Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D4

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14

docxxx
02-02-2012, 11:47
A moze ktos wystawic lub powiedziec, gdzie mozna obejrzec zdjecia z takiego D3s + szklarnia DX na cropie? Mozliwe, ze kupie i D3s bo wlasnie na Skapcu przeczytalem o trzech niezaprzeczalnych zaletach tego aparatu:
+ wygląd (1)
+ cena (1)
+ prosta obsługa (1)
;)

Pawel Pawlak
02-02-2012, 11:47
No bo dla takich osób dedykowane są jednocyfrowe body - dla zawodwców, albo dla kasiastych amatorów :) migawka na 400.000 - jeśli body ma żyć 4 lata to dzień w dzień teoretycznie może strzelać 278kadrów! kto jeśli nie zawodowiec potrzebuje miesiąc w miesiąc strzeląc 8.333klatki ? Poza tym jeśli wartość nowego body jest na poziome 20.000zł a po 4 latach spada do 8.000zł to znaczy że każdy miesiąc posiadania takiego korpusu kosztuje nas 250zł :)

A moze ktos wystawic lub powiedziec, gdzie mozna obejrzec zdjecia z takiego D3s + szklarnia DX na cropie?

Wystarczy że z każdego dostępnego sampla d3s wytnmiejsz crop 5.1mpix i już będziesz miał obraz jak to wygląda i co mozna z tego zrobić :)

raider
02-02-2012, 12:04
No bo dla takich osób dedykowane są jednocyfrowe body - dla zawodwców, albo dla kasiastych amatorów :) migawka na 400.000 - jeśli body ma żyć 4 lata to dzień w dzień teoretycznie może strzelać 278kadrów! kto jeśli nie zawodowiec potrzebuje miesiąc w miesiąc strzeląc 8.333klatki ? Poza tym jeśli wartość nowego body jest na poziome 20.000zł a po 4 latach spada do 8.000zł to znaczy że każdy miesiąc posiadania takiego korpusu kosztuje nas 250zł :)

Tak jest. Kupno aparatu takiego jak D4 trzeba traktować bardziej w kategorii inwestycji oraz tego jaki taka inwestycja może przynieść zwrot niż po prostu kupna aparatu do robienia zdjęć.
Przy tym D4 musi być lepszym sprzętem niż poprzednicy, jakoś trudno mi sobie wyobrazić by nie był :)

Pawel Pawlak
02-02-2012, 12:08
Tak jest. Kupno aparatu takiego jak D4 trzeba traktować bardziej w kategorii inwestycji oraz tego jaki taka inwestycja może przynieść zwrot niż po prostu kupna aparatu do robienia zdjęć.

Ale własnie luksusowej zabawki na którą nas stać :) samochód, mieszkanie, meble... wszytko możemy kupić droższe lub tańsze i tak przekalkulować :)

R
02-02-2012, 12:24
15.03... poslizg... hmmm... nawet lepiej ;)

Lulek39
02-02-2012, 12:28
Na ile to potwierdzone info z tym miesięcznym poślizgiem a na ile czarny pijar konkurencji?
Na prezentacji pare dni temu kazdy zapewnial 16.02 a teraz nagle 15.03? Nie wierzę. Zwłaszcza, że im szybciej by D4 wszedł, tym bardziej może zyskać, bo premeira najnowszego Canona jest dalej niż bliżej w takim wypadku.

R
02-02-2012, 12:31
caly swiat ma sprzedawac od 16.02... moze kolega byl na innej prezentacji... ;) albo byla mowa o d800

Lulek39
02-02-2012, 12:36
D800 15.03 to już bardziej, skoro premiera podobno lada dzień ;)

R
02-02-2012, 12:37
chyba ze chca u nas sprzedawac oba razem, bo moze byc 15.03

Lulek39
02-02-2012, 12:42
Łączenie tak różnych targetów? Wątpie. Zazwyczaj wchodzi top, potem niższe levele.

R
02-02-2012, 12:45
targety... levele... ehhh

burton
02-02-2012, 13:12
Na ile to potwierdzone info z tym miesięcznym poślizgiem a na ile czarny pijar konkurencji?
Na prezentacji pare dni temu kazdy zapewnial 16.02 a teraz nagle 15.03? Nie wierzę. Zwłaszcza, że im szybciej by D4 wszedł, tym bardziej może zyskać, bo premeira najnowszego Canona jest dalej niż bliżej w takim wypadku.
Ja uważam, że kolega był na prezentacji canona 1dx i taka data sklepowej premiery by sie zgadzała :D ;)
Albo jeśli poślizg to wyłącznie w Polsce - ślisko przy tych mrozach jak cholera :)

R
02-02-2012, 13:16
sliski temat...

Lulek39
02-02-2012, 13:31
To znów jesteśmy zieloną wyspą, pfff przepraszam jedyną mroźną krainą? Nie bardzo rozumiem, czemu tylko w PL miałaby być obsuwa.

Macho
02-02-2012, 14:06

Taka informacje dostalem od milej Pani z NP, pytalem dwa razy czy napewno 15.03? Moze to tylko zagrywka marketingowa, ale takie jest obecnie stanowisko NP... Poczekamy zobaczymy, ja liczylem ze D4 wyjdzie w listopadzie 2011 i na wiosne 2012 jak cena spadnie to kupie....

R
02-02-2012, 14:07
pomylilo jej sie. czyli wszystko nadal w normie.

shaolin1
02-02-2012, 14:36
Nie bardzo rozumiem, czemu tylko w PL miałaby być obsuwa.

A może dlatego że tak dzieje się w przypadku większości sprzętu elektronicznego. Ludzie tu np. pomykają z najnowszymi Iphonami a w Polsce dopiero czekają na wejście tych Iphonów do sklepów.
Nie raz taki przypadek już był przerabiany jak kontaktowałem się ze znajomymi.

Dodać trzeba jeszcze że na Zachodzie Polska jest uważana za kraj trzeciego świata i tam najnowsze technologie docierają z "lekkim" opóźnieniem.

PS. Iphone to taki przykład tylko, sam mam HTC :oops: (żeby nie było)

shaolin
02-02-2012, 14:40
Ludzie tu

Tu czyli gdzie? W kropce? Przeciez tylko ja wiem, ze nie jestes w PL...

Jezeli faktycznie obsuwa (bo nigdzie na NR itp nie daja zadnych znakow) dotyczy tylko naszego kraju to ... ale moze faktycznie ktos sie tylko pomylil ;) chyba, ze wszystkie D4ki jakie mialy byc dostarczone do Europy byly transportowane Costa Concordia ;)

Lulek39
02-02-2012, 14:43
Dwóch shaolinów w jednym temacie post pod postem. To już musi być czarne działanie konkurencji.

R
02-02-2012, 14:45
PS. Iphone to taki przykład tylko, sam mam HTC :oops: (żeby nie było)

no nam tez jest przykro z tego powodu... ale nie martw sie. kiedys sobie kupisz

shaolin1
02-02-2012, 14:45
Tu czyli gdzie? W kropce? Przeciez tylko ja wiem, ze nie jestes w PL...

Jezeli faktycznie obsuwa (bo nigdzie na NR itp nie daja zadnych znakow) dotyczy tylko naszego kraju to ... ale moze faktycznie ktos sie tylko pomylil ;) chyba, ze wszystkie D4ki jakie mialy byc dostarczone do Europy byly transportowane Costa Concordia ;)

Tak w kropce Marcin :)
Z wątku można chyba domyśleć się że chodzi o Zachód ;) Nie udawaj mało domyślnego...

Dwóch shaolinów w jednym temacie post pod postem. To już musi być czarne działanie konkurencji.
Jakbyś zgadł PR Canona działa :D

no nam tez jest przykro z tego powodu... ale nie martw sie. kiedys sobie kupisz
Nigdy nie kupię :) możesz być o to spokojny, no chyba że stracę rozum :D

Nie no ogólnie nie ma co siać paniki Panowie! Miejmy nadzieję że już 16.02 Nikon D4 też zagości na półkach w Polsce i tym razem się nie potwierdzi smutna prawda o tym jak po macoszemu jest traktowany rynek polski :(

markB
02-02-2012, 16:31
Raczej nie będzie dostępny 16 lutego, bo nawet w Adoramie zmienili dostępność na koniec lutego, a jeszcze niedawno była ta pierwotna data. A u nas pojawi się, gdy koledzy na zachodzie powybierają w sklepach. Wtedy odrzuty zostaną wysłane do Nikon Polska, stąd data ok. połowy marca.

Rafał_Sz
02-02-2012, 16:35
Raczej nie będzie dostępny 16 lutego, bo nawet w Adoramie zmienili dostępność na koniec lutego, a jeszcze niedawno była ta pierwotna data.
Nikon już raz dobitnie udowodnił, że potrafi zrobić aparat który za żadne skarby nie chce działać tak jak trzeba. Może teraz chce usunąć niedociągnięcia przed wypuszczeniem na rynek? Wszak przyszli odbiorcy D4 potrafią nieco głośniej krzyczeć niż odbiorcy D7000...

Lulek39
02-02-2012, 16:42
Taaa. Na bank (teoretyczna) obsuwa w terminie dostępności takiego modelu, jest spowodowana "łataniem dziur" już wykonanych puszek ;)

looki
02-02-2012, 18:00
Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości proponuję zadzwonić do Nikona. Ja tak zrobiłem. Niestety, poinformowano mnie, że realny termin dostaw w PL to początek marca.

R
02-02-2012, 18:22
no kolego... poczatek marca to nie 15 marca... ja wiem, ze niektorzy maja poczucie wiecznosci, ale 15 dni to polowa miesiaca ;)

deep
02-02-2012, 19:22
Trochę o D4 ale w orientalnym języku :)
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/pview/20120203_509199.html

shaolin1
02-02-2012, 20:57
Trochę o D4 ale w orientalnym języku :)
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/pview/20120203_509199.html
Szkoda że to po japońsku (zdaje mi się) bo po chińsku pewnie by nam Marcin przetłumaczył ;)

Macho
02-02-2012, 21:13
Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości proponuję zadzwonić do Nikona. Ja tak zrobiłem. Niestety, poinformowano mnie, że realny termin dostaw w PL to początek marca.

a jak myslisz od kogo mam info?

shaolin1
02-02-2012, 21:20
Wyluzujcie, ja po 16stym albo wcześniej jak będzie już D4 u nas to skoczę do sklepu, porobię więcej konkretnych sampelków do analiz dla was, co wy na to?
Tak żeby było na pocieszenie w chwilach oczekiwania na to aż D4 trafi na półki :)

looki
02-02-2012, 21:27
a jak myslisz od kogo mam info?

Nie wiem, prawdę mówiąc średnio mnie to interesuje :)

shaolin1
02-02-2012, 21:32
chłopaki co to za ciśnienie się tu wytwarza? ;) Chyba komuś się emocje udzieliły :D

looki
02-02-2012, 21:36
Zapewne nie mi :). Napisałem tylko, że zadzwoniłem do Nikona w celu uzyskania informacji odnośnie dostępności aparatu. Na głupie pytania są głupie odpowiedzi :)

shaolin1
02-02-2012, 21:40
Aparat będzie jak będzie, prawdę mówiąc chyba czasem i Nikon Polska potrafi się pomylić i nie zawsze ma precyzyjne informacje. Przecież chyba nikt z nas tu nie ma takiej mocy żeby zrobić coś aby puszka była w sklepach szybciej, tudzież na czas. Pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać a nie panikować :)

Jacek_Z
02-02-2012, 22:06
Większość wypowiadających się z troską o termin pokazania się body w sklepach zapewne nie ma zamiaru jej kupić, jak sądzę.

Wiekszosc zdjec, ktore robie "na dzis" za dwa sa zapomniane, bo trzeba zrobic kolejne.I myślisz, że w ten sposób staniesz się drugim HCB ? Zdjęcia maja być dobre. Tyle. Nie ma takiego światła jakie potrzebne do tego co się chce osiągnąć - nie ma zdjęć. Kiedys to było ISO niższe (400?), teraz z postępem jest wyższe (3200?). Więc kiedy było łatwiej? Teraz tobie, czy kiedyś HCB ?

cezary-k
02-02-2012, 22:27
Większość wypowiadających się z troską o termin pokazania się body w sklepach zapewne nie ma zamiaru jej kupić, jak sądzę.
I myślisz, że w ten sposób staniesz się drugim HCB ? Zdjęcia maja być dobre. Tyle. Nie ma takiego światła jakie potrzebne do tego co się chce osiągnąć - nie ma zdjęć. Kiedys to było ISO niższe (400?), teraz z postępem jest wyższe (3200?). Więc kiedy było łatwiej? Teraz tobie, czy kiedyś HCB ?

Bardzo dobrze powiedziane. Nic dodać, nic ująć !!

qooba
02-02-2012, 22:32
HCB nie robił zdjęć w polskich halach "sportowych"... Nie wysyłał ich w trakcie imprezy do redakcji... Itp itd...

shaolin1
02-02-2012, 22:55

Kupią, nie kupią. Iść do sklepu obejrzeć na żywo, pomacać, potargować się mogą :D
Nie mniej takie odważne osądy czasem mogą być mylne Panie Jacku ;)

PS.
Ja tam już wcześniej zaznaczyłem że mam swoje D... i przy nim zostaje, do końca świata :P więc mnie prosze w to nie mieszać :)

R
02-02-2012, 23:43
bylo? http://blog.warehouseexpress.com/nikon-d4-pre-production-review/

How much better is the high ISO compared to the D3s?

Obviously the big question on everyone’s lips as it’s not widely documented yet. The answer is, ‘on paper’, one stop over the D3s in the comparable ISO ranges. However, with the new Expeed 3 processor and the way it processes and handles the sensor data, in actual use it may feel like more than that. And what does that mean? Well, simply put, it’s like the difference between the D3 and the D3s which is around 1 to 1/2 stops, but when you compare the images from both cameras, the D3s images just have a different feel to them and the noise is more aesthetically pleasing than simply being a stop or so better. I didn’t upgrade my D3 to a D3s for a year initially because I thought one stop wasn’t going to make much difference, but once I used one and realised it wasn’t just about the measurable number, but how that translated to the actual images, I switched. And so that’s what we should hopefully see here with the D4, that although it’s ‘only’ one stop better, the files it produces should have a more aesthetically appealing look to them that goes beyond a measurable ISO figure.

Pawel Pawlak
02-02-2012, 23:49
"Auto-ISO users (myself included) will be happy to know you can now turn the feature on and off by holding down the ISO button on the back of the camera and turning the front control wheel"
REWELACJA :)

docxxx
03-02-2012, 00:01
HCB nie robił zdjęć w polskich halach "sportowych"... Nie wysyłał ich w trakcie imprezy do redakcji... Itp itd...

Dokladnie. Fotoreporter sportowy ma miec dobry, a nie "ahtystyczny" material. Jak nie przyniesie niczego do redakcji, to nikt go raczej po glowie nie poglaszcze i powie "Biedny Jacku nie martw sie. Tam bylo swiatla raptem na ISO 6400, a Ty przeciez jestes artysta. Szkoda, ze nie masz zdjecia, ale nic sie nie stalo. Daly gola babe albo pusta strone, a Ty dostaniesz premie za prace w warunkach szkodliwych Twojej duszy".

:P

No i ja nie chce byc "kims" (w sensie jak Pan X, czy Y). Jestem soba.

Jacek_Z
03-02-2012, 00:17
HCB nie robił zdjęć w polskich halach "sportowych"... Nie wysyłał ich w trakcie imprezy do redakcji... Itp itd...Oczywiście.

Dokladnie. Fotoreporter sportowy ma miec dobry, a nie "ahtystyczny" material..No i ja o tym mówię :) Robicie w innej lidze.

No i ja nie chce byc "kims" (w sensie jak Pan X, czy Y). Jestem soba.
I dobrze.

Ja nie bardzo naprawdę widzę sens mówienia, że HCB nie dałby rady podczas gdy się ma 10x lepsze możliwości techniczne. Nie zwalajcie nic na ograniczenia techniczne dysponując D3s. Kupno D4 nawet z lepszym ISO nic nie zmieni. I tak nie będziecie w innej lidze.

docxxx
03-02-2012, 00:38
No to chyba sie nie zrozumielismy. Ja mialem na mysli to, ze drazni mnie pieprzenie "bo 100 lat temu...". Skoro bylo tak fajnie dekady temu, to dlaczego macie w stopka cyfrowe Nikony?

Jacek_Z
03-02-2012, 00:46
Nie wszyscy. Ja nie mam teraz sprzętu w stopce, a mam m.in z samych nikonów: FM, FA, F801, mam średni format i mam kilka aparatów kolekcjonerskich. Zobacz wątek AO - ludzie mają analogi i robią zdjęcia. Inne zdjęcia niż do gazet codziennych.
To zresztą nieistotne. D3s, D4 jest po to by można było biec w wyścigu szczurów. Szybko, jak najszybciej i w każdej mozliwej sytuacji. Takie czasy. Ten wyścig wcale nie sprzyja powstawaniu dobrej, wartosciowej, ponadczasowej fotografii. Oczywiście są ludzie, którym dobry aparat nie przeszkadza robić świetnych zdjęć :)
OK, nie brnijmy w filozoficzne rozważania nad jakością współczesnej fotografii.

docxxx
03-02-2012, 10:30
Zobacz wątek AO - ludzie mają analogi i robią zdjęcia. Inne zdjęcia niż do gazet codziennych.

Pokaz prosze kilka zdjec z tego dzialu z meczu ekstraligi lub chociazby II ligi. Ale nie "ahtystycznych" (czyt. rozmazanych), ale takich typowych, z akcji.

Robimy OT ;)

siedemczwartych
03-02-2012, 10:54
"Auto-ISO users (myself included) will be happy to know you can now turn the feature on and off by holding down the ISO button on the back of the camera and turning the front control wheel"
REWELACJA :)

a niby po co komuś auto iso..........? Chyba najgłupsza funkcja w profesjonalnym aparacie.
Widziałem zdjęcia z sesji i szaleństwa jakie wyczyniał aparat z auto iso włączonym przekonują mnie, żeby trzymać się od tego z daleka.

R
03-02-2012, 10:56
a moze nie potrafisz uzywac zgodnie z przeznaczeniem? to ze Tobie nie idzie nie znaczy ze funkcja jest zla... jeden z lepszych ficzerow.

siedemczwartych
03-02-2012, 10:59
a moze nie potrafisz uzywac zgodnie z przeznaczeniem? to ze Tobie nie idzie nie znaczy ze funkcja jest zla... jeden z lepszych ficzerow.

nie zgadzam się... staram sie jak najmniej decyzji pozostawiać aparatowi do podjęcia.
Pracuje w trybie M wiec tym bardziej nie oddam mu decydowania o ISO czyli o jakości fotografii.

Poza tym nie napisałem nigdzie, że mi nie idzie. :)

Ale trochę zbaczamy z tematu... sorki. :)
Już skończyłęm.

Fatman
03-02-2012, 11:37
a niby po co komuś auto iso..........?

Po to żeby aparat automatycznie robił to co i tak musiał by zrobić fotograf, żeby nie poruszyć zdjęcia i uzyskać oczekiwany efekt. Tak działa odpowiednio skonfigurowana opcja AutoIso. Bardzo pomocne, używam prawie zawsze.

Pawel Pawlak
03-02-2012, 11:45
a niby po co komuś auto iso..........? Chyba najgłupsza funkcja w profesjonalnym aparacie.
Widziałem zdjęcia z sesji i szaleństwa jakie wyczyniał aparat z auto iso włączonym przekonują mnie, żeby trzymać się od tego z daleka.

A wielu z tej funkcji korzysta i twierdzi że to jedno z największych dobrodziejstw nikona.
To że czegoś nie potrafimy wykorzystać nie musi oznaczać że jest głupie :) trochę pokory ;)

R
03-02-2012, 11:49
alleluja.

to przesuniecie czasowe dziala na niekorzysc NP... dolar dalej leci na pysk... bedzie 19999 ;)

siedemczwartych
03-02-2012, 12:25
A wielu z tej funkcji korzysta i twierdzi że to jedno z największych dobrodziejstw nikona.
To że czegoś nie potrafimy wykorzystać nie musi oznaczać że jest głupie :) trochę pokory ;)

wie, że na tym forum wiesz wszystko najlepiej... i wybacz mój brak pokory, że ośmielam się mieć inne zdanie.
Nie napisałem, że nie potrafię wykorzystać... drugi raz to zaznaczam, ale najwyraźniej tak trzeba.
Napisałem, że jest głupia ta funkcja i zbędna podobnie jak program zielony, którego właśnie nie ma i to jest słuszne.
Mam prawo do swojego zdania i bardzo mi przeszkadza, że po wyrażeniu go jestem atakowany personalnie.
Dziwne zachowania, które pozwoliłem sobie powielić - niestety zmuszony do obrony.
Nie sądzę żeby to było miłe dla obu stron, ale ja napisałem o funkcji, a Wy o mnie... więc może trochę pokory z Waszej strony.

shaolin
03-02-2012, 12:37
Bijcie sie ;) niech kazdy sobie uzywa czego chce i ma na ten temat swoje zdanie - trzeba to uszanowac.

Pawle mysle, ze D3s+D800 wystarczajaco by Cie urzadzaly.

Kryhu
03-02-2012, 12:41
Siedemczwartych, nie obruszaj się zaraz, wiedzę że robisz między innymi ślubniaki, tam AutoISO pozwala odwalić kawał dobrej roboty.
Ustawiasz M, czas i przysłonę jakie chcesz, ustalasz górną granicę ISO i jazda. Masz więcej czasu żeby skupić się nad kadrem, IMO podczas repo przy dynamicznie zmieniających się warunkach - bezcenne.

samek
03-02-2012, 12:56
wie, że na tym forum wiesz wszystko najlepiej... i wybacz mój brak pokory, że ośmielam się mieć inne zdanie.
Nie napisałem, że nie potrafię wykorzystać... drugi raz to zaznaczam, ale najwyraźniej tak trzeba.
Napisałem, że jest głupia ta funkcja i zbędna podobnie jak program zielony, którego właśnie nie ma i to jest słuszne.
Mam prawo do swojego zdania i bardzo mi przeszkadza, że po wyrażeniu go jestem atakowany personalnie.
Dziwne zachowania, które pozwoliłem sobie powielić - niestety zmuszony do obrony.
Nie sądzę żeby to było miłe dla obu stron, ale ja napisałem o funkcji, a Wy o mnie... więc może trochę pokory z Waszej strony.

Otóż nie kolego. Raczej Ty atakujesz Pawła (że na tym forum wiesz wszystko najlepiej...)
I innych. Zastanów się jak mam odebrać twoje słowa o głupocie i zbędności funkcji. Akurat gdy jeszcze posługiwałem się D3, to po odkryciu skutecznośc autoiso, używałem z lubością. I nie za bardzo podoba mi się skojarzenie, że korzystam z głupich funkcji.
A skoro zabrałem głos, to potwierdzę w miarę mocno. Funkcja autoiso jest BARDZO dobrym rozwiązaniem.

Fatman
03-02-2012, 12:59
siedemczwartych, gdzie w mojej wypowiedzi widzisz atak personalny na swoją osobę ? (chyba, że do Pawła piszesz w liczbie mnogiej). Zadałeś pytanie, ja na to pytanie odpowiedziałem. Tylko tyle.

Jacek_Z
03-02-2012, 13:05
Po to żeby aparat automatycznie robił to co i tak musiał by zrobić fotograf, żeby nie poruszyć zdjęcia i uzyskać oczekiwany efekt.
Niestety, ale sie z tym nie zgodze. Jedną z ważniejszych rzeczy jest używana ogniskowa. A do tej pory nikon nie uwzględniał tego do wyznaczania krótkiego (długiego) czasu. Co mi po Auto ISO jak i tak trzeba kontrolować parametry.
Oczywiście autoiso uważam jako coś złego dla początkujących - oducza myślenia. Dla profi w reporterce może być.

Fatman
03-02-2012, 13:09
Nikon nie uwzględniał, ale ja uwzględniam (a używam jednego zooma tylko, więc jest to dla mnie bardzo łatwe) :-)

qooba
03-02-2012, 13:10
mój standard na piłce nożnej: M, 1/1000s, f2.8, autoiso (max6400) :) od zmiany ekspozycji mam korektę ekspozycji w tym ustawieniu puszki ;)

samek
03-02-2012, 13:16
Niestety, ale sie z tym nie zgodze. Jedną z ważniejszych rzeczy jest używana ogniskowa. A do tej pory nikon nie uwzględniał tego do wyznaczania krótkiego (długiego) czasu. Co mi po Auto ISO jak i tak trzeba kontrolować parametry...

Nie Jacku. Nie zgodzę się. Można samemu przygotować ustawienia pod autoiso oraz odpowiednie szkła. Tak zresztą miałem. Oczywiście można to skonstruować lepiej. Ale to może w D6.
A zresztą moje wejście w dyskusję było tylko spowodowane niegrzecznością siedemczwartych.
Więc znikam.

Pawel Pawlak
03-02-2012, 13:22
Jacek, ale często czas nie zależy od ogniskowej tylko od innych preferencji :) wtedy uwzględnianie ogniskowej w auto iso jest zbędne. Oczywiście są też sytuacje o których piszesz - ale nikon to zauważył ;) w d4 już można ustawić T jako odwrotność ogniskowej a nawet wprowadzić własne korekty ;)

Jacek_Z
03-02-2012, 14:36
No tak, ale do tej pory ludzie używali autoiso nie na D4.
Przy okazji - jestem ciekaw czy D4 uwzględnia VR przy doborze czasów.
Co do czasów - przy rozległych planach, na szerokich kątach i z VR czasy mogły być całkiem długie.
Gdy kto pracuje na stałkach sprawę czasów ma ułatwioną. Gdy pracuje na zoomach - no to nie.

shaolin
03-02-2012, 14:50
Tylko, zeby sie nie okazalo, ze zaraz bedziemy oceniac caloksztalt D4 przez pryzmat ustawien AutoISO ;)

R
03-02-2012, 15:02
a to sam jeszcze jakies inne funkcje? :|

shaolin
03-02-2012, 15:05
No tak, np. wbudowana lampa ma nowa funkcje - wymazywanie pamieci jak w MiB :mrgreen:

gringo222
03-02-2012, 15:05
Jacek, ale często czas nie zależy od ogniskowej tylko od innych preferencji :) wtedy uwzględnianie ogniskowej w auto iso jest zbędne. Oczywiście są też sytuacje o których piszesz - ale nikon to zauważył ;) w d4 już można ustawić T jako odwrotność ogniskowej a nawet wprowadzić własne korekty ;)

To ja poproszę to w nowym sofcie do D700 :mrgreen:

R
03-02-2012, 15:14
To ja poproszę to w nowym sofcie do D700 :mrgreen:

a nie ma problemu. upgrade kosztuje 11 tys i bedzie dostepny kolo 15 marca. ;)

Pawel Pawlak
03-02-2012, 15:54
Przy okazji - jestem ciekaw czy D4 uwzględnia VR przy doborze czasów.
Co do czasów - przy rozległych planach, na szerokich kątach i z VR czasy mogły być całkiem długie.
Gdy kto pracuje na stałkach sprawę czasów ma ułatwioną. Gdy pracuje na zoomach - no to nie.

Z tego co można wyczytać o d4, jest możliwość wprowadzenia korekty do tej opci auto-iso czas/ogniskowa. Więc spokojnie można wprowadzić poprawkę do VR ON, natomiast domyślna korekta VR jest mało realna - bo jego skuteczność jest tak samo indywidualna jak utrzymanie długiego czasu z ręki bez tej funkcji.
Ale być może w kolejnej wersji softu pojawi się następna funkcja w menu auto-iso - "kontrola VR" oczywiście z możliwością samodzielnej definicji skuteczności ;)

shaolin1
04-02-2012, 14:56
co tu taka cisza?
Dostawy D4 już napierają na Europę, lada chwila będą w sklepach a wy śpicie? ;)

W sen zimowy pozapadali ... albo to wina tego mrozu i internet zamarzł :D

Kurtz
04-02-2012, 16:22
co tu taka cisza?
Dostawy D4 już napierają na Europę, lada chwila będą w sklepach a wy śpicie? ;)

W sen zimowy pozapadali ... albo to wina tego mrozu i internet zamarzł :D
Koczuja pod sklepami czekajac na pierwsze sztuki?

cezary-k
05-02-2012, 11:08
Powstaną kolejki i listy społeczne, jak za starych dobrych czasów?

adamz
05-02-2012, 14:50
swoja droga to ta kontrola VR'a fajna by byla, do 1/odwrotnosci ogniskowej vr wlaczone powyzej samo wylaczalne z mozliwoscia overridu... no i jakby chcieli to do zrobienia z poziomu softwarowego :)

fil91
05-02-2012, 23:18
Dyskusja "ucichła " więc wrócę do sampli... czy Wam również się wydaje ( na podstawie dostępnych sampli z D4) że pliki z wyższego iso są poddane dużej ingerencji/odszumianiu już w puszce?
Wiem z doświadczenia że w D3/D3s również ma to miejsce ( nawet jeżeli wyłączymy opcję odszumiania aparat i tak robi swoje:) ) .
Zdaje się że w D4 jest jeszcze gorzej pod tym względem:evil:

rotor
06-02-2012, 00:13
eee, o tym już było gadane, dawaj następne uwagi ;D

Pawel Pawlak
06-02-2012, 00:13
a jak to sie objawia Twoim zdaniem? ja doszukałem sie oznak odszumiania jedynie w nefach z d3s, ale wcale nie jestem przekonamy że to naprawdę odszumianie.

fil91
06-02-2012, 01:08
a jak to sie objawia Twoim zdaniem? ja doszukałem sie oznak odszumiania jedynie w nefach z d3s, ale wcale nie jestem przekonamy że to naprawdę odszumianie.

Ciężko to opisać , chodzi mi o "miękkość" obrazu ( żeby nie powiedzieć brak detalu:) )
Co nie zmienia faktu że aparat zapowiada się rewelacyjnie , a cena ( nawet sugerowana ) w porównaniu do Canon 1dx- to okazja.

rotor
06-02-2012, 01:31
Ciężko to opisać , chodzi mi o "miękkość" obrazu ( żeby nie powiedzieć brak detalu:) )

.. by nie powiedzieć, że wygląda ... tak "soniaczkowo" hehe

Pawel Pawlak
06-02-2012, 11:04
Co nie zmienia faktu że aparat zapowiada się rewelacyjnie , a cena ( nawet sugerowana ) w porównaniu do Canon 1dx- to okazja.

hmm... to chyba jednak zależy czym się otworzy RAWa. Jeśłi otworzysz sobie RAWy z d3s czy d3 np. Capteure ONE to z pewnością nie zauważysz nadmiernej miękkości ani braku detali.
Co do 1dX, to biorąc pod uwagę że od iso32000 aparat zwalnia także w trybie RAW, możę się okazać że RAWy są odszumiane dość mocno.

fil91
06-02-2012, 12:45
hmm... to chyba jednak zależy czym się otworzy RAWa. Jeśłi otworzysz sobie RAWy z d3s czy d3 np. Capteure ONE to z pewnością nie zauważysz nadmiernej miękkości ani braku detali.
Co do 1dX, to biorąc pod uwagę że od iso32000 aparat zwalnia także w trybie RAW, możę się okazać że RAWy są odszumiane dość mocno.

Nie jest tak przypadkiem że C1 na dzień dobry podostrza plik?

Jacek_Z
06-02-2012, 13:12
C1 robi to co chcesz. Tak jak i inne aplikacje. Inne ma nastawy domyślne.
D4 ma odszumianie wysokiego iso ... jak je włączysz.

R
06-02-2012, 14:02
kurs usd nadal w dol. dzis juz tylko 3,17... jak do dnia premiery spadnie do 3... a pewnie spadnie, to nawet Nikon PL nie jest w stanie wyciagnac ponad 20k za puszke. ;)

siona
06-02-2012, 15:24
niech spadnie do 2,5 jak może :)

R
06-02-2012, 15:30
nie... spadnie do 2.92 i w kwietniu zacznie delikatnie rosnac ;)

Sendilkelm
06-02-2012, 15:33
nie... spadnie do 2.92 i w kwietniu zacznie delikatnie rosnac ;)

Dokładnie to do 2.915

R
06-02-2012, 15:39
Dokładnie to do 2.915

jestes optymista ;)

Sendilkelm
06-02-2012, 15:43
jestes optymista ;)

Skąd wiedziałeś ? :wink:

fil91
06-02-2012, 15:55
C1 robi to co chcesz. Tak jak i inne aplikacje. Inne ma nastawy domyślne.
D4 ma odszumianie wysokiego iso ... jak je włączysz.
Nooo myślę że w D4 tak można wyłaczyć odszumianie jak w "mocnych" Mercedesach ESP:wink: , ale nie będę się spierał :) poczekajmy na test na opacznych , lub wyniki DXO

Lulek39
06-02-2012, 20:38
I co z tą plotą, że dostępny dopiero po 15 marca? Czy aktualny jest 16 marzec?

qooba
06-02-2012, 20:53
yyy, 16 marca jest po 15 marca :)

Lulek39
06-02-2012, 21:23
Haha ;)
i tu mnie masz! Oczywiście chodziło mi o 16 luty vs. 15 marzec :D

burton
08-02-2012, 12:34
I co z tą plotą, że dostępny dopiero po 15 marca? Czy aktualny jest 16 marzec?
Właśnie jestem po rozmowie z moim wieloletnim dostawcą sprzętu i D4 ma mieć u siebie (równocześnie dla siebie) 14 lutego ! Nikon Polska obiecał mu jeszcze cztery sztuki - powinien je mieć do trzech tygodni licząc od 14 lutego. Trzy już są zamówione.
Czekać nie będę bo później z dostępnością będzie słabo a od kwietnia ma się złoty osłabiać więc sprzęt zdrożeje. Tyle dobrych wieści :)

R
08-02-2012, 12:37
dobre wiesci. a ten dostawca powiedzial Ci za jakie pieniadze?

shaolin
08-02-2012, 12:39
Czyli za tydzien bombardujesz nas samplami albo znajdziemy Cie w tym Cieszynie... :mrgreen:

burton
08-02-2012, 12:51
Czyli za tydzien bombardujesz nas samplami albo znajdziemy Cie w tym Cieszynie... :mrgreen:
Za tydzień, w dzień Świętego Walentego :D pierwsza D4 będzie własnością mojego dostawcy i obiecał sample. Jak tylko je dostanę zamieszczę tutaj.
R - cena powinna oscylować w granicach 21,500 PLN. Ale to się jeszcze zobaczy.

PS. Chyba wyczyszczę stopkę i miejsce zamieszkania ;) :D

shaolin
08-02-2012, 12:53
PS. Chyba wyczyszczę stopkę i miejsce zamieszkania ;) :D

I tak za pozno... :mrgreen: No ale nic, czekamy z niecierpliwoscia na obrazki :)

burton
08-02-2012, 13:04
Jeszcze sprawa nowych kart XQD. SanDisk wcale nie "olewa" sprawy. Trzymają rękę na pulsie. Tylko zamiast czekać aż inne firmy zaczną wspierać ten format mogli by sami pójść za ciosem :)

Lulek39
08-02-2012, 13:17
Widzieliście zapewne obrazki z D800 na 6400iso -> 12mpx, i co teraz powiecie tak na szybko (abstrahując od różnic body reporterskie vs body studyjne) o jakości obrazka? Który się bardziej podoba i dlaczego? D4 czy D800. Jeśli kogoś stać i szuka puchy "do wszystkiego" (amator) to takie 36mpx może dawać dużo większe możliwości niż 16 z D4, zakladając, że moduł AF jest rzeczywiście ten sam i działa tak samo skutecznie i precyzyjnie. Dochodzi do tego dużo mniejsza masa, wygląd nie rzucający się w oczy hmm bogaci amatorzy mają teraz ciężki orzech do zgryzienia. A co mają powiedzieć profi? Dla ptaszników i przyrodników to też byłoby miodzio, 36mpx po cropie to cos ponad 15mpx a ogniskowa 1.5x. Do tego jakiś TC 20E III i bajka. Tyle te fps-y psują całą zabawę, bo wiele dobrych ujęć po prostu nie powstanie (D800 vs D4). Mając D800 nie musisz mieć szkieł pokroju tak specjalistycznego jak np 400/500/600mmm aby uzyskać takie zbliżenia, ale na D4 już tak. "Wystarczy" N70-200, po cropie daje 105-300 a z TC2x 210-600. Ale namieszali, już teraz nie wiem co brać, a już wybór padł na D4 no....

Edit:
http://www.radiozet.pl/Programy/Technologika/Nikon-D800-premiera
W tym wywiadzie, Pan Wiktor mówi, o obsuwie z D4 - tak, aby każdy zaintersowany miał dostęp do puchy. To jak to z tym w końcu jest. Wiktor nie będzie miał, a dostawca forumowicza z nikoniarzy będzie?:D
przykład polskiego "niedasie"? :P

burton
08-02-2012, 13:57
...Edit:
http://www.radiozet.pl/Programy/Technologika/Nikon-D800-premiera
W tym wywiadzie, Pan Wiktor mówi, o obsuwie z D4 - tak, aby każdy zaintersowany miał dostęp do puchy. To jak to z tym w końcu jest. Wiktor nie będzie miał, a dostawca forumowicza z nikoniarzy będzie?:D
przykład polskiego "niedasie"? :P
Czy Pan Wiktor powiedział, że nie będzie mieć wcześniej ? :)
Ja też wyraźnie napisałem, że jedna pucha będzie u kolegi 14 lutego a kolejne D4, dla "ludu" będą za następne 3 tygodnie więc mi się wszystko zgadza :)

markB
08-02-2012, 15:00
Pan Wiktor powiedział tylko, że zamówień na D4 jest tyle, że nie pojawi się prędko w sprzedaży w Polsce. Najpierw muszą być obsłużeni najważniejsi goście przede wszystkim w USA, Japonii i zach. Europie, a my musimy uzbroić się w cierpliwość. Ciekawa jest też wypowiedź o cenie, zarówno D4 jak i D800: będzie ustalona na poziomie wprost proporcjonalnym do popytu. No to niektórzy, liczący na cenę w sklepach niższą niż wywoławcza (retail), mogą się srogo rozczarować.
Wracając do pytania kolegi Lulek39: na podstawie tych dosłownie paru ujęć, głównie z broszurki reklamowej Nikona, trudno jest wnioskować o wyższości obrazka D4 (lub D800) nad drugą lustrzanką. Moim zdaniem lepiej poczekać na zdjęcia zrobione przez kompetentną osobę niezwiązaną z Nikonem (tak wiem, że kolega shaolin coś napstrykał, ale to były raczej strzały z biodra niż spokojnie wykonane ujęcia).
Mam też trochę inne zdanie jeśli chodzi o crop z D800. Crop obrazka z D800 wykonany za pomocą 70-200 i telekonwertera 2.0 na pewno nie będzie jakościowo równy D4 + 600 (lub 500) mm. Czyli miał rację Thom Hogan stwierdzając, że aparat z 36 MP jest przeznaczony przede wszystkim dla amatorów (w Polsce dla bogatych), bo ci dużo cropują, a profi wystarczy D4, bo od razu kadruje jak trzeba.

88y
08-02-2012, 16:07
W ABfoto pojawiła się cena D4 - 26k PLN
link (http://sklep.abfoto.pl/produkt_Nikon_D4_profesjonalna_lustrzanka_cyfrowa-id1402.html)

shaolin
08-02-2012, 16:13
To w tej cenie mozna miec uzywke D3s i nowe D800 (ktos juz nawet o tym wspominal) i mam spokoj na nastepne 5 lat.

R
08-02-2012, 16:21
to jest sugerowana cena... N PL znana od dawna.

shaolin
08-02-2012, 16:27
Ja wiem, ze sugerowana i znana itp ale tak sobie teraz wykombinowalem... szkoda, ze nie mam 26k :D ale kij, ja dam se rade z D70s.

Lulek39
08-02-2012, 16:36
Crop obrazka z D800 wykonany za pomocą 70-200 i telekonwertera 2.0 na pewno nie będzie jakościowo równy D4 + 600 (lub 500) mm.

Zle mnie zrozumiałeś.
Ja moje porównanie, odniosłem do sytuacji "bogatego amatora" (co to własciwie znaczy w PL?!), który będzie w lepszej sytuacji, jeśli wybierze D800 + N70-200 + TC2x i focenie po cropie 1.5x (za tym zestawem przemawia uniwersalnosc, cena oraz naprawde donrej jakosci obrazek w ~16mpx). Wiadomo, że zestaw D4 + 600/4 da lepszy obrazek, bo nie ma kombinacji z TC, oraz mamy lepsze światło no i jest to typowo specjalistyczne szkło do takich zabaw, w porównaniu do N70-200 z TC2x po cropie.
Jednak nawet dla "bogatego amatora" zestaw nr1 jest w moim mniemaniu duzo bardziej rozsądny, bo da on takiej osobie naprawde sporo frajdy, dobre jakosciowo obrazki i w miarę uniwersalny zestaw. A wybierajac D4 + 600/4 ma tez 16mpx z tym, że w lepszej jakości, jednak nawet "bogatego amatora" zakup tego zestawu zaboli po kieszeni (55tys minimum) no i trudno wyjsc na miacho z taką krową jak 600/4. Ofkors mozna jeszcze do zestawu nr 2 podpiąć TC2x i miec 1200mm z działajacym AF, ale to juz inna bajka i nie fair porównanie ;)

R
08-02-2012, 16:39
Ja wiem, ze sugerowana i znana itp ale tak sobie teraz wykombinowalem... szkoda, ze nie mam 26k :D ale kij, ja dam se rade z D70s.

nie sciemniaj tylko napisz u kogo zamowiles d4 ;)
Pawel nie chce napisac... :mrgreen:

shaolin
08-02-2012, 16:44
Jest tylko jedna osoba na forum, u ktorej moglbym zamowic ale niestety naprawde brak $ :cry: :mrgreen:

Co nie zmienia faktu, ze taki zestaw D803s dalby rade u mnie - D3s do boksu, D800 do focenia kotow moich, zeby mialy sweetfocie na fejsbuka :D

Kamash
08-02-2012, 17:02
Dzwoniliśmy przed chwila do sklepu w Austrii (cena 5999 Euro) gdzie Pani określiła dostępność D4 na koniec lutego - domniemam ze u nas lepiej nie będzie.

R
08-02-2012, 17:44
Dzwoniliśmy przed chwila do sklepu w Austrii (cena 5999 Euro) gdzie Pani określiła dostępność D4 na koniec lutego - domniemam ze u nas lepiej nie będzie.

czyli tez podala Ci sugerowana cene ktora byla znana od poczatku ;)

no i jednak bedzie pozniej. Widzisz Kamash... tym bardziej Twoje info jest do bani... ;) roznica jest taka, ze tego samego mogles dowiedziec sie tu na forum. zaoszczedzilbys na rozmowie telefonicznej z kapitalistycznym krajem ;)

http://nikonrumors.com/2012/02/08/first-nikon-d4-shipment-delayed-till-march-15th.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29

shaolin
08-02-2012, 18:05
Daja fory Canonowi, bo przecie ma wyjsc w marcu niby... :D

R
08-02-2012, 18:24
przesuniecie daty moze tylko korzystniej wplynac na cene d4. czesc preorderow zostanie anulowanych ze wzgledu na d800. poza tym dolar tanieeeeeeejjeeee ;)

moze byc zaskakujaco dobra cena.

Matey3000
08-02-2012, 18:51
Ale D3s wysypalo na eBay UK.

Malikus
08-02-2012, 19:19
dostawy do sklepow D4 przesuniete na 15 marca ... link (http://nikonrumors.com/2012/02/08/first-nikon-d4-shipment-delayed-till-march-15th.aspx/)

update - spoznilem sie z info :)

shaolin1
09-02-2012, 20:39
co tak ucichło? Wszyscy się D800-kami zachwycają ? :D

deep
09-02-2012, 21:14
cena cena cena :) po co gadać o D4 jak dla wielu cenowo jest nie osiągalny a za to jest D800

shaolin1
09-02-2012, 21:35
no ale same marzenia już nic nie kosztują ;)

burton
09-02-2012, 21:35
cena cena cena :) po co gadać o D4 jak dla wielu cenowo jest nie osiągalny a za to jest D800
Sokor jest D800, który ma PRAWIE wszystko to, co D4 ale z większą ilością MPX... Głównym mankamentem D800 jest, że to nie D4 :D ;)

Lulek39
09-02-2012, 22:43
Czyli kiedy ten D4 na półkach? Bo już przebieram nogami i usiedzieć nie mogę, miało być tak pięknie, już w ten czwartek....

shaolin1
09-02-2012, 22:50
u kogo w czwartek u tego w czwartek :D

Lulek39
09-02-2012, 23:04
Tzn? ;) czwartek ale w połowie marca taaa?

shaolin1
09-02-2012, 23:10
No nie wiem jak u was, ale ja w następny czwartek idę obejrzeć na żywo D4 bo zdaje mi się że tu obsuwy nie będzie :D

Lulek39
09-02-2012, 23:16
Tu czyli abroad? UK?
Koniecznie podziel sie wrazeniami :)

ps. fuck*** poland, end of the world....

shaolin
09-02-2012, 23:20
Tu czyli abroad? UK?
Koniecznie podziel sie wrazeniami :)

ps. fuck*** poland, end of the world....

Uspokoj sie, on nawet nie bedzie umial otworzyc klapki od kart w D4...

shaolin1
09-02-2012, 23:25
To po proszę sprzedawce :P zapakuje CF i zrobię porządne sample a nie ... nie powiem co i kto :D

PS. Wszyscy wiedza o co chodzi ;)

PS2. Swoją drogą taki z Ciebie "PRO" a nawet sample nie dokońca przemyślane były, jakbyś tam 5 min przed przyjściem był zaproszony ;)
Więc nie atakuj mnie na forum i nie obrażaj, bo chyba nie temu te forum służy...

Jacek_Z
09-02-2012, 23:28
Mnisi ;), może ciut obniżcie sobie ciśnienie.

shaolin1
09-02-2012, 23:30
Ja zawsze opanowany i pokorny;)
A własnoręczne obniżenie ciśnienia proponowałem Marcinowi wieki temu, ale nie zgodził się... :(

A kolega wyżej mógłby "poland" zaczynać wielką literą: Poland, z uwagi na szacunek do kraju naszych przodków, tudzież miejsca w którym się urodziliśmy... ;)

Lulek39
09-02-2012, 23:39
Gdybym określał loving, to bym użył Poland, jeśli jednak fuck*** to mimo wszystko 'tylko' poland.

shaolin1
09-02-2012, 23:40
no dobrze, niech Ci będzie ;) (ja zgodny chłopak, nie kłótliwy;) )

shaolin
10-02-2012, 13:45
Filmik pokazujacy AF przy kreceniu filmow D4...

http://youtu.be/nM7HkhhPUOc

qciek
10-02-2012, 14:08
hmm, nie jest zlee w sumie ;)

bil78
10-02-2012, 16:41
Filmik pokazujacy AF przy kreceniu filmow D4...

http://youtu.be/nM7HkhhPUOc

szkoda ze nie pokazał jak to wygląda jak by się przybliżał do obiektu regularnie i dość szybko , ale z tego co widać to nawet daje rade

shaolin
10-02-2012, 17:07
Tam nie bylo miejsca, zeby sie przyblizac i oddalac w szybkim tempie bo bym sie zabil o wozek, krzesla i ludzi ;)

burton
10-02-2012, 18:29
Widzę, że jeszcze nie było - AF w D4
http://nikond4.fotopolis.pl/index.php?n=14398&nikon-d4-autofokus

Biorę się do czytania :)

shaolin
10-02-2012, 18:40
Autofokus Nikona D4 zyskał kilka nowych rozwiązań funkcjonalnych. Świetnie działa nowa funkcja, która automatyczne przełącza pola AF przy zmianie kadru między pionowym a poziomym. Po aktywowaniu jej w menu, aparat zapamiętuje położenie aktualnie używanego pola AF, a po zmianie orientacji korpusu przełącza na inne pole leżące mniej więcej w tym samym miejscu kadru (dobrze ilustruje to poniższa grafika). Jest to szczególnie przydatne rozwiązanie przy szybkiej fotografii reportażowej.

Mowilem o tym zaraz po prezentacji, to bedzie bardzo przydatne.

burton
10-02-2012, 18:56
Nie tylko to. Ta zmiana trybów też będzie się lepiej sprawdzać (w szczególności wtedy, gdy nie odrywamy oka od wizjera). Punkty wspomagające oznaczone kropką - czemu nie :) I przede wszystkim zwiększenie czułości :) Dla mnie, posiadacza D700 różnice będą odczuwalne :)

shaolin
10-02-2012, 19:03
To ja jeszcze szybko rozwine, to przeskakiwanie punktu AF przy obrocie aparatu, bo tam na rysunku troszke tu uproscili ;) Na prezentacji mowili, ze po pierwszym obrocie punkt AF przeskoczy nie na skrajny boczny (tak jak na rysunku) tylko nizej (mam nadzieje, ze to zrozumiale :D), wiec jak ktos bedzie chcial zeby przeskakiwal na skrajny przy kolejnych obrotach to musi sobie pomoc dzojstikiem i ten punkt wybrac. Kazdy kolejny obrot juz bedzie ok ;) Chyba, ze mnie oszukali :D

burton
10-02-2012, 19:10
To ja jeszcze szybko rozwine, to przeskakiwanie punktu AF przy obrocie aparatu, bo tam na rysunku troszke tu uproscili ;) Na prezentacji mowili, ze po pierwszym obrocie punkt AF przeskoczy nie na skrajny boczny (tak jak na rysunku) tylko nizej (mam nadzieje, ze to zrozumiale :D), wiec jak ktos bedzie chcial zeby przeskakiwal na skrajny przy kolejnych obrotach to musi sobie pomoc dzojstikiem i ten punkt wybrac. Kazdy kolejny obrot juz bedzie ok ;) Chyba, ze mnie oszukali :D
Niech przeskakuje jak chce ;) dobry patent. Wreszcie dżojstiki ! To ustrojstwo w D700 jest czasem irytujące.

cezary-k
10-02-2012, 19:17
Czy po premierze sklepowej D4 nikon zaprzestanie produkcji D3s? Słyszeliście coś może na ten temat?

burton
10-02-2012, 19:19
Czy po premierze sklepowej D4 nikon zaprzestanie produkcji D3s? Słyszeliście coś może na ten temat?
Obawiam się, że tak. Niby dlaczego mieliby produkować oba modele jednocześnie ? Nie. Ten numer nie przejdzie ;)

Jacek_Z
10-02-2012, 19:29
To ustrojstwo w D700 jest czasem irytujące.Dlaczego tylko w D700 cie irytuje? Tak było we wszystkich nikonach.

Pawel Pawlak
10-02-2012, 19:32
Dlaczego tylko w D700 cie irytuje? Tak było we wszystkich nikonach.
Irytowało mnie to we wszystkich modelach które miałem ;)

cezary-k
10-02-2012, 19:37
Obawiam się, że tak. Niby dlaczego mieliby produkować oba modele jednocześnie ? Nie. Ten numer nie przejdzie ;)

D700 i D800 mają być produkowane równolegle, tak twierdzą przedstawiciele nikona, natomiast o losach D3s nie słyszałem ani słowa, a w wielu polskich sklepach jest od jakiegoś czasu niedostępny.

shaolin
10-02-2012, 19:39
Przedstawiciele? Ktorzy? Imiona, nazwiska, PESELe :D

D4 to nastepca D3s... po co produkowac wiec D3s? To nie Skoda Octavia Tour ;)

R
10-02-2012, 19:53
D700 i D800 mają być produkowane równolegle, tak twierdzą przedstawiciele nikona,

a po wodzie tez umiesz chodzic?

cezary-k
10-02-2012, 20:00
po płytkiej tak ;)

cezary-k
10-02-2012, 20:01
po głębokiej chodzę tak sprawnie, jak Ty przewidujesz kursy walut, hehe.

burton
10-02-2012, 20:39
Dlaczego tylko w D700 cie irytuje? Tak było we wszystkich nikonach.
Zgadza się (a zastanawiałem się - napisać w liczbie mnogiej czy pojedynczej ? :D ). Właśnie minęła mi dopiero druga rocznica jak jestem w systemie Nikona i od początku pracuję na D700. Ten wybierak jest jedyną (?) - jedną ze słabszych stron tego świetnego body. Wiem, w gripie jest dżoj ale większość zdjęć robię w poziomie.

shaolin
11-02-2012, 21:43
Test bufora w D4:
http://www.flickr.com/photos/clark_tanaka/6857406397/in/set-72157629272870379/

Sledzenie 3D
http://www.flickr.com/photos/clark_tanaka/6857528497/in/set-72157629272870379/

maniek750
11-02-2012, 21:54
Mnie tylko ciekawi porównanie D800 z D3x (dokładnie ilość detalu w obrazku) :D czy warto będzie się przesiadać na D800 :/

shaolin
11-02-2012, 21:59
To nie w tym watku... ;) -> http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201264

Lulek39
11-02-2012, 23:16
http://www.youtube.com/watch?v=3gLD4YDM6ng
oj słabiutko D4 w porównaniu do D800.......

markB
11-02-2012, 23:35
+ jeszcze dwa dodatkowe video (tylko D4) niejakiego Behiri: http://www.cinema5d.com/news/
+ dźwięk migawki z D4: http://www.flickr.com/photos/clark_tanaka/6857406397/

mOSAd
12-02-2012, 00:09
http://www.youtube.com/watch?v=3gLD4YDM6ng
oj słabiutko D4 w porównaniu do D800.......
Jeżeli ufać, że to filmy z tych korpusów to... różnice nie są jakieś szalone patrząc z perspektywy ponad dwukrotnie większej ilości pikseli. Natomiast na wysokich ISO D800 jest o wiele lepsze pod względem szumów. Jeżeli tylko nie traci za bardzo detali, to spokojnie z tego co widzę rozwala całą konkurencję i D4 na łopatki.

Fatman
12-02-2012, 00:26
Jeśli chodzi o ocenę szumów na filmach to radzę sobie darować YouTube -kompresja bardzo skutecznie odszumia i pozbawia detali przy dużym iso..........

Pawel Pawlak
12-02-2012, 00:38
Natomiast na wysokich ISO D800 jest o wiele lepsze pod względem szumów. Jeżeli tylko nie traci za bardzo detali, to spokojnie z tego co widzę rozwala całą konkurencję i D4 na łopatki.

Piszesz o RAWAch a nie o filmie jak rozumiem ?

Macho
12-02-2012, 00:44
Jeżeli ufać, że to filmy z tych korpusów to... różnice nie są jakieś szalone patrząc z perspektywy ponad dwukrotnie większej ilości pikseli. Natomiast na wysokich ISO D800 jest o wiele lepsze pod względem szumów. Jeżeli tylko nie traci za bardzo detali, to spokojnie z tego co widzę rozwala całą konkurencję i D4 na łopatki.

Do filmowania polecam Panasonic AJ-HPX3100 (http://www.wamm.pl/panasonic-ajhpx3100-p-595.html), jesli chodzi o szumy to rozklada D800 na lopatki:smile:, aparat ma robic zdjecia a filmy to tylko dodatek,

Fatman
12-02-2012, 00:48
aparat ma robic zdjecia a filmy to tylko dodatek,

Hmmmm, przez ostatnie kilka lat "trochę" w tym temacie się zmieniło............ ;-)

mOSAd
12-02-2012, 01:12
Piszesz o RAWAch a nie o filmie jak rozumiem ?
Piszę o filmie.

Zresztą tu http://www.youtube.com/FenchelJanisch2 jest masa filmów z D4 między innymi i porównanie do Canona 1D X chociażby.
Nikon D800 to z tego co widzę najmniej szumiąca filmowa puszka. Jeżeli wierzyć tym samplom.

12-02-2012, 01:12
Nikon ani żadna inna szanująca firma nie puści sobie gola dając do niższego modelu lepszą matryce z niższymi szumami niż do flagowego aparatu który jest wizerunkiem i sztandarem firmy.

Fatman
12-02-2012, 01:25
Jak pisałem....... kompresja na YT zabija szum i detal. Właściwie to odszumia lepiej niż Neat Video ;-)

mOSAd
12-02-2012, 03:05
No ale chyba ten sam gość tak samo kompresuje film z kilku matryc. I tak samo go YT przetwarza. I skoro widać różnice związane z szumem, to kwestie szumu można porównać. Gorzej z detalem oczywiście. Jednak na niskich ISO detal jest ładny, zatem nie podejrzewam by nagle zanikał na wysokich raptownie. To nie lustrzanka w segmencie amatorskim.

Fatman
12-02-2012, 11:08
YT strasznie kompresuje. Porównaj sobie materiał z HDReady Vimeo (dla kont ludzi z oznaczeniem "Plus" i "Pro") do FullHD z YouTube -ostrość/detal na tych z Vimeo pomimo mniejszej rozdzielczości jest o wiele większa. O szumach nawet nie wspomnę, bo na Vimeo po prostu je widać, na YT są zamieniane w jednolitą papkę.

shaolin
12-02-2012, 14:36
http://www.speedyshare.com/file/4vKYh/DSC9224.MOV

Sampelek prosto z puszki, niestety na 1/30s wiec smuzy okrutnie, ale moze ktos cos tu zobaczy...

EDIT: zeby bylo jasne - to zwykly mov, h264 22mbps czy cos w tej okolicy, a nie nieskompresowany output po HDMI :D zeby ktos sie nie napalil jak szczerbaty na suchary ;)

deep
12-02-2012, 16:27
Praca AFu w trybie filmowania to straszna kicha, nie da się tego oglądać, w praktyce tylko ręczne ustawianie ostrości się sprawdzi.

shaolin
12-02-2012, 16:31
I tak jest lepiej niz bylo :D Ale o AF bylo juz wczesniej (bo ten sam filmik dawalem na YT przeciez niedawno). AF jest tylko dla celow marketingowych ;) Zaden szanujacy sie pro nie uzyje tego. Nie po to wymyslono followfocus, zeby uzywac AF, ktory lata tu i tam ;)

stig
12-02-2012, 18:57
Do filmowania polecam Panasonic AJ-HPX3100 (http://www.wamm.pl/panasonic-ajhpx3100-p-595.html), jesli chodzi o szumy to rozklada D800 na lopatki:smile:,Przy 2.2 MPx, nie dziwne, ze szumi mniej niz 36 MPx. No i kosztuje 10x tyle co D800. :)

shaolin1
12-02-2012, 19:11
Zerknąłem z ciekawości na tego Panasonica również, no i co z tego że 2.2 MPx tylko? Full HD ma? Ma. :D
Ja tam więcej niż obrazu w Full HD nie potrzebuję bo i tak nie ma go na czym obejrzeć w pełnej krasie póki co:D No chyba że są już TV (lub monitory) które sobie z tym poradzą? ;)

stig
12-02-2012, 19:14
Zerknąłem z ciekawości na tego Panasonica również, no i co z tego że 2.2 MPx tylko? Full HD ma? Ma. :DNie pisalem o 2.2 MPx w kontekscie za malej ilosci do video. Musze koniecznie tlumaczyc -- o co chodzilo (w zdaniu, ktore zacytowales, jest to wyraznie napisane)? :)

Jacek_Z
12-02-2012, 19:14
Monitory to oczywiście, że są.
Nie jestem przekonany co do tego czy panas mniej szumi. D4 po resize będzie szumiał mniej.

drdln
12-02-2012, 19:16
No chyba że są już TV (lub monitory) które sobie z tym poradzą? ;)
Juz? :D Tak od dobrych 5 lat ten standard króluje w telewizorach, w monitorach to też nie jest rzadkość :)

Jacek_Z
12-02-2012, 19:18
Kolega chyba myślał o więcej niż full HD. Sa takie monitory (zresztą sam mam taki).

Seeth
12-02-2012, 19:53
Są telewizory które rozdzielczość 8K (7680 na 4320 pikseli) obsługują ;)

bury22
12-02-2012, 19:54
Ten panas będzie w moim odczuciu sporo mocniej szumiał (mała matryca CCD ) . AF w video to tylko dodatek , nigdy nie kręciłem inaczej niż MF

shaolin
12-02-2012, 20:49
http://www.flickr.com/photos/frf_kmeron/6840383283/in/set-72157629221138325/lightbox/

Pare obrazkow z D4 (przynajmniej exify na to wskazuja) - trzeba przebrac sposrod zdjec w galerii... niestety czesc obrobiona.

sv
12-02-2012, 21:23
dwa filmy z D4:
http://vimeo.com/35858338

coś ostrości brakuje

markB
12-02-2012, 21:43
dwa filmy z D4:
http://vimeo.com/35858338

coś ostrości brakuje

Już było na str. 141 wątku.

fil91
12-02-2012, 21:52
http://www.flickr.com/photos/frf_kmeron/6840383283/in/set-72157629221138325/lightbox/

Pare obrazkow z D4 (przynajmniej exify na to wskazuja) - trzeba przebrac sposrod zdjec w galerii... niestety czesc obrobiona.

To jakaś masakra iso 640 czasy po 1/2000 a szum jak na iso 3200 w średnich warunkach , brak detalu.... ehhh chyba zbyt wiele oczekiwałem od tej puszki:(.
Edit : kolory też z d**y, ale ta kolorystyka to chyba pomysł osoby obrabiającej foty
Edit 2 : cofam uwagę o braku detalu :)
http://www.flickr.com/photos/frf_kmeron/6840425785/sizes/o/in/set-72157629221138325/

Lulek39
12-02-2012, 22:16
Taka jeststndardowa matówa w D4?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/img_01-1.png
źródło (http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d4/img/features04/img_01.png)
Czy też bez linii kadrowania jak w D3s?

shaolin1
12-02-2012, 22:17
Nie pisalem o 2.2 MPx w kontekscie za malej ilosci do video. Musze koniecznie tlumaczyc -- o co chodzilo (w zdaniu, ktore zacytowales, jest to wyraznie napisane)? :)
Może ja taki mało kumaty, przepraszam. Taki się już urodziłem i już nic na to nie poradzę ;)

Kolega chyba myślał o więcej niż full HD. Sa takie monitory (zresztą sam mam taki).
No to "zazdraszczam" :D

shaolin
12-02-2012, 22:27

Linie mozna wlaczyc/wylaczyc... przeciez to juz w D70s bylo...

markB
12-02-2012, 22:29

Kratki na matówce pojawiają się po wciśnięciu guzika, normalnie ich nie widać.

Lulek39
12-02-2012, 22:29
W D3s nie było takiej możliwości. Tylko wymiana matówki na typ E bodajże. O taką
http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/do-wizjera/Nikon/Matowka-E/

Standardowo jest taka, bez że nie ma linii kadrowania.

Stąd moje pytanie jak jest w D4.

shaolin
12-02-2012, 22:42
Ok juz widze, faktycznie na matowke E trzeba wsadzic w D3/D3s, nigdy na to nie zwrocilem uwagi (moze dlatego, ze nigdy z tego nie korzystalem w tych puszkach bo w boksie mi te kreski do niczego nie byly potrzebne :D).

Lulek39
12-02-2012, 22:46
To jak w D4-ce? ;)

shaolin
12-02-2012, 22:59
Raczej opcja D70s - wl/wyl :D

Lulek39
13-02-2012, 08:32
Ciekawi mnie rozpiętość tonalna matryc z D4 i D800. Ciekawe o ile i czy w ogóle DR D4 będzie lepsze od D800? Mam na myśli maksymalne wykrzesane siódmych potów z RAW. Interesujące jest też, jak będzie wyglądało porównanie możliwości matryc D3x z D4 i D800. D3x do iso 800 ma pliki jak z gumy, myślicie, że D4-ka będzie jeszcze lepsza i to do wyższych iso? Zastanawia mnie też detaliczność wszystkich trzech obrazków. Na 1 miejscu zależy mi na jakości obrazka, możliwościach raw, niskich iso a na ostatku w dużych fps. Cięzki orzech do zgryzienia, kiedy w końcu jakieś miarodajne testy. Ciekawe czy kolega z forum będzie miał już w ten czw D4 jak zapowiadał, oby :)

shaolin
13-02-2012, 10:13
http://www.vincentmunier.com/

Nowy film z D4 od Muniera, w zakladce News (na dole strony).

R
13-02-2012, 10:44
kurcze, czy ludzie nie maja ciekawszych tematow do fotografowania/filmowania? jakies dziki k.... :(

drdln
13-02-2012, 12:02
Łoł, opad szczęki...

Zen
13-02-2012, 12:15
Nie wiem czy było. Ale podobno wprowadzenie do sprzedaży D4 przesunięto na 15 marca http://www.optyczne.pl/4669-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html

Macho
13-02-2012, 14:16
Sprawdzilem w NP sugrowana cena 26k ,data sprzedaży 15 marca, mam nadzieje ,ze rynkowa cena bedzie bardziej przystępna:-(

Było, pisałem ze bedzie poslizg to nikt nie wierzył... ale przeciez optyczne ma informacje z pierwszej reki i jest lepiej zorientowane w temacie niz NP:-)

markB
13-02-2012, 16:46
Nie wiem czy było. Ale podobno wprowadzenie do sprzedaży D4 przesunięto na 15 marca http://www.optyczne.pl/4669-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html

Mało, wszystkie znaki na niebie wskazują, że nie pojawi się w sklepach przed końcem marca (np. Info z Adoramy: http://www.adorama.com/INKD4.html) i to tylko dla tych, którzy złożyli wcześniejsze zamówienia.

+ coś nowego z blogu Joe McNally'ego: http://www.joemcnally.com/blog/2012/02/13/shooting-video-with-the-nikon-d4/

R
13-02-2012, 16:54
canon przynajmniej nie sciemnial z data wejscia skrzynki do sklepow... tutaj szal pal a teraz rakiem do dziury...

markB
13-02-2012, 17:01
Jeszcze jedno video z D4, ale coś mi amatorsko wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=ZiS50YhiL_c

shaolin
13-02-2012, 23:37
Taki filmik to mozna w paincie zrobic ;)

Przeczytalem przed chwila hands-on 1dx'a u kogos tam na blogu.

Przewagi C nad D4 pod wzgledem dodatkowych kosztow - dual CF, bateria dziala 2 puszki wstecz (1dmkIII/IV)... ale polecam poczytac reszte w dziale Inne systemy, w watku o 1dx... bo niezle rzeczy o high iso zostaly napisane ;)

kichu
13-02-2012, 23:52
tam poki co jest duzo trybu przypuszczajacego :) podobnie jak i u nas w tym watku...

shaolin
13-02-2012, 23:55
http://nikonrumors.com/2012/02/13/nikon-wt-5a-wireless-transmitter-now-available-for-pre-order.aspx/#more-33558

Jeszcze dwa filmiki o WT5a (skoro poki co tylko D4 go obsluguje to wrzucam tu :D). Tylko nie patrzcie na cene w preorderze... :D

maniek750
14-02-2012, 07:55
I to jest to co mi się najbardziej podoba w D4 to możliwość podłączenia tego transmitera bez potrzeby jakiś kart Wi-Fi i adapterów które i tak o kant d…y rozbić, a na dodatek nie dają takich możliwości jak ten transmiter. No ale póki co to fakt że cena zabija za takie ustrojstwo :D

R
14-02-2012, 09:58
Tylko nie patrzcie na cene w preorderze... :D

czy tylko ja mam wrazenie ze ktos mnie ............ ?

prawie 3 kola za karte wifi?

I to jest to co mi się najbardziej podoba w D4 to możliwość podłączenia tego transmitera bez potrzeby jakiś kart Wi-Fi i adapterów które i tak o kant d…y rozbić, a na dodatek nie dają takich możliwości jak ten transmiter. No ale póki co to fakt że cena zabija za takie ustrojstwo :D

hmm... przeciez ten transmiter to najzwyklejsza karta wifi... caly soft do tego jest w puszce...

Jeszcze jedno video z D4, ale coś mi amatorsko wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=ZiS50YhiL_c

totalnie amatorsko, wszystko sie trzesie...
cale szczescie, ze film nie jest glowna funkcja tego urzadzenia...

Taki filmik to mozna w paincie zrobic ;)

Przeczytalem przed chwila hands-on 1dx'a u kogos tam na blogu.

Przewagi C nad D4 pod wzgledem dodatkowych kosztow - dual CF, bateria dziala 2 puszki wstecz (1dmkIII/IV)... ale polecam poczytac reszte w dziale Inne systemy, w watku o 1dx... bo niezle rzeczy o high iso zostaly napisane ;)

szczerze mowiac 1dx w slowie pisanym robi wrazenie... masz racje co do kompatybilnosci wstecz. D4 poza cena nageneruje niestety mnostwo "niepotrzebnych" kosztow.

maniek750
14-02-2012, 11:03
hmm... przeciez ten transmiter to najzwyklejsza karta wifi... caly soft do tego jest w puszce...

No tak, ale np w D800 nie ma gniazda żeby podpiąć ten transmiter, a co się domyślam to i w puszce nie ma softu wgranego.

R
14-02-2012, 11:11
No tak, ale np w D800 nie ma gniazda żeby podpiąć ten transmiter, a co się domyślam to i w puszce nie ma softu wgranego.

co nie zmienia faktu, ze to NAJZWYKLEJSZA karta wifi... ktora nie kosztuje wiecej niz kilkadziesiat zl...
nawet z dodatkiem za napis i zlote pudeleczko nie powina kosztowac wiecej niz 500zl ale prawie 900USD???????

qooba
14-02-2012, 11:11
w D800 wkładasz Eye-Fi i po sprawie

Pawel Pawlak
14-02-2012, 11:12
szczerze mowiac 1dx w slowie pisanym robi wrazenie... masz racje co do kompatybilnosci wstecz. D4 poza cena nageneruje niestety mnostwo "niepotrzebnych" kosztow.

2xCF w 1dX jest o ile wiem także zmianą - do tej pory było CF+SD - czyli też pewnien koszt po stronie nabywców 1dX będzie - trzeba będzie dokupić CF a SD oddać za darmo, albo pogodzić się ze zmniejszeniem swoich zasobów pamięci o niepotrzebne SDki.

Róznica w cenie 5999$ vs 6800$ to 800$. Akumulator ENB-EL18 z tego co zauważyłem można kupić za 199$ - czyli za różnice w cenie dostaniemy 4 extra, nówki - nie śmigane aku do d4. No chyba że komuś tyle nie będzie potrzebne - na realne wyniki konfrontacji w pracy reporterskiej trzeba poczekać. zmiana carakterystyki ogniw w en-el18 może przynieść takie efekty jak informuje nikon - wydajność w pracy reporterskiej może dogonić (albo przegonić) en-el4a.

No nie do końca :) Nie sądzę żeby przez Eye-fi dał sięsterować body za pomocą smartfona :)

Merde
14-02-2012, 11:14
Litości, panowie... jakie znaczenie ma koszt paru kart pamięci dla kogoś kto kupuje korpus za >6k$?

R
14-02-2012, 11:16
czyli jak ktos ma d3s i d4 to musi kupic sobie taki pas z ladownicami do M-16 na magazynki, w ktorych bedzie nosil osobno aku do jednego i drugiego korpusu ;)

zartuje. cale szczescie ze te baterie sa naprawde wydajne. z tym mozna sobie poradzic... natomiast przy kilkudniowym wypadzie i posiadniu op jednej baterii musisz wozic dwie wielkie ladowarki ;)
szkoda ze nie ma jakichs kompaktowych wersji do enel4a i tych nowych.

shaolin
14-02-2012, 11:17

Ale jest gniazdo usb, zeby podpiac WT4 ;) tylko, ze chodzilo o to aby zminimalizowac kabelkologie i rozmiary... szkoda, ze nie ma tego w D800. Ale minus u nowego tez jest taki, ze w WT5 dalej nie ma 802.11n, jest tylko b/g... gdzie przy takich ilosciach danych generowanych przez puszke (przyjmijmy co chwila seria w nefach 14bit) i praktycznie kazdym lapku z 802.11n by sie to przydalo ;)

Soft od obslugi transmitera w D800 jest pewno taki sam jak w D4, ot tylko rozni sie urzadzeniem ;)

EDIT: Eye-fi to najlepsza opcja do D800 bo tam (w karcie) jest 802.11n ;) chociaz tak jak mowi Pawel - ze smartfona to to raczej nie pojdzie ;) chociaz kto wie... ;) nie wydaje mi sie, zeby to bylo ograniczenie sprzetowe... czyli jak nie masz WT5 to sie bujaj ;)

R
14-02-2012, 11:21
czy D4 ma swoj numer IP?

shaolin
14-02-2012, 11:22
Jak robisz http mode to tak (czyli wpisujesz w przegladarce ip i tadam - jestes w D4 ;) ). I tu jest przewaga WT5 nad innymi transmiterami, w ktorych przelacza sie tylko kanaly. Bo adres IP nie jest ograniczany w zadnym z krajow, a kanaly czestotliwosci na ktorych lata wifi juz tak ;)

Nie wiem czy WT4 mial tez http mode bo nigdy nie stalem kolo niego ;)

R
14-02-2012, 11:24
hmmm, to jaki jest jeszcze mode poza http mode? wydaje mi sie ze nie da sie inaczej polaczyc kompa i aparatu bez routera? a moze sie myle i ma cos w roadzaju ad-hoc? czy wtedy bedzie dzialal w PTP mode?

shaolin
14-02-2012, 11:35
Trzeba by zajrzec do menu D4 albo instrukcji WT5 (obu nie ma rozpisanych/dostepnych) :D Wiem, ze sa min. 2 tryby, ale na prezentacji pokazywali tylko obsluge z ipada po http mode czyli masz tam takie cos jak shoot i mozesz odpalic LV, masz playback czyli dostep do plikow na karcie itp ;)

R
14-02-2012, 11:38
Trzeba by zajrzec do menu D4 albo instrukcji WT5 (obu nie ma rozpisanych/dostepnych) :D Wiem, ze sa min. 2 tryby, ale na prezentacji pokazywali tylko obsluge z ipada po http mode czyli masz tam takie cos jak shoot i mozesz odpalic LV, masz playback czyli dostep do plikow na karcie itp ;)

no ale chyba musi byc jakis mode do zgrania zdjec na hdd?

shaolin
14-02-2012, 11:44
Na stronie najkonjuesej.com jest napisane - http/ftp/pc mode ;)

HTTP Mode: Now you can use the web browser on your iPhone® and/or iPad®** to operate camera controls or begin Live View shooting, including starting and stopping HD video and more.

**iPhone® and iPad® are registered trademarks of Apple Inc.

PC Mode: Operate the D4 via Camera Control Pro 2. From one master camera, simultaneously release up to ten remote D4/WT-5A combinations.

Image Transmission Mode: Transmit images to an FTP server or computer two times faster than the Nikon WT-4A.

R
14-02-2012, 11:46
o widzisz... interesuje mnie tryb FTP... jestem bardzo ciekaw czy da sie polaczyc komp bez routera, ad-hoc.

shaolin
14-02-2012, 11:52
Nie potwierdzam, nie zaprzeczam :mrgreen: (ale stawiam 1gr na to, ze mozna...).

R
14-02-2012, 14:31
po dzisiejszym kursie dolara D4 kosztuje 19020 pln...

a wt5 do niego, po tym samym kursie... 2780... :O

strasznie jestem ciekaw jak beda ksztalotwac sie realne sklepowe ceny w PL ;) czy ktos upadnie na glowe czy wykaze sie zdrowym rozsadkiem...

nadal uwazam, ze nie przekroczy 20, a jesli to nieznacznie, tzw koncowka bedzie ;)

Lulek39
14-02-2012, 14:46
Heh, tylko kiedy Panie kiedy? :D

R
14-02-2012, 14:47
no ktos tu pisal, ze dzis czy jutro ma miec...

Lulek39
14-02-2012, 14:49
Ale skoro o miesiąc przesunięte, to chyba nie będzie miał,ale obym się mylił :)

R
14-02-2012, 14:50
no ten sam ktos pisal, ze nikt nie bedzie mial a ten ktos bedzie mial... zobaczymy...

Pawel Pawlak
14-02-2012, 14:56
z tego co wiem, kumpel u którego miałem macać D4 ma poślizg na poczatek marca :)

burton
14-02-2012, 14:58
Ochłońcie :) Oczywiście nie ma i mieć nie będzie przez najbliższy miesiąc. Oficjalnie NP przesłał info koledze dopiero w poniedziałek. Dostawa wszystkich sztuk, które zamówił w pre orderze ma być w dniu 15 marca. Mam nadzieję, że będzie to już ostateczna data wprowadzenia na rynek ? Wkurzony jest bo sporo kasy utopione a czekać miesiąc trzeba.

Jeśli ktoś zamówił w pre orderze to kurs walut ma wpływ na końcową kwotę ? Chyba zależy jak policzą. Czy cenę będą obliczać po kursie z dnia zamówienia czy dania premiery ?

manfred
14-02-2012, 15:03
no ten sam ktos pisal, ze nikt nie bedzie mial a ten ktos bedzie mial... zobaczymy...

Ja się już starzeję bo nic nie rozumiem kto będzie miał. ;-)

R
14-02-2012, 15:04
Jeśli ktoś zamówił w pre orderze to kurs walut ma wpływ na końcową kwotę ? Chyba zależy jak policzą. Czy cenę będą obliczać po kursie z dnia zamówienia czy dania premiery ?

zakladam, ze policza po kursie tylko sobie znanym...

Lulek39
14-02-2012, 15:05
Ochłońcie :) Oczywiście nie ma i mieć nie będzie przez najbliższy miesiąc. Oficjalnie NP przesłał info koledze dopiero w poniedziałek. Dostawa wszystkich sztuk, które zamówił w pre orderze ma być w dniu 15 marca. Mam nadzieję, że będzie to już ostateczna data wprowadzenia na rynek ? Wkurzony jest bo sporo kasy utopione a czekać miesiąc trzeba.

Czyli tak jak przypuszczałem :)

btw ten poslizg to na PL czy ogólnoświatowy?

shaolin
14-02-2012, 15:06
Ogolnoswiatowy.

Lulek39
14-02-2012, 15:09
To można zamknąć na miecha żeby nie bić piany o nic ;)

shaolin1
14-02-2012, 15:38
no ja dostałem telefon właśnie z głównej siedziby N i faktycznie opóźnienie będzie... :(

hehe ;) (taki żarcik oczywiście)

Ale kolega Lulek39 ma w zupełności rację :D

markB
14-02-2012, 18:00
Nowe Viev NX obsługuje D4 i D800: https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/51360

shaolin
14-02-2012, 18:15
Stare tez obslugiwalo (w sensie poprzednie) - tu dodali tylko D800+D800E...

markB
14-02-2012, 18:21
Faktycznie, masz rację. Jeszcze coś z McNally'ego na d4:

http://www.adorama.com/alc/article/Hands-On-Color-and-the-Nikon-D4

+ jeszcze jedno porównawcze video z D800: http://www.youtube.com/watch?v=Y0OfA3jFLp0

maniek750
14-02-2012, 19:24

Nie tak do końca jest pięknie z Eye-Fi jak się wydaje (posiadam wersje Pro X2 + adapter CF)
1. Słaby zasięg, ja użytkuje tej karty w D3x i w D3
2. Częste zrywanie połączenia pomiędzy aparatem a iPadem 2 (z aplikacją Shuttersnitch)

Ale jest gniazdo usb, zeby podpiac WT4 ;) tylko, ze chodzilo o to aby zminimalizowac kabelkologie i rozmiary... szkoda, ze nie ma tego w D800. Ale minus u nowego tez jest taki, ze w WT5 dalej nie ma 802.11n, jest tylko b/g... gdzie przy takich ilosciach danych generowanych przez puszke (przyjmijmy co chwila seria w nefach 14bit) i praktycznie kazdym lapku z 802.11n by sie to przydalo ;)

Soft od obslugi transmitera w D800 jest pewno taki sam jak w D4, ot tylko rozni sie urzadzeniem ;)

EDIT: Eye-fi to najlepsza opcja do D800 bo tam (w karcie) jest 802.11n ;) chociaz tak jak mowi Pawel - ze smartfona to to raczej nie pojdzie ;) chociaz kto wie... ;) nie wydaje mi sie, zeby to bylo ograniczenie sprzetowe... czyli jak nie masz WT5 to sie bujaj ;)

Właśnie! Chodzi o kabelkologie i rozmiary WT4 ;)
A to że jakimś dziwnym cudem nie dali 802.11n w WT5 to jest lekkie nie porozumienie.

R
14-02-2012, 19:46
A to że jakimś dziwnym cudem nie dali 802.11n w WT5 to jest lekkie nie porozumienie.

jakie nieporozumienie... to tylko dlatego ze nikon dba o klienta... dobrze wiedzieli, ze gdyby dali standard N, to nie przelknelibysmy ceny 4299...

i pomyslec ze sklada to chinczyk za 5 dolarow miesiecznie...

Gio
14-02-2012, 21:22
czy D4 ma swoj numer IP?

Co to znaczy 'swój' numer ip? Przecież urządzenie otrzymuje adres ip z tej sieci, do której jest podłączone.

Jacek_Z
14-02-2012, 21:23
Stare tez obslugiwalo (w sensie poprzednie) - tu dodali tylko D800+D800E...Ale poprzednia wersja, czyli 2.2.5 była wspólna na 32 i 64 bity o ile pamiętam. A tu v 2.3 jest pytanie czy 32 czy 64.

markB
14-02-2012, 22:30
Obsługuje oba w zależności od systemu:

Only the 32-bit versions of Windows XP are supported.

- Both 32 and 64-bit versions of Windows 7 and Vista.

cezary-k
14-02-2012, 22:32
Z tym wifi nie ma co płakać, zapewne pokażą się zamienniki w rozsądnej cenie, tak, jak ma to miejsce w przypadku gps'ów.

shaolin
14-02-2012, 22:34
D7k vs D4 ;)
http://www.youtube.com/watch?v=IoWrr6ypiVk&list=UUTU-AvSQopinNy7frk8GtJA&index=6&feature=plcp

D4 vs 1Dx
http://www.youtube.com/watch?v=GWilq3fm3jU&list=UUTU-AvSQopinNy7frk8GtJA&index=8&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=VL-63lXbrMw&list=UUTU-AvSQopinNy7frk8GtJA&index=11&feature=plcp

kichu
14-02-2012, 22:42
Ale poprzednia wersja, czyli 2.2.5 była wspólna na 32 i 64 bity o ile pamiętam. A tu v 2.3 jest pytanie czy 32 czy 64.

byla wspolna bo to byla wersja 32bitowa, ktora jednak chodzila bez problemow w systemie 64bit

a teraz masz do wyboru albo wersje jak do tej pory albo wersje 64bit - natywna

Jacek_Z
14-02-2012, 22:51
No właśnie o tym napisałem. Dlaczego mi to tłumaczycie ? :)

kichu
14-02-2012, 23:04
bo zabrzmiało jakbyś tego nie wiedział :)

R
15-02-2012, 10:07
Co to znaczy 'swój' numer ip? Przecież urządzenie otrzymuje adres ip z tej sieci, do której jest podłączone.

chyba mamy problem z komunikacja... wyobraz sobie sytuacje ze nie ma sieci...

siedzisz na srodku stepu 1500km od najblizszej sieci i zapragnelo Ci sie zrzucic zdjecia z aparatu na laptopa przez wifi

murwazy
15-02-2012, 11:12
siedzisz na srodku stepu 1500km od najblizszej sieci i zapragnelo Ci sie zrzucic zdjecia z aparatu na laptopa przez wifi
wt-4a ma tryb peer-to-peer: "Transfer Modes: Ad-hoc mode enables peer-to-peer connection of a WT-4A and a computer or FTP server. Infrastructure mode enables connection via an access point."
z wt-5a pewnie bedzie tak samo.

R
15-02-2012, 11:18
o, to wszystko wyjasnia. dziekuje.

shaolin
15-02-2012, 16:29
http://www.nikonuser.info/fotoforum/viewtopic.php?f=33&t=1507&p=4113&sid=762a31a6c62e7f1c8270be0a8020be58#p4113

Pare nowych sampli (niestety same JPG).

shaolin1
15-02-2012, 16:35
A jaki jest sens oceniania zdjęć po skompresowanych jpg-ach? No jaki ? :roll:
A temat o D4 rośnie bo każdy chce błysnąć ;)

R
15-02-2012, 16:35
ja nie jestem obiektywny, bo chce zeby bylo jak najlepiej, ale chyba nie jest zle... szkoda ze to kolejne sample na wysokim w niezlym swietle... niech ktos uzyje 12800 w miejscu gdzie inaczej sie nie dalo... to dopiero bedzie wyznacznik...

w dobrym swietle to nawet d200 na 1600 byl gladziutki

A jaki jest sens oceniania zdjęć po skompresowanych jpg-ach?

a sa nieskompresowane jpgi? odpocznij kolego.

shaolin1
15-02-2012, 16:37
ja jestem wypoczety, no ale Ty atakujesz mnie personalnie zamiast odnieść się do tego co napisałem czyli do sensu analiz jpg-ów. Każdy wie że jpg to format stratny więc tego mi tłumaczyć nie musisz...

shaolin
15-02-2012, 16:58
https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/51366

W koncu obsluga D4! (potrzebna wersja 2.3.0 bo to tylko update).

Pawel Pawlak
15-02-2012, 17:10
https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/51366

W koncu obsluga D4! (potrzebna wersja 2.3.0 bo to tylko update).

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201834

;)

shaolin
15-02-2012, 17:15
Wiem, widzialem (zobaczylem po dodaniu tego tutaj) ;) przyjmijmy, ze lubie nabijac sobie posty :mrgreen:

Ciekawe czy ziutek z nikonuser wystawi NEFy bo napisal, ze robil NEF+JPG fine... (napisa, ze ma ich ponad 100 wiec lepiej zeby sie podzielil :D)

Za to...

n a first impression about noise at high iso I don't find D4 any better than D3s. But D4 has many other characteristics that please me better than D3s...

...co chyba jest niezla informacja bo biorac pod uwage, ze teraz mamy lepszy AF, wiekszy bufor, wiecej fps, lepsze filmy, odrobinke wiecej mpx przy podobnej jakosci na wysokich iso to gdyby nie cena, daje nam chyba dobry apgrejd. Nie liczac ceny oczywiscie ;) ale moze nie bedzie tak zle :D

igsux3
15-02-2012, 17:58
Hmmm, ISO 100 wydaje mi się gładkie jak pupcia niemowlaka, do tego bardzo elastyczne (myślę tu o samplach shaolina). +- 2 EV wygląda bardzo dobrze, znacznie lepiej na pierwszy rzut oka, niż D3. Jednak przydałby się tu jakiś niedoświetlony sampelek z pleneru, żeby mieć pewność. A ISO górne też mam wrażenie, że nieco lepsze. Na pewno od D3, nie wiem jak od D3s. Przede wszystkim szum nie zjada tak szczegółów, chociaż jest znacznie bardziej kolorowy niż w D3.