Zobacz pełną wersję : Nikon D500 (DX) oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
Ale raftik pyta o co innego. W "szybkim iso" w trybie A pokrętło z tyłu zmienia przysłone, a pokrętło z przodu zmienia iso. W trybie S pokrętło z przodu zmienia czas, a pokrętło z tyłu zmienia iso. Albo odwrotnie, nigdy nie pamiętam. Nie trzeba wciskać żadnych dodatkowych przycisków, przekrecasz kółko i już.
Witam
Czy przy ustawieniu zapisu zdjęć XQD-NEF, SD-Jpeg jest możliwość ustawienia kasowania tak aby zdjęcia były usuwane parami, nie mogę znaleźć takiej opcji.
I przy okazji jeszcze jedno pytanie, czym zabezpieczacie wyświetlacz LCD, GGS-a nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam
Kazik
Tutaj masz szybki do D500 http://allegro.pl/oslona-lcd-ggs-larmor-bezklejowa-nikon-d500-w-wa-i6619056700.html
Tutaj masz szybki do D500 http://allegro.pl/oslona-lcd-ggs-larmor-bezklejowa-nikon-d500-w-wa-i6619056700.html
Dzięki jakoś to przeoczyłem.
Edit: Niestety nie ma już na stronie tego sprzedawcy.
leonstar
10-12-2016, 08:48
Od 1 lutego ceny ostro w gorę, wg. Nikon Germany nasza 500-tka ma kosztować 2480 EUR, przy kursie obecnym to ponad 11 tysięcy, wiec kto ma brać w cenie z Jokera niech szybko robi sobie prezent !
kurczeblade
10-12-2016, 17:31
Od 1 lutego ceny ostro w gorę, wg. Nikon Germany nasza 500-tka ma kosztować 2480 EUR, przy kursie obecnym to ponad 11 tysięcy, wiec kto ma brać w cenie z Jokera niech szybko robi sobie prezent !
Inne body tak samo ?
to jest chyba najlepszy moment na kupno. a dolar po 5? ja sie po 6 nie zdziwię. kwestia czasu
Nie przesadzajmy. Wśród producentów jest ogromna konkurencja. Sony A99 II wymiata i miażdży jakością obrazu wszystko co wyprodukował Canon i Nikon. Pentax ze swoim K1 miło zaskakuje i jeszcze nie raz nas zadziwi.
Pawel Pawlak
10-12-2016, 21:22
Zasiedziałego w systemie użytkownika niekona, albo canona, który wie dlaczego wybrał ten system, delikatnie rzecz biorą grzeją oferty sony czy pentaxa. Biorąc pod uwagę że nikon i canon, mają nadal łącznie pewnie ok. 80% rynku, to te super oferty pentaxa i sonego to okerta dla zdecydowanej mniejszości ;) I zdecydowanie nie ma co liczyć że cena pentax-a czy sony w obecnej chwili znacząco wpłyną na ceny nikona czy canona.
Ceny będą szły w górę - bo rynek maleje. Albo firmy będę zarabiały na większej marży a nie na ilości, albo się przebranżowią (samsung też świetnie się zapowiadał - i co ? i stwierdził że nie warto się pchać, lepiej zarabiać na czym innym, nikon robi restrukturyzację i chce rozwijać bardzie dochodowe niż foto - segmenty swojej działalności)
A jeszcze niedawno próbowałem pchnąć swojego D500 za 6,5 tys i nikt nie chciał. W takim razie niech sobie leży :)
Ale te 9200 Euro za poczciwego Nikkora 200-400, to jednak spore przegięcie (jeśli ten wykaz cen nie jest fake'em).
Jakie przywiązanie? Skoro jest, coś lepsze to jest i tego nic nie zmieni. Tak jest z obiektywami Sigma Art, gdzie Sigma mocno przytarła nosa Nikonowi i Canonowi. Sprzedaż ich produktów nagle mocno spadła. Przywiązanie jest dobre dla amatorów. Zawodowcy biorą to, co lepsze i niezawodne. Podziwiam Cię Pawle jako człowieka i fachowca i w żaden sposób nie mogę zrozumieć, jak ktoś znający się na fotografii, mający takie umiejętności decyduje się na DXa. Pomyśl, jak wyglądałyby Twoje ptaki uchwycone Nikonem D5 lub Sony A99 II. Pozdrawiam.
A może to właśnie ta wiedza zdecydowała Pawłowi podjąć taką a nie inną decyzję.
Nie ma DX, który daje lepszy obrazek od FX. Chyba że porównujemy go z kiepskim FX.:smile:
Taaa, uchwycone A99 II hehehe
Nie oszukujmy samych siebie.:smile:
Xavier80
10-12-2016, 23:36
D500 za 11 tys. ? :):) ludzie, o czym Wy piszecie?:)
Edit: To jest jakiś fake mający nagonić sprzedaż przed świętami ?
nikoniarz
10-12-2016, 23:45
Pomyśl, jak wyglądałyby Twoje ptaki uchwycone Nikonem D5 lub Sony A99 II. Pozdrawiam.
Pomyśl, ile by kosztowało 1,5x "dłuższe" szkło ;)
Pomyśl, jak wyglądałyby Twoje ptaki uchwycone Nikonem D5 lub Sony A99 II. Pozdrawiam.Z tego co wiem to Pawel Pawlak fotografuje również Nikonem D4 więc chyba wie jak wygląda taki obrazek.
Pawel Pawlak
11-12-2016, 01:18
@Jurek Ż (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=14372) - miło mi :)
Sigma Art ma świetny obrazek, ale sporo właśnie zawodowców pozostaje przy szkłach systemowych kieruje się innymi walorami (jak np. niezależnie od wersji FW albo zmiany aparatu na nowszy, a także celność i szybkość AF), a sam obrazek w systemowych nikkorach nie jest przecież powodem do wstydu :)
Co do ptaszorów - to jak na razie ani sony, ani pentax nie mają w ofercie sprzętu (jako system) który mnie interesuje. Więc nadal biorę pod uwagę tylko nikona i canona. Fotografuję nikonem, bo tak zacząłem, polubiłem ten system - w zasadzie mnie nigdy nie zawiódł i zdecydowanie wolę obrazek z nikona niż canona.
Wyboru DX - to bardzo świadomy wybór; świetnie uzupełnia mojego D800 i D4(może kiedyś zamienię na d5 - jak będzie dla mnie tego wart. A nie wart jest dla mnie na razie kwoty którą za niego trzeba wyłożyć, bo większość moich ptaków nie wyglądałaby inaczej niż z D4 ) :) O samej różnicy w obrazku D4 vs D500 nie będę przynudzał bo już nie raz pisałem, w każdym razie D500 z d400/2.8 wielu sytuacjach zdecydowanie daje radę, zwłaszcza w takich gdzie D4 już nie daje - bo jestem za daleko ;) A możesz wierzyć albo nie, ale naprawdę nie znam wielu osób które oglądają moje zdjęcia i nie chcących rozmawiać o warsztacie, zastanawia się czym fotografowałem.
Nie przesadzajmy. Wśród producentów jest ogromna konkurencja. Sony A99 II wymiata i miażdży jakością obrazu wszystko co wyprodukował Canon i Nikon. Pentax ze swoim K1 miło zaskakuje i jeszcze nie raz nas zadziwi.
Jak może niszczyć jakością obrazu wszystko co wypuścił Canon i Nikon, jeżeli A7R II jest na wysokim ISO gorszy o jakieś 1 EV od D5, a A99 II dodatkowo straci 0.5 EV na półprzepuszczalnym lustrze?
D4(może kiedyś zamienię na d5 - jak będzie dla mnie tego wart. A nie wart jest dla mnie na razie kwoty którą za niego trzeba wyłożyć, bo większość moich ptaków nie wyglądałaby inaczej niż z D4 )
Połączone siły rynku wtórnego i fabryk nie dadzą rady jak wszyscy zaczną się przesiadać na D5... bo jak do tej pory wszyscy czekają aż będzie stanieje :D
Pawel Pawlak
11-12-2016, 18:35
W moim odczuciu, w słabym świetle wysokorozdzielcze matryce tylko w teorii dorównują albo wyprzedzają mniej gęste matryce. Także nie zestawiałbym a7r2 z D5, natomiast A99II ( półprzepuszczalne lustro swoje zabiera) dostaje baty nawet od starego D4. Oczywiście ktoś inny może uważać inaczej :)
hostman22
15-12-2016, 00:26
a zostawiając d4 i d5, to korzystał ktoś może z posiadaczy nikon d500 w Polsce z akcji wymiany starych akumulatorów z oznaczeniem LI-on01?
Pawel Pawlak
15-12-2016, 00:45
ja wymieniłem 2 szt. Całość trwała 3 czy 4 dni z wysyłką w obie strony.
No ja może z innej beczki, ale byc może cennie dla praktyków, a nie członków komisji śledczej do spraw szumów.....
fotografuję samoloty i tylko samoloty w zasadzie nic innego, więc temat wysokich iso raczej nie był nigdy dla mnie istotny, ale może też i przez to będę obiektywny.
otóż wczoraj znajome dziecię występowało w jakichś tam jasełkach czy innych pierdołach no i "wuja przyjdziesz?"
no przyjdę.... i tak sobie wymyśliłem, że kilka zdjęć zrobię.... z tyłu, bez łażenia po scenie, bo mam przecież 400mm i podobno wysokie ISO....
no i zrobiłem.... ISO 6400 w pełni używalne, zdjęcia bardzo ładne. wyżej nie testowałem bo nie było potrzeby....
nie wiem jak to wypada w stosunku do D4 D5 sralfy i innych.... wiem, że mam więcej niż potrzebuję....
wiem też, że to opinia niegodna poważnego forum :mrgreen:
no ale jakby ktoś chciał po prostu zdjęcia robić to służę uprzejmie :)
.. a już myślałem, że "walniesz jakąś bombę", a tu -> używalne iso 6400, ja mam w kompakcie używalne iso 3200, a to przecież "głupia małpka" :D
pewnie że bomby nie będzie. ja się po prostu w dość naturalny sposób przesiadłem z D300 i jestem zadowolony co jest byc może z kolei nienaturalne na tym forum :mrgreen:
w sumie mogłem sprawdzić wyżej z czystej ciekawości, ale nawet mi do głowy nie przyszło :)
Pawel Pawlak
15-12-2016, 16:42
tylko wszystko zależy co to znaczy "uzywalne" ;) W lokalnych/newsowych zastosowaniach pewnie używalne mogłoby być w d500 iso 51200 albo większe i to nawet JPG prosto z body ;)
oczywiście że to sprawa płynna, i chyba oczywiste, że subiektywna.... no powiem tak - na bank będzie z tego bardzo ładne A3 podobające się nie tylko rodzicom dziecka będącego na zdjęciu. :mrgreen:
Pawel Pawlak
15-12-2016, 18:15
kux - ja znam możliwości D500, więc nie trzeba mnie przekonywać ;) Moja odpowiedź była trochę żartobliwa odpowiedź na:
.. a już myślałem, że "walniesz jakąś bombę", a tu -> używalne iso 6400, ja mam w kompakcie używalne iso 3200, a to przecież "głupia małpka" :D
tylko wszystko zależy co to znaczy "uzywalne" ;) W lokalnych/newsowych zastosowaniach pewnie używalne mogłoby być w d500 iso 51200 albo większe i to nawet JPG prosto z body ;)
W "Trybunie Ludu" w rastrowanych cz-b zdjęciach, to ja mam używalne iso 12800 :D
@kux (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=13748) - ja znam możliwości D500, więc nie trzeba mnie przekonywać ;) Moja odpowiedź była trochę żartobliwa odpowiedź na:
Moja wypowiedź z jednej strony była prawdziwa, bo rzeczywiście zdjęcia przy iso 3200 z kompaktu 1 -calowego, mogą być w zupełności wystarczające do jakichś zastosowań, a z drugiej nie do przyjęcia, wszystko zależy co do czego. Chciałem zwrócić tylko uwagę, że w dzisiejszych czasach, już nikogo nie zdziwią fotki, wykonane przy wysokich iso (a w szczególności robionych lustrami najnowszego "miotu" )
Paweł ja wiem, że masz i ze śledzenia wątku wiem, że ośmielasz sie podobnie jak ja byc zadowolonym :)
Moja wypowiedź ani przez chwilę nie rościła sobie prawy do bycia profesjonalną i merytoryczną - ot chciałem się podzielić moimi amatorskimi spostrzeżeniami ;)
Pawel Pawlak
15-12-2016, 20:21
W "Trybunie Ludu" w rastrowanych cz-b zdjęciach, to ja mam używalne iso 12800 :D
Moja wypowiedź z jednej strony była prawdziwa, bo rzeczywiście zdjęcia przy iso 3200 z kompaktu 1 -calowego, mogą być w zupełności wystarczające do jakichś zastosowań, a z drugiej nie do przyjęcia, wszystko zależy co do czego. Chciałem zwrócić tylko uwagę, że w dzisiejszych czasach, już nikogo nie zdziwią fotki, wykonane przy wysokich iso (a w szczególności robionych lustrami najnowszego "miotu" )
Mam nadzieję że zrozumiałeś że to z przymrużeniem oka ;)
Ale tak na poważnie, jeśli mówimy o 1" matrycy, aż z ciekawości sprawdzę jak się ma się D500 do RX100 ;)
A poza tym to użyteczność iso51200 w d500 z racji ogólnego wyglądu obrazka (kolory, DR, kontrasty) określa tylko wielkość. W niewielkich rozmiarach (gazetowe ilustracje) naprawdę potrafi zadziwić.
Xavier80
15-12-2016, 20:31
kux, a mógłbyś zamieścić jakieś przykładowe zdjęcie w tych warunkach na takim ISO?
spytam o zgodę (nie moje dziecię) i jeśli otrzymam to spoko
Nie wiem czy już o tym pisałem uwielbiam ergonomie D500! Ten głęboki uchwyt jest genialny!
Dużo lepiej trzyma mi się D500 gołego niż poprzednie body D7100 z gripem.
Wczoraj podczas zasiadki w czatowni zaniepokoiło mnie, że seria 10kl/s zwalniała w różnych sytuacjach (również statycznych) przy "priorytecie spustu" do ok. 7 kl/s. Co się okazało później już w domu, że na włączałem opcji w korpusie niepotrzebnie. Prawdopodobnie powodem spowolnień było uruchomienie opcji "Redukcji migotania" - w opisie tej funkcji wyraźnie jest napisane, że może spowolnić serię.
Xavier80
18-12-2016, 12:35
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d500-body.bhtml
Kolejne dwie stówki taniej. Chyba do tych 8500 dobije jeszcze przed świętami wilku:)
I dokładnie tak się stało :) 8499, na wiosnę obstawiam 8 tys.
Ale od lutego 2017 nowa cena sugerowana to 2479 euro, jeśli będzie dobry cashback i dobre promocje to utrzymanie obecnej ceny i tak będzie trudne.
Czas na opróznienie magazynów - ale i tak jestem zdziwiony ;).
A widzieliście jak są zdjęcia podpisane, a w zasadzie trzecie? :mrgreen:
A widzieliście jak są zdjęcia podpisane, a w zasadzie trzecie? :mrgreen:Raczej wątpliwe że duża sieć sprzedaży kupiła to zdjęcie więc druga opcja jest bardziej żałosna.
No myślę, że opcja druga, to na 100%. google grafika i do przodu...
ZbyszekS
19-12-2016, 11:45
i jeszcze -100 zł...
http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/Nikon-D500
kupować, czy do Wigilii poczekać :confused:
Proponuję porozmawiać ze Świętym Mikołajem.:grin:
ZbyszekS
19-12-2016, 15:05
Z Mikołajem dogadane.... ale ciśnienia żeby teraz kupić nie ma, więc zwalczam w sobie przedświąteczną pokusę wydawania kasy...
Ale chyba zbyt długo nie wytrzymam.:-D
Na razie po rozpakowaniu w domu jest super. Solidność, szybkostrzelność -mega. Czas na testy w terenie i porównanie z D800. Czy ktoś używa MB-D17 ? Poprawa AF z MB-D17? :-)
tgollob_jamessuchar
22-12-2016, 12:59
Na razie po rozpakowaniu w domu jest super. Solidność, szybkostrzelność -mega. Czas na testy w terenie i porównanie z D800. Czy ktoś używa MB-D17 ? Poprawa AF z MB-D17? :-)
Napisałem do Nikona i odpisali "Bardzo nam przykro, ale nie mamay żadnych informacji aby zastosowanie MB-D17 z akumulatorami od D4/5 miało wpływ na szybkość pracy AF w tele-obiektywach."
Osobiście zrezygnowałem, lepiej zainwestować w szybkie karty i zwykłe akumulatory ;)
ZbyszekS
22-12-2016, 21:31
Nie wytrzymałem dłużej i w końcu kupiłem.
I na razie wrażenie ... mega ... dalej szukam po podłodze szczęki, która mi wypadła, jak potestowałem AF :o
Założyłem grip Newell'a - rewelacja, za 20% ceny oryginału (który też pomacałem w sklepie) jest na prawdę super.
Instrukcja puszki to ok. 400 stron podstawowej + 200 stron instrukcji do menu. Więc do zobaczenia za rok!
Nie wytrzymałem dłużej i w końcu kupiłem.
I na razie wrażenie ... mega ... dalej szukam po podłodze szczęki, która mi wypadła, jak potestowałem AF :o
Założyłem grip Newell'a - rewelacja, za 20% ceny oryginału (który też pomacałem w sklepie) jest na prawdę super.
Instrukcja puszki to ok. 400 stron podstawowej + 200 stron instrukcji do menu. Więc do zobaczenia za rok!
Gratuluję, a ja właśnie kupiłem D750, z DX pożegnałem się definitywnie parę lat temu (problem ze wzrokiem , nie żeby coś ...),
Ja jak kupiłem pierwszego Nikośa (F801, rok 1990) to instrukcja też tyle stron miała , opanowałem temat w jedną noc (przesiadka z Prakticy/Zenita !), a rano (była niedziela i piękna pogoda) byłem już na plenerze w górach (mieszkałem wtedy niedaleko gór Harzu)
pozdrawiam Wesołych Świąt i zadowolenia ze sprzętu !
ZbyszekS
23-12-2016, 11:57
Jarek,
dziękuję!
D750 chodziło za mną... ale szklarnia jest pod DX więc na powrót do 36x24 i wspomnienie tym samym czasów analoga może jeszcze przyjdzie czas.
Na razie zostaje D500 i bardziej turystycznie D5500.
To info o instrukcji to trochę z przymrużeniem oka, bo funkcje znane, tylko żeby ogarnąć co? gdzie? i ustawić sprzęt "pod siebie" to trochę czasu zejdzie.
No i rodzina poważniej patrzy, jak się taką książkę czyta, i jeśli się wydało ~8,5 kzł to sprawa musi być poważna!
A do użytkowników mam pytanie:
jakie oprogramowanie macie w puszce? U mnie ver. 1.10 a na stronie Nikona jest 1.11 i nie wiem, czy upgrade'ować bo wśród szkieł mam 2 Sigmy: 10-20/3.5 i 18-35/1.2. Obydwie chodzą bez zastrzeżeń i o Art się chyba nie ma co bać bo w razie problemów może Sigma da jakieś nowe firmware i USB Dock'iem się uaktualni, ale gdzieś coś chodzi mi po głowie, że czytałem o problemach D500 z S 10-20 tylko nie wiem, czy z nową, czy ze starą wersją szkła.
I druga sprawa, czy w puszkach Nikona w razie co można zrobić downgrade do poprzedniej wersji oprogramowania (jeśli się ją oczywiście ma....)?
Świąt Wesołych i dużo możliwości do focenia w Nowym Roku Szanownym Forumowiczkom i Forumowiczom życzę!
Co ma dx do wady wzroku? ;)
madebyzosiek
23-12-2016, 14:24
Myślę że może chodzić o duży jasny wizjer, który być może w D500 może walczyć z FXami ;)
W takim wypadku to tylko bezlusterkowce i LV. W wątku fuji Marek pisał, że dlatego zrezygnował z lustrzanek
W takim wypadku to tylko bezlusterkowce i LV. W wątku fuji Marek pisał, że dlatego zrezygnował z lustrzanek
Raczej się nie zgodzę co do takiej reguły. Jeśli ktoś ma dobry wzrok, to zwykle z czasem i wiekiem pojawiają się kłopoty z widzeniem na małą odległość. Bez okularów w wizjerze mimo wszystko więcej widać niż na oddalonym (póki rąk starcza ;) ) ekranie. Rzecz jasna są inne wady, przy których ekran będzie wygodniejszy, ale trudno uznać taką regułę.
I przede wszystkim, chciałbym się dowiedzieć, w czym FX jest lepszy od DX jeśli chodzi o widzenie w wizjerze. Bo entry level to wiadomo, ale różnicy między d7x00 i np.d610 to ja nie zauważyłem.
madebyzosiek
23-12-2016, 16:52
I przede wszystkim, chciałbym się dowiedzieć, w czym FX jest lepszy od DX jeśli chodzi o widzenie w wizjerze. Bo entry level to wiadomo, ale różnicy między d7x00 i np.d610 to ja nie zauważyłem.
Nie zaglądałem w wizjer D610, D750 był w moich rękach raz, ale w wizjerze FA, F801s, F90x, F100, D700 czy w końcu D3, obraz jest wyraźnie większy i jaśniejszy od tego co oglądam w D7100 czy D300s :)
Poczekaj jak osiągniesz wiek 55+ i oczy Ci padną od codziennej 8-godzinnej pracy z monitorem!
Różnica taka jak kadrowanie na matówce w aparacie analog 135 kontra LF/MF, popatrz a różnicę sam zobaczysz,
pozdrawiam Wesołych Świąt !
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie zaglądałem w wizjer D610, D750 był w moich rękach raz, ale w wizjerze FA, F801s, F90x, F100, D700 czy w końcu D3, obraz jest wyraźnie większy i jaśniejszy od tego co oglądam w D7100 czy D300s :)
Dokładnie o to chodzi !
pozdrawiam, Wesołych Świąt !
Witam.
Jest możliwość hurtowego kasowania zdjęć z karty po dacie wykonania?
W D7100 jest taka opcja, ale w D500 nie mogę się tego doszukać. Zaznaczanie setek zdjęć do usunięcia to jakaś porażka.
Zmniejszanie nie powoduje przejścia do widoku kalendarza?
Zmniejszanie nie powoduje przejścia do widoku kalendarza?
Niestety NIE :-| Zmniejszanie powoduje pojawianie się opcji z listą kart pamięci do wyboru
Kilka spostrzeżeń po "zabawach" z D500:
1. Aku EN-EL15 wersja Li-ion10 które pozostało mi jako rezerwa zakupiona do D7100, jest zjadane w takim tempie że :shock: Oryginalne aku otrzymane z D500 jest już z tej wersji Li-ion20, ale to i tak nie trzyma tak jak w D7100, gdzie mogłem zrobić naprawdę jakieś 800 zdjęć (czasami nawet pod 1000). Teraz nie wiem dokładnie ile D500 zrobię zdjęć na 1 aku bo teraz jeszcze dużo ustawiam, testuję, uczę się, ale i tak widzę że prawdopodobnie jeszcze jedno Li-ion20 będę musiał dokupić na wakacje.
2. Precyzyjna korekta AF - coś pięknego!!! :-) Zrobiłem to dla wszystkich swoich szkieł - z reguły drobne korekty +/- 5, ale na N50/1.4 do aż -17
3. Nikkor 17-55/2.8 dostał nowe życie. Najszybszy AF w duecie z D500.
4. Ponieważ w D7100 zdarzało mi się korzystać ze zdalnego wyzwalania migawki pilotem na podczerwień (stojąc z całą rodziną przed aparatem na statywie), teraz zacząłem kombinować ze Snapbrige. Nie jest to wygodne rozwiązanie, pomijając jak wtedy aparat zżera aku. Z pomocą przyszedł mi samowyzwalacz z posiadaną fajną funkcją. Oprócz ustawianego opóźnienia pierwszego wyzwolenia migawki, można zdefiniować sobie ile razy i w jakich odstępach czasowych ma nastąpić potem jeszcze seria dodatkowych zdjęć. Z mojego doświadczenia wynika, że trzeba pstryknąć przynajmniej 5 zdjęć takiego grupowego ujęcia, bo zawsze ktoś mrugnie oczami albo walnie jakąś minę ;-)
5. Czy mi się tylko coś wydawało, ale na początku ustawiania aparatu mignęło mi gdzieś pytanie czy chcę przy wyłączonym aparacie widzieć stan baterii lub liczbę pozostałych zdjęć do wykonania. Mam liczbę zdjęć, ale zważywszy na prądożerność D500 (pomimo włączonego trybu samolotowego), chętnie widziałbym zawsze stan baterii. Nie mogę znaleźć tej opcji albo tak jak napisałem wydawało mi się, że tak można ustawić.
6. Hurtowe kasowanie zdjęć - do bani, ale to już pisałem wcześniej.
7. A poza tym na razie same "ochy i achy" :-) ISO 6400 jest MEGA!
Przy okazji wszystkim Nikoniarzom składam moc najserdeczniejszych życzeń Noworocznych - w całym 2017 tylko satysfakcjonujących sesji zdjęciowych, sprawnego sprzętu i ewentualnie udanych zakupów, wymian body i szkieł ... :-)
Ta funkcja Ci nie wystarcza ?
Menu>Menu Odtwarzania> Usuwanie> ALL Usuń wszystkie > Gniazdo kart XQD/SD
Czasami zostawiam sobie jeszcze ważniejsze wydarzenia na karcie (taki dodatkowy backup), dopóki nie obrobię materiału na kompie.
Kiedyś przez przypadek uwaliłem źródłowy materiał na kompie. Na szczęście nie skasowałem jego z karty.
Robi się czasami takie mało znaczące zdjęcia, które potem przez zaznaczenie daty łatwo mogłem usunąć w D7100, pozostawiając inne.
Można jeszcze zablokować zdjęcie (kluczyk) podczas usuwania wszystkiego one zostają.
ZbyszekS
01-01-2017, 16:08
5. Czy mi się tylko coś wydawało, ale na początku ustawiania aparatu mignęło mi gdzieś pytanie czy chcę przy wyłączonym aparacie widzieć stan baterii lub liczbę pozostałych zdjęć do wykonania. Mam liczbę zdjęć, ale zważywszy na prądożerność D500 (pomimo włączonego trybu samolotowego), chętnie widziałbym zawsze stan baterii. Nie mogę znaleźć tej opcji albo tak jak napisałem wydawało mi się, że tak można ustawić.
Raczej się nie da tego ustawić (str. 35 instrukcji) a byłoby potrzebne ...:-(
Wszystkim, wszystkiego co dobre, a nawet najlepsze, w 2017 życzę :rolleyes: !!!
Pawel Pawlak
06-01-2017, 13:44
Z perspektywy kilkunastu tysięcy zdjęć na moim d500 (od 09.2016) uważam że aku daje radę - nie wiem jak się stało że na początku tak mnie rozczarował ?
Obecnie na jednym aku bez problemu osiągam ok 2-2.5tyś zdjęć przy sesjach "przerywanych" - tzn aku aparat używany co jakiś czas.
A podstawowa rzecz która mi przeszkadza to za duże sensory AF !! wolałbym mniejsze pokrycie kadru, ale także mniejsze pole każdego sensora. Jestem przyzwyczajony do AF w FX i chyba nawet przebolałbym takie jak w FX pokrycie kadru, ale proporcjonalnie takie jak w FX duże sensora. W d500 brakuje możliwości przełączenia się na tryb rzeczywiście jednopolowy (a nie jedno pole z wspomaganiem) czyli żebyśmy mieli dostęp do sterowania 1 z 55 pól, wyselekcjonowanych z całej matrycy AF. Podobnie jak tryb grupowy 9 polowy - jak wprowadzono w D5
Napiszę w tej sprawie do nikona, może wprowadzą taką opcję ;) (choć pewnie skuteczność AF wynika w dużej mierze z tego że każde pole które widzimy na matówce jest własnie mała grupą pól - jak to było w D200 - gdzie można było włączyć duże pola zyskując na pewności, ale kosztem ograniczenia stosowania przy małych elementach w kadrze)
A podstawowa rzecz która mi przeszkadza ...wolałbym mniejsze pokrycie kadru, aBluźnisz ;)
Bo zaraz napiszę do nikona, by odpuścili sobie uszczelnienia w body i niepotrzebną pancerność, ;) ale pokrycie polami ma być od brzegu do brzegu ...
Już dawno zauważyłem, że większość fotografów jako podstawowe uważa punkty w centrum i stąd są zadowoleni. Szczególnie repo.
Są jednak tez i inne potrzeby.
Pawel Pawlak
06-01-2017, 18:26
Jacek, ale ja zawsze korzystam ze wszystkich - od lewa do prawa, bo używam tylko AF-C i zawsze dążę do kadrowania zanim wyzwolę migawkę :)
To dlaczego napisałeś o mniejszym pokryciu kadru, skoro używasz wszystkich. Nieistotne.
Pawel Pawlak
06-01-2017, 22:20
no bo częściej przeszkadza mi wielkość pól AF w dx niż ich rozmieszczenie w FX.
Możnaby poprosić ich o to by dali funkcję by można było wybrać każdy punkcik osobno plus ustawienie, by z jakimś przyciskiem funkcyjnym przeskakiwał o pięć pól.
Pawel Pawlak
09-01-2017, 12:09
mi by wystarczyło żeby można wyłączyć punktu wspomagające w każdym z 55 pól do wyboru. Wtedy, teoretycznie można by było precyzyjnie wycelować w mały element kadru. Pewnie czułość takiego pola byłby mniejsza, ale precyzja zdecydowanie by wzrosła.
Ale obawiam się że jeśli już to nie zobaczymy tego w aktualizacji softu a co najwyżej w d500s ;(
damian_888
09-01-2017, 17:58
Drodzy koledzy, piszę informacyjnie, gdyż komuś może się to przydać. Mianowicie przyszła dziś do mnie paczka z gripem Newell do D500 (MB-D17).
Pełny sceptycyzmu podłączyłem i ... działa jak należy :)
Miałem już w ręku 2 inne gripy (zamienniki do innego modelu Nikona) i były z nimi różnorakie drobne problemy od samego początku.
W tym przypadku wygląda na to, że grip zapowiada się bardzo przyzwoicie.
Jakość wykonania dobra jak na zamiennik.
Jeśli ktoś się zastanawia (jak ja kilka dni temu, dlatego postanowiłem zamówić, sprawdzić i ewentualnie odesłać gdybym wykrył jakieś problemy) to sygnalizuję, że przynajmniej w moim przypadku grip Newell działa i cieszy właściciela :)
Dodam, że nie sprzedaję tych gripów i nie mam w tym interesu :)
Gripy są dostępne od jakiegoś czasu na największym serwisie aukcyjnym w PL :)
Drodzy koledzy, piszę informacyjnie, gdyż komuś może się to przydać. Mianowicie przyszła dziś do mnie paczka z gripem Newell do D500 (MB-D17).
Pełny sceptycyzmu podłączyłem i ... działa jak należy :)
Miałem już w ręku 2 inne gripy (zamienniki do innego modelu Nikona) i były z nimi różnorakie drobne problemy od samego początku.
W tym przypadku wygląda na to, że grip zapowiada się bardzo przyzwoicie.
Jakość wykonania dobra jak na zamiennik.
Jeśli ktoś się zastanawia (jak ja kilka dni temu, dlatego postanowiłem zamówić, sprawdzić i ewentualnie odesłać gdybym wykrył jakieś problemy) to sygnalizuję, że przynajmniej w moim przypadku grip Newell działa i cieszy właściciela :)
Dodam, że nie sprzedaję tych gripów i nie mam w tym interesu :)
Gripy są dostępne od jakiegoś czasu na największym serwisie aukcyjnym w PL :)
Witam
Ja kupiłem na Amazonie grip Meike, wydaje mi się, że jest lepiej wykonany. Miałem oba w rękach oba i nawet materiał chyba jest lepszy. Jest bardzo dobrze spasowany i działa oczywiście wyśmienicie.
Zapłaciłem na Amazon 316 zł z przesyłką.
Pozdrawiam
Kazik
damian_888
09-01-2017, 19:39
Też rozważałem MEIKE ... tylko właśnie w PL nie było, widziałem tylko w amazonie.
Mają tam też wersję z pilotem radiowym za małą dopłatą.
Problem w tym, że miałem w ręku kiedyś MEIKE do D7K i mi nie działał ... więc ... spasowałem ostatecznie.
Na YouTube widziałem małą prezentację tego gripa MEIKE i też pomyślałem, że może to będzie jednak nowa jakość.
Fajnie jednym słowem, że już 2 zamienniki działają poprawnie :)
Jak ktoś niekoniecznie musi mieć uszczelniony grip, to jest to fajna sprawa i oszczędność.
Na spasowanie w tym Newellu też nie narzekam. Lepiej spasowany niż moje poprzednie do D7K :)
ZbyszekS
09-01-2017, 21:32
Newella kupiłem razem z D500 w sklepie stacjonarnym w Krakowie, żeby nie ryzykować, że coś będzie nie halo i w razie co reklamować u sprzedawcy.
I potwierdzam, problemów brak, działa dobrze z oryginalną baterią jak i z akumulatorkami AA. Sterowanie też bez problemów.
Do czego wam potrzebny grip ? D500 fantastycznie leży w dłoni. Siedzę po 6-8h w czatowni i nie odczuwam potrzeby posiadania gripa.
leonstar
09-01-2017, 23:28
Do pionowych zdjęć najbardziej, spust w normalnym miejscu .
Jako dodatkowe zasilanie nawet w moim poprzednim 300s nie korzystałem.
ZbyszekS
09-01-2017, 23:54
Ja mam wielką łapę i w poziomym kadrze brakuje mi oparcia dolnej części body przy małym palcu prawej dłoni - to też trochę kwestia przyzwyczajenia i zaawansowanego wieku...
W pionowym też jest z gripem znacznie łatwiej, że o zasilaniu i możliwości użycia akumulatorków AA nie wspomnę.
Ale fakt, D500 ma fajny, głęboki uchwyt w porównaniu do D7xxx.
Do czego wam potrzebny grip ? D500 fantastycznie leży w dłoni. Siedzę po 6-8h w czatowni i nie odczuwam potrzeby posiadania gripa.
Dodatkowe zasilanie, no i 6-7h machania dopiętym 500/4 - pewniej jeszcze się trzyma i łapie do tego wygoda :).
z 500 tą nie wiem, ale z 80-400 samo body tworzy bardzo poręczny i dobrze wyważony zestaw. Tak jak początkowo przeklinałem cenę oryginalnego gripa bo nie mam zwyczaju używać zamienników i szykowałem się na wydatek tak po paru miesiącach użytkowania stwierdzam, że w moje konfiguracji grip jest po prostu niepotrzebny
Ja na Amazonie zamówiłem Pixel Vertax do D500 bo do tej firmy zamienników mam największe zaufanie. Od kiedy musiałem zabrać się za awaryjny demontaż Pixela na D610 bo odkręciła się śrubka od zębatki to wtedy doświadczyłem jego solidności wykonania :) Musiałem też dokupić trzeci aku bo może trochę filmów nakręcę. Niestety przy fotach z ciągle wciśniętym AF-ON aku leci w oczach i przepinanie akumulatora w momencie najlepszych akcji to wielki problem. Często chciałbym to zrobić (wymienić aku) w ułamku chwili i niestety nie mogę wtedy trafić w zaczep od klapki baterii :) wiem to niuans ale u mnie decyduje o tym najlepszym kadrze którego nie zrobiłem przez baterię :) We wszystkich wcześniejszych korpusach miałem grip i tu również chętnie go zamówiłem choć chwyt w D500 jest rewelacyjny, do tego będę mógł korpus z podpiętą trzysetą przesunąć na głowicy do przodu bo grip trochę obciąży tył.
Pawel Pawlak
10-01-2017, 11:59
Ja mam zaufanie jedynie do oryginałów, bo każdy który do tej pory miałem wytrzymał naprawdę wiele i nigdy nie zastanawiałem się czy zje mi akumulator, uszkodzi body, zawiesi sprzęt w najmniej oczekiwanym momencie, zupełnie przestanie działać wraz z nowym FW w body, czy coś w tym temacie. Drożej ale z polisą spokoju ;) A D500 zakładam że będzie mi służył kilka lat, więc też zaszalałem i podpinam oryginalnego nikona ;)
A dlaczego grip? A bo czasem lepiej się trzyma, z ciężkim szkłem zdecydowanie prościej robić piony, a poza tym mając w gripie en-el18 w body en-el15 problem zasilania praktycznie nie istnieje. A z kolei en-el18 mają taką zaletę że mają 2-3razy większą wydajność niż en-el15 a ładują się chyba tak samo długo jak ten mniejszy brat.
damian_888
10-01-2017, 12:26
Ja mam zaufanie jedynie do oryginałów, bo każdy który do tej pory miałem wytrzymał naprawdę wiele i nigdy nie zastanawiałem się czy zje mi akumulator, uszkodzi body, zawiesi sprzęt w najmniej oczekiwanym momencie, zupełnie przestanie działać wraz z nowym FW w body, czy coś w tym temacie.
Trochę mnie przestraszyłeś :)
Widziałem już różne problemy z zamiennikami gripa ... ale tak szczerze - serio widziałeś kiedyś, aby taki grip uszkodził body?
Generalnie inne ryzyka to, że tak powiem ... wkalkulowane w oszczędność zamiennika ... ale uszkodzenia body to bym ryzykować nie chciał :)
Pawel Pawlak
10-01-2017, 12:38
Nie miałem ochoty nikogo straszyć; naczytałem się wątków na temat problemów z zamiennikami gripów i akumulatorów i nasłuchałem od osób które te problemy dotknęły tyle, że po prostu wolę zapłacić więcej i mieć święty spokój. Nie chcę nikogo przekonywać czy to słuszne czy nie, po prostu ja tak postępuję :)
ZbyszekS
10-01-2017, 14:20
Problemy rzeczywiście mogą być, a i uszkodzone po podpięciu gripa body też widziałem - coś było nie tak z elektroniką? w gripie i body wymagało interwencji serwisu za ok. 30% wartości body.
Dlatego sam nie ryzykowałem i o "demonstrację" współpracy body z gripem poprosiłem sprzedawcę w sklepie przed udaniem się do kasy. Mam nadzieję, że nic później nie wyskoczy.
Pewnie jest jakieś ryzyko, że przy aktualizacji FW w puszcze grip w jakimś zakresie może odmówić współpracy, ale to chyba zależy, na ile grip zamiennik jest zgodny z oryginałem. Nie spodziewałbym się tu jakichś kosmicznych technologii czy wyrafinowanego oprogramowania jak choćby w szkłach.
nikoniarz
10-01-2017, 16:30
Pytanko- oryginał jest magnezowy?
Witam
Gripa nauczyłem się używać z D300, a powód był prosty, z gripem miał 8 fps. Teraz po zakupie D500 miałem do wyboru, kupić dodatkową baterię, albo batterypack. Meike kosztował niewiele więcej niż bateria, a w plecaku mam kilka kompletów Eneloopów, więc na pokazach lotniczych nie będę miał problemu z zasilaniem.
Po za tym tak jak napisał Wilk, lepiej trzyma się całość gdy podpięte jest długie tele.
Pozdrawiam
Kazik
Używałem gripa z D5000, D7100. Dla poprawy chwytu.
Do D5000 kupiłem zamiennik (chyba nawet nie było oryginalnych do tego modelu). Miałem różne problemy z gripem.
Dlatego do D7100 kupiłem oryginalny. Oryginał lepiej wykonany zero problemów z jego działaniem.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/754243e0a7db0342-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/754243e0a7db0342)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/0cc494e57ca24937-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/0cc494e57ca24937)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/f1b6a5e8c92e6012-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/f1b6a5e8c92e6012)
leonstar
11-01-2017, 18:26
Prawda jest taka że kupując puchę za dyszkę grip powinien być za symboliczna stówkę, a nie 1700. Ewentualnie jakiś cash-back dla posiadaczy zacnej pińsetki :)
CZY NIKON MNIE SŁYSZY ? :D
damian_888
11-01-2017, 18:51
Niechby ten grip był nawet za 400,00 ... ale trochę odjechali z ceną.
Przyznam się, że nawet jakby ten grip był za 700,00 to bym nie szukał zamiennika ...
A tak to wolę zamiennik i dołożyć sobie do szkła.
Oczywiście powiem też, że w pełni rozumiem kolegów profesjonalistów (zwłaszcza pracujących dużo w terenie), że nie wchodzą w zamienniki.
Pawel Pawlak
11-01-2017, 20:46
kosztuje odjechaną kwotę, ale prawda jest tak że wszystkie gripy do body w tym segmencie tyle kosztują. Do d300 kosztował na początku chyba ok 400zł, ale dlatego że ktoś się pomylił Nikon PL. Jak się zorientowali to zaraz zrobili korektę ceny. Do d800 jak pamiętam też kosztował na początku ok. 1400zł
Też uważam ze cena jest za wysoka. Niestety na to nie mamy większego wpływu. (Canon ma identyczne ceny gripów).
Body za 9tys grip 1,500zł. Przeżyłem większy szok :D :D D7100 Body za 3,400zł. Grip 1000zł.
O tyle mam dobrze że mogę odliczyć vat. Moje "zabawki" są zawsze zadbane nie mam większego problemu ze sprzedażą.
A jest sporo ludzi którzy cenią sobie oryginalne akcesoria. ;)
Ktoś z Was używa d500 do reportażu z imprez, koncertów, żużel ?
bartek.g
12-01-2017, 12:24
Po kupieniu dodatkowo BL5 mozesz uzywac baterii z D4/s D5. Jedna bateria do wszystkiego. Dluzej dziala. Jedna ladowarka.
Pawel Pawlak
12-01-2017, 14:26
Tylko trzeba mieć d4/s albo d5 żeby mieć ładowarkę do en-el18/a. Bo kupno jej oddzielnie to wydatek prawie jak oryginalny grip :/
Ale jak już ktoś takową ma, to zdecydowanie polecam takie rozwiązanie.
Tylko trzeba mieć d4/s albo d5 żeby mieć ładowarkę do en-el18/a. Bo kupno jej oddzielnie to wydatek prawie jak oryginalny grip :/
Ale jak już ktoś takową ma, to zdecydowanie polecam takie rozwiązanie.
Mozna mieć D810 z gripem ;) i EN-EL 18a do niego :)
Pawel Pawlak
13-01-2017, 12:17
Jasne... ale miałem na myśli że nie trzeba wydawać majątku na ładowarkę. A mając już d810 z zestawem zasilnia en-el18/a trzeba było ten majątek wydać, tylko wcześniej ;)
Pawel Pawlak
13-01-2017, 12:54
@raftik (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=56942) - masz jakieś praktyczne porównanie AF w d500 vs D5 Twojego znajomego w takich samych sytuacjach ? Oboje pracujecie na 300/2.8 ? czy D5 na 300+tc14 ?
Paweł - moim zdaniem jest identycznie z AF :) mamy takie same ujęcia a kolega i ja podobny poziom chwytania ptaków w locie :) Zresztą pomogłem mu ustawić wszystko w AF jego D5 identycznie jak u mnie w D500. Oprócz obudowy i ISO nic więcej nie wzbudza mojej zazdrości. Generalnie kolega dla zachowania dobrej struktury piór też stara się nie przekraczać ISO 2500 tak jak ja na D500 :)
Zapomniałem dodać, że właśnie baterii koledze w D5 bardzo zazdroszczę. Trzymając prawie non stop AF-ON od 7 do 11-12 godziny już muszę wymienić aku a on nawet 25% nie ma zużytego w D5 :) Myślę też troszkę o filmowaniu to dokupiłem trzeci akumulator bo bez niego mógłbym zapomnieć o filmach.
Jak myślicie, z tymi podwyżkami cen to był świąteczny kawał, czy coś jest na rzeczy?
Pytam, ponieważ wytrwałem baaardzo długo w postanowieniu kupna następcy mojego wysłużonego D300.
Nazbierałem trochę gotówki i mam zamiar w końcu kupić D500, chociaż wolałbym poczekać jeszcze dwa miesiące.
bartek.g
13-01-2017, 20:06
No. Ja uzywam D500 zamiast telekonwertera. Nie trace swiatla. Ogolnie. Wole D5. A nawet D4.
Kupiłem gripa komfort pracy jeszcze się poprawił. ;)
Czy można w D500 włączyć/wyłączyć wspomaganie AF przy podpiętej SB900?
Przekopałem całe Menu aparatu i nie mogę tego znaleźć?
Po podpięciu S50-100/1.8 fotografując z lampą ewidentnie mam przesunięcie punktu ostrości, tak jakby to wspomaganie wprowadzało jakąś korektę. Bez lampy Sigma ostrzy idealnie.
Obiektyw co prawda jeszcze przed kalibracją USB Dock'iem, ale czy to ma jakieś znaczenie?
madebyzosiek
20-01-2017, 13:14
Czy można w D500 włączyć/wyłączyć wspomaganie AF przy podpiętej SB900?
Przekopałem całe Menu aparatu i nie mogę tego znaleźć?
Musisz pokopać menu lampy, a nie aparatu, tam masz opcje wspomagania AFu :)
Po podpięciu S50-100/1.8 fotografując z lampą ewidentnie mam przesunięcie punktu ostrości, tak jakby to wspomaganie wprowadzało jakąś korektę. Bez lampy Sigma ostrzy idealnie.
Obiektyw co prawda jeszcze przed kalibracją USB Dock'iem, ale czy to ma jakieś znaczenie?
Był jakiś przypadek kiedyś opisywany, że aparat, któraś Sigma Art i lampa pojechały do Gdyni i dopiero po tej wizycie działały sprawnie ze sobą... Ale ja zacząłbym od aktualizacji softu szkła dockiem :)
Ale ja zacząłbym od aktualizacji softu szkła dockiem :)
I tak właśnie dzisiaj zrobię :-)
Ma ktoś pod ręką link do softu USB Dock?
http://www.sigma-global.com/en/download/lenses/sigma-optimization-pro/
W menu lampy musisz wyłączyć, piszę z pamięci, ale powinno być: AF ON, AF OFF, AF ONLY
Ale jaja. Tyle lat pstrykam z SB900 i gdyby nie kupno pierwszego niesystemowego obiektywu, nie zwróciłbym uwagi na różnice w ostrzeniu ze wspomaganiem AF lub bez.
Zacząłem testować nawet swoje Nikkory i rzeczywiście baaardzo minimalnie (ledwo niezauważalnie), ale lepiej wyostrzone foty wychodzą kiedy 'predator' w SB jest wyłączony.
Po skalibrowaniu S50-100 teraz z lampą jest podobnie jak z Nikkorami. Różnice w ostrości są akceptowalne.
hydra_ulik
28-01-2017, 02:05
Mam i ja...D500...Niezdecydowanym z przejścia, z D300/300s na ten korpus daję zielone światło...;) To jest przepaść w obrazowaniu, szumach, obrazku, wadze...we wszystkim...Póki, co jestem zafascynowany, zobaczymy w praniu, co wyjdzie, ale jeśli kogoś stać, to brać! ;)
A już AF...! Wow :D
leonstar
28-01-2017, 14:38
Mam i ja...D500...Niezdecydowanym z przejścia, z D300/300s na ten korpus daję zielone światło...;) To jest przepaść w obrazowaniu, szumach, obrazku, wadze...we wszystkim...Póki, co jestem zafascynowany, zobaczymy w praniu, co wyjdzie, ale jeśli kogoś stać, to brać! ;)
Identyczna droga i wrażenia jak moje :) Kolejna pięćsetka w Zachodniopomorskim :)
Czy do wykorzystania pełnej prędkość D500 (10kl/s) w zupełności wystarczy XQD x1400 czy trzeba się rzucać na najszybsza x2933? Teoretycznie przy skompresowanym RAW, który ma wielkość ~20MB x1400 powinno wystarczyć ale jak jest w praktyce?
Czy do wykorzystania pełnej prędkość D500 (10kl/s) w zupełności wystarczy XQD x1400 czy trzeba się rzucać na najszybsza x2933? Teoretycznie przy skompresowanym RAW, który ma wielkość ~20MB x1400 powinno wystarczyć ale jak jest w praktyce?
W zupełności wystarczy, ani razu nie zwolniła mi puszka przy Lexarze 1400
Dzięki wielkie, cenna informacja :)
Pawel Pawlak
01-02-2017, 14:17
x1400 vs x2933 robi różnicę tylko w długości serii i szybkości utylizacji bufora. Jeśli zakładasz robinie serii w okolicach 10s albo dłuższych, to kupuj 2933x 128GB - bo przy takim nawalaniu każda mniejsza pojemność bardzo szybko się zapełni ;)
Ja mam 64GB 1400x i 64GB 1333x i jeszcze nigdy nie miałem "brakującego bufora" ;)
Chyba jednak na ptaszory w zupełności wystarczy x1400 wnioskując z tego co piszą takie wygi jak Wy, szanowni koledzy :)
Kurka, zastanawiam się komu może być potrzeba seria dłuższa niż 10 sekund :shock:
Do tej pory fociłem samoloty korpusem D7100, który ma bufor 6-8 klatek - czyli miałem około sekundową serię po której następowała cisza.
Owszem, mocno mi brakowało drugiej i trzeciej sekundy serii, ale nie mogę sobie wyobrazić okoliczności, żebym musiał i potrzebował trzymać wciśnięty spust przez 10 sekund :-)
Myślicie, że są dziedziny fotografii, w których jest to wykorzystwane?
Może reporterka?
Co prawda to nie moja bajka, ale przy samolotach chyba takie serie lecą ?
Popatrz od 1 minuty
https://youtu.be/YNdQpBv4XFs
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
nikoniarz
01-02-2017, 20:56
Co prawda to nie moja bajka, ale przy samolotach chyba takie serie lecą ������
Popatrz od 1 minuty
https://youtu.be/YNdQpBv4XFs
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Naprawdę komuś potrzebne jest 200 kadrów by coś wybrać z takiego lądowania?
To był pokaz możliwości sprzętu.
Nikt tak samolotów nie fotografuje.
Pawel Pawlak
01-02-2017, 22:38
bufor w d500 (podobnie jak ten który znam z d4) w RAW może spowodować nadprodukcję podobnych zdjęć. To się dzieje samoistnie - jak akcja trwa dłużej niż można było się spodziewać to po prosty przytrzymujesz spust i seria trwa nadal - w body którymi do tej pory pracowałem to było nie do pomyślenia - w d700 trzeba było naprawdę bardzo uważa - jeśli nie na sam bufor to na czas potrzeby na jego utylizację i to nawet korzystając z najszybszych kart. W d800 było lepiej (przy 12bitowych rawach), ale bywało że przy kilku akcjach następujących po sobie, bufor się zapychał. Ale w d500 i D4, nawet na "wolnych" kartach (1333x i 1400x), bufor zawsze jest gotowy do przyjęcia kolejnej, całkiem pokaźnej serii. Być może spotkam się jeszcze z sytuacją, kiedy zabraknie mi bufora (na razie trudno mi sobie to wyobrazić), ale częściej zdarza mi się brak miejsca na kartach na wyjeździe - więc wolę zainwestować w większą kartę (większą ilość kart) 1400x niż w mniejszą a szybszą.
Warto jednak zaznaczyć że wersja 2933x jest "złota" a nie "srebrna"; moja 1333x -starsza "złota karta" wydaje się lepiej wykonana i solidniejsza niż "srebrna" 1400x. Ale może to być też kwestia innej epoki - wersja 1333x (xqd 1) to była jeszcze XQD z serii bardzo drogich.
Kurka, zastanawiam się komu może być potrzeba seria dłuższa niż 10 sekund :shock:
Do tej pory fociłem samoloty korpusem D7100, który ma bufor 6-8 klatek - czyli miałem około sekundową serię po której następowała cisza.
Owszem, mocno mi brakowało drugiej i trzeciej sekundy serii, ale nie mogę sobie wyobrazić okoliczności, żebym musiał i potrzebował trzymać wciśnięty spust przez 10 sekund :-)
Może reporterka?
To nie byłeś na MAKS'ie :(, gdzie seria flar Russkije Witjazi trwa właśnie tyle albo i dłużej :)
W moim przypadku nie chodzi o brak zdecydowania czy się przesiadać, ale kiedy.
Zwykła domowa ekonomia przeciętnego polaka. Nie zarabiam aparatem, więc muszę długo się zastanawiać, czy już stać mnie na jego kupno.
Wolałbym uniknąć wielu lat ratalnego koszmaru..., ale chyba jednak od niego nie ucieknę.
POZDRAWIAM!
To nie byłeś na MAKS'ie :(, gdzie seria flar Russkije Witjazi trwa właśnie tyle albo i dłużej :)
Ano nie byłem :-)
Używacie do przesyłania zdjęć czytnika kart ? Ktoś coś może polecić ?
Ja przesyłam przez aparat. Trochę niewygodna opcja.
hydra_ulik
02-02-2017, 19:19
W moim przypadku nie chodzi o brak zdecydowania czy się przesiadać, ale kiedy.
Zwykła domowa ekonomia przeciętnego polaka. Nie zarabiam aparatem, więc muszę długo się zastanawiać, czy już stać mnie na jego kupno.
Wolałbym uniknąć wielu lat ratalnego koszmaru..., ale chyba jednak od niego nie ucieknę.
POZDRAWIAM!
Ehh... @micwn (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=28863) kompletnie nie zrozumiałeś mojego wpisu, albo też i ja wraziłem się mało ściśle...:)
Nikomu nie polecam i nie doradzam zapożyczania się gdziekolwiek i na cokolwiek...To głupota, w rzadkich tylko wypadkach uzasadniona, a zarobkowanie np. sprzętem foto, do tychże należeć może...;) Napisałem tylko tylę, że Ci, którzy wahają się z podjęciem decyzjo o zakupie, mają na to kasę, mogą śmiało lecieć do sklepu i kupować... Ja biłem się z myślami przez tydzień i ...nie żałuję. Nie zarabiam fotografując i też było ciężko z podjęciem decyzji, ale dalej nie żałuję...;)
Używacie do przesyłania zdjęć czytnika kart ? Ktoś coś może polecić ?
Ja przesyłam przez aparat. Trochę niewygodna opcja.
Uzywam Lexara, ale ma albo samo XQD albo SD + CF; oba po USB3.0
Jest tez Sony MRW-E90 czytnik kart XQD zgodny z USB 3.1 ma w sobie tez SD :)
Ja też używałem Lexara (Workflow XR2). Pamiętam, że robiłem sobie testy kopiowania 1 GB bezpośrednio z aparatu i przez czytnik (oba na kablu USB3). Z czytnika miałem niecałe 11 sekund. Z aparatu około 30. Jednak, jako że w informatycznych sprawach nie jestem za dobry, mogłem nie wykorzystać potencjału aparatu - pod Win7 nie umiałem tak zrobić, żeby go było widać np. w Total Commanderze. Kopiowałem przez explorera, bo tylko tam widoczny był podłączony aparat.
nikoniarz
02-02-2017, 21:56
Lexar Workflow jest bardzo dobry (bez względu na używany rodzaj kart). Polecam.
Pawel Pawlak
02-02-2017, 23:31
Lexar Workflow dla XQD ma jedną wadę wg mnie - XR2 nie jest zgodna z XQD 1.0 a XR1 nie jest już chyba dostępny (i nie jestem pewien czy jest zgodny z XQD2). Mając więc XQD 1.0 (Lexar 1333x, 1100x, 1000x, Sony S, N,H) i XQD 2.0 (lexar 1400x i 2933x i sony G i M) nie można ich czytać jednym, szybkim czytnikiem XR2 :/
Lexar 1400x jest czytany przez czytnik Sony ?
Pawel Pawlak
02-02-2017, 23:44
tak, zarówno przez MRW-E90 jak i starą wersję MRW-E80
edit:
do samego d500, optymalne wydaje się MRW-E90 bo szybko obsługuje wszystkie XQD i SD
Może reporterka?
Witam
Od czasu do czasu fotografuję strzelające na poligonie samoloty. Do tej pory używałem D300, mimo że szybkostrzelność była na podobnym poziomie 8 vs 10 fps, brakowało mi właśnie bufora. Po prostu seria z MiGa trwała ok 1 sekundy, a bufor pozwalał na 2 sekundy zdjęć i najczęściej na zdjęciu nie było nic (za wcześnie naciśnięty spust) lub tylko dymki po strzelaniu (za późno). Raz na kilka, kilkanaście podejść udawało mi się "trafić" i uchwycić na zdjęciu ogień z działek.
Dlatego wybrałem D500 i szybką kartę. Podejrzewam, że w tym roku nie będę miał problemu z trafieniem, chociaż przekonam się o tym dopiero za jakiś czas, jak zaczną się strzelania.
Do zdjęć na pokazach wystarczyłby D7100/7200, ja zdecydowałem się na D500 właśnie ze względu na "długość serii".
Chociaż ta wielkość bufora ma też minusy, zauważyłem to po wypadach pod płot do Dęblina i Mińska, gdzie pojechałem wypróbować nową puszkę (kupiłem ją przed Bożym Narodzeniem). Przywozi się niesamowitą ilość zdjęć, trzeba się bardzo pilnować aby za długo nie trzymać spustu.
Plusem natomiast jest ilość pikseli 12 Mps vs 20, tego typu zdjęcia robi się z oczywistych względów z daleka i trzeba je "kropować". Mam nadzieję, że z tego zakupu będę zadowolony. :)
Pozdrawiam
Kazik
Mały Ot:
Kazik można gdzieś znaleźć Twoje prace? Te z strzelań?
Koniec OT.
Ehh... @micwn (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=28863) kompletnie nie zrozumiałeś mojego wpisu, albo też i ja wraziłem się mało ściśle...:)
Czołem!
Zrozumiałem. Aparat wzięty na cel. To ja źle napisałem, ale dość już marudzenia.
Mam prośbę do Użytkowników, którzy przesiedli się z D300 na D500, a mają w swojej szklarni Tamrona 150-600.
Jak z szybkością i celnością AF w tym zestawie (D500 + T150-600) w porównaniu do D300-tki.
POZDRAWIAM!
Mały Ot:
Kazik można gdzieś znaleźć Twoje prace? Te z strzelań?
Koniec OT.
Witam
No cóż, trudno nazwać te moje "pstryki" pracami. Robię zdjęcia czysto dla przyjemności, a na poligonie szczególnie, ze względu na warunki i odległości są one marnej jakości. Najważniejsze są dla mnie efekty wizualne i dźwiękowe. Poniżej próbka zdjęć.
Generalnie robię zdjęcia na pokazach od wielu lat, ale tylko i wyłącznie dla siebie, jestem tak krytyczny co do swoich "prac", a szczególnie obróbki, z którą nie bardzo sobie radzę, że nie odważyłem się ich publikować. Dopiero w ubiegłym roku znajomi z "pod płotu" namówili mnie abym pokazał chociaż kilka zdjęć, więc przemogłem się i "puściłem" kilka na Facebooku.
Trzy zdjęcia poglądowe jak to wygląda i link do kilku na Flickrze:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/27209220094_261cfc4d8e_c-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/8/7346/27209220094_261cfc4d8e_c.jpg)[/url]
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/28166915401_d4f4c7cf9b_c-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/8/7408/28166915401_d4f4c7cf9b_c.jpg)[/url]
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/26970783476_bc06b4cfc1_c-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/8/7475/26970783476_bc06b4cfc1_c.jpg)[/url]
Jeszcze kilka tutaj: https://flic.kr/s/aHskzQaD5g
Mam sporo fajnych zdjęć z poligonu, których nie mogę opublikować. Można by po nich namierzyć miejsce z którego są robione, a tego za wszelką cenę chciałbym uniknąć. :)
Pozdrawiam
Kazik
Edit
Zdjęcia nie są robione Nikonem d500, więc nie wiem jak Admin do nich podejdzie.
Ale jeśli tylko będzie jakiś poligon, umieszczę z D500.
Kazek, dobrze kojarzę, że używasz S150-600 sport? Jeśli tak to jak sobie dajesz radę z jej ciężarem? Podejrzewam, że pstrykanie z łapy nie wchodzi w grę?
Kazek, dobrze kojarzę, że używasz S150-600 sport? Jeśli tak to jak sobie dajesz radę z jej ciężarem? Podejrzewam, że pstrykanie z łapy nie wchodzi w grę? Nie przesadzaj z tym ciężarem. Da się pstrykać z ręki.
Kazek, dobrze kojarzę, że używasz S150-600 sport? Jeśli tak to jak sobie dajesz radę z jej ciężarem? Podejrzewam, że pstrykanie z łapy nie wchodzi w grę?
Witam
Nie, używam Tamrona 150-600, wcześniej miałem sigmę 150-500, ale z chęcią zmienił bym Tamrona na Sigmę Sport. Nie byłem zadowolony z Tamiego w ubiegłym roku. Miał problemy z ostrzeniem, po sezonie spędził 2,5 miesiąca w serwisie w oczekiwaniu na częsci. Ponoć wymieniono całą elektronikę i bagnet, przynajmniej tak to opisali, chyba jest lepiej, ale okaże się to po większym foceniu.
W ubiegłym roku byłem na CIAF, SIAF, Air Power w Zeltweg, w bazie Namest w Czechach, w Ostrawie i po powrocie okazało się, że 70/80 % zdjęć jest nie ostrych. Rok wcześniej nie było aż takich problemów, więc może po naprawie wszystko się unormuje, niemniej walczyłem o zwrot pieniędzy, ale się nie udało. Chciałem dołożyć i kupić Sigmę Sport. Ewentualne porady żeby wybrać Nikkora 200-500, nie wchodzą w grę, po prostu 150mm na krótkim końcu często jest za dużo, a 200 całkiem odpada.
Co do wagi, myślę że nie było by wielkiego problemu, uważam że im cięższy zestaw, tym bardziej jest stabilny. Zresztą bawiłem się trochę Sigmą, więc nie jest to teoretyzowanie.
Pozdrawiam
Kazik
Nie przesadzajcie z tą "dopuszczalną" wagą. Po co Nikon wypuszczałby "reporterskie" 200-400 ważące 3,3 kg? Żeby ze statywem/monopodem biegać? Te 3 kg z małym okładem, moim zdaniem, można przyjąć jako górną granicę komfortowego focenia z "ręki", przy założeniu, że zestaw jest dobrze wyważony (użytkownicy "starych" 400-tek i 600-tek wiedzą, o co chodzi). Wiadomo, po przesiadce z 70-200 czy 70-300 można przeżyć mały szok, ale to nie oznacza, że szło jest nieużywalne. Dla mnie te 3 kg + aparat to wręcz idealny zestaw (stabilny). Panningi takim np. 80-400 są dla mnie trudniejsze niż z Sigmy Sport.
O ile ja, być może, umordowałbym się jakoś z takim 3 kg obiektywem o tyle moja Żona już tego nie zrobi. A tak się składa, że oboje korzystamy ze sprzętu foto. Ale to już problem na zupełnie inne rozważania, nie tutaj :)
O ile ja, być może, umordowałbym się jakoś z takim 3 kg obiektywem o tyle moja Żona już tego nie zrobi. A tak się składa, że oboje korzystamy ze sprzętu foto. Ale to już problem na zupełnie inne rozważania, nie tutaj :)
Kwestia wprawy, znam kobitki co focą Canonowską 300/2.8 i 500/4 z ręki. Na początku tez miałem problemy; ale trening czyni cuda :).
reglass jestem na etapie zakupu. Tzn. D500 mógłby w każdej chwili zagościć u mnie ale chce go kupić razem ze szkłem od razu, za jednym zamachem. O ile D500 jest pewniakiem o tyle zakup szkła przyprawia mnie o ból głowy.
Kwestia wprawy, znam kobitki co focą Canonowską 300/2.8 i 500/4 z ręki. Na początku tez miałem problemy; ale trening czyni cuda :).
Haha, prawda :-)
Ale ja z nikonowską 400 2.8G nie dałbym rady kilka godzin z ręki - chociaż znam Takich, którzy machają :-)
Piechu Z tego co piszesz w innym wątku na Twoim miejscu poważnie bym się zastanowił nad D7200.
Jesli chodzi o puszkę to po długim rozważaniu wszelkich za i przeciw decyzja została podjęta i tutaj nie mam żadnego dylematu.
Jesteś pewien że wykorzystasz D500 ?
D7200 To fantastyczny aparat pod względem ceny do możliwości.
Za resztę można kupić bardzo fajny obiektyw.
Nie mogę powiedzieć, że na 100% uda mi się wykorzystać pełne możliwości tej puszki. Chłodna kalkulacja i naprawdę długie rozważania na ten temat podpowiadają jednak, że tak będzie ale to pewnie wyjdzie w praniu, jak zwykle. Co do obiektywu. Czy rzeczywiście za ~ 11.000 można kupić jakieś wystrzałowe, super, hiper fajne szkło, które da mi porównywalną ogniskową z obiektywami 150-600? Do tego nie będzie ważyło tony jak Sigma sport?
Nie, w tych kryteriach nie ma takiego obiektywu.
Że tak zapytam czy ten zestaw jest warty swojej ceny ?? http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d500-16-80mm.bhtml mam w tym momencie D7200 nie wiem ale czegoś mi brakuje zamówiłem samo body i te w zestawie i teraz mam dyla czy brać w zestawie z obiektywem czy samo body do moich szkieł czyli sigma 150-600 S i sigma 50-100 art oraz wymienić sigmę 18-35 art na to szkło.
Macgeb, ja zamieniłem 18-35/1.8 na właśnie 16-80/2.8-4, ponieważ brakowało mi ogniskowej (za duża dziura między 35, a 70mm w krajobrazie) + mam plan na inne ogniskowe niż masz Ty. Sigma 18-35 jest naprawdę świetna (jakość obrazu, wykonanie, same plusy). Szczerze mówiąc jeśli miałbym 18-35, 50-100 i 150-600 i byłbym z tego zestawu zadowolony to raczej z nim bym pozostał, 16-80 zbyt by wchodził zakresem na 50-100, a biorąc pod uwagę wagę 50-100 to pewnie po prostu przestałbyś z niego korzystać, albo robił byś to na siłę na zasadzie 'mam to użyję' ;)
Macgeb, ja zamieniłem 18-35/1.8 na właśnie 16-80/2.8-4, ponieważ brakowało mi ogniskowej (za duża dziura między 35, a 70mm w krajobrazie) + mam plan na inne ogniskowe niż masz Ty. Sigma 18-35 jest naprawdę świetna (jakość obrazu, wykonanie, same plusy). Szczerze mówiąc jeśli miałbym 18-35, 50-100 i 150-600 i byłbym z tego zestawu zadowolony to raczej z nim bym pozostał, 16-80 zbyt by wchodził zakresem na 50-100, a biorąc pod uwagę wagę 50-100 to pewnie po prostu przestałbyś z niego korzystać, albo robił byś to na siłę na zasadzie 'mam to użyję' ;)
No i wszystko jasne dzięki pozdrawiam
maniak666
06-02-2017, 22:07
Witam
Mam dwa pytania odnosnie tej puchy
Czy ktos już smazył ekstremalnie matrycę. Mam na mysli Big Stopper, Super Stopper. Chodzi mi o bolączke D7100 Hot pixele. czy cos wyłazi czy raczej nie ma tego problemu. I drugie pytanie Nocne ujecia, konkretnie niebo. W D7100 to nie jest mistrzostwo swiata-jesli lepiej, a ktos miał porównanie to już jest OK. Rady typu- tylko FX proszę sobie darować. Przeszukiwanie sieci, wujek google również. Naprawdę na forum pytam jak już wyczerpi inne możliwosci.
Radzilla
14-02-2017, 19:17
Pstrykałem z ND 3.0 i bez ale w granicach 30s/1minuty (do smażenia jeszcze daleko). Hot-pixeli nigdzie nie zauważyłem, WB lepiej oddaje kolor (na D80 miał lekki zafarb), co najlepsze (dla mnie nowość) da się kadrować z założonym ND3.0 przez LV, nawet wieczorem.
Niestety WB przy zdjęciach wieczornych/nocnych na długich czasach potrafi sobie zaszaleć. Zdjęcia ze statywu - ten sam kadr, scena bez zmian w oświetleniu, taka sama ekspozycja lub bracketing, kilka zdjęć z dobrym WB i jedno lub kilka z walniętym WB (mocno ocieplonym).
Nie kojarzę, by przez wiele lat pstrykania D80 spotkała mnie podobna sytuacja - a z D500 powtórzyła się kilka razy, chociaż na szczęście nie zawsze. Zaktualizowałem firmware ale jeszcze nie miałem okazji sprawdzić czy się uspokoiło czy WB dalej się rozjeżdża.
Wiem, że były przykłady na zmienny WB w dzień, ale czy spotkaliście się z taką sytuacją przy zdjęciach przy identycznym kadrze?
Ja z utęsknieniem czekam na jakiś update softu Nikona poprawiający pracę WB w tej puszce (dotychczas nie zauważyłem poprawy). Bo na chwilę obecną to jedyna większa wpadka, jaką znalazłem, po wypstrykaniu ponad 40 tys zdjęć.
No to jeszcze zapytam Grip NIKON MB-d17 czy zamiennik Newell MB-D17 powiem tak, nie że by było na bogato chodzi o sam fakt, namacalnie nikon wygrywa a funkcjonalnie ?? Dlatego pytam.
Z gripami niesystemowymi często są problemy w przypadku wielu modeli nikonowskich lustrzanek. W przypadku D500 dochodzi jeszcze problem z samymi akumulatorami innych producentów, które przez D500 są nierozpoznawane. Na filmiku koleś pokazuje co dzieje się po podłączeniu gripa Neewer MB-D17 z oryginalną baterią nikonowską w środku.
https://www.youtube.com/watch?v=o6OpE7Aig0c
Ja kupiłem oryginał i wszystko działa jak należy ;)
tego nie sprawdziłem mam oryginał w domu zamiennik w sklepie jutro obadam
Daj znać jak sprawdzisz tego newell'a. Grip świetna sprawa, w D90 mam oryginał i tego gripa w D500 jednak brakuje. Ale wydawać 1,5k nie mam zamiaru, z kolei zamienników jakichkolwiek (baterie etc) unikam jak zarazy ale cena robi sporą różnicę akurat w tym przypadku.
1550zł a 400zł trochę boli jutro sprawdzę Nikona mam w domu Newell w sklepie jutro obadam,wezmę nikona do sklepu i porównam z Newellem i dam znać.Pozdrawiam
Witam
Już tutaj pisałem o gripie, kupiłem dokładnie ten: https://www.amazon.de/gp/product/B01I31FQ74/ref=oh_aui_detailpage_o00_s00?ie=UTF8&psc=1, kosztował po przeliczeniu 316zł z przesyłką. Nie jest to oryginał, ale moim zdaniem, zdecydowanie lepiej wykonany niż Newell. Wszystko działa jak należy, wykonanie super, to tylko moja opinia ale jest porównywalny z nikonowskim.
Pozdrawiam
Kazik
Cenna informacja, szkoda tylko, że tym napisem Meike wali po gałach ;) Ale cena bardzo, bardzo dobra. Trzeba się zainteresować tematem skoro zasilanie i sterowanie działają bezproblemowo.
Z innej mańki. Czy ktoś z Was stosował folie/szkła ochronne do D500? Póki co udało mi się znaleźć zabezpieczenia tylko na duży wyświetlacz a zależałoby mi także na zabezpieczeniu wyświetlacza górnego - nigdzie nie mogę znaleźć takiego ustrojstwa. Są za to komplety pod D750 i wydaje mi się, że wymiarowo powinny chyba pasować. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii?
hydra_ulik
18-02-2017, 18:19
Czy ktoś z Was stosował folie/szkła ochronne do D500? Póki co udało mi się znaleźć zabezpieczenia tylko na duży wyświetlacz a zależałoby mi także na zabezpieczeniu wyświetlacza górnego - nigdzie nie mogę znaleźć takiego ustrojstwa. Są za to komplety pod D750 i wydaje mi się, że wymiarowo powinny chyba pasować. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii?
Oooo! Własnie.
Ja się przyłącze do zapytania o szkła lub folie zabezpieczające na ekrany.
ZbyszekS
18-02-2017, 19:43
Szkło na wyświetlacz polecam. Z 750 pasuje tylko duży ekran. Górny wyświetlacz ma inny rozmiar. Ale jest Larmor dedykowany do 500. Jakoś przed sylwestrem kupiłem w euro za ok 50 złociszy - http://www.euro.com.pl/ochrona-sprzetu/ggs-oslona-lcd-larmor-nikon-d500.bhtml?gclid=CM6rwbSXmtICFQktGQodAe8CXw&gclsrc=aw.ds&dclid=CKre-rSXmtICFZWGsgodaugDiw
Montaż banalnie prosty tylko pyłki poza oczyszczeniem załączoną chusteczką dobrze zebrać jakąś taśmą klejącą i jest super.
A co do gripa - razem z D500 wziąłem Newella i na razie bez problemów. Zasilanie z ori aku jak i z akumulatorków AA działa bez zastrzeżeń. Żadnego samorozładowania czy innych atrakcji, kółka działają, spust i dżojstik ok więc używam.
damian_888
18-02-2017, 21:00
Co do gripa. Ja jak pisałem wcześniej zakupiłem Newella. Mam go już jakoś ponad miesiąc i działa jak należy.
Działa wszystko, nie ma problemów. Jakość też nie jest zła. Jedyne co mi odrobinę przeszkadza to to, że pokrętła ma takie plastikowe (D500 ma taką gumę jakby przez co się nie ślizgają) ale to jest naprawdę drobiazg jeśli już się do czegoś przyczepić.
Nie miałem porównania z MEIKE bo nie miałem go w ręku więc się wypowiadam jedynie jako posiadacz Newella.
Z gripa jestem zadowolony. Trafiłem na tyle dobrze, że jak dla mnie do zastosowań czysto amatorskich jest to dobra opcja.
CO do osłony na ekran to uważam, że to konieczność ... i nie żadna folia tylko koniecznie hartowane szkło.
Są dostępne dopasowane szkła na duży ekran. Od D750 rzeczywiście też pasuje. Ja mam takie szkło i nie żałuję .... a czuję się odrobinę pewniej.
Na górny ekran nigdy nie zakładałem osłon więc nie mam ... ale pewnie też by nie zaszkodziło, więc odradzał nie będę.
Na marginesie osłony Larmor widzę, że są też dostępne na allegro.
ale nie ma pod D500 - w sklepach internetowych także braki na magazynach. Zamówiłem szkła w Euro z odbiorem w sklepie. Niby czas oczekiwania do 14 dni ale może dadzą radę szybciej ściągnąć na miejsce.
ZbyszekS
18-02-2017, 21:45
Ja w euro czekałem na sprowadzenie do sklepu jakieś 10 dni więc na pewno będziesz miał szybciej niż 14 roboczych.
damian_888
18-02-2017, 23:48
Ja kupiłem w styczniu osłonę firmy MAS. Teraz widzę na allegro faktycznie tego nie ma, ale może to chwilowe.
A więc tak oba gripy mam w domu jak i NIKONA tak i NEWELL ,Meike MB-D17 odrzuciłem bo wygląda jarmarcznie po za tym dużo na forach piszą o jego wadach,no jescze ten oczojebny napis z przodu to już przesada ,na alledrogo można go kupić za 300 zł.
Ale wracając do tematu Newell wada która jest pokazna na filmie nie występuje u mnie i w zasadzie różnica między Nikonem a Newell .............. chyba tylko cena która zabija Nikona bo grip Newell jest identyczny jak oryginał niczym nie ustępując mu najmniejszym szczególe i budowie.Poniżej jedno i drugie sami ocencie,dal mnie rewelka i jakieś 1100zł w kieszeni prawie na głowice do statywu zostanie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/71-1.jpg
źródło (http://nti.lh.pl/Photo/71.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/72-1.jpg
źródło (http://nti.lh.pl/Photo/72.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/73-1.jpg
źródło (http://nti.lh.pl/Photo/73.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/74-1.jpg
źródło (http://nti.lh.pl/Photo/74.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/76-1.jpg
źródło (http://nti.lh.pl/Photo/76.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/78-1.jpg
źródło (http://nti.lh.pl/Photo/78.jpg)
hydra_ulik
19-02-2017, 13:34
Pytanko mam. Kalibrowałem ostatnio, z czystej ciekawości swoje szkła. Procedura elegancka, wszystko poszło jak należy. Uzyskane korekty wprowadziłem i jakąś tam nieznaczną poprawę uzyskałem, ale...;) Bo zawsze jakieś "ale" być musi...
Dlaczego, po ponownej korekcji, np. N24-70 uzyskałem inną wartość? Z -11, zrobiło się -3 ? ( aparat ze statywem, nieruszany, stał w tym samym miejscu, z tym samym oświetleniem)
Lekko zdziwion, powtórzyłem korekcję z innymi szkłami i też wychodziły, za każdym razem inne wartości :shock:
Aparat na statywie, wybrany ręcznie centralny punkt AF, przysłona najniższa z możliwych dla danego szkła, pomiar światła...hmm, chyba punktowy z gwiazdką
Podpowiecie coś? :)
Ja robiłem pomiary w takich warunkach:
- ostrzenie na tablicę testową na ścianie;
- światło zastane naturalne (żadnych żarówek, jarzeniówek itp.);
- aparat na solidnym statywie oraz solidnej głowicy olejowej;
- aparat możliwie najbardziej prostopadły do tablicy testowej;
- aparat ustawiony w takiej odległości, by punkt pomiaru ostrości obejmował jedynie centralny pasek tablicy ("screen" z wyświetlacza D500 poniżej).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://s5.postimg.org/wf9cf1q87/pomiar_AF.jpg)
Na początku odległość aparatu od tablicy była dosyć losowa i otrzymywałem dosyć dziwne odczyty (rozrzuty o ponad 10 jednostek). Jeśli punkt pomiarowy "łapał" też boczne drabinki na tablicy, to pojawiały się właśnie takie rzeczy jak u ciebie.
Wykonywałem swoją metodą po cztery pomiary dla każdego szkła przeostrzając pierścieniem po każdym pomiarze. Otrzymałem takie wyniki:
- dla N27-70: -3,-3,-3,-4 - ustawiłem "-3"
- dla T90 Macro:+3,+3,+2,+3 - ustawiłem "+3"
Nie wiem, czy moja metoda ma jakieś "naukowe" uzasadnienie, ale, wg mnie, sprawdza się najlepiej i nic lepszego na razie nie wymyśliłem. Może po prostu ten punkt pomiaru ostrości musi mieć tylko jeden kontrastowy element i nic innego nie może mu po bokach przeszkadzać... Nie wiem, nie znam się :)
EDIT: Zapomniałem jeszcze napisać w kwestii zoomów. Rzeczonego N24-70 kalibrowałem na dwóch skrajnych ogniskowych. Rozrzut odczytów na 24mm był zdecydowanie większy niż na 70mm i otrzymywałem wyniki od "-1" do "-8". Średnia mi wychodziła "-4". Zdecydowałem się ustawić "-3" ze względu na powtarzalność tego pomiaru na maksymalnej ogniskowej.
Z innej mańki. Czy ktoś z Was stosował folie/szkła ochronne do D500? Póki co udało mi się znaleźć zabezpieczenia tylko na duży wyświetlacz a zależałoby mi także na zabezpieczeniu wyświetlacza górnego - nigdzie nie mogę znaleźć takiego ustrojstwa. Są za to komplety pod D750 i wydaje mi się, że wymiarowo powinny chyba pasować. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii?
Mnie się udało kupić ostatnią sztukę ze starej dostawy:
http://eltec.pl/AKCESORIA-FOTOGRAFICZNE/Oslony-na-LCD/Szklane/Oslona-LCD-GGS-LARMOR-szklana-Nikon-D500.html
Nowa dostawa ma być pod koniec lutego.
Ale wracając do tematu Newell wada która jest pokazna na filmie nie występuje u mnie i w zasadzie różnica między Nikonem a Newell...
Na filmiku jest inny grip pod nazwą Neewer a nie Newell. Może w nim jest inna elektronika, albo po prostu autor filmiku miał wadliwy egzemplarz...
damian_888
20-02-2017, 22:57
Pytanko mam. Kalibrowałem ostatnio, z czystej ciekawości swoje szkła. Procedura elegancka, wszystko poszło jak należy. Uzyskane korekty wprowadziłem i jakąś tam nieznaczną poprawę uzyskałem, ale...;) Bo zawsze jakieś "ale" być musi...
Dlaczego, po ponownej korekcji, np. N24-70 uzyskałem inną wartość? Z -11, zrobiło się -3 ? ( aparat ze statywem, nieruszany, stał w tym samym miejscu, z tym samym oświetleniem)
Lekko zdziwion, powtórzyłem korekcję z innymi szkłami i też wychodziły, za każdym razem inne wartości :shock:
Aparat na statywie, wybrany ręcznie centralny punkt AF, przysłona najniższa z możliwych dla danego szkła, pomiar światła...hmm, chyba punktowy z gwiazdką
Podpowiecie coś? :)
Ja analizowałem trochę temat w Internecie i wnioski są takie, że ta wewnętrzna kalibracja jest dość słaba mimo wszystko.
Jest, bo jest ... może będzie to rozwijane, ale na ten moment nie jest to najlepsze rozwiązanie.
Zdecydowanie lepszym moim zdaniem jest Reikan FOCAL.
Jestem posiadaczem tego softu i elegancko się kalibruje.
Może i można to nazwać luksusem ale robi robotę i jest skuteczne.
Dam link do producenta i dostawcy: http://www.reikan.co.uk/focalweb/index.php/2016/04/nikon-d500-automatic-af-fine-tune/
achpiotr
21-02-2017, 21:06
Ja sobie radziłem z d300 w sposób następujący. Ustawiałem aparat na statywie bądź stole. Celowałem w kontrastową kartkę w paski ustawiając ostrość. Następnie przestawiałem na LV, ustawiałem ostrość ponownie patrząc co się dzieje - oczywiście była zmiana więc korygowałem do skutku aż przełączając z LV na normalny nie będzie ruchu.
Dzisiaj dwa razy po włączeniu aparatu nic nie mogłem zrobić. Ponowne wyłączenie/włączenie aparatu nie pomogło. Dopiero wyjęcie akumulatora ponowne włożenie pomogło. (Wszystko wróciło do normy).
Oryginalny grip, akumulator. Poziom naładowania 50-80%. Nigdy wcześniej nie miałem takiego przypadku a robiłem zdjęcia w dużo niższych temperaturach.
Miał ktoś podobny przypadek ?
Ja dużo zdjęć robiłem ostatnimi czasy w prawie ekstremalnych warunkach około -12 do -15 stopni z obiektywem N80-400 i nie miałem żadnych problemów z tym zestawem. W ogóle od początku zakupu nigdy mi się nie zawiesił Dpińcet.
Jutro 6h w czatowni zobaczę czy sytuacja się powtórzy ;)
U mnie wiesza się tylko karta XQD Lexar Pro 64GB x 1400 przy przeglądaniu intensywnym zdjęć w czatowni ale tylko przy tej czynności. Pomaga wyjęcie aku. Nigdy nie zawiesił się po włączeniu lub podczas robienia zdjęć.
Mam tą samą kartę i też potrafię intensywnie przeglądać zdjęcia. Jak do tej pory nic się nie zawiesiło z tego powodu.
Radzilla
25-02-2017, 20:57
Nosiłem aparat na wierzchu kilka godzin przy temperaturze -20 (przez pewien czas w odsłoniętym terenie przez wiatr temp. odczuwalna podobno -30) i oprócz ogólnego spowolnienia wyświetlacza/elektroniki aparat działał bez zarzutu.
Natomiast po zmianie obiektywu (w normalnych warunkach) zdarzyło się kilka razy, że AF przestał działać, czasami pomagało ponowne podpięcie obiektywu, czasem ponowne wyłączenie i włączenie a czasem aparat się zwieszał i pomagało wyjęcie baterii.
Dzisiaj wszystko normalnie ;)
Dzisiaj wszystko normalnie ;)
Obstawiam kartę
Pojawił się nowy Firmware 1.12 ale zmiany chyba mało istotne: http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/227.html
No to w końcu mam i ja :)
Wiem, że już o kartach pamięci było, ale zanim kliknę "kup teraz" poproszę jeszcze o Wasze spostrzeżenia, rady.
Może coś od tych ostatnich postów o kartach się zmieniło.
Czy używa ktoś z Was takiego czytnika? http://allegro.pl/czytnik-kart-xqd-2-0-lexar-usb-3-0-2-0-fv23-i6750649857.html
czy raczej rozglądać się za tym workflow?
Pytam, ponieważ czasem są okazje łączone w sprzedaży z kartą http://allegro.pl/lexar-xqd-2-0-prof-64gb-1400x-210mb-s-czytnik-i6596987166.html
http://allegro.pl/lexar-xqd-card-64gb-2933x-prof-incl-xqd-2-0-usb-3-i6350603092.html
POZDRAWIAM!
Mam ten czytnik zakupiony właśnie w zestawie z kartą x2933 64GB. Zarówno karta jak i czytnik pod USB 3.0 to demony prędkości ;)
leonstar
22-03-2017, 18:16
U mnie też śmiga z kartą 2933x , wsysa rawy błyskawicznie, świetny sprzęt.
ZbyszekS
22-03-2017, 19:30
Potwierdzam, za zestaw z 32GB kartą 2933x dałem 340 pln i działa bez zastrzeżeń.
Dziękuje Panowie za szybkie odpowiedzi.
Potwierdzam, za zestaw z 32GB kartą 2933x dałem 340 pln i działa bez zastrzeżeń.
Zbyszku gdzie kupowałeś?
... cena wygląda na atrakcyjną
ZbyszekS
22-03-2017, 22:22
skleplaptopy.pl miał taką cenę w styczniu... ale to zdaje się już historia bo teraz nie widzę u nich żadnych xqd
Przestrzeliwałem szkła przed sezonem i pomyślałem, że porównam dwa teleobiektywy z różnych półek cenowych: stałkę Nikona 600mm i Sigmę Sport 150-600. Dotychczas używałem ich głównie na FX i różnice były spore. A jak to wygląda na DX?
Jeśli chodzi o ostrość i detal w centrum kadru - Sigma drepcze Nikonowi po piętach.
Sigma z lewej, Nikon z prawej. Oba szkła na minimalnej przysłonie (Nikon f4, Sigma f6.3). Ustawienia aparatu identyczne (AF-S, 5-punktowy, preselekcja przysłony - więc czas naświetlania troszkę się różni).
źródło (https://postimg.org/image/nn77xy8lf/)
Poniżej to samo, ale Nikon przymknięty do f6.3, żeby uzyskać podobną głębię i ten sam czas naświetlania.
źródło (https://postimg.org/image/tcngi9ern/)
Jak dla mnie, w centrum kadru wyniki Sigmy wypadają bardzo dobrze.
No i to, co mnie ciekawiło najbardziej, czyli róg w DX-ie. Sytuacja zaczyna się zmieniać (oba szkła maksymalnie otwarta przysłona):
źródło (https://postimg.org/image/k2bceq41v/)
No i, niestety, potwierdzam to, co zauważyłem już kiedyś. Sigma ma problem ze skrajnymi punktami AF w D500 na swojej maksymalnej ogniskowej (nawet w tak dobrych warunkach oświetleniowych jak dziś). Poniżej zaznaczyłem na czerwono punkty, na których jest problem z pracą szkła (myszkowanie, AF gubi obiekt albo nie jest w stanie w ogóle na niego wyostrzyć):
źródło (https://postimg.org/image/ozowzu60z/)
Sytuacja normalizuje się w okolicach ogniskowej 460mm. Co ciekawe, na tej ogniskowej dalej mam f6.3...
Xavier80
01-04-2017, 13:34
tu nawet nie ma co porównywać, te sample tylko potwierdzają, że różnica jest ogromna na korzyść Nikona
lukasz.antoniak
01-04-2017, 17:02
Porownujemy zoom do stalki? Gdzie fair play?
Nie chodzi mi o porównanie "bezwzględne" - wiadomo, jaki będzie wynik. Na FX różnica była dużo większa. Focąc DX-em, przyjmując pewne zasady odnośnie kadrowania i zachowaniu przyzwoitych warunków ekspozycji (a te w przypadku np. fotografii lotniczej najczęściej są dobre), taka Sigma nie wypada tak źle. Uważam, że jest wręcz dobrze. Wziąwszy pod uwagę, że nie każdy ma ochotę machać 5 kg stałką i nie każdy ma ochotę wydawać tak duże kwoty na fotograficzne zabawki, wydaje się rozsądnym kompromisem.
Niestety, są też pewne minusy, o których wspomniałem - potencjalni posiadacze tego szkła powinni też o tym wiedzieć. Dlatego o tym wspominam. Żeby była świadomość, co dokładnie kupujemy. Może trafi się ktoś, kto wywali pieniądze na D500 i Sigmę Sport i będzie myślał, że za takie pieniądze powinien dostać zestaw idealny. Powinniśmy być świadomi pewnych ograniczeń. Przypomnę tylko, że Sigma Sport raczej nie jest uważana za "kitowe" szkło. I ja z tą oceną się zgadzam. W pewnych sytuacjach wolę podpiąć Sigmę niż N200-400...
Xavier80
01-04-2017, 20:01
Spoko. Dziwne tylko, że na FX różnica jest większa, w rogach to się zgodzę, ale zazwyczaj to FX daje wizualnie ostrzejszy obrazek
Fajne porównanie dla tych, którzy biją się z myślą: "Wydać 7.000 zł na Sigmę czy może dołożyć te 43.000 zł na Nikkora, no bo w sumie jest trochę ostrzejszy" ;)
To porównanie miałoby większy sens, gdyby je przeprowadzić: S 150-600 kontra N 200-500 - oczywiście z D500. :mrgreen:
Pawel Pawlak
02-04-2017, 18:49
niektórzy mogą mieć wątpliwości: mam nikkora 600/4 i myślę o czymś "do ręki"; sigma będzie bardzo odstawała czy do zaakceptowania. I takie porównanie może być dla nich wartościowe. Pewnie przykładów jest wiele. Poza tym można kupić szkło nikkora 400/2.8 albo 600/4 bez VR za ok 15.000zł co jest kwotą trochę mniejszą niż 43.000zł a optycznie będzie bardzo podobnie do 600tki z tego porównania. Nawet używana 600VR za 25.000zł jest kwotowo dość odległa niż wspomniane 43.000zł ;)
nikoniarz
02-04-2017, 18:59
można kupić szkło nikkora 400/2.8 albo 600/4 bez VR za ok 15.000zł
400/2.8 za 15 tys? Jak szukałem, to wszystkie AF-S'y były po około 23 tys. Za 13 tys to 300/2.8...
Pawłowi zdaje się, chodziło o wersję bez VR.
400/2.8 za 15 tys? Jak szukałem, to wszystkie AF-S'y były po około 23 tys. Za 13 tys to 300/2.8...
Bez VR można znaleźć 400/2.8 afs w okolicach 12 tys.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
nikoniarz
02-04-2017, 19:25
Pawłowi zdaje się, chodziło o wersję bez VR.
Możesz podlinkować jakikolwiek artykuł o które szkło chodzi? To ten z "odwrotną" stopką?
Np taki:
Nikkor 400mm f/2.8D AF-S ED-IF II
nikoniarz
02-04-2017, 19:51
Np taki:
Nikkor 400mm f/2.8D AF-S ED-IF II
Czyli jednak ten z "odwrotną" stopką. Ale chyba trudno dostępny na polskim rynku, bo odkąd szukam, nie znalazłem oferty. W każdym razie wielkie dzięki, bo nie zdawałem sobie sprawy z istnienia tego szkła. A skoro jest w cenie poniżej 15k to jednak znalazł się w "zasięgu ręki"...
Nawet używana 600VR za 25.000zł jest kwotowo dość odległa niż wspomniane 43.000zł ;)
Są fetyszyści, którzy uznają tylko nowe nówki. Nowe używki nie wchodzą w grę ;)
nikoniarz
Jak Ktoś nie potrzebuje VR to dlaczego nie.
Jakość obrazka w obiektywach typu 300, 400, 500 czy 600 jest wyśmienita.
nikoniarz
02-04-2017, 20:02
nikoniarz
Jak Ktoś nie potrzebuje VR to dlaczego nie.
Przy czasach na poziomie 1/1000 sek. nie potrzebuję...
Przemekkk666
02-04-2017, 21:24
Nawet bym o takiej opcji w przyszłości pomyślał (taka 600mm bez VR), problem tylko z panningami byłby... :)
Przy szejsecie to nie wiem jaki musiałby być ten VR, żeby się dało powtarzalnie zrobić panningi ;) Aczkolwiek raz czy dwa uzyskałem pożądane efekty.
Wiadomym jest, że szkła z niższej półki cenowej wypadają dużo gorzej na bokach przy pełnej klatce. Podpinając Sigmę do DX-a po cichu liczyłem, że wypadnie pod tym względem ciut lepiej. Jednak, jak widać, deformacja obrazu daje tu też o sobie znać. Przestrzeliwałem też N200-400 VRII - i tu jakość obrazka jest zdecydowanie bardziej równomierna na całej powierzchni kadru (zdziwiłbym się, gdyby było inaczej). Chciałbym móc zrobić porównanie do N200-500, ale na razie nie planuję takiego zakupu.
To jest między innymi siła stałek właśnie.
Na przykład nikkor 500 f4 FL jest taki sam w centrum, na brzegu dx i na brzegu FF.
Nigdy czegoś takiego nie widziałem.
Pawel Pawlak
03-04-2017, 00:11
Przy FX na AFS-500f/4 II widziałem że na brzegach kadru jest słabiej niż w centrum bez robienia testó - po prostu przy ciasnych kadrach było to widać. W 400/2.8VR ani w AF-I300f2.8 nigdy nie zauważyłem różnicy. 300tkie nie sprawdzałem na D800, ale 400VR nawet na 36mpix matrycy jest porównywalnie detaliczny i ostry w całym kadrze.
Co do 15tyś - w tej cenie kupowaliśmy dla znajomego właśnie wersję AFS 400/2.8 II w stanie - jak nówka. Ale prawdą jest że mi się takie okazje nie trafiają często. A to fajna wersja bo zauważalnie lżejsza niż wersja I i VRka. Optycznie bardzo dobra i super szybki AF.
No dobra - ale co to wszystko ma wspólnego z nikonem D500?
Przemekkk666
07-04-2017, 21:31
Nooo... To nikon i to nikon :) ;) :D
Główne zastosowanie D500 to praca z długimi szkłami.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
kurde no.... a ja dziś cały dzień pięćdziesiątkę miałem zapiętą :)
a długich szkłach to chyba jednak w dziale optyka a nie korpusy
madebyzosiek
12-04-2017, 19:47
Powiedzcie mi, jak określacie skuteczność automatycznej kalibracji BF/FF? Używacie tego w ogóle? Zdaje to egzamin?
Powiedzcie mi, jak określacie skuteczność automatycznej kalibracji BF/FF? Używacie tego w ogóle? Zdaje to egzamin?
Niestety nie sprawdza się. Moje ustawienia nijak się mają do tych automatycznych. Na YT również znany fotograf przyrody próbował kalibrować automatem i ustawienie zupełnie rozbieżne do tych co ustawił ręcznie i w punkt.
madebyzosiek
12-04-2017, 21:56
Niestety nie sprawdza się. Moje ustawienia nijak się mają do tych automatycznych. Na YT również znany fotograf przyrody próbował kalibrować automatem i ustawienie zupełnie rozbieżne do tych co ustawił ręcznie i w punkt.
No właśnie... Próbowałam się tym pobawić i widzę, że wartość przyjęta przez automat jest znacznie większa, niż ta która wychodzi mi na oko... Czyli zostaje ustawianie po staremu. Dzięki Rafał za odpowiedź :)
Ja na razie kalibrowałem w ten sposób 3 szkła (N24-70, N80-400 i Tamron 90). Opisywałem w tym wątku swoją procedurę i obserwacje. Przy ostatnim szkle (80-400) wyszło mi nawet, że kalibracja jest zbędna bo wyniki oscylowały w granicy zera. Wg mnie wystarczy trzymać się określonej procedury i powtórzyć pomiar kilkakrotnie. Na youtube widziałem poradnik, w którym ktoś pokazywał, jak to robić "w terenie", ale to raczej nie tędy droga. Stabilne warunki i tablica testowa są jednak niezastąpione. Dla mnie głównym problemem jest kalibracja zoomów - wyniki potrafią być różne dla różnych ogniskowych. Dlatego ustawiam pod tą, którą używam najczęściej (czyli w "tele" na długim końcu). Przydałaby się możliwość takiej regulacji jak z USB Dockiem Sigmy, gdzie można osobno określić parametr korekty dla kilku ogniskowych.
Pytanie odnośnie realizacji bracketingu
Przy ustawieniu bracketing balansu bieli aparat mówi że nie działa to przy RAW,NEF.
Pytanie,czy jeśli ustawiona jest funkcja 2 zdjęć RAW I JPeG to ta funkcja wtedy dziala czy tylko bracketing ADL?
Pytanie odnośnie realizacji bracketingu
Przy ustawieniu bracketing balansu bieli aparat mówi że nie działa to przy RAW,NEF.
Pytanie,czy jeśli ustawiona jest funkcja 2 zdjęć RAW I JPeG to ta funkcja wtedy dziala czy tylko bracketing ADL?
Bracketing WB w NEF nie ma sensu. NEF nie ma żadnego WB. Dopiero przy konwersji na JPG odbywa się to programowo. Mając NEF, można sobie zrobić dowolną ilość wersji.
Pawel Pawlak
03-05-2017, 00:58
Mała refleksja na temat używania SD vs XQD w d500;
Od początku pracy z tym aparatem, używam tylko XQD lexar 64GB 1400x i 1333x. Nigdy nie brakowało mi szybkości i bufora, mimo że daleki im do sony g albo lexar 2933x. Dziś jednak karty zostały w domu a ja pojechałem w teren z "rezerwą" - z SD sandisk extreme pro 64gb. Nie potrzebowałem serii, ale odszukanie jakiegokolwiek zdjęcia na karcie to był dramat ! Na wymienionych xqd przewijanie i podgląd zdjęć odbywa się jak na nowym, wydajnym smartfonie, przeskakiwanie między zdjęciami jest błyskawiczny, przewijanie ekranów 4 czy 9 zdjęć jest natychmiastowe. Tymczasem na SDku na wszystko trzeba czekać ! porażka... chyba po raz pierwszy, tak dotkliwie w praktyce przekonałem jak mocno podnosi komfort używanie używanie kart z bardzo dużą szybkością odczytu. Także jeśli ktoś nie jest zdecydowany na XQD, to zdecydowanie polecam, bo można je docenić nawet jeśli nie zależy nam za bardzo na wielkości bufora ;)
madebyzosiek
03-05-2017, 11:43
Pytanie odnośnie ustawienia "łatwe iso", czyli zadania możliwości zmiany wartości iso pod tylne kółko, w trybie priorytetu przysłony i z ustawienie auto-iso. Nie da się? Taki "bajer", do którego przywykłem w D7100. Wiem, że przycisk iso jest w takim miejscu, że to żaden problem, ale myślałem dotąd, że D300s i D700 są za "stare" żeby mieć te ustawienie, a tu w D500 też go nie ma ;)
Niestety nie ma tego w D500 :) dlatego dali przycisk iso blisko migawki dla szybszego dostępu.
madebyzosiek
03-05-2017, 12:07
Niestety nie ma tego w D500 :) dlatego dali przycisk iso blisko migawki dla szybszego dostępu.
Szkoda, choć faktycznie lokalizacja przycisku iso jest doskonała :) Dzięki za szybką odpowiedź :)
nikoniarz
03-05-2017, 12:20
I to jest chyba świetne rozwiązanie, bo rozumiem, że wtedy można mieć pod kółkiem łatwą kompensację ekspozycji?
Od początku pracy z tym aparatem, używam tylko XQD lexar 64GB 1400x i 1333x. Nigdy nie brakowało mi szybkości i bufora, mimo że daleki im do sony g albo lexar 2933x. Dziś jednak karty zostały w domu a ja pojechałem w teren z "rezerwą" - z SD sandisk extreme pro 64gb. Nie potrzebowałem serii, ale odszukanie jakiegokolwiek zdjęcia na karcie to był dramat ! Na wymienionych xqd przewijanie i podgląd zdjęć odbywa się jak na nowym, wydajnym smartfonie, przeskakiwanie między zdjęciami jest błyskawiczny, przewijanie ekranów 4 czy 9 zdjęć jest natychmiastowe. Tymczasem na SDku na wszystko trzeba czekać ! porażka... chyba po raz pierwszy, tak dotkliwie w praktyce przekonałem jak mocno podnosi komfort używanie używanie kart z bardzo dużą szybkością odczytu. Także jeśli ktoś nie jest zdecydowany na XQD, to zdecydowanie polecam, bo można je docenić nawet jeśli nie zależy nam za bardzo na wielkości bufora ;)
A jaką prędkość odczytu ma ta karta sd?
Pytanie odnośnie ustawienia "łatwe iso", czyli zadania możliwości zmiany wartości iso pod tylne kółko, w trybie priorytetu przysłony i z ustawienie auto-iso. Nie da się? Taki "bajer", do którego przywykłem w D7100. Wiem, że przycisk iso jest w takim miejscu, że to żaden problem, ale myślałem dotąd, że D300s i D700 są za "stare" żeby mieć te ustawienie, a tu w D500 też go nie ma ;)
Można inaczej. Robić w manualu z jednoczesną włączoną funkcją autoiso.
Działa prawie tak samo, ale prawie to czasem duża różnica więc trzeba wypróbować samemu.
Pawel Pawlak
03-05-2017, 22:04
PiKa; 95mb/s - czyli teoretycznie "tylko połowę" tego co używane przeze mnie XQD.
Przepraszam że nie dopisałem, ale wydało mi się że sd extreme pro występuje tylko w wersji 95Mb/s
PiKa; 95mb/s - czyli teoretycznie "tylko połowę" tego co używane przeze mnie XQD.
Przepraszam że nie dopisałem, ale wydało mi się że sd extreme pro występuje tylko w wersji 95Mb/s
Dziwi mnie długie czekanie przy przewijaniu zdjęć. Wydaje mi się, że miniaturki są zapisane w jpgu, nie trzeba więc całego jpga wczytać, więc 95mb powinno spokojnie wystarczać.
Można też spróbować kart sd UHS-II.
Miniaturka ma 160x120 pikseli i służy tylko do wyświetlania w eksplorerze Windows. Do podglądu w aparacie służy pełnowymiarowy JPG.
Pawel Pawlak
04-05-2017, 07:43
Dziwi mnie długie czekanie przy przewijaniu zdjęć. Wydaje mi się, że miniaturki są zapisane w jpgu, nie trzeba więc całego jpga wczytać, więc 95mb powinno spokojnie wystarczać.
Można też spróbować kart sd UHS-II.
Mnie też to zdziwiło (że jednak jest tak wolno) - dlatego napisałem podzieliłem się tym spostrzeżeniem. Uściślę że robiłem zdjęcia w trybie RAW + JPG wysokiej jakości. Być może, gdybym robił samego RAWa i odczytany byłby tylko zaszyty w nim JPG o maksymalnej kompresji i trwałoby to krócej.
Nie twierdzę też że szybkość 95mb/s dla wielu nie będzie wystarczająca albo wszyscy będą odczuwali braków szybkości - przecież mogli pracować do tej pory na body które i tak odczytuje pliki dłużej. Ale d500 potrafi to robić zdecydowanie szybciej - tak samo jak najszybsze nikony reporterskie - d4,d5 i jeśli jest się do tego przyzwyczajonym, albo po prostu oczkujemy maksymalnie szybkiej reakcji aparatu, to po prostu ta ociężałość przeszkadza.
Tak, można sprawdzić kart UHS-II - jestem cieka efektów, choć podejrzewam że skoro zapis na nich w d500 jest jednak wolniejszy niż na XQD to z odczytem może być podobnie.
może to o po prostu słaba implementacja obsługi sd, programista lub projektant się nie przyłożył i wyszło co wyszło, może trzeba pokazać że xqd jest potrzebne i musi być różnica :mrgreen:, zawsze zachodzi pytanie "czy to już jest płynnie i jedwabiście czy jeszce nie?" w moim aparacie jest dość stara i słaba implementacja sd która może wykorzystać połowę przepustowości extreme pro (ale też używam) i przewijanie jest płynne i szybkie nic się nie zatrzymuje i działa natentychmiast (ale pewnie nie wiem jak mogłoby działać) - jak czytam to wydaje mi się że to "problemy pierwszego świata" jak to mówią u mnie na wsi.
Też sprawdziłem - w d7100 przewijanie jest płynne w 2x2, 3x3, niezależnie czy wyświetla jpgi M, czy rawy (skompresowane, 12 bit).
Czyli już wiemy co popsuli w d500 ;)
madebyzosiek
04-05-2017, 08:49
Ja nie mam wrażenia, że w D500 przewijanie 14 bit nieskopresowanych rawów jest jakieś przycinające, na pewno działa tak samo szybko jak w D7100. Ale nie założyłem jeszcze QXD, więc nie wiem jaka jest różnica. Chętnie to opiszę, jak kupię QXD :)
Szkoda, choć faktycznie lokalizacja przycisku iso jest doskonała :) Dzięki za szybką odpowiedź :)
też jestem zdania, że położenie przycisku ISO jest idealne, w trybie wyboru iso, przednim kółkiem zmieniasz tryb iso / auto-iso a tylnym wartość ISO.
przyznam się, że mnie zaskoczyłeś, nie zwróciłem na to uwagi u siebie, mam wrażenie, że u mnie jest szybko na SD, ale robię tylko same NEFy i trudno mi sobie wyobrazić, że XQD mogły by mi cokolwiek przyspieszyć, wręcz zachodziłem w głowę po co to XQD skoro na SD wszystko ładnie hasa, zakładałem, że to bajer pod video 4K
Z ciekawości wrzucę do D500 starą kartę SD, którą wykorzystywałem w D90, aż nie chce mi się wierzyć, że na SDkach może tak zamulać.
No to jeszcze zapytam Grip NIKON MB-d17 czy zamiennik Newell MB-D17 powiem tak, nie że by było na bogato chodzi o sam fakt, namacalnie nikon wygrywa a funkcjonalnie ?? Dlatego pytam.
ja szybko zostałem wyprostowany, że do D500 tylko oryginalne baterie, uważaj na allegro na użytkownika dendero (https://allegro.pl/uzytkownik/25079306/oceny), nieuczciwy sprzedawca, wciska kit, że działa, a potem maksymalnie zwleka z oddaniem pieniędzy i wymyśla różne historie.
Ostatecznie, kupuj tam gdzie możesz podjechać i przetestować sprzęt ze swoją puszką. W D90 miałem gripa - zamiennik, też po krótkim czasie się okazało, że nie zawsze łączy, tworzywa są często gorsze, i na statywie aparat nie jest stabilny, bo cały grip pracuje pod obciążeniem sprzętu.
możecie polecić coś do zabezpieczenia ekranu dotykowego w D500?
Z ciekawości wrzucę do D500 starą kartę SD, którą wykorzystywałem w D90, aż nie chce mi się wierzyć, że na SDkach może tak zamulać.
to daj znać, ja właśnie sprawdziłem i ładnie chodzi z SanDisk Extreme PRO 64GB 95MB/s
możecie polecić coś do zabezpieczenia ekranu dotykowego w D500?
ja kupiłem coś takiego -> szkło (http://www.euro.com.pl/ochrona-sprzetu/ggs-oslona-lcd-larmor-nikon-d500.bhtml?gclid=Cj0KEQjwoqvIBRD6ls6og8qB77YBEiQAc qqHe5LOYejzDZIUOLlOEkWRnFzxx77L8xafsakkg2wz6S4aAnp x8P8HAQ&gclsrc=aw.ds&dclid=CMqNuITb1dMCFRnHsgodAfkEQw)
z tym, że w lutym płaciłem za to cudo 49,99
nikoniarz
04-05-2017, 19:06
A ja poważnie myślę, czy nie wstrzymać się z zakupem D3s do czasu, aż D500 przejdzie testy i pokaże na co go stać. Matryca może mieć duży potencjał, bufor i szybkostrzelność wymiata, do tego crop wyeliminuje zakup dłuższych szkieł na mecze stadionowe... Jest zagwozdka :D
No cóż... po niespełna roku od napisania powyższego posta zakupiłem D3s. Nie żałuję. Zakup D500 mnie nie kręci :)
madebyzosiek
04-05-2017, 19:16
No cóż... po niespełna roku od napisania powyższego posta zakupiłem D3s. Nie żałuję. Zakup D500 mnie nie kręci :)
A ja zaryzykowałem, a właściwie złapałem okazję i absolutnie nie żałuję. Choć za krótko się znamy, żebym mógł coś więcej powiedzieć :)
nikoniarz
04-05-2017, 19:24
A ja zaryzykowałem, a właściwie złapałem okazję i absolutnie nie żałuję. Choć za krótko się znamy, żebym mógł coś więcej powiedzieć :)
D3s to takie fpsy'z D500 i matryca jeszcze lepsza niż w D700. Ale duży, więc nie każdemu to pasuje...
madebyzosiek
04-05-2017, 19:37
D3s to takie fpsy'z D500 i matryca jeszcze lepsza niż w D700. Ale duży, więc nie każdemu to pasuje...
Tak po krótkiej znajomości muszę przyznać, że D500 to nie tylko FPSy... AF jest kosmiczny, używalne iso, jak na DXa, ogromne, no i pewnie szereg bajerów, których jeszcze nie odkryłem ;) No i ja chciałem cały czas DXa jednego mieć, a że się udało trafić D500, to jest. Po wakacjach będę mógł go porównać z D700 i D7100 :)
nikoniarz
04-05-2017, 19:39
Tak po krótkiej znajomości muszę przyznać, że D500 to nie tylko FPSy... AF jest kosmiczny, używalne iso, jak na DXa, ogromne, no i pewnie szereg bajerów, których jeszcze nie odkryłem ;) No i ja chciałem cały czas DXa jednego mieć, a że się udało trafić D500, to jest. Po wakacjach będę mógł go porównać z D700 i D7100 :)
Nie no, w kwestii DX D500 robi miazgę i jest bezkonkurencyjny...
Mam tą maszynkę od 2 tygodni. Z 200-500 ostrość ustawia w ciemności :-). Niesamowicie pewny autofokus. Jestem pod wrażeniem.
Jastrząb
05-05-2017, 15:53
Nie wiem czy było, ale z 35/1.4 ART D500 niedoswietla o 1 EV. Aktualizacja softu obiektywu rozwiązuje problem.
Wymiana EN-EL15 Li-ion10 na Li-ion20 jest bezporoblemowa, ale jest limit 5 sztuk na body :)
No i dowiedziałem się ze 2 aku na 8 sztuk mam nieoryginalne, niestety.
Pawel Pawlak
05-05-2017, 16:22
szkoda że jest limit, ale na szczęście jest ustawiony dość wysoko - 5aku + ten który dostaje się z body oryginał to już dość spory zapas energii.
Pamiętasz jak i gdzie kupiłeś aku które mogą okazały się trefne ? Ostatnio trafiłem w internecie na teoretycznie oryginały w cenie ok. 120zł - co wydało mi się na dziś trochę za bardzo atrakcyjną ofertą - może one też nie przeszły by selekcji do ewentualnej wymiany ;)
Jastrząb
05-05-2017, 16:30
Aku mam poznaczone, oblukam czy jest jakas różnica wizualna i dam znaka. A gdzie kupowałem, to nie pamietam, cena była w granicach 160-180 zeta.