Zobacz pełną wersję : nowa stałka nikona 35mm 1.8G
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
To jest wycinek w skali 1:1, a na drzewie widac dobrze roznice w ostrosci, ktorej nie byloby widac na plaskim przedmiocie. Postaram sie zalaczyc linki do oryginalnych fotek.
Pozdrawiam
ale nie widac gdzie trafil af :)
Ogniskowa obiektywu jest niezależna od rozmiaru matrycy. W FX 50mm to standard, a w średnim formacie jest to szeroki kąt. Zmienia się jedynie kąt widzenia obiektywu. Powinno się przeliczać kąt widzenia.
Dla uproszczenia w kompaktach przelicza się (mnoży się) ogniskową, wówczas ogniskowa jest nazywana 'ekwiwalentem'.
35mm f1.8 dzięki przeznaczeniu dla matryc DX, jest mniejsze, lżejsze - Nikon mógł zaoszczędzić trochę 'szkła', zrobić mniejszą obudowę, stąd ta winieta na FX.
sokrates
05-01-2010, 22:34
Zrobilem tez test 35 1.8 i Sigmy 17-70 2.8-4.5 na tych samych ustawieniach przeslony i ogniskowej, AF w ten sam punkt. Zdjecia robione w raw, tylko wywolane w PS. Zobaczcie jaka jest roznica w ostrosci na niekorzysc Nikkora 35 mm 1.8. Czy to wina mojego egzemplarza czy to norma? Na linku wycinek 1:1.
LINK http://picasaweb.google.pl/stanseba/Test#
raczej to wina niedokładności testu, a może i twój egzemplarz nie jest ideałem.... Mój jest ostry, ba - ostrzejszy od mojego Nikkora 17-55 2,8 - i gdyby nie genialny AF w N17-55 i szybkość tego szkła już dawno bym go wymienił na stałki uzupełniając 35'tkę o 50 1,4 oraz 85 1,8 i 24 2,8 - ale niestety wszystkie te szkła razem wzięte i z osobna do pięt nie dosięgają AF z N17-55.
Ja mimo, że też jestem już raczej dinozaurem nie mam tych problemów, mimo iż swego czasu pracowałem aparatem w którym standardowy obiektyw miał ogniskową 600 mm. Uważam, że uzasadnione jest podawanie faktycznej ogniskowej, choć również powinien być podawany kąt obrazowy (lub zakres kątów w zoomach) danego obiektywu. Przy czym raczej kąt poziomy, po długości "klatki", a nie diagonalny.
Cena tego szkła jest rewelacyjna. Canon może marzyć o takiej stałce w tej cenie. Pod cropem to szkło to perła. Gdyby tylko było ono pod FX-a....Rozmarzyłem się. Jeśli na wiosnę N wypuści wyśnione przez wielu 24/1,8 takie jak 50g to jest moje:)
A coś słychać??? To ja też się piszę...:):)
Cena tego szkła jest rewelacyjna. Canon może marzyć o takiej stałce w tej cenie. Pod cropem to szkło to perła. Gdyby tylko było ono pod FX-a....Rozmarzyłem się. Jeśli na wiosnę N wypuści wyśnione przez wielu 24/1,8 takie jak 50g to jest moje
szczególnie, gdy będzie w cenie 35 1.8
Jeśli będzie... w ogóle będzie...
stanseba
06-01-2010, 13:08
Czy u Was tez pierscień ostrości ma lekki luz (przód-tył) i czy po dojsciu do skrajnych polożeń dalej po lekkim oporze daje się nim kręcici?
Czy u Was tez pierscień ostrości ma lekki luz (przód-tył) i czy po dojsciu do skrajnych polożeń dalej po lekkim oporze daje się nim kręcici?
U mnie też jest minimalny luz a z tym kręceniem to normalne zachowanie przy AF-S.
Czy u Was tez pierscień ostrości ma lekki luz (przód-tył)
Ma, ale go nie tykam więc nie irytuje :)
U mnie też tak jest.
U mnie też jest minimalny luz a z tym kręceniem to normalne zachowanie przy AF-S.
Ma, ale go nie tykam więc nie irytuje :)
U mnie też tak jest.
Podobnie w moim przypadku. Nie przeszkadza wogóle.
piotr_wojcik
09-01-2010, 21:35
A ja luzu nie zauważyłem, ogólnie pierścień chodzi bardzo płynnie, choć z lekkim oporem. W moim egz. nic nie klekota :p
Łohoho, gdyby nawet 1k kosztowało i było ostre od pełnej dziury to biorę.
SlaWasII
10-01-2010, 18:51
Chyba przestanę czytać ten wątek... niedawno zaczął mi szurać, tera ujawniło się klekotanie pierścienia... ;)
Mówiąc poważnie, takie klekotanie to "Palm Pikuś".
Robson_87
10-01-2010, 22:06
ja robie zdjecia i nie zajmuje sie *******ami:mrgreen:
narazie daje swietny obrazek i nic sie nie dzieje;)
Sobotni ślub pokazał, że to świetne szkło. Winieta w zasadzie się nawet przydała:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img706.imageshack.us/img706/9743/lustrow.jpg)
Czy może ktoś powiedzieć jak ten obiektyw zapasuje z analogiem np z nikonem F70? Albo jakieś przykłady na pełnej klatce? Bardzo zależy mi na czasie.
Czy może ktoś powiedzieć jak ten obiektyw zapasuje z analogiem np z nikonem F70? Albo jakieś przykłady na pełnej klatce? Bardzo zależy mi na czasie.
Podpinam się pod pytanie, czy ktoś próbował na analogu ?? może jakieś zdjęcie się znajdzie ?
Zapewne tak samo jak na FX, czyli będzie winieta, z tą różnicą, że na cyfrze znacznie łatwiej ją usunąć. Zdjęć z zestawu 35/1,8 + FX w tym wątku od groma, poszukajcie.
Chciałbym kupić analoga a nie styknie pieniędzy na obiektyw do niego bo mam same DXy. Pomyślałem, że na początek 35 sprawdzi się świetnie a winieta albo się przyda albo usuną ją po digitalizacji negatywu. Widziałem zdjęcia z tego szkła oraz D700 i winieta mi strasznie nie przeszkadza tylko chcę się dowiedzieć czy przypadkiem nie będzie większa na analogu? Niby nie powinna ale kto to wie?
na analogu nie będize większa niż to co masz na D3/D700 itp. ale pamiętaj, że im ostrzysz na dalsze odległości winieta przestaje ładnie wyglądać
Dokładnie, do krajobrazów nie nadaje się 35/1.8 pod pełną klatkę.
Za to uwielbiam to "szkło" na imprezach.
Panie i Panowie, 178 stron czytania to z deka za duzo, moze ktos pamieta czy przewinely sie tu jakies propozycje redukcji winietki na FX (konkretne liczny do ACR lub LR)?
A wogole to przylaczam sie do pochwal tego szkielka... mam na stale zapiete (lol... bo puki co to moje jedyne szklo i od niego chcialem zaczac) :)
LR pomaga, ale winieta nie zniknie. Tym szkłem na FX trzeba nauczyć się pracować i nie będzie trzeba wcale winiety korygować. Ja już je opanowałem i wyprzeć z mojej torby mógłby jedynie mityczny 24/1,4:) a i tak pewnie bym słoika 35 zostawił - dobry jest.
Calkiem to ja sie jej pozbywac nie chce :) chodzilo mi o konkretne zastosowania gdy przeszkadza :)
SlaWasII
14-01-2010, 12:23
Jakby mi ktoś zabrał wszystkie obiektywy (za bogate to one nie są), a potem łaskawie pozwolił używać do końca życia jeden - wybrałbym N35/1.8
Robson_87
14-01-2010, 13:02
tez jest to moj ulubiony obiektyw i jest najczesciej na body;)
shadow_alex
14-01-2010, 16:10
Jakby mi ktoś zabrał wszystkie obiektywy (za bogate to one nie są), a potem łaskawie pozwolił używać do końca życia jeden - wybrałbym N35/1.8
Pewnie po kilku latach by się rozpadł:)
A może by tak pomnik postawić 35 -ce?
będzie jak z 50/1.8 wszyscy chwalą a nikt nie lubi ;) ;)
edit: ojej, ja też używam teraz tylko 35mm ;)
SlaWasII
14-01-2010, 20:48
Pewnie po kilku latach by się rozpadł:)
Sie poskleja... :mrgreen:
Protestuję, ja lubię :mrgreen:
nikt nie lubi, ale wszyscy mają :)
edit: ojej, ja też używam teraz tylko 35mm ;)
nikt nie lubi, ale wszyscy mają :)
ee, ja nie lubie szerokich katow. 35 mm nie mam, 50 mam, nie uzywam.
to trzeba zmodyfikować "nikt nie lubi, PRAWIE wszyscy mają" ;)
Photoartbox
15-01-2010, 09:17
Ja lubie a nie mam ;)
Jakby nie patrzeć, to 50/1.8 jest najtańszym obiektywem z dobrą ostrością i dobrym światłem. Porównując cenę do tego co otrzymujemy nie ma nic lepszego optycznie. Taka jest prawda o 50. Dla DX jest to krótka potretówka.
SlaWasII, to raz po fotografuj 14-24/2.8, to zmienisz zdanie :)
Jacek_Z, a jakie lubisz :?:
:)
SlaWasII
16-01-2010, 00:17
Nie zmienię zdania, bo nie mam 14-24/2.8... Tak więc nie mogę go sobie zostawić! ;)
Mówiąc poważnie, to chętnie bym pofocił tym szkiełkiem.
Jacek_Z, a jakie lubisz :?:
:)85, 105, 135, 200, 300 - to wszystko, dłuższe nie. Głownie te 3 pierwsze.
No i pośrednie ogniskowe w zoomie 70-200 tez używam :-D.
Panowie mam pytanko:
W mojej 35-tce wykryłem backfocus. Z odległości 10-20 cm trafia w punkt. Pozniej focus ucieka nawet ze 2-3 cm za obiekt otrzenia. Te same testy robilem na 50 i 85 i trafiaja w punkt. Czy jak wysle do serwisu puszke i to szklo to wyreguluja samo szklo czy puszke tez bo nieche zeby na tamtych szklach mi pozniej cos wyszlo ? Co zrobic ?
MrQba ---> U mnie na D60tce miałem wyraźny FF. Na kalibrację do serwisu wysłałem komplet (szkło + body) z zaznaczeniem żeby nie majstrowali w korpusie. Z tego co napisali w papierach grzebali tylko w obiektywie, który teraz ostrzy tam gdzie chcę :-)
Jedyne minusy calej operacji to czas trwania (licząc z przesyłką w obie strony - około miesiąca) no i koszt.
Wysyłka gwarancyjna powinna być opłacana przez serwis!
ja też miałem... potem wyszło, że to moja wina :P
MrQba ---> U mnie na D60tce miałem wyraźny FF. Na kalibrację do serwisu wysłałem komplet (szkło + body) z zaznaczeniem żeby nie majstrowali w korpusie. Z tego co napisali w papierach grzebali tylko w obiektywie, który teraz ostrzy tam gdzie chcę :-)
Jedyne minusy calej operacji to czas trwania (licząc z przesyłką w obie strony - około miesiąca) no i koszt.
Wysyłka gwarancyjna powinna być opłacana przez serwis!
szło mam jeszcze 4 miesiace na gwarancji. Jakie koszta wiążą sie z taką operacją ?
Chodziło mi oczywiście o sam koszt wysyłki (kurier ubezpieczony - ok 40zł). Sama kalibracja w ramach gwarancji jest oczywiście bezpłatna.
Czy w najbliższych tygodniach szykuje się jakaś nowa stałka AF-S Nikona, która miała by zastąpić 35mm f/1.8 ? Zamierzam na dniach kupić ten obiektyw i jeszcze tylko ta myśl mnie wstrzymuje. Może wyjdzie 50mm AF-S f/1.8 albo coś podobnego?
Jako użytkownik-amator z D40 na karku potrzebuję szkła AF-S, a na 50mm f/1.4 mnie nie stać.
krolewicz
18-01-2010, 22:43
35 i 50 mm to nie to samo, zdecyduj się czego chcesz :D
35 i 50 mm to nie to samo, zdecyduj się czego chcesz :D
W związku z tym, że nie ma szkła AF-S 50mm f1.8 to CHCĘ kupić 35mm.
Szkła bez SWM nie wchodzą w grę.
Nie, w najbliższych tygodniach, ani miesiącach nie wyjdzie następca 35 1.8.
Ew 35 1.4, ale raczej nie będziesz nim zainteresowany...
Poczekajcie do 3 lutego. Bedzie konferencja i wszystko sie wyjaśni czy bedzie coś nowego czy nie.
Czy w najbliższych tygodniach szykuje się jakaś nowa stałka AF-S Nikona, która miała by zastąpić 35mm f/1.8 ? Zamierzam na dniach kupić ten obiektyw i jeszcze tylko ta myśl mnie wstrzymuje. Może wyjdzie 50mm AF-S f/1.8 albo coś podobnego?
Jako użytkownik-amator z D40 na karku potrzebuję szkła AF-S, a na 50mm f/1.4 mnie nie stać.
jak nie stać cię na 50 1,4 to tym bardziej na pewno nie będzie cię stać na nowości 35 1,8 nowa kosztuje już nie całe 800 stówek i nic ze stałek z afs em na pewno taniej nie będzie
Najprawdopodobniej jedyne 35 mm jakie może wyjść to AF-S 35/1,4. W Canonie kosztuje >5k pln. I co stać Cie? A i tak, jak zwykle, będzie drożej niż w Canonie...
SlaWasII
20-01-2010, 04:51
Bierz to 35/1.8
Warto!
PS
Jak będziesz marudził, to nic nie kupisz - zawsze może wyjść coś lepszego.
ja wiem! będzie zamiennik: 35/1.8 VR II ? ;)
a poważnie to: kupuj i nie marudź ;)
A ja mam pytanie do posiadaczy omawianego na ponad 180 stronach obiektywu :) ponieważ jestem (byłem) mocno zainteresowany zakupem tego szkiełka przechodząc w okolicach Media Markt poprosiłem sprzedawcę o możliwość sprawdzenia tego obiektywu. Wziąłem aparat z podpiętym 35mm i...stwierdziłem, że pierścień ostrości chodzi w każdym kierunku i zachowuje się jakby za chwilę miał się odkręcić i spaść :/ niestety była to jedyna sztuka jaką mieli na stanie. To jest normalne w tym obiektywie czy w Waszych egzemplarzach nie występują takie rzeczy?
SlaWasII
20-01-2010, 16:06
...stwierdziłem, że pierścień ostrości chodzi w każdym kierunku i zachowuje się jakby za chwilę miał się odkręcić i spaść :/
W moim nie zauważyłem takiego zjawiska.
Robson_87
20-01-2010, 17:10
pierscien ostrzenia nie chodzi moze tak ladnie jak w obiektywach manualnych (helios falcon 8mm ) i dokladnosc jest duzo mniejsza ale nie lata tez we wszystkich mozliwych kierunkach. Jest luz na pierscieniu ostrzenia ale niewielki.
To jest normalne w tym obiektywie czy w Waszych egzemplarzach nie występują takie rzeczy?
U mnie jest luz, ale jakiejś tragedii nie ma.
To plastikowa konstrukcja (obudowa), nie oczekuj cudów.
cheyenne
22-01-2010, 22:20
według mnie to świetne szkło, jest i jasno i w miarę szeroko i to wszystko w cenie 800 zł za nowy słoik
jak zrobią jeszcze 24 mm albo 20 mm f1.8 produkujące podobnej jakości obrazek i co najważniejsze niewiele droższe to normalnie się rozpłaczę ze szczęścia
obecnie zapięte do mojego d300 na stałe
No nie wiem czy tak super to jest DX, jak ktoś się interesuje fotografią lub zajmuje się tym profesjonalnie to kretynizmem jest kupić to szkło, bo wiadomo, że nie kupuje się na miesiąc czy rok ale na dłużej, a co za tym idzie zmienicie puszke na FX i co ? Już lepiej dozbierać kase i kupić używaną 35/2 bo się to bardziej opłaci, chyba, że mówimy o osobach które, posiadają nikony d60 lub d5000 ewentualnie d3000 i robią zdjęcia na auto żeby tylko więcej megapixeli było, no to innego wyjścia nie ma jak chcą mieć autofokusa.
Mikee Nie kazdy che sie zajmowac fotograwią profesjonalnie i nie kazdego bedzie stac na puszczę z Fx-em. Mi to szkło bardzo odpowiada i moim zdaniem warto zainwestowac :]
No nie wiem czy tak super to jest DX, jak ktoś się interesuje fotografią lub zajmuje się tym profesjonalnie to kretynizmem jest kupić to szkło, bo wiadomo, że nie kupuje się na miesiąc czy rok ale na dłużej, a co za tym idzie zmienicie puszke na FX i co ? Już lepiej dozbierać kase i kupić używaną 35/2 bo się to bardziej opłaci, chyba, że mówimy o osobach które, posiadają nikony d60 lub d5000 ewentualnie d3000 i robią zdjęcia na auto żeby tylko więcej megapixeli było, no to innego wyjścia nie ma jak chcą mieć autofokusa.
Mówisz to bo wiesz, czy tak ci się wydaje. Ja zawodowo fotografuję pełnymi klatami i nie wyobrażam sobie nie mieć tego szkła. 35/2 jest zupełnie innym szkłem. Do naprawdę wielu zastosowań tytułowe szkło nadaje się doskonale. Mówię to jako praktyk i właściciel, a nie kontestator.
kretynizmem jest kupić to szkło, bo wiadomo, że nie kupuje się na miesiąc czy rok ale na dłużej,
miły jesteś :evil:
tos blysnal... :?
"Onanizm matrycowy"?
Przecież wszyscy wiemy, że zawodowcy używają tylko średniego formatu...
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale uważasz że puszki Dxx i Dxxxx są dla kretynów, którzy G wiedzą o fotografii, tak?
A czy na manualu jest mniej megapixeli niz na auto??
Robson_87
22-01-2010, 23:29
Mikee nie po twojej odpowiedzi 35`ka przestala byc moim ulubionym szklem, teraz jest bee.
I wyrzuć te dwa straszne kity DXowe do smieci, bo i tak ich na D3s nie pouzywasz.
Mikee nie po twojej odpowiedzi 35`ka przestala byc moim ulubionym szklem, teraz jest bee.
Mam ten obiektyw i go serdecznie nienawidzę. To, że jest ostro i super w dzień przy przesłonie 8 to mnie nie obchodzi. Nie po to się ten obiektyw kupuje. Ten obiektyw kupowałem aby było ostro ostro przy 1,8- 2,8. A nie jest. W dodatku autofokus wtedy jest powoly i zawodny.
Ten obiektyw nie spełnia roli dla jakiej był zaprojektowany. Taki "fake" od nikona dla biedniaków.
Robson_87
22-01-2010, 23:37
robia za zaslepki do body - oryginalna zagubilem wiec narazie musza pozostac.
czym ja teraz bede zdjecia robil jak cala moja stopka jest do kitu?
U mnie na 1.8 jest ostro
U mnie na 1.8 jest ostro
Tak ci sie tylko wydaje. To na 5,6 albo na 8 nie jest lepiej?
Pewnie nie jest skoro na 1.8 jest juz ostro.
Masz obiektyw przeczący prawom optyki. Szczęciarz jesteś.
Robson_87
23-01-2010, 00:05
Jest lepiej tzn bardziej ostro. Nie napisalem, ze na 1,8 jest najbardziej ostry. Bardzo czesto stosuje sie szeroko otwarta przyslone dla nieostrosci. Jak ten obiektyw jest nieostry na 1,8 to co powiesz o 50 1,8 lub 85 1,8 lub nawet o 35 2,0?
Zbigniew
23-01-2010, 00:08
Mikee nie ma racji, ale już nie chce mi się tłumaczyć dlaczego. Pisałem to dawno temu w wątku o Sigmie 30/1.4.
Ja wrócę jeszcze tylko do kwestii winietowania. Otóż winiety w LR czy innym wynalazku NIE MOŻNA usuwać. Naturalna winieta to pierwszy i konieczny krok do uzyskania tzw. plastyki zdjęcia :D
SlaWasII
23-01-2010, 00:42
Mam ten obiektyw i go serdecznie nienawidzę. To, że jest ostro i super w dzień przy przesłonie 8 to mnie nie obchodzi. Nie po to się ten obiektyw kupuje. Ten obiektyw kupowałem aby było ostro ostro przy 1,8- 2,8. A nie jest. W dodatku autofokus wtedy jest powoly i zawodny.
Rozwiń temat bo nie qmam...
Co ma ustawiona wartość przysłony do szybkości AF?! Przecie i tak AF ostrzy przy maksymalnym otworze.
nokinnikon
23-01-2010, 00:47
Ten obiektyw nie spełnia roli dla jakiej był zaprojektowany. Taki "fake" od nikona dla biedniaków. Jak masz skopany egz to wymień a nie pisz bzdur. Zawsze jeden musi się znaleźć o odmiennej opini od setki posiadaczy.
sprocket
23-01-2010, 00:51
Makower jaja sobie robi nie bierzcie go na powaznie.
Makower jaja sobie robi nie bierzcie go na powaznie.
Nie robię sobie żadnych jaj. Może mam słaby egzemplarz. U mnie w warunkach 1,8 na 1/30 S połowa zdjęc jest skopana z powodu autofokusa. A nawet te trafione są takie sobie.
Może to przyczyna aparatu D40. Ale nie sądze bo potrafię złapać fokus tam gdzie chcę i spokojnie spust nacisnąć. No i dla innych obiektywów nie mam takich klopotów.
sprocket
23-01-2010, 01:34
Wiesz, jak ktos pisze o tym obiektywie cytuje "Taki "fake" od nikona dla biedniaków" to ja nie biore tego powaznie, ustaw recznie ostrosc zrob zdjecie i jak nie masz zwichrowanego oka to wszystko sie wyjasni a tak na powaznie co stoi na przeszkodzie by nie uzywac tego szkla na pelnej klatce, juz co niektorzy pokazali ze sie da i to dobrze.
Wiesz, jak ktos pisze o tym obiektywie cytuje "Taki "fake" od nikona dla biedniaków" to ja nie biore tego powaznie, ustaw recznie ostrosc zrob zdjecie i jak nie masz zwichrowanego oka to wszystko sie wyjasni a tak na powaznie co stoi na przeszkodzie by nie uzywac tego szkla na pelnej klatce, juz co niektorzy pokazali ze sie da i to dobrze.
Popróbuje jak mówisz z tą ręczną ostrością. Może body D40 nie wyrabia. Ale dziwne by było bo z S10-20 jest doskonale i podobnie z T17-50. Choć tam miałem inne problemy o czy gdzie indziej pisałem. Ogarnia mnie teraz żal, że może mam jakiś niekoszerny egzemplarz.
nokinnikon
23-01-2010, 09:20
Nie robię sobie żadnych jaj. Może mam słaby egzemplarz. U mnie w warunkach 1,8 na 1/30 S połowa zdjęc jest skopana z powodu autofokusa. A nawet te trafione są takie sobie.
Może to przyczyna aparatu D40. Ale nie sądze bo potrafię złapać fokus tam gdzie chcę i spokojnie spust nacisnąć. No i dla innych obiektywów nie mam takich klopotów.Jeżeli robisz z ręki to zapewniam Cię, że przy 1/15 będziesz miał skopane 75% zdjęć a przy 1" wszystkie.
Ten obiektyw nie spełnia roli dla jakiej był zaprojektowany. Taki "fake" od nikona dla biedniaków.
Nie obraź się, ale dodam że jest to też obiektyw dla inteligentnych użytkowników.
Po pierwsze czynnikiem wpływającymi na prace autofokusa napewno nie jest przymknieta przysłona ( polecam przeczytac instrukcje od aparatu)
Z wielką chęcia chcialbym zobaczyc zdjęcia nieostre na przysłonie 2.8, więc jeżeli chcesz obronić swoją teze, i fakt ze nie jesteś ....... proszę o sample z wadliwego działania obiektywu.
pozdrawiam
. U mnie w warunkach 1,8 na 1/30 S połowa zdjęc jest skopana z powodu autofokusa. A nawet te trafione są takie sobie.
A może troche za długa ta migawka, chyba ze "testujesz" go na statywie? Nie powinieś schodzić przy takiej ogniskowej (przy DX) poniżej 1/60. Aparat na statyw, jeden motyw na różnych przysłonach i już bedziesz wszystko wiedział. To szkiełko od pełnej dziury miło mnie zaskakuje i jest lepsze pod wzgledem ostrosci (na DX) od N 35/2 AF i N 50/1,8 AF na przysłonach rzędu 2-2,5. Więc albo Twój jest walniety, albo łapy Ci sie za bardzo trzęsą...:wink:
Od kiedy go mam, 18-70 leży w torbie o wiele częściej niż wczesniej. Na D300 musiałem go wyregulować w puszce lekko. Mój kolega, również na D300 regulował minimalnie. Kuzyn na D40 regulować nie może ale też nie musi. Wszystki trzy znane mi egzemplarze są ostre od pełnej dziury.
No i właśnie - czy aby na pewno nieostrość nie jest po prostu winą poruszenia? może jesteś chodzącym statywem i potrafisz nie poruszyć przy takim czasie. Ja poniżej 1/50 nie schodzę, chyba że mam o co oprzeć ręce i mogę pstryknąć 2-3 foty w serii, żeby mieć pewność, że któraś bęedzie nie poruszona.
Zaśmiewam się setnie czytając o tym jakie to fatalne szkło. Chłopaki, wywalcie ten szmelc. Szkoda nerwów. Ja mam 35 bandycko ostre od 1,8. Af jest szybki i celny. Winietę dawno już opanowałem stosując szkło do konkretnych zastosowań. Zapnijże ten słoik do jakieś porządnej puszki, sprawdź, czy umiesz nim wykonać zdjęcie, a później lej herezje na forum zniechęcając może kogoś do wydania śmiesznie małej kasy na niespółmiernie do ceny dobre szkło.
Wracając do tematu, przepraszam za moją niewiedzę, nie wiem dokładnie jaka winieta jest na FX, to co napisałem to były moje przypuszczenia. Niektórzy pojęli tu trochę opacznie słowo idiotyzm, nie powiedziałem, że każdy kto kupuje to 1,8 jest głupi. Nie napisałem dokładnie o co mi chodziło, ale to już nie ważne w tym momencie, nie chciałem nikogo urazić, chodziło mi głowie o użytkowników aparatów ze śrubokrętem. No ale człowiek uczy się na błędach, więc one more time soryy.
Właśnie otrzymałem 35/1.8 i mam pytanie: tez macie mały luz na pierścieniu ostrości?
"tez macie mały luz na pierścieniu ostrości?" - tak. ;) ułatwię ci pozostałe pytania swoim opisem z innego wątku; NIKKOR AF-S 35mm f1.8 - świetny obiektywik. Ostry od pełnej! Ale wówczas CA wyłażą przy lekko kontrastowych scenach. Od 2.2 świetnie. Powyżej 2,8 po prostu bajka - ulubione szkiełko! Nie za szybkie, ale celne, kontrastowe, ostre. Trochę plastikowe, ale bez przesady. Pierścień ostrości ma lekki luz. Natomiast osłona przeciwsłoneczna to po prostu zabawka.. Śmieszna cena jak za możliwości jakie daje. Warto go mieć.
A! Bardzo fajne efekty daje z Raynoxem DCR250. Jak jestem na spacerze i mam tylko to szkło to DCR w kieszeni i jak chcę to zakładam i mam niezłe macro (do kwiatków, listków itp.), a jak chcę zwykły kadr to ciach, zdejmuję. :D
Dzięki za odpowiedź :) Fakt, za taka cenę nie ma co wymagać. Jednak zaraz po rozpakowaniu tego szkła i wzięciu go w łapki od razu zauważyłem ten luźny pierścień :) ale skoro to norma to widzocznie przyjdzie mi z tym żyć :)
Co do CA przy pełnej dziurze to trochę pomaga zastosowanie ujemnej kompensacji ekspozycji.
zapomnisz o niedoskonałościach tego szkła gdy tylko strzelisz kilka fotek przy pięknym popołudniowych światełku. ;)
zapomnisz o niedoskonałościach tego szkła gdy tylko strzelisz kilka fotek przy pięknym popołudniowych światełku. ;)
Życzę wszystkim szkłom za 800 zł takich niedoskonałości.
A co ja wcześniej napisałem między innymi? Że "Śmieszna cena jak za możliwości jakie daje. Warto go mieć.". Innymi słowy, że nie ma co patrzeć na lekki luz pierścienia itp. tylko podpiąć i pstrykać. ;)
A co ja wcześniej napisałem między innymi? Że "Śmieszna cena jak za możliwości jakie daje. Warto go mieć.". Innymi słowy, że nie ma co patrzeć na lekki luz pierścienia itp. tylko podpiąć i pstrykać. ;)
Dobrze mówi. To jest seksowne szkiełko :)
Dobrze mówi. To jest seksowne szkiełko :)
oj.... ;)
miałem na d700 i jakoś nie przekonałem się do niego....
właśnie chyba najbardziej obudowa/budowa mnie odstraszyła
artur678
11-02-2010, 21:59
Życzę wszystkim szkłom za 800 zł takich niedoskonałości.
Mądre słowa!
oj.... ;)
miałem na d700 i jakoś nie przekonałem się do niego....
właśnie chyba najbardziej obudowa/budowa mnie odstraszyła
Raczej mnie to nie dziwi... Nikon AF-S Nikkor 35mm f/1.8G DX
Raczej mnie to nie dziwi... Nikon AF-S Nikkor 35mm f/1.8G DX
tu masz pokazane jak zachowuje się ta DX-owa 35-tka pod FF: http://212.51.209.43/~fatman/D3/Nikkor_35_1.8_AFS/
robin102
11-02-2010, 22:13
Hmmm ja też coraz rzadziej używam tego szkła na D700 pierwsze zachwyty minęły, winieta meczy, pomiar światła fiksuje, aberacje duże, czasem używam, ale okazjonalnie wręcz.
tu masz pokazane jak zachowuje się ta DX-owa 35-tka pod FF: http://212.51.209.43/~fatman/D3/Nikkor_35_1.8_AFS/
To w którą stronę? źle czy dobrze? Odnoszę się opinii Kolegi, któremu nie podoba się pod FX. Tak się to szkiełko zachowuje pod FX i tyle. Ktoś to może akceptować lub nie.
Winieta dla jednych ok dla innych beeee, o gustach nie będę dyskutował.
A fotki z linka - sympatyczne :)
Pod DX jest ok IMHO.
kłania się czytanie ze zrozumieniem....
"...właśnie chyba najbardziej obudowa/budowa mnie odstraszyła..."
Co do winiety - nie jestem raczej jej "fanem"
próbowałem bawić się 35 1.8 na FX, ale jak dla mnie za duża winieta, wole ja dodawać, a nie ujmować
co do jakości szkła nie ma zastrzeżeń, ostro, szybko i bardzo dobra cena
na DX będzie rewelacja
polecam na DX
kuba_rsx
12-02-2010, 10:58
A ja mam trochę głupie pytanie. Czy D700 z tym szkłem przełącza się automatycznie w tryb DX i mamy 6mpix czy to szkło daje radę pokryć całą klatkę? Bo z tego co widzę to raczej to drugie..
masz możliwość wyłączenia automatycznego przełączania na DX - i pracować na pełnej klatce...
Co do winiety - nie jestem raczej jej "fanem"
Tym właśnie potwierdzasz, że czytamy ze zrozumieniem.
W swoim wcześniejszym poście napisałem "...właśnie chyba najbardziej obudowa/budowa mnie odstraszyła..." - nie pisałem nic o winiecie
więc twój post o tym że 35 1.8 jest DX miał się praktycznie nijak do tego co napisałem. Czy teraz wystarczająco prosto wyjaśniłem?
Logika - prosta logika... Jeżeli piszę o tym że odstraszyła mnie budowa/obudowa szkła to podawanie przez Ciebie że to dlatego że szkło jest DX- jest nielogiczne i świadczy o braku zrozumienia słowa pisanego.
O winiecie wspomniałem w poście następnym - co w tym przypadku nei ma znaczenia, bo wyrażenie "nie jestem fanem winiety" nie oznacza jednocześnie że jestem jej przeciwnikiem.
Czytaj i staraj się zrozumieć co piszą inni.
nokinnikon
13-02-2010, 18:27
Co do winiety - nie jestem raczej jej "fanem" A od czego ta obudowa Cię odstraszyła ?
nokinnikon
13-02-2010, 21:10
od kupna Jeżeli 700 zł Cię odstrasza od kupna to co będzie z 7000zł np za N 24-70 Mnie obudowa/budowa 35/1.8 nie przeszkadza, ręcznie nie ustawiam ostrości, a założona osłona (na odwrót) powoduje, że zapominam o "luźnym" pierścieniu MF Trzeba pamiętać, że technologia robi swoje i materiały są bardzo wytrzymałe chociaż mówi się "plastik" nie mają z nim nic wspólnego.
Jeżeli 700 zł Cię odstrasza od kupna to co będzie z 7000zł np za N 24-70 Mnie obudowa/budowa 35/1.8 nie przeszkadza, ręcznie nie ustawiam ostrości, a założona osłona (na odwrót) powoduje, że zapominam o "luźnym" pierścieniu MF Trzeba pamiętać, że technologia robi swoje i materiały są bardzo wytrzymałe chociaż mówi się "plastik" nie mają z nim nic wspólnego.
24-70 nikona... nie kupie raczej - nie jest mi do nieczego potrzebne - prędzej kupie 24 1.4 ;)
Właśnie pożyczyłem to szkło od kumpla....używane dłuższy czas - a brak mu luzów - nie ma tego co szklo które mialem w fojokerze....
W swoim wcześniejszym poście napisałem "...właśnie chyba najbardziej obudowa/budowa mnie odstraszyła..." - nie pisałem nic o winiecie
więc twój post o tym że 35 1.8 jest DX miał się praktycznie nijak do tego co napisałem. Czy teraz wystarczająco prosto wyjaśniłem?
Logika - prosta logika... Jeżeli piszę o tym że odstraszyła mnie budowa/obudowa szkła to podawanie przez Ciebie że to dlatego że szkło jest DX- jest nielogiczne i świadczy o braku zrozumienia słowa pisanego.
O winiecie wspomniałem w poście następnym - co w tym przypadku nei ma znaczenia, bo wyrażenie "nie jestem fanem winiety" nie oznacza jednocześnie że jestem jej przeciwnikiem.
Czytaj i staraj się zrozumieć co piszą inni.
Ok niech będzie po Twojemu... Jakoś nie mogę się dostroić do tej prostej logiki :)
A ja uwielbiam podpinać 35 do D700.
Szczególnie w pomieszczeniach.
Za to kompletnie nie nadaje się do krajobrazu.
SlaWasII
17-02-2010, 02:08
Za to kompletnie nie nadaje się do krajobrazu.
Masz na myśli, o3wiście, ogniskową...?!
Myślę, że pisał o winiecie na D700, która przy ostrzeniu na dalsze dystanse jest ogólnie rzecz biorąc duża i ciężko (w ogole?) usuwalna. Dodatkowo w krajobrazie, pracujemy na przymkniętej przysłonie, a przy FX od f4 w góre powiększa się.
SlaWasII
17-02-2010, 19:07
Myślałem, że da się w D700 ustawić DX... ;)
bo sie da :) ale wtedy tylko niecale 6Mpx zostaje...
SlaWasII
17-02-2010, 21:09
A, tego to nie wiedziałem... że tylko 6... :(
Tapety z takiego landszafcika nie zrobi! :mrgreen:
jak ustawisz DX to po cholere ci 35mm 1.8?To już lepiej mieć 50mm na Fx
fafniak, akurat czy na FX ustawię DX (6MPix), czy nie nie ma to związku ze zmianą mnożnika.
Zawsze pozostaje 35mm.
Jedynie mocno obcina się winietę.
A mówię, że nie nadaje się do krajobrazu, bo:
po 1 - mocno winietuje na dla dużych odległości
po 2 - bardzo mocna jest dystorsja
Za to do pracy np sali weselnej, to czysta frajda.
Oczywiście do póki nie będzie mnie stać na nowego 24/1.4
fafniak, akurat czy na FX ustawię DX (6MPix), czy nie nie ma to związku ze zmianą mnożnika.
Zawsze pozostaje 35mm.
To ze ogniskowa się nie zmienia to jasne
tylko że jak na Fx ustawisz DX to i ci crop ci się włączy (i z 35mm dostaniesz efekt jak z 50mm na FX(zbliżony)) - więc o czym ty piszesz?
pewnie o tym, żebyś wyluzowal :)
O tym, że właśnie tego nie dostaniesz.
Sprawdzałem i i tu nie ma mnożnika x1,5.
Tu jest x1,0 i koniec.
O kraja się tylko wycinek na matrycy.
Nie mam powierzchni w 100%, a masz tylko (np) 3/4.
Paniał ?
Ja też nie bardzo rozumiem o co chodzi. Jak wykraja Ci fragment matrycy to właśnie powstaje crop x1.5. Co z tego, że naziwesz to 35mm skoro będziesz musiał kadrować jak do 50mm. Inna sprawa, że będziesz miał tylko 6mln a to mało niekiedy może być, ale nie bardzo rozumiem fragment że to x1,0 i koniec :/
Poddaje się.....To prawie jakbym słuchał polityków "odetniemy wam troszkę , ale zostanie wam tyle samo co mieliście."
To jeden z najmniej logicznych fragmentów:
".....Sprawdzałem i i tu nie ma mnożnika x1,5.
Tu jest x1,0 i koniec.
Nie mam powierzchni w 100%, a masz tylko (np) 3/4...."
mjr- chcesz powiedzieć że puszka FX ustawiona w tryb DX jakoś automagicznie zachowa te informacje które padają na obszar matrycy który nie jest używany w trybie DX i jakoś umieści na tych wykrojonych 5-6mln pixeli to samo co miałeś na FX ????
mjr - poczytaj na czym polega ten tryb DX w puszkach FX
O tym, że właśnie tego nie dostaniesz.
Nie mam powierzchni w 100%, a masz tylko (np) 3/4.
Paniał ?
Tak właśnie powstało DX, tylko, że tu okroili fabrycznie.
A mnożnik 1,5 to istne czary.:)
Dzisiaj zakupiłem obiektyw. Wcześniej miałem 50/1.8. Jeśli chodzi o ostrość to nowość już od 1.8 jest tak ostry jak 50-ka na 2.8, cichy AF i w miarę szybki. Niedługo pierwsze zdjęcia. ;)
Dzisiaj zakupiłem obiektyw. Wcześniej miałem 50/1.8. Jeśli chodzi o ostrość to nowość już od 1.8 jest tak ostry jak 50-ka na 2.8, cichy AF i w miarę szybki. Niedługo pierwsze zdjęcia. ;)
A jak szybkość AF w stosunku do 50-tki ?
Wiewioor
01-03-2010, 20:47
Taki lekki OT:
1877 wpisów w temacie, a ludzie nadal pytają się o to szkiełko. Dla mnie po lekturze całości wniosek jest jeden - grzech nie kupić pod DX. Mam i jest to od września moje podstawowe szkło.
Pozdrawiam niezdecydowanych.
Taki lekki OT:
...grzech nie kupić pod DX.
Pozdrawiam niezdecydowanych.
Ja powiem więcej: grzech nie kupić pod FX ;)
Szybkość w porównaniu do 50-ki nie mam bo body D60 ale na pewno szybszy niż 18-55. :)
Fakt, nie kupić tego szkła do grzech aż sam się zastanawiam czemu tak późno...
Czy po zakupie 35-tki, warto zostawić tanią 50-tke czy lepiej ja sprzedać i np. zbierać na 85/1.8?
Ja bym sprzedał i zbierał na 85/1.8 Duet z 35/1.8 jest nieziemski. :)
Troszkę OT, ale wokół 35-tki.
Koleżanka Marta5106 zadał mi na PW pytanie. Szczerze mówiąc nie potrafię na nie odpowiedzieć ;) Moz ktoś z forum będzie w stanie pomóc:
"Pytanie dotyczy obiektywu 35 1.8f. Zakupilam go do d5000, jednak zdjecia robione w trybach A, S nie wychodzą ( w roznych ustawieniach). Jestem totalnym, poczatkującym amatorem-bardzo prosze o rade co zrobic, aby zdjecia byly jasne, jakie ustawienia wprowadzic? Dziekuje za odpowiedz
P.S.Dlaczego nie moge zadac tego pyt na forum?"
cezar1972
02-03-2010, 10:48
Ja bym sprzedał i zbierał na 85/1.8 Duet z 35/1.8 jest nieziemski.
Święte słowa. Mam 50-kę i w pomieszczeniach bywała za długa. 35-tka jest dla mnie w sam raz, poza tym jest bardzo ostra.
50-tki się nie pozbywam z jednego powodu - szkło jest tanie jak barszcz i nie opłaca się go sprzedawać (w terenie spokojnie daje radę, gdzie 35-tka może być za szeroka).
Mając do wyboru 2 stałki wybrałbym na pewno 35-tkę i któreś z następujących szkieł:
- Nikkor 85 1,8
- Tamron 90 2,8 macro
- Tokina 100 2,8 macro
- Nikkor 105 2,8 macro (mam i polecam - szkiełko lodzio-miodzio)
- Sigma 105 2,8 macro
Wszystkie wyżej wymienione szkła można kupić w granicach 1500 zł (85-tka nowe, reszta używane).
Panuje opinia, że szkła makro są za ostre do portretów, ale jaj jej nie podzielam. Zdjęcia moich dzieci wychodzą ze 105-tki ok.
Robson_87
02-03-2010, 10:54
Marta5106 a kompensacji ekspozycji probowalas uzyc?
Gdy za ciemne zdjecia to na plus, gdy za jasne na minus.
cezar1972
02-03-2010, 10:56
Troszkę OT, ale wokół 35-tki.
Koleżanka Marta5106 zadał mi na PW pytanie. Szczerze mówiąc nie potrafię na nie odpowiedzieć Moz ktoś z forum będzie w stanie pomóc:
"Pytanie dotyczy obiektywu 35 1.8f. Zakupilam go do d5000, jednak zdjecia robione w trybach A, S nie wychodzą ( w roznych ustawieniach). Jestem totalnym, poczatkującym amatorem-bardzo prosze o rade co zrobic, aby zdjecia byly jasne, jakie ustawienia wprowadzic? Dziekuje za odpowiedz
Jak rozumiem zdjęcia wychodzą albo za ciemne, albo nieostre?
Użycie trybów półautomatycznych nie gwarantuje prawidłowego naświetlenia zdjęcia. Może być tak, że dla wybranej wartości przysłony aparat ustawi czas za długi do zrobienia nieporuszonego zdjęcia. Może być również tak, że dla ustawionego czasu (aby zdjęcie było ostre) aparat nie ustawi przysłony gwarantującej prawidłowe naświetlenie zdjęcia (ponieważ jest po prostu za ciemno). W takich przypadkach, aby prawidłowo naświetlić zdjęcie trzeba skorzystać z lampy błyskowej.
Na początek przydałoby się poczytać trochę o przysłonie, migawce, ekspozycji i takich tam pierdołach, bez zrozumienia których jesteśmy skazani na fotografowanie w trybie AUTO.
Sputnik_Wwa
07-03-2010, 03:16
Posiadam ten obiektyw od niedawna i muszę przyznać, że jasne szkło to jednak piękna sprawa. Ostrość obiektywu jest dla mnie bardzo satysfakcjonująca. Mam w domu swoje małe studio gdzie bawię się i od kiedy mam stałkę to mój kitowy 18-105 leżakuje w pokrowcu :) Bardzo zadowolony jestem
Michaelgsxr
07-03-2010, 13:20
Pytanie do posiadaczy 35mm 1.8... ostatnio zakupilem wlasnie takie szkło i zastanawia mnie jak to jest z ostroscia np na 1.8 przyslonie, bo u mnie zdjecie jakos nie chce wyjsc zbyt ostre :(
A mi w końcu udało się dostać celną i ostrą sztukę :) Moja trzecia z kolei.
Oto próbka na 1.8 (to dla kolegi powyżej):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/DSC_3312sm-1.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/_2y8II98EIBk/S5ON4qWlZcI/AAAAAAAAAm4/lIIbNr81dG4/DSC_3312sm.jpg)
I na 2.2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/DSC_3324sm-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_2y8II98EIBk/S5OMCTUUcoI/AAAAAAAAAmw/S1Um8iJK0os/DSC_3324sm.jpg)
I link do trochę większej wersji pierwszej i drugiej fotki:
link 1 (http://lh4.ggpht.com/_2y8II98EIBk/S5OLnVi_F4I/AAAAAAAAAmk/AuKhx5wtkT0/DSC_3312.jpg)
link 2 (http://lh4.ggpht.com/_2y8II98EIBk/S5OLnui-oWI/AAAAAAAAAmo/u2bpghpNams/DSC_3324.jpg)
Michaelgsxr
07-03-2010, 13:26
Na jakiej przyslonie robiles to zdjecie, faktycznie ostre ...
No mi ostatnio przestała porządnie ostrzyć i zastanawiam się, czy to czasem nie jest wina zakurzonych czujników AF :)
Na jakiej przyslonie robiles to zdjecie, faktycznie ostre ...
Oto próbka na 1.8 (to dla kolegi powyżej)
Michaelgsxr
07-03-2010, 13:36
Przepraszam, nie zauwazylem ze piszesz na jakiej robiles :D heh
Ja jak np robilem w pomieszczeniu zdjecie kwiatka na 2.0 to nie moglem zobaczyc gdzie jest ostrosc jakby wgl, te zdjecia wyszly Ci od razu czy to te najlepsze zrobione z paru?
Michaelgsxr
07-03-2010, 13:48
no ja kupilem jakis tydzien temu... i zastanawiam sie teraz co robic, czy to tylko moj wymysl czy faktycznie jest cos nie tak, bo jak robilem np twarz to wychodzilo dosc ostre a ten kwiatek biało zielony jakos nie... a jak to wyglada ze zwrotem w sklepie? Oni wysylaja do serwisu i trzeba czekac czy mozna jakos wymienic?
Zrobiłem ich z 5-6, nietrafione było jedno, ale z mojej winy, bo się poruszyłem. W innej serii ze 2-3 były do wyrzucenia, bo kot się ruszał i ostrość poszła w inne miejsce niż chciałem :)
no ja kupilem jakis tydzien temu... i zastanawiam sie teraz co robic, czy to tylko moj wymysl czy faktycznie jest cos nie tak, bo jak robilem np twarz to wychodzilo dosc ostre a ten kwiatek biało zielony jakos nie... a jak to wyglada ze zwrotem w sklepie? Oni wysylaja do serwisu i trzeba czekac czy mozna jakos wymienic?
Wszystko chyba zależy od sklepu. Niektórzy pewnie by wymienili, ale z reguły odsyłają do kalibracji do serwisu. Trzeba pogadać ze sprzedawcą.
Michaelgsxr
07-03-2010, 13:54
Aha, rozumiem... sam nie wiem jak to ocenic czy jest dobrze czy zle...:(
Michaelgsxr
07-03-2010, 13:55
ja kupowalem w krakowskim fotojokerze ...
Michaelgsxr
07-03-2010, 14:08
moze zrobic jakies zdjecie? Tylko czego? Ocenilibyscie moje przypuszczenia...
Ja tam na swoja tez nie narzekam :)
źródło (http://img704.imageshack.us/i/kamyk.jpg/)
Skoro już o kotach mówimy..
Zdjęcia nie tak ładne jak Demonka, ale jakieś pojęcie o ostrości dają:
źródło (http://img705.imageshack.us/i/kot1mi.jpg/)
większy rozmiar (http://img705.imageshack.us/img705/9007/kot1.jpg)
F 1.8, ISO 400, 1/160 s +0,5EV w postprocesie
źródło (http://img708.imageshack.us/i/kot2mi.jpg/)
większy rozmiar (http://img268.imageshack.us/img268/6271/kot2fx.jpg)
F 1.8, ISO 400, 1/40 s
Wycinki 3000x2000 z oryginalnych 4288x2848 zmniejszone na potrzeby forum.
.
Ja mam D40 (trzy pola AF), na centralnym polu łapie ostrość zawsze, szybko i celnie. Na skrajnych w tej samej sytuacji 2 razy przeleci zakres zanim ustawi. Muszę ustawiać na centralnym i przekadrowywać.
Występuje gdy jest za mało światła na maksymalnych otworach.
Co radzicie? Kupiony w FJ.
Na centralnym masz AF krzyżowy łapiący ostrość zarówno na pionowych jak i poziomych liniach - dzięki temu jest znacznie dokładniejszy niż boczne. Pozostałe pola AF są czułe tylko na pionowe lub tylko poziome linie (zależy które pole AF). Stąd niepewność AF'a na innych polach niż centralne.
Tu masz to łopatologicznie opisane:
http://focustestchart.com/chart.html
.
W weekend przetestowałem nikkora na D60, okazało się, że ma lekki back-focus. Byłem w salonie Nikona, w D700 problem nie występował. Korygowanie nic nie dało, bo po przeniesieniu z powrotem obiektywu na moją puszkę dalej był BF. Wcześniej używałem N50/1.8 oraz kita więc tam tego nie zauważyłem (manual i >F3.6). Co z tym zrobić, puszkę czy N35 mam oddać do korygowania w serwisie?
Korygowanie nic nie dało, bo po przeniesieniu z powrotem obiektywu na moją puszkę dalej był BF.
Do usr...j śmierci mógłbyś korygować w ten sposób i nic byś nie wskórał.. Korygowanie FF/BF polega na regulacji focusa w korpusie a nie w szkle.
.
Do usr...j śmierci mógłbyś korygować w ten sposób i nic byś nie wskórał.. Korygowanie FF/BF polega na regulacji focusa w korpusie a nie w szkle.
.
To się dowiedziałem gdy korygowałem w salonie, teraz pytanie co z tym zrobić?
Sprawdzić jeszcze raz FF/BF, nie wiem jakiej metody używałeś, ale zrób sobie coś podobnego do tego:
http://www.lensalign.com/how-lensalign-works.html
Często ludziska ustawiają aparat pod kątem 45' do kartki, która jest jednocześnie płaszczyzna ostrzenia dla AF i linijką. Może wtedy objawić się "wada" korpusu polegająca na przesunięciu punktów AF na matówce z prawdziwymi czujnikami i w efekcie dawać pozorny FF / BF.
Ja już podawałem chyba link do dobrego focus charta, trochę pracy z nożyczkami i jest dobry test, w którym ostrzy się na prostopadłą powierzchnię, a skala jest pod kątem 45 stopni. http://focustestchart.com/focus12.pdf
Wygląda to mniej więcej tak (tutaj z moją starą 35ką - widać lekki FF):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/dsc_1610-1.jpg
źródło (http://youma.demonek.com/pliki/dsc_1610.jpg)
taa... FF... to już jest jakaś totalna paranoja :)
:) Tu jest fotka w słabej rozdzielczości, na pełnej lepiej to trochę widac (i na innych fotkach, również takich z normalnego focenia, a nie focus chartów). W obecnym nie mam ani FF ani BF.
rafal0325
10-03-2010, 01:24
[QUOTE=Demonek;1797594]Ja już podawałem chyba link do dobrego focus charta, trochę pracy z nożyczkami i jest dobry test, w którym ostrzy się na prostopadłą powierzchnię, a skala jest pod kątem 45 stopni. http://focustestchart.com/focus12.pdf
Demonek,pod jakim kątem jest ta mała karteczka ?
http://www.lensalign.com/how-lensalign-works.html
Często ludziska ustawiają aparat pod kątem 45' do kartki, która jest jednocześnie płaszczyzna ostrzenia dla AF i linijką. Może wtedy objawić się "wada" korpusu polegająca na przesunięciu punktów AF na matówce z prawdziwymi czujnikami i w efekcie dawać pozorny FF / BF.
Dokładnie tak. Kiedyś już o tym pisałem. Dla leniuszków polecam "test bateryjkowy"
Ja już podawałem chyba link do dobrego focus charta, trochę pracy z nożyczkami i jest dobry test, w którym ostrzy się na prostopadłą powierzchnię, a skala jest pod kątem 45 stopni. http://focustestchart.com/focus12.pdf
Demonek,pod jakim kątem jest ta mała karteczka ?
Strona 8 PDF-a do którego podałem link. 45 stopni - trzeba tylko odpowiednio się ustawić, tak aby linie były w odpowiednich miejscach.
"This will ensure that you are square-on to the focus panel and that the chart is at 45 degrees to your camera"
BF jest jak byk, zrobiłem chyba ze 100 zdjęć w różnych konfiguracjach i praktycznie zawsze występował. Mówię, na D700 zawsze trafiał w punkt, a tu taki klops.
Kupujac swoja 35 byłem pewien obaw bo naczytalem sie o BF i FF. Sprawdzilem ja na tyle na ile potrafilem i zadowolony z testow zakupilem obiektyw. Po tygodniu uzytkowania wyszlo na to ze mam BF. Wszystkie testy na kartkach z bliskiej odleglosci sa OK, ale w praktyce nie jest wesolo... BF w 80%
źródło (http://img641.imageshack.us/img641/503/image00001ad.jpg)
Z bliska trafia prawie bezblednie:
źródło (http://img171.imageshack.us/img171/9412/image00005r.jpg)
źródło (http://img641.imageshack.us/img641/9466/image00006q.jpg)
Wysłałem więc maila z zapytaniem do Fixation jako, ze mam do nich najbliżej.
Napisalem im ze na LV zawsze trafia i ze to pewnie wina obiektywu. Odpowiedz dostalem taka:
"Having spoken to the technician he would advise you to send/bring your D90 and the lens, so that we can check and test the lens and camera together and repair as necessary. In most cases it is the body that is at fault.
Kind Regards
Jennifer"
Wynika z tego ze w wiekszosci winne jest body. Wiec sam nie wiem... Zobaczymy co odpisza na moje kolejne pytanie tzn czy kalibracja body pod 35 nie wplynie na prace z pozosyalymi moimi szklami.
Troche denerwujace jest to wszystko bo zamiast robic zdjecia i cieszyc sie z 35 trzeba kombinowac i miec nadzieje, ze uda sie to skorygowac...
Dam znac jak cos sie wyjasni.
Generalnie jeśli Live View ostrzy dobrze, a zwykły AF ostrzy źle, to wina leży po stronie korpusu, nie szkła.
U mnie wyszło, że D60 jest problemem, a nie N35 więc muszę oddać puszkę do serwisu... Póki co ręcznie ostrze (lepszy pierścień niż w N50) ale AF by się przydał. :P
A nie lepiej będzie jeśli sam skalibrujesz swoją puszkę?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=97814
Kup imbus 2mm bodajże i do dzieła!
Zrobisz to taniej, szybciej i pewnie dokładniej (bo możesz dostać zwrot z adnotacją "serwis dokonał pomiarów i stwierdził brak odchyleń od szeroko pojętej normy..")
W sumie zaraz zobaczę. :P
rafal0325
11-03-2010, 12:26
W sumie zaraz zobaczę. :P
Moli ja mam podobny problem z N50 f1.8 na kartce jest OK a jak robie np.portrecik to juz nie do konca jest to co ma być.
Tylko weź trochę tabletek na uspokojenie, bo jak niektórzy koledzy w tamtym temacie o kalibracji D90 pisali, można dostać zawału.. Ale jeśli efekt końcowy będzie zadowalający, to warto.
Ja jestem po operacji, na początku za bardzo poprzekręcałem śrubę ale potem poszło i teraz jest idealnie. ;) W końcu AF :D
Co do portretów to jutro przetestuję na materii ożywionej. :P
Fakt trochę mi to czasu zajęło ale cierpliwość się opłaciła. ;)
rafal0325
11-03-2010, 14:11
Ja jestem po operacji, na początku za bardzo poprzekręcałem śrubę ale potem poszło i teraz jest idealnie. ;) W końcu AF :D
Co do portretów to jutro przetestuję na materii ożywionej. :P
Fakt trochę mi to czasu zajęło ale cierpliwość się opłaciła. ;)
Kreciłes pod kontrolą czy tak na chybił trafił,którą śrubą kręciłes?
Tak jak w instrukcji, tą bliżej matrycy. Wpierw przekręciłem na maxa żeby zobaczyć co się stanie, efekt spowodował FF więc powoli zacząłem wracać do punktu wyjścia aż wyregulowałem i AF trafiał.
To super, czekamy na sample z sesji "na żywo" :)
Ja nie ryzykowałem. Wolę w puszce nie grzebać, bo mozna rozregulować inne szkła. Sprawdź jak teraz one pracują.
Z tym problemu nie mam bo mam obecnie tylko jedno szkło ale z ciekawości w weekend przejdę się do salonu Nikona i sprawdzę. ;)
Tez tak mysle , mozna sie bawic w kalibracje puszki jak sie ma tylko jedno szklo.Jak sie ma wiecej to chyba raczej nie wskazane.
Teraz moje sigmy sa wykalibrowane pod puszke D90, jak bede chcial kupic 35mm 1.8 to bede musial nie zle wybierac zebym trafil na idealna sztuke zeby ostrzyla w punkt.
Troche mnie to przeraza, musze sie kiedys wybrac to FJ i przymierzyc jedna 35 jak to wogole bedzie wygladac.
O temacie mechanicznej kalibracji AF czytalem juz wczesniej, ale nie wiem czy sie na to decydowac...
Gdyby cala zabawa polegala na kreceniu srubka i sprawdzaniu na kartce czy trafia to by bylo OK. Tylko, ze taka regulacja nijak sie ma do mojego przypadku. Mi w domu na kartkach/bateryjkach itp trafia w punkt. Musialbym chyba isc na dwor i regulowac. Czasami naprawde ciezko realnie ocenic zdjecie. Szczegolnie teraz jak na sile doszukuje sie BF'a... popadam chyba w paranoje...
Z tego też powodu chyba jednak zdecyduje sie oddać sprzet fachowcom, w koncu jest na gwarancji.
Co do fachowcow z Fixation, na moje pytanie czy kalibracja D90 pod 35 nie spowoduje problemow z innymi obiektywami, ktore teraz sa ok dostalem nastepujaca odpowiedz:
That is not usually the case with Nikon, I think you will be fine.
Kind Regards
Jennifer
Zastanawiajace... Moze wypowie sie ktos kto, kalibrowal body specjalnie pod 35. Czy sa potem problemy z innymi szklami??
jak bede chcial kupic 35mm 1.8 to bede musial nie zle wybierac zebym trafil na idealna sztuke zeby ostrzyla w punkt.
A ja myślę, że 99 na 100 sztuk będzie ostrzyło w punkt, niepotrzebnie siejesz panikę..
.
U mnie było do 3 razy sztuka :)
A ja kupiłem przez net i ostrzy :)
Jak tak sie człowiek na czyta....... za bardzo panikujecie......
Dars poprostu trafiles na dobra sztuke :D
A moze jedank za duzo panikuje ;)
Ja kupiłem pierwsze egzamplarze które weszły na rynek POLSKI.... koles do mnie pisał że złożył przedemna zamówienie
i juz dzwonili że nie ma...... ja byłem póżniej ale dałem za pobraniem i jakos dostałem......... na razie od tego czasu
bardzo mało go odpinam...... ale jak bedzie cieplej trzeba bedzie odkurzyc 18-105 bo tak sobie stoi prawie nówka.......
Pytanie do posiadaczy 35mm 1.8... ostatnio zakupilem wlasnie takie szkło i zastanawia mnie jak to jest z ostroscia np na 1.8 przyslonie, bo u mnie zdjecie jakos nie chce wyjsc zbyt ostre :(
Ja nie miałem najmniejszych problemów. I był to pierwszy egzemplarz tego szkiełka, który wpadł mi w ręce..
Zakupiony, zresztą na tym forum. Jest super.
Znalazłem jeszcze jeden focus chart, który jest lepszy od tego płaskiego.
Tu znajdziecie opis użytkowania: http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=284785
a tu sam plik do wydrukowania: http://www1.17t17p.com/attachment.php?aid=269553
Znalazłem jeszcze jeden focus chart, który jest lepszy od tego płaskiego.
Tu znajdziecie opis użytkowania:
數碼單反興起,突然多了鏡頭跑焦事� �,網上流傳一種以45度拍攝直尺以測� �對焦準確程度的測試圖,非平行和垂� ��的方法測試可能有極嚴重誤差,有見 及此,為滿足網友需要,筆者經多次� �製,終於在兩年前完成這個比較精確� ��測試器,並且得到網友讚許,由於本 伺服器曾發生故障以致檔案消失,重� �張貼並應網友要求,加入製作和使用� ��法,希望可為您解決失焦的疑惑,這 個測試器的總下載次數已超過40000次, 如有意見或提問,歡迎在本帖內留言� �直接向筆者提出,謝謝!
A poważnie - czy jednak nie jest to przerost formy? Może jednak lepiej zdjęcia w terenie robić, niż bawić się w modelarza i szukać dziury w całym???
Miej wyrozumiałość dla początkujących (m.in. i mnie), lustrzankę mam dopiero od paru miesięcy. Przedtem robiłem fotki zwykłym kompaktem (z podpisu). Jeśli sposród kilku egzemplarzy obiektywu jeden jest lepszy, to właśnie ten wybiorę.
A w związku z tym, jeszcze jeden link (dla znających angielski - w poprzednim, oprócz chińskich znaczków było też tłumaczenie angielskie :)
http://www.lensrentals.com/news/2008.12.22/this-lens-is-soft-and-other-myths
Kurde będę musiał sobie kupić tę 35, ale jak tak czytam i czytam to zastanawiam się czy jest szansa zakupu 35 bez konieczności kalibracji body?
Rozumiem, że najlepiej znaleść sklep gdzie mają kilka sztuk i cyknąć parę fotek (nie koniecznie testy) z różnych odległości i wybieramy najbliższy ideału :)
Robson_87
14-03-2010, 19:57
ja trafilem odrazu na dobra sztuke
Wiewioor
14-03-2010, 21:24
Ja również trafiłem od pierwszego razu.
A ja od pierwszego razu ;)
Ja też, a przynajmniej tak mi się wydaje bo ze zdjęć jestem zawsze zadowolony :)
Takie przykłady, może kogoś zachęcę do pokazania ciekawszych fotek, bo dawno były w tym wątku :)
źródło (http://img268.imageshack.us/img268/4589/dsc0154hu.jpg)
źródło (http://img717.imageshack.us/img717/1395/dsc0156u.jpg)
źródło (http://img709.imageshack.us/img709/2640/dsc0071tm.jpg)
maly sampelek
źródło (http://img688.imageshack.us/img688/7418/dsc9837.jpg)
Podczas zakupu miałem możliwość przetestowania 3 egzemplarzy. Nie zauważyłem między nimi żadnej różnicy.
Inna sprawa, że ja przez internet nie kupię obiektywu. Nie lubię odsyłać świeżo zakupionych rzeczy do serwisu.
To i ja cos wrzuce, bardzo lubie ten obiektyw, praktycznie nie zdejmuje go z body.
źródło (http://img251.imageshack.us/img251/2774/dsc2028n.jpg)
źródło (http://img132.imageshack.us/img132/4295/dsc1973m.jpg)
[QUOTE=Goku;1806319]Ja też, a przynajmniej tak mi się wydaje bo ze zdjęć jestem zawsze zadowolony :)
Takie przykłady, może kogoś zachęcę do pokazania ciekawszych fotek, bo dawno były w tym wątku :)
...
Czy 1 i 2 mozna prosić na wynos? - Super!
A tak poważnie - mam to samo, prawie nie ściągam tego szkiełka. I niczego nie kalibrowałem. Polecam!
greenman
17-03-2010, 01:06
To może ja się dopytam w tym temacie, jak jest tyle zadowolonych osób bez wymiany, czy kalibracji ;) Gdzie w Radomiu można dostać ten obiektyw? Jutro się wybieram i może przy okazji lepiej kupić na miejscu niż przez internet.
grzeesiek
17-03-2010, 15:05
To może ja się dopytam w tym temacie, jak jest tyle zadowolonych osób bez wymiany, czy kalibracji ;) Gdzie w Radomiu można dostać ten obiektyw? Jutro się wybieram i może przy okazji lepiej kupić na miejscu niż przez internet.
Hej. Jeszcze wczoraj widzialem jeden egzemplarz na półce w Fotojokerze w M1.
rafal0325
17-03-2010, 15:45
Jak kupisz przez neta to mozesz do 10 oddac bez gadania,a jak gotówka to juz nie.
zinek2005
17-03-2010, 21:40
Czy warto zmienic tamrona 17-50 2.8 na ta stalke?
greenman
17-03-2010, 21:51
Hej. Jeszcze wczoraj widzialem jeden egzemplarz na półce w Fotojokerze w M1.
Właśnie stałem się jego posiadaczem ;) Tylko pamiętajcie, żeby sobie wcześniej zamówić przez internet z odbiorem na miejscu i wtedy oszczędzacie 30zł, bo taką mają różnicę między internetem a sklepem, niestety nie mam w laptopie wifi i żaden kolega nie był przy komputerze akurat :( ale myślę że obiektyw rekompensuje nawet taką cenę : D
Czy warto zmienic tamrona 17-50 2.8 na ta stalke?
Warto dokupić.
Pytanie z innej beczki:
czy jest na forum ktoś ze Skierniewic posiadający tę stałkę? Chodzi o przetestowanie, np. na wspólnym spacerze do parku...
andrezi79
19-03-2010, 00:42
A ja mam pytanie o koszty...Znalazlem ten obiektyw na angielskim amazonie.I tu problem mi sie pojawil...Proponuja dwa, z taka sama specyfikacja techniczna w zasadniczo roznych cenachOba 35mm, oba af-s dx, oba 1.8g.Jeden kosztuje 180 funtow a drugi prawie 400.Moze mnie ktos oswiecic?:).
Tutaj macie linka:http://www.amazon.co.uk/nikon-35mm-f1-8g-af-s-dx/s/qid=1268950839/ref=sr_nr_seeall_2?ie=UTF8&keywords=nikon%2035mm%20f1.8g%20af-s%20dx&rh=i%3Aaps%2Ck%3Anikon%2035mm%20f1.8g%20af-s%20dx%2Ci%3Aelectronics
Pozdrawiam
błąd jakiś... GBP 400.00 to stanowczo za wysoka cena za ten obiektyw :) Poza tym zauważ, że czas realizacji 4-5 dni. Cena GBP 175 jest jak najbardziej adekwatna. Kupuj ten i pstrykaj:)
taaatooo
21-03-2010, 09:29
witajcie :smile:
jestem od paru dni szczęśliwym posiadaczem obiektywu N35 1.8, ogólnie jest wszystko OK, ale zastanawia mnie minimalny ruch jałowy pierścienia ostrości :sad: "Luz" jest niewielki, ale wyczuwalny pod palcami zarówno w osi ustawienia ostrości jak również po długości obiektywu.
Możecie powiedzieć jak to u Was wygląda ? Czy to jest podstawa do reklamacji ?
dla zainteresowanych zakupem obiektywu kilka sampli ;-)
test na BF/FF
źródło (http://strony.aster.pl/taaatooo/Test/DSC_0422n.jpg)
test "na pilota" z bliska :) (przycisk play)
źródło (http://strony.aster.pl/taaatooo/Test/DSC_0439n.jpg)
test na oko Figi z bliska
źródło (http://strony.aster.pl/taaatooo/Test/DSC_0467n.jpg)
test w ruchu - średnia odległość
źródło (http://strony.aster.pl/taaatooo/Test/DSC_0606n.jpg)
test krajobrazowy - daleka odległość
źródło (http://strony.aster.pl/taaatooo/Test/DSC_0614n.jpg)
test w ruchu - średnia odległość
źródło (http://strony.aster.pl/taaatooo/Test/DSC_0617n.jpg)
witajcie :smile:
jestem od paru dni szczęśliwym posiadaczem obiektywu N35 1.8, ogólnie jest wszystko OK, ale zastanawia mnie minimalny ruch jałowy pierścienia ostrości :sad: "Luz" jest niewielki, ale wyczuwalny pod palcami zarówno w osi ustawienia ostrości jak również po długości obiektywu.
Możecie powiedzieć jak to u Was wygląda ? Czy to jest podstawa do reklamacji ?
Mój też tak ma, ale tym się nie przejmuję. Pewnie to taka jego uroda. B. rzadko ostrzę ręcznie. AF trafia jak potrzeba.
Robson_87
21-03-2010, 11:01
dokladnie jak kolega tez mam luzy ale nie przejmuje sie tym;)
Ostatnio robilem kilka testowych zdjec 50 1,4G i posiada pewniejszy af no i troszke szybszy. Moja 35 1,8 troszke sie gubila tzn musialem ustawic af na cos bardziej kontrastowego i wtedy juz odrazu ustawila, 50`ka lapala praktycznie wszedzie.
PanomeiK
21-03-2010, 11:42
Ten luz to normalna rzecz w tym szkle.
Takim luzem się nie przejmować :) Po samplach widac że ostre i celne szkło. Pogratulować :)
Biedrona
22-03-2010, 01:13
Jeśli chodzi o jakość szkła (nie optyczną - raczej mechaniczną) - niektórzy piszą żeby brać "bez patrzenia" bo na pewno będzie dobrze. Ja bym jednak radził - jeśli to możliwe - podpiąć do korpusu i pstryknąć kilka zdjęć. A rada bierze się z doświadczenia z zakupem - właśnie jestem na 3-ciej sztuce...
Pierwsza przyjechała z USA - od nowości nieznośny pisk i trzaski przy ostrzeniu... Serwis bez szemrania wymienił na nową sztukę, która to dawała zupełnie losowe ostrzenie, ze zdecydowaną przewagą gigantycznego Front Focusa (obiekt - 40m od aparatu, ostrość 5-10m od aparatu). Dwukrotna kalibracja nie wykazała "odstępstw od normy na aparacie wzorcowym", ale zdjęć robić się dalej nie dało. Dochodziło do takiej sytuacji, że miałem Front Focus, pokazywałem "jak byk" na fotkach że jest Front Focus, a oni mówili że aparatura wykazała Back Focus i jeszcze "podkręcili" obiektyw w złą strone (tak - to była wina obiektywu - testowane razem na 5 aparatach...). Przy trzeciej wizycie serwis ponownie bez problemów obiektyw wymienił - na razie 3 sztuka wydaje się obiecująca.
Zauważyłem jedna przypadłość - nie wiem czy to tylko tak u mnie, czy po prostu 35mm f/1.8 tak ma. Otóż na D70 ostrzy praktycznie bez zająknięcia i zawsze trafia. Natomiast na D90 trafia zazwyczaj, myląc się jednak stosunkowo często (1/3 pomyłek to FF, 2/3 BF). Wydawałoby się że D90 powinno mieć lepszy AF - ale może ta różnica wynika z wielkości matrycy? D90 z dużo większą liczbą pikseli łatwiej "ujawnia" drobne błędy ostrzenia? Łatwo wyłapać to na teście bateryjkowym, który wychodzi zdecydowanie gorzej niż na D70 - pojawiają się losowe błędy.
Pdobnie w przypadku aberracji - na D70 w punkcie ostrości rzadko je widać (w zasadzie nigdy). Natomiast na D90 nawet na zdjęciach które wydają się być trafione, widać lekie fioletowe obwódki wokół kontrastowych elementów (chromowane paski na samochodzie itp.). Normalnie świadczyłoby to o Back Focusie (fioletowe "ramki" przed polem ostrości, zielone za obszarem ostrości), ale w tym przypadku zdjęcia wydają się być trafione. Miał ktoś podobne doświadczenia z D90 vs D70? (przypuszczam że to może być kwestia matrycy)
Co do losowości AF, "trafia zazwyczaj" - muszę przyznać, że i u mnie to się zdarza (D90). U mnie jeśli już przestrzeli, to w stronę FF. Trudno mi określić czy jest to wina niepewnego AF puszki czy niepewnej ręki fotografa (zapewne).
Nie mam niestety porównania na innej puszce.
.
maciey75
22-03-2010, 12:27
Jeśli chodzi o jakość szkła (nie optyczną - raczej mechaniczną) - niektórzy piszą żeby brać "bez patrzenia" bo na pewno będzie dobrze. Ja bym jednak radził - jeśli to możliwe - podpiąć do korpusu i pstryknąć kilka zdjęć. A rada bierze się z doświadczenia z zakupem - właśnie jestem na 3-ciej sztuce...
Pierwsza przyjechała z USA - od nowości nieznośny pisk i trzaski przy ostrzeniu
Tez tak mialem ale przyzwyczailem sie do tych piskow. Na poczatku chcialem go wymieniac ale pozniej olalem temat. Co do zdjec probnych to z sklepie nie mieli problemow aby zrobic zdjecia probne, kota w worku raczej bym nie kupil. Nasz klient nasz Pan ;)
Zauważyłem jedna przypadłość - nie wiem czy to tylko tak u mnie, czy po prostu 35mm f/1.8 tak ma. Otóż na D70 ostrzy praktycznie bez zająknięcia i zawsze trafia. Natomiast na D90 trafia zazwyczaj, myląc się jednak stosunkowo często (1/3 pomyłek to FF, 2/3 BF). Wydawałoby się że D90 powinno mieć lepszy AF - ale może ta różnica wynika z wielkości matrycy? D90 z dużo większą liczbą pikseli łatwiej "ujawnia" drobne błędy ostrzenia? Łatwo wyłapać to na teście bateryjkowym, który wychodzi zdecydowanie gorzej niż na D70 - pojawiają się losowe błędy.
Potwierdzam ze z D70 smiga az milo. Odnosnie D90 - gdzies byl watek w ktorym jakis forumowicz pisal o swoich przygodach z tym obiektywem. Wyglada na to ze zdarzaja sie wpadki w takim zestawie.
.... o tutaj ten watek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120041
Takie pytanie,
35mm 1.8G po podpięciu pod np. d700 umożliwia pracę na fx ? Wiem że to szkło jest DX ale gdzieś obiło mi się o uszy że można na FX pracować z af i dalej w pełnej rozdzielczość a nie po cropie jak DX. To prawda czy nie ?
Robson_87
22-03-2010, 13:09
mozna, byly gdzies niedawno w watku nawet samelki i u fotomana na stronce.
Można, tylko trochę winietuje http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=106544
dzięki za szybką odpowiedź ! nawet w tamtym temacie się pytałem i nie pamiętałem.
pietrobas
23-03-2010, 15:42
Przyszła dzisiaj, po kontaktach z kilkoma 85 i 50, kurde, na 1.8 bez porównania.
FttSniper
24-03-2010, 00:32
35-tka jest ostra bardzo na + ale szybkość a zwłaszcza % celnych strzałów to już mocno ustępuje nawet 50 1.8 ...
maciey75
24-03-2010, 22:02
35-tka jest ostra bardzo na + ale szybkość a zwłaszcza % celnych strzałów to już mocno ustępuje nawet 50 1.8 ...
Hm, co prawda 50 nigdy nie mialem ale 35 na D70 sprawuje sie bardzo dobrze.
pioter m
24-03-2010, 23:34
Hm, co prawda 50 nigdy nie mialem ale 35 na D70 sprawuje sie bardzo dobrze.
50/1.8d to jest extraklasa, ale duzo szybszy nie jest.
35 celniejsza od 50, ale wolniejsza zauważalnie (przepaści nie ma).
Biedrona
26-03-2010, 02:59
Pdobnie w przypadku aberracji - na D70 w punkcie ostrości rzadko je widać (w zasadzie nigdy). Natomiast na D90 nawet na zdjęciach które wydają się być trafione, widać lekie fioletowe obwódki wokół kontrastowych elementów (chromowane paski na samochodzie itp.). Normalnie świadczyłoby to o Back Focusie (fioletowe "ramki" przed polem ostrości, zielone za obszarem ostrości), ale w tym przypadku zdjęcia wydają się być trafione. Miał ktoś podobne doświadczenia z D90 vs D70? (przypuszczam że to może być kwestia matrycy)
Żeby nie być gołosłownym, wkleję kilka fotek porównujących moją trzecią już sztukę 35mm f/1.8 na D70 i na D90 (oba korpusy na pozostałych testowanych obiektywach - 18-70, 70-300VR, 50 1.8, 60 2.8 - działają +/- bardzo podobnie). Jedyny obiektyw który daje dosyć widoczne różnice to właśnie 35-tka (po lewej D70, po prawej D90):
D70:
źródło (http://img694.imageshack.us/i/tablicadsc3962.jpg/) D90:
źródło (http://img94.imageshack.us/i/tablicadsc0375.jpg/)
źródło (http://img185.imageshack.us/i/tablicadsc0347.jpg/)
D70:
źródło (http://img408.imageshack.us/i/dongdsc3980.jpg/)
źródło (http://img690.imageshack.us/i/dongdsc3971.jpg/) D90:
źródło (http://img135.imageshack.us/i/dongdsc0385.jpg/)
źródło (http://img401.imageshack.us/i/dongdsc0313.jpg/)
(na D70 niewiele fioletu w punkcie ostrości - napis DONG - natomiast w D90 sporo...)
D70:
źródło (http://img209.imageshack.us/i/parkingdsc3986.jpg/) D90:
źródło (http://img138.imageshack.us/i/parkingdsc0292.jpg/)
źródło (http://img202.imageshack.us/i/parkingdsc0294.jpg/)
(na D90 Mercedes w środku kadru widocznie fioletowy, to samo chromowane detale Citroena C5 na następnym zdjęciu...)
Różnice są mam nadzieję wyraźnie widocznie - pytanie tylko czy to kwestia matrycy czy jednak nie do końca precyzyjnego AF w moim D90 (Back Focus lekki chyba widać na tablicy testowej...)?
(http://img694.imageshack.us/i/tablicadsc3962.jpg/)
To szkło dość mocno aberruje a czym większa rozdzielczość matrycy tym bardziej to widać. Co do AF w D90 to jest on mało precyzyjny, szczególnie na duże odległości.
Spróbuj też innego testu. Na płaskiej powierzchni AF częściej ma problemy... Przejrzyj poprzednie strony, podawałem tam link do lepszego testu (z powierzchnią prostopadłą do osi obiektywu).
Biedrona
26-03-2010, 20:54
Spróbuj też innego testu. Na płaskiej powierzchni AF częściej ma problemy... Przejrzyj poprzednie strony, podawałem tam link do lepszego testu (z powierzchnią prostopadłą do osi obiektywu).
Robiłem także test bateryjkowy (są tam powierzchnie prostopadłe), wyniki były "różne" - sporo trafionych, kilka nietrafionych. Ale ostrzenie na tak bliskie odległości nie jest raczej problemem - z takiej bliskości zdjęć 35mm nie będę raczej robił. Większym problemem jest powtarzalność na większe odległości...
Mam możlwiość zmiany puszki na D300s - wiem że tam AF jest inny, ma więcej pól, także krzyżowych i inne tryby. Ale czy będzie jakaś istotna różnica pod względem ustawiania ostrości na statyczne obiekty w raczej dobrym świetle? Bo jeśli AF w D300s jest zauważalnie lepszy tylko jeśli chodzi o sytuacje dynamiczne, to raczej taka zamiana nie ma większego sensu (świadomie pomijam w tym momencie wszystkie inne przewagi D300s - myślę tylko o AF)?
Może ktoś miał możlwiość porównania 35mm f/1.8 na D70/D90/D300/D300s ? U mnie na D70 wydaje się trafiać pewniej niż na D90. D300s w rękach nie miałem to nie wiem...
A druga sprawa - pytanie do posiadaczy D90 - takie aberracje to coś normalnego na 35-tce?
rychu_lhotse
27-03-2010, 10:35
Wczoraj 35/1,8 dotarła i do mnie.Kupiłem z premedytacją pod FXa gdyż opinie o winietowaniu i problemach z nim związanych były na wyrost.Wolałem lepszy kontrast,kolory i ostrość a z winietą idzie sobie poradzić.Pokusiłem się o strzał na odległość powyżej 10m przy f1,8.Zdjęcie przed i po usunięciu winiety.
źródło (http://img689.imageshack.us/img689/9033/winieta3518przedipo.jpg)
Co do aberracji - zwróciłeś uwagę i teraz jak się przyjrzę, to gdzieś tam się ujawniają. Test bateryjkowy np. :) W normalnym użytkowaniu nie przeszkadzają.
Cholera tak zachwalali wszędzie D90, a tu masz - D70 nie dość, że lepiej trafia, to jeszcze aberracje mniejsze..
PS bateryjki nie są płaskie, więc błąd pomiarowy też może się wkraść (serio). Jeśli nie chce Ci się bawić w wycinanie, to ustaw sobie książkę z wzorzystą okładką, obok pod kątem ustaw linijkę i masz gotowy zestaw, coś na podobieństwo takiego:
http://www.lensalign.com/products.html
.
Karbulot
27-03-2010, 10:37
Wczoraj 35/1,8 dotarła i do mnie.
A co tak pracowicie pozamazywales tablice rejestracyjne?
Ukrywasz swoje miejsce zamieszkania ;) ?
rychu_lhotse
27-03-2010, 10:48
A co tak pracowicie pozamazywales tablice rejestracyjne?
Ukrywasz swoje miejsce zamieszkania ;) ?
Wolę tak niż ktoś miałby się czepiać.Gdzie mieszkam widać przecież pod avatarem :)
Na FX i na bliski dystans nie winietuje w ogóle...
źródło (http://img694.imageshack.us/i/dsc9743m.jpg/)
Dziś odebrałem moja 35-kę. Wydaje się, że jest OK. Przy okazji podzielę się z wami pewną zasłyszaną informacją od znajomego, który ma bliższe znajomości z Nikonem:
Dużo słyszy się, że 35-ka ma FF lub BF. Zwróćcie uwagę,ze rzadko spotyka się aby to zjawisko zachodziło pod d40, d60 i innych "małych" lustrzankach Nikona. Dlaczego? Bo podobno 35-ka jest specjalnie robiona pod te aparaty, przy d90 i wyżej może to zjawisko występować. Nie wiem na ile jest w tym prawdy ale ta teoria wydaje mi się nieco dziwna...
Dlatego piszę, że wydaje mi się ona nieco dziwna i mooocno naciągana.
Bardziej prawdopodobna byłaby teoria, że D90 nie zawsze dobrze współpracuje z 35 1.8..
Dziś odebrałem moja 35-kę. Wydaje się, że jest OK. Przy okazji podzielę się z wami pewną zasłyszaną informacją od znajomego, który ma bliższe znajomości z Nikonem:
Ja tam nie mogę narzekać na 35-tke pod D90. Jeżeli ktoś będzie robił zdjęcia tablicom, szukał na siłe aberracji to pewnie je znajdzie, ale przy normalnym uzytkowaniu można o nich zapomnić.
PS. Bliższe znajomości z Nikonem to czad :mrgreen:
Dużo słyszy się, że 35-ka ma FF lub BF. Zwróćcie uwagę,ze rzadko spotyka się aby to zjawisko zachodziło pod d40, d60 i innych "małych" lustrzankach Nikona. Dlaczego? Bo podobno 35-ka jest specjalnie robiona pod te aparaty, przy d90 i wyżej może to zjawisko występować. Nie wiem na ile jest w tym prawdy ale ta teoria wydaje mi się nieco dziwna...
d40/60 nie ma tyle pól AF dlatego pewnie taka opinia, i jeszcze błędna - jak pisałem wcześniej miałem trzy sztuki: pierwsza katastrofa, druga super, trzeciej do poprzedniej niestety trochę brakuje ale już się nauczyłem ją używać (trochę trzeba przymknąć)
już się nauczyłem ją używać (trochę trzeba przymknąć)
Ale przecież nie o to w tym chodzi - cały urok w świetle 1,8 :)
Ale przecież nie o to w tym chodzi - cały urok w świetle 1,8 :)
Dokładnie. Nie kupuje sie jasnego szkła po to, żeby mieć co przymykać ;)
Taka ostrość jaką daje 35 max otwarte to naprawdę świetny wynik. Ja mam szczęście mieć jeszcze bardzo ostre 50G, ale 35 ją zagina.
Ja tam nie mogę narzekać na 35-tke pod D90. Jeżeli ktoś będzie robił zdjęcia tablicom, szukał na siłe aberracji to pewnie je znajdzie, ale przy normalnym uzytkowaniu można o nich zapomnić.
PS. Bliższe znajomości z Nikonem to czad :mrgreen:
Zgadzam się. Ja również nie mam problemów. Jestem zachwycony tym szkiełkiem.
Ale jeśli ktos oczekuje cudów za 700 zł, to chyba lekka przesada.
Panowie, jakość kosztuje!
Praw fizyki Pan nie zmienisz i ...
Szkiełko gorąco wszystkim polecam (poza fanatykami!!!), do 90-tki również.
Mam pytanie... czy nie wyblakły Wam kolory na bateryjkach przy testach...
Wydrukowane kartki testowe powinny już zżółknąć...
Róbcie foty i tam zazwyczaj jest ok.
Wątek ma już 200 stron... jubileusz :)
Ludzie... wiosna... słonko... szkoda czasu na rozbieranie 35/1.8 na drobne... idźcie w "teren"... szkoda czasu
malyandrzejek
28-03-2010, 19:00
Ludzie... wiosna... słonko... szkoda czasu na rozbieranie 35/1.8 na drobne... idźcie w "teren"... szkoda czasu
To co tu jeszcze robisz?!;)
Witam. Przeczytałem cały wątek i mam w zasadzie tylko jedno pytanie.
Czy może jakiś użytkownik 35/1.8 i 18-105VR porównać szybkość AF w praktyce?
Mam 18-105 i się zastanawiam czy AF w 35mm jest wolniejszy/taki sam/szybszy..
Dzieki z góry i pozdrawiam
Ja mam 105 ...... ale jak kupiłem 35 1,8 to praktycznie go nie ściągam..... teraz jak wyjde na spacer to 18-105 ale
tak w domu to tylko 35. 105- szybsza jest ale o ile to juz nie pamietam :)
Witam. Przeczytałem cały wątek i mam w zasadzie tylko jedno pytanie.
Czy może jakiś użytkownik 35/1.8 i 18-105VR porównać szybkość AF w praktyce?
Mam 18-105 i się zastanawiam czy AF w 35mm jest wolniejszy/taki sam/szybszy..
Dzieki z góry i pozdrawiam
AF 18-105 jest znacząco szybszy.
Zdziwiłbym się, gdyby stałe było szybsze od zooma, ale 35-tka wolna nie jest, spokojnie.
Mam pytanie... czy nie wyblakły Wam kolory na bateryjkach przy testach...
Wydrukowane kartki testowe powinny już zżółknąć...
Róbcie foty i tam zazwyczaj jest ok.
Wątek ma już 200 stron... jubileusz :)
No i właśnie dlatego ja swoją nowo nabytą 35 na testy wziąłem w miasto.
Poniższe zdjęcia mają charakter stricte testowy, chciałem sprawdzić czy szkło ostrzy ok (zwłaszcza po oczytaniu się o problemach z D90). Prezentuję full kadry i croppy, z róznych odległości. JPG prosto z puszki. Full są standardowo ostrzone po zmniejszeniu, croppy nie dotykane.
1a odległość ok 20-30m, więc ostrzone na nieskończoność, f/1.8
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/8914/35e.jpg)
1b
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/756/35ff.jpg)
2a odległość 4-5m, f/1.8
źródło (http://img694.imageshack.us/img694/104/35af.jpg)
2b
źródło (http://img220.imageshack.us/img220/3264/35b.jpg)
3a odległość 20-30 cm, f/2
źródło (http://img535.imageshack.us/img535/9211/35cf.jpg)
3b
źródło (http://img696.imageshack.us/img696/5589/35d.jpg)
Moje wnioski:
Wstępnie jestem bardzo zadowolony. Ostrość od pełnej dziury na prawdę fajna, w pełni używalna. Szybkość AF moim zdaniem na poziomie 18-55, ustępuje zauważalnie 70-300 VR'ce. Aptekarzy mogą martwić aberracje, mz na zdjęciach oglądanych full screen na 17" są pomijalne. Cieszy AF-S i współpraca z D40, który z tą 35 jest na prawdę fajnym, poręcznym zestawem (aż zacząłem się zastanawiać nad 50/1.4G)
Witam i mam do was tego rodzaju pytanie. Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem 35/1,8 G. Mocuje go do aparatu D80. Ogólnie też jestem zadowolony jakością optyczną tylko mam pewne wątpliwości co do szybkości autofokusa. Jest to moje pierwsze szkło ze znaczkiem G i przyznam że szybkość niewiele odbiego od moich starych obiektywów: 50/1,8D i 28/1,8 D. Oczywiście jest cichutki ale predkość nie powala szczególnie gdy w pracy porównywaliśmy ze sprzętem moich współpracowników firmy Canon 400D i 450D z napawde niewyrafinowanymi obiektywami. Tamte aparaty po prostu są szybsze. Mam pytanie czy przy zmianie korpusu na bardziej profesjonalny typu D200 lub D300 szybkość się poprawi? Czy może to w jakiś sposób zależeć od jakiś ustawień w aparacie choć próbowałem na wszystkich trybach AF? Nieukrywam że nigdy nieuaktualniałem softweru w aparać a ma on już około 4 lat- może tu jest pies pogrzebany. A może tak po prostu musi być - nadmieniam że obiektyw nie robi wrażenia uszkodzonego i wydaje się pracować jak najbardziej prawidłowo. Ostrzy skutecznie w punkt itp. Z góry Dzieki za jakąś poradę.
On po prostu taki jest, nie za szybki. U mnie za 50/1.8 też nie nadąża. Zmiana body raczej nic nie pomoże, bo silnik AF znajduje się w obiektywie.