Zobacz pełną wersję : nowa stałka nikona 35mm 1.8G
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
superkomornik
11-02-2009, 13:00
Proponuję poczekać, aż ktoś podepnie 35G pod D700/D3/D3x...może to winietowanie nie będzie aż takie duże. A jeśli centrum i boki będą lepsze niż 35/2.0 to... :)
Jak wcześniej wspominałem niektóre szkła Pentaxa pod APS-C kryją pełną klatkę. U nas na forum widziałem link do zdjęcia z N 10,5 z obciętym tulipanem z D700 i winiety nie było. Może więc nie jest będzie źle :)
A co na to wskazuje???
Na razie u Sławka w IMfoto sugerowana cena Nikkora to 1800 zł, a cena Sigmy 30/1.4 to 1500 zł.
Może się coś zmieni, ale na razie różnica w cenie jest na niekorzyść Nikkora, weź też pod uwagę, że Sigma to f1.4.
Nie chcę, żebyś mnie pociaszał, bo ja się cieszę z Sigmy.
Nikon nie ma tu akurat nic do chcenia, czy nie chcenia. Sigma jest alternatywą dla tego Nikkora i już. Wchodzą na grunt, na którym mają silną konkurencję. Gdyby wypuścili takie coś pod FF, to by więcej wygrali: pod DX też by się nadało, a dla potencjalnego kupca byłby to obiektyw bardziej przyszłościowy w razie przejścia na FF w przyszłości. Myślę, że wielu potencjalnych kupców tegoż Nikkora tak właśnie rozumuje.
ale jaki sens jest 35-tki fx-owej dla ludzi, ktorzy posiadaja dx-owe body? wieksza cena, wiekszy ciezar,
drozsze filtry. nie widze zadnych zalet.
herbatnik
11-02-2009, 13:00
Stan na dzień dzisiajszy: Sigma 30mm f1.4 - 1899zł.
Na stronie sigma-sklep ciagle stara cena http://www.sigma-sklep.pl/sigma-30-2
ale jaki sens jest 35-tki fx-owej dla ludzi, ktorzy posiadaja dx-owe body? wieksza cena, wiekszy ciezar,
drozsze filtry. nie widze zadnych zalet.
Sens jest taki, żeby wydać trochę więcej na obiektyw raz, a nie kupować jednego teraz a drugiego potem przy zmianie body na FF np. Ja bym tak wolał i pewnie wielu myśli podobnie. Co do rozmiarów i ciężaru to nie jestem przekonany, zobacz na rozmiary 50mm czy są takie wielkie, 35/2 też nie jest ogromne, mniejsze chyba nawet od Sigmy 30/1.4, wiem inne światło, ale i tak...
Proponuję poczekać, aż ktoś podepnie 35G pod D700/D3/D3x...może to winietowanie nie będzie aż takie duże. A jeśli centrum i boki będą lepsze niż 35/2.0 to... :)
Jak wcześniej wspominałem niektóre szkła Pentaxa pod APS-C kryją pełną klatkę. U nas na forum widziałem link do zdjęcia z N 10,5 z obciętym tulipanem z D700 i winiety nie było. Może więc nie jest będzie źle :)
Ty nawet tak nie myśl, bo jak się Nikon dowie, że tak można, to nowej stałki po DXa nie wypuści. :D
Proponuję poczekać, aż ktoś podepnie 35G pod D700/D3/D3x...może to winietowanie nie będzie aż takie duże.
Przecież kilka stron wcześniej były sample...
Moim zdaniem nie jest źle.
Sens jest taki, żeby wydać trochę więcej na obiektyw raz, a nie kupować jednego teraz a drugiego potem przy zmianie body na FF np. Ja bym tak wolał i pewnie wielu myśli podobnie. Co do rozmiarów i ciężaru to nie jestem przekonany, zobacz na rozmiary 50mm czy są takie wielkie, 35/2 też nie jest ogromne, mniejsze chyba nawet od Sigmy 30/1.4, wiem inne światło, ale i tak...
wiekszosc moich znajomych, ktorzy maja d60-tki, d80-tki i d90-tki nie bedzie zmieniac body na fx-owe.
ja tez sie ze wzgledow praktycznych nie przymierzam (d300) - mi dx wystarcza ze wzgledu na malo wazacy
szeroki kat (nie chce mi sie dzwigac 14-24) oraz zakres 70-300 na dx-ie.
takich maniakow jak my, ktorzy zmieniaja sprzet raz na jakis czas, jest naprawde niewielu. tych co przejda na
fx-a w ciagu paru najblizszych lat jest jeszcze mniej.
imho, to mily, choc mocno spozniony, gest ze strony nikona, ktory pozwala zaoszczedzic troche grosza sporej
liczbie jego konsumentow.
herbatnik
11-02-2009, 13:17
gest ze strony nikona, ktory pozwala zaoszczedzic troche grosza sporej
liczbie jego konsumentow.
Poczekajmy z takimi osądami do pierwszych cen tej 35-ki w polskich sklepach ;) Jesli beda one podobne do S30/1.4 to pewnie wiele osob sie zawiedzie, bo pierwsze prognozy mowily o ok. 1000 zl...
Właśnie cena będzie tu decydująca, biorąc pod uwagę potencjalną grupę odbiorców.
Jeżeli było by ok. 1000 zł to faktycznie byłoby kuszące, ale MZ przy cenie wyższej lub nawet równej Sigmie 30/1.4, to jednak wiele osób może wybrać Sigmę, bo jaśniejsza. Pewnie będą i tacy, którzy wybiorą Nikkora, ale dla Nikona nie będzie to łatwy "rynek".
herbatnik
11-02-2009, 13:24
Właśnie cena będzie tu decydująca, biorąc pod uwagę potencjalną grupę odbiorców.
Jeżeli było by ok. 1000 zł to faktycznie byłoby kuszące, ale MZ przy cenie wyższej lub nawet równej Sigmie 30/1.4, to jednak wiele osób może wybrać Sigmę, bo jaśniejsza. Pewnie będą i tacy, którzy wybiorą Nikkora, ale dla Nikona nie będzie to łatwy "rynek".
jacekmarysienka zgadzam sie z toba. nosze sie z zakupem S30 za niedlugo, dlatego uwaznie sledze ten watek. Jest dokladnie tak jak mowisz - jesli cena N35 bedzie ok 1400 to biore sigme, jesli wyzsza to w ogole nie ma co gadac. Przynajmniej takie sa moje kryteria. Jesli N35 bedzie oscylowal w granicach 1000 to powaznie sie zastanowie chociaz sigma kusi tym 1,4 a dla mnie to bardzo waznie kryterium.
avallardi
11-02-2009, 13:25
Proponuję poczekać, aż ktoś podepnie 35G pod D700/D3/D3x...może to winietowanie nie będzie aż takie duże.
Na stronie 26 tego wątku jest link do zdjęć gdzie podpięto nową 35-tkę pod D3.
Ale podaj skąd te dane??
Dane o cenie Sigmy mam stąd:
http://www.sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Sigma/30-f1.4-EX-DC-HSM/
Często tam zaglądam, bo mają zwykle przyzwoite ceny. Ale może się pospieszyli z podwyżkami. Bo widzę, że podajesz linki do tańszej oferty.
240*1.22 = 293 EUR = 1328 PLN
Obstawiam finalnie jakieś 1500 zł.
No to jestem ciekaw o ile podskoczy AF-S 50mm f1.4G. Ja się przymierzam do obydwu: 35 i 50.
1. jesli nikon pisze ze bedzie b. tani to pewnie bedzie.
2. jesli szklo DX mialoby kosztowac wiecej niz np 50 1.4FX to chyba raczej marny pomysl
3. nie sadze by bylo drozsze od 35 f2 ktore kosztuje w okolicach 1.2kpln
4. szklo kierowane jest do odbiorcy pod tyt. d40-d90 - watpie by znalazla sie masa odbiorcow na szklo w cenie powyzej 1000pln
5. porownywalbym te zabawke jesli chodzi o cene raczej do 50 f1.8. skoro mozna zobic tani standard FX to pewnie da sie i DX :)
to wszystko nadal wskazuje na cene w okolicach 1000zl max. jesli bedzie drozszy to na amazon.com mozna sobie kupic za 199usd. i to jest dobra cena.
1. jesli nikon pisze ze bedzie b. tani to pewnie bedzie.
35/2 w Imfoto kosztuje 1460 zł.
Taniość jest rzeczą względną.
2. jesli szklo DX mialoby kosztowac wiecej niz np 50 1.4FX to chyba raczej marny pomysl
Jeśli będą klienci, to czemu nie?
4. szklo kierowane jest do odbiorcy pod tyt. d40-d90 - watpie by znalazla sie masa odbiorcow na szklo w cenie powyzej 1000pln
A do kogo jest kierowana Sigma 30/1.4?
to wszystko nadal wskazuje na cene w okolicach 1000zl max. jesli bedzie drozszy to na amazon.com mozna sobie kupic za 199usd. i to jest dobra cena.
Plus przesyłka, cło, vat...
240*1.22 = 293 EUR = 1328 PLN
Obstawiam finalnie jakieś 1500 zł.
dziwne te wyliczenia... nie wiedziałem, że w Niemczech nie ma Vatu :) MWST się to to w skrócie nazywa i ma obecnie wartość 19%...
Skoro sugerowana ma wynosić 239E, to w sklepach będzie pewnie po 199E. Z Vatem!!
U nas pewnie pojawi się po 999zł na początku, po jakimś czasie spadnie do 899 itd. Jeśli będzie droższy, to uważam jego zakup za bzdurę na kółkach. Tak naprawdę dlaczego DX35mm 1.8 miałby być droższy niż FX50mm 1.8?
Pawel Pawlak
11-02-2009, 13:40
To nie jest do końca tak. Zobacz ile kosztuje 35L1.4 ? Myśliszę że "większość" kupi sobie do puszki d40/d60/d90 czy nawet d300 szkło "na wyrost" płacąc za nie 5 razy więcej ? Ja nie sądzę... Poza tym to zupełnie ionne ogniskowe. Jeśli ktoś używa "50tki" to pod dx potrrzebny mu 30-35mm, pod FX 50, a pod sredni format 80mm.
Tymczasem koszt DXowej wersji "50tki" czyli omawianej tu 35dx1.8 będzie porównywalny z FXową "50tką". Kupowanie takich szkieł "na przyszłość, pod FX" mając DXa, ma trochę z kolekcjonerstwa; albo potrzebne Ci szkło w konkretnym zakresie ogniskowych teraz - kiedy ma się DXa, albo Ci nie ptorzebny ten zakres wcale. Szkło uniewersalne pod DX i FX, żeby mogło być naprawdę pod oba systemy, powinno mieć zmienną ogniskową no. w tym przypadku 35Dx i 53Fx ;)
avallardi
11-02-2009, 13:43
Tak naprawdę dlaczego DX35mm 1.8 miałby być droższy niż FX50mm 1.8?
No przecież FX 50mm f1.8 kosztuje ok. 450zł. Chyba, że Ci chodziło o Nikkor'a AF 50mm f/1,4D lub o Nikkor'a AF-S 50mm f/1,4G.
herbatnik
11-02-2009, 13:44
koszt DXowej wersji "50tki" czyli omawianej tu 35dx1.8 będzie porównywalny z FXową "50tką".
Ktora FXowa 50? 1.8?
avallardi ubiegles mnie :D
sadzac po wygladzie to raczej z ta 1.8... do tego 400pln za uszczelke na bagnecie i mamy gotowa cene - 849 brutto.
herbatnik
11-02-2009, 13:48
Jak po wygladzie to to raczej do 18-55 podobne ;)
No przecież FX 50mm f1.8 kosztuje ok. 450zł. Chyba, że Ci chodziło o Nikkor'a AF 50mm f/1,4D lub o Nikkor'a AF-S 50mm f/1,4G.
Wyraźnie napisałem o jaką analogię mi chodzi. Według mnie nowy obiektyw 35mm 1.8 DX powinien kosztować mniej więcej tyle samo co AF50mm 1.8 D, czyli w porywach 500zł. A będzie pewnie droższy.
Tak naprawdę dlaczego DX35mm 1.8 miałby być droższy niż FX50mm 1.8?
Bo jasny szeroki kąt jest dużo trudniej wyprodukować niż 50mm...
dziwne te wyliczenia... nie wiedziałem, że w Niemczech nie ma Vatu :) MWST się to to w skrócie nazywa i ma obecnie wartość 19%...
Skoro sugerowana ma wynosić 239E, to w sklepach będzie pewnie po 199E. Z Vatem!!
U nas pewnie pojawi się po 999zł na początku, po jakimś czasie spadnie do 899 itd. Jeśli będzie droższy, to uważam jego zakup za bzdurę na kółkach. Tak naprawdę dlaczego DX35mm 1.8 miałby być droższy niż FX50mm 1.8?
DX35/1.8 to bardziej złożona konstrukcja - 8 elementów z soczewką asferyczną, do tego silnik SWM. 50/1.8 to 6 zwykłych soczewek.
Bo jasny szeroki kąt jest dużo trudniej wyprodukować niż 50mm...
To nie jest obiektyw szerokokątny.
a ja obstawiam że cena 35DX będzie podobna do AF-S 50G... gabarytowo są podobne
Mariusz888
11-02-2009, 14:03
Nie na ta cena 1800zł to kosmos... :shock: ja będzie taka to nie ma sensu do niego nawet podchodzić... to szkło musi praktycznie być w 3 cyfrowej cenie żeby miało sens zakupu - inaczej można sobie kupić za 1200zł 35/2 i mieć na przyszłość bez obaw wymiany - po za tym body D40/D60 też nie kupują ludzie którzy chcą wykładać 2k na taki obiektyw - inaczej to taniej wyjdzie dołożyć do D80+N35/2 np... ;)
superkomornik
11-02-2009, 14:04
Przecież kilka stron wcześniej były sample...
Moim zdaniem nie jest źle.
Ups...:oops:
Faktycznie, nie jest źle :) Duuużo lepiej niż na sigmie 30 :)
no tak, cenę ustala się na podstawie objętości
DX35/1.8 to bardziej złożona konstrukcja - 8 elementów z soczewką asferyczną, do tego silnik SWM. 50/1.8 to 6 zwykłych soczewek.
No niby tak, ale czy ktoś kiedyś oficjalnie nie informował w materiałach prasowych, że DX-owe odpowiedniki szkieł pełnoklatkowych będą mniejsze, lżejsze i tańsze?
Poza tym DX35 1.8 jest odpowiednikiem 50 1.8D i nie widzę uzasadnienia jego przypuszczalnej znacznie wyższej ceny :)
Jakim cudem obiektyw, którego cena w US ma wynosić 200$ ma kosztować w Polsce tyle co obiektyw, którego cena w US wynosi 500$?
No niby tak, ale czy ktoś kiedyś oficjalnie nie informował w materiałach prasowych, że DX-owe odpowiedniki szkieł pełnoklatkowych będą mniejsze, lżejsze i tańsze?
Poza tym DX35 1.8 jest odpowiednikiem 50 1.8D i nie widzę uzasadnienia jego przypuszczalnej znacznie wyższej ceny :)
Ja widzę. Jest to instrument bardziej złożony, z SWM, a jego jakość optyczna będzie wyższa. Przepaści w cenie raczej nie będzie - 50/1.8 kosztuje w stanach 130$, a nowy 35/1.8 ma kosztować 200$. Gdyby nie wariactwo z kursem PLN, to to szkło nie kosztowałoby zapewne więcej niż 750-800PLN.
To nie jest do końca tak. Zobacz ile kosztuje 35L1.4 ? Myśliszę że "większość" kupi sobie do puszki d40/d60/d90 czy nawet d300 szkło "na wyrost" płacąc za nie 5 razy więcej ? Ja nie sądzę... Poza tym to zupełnie ionne ogniskowe. Jeśli ktoś używa "50tki" to pod dx potrrzebny mu 30-35mm, pod FX 50, a pod sredni format 80mm.
Tymczasem koszt DXowej wersji "50tki" czyli omawianej tu 35dx1.8 będzie porównywalny z FXową "50tką". Kupowanie takich szkieł "na przyszłość, pod FX" mając DXa, ma trochę z kolekcjonerstwa; albo potrzebne Ci szkło w konkretnym zakresie ogniskowych teraz - kiedy ma się DXa, albo Ci nie ptorzebny ten zakres wcale. Szkło uniewersalne pod DX i FX, żeby mogło być naprawdę pod oba systemy, powinno mieć zmienną ogniskową no. w tym przypadku 35Dx i 53Fx ;)
No widzisz każdy ma inne podejście. Oczywiście wiem, że 35 mm przy DX to nie ten sam zakres i zastosowanie co 35mm przy FX, chociaż nie jest tak proste to wszystko jak się wydaje, owszem kąt widzenia się zmienia po cropie na dx, ale zbieżność perspektywy przy 35mm na dx i na fx jest taka sama, ale to nie w temacie...
Wiem, że teraz Sigma 30 zastępuje mi standard na DX, z Nikkora 50mm robi się krótka portretówka (uproszczenie), natomiast Sigma 20mm robi za zwykły szeroki kąt w porównaniu do FF (ok. 30mm). Jednak kiedyś będę chciał na pewno przejść na pełną klatkę i nie chciałbym przy tym wymieniać całej szklarni, do tego dążę. Po zmianie 50mm stanie się znów standardem (na portretówkę i tak chcę w najbliższym czasie kupić N85/1.8D), Sigma 20mm przyda się jako ultra szeroki kąt, ale będzie mi brakowało zwykłego szerokiego kąta w okolicach 29-35mm, gdyby ta Sigma była na FX nie miał bym z tym problemu.
Teraz i tak pewnie już nie zmieniłbym tej Sigmy na nowego Nikkora nawet gdyby był FX, ale gdybym dziś kupował dopiero to szkło i miał taki wybór, pewnie przyszłościowo wybrałbym Nikkora, gdyby był na FX. I o to mi głównie chodzi.
proporcja pomiędzy 50 1.4 a 35 2 była podoba cenowo - 35 w cenie 50 1/8 - wątpię...
w tych nowych szkłach (50 i 35) jest za dużo podobieństw ...
herbatnik
11-02-2009, 14:10
Jakim cudem obiektyw, którego cena w US ma wynosić 200$ ma kosztować w Polsce tyle co obiektyw, którego cena w US wynosi 500$?
Czornyj masz racje, tylko skad do licha wziela sie cena N35 w imfoto...
Czornyj masz racje, tylko skad do licha wziela sie cena N35 w imfoto...
35/2 kosztuje w US 300$.
herbatnik
11-02-2009, 14:15
35/2 kosztuje w US 300$.
Mialem na mysli cene N35 1.8 :D 1800zl :D
lepiej zarezerwować więcej kasy by być "miło zaskoczonym" niż mniej i być "srodze zawiedzionym"... a 200 EUR to coś tam jest w PLN
Mialem na mysli cene N35 1.8 :D 1800zl :D
Sławek daje czasem na nowe produkty ceny z sufitu, tylko po to, by można było je wcześniej zamówić. Skoro nowy 50/1.4 (w US 500$) kosztuje u Sławka 1350PLN, to niby jakim cudem 35/1.8 (w US 200$) mógłby kosztować 1800?
Slawek z Mariuszem beda sprzedawac w pakietach po 3 szt. stad ta cena :)
mishieck
11-02-2009, 14:21
http://www.cliftoncameras.co.uk/Nikon_35mm_f1.8G_AF-S_DX - 200 funtów w UK - pre-order
herbatnik
11-02-2009, 14:23
Czyli wszystko wskazuje na to ze cena bedzie ponizej 1000zl :lol:
kowalski
11-02-2009, 14:34
Nie wiem czy już było, tu krótka rozmowa z ludzikami z Nikona na ten temat ('DX is not over')... :)
http://www.dpreview.com/news/0902/09021002nikoninterview.asp
Na stronie 26 tego wątku jest link do zdjęć gdzie podpięto nową 35-tkę pod D3.
lepiej numer posta podaj, u mnie ten watek ma ledwie 9 stron na przyklad, a sa rozne ustawienia. :)
a jak odmieniasz "Nikkor" to "Nikkora" - bez debiloapostrofu.
velaskez
11-02-2009, 18:14
35/2 kosztuje w US 300$.
Chyba używaka mój drogi. Jak ostatnio patrzyłem chodziły prawie po $400. Jeśli chodzi nam o AF 35/2 D.
Na B&H Foto Video.
superkomornik
11-02-2009, 22:49
Wracając do sampli z FX...ciekaw jestem czy była załozona osłona p.sloneczna?
Patrze na te sample, patrze...ktos chce kupic moje 35/2.0? :mrgreen:
I tak nie będe obiektywu mocno przymykac...a jesli ostrosc na bokach bedie dobra na pelnej dziurze to chyba nie ma co sie zastanawiac :)
Wracając do sampli z FX...ciekaw jestem czy była załozona osłona p.sloneczna?
tak, była. na nikonrumors ktoś przetłumaczył krzaczki i powiedział, że autor zdjęć zapomniał zdjąć osłonę.
superkomornik
11-02-2009, 22:53
Jesli zdjęcia były z osłonką....to posiadacze FX juz moga sie cieszyc.... ja sie ciesze :D:D:D
A ktoś w wątku chciał się ze mną zakładać, że obiektyw nie pokryje pełnej klatki, heh ;-)
Inkognito
11-02-2009, 23:13
Jesli zdjęcia były z osłonką....to posiadacze FX juz moga sie cieszyc.... ja sie ciesze :D:D:D
A ktoś w wątku chciał się ze mną zakładać, że obiektyw nie pokryje pełnej klatki, heh ;-)
Imho na tych bokach na FXie to jednak 35 f2 będzie lepszy optycznie.
Jesli zdjęcia były z osłonką....to posiadacze FX juz moga sie cieszyc.... ja sie ciesze :D:D
To jeszcze nic nie znaczy. I ja się tam nie cieszę :p Cieszę się cały czas z N35/2 :D
superkomornik
11-02-2009, 23:20
Inkognito- ale to nie jest pewne :) Te sample nie sa niestety w duzej rozdzielczości :(
Teoretycznie na FX 35D będzie lepsze niz 35G. Ale teoretycznie 35G nie kryje pełnej klatki...teoretycznie ;-)
To jeszcze nic nie znaczy. I ja się tam nie cieszę Cieszę się cały czas z N35/2
Ja też się z niego cieszę...szzególnie jak nie ma alternatywy ;)
...A ktoś w wątku chciał się ze mną zakładać, że obiektyw nie pokryje pełnej klatki, heh ;-)
Przecież już napisano :
...Tymczasem zainspirowany Waszymi pomysłami, że nie będzie winietować na FX, spieszę z kubłem zimnej wody - oczywiście winietuje, chyba, że ktoś używa minimalnej odległości fokusowania z przysłonami od 5,6 do 22... ...
superkomornik
11-02-2009, 23:29
No dooobra, to juz się zamykam, zakładam 35/2.0 i idę robić zdjęcia....
No i odarłeś superkomornika z jego radości... :lol:
superkomornik
11-02-2009, 23:34
:mrgreen:
Spoko, mam czym robić zdjęcia :)
Ale gdybym mial SWM, lepsza swiatłosiłe, ostrosc to bylbym bardziej szczesliwy
A wracając do tematu, ceny.
To czy już jest komuś znana :?:
Bo zastanawiam się czy kupić 35/1.8 czy 35/2.0
jeśli nie musisz mieć tego obiektywu na wczoraj, to poczekaj aż się pojawi w sklepach i podejmij wtedy decyzję :)
qooba, nie to jest klarowne.
Zawsze z chłodna głową podejmuję decyzje.
Tylko sądziłem, że przedstawicielstwa Nikona (czytaj sklepy formułowe), już znają cenę :)
pozdrawiam
Tylko sądziłem, że przedstawicielstwa Nikona (czytaj sklepy formułowe), już znają cenę :)
Tia... :D
LOL, zobacz jak ceny się codziennie zmieniają. Bądź cierpliwy ;)
Bjørn już testuje szkiełko...
między innymi w porównaniu ze starą, manualną 35 1.4:
In direct A/B comparison, the 35/1.8 is sharper up to f/2.8 by virtue of having much less internal flare and better contrast, but the 35/1.4 gets the upper hand from f/4. So I'd call it a tie between them. Both are capable of delivering excellent imagery, but only the 35/1.4 can safely be used with an FX camera. The 35/1.8 DX G is not for FX use (unless you always shoot in the near range).
...na koniec jednak dodaje:
Do not let its low price fool you into thinking the 35/1.8 G is just a toy for low-end cameras, though. This lens shows what Nikon can deliver at an unbeatable price point.
Więcej w wątku na nikongear.com: http://nikongear.com/smf/index.php?topic=14710.0
BlackRoger
13-02-2009, 08:37
Pierwsze sample:
http://nikonclub.digiarena.zive.cz/blog/prvni-snimky-z-objektivu-nikkor-35mm-f18g-af-s-dx
Inkognito
13-02-2009, 09:58
Że tak zapytam... 35 f2 też tak aberruje?
Na 6 fotce (cegły) wygląda jakby były dość znaczne jak na stałkę zniekształcenia (to chyba taki trend u Nikona od czasu jak wypuścił AF-S 50/1,4 G)
Że tak zapytam... 35 f2 też tak aberruje?
Mój nie aberruje, za to ma silniejszy purple fringing.
A te cegły to faktycznie - kiepściutko. Standard który trzeba korygować w PS? Nieee...
Inkognito
13-02-2009, 10:32
Mój nie aberruje, za to ma silniejszy purple fringing.
A te cegły to faktycznie - kiepściutko. Standard który trzeba korygować w PS? Nieee...
Jesteś pewien, że w takich warunkach jak ten 35G starsza wersja nie aberruje? Chodzi mi o te aberracje w obszarach nieostrości. Imho duże - w Sigmie tego nie ma, więc pytam z ciekawości, jak jest w starszej wersji.
Jesteś pewien, że w takich warunkach jak ten 35G starsza wersja nie aberruje? Chodzi mi o te aberracje w obszarach nieostrości. Imho duże - w Sigmie tego nie ma, więc pytam z ciekawości, jak jest w starszej wersji.
Powiedz o który sampel ci chodzi.
Cholera, ostre to szkło, ale koloruje jak nie wiem... praktycznie wszystkie zdjęcia trzeba czyścić z aberacji! A w nieostrościach (szczególnie fotka z ławeczkami) mauje na zielono :(
Inkognito
13-02-2009, 10:41
Powiedz o który sampel ci chodzi.
Pierwszy - o ten:
CLCK! (http://nikonclub.digiarena.zive.cz/files/original/35-1,8-DX/202_3927.JPG)
Cholera, ostre to szkło, ale koloruje jak nie wiem... praktycznie wszystkie zdjęcia trzeba czyścić z aberacji! A w nieostrościach (szczególnie fotka z ławeczkami) mauje na zielono :(
ostatnio wszystkie stalki nikona maja problem z tymi aberracjami... Wala w niebieski i zielony, a czasem i fiolet...
Dziwne to ale prawdziwe. Spotkałem się z tymi kolorowymi rozmyciami już w N105VR, niespecjalnie mi się to podoba :(
Pierwszy - o ten:
CLCK! (http://nikonclub.digiarena.zive.cz/files/original/35-1,8-DX/202_3927.JPG)
Ciężko powiedzieć jak by to wyszło w 35/2, nie znam go jeszcze za dobrze. Raczej na pewno fiolet na tym zawijasie byłby silniejszy, natomiast czy bokeh byłby taki fioletowy jak tu? Nie wiem. Szkoda że to zdjęcie nie jest na 1.8, tam najlepiej widać wady optyczne.
Na 6 fotce (cegły) wygląda jakby były dość znaczne jak na stałkę zniekształcenia (to chyba taki trend u Nikona od czasu jak wypuścił AF-S 50/1,4 G)
Eno, przecież to czesi tak ahtystycznie wybudowali ;-)
bo nowsze puszki (od D300) automagicznie koryguja abberacje w jpegach a w nefach robi to cnx. wiec pewnie stwierdzili ze nie ma cos ie przejmowac.
Co do dystorsji - inne są przy ostrzeniu na nieskończoność, inne przy minimalnej odległości. Warto o tym pamiętać przy podniecaniu się testami.
marcinas
13-02-2009, 12:28
z korekcją AC nie do końca jest tak pięknie miałem 105 VR i już go nie mam i nie będę miał pewnie już nigdy, PORAŻKA z AC
stara 105 D to jest przy 105 VR mistrzostwo świata
Co do dystorsji - inne są przy ostrzeniu na nieskończoność, inne przy minimalnej odległości. Warto o tym pamiętać przy podniecaniu się testami.
Hmm, jesteś pewien?
Pawel Pawlak
13-02-2009, 12:36
z korekcją AC nie do końca jest tak pięknie miałem 105 VR i już go nie mam i nie będę miał pewnie już nigdy, PORAŻKA z AC
stara 105 D to jest przy 105 VR mistrzostwo świata
To w takim razie chyba uzależnione jest od konkretnego egzemplarza. Moje 105VR jakoś nadmierni nie aberruje.
To w takim razie chyba uzależnione jest od konkretnego egzemplarza. Moje 105VR jakoś nadmierni nie aberruje.
Mój troszeczkę aberruje na krótkim końcu, ale nic ponad normę.
Na DPR w teście D90 jest pokazane jak resztki aberracji znikają w obróbce:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/page17.asp
ale my mówimy teraz o nikkorze 105 micro 2.8 VR a nie o kicie 18-105 vr :
npolarny
13-02-2009, 14:05
Zastanawiam się nad jedną sprawą, w opisie obiektywu Panowie z Nikona piszą iż obiektyw ze względu na budowę dobrze będzie działał z lampami SB-R200, a to są lampy do makro. Nowa 35 nie ma w opisie informacji że jest obiektywem makro, a pierścienie PK nie współpracują z obiektywami DX, w z związku z tym zawiłym tokiem rozumowania zastanawiam się czy możemy spodziewać się nowych pierścieni pośrednich.
Nowa 35 nie ma w opisie informacji że jest obiektywem makro, a pierścienie PK nie współpracują z obiektywami DX, w z związku z tym zawiłym tokiem rozumowania zastanawiam się czy możemy spodziewać się nowych pierścieni pośrednich.
Są bez problemu dostępne pierścienie do obiektywów typu G. Nie ma to znaczenia czy jest DX czy nie. Tylko one są droższe.
It is better than the 35/2, yes. No direct comparison to the 50/1.8 available, but clearly the new lens shines at the widest settings, not known to be the strongest area for the 50/1.8.
Whether it is more "suited" for a D40 than a D300 will be a personal choice. The lens is an excellent performer, though.
no no, coraz bardziej zachwala...
bo nowsze puszki (od D300) automagicznie koryguja abberacje w jpegach a w nefach robi to cnx. wiec pewnie stwierdzili ze nie ma cos ie przejmowac.
jakos slabo te puszki to koryguja, jak u mnie na 50/1.4 G i tak to cholerstwo wylazi :-D (na JPEGach z puszki)
ale nie przejmuje sie tym jakos bardzo, przeciez to jeden klik w PSie, czy przy wolaniu rawa...
Widzę, że jeszcze nikt nie wkleił tej części wypowiedzi Bjoerna, która wywołuje największe emocje więc wkleję ja: Still not a flat-field design and I have no information as to its optical design except it's a double Gauss derivation, which shows in the tendency for a mild barrel distortion (the 35/1.4 is no better, by the way).
Dla mnie wszystko jasne: budżetowe szkiełko z kompromisami typu zniekształcenia, które dla targetu (nieświadomy juzer D40, który chce mieć rozmyte drzewa z tyłu; .jpg) nie będą istnieć (expeed in-body pp). Świadomy juzer, liczący na (zbyt) wiele będzie musiał walczyć z kwadraturą koła i dokładniej naświetlać/dobierać scenę.
Zastanawiam się nad jedną sprawą, w opisie obiektywu Panowie z Nikona piszą iż obiektyw ze względu na budowę dobrze będzie działał z lampami SB-R200, a to są lampy do makro.
to sa lampy miedzy innymi do makro. :) do portetow sa tez calkiem niezle
velaskez
13-02-2009, 18:34
A pierścienie Kenko 3 sztuki tylko $170. Chyba 6mm, 12mm i 36mm...
Są sample na dpreview: http://www.dpreview.com/news/0902/09021301nikon35mmsamples.asp
Widzę, że jeszcze nikt nie wkleił tej części wypowiedzi Bjoerna, która wywołuje największe emocje więc wkleję ja: Still not a flat-field design and I have no information as to its optical design except it's a double Gauss derivation, which shows in the tendency for a mild barrel distortion (the 35/1.4 is no better, by the way).
Dla mnie wszystko jasne: budżetowe szkiełko z kompromisami typu zniekształcenia, które dla targetu (nieświadomy juzer D40, który chce mieć rozmyte drzewa z tyłu; .jpg) nie będą istnieć (expeed in-body pp). Świadomy juzer, liczący na (zbyt) wiele będzie musiał walczyć z kwadraturą koła i dokładniej naświetlać/dobierać scenę.
I co jest jasne dla Ciebie? To, że jakiś koleś napisał ciamciaramciam dla mnie do kitu? Weź do łapki i popstrykaj. No chyba, że takie wywody uważasz za argument nie do podważenia;-)
Mariusz888
13-02-2009, 23:06
Z tą 105 VR to prawda... egzemplarz który miałem w rękach nadawał się co najwyżej do kosza... chyba że jest się w green peace i kocha się zieleń :D (bo było jej wokół krawędzi peeeeełnoooo :P )
OJ po obejrzeniu sampli na dpreview jeszcze bardziej sie upewnilem ze chce tego szkla! Aberacja, aberacja (mozna ja w jakims tam stopni skorygowac), ale to nie najwazniejsze. Najwazniejsze ze bedzie ostry, szybki (miejmy nadzieje) jasny standard pod DX.
Są sample z tego szkiełka na optycznych: http://www.optyczne.pl/1580-nowość-Nikkor_AF-S_35_mm_f_1.8G_DX_-_przykładowe_zdjęcia.html
I co jest jasne dla Ciebie?
Że za 2 $tówki sobie je kupie niezależnie jak bardzo deformuje cegły z bliska, do portretu (f/2.5) 3 osób nada się idealnie.
To, że jakiś koleś napisał ciamciaramciam
Jak zrobisz chocby jedno zdjęcie w ten deseń -> http://www.naturfotograf.com/AFS200VR_rev.html zacznę ciebie słuchac...
Weź do łapki i popstrykaj. No chyba, że takie wywody uważasz za argument nie do podważenia;-)
12/09
Że za 2 $tówki sobie je kupie niezależnie jak bardzo deformuje cegły z bliska, do portretu (f/2.5) 3 osób nada się idealnie.
Fakt drogie nie jest.
Jak zrobisz chocby jedno zdjęcie w ten deseń -> http://www.naturfotograf.com/AFS200VR_rev.html zacznę ciebie słuchac...
To fotka z rury a nie omawianego szkła;-)
12/09
Są sample z tego szkiełka na optycznych: http://www.optyczne.pl/1580-nowość-Nikkor_AF-S_35_mm_f_1.8G_DX_-_przykładowe_zdjęcia.html
Bije na głowę 35/2 i tyle. Nie ma nad czym dyskutować. Inna sprawa to ta dystorsja, ale tu musimy poczekać na test.
hackermuz
14-02-2009, 23:57
mnie też :) AC się skoryguje, no ale poczekajmy na konkretny test szkiełka :) Kaska się już zbiera :)
Szkoda że zamiast wypuszczać 50/1.4G Nikon nie zdecydował się na zrobienie nowego 50/1.8 ostrego od pełnej dziury jak ten 35...
Szkoda że zamiast wypuszczać 50/1.4G Nikon nie zdecydował się na zrobienie nowego 50/1.8 ostrego od pełnej dziury jak ten 35...
Bardzo dobrze, że tak nie zrobił, byłby to strzał w kolano i produkt który nie znalazłby nabywców. AF-S 50/1.8 DX... i ciekawe kto by go kupił?
50 1.8 jest ostry od pelnej dziury. Moze kontrast nie jest wybitny no ale nie ma co narzekac. Stosunek cena/jakosc chyba najlepszy ze wszystkich szkiel af.
AF-S 50/1.8 DX... i ciekawe kto by go kupił?
Jak najbardziej FX. Myślę że daliby radę zrobić coś takiego w cenie około 600-800 zł. Dużo łatwiej zrobić dobre 50/1.8 od dobrego 35/1.8
50 1.8 jest ostry od pelnej dziury.
Nie jest. Daje obraz dużo gorszy od 35/2.
hackermuz
15-02-2009, 01:26
mathu może taki masz egzemplarz...u mnie od 1.8 żyletka, choć nie miałem porównania z 35/2, w 50/1.8 faktycznie mogłoby być lepiej z kontrastem ale nie ma co narzekać za takie pieniądze
musisz mieć jakąś trefną sztukę, albo... wybitny, jedyny na świecie egzemplarz 35-tki ;)
Jak najbardziej FX. Myślę że daliby radę zrobić coś takiego w cenie około 600-800 zł. Dużo łatwiej zrobić dobre 50/1.8 od dobrego 35/1.8
Tylko zauważ, że zaczynasz płakać z tego samego powodu co wszyscy inni posiadacze FX. 35/1.8 jest oczekiwanym od jakiś 10 lat standardem dla DX. Jakby wyszedł 50/1.8 z AF-S'em to nic by nowego nie wniósł. Na DX 50 to zakres ni w 5 ni w 10 a jak kogoś stać na FX to pewnie i tak wybierze wersję 1.4.
musisz mieć jakąś trefną sztukę, albo... wybitny, jedyny na świecie egzemplarz 35-tki ;)
Nie mam 50, mówię tylko na podstawie sampli które widziałem w sieci. A na 35 fakt, nie narzekam. Jest ostry od pełnej dziury, choć lubi pokazać nieciekawe efekty w niektórych sytuacjach.
Tylko zauważ, że zaczynasz płakać z tego samego powodu co wszyscy inni posiadacze FX. 35/1.8 jest oczekiwanym od jakiś 10 lat standardem dla DX.
Raczej standardem dla D40 i D60. Wszystkie inne Nikony miały taki standard od dawna.
Stary jak sie wypowiadasz na podstawie sampli z neta...
Raczej standardem dla D40 i D60. Wszystkie inne Nikony miały taki standard od dawna.
Nie miały. 35/2 to szeroki kąt pod pełną klatkę, a że kryje również klatkę DX z którą ma ten sam bagnet to tylko się cieszyć. Równie dobrze można by ponarzekać, że Nikon nie robi szkieł które kryją średni format bo przecież było by to przyszłościowe... albo kupić szeroki kąt od Hasselblada, pokombinować przy mocowaniu i używać go jako standardu na FX. Można... tylko po co? 35/1.8 nie był, nie jest i nigdy nie będzie skierowany dla posiadaczy FX, bardzo się cieszę, że w końcu pojawiło się takie szkło i mam nadzieje, że to nie jest koniec ostrych od pełnej dziury i tanich stałek kryjących matrycę DX. Nie wszyscy mają potrzebę/pieniądze na przejście na pełną klatkę, a jak ktoś ma FX lub planuje jego zakup to wyda pieniądze na 35/2, proste.
PS.
Poza tym nikon zapowiedział, że nie jest to ostatnie szkło pokazane przez niego w tym roku więc ja wcale nie widzę powodów do smutku ;)
avallardi
15-02-2009, 13:55
Poza tym nikon zapowiedział, że nie jest to ostatnie szkło pokazane przez niego w tym roku więc ja wcale nie widzę powodów do smutku ;)
Jak pokażą jeszcze DX 24mm f1.8G i DX 85mm f1.8G to ja już do szczęścia nie potrzebuję niczego więcej. Marzenie o DX 20mm f1.8G byłoby już chciwością z mojej strony. A pewnie i tak mam za duże wymagania pisząc to co powyżej.
Nie wierzę w 85dx, to szkło nie ma absolutnie żadnego sensu. Podpinasz 50mm do DX i masz pi razy drzwi to samo co 85 na FX. Podpinasz bardzo tanią obecnie (nawet mimo kzyzysu ;) 85 1.8 D i po kłopocie.
avallardi
15-02-2009, 15:42
No cóż, tak sobie marzę. A propos bezsensu - o bezsensowności wypuszczania 35-tki DX też już się naczytałem, zarówno przed pokazaniem tego szkła przez Nikona jak i po.
jest juz test na optycznych http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=154
Jak przeczytałem opis testu, to utwierdza mnie, że warto było czekać z decyzją czy kupić S30/1.4 czy nowego N35/1.8.
Jako tańszy i sprawny od f:2.0, Nikkor jest moim faworytem.
Poczekam w jakiej cenie pokaże się w sklepach i go kupię.
herbatnik
16-02-2009, 12:47
Na optycznych podaja cene 999zl....
herbatnik
16-02-2009, 12:58
Teraz ja (chyba) pierwszy zadam pytanie: N35 1.8G czy S30 1.4 ? :lol:
N35 1.8G, bo:
1. to Nikkor ;)
2. tańszy
3. ostry od pełnej dziury
4. bo to Nikkor ;)
herbatnik
16-02-2009, 13:02
...ale ciemniejszy.
1.8 vs. 1.4 to ile ev? 1/3?
No ciekawie wygląda ten Nikkorek i to porównanie ostrości do Zeissa bardzo bardzo ciekawe. Mam od 1.5 roku sigmę 30/1,4 i jestem z niej bardzo zadowolony. Szkoda że nie wypuścili go 2 lata wcześniej. Jeżeli taka będzie cena (999,-) w momencie premiery to będzie prawdziwy hit
...ale ciemniejszy.
1.8 vs. 1.4 to ile ev? 1/3?
to 2/3 EV, ale ważna jest też ostrość przy w pełni otwartej przysłonie, a tu Nikkor jest debeściak
Teraz ja (chyba) pierwszy zadam pytanie: N35 1.8G czy S30 1.4 ? :lol:
Jeśli opierać się na testach z optycznych to Nikkor jest ostrzejszy na porównywalnych przesłonach. Pozostałe parametry (winieta, dystorsje, aberracje itp.) są podobne. Sigma jest o 50% droższa. Jak ktoś koniecznie potrzebuje 1.4 to niech bierze Sigmę jak wystarczy 1.8 to wszystko przemawia na Nikkorem. Ale to tylko jeden test.
Surprise: http://sklep.fotografiaaktu.com/index.php/product/show/id/596
Nie wierzę w 85dx, to szkło nie ma absolutnie żadnego sensu. Podpinasz 50mm do DX i masz pi razy drzwi to samo co 85 na FX.
Nie, no bez sensu, gość chce 85 na DX, więc co mu po 50mm na DX który daje tyle co 75 na FX... 85mm na DX jest super. Mi właśnie brakuje do D700 czegoś w cenie 85/1.8 i w granicach 130mm...
Więc takie 85/1.8DX dla posiadaczy DX miało by dużo sensu :D
No to Sigma może mieć poważne problemy ze sprzedażą S30/1.4 jeśli ten Nikkor będzie za tyle...
No fajnie, ale pewnie to preorder. Jeżeli sugerowana cena Nikon Polska to 999,- (tak domniemywam na podstawie info w teście na optyczne) to realnie 799,- jest możliwe jakiś czas po premierze, poza tym złotówka dzisiaj mocno spadła. Chyba trzeba zaczekać jeszcze parę dni, aż ruszy sprzedaż. Za 799,- to się można skusić :)
Chyba wyedytowałem niechcący 2x. Proszę o skasowanie
robin102
16-02-2009, 13:22
O ja pierdziu, ale cena :) i to w takim trudnym czasie. Zobaczycie to będzie świetny obiektyw na miarę kultowej pięćdziesiątki f1,8
Może coś się pomylili ?
Czym szybciej muszę zmienić aparat ;)
No to Sigma może mieć poważne problemy ze sprzedażą S30/1.4 jeśli ten Nikkor będzie za tyle...
Po wydaniu tego Nikkora Sigma nei istnieje. Różnica w świetle między 1.8 i 1.4 w żaden sposób nie uzasadnia dwukrotnie wyższej ceny i problemów z AF.
herbatnik
16-02-2009, 13:23
Przyszly tydzien bedzie najwczesniej-minute temu dzwonilem do fotopanoramy ;) :)
Nie, no bez sensu, gość chce 85 na DX, więc co mu po 50mm na DX który daje tyle co 75 na FX... 85mm na DX jest super. Mi właśnie brakuje do D700 czegoś w cenie 85/1.8 i w granicach 130mm...
Więc takie 85/1.8DX dla posiadaczy DX miało by dużo sensu :D
W pełni zgoda AF-S 85/1,8 DX w starej cenie starego 85/1,8 (1200,-) miałoby w pełni sens
Pozostaje tylko pytanie dlaczego dopiero teraz. Nikon mógł kosić kasę już kilka lat.
Zbudził się niedźwiedź z zimowego snu i teraz głodny, bardzo głodny :)
Przyszly tydzien bedzie najwczesniej-minute temu dzwonilem do fotopanoramy ;) :)
właśnie sie zastanawiałem czemu facet obierający telefon miał taki smutny i znudzony głos.
pewnie setny raz już dzisiaj mówił - "najwcześniej w przyszłym tygodniu" :D
właśnie sie zastanawiałem czemu facet obierający telefon miał taki smutny i znudzony głos.
pewnie setny raz już dzisiaj mówił - "najwcześniej w przyszłym tygodniu" :D
No rzeczywiście biedny, najgorsze godziny dopiero przed nim jak ruszy lawina tel po przeczytaniu testu na optyczne :)
Ciekawe czy będzie coś równie ciekawego ze strony Nikona jeżeli chodzi o szkiełka na PMA, a to juz wkrótce!
herbatnik
16-02-2009, 13:37
Co było na tej stronie? Jest już niedostępna.
Oferta sklepu z N35 G za 799 zl ;) Zdjeli bo jeszcze nie maja na stanie a pewnie duze zainteresowanie bylo ;)
Oferta sklepu z N35 G za 799 zl ;) Zdjeli bo jeszcze nie maja na stanie a pewnie duze zainteresowanie bylo ;)
Narobili chcicy i tyle... a facet przy telefonie już ochrypł :)
Popatrzyli na to co się dzieje z kursem złotówki i zaraz podadzą cenę zbliżoną do imfoto :mrgreen:
spokojnie panowie :-) nie działa cała strona fotopanoramy, może przeciążyliśmy im serwer?
Wow Jak będzie poniżej tysiaka to skrzętnie chowana gotówka pójdzie w ruch,chociaż ciekawy jestem co jeszcze się pojawi.
hackermuz
16-02-2009, 22:02
no to mamy teścik na optyczne imho jest nieźle :) no i cenka w Krakowskiej fotopanoramie 799zł no to teraz gotówka, gotówka :(
to jeszcze linka dla leniwych ;)
http://www.optyczne.pl/1585-nowo%C5%9B%C4%87-Nikkor_AF-S_35_mm_f_1.8G_DX_-_test_obiektywu.html
ozzy, po co to wklejasz po raz e-nty :!:
To się nazywa SPAMowanie :!:
A wystarczy spokojnie spojrzeć kilka stron wcześniej, że już ktoś go wkleił
8 stów za to szkiełko. Miodzio :-D Poważnie zaczynam zastanawiać się nad zmianą 50/1,8. Dopłata 500zł to dość rozsądny koszt zwiększenia uniwersalności.
Nieprawda. Mam oba te szkła.
prz3mo, o jakich "szkłach" piszesz :?:
Nikkorze 35/2.0 i Sigmie 30/1.4 :?:
dodał prz3mo: 35/2 i 50/1.8
Nieprawda. Mam oba te szkła.
Pewnie to mocno zależy od egzemplarza.
Jak ostatnio wywołałem fotki z 35/2 zrobione przy dobrym świetle (więc zero poruszeń), to zauważyłem że obiektyw jest równo ostry od pełnej dziury, żadnych rozmyć nawet w rogach. Wygląda to dużo lepiej niż w samplach które widziałem w sieci i tak samo pewnie jest z twoim 50mm. Patrząc np. na test na optycznych po prostu widać że na F1.8 obraz jest jak przez mgłę.
Pewnie to mocno zależy od egzemplarza.
Jak ostatnio wywołałem fotki z 35/2 zrobione przy dobrym świetle (więc zero poruszeń), to zauważyłem że obiektyw jest równo ostry od pełnej dziury, żadnych rozmyć nawet w rogach. Wygląda to dużo lepiej niż w samplach które widziałem w sieci i tak samo pewnie jest z twoim 50mm. Patrząc np. na test na optycznych po prostu widać że na F1.8 obraz jest jak przez mgłę.
Aha, czyli Ty wiesz lepiej ode mnie (który tych szkieł używa na codzień) bo widziałeś w sieci? OK i na tym zakończmy.
interesuje sie 35/2 od baaardzo dawna. Mialem nawet to szklo po sigmie 30 (sprzedalem by kupic 17-55, jeszcze przed era FX) i kazdy porzadny test, kazde MTFy, generalnie wszystkie znaki na ziemi i niebie lacznie z opiniami fotografujacych i innych niefotografujacych fizykow analitykow onanistow sprzetowych mowia ze:
35 na pelnej nie jest tak ostra jak 50 1,8 i 1,4 na odpowiadajacych jej przeslonach.
Koniec
Widocznie mam udany egzemplarz :>
Inkognito
17-02-2009, 14:26
Widocznie mam udany egzemplarz :>
Albo po raz n-ty ktoś Ci powie, że opierasz się na testach a nie praktyce. Pierwszy to raz na optycznych czy innych mieli do testów bardziej lub mniej zwaloną sztukę? 30tka sigmy też im się trafiła z początku nieciekawa. Sam mam 50tke - nie mam co prawda 35tki ale 50tka jest na prawdę piekielnie ostra na 1.8 i 2,0 jak na tą cenę - szczerze po zakupie byłem zdziwiony, bo była ostrzejsza niż się spodziewałem po entuzjastycznych wypowiedziach na forum.
PS
Poza tym skoro nie masz obydwu szkiełek to skąd wiesz, że 35 jest ostrzejsze?
PS2
Wiem, sam też nie mam - tylko zauważ, że ja nie mówię, że jest ostrzejsza 50tka od 35tki, tylko potwierdzam (po raz kolejny), że ostrość 50tki to nie jest przypadek. A wypowiadały się już tutaj osoby, które dokładnie przetestowały obydwa lensy.
PS3
Ale oczywiście na pewno Tobie trafił się akurat hiper ostry egzemplarz.
Poza tym skoro nie masz obydwu szkiełek to skąd wiesz, że 35 jest ostrzejsze?
Po prostu nie mam takiego efektu "zamglenia" jak w zdjęciu z 50/1.8 na optycznych i na tablicy w DPReview. Pojawiają się różne mankamenty w kontrastowych miejscach, ale zdjęcia wyglądają nieporównywalnie lepiej niż np. to:
http://pliki.optyczne.pl/nik1.8-50_fot8.jpg
Popatrz na przykład na butelkę z monetą.
Zdjęcie z 35/2 jest dużo lepsze:
http://pliki.optyczne.pl/nik35/nik35_fot6.jpg
U mnie dodatkowo nie ma takiego rozmycia przy lewej krawędzi kadru.
Na DPR też wyszedł taki spadek kontrastu w 50mm:
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=30&fullscreen=true&av=1.667&fl=50&vis=VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&&config=LensReviewConfiguration.xml%3F2
Inkognito
17-02-2009, 16:00
Z tymi wykresami z DPR to troche przegięcie :D Zaraz dekielki bedziemy sprawdzać, żeby udowodnić, że jeden jest ciemniejszy od drugiego...
A co do fotek powyższych - to na moje oko inne oświetlenie było, inny kadr - co z tego, że butelka ta sama?
Fakt, że na tych fotkach wypada gorzej od 35tki.
I na 1.8 to on jakimś królem ostrości nie jest, ale na 2.0 (przynajmniej mój) w mojej ocenie jest całkiem przyzwoity.
marcin_G
17-02-2009, 16:12
zabrał głos - to znaczy że to szkło to musi być coś extra... :mrgreen:
Eeeetam - sprzedaż wogóle nie idzie (kto by chciał taki "plastix"....), to trzeba promować intensywnie na forach :D
Witam Wiktora NIKON
ciekawe że w fotopanoramie taka niska cena jest :) ale skoro można składac już zamówienia to znaczy że może będzie rzeczywiście wszędzie tanio? w końcu to sklep z dobrą opinią jest i chyba by nie dokładali do interesu co?? ;)
kto już złożył tam zamówienie?
kielbach
19-02-2009, 17:50
Też jestem mocno zainteresowany tym szkiełkiem i zastanawiam się czy złożyć zamówienie w fotopanoramie. W sumie fotopanorama nie jest najtańszym sklepem w Polsce więc ciekawe jaka będzie rzeczywista cena w innych sklepach. Bardzo mnie ciekawi jak wiele osób już zamówiło.
Piotr Wągrodzki
19-02-2009, 22:02
W Imfoto cena spadła z 1800 na 830, ale wciąż jest "orientacyjna".
pozdrawiam
Piowa
8-)
Ciekawe kiedy pojawią się pierwsze egzemplarze.
Wedlug wszelkich informacji w Holandii ma sie pojawic w sklepach w ciagu dwoch tygodni (6 marca). Ceny w Holandii wahaja sie od €225 do €240. Ale w jednym sklepie internetowy (niemieckim chyba ale ogolnoeuropejskim) widzialem ja za €202 o tutaj:
http://www.technikdirekt.de/main/en/foto/objektive/objektive-nikon/307552/-/article-nikon-af-s-dx-1-8-35.html?
na pierwszy rzut oka wygląda na plastykową zabawkę, ale potem oglądając inne nowe "optyczne produkcje" stwierdzam, że teraz to wszystko takie plastikowe jest :( a i tak nie wygląda źle przy tamronach, czy nawet N 50/1.8...poza tym obiektyw nie musi byc ładny, tylko ma ładne zdjęcia robic...jego niewątpliwą zaletą na stałkę jest niewielki rozmiar...widzieliscie "małą" stałkę sigmy 20/1.8 ;) ?czy kupię? nie zarzekam się że nie, ale nire twierdze że jest mi aż tak potrzebna...
myślicie że gdyby nie podwyżki to kosztowałaby 500zł ??
a i jeszcze jedno: wszystkie obiektywy znacząco podrożały a N 35/2 malutko...i zaraz po tym zapowiedz nowego szkła...i przeglądałem ceny: malutko podrożał też N 85/1.8 czyżby znak że idzie nowa wersja 85 ?
35/2 to szeroki kąt pod pełną klatkę, a że kryje również klatkę DX z którą ma ten sam bagnet to tylko się cieszyć
Cud normalnie. Standardowy obiektyw to chyba taki, którego ogniskowa wynosi tyle co przekątna klatki, matrycy.
Czyli dla DX to około 30-35mm. Jaki zatem problem?
http://www.optyczne.pl/1610-nowo%C5%9B%C4%87-Nikkor_AF-S_35_mm_f_1.8G_DX_-_znamy_cen%C4%99_i_dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87.html
Test Czechów -> http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=pl&u=http%3A%2F%2Fnikonclub.digiarena.zive.cz%2Frychl y-test-noveho-objektivu-nikkor-35-mm-f18g-af-s-dx&sl=cs&tl=pl
Test Czechów -> http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=pl&u=http%3A%2F%2Fnikonclub.digiarena.zive.cz%2Frychl y-test-noveho-objektivu-nikkor-35-mm-f18g-af-s-dx&sl=cs&tl=pl
Ta aberracja jest koszmarna i w ogóle się nie zmniejsza przy domykaniu :/
Ostrość na tablicy testowej zachowuje się jak w 35/2.
Wybór IMHO nie jest już taki oczywisty.
Inkognito
21-02-2009, 00:20
Ta aberracja jest koszmarna i w ogóle się nie zmniejsza przy domykaniu :/
Ostrość na tablicy testowej zachowuje się jak w 35/2.
Wybó IMHO nie jest już taki oczywisty.
Na Twoim miejscu przestałbym na te testy patrzeć. Masz już przecież znakomitego N35 f2.0. Pewnym przecież, jest że różnica pomiędzy nowym a starym szkiełkiem nie bedzie warta odsprzedaży tego starszego i zamiany na nowszy - tym bardziej, że to lens bardziej perspektywiczny.
Te wszystkie testy, teściki, wykresiki, tabelki i kto wie co jeszcze... a gdzie zdjęcia?
Nikkor AF 35mm f/2D stoi w sklepach za ok. 1200zł. Sugerowana cena Nikkor'a AF-S DX 35 mm f/1.8G to 199 euro.
35 mm f1.8G będzie w przyszłości zbliżony cenowo do 50 mm f1.8, na pewno podczas wejścia na rynek należy spodziewać się ceny ok. 1000zł a później 600 / 800 zł
Wszystko jeszcze zalezy od kursu dolara (obecnie spory spadek złotkówki) :(
He he. No to macie:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-35-mm-f/18-af-s-dx.html
sadze ze cena z renoma sklepu polaczona zarzadzila :-)
Inkognito
28-02-2009, 16:09
He he. No to macie:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-35-mm-f/18-af-s-dx.html
sadze ze cena z renoma sklepu polaczona zarzadzila :-)
Kurka! Nieźle... w perspektywie podwyżek Sigmy to cena miód. Pewno jak już ktoś tu pisał, gdyby nie wahania kursów i efekt nowości byłby dostępny w cenie lekko powyżej N50 1.8 - fajno. Żeby tylko był powtarzalny jak na Nikona przystało, bo z 50tką są coraz częste opinie o "loteryjności".
Ja równiez czekam. Szukam stałki do mojego D 90, myślałem o 50 1,8 .. a tu nagle informacja że będzie coś nowego
Prosze dajcie znadz jak ktos sobie kupi 35 1,8g i info jak robi zdjecia :)
Stach2008
04-03-2009, 00:58
Michał ze sklepu cyfrowe.pl (tam maja najlepszą cenę na 35mm 1.8G jak na razie) odpisał mi że szkło będzie w sprzedaży na początku przyszłego tygodnia jednakże zainteresowanie nim jest bardzo duże i zachęca do składania zamówienia bo nie wiadomo jak to będzie z dostępnością. Miałem brac 50 1.4 ale chyba na razie zapisze sie na tą 35 :)
A ja spokojnie poczekam do kwietnia :!:
Bo teraz to będzie owczy spęd.
Ze sklepu Fotopanorama dostałem dziś info, że Nikon otrzyma te obiektywy w najbliższej dostawie a ta ma być jutro.
kielbach
04-03-2009, 13:07
Ja też chyba poczekam przynajmniej do końca marca, ale pierwsi szczęśliwcy mogliby coś skrobnąć jak dostaną swoje szkiełka.
A ja poczekam pewnie do momentu jak moja puszka wróci z serwisu :(
a ja miałem ten obiektyw już dzisiaj w ręce, wygląda całkiem fajnie ;)
kielbach
05-03-2009, 18:39
A miałeś go na puszce czy tylko w ręce ? :)
skulinski
05-03-2009, 18:52
po co na puszce.. przeciez obiektyw to ma glownie dobrze wygladac :D
byłem w sklepie tak przelotem i spytałem czy już są, okazało sie że tak ale dopiero od jutra rusza sprzedaż.
na na puszce będę go miał zapewne jutro przed południem ;)
byłem w sklepie tak przelotem i spytałem czy już są, okazało sie że tak ale dopiero od jutra rusza sprzedaż.
Jaka cena?
kielbach
05-03-2009, 19:16
Podobno dzisiaj na cyfrowych była przez chwilę cena 730. Ja niestety nie zdążyłem zauważyć. Mi się wydaje, że ten obiektyw będzie dla Nikona przedsięwzięciem bardzo marketingowym i może chodzić nawet poniżej 700 bo to by mocno napędziło sprzedaż i wykończyło konkurencyjną - Sigmę 30/1.4 oczywiscie jeżeli nie będzie dramatu z jakością 35/1.8. Z niecierpliwością czekam na sample forumowiczów.
Jaka cena?
799zł w foto tipie w krakowie
Podobno dzisiaj na cyfrowych była przez chwilę cena 730. Ja niestety nie zdążyłem zauważyć. Mi się wydaje, że ten obiektyw będzie dla Nikona przedsięwzięciem bardzo marketingowym i może chodzić nawet poniżej 700 bo to by mocno napędziło sprzedaż i wykończyło konkurencyjną - Sigmę 30/1.4 oczywiscie jeżeli nie będzie dramatu z jakością 35/1.8. Z niecierpliwością czekam na sample forumowiczów.
Jeśli tylko potwierdzi się test z optycznych to przy tej cenie Sigma nie ma wielkich szans.
kielbach
05-03-2009, 19:36
To popołudniu mamy nadzieję na sample :)
Jeśli tylko potwierdzi się test z optycznych to przy tej cenie Sigma nie ma wielkich szans.
W preorderze u Hesji jest cena 830 PLN i nawet przy tej cenie Sigma raczej nie będzie miała szans. 1kPLN za 1 działkę ... raczej dla hobbystów.
Inkognito
06-03-2009, 10:17
W preorderze u Hesji jest cena 830 PLN i nawet przy tej cenie Sigma raczej nie będzie miała szans. 1kPLN za 1 działkę ... raczej dla hobbystów.
Faktem jest, że obecne ceny sigm w ogóle nie rozpieszczają - a jak mają być jeszcze większe podwyżki to taki Nikkorek faktycznie ma szanse.
ja własnie kupiłem za 800 w foto plusie (a nie jak napisałem na poprzedniej stronie w foto tipie) i było to 8 sprzedany egzemplarz dzisiaj ;)
Test tego obiektywu jest w najnowszym wydaniu Digital Foto Video. Przetestowali go również na D3 i są sample na płytce
U Hestii jest dostępny czy tylko preorder bo nie wiem jak to sprawdzić (imfoto.pl)?
a dlaczego mialoby nas interedowac "w Niemczech"...
w Polsce moze bedzie lepsza cena...
Dlatego, ze i tak te obiektywy sa kupowane w Holandii za EURO i przelicznik do Zlotego dyktuje cene. Popatrz na to co sie ostatnio dzieje z cenami w Polsce, to moze Cie zacznie interesowac.
Nie wiem czy było (jeśli tak proszę skasować)
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/747201
Inkognito
06-03-2009, 16:30
ja własnie kupiłem za 800 w foto plusie (a nie jak napisałem na poprzedniej stronie w foto tipie) i było to 8 sprzedany egzemplarz dzisiaj ;)
Wrzucaj sample :D Najlepiej coś "ludzkiego" :)
puchbeary
06-03-2009, 16:41
Nie wiem czy było (jeśli tak proszę skasować)
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/747201
Te sampelki to wielce obiecujące są. Oj wielce. Chyba mam nowy wydatek :(
Wrzucaj sample :D Najlepiej coś "ludzkiego" :)
niestety jestem w pracy i dziś już na pewno nie zdążę nic strzelić, może jutro rano
U Hestii jest dostępny czy tylko preorder bo nie wiem jak to sprawdzić (imfoto.pl)?
Wystarczy zadzwonić :) Obiektyw ma być dostępny w poniedziałek cena 830 zł.
Inkognito
06-03-2009, 17:32
niestety jestem w pracy i dziś już na pewno nie zdążę nic strzelić, może jutro rano
No spokojnie - tak tylko przypominam, że tutaj jest pewno wielu co sa potencjalnie zainteresowani szkiełkiem - żebyś o nich pamiętał jak już będziesz z bananem na twarzy latał po domu i cykał wszystko co ci się nawinie przed obiektyw :)
Wystarczy zadzwonić :) Obiektyw ma być dostępny w poniedziałek cena 830 zł.
Thx, zamówiłem. Poniedziałek czyli we wtorek/środę u mnie. Teraz puszka ;)
herbatnik
06-03-2009, 17:57
Do mnie tez jedzie, ma byc jutro (jak kurier nie nawali) ;) Wiem ze w sklepach byl juz wczoraj ale sprzedawac moga dopiero od dzis.
Wow sampelki rzeczywiście obiecujące.Czekam na sample forumowiczów i prawdopodobnie w przyszłym tygodniu zakupię.
Nikt się zdjęciami nie pochwalił :( Wie ktoś gdzie to szkiełko można w Trójmieście dostać?
Cyfrowe.pl
i od pon w
Foto-NET.pl
pablolite
06-03-2009, 23:23
@mjr
W cyfrowe.pl widziałeś na sklepie czy w ofercie na stronie(14 dni realizacji)??
pablolite, dzwoniłem i jeszcze wczoraj mieli.
Ale wiem, że mają bardzo dużo rezerwacji od klientów.
Także trzeba u nich zamówić na stronie.
farciarz
07-03-2009, 03:51
http://www.letsgodigital.org/en/21643/las-vegas-pictures/
w fotojoker w arkadii nie mają nie wiedzą kiedy będzie i nawet nie chcieli zapisywaćm na listę :neutral:
na pytanie kiedy bedzie Pani w FJ w Białymstoku odpowiedziała: nie mam pojęcia
na stronie www też nie mają - sprawdzam od dłuższego czasu
Inkognito
07-03-2009, 12:32
na stronie www też nie mają - sprawdzam od dłuższego czasu
Darku czyżbyś nowiutkie stałki z AF-S'em kolekcjonował? :)
szerokie i jasne szkło do kiepskiego światła - czasem 50 jest za wąska :)
a koszty są akceptowalne :)
No spokojnie - tak tylko przypominam, że tutaj jest pewno wielu co sa potencjalnie zainteresowani szkiełkiem - żebyś o nich pamiętał jak już będziesz z bananem na twarzy latał po domu i cykał wszystko co ci się nawinie przed obiektyw :)
no dobra ;)
kilka szybkich cyków z dużą dziurą (1.8-2.2). Zdjęcia tylko zrzucone z aparatu i zmniejszone.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img18.imageshack.us/img18/4244/52116580.jpg)
źródło (http://img19.imageshack.us/img19/9339/89301559.jpg)
źródło (http://img22.imageshack.us/img22/3905/49503566.jpg)
źródło (http://img10.imageshack.us/img10/9958/77285793.jpg)
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/159/wycinek.jpg)
źródło (http://img14.imageshack.us/img14/2081/20702202.jpg)
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/7443/56038152.jpg)
źródło (http://img22.imageshack.us/img22/460/93335664.jpg)
borkovitz
07-03-2009, 13:17
sluchacie gdzie to mozna zamoiwc w kuj-pomor dzwonie po fotojokerach nawet w sklepie nikona niewiedza!
mibartek
07-03-2009, 13:19
dziur, dzięki za sample ;)
no szkiełko prezentuje się świetnie - a za te pieniądze to już bajka.
sluchacie gdzie to mozna zamoiwc w kuj-pomor dzwonie po fotojokerach nawet w sklepie nikona niewiedza!
...spokojnie- zaraz wszyscy beda to sprzedawac- i moze z ceny sie cos urwie :oops:
...i dzieki za sample.
Oj a myślałem, że spasuje z zakupami kolejnych obiektywów, może na 35mm się skończy:)
Robson_87
07-03-2009, 17:03
ja powoli zaczynam sie coraz bardziej nakrecac na 35mm tylko co pierwsze obiektyw czy statyw oto jest pytanie:-P
Sadzac po ilosci osob zainteresowanych obiektywem, glosy jakoby Nikon wtopil z tym szklem sa jednak bezpodstawne. :)
Sample bardzo obiecujace,
jasne ze nie wtopil :P to jest obiektyw ktory bedzie posiadal kazdy predzej czy pozniej ;p
robson bierz obiektyw!~;p
oj będzie szał... oj będzie.... na tą stalkę:P :)
velaskez
07-03-2009, 21:04
Dziur, dzięki za sample. Jestem tylko ciekaw czemu ten koleś zasłania tylko napis Nikon. Precz z Canonem, Olkiem czy Pentaxem:-P
w fotojoker w arkadii nie mają nie wiedzą kiedy będzie i nawet nie chcieli zapisywaćm na listę :neutral:
ogólnie Ci ludzie w fotojokerze w arkadii zawsze jacyś dziwni są... nigdy nie zaskoczyli mnie profesjonalną obsługą. ostatnio nawet, gdy byłem na etapie kupowania głowicy statywowej, stwierdzili, że "takie rzeczy" to tylko do kupienia na giełdzie fotograficznej:)
Robson_87
07-03-2009, 21:25
ogólnie Ci ludzie w fotojokerze w arkadii zawsze jacyś dziwni są... nigdy nie zaskoczyli mnie profesjonalną obsługą. ostatnio nawet, gdy byłem na etapie kupowania głowicy statywowej, stwierdzili, że "takie rzeczy" to tylko do kupienia na giełdzie fotograficznej:)
moze uzytkownicy sony alpha nie potrzebuja statywu by zrobic dobre zdjecie
Dziur, dzięki za sample. Jestem tylko ciekaw czemu ten koleś zasłania tylko napis Nikon. Precz z Canonem, Olkiem czy Pentaxem:-P
ej nawet nie zauważyłem że tak mi się stanęło ;)
czytałem, że ponoć szybciej niż 50 AFS ;)
te aberacje na ostatnim samplu nie wygladaja najlepiej, i to w dodatku na miniaturce :/
herbatnik
08-03-2009, 11:53
Koledzy jak ktos chce sobie poogladac nefy z D70s +N35G to zalozylem konto poczowe na http://poczta.o2.pl/
login: nikkor35
haslo: nikkor35
Zdjecia sa w ''kopiach roboczych''.
Wrzucilem na razie tylko 4. Sampelki sa proste wiec prosze sie z nich nie smiac ;)
zrob jakis portret w swietle zastantm przy f/1.8-2
ostrosc ustaw na gałkę oczną
Oj a myślałem, że spasuje z zakupami kolejnych obiektywów, może na 35mm się skończy:)
...oj ciezko bedzie z tym skonczyc- czy sa jakies plastry ktore pomagaja zerwac z tym nalogiem? :mrgreen:
herbatnik
08-03-2009, 16:31
1.
źródło (http://images49.fotosik.pl/78/0bcf4b8a8d331162.jpg)
2.
źródło (http://images46.fotosik.pl/78/c1516073dac8aa1a.jpg)
Oba zdjecia bez wyostrzania na 1.8, wyostrzanie w puszce na 0, wycinek 100% powiekszenia.
herbatnik, jestem pod wrażeniem :!:
widzę, że dobry obiektyw wypuścił nikon.
Inkognito
08-03-2009, 17:19
Może ktoś zrobi jakiś sampel bukehu w domu? Tzn portret domowy, ale żeby tło trzymało jasność - a nie jak w przykładzie herbatnika.
E: i jak jest z szybkościa AF tego szkiełka?
ja bym chętnie zobaczył te same/podobne portrety z nikkora oraz sigmy 30mm na najmniejszych przyszłonach
herbatnik
08-03-2009, 20:52
ja bym chętnie zobaczył te same/podobne portrety z nikkora oraz sigmy 30mm na najmniejszych przyszłonach
No to idz so sklepu, podlacz najpierw jeden potem drugi i strzel pare fotek ekspedientce :mrgreen:
Oba zdjecia bez wyostrzania na 1.8, wyostrzanie w puszce na 0, wycinek 100% powiekszenia.
Ustawienie wyostrzania na 0 = normal. A to nie oznacza brak wyostrzania. A wręcz przeciwnie, jest wartość posrednia. Bez wyostrzania w body jest wtedy, gdy ustawione jest "None" ;-)
herbatnik
08-03-2009, 21:42
Ustawienie wyostrzania na 0 = normal. A to nie oznacza brak wyostrzania. A wręcz przeciwnie, jest wartość posrednia. Bez wyostrzania w body jest wtedy, gdy ustawione jest "None" ;-)
"bez wyostrzania" - mialem na mysli ze nie wyostrzane w programie graficznym, dlatego dalej osobno napisalem rowniez o ustawieniach w body, po co pisalbym dwa razy majac to samo na mysli ;)
Robi wrażenie. Czy ktoś się orientuje gdzie w Poznaniu można popytać o szkiełko ? Poza Foto Joker itp.
No to idz so sklepu, podlacz najpierw jeden potem drugi i strzel pare fotek ekspedientce :mrgreen:
W tych sklepach, które znam są niestety tylko brzydcy panowie ekspedienci :D
nie moge sie doczekac az ktos dorwie to szkielko na FX, ciekaw jestem jak nieostre beda brzegi...
avallardi
09-03-2009, 02:25
nie moge sie doczekac az ktos dorwie to szkielko na FX, ciekaw jestem jak nieostre beda brzegi...
Gdzieniegdzie już podpinali ten obiektyw pod FF. Dość ciekawie wypada kwestia winietowania.
No efekt z tego szkiełka całkiem całkiem, ostrość na pełnej dziurze powala
borkovitz
09-03-2009, 11:28
witam wŁaŚnie zadzwoniŁ pan z foto hurtu i powIEdziaŁ ze sĄ ale trzeba szybko Chyba rezerwowaĆ
podajĘ adres www http://cyfrowe.com.pl/
Dziś, bez problemu kupiłem szkiełko w sklepie http://www.sklepfotograficzny.pl/
Zaledwie kilka minut po zakupie na meila dostałem nr przesyłki kurierskiej, jutro obiektyw ma być u mnie. Cena: 799 zł, więc przyzwoicie.
Zbigniew
10-03-2009, 00:08
Bardzo zachęcająca powiedziałbym.
johny_85
10-03-2009, 00:34
Dostał już ktoś to szkło z IMFOTO? A maila na skrzynce od nich brak:/
cyfrowe.pl i e-cyfrowe.pl nie mają, czekają na dostawę a ta nie wiadomo kiedy dojedzie. Zresztą nawet gdyby dotarła to mają tyle rezerwacji, że i tak nie starczy.
Robert_P
10-03-2009, 10:53
Dużo cenzura :) a mało tego co najważniejsze, mało konkretnych uwag i zdjęć od forumowiczów posiadających nową 35-kę ...chyba to zmienię :mrgreen:
Przed chwilą klik, błyskawicznie otrzymałem dwa maile z potwierdzeniem złożenia zamówienia i nr przesyłki, dodatkowo potwierdziłem telefonicznie i jutro szkiełko powinno być już na puszce. Cena 834 z kurierem za pobraniem :)
Imfoto ma dzisiaj mieć i (chyba dziś) wysyłać.
Dużo pierdzielenia :) a mało tego co najważniejsze, mało konkretnych uwag i zdjęć od forumowiczów posiadających nową 35-kę
Ja jak dostanę swoją N35/1.8 to postaram się wrzucić na raw.fotosite.pl porównanie z S30/1.4 (D90)
Robert_P
10-03-2009, 11:36
Dziś, bez problemu kupiłem szkiełko w sklepie http://www.sklepfotograficzny.pl/
Zaledwie kilka minut po zakupie na meila dostałem nr przesyłki kurierskiej, jutro obiektyw ma być u mnie. Cena: 799 zł, więc przyzwoicie.
Zamówiłem podobnie jak kolega.
cyfrowe.pl i e-cyfrowe.pl nie mają, czekają na dostawę a ta nie wiadomo kiedy dojedzie. Zresztą nawet gdyby dotarła to mają tyle rezerwacji, że i tak nie starczy.
A ja zamówiłem na cyfrowe.pl w piątek, mimo że na stronie pisali, że dostępność powyżej 14 dni. Zakładałem, że może do końca marca zrealizują. I jakież było moje zdziwienie, gdy wczoraj dostałem potwierdzenie wysłania przesyłki :-D. Dzisiaj odebrałem... Duży plus dla sklepu! Nie obiecują, nie zwodzą, za to robią błyskawicznie do co nich należy!
tomhagen
10-03-2009, 14:08
a podepnijta to pod d700 bom ciekaw efektów.
johny_85
10-03-2009, 14:19
Eh cholera jak bym wiedział że tak będzie to kupił bym w Krakowie na miejscu...chyba nie wypada rezygnować z zamówienia.
W najnowszym Digital Foto Video podpinali. Całkiem fajnie im to wyszło, bodajże przy f=5,6 to nawet wineta znika :)
Eh cholera jak bym wiedział że tak będzie to kupił bym w Krakowie na miejscu...chyba nie wypada rezygnować z zamówienia.
jak masz możliwośc kupienia "od reki" to na Twoim miejscu bym się specjalnie nie zastanawiał nad "rezygnacją" - oni to szkło sprzedadzą ;)
kazujaman
10-03-2009, 14:53
W tej galerii na Flikrze jest parę zdjęć:
Flickr (http://www.flickr.com/photos/the_wrath_of_khan/3332778328/)
janpa, a ja wczoraj zamówiłem i dziś do mnie dzwonili po odbiór.
Także zaraz jadę.
:)
Ps:
Fotografowałem tym obiektywem w foto-necie i jestem zaskoczony. Ale on jest szybki :!:
tomhagen
10-03-2009, 15:41
W tej galerii na Flikrze jest parę zdjęć:
Flickr (http://www.flickr.com/photos/the_wrath_of_khan/3332778328/)
no i gitara. dla mnie taki obrazek jest akceptowalny.
Właśnie odebrałem za pobraniem - 834 zł brutto :) Idę testować, pierwsze wrażenie - nikonik przestał skąpić na opakowanie - teraz jest 2x większe od nikkorka 24 mm 2.8 oraz dodają bonusik w postaci czarnego woreczka na obiektywik :) A także osłonkę przeciwsłoneczkową :) Pierwsze wrażenie - ostrość ustawia szybko i w punkt, bez FF, BF (dość cichy) :)
farciarz
10-03-2009, 16:20
Wrzucaj portret na pełnej dziurze a nie cenzura... ;)
Panowie robren i farciarz - bardzo proszę nie bluzgać