Zobacz pełną wersję : nowa stałka nikona 35mm 1.8G
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
12
SlaWasII
27-11-2010, 17:30
Czy widzicie jakiś problem w używaniu pod FX-em DX-owego szkiełka za grosze?!
Robisz zdjęcie, wywołujesz, bierzesz nożyczki, obcinasz co się nie podoba i po kłopocie!
PS
A o włączeniu DX-moda nie wspomnę... pewnie się nie da... ale ja na FX-ach to się za bardzo nie znam... ;)
A o włączeniu DX-moda nie wspomnę... pewnie się nie da... ale ja na FX-ach to się za bardzo nie znam... ;)
Ale po włączeniu DX masz z 35 - 50 na FX. Zabawa bez sensu, bo dobrych 50 masa :>
SlaWasII
28-11-2010, 00:13
Zabawa bez sensu, bo dobrych 50 masa :>
Bo ja wiem...? Być może. Ja znalazłem na szybko tylko kilka. Jednak znacznie droższych.
Bo ja wiem...? Być może. Ja znalazłem na szybko tylko kilka. Jednak znacznie droższych.
Hmm. 50 1.8 jest tańsze od 35 :>
potem 50 1.4D, niewiele droższe, 50 1.4G zaraz. Potem już sporo droższa sigma itp.
Tak więc 35 na FX żeby używać w trybie DX to słaba alternatywa.
Czy widzicie jakiś problem w używaniu pod FX-em DX-owego szkiełka za grosze?!
Robisz zdjęcie, wywołujesz, bierzesz nożyczki, obcinasz co się nie podoba i po kłopocie!
PS
no błagam, proponujesz, żeby w kupić puszkę FX, do tego obiektyw DX i używać go w trybie DX? No coś tutaj chyba nie ma sensu:D
SlaWasII
28-11-2010, 01:39
no błagam, proponujesz, żeby w kupić puszkę FX, do tego obiektyw DX i używać go w trybie DX? No coś tutaj chyba nie ma sensu:D
Jasne... że to jest bez sensu. Nie zauważyłeś, że ja proponuję kupić puszkę FX i do tego wypasionego Zaissa za 4 klocki?! :lol:
A mówiąc serio i tłumacząc bardziej zrozumiale to, co już raz napisałem: rzeczony obiektyw da się używać z FX-em.
I tyle.
I nieprawdą jest, że lepszych obiektywów jest całe stado. Jest jeden staruszek 50/1.8 na śrubokręt. Następny z silnikiem kosztuje już 1200, czyli pięć stów drożej. I tu się zgodzę, warto dołożyć do jaśniejszego szkiełka.
Ale ja się na FX-ach w praktyce nie znam i mogę się mylić. Proszę o konstruktywne sprostowanie, a nie czepianie się i kontestację tego czego nie powiedziałem.
ale czekaj, czemu piszesz tutaj o 50 1.8, skoro to wątek o 35 1.8?
SlaWasII
28-11-2010, 17:21
ale czekaj, czemu piszesz tutaj o 50 1.8, skoro to wątek o 35 1.8?
Jeśli uwzględnisz cropa, to zakręcając obiektyw o którym mowa w wątku na body FX, chcąc pozbyć się winiet włączasz tryb DX i otrzymasz 50mm. Padła teza, że nie ma sensu używać tego obiektywu z puszkami FX, skoro są lepsze pełnoklatkowe 50-tki.
I o to się przez przypadek spieramy. Z mojej winy, bo nie dość jasno się wyraziłem. Sam nie wiem co o tym sądzić, bo nigdy nie bawiłem się w robienie zdjęć puchami z wyższej półki.
Czy utrata pikseli w porównaniu ze szkłem pełnoklatkowym 50mm, może być zrekompensowana całkiem niezłą jakością tego niedrogiego DX-owego szkiełka? Niech się wypowie ktoś, kto wie więcej. Z tego co czytałem o obiektywach w fachowej literaturze, rozdzielczość tanich szkieł, a takie tu porównujemy, jest wąskim gardłem i nie ma tu dużej różnicy czy matryca potrafi zrobić 5 megapikseli czy też więcej. Czy pstrykamy w trybie DX czy FX. A porównywanie ze szkłami kosztującymi więcej niż 4 kilo złotówek traci IMO sens.
Ergo: nawet użytkownik wypasionych puszek może się przez chwilę zatrzymać na tym wątku... Jest tylko warunek, że liczy się z każdym wydanym groszem. Z mojej stopki wynika, że ja na pieniądzach nie śpię. ;)
O zawodowej fotografii nie powiem, tu drogie szkła i ich amortyzacja mogą zburzyć cały mój wywód. Ja jestem skromnym amatorem.
Jeśli uwzględnisz cropa, to zakręcając obiektyw o którym mowa w wątku na body FX, chcąc pozbyć się winiet włączasz tryb DX i otrzymasz 50mm.
No nie do końca, ale nie spierajmy się o szczegóły. Dla mnie ogólnie używanie body FX w trybie DX jest bez sensu
Czy utrata pikseli w porównaniu ze szkłem pełnoklatkowym 50mm, może być zrekompensowana całkiem niezłą jakością tego niedrogiego DX-owego szkiełka? Niech się wypowie ktoś, kto wie więcej. Z tego co czytałem o obiektywach w fachowej literaturze, rozdzielczość tanich szkieł, a takie tu porównujemy, jest wąskim gardłem i nie ma tu dużej różnicy czy matryca potrafi zrobić 5 megapikseli czy też więcej. Czy pstrykamy w trybie DX czy FX. A porównywanie ze szkłami kosztującymi więcej niż 4 kilo złotówek traci IMO sens.
Nie ma szans, żeby duży wydruk z 6 mpix (z dobrego szkła i formatu DX) był lepszy niż z 12 mpix (z gorszego szkła i formatu FX)
EDIT: 50mm 1.8 nie uważam za słabe szkło
Czy utrata pikseli w porównaniu ze szkłem pełnoklatkowym 50mm, może być zrekompensowana całkiem niezłą jakością tego niedrogiego DX-owego szkiełka?
Ale tu nie chodzi tylko o utratę pikseli, ale także głębi ostrości. 35/1.8 na DX nie da takiej głębi ostrości jak 50/1.8 na FX, raczej odpowiada wartości 2.8
Dlatego taka zabawa w DX na FX nie ma żadnego sensu.
SlaWasII
28-11-2010, 21:05
Nie ma szans, żeby duży wydruk z 6 mpix (z dobrego szkła i formatu DX) był lepszy niż z 12 mpix (z gorszego szkła i formatu FX)
Zgadza się, będzie porównywalny. 5-6 mpix to granica dla gorszych szkieł nie do przeskoczenia. I dlatego inwestowanie w "megapiksele" bez rozbudowy o drogą (bardzo drogą) szklarnię nie ma dużego sensu. I to nie ja wymyśliłem... ;)
EDIT: Aha, 35/1.8 zaliczam, niestety, do tej gorszej półki... :(
EDIT: 50mm 1.8 nie uważam za słabe szkło
W klasie szkieł popularnych, to całkiem zacne szkiełko. Jednak w konkurencji na puszkach DX - przegrywa z 35/1.8. Mój brat, jak kupił 35-tkę, to 50-tka poszła na alledrogo bez większych dylematów.
Ale tu nie chodzi tylko o utratę pikseli, ale także głębi ostrości.
To fakt niezaprzeczalny. Dlatego, jak jutro kupię pełną klatkę, to będzie dylemat - pozbywać się Nikkorka 35/1.8 czy nie... ;)
Jak kupisz to sam się przekonasz czy Podoba Ci się obrazek na Fx czy też nie :] Ja zostawiłem ...
Zgadza się, będzie porównywalny. 5-6 mpix to granica dla gorszych szkieł nie do przeskoczenia. I dlatego inwestowanie w "megapiksele" bez rozbudowy o drogą (bardzo drogą) szklarnię nie ma dużego sensu. I to nie ja wymyśliłem... ;)
wydruk nie będzie porównywalny, imho z FXa będzie lepszy. Z tego samego powodu, dlaczego z formatu 645 będzie lepszy niż z FX, a z 6x7 będzie lepszy niż z 645. Im większy format, to różnica ta widoczna przy większych wydrukach.
zrozum, że porównujesz 6mpix w formacie 24mmx15mm z 12 mpix w formacie 36mmx24mm... Jak myślisz, która wersja da nam więcej detali?
I tutaj nie mówmy, że 35'ka jest ostrzejsza od 50'ki, bo 50'ka na FX jest bardzo ostra
SlaWasII
28-11-2010, 23:50
zrozum, że porównujesz 6mpix w formacie 24mmx15mm z 12 mpix w formacie 36mmx24mm... Jak myślisz, która wersja da nam więcej detali?
Rozumiem. Nie zapomniałeś dokręcić do tego jakiegoś szkiełka? ;)
To co piszesz, to przedszkole fotograficzne, o które nie zamierzam się sprzeczać. Tu mamy utrudnienie w postaci ograniczenia jakim jest rozdzielczość obiektywu... Niestety, nie jest to trywialne zagadnienie. I nawet jakbyś miał miliard megapikseli na matrycy o dowolnych wymiarach, to i tak ilość linii na milimetr jakie widzi obiektyw jest tym wąskim gardłem nie pozwalającym tego wykorzystać.
I nie czuję się na siłach tego tematu rozgryzać i dalej rozwlekać. To jest w podręcznikach. Ja już napisałem co uważam. Prościej nie potrafię. Może tu jest jakiś uczony w piśmie chętny do łopatologicznego wyłożenia sprawy? Ja wymiękam.
Rozumiem.
To co piszesz, to przedszkole fotograficzne, o które nie zamierzam się sprzeczać. Tu mamy utrudnienie w postaci ograniczenia jakim jest rozdzielczość obiektywu... Niestety, nie jest to trywialne zagadnienie. I nawet jakbyś miał miliard megapikseli na matrycy o dowolnych wymiarach, to i tak ilość linii na milimetr jakie widzi obiektyw jest tym wąskim gardłem nie pozwalającym tego wykorzystać.
I nie czuję się na siłach tego tematu rozgryzać i dalej rozwlekać. To jest w podręcznikach. Ja już napisałem co uważam. Prościej nie potrafię. Może tu jest jakiś uczony w piśmie chętny do łopatologicznego wyłożenia sprawy? Ja wymiękam.
dobrze, to powróćmy do początku naszej dyskusji. Ty postawiłeś postulat, że użycie ostrego 35 1.8 na FX'owym body w trybie DX (mamy ~6mpix) da lepsze wyniki niż użycie "słabej" 50ki 1.8 na FX body w trybie FX (~12mpix), bo przecież 35'ka jest taka ostra, a 50'ka taka słaba... Mi w tych Twoich pomysłach coś nie gra:)
Zrozum, że szkła, które można uznać za mydlane na DX, na FX bardzo zyskują na ostrości (większe rozmiary pojedynczego piksela), stąd 50 1.8 na FX jest całkiem przyzwoitym szkłem
Zrozum, że szkła, które można uznać za mydlane na DX, na FX bardzo zyskują na ostrości (większe rozmiary pojedynczego piksela), stąd 50 1.8 na FX jest całkiem przyzwoitym szkłem
Nie tyle rozmiary piksela co rozmiar matrycy w mm. Szkło ma określoną rozdzielczość na mm, więc przy większej matrycy szkło 'staje się' ostrzejsze.
Nie tyle rozmiary piksela co rozmiar matrycy w mm. Szkło ma określoną rozdzielczość na mm, więc przy większej matrycy szkło 'staje się' ostrzejsze.
no tak, masz rację... nieprecyzyjnie się wypowiedziałem, bo oczywiście przy stałej ilości pikseli, mając większe piksele otrzymamy większą matrycę.
Pobiegłem dziś do sklepu kupić sobie to szkło 35mm do D5000. I nie kupiłem go. Za to przetestowałem 4 egzemplarze i na wszystkich efekty były do dupy. Przyznaję, robiłem z reki. Ale fokus łapał gdzie chciał. Nie udało mi się zrobić ani jednego dobrego na 100 klatek. Wygląda na to, że aparat nadaje się do kalibracji. Właściwie to jestem pewien, bo na koniec przemiła Pani w FJ w Silesii w Katowicach dała mi do spróbowania 50 mm 1.4. Lepiej ale też źle. Zatem sprawa się rypnęła. Ktoś z posiadaczy d5000 to już przechodził? A jak się skończyło? Napiszcie.
damianos81
06-12-2010, 14:57
Jestem posiadaczem wspomnianej 35mm/1.8 w D5000. Przyznaję, że szkiełko zakupiłem na szybko bez przeprowadzania jakichkolwiek testów w sklepie. Wcześniej miałem tylko kitowy 18-105mm z kiepskim światłem. Po wykonaniu kilkunastu zdjęć testowych w domu, stwierdziłem, że AF ma ewidentny (i powtarzalny) problem z celnością. Dla pewności testy przeprowadziłem na kartce papieru z wydrukowanym focus chartem. Ten test tylko potwierdził moje domysły - miałem FF na każdym zdjęciu. O wysyłce aparatu i szkła do serwisu nie mogło być mowy, ponieważ zależało mi na robieniu zdjęć mojej nowo narodzonej córeczki i łapałem każdą okazję, na zrobienie jej zdjęć :) Strojenie szkła z aparatem potrwałoby pewnie z 2 tygodnie, a w tej sytuacji to dla mnie szmat czasu. Zacząłem więc czytać intensywnie forum. W którymś momencie ktoś stwierdził, że zdarza się czasem, że aparat źle ostrzy w centralnym punkcie. Zacząłem intensywne testy z kartką focus chart, przestawiając punkt ostrzenia we wszystkich pozycjach oprócz centralnej. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że przestawiając punkt ostrzenia o jeden w prawo w stosunku do pozycji centralnej, szkiełko zaczęło idealnie ostrzyć!!! Od tego momentu wszystkie zdjęcia nabrały zupełnie nowego wyrazu :) Jak dla mnie bajka.
Aktualnie zaakceptowałem zaistniałe rozwiązanie, a więc ostrze nie na centralnym punkcie focusa aparatu, lecz na wspomnianym prawym. W lutym kończy mi się gwarancja na aparat i jeżeli do tego czasu nie będę mógł sobie pozwolić na wysyłkę aparatu, to po okresie gwarancji spróbuje wyregulować ostrzenie przy użyciu imbusa i śruby w korpusie. Taka jest moja historia z tym szkiełkiem.
Mój raz ma BF, a raz FF (chyba, nie jestem pewien).
http://dawidcien.files.wordpress.com/2010/12/bf.jpg
http://dawidcien.files.wordpress.com/2010/12/ff.jpg
http://dawidcien.files.wordpress.com/2010/12/who-knows.jpg
damianos81 imbusem to sobie możesz rozregulowac cały mechanizm af jedynie. Ustawisz pod jedno szkło a inne będą sie rozjeżdzac. Poza tym nie wiesz czy to puszka ma ff czy obiektyw.
Umbra Aparat na statyw pod katem 45 stopni i wydrukuj sobie do testu focus test chart.
MariuszJ
06-12-2010, 16:51
Nie testujcie AF na płaszczyźnie umieszczonej pod kątem od matrycy - to może co najwyżej udowadniać niską jakość sensora AF aparatu.
albo testujcie AF dopiero, jak coś Wam nie pasuje w normalnych zdjęciach :D
MariuszJ
06-12-2010, 17:17
albo testujcie AF dopiero, jak coś Wam nie pasuje w normalnych zdjęciach :D
O ile oczywiście je robicie... :P
Swoją drogą to ciekawe. Nikon w ogóle ma jakąś kontrolę jakości?
High_Noise
06-12-2010, 18:07
Swoją drogą to ciekawe. Nikon w ogóle ma jakąś kontrolę jakości?
3 przetestowane 35DX:
jedna na d90, dwie na d700, wszystkie trzy idealnie trafialy i dawaly bardzo dobra ostrosc.
chyba kwestia pecha.
Marcin Borkowski
06-12-2010, 21:01
a mam do was prośbę, ustawcie swój aparat na statywie z podpiętą 35 oczywiście, weźcie jakiś banknot np 10zł i zróbcie kilka zdjęć na przysłonie 1.8 z lampą, przed każdy zdjeciem naciskając spust migawki do połowy aby ustawić ostrość,
zauważyłem ze moja 35 raj zrobi mega ostre zdjecie z zachowaniem szczegółów a raz wyjdzie mydło totalne,
aparat na statywie i punkt ustawienia ostrosci ten sam, hmm dziwne
damianos81
07-12-2010, 10:41
Musiałbym sprawdzić, czy szkło kitowe też źle ostrzy w centralnym punkcie. Nigdy tego nie sprawdzałem, bo nawet nie podejrzewałem, że coś takiego może być, a na zdjęciach jakoś tego nie dostrzegłem. Jeżeli przy kicie też będzie źle to myślę, że to wina body, a więc wtedy mogę ewentualnie zadziałać z imbusem. Druga sprawa, że do lutego mogę się już przyzwyczaić do ostrzenia na prawym punkcie :) i nie będę już chciał ingerować w body. Z tym, że czasem wracając do zrobionych przez siebie zdjęć, można będzie zauważyć, że na większości jest przesunięcie kadru w prawo :( Czasem zabraknie po prostu tego ułamka sekundy i trzeba będzie strzelać zaraz po ostrzeniu.
Przy okazji mam pytanie - czy zna ktoś jakiś dobry serwis we Wrocławiu, który zrobiłby kalibracje body D5000 ze szkłem? To tak na przyszłość.
a mam do was prośbę, ustawcie swój aparat na statywie z podpiętą 35 oczywiście, weźcie jakiś banknot np 10zł i zróbcie kilka zdjęć na przysłonie 1.8 z lampą, przed każdy zdjeciem naciskając spust migawki do połowy aby ustawić ostrość,
zauważyłem ze moja 35 raj zrobi mega ostre zdjecie z zachowaniem szczegółów a raz wyjdzie mydło totalne,
aparat na statywie i punkt ustawienia ostrosci ten sam, hmm dziwneA ja w tym czasie robię sobie obiad, czytam forum, oglądam zdjęcia, czasem nawet jakieś zrobię (bo jak mi 35tka nie trafia, to sam sobie doostrzam :P)
Właśnie rozmawiałem z miłym Panem z serwisu na ul. Postępu. Potwierdził, że prawdopodobieństwo złej kalibracji korpusu jest bardzo duże, tudzież pewne. W przypadku ciemnych obiektywów, zaczynających się od F 3,5 tego po prostu nie widać. Jasne szkiełko, z racji małej głębi ostrości obnaża wszystko bez skrupułów. Zalecił wysłanie korpusu i obiektywu łącznie. Nie ma zatem wyjścia.... FAK!
Fotowentura
09-12-2010, 14:15
ja mogę tylko potwierdzić, że ze starszymi korpusami (D70s) problemów z AF jakby mniej. ja u siebie nie odnotowałem.
Rossi_PL
11-12-2010, 14:27
Witam.
Teraz i ja chciałbym wtrącić swoje 3 grosze na temat N35. Kupiłem w FJ z osobistym testowaniem - wydawał się naprawdę ok, szczególnie ostrość, część zdjęć wyszła mi kiepsko no ale wiadomo, trzeba dać sobie trochę czasu na opanowanie zestawu i dlatego też postanowiłem go zakupić.
Jeszcze tego samego dnia wieczorem bawiłem się D90 + N35 + SB800 i myślałem, że szału dostanę. Jakież było moje zdziwienie kiedy to AF w ogóle działał cicho i szybko to jednak to co widziałem na monitorze strasznie mnie zdenerwowało;) Jakieś rozmazańce, pomazańce nieostre, wyłaczyłem AF asist w SB, jakby lepiej, ale nadal losowo, zapaliłem drugą żarówkę w pokoiku - to samo, losowość zdjęć straszna.
Podpinam N85 - 9 zdjęć i 9 żyletek na F2.2 z lampą i z bez - rewelka.
Podpinam T12-24, tutaj wiadomo, również rewelacja;)
Podpinam ponownie do D90 N35 - totalna losowość, jak trafił to bardzo ostro na 1.8 nawet... Ehhh byłem zmęczony, dałem se spokój.
Następnego dnia, wyłącznie światło zastane, później z sabinką, jakby lepiej, ale drażni losowość AF na poziomie ok 30% pudeł.
Parę dni później na spacerze zrobiłem 94 zdjęcia, wywaliłem ok 30zdjęć - dla mnie nie do przyjęcia są totalne pudła, nawet na F2.8 i F4:/
Napisałem maila do serwisu, oddzwoniono do mnie, pogadaliśmy sobie, umówiliśmy się na wizytę. Pojechałem.
Nie mogę uwierzyć, wreszcie N35 sprawia mi radość:) Zrobiłem przy odbiorze parę fotek - widać znaczną poprawę.
Jak przyjechałem do domu (światło sztuczne, i później z sabinką), znowu pstryk pstryyyk, rewelka:D
Dziś od rana ganiam za moim chrześniaczkiem - po prostu super:)
Teraz jestem ZADOWOLONY.
Pozdrawiam.
Marcin Borkowski
11-12-2010, 14:45
hmm podobnie jak u mnie, też losowo,
oddałeś do serwisu na kalibrację czy jak?
Rossi_PL
11-12-2010, 15:29
Dokładnie - kalibracja N35 + D90.
Poprzedni właściciel - nasz forumowicz, był z body na kalibracji pod wzorzec fabryczny we wrześniu tego roku, jednak serwis zażyczył sobie koniecznie abym przywiózł duecik. Mam do nich ok 70km, więc byłem osobiście oddać sprzęt. Powiedziałem jaki jest problem. Po ok 4h oczekiwania w pobliskiej galerii, zadzwonili i pojechałem odebrać.
mibartek
11-12-2010, 15:31
Dokładnie - kalibracja N35 + D90.
Poprzedni właściciel - nasz forumowicz, był z body na kalibracji pod wzorzec fabryczny we wrześniu tego roku, jednak serwis zażyczył sobie koniecznie abym przywiózł duecik. Mam do nich ok 70km, więc byłem osobiście oddać sprzęt. Powiedziałem jaki jest problem. Po ok 4h oczekiwania w pobliskiej galerii, zadzwonili i pojechałem odebrać.
ja zrobiłem tak samo, ale jak nie trafiało tak nie trafia.....
usłyszałem standardowy tekst o "przysłonie roboczej 2.8" i jeszcze że na maszynie mają skale bodaj od -20 do +20 i jak jest -10 do +10 to się mieści w normie i mogą zostawić a mi zrobili +5 i są super :-P a 0 to tylko dla fanatyków podobno
i jeszcze "Panie kto to widział żeby ostrzyć na oko i się denerwować że jest ostrość na włosach albo na nosie - to się przymyka wtedy"
Rossi_PL
11-12-2010, 15:35
ja zrobiłem tak samo, ale jak nie trafiało tak nie trafia.....
usłyszałem standardowy tekst o "przysłonie roboczej 2.8" i jeszcze że na maszynie mają skale bodaj od -20 do +20 i jak jest -10 do +10 to się mieści w normie i mogą zostawić a mi zrobili +5 i są super :-P a 0 to tylko dla fanatyków podobno
i jeszcze "Panie kto to widział żeby ostrzyć na oko i się denerwować że jest ostrość na włosach albo na nosie - to się przymyka wtedy"
Aż tak technicznie z nimi nie rozmawiałem, nawet nie było potrzeby;)
Bardzo się cieszę z działającej N35, bo to pozwoliło mi zamknąć kompletowanie szklarni.
mibartek
11-12-2010, 15:42
to pozwoliło mi zamknąć kompletowanie szklarni.
tak Ci się tylko wydaje :mrgreen:
aż tak technicznie z nimi nie rozmawiałem, nawet nie było potrzeby;)
bardzo się cieszę z działającej n35, bo to pozwoliło mi zamknąć kompletowanie szklarni.
optymista
:)
marciing
11-12-2010, 20:59
Bardzo się cieszę z działającej N35, bo to pozwoliło mi zamknąć kompletowanie szklarni.
heh mówię tak po zakupie każdego szkiełka.... ;) I zawsze po jakimś czasie stwierdzam że jeszcze coś jednak by się przydało ;)
Rossi_PL
11-12-2010, 21:26
Cała trójka: mibartek, burz i marciing, jak będziecie tak krakać to za następny mój słoiczek płacicie Wy;)
czy ktoś by się pokusił i wrzucił porównanie ( tę samą scenę ) z fx-a i dx-a ? chyba, że już w wątku była.
Robson_87
19-12-2010, 12:17
widze watek troche przymiera wiec wrzuce kilka fotek z 35 i d700;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img151.imageshack.us/img151/5374/dsc3046.jpg)
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/6954/dsc3042v.jpg)
Trzeba było im powiedzieć - "Panie, kto to widział by robić szkła f1.8, róbcie szkła tylko f5.6...".
Serwisanci pracujący na Podstępu chyba mają każdego kto do nich przychodzi za idiotę..
Oddałem ok. 2 tyg. temu d5000 do kalibracji (po wcześniejszych ustaleniach z serwisem - aparat nie ostrzył wcale z obiektywami 1.8 35mm i 1.4 50mm o czym wcześniej pisałem na forum). Dziś zadzwoniłem do serwisu, Zimna Pani oświadczyła, że odesłali go już, tuż przed świętami. Zapytana co było ze sprzętem odparła: NIC, WSZYSTKO DZIAŁA JAK SIĘ NALEŻY. A zatem bezduszna maszyna wystawia pozytywne świadectwo drugiej maszynie, natomiast człowiek ze swoim rozumem podpisuje się pod tym, nawet jeśli zdjęcia wychodzą nieprawidłowe. Oczywiście, łudzę się, że jednak coś tam pokręcili jakąś śrubką i będę mógł sobie kupić to cholerną 35-tkę, a napisali że nic nie naprawiali wyłącznie w celu poprawy statystyk. Jeśli nie, to krew mi się zagotuje. Wieczorem odbiorę sprzęt i przekażę dalsze info zainteresowanym.
wasilewk
27-12-2010, 20:18
Przecież oni ustawią zgodnie z instrukcją, czyli na N50/1.4 i na tablicę testową zalecaną przez Nikona. Jeśli jest w normie, to myszą nie ruszą (tę czynność wykonuje się na kompie) a żadnej śrubki w aparacie nie będą dotykać.
Pzdr.
Uprzejmie donoszę, że sprzęt odebrałem z adnotacjami, iż zarówno obiektyw(18-105) jak i korpus po szeregu morderczych testów działają bez zarzutów. Z kwaśną miną udałem się wprost do FJokera. Przymierzyłem pierwszy lepszy obiektyw wręczony przez wyraźnie zmęczonego moją osobą Pana i rozpocząłem testową serię. Zrobiłem 60 zdjęć (w tym Pan zrobił mi kilka portretów na moje życzenie). Już w sklepie moje serce zabiło mocniej widząc efekty na monitorze aparatu. Nie wiem czy wreszcie trafiłem na kompatybilny egzemplarz, czy też coś w serwisie zrobili ale finał jest taki, że jutro po robocie po niego jadę :)
Z serii 60 zrobionych klatek tylko kilka jest do niczego, za to kilka jest po prostu cudnych. Najlepsze zdjęcia to te, które Pan ze sklepu zrobił mojej fizjonomii. Myślę, że to istotna informacja w kontekście tego, że Pan robił fotki na manualu, ja na priorytecie przysłony. Wyraźnie to sugeruje, że trzeba do tego wszystkiego trochę praktyki. A zatem wszystko zdaje się zmierzać ku szczęśliwemu zakończeniu czego i wam życzę.
Myślę, że to istotna informacja w kontekście tego, że Pan robił fotki na manualu, ja na priorytecie przysłony.
a jak to miałoby niby wpływać na to czy obiektyw dobrze ostrzy? :D
a jak to miałoby niby wpływać na to czy obiektyw dobrze ostrzy? :D
Pracownik pewnie ustawił krótszy czas niż automat i zdjęcia nie były rozmazane? ;)
Dziś kupiłem to super szkiełko, przyznaje ze był to udany zakup, bokeh jest nawet ladniejszy niż myslałem, af praktcznie nie słyszalny i dosyć precyzyjny. W sklepie dopiero 2 sztuka okazała się pozbawiona BF i FF z moim body, sprzedawca dysponował najróżniejszymi arkuszami testowymi na stole z oświetleniem "studyjnym", generalnie bardzo polecam, cena ta JEDYNE 669 zł za nowy obiektyw z gwarancja, obsługa miła i co najważniejsze profesjonalna, sklep dobrze wyposażony. Mówię tu o sklepie fotoforma.pl znajdującym się w Centrum Handlowym Panorama w warszawie.
Ostatnio miałem przyjemność posiadać przez kilka godzin NIKONA D3100 - z obiektywem nikkor 35 1,8 praktycznie ani razu nie dał rade trafić w punkt. Przy świetle dziennym kilka razy trafił. Natomiast przy żarowym loteria. Brak jakiejkolwiek powtarzalności. Nie miało też żadnego znaczenia czy działało wspomaganie z lampy czy z body czy też bez lampy. Obiektyw na trzech innych moich puszkach (d700, d300, d70s) trafia w punkt.
źródło (http://img560.imageshack.us/img560/9559/dsc0279a.jpg)
Takie nocne Sylwestrowe foto. Na plakat to się nie nada, ale pamiątka fajna. Tak jak oczekiwałem po szkiełku, fotki bez lampy, w świetle zastanym cieszą oko.
D5000 + N35.
Takie nocne Sylwestrowe foto. Na plakat to się nie nada, ale pamiątka fajna. Tak jak oczekiwałem po szkiełku, fotki bez lampy, w świetle zastanym cieszą oko.
D5000 + N35.
Czy to Bielsko, a w tle galeria Sfera? ;)
Ja też jestem fanką światła zastanego, szczególnie zdjęcia nocne bardzo fajnie wypadają - kolorowe światełka tworzą świetne tło po rozmyciu dla głównego tematu. No cóż, trzeba zbierać pieniążki na ten obiektyw.
Dobre masz oko :)
Tak, to Bielsko Biała ze Sferą w tle.
Trzeba przyznać, że nocny spacer po BB to prawdziwa frajda. Pięknie przystroili.
pzdr :)
Michał Fąfrowicz
04-01-2011, 14:24
A ja miałem 35/1.8, wytestowałem i zostałem przy 35/2.
Moja 35/2 jest ostra na f/2 i pomimo tego, że to śrubokręt to jest szybka, szybsza niż AF-S 35/1.8, który jak na AF-S to jest po prostu wolny.
Dodatkowo też już kiedyś pisałem, że wersja moja f/1.8 miała problemy ze złapaniem ostrości na ciemnej sali i jak się okazało nie tylko moja.
Mimo wszystko użytkowników D700 kusi ta stałka i się nie dziwię, bo na 1.8-2.5 winietuje na akceptowalnym poziomie, ale ja należę do tych, którzy lubią, a i muszą czasem przymknąć szkiełko do f/5.6 czy f/8, zwłaszcza jak mam zrobić ostre i wyraźne zdjęcie jakiegoś produktu w robocie, gdzie duża GO jest potrzebna.
joker333
04-01-2011, 14:34
Robson_87
to z D700 na FX czy crop ?
Robson_87
04-01-2011, 20:09
oczywiscie, ze fx;-)
Przy okazji jeszcze cos wkleje na fx i troche przymkniety do f5
źródło (http://img593.imageshack.us/img593/8268/dsc2614a.jpg)
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/7771/dsc2614t.jpg)
Na pierwszym winiety nie poprawialem, na kolejnym usunalem winiete plus korekcja obiektywu w ACR.
Troche sladu po winiecie jeszcze zostalo i jakby ktos sie uparl to moglby i lepszy efekt osiagnac ale mi sie juz nie chcialo ;)
Generalnie na fx to fajne szklo kiedy operujemy niskimi wartosciamy przyslony. Przy mocniej przymknietym trzeba sie liczyc z korekcja winiety lub przycieciem zdjecia
joker333
04-01-2011, 21:14
Robson_87 a od jakiej wartości jest winietka?
jak masz to wstaw kilka fot z różnymi wartościami przysłony stopniowo przymykana (głównie chodzi mi o większy otwór) dalej może być już tylko orientacyjnie coś z bardziej przymkniętego
Robson_87
05-01-2011, 14:11
Wszystko zalezy od tego jaka odleglosc jest od przedmiotu fotografowanego, im mniejsza odleglosc tym mniejsza winieta. Przy odleglosci bliskiej minimalnej na ktora obiektyw jest w stanie wyostrzyc winieta jest mala. Zdjec porownawczych na roznych przyslonach nie mam.
mariobor
05-01-2011, 14:36
Robson_87 a od jakiej wartości jest winietka?
Winieta występuje przy każde przesłonie, a najmniej widoczna jest wg mnie w przedziale 2,2 -2,8 i tych wartości najczęściej używam.
wojtekp1976
06-01-2011, 14:45
Decyzja zapadła kupuje N35mm 1.8 Gzastanawiałem się długo ale dojrzałem i wybrałem się do sklepu. Kraków Fotoplus na studenckiej, wybrałem szkło, filtr i zaczynam robić fotki i tu problem bo nie mogę zrobić ostrego zdjęcia, następne szkło to samo, następne szkło to samo BF, po sprawdzeniu na focuschart dokładnie widać problem z BF. Po zrobieniu kilku zdjęć wspólnie ze sprzedawcą stwierdziliśmy, że nic z tego, trzeba sprawdzić jeszcze na innych obiektywach, ale niestety nie było większej ilość na miejscu. Na koniec dnia pojechałem jeszcze do M1 i tam w Fotojoker sprawdziłem na focuschart kolejną 35mm i znów to samo. Wszystkie zdjęcia były robione na AF ustawionym na 3D a nie na punktowym, czy to ma znaczenie. Postaram się wrzucić linki do zdjęć. (zdjęcia robione na przesłonie 1.8) Obawiam się że skończy się to na kalibracji body tylko czy jest to możliwe aby wykonać to na gwarancji ale w Krakowie. Proszę o info gdzie można zrobić kalibrację body do obiektywu (NIKON D90) na gwarancji. Obiektywu oczywiście nie kupiłem. Pozdrawiam.
Rossi_PL
06-01-2011, 16:13
Jeżeli chcesz na gwarancji (o ile ktoś inny w ogóle Ci to zrobi), to tylko warszawa na ul.postępu. Innego wyjścia nie ma.
na jakim 3d?? tylko na af punktowym i na środku!!
wojtekp1976
06-01-2011, 18:15
Jak to na jakim 3D? W D90 są cztery możliwości wyboru pola ostrości
1) Pojedynczy punkt
2)Dynamiczny wybór pola
3) Automatyczny wybór pól ostrości
4) 3D Śledzenie 3D(11 Punktów) i właśnie mi o to chodziło.
wojtekp1976
06-01-2011, 18:18
A teraz zadam jeszcze jedno pytanie, czy jest możliwe że znajdę obiektyw oczywiście tu mowa o N35 1.8G który będzie pracował prawidłowo z moim D90 bez kalibracji korpusu? Do Warszawy daleko.
t.chadzinski
06-01-2011, 18:20
obiektyw sprawdzasz tylko na punktowym, żadne 3d, punkt centralny, 1.8 i jedziesz. O to chodziło koledze thor88
Rossi_PL
06-01-2011, 18:28
(..)czy jest możliwe że znajdę obiektyw oczywiście tu mowa o N35 1.8G który będzie pracował prawidłowo z moim D90 bez kalibracji korpusu?(...)
To na razie zakładamy, że masz BF w puszce?
Może najpierw powtórz mały test w sklepie na swoim sprzęcie, koniecznie na trybie AF-Single i pojedyńczy środkowy punkt, zanim cokolwiek zdecydujesz.
wojtekp1976
06-01-2011, 18:33
Zaraz zrzucę zdjęcia i dam linki do tego co wyszło w trakcie testów, niestety ale AF był ustawiony na śledzenie.
Rossi_PL
06-01-2011, 18:49
Ok, teraz już wiesz, że nie ma co na razie załamywać rąk, trzeba powtórzyć podejście do zakupów z ustawionym AF jak już wyżej było napisane.
wojtekp1976
06-01-2011, 19:55
Poniżej podaję test zdjęć wykonanych czterema różnymi obiektywami N35 1.8 z D90. Co powiecie na to ? Czy któreś zdjęcie jest ok? Wg mnie na każdym jest problem z BF. Pozdrawiam.
http://www.flickr.com/photos/57960615@N07/
wojtekp1976
06-01-2011, 20:41
http://www.flickr.com/photos/57960615@N07/
Jak na moje, to 7. i 8. są okej. Ostre od -6mm do +14mm, czyli tak jak się głębia powinna rozkładać: ~1/3 przed i ~2/3 za. W normalnym użytkowaniu wszystko byłoby okej.
Rossi_PL
06-01-2011, 21:48
Nie ma EXIF w zdjęciach, nie wiemy nawet na jakich to przesłonach jest. Pomijając już to to na 1 i 2 masz za duży kąt do kartki więc test raczej zafałszowany.
Ale już na 6, 7, 8 widzę normalność:) - wróć się może do sklepu po te konkretne sztuki jak masz numery seryjne zapisane.
Taka moja sugestia, weź kogoś ze sobą, ustaw aparat tak jak wcześniej pisaliśmy i celuj centralnym punktem w oko, z bliskiej wręcz przesadnej odległości, potem trochę dalej i dalej i dalej, do tyłu, tak żeby calą postać złapać i to wszystko na f1.8 zrób. Masz mieć za każdym razem widoczne rzęsy/oko jak będziesz celował w oczko, no wiadomo jak się będziesz oddalał to te rzęsy już nie będą takie żyleciaste, ale będziesz miał punkt odniesienia. Potem zrób sobie jeszcze teśćik taki z karteczką:)
Tak się zastanawiam, czy BF/FF nie jest aby problemem nowych puszek? Mam D50 i D200, w żadnej taki problem nie wystąpił. Opisywanego w tym wątku N35/1.8 kupiłem w grudniu i przyznam, że trochę postraszony wiadomościami stąd porobiłem w FJ kilka prostych testów, żeby sprawdzić, czy obiektyw ostrzy tam, gdzie ja chcę. Bez dobierania, kombinowania - ostrzy. Żadnej magii. Podpięty w domu do D50 też pięknie działa. Podobnie jak N105, N50, N18-200, N300, N18-55, S70, S10-20 (to chyba wszystko, co podpinałem do obu puszek). Czyżby kiedyś producent bardziej przykładał się do kalibracji body?
Aż strach myśleć o przesiadce teraz na coś nowszego - a nuż okaże się, że żadne szkło już nie ostrzy prawidłowo? ;)
wojtekp1976
06-01-2011, 22:21
Nie ma EXIF w zdjęciach, nie wiemy nawet na jakich to przesłonach jest. Pomijając już to to na 1 i 2 masz za duży kąt do kartki więc test raczej zafałszowany.
Ale już na 6, 7, 8 widzę normalność:) - wróć się może do sklepu po te konkretne sztuki jak masz numery seryjne zapisane.
Taka moja sugestia, weź kogoś ze sobą, ustaw aparat tak jak wcześniej pisaliśmy i celuj centralnym punktem w oko, z bliskiej wręcz przesadnej odległości, potem trochę dalej i dalej i dalej, do tyłu, tak żeby calą postać złapać i to wszystko na f1.8 zrób. Masz mieć za każdym razem widoczne rzęsy/oko jak będziesz celował w oczko, no wiadomo jak się będziesz oddalał to te rzęsy już nie będą takie żyleciaste, ale będziesz miał punkt odniesienia. Potem zrób sobie jeszcze teśćik taki z karteczką:)
Teraz myślę, że tak zrobię ale w sumie to w sklepie to ani ja ani sprzedawca nie wiedział czy wszystko jest oki czy też nie. Decyzja jak zwykle należy do kupującego ale myślę że trzeba będzie się jeszcze raz tam udać i sprawdzić to wg Twoich zaleceń. Szkoda tylko że do tego sklepu Mam 160 km i będę tam dopiero za 20 dni. Poproszę aby mieli kilka sztuk tych obiektywów do sprawdzenia na miejscu co pozwoli mi dokonać wyboru. Sprzedawca mówił, że nigdy mu się nie zdarzyło aby z taką ilością obiektywów był problem. Pozdrawiam i dzięki za informacje.
Rossi_PL
06-01-2011, 23:08
Teraz myślę, że tak zrobię ale w sumie to w sklepie to ani ja ani sprzedawca nie wiedział czy wszystko jest oki czy też nie. Decyzja jak zwykle należy do kupującego ale myślę że trzeba będzie się jeszcze raz tam udać i sprawdzić to wg Twoich zaleceń. Szkoda tylko że do tego sklepu Mam 160 km i będę tam dopiero za 20 dni. Poproszę aby mieli kilka sztuk tych obiektywów do sprawdzenia na miejscu co pozwoli mi dokonać wyboru. Sprzedawca mówił, że nigdy mu się nie zdarzyło aby z taką ilością obiektywów był problem. Pozdrawiam i dzięki za informacje.
Aha, jak by się dało to też spróbuj przed sklep wyjść (lub na hol jakiś) i coś pstryknąć, zobaczysz czy przynajmniej nie ma jeszcze problemu z ostrzeniem na nieskończoność:)
wojtekp1976
06-01-2011, 23:34
No właśnie dlatego nie kupiłem żadnego z tych czterech obiektywów, bo żaden nie ostrzył na nieskończoność, od tego się zaczęło. Próbowałem zrobić zdjęcie regałowi z obiektywami i niestety wszystko nie ostre. Po tym zaczęliśmy sprawdzać co się dzieje i tak było z każdym obiektywem. Muszę znaleźć taki sklep gdzie ich będą mieli chyba z 10 sztuk to wtedy może się uda znaleźć ten najlepszy.
Rossi_PL
06-01-2011, 23:47
(...)bo żaden nie ostrzył na nieskończoność, od tego się zaczęło. Próbowałem zrobić zdjęcie regałowi z obiektywami i niestety wszystko nie ostre(...)
Rozumiem, że z 18-105 nie masz takich problemów? Jeżeli przerzuciłeś tyle sztuk N35 to być może regulacja body pod wzorzec w serwisie by pomogła, ale to teoria:)
wojtekp1976
07-01-2011, 00:02
Nawet w najśmielszych snach nie sądziłem że tak ciężko będzie kupić ten obiektyw, sądziłem że wejde do sklepu i tylko sprawdzę dla spokoju ducha i po sprawie, nie czytałem tego wątku przed zakupem ,ale jakoś intuicja podpowiadała żeby przed zakupem sprawdzić jak będą wyglądać fotki. Cóż uczyć się i pilnować trzeba na każdym kroku przy zakupach fotograficznych, bo wydanie kasy nie wiąże się z uzyskaniem zamierzonego efektu.
Nie można się poddawać :)
Ja cały dzień jeździłem do sklepu-do domu i tak w kółko, przestrzeliłem kilka sztuk (chyba wszystkie jakie znalazłem w Łodzi) i teraz mam sztukę tak ostrą od pełnej dziury, że przymykanie nic nie zmienia. Jest równie ostra jak mój 14-24, więc lepiej się nie da. Na dodatek trafia na każdej odległości. Oczywiście były sztuki też ostre ale mniej celne lub mniej ostre ale celne. Najważniejsze jest dopasowanie i nasza cierpliwość :)
Rossi_PL
07-01-2011, 00:09
(...)nasza cierpliwość :)
Czyżby tylko nasza ? A sprzedawca ?;)
Zależy jakie ma się podejście do sprzedawcy :)
Rossi_PL
07-01-2011, 02:16
Tego samego dnia byłem w dwóch FJ w poszukiwaniu mojej 35tki i w pierwszym FJ dokładnie tak jak piszesz, wiedziałem co nas może czekać, zgodnie z moim podejściem otrzymałem podobną postawę pracownika, wręcz przerażająco cierpliwie obserwował moje poczynania, ideał:)
W drugim FJ, kiedy powiedziałem, że dziękuję za ten egzemplarz 35tki bo mi nie pasuje (miał regularny BF), sprzedawca przejął aparat, sprawdził sobie jak mam poustawiany AF, było zgodnie z kanonem tutaj wielokrotnie powtarzanym po czym... ku mojemu zdziwieniu pokazał mi iż wyłącza "zapętlenie przełączania pól AF" - że to może mieć negatywny skutek na pracę obiektywu. Młody jestem, uczę się, przyjąłem do wiadomości choć dziwne to dla mnie jak nie wiem co;)Mimo tego "zabiegu" BF nie zniknął, a sprzedawca naprawdę chyba ma już dość bakfokusowców itp. stworów, atmosfera zrobiła się zawiesista pomimo mojego szacunku do jego pracy, wiedzy i starań żeby było miło. Ale i tak tam wrócę bo kupowałem tam już z kolegą D90, 16-85vr, 70-300vr, zawsze było ok, poza tym jednym razem.
AF-S 35/1.8, który jak na AF-S to jest po prostu wolny.
Dodatkowo też już kiedyś pisałem, że wersja moja f/1.8 miała problemy ze złapaniem ostrości na ciemnej sali i jak się okazało nie tylko moja.
Po kilku dniach użytkowania:
Łyżka dziegciu do tego miodku. Potwierdzam: wolny autofokus oraz problemy ze złapaniem ostrości w ciemnej sali.
krolewicz
07-01-2011, 15:03
moja 35tka jakoś łapie ostrość, nie ma żadnego BF/FF, kupiona bez przebierania
zacznijcie robić zdjęcia, a nie tablice testowe :)
oraz problemy ze złapaniem ostrości w ciemnej sali.
zależy jakie body....
wojtekp1976
08-01-2011, 23:28
Rozmawiałem ze sklepem gdzie ostatnio przymierzałem te trzy 35 i uzgodniłem że pojawię się a oni przygotują więcej sztuk do testów, które wykonam wg Waszych zaleceń. Dzięki za wytyczne oraz informacje i pomoc. Dam znać jak będzie po zakupie i czy udało mi się coś wybrać bez kalibracji body. Pozdrawiam.
Rossi_PL
09-01-2011, 00:22
No i super, naprawdę warto trafić na "swoją" 35tkę:)
Tylko pamiętaj o tych pstrykach najpierw kogoś kogo ze sobą zabierzesz a potem kartki;)
szymonvader
09-01-2011, 13:33
ja wybierając 35 (wtedy miałem D90), poszedłem i zrobiłem kilka zdjęć i poprosiłem o zapakowanie. Nie fotografowałem kartek testowych linijek itp. Moja druga połowa najpierw była obiektem a później mały przedmiot na sklepowej półce. Dzisiaj z ciekawości zrobiłem zdjęcia 35 na D700 na który się przesiadłem. Wynik również bezbłędny. Nie wiem może miałem szczęście, ale wg mnie zamiast robić zdjęcia podziałek i kartek lepiej przetestować na "żywych obiektach" i kupować szkiełko. Za takie pieniądze powiem jedno - warto!
No ale chyba metoda przetestowania nie ma znaczenia, liczy się efekt, więc po co takie rady? Czy to kartka, półka sklepowa czy dziewczyna, kto co lubi. Fakt jest tylko taki że szkła nie są jednakowe i tyle. Jedni lubią brać w ciemno i się cieszyć nawet jak mają mydło a drudzy chcą mieć odpowiednią jakość za którą płacą. Cena szkła w tym momencie nie ma znaczenia, buble są również za kilka tyś. Przypomnę tylko sytuację jak wybierałem 70-200VRII i miałem dwa szkła różniące się tylko jedną cyferką w numerze seryjnym, jedno po drugim i co? Jedno świetne a drugie mydło ( i nie było problemu z trafianiem AF, BF/FF tylko po prostu mydło). Szkła zeszły z jednej lini produkcyjnej. Tyle w temacie testowania podczas zakupów.
szymonvader
09-01-2011, 13:57
wrzuć kiedyś takie porównanie mydło i wersja ok. Nie mogę sobie uzmysłowić jak duża może być różnica w tym przypadku.
PS. nie piszę tego złośliwie, poprostu chcę zobaczyć, żeby wiedzieć na przyszłość. Pozdrawiam
Proszę bardzo, to te dwa szkła:
http://komeko.strefa.pl/FOTO/TEMP/70200.zip
Dodam tylko że to nie była najgorsza sztuka, były gorsze.
Mariusz888
09-01-2011, 14:44
Nie mogę sobie uzmysłowić jak duża może być różnica w tym przypadku.
Różnice pomiędzy danymi egzemplarzami mogą być miażdżące - niestety... :roll: sam się również o tym przekonałem i też nie raz pisałem na forum - niestety taka rzeczywistość...
Mój egzemplarz wydaje się mieć olbrzymie problemy przy dość słabym świetle. Nie wiem na ile to wina obiektywu a nie na przykład marnego korpusu (D40). Problemy zauważyłem niedawno podczas robienia zdjęć w muzeum, AF w wielu przypadkach nie trafiał wcale. Najczęściej działo się tak przy fotografowaniu obiektów dość oddalonych. Nie mam niestety możliwości sprawdzenia szkła na innym korpusie, a może wtedy coś by się wyjaśniło. Jak na razie wygląda na to, że muszę wykonać jeszcze jakieś testy na zewnątrz. No i ewentualnie szukać papierów...
velaskez
09-01-2011, 16:28
Mój egzemplarz wydaje się mieć olbrzymie problemy przy dość słabym świetle. Nie wiem na ile to wina obiektywu a nie na przykład marnego korpusu (D40). Problemy zauważyłem niedawno podczas robienia zdjęć w muzeum, AF w wielu przypadkach nie trafiał wcale. Najczęściej działo się tak przy fotografowaniu obiektów dość oddalonych. Nie mam niestety możliwości sprawdzenia szkła na innym korpusie, a może wtedy coś by się wyjaśniło. Jak na razie wygląda na to, że muszę wykonać jeszcze jakieś testy na zewnątrz. No i ewentualnie szukać papierów...
No niestety fizyki nie przeskoczysz. Jak ciemno to AF będzie w D40 wariować;)
Hehe nie da się ukryć, że D40 to nie jest sprzęt do fotografowania obiektów w warunkach ekspozycji muzealnej. I właśnie dlatego powolutku ciułam kasę na lepszy sprzęt. Zaś jeśli warunki są ok to nie raczej nie narzekam na obiektyw i uważam, że z punktu widzenia amatora warto go mieć.
snakemaycry
09-01-2011, 18:35
Mój egzemplarz wydaje się mieć olbrzymie problemy przy dość słabym świetle. Nie wiem na ile to wina obiektywu a nie na przykład marnego korpusu (D40).
No niestety fizyki nie przeskoczysz. Jak ciemno to AF będzie w D40 wariować;)
A co trafi ? D300 ? Bo moj D90 tez sie niestety dosc czesto myli z tym szklem w ciemnosciach :/
Sent from my HTC Desire using Tapatalk
szymonvader
09-01-2011, 20:39
Proszę bardzo, to te dwa szkła:
http://komeko.strefa.pl/FOTO/TEMP/70200.zip
Dodam tylko że to nie była najgorsza sztuka, były gorsze.
szczerze to przeglądnąłem zdjęcia i jak dla mnie to nie ma aż takiej różnicy o której pisałeś. Nie potrafię Ci wyraźnie zaznaczyć które jest mydlane a które nie... różnią się od siebie te 2 pierwsze czasem naświetlania (więc efekt zarejestrowanego obrazu musi być inny), natomiast kolejne 2 są zupełnie różne. Możesz opisać jak Ty to porównujesz i wybierasz lepszy? może za małą uwagę przywiązuję przy zakupie. Chętnie się podszkolę:)
Jak nie widzisz różnicy to jak ja mam ci pomóc? Widocznie dla ciebie nie ma. To tak jak z audio, jednym wystarczy radio kuchenne a inni całe życie szukają doskonałości.
marciing
09-01-2011, 20:50
szczerze to przeglądnąłem zdjęcia i jak dla mnie to nie ma aż takiej różnicy o której pisałeś. Nie potrafię Ci wyraźnie zaznaczyć które jest mydlane a które nie... różnią się od siebie te 2 pierwsze czasem naświetlania (więc efekt zarejestrowanego obrazu musi być inny), natomiast kolejne 2 są zupełnie różne. Możesz opisać jak Ty to porównujesz i wybierasz lepszy? może za małą uwagę przywiązuję przy zakupie. Chętnie się podszkolę:)
Z ciekawości i ja obejrzałem te zdjęcia. I to nie tak pobieżnie ale naprawdę wpatrywałem się dłuższy czas w cropy i........ nie wiem które jest mydlane a które ostre :D Dla mnie oba są identyczne
szymonvader
09-01-2011, 20:56
Z ciekawości i ja obejrzałem te zdjęcia. I to nie tak pobieżnie ale naprawdę wpatrywałem się dłuższy czas w cropy i........ nie wiem które jest mydlane a które ostre :D Dla mnie oba są identyczne
dobrze, że nie tylko ja niczego nie widzę. Oznacza to, że z moim wzrokiem wszystko ok.
Dzięki uspokoiłeś mnie trochę, ale niech inni się wypowiedzą.
Może czas zmienić monitory? :)
Może tak będzie lepiej, cropy 100%:
źródło (http://www.toya.net.pl/%7Ekomeko/TEMP/t1.jpg)
źródło (http://www.toya.net.pl/%7Ekomeko/TEMP/t2.jpg)
Nadal nie widzicie? Może ankietę zrobię? :)
szymonvader
09-01-2011, 21:11
wszystko pięknie ładnie ale jak to ma być miarodajne, skoro czas naświetlania jest różny? po tym co pokazałeś coś tam widać, ale wg mnie jest to właśnie "coś tam". A czy ten który wg. Ciebie rozmydlił samochód rozmydlił też dojlidy? bo zdjęcia tworzą szachownicę i nie wiadomo której jest ok to po prawej czy po lewej:)
Naprawdę jak dla mnie różnica byłaby miarodajna, gdyby aparat ustawić na statyw, ustawić te same parametry i strzelić zdjęcie. Takie porównania są wg. mnie bez sensu.
jackrabbit
09-01-2011, 21:19
bo zdjęcia tworzą szachownicę i nie wiadomo której jest ok to po prawej czy po lewej:)
kiedy ostatni raz byles u okulisty? ;)
Jakiej szachownicy? Przecież to nie rebus, nie ma co wyjaśniać. Może dla ciebie nie jest miarodajne, nie mój problem, ja zrobiłem dużo zdjęć i na wszystkich widać różnicę, a jak wielką już nie miało dla mnie znaczenia bo wybrałem najlepszą sztukę, więc nie wiem po co statywy i czasy na manualu itd. To nie portal testujący szkła a jedynie moje pstryki przy kupnie. Jak dla ciebie małe różnice to nie dziwię się że sprzedawcy i producenci wciskają nam takie gówno za tle kasy, i tak przyjdzie taki co kupi i nie będzie narzekać :)
szymonvader
09-01-2011, 21:24
kiedy ostatni raz byles u okulisty? ;)
przepraszam walnąłem się, zrzuciłem sobie zdjęcia na pulpit i od tego wpatrywania się zakręciłem.
Mimo wszystko podtrzymuję moją wersję, że różnice mogą być spowodowane także czasem naświetlania.
Rossi_PL
09-01-2011, 21:29
Faktycznie na tym samplu z autami widać rożnicę, natomiast na tym z logo żubra, znaaacznie mniej;)
Tutaj też dokładnie widać jak rożne mamy postrzeganie żyletkowatości danej sztuki obiektywu;)
Mariusz888
09-01-2011, 21:40
Nooooo ja to widzę znaczącą różnicę na obu (tzn z autami i dojlidami) ;) więc nie wiem jak można nie widzieć różnicy ;)
Radek Radziszewski
09-01-2011, 21:40
N35 1.8 to świetny obiektyw powinien kosztować 3.000 zł wtedy byłby bardziej doceniany używam go bardzo intensywnie od ponad roku na D700 i choćbym stanął na głowie to wad nie widzę... owszem ma winietę olbrzymią ale to obiektyw DX więc nie dziwota że ją ma...
Poniżej link do zdjęć publikowanych na forum wszystkie z N35 1.8
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166947
Tutaj też dokładnie widać jak rożne mamy postrzeganie żyletkowatości danej sztuki obiektywu;)
Dlatego tak bardzo lubię kupować obiektywy od deep'a :-) Zawsze mam pewność, że ma idealną sztukę :-)
szymonvader
09-01-2011, 21:51
Nooooo ja to widzę znaczącą różnicę na obu (tzn z autami i dojlidami) ;) więc nie wiem jak można nie widzieć różnicy ;)
gdybyś pobrał zdjęcia w całości to byś nie widział;) bo skąd masz wiedzieć co autor miał na myśli;)
nokinnikon
09-01-2011, 22:16
Nooooo ja to widzę znaczącą różnicę na obu (tzn z autami i dojlidami) ;) więc nie wiem jak można nie widzieć różnicy ;) Ja też widzę wyraźną różnicę: auta są robione pod innym kątem (gdzie była ustawiona ostrość ? tego nie wie nikt) a w drugim przypadku prawe jest jaśniejsze . I takie to są różnice i takie porównanie nam się tu serwuje wytykając złe monitory wzrok i postrzeganie.
Taaa, masz całe zdjęcia,sam sobie poszukaj gdzie jest punkt ostrości, no chyba że nie potrafisz. Kąty, światła itd. naprawdę dobre... szkoda dyskusji szczególnie że nie jest w temacie, z mojej strony koniec EOT.
szymonvader
09-01-2011, 23:49
Taaa, masz całe zdjęcia,sam sobie poszukaj gdzie jest punkt ostrości, no chyba że nie potrafisz. Kąty, światła itd. naprawdę dobre... szkoda dyskusji szczególnie że nie jest w temacie, z mojej strony koniec EOT.
Kolego po co te nerwy, nie ma sensu dłużej tego ciągnąć. Chciałem wiedzieć jak testujesz przed kupieniem i się dowiedziałem. Myślę, że zmieniło to nieco mój pogląd na ten temat. Można założyć oddzielny wątek na temat testów przed kupieniem bo nie ma sensu zaśmiecać tego.
Widocznie ja miałem szczęście, bo moje kilka zdjęć w sklepie wystarczyło, żeby wybrać szkło, które mi odpowiada i sprawdziło się i na D90 i na D700. Ja wcale nie neguje Twoich testów. Każdy ma swoje i każdy inaczej interpretuje to co z nich wynika. Ja jeżeli miałbym robić zdjęcia testowe tak jak Twoje, wziąłbym statyw, zamocował aparat, ustawił i pstrykał, zmieniając tylko słoiki. Ale to moje zdanie, Ty możesz mieć inne. Mnie to nie boli ani mi nie przeszkadza. Każda metoda jest dobra, jeżeli jej Twórca jest zadowolony i daje mu ona jakiś pogląd.
Pozdrawiam
No nie ma o co się sprzeczać (w niedzielę wieczorem u mnie nie ma nerwów, jest błogi spokój :) ), ja wolę wyjść na dwór i porobić zdjęcia każdym słoikiem, na różnych odległościach bo wtedy widzę czy trafia i czy jest ostry, nie ma tu identycznych warunków bo nie muszą być. Sprawdzam szkło w boju i w domu na spokojnie sprawdzam i jak już wiem które to wracam do sklepu. Czasami wystarczy wybrać z 2 sztuk a czasami i z 8. Ale faktycznie kończmy z tym zjazdem na boczny tor bo moderator będzie musiał potem zamiatać.
Metoda deep'a jest w 100% sprawdzona i skuteczna. Statyw jest niepotrzebny. Do testu wybierany jest taki kadr, żeby można było zobaczyć czy punkt ostrości wypadł za lub przed w razie czego (tak jak na przykładzie deep'a z autkiem gdzie wyraźnie widać, że oba szkła trafiły w to samo miejsce -nie ma FF/BF). Wszystko widać jak na dłoni.
Innervoice
10-01-2011, 01:17
N35 1.8 to świetny obiektyw powinien kosztować 3.000 zł wtedy byłby bardziej doceniany używam go bardzo intensywnie od ponad roku na D700 i choćbym stanął na głowie to wad nie widzę... owszem ma winietę olbrzymią ale to obiektyw DX więc nie dziwota że ją ma...
Poniżej link do zdjęć publikowanych na forum wszystkie z N35 1.8
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166947
Teraz Nikoś podniesie cenę tej 35 :lol:
Mój egzemplarz 35-tki niestety padł dwa dni temu:(
Po powrocie z zewnątrz wyjąłem aparat i odstawiłem na 10 minut żeby trochę odparował. Później udało mi się zrobić tylko 1 fotkę i padł AF:(. Nie sprawdzałem co prawda na innym body, ale pozostałe obiektywy działają jak trzeba tylko ten przestał kręcić:(.
Po powrocie z zewnątrz wyjąłem aparat i odstawiłem na 10 minut żeby trochę odparował. Później udało mi się zrobić tylko 1 fotkę i padł AF:(.
Ale zostawiłeś go w jakiejś folii? Czy pozwoliłeś na osadzenie się wody?
Ale zostawiłeś go w jakiejś folii? Czy pozwoliłeś na osadzenie się wody?
W żadnej folii. Wyjąłem aparat z plecaka i odłożyłem, tak jak setki razy wcześniej.
Marcin Borkowski
10-01-2011, 19:22
mz powinno sie na jakiś czas zostawić w plecaku, az nabierze podobnej temp do pokojowej
mz powinno sie na jakiś czas zostawić w plecaku, az nabierze podobnej temp do pokojowej
Po to go właśnie odłożyłem na te 10-15 min. Nieważne, obiektyw zepsuty i czeka mnie wydatek:(
Marcin Borkowski
10-01-2011, 19:42
chodzi o to aby odłożyć aparat, ale w torbie/plecaku a nie wyjmować,
sądzę, ze to bezpieczniejsze rozwiązanie, gdyż w przypadku wyjęcia sprzętu z plecaka natychmiastowo osadza się na nim woda.
moze woda była przyczyną klęski af?
chodzi o to aby odłożyć aparat, ale w torbie/plecaku a nie wyjmować,
sądzę, ze to bezpieczniejsze rozwiązanie, gdyż w przypadku wyjęcia sprzętu z plecaka natychmiastowo osadza się na nim woda.
moze woda była przyczyną klęski af?
Nie wiem. Wydawało mi się, że już był suchy jak zacząłem focić. Tak czy inaczej jeśli to przez wodę/parę po krótkim spacerze to mocno delikatny sprzęt:(
Woda na pewno pozostała dłużej na elementach, które ogrzewają się najwolniej - szkło, metal, również w środku obiektywu. Nawet jeśli plastikowa obudowa była sucha, w środku mogła być wilgoć. Współczuję. Może po wyschnięciu ruszy?
Woda na pewno pozostała dłużej na elementach, które ogrzewają się najwolniej - szkło, metal, również w środku obiektywu. Nawet jeśli plastikowa obudowa była sucha, w środku mogła być wilgoć. Współczuję. Może po wyschnięciu ruszy?
Może ruszy. Jutro zabieram go ze sobą na cały dzień do pracy do klimatyzowanego pomieszczenia. Może to coś pomoże. Poza tym niech zobaczy jak ciężko muszę na niego pracować:)
cervandes
11-01-2011, 13:06
tylko mu dekielki zdejmij żeby coś widział :D
współczuję, ja mojego 35 traktowałem kilka razy na ostro, włącznie z powrotem z mrozu do domu i dalszym foceniem po kilku minutach. Jak padnie to padnie, póki co dwie zimy przetrwał i nadal działa jak wzór.
Moja 35-tka mnie dobija. Z jednej strony nie trafia z niezbyt dużych odległości. A z drugiej strony pozwala na takie figle jak ten lodowy napis z WOŚP w Chorzowie. Kocham ją
źródło (http://img198.imageshack.us/img198/4534/napisao.jpg) i nienawidzę.
Kocham ją
źródło (http://img198.imageshack.us/img198/4534/napisao.jpg) i nienawidzę.
tzw. "kwaśny związek"
Dziś wstąpiłem w takowy i w perspektywie "noc poślubna" ;D. Jeszcze nie mam refleksji. Jest to pierwszy " nie kit", jestem napalony jak na żonkę 13 lat temu. Mam nadzieję na kolejny udany związek pomimo chwilowych kaprysów.
PS po przebrnięciu przez posty sprawdzałem w FJ zakupiony egzemplarz i na pierwszy rzut oka nie miał problemów z AF + D90. W pierwszej fazie testów wystraszony opowieścią " z forum "sprzedawca zasugerował wyłączenie trybu " śledzenia 3d" w menu. Widząc moje zadowolenie dodał " taaakie rzeczy to niee u naaaas " - prawie uwierzyłem
Oblukam dziś wnikliwie pozostałe opisywane " przypadłości ":D
pozdro
PS A w Łodzi to pasjonaci foto występują w jakichś grupach zorganizowanych ( nie komercyjnie )?
Chętnie posłucham i popatrzę na technikę mądrzejszych w trakcie jakiejś " ustawki " na focenie.
Mój egzemplarz 35-tki niestety padł dwa dni temu:(
Po powrocie z zewnątrz wyjąłem aparat i odstawiłem na 10 minut żeby trochę odparował. Później udało mi się zrobić tylko 1 fotkę i padł AF:(. Nie sprawdzałem co prawda na innym body, ale pozostałe obiektywy działają jak trzeba tylko ten przestał kręcić:(.
U mnie to samo było af padł w serwisie wymienili i teraz śmiga
U mnie to samo było af padł w serwisie wymienili i teraz śmiga
Widzę, że jesteś z Lublina. Oddawałeś do lubelskiego fotoserwisu czy wysyłałeś na Postępu?
Ile cię ta naprawa wyniosła jeśli to nie tajemnica?
Widzę, że jesteś z Lublina. Oddawałeś do lubelskiego fotoserwisu czy wysyłałeś na Postępu?
Ile cię ta naprawa wyniosła jeśli to nie tajemnica?
Obiektyw był na gwarancji więc pojechał do warszawy a wysłany byl przez sklep w którym zakupiłem oczywiście bezpłatnie .
Dziś wstąpiłem w takowy i w perspektywie "noc poślubna" ;D. Jeszcze nie mam refleksji. Jest to pierwszy " nie kit", jestem napalony jak na żonkę 13 lat temu. Mam nadzieję na kolejny udany związek pomimo chwilowych kaprysów.
twoja żona tego nie czyta co ? ;-)
Radek Radziszewski
21-01-2011, 15:40
twoja żona tego nie czyta co ? ;-)
:mrgreen::mrgreen:
wojtekp1976
21-01-2011, 21:30
Dzisiaj dowiedziałem się od Panów ze sklepu gdzie zamierzam kupić swoja 35 że wszystkie body D90 maja BF i niestety ale muszę po zakupie wysłać do kalibracji Body i obiektyw. Coraz bardziej zaczyna mi się podobać ta zabawa z NIKONEM :)
Dzisiaj dowiedziałem się od Panów ze sklepu gdzie zamierzam kupić swoja 35 że wszystkie body D90 maja BF
A co to za sklep był jeśli można wiedzieć ? :-)
PiotreKarol
21-01-2011, 21:38
To chyba sklep z d90 z demobilu albo coś w tym stylu :)
wojtekp1976
21-01-2011, 22:45
Tak się składa że w zeszłym roku w czerwcu kupowałem u Nich tę D90 z KIT 18-105, powiem tak coś mi się zdaje że wtopiłem z tym NIKONEM, ale pewne z CANONEM jest to samo. Nie chcę robić zadymy więc dam znać jak będzie po poniedziałku jak będę po teście kolejnych 4 35 mm. A mogłem kupić Canona :(
Aparat nie ma jeszcze roku a tu okazuje się że ma wadę fabryczną. A wszyscy uważają że to normalne i nic się nie dzieje.
Marcin Borkowski
21-01-2011, 22:47
a z 18-105 masz bf?
czy tylko tak twierdzisz bo sprzedawca walnał od tak abyś kupił którąkolwiek 35 z bf, wmawiając Ci ze to wina puszki...
darkmajin
21-01-2011, 23:19
najlepsze jest to dopóki ktoś się nie dowie że ma BF/FF to szkło robi zdjęcia i jest fajnie ,a zaraz po testach zdjęcia są nie do przyjęcia :D
elwis_29
21-01-2011, 23:49
Dzisiaj dowiedziałem się od Panów ze sklepu gdzie zamierzam kupić swoja 35 że wszystkie body D90 maja BF i niestety ale muszę po zakupie wysłać do kalibracji Body i obiektyw. Coraz bardziej zaczyna mi się podobać ta zabawa z NIKONEM :)
Jak kupowałem swoją 35 sprawdziłem 13 sztuk w 5 różnych sklepach w poznaniu i każda miała BF. Pomyślałem że to jest nie mozliwe. I dobrze myślałem. Moja D90 miała BF. Po kalibracji w serwisie (na szczęscie jeszcze miałem puche na gwarancji) każda 35 którą wziąłem do ręki trafiała idealnie. Tak swoja drogą to moje najlepsze szkło, niezastąpione w najtrudniejszych sytuacjach oświetleniowych
wojtekp1976
22-01-2011, 00:17
Myślę że tak koledzy w sklepie wkręcają ludziom żeby sprzedawać sprzęt, ale powiem tak wg mnie taki sklep to powinien przed sprzedażą sprawdzić każdy aparat na takiej 35mm a nie sprzedawać badziewia, ale przecież później klient buja się z serwisem a kaska za aparat na koncie i już ich nic nie obchodzi. Powszechnie wiadomo, że klient i tak kiedyś kupi sobie coś lepszego tzn jakąś stałkę i będzie chciał robić zdjęcia, ale myślę że chyba mój D90 przed wysyłką do mnie nie został nawet sprawdzony z 35 tylko z kitem jaki był w zestawie, ale w sumie nie można tego wymagać przecież to nie jest aparat za 4000 PLN i na pewno taki klient nigdy nie wyda co najmniej 4000 na akcesoria. Jest taki zespół muzyczny nazywa się "Strachy na lachy" na ostatniej płycie jest taka piosenka z refrenem " Żyję w kraju, w którym wszyscy chcą mnie zrobić w Ch...., za Moja kasę." Potwierdza się to na każdym kroku, przy każdych zakupach jakie od kilku lat realizuję. Przykra sprawa ale takich czasów dożyliśmy. Aparat ma ewidentą wadę fabryczną i nie powinien być sprzedany.
Robson_87
22-01-2011, 01:25
Sklep nie moze przetestowac danego korpusu bo wtedy nie moglby go sprzedac jako nowy, obiektywy to juz inna sprawa. Tak wiec stety niestety korpus trzeba kupic i jak bedzie wadliwy to wtedy dzialac
marciing
22-01-2011, 02:16
Myślę że tak koledzy w sklepie wkręcają ludziom żeby sprzedawać sprzęt, ale powiem tak wg mnie taki sklep to powinien przed sprzedażą sprawdzić każdy aparat na takiej 35mm a nie sprzedawać badziewia, ale przecież później klient buja się z serwisem a kaska za aparat na koncie i już ich nic nie obchodzi. Powszechnie wiadomo, że klient i tak kiedyś kupi sobie coś lepszego tzn jakąś stałkę i będzie chciał robić zdjęcia, ale myślę że chyba mój D90 przed wysyłką do mnie nie został nawet sprawdzony z 35 tylko z kitem jaki był w zestawie, ale w sumie nie można tego wymagać przecież to nie jest aparat za 4000 PLN i na pewno taki klient nigdy nie wyda co najmniej 4000 na akcesoria. Jest taki zespół muzyczny nazywa się "Strachy na lachy" na ostatniej płycie jest taka piosenka z refrenem " Żyję w kraju, w którym wszyscy chcą mnie zrobić w Ch...., za Moja kasę." Potwierdza się to na każdym kroku, przy każdych zakupach jakie od kilku lat realizuję. Przykra sprawa ale takich czasów dożyliśmy. Aparat ma ewidentą wadę fabryczną i nie powinien być sprzedany.
a co ma sklep do tego? taka pucha nie powinna opuścić fabryki. Kontrolę jakości przeprowadza Nikon podczas produkcji. Teraz sobie wyobraź: kupujesz puchę, sprawdzoną przez sklep a tam 10 000 klatek na liczniku. Idziesz do nich z reklamacją a oni Ci mówią że sprawdzali czy nie ma BF/FF..... ciekawe jak wtedy byś się czuł i jaka by była Twoja reakcja. To że aparat ma wadę fabryczną jest winą tylko i wyłącznie producenta a nie sklepu!!! pretensje powinieneś mieć do Nikona.
mklonizer
22-01-2011, 13:46
Witam
mam pytanko czy można liczyć na jakąś pomoc ze strony pracownika FJ przy testowaniu obiektywu ? czy to jest moja brocha jak sobie przetestuje tak sobie kupie pytam tak z ciekawości.
krolewicz
22-01-2011, 15:53
zależy na kogo trafisz, w FJ jednak mimo wszystko pracują ludzie :)
LordRamzes
22-01-2011, 16:06
zależy na kogo trafisz, w FJ jednak mimo wszystko pracują ludzie :)
wyznawcy marki SONY , i coś byś nie oglądał to i tak SONY górą.....
wojtekp1976
22-01-2011, 18:03
Ciekawy jestem czy BF też się zdarza we wszystkich modelach Sony Alfa 55, myślę że takich problemów tam nie ma:)
jak sobie radzicie z ogromna winieta w 35?
Znam 2 pracowników FJ i prywatnie mają Nikony, być może są "służbowo dopingowani" do proponowania SONY.
LordRamzes
22-01-2011, 19:28
Znam 2 pracowników FJ i prywatnie mają Nikony, być może są "służbowo dopingowani" do proponowania SONY.
tego nie wiem ale ile razy coś oglądam zresztą dużo osób w różnych miastach to potwierdza ,że rozmowa jest tak kierowana bądź od razu polecane sony
tego nie wiem ale ile razy coś oglądam zresztą dużo osób w różnych miastach to potwierdza ,że rozmowa jest tak kierowana bądź od razu polecane sony
Witam
proste wyjaśnienie
C i N sprzedają się same :) na resztę w tym Sony trzeba reklamować i namawiać. Oczywiste że mają punkty przekładające się na finanse za sprzedaż marki. Akurat jest na topie Sony więc polecają. To normalne. Moze sklep ma największą marżę, a może muszą plan w tym wyrobić...
Pozdrawiam
LordRamzes
22-01-2011, 19:35
Witam
proste wyjaśnienie
C i N sprzedają się same :) na resztę w tym Sony trzeba reklamować i namawiać. Oczywiste że mają punkty przekładające się na finanse za sprzedaż marki. Akurat jest na topie Sony więc polecają. To normalne. Moze sklep ma największą marżę, a może muszą plan w tym wyrobić...
Pozdrawiam
to dziwne bo jeśli tak to sony jest na topie od 3 lat ..... i to cały czas :)
darkmajin
22-01-2011, 19:37
tak jak z winietą w innych obiektywach , zawsze możesz cropować
winieta jest fajna , jak nie umiesz się jej pozbyć to ją wykorzystaj.
To jest szkło pod DX, więc na FX z tą winieta trzeba żyć, bądź usunąć w programie jeśli się jeszcze da. Ogólnie nie używać przysłon typu >2 :>
cervandes
22-01-2011, 21:41
Aparat nie ma jeszcze roku a tu okazuje się że ma wadę fabryczną. A wszyscy uważają że to normalne i nic się nie dzieje.
Czy to powód aby pisać post pod postem w ciągu 3 minut? Słyszałeś o tej magicznej opcji "edytuj"?
Mój były D90 nie miał żadnego FF/BF. Kupiony z kitem 18-105, później dokupiona 35tka i żyleta od 1.8. Ani jednej sztuki nie testowałem, poszedłem, zapłaciłem i bawiłem się w domu.
[...]ale w sumie nie można tego wymagać przecież to nie jest aparat za 4000 PLN i na pewno taki klient nigdy nie wyda co najmniej 4000 na akcesoria[...]
Co ma cena do wad? Ja kwartał temu wydałem 10k na sprzęt i mam taki BF, że się skala w mikrokalibracji kończy.
Nikon faszeruje nas gów**m i tak jak użytkownicy genialnego systemu Windows Mobile się przyzwyczaili, że muszą resetować urządzenia raz na tydzień/ miesiąc a i tak się czasem sam z siebie zawiesi - tak i my zostaliśmy nauczeni, że z focusem nie ma siły i on nie może działać prawidłowo. Kompakty za 250pln robią ostre zdjęcia ale 2kg sprzętu to już masa nie do ogarnięcia i możemy się cmoknąć. A teraz wysyłaj sprzęt kolego do serwisu żeby jakiś praktykant jedząc nad nim kanapkę uczył się kalibracji...
U mnie wkrótce pełna klatka zawita, i na pewno będzie to Sonolta. Może i ma ten system swoje wady - ale ma też i wiele zalet. Jest po prostu inny.
wojtekp1976
23-01-2011, 00:51
Pewnie jakbym nie czytał tego forum to bym nie wiedział o BF i pewnie nie wiedziałbym o tym że trzeba sprawdzić naście obiektywów aby wybrać najostrzejszy i najlepszy, i coś mi się wydaje że chyba tak zrobię i przestane pisać i pytać tylko kupię i zacznę robić zdjęcia, czasami jest lepiej mniej wiedzieć, a tak w sumie to o BF dowiedziałem się w sklepie przy zakupach, wniosek wszystko należy kupować jednak przez internet wysyłkowo jest wtedy mniej problemów.
elwis_29
23-01-2011, 02:36
Pewnie jakbym nie czytał tego forum to bym nie wiedział o BF i pewnie nie wiedziałbym o tym że trzeba sprawdzić naście obiektywów aby wybrać najostrzejszy i najlepszy, i coś mi się wydaje że chyba tak zrobię i przestane pisać i pytać tylko kupię i zacznę robić zdjęcia, czasami jest lepiej mniej wiedzieć, a tak w sumie to o BF dowiedziałem się w sklepie przy zakupach, wniosek wszystko należy kupować jednak przez internet wysyłkowo jest wtedy mniej problemów.
Z jednej strony masz racje , że jak za dużo się czyta to później człowiek się tylko stresuje ale z drugiej pomyśl o tym, że kupujesz swoje wymarzone szkiełko, pstrykasz i zasiadasz do oglądania fotek na kompie a tu się okazuje, że większość fot nie ostra albo ostrość jest zamiast na oczach to na uszach albo jeszcze dalej. A dobrze trafiająca 35 jest ostra od pełnej dziury i to nie tylko ja Ci to powiem. Masz wtedy dwa rozwiązania albo marnujesz światło 1.8 i focisz na f4 lub dalej bo pewnie wtedy BF już może nie dawać się zauważyć albo wysyłasz puszkę ze szkłem do serwisu. Mimo wszystko polecam świadome zakupy i nie ważne czy to obiektyw za 700 czy 7000.
To jest szkło pod DX, więc na FX z tą winieta trzeba żyć, bądź usunąć w programie jeśli się jeszcze da. Ogólnie nie używać przysłon typu >2 :>
Z tym, że na f4 jest akurat najmniejsza ;-)
A jak sobie radzić ? Proste bardzo:
-fotografować na niewielką odległość (postać od pasa w górę)
-nie fotografować na biały (jasnym) tle
I już :-)
Przy odpowiednich warunkach/kadrze trudno winietę nawet dostrzec.
wojtekp1976
26-01-2011, 20:25
Nikkor 35 mm IS IN DA HAUS, FIRST TRY FIRST BUY.
Udało się, po prostu wszedłem do sklepu i był tylko jeden taki obiektyw, więc go wziąłem no i jest. Zdjęcia przepiękne, ostre i takie jak pisali poprzednicy. Do sprawdzenia ustawiłem AF na punktowy i wszytko było ok żadnych BF.
Marcin Borkowski
31-01-2011, 15:42
coś mi w moim szkiełku nie pasowało i niedawno oddałem do kalibracji, po odbiorze cud i miód zakochałem się :)
Marcin - wysłałeś razem z korpusem, czy tylko obiektyw?
Mam nadzieję, że napiszesz, że tylko obiektyw - gdyż właśnie czekam na powrót z serwisu mojej 35-tki. I mam nadzieję, że będzie cud miód.
Jak kalibracja to każą dodawać body, wiem, bo sam wysłałem swoja 35 i d 90 do kalibracji
Wcześniej mój d5000 był w serwisie wraz ze 18-105 (przed zakupem 35mm 1.8 wysłałem wszystko na Postępu bo nie mogłem dopasować żadnej 35-tki).
To, że niby jak - kalibrują odrębnie do każdego obiektywu?
Sprzęt wrócił po mniej niż 2 tygodniach z adnotacją o dokonaniu regulacji AF zgodnie z firmową specyfikacją. Wykonałem kilkadziesiąt zdjęć i wygląda na to, że jest to o co chodziło. AF trafia tam gdzie ja chce, a nie tak jak było wcześniej - gdzie chciał on sam.
W kiepskich warunkach oświetleniowych bez problemu znajduje cel, a BF, który był nieznaczny, choć widoczny, chyba się stracił całkiem. A zatem, jak ktoś ma trefną sztukę, niech nie traci nadziei, tylko wysyła do serwisu.
Marcin Borkowski
04-02-2011, 19:11
umówiłem sie, zawiozłem i po 2 godzinkach odebrałem gotowy :)
Marcin Borkowski
05-02-2011, 23:57
taktaktak,
mnie tam ten serwis nigdy nie zawiódł
os. co prawda korzystałem tylko 2 razy ale mam o nim dobrą opinie :)
karolznin
12-02-2011, 14:07
co do szybkości i jakości na dx "modelka" podczas szalonego tańca ze swoim ulubionym partnerem
oczywiście 1.8
źródło (http://img585.imageshack.us/i/aaa1916800x600.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Odebrałem swoje z kalibracji i jest niesamowita:) zastanawiam się czy nie sprzedać 18 - 105.
LordRamzes
12-02-2011, 16:27
Odebrałem swoje z kalibracji i jest niesamowita:) zastanawiam się czy nie sprzedać 18 - 105.
dobrze CI radzę nie sprzedaj :) bo szerokości w końcu braknie
Bardzo lubię to odseparowanie głównego motywu od reszty. Też się nie mogę nacieszyć.
karolznin - to zdjęcie jest bez, czy z lampą? W danych zdjęcia tego nie podają - chyba "z" :)
Bardzo fajne.
maciey75
13-02-2011, 00:47
opanda mowi ze "z" :)
karolznin
13-02-2011, 13:50
parametry ekspozycji ustawione tak aby poprawnie naświetlić bez lampy, + delikatne dopalenie lampą aby zamrozić ruch i do tego af-c
Dzięki za info. Będę wdrażał :)
najlepsze jest to dopóki ktoś się nie dowie że ma BF/FF to szkło robi zdjęcia i jest fajnie ,a zaraz po testach zdjęcia są nie do przyjęcia :D
Nieprawda.
Samemu mam ten obiektyw i generalnie jestem z niego zadowolony, tylko czegos ciagle brakowalo.
znalazlo sie gdy zrobilem zdjecie biegnacemu do mnie dziecku.
Okazalo sie ze mam FF (przetestowalem na miarce centymetrowej - i z bliskiej odleglosci jest o 1-2 cm przesuniety do przodu)
Jezeli chce miec wyregulowany obiktyw to musze go z korpusem wyslac do serwisu, czy wystarczy sam obiektyw?
Jezeli chce miec wyregulowany obiktyw to musze go z korpusem wyslac do serwisu, czy wystarczy sam obiektyw?
Z korpusem.
Ja wyslalem bez korpusu i skalibrowali wedlug wzorca. Teraz trafia idealnie.
-------------------------
Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
Korpusu nie musisz koniecznie wysyłać, może uda im się trefić i ustawią dobrze ze wzorcem :) ale jak przeżyjesz jakiś czas bez aparatu to dla świętego spokoju lepiej wysłać z body.
Pozdrawiam
Jak odbierałem swoją z regulacji, to dostałem takie pisemko, że obiektyw wyregulowana zgodnie ze specyfikacją a body sprawdzili ( jeśli to nie jest tylko taki tam standardowy komunikat:)
snakemaycry
15-02-2011, 22:34
Moja poszła razem z korpusem, ale okazało się jednak, że to korpus miał problem. No cóż, okaże się w czwartek jak dostanę paczkę powrotną.
Fotowentura
19-02-2011, 22:55
no i ja jednak też potwierdzę - jest coś kapryśnego w tym szkle.
ostrzę na jedno oko, ostre mam drugie. dawaj go na podziałkę - ostrość w punkt. jeszcze raz oczy - jest ok, jeszcze raz - ok, jeszcze raz - znowu ostrość w lesie. Nie wysyłam, bo się boję, że będzie tylko gorzej. I tak jest fajny:)
Ja nie wiem co wy chcecie od 35/1,8. TUTAJ (http://wm-foto.blogspot.com/2011/02/cats.html) dużo na pełnej dziurze - są exify.
Fotowentura
22-02-2011, 22:40
Ja nie wiem co wy chcecie od 35/1,8. TUTAJ (http://wm-foto.blogspot.com/2011/02/cats.html) dużo na pełnej dziurze - są exify.
a może AF tego szkła z D700 dogaduje się lepiej niż z innymi puszkami.
Fajny kociak z EOSem:)
Też podrzucę kilka z balu przebierańców przedszkolaków
źródło (http://img822.imageshack.us/img822/6060/tom8689.jpg)
źródło (http://img808.imageshack.us/img808/1209/tom8695.jpg)
źródło (http://img263.imageshack.us/img263/8762/tom8700.jpg)
źródło (http://img413.imageshack.us/img413/7811/tom8705.jpg)
źródło (http://img695.imageshack.us/img695/6119/tom8726.jpg)
źródło (http://img843.imageshack.us/img843/5786/tom8738.jpg)
puchbeary
23-02-2011, 13:43
Pierwsze szkło kupiłem właściwie niebawem po tym jak pojawiły się w sklepach - zachorowałem na nie zwyczajnie. Z moim d300 było ... fatalne ;/ . Ostrość miałem na połowie zdjęć. AF szalał szczególnie w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Wszystkie pozostałe szkła które miałem a było ich trochę pracowały poprawnie. Sprzedałem równie szybko jak kupiłem i o dziwo nowy właściciel nie zgłaszał kompletnie żadnych problemów. Niedawno zmuszony okolicznościami i planowanym przejściem na FF sprzedałem Sigmę 30mm/f1,4 i kupiłem znów 35mmf1,8. Byłem cały zesrany, że znów wywalę pieniądze w błoto ale po podpięciu do D300 zdziwko - ostrość w punkt, AF przyzwoicie szybko ustawia i co więcej - tam gdzie tego chcę. Podobne efekty z D700 i d50. Jestem mega pozytywnie zaskoczony. Konkluzja z tego przydługiego wywodu jest następująca - albo z upływem czasu Nikon coś poprawił w szkle albo kontrola jakości w jego fabrykach leży i kwiczy a rozstrzał między szkłami jest olbrzymi.
To i ja zaprezentuje dwie fotki zrobione tymże obiektywem podpiętym do D90.
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/Psiak002-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_uKPFZFBPtlE/TJ0LJQSLXoI/AAAAAAAAKKw/1_MtSSAvPaw/Psiak002.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/Psiak001-1.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/_uKPFZFBPtlE/TJ0LK9dCxVI/AAAAAAAAKKY/prIklQ6_2_Y/Psiak001.jpg)
Ja z tego szkła jestem bardzo zadowolony.
Photoartbox
23-02-2011, 15:48
Ja z tego szkła jestem bardzo zadowolony.
A pies? ;)
A pies? ;)
Pies i jego Pani tym bardziej :)
Czy to normalne że w tym obiektywie przy w pełni otwartej przysłonie widać jej listki (oczywiście nieznacznie),
a przy podglądzie głębi ostrości na 1.8 jeszcze minimalnie się przymykają?
Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem tej zachwalanej przez większość stałeczki. Pierwsze wrażenia? Same pozytywne! Po pierwsze nie musiałem się bawić żadnymi testerami w sklepie przed kupnem. Zrobiłem kilka fotek jednym obiektywem i wszystkie były udane. Kolejne testy w domu również nie wykazały błędów AF, mimo, że wykonywałem je przy słabym sztucznym świetle. Czyli albo miałem fart, albo ten szalejący AF w tych obiektywach to jakiś mit. A niestety ten mit powodował, że długo się zastanawiałem zanim zdecydowałem się kupić ten obiektyw (no bo nowy, markowy obiektyw i ma od początku wymagać kalibracji itp? - jakaś kpina!). Oczywiście te pierwsze zabawy tym szkiełkiem to za mało by wydać ostateczną opinię, ale gdyby AF miał sobie nie radzić, to na pewno już bym o tym wiedział. Zatem nie ma się co bać, tylko kupować i strzelać foty!
MSX_pl: sprawdziłem - u mnie jest dokładnie tak samo. Czyli raczej norma.
Mit jak mit - ja mam lekkiego BFa.
I niestety przy zdjęciach na 1.8 ma to wpływ na ostrość zdjęcia.
Do kalibracji!
źródło (http://img828.imageshack.us/img828/3411/dsc5642.jpg)
Knajpa w dyskotece. Ciemno. Pełny otwór, iso 2500, podparty na stoliku.
wojtek87
28-02-2011, 19:32
Czy to normalne że w tym obiektywie przy w pełni otwartej przysłonie widać jej listki (oczywiście nieznacznie),
a przy podglądzie głębi ostrości na 1.8 jeszcze minimalnie się przymykają?
i tak i nie, u mnie na wide open delikutaśnie widać listki, ale na podglądzie sie nic nie przymyka, moze do sprawa body, nie wiem. Nie mam zadnegoo BF ale moj obiektyw ma małego zeza :D bo sie troszke krzywo domyka przysłona. Raczej to sa szczegóły bo zdjecia pikne produkuje :)
Ja u mojego też wykryłem małego zezka,
ale nie drążę tematu bo może on w ramach rewanżu wykryje u mnie większego :)
a ja myslalem ze mam w nim FF ale po zrobieniu fotek na LV wyszlo ze to aparat...
U mnie listków nie widać.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/70971baf75469880m-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=70971baf75469880)
bardzo fajne szkło, AF działa wolniej niż 18-105.
PS Brudne dziecko - szczęśliwe dziecko
burda-graph
02-03-2011, 15:50
Panowie - jest tutaj ponad 200 stron - i pewnie na którejś odpowiedź - ale nie mam czasu kopać :(
Zadam więc proste pytanie..
Czytałem że to szkło można założyć do d700 - czy trzeba coś w nim ustawiać, czy też podpinamy i działa?
Podpinamy i działa - choć masz winietę. Albo przełączasz aparat na crop (bo chyba w d700 jest taka opcja) i nie masz winiety, ale robi się trochę dłuższa ogniskowa (z 35 na 52 mm)
sprocket
02-03-2011, 16:00
Lepiej robic na fx-sie a cropa zrobic programem w kompie, duzo lepszy efekt :)
High_Noise
02-03-2011, 16:04
Lepiej robic na fx-sie a cropa zrobic programem w kompie, duzo lepszy efekt :)
Zgadza sie, tym bardziej ze nie zawsze ta winiete widac bo nie zawsze tlo mamy jasne.
Photoartbox
02-03-2011, 16:13
Panowie - jest tutaj ponad 200 stron - i pewnie na którejś odpowiedź - ale nie mam czasu kopać :(
Zadam więc proste pytanie..
Czytałem że to szkło można założyć do d700 - czy trzeba coś w nim ustawiać, czy też podpinamy i działa?
O ile dobrze pamietam, standardowo jest ustawione na automatyczne przelaczanie miedzy DX i FX, zaleznie od tego jakie podepniesz szklo. Tzn jak podepniesz 35/1.8, to przelaczy Ci na cropa. Trzeba w ustawieniach przestawic na "twardo" FX i cieszyc sie winieta ;)
burda-graph
03-03-2011, 00:16
Rewelacja.. Czyli nie trzeba dorabiać sztucznej w PS ;)
Witam. Mam od kilku dni Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX podpięty pod Nikon D90. Rewelacyjny obiektyw w cenie poniżej 700zł. Do tej pory używałem kitowego 18-105, ale teraz rozumiem co to znaczy obiektyw stałoogniskowy :) Pięknie foci. Nie kumam do końca dlaczego przy fotach umieszczonych na google picassa w danych o zdjęciu figuruje ogniskowa "52" ?? Jesli obiektyw jest DX to chyba powinno być "35" - czy może nie mam racji bo już zgłupiałem na jakiej ogniskowej pracuję ?? :(
Paweł Kania
03-03-2011, 00:35
35, ale podaje odpowiednik dla 35mm, czyli po przeliczeniu 52mm :)
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź ... to może ostatnie pytanie : wymysliłem sobie kupno filtra polaryzacyjnego Marumi 67 mm (dam przejściówkę 52 mm na w/w obiektyw 35/ 1.8 )
Czy polar da radę poprawnie pracować na takim szerokim kącie jakim jest 35 mm ?? Nie chcę wtopić niepotrzebnie kasy, a przydałby się polar do pogłębiania kontrastu chmur, doniebieszczenia nieba itd ... da radę ??
Robson_87
03-03-2011, 00:50
przy d90 masz przelicznik 1,5 co daje ogniskowa 52mm i nie jest juz to taki szeroki kat wiec bez problemow mozesz uzyc polara . Mozesz go uzywac nawet z 18-105 na 18 i nadal bedzie wszystko ok;-)
Hmmmm zgłupiałem ... wydawało mi się, że obiektyw po to właśnie jest oznaczony jako DX by oznaczenie 35 mm dawało 35 mm .... czyli przeznaczony do matrycy x 1,5 :( Normalnie rzucę się na brzytwę jak tego nie będę wiedział na 200 %
Paweł Kania
03-03-2011, 01:05
Bo daje 35mm dla matrycy 35mm ( się nam te 35''tki powtarzają), 50mm dla 35mm ma 50mm, a 85 ma 85 (ale na DX ma 127,5mm).
Mastryce DX mają 'mnożnik' 1,5 (czyli są ~połowe mniejsze) i obiektywy DX poprawnie kryją taką powierzchnię matrycy (mniejsza powierzchnię), 35'tka prawie kryje klatke FX, stąd ta winieta.
35'ka na DX ma opgniskową 52,5mm dokładnie, a na aparacie FX - 35mm - ale że ten obiektyw nie został zaprojektowany do krycia takie dużej matrycy to winietuje w rogach - ale jest lubiany przez FXowców ze względu na cenę, gabaryty, rysowanie i to ze prawie kryje całe FX a Ci co lubią winietę są wniebowzięci i Nikkor ich wyręcza w 3ch dodatkwocyh kilkach w PSie.
Wypiłem 3 piwa - więc wybaczcie ew. zawiłość.
OK. Czyli DX oznacza poprawne krycie mniejszej matrycy ale nadal przy tym obowiązuje przelicznik 1,5 czyli faktycznie focę obiektywem 52 mm ... taki standardzik lens ... no to ok. Dobrze, że nie kupiłem tego 50/ 1.8 ... na razie nie kupiłem :)
Dziekuję bardzo za objaśnienie tematu.
Paweł Kania
03-03-2011, 01:12
Odwrotnie.
Focisz 35mm, ale na Twoim aparacie kąt widzenia tego obiektywu ze względu na przelicznik 1,5 jest jak 52,5mm - wg. 'standardu' jakim jest przyjęty kąd widzenia szkieł dla 35mm matrycy ( czyli dawniej znannej pod postacią poplularnej kliszy :) )
No o to mi chodziło, może źle sie "wyraziłem" ale zrozumiałem właściwie to co potrzebowałem. Teraz już mam jasność. Bardzo Dziekuję. Lecę na optyke popytać o pierścienie redukcyjne na filtr polaryzacyjny :) Chciałbym kupić wszystko w jednym sklepie czyli redukcję 52 na 67, filtr Marumi, muszlę oczną oraz wężyk spustowy ... Jeszcze raz Dzięki mr Paweł.
Nie polecam filtra marumi przynajmniej tego żółtego, bo dziwne rzeczy odbija!
Tu koledzy wyjasnili o co chodziło http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2119809#post2119809
właśnie odebrałem to małe cudo z rąk kuriera,
małe, lekkie, jasne, tanie i jak ładnie foci :)!,
i nikkor 18-200 ma wreszcie zamiennika do ciemniejszych warunków :)
Robson_87
29-04-2011, 15:24
mysle, ze nie tylko do ciemnych warunkow;-)
Ja nie mogę wyjść z podziwu dla tego szkła, kiedy nikon popełni takie 24mm.....
źródło (http://img607.imageshack.us/img607/2833/one3860.jpg)
<| MICHAŁ |>
29-04-2011, 20:19
jak nikon popelni takie 24 jak 35dx, to sie przerzuce z fx'a na dx'a, do tego s10-20 i kisiel w majtach
Ja tam będę zapinał DX owe nadal pod pełną klatę. Bo wciąż nie jestem w stanie się przekonać do 35/1,4. Miałem na testach, był wyśmienity, ale żeby zmiażdżył 1,8 to nie powiem:)
<| MICHAŁ |>
29-04-2011, 20:43
ja to sobie moge zapinac...
chyba guziki
do landszaftu rownie dobra jak 35dx jest rura od odkurzacza....
1,4 też winietuje, nie tak jak rura, ale jednak. Landszaftuj czymś ciemniejszym, po kiego grzyba ci jasna stałka na widoczki?:)
<| MICHAŁ |>
30-04-2011, 08:34
teoria mowi, ze jako uzupelnienie na przyklad do 10-20... 35 na dx to odpowiednik 50ki, ktora tez mozna robic zdjecia landszaftowe.
btw ja zdecydowanie w landszafcie preferuje dluzsze ogniskowe i dalekie kadry
Marcin_gda
30-04-2011, 12:06
1,4 też winietuje, nie tak jak rura, ale jednak. Landszaftuj czymś ciemniejszym, po kiego grzyba ci jasna stałka na widoczki?:)
Wiele wskazuje na to, ze winietuje mniej niż ciemniejszy kuzyn - gdy oba sa otwarte:
http://mansurovs.com/nikon-35mm-f1-4-review#more-14853
Nie mam 35/2, ale w 1,4 winieta mi jakoś specjalnie nie przeszkadza...
tgollob_jamessuchar
30-04-2011, 12:46
Ja tam będę zapinał DX owe nadal pod pełną klatę. Bo wciąż nie jestem w stanie się przekonać do 35/1,4. Miałem na testach, był wyśmienity, ale żeby zmiażdżył 1,8 to nie powiem:)
mam podobne wrażenia.. jakbym nie miał już na cokolwiek innego kasy wydać, to i pewnie, że mniejsza winieta połączona z 1,4 przyda się w najmniej oczekiwanym momencie..., ale obecnie mnie to nie przekonuje, by tyle kasy dorzucić w zamian za "tylko" takie korzyści
nie umiał bym funkcjonować bez tego szkła na FX
źródło (http://img3.imageshack.us/i/emt8993.jpg/)
Też lubię 35-kę, szczególnie jak biorę aparat do plecaka i na rower. Poniżej przykładowa majowa fotka z takiego wypadu:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/FOT_5936-1.jpg
źródło (http://i895.photobucket.com/albums/ac155/burz_pl/Fotki%20na%20Forum/FOT_5936.jpg)
emet_b
Naprawdę świetna fotka. Myślałem, że z fleszem, ale nie. Niespodzianka :)
A tak w ogóle, to ta 35-tka mimo swojej ciasnoty, zajefajnie nadaje się do landszafcików.
Po przymknięciu do f5, jak to ktoś ujął - miażdży - jakością zdjęć mój kit 18-105. Ale żeby aż tak miażdżył...
Przymknięta do 5 na FX daje koszmarną winietę, nie oszukujmy się.
emet_b
Naprawdę świetna fotka. Myślałem, że z fleszem, ale nie. Niespodzianka :)
Ejże, a patrzyłeś w oko? Czyj ślad tam widać?
Pozdrawiam,
Vermis
f5 może i na Fx`a daje winietę, ale jakby na to nie patrzeć mój k5, cały czas robi na Dx ;)
A teraz już wiem co to blenda jest. W exifie napisano, że nie ma lampy i tyle :)
Ejże, to blenda jest ;p
Faktycznie. Trudno na pierwszy rzut oka rozróżnić... Ale w sumie jaka to różnica (blendą czy lampą)?
Pozdrawiam,
Vermis
Blenda daje teoretycznie bardziej miękkie światło, ale i tak wszystko sprowadza się do wyczucia w operowaniu narzędziem - jak za blisko dasz blendę przy ciemniejszym tle, to masz wampirka*. Podobnie jak z dopalaniem lampą...
--
* IMO widoczne nienaturalne oświetlenie
Może ma ktoś takie wrażenie a bardziej jest pewny tak jak ja z 35/1,8, ze odczuwam przy dokręcaniu szkła do puszki dość spory opór. Tak samo z odkręcaniem - przy samej końcówce jak juz ma zatrzask zaskoczyć. Na D300 i D700 ten sam efekt. Z innymi szkłami tego nie mam. Szkło ogólnie działa itp. Jakos na początku tego nie odczułem ale teraz niepokoi mnie to.
U mnie też ciężej się dokręca, ale bez jakiejś przesady. Po prostu większy opór.
snakemaycry
09-05-2011, 15:54
Zależy ile czasu masz szkło. Nowe zawsze trochę ciężej się wkręcają. Ew. człowiek się przyzwyczaja, żeby użyć trochę więcej siły i potem nie zwraca na to uwagi. Moja 35-tka też na początku ciężej chodziła, teraz nie ma większego oporu.
Szkiełko mam zaledwie miesiąc ale tylko raz bylo w bojowych warunkach. A może ktos mial od początku ladnie mocujący sie egzemplarz?
High_Noise
09-05-2011, 20:26
U mnie nie ma problemow.
Szkiełko mam zaledwie miesiąc ale tylko raz bylo w bojowych warunkach. A może ktos mial od początku ladnie mocujący sie egzemplarz?
tak jak każe inne moje szkło, od początku, na obu ciałach, bez problemu.
Hubert Adamczyk
09-05-2011, 21:42
Ja również nie narzekam.
Moje szkiełko przeszło dość ekstremalne warunki jak na swoje zastosowanie.
Jedynie co mi pozostało to polecać, polecać, chwalić i jeszcze raz polecać....
U mnie wszystkie stałki zakładają się ciężej niż zoomy.
nokinnikon
10-05-2011, 17:24
Może ma ktoś takie wrażenie a bardziej jest pewny tak jak ja z 35/1,8, ze odczuwam przy dokręcaniu szkła do puszki dość spory opór. Tak samo z odkręcaniem - przy samej końcówce jak juz ma zatrzask zaskoczyć. Na D300 i D700 ten sam efekt. Z innymi szkłami tego nie mam. Szkło ogólnie działa itp. Jakos na początku tego nie odczułem ale teraz niepokoi mnie to. A można jaśniej co tak naprawdę Cię niepokoi. Co ? , że nie ma luzu. Bo jak tak to Ty sobie go daj i się nie przejmuj bzdetami tylko rób zdjęcia.
nokinnikon - niepokoi mnie ciężko dokręcający sie obiektyw. O luzie nic nie wspominałem. Jak mam sobie go dać jak już mam ten obiektyw...?, a zdjęcia robię. Bzdet pojecie względne.
I nie pisze tutaj w formie narzekania tylko zwróceniu uwagi na dany fakt.
Może ma ktoś takie wrażenie a bardziej jest pewny tak jak ja z 35/1,8, ze odczuwam przy dokręcaniu szkła do puszki dość spory opór. Tak samo z odkręcaniem - przy samej końcówce jak juz ma zatrzask zaskoczyć. Na D300 i D700 ten sam efekt. Z innymi szkłami tego nie mam. Szkło ogólnie działa itp. Jakos na początku tego nie odczułem ale teraz niepokoi mnie to.
U mnie wszystko w normie, może to kwestia przyzwyczajenia, nie jest to za duży opór ale trochę czuć
nonameuser1
13-05-2011, 10:23
To szkiełko zapina sie ciężej bo ma uszczelke przy bagnecie.
Uszczelka to cienki gumowy "fartuszek" i na pewno nie ma wpływu na zapinanie obiektywu. Opór mniejszy lub większy jest kwestią pasowania elementów metalowych bagnetu i tyle.
Pewnie nie do końca bo jak sama nazwa wskazuje ona ma uszczelniać więc jakiś wpływ na opór (uszczelnienie) ma ale nie trzeba tragizować :)