Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: system SCA 300

Domyślnie system SCA 300

Czy ktoś wie, czy lampa dedykowana z kostką Metz SCA343 będzie współpracować z Nikonem D70s? Mam lampę Cullmann MD34S. Nie mogę znaleźć informacji, czy nie uszkodzi mi ona aparatu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alicja Zobacz posta
    Czy ktoś wie, czy lampa dedykowana z kostką Metz SCA343 będzie współpracować z Nikonem D70s? Mam lampę Cullmann MD34S. Nie mogę znaleźć informacji, czy nie uszkodzi mi ona aparatu.
    Nie będzie. Aparatu też nie uszkodzi.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Wielkie dzięki. Nawet nie będzie się odpalać? Czy masz na myśli, że tylko niektóre jej funkcje będą działać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alicja Zobacz posta
    Wielkie dzięki. Nawet nie będzie się odpalać? Czy masz na myśli, że tylko niektóre jej funkcje będą działać?
    Będzie działać to co oferuje lampa. Czyli zapewne manual i automatyka tyrystorowa (nie znam tego modelu). Na pewno nie pójdzie iTTL. Czyli dokładnie to samo uzyskasz, co z standardową stopką, jedyny plus SCA 343 w tym układzie to taki, że powinno wskazywać gotowość lampy do błysku, w wizjerze aparatu (ten piorunek).
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Jeszcze raz dziękuję

Domyślnie

Kostka SCA343 i lampa Metz 32CT2 z Nikonem D70s nie działa w ogóle. Tzn. nie da się w ogóle zrobić zdjęcia w żadnym trybie. Po naciśnięciu spustu migawki aparat ostrzy i tyle. Przestawienie kostki i lampy w tryb A nic nie daje - nie robi zdjęcia.
    Ta sama lampa ze "zwykłą" kostką SCA 300 lub z zaklejonymi stykami poza głównym synchronizującym działa z D70s normalnie, czyli w trybie automatyki lampy (aparat nastawiamy na M).
    Ta sama kostka SCA343 i ta sama lampa, tylko inny aparat - D5500 i działa bez problemu w trybie automatyki lampy. Czyli na aparacie ustawiam M, na kostce i na lampie A, wyłączam auto-ISO i jest pięknie. W TTL nie działa. Tzn. da się wyzwolić migawkę, ale lampa błyska chyba z pełną mocą za to aparat ustawia ekspozycję jakby nie miał lampy, czyli zdjęcie wychodzi białe. Sygnalizacja gotowości lampy nie przechodzi, ale jestem pozytywnie zaskoczony faktem, że w trybie szybkich zdjęć seryjnych lampa się super wyrabia z błyskaniem, przynajmniej przy błyskaniu na wprost Przy błyskaniu w bok/górę oczywiście nie będzie się w stanie tak samo szybko naładować do gotowości, jeżeli płaszczyzna odbicia będzie daleko i błysk w związku z tym będzie bardzo silny.
    Ta sama kostka SCA343 i ta sama lampa 32CT2 z F80 działa normalnie, tak jak można się tego spodziewać, czyli działa w TTL.
    Ostatnio edytowane przez Pugilares ; 01-01-2016 o 16:09

Domyślnie

No i nie powinna działać z cyfrowymi lustrzankmi.
    SCA343 do adapter z obsługa TTL z analogów. Nie obsługuje ani D-TTL (pierwsze cydlfrowe Nikony) ani i-TTL.

Do i-TTL jest SCA3402.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Nie widzę powodu, żeby SCA343 miała nie działać w trybie automatyki lampy wraz z sygnalizacją gotowości. I tak to właśnie działa - jak już nadmieniłem powyżej - z D5500. No, prawie - bo bez sygnalizowania gotowości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pugilares Zobacz posta
    Nie widzę powodu, żeby SCA343 miała nie działać w trybie automatyki lampy wraz z sygnalizacją gotowości. I tak to właśnie działa - jak już nadmieniłem powyżej - z D5500. No, prawie - bo bez sygnalizowania gotowości.
    Sygnalizacja gotowości to też element danego systemu TTL. Jak lampa ma inny, to nie dość, że sama nie będzie dzialac, to może blokować aparat poprzez totalnie bzdurny sygnał, który z niej wraca.

Nowe ludzi mają lepiej dopracowaną komunikację TTL, więc w przypadku bzdur poprostu wyłączają TTL.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

W systemie Minolty sygnalizacja gotowości działa bez TTL i działa.
    Co daje wyłączenie TTL "w przypadku bzdur" i z jakimi aparatami to działa?
    Tak, czy inaczej, żeby zrobić poprawne zdjęcie z SCA343 i D5500 - jak już wcześniej nadmieniałem - aparat musi być w trybie M, auto-ISO OFF, kostka w trybie A i lampa w trybie A.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów