PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D800 i D800E oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13

markas
23-02-2012, 16:16
Witam,
ktoś-kiedyś miał wątpliwości czy mora będzię występować w wersji E.
Znalazłem coś na ten temat na stronie http://d800.org/:
One of the issues mentioned is how the D800E will handle video since it lacks the traditional anti-aliasing filter. The answer given is that the D800E should have no problem with moire when shooting video because the downsampling involved in going from full resolution to 1080 resolution will take care of interference patterns.

Fatman
23-02-2012, 16:19
One of the issues mentioned is how the D800E will handle video since it lacks the traditional anti-aliasing filter. The answer given is that the D800E should have no problem with moire when shooting video because the downsampling involved in going from full resolution to 1080 resolution will take care of interference patterns.

Ktoś zupełnie nie wie o czym pisze............

Sendilkelm
23-02-2012, 16:22
no ale jak? spojrzcie w cennik nikona i wskazcie mi JEDNA zabawke, ktora jest w sklepach drozsza niz cena sugerowana na stronie nikon.pl...
opowiadaja bajki w tych sklepach a wszyscy lykaja bezmyslnie... dlaczego nagle d800 mialby odbiegac od zasady?

Jakie bajki? Powiedzieli, że max 14000. Jeśli wyjdzie i będzie po 10000 to zmieści się w granicy pomiędzy 0 a 14000, więc żadnych bajek nie opowiadają.

markas
23-02-2012, 16:26
Ktoś zupełnie nie wie o czym pisze............

Ten Ktoś to Steve Heiner: Senior Technical Manager at Nikon

może się nie zna, a może ...

R
23-02-2012, 16:27
Jakie bajki? Powiedzieli, że max 14000. Jeśli wyjdzie i będzie po 10000 to zmieści się w granicy pomiędzy 0 a 14000, więc żadnych bajek nie opowiadają.

nie bedzie kosztowal wiecej niz sugeruje cennik nikona. moze byc tylko tanszy.

jesli bedzie drozszy to polecam wylaczyc myslenie przed wyjsciem do sklepu i najzwyczajniej w swiecie dac sie zaladowac w bambuko.

max to jest 10,5 (o ile dobrze pamietam) dla d800

Fatman
23-02-2012, 16:28
Tak -po prostu pitoli, bo żeby skały srały nie będzie skalowania z całej 36Mpix matrycy do FullHD -będzie line skipping i mora jak cholera. Tak więc pan takie kity wciska, że przegonił w tym nawet byłego Ministra Informacji Iraku......
Warto by mu podesłać kilka sampli video z D800 bez literki E, żeby zobaczył morę na nich...

Ogólnie jeśli chodzi o kłamstwa marketingowe, to granice bezczelności zostały przekroczone już dawno.....

sv
23-02-2012, 16:29
Ten Ktoś to Steve Heiner: Senior Technical Manager at Nikon

może się nie zna, a może ...

tym bardziej wypada się obawiać o jakość filmów w Nikonie.

Sendilkelm
23-02-2012, 16:35
nie bedzie kosztowal wiecej niz sugeruje cennik nikona. moze byc tylko tanszy.

jesli bedzie drozszy to polecam wylaczyc myslenie przed wyjsciem do sklepu i najzwyczajniej w swiecie dac sie zaladowac w bambuko.

max to jest 10,5 (o ile dobrze pamietam) dla d800
... ale to nieważne. Jeśli mówią max 14000 to nie opowiadają bajek. Chyba, że jeśli będzie kosztował 10000 zł to według Ciebie nie będzie to maksymalnie 14000? :P Może w max 14000 te 10000 się nie mieści?

fafniak
23-02-2012, 16:41
pitolenie - zawsze znajdzie się kadr gdzie wystąpi mora -kwestia tylko czy częściej czy rzadziej.

prz3mo
23-02-2012, 16:44
Nie ledwo dogania, tylko lekko przegonił :-)

Nawet jeśli to zobacz ile czasu minęło od premiery 5dmk2.

A BANA chcesz? za mówienie o cenie w pewnej sieci detalicznej kojarzącej się z pajacami ;)

hehe.. nie miałem na myśli ceny "tego" sklepu, tylko plotek przed premierą D800.

Jacek_Z
23-02-2012, 16:48
Przemek, ale nie można porównywać jednego parametru w body, bo zarówno jednocześnie canon nie dogonił nikona jak i nikon canona. Taki paradoks.
każdy uzna co innego za najważniejsze.
jeden uzna ilość mpx
drugi ilość fps
trzeci ilość pól AF
czwarty celnośc i szybkość AF
a piaty to może nawet za istotne uznawać nawet .. wbudowaną lampę

no i tu raz nikon raz canon górą.

shaolin
23-02-2012, 16:49
Ile czasu minelo od premiery D700? A oni dalej nie moga dogonic N z AF ;) wiec prz3mo nie obraz sie, ale to bardziej marudzenie...

Miejmy nadzieje, ze Canonierzy w koncu dostana porzadna puszke repo w malej budce, miejmy nadzieje, ze D800 spelni nasze oczekiwania... ja sam teraz zaczalem walczyc ze soba, czy nie przytulic jednego bo chyba bede musial porzucic boks na pare miesiecy...

EDIT: Jacek napisal to samo co ja w pierwszym zdaniu tylko innymi slowami ;)

prz3mo
23-02-2012, 17:31
Przemek, ale nie można porównywać jednego parametru w body, bo zarówno jednocześnie

Wiem o tym, wspomniałem o tym tylko przy okazji tego, że video może być (choć nie musi) mocną stroną nowych puszek C.

Zgadza się, na przykład ja :)

Ile czasu minelo od premiery D700? A oni dalej nie moga dogonic N z AF ;) wiec prz3mo nie obraz sie, ale to bardziej marudzenie...

też prawda :)
Nie obrażam się z takich błahych powodów :)

Jacek_Z
23-02-2012, 17:43
O wideo nawet nie napisałem, a fakt to istotna sprawa np dl a mnie (istotna - dla mojej zabawy).

Przebąkują o wyższej cenie nowej piątki - na poziomie 3,5 tys USD. No to ja bym na miejscu ślubnych nikoniarzy szedł w .... używane D3s.

Aeon88
23-02-2012, 19:16
miejmy nadzieje, ze D800 spelni nasze oczekiwania...

Wasze jak wasze, moje oczekiwania spełnia w 100%, jak by na to nie sporzeć Nikon wypuścił puszkę idealną dla mnie :) Przeczytałem jej specyfikację i jedyne co wypada gorzej w porównaniu z D700 to prędkość - 4kl/s zamist 5 w trybie szybkim CH. Ale jako że nigdy nie użyłem więcej niż 5kl/s w D700 (nie używałem 8 z gripem) bo mi 5 wystarczało to myślę że 4 też przełknę spokojnie. Za to zalety, jak dla mnie:
- filmowanie w FHD z jakością conajmniej taką jak C 5dmkII (miałem kupić 2x5DmII do filmów, wychodzi na to że się obejdę bez drugiego systemu :))
- nowsza matryca mniej szumiąca przyda się do kościoła
- 36mpix - zajmuję się też grafiką i DTP gdzie pixele mają znaczenie, tam 36mpix jest jak manna z nieba
- 36mpix - pisze to jeszcze raz bo dodatkową zaletą takiej rozdzielczości będzie możliwość podpięcia obiektywów DX (a mam takowe jeszcze) i ich wykorzystanie w pełni, bo obrazek z DXa ma tu prawie 16mpix, dla przykładu taki zoom 17-55, znowu zacznie być przydatny
- 36mpix - tak, piszę to jeszcze raz, bo ma to kolejne jak dla mnie ważne zastosowanie - długi tele + tryb DX da mi zdjęcie 16mpix a więc ogromne, bez straty jakości oraz światła, używając 600/4 na D700 miało się 12mpix i 600mm, na D800 można mieć 1200mm na 16mpix. Ogromna różnica, a światło to samo, detali więcej. Cud miód i maliny.
- ISO 100 - tu nie musze kolegom chyba tlumaczyć jak to się w studiu przydaje oraz nierzadko na plenerach
- drugi slot na SD - wreszcie będę mógł robić zdjęcie i jego kopię zapasową na wypadek padnięcia karty, D700 tego nie miał.

Jak dla mnie te kroki do przodu względem D700 są tak ogromne, że ani przez sekundę nie wątpię że ta puszka znajdzie się w mojej torbie. A minusy? Cóż, EnEL3e już nie użyję w D800, ale co tam, bateria majątku nie kosztuje, dokupi się drugi aku. Wygląd też trzeba przeżyć, wkońcu sam piekny też nie jestem, a moja żona jakoś ze mną siedzi :)

Nie wiem jak Wy, ja będę z nowej puszki napewno mega zadowolony ;)

mateo912
23-02-2012, 19:33
Wasze jak wasze, moje oczekiwania spełnia w 100%, jak by na to nie sporzeć Nikon wypuścił puszkę idealną dla mnie :) Przeczytałem jej specyfikację i jedyne co wypada gorzej w porównaniu z D700 to prędkość - 4kl/s zamist 5 w trybie szybkim CH. Ale jako że nigdy nie użyłem więcej niż 5kl/s w D700 (nie używałem 8 z gripem) bo mi 5 wystarczało to myślę że 4 też przełknę spokojnie. Za to zalety, jak dla mnie:
- filmowanie w FHD z jakością conajmniej taką jak C 5dmkII (miałem kupić 2x5DmII do filmów, wychodzi na to że się obejdę bez drugiego systemu :))
- 36mpix - zajmuję się też grafiką i DTP gdzie pixele mają znaczenie, tam 36mpix jest jak manna z nieba
- 36mpix - pisze to jeszcze raz bo dodatkową zaletą takiej rozdzielczości będzie możliwość podpięcia obiektywów DX (a mam takowe jeszcze) i ich wykorzystanie w pełni, bo obrazek z DXa ma tu prawie 16mpix, dla przykładu taki zoom 17-55, znowu zacznie być przydatny
- 36mpix - tak, piszę to jeszcze raz, bo ma to kolejne jak dla mnie ważne zastosowanie - długi tele + tryb DX da mi zdjęcie 16mpix a więc ogromne, bez straty jakości oraz światła, używając 600/4 na D700 miało się 12mpix i 600mm, na D800 można mieć 1200mm na 16mpix. Ogromna różnica, a światło to samo, detali więcej. Cud miód i maliny.
- ISO 100 - tu nie musze kolegom chyba tlumaczyć jak to się w studiu przydaje oraz nierzadko na plenerach
- drugi slot na SD - wreszcie będę mógł robić zdjęcie i jego kopię zapasową na wypadek padnięcia karty, D700 tego nie miał.

Jak dla mnie te kroki do przodu względem D700 są tak ogromne, że ani przez sekundę nie wątpię że ta puszka znajdzie się w mojej torbie. A minusy? Cóż, EnEL3e już nie użyję w D800, ale co tam, bateria majątku nie kosztuje, dokupi się drugi aku. Wygląd też trzeba przeżyć, wkońcu sam piekny też nie jestem, a moja żona jakoś ze mną siedzi :)

900mmf4 jak już ;)

fotopstryk6x6
23-02-2012, 19:58

po co do weselnych monideł taki sprzęt , to tak jak by z armaty do muchy strzelać , wesela to imprezy o podwyższonym ryzyku , D-200 plus 18-70/DX , plus jakieś SB-800 albo SB-600 to wszystko czym można zaryzykować.
Aby wielcy tu wystawiający łatwiej swoje miejsce w szeregu mogli odnaleźć niech to np. pooglądają

http://www.frank-wartenberg.com/fashion-1/?PHPSESSID=e874189b57e553c37e2d62bf6c47778e

pozdrawiam :)

fafniak
23-02-2012, 20:15
Mi by sie przydało ....
właśnie miałem telefon - czy możemy wykorzystać te zdjęcia ale tylko twarze...? A zdjęcia były tylko w planie pełnym.......bo takie było założenie ;)

Cosnek
23-02-2012, 20:23
każdy uzna co innego za najważniejsze.
jeden uzna ilość mpx
drugi ilość fps
trzeci ilość pól AF
czwarty celnośc i szybkość AF

i to prawda, moja ex kupila niedawno canona 5D 2 i za najwieksza wade oprocz rozmiarow i wagi wymiennia brak wbudowanej lampy...

mateo912
23-02-2012, 21:28
po co do weselnych monideł taki sprzęt , to tak jak by z armaty do muchy strzelać , wesela to imprezy o podwyższonym ryzyku , D-200 plus 18-70/DX , plus jakieś SB-800 albo SB-600 to wszystko czym można zaryzykować.
Aby wielcy tu wystawiający łatwiej swoje miejsce w szeregu mogli odnaleźć niech to np. pooglądają

http://www.frank-wartenberg.com/fashion-1/?PHPSESSID=e874189b57e553c37e2d62bf6c47778e

pozdrawiam :)

Szczerze?
Bredzisz :mrgreen:

R
24-02-2012, 10:16
na rumorsach jest jakis test w jezyku krzaczkowym i jest sporo filmow...

migawka w d800 na szybkim trybie przypomina starego mercedesa 200D na wolnych obrotach... kle...........................kle................. .................kle.............................. ....kle

prz3mo
24-02-2012, 10:26
migawka w d800 na szybkim trybie przypomina starego mercedesa 200D na wolnych obrotach... kle...........................kle................. .................kle.............................. ....kle

Uuuu... to już całkiem badziew, moim zdaniem Nikon powinien przeprosić wszystkich, cofnąć D800 i dać D700s, szybkostrzelnego, z matrycą z D3s, pięknymi filmami i w cenie maksymalnie 6kpln :lol: ;)

R
24-02-2012, 10:28
Uuuu... to już całkiem badziew, moim zdaniem Nikon powinien przeprosić wszystkich, cofnąć D800 i dać D700s, szybkostrzelnego, z matrycą z D3s, pięknymi filmami i w cenie maksymalnie 6kpln :lol: ;)

no prawda... za d800 powinni przeprosic ;)
a matryca w d3s to moim zdaniem bezwzglednie najlepszy wynalazek nikona... deklasuje nawet bardzo dobry AF

prz3mo
24-02-2012, 10:32
no prawda... za d800 powinni przeprosic ;)
a matryca w d3s to moim zdaniem bezwzglednie najlepszy wynalazek nikona... deklasuje nawet bardzo dobry AF

Ja chyba kupię na ebayu matrycę z D3s i kolega elektronik mi ją wlutuje do D80-tki, potem oprogramuję ją w Pascalu etc... Myślę, że wejdzie... A jak się uda to rozkręcę biznes... :-P

R
24-02-2012, 10:39
Ja chyba kupię na ebayu matrycę z D3s i kolega elektronik mi ją wlutuje do D80-tki, potem oprogramuję ją w Pascalu etc... Myślę, że wejdzie... A jak się uda to rozkręcę biznes... :-P

smichy hihy, ale jak wrocilem do wspomnianych filmow, to d700 chodzi przy 800 jak MG-42 przy pepeszy

robin102
24-02-2012, 10:59
...moim zdaniem Nikon powinien przeprosić wszystkich, cofnąć D800 i dać D700s, szybkostrzelnego, z matrycą z D3s, pięknymi filmami i w cenie maksymalnie 6kpln :lol: ;)
Tak będzie, tylko nie do końca bo ten aparat będzie kosztował 9999 zł :)

Pawel Pawlak
24-02-2012, 12:15
moim zdaniem nikon w d800 zrobił taki sam błąd marketingowy jak w przypadku D3x. Tzn specyfikacyjny zakres iso kończy się zbyt nisko. D800 powinien mieć jak D4 - zakres do Hi4 (czyli w tym przypadku, iso102400) - użyteczność tej czułości i tak byłaby większa niż 102400 w 1d4 ;) a przynajmnie internauci mogli by się podniecać że iso znacznie lepsze niż d700/d3 ;)
Za chwilę zobaczymy jakiegoś canona 5Dcośtam, który z całą pewością dociągnie do tej extremalnej czułości, choć wcale nie koniecznie będzie lepszy w praktyce niż d800. Ale kogo to obchodzi... i tak 90% ludzi pisze że 1dX jest lepszy niż d4 bo ma iso specyfikowane aż 51200 a nie tylko 12800...

krokus66
24-02-2012, 12:44
A może N dedykuje te 2 puszki do wyrobionych fotograficznie użytkowników, którzy dobrze wiedzą czego naprawdę potrzebują. Wszakże jest to najwyższa półka. Internetowe marudy;-) nikt i nigdy nie zadowoli. Ich trzeba sobie odpuścić.

TOP67
24-02-2012, 12:45
Przed D70 rąbałem pack-shoty E-10, a wcześniej bezowocnie próbowałem tej sztuki Agfą ePhoto1680 (to była wielka, kosztowna pomyłka, którą w dodatku ktoś mi ukradł).

Warto nadmienić, że bęben 3000dpi (pewnie ScanMate) to był skromny sprzęcik, ogólnie skanery były drogą przyjemnością, nawet te badziewne. Sam miałem DuoScana, który nie nadawał się do niczego, więc zmieniłem go na DuoScana T2500, który był wprawdzie tylko znośny, ale znacznie tańszy od bębna (kosztował tylko tyle, co tani samochód). Pojawienie się Olka E-10 przyjąłem z kolosalną ulgą, a D70 to był już pełen wypas...

Ech, miło powspomincać ;)

E-10 do dzisiaj stoi na półce. To był mój najdroższy aparat (ok 12 tys.). Do dzisiaj na niektórych pocztach wiszą plakaty promujące przesyłki priorytetowe i MTU, zrobione tym aparatem. Wcześniej był doskonały Sony F505 i kilka nieudanych kompaktów (z Mavicą na dyskietki włącznie).

A dla narzekających na wielkość plików z D800 polecam dzisiejasz ofertę IBOOD (http://www.ibood.com/pl/pl/product_specs/14009/Verbatim_PowerBay_DataBank_4_zatokowy_NAS_z_2x_Gig abit_oraz_RAID_0156/)

Pawel Pawlak
24-02-2012, 13:06
A dla narzekających na wielkość plików z D800 polecam dzisiejasz ofertę IBOOD (http://www.ibood.com/pl/pl/product_specs/14009/Verbatim_PowerBay_DataBank_4_zatokowy_NAS_z_2x_Gig abit_oraz_RAID_0156/)

To świetne rozwizanie :) niestety, w tym przypadku wolne. Mój serwerek wyciaga transfer 110/100MB/s i czasem myślę że mógby być szybszy ;) a tu tylko 20-25 :/ No ale cena...

robin102
24-02-2012, 13:15
moim zdaniem nikon w d800 zrobił taki sam błąd marketingowy ...
A moim zdaniem Nikon zrobił następujące dwa mocne błędy z tą nową konstrukcją:
- brak małych rawów jak to jest w Canonach, to jest katastrofa. Ciekawe czy ma opcje kompresowania bezstratnego jak w D700
- 4 klatki na sekundę to za mało, liche 5 klatek na zwykłym zasilaniu stawiało by ten aparat na zupełnie innej półce.
Niby tylko jedna klatka różnicy, a jednak jakby z definicji te 4 klatki dyskwalifikują dla wielu ten aparat.
5 klatek na standardowym zasilaniu, a siedem na "atomowym" ;) czyniło by ten korpus zjadacza wszystkiego co jest na rynku.
Natywne ISO kończące się na 6400 to wystarczające wzmocnienie dla wszystkich "normalnych" ;) fotografów.
Generalnie przyznam , że mam swego rodzaju szacun ;) do tego aparatu i wierze, że to jest pierwszy taki silnopikselowy korpus na bazie którego powstaną inne.

Paweł co Ci się w strukturze szumu z D800 nie podobało ?

krokus66
24-02-2012, 13:34
- brak małych rawów jak to jest w Canonach, to jest katastrofa. Ciekawe czy ma opcje kompresowania bezstratnego jak w D700

Ma kompresję bezstratną:
NEF 14 bit - 41,3 Mb
NEF 12 bit - 32,4 Mb

Bez kompresji NEF 14 bit - 74,4 Mb.

Ponadto ma dobry JPEG - 16,3 Mb. Sądzę, że wiele osób zechce na tym poprzestać.;-)

Pawel Pawlak
24-02-2012, 13:40
- 4 klatki na sekundę to za mało, liche 5 klatek na zwykłym zasilaniu stawiało by ten aparat na zupełnie innej półce.
Niby tylko jedna klatka różnicy, a jednak jakby z definicji te 4 klatki dyskwalifikują dla wielu ten aparat.
5 klatek na standardowym zasilaniu, a siedem na "atomowym" czyniło by ten korpus zjadacza wszystkiego co jest na rynku.
Natywne ISO kończące się na 6400 to wystarczajce wzmocnienie dla wszystkich "normalnych" ;) fotogrfów.
Generalnie przyznam , że mam swego rodzaju szacun ;) do tego aparatu i wierze, że to jest pierwszy taki silnopikselowy korpus na bazie którego powstaną inne.

Paweł co Ci się w strukturze szumu z D800 nie podobało ?

Ja pogodziłem się z 4/6fps, ale żal mi d..ę ściska że nie jest to 5/7fps. Ale pocieszam się przy statycznych kadrach, 4fps mi starczy a przy dynamicznych zyskam na szybkości i celności AF (w tym śledzenia).
brak iso hi3 i hi4 to dla mnie niedostatki tak tylko marketingowe, w praktyce nie widzę powodu żeby ciągnąćiso6400 jak tylko zechcę - o 2, 3 czy 4 EV. Zwłaszcza że sądząc po samlach które do tej pory się pojawiły, wydaje mi się że DR i ciągłość tonalna pozwolą na lepsze "zabawy" z iso niż w d700.
Faktem jest że coś przypominające RAWy ( bo przecież sRAWy to nie rawy) ale o mniejszej rozdzielczości mogli by zrobić - skoro tyle osób tego oczekuje, to dlaczego nie ? :)

A w strukturze szumów D800 nie podoba mi się to, że przy otwieraniu RAWów w NX2 (jedyna która oficjalnie obsługuje RAWy z d800) im wyższa wartość iso, tym bardziej widać kolorowe placki. I nie są to placki łatwe do usunięcia. O ile drobny szum, nawet kolorowy przy tak wielkiej rozdzielczości, można by pozostawić na zdjęciu bo na niewielkiej odbitce (np. 21x15) nie byłby wcale widoczny, to obawiam się że te wielobarwne, sporej wielkości, "dodatki" mogą przyciągać wzrok na kazdej w miarę jednolitej powierzchni. Oczywiście D800 nie jest tu "najgorszym z najgorszych" - wielu puszkach wyłazi to bardziej. Druga sprawa to banding podobny do tego z d200 pojawiający się w cieniach - im wyższe iso, tym bardziej wyraźnie.
Z tego co wiedzę, ACR może poradzi sobie z tym lepiej, ale ze względu na to co robie ten konwerter z przejściami kolorystycnzymi, nie lubię go.
Tak czy inaczej trzeba poczekać na rozwój sytuacji - z pewnością i ACR i C1 za jakiś czas będzie obsługiwał RAWy d800 w coraz bardzie dopracowany sposób, bo potencjał w tej matryc jest moizm zdaniem ogromny - przy niskich iso dowolność powiększeń, przy wysokich możliwości lepsze niż d3/d700.

prz3mo
24-02-2012, 13:51
przy niskich iso dowolność powiększeń, przy wysokich możliwości lepsze niż d3/d700.

Tego nie byłbym taki pewny. Chyba, że masz na myśli skalowanie do 12mpx... A chyba nie tędy droga...

Pawel Pawlak
24-02-2012, 13:54
To znaczy tylko tyle, że w pierwszej kolejności zamienię d300 na d800 (do tej pory optymalny zestaw do mojej fotoprzyrody to był D3x - d800 wydaj sie być jeszcze lepszy i sporo tańszy). Zamiana D700 na D4 nastąpi... w dalszej kolejności ;)

R
24-02-2012, 13:57
a nie lepiej odwrotnie? moze d4 spowoduje, ze posiadanie d800 stanie sie nieuzasadnione?

Pawel Pawlak
24-02-2012, 14:08
Tego nie byłbym taki pewny. Chyba, że masz na myśli skalowanie do 12mpx... A chyba nie tędy droga...

Dla mnie liczy się efekt końcowy - a ten niezależnie od wielkości powięszenia i czułości będzie lepszy z d800 niż z d3/d700. Jaki sens ma porównywanie 100% cropów z matryc o tak różnej rozdzielczości ? Czy kupując body które ma większą rozdzieczlość od razu robisz wszystkie odbitki albo publikacje proporcjonalnie większe ? Ja nie.

a nie lepiej odwrotnie? moze d4 spowoduje, ze posiadanie d800 stanie sie nieuzasadnione?

Bardziej obawiam się że zakup D800 może spowodować brak uzasadnienia dla D4 ;)

Edit: Do tej pory ładując się do wody ze sprzętem, albo instalujac w jakimś trudno dostępnym terenie, z jednym obiektywem tele, musiałem wybierać - najczęściej na mniej lub bardziezj na oślep - co będzie lepsze D300 czy d700. Przy D4 nadal musiałbym wybierać, przy D3x i tymbardziej przy d800 nie.

R
24-02-2012, 15:40
ja tego linka wkleje... bo chyba bezposrednio na rumorsach go nie ma
http://translate.google.com/translate?sl=zh-CN&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http://www.mobile01.com/newsdetail.php%3Fid%3D11590

Ja się (chyba) już złamałem.

http://www.youtube.com/watch?v=IOQ7mWCpKhs&feature=player_embedded
kle kle kle...

:mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=enhj6L73QdA :evil:

shaolin
24-02-2012, 16:04
http://www.youtube.com/watch?v=enhj6L73QdA :evil:

http://www.youtube.com/watch?v=8MnsNMLFqQE&feature=relmfu ;)

Nie ma co plakac, Sony i tak wypusci cos podobnego z 36mpx robiace 15fps z gladkim iso 51200 (gladkim nie znaczy bogatym w szczegoly :D) za 4000.

Lulek39
24-02-2012, 16:04
Dobre hehe :mrgreen:

W sumie jak D4 tak zapiernicza i ma rekomendowany przebieg na 400.000 to D800 przy swojej prędkości powinien cykać milion z palcem w .... gripie ;)

R
24-02-2012, 16:07
http://www.youtube.com/watch?v=8MnsNMLFqQE&feature=relmfu ;)

Nie ma co plakac, Sony i tak wypusci cos podobnego z 36mpx robiace 15fps z gladkim iso 51200 (gladkim nie znaczy bogatym w szczegoly :D) za 4000.

ten canon to sciema... tam jest tylko migawka odlaczona od bufora ;)

a swoja droga to prawdziwy turbodymomen http://www.youtube.com/watch?v=zUoF3ZU_Gh4&feature=related

shaolin
24-02-2012, 16:47
Oprócz kle kle kle jest jeszcze jedna kwestia, głośność, i tu mam wrażenie że jest głośniej mimo mniejszej ilości klatek.

Za to D4 mimo wiekszej ilosci fps pracuje jakos przyjemniej niz D3/D3s - dzwiek dosc miekki, ale nie gejowy :mrgreen:

EDIT: Zdradze Wam pewna tajemnice, w Kitaju chca ~9k pln za D800 ;)

Jacek_Z
24-02-2012, 17:09
Ciut bardziej trzymajmy sie tematu. Może nie ortodoksyjnie, ale .. ;)

..Chyba, że masz na myśli skalowanie do 12mpx... A chyba nie tędy droga...Nie trzeba skalować z 36 na 12 Mpx.
Skaluje się z 12 Mpx na format odbitki i z 36 Mpx na ten sam format odbitki. O tym chyba pisze Paweł. No i szumy może okażą się podobne.
Ja nie przesadzam, nie ma materiału. Kilka rawów z za dobrego światła, niemożność porównania z identycznymi plikami z D700.
Dla mnie wątek można zamknąc na miesiąc, bo zdaje się body będzie najwcześniej pod koniec marca.
no ale plotkujmy sobie :)

Będzie body na rynku zrobi się nowy wątek, bo nie ma co się przekopywać przez tyle postów. I tylko dlatego ten zostawiam otwarty.

mirek
24-02-2012, 17:20
Licze na to ze pojawia sie nowe fotki w necie i wtedy bedziemy wiedzieli cos wiecej :)

krokus66
24-02-2012, 18:12
W sumie jak D4 tak zapiernicza i ma rekomendowany przebieg na 400.000 to D800 przy swojej prędkości powinien cykać milion z palcem w .... gripie ;)

Mógłby nawet i 2 miliony, ale po co?
Nowe materiały, bardziej wytrzymałe, no i znacznie droższe. Policz na ile lat wystarczy Tobie 200.000 klapnięć, czy wcześniej puszka nie zestarzeje się moralnie i będziesz chciał ją zmienic.

Ponadto nie można oczekiwać wszystkich najlepszych funkcji z kilku puszek w jednej i mieć ją na dodatek za 10 tys. zł.

Odnośnie D800.
Nie zamierzam nikogo przekonywać do tej czy innej puszki. Wiem natomiast, iż niemożliwością jest wyprodukowanie czegokolwiek co by spełniało oczekiwania wszystkich potencjalnych klientów: funkcje, gabaryty, ergonomia, waga no i oczywiście cena. Jeszcze jeden maleńki drobiazg - ta puszka nie może zżerać handlowo innych puszek tego samego producenta.

Istne perpetuum mobile.:grin:

maxtor
25-02-2012, 10:27
Można będzie sprawdzić organoleptycznie (mam nadzieję) już za 2 tygodnie :)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14482&roadshow-nikon-d4-i-d800-ruszaja-zapisy

sea21
25-02-2012, 12:32
Oczywiście wschód ominięty szerokim łukiem :/

bil78
25-02-2012, 12:42

Rzeszów jest :):):)

prz3mo
25-02-2012, 12:45

Mojej wsi też na liście nie ma.

MrQba
25-02-2012, 12:57
Rzeszów jest :):):)

Udało się wpisać :] Bardzo chętnie zobaczę d4 i d800 w akcji.

robin102
25-02-2012, 13:36
Od góry do dołu, cała Polska "B" się nie liczy dla NP. Moje wielkie prowincjonalne miasto też ominięte.
Pewnie D800 boi się mrozu i szybkostrzelność mu spadnie do 2 kl/sek :mrgreen:

Lulek39
25-02-2012, 15:57
D800 i "szybkostrzelność"?
Bluźnisz Kolego ;)

Jarek
25-02-2012, 17:43
Witam,
zapisałem się, w Bydgoszczy są miejsca, kto jeszcze będzie ?

link

http://nikond4d800.fotopolis.pl/index.php?n=14482

conik
25-02-2012, 18:08
wschodnia polska nie istnieje....milo

ps. widze ze robin wczesniej juz sie z tego ucieszyl

maxtor
25-02-2012, 20:31
Opóźnienie w dostawach D800E. U nas nadal brak wieści :( Nawet tych o opóźnieniach :)
http://nikonrumors.com/

~lxs
25-02-2012, 20:37
No a w 100licy miejsca już dawno pozajmowane :D

karaya26
25-02-2012, 21:27
@ ~lxs nie prawda z tym że dawno - ja wysłałem zgłoszenie dziś o 10.40 i otrzymałem info że zostałem dopisany na uczestnika 8 marca w Wawie :-P

Jarek
25-02-2012, 21:48
Opóźnienie w dostawach D800E. U nas nadal brak wieści :( Nawet tych o opóźnieniach :)
http://nikonrumors.com/

Witam

He, he ... albo człowiek dostanie ślinotoku ... albo zawału,

krzall
25-02-2012, 23:32
No a w 100licy miejsca już dawno pozajmowane :D

Witam
mnie też się udało więc do zobaczenia ;)
Pozdrawiam

gALL
25-02-2012, 23:34
Policz na ile lat wystarczy Tobie 200.000 klapnięć, czy wcześniej puszka nie zestarzeje się moralnie i będziesz chciał ją zmienic.

Po tym jak przejechalem D200, 30 tys w 6 lat od nowosci. Mi wychodzi, ze na jakies 60lat a statystycznie zostalo mi zaledwie 35 lat zycia :D Ale sa tacy co maja na liczniku D200 ponad 230k klapniec.

tom3k68
26-02-2012, 00:34
Witam - właśnie zapisałem się w Łodzi, są jeszcze miejsca :razz:
pzdr.

krokus66
26-02-2012, 08:21
W pełni zgadzam się z postem powyżej, nie należy reklamować tylko jednej firmy.:grin:

Po tym jak przejechalem D200, 30 tys w 6 lat od nowosci. Mi wychodzi, ze na jakies 60lat a statystycznie zostalo mi zaledwie 35 lat zycia :D Ale sa tacy co maja na liczniku D200 ponad 230k klapniec.

Ty robisz 500 zdjęć rocznie. Dla mnie hobbysty 10 tys. jest niewyobrażalną liczbą. Jednak wówczas puszka wystarczy na aż 20 lat. Jest tak szalenie szybki postęp technologiczny, że po 8-10 latach sprzęt prosi się o wymianę. Bardzo dużą ilość zdjęć z definicji robią reporterzy. Pracują oni jednak puszkami o dużej szybkostrzelności, dlatego też D4 ma 400 tys. klapnięć.

Zwiększanie żywotności urządzenia wymusza stosowanie innych, specjalnych i drogich materiałów. Wpływa to na cenę a tym samym na konkurencyjność produktu na rynku. Producent pamiętając o starzeniu sie moralnym wybiera złoty środek.

maxtor
26-02-2012, 09:48
Sporo pytań i odpowiedzi na temat D800 i D4 :)
Warto przejrzeć.

http://nikonrumors.com/2012/02/25/translated-qa-session-with-nikon-france-on-the-d4-and-d800e.aspx/#more-34222

mateo912
26-02-2012, 11:52
Ty robisz 500 zdjęć rocznie. Dla mnie hobbysty 10 tys. jest niewyobrażalną liczbą.

Przepraszam za OT ale co WY robicie z tymi aparatami że robicie tylko 500 zdjęć rocznie?
to jest ledwo 1,5 zdjęcia dziennie. Kupiliście go aby stał i się kurzył czy aby go używać?

Erie
26-02-2012, 12:00
Przepraszam za OT ale co WY robicie z tymi aparatami że robicie tylko 500 zdjęć rocznie?
to jest ledwo 1,5 zdjęcia dziennie. Kupiliście go aby stał i się kurzył czy aby go używać?

Niektórzy używają aparatów na np. wyjazdach, na imprezach rodzinnych, a że nie mają ich zbyt dużo w roku to robią te 500 zdjęć. Nie każdy idzie na spacer do lasu i robi tam 500 zdjęć w pół godziny, jak pies biega, łapie piłkę, czy robi co innego ;). Fakt, ze kupno do tego np. D800 czy podobnego sprzętu to trochę na wyrost, ale... kto zabroni wydawać własne pieniądze na to co się chce? Do tego dochodzą jeszcze przyzwayczajenia z analoga, gdzie nie robiło się zdjęć seriami po tysiąc i np. z wyjazdu wracało się z 1-2 rolkami, a czasem z paroma zdjęciami.

Hehe, równie dobrze mógłbyś zadać pytanie, po co ludziom telefony komórkowe, jezeli gadają przez nie "tylko" 10 minut miesięcznie. Albo po co komputer skoro używają komputera tylko przez parę godzin w miesiącu ;). Albo po co garnki skoro gotują dwa razy na krzyż w miesiacu ;).

fafniak
26-02-2012, 12:03
Dodajmy tych którzy robią tzw. zdjęcia "artystyczne" - pamiętajmy że nie każdy napier..... ślubniaki i inną reporterkę

rafalko
26-02-2012, 12:05
Niektórzy używają aparatów na np. wyjazdach, na imprezach rodzinnych, a że nie mają ich zbyt dużo w roku to robią te 500 zdjęć. Nie każdy idzie na spacer do lasu i robi tam 500 zdjęć w pół godziny, jak pies biega, łapie piłkę, czy robi co innego ;). Fakt, ze kupno do tego np. D800 czy podobnego sprzętu to trochę na wyrost, ale... kto zabroni wydawać własne pieniądze na to co się chce? Do tego dochodzą jeszcze przyzwayczajenia z analoga, gdzie nie robiło się zdjęć seriami po tysiąc i np. z wyjazdu wracało się z 1-2 rolkami, a czasem z paroma zdjęciami.

Hehe, równie dobrze mógłbyś zadać pytanie, po co ludziom telefony komórkowe, jezeli gadają przez nie "tylko" 10 minut miesięcznie. Albo po co komputer skoro używają komputera tylko przez parę godzin w miesiącu ;). Albo po co garnki skoro gotują dwa razy na krzyż w miesiacu ;).

Ale się porobiło!!! A wszystko przez to, że Kolega krokus jedząc śniadanko zadowolił się jednym zerem z wyliczeń... Chodziło o 5000 zdjęć rocznie. 500 to się mieści na 1 karcie CF 4GB...

Erie
26-02-2012, 12:06
Ale się porobiło!!! A wszystko przez to, że Kolega krokus jedząc śniadanko zadowolił się jednym zerem z wyliczeń... Chodziło o 5000 zdjęć rocznie. 500 to się mieści na 1 karcie CF 4GB...

:), hehehe - faktycznie - Gall pisał o 30 000 w 6 lat :)

no cóż... ale i tak są osoby co robią te 500 zdjęć i mniej rocznie :)

fotopstryk6x6
26-02-2012, 12:43
:), hehehe - faktycznie - Gall pisał o 30 000 w 6 lat :)

no cóż... ale i tak są osoby co robią te 500 zdjęć i mniej rocznie :)
widocznie przedkładają jakość nad ilość
chyba że ktoś testuje migawkę , nie jest to zabronione , tylko ile naprawdę dobrych zdjęć w tej ilości ?
Bardzo fajne forum dużo mądrych i pouczających wypowiedzi , pewnie wkrótce zdobędę rangę "gaduły"
do pooglądania :)
http://www.eoloperfido.com/aboutme.html

rafalko
26-02-2012, 12:55
Szkoda, że nikt nie zwrócił uwagi na zamieszczony przez maxtor'a link. Wynika z niego wprost, że D800 nie jest następcą D700. A jeśli ktoś potrzebuje korpusu o tych parametrach, to niech kupuje D700, która nadal jest i będzie w sprzedaży.
Wszyscy, którzy czekali na D800 jako na następcę D700 już "oficjalnie" dostali potwierdzenie, że nadal muszą czekać. Celem wprowadzenia na rynek D800 było (oczywiście - między innymi) pobicie rekordu na najbardziej upakowaną matrycę FX, a w domyśle pokazanie jak mocnym graczem na rynku jest nikon.

gALL
26-02-2012, 13:40
Czy ktos nie porafi liczyc czy jak? 30tys w 6 lat, to nie 500 a 5000!!! Tyle samo robilem analogiem.

Ale wracajac do D800, fajnie, ze sie ukazal. Jak juz wspomnialem, nie podoba mi sie jego wzornictwo, za bardzo upodobnil sie do Canona. Parametry sa jakie sa i nasze jalowe gadanie ich nie zmieni.

Co do D700, w UK znow jest dostepny prawie od reki, ALE cena poszla w gore o ponad 150 funtow.

adamouse
26-02-2012, 13:43
Szkoda, że nikt nie zwrócił uwagi na zamieszczony przez maxtor'a link. Wynika z niego wprost, że D800 nie jest następcą D700. A jeśli ktoś potrzebuje korpusu o tych parametrach, to niech kupuje D700, która nadal jest i będzie w sprzedaży.

Różnice są, dostajemy coś oddając coś innego:
Mój subiektywny rachunek plusów i minusów wygląda mniej więcej tak:

Neutralne
dużo więcej mpix (skutki znajdują się i po stronie plusów i minusów)

Pozytywy:
"Wbudowany" telekonwerter: przełączenie na 1.2 lub DX przy zachowaniu większej ilości mpix niż D700
Czasem możliwość wykropowania moze się przydać
Filmowanie
Dwie karty pamięci
ISO100
Wyższa czułość AF
Podobno skuteczniejszy autofocus (może częściowo wpłynąć na zniwelowanie efektu mniejszej prędkości fps, ale to mocno zależy od zastosowań)

Negatywy
Wolniejszy, 4/5fps w FX/1.2 i 6fps w DX z gripem vs 5fps w FX i 8fps z gripem
Dużo większe pliki (pewnie skończy się na kupnie jakiegoś pudła na dyski, skomplikuje mi to backup offsite, pytanie, czy upgrade kompa?
Droższy

Niewiadome:
wysokie ISO (prawdopodobnie wynik będzie zbliżony)
rozpiętość tonalna (prawdopodobnie na plus dla D800)

Na ten moment dla mnie: plusy mają przewagę. Ale to dla mnie, dla innych może być tak, że np ilość klatek na sekundę spowoduje, że nie interesuje ich ten aparat.

krokus66
26-02-2012, 14:42

Chyba żartujesz.
5 tys. zdjęć rocznie jako hobby, niesamowite.
Kiedyś robiłem zdjęcia cz.b. Filmy trzeba wywołać, później siedzenie w nocy w łazience, później kilkakrotne płukanie i wreszcie suszenie. W tym czasie chodziłem na politechnikę, a to nie przelewki. Totalne przemęczenie, do dziś pamiętam niektóre nocki w ciemni jak najgorszy koszmar.

Później przeźrocza, filmy bardzo drogie. Każde zdjęcie trzeba było dobrze przemyśleć. Praca, dom i rodzina; zdjęcia były i są jednym z hobby - są odskocznią. Książki Puchalskiego mnie bardzo oczarowały ale takiego życia na pewno bym nie wybrał.

Nawet dzisiaj "mając" cyfrę nie przewiduję 5 tys. zdjęć - nigdy w życiu!:roll::roll: Kupuję aparat a nie karabin maszynowy MG-20. Nawet jakbym miał robić tylko JPEG - to niczego nie zmienia.:roll:

qualin
26-02-2012, 16:11
Co do D700, w UK znow jest dostepny prawie od reki, ALE cena poszla w gore o ponad 150 funtow.

A u nas lipa. Wczoraj bylem w ABFoto, maja az 3 (slownie: trzy) sztuki D700 w calej Polsce w sklepach. Dwie w wawie i jedna w krakowie za cene 8600 zl.

SHOX!
26-02-2012, 16:48
Napiszę krótko bo mi się nie chce ale nie udzielałem się w tym wątku, osobiście jestem trochę zawiedziony D800 i nie tylko ceną ale kilkoma parametrami, na pewno będzie robił świetne zdjęcia ale czuje pewien niedosyt i czekam na ruch Canona, prawdopodobnie już za tydzień wszystko się wyjaśni.

GoOrange
26-02-2012, 17:32
Mnie zastanawia czy kiedykolwiek następca ostatecznie był gorszy od poprzednika? Tyle narzekania, psioczenia a pewnie koniec końców d800 będzie the best przez najbliższe 2 lata.

Maciek N
26-02-2012, 22:16
Powiem Wam tylko tyle że jeśli to prawda iż d700 będzie nadal produkowany to jest to wyśmienita wiadomość dla tych co chcą się przesiąść na D800 (czyli dla mnie). Oznacza to bowiem że ceny używek D700 znacząco nie spadną i wymiana na droższe body nie będzie tak kosztowna. Robi się coraz ciekawiej:)

samson09
26-02-2012, 22:40
Powiem Wam tylko tyle że jeśli to prawda iż d700 będzie nadal produkowany to jest to wyśmienita wiadomość dla tych co chcą się przesiąść na D800 (czyli dla mnie). Oznacza to bowiem że ceny używek D700 znacząco nie spadną i wymiana na droższe body nie będzie tak kosztowna. Robi się coraz ciekawiej:)

Z drugiej strony jak przestaną produkować to d700 w idealnym stanie i małym przebiegiem może być jeszcze bardziej pożądanym kąskiem dla reporterów z mniejszym budżetem.

Jacek_Z
26-02-2012, 22:45
Jesli Nikon D7000 kosztuje 3900 zł w sklepie to do ilu może spaść D700 ? No chyba niewiele, bo gdyby ta cena miała być zbliżona to chyba nikt nie ma watpliwości czy kupować D700 czy D7000.

samson09
26-02-2012, 22:47
Witam - właśnie zapisałem się w Łodzi, są jeszcze miejsca :razz:
pzdr.

A gdzie? I za ile?

Yuras
26-02-2012, 23:18
Jesli Nikon D7000 kosztuje 3900 zł w sklepie to do ilu może spaść D700 ? No chyba niewiele, bo gdyby ta cena miała być zbliżona to chyba nikt nie ma watpliwości czy kupować D700 czy D7000.

Jacku.. 5D z przebiegiem 17tys. 3768zł wisi na allegro / nowy 7D od 5159zł, a używki schodzą i po 4tys... jeśli pojawi się widmo następcy D700, sytuacja będzie podobna.. póki co puszka wraca do sklepów :)

Jacek_Z
26-02-2012, 23:38
Napisz po ile są używki 5Dmk2 :) W nikonie nie ma "zaprzeszłego" pełnoklatkowca. Canonierzy mieli FF kilka lat wczesniej i oni są bardziej nasyceni jeśli chodzi o FF. U nich jest następca starej piątki. U nas - nie ma, bo D800 ma inną specyfikę. D700 będzie nadal pożądany, bo lepszego (semipro) reporterskiego nie ma.

rafalko
26-02-2012, 23:49
Chyba żartujesz.
5 tys. zdjęć rocznie jako hobby, niesamowite.

Jestem miłośnikiem fotografii - swoją przygodę zacząłem dopiero w erze cyfrowej od najbardziej podstawowego modelu. Nie znam pracy w ciemni - nigdy mnie to nie pociągało, choć zawsze byłem pod wrażeniem pięknych ujęć.

Dla mnie niesamowite jest 500 zdjęć rocznie puszką za 7000 zł (teraz jakieś 8500). Przy założeniu, że robimy fotki tylko przez rok, przy niższej cenie "wychodzi" 14 zł za zdjęcie - nie tak znowu dużo... A przy 4 latach takiego używania aparatu wychodzi już 3,50 zł za jedno zdjęcie... Wolałbym jednak, by wychodziło odpowiednio 1,40 zł lub 35 gr za zdjęcie. Pytanie tylko czy wszystkie fotki trzeba wywoływać...

Dziś byłem na spacerze z rodzinką. Przyniosłem do domu 86 zdjęć, do czego trzeba by doliczyć jeszcze jakieś 20, które zostały usunięte jeszcze na dworze. Razem z półgodzinnego spaceru wyszło jakieś 100 zdjęć. Gdy pomyślę, że takich spacerów miałbym jeszcze tylko 4 do końca roku zrobić, to robi mi się zimno...

Cieszę się, że już nie trzeba się martwić o film, ani o ciemnię i odczynniki. Nie muszę się stresować kosztami. Raz kupiłem korpus i mogę go używać do woli - bez żadnych ograniczeń. I może nie osiągnę 5000 fotek rocznie, ale to nie wyścigi. Ja nie muszę się ograniczać - mogę bez konsekwencji komponować kadry i wymyślać sobie ustawienia po to, by wieczorem wybrać sobie kilka, kilkanaście pięknych (moim zdaniem) - wcale nie koniecznie technicznych - fotek.

A jaka przy tym jest radość czteroletniej fotomodelki, która już w tym wieku wie co robić przed obiektywem, by ten nie mógł się od niej odwrócić... Warte każdych pieniędzy! Jednak fps ważne jest. Więc ja nadal pozostaję przy D700, ale bardzo chętnie dalej będę śledził ten wątek ;)

krokus66
26-02-2012, 23:50

Ja bym na tę kwestię spojrzał szerzej, nie tylko w aspekcie ceny.
Jeśli rzeczywiście jeszcze przez kilka miesięcy będzie sprzedawany D700, to należy się tylko cieszyć. Wiele osób będzie mogło go nareszcie kupić bezstresowo, ponadto wypełni lukę aż do ukazania sie jego następcy. Rynek ilości/ rodzajów puszek będzie bardziej sensownie poukładany i klient będzie miał większy wybór.

Reasumując, mnie najbardziej ucieszy powrót do normalności.

Yuras
26-02-2012, 23:56
Napisz po ile są używki 5Dmk2 :) W nikonie nie ma "zaprzeszłego" pełnoklatkowca. Canonierzy mieli FF kilka lat wczesniej i oni są bardziej nasyceni jeśli chodzi o FF. U nich jest następca starej piątki. U nas - nie ma, bo D800 ma inną specyfikę. D700 będzie nadal pożądany, bo lepszego (semipro) reporterskiego nie ma.

..było, nie było, w segmencie semipro D700 pełni rolę 5D.. a że 5D błyszczał kilka lat wcześniej, to i D700 podzieli jego los kilka lat później. Canonierzy mieli swoje FF (raptem) 2lata wcześniej, ale nie mieli w tym formacie takiego urodzaju jak my mamy od 4,5 roku.. zatem kwestia nasycenia pozostaje sporna.. ;)

rafalko
26-02-2012, 23:56
Ja bym na tę kwestię spojrzał szerzej, nie tylko w aspekcie ceny.
Jeśli rzeczywiście jeszcze przez kilka miesięcy będzie sprzedawany D700, to należy się tylko cieszyć. Wiele osób będzie mogło go nareszcie kupić bezstresowo, ponadto wypełni lukę aż do ukazania sie jego następcy. Rynek ilości/ rodzajów puszek będzie bardziej sensownie poukładany i klient będzie miał większy wybór.

Reasumując, mnie najbardziej ucieszy powrót do normalności.

Wg cytowanego ostatnio artykułu - FAQ, który pojawił się na nikonrummors, D700 ma być sprzedawany nawet trochę dłużej, niż te kilka miesięcy... A to oznacza, że następca nie jest planowany (przynajmniej w najbliższym czasie).
A może to tylko zasłona dymna?

krokus66
27-02-2012, 00:02
Na NR podawali, że do końca 2012r będzie dostępny. Wobec powyższego nie powiedzieli, że w 2013r będzie niedostępny.

Sądzę, że końcowe decyzje jeszcze w N nie zapadły.

Jacek_Z
27-02-2012, 00:07
...... a że 5D błyszczał kilka lat wcześniej, to i D700 podzieli jego los kilka lat później. Canonierzy mieli swoje FF (raptem) 2lata wcześniej, No za 2 lata to może D700 będzie za ponad 3 tys. Jak będzie następca (reporterski). Na razie się nie zanosi na to. Choć nie rozmawiajmy o 2014 czy nawet o końcu 2013.

...ale nie mieli w tym formacie takiego urodzaju jak my mamy od 4,5 roku.. zatem kwestia nasycenia pozostaje sporna.. ;)Tego za to nie rozumiem. Uważam wręcz odwrotnie. Mieli większy wybór, bo oni mają jeszcze 1Ds mk1, 2, 3. Mk3 jest drogi, to jak nasz D3x, ale używki mk1 i mk2 też się liczą. A to body z dobrym AF, solidne, kosztują teraz tyle co semipro.
Jaki my mamy niby urodzaj semipro FF ? Raptem jeden model (fakt, że świetny).
Pierwsze piątki canona są nadal przez wielu bardzo cenione. Są zwolennicy ich obrazka, lepszego ponoć koloru i tonalności od Mk2. Choć jak ktoś już na forum CB udowodnił - w ślepej próbie nie sposób rozróżnić zdjęć z obu body 5D.

sv
27-02-2012, 00:34
.Canonierzy mieli swoje FF (raptem) 2lata wcześniej, ale nie mieli w tym formacie takiego urodzaju jak my mamy od 4,5 roku.. zatem kwestia nasycenia pozostaje sporna.. ;)

zapomniałeś o 1ds i 1ds mkII, oba FF i oba znacznie wcześniej :-)

Yuras
27-02-2012, 00:46
No za 2 lata to może D700 będzie za ponad 3 tys. Jak będzie następca (reporterski). Na razie się nie zanosi na to. Choć nie rozmawiajmy o 2014 czy nawet o końcu 2013.

..to też napisałem, że podzieli los 5D kilka lat później..

Tego za to nie rozumiem. Uważam wręcz odwrotnie. Mieli większy wybór, bo oni mają jeszcze 1Ds mk1, 2, 3. Mk3 jest drogi, to jak nasz D3x, ale używki mk1 i mk2 też się liczą. A to body z dobrym AF, solidne, kosztują teraz tyle co semipro.

..oj, mk1 to przecie kastrat, gdzie mu tam do pełnego 24x36 ;) ..a mk2 ruszył równo z D3, więc tutaj nasycało się podobnie.

Jaki my mamy niby urodzaj semipro FF ?

..pisałem, że urodzaj mamy w FF, nie w semipro.

Na poważnie jednak, nasycenie jest tutaj określeniem względnym. Rynek nikoniarzy był głodny.. rynek miał czas się nasycić przez te 4,5roku... nasycił też sporą część kanonierów. Bądźmy szczerzy.. cena 5D jest nie tylko wypadkową pojawienia się 5DII, ale w znacznym stopniu pojawienia się D700. Patrząc na rynek wtórny D700, nie widać zbytnio szału wyprzedaży, po premierze D800. Ja sprzedałem.. Ty sprzedajesz.. niemniej oczekujących na dobrą cenę D700 z rynku wtórnego, jest nadal więcej, niż przekonanych do przesiadki na D800.. takie przynajmniej odnoszę wrażenie. Niemniej coś mi mówi, że na następcę D700 w prostej linii, nie będziemy musieli aż tak długo czekać.. ;)

Jacek_Z
27-02-2012, 01:47
Nie do końca się zgodzę z twoją analizą, po częsci dlatego, że napisałeś:

...Rynek nikoniarzy był głodny.. rynek miał czas się nasycić przez te 4,5roku... ...Po chwili dopiero sie połapałem, że ty liczysz ... D3. To jednak nie ta półka. Canon 1Ds wyszedł w 2002, więc jak tak liczysz to rynek canona sie wysyca 10 lat, różnica jest jeszcze większa.
Rynek takich puszek w okolicach 10 tys jest od 3 lat z małym kawałkiem. D700 się pojawił w sklepach pod koniec 2008 r. Canon 5D całe 3 lata wcześniej (2005). Ot cała tajemnica większego nasycenia u canona. No i tamto body ma jednak 7 lat, stąd tak niska cena.
A przy okazji - jak wczesniej pisałem - niektórzy sobie bardzo nadal to body chwalą. Jestem spokojny o to, że D700 jeszcze przez kilka lat też będzie miał duże grono zwolenników.

Yuras
27-02-2012, 02:39
Masz rację.. przyznam, że 1Ds nie sprawdziłem, gdzieś mi tam kołatało, że format matrycy nie był pełnym 24x36 (faktycznie był 23.8 x 35.8 ;) ..i przyjąłem, że był jak w 1D.. a pełny FF pojawił się dopiero w 1DsIII. O D700 nie ma się co martwić.. nawet jeśli niebawem namiesza D400, progres nie będzie aż tak duży.

Kryhu
27-02-2012, 10:15
Jeśli Canon faktycznie wypuści nową 5tkę w takiej specyfikacji jak aktualnie podają na CR, to spodziewajmy się jesienią szybkiego D800s z matrycą D3s

qooba
27-02-2012, 10:32
"
Specs

22mp
61pt AF
100% VF
3.2″ LCD
Dual CF/SD Card Slots
Price: Around $3500 USD
Announcement on March 2, 2012 (Depending where you are on earth)"

fps? nie ma? to już nie robi 7fps jak w poprzednich plotach?

Jacek_Z
27-02-2012, 11:06
Z tego co kojarzę (z plot) to MK3 ma mieć 6,9 fps. Czyli trzecia wersja canona nie dogoniła pierwszej wersji nikona ;)
Choć oczywiście pod pewnymi względami już mk2 "prześcigała" nikona w ilości Mpx. (cały czas mówimy o semipro)
Wybór aparatu to rzecz bardzo osobista :)

Pawel Pawlak
27-02-2012, 11:29
w necie można przeczytać, że 5Dx (22mpix, 6pkt AF, itp) ma być następcą 5D i 7D więc teoretycznie mógłby mieć 6-8fpsów. Ja w każdym razie nadal nie bardzo wierzę żeby ten aparat miał możliwości mogące podkopać pozycję 1DX - a szybkość 7fps w połączeniu z dobrym AFem w bardzo wielu przypadkach mogła by tego dokonać.

morzon
27-02-2012, 11:35
Skoro nowe 5d ma mieć 22mpx, 1Dx 18mpx... to gdzie konkurencja dla wielomegapikselowego studyjno-krajobrazowego D800 ? Nic canon nie będzie miał ? Dziwne by to było...

Jacek_Z
27-02-2012, 11:36
.. nie bardzo wierzę żeby ten aparat miał możliwości mogące podkopać pozycję 1DX - a szybkość 7fps w połączeniu z dobrym AFem w bardzo wielu przypadkach mogła by tego dokonać.

Szczególnie przy bardzo wysokiej cenie 1DX. No ale może canon sie nie uczy na cudzych błędach ;)
Do tej pory obie firmy roiły specjalizowane puszki na półce PRO. Teraz obie firmy skleiły te serie, a może na półce semipro wprowadzą specjalizacje? Diabli wiedzą.

R
27-02-2012, 11:36
czy ja wiem czy mozna mowic o jakims podkopywaniu? gdyby d800 mial 10fps i matryce powiedzmy 24mpix to i tak wybralbym d4 z jego paramtetrami. puszka czolg, zintegrowany grip, nic sie nie rusza, nie skrzeczy, nie ma problemow z wkladaniem baterii w body i grip... i z pewnoscia sa ludzie ktorzy nie kieruja sie tylko ekonomia czy "ergonomia" - bo musi byc maly i lekki...

ktos kupuje lancera evo X mimo ze warczy jest twardy i brzydki a moglby miec taniej komfortowego i oszczednego diesla ktory wyciagnie te sama predkosc na trasie... a kosztuje 2/3 lancera

eSPe
27-02-2012, 11:40
w necie można przeczytać, że 5Dx (22mpix, 6pkt AF, itp) ma być następcą 5D i 7D więc teoretycznie mógłby mieć 6-8fpsów. Ja w każdym razie nadal nie bardzo wierzę żeby ten aparat miał możliwości mogące podkopać pozycję 1DX - a szybkość 7fps w połączeniu z dobrym AFem w bardzo wielu przypadkach mogła by tego dokonać.

No mi tez się w to nie chce wierzyć, moze shutter lug zostawią stary. Ta specyfikacja może być prawdziwa, natomiast różnica w stosunku do pierwotnych plotek będzie właśnie w fps. Bedzie pewnie 4,5, może 5. To powinno wystarczyć aby 1dx miał spokój. Jeśli będzie 6,9 to będzie to naprawdę łakomy kąsek (i moim zdaniem strasznie zaszkodzi 1dx). Będzie ciekawie vs d800. Nie każdemu te 36MPx pasuje, odwieczny argument za słabym AF 5-ek może odpaść. Filmowanie podejrzewam będzie nie gorsze niż w d800. Ale wybór będziemy mieli...

Jacek_Z
27-02-2012, 11:42
... Ale wybór będziemy mieli...Ja nie będe miał wyboru ;)
Tzn teoretycznie mam, ale w moim przypadku jest on oczywisty :)

eSPe
27-02-2012, 11:42
czy ja wiem czy mozna mowic o jakims podkopywaniu? gdyby d800 mial 10fps i matryce powiedzmy 24mpix to i tak wybralbym d4 z jego paramtetrami. puszka czolg, zintegrowany grip, nic sie nie rusza, nie skrzeczy, nie ma problemow z wkladaniem baterii w body i grip... i z pewnoscia sa ludzie ktorzy nie kieruja sie tylko ekonomia czy "ergonomia" - bo musi byc maly i lekki...

ktos kupuje lancera evo X mimo ze warczy jest twardy i brzydki a moglby miec taniej komfortowego i oszczednego diesla ktory wyciagnie te sama predkosc na trasie... a kosztuje 2/3 lancera

OK, zgoda, Ty byś wybrał, ale obawiam się, że statystycznie D4 wówczas sprzedawałby się wyjątkowo kiepsko.

Ja nie będe miał wyboru ;)
Tzn teoretycznie mam, ale w moim przypadku jest on oczywisty :)

Jacek, a to nie jest cały czas ta trauma po zmianie bagnetu w Canonie, dobrze chyba kojarzę?

Jacek_Z
27-02-2012, 11:44
Delikatnie mówiąc. Bo przy róznicy 1 fps ludzie by wybrali 24 Mpx zamiast 16 :)
a jeśli D4 miałby wyższą cenę (a tak by było) to sprzedaż D4 byłaby katastrofalna.

Mówisz o prehistorii (A1). Wolę nikony za obsługę i za pewność AF. I parę innych rzeczy. Pomijam sprawę taką, że mam 5 nikonów i chyba z 8 szkieł, lampe, kable itd. :)

eSPe
27-02-2012, 11:46
...Dla mnie niesamowite jest 500 zdjęć rocznie puszką za 7000 zł (teraz jakieś 8500). Przy założeniu, że robimy fotki tylko przez rok, przy niższej cenie "wychodzi" 14 zł za zdjęcie - nie tak znowu dużo... A przy 4 latach takiego używania aparatu wychodzi już 3,50 zł za jedno zdjęcie... Wolałbym jednak, by wychodziło odpowiednio 1,40 zł lub 35 gr za zdjęcie. Pytanie tylko czy wszystkie fotki trzeba wywoływać...

Zaraz, zaraz, to po roku i 500 zdjęciach pucha idzie na śmietnik? Nie można jej sprzedać na allegro za powiedzmy 6K. Ile wówczas wyszło za zdjęcie?

Pawel Pawlak
27-02-2012, 11:53

Wiesz co, ja byłem już właścicielem serii jednocyfrowej. Ale od czasu D700 body jednocyfrowe przestały robić na mnie tak oszałamiające wrażenie - może dlatego że nie biegam z aparatem 10godzin dziennie 364dni w roku, a może dlatego że D700 oferuje w praktyce baardzo podobne parametry, komfort i wytrzymałość za 60% ceny D3 (oczywiście mowa o nowych body d700 i d3 w dniu kiedy były kupowane).

R
27-02-2012, 12:02
Wiesz co, ja byłem już właścicielem serii jednocyfrowej. Ale od czasu D700 body jednocyfrowe przestały robić na mnie tak oszałamiające wrażenie - może dlatego że nie biegam z aparatem 10godzin dziennie 364dni w roku, a może dlatego że D700 oferuje w praktyce baardzo podobne parametry, komfort i wytrzymałość za 60% ceny D3 (oczywiście mowa o nowych body d700 i d3 w dniu kiedy były kupowane).

no wlasnie... i dlatego tak malo lancerow cezdzi po drogach...

trzeba miec... fantazje... dziadku... :mrgreen: :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=iJGuz1NaDIk

Seeth
27-02-2012, 12:16
http://www.gsmmaniak.pl/91369/nokia-808-pure-view/ Kto teraz będzie chciał D800 skoro telefon będzie miał 41Mpix ;)

Pawel Pawlak
27-02-2012, 12:18
no wlasnie... i dlatego tak malo lancerow cezdzi po drogach...

trzeba miec... fantazje... dziadku... :mrgreen: :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=iJGuz1NaDIk (http://www.youtube.com/watch?v=iJGuz1NaDIk)

:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

krokus66
27-02-2012, 13:25
... Nie znam pracy w ciemni - nigdy mnie to nie pociągało, choć zawsze byłem pod wrażeniem pięknych ujęć.

Dla mnie niesamowite jest 500 zdjęć rocznie puszką za 7000 zł (teraz jakieś 8500).

:lol:
Widzę, że muszę coś dopowiedzieć.
Jak uczyłem się na PŁ, to miałem ambicję ponosić dużą część kosztów, fotografii całkowicie w 100%. Chodząc z grupą na piwo, ja jeden nie przepijałem pieniędzy Rodziców.;-) Fotografia zawsze była bardzo droga. Analog wymuszał 10x się zastanowić zanim naciśnie się spust. Największa zaleta cyfry - bezpłatne zdjęcia - jest zarazem jej największą słabością. Dzisiaj "mając" cyfrę ... nie potrafię inaczej robić zdjęcia. Będę oczywiście robił więcej ale stara szkoła pozostanie. I bardzo dobrze.

Ciemnia: praca przy powiększalniku oraz wywoływanie przeźroczy.
Niesamowita frajda dająca tak silne przeżycia emocjonalne, że obróbka komputerowa nie jest w stanie dać chociaż namiastkę tej magii.

A jaka przy tym jest radość czteroletniej fotomodelki, która już w tym wieku wie co robić przed obiektywem, by ten nie mógł się od niej odwrócić... Warte każdych pieniędzy! Jednak fps ważne jest. Więc ja nadal pozostaję przy D700, ale bardzo chętnie dalej będę śledził ten wątek ;)

Masz teraz najpiękniejszy okres w życiu. Ja nie patrząc na koszty robiłem olbrzymie ilości zdjęć własnym dzieciom.
Tak dobrych zdjęć dziecka jak zrobi rodzic, nie zrobi żaden fachowiec. Jeśli masz pytania odnośnie focenia dzieci, to napisz na PM.

Sendilkelm
27-02-2012, 13:55
http://www.x-kom.pl/p/77089-aparat-cyfrowy-nikon-d800-czarny.html

10724 brutto.

kichu
27-02-2012, 13:59
kolejna cena z cyklu radosna tworczosc

mcl
27-02-2012, 14:32

10724 brutto.

Przy statusie "Dostępność: czasowo niedostępny" i zablokowanym "Kup teraz" można sobie cokolwiek wpisać

Sendilkelm
27-02-2012, 14:52
Przy statusie "Dostępność: czasowo niedostępny" i zablokowanym "Kup teraz" można sobie cokolwiek wpisać

Naprawdę?

EDIT:
Bo mnie nosi jak widzę takie komentarze. Kurcze, informacja to informacja. Czy każdą trzeba komentować na tysiące stron i zastanawiać się czy cena nie jest o 1 zł za mała czy za duża? Czy jest z kapelusza czy realna? Każda ma swój rozum i niech sobie oceni, czy tam informacja coś wnosi do jego życia czy nie. Niech sobie wyciąga wnioski. Myślę, że ceny w graniach ceny sugerowanej ze zdjęć z prezentacji nie wymagają żadnego komentarza.

seler
27-02-2012, 15:12
Panowie, nie ma się co podniecać detalem D800... najnowsza nokia 808 mam miec matryce 41mpx :)

Jacek_Z
27-02-2012, 15:20
No to jeśli ma ISO 100 i wyjście na synchronizacje z zewnętrzna lampą to odpuszczam D800 :)
Tylko co z optyką ? :(

seler
27-02-2012, 15:26
Tylko co z optyką ? :(

To nie ma znaczenia, nie bedzie Ci głupio jak na kotlecie szwagier PM powie że jego komórka ma więcej megapikseli niż Twój niby-profesjonalny d800 ?

Jacek_Z
27-02-2012, 15:28
Nie, bo mu pokażę swoją długą rurę :) i się okaże kto robi większe wrażenie ;)

minimalguy
27-02-2012, 20:38
Tu za 11999

http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D-800/

Aktualizacja strony z dzisiaj

Edit: "Dostępny wkrótce", ale kliknąłem "kupuję" i okazuje się, że można wysłać zamówienie i zapłacić przedpłatą :) Ktoś chętny?

fotouśmieszek
27-02-2012, 21:19
A u nas lipa. Wczoraj bylem w ABFoto, maja az 3 (slownie: trzy) sztuki D700 w calej Polsce w sklepach. Dwie w wawie i jedna w krakowie za cene 8600 zl.

no i dobrze :-) rynek sie nasycił i stoją . Teraz przyjdą obniżki... ;P

rafalko
27-02-2012, 21:47
:lol:
Widzę, że muszę coś dopowiedzieć.
Jak uczyłem się na PŁ, to miałem ambicję ponosić dużą część kosztów, fotografii całkowicie w 100%. Chodząc z grupą na piwo, ja jeden nie przepijałem pieniędzy Rodziców.;-) Fotografia zawsze była bardzo droga. Analog wymuszał 10x się zastanowić zanim naciśnie się spust. Największa zaleta cyfry - bezpłatne zdjęcia - jest zarazem jej największą słabością. Dzisiaj "mając" cyfrę ... nie potrafię inaczej robić zdjęcia. Będę oczywiście robił więcej ale stara szkoła pozostanie. I bardzo dobrze.

Ciemnia: praca przy powiększalniku oraz wywoływanie przeźroczy.
Niesamowita frajda dająca tak silne przeżycia emocjonalne, że obróbka komputerowa nie jest w stanie dać chociaż namiastkę tej magii.

Masz teraz najpiękniejszy okres w życiu. Ja nie patrząc na koszty robiłem olbrzymie ilości zdjęć własnym dzieciom.
Tak dobrych zdjęć dziecka jak zrobi rodzic, nie zrobi żaden fachowiec. Jeśli masz pytania odnośnie focenia dzieci, to napisz na PM.

To ja też coś jeszcze dopowiem: po pierwszym roku studiów, korzystając z wtedy niedawno otwartych granic, wyjechałem z namiotem - autostopem - na swoją pierwszą wycieczkę do Szwajcarii. Pamiętam - wziąłem wtedy 2 rolki po 36 zdjęć. W Bazylei byłem 2 tygodnie. Tak oszczędzałem na klatkach, że nie wyrobiłem w całości drugiego filmu. Ale za to każde zdjęcie było udane (moim zdaniem) i z każdym byłem emocjonalnie związany. Nie miałem wtedy lustrzanki. A za zdjęcia też zawsze sam płaciłem, tyle, że w punkcie wywoływania odbitek - w przeciwieństwie do niektórych nie stać mnie było na własną ciemnię i rozkosz samodzielnego wywoływania... ;) I też pamiętam jak mnie to po kieszeni biło mimo, że miałem stypendium naukowe.

Dziękuję Ci za propozycję - na pewno skorzystam!

I pomyśleć, że wszystko to zaczęło się od tego, że Ty obliczając roczną liczbę zdjęć gALL'a (post 1810) zapomniałeś o jednym zerze: zamiast 5000 napisałeś 500 (post 1812). Gdyby nie ten fakt, nie wzięłoby nas na wspominki... A ja nie śmiałbym nawet pomyśleć, że mógłbym o coś kogoś tu zapytać. Bardzo Ci dziękuję!

robin102
27-02-2012, 22:19
Tu za 11999
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D-800/
Aktualizacja strony z dzisiaj

Cena coraz bliższa tej którą oficjalnie w wywiadzie zapowiadał Wiktor Sobolewski z NP, czyli miło z ich strony ;)
Szkoda, że równolegle nie będą sprzedawać-produkować D700 bo te dwa korpusy by się świetnie uzupełniały, jeszcze lepiej jakiegoś odświeżonego D700S.

rafalko
27-02-2012, 22:27
Cena coraz bliższa tej którą oficjalnie w wywiadzie zapowiadał Wiktor Sobolewski z NP, czyli miło z ich strony ;)
Szkoda, że równolegle nie będą sprzedawać-produkować D700 bo te dwa korpusy by się świetnie uzupełniały, jeszcze lepiej jakiegoś odświeżonego D700S.

Na nikonrumors.com piszą jednak co innego, cytuję:
"Q: Is the D700 will be discontinued??
A: No, the D700 remains in the lineup"
link do całości: http://nikonrumors.com/2012/02/25/translated-qa-session-with-nikon-france-on-the-d4-and-d800e.aspx/

markB
27-02-2012, 22:37
Tutaj trochę rozważań na temat nowości Nikona: http://blog.hayobaan.nl/2012/02/nikon-d4-d800-d800e-hands-on.html

shaolin
27-02-2012, 23:10
http://www.gsmmaniak.pl/91369/nokia-808-pure-view/ Kto teraz będzie chciał D800 skoro telefon będzie miał 41Mpix ;)

http://www.engadget.com/2012/02/27/nokia-808-pureview-first-sample-shots-feast-your-eyes/ ;)

Jacek jak masz jakis pre-order na D800 to rób cancel ;)

Seeth
27-02-2012, 23:33
http://www.engadget.com/2012/02/27/nokia-808-pureview-first-sample-shots-feast-your-eyes/ ;)

Jacek jak masz jakis pre-order na D800 to rób cancel ;)

No co, zdjęcia rewelacja, tylko trochę szumi ale co tam, ;) To teraz wstyd będzie z D800 na wesela chodzić bo wujek Zdzisiek będzie miał 41MP w telefonie, ;)

krzysztof jot
28-02-2012, 00:02
..... D700 oferuje w praktyce baardzo podobne parametry, komfort i wytrzymałość za 60% ceny D3 (oczywiście mowa o nowych body d700 i d3 w dniu kiedy były kupowane).

http://www.gsmmaniak.pl/91369/nokia-808-pure-view/ Kto teraz będzie chciał D800 skoro telefon będzie miał 41Mpix :wink:

się odezwę - bo wychodzi, ze moje analizy słuszne były. Wiele wiele postów wcześniej - napisałem do lamentujących o nadmiar pikseli - że zmieniają się standardy, że agencje i media ( które przenoszą sie coraz mocniej do internetu) będą chciały krótkie filmiki, reporterka będzie "umierać" a 36mln to będzie standard który za rok nie zrobi na nikim wrażenia. I wychodzi , ze tak się robi... Nokia 421mln :)

Również w temacie cen - allegro zasypane D700, na razie wszystko wisi, bo niewielu jeszcze może załapać, że D700 nawet za 7tys to absurd. Z gripem daje 8tys - za tyle spokojnie kupuje się D3 w pięknym stanie. Oczywiście, w większości są D3 po 10tys, a jak są po 7 to z przebiegiem 200tys. ale wysyp to dopiero się zacznie, jak D4 znajdzie sie na półkach. Teraz trafiają się pojedyncze sztuki - ale kto zrozumiał, że to jednak mała rewolucja, i chce sprzedać a nie "sprzedawać" wystawia ceny adekwatne do sytuacji - i towar znika - i warto teraz "zapolować" zwłaszcza na D3 - bo zdecydowanie warto:
D700 - nowy był 7 do-8.5tys w amoku - teraz za 5tys to mocno zmachany, na liczniku 30-100tys. A grip + 800zł
D3 - nowy był 13 do 16tys w amoku - teraz za 7-8tys można kupić zadbany, na liczniku 30-60tys. To gdzie jest sens zakupu D700 - one muszą być po 4.5-5.5 tys max. albo nikt normalny tego nie kupi.

Jacek_Z
28-02-2012, 00:04

Jacek jak masz jakis pre-order na D800 to rób cancel ;)Tylko jak ja do tego podłącze studyjne lampy błyskowe? Ta nokia mie ma gorącej stopki ani gniazda PC. Hm, co tu zrobić ? ;)

mateo912
28-02-2012, 00:10
Tylko jak ja do tego podłącze studyjne lampy błyskowe? Ta nokia mie ma gorącej stopki ani gniazda PC. Hm, co tu zrobić ? ;)

na pewno będą jakieś aplikacje do tego :mrgreen:

Yuras
28-02-2012, 00:24
Tylko jak ja do tego podłącze studyjne lampy błyskowe? Ta nokia mie ma gorącej stopki ani gniazda PC. Hm, co tu zrobić ? ;)

..da sie zrobić.. ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/5197/sc28usb.jpg)

esener
28-02-2012, 01:06

Na moje oko to ceny wrócą do "normalności" w momencie pojawienia się w sklepach osiemsetki, tym bardziej, że złotówa może piąć się do góry dzięki wspaniałemu euro 2012 :smile: (Pożyjemy zobaczymy) Także trzymam kciuki za powrót do przeszłości (cen) ;)

na lampę coś się znalazło, ale obiektywu to w tym chyba nie wymienimy..

PS. a swoją drogą mam d800 na sprzedaż ewentualnie użyczę kawałek :grin:
http://tnij.org/nikon_d800

jo44
28-02-2012, 01:21
PS. a swoją drogą mam d800 na sprzedaż ewentualnie użyczę kawałek :grin:
http://tnij.org/nikon_d800
To ja poproszę ogóreczka...
:)

cz4rnuch
28-02-2012, 02:01
...na lampę coś się znalazło, ale obiektywu to w tym chyba nie wymienimy...
Poszaleli, Carl Zeiss im nie wystarcza, wymieniać będą :)

krokus66
28-02-2012, 10:42
... wyjechałem z namiotem - autostopem - na swoją pierwszą wycieczkę do Szwajcarii. Pamiętam - wziąłem wtedy 2 rolki po 36 zdjęć. W Bazylei byłem 2 tygodnie. Tak oszczędzałem na klatkach, że nie wyrobiłem w całości drugiego filmu. Ale za to każde zdjęcie było udane (moim zdaniem) i z każdym byłem emocjonalnie związany.

Kiedyś robiłem trochę grzecznościowo zdjęcia kolegom na ślubach. 1 film na kościelnym i 1 na cywilnym. O AF wtedy nikt nawet nie słyszał, mając elektronową lampę błyskową każdorazowo musiałem ustawiać przesłonę w zależności od odległości. Niedawno koledzy pokazywali mi swoje zdjęcia ślubne. Dzisiaj nadal mi się podobają i nie muszę ich się wstydzić. Zdjęcia nieostre - a co to jest takiego?:D

Nie będąc czasami zrozumiany, ja też wiele rzeczy nie rozumiem i bywa, iż się niezmiernie dziwię, np. jak się może takie cacko jak D800 nie podobać lub dlaczego D700 jest nagle niedobrą puszką.

Dziękuję Ci za propozycję - na pewno skorzystam!

Jestem pozytywnie i szeroko otwarty.:lol:

I pomyśleć, że wszystko to zaczęło się od tego, że Ty obliczając roczną liczbę zdjęć gALL'a (post 1810) zapomniałeś o jednym zerze: zamiast 5000 napisałeś 500 (post 1812). Gdyby nie ten fakt, nie wzięłoby nas na wspominki... A ja nie śmiałbym nawet pomyśleć, że mógłbym o coś kogoś tu zapytać. Bardzo Ci dziękuję!

Jak widać błędy i pomyłki też mają nieraz pozytywny efekt.:lol: Szkoda tylko wielka, że nie dotyczy to naszych kochanych rządów.:lol::lol::lol:

Pozdrawiam
Krzysztof

krokus66
28-02-2012, 11:06
Tutaj trochę rozważań na temat nowości Nikona: http://blog.hayobaan.nl/2012/02/nikon-d4-d800-d800e-hands-on.html

Piszą trochę więcej o efekcie mory. Warto przeczytać, dzięki za linka.

qooba
28-02-2012, 12:46
w abfoto D800 12199zł, D800E 13999zł
dla porównania D700 nadal 8695zł (w USA staniał o 500$, we Francji o 300 euro)...

krokus66
28-02-2012, 12:50
Autentycznie brak mi rozważań na forum odnośnie mory w D800E.

samson09
28-02-2012, 12:58
dla porównania D700 nadal 8695zł (w USA staniał o 500$, we Francji o 300 euro)...

Czyli raczej z tego przewidywanego przez producenta 10500zł raczej nic nie wyjdzie. Szkoda.

mateo912
28-02-2012, 13:00
Czyli raczej z tego przewidywanego przez producenta 10500zł raczej nic nie wyjdzie. Szkoda.

po odliczeniu "podatku od nowości" będzie niedaleko ;)

R
28-02-2012, 13:07

wyjdzie wyjdzie... pod warunkiem ze wszyscy nie rzuca sie na te zawyzone ceny jak mlode pelikany...

jak to bylo z ta marza? 5%? czy jakos tak... ;)

NIKOLAY
28-02-2012, 13:29

Heh .... Polska ... zielona wyspa ... Gdzieś tam w cywilizowanych krajach ludzie majątku dorabiali się pół życia cierpliwie czerpiąc małą łyżką ... Polscy sprzedawcy chcieli by w miesiąc ... łyżką od koparki ... No i ta zabijająca cena na stronie fotodżokera czyli prawie 20.000zł ... a gdy już będzie na magazynie .... pokażą, jak wspaniałomyślnie obniżyli cenę na 10.000zł ... Bez napinki Panie i Panowie ... Do Berlina mam 100 km ...

R
28-02-2012, 13:30
a samoloty do NY lataja chyba codziennie ;) i niech nikt nie pisze o gwarancji... bo za cene 1 w PL mozna sobie przywiezc dwa ;)

usmany maja super. od razu wszystko jasne i klarowne. jest preorder, jest cena i pewnie ta cena bedzie taka sama przez 5 lat... a u nas jak zwykle burdel. no ale ktos juz wklejal obrazek z granicami absurdu.

roli
28-02-2012, 14:05
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=&Ntt=nid800*&A=endecaSearch&N=0&Q=&InitialSearch=yes ceny w USA na Kwiecień 2012r

krokus66
28-02-2012, 14:14
a samoloty do NY lataja chyba codziennie ;) i niech nikt nie pisze o gwarancji... bo za cene 1 w PL mozna sobie przywiezc dwa ;)

usmany maja super. od razu wszystko jasne i klarowne. jest preorder, jest cena i pewnie ta cena bedzie taka sama przez 5 lat... a u nas jak zwykle burdel. no ale ktos juz wklejal obrazek z granicami absurdu.

Napiszę szczerze i do bólu.
1. Z NRD przemyciłem osobiście 3 aparaty plus coś tam obiektywów i jeszcze parę drobiazgów.
2. Z NRF-u przemycono dla mnie lampę Metz 50.
3. Z USA przemycono dla mnie: Nikon F70 oraz 6 obiektywów Nikona.

Sprzęt Nikona i Metza nigdy w najmniejszym stopniu mi nie kaprysił.
Pozycje 2 i 3 przeszły absolutnie gładko, buzi dać. Nikogo absolutnie do niczego nie namawiam,:lol: dzielę się tylko wspomnieniami.:lol: To było bardzo dawno gdy na granicy też to "trochę":lol: inaczej wyglądało.

Niemiecki celnik w NRD-ówku uparł się i zawziął na mnie. Długo to trwalo ale nawet mnie nie zatrzymał, nie spisał - mógł mi skoczyć.:lol:

nowart
28-02-2012, 15:05
Heh .... Polska ... zielona wyspa ... Gdzieś tam w cywilizowanych krajach ludzie majątku dorabiali się pół życia cierpliwie czerpiąc małą łyżką ... Polscy sprzedawcy chcieli by w miesiąc ... łyżką od koparki ... No i ta zabijająca cena na stronie fotodżokera czyli prawie 20.000zł ... a gdy już będzie na magazynie .... pokażą, jak wspaniałomyślnie obniżyli cenę na 10.000zł ... Bez napinki Panie i Panowie ... Do Berlina mam 100 km ...

o proszę, kolejny filozof, który z dumą dołącza do robinowo/krokusowego grona elitarnych bajkopisarzy których zasoby - po wyczerpaniu argumentów - ograniczają się do lżenia i obrażania sprzedawców :lol:
a propos Berlina to daj adres, pod którym kupię D800 lub jakikolwiek sprzęt w dużo niższej cenie niż w reszcie UE to chętnie skorzystam. Pewnie nie tylko ja ale i połowa forum wybierając się na zakupy za pół ceny :lol: :lol:

Zadam to pytanie po raz ... nasty na tym forum, na które nigdy nie doczekałem się odpowiedzi. Dlaczego nie zostaniecie sprzedawcami sprzętu elektronicznego skoro trzepie się na tym takie fortuny? No chyba nie pogardzicie tymi 50% marżami czerpanymi łyżkami od koparki? Albo wejdziecie na pionierskie szlaki i będziecie działać pro bono i staniecie się bożyszcze narodu. Obie opcje bardzo zachęcające do działania. Zatem ?? :D :D :D
Coby nie kontynuować zbędnej polemiki - EOT.

R
28-02-2012, 15:13
o proszę, kolejny filozof, który z dumą dołącza do robinowo/krokusowego grona elitarnych bajkopisarzy których zasoby - po wyczerpaniu argumentów - ograniczają się do lżenia i obrażania sprzedawców :lol:
a propos Berlina to daj adres, pod którym kupię D800 lub jakikolwiek sprzęt w dużo niższej cenie niż w reszcie UE to chętnie skorzystam. Pewnie nie tylko ja ale i połowa forum wybierając się na zakupy za pół ceny :lol: :lol:

ja wiem co to znaczy eot, ale chyba akurat w tym przypadku kolega ktorego zacytowales nie do konca chcial byc zrozumiany w tej sposob. nam chodzilo o to, ze jesli nasze sklepy wyciagna ceny z kapelusza to mozna podjechac do Berlina, Amsterdamu czy Paryza i kupic go za powszechnie znana sugerowana cene w euro, ktora prawdopodobnie wszedzie bedzie taka sama... tak jak w usa, wszedzie po 6 kola papieru i sprawa jasna.

Pawel Pawlak
28-02-2012, 15:19
ja bym proponował żeby Ci wszyscy madrale co wiedza lepiej ile się zarabia na elektonice, zjednoczyli siły i wywalczyli obniżenie VATu. Jak na razie najwięcej na każdej transakcji "wali nas" państow, więc może w jego stronę skierujcie swoją agresję i rozgorycznie.

qooba
28-02-2012, 15:20
No to przypomnijmy może te sugerowane ceny:
USA 2999$ = 9236zł po kursie 3,08
EU 2839euro = 11753,46zł po kursie 4,18
jak widać nasze ceny (bez towaru na półkach ;)) nie odbiegają znacząco od pozostałych...
Póki co D800/D800E nie ma w cenniku sugerowanym NikonPL więc to wszystko tylko gdybanie...

mjstudio
28-02-2012, 15:26
módlmy się lepiej by VAT nie wzrósł...o obniżce przy naszym poziomie deficytu budżetowego można zapomnieć.
Co do cennika Nikona to oczywiste jest że cena jest uzależniona od kursu Euro i na 100% nie będzie on zawierał ok 15% spread ponad średnią kursu dolara/euro. Sprzedawcy często to wykorzystują na niekorzyść klienta a w Polsce to zjawisko nagminne..

eSPe
28-02-2012, 15:30
ja wiem co to znaczy eot, ale chyba akurat w tym przypadku kolega ktorego zacytowales nie do konca chcial byc zrozumiany w tej sposob. nam chodzilo o to, ze jesli nasze sklepy wyciagna ceny z kapelusza to mozna podjechac do Berlina, Amsterdamu czy Paryza i kupic go za powszechnie znana sugerowana cene w euro, ktora prawdopodobnie wszedzie bedzie taka sama... tak jak w usa, wszedzie po 6 kola papieru i sprawa jasna.

ale to jest założenie utopijne. W 40 mln kraju o cenie /marży będzie decydować podaż i popyt. Jeśli ceny ktoś (kto - to nie wiadomo, mówimy o jakimś duchu, krwiopijcy, złym handlowcu, którego nikt nigdy nie widział) wyciągnie z kapelusza to nie sprzeda i to jest tak oczywiste, ze osoby zarabiające handlem na chleb chyba wiedzą o tym lepiej od nas. Rozmowa o tym, że ktoś będzie superspekulantem na mikroryneczku z D800 a my się nie damy jest jakimś science fiction. Odrębną sprawą jest mniemanie i pseudowiedza o realiach polskiego handlu - zwłaszcza rynku nowego sprzetu foto - i marżach w nim występujących - zobaczcie ile sklepów probuje poszerzać swój asortyment bo na aparatach kokosów żadnych nie zbijają. OK - zdarzy się ktoś kto bedzie miał i będzie chciał zarobić przy nadmiernym popycie - to zarobi i już (ile takich przypadków się zdarzy?), jesli nie sprzeda obniży cenę. Nasze sklepy (mówiąc ogólnie) będą uzaleznione od ceny NP, małe sklepiki często biorą sprzęt z Niemiec (tylko po to aby móc sprzedać trochę taniej niż sieciówki) i wojują ze sobą na allegro - też mi kokosy. Zejdźmy na ziemię.

nowart
28-02-2012, 15:30

R, kolego szanowny, nie wiem jak chciał być zrozumiany, jeśli chciał inaczej mógł zgrabiej dobierać słowa a nie nazywać sprzedawców elektroniki pazerotami, chcącymi nachapać się w miesiąc nabierką od koparki. Czytać ze zrozumieniem jakoś jeszcze potrafię. Wyjaśniłbym bardziej szczegółowo kwestie różniące UE od strefy poza UE dotyczącą obciążeń podatkowo-celnych ale nie sądzę, aby dotarło to do kogoś, kto potrafi tylko wziąć do ręki kalkulator, przemnożyć waluty na złotówki po czym opluć handlarzy. Poza tym widzę, że wyjaśnili to przedmówcy Paweł i Kuba.

Czornyj
28-02-2012, 15:31
No to przypomnijmy może te sugerowane ceny:
USA 2999$ = 9236zł po kursie 3,08
EU 2839euro = 11753,46zł po kursie 4,18
jak widać nasze ceny (bez towaru na półkach ;)) nie odbiegają znacząco od pozostałych...
Póki co D800/D800E nie ma w cenniku sugerowanym NikonPL więc to wszystko tylko gdybanie...

9236 x 1,23 (VAT 23%) = 11360PLN.

mOSAd
28-02-2012, 15:38
9236 x 1,23 (VAT 23%) = 11360PLN.

Jeszcze cło chyba wypada doliczyć?

krokus66
28-02-2012, 15:45
Jeszcze cło chyba wypada doliczyć?

Oraz koszty transportu, no i chyba jeszcze coś.

Myślę, że niektórzy są podenerwowani dłuższy czas ceną w jednym ze sklepów, którego nie wolno cytować. Ten sklep nie tylko wszystkich rozśmieszył ale również mocno podenerwował. Ten sklep - w Polsce - zrobił bardzo dużo złego, to też trzeba zrozumieć.

Czornyj
28-02-2012, 15:50
Porównuję samą cenę - cło itp. trzeba doliczyć, jeśli kto chce importować.

Początkowymi cenami w sieciachtypu Foto-błazen itp. nikt poważny nie zaprząta sobie głowy - jest to klasyczny folklor, znany od niepamiętnych czasów.

mOSAd
28-02-2012, 15:53
Ale w czym problem, że jakiś sklep ma zawyżone ceny? To przecież jest NORMALNE. Tak się dzieje cały czas i wystarczy przejrzeć ofertę sklepów internetowych z różnych dziedzin, choćby na jakimś ceneo czy nokaucie, by to zauważyć. Z tego co kojarzę, to nie ma jednak OBOWIĄZKU kupowania po zawyżonych cenach. A jak ktoś ma trzy mercedesy w garażu, awionetkę i szofera, a kilka domów na świecie na dokładkę, to czemu ma nie kupić czegoś na co ma ochotę, od ręki choćby i trzy razy drożej? Bo akurat 11-oletnia córka ma ochotę pofocić D800. Co w tym złego? Według mnie czasy już się zmieniły i możliwość ustalenia DOWOLNYCH cen, to jedynie zaleta, a nie wada.

mOSAd
28-02-2012, 15:57
Porównuję samą cenę - cło itp. trzeba doliczyć, jeśli kto chce importować.

Nie ma innej opcji niż import przecież. Czy to do Stanów, czy do UE. A cło jest i tu i tu. Oczywiście jest opcja przemytu, tylko po co wówczas VAT doliczać?

krokus66
28-02-2012, 16:04
Początkowymi cenami w sieciachtypu Foto-błazen itp. nikt poważny nie zaprząta sobie głowy - jest to klasyczny folklor, znany od niepamiętnych czasów.

Oczywiście, że tak, masz absolutną rację.
Jednak nie jest to malutki sklepik (nikogo nie urażając) ale potężny hipermarket, od którego mamy prawo oczekiwać bardziej wyważonych działań. Zrobili oni bardzo dużo złej krwi, co gorsza trwają w tym. Czy są aż tak bardzo bezmyślni, że nie zdają sobie sprawy, iż taką ofertą robią sobie tylko antyreklamę?

Czy znów ktoś się ciężko obrazi, że użyłem słowo "bezmyślni"? A czy można to bardziej delikatnie ująć?

R
28-02-2012, 16:06
Ale w czym problem, że jakiś sklep ma zawyżone ceny? To przecież jest NORMALNE.

owszem, ale raczej zadna (nie ywpowiadam sie kategorycznie bo ktos stwierdzil ze roznie bywa z malymi akcesoriami) z nich nie przekracza ceny sugerowanej przez N PL

inna sprawa, ze tej sugerowanej oficjalnej nadal nie ma. d4 jest w cenniku.

qualin
28-02-2012, 16:09
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=&Ntt=nid800*&A=endecaSearch&N=0&Q=&InitialSearch=yes ceny w USA na Kwiecień 2012r

A poczciwe D700 tylko 300$ tansze od D800: http://www.bhphotovideo.com/c/product/570162-REG/Nikon_25444_D700_SLR_Digital_Camera.html

Czornyj
28-02-2012, 16:15
Oczywiście, że tak, masz absolutną rację.
Jednak nie jest to malutki sklepik (nikogo nie urażając) ale potężny hipermarket, od którego mamy prawo oczekiwać bardziej wyważonych działań. Zrobili oni bardzo dużo złej krwi, co gorsza trwają w tym. Czy są aż tak bardzo bezmyślni, że nie zdają sobie sprawy, iż taką ofertą robią sobie tylko antyreklamę?

Czy znów ktoś się ciężko obrazi, że użyłem słowo "bezmyślni"? A czy można to bardziej delikatnie ująć?

Korporacje mają socjopatyczną osobowość, a że nic się na to nie poradzi wypadałoby przejść nad tym faktem do porządku dziennego.

Antyreklamę zrobią sobie u 0,1% osób w miarę przytomnych i zorientowanych, zresztą mnie to np. kompletnie powiewa - traktuję to jako naturalny rytm natury - przypływy i odpływy, pory roku itp.

Lulek39
28-02-2012, 16:15
Tak się waham zamawiać to D800 po 12k w FP Kraków czy po premierze spadnie. Ale ile może spaść jako nowość? Prędzej boję się wzrostów. Co myślicie? Muszę mieć puchę do max 15 kwietnia, zamawiać czy czekać? Tylko PL dystrybucja mnie interesuje.

R
28-02-2012, 16:18
zamowic chyba mozna z opcja decyzji przy pojawieniu sie oficjalnej ceny. przeciez jak zdrozeja to i tak nie sprzedadza Ci za te 12 tylko za cene ostateczna. moim zdaniem cena sklepowa nie przekroczy tej z oficjalnego cennika, czyli ???????

Lulek39
28-02-2012, 16:26
Hehe zamówiłbym ale się boję, że jak NP ogłosi oficjalną cenę, to kupując dziś za 12k przepłacę :mrgreen: a z drugiej strony jak widze zainteresowanie ludu, to popyt może wywindować ceny do 14k nawet :(

wilk325
28-02-2012, 16:37
Jakoś dziwnie ten wątek poszedł chyba nie w tą stronę:(, zamiast o samych "puszkach" zszedł w stronę "CAFE" i sklepów oraz wzajemnych "grzeczności".
Co, gdzie i ile będzie kosztowało to już niebawem się okaże;

proponuję powrót do sedna tematu.

Lulek39
28-02-2012, 16:41
Jacek_Z już pisał, że traktuje ten wątek dalej jako spekulacyjny, a po pojawieniu się puszki w sklepie otworzy nowy oficjalny ;)

woytec60
28-02-2012, 17:10
Na Fotopolis: Nikon D4 i D800 - różnice (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14496)

Lulek39
28-02-2012, 17:56
Na fotopolis to nawet widzę mają "Serwis specjalny D4 i D800" hehe. A Canona 1 i 5 nie? :p

woytec60
28-02-2012, 18:14
D700 też miał taki "serwis" swego czasu.
5d Mk III jeszcze nie ma oficjalnie ale jak zaprezentują to pewnie i serwis będzie.

krokus66
28-02-2012, 19:06
Na Fotopolis: Nikon D4 i D800 - różnice (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14496)

Cyt.:
"Na koniec - jeszcze jedna bardzo istotna różnica: cena. Nikon D800 będzie o dobrych kilka tysięcy złotych tańszy od D4 (dokładnych cen w tej chwili jeszcze nie znamy)."

Ciekawe, hmm, hmm.

soja
28-02-2012, 19:26
Tak się waham zamawiać to D800 po 12k w FP Kraków czy po premierze spadnie. Ale ile może spaść jako nowość? Prędzej boję się wzrostów. Co myślicie? Muszę mieć puchę do max 15 kwietnia, zamawiać czy czekać? Tylko PL dystrybucja mnie interesuje.

nie wahaj się ;-)
skończy się gdybanie, a zaczną się informacje "z pierwszej ręki"
a ile luda byś uszczęśliwił :smile:

Kryhu
28-02-2012, 20:57
Może ciekawscy złożą się na 20% frycowego dla Lulka, które na początku trzeba do normalnej ceny doliczyć? Kto chętny? ;)

Lulek39
28-02-2012, 21:18
Oj podoba mi się ta inicjatywa, no proszę nie krępujcie się :mrgreen:

soja
28-02-2012, 21:36
wątek pędził jak TGV, a teraz sunie jak InterCity ;)
czyżby onieśmieliło co poniektórych takie proste rozwiązanie zagadki D800 :mrgreen:

NIKOLAY
29-02-2012, 00:43
R, kolego szanowny, nie wiem jak chciał być zrozumiany, jeśli chciał inaczej mógł zgrabiej dobierać słowa a nie nazywać sprzedawców elektroniki pazerotami, chcącymi nachapać się w miesiąc nabierką od koparki. Czytać ze zrozumieniem jakoś jeszcze potrafię. Wyjaśniłbym bardziej szczegółowo kwestie różniące UE od strefy poza UE dotyczącą obciążeń podatkowo-celnych ale nie sądzę, aby dotarło to do kogoś, kto potrafi tylko wziąć do ręki kalkulator, przemnożyć waluty na złotówki po czym opluć handlarzy. Poza tym widzę, że wyjaśnili to przedmówcy Paweł i Kuba.

Nowart - nie rób scen. Zrozumiałeś mnie tak jak chciałeś. Odnośnie sprzedawców elektroniki mam zdanie jakie mam ... pewnie co najmniej jednego wrażliwca handlarza zabolało ... siedzę na koniu ... i patrzę jak niektórzy nabijają trylion postów o niczym ...

fotouśmieszek
29-02-2012, 01:04
Tu troche info: http://www.amateurphotographer.co.uk/news/Nikon_D800E_Exclusive_CP_interview_news_311455.htm l?1

samson09
29-02-2012, 10:14
wątek pędził jak TGV, a teraz sunie jak InterCity ;)
czyżby onieśmieliło co poniektórych takie proste rozwiązanie zagadki D800 :mrgreen:

No bo o czym tu jeszcze pisac jak aparatu nie ma nikt.

krokus66
29-02-2012, 11:08
Tu troche info: http://www.amateurphotographer.co.uk/news/Nikon_D800E_Exclusive_CP_interview_news_311455.htm l?1

Cenny artykuł. Wielkie dzięki, z nieba mi spadłeś.:lol:

Nie piszę co i jak gdyż trzeba cały przeczytać. Daje odpowiedzi na wiele kwestii tutaj poruszanych.

Henio Jawa
29-02-2012, 11:54

"Officially, the D800 has not replaced the D700 in Nikon's range of DSLRs, and Sasagaki said that, so long as there is demand for the D700, Nikon will continue to produce the bodies."

No to jest śmieszne jaką niewiedzą się ten człowiek popisuje.
To jest ktoś obeznany?
Przecież, nasi forumowi guru już dawno ogłosili, że nie ma szans na produkcje D700. Chyba, że na innych planetach. Czy ten Nobuaki został o tym poinformowany?

shaolin
29-02-2012, 12:01
Na Waszym miejscu zacząłbym uważniej czytać ten wątek bo o tym, że D700 zostaje wiadomo od dawna...

Sendilkelm
29-02-2012, 12:01
"Officially, the D800 has not replaced the D700 in Nikon's range of DSLRs, and Sasagaki said that, so long as there is demand for the D700, Nikon will continue to produce the bodies."

No to jest śmieszne jaką niewiedzą się ten człowiek popisuje.
To jest ktoś obeznany?
Przecież, nasi forumowi guru już dawno ogłosili, że nie ma szans na produkcje D700. Chyba, że na innych planetach. Czy ten Nobuaki został o tym poinformowany?

Ja to czekam na wypowiedź osób tych co ogłosili, że produkcja d700 została zatrzymana, ale podejrzewam, że żaden się nie wypowie. Zresztą nawet jeśli, to kilka osób pisało z pewnością siebie, że przestali produkować zamiast pisać, że ich zdaniem albo coś takiego. Tak właśnie jakby wiedzieli. :/

R
29-02-2012, 12:05
to ciekawe... w niedawno cytowanym Q/A o D800 bylo napisane ze D800 jest nastepca D700 ;) Widac kazdy ma swoja teorie na ten temat.

robin102
29-02-2012, 12:06
Ja to czekam na wypowiedź osób tych co ogłosili, że produkcja d700 została zatrzymana, ale podejrzewam, że żaden się nie wypowie. Zresztą nawet jeśli, to kilka osób pisało z pewnością siebie, że przestali produkować zamiast pisać, że ich zdaniem albo coś takiego. Tak właśnie jakby wiedzieli. :/
No nie wypowie się bo nikt tego nie wiem z tych co udzielają się na forum. To są tylko przypuszczenia, ale i te warto opierać na jakiejś powtarzalnej logice, zdarzeniach powtarzalnych. Nigdy tak nie było, że wchodził nowy model i strugano dalej stary. Oczywiście w sprzedaży były oba czas jakiś, a w przypadku D700 całkiem możliwe, że go maja sporo natłuczonego na skład, ale też nikt tego nie wie. Cieszyć się, że jest, kupować i zdjęcia robić. Tylko przed zakupem solidnie przeanalizować D700 czy jednak D800 ? To pewnie spędza sen z powiek wielu osobom. Artykuł na fotopolisie jest fajnym podsumowaniem dwóch aparatów i podkreślający jak są to różne aparaty. Aż się prosi aby Nikon zrobił D700 S, czyli taki mały D4 :)

Sendilkelm
29-02-2012, 12:09
No nie wypowie się bo nikt tego nie wiem z tych co udzielają się na forum. To są tylko przypuszczenia, ale i te warto opierać na jakiejś powtarzalnej logice, zdarzeniach powtarzalnych. Nigdy tak nie było, że wchodził nowy model i strugano dalej stary. Oczywiscie w sprzedaży były oba czas jakiś, a w przypadku D700 całkiem możliwe, że go maja sporo natłuczonego na skład, ale też nikt tego nie wie. Cieszyć się, że jest, kupować i zdjęcia robić.

Ja nie piszę o przypuszczeniach :) Było kilka osób co, że tak się wyrażę, byli pewni, że tak jest i koniec. Szczególnie w wątku "gdzie się podział d700"? Opierając swój wyrok tylko na japońskiej stronie gdzie jest oficjalnie napisane, że d700 jest discontinued. Co świadczy tylko o wycofaniu na rynek japoński. To, że ktoś przypuszcza, to ok. Ja też coś przypuszczam i mogę się mylić. Co innego jak ktoś pisze w odp. na czyjeś posty coś takiego:
"Przecież d700 przestali produkować."
Czyli tak jakby to był fakt, a nie przypuszczenie.

krokus66
29-02-2012, 12:15
Na Waszym miejscu zacząłbym uważniej czytać ten wątek bo o tym, że D700 zostaje wiadomo od dawna...

Ależ w tym linku jest kilka ważnych informacji o D800:
- różnica w rozdzielczości D800 i D800E,
- jaka optyka zda egzamin z ta puszką,
wypowiedzianych przez szefa koncernu.

Czy D700 będzie i w jakiej cenie, to mnie rybka. Chciałbym tylko aby wreszcie rynek znormalniał, nie tylko Nikona ale całego foto. Przy normalnym rynku nie będzie (miejmy nadzieję) powodów do głupich i złośliwych wypowiedzi. Tylko tyle mi się marzy.

shaolin
29-02-2012, 12:20
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2724151&postcount=1502
To w temacie tego, kiedy było wiadomo, że D700 zostaje w produkcji.

Co do tych co pisali, że na 100% nie jest i nie będzie produkowany - kogo to obchodzi, że się pomylili? Tym lepiej, że się pomylili bo Nikon miło wszystkich zaskoczył.

krokus66, ja nie napisałem, żeby nie czytać info w tamtym linku, tylko żeby uważniej czytać ten wątek ;) to różnica ;)

Sendilkelm
29-02-2012, 12:25
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2724151&postcount=1502
To w temacie tego, kiedy było wiadomo, że D700 zostaje w produkcji.

Co do tych co pisali, że na 100% nie jest i nie będzie produkowany - kogo to obchodzi, że się pomylili? Tym lepiej, że się pomylili bo Nikon miło wszystkich zaskoczył.

krokus66, ja nie napisałem, żeby nie czytać info w tamtym linku, tylko żeby uważniej czytać ten wątek ;) to różnica ;)
Niektórzy co się pomylili z uporem maniaka w domyśle nadal tak twierdzą :wink:

to ciekawe... w niedawno cytowanym Q/A o D800 bylo napisane ze D800 jest nastepca D700 :wink: Widac kazdy ma swoja teorie na ten temat.

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2710967&postcount=534
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2708950&postcount=529

Jacek_Z
29-02-2012, 12:27
... a w przypadku D700 całkiem możliwe, że go maja sporo natłuczonego na skład, ale też nikt tego nie wie....
Gdyby mieli zapasy to by nie było przez pewien czas dziury w zaopatrzeniu. Całkiem mozliwe, że jakiś czas będą go robić. Może uzależniają to od popularności D800 ?
Słabo widzę sprzedaż D700 o ile pojawi się bardzo duży wysyp uzywek po wejściu D800.
Trochę ludzi się przesiądzie, ale czy to będzie takie masowe ? Nie wiem.

rafalko
29-02-2012, 12:32
to ciekawe... w niedawno cytowanym Q/A o D800 bylo napisane ze D800 jest nastepca D700 ;) Widac kazdy ma swoja teorie na ten temat.

Sam cytowałem jednak coś odwrotnego wynikającego z QA - rozmowa z Nikon France (może są jakieś przekłamania związane z tłumaczeniem z francuskiego na angielski???) - post 1872:
"Q: Is the D700 will be discontinued??
A: No, the D700 remains in the lineup"
link do całości: http://nikonrumors.com/2012/02/25/tr...nd-d800e.aspx/

Może to niezrozumienie tłumaczenia? Tłumaczę więc (nie jestem przysięgły, więc proszę nie komentować sposobu - chodzi o sens cytowanej wypowiedzi):
P: Czy [produkcja] D700 zostanie wstrzymana?
O: Nie, D700 pozostaje w produkcji.

Czytałem cały artykuł - nigdzie nie było nic o tym, że D800 jest następcą D700, a wręcz było napisane coś całkiem przeciwnego! Mniej więcej było tak (nie cytat - tak zrozumiałem sedno): "D800 to całkiem inna puszka, jeśli zależy ci na korpusie reporterskim, kupuj D700". Jeśli chcesz, poszukam odpowiedniego cytatu.

robin102
29-02-2012, 12:33
Słabo widzę sprzedaż D700 o ile pojawi się bardzo duży wysyp uzywek po wejściu D800.
Wszystko jest kwestią ceny. Trzymając za słowo Sobolewskiego, że D800 po 10500zł będzie nam sprzedawał to ile byście dali za D700 tak czysto hipotetycznie. Jak oceniacie wartość w kontekście możliwości fotograficznych i swoich potrzeb ten stary korpus do nowego ? Ile byście dali za nówkę D700 kupujac go np jako pierwszy FX albo jako body na backup ?

Sendilkelm
29-02-2012, 12:36
Wszystko jest kwestią ceny. Trzymając za słowo Sobolewskiego, że D800 po 10500zł będzie nam sprzedawał to ile byście dali za D700 tak czysto hipotetycznie. Jak oceniacie wartość w kontekście możliwości fotograficznych i swoich potrzeb ten stary korpus do nowego ? Ile byście dali za nówkę D700 kupujac go np jako pierwszy FX albo jako body na backup ?

Skoro były czasy, że był po 6500-7000 brutto, a d800 nie było na rynku, to myślę, że przy takich cenach dużo osób kupi. Trzeba poczekać na dostępność d800 i będzie wiadomo, na razie nie ma d800, więc ceny są wysokie.

R
29-02-2012, 12:38
Niektórzy co się pomylili z uporem maniaka w domyśle nadal tak twierdzą :wink:

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2710967&postcount=534
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2708950&postcount=529

coz... nie pamietam modelu produkowanego rownolegle z natepca. nadal obstaje przy swoim zdaniu, a jak bedzie - czas pokaze.

robin102
29-02-2012, 12:38
Czyli jakieś 3-3,5 kzł różnicy zrekompensuje nabywcom-użytkownikom "wiekowość" konstrukcji ?

Sendilkelm
29-02-2012, 12:40
Czyli jakieś 3-3,5 kzł różnicy zrekompensuje nabywcom-użytkownikom "wiekowość" konstrukcji ?

A czemu nie? Jako backup?

coz... nie pamietam modelu produkowanego rownolegle z natepca. nadal obstaje przy swoim zdaniu, a jak bedzie - czas pokaze.
Ale oczywistym też nie jest, że d800 jest następca d700. A to twierdzisz w swojej wypowiedzi.

Rossi_PL
29-02-2012, 12:42
W tej chwili nie więcej niż 6500 brutto za nóweczkę wyciąganą z pachnącego pudełeczka spokojnie bym zapłacił bez dwóch zdań:)

rafalko
29-02-2012, 12:44

Ja nadal dałbym tyle, ile za niego dałem 31 kwietnia 2011 - 5420 zł netto. To mój pierwszy FX, a backupu jeszcze nie potrzebuję.

Wszystkie artykuły piszą o tym, nawet jeśli nie robią tego wprost: D800 nie jest następcą D700. Więc nie ma co ciągle do tego wracać. Tania szybka lustrzanka FX to D700, tania 2x wolniejsza lustrzanka FX z opcją filmowania to D800. Może kiedyś doczekamy się następcy D700 - ale jeszcze nie teraz.

Henio Jawa
29-02-2012, 12:45
Ile byście dali za nówkę D700 kupujac go np jako pierwszy FX albo jako body na backup ?

6000zł.

Jacek_Z
29-02-2012, 12:45
Myślę, że info o produkowaniu D700 bardzo podniesie na duchu posiadaczy tej puszki i nie będą się na siłę przesiadać.
Dochodzimy do normalnosci. Kupuje się puszkę nie dlatego, że to najnowszy model, ale bo ma najlepsze dla nas parametry.
Myslę, że teraz (niestety?) to konkurencja będzie wymuszać wypuszczanie coraz to nowszych body. Bo tak naprawdę mogliby coś dawać co 5 lat i przynajmniej człowiek nie miałby tyle stresów ;)

R
29-02-2012, 12:46
W tej chwili nie więcej niż 6500 brutto za nóweczkę wyciąganą z pachnącego pudełeczka spokojnie bym zapłacił bez dwóch zdań:)

no wlasnie... cena... w momencie kiedy cena d800 sie ustabilizuje to ile mialby kosztowac "kontynuowany d700"? kazdy oczekuje ze stanieje i to znacznie... czyli nagle zacznie sie oplacac utrzymywac linie produkcyjna i sprzedawac stary model ponizej kosztow produkcji... nadal uwazam, ze informacje o kontynuacji za kilka dni/tygodni moga okazac sie sci-fi.

Henio Jawa
29-02-2012, 12:49
... czyli nagle zacznie sie oplacac utrzymywac linie produkcyjna i sprzedawac stary model ponizej kosztow produkcji...

Jakie są koszty produkcji D700?

R
29-02-2012, 12:50
Ale oczywistym też nie jest, że d800 jest następca d700. A to twierdzisz w swojej wypowiedzi.

rozumujac w ten sposob nic nie jest oczywiste... wypada chyba trzymac sie pewnych zalozen. skoro jest kontynuowana numeracja, mozna zalozyc ze to jest nastepca...

R
29-02-2012, 12:50
Jakie są koszty produkcji D700?

nie mam pojecia. a dlaczego mialby staniec o 3-4 tys?

Jacek_Z
29-02-2012, 12:51
D800 za 10.500 i D700 za 8.000 to myslę, że adekwatna róznica i to tylko dlatego, że D700 nie ma filmowania. Bo gdyby miał, to te puszki by mogły kosztować ... tyle samo! I o dziwo to właśnie (równa cena) mogło by powodować, że jest w miarę równy popyt. Bo tak od razu będzie - kupuję droższe, bo jest lepsze. A to niekoniecznie prawda, bo nie dla reporterki. Popyt na D700 powinien być większy niż na D800.
Cały problem w tym, że D700 nie ma filmowania.

krokus66
29-02-2012, 12:52

Ja Ciebie w pełni rozumiem ale co Ci to da? To niczego nie zmieni. Ja też ograniczałem swe wypowiedzi w tym temacie, bo po co mi słowne przepychanki. Szkoda czasu. Na podtrzymanie produkcji bardzo dobrej puszki wskazywała logika, tylko tyle.

Jeśli pozwolisz, to uściślę Twą wypowiedź.
Niektórzy twierdzili, że produkcja została zakończona, taki był sens ich wypowiedzi. Natomiast wskutek poważnych klęsk żywiołowych produkcja była: przerwana/ wstrzymana/ zatrzymana. Sformuowanie "zatrzymana" nie musi jednak oznaczać zakończenia produkcji. Mówię to jako stary produkcyjniak. Pozwoliłem sobie uścislić, co by ktoś za jakiś czas w brzydki sposób nie przeinaczał faktów.

Uważam, ża nie jest to takie istotne kto miał rację, jesteśmy wszyscy dorośli i nie bawimy się w drobiazgi. Cieszmy się dniem dzisiejszym.

Pozdrawiam
K.

rafalko
29-02-2012, 12:57
Myślę, że info o produkowaniu D700 bardzo podniesie na duchu posiadaczy tej puszki i nie będą się na siłę przesiadać.
Dochodzimy do normalnosci. Kupuje się puszkę nie dlatego, że to najnowszy model, ale bo ma najlepsze dla nas parametry.
Myslę, że teraz (niestety?) to konkurencja będzie wymuszać wypuszczanie coraz to nowszych body. Bo tak naprawdę mogliby coś dawać co 5 lat i przynajmniej człowiek nie miałby tyle stresów ;)

Te stresy właśnie są podstawą konsumpcyjnego stylu bycia, który jest tak mocno w Polsce lansowany, że nawet mimo kryzysu konsumpcja dóbr w Polsce nie maleje (a maleje w krajach zachodnich). Ponoć dlatego my nadal jesteśmy "zieloną wyspą".
Ktoś rozpętuje gorączkę zakupów, vide: niedostępność, spekulowanie jaka będzie cena, ograniczanie informacji przez producenta, domysły, spory - to przecież jest odgórnie zaplanowane i realizowane (także przez nas w tym wątku!)!

A i tak wszystkim producentom chodzi o to, by mieć zyski. Gdybyśmy brali pod uwagę nasze potrzeby, to by było jak napisałeś, wymiana korpusu co 5 lat lub dłużej. Tyle, że udziałowcy takich firm nie dostawaliby swoich dywidend, państwa miałyby niższe przychody z podatków, a my... mielibyśmy wtedy więcej czasu na normalne życie (nie potrzebowalibyśmy tyle pieniędzy na coraz to nowe gadżety) i szukanie pięknych ujęć...

Henio Jawa
29-02-2012, 13:05
nie mam pojecia. a dlaczego mialby staniec o 3-4 tys?

Mają linie produkcyjną która pewnie do wyrobienia maszyn jeszcze trochę pociągnie.
Nakłady na rozwój i szkolenie personelu zerowe.
Popyt za te 2000$ zapewne by był.
Sprzedadzą trochę absurdalnie drogich dodatków typu MB-D10.

Co do potencjalnie wysokiej ceny na rynku USA to sądzę, że więcej im zaszkodził Ken R. pisząc "Nie kupuj nowego D700" niż jest w stanie nadgonić marketing:-)

qba87
29-02-2012, 13:29
Ależ w tym linku jest kilka ważnych informacji o D800:
- różnica w rozdzielczości D800 i D800E,
- jaka optyka zda egzamin z ta puszką,
wypowiedzianych przez szefa koncernu.

Czy D700 będzie i w jakiej cenie, to mnie rybka. Chciałbym tylko aby wreszcie rynek znormalniał, nie tylko Nikona ale całego foto. Przy normalnym rynku nie będzie (miejmy nadzieję) powodów do głupich i złośliwych wypowiedzi. Tylko tyle mi się marzy.

"Our range of fixed lenses is particularly well suited to this camera, but all our current high-end lenses with Nano Crystal coating will provide enough resolution for this sensor."

Co tutaj jest ważnego na temat optyki ? Moim zdaniem to tylko marketingowe ogólniki.

iceman
29-02-2012, 13:29
D800 za 10.500 i D700 za 8.000 to myslę, że adekwatna róznica i to tylko dlatego, że D700 nie ma filmowania. Bo gdyby miał, to te puszki by mogły kosztować ... tyle samo! I o dziwo to właśnie (równa cena) mogło by powodować, że jest w miarę równy popyt. Bo tak od razu będzie - kupuję droższe, bo jest lepsze. A to niekoniecznie prawda, bo nie dla reporterki. Popyt na D700 powinien być większy niż na D800.
Cały problem w tym, że D700 nie ma filmowania.

Moim zdaniem nawet gdyby D700 miał filmowanie w momencie wypuszczenia na rynek, to jest to model wiekowy i prawa rynku są tutaj bezlitosne. Gdy wchodzi nowy model, stary tanieje. To tak jak w salonach samochodowych - nikt nie kupi za taką samą cenę samochodu starszego rocznikowo i nowego z bieżącego rocznika.

Rozumiem natomiast, że bardziej chodziło Ci o to, że są to różne spozycjonowane modele.

Te stresy właśnie są podstawą konsumpcyjnego stylu bycia, który jest tak mocno w Polsce lansowany, że nawet mimo kryzysu konsumpcja dóbr w Polsce nie maleje (a maleje w krajach zachodnich). Ponoć dlatego my nadal jesteśmy "zieloną wyspą".
Ktoś rozpętuje gorączkę zakupów, vide: niedostępność, spekulowanie jaka będzie cena, ograniczanie informacji przez producenta, domysły, spory - to przecież jest odgórnie zaplanowane i realizowane (także przez nas w tym wątku!)!

A i tak wszystkim producentom chodzi o to, by mieć zyski. Gdybyśmy brali pod uwagę nasze potrzeby, to by było jak napisałeś, wymiana korpusu co 5 lat lub dłużej. Tyle, że udziałowcy takich firm nie dostawaliby swoich dywidend, państwa miałyby niższe przychody z podatków, a my... mielibyśmy wtedy więcej czasu na normalne życie (nie potrzebowalibyśmy tyle pieniędzy na coraz to nowe gadżety) i szukanie pięknych ujęć...

Całkowicie się z Tobą zgadzam!

krokus66
29-02-2012, 13:58
Mają linie produkcyjną która pewnie do wyrobienia maszyn jeszcze trochę pociągnie.
Nakłady na rozwój i szkolenie personelu zerowe.
Popyt za te 2000$ zapewne by był.

Co do potencjalnie wysokiej ceny na rynku USA to sądzę, że więcej im zaszkodził Ken R. pisząc "Nie kupuj nowego D700" niż jest w stanie nadgonić marketing:-)

Bardzo dobrze.:lol:
Jeśli pozwolisz, to trochę uzupełnię.
1. Park maszynowy zamortyzowany w 100% - są to bardzo wysokie comiesięczne odpisy.
2. Koszty marketingowe są praktycznie zerowe.
3. Produkt sprawdzony, konkurencyjny i bardzo dobrze się sprzedający przed trzęsieniem ziemi.
Czyli można sprzedawać bardzo tanio i jeszcze "ociupinkę" zarobić. Wówczas:
4. Nie ma dziury w asortymencie co mogłaby zaraz wykorzystać konkurencja.
5. Przy niskiej cenie nie podkrada klientów puszki D800 - oznacza to, że nie zżera własnego ogona.
6. Przy niskiej cenie skutecznie podkrada klientów konkurencji i umacnia swoją pozycję na rynku.
Ja widzę same plusy.

Oczywiście nie można tego zbyt długo ciągnąć. Sądzę, że w przygotowaniu jest następca D700, tylko klęski wszystko pomieszały.

jatoja2
29-02-2012, 15:10
Ja mam pytanie co do "wygryzienia" hassela przez d800 a mianowicie to wszystko co jest pisane o mitycznej "plastyce" kontroli nad GO jest bzdurą? Jak ma się porównanie DX/FX do FX/Średni format ;)

Jacek_Z
29-02-2012, 15:16
1. Popatrz na jasność szkieł oferowanych w MF. To ma bardzo konkretne przełożenie na GO.
2. Lansuje tezę, że reklama w dużej mierze opiera się na fotach, gdzie wszystko jest ostre. Co innego artyści, ale oni robią na analogach, cyfrowe MF jest dla nich za drogie.

raider
29-02-2012, 16:09
Jeśli chodzi o produkcję D700 to może będzie jak w przypadku manualnych szkieł AIS, które wciąż są w ofercie mimo nowych modeli, np. mamy drugą generację 50/1.4 z AF (po D jest G), a w katalogu nadal także AIS, podobnie micro 105/2.8 : http://imaging.nikon.com/lineup/lens/list.htm#manual
Skoro popyt jest na tyle duży by podtrzymywać produkcję D700 to firmie się to opłaci - koszty zaprojektowania już się pewnie zwróciły i każdy taki sprzedany aparat może dawać niemały zysk. Inna sprawa to wewnętrzna konkurencja z nowym D800, no ale musieli to jakoś skalkulować i wyszło że jednak D700 można jeszcze przez jakiś tam czas produkować..

krzysztof jot
29-02-2012, 16:17

ale ten absurdalnie drogi dodatek zawsze działa, a producenci zamienników nijak z tym problemem uporać się nie mogą.. a to kawałek plastiku tylko. Notabene, grip do D100 kosztował w 2003r. 2100 zł. :) w chwili kiedy body było już za 10.000 - to był absurd dopiero. Pamiętam.... bo kupowałem :)

mOSAd
29-02-2012, 16:20
D800 i D700, a nawet D4 kompletnie nie są dla mnie konkurencją. W moim przypadku nie rozważam na przykład dużych puszek z wbudowanym gripem. Dodatkowo o ile filmowanie w D700s (coś jak D3s) byłoby super dodatkiem, to D800 także mnie nie interesuje. Mogą te korpusy kosztować tyle samo, a nadal D700 się będą sprzedawać, bo potrzeby są różne. Ktoś do studia potrzebujący D800, do reporterki będize nadal potrzebował czegoś innego. W zależności od potrzeb - D4 jak bardzo duże wymagania, D700 gdy mniejsze.

Gio
29-02-2012, 18:27
A ja po premierze D800 darzę coraz wyższym uznaniem kolesi odpowiedzialnych za rozwój biznesu w Nikonie. Bo pozostawienie D700 i wypuszczenie tak naprawdę nie następcy tylko puszki o zupełnie innych zastosowaniach spowoduje, że sporo osób - zwłaszcza posiadającyh już D700 jak choćby piszący te słowa - będzie chciało mieć oba te aparaty. Bo ja poważnie kalkuluję budżet na choinkowy prezent w postaci D800:-)

grissley
29-02-2012, 18:36
Jakoś w ogóle nie widzę zależności. Nie wiem, jakiż to wpływ ma fakt dalszego produkowania D700 na decyzję o ewentualnej przesiadce na D800???

fotouśmieszek
29-02-2012, 18:37
Cenny artykuł. Wielkie dzięki, z nieba mi spadłeś.:lol:

Nie piszę co i jak gdyż trzeba cały przeczytać. Daje odpowiedzi na wiele kwestii tutaj poruszanych.

A już myślalem,ze robisz sobie jaja :lol:Też uważam,że jest to solidna robota, z uwzględnieniem sytuacji na rynku.

robin102
29-02-2012, 18:56
Bo pozostawienie D700 i wypuszczenie tak naprawdę nie następcy tylko puszki o zupełnie innych zastosowaniach spowoduje, że sporo osób - zwłaszcza posiadającyh już D700 jak choćby piszący te słowa - będzie chciało mieć oba te aparaty.:-)
Świetne-święte słowa. Sam rozważam zakup D800 jako backup :) do D700 oraz jako domową kamerę, kiedyś tam...

D800 za 10.500 i D700 za 8.000 to myślę, że adekwatna różnica..
Cholercia tylko na 2,5 kzł wyceniasz ;) taką genialną funkcjonalność jak filmowanie oraz matrycę gigantycznej wielkości ;), nie wspominając już o innych nowościach które kryje nowsza technologia wykorzystana w tym aparacie.
No cóż punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia-sprzedawania ;)

ps.
matryca gigantyczna to matryca FX o rozdziałce 36MPX, co by się Jacek nie czepiał ;)

fotouśmieszek
29-02-2012, 19:42
Tu też ciekawe info,sądzę że nie bylo w wątku,nie tylko o d800: http://www.photographybay.com/2012/02/21/nikon-d800-dealer-pricing-revealed/?awt_l=CGZX6&awt_m=JG..5qiqHv62xu

http://www.photographybay.com/2012/02/18/nikon-d700-to-stay-in-current-line-up/?awt_l=CGZX6&awt_m=JG..5qiqHv62xu

ale i o konkurencji:

http://www.photographybay.com/2012/02/22/canon-5d-mark-iii-specs-confirmed-official-on-feb-27/?awt_l=CGZX6&awt_m=JG..5qiqHv62xu

qba87
29-02-2012, 20:57
Właśnie oglądałem tv. Pokazywali spis rzeczy których nie można wnosić na Narodowy na dzisiejszy mecz. Wśród nich :

- zawodowe kamery oraz aparaty fotograficzne

Czyli na mecz podczas Euro nie będę mógł wnieść swojego D800 ?:)

Jeśli pytanie głupie to przepraszam, ale nigdy nie byłem na taki meczu - takiego sprzętu jak D800 też nie miałem :)

Sorry za OT

Pawel Pawlak
29-02-2012, 21:15
małe wykresiki jednego z testerów "mierniczych"
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=40756917
tak jak pisałem - w znormalizowanej wielkości D800 we wszystkich 3 czułościach lepszy niż d3. Na iso200 przy normalizacji zawstydza nie tylko d3 ale także d3s i d4. Fajnie że wykresy przedstawiają różnicę w SNR w zalezności od ekspozycji. Dzięki temu widzimy jak bardzo na iso6400 d3s odstawia D3, pomimo tego że na szarościach 18% jest tylko "troszkę" lepszy.

Lulek39
29-02-2012, 21:50
Czyli na iso 6400 D800 na full resolution jest porównywalne do osiągów jakie ma D700, bo D700 odstawało zawsze troszkę od D3-ki, tak jak obecnie D800 odstaje od reszty zawodników w porównaniu. Ale po przeskalowaniu do 12mpx mamy pięknego D3s'a a nawet lepiej :mrgreen:
Z fps'ami Nikon nie strzelił sobie w kolano w D800 i D4, ale z jakością obrazka po przeskalowaniu jest raczej porównywalny poziom w D800 i w D4. Czyli powtórka z rozrywki jak przy D3 i D700, dobrze, że znów różnica w pieniążkach na korzyść klienta :)

krokus66
29-02-2012, 21:56
A już myślalem,ze robisz sobie jaja :lol:Też uważam,że jest to solidna robota, z uwzględnieniem sytuacji na rynku.

Ja nigdy sobie jaj nie robiłem ani z nikogo nie żartowałem. Zawsze piszę z należnym szacunkiem. Lubię natomiast zażartować z sytuacji okolicznościowej, gry słów we wpisie, itd. Jest to jednak istotna i zasadnicza różnica. Jest tylko jeden szkopuł. Mam wrażenie, iż niektórzy niestety nie wychwytują tej różnicy.

Link, który podałeś.
Ja decyzję już podjąłem, bez sampli i bez macania puszki.:grin: Niemniej tak jak napisałem, ten link utwierdził mnie w słuszności podjętej decyzji.

deep
29-02-2012, 21:56
bo D700 odstawało zawsze troszkę od D3-ki

Niby jak? Przecież dają identyczny obrazek (nie mówię o D3s), to dokładnie ta sama matryca.

Lulek39
29-02-2012, 22:00
To moje subiektywne oceny z własnego użytkowania. W tych samych warunkach ciut lepszy i czystszy obrazek dawał mi D3.

krokus66
29-02-2012, 22:07
"Our range of fixed lenses is particularly well suited to this camera, but all our current high-end lenses with Nano Crystal coating will provide enough resolution for this sensor."

Co tutaj jest ważnego na temat optyki ? Moim zdaniem to tylko marketingowe ogólniki.

Zapoznaj się z ofertą optyki Nikona, sprawdź które obiektywy spełniają te kryteria, obejrzyj ich charakterystyki i ceny. Wówczas nie będziesz uważał powyższe za pustosłowie marketingowe.

deep
29-02-2012, 22:17
To moje subiektywne oceny z własnego użytkowania. W tych samych warunkach ciut lepszy i czystszy obrazek dawał mi D3.

Ale nie rozumiesz że raw jest taki sam? Zmieniasz jedną linijkę w kodzie i możesz wywołać Rawa z D700 softem co widzi tylko D3 i są identyczne, a dlaczego? Bo to są takie same pliki i to nie jest moje "subiektywne" odczucie tylko fakt.

Lulek39
29-02-2012, 22:20
D3x i Alfa też miały mieć "to samo".

deep
29-02-2012, 22:22
Proszę cię, nie wprowadzaj ludzi w błąd swoją nie wiedzą. Tego co napisałeś teraz nawet nie będę komentował.

Lulek39
29-02-2012, 22:26
Nie będę kontynuował.
Miałem obie puszki, robiłem kiedyś testy na statywie w tych samych warunkach, obrazek z D3 był lepszy.
Coś więcej trzeba? Mi nie. Liczą się fakty. Twoje są inne? Fajnie. Moje są takie i będę ich bronił, bo są namacalne. Ale nie mam zamiaru zaśmiecać wątku, bo nie jest on o D3 vs D700.

Pawel Pawlak
29-02-2012, 22:43
D3x i Alfa też miały mieć "to samo".

No tak twierdzili tylko ignoranci. Obrazek z d3x i a900 różni znacznie więcej niż d3 i d700.
natomiast róznica między plikami D3 i d700 to zauważalna bywa w JPGach (d3 ma lepsze), ale w RAWch ?

Co do samech "troszkę" to oś Y wyskalowana jest w dB. 1dB to 0.66EV więc "troszkę" w postaci 5dB to 1.66 róznicy :)
Z wykresu dla iso 6400, można więc zauwazyć że D800 jest dla 18% szarości ok 1.33EV słabszy niż d3 ale w najgłębszych cieniach róznica maleje do 0.66EV. Natomiast po przeskalowaniu do 12mpix, na 18% szarościach jest ok 0.33EV lepszy niż d3, a na najgłębszych cieniach leszy o ok 1EV.

Jacek_Z
01-03-2012, 01:35
Cholercia tylko na 2,5 kzł wyceniasz ;) taką genialną funkcjonalność jak filmowanie oraz matrycę gigantycznej wielkości ;), Wyceniam ją na nawet mniej, bo pisałem, że gdyby było filmowanie to cena powonna być prawie równa.
Na ile wyceniasz róznice w cenach puszek mających odpowiednio 4 i 8 fps? to wartośc tez kilku tysięcy zł. Te fps przydadzą się wiele szerszemu gronu fotografów. Bo się przydają nawet przy fotografii mody. Studyjni nie siedzą tylko i wyłącznie w studiu. A w dodatku są lampy potrafiące obsługiwac błyskaniem 10 fps.
Natomiast za nadmiar megapikseli nie ma co przepłacać. Oczywiście o ile się ich nie potrzebuje.

Nie musicie naśladować moich "ruchów", bo ja nie robię ślubów, a siedzę w studiu i chcę ISO 100.

adamouse
01-03-2012, 09:47
Wypowiedzi ludzi, którzy projektowali D800 (ang):
http://imaging.nikon.com/history/scenes/32/index.htm

Piszą wprost, że wychodzili od D3x, a nie D700

krokus66
01-03-2012, 10:03
Wyceniam ją na nawet mniej, bo pisałem, że gdyby było filmowanie to cena powonna być prawie równa.

W model D800 zostało włożone bardzo dużo pracy i jeszce więcej myśli twórczej. Obawiam się Jacku, iż tym stwierdzeniem sprawiłeś wielką przykrość Panu Nobuaki Sasagaki.

Jacek_Z
01-03-2012, 10:15
Na pewno kosztowała ich matryca + procesor + moduł pomiarowy. A cała reszta - bez przesady, to są ciupinkę modernizowane body od czasu F100, D100. Migawke mogą brać z zeszłego modelu tego będącego półkę wyżej.
Chciałbym zaważyć, że decydująca jest matryca i soft te matryce obsługujący. Cała reszta niewiele mnie obchodzi i mogą wcale nie tykać designu czy migawki. Robią to, by przekonać nas do nowego modelu.
To jest firma, która chce od nas, klientów wyciągnąć kasę. Bądźmy realistami.

raider
01-03-2012, 10:38
Na pewno kosztowała ich matryca + procesor + moduł pomiarowy. A cała reszta - bez przesady, to są ciupinkę modernizowane body od czasu F100, D100. Migawke mogą brać z zeszłego modelu tego będącego półkę wyżej.
Chciałbym zaważyć, że decydująca jest matryca i soft te matryce obsługujący. Cała reszta niewiele mnie obchodzi i mogą wcale nie tykać designu czy migawki. Robią to, by przekonać nas do nowego modelu.
To jest firma, która chce od nas, klientów wyciągnąć kasę. Bądźmy realistami.

Jest jeszcze kilka plusów - lepszy wizjer, mniejsza waga, dodane dwie karty, wyświetlacz 3.2 cali. Ja myślę, że różnica będzie w okolicy 4 tys. zł - najpierw ceny 8/12, po pół roku pewnie 6/10 za D700/D800.

krokus66
01-03-2012, 10:45
Jest jeszcze kilka plusów - lepszy wizjer, mniejsza waga, dodane dwie karty, wyświetlacz 3.2 cali. Ja myślę, że różnica będzie w okolicy 4 tys. zł - najpierw ceny 8/12, po pół roku pewnie 6/10 za D700/D800.

Dodana jedna karta, jedna ... chyba, że drugą wkładają gratis do pudełka.:lol:

O cenach dla świętego spokoju wolę się w ogóle nie wypowiadać. Licho nie śpi, oj nie śpi ...:lol::lol::lol:

Sendilkelm
01-03-2012, 10:47
R nadal uważasz, że d800 jest następcą d700?

http://nikonrumors.com/2012/02/29/nikon-d800-is-a-whole-new-category-of-camera.aspx/#more-34648

(http://nikonrumors.com/2012/02/29/nikon-d800-is-a-whole-new-category-of-camera.aspx/#more-34648)

R
01-03-2012, 10:51
R nadal uważasz, że d800 jest następcą d700?

http://nikonrumors.com/2012/02/29/nikon-d800-is-a-whole-new-category-of-camera.aspx/#more-34648

(http://nikonrumors.com/2012/02/29/nikon-d800-is-a-whole-new-category-of-camera.aspx/#more-34648)

wobec niezaprzeczalnych faktow :-?

ale skoro to nie nastepca, to moja teoria, ze po wejsciu nowego modelu (nastepcy) stary nigdy nie byl produkowany jest aktualna... tadaaaammm!!! :mrgreen:

zupelnie powaznie - to chyba pierwsza taka historia w N...

shaolin
01-03-2012, 10:55
Hm...

While many people have high expectations of the kind of image quality possible with 36.3 megapixels, I think some may worry that it'll be tough taking full advantage of that potential. What have you done to make the camera accessible to a wide range of users?

Hara: "The D800 has an effective pixel count of 36.3 megapixels, but that doesn't mean it can take pictures only at that size. There are three image sizes – large, medium, and small – and you can choose the one that suits your needs. In FX format, the large size enables shooting with about 36.2 megapixels, while about 20.3 megapixels are used for the medium size, or maybe if you're taking snapshots you'll find you can get by with the small size, which is about 9 megapixels. Both the medium and small settings use data from the full extent of the 36.3-megapixel sensor optimally processed to a smaller size using EXPEED 3. Therefore, we suggest selecting medium or small for normal use and choosing large only for, say, group portraits or very high resolution landscape shots. And just like our high-end D4 model, the D800 offers a choice of four image area settings: FX format, DX format, a nearly square 5:4 format that studio photographers will find easy to use, and a 1.2x format that is slightly narrower than the FX format. Each of these formats is available in the large, medium, and small sizes I mentioned earlier, giving the photographer considerable freedom in choosing a size."

Czy to znaczy, że jednak jest mNEF i sNEF? :shock: Bo tu piszą o medium (20mpx) i small size (9mpx), a do tego 4 cropy (które, też mają large, medium i small sizes). Chyba, że to dotyczy tylko JPG ;)

raider
01-03-2012, 10:57
Dodana jedna karta, jedna ... chyba, że drugą wkładają gratis do pudełka.:lol:

No tak, napisałem niejednoznacznie, chodziło o to że została dodana nowa funkcja - dwie karty, a nie dodatkowe dwie karty :)

krokus66
01-03-2012, 10:59
No tak, napisałem niejednoznacznie, chodziło o to że została dodana nowa funkcja - dwie karty, a nie dodatkowe dwie karty :)

A czy Ty osobiście wolałbyś 2 karty tego samego typu? Bo ja tak.

raider
01-03-2012, 11:06
A czy Ty osobiście wolałbyś 2 karty tego samego typu? Bo ja tak.

Pewnie tak, ale mogłoby to się odbyć kosztem zwiększenia gabarytów aparatu gdyby były to karty CF. Z kolei 2xSD nie za bardzo pasowałoby użytkownikom mającym jednocześnie D800 i korpus jednocyfrowy.. Nikon poszedł tu chyba na jakiś kompromis.

Sendilkelm
01-03-2012, 11:11
W coraz więcej sklepach pojawiają się przykładowe ceny :)

http://sklepikfotograficzny.pl/pl/aparat-nikon-d800-korpus.html (http://www.x-kom.pl/p/77089-aparat-cyfrowy-nikon-d800-czarny.html)
15999 zł
X-Kom z kolei z poprzedniej niskiej obniżył znów na 10652 zł. Czyli o około 100 zł

krokus66
01-03-2012, 11:18
Pewnie tak, ale mogłoby to się odbyć kosztem zwiększenia gabarytów aparatu gdyby były to karty CF. Z kolei 2xSD nie za bardzo pasowałoby użytkownikom mającym jednocześnie D800 i korpus jednocyfrowy.. Nikon poszedł tu chyba na jakiś kompromis.

Sądzę, że trochę większe gabaryty nie byłyby złe, puszka musi dobrze leżeć w ręku. Dobry chwyt jest podstawą. Mnie natomiast cieszy zmniejszenie wagi.

Pawel Pawlak
01-03-2012, 11:30
Od kiedy zobaczyłem że ultraszybki Sandisk ExtremePro 64GB 95Mb/s CF jest 2X droższa niż taka karta w wersji SD (konkretnie 1500zł vs 750zł), zdecydowanie jestem zwolennikiem SD +CF w d800 ;)) Zwłaszcza że przy 36mpix RAWAch trochę tej pamięci trzeba będzie. Warto dodać, że przy takiej różnicy w cenie kart SD vs CF i XQD, koszty pamięci do D800 i d4, pomimo znacznie większych RAWów są zdecydowanie podobne :)

shaolin
01-03-2012, 12:14
Czy ktoś przeczytał to co zacytowalem? :mrgreen:

I D700 w USA wychodzi teraz za 6800pln (po tej 500$ obniżce)...

R
01-03-2012, 12:21
o mNEF?

Pawel Pawlak
01-03-2012, 12:23
Czy ktoś przeczytał to co zacytowalem? :mrgreen:

I D700 w USA wychodzi teraz za 6800pln (po tej 500$ obniżce)...

Zawsze czytam :D ale czytałe o tym już wczoraj więc nie zareagowałem ;)
Zastanawiam się czy przy takiej cenie i "parciu na FXa" jest miejsce na D400 ?

shaolin
01-03-2012, 12:26
o mNEF?

Tak... W końcu każdy płakał, że tego nie ma, a tu wygląda na to, że jednak jest ;)

Pawle, teraz zareaguj! :mrgreen:

Pawel Pawlak
01-03-2012, 12:28
AAA!!! SUPER !!! ŚWIETNIE !!! :D:D:D ale jednoznacznie to nie jest tam napisane ze są mNEFy. Myslę się ?