiektywów i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle się pojawią. Owszem, zyska na "cichości" ale straci w innych kwestiach. System ciągle raczkuje i minie wiele lat zanim utrze się opinia, że warto w niego wchodzić. Jeśli w ogóle się utrze...
Ale tu ani słowa nie było o sensowności wejścia w system, dostępnej szklarni itd., tylko o zastosowanie w konkretnych warunkach.
wręcz przeciwnie jak już coś padło w tym temacie to
Nie jest to zmiana całego systemu, ponieważ praktycznie używa się 70-200 i 300mm, więc nie zmienia się całej stajni.
To, ze system, jako system raczkuje, to nie znaczy, że w specyficznych zastosowaniach może dać istotną przewagę nad konkurencją (vide video, cicha migawka) i cała szklarnia i bogactwo n i c tego nie zmienią.
Właśnie. Będzie ostre lub nieostre. Jak w D600. W przypadku D4, jeśli zdjęcie jest nieostre, wynika to z mojego błędu. Nie doświadczyłem jeszcze sytuacji, żeby D4 nie nadążył z AF. A przecież w zapasie mamy jeszcze lepszy fokus w D5.
ale tak jest w kazdym systemie. kazdy aparat ma Jakis zakres stosowalnosci , poza ktorym przestaje funkcjonowac , tak jak bysmy sobie zyczyli.
to samo dotyczy d4 , d5 .
chce tylko powiedziec , ze jesli pytasz o sample z a9 - to nie jest to metoda , ktora w ogole jest w stanie dac odpowiedz jak pracuje af w A9.
wiadomo, ze ludzie pokaza te sample akurat ostre.
to nie jest "metoda badawcza", ktora w ogole jest w stanie dac jakiekolwiek informacje n.t. AF.
podobnie wypowiedzi na podstawie testow w sklepie. Wiadomo , ze tego nie bierze sie pod uwage w ogole.
Rownie dobrze mozna wnosic n.t. pracy af na podstawie informacji o najlepiej sprzedajacej sie marce samochodow.
Nie wypowiadam sie na temat pracy af w A9 , chce tylko zworcic uwage ze sample nie moga dac jakiejkolwiek informacji.
jesli robisz sceny dynamiczne na czasie 1/120 sek , to w takich warunkach najprawdopodobniej i moja 15 letnia hybryda tez wyrobi pod wzgledem AF.
w dslr w 99% problemy z brakiem powtarzalnosci AF wynikaja ze zlego dostrojenia pary obiektyw / aparat.
Jesli tego sie nie przeprowadzi rzeczywiscie bardzo starannie , nie odwazylbym sie wypowiedziec jakiejkolwiek opini na temat pracy AF.
w moim starym 10 letnim FF AF dziala bezblednie , mimo ze wedlug opini w sieci nie ma prawa dzialac.
Zawody zuzlowe obiektyw 200 mm z odl ok 20 - 30 m , niemal 100 % trafien - a prawa nie ma byc.
podstawa jest zawsze dokladna kalibracja. Jesli narzekasz na af w d600 to pierweszy pytanie - czy zostala przeprowadzano dokladna kalibracja?
a9 - na Amazon jest 30 opini na temat tego aparatu - przegladnij - fotografowie zawodowi- jak pisza - sa zachwyceni.
czy zmieniac d4 na a9? kazdy musi sam zadecydowac - ja nie widze powodow , mysle ze jesli sie chce koniecznie to mozna wydac pieniadze rozsadniej.
nikoniarz
09-03-2018, 14:22
Ale tu ani słowa nie było o sensowności wejścia w system, dostępnej szklarni itd., tylko o zastosowanie w konkretnych warunkach.
wręcz przeciwnie jak już coś padło w tym temacie to
To, ze system, jako system raczkuje, to nie znaczy, że w specyficznych zastosowaniach może dać istotną przewagę nad konkurencją (vide video, cicha migawka) i cała szklarnia i bogactwo n i c tego nie zmienią.
Ale przecież to wszystko powinno iść w parze, prawda? Poza tym mowa o 300 mm, jest 300/2.8 w Sony? Domniemam, że raczej nie chodzi o f/4 pytającemu :D Pomimo tylko dwóch obiektywów i tak mowa kosztach na poziomie ponad 35 tys zł za samą optykę.
Jednego można być pewnym- Sony da "cichość". Ale wcale się nie dziwię, że autor ma wątpliwości jak będzie z celnością, wydajnością, pewnością... Za to dziwię się tym którzy twierdzą, z uporem, że będzie okej a nie mieli okazji przetestować, porównać...
ShutterStill
09-03-2018, 14:57
podobnie wypowiedzi na podstawie testow w sklepie. Wiadomo , ze tego nie bierze sie pod uwage w ogole.
a9 - na Amazon jest 30 opini na temat tego aparatu - przegladnij - fotografowie zawodowi- jak pisza - sa zachwyceni.
.
To ciekawe!
Negujesz namacalny test w sklepie, kiedy trzymałem sprzęt we własnych rękach.
Kolega porównywał ze swoimi aparatami i nie zdecydował się na zmianę.
A odsyłasz do opinii "zawodowców" z Amazona?!
Nie wiem czy śmiać się czy płakać ;)
jesli robisz sceny dynamiczne na czasie 1/120 sek , to w takich warunkach najprawdopodobniej i moja 15 letnia hybryda tez wyrobi pod wzgledem AF.
Przepraszam, ale nie rozumiem związku. Jeżeli fotografuję jakąś scenę i licze na AF, to przecież nie ma znaczenia, jakiego czasu ekspozycji używam. Jeśli AF ustawił ostrość, to jest ostro. Oczywiście, jeśli przy dynamicznym ruchu ustawię 1/30, to będzie nieostre. Jeśli jednak wiem (z 25. letniego doświadczenia) ze w danej sytuacji 1/120 daje mi ostry obraz, to sprawnie działający AF mi go zapewni. W przypadku tańca sytuacja wygląda tak, że pilnujemy, aby twarz była ostra, a reszta ciała (różnie) poruszona. To nadaje zdjęciu dynamiki. Zdjęcie tancerza przy 1/2000, kiedy wszystko jest ostre to do kosza możemy wyrzucić. Tak więc nie rozumiem tej zależności - czas migawki a AF.
nikoniarz
09-03-2018, 15:07
jesli robisz sceny dynamiczne na czasie 1/120 sek , to w takich warunkach najprawdopodobniej i moja 15 letnia hybryda tez wyrobi pod wzgledem AF
A ja głupi myślałem, że o wydajności AF świadczy chociażby wartość ekspozycji przy której przyjdzie mu pracować czy też kontrastowość obiektu... A tu proszę- oceniamy tylko na podstawie czasu :mrgreen:
Rossi_PL
09-03-2018, 18:24
Według mnie Twoje potrzeby w Nikonie zaspokoi jedynie D500, D4, D4s, D5. Nie chcę wyjść na starego niereformowalnego dziada (ba, nawet używam A6000+S30 1.4) ale Sony jeszcze długo nie zaspokoi Twoich potrzeb i licząc swój cenny czas skup się na powyższych korpusach. Jak jesteś ciekawy świata to podobno Sony A7RII/A6300/A6500 mają juz bardzo sprawny AF w ciemnych warunkach ale trzeba bardzo skrupulatnie SAMEMU sprawdzić jakie opcje AF mamy po podłączeniu nikonowskiego 70-200 poprzez przejściówkę oraz ewentualnie z Sonowskim 70-200. Tyle doczytałem na forach i od osób siedzących już dłużej w Sony (nasz forumowy fatman). Co do nowości A9 i A7III to jeszcze za mało czasu upłynęło żeby się wesprzeć wiarygodnymi opiniami.
...Używam czasami trybu seryjnego i przy 11kl/s często jedna jest przed, a druga za oczekiwanym momentem. I to są bardzo różne kadry! Masz rację - znam temat i potrafię przewidzieć moment. Właśnie dlatego wiem, że skuteczniejsze jest wstrzeliwanie się w te momenty (dlatego ważny jest brak opóźnienia) niż walenie ślepą serią.
Siatkówka, moment ataku. Miałem D3s i 10 czy 11 fps. Jeszcze było mało. Na drugim body (D700) robiłem pojedynczo. I po krótkim czasie w D3 też robiłem pojedynczo.
Pisałem już wcześniej, że choć trudno w to uwierzyć, daje się zauważyć różnicę w opóźnieniu między D600 a D4! Nie jest trudno w to uwierzyć, to normalność. Gdzieś były spisane ms każdej fazy fotografowania dla różnych body Nikona i różnych fps. Ktos kiedyś nawet dał na forum linka do artykułu z tabelką. Nie wiem czy to nie był Pawel Pawlak
A ręcznie trafiasz w ten moment? Reakcję oko-palec-zrobieni- zdjęcia ogarniasz w czasie szybszym niż 1/11 sekundy? Ale wtedy nie czeka się aż cos nastapi, tylko fotografuje z wyprzedzeniem. Wiem o czym pisze !Agrest i w ogóle się dziwię, że podejmujecie polemikę z nim.
W latach 80 tych robiłem gimnastykę artystyczną. Analogiem, 36 klatek. Praktica z podpiętym przez adapter Sonnarem 180 od P-sixa. Manual oczywiście, żadnego AF, żadne fps ;) I miałem dziewczyny w locie, w szpagacie, w momencie gdy nogi były w linii. I trafione z ostrością, bo wiedziałem gdzie będą wykonywały to będę chciał focić (byłem po prostu na treningach i w sumie to więcej zdjęć na tych treningach zrobiłem niż w trakcie zawodów). Spust naciskałem w momencie wybicia się. A zdjęcie się robiło wtedy gdy trzeba ;)
2. No właśnie nakłada się. 30ms na evf, 180ms na reakcję ręka oko i z 100-200ms na reakcje aparatu (przyjmijmy 150), czyli masz 360 ms ws 330 ms. Tak więc i tak musisz przewidywać (albo walić serią). Oczywiście że się przewiduje.
warunki jakie podales odpowiadaja iluminacji = 4 ev
wedlug specyfikacji af w a9 ma czulosc - 3EV , a wiec mamy 7 ev ponad warunki progowe - to jest sporo. To, że AF w danych warunkach będzie działał nie oznacza, że z taka samą szybkościa jak wtedy gdy dostaje więcej światła. Ważny jest też kontrast sceny i 10 innych czynników. Nawet to, jaki mamy obiektyw i czy to zdjęcie ze światłem czy pod światło. mam olbrzymie doświadczenie z Nikkorem. 85/1.4 D. Jedno z moich dwóch najczęściej używanych (do tej pory) szkieł. Ja wiem kiedy trafia w 95% a kiedy w ... 40% :( Przy potwierdzeniu ogniskowania! W trybie AF-S, pojedynczy punkt. To jest dobre szkło, tak samo się zachowuje wiele obiektywów. Nikkora po 11 latach sprzedałem, kupiłem kolosa - Sigmę Arta. Jak wiedziałem że to nie jest światło na 85/1.4D to zapinałem króla AF-u czyli N 70-200/2.8.
Przepraszam, ale nie rozumiem związku. Jeżeli fotografuję jakąś scenę i licze na AF, to przecież nie ma znaczenia, jakiego czasu ekspozycji używam. Jeśli AF ustawił ostrość, to jest ostro.Niekoniecznie - czytaj co napisałem o Nikkorze 85 mm. Albo jak się pewien kolega tu pieklił że mu D7100 nie trafia na meczach, a D300 mające ten sam (???) AF - trafia.
W innym watku był poruszany temat AF, nawet mnie tam przywoływano (Nican tez tam pisałeś, ale ... delikatnie mówiąc miałbym uwagi). Temat AF to temat rzeka i wiele spraw nie jest takimi, jak się wydają. Może tam wrócę, choć temat poszedł dalej.
nikoniarz
09-03-2018, 22:01
W końcu ktoś z kim można podjąć dyskusję...
Nie jest trudno w to uwierzyć, to normalność. Gdzieś były spisane ms każdej fazy fotografowania dla różnych body Nikona i różnych fps. Ktos kiedyś nawet dał na forum linka do artykułu z tabelką. Nie wiem czy to nie był @Pawel Pawlak
Na 99,99% był to Paweł...
Siatkówka, moment ataku. Miałem D3s i 10 czy 11 fps. Jeszcze było mało. Na drugim body (D700) robiłem pojedynczo. I po krótkim czasie w D3 też robiłem pojedynczo. Ale wtedy nie czeka się aż cos nastapi, tylko fotografuje z wyprzedzeniem. Wiem o czym pisze ! W latach 80 tych robiłem gimnastykę artystyczną. Analogiem, 36 klatek. Praktica z podpiętym przez adapter Sonnarem 180 od P-sixa. Manual oczywiście, żadnego AF, żadne fps I miałem dziewczyny w locie, w szpagacie, w momencie gdy nogi były w linii. I trafione z ostrością, bo wiedziałem gdzie będą wykonywały to będę chciał focić (byłem po prostu na treningach i w sumie to więcej zdjęć na tych treningach zrobiłem niż w trakcie zawodów). Spust naciskałem w momencie wybicia się. A zdjęcie się robiło wtedy gdy trzeba
Nie wiem, może artystyczna rządzi swoimi prawami... Ale trafienie w moment to nie zawsze takie hop-siup... Np. taka kopana, na stadionie... Przewidywalna na tyle, że już można kadrować osobnika który za 1-2 sek. przyjmie piłkę na głowę... I jakie mamy efekty? Takie, że na meczu przyjęć jest przynajmniej kilkanaście, a kadrów z "przyklejoną" do głowy piłką można złapać parę... Bo niestety w ułamku sekundy dzieje się bardzo dużo...
To, że AF w danych warunkach będzie działał nie oznacza, że z taka samą szybkościa jak wtedy gdy dostaje więcej światła. Ważny jest też kontrast sceny i 10 innych czynników. Nawet to, jaki mamy obiektyw i czy to zdjęcie ze światłem czy pod światło. mam olbrzymie doświadczenie z Nikkorem. 85/1.4 D. Jedno z moich dwóch najczęściej używanych (do tej pory) szkieł. Ja wiem kiedy trafia w 95% a kiedy w ... 40% Przy potwierdzeniu ogniskowania! W trybie AF-S, pojedynczy punkt. To jest dobre szkło, tak samo się zachowuje wiele obiektywów. Nikkora po 11 latach sprzedałem, kupiłem kolosa - Sigmę Arta. Jak wiedziałem że to nie jest światło na 85/1.4D to zapinałem króla AF-u czyli N 70-200/2.8.
Nic dodać nic ująć... W końcu ktoś wie w czym rzecz... No ale niektórzy wolą siedzieć i liczyć... A tak jak już wspominałem- praktyka nie zawsze idzie w parze z teorią... No cóż- jedni opierają się na wyliczeniach, a inni na praktyce...
czytaj co napisałem o Nikkorze 85 mm. Albo jak się pewien kolega tu pieklił że mu D7100 nie trafia na meczach, a D300 mające ten sam (???) AF - nie trafia.
No jak oba nie trafiają to jest problem natury warunków oświetleniowych lub/i ograniczeń wynikających z obiektywu...
Co by zakończyć offtop "dźwiękowy" napiszę po raz kolejny - D4 jest rewelacyjnym aparatem, który w połączeniu z dobrą optyką praktycznie nie ogranicza fotografa. To rodzaj narzędzia idealnego. Oczywiście, można by oczekiwać wyższej rozdzielczości czy noktowizora, ale serio - możliwości tego urządzenia są niesamowite.
Viking89
11-03-2018, 05:33
Co do systemu sony to i ja się nad nim zastanawiam. Coraz częściej widzę ludzi chodzących po Sztokholmie z soniaczami. Macałem po sklepach różne puszki sony i cały czas mam dosyć mieszane uczucia. Najbardziej do myślenia dają mi oferty na rynku wtórnym gdy ktoś chce sprzedać a7riii lub wymienić z dopłatą na d850. Takie same ogłoszenia zdarzają się w stosunku do a9 na d5.
A ja głupi myślałem, że o wydajności AF świadczy chociażby wartość ekspozycji przy której przyjdzie mu pracować :
fakt - bledne myslenie
decyduje nie tyle bezwzgledny poziom oswietlenia , czyli jasnosc otoczenia , co odstep tego oswietlenia od czulosci progowej.
przy tam samym motywie dla AF o czulosci -0,5 EV oswietlenie o natezeniu + 5 EV to gorsze warunki pomiarowe niz dla AF o czulosci -3 EV i oswietlenia o natezeniu +4 EV.
( Kontrast nie zalezy od poziomu natezenia oswietlenia , formalnie biorac definicja kontrastu jest taka , ze dla tej samej roznicy jasnosci lecz nizszego poziomu natezenia Kontrast rachunkowo jest nawet wyzszy - ale to tylko formalizm rachunkowy.)
Mimo, ze jest bezwzglednie ciemniej dla autofokusa o nizszym progu czulosci oznacza to lepsze warunki pomiarowe.
Udzial szumu , ktory jest zawsze przypadkowy i nieprzeidywalny bedzie mniejszy , tzn bledy przypadkowe beda rowniez mniejsze. Rowniez czas analizy obrazow bedzie krotszy , jako ze mniej bedzie pomiarow przypadkowo sprzecznych .
Co do systemu sony to i ja się nad nim zastanawiam. Coraz częściej widzę ludzi chodzących po Sztokholmie z soniaczami. Macałem po sklepach różne puszki sony i cały czas mam dosyć mieszane uczucia. Najbardziej do myślenia dają mi oferty na rynku wtórnym gdy ktoś chce sprzedać a7riii lub wymienić z dopłatą na d850. Takie same ogłoszenia zdarzają się w stosunku do a9 na d5.
moim zdaniem nie ma wyraznych i racjonalnych powodow , dla ktorych nalezaloby zmienic N na S.
Tylko w jakims konkretnym szczegolnym przypadku , np jesli ktos uzywa duzo obiektywow MF - latwiej sie ostrzy za pomoca S.
Decydujaca jest jakosc obrazowania i ergonomia - pod tym wzgledem sa to sytemy porownywalne, ale jednak ze wskazaniem na N ( ergonomia to nawet wyraznie na korzysc N).
Co innego uzytkownicy canona - Maja od wielu lat matryce o dosyc ograniczonych parametrach w stosunku do N czy S - tutaj zmiana systemu wiaze sie jednak z poprawa jakosci obrazowania - ta jest decydujaca. Wszysko inne jest do opanowania.
Sam rodzaj ukladu celowniczego - elektroniczny - nie jest powodem uzasadniajacym zmiane , lub niezwykle rzadko w jakiejs konkretnej, specjalistycznej sytuacji zdjeciowej.
Pawel Pawlak
11-03-2018, 16:13
no tak, ale matryce z 80d, 5d4 czy 1dx2 pokazują że canon nadrabia niedoskonałości DR w stosunku do N czy S. Więc można się chyba spodziewać że w tym zakresie w niedalekiej przyszłości nastąpi poprawa w większej ilości modeli.
Ja wybrałbym sony ze względu na możliwość pracy w bezwzględnej ciszy oraz szybkiej i komfortowej pracy w LV (bo to naturalny tryb pracy tego systemu). Ale to za mało żeby pożegnać się z D4s, d800 i d500 i dopłacić niebotyczną kwotę do zmiany. Odstrasza mnie zasilanie, permanentna konieczność korzystania z LV i pare innych drobiazgów.
Pojawiła się nowa aktualizacja oprogramowania
http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/4/D4.html
ShutterStill
13-03-2018, 19:06
Jest gdzieś podane co zmienili?
Jest gdzieś podane co zmienili?
jest na stronie pobierania... http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/261.html
ShutterStill
14-03-2018, 13:37
Ja tam nic nie widzę w tym linku..
ShutterStill
14-03-2018, 13:42
https://www.the-digital-picture.com/News/Default.aspx?Cat=nikon-firmware-updates
Tutaj jest.
Wsparcie dla nowych obiektywów
Do okulisty maszeruj :-)
ShutterStill
14-03-2018, 13:53
Do okulisty maszeruj :-)Nie wiem czy on też zobaczy ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/17c82dc7a9489f18e7a085591dca9bc3-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180314/17c82dc7a9489f18e7a085591dca9bc3.jpg)
Może na kompie widać :)
hmmm... nie wiem jak patrzysz
Zmiany w wersji 1.11 oprogramowania sprzętowego „А“/„B“ w stosunku do wersji 1.10 oprogramowania sprzętowego „А“/„B“
• Dodano obsługę następujących funkcji obiektywów AF-P:
- Jeśli czas czuwania upłynie po ustawieniu ostrości, położenie ogniskowej już nie zmieni się po ponownym włączeniu licznika czasu czuwania.
- Podczas ustawiania ostrości poprzez obracanie pierścieniem ustawiania ostrości obiektywu, wskaźnik ostrości w wizjerze (oraz, w trybie podglądu na żywo, pole AF na monitorze) będzie (będą) teraz migać, informując o ustawieniu nieskończoności lub minimalnej odległości zdjęciowej.
• Dodano obsługę obiektywów AF-P DX.
• Usunięto następujące problemy:
- Jeśli zdjęcia zostały zrobione za pomocą programu Camera Control Pro 2 po włączeniu ustawienia osobistego d10 (Tryb opóźnienia ekspozycji) w MENU USTAW. OSOBISTYCH, oprogramowanie czasami błędnie wyświetlało komunikat informujący, że zrobienie zdjęcia jest niemożliwe.
KrzysztofKozicki
06-04-2018, 07:13
Dwa dni temu kupiłem D4 z przebiegiem 53k za 6400. Aparat kupowałem osobiście. Jak przyjechałem go obejrzeć okazało się, że bateria jest wyczerpana. Leżał 6 miesięcy nie używany. Podładowałem baterię przez 15 minut, by wszystko sprawdzić. Aparat działa dobrze, af celny z moimi obiektywami, czysty, przebieg się zgadza, piny w gniazdach proste, obudowa szczelna, ale trochę na dole obita (co było zaznaczone w ofercie). Oglądałem aparat 30 minut i kupiłem. Wracając do domu wykonałem po drodze jeszcze kilka zdjęć seriami jadących samochodów. Ustawiłem menu pod siebie. W domu wsadziłem baterię do ładowarki. Nie sprawdziłem ile to trwało czasu, ale coś ponad godzinę na pewno. Ładowarka zakończyła ładowanie i bateria trafiła do aparatu. Aparat pokazuje 37% naładowania i zużycie baterii na 0. Nie wiem na ile zdjęć to 37% mi starczy i czy aparat źle pokazuje stan, czy bateria jednak jest już nie sprawna. Oferta i tak wydaje mi się cenowo dobra, a baterię kiedyś chciałem kupić drugą. Tylko, że trochę później, bo teraz funduszy brak. Ktoś ma jakiś pomysł jak mogę poprawić kondycję tej baterii?
Kupiłeś aparat za 6400 zł a szkoda ci 100 zł na nowa baterię ?
Nie wiem czy jestem odosobniony, ale u mnie baterie ładują się zdecydowanie ponad godzinę.
Kupiłeś aparat za 6400 zł a szkoda ci 100 zł na nowa baterię ?
Oryginalna bateria do D4 za 100zł?
Poproszę cztery.
Oryginalna bateria do D4 za 100zł?
Poproszę cztery.
Już nie pytkuj kolego kupiłem ponad 4 lata temu zamiennik na Aliexpres i działa do dziś. Nie widzę żadnego problemu w jej użytkowaniu.
KrzysztofKozicki
06-04-2018, 08:38
Nie żal mi 100 na baterie. W założeniu była orginalna od D4s. Podeślij mi nazwę swojej jak możesz to sobie obyczaje je. Może do D810 też wsadzę taką.
Tu masz link
https://www.ebay.com/itm/Replacement-For-Nikon-EN-EL18-EN-EL18a-Battery-For-Nikon-D4-D4S-D4X-MB-D12/152762922434?_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.M BE%26ao%3D2%26asc%3D44039%26meid%3De5d569e805424bf aa5319d06249ee768%26pid%3D100005%26rk%3D5%26rkt%3D 6%26sd%3D112619284143%26itm%3D152762922434&_trksid=p2047675.c100005.m1851
W kraju też mam kupę zamienników, ja o oryginale mówię.
P.S. co to znaczy "pytkować"?
A idąc Twoim tropem (jak mam aparat za 6400 itd) to - jak mam profesjonalny sprzęt, to używam do niego oryginalnych akcesorów.
Może i mówisz o oryginale ale ja nie napisałem że 100 zł za oryginalną baterię
damian_888
06-04-2018, 12:31
W kraju też mam kupę zamienników, ja o oryginale mówię.
P.S. co to znaczy "pytkować"?
A idąc Twoim tropem (jak mam aparat za 6400 itd) to - jak mam profesjonalny sprzęt, to używam do niego oryginalnych akcesorów.
Czyli używasz wyłącznie szkieł Nikkora? :)
Tak z ciekawości pytam :)
I nie podważam idei oryginalnych baterii, bo miałem zamienniki w D7000 i nie wspominam tego dobrze. Od tego czasu dałem spokój z zamiennikami.
Czyli używasz wyłącznie szkieł Nikkora? :) Tak z ciekawości pytam :)
Tak. W innym wątku opisywałem złe doświadczenia z innymi markami. Od jakiś 25 lat pracuję wyłącznie na Nikkorach - zarówno stało ogniskowych, jak i zoomach.
damian_888
06-04-2018, 12:37
Tak. W innym wątku opisywałem złe doświadczenia z innymi markami. Od jakiś 25 lat pracuję wyłącznie na Nikkorach - zarówno stało ogniskowych, jak i zoomach.
No dobrze. W sumie jak już napisałem to zwróciłem też uwagę, że napisałeś "akcesoria" ... a w sumie można dyskutować czy obiektyw to akcesoria czy raczej wszelkie inne dodatki. No ale mniejsza o to, nie róbmy OT :)
KrzysztofKozicki
06-04-2018, 12:46
O zamiennikach każdy ma swoje zdanie i szkoda się sprzeczać. Kiedyś do sonego miałem dwa i działały ok. Przy D810 mam dwie orginalne, ale one są tańsze. Atomowa trochę kosztuje, a chciałbym kupić dwie. Do D4 i D810 a tą co mam jako zapas. Przy zamienniku nie obawiam sie, że będzie krócej działać, a o stabilność napięcia. To jest o wiele ważniejszy parametr. Rozważam zamienniki duracella. Chyba nie chce ryzykować z czymś za 100.
Może warto spróbować:
http://www.myadventure.com.pl/duracell/akumulator-duracell-drnel18/
I ceny: https://www.ceneo.pl/50749202
Xavier80
06-04-2018, 19:24
I bardzo dobrze. Pytanie tylko czy miałeś taki wybór jak teraz? Chodzi mi o jakość optyki..bo widzisz....Nikkor ma naprawdę drogie i naprawdę mizerne jakościowo na dziś jasne stałki do 85 mm, nieaktualizowane od dawna. A z tymi analogiami samochodowymi to ja powiem tak: Jeżdziłeś kiedyś starą Skodą 105 i podziękowałeś przesiadając się na passata. Nabrałeś urazy do Skody jako marki, więc w AD 2018 stajesz przed wyborem i wybierasz niemodernizowanego starego passata zamiast nowej Skody Superb, dodatkowo gdyby była znacznie tańsza od tego passata. Brawo, Twój wybór, tylko przyjmij do wiadomości, że ktoś inny chce mieć lepszą jakość z niższe pieniądze :)
Nikkor ma naprawdę drogie i naprawdę mizerne jakościowo na dziś jasne stałki do 85 mm, nieaktualizowane od dawna.
Czy ja wiem czy 28mm f/1.4E jest mizerny jakościowo ;)
Są jeszcze fajne 20mm i 24mm f/1.8G
nikoniarz
06-04-2018, 20:11
Jako "zielony" chyba powinieneś ukrócić krucjatę antysystemową... To dyskusja o d4 i na koniec akurat o zamiennikach aku do niego, a nie o tym jaka optyka jest lepsza a jaka lepsiejsza...
Slon - pewnie warto, ale one są za 340 a nie 100.
Co do innych systemów - nigdzie nie napisałem, że mój wybór jest najlepsiejszy. Po prostu moje doświadczenia są akurat takie.
sprocket
06-04-2018, 22:09
Zrob kalibracje baterii i po kłopocie.
Xavier80
06-04-2018, 22:31
Czy ja wiem czy 28mm f/1.4E jest mizerny jakościowo ;)
Są jeszcze fajne 20mm i 24mm f/1.8G
Za 10k to oferuje naprawdę niewiele. Zwłaszcza na brzegu kadru, o AF nie wspominając.
Jako "zielony" chyba powinieneś ukrócić krucjatę antysystemową... To dyskusja o d4 i na koniec akurat o zamiennikach aku do niego, a nie o tym jaka optyka jest lepsza a jaka lepsiejsza...
To nie jest żadna krucjata, bo ja nic nie mam do szkieł systemowych, sam posiadałem/posiadam. Natomiast mam problem z wciskaniem ludziom farmazonów i kitów co do jakości i bezkompromisowości tych nieadekwatnie wycenionych szkieł ( w stosunku do tego co oferują)
To jest temat o D4, pomińmy tu może rozmowy o wyższości optyki firmy X nad Y.
Będę kasował OT i to wstecznie, o ile będzie kontynuowana ta sprzeczka.
Co do czasu ładowania baterii .. u mnie od 20% do pełna bateria (EN-EL18a+MH-26) ładuje się około 2h .
Kolega używał do niedawna zamienników; ale przestał.
7114
tu więcej :( https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1709359419127771&set=pb.100001611884988.-2207520000.1523088855.&type=3&theater
Pawel Pawlak
07-04-2018, 10:32
W przypadku problemu z akumulatorem, warto poddać go kalibracji. Jeśli ta nie działa, to można spróbować w innej ładowarce. Spotkałem się z zamiennikami ładowarek (wyglądającymi dokładnie jak oryginały) które niestety nie realizowały kalibracji - tzn. coś niby robiły, ale bez efektów. Oryginalna ładowarka załatwiała skutecznie temat.
Co do zakupu akumulatorów - pod doświadczeniach jakie miałem z en-el4 wyszedłem z założenia, że lepiej kupić używane oryginały niż nowe zamienniki. I tak "upolowałem" na allegro i na OLX oryginały - jeden ze zużycie "1" - używany a drugi "0" - nowy, rozładowany i nigdy więcej nie doładowany (co poskutkowało szybkim przejście w poziom zużycia "1" ) za 100 i 200zł. Oba używam od 3 lat i mają się świetnie, z poziomem sprawności na poziomie 85%-90% (tzn tyle pokazuje krótko po naładowaniu). Wydajność terenowa jest liczona w tysiącach zdjęć.
sprocket
07-04-2018, 12:44
Ładowarka przy kalibracji akumulatora ma duzo pracy i sporo sie nagrzewa, ja pomagalem jej wyczerpujac akumulator do 1 %, ładowarka wtedy odrazu przystepuje do kalibracji .
A jak jest więcej % przykładowo 60% to ładowarka pierw musi rozładować aku do zera i potem zaczyna się kalibracja?
KrzysztofKozicki
07-04-2018, 20:26
Jak wsadzę aku do ładowarki i nacisnę CAL ON to zapala się pomarańczowa dioda na jakąś minutę, dwie i gaśnie. Ładowarka po tym przechodzi do ładowania. Zakładam, że nie jest to normalne?
Pawel Pawlak
07-04-2018, 20:34
Tak się zachowywały ładowarki nie oryginalne które spotkałem. Oryginalna zdecydowanie dłużej przeprowadza kalibrację i robi to skutecznie - w przeciwieństwie do produktów niezależnych.
KrzysztofKozicki
07-04-2018, 20:48
Tak się skupiłem na oglądaniu aparatu przy kupnie, ze nie zwróciłem uwagi na ładowarką. Raczej jest to podróbka. Zła wiadomość, że czeka mnie kupno nowej, a dobra że może aku jest w dobrym stanie. Będę polował na używana ładowarkę. Chyba, że ta będzie ładować aku Duracella. To lepiej kupić mi dwa zamienniki niż oryginalną ładowarkę.
U mnie czasami kalibracja potrafi trwać 5-6h (EN-EL4a i EN-EL18a/b), zwykle zostawiam na noc.
Slon a czy kalibrujesz tylko wtedy jak nowi ci body że trzeba czy kiedy chcesz i co ta kalibracja konkretnie wnosi?
Pragnalbym zwrocic uwage kolegow na pewien niuas , nie calkiem bez znaczenia.
roznica pomiedzy kalibrowaniem a formowaniem ( formatowaniem )
to pierwsze polega na dopasowania zakresu pomiarowego wskaznika do pojemnosci baterii.
to drugie jakby to powiedziec , na umozliwieniu osiagniecia przez baterie pelnej mozliwej pojemnosci.
na pierwsze pozwalaja oprogramowane ladowarki jakie sa np w komputerach , komorkach . baterie sie rozladowuje i laduje na full , mikroprocesor ( Programm) zapamietuje ile da sie naladowac ( ile energii moze przyjac bateria ) i to jest dla niego 100 % ( w zasadzie pomiaru dokonuje sie w trakcie rozladowania naladowanej w pelni bateri)
formowanie to kilkukrotne calkowite rozladowanie i naladowanie baterii.
nie zawsze calkowite rozladowanie jest mozliwe , wowczas mozna zewrzec przez Jakis opornik ( np zaroweczke) .
Kilka razy powtarza sie cykl pelnego rozladowania i ladowania , przez co bateria winna uzyskac swoja pojemnosc optymalna .
Chodzi o mozliwie pelne ( tzn calkowite i zupelne) przeprowadzenie procesow elektrochemicznych zachodzacych w baterii .
formatowanie najskuteczniejsze jest odpowiednim pradem ,ale tego raczej ladowarki nie maja.
KrzysztofKozicki
08-04-2018, 11:23
Mam ładowarkę BC-1000 do eneloop i tam jest opcja "odświeżania" czasami trwa dobę. Można sprawdzić pojemność baterii. Robiłem to przed odświeżaniem i po. Czasami sporo poprawia.
Pawel Pawlak
08-04-2018, 11:51
Podejrzewam że ładowarki do EN-EL4 czy też EN-EL18 robią raczej kalibrację a nie formatowanie. Być można by przeprowadzić formatowanie używanych akumulatorów w sposób "ręczny", ale nie wiem jak na takie głębokie rozładowanie zareagowałaby elektronika akumulatora - czy nie zablokowałaby go po prostu; tak się dzieje w przypadku akumulatorów MAKITA 18V - kiedy jakieś narzędzie które nie ma kontroli max dopuszczalnego rozładowania, za długo obciąża akumulator, to już nie da się go powtórnie naładować, bo elektronika protestuje.
U mnie też kalibracja en-el18(a) trwa kilka godzin
Mam ładowarkę BC-1000 do eneloop i tam jest opcja "odświeżania" czasami trwa dobę. Można sprawdzić pojemność baterii. Robiłem to przed odświeżaniem i po. Czasami sporo poprawia.
tak jest.
ladowarka , laduje i rozladowuje calkowicie baterie 2 albo 3 razy i to jest odswiezanie albo formatowanie ( na pewno nalezy formatowac nowe Akku , uzywane co paredziesiac cykli , dlatego nazywa sie to odswiezaniem )
ladowarka pokazuje bezwzgledna wartosc oddanej energii np 3000 mah - kalibrowanie nie jest w ogole potrzebne.
gdyby wskaznik mial pokazac stopien naladowania , czyli np , ze 3000 mah to jest 100% - wowczas nalezaloby przeprowadzic kalilbrowanie . wystarcza jeden cykl rozladowania .
poniewaz w komorkach , komputerach podaje sie stopien pozostelej mozliwej do oddania energii w % , dokonuje sie kalibracji , aby mikrokontroler poznal jakiej energii odpowiada 100%.
( W aparatach tez , ale wedlug mojej wiedzy nie kalibruje sie wskaznika pozostalej energii w aparatach , chociaz sony ? - nie wiem )
Dla kazdej baterii to moze byc inna wartosc. ale 100% to oznacza najwazsza mozliwa , dla jednej baterii to moze byc 5000 mah , dla innej 10000 mah.
na tym polega kalibracja - dopasowanie na wskazniku do najwyzszej pojemnosci baterii watosci liczbowej 100%
na pewno nalezy formatowac nowe Akku
Formować.
Pamiętam, że 50 lat temu formowało się akumulatory Pb do samochodów. Dzisiaj doszliśmy do bezobsługowych akumulatorów samochodowych, a w akumulatorach do aparatów cyfrowych znowu formujemy akumulatory? Jestem zaniepokojony, bo moja oryginalna ładowarka do EN-EL15 nie posiada takiej opcji. Czy Nikon w tej kategorii cenowej "odpuścił" klientów?
Skąd takie historie o formowaniu akumulatora Li-Ion ?
Slon a czy kalibrujesz tylko wtedy jak nowi ci body że trzeba czy kiedy chcesz i co ta kalibracja konkretnie wnosi?
Tylko jak puszka powiadomi. Miałem od nowości 2 aku EN-EL4a (do D3), użytkowałem normalnie, w 2 aparatach zrobiły po ok 350 tys. zdjęć, kalibrowane na zawołanie. Gdy sprzedawałem aparat oba aku miały stan 2, po chyba 8 latach używania. Moim zdaniem ciężko zajechać te aku.
Pamiętam, że 50 lat temu formowało się akumulatory Pb do samochodów. Dzisiaj doszliśmy do bezobsługowych akumulatorów samochodowych, a w akumulatorach do aparatów cyfrowych znowu formujemy akumulatory? Jestem zaniepokojony, bo moja oryginalna ładowarka do EN-EL15 nie posiada takiej opcji. Czy Nikon w tej kategorii cenowej "odpuścił" klientów?
Żadna ładowarka do tego typu akumulatora - dotyczy to również MH-18 i 18a do en el-3(a) oraz MH-15a do en el-15a - nie ma możliwości kalibracji i formowania. Pewno Nikon uznał, że te aku są zbyt tanie, żeby trzeba przedłużać ich żywot przez dodatkowe formowanie. Przy okazji muszę stwierdzić, że moje 4a po ponad 10-ciu latach pokazują czwórkę na skali zużycia, a jeszcze starsze 3a nadal są na jedynce lub dwójce.
Pawel Pawlak
09-04-2018, 14:42
seria en-el3 ma zupełnie chyba nie pracujący wskaźnik zużycia ;) Przecież wiadome jest że po 3 latach, nawet mało intensywnej eksploatacji (albo po 300cyklach ładowania) akumulator Li-Ion traci ok 30% swojej pojemności - więc jak taki fakt może nie być uwzględniony przy poprawnie działającym wskaźniku zużycia akumulatora ?
A przecież przy wieloletniej pracy dochodzą do tego negatywne efekty maksymalnego rozładowana (które nie są zalecane dla takich ogniw), czy przechowanie w formie max rozładowanej czy też naładowanej. Nie ma szans żeby akumulator taki, po kilkunastu latach miał sprawność nie gorszą niż 75% wartości nowego.
nikoniarz
09-04-2018, 16:05
Wczoraj odświeżałem swojego bodajże 8-letniego EN-EN4a bo znów stopień zużycia wskoczył na "4". Pomimo swojego wieku i około 200.000 zdjęć na karku jeszcze daje radę zrobić 2000-2500 zdj na jednym ładowaniu. 4-letni zamiennik ze stopniem zużycia "0" i trzykrotnie mniejszym przebiegiem powoli dogorywa, bo zdarza mu się zrobić jedynie 1500 zdj. A czasem 2000. Samo odświeżanie zajęło 8h.
Nikoniarz- piszesz ze zrobisz 2000-2500 zdjęć na jednym ladowaniu. Ale ile to trwa, tzn w jakim czasie. Czy to jest jeden dzien czy dwa czy moze tydzien? Ja ogolnie malo cykam. Mam stare aku en-el18. Na jednym ladowaniu wytrzymał mi ostatnio 5tygodni ale zrobionych zdjec mialem jakieś 280.tak 280 zdjęć
Pawel Pawlak
09-04-2018, 21:29
nikoniarz; ja miałem En-el4 (bez a) pamiętający z pierwszej partii D2s i po 14 latach miał stopień zużycia 4 ale potrafił zrobić na d700 ok. 4000 zdjęć :) To były/są akumulatory nie do zdarcia. Zużycie najbardziej objawiało się tym, że nie używany szybciej tracił ładunek.
Odkurzyłem wczoraj staruszka D700 z en-el4a i na 40% energii zrobiłem ponad 1500 zdjeć. W pewnym momencie, po tysiącu zdjęć było raptem 20% użycia, ale później częściej zmieniałem obiektywy i więcej zerkałem na ekran.
Bateria od bardzo dawna ze stopniem zużycia 4.
KrzysztofKozicki
22-04-2018, 22:25
Moja nie oryginalna ładowarka zamiennika od duracella tez nie chce ładować :(. Pójdzie do śmieci jak tylko dotrze do mnie oryginalna. Będę mógł wtedy porównać oryginalne aku i te od duracella
KrzysztofKozicki
27-04-2018, 09:14
Ładowarka dotarła. Kalibracja zrobiona. Teraz będę testował różnicę między oryginalną a zamiennikiem duracella
ShutterStill
27-04-2018, 11:06
Ja mam ex-pro i trzyma lepiej od oryginału bo teoretycznie jest do D4s
Krzysztof, daj znać za jakiś czas jak tam aku duracella sie spisuje
KrzysztofKozicki
29-04-2018, 08:46
Jasne opiszę jak potestuje. Chwilę to potrwa, bo nie łatwo rozładować te Aku ?
Trzyma fajnie?
Napisz ile wytrzyma na jednym ladowaniu
KrzysztofKozicki
18-06-2018, 11:25
Przepraszam, że dopiero teraz. Chciałem przetestować aparat w trakcie reportażu ślubnego. Aku na 100% i przygotowania zaczynające się około 12. O 1 w nocy i jakoś 2600 zdjęć później (z czego 100 to seria podczas rzucania wiankiem i muchą) Aku pokazuje 49%. Pracowałem w miarę normalnie. Ani nie oszczędzałem baterii, ani nie bawiłem sie aparatem. Aparat w większości włączony. Jak potrzebowałem sprawdzić podgląd to robiłem. Do D4 i D810 mam po dwie baterie i kolejnie nie są mi potrzebne, ale jak bym kupował to duracell
ShutterStill
18-06-2018, 20:26
U mnie expro podobnie wytrzymuje.
Przez 2 miesiące leżenia 12% uciekło w spoczynku (nie w aparacie)
Ciekawe jak takie aku po dluzszym czasie. Teraz sa świeże. Co będzie po roku i dluzej....
KrzysztofKozicki
19-06-2018, 00:35
Myślę, że firma ma wystarczające doświadczenie w tym co robi. Mam nawet przeczucie, że o wile większe w produkcji aku niż nikon i raczej nic się nie powinno dziać z nim.
Ciekawe jak takie aku po dluzszym czasie. Teraz sa świeże. Co będzie po roku i dluzej....
No to odpukać chiński no name śmiga już 4 rok. Jego większa pojemność deklarowana na papierze jest potwierdzona w rzeczywistości. Ja się już dawno przekonałem do produktów moich chińskich kuzynów.
Rafał_Sz
19-06-2018, 13:20
Dobrze będzie. Mam m. innymi takie aku i katuję je od prawie dwóch lat. Zero zużycia, zero problemów.
Warciarz
05-07-2018, 19:11
Koledzy/koleżanki, w moim D4 cały czas mruga clock i nie da się ustawić na dłużej godziny w aparacie. Mniemam, że padła bateria wewnętrzna. Da się to jakoś samemu ogarnąć, czy tylko serwis ?
Strona 406 i 407 pełnej instrukcji. Można samemu.
Warciarz
05-07-2018, 23:27
Rzeczywiście nic trudnego do ogarnięcia. Dzięki za naprowadzenie :)
Czy D4 ma funkcję aby punkt śledzenia ostrości jednocześnie był punktem odpowiedzialnym za pomiar światła? Jeśli tak gdzie to ustawić bo szukam i szukam i końca nie widać.
Już znalazłem strona 116. Czy ktoś to używa?
Przecież to jest domyślne ustawienie. Pomiar jest w aktywnym polu AF. O ile nie jest to tryb auto.
No tak myślałem że to jest jakiś magiczny trik a to pomiar punktowy :-) Kurcze nigdy tego nie wykorzystywałem w kadrze gdzie mam ostre światło a jest potrzeba dobrze naświetlić osobę. Ech człowiek to się wiecznie uczy.
Tytułem wstępu: w kwietniu 2016 roku fotografowałem mecz futbolu amerykańskiego, padła mi wtedy migawka w D4, była to ostatnia przegrana Panthers Wrocław do dnia dzisiejszego. Dzisiaj 400 zakleszczyła mi się na body...
Komuś udało się to rozmontować w domowych warunkach? Jakieś rady co z tym fantem zrobić? No i ile kosztuje ta przyjemność w oficjalnym serwisie?
Jeśli strzelił bolec, to jego wymiana jest trudniejsza niż migawki, trzeba rozebrać body w drobny mak.
Ostatnio zdejmowałem 160-600 z D750.
Kiedyś zakleszczył mi się D700 z 400 lub 600. W serwisie zrobili mi to od ręki w 15 min. Ale chyba miałem szczęście, bo słyszałem, że D4 trzeba "od tyłu" rozbierać w stronę bagnetu.
Każda lustrzanka Nikona jest tak skonstruowana, że nie ma dostępu do tego bolca. Nawet po zdjęciu bagnetu czy przedniej obudowy. A w magnezowych to wręcz tragedia.
Na zdjęcie obiektywu mam patent, ale jeśli bolec się nie cofa, to i tak trzeba go wymienić.
Jakby co, to wracam do Wrocławia w środę po południu.
Niedawno nabyłem D4 i po pierwszym zleceniu mam pytanie bo nie znalazłem sposobu na to:
da się wyłączyć wyświetlanie po zrobieniu zdjęcia? Znalazłem w menu tylko czas opóźnienia.
Robię dynamiczne foty i chcę zmieniać punkt AF w wizjerze w czasie robienia serii zdjęć. Obecnie to wygląda tak, że strzelam kilka (naście) razy, na wyświetlaczu pojawia się ostatnia fota a ja już chcę wybierakiem zmienić punkt łapania ostrości w wizjerze, a tymczasem przeskakują mi zdjęcia w trybie wyświetlania :)
Da sie, sam to wyłączyłem bo mnie wkurzało okrutnie ;) Zdaje się, ze to to: menu odtwarzania -> podgląd zdjęć -> off
spiritus
28-12-2018, 19:36
No to posprzątane trochę.
Nie odbiegajcie od tematu :)
woocash09
06-11-2019, 13:56
Czy ktoś życzliwy mógłby podesłać linka do merytorycznego porównania D4 z D850? Ewentualnie czy ktoś ze zgromadzonych ma doświadczenie z obydwoma korpusami i chciałby się podzielić swoimi obserwacjami?
woocash09 Co chcesz wiedzieć?
W dużym skrócie:
Do wysokiego ISO(>6400\12800) D4
Do wbijania gwoździ D4
Do szybkiego słania zdjęć z 10letniego laptopa D4
Do wszystkiego innego D850 albo D850 z gripem ;)
madebyzosiek
06-11-2019, 16:08
Czy ktoś życzliwy mógłby podesłać linka do merytorycznego porównania D4 z D850? Ewentualnie czy ktoś ze zgromadzonych ma doświadczenie z obydwoma korpusami i chciałby się podzielić swoimi obserwacjami?
Trochę trudno jest jednoznacznie porównać te aparaty ze sobą, ich przeznaczenie jest jednak trochę inne. Choć D850 jest bardzo uniwersalne jak na body z matrycą 45MPX. Musisz chyba doprecyzować co potrzebujesz wiedzieć.
Linki do porównań:
https://www.apotelyt.com/compare-camera/nikon-d4-vs-nikon-d850
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D850-versus-Nikon-D4___1177_767
https://cameradecision.com/compare/Nikon-D850-vs-Nikon-D4
Zależy też czy porównanie dotyczy D850 z gripem czy bez, bo z gripem + EN-EL18a (b,c) odpada wyższość D4 w przypadku ilości zdjęć wykonanych na jednym ładowaniu, wręcz pojawia się tutaj przewaga D850 (dwie baterie: EN-EL18 + EN-EL-15) i zmniejsza się przewaga D4 w szybkości (11 vs 9 zdjęć/sek), za to aparaty zbliżają się cenowo.
i zmniejsza się przewaga D4 w szybkości (11 vs 9 zdjęć/sek), za to aparaty zbliżają się cenowo.
Po pierwsze D4 z pomiarem i ustawieniem AF robi nie 11 a 10 fps, po drugie mam subiektywne wrażenie, że w sytuacji, w której używamy AF-C, a obiekt się porusza D4 zwalnia trochę bardziej niż D850 i rzeczywista ilość klatek/s z ustawieniem ostrości wychodzi na podobnym poziomie.
woocash09
07-11-2019, 13:08
Trochę trudno jest jednoznacznie porównać te aparaty ze sobą, ich przeznaczenie jest jednak trochę inne. Choć D850 jest bardzo uniwersalne jak na body z matrycą 45MPX. Musisz chyba doprecyzować co potrzebujesz wiedzieć.
Jestem w dużym skrócie amatorem z wiedzą która pozwala na pstrykanie w trybach PSAM i strzelam głównie sport (hokej i futbol amerykański) oraz portrety dzieciaków swoich. Na początku było D7000, potem przeskoczyłem na D610 i stwierdziłem, że jednak FX. Szybkość D610 w serii nie powalała ale wystarczała w większości przypadków do sportu. Z czasem wpadłem na używaną D4 i zakochałem się w odwzorowywaniu kolorów.
W przypadku upgrade do D850 z jednej strony przemawia do mnie duża matryca bo niestety nie jestem purystą i zwłaszcza sport cropuje a przy matrycy D4 i ciemniejszej hali hokejowej rezultat cropu nie powala. Myśle że z gripem 9klatek na sekundę wystarczyło by w zupełności ale boje się o to czy D850 sobie radzi z odwzorowaniem kolorów tak jak D4.
sport cropuje a przy matrycy D4 i ciemniejszej hali hokejowej rezultat cropu nie powala.
Ale wiesz, że porównania szumów robi się po przeskalowaniu zdjęć do tego samego formatu? Jak będziesz oglądał piksele 1:1, to D4 ma mniejszy szum niż D850.
madebyzosiek
07-11-2019, 13:22
...boje się o to czy D850 sobie radzi z odwzorowaniem kolorów tak jak D4.
D850 radzi sobie z kolorem lepiej niż D4, bo nie ma przesytu zielonego ;) Możliwość kropowania jest fantastyczna, ale wymagania dotyczące optyki idą mocno w górę, szczególnie jak chcesz coś wycinać ze zdjęcia. Słabe szkła zaczynają zdradzać każdy mankament, brak celności widac od razu, słaba ostrość razi po oczach ;) Jeżeli nie masz dobrych szkieł, to D4 będzie lepiej znosić niedoskonałości. Pamiętaj też, że jeden raw z D850 waży 90MB i komputer przy jego obróbce dostaje trochę zadyszki. Do tego karta 64GB nie jest wcale dużą kartą, a kosztuje całkiem sporo ;) No i żebyś miał 9kl/s to musisz kupić grip i BL, bo baterię już masz. Najlepiej mieć oba, jak musisz wybierać to wszystko zależy od szkieł, którymi dysponujesz, kompa i wolnych środków na karty ;)
woocash09
07-11-2019, 14:12
D850 radzi sobie z kolorem lepiej niż D4, bo nie ma przesytu zielonego ;) Możliwość kropowania jest fantastyczna, ale wymagania dotyczące optyki idą mocno w górę, szczególnie jak chcesz coś wycinać ze zdjęcia. Słabe szkła zaczynają zdradzać każdy mankament, brak celności widac od razu, słaba ostrość razi po oczach ;) Jeżeli nie masz dobrych szkieł, to D4 będzie lepiej znosić niedoskonałości. Pamiętaj też, że jeden raw z D850 waży 90MB i komputer przy jego obróbce dostaje trochę zadyszki. Do tego karta 64GB nie jest wcale dużą kartą, a kosztuje całkiem sporo ;) No i żebyś miał 9kl/s to musisz kupić grip i BL, bo baterię już masz. Najlepiej mieć oba, jak musisz wybierać to wszystko zależy od szkieł, którymi dysponujesz, kompa i wolnych środków na karty ;)
Szkła moje mam wypisane w stopce. Sport pstrykam 70-200 VRII i nie mogę narzekać na ostrość czy rozdzielczość pod moje wymagania.
Obecnie obrabiam fotki na Macu który czasami dostaje zadyszki przy kilku zdjęciach z ostatniego importu na których w wielu miejscach dodaje „adjustment brush” więc to jakoś tez będę musiał rozwiązać w perspektywie nowego aparatu z tak duża matrycą. Grip i bateria to będzie priorytetowy zakup w przypadku upgrade.
Ale wiesz, że porównania szumów robi się po przeskalowaniu zdjęć do tego samego formatu? Jak będziesz oglądał piksele 1:1, to D4 ma mniejszy szum niż D850.
Z szumem przy ISO 2000 D4 radzi sobie bez problemu. To bardziej właśnie rozdzielczość matrycy według mojej wiedzy (niewiedzy) sprawia że przy większym cropie detale trochę giną. Hokej leci zwykle na 1/800s, f2.8 i 1600-2500 ISO. Jakby nowy aparat lepiej taklował szumy przy niższym ISO mógłbym podbić przysłonę do 4.0 i dostać więcej detalu od szkła tak myśle.
W przypadku upgrade do D850 z jednej strony przemawia do mnie duża matryca bo niestety nie jestem purystą i zwłaszcza sport cropuje
Nie ma czegoś takiego jak "nie cropujący sportu purysta", to po prostu *******enie januszy fotografii, którzy nigdy nie byli z aparatem na boisku/hali :P
a przy matrycy D4 i ciemniejszej hali hokejowej rezultat cropu nie powala. Myśle że z gripem 9klatek na sekundę wystarczyło by w zupełnośc
Pytanie co rozumiesz przez ciemniejszą halę. Na bardzo wysokim ISO nie liczyłbym na duży zysk w D850 w tej kwestii. Po przekroczeniu pewnej wartości ISO jakość obrazu per piksel spada na tyle, że nie da się tego sensownie ani odszumić, ani wyostrzyć, a jedyną sensowną drogą workflowu jest reskalowanie tego obrazka w dół i dopiero dalsza jego obróbka... czyli wracamy do poziomu +- D4.
i ale boje się o to czy D850 sobie radzi z odwzorowaniem kolorów tak jak D4.
W D850 jest pod tym względem dobrze do ISO 6400. Powyżej tej wartości nie miałem okazji niczego fotografować jak miałem D850 z NPSu.
Czy warto zmienić D4 na D850? Tak.
Czy warto zapłacić za tą zmianę? To już nie jest takie oczywiste pytanie. Koszt przesiadki D4->D850 będzie zbliżony do kosztu używanej 200 2.0, która może dać lepsze rezultaty niż zmiana body. Tu już wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji, budżetu i tego ile chcesz wydać. Nie da się tutaj wydać jednoznacznie werdyktu, z którym wszyscy się zgodzą ;)
D850 radzi sobie z kolorem lepiej niż D4, bo nie ma przesytu zielonego ;) Możliwość kropowania jest fantastyczna, ale wymagania dotyczące optyki idą mocno w górę, szczególnie jak chcesz coś wycinać ze zdjęcia. Słabe szkła zaczynają zdradzać każdy mankament, brak celności widac od razu, słaba ostrość razi po oczach ;)
Prawda może tylko zmieniłbym "zielonego" na "brudnozielonego"/"oliwkowego" ;)
Jeżeli nie masz dobrych szkieł, to D4 będzie lepiej znosić niedoskonałości.
D850 nawet na gorszym szkle w dalszym ciągu będzie miał przewagę w detalu na niskim/średnim ISO ;)
Pamiętaj też, że jeden raw z D850 waży 90MB i komputer przy jego obróbce dostaje trochę zadyszki.
12 Bit skompresowany bezstratnie to już okolice 42-52MB, a do sportu więcej nie potrzeba ;)
EDIT:
Z szumem przy ISO 2000 D4 radzi sobie bez problemu. To bardziej właśnie rozdzielczość matrycy według mojej wiedzy (niewiedzy) sprawia że przy większym cropie detale trochę giną. Hokej leci zwykle na 1/800s, f2.8 i 1600-2500 ISO. Jakby nowy aparat lepiej taklował szumy przy niższym ISO mógłbym podbić przysłonę do 4.0 i dostać więcej detalu od szkła tak myśle.
To tak nie zadziała, bo D850 jednak wymaga znacznie krótszych czasów migawki do idealnego zamrożenia ruchu niż D4 ;) Zresztą 1/800s nie daje gwarancji ostrego zdjęcia nawet na D4.
madebyzosiek
07-11-2019, 14:56
Sport pstrykam 70-200 VRII i nie mogę narzekać na ostrość czy rozdzielczość pod moje wymagania.
To szkło sobie świetnie radzi na D850. Jeżeli przy nim sporo wycinasz, to może lepiej 300/4? Używam pierwszej wersji AF-S, w duecie z D4 jest mega szybkie, szczególnie na limiterze, ostrość na F4 rewelacyjna, koszt ok 2500. To szkło w duecie z 70-200 zaspokoi większość sportowych amatorskich potrzeb.
12 Bit skompresowany bezstratnie to już okolice 42-52MB, a do sportu więcej nie potrzeba
Akurat nie mam przy sobie nefów z D850, sprawdzę jak wrócę do domu, ale wydaje mi się, że skompresowany nef 14-bitowy waży ok. 50 MB. Ponadto licznik karty wskazuje błędne dane co do możliwości zapisu nefów, zwykle daje się zapisać 30-50% więcej.
woocash09
07-11-2019, 18:41
To szkło sobie świetnie radzi na D850. Jeżeli przy nim sporo wycinasz, to może lepiej 300/4? Używam pierwszej wersji AF-S, w duecie z D4 jest mega szybkie, szczególnie na limiterze, ostrość na F4 rewelacyjna, koszt ok 2500. To szkło w duecie z 70-200 zaspokoi większość sportowych amatorskich potrzeb.
Nie przycinam aż tak dużo bo jednak hokej jest na mniejszej powierzchni grany niż bardziej trawiaste 11 osobowe sporty i te 200mm na FX w zupełności wystarcza. Mimo to czasami zdarza się, że odpada ponad 1/3 zdjęcia tam gdzie lepiej wygląda ciaśniejszy kadr i mam wrażenie że przy większej matrycy w D610 trochę ładniej to wyglądało po cropie niż w D4. Intryguje mnie też ten AF z D5 i D850 bo jednak "troche" więcej punktów niż D4 ma. Jak mówiłem jestem laikiem z trochę ścisłym umysłem i 51 vs 153 podpowiada mi 3 razy lepszy AF. Wiem że aż tak pięków nie nie może być ale jednak w większości przypadków w D4 nawet przy dość szybkim obiektywie pierwsze z serii zdjęcie brzytwą nie jest.
Co do 1/800s na hokeju to jest to U11 więc prędkość fotografowanych hokeistów nie wymaga dużo krótszej migawki xD
Intryguje mnie też ten AF z D5 i D850 bo jednak "troche" więcej punktów niż D4 ma. Jak mówiłem jestem laikiem z trochę ścisłym umysłem i 51 vs 153 podpowiada mi 3 razy lepszy AF.
Od ilości ważniejsze jest rozłożenie i tu D850 jest zdecydowanie lepsze od D4.
silencio
02-03-2020, 05:37
Nie ma czegoś takiego jak "nie cropujący sportu purysta", to po prostu *******enie januszy fotografii, którzy nigdy nie byli z aparatem na boisku/hali :P
Pytanie co rozumiesz przez ciemniejszą halę. Na bardzo wysokim ISO nie liczyłbym na duży zysk w D850 w tej kwestii. Po przekroczeniu pewnej wartości ISO jakość obrazu per piksel spada na tyle, że nie da się tego sensownie ani odszumić, ani wyostrzyć, a jedyną sensowną drogą workflowu jest reskalowanie tego obrazka w dół i dopiero dalsza jego obróbka... czyli wracamy do poziomu +- D4.
W D850 jest pod tym względem dobrze do ISO 6400. Powyżej tej wartości nie miałem okazji niczego fotografować jak miałem D850 z NPSu.
Czy warto zmienić D4 na D850? Tak.
Czy warto zapłacić za tą zmianę? To już nie jest takie oczywiste pytanie. Koszt przesiadki D4->D850 będzie zbliżony do kosztu używanej 200 2.0, która może dać lepsze rezultaty niż zmiana body. Tu już wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji, budżetu i tego ile chcesz wydać. Nie da się tutaj wydać jednoznacznie werdyktu, z którym wszyscy się zgodzą ;)
Prawda może tylko zmieniłbym "zielonego" na "brudnozielonego"/"oliwkowego" ;)
D850 nawet na gorszym szkle w dalszym ciągu będzie miał przewagę w detalu na niskim/średnim ISO ;)
12 Bit skompresowany bezstratnie to już okolice 42-52MB, a do sportu więcej nie potrzeba ;)
EDIT:
To tak nie zadziała, bo D850 jednak wymaga znacznie krótszych czasów migawki do idealnego zamrożenia ruchu niż D4 ;) Zresztą 1/800s nie daje gwarancji ostrego zdjęcia nawet na D4.
Widać, że nigdy nie pracowałeś na boisku i nie wysyłałeś zdjęć do redakcji. Kadrowanie jest tak oczywiste, jak 2+2=4. Zwłaszcza w fotografii sportowej !
madebyzosiek
02-03-2020, 06:37
Widać, że nigdy nie pracowałeś na boisku i nie wysyłałeś zdjęć do redakcji. Kadrowanie jest tak oczywiste, jak 2+2=4. Zwłaszcza w fotografii sportowej !Ale to łatwo zweryfikować, wystarczy poszukać na forum zdjęć człowieka, któremu się odpowiada... Wtedy może nie trzeba by się ośmieszać ;)
sprocket
16-11-2020, 07:11
D4 obcina mi notatke glosowa, mam ustawione w manualu, ( wlacz, wylacz) i czesto obcina ostatnia sekunde nagrania, ktos ma podobnie?
topgun25
12-12-2021, 13:36
Pytanie może i głupie, ale muszę - czy jest jakikolwiek sens kupowania D4 kiedy można mieć Z6 za te same pieniądze ? Pytam bo szykuje się do zakupu Z6, ale z drugiej strony D4 to było takie moje marzenie od zawsze a teraz mnie na nie stać. Fotografia portretowa, krajobrazowa, wszystkiego po trochu. Szkła jeszcze nie kupione.
Portret i krajobraz to bardziej Z7:lol: Jeśli jednak D4 lub Z6 to bardziej Z6.
topgun25
12-12-2021, 14:05
Portret i krajobraz to bardziej Z7:lol: Jeśli jednak D4 lub Z6 to bardziej Z6.
Nie stac mnie na Z7
August68
12-12-2021, 17:58
Pewnie teraz każdy będzie doradzał Z6.
Ale popatrz jeszcze sobie (i policz) jakie szkła do tego chcesz/możesz kupić.
W fotografii krajobrazu i portretu wielkość matrycy jest tu czynnikiem dość ważnym. Nikon D4 16 Mpix Z6 24Mpix.
W fotografii krajobrazu i portretu wielkość matrycy jest tu czynnikiem dość ważnym. Nieprawda. Nie ma w tym nic ważnego. Ważne to jest przy wydrukach wielkoformatowych. A ludzie, którzy potrzebują super jakości przy formatach większych niż B2, nie mają dylematów typu „D4 vs. Z6”.
Nieprawda czy półprawda? :lol:
Jakoś zapomina się że D810 jeszcze jest dość łatwo i w dobrych pieniądzach dostępny, dla większej matrycy i małego budżetu ma to sens ale pewnie wolałbym dozbierać i szukać używane Z7.
Nieprawda czy półprawda? :lol:Nieprawda, bo nie wiesz, czy pytający w ogóle zamierza drukować swoje zdjęcia, a jeśli, to czy kiedykolwiek wyjdzie ponad A3. Do samego fotografowania i efektów – liczba MPx na poziomie 16-24 – nie ma żadnego znaczenia.
lukasz_kk
13-12-2021, 12:14
Ja drukowałem 100 cm x 70 cm na płótnie z 24 mpx, z bliska szału nie ma, wiadomo, ale nikt z bliska tego nie ogląda (w moim przypadku) :)
Nieprawda, bo nie wiesz, czy pytający w ogóle zamierza drukować swoje zdjęcia, a jeśli, to czy kiedykolwiek wyjdzie ponad A3. Do samego fotografowania i efektów – liczba MPx na poziomie 16-24 – nie ma żadnego znaczenia.
Jeśli jednak pytający będzie drukował i wyjdzie poza format A3. :lol:
Może drukować nawet bilboardy z 6Mpix. Ważna jest wielkość kątowa piksela.
Poza tym różnica między 45Mpix a 24 Mpix, to 37% liniowo. Mniej niż zmiana z A3 na A2.
Duża rozdzielczość przydaje się na fototapety czy zabudowę targową. Tam są konkretne powierzchnie oglądane z bliska. Ale moim hitem sprzedaży na stockach jest trawnik z D90, brany głównie na fototapety. Jak widać wystarczy 10 Mpix (bo tak jest skadrowany).
Jeśli jednak pytający będzie drukował i wyjdzie poza format A3. :lol:Ale to nadal dotyczy druku, a nie samego fotografowania.
Serdecznie pozdrawiam;-) Świecie to moje rodzinne strony.
Zakładacie jak zawsze że ktoś bawi się wyłącznie kadrem 1:1 bez kadrowania gdzie matryca nie ma znaczenia ale to raczej pytający powinien wiedzieć i dobrać wtedy pod siebie, oczywiście jeśli na to kasa pozwala.
przykład (https://forum.nikoniarze.pl/threads/292006-Nikon-Z7-w-praktyce-forumowicz%C3%B3w?p=4177648&viewfull=1#post4177648)
Zakładacie jak zawsze że ktoś bawi się wyłącznie kadrem 1:1 bez kadrowania Nie. Każdy świadomy fotograf kadruje, ale nikt normalny nie wycina 1/10 kadru, żeby z niego robić wydruku wielkoformatowe. Zakładasz całkowicie absurdalne i idiotyczne sytuacje.
Nie oburzaj się tak! Pokazałem skrajność, a nie że będę takiego cropa drukował na bilbordach!
Zakładam że z matrycy dużej mogę wyciąć przynamniej tyle co z małej 24Mpix, sam tak wycinałem ze zdjęć z Z7 domy na bilbordy przy autostradzie i można było zaszaleć z tą matrycą.
Mając na aparacie UWA tym bardziej duża matryca daje duże możliwości, zresztą w każdej ogniskowej to plus, z 200mm wytniesz bez problemu to co na 300mm, więc i do druku jest ciekawie.
Zauważę, że wielkość matrycy w każdym z tych przypadków jest taka sama. Piszmy precyzyjnie. Chodzi o ilość Mpx a nie rozmiar matrycy.
Senketsu
31-05-2022, 19:23
D4 po prostu ma więcej światła na każdy piksel przy niższej rozdzielczości, ale czy to jego atut... Na pewno zyskuje seria, bo pliki mniej ważą :) Dla mnie D4 to w sumie sprzęt idealny, planuje kupić drugi w zamian za D600 (ewentualnie D4s)
Pytanie do posiadaczy D4. Czy współczesne karty XQD działają w nim bez problemu?
Szefowi padł czytnik do karty Sony S i żaden z trzech nowych kupionych jej nie czyta (w body karta działa).
Teraz w sprzedaży są karty G. Czy taka będzie działać w D4?
64639
Nie mam D4, ale zgodnie z tym co napisał Tom Hogan (While any XQD card ever made will work in the above cameras etc): https://www.dslrbodies.com/accessories/other-accessories/xqd-and-cfe-cards.html, karty XQD G powinny działać bez problemu w tym aparacie.
Pawel Pawlak
15-07-2022, 15:51
O ile pamiętam w D4 używałem oby typów XQD więc powinny działać. D4 nie potrafił tylko wykorzystać ich dodatkowej prędkości. Dopiero D4s to zmienił
chłopaki noszę się z zamiarem kupna w dobrym stanie d4. Dawno nie używałem nowszych sozretow ani od czasu d3s starszych. Mam d750 ( którego nie lubię ) i d800 którego lubię używać .
Od premiery d4 minęło ok 10 lat . Jak się ma af prędkość fotografowania , celność do nowych lustrzanek np ,d810 , 850 czy też Z6 . Czy warto dalej interesować się d4 d4s . Nie uśmiecha mi się budować systemu od nowa bo to ogromne koszty są dlatego pomyślałem nad d4 w dobrym stanie. Co sądzicie ?
Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka
Senketsu
07-12-2022, 02:42
Pierwszy dzień testów D4s vs D4
1. D4 daje żółte barwy (światło żarowe), a D4s już kompletnie nie, nawet na AWB podkręconym na ciepłe barwy, tam biel jest biała, moim zdaniem ma to pozytywny wpływ na wygląd skóry.
2. Ostrość, mam wrażenie, że D4s daje ostrzejszy obrazek
3. Dla testu sprawdziłem pracę na Nikkor 35mm w wersji DX, Magicznie stał się ostry na pełnej dziurze (1.8 ) jak na 2.8 przy D600 (?), co jest dość dziwne.
Czuć, że jest ulepszony D4, więc powiem tak, D4 super, a D4s to potwór :D
PS. ISO 25600 jest użyteczne, oczywiście ziarno jest, ale detal pozostaje, trochę obróbki i mamy w pełni użyteczny materiał!
Będę testować dalej, póki co totalnie jestem podekscytowany pracą na nim.
dziwne bo Paweł Pawlak w jednym w wątku pisał ,że barwy w d4s są trudniejsze niż w d4 .
Senketsu
17-12-2022, 14:41
Zależy, bo D4s po prostu jakby to ująć daje barwy bardziej naturalne, a D4 w sumie takie bardziej pasujące pod Cosplay itp, więc ogólnie muszę podkręcać je na D4s, ale mniej żółci, nie muszę już tak z kanału żółty zbijać
co to cosplay? a jak af w obu ?
Zależy, bo D4s po prostu jakby to ująć daje barwy bardziej naturalne, a D4 w sumie takie bardziej pasujące pod Cosplay itp, więc ogólnie muszę podkręcać je na D4s, ale mniej żółci, nie muszę już tak z kanału żółty zbijaćdzwoń z info na PW 68682
sprocket
23-03-2025, 18:14
86831
Witam, walczył ktos z tymi gumkami? Widzialem ze mozna kupic podobne na amazonie i moje pytanie czy ktos to wymienial sam?
sprocket
Zasięgnij opinii w Studio5s wawa, może mają na to jakiś patent.
Rozwiązaniem długofalowym jest (moim zdaniem) migracja na D4s, w którym nie ma takowych atrakcji.
sprocket
29-03-2025, 04:06
������, poprostu narazie zalepilem to wsadzajac kawalem gumki, tak tego nie uzywam, poprzedni wlasciciel uzywal czesto, czytalem ze te gumki to najslabszy punkt D4
Różne są sposoby a prowizora bywa wieczna.
Zakładam jednak że przez tak spaprane gumiaki (nawet jeśli jeszcze nie wypadły) syf i wilgoć dostają się do korpusu.
Klasycznie już, najkon oszczędził a użytkownik doświadcza atrakcji.
Znajdź sobie ładnego D4s, dopóki jeszcze trafiają się nie dojechane egzemplarze.
Między D4 a D4s jest spora różnica, większa niż samo "s" w nazwie. Skądś bierze się dwukrotność ceny na rynku wtórnym.
Ludzie z tego właśnie forum wyleczyli mnie z opcjonalnego pomysłu na zakup D4 kiedy pytałem o różnice między D4 i D4s.
Jestem za to naprawdę wdzięczny.