8.5k w PL. Albo 10k z 12-45/4 w zestawie.
Szukaj
8.5k w PL. Albo 10k z 12-45/4 w zestawie.
Konkurencja ma sens jak parę firm ma spory udział w rynku i zarobioną kasę poświęcają na rozwój sprzętu
-tego bym sobie życzył [z 4 -5 konkurujących firm -która zrobi lepszy i taniej]
Obecność OM będzie ograniczała się do opłacania recenzentów -jak ten https://forum.nikoniarze.pl/threads/...=1#post4326094
-Pentax już dawno nie konkuruje.
-Panasonic w m4/3 odgrzewa stare kotlety: aparaty, obiektywy w trzecim wydaniu ze zmienionymi tylko powłokami.
W FF nie wie czy chce zostać czy wyjść.
-OM odgrzewa stare kotlety [przy okazji czasami zubażając], wprowadza stare konstrukcje obiektywów Olympusa zmieniając nazwę i czasami obudowę
-Fujifilm w aps-c działa, ale udziały w rynku bezlusterkowców im mocno topnieją.
Jakby było 5 marek z udziałami po 15-25% to byśmy mieli lepszy, tańszy sprzęt w wyniku realnej konkurencji.
Ostatnio edytowane przez cdc ; 06-02-2025 o 20:57
Również mam sentyment to Olympusa (czy do OM, to nie wiem), i życzę im jak najlepiej.
No ale na przykładzie tego aparatu - a w zasadzie jego ceny - widać że nic się nie nauczyli przez te wszystkie lata.
Dwie półki w górę lepszy aparat FF retro od Nikona kosztuje mniej. Rozmiary obu porównywalne. To o czym tu dyskutować?
Do tego ta super dziwna polityka cenowa z kuponami i przecenami - niby teraz za OM-3 wołają $2000, a za czas jakiś pojawią się przez influencerów czy inne dziwne kupony specjalne promocje i będzie można kupić 50% taniej (a pamiętam że M1X był do kupienia z oryginalną gwarancją 60% taniej).
A przecież nawet na promocji jednak sklepy i producent musi zarabiać, poniżej kosztów się nie sprzedaje. Więc to dopiero pokazuje realną wartość tego sprzętu.
Mam dość polowania na sekretne wyprzedaże, chciałbym móc kupic sprzęt który mnie interesuje wtedy kiedy jest mi potrzebny, bez zastanawiania się czy czasami nie przepłacam dwukrotnie jak idiota.
Gdyby wołali za OM-3 powiedzmy $1300 ($1000 w promocji) to wtedy owszem, można by myśleć nad tym systemem. OM-1 analogicznie. A tak? Nie wiem kto wyznacza kierunek rozwoju i strategię sprzedaży OM, ale chyba ktoś totalnie oderwany od rzeczywistości.
I to jest w sumie smutne, bo fajne te aparaciki, sympatyczne, owszem, możliwości ograniczone, ale wystarczające, tylko ceny z kosmosu. I wciskanie kitu że gorsze jest lepsze a droższe jest tańsze.
To działa na jednostki, większość się na to nie nabierze.
Marcin
Sony / Nikon
W latach świetności lustrzanek manualnych [bez AF] 60-85 można było wybierać między wieloma markami:
Canon
Chinon
Contarex
Contax
Cosina
Edixa
Exakta
Fujica
Icarex
Kiev
Konica
Leica
Mamiya
Minolta
Miranda
Nikon
Olympus
Pentax
Petri
Praktica
Ricoh
Rolleiflex
Topcon
Yashica
Zenit
-a to nie wszystkie
Dzisiaj w FF mamy 2 dużych + jednego średniego + 5 małych udziałowców rynku.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Marcin
Sony / Nikon
Skontaktuj się z nami