Zobacz pełną wersję : Nikon D800 i D800E oficjalnie
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Wygląda to wszystko ciekawie, juz się zastanawiałem nad D700 jakis czas temu, ale się wstrzymałem. Niby 36 Mpix wygląda na dużo, ale jest przeciez w tym aparacie crop 1.2x i wychodzi ok 25 Mpix.. więc nie ma tego złego. Do tego 16-35/4 i jestem w domu. Tylko ta cena troche odstrasza, ale w pewnym sensie jest to inwestycja na kilka lat.
czyli jakich zdjec nie bedzie w sieci z d800 - sportu, slubow, zdjec z manif, co jeszcze?
czyli co zostaje? sama nuda... architektura, drzewo, morze, statek na mieliznie... droga na ostroleke... kombajn kosi - nieee to juz bedzie za duze wyzwanie.
Mistrzowski tekst ! Dzięki za wywołanie uśmiechu na pysku :D
czyli jakich zdjec nie bedzie w sieci z d800 - sportu, slubow, zdjec z manif, co jeszcze?
czyli co zostaje? sama nuda... architektura, drzewo, morze, statek na mieliznie... droga na ostroleke... kombajn kosi - nieee to juz bedzie za duze wyzwanie.
Z tym statkiem na mieliznie to bym nie przesadzal, taka Costa Concordia przesuwa sie 4cm na dobe, przy 4fps bedziesz mial na pierwszej klatce statek nad woda, a na drugiej juz pod... :mrgreen:
Jak mi ktos da D800 na gale to ja bardzo chetnie zrobie nia boks. Teraz lece na 5fps bo uzywam D700 bez gripa i daje se rade. Kto chetny na test? :D
Czy takie drobinki kurzu/pyłki mają znaczenie dla końcowego zdjęcia? Po wydruku 15/21 czy 20x30 nie będą nawet widoczne. No chyba, że robicie zdjęcia tylko po to, aby potem podziwiać je na 100% podglądu, ale to podobno da się wyleczyć, choć może być to długotrwały i bolesny proces..
Raczej nie po to kupujesz aparat 36mpx zeby robic znaczki pocztowe w stylu 20x30... ;)
Z tym statkiem na mieliznie to bym nie przesadzal, taka Costa Concordia przesuwa sie 4cm na dobe, przy 4fps bedziesz mial na pierwszej klatce statek nad woda, a na drugiej juz pod... :mrgreen:
hahahaha :mrgreen:
woytec60
08-02-2012, 11:11
w kwestii D800 to zycze wszystkim takiej zony jak moja wybranka - wspomnialem, ze dzis byla oficjalna premiera D800 a moja zona na to: "ile kosztuje"? ja: 12000zl a Ona na to: "to niezle - kup sobie" :)
Moja zareagowała podobnie:
- Jak taki świetny to sobie kup.
Problem w tym, że nie zaoferowała sponsoringu...
Wszystkie nikkory dają jakoś radę na D3x. Policz sobie ile to jest matryca cropowa 24 Mpx razy 2,25 = ponad 50 Mpx - taka gestość pikseli jest używana w Sony A77 (gdy przeliczyć crop na pełną klatkę).
Matryca Nikona 1 to odpowiednik ok. 70MP dla FX i jak widać z nie do końca idealnym optycznie zestawem (300/4 z konwerterem 2x) daje radę: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1058&thread=40482673
Oczywiście trzeba brać poprawkę na to że jest to centrum kadru i w D800 rogi zdjęć z większością optyki będą słabe.
Jestem z tych osób co potrzebują tych MPXów...Niestety ten aparat ma kilka wad:
1. Obiecałem żonie, że w tym roku na bank będzie miała nowy samochód.
2. Obiecałem mojemu krokodylowi, że do swojej wypiaskowanej karoserii z świeżutkimi 3warstwami czarnej perły dostanie wreszcie nową turbinę i nowiuśki wydech 4-2-2 :/
I teraz nasuwa się pytanie. Jak im spojrzę w oczy? Jak wytłumaczę żonie, że mam w D jej/nasze miejskie wozidełko. Nadal będę siedział na fotelu wykręconym z samochodu przed stolikiem zrobionym z polerowanej głowicy i oglądał TVNTurbo zamiast śmigać na torze Poznań w krokodylku?
Cholera czas podnieść ceny :)
Życie jest do dupy :/ Na pocieszenie pozostaje mi tylko to, że pierwszym nabywcom D800 szybciej gumy puszczą, a ja poczekam sobie do jesieni.
krokus66
08-02-2012, 11:33
nie, nie jest konkurencją. Tu jest jeszcze cztery lata technologii różnicy o czym nikt nie wspomina. D800 mogę robić FX i mieć ekstra DX z cropem 1.5. Dochodzi olbrzymi postęp w elektronice, np.balans bieli, ISO itd - to przepaść, tylko posiadacze D700 mogą mówić "e...tam" nowy nabywca mający do dyzspozycji 10tys nie bedzie sie zastanawiał i pakował w body z czterolotnią technologią za 3tys różnicy. Mowy nie ma, zobaczysz niebawem - nikt nie da więcej niż 6.5 tys za nowe D700. D3 i D3x też dostana w d.., dziś rozważyłbym D3s za 10-12tys. tylko dla szybkości fps'a
D700 spadnie, bo musi spaść. Różnica będzie większa niż te 3 tys. zł.
Przeciętnego użytkownika bardziej interesuje cena niż bebechy w środku puszki. Różnica w cenie o ok. 50% jest bardzo istotna. Dla szerokiego grona focących te kilka tys. zł jest istotną różnicą. Nie każdego na to stać, a tych, których stać nie zawsze widzą potrzebę kupowania profi. Z wielu powodów DX oraz małpki będą miały zdecydowanie szersze grono klientów niż puszki profi. Trzeba patrzeć szerzej, nie poprzez pryzmat własnej kasy, potrzeb, bądź - przepraszam nieuzasadnionych zachciewajek.
Pisałem nie raz, że D700 jest bardzo dobrą puszką i na długo jeszcze pozostanie. Ponadto jest aparatem uniwersalnym czego nie można powiedzieć o D800. Przecież cena D800 z czegoś musi wynikać.:lol: Osobiście nie mam najmniejszych złudzen co do tego, że w biznesie cena wynika jedynie z twardych i chłodnych/ zimnych kalkulacji. Proste jak świński ogon.:lol::lol::lol:
Odnośnie D3 i D3x oczywiście, że się zgadzam.
czyli jakich zdjec nie bedzie w sieci z d800 - sportu, slubow, zdjec z manif, co jeszcze?Spokojnie, jestem przekonany, że sluby można spokojnie nim robić. Ciekaw jestem tylko DR - białe suknie, czarne garnitury.
...Raczej nie po to kupujesz aparat 36mpx zeby robic znaczki pocztowe w stylu 20x30... ;)No i się nie zdziw. Ludzie kupią, bo co za body mają kupić dla robienia 15x21 ?
Ja nie widzę potrzeb u naprawdę wielu swoich znajomych wychodzenia poza format na który wystarczał ... D70. Założę się, że także 99% forumowiczów nie potrzebuje więcej niż 12 Mpx. Część z nich nie ma pojęcia co można dostać z 12 Mpx, bo nie próbowała robić nic ogromnego.
Jacku ja sobie troszke jaja robie, bo wiem, ze bedzie tak jak mowisz...
d800 jest swietnym motorem napedowym do zakupu d4... to co pozornie sie zaoszczedzi, wczesniej czy pozniej trzeba wtopic w perdylion dyskow, procesorow, komputerow, lepszych szkiel, dodatkow typu grip, ze dwie baterie (malo wydajne) itd...
"It's made by Nikon, and my Canon lenses won't fit..." :)))
chevalier
08-02-2012, 11:42
można sobie pooglądać sample na wyższych ISO:
http://www.ferra.ru/ru/digiphoto/review/Nikon-D800-preview/print/
d800 jest swietnym motorem napedowym do zakupu d4... to co pozornie sie zaoszczedzi, wczesniej czy pozniej trzeba wtopic w perdylion dyskow, procesorow, komputerow, lepszych szkiel, dodatkow typu grip, ze dwie baterie (malo wydajne) itd...
Zwlaszcza ze grip w jakiejs chorej cenie ma byc...
Jacku na prezentacji D4 pokazali porownanie rozlozenia punktow AF z 1DX - bylo praktycznie to samo... wiec oni tez nie potrafia ;) Chyba, ze to byla tylko manipulacja graficzna, zeby nas omamic :mrgreen:
...Pisałem nie raz, że D700 jest bardzo dobrą puszką i na długo jeszcze pozostanie. Ponadto jest aparatem uniwersalnym czego nie można powiedzieć o D800. .Ani D700 ani D800 nie są aparatami uniwersalnymi. D700 brakowało ISO 100. D800 brakuje fps.
Nikon dopiero teraz zrobił pierwszą uniwersalną cyfrówkę - model D4. Ma wszystko co trzeba (no, rozłożenie punktów mogło by być szersze, ale zdaje się że inaczej nie potrafią, więc wybaczam;))
Orientuje się ktoś czy ta podana cena to netto czy brutto?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/prev_NikonD800-hands-on-slajd10.jpg)
Raczej brutto.
można sobie pooglądać sample na wyższych ISO:
http://www.ferra.ru/ru/digiphoto/review/Nikon-D800-preview/print/
Chyba caly swiat sie rzucil bo strona lezy i kwiczy, ale wstepne wnioski na dpr wyciagniete -> http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=40542741
Gripowiec
08-02-2012, 12:00
Z tego co wiem w przedsprzedazy cena w UK to 2399 funtów za 800 a za 800 E o 400 wiecej. Pozdrawiam
Orientuje się ktoś czy ta podana cena to netto czy brutto?
sugerowana brutto. w sklepie POWINIEN(!?!) byc ponizej 10k.
Raczej brutto.
Chyba caly swiat sie rzucil bo strona lezy i kwiczy, ale wstepne wnioski na dpr wyciagniete -> http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=40542741
nie podoba mi sie za bardzo :|
krokus66
08-02-2012, 12:05
Moja zareagowała podobnie:
- Jak taki świetny to sobie kup.
Problem w tym, że nie zaoferowała sponsoringu...
:lol:
Raczej brutto.
Kurde... coś dziwny, nie nikonowski (bo kolorowy) ten szum...
http://www.ferra.ru/files/d800-sample-3.jpg
ISO3200, nie wiem jak Wam ale jak na taka ilosc mpx to wg mnie jest calkiem ok, za to 6400 wyglada jak 25600 z D3s :D
krzysztofz24
08-02-2012, 12:07
D7000 ma podobne upchanie pixeli I jakos nikt nie płacze ze mu obiektywy nie wyrabiają.
Masz racje, moj blad. opieralem sie na wynikach min testow Alfy900 z DFV, jak wchodzila na rynek. Min z podpietymi Zeissami.
Policzylem sobie ze wzorow, pola powierzchni matryc APS-C i FF. I w zestawieniu D7000 i D800, to D7000 ma nawet minimalnie wieksza gestosc upakowania pikseli na matrycy.
Wszystkie nikkory dają jakoś radę na D3x. Policz sobie ile to jest matryca cropowa 24 Mpx razy 2,25 = ponad 50 Mpx - taka gestość pikseli jest używana w Sony A77 (gdy przeliczyć crop na pełną klatkę).
.
Z wytluszczonym slowem to bym byl ostrozny;-). Poza tym Jacku, nigdzie nie pisalem o cropowych body, tylko o 24 mpx na FF w przypadku Alfy900 i D3x.
Ale jak juz wspomnialem odpowiadajac koledze wyzej, policzylem gestosci upakowania pikseli sobie dla roznych body.
Np
D7000: matryca 22,2x14,8 co daje nam pole powierzchni 3,28cm/kw, i liczac dalej 16,2mln/px dzielone przez pole powierzchni 3,28, wychodzi gestosc upakowania pix 4,93.
D800: matryca 36x24, co daje nam pole pow 8,54cm/kw, i liczac dalej 36mln/pix dzielone przez pole pow 8,54 wychodzi gestosc upakowania pix 4,21.
I na koniec D3x, bo o nim wspominalem
D3x: matryca 36x24 > pole pow. 8,54cm/kw. 24mln/pix dzielone przez 8,54 wychodzi gestosc upakowania pix 2,81
Takze Jacku przyznam ci racje, bo juz sobie dokladnie to policzylem:-).
P.S
Posypujac glowe popiolem, bom sie rozpedzil zbyt pochopnie w swoich poprzednich wnioskach...jednakowoz stwierdze, ze ja bym jednak wolal z tej calej trojki wlasnie D3x:-) ze wzgledu na mniejsze upakowanie pikseli i najwiekszy jego rozmiar.
Jakos nie wierze, ze wszyscy nagle MUSZA miec mega wielkie wydruki;-).
Dla mnie 36mpx to zbedny marketingowy bajer, wole mniej upakowane matryce z wiekszym jednostkowym pikselem. D90 i D700 maja po 12 mpx. no a ktory jest lepszy;-)
O wiele bardziej bym sie cieszyl jakby producenci zaczeli sie scigac na DR matryc, o czym juz wspominalem.
http://www.ferra.ru/files/d800-sample-3.jpg
ISO3200, nie wiem jak Wam ale jak na taka ilosc mpx to wg mnie jest calkiem ok, za to 6400 wyglada jak 25600 z D3s :D
Edytowałeś jak cytowałem - ale źle tam podpisałeś foty, bo 1600 to było 3200 i 3200 to 6400.
To nie ja - to byla kopia posta z DPR :D Dlatego wywalilem ;)
Mariusz888
08-02-2012, 12:12
Ja chyba jestem w mniejszości bo uważam że te 4kl/s przy takiej matrycy to jest rewelacja :) Dwa, że ja z przyzwyczajenia nawet w trakcie jakiejś akcji mam S a nie CL lub CH i nigdy nie brakowało mi klatek/s ;)
Odszumienie w ACR + przeskalowanie do 12Mpix -jak dla mnie jest baaaaardzo miodzio :-)
iso 6400
http://img20.imageshack.us/img20/4938/d800sample26400.jpg
iso 25600
http://img140.imageshack.us/img140/4923/d800sample425600.jpg
Wlasnie to robilem... chociaz chcialem przeskalowac do 16,2mpx :D na forum canonowym na dpr chyba sie pozabijaja :D
Odszumienie w ACR + przeskalowanie do 12Mpix -jak dla mnie jest baaaaardzo miodzio :-)
iso 6400
http://img20.imageshack.us/img20/4938/d800sample26400.jpg
iso 25600
http://img140.imageshack.us/img140/4923/d800sample425600.jpg
6400 - przepięknie!
bartek87
08-02-2012, 12:22
Ciekawe kto teraz D3X kupi? Nawet używane - dużo droższe puchy z wielkim przebiegiem o mniejszej matrycy (chociaż nie wiadomo co z DR), starszym AF i pomiarze itd...
Mariusz888
08-02-2012, 12:23
6400 - przepięknie!
Nooooo :) chociaż tam też jakoś ciemno chyba specjalnie nie było skoro jest taki żyrandol, niemniej wygląda to bardzo ale to bardzo ładnie :)
Teraz nikt nie kupi D4 jak tu na 6400 mozna po przeskalowaniu niezle efekty osiagnac :lol:
Co do kupowania D3x - jezeli beda lazic w takich cenach jak nasz forumowy czyli za dyszke to mysle, ze pare osob sie skusi.
...Jacku na prezentacji D4 pokazali porownanie rozlozenia punktow AF z 1DX - bylo praktycznie to samo... wiec oni tez nie potrafia ;) Chyba, ze to byla tylko manipulacja graficzna, zeby nas omamic :mrgreen:
Otóż TO :) Jedynie w Canonie 1Dx dali szerzej punkty krzyżowe. Co będzie lepsze wyjdzie w praktyce.
Idę pobudzić dobrymi informacjami wątek o Nikon D4 :)
krokus66
08-02-2012, 12:36
Ani D700 ani D800 nie są aparatami uniwersalnymi. D700 brakowało ISO 100. D800 brakuje fps.
Nikon dopiero teraz zrobił pierwszą uniwersalną cyfrówkę - model D4. Ma wszystko co trzeba (no, rozłożenie punktów mogło by być szersze, ale zdaje się że inaczej nie potrafią, więc wybaczam;))
Mówiąc precyzyjnie, D700 jest w stanie zaspokoić oczekiwania większego grona użytkowników niż D800. Pod tym względem (obok ceny) konkuruje gdyż zabiera klientów od D800.
Już dawno na PŁ uczono, że nie ma rzeczy uniwersalnych. Produkt uniwersalny, tzn. do wszystkiego i do niczego. Ponadto po co płacić za nadmiar funkcji, z których z definicji nie będę korzystał. Lepiej i taniej wyjdzie kupić produkt dedykowany do określonej grupy uzytkowników.
W uzupełnieniu.
Mam trochę znajomych, którzy lubią robić zdjęcia przy różnych okazjach. Oglądają, cieszą się i są zadowoleni. Focą trochę lepszą małpką mimo, że kupić D4 to dla nich tyle co pstryknąć palcami.
Po przeczytaniu bodajże 600 postów:lol: dochodzę do wniosku, iż poza D4 i D800 nie ma innej puszki godnej uwagi.:lol:
6400 - przepięknie!
Caly czas mysle, jakby tu sobie wytlumaczyc, ze prawda jest nierownosc: 6 > 8* :mrgreen:
I tak bede uzywal tej puszki na cropie i tak. Dobra, koniec gadania. Jak puszka bedzie w FJ, to zabiore swojego D300 i porownam.
*przeraza mnie zawsze ten dzwiek migawki, gdy wysiadzie mi zasilanie z gripa. Pucha dostaje takiego laga, ze hej. Moze w D800 bedzie duzo mniejszy lag (niby tak) + AF bedzie blyskawica. Poza tym i tak w trybie AF-C mam ustawiony priorytet shutter + AF, a nie sam shutter. Zobaczymy ;)
robin102
08-02-2012, 12:41
4 lata róznicy nie mają żadnego znaczenia, gdyby do tego podchodzić bez emocji (co jest trudne :) ).)
Jako, że zawsze Jacku się z Tobą zgadzam :) to tym razem ośmielę się mieć inne zdanie, oczywiście bez emocji ;)
W fotografowaniu przez te 4-5 raczej niewiele się zmieniło, dalej dbamy o te same parametry, nastawy o kadr ect. ale postęp techniczny zrobił krok milowy. Dziś używa się pewnie innego oproramowania do projektowania aparatów, innego oprogramowania do produkcji softów, innych materiałów , D800 mimo, że wiekszy to jest lżejszy. Księgowi też przez te lata nauczyli się lepiej liczyć :) pewnie logistyka też poszła do przodu, produkcja sensorów światłoczułych poszło bardzo do przodu. Można by powiedzieć, że ileosć pikseli nie ważna, a ja powiem, że w przypadku premiery D800 jest bardzo ważna bo to krok milowy. To nie kroczek z 10 MPX w D200 do 12 MPX w D300 to skok zupełnie niewyobrażalny, w inne rewiry pikselowe ;) bo aż do 36 MPX na malutkim obrazku. Rozdzielczość z dużego formatu na małej klatce ! Jak konstruowano D700 pewnie gdzieś tak około roku 2007 to nikt wtedy nawet nie śmiał pomyśleć, że "następca" będzie miał sensor 36MPX. Zmiana matrycy z 12 na 36 czyli TRZY razy tyle, to jest właśnie ta niesamowita różnica potwierdzająca rozwój technologi nam sprzyjającej. nie z 12 na 16, na 20 a na 36 MPX. Tak tak wiem to tylko piksele nie mające nic wspólnego z fotografią ;)
Tu wywiadzik ze znanym nam i lubianym Panem Wiktorem. Opowiada o nowym D800 podkreślając , że 36MPX pozwala na nieograniczone kadrowanie, a wbudowane gniazdo słuchawkowe umożliwia podłączenie słuchawek i nasłuchiwanie co robi fotografowany obiekt, upsss filmowany obiekt. Co to się wyrabia :)
Pan Wiktor potwierdził cene 10 tys zł :) czyli jak zwykle miałem racje, że z ceną nie przeszarżują ;)
http://www.radiozet.pl/Programy/Technologika/Nikon-D800-premiera
no i starczy ode mnie bo jeszcze pomyślicie , że się zakochałem w Dee800
krokus66
08-02-2012, 12:42
... ze wzgledu na mniejsze upakowanie pikseli i najwiekszy jego rozmiar.
Jakos nie wierze, ze wszyscy nagle MUSZA miec mega wielkie wydruki;-).
Dla mnie 36mpx to zbedny marketingowy bajer, wole mniej upakowane matryce z wiekszym jednostkowym pikselem. D90 i D700 maja po 12 mpx. no a ktory jest lepszy;-)
O wiele bardziej bym sie cieszyl jakby producenci zaczeli sie scigac na DR matryc, o czym juz wspominalem.
Trudno się nie zgodzić.
Caly czas mysle, jakby tu sobie wytlumaczyc, ze prawda jest nierownosc: 6 > 8* :mrgreen:
I tak bede uzywal tej puszki na cropie i tak.
to nie lepiej poczekać na jakieś tam D400?
Mówiąc precyzyjnie, D700 jest w stanie zaspokoić oczekiwania większego grona użytkowników niż D800. Pod tym względem (obok ceny) konkuruje gdyż zabiera klientów od D800.
Na długo nie zabierze klientów. Nikon przestanie produkować starsze wersje, zapasy znikną z rynku i pozostanie prosty wybór. Z FF będzie do wyboru d4 lub d800/d800E
krokus66
08-02-2012, 12:55
Tu wywiadzik ze znanym nam i lubianym Panem Wiktorem.
Pan Wiktor potwierdził cene 10 tys zł :) czyli jak zwykle miałem racje, że z ceną nie przeszarżują ;)
Ja bez żenady przyznaję, że zawsze miałeś rację.:lol: I tego się od dzisiaj trzymajmy.:lol:
Obawiam się, że ten Twój pan Wiktor mówiąc o cenie nie rozmawiał jeszcze z polskimi handlowcami.:lol::lol::lol:
ten wątek to jak bestseller, a jak szybko pisany :smile:
co otworze to kilka nowych stron dochodzi, wystarczy być na bieżąco z wątkiem, a wszystko wiadomo o tej puszcze.
To chyba rekord w nadpisywaniu kolejnych postów.
to nie lepiej poczekać na jakieś tam D400?
A jestes pewny, ze bedzie? Moze byc tak, ze zostaniemy z reka w nocniku i D7000 w sklepie.
Jak pisalem, zobaczymy. Czas pokaze.
, za to 6400 wyglada jak 25600 z D3s :D
A już myślałem, że trzeba płakać, że tydzień przed premierą zdecydowałem się na D3s... :P
A już myślałem, że trzeba płakać, że tydzień przed premierą zdecydowałem się na D3s... :P
Mały OT - D3s chyba do końca świata zostanie najlepszym noktowizorem w historii :DDD No dobra, przynajmniej do czasu D5 ;)
Jeśli kogoś stać i szuka puchy "do wszystkiego" (amator) to takie 36mpx może dawać dużo większe możliwości niż 16mpx z D4, zakladając, że moduł AF jest rzeczywiście ten sam i działa tak samo skutecznie i precyzyjnie.
Dochodzi do tego dużo mniejsza masa, wygląd nie rzucający się w oczy, hmm bogaci amatorzy mają teraz ciężki orzech do zgryzienia.
A co mają powiedzieć profi?
Dla ptaszników i przyrodników to też byłoby miodzio, 36mpx po cropie to cos ponad 15mpx a ogniskowa 1.5x. Do tego jakiś TC 20E III i bajka. Tyle ,że te fps-y psują całą zabawę, bo wiele dobrych ujęć po prostu nie powstanie (D800 vs D4). Mając D800 nie musisz mieć szkieł pokroju tak specjalistycznego jak np 400/500/600mmm aby uzyskać takie zbliżenia, ale na D4 już tak. "Wystarczy" N70-200, po cropie daje 105-300 a z TC2x 210-600. Ale namieszali, już teraz nie wiem co brać, a już wybór padł na D4 no....
chłopaczek
08-02-2012, 13:21
Nie wiem dlaczego, ale jakoś tak dziwnie, na mnie D800 nie robi większego wrażenia.
W zastosowaniach jakie mnie by interesowały czyli fotografia ślubna, to jakoś cięzko mi go sobie wyobrazić...
krzysztof jot
08-02-2012, 13:26
.....
Mam trochę znajomych, którzy lubią robić zdjęcia przy różnych okazjach. Oglądają, cieszą się i są zadowoleni. Focą trochę lepszą małpką mimo, że kupić D4 to dla nich tyle co pstryknąć palcami.
Po przeczytaniu bodajże 600 postów:lol: dochodzę do wniosku, iż poza D4 i D800 nie ma innej puszki godnej uwagi.:lol:
jak w każdej grupie - ludzie mają różne zapotrzebowania. Mogli by mieć D4 ale zupełnie nie rusza ich to, ale kupią GL500 aczkolwiek nigdy nie wyjada z centrum miasta.. i odwrotnie, na buty nie ma, a D4 kupi. To nie jest wykładnia.
Dwa lata temu TV51 cali to gadżet milionerów, dziś poniżej 42" właściwie nie ma rynku, za chwilę kilkanaście firm wpakuje 24mln pixeli w kompakty i telefony, i okaże się, że te 36 to tak akurat na styk :).
I zupełnie nie rozumiem płaczu 'weselników" toż to nareszcie teraz każdy szlif diamentu na palcu młodej będzie lśnił swoim indywidualnym blaskiem, każdy misterny haft, koronka... To niewiarygodna ilość szczegółu, a z peletonu finiszujących zawodników wytnę pojedynczy grymas twarzy lidera, nawet jeśli będzie w środku dużej grupy... :) Za dwa trzy miesiace bedzie to standard, wielkość pliku nie będzie miała najmniejszego znaczenia - miałem D1, miałem D100 i mam jeszcze karty CF64MB i wypasione 256 :), A to nie tak dawno było - dziesięć lat temu.
Dla mnie to idealna puszka. Mam fX. Jak potrzebuje ptaszki pstryknąć mam dobry dx. D700 odpadał ze względu na brak filmowania ( małe dzieci mają czasem takie pomysły, ze film w aparacie to podstawa ) Aparat ma służyć min. 5 lat. Mam nadzieje , że af będzie bardzo dobry. Cena bardzo miło zaskoczyła. Ustawiam się w kolejce.
Jeśli kogoś stać i szuka puchy "do wszystkiego" (amator) to takie 36mpx może dawać dużo większe możliwości niż 16mpx z D4, zakladając, że moduł AF jest rzeczywiście ten sam i działa tak samo skutecznie i precyzyjnie.
Niby ma być tak samo, ale myślę, że musimy poczekać do wiarygodnych testów. Właściwie 2-krotna różnica w cenie między puszkami raczej nie będzie wynikać tylko z mniejszej liczby MP (taka dygresja;)), lepszej budowy, gripa i fps'ów.
Dochodzi do tego dużo mniejsza masa, wygląd nie rzucający się w oczy, hmm bogaci amatorzy mają teraz ciężki orzech do zgryzienia.
Myślę, że D800 i tak się rzuca w oczy, to nie jest D3000, a z gripem może rzucać się jeszcze bardziej niż D4.
Bogaci amatorzy - mówimy o PL? :D
A co mają powiedzieć profi?
Profi ma robić zdjęcia i martwić się o światło :P
Dla ptaszników i przyrodników to też byłoby miodzio, 36mpx po cropie to cos ponad 15mpx a ogniskowa 1.5x. Do tego jakiś TC 20E III i bajka. Tyle ,że te fps-y psują całą zabawę, bo wiele dobrych ujęć po prostu nie powstanie (D800 vs D4). Mając D800 nie musisz mieć szkieł pokroju tak specjalistycznego jak np 400/500/600mmm aby uzyskać takie zbliżenia, ale na D4 już tak. "Wystarczy" N70-200, po cropie daje 105-300 a z TC2x 210-600.
Do ptaszków i takich tam to raczej czekałbym na D400 - pewnie ponad 20MP w cropie i dużo fps'ów - rozwiązanie chyba idealne i za najrozsądniejszą kasę.
Ale namieszali, już teraz nie wiem co brać, a już wybór padł na D4 no....
Musisz pomyśleć na czym najbardziej Ci zależy. W cenie D4 można mieć spokojnie używanego D3s'a i nowe D800, albo nowe D800, nowe D400 jak wyjdzie i zostanie na waciki :D
Też miałem dylemat na co się zdecydować i wybrałem jednak D700 - trzeba mierzyć w swoje indywidualne potrzeby i możliwości finansowe.
Zeissy na 24mpx matrycy Alfy900 mowia dziekuje-nie dam rady wycisnac wszystkiego. To samo wiekszosc Nikorow na D3x z matryca o takiej samej rozdzielczosci.
Dla mnie te 24mpx, to akurat taka rozsadna granica.
Tak z praktyki piszesz, czy teoretyzujesz? ;)
Niech zamieszam w szufladzie...., o mam D3x + Nikkor 70-200VR2 f2.8 wołany o ile pamiętam na defaultowych ustawieniach LR:
http://www.krystian.witryna.pl/D3X0129.jpg
Jeśli na D800 nie wyrobi (w co wątpię) to przymknę do f4 :)
A już myślałem, że megapixelowy wyścig w "segmencie średniozaawansowanym" się zakończył.
Mam obawy czy tak wielka liczba pikseli pozwoli na dorównanie D700 z jego kosmicznie-wielgachną dynamiką.
Jako użytkownik 5Dmk2 (a wcześniej D700) widzę jaki zgubny wpływ na dynamikę ma pompowanie megapikseli. Niestety.
No, ale musimy poczekac na RAW-y.
Kilka innych fotek
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=40544342
Pawel Pawlak
08-02-2012, 13:48
A już myślałem, że megapixelowy wyścig w "segmencie średniozaawansowanym" się zakończył.
Mam obawy czy tak wielka liczba pikseli pozwoli na dorównanie D700 z jego kosmicznie-wielgachną dynamiką.
Jako użytkownik 5Dmk2 (a wcześniej D700) widzę jaki zgubny wpływ na dynamikę ma pompowanie megapikseli. Niestety.
No, ale musimy poczekac na RAW-y.
D3x i już widać że d800 bije DRem na bazowych iso D700. w przypadku D3x - dopiero od iso400 d700 zaczynał być lepszy. Poza tym już widać po samplach z D800 (i d4) że tonalność cieni na niskich iso jest jak w d3x - najwyższe loty - niedoścignione dla d3/d700/d3s
Jeszcze jakby w światłach było jak w S5pro... :D
ja nie do konca wierzyłem w te 36MP, bo jaką by to musiało mieć cenę żeby D3X miał jeszcze sens...No, ale stało się.
Tyle że dla mnie Nikon już na maxa pogubił się w swoich specyfikacjach i numeracjach. Na mój gust bebechy D4 powinny siedzieć w w małej budzie i się nazywac właśnie d800, a flaki d800 w dużej i się nazywać D4.
W D700 mnie akurat cienie nie przeszkadzały nigdy. Natomiast mały zapas w światłach bywa już męczący. Z tym, że to i tak jedna z najlepszych matryc pod tym względem, nie licząc Fuji. Z tego co zrozumiałem czytając o matrycy w D800 i D4 chyba też, to niestety to nie uległo poprawie. Ale czekam na jakieś rozsądne sample lub wyniki z dpreview, bo chyba tylko oni ładnie i spójnie pokazują rozciągalność dynamiki w światłach i cieniach. Chociaż optyczne też coś kombinuje po swojemu pamiętam.
krokus66
08-02-2012, 14:01
Na długo nie zabierze klientów. Nikon przestanie produkować starsze wersje, zapasy znikną z rynku i pozostanie prosty wybór. Z FF będzie do wyboru d4 lub d800/d800E
Zgadzam się.
D700 jest przykładem. Uważam, że powstanie luka, którą należy wypełnić. Jesli nie zrobi tego N to zrobi konkurencja.
Ja myślę o D800 gdyż myślę m.in. o krajobrazach. Nie uważam jednak, że tylko te 2 modele są godne uwagi wymagającego fotografika. Piszę bez emocji, które tutaj zamieniły się w powódź.
Udało mi się znaleźć dokładne porównanie tego samego kadru w wersji d800 i d800e bo chciałem się dowiedzieć jak na prawdę wygląda różnica w detalach tych dwóch puszek.
Mianowicie cały kadr jest tutaj:
http://www.ephotozine.com/articles/nikon-d800-d800e-digital-slr-hands-on-preview-18420/images/highres-nikond800d800esample1_1328546882.jpg
A porównanie detali z tego zdjęcia jest tutaj:
http://www.ephotozine.com/articles/nikon-d800-d800e-digital-slr-hands-on-preview-18420/images/highres-nikond800d800esample2_1328546891.jpg
No różnicę widać od razu, choć uważam że nie jest jakaś mega duża, zwracając uwagę na jak wielkim powiększeniu jest zrobione porównanie.
Zastanawiam się, czy faktycznie komuś opłacać się będzie zakup D800E. Wiadomo, wszystko w zależności jaka będzie końcowa różnica w cenach między tymi dwoma aparatami.
No chyba że ktoś robi zdjęcia na fototapety do mieszkań ;)
Na mój gust bebechy D4 powinny siedzieć w w małej budzie i się nazywac właśnie d800, a flaki d800 w dużej i się nazywać D4.
Tak, i reporterskie nieduże body z wagą 1 kg, a puszka do studia i krajobrazu na statywie (który pewnie wróci do łask bo możliwość poruszenia szczegółów zdjęcia przy takiej liczbie MP będzie większa) niech sobie waży i 2 kg :) No ale Nikon pomyślał inaczej heh...
ja nie do konca wierzyłem w te 36MP, bo jaką by to musiało mieć cenę żeby D3X miał jeszcze sens...No, ale stało się.
Tyle że dla mnie Nikon już na maxa pogubił się w swoich specyfikacjach i numeracjach. Na mój gust bebechy D4 powinny siedzieć w w małej budzie i się nazywac właśnie d800, a flaki d800 w dużej i się nazywać D4.
Oznaczenia oznaczeniami ale biznes musi się kręcić.
Nowe modele "projektował" też na pewno dyrektor finansowy.D4 jest droższy od d3s-a, zawodowiec musi go kupić, d800 jest droższy od d700, ambitny amator lub profi musi go mieć. D3x zapewne nie przyniósł firmie kokosów wiec praktycznie znika zjedzony przez d800. Jednym słowem rezygnacja z modelu który zysku nie przynosi i zwiększenie marży na 2 pozostałych przy, jak podejrzewam, zbliżonych kosztach produkcji. Jak widać po komentarzach na spadek sprzedaży raczej nie będą w nikonie narzekać.Tylko żeby sensowny następca d300s-a się pojawił bo ekonomicznie to chyba ma on sens.....
Tak, i reporterskie nieduże body z wagą 1 kg, a puszka do studia i krajobrazu na statywie (który pewnie wróci do łask bo możliwość poruszenia szczegółów zdjęcia przy takiej liczbie MP będzie większa) niech sobie waży i 2 kg :) No ale Nikon pomyślał inaczej heh...
i cale szczescie, bo robic repo takim malym wypierdkiem mamuta to bylby niezly obciach... :mrgreen:
Tylko żeby sensowny następca d300s-a się pojawił bo ekonomicznie to chyba ma on sens.....
a ja sie bede dalej upieral, ze wlasnie sie pojawil. stad rowniez umiarkowana cena. DX zostanie tylko w linii amatorskiej. DX byl zawsze substytutem.
Nowe modele "projektował" też na pewno dyrektor finansowy.D4 jest droższy od d3s-a, zawodowiec musi go kupić, d800 jest droższy od d700, ambitny amator lub profi musi go mieć.
Ufff, jak to dobrze być czasem nieambitnym amatorem. :D
Udało mi się znaleźć dokładne porównanie tego samego kadru w wersji d800 i d800e bo chciałem się dowiedzieć jak na prawdę wygląda różnica w detalach tych dwóch puszek.
Mianowicie cały kadr jest tutaj:
http://www.ephotozine.com/articles/nikon-d800-d800e-digital-slr-hands-on-preview-18420/images/highres-nikond800d800esample1_1328546882.jpg
A porównanie detali z tego zdjęcia jest tutaj:
http://www.ephotozine.com/articles/nikon-d800-d800e-digital-slr-hands-on-preview-18420/images/highres-nikond800d800esample2_1328546891.jpg
No różnicę widać od razu, choć uważam że nie jest jakaś mega duża, zwracając uwagę na jak wielkim powiększeniu jest zrobione porównanie.
Zastanawiam się, czy faktycznie komuś opłacać się będzie zakup D800E. Wiadomo, wszystko w zależności jaka będzie końcowa różnica w cenach między tymi dwoma aparatami.
No chyba że ktoś robi zdjęcia na fototapety do mieszkań ;)
Jak ktoś robi zdjęcia na fototapety, to może zazwyczaj skleić je z kilku kadrów i uzyskać dowolną rozdzielczość. Są to najczęściej motywy statyczne.
Ale podoba mi się porównanie wycinków. Jak siądę do kompa to zobaczę, czy nie da się odwrotnie uczynić - czyli odzyskać z obrazu 800-ki to, co prezentuje 800E. Gdyż nie wygląda to na niemożliwe.
Ufff, jak to dobrze być czasem nieambitnym amatorem. :D
nie no..uśmiałem się :) ktor jak kto, ale jak sobie przypomnę jak kupowałeś aparaty i obiektywy... :D
przy okazji :) już od dłuższego czasu szykowałem się na FF :) teraz kwestia uzbierania odpowiedniej kwoty i wybieram się na zakupy :)
Czy ktoś się doczytał w specyfikacji, czy jest możliwość jednoczesnego zapisu (jako backup zdjęć) na 2 kartach na raz (jedna CF, druga SD)?
Jest taka mozliwosc (mozna tez rozdzielic RAW/JPG albo z tego co mi wiadomo foto/video miedzy karty).
A dlaczego miałoby nie być? W każdej poprzedniej puszcze to było. Mi brakuje zapisu przemiennego, bo podwoiłoby to prędkość.
A dlaczego miałoby nie być? W każdej poprzedniej puszcze to było. Mi brakuje zapisu przemiennego, bo podwoiłoby to prędkość.
oraz bezpieczenstwo!
Zrobiłem porównanie, obrobiłem zdjęcie z D800, by uzyskać obraz jak najbardziej zbliżony do D800E. Powodzenia w ocenie teraz. :D A jak jeszcze się różnią za mocno, to trochę inaczej suwaczki przesunę... Wydaje się, że akurat w takim przypadku różnice będą pomijalne. Co zrobiłem istotnego jednak, to wyostrzanie. Podniósł się szum tym samym. No, ale ten szum się być może rozmył wcześniej na filtrze AA, więc... Na pierwszy rzut oka trudno będzie bardzo jednoznacznie uzasadnić przewagę wersji E. Na pewno inaczej kolory będą odwzorowywać. Ale nie wiem, czy to akurat nie na korzyść korpusu D800.
źródło (http://img834.imageshack.us/img834/1857/highresnikond800d800esa.jpg)
źródło (http://img824.imageshack.us/img824/1857/highresnikond800d800esa.jpg)
Źródło: http://www.ephotozine.com/article/nikon-d800-d800e-digital-slr-hands-on-review-18420
a ja sie bede dalej upieral, ze wlasnie sie pojawil. stad rowniez umiarkowana cena. DX zostanie tylko w linii amatorskiej. DX byl zawsze substytutem.
Jeśli dx będzie u Nikona kończył się na d7000, to moim zdaniem będzie to strzał w stopę. O D7000 cały czas było mówione jako o następcy d90, więc jeśli dx-wego d400 miałoby nie być, to powstanie ewidentna luka. O zaletach d300s chyba nie muszę pisać i na pewno sprzedawał się bardzo dobrze, a wypatrujących jego następcę też jest mnóstwo. Nie wszyscy potrzebują FX, a d800 z cropem też tego nie rozwiązuje bo jednak pozostaje kwestia ceny. 10-11k za d800, a powiedzmy 6-6,5k za hipotetyczne d400, to dla wielu przepaść.
a d800 z cropem też tego nie rozwiązuje bo jednak pozostaje kwestia ceny. 10-11k za d800, a powiedzmy 6-6,5k za hipotetyczne d400, to dla wielu przepaść.
dla nich jest d7000, ktory nie jest nastepca d90. jest zupelnie inaczej pozycjonowana puszka.
Co zrobiłem istotnego jednak, to wyostrzanie. Podniósł się szum tym samym. No, ale ten szum się być może rozmył wcześniej na filtrze AA, więc...
[/URL]
Że jak?
W ogóle to wszystko mozna obróbką poprawić, barwy pozmieniać, kształty, można też coś domalować. Ale chodzi raczej o to żeby na starcie mieć max jakość.
D400 mnie bardzo ciekawi. Będzie profi DX, czy budżetowy FX. Nie mniej luka w tej chwili jest i raczej na pewno Nikon ją zapełni. Co do D800 to tak sobie popatrzyłem i stwierdzam, że ślubniacy nie mają co narzekać. Lepszy AF, duża rozdzielczość na plenery, kościół czy salę można robić w MRAW (ok 20MPix) lub SRAW (ok 10MPix). Szybkość jest wystarczająca, a szumy nie gorsze jak w D700.
Pytanie tylko która wersja lepsza na śluby D800 czy D800E...
dla nich jest d7000, ktory nie jest nastepca d90. jest zupelnie inaczej pozycjonowana puszka.
Jeśli d7000 jest następcą d300s, to krok wstecz i to duży. Nie wiem jednak dlaczego uważasz, że d7000, to następca d300s, a nie d90?
Sorry Ty tak nie uważasz ale tak wychodzi skoro dla posiadaczy d300s miałby pozostać d7000.
Pawel Pawlak
08-02-2012, 14:54
ja też wychodzę z tego założenia -że najlepiej mieć jak nalepszy materiał na wejściu - ale z tego co widzę po samplach z d800 i to co znam z d3x to filtry AA w tych body są znacznie przyjemniejsze niż silny filtr AA jaki znam z d700. Biorąc pod uwagę problemy z trudniejszym opanowaniem kolorystyki w mieszanym, kiepskim świetle, nie wiem które d800 bym wybrał...
Nie jest ani nastepca D300s ani D90 - to cos pomiedzy. Ale nie robcie tu zamieszania z DXami... :p
kościół czy salę można robić w MRAW (ok 20MPix) lub SRAW (ok 10MPix). Szybkość jest wystarczająca, a szumy nie gorsze jak w D700.
Czytales specyfikacje? Skad Ci sie te rawy wziely?
Jesli zalozyc ze bedzie sie robic do max iso 800 to moze sie nadaje... tylko prosze mi wskazac np 20 kosciolow w ktorych da sie zrobic dobry reportaz nie wychodzac poza 800...
Skoro pytasz ktora wersja 800 czy 800E lepsza to najpierw napisz czym sie roznia i jakie ma to przelozenie na obrazek.
kościół czy salę można robić w MRAW (ok 20MPix) lub SRAW (ok 10MPix).
Przecież D800 nie ma mniejszych rawów.
cz4rnuch
08-02-2012, 14:57
Nie wszyscy potrzebują FX, a d800 z cropem też tego nie rozwiązuje bo jednak pozostaje kwestia ceny. 10-11k za d800, a powiedzmy 6-6,5k za hipotetyczne d400, to dla wielu przepaść.
Właśnie o cenę się tu rozchodzi i m.in dlatego moim zdaniem d400 powstanie dla wszystkich tych których nie stać na fx lub go nie potrzebują i jeszcze nikon na tym nieźle zarobi(drugi powód to taki, że jest na niego zapotrzebowanie). Wiele osób podkreśla, że D800 to zupełnie nowy segment i mimo, że oznaczeniem nawiązuje do d700, to jego następcą nie jest dlatego tym bardziej nielogiczne dla mnie jest jak niektórzy mogą upatrywać w nim następcę d400 :)
Ale nie robcie tu zamieszania z DXami... :p
Przepraszam
arturherda
08-02-2012, 14:59
6400 - przepięknie!
Acha, ISO 6400 przy f5 i 1/320 :) Tam światła była cała masa ;)
Nie jest ani nastepca D300s ani D90 - to cos pomiedzy. Ale nie robcie tu zamieszania z DXami... :p
To nie my robimy zamieszanie, to Nikon narobił tym d800, że teraz nie wiadomo jak będzie wyglądał d400 i czy w ogóle będzie wyglądał ;)
a wg mnie szumy są całkiem ok... można było się tego spodziewać, poczekajmy na porównania do d700 co do iso i dr, ale samo d700 przy iso6400 przypuszczam że lepiej nie wypadnie...
Że jak?
W ogóle to wszystko mozna obróbką poprawić, barwy pozmieniać, kształty, można też coś domalować. Ale chodzi raczej o to żeby na starcie mieć max jakość.
Jeżeli można zrobić z matrycy mniej ostrej, bardziej ostrą. Do tego będzie ona tańsza i będzie miała lepsze kolory. Dodatkowo oszczędzi problemów w wielu sytuacjach to... Nie jest oczywistym dla mnie czym jest ta lepsza jakość.
Lepsza jakość, czyli rozdzielczość w tym przypadku tak? A tej większej rozdzielczości może po prostu nie dać się zauważyć. A błędy już się da. Nic do zdjęć nie było domalowywane - odwróciłem jedynie działanie filtra AA (oczywiście w prymitywny sposób), by porównać efekt z oryginałem.
Gdyby do wyboru były dwa filtry AA. Jeden bardzo słaby, a drugi niesamowicie mydlany - wówczas bym się zgodził, że wybór jest oczywisty. Tu jednak tak nie jest. To nie korpus dla mnie, ale tylko sugeruję, by dokładnie rozważyć za i przeciw, gdyż może się okazać, że wbrew pozorom więcej jest przeciw.
Ludziska. Jak to nie ma ;)
Specyfikacja ze strony Nikon Polska
Obszar zdjęcia FX (36 x 24): 7360 x 4912 (L), 5520 x 3680 (M), 3680 x 2456 (S) obszar zdjęcia 1,2x (30 x 20): 6144 x 4080 (L), 4608 x 3056 (M), 3072 x 2040 (S) obszar zdjęcia DX (24 x 16): 4800 x 3200 (L), 3600 x 2400 (M), 2400 x 1600 (S) obszar zdjęcia 5 : 4 (30 x 24): 6144 x 4912 (L), 4608 x 3680 (M), 3072 x 2456 (S) zdjęcia formatu FX wykonane w trybie podglądu filmu na żywo: 6720 x 3776 (L), 5040 x 2832 (M), 3360 x 1888 (S) zdjęcia formatu DX wykonane w trybie podglądu filmu na żywo: 4800 x 2704 (L), 3600 x 2024 (M), 2400 x 1352 (S). Uwaga: Zdjęcia wykonane w trybie podglądu filmu na żywo mają proporcje 16 : 9. Format DX służy do rejestrowania zdjęć wykonywanych z użyciem obszaru zdjęcia (24 x 16) 1,5x; format FX jest używany w przypadku pozostałych zdjęć.
No chyba, że to nie raw, tylko JPG
Swego czasu D300 czy D200 robiły śluby i dawały radę, nie ma co więc popadać w szumofobię ;)
Obszar zdjęć (wielkość w pikselach) odnosi się do JPEGów, a nie do RAWów, chyba, że coś się zmieniło. Zobacz do sekcji "format plików". NEF jest jedynie w jednej podstawowej wersji. Nie ma mowy o NEFach innego typu, a takie by musiały być, by oprogramowanie je umiało odczytać. W dodatku byłoby o tym głośno.
Hmm. No może faktycznie. W sumie mi to nie robi, bo i tak większość robię w JPG i jakiego obrazka bym nie miał, to i tak go spitolę obróbką :P
pavlov91
08-02-2012, 15:27
D300 i d300s do dzisiaj robią śluby i jakość jest dobra. Ja bym raczej nie celował w d800 na śluby..
D300 i d300s do dzisiaj robią śluby i jakość jest dobra. Ja bym raczej nie celował w d800 na śluby..
OK, ale ci co kiedyś kupili D700 i chcieliby teraz coś nowego FX "w ten deseń" mają problem. Czy jednak kupować na wyrost te 36mpx, kombinować, skalować, kupować macierze dyskowe ;) Kolejnego staruszka D700, mając świadomość, że nie dostaną nic nowego, tylko zapłacą jeszcze więcej za to samo co 3 lata temu? Czy może szarpnąć się na używkę D3s... Sprytnie to sobie Nikon pokombinował, bo suma sumarum to pewnie im się to opłaca.... Ja mam spory dylemat i chyba nie tylko ja.
OK, ale ci co kiedyś kupili D700 i chcieliby teraz coś nowego FX "w ten deseń" mają problem. Czy jednak kupować na wyrost te 36mpx, kombinować, skalować, kupować macierze dyskowe ;) Kolejnego staruszka D700, mając świadomość, że nie dostaną nic nowego, tylko zapłacą jeszcze więcej za to samo co 3 lata temu? Czy może szarpnąć się na używkę D3s... Sprytnie to sobie Nikon pokombinował, bo suma sumarum to pewnie im się to opłaca.... Ja mam spory dylemat i chyba nie tylko ja.
ale czy stalo sie cos, co determinuje zmiane puszki za wszelka cene? przeciez aparat Ci dziala. przyjmij nowosci na klate i rob dalej tym co masz.
widze ze jak pojawia sie jakas nowosc to nagle z wiekszego czy mniejszego powodu wszyscy zmeiniaja i marudza ze cos nie pasuje... moze do czasu, kiedy zaistnieje KONIECZNOSC zmiany, bedzie cos, bo bedzie satysfakcjonujace...?
Jeżeli można zrobić z matrycy mniej ostrej, bardziej ostrą. Do tego będzie ona tańsza i będzie miała lepsze kolory. Dodatkowo oszczędzi problemów w wielu sytuacjach to... Nie jest oczywistym dla mnie czym jest ta lepsza jakość.
Lepsza jakość, czyli rozdzielczość w tym przypadku tak? A tej większej rozdzielczości może po prostu nie dać się zauważyć. A błędy już się da. Nic do zdjęć nie było domalowywane - odwróciłem jedynie działanie filtra AA (oczywiście w prymitywny sposób), by porównać efekt z oryginałem.
Gdyby do wyboru były dwa filtry AA. Jeden bardzo słaby, a drugi niesamowicie mydlany - wówczas bym się zgodził, że wybór jest oczywisty. Tu jednak tak nie jest. To nie korpus dla mnie, ale tylko sugeruję, by dokładnie rozważyć za i przeciw, gdyż może się okazać, że wbrew pozorom więcej jest przeciw.
Mi chodzi o to w jaki magiczny sposób filtr AA szum Ci rozmył na matrycy.
ale czy stalo sie cos, co determinuje zmiane puszki za wszelka cene? przeciez aparat Ci dziala. przyjmij nowosci na klate i rob dalej tym co masz.
Robi się spory przebieg w puszce FX, a i backup chciałbym mieć też FX (teraz mam DX).
Nie mam wcale parcia na nowości za wszelką cenę, ale coś muszę dokupić FX.
Ja mam o tyle dobrą sytuację, że ciągle używam D300 i pomału czas zacząć myśleć o FX, więc czy to D700, czy D800, to i tak będzie lepiej. D4 za drogie. Z drugiej strony dać 10 tys za D800, do tego z 1500 za gripa, to bez problemu się znajdzie zadbane D3s.
Robi się spory przebieg w puszce, a i backup chciałbym mieć też FX (teraz mam DX).
mysle ze przebieg nie jest problemem ;) jesli chodzi o baxkup to powiedzmy sobie szczerze... nie ma totalnie zadnego znaczenia co kupisz, wazne zeby bylo FX.
prawda jest taka, ze backupem zrobi sie w tym momencie d700, prawda?
Nikon upodobnił się teraz do Canona, brakuje tylko odpowiednika 7d.Pewnie go zobaczymy po 7,5 tys.I będzie się sprzedawał.
D400 mnie bardzo ciekawi. Będzie profi DX, czy budżetowy FX. Nie mniej luka w tej chwili jest i raczej na pewno Nikon ją zapełni.
Jeśli będzie D400 (a zakładam,że będzie) to będzie raczej profi DX i teraz strzelam z matrycą 24mpix i szybkością D4.
Jeśli już to raczej D800. D800E powinno dobrze się sprawdzić przy testowaniu rozdzielczości obiektywów na tablicach testowych ;-)
to bez problemu się znajdzie zadbane D3s.
Z tym "bez problemu" to bym nie przesadzał. Na rynku wtórnym bardzo malutko jest D3s. Ja na naszej giełdzie chyba tylko raz widziałem, na allegro jest obecnie jeden.
Ja mam o tyle dobrą sytuację, że ciągle używam D300 i pomału czas zacząć myśleć o FX, więc czy to D700, czy D800, to i tak będzie lepiej. D4 za drogie. Z drugiej strony dać 10 tys za D800, do tego z 1500 za gripa, to bez problemu się znajdzie zadbane D3s.
zadbane d3s za 11,5? powodzenia.
no. jeden za 14 tys z przebiegiem 5,5 tys. Cena D800 plus grip i druga bateria, to daje w sumie tego D3s.
No prawie. tysiaka-dwa może zbraknąć, ale sprzęt do reporterki zdecydowanie lepszy.
Pawel Pawlak
08-02-2012, 15:47
zadbane d3s za 11,5? powodzenia.
jak tylko D4 będzie ogólnie dostępny to sam zobaczysz :)
d800 bedzie w sklepach kosztowal ok 9, grip pewnie w okolicach tego co mb-d10 bo nie ma w nim nic nowego/nadzwyczajnego. W 10k da sie zmiescic. Bateria druga raczej konieczna, ale to i tak jeszcze kawalek do d3s. Pewnie znajda sie desperaci, ktorzy beda sprzedawac za grosze, warto zagladac na gielde.
to jest mozliwe. podobnie bedzie z cenami d700.
ale to beda moim zdaniem pojedyncze sztuki. ktos kto pusci zadbanego d3s w tej cenie bedzie mial naprawde cisnienie na d4
mysle ze przebieg nie jest problemem ;) jesli chodzi o baxkup to powiedzmy sobie szczerze... nie ma totalnie zadnego znaczenia co kupisz, wazne zeby bylo FX.
prawda jest taka, ze backupem zrobi sie w tym momencie d700, prawda?
No tak, ważne by było FX, tyle tylko, że tak jak napisałem - każda puszka jaką teraz miałbym kupić będzie kompromisem:
- D800 - nigdy nie wykorzystam tylu megapixeli, mało fps, bardzo duże pliki, nowy grip, nowe aku, ISO pewnie porównywalne z D700, po przeskalowaniu do 12mpx.
- D700 - nowy ponad 9k pln, a przecież po 3 latach od kupna pierwszego chciałbym choćby mieć filmowanie, a kupując go ponownie nie dostanę kompletnie nic "extra" ;) Może i zakup rozsądny, ale jak to każdy facet, też jestem gadżeciarzem i trochę miałbym kaca moralnego kupując znow to samo, za wiele więcej szmalu.
- D3s - parametrami jak dla mnie ideał, ale wchodzi w grę tylko szukanie używki, która jednak (jak na razie) oscyluje w okolicach 14k, choć może stanieje
D700 3 lata temu tym kompromisem nie był, był idealnie uszyty dla mnie na miarę.
Robi się spory przebieg w puszce FX, a i backup chciałbym mieć też FX (teraz mam DX).
Miałem podobny dylemat, z tą tylko różnicą, że szukałem właściwie drugiego body a nie tylko backup'u. U mnie z reguły oba body robią prawie tyle samo zdjęć, więc określenie "backup" byłoby nie fair ;). Nastawiłem się na używane D3 (D3s jednak wykracza poza mój budżet), jednak nie znalazłem nic szczególne ciekawego w dobrej cenie. 2 dni temu za to pojawiło się D700 w dobrym stanie i dobrej cenie - wziąłem bez wahania. To, że będę miał 2 identyczne body to z jednej strony wada (mniejsze możliwości niż w przypadku 2 różnych body), ale z drugiej strony zaleta - nie zastanawiasz się jakie szkło gdzie zapiąć, wszystkie pliki obrabiasz w ten sam sposób (szczególnie jeżeli chodzi o kolory i odszumianie), pasują wszystkie akcesoria (grip, baterie). Nie zmienia to jednak faktu, że za jakieś 2-3 lata jedną z D700tek pewnie będę chciał zmienić na używane D4 w dobrym stanie :).
Wracając do tematu D800 - to z pewnością będzie dobra pucha, w szczególności do studio, reklamy i video. Ja wolę jednak prawie nowe D700 za 60% ceny D800 bo robię głównie repo.
krokus66
08-02-2012, 15:56
Też uważam, że ceny D3 wszelkiej maści spadną.
I to mi się podoba, mamy kapitalizm i mamy wolny rynek, aczkolwiek nie jest on jeszcze w 100%.
Chce się żyć.:lol:
pavlov91
08-02-2012, 15:58
No właśnie. I robią się dylematy. Jeżeli ktoś ma d700 i chce czegoś nowego to co kupić.. D800 i płacić za piksele, ktorych i tak nie wykorzysta no chyba że młodym robi duże wydruki.. Podkreślam duże.. No najlepiej by było do reporterki sprawić sobie d3s.. Lecz cena niestety wielu odpycha jeszcze. Poczekamy zobaczymy jak się nam rynek ustabilizuje po wejściu tych wszystkich nowości do sprzedaży. Na pewno znajdą się jacyś onaniści sprzętowi od których pójdzie kupić sobie zadbaną puszeczkę z małym przebiegiem.
No tak, ważne by było FX, tyle tylko, że tak jak napisałem - każda puszka jaką teraz miałbym kupić będzie kompromisem:
- D800 - nigdy nie wykorzystam tylu megapixeli, mało fps, bardzo duże pliki, nowy grip, nowe aku, ISO pewnie porównywalne z D700, po przeskalowaniu do 12mpx.
- D700 - nowy ponad 9k pln, a przecież po 3 latach od kupna pierwszego chciałbym choćby mieć filmowanie, a kupując go ponownie nie dostanę kompletnie nic "extra" ;) Może i zakup rozsądny, ale jak to każdy facet, też jestem gadżeciarzem i trochę miałbym kaca moralnego kupując znow to samo, za wiele więcej szmalu.
- D3s - parametrami jak dla mnie ideał, ale wchodzi w grę tylko szukanie używki, która jednak (jak na razie) oscyluje w okolicach 14k, choć może stanieje
D700 3 lata temu tym kompromisem nie był, był idealnie uszyty dla mnie na miarę.
no rzeczywiscie... w takim przypadku to jest dylemat. d800 bedzie mial ludzka cene i filmowanie. trzeba poczekac na sample na wysokich i rawy. jpg nie jest wiarygodny. w LR skalowac przy wolaniu i jakos to bedzie...
d3s tez fajny. szybki, jakosciowo - mz. doskonaly. ceny pewnie spadna...
pozostaje wstrzymac sie chyba na jakis czas. wtedy decyzje beda latwiejsze.
krokus66
08-02-2012, 16:00
d800 bedzie w sklepach kosztowal ok 9, grip pewnie w okolicach tego co mb-d10 bo nie ma w nim nic nowego/nadzwyczajnego. W 10k da sie zmiescic.
Brawo. Dopiero co puszka była typowana na 10 tys, teraz już na 9. Kto pierwszy zaproponuje 8 lub 7 tys. zł za nowe D800?:lol::lol::lol: Mamy spory jeszcze zapas.
Mi chodzi o to w jaki magiczny sposób filtr AA szum Ci rozmył na matrycy.
Wcześniej była mowa o czymś zupełnie innym. A szum, który się rozmył na matrycy, to nadinterpretacja moich słów, gdyż nic takiego nie napisałem. Rzeczywiście trochę fantazja mnie poniosła na chwilę przed zatwierdzeniem do wysłania. Takie założenie poczyniłem sobie, że jakieś tam wariacje detalu i koloru związane ze słabym światłem docierającym na matrycę, wpływają na sam obraz, który jest gorszej jakości i bardziej "zaszumiony", czyli zniekształcony, niż ten widziany w świetle dobrym. Ale to już takie tam moje rozważania, których tu nie powinienem mieszać do tematu. Kwestia terminologii też zostaje, gdyż słowo szum ma o wiele szersze znaczenie.
Słusznie - sprostuję więc, żeby nie było niejasności. Filtr AA nie rozmywa szumu na matrycy (co jest oczywiste chyba). Rozmywa obraz rejestrowany przez matrycę. Pytanie jednak, na ile usunięcie filtra AA zmniejsza rozdzielczość. Starałem się pokazać, że w przeciwieństwie do jakiegoś dziwnego sampla, który miał wykazać, że tak robi - rzeczywistość może być bardziej skomplikowana. Sampelek po prostu nie wykazywał utraty szczegółów, a jedynie rozmycie. A rozmycie można wyostrzyć. Zaletą braku filtra AA miałyby być szczegóły niewidoczne na zdjęciu z filtrem. Jednak dopóki nie pojawią się lepsze przykłady na taką sytuację, to pozostanę sceptyczny w kwestii zalet usunięcia go.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2713826&postcount=576
Ty to pisałeś?
Zresztą nieważne.
Brawo. Dopiero co puszka była typowana na 10 tys, teraz już na 9. Kto pierwszy zaproponuje 8 lub 7 tys. zł za nowe D800?:lol::lol::lol: Mamy spory jeszcze zapas.
No to bez kozery powiem 6k! A co ! Euro tanieje ! :-P buahaahaha...
;)
robin102
08-02-2012, 16:05
Przemo mądrze gadasz, mądry dylemat masz ;) trapiący pewnie nie tylko Ciebie. Radził bym Ci dokupić mało używane będące na gwarancji D700 za jakieś 5-6 kzl co by wielkich kosztów se nie robić, a za dwa lata jak D800 okrzepnie na rynku to go kupić, albo inny FX . Do sezonu, do maja znajdziesz. Nie wierze, że Nikon zostawi reporterów bez typowo reporterskiej puszki w normalnym rozmiarze. Czytaj nie zechce sięgnąć po nasze pieniądze. Zechce na bank. Co do dobrej ceny D800 miałem racje i w tym też będę miał :)
Dwa korpusy FX to raczej po to aby nimi jednocześnie pracować to ma sens. W takiej sytuacji te korpusy powinny być identyczne pod względem gałkologii i plików z nich wyskakujących. Kiedyś zdziwiłem się jak STIG pisał, że ma do pracy 2xD200, ale to jest jedyne sensowne rozwiązanie. Dwa rożne body choć z tej samej stajni to już spory dyskomfort w pracy nimi.
ale w czym "problę"? 10500 to sugerowana. widziales kiedys puszke w sklepie w sugerowanej cenie? pewnie nie. to teraz policz sobie (proste zadanie) ile taniej jest w sklepach w stosunku do sugerownej. masz wynik? juz wiesz po ile bedzie d800 w sklepach, czy smiejemy sie obaj?
Nie no, za dwa lata to D800 będzie już staruszkiem... Przestaną go produkować i będzie dylemat na co go wymienić. :D
Na specjalne spadki cen d3s bym nie liczył. Ile używek jest do kupienia? Jedna, dwie? Z d3 było i nadal jest podobnie. To są puszki, które sprzedaje się chyba tylko w przypadku nagłej potrzeby gotówki. Pracują przez lata i właściciele rzadko myślą o sprzedaży, częściej się je zostawia jako backup, wyparte kolejnymi modelami. Ja d3s nie sprzedam, a mając backup w postaci d700 owszem spoglądam na d800, ale coraz mniej łapczywie. d700 to naprawdę bardzo udana puszka, świadczą o tym jej ceny i zadowolenie posiadaczy.
robin102
08-02-2012, 16:13
Nie no, za dwa lata to D800 będzie już staruszkiem... Przestaną go produkować i będzie dylemat na co go wymienić. :D
No to kupi go tanio za 6499z tak jak kupił D700 :)
cierpliwość popłaca, a gorącej bułeczki nigdy bym nie kupił :)
Na specjalne spadki cen d3s bym nie liczył. Ile używek jest do kupienia? Jedna, dwie? Z d3 było i nadal jest podobnie. To są puszki, które sprzedaje się chyba tylko w przypadku nagłej potrzeby gotówki. Pracują przez lata i właściciele rzadko myślą o zmianie, częściej się je zostawia jako backup, wyparte kolejnymi modelami. Ja d3s nie sprzedam, a mając backup w postaci d700 owszem spoglądam na d800, ale coraz mniej łapczywie.
Nie należy w poszukiwaniach zdrowego używanego aparatu ograniczać się do Polanda. Bogaci ludzie nie mający pojęcia o fotografii w bogatych krajach kupują sobie D700 czy D3 na wakacyjne wyjazdy, czego byłem świadkiem i potem na ebajach wszelakich warto takich sprzętów szukać. Sam koledze kupowałem na ebaju 2 letnie D700 od Niemca z przebiegiem 1600 klatek :)
A potem 2x D800 :) ;)
D7000 ma jeszcze większą DR przy podobnej wielkości senseli.
Chyba do czasu pokazania się nefów, powiedzieliśmy już wszystko ;)
Pawel Pawlak
08-02-2012, 16:56
nie wierzę... ;)
Lipa. Liczyłem na to, że odczytam tytuły na grzbietach książek w oficjalnych samplach (biblioteka) :p
A tak poważniej - trochę przeostrzone te sample. Wolałbym jednak faktycznie ocenić rawy wołane wg własnego widzimisię.
Fajnie by było, gdyby matryca okazała się większą siostrą tej z D7000.
Mniej fajnie jeśli lustro pomocnicze do AF też ;-)
Generalnie korpus bardzo na plus.
Nie należy w poszukiwaniach zdrowego używanego aparatu ograniczać się do Polanda. Bogaci ludzie nie mający pojęcia o fotografii w bogatych krajach kupują sobie D700 czy D3 na wakacyjne wyjazdy, czego byłem świadkiem i potem na ebajach wszelakich warto takich sprzętów szukać. Sam koledze kupowałem na ebaju 2 letnie D700 od Niemca z przebiegiem 1600 klatek )
Mój kolega tak z radością sobie sprawił 35/2 - cena świetna, mówił. No i dostał....pismo od celników. Cena zrobiła się radykalnie mniej wystrzałowa.
wszyscy czekaja na RAWy.... a takie male glupie pytanie... jest juz dostepna aplikacja do tych RAWow z D800 i D800e?
nie wierzę... ;)
:D
To ja w temacie baterii...
Sample figures for the camera and optional MB-D12 Multi-Power Battery Pack are given below. Based on CIPA Standards*.Battery Number of shots
One EN-EL15 Rechargeable Li-ion Battery (camera) Approx. 900 shots
One EN-EL15 Rechargeable Li-ion Battery (MB-D12) Approx. 900 shots
One EN-EL18 Rechargeable Li-ion Battery (MB-D12) Approx. 1,400 shots
Eight R6/AA-size alkaline batteries (MB-D12) Approx. 1,000 shots
*
Measured at 23°C/73.4°F (±2°C/3.6°F) with an AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR lens under the following test conditions: lens cycled from infinity to minimum range and one photograph taken at default settings once every 30 s; flash fired once every other shot. Live view not used.
Note: The number of shots that can be taken with fully-charged batteries varies with the condition of the battery, temperature, and how the camera is used. In the case of R6/AA-size alkaline batteries, capacity also varies with make and storage conditions; some batteries can not be used.
1400 na bateryjce z D4...
Pawel Pawlak
08-02-2012, 17:19
wszyscy czekaja na RAWy.... a takie male glupie pytanie... jest juz dostepna aplikacja do tych RAWow z D800 i D800e?
pewnie jakieś cudaki oparte na DCRAW sobie z tym poradzą ;)
Aparat w finalnej wersji był już gotowy w październiku, przed premierą nowych wersji softu nikona. Wiec może NX2 i viewNX w ostatnich wersjach obsługują już RAWy d800.
no wlansie nowa wersja NXa dostala wsparcie do d4 dopiero stad moje pytanie
krzysztofz24
08-02-2012, 17:41
Tak z praktyki piszesz, czy teoretyzujesz? ;)
Niech zamieszam w szufladzie...., o mam D3x + Nikkor 70-200VR2 f2.8 wołany o ile pamiętam na defaultowych ustawieniach LR:
http://www.krystian.witryna.pl/D3X0129.jpg
Jeśli na D800 nie wyrobi (w co wątpię) to przymknę do f4 :)
Czytales caly watek? Oj, chyba nie;-).
Patrz post nr 525.
Kurcze, pojdzie czlowiek spac po nocce na pare godzin , a tu 10 npwych stron natrzaskaja:-)
terpsych
08-02-2012, 18:21
"Zgadzam się z przedmówcą. Przejdźmy od słów do czynów. Chciałem powiedzieć kilka słów."
;)
"Zgadzam się z przedmówcą. Przejdźmy od słów do czynów. Chciałem powiedzieć kilka słów."
;)
W sumie cytaty z Rejsu mają w tym temacie sens.
... tak musimy zrobić z tym D800, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych prawda...
wZ1TxnYf8Vc
Willy1987
08-02-2012, 18:31
mam nadzieje że jak się już pojawi w sprzedaży to będzie można wyrwać taniej D700 :)
to będzie można wyrwać taniej D700 :)
no jak komus na ulicy to nawet za darmo Ci wyjdzie... tylko dobre trampki musisz miec :mrgreen:
no jak komus na ulicy to nawet za darmo Ci wyjdzie... tylko dobre trampki musisz miec :mrgreen:
to nie jest dobry pomysł:)
Mnie ciekawi jak Nikon teraz określi pozycję i cenę D3x. I co będą robić użytkownicy D3x. Oraz czy ktoś będzie zainteresowany kupnem D3x w obecnej oficjalnie cenie. Na pewno trochę drożej niż D800 to się będzie opłacało kupić. Jest to jednak o wiele lepiej wykonany korpus z wbudowanym gripem. Jest to analogiczna sytuacja do D700 i D3. No.. prawie, ponieważ D800 ma bardziej upakowaną matrycę. Ale w cenie dwóch D800 to D3x chyba się nie kalkuluje już. :D
Tak naprawdę czas na D4x i D400! I niedługo na D4s. I powtórka z rozrywki... z rozrywki powtórka.
I co będą robić użytkownicy D3x.
Sa trzy opcje:
1. beda robic zdjecia
2. sprzedadza D3x i wezma D800
3. popelnia seppuku
tgollob_jamessuchar
08-02-2012, 19:11
(...) za używaną w idealnym stanie ze znikomym przebiegiem góra 5,5 kzł. Kto był mądry to w porę sprzedał :)
W Twoich ustach te słowa zabrzmiały wobec mnie na tak wielki komplement, że aż musiałem zacytować ;)
ej,nooooo.... jeszcze niee.. :D
no. jeden za 14 tys z przebiegiem 5,5 tys. Cena D800 plus grip i druga bateria, to daje w sumie tego D3s.
No prawie. tysiaka-dwa może zbraknąć, ale sprzęt do reporterki zdecydowanie lepszy.
cena ceną... ale mimo wszystko aparaty nie są na równi, do tego samego celu... co komu bardziej potrzebne i z czego żyje..
Wiadomo kiedy te NEFy? Coraz bardziej przekonuje mnie D800 w miare analizowania stronek... :D
I powtórka z rozrywki... z rozrywki powtórka.
otóz to.. w kólko te same problemy
Mnie ciekawi jak Nikon teraz określi pozycję i cenę D3x.
nie okresli. d3x zakonczy(l) kariere.
monochromatic
08-02-2012, 19:16
Tak to teraz wyglada, ze w miejsce D300s Nikon pewnie FX-a wrzuci, fajnie by bylo, taki nieco tanszy niz obecnie D700 i rada nadzorcza Canona popelni sepuku
Jeśli nikon wypuści pełną klatkę tańszą od d700 to ja popełnię sepuku. Ale w to nie wierze.
Nikon d 4 - dla zawodowców cena 17 tys.
d 800 - krajobraz, studio , ślub i filmowanie . 11 tys
d 700 - uniwersalny 8500 tys.
I teraz co przypuśćmy, wychodzi d400 w DX za 6 tys. - nikt nie kupi bo woli dołożyć i mieć FX
2 wariant pełna klatka za 6 tys. - no to samobój dla nikona
Nie łudził bym się ,że nikon d700 jakoś potanieje , prędzej przestaną go produkować i najtańszym aparatem pełno klatkowym będzie D800 za jedyne 11 tys.
a tak przy okazji to ja w 2008 roku kupiłem d700 za 7 tys. ( rozumiem kursy walut , brak dostępu , powódź w Japoni)
ale dlaczego 4 lata później d700 kosztuje 8500 zł a canon 5dmk2 4 lata później kosztuje 7500 , a kosztował 9 tys. )
tylko nie mówcie bo nikon jest lepszy i autofocus i coś tam jeszcze bo to ta sama liga )
3. popelnia seppuku
zauwazylem, ze ta opcja pojawia ostatnio dosc czesto w kontekscie d800 d4 :mrgreen:
zauwazylem, ze ta opcja pojawia ostatnio dosc czesto w kontekscie d800 d4 :mrgreen:
:mrgreen:
W koncu japonski sprzet :mrgreen:
kazdy dostanie w pudelku tutoriala jak se zrobic DIY :mrgreen:
Gdyby ktoś popełniał seppuku to proszę o wcześniejsze ustawienie aparatu na statywie, odpowiednie wycelowanie i konfigurację zdjęć z interwalometrem. Przynajmniej sława po śmierci jakoś może ból rodzinie zrekompensuje. ;)
Lepiej niech adres da, ja sie zaopiekuje sierota (czyt. D3xem) ;)
Gdyby ktoś popełniał seppuku to proszę o wcześniejsze ustawienie aparatu na statywie, odpowiednie wycelowanie i konfigurację zdjęć z interwalometrem. Przynajmniej sława po śmierci jakoś może ból rodzinie zrekompensuje. ;)
byle nie z d800 bo z jego szybkostrzlnoscia to na pierwszej klatce bedzie jak wyjmuje scyzoryk a na drugiej juz urna z prochami...
byle nie z d800 bo z jego szybkostrzlnoscia to na pierwszej klatce bedzie jak wyjmuje scyzoryk a na drugiej juz urna z prochami...
Ale zgapiles... :lol:
no wreszcie jest ten D800,... oficjalnie mój D700 II zaczął od wczoraj robić lepsze zdjęcia, a nieoficjalnie robi to już od roku :D
Ale zgapiles... :lol:
no przeciez, bylo juz ze statkiem na mieliznie ;)
Michaelius
08-02-2012, 19:50
Hmm czy D400 bedacy pelnoklatkowcem z matryca rzedu 16-18 Mega, zrobiony jako lekkie bezsilnikowe body bylby atrakcyjny dla pro jako idealna backupowa puszka ?
no przeciez, bylo juz ze statkiem na mieliznie ;)
;)
Hmm czy D400 bedacy pelnoklatkowcem z matryca rzedu 16-18 Mega, zrobiony jako lekkie bezsilnikowe body bylby atrakcyjny dla pro jako idealna backupowa puszka ?
Uaj bezsilnikowe? I sama ilosc mpx to troche za malo info zeby mowic o idealnych backupach :D
Chociaz to watek o D800 to na dpr juz placz, ze D4 przesuniety o miesiac... w sumie sie nie dziwie, bo pewno wszyscy sie rzucili na preordery, ktore sie skonczyly w moment, a tu jeszcze tyle trzeba czekac...
1 usd = 3,14770281
aparaciki tanieeeeeja ;) czym pozniej (byle do konca marca) wejda do sklepow - tym lepiej. nie ma co marudzic z powodu tego przesuniecia.
leszek225
08-02-2012, 20:03
Nikon D800mnapewno jest zaskoczeniem do Canona ktory dotychczas górował w wojnie na megapiksele , tak niespodzianka!
gringo222
08-02-2012, 20:06
no wreszcie jest ten D800,... oficjalnie mój D700 II zaczął od wczoraj robić lepsze zdjęcia, a nieoficjalnie robi to już od roku :D
I jak będzie nawet D9 to D700 dalej będzie robił świetne zdjęcia :-D
mario_s_2007
08-02-2012, 20:07
D3s pojawiać się zaczęły na taniej wyprzedaży :)
http://allegro.pl/nikon-d3s-i2108864229.html
gringo222
08-02-2012, 20:11
1 usd = 3,14770281
a 1 pi = 3,14159265...
niewielka różnica :-D
d700 i d800 nie będą produkowane równocześnie (przynajmniej przez długi czas).
d800 ma zbyt przerośniętą matrycę by mówić o jego uniwersalności, więc w FX imho powstanie luka.
Ja od czasu kiedy porzuciłem lustrzankę na film marzę o tanim DSLR z pełną klatką.
Kilka osób wcześniej pisało, że nie dobrze by wstawiać do d400 matrycy FX. Dlaczego powinno być tak waszym zdaniem?
Michaelius
08-02-2012, 20:26
Moze chcieliby miec cropa x1,5 w pro-body ? Do przyrody itp. ?
bartek87
08-02-2012, 20:34
Moze chcieliby miec cropa x1,5 w pro-body ? Do przyrody itp. ?
Może wg. ludzi w Nikonie Nikon 1 ma do tego służyć? Jak mniejsza matryca to mniejsza :D
Mogliby się zadowolić następcą d7000, a ja kupiłbym wreszcie taniego FX.
Takie marzenia, sorry za off-topa
Michaelius
08-02-2012, 20:49
Ja bym chcial fxowa wersje d5100 ;) Tania, lekko + super iso :D
Mówiąc precyzyjnie, D700 jest w stanie zaspokoić oczekiwania większego grona użytkowników niż D800.
No to z taką precyzyjną wypowiedzią się zgodzę.
Już dawno na PŁ uczono, że nie ma rzeczy uniwersalnych. Produkt uniwersalny, tzn. do wszystkiego i do niczego. Ponadto po co płacić za nadmiar funkcji, z których z definicji nie będę korzystał. Lepiej i taniej wyjdzie kupić produkt dedykowany do określonej grupy uzytkowników. ba, ale pod warunkiem, że jest do wyboru kilka produktów o różnych cechach. A jaki jest wybór poza D4 ? Nie ma (za momencik) innych jednocyfrowców w prdukcji. Więc D4 musi byc uniwersalny. I jest niesamowicie uniwersalny. Jedyna wada (???) to za mała ilość Mpx (bo D800 ma więcej). A tak ma lepszy każdy parametr niz jakakolwiek wcześniejsza cyfrowa lustrzanka nikona.
..
W fotografowaniu przez te 4-5 raczej niewiele się zmieniło, dalej dbamy o te same parametry, nastawy o kadr ect. ale postęp techniczny zrobił krok milowy. Dziś używa się pewnie innego oproramowania do projektowania aparatów, innego oprogramowania do produkcji softów, innych materiałów , D800 mimo, że wiekszy to jest lżejszy. Księgowi też przez te lata nauczyli się lepiej liczyć :) pewnie logistyka też poszła do przodu, produkcja sensorów światłoczułych poszło bardzo do przodu. Można by powiedzieć, że ileosć pikseli nie ważna, a ja powiem, że w przypadku premiery D800 jest bardzo ważna bo to krok milowy. To nie kroczek z 10 MPX w D200 do 12 MPX w D300 to skok zupełnie niewyobrażalny, w inne rewiry pikselowe ;) bo aż do 36 MPX na malutkim obrazku. Rozdzielczość z dużego formatu na małej klatce ! Jak konstruowano D700 pewnie gdzieś tak około roku 2007 to nikt wtedy nawet nie śmiał pomyśleć, że "następca" będzie miał sensor 36MPX. Zmiana matrycy z 12 na 36 czyli TRZY razy tyle, to jest właśnie ta niesamowita różnica potwierdzająca rozwój technologi nam sprzyjającej. nie z 12 na 16, na 20 a na 36 MPX. Tak tak wiem to tylko piksele nie mające nic wspólnego z fotografią ;)
Tu wywiadzik ze znanym nam i lubianym Panem Wiktorem. Opowiada o nowym D800 podkreślając , że 36MPX pozwala na nieograniczone kadrowanie, a wbudowane gniazdo słuchawkowe umożliwia podłączenie słuchawek i nasłuchiwanie co robi fotografowany obiekt, upsss filmowany obiekt. Co to się wyrabia :)Oj robin, przed ukazywaniem się body miałes normalną, tzn sceptyczną pstawę. A tera 5 minut wystarczyło i już słuchasz co pan Wiktor, czyli marketing mówi. Nieograniczone kadrowanie - czytaj jesli jesteś fotografem do du... to ten aparat uratuje ci tyłek. czujesz się fotogafem do d... ?
Ale wróćmy dopoczątku wypowiedzi. No to jaki wpływ na końcowe zdjęcie ma lepszy procesor??? No tak, żaden. Co za znaczenie ma jakiegoi oprogramowania użyto do projektowania aparatu. No litości, choćby komputery NASA w tym ręce maczały to aparat nie będzie robił lepszych zdjęć. Te zdjęcia będa lepsze o tyle, że będą miały więcej detalu w olbrzymich powiększeniach, jakich się ... nie wykonuje. Precyzuję : tzn 99% fotografów mających D800 nigdy ich nie zrobi.
Mały OT - D3s chyba do końca świata zostanie najlepszym noktowizorem w historii :DDD No dobra, przynajmniej do czasu D5 ;)Na jakiej podstawie twierdzisz, że D4 ma gorsze wysokie ISO od D3s ? Tego nie wiemy, a ja obstawiam, że to ISO jest ciut lepsze (DR)
Tak, i reporterskie nieduże body z wagą 1 kg, a puszka do studia i krajobrazu na statywie (który pewnie wróci do łask bo możliwość poruszenia szczegółów zdjęcia przy takiej liczbie MP będzie większa) niech sobie waży i 2 kg :) No ale Nikon pomyślał inaczej heh...Ja przepraszam, ale dlaczego puszka studyjna ma być montowana na statywie? Ja statyw użyłem ostatnio rok temu, jak robiliśmy zdjęcie grupowe z samowyzwalaczem - bo miałem być też na tym zdjęciu. Nie mówię o robieniu zdjęc legitymacyjnych, bo do tego starczą 3 Mpx (a nie 36 Mpx), ale o fotografowaniu modelek, portrety itd. Ze statywu ??? Błagam, nie.
.- rzeczywistość może być bardziej skomplikowana. Sampelek po prostu nie wykazywał utraty szczegółów, a jedynie rozmycie. A rozmycie można wyostrzyć. . Każdy z obrazków można obrobić, także z D800E. Jak uczciwie podejdziesz do obróbki plików z obu body, to bez AA będzie więcej detalu i ostrzej.
Mnie ciekawi jak Nikon teraz określi pozycję i cenę D3x. I co będą robić użytkownicy D3x. Oraz czy ktoś będzie zainteresowany kupnem D3x w obecnej oficjalnie cenie. Na pewno trochę drożej niż D800 to się będzie opłacało kupić. Jest to jednak o wiele lepiej wykonany korpus z wbudowanym gripem.D3x nie ma teraz racji bytu, choć dwa dni temu to było wg mnie najlepsze body nikona. Nie widzę powodu dla jakiego D3x ma być droższy od D800. To body studyjne, a D800 ma więcej Mpx - czyli w głównym zastosowaniu D800 jest fajniejsze. Ergonomia - mi się ergonomia D2, D3 nie podobała nigdy, bo nie ma wybieraka przy pionach. Wolałem D700 z gripem i teraz też bym wolał D800 z gripem od D3x. D3x nie ma teraz argumentów za sobą (max ISO 1600 ?!). Biorąc jeszcze pod uwagę używka vs nowy aparat z gwarancją - o czym my mówimy? Dla mnie D800 jest warty o jakieś 3 tys więcej niż D3x (a co z odliczeniem VAT przy kupnie z 2 ręki?). Już absolutnie pomijam kwestię filmów, a wiadomo za jakim body to argument. Ja wspominałem 2 znajomym z D3x by się ich pozbyli. Nie chcieli tanio - no to zostanie z nimi na zawsze. Bo D3x za 6-7 tys - to masakra dla sprzedającego.
ThomasVoland
08-02-2012, 21:22
Jakby ktoś chciał się wymienić D3X za D700 z PDK1 (przebieg poniżej 20 000) to mogę pójść na taki układ :) Ale szybko bo niedługo D3X będą warte tak mało że już mi się to nie opłaci...
gringo222
08-02-2012, 21:26
Terry White w dzisiejszym artykule na swoim blogu http://terrywhite.com/techblog/archives/9622 pisze, że do swojej fotografii portretowej woli mniejszą liczbę pixeli jaką ma D4 od D800:
"As I stated when I pre-ordered my D4, that while I don't need a D4 for the type of work/photography I do, I'd rather have the lower megapixel count for my portrait photography."
Podaje też ciekawy sposób wykorzystania 2 slotów na karty CF i SD:
"One more thing… I should also point out that the D800 has two card slots (something I really wanted). CF and SD. That means that having an Eye-Fi card in the SD slot for wireless transfers to your computer, iPad, Android or iPhone while you're shooting is a possibility. I would shoot RAW to the CF and basic JPEG to the Eye-Fi card. The client could be reviewing shots off to the side as I take them. Sweet!"
... czyli podpowiada, że można robić RAWy na kartę CF, a JPGi na kartę Eye-Fi (SD), które bezprzewodowo dalej ściągać na inne urządzenie (np. iPad) do pokazania klientowi.
krokus66
08-02-2012, 21:30
ale w czym "problę"? 10500 to sugerowana. widziales kiedys puszke w sklepie w sugerowanej cenie? pewnie nie. to teraz policz sobie (proste zadanie) ile taniej jest w sklepach w stosunku do sugerownej. masz wynik? juz wiesz po ile bedzie d800 w sklepach, czy smiejemy sie obaj?
Żartowałem sobie.:lol: Myślałem, że z treści wychwyciłeś żart. Nie tak dawno puszki były typowane przez handel bardzo ostro w górę.:lol::lol::lol: Kiedyś napisałem: "Niech cierpliwi nie tracą nadziei.":lol:
Oczywiście śmiejemy się pełną gębą, gdyż obaj mamy powody do radości.:lol:
...Tak naprawdę czas na D4x i D400! I niedługo na D4s. I powtórka z rozrywki... z rozrywki powtórka.
Po co D4s ? Co by mogli tam usprawnić ? Uważam, że to będzie dłużej flagowy Nikon niż D3. Jeśli zmienią np. układ AF to będzie już D5 :) Tak samo nie będzie D4x - raczej :D ;) bo po co ?
Jak kogoś interesuje D700 w super cenie z obiektywem i innymi też jest:
http://allegro.pl/nikon-d700-w-dobrej-cenie-okazja-i2103272401.html
Terry White w dzisiejszym artykule na swoim blogu .. pisze, że do swojej fotografii portretowej woli mniejszą liczbę pixeli jaką ma D4 od D800:
... czyli podpowiada, że można robić RAWy na kartę CF, a JPGi na kartę Eye-Fi (SD), które bezprzewodowo dalej ściągać na inne urządzenie (np. iPad) do pokazania klientowi.
No i ma rację. Świadomy fotograf nie robi tak portretów, żeby potem musiał z nich robić gigantycznego cropa.
krokus66
08-02-2012, 21:43
U nas to jeszcze mało jest chętnych na seppuku. Zobacz ilu kanonierów o tym myśli.:lol:
U nich jest rewolucja podobna jak kiedys (D3) u nas. Reporterzy przechodzą z cropa 1,3 na FF. Potem znowu wszystko będzie postepowało mniejszymi kroczkami :)
Ktos tutaj pisal, ze troche czasu uplynie zanim w komorkach i kompaktach pojawia sie podobne lub wieksze matryce jak w D800, no coz stalo sie to szybciej jak oczekiwalismy. Wlasnie Sigma oglosnila kompakt z matryca od SD1 czyli cale 46 Mpix: http://www.sigmaphoto.com/shop/dp2-merrill-compact-digital-camera
Tzn nie kupować D800 ? :)
Pawel Pawlak
08-02-2012, 21:59
Ktos tutaj pisal, ze troche czasu uplynie zanim w komorkach i kompaktach pojawia sie podobne lub wieksze matryce jak w D800, no coz stalo sie to szybciej jak oczekiwalismy. Wlasnie Sigma oglosnila kompakt z matryca od SD1 czyli cale 46 Mpix: http://www.sigmaphoto.com/shop/dp2-merrill-compact-digital-camera
temat był przerabiany przy SD1. matryca ma 3x15mpix
krokus66
08-02-2012, 22:00
Jak kogoś interesuje D700 w super cenie z obiektywem i innymi też jest:
http://allegro.pl/nikon-d700-w-dobrej-cenie-okazja-i2103272401.html
Ten to ma wyczucie chwili ... O refleksie to już nawet nie wspomnę.:lol:
Ten to ma wyczucie chwili ... O refleksie to już nawet nie wspomnę.:lol:
Już było?
bartek87
08-02-2012, 22:05
Ciekawe jak będzie z DR względem D3X - z sampli wygląda chyba gorzej (lekki banding i "kaszka" w cieniach - podobny do 5DmkII).
krokus66
08-02-2012, 22:06
Już było?
Było, jest i niestety zawsze będzie.
Przeczytaj link zamieszczony powyżej to się uśmiejesz.:D
Ciekawe jak będzie z DR względem D3X - z sampli wygląda chyba gorzej (lekki banding i "kaszka" w cieniach - podobny do 5DmkII).
Byłoby raczej zaskakujące, gdyby DR był gorszy od D3X - w matrycach Sony od pewnego czasu następował sukcesywny wzrost dynamiki, który obecnie osiągnął maksymalny możliwy przy 14-o bitowej kwantyzacji poziom (vide D7000, K5 itp.). Zakładam zatem, że i w tym przypadku do dyspozycji będzie ok. 14EV.
robin102
08-02-2012, 22:09
Oj robin, przed ukazywaniem się body miałes normalną, tzn sceptyczną pstawę. A tera 5 minut wystarczyło i już słuchasz co pan Wiktor, czyli marketing mówi. Nieograniczone kadrowanie - czytaj jesli jesteś fotografem do du... to ten aparat uratuje ci tyłek. czujesz się fotogafem do d... ?
Ale wróćmy dopoczątku wypowiedzi. No to jaki wpływ na końcowe zdjęcie ma lepszy procesor??? No tak, żaden. Co za znaczenie ma jakiegoi oprogramowania użyto do projektowania aparatu. No litości, choćby komputery NASA w tym ręce maczały to aparat nie będzie robił lepszych zdjęć. Te zdjęcia będa lepsze o tyle, że będą miały więcej detalu w olbrzymich powiększeniach, jakich się ... nie wykonuje. Precyzuję : tzn 99% fotografów mających D800 nigdy ich nie zrobi.
Oj Jacku znów się nie zrozumieliśmy, za dużo chcesz odpisać jednym tchem :) Za mocno się zakreciłeś;) w D800, choć radość rozumiem i podzielam :) chciałem Cie tylko wyprowadzić z błędu, że 4-5 lat to szmat czasu i D880 jest po prostu nową bardziej zaawansowaną konstrukcją nikt tego nie zmieni, nikt tego nie powinien podważać, a czy to ktoś wykorzysta czy to jakie ma znaczenie ? żadne , może se nawet do szafy wrzucić bo ko bogatemu zabroni :)
Tyle i tylko tych chciałem wcześniej powiedzieć, nic o zdjęciach bo to rzecz osobnicza ;)
Złotówa się umacnia i śmiało obstawiam, że przed św Wielkiej Nocy 2012 D800 poniżej 10 kzł będzie do kupienia i to konkretnie poniżej.
na allegro tymczasem chyba zaczyna się wysyp D700 od tych co się spóźnili, np taki rodzynek
http://allegro.pl/nikon-d700-i2104787001.html
No i MADE IN JAPAN co wątpię aby też było na D800
bartek87
08-02-2012, 22:11
Teoretycznie tak, ale sample tutaj "ciekawe": http://fakechuckwestfall.wordpress.com/2012/02/07/the-nikon-d800-less-than-meets-the-eye/
krokus66
08-02-2012, 22:16
Wysyp używek to się dopiero zacznie, również innych producentów.
Będzie oficjalna cena w PL, pierwsze zdjęcia i nieustające zachwyty. Ciekaw jestem komu wówczas rura nie zmięknie.
robin102
08-02-2012, 22:17
. To przeca napisał, że się zaczyna :) Przypuszczam , że wielka rzesza była tych co nie dawali wiary w 36 MPX na małym obrazku od Nikona i tak se czekali do ostatniej chwili :) se mogą cenić na ile chcą te świętne siedemsetki, tylko kto to będzie odkupował :)
Mój kolega tak z radością sobie sprawił 35/2 - cena świetna, mówił. No i dostał....pismo od celników. Cena zrobiła się radykalnie mniej wystrzałowa.
To jeśli spoza UE kupował to przygamonił sprawę :)
krokus66
08-02-2012, 22:25
No i cena nader przystępna. Wielu jest w szoku i jeszcze nie potrafią się otrząsnąć.
Niech mi nikt nie pisze, że N sobie gdzieś strzelił. Nikon cały czas walczy z konkurencją o miejsce lidera, czyli mówiąc po naszemu walczy o kasę. Niech się tamci producenci martwią.
Nie wydaje mi się aby jeden aparat (czy też dwa) firmy Nikon spowodował wysyp większy niż normalnie. Chyba, że ludzie stwierdzą, że jak matryca mniejsza niż 36 MP to już się aparat nie nadaje do robienia zdjęć.
k.tucholski
08-02-2012, 22:27
moim zdaniem 36 MPX to jest przesada. Jest to oczywiście technologiczny przeskok, jest to możliwość cropowania. Tylko zastanawia mnie czy często będzie się fotografować w takich warunkach, żeby obiektyw mógł wygenerować taką rozdzielczość? po drugie, ile zajmuje RAW z 36 MPX? trzeba też mieć niezły komputerek żeby to ogarnąć. Moim zdaniem, osoby które mają D700 nie będą jakoś super chętnie wysprzedawać się z tych puszek bo są one po prostu zupełnie inne niż D800.
.. Ciekaw jestem komu wówczas rura nie zmięknie.Prawie wszystkim. Sądząc po metamorfozach w tym wątku :)
Moim zdaniem, osoby które mają D700 nie będą jakoś super chętnie wysprzedawać się z tych puszek bo są one po prostu zupełnie inne niż D800.
Może i bym wyprzedał swojego ale nie z powodu D800 tylko czasu mało, a D700 leży - jak się dowie, że ma młodszego brata to jeszcze mi zejdzie z tego padołu :)
krokus66
08-02-2012, 22:30
Aparat na pewno nie, ja mówię o nowych bardzo dobrych modelach dedykowanych do konkretnych różnych grup użytkowników.
cocolino41
08-02-2012, 22:47
oby tylko z oczekiwanym następcą D300s nie bylo podobnie jak w Sony , gdzie przez długi czas wypatrywany następca A700 nigdy sie nie pojawił
oby tylko z oczekiwanym następcą D300s nie bylo podobnie jak w Sony , gdzie przez długi czas wypatrywany następca A700 nigdy sie nie pojawił
Wypatrywany? To istnieje ktoś kto czeka na sonówki :lol: ? jak tu takie 36 karatowe diamenty na świat przychodzą
Thunder_
09-02-2012, 00:27
A ja odnoszę wrażenie że posiadacze D700tek jacyś przybici występują w tym wątku. To chyba największa grupa osób która stara się nowym aparatem ze stajni Nikona nie zachwycać, i ja chyba też się do nich po części zaliczam ;) Ale co nam innego pozostało ;)
robin102
09-02-2012, 00:34
A ja odnoszę wrażenie że posiadacze D700tek jacyś przybici występują w tym wątku. To chyba największa grupa osób która stara się nowym aparatem ze stajni Nikona nie zachwycać, i ja chyba też się do nich po części zaliczam ;) Ale co nam innego pozostało ;)
Dobre, dobre. Nie nam to oceniać, fakt faktem, że i na forumowej giełdzie coś ciekawego też się pojawia. ponegocjować i być zadowolonym z zakupu.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201382
Popatrzcie na Allegro, już się D700 wysypują, od 5500 z oryginalnym gripem, śmiem twierdzić, że w marcu trudno będzie powyżej 5 tys za używaną puszkę dostać.
Mnie się bardziej podoba istny pogrom cyfrowych MF i Leicy M9 w dziale sprzedaży LuLi :D
69 - Cóż za magiczna strona wątku;)
Apogeum ekstazy umysłowej... nie wiem czy to sprawa nowej 800ki czy bardziej 69ta strona... Chyba jednak to drugie, ale ja to zbok jestem;)
Będzie kolejny programik z "ciekawymi i wyczerpującymi" wypowiedziami fachowców :D Dodatkowo w duecie z Olympusem :D
"Nikon D800 | Olympus E-M5
Chcesz dowiedzieć się więcej zajrzyj na www.dfv.pl gdzie będzie można już w najbliższy czwartek (09.02) o godzinie 20 obejrzeć na żywo w Fotograficznym Programie bez Nazwy.
Jak zwykle możliwość zadawania pytań w czasie programu."
Jeśli to będzie wyglądać tak samo jak w przypadku premiery D4 to szkoda czasu :)
Mnie się bardziej podoba istny pogrom cyfrowych MF i Leicy M9 w dziale sprzedaży LuLi :D
A mnie sie podobaja te ceny na Allegro. Nagle mozna kupic D700 + oryginalny grip za 7000 zl ;)
EDIT:
LOL, D3x 7500 zl !
Sample na wyższych ISO były? http://mansurovs.com/nikon-d800-high-iso-image-samples ;)
EDIT: LOL, D3x 7500 zl !
Gdzie tak? :)
Były ;-) Ale nie zaszkodzi, bo wielu przegapiło :-)
krzysztof jot
09-02-2012, 01:35
A ja odnoszę wrażenie że posiadacze D700tek jacyś przybici występują w tym wątku. ...
bo historia nie zna wielu przypadków aby Nikon robił równolegle produkcję dwu kolejnych modeli. Więc to zrozumiałe że D700 to juz historia. Oczywiście nadal będzie w kręgu zainteresowań, ale za kilka miesięcy już go nowego nie będzie, będzie to puszka dla ciułaczy a nie szpanerów. :) No sorry, ale taka jest "weselna" rzeczywistość - ileż to razy czytałem, że zmiana body podyktowana jest wymogami prestiżu fotografa wśród weselnych wujków a nie koniecznością robienia jeszcze lepszych zdjęć. A za rok, na rynku będą już używki D800. Po prostu Nikon wyznaczył D4/D800 nowa granicę do której teraz wszyscy szybko będą równać aby przetrwać na rynku.
Podoba mi sie. Trzeba bedzie nabyc.
Gdzie tak? :)
Fak, pomylilo mi sie z D3FX :mrgreen:
Fak, pomylilo mi sie z D3FX :mrgreen:
Subtelna różnica ;) Ale rozumiem, emocje, późna pora... ;)
Juz pisalem posta, ze widzialem, ze na bum cyk-cyk, ale zaczalem szukac i na All i w zakonczonych - bez efektu. W koncu wlazlem do normalnych aukcji, a tu literka F zrobila psikusa ;)
Michaelg
09-02-2012, 02:58
Przejrzałem w poszukiwaniu tego linku , ale nie znalazłem.
Mały compare D800 z D700 (http://nikonrumors.com/2012/02/08/nikon-d800-vs-d700-specs-comparison.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29&utm_content=FaceBook) .
Sample na wyższych ISO były? http://mansurovs.com/nikon-d800-high-iso-image-samples ;)
Wg tego artykułu wszystkie foty zostały cyknięte na budżetowym obiektywie 50mm 1.8 G, o ile nie są wykropowane, to IMHO daje on całkiem przyjemny obrazek na tych 36 megapikselach :-) co cieszy, bo już zdążyłem się zmartwić tym wieszczeniem, że obiektywy nie będą wyrabiać :-)
chevalier
09-02-2012, 08:06
I można już oglądać NEFy z D800:
http://narod.ru/disk/40067882001/1.zip.html
Misiek87
09-02-2012, 08:17
Jestem Canoniarzem (choc mialem krociutka przygode z D700) i chcialem zapytac: skoro zmieniamy na tryb cropowy to rozumiem, ze przy tych 15mpix obraz ma odpowiedni 1.5, tak? Czyli z 24 robi sie np 35?
Bo w 5d2 sRAW to po prostu mniejszy RAW, bez kombinacji.
Misiek87
09-02-2012, 09:09
Z 24mm oczywiscie ;)
światełko w tunelu?
http://allegro.pl/nikon-d3s-i2108864229.html
Za 9kzl kupuję go Teraz;)
ileż to razy czytałem, że zmiana body podyktowana jest wymogami prestiżu fotografa wśród weselnych wujków a nie koniecznością robienia jeszcze lepszych zdjęć.
Zdarza się też tak, że to "weselni wujkowie" mają lepszy sprzęt od fotografa weselnego/komunijnego/chrzcielnego. Tak jestem takim "weselnym wujkiem" . Potrzebuję kupić drugi aparat (bo żona często nie daje mi fotografować -> zabiera aparat i sama robi zdjęcia :) . Śledzę ten wątek bo format małoklatkowy od jakiegoś czasu mnie ciągnie - byłem już zdecydowany na d700, ale pojawił się D4 i dużo plotek o nadchodzącym d800. No i dylemat... D700, D800 czy nie pakowanie się w FF i poczekać na D400, ale z drugiej strony D400 nie będzie chyba dużo tańszy niż D800 a podstawowy zoom do FF leży w szufladzie bo żona narzeka, że d7000 z 24-70 jest dla niej za ciężki.
Ciekaw jestem ile osób będzie wstrzymywało się z zakupem w obawie przed niespodziankami konstrukcyjnymi typu d7000
Ciekaw jestem ile osób będzie wstrzymywało się z zakupem w obawie przed niespodziankami konstrukcyjnymi typu d7000
Ja niestety jestem co raz słabszy......... (na szczęście brak mi kasy obecnie ;-) ).
Bo w 5d2 sRAW to po prostu mniejszy RAW, bez kombinacji.
To nie jest do końca prawda, niektórzy twierdzą że to nie jest w ogóle RAW. Stąd pewnie takie problemy z wołaniem w Lr (zafarby).
I można już oglądać NEFy z D800:
http://narod.ru/disk/40067882001/1.zip.html
Firefox dał mi ostrzeżenie:
Zezwól tej witrynie na instalację oprogramowania :confused:
Ja niestety jestem co raz słabszy......... (na szczęście brak mi kasy obecnie ;-) ).
hahahaha... a jestem wręcz pewny, że będziesz jedną z kilku pierwszych osób z D800 :-P
Już nie możesz wytrzymać :-P ;)
Firefox dał mi ostrzeżenie:
Zezwól tej witrynie na instalację oprogramowania :confused:
po ruskich nigdy nie wiadomo czego się spodziewać ;P
chevalier
09-02-2012, 09:58
po ruskich nigdy nie wiadomo czego się spodziewać ;P
U mnie bez problemów; McAfee nie odzywał się. Scan też nic nie wykrył.
Można obejrzeć inne fotki:
http://www.cmphotography.com/blog.cfm
Uważam, że przy wysokich czułościach D800 spisuje się świetnie. Obawiałem się, że duża rozdzielczość może mieć wpływ na przeszkadzające szumy już od ISO 1600, i prawie nieużywalne ISO 3200.
Jednak spokojnie mogę kupować do ślubów bez obawy o szumy w kościołach.
Misiek87
09-02-2012, 10:52
Takie moje male pytanie - po co 36mpix na slubach?
kolego, ale czy naprawde nie widzisz ze to sciema jest? sample na wysokich zrobione przy bardzo dobrym swietle z okna... nawet d200 dalby rade w takich warunkach. poza tym te zdjecia sa mocno edytowane i jeszcze jedno... cropy jakos dziwnie tylko ze swiatel sa ;)
nie ma to jak dobra propaganda handlowa
robin102
09-02-2012, 10:55
Uważam, że przy wysokich czułościach D800 spisuje się świetnie. Obawiałem się, że duża rozdzielczość może mieć wpływ na przeszkadzające szumy już od ISO 1600, i prawie nieużywalne ISO 3200.
Ale co widać na tych zdjęciach poza agresywnym ich odszumianiem w jakiejś wywoływarce rawów. Te kadry to plastikfantastik.
Na zdjęciach wielkości pocztóweczki co można powiedzieć o szumach ? Z kupowaniem poczekaj troszkę :) na zdjęcia z tzw akcji.
Oby do IS0 2000 było dobrze to wystarczy dla większości.
do zdjęć grupowych przed kościołem :mrgreen:
stachmuszel
09-02-2012, 10:56
Chyba każdy zadaje sobie to pytanie.
Ściągnąłem ruskie NEFy, rozpakowałem paczkę i wrzuciłem na szybszy serwer:
http://speedy.sh/2HHuT/DSC-1464.NEF
http://speedy.sh/XggyJ/DSC-1467.NEF
http://speedy.sh/cjjB2/DSC-1470.NEF
http://speedy.sh/g77XM/DSC-1472.NEF
http://speedy.sh/jhhcH/DSC-1475.NEF
http://speedy.sh/rXXwQ/DSC-1476.NEF
http://speedy.sh/Gwwqg/DSC-1477.NEF
http://speedy.sh/R44Fj/DSC-1478.NEF
Pawel Pawlak
09-02-2012, 11:00
Po to żeby na wysokich iso było ultradrobne ziarno które wygląda jak z niskoczułego slajdu :D
Z podanej strony o D800...
"the ISO performance is about equal to a D3. It is in no way a D4, and wasn’t intended to be. It’s not a D3S either. You should expect it to perform close to the D700 and D3"
Biorąc pod uwagę rozmiar nefa niespecjalnie mnie to przekonuje w stronę reportażu... chociaż pewnie część osób będzie chciało się pozbyć swoich puszek... i z tego powodu się cieszę;)
Pawel Pawlak
09-02-2012, 11:01
Ściągnąłem ruskie NEFy i wrzuciłem na szybszy serwer:
http://speedy.sh/2HHuT/DSC-1464.NEF
http://speedy.sh/XggyJ/DSC-1467.NEF
http://speedy.sh/cjjB2/DSC-1470.NEF
za chwile pozostale
a wiadomo już co na 100% otwiera te rawy ?
a wiadomo już co na 100% otwiera te rawy ?
Capture NX2 otwiera
krokus66
09-02-2012, 11:08
Popatrzcie na Allegro, już się D700 wysypują, od 5500 z oryginalnym gripem, śmiem twierdzić, że w marcu trudno będzie powyżej 5 tys za używaną puszkę dostać.
Rynek Panie, rynek lub jeśli kto woli zaczyna działać niewidoczna ręka rynku.:lol:
I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno niektórzy rzewnie tęsknili za powrotem panów Karola i Fryderyka.:lol::lol::lol:
Pozdrowienia dla wszystkich myślących pozytywnie.:smile:
To samo ujęcie przy różnych ISO
Chodziło o soft ;-)
Sendilkelm
09-02-2012, 11:11
Wypatrywany? To istnieje ktoś kto czeka na sonówki :lol: ? jak tu takie 36 karatowe diamenty na świat przychodzą
Martyna
Chodziło o soft ;-)
Tak, poprawiłem swój post jak pisałeś tą uwagę :)
Na śluby niepotrzebne mi 36Mpix. Po prostu nie mam jeszcze pełnej klatki. Zamiast D700 kupię D800, 36Mpix jest GENIALNE do panoram 360 stopni (edit)
Do fotografii reklamowej przyda mi się 36Mpix. Niekiedy zdjęcia które robię są drukowane w 70x50 cm, inne są wykorzystywane na billboardy. Poza tym nieraz zdarza mi się trochę kadrować, aby wyciągnąć z ujęcia jakieś osoby. 36Mpix jest wtedy jak znalazł.
Oby jak najszybciej ACR nowe się pojawiło -z obsł. D4 i D800 :)
kolego, ale czy naprawde nie widzisz ze to sciema jest? sample na wysokich zrobione przy bardzo dobrym swietle z okna... nawet d200 dalby rade w takich warunkach. poza tym te zdjecia sa mocno edytowane i jeszcze jedno... cropy jakos dziwnie tylko ze swiatel sa ;)
nie ma to jak dobra propaganda handlowa
Jasne. Jakoś mój D300 sobie nie radzi, ale D200 na pewno lepiej by wypadł przy ISO 3200 i 6400.
Pewnie, że są trochę obrabiane, ale efekt jest bardzo dobry. U mnie z D300 przy ISO 1600 kończy się taka zabawa. Wyżej to sobie mogę odszumiać, ale uzyskam tylko plastikowe zdjęcie.
Oprócz tych przykładów ściągnąłem sobie te zdjęcia z ruskiej strony i wybadałem na ile można je odszumić i jakie efekty uzyskać.
Jeżeli uważasz, że nowa matryca się nie spisuje na wysokich czułościach, to przecież możesz mieć takie zdanie :)
Bylo porownanie D800 i D700 przed chwila, a tu D4 vs D800:
http://nikonrumors.com/2012/02/08/nikon-d800-vs-d4-specs-comparison.aspx/
Co do otwierania nefow z d800 to na 100% musi NX2 je otwierac skoro otwierali nim juz w lipcu :D
Ruski NEF 1476 ISO 1EV over 6400 - czyli 12800
wywołany w NX2 i pomniejszony do 12 mpix
http://www10.speedyshare.com/file/Gww5g/download/12mpix.jpg
100% crop:
źródło (http://www10.speedyshare.com/file/nFFE3/download/NEF1476-12mpix-crop.JPG)
To niech każdy sobie pomyśli, że śluby to nie wszystko.
Nie będę kupował jednej puszki do ślubów, drugiej do packshotów, trzeciej do panoram, czwartej do krajobrazów.
Jeżeli D800 może się sprawdzić we wszystkich zadaniach to wybiorę ten jeden.
D800 do ślubów, bo potrzebna jest mi mała GO i duże ISO. Mam kupować D700 tylko dla zasady, bo wszyscy uważają, że 36Mpix to za dużo?
ja nie napisalem ze sie nie spisuje, tylko na razie nikt z nas (prawdopodobnie) nie wie jak sie spisuje...
bo podstawa z której wyciagasz wnioski jest bardzo mizerna.
do obiektywnej oceny mozliwosci obrazka potrzebny jest niezalezny soft - najlepiej acr/lr i dobre nefy. klekanie na kolana przed odpacykowanymi obrazkami Mautnera to chyba troche na wyrost, nie?
krokus66
09-02-2012, 11:37
A mnie sie podobaja te ceny na Allegro. Nagle mozna kupic D700 + oryginalny grip za 7000 zl ;)
EDIT:
LOL, D3x 7500 zl !
Powiem szczerze ... nie tylko mnie to nie cieszy ale coraz mniej zaczyna mi się to podobać.:evil:
Po kiego diabła potrzebna mi tak duża kolejka po D800? Ja się już dosyć naczekałem.:!: Chłopaki, jak babcię kocham zróbmy coś i wyhamujmy ten wyścig. Przynajmniej do IV kw. jak ceny bardziej spadną, tak żebyśmy mogli spokojnie kupić.
Mam pomysł: wstrzymać się z kupowaniem używek, to nam nie wejdą do kolejki.
Ojejku!, znów się wszystkim naraziłem ...:-(
Czyli jest tak jak można się było spodziewać -po zmniejszeniu do 12Mpix dostajemy praktycznie to samo co w przypadku D3/D700 jeśli chodzi o szumy. Jest dobrze :-)
Podstawą dla mnie są te ruskie zdjęcia które oglądałem. Wybór zapadł, będzie to pierwsze body pełnoklatkowe. Na D4 mnie nie stać, używanego D700 nie będę kupował, wolę wydać trochę więcej kupić na fakturę nowe D800, odliczyć VAt i dochodowy i mieć solidny sprzęt na najbliższe lata.
100% crop:
źródło (http://www10.speedyshare.com/file/nFFE3/download/NEF1476-12mpix-crop.JPG)
Po tym cropie mozna wnioskowac, ze nawet obrazek Sony daje wiecej szczegolow na wysokim iso... :lol:
100% crop:
piękny, czysty, klarowny crop ...
LordYoghurt
09-02-2012, 11:44
Nie będę kupował jednej puszki do ślubów, drugiej do packshotów, trzeciej do panoram, czwartej do krajobrazów. Jeżeli D800 może się sprawdzić we wszystkich zadaniach to wybiorę ten jeden.
Dokładnie, to bardziej uniwersalna puszka od D700. Obrazek na wysokim ISO po przeskalowaniu zapowiada się nie gorszy od D700, a na niskim ISO i w pełnej rozdzielczości bije go detalem. Możliwość cropowania sprawia, że posiadanie dodatkowego D300s na zwierzaki i samoloty przestaje mieć sens. Jedynie pod względem FPS D800 ustępuje D700, w pozostałych kwestiach wydaje się być albo lepszy albo co najmniej nie gorszy od D700.
(...) wydaje się(...)
i to jest tu kluczowe stwierdzenie ...
parafrazując - bo najgorzej jak się komuś coś wydaje :/
slowo klucz OBRAZEK PO PRZESKALOWANIU...
w sumie czemu nie 140mpix i skalujemy do 12...
jak sie chce znalezc dla czegos uzasadnienie, to znajdzie sie za wszelka cene ;)
canonierzy maja SRODKOWY i PRZEKADROWAC
u nas mamy 36 i PRZESKALOWAC (bo szumi jak niagara)
czyli co... nikon dal nam w cenie wybor... albo szum, albo detal ale razem juz nie... puszka czad
Przeskalowanie sluzy tylko porownaniu wysokiego ISO do czegos co znamy czyli D700, ktorego niby jest nastepca ale jednak nie jest (bo to cos calkiem nowego :D), a nie do pracy. Chyba, ze ktos ma Atari...
Moze zacznijmy skalowac do 24mpx i robmy porownania do D3x...
LordYoghurt
09-02-2012, 11:55
i to jest tu kluczowe stwierdzenie ...
parafrazując - bo najgorzej jak się komuś coś wydaje :/
Rzeczywistość jest subiektywna i względna, a my dyskutujemy o sprawach podwójnie niepewnych bo nikt dotąd puszki w rękach nie miał. Jednak na podstawie dostępnych sampli można domniemywać, że jest jak napisałem. I to Cię tak dziwi?
no tak... ale to porownanie przez skalowanie to mozna sobie w buty wsadzic... prawda? fajnie dziala na poprawienie sobie nastroju, ale nijak sie ma do realnych mozliwosci obrazka.
Dlatego sciagnij nefy i odpal CNX i bedziesz mial info co mozna zrobic z obrazkiem mniej wiecej (bo trzeba by wiecej sampli, zeby mozna to lepiej rozgryzc ale lepsze takie niz zadne).
Pawel Pawlak
09-02-2012, 12:01
iso6400 bez skalowania - wywołane viewNX2 (nie mozna ustawić lepszej jakości odszumiania) ostrość na 3 (max 9), expozycja -0.6, cienie +38 (także cienie mniej więcej na iso6400, ale śwaitła trochę wyciągnięte).
http://wyslijto.pl/plik/p428lq9b1a
edit:
WB ochłodzony w stosunku do zarejestrowanego
Henio Jawa
09-02-2012, 12:03
Co Wy tak się czepiacie?
Już wiadomo, że D800 jest do dupy i nikomu niepotrzebny.
Może powinni zakazać jego sprzedaży w Europie bo to niekorzystnie wpłynie na cenny paroletnich strucli za które pozostało jeszcze płacić raty przez dwa lata. Kultowych strucli dodam. Sample są do niczego bo na kilku można się dopatrzeć światła. Rany, ktoś robi jeszcze zdjęcia przy świetle? No i krop z nieostrego obszaru w dolnym lewym rogu jakiś taki niewyraźny. Zwyczajnie wypuścili bubla:-P
no tak... ale to porownanie przez skalowanie to mozna sobie w buty wsadzic... prawda? fajnie dziala na poprawienie sobie nastroju, ale nijak sie ma do realnych mozliwosci obrazka.
Zalezy co kto potrzebuje. Jak do oglądania szczegółów na ekranie w 100% powiększenia to przeskalowywanie nie ma sensu. Jak do oglądania zdjęcia jako normalnego zdjęcia to przeskalowanie do 6mpix jest aż nadto. Kilka lat temu drukowałem zdjęcia 20x30 z 6mpix matrycy i zdjęcia są super. Teraz pewnie do formatu 10x15 20mpix to mało :rolleyes: