PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D800 i D800E oficjalnie

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13

R
09-02-2012, 12:08
koledzy, ale po co sie napinac? sobie i Wam zycze, zeby bylo jak najlepiej...

jak sie okaze ze jest znosny to sie kupi na poleczke i przy jakiejs tam okazji sfotografuje se ptaka... ;)

house
09-02-2012, 12:08
Co Wy tak się czepiacie?
Już wiadomo, że D800 jest do dupy i nikomu niepotrzebny.
Może powinni zakazać jego sprzedaży w Europie bo to niekorzystnie wpłynie na cenny paroletnich strucli za które pozostało jeszcze płacić raty przez dwa lata. Kultowych strucli dodam. Sample są do niczego bo na kilku można się dopatrzeć światła. Rany, ktoś robi jeszcze zdjęcia przy świetle? No i krop z nieostrego obszaru w dolnym lewym rogu jakiś taki niewyraźny. Zwyczajnie wypuścili bubla:-P
Zgadzam się w 100% ;D

D800 to kicha na maxa. Poczekajmy na jego następcę, może będzie się do czegoś nadawał :)

siona
09-02-2012, 12:10
Co Wy tak się czepiacie?
Już wiadomo, że D800 jest do dupy i nikomu niepotrzebny.
Może powinni zakazać jego sprzedaży w Europie bo to niekorzystnie wpłynie na cenny paroletnich strucli za które pozostało jeszcze płacić raty przez dwa lata. Kultowych strucli dodam. Sample są do niczego bo na kilku można się dopatrzeć światła. Rany, ktoś robi jeszcze zdjęcia przy świetle? No i krop z nieostrego obszaru w dolnym lewym rogu jakiś taki niewyraźny. Zwyczajnie wypuścili bubla:-P

ależ wręcz przeciwnie.
piękny obrazek, fajna puszka!
tylko udowadnianie, że dla wszystkich, we wszystkim lepsza - bez sensu ...
iso jednak słabsze niż poprzednicy (co jest zrozumiałe ze względu na ilość mpx) a i fps zdecydowanie za mały, żeby mówić o uniwersalności.
jak to mawiał jakiś czas temu jacekz nikon pomyślał tym razem o studyjniakach i wszelkiego rodzaju fotografach modowych. przy okazji znalazły się jeszcze inne grupy zadowolone z tego rozwiązania ( w architekturze też budynki nie biegają na tyle szybko, żeby te 4fps nie dały rady).

ja niestety jestem w grupie nieujętej :/ - niestety to nie jest puszka dla mnie ...

R
09-02-2012, 12:10
iso6400 bez skalowania - wywołane viewNX2 (nie mozna ustawić lepszej jakości odszumiania) ostrość na 3 (max 9), expozycja -0.6, cienie +38 (także cienie mniej więcej na iso6400, ale śwaitła trochę wyciągnięte).
http://wyslijto.pl/plik/p428lq9b1a

edit:
WB ochłodzony w stosunku do zarejestrowanego

no tak troche kolorowo w cieniach...

shaolin
09-02-2012, 12:11
koledzy, ale po co sie napinac? sobie i Wam zycze, zeby bylo jak najlepiej...
jak sie okaze ze jest znosny to sie kupi na poleczke i przy jakiejs tam okazji sfotografuje se ptaka... ;)

Ja sie nie napinam, wiesz ze mi brakuje tylko fpsow bo chcialem focic seppuku Concordii :mrgreen: Dawac sample! Zamulka ruskiego internetu...

Pawle testowales w CNX? Czy tylko VNX?

R
09-02-2012, 12:12
Ja sie nie napinam, wiesz ze mi brakuje tylko fpsow bo chcialem focic seppuku Concordii :mrgreen: Dawac sample! Zamulka ruskiego internetu...

przeciez wiesz, ze to nie bylo do Ciebie ;)

Jacek_Z
09-02-2012, 12:16
Jestem Canoniarzem (choc mialem krociutka przygode z D700) i chcialem zapytac: skoro zmieniamy na tryb cropowy to rozumiem, ze przy tych 15mpix obraz ma odpowiedni 1.5, tak? Czyli z 24 robi sie np 35?

Bo w 5d2 sRAW to po prostu mniejszy RAW, bez kombinacji.Tak, obiektywom trzeba policzyć ekwiwalenty ogniskowych, z 24 zrobi się 36 mm.
My bysmy chcieli sRAW jak w canonie :sad:

Takie moje male pytanie - po co 36mpix na slubach?
Po nic. Ale aparaty są nie tylko do slubów. Niektórzy nie robią reporterki
.

Oby do IS0 2000 było dobrze to wystarczy dla większości.
A do ISO 200 wystarczy dla Jacka_Z ;) (dopisałem to za ciebie :))

..Nie będę kupował jednej puszki do ślubów, drugiej do packshotów, trzeciej do panoram, czwartej do krajobrazów.
Jeżeli D800 może się sprawdzić we wszystkich zadaniach to wybiorę ten jeden.W ślubach sprawdzi się średnio. Za duzo GB na dyskach twardych, za mało fps.
Co do specjalizacji body - to nic złego, wręcz przeciwnie. ba, czasami posiada sie nie tylko jedno body, ale kilka body w róznych formatach, np MF. To jest dopiero przekichane, bo trzeba mieć różne zestawy obiektywów. No i torba robi się ciężka.

Dokładnie, to bardziej uniwersalna puszka od D700. ....Aczkolwiek dla mnie D800 ma większy sens, to jednak obiektywnie trzeba przyznać, że D700 jest bardziej uniwersalny. D700 ma tylko 2 wady - brak ISO 100 i brak filmowania. A te 2 wady są subiektywne, wiele osób nie odczuwa braku ISO 100 i nie chce filmowania.
Nie dawajcie sobie wciskac marketingowego kitu. Kupno D700 to jedynie dyskomfort psychiczny, że się nie kupuje najnowszego body. Ale to wszystko.
Gdyby nikon produkował oba body równolegle i miałyby te same ceny (i oba miały filmowanie) to wg mnie (aż) 95% fotografów powinno kupować D700.
Niestety przy zakupach ludzie nie do końca kierują się rozsądkiem.

shaolin
09-02-2012, 12:17
R, wiem ale chcialem cos napisac o Concordii :mrgreen:

LordYoghurt
09-02-2012, 12:20

Ponad 30 osób zginęło, a Wy sobie jaja robicie Panowie

R
09-02-2012, 12:20

wcale sie nie dziwie... to moim zdaniem najlepszy wpis wtym watku byl :mrgreen:

fafniak
09-02-2012, 12:21
D700 ma jeszcze 2 wady :D - ale nie dla wszystkich są one dokuczliwe :)
Ja poczekam na testy AF (d7000 warning ! ) i na foty ze słońcem w kadrze :)

Pawel Pawlak
09-02-2012, 12:24

vnx - bo tego mam na kompie w pracy. cnx przećwiczę w domu - myślę kolorowe placki przestaną być widoczne, jak włączę lepszą jakość odszumiania.
Co do LDR to tam wpada niebieskie światło (odbijające się w żyrandolu) stąd takie efekty.

adamouse
09-02-2012, 12:27
Ciężki czas nadchodzi dla nikonrumors. Pozostaje im pisać o D400, o którym przez ostatni rok nic nie było słychać.

R
09-02-2012, 12:29
Ciężki czas nadchodzi dla nikonrumors. Pozostaje im pisać o D400, o którym przez ostatni rok nic nie było słychać.

po co pisac o czyms czego nie bedzie? ;)

beda duzo pisac o puszkach amatorskich bo pewnei odswieza serie 3,5,7 i sporo o szklach, pewnie jakies nowe zabawki do N1...

shaolin
09-02-2012, 12:30
vnx - bo tego mam na kompie w pracy. cnx przećwiczę w domu - myślę kolorowe placki przestaną być widoczne, jak włączę lepszą jakość odszumiania.

Ok, to sobie zaraz podlubie bo sample za 5min czy cos. Ale i tak jestem milo zaskoczony (mowie o samplu od 88y), bo myslalem ze bedzie po prostu gorzej ;)

Jacek_Z
09-02-2012, 12:53
vnx - bo tego mam na kompie w pracy. .Otwieram nefa z D800 w poprzednim VNX2 - format nie obsługiwany. OK, aktualizacja do 2.2.5 dodaje obsługę D4. A tu po cichu ukryto obsługe też D800 :mrgreen:
Pliki takie sobie, wysokich ISO sie nie sprawdzi, za dużo światła. Detalu tez nie a na czym poobserwować. Wszystko trzeba robić samemu ;)

raider
09-02-2012, 12:57
iso6400 bez skalowania - wywołane viewNX2 (nie mozna ustawić lepszej jakości odszumiania) ostrość na 3 (max 9), expozycja -0.6, cienie +38 (także cienie mniej więcej na iso6400, ale śwaitła trochę wyciągnięte).

edit:
WB ochłodzony w stosunku do zarejestrowanego

Widzę świecące na niebiesko piksele i od razu lepiej poczuły się świecące piksele w moim D700 ;) W sumie nie dziwne - trzy razy więcej pikseli więc i trzy razy więcej może być świecących..

krzysztof jot
09-02-2012, 13:20
ja nie napisalem ze sie nie spisuje, tylko na razie nikt z nas (prawdopodobnie) nie wie jak sie spisuje...
bo podstawa z której wyciagasz wnioski jest bardzo mizerna.
...

można sobie tu do woli dyskutować, dziwić się dlaczego 36mpx, uznawać wyższość czteroletniego D700 ale to tylko słowa aby coś powiedzieć. Od czasu kiedy 2001 roku kupiłem pierwsza cyfrę, nie pamietam - mimo ze takie dyskusje były zawsze - aby kolejny model robił gorsze zdjęcia. Bywały drobne wpadki - mora, banding itd - ale i tak w rezultacie były lepsze, i po latach nikt nie wyskakuje z twierdzeniem że D100 robił lepiej niż D200, D1x lepiej niż D2 itd itd.

Jest to pewien szok te 36MPX, ale widocznie tak ma już być. Przynajmniej przez kolejne trzy/cztery lata. Multimedialny kombajn, bo takie są znaki czasu - prasa umiera, fotoreporterka się kończy,coraz więcej będzie filmów, filmików na serwisach internetowych mediów które znikną w wersjach papierowych. Za dwa lata a może za rok nawet, D700 bez filmowania, z matrycą 13MPX będzie gorszy od Samsunga Galaxy 4 :) który zrobi film w 3D na 30milionowej matrycy. Takie są czasem przeskoki w elektronice - pamiętam jak dałem za d100 13tys zł a za dwa !! lata sprzedałem z trudem za3tys. Bo D70s robił dużo lepsze zdjęcia i nikogo nie interesowała super obudowa, i zaraz pojawił się D200 i z D100 zrobił się antyk. Tu już w budowie i ergonomii niewiele można iść do przodu - więc poszli w megapixele i tak pewnie już będzie - telefony z ekranami 5calowymi, laptopy 13 cali 1600x, TV 55-65cali to już nic dziwnego - to wymaga rozdzielczości, szczegółu.

Dywagowanie, ze D800 może robić gorsze obrazki od czegoś co już jest na rynku kilka lat jest tylko zabijaniem czasu na dostawy do sklepu. To nie pojawiła się nagle puszka 36MPX jakiegoś dziwnego producenta z Zambii, tylko kolejny model lustrzanki semi-pro Nikona, i jak przez ostatnie dziesięciolecia - nie będzie gorszy od poprzednika, bo nigdy tak nie było.

Jedyne co mnie zastanawia - to toczy w tej "budzie" D800 pojawi się coś z matrycą DX i tyle reszta jest oczywista.

rafal1676
09-02-2012, 13:22
Podaje link do zdjec robionych D800 dos ciekawie to wyglada http://cmphotography.com/blog.cfm

docxxx
09-02-2012, 13:23
można sobie tu do woli dyskutować (...)
Amen

house
09-02-2012, 13:24
W ślubach sprawdzi się średnio. Za duzo GB na dyskach twardych, za mało fps.
Co do specjalizacji body - to nic złego, wręcz przeciwnie. ba, czasami posiada sie nie tylko jedno body, ale kilka body w róznych formatach, np MF. To jest dopiero przekichane, bo trzeba mieć różne zestawy obiektywów. No i torba robi się ciężka.

Jeżeli weźmiesz D4 i będziesz pstrykał 11FPS, to wyjdzie Ci więcej GB na twardym dysku.
Poza tym mam pojemne dyski, planuję zakup jakiejś macierzy na Thunderbolt.

Aczkolwiek dla mnie D800 ma większy sens, to jednak obiektywnie trzeba przyznać, że D700 jest bardziej uniwersalny. D700 ma tylko 2 wady - brak ISO 100 i brak filmowania. A te 2 wady są subiektywne, wiele osób nie odczuwa braku ISO 100 i nie chce filmowania.
Nie dawajcie sobie wciskac marketingowego kitu. Kupno D700 to jedynie dyskomfort psychiczny, że się nie kupuje najnowszego body. Ale to wszystko.
Gdyby nikon produkował oba body równolegle i miałyby te same ceny (i oba miały filmowanie) to wg mnie (aż) 95% fotografów powinno kupować D700.

Jak dla mnie to ma jeszcze jedną ogromną zaletę. Dwie karty pamięci. Jedną pakuję CF i tam lądują RAWy drugą EyeFii i tam zapisuję mniejsze JPGi. Daję klientowi do ręki iPada i od razu ma podgląd tego co robię. Dotyczy zdjęć produktowych które wykonuje, żeby tu mnie zaraz nie zjedli żywcem, że to do kościołów bez sensu :D

mpwt
09-02-2012, 13:25

Ogólnie wygląda nieźle. Powiedziałbym jak inni, że nie gorzej jak w D700. Ale mam podejrzenia, że te zdjęcia są robione w dość dobrych warunkach oświetleniowych (patrzcie na parametry zdjęcia). Pytanie jak matryca się sprawdzi w miejscach gdzie realnie tego światła będzie brakować, co się pojawi w ciemnych miejscach jak będziemy chcieli wyciągnąć detale. Tu D700 daje radę... ciągle z mało miarodajnych sampli :/

shaolin
09-02-2012, 13:25
Marcin, a skad wziac miarodajne sample w duzej ilosci, skoro nikt tego aparatu nie ma? :D

Jedyne co mnie zastanawia - to toczy w tej "budzie" D800 pojawi się coś z matrycą DX i tyle reszta jest oczywista.
Taki D400 z 16mpx, z AF z D4/D800 (i rozkladem punktow jak w D300 wzgledem D700), z highiso w okolicach D700 (czyli bylby skok wzgledem D300s) i 8fps to bylby bardzo przyjemny sprzecik do sportu i kurakow...

house
09-02-2012, 13:26
można sobie tu do woli dyskutować, dziwić się dlaczego 36mpx, uznawać wyższość czteroletniego d700 ale to tylko słowa aby coś powiedzieć. Od czasu kiedy 2001 roku kupiłem pierwsza cyfrę, nie pamietam - mimo ze takie dyskusje były zawsze - aby kolejny model robił gorsze zdjęcia. Bywały drobne wpadki - mora, banding itd - ale i tak w rezultacie były lepsze, i po latach nikt nie wyskakuje z twierdzeniem że d100 robił lepiej niż d200, d1x lepiej niż d2 itd itd.

Jest to pewien szok te 36mpx, ale widocznie tak ma już być. Przynajmniej przez kolejne trzy/cztery lata. Multimedialny kombajn, bo takie są znaki czasu - prasa umiera, fotoreporterka się kończy,coraz więcej będzie filmów, filmików na serwisach internetowych mediów które znikną w wersjach papierowych. Za dwa lata a może za rok nawet, d700 bez filmowania, z matrycą 13mpx będzie gorszy od samsunga galaxy 4 :) który zrobi film w 3d na 30milionowej matrycy. Takie są czasem przeskoki w elektronice - pamiętam jak dałem za d100 13tys zł a za dwa !! Lata sprzedałem z trudem za3tys. Bo d70s robił dużo lepsze zdjęcia i nikogo nie interesowała super obudowa, i zaraz pojawił się d200 i z d100 zrobił się antyk. Tu już w budowie i ergonomii niewiele można iść do przodu - więc poszli w megapixele i tak pewnie już będzie - telefony z ekranami 5calowymi, laptopy 13 cali 1600x, tv 55-65cali to już nic dziwnego - to wymaga rozdzielczości, szczegółu.

Dywagowanie, ze d800 może robić gorsze obrazki od czegoś co już jest na rynku kilka lat jest tylko zabijaniem czasu na dostawy do sklepu. To nie pojawiła się nagle puszka 36mpx jakiegoś dziwnego producenta z zambii, tylko kolejny model lustrzanki semi-pro nikona, i jak przez ostatnie dziesięciolecia - nie będzie gorszy od poprzednika, bo nigdy tak nie było.

Jedyne co mnie zastanawia - to toczy w tej "budzie" d800 pojawi się coś z matrycą dx i tyle reszta jest oczywista.
amen :)

raider
09-02-2012, 13:30
Dywagowanie, ze D800 może robić gorsze obrazki od czegoś co już jest na rynku kilka lat jest tylko zabijaniem czasu na dostawy do sklepu.

Oczywiście będzie robić najlepsze obrazki z dostępnych Nikonów, ale rewolucją były aparaty D3/D700 natomiast D4 i D800 to tylko ewolucja i dopracowanie czegoś co jest dobre. Nie jest to przeskok o rząd wielkości jakim był niewątpliwe skok z D2/D200 na aparaty z trójką w nazwie. Zresztą trudno już o takie przeskoki. Może nastepnym krokiem będzie sterowanie myślą czy coś w tym rodzaju hehe..

rotor
09-02-2012, 13:42
tu nie chodzi o to, że nowa "zabawka D800" będzie robic gorsze zdjęcia od D700, bo w to ja też nie wierzę, ale rozchodzi się wielu ludziskom o to, że nie bedzie (można przyjąć z dużą dozą prawdopodobieństwa) poprawy wysokich iso (a na to czekało wielu).

Vall
09-02-2012, 13:43
A ja właśnie po długim namyśle zdecydowałem. Jeśli cena używanych (w dobrym stanie i z rozsądnym przebiegiem, dajmy na to do 10-50k) D700 zejdzie do granicy 5000-5500 to wymieniam swoje D7000. :-)
D800 jest bardzo, bardzo kuszące i myślę, że to naprawdę genialny aparat, ale to jednak okolice 10tyś zł. A jeśli się nie zarabia na foto to trochę boli po kasie. D700 wystarczy. Zmienię na coś fajniejszego jak zacznę zarabiać albo następna generacja będzie lepsza. Teraz tylko szukać okazji. ;-)

robin102
09-02-2012, 13:52
A do ISO 200 wystarczy dla Jacka_Z ;) (dopisałem to za ciebie :))

Spoko dopisuj, dziś mam dzień dobroci, nie będę się kłócił ;)
Ucieszyło by mnie bardzo jak na tym ISO 2000 tak DR by nie klękał jak w D700, oj bardzo by mnie ucieszyło :)
Jeszcze tylko niech Nikon w przed świątecznej promocji dołoży do każdego D800 dysk 4 TB oraz zestawik do samodzielnego upgrade komputera i kupuje ten aparat :)

slowo klucz OBRAZEK PO PRZESKALOWANIU...

w sumie czemu nie 140mpix i skalujemy do 12...

jak sie chce znalezc dla czegos uzasadnienie, to znajdzie sie za wszelka cene :wink:

canonierzy maja SRODKOWY i PRZEKADROWAC
u nas mamy 36 i PRZESKALOWAC (bo szumi jak niagara)...

DOBRE :) bardzo dobre :)

Marcin, a skad wziac miarodajne sample w duzej ilosci, skoro nikt tego aparatu nie ma? :grin:
...
Jak nikt nie ma ? Jacek ma od przynajmniej miesiąca.

shaolin
09-02-2012, 13:53
Niestety skonczyl mi sie trial CNX :/ wiec na szybko wrzucilem JPGi do ACR - color noise reduction na 50, color detail 50, reszta default:

http://img441.imageshack.us/img441/9855/d800acrdefaultcd5001.jpg
http://img528.imageshack.us/img528/5438/d800acrdefaultcd5002.jpg
http://img811.imageshack.us/img811/7919/d800acrdefaultcd5003.jpg
http://img804.imageshack.us/img804/9210/d800acrdefaultcd5004.jpg

Bez zadnego skalowania...

EDIT:
http://img80.imageshack.us/img80/1145/d800acrdefaultcd5011mpx.jpg
http://img256.imageshack.us/img256/1145/d800acrdefaultcd5011mpx.jpg
http://img534.imageshack.us/img534/1145/d800acrdefaultcd5011mpx.jpg
http://img813.imageshack.us/img813/1145/d800acrdefaultcd5011mpx.jpg

Tu skalowane do 11.2mpx bo akurat taki byl wybor w ACR :D

EDIT2: robin102 nie marudz :D

raider
09-02-2012, 13:56
Takie małe porównanie:

D2Hs 2464x1632
D700 4256x2832 +72%
D800 7360x4912 +73% +299%

Na marginesie muszę stwierdzić że D2Hs można nadal robić udane zdjęcia :) (miałem do niedawna)

Pawel Pawlak
09-02-2012, 14:05
Przy premierze d3s było narzekanie na wysokie iso (dlaczego taka mała poprawa, dlaczego tylko powyżej iso1600-3200), przy d4 jeszcze gorzej... gdyby przy d800 nie była narzekań zdziwiłbym się bardzo.
A ja jak zawsze optymista - pisałem o tym przed premierą i teraz tylko sięutwierdziłem - nie będize gorzej niż w d700 przy znormalizowanym wydruku. A wydaje mi się że będzie lepiej :)
Na szczęście nie należę do osób dla których iso6400 czy 12800 to zdecydowanei za mało, dawałem radę z d700, będę dawał z d800 albo z d4 ;)

Fatman
09-02-2012, 14:12

Gdybym przy zakupach kierował się rozsądkiem, to najprawdopodobniej nadal bym miał D70 z 18-70, albo nawet Minoltę A1 ;-)

Jacek_Z
09-02-2012, 14:14
można sobie tu do woli dyskutować, dziwić się dlaczego 36mpx, uznawać wyższość czteroletniego D700 ale to tylko słowa aby coś powiedzieć. Od czasu kiedy 2001 roku kupiłem pierwsza cyfrę, nie pamietam - mimo ze takie dyskusje były zawsze - aby kolejny model robił gorsze zdjęcia. Bywały drobne wpadki - mora, banding itd - ale i tak w rezultacie były lepsze, i po latach nikt nie wyskakuje z twierdzeniem że D100 robił lepiej niż D200, D1x lepiej niż D2 itd itd.

Dywagowanie, ze D800 może robić gorsze obrazki od czegoś co już jest na rynku kilka lat jest tylko zabijaniem czasu na dostawy do sklepu. To nie pojawiła się nagle puszka 36MPX jakiegoś dziwnego producenta z Zambii, tylko kolejny model lustrzanki semi-pro Nikona, i jak przez ostatnie dziesięciolecia - nie będzie gorszy od poprzednika, bo nigdy tak nie było.Krzysztof. Ja nie piszę, że D800 będzie robic gorsze obrazki. Ale w formacie A3 (i ciut większych) nie będzie robić lepszych obrazków - i to o to chodzi. Niuans, ale istotny przy innych wadach body (4 fps).
Dla ciebie - mającego cropa D300 to żaden problem - D800 w cropie ma 6 fps, podobnie jak D300. Tobie nic nie zabierają. Ale tu się ludzie mają przesiadać z maszyny mającej 8 fps na mającą 4 fps. Reporterzy !???
Pytanie: czy D3x (czyli nowszy model od D3) robi lepsze obrazki od D3 na bardzo wysokich ISO ? NIE, bo w ogóle takich ISO nie ma! A na niższych ISO przewaga D3x wychodzi gdy musisz robić ponad metrowe powiększenia z ISO 100. Sa narzędzia dedykowane do danej fotografii.
D3x i D800 mają wyraźną inklinację w kierunku fotografii studyjnej i ściganie się z reporterskimi puszkami jest skazane na niepowodzenie.
Zgadzam sie też absolutnie z tym, że przejścia z D70 na D200 a potem na D300 to są całkiem duże skoki. Ale to było związane mocno z tym, że technologa cyfrowych lustrzanek raczkowała. Tylko wtedy wchodziły w gre inne czynniki (duże skoki w rozwoju matryc + przejście z CCD na CMOS - teraz tego nie ma).
Teraz postep jest mały, a największy w szumach. Największy tzn poprawa o 1 EV w najwyższych czułościach - to tyle co sie mozna spodziewać, ale przy podobnej wielkości piksela. A tu (D700vsD800) piksel jest wiele mniejszy, a bazowe ISO obniżono! Super-pro fotoreporter będzie zawsze chciał miec to co fabryka daje (D4). Ale klient przeciętnego fotografa nie będzie miał pojęcia o tym, że w D4 ISO 6400 jest ciut lepsze, bo fotki jakie on dostanie kończą się na ISO 3200. Te wyścigi co są teraz są poza potrzebami normalnych fotografów/klientów. D800 będzie szumiał bardziej niż D700 (cropy), nie ma innej opcji. A skoro robi się resize w dół - to po co to robić i jeszcze się bawic w obróbkę?
D800 można uznać za specjalistyczną, studyjną puszkę (zastepującą D3x) i nie ma co jej zestawiać z puszkami stricte reporterskimi (D4 czy D3s czy D700 - natywne ISO 200, wiele fps na pełnej klatce) bo polegnie w tej konfrontacji. I to jest jedyna nadzieja dla fanów D700, że za dwa lata Nikon zrobi tanszy reporterski aparat, mający 16 Mpx jak D4 i sporo fps.
Najwyzszy czas, by różne grupy fotografów dostały różny sprzet do dyspozycji. Bo do tej pory na niższych półkach królowała uniwersalność, dopiero D3s i D3x były naprawdę specjalizowanymi body.
Niestety w czasach kryzysu linie sklejono, więc diabli wiedzą jak będzie. Czy będzie "reporterski" D900 i czy będzie równoległa produkcja dwóch body serii Dxxx. Powinno tak być.

shaolin
09-02-2012, 14:20
Reporterzy !???

Jacku co Ty sie tak martwisz o reporterow? Wiekszosc z nich i tak jedzie na D3/D3s/canonowych markach... Chyba, ze mowimy tylko o Polsce - domyslam sie, ze jednak nasz rynek nie jest najwazniejszym rynkiem dla Nikona ;)

Jacek_Z
09-02-2012, 14:23
Ale wy dużo piszecie. Naskrobałem 1 post, a tu kilkanaście nowych.

Gdybym przy zakupach kierował się rozsądkiem, to najprawdopodobniej nadal bym miał D70 z 18-70, albo nawet Minoltę A1 ;-)No nie, ja nie neguję rewolucji D70-D700 i taka zmiana (nawet z paroma body pomiędzy) jest jak najbardziej zdroworozsądkowa.
Dochodzimy do ściany, jak sie to potocznie mówi i postęp jest mały. Teraz przy wyborze body powinno się kierować potrzebami, a nie datą wypuszczenia puszki. Wystarczy, że premiera była po ... sierpniu 2007.

Fatman
09-02-2012, 14:25
Nikt nie bierze pod uwagę tego jak ważne dla zdrowia jest poprawienie sobie samopoczucia. Serio.

:-)

Pawel Pawlak
09-02-2012, 14:25
dla mnie sprawa jest prosta - dla tych co muszą szybko strzelać, nadal lepszym rozwiązaniem będzie D700+grip. Dla tych co chcą mieć wyższą jakość obrazka ale FPSy ich tak bardzo nie martwią, lepszy będzie D800. Dlatego sądzę że D700tak nadal będzie się trzymała nieźle...
Do sportu nadal llepszy będzie D700 bo jakość obrazka wystarczająca a 8fps robi róznicę. Nie chce mi sie wierzyć, żeby do przeciętnych publikacji miało znaczenie czy zdjęcie czy iso6400 jest z d700 czy z d3s/d4 ? raczej jest to kwestia samozadowolenia fotografa.

krokus66
09-02-2012, 14:28
Od czasu kiedy 2001 roku kupiłem pierwsza cyfrę, nie pamietam ... aby kolejny model robił gorsze zdjęcia. Bywały drobne wpadki - mora, banding itd - ale i tak w rezultacie były lepsze ...

Jest to pewien szok te 36MPX, ale widocznie tak ma już być. ... Takie są czasem przeskoki w elektronice - pamiętam jak dałem za d100 13tys zł a za dwa !! lata sprzedałem z trudem za3tys. Bo D70s robił dużo lepsze zdjęcia i nikogo nie interesowała super obudowa, i zaraz pojawił się D200 i z D100 zrobił się antyk.
Dywagowanie, ze D800 może robić gorsze obrazki od czegoś co już jest na rynku kilka lat jest tylko zabijaniem czasu na dostawy do sklepu. To nie pojawiła się nagle puszka 36MPX jakiegoś dziwnego producenta z Zambii, tylko kolejny model lustrzanki semi-pro Nikona, i jak przez ostatnie dziesięciolecia - nie będzie gorszy od poprzednika, bo nigdy tak nie było.

Nic dodać, nic ująć.
Dlatego ja bez sampli (oglądałem je) i bez NEF-ów spokojnie kupię nową puszkę i jestem święcie przekonany, że się na niej nie zawiodę.

Też tak myślę, że nowy model może być uproszczonym D800, może sRAW; DX a może nawet FX. Przy dobrze skalkulowanej cenie byłby to nokaut dla konkurencji. Czasami lepiej zarobić mniej ale zyskać w zamian nowe, szerokie grono użytkowników. W biznesie najtrudniej jest podkupić klienta, później wystarczy tylko go przytrzymać.

Nikt nie bierze pod uwagę tego jak ważne dla zdrowia jest poprawienie sobie samopoczucia. Serio.

:-)

Mówisz o alkoholu czy o kosmetykach i kieckach dla żony?:lol:

Jacek ma rację.

Jacek_Z
09-02-2012, 14:35

:-)Tak, wierzę. Ale różne osobniki mają różnie ;) U mnie przy kupnie body frajde mam jakieś ... 3 dni. Max tydzień. Potem nic. Sprzęt to sprzęt, nie mam do niego nabożnego podejścia. Bardziej się przywiązuje do sprzętu, który mam długo i ciągle jest dobry. Żal mi sprzedawać Mamiye RZ czy nawet D200/D700.

anita-głowacka
09-02-2012, 14:39
aż nie wierzę, że udało mi się przebrnąć przez 79 stron tego wątku i to w dwa dni! :D
To jest zdecydowanie to czego brakowało mi w D3s-lepsza jakość filmów, CENA! ;) Może i to duży krok w tył jeśli chodzi np. o ISO, ale mam nadzieję, że D800 zagości w mojej torbie jeszcze w tym roku. Pozostaje tylko czekać aż początkowa cena spadnie :)
Osobiście przemawia do mnie jego wygląd i to, że jest mniejszy, z tego względu że mam małe dłonie i taki poręczny aparat z pewnością idealnie wpasuje się w łapki :)

raider
09-02-2012, 14:39
Też tak myślę, że nowy model może być uproszczonym D800, może sRAW; DX a może nawet FX.

Jakiś nowy DX pół profi raczej będzie, już się plotkuje o D3200 z 24MP.

markB
09-02-2012, 14:44
Porównanie dynamiki i szumów, dla D800 na razie szacunki:
http://home.comcast.net/~NikonD70/Investigations/Photographic_Dynamic_Range.jpg
http://home.comcast.net/~NikonD70/Investigations/Photographic_Dynamic_Range_65.jpg
http://home.comcast.net/~NikonD70/Investigations/Photographic_Dynamic_Range_65ISO.jpg
http://home.comcast.net/~NikonD70/GeneralTopics/Sensors_&_Raw/FX_Read_Noise_Comparison.htm
http://home.comcast.net/~NikonD70/GeneralTopics/Sensors_&_Raw/D800_Read_Noise.htm

CathyNoo
09-02-2012, 14:46
Mam do Was panowie pytanie,ponieważ ekspert od sprzętu ze mnie marny :p a przymierzam się do zakupu D800.Czy w wersji E brak filtra będzie miał jakiś wpływ na fotografowanie w plenerze?To znaczy czy do zdjęć plenerowych lepiej wersja z filtrem,czy bez i czy w tym przypadku ma to w ogóle jakieś istotne znaczenie?Z góry dziękuję za odpowiedź :)

R
09-02-2012, 14:57
ogolnie moim zdaniem wersja E jest dla jakichs hardkorow. do 99% zastosowan wersja 800 BEZ E

markB
09-02-2012, 15:01
W D800E filtr jast nadal, tylko, że usunięty jest z niego komponent AA redukujący morę. Do zdjęć krajobrazu D800E jest przydatny jak najbardziej, natomiast nie sprawdzi się w przypadku fotografii powtarzających się drobnych motywów (wzory na materiale itp.). CHyba, że morę będzie się później usuwało programowo.

R
09-02-2012, 15:08
i bujaj sie w wolanie wszystkich zdjec VNX albo CNX...

przyrost detalu (bo wlasnie z tego powodu nie ma filtra) znikomy, klopotow z obrazkiem... ;)

Pawel Pawlak
09-02-2012, 15:08
wygląda na to że D800 rozwalił serwery DPREVIEW :D:D
"
We have reached our limit

It seems that our servers can't handle any more load at this moment. Please try again later. We apologise for the inconvenience. You can continue using the following links:"

shaolin
09-02-2012, 15:13
wygląda na to że D800 rozwalił serwery DPREVIEW :D:D

O tym samym pomyslalem, bo przegladam sobie watki o D800, a tu nagle klops :D

krokus66
09-02-2012, 15:14
D800E przede wszystkim do krajobrazu i architektury.
Powyżej wszystko zostało już powiedziane.

Osobiście przemawia do mnie jego wygląd i to, że jest mniejszy, z tego względu że mam małe dłonie i taki poręczny aparat z pewnością idealnie wpasuje się w łapki :)

No i jest 100 gram lżejszy przy nadal solidnym i wytrzymałym wykonaniu. To też wbrew pozorom jest istotne. Ponadto jest bardziej uszczelniony.

shaolin
09-02-2012, 15:16
Wiecie co jest najlepsze? Ze duzo wiekszy szum zrobil sie wokol D800 niz D4... i tak jak u Canonierow w sumie bokiem przeleciala D4ka bo przeciez wiedza, ze w drodze jest 1Dx, tak o D800 az furczy (nie mowie o CB, tylko o zagranicy :D).

markB
09-02-2012, 15:17
Chyba żartujecie, u mnie działa bez problemów. Może to tylko chwilowe przeciążenie.

Pawel Pawlak
09-02-2012, 15:18
to normalne shaolin... Cena Czyni Cuda :D

lukaszm
09-02-2012, 15:21
predzej na nowy model bym liczyl niz na pozbawienie dx'a puszki pro

Jak pewnie wielu forumowiczow, zastanawiam sie po ile beda D700 uzywane jak sie D800 zacznie sprzedawac.
Wstrzylmalem sie ze sprzedawaniem 35/2 i raczej chce zmienic D300 na D700, a D300s zostanie jake drugie body, ale rowna sie to wymianie 17-55 2.8 na 24-70, a to kolejne £500 trzeba dorzucic.

shaolin
09-02-2012, 15:21
Cena Czyni Cuda :D

Niepewnosc i niewiedza rowniez - w koncu Canonierzy do tej pory nie maja pojecia czy ich firma ulubiona wypusci 5dmkIII niszczacy Hasski, Fejzuany i D3s i D800 i D4 i RED itd ;)

R
09-02-2012, 15:25

no chyba tak... jednak % zainteresowanych D4 i D800 jest nieco inny...

poza przy D4 nie ma powodu, zeby samemu sobie udowadniac, ze decyzja o zakupie jest dobra :mrgreen: nic mu nie brakuje, niczego nie jest za duzo... no moze poza tym ze jest brzydki, ale na szczescie d800 w tej materii mu nie ustepuje... jest jeszcze brzydszy ;)

qooba
09-02-2012, 15:29
Ściągnąłem ruskie nefy, przewaliłem bez korekt w viewNX w dwóch rozmiarach: pełnym 36mpix i 12mpix jak w D700.
Powiem tylko tyle: jest bardzo dobrze :)
Cholernie szkoda, że w FX tylko 4fps, cholernie szkoda, że w DX tylko 6fps (z gripem za 1XXX zł) :(
Jeśli w jakimś tam D400 wstawią wycinek tej matrycy i będzie minimum 8fps to kupuję w ciemno :)

shaolin
09-02-2012, 15:29
nic mu nie brakuje

Nie chce Cie martwic ale brakuje mu bardzo duzo... glownie tego - nas jako wlascicieli :mrgreen:

rotor
09-02-2012, 15:30
Jak pewnie wielu forumowiczow, zastanawiam sie po ile beda D700 uzywane jak sie D800 zacznie sprzedawac.
.

nie sądze, że będą za pół darmo, wręcz przeciwnie, w sytuacji, jak zaprzestaną D700 produkować, cena ich ustali sie na dośc wysokim poziomie

Pawel Pawlak
09-02-2012, 15:33
no chyba tak... jednak % zainteresowanych D4 i D800 jest nieco inny...

poza przy D4 nie ma powodu, zeby samemu sobie udowadniac, ze decyzja o zakupie jest dobra :mrgreen: nic mu nie brakuje, niczego nie jest za duzo... no moze poza tym ze jest brzydki, ale na szczescie d800 w tej materii mu nie ustepuje... jest jeszcze brzydszy ;)

Wiesz, z d4 to trzeba sobie udowodnić że to wszystko (a nie co innego) jest ci potrzebne i naprawdę chcesz na to wydać 20.000zł z których po3 latach zostanie Ci może 10.000. Akurat dla mnie możliwość przełączania się miedzy DXem który ma aż 16mpix jest bardzo istotna a w d4 tego nie ma... Także jedne ma coś lepszego i drugi ma coś innego. Dla moich potrzeb do tej pory lepszy niż d3s/d3/d700 był d3x.
Nic nie trzeba będzie sobie udowadniać, jak sie kupic d4 + d800 ;)

lukaszm
09-02-2012, 15:37
Czytam te spory odnosnie szybko strzelnosci, to na bufor trzeba patrzec raczej.
Patrzac na info w ulotce, to troche sie da seryjnie postrzelac. Aparat raczej nie do seryjnego strzelania zrobiony, wiec nie ma co marudzic.

W ulotce rozmiary
RAW 29-74.4MB buffer capacity 18-25
JPEG fine : 16.3 MB 56 sie w bufforze miesci, spokojnie powinno wystarczyc.

http://chsvimg.nikon.com/lineup/dslr/d800/pdf/d800_28p.pdf
Tabelka na 14 stronie

R
09-02-2012, 15:42
Wiesz, z d4 to trzeba sobie udowodnić że to wszystko (a nie co innego) jest ci potrzebne i naprawdę chcesz na to wydać 20.000zł z których po3 latach zostanie Ci może 10.000. Akurat dla mnie możliwość przełączania się miedzy DXem który ma aż 16mpix jest bardzo istotna a w d4 tego nie ma... Także jedne ma coś lepszego i drugi ma coś innego. Dla moich potrzeb do tej pory lepszy niż d3s/d3/d700 był d3x.
Nic nie trzeba będzie sobie udowadniać, jak sie kupic d4 + d800 ;)

a jak Ci sie wydaje... czy jesli d800 bylby identyczny jak jest, z tym ze trafilaby do niego matryca z d4, ten watek mialby 80 stron czy moze wszyscy zamiast marnowac czas na czytanie i pisanie robiliby spoleczna kolejke po puszke? ;)

burton
09-02-2012, 15:58
Powyżej wszystko zostało już powiedziane.

No i jest 100 gram lżejszy przy nadal solidnym i wytrzymałym wykonaniu. To też wbrew pozorom jest istotne. Ponadto jest bardziej uszczelniony.
Bardziej uszczelniony od czego ? D700 ? Gdzie to wyczytałeś ?

mpwt
09-02-2012, 16:07
Marcin, a skad wziac miarodajne sample w duzej ilosci, skoro nikt tego aparatu nie ma? :D

Ekhm... no a skąd te RAWy się wzięły?

boniek5757
09-02-2012, 16:08
Czy ktoś z kolegów orientuje sie jakie będą plusy lub minusy nagrywania filmów D800 lub D800 E

shaolin
09-02-2012, 16:08
Ekhm... no a skąd te RAWy się wzięły?

Z prezentacji? Tak samo jak moje sample z D4? Piszac nikt nie ma mowilem o zwyklych smiertelnikach kupujacych aparaty w sklepach, a nie dostajacych od Nikona bo cos tam...

Czy ktoś z kolegów orientuje sie jakie będą plusy lub minusy nagrywania filmów D800 lub D800 E

Philip Bloom sie orientuje ;) wg niego lepiej wziac D800 zamiast D800E bo jezeli faktycznie mora bedzie problemem w E to przy filmie bedzie mozna sie zabic podczas post processingu zeby ta more usunac.

Jacek_Z
09-02-2012, 16:09
Wiecie co jest najlepsze? Ze duzo wiekszy szum zrobil sie wokol D800 niz D4....

Nie. Sądzę, że ciagle działa magia ilości megapikseli. Działa to na ludzi niewyobrażalnie. Już ponad 10 lat marketing mówi, że to pierwszorzędna cecha body. Większość z tutaj piszących nie zajmuje się fotografią dłużej niż 10 lat. Najwyżej w dziecińastwie mieli kompakt (albo zenita). Ale lustrzanki kupili za czasów cyfry. Dzieci cyfry mają przekonanie o podstawowym znaczeniu tego parametru. Nie wiedzą, gdzie się kończą ich potrzeby. Marketing mówi więcej=lepiej. 100 Mpx - to świetnie. Możesz wykadrować ptaszka z zdj krajobrazu. Marketing nie może obrażać klienta mówiąc mu, że jest fotografem do d.... skoro ciągle musi wyrzucać 90% kadru. Marketing kładzie nacisk na zalety, nie rozwodzi się nad wadami (nie zauważa ich). Marketing wskaże zastosowanie, gdzie czegoś potrzeba. To czy masz takie potrzeby to nieistotne. Masz kupić nowość.

(najśmieszniejsze jest to, że ja go kupię :mrgreen:, bo to ewidentnie body studyjne)

boniek5757
09-02-2012, 16:11
Philip Bloom sie orientuje ;) wg niego lepiej wziac D800 zamiast D800E bo jezeli faktycznie mora bedzie problemem w E to przy filmie bedzie mozna sie zabic podczas post processingu zeby ta more usunac.

Pogadam z Philipem ;)

Fatman
09-02-2012, 16:14
Co jest z tymi ślubniakami ? Czy oni nie czytają naszego forum, gdzie jasno zostało już udowodnione, że D800 do ślubów się nie nadaje ? ;-)

Co chwila jakieś ślubne sample z tego D800 widzę............. no woła to o pomstę do nieba.

http://www.reddotphoto.com.sg/Nikon/D800/D800_CM_A3_08.jpg

uoweu
09-02-2012, 16:18
Jestem ciekaw, czy w trybie crop 1.2x będzie winietował z 35 1.8? ;)

R
09-02-2012, 16:26
Co jest z tymi ślubniakami ? Czy oni nie czytają naszego forum, gdzie jasno zostało już udowodnione, że D800 do ślubów się nie nadaje ? ;-)

Co chwila jakieś ślubne sample z tego D800 widzę............. no woła to o pomstę do nieba.

super... iso400 i nawet w swiatlach na sukience sa kolorowe placki ;)

to co bedzie w ciemnym kosciele przy energooszczednym oswietleniu? ;)

morzon
09-02-2012, 16:26

Z architekturą to tak lepiej ostrożnie, bo na jakichś dachówkach czy wzorzastych elewacjch może zrobić niezłego psikusa...

Jacek_Z
09-02-2012, 16:27

Bez sensu te sample. Otwarte szkło nie pokazuje ilości detalu. Ciężko ocenić DR bo i tak światła przepalone. Szumy w cieniach (na ISO 400) gdyby miały być wyraźne to byłoby załamujące. Czyli nic się z tych sampli nie dowiadujemy.
Nie ma jakiegoś szokującego DR.

robin102
09-02-2012, 16:28
Ale ten to rzeczywiście wyjedzony ze szczegółów na gładko :)

dla mnie sprawa jest prosta - dla tych co muszą szybko strzelać, nadal lepszym rozwiązaniem będzie D700+grip. Dla tych co chcą mieć wyższą jakość obrazka ale FPSy ich tak bardzo nie martwią, lepszy będzie D800. Dlatego sądzę że D700tak nadal będzie się trzymała nieźle....
Pawełku, ale D700 już nie ma jakby, D700 to już historia. Tak pól żartem pół serio

Będzie fajny psikus jak za kilka miesięcy pojawi się D700S z matryca od D4
hi hi hi

esener
09-02-2012, 16:28
Jestem ciekaw, czy w trybie crop 1.2x będzie winietował z 35 1.8? ;)

Jak bez kropa była mała winieta od 1,8-4 to sądzę, że na 1.2x będzie całkiem pięknie :smile:
Swoją drogą jeżeli ten aparat jest w użytku od kwietnia zeszłego roku to może problemy wieku dziecięcego się nie pojawią tak jak w d7000, mam taką skromną nadzieję :idea:

tymin3
09-02-2012, 16:29
Zeby osiemsetka miala wyraźnie lepszy af niz d700 no to wtedy moze moze a tak tylko te filmy na plus. btw dlaczego nikt nie mowi o af?

Fatman
09-02-2012, 16:34
btw dlaczego nikt nie mowi o af?

Bo żeby ocenić obrazek wystarczy zdjęcia zobaczyć -natomiast do oceny AF potrzebne jest osobiste macanko :-)

Z tego co mówili namaszczeni przez nikona, AF w D4 (a w D800 ten sam) jest szybszy i o wiele bardziej czuły niż ten z D3/D700. Zwłaszcza strat (pierwszy moment w którym AF zaczyna "szukać") jest o wiele szybszy.

burton
09-02-2012, 16:34
Zeby osiemsetka miala wyraźnie lepszy af niz d700 no to wtedy moze moze a tak tylko te filmy na plus. btw dlaczego nikt nie mowi o af?
Przecież ma lepszy. AF z D4 to jeszcze mało ? :) Faktycznie, mało ludzie zwracają uwagę na dobry AF. Przecie w reporterce się bardzo liczy :) To, że matryca napakowana to jedno, mało fps to drugie ale ulepszony, śmigający AF to trzecie :D

erbe
09-02-2012, 16:35

Cutując pana Cliffa McCurry:

"Auto focus. Another area not really being highlighted much. I can tell you first hand that the autofocus has been improved... even from the D3S- which I didn't think was possible"

Całość tutaj:
http://www.cmphotography.com/blog.cfm

PawelPrzez
09-02-2012, 16:37
Na razie zostaję przy D700, jeśli miałbym poprawiać sobie nastrój to D3s. Nie mam zastrzeżeń do D800 - aparat i zdjęcia z niego całkiem ok. Natomiast wielkość plików i czas jaki jest potrzebny dla CNX na I7 sprawia, że jednak nie skorzystam. Do moich zastosowań D800 jednak nie za bardzo się nadaje - natomiast D700 w zupełności wystarcza.

shaolin
09-02-2012, 16:38
Bo żeby ocenić obrazek wystarczy zdjęcia zobaczyć -natomiast do oceny AF potrzebne jest osobiste macanko :-)

Z tego co mówili namaszczeni przez nikona, AF w D4 (a w D800 ten sam) jest szybszy i o wiele bardziej czuły niż ten z D3/D700. Zwłaszcza strat (pierwszy moment w którym AF zaczyna "szukać") jest o wiele szybszy.

Potwierdzam (moze nie przesadzalbym z tym 'o wiele szybszy' ale AF pracuje lepiej). A sledzenie 3d dziala pieknie.

Kalam
09-02-2012, 16:51

Większość osób an forum twierdzi, że ten aparat nie nadaje się na śluby.... ale czy mnie pamięć nie myli, że za czasów analoga, gdy w Polsce wszyscy biegali z małym obrazkiem na szyji, to w tym samym czasie w USA używali średniaków? I nikomu nie przeszkadzało, że zdjęcie duże, lub, że robi 1-2 klatki na sekundę :)
Poza tym, fotografia ślubna to nie tylko odbitki 10x15 dla rodziny ale także cały buissness który sie wokół ślubów kreci (katalogi, magazyny, plakaty itd.)

esener
09-02-2012, 16:56
Większość osób an forum twierdzi, że ten aparat nie nadaje się na śluby.... ale czy mnie pamięć nie myli, że za czasów analoga, gdy w Polsce wszyscy biegali z małym obrazkiem na szyji, to w tym samym czasie w USA używali średniaków? I nikomu nie przeszkadzało, że zdjęcie duże, lub, że robi 1-2 klatki na sekundę :)
Poza tym, fotografia ślubna to nie tylko odbitki 10x15 dla rodziny ale także cały buissness który sie wokół ślubów kreci (katalogi, magazyny, plakaty itd.)

To tylko takie "pierdzielenie", że się nie nadaje, w rzeczywistości właścicielom d700 żal d... ściska i tak mówią :smile:

88y
09-02-2012, 17:25
Bo D800 nie jest dla profesjonalistów, To tylko małoobrazkowa puszka entry-level z przerośniętą ilościa pixeli i wolną migawką dla niewymagającego amatora ;)

Jacek_Z
09-02-2012, 17:31
Większość osób an forum twierdzi, że ten aparat nie nadaje się na śluby.... ale czy mnie pamięć nie myli, że za czasów analoga, gdy w Polsce wszyscy biegali z małym obrazkiem na szyji, to w tym samym czasie w USA używali średniaków? I nikomu nie przeszkadzało, że zdjęcie duże, lub, że robi 1-2 klatki na sekundę :)Bądźmy perecyzyjni. Na śluby się nadaje, ale są lepsze narzędzia do reporterki (kolega robi sluby D90). Nadal można spotkać fotografów robiących slub średnim formatem. Ale to kwestia stylistyki i sposobu pracy fotografa.

Sendilkelm
09-02-2012, 17:32
Skoro (źródło NR):

Nikon D800 was ready for release in the first half of 2011 but the disasters in ...To może znaczyć, że w tym roku ujrzymy więcej premier, bo będą jeszcze te które na 2012 zostały zaplanowane. Czyli na pewno (czyt. prawdopodobnie) d400.(pozdrowienia dla R)

EDIT:
No i w tym wypadku ten rumor wydaje się być także prawdopodobny (bo D4 i D800 już ogłoszone):

As of today I don’t have any details on the Nikon D400 DSLR camera (or whatever the D300s replacement will be called). The only information I received is that the Nikon D400 will be released in 2012 after the D800/D4 announcements (I was told in March). It’s just too early to consider this information as reliable. Maybe Nikon will really

malita
09-02-2012, 17:34
blog by Milan Josipovic
February 9, 2012

NIKON D 800

It is an amassing camera . I shoot with D800 E ( no AA filter )

I will tell you what’s going on :

RESOLUTION is great . I shoot once with Hasselbalsd 39 and ………… it is close . I compared on my screen .

What I am trying to say ………for 3000$ . Are you kidding me

The Body . Why the hell they make is smaller . With the buster felt small in my hands .

Skin tones are not that good . They going torwarde yelow . I don’t like this

To be continued ………..

here is a TIFF sample

http://www.mediafire.com/?e10l27392wnihhn

http://photolegacy.wordpress.com/

shaolin
09-02-2012, 17:41
Najs angielski.

A rozmiar tiffa zgadza sie mniej wiecej z tym co podali w tabelce... ciekawe czy prosto z puszki.

ThomasVoland
09-02-2012, 17:56
Najs angielski.
W wolnym tłumaczeniu:

Nikon D800
To niesamowity aparat, Używałem wersji bez filtra AA i powiem wam co jest grane: Rozdzielczość jest świetna. Używałem raz Halsselblada 39 i... było podobnie. Porównałem na ekranie. To co próbuję powiedzieć... za 3000$ chyba żartujecie (przyp. w pozytywnym sensie, że tak tanio w porównaniu do hassela).
Tylko czemu puszkę zrobili mniejszą? Odcień skóry nie jest tak dobry, wpada w kolor żółty. Nie podoba mi się to.

soja
09-02-2012, 18:26
Ściągnąłem ruskie nefy, przewaliłem bez korekt w viewNX w dwóch rozmiarach: pełnym 36mpix i 12mpix jak w D700.
Powiem tylko tyle: jest bardzo dobrze :)
Cholernie szkoda, że w FX tylko 4fps, cholernie szkoda, że w DX tylko 6fps (z gripem za 1XXX zł) :(
Jeśli w jakimś tam D400 wstawią wycinek tej matrycy i będzie minimum 8fps to kupuję w ciemno :)

jeżeli N zachowa ciągłośc w postępowaniu, to wstawi do D400 matryce sony 24mpx.
Jak D400 wogóle sie pojawi, w co niektórzy wątpią.

Pawel Pawlak
09-02-2012, 19:11
jedyny sampelek w którym mozna ocenić DR to ten z żyrandolem na iso6400 - wydaj się że jest bardzo dobrze jak na taką czułość. Pod wzgędem tonalności i szumów wydaje mi się jeszcze lepiej niż się spodziewałem. iso12800 z całą pewnością lepsze niż w d3/d700

Aaaa... aż się boję to napisać, ale w cieniach widziałem jakiś bandingopodobny wzór jak w d200 ;)

tomek...
09-02-2012, 19:17
Obserwuje tak sobie Wasze komentarze i powiem, że jako krajobrazowiec i domorosły portrecista widzę praktycznie same plusy D800.
Niestety jest jedna rzecz, która niepokoi mnie, okularnika. Punkt oczny wizjera to 17 mm (o 1 mm mniej niż w D700 i o 2,5 mm mniej niż w D7000). I o ile w D7000 czuje się bardzo komfortowo, to w D700 było już na granicy widzialności całego kadru, a przyciskałem już okulary do gumki. W d800 mogę mieć problem z ogarnięciem całego kadru.
Co Wy, okularnicy, o tym myślicie?

Pozdrawiam
Tomek

raider
09-02-2012, 19:18
Ściągnąłem sobie ten TIFF 100MB z D800E i cóż mogę stwierdzić - obrazek niezwykle detaliczny i po prostu ogromny, gigantyczny (na monitorze 2560x1440), po drugie do niczego mi taki aparat nie jest potrzebny ale miło że firma której kiedyś tam zaufałem plus zgromadziłem pewną szklarnię robi najlepsze obecnie lustrzanki na świecie :)

Fatman
09-02-2012, 19:24
Jako okularnik w D3 nie mam z tym problemu ;-) (a od jakiegoś czasu to w ogóle miodzio jest bo szkła kontaktowe noszę).

Długi
09-02-2012, 19:36
Aczkolwiek dla mnie D800 ma większy sens, to jednak obiektywnie trzeba przyznać, że D700 jest bardziej uniwersalny. D700 ma tylko 2 wady - brak ISO 100 i brak filmowania. A te 2 wady są subiektywne, wiele osób nie odczuwa braku ISO 100 i nie chce filmowania.

Nic dodać, nic ująć. D800 jest bez wątpienia świetnym sprzętem, ale jeśli chodzi o uniwersalność, to wybrałbym d700. Zaznaczam, że nie mam FX-a i nie wiem, czy kiedykolwiek będę miał, ale jeśli fundusze pozwolą, to kto wie. W takim wypadku kupiłbym właśnie d700. Dla mnie jest bez wad, bo tak jak napisał Jacek, brak iso 100 i brak filmowania mi nie przeszkadza. W d800 jest dla mnie dużo więcej wad, choćby waga nefów. Ale każdemu wg potrzeb.

Pawel Pawlak
09-02-2012, 19:49
iso6400,12800 i 25600 z dostępnych rawów wywołane ACRem
http://wyslijto.pl/plik/7mu4iu8aq7

shaolin
09-02-2012, 20:11
ACR lyknal Ci te nefy? Pytam bo u mnie nie lyknal ;) A moze otwierales to jako D3x? Bo dziwnie mala rozdzialka ;)

Pawel Pawlak
09-02-2012, 20:15
na jasne że d3x ;) oczywiście jest to crop 24mpix z całego d800
bardziej jednak mi się podoba to co robi z plikami CNX.

Fatman
09-02-2012, 20:19
To oznacza wyrok na mojego NEX-5N :D

krokus66
09-02-2012, 20:25
Bardziej uszczelniony od czego ? D700 ? Gdzie to wyczytałeś ?

W dniu wydania porównywali z D700. Przeczytałem to na jakiejś zagranicznej stronie. Wczoraj robiłem porządki i wyrzuciłem dużo "śmieci" licząc, że dane powtórzą na polskich stronach. Teraz je czytałem na chybił trafił i nic nie znalazłem.
Szkoda, widzę, że dziennikarze zachodni chyba trochę się pewnie zagalopowali.:sad:

iceman
09-02-2012, 20:25
iso6400,12800 i 25600 z dostępnych rawów wywołane ACRem
http://wyslijto.pl/plik/7mu4iu8aq7

Jest dobrze, choć wolałbym zobaczyć oryginalną rozdzielczość ;)

Czornyj
09-02-2012, 20:27
To oznacza wyrok na mojego NEX-5N :D

Biorę SEL16F28 ;)

Fatman
09-02-2012, 20:31
oki zaklepane :) (serio -na PW reszta jakby co, bo ja to wszystko muszę sensownie teraz poukładać sobie.........)

No ale OT robię ;-)

Przyznacie, że jeśli chodzi o szumy to jest lepiej niż się spodziewaliśmy ? Czekamy na następne RAWy.........

shaolin
09-02-2012, 20:32
Przyznacie, że jeśli chodzi o szumy to jest lepiej niż się spodziewaliśmy ? Czekamy na następne RAWy.........

Juz o tym pisalem wyzej, ale dotyczylo to tylko moich wlasnych ogledzin, dobrze ze jest ktos kto ma podobne zdanie :D

Pawel Pawlak
09-02-2012, 20:35
Jest dobrze, choć wolałbym zobaczyć oryginalną rozdzielczość ;)
To jest oryginalna rozdzielczość, tylko ACR wycina 2/3 całego kadru dół i prawa strona przepada. cały kadr zapewne jeszcze lepiej będzie wyglądał, jak Adobe pokaże oryginalny profil do d800

Ja nie... juiż dawno pisałem że bedzie lepiej niż w d700 :)

krokus66
09-02-2012, 20:42
Z architekturą to tak lepiej ostrożnie, bo na jakichś dachówkach czy wzorzastych elewacjch może zrobić niezłego psikusa...

Dachówka - ja myślę, że istotny jest w miarę gęsty lub bardzo gęsty wzór, np. tkanina lub b. drobny wzorek na metalu jak na załączonym zdjęciu.

Wzorzyste elewacje budynku.
No nie. Tak samo nie: dywan z liści, trawa lub piasek. Sądzę, że musi być powtarzający się raport, robiony ręcznie ozdobny tynk murarski nie da raportu, nie dopatrzysz się go.

iceman
09-02-2012, 20:46
To jest oryginalna rozdzielczość, tylko ACR wycina 2/3 całego kadru dół i prawa strona przepada. cały kadr zapewne jeszcze lepiej będzie wyglądał, jak Adobe pokaże oryginalny profil do d800

Ja nie... juiż dawno pisałem że bedzie lepiej niż w d700 :)

aha, rozumiem.

shaolin
09-02-2012, 20:53
Pawle grzebales cos w plikach czy tylko open/save as/wysylka na serw? Pytam bo zrobilem male porownanie mojego JPG z acr po odszumianiu i NEFa z ACR od Ciebie:

http://img46.imageshack.us/img46/9076/d800acrjpgvsnef.jpg

I JPG ewidentnie ma wiecej swiatla ;) chociaz to te same dwa pliki (tzn JPG/NEF) :D ale zauwazcie jaka roznica w wielkosci ziarna... cos mi sie wydaje, ze bedzie git malina.

EDIT: Oczywiscie to cropy 100%, a nie jakies skalowania ;)

robin102
09-02-2012, 21:00
Przyznaje, jest dobrze zwłaszcza w kontekście tego, że mogę przeskalować do niżej rozdziałki :)
Może im przyjdzie do łba zrobić trzecią wersje już od razu w fabryce przeskalowaną do 18 MPX :mrgreen: albo dadzą taką aktualizacje softu to body który będzie to od razu robił przeskalowanie w korpusie :mrgreen:

Pawel Pawlak
09-02-2012, 21:01
nie pamiętam... na pewno nie zmieniałem expozycji odszumianie luminancji na 25 a chrominancji na 15 o ile pamiętam.

to 6400 i 12800 otwarte CNX http://wyslijto.pl/plik/yucgjstlkk381975 (http://wyslijto.pl/plik/yucgjstlkk381975)
ale tu nic nie robiłem WB. Odszumianie wg mojego uznania ;)

morzon
09-02-2012, 21:03
Dachówka - ja myślę, że istotny jest w miarę gęsty lub bardzo gęsty wzór, np. tkanina lub b. drobny wzorek na metalu jak na załączonym zdjęciu.

Dachówka:
http://static.photo.net/attachments/bboard/008/008AZY-17880484.jpg
Przykład z D70

Wzorzyste elewacje budynku.
No nie. Tak samo nie: dywan z liści, trawa lub piasek. Sądzę, że musi być powtarzający się raport, robiony ręcznie ozdobny tynk murarski nie da raportu, nie dopatrzysz się go.

http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD70/Samples/Maze/DSC_0155.JPG

To by było na tyle z teoretyzowania.

shaolin
09-02-2012, 21:19
nie pamiętam... na pewno nie zmieniałem expozycji odszumianie luminancji na 25 a chrominancji na 15 o ile pamiętam.

to 6400 i 12800 otwarte CNX http://wyslijto.pl/plik/yucgjstlkk381975 (http://wyslijto.pl/plik/yucgjstlkk381975)
ale tu nic nie robiłem WB. Odszumianie wg mojego uznania ;)

Otwierales NEFy? :D Dorzucilem do swojego mikroporownania - ziarno jak w JPGu prawie ;) ->

http://img836.imageshack.us/img836/8765/d800acrjpgvsacrnefvscnx.jpg

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img836.imageshack.us/i/d800acrjpgvsacrnefvscnx.jpg/)

Mam nadzieje, ze ten ciemniejszy obrazek mocno nie przeklamuje - ciekawe uaj sie zrobil taki ciemny :D Jak mozesz Pawle to sprawdz na wszelki wypadek co i jak bo to dziwne :D

EDIT: Dorzucilem pedzlem 0.85EV do tego srodkowego obrazka (w tym tryptyku bo nie chce mi sie bawic) bo chcialem troche wyrownac :D
http://img205.imageshack.us/img205/8765/d800acrjpgvsacrnefvscnx.jpg

arturherda
09-02-2012, 21:41
Nikon zafundował podobną terapię szokową posiadaczom D700 jak Canon posiadaczom D-sów. Właściciele puszki reporterskiej dostali puszkę studyjną, a właściciele studyjnej reporterską :)

Trudno jest mi zauważyć postęp D800 w stosunku do D700, gdyby nadano nomenklaturę x-sową czyli D800x to zgoda, byłoby właściwe i sensownie a tak kompletnie nie ma pojęcia o co chodzi. Jeśli właściciel reporterskiej puszki otrzymuje puszkę z mniejszą ilością strzałów sekundowych, słabszym ISO (bo ono ewidentnie leci w dół) to naprawdę nie wiadomo o co idzie, no może AF okaże się stokroć lepszy, choć zważywszy na ilość MPx sądzę, że ich ilość da o sobie znać i to nie tylko w akcji.

Sample na ISO6400 przy f4 i 1/1000 to jakiś żart jest chyba, w tych warunkach świetlnych obraz jest po prostu słaby, przecież tam jest masa światła i naprawdę nie wiem gdzie widzicie ów gloryfikowany detal, przy 36 powinno jaja odcinać, a tam nawet nic ich nie muska. Nie jestem malkontentem, ale trudno jest mi się dopatrzeć tam przewagi detalu w stosunku do mojego Marka dwójki, w którym jest 21 a nie 36Mpx! Może to kwestia szkieł, nie wiem, ale po przejrzeniu sampli kompletnie nie jestem w stanie pojąć ruchu Nikona, może to są przedbiegi przed umieszczeniem tej matrycy w D4X ale w znacznie poprawionej formie.

Jedynym wytłumaczeniem jest przyjęcie założenia, że w Canonie wyjdzie 1Dxs a w Nikonie D800s czy FF D400 w innym wypadku posunięcia firm trudne są do ogarnięcia.

krokus66
09-02-2012, 21:43
Dachówka:
http://static.photo.net/attachments/bboard/008/008AZY-17880484.jpg
Przykład z D70

http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD70/Samples/Maze/DSC_0155.JPG

1. Dachówka.
Rzeczywiście z dużej odległośści jest ona malutka i drobniutka. Takie oczywiste a uleciało.
2. Szkło.
Szkło jest b. kapryśne, nawet nie musisz robić zdjęć aby to zauważyć.
3. Dałeś cenne linki, nie pomyślałem o tym. Nie ma to jak wymiana uwag na żywo. Dzięki.

To by było na tyle z teoretyzowania.

Niekoniecznie.
Przez kilka lat ja oraz bardzo wielu moich znajomych walczyło na codzień z morą w przemyśle. Była ona przekleństwem, ludziom po nocach się śniła. To by było na tyle. W teorię to się raczej mało bawię.;)

shaolin
09-02-2012, 21:44
Nikon zafundował podobną terapię szokową posiadaczom D700 jak Canon posiadaczom D-sów. Właściciele puszki reporterskiej dostali puszkę studyjną, a właściciele studyjnej reporterską :)

Reporterski to jest D3/D3s/D4. D700 mozna co najwyzej w reporterce uzywac ;)

arturherda
09-02-2012, 21:45
Dlaczego niby? Adresowany jest może do różnych odbiorców, po jakiego lokalnej gazecie D3s np?

shaolin
09-02-2012, 21:48
Spytaj Nikona dlaczego :D Nie moja wina, ze w PL lokalna gazeta nie moze sobie pozwolic na D3s ;)

arturherda
09-02-2012, 21:49
Ależ to nie kwestia PL tylko logiki, kupę lat przemieszkałem w Anglii i zauważyłem, że kupują to co jest im potrzebne do pracy, a nie to co topowe.

vega30
09-02-2012, 21:50
Nefy z D800 strasznie grubaśne,CNX muli jak cholera :)

Jacek_Z
09-02-2012, 22:00
..Sample na ISO6400 przy f4 i 1/1000 to jakiś żart jest chyba, w tych warunkach świetlnych obraz jest po prostu słaby, przecież tam jest masa światła i naprawdę nie wiem gdzie widzicie ów gloryfikowany detal, przy 36 powinno jaja odcinać, a tam nawet nic ich nie muska.
Dokładnie. Ani z tego nie sposób ocenić wysokich ISO, a detalu tez nie pokazano. Zresztą na 6400 to się detalu nie pokazuje. Są sample z ISO 400, ale też kijowy kadr.
Na razie to znalazłem jeden tiff z D800E, portret, nieco przeswietlony. Detalu jest ... wystarczająco. Ale nie wiem jakie ISO. Chciałbym wiele zdjec z niskiego ISO, z wersji bez E. Poczekam sobie :)
DR też nie potrafię ocenić. Musiałbym sam widzieć jaki był kontrast sceny. No chyba, ze sie poczyta wykresy z dxo, zaufam im. Ciekawe kiedy pomierzą 1DX, D4 i D800.

burton
W dniu wydania porównywali z D700. Przeczytałem to na jakiejś zagranicznej stronie. Wczoraj robiłem porządki i wyrzuciłem dużo "śmieci" licząc, że dane powtórzą na polskich stronach. Teraz je czytałem na chybił trafił i nic nie znalazłem.
Szkoda, widzę, że dziennikarze zachodni chyba trochę się pewnie zagalopowali.:sad:
Ja tego nie neguję ale wydawało się mi to mało prawdopodobne (oglądając uszczelnienia w D800 i mając w pamięci te z D700). Odnoszę wrażenie, że jest tak samo.

shaolin
Ależ to nie kwestia PL tylko logiki, kupę lat przemieszkałem w Anglii i zauważyłem, że kupują to co jest im potrzebne do pracy, a nie to co topowe.

Ja jednak mysle, ze to kwestia ceny ;) Co nie znaczy, ze drozsze bedzie lepsze czy cos ;) Ale nie drazmy tego tematu.

EDIT: Jacku jezeli mowisz o tiffie z http://photolegacy.wordpress.com/ to to bylo iso100.

arturherda
09-02-2012, 22:06
detal jak w linku powyższym generowało moje Fuji S5Pro, bardzo przepraszam ale to jest 36MPx, raz jeszcze powtórzę, że w żadnym z dostępnych zdjęć nie widzę detalu, który miałby odpowiadać 36Mpx. Owszem dla osób pracujących na co dzień na 12Mpx różnca może być duża, dla mnie pracującego na 21 różnicy jak na chwilę obecną brak, zresztą w którymś wątku tutaj ktoś stwierdził, że również nie zauważył przybytku detalu w stosunku do D700.

Fatman
09-02-2012, 22:07
http://www.reddotphoto.com.sg/Nikon/D800/D800_BAM_A4_04.jpg

Poproszę jakiś przykład z S5Pro powiększony do 36Mpix, który można będzie porównać z zdjęciem powyżej.....

Pawel Pawlak
09-02-2012, 22:09
ja też nie ocenię DR - sample są beznadziejne. Ale plików z d3x i d700 mam tyle w różnych wariantach oświetleniowych i różnych iso, że swoje spostrzeżenia już mam i znów nie bardzo muszę czekać na dxomark :)

krokus66
09-02-2012, 22:11
Trudno jest mi zauważyć postęp D800 w stosunku do D700, gdyby nadano nomenklaturę x-sową czyli D800x to zgoda, byłoby właściwe i sensownie a tak kompletnie nie ma pojęcia o co chodzi. Jeśli właściciel reporterskiej puszki otrzymuje puszkę z mniejszą ilością strzałów sekundowych, słabszym ISO (bo ono ewidentnie leci w dół) to naprawdę nie wiadomo o co idzie, no może AF okaże się stokroć lepszy, choć zważywszy na ilość MPx sądzę, że ich ilość da o sobie znać i to nie tylko w akcji.

Trochę żartujesz a trochę przesadzasz.:smile:
Mnie też się nie podoba nazewnictwo puszek N - bałagan. Przy foceniu nie ma ono jednak żadnego znaczenia. N wreszcie zrobił wyrażny podział na reporterkę i krajobraz z czego ja się osobiście bardzo cieszę. W D800 są funkcje, które są mi niepotrzebne, nastawiając się jednak na krajobraz nie będę dodatkowo płacił za funkcje typowo reporterskie.

Fatman
09-02-2012, 22:11
Ile mamy zdjęć z D800 obecnie dostępnych -z 15 ? To już można wszystko (wszystko.....) dokładnie w 100% ocenić i wyciągnąć wnioski z porównania ? No proszę :-) :-) :-) :-)

Na razie mamy ułamek informacji -z pewnej strony bardzo optymistyczny ułamek, zobaczymy co będzie dalej :-)

Pawel Pawlak
09-02-2012, 22:15
mnie najbardziej rozbrajają teksty osób które nie miały w łapach body, nie otwarły niczym ani jednego pliku a już wiedzą że body nic nie wnosi... prorocy czy trolle ?

krokus66
09-02-2012, 22:20
Ja tego nie neguję ale wydawało się mi to mało prawdopodobne (oglądając uszczelnienia w D800 i mając w pamięci te z D700). Odnoszę wrażenie, że jest tak samo.

Sądzę, że to Ty masz rację. Zachodni dziennikarze się zagalopowali. Mówiłem o tym nawet żonie, cieszyła się razem ze mną. Szkoda.

Jedyna i największa pociecha to, że już wreszcie jest.

mnie najbardziej rozbrajają teksty osób które nie miały w łapach body, nie otwarły niczym ani jednego pliku a już wiedzą że body nic nie wnosi... prorocy czy trolle ?

:lol:
Zagryziakowie:lol:, pamiętasz to z radia?

Pozdrawiam.

burton
09-02-2012, 22:21
Zwyczajni zazdrośnicy :D

Dziś na stronie Digital Foto Video miała być "prezentacja" D800 (podobna do tej jaka miało D4 ;) ). Zaglądnąłem około 40 minuty i okazało się, że nie mają D800. Przeszli do omawiania Olka :D A D800 będzie za tydzień.

Jacek_Z
09-02-2012, 22:24
detal jak w linku powyższym generowało moje Fuji S5Pro, bardzo przepraszam ale to jest 36MPx, raz jeszcze powtórzę, że w żadnym z dostępnych zdjęć nie widzę detalu, który miałby odpowiadać 36Mpx. Owszem dla osób pracujących na co dzień na 12Mpx różnca może być duża, dla mnie pracującego na 21 różnicy jak na chwilę obecną brak, zresztą w którymś wątku tutaj ktoś stwierdził, że również nie zauważył przybytku detalu w stosunku do D700.Momencik. Jeśli będziemy robili odbitkę A4 to detalu widocznego dla człowieka będzie tyle samo z D700, D800 i 5Dmk2. Oglądając cropy 100% na monitorach - piksele sa takie same we wszystkich puszkach (no prawie, uproścmy). Ale tu w grę wchodzi obszar 7360 x 4912 pikseli, a nie 4256 x 2832 (czy 5616 x 3744 w canonie). Przyrost detalu się pokazuje w gigantycznych powiększeniach.

arturherda
09-02-2012, 22:27
Wyraźnie zaznaczyłem "w żadnym z dostępnych zdjęć nie widzę detalu" i to jest fakt, po prostu Amen.

Jeśli nie można wyciągać wniosków o puszce na podstawie opisów i sampli to ja przepraszam na podstawie czego jest kilkaset wątków zachwytu? Na podstawie słabiutkich sampli na 6400 przy f4 i 1/1000? No to ja przepraszam.

Jeśli chodzi o mnie nie napisałem nigdzie, że puszka jest słaba - bo to akurat okaże się w praniu, ale napisałem o niezrozumiałej nomenklaturze którą przyjął Nikon wbrew wieloletniej praktyce i to jest akurat faktem.

Momencik. Jeśli będziemy robili odbitkę A4 to detalu widocznego dla człowieka będzie tyle samo z D700, D800 i 5Dmk2. Oglądając cropy 100% na monitorach - piksele sa takie same we wszystkich puszkach (no prawie, uproścmy). Ale tu w grę wchodzi obszar 7360 x 4912 pikseli, a nie 4256 x 2832 (czy 5616 x 3744 w canonie). Przyrost detalu się pokazuje w gigantycznych powiększeniach.

Nie będę Jacku już dyskutował na ten temat, bo jakiś czas temu prowadziłem dyskusję i nie zgodzę się z Tobą. Różnica w ilości detalu przy takiej odbitce jest widoczna i to dla amatorów, którzy wlepią wzrok w odbitki, wiem to bo widzę reakcje klientów oglądających odbitki.

Test D700 i A900 Digital Photo December 2008 - Mimo o wiele większej matrycy różnica pomiędzy D700 a A900 nawet przy wydruku A2 jest znikoma "...the diffrence was marginal." , jak widać zatem nie tylko ilość pikseli na matrycy ma znaczenie.

shaolin
09-02-2012, 22:55
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/NikonD800MBD12batterygrip-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2012/02/Nikon-D800-MB-D12-battery-grip.jpg)

Jakis lekko przerosniety ten grip ;)

Fatman
09-02-2012, 22:57
Na podstawie słabiutkich sampli na 6400 przy f4 i 1/1000? No to ja przepraszam.

Ważne co jest w kadrze -te parametry (f4 i 1/1000) nie są aż tak istotne, jeśli w kadrze będzie też ciemno, ponuro -a tło w przykładzie z żyrandolem akurat do jasnych i dobrze oświetlonych nie należy. Gdyby foty przedstawiały tylko jasne powierzchnie to się zgodzę -CMOS wtedy właściwie nie szumi. Jednak na tym przykładzie sporo w cieniu jest. Piszę z doświadczenia, nie pitolę w formie teoretycznej :-)

Jacek_Z
09-02-2012, 23:08
...Nie będę Jacku już dyskutował na ten temat, bo jakiś czas temu prowadziłem dyskusję i nie zgodzę się z Tobą. Różnica w ilości detalu przy takiej odbitce jest widoczna i to dla amatorów, którzy wlepią wzrok w odbitki, wiem to bo widzę reakcje klientów oglądających odbitki.Hm. czyżby? Nieopatrznie przytoczyłeś fragment:

.Test D700 i A900 Digital Photo December 2008 - Mimo o wiele większej matrycy różnica pomiędzy D700 a A900 nawet przy wydruku A2 jest znikoma "...the diffrence was marginal." , jak widać zatem nie tylko ilość pikseli na matrycy ma znaczenie.
który potwierdza to co mówię. A2 jest za małe by zobaczyc róznce w detalu. A u ciebie ją niby widać na odbitkach w jakim formacie? A4 ?

Robiłem porównania przyrostu detali - w praktyce z kilku body, w tym z D3x (który ma słaby filtr AA i ostre piksele jak stara piątka canona). Różnica wychodzi przy 1 metrze wielkości odbitki. Wcześniej - nie bardzo. Gdybym dał nie opisane odbitki to byś nic nie poznał z B2 (50x70 cm)

Jak dostanę w łapki D800, D4 to zrobię porównanie, zapewne także z D700 i C5Dmk2 praktyczne, dam pliki do pobrania i do zaniesienia na lab. Tym razem będe musiał sięgnąć jak sądze po format wielkości ponad metra by wyszły róznice między 24 a 36 Mpx.

Szkoda, że mieszkasz tak daleko. Bo bysmy się spotkali i wspołnie pooglądali te wydruki.

Maciek N
09-02-2012, 23:13
D800 to spełnienie moich oczekiwać od mniej więcej 3 lat. W zasadzie żadna z wymienianych tu wad mi nie przeszkadza (nadmiar pikseli, mniej klatek/s czy estetyka obudowy)wręcz przeciwnie:) Najbardziej czekałem na opcje filmowania i w końcu jest! Jak już będzie pewność że puszka jest dostępna na w Polsce to D700 sprzedaję natychmiast (edit)

fotouśmieszek
09-02-2012, 23:14
D7000 ma podobne upchanie pixeli I jakos nikt nie płacze ze mu obiektywy nie wyrabiają.

ekstremalnie logiczne :-) czy piksele tez identycznej wielkosci?? bo nie zdazylem sprawdzic...

shaolin
09-02-2012, 23:15
Jacku z tego co pamietam to bylo nawet porownanie D200 i D3x bo cos pokazywales na warsztatach w Wawie dawno temu...

Pawel Pawlak
09-02-2012, 23:24
Gdyby foty przedstawiały tylko jasne powierzchnie to się zgodzę -CMOS wtedy właściwie nie szumi.
No to nie tak do końca - cmos-y canona szumią w światłach.
Odnośnie beznadziejnych sampli, to na http://www.imaging-resource.com/ są same takie beznadziejne - z nadmiarem światła. I okazuje sie że 5d2 w takim nadmiarowym oświetleniu szumi w cieniach i światłąch na iso3200 podobnie jak d800 który ma przecież o 42% więcej senseli, na iso6400. Ale pewnie dotychczasowe samle są niemiarodajne...

Jacek_Z
09-02-2012, 23:27
Jacku z tego co pamietam to bylo nawet porownanie D200 i D3x bo cos pokazywales na warsztatach w Wawie dawno temu...
tak, było tam też D200.

nikomisiaki
09-02-2012, 23:29
Super puszka, co tu gadać... ; widać, że obraz daje zacny i tyle. Troszkę lżejsza od D700 i jak by mniejsza (optycznie tak wrażenie daje). Czy zmieniać D700 na nowe??? Odpowiedź zależy od zastosowania - profesjonalne studio/landszaft z mocnym akcentem na PRO - pewnie TAK. Weselnicy, okazjonalni, konkursowcy, amatorzy ceniący dobry "chwyt" jak większość z nas tutaj - raczej wyrzucony grosz na dziś. D700 dla tych z ostatniego zdania daje po prostu wszystko, chyba, że potrzebujemy filmu ale sądzę, że to inna bajka ; są mniejsze, wygodniejsze i 10x tańsze kamerki na kask do nart, spadochron lub na szybę auta.
Wielkość plików w nowym przerażająca!!!, już teraz obrabianie NEF D700 to po prostu mój stracony czas dla innych zajęć. Mnie go szkoda. Kto wie, może za rok, dwa nowy komp/soft da radę to robić tak szybko, że źźźźźut?? Na dziś - zależy jakie kto ma priorytety ; wolę pojeździć daleko i pofocić.

Pawel Pawlak
09-02-2012, 23:39
ekstremalnie logiczne :-) czy piksele tez identycznej wielkosci?? bo nie zdazylem sprawdzic...

są większe - w d800 w dx ma 15.3mpix a nie 16mpix jak w d7000, 18mpix w 7D(przy cropie 1.6), ani 24mpix w nex7 :)

Fatman
09-02-2012, 23:39
A ja ciągle czekam na ten przykład z S5Pro.......... doczekam się ? :-)

Lulek39
09-02-2012, 23:41
są większe - w d800 w dx ma 15.3mpix a nie 16mpix jak w d7000, 18mpix w 7D(przy cropie 1.6), ani 24mpix w nex7 :)

Im mniejsze piksele tym więcej detalu i mniej szumu tak?
Czyli 800-ka wypada w tym porównaniu najmniej korzystnie.

maki
09-02-2012, 23:43
tak tak
a nawet tak tak tak

Pawel Pawlak
Im mniejsze tym obraz wyraźniejszy i mniej zaszumiony tak?

ale co ?
Bo jeśli piksele, to generalnie im większa ich ilośćtym frobniejsze a więc mniej narzucające się ziarno. Oczywiście w przypadku całkowitego braku szumów nie ma to znaczenia, a w przyadku silnego zaszumienia znaczenie ma także charakterystyka szumów :)

Jacek_Z
Im mniejsze tym obraz wyraźniejszy i mniej zaszumiony tak?Niekoniecznie. Zależy ile lat dzieli technologie wykonania matrycy. Stare CCD (10 lat temu) miały duże piksele i ... duże szumy na wysokich ISO.

maki
09-02-2012, 23:45
O, to jest kamerka...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/ed48d6a7-1.jpg
źródło (http://livedoor.blogimg.jp/e_p1/imgs/e/d/ed48d6a7.jpg)

shaolin
09-02-2012, 23:46
Na aledrogo na razie 10 uzywanych D700tek... ;) ciekawe czy wszyscy zmieniaja na D800 ;)

house
09-02-2012, 23:47

Daj spokój :)
Ja miałem S5Pro przed D300. W Fuji nawet 12Mpix nie było prawdziwym 12MPix i dopiero po przesiadce na D300 zauważyłem różnicę w szczegółach. Tego nie można porównać do D700 a co dopiero do D800 :D

Chociaż nie powiem, rozpiętość tonalną ma taką, że D4 przy nim wysiada.
Chyba jeszcze go kupię, w niektórych zastosowaniach jest genialny, np. w parku, w lesie, w pomieszczeniach w których za oknem jest silne słońce.

Sami zobaczcie ile daje RAW z S5Pro z Lightroomem 4.
http://pawelpaluszynski.pl/lightroom4&fujis5pro

PS. Sorry za mały offtopic.

nikomisiaki
09-02-2012, 23:48
Wyraźnie zaznaczyłem "w żadnym z dostępnych zdjęć nie widzę detalu" i to jest fakt, po prostu Amen.

Przepraszam z góry ale, chyba najwyższy czas na większy monitor lub nowe okulary. Chyba, że mowa o handlu detalicznym:lol: do tego ta puszka się nie nada - raczej na odpis vat pójdzie.

shaolin
10-02-2012, 00:10
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=40563571

Mysle, ze to dosc wazne ;) chociaz tylko nasmarowane na forum...

iceman
10-02-2012, 00:15

No właśnie... tylko teraz pytanie czy ze wszystkimi PC-E no i czy w ogóle to prawda? :)

maki
10-02-2012, 00:17
może i prawda, tylko że te 3 PC kosztują tyle co 2 d800. Ale mam hoby...

house
10-02-2012, 00:23
No właśnie... tylko teraz pytanie czy ze wszystkimi PC-E no i czy w ogóle to prawda? :)
Hmm. O co cokładnie chodzi, co to są te PC-E?

maki
10-02-2012, 00:26
Hmm. O co cokładnie chodzi, co to są te PC-E?

http://nikon.pl/pl_PL/products/product_summary_list.page?sParamValueLbl=Obiektywy&sParam1ValueLbl=Obiektywy%20manualne&ParamValue=NIKKOR+Lenses&Subnav1Param=Manual+Focus+Lenses&Subnav2Param=0&Subnav3Param=0&RunQuery=0&ID=0

house
10-02-2012, 00:33
http://nikon.pl/pl_PL/products/product_summary_list.page?sParamValueLbl=Obiektywy&sParam1ValueLbl=Obiektywy%20manualne&ParamValue=NIKKOR+Lenses&Subnav1Param=Manual+Focus+Lenses&Subnav2Param=0&Subnav3Param=0&RunQuery=0&ID=0

No to ja rozumiem, że to tak zwane tilt/shift źle się wyraziłem.
Chodzi mi o to, czy poprzednie modele miały jakiś problem ze współpracą z tymi obiektywami? Jakie to były problemy?

leon001
10-02-2012, 00:37

O czym tam piszą?

shaolin
10-02-2012, 00:40
Problem byl taki, ze obiektyw przy pionowym przesunieciu walil w obudowe pryzmatu wiec mogl dzialac tylko w ograniczonym zakresie (w dol lajt).

leon001, o tym ze D800 bedzie kompatybilny w 100% ze tiltosziftami 24 i 45 bo obudowa pryzmatu nie bedzie przeszkadzac i ograniczac zakresu pracy tymi szklami tak jak to mialo miejsce wczesniej ;)

iceman
10-02-2012, 00:41
No to ja rozumiem, że to tak zwane tilt/shift źle się wyraziłem.
Chodzi mi o to, czy poprzednie modele miały jakiś problem ze współpracą z tymi obiektywami? Jakie to były problemy?

W D700 i D300 wiem, że nie ma możliwości wykorzystania w pełni możliwości tych obiektywów, gdyż przeszkadza wbudowana lampa błyskowa. Nie mogłem do końca przesunąć obiektywu, gdyż blokował się na tym elemencie. Nie wiem czy tak jest ze wszystkimi PC-E.

marszull
10-02-2012, 00:47
to jest naprawde ciekawe info

house
10-02-2012, 00:48
Dzięki za wyjaśnienie. Czyli walił w obudowę pryzmatu i w lampę błyskową. Nawet jak to poprawili, to nie prędko skorzystam z tych ulepszeń :)
Te obiektywy trochę kosztują...

shaolin
10-02-2012, 00:48
Miejmy nadzieje, ze prawdziwe bo z tego co widze to wszystkie 3 PC-E cierpialy na ten problem po zapieciu do D300 i D700... Dobra wiadomosc jest taka, ze D4 na 100% jest kompatybilny bo sam to sprawdzalem z 24PC-E (chociaz D3 tez byl wiec trudno zeby nowszy mial zonka :D) :mrgreen:

house, to sa dosc specjalistyczne obiektywy - stad ich cena ;) Canonowe TS-E tez nie sa tanie ;)

iceman
10-02-2012, 00:51
Trudno żeby w D4/D3 lampa przeszkadzała :D

maki
10-02-2012, 01:01
W D700 i D300 wiem, że nie ma możliwości wykorzystania w pełni możliwości tych obiektywów, gdyż przeszkadza wbudowana lampa błyskowa. Nie mogłem do końca przesunąć obiektywu, gdyż blokował się na tym elemencie. Nie wiem czy tak jest ze wszystkimi PC-E.

Ale co niektórzy przy pomocy młotka i klapcążek coś tam majdrowali i przerabiali sprzęty.

shaolin
10-02-2012, 01:05
Trudno żeby w D4/D3 lampa przeszkadzała :D

:D Pamietaj, ze i tak uderza w obudowe pryzmatu, a nie w lampe (nawet jesli jej nie ma :D ) :p

iceman
10-02-2012, 01:12
:D Pamietaj, ze i tak uderza w obudowe pryzmatu, a nie w lampe (nawet jesli jej nie ma :D ) :p

skubany :P

grissley
10-02-2012, 01:27
...
Tyle lat czytałem, jak to Jacek_Z chce mieć pierdylion pixeli w puszce niejednocyfrowej z niskim iso, że oczekiwałem, że w tym wątku będzie pisał wyłącznie capslockiem i boldem, wychwalając panów z Nikona za spełnienie jego życzeń.
A tu jakiś taki wprawdzie entuzjazm, ale mocno umiarkowany, wyważony, stonowany... ;)

PS jestem koło 50tej strony tego tematu i tempo czytania mam chyba niewiele większe, niż tempo przyrostu nowych wpisów - wczoraj było sześćdziesiątkilka stron, teraz już ponad 90 :|

leon001
10-02-2012, 01:49
Problem byl taki, ze obiektyw przy pionowym przesunieciu walil w obudowe pryzmatu wiec mogl dzialac tylko w ograniczonym zakresie (w dol lajt).

leon001, o tym ze D800 bedzie kompatybilny w 100% ze tiltosziftami 24 i 45 bo obudowa pryzmatu nie bedzie przeszkadzac i ograniczac zakresu pracy tymi szklami tak jak to mialo miejsce wczesniej ;)
No to super, znam ten problem z d700. To jedna z bardziej niezrozumiałych niedoróbek Nikona. Tak to wygląda w przypadku d700:
https://picasaweb.google.com/111429480265176272230/Nikkor_PCE?authkey=Gv1sRgCOPD_p6tuM_AIQ
Zrobiłem parę zdjęć tej sytuacji na inne potrzeby. Swoją drogą to niezły numer. Złośliwość NIKONA czy zmuszanie do kupna d3?. Na szczęście niby już po kłopocie. Ale nie uwierzę jak nie zobaczę

Jacek_Z
10-02-2012, 01:51
Ja jestem targetem dla tej puszki, więc prędzej czy później ją kupię. Właściwie nie ma co zwlekać, bo po co później, jak i tak nie ma Nikon nic innego w ofercie dla studyjnych (pomijam D3x, bo D800 jest lepszy i tańszy). Na D900 nie mam co czekać, bo co on więcej mi może dać? Więc chyba kupię D800 przed sezonem focenia modelek w terenie, czyli najpóźniej w kwietniu lub maju. Dylematy mam dwa.
1. Co sprzedać: D200 czy D700, które tych z body ma być nieuzywanym backupem. Będę rzucał monetą. :)
2. Co kupic - D800 czy D800E. Skłaniam się ku bez E - dużo robię w jpg, więc nie ma być mory przed obróbką, a detalu i tak mam nadmiar w D800.
Ciut jestem jednak przestraszony plikami. Obrazek otwarty jako tylko 8 bit ma w PS 100 MB. Kilka warstw i komp jednak mi muli. Fakt, że mam konfigurację bez szału (i5, 4 GB RAM). W dodatku zgrałem kilkanaście dostepnych zdjęc i ... katalog już ma 1 GB. Ja lubię robić NEF+jpg, więc miejsca na dyskach szybko zabraknie. Baaaaardzo szybko. Trzeba będzie kupować kilka HDD 1T w ciagu roku by mieć gdzie zrzucać fotki. Pojechac w dłuższą podróż z D800 to też problem co zabrac do archiwizacji. Zaden problem zrobić kilkanaście GB w ciagu 1 dnia. Na głupi wyjazd zabranie laptopa z pustym dyskiem 500 GB to może być mało.
Trzeba zupgrejdować kompa, dokupic gripa (ponad 1 tys) i kilka akku, bo ja jestem strasznie prądożerny ;), a w dodatku filmowanie też ostro wcina prąd. No i co pewien czas dysk HDD. No ale tego nie przeskocze, nie mam wyjścia.

mOSAd
10-02-2012, 01:58
Jacek cicho... miało być tak pięknie, a ty narzekasz! Jeszcze ktoś NIE kupi przez ciebie i co będzie?! Normalnie umrze ze zgryzoty na suchary. Czy suchoty. Ja mam udział ze sprzedaży dysków twardych, ja chcę zarobić! Wiesz jaki to biznes na ślubniakach? Przecież żaden szanujący się kotleciarz nie wróci z marnymi 500 zdjęciami. No i przecież nie będzie robił jakichś małych JPEGów, skoro ma wypasione w rozdzielczość RAWy! Oczywiście zdjęcia trzeba archiwizować... tak ze dwa latka co najmniej prawda? Kokosy i Majorka mnie czekają! Ha!

leon001
10-02-2012, 02:00
Nie do końca tak jest jak piszesz. Po prostu okręcasz w drugą stronę, ale wtedy jest inny problem, śrubka od blokady jest pod pryzmatem i trzeba mieć palce pianisty, aby ją odkręcić, szczególnie na mrozie :)

Jacek_Z
10-02-2012, 02:13
Jacek cicho... miało być tak pięknie, a ty narzekasz! Jeszcze ktoś NIE kupi przez ciebie i co będzie?!
Ciii. O to chodzi. To mój chytry tajny plan. Tylko ja kupię D800, a reszta będzie focić tymi okropnymi D700. I ja będę miał najlepsze zdjęcia na świecie, a inni będą mieli knoty, o ;)

grissley
10-02-2012, 02:24
Tylko żeby sensowny następca d300s-a się pojawił bo ekonomicznie to chyba ma on sens.....a ja sie bede dalej upieral, ze wlasnie sie pojawil. stad rowniez umiarkowana cena. DX zostanie tylko w linii amatorskiej. DX byl zawsze substytutem.

Aż zajrzałem na a*****o sprawdzić, czy D300s w związku ze swoją nieużytecznością spadł już poniżej 3k w używce - a tam raptem 2 sztuki wystawione.. :/

Pawel Pawlak
10-02-2012, 02:31
Ja jestem targetem dla tej puszki, więc prędzej czy później ją kupię. Właściwie nie ma co zwlekać, bo po co później, jak i tak nie ma Nikon nic innego w ofercie dla studyjnych (pomijam D3x, bo D800 jest lepszy i tańszy). Na D900 nie mam co czekać, bo co on więcej mi może dać? Więc chyba kupię D800 przed sezonem focenia modelek w terenie, czyli najpóźniej w kwietniu lub maju. Dylematy mam dwa.
1. Co sprzedać: D200 czy D700, które tych z body ma być nieuzywanym backupem. Będę rzucał monetą. :)
2. Co kupic - D800 czy D800E. Skłaniam się ku bez E - dużo robię w jpg, więc nie ma być mory przed obróbką, a detalu i tak mam nadmiar w D800.
Ciut jestem jednak przestraszony plikami. Obrazek otwarty jako tylko 8 bit ma w PS 100 MB. Kilka warstw i komp jednak mi muli. Fakt, że mam konfigurację bez szału (i5, 4 GB RAM). W dodatku zgrałem kilkanaście dostepnych zdjęc i ... katalog już ma 1 GB. Ja lubię robić NEF+jpg, więc miejsca na dyskach szybko zabraknie. Baaaaardzo szybko. Trzeba będzie kupować kilka HDD 1T w ciagu roku by mieć gdzie zrzucać fotki. Pojechac w dłuższą podróż z D800 to też problem co zabrac do archiwizacji. Zaden problem zrobić kilkanaście GB w ciagu 1 dnia. Na głupi wyjazd zabranie laptopa z pustym dyskiem 500 GB to może być mało.
Trzeba zupgrejdować kompa, dokupic gripa (ponad 1 tys) i kilka akku, bo ja jestem strasznie prądożerny ;), a w dodatku filmowanie też ostro wcina prąd. No i co pewien czas dysk HDD. No ale tego nie przeskocze, nie mam wyjścia.

czyli musisz kupić d4 - nie trzeba kupować gripa i modernizować kompa. A najlepiej nic nie zmieniać ;)

Ps. Mój dobry kumpel ma d3x i robi w zasadzie tylko w JPGach (fotoprzyrodę). Ale przyznam szczerze, że d3x ma najgenialniejsze JPGi (100-800) jakie znam... :)

iceman
10-02-2012, 02:33
Nie do końca tak jest jak piszesz. Po prostu okręcasz w drugą stronę, ale wtedy jest inny problem, śrubka od blokady jest pod pryzmatem i trzeba mieć palce pianisty, aby ją odkręcić, szczególnie na mrozie :)

Nie wpadłem na to po prostu żeby ją odkręcać ;)

leon001
10-02-2012, 02:47
Nie wpadłem na to po prostu żeby ją odkręcać ;)
Chyba się nie rozumiemydo końca. Obiektyw można okręcić do dowolnej pozycji, ale kręcąc odwrotnie niż logika nakazuje. A ta mała śrubka to blokada shifta, więc używa się jej za każdym razem. Opisana sytuacja ma miejsce przy zdjęciach pionowych. Na zdjęciach aparat jest co prawda w poziomie, ale miały pokazać jedynie niedoróbkę Nikona.

Jacek_Z
10-02-2012, 02:56
czyli musisz kupić d4 - nie trzeba kupować gripa i modernizować kompa. A najlepiej nic nie zmieniać ;)Wiem, i jeszcze bym zyskał na fps (czasem się przydają). Tylko ta cena D4 to jest D800 x 2

Ps. Mój dobry kumpel ma d3x i robi w zasadzie tylko w JPGach (fotoprzyrodę). Ale przyznam szczerze, że d3x ma najgenialniejsze JPGi (100-800) jakie znam... :)Zgadzam sie.

markB
10-02-2012, 04:35
Jeszcze parę fotek z D800:
http://www.flickr.com/photos/nikonisti/6834804457/
http://www.flickr.com/photos/nikonisti/6834804471/
http://www.flickr.com/photos/nikonisti/6834804477/
Nie wiem czy były tutaj. Drugie ewidentnie z szkłem TS.

maxtor
10-02-2012, 06:42
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/NikonD800MBD12batterygrip-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2012/02/Nikon-D800-MB-D12-battery-grip.jpg)

Jakis lekko przerosniety ten grip ;)

Po lewej stronie wygląda na niezbyt dobrze spasowany. Może jest to model "przedprodukcyjny" :)
No i cena niczego sobie :(

camrak
10-02-2012, 09:01
Ufff nie przebrnołem przez cały wątek - dotarłem do 79 strony i ciąg dalszy wciąż mi ucieka. Podziele się jednak moimi spostrzeżeniami na temat ważnych cech puszeczki D800 po ogledzinach organoleptycznych.

Autofocus - rewelacja
Sledzenie twarzy - rewelacja
wysokie ISO - bardzo dobrze
Rozdzielczosc - jak juz wszyscy wiedza wgniata w glebe na na obecne warunki
Video - ostrzenie moglo by bys szybsze ale i tak skok epokowy w zestawieniu z D3s

Nie moge sie doczekac zakupu :)

Co by nie bylo ze "bija piane a w rekach nie mieli"

źródło (http://www.rome.gv.krakow.pl/fotonik/zdjecie-D800-mini.jpg)

:D

himi
10-02-2012, 09:14
Video - ostrzenie moglo by bys szybsze ale i tak skok epokowy w zestawieniu z D3s

d800 ma AF w video? Jeśli tak to proszę coś więcej na ten temat.

camrak
10-02-2012, 09:25
himi - AF w Livewiev, podejrzewam ze działa tez w video, nie miałem okazji nic nagrać (tryb demo i tak) bawiłem sie tylko podglądem w trybie wideo, rozpoznawał twarz łapiąc w zielona ramkę na LCD i ustawiał ostrość w punkt :] jak na Nikona przystało ;)

Lulek39
10-02-2012, 09:31

Wziąłeś ze soba jakieś sample? Czy nie dało rady? Puchy z jakim softem? Przedprodukcyjne? Made in Japan? Dobre wysokie iso tzn jakie? Porównujesz video do D3s więc sądzę, że miałeś z nim styczność, jak zatem ma się iso do D3s?

Pioterq
10-02-2012, 09:52
http://www.cmphotography.com/blog.cfm warto poczytać :)

robertG7
10-02-2012, 10:12
Pan Wiktor potwierdził cene 10 tys zł czyli jak zwykle miałem racje, że z ceną nie przeszarżują

Ja bez żenady przyznaję, że zawsze miałeś rację.:lol: I tego się od dzisiaj trzymajmy.:lol:

Obawiam się, że ten Twój pan Wiktor mówiąc o cenie nie rozmawiał jeszcze z polskimi handlowcami.:lol::lol::lol:

Pan Wiktor poinformował też, że cyt. "D800E jest droższy o 300 euro więc jego cena będzie na poziomie 13800zł".
300eu ~4,20 = 1300zł
13800 - 1300 = 12500
Mógł się przejęzyczyć mówiąc 10500zł zamiast 12500zł

camrak
10-02-2012, 10:15
Wziąłeś ze soba jakieś sample? Czy nie dało rady? Puchy z jakim softem? Przedprodukcyjne? Made in Japan? Dobre wysokie iso tzn jakie? Porównujesz video do D3s więc sądzę, że miałeś z nim styczność, jak zatem ma się iso do D3s?

Sampli Nie dało rady (demo mode).
Pucha - Nikon Sample (zakładam że przedprodukcyjna)
Softu nie sprawdzałem, bardziej interesował mnie obrazek ;)
Nie dopatrzyłem się gdzie robiony - ale jak na sampla to pewnie Japan.
Iso - bardzo dobre jak na tyle pikseli - na poziomie D700 lub deczko poniżej, ale to marginalna różnica i może być subiektywna.
D3s używam na co dzień, no jak można podejrzewać to nie ta półka szumów - noktowizor niezagrożony pod żadnym względem, może w D900 ;)

Idealny zestaw z D3s do pary :D

qooba
10-02-2012, 10:16

źródło (http://www.rome.gv.krakow.pl/fotonik/zdjecie-D800-mini.jpg)

:D
ale u was to zdjęcia są do góry nogami, na komu takie sample ;)

Kryhu
10-02-2012, 10:24
A ja tak sobie marzę o jakimś potwierdzeniu ostrości na LV, bez potrzeby używania lupy, echhh...
Czekam już kilka miesięcy na podkładki pod matówkę z klinem żeby zgrać Nocta 58/1.2 z D700.
Ciekawe jak będzie wyglądać sprawa matówek w D800, czy też będą kombinacje z podkładkami jak w D700.

Lulek39
10-02-2012, 10:29
Pan Wiktor poinformował też, że cyt. "D800E jest droższy o 300 euro więc jego cena będzie na poziomie 13800zł".
300eu ~4,20 = 1300zł
13800 - 1300 = 12500
Mógł się przejęzyczyć mówiąc 10500zł zamiast 12500zł

Ja obstawiam, że się pomylił w drugą stronę. Tzn 10500+1300 to będzie 11800 za wersje E.

login_87
10-02-2012, 10:43
http://biznes.onet.pl/wideo/nikon-lapie-szeroki-obraz-przy-pomocy-d800,44012,w.html#play

woytec60
10-02-2012, 11:03
Gdy napisałem, ze będzie kosztował 12k to mnie ktos poprawił, ze 10.
W Polsce będzie to 12 a ile kosztuje w Stanach to mało mnie to wzrusza, jeśli go kupię to ma mieć gwarancję.
Może za jakis czas będzie to bliżej 10-ciu tys PLN ale na początku nie ma szans.

I to jest problem, do tego aparatu trzeba od razu kupić szybki i baardzo pojemny komputer.
Co prawda jako amator zapewne nie odczuję problemu tak mocno jak profesionaliści (bo to i fotek mniej się robi i czas najczęściej nie goni) niemniej warto wśród znaczących cech D800 umieścić także objętość i wymagania co do sprzętu przeznaczonego do obróbki plików z tego aparatu.

R
10-02-2012, 11:05
Gdy napisałem, ze będzie kosztował 12k to mnie ktos poprawił, ze 10.
W Polsce będzie to 12 a ile kosztuje w Stanach to mało mnie to wzrusza, jeśli go kupię to ma mieć gwarancję.
Może za jakis czas będzie to bliżej 10-ciu tys PLN ale na początku nie ma szans.

co Ty powiesz...

Pawel Pawlak
10-02-2012, 11:13
mój stary intel q9550 +6gb śmiga z nefami d800bez problemu.

camrak
10-02-2012, 11:17
Wypowiem się w sprawie problemów pro z wielkością plików. Problemu brak gdyż dla przykładu Qnap 8x2TB radzi sobie ok z archiwizacja. Najwyżej zmigruje się na dyski 3Tb albo dostawi drugiego Qnapka :) to są narzędzia i maja być EFEKTYWNE.

seler
10-02-2012, 11:30
A ja współczuję studyjnym glamurowcom... tyle porów skóry do wystemplowania... :)

shaolin
10-02-2012, 11:39
d800 ma AF w video? Jeśli tak to proszę coś więcej na ten temat.

himi - AF w Livewiev, podejrzewam ze działa tez w video, nie miałem okazji nic nagrać (tryb demo i tak) bawiłem sie tylko podglądem w trybie wideo, rozpoznawał twarz łapiąc w zielona ramkę na LCD i ustawiał ostrość w punkt :] jak na Nikona przystało ;)

AF w filmie pewnie dziala jak w D4 - czyli jest duzo lepiej niz D3s ale i tak przy kreceniu bym na nim nie polegal bo czasami za duzo jezdzi ;) mam sampla filmowego z D4, ktorego nigdy nie wrzucilem do neta wiec moze to dzisiaj zrobie i zobaczycie co i jak.

camrak
10-02-2012, 11:45
Seler - a to już inny ból ;)

krokus66
10-02-2012, 11:57
A ja współczuję studyjnym glamurowcom... tyle porów skóry do wystemplowania... :)

A o pypciach nie zapomniałeś?:grin:
Staruszek sterany życiem z głębokimi bruzdami, to i owszem rozumiem ale młoda, sympatyczna dziewczyna nie zawsze ma idealną cerę. Fotograf może być zachwycony z pięknego obrazu pełnego detali, dziewczyna niekoniecznie. Już o tym pisałem powyżej.

Nie to żebym kogoś zniechęcał, po prostu wymieniamy się myślami na gorąco. Mnie Wasze wypowiedzi dużo dają, układam sobie w głowie aczkolwiek bardzo wiele zostało już napisane przed premierą. Osobiście mam chęć na E ale ma on swoje wady, jak producent pisze, że może dawać morę i miejscowe przebarwienia to znaczy, że daje.:lol: Ponadto jest to nowa i jeszcze nie sprawdzona funkcja. Na ile program będzie skuteczny to się okaże w praniu.

Ten kto wymyślił powiedzenie, że od nadmiaru przybytku głowa nie boli pewnie był biedny bądź w sklepach niczego nie było. Wpisy na tym forum to udowadniają.

camrak
10-02-2012, 12:03
Ja dodam tylko ze nie spodziewałem się takich osiagow matrycy na wysokich iso z takim upakowaniem pikseli. Szacun dla inżynierów z Sony i Nikona. W zasadzie tylko to było wielkim "?" jak czytałem newsy o D800 bo rozdzialke już było widać na samplach. A oceniam to z pryzmatu D3s.

arturherda
10-02-2012, 12:34

Na Boga, przecież to ironia była z mojej strony chcesz bym naprawdę pokazał zdjęcie gdzie 6Mpx jest lepsze od 36Mpx?

Ważne co jest w kadrze -te parametry (f4 i 1/1000) nie są aż tak istotne, jeśli w kadrze będzie też ciemno, ponuro -a tło w przykładzie z żyrandolem akurat do jasnych i dobrze oświetlonych nie należy. Gdyby foty przedstawiały tylko jasne powierzchnie to się zgodzę -CMOS wtedy właściwie nie szumi. Jednak na tym przykładzie sporo w cieniu jest. Piszę z doświadczenia, nie pitolę w formie teoretycznej :-)

W tej chwili teroretyzujesz. Otrzymujesz zdjęcie z parametrami takimi a nie innymi i nie wiesz ile luksów było w cieniu i jak głęboki był cień, masz natomiast parametry naświetleń i tylko i wyłącznie na ich podstawie możesz ocenić ogólną jasność kadru, a ta była bardzo wysoka. Dlaczego o tym tak piszę? Przecież kilka miesięcy temu w dyskusji oponenci zażucali mi, że prezentowane przeze mnie zdjęcia na ISO 6400 i 12800 przy parametrach f 1.8 - 1/100 to zdecydowanie za jasna scena, by oceniać szumy, stąd mój konsekwentny upór. Przy parametrach fotografii z żyrandolem obraz jest słaby, jeśli owa fotografia miała pokazać potężny DR to pokazała, ale na pewno nie pokazała wysokiej szczegółowości przy niskich szumach.

Hm. czyżby? Nieopatrznie przytoczyłeś fragment:

który potwierdza to co mówię. A2 jest za małe by zobaczyc róznce w detalu. A u ciebie ją niby widać na odbitkach w jakim formacie? A4 ?

Robiłem porównania przyrostu detali - w praktyce z kilku body, w tym z D3x (który ma słaby filtr AA i ostre piksele jak stara piątka canona). Różnica wychodzi przy 1 metrze wielkości odbitki. Wcześniej - nie bardzo. Gdybym dał nie opisane odbitki to byś nic nie poznał z B2 (50x70 cm)

Jak dostanę w łapki D800, D4 to zrobię porównanie, zapewne także z D700 i C5Dmk2 praktyczne, dam pliki do pobrania i do zaniesienia na lab. Tym razem będe musiał sięgnąć jak sądze po format wielkości ponad metra by wyszły róznice między 24 a 36 Mpx.

Szkoda, że mieszkasz tak daleko. Bo bysmy się spotkali i wspołnie pooglądali te wydruki.

Nie przeoczyłem Jacku, ale celowo zamieściłem by podkreślić, że oprócz potężnej matrycy ważne jest również szkło, które będzie w stanie przenieść detal, sonowskie 50 1.4 nie przyniosło znaczącego przyrostu detalu, stąd taki wynik, zresztą na monitorze widać było również jedynie lekką przewagę A900.

Jacku wydruk A2 jest wydrukiem przy którym ilość detalu pomiędzy matrycą 12 a 21 jest porażająca.

Pytanie czy Nikon jest w stanie zaoferować szkło, które obsłuży tę matrycę, bo z dostępnych na oficjalnej stronie Nikona sampli http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d800/sample01.htm (piszę o niskim ISO) nie widać by którykolwiek z zoomów temu zadaniu podołał, jeśli podepną jakiegoś Zaissa to pogadamy i zdanie mogę zmienić, w chwili obecnej tam nie widać 36Mpx.

Żeby nie być gołosłownym lecimy o zdjęciach dobrze oświetlonych, nie będę krytykował zdjęć bibliotecznych bo brak światła może płatać figle więc byłoby to nie hallo z mojej strony, ale:

http://chsvimg.nikon.com/lineup/dslr/d800/img/sample01/img_03_l.jpg tam naprawdę widzicie tak gigantyczny detal?
http://chsvimg.nikon.com/lineup/dslr/d800/img/sample01/img_04_l.jpg polecam spojrzeć na oko, gdzie zwyczajowo oceniamy ostrośc i przyrost detalu, to jest naprawdę słabo
http://chsvimg.nikon.com/lineup/dslr/d800/img/sample01/img_06_l.jpg zdecydowanie lepiej od poprzednich, ale to jest właśnie jakieś 24Mpx a nie 36.
http://chsvimg.nikon.com/lineup/dslr/d800/img/sample01/img_05_l.jpg spuszczę zasłonę milczenia, toż to wygląda jak ISO 2000!

Poniżej porównanie D800 36Mpx i moje 5D2 na otwartej przesłonie!:

5D2: 21Mpx, ISO 200, f2.2, 1/200, ogniskowa 85 (obiektyw za 1500zł)
D800: 36Mpx, ISO 100, f8, 1/200, ogniskowa 70 (obiektyw za 5500zł)

Zdjęcie robione podczas sesji plenerowej czyli bez żadnych cudów, z D800 na bank z lampami i na f8. Moje zdjęcie nietknięte, prosto z puszki bez wyostrzenia.

5D2:
źródło (http://www.fotografiaslubna.lublin.pl/5D2.jpg)

D800:
źródło (http://fotografiaslubna.lublin.pl/D800.jpg)

Polecam popatrzeć na oko, źrenicę co świadczy o ilości światła (jedna dziewczyna ma rozszerzone, druga zwężone). D800 powinien wgnieść 5D2 a tego na razie nie widać, może na Zaissach tak będzie ale napewno nie na tych zoomach.

To nie jest tak, że krytykuję bo to Nikon, jak niektórzy mi zażucili, to kompletny absurd. Krytykuję bo na widocznych samplach nie widać tak wielkich właściwości matrycy, co nie znaczy, że ich nie ma, może dobranie szkieł do nich okaże się wyzwaniem nie do przeskoczenia na standardowm formacie.

Wy naprawdę uczciwie widzicie tam tak ogromny detal na tych szkłach? Może niech wyrazi opnię ktoś pracujący na D3x na co dzień.

pozdrawiam

Fatman
10-02-2012, 12:44
Na Boga, przecież to ironia była z mojej strony chcesz bym naprawdę pokazał zdjęcie gdzie 6Mpx jest lepsze od 36Mpx?

To następnym razem zaakcentuj ironię bo żeby się zesrało, to nie można jej z tego (poniżej) wyłapać:

detal jak w linku powyższym generowało moje Fuji S5Pro, bardzo przepraszam ale to jest 36MPx, raz jeszcze powtórzę, że w żadnym z dostępnych zdjęć nie widzę detalu, który miałby odpowiadać 36Mpx.

Albo przestań pitolić.

W tej chwili teroretyzujesz.

Nie, nie teoretyzuję -piszę jak najbardziej z praktyki (powtarzam -jasno, czytelnie, bez "ironizowania").

arturherda
10-02-2012, 12:52
Najbardziej niepojęty jest fakt, że nie jest moim celem krytyka dla krytyki, ale wykazanie, że na tym etapie nie jest wszystko hallo, tym bardziej zaskakujące są personalne odniesienia do mnie. Równie niezrozumiałe dla mnie jest twierdzenie, że wysuwam zbyt pochopne wnioski na podstawie kilku dostępnych sampli, więc ja zapytam na jakiej podstawie jest ten powszechny hurra optymizm?

Jeśli trudno zauważyć jest 36Mpx to trzeba to podkreślić, być może przykłady z innymi szkłami powalą na kolana, ale na pewno nie te dostępne obecnie w sieci. Podobnie krytykuję farby Tikkurila ilekroć słyszę, że to doskonałe farby dla alergików co powszechnie w Polsce jest przyjęte!

Mam taką Cosinę 29-35 kupioną za 200 zł, która właśnie generuje obraz w stylu tego z D800 tj, szkło nie nadąża za matrycą.

Pawel Pawlak
10-02-2012, 12:52
Polecam popatrzeć na oko, źrenicę co świadczy o ilości światła (jedna dziewczyna ma rozszerzone, druga zwężone). D800 powinien wgnieść 5D2 a tego na razie nie widać, może na Zaissach tak będzie ale napewno nie na tych zoomach.

To nie jest tak, że krytykuję bo to Nikon, jak niektórzy mi zażucili, to kompletny absurd. Krytykuję bo na widocznych samplach nie widać tak wielkich właściwości matrycy, co nie znaczy, że ich nie ma, może dobranie szkieł do nich okaże się wyzwaniem nie do przeskoczenia na standardowm formacie.

Wy naprawdę uczciwie widzicie tam tak ogromny detal na tych szkłach? Może niech wyrazi opnię ktoś pracujący na D3x na co dzień.

pozdrawiam

Przy ocenie detalu polecam brać pod uwagę znane sobie wywoływarki (CNX najwyrazniej nie znasz) i porównywać pliki wywołane takim samym softem, przy porównywalnych ustwieniach ostrzenia

Fatman
10-02-2012, 12:55
Niepojęty jest fakt, że można napisać: detal jak w linku powyższym generowało moje Fuji S5Pro, bardzo przepraszam ale to jest 36MPx, raz jeszcze powtórzę, że w żadnym z dostępnych zdjęć nie widzę detalu, który miałby odpowiadać 36Mpx. ,a potem twierdzić, że to była ironia........... cóż.....

qooba
10-02-2012, 13:00
ale co się tak denerwujecie, przecież nie od dziś wiadomo, że najlepszą puszką na świecie jest piątka marek II :)

Fatman
10-02-2012, 13:02
Fakt, tylko jak sobie przypominam trochę wcześniej najlepszy był Olympus E-3.................. (ironizuję........).

arturherda
10-02-2012, 13:04
Niepojęty jest fakt, że można napisać: detal jak w linku powyższym generowało moje Fuji S5Pro, bardzo przepraszam ale to jest 36MPx, raz jeszcze powtórzę, że w żadnym z dostępnych zdjęć nie widzę detalu, który miałby odpowiadać 36Mpx. ,a potem twierdzić, że to była ironia........... cóż.....

Ależ to bardzo proste, detal jest tak miękki i rozmyty jak w S5, nic w tym nie ma nadzwyczajnego idąc tym tokiem rozumowania nie mógłbym odważyć się porównać 21 z 36 mehapikseli a jednak to czynię, co więcej poniżej prezentuję:

5D2: ISO 200, f1.8, 1/640
D800: ISO 100, f8, 1/15

5D2:

źródło (http://www.fotografiaslubna.lublin.pl/5D2_2.jpg)

D800:

źródło (http://fotografiaslubna.lublin.pl/D800_2.jpg)

Przesłony zgoła odmienne, gdzie jest detal w D800? Moje zdjęcie nietknięte.

Pawle ja porównuję to co mogę, tj dostępny JPG zapewne po obróbce i selekcjonowany z nietkniętym rawem. Dodam jeszcze, że jak widać na miniaturce drzewo z marka dwójki jest z brzegu kadru a wycinek D800 z centrum! Różnica w cenie szkieł przygniatająca.

A można prosić merytorycznie a nie osobiste wycieczki?

Jeszcze raz podkreślę, że na innych szkłach, może Optyczni dojdą do rekordowych zapisów, ale nie widać tego na standardowych zoomach.

Fatman
10-02-2012, 13:07
A można prosić SENSOWNIE, czyli dwa identyczne kadry w identycznych warunkach ? Bo na razie to taka jakaś dziwna mastrurbacja jest tylko................ owszem, masturbacja jest bardzo przyjemna, ale trzeba mieć umiar........

[dopisane]

ahhh, zapomniałem że mam dwa identyczne kadry z 5D Mk II i D3, zrobione w Łódzkiej Katedrze -magicznie, z 5D Mk II fota jest mniej ostra, a detal...... no cóż, gdzieś Canonowi uleciał. Oczywiście można by takie zdjęcia podpisać pytaniem: gdzie detal w Canonia ? i udawać Greka..... -ale uczciwość nakazywała by podejść do tego logicznie i popytać o szkła, trzeźwość fotografującego i inne takie nieistotne, jak się chce coś na siłę udowodnić bzdety....

jak znajdę to wstawię............ w razie czego mam w domu wydruki 45x30cm (iso 6400 -w Canonie widać już wtedy na wydruku szum........... ups).

arturherda
10-02-2012, 13:11
Porównania to będą w sieci zapewne niedługo, ja chcę wykazać, że nie jestem w stanie zobaczyć tak gigantycznego detalu na dostępnych puszkach, a zdjęcie z kwiatami na łące jest bardzo niskich lotów.

Fatman
10-02-2012, 13:13
Jak na razie to się wszyscy szumem i DR (w mniejszym stopniu) podniecają. Detal to nawet krytykowano, głównie po stronie D800E.

UWAGA -zaryzykuję a co mi tam :-) Dam sobie uciąć głowę (a może nawet ważniejszy organ), że detal i ostrość będzie lepsza niż w przypadku 5D Mk II -kto podejmuje rękawicę i także ofiaruje swoją głowę ? :-)

woytec60
10-02-2012, 13:13
co Ty powiesz...

Jeśli okaże się, że się pomyliłem to tylko się ucieszę 8)

shaolin
10-02-2012, 13:16
Moze zrobcie sobie osobny watek z tytulem w stylu - Detal w obrazku z D800 vs reszta swiata ;)

Wrzucam na YT filmik pokazujacy AF w filmie w D4 jakby kogos to interesowalo (bo domyslam sie, ze w D800 bedzie identycznie). ;)

R
10-02-2012, 13:17
ja tam w te dyskusje sie nie wtracam... ale jakiegos rzucajacego na kolana detalu z d800 tez nie widze. tyle w temacie.

Fatman
10-02-2012, 13:21
Wrzucam na YT filmik pokazujacy AF w filmie w D4 jakby kogos to interesowalo (bo domyslam sie, ze w D800 bedzie identycznie). ;)

Bardzo interesuje -zwłaszcza, czy ma ten kretyński tryb "kompulsywnego AF", powodujący "czkawkę" :-) (znany z D7000, D3100 i D5100)

shaolin
10-02-2012, 13:30
To oczywiscie bedzie filmik w stylu moich sampli wiec nie bijcie :D

Bardzo interesuje -zwłaszcza, czy ma ten kretyński tryb "kompulsywnego AF", powodujący "czkawkę" :-) (znany z D7000, D3100 i D5100)

Nie chce Cie martwic ale... ;) sam zobaczysz :D

Do tego na samplu bedzie widac zmiany w ekspozycji (ciemniejsze klatki) - to wina szybkiej zmiany ISO (100-12800).

MOV otwarty w Premierze CS5 jako 1080p25, przyciety. dodany tytul i zapisany jako mpg+match sequence settings wiec moze nie patrzcie na jakosc tylko na sama prace AF ;)

Kryhu
10-02-2012, 13:37

A propos zdjęć modelek które pokazałeś, to albo ja czegoś nie widzę/ nie rozumiem albo niestety Ty :)

Przytoczyłeś chyba oba cropy 100% (?), co w tym dziwnego że przy 100% ilość detali jest podobna?

Poszukałbym gdzieś zdjęcia z D70 który miał 6 Mpix i przy cropie 100% pewnie będę miał tą samą iość detalu co w/w, mylę się?

arturherda
10-02-2012, 13:42
A propos zdjęć modelek które pokazałeś, to albo ja czegoś nie widzę/ nie rozumiem albo niestety Ty :)

Przytoczyłeś chyba oba cropy 100% (?), co w tym dziwnego że przy 100% ilość detali jest podobna?

Poszukałbym gdzieś zdjęcia z D70 który miał 6 Mpix i przy cropie 100% pewnie będę miał tą samą iość detalu co w/w, mylę się?

Tak mylisz się, zdjęcie z D70 na 100% będzie sprawiało wrażenie ostrzejszego, ale to tylko wrażenie. Detal nie równa się ostrości. :) Szczegółowość możemy porównać właśnie na 100%, chociaż ponoć w grę wchodzą jeszcze jakieś właściwości matryc, które nie pozwalają na liniowe porównanie matryc różnych producentów - podobno...

R
10-02-2012, 13:43

a jak inaczej mozna (powinno sie) oceniac detal?

shaolin
10-02-2012, 13:44
http://youtu.be/nM7HkhhPUOc

test filmowego AF w D4 (wrzuce tez do watku wlasciwego czyli do watku o D4 :D). Moge sie zalozyc o 1gr, ze w D800 bedzie tak samo... Na szczescie ktos wymyslil followfocus :D

Kryhu
10-02-2012, 13:53
a jak inaczej mozna (powinno sie) oceniac detal?

Moim skromnym zdaniem robisz porządny wydruk 100x70 cm i patrzysz na oba, jakoś 100% cropy na monitorze nijak do mnie nie przemawiają.
Ostatnio robiłem 120x80cm z D700 i tak jakoś brakuje mi tego detalu, nie miałem niestety pod ręką D800 żeby porównać ;)

arturherda
10-02-2012, 13:57
Moim skromnym zdaniem robisz porządny wydruk 100x70 cm i patrzysz na oba, jakoś 100% cropy na monitorze nijak do mnie nie przemawiają.
Ostatnio robiłem 120x80cm z D700 i tak jakoś brakuje mi tego detalu, nie miałem niestety pod ręką D800 żeby porównać ;)

Właśnie gdybyś miał drugi wydruk z D800, 5D2, 1DsIII, D3x czy A900 zobaczyłbyś wówczas różnicę, przy tym formacie bardzo wyraźnie.

qooba
10-02-2012, 14:11
na serio? to crop na ekranie nie jest miarodajny?
ech...

tomek...
10-02-2012, 14:11
Proszę bardzo, już jest zapowiedź w fotojokerze:
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d800-zapowied/
Cena: 19998 :)

Pozdrawiam
Tomek

R
10-02-2012, 14:15

Pozdrawiam
Tomek

no to chyba z 14-24 i 24-70 w zestawie...

vvilk
10-02-2012, 14:15
Ohohohohohohhoheheheehehehe!!! Mało monitora nie oplułem ze śmiechu! :D

esener
10-02-2012, 14:17

Pozdrawiam
Tomek

Padam na zawał, w takiej cenie wezmę 5 sztuk :lol:

vvilk
10-02-2012, 14:18
Bo to cena za dwupak na walentynki. :)

esener
10-02-2012, 14:20
Widocznie chcą sprzedać jeszcze trochę d700 przed wprowadzeniem d800 stąd to zastraszanie cenowe ;)

qooba
omyłkowo wstawili tę jedynkę z przodu a się napinacie ;)

R
omyłkowo wstawili tę jedynkę z przodu a się napinacie ;)

no tu sie zgodze ;)

mytnick
10-02-2012, 14:23
a ja poczekam na zniesienie wiz do stanów.

arturherda
10-02-2012, 14:25
na serio? to crop na ekranie nie jest miarodajny?
ech...

no można, ale po co?

qooba
10-02-2012, 14:27
no można, ale po co?
to po co wrzucałeś :)

esener
10-02-2012, 14:36
Napisałem do fotojokera w sprawie tej "pomyłki z jedynką na początku" i.... i teraz jestem spokojny :D

Odpowiedź od fj:
"Witam!
Jest to cena na chwilę obecną, w momencie premiery cena ulegnie zmianie.
"

shaolin
10-02-2012, 14:44
Napisali, ze ulegnie zmianie, ale nie napisali w ktora strone ta zmiana bedzie ;) Moze bedzie 29998 :D

R
10-02-2012, 14:45
co to znaczy na chwile obecna? tzn ze wykladam dzis taka gotowke i dostaje aparat do reki? bo jesli nie, to w fj powinni popracowac nad budowaniem zdan. ;)

shaolin
10-02-2012, 14:47
Poza tym premiera byla 3 dni temu ;)

esener
10-02-2012, 14:50
Pozostaje przy swojej teorii - jako że mają d700 na stanie chcą je wyprzedać, no bo jak by ludzie zobaczyli że o +/- 1500 droższa będzie osiemsetka to by nie kupowali starych złomów (700) :D - także efekt szoku w postaci ceny d800 udany ;)

mOSAd
10-02-2012, 14:54
Nie można bezpośrednio porównać detalu na powiększeniach 100% z różnych rozdzielczości matryc. Przykład skrajny: porównuję na monitorze o rozdzielczości 800x600 obraz z dwóch matryc: 800x600 oraz 4000x3000 w powiększeniu 1:1. Po pierwsze by na obu porównać oko, to drugie zdjęcie musiałoby mieć o wiele szerszy kadr. Więc to jedna niesprawiedliwość. Do tego byłoby wykonane na innej ogniskowej lub odległości. To kolejny problem.
W warunkach domowych wydruk lub przeskalowanie do jednej rozdzielczości wydaje się być sensowniejszym pomysłem. Jednak tu rodzi się pytanie: w górę, czy w dół? :D No i jak chwilę się zastanowić to okaże się, że tylko w górę - gdyż skalując w dół nie dowiemy się ile detalu utraciliśmy. Ale wszelkie skalowania to temat rzeka.

Portale testujące matryce fotografują tablicę testową z tej samej odległości, jak najostrzejszym i jak najbardziej zbliżonym obiektywem. Usiłują wycisnąć z matrycy najwięcej jak się da. W przypadku Optycznych jest to Sigma 70/2.8 Macro z mocowaniem odpowiednim dla danego systemu. Na DPreview są to bliżej nie określone (chyba) stałki. Następnie wyliczają ostrość zdjęcia (prawie) niezależnie od matrycy aparatu. Czyli dzielą ilość (par) linii o odpowiednim kontraście przez długość boku w milimetrach. Otrzymując ilość ostrych (par) linii na milimetr matrycy. Można zaobserwować, że rozdzielczość matrycy w pikselach niekoniecznie przekłada się na rozdzielczość optyczną. Głównie za sprawą filtra AA przed matrycą zapewne oraz być może samej konstrukcji matrycy (jakieś mikrosoczewki mi się po głowie kołaczą). Tu przykład sytuacji nieoczywistej rozłożonej trochę na czynniki: http://www.optyczne.pl/85.4-Test_aparatu-Sony_Alpha_DSLR-A900_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87.html

Uważam, że przyrost ilości pikseli jest na tyle znaczący, że będzie to odczuwalne w testach. Prezentowane dotychczas zdjęcia pokazują, że na pewno nie ma problemu jakiegoś. A o ile jest lepiej? To już wyjdzie wkrótce.

shaolin
10-02-2012, 15:09
To jak wszyscy to wszyscy :D

Jeden tiff z http://photolegacy.wordpress.com

Wszystkie pliki zrobione tak (chociaz pewnie downsize to i tak zly krok ale kij, nie mam 3 takich samych plikow z 3 puszek :D):
D800 - tiff otwarty i upsize w Genuine Fractals do 180cm wysokosci na defaulcie
5dmkII - tiff z d800 zmniejszony do 21mpx z Canona i potem upsize w GF do 180cm wysokosci na defaulcie
d70s - tiff z d800 zmniejszony do 6mpx z Nikona i potem upsize w GF do 180cm wysokosci na defaulcie+spory USM :D

Skrinszoty to printsize z Fotoszopa.

http://img651.imageshack.us/img651/2721/testqo.jpg

źródło (http://img651.imageshack.us/i/testqo.jpg/)

Zaraz sie okaze, ze po kupowac PhaseOne 65+ skoro D70s da rade :D

Czyt. jak ktos sie chce bic na detale to robmy to moze w nowym watku ;)

erber
10-02-2012, 15:24
A mnie sie podobaja te ceny na Allegro. Nagle mozna kupic D700 + oryginalny grip za 7000 zl ;)

EDIT:
LOL, D3x 7500 zl !

Gdzie tak? :)

Fak, pomylilo mi sie z D3FX :mrgreen:

On już u nas jest.... ten D3FX;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201478

Cosnek
10-02-2012, 15:24
@shaolin przecież to jest to samo zdjęcie:D głupiego szukają?

D800 ma niska cenę startowa i prognozuje ze zdetronizuje 5D2 bardzo skutecznie.

100 stron w 3 dni, nowy rekord popularnosci tematu? ;-)

Joseph79
10-02-2012, 15:25
Może niech Pan arturherda pokaże cały kadr (ten swój z oczkami) to ocenimy chociaż odległości. Bo ogniskowe są podobne.

D800 to zapewne to:
http://chsvimg.nikon.com/lineup/dslr/d800/img/sample01/img_04_l.jpg

shaolin
10-02-2012, 15:29
@shaolin przecież to jest to samo zdjęcie:D głupiego szukają?

Ze niby robie Was w konia? :D Nie, nie robie ;) Nie moja wina, ze Genuine Fractals jest taki dobry :D Wszystko jest napisane - jeden plik, 3 sposoby uzyskania tego samego rozmiaru ;)

Cosnek
Może niech Pan arturherda pokaże cały kadr (ten swój z oczkami) to ocenimy chociaż odległości. Bo ogniskowe są podobne.

D800 to zapewne to:
http://chsvimg.nikon.com/lineup/dslr/d800/img/sample01/img_04_l.jpg

No to zdjęcie robi wrażenie, widać dokładnie każdy włosek a nawet kamień nazębny:) ilość detalu powala.

mOSAd
Trudno uniknąć rozmowy o rozdzielczości i detalach przy korpusie, którego jedyną zaletą w stosunku do poprzedników ma być... większa rozdzielczość i ilość detali. :D No może nie jedyną, ale główną. Shaolin - jakie wnioski wyciągnąłeś z tego porównania? :D
PS. Aha, no i czy da się trochę podostrzyć jeszcze odpowiednik D800? Nieważne - ściągnąłem, sam się pobawię. :D

R
10-02-2012, 15:32
No to zdjęcie robi wrażenie, widać dokładnie każdy włosek a nawet kamień nazębny:) ilość detalu powala.

spojrzecie na te czarne ciapy na tym kocie
mowilem ze szumi nawet w swiatlach... :| ale zeby szum tej wielkosci...
i to iso 100

shaolin
10-02-2012, 15:44
spojrzecie na te czarne ciapy na tym kocie
mowilem ze szumi nawet w swiatlach... :| ale zeby szum tej wielkosci...
i to iso 100

Najgorsze, ze bardzo nieregularny ten szum i ciezko go bedzie usunac... :lol:

Długi
10-02-2012, 15:48
Może FJ się nie pomylił, tylko sugerowana cena, to nie 10tyś, a 20tyś :wink:
Tak na marginesie byłem wczoraj w FJ w Warszawie w Arcadii i mieli tylko D3S i D3X. Nie było d3100, 5100, nie mówiąc o d300s, czy d700.

chevalier
10-02-2012, 15:51
a może FJ pomylił d800 z D4 :lol: