Zobacz pełną wersję : Nikon D800 i D800E oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
13
Zamiast zmieniać puchy proponuję zmianę monitora, da więcej dobrego niż nowa puszka skoro nie widzicie przejścia między tymi czterema obrazkami.
O, o! dobrze mowi! Ale monitorem ciezej sie pochwalic wsrod znajomych na imprezie bo raczej nikt z monitorami na imprezy nie chodzi (no moze oprocz Czornego :D).
Ale za to jak dobrze widać tą przewagę detalu z tych 36mpx :mrgreen:
pozdr
Na ISO 100 w teście Fotopolis tam gdzie będzie banknot i splot różnych tkanin stawiam że D800 (a zwłaszcza 800E) wciągnie nosem 5d3 ;)
Ja po wczorajszym RS chyba jednak będę celować w D800E, bezstratnie skompresowane NEFy 12bit - 30-40MB.
D800E będzie backupem przy repo do pary dla D700, a jeśli będę go częściej miał wtedy używać to zrobię stratnie kompresowanego NEFa 12bit i pewnie wyjdzie ze 20MB.
Jak będę robił studio czy landscape to mi rypka i ustawię wtedy max jakość.
Kompa mam dobrego z przyzwoitym szybkim 6TB RAID'em 0.
Na ISO 100 w teście Fotopolis tam gdzie będzie banknot i splot różnych tkanin stawiam że D800 (a zwłaszcza 800E) wciągnie nosem 5d3 ;)
.
Myślę, że nawet na wydruku 70x100 cm nie zobaczyłbyś różnicy :-)
Ale za to jak dobrze widać tą przewagę detalu z tych 36mpx :mrgreen:
pozdr
Oczywiście przewagę detalu 5D Mk II vs D700 było widać nawet z zamkniętymi oczami :-D
Porównanie rozdzielczości d800 i 5d mk III:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=40913207
A tak nawiasem mówiąc to jakiś spreparowany z premedytacją Fake.
Porównajcie sobie w osobnych oknach przeglądarki obok siebie:
http://imageshack.us/photo/my-images/576/d800hsli00100nr0.jpg/
Niby ma być 5d3 przeskalowany do 36Mpix, to dlaczego skala nie zgadza się z oryginalnym NEFem?
Ściągnąłem sobie tego NEFa z IR, wywołałem w LR4 z suwaczkiem ostrości na 0 i przy eksporcie na 0.
Nie dość że to na DPR jest przeskalowane w górę to przyjrzyjcie się temu czerwonemu logo - mimo że skala mniejsza to jest więcej detalu.
Szkoda że LR4 nie czyta mi CR2 i tego sampla z IR.
GoOrange
15-03-2012, 17:24
Ja tak na szybko sprawdziłem. Pomijając różnicę "iso w iso" ;-) to Nikon szumi naprawdę tylko minimalnie bardziej (3200 i 6400 sprawdzałem), ale jak przeskalować 36 do 22 to już szumi minimalnie mniej. Pytanie teraz czy rzeczywiście Canon ma mniejszą czułość? Jeśli tak, to okaże się że upakowana matryca Nikona wcale bardziej nie szumi od tej z Marka III. To z kolei rozwikła zagadkę takiej specyfikacji (FPS i AF na papierze) Canona...
apropo liczby fps i rozmiaru plików... zawsze można dokupić gripa i robić zdjęcia w formacie dx -> wtedy będzie 6 kl/s i do tego dużo mniejszy rozmiar pliku :)
Czasami warto się zastanowić nad kadrem i zrobić jedno dobre zdjęcie zamiast serię tysiąca zdjęć i później wybierać jedno :> kiedyś klisza miała 36 klatek i też jakoś z tym trzeba było żyć:)
i coć dla stiga... jeżeli komp Ci muli może pomyśl o zakupie dobrej grafiki z chipsetem nvidia -> karty te wspierają programy takie jak ps, ae czy premiere :)
i coć dla stiga... jeżeli komp Ci muli może pomyśl o zakupie dobrej grafiki :mrgreen::mrgreen: Ja nawet nie chce czytać odpowiedzi stiga :mrgreen:
chyba będę musiał znowu sprzątać.
:mrgreen::mrgreen: Ja nawet nie chce czytać odpowiedzi stiga :mrgreen:
chyba będę musiał znowu sprzątać.
Spokojnie, to była moja dobra rada a nie uszczypliwość:)
apropo liczby fps i rozmiaru plików... zawsze można dokupić gripa i robić zdjęcia w formacie dx -> wtedy będzie 6 kl/s i do tego dużo mniejszy rozmiar pliku :)No genialne! I po to sie kupuje obiektywy 14-24, zeby potem miec zdjecia z 21-36?
Czasami warto się zastanowić nad kadrem i zrobić jedno dobre zdjęcie zamiast serięTy wiesz co w ogole piszesz? Pracowales kiedy przy fotoreportazu? Niektore "ujecia" trwaja sekunde albo i krocej! A ty sugerujesz, zeby sie zastanawiac nad kadrem?
i coć dla stiga... jeżeli komp Ci muli może pomyśl o zakupie dobrej grafiki z chipsetem nvidia -> karty te wspierają programy takie jak ps, ae czy premiere :)Moj boze... Widzisz i nie grzmisz... "Rynce opadajom"...
Moge sie tu nawet z co niektorymi klocic -- kazdy ma swoje racje i mniej lub bardziej potrafi je uzasadnic -- wiec i szanuje, a czasami odpuszczam. Ale to co napisales (kazdy z powyzszych fragmentow), to jest... kryste -- slow mi zbraklo. :(
Mam prosbe. Pomysle chwile, zanim kolejny raz rzucisz takimi poradami, jak wyzej...
Ano własnie, a podobno Nikon szumi bardziej od Canona i widać to na pierwszy rzut oka...........
podać już rozwiązanie zagadki, czy bawimy się dalej ? ;-)
[dopisane] w sumie nie ma na co czekać ;-)
Rozwiązanie zagadki:
Canon - Nikon
Nikon - Canon
Wiedziałem, że próbki z aparatów są ustawione diagonalnie - różnią się odcieniem, natomiast nie powiedziałbym, które szumią bardziej. Chyba lepszą robotę zrobili inżynierowie z Nikona, bo podobny poziom szumu uzyskali z gęściej upakowanej matrycy. Chyba, bo szum nie jest jedynym wyznacznikiem jakości matrycy...
No genialne! I po to sie kupuje obiektywy 14-24, zeby potem miec zdjecia z 21-36?
Ty wiesz co w ogole piszesz? Pracowales kiedy przy fotoreportazu? Niektore "ujecia" trwaja sekunde albo i krocej! A ty sugerujesz, zeby sie zastanawiac nad kadrem?
Nie napisałem, że d800 jest idealny do fotoreportażu ale, że można sobie ze wszystkim w jakiś sposób poradzić jeżeli zajdzie taka potrzeba...
Moj boze... Widzisz i nie grzmisz... "Rynce opadajom"...
Moge sie tu nawet z co niektorymi klocic -- kazdy ma swoje racje i mniej lub bardziej potrafi je uzasadnic -- wiec i szanuje, a czasami odpuszczam. Ale to co napisales (kazdy z powyzszych fragmentow), to jest... kryste -- slow mi zbraklo. :(
Mam prosbe. Pomysle chwile, zanim kolejny raz rzucisz takimi poradami, jak wyzej...
tu masz linka http://www.nvidia.pl/object/adobe_photoshop_pl.html
i nie drwij z kogoś... to że napisałeś że masz procesor z wysokim taktowaniem i 8Gb ramu to jeszcze nie wszystko...
Wiedziałem, że próbki z aparatów są ustawione diagonalnie - różnią się odcieniem, natomiast nie powiedziałbym, które szumią bardziej. Chyba lepszą robotę zrobili inżynierowie z Nikona, bo podobny poziom szumu uzyskali z gęściej upakowanej matrycy. Chyba, bo szum nie jest jedynym wyznacznikiem jakości matrycy...
No nie jest jedynym. Dlatego można sobie przy okazji sprawdzić jak się z jednego i drugiego wyciąga z cieni, świateł. Kiedy (w jakich przypadkach) można spodziewać się bandingu.... W obecnej chwili każdy może sam to sprawdzić, bo mamy przykładowe zdjęcia w RAW -zrobione w tych samych warunkach, przedstawiające tą samą scenę.
I nie będzie to pitolenie, że jednym czy drugim nie da się zrobić zdjęć bo ciut mocniej szumi, lub ma ciut mniejszy dr -jak niektórzy sugerują. Po prostu czysta ciekawość i zapobiegliwość.
Zainteresował mnie D800. Nie wiem czy ktoś zauważył ale na tych zdjęciach z fotopolis aberracja pod światło jest zbyt duża na rogach u góry czy w Nikonie d700 też są takie aberracje?
http://files.fotopolis.pl/download/pw-d800-plen05.JPG
http://files.fotopolis.pl/download/pw-d800-plen07.JPG
http://files.fotopolis.pl/download/pw-d800-plen11.JPG
Jest jakiś specjalny program od Nikona który usuwa aberracje? W Canonie program DPP radzi sobie bardzo dobrze z usuwaniem aberracji.
czym wołać rawy z D800 i D4? nowa camera raw tego nie łyka
terpsych
16-03-2012, 00:33
Wołacz: O, rawie!
Lightroom 4 połknie ;)
Jest jakiś specjalny program od Nikona który usuwa aberracje? W Canonie program DPP radzi sobie bardzo dobrze z usuwaniem aberracji.
Chyba już każdy soft do wywoływania RAWów ma taką opcję, a część ma profile konkretnych obiektywów i poprawiają parę innych wad.
A swoją drogą to chyba jest robione N35/1.4, pewnie tym samym z NPS który był na RadShow. Ten egz jest jakiś felerny, na wczorajszym RoadShow na wszystkich moich pstrykach modelki mają tylko ostre pępki w centrum kadru :)
6.7RC lyka jak zly.
Bambello
16-03-2012, 00:51
Witam.
Byłem dzisiaj na RS we Wrocławiu ;)
Generalnie miłe zaskoczenie po tych opiniach z forum, ponieważ nikon zaopatrzył się w więcej puszek 6x D4, 3x d800 i 1x d800E.
Puszki troszkę delikatne w dotyku tak jak to już pisano.
Tak d800 jak i D4
Odczucia z testów bardzo pozytywne.
Największy plus to AF ( zasuwa, aż miło ).
Jakość zdjęć na wysokim iso porównywalna do d3s ( d800 po przeskalowaniu również).
Wracając do dyskusji D800 i śluby to jestem przekonany, że świetnie sobie poradzi, ale rozmiar plików mega upierdliwy ;)
Ja jeszcze nie zdecydowałem, czy kupić nowe d700, d800, czy używany d3s.
Jak mi ktoś podpowie gdzie i jak to mogę wrzucić porównanie d3, d3s, d4 i d800 iso 6400
Pozdrawiam
Szturmowiec
16-03-2012, 01:48
Wołacz: O, rawie!
Kapitalna odpowiedź hehe
Witam.
Byłem dzisiaj na RS we Wrocławiu ;)
Chyba wczoraj - wiem, bo też byłem ;)
Było świetnie!
Przede wszystkim dlatego, że nie było tylu osób, ile miało przyjść.
Druga rzecz - duża liczba puszek, oraz długie obiektywy do testowania + konwertery.
Trzecia - nowy stadion, na którym byłem po raz pierwszy. W przeciwieństwie do Gdańska, wejście na trybuny było otwarte! Niektórzy sobie popalali twierdząc, że mogą to zrobić jedyny raz w życiu... (na meczu ponoć nie będzie można).
Były i sample, i wersje produkcyjne puszek D4 oraz D800 - do sampla też można było włożyć kartę CF. Sprawdzałem pod spodem (było mnóstwo czasu na testy!!!) wszystkie są "made in Japan".
Poraża nowa wersja auto iso - biorąca pod uwagę zmianę ogniskowej w zoomie - czemu wcześniej Nikon na to nie wpadł?
Korzystając z pokazów gimnastyczno-tanecznych (dziewczyny odwaliły kawał dobrej roboty - na 2 zmiany skakały przez jakieś 2 godziny, niezły materiał genetyczny... :P) zapełniłem sobie 2 karty CF 8GB - jeszcze nie zdążyłem ich przeglądnąć. Największe wrażenie robi na mnie seria z karabinu maszynowego - D4 w akcji... ale jakoś bez pionowego gripa mógłbym żyć (gdy chwytałem w taki sposób, musiałem szukać gdzie jest wizjer :D). Więc ja jednak nadal czekam na następcę D700 - może będzie miał duże fps bez konieczności dokupowania gripa? A póki co moja D700 jeszcze działa. Robiąc zdjęcia amatorsko bardzo doceniam możliwość robienia fotek w warunkach studyjnych podczas roadshow.
Jedyna wpadka: w mailu dostałem informację, że pokaz ma być na stadionie, al. Śląska - zrozumiałem, że na stadionie Śląska i pojechałem tam. Gdyby napisano na nowym stadionie... - wiedziałbym od razu gdzie mam jechać.
Dodatkowa informacja: dziś drugi pokaz w Warszawie - więc ci, którzy nie zdążyli ostatnio, mogą odwiedzić roadshow jeszcze raz.
marcin szyszkowski
16-03-2012, 10:03
Dodatkowa informacja: dziś drugi pokaz w Warszawie - więc ci, którzy nie zdążyli ostatnio, mogą odwiedzić roadshow jeszcze raz.
Jak się można zapisać? do kogo pisać jak i gdzie?
O co zgodzi z tym powiązaniem auto iso z ogniskową? Rozumiem że chodzi o zoomy ze zmiennym światłem?
Ze stalym tez, przeciez na 70 wystarczy dluzszy czas, zeby utrzymac, przy 200 krotszy...
Ze stalym tez, przeciez na 70 wystarczy dluzszy czas, zeby utrzymac, przy 200 krotszy...
Przydaje się uczestniczyć w imprezach organizowanych przez Nikon Polska (oczywiście, mam tu na myśli moją osobę) ;)
Witam.
Puszki troszkę delikatne w dotyku tak jak to już pisano.
Tak d800 jak i D4
Pozdrawiam
Napisz prosze czym objawia sie delikatnosc D4 ? Pytam powaznie :)
cena ;)
Jak się można zapisać? do kogo pisać jak i gdzie?
zapisy tutaj:
http://nikond4d800.fotopolis.pl/index.php?roadshow
A ja właśnie dostałem info. że dostałem się z rezerwowej listy :)
jakieś życzenia co do sampli dla nieobecnych?
zapisy tutaj:
http://nikond4d800.fotopolis.pl/index.php?roadshow
A gdzie drugi pokaz w Warszawie?
A gdzie drugi pokaz w Warszawie?
w mailu potwierdzającym rejestracje mam info:
Piątek, 16 marca 2012
PKiN Sala Kisielewskiego (Plac Defilad 1 wejście od ul. Marszałkowskiej), Warszawa
godz. 15:00 - 18:00
Szkoda, że nie wiedziałem o tym RoadShow we Wrocławiu... ;(
marcin szyszkowski
16-03-2012, 12:13
Tak, też już się zapisałem - za pośrednictwem maila, tyle że ja NPS
Wronaavd
16-03-2012, 13:11
Szkoda, że nie zajadą na wschód - Białystok, Olsztyn... Niby nie duże miasta, ale mogliby wpaść... :) Do Warszawy niedaleko, ale trzeba cały dzień wolny brać, bo 2-3h w jedna stronę trzeba jechać z Białegostoku...
Klucz do doboru miejsc był prosty: Tam gdzie są sklepy ABfoto i NPS będzie "show". I tylko tam, niestety będzie można kupić D4...
Szkoda, że nie zajadą na wschód - Białystok, Olsztyn... Niby nie duże miasta, ale mogliby wpaść... :) Do Warszawy niedaleko, ale trzeba cały dzień wolny brać, bo 2-3h w jedna stronę trzeba jechać z Białegostoku...
a to za Wisla jeszcze cos jest? :shock:
Klucz do doboru miejsc był prosty: Tam gdzie są sklepy ABfoto i NPS będzie "show". I tylko tam, niestety będzie można kupić D4...
D4 to niedlugo beda staly na polkach w media martk... byle tylko ktos je chcial kupic... za 26k ;)
No ja przed chwilą dostałem maila ze załapałem się z listy rezerwowej na roadshow, niestety ale trochę poniewczasie - rozpoczęcie za godzinę
Bambello
16-03-2012, 15:09
Oczywiście to subiektywne odczucie.
W porównaniu do D3 wydaje się być znacznie delikatniejszy, choć pewnie tak nie jest.
Oczywiście to subiektywne odczucie.
W porównaniu do D3 wydaje się być znacznie delikatniejszy, choć pewnie tak nie jest.
Widocznie dostałeś atrape ;)
Bambello
16-03-2012, 15:37
Widocznie dostałeś atrape ;)
Może i tak, ale sample wyglądają super ;)
Może i tak, ale sample wyglądają super ;)
To jest najważniejsze :) Obrazek.
GoOrange
16-03-2012, 17:57
To jest najważniejsze :) Obrazek.
Oczywiście ale w jednocyfrowych Nikonach chyba nie tylko...
Wronaavd
16-03-2012, 19:02
Oczywiście ale w jednocyfrowych Nikonach chyba nie tylko...
Hmmm, prestiż? :>
First test of Nikon D800 uncompressed HDMI output:
http://www.eoshd.com/content/7489/first-test-of-nikon-d800-hdmi-output
A jak tam Panowie wrażenia po dzisiejszym niespodziewanym drugim roadshow w Warszawie? Był może ktoś po raz drugi?
Bambello
16-03-2012, 21:34
Witam.
Pierwszy raz próbuję dodać zdjęcie na forum, a więc jak coś będzie nie tak to nie bijcie.
Przy okazji pytanko, czy za pomocą Imageshack Uploader można wysyłać np. Nef-y?
A teraz mała zgadywanka
Nioko d800, d3,d3s i d4 Który jest który? ;)
Neutralnie wywołane Nefy bez wyostrzenia i odszumiania 100% crop
http://img9.imageshack.us/img9/6932/nikony.jpg
iso 6400
Nioko d800, d3,d3s i d4 Który jest który? ;)
Neutralnie wywołane Nefy bez wyostrzenia i odszumiania 100% crop
iso 6400
Daj inną scenę (cienie, ciemne fragmenty kadru, nocne zdjęcia) to Ci powiem od razu które są z D3/D800 (ich nie odróżnię) a które z D4/D3s (ich też między sobą nie odróżnię) ;-)
(a jak jeszcze to będzie w 12800 lub lepiej w 25600 to już z palcem, a nawet całą ręką w d... ;-) )
Bambello
16-03-2012, 21:59
Najczęściej fotografuję ludzi i to dlatego dałem takie przykłady.
Jak dla mnie różnice są malutkie.
Może faktycznie w cieniach byłaby większa różnica.
Niestety raczej nie mam takiego zestawienia.
Na tych przykładach co dałeś ja nie jestem w stanie rozpoznać które z którego -no ale przy odpowiednio jasnej scenie nawet z dużo słabszych aparatów obraz będzie bardzo dobrej jakości pomimo wysokiego ISO (możliwe, że z D7000 jak by był w zestawieniu Twoim, też nie można by odróżnić od reszty).
Bambello
16-03-2012, 22:13
Na tych przykładach co dałeś ja nie jestem w stanie rozpoznać które z którego -no ale przy odpowiednio jasnej scenie nawet z dużo słabszych aparatów obraz będzie bardzo dobrej jakości pomimo wysokiego ISO (możliwe, że z D7000 jak by był w zestawieniu Twoim, też nie można by odróżnić od reszty).
Ok, ale są tam ciemniejsze partie na tych zdjęciach, a mimo tego nie widać znaczącej różnicy.
Próbowałem zestawić iso 6400 z d3 i 12800 z d3s i moim zdaniem ogólne przekonanie, że d3s jest lepszy o 1 ev jest na wyrost.
Różnicę widać nawet w tak jasnej scenie.
Podam moje odczucia co do powyższego zestawienia, ale może ktoś jeszcze chce się pobawić.
marcin szyszkowski
16-03-2012, 23:00
Noo, dzisiaj na RS to było to:)
15 osób testujących:P jestem zadowolony !!!
Postaram się podrzucić co nieco w najbliższym czasie
Chyba już każdy soft do wywoływania RAWów ma taką opcję, a część ma profile konkretnych obiektywów i poprawiają parę innych wad.
A swoją drogą to chyba jest robione N35/1.4, pewnie tym samym z NPS który był na RadShow. Ten egz jest jakiś felerny, na wczorajszym RoadShow na wszystkich moich pstrykach modelki mają tylko ostre pępki w centrum kadru :)
Ze stalki N85 mm f/1,8G jeszcze gorzej widać aberracje http://files.fotopolis.pl/download/pw-d800-plen11.JPG nie tylko z N35/1.4. Nie wiem myślałem, że te drogie stalki Nikona nie mają aż takich aberracji, może przyczyną jest zbyt duża matryca?
Przypominam, że to wątek o D800, a wy zbaczacie troche w stronę D4.
Ktos tu sobie porównywał D800 (bez E) z Pentaxem 645 na ISO 100 i 800. Czyli studyjnie.
http://ricehigh.blogspot.com/2012/03/ir-measurbation-645d-vs-d800.html
krzysztof jot
17-03-2012, 02:31
Hmmm, prestiż? :>
Narzędzie pracy, często w niewiarygodnie ekstremalnych warunkach. Aczkolwiek nie mam obaw, że D4 nie zniesie tego co D3.
1-D3
2-D800
3 i 4 to D3s i D4
http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/dslr/D800_EN.pdf
A jak tam Panowie wrażenia po dzisiejszym niespodziewanym drugim roadshow w Warszawie? Był może ktoś po raz drugi?
Było bardzo mało ludzi, ja sam miałem możliwość testowania D800 oraz D4 conajmniej po 15min każdy.
Sample przeglądałem pobieżnie narazie ale tak z pierwszych odczuć to AF w D800 faktycznie odczuwalnie jest dla mnie lepszy niż d D700, gabarytowo oraz w kształcie nie czuję różnicy od D700 natomiast w porównaniu do D4 , D800 wydaje mi się być wydmuszką trzymaną w ręku :)
Bambello
17-03-2012, 10:52
1-D3
2-D800
3 i 4 to D3s i D4
Brawo ;)
Bezbłędnie, a myślałem, że nie będzie tak łatwo, bo różnice niewielkie.
pozdrawiam
marcin szyszkowski
17-03-2012, 14:08
ok, trochę plików ode mnie.
Paczka dość duża bo 1,3GB
w środku znajdziecie pliki iso od 800 do 6000 z różnymi szkłami (35/1.4, 35/1.8DX na pełnej klatce, 85/1.4, 85/1.8/ Sigma 85/1.4 i chyba jedna klatka 70-200/2.8VR)
Wszystko starałem się robić na pełnych dziurach - testowałem sobie od razu szkła
Jeśli ktoś będzie miał jakieś pytania, to proszę śmiało:)
oto link:
http://speedy.sh/d7n6A/to-share.zip
Jeśli ktoś będzie miał jakieś pytania, to proszę śmiało:)
oto link:
http://speedy.sh/d7n6A/to-share.zip
"Ten plik może być ściągnięty tylko przez konto Premium. Kup Premium!"
To ja dziękuję...
Bambello
17-03-2012, 19:23
"Ten plik może być ściągnięty tylko przez konto Premium. Kup Premium!"
To ja dziękuję...
konta premium nie mam, a udało mi się ściągnąć ;)
Ale sample bez szału.
fotouśmieszek
17-03-2012, 19:25
Wywiad z Brandenburgiem,który miesiąc macał d800 :-)
http://www.whatdigitalcamera.com/videos/reviews/532147/a-month-with-the-nikon-d800-exclusive-interview-with-jim-brandenburg.html
haqha gość prawi, że główny aparat to d3s ale uwielbia d7000 do zdjęć codziennych - no tylko do Polski wysłali, jak wszyscy twierdzą, uszkodzone egzemplarze. :D albo jest jakimś laikiem (nie mylić z użytkownikiem aparatu) albo nie robi zdjęć cudownym obiektywem typu 35mm/1,8 albo... nikon po przeczytaniu opinii zapłacił mu za reklame d7000...
Bechowiec
17-03-2012, 19:54
Po prostu jeszcze nie miał Pentaxa... :-)
fotouśmieszek
17-03-2012, 19:58
haqha gość prawi, że główny aparat to d3s ale uwielbia d7000 do zdjęć codziennych - no tylko do Polski wysłali, jak wszyscy twierdzą, uszkodzone egzemplarze. :D albo jest jakimś laikiem (nie mylić z użytkownikiem aparatu) albo nie robi zdjęć cudownym obiektywem typu 35mm/1,8 albo... nikon po przeczytaniu opinii zapłacił mu za reklame d7000...
Ale pojechałeś :mrgreen: "...albo jest jakimś laikiem..." -----dobre :-)
Ktos tu sobie porównywał D800 (bez E) z Pentaxem 645 na ISO 100 i 800. Czyli studyjnie.
http://ricehigh.blogspot.com/2012/03/ir-measurbation-645d-vs-d800.html
Czy ktoś może mnie uświadomić co się wydarzyło z zielenią tej etykiety?
Pentax 645
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://desmond.imageshack.us/Himg710/scaled.php?server=710&filename=aaaa1i.png&res=medium)
Nikon D800
źródło (http://desmond.imageshack.us/Himg831/scaled.php?server=831&filename=aaaa2r.png&res=medium)
To że mora, to widzę, ale albo Pentax dorobił sobie wirtualne ukośne prążki
których w rzeczywistości nie ma i powstała mora, albo te prążki są a Nikon je usunął.
ale te ukosne prazki to tez mora :)
http://piotrstankiewicz.blogspot.com/2012/03/d800.html
Nikon Roadshow moje wypociny...
Przy porównaniu z Pentaksem, obstawiałbym, że jest tam wzór punktów, których ani jeden, ani drugi korpus nie widzi dokładnie. Pentaks reaguje na to morą, a D800 uśrednieniem. Ma po prostu mniejszą rozdzielczość optyczną by pokazać tam morę albo zadziałały jakieś antymorowe mechanizmy. Dodatkowo algorytm demozaikowania koloru może ma tu też jakiś wpływ - trudno zgadywać po tych samplach tylko. Natomiast nie są to chyba ukośne prążki zgodne z rzeczywistością, ponieważ w pewnym momencie biegną po linii owalnej zamiast prostej.
Do poczytania jak ktoś zna język i do pooglądania:
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/newproduct/20120319_519454.html
Obstawiam, ze jest to po prostu raster drukarski.
Nie wykluczam że możesz mieć rację ale biorąc pod uwagę że to logo producenta które na każdym produkcie powinno wyglądać identycznie i firmowy kolor zielony, to jednak obstawiam jakiś Pantone bez rastra.
http://vimeo.com/35858338
krolik112
19-03-2012, 16:05
Do poczytania jak ktoś zna język i do pooglądania:
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/newproduct/20120319_519454.html
i do poczytania:p
link (http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fdc.watch.impress.co.jp%2Fdocs%2Frev iew%2Fnewproduct%2F20120319_519454.html)
mateo912
19-03-2012, 16:57
Czy ktoś może udostępnić mi surowy plik wideo z aparatu D800? Przeleciałem kilkanaście stron do tyłu i nie widzę żeby ktoś to umieszczał. Z góry dziękuje.
spytaj się tego tego (http://1.bp.blogspot.com/-qIDMSOODtw4/T0aWCZLAgTI/AAAAAAAAEN0/qBR3IrpBcbg/s1600/AA7_8907.jpg) gościa ;)
Ciekawe ...
http://www.dpreview.com/previews/nikonD800/7
Byłoby nieźle. Może taki ruch nieco utemperowałby zapędy niektorych rodzimych sprzedawcow:
http://nikonrumors.com/
http://www.dpreview.com/previews/nikonD800/7
Patrząc na zegarek w prawym dolnym rogu to D800 daje nieco bardziej szczegółowy obrazek niż średnioformatowy Pentax oraz zostawia w tyle Sony i Canona 5D2. Zgodnie z oczekiwaniem Nikon nie zawiódł, a D800 na parę lat wyznaczy standard wysokiej jakości ;)
marcin szyszkowski
20-03-2012, 10:16
Patrząc na zegarek w prawym dolnym rogu to D800 daje nieco bardziej szczegółowy obrazek niż średnioformatowy Pentax oraz zostawia w tyle Sony i Canona 5D2. Zgodnie z oczekiwaniem Nikon nie zawiódł, a D800 na parę lat wyznaczy standard wysokiej jakości ;)
Oj, ja za to nie dał bym się pokroić. Ciekawe jeszcze jak będzie z DR, bo za taką różnie w ISO w porównaniu do 5DII płacić za aparat prawie 2 razy więcej chyba nie ma sensu
Oj, ja za to nie dał bym się pokroić. Ciekawe jeszcze jak będzie z DR, bo za taką różnie w ISO w porównaniu do 5DII płacić za aparat prawie 2 razy więcej chyba nie ma sensu
Dwa razy więcej jako nowość, po roku czy coś cena pewnie zejdzie do obecnej D700. W sumie patrząc na te sample to faktycznie nie wiadomo do czego może przydać się wersja D800E skoro już D800 jest bardzo szczegółowy. Może dla fanatyków astro żeby np. zobaczyć pierścienie saturna na ogniskowej 200mm :)
GoOrange
21-03-2012, 14:17
Obstawiam, ze jest to po prostu raster drukarski.
Trzeba było dwóch lat żeby dojść do pewnych wniosków... ;-)
cen w e-Fotojoker 9999,- aż miło spojrzeć
Pewien sklep - z którego się wszyscy śmialiśmy - zmienił cenę na D800 :) I to chyba najniższa cena o jakiej była mowa ;)
Nie wiem czy było ale cena na fotojokerze wygląda obiecująco
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d800/
lothar345
21-03-2012, 15:09
Czy możecie mi wytłumaczyć dlaczego d800 mając matrycę FF tak samo upakowaną jak d7000 DX uzyskuje przewagę conajmniej 1 EV tzn iso 12800 w RAW wygląda na nim tak samo dobrze lub lepiej niż iso 6400 na d7000?
Swoje wnioski biorę z oglądania wycinków zdjęć na dpreview:
http://www.dpreview.com/news/2012/03/20/Nikon-D800-studio-test-samples
Na chłopski rozum skoro upakowanie matrycy jest takie samo (mam na myśli liczbę punktów światłoczułych na tej samej powierzchni matrycy) to skąd taki dobry efekt? Czary?
Ohhh jak dobrze, że forum wróciło :-)
W między czasie przygotowałem małe porównanko z zamieszczonych na DPR NEFów. ;-) D800 vs D700. ISO 25600, obraz z D800 odszumiony w ACR (luminancja na 20) i zmniejszony do 12Mpix.
źródło (http://img217.imageshack.us/img217/5951/d800d70025600small.jpg)
i większa wersja (więcej wycinków): http://img402.imageshack.us/img402/3622/d800d70025600.jpg
Ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości ? ;-)
Nie wiem czy było ale cena na fotojokerze wygląda obiecująco
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d800/
za to ich cena d700 jest conajmniej w tym wypadku smieszna
Jest już D800 oficjalnie w sprzedaży w Polsce? Gdzie można zamówić?
marcin szyszkowski
21-03-2012, 15:15
ciekawe, kiedy znowu podniosą:P
samson09
21-03-2012, 15:19
Ohhh jak dobrze, że forum wróciło :-)
W między czasie przygotowałem małe porównanko z zamieszczonych na DPR NEFów. ;-) D800 vs D700. ISO 25600, obraz z D800 odszumiony w ACR (luminancja na 20) i zmniejszony do 12Mpix.
i większa wersja (więcej wycinków): http://img402.imageshack.us/img402/3622/d800d70025600.jpg
Ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości ? ;-)
No i bajka:)
W Winmar.pl podają jako dostępny ale ta cena
markes1987
21-03-2012, 15:57
czy ktoś wie jak się ma szybkość AF w D800 porównując je do D700? Pewnie to pytanie było już nie raz tutaj zadane,ale niestety nie mam tyle czasu,aby przejrzeć ponad 280podstron..
w Krakowie w foto plus w przyszłym tygodniu ma być. Pytanie tylko ile pójdzie na realizację wcześniejszych zamówień.
W Krakowie w skepie Nikona w Bonarce ma być w pojutrze ( piątek ) w cenie raczej mało zachęcającej - ok. 11500zł. Wszytkie egzemplarze , które mają dostać w ten dzień już są podobno zarezerwowane.
Panowie popatrzcie po ile chodzi w fotojokerze D800, natychmiast kliknąłem kup!, ale system podaje że ilość niewystarczająca do sprzedaży
Nawet do nich napisałem zobaczymy co odpiszą.
Co do RS w Krakowie...
5x nikon D4
3x nikon D800
1x nikon D800E
Trudno się było dostać do sprzętu ale nie było to niemożliwe jednak pęd mnie powalił chciałem zrobić testy ale ręce się trzęsły a w głowie szum.
Porobiłem troche fota a po przyjściu do domu okazało się że nic w NEF :(
Więc z RS nie jestem zadowolony, ale ogólnie D800 strasznie delikatny sprawia wrażenie sprzętu amatorskiego, jednak szumy i jakość szczegółów w stosunku do wysłużonego D300 POWALAJĄCE!!!!
D4 czad i tyle.
Tak czy inaczej kupuję D800 bo jest potrzebny do roboty boje się jednak jego delikatności i niewielkich rozmiarów.
Sztolcman
21-03-2012, 23:16
Byłem dzisiaj na roadshow w Krakowie i zrobiłem mały eksperyment z rozmiarem pliku - jak bardzo można w ustawieniach zminimalizować rozmiar nefa? 12-bit skompresowany stratnie nef zajmuje około 25MB (na ISO 100). Czyli nie ma dramatu i jako drugie body w repo ślubnym da radę ;)
Właśnie otrzymałem newslettera z ABFoto. D800, dostępne od jutra w sklepach NPS. Cena: jedyne 11955PLN.
Bambello
22-03-2012, 00:39
Byłem dzisiaj na roadshow w Krakowie i zrobiłem mały eksperyment z rozmiarem pliku - jak bardzo można w ustawieniach zminimalizować rozmiar nefa? 12-bit skompresowany stratnie nef zajmuje około 25MB (na ISO 100). Czyli nie ma dramatu i jako drugie body w repo ślubnym da radę ;)
25mb to już jest nieźle.
Ciekawe, czy dużo ucierpiała jakość?
Właśnie otrzymałem newslettera z ABFoto. D800, dostępne od jutra w sklepach NPS. Cena: jedyne 11955PLN.
w usa kosztuje dokladnie 1/2 d4... jesli te cene pomnozysz x2 to i tak nie wyjdzie cena d4... chetni na d800 powinni sie cieszyc... prawdziwa okazja ;)
Michal Szipluk
22-03-2012, 10:37
Ciekawe jak będzie z dostępnością, dziś już oficjalnie w sprzedaży.
Może niebawem zobaczymy testy zrobione bez pośpiechu z różnymi szkiełkami.
11955 to netto 9719.51 czyli jakeis 3100.00 USD, nie jest moze jakos super tanio ale tez nie ma takiej roznicy jak chocby przy d4
maja juz tez w e-oko cena jak wszedzie 11990...
w Jokerze twierdza ze bedzie na poczatku tygodnia i niby ma byc na poczatek w cenie ze strony.... zobaczymy ile w tym prawdy..
kruszyna
22-03-2012, 11:02
Ja zamówiłem za 10500 w małej firmie na Podlasiu. Nie wiem kiedy będzie. Ale ponoć lada dzień ma wjechać na magazyn. Hurtownia z której biorą posiada magazyn na zachodzie Europy więc aparaty będą z tych stron raczej nie Nikon Polska.
w jokerze na www juz jest dostepny :).... wlasnie zamowilem za 9999zł brutto :)
naprawde dobra cena :) i chyba sporo maja... kto jeszcze nie zamowil? :)
Ja nie zamowilem :D Ale 9999 brutto to bardzo przyjemna cena.
Chciałem zamówić w FJ przy cenie 9999, ale się nie udało. Po krótkiej chwili nastąpiła zmiana ceny na 11444. Niezła inflacja.
Poczekam spokojnie, aż sytuacja się ustabilizuje.
szczęśliwi co zdążyli na tą porąbaną akcje promocyjną..
GoOrange
22-03-2012, 16:09
Nie wiem jak z obłożeniem miejsc na roadshow w Zabrzu ale ja chyba nie będę, mogę oddać miejsce konkretnej osobie zamiast wrzucać je do puli. Kontakt przez pm na forum.
Sorki za OT.
A ja myślę, że: 1) nie było żadnej akcji promocyjnej 2) Fotojoker nie miał i nie ma ani jednego egzemplarza d800. Cała ta historia z 9999 to pijarowska ściema, tak jak i zresztą poprzednia akcja z d800 w tym sklepie z ceną z sufitu. Chodziło o darmową reklamę i ruch na witrynie.
Pawel Pawlak
22-03-2012, 16:18
No pewnie że nie akcja promocyjna, tylko ściema. Tak jak podałem przykłady z V1 i J1 w super cenach - które nawet można było kupić tylko że nie można było ich dostać
Do mnie w każdym razie ( i na 100% wiem że nie tylko do mnie) jutro kurier dowiezie piękne, pachnące, fabrycznie zapakowane D800.... ;)
no to czekamy na pierwsze relacje zadowolonych kupujacych :)
Wronaavd
22-03-2012, 16:21
A ja myślę, że: 1) nie było żadnej akcji promocyjnej 2) Fotojoker nie miał i nie ma ani jednego egzemplarza d800. Cała ta historia z 9999 to pijarowska ściema, tak jak i zresztą poprzednia akcja z d800 w tym sklepie z ceną z sufitu. Chodziło o darmową reklamę i ruch na witrynie.
Oni mają taką politykę i już. Fakt, faktem, że czasami mają najtaniej. Ale nie wszystko ;) I co by nie mówić - taki sposób działa, skoro o nich piszecie na forum, wchodzicie na stronę, sprawdzanie ceny... Czyli wszystko układa się dokładnie po ich myśli :)
Myślę, że ściema w FJ jest bardzo prawdopodobna. W trakcie mojego zamawiania (w cenie 9999) nagle strona się zawiesiła, a po jej odświeżeniu ukazała się już nowa, wyższa cena. Niepoważni goście. Będę starał się ich unikać w przyszłości. W sklepie ABFoto podali mi cenę 11990.
Nie dajmy się zwariować. Kurz niedługo opadnie i cena się ustabilizuje. Aż takiego ciśnienia nie mam, żeby dać się bezczelnie łupić :)
samson09
22-03-2012, 16:30
Tylko chwalić się jak ktoś kupi, opisać wrażenia i zdjęcia pokazywać:)
ktoś wie dlaczego cena na raty w pewnym sklepie jest niższa niż gdybym kupił za gotówke ?...nie rozumiem promocji, przecież chyba lepiej dostać od razu całą gotówkę niż za 36 miesięcy...
tak, tak, koniecznie prośba o pierwsze wrażenia !
samson09
22-03-2012, 16:43
ktoś wie dlaczego cena na raty w pewnym sklepie jest niższa niż gdybym kupił za gotówke ?...nie rozumiem promocji, przecież chyba lepiej dostać od razu całą gotówkę niż za 36 miesięcy...
tak, tak, koniecznie prośba o pierwsze wrażenia !
A w którym tak jest?
Przecież sklep otrzyma całą kase tyle, że od banku. Może przy okazji trzeba podpisać ubezpieczenie i kredytówke wcisną i już bank będzie do przodu. Sklep sprzeda, kolega kupi, bank zarobi.... heheh normalnie wszyscy happy ;)
A mnie sie udalo kupic w FJ w cenie 9900zł mam potwierdzenie na maila o zakupie i juz kase przelalem.
Chwile potem cena w sklepie skoczyla na 11440zł
Pawel Pawlak
22-03-2012, 17:19
A masz powiedzenie że przyjęto do realizacji czy że przyjęto zamówienie?
A mnie sie udalo kupic w FJ w cenie 9900zł mam potwierdzenie na maila o zakupie i juz kase przelalem.
To, ze Ci sie udalo bedziesz mogl dopiero powiedziec jak odbierzesz paczke od kuriera ;)
samson09
22-03-2012, 17:29
A to ciekawe. Jak ja klikałem z ciekawości na 9999 to pisało, że towar niedostępny itd... Ale jak już kasę przelałeś to chyba nie mają wyboru.
Wronaavd
22-03-2012, 17:56
No i widać, kto wie jak się zareklamować ;) Nawet jak kilka sztuk sprzedali po niższej cenie to zamieszanie zrobili i klientów będą mieli tak czy siak :) Pogratulować :) Ta ich pierwsza cena (ok. 19 tys.) też nie była przypadkowa, bo ludzie zaczęli o tymże sklepie mówić/pisać... Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie, jakie ceny będą za miesiąc, dwa, sześć itd...
GoOrange
22-03-2012, 18:05
Albo rzeczywiście mieli pierwsi np. 5 szt. i sprzedali je po 19k i teraz mogą sprzedać 40 szt. za 9900 zł ;-) - Oczywiście wątpię w tą teorię ale dla pewności nic tam nie kupię, od cwaniaków z daleka...
ale ale ktoś tu niedawno krzyczał i bronił..., że normalne jak sklep po odejściu od kasy nie przyjmuje zwrotu i tylko jak coś, wysyła do serwisu... wtedy był cacy sklep i to normalne. Cóż jaki sklep takie warunki.. :)
krokus66
22-03-2012, 18:12
To, ze Ci sie udalo bedziesz mogl dopiero powiedziec jak odbierzesz paczke od kuriera ;)
:lol:
Proponuję jeszcze sprawdzić zawartość.
Dobrze jak jest dobrze, ale jak jest bardzo dobrze, za dobrze - oj, to może być niedobrze.:-)
... no to czekamy czekamy na opinie o tym cud-miód malina de osiemset :)
... jak na razie skłonny jestem przesiąść się na pięć de emka trzy ... ale poczekam na Wasze sample i opinie ... Mam nadzieję, że nikt z Was nie jest zawodowo związany z firmą Nikon i nie będzie "audycja zawiera lokowanie produktu" :D
Bartekolo
22-03-2012, 19:05
http://www.euro.com.pl/lustrzanki,_Nikon.bhtml
w EURO niedługo będą mieli i wersje E. Ciekawe jaka cena. Jeśli cena zejdzie z czasem do około 10tys zł to chyba zacznę poważnie myśleć o tym cacku.
Wronaavd
22-03-2012, 19:22
ale ale ktoś tu niedawno krzyczał i bronił..., że normalne jak sklep po odejściu od kasy nie przyjmuje zwrotu i tylko jak coś, wysyła do serwisu... wtedy był cacy sklep i to normalne. Cóż jaki sklep takie warunki.. :)
Ja nikogo nie bronie i nie oczerniam. Kilka razy nawet kupowałem w FJ, w B-stoku mają miło obsługę ;) Ale to ceny zazwyczaj dyktują to, gdzie kupuje sprzęt. Gwarancję i tak daje producent... Więc cena odgrywa największą rolę przy podejmowaniu decyzji. A że mają marketingowców, którzy mają takie, a nie inne pomysły na reklamę... Mnie to jedynie śmieszy :) Grunt, żeby każdy kto chce mógł kupić i jeszcze był zadowolony z ceny, o! Także udanych zakupów życzę ;)
ja w jokerze mam status zamowienia przyjety do realizacji, telefonicznie potwierdzili ze jutro wysylka...
jak sie okaze ze FJ wysle te aparaty po 9999 to niektorzy (co sie nie zalapali) beda mieli niezly zgryz... ;)
jak sie okaze ze FJ wysle te aparaty po 9999 to niektorzy (co sie nie zalapali) beda mieli niezly zgryz... ;)
niezły ZGRYZ :?:
GoOrange
22-03-2012, 21:59
Gorzej jak się okaże że w pierwszych seriach matryca chlapie olejem albo AF nie trafia... ;-)
Wronaavd
22-03-2012, 22:18
Gorzej jak się okaże że w pierwszych seriach matryca chlapie olejem albo AF nie trafia... ;-)
Trzymam kciuki za tych co kupili, że jednak wszystko będzie ok :> Nie, że mi zależy, ale nie chciałbym, żeby Nikon w, jakby to ująć, dość wysokim i ważnym modelu miał takie wpadki... Mam jakiś sentyment do tej marki ;)
PS: Zauważyliście ostatnimi czasy zwiększoną liczbę ogłoszeń typu: "kupię d700"? ;)
Nowe sample na Depreview http://www.dpreview.com/news/2012/03/22/Nikon-D800-First-Impressions
a tak w ogóle udało sie wam otworzyc NEF'y z d800 w LR3? albo CS5 z camera raw innym niz 6.7 beta?
Ja również dostałem dzisiaj potwierdzenie z FJ ze zamówienie przyjęto do realizacji
Przelew zrobiłem wczoraj wiec dzisiaj go zaksięgują więc koło wtorku powinienem się spodziewać dostawy
PS: Zauważyliście ostatnimi czasy zwiększoną liczbę ogłoszeń typu: "kupię d700"? ;)
no ale w cenie 5,5 - 6,5tys (b. mały przebieg) więcej wg mnie dać nie warto...
downandout
23-03-2012, 10:08
w cenniku sklepów stacjonarnych dzisiaj pojawiła się cena 9999, puszka powinna powoli trafiać do największych salonów, w pozostałych jest dostępna na zamówienie.
---edytka---
się pospieszyłem, szaleje dzisiaj cena, już jest 11111 zł.
9999 za ten aparat to bardzo dobra cena. jesli ustabilizuje sie na tym poziomie... tylko kupowac.
a ktoś wie gdzie w W-wie można kupić dzisiaj od ręki...za 11111z? (poproszę info na pw :)...)
tolekolek
23-03-2012, 10:25
Witam, kilka pytań
1. Myślicie że można spodziewać się zestawów D800 + 24-70 w dobrej cenie ?
2. Mam karty SDHC Extreme 20MB/s i zastanawiam się czy powinienem je wymieniać na CF.
3. Czy wiadomo coś o dostępności akcesoriów - mikrofon i grip ?
4. Czy można używać dowolnych mikrofonów ? np. takich do prowadzenia wywiadów
... no to czekamy czekamy na opinie o tym cud-miód malina de osiemset :)
... jak na razie skłonny jestem przesiąść się na pięć de emka trzy ... ale poczekam na Wasze sample i opinie ... Mam nadzieję, że nikt z Was nie jest zawodowo związany z firmą Nikon i nie będzie "audycja zawiera lokowanie produktu" :D
Jeśli masz już jakąś szklarnię to IMO bezsensowny krok.
Po pierwsze 5d3 będzie zauważalnie droższy, czyli gdybyś kupił D800 i do tego za 2-3 miesiące używkę D700 za pewnie około 5 tys. to masz zestaw wymiatający do każdych zastosowań.
Zestaw którego w zbliżonej cenie na próżno szukać u konkurencji, do wszystkich zastosowań 12Mpix/8fps + 36Mpix/4fps. No i zawsze masz backup.
Jeśli do tego doliczysz koszt wymiany szklarni to już nie bardzo wiem po co się w ogóle zastanawiać na 5d3? ;)
Dodatkowo dobrze się wczytując w specyfikację 5d3 dowiesz się że układ AF za którym tak wszyscy tęsknili jest konkretnie wykastrowany w porównaniu z 1dx.
W 1dynce jest osobny procesor digic i dodatkowy sensor RGB wspomagający jego pracę. W 5d3 nie ma ani jednego ani drugiego. Jeśli do tego poszukasz w necie wstępnych opinii o sprawności AF we wczesnych modelach 1dx to się okaże że nawet tam coś z tym układem jeszcze nie jest tak jak być powinno.
IMHO warto jednak chyba poczekać "ochami i achami" co do tego AF w 5d3
Ja również czekam na opinie o D800, bo ten sprzęt parametrami jakby robiony dla mnie :P także jednej D700 na jego rzecz się pozbędę pewnie w tym sezonie. Mam nadzieję że nie będzie problemów z olejem jak w D7000 czy innych takich wpadek.
Biorąc pod uwagę, że jednak D800 jest o klasę wyżej niż feralny D7000, nie obawiałbym się jakichś cyrków z olejem etc... Poza tym puszka dość długo wchodziła na rynek i myślę, że Nikon nie pozwoli sobie na bubla w tym segmencie.
Pawel Pawlak
23-03-2012, 11:37
po rozpakowaniu przesyłki, mogę na razie tylko napisać że D700/d300 lepiej wygląda i leży w łapie ;) Ale to bardzo subiektywne ;)
masz juz swoj czy czyjs rozebrales na czesci? :mrgreen:
Wronaavd
23-03-2012, 11:55
po rozpakowaniu przesyłki, mogę na razie tylko napisać że D700/d300 lepiej wygląda i leży w łapie ;) Ale to bardzo subiektywne ;)
Wszak nie wygląd się liczy... tylko wnętrze ;)
no to Panie Pawle czekamy na jakieś dwa zdania na temat jego technicznej strony :)
PS. Może być więcej niż dwa :)
Pawel Pawlak
23-03-2012, 12:16
no to Panie Pawle czekamy na jakieś dwa zdania na temat jego technicznej strony :)
PS. Może być więcej niż dwa :)
Za jakiś czas - na razie EN-EL15 sie ładuje ;)
masz juz swoj czy czyjs rozebrales na czesci? :mrgreen:
Chciałem żeby wszystkie dotarły przed weekendem do klientów. Dlatego do mnie przyszła tylko jedna sztuka - moja :)
Wszak nie wygląd się liczy... tylko wnętrze ;)
Wiem, wiem... Dlatego jeszcze go nie zapakowałem i nie poszedł na allegro ;)
Wronaavd
23-03-2012, 12:32
No to czekamy na wrażenia i sample :) Chwal się :) Czyżbyś był pierwszym oficjalnym właścicielem D800 w PL? A przynajmniej pierwszym z tego forum? ;)
Pawel Pawlak
23-03-2012, 12:54
na 100% jednej osobie jeszcze kurier jużd800tkę dostarczył, a na 99% kolejnej dostarczy do końca dnia ;)
Wronaavd
23-03-2012, 14:36
To i tak daje podium :)
Przykro mi niezmiernie, podium od 2 dni już zajęte :lol:
Wronaavd
23-03-2012, 15:01
Przykro mi niezmiernie, podium od 2 dni już zajęte :lol:
Bez chwalenia się na forum się nie liczy! :)
GoOrange
23-03-2012, 16:51
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Camera-Sensor-Database/Nikon/D800
No no, nie spodziewałem się że będzie aż tak dobrze.
:) chyba im serwery padły, bo chciałem porównać te body z innymi i się nie da :)
Szlag by to, też próbuję porównać i dobić się nie można.....
porównałem -miazga jest :-)
Byłem wczoraj na Nikon Roadshow w Bielsku. Prezentowali D4 i D800. Rzeczywiście D800 wydaje się trochę małym w ręku i na pierwszy rzut oka wykonanie pokręteł itp nie srawia wrażenia tej klasy co cena tej puszki. Tak czy siak, jest to kawał elektroniki na najwyższym poziomie, mam nadzieję, rzeczywiście w iście pancernej obudowie (bo w ręku odczucie może być różne:-).
Gość prowadzący dał do zrozumienia jednak, że te 36MP, mogą sprawić problem przy fotografowaniu z ręki - duża szansa na nieostrości (z powodu dużej dokładności matrycy), więc może będziemy za czas niedługi widzieli jakiś nowy model z mniejszą matrycą.
Gość prowadzący dał do zrozumienia jednak, że te 36MP, mogą sprawić problem przy fotografowaniu z ręki - duża szansa na nieostrości (z powodu dużej dokładności matrycy)
Pier.... kotka za pomocą młotka - Kto to prowadził?
Trzeba było się go spytać, a jak w takim razie w D7000 wychodzą ostre zdjęcia?. A może już zabezpieczają się na przyszłość, że ewentualne nieostrości to tylko i wyłącznie sprawa zbyt przepakowanej matrycy,a nie np. złej kalibracji sprzętu xD
Jacek S.
23-03-2012, 17:54
Gość prowadzący dał do zrozumienia jednak, że te 36MP, mogą sprawić problem przy fotografowaniu z ręki - duża szansa na nieostrości (z powodu dużej dokładności matrycy)
Ciekawa teoria :D:D:D
Kupił już ktoś, jak wrażenia?
Kupił już ktoś, jak wrażenia?
kupić,kupił.Pare postów wyżej pochwalił sie przyjsciem paczuszki,a teraz chyba rozbiera na części pierwsze. Jak skonczy to pewnie bedzie relacja :)
samson09
23-03-2012, 20:23
Szlag by to, też próbuję porównać i dobić się nie można.....
porównałem -miazga jest :-)
A dokładnie z czym ta miazga bo też się dobić nie mogę?
no ja wizę że jest dobrze, podobny poziom jak D4 i D3 ale biorąc pod uwagę gęstość matrycy to jest super osiągnięcie
A dokładnie z czym ta miazga bo też się dobić nie mogę?
Ciut lepsze szumy, sporo lepszy DR a miało być tak do bani, według forumowych znawców, bo to "36MP" ;(
To jeszcze raz dla przypomnienia:
http://img402.imageshack.us/img402/3622/d800d70025600.jpg
Ale na tym samplu wyostrzenie jest mocniejsze na D700 więc i szum bardziej widać, ciekawe jakby to wyglądało gdyby ostrość była na tym samym poziomie.Zrobiłem małe wyrównanie ostrości na D800, i mimo tego i tak jest lepiej bo szum mniejszy a detal lepszy:
http://komeko.strefa.pl/FOTO/TEMP/d800d70025600a.jpg
Wyostrzenie jest dokładnie takie samo na obu przykładach -z D700 wgrane do ACR i zapisane do JPG na defaultowych ustawieniach, z D800 wgrane do ACR, odszumione w nim (luminancja na 20), przeskalowane do 12Mpix i zapisane jako JPG -reszta ustawień defaultowa.
ale skalowanie mogło już zmienić proporcje, nie ważne są suwaki tylko to co widać, zobacz mój poprzedni post, bo edytowałem i dodałem fotkę, która według mnie lepiej pasuje
Jest wyraźnie lepiej na d800 i nie ma co kombinować.
samson09
23-03-2012, 21:08
Jest wyraźnie lepiej na d800 i nie ma co kombinować.
Amen.
Darek -ja to porównanie robiłem z dostępnych na DPR NEFów -założenie było takie -osiągnąć mniejsze zaszumienie i większy detal z D800 w porównaniu do D700 w najwyższym dostępnym ISO. NEFa z D700 nie ma już jak ratować -odszumienie zje resztkę szczegółów, mniejsze wyostrzenie spowoduje większy szum. To co daje 36Mpix z D800 widać -plik jest o wiele bardziej elastyczny, możemy go bardziej odszumić, a po zeskalowaniu w dół detalu i tak będzie więcej niż z D700.
Po prostu dzień do nocy -pozamiatane i tyle ;-)
Ja to wiem i nie przeczę, odniosłem się tylko do tego że na samplu który zapodałeś porównujemy szum a nie patrzymy na wyostrzenie, a według mnie trzeba wyostrzenie doprowadzić do podobnego poziomu, nie sugerując się wartościami na suwakach a oczami. Nieważne, finał i tak jest taki że z D800 można o wiele więcej wycisnąć. Wyszła im fajna puszka i według mnie ciekawsza niż D4 :) Tam powinno być o wiele lepiej niż w D3s a nie jest. Z D800 można po przeskalowaniu wycisnąć chyba nawet mniejszy szum a w razie czego mamy większy detal przy mniejszym iso czego nie daje nam D4.
Aaa przypomniało mi się, że jedną rzecz D4 ma super czego nie ma D800 to itpc czy jakoś tak. Ale to już dla reporterów, mi się osobiście ta funkcja baardzo podoba.
Pawel Pawlak
23-03-2012, 21:38
ja niewiele dziś napiszę bo inne obowiązki naglą.
tak na szybko:
- AF na bocznym pkt. w świetle wymagającym ekspozycji 1/20 f2.8 iso25600, bez wspomagania szybko i precyzyknie ustawił ostrość !!
- obrazek lepszy niż można sądzić po samplach
- iso100 wydaje się być z gumy
edit:
albumowo - rodzinnie (test rozpoznawania twarzy przez AF)
RAW, iso12800, t1/50, f5
źródło (http://img861.imageshack.us/img861/783/dsc0186o.jpg)
JPG, iso12800, t1/30, f5
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/2760/dsc0156fo.jpg)
JPG, DX, iso2500, t1/200, f4.5
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/451/dsc0100eh.jpg)
samson09
23-03-2012, 21:40
ja niewiele dziś napiszę bo inne obowiązki naglą.
tak na szybko:
- AF na bocznym pkt. w świetle wymagającym ekspozycji 1/20 f2.8 iso25600, bez wspomagania szybko i precyzyknie ustawił ostrość !!
- obrazek lepszy niż można sądzić po samplach
- iso100 wydaje się być z gumy
Skromnie, ale napawa optymizmem :) Czekamy na więcej.
arturherda
23-03-2012, 21:46
To jeszcze raz dla przypomnienia:
http://img402.imageshack.us/img402/3622/d800d70025600.jpg
Dokładnie tak będzie jak przedstawił Rafał. Wiele razy o tym pisałem, bo analogiczna sytuacja jest w zestawieniu 5DII oraz D700 i coś mi się wydaję, że będzie miała miejsce również w parze d800 i 5DIII.
Będę nudny i powtarzający się, ale kolejny raz napiszę, że ogrom pikseli to nie onanizm sprzętowy, to ogromne możliwości przy obróbce, również w kontekście wysokich czułości.
Jak wielu z Was pamięta z wcześniejszych dyskusji, matrycę D800 krytykowałem zaznaczając, że czynię to na podstawie ówczesnych sampli. Po zapoznaniu się z wieloma NEFami otwieranymi w NXie niniejszym tu odszczekuję moje wcześniejsze twierdzenia. Matryca D800 daje naprawdę fantastyczny obrazek, czekam co w tej materii zaoferuje w praktyce 5DIII bo na wszystkich zestawieniach wysokiego ISO D800 wypada mi podobnie, po przeskalowaniu do 22Mpx przewaga D800 zaczyna być wyraźna.
Ach... tylko dlaczego Nkon nie ma przycisku zmiany ISO pod prawym palcem :?
samson09
23-03-2012, 21:48
Idzie się przyzwyczaić.
albumowo - rodzinnie (test rozpoznawania twarzy przez AF)
Pawel... Normalnie jak wersja mini Ciebie :mrgreen:
i co, dostal ktos puszke za 9999 z FJ juz kurierem?
samson09
23-03-2012, 21:56
i co, dostal ktos puszke za 9999 z FJ juz kurierem?
Z tym FJ to w ogóle jakaś zamotana sprawa. Na głównej stronie jak byk piękny napis ze zdjęciem, że d800 w pełni dostępny. A jak wchodzę na sklep internetowy to cena 11444 i chwilowo niedostępny:) To jak to jest ? :)
AutoISO -na prawdę gorąco polecam. To na prawdę niesamowita wygoda i w wielu sytuacjach można zdać się na automatykę. No a w pozostałych....... cóż, nie ma rzeczy doskonałych ;-)
Znowu Nikon i Canon zrobili coś niesamowitego -wielu moich kumpli (w tym i ja) będzie w 100% zadowolonych dopiero po zakupie obu puszek -D800 i 5D Mk III ;-) Drenaż kieszeni czas rozpocząć............
samson09
23-03-2012, 22:01
Znowu Nikon i Canon zrobili coś niesamowitego -wielu moich kumpli (w tym i ja) będzie w 100% zadowolonych dopiero po zakupie obu puszek -D800 i 5D Mk III ;-) Drenaż kieszeni czas rozpocząć............
Gadżeciarze :)
arturherda
23-03-2012, 22:06
AutoISO -na prawdę gorąco polecam. To na prawdę niesamowita wygoda i w wielu sytuacjach można zdać się na automatykę. No a w pozostałych....... cóż, nie ma rzeczy doskonałych ;-)
Za Auto ISO podziękuję, nie dla mnie :) znam zbyt dobrze z autopsji - świece ołtarza w kadrze czy okno kościoła na szerokim kącie i ISO skacze po swojemu - to nie dla mnie jednak, no nic zobaczymy wkrótce co przyniesie 5DIII bo na chwilę obecną obraz z D800 to jest to czego oczekiwałem. Duży plik i 4 klatki mi nie przeszkadzają tylko to ISO :( No z drugiej strony nauczyłem się żyć bez informacji o pomiarze światła w wizjerze :-(
No no paweł, iso12800 albumowo w pełni używalne!
Pawel Pawlak
23-03-2012, 22:31
R; wiem ;)
Arturherda; jeszczze tego nie sprawdziłem, ale sądzżę żę mozna podpisać iso tak jak w d4 - pod klawisz rec - wtedy będziesz miał iso pod prawym palcem ;)
SHOX!; na razie tylko rodzinne miałem okazję sprawdzić i to jak pewnie widać w "pięć minut", na szybko ;)
arturherda
23-03-2012, 22:37
...ale sądzżę żę mozna podpisać iso tak jak w d4 - pod klawisz rec - wtedy będziesz miał iso pod prawym palcem ;)
...
Jak kiedyś przy okazji sprawdzisz i da radę to hm... po sezonie będzie wymiana na 5DIII lub, no może... może... Wszystko zależy od tego co pokaże 5DIII bo na razie szału ni ma nawet w rawach, a nie tylko ja zauważyłem, że na niższych iso obraz jest słabszy niż w marku dwójce dziwne trochę to, no ale zobaczymy w praktyce.
oj coś mi się wydaje że jednak ta puszka będzie moja :P
Zapnijcie pasy zanim DXO pokaże wyniki ;)
IMO Nikon nie włożył tam tej matrycy przez pomyłkę, z pewnością wiedzieli nad czym pracuje konkurencja. Mimo tego poszli w upakowaną matrycę.
Obstawiam pierwsze miejsce w rankingu sensorów DXO, sprawdzimy czy się pomyliłem.
Hahaha, a nie mówiłem 6 marca?
Może to nie było aż tak trudne do przewidzenia ale zawsze ;)
Paweł - czy do guzika funkcyjnego dali możliwość ustawienia sobie L - lock. Nigdzie nie ma tego info. W D4 zrezygnowano z osobengo guzkia L, mam nadzieję, że choć w funkcyjnych dali te opcje w D800 (w D700 tego na okrągło używałem).
powinno byc, inne body maja... sprawdz sobie w instrukcji na stronie Nikona... juz jest pdf
Wyniki z DxOMark zadziwiają, kolejne zdjęcia tutaj zamieszczane również. Początkowo byłem bardzo sceptycznie nastawiony do tej puszki, a najbardziej do tak gęsto upakowanej matrycy. Muszę jednak przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. :)
Ciekawi mnie czy w trybie DX albo crop 1.2 możemy wykonywać RAWy (o odpowiednio mniejszej rozdzielczości)?
Ciekawi mnie czy w trybie DX albo crop 1.2 możemy wykonywać RAWy (o odpowiednio mniejszej rozdzielczości)?
Dokladnie tak.
Też mam już , łeb urywa jakby tak nie cropować to iso lepsze ma osiągi niż d3s oczywiście tylko do 6400.
A tak apropo pewnie wiecie już , że D3S mniej szumi niż D4?
samson09,
jesli chcesz to za 11400 lezy do wziecia od reki.
fizycznie nie wirtualnie.
d800 sztuk raz.
miejsce to galeria mokotow w wawce
Pytanie do tych co już mają puszkę w rękach, co jest na spodzie napisane? made in...?
samson09
24-03-2012, 10:34
samson09,
jesli chcesz to za 11400 lezy do wziecia od reki.
fizycznie nie wirtualnie.
d800 sztuk raz.
miejsce to galeria mokotow w wawce
Dzięki ale 11400 przy sugerowanej cenie producenta oscylującej w granicach 10-10500zł to dla mnie jednak za dużo. Poza tym do moich potrzeb na tą chwilę d700 w pełni mnie zaspokaja. :) Ale kiedyś hmm...kto wie, no chyba, że doczekamy się faktycznego następcy d700 :) Pożyjemy zobaczymy. Ale póki co dobrze, że d800 daje radę i mamy kolejny fajny aparat z naszej stajni :)
I niech ktoś w końcu napisze made in ....co?
Pawel Pawlak
24-03-2012, 10:48
pytanie do tych co już mają puszkę w rękach, co jest na spodzie napisane? Made in...?
japan :)
Edit:
tak nieśmiało zaznaczę że wszystkie moje przepowiednie po analizie pierwszych RAWów, dotyczące D4 i D800 vs reszta stajnie nikona jak na razie potwierdzają się w wynikach DXO; Wskaźniko D800 - 95 Nowy król - władca niskiego iso i czołowy gracz wysokigo, na równi z d3s i d4 :)
jak dojdzie do 9,5 to się zabieram do kupowania. na dzień dzisiejszy to mi się jakoś nie spieszy.
Pawel Pawlak
24-03-2012, 11:07
Ja zaobaczę czy będę trzymał D800 do pierwszych kilku sesji; założenia są 2: ma zastąpić d300 i d700 (najwyraźniej to się sprawdzi) i ma mieć zdecydowanie lepszą skuteczność AF w naprawdę trudnych warunkach. Jeśli się nie sprawdzi - ze łzami w oczach zamiana na d4 ;)
Pawel Pawlak
24-03-2012, 11:19
Bo obrazek jest świetny, rozdzielczość spełniająca założenie nr 1, a cena połowę niższa niż d4 :)
ale polowe mniej fajny niz d4 :)
Dzięki ale 11400 przy sugerowanej cenie producenta oscylującej w granicach 10-10500zł to dla mnie jednak za dużo.
Mogę prosić linka do źródła, w którym nikon podaje, że sugerowana cena to 10000-10500zl ?
Pawel Pawlak
24-03-2012, 11:34
Mogę prosić linka do źródła, w którym nikon podaje, że sugerowana cena to 10000-10500zl ?
to pewnie będzie niezbyt łatwe ;) prościej byłby podpiąc takiego gdzie sugerowana jest 12199,- ;)
samson09
24-03-2012, 11:40
to pewnie będzie niezbyt łatwe ;) prościej byłby podpiąc takiego gdzie sugerowana jest 12199,- ;)
Co nie zmienia faktu, że nawet tutaj pisaliśmy swego czasu o sugerowanej cenie coś ok. 2999usd i chyba 3300usd za wersje E. Co w przeliczeniu wychodziło jakieś 10500. Dzisiaj nawet mniej. Mniejsza o większość może po prostu napaliłem się, że cena oscylować będzie w granicach 10000 :) Mam nadzieję, że po pierwszym bum na nowość coś tam się zmieni i oby nie na gorzej.
I fakt faktem Nowart masz rację, że nikon raczej w pln ceny nigdzie oficjalnie nie podawał. Bo chyba o to ci chodziło prosząc mnie o linka :)
można łatwo sprawdzić wpisując w google d800 + 2999 cena sugerowana za D800 miała wynosić 3000$ za literkę E + 300$ :) Chciałem zamówić na amazon ale chwilowy brak w magazynach...
robin102
24-03-2012, 11:45
czwarta minuta , 30 sekund tego wywiadu z Wiktorem S. gdzie mówi o cenie 10500zł
http://www.radiozet.pl/Programy/Technologika/Blog/Nikon-D800-premiera
Paweł szczere gratulacje zakupu, szczególnie w wersji MADE IN JAPAN, bo mnie to trochę martwiło.
Po zapoznaniu się z wieloma NEFami otwieranymi w NXie niniejszym tu odszczekuję moje wcześniejsze twierdzenia. Matryca D800 daje naprawdę fantastyczny obrazek,
Jakoś przeszło by nie zauważone, ale zauważyłem :) no i cenię Takich kolegów, takie podejście do rzeczywistości trzymać.
samson09
24-03-2012, 11:50
Paweł szczere gratulacje zakupu, szczególnie w wersji MADE IN JAPAN, bo mnie to trochę martwiło.
To myślisz, że będą też china?
Pawel Pawlak
24-03-2012, 12:00
samson09; problem w tym, że sugerowana cena w USA to cena bez podatku stanowego, czyli można powiedzieć że jest to cena netto. U nas jest VAT i raczeju nigdy tak nie było, żeby cena w usa była równa cenie brutto w PL. Cena D800 pewnie spadnie - ale biorąc pod uwagę jaki jest dostęp do tego body na świecie i jaki popyt, to raczj niezbyt prędko. Cena którą można zobaczyć w cenniku NP to: 12199 brutto. Cena rynkowa jest obecnie niższa, a poza ym sprzęt JEST dostępny a nie tak jak w wielu krajach gdzie teoretycznie może jest taniej, są na niego zapisy.
Robin102; dzięki :) Co do słów Wiktora, to tak naprawdę nie wiemy czy mówi on o cenie netto czy brutto ? Poza tym słowa te padły zanim było wiadomo jakie ssanie naprawdę będzie na D800.
Co do samego D800; wydaje się że AWB działa fajnie,a kolorystyka skóry już w JPGach jest bardzo fajna. Dla mnie to o tyle istotne, że pamiątkowe zdjęcia można z założenia "strzelać" w JPGach i to M albo nawet S.
Pawel, masz D300 i D800. Czy mozesz zrobic serie takich samych zdjec w NEFie na ISO 1600, 3200 i 6400? A jak AF? Da sie zyc na DX z 6 fps? Jak to wyglada w porownaniu z D300? Jaki jest "procent" celnosci 300 vs. 800?
myślę, że ssanie w tej cenie skończy się bardzo prędko. dla ceny u nas ogromne znaczenie będzie miało zachowanie waluty w okolicach EURO2012.
Pawel Pawlak
24-03-2012, 12:07
Pawel, masz D300 i D800. Czy mozesz zrobic serie takich samych zdjec w NEFie na ISO 1600, 3200 i 6400? A jak AF? Da sie zyc na DX z 6 fps? Jak to wyglada w porownaniu z D300? Jaki jest "procent" celnosci 300 vs. 800?
Do czwartku nie dam rady :(
Zanosi się że AF jest naprawdę sporo lepszy, ale moze po następnym weekendzie będzie mi łatwiej coś więcej napisać.
Edit:
ale jest szansa że do tego czasu nie będę już miał d300 i może d700 :/
Co nie zmienia faktu, że nawet tutaj pisaliśmy swego czasu o sugerowanej cenie coś ok. 2999usd i chyba 3300usd za wersje E. Co w przeliczeniu wychodziło jakieś 10500. Dzisiaj nawet mniej. Mniejsza o większość może po prostu napaliłem się, że cena oscylować będzie w granicach 10000 :smile: Mam nadzieję, że po pierwszym bum na nowość coś tam się zmieni i oby nie na gorzej.
I fakt faktem Nowart masz rację, że nikon raczej w pln ceny nigdzie oficjalnie nie podawał. Bo chyba o to ci chodziło prosząc mnie o linka :smile:
Cenę sugerowaną wyliczasz z ceny obowiązującej w usa i mnożąc przez aktualny kurs złotówki? I to jeszcze na podstawie "pisaliśmy swego czasu , że coś około..." ?
Potem nie dziwię się , że słyszę od ludzi, że oni jednak sprzętu nie chcą za 11.xxx bo na forum już ustalili cenę sugerowaną i jest ona znacznie niższa :D
samson09
24-03-2012, 12:24
Cenę sugerowaną wyliczasz z ceny obowiązującej w usa i mnożąc przez aktualny kurs złotówki? I to jeszcze na podstawie "pisaliśmy swego czasu , że coś około..." ?
Potem nie dziwię się , że słyszę od ludzi, że oni jednak sprzętu nie chcą za 11.xxx bo na forum już ustalili cenę sugerowaną i jest ona znacznie niższa :D
A czy ja napisałem, ze nie chcę bo na forum ustalaliśmy inną cenę. Nie traktuj mnie jak debila ok? Na podstawie różnych serwisów foto jak i wypowiedzi samych kolesi z Nikona liczyliśmy na cenę ciut niższą. Każdy jednak zdawał sobie sprawę, że może być ona zupełnie inna. Jest taka jaka jest i jeśli komuś pasuje to niech kupuje. Ja nie mam żadnego ciśnienia więc sobie spokojnie obserwuję rynek. Mam do tego prawo.
pragnę zauważyć, że jest jeszcze 1 ciekawy czynnik. z dużą dozą prawdopodobieństwa można przypuszczać, że sprzedaż w krajach o wyższym poziomie świadomości konsumenckiej będzie się niebawem wiązała z różnej maści bonusami ze strony sprzedawców i dystrybutorów typu przedłużane gwarancje, dodatki, cash backi itp itd. ja nie ukrywam, że parcia nie mam, nie kupię go za 11,5 k i przewiduję, że najdalej za 3-4 miesiące cena się nieco urealni. jak duży jest bonus za "nowość" świadczy choćby różnica między ceną sugerowaną innych produktów a ich cenami rynkowymi. zwróćcie też uwagę, że po wydarzeniach najpierw w japonii a potem w tajlandii cały nikonowy rynek lustrzanek jest mocno rozchwiany od braku podaży w niektórych segmentach zaczynając.
Paweł a jak grip, jak się trzyma D800, według kilku osób wygodniejszy jest 5dmkIII, osobiście uważam, że body Canona są wygodniejsze, co innego D700 miło leżał mi w dłoni, jakieś zmiany w tym temacie porównując do poprzednika? Trochę żałuje tego trybu seryjnego, od D4 trochę odstaje niżej porównanie... :)
http://www.youtube.com/watch?v=g1r8ZqXjSOg
Dla mnie cena adekwatna co do możliwości tego aparatu to 9999zł a po roku stała może na poziomie 7-8tyś max.
Pawel Pawlak
24-03-2012, 12:48
moim zdaniem trzyma się gorzej niż d700, ewidentnie czuję brak gripa.
Pawel Pawlak
24-03-2012, 13:52
praktyczne zestawienie: fragment kadru z JPGa D800 - 25600, D700 -12800 i d700 -25600
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/856/256001280025600.jpg/)
Iso w d800 jest o 1/3 EV niżej kalibrowane niż w d700 (co potwierdza DXOMARK), kolorystyka najbardziej realna jest na zdjęciu z D800
adamouse
24-03-2012, 15:25
Wydaje się, że jest miejsce na obniżkę ceny.
Wystarczy małe porównanie cen sugerowanych.
Cena wg cennika Nikon Polska / Cena wg ceneo
D700: 11 099 / ~8350 (nie licząc pixmani, gdzie jest za ~7950)
D800: 12 199 / 11 444
Jak widać przy D700 sklepy "oddają" z sugerowanej marży ~2750, a w D800 zaledwie ~750.
Dlatego sądzę, że będzie taniej, o ile nie dowali nam kurs złotego lub kolejna katastrofa w Azji. Na pewno nie teraz, kiedy ludzie mają parcie na nowość, a sklepy zarabiają na tych, którzy nie chcą lub nie mogą czekać, ale jest szansa że detaliści jednak za jakiś czas zaczną konkurować ceną (raczej wtedy, gdy D800 zacznie zalegać na półkach, a nie jak teraz znikać od razu).
D800 nie jest w sprzedaży selektywnej. Selektywnie sprzedają D800E (będą) oraz D4.
adamouse
24-03-2012, 15:38
Cen zakupu nie znam, nie spodziewam się obniżki w najbliższych tygodniach, ale nadal sądzę, że po nasyceniu rynku będzie jednak taniej. Jak widać już staniało z 11444 na 11111 ;)
Co do tych cen sugerowanych, które podajesz-pamiętaj, ze D700 jest na rynku juz dobre 3 lata i to tak naprawdę pewnie ostatnie sztuki i stąd takie obniżki :)
Obniżki? Droższy niż ostatnio D700 był chyba tylko zaraz po wprowadzeniu. Jeszcze rok temu bez problemu można go było dostać w okolicach siedmiu tysięcy złotych. Ja rozumiem, że kurs zrobił swoje, ale też ten obecny (3,12) powodów do aż takiej różnicy w cenie chyba nie daje.
A to przepraszam, od strony sprzedawców sytuacja nie jest mi znana. Po prostu pamiętam, że w maju zeszłego roku D700 można było kupić nawet za 6800 złotych, a złotówka była tylko minimalnie słabsza.
Pawel Pawlak
24-03-2012, 16:15
biorąc pod uwagę to co oferuje D800 w porównaniu do D700, d3x, 5d2, 1ds3, jego cena, nawet ta sugerowana jest po prostu niska.
biorąc pod uwagę to co oferuje D800 w porównaniu do D700, d3x, 5d2, 1ds3, jego cena, nawet ta sugerowana jest po prostu niska.
Ciekawe jak można wytłumaczyć cenę D4 ;)
Wszystko rozumiem. Ale jak tu wytlumaczyc cene D4, kiedy cena sprzedazy w PL jest wieksza niz cena sugerowana w EURO czy GBP przeliczona na zlotowki? :)
bo to polska? tu nie ma żadnej logiki - wielokrotnie widać, że dystrybutorzy na terenie polski żyją w oderwaniu od realiów wolnego rynku wspólnotowego i cały czas im się wydaje, że jest początek lat '90.
Michal_C
24-03-2012, 17:50
sina nie kład bym tego na karb dystrybutora. To NIKON ustala te ceny. I to on jest pazerny bo musi zarobić u nas to czego nie może w Niemczech czy Holandii. Bo w innych krajach Klienci wypieli by się na nich. Bo tam jest konkurencja i poważnie traktowany Klient. My jesteśmy ciągle "trzecim" światem Popatrz na rynek samochodów. Działa tak samo.
Pawel Pawlak
24-03-2012, 17:59
Ciekawe jak można wytłumaczyć cenę D4 ;)
W ubiegły weekend fociłem z 2 fotografami - oboje mieli D4. jedne przesiadł się z d700 a drugi z d3s. Oboje twierdzili że ze wzglądu na AF i to jaki obrazek dostają na iso100-800 (innych zakresów nie używaliśmy) dołożyliby nawet 5 albo więcej tyś do dzisiejszej ceny - bo warto :)
Może nie wyraziłem się precyzyjnie. Jak wytłumaczyć cenę D4 w Polsce :) a co do af - we wtorek będę mógł to ocenić we własnym D4 (nie kupiłem w PL) :)
Na cenę ma się wiele czynników wystarczy prześledzić łańcuch logistyczny oraz zawarte w nim koszty ukryte :) Jeżeli chodzi o cenę D800 to mniej więcej jest tak jak, jak podawał Nikon przed debiutem do tego koszty dystrybucji i wychodzi lekko ponad 10k zł reszta to marże pośredników. Jeżeli ktoś zainteresowany, za 11k zł spokojnie można nabyć, z tego co wiem nie ma już limitów, mogę dać namiary na PW. :) Nie wiem czy ktoś doczytał a może było już w tym wątku, odnośnie przecieku, na temat kosztów produkcji puszki. Wyniósł około 7-8k zł. Pozdrawiam
adamouse
24-03-2012, 18:54
Kosztuje ile kosztuje. Kto ma kupić ten kupi. Ja prawie na pewno kupię w kwietniu: powód jest prosty: autoprezent na urodziny, ani lepszy ani gorszy niż inne ;)
Chciałbym tylko podkreślić, że ja nikogo nie winię ani nie oskarżam o ceny: podałem ceny powszechnie znane i dostępne dla każdego, czyli sugerowane i te z ceneo. IMO każdy z nas chce uczciwie zarobić na swojej pracy, każdemu zdarzają się okazje i słabsze chwile.
Może by przejść z cen do ocen: jakieś foty od pierwszych właścicieli na forum, poproszę?
Z braku lokalnych odwołam się do źródeł azjatyckich: http://blog.mingthein.com/
Czuję się prawie przekonany do zakupu ;)
njght_84
24-03-2012, 19:38
bez sraw ten aparat dla slubniaków to zmora, a szkoda tak dobrze się zapowiadał. Dlatego na znak sprzeciwu oczekuje d900 :P z matrycą z d3s lub d4 :D
adamouse
24-03-2012, 20:09
Jestem 100% amatorem. Z IT branży. Kupię te dyski/macierze
;)
Te dyski to jakies rozwiązanie inaczej trzeba nosić worek sdhc :P
zobaczcie to nowa cena:http://www.jessops.com/online.store/products/84172/show.html
Przydało by się zrobić nowy wątek, tego chyba nawet niema co sprzątać....
adamouse
24-03-2012, 22:57
Oj tam sprzątać. Od tej akutalizacji Aperture 3 http://support.apple.com/kb/HT4757?viewlocale=en_US&locale=en_US jestem gotów na D800
Już tyle osób z forum kupiło D 800 (wg. wpisów) i żadnych sampli ? Rozumiem, że to właściciele sklepów/sklepików i "mam" oznacza mam na stanie magazynowym ... są jacyś "cywile", którzy kupili ten aparat dla siebie i zrobili nim kilka fotek ? Pogoda wczoraj/dzisiaj była piękna więc chyba były jakieś motywy do wzorcowego / pokazowego fotografowania ?
W ubiegły weekend fociłem z 2 fotografami - oboje mieli D4. jedne przesiadł się z d700 a drugi z d3s. Oboje twierdzili że ze wzglądu na AF i to jaki obrazek dostają na iso100-800 (innych zakresów nie używaliśmy) dołożyliby nawet 5 albo więcej tyś do dzisiejszej ceny - bo warto :)
Pawle, ja tego nie neguje. Neguje tylko sens kupowania tego body w PL, kiedy moge wykonac jeden telefon do UK we wtorek i miec w czwartek body placac cos miedzy 2 a 3 tys mniej :) I miec na nie jeszcze 3 lata gwarancji :) A roznica wynika tylko z faktu ze cena sugerowana producenta w UK czy w Eurolandzie przeliczona na zlotowki jest nizsza niz oficjalna cena sprzedazy w PL.
Niech strace te 30 PLN na rozmowe miedzynarodowa :)
Oj nieładnie. Powinny polecieć karteczki. Przypominam, że osoby handlujące sprzetem nie mogą oferować swojego towaru w wątkach. Od ofert sprzedam jest dział giełda, dla sklepów są banery do wykupienia. Umówmy się, że zapomnimy o tym i będzie gruba kreska, bez konsekwencji do teraz. A potem już niestety tak.
ceny w uk sie zmieniły, ale o tym już pisałem ,i teraz oni będą przyjejzdzac do nas.
Pawle, ja tego nie neguje. Neguje tylko sens kupowania tego body w PL, kiedy moge wykonac jeden telefon do UK we wtorek i miec w czwartek body placac cos miedzy 2 a 3 tys mniej :) I miec na nie jeszcze 3 lata gwarancji :) A roznica wynika tylko z faktu ze cena sugerowana producenta w UK czy w Eurolandzie przeliczona na zlotowki jest nizsza niz oficjalna cena sprzedazy w PL.
Niech strace te 30 PLN na rozmowe miedzynarodowa :)
kichu, rzuć jakimś linkiem, gdzie stoi 3 tys taniej niż u nas i na 3 letniej gwarancji ? z góry dzięki
Michal Szipluk
25-03-2012, 01:05
Gdzie w UK można zaoszczędzić 2-3tyś przy kupnie D800?
Bo może kolega kichu to Indigo Child i dlatego wychodzi mu , że 2599 razy 4,98 równa się coś między 8100 a 9100.
A ty Nowart nie jesteś New Age to i wychodzi ci 12943.
Pisałem o d4 o którym ktoś wspominał. Zanim coś naprzecie proponuje dwie strony do tyłu i złapać kontekst.
3 lata gwarancji daje na sprzet Grays of Westminster... tzn standardowo daja 2 lata na nowki, rok na uzywki,
a jak sie jest subskrybentem wydawanej przez nich gazety Nikon Owner to 3 lata na nowki, a 18 mcy na uzywki
subskrypcja kosztuje 50 funciakow, wiec planujac wydac kwote 10kPLN przy d800, albo 20 kilka kPLN mozna
te 3 stowki dorzucic... zwroci sie po pierwszym serwisie :)
wtedy pierwszy rok jest nikon european, drugi nikon uk, trzeci sklep
http://www.nikonownermagazine.com/findout/offers/
kupilem u nich d3s i 500 na zasadach jw, d3s nawet mialem przyjemnosc serwisowac w drugim roku, wiec sprawdzone
przetrenowane :) co wiecej naprawili mi na gwarancji cos co bylo ewidentym uszkodzeniem mechanicznym... odgial sie
popychasz przyslony przy bagnecie... w pl mialbym na pewno naprawe platna :)
nawet sie dlugo nie czeka na paczke. ups nadany we wtorek w czwartek byl na miejscu, d3s
zamowilem 29.12.2009, 31 przed wyjsciem na sylwka paczke mialem u mnie :)
edit - widze ze zgodnie z tym co pisal nikon rumors cena d4 z 4799 gbp poszla w gore o 500 gbp, wiec kwestia roznicy ceny pl - europa nieaktualna
ktoś pytał gdzie robiony:
Aparat: made in Japan.
pasek made in China ;-).
Bateria: Made in Japan. Further processed in China. - to jest ciekawe :)...
Instrukcja obsługi (polska): wydrukowano w Europie