Szukaj
Z założenia nie raportuje, jedyne posty jakie raportuje to swoje z ogłoszeń gdy cos sprzedam lub chcę zmienić.
Jeśli piszemy o sprzęcie, nawet bzdury, to odpowiadamy ze bzdury. Przedmiotem dyskusji jest sprzęt a nie osoby biorące udział w dyskusji. Nie wyjeżdżamy z wycieczkami osobistymi. Jako moderator powinieneś tego przestrzegać sam i pouczać innych zamiast dawać zły przykład. Wolę to napiętnować publicznie niż raportować po kryjomu.
Ostatnio edytowane przez cybulski ; 11-04-2020 o 12:55
linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|
Ostatnio edytowane przez jjj ; 11-04-2020 o 13:48
"W Sony" zrozumiałem bardziej ogólnie, że chodzi o system/mocowanie SonyZaletą tego systemu jest to, że bezkompromisowo często nie oznacza tu "z logo Sony". Niezależni produkują często równie dobrą jeśli nie lepszą optykę, ale chyba jedynie u Sony oznacza to również to, że te szkła nie mają problemów z celnością, szybkością, kompatybilnością itd. Czego niestety nie da w 100% potwierdzić w innych systemach. Przynajmniej tych pełnoklatkowych.
Ja nie narzekałem, bo sam po przejściu z nikona na sony jestem bardzo zadowolonyTyle, że chciałem być obiektywny i podzieliłem się refleksją na temat cen z mojej perspektywy czyli osoby która i w nikonie i w sony ma/miała tylko szkła producenta body (dla mnie kluczowe jest pewne i szybkie działanie af-c a z tym w przypadku "niezależnych" różnie bywa)
Tak obok tematu:
Japonia, koronawirus, sprzedaż... [-50%]
https://www.sonyalpharumors.com/marc...irus-outbreak/
Ostatnio edytowane przez jjj ; 11-04-2020 o 14:20
O to, to! Jako stosunkowo nowy użytkownik Sony muszę powiedzieć, że to robi różnicę! Kupuję szkiełko wprowadzone dwa miesiące temu (np. Samyanga) a tu niespodzianka, korekta obiektywu w jpg oraz w LR6, stabilizacja, af, itd. wszystko działa. Szok! Co za różnica w porównaniu z Nikonem, gdzie zawsze zastanawiałem się, czy wgrywać nowy soft i co mi ewentualnie nie zadziała w Sigmach. A jak kupię nowe szkło nawet firmowego Nikkora to czy będę musiał zmieniać LR6 czy ręcznie dłubać np. w dystorsji (wsparcie w puszce innych producentów? Ha, ha
). Różnica w używaniu szkieł producentów niezależnych jest kolosalna w porównaniu do lustrzanek Nikona. Wiec trochę porównuje się gruszki z jabłkami, np. Sony z Sigmą a DSLR Nikona z Sigmą. 100% kompatybilność kontra wieczne problemy.
Ps. Lustro Nikona cały czas mam, teraz głównie do tele.![]()
Zbigniew, plenery nie sa nikoniarzy, od lat już sa międzysystemowe. Ale sporo tam Nikonów. To, że w Twoim otoczeniu jest mało Nikonów to nic nie znaczy. Statystyka na zbyt małej próbie. Mogę podac inną skrajność. Bydgoscy fotoreporterzy prasowi (dawni redakcyjni). Niewielu już ich jest. Kilkunastu z Nikonami, jeden z Canonem. Inne systemy - 0.
Proporcje tego co się u nas używa, jest popularne można chyba brać z .. allegro. Z ostatniej chwiliMocowanie Canon 2174, mocowanie Nikon 2074. Sony 1450. Aparaty - tu też najpierw Canon, potem Nikon, potem Sony. Przeglądam filmy na YT, tłumaczenia zagadnień dla uczniów, backstage itp. Prowadzący używają sprzętu firmy Canon, Canon, Canon (nie wiem skąd aż taka dominacja), Nikon, długi odstęp i dopiero cała reszta (w tym Sony).
Ja odczytałem post Mazzi jako krytykę elementu wstawianego między aparat a obiektyw:
I nie widzę w tym wpisie nic o zarzutach w stronę ergonomii.
Dlatego napisałem o konwerterach i o pierścieniach, bo ich się ludzie nie czepiają (bo nie mogą).
Większość barier tkwi w głowach, bo w realu ich nie ma albo są mało istotne.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Idąc tropem allegro i rynku wtórnego to jeśli szukamy czegoś z af do pełnej klatki to wychodzi:
Nikon - 279
Canon - 373
Sony - 88
zoomy :
Nikon - 134
Canon - 162
Sony - 67
zoom uwa:
Nikon - 31
Canon - 46
Sony - 2
to skłoniło mnie po części żeby spoglądać ponownie w kierunku nikona.
Rozumiem że to są ilości szkieł jakie na te chwilę ludzie wystawiają na portalach ?
może kolega błędnie interpretuje te dane, może własnie canona i Nikona szkieł jest najwięcej wystawionych właśnie dlatego że ludzie chcą pozbyć się tego szrotu i przejść na sony....?
To tak jak z autami, kiedyś ciężko było kupić zadbaną Corolle bo nikt nie chciał tego sprzedać (była bezawaryjna wiele lat temu) a szrotów typu seicento itp było pełno co nie znaczy że warto wchodzić we fiata...i tyle bym miał na temat jesli chodzi o te liczby z kapelusza. Oczywiście pod warunkiem że sa to liczby obrazujące ile na allegro wystawiaja sprzętu obecnie. Po przyznam szczerze ze nie mam ochoty nawet sprawdzać o czym wcześniej pisaliście i czy o to chodzi. Kazdy wątek w którym na siłe te swoje dyrdymały piszecie tpyu always nikon always FF robi się nudny jak flaki z olejem.
Ostatnio edytowane przez czomolungma ; 11-04-2020 o 19:20
może kolega błędnie interpretuje te dane, może własnie canona i Nikona szkieł jest najwięcej wystawionych właśnie dlatego że ludzie chcą pozbyć się tego szrotu i przejść na sony....?
Nie nie, zwykły wynik obecności na rynku i dostępności obiektywów, przecież rynek wtórny tworzy się latami, podobne ilości były tez np 3-4 lata, a wtedy do Sony była garstka obiektywów, zresztą nadal szału nie ma i tylko stałki zapychają statystyki.
Druga sprawa to cena, do nikona i canona kupisz wiele używanych obiektywów dość tanio, do sony albo ich nie ma używanych albo ceny koszmarne.
Naginasz porównanie skrajnościami, a to raczej jakby np porównywać ilośc używanych mercedesów i bmw w momencie jak na rynku od sześciu lat jest lexus.To tak jak z autami, kiedyś ciężko było kupić zadbaną Corolle bo nikt nie chciał tego sprzedać (była bezawaryjna wiele lat temu) a szrotów typu seicento itp było pełno co nie znaczy że warto wchodzić we fiata...i tyle bym miał na temat jesli chodzi o te liczby z kapelusza.
Ale przeczytałeś jednak i jeszcze negujesz bez argumentu.
Skontaktuj się z nami