Zobacz pełną wersję : Nikon D4
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Cena w IRL dla porównania:
D4 - 5,599.00€ (do zamówienia)
D3s - 4,699.00€
D3x - 6,700.00€
Wychodzi pomiędzy D3s - D3x ;)
tylko tym nie ma sie co kompletnie sugerowac... bo wszystkie pre-ordery zawsze wystawiane sa wg ceny msrp producenta - a ta rynkowej po faktycznym wprowadzeniu produktu na rynek sie rozni
D3s - 4,699.00€
D3x - 6,700.00€
d3x w pl kosztuje ok 24k... mowilem ze cena d4 nie przekroczy 20... a tu jakis kozak 27 pisal :)
mowie wam... bedzie dobrze ;)
tylko tym nie ma sie co kompletnie sugerowac... bo wszystkie pre-ordery zawsze wystawiane sa wg ceny msrp producenta - a ta rynkowej po faktycznym wprowadzeniu produktu na rynek sie rozni
owszem... jest zawsze taniej.
fotouśmieszek
11-01-2012, 00:22
d3x w pl kosztuje ok 24k... mowilem ze cena d4 nie przekroczy 20... a tu jakis kozak 27 pisal :)
mowie wam... bedzie dobrze ;)
Bardzo poprawiłeś mi humor:-) Dzięki:-) żeby tylko pln nie osłabło i nie pluł olejem:?
Robert W
11-01-2012, 08:24
A mi się podoba podejście Francuzów, ich starania, aby nie zaśmiecać swojego języka i otoczenia w jakim żyją innymi językami, a nie podoba mi się podejście rodaków mających to w głębokim poważaniu, co można zobaczyć na każdym prawie kroku, na każdej prawie ulicy i każdym większym centrum handlowym. I nie jest to przejaw mówiący o nowoczesności społeczeństwa, o jego umiejscowieniu w nowoczesnym XXI wieku a raczej o niedbałości, kompleksach, ignorancji a może zwyczajnie małości. A to czy ktoś zna angielski, chiński czy jakikolwiek inny język nie ma nic do rzeczy. Czytam w tych językach, które znam, ale komunikuję się z rodakami w języku ojczystym.
A D4 ..., cóż nie dla mnie to aparat z powodu ceny i gabarytów. Stanowczo wolę coś o wymiarach D700, a coraz częściej do leżenia myślę o czymś takim jak np fuji x1 pro lub M9 nawet jeśli zdjęcia będą trochę gorsze ... Rozumiem naturalnie że to pucha do pracy, do zarabiania pieniążków i wtedy wyczekiwane ulepszenia, są uzasadnione, ale ciekaw też jestem czy są na forum tacy co zamierzają ją kupić czysto hobbystycznie?
A D4 ..., cóż nie dla mnie to aparat z powodu ceny i gabarytów. Stanowczo wolę coś o wymiarach D700, a coraz częściej do leżenia myślę o czymś takim jak np fuji x1 pro lub M9 nawet jeśli zdjęcia będą trochę gorsze ...
A po co Ci aparat do leżenia?
Robert W
11-01-2012, 10:03
A po co Ci aparat do leżenia?
Miało być "do łażenia" :). Pisałem na komórce, korzystając z wbudowanego słownika i nie zauważyłem, że inne słowo wrzucił :)
Stanowczo wolę coś o wymiarach D700, a coraz częściej do leżenia myślę o czymś takim jak np fuji x1 pro lub M9 nawet jeśli zdjęcia będą trochę gorsze ...
Jezu, skonczcie pieprzyc te glupoty. Po co ta hipokryzja. Gdyby kazdy z nas mial kase, to kupilby D4, M9, 200/2,0 i wagon innego sprzetu. A tak pieprzycie trzy po trzy, bulke przez bibulke, ze to nie dla mnie, ze kolor sie nie podoba, ksztalt i czerwona kreska pod spustem. A pozniej w galerii handlowej przyklejacie sie do witryny Fotojokera i marzycie o najnowszej puszce.
Tego watku czytac sie nie da. Dlaczego nikt nie psioczy na puszki za 2000 zl, ze linia nie ta i wybrzuszenia pod paluszkiem za male?
Jezu, skonczcie pieprzyc te glupoty. Po co ta hipokryzja. Gdyby kazdy z nas mial kase, to kupilby D4, M9, 200/2,0 i wagon innego sprzetu. A tak pieprzycie trzy po trzy, bulke przez bibulke, ze to nie dla mnie, ze kolor sie nie podoba, ksztalt i czerwona kreska pod spustem. A pozniej w galerii handlowej przyklejacie sie do witryny Fotojokera i marzycie o najnowszej puszce.
Tego watku czytac sie nie da. Dlaczego nikt nie psioczy na puszki za 2000 zl, ze linia nie ta i wybrzuszenia pod paluszkiem za male?
+1 !
brawo ;)
no, wreszcie konkretnie :)
W Austrii dostępny od 16 lutego cena 5 999 euro co ciekawe D3X 6 990, na D4 zapisy !!
docxxx +666
Witam, trzeba poczekać na RAWy. Ale z tych jpg co wrzucili ja widzę jedno, na wysokich ISO jest lepiej od mojego D3. To mi wystarczy:). I widzę sens przesiadki na nowe D4.
Pozdrawiam,
AMI
1000 E roznicy... u nas nie przekroczy 20k... u roazsadnych sprzedawcow. na pewno znajda sie i tacy, ktorzy powfruna z cena pod niebiosa...
Sapphiron
11-01-2012, 12:02
oczywiście że znajdą się tacy. znajdą się tacy też którzy to połkną jak młode pelikany :)
fotouśmieszek
11-01-2012, 13:06
Jezu, skonczcie pieprzyc te glupoty. A pozniej w galerii handlowej przyklejacie sie do witryny Fotojokera i marzycie o najnowszej puszce.
Zgoda,pod warunkiem,że ...przyklejaMY sie do witryny FJ i marzyMY...chyba ,ze mamy kasę i kupujeMY. Bez obrazy,ale wszyscy jestesmy podobni:-) zapomniales o sobie:-):-)
Alez oczywiscie, ze za kazdym razem jak jestem centrum handlowym, to zagladam na FJ i patrze na 14-24, D700 itd. Nie pieprze jednak glupot, ze nie podoba mi sie linia body D4 czy czerwony pasek pod spustem. Litosci. Nie badzcie zalosni.
pastwisko
11-01-2012, 13:18
Ale jak mi się nie podoba to czemu miałbym o tym nie napisać? Taki urok forum sprzętowego - tu się gada, a nie zdjecia robi. A ten konkretny temat jest tak ogólny, ze bardziej się nie da.
Pawel Pawlak
11-01-2012, 13:18
Wybitnie trafne :)
No i najważniejsze -nie krzywdzić.......... takie pitolenie chyba jest niegroźne ;-) A w pewnym wieku, pitolenie to już całkiem fajna rozrywka jest :-)
Odpowiedź na pytanie czy jest ktoś kto kupił by D4, bo focenie to jego hobby: owszem, zrobił bym to, nawet dwie sztuki bym kupił (żonę mam....) gdybym miał kasę (powiedzmy tak dużo kasy, że praca za pomocą tych D4 była by niepotrzebna). D4 bardzo poprawił by mi samopoczucie (czysta próżność). Pomimo tego, że się na tym modelu zawiodłem i nie rajcuje mnie tak jak powinien ;-)
Fatman a nie masz podejrzeń co do mechanizmu naciągu lusterka, czy przypadkiem nie zaimpementowali rozwiązań z d7000? ;)
Każdy pewnie marzy o takowym sprzęcie z górą jasnych słoików. I gdybym coś takieg miał to miałbym w poważaniu wagę, kształt, kolor, etc. No co do wagi, to może niekoniecznie gdzieś, bo serce by chciało, ale rozum poparty protestami szyi/kręgosłupa mogłyby mieć odmienne zdanie, zwłaszcza na całodniowym plenerze ;)
pastwisko
11-01-2012, 13:38
Poza tym to że bym kupił, nie znaczy ze mi się podoba - a wynika to z prostej przyczyny - nie ja decyduję o tym co na rynku jest dostępne i jak wygląda, więc moge jedynie kupić to co oferuje rynek. Aparaty nie są robione pode mnie, więc raczej nie znajdzie się taki ktory mnie zadowoli w stu procentach. No jeden był blisko ale za duzo wazył..
No chyba ze mowimy o kasie ktora by mi pozwoliła na zamowienie w pełni indywidualnego modelu u jakiegoś producenta ;)
z tych jpg co wrzucili ja widzę jedno, na wysokich ISO jest lepiej od mojego D3.W D3S (imho) jest jeszcze lepiej. ;)
tu się gada, a nie zdjecia robi.
:)
W D3S (imho) jest jeszcze lepiej. ;)
no wlasnie... trzeba poczekac na rozsadne rawy z d4, bo chyba do tej pory obrazek z d3s lepiej wypada.
Pawel Pawlak
11-01-2012, 14:10
Obrazek z d3s jest zupełnie inaczej odszumiane niż to co widać w d4. Bez analizy RAWów nic się nie dowiemy - żeby uzyskać bezwględny i obiektywny wynik tego zezstawinia będzie trzeba użyć innego niż nikonowy soft (np. ACR z wyzerowanym NR).
Ja nadal obstawiam że wynik na wysokich iso, będzie zbliżony (zwłaszcza jeśli się odpowienio do charakterystyki danego RAWa go przygotuje). Dlatego D4 wydaje mi się kuszącą ofertą dla posiadaczy d3/d700 (tu widać ewidentenie porawę jakości obrazka) Dla tych co mają d3s-a kuszące mogą być raczej inne udoskonalenia korpusu.
pawle, nie wiem jak tobie ale mnie malo interesuje plik jako plik, dla mnie liczy sie efekt finalny. jak d4 da rade lepiej niz moje d3s w wysokim iso to pewnie predzej czy pozniej "staruszek" pojdzie na gielde a czworka do torby. na ta chwile jednak pliki nie powalaja. ja osobiscie (poza oczywista oczywistoscia :) wziecia d4 do swojej lapy) czekam na wynik "sesji" vincenta munier z tybetu.
Pawel Pawlak
11-01-2012, 14:34
Mnie też najbardziej obchodzi efekt końcowy. Tylko że jeśli obiektywnie stwierdzimy który plik ma mniejsze szumy, lepiej trzyma detale, ma lepszy DR, lepszy kolor itp. możemy założyć że odpowiednio dobierając najlepszy do tego SOFT, uzyskamuy leszy efekt końcowy.
Nikon Capture NX (które bardzo lubię) niestety zupełnie inaczej podchodzą do plików np. D7000 i d300. w efekcie na piewszy rzut oka, możemy odnieść wrażenie że d300 ma mniej kolorowego szumu w cieniach - co nie jest prawdą - a jest to załuga odszumiana którego w D300 (także w d3, d700 i d3s) nie można wyłączyć, a które w d7000 (i zanosi się ze także w d4) nie jest stosowane. Można stwierdzić w takim razie że to zawsze jest na plus dla D300/d3/d3s - a znów nie zawsze jest to prawdą. Bo jeśli będziemy chcieli wyciągnąć cienie w plikach RAW z tych aparatów to w zależności od czułości może się okazać że wygląda to beznadziejnie na plikach z d300, właśnie za sprawą tego domyślnego odszumiania a tymczasem w tych cieniach w pliku z d7000 są wprawdzie trochę większe szumy chrominancji, ale po ich usunięciu (np. miejscowym) zdjęcie wygląda zdecydowanie lepiej niż wyprane z koloru zdjęcie D300. I tak może być z D4 vs d3s - więc nie ma co na razie oceniać obrazka na podstawie kilkua sampli w JPGu który jak wiadomo stosuje te same mechanizmy, które sa wykorzystywane przy wołaniu RAWów w NX
Także wszystko zależy od okoliczności, ale zawsze obiektywnie lepszy obrazek da więcej mozliwości uzyskania zadowalającego efektu końcowego
Ale to zawiłe, nie wiem czy sam bym zrozumiał ;)
Edit:
szkoda że niekon nie chce umożliwośc włączenia/wyłączenia tego odszumiania w NX, tylko blokuje je dla obsługi RAWów konkretnych body
pawle, rozumiem i popieram twoj wywod :), natomiast zobaczymy co bedzie jak puszka sie juz zadomowi na polkach :) ja jeszcze swojego d3s na gielde nie wystawiam, o zgrozo jeszcze to "cos" zdjecia robi :)
Pawel Pawlak
11-01-2012, 15:12
No i wcale Ci sięnie dziwię :) D3s to fantastyczne narzędzie pracy o jakości obrazka (wysoki iso) z pewnością nie ograniczającą ;)
Po wypowiedzi gościa z nikona odnośnie szumów i DR d4 w stos. do d3s i d3x, z której zrozumiałem że "parametry to zostały zoptymalizowane pod kątem przeznaczenia aparatów" mam obawy nie o wyokie iso, a o DR na niskich czułościach. Trochę liczyłem na klasę DR D7000 czy d3x, ale zaczynam podejrzewać że tak dobrze może nie być :/
Robert W
11-01-2012, 15:13
Gdyby kazdy z nas mial kase, to kupilby D4, M9, 200/2,0 i wagon innego sprzetu.
Mylisz się :) Mnie takie klocki nie interesują i już. Nawet jakbym miał ten Twój wagon kasy to u mnie by nie zagościł, a jak byś mi go podarował to bym go sprzedał ... No chyba, że wymagałaby tego np. moja praca, ale nie wymaga bo fotografia to tylko pasja :) Nie odmawiam natomiast innym ani powodów ani chęci do posiadania takiego sprzętu ... Wyraziłem jedynie moją opinię i zastanawiałem się czy pasjonaci też zacierają rączki w oczekiwaniu na tego typu nowy sprzęt a Ty mi nie wiem czemu próbujesz wmówić hipokryzję ... ! Nie będę jednak Ci odszczekiwał, no po po co ... :)
siedemczwartych
11-01-2012, 15:54
D3s - 4,699.00€
D3x - 6,700.00€
takie porównanie:
D3s
4700 € * 4,46 = 20964
ABFoto - 170289 co jest 82,5% ceny
FOTOit - 16999 co jest 81% ceny
D4
5600 € * 4,46 = 24976
ABFoto - 82,5% ceny = 20605
FOTOit - 81% ceny = 20230
Jak tak będzie na starcie to będzie super :)
Potem trochę w dół (mam nadzieję)
ale porównujesz do ceny D3s, która już jest "w dół" ;)
siedemczwartych
11-01-2012, 16:11
ale porównujesz do ceny D3s, która już jest "w dół" ;)
kupiłem D3s 1 grudnia 2009 i zapłaciłem 17000, więc nie wiele się zmieniło.
Czyli raczej nie można liczyć na spadek cen, bo i nie pamiętam by przez te dwa lata jakoś wyjątkowo nisko D3s spadł.
Jak tak będzie na starcie to będzie super :)
Potem trochę w dół (mam nadzieję)
odnoszę się do tej uwagi
siedemczwartych
11-01-2012, 16:19
odnoszę się do tej uwagi
nadzieję zawsze trzeba mieć :)
Trochę liczyłem na klasę DR D7000 czy d3x, ale zaczynam podejrzewać że tak dobrze może nie być :/
Powinna być poprawa w stosunku do D3x. Natywne niskie iso to samo, wielkośc piksela w D4 większa, więc powinno byc lepiej. Co nie przesądza, że będzie lepiej ;)
Co do napalania się na jednocyfrowce i hamowania zakupów ze względu na cenę. Tak i nie - jeśli chodzi o mnie. Jesli body zagripione i nie zagripione ma te samą matrycę (D700 i D3), tyle samo megapikseli, to dla mnie priorytetem jest ergonomia. I do tej pory jedocyfrowce na tym polu mocno przegrywały brakiem wybieraka przy pionach. Ja w 99% zdjęciach trzymam aparat w pionie. Ja bym chciał body z matryca w pionie :) ale nie ma takiego. Więc naprawde wolę D700 z gripem niz D3(s), to samo było przy D2x itp. D3x bym przebolał jeśli chodzi o złą ergonomię ze względy na więcej Mpx, fajne DR i ISO 100 i oczywiście wybrałbym do studia to body a nie D700. Tu zadecydowały pieniądze, tzn chłodna kalkulacja. Jeśli te Mpx sa potrzebne 3x w roku a mam zapłacić za body 3x więcej niz za D700 to pytanie czy jest sens. 15 tys zł różnicy w cenie - na tych kilku zleceniach (które wcale nie przepadły, bo D3x pożyczałem) nie zarobiłem takich pieniędzy. Więc nawet gdyby przepadły, to i tak się D3x nie opłaciło. No i kwestia odsprzedaży, amortyzacja. Za body dać 25 tys a za 3 lata sprzedac za 9 tys to chyba za duża strata. A za tyle moga nagle chodzić D3x gdy wyjdzie D800.
Co innego gdy zalety body (D3S - wysokie ISO) wykorzystujecie na codzień. Ale przy sporadycznej potrzebie nie ma sensu kupno body. Juz lepiej wynająć. Tak jak zawodowcy wynajmują hasele.
Co innego może wynikać z punktu widzenia biznesowego, kalkulacji, a co innego spełnianie sobie przyjemności z pracy z fajnymi narzędziami. Ale ta przyjemność jest dyskusyjna, nie generalizujcie. D3s jest dla was przyjemny w pracy bo nie narzekacie na jego ergonomię (poziomy) i potrzebujecie wysokich ISO. Ja dokładnie na odwrót.
D4 dla mnie to gigantyczny postęp - nie ma wad D3 (s).
Pawel Pawlak
11-01-2012, 16:42
kupiłem D3s 1 grudnia 2009 i zapłaciłem 17000, więc nie wiele się zmieniło.
Czyli raczej nie można liczyć na spadek cen, bo i nie pamiętam by przez te dwa lata jakoś wyjątkowo nisko D3s spadł.
O ile pamiętam sprzedawałem d3s-y po ok. 15000zł z polskiej dystrybucji więc kilkanascie % poniżej 17000.
Uważam że w pierwszym okresie cena d4 będzie znacznie powyżej 20.000zł (zakładajc obecne kursy). Spadać zaczną nie wczesniej niż po 3 miesiącach (chyba że strasznie zeminą się kursy i wymuszą spadek ceny, albo całkowicie nie będzie się sprzedawał - w co nie wierzę).
tymczasem Jozef znow cos napisal http://www.joemcnally.com/blog/2012/01/11/beautiful-music-high-iso/
cena duzo powyzej 20 raczej nie bedzie...
Pawel Pawlak
11-01-2012, 16:54
Powinna być poprawa w stosunku do D3x. Natywne niskie iso to samo, wielkośc piksela w D4 większa, więc powinno byc lepiej. Co nie przesądza, że będzie lepiej ;)
to że ma iso100 o niczym nie musi świadczyć, wielkość piskela takżę niewiel może mieć do rzeczy.
Nie wiemy jak jest realizowane iso100. Jeśli zobaczysz na krzywą DR d3x i d3s np na DXO to zauważysz że wyglądają one zupełnie inaczej - D3x liniowa opada od maxymalnej wielkości przy iso100 - ewidentenie matryca optymalizowana jest pod kątem pracy na niskich iso - być może iso100 jest dla niej podstawową czułością a sygnał jest wzmacniany do wartości iso1600 ewentualnie wyciągany na krzywych do iso 6400, a d3s do iso800 spadek bardzo niewielki, ale też iso100 jest znacznie słabsze - nie wiemy czy czułością podstawową nie jest np. iso400 albo 800 a wartości niższe nie są uzyskiwane z tłumienia sygnał ? Podobna różnica charakterystyk siępowtarza - zestaw sobie d300s i 7D - na niskich iso D300s odstawia canona (charakterystyka jak d3x) na wysokich, 7D jest lepszy (charakterystyka bardziej d3s). D300s jest leszy na niskich iso, 7D na wysokich.
Oczywiście to tylko przypuszczenia, ale nie możemy wszystkiego uprościć do poziomu - postę, wielkość piksela itp. Generalnie wszystkie matryce FXowe mają taką samą wielkość wieć ilość światła jaka na nie pada jest taka sama - jak ją wykorzystamy, zależy tylko od tego jakie były zamysły konstrukyjne i z jakim powodzeniem zostały zrealizowane.
siedemczwartych
11-01-2012, 16:57
O ile pamiętam sprzedawałem d3s-y po ok. 15000zł z polskiej dystrybucji więc kilkanascie % poniżej 17000.
Uważam że w pierwszym okresie cena d4 będzie znacznie powyżej 20.000zł (zakładajc obecne kursy). Spadać zaczną nie wczesniej niż po 3 miesiącach (chyba że strasznie zeminą się kursy i wymuszą spadek ceny, albo całkowicie nie będzie się sprzedawał - w co nie wierzę).
mylisz sie kolego....
17990 wraz z druga baterią
17990-390=17600 dokładnie
(faktura do wglądu) :)
Pawel Pawlak
11-01-2012, 17:00
mylisz sie kolego....
17990 wraz z druga baterią
17990-390=17600 dokładnie
(faktura do wglądu) :)
Ale w czym się mylę ? wiem za ile sprzedawałem D3s ? Osiągnęły one wartości poniżej ceny którą podałeś i najwięcej zależało od kursów.
To że obecnie cena d3s jest podobna do "twojej", krótko po premierze, nie oznacza od tamtego czasu nie spadła. w "tamtych czasach" dystrybucja od wprowadzenia towaru na rynek była "otwarta" więc ceny od razu mogły zejść do najniższych możliwych, teraz już tak nie jest.
z tego co ja pamietam to byly czasy, ze d3s chodzil po 14.5k, teraz uzywka bez fv chodzi kolo 13k. nie sadze, ze wejsciowo cena d4 bedzie mniejsza niz 24k (osobiscie obstawiam pierwsza cene na 26k), jak dadza na poziomie 19.999 czy 21.000 to oczywiscie kupcy sie znajda, tylko ze mozemy go nie zobaczyc w sklepach z powodu tzw. eksportu indywidualnego - tak jak to ma miejsce w przypadku 20% lodowek i pralek, ktore sa kupowane w Polsce i sprzedawane w czechach, slowacji, niemczech, itd.
zaden szanujacy sie handlowiec, majac na uwadze otwartosc rynku nie da nagle ceny dla Polski na poziomie 70-80% ceny w EUR'o. D3s jest "tani" bo dziala prawo popytu i podazy. ci co mieli kupic d3s juz pewnie kupili, ci co jeszcze nie kupili beda chcieli kupic d4. jak sie okaze ze d4 nie jest takim wladca ciemnosci jak d3s to nie bede zdziwiony jak cena d3s nagle wzrosnie. z drugiej jednak strony juz boje sie ceny d800, bo patrzac na poszczegolna lokacje korpusow to pewnie bedzie kolo 12-13k, bo inaczej bedzie za duza dziura miedzy jednym body a drugim.
marzec 2011 cena we Wrocławiu 15tys d3s.
ceny od tamtej pory ciągle rosły.(powódź,wybuch elektrowni-brak dostaw, euro,słaba złotówka)
z tego co ja pamietam to byly czasy, ze d3s chodzil po 14.5k, teraz uzywka bez fv chodzi kolo 13k. nie sadze, ze wejsciowo cena d4 bedzie mniejsza niz 24k (osobiscie obstawiam pierwsza cene na 26k), jak dadza na poziomie 19.999 czy 21.000 to oczywiscie kupcy sie znajda, tylko ze mozemy go nie zobaczyc w sklepach z powodu tzw. eksportu indywidualnego - tak jak to ma miejsce w przypadku 20% lodowek i pralek, ktore sa kupowane w Polsce i sprzedawane w czechach, slowacji, niemczech, itd.
zaden szanujacy sie handlowiec, majac na uwadze otwartosc rynku nie da nagle ceny dla Polski na poziomie 70-80% ceny w EUR'o. D3s jest "tani" bo dziala prawo popytu i podazy. ci co mieli kupic d3s juz pewnie kupili, ci co jeszcze nie kupili beda chcieli kupic d4. jak sie okaze ze d4 nie jest takim wladca ciemnosci jak d3s to nie bede zdziwiony jak cena d3s nagle wzrosnie. z drugiej jednak strony juz boje sie ceny d800, bo patrzac na poszczegolna lokacje korpusow to pewnie bedzie kolo 12-13k, bo inaczej bedzie za duza dziura miedzy jednym body a drugim.
straszne banialuki piszesz... d3s jest w PL najtanszy w europie a jakos nie widac pielgrzymek po niego z calego swiata... podobnie bedzie z d4... nawet gdyby kosztowal 18k to nagle pol swiata tu po niego nie przyjedzie...
zaden do tej pory sprzet nawet na wejsciu nie osiagnal w sklepach ceny sugerowanej, nawet sie o nia nie otarl, wiec skad nagle ten ma... historia i doswiadczenie ucza, ze na starcie sprzet N wcale nie jest jakis kosmicznie drogi. proponuje zejsc troche na ziemie.
i na koniec... ZA CO 24-27 tys??? to jest 70% wiecej niz obecnie d3s... to "nawet we wronkach" nie ma takiego przebicia...
marzec 2011 cena we Wrocławiu 15tys d3s.
ceny od tamtej pory ciągle rosły.(powódź,wybuch elektrowni-brak dostaw, euro,słaba złotówka)
no i ile uroslo? 1500zl... bardziej na spekulacjach i gupiej panice kreowanej przez sprzedawcow niz z powodu kursow czy trzeisenia ziemii
w dużej mierze prawdziwe ceny ustali sam rynek i prawdziwe testy i opinie o tym nowym modelu.jesli okaze sie ze to tylko unowoczesnienie d3s to cenia bedzie na poziomie 20 tys za d4 a d3s bedzie dalej kosztował w okolicach 16-17 tys ale podkreslam jeśli sie okaże ze d4 tak daleko jakością nie odejdzie od d3s.
a juz w zasadzie wiadmo ze nie odejdzie... Ci co widzieli wiecej od nas wypowiadaja sie BARDZO powsciagliwie...
poczekajmy sami ocenimy czy to tylko unowocześnienie modelu d3s
D4 od D3s odszedł w stronę filmowania (więc filmowcy) i poprawioną ergonomią. To tak na 100% natomiast reszta wyjdzie w praniu. Coś będzie ciut lepiej, inne właściwości pozostaną takie same (bo w pogorszenie czegokolwiek nie wierzę). Dla wyłącznie fotografujących posiadaczy D3s zmiana będzie raczej mało opłacalna. Dla takich ludzi, którzy kupują pierwszą jedno-cyfrówkę D4 jest bardzo dobra. Cena się wyklaruje :)
Takie coś wymyślono dawno temu
Ba, stosowane w Nikonach :)
D4 od D3s odszedł w stronę filmowania (więc filmowcy) i poprawioną ergonomią.
Co do filmowania to się zgodzę;
ale ergonomii - przy tej ilości przycisków, kółek i joystickow mówicie o ergonomii? - ciekawe jak to trzymać żeby czegoś nie włączyć, przestawić; o zapamiętaniu bez patrzenia ( bywa ciemno - wiem jest podświetlanie;) ) gdzie i co oraz jak to nie wspomnę.
Ja obstawiam ze cena bedzie bliska nowego canona.
Ale ceny juz sa: D4 £4800, D1x £5300. Pytanie jak sie zmienia gdy aparaty beda dostepne. Ceny w UK.
Co do filmowania to się zgodzę;
ale ergonomii - przy tej ilości przycisków, kółek i joystickow mówicie o ergonomii? - ciekawe jak to trzymać żeby czegoś nie włączyć, przestawić; o zapamiętaniu bez patrzenia ( bywa ciemno - wiem jest podświetlanie;) ) gdzie i co oraz jak to nie wspomnę.
Dużo tego nie przybyło :) A joysticki to akurat najlepszy dodatek. Szkoda, że są to czasy gdzie fotografia w aparatach zaczyna być "rozwijana" kosztem dodatków filmowych. Z pewnością taki D4 wyglądałby znacznie lepiej. Mimo wszystko dla mnie najlepszy korpus Nikona na obecny okres.
a juz w zasadzie wiadmo ze nie odejdzie... Ci co widzieli wiecej od nas wypowiadaja sie BARDZO powsciagliwie...
Ja tylko przypomnę, że jeszcze nie tak dawno za używkę d3 wołano na Alle podobnie jak za d3s. Różnica tysiąca złotych, a puszki jednak sporo różni.
Uwaga Nikon D4 - pierwsze wrażenia
Chcesz dowiedzieć się więcej o reporterskim modelu Nikon D4 - zajrzyj na www.dfv.pl (http://www.dfv.pl/fpbn)gdzie będzie można już w najbliższy czwartek (12.01) o godzinie 20 obejrzeć na żywo w Fotograficznym Programie bez Nazwy najnowszą lustrzankę Nikona. Jak zwykle możliwość zadawania pytań w czasie programu.
To sobie obejrzę :)
Ja tylko przypomnę, że jeszcze nie tak dawno za używkę d3 wołano na Alle podobnie jak za d3s. Różnica tysiąca złotych, a puszki jednak sporo różni.
Jak by była taka nie wystukana do 40 tysięcy to bym się sam zamienił i jeszcze 2-3 tys dopłacił :)
mateo912
12-01-2012, 01:42
Jak by była taka nie wystukana do 40 tysięcy to bym się sam zamienił i jeszcze 2-3 tys dopłacił :)
zamieniłbyś d3s na d3 i dopłacił 2-3k?
Odwrotnie, zgasił bym chęć na D4
chevalier
12-01-2012, 11:25
Bill Claff dokonał obliczeń DR i read noise dla D4 na podstawie NEF'ów wykonanych przez Alina Popescu:
http://home.comcast.net/~NikonD70/GeneralTopics/Sensors_&_Raw/FX_Read_Noise_Comparison.htm
http://home.comcast.net/~NikonD70/GeneralTopics/Sensors_&_Raw/D4_Read_Noise.htm
Jeżeli chodzi o DR, to wygląda to bardzo obiecująco. Read noise jest również niski.
Obrazek z d3s jest zupełnie inaczej odszumiane niż to co widać w d4. Bez analizy RAWów nic się nie dowiemy - żeby uzyskać bezwględny i obiektywny wynik tego zezstawinia będzie trzeba użyć innego niż nikonowy soft (np. ACR z wyzerowanym NR).
Ja nadal obstawiam że wynik na wysokich iso, będzie zbliżony (zwłaszcza jeśli się odpowienio do charakterystyki danego RAWa go przygotuje). Dlatego D4 wydaje mi się kuszącą ofertą dla posiadaczy d3/d700 (tu widać ewidentenie porawę jakości obrazka) Dla tych co mają d3s-a kuszące mogą być raczej inne udoskonalenia korpusu.
Zgadzam się w całej rozciągłości :)
Choć jeśli chodzi o DR i read noise ciekawe linki kolega pokazał :)
Pozdrawiam,
AMI
Bill Claff dokonał obliczeń DR i read noise dla D4 na podstawie NEF'ów wykonanych przez Alina Popescu:
http://home.comcast.net/~NikonD70/GeneralTopics/Sensors_&_Raw/FX_Read_Noise_Comparison.htm
http://home.comcast.net/~NikonD70/GeneralTopics/Sensors_&_Raw/D4_Read_Noise.htm
Jeżeli chodzi o DR, to wygląda to bardzo obiecująco. Read noise jest również niski.
zastanawia mnie tylko jaki jest sens porownania 12 bitowego pliku z d3s z 14 bitowym z innych puszek, chodzi tylko o to zeby ladnie na wykresie wygladalo???
Pawel Pawlak
12-01-2012, 11:46
Linki są baaaardzo obiecujące - na iso 100 DR na poziomie d3x, praktycznie liniowe do iso800 i powyżej o ok 1EV lepiej niż d3s i powyżej 2EV niż d3... jeśli to się sprawdzie to będzie fantastycznie :)
chevalier
12-01-2012, 12:00
Linki są baaaardzo obiecujące - na iso 100 DR na poziomie d3x, praktycznie liniowe do iso800 i powyżej o ok 1EV lepiej niż d3s i powyżej 2EV niż d3... jeśli to się sprawdzie to będzie fantastycznie :)
Póki co są dostępne tylko cztery punkty pomiaru danych (łącznie z ISO50), więc liniowość jest jedynie ekstrapolowana. Zobaczymy co będzie dalej.
Michał Jędrak
12-01-2012, 12:15
A tam rozwodzicie się nad wykresami. Pomyślcie pod kątem marketingu:
Nikon D4 nie może być gorszy od serii D3, bo wtedy nie byłoby sensu go sprzedawać. Więc nawet jakby nie było wykresów lub byłyby one niejasne, to D4 musi być lepszy od D3, bo musi się sprzedawać. Ja się więc nie martwię, tylko czekam na jakąś kasę oraz pojawienie się aparatu w sklepach.
Ja jestem podobnego zdania jak Michał - czekam na pojawienie sie apartu tudzież aparatów ( D800 ) i wybiorę co będzię mi najlepiej pasowało.
A widzieliscie to?
10fps shooting with AF and AE, 11fps with focus and exposure locked, 24fps 2.5MP grabs
?
A to chyba pozgrywane klatki filmu ;)
Na pewno tylko w trybie LV, za to nie nabija licznika migawki.
Pawel Pawlak
12-01-2012, 14:23
tak, to w trybie LV, w całkowitej ciszy i oczywiści tylko JPG
Szkoda, że nie jest to 4Mpix, co byłoby oczywiste dla matrycy 16Mpix.
1ev więcej niż d3s na wysokich czułościach to by był skok do przodu ;-0
24fps 2.5MP grabs[/i]
?
Wygląda bardzo fajnie :-)
............tylko taka zabawka Panas GH2 ma 40fps w 4Mpix (1 sekunda) ;-)
grimoald
12-01-2012, 15:06
Z ciekawych informacji: D4 ma być dostępny w 18 sklepach w Polsce. Obsługa danego sklepu będzie miała indywidualne szkolenia z tego korpusu. Zobaczymy.
W którym sklepie trzeba się zatrudnić, żeby pomacać D4? ;)
1ev więcej niż d3s na wysokich czułościach to by był skok do przodu ;-0Byloby swietnie, tylko dlaczego sample swiadcza o czyms zgola przeciwnym? :( W sumie z pomiarow i wykresow moze wynikac nawet, ze jest lepszy od D3S o 2 czy 3 EV, ale i tak najwazniejsze bedzie to, co widac na rzeczywistych zdjeciach.
Mimo, ze nie jestem na niego napalony, to nie moge sie doczekac rzetelnego porownania D3, D3S i D4 na tych samych czułościach, zdjec tej samej sceny.
pastwisko
12-01-2012, 15:10
W którym sklepie trzeba się zatrudnić, żeby pomacać D4? ;)
w takim w którym zarobisz 20.000 ;)
Z ciekawych informacji: D4 ma być dostępny w 18 sklepach w Polsce. Obsługa danego sklepu będzie miała indywidualne szkolenia z tego korpusu. Zobaczymy.Ciekawy jestem dlaczego? Czyzby Nikon obawial sie, ze bez specjalnego szkolenia moga go zle prezentowac? Przeciez takich aparatow nie kupuje sie z przypadku, przechodzac obok FJ, kiedy zaswita mysl: "a moze se kupie jaki aparat?"... :)
grimoald
12-01-2012, 15:14
Ciekawy jestem dlaczego? Czyzby Nikon obawial sie, ze bez specjalnego szkolenia moga go zle prezentowac? Przeciez takich aparatow nie kupuje sie z przypadku, przechodzac obok FJ, kiedy zaswita mysl: "a moze se kupie jaki aparat?"... :)
Nie wiem dlaczego tak ma być, ale dowiedziałem się z wiarygodnego źródła. Może chodzi o sklepy NPS? Albo mają świadomość, że taki sprzęt kupują zawodowcy i chcą dobrze przygotować sprzedawców żeby przekazali rzetelnie informacje na temat najwyżej klasyfikowanego produktu?
Nikon D4 - na żywo w Programie Bez Nazwy -dzisiaj o 20:00
http://bankier.tv/cykl/bez-nazwy.html
Albo mają świadomość, że taki sprzęt kupują zawodowcy i chcą dobrze przygotować sprzedawców żeby przekazali rzetelnie informacje na temat najwyżej klasyfikowanego produktu?No, ale nawet zawodowiec, jesli wyklada 20 tysiecy na aparat, doskonale wie co kupuje, zanim jeszcze zamieni slowo ze sprzedawca w sklepie. :)
Z ciekawych informacji: D4 ma być dostępny w 18 sklepach w Polsce. Obsługa danego sklepu będzie miała indywidualne szkolenia z tego korpusu. Zobaczymy.
Czyli w jakimś sensie monopol. Oby nie było zmowy cenowej bo na rozsądną cenę (do 22 tys.zł.) się możemy nie doczekać.
18 sklepów w Polsce, to stan magazynowy minimum 18 sztuk na kraj. Do tego ze dwie testowe dla prasy i NPS... ;)
Pawel Pawlak
12-01-2012, 15:25
No przecież pisałem, że znając modeld dystrbucji nie ma co liczyć na początku na "dobre" ceny. Będzie "na odpowiednim poziomie fachowości" i w adekwatnej do tego poziomu cenie...
Jedynie w terminie "uwlonienia" ceny mogłem się pomylić - może nie za 3 miesiące, a za 6-7 ?
grimoald
12-01-2012, 15:29
No, ale nawet zawodowiec, jesli wyklada 20 tysiecy na aparat, doskonale wie co kupuje, zanim jeszcze zamieni slowo ze sprzedawca w sklepie. :)
Zdziwiłbyś się, ale to się zdarza, :) Pamiętaj, że dla części ludzi to jest aparat do pracy. Wielu z nich nie używa wszystkich funkcji dostępnych w body. I często nie czytają instrukcji :) Druga sprawa. Przychodzisz do sklepu gdzie jest D4. Sprzedawca z duszą na ramieniu podaje Ci D4 do ręki, bawisz sie chwilę i zadajesz pytanie a tu zonk... Nawet czasem w Nikonie mają problem z rozpracowaniem niektórych funkcji (przedprodukcyjny D7000 i zagwozdka gdzie jest zmiana trybów AF :wink:)
Czyli w jakimś sensie monopol. Oby nie było zmowy cenowej bo na rozsądną cenę (do 22 tys.zł.) się możemy nie doczekać.
Z tego co wiem to ma być taniej, poniżej 20 tys. Zaznaczam, że to były luźne rozmowy z ludźmi z N.
krolewicz
12-01-2012, 15:31
przecież takie szkolenia to normalna sprawa, Canon też takie robi :)
Sony i inni też :)
grimoald
12-01-2012, 15:33
przecież takie szkolenia to normalna sprawa, Canon też takie robi :)
Sony i inni też :)
JA nie mam na myśli takich grupowych szkoleń, tylko indywidualne. Ale jak będzie w rzeczywistości to się okaże :)
Sawicjusz
12-01-2012, 15:35
Ciekawy jestem dlaczego? Czyzby Nikon obawial sie, ze bez specjalnego szkolenia moga go zle prezentowac? Przeciez takich aparatow nie kupuje sie z przypadku, przechodzac obok FJ, kiedy zaswita mysl: "a moze se kupie jaki aparat?"... :)
To mój pierwszy post, to i Witam Wszystkich Serdecznie...
Co do przypadku, to miałem okazję poznać człowieka (bardzo zamożnego), który kupił D3s około roku temu i do tej pory nie zrobił nim osobiście ani jednej foty !! Dobrze chociaż, że pozwala mi się nim czasami pobawić. Na pytanie po co Ci to ? Odpowiedział "nic innego nie było w tym cholernym sklepie"... a chciał lustrzankę... ehh...
pastwisko
12-01-2012, 15:37
A nie chodzi o zwykłe zapoznanie ze wszystkimi funkcjami i budowa aparatu tak żeby sprzedawca najwzwyczajniej w świecie mógł pokazać i odpowiedzieć na pytania? Na zasadzie klient sie glosno nad czyms zastanawaia a sprzedawca mu mowi - a to jest tu i robi sie to tak. Trochę tam opcji i funkcji jest - np. klient bedzie chciał coś sprawdzić jakąś funkcję to mu sprzedawca raz dwa ją włączy i ustawi.
grimoald
12-01-2012, 15:44
A nie chodzi o zwykłe zapoznanie ze wszystkimi funkcjami i budowa aparatu tak żeby sprzedawca najwzwyczajniej w świecie mógł pokazać i odpowiedzieć na pytania? Na zasadzie klient sie glosno nad czyms zastanawaia a sprzedawca mu mowi - a to jest tu i robi sie to tak. Trochę tam opcji i funkcji jest - np. klient bedzie chciał coś sprawdzić jakąś funkcję to mu sprzedawca raz dwa ją włączy i ustawi.
Oczywiście, że tak. Pamiętaj, że przy takim sprzęcie masa możliwości może być pominięta, niezauważona. Nie wszystkiego nauczysz się ze specyfikacji, sprzęt trzeba wymacać, przestrzelić, itd. Myślę, że Nikon nie chce dopuścić, żeby sprzedawca miał mniejszą wiedzę od klienta. I ma całkowitą rację.
Według Andrew Reid'a (EOSHD) D4 niestety stosuje "line skipping" zamiast skalowania obrazu z pełnej rozdzielczości do HD :-( To niezbyt dobra wiadomość dla miłośników filmowania za pomocą lustrzanek marki Nikon. Oczywiście na dzień dzisiejszy porównując do głównego konkurenta czyli Canona nie ma się czego wstydzić, bo Canon także stosuje tą metodę. Jednak lada moment pojawi się 1DX, który skaluje obraz z całej matrycy, oraz oczywiście 5D Mk III, który najprawdopodobniej także będzie korzystać z nowych algorytmów....
Oczywiście, że tak. Pamiętaj, że przy takim sprzęcie masa możliwości może być pominięta, niezauważona. Nie wszystkiego nauczysz się ze specyfikacji, sprzęt trzeba wymacać, przestrzelić, itd. Myślę, że Nikon nie chce dopuścić, żeby sprzedawca miał mniejszą wiedzę od klienta. I ma całkowitą rację.
Rzecz niemozliwa do wykonania, marzenia specow od reklamy i pieru, juz to widze jak czlowiek sprzedajacy aparaty ma wieksza wiedze nt sprzetu od obeznanych klientow zwlaszcza przy tylu firmach i modelach, tym bardziej ze wyzsze modele kupuja przewaznie ludzie znajacy dana firme od x lat :wink: Z drugiej strony jest taka mozliwosc ale sklep musialby promowac konkretna firme jak np w norweskim fotovideo jest osobny dzial NikonPro i tam obsluguja prawdziwi fachowcy.
grimoald
12-01-2012, 15:59
Rzecz niemozliwa do wykonania, marzenia specow od reklamy i pieru, juz to widze jak czlowiek sprzedajacy aparaty ma wieksza wiedze nt sprzetu od obeznanych klientow zwlaszcza przy tylu firmach i modelach, tym bardziej ze wyzsze modele kupuja przewaznie ludzie znajacy dana firme od x lat :wink: Z drugiej strony jest taka mozliwosc ale sklep musialby promowac konkretna firme jak np w norweskim fotovideo jest osobny dzial NikonPro i tam obsluguja prawdziwi fachowcy.
Masz rację :) I w niektórych miejscach tak jest :) Więc jest to możliwe.
Masz rację :) I w niektórych miejscach tak jest :) Więc jest to możliwe.
możliwe?, chyba;
ale ciekawe czy tak będzie w AB-Foto w Fordonie?:( - jak do tej pory z moich obserwacji i kontaktów to ogólną wiedzę mają, ale na temat konkretów dotyczących N to na szczęście wiem duuużo więcej:).
grimoald
12-01-2012, 16:15
możliwe?, chyba;
ale ciekawe czy tak będzie w AB-Foto w Fordonie?:( - jak do tej pory z moich obserwacji i kontaktów to ogólną wiedzę mają, ale na temat konkretów dotyczących N to na szczęście wiem duuużo więcej:).
Toć napisałem, że to możliwe :) Zobaczymy jak będzie. Myślę, że w lutym jak będzie korpus w sprzedaży to wiele sie wyjaśni.
Rzecz niemozliwa do wykonania, marzenia specow od reklamy i pieru, juz to widze jak czlowiek sprzedajacy aparaty ma wieksza wiedze nt sprzetu od obeznanych klientow zwlaszcza przy tylu firmach i modelach, tym bardziej ze wyzsze modele kupuja przewaznie ludzie znajacy dana firme od x lat :wink: Dokładnie. Tym razem to ściema od nikona, niestety. Chyba prawdziwy powód jest inny - kontrola nad utrzymywaniem ceny NP.
Ale coś mi sie nie chce wierzyć w te 18 punktów sprzedaży. Co - przez internet sobie nie kupie? Nie potrzebuje sprzedawcy do podjęcia decyzji.
Co do szkolenia sprzedawców - spuśćmy zasłonę milczenia nad efektami tych szkoleń. Bo bywa, że sprzedawca po szkoleniach nie potrafi zmienić najgłupszej opcji w aparacie. Ba, osoba szkoląca nie wie jak to zrobić, bosprżet dla niej jest też nowy. Nie piszę tu o ludziach z nikona, to czego byłem świadkiem dotyczyło innej firmy. Nie napiszę jakiej.
Z tego co wiem to ma być taniej, poniżej 20 tys. Zaznaczam, że to były luźne rozmowy z ludźmi z N.
a nie mowilem... ;)
...Myślę, że w lutym jak będzie korpus w sprzedaży to wiele sie wyjaśni.
Jest szansa, że w lutym będą też w Polsce ?
pastwisko
12-01-2012, 19:19
Jest szansa, że w lutym będą też w Polsce ?
przelotem z Japonii do Europy ;)
A tym D4 sie nie podoba i swoje graty zamierzają wymienić na Canona: http://www.photography-factory.co.uk/photographyreviews/2012/01/nikon-d4-review-the-wrong-camera-too-late-16mp-1080p-30-hd-video-iso-12000-xqd-is-that-it-v-canon-5d-hasselblad-h4d-pentax-d645/
"Być może jedyny aparat jakiego potrzebujesz to ten w nowym iPhonie?"
Pawel Pawlak
12-01-2012, 21:53
A tym D4 sie nie podoba i swoje graty zamierzają wymienić na Canona: http://www.photography-factory.co.uk/photographyreviews/2012/01/nikon-d4-review-the-wrong-camera-too-late-16mp-1080p-30-hd-video-iso-12000-xqd-is-that-it-v-canon-5d-hasselblad-h4d-pentax-d645/
mój angielski jest fatalny więc niech mnie ktoś porawi jeśli się mylę ? gość pisze że wszyskto jest świetne, najlepsze piksele jakie widział, świetne JPGi (poza krytycznymi sytuacjami), świetny AF w słabym świetle itp... ale nie ma więcej niż 30mpix więc jest bez sensu ? czyli skoro D4 nie jest d4x-em to znaczy że jest zły ? i dlatego przesiądzie się na canona (którego flagowy 1dX też nie ma powyżej 30mpix) ?
No niestety w "Fotograficznym Programie Bez Nazwy" nie zrozumieli mojego pytania o metodę skalowania rozdzielczości do FullHD podczas filmowania......... szkoda.
[dopisane] przeczytali wyjaśnienie, niestety odpowiedź nie padła, poza oczywistością, że w trybie cropa FullHD nic nie jest skalowane......... no tyle to ja sam wiem, inteligentna bestia jestem :-)
mateo912
12-01-2012, 21:58
mój angielski jest fatalny więc niech mnie ktoś porawi jeśli się mylę ? gość pisze że wszyskto jest świetne, najlepsze piksele jakie widział, świetne JPGi (poza krytycznymi sytuacjami), świetny AF w słabym świetle itp... ale nie ma więcej niż 30mpix więc jest bez sensu ? czyli skoro D4 nie jest d4x-em to znaczy że jest zły ? i dlatego przesiądzie się na canona (którego flagowy 1dX też nie ma powyżej 30mpix) ?
sam tytuł już swoje robi
d4 jest porównywany do c5dmk2(semi pro puszka studyjna, nie oszukujmy się ale tak jest) hasselblad h4d i pentax d645 ;)
No niestety w "Fotograficznym Programie Bez Nazwy" nie zrozumieli mojego pytania o metodę skalowania rozdzielczości do FullHD podczas filmowania......... szkoda.
Tyle, ze ja sobie tak mysle, ze to poki co nie bedzie chyba killer feature, ktory sklonilby kogos do migracji C/N. W tym sensie, ze Ci ktorzy kreca dSLR i to powaznie juz raczej od dawna siedza w Canonie i do N z tego powodu raczej by chyba nie poszli... a i odwrotnie, ze Ci ktorzy siedza w N tzn. ze poki co wideo az tak im nie bylo potrzebne i nie bedzie to dla nich wiekszy "show stopper".
Oczywiscie dobrze by bylo jakby byl...
Tyle, ze ja sobie tak mysle, ze to poki co nie bedzie chyba killer feature, ktory sklonilby kogos do migracji C/N.
Jest kilku takich, którzy czekają na tą informację jak na zbawienie (na szybko, 2 moich kumpli -posiadaczy 5D Mk II, no i ja też... tylko, że ja się uparłem na Nikona), bo chcą wybrać odpowiedni system pod kątem filmowania, z jednocześnie jak najlepszą możliwością focenia, ergonomią, najlepszym AFem itd..... Zwłaszcza koledzy z 5D Mk II, bardzo liczą na brak "line skippingu" w D4..... Jak go nie będzie, tylko obraz będzie skalowany z całej matrycy, to przesiadają się na D4/D800 tak szybko jak się da.
No ale zadam pytanie inaczej, w 5DMK2 tez go nie mieli, tak? Wiec tam nie przeszkadzal?
Z gory mowie, ze ja sie kreceniem nie zajmuje, wiec pytam po prostu z ciekawosci. Jakbym palnal jakas oczywista glupote to tez z gory prosze o wybaczenie :)
Dotychczas nie mieli praktycznie wyboru (tylko GH1/GH2 mogli kupić jak chcieli większą jakość -ale niestety to nie mały obrazek, szum większy itd). Teraz wybór już będzie.
zerknij na różnice w jakości (7D vs GH2): http://www.eoshd.com/wp-content/uploads/2011/12/gh2-c300-philip-bloom-shootout.jpg -warto o to powalczyć ;-)
25900 zapowiada sie wir w portfelu.
25900 zapowiada sie wir w portfelu.
no to ciekawe komu go sprzedadza...
a skad cena?
z kosmosu. nie bedzie tak drogo ;)
ja generalnie jestem załamany ceną :/
mam trochę odłożone + trochę za moje body i miało styknąć na D800 a tu doopa do kwadratu - D800 body zdecydowanie nie dla mnie, D4 też nie całkiem ale mimo wszystko jednak zdecydowanie lepszy (poza gripem, którego wolałbym nie mieć) ale cena zapowiada się zdecydowanie nie z tej bajki. to body byłoby ok w cenie około 14-15 kpln (biorąc pod uwagę obecny wysoki kurs jak i bonus za nowość przy wejściu powiedzmy 17-18 kpln) ale zapowiadające się 20 kpln ? - paranoja.
Pawel Pawlak
12-01-2012, 23:25
ja generalnie jestem załamany ceną :/
mam trochę odłożone + trochę za moje body i miało styknąć na D800 a tu doopa do kwadratu - D800 body zdecydowanie nie dla mnie, D4 też nie całkiem ale mimo wszystko jednak zdecydowanie lepszy (poza gripem, którego wolałbym nie mieć) ale cena zapowiada się zdecydowanie nie z tej bajki. to body byłoby ok w cenie około 14-15 kpln (biorąc pod uwagę obecny wysoki kurs jak i bonus za nowość przy wejściu powiedzmy 17-18 kpln) ale zapowiadające się 20 kpln ? - paranoja.
a w czym jest gorsze od d3s że powinno przy premierze kosztować tyle samo co D3s "end of life" ?
to też trochę kwestia rozwoju technologicznego. to tak jak z telewizorami albo innym sprzętem elektronicznym. sam chyba wspominałeś o tym, że d3 było na wejściu tańsze niż d2x na zejściu.
-edit-
w szczytowym momencie można było trafić d3s w okolicach 13,5 kpln w europejskiej dystrybucji
Tyle, ze ja sobie tak mysle, ze to poki co nie bedzie chyba killer feature, ktory sklonilby kogos do migracji C/N. W tym sensie, ze Ci ktorzy kreca dSLR i to powaznie juz raczej od dawna siedza w Canonie i do N z tego powodu raczej by chyba nie poszli.....Pamietajmy, że każda puszka to jakiś sygnał dla rynku. Połowa informacji o D4 dotyczy filmowania. Wiadomo, że w roku 2012 nikon nie zrównoważy ilości filmujących body canona. Ale chodzi także o lata następne, o sygnał dla rynku. Niektórzy wi=olą nikona i będą woleli filmującego nikona, o ile będzie dawał pewne (wysokie) minimum jakości.
sam tytuł już swoje robi
d4 jest porównywany do c5dmk2(semi pro puszka studyjna, nie oszukujmy się ale tak jest) hasselblad h4d i pentax d645 ;)Tym porównaniem to ja bym się w ogóle nie przejmował. Były zestawienia hasela z telefonem komórkowym itd itd. Poczekajmy na niezależne profesjonalne laboratorium, albo na własne testy.
a skad cena?
Dzisiaj w wywiadzie dla Digital Foto Video przedstawiciel Nikon Polska wyraźnie powiedział 25900 PLN.
Przegięcie :/ 10 tys. drożej od D3s na starcie ! Jak w przyszłości stanieje do 20 tys. to będzie dobrze :)
Pawel Pawlak
13-01-2012, 00:03
Dzisiaj w wywiadzie dla Digital Foto Video przedstawiciel Nikon Polska wyraźnie powiedział 25900 PLN.
Przegięcie :/ 10 tys. drożej od D3s na starcie ! Jak w przyszłości stanieje do 20 tys. to będzie dobrze :)
E tam... jeśli to cena podawana przez NP to nie jest źle - wg tego samego cennika D3s kosztuje 22512 więc różnica między body wynosi tylko 3387 brutto. Czyli trzeba przeczekać pierwszys okres - optymistycznie od końca kiwetnia - i cena będzie na poziomie tych 20.000zł
Edit. Nikon d3x kosztuje wg tego cennika 33738. A za ile go można kupić ? ;)
ale patrząc na sposób dystrybucji - raczej nie widzę szansy na szybki spadek :/
Wniosek, który wyciągnął autor (a właściwie autorzy tego testu) jest taki, że D4 jest znacznie spóźnionym produktem, już na starcie przestarzałym, np. zastosowana w nim technika video jest odpowiedzią na Canona 5 Mk2, a wymięknie w obliczu tego co pokaże za parę miesięcy nowa, trzecia wersja Canona 5. Krytykują brak nowoczesnych technologii, takich jak złącze Thunderbolt, USB 3, Bluetooth, oraz użycie dwóch różnych slotów na karty (kto tego nie krytykuje?!); a gdzie jest wielki ekran dotykowy na pleckach? (naprawdę tego chcemy? smartfona z tyłu D4?) Twierdzą, że D4 to tylko odkurzona i nieco usprawniona wersja D3, bez żadnych rewelacji, a za jej zawyżoną cenę będzie można kupić dwie puszki Canon 5 Mk3 i jak się jedna zepsuje (podobno Nikoniarze śmieją się z małej trwałości Canonów) to zawsze jeszcze jedna sprawna zostanie.
Wniosek, który wyciągnął autor (a właściwie autorzy tego testu) jest taki, że D4 jest znacznie spóźnionym produktem, już na starcie przestarzałym, np. zastosowana w nim technika video jest odpowiedzią na Canona 5 Mk2, a wymięknie w obliczu tego co pokaże za parę miesięcy nowa, trzecia wersja Canona 5. Krytykują brak nowoczesnych technologii, takich jak złącze Thunderbolt, USB 3, Bluetooth, oraz użycie dwóch różnych slotów na karty (kto tego nie krytykuje?!); a gdzie jest wielki ekran dotykowy na pleckach? (naprawdę tego chcemy? smartfona z tyłu D4?) Twierdzą, że D4 to tylko odkurzona i nieco usprawniona wersja D3, bez żadnych rewelacji, a za jej zawyżoną cenę będzie można kupić dwie puszki Canon 5 Mk3 i jak się jedna zepsuje (podobno Nikoniarze śmieją się z małej trwałości Canonów) to zawsze jeszcze jedna sprawna zostanie.
Racja. Takie wnioski można wyciągnąć. Puszka, która filmuje w sposób już znany jest przestarzała. Człowiek - najsłabsze ogniwo w relacji moment-ekspozycja-puszka-edycja nie może sobie pozwolić na takie starocie. Toć to byłoby wyrzucenie forsy w błoto. Musi przecież być tak uzupełniany w swoich słabościach żeby mieć wszystko na tacy cacy. Tak USB 3.0 to podstawa w formacie FX przecież każdy z Nas od razu na gorąco obrabia zdjęcia, jak najszybciej się tylko da. Nie jestem za tym żeby się w czymkolwiek cofać czy pozostawać bez zmian ale warto zastanowić się czy brak jednego fps-a czy jakiegoś slotu serio utrudni życie dobrym fotografom. Zamiast tych udziwnień przydałoby się jedno porządne skórzane etui dopasowane na jakąś puszkę N semipro/pro. . Dość mam bajerów i ortalionów.
A tu wyjaśnienie dotyczące pojawienia się nowej baterii EN-EL18 w D4: http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-11673-12259
W skrócie:
1. Tak jak koledzy wyżej zauważyli - nowe regulacje dotyczące baterii Li-ion w Japoniii;
2. Nowa bateria ma być bardziej wydajna od starej przy "seryjnych strzałach" (fotografia sportowa), ale ok. 40% mniej wydajna przy robieniu pojedynczych zdjęć z przerwami pomiędzy nimi.
Twierdzą, że D4 to tylko odkurzona i nieco usprawniona wersja D3, bez żadnych rewelacji, a za jej zawyżoną cenę będzie można kupić dwie puszki Canon 5 Mk3 i jak się jedna zepsuje (podobno Nikoniarze śmieją się z małej trwałości Canonów) to zawsze jeszcze jedna sprawna zostanie.Jak czytam takie teksty to .... wrzucam ich autorów do ignorowanych.
2. Nowa bateria ma być bardziej wydajna od starej przy "seryjnych strzałach" (fotografia sportowa), ale ok. 40% mniej wydajna przy robieniu pojedynczych zdjęć z przerwami pomiędzy nimi.To cecha chyba wszystkich akku. Ja robie kilkaset zdj, a wszyscy (repo) mówią, że robi się parę tysięcy.
To cecha chyba wszystkich akku. Ja robie kilkaset zdj, a wszyscy (repo) mówią, że robi się parę tysięcy.
Też to zauważyłem. Może dlatego, że jak ktoś robi seriami, to nie ma czasu spoglądać na lcd, a nawet wręcz ma go wyłączonego?
pastwisko
13-01-2012, 03:22
i AF nie pracuje do każdej foty
shaolin1
13-01-2012, 04:03
Czytam ten temat od początku. Na początku z ciekawością a teraz robi się to coraz nudniejsze. Pisanie o czymś co póki co widziane tylko na zdjęciach, filmach i ocenianie po kilku samplach w jpg. Podobnie jak miliony spekulacji dotyczących ceny, wejdzie do sklepów to zobaczycie cenę.
Ta dyskusja to "bicie piany" i nabijanie sobie licznika postów :D do czasu aż nie pojawią się jakieś miarodajne NEFy (RAWy).
Cóż można więcej powiedzieć o body którego nie trzymało się w ręku? Ale nie, każdy musi coś napisać...
Ten temat bardziej pasował by do działu Cafe na tym forum ;)
Pisanie o czymś co póki co widziane tylko na zdjęciach, filmach i ocenianie po kilku samplach w jpg. Podobnie jak miliony spekulacji dotyczących ceny, wejdzie do sklepów to zobaczycie cenę.
NO to kolega jest trochę spóźniony. Bo jednak wczoraj była prezentacja D4 i po łepkach omówiono niektóre aspekty puszki. Jedyna niewiadoma to obrazek i faktyczna cena.
shaolin1
13-01-2012, 07:02
Jedyna niewiadoma to obrazek i faktyczna cena.
Ta dyskusja to "bicie piany" i nabijanie sobie licznika postów :D do czasu aż nie pojawią się jakieś miarodajne NEFy (RAWy).
;)
wczoraj była prezentacja D4 i po łepkach omówiono niektóre aspekty puszki.
dobrze ujęte :D
i AF nie pracuje do każdej foty
Jak to nie pracuje? w serii AF pracuje dla każdej klatki w serii!
Pewnie chodzi o to, że do pojedynczej foty aparat musi uruchamiać na nowo wszystkie systemy, a dla serii wszystkie systemy już są uruchomione. Rzeczywiście, w pierwszych dniach używania D3s byłem mocno rozczarowany wytrzymałością aku (pojedyncze foty, no i sporo łażenia po menu...), w codziennej pracy aku wystarcza spokojnie na dzień pracy (fajne w porównaniu z D700, gdzie jeden aku wystarcza mi ledwo-ledwo).
Co do samego aparatu, odkryłem dwie kolejne "ciekawostki" jak dla mnie. Na plus: podświetlane guziczki. Hurrra!!!
Na minus: dwa sloty, ale każdy na inną kartę??? :-(
Zastanawia mnie, po co trzy dżojstiki?
Dlaczego zniknął guzik AE-L/AF-L?
Wszystko już było w wątku. Wystarczyło go śledzić.
login_87
13-01-2012, 09:07
No niestety w "Fotograficznym Programie Bez Nazwy" nie zrozumieli mojego pytania o metodę skalowania rozdzielczości do FullHD podczas filmowania......... szkoda.)
A mozna to gdzies obejrzec?? Bo nie widze na stronie...
A mozna to gdzies obejrzec?? Bo nie widze na stronie...
Prawdopodobnie dopiero za jakiś czas będzie online. Wczoraj był program na żywo.
Sapphiron
13-01-2012, 09:48
To cecha chyba wszystkich akku. Ja robie kilkaset zdj, a wszyscy (repo) mówią, że robi się parę tysięcy.
Ooo tak... na pierwszym ładowaniu z nowym d700 poszedłem na wesele zrobiłem niecałe 2k zdjęć zostało jeszcze ponad 25% baterii. Wszystko na serii po 2-3 zdjęcia, wysokie ISO, współpraca z lampą na sankach. Pojechałem potem do Otwocka na młodzieżowe zawody w skoku o tyczce, robiąc pełne serie do 15 zdjęć(tyle bufor na Sandisk ULTRA miał) na pełnej prędkości zrobiłem kolejne 700 zdjęć i zostało około 5%. Na sesji plenerowej zrobiłem 400 zdjęć (po kilka ujęć sceny itp) zeżarło mi 50% baterii :shock:
Więc coś w tym jest niestety... albo stety?
mateo912
13-01-2012, 09:55
Pewnie chodzi o to, że do pojedynczej foty aparat musi uruchamiać na nowo wszystkie systemy, a dla serii wszystkie systemy już są uruchomione. Rzeczywiście, w pierwszych dniach używania D3s byłem mocno rozczarowany wytrzymałością aku (pojedyncze foty, no i sporo łażenia po menu...), w codziennej pracy aku wystarcza spokojnie na dzień pracy (fajne w porównaniu z D700, gdzie jeden aku wystarcza mi ledwo-ledwo).
Co do samego aparatu, odkryłem dwie kolejne "ciekawostki" jak dla mnie. Na plus: podświetlane guziczki. Hurrra!!!
Na minus: dwa sloty, ale każdy na inną kartę??? :-(
Zastanawia mnie, po co trzy dżojstiki?
Dlaczego zniknął guzik AE-L/AF-L?
krzyżak nie będzie służył już do wybierania pól AF, w kadrze poziomym i pionowym zmieniać je będziesz używając dżojstików.
Ma to sens ponieważ krzyżak i dżojstik inaczej pracują , a tak będzie to ujednolicone.
2 sloty na 2 rodzaje kart? A jak nikon miał wprowadzić nowy format kart(prawdopodobnie lepszy)? dać tylko 2x xqd? Czy 2xcf i xqd? Gdzie miał zmieścić ten 3 slot?
Pawel Pawlak
13-01-2012, 10:06
Ja mam nadzieję że w d800 także zobaczymy cf +xqd an sd.
a po co ci xqd w aparacie co robi 4 klatki na sekundę ?
darkmajin
13-01-2012, 10:21
ze względu na rozmiar plków?!
Pawel Pawlak
13-01-2012, 10:25
Ze względu na zgodność kart z d4, wielkość plików (wiesz ile trwa podgląd zdjecia na wolnej karcie w d3x?), niechęć do delikatnych sd i dłuższe serie -niezależnie od fps-ow.
E tam... jeśli to cena podawana przez NP to nie jest źle - wg tego samego cennika D3s kosztuje 22512 więc różnica między body wynosi tylko 3387 brutto. Czyli trzeba przeczekać pierwszys okres - optymistycznie od końca kiwetnia - i cena będzie na poziomie tych 20.000zł
Edit. Nikon d3x kosztuje wg tego cennika 33738. A za ile go można kupić ? ;)
czyli cena na dzien dobry u sprzedawcow bedzie 19999. I to chyba granica zdrowego rozsadku przy zakupie. Dalej juz tylko cisnienie na nowosc zostaje.
Pawel Pawlak
13-01-2012, 10:34
czyli cena na dzien dobry u sprzedawcow bedzie 19999. I to chyba granica zdrowego rozsadku przy zakupie. Dalej juz tylko cisnienie na nowosc zostaje.
wszystkim tego życzę, ale obawiam sie ze na dzień dobry mocno się rozczarujesz.
pastwisko
13-01-2012, 10:38
chodzi mi głównie o to ze w serii AF duzo się nie musi nakręcić, bo odległosc obiektu od aparatu się wiele nie zmienia podczas tej serii (wiadomo zalezy co sie foci, ale z reguły mało sie zmienia), mniej się tez robi przymiarek w ktorych zdjecia się nie robi, a AF jednak chodzi
wszystkim tego życzę, ale obawiam sie ze na dzień dobry mocno się rozczarujesz.
jesli sugerowana przez nikona bedzie taka jak powiedzieli 25900 to nie sadze zeby w najgorszym razie wyszla ponad 21. poza tym PODOBNO... nie ma bardzo wielkiego naporu na ten aparat.
Obserwuję oficjalne cenniki Nikona PL od dłuższego już czasu i z reguły cena rynkowa brutto jest niemal identyczna z sugerowaną netto.
Takie coś dał Scott Kellby na swojej stronie
http://www.scottkelby.com/blog/2012/archives/23790?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook
@grimes - stare, bylo juz o turcji:)
Możliwe. Tyle tego hehe. Scott wrzucił na fejsa przed chwilą to wrzuciłem tu ;)
Nie wiem dlaczego tak ma być, ale dowiedziałem się z wiarygodnego źródła. Może chodzi o sklepy NPS? Albo mają świadomość, że taki sprzęt kupują zawodowcy i chcą dobrze przygotować sprzedawców żeby przekazali rzetelnie informacje na temat najwyżej klasyfikowanego produktu?
Jeśli to by była prawda, to przepraszam ale to jest jakiś jeden wielki shit. Dlaczego mają ograniczać konkurencje jeśli chodzi o zbijanie marży.
Pozdrawiam,
AMI
a ja bym sie nie zdziwil, ze beda ceny umowne, w stanach wprowadzili to u nas nie moga? nie byli by pierwszymi na rynku, IMHO coraz czesciej widze firmy ktore to robia, np. apple
Ostatnio rozglądam się na rynku audio hi-fi i jestem przerażony panującą tam zmową cenową! 90% sklepów ma sprzęt co do złotówki w tej samej cenie! To jest przekręt...
Pawel Pawlak
13-01-2012, 12:48
a ja bym sie nie zdziwil, ze beda ceny umowne, w stanach wprowadzili to u nas nie moga? nie byli by pierwszymi na rynku, IMHO coraz czesciej widze firmy ktore to robia, np. apple
To nie jest dziwne; po pierwsze cena w pewnym stopniu określa wartość produktu a po drugie - jeśli producent chce żeby sprzedawca dostarczał wartość dodaną choćby w postaci fachowości obsługi, to nie może pozwolić na to żeby marża detaliczna dochodziła do 0.5 czy 1%, bo za takie pieniądze nikt przy zdrowych zmysłach nie nie będzie chciał robić niczego więcej niż tylko wypychać kartoniki z magazynu.
co nieco o nowej baterii
http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-11673-12259
Ostatnio rozglądam się na rynku audio hi-fi i jestem przerażony panującą tam zmową cenową! 90% sklepów ma sprzęt co do złotówki w tej samej cenie! To jest przekręt...Przez prawie 20 lat zylem w kraju, gdzie w kazdym sklepie maslo, cukier, chleb itd. kosztowaly dokladnie tyle samo. Zarowno w Bydgoszczy na Wyzynach jak i w Swieciu na os. Kosciuszki. Nikomu by nawet do glowy nie przyszlo, ze to jakis przekret. ;)
To nie jest dziwne [...] bo za takie pieniądze nikt przy zdrowych zmysłach nie nie będzie chciał robić niczego więcej niż tylko wypychać kartoniki z magazynu.
...
zgoda w przypadku sklepow stacjonarnych, ale nie do zrozumienia w przypadku sklepow internetowych, gdzie wchodzisz, klikasz i kupujesz
Pawel Pawlak
13-01-2012, 13:09
zgoda w przypadku sklepow stacjonarnych, ale nie do zrozumienia w przypadku sklepow internetowych, gdzie wchodzisz, klikasz i kupujesz
Chodzi o to że jeśli producent dąży do utrzymania "poziomu" obsługi to zrobi wszystko żeby w internecie nie było taniejm, np ograniczy dostępnmość tym którzy zaniżają ceny, albo zaproponuje im cennik uniemożliwający zaniżanie cen. I wbrew pozorom wcale nie uważam żeby to było ze szkodą dla konsumenta. Proste i logiczne... choć w naszym kraju mało popularne (przynajmnie w sprzęcie elektronicznym).
Jest kilku takich, którzy czekają na tą informację jak na zbawienie (na szybko, 2 moich kumpli -posiadaczy 5D Mk II, no i ja też... tylko, że ja się uparłem na Nikona), bo chcą wybrać odpowiedni system pod kątem filmowania, z jednocześnie jak najlepszą możliwością focenia, ergonomią, najlepszym AFem itd..... Zwłaszcza koledzy z 5D Mk II, bardzo liczą na brak "line skippingu" w D4..... Jak go nie będzie, tylko obraz będzie skalowany z całej matrycy, to przesiadają się na D4/D800 tak szybko jak się da.
Tak sobie trochę myślałem na tym "line skipping" albo skalowaniem obrazu z całej matrycy i powiem że jestem sceptycznie nastawiony. Nie wiem czy już wiadomo że 1dX ma obraz skalowany, czy to też tylko domysły?
Sądzę że problem może być z powodu wiekości matryc i jej rozdzielczości (dotyczy to d4, 1dx, oraz przyszłych d800 i 1dX). Im większa matryca i im wyższa rozdzielczość tym trudniej ją odczytywać w takim tempie jak byśmy tego chcieli żeby uzyskać np. 60fps dla HD albo 30fps dla fullHD. Nikon pozwolił sobie na odczyt 10mpix matrycy w j1/v1 dlatego że jest ona bardzo mała, ma tylko 10mpix i 12kanałowy odczyt (tak jak d3s).
Matryca canona eos c300 też jest znacznie mniejsza i optymalizowana pod kątem video. Gdyby było tak łatwo uzyskać taką przepustowść z klasycznych matryc APS-C, APS-H czy FF, sądzę żę canon posiłkowałby się jakąś istniejącą konstrukcją. Ale może się mylę ?
Chodzi o to że jeśli producent dąży do utrzymania "poziomu" obsługi to zrobi wszystko żeby w internecie nie było taniejm, np ograniczy dostępnmość tym którzy zaniżają ceny, albo zaproponuje im cennik uniemożliwający zaniżanie cen. I wbrew pozorom wcale nie uważam żeby to było ze szkodą dla konsumenta. Proste i logiczne... choć w naszym kraju mało popularne (przynajmnie w sprzęcie elektronicznym).
takie zachowanie jest sprzeczne z dyrektywami UE i jest przestępstwem wobec zasad wolnej konkurencji, nazywa się zmową cenową. przy czy uprzedzając argumenty niektórych z was - nie ma znaczenia, że możesz wybrać kwanona vide orzeczenie przeciw roland polska.
Pawel Pawlak
13-01-2012, 14:20
takie zachowanie jest sprzeczne z dyrektywami UE i jest przestępstwem wobec zasad wolnej konkurencji, nazywa się zmową cenową. przy czy uprzedzając argumenty niektórych z was - nie ma znaczenia, że możesz wybrać kwanona vide orzeczenie przeciw roland polska.
Oj za dużo by pisać,... Więc podsumuję tylko jednym - UE jest sama w sobie zaprzeczeniem jakiegokowiek wolnego rynku.
16 lutego D4 będzie dostępny w całej UE. Oczywiście włącznie z Polską (co niektórzy sugerowali, że nas ta premiera ominie). Poznamy ceny i pomału będziemy znajdowali odpowiedzi na frapujące nas zagadnienia typu: na ile lepszy AF, zakres tonalny itd. Tak ją kupię. Pytanie tylko czy zaraz po premierze ?
wolnyslimak
13-01-2012, 14:54
Serio będzie tylko 4? Z kilkanaście stron wcześniej padła liczba 6. Tyle to ok ale cholera 4 to troszkę mało. Niby 36mpx idealne do przyrody a jednak nie bardzo poprzez spore ograniczenie szybkostrzelności. Ja mam nadzieję, że mylicie się z tymi 4... OBY.
Na ten temat jest tu wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=127512
C5DII ma jeszcze mniej.
Tak, ale to 4 klatki po 36Mpix każda, wiec ilość danych jest spora. XQD się przyda tak czy inaczej. A nowy standard raczej się przyjmie, nowe aparaty Sony też będą go wspierać....
Nowe karty XQD będą też raczej bardziej wydajne w filmowaniu.
Sapphiron
13-01-2012, 15:08
ale będzie zabawnie jak okaże się że 1dx też ma line skipping ^_^
mateo912
13-01-2012, 15:08
Serio będzie tylko 4? Z kilkanaście stron wcześniej padła liczba 6. Tyle to ok ale cholera 4 to troszkę mało. Niby 36mpx idealne do przyrody a jednak nie bardzo poprzez spore ograniczenie szybkostrzelności. Ja mam nadzieję, że mylicie się z tymi 4... OBY.
6 chyba ma być w trybie dx
Nowe karty XQD będą też raczej bardziej wydajne w filmowaniu.
a jakie to znaczenie skoro limit w d4 jest 25 mbit/sek - czyli coś koło 4MB/sek - bez problemu ociągnie to byle CF.
ale będzie zabawnie jak okaże się że 1dx też ma line skipping ^_^
Nie ma. Ma za to obsługę timecodu i o ile wiem 300 megowy kodek oparty o klatki typu "i".
Co do filmowania, 25Mbps i kart XQD -owszem jeśli liczyć sam bitrate to starczy zwykły/podły CF, dochodzi jednak jeszcze parę innych dupereli jak rozpoczęcie, dzielenie pliku itd. (doświadczenia związane z hackiem softu GH2, gdzie dla poprawnej pracy z pewną wersją hacka dającego tylko klatki typu "i" oraz 176Mbit potrzeba było karty 45MB/s).
Pawel Pawlak
13-01-2012, 15:22
Nie ma. Ma za to obsługę timecodu i o ile wiem 300 megowy kodek oparty o klatki typu "i".
czyli już wiadomo że 1dX ma obraz skalowany ? dobrze rozumiem ? no to pogratulować...
No wiadomo od samego początku, czyli od jego papierowej premiery. Pomimo tego co twierdził wczoraj Pan z DFV w "Fotograficznym Programie Bez Nazwy", że producenci nie chwalą się takimi informacjami -chwalą się, oczywiście jak MAJĄ CZYM się chwalić.....
Pawel Pawlak
13-01-2012, 17:34
No to pogratulować canonowi.... Ciekawe czy jeśli 5d3 będzie miał powyżej 30mpix też im sieto uda ?
Ciekawe za ile będzie można kupić wt-5 ? o ile zrozumiałem, można będzie kontrolować aparat z poziomu przeglądarki internetowej np. w smartfonie ? świetna sprawa :)
to jeszcze proszę o wytłumaczenie jak krowie na rowie jakie niesie to za sobą zalety w stosunku do wzrostu bitrate'u ? bo jak dobrze rozumiem, generalnie każdą z klatek można samodzielnie odtworzyć bez oparcia w klatce poprzedniej i rozumiem, że w razie straty części materiału tracimy tylko uszkodzone klatki a w wypadku zapisu IBBPBBPBBI cały segment pomiędzy I i I. bo główna zaleta czyli łatwość montażu zniknęła wraz z dramatycznym przyrostem mocy procków ( dorobienie klatki pełnej na zakończenie wycinka i początek następnego to dziesiąte części sekundy). pytam poważnie bez podtekstów bo coś mam wrażenie, że to taki troszkę onanizm (lubię to słowo na tym forum) sprzętowy, ze jeden umie a drugi nie.
krzyżak nie będzie służył już do wybierania pól AF, w kadrze poziomym i pionowym zmieniać je będziesz używając dżojstików.
Ma to sens ponieważ krzyżak i dżojstik inaczej pracują , a tak będzie to ujednolicone.
Nie jestem pewien, czy ma to sens, ale bez zrobienia jakiejś sesji/reportażu mogę tylko gdybać. Zobaczymy. Dżojstik w gripie do D700 jest dla mnie chorobliwie niewygodny. Chyba bardziej użyteczny dla mnie jest guzik AE/AF lock, który zniknął.
2 sloty na 2 rodzaje kart? A jak nikon miał wprowadzić nowy format kart(prawdopodobnie lepszy)? dać tylko 2x xqd? Czy 2xcf i xqd? Gdzie miał zmieścić ten 3 slot?
A musiał wprowadzać? O wiele bardziej inne rzeczy by się przydały, moim zdaniem. Poza tym nie widzę problemu w zmieszczeniu trzeciego slotu w takim klocu, tzn. nie wydaje mi się to niemozliwe. Może właśnie to był moment, żeby dodać trzeci slot? Jak piszesz słusznie - prawdopodobnie lepszy. Za to dwa sloty różnego rodzaju masakrycznie utrudniają życie (choćby tym, że na dzień dobry muszę kupować drugi komplet kart, zapewne nie tanich). Jak dla mnie, ryzykowne posunięcie. Przez które masa osób zostanie przy D3s i bez żalu poczeka na dalszy ciąg wydarzeń, przeskakując D4 :-) Oczywiście, będą tacy, którzy z chęcią przyjmą inne małe bezdyskusyjne usprawnienia, nawet godząc się na dziwaczne braki/zmiany.
cezary-k
13-01-2012, 18:56
Szczerze wątpię, że masa osób powstrzyma się od zakupu d4 tylko z powodu zainstalowania karty pamięci xqd. Jak kogoś będzie stać na taką puchę, na pewno wyskrobie też na dodatkowy zestaw nowych kart pamięci, i zapasowy aku także.
juz to widze jak czlowiek sprzedajacy aparaty ma wieksza wiedze nt sprzetu od obeznanych klientow zwlaszcza przy tylu firmach i modelach
... a chcesz się założyć? ;)
Ostatnio rozglądam się na rynku audio hi-fi i jestem przerażony panującą tam zmową cenową! 90% sklepów ma sprzęt co do złotówki w tej samej cenie! To jest przekręt...
http://www.uokik.gov.pl/ - zatem działaj a z pewnością nie bedzie chłopakom do śmiechu ...
to jeszcze proszę o wytłumaczenie jak krowie na rowie jakie niesie to za sobą zalety w stosunku do wzrostu bitrate'u ? bo jak dobrze rozumiem, generalnie każdą z klatek można samodzielnie odtworzyć bez oparcia w klatce poprzedniej i rozumiem, że w razie straty części materiału tracimy tylko uszkodzone klatki a w wypadku zapisu IBBPBBPBBI cały segment pomiędzy I i I. bo główna zaleta czyli łatwość montażu zniknęła wraz z dramatycznym przyrostem mocy procków ( dorobienie klatki pełnej na zakończenie wycinka i początek następnego to dziesiąte części sekundy). pytam poważnie bez podtekstów bo coś mam wrażenie, że to taki troszkę onanizm (lubię to słowo na tym forum) sprzętowy, ze jeden umie a drugi nie.
Bez podtekstów -w pewnym momencie to jest onanizm, walka o minimalna choćby poprawę jakości obrazu (to tak samo jak porównywanie kompresji 176Mbps do 220Mbps -przyznam, że ja nie widzę żadnej różnicy od 50Mbps........). Główna zaleta to własnie skalowanie obrazu z całej matrycy do HD, bez line skippingu (różnica jest ogromna, pokazywałem już przykłady). Potem już znowu trochę lepiej dzięki wyższemu bitrate i użyciu tylko klatek typu "i".
O jakość głównie chodzi -można to nazywać onanizmem. Onanizm jest przyjemny.
:-)
siedemczwartych
13-01-2012, 22:41
staram się śledzić w miarę regularnie wątek, ale albo nie było albo mi umknęło; czy mówią coś o rozpiętości tonalnej?
Powiększyli coś? I nie mam na myśli tylko wysokiego ISO ale i na niższych czy coś jest więcej?
Inzynier (chyba) Nikona odpowiadał na pytanie dotyczące iso, szumów i DR mniej więcej tak: technologia..... wielkość piksela.... nie mogę dokładnie powiedzieć....... ale ci co testowali byli zadowoleni................. powinno być co najmniej tak dobrze jak w D3s.
Moim zdaniem jak by było choć trochę lepiej to już od dawna czytali byśmy gigantyczne przechwałki jaki to postęp nastąpił i jak to teraz spłynie na nas błogosławieństwo w postaci oczojebnych zdjęć. A nie robią tego -wnioski można wyciągnąć samemu.
o wlasnie... i dlatego chyba bedzie rozsadna cena
chevalier
13-01-2012, 23:16
Alin Popescu udostępnił NEFy z D4:
https://s3.amazonaws.com/NikonD4/Nikon_D4_in_Romania.zip
Hex edytorem można zastąpić D4 na D3 i uruchomić w ACR.
Pawel Pawlak
14-01-2012, 00:20
Alin Popescu udostępnił NEFy z D4:
https://s3.amazonaws.com/NikonD4/Nikon_D4_in_Romania.zip
Hex edytorem można zastąpić D4 na D3 i uruchomić w ACR.
na iso12800 można odzyskać światła o 2EV - spadłem z krzesła... zbieram szczenę z podłogi
szumy na iso12800 widzę mniejsze niż w d700 a o d3s sienie wypowiadam, bo aż tak dobrze nie znam. Ostrość i detaliczność trudno ocenić bo wszystko jest z 85 otwartego na 1.8 :/
Iso2000 wyciągnięte +2EV czyli iso8000 - NR off
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/535/iso20008000dsc1215.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
z całą pewnością w d700 tak nie mam ;)
To na szybko bo moze nie kazdemu bedzie sie chcialo klikac w hexedytorach -> ISO12800+D4 w ACR udajacy D3s, upsize do 17mpx bo defaultowo pokazuje 12 (w koncu ACR mysli, ze ma do czynienia z innym aparatem). Wszystkie ustawienia default acr (odszumianie, itp) czyli tylko open/upsize/save do jpg czyli ogolnie wszystko bardzo mniej wiecej, ale daje lepszy poglad niz pierwsze jpgi, ktore wszyscy widzieli...
http://img593.imageshack.us/img593/762/d4asd3shexedit.jpg
EDIT: Ale polecam samemu poklikac bo chyba jednak zaskocza wszystkich pozytywnie ;)
moim zdaniem szumi bardziej niz d3s...
Pawel Pawlak
14-01-2012, 00:37
moim zdaniem szumi bardziej niz d3s...
pobaw sie sam, tylko nie zapomnij otworzyć podobnych plików z d3s ;)
bez NR
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/803/dsc1187g.jpg/)
z minimalnym NR
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/705/dsc1187nr.jpg/)
Pawel Pawlak
14-01-2012, 00:58
nie wiem - ja sprawdzam w NX.
iso12800 - crop z oryginalnał:
źródło (http://img851.imageshack.us/img851/1493/cropdsc1193o.jpg)
i korekta - 2EV
źródło (http://img195.imageshack.us/img195/7784/cropdsc11932.jpg)
Nie wiem jak d3s ale d700 nie ma takich świateł na iso3200
LR4beta ich nie widzi wiec pewnie 3.6 i wczesniejsze rowniez ;) LR4beta widzi wprawdzie po grzebaniu hexeditem ale to bedzie to samo co w ACR (czyli sztuczny downsize zeby pokazywac jako 12mpx).
EDIT: Ktos na dpr zrobil male porownanie -> http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=40317234
mnie sie wydaje, ze to jest podobnie jak d3s... ale troche inna charakterystyka szumu...
z pkt widzenia usera d3s
Dobra, to nie jest downsize w wykonaniu ACR tylko crop albo cos w tej okolicy (kij wie co mysli ACR otwierajac te pliki) ->
źródło (http://img3.imageshack.us/i/cropn.jpg/)
Pawel Pawlak
14-01-2012, 01:41
NX robi tak samo - wycina rozdzielczość 12.1mpix z całego pliku - także to co widzimy to 1:1.
Moje odczucia są takie że jest znacznie lepiej niż zakłądałem - ale może przez to żę ja taki ostrożny byłem w oczekiwaniach ;)
iso12800 jest znacznie bardziej elastyczne niż 4000-4500 z d700. jutro sięgnę po pliki z d3s których trochę mam i porównam, ale wydaje mi sie że DRem ustępuje d4-ce
natomiast na iso800, wydaje się że plik jest z gumy - po wyciągnięciu +2EV ekspozycji i + 2EV cieni i nadal są one gładkie a tonalność wzorowa. Strach pomyśleć co można robić z iso 100 czy 200
Poczekajmy na acr/lr/cnx/itp obslugujace D4 tak jak Bozia przykazala, do tego czasu powinno pojawic sie rowniez wiecej sampli. Ale tak jak pisalem wczesniej - mysle, ze nikt nie bedzie plakal z tego co N wyczarowal... co nie znaczy, ze bedzie skok jakosci jak miedzy D1 i D3s ;)
Pawel Pawlak
14-01-2012, 11:57
co nie znaczy, ze bedzie skok jakosci jak miedzy D1 i D3s ;)
No właśnie... i dlatego rozczarowanych będzie wielu. Bo wielu liczyło że poprawa z d3s na d4 będzie większa niż z d3 na d3s.
Mnie zastanawia jeszcze kompletny brak detalu/ostrosci na tych fotach (ludzie). Czasy za krotkie na pewno nie sa, zeby zwalic to na karb poruszenia... Czyzby tak wlasnie rysowalo sie wstepne odszumianie NEFow przez aparat, czy moze nowa 85 jest tak slaba na pelnej dziurze...?
no jesli pominac to co kluczowe czyli obrazek - czy to staly czy ruchomy - to postep jest... mysle ze d4 bedzie bardziej bazowalo na udoskonaleniach samego korpusu jako urzadzenia niz na jakosci obrazka. juz dawno pisalem, ze w fotografii doszlismy do sciany. obrazek pozostanie przy obecnej technologii na zblizonym poziomie. zmian mozemy spodziewac sie w techninczym udoskonaleniu korpusu, wyjeciu lustra i pierdylionie mniej czy bardziej potrzebnych ficzerow.
w zakresie obrazka... chyba pozostanie juz tylko kosmetyka i gladzenie tego co juz mamy. 4 lata i postep... znikomy.
Mnie zastanawia jeszcze kompletny brak detalu/ostrosci na tych fotach (ludzie). Czasy za krotkie na pewno nie sa, zeby zwalic to na karb poruszenia... Czyzby tak wlasnie rysowalo sie wstepne odszumianie NEFow przez aparat, czy moze nowa 85 jest tak slaba na pelnej dziurze...?
oficjalne sample raczej na to nie wskazuja... zmiana z 12 na 16 to raczej propaganda handlowa. z praktycznego punktu widzenia wiecej popsula niz poprawila. do repo trzeba bylo zostawic 12, tylko poprawic ja w zakresie w jakim poprawiono 16. bardzo dobry DR (na to wyglada) i szumy z D3s z inna charakterystyka i bylby aparat doskonaly.
No właśnie... i dlatego rozczarowanych będzie wielu. Bo wielu liczyło że poprawa z d3s na d4 będzie większa niż z d3 na d3s.
Najczesciej to beda systemowi fajterzy i ludzie, ktorzy nie stali kolo takich puszek.
stig, to raczej backfocus z kosmosu. Na tej focie, ktora pokazalem, ostrosc jest chyba gdzies w okolicy gazetek/katalogow czy co to tam lezy na stole.
oficjalne sample raczej na to nie wskazuja... zmiana z 12 na 16 to raczej propaganda handlowa. z praktycznego punktu widzenia wiecej popsula niz poprawila.Moge jedynie przyklasnac. Powierzchniowo zdjecie zyskuje praktycznie nic, a na upakowaniu pikseli na pewno nieco stracil.
do repo trzeba bylo zostawic 12, tylko poprawic ja w zakresie w jakim poprawiono 16.Dokladnie. I nie zbijac ISO 200. Sto niewiele wnosi w reporterce (przydaje sie moze kilka razy w roku, a i tez w specyficznych przypadkach i wlasciwie niekoniecznie... ;)
Bo wielu liczyło że poprawa z d3s na d4 będzie większa niż z d3 na d3s.
o.... mnie by wystarczyła własnie taka poprawa jak z D3 na D3s :-) Tylko (aż) tyle :-)
o.... mnie by wystarczyła własnie taka poprawa jak z D3 na D3s :-) Tylko (aż) tyle :-)Dalbym sobie glowe uciac, ze bylaby -- gdyby nie 16 MPx i ISO 100...
siedemczwartych
14-01-2012, 12:22
UFRaw otwiera bez problemu rawy z D4 i mogłem sobie porównać.
Niestety dla mnie (bo planuję zakup) nie widzę polepszenia szumów.
A nawet widać, że D4 wraca do szumienia podobnego do D3 - więcej kolorowych pikseli jest.
Szum z D3s jest bardziej monochromatyczny (jeśli można tak określić).
Mówię tu o skrajnych porównaniach ciemnych partii w skali 1:1.
niedoświetlony plik
www.stefanolszak.pl/forum/d4raw/1.jpg
Mocno niedoświetlony
www.stefanolszak.pl/forum/d4raw/2.jpg
Prawie przy "zerze"
www.stefanolszak.pl/forum/d4raw/3.jpg
naświetlenie na plus
www.stefanolszak.pl/forum/d4raw/4.jpg
Wywołany z D4
www.stefanolszak.pl/forum/d4raw/d4.jpg
Jeśli ktoś sobie życzy rawy to proszę:
www.stefanolszak.pl/forum/d4raw/raw1-2-3-4.zip
mi chula :) , szum podobny do D7000 ( Charakter )
Pawel Pawlak
14-01-2012, 12:50
D3s daje świetne wysokie iso - ja nie czuję potrzeby poprawy - natomiast w stosunku do d7000 czy d3x kiepskie DR w zakresie iso100-200. D4 odnoszę wrażenie że jest taki sam na wyoskich iso a na niskich sporo lepszy - mi to się baaardoz podoba - wolę poprawę iso100-800 niż wysokiego w stosunku do tego co znam z d3s. Do tego przyrost rozdzielczości na poziomie 1/3EV poprawy jakości przy tym samym rozmiarze końcowym.
Brak detali na ludziach mnie też dziwił -ale to raczej kłopoty z AFem. Gałązki za oknem są idealnie ostre - nawet na iso12800
I nie zbijac ISO 200. Sto niewiele wnosi w reporterce ...Są narzekania na D4, ale wg mnie niesłuszne.
Lekceważycie ISO 100, studyjniaków itp. A tymczasem co takiego nikon miał do zaproponowania tej grupie fotografów? Kilka ładnych lat wszyscy czekaliśmy na FX. Studyjniacy dostali 1 (słownie jedną) puszkę z FX i ISO 100 - D3x. W cenie blsko 30 tys zł. I to cała oferta nikona dla tej grupy. Inne puszki FX zaczynały się od ISO 200. Body za blisko 30 tys ma zapewnić konkurencyjność ze studyjniakami u canona z 5D (Mk1, Mk2) dostępnymi za kwoty zdecydowanie poniżej 10 tys?(pomijam serię 1 Ds - bo droga) I nawet z Sony (A900, 850)
Nikon ciągle goni rynek. Pierw lekceważyli FX i CMOS, jak to nadgonili i stali się konkurencyjni w reporterce do canona, to przypomnieli sobie o fotografach innych niz fotoreporterzy. Przecież oni wiedzą jakie są niezaspokojone potrzeby fotografów (nadganiają też filmowanie).
Ciut się dziwicie, że pisze o tym przy D4? Nie powinniście. Po rezygnacji z D3x topowy jednocyfrowiec musi obsługiwać każdą dziedzinę fotografii. A 16 Mpx jest wystarczajace do reklamy. Gro materiałów jest robionych na potrzeby czasopism (max A3) czy nawet internetu. Do gigantycznych wydruków zawsze można pożyczyć hasela.
Myślę, że nikon krytykowany za brak ISO 100 robi jednak dość chaotyczne ruchy, bo jeśli da studyjniakom tanią puszkę studyjną (D800) to mógł zostawić D4 jako specjalizowane pod reporterkę. Tak to jest jak się jest spóźnionym w stosunku do konkurencji.
Ale - naprawdę dochodzi się już do ściany jesli chodzi o poprawy parametrów, bez następnego skoku w jakiejs tam technologii poprawy będa nieznaczne. To oznacza, że ... premier sprzetu profi będzie mniej, a za to mają okazję pokazywać się sprzęty specjalizowane. Wreszcie body będzie na 5-6 lat, a nie na 2.
Wreszcie body będzie na 5-6 lat, a nie na 2.
chyba, że pojawi się nowy typ matrycy
chyba, że pojawi się nowy typ matrycynapisałem:
bez następnego skoku w jakiejs tam technologii poprawy będa nieznaczne.
ale na horyzoncie nie widać niczego co by było do zastosowania jesli chodzi o matryce.
eeee
no są nowe pomysły - choćby sigmowa matyryca -feveon czy jak mu tam.
mjstudio
14-01-2012, 13:30
Myślę, że nikon krytykowany za brak ISO 100 robi jednak dość chaotyczne ruchy, bo jeśli da studyjniakom tanią puszkę studyjną (D800) to mógł zostawić D4 jako specjalizowane pod reporterkę. Tak to jest jak się jest spóźnionym w stosunku do konkurencji.
Bardzo ważne jest to o czym piszesz. Dla mnie również zabrakło konsekwencji. Nikon z D3s jak dla mnie to sprzęt idealny do repo. Tymczasem chcąc podbić rynek video i studia a mając sporą przewagę w repo poświęca te ISO milioncośtam dając puszkę multizadaniową. W video większy DR i ISO 100 to istotny atut by się tą puszką zainteresować. Jednak porównując 1dx i d4 nie widzę tu jakiegoś `ficzera` który sprawi że będzie masowa migracja międzysystemowa wśród fotografów repo/sportu.. i może z tego założenia wyszedł Nikon.. Inna kwestia czy opłaca się teraz zamienić d3/d3s/d700 na d4? Wielu profi na pewno tak bo wrzucając w koszty i jednocześnie sprzedając d3s dokładają niewiele..
Wielu profi na pewno tak bo wrzucając w koszty i jednocześnie sprzedając d3s dokładają niewiele..
to fakt - "złomując" d3s za 10 kpln nowe body wyjdzie ich 0pln
Lekceważycie ISO 100, studyjniaków itp.Lekcewazymy, jesli mowimy o reporterce, co przeciez wystarczajaco wyraznie zaznaczylem...
[u]Studyjniacy dostali 1 (słownie jedną) puszkę z FX i ISO 100 - D3x.A po co Ci ich wiecej, skoro spelnia swoje zadanie (duzo pikseli, ISO 100, dobry DR)?
W cenie blsko 30 tys zł.26 tys., vs. ~20-22 tys. za D4, to jest taka kolosalna roznica? IMHO za dodatkowe 8 MPx -- to tak akurat.
Ciut się dziwicie, że pisze o tym przy D4? Nie powinniście. Po rezygnacji z D3x topowy jednocyfrowiec musi obsługiwać każdą dziedzinę fotografii.A skad masz pewnosc, ze Nikon zrobi tak samo jak Canon? Nikon napisal gdzies o tym wyraznie? A moze bedzie D4X? Z kolei kiedy wypusci D800 z 36 MPx (o czym przeciez jestes przekonany), to bedzie Ci jeszcze malo do studia? To bedzie dokladnie ten Twoj uteskniony odpowiednik 5D.
A 16 Mpx jest wystarczajace do reklamy.Praktycznie tak samo wystarczajace jak 12. W wiekszosci sytuacji nada sie tak samo (zarowno w tych przypadkach kiedy wystarczy, jak i w tych, kiedy bedzie zdecydowanie za malo). :) Zrob sobie dwie warstwy w Shopie z rozmiarami klatek D3(s) i D4. Ta roznica wnosi cokolwiek? IMHO kompletnie nic.
eeee
no są nowe pomysły - choćby sigmowa matyryca -feveon czy jak mu tam.Ktora ma juz chyba z 8 lat i jak na razie w zadnym innym aparacie (oprocz Sigmy) jej nie zastosowano, a i tam szalu nie robi...
mjstudio
14-01-2012, 13:41
zakładając 20tyś(minus vat i minus podatek doch) - te wspomniane `10tys` = xzł co przy zmianie body z przebiegiem 100k na nówkę sprawia że ma się na rok spokój że migawka padnie itp dla mnie jest sensownym wyjściem. Ile dołożę? 5 tyś? 6? Może nawet nie..
ps. za dychę zaraz d700 będą chodzić ;)
A po co Ci ich wiecej, skoro spelnia swoje zadanie (duzo pikseli, ISO 100, dobry DR)?.Ale ja się nie czepiam D3x jako puszki, tylko jego ceny. Niby normalna (odnosząc do D3), ale rynek jest szerszy niż tylko osoby, które stać na body za 25 tys. Co dostrzeżono w canone dając 5D (oprócz 1Ds).
Nie patrz na to, że D3x był "ciut" droższy od D3. Bo baaardzo szeroka grupa użytkowników pracowała na D700 za przystępne pieniądze. A studyjniacy za przystępne pieniądze to mieli coś ... w canonie.
Ale ja się nie czepiam D3x jako puszki, tylko jego ceny. Niby normalna (odnosząc do D3), ale rynek jest szerszy niż tylko osoby, które stać na body za 25 tys. Co dostrzeżono w canone dając 5D (oprócz 1Ds).No, ale ma przeciez byc D800, wiec nie rozumiem...
Delikatnie rzecz ujmujac, dla mnie (fotografa niefilmujacego) D4 to ni pies ni wydra. Niby reporterski, ale naciagany w strone studia, gdzie i tak nie bedzie zadna wielka roznica: cenowa od D3Xa, pikselowa od D700.
No, ale ma przeciez byc D800, wiec nie rozumiem...
Delikatnie rzecz ujmujac, dla mnie (fotografa niefilmujacego) D4 to ni pies ni wydra. Niby reporterski, ale naciagany w strone studia, gdzie i tak nie bedzie zadna wielka roznica: cenowa od D3Xa, pikselowa od D700.
Cos mi sie wydaje, ze bedzie jak z wprowadzeniem D3 - najpierw dosc uniwersalana puszka, a po jakims czasie ponownie podzial na w pelni reporterska i studyjna puszke.
Nikon lubi zarabiac dwa razy ;)
Cos mi sie wydaje, ze bedzie jak z wprowadzeniem D3 - najpierw dosc uniwersalana puszka, a po jakims czasie ponownie podzial na w pelni reporterska i studyjna puszke.No to czekamy na D5 z ISO 2 miliony i D5X z 50 MPx. :D
Pawel Pawlak
14-01-2012, 14:17
a ja znam sporo osób, które z przyjemnością przygarną bardzo szybkie body z iso100-800 znacznie leszym niż d3s i nie gorszym iso6400, do tego z lepszym AFem i znacznie większym buforem. Jeśli do tej pory byli chętni żeby przeskoczyć z d3/d700 na d3s to z pewnością znajdzie się jeszcze większa ich grupa żeby odstawić d3/d700 i przesiąść się na takie własnie d4, które będzie kosztował ok 3000więcej niż d3s. O dodatku w postaci filmów nawet nie wspominając.
Liczy się sprzedaż i zysk a nie pozycjonowanie puszki ;) W Hameryce, Niemczech i Japonii sprzeda się dużo d4 i d800(?) bo ludzi stać na wymianę sprzętu na nowy-fajniejszy. $$$ się liczą :D
No, ale ma przeciez byc D800, wiec nie rozumiem...Ma być. A ja analizowałem stan dotychczasowy i ruch jaki wykonał nikon teraz. Znowu po czasie (jak z FX) i znowu "przesadzony" (dał naraz 2 puszki).
Dla mnie prawda niestety jest taka:
Ci co mają D700 w większości czekają na D800 ( przede wszystkim ze względów finansowych ), mały jest odsetek ludzi którzy kupili D700 ze względów ergonomii a nie kasy zamiast D3 czy D3s ( o D3x nie wspomnę ). Dla mnie osobiście D4 to taki "ni pies ni wydra" i za bardzo nie widzę ( poza tymi co by chcieli - przepraszam ) duużej ilości chętnych do zamiany D3s na D4; ta różnica nie jest warta 12-14.000PLN.
Wilk... a z czego Ci wyszla taka roznica? nawet jak ktos sprzeda d3s za 12 tys... czyli juz naprawde bardzo tanio... to bedzie musial dolozyc...8... mooooze 9...
Ale bierzesz pod uwage to co czytasz na forum. A większość zawodowców na forum nie siedzi. Taka prawda. Nikon analizuje bardziej to co sie sprzedaje (u siebie i u konkurencji) niż to co jest pisane na forach. Na 6 fotoreporterów (prasa) jakich znam 2 bardzo sporadycznie czyta forum (1 zarejestrowany, drugi nawet nie), na kilkunastu rzemieślników jakich znam ... żaden nie zna forum nikona, nauczyciele fotografii - nie znają, nie czytają tego forum. Co jest szczególnie fatalne, bo są o 100 lat za murzynami jesli chodzi o wiedzę dotyczącą zarówno sprzetu, jego mozliwości, oprogramowania, oświetlenia itd, a mają tą wiedzę przekazywać. Ci wszyscy ludzie "głosują" swoimi zakupami i ich nikon tez bierze pod uwagę. Nawet gdy kupują Canony jak 5Mk2, bo centrale znają dane sprzedaży poszczególnych modeli, także konkurencji.
pastwisko
14-01-2012, 15:59
Chciałbym nieśmiało zauważyć, że Nikon z pewnoscią nie kierował się danymi z naszego rynku. Co innego zakup nowego aparatu u nas, a co innego w Azji czy Ameryce lub Europie zachodniej wiec to bez sensu pisac o decyzjach Nikona w oparciu o to jak sie u nas sprzedają aparaty :)
Moze to np. aparat glównie na tamte rynki? A że wyszedł to i tu go rzucą do sklepow.
Chciałbym nieśmiało zauważyć, że Nikon z pewnoscią nie kierował się danymi z naszego rynku. .Dokładnie. Analizy potrzeb jakie tu są robione to uogólnienia tego co się czyta na forum. A istnieje świat poza tym forum (i co chyba oczywiste poza polskim rynkiem).
Sądzę, że nikon kierował się sumą danych z całego świata.
Dokładnie. Analizy potrzeb jakie tu są robione to uogólnienia tego co się czyta na forum. A istnieje świat poza tym forum (i co chyba oczywiste poza polskim rynkiem).
hmmm to to forum nie jest difoltowo tlumaczone na japonski, zeby pan tanaka z dzialu wdrazania i promocji byl na biezaco? ;)
pastwisko
14-01-2012, 16:15
hmmm to to forum nie jest difoltowo tlumaczone na japonski, zeby pan tanaka z dzialu wdrazania i promocji byl na biezaco? ;)
taaak, ląduje to w katalogu Ciekawostki ze świata w folderze Humor
szpiedzy pana tanaki z podstepu mieli zdawać mu raporty :) niestety ze względu na fatalne wrażenie wywierane przez tych z podstepu raporty takie mogły by podpiłowac gałąź, na której siedzą - w związku z tym wysyłają panu tanace bajki pisane naprędce i chwalące pod niebiosa aktualny kurs firmy .... pan tanaka żyje więc w słodkiej nieświadomości błędnie obranej strategii dla nowych puszek :/
no i teraz wiadomo skad rozowe nikony... jesli to jest przelozenie kondycji Nikon PL to ja sie lekam...
Wilk... a z czego Ci wyszla taka roznica? nawet jak ktos sprzeda d3s za 12 tys... czyli juz naprawde bardzo tanio... to bedzie musial dolozyc...8... mooooze 9...
z tego, że nie wierzę w cene 20.000PLN :(
za więcej niż 12-13000PLN nie sprzeda; za 14-16.000PLN były D3x w super stanie.
R - a kto za wiecej niz 12-13k kupi uzywanego d3s'a? jak ktos zarabia na nim, to kupuje na firme i odlicza vat i podatek i kwota 13k nie robi na nim wrazenia, jak ktos chce kupic bo ma taki kaprys to zapewne ma kase zeby wydac pelna kwote
..jak ktos zarabia na nim, to kupuje na firme i odlicza vat i podatek i kwota 13k nie robi na nim wrazenia,..Tak, to dlaczego mnóstwo osób pracuje na D700 i się martwi specyfikacją D800 ?
Że się tak zapytam... To jaką matrycę powinien dać Nikon do D4? Lepsze ISO o 1 - 1,5 EV i zostać przy 12Mpix? Cała linia amatorska ma co najmniej 14Mpix, to nie będą zostawiali w profi 12Mpix, tym bardziej, że raczej wiedzieli co szykuje Canon w "jedynce". Wg specyfikacji dali przyzwoite body, w cenie takiej jaka obowiązuje na tej półce. Za 1,5 roku pewnie pojawią się D4x i D4s, zapewne już tylko z kartami QXD. Rewolucje to mogą być tylko teraz dwie: tzw "czarny" krzem, czyli znacznie wyższa czułość, niestety problemem wciąż jest, że byłby aparat z natywnym ISO 25600 i niżej ciężko by było zjechać, za to w górę ISO 4mln, druga rewolucja, która byłaby chętniej przywitana to aparaty z wymiennymi matrycami. Z tym, że akurat Nikon jest ostatni w kolejce do wprowadzenia czegoś takiego, jako, że nie jest producentem matryc. Granice rozwoju i tak są określone albo fizycznie, albo przez naszą percepcję. Pomijając to, że i tak większość sprzętu wyświetlającego ma dynamikę na poziomie 8EV, to nasz wzrok więcej niż 20EV nie zobaczy, a na małym zdjęciu to pewnie ok. 16EV kończy się percepcja.
Po przełomie takim jakim było D3 sporo osób mogło się spodziewać nie wiadomo czego, ale prawda jest taka, że taki skok jest możliwy raz na jakiś czas.
@jacek - bo d700 kosztuje 7k (4.8k po podatkach) a nie 12-13k, a to drobna roznica. nie wszyscy potrzebuja wbudowanego gripa i roznicy jaka daje d3s w porowaniu do d700. dlatego tez uwazam, ze jezeli cena d4 bedzie grubo ponad 20k to cena d3s utrzyma sie przez najblizszy czas na poziomie wlasnie tych 12-13 tysiecy za uzywane body - przy jednoczesnym braku nowych aparatow na rynku. dodatkowo, gdy wejdzie na rynek d800 ze spekulowana rozdzielczoscia 36mpx (w cenie pewnie zblizonej do uzywki d3s, bo watpie zeby cena byla ponizej 10 tysiecy na starcie za takie parametry) to Ci co czekaja na zamiennik d700 zostana przez Nikona zrobieni w balona. czy mi sie taka sytuacja podoba, jasne ze nie... sam chcialbym male body, wielkosci d700/d300 z matryca z d3s'a, bo nie zawsze chce sie ta cegle nosic.
@jacek - bo d700 kosztuje 7k (4.8k po podatkach) a nie 12-13k, a to drobna roznica..Wg ciebie drobna, bo widocznie masz kase i pracujesz na bogatym rynku warszawskim. Ale niektórzy (zawodowcy) żyją na prowincji, robią ślub za mniej niz 1 tys, pracuja na pirackim oprogramowaniu, mają na utrzymaniu rodziny, samochód itd itd. Kilka tysięcy to dla nich duża różnica. Znam zawodowców robiących na D90. Bo D700 jest za drogi.
taaa i pol tego wsiowego rynku jezdzi juz cykac sluby do wawy bo tu wieksza kasa. A ja warszawiak wole jechac do nich bo tam mniejsza konkurencja. :D
Bez podtekstów -w pewnym momencie to jest onanizm, walka o minimalna choćby poprawę jakości obrazu (to tak samo jak porównywanie kompresji 176Mbps do 220Mbps -przyznam, że ja nie widzę żadnej różnicy od 50Mbps........). Główna zaleta to własnie skalowanie obrazu z całej matrycy do HD, bez line skippingu (różnica jest ogromna, pokazywałem już przykłady). Potem już znowu trochę lepiej dzięki wyższemu bitrate i użyciu tylko klatek typu "i".
O jakość głównie chodzi -można to nazywać onanizmem. Onanizm jest przyjemny.
:-)
Mógłbyś mi wytłumaczyć w jaki sposób uzyskuje się lepszą jakość obrazu przy użyciu wyłącznie wewnątrzobrazowej predykcji? Przyznam się, że ten temat mnie bardzo interesuje. Zakładając, że w obecnych czasach mała jest szansa na fiknięcie się kilku bitów między matrycą a kartą pamięci nie widzę miejsca na poprawę jakości dla samych klatek I (wręcz przeciwnie - biorąc pod uwagę, że klatki I zajmują grubo więcej niż P czy B, musimy ostro przyciąć jakość residuów).
Przyczyną stosowania wyłącznie predykcji wewnątrzobrazowej jest trudność policzenia wektorów ruchu w czasie rzeczywistym, a nie jakość obrazu. (przynajmniej tak się domyślam)
Raczej nie będę w stanie, bo za cienki jestem w te klocki. Opieram się na tym co widać w kilku testach oraz na tym co piszą ludzie znacznie bardziej obeznani w tym temacie ode mnie. Postaram się jutro podesłać kilka odpowiednich linków.
taaa i pol tego wsiowego rynku jezdzi juz cykac sluby do wawy bo tu wieksza kasa. A ja warszawiak wole jechac do nich bo tam mniejsza konkurencja. :Dtaaak. I jak ten biedak ma znaleźć klienta w miescie odległym o kilkaset km? I jaką stawkę da? Co do konkurencji na prowincji - z tym jest bardzo, bardzo różnie. Generalnie ci co jadą daleko do klienta to mają renomę i wysokie stawki. Wtedy lokalizacja jest drugorzędna. Ale ich stać na D3s/D4 i nie o nich mówiłem.
Naprawdę wszyscy udzielajacy się w wątku o D4 sądzą, że polskie społeczeństwo jest tak bogate, że kupno D3/D4 to nic takiego?
adamouse
15-01-2012, 02:55
(...)
Naprawdę wszyscy udzielajacy się w wątku o D4 sądzą, że polskie społeczeństwo jest tak bogate, że kupno D3/D4 to nic takiego?
Słuszna uwaga.
http://www.stat.gov.pl/gus/5840_1786_PLK_HTML.htm
Średnia pensja brutto 3682,19 w XI.2011
Pierwszy z brzegu kalkulator wynagrodzeń wskazuje, że to 44k PLN, a 31 558,92 netto rocznie
Dla porównania w US to ok 40k USD. http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_income_in_the_United_States
Podatki zależą od stanu, więc trudno wskazać kwotę netto. Nawet dla przeciętnego Amerykanina 6k USD to niemało
W uproszczeniu w PL D4 powinien kosztować 6 000 pln, za tyle biorę bez zastanowienia ;)
Fajnie wygląda porównanie cen aparatów do cen samochodów. Dobry zestaw ślubniaka kosztuje więcej niż samochód. 2x D3s, 24-70, 70-200, 85/1.4, 50/1.4, 2xSB900. I już mamy niezły samochód.
Słuszna uwaga.
http://www.stat.gov.pl/gus/5840_1786_PLK_HTML.htm
Średnia pensja brutto 3682,19 w XI.20111. ile % ludzi ma te średnią?
2. Jaki % fotografów ma tą średnią? (tego sie nie dowiemy, ale pewnie mało)
miron1970
15-01-2012, 11:35
http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D-4/
http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D-4/
W tej chwili to mogą chcieć za D4 nawet 40 tys. ;) Puszka dostępna za miesiąc - 16 lutego.
dokladnie...cene sobie wpisali jaka chcieli....kazdy inny sklep ma w miejscu ceny wpisane - wkrotce, albo zadzwon ;)
Sapphiron
15-01-2012, 11:42
tiaaa... standard ;)
Z drugiej strony podana cena (26 tys. PLN) w linku powyżej sugeruje, że nie będzie drożej :)
pastwisko
15-01-2012, 15:20
Z drugiej strony podana cena (26 tys. PLN) w linku powyżej sugeruje, że nie będzie drożej :)
nie no moze podali ze taka niska okazyjna ;)
Matko, co tu taka cisza?
Przeraziło się towarzystwo ceną? Czy też każdy poleciał do świnki i przelicza zaskórniaki, bo okazja?
Nie macie wrażenia po tych samplach, że D3s "subtelniej" szumiał tzn, bardziej monochromatycznie i nie raziło to tak w oczy?
Tu natomiast mamy czerwono-niebieską dyskotekę...
Jakieś nowe sample, info itd macie? Bo wieje nudą w tym temacie w porównaniu do ostatnich dni/tygodni. Gdzie te jęki/zachwyty nad nową myślą techniczną N?
edit
pastwisko
16-01-2012, 13:47
Matko, co tu taka cisza?
Przeraziło się towarzystwo ceną? Czy też każdy poleciał do świnki i przelicza zaskórniaki, bo okazja?
Nie macie wrażenia po tych samplach, że D3s "subtelniej" szumiał tzn, bardziej monochromatycznie i nie raziło to tak w oczy?
Tu natomiast mamy czerwono-niebieską dyskotekę...
Jakieś nowe sample, info itd macie? Bo wieje nudą w tym temacie w porównaniu do ostatnich dni/tygodni. Gdzie te jęki/zachwyty nad nową myślą techniczną N?
Bo juz wszystko wiadomo i nie można spekulować :D
mozna czekac na nowe sample i przede wszystkim, na d4 na polce sklepowej ;)
Ja bym jeszcze chętnie zobaczył jakiś test :)
Pawel Pawlak
16-01-2012, 15:35
a poza tym już wiadomo że wszyscy są rozczarowani - iso 51200 nie wygląda na iso12800 z d3s więc jest do dupy ;)
Przy tych wszystkich narzekaniach ja czuję się jakoś wyalienowany, bo najbardziej zależy mi na jak najlepszym zakresie iso100-6400. To jest zakres który jest używany w 99,9% sytuacji i z tego zakresu jakość ma być super (ze wskazanie na 100-1600).
W samym obrazku ważniejsze niż super-hiper iso 25600 jest, żeby renderowanie kolorów było tak fajne jak w d2x na iso100, żeby światła miały spory zapas, żeby cienie wyglądały tak, że ADL nawet w wersji High nie straszy, żeby JPG potrafi tak skompresować dynamikę jak D3x (albo lepiej) i w kontrowym zdjęciu zawierały informacje o światłąch i głębokich cieniach, żeby obrazek był tak detaliczny jak d2x, d3x albo d7000, uzyskanie miłych dla oka skin-tonów było łatwiejsze niż obecnie, WB łatwiej kontrolowany. Bo to wszystko wpłynie na komfort pracy ze zdjęciami i czas potrzebny na ich przygotowanie, a nie zdjęcia z iso25600 które w 99% przypadków nie będą wyglądały świetnie bo i światło nie było fajne i z założenia trzeba przy nich dłużej popracować.
a poza tym już wiadomo że wszyscy są rozczarowani - iso 51200 nie wygląda na iso12800 z d3s więc jest do dupy ;)
Amen. Czekamy na D5, hahahahaha.... ;)
Amen. Czekamy na D5, hahahahaha.... ;)
a w cafe powstanie wątek - spekulacje na temat D5, D5s i D5x :)