Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: OM System OM-3

Domyślnie

8.5k w PL. Albo 10k z 12-45/4 w zestawie.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    W stopę to oni strzelali sobie dawno temu, od kilku lat strzelają sobie z przyłożenia w głowę, jakby specjalnie chcieli się wykończyć
    Porażająco przerażające.....
    Szkoda bić pianę i kierować w ich kierunku uwagę.
    Jak tu było napisane. Mnóstwo niewykorzystanego "szrotu" leży w magazynie. I co wyrzucić tyle "dobra" ?
    No nie, trzeba jeszcze na tym zarobić.
    Jak dla mnie to mogliby już zejście sceny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Jak dla mnie to mogliby już zejście sceny.
    Przeciwnie, niech trwają jak najdłużej. Zawsze to konkurencja, większa czy mniejsza.

cdc
    Gość

Domyślnie

Konkurencja ma sens jak parę firm ma spory udział w rynku i zarobioną kasę poświęcają na rozwój sprzętu
    -tego bym sobie życzył [z 4 -5 konkurujących firm -która zrobi lepszy i taniej]

Obecność OM będzie ograniczała się do opłacania recenzentów -jak ten https://forum.nikoniarze.pl/threads/...=1#post4326094

-Pentax już dawno nie konkuruje.
    -Panasonic w m4/3 odgrzewa stare kotlety: aparaty, obiektywy w trzecim wydaniu ze zmienionymi tylko powłokami.
    W FF nie wie czy chce zostać czy wyjść.
    -OM odgrzewa stare kotlety [przy okazji czasami zubażając], wprowadza stare konstrukcje obiektywów Olympusa zmieniając nazwę i czasami obudowę
    -Fujifilm w aps-c działa, ale udziały w rynku bezlusterkowców im mocno topnieją.

Jakby było 5 marek z udziałami po 15-25% to byśmy mieli lepszy, tańszy sprzęt w wyniku realnej konkurencji.
    Ostatnio edytowane przez cdc ; 06-02-2025 o 20:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Przeciwnie, niech trwają jak najdłużej. Zawsze to konkurencja, większa czy mniejsza.
    Tak samo uważam. Zresztą mam też mały sentyment do Olka.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Tak samo uważam. Zresztą mam też mały sentyment do Olka.
    Również mam sentyment to Olympusa (czy do OM, to nie wiem), i życzę im jak najlepiej.
    No ale na przykładzie tego aparatu - a w zasadzie jego ceny - widać że nic się nie nauczyli przez te wszystkie lata.
    Dwie półki w górę lepszy aparat FF retro od Nikona kosztuje mniej. Rozmiary obu porównywalne. To o czym tu dyskutować?
    Do tego ta super dziwna polityka cenowa z kuponami i przecenami - niby teraz za OM-3 wołają $2000, a za czas jakiś pojawią się przez influencerów czy inne dziwne kupony specjalne promocje i będzie można kupić 50% taniej (a pamiętam że M1X był do kupienia z oryginalną gwarancją 60% taniej).
    A przecież nawet na promocji jednak sklepy i producent musi zarabiać, poniżej kosztów się nie sprzedaje. Więc to dopiero pokazuje realną wartość tego sprzętu.
    Mam dość polowania na sekretne wyprzedaże, chciałbym móc kupic sprzęt który mnie interesuje wtedy kiedy jest mi potrzebny, bez zastanawiania się czy czasami nie przepłacam dwukrotnie jak idiota.
    Gdyby wołali za OM-3 powiedzmy $1300 ($1000 w promocji) to wtedy owszem, można by myśleć nad tym systemem. OM-1 analogicznie. A tak? Nie wiem kto wyznacza kierunek rozwoju i strategię sprzedaży OM, ale chyba ktoś totalnie oderwany od rzeczywistości.
    I to jest w sumie smutne, bo fajne te aparaciki, sympatyczne, owszem, możliwości ograniczone, ale wystarczające, tylko ceny z kosmosu. I wciskanie kitu że gorsze jest lepsze a droższe jest tańsze.
    To działa na jednostki, większość się na to nie nabierze.
    Marcin
    Sony / Nikon

cdc
    Gość

Domyślnie

W latach świetności lustrzanek manualnych [bez AF] 60-85 można było wybierać między wieloma markami:
    Canon
    Chinon
    Contarex
    Contax
    Cosina
    Edixa
    Exakta
    Fujica
    Icarex
    Kiev
    Konica
    Leica
    Mamiya
    Minolta
    Miranda
    Nikon
    Olympus
    Pentax
    Petri
    Praktica
    Ricoh
    Rolleiflex
    Topcon
    Yashica
    Zenit
    -a to nie wszystkie

Dzisiaj w FF mamy 2 dużych + jednego średniego + 5 małych udziałowców rynku.

Domyślnie

to jest w sumie smutne, bo fajne te aparaciki, sympatyczne, owszem, możliwości ograniczone, ale wystarczające, tylko ceny z kosmosu. I wciskanie kitu że gorsze jest lepsze a droższe jest tańsze.
    Olympus to korpo, a tam liczy się tylko jedno - zarobić więcej, coraz więcej i jeszcze więcej. Za wszelką cenę. Kosztem jakości wyrobu, no bo czego innego? To zasada Kopernika - Greshama i jej marketing.

Domyślnie

Również mam sentyment to Olympusa (czy do OM, to nie wiem), i życzę im jak najlepiej.
    No ale na przykładzie tego aparatu - a w zasadzie jego ceny - widać że nic się nie nauczyli przez te wszystkie lata.
    Dwie półki w górę lepszy aparat FF retro od Nikona kosztuje mniej. Rozmiary obu porównywalne. To o czym tu dyskutować?
    Do tego ta super dziwna polityka cenowa z kuponami i przecenami - niby teraz za OM-3 wołają $2000, a za czas jakiś pojawią się przez influencerów czy inne dziwne kupony specjalne promocje i będzie można kupić 50% taniej (a pamiętam że M1X był do kupienia z oryginalną gwarancją 60% taniej).
    A przecież nawet na promocji jednak sklepy i producent musi zarabiać, poniżej kosztów się nie sprzedaje. Więc to dopiero pokazuje realną wartość tego sprzętu.
    Mam dość polowania na sekretne wyprzedaże, chciałbym móc kupic sprzęt który mnie interesuje wtedy kiedy jest mi potrzebny, bez zastanawiania się czy czasami nie przepłacam dwukrotnie jak idiota.
    Gdyby wołali za OM-3 powiedzmy $1300 ($1000 w promocji) to wtedy owszem, można by myśleć nad tym systemem. OM-1 analogicznie. A tak? Nie wiem kto wyznacza kierunek rozwoju i strategię sprzedaży OM, ale chyba ktoś totalnie oderwany od rzeczywistości.
    I to jest w sumie smutne, bo fajne te aparaciki, sympatyczne, owszem, możliwości ograniczone, ale wystarczające, tylko ceny z kosmosu. I wciskanie kitu że gorsze jest lepsze a droższe jest tańsze.
    To działa na jednostki, większość się na to nie nabierze.
    Nawet nie wiedziałem, że mają taką porąbaną politykę sprzedażową.
    Wiem, że to temat OM-3, że mała matryca też ma swoje zalety, ale ciężko będzie mu pobić obrazek wypluty przez ten duet, nad którym sam się zastanawiam od dłuższego czasu:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nikon-zf-voigtlander-nokton-40mm-z-mount.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	521,3 KB
ID:	85945
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Nawet nie wiedziałem, że mają taką porąbaną politykę sprzedażową.
    Wiem, że to temat OM-3, że mała matryca też ma swoje zalety, ale ciężko będzie mu pobić obrazek wypluty przez ten duet, nad którym sam się zastanawiam od dłuższego czasu:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nikon-zf-voigtlander-nokton-40mm-z-mount.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	521,3 KB
ID:	85945
    Wierz mi że ja też mam duże problemy żeby Zf nie kupić - no podoba mi się kurde i już. Mam go od kilku miesięcy w koszyku na Amazon i tak mnie kusi żeby w końcu kliknąć
    A powiedz mi co to za obiektyw na tym zdjęciu? Wygląda super, ale to jakiś manual chyba?
    Marcin
    Sony / Nikon

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni