Zobacz pełną wersję : Nikon D800 i D800E oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
Ile osob jeszcze do mnie napisze na PW gdzie kupowalem D800 skoro go nie kupowalem w ogole? :mrgreen:
;) Na szczescie potrzebuje troche inne sprzety...
krokus66
25-03-2012, 10:12
ktoś pytał gdzie robiony:
Aparat: made in Japan.
pasek made in China ;-).
Bateria: Made in Japan. Further processed in China. - to jest ciekawe :)...
Instrukcja obsługi (polska): wydrukowano w Europie
A gdzie na paseczku masz napisane "MADE IN CHINA"?:smile:
Nawet na tych małych klamerkach zaciskowych jest napisane "NIKON".
robin102
25-03-2012, 10:26
A gdzie na paseczku masz napisane "MADE IN CHINA"?:smile:
Nawet na tych małych klamerkach zaciskowych jest napisane "NIKON".
No to gratki z okazji zakupu. Napisz coś więcej, jaki współczynnik zadowolenia :)
samson09
25-03-2012, 10:46
Panowie paseczkami, duperelami sie zajmujecie :) Jak juz tyle osob kupilo dla siebie (nie sprzedawcy) to dawac zdjecia jakies i opisywac wrazenia :)
sorry za paseczek ;-) - mój paseczek był zapakowany w torebkę, która zaklejona była plasterkiem z napisem Made in China. Więc może torebka albo plasterek made in china, a pasek made in japan ;-)...ja pierwsze zdjęcia zrobię dopiero za kilka godzin (rodzinne obowiązki, a wczoraj i tak spędziłem cały dzień na warsztatach foto...), bateria dopiero się naładowała.
samson09
25-03-2012, 11:02
sorry za paseczek ;-) - mój paseczek był zapakowany w torebkę, która zaklejona była plasterkiem z napisem Made in China. Więc może torebka albo plasterek made in china, a pasek made in japan ;-)...ja pierwsze zdjęcia zrobię dopiero za kilka godzin (rodzinne obowiązki, a wczoraj i tak spędziłem cały dzień na warsztatach foto...), bateria dopiero się naładowała.
Widze, ze masz w stopce 135dc. Jestem ciekaw wspolpracy tego szkla z d800 i poprawnosci af. Wiec jak bys mogl jakies fotki z tego zestawu wrzucic bylbym wdzieczny.
Pisałem o d4 o którym ktoś wspominał. Zanim coś naprzecie proponuje dwie strony do tyłu i złapać kontekst.
3 lata gwarancji daje na sprzet Grays of Westminster... tzn standardowo daja 2 lata na nowki, rok na uzywki,
a jak sie jest subskrybentem wydawanej przez nich gazety Nikon Owner to 3 lata na nowki, a 18 mcy na uzywki
subskrypcja kosztuje 50 funciakow, wiec planujac wydac kwote 10kPLN przy d800, albo 20 kilka kPLN mozna
te 3 stowki dorzucic... zwroci sie po pierwszym serwisie :)
wtedy pierwszy rok jest nikon european, drugi nikon uk, trzeci sklep
http://www.nikonownermagazine.com/findout/offers/
kupilem u nich d3s i 500 na zasadach jw, d3s nawet mialem przyjemnosc serwisowac w drugim roku, wiec sprawdzone
przetrenowane :) co wiecej naprawili mi na gwarancji cos co bylo ewidentym uszkodzeniem mechanicznym... odgial sie
popychasz przyslony przy bagnecie... w pl mialbym na pewno naprawe platna :)
nawet sie dlugo nie czeka na paczke. ups nadany we wtorek w czwartek byl na miejscu, d3s
zamowilem 29.12.2009, 31 przed wyjsciem na sylwka paczke mialem u mnie :)
edit - widze ze zgodnie z tym co pisal nikon rumors cena d4 z 4799 gbp poszla w gore o 500 gbp, wiec kwestia roznicy ceny pl - europa nieaktualna
Ale ja doskonale wiem o jaki sprzęt pytam kichu ... :)
Co do sklepu - ciekawa oferta by się wydawała, gdyby nie ta podwyżka, która już zrównuje ceny ale mam pytanie - czy to pewny i solidny sklep? czy ta prenumerata jest roczna ? Bo jeśli tak to na te 3 lata już wychodzi prawie tysiak...
Jak pakują sprzęt do wysyłek? Jakoś bałbym się kupować delikatną elektronikę z drugiego końca świata, gdzie musiałoby to przebyć tysiące km ... Przy różnicy 3 tys sam kupiłbym tam bez mrugnięcia okiem!
krolewicz
25-03-2012, 11:10
Grays of Westminster to mekka nikona, w tym sklepie mają na stanie sprzętu za setki tysięcy złotych, od ultra rzadkich manuali, przez dalmierze nikona, a na najnowszych cackach kończąc, miałem przyjemność być tam osobiście przy okazji pobytu w Londynie
ja mógłbym tam kupić używany sprzęt bez oglądania go :)
samson09
25-03-2012, 11:19
Grays of Westminster to mekka nikona, w tym sklepie mają na stanie sprzętu za setki tysięcy złotych, od ultra rzadkich manuali, przez dalmierze nikona, a na najnowszych cackach kończąc, miałem przyjemność być tam osobiście przy okazji pobytu w Londynie
ja mógłbym tam kupić używany sprzęt bez oglądania go :)
Dobrze wiedzieć, że jest coś takiego :) Niedługo będę się wybierał do Londka to pewnie odwiedzę. Dzięki za info.
Swoją drogą kichu gdzie się zamawia tą prenumeratę bo na stronie nie mogę znaleźć?
krokus66
25-03-2012, 11:37
No to gratki z okazji zakupu. Napisz coś więcej, jaki współczynnik zadowolenia :)
Trudne pytanie.
Im dłużej czekałem tym bardziej poziom emocji zbliżał się do zera. Gdybym wcześniej nie podjął wielotysięcznych inwestycji, to ... olał bym tę całą fotografię.:-) Obecnie cieszę się, że mam fajną zabawkę.
Uwagi:
1. W jednym ręku mógłby lepiej leżeć, niemniej trzymając w lewym ręku obiektyw jest całkiem dobrze.
2. Jest delikatne szkiełko wizjera. Biorąc aparat do ręki/ łapy lepiej palucha tam nie kłaść. Muszę uważać i odzwyczaić się.
3. Umieszczenie przycisków oraz ich oznakowanie - bardzo dobre.
4. Puszka oraz przyciski nie robią na mnie wrażenia zbyt delikatnych; przyciskami bardzo łatwo operuje się, również męskimi paluchami.
5. Ogólne wrażenia: obudowa zwarta, przyciski upakowane ale nie przeładowane, wygląd estetyczny - ocena 6.
6. Instrukcja obsługi w jęz. polskim: skrócona 52 str. oraz pełna 446 str., są napisane językiem nadzwyczaj przystępnym. Miewałem kilka razy instrukcje techniczne pisane przez bezmózgowców.;) Ta jest super, równiez dla nowalijek.
7. Zdjęcia, sample oraz bardzo cenne uwagi były już prezentowane przez fachowców na forum.
8. Przy tak wielkich walorach D800 oraz tak małej różnicy ceny w stosunku do D700, to moim skromnym zdaniem decyzja jest tylko jedna. Miałem na myśli oczywiscie decyzję słuszną.:smile: Dlatego jestem zadowolony z podjętej decyzji zakupu.
Mając na uwadze początkujących adeptów i adeptki fotografii napisałem więcej o wrażeniach organoleptycznych aby zniwelować strach przed zakupem tej puszki. Zadowolenie gwarantowane.
oraz tak małej różnicy ceny w stosunku do D700, to moim skromnym zdaniem decyzja jest tylko jedna.
Małej różnicy? Może i cena adekwatna do tego co oferuje sprzęt ale w stosunku do d700 trzeba prawie drugie tyle dołożyć. Stosunek 7-12k zł to nie jest mała różnica.
No dobrze. To zapytam w poście nr 3015 w temacie Nikona D 800 mając na uwadze, że wielu przebierało nóżkami i odgrażało się, że jak tylko D 800 będzie w sprzedaży to sklep otworzą dla nich zaraz po północy. Szanowni Państwo: dajcie jakieś własne sample z de osiemset. Może być fota klamerki do bielizny, wzorzystych gaci, własna lub cudza żona ... cokolwiek !
Puste kieszenie, głowy opuchnięte od marzeń ... idę pofocić swoim D 90, którego zaczynam cenić co raz bardziej :D
Pozdro dla teoretyków.
Dokładnie - Panowie od piątku co niektórzy macie puszki i prawie zero sampli???
Wrzućcie coś
Ja proponuje by teraz gdy ktoś (posiadacz D800 najlepiej) chce pisać już o praktyce, wrzucać sample itd to w nowym wątku. Ten wtedy zamknę.
krokus66
25-03-2012, 15:47
Dokładnie - Panowie od piątku co niektórzy macie puszki i prawie zero sampli???
Wrzućcie coś
Na tym forum, w tym wątku takie niekwestionowane autorytety zabierały głos, iż ja mała szara myszka czuję się niegodnym przy Ich boku zabierać głos w tej dyskusji.:lol:
Od braku informacji jeszcze gorszy jest nadmiar informacji, nazywa się to "szumem informacyjnym" - jest to prawda od dawien dawna znana. Parę postów powyżej Paweł dał swoje zdjęcia - z braku czasu - dosłownie na gorąco. Napisał wówczas bardzo ważne rzeczy. Jak wszyscy znamy Pawła, to na pewno w tym tygodniu da sampli do wyboru i do koloru.
Ja naprawdę uważam, że lepiej będzie jeśli kilku fachowców z wieloletnim doświadczeniem i praktyką dzielić się z nami będą swymi samplami. W przeciwnym wypadku ten wątek zostanie bardzo szybko i skutecznie zamulony, podobnie jak to bywało w innymi. Później okazuje się, że to już było, to już było, to już było ... a nie sposób codziennie siedzieć Bóg wie ile czasu przed kompem aby czytać wszystko na bieżąco. Pragmatyzm przeze mnie jedynie przemawia.
Czy Ktoś wytypuje sklep, który w trosce o Klienta najbardziej obniżył cenę D800 względem swej poprzedniej?:lol: Należy mu się bardzo zaszczytny tytuł.:lol:
Ktoś pisał niedawno, że w AB Foto niby obniżyli cenę na 11 111 ale ja ciągle widzę 11 444
Sławek W-wa
25-03-2012, 18:29
Ktoś pisał niedawno, że w AB Foto niby obniżyli cenę na 11 111 ale ja ciągle widzę 11 444
Kolego lukaszk, nie wiem jak jest w AB Foto, ale na 100% w FotoJoker (np. w sklepie w Arkadii) cena wynosi 11111zł pomimo, że w sklepie internetowym podają 11444zł.
Podejrzewam, że w AB Foto może być identycznie -to przecież ten sam sklep co FJ
Ok, dzięki
pewnie jest tak jak mówisz.
W FJ w Arkadii aparacik jest dostępny od ręki, czy tylko cenę podają a aparatów brak? ;-)
krokus66
25-03-2012, 20:00
"Czy Ktoś wytypuje sklep, który w trosce o Klienta najbardziej obniżył cenę D800 względem swej poprzedniej?"
Dlaczego cofacie się tylko o 2-3 dni? Bardzo ciekawe propozycje cenowe były 2-3 tygodnie wcześniej. Czy nikt już nie pamięta?:lol:
downandout
25-03-2012, 20:10
Kolego lukaszk, nie wiem jak jest w AB Foto, ale na 100% w FotoJoker (np. w sklepie w Arkadii) cena wynosi 11111zł pomimo, że w sklepie internetowym podają 11444zł.
Podejrzewam, że w AB Foto może być identycznie -to przecież ten sam sklep co FJ
Sklep internetowy jest osobnym sklepem FJ, ze swoimi cenami. Czasem jest na korzyść tradycyjnych salonów, czasem na korzyść internetowego. I nie - AB Foto to nie ten sam sklep co FJ.
Dobrze wiedzieć, że jest coś takiego :) Niedługo będę się wybierał do Londka to pewnie odwiedzę. Dzięki za info.
Swoją drogą kichu gdzie się zamawia tą prenumeratę bo na stronie nie mogę znaleźć?
dla zainteresowanego http://www.graysofwestminster.co.uk/welcome.php
sklepik jest malutki, strefa dla klienta to 3x3m, ale wysstrój i atmosfera z 1920r, kilka rzeczy juz tam kupiłem
prenumerate na stronie Nikon Owner
http://www.nikonownermagazine.com/
co ciekawe mimo ze mi prenumerata minela, to gazete ciagle dostaje :D
Jednak to nie była podpucha :).... paczuszka z Jockera dotarła i wszystko jest kompletne...:)
Gratulacje.
Ciekawe czy jesz szansa, żeby ta cena powróciła ;-)
Wątpliwe ...
http://www.dpreview.com/news/2012/03/26/nikon-uk-d4-d800-price-rise
Wątpliwe ...
http://www.dpreview.com/news/2012/03/26/nikon-uk-d4-d800-price-rise
pewnie na UK się nie skończy...
Własnie dzwonili do mnie z Euro, czy chcę d800 za 10 999, bo wcześniej zapisałem się na przedsprzedaż i do tego 10 rat 0%, całkiem ciekawa opcja przy cenach które są obecnie u reszty ;)
samson09
26-03-2012, 16:17
No panowie jak to jest. Ponad 3000 posto, pelno podniety bylo, a teraz jak juz sporo osob ma to nikt nic za bardzo nie pisze, zdjec nie wstawia?
Jest duże zainteresowanie D800 który lepiej się sprzedaje niż 5DmkIII dlatego Nikon zwęszył większy zarobek i chce specjalnie podnieść cenę! Z punktu widzenia biznesowego ok, z punktu widzenia etyki sprzedaży i stosunku do klientów jest BE!. U nas cena się nie podniesie bo rynek nie ma aż tak dużego potencjału, tych kilka tysięcy osób kupi a reszty nie stać po prostu bo w Polsce panuje bieda, nędza i syf.
Orientujecie się czy gdzieś we Wrocławiu można już pomacać sprzęt?
No panowie jak to jest. Ponad 3000 posto, pelno podniety bylo, a teraz jak juz sporo osob ma to nikt nic za bardzo nie pisze, zdjec nie wstawia?
Wszyscy poszli fotografować i nie mają czasu na pisanie :-)
No panowie jak to jest. Ponad 3000 posto, pelno podniety bylo, a teraz jak juz sporo osob ma to nikt nic za bardzo nie pisze, zdjec nie wstawia?Ja ich rozumiem, mając nową zabawkę też bym nie miał czasu na forum. :P
Ja ich rozumiem, mając nową zabawkę też bym nie miał czasu na forum. :POd tej pory sample będziecie oglądali w galeriach na mieście bo D800 to już średni format!
robin102
26-03-2012, 16:41
Własnie dzwonili do mnie z Euro, czy chcę d800 za 10 999, bo wcześniej zapisałem się na przedsprzedaż i do tego 10 rat 0%, całkiem ciekawa opcja przy cenach które są obecnie u reszty ;)
O rzesz kurka wodna, fajna oferta i to jeszcze na ratki bez odsetek. Gdzie to w którym EURO ? :)
ps.
sprawdziłem 11999, ale to i tak przy ratach sensowe się wydaje.
No to klik ;)
Jacku_ZZZZ ;) kupiłeś już sobie D800 ?
O rzesz kurka wodna, fajna oferta i to jeszcze na ratki bez odsetek. Gdzie to w którym EURO ? :)
Zamawiałem przez internet w przedsprzedaży czy tam "przedrezerwacji" i była cena 10 999zł, można było zaznaczyć odbiór w każdym Euro ;) ja konkretnie wziąłem w Legnicy.
Jacku_ZZZZ ;) kupiłeś już sobie D800 ?Nie. Czekam na spadek cen (zejdzie w max 2 miesiące poniżej 10 tys jak prorokuję). Na razie katuję się ;) pracując na D3
.
Bo chodziło o gonienie króliczka, a jak został już złapany...
Ja proponuje by teraz gdy ktoś (posiadacz D800 najlepiej) chce pisać już o praktyce, wrzucać sample itd to w nowym wątku. Ten wtedy zamknę.
Podziałało tak, że nawet nie trzeba wątku zamykać. "Milczenie owiec" ;)
Jak stanie się cud to ja jutro zasypię Was samplami. W dużej ilości. Zdjęcia i filmy. Porównanie z D3 i co tam wpadnie mi w ręce. Trzymajcie kciuki za cud dobrze ? :)
samson09
26-03-2012, 20:30
Jak stanie się cud to ja jutro zasypię Was samplami. W dużej ilości. Zdjęcia i filmy. Porównanie z D3 i co tam wpadnie mi w ręce. Trzymajcie kciuki za cud dobrze ? :)
Trzymam pierwszy:)
Porównując do d3s-a to strasznie niewygodny korpus. Dziś po kilku godzinach fotografowania niemal nadgarstek i palce mi odpadły. Strasznie płytki grip niemal uniemożliwiający trzymanie go jedną ręką. Dostęp do przycisku Mode to jakaś masakryczna ekwilibrystyka dla palca wskazującego. Ergonomia i wygoda nawet nie zbliża się do D3s-a. Przy tak płytkim i niewygodnym uchwycie grip niewiele tu raczej pomoże. Ogólnie sprawia wrażenie jakiegoś takiego bardziej plastikowego od D700. Reszta to same superlatywy :)
Pawel Pawlak
26-03-2012, 21:24
jeśli grip pomoże choć trochę to już będzie bosko ;) to co jest teraz dla mnie to katastrofa :/ Dla mnie d700 to przy D800 mistrzostwo ergonomii :( o serii d2/d3 nawet nie wspominam
Martwiące to co piszecie o uchwycie -zastanawiające jest to, po co nikon zmienia na gorsze to co jest ok ? uhhhhh
jeśli grip pomoże choć trochę to już będzie bosko ;) to co jest teraz dla mnie to katastrofa :/ Dla mnie d700 to przy D800 mistrzostwo ergonomii :( o serii d2/d3 nawet nie wspominam
no widzisz... mowilem, ze to nie jest aparat dla Ciebie... ;)
Martwiące to co piszecie o uchwycie -zastanawiające jest to, po co nikon zmienia na gorsze to co jest ok ? uhhhhh
Nie wiem, chyba chciał jak najlepiej przystosować puszkę do filmowania małymi, żółtymi rączkami zapominając, że normalny, biały człowiek ma 2 razy większe dłonie :D
Może i do filmowania ten dodatkowy przycisk jest w odpowiednim miejscu, ale już Mode i operowanie nim w połączeniu z tym FATALNYM !! gripem to makabra. Dla mnie i tak zawsze Nikon nie był wzorem ergonomii, zwłaszcza te debilne kółko pod spustem, gdzie każdy normalnie trzyma palec środkowy, ale w połączeniu z tak małym i płytkim uchwytem przeszli już wszelkie granice. Nie mam aż tak wielkich dłoni jak niektórzy mężczyźni ale i tak dla mnie operowanie tą puszką to dramat...
Może też trochę demonizuję ale mając tę puszkę jako zmiennika d3s można osiwieć i nabawić się skurczów palców ;)
po co nikon zmienia na gorsze to co jest ok ? uhhhhh
Ile to razy można było poczytać, iż ludzie oczekują małej i zgrabnej puszki FX?
A przecież Nikon to firma spełniająca marzenia ;)
Nie wiem, chyba chciał jak najlepiej przystosować puszkę do filmowania małymi, żółtymi rączkami zapominając, że normalny, biały człowiek ma 2 razy większe dłonie :D
Może i do filmowania ten dodatkowy przycisk jest w odpowiednim miejscu, ale już Mode i operowanie nim w połączeniu z tym FATALNYM !! gripem to makabra. Dla mnie i tak zawsze Nikon nie był wzorem ergonomii, zwłaszcza te debilne kółko pod spustem, gdzie każdy normalnie trzyma palec środkowy, ale w połączeniu z tak małym i płytkim uchwytem przeszli już wszelkie granice. Nie mam aż tak wielkich dłoni jak niektórzy mężczyźni ale i tak dla mnie operowanie tą puszką to dramat...
Może też trochę demonizuję ale mając tę puszkę jako zmiennika d3s można osiwieć i nabawić się skurczów palców ;)
Fakt , że usytuowanie przycisku Mode to lekka przesada - mam dosyć spore ręce ale i tak nie mam szans dosięgnąć go w ludzki sposób. Trzeba zainwestować w przedłużkę palca. Za to tył korpusu - przynajmniej w moim przypadku - leży na ręce lepiej niż D700.
Ile to razy można było poczytać, iż ludzie oczekują małej i zgrabnej puszki FX?
A przecież Nikon to firma spełniająca marzenia ;)
A pewnie , że oczekują. Ale konkretnych posunięć a nie dużego , profesjonalnego korpusu z pseudo-uchwycikiem w który ledwo mieszczą się opuszki palców dorosłego faceta.
Pawel Pawlak
26-03-2012, 22:29
no widzisz... mowilem, ze to nie jest aparat dla Ciebie... ;)
hehe... wiesz co, AF o obrazek w połączeniu z tą ceną chyba mi te niedoskonałości ergonomiczne zrekompensują.
AF w ciemności powala -nawet boczne sensory potrafią szybko i precyzyjnie złapać ostrość w mroku w którym ja nie widzę co będzie na zdjęciu.
Może wizjer jest za ciemny i dlatego nie widzisz, taka chytra sztuczka ze strony nikona :) i teraz wszyscy będą pisać że D800 ustawia AF nawet po ciemku :)
czy ktos cos wie na temat gripow alpha pod d800, bo szukam i szukam i znalezc nigdzie nie moge
Pawel Pawlak
26-03-2012, 22:41
Może wizjer jest za ciemny i dlatego nie widzisz, taka chytra sztuczka ze strony nikona :) i teraz wszyscy będą pisać że D800 ustawia AF nawet po ciemku :)
No własnie nie przez wizjer tylko "gołym okiem" nie widzę :)
No i proszę - pojawiła się już pierwsza "używka" :
http://allegro.pl/nikon-d800-i2234997861.html
Martwiące to co piszecie o uchwycie -zastanawiające jest to, po co nikon zmienia na gorsze to co jest ok ? uhhhhhFatman, ja już biorąc do ręki D7000 stwierdziłem, że Nikon cofa się w tył i nigdy tego aparatu nie kupię bo nie leżał mi za cholerę w ręce, w tygodniu się wybiorę na miasto i sprawdzę czy D800 w tej materii jest okej chociaż i tak Paweł piszę co piszę, canon rulez forever!
Ja na szczęście łatwo się przystosowuję -ciało szybciej ulega niż plastik więc............ ;-) No i przedkładam obraz nad wygodę........
Fatman, ja już biorąc do ręki D7000 stwierdziłem, że Nikon cofa się w tył i nigdy tego aparatu nie kupię bo nie leżał mi za cholerę w ręce, w tygodniu się wybiorę na miasto i sprawdzę czy D800 w tej materii jest okej chociaż i tak Paweł piszę co piszę, canon rulez forever!
Ale D7000 (siedem tysiecy) to jest nastepca D90 - i tam jesli chodzi o ergonomie to w stosunku do D90 jest tylko postep, a gabaryty obu puszek sa z grubsza takie same
No i proszę - pojawiła się już pierwsza "używka" :
http://allegro.pl/nikon-d800-i2234997861.html
otwierasz paczke...a tam d300 z fotki ;) aczkolwiek podjechac niby mozna i oblukac ;)
otwierasz paczke...a tam d300 z fotki ;) aczkolwiek podjechac niby mozna i oblukac ;)
...a zapraszam serdecznie! Gniew przy drodze między Grudziądzem-Tczewem a Gdańskiem. A w środku najprawdziwszy D800 daję obciąć głowę. Przed chwilą jeszcze robiłem nim zdjęcia, aby upewnić się w swojej decyzji. Nie przyszła mi łatwo uwierzcie. Przez lata pracowałem na D700. Sprzedałem specjalnie aby zakupić tę D800. Jedno wiem na pewno - TO NIE JEST NASTĘPCA D700. No, ale zdanie każdy musi sobie wyrobić sam. Pozdrawiam! :)
Bambello
26-03-2012, 23:11
Mam 3 pytanka do posiadaczy d800.
Słyszałem opinie, że bufor w d800 po zrobieniu 6/8 zdjęć w serii się zapycha, czy to prawda?
Jeżeli tak to czy dotyczy to również skompresowanych rawów 14 bit rozmiar ok 45/50mb?
Trzecie pytanie.
Podobno po ustawieniu jakości na skompresowany nef i zmianę na 12 bit zdjęcia ważą ok 20/25mb.
Pytanie, czy utrata jakości jest zauważalna dla przeciętnego użytkownika, czy trzeba powiększać do100% żeby ją dostrzec?
Dzisiaj przyszedł mój D800 zakupiony w Fotojokerze za 9999zł wszystko nowe zapakowane i pachnące.
W porównaniu tak na szybko z moim D300 - BEZ PORÓWNANIA! - ale z jeśli chodzi o gabaryty aparat powinien być deczko większy, jednak nie wygląda jak sprzęt amatorski!
Jeśli chodzi o ISO to D800 rządzi! Jestem pewien że będę zadowolony z zakupu.
Pozostaje mi tylko sprzedać D300 i dwa szkiełka do formatu DX
Ale D7000 (siedem tysiecy) to jest nastepca D90 - i tam jesli chodzi o ergonomie to w stosunku do D90 jest tylko postep, a gabaryty obu puszek sa z grubsza takie sameNie precyzyjnie się wyraziłem bo dla mnie najwazniejszy jest grip/uchwyt. D90 w ręce leżał jak należy :) D7000 po prostu nie bo był mniejszy. Wiadomo, że można się przyzwyczaić ale odkąd wziąłem do ręki pierwszą puszkę Canona rok temu zauważyłem, że Nikon jednak jest w tyle. Romejo nie dziwię się w końcu D800 to pełna klatka, lepsza matryca, chłopie rób zdjęcia i się pochwal :)
PS. Ten powalony Fotojoker musiał się jakoś zrehabilitować za tę cenę 19,999zł w przedsprzedaży... obecna cena super.
Wiadomo, że można się przyzwyczaić ale odkąd wziąłem do ręki pierwszą puszkę Canona rok temu zauważyłem, że Nikon jednak jest w tyle.
Weź do ręki Olympusa E-1. Stwierdzisz, że cała reszta jest w tyle...
http://www.flickr.com/photos/drobers76/ Czy możecie oglądać w pełnym wymiarze?
Cześć Fatman...
a propos bufora i zdjęć seryjnych to przy karcie 32GB, 60MB/s ScanDisk Extreme, RAW 14 bitowy skompresowany bezstratnie (czyli ok. 49.6MB), ISO 400, 1/250s, f8, aparat zwalnia przy około 17-18-tym zdjęciu - cyka dalej, ale jest odczuwalnie wolniej. Zapis całego bufora zajmuje w tym momencie około 8-10 sekund.
Przy samym JPEG Fine (plik 18.4MB) przy 40-tym zdjęciu seryjnym odpuściłem - wyrabia się bez problemu.
Czyli bufor jak w d700. Tam też podobnie to wypadalo.
Bambello
27-03-2012, 09:00
a propos bufora i zdjęć seryjnych to przy karcie 32GB, 60MB/s ScanDisk Extreme, RAW 14 bitowy skompresowany bezstratnie (czyli ok. 49.6MB), ISO 400, 1/250s, f8, aparat zwalnia przy około 17-18-tym zdjęciu - cyka dalej, ale jest odczuwalnie wolniej. Zapis całego bufora zajmuje w tym momencie około 8-10 sekund.
Przy samym JPEG Fine (plik 18.4MB) przy 40-tym zdjęciu seryjnym odpuściłem - wyrabia się bez problemu.
Bardzo dziękuję za odp.
Czyli to co słyszałem to raczej głupoty.
No chyba, że problem jest z kartami 30mb/s, lub z nieskompresowanymi rawami, ponieważ one mają ok 70mb.
Pozdrawiam
z ciekawości wziąłem kartę Lexar, SDHC 16GB, 100x. I tutaj w formacie RAW (50MB) bufor ponownie pozwolił na zrobienie ponownie 17-18 zdjęć po czym się zapchał i aparat stanął...i kilka dobrych sekund zajęło zanim zapisał chociaż trochę zdjęć z bufora na karcie. Tak więc trzeba mieć zdecydowanie szybką kartę, ale bufor starcza na 16-18 zdjęć (powtórzyłem testy kilka razy - zawsze tak samo). Dla mnie 15-18 zdjęć w serii RAW jest OK, i potem 10 sekundowa przerwa ;-) aby powrócić do pełnego bufora...
Pawel Pawlak
27-03-2012, 09:24
RAW 14bit bezstratnie komresowany - na karcie CF sandisk extreme 60mb/s zapycha bufor po 16 zdjęciach, wieczorem sprawdzę jak jest przy najszybszym dostępnym SD - extreme pro 90mb/s
Bambello
27-03-2012, 09:37
Mam 3 pytanka do posiadaczy d800.
Słyszałem opinie, że bufor w d800 po zrobieniu 6/8 zdjęć w serii się zapycha, czy to prawda?
Jeżeli tak to czy dotyczy to również skompresowanych rawów 14 bit rozmiar ok 45/50mb?
Trzecie pytanie.
Podobno po ustawieniu jakości na skompresowany nef i zmianę na 12 bit zdjęcia ważą ok 20/25mb.
Pytanie, czy utrata jakości jest zauważalna dla przeciętnego użytkownika, czy trzeba powiększać do100% żeby ją dostrzec?
Pawle, czy jesteś w stanie odpowiedzieć mi na 3 pytanie?
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Pawel Pawlak
27-03-2012, 09:51
obiecuję na wszystkie razem odpowiedzieć w czwartek ;) teraz przygotowuję się do jutrzejszej prezentacji zdjęć (we wrocku zresztą ;) ) co mnie bardzo absorbuje i stresuje ;)
Bambello
27-03-2012, 10:03
obiecuję na wszystkie razem odpowiedzieć w czwartek ;) teraz przygotowuję się do jutrzejszej prezentacji zdjęć (we wrocku zresztą ;) ) co mnie bardzo absorbuje i stresuje ;)
Jasne rozumiem i nie przeszkadzam.
Powodzenia.
teraz przygotowuję się do jutrzejszej prezentacji zdjęć (we wrocku zresztą ;) ) co mnie bardzo absorbuje i stresuje ;)
nie wiedzialem, ze emitowanie ptaka moze byc stresujace :mrgreen: bo absorbujace z pewnoscia...
http://www.flickr.com/photos/drobers76/ Czy możecie oglądać w pełnym wymiarze?
Cześć Fatman...
Nie możemy, gość wstawił maks 1024
Wstawiłem w pełnym rozmiarze , ale zmniejszyło:(
Wstawiłem w pełnym rozmiarze , ale zmniejszyło:(
Musisz mieć konto pro i odpowiednio skonfigurowane konto, żeby ludzie mogli oglądać Twoje zdjęcia w pełnej rozdzielczości - domyślnie ta opcja jest wyłączona.
PS. Witam forum :)
robin102
27-03-2012, 17:10
Weź do ręki Olympusa E-1. Stwierdzisz, że cała reszta jest w tyle...
He he świnta prowda :) aparat do wbijania gwoździ też się nadawał.
ALE ALE pamiętam zmianę z D300 na D700 i już mi uchwyt nie pasował bo przywykły byłem do D300, dziś D700 ma dla mnie uchwyt idealny, raczej to kwestia przyzwyczajenia paluchów.
mateo912
27-03-2012, 18:40
Taki mały ot: co to za prezentacja zdjęć? Gdzie kiedy i czy ogólnodostępna? :)
Z roadshow w Zabrzu.
Nic nie gmerano,nie odszumiano. dodane 2 wycinki crop100%.
Iso 6400.
Ustrzelony pewnie kolega z forum :)
...EDIT - duża fotka
Pawel Pawlak
27-03-2012, 19:13
Taki mały ot: co to za prezentacja zdjęć? Gdzie kiedy i czy ogólnodostępna? :)
ZPFP o/dolnośląski, wstęp wolny :)
edit:
wg mnie, jakość obrazka i nowy styl generowania JPGów są genialne :) oglądając JPGi na przeglądarce windows, na 26" monitorze, większość zdjęć wglądają po prostu świetnie. Może przetrzeć oczy z niedowierzanim, kiedy zaglądając na exif foty okazuje się że w polu iso nic nie ma - czyli było powyżej 6400. Oddanie kolorów jest w całym zakresie super jednolite.
Pierwszy raz wklejam zdjęcie , więc jak coś spaprałem to bardzo przepraszam :
D800 , ISO 3200, F4,5 , 1/320, 70mm
[fotografia]
Spoko, wrzuć jeszcze crop 100%. To może bardziej kogoś zainteresować ;)
acidjazz
27-03-2012, 21:18
Już w innym wątku zapytałem, ale:
Dla niektórych ważna jest szybkość AF, dla niektórych używalna wartość ISO, a dla mnie najważniejszy jest DR.
Z chęcią bym wymienił moje stare, ale jare S3Pro na D800, ale nie wiem czy warto.
Czy ktoś, do ch...., może zademonstrować jak D800 spisuje się w warunkach wysoce kontrastowych. NEFy z chęcią przyjmę.
a gdzie please?
zaraz będzie wysyp tego
pawle - sprawdziles moze predkosc z sd extreme pro? jutro mi paczuszka przychodzi i bede musial karty dokupic i nie wiem czy warto dokladac, do d3s'a mam extreme 60mb/s, do d300s mialem kilka SD'kow extreme III
jak to po co? jak mawial trener reprezentacji "kasa misiu kasa" nowe (nie koniecznie lepsze), inny (nowoczesny?) wygląd, ktoś za projekt przytulił - co zostało wrzucone w koszta i zapłaci pan, pan i pani i na koniec jak sami mówicie w dotyku tańsze materiały (tak naprawde pewnie nie tylko w dotyku tańsze) dobrze że technologia idzie do przodu i bebechy dużo lepsze...
Pawel Pawlak
27-03-2012, 22:00
pawle - sprawdziles moze predkosc z sd extreme pro? jutro mi paczuszka przychodzi i bede musial karty dokupic i nie wiem czy warto dokladac, do d3s'a mam extreme 60mb/s, do d300s mialem kilka SD'kow extreme III
pierwsze testy na extreme pro 95mb/s zapis, zapchały bufor także po 16 RAWach kompresowanych bezstratnie - tak samo jak CF 60MB/s - lekkie rozczarowanie ? nic to... i tak jest na 4s serii a karta jest i tak tańsza niż CFki ;)
3 fotki z imrezki rodzinnej:
iso 6400
iso10.000
iso12800
EDIT - rozmiar fot.
Pawle szybkosc kart mozesz zmierzyc ustalajc np. 10 zdjeciowa seriw i mierzac czas od zapalenia sie swiatelka zapisu do jego zgasniecia - pozniej wielkosc plikow / czas i wychodzi z grubsza czas zapisu
ciekawy jestem porownania wlasnie na kartach 60 i 90
bo na starszych puszkac duzych roznic nie bylo miedzy starymi 30-tkami i 60x... o 90 nie wspominajac
ciekawe jak jest teraz
ogolnie to - przy ilosci zdjec w serii liczy sie de facto tylko bufor - szybsze karty to tylko pozorna oszczednosc
jesli np. wolne karta zapisuje 25mb/sek a szybka 35mb/sek, a bufor przy np. 4 fps zapchamy generalnie w te 4 sekundy , to te 4 sekundy x 10mb/sek roznicy da nam w sumie z jednego do poltora rawa wiecej
wiec zysk pozorny, a koszt karty x2
exoticlimo.pl
27-03-2012, 22:20
Panowie można prosić bardzo serdecznie :) o filmik jak to pięknie nagrywa? :) PLEASEEEEE
pawle - slicznie dziekuje za info, czyli sdki wystacza, mozna zaoszczedzic :)
fotoGRAFIK
27-03-2012, 22:48
ostatnie zdjęcie - mała będzie ciężkiej muzy słuchać w przyszłości ;D \,,,/
Pierwszy raz wklejam zdjęcie , więc jak coś spaprałem to bardzo przepraszam :
Spaprałeś rozmiar ;) na forum nie umieszczamy tak wielkich zdjęc.
Albo daj linka, albo umieszczaj max 1000 szerokie, 850 wysokie.
Zdj usunąłem.
To samo dotyczy fotografii Pawła i innych.
Pamiętajcie o rozmiarach :)
Resize do 1000 pikseli albo cropy (tez max 1000x850)
może to http://www.flickr.com/photos/nikonrumors/sets/72157629289734604
i jeszcze http://www.flickr.com/photos/nikonrumors/
poprawiam rozmiar i wrzucę coś jeszcze.
zdjęcia bez ingerencji.
iso 6400 f2,5 1/400s
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/i170235_dsc1962-2.jpg
źródło (http://fotoo.pl//out.php/i170235_dsc-1962.jpg)
iso 6400 f3,5 1/640s
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/i170233_dsc1961got-2.jpg
źródło (http://fotoo.pl//out.php/i170233_dsc-1961-got.jpg)
Moje odczucia są bardzo pozytywne jeśli chodzi o wysokie iso.
Autofocus z podpięta sigmą 50 1,4 działał perfekcyjnie :)
Już w innym wątku zapytałem, ale:
Dla niektórych ważna jest szybkość AF, dla niektórych używalna wartość ISO, a dla mnie najważniejszy jest DR.
Z chęcią bym wymienił moje stare, ale jare S3Pro na D800, ale nie wiem czy warto.
Czy ktoś, do ch...., może zademonstrować jak D800 spisuje się w warunkach wysoce kontrastowych. NEFy z chęcią przyjmę.
S3Pro na Twoim miejscu dawno wymieniłbym na S5Pro.
Używałem jednego i drugiego i S3 nie ma porównania do S5. O wiele szybszy, większy bufor a także większa rozpiętość. Przy ustawieniu DR na 400% można zrobić bodajże 5 zdjęć jedno po drugim w S3 po 3 zapychał się bufor.
Sama rozpiętość jest lepsza z S5.
Niestety żadne Nikony nawet w połowie nie dorównają tej rozpiętości z Fuji.
Ech, gdyby Fuji zrobiło taką pełną klatkę z 12MP matrycą, kupiłbym z mety, ale niestety S6Pro chyba nigdy nie będzie.
Przykładowe zdjęcia wyglądają całkiem obiecująco.
Ciekaw jestem jaki szum wyjdzie przy gorszych warunkach oświetleniowych, tzn. takich gdzie dla f1.8 czas wynosi 1/200 sek.
No raczej chyba d800 dorównuje S5pRO W ROZPIĘTOŚCI dxomark to potwierdza.
d5100 dorównuje, d7000 też.
Dxomark potwierdzi Ci wszystko co chcesz!!!,to jest prywatna firma i musi z czegoś żyć.Co nie zmienia faktu,,że d800 jest fajną puszką.
http://nikonrumors.com/2012/03/27/nikon-d800-issues.aspx/
tak sobie ogladam te fotki... i odnosze wrazenie, ze jednak punkty widzenia to sie zmieniaja... 6400 nie szumi? hmm ;)
tak sobie ogladam te fotki... i odnosze wrazenie, ze jednak punkty widzenia to sie zmieniaja... 6400 nie szumi? hmm ;)
Pamiętaj, że to cropy z 36 Mpx.
a tak w ogóle udało sie wam otworzyc NEF'y z d800 w LR3? albo CS5 z camera raw innym niz 6.7 beta?
ponawiam zapytanie... czy poza LR4 i tym beta camera raw znalezliscie cos jeszcze od adobe otwierajacego te nef'y?
Pamiętaj, że to cropy z 36 Mpx.
no i?
znow uslysze magiczne slowa - po przeskalowaniu...
LordYoghurt
28-03-2012, 10:21
no i?
znow uslysze magiczne slowa - po przeskalowaniu...
no ale to już jest po przeskalowaniu, jeśli zwrócimy uwagę na całe zdjęcie a nie cropy ;-) O ile portret kolegi wygląda dobrze pod względem szumu jak na 6400, o tyle portret tancerki już gorzej, i to nawet bez patrzenia na cropy. Nie wiem z czego to wynika, scena wydaje się być podobnie oświetlona. Podoba mi się natomiast bardzo ilość detalu, rozpiętość tonalna i drobnoziarnisty charakter szumu - moim zdaniem można z powodzeniem odszumić, nie tracąc znacznie na ostrości i mając świetną kolorystykę.
arturherda
28-03-2012, 10:30
Czyli w praktyce jednak okazuje się, że z "gó...na bata nie ukręcisz". Zważywszy jednak na tę wielką matrycę wg mnie jest bardzo dobrze bez dwóch zdań, szacun inżynierom i Sony, i Nikona.
ok, ze wszystkim sie zgadzam, ale nadal uwazam, ze to bardzo konretnie ukierunkowany aparat. Mysle ze w scenach ktore beda wymuszac wysokie iso i dlugie czasy przy bardzo jasnym szkle, bedzie papka... i nawet ilosc detalu nie bedzie ratowac takiego zdjecia... nawet bedzie przeszkadzac... bedzie podobnie jak w operach Mozarta... za duzo nut ;)
Widział ktoś coś takiego ?
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41036238&changemode=1
Fuji naprawdę zostało pobite.
arturherda
28-03-2012, 12:24
Rewelacja bez dwóch zdań, kolega qbic ma maszynę idealną :)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41036238&changemode=1
Fuji naprawdę zostało pobite.Eeee... To akurat jest przede wszystkim zaleta ACR. Z wielu puszek potrafi wyciagnac takie "cuda". :)
Teraz tak przeglądam te 2 sample które umieściłem wcześniej, drugi z tą tancereczką jest za bardzo zdegradowany - podejrzewam że przez programy których używałem do złożenia tego ( między innymi paint :) )
Przed umieszczeniem na forum jakoś była troszkę lepsza, nie tak jak z pierwszego sampla ale i tak wyglądało to dobrze, a na forum wyszła kiszka.
LordYoghurt
28-03-2012, 12:53
( między innymi paint :) )
;-);-);-);-);-);-)
acidjazz
28-03-2012, 12:53
Nie dziwię się gdyż S3/S5Pro naświetla się na cienie wyciągając światła. Nigdy wyciąganie cieni w Fuji nie dawało dobrych rezultatów.
Teraz tak przeglądam te 2 sample które umieściłem wcześniej, drugi z tą tancereczką jest za bardzo zdegradowany - podejrzewam że przez programy których używałem do złożenia tego ( między innymi paint :) )
Przed umieszczeniem na forum jakoś była troszkę lepsza, nie tak jak z pierwszego sampla ale i tak wyglądało to dobrze, a na forum wyszła kiszka.Pretensje mozesz miec do fotoo.pl, bo przeciez widac, ze dokladaja swoje logo, wiec zapewne tez kompresuja zdjecie. Wystawiaj na hostingach, ktore nie ingeruja w pliki, to nie bedziesz zaskoczony.
paczuszka z FJ przyszla, cena 9999 :) pierwsze wrazenia... pozytywne, mniejszy i zgrabniejszy niz d3s, podobny do d300s - w rece lezy srednio, no ale d3s rozpiescil. pojemnosc bufora IMHO duzo za mala (10 zdjec), nef 14bit, fps ok, ale czekam na chinski zamiennik gripa. boli tez, ze na 8gb karte wchodzi 100 zdjec... upgrade kart niestety konieczny. iso IMHO uzyteczne do 2000, powyzej juz mocno ziarnisto sie robi - no ale tutaj tez d3s rozpieszcza. klawiszologia ok, troche mi na poczatku brakowalo wybieraka do zmiany trybu af'a, ale to kwestia przyzwyczajenia. czyli generalnie na ta chwile na plus. jak bateria sie naladuje to porobie jakies zdjecia i wrzuce na strone.
Pawel Pawlak
28-03-2012, 13:09
ok, ze wszystkim sie zgadzam, ale nadal uwazam, ze to bardzo konretnie ukierunkowany aparat. Mysle ze w scenach ktore beda wymuszac wysokie iso i dlugie czasy przy bardzo jasnym szkle, bedzie papka... i nawet ilosc detalu nie bedzie ratowac takiego zdjecia... nawet bedzie przeszkadzac... bedzie podobnie jak w operach Mozarta... za duzo nut ;)
ale Ty marudny się zrobiłeś ?! jak prz3mo ;)
nie mam czasu nic focić - ale pierwszy z brzegu sampelek którym zaraz po rpzpakowaniu sprawdzałem AF w ciemnicy ( to najciemniejsze miejsce jakie było "pod ręką ;) ) iso6400+2EV w ACR czyli iso25600 przy t1/15s i f2.5 (wystarczająco ciemno ??), wywołane w LR w rozmiarze 16mpix - specjalnie dla Ceibie ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img26.imageshack.us/img26/1725/iso64002ev.jpg)
cropy
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/339/iso64002evcrop2.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/196/iso64002evcrop1.jpg/)
zly sampelek... poprosze taki z szarymi / czarnymi kolorami... bialy nie szumi... Ty mi tu w oczy piachem nie syp :mrgreen:
Pawel Pawlak
28-03-2012, 13:54
ale maruda - to kolejny - kalibracja AFa pod 70-200vr2:
iso5600+1EV czyli jakieś 11.200, t1/15, f2.8
Zapalmona tylko słabe światło halogenowe + poświata telewizora.
AWB i automatytka ACR tak to widziały:
źródło (http://img694.imageshack.us/img694/2702/iso56001evawb.jpg)
korekta na biąłą instrukcję obsługi:
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/8996/iso56001ev.jpg)
crop:
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/189/iso56001evcrop.jpg/)
to na tapecie monitora to szum czy taki masz... rzucik? ;)
Pawel Pawlak
28-03-2012, 14:02
to na tapecie monitora to szum czy taki masz... rzucik? ;)
nie mam pojęcia co wtedy "leciało" w TV :)
ale Ty marudny się zrobiłeś ?! jak prz3mo ;)
Ja też Cię lubię :-P
No ale dodajmy, że te sample to nie gołe rawy tylko przemielone przez wyostrzarko-odszumiarkę LR, prawda? Ja mam jakoś więcej kolorowego szumu , który tutaj został całkowicie odfiltrowany...
Jest niezłe, ale ideałem były by szumu takie jak w D3s przy takiej rozdzielczości jaka jest. Trzeba po prosty przyznać, ze Nikon D800 jest odpowiedzią do użytkowników potrzebujących aparatu do studia z bardzo duża rozdzielczoscią. Dla super wysokiego ISO jest D4.
no i co koledzy... czytali na rumorsach o problemach z d800? zaczyna sie :) kto nie kupil niech sie wtrzyma... Pawel, pakuj go i na allegro :)
LordYoghurt
28-03-2012, 18:13
Boże dzięki Ci za internet. Człowiek kupiłby takie D800, robił nim zdjęcia i żył w nieuzasadnionym szczęściu wynikłym nieświadomości że prawdopodobnie ma w ręku nie nadający się do użytku bubel ;-)
Patrz, a ja zamówiłem. I co teraz:)
Patrz, a ja zamówiłem. I co teraz:)
Będą problemy z CLSem
Nie mówiąc o problemach z poprawną edycją zdjęć w body :shock:
alprospero
28-03-2012, 19:14
Przepraszam za OT ale zaintrygował mnie ten przykład i postanowiłem zrobić coś podobnego na D5100.
Ziarno wylazło ale jestem miło zaskoczony.
Poniżej 2 przykładowe fotki
Przed
źródło (http://notatnikxp.w.interia.pl/foto/1.jpg)
Po
źródło (http://notatnikxp.w.interia.pl/foto/2.jpg)
I stał się cud?
Nie wstawiłem zdjęć więc niestety nie............. raczej dopiero po targach, chyba że dojdzie do innego cudu i przesyłka zostanie dostarczona na targi... ;-)
I stał się cud?
jasne... fatman znikl ;) nie widzisz?
http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkiii/12 -na DPR pojawiły się studyjne RAWy z 5D Mk III -warto porównać z D800 ;-)
Jest i grip... w cenie... ;)
http://www.amazon.com/gp/product/B0076UXKDG/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&tag=nikorumo-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B0076UXKDG
Pawel Pawlak
28-03-2012, 22:21
No ale dodajmy, że te sample to nie gołe rawy tylko przemielone przez wyostrzarko-odszumiarkę LR, prawda? Ja mam jakoś więcej kolorowego szumu , który tutaj został całkowicie odfiltrowany...
no oczywiście, ale chodzi w sumie o to jaki jest zapas DR i jak daje się kontrololować ten szumy, a nie żeby pokazać rawy bez odszumiania. No bo z czego ? z NX2 ? dcraw ? ACR ? a może z c1 ?
Jest i grip... w cenie... ;)
http://www.amazon.com/gp/product/B0076UXKDG/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&tag=nikorumo-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B0076UXKDG
Fajnie że jest :) Z gripem i tak kosztuje tyle ile 5d3 bez gripa :razz:
Chyba przenieśmy się do nowego wątku:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204675
D800 praktyka
http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkiii/12 -na DPR pojawiły się studyjne RAWy z 5D Mk III -warto porównać z D800 ;-)Przyznam się, że spodziewałem się pogromu D800 przez Canona jeżeli chodzi o wysokie ISO a okazuje się, że w praktyce oba aparaty prezentują podobny obrazek.
SHOX!, Ty się spodziewałeś pogromu, a wielu ten pogrom już ogłosiło zanim jeszcze zobaczyli sample -wystarczyła im sama specyfikacja. Ciekawe co napiszą teraz ? ;-)
Nie chcecie dobrowolnie tam pisać to was zmuszę ;)