PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D600 w praktyce.

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12

Babeczka
11-08-2013, 15:27
Jak stwierdzą, że została uszkodzona z winy użytkownika, to nie zrobią tego w ramach gwarancji.
Kolega miał tak z D90 - po miesiącu podła migawka. Serwis stwierdził, że uszkodzona obcy element, który dostał się do komory lustra. W rzeczywistości był to fragment, który odpadł od obiektywu. Polski serwis chciał 1200zł za naprawę. Wysłał do Niemiec i tam mu wymienili.

Wymienili na gwarancji ?
W sumie serwisów w De jest od groma.

Greg77
11-08-2013, 15:36
A czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto miał wcześnie lub ma obecie d7000 i dokupił d600? Chodzi mi o ten nieszczęsny moduł AF. Ja osobiście miałem nieprzyjemność posiadania tej puszki i przyznam się, że trochę się boję tego d600. Czy oni coś tam poprawili?
Przy opisie widnieje Multi-CAM 4800 ale bez dopiska DX tak jak w przypadku d7000. To może to jednak poprawione.

Sprawdz kilka postow wczesniej ktos pisal, ze nie ma porownania, jest o wiele lepiej...

theluki
11-08-2013, 15:38
Jeżeli tak ja mówisz nie dotykałaś niczego w komorze ani nic z zewnątrz do środka się nie dostało to nie martw się, serwis musi to uznać za wadę fabryczną i wykonać naprawę nieodpłatnie. O ile dobrze pamiętam ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży kosumenckiej z 2002r mówi że każda wada, która uwidoczniła się w ciągu 6 miesięcy od daty dostawy, istniała w już chwili zakupu i w tym okresie to obowiązkiem gwaranta jest udowodnić Ci, że ewentualna wada powstała z twojej winy a nie twoim że tak nie było. Jeśli jesteś pewna że nic sama nie nabroiłaś to raczej nie masz się czym martwić poza faktem, że prawdopodobnie nie będziesz miała aparatu na ślubie.

GonzoG
11-08-2013, 16:00
Jeżeli tak ja mówisz nie dotykałaś niczego w komorze ani nic z zewnątrz do środka się nie dostało to nie martw się, serwis musi to uznać za wadę fabryczną i wykonać naprawę nieodpłatnie. O ile dobrze pamiętam ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży kosumenckiej z 2002r mówi że każda wada, która uwidoczniła się w ciągu 6 miesięcy od daty dostawy, istniała w już chwili zakupu i w tym okresie to obowiązkiem gwaranta jest udowodnić Ci, że ewentualna wada powstała z twojej winy a nie twoim że tak nie było. Jeśli jesteś pewna że nic sama nie nabroiłaś to raczej nie masz się czym martwić poza faktem, że prawdopodobnie nie będziesz miała aparatu na ślubie.

Wyskakujesz z niezgodnością towaru z umową, a nie wiadomo w ogóle, czy sprawa pod to podlega - sprzedaż konsumencka, to sprzedaż osobie prywatnej do użytku prywatnego. W przypadku użytku zarobkowego - ustawa ta nie ma zastosowania.

Art 1. ust. 1.
Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa
sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym
z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny).

theluki
11-08-2013, 16:23
Wyskakujesz z niezgodnością towaru z umową, a nie wiadomo w ogóle, czy sprawa pod to podlega - sprzedaż konsumencka, to sprzedaż osobie prywatnej do użytku prywatnego. W przypadku użytku zarobkowego - ustawa ta nie ma zastosowania.
Faktycznie to prawda, o tym zapomniałem, ale to czy podlega czy nie to najlepiej będzie wiedziała sama zaintresowana, a jeśli nawet nie to te informacje mogą się kiedyś przydać komuś innemu, więc się tak nie stresuj:).

Babeczka
11-08-2013, 19:58
Faktycznie to prawda, o tym zapomniałem, ale to czy podlega czy nie to najlepiej będzie wiedziała sama zaintresowana, a jeśli nawet nie to te informacje mogą się kiedyś przydać komuś innemu, więc się tak nie stresuj:).

Ja się tu stresuje. Pierwszy raz mnie czeka serwis... no cóż.. koty za płoty. Osobiście sobie wierzę i jestem czysta- nic nie grzebałam tam, nigdzie mi nie upadło, nic mi nie wleciało do środka. Jedynie jakieś 2-3 tyg temu to delikatnie gruchą przedmuchałam i nic wiecej. Dbam o sprzęt jak o dziecko. :)

irek6311
11-08-2013, 20:16
Babeczka duży pech z body ale bądż dobrej myśli ;)
oby to nie była globalna usterka bo jakby mi się to przytrafiło to po serwisie idzie na Allegro :|

tomisiek
12-08-2013, 10:33
Po 4 miesiącach używania postanowiłem i ja skrobnąć słówko na temat d600. W maju zmuszony byłem do przesiadki z d3s na d600. Dlatego pokuszę się o porównanie do D3s (wcześniej przez 4 lata D3). Fotografia to nie tylko moja miłość ;) ale też zawód.
na plus D600:
- wielkość i waga! Tak - małe jest piękne. Już miałem dość noszenia d3s, wielkiej krowy ;)
- niepozorność - nareszcie człowiek wygląda jak zwykły pstrykacz :) a nie z budzącym zainteresowanie d3s jak nieprzymierzając profi
- matryca!! rewelacja, rozdzielczość, pojemność tonalna, praca z wysokim ISO
- WB auto - nie ma porównania do D3s (i D3). Nareszcie działa tak jak powinno.
- karty sd - tańsze niż CF.

na minus:
- trzeszczy jak się mocno ściska ;))))))
- AF przy słabych warunkach oświetleniowych gorzej działa niż serii jednocyfrowej. Prędkość AF może też jest niższa - ale na moje potrzeby to nie dramat.
- pomiar światła - jednak seria jednocyfrowa miała pomiar matrycowy prawie bezbłędny. Teraz przy d600 w trudnych warunkach (wieczorne, nocne zdjęcia z punktowymi światłami lamp) trzeba robić korektę i to nawet na poziomie 1 - 1,5 EV. Przy normalnych scenach radzi sobie dobrze / b. dobrze (chociaż ma moim zdaniem małą tendencję do delikatnego prześwietlania). Ale praca z lampą błyskową - jest w moim odczuciu lepsza w d600.

Po prawie 25 tys zdjęć uważam, że to kawał dobrego sprzętu z wielkimi możliwościami. Jakbym miał kupować jeszcze raz - wybrałbym tak samo. Nie było problemu z kurzem, Af działa tak jak powinien (żadnych bf/ff). Nic tylko brać i robić zdjęcia ;)

MstrG
12-08-2013, 19:08
Po 4 miesiącach używania postanowiłem i ja skrobnąć słówko na temat d600. W maju zmuszony byłem do przesiadki z d3s na d600. Dlatego pokuszę się o porównanie do D3s (wcześniej przez 4 lata D3). Fotografia to nie tylko moja miłość ;) ale też zawód.
na plus D600:
- wielkość i waga! Tak - małe jest piękne. Już miałem dość noszenia d3s, wielkiej krowy ;)
- niepozorność - nareszcie człowiek wygląda jak zwykły pstrykacz :) a nie z budzącym zainteresowanie d3s jak nieprzymierzając profi
- matryca!! rewelacja, rozdzielczość, pojemność tonalna, praca z wysokim ISO
- WB auto - nie ma porównania do D3s (i D3). Nareszcie działa tak jak powinno.
- karty sd - tańsze niż CF.

na minus:
- trzeszczy jak się mocno ściska ;))))))
- AF przy słabych warunkach oświetleniowych gorzej działa niż serii jednocyfrowej. Prędkość AF może też jest niższa - ale na moje potrzeby to nie dramat.
- pomiar światła - jednak seria jednocyfrowa miała pomiar matrycowy prawie bezbłędny. Teraz przy d600 w trudnych warunkach (wieczorne, nocne zdjęcia z punktowymi światłami lamp) trzeba robić korektę i to nawet na poziomie 1 - 1,5 EV. Przy normalnych scenach radzi sobie dobrze / b. dobrze (chociaż ma moim zdaniem małą tendencję do delikatnego prześwietlania). Ale praca z lampą błyskową - jest w moim odczuciu lepsza w d600.

Po prawie 25 tys zdjęć uważam, że to kawał dobrego sprzętu z wielkimi możliwościami. Jakbym miał kupować jeszcze raz - wybrałbym tak samo. Nie było problemu z kurzem, Af działa tak jak powinien (żadnych bf/ff). Nic tylko brać i robić zdjęcia ;)

Na forum nie można mówić dobrze o D600. Dobrze, że nie odnosiłeś się do D700. ;)
Tak poważnie - ja tez jestem bardzo zadowolony z tego korpusu.

zakonnica
12-08-2013, 20:21
Na forum nie można mówić dobrze o D600. Dobrze, że nie odnosiłeś się do D700. ;)
Tak poważnie - ja tez jestem bardzo zadowolony z tego korpusu.
No, ja chyba też..znaczy na pewno też :P
Kocham go razem z jego kurzem!
Pozdr.

RAF7705
12-08-2013, 20:31
Tomisiek dzięki za fajną opinię.

tomisiek
12-08-2013, 20:54
RAF7705 - nie ma problemu. Zapomniałem tylko o jeszcze jeden rzeczy - wielkość plików. To czego się najbardziej obawiałem. Ale przeszedłem w tryb skompresowanego rawu 12 bitowego (plik c.a. 20 MB) i jakoś mniej boli. Chociaż lightroom pracuje odrobinę wolniej. Ale to co można wyciągnąć z plików z d600 rekompensuje odrobinę wolniejsze działanie.

tmk_t
12-08-2013, 22:26
taka ciekawostka http://petapixel.com/2013/08/12/how-far-weve-come-comparing-the-iso-capabilities-of-nikons-d70-and-d600/
czyli D600 vs D70pod kątem ISO

josephebeloki
12-08-2013, 23:08
Ja jestem też bardzo zadowolony => ale ja zauważyłem, że zadowolone są tylko te osoby co go posiadają :)

Greg77
12-08-2013, 23:25
No i te ostatnie wypowiedzi bardzo lubie:D
Moj D600 wraz zeszklami jest teraz gdzies nad europa i leci do mnie a ja po obserwacji tego watku zalamalem sie na zapas, dzieki za pozytywne opinie, duzo o nim czytalem i bardzo mi ta pucha pasuje, opinie wydam za kilka tygodni;)

tomgol
13-08-2013, 08:41
Greg77 jak sprzęcik dotrze to daj znać jak się spisuje. Szczególnie UWA bo gdzieś doczytałem że masz, będziesz miał 16-35
a strasznie mnie ciekawi jak w krajobrazie wypada.

Rybaspace
13-08-2013, 10:24
To może i ja się skusze na dwa słowa o Nikonie d600. Kupowałem przerażony całym wątkiem o kurzu. Sam należę do tych użytkowników sprzętu, co się strasznie irytują takimi eksploatacyjnymi problemami. Nikona zakupiłem kilka miesięcy temu w FJ, wysoki nr seryjny, ale i tak co swoje pokurzył. Nie było to bardzo uciążliwe, jednak w górnej partii zdjęcia pojawiało się przy wysokich f'ach trochę syfu.

Nie będę się rozpisywał o zaletach tej puchy, bardziej chce napisać o swojej przygodzie z czyszczeniem na morko. Ostatnio odważyłem się zrobić to samemu i powiem jedno - pełen sukces, zakładając cały czas mój brak wprawy. Teraz przy f22 jest dosłownie kilka drobnych pyłków, pewnie przy poprawionym czyszczeniu i one by zniknęły.

Na prawdę ten aparat da się wyczyścić bez najmniejszych problemów, grucha w moim przypadku pomagała, choć uporczywego kurzu było więcej niż tego, który dało się przedmuchać. Do czyszczenia wykorzystałem zestaw Dust-Wand Kit bodaj, wygląda trochę jak relikt PRL'u ale płyn, ściereczki i szpatułki są użyteczne. W zestawie jest 50 ściereczek, więc jest to także ekonomiczne rozwiązanie. Co do samego procesu czyszczenia, robiłem to wg. instrukcji klasycznie, z dodatkowymi zabezpieczeniami w postaci rąk umytych spirtyem heh :-P

Także jeżeli ktoś się obawia kurzu, a i nawet sprzętu by mu kurzył...nic bardziej prostego. Zestaw do czyszczenia i do dzieła... przy okazji wyczyściłem starego d40x i d7000 i wszystko jak na mojego oko z dobrymi rezultatami. Gdybym mógł coś pomóc w kwestii użycia tego zestawu.. śmiało

TomaSzSz
13-08-2013, 10:31
a ja zmąciłem kolejny time lapse +2000 klapnięć, moje body ma już 12,500 :-). Warszawa nocą, przy Temat Rzeka.

http://www.youtube.com/watch?v=t91a3nBAios&feature=youtu.be zmontowałem wczoraj filmik.

Stan matrycy 12.500+. Czyszczenie w serwisie przy 3.500 klatek, Dmuchanie gruchą przy ok 5,500.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img266/8215/unzo.jpg)

MstrG
13-08-2013, 10:35
a ja zmąciłem kolejny time lapse +2000 klapnięć, moje body ma już 12,500 :-). Warszawa nocą, przy Temat Rzeka.

http://www.youtube.com/watch?v=t91a3nBAios&feature=youtu.be zmontowałem wczoraj filmik.

Gwiazd nie było, to może i gwiezdny pył nie osiądzie na matrycy ;)

Greg77
13-08-2013, 11:51
Greg77 jak sprzęcik dotrze to daj znać jak się spisuje. Szczególnie UWA bo gdzieś doczytałem że masz, będziesz miał 16-35
a strasznie mnie ciekawi jak w krajobrazie wypada.

Powiem pare slow to pewne,a le po paru tygodniach zabawy a jak narazie zerknij tutaj:
Najnowsze prace z D600 sa z 16-35 - http://harb.pl/
Wiekszosc z UWA jest z 16-35 - http://www.hubertleszczynski.com/
Tutaj to samo - http://www.pawelkucharski.com.pl/

Stan matrycy 12.500+. Czyszczenie w serwisie przy 3.500 klatek, Dmuchanie gruchą przy ok 5,500.

Tragedii nie ma...!
Taki przebieg zrobilem poprzednia pucha w dwa lata...

TomaSzSz
13-08-2013, 14:27
Taki przebieg zrobiłem poprzednia pucha w dwa lata...

Parę wesel, parę timelapse i się zrobiło. Normalna sprawa :-).

Babeczka
13-08-2013, 14:38
Parę wesel, parę timelapse i się zrobiło. Normalna sprawa :-).

To ja mam przez 4 miesiace 5,5 tysi juz wiec, da sie bardzo szybko zrobić spory przebieg. :razz:

TomaSzSz
13-08-2013, 15:01
To ja mam przez 4 miesiace 5,5 tysi juz wiec, da sie bardzo szybko zrobić spory przebieg. :razz:

Mój ma 3 miesiące :-)

Greg77
13-08-2013, 16:33
No tak u mnie to hobby a nie praca, wiec ja robie sporo mniej ;)

Babeczka
13-08-2013, 17:00

Dokladnie ;-)
Ale bądz co badz... sprzęcik rewelacja... mimo przebojów jakie mam :razz:

TomaSzSz
13-08-2013, 17:04

u mnie zasadniczo też, mam kumpla co mam ponad 3 lata 50D i zrobił 2,350 fot

Te kurzenie to nie jest problem, dla kogoś kto poniżej F4 nie schodzi. Bardziej poważny problem to celność bocznych punktów autofocusu.

Hamarama
13-08-2013, 20:36
u mnie zasadniczo też, mam kumpla co mam ponad 3 lata 50D i zrobił 2,350 fot

Te kurzenie to nie jest problem, dla kogoś kto poniżej F4 nie schodzi. Bardziej poważny problem to celność bocznych punktów autofocusu.

Dzisiaj zaleciałem do FJ i zerknąłem w wizjer. Przecież tam nie ma bocznych. Tam są same centralne ;)

A tak poza tym to dobrze leży w ręku. Przynajmniej moim.

Borat1979
13-08-2013, 20:54
Dzisiaj zaleciałem do FJ i zerknąłem w wizjer. Przecież tam nie ma bocznych. Tam są same centralne ;)
Spójrz przez wizjer Canona 5D Mark II to zmienisz zdanie :)

Greg77
13-08-2013, 21:10
Te kurzenie to nie jest problem, dla kogoś kto poniżej F4 nie schodzi.

Taa u mnie fotografia zaczyna sie od F8 :D

Bueheheheh

Spójrz przez wizjer Canona 5D Mark II to zmienisz zdanie :)

True! :D

Hamarama
13-08-2013, 22:22
Czy może ktoś podzielić się informacją jakie są w miarę świeże numery seryjne? Ten co macałem w FJ to o ile sie nie mylę zaczynał się na 608.... Czy to pierwsze serie czy świeze?

Edit. Czytam, że w marcu br, ktoś kupował i miał 603... to 608 to może już bez piaskownicy. Idę jutro zawalczyć o raty.

Jaras
13-08-2013, 22:42
Czy może ktoś podzielić się informacją jakie są w miarę świeże numery seryjne? Ten co macałem w FJ to o ile sie nie mylę zaczynał się na 608.... Czy to pierwsze serie czy świeze?

Edit. Czytam, że w marcu br, ktoś kupował i miał 603... to 608 to może już bez piaskownicy. Idę jutro zawalczyć o raty.

Ja kupiłem swojego 25 lipca i mam 608 co do piaskownicy to jeszcze się nie wypowiem gdyż nie miałem czasu aby zrobić trochę przebiegu.
Pod koniec sierpnia mam zaplanowane dwie sesje studyjne wiec zobaczymy :)

kaku
13-08-2013, 23:08
Z tego co pamiętam to 608 były już w zeszłym roku z kurzem na zagranicznych forach. U nas też ktoś taką serie zimą kupił i mu kurzyło.

Miren
13-08-2013, 23:09

Pod koniec czerwca zakupiłem z numerem 6080...(FJ), po około 2 tys. klapnięć znacznie zakurzona lewa górna część zdjęcia.
Dzisiaj zakupiłem "gruszkę z kanką nr 11", po przedmuchaniu około 3/4 paprochów unieszkodliwione.

arwic
14-08-2013, 02:30
6087xxx kupiony miesiąc temu 22/07 (lokalny sklep "stacjonarny"). Czekałem ok 3 tygodnie na dostawę z Amsterdamu,więc pucha w mierę świeża (tak przypuszczam). Obecnie przebieg to ok 1k, kurz jest w ilościach powiedzmy umiarkowanych, na f16 3 fo 5 małych syfów i jedna większa plama. Problem występuje praktycznie od samego początku, nie czyszcze, bo w niczym mi to nie przeszkadza przy codziennym fotografowaniu, natomiast nie stwierdzam jakoby syfów przybywało, lub coś w środku sie wykruszało. Sprawdzę za kolejnych pare tysięcy zdjęć.

josephebeloki
14-08-2013, 16:14
Pod koniec czerwca zakupiłem z numerem 6080...(FJ), po około 2 tys. klapnięć znacznie zakurzona lewa górna część zdjęcia.
Dzisiaj zakupiłem "gruszkę z kanką nr 11", po przedmuchaniu około 3/4 paprochów unieszkodliwione.

Ciekawy byłem co to jest ta kanka nr 11 :) . Wrzuciłem w google i mi 1 co wyskoczyło to GRUSZKA DO LEWATYWY :)
http://www.kej.pl/oferta/gruszki-medyczne/gruszka-z-kanka-nr1/

heheh dobre to :)

MstrG
14-08-2013, 16:17
Ciekawy byłem co to jest ta kanka nr 11 :) . Wrzuciłem w google i mi 1 co wyskoczyło to GRUSZKA DO LEWATYWY :)

Takie dwa w jednym ;)

Miren
14-08-2013, 17:30

Dokładnie taka, występuje również w rozmiarze 5, 7 i 9. Wybawiłem ją od przeznaczenia, dla jakiego została wyprodukowana, od tej pory będzie nieodzownym, jak nie najważniejszym z akcesoriów dla d600, świetnie sobie radzi z kurzem.

Greg77
14-08-2013, 17:43
A nie lepiej kupic rakiete Giottos? Wlasnie sie nad nia zastanawiam...

MstrG
14-08-2013, 18:16
Ja mam Eirma 30kPa ALR BLOWER With BOOSTER :)
Fajna jest, bo potrafi "strzelać" powietrzem

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/eirmaairblowerbooster30kparedblack_djnfg-1.jpg
źródło (http://cloud.lbox.me/images/384x384/201208/eirma-air-blower-booster-30-kpa-red-black_djnfgn1345612068909.jpg)

Babeczka
14-08-2013, 19:00
Ja mam Eirma 30kPa ALR BLOWER With BOOSTER :)
Fajna jest, bo potrafi "strzelać" powietrzem

Ja ją także mam, potwiedzam słowa poprzednika, super sprawa ;-)

dem
14-08-2013, 19:34
A nie lepiej kupic rakiete Giottos? Wlasnie sie nad nia zastanawiam...

Szczerze polecam. Ta gruszka ma moc ;) Używam od kilku lat i nie żałuję zakupu.

RAF7705
14-08-2013, 22:43
Giottos wymiata:-)
Ogólnie ta firma robi dobre akcesoria.
Ja mam statyw i uważam że jest lepszy od manfroto, a na pewno glowica.
Porownywałem ich pracę w sklepie.

Greg77
15-08-2013, 12:40
Pierwsze wrazenia:
-puszka niby amatorska a wcale sie tego nie czuje
-fajnie lezy, puszki "pro" lepiej, ale tutaj nie jest zle, nawet z podpietym 16-35VR
-obrazek super, narazie to sa zdjecia barierek i kubkow:D
-zadnych problemow ze szklami N16-35VR, N50 1.8G, N70-300VR, AF dziala dosc szybko i celnie co najlepiej widac z 50mm, rewelka
-balem sie tych centralnie osadzonych punktow AF, ale okazuje sie, ze nie jest tak zle i nie przeszkadza tak bardzo

Za oknem deszcz, ale ma sie pzrejasnic wieczorem, wiec jade nad ocean na "testy";)
Geba sie cieszy!

tomgol
15-08-2013, 14:07
No Greg77 czekamy na dalsze testy. Planuje zakupić N14-24/f2.8 ale system mocowania filtrów coraz mniej mnie przekonuje więc częściej myślę o N16-35.
Sorki za ot w dziale o D600. pozdr

buskibj
15-08-2013, 14:17
Ja kupiłem swojego 25 lipca i mam 608 co do piaskownicy to jeszcze się nie wypowiem gdyż nie miałem czasu aby zrobić trochę przebiegu.
Pod koniec sierpnia mam zaplanowane dwie sesje studyjne wiec zobaczymy :)

Kupowałem w marcu,seria 600... i bez kurzu, ciężko powiedzieć czy seria ma wpływ na tą przypadłość.
przebieg 26tys i syf w normie,mniej niż w d700 ;)

.:Look:.
15-08-2013, 14:22
Podpiąłem lampę do d600 i jakież było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem, że mam zatwierdzenie ostrości, a w wizjerze mydło, aż strach. Gdzie tkwi problem? Pucha ostrzy z 2 razy na 10 przy czym zawsze mnie informuje, że jest "ok". Dodam, że obiektyw 24-70, a lampa sb 900. Czy to wina wspomagania af lampy czy co? Dzięki za pomoc

MstrG
15-08-2013, 14:31
Podpiąłem lampę do d600 i jakież było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem, że mam zatwierdzenie ostrości, a w wizjerze mydło, aż strach. Gdzie tkwi problem? Pucha ostrzy z 2 razy na 10 przy czym zawsze mnie informuje, że jest "ok". Dodam, że obiektyw 24-70, a lampa sb 900. Czy to wina wspomagania af lampy czy co? Dzięki za pomoc

24-70 to Nikkor? Wyłącz predatora i sprawdź :)

GonzoG
15-08-2013, 14:34

Wyłącz wspomaganie AF w lampie i sprawdź, czy jest lepiej.

15-08-2013, 14:40
wyłączyłem, chyba jest ok, ale czy to normalne i tak powinno być?

szkło nikkor

tomgol
15-08-2013, 14:52
Problem stary jak nikonowski świat. Było o tym wiele razy na forum. Po prostu ten typ tak ma:).

GonzoG
15-08-2013, 14:52

szkło nikkor

Jeśli szkło nie ma aberracji lateralnej oraz AF aparatu nie potrzebuje korekty dla czerwonego światła, to ma prawo tak być.
Większość obiektywów powoduje przekłamania w działaniu AF tylko przy czerwonej lub niebieskiej barwie z powodu aberracji obiektywu (ogniskowaniu tych barw w innym miejscu), więc dla czerwonej barwy wspomagania AF jest wprowadzana korekta.

Są natomiast szkła, które tę aberrację (szczególnie dla barwy czerwonej) mają skorygowaną i wtedy korekty nie trzeba.

MstrG
15-08-2013, 14:56

szkło nikkor

Nie, nie jest to normalne i tak nie powinno być - ale niestety tak jest. Nie wiem czy u każdego ten problem występuje, na forum co jakiś czas pojawiają się o tym wątki.

Ja mam SB-910 i też Nikkora 24-70, predatora wyłączyłem na samym początku, bo nie chciałem świecić dziecku po oczach ;) Muszę któregoś dnia włączyć i zobaczyć czy u mnie taki problem występuje.

15-08-2013, 15:00
Ok, dzięki. Czyli co rozwiązaniem jest wyłączyć wspomaganie, robić zdjęcia i się nie przejmować?

Borat1979
15-08-2013, 15:32
Mówiąc szczerze to żenujące, że producent nie potrafi zapewnić poprawnej współpracy własnej lampy z własnym body :(

bck1007
15-08-2013, 17:06
Takie moje spostrzezenie o d600 ;) ponad 350 zdj i co ? kurzu bylo wiecej, teraz troszke mniej, przesuwa sie ale ogólnie oleju nie mam ;) z kurzem nie ma problemu, bo tylko 2 kropki na niebie przy f16 ktore sie czasami przesuwaja. i mi sie wydaje ze aparat sie dociera ? lepsze zdj robi, bo na pcozatku bylo mydlo, dziwna sprawa

dennis8
15-08-2013, 22:39
Takie moje spostrzezenie o d600 ;) ponad 350 zdj i co ? kurzu bylo wiecej, teraz troszke mniej, przesuwa sie ale ogólnie oleju nie mam ;) z kurzem nie ma problemu, bo tylko 2 kropki na niebie przy f16 ktore sie czasami przesuwaja. i mi sie wydaje ze aparat sie dociera ? lepsze zdj robi, bo na pcozatku bylo mydlo, dziwna sprawa

Przymierzam się do d 600 kurz mam w nosie bo są gruchy ,ewentualnie u kumpla mechanika można ciśnieniem potraktowac z rozsądnej odległośći :) Ale z tym olejem to przegięcie p..y......................
Oby się u Ciebie nie pojawił.Prawie rok od premiery ,parę sztuk rozumiem wpadka.ALE ROK.

mateo912
15-08-2013, 22:52
Przymierzam się do d 600 kurz mam w nosie bo są gruchy ,ewentualnie u kumpla mechanika można ciśnieniem potraktowac z rozsądnej odległośći :) Ale z tym olejem to przegięcie p..y......................
Oby się u Ciebie nie pojawił.Prawie rok od premiery ,parę sztuk rozumiem wpadka.ALE ROK.

a Ty myślisz że to na sztuki się robi? jest seria kilkunasty/dziesięciu tysięcy i leci w świat. o ile się nei sprzeda od razu to może leżeć na magazynie wieczność ;)

TomaSzSz
15-08-2013, 23:24
Szkoda, że popularyzacja fotografii spowodowała, że jakość produkcji poleciała na łeb na szyję.

Borat1979
15-08-2013, 23:57
Szkoda, że popularyzacja fotografii spowodowała, że jakość produkcji poleciała na łeb na szyję.
Popularyzacja fotografii nie ma z tym nic wspólnego.

Przyczyną jest jedynie pazerność producentów i próba wyciśnięcia od klienta jak największych pieniędzy najniższym możliwym kosztem. D600 w momencie premiery kosztował ponad 8 tyś zł więc to nie jest budżetowe body żeby producent musiał oszczędzać na wszystkim aby zarobić na jego sprzedaży.

dennis8
16-08-2013, 08:44
a Ty myślisz że to na sztuki się robi? jest seria kilkunasty/dziesięciu tysięcy i leci w świat. o ile się nei sprzeda od razu to może leżeć na magazynie wieczność ;)

Nie myśle że to się na sztuki robi ,taka przenośnia ,normalnym jest masowa produkcja ,chodzi o to ze nikon firma od lat na rynku każdemu kojarzy sie z profesjonalizmem,i coś takiego.Każdemu kto ma problemy z body powinno się oddać pieniądze i pocałować w d..e żeby było ok.Mam body DX za parę groszy i po 2 tyś. matryca czysta.

TomaSzSz
16-08-2013, 13:31
Popularyzacja fotografii nie ma z tym nic wspólnego.

Przyczyną jest jedynie pazerność producentów i próba wyciśnięcia od klienta jak największych pieniędzy najniższym możliwym kosztem. D600 w momencie premiery kosztował ponad 8 tyś zł więc to nie jest budżetowe body żeby producent musiał oszczędzać na wszystkim aby zarobić na jego sprzedaży.

Ma, popularyzacja spowodowała wzrost obrotów a więc przestawienie przez producentów z priorytetu jakości na ilość, oby jak najwięcej sprzedać, bo jest duży popyt, wiec producenci nie mają czasu na kontrole jakości, bo i tak ktoś to kupi. Dzisiaj w każdej galerii handlowej kupisz profesjonalne korpusy i szkła. Kiedyś tak nie było.

RAF7705
16-08-2013, 16:15
Kiedyś to i tych galerii nie było. ...

Borat1979
16-08-2013, 16:35
Ma, popularyzacja spowodowała wzrost obrotów a więc przestawienie przez producentów z priorytetu jakości na ilość, oby jak najwięcej sprzedać, bo jest duży popyt, wiec producenci nie mają czasu na kontrole jakości, bo i tak ktoś to kupi. Dzisiaj w każdej galerii handlowej kupisz profesjonalne korpusy i szkła. Kiedyś tak nie było.
Bo są pazerni. Kiedyś koncerny zarabiały miliony teraz muszą zarabiać miliardy. Profesjonalne korpusy nie sprzedają się w takich ilościach aby producent nie mógł nadążyć z produkcją i kontrolą jakości. Kiedyś oprócz zysku liczyła się jakość produktów z czego słynął Nikon. Dzisiaj nie liczy się nic oprócz zysku.

mOSAd
16-08-2013, 17:35
Niedobry Nikon! Chce zarabiać! Zła firma! Kapitaliści! Bić! :)
Minolta lepsza! Zaraz, kto? Pentax? Że jak? Jedna za drugą firmy albo padają, albo są wykupywane przez inne. I wkrótce zanikają. Dzięki takim właśnie pomysłom. Zróbmy coś lepszego, niszowego, ale dopracowanego! Co nam po miliardach dolarów na dalszy rozwój, badania, zakup części, reklamę, bufor na załamania koniunktury itd.
Ja jakoś wolę firmę, która przetrwa na rynku z tą tragiczną jakością kleju do gum, kurzącymi się matrycami i dziwnymi wskaźnikami akumulatorów. Zamiast takiej, do której osprzęt można będzie wkrótce kupić jedynie na aukcjach kolekcjonerów.
D4 ponoć jest całkiem udany. :)

Borat1979
16-08-2013, 17:38
Kto nikt nie mówi o produkcji czegoś niszowego ale w sprzęcie za 6-10 tys zł kontrola jakości jednak powinna być zdecydowanie lepsza niż body za 1500 zł.
A co do Pentaxa to gdyby w tym samym momencie co Nikon czy Canon zaoferował podobnej klasy produkty w lepszej jakości nie byłby teraz niszowym producentem.

irek6311
16-08-2013, 17:45
Kontrola jakości ma urlop a D4 to z zapasów magazynowych ,
D800 niby pro a rozjazd jakości zbliżony do D600 ... co za czasy < to chińskie rączki składają na bank ,
ja się nasyciłem aparatami to z 5 lat nic nie kupię :D

josephebeloki
16-08-2013, 17:49
Odnośnie wspomagania AF przez aparat => Działa ono tylko z punktami krzyżowymi. Ostatnio się przekonałem na jednej z sesji... mordowałem się dlaczego mi nie doświetla i nie doświetla. Machnąłem ręką bo czasu nie było. W domu siadłem do tego i się okazało, że tylko na krzyżowych jest używana lampka wspomagania AF ;/ Dziwne, bo przecież punkty niekrzyżowe mają problem ze złapaniem ostrości i one potrzebują dodatkowego wspomagania.

Ja jestem w szoku :)

GonzoG
16-08-2013, 17:52
Odnośnie wspomagania AF przez aparat => Działa ono tylko z punktami krzyżowymi. Ostatnio się przekonałem na jednej z sesji... mordowałem się dlaczego mi nie doświetla i nie doświetla. Machnąłem ręką bo czasu nie było. W domu siadłem do tego i się okazało, że tylko na krzyżowych jest używana lampka wspomagania AF ;/ Dziwne, bo przecież punkty niekrzyżowe mają problem ze złapaniem ostrości i one potrzebują dodatkowego wspomagania.

Ja jestem w szoku :)

Nie na krzyżowych, a działa tylko na środkowym, albo przy automatycznym wyborze punktu.
Tak było od zawsze.

josephebeloki
16-08-2013, 20:41
... aha, no to ja nigdy tego nie używałem... :)

theluki
17-08-2013, 21:46
Takie pytanko: czy zdarza wam się, że podczas wybierania/przesuwania pojedynczego punktu AF w wizjerze punkt ten samodzielnie przeskakuje o kilka pozycji w inne miejsce? Np. chcę przesunąć punkt AF ze srodkowego na skrajny prawy a podczas przesuwania punkt klikając wybierakiem w prawo punkt nagle ucieka samoczynnie o kilka pól w lewo? Zauważyłem taki objaw u siebie już kilka razy.

arwic
17-08-2013, 22:46
@theluki
U mnie nic takiego się nie dzieje. Wybierak działa z odpowiednim skokiem i ... wybiera to co chciałem wybrać :)

Loniu74
18-08-2013, 19:54
Moj d600 to producent mydla. Jako, ze lato, wakacje nie moglem oddac szmelcu do serwisu. Ale jestem zalamany, na wszystkich fotach mydlo jak zrobię zblizenie oczu to d90 był bogiem.... Wielkie rozczarowanie... Jutro wysylam do serwisu...

MstrG
18-08-2013, 19:57
Moj d600 to producent mydla. Jako, ze lato, wakacje nie moglem oddac szmelcu do serwisu. Ale jestem zalamany, na wszystkich fotach mydlo jak zrobię zblizenie oczu to d90 był bogiem.... Wielkie rozczarowanie... Jutro wysylam do serwisu...

Pokaż ze dwie fotki jak możesz z exif-em.

irek6311
18-08-2013, 20:22
Loniu74 a korzystałeś z mikro regulacji w aparacie by skorygować BF/FF ?
trudno uwierzyć że taki bubel ci się trafił :roll:
daj jakieś fotki nie obrabiane tylko zmniejszona rozdzielczość na forum .

theluki
18-08-2013, 20:25
Niestety mój też jutro jedzie do serwisu. Przez 3 miesiące używania i ogólnych zachwytów nie zdawałem sobie sprawy z problemów z AF dopóki nie wpadłem na pomysł zakupu Sigmy 85 1.4. O problemach z Sigmą wraz z kilkoma przykładowymi zdjęciami pisałem już temacie poświęconym temu obiektywowy. Po oddaniu do sklepu dwóch Sigm 85 1.4 z którymi miałem problem z ostrzeniem szczególnie na większe odległośći i ogólnie bardzo duży odsetek mocno nietrafionych zdjęć zdecydowałem się spróbować w sklepie dla porównania Nikkora 85 1.4 D i 85 1.4G. Okazało się, że również z nimi występuje na mojej puszce spory BF szczególnie przy większych odległościach i o ile centralny punkt jeszcze w większości przypadków potrafi trafić, tak skrajne punkty zawodzą zazwyczaj na całej linii (chociaż co dziwne to z jakim punkten aparat nie trafiał zależało też mocno od obiektywu, np. z 85 1.4d nie mogłem uzyskać pawie żadnego zdjęcia nawet na centralnym punkcie bez BF, jedna z Sigma miała zawsze spory BF na punkcie skrajnie górnym, Nikkor 50 1.4 zaś zawsze BF na skrajnie dolnym). Nie zdawałem sobie sprawy z tego problemu ponieważ nie miałem wcześniej szkła o tak płytkiej głębi ostrości i dopiero przy próbie zakupu 85 1.4 wyszły na wierzch wszystkie niedoskonałości mojego D600. Zobaczymy co powie serwis Nikona, wysyłam aparat razem z kartą SD z niewykasowanymi zdjęciami.

Babeczka
18-08-2013, 20:54
No to się sypie puszka D600... ja czekam na jakis ruch od serwisu.. i narazie cisza.. ani maila, ani telefonu.. daje im czas jeszcze do paru dni ;-)

Loniu74
18-08-2013, 20:58
Przykładowe zdjęcie zrobione na szybko dzisiaj. Focus na prawym oku. Obiektyw Nikkor 85 1.8 G

źródło (http://softelligence.pl/foty/test.JPG)

Loniu74
18-08-2013, 21:04
Tu jeszcze jedno tylko z obiektywem 24-120

źródło (http://softelligence.pl/foty/test1.JPG)

MstrG
18-08-2013, 21:04
Po tym zdjęciu to nic nie widać :) nie jestem w stanie stwierdzić czy jest BF lub FF. Sprawdzałeś jak ostre sa zdjęcia ostrząc przez LV?

TOP67
18-08-2013, 21:15
Z tych zdjęć można wywnioskować co najwyżej, że szkła są kiepskie. Aparat nie może robić mydła. Może nie trafiać AF.
Podstawa, to zdjęcie z LV oraz wieloplanowy kadr, żeby sprawdzić gdzie jest ostro.

Gomad
18-08-2013, 21:55
Wie ktoś może czemu po podłączeniu aparatu pod TV i wsadzeniu karty zamiast podglądu mam możliwość tylko uruchomienia pokazu slajdów? Szukałem i nie wiem co się przestawiło, wcześniej chodzilo normalnie.

Jak nie ma karty, podgląd działa normalnie.

theluki
18-08-2013, 22:35
Podstawa, to zdjęcie z LV
Możesz rozwinąć temat? Jakie wnioski należy wyciągnąć poprzez sprawdzenie ostrości przez LV zakładając, że tak wykonane zdjęcia będą ostrzejsze niż te ostrzone przez wizjer?

TOP67
18-08-2013, 22:40
Jeśli zdjęcia w LV będą ostrzejsze, to znaczy, że AF fazowy źle trafia. Należy spróbować użyć mikroregulacji. Jeśli starczy zakresu i poprawka jest niezależna od ogniskowej i odległości, to wszystko gra.
Zdjęcia należy robić na otwartej przysłonie. Po pierwsze łatwiej zauważyć nieostrość, po drugie pomija się ew. focus shift.

mateo912
18-08-2013, 22:41
Możesz rozwinąć temat? Jakie wnioski należy wyciągnąć poprzez sprawdzenie ostrości przez LV zakładając, że tak wykonane zdjęcia będą ostrzejsze niż te ostrzone przez wizjer?

jeśli zdjęcie robione przez LV będzie ostre oznacza to że AF fazowy ma BF/FF, jeśli będą mydlane wina słabego obiektywu.

Loniu74
18-08-2013, 22:51
No tak nie wydaje mi się żeby 2 nowe obiektywy w tym Nikkor 85/1.8 G powszechnie chwalony nagle miały podobne wady.

jeszcze jedna fota z tłem

źródło (http://softelligence.pl/foty/gosia.JPG)

mateo912
18-08-2013, 22:52
No tak nie wydaje mi się żeby 2 nowe obiektywy w tym Nikkor 85/1.8 G powszechnie chwalony nagle miały podobne wady.

źródło (http://softelligence.pl/foty/gosia.JPG)

a jakbyś wrzucił zdjęcie w pełnej rozdzielczości byłoby zdecydowanie łatwiej.

theluki
18-08-2013, 22:58
Ok, dzięki. U mnie jest to raczej zależne od odległości więc chyba niema nawet sensu sprawdzać tylko od razy wysyłać do serwisu. A jak wyjaśnić zupełnie losową skuteczność AF z kilkoma obiektywami o świetle 1.4 tak jak opisałem sytuację wyżej? Czy przyczyną może być np. krzywo osadzona matryca w aparacie? Dodam jeszcze że druga sprawdzana Sigma 85 1.4 która losowa trafiała np. na czujniku centralnym i nie trafiała wogóle na skrajnym górnym nie wykazywała takich objawów na Nikonie D700.

Borat1979
18-08-2013, 22:59
Nie rozumiem co chcesz pokazać pomniejszonym jpgiem.
Wrzuć plik NEF to można będzie sprawdzić tak to bez sensu.

mateo912
18-08-2013, 23:18
jak na f4 to szału nie ma

Loniu74
18-08-2013, 23:26
no wiesz to jest akurat fota obiektywem 24-120 więc to f4 to maksymalna dziura, ale jak dla mnie to nie jest zdjęcie ostre. Na d90 zumem 18-200 robiłem dużo ostrzejsze. O poruszeniu przy czasie 1/350 raczej nie ma mowy tym bardziej ze to VR. Zastanawia mnie jeszcze czy filtry mogą mieć jakieś znaczenia ale to hoya HMC... więc też nie jakieś tam badziewne szkiełko.

mOSAd
18-08-2013, 23:38
Mały front focus na tym zdjęciu jest i tyle. Nie ma jakiejś tragedii na moje oko. To nie jest D90 tylko D600. Ja ponownie zwrócę uwagę na VR - nie używałbym przy czasach krótszych niż powiedzmy 1/200s, albo byłbym ostrożny i sprawdził czy nie wpływa na ostrość w takich wypadkach. Z filtrami to różnie bywa, ja nie miałem problemów, ale zawsze warto zrobić test z nimi i bez nich - długo to nie zajmie. Na FX trzeba się przyzwyczaić do małej głębi i tego, że jak nie trafimy z ostrością, to będzie taki efekt. Akurat brak tu jest planu, w którym ta ostrość idealna by wypadała (jest tuż przed dłonią pewnie).

MariuszJ
18-08-2013, 23:39
Dla mnie jest zupełnie ok, nic nie widzę złego w tym zdjęciu, włącznie z rzekomym nieprawidłowym ustawieniem płaszczyzny ostrości.

mOSAd
18-08-2013, 23:47
Może i rzeczywiście nawet ostrość jest trafiona (nie mam porównania i odniesienia do innych z serii). Wygląda to w miarę normalnie w każdym razie i po tym zdjęciu nie miałbym jakiś specjalnych zastrzeżeń do korpusu czy szkła. W porównaniu do stałek, ciut większe wyostrzanie może potrzebne, ale nic niepokojącego nie widzę.

GonzoG
19-08-2013, 00:31
Ja tam nie widzę ani BF, ani FF, ostrość jest mniej więcej na wysokości dłoni i twarzy.

A to że zdjęcie "mydlane" - zmień ustawienia PC np. na standard. Fakt w LR czy C1 nie będzie różnicy, ale w VNX już zmiana na standard powoduje wyraźne polepszenie ostrości zdjęcia. Głównie przez większy kontrast.
Zdjęcia z aparatu z filtrem AA zawsze są lekko mydlane, szczególnie że ma on dość dużą rozdzielczość i wady obiektywów są bardziej widoczne.

josephebeloki
19-08-2013, 08:16
No po tej fotce to ja mam teraz dylemat czy z moją 85mm jest wszystko w porządku :). Jak dla mnie fotka jest ostra, a patrząc , że jest to zoom na FF to mega ostra. AF jak widać był przekadrowywany, to nie bardzo da się ustalić jak bardzo modelka się ruszyła, a jak bardzo Ty przekadrowałeś.

1. To nie jest Dx
2. Twarz nie jest w środku obiektywu gdzie jest, najlepszy obraz. Sprawdź rozkład MTF dla Dx i dla FF na brzegi kadru => to się grubo zdziwisz.
3. 24MPx nie wybacza błędów
4. Szkło raczej nadaje się na wyjazd w góry niż na robienie portretów... za tą kasę, to trzeba było kupić sobie 85mm f1.8G + jakiegoś zooma za 2tyś zł do 85mm (na krajobraz). Moim zdaniem lepiej byś na tym wyszedł.

MstrG
19-08-2013, 09:50
jak na f4 to szału nie ma

Też tak uważam. Jednak dobrze, że dozbierałem do 24-70 ;)

Moja 85mm f/1.8G jest z pewnością ostrzejsza. Postaram się zrobić jakąś poglądową fotkę, bo nie chcę wrzucać rodziny na forum.

//edit

Szkło raczej nadaje się na wyjazd w góry niż na robienie portretów... za tą kasę, to trzeba było kupić sobie 85mm f1.8G + jakiegoś zooma za 2tyś zł do 85mm (na krajobraz). Moim zdaniem lepiej byś na tym wyszedł.
[...]
Po co mu dwie 85-ki? :p

mateo912
19-08-2013, 10:24
Też tak uważam. Jednak dobrze, że dozbierałem do 24-70 ;)

Moja 85mm f/1.8G jest z pewnością ostrzejsza. Postaram się zrobić jakąś poglądową fotkę, bo nie chcę wrzucać rodziny na forum.

//edit

Po co mu dwie 85-ki? :p

z tym moim "szału nie ma" to myślałem że zdjęcie zrobione było 85 nie 24-120. skoro to jest ma otwarta przysłona to jest w miare ok ;)

Loniu74
19-08-2013, 11:55
dzięki za te wszystkie uwagi, dało mi to do myślenia. Zdjęcie zrobione tym obiektywem bo akurat zapomniałem mojej 85ki więc z braku laku....

Po namyśle rozpakuje jednak d600 i będę dalej go obserwował. Swoją drogą to rozważam żeby opchnąć to 24-120 i kupić sobie 24-70. Trochę szkoda bo szkło nowe (z marca) i pewnie będę musiał sporo opuścić na cenie... i dołożyć pewnie z 3K do 24-70. Widziałem, że 24-120 mocno na cenie już spadło i poniżej 4K chodzi...

MstrG
19-08-2013, 12:15
dzięki za te wszystkie uwagi, dało mi to do myślenia. Zdjęcie zrobione tym obiektywem bo akurat zapomniałem mojej 85ki więc z braku laku....

Po namyśle rozpakuje jednak d600 i będę dalej go obserwował. Swoją drogą to rozważam żeby opchnąć to 24-120 i kupić sobie 24-70. Trochę szkoda bo szkło nowe (z marca) i pewnie będę musiał sporo opuścić na cenie... i dołożyć pewnie z 3K do 24-70. Widziałem, że 24-120 mocno na cenie już spadło i poniżej 4K chodzi...

Sam się zastanawiałem swego czasu nad 24-120 f/4G ED VR, bo opinie tutaj na forum ma dobre. Wyszedłem jednak z założenia, że światło ważniejsze niż zoom i nie żałuję wyboru. Faktycznie 24-120 spadł w cenie, nowy w tej chwili można kupić za 3900zł.

arwic
19-08-2013, 12:19
Swoją drogą to rozważam żeby opchnąć to 24-120 i kupić sobie 24-70. Trochę szkoda bo szkło nowe (z marca) i pewnie będę musiał sporo opuścić na cenie... i dołożyć pewnie z 3K do 24-70.
Może Tamron 24-70 VC? Cenowo podobnie do 24-120, optyczne (jak wieść gminna niesie) porównywalny do N24-70 i stabilizacja :)

Greg77
19-08-2013, 16:52
No i mam pytanie, czy w D600 gorny wyswietlacz sie wygasza jak zostawiam aparat wlaczony? Wczesniej z kazda puszka czesc z wyswietlacza znikala a tutaj mam wrazenie, ze on caly czas mierzy swiatlo a aparat na pozycje OFF przelaczaqm sporadycznie, glownie przy wymianie szkiel...
Podlapalem parcha dosc sporego, wiec zrobilem kilka zdjec nieba na f22 i mam....kilka syfkow z lewej gornej strony, ale to jest jakie 5-6 wiec bez placzu i nie widac przy f16, ale tego jednego potraktowalem dzis delikatnie patyczkiem do uszu, zebralem go bo byl tak duzy, ze na f5,6 byla plamka, ten jak sadze przy zmianie szkiel wlecial.

Ok. piszac to zamienilem baterie i okazalo sie, ze wylaczyl sie pomiar, dziwne, musze kontrolowac zachowanie aparatu na teh drugiej baterii...

arwic
19-08-2013, 17:35
U mnie wartość f i czas gaśnie z wyświetlacza po ok 2-3 sekundach.

Greg77
19-08-2013, 18:02
Juz jest ok na obu bateriach, szczerze powiem, ze nie rozumiem skad sie wzial problem,a le nie chcial sie wylaczyc i bateria sie szybciej rozladowywala...mam nadzieje, ze to jednorazowy problem.

irek6311
19-08-2013, 18:19
Greg77 masz najnowszy soft w Nikon D600 (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list/locale/pl_PL#s=eyJzZiI6eyIxNTExNDYiOnsiZmlsdGVycyI6eyJub1 90cnVuY2F0ZSI6MCwicGFnZSI6MSwic2VhcmNoVHlwZSI6eyJm aWx0ZXJzIjp7ImRhdGEiOjUsInJuU2VhcmNoVHlwZSI6InNlYX JjaFR5cGUiLCJmbHRyX2lkIjo1fX0sImtleXdvcmQiOnsiZmls dGVycyI6eyJkYXRhIjoiRDYwMCIsInJuU2VhcmNoVHlwZSI6Im tleXdvcmQifX0sInAiOnsiZmlsdGVycyI6eyJkYXRhIjp7IjAi OltdLCJyZWNvbnN0cnVjdERhdGEiOlt7ImhpZXJMaXN0IjoiIn 1dfSwicm5TZWFyY2hUeXBlIjoibWVudWZpbHRlciIsImZsdHJf aWQiOjJ9fSwiYyI6eyJmaWx0ZXJzIjp7ImRhdGEiOnsiMCI6W1 19LCJyblNlYXJjaFR5cGUiOiJtZW51ZmlsdGVyIiwiZmx0cl9p ZCI6M319LCJzb3J0X2FyZ3MiOnsiZmlsdGVycyI6eyJkYXRhIj p7ImNvbF9pZCI6bnVsbCwic29ydF9kaXJlY3Rpb24iOm51bGx9 fX19fX0sImMiOjN9) < może jakiś bug w sofcie ;:roll:

TomaSzSz
19-08-2013, 18:45
No i mam pytanie, czy w D600 gorny wyswietlacz sie wygasza jak zostawiam aparat wlaczony? Wczesniej z kazda puszka czesc z wyswietlacza znikala a tutaj mam wrazenie, ze on caly czas mierzy swiatlo a aparat na pozycje OFF przelaczaqm sporadycznie, glownie przy wymianie szkiel...
Podlapalem parcha dosc sporego, wiec zrobilem kilka zdjec nieba na f22 i mam....kilka syfkow z lewej gornej strony, ale to jest jakie 5-6 wiec bez placzu i nie widac przy f16, ale tego jednego potraktowalem dzis delikatnie patyczkiem do uszu, zebralem go bo byl tak duzy, ze na f5,6 byla plamka, ten jak sadze przy zmianie szkiel wlecial.

Ok. piszac to zamienilem baterie i okazalo sie, ze wylaczyl sie pomiar, dziwne, musze kontrolowac zachowanie aparatu na teh drugiej baterii...

Jeżeli masz wolną kartę i zapchasz bufor i przełączysz w OFF a aparat zanim zapisze zdjęcia górny LCD może się palić, co do czasu wygaszenia pomiaru to powinno dać się ustawić czy ma mierzyć cały czas.

Greg77
19-08-2013, 18:55
Greg77 masz najnowszy soft, może jakiś bug w sofcie ;:roll:

Tak, dostalem puche z C-1.01 i aktualizowalem L do 1.009, jak wspomnialem, bylo to na baterii naladowanej pierwszy raz, zamienilem baterie na chwile zeby sciagnac tego "babola" z matrycy i wlozylem baterie z powrotem, wszystko wrocilo do normy, swieci sie wszystko poza pomiarem co bierze najwiecej pradu.

co do czasu wygaszenia pomiaru to powinno dać się ustawić czy ma mierzyć cały czas.

Wiem, wiem.

Moje pierwsze focisze z D600:D

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=234533
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=234699

MstrG
19-08-2013, 19:51
Tak, dostalem puche z C-1.01 i aktualizowalem L do 1.009, jak wspomnialem, bylo to na baterii naladowanej pierwszy raz, zamienilem baterie na chwile zeby sciagnac tego "babola" z matrycy i wlozylem baterie z powrotem, wszystko wrocilo do normy, swieci sie wszystko poza pomiarem co bierze najwiecej pradu.

Wiem, wiem.

Moje pierwsze focisze z D600:D

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=234533
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=234699

Zadowolony? Puszka jest rewelacyjna, wg mnie trochę niedoceniana ze względu na zielony tryb na wybieraku oraz pewnie trochę przez aferę kurzową.

mOSAd
19-08-2013, 20:04
Chyba nikt nie kwestionuje jednak jakości matrycy. Zielony tryb? Super sprawa! Chciałbym mieć w D700, dajesz komuś z rodziny i nic nie musisz tłumaczyć. ;)

MstrG
19-08-2013, 20:09
Chyba nikt nie kwestionuje jednak jakości matrycy. Zielony tryb? Super sprawa! Chciałbym mieć w D700, dajesz komuś z rodziny i nic nie musisz tłumaczyć. ;)

Zielony tryb nie jest potrzebny, wystarczy dobrze skonfigurować U1 lub U2 - np priorytet przysłony i auto ISO. Przed oddaniem aparatu w inne ręce ustawiasz tylko wartość przysłony z jaką będziesz chciał, aby ta osoba robiła zdjęcia. Ostatecznie można przestawić na P.

Greg77
19-08-2013, 20:22
Zadowolony? Puszka jest rewelacyjna, wg mnie trochę niedoceniana ze względu na zielony tryb na wybieraku oraz pewnie trochę przez aferę kurzową.

Czy zadowolony, pewnie, ale dostalem aparat w czwartek a za oknem mialem zaby z nieba do wieczora, piatek rano szybki plener a teraz pracuje i to taki dobry maraton siedmio dniowy, od piatku do srody bede mial "wekend" wiec wtedy powiem cos wiecej.
Co do afery kurzowej, coz jak wspomnialem widze pewne pylki sztuk ok 5 (widoczne przy f22) a na liczniku mam ok 400-500 zdjec (jak to na poczatku), wiec wynik znosny, jeden paskudny syfek pokazal sie dzis rano (widoczny byl przy f5,6), potraktowalem go patyczkiem do uszu, oczywiscie bardzo delikatnie i prawie caly zniknal, widoczny jest przy f16 wiec dam z nim rade.
Matryca super, ergonomia jak dla mnie bardzo dobra, mogl by byc troche wiekszy bo FXowe szkla troche waza, ale ja robie 95% zdjec ze statywu wiec grip i tak bym musial odpinac, bo wygodniej na statywie bez gripa.
Tryb zielony, nie przeszkadza mi wcale, nawet o nim nie mysle, balans bieli radzi sobie swietnie a to duzy plus.
Jezeli okaze sie, ze ten duzy syfek wlecial przy wymianie szkiel to problem jak dla mnie jest minimalny a jak to wina Nikona to bede musial slac do serwisu bo tak byc nie moze, ale jestem dobrej mysli i czekam na wolne dni co by porobic prawdziwe zdjecia a nie testy AFa na F1.8.

Gomad
27-08-2013, 01:15
A mi dalej nie działa nagrywanie z podpiętym kablem HDMI. Wgrałem nowy soft i też nie pomogł

GonzoG
27-08-2013, 02:12
A mi dalej nie działa nagrywanie z podpiętym kablem HDMI. Wgrałem nowy soft i też nie pomogł

O ile się nie mylę, to odpowiedź masz w instrukcji, ale trzeba jeszcze znać możliwości HDMI.

Jak masz włączone sterowanie aparatem z telewizora, to nie będzie nagrywania, tylko oglądanie zdjęć.
Wyłącz sterowanie, to będzie nagrywanie.

27-08-2013, 10:44
witajcie
Mój CS6 nie czyta raw z d600 . jak poradziliście sobie z tym?

mateo912
27-08-2013, 10:49
witajcie
Mój CS6 nie czyta raw z d600 . jak poradziliście sobie z tym?

zaktualizuj ACR

27-08-2013, 10:59
działa dzięki, jak oceniacie skuteczność aF W WZGLĘDEM D700?

Fraglesso
27-08-2013, 12:42

Ja nie narzekam, jest nieco gorzej, ale radzi sobie w ciemnych i norowatych salach weselnych nie gorzej niz D700.

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Mariusz_eS
27-08-2013, 15:48

Wg mnie też jest trochę gorzej niż w D700, ale w większości sytuacji raczej się tego nie zauważa.
Robiłem kiedyś zdjęcia w ponieszczeniu ze świeczkami i tam gdzie 700tka ostrzyła w punkt tam 600tka się gubiła. Ale z kolei zakres informacji wyciągało się z RAWa z 600tki.

zakonnica
28-08-2013, 11:56
A ja mam inne pytanie - czemu w Lightroomie 4.4 mam paskudny różowy zafarb po zaimportowaniu zdjęć?
Kiedyś używałam zestawu D90+Lightroom 3 i profili D2xMode 1,2,3. Obecnie przy D600 Lightrooma 4.4 i jakaś kiszka mi wychodzi, różowawy zafarb po całości. Profili jakoś nie mogę pod ten model znaleźć, niby stworzyłam sobie w DNG Profil Editor coś w stylu D2xMode, ale to nie to samo.. Kurcze, zaczyna mi brakować pomysłów. Monitor skalibrowany w miarę poprawnie, magenta nie włazi, zresztą dotychczasowe fotki są ok (znaczy ze starego zestawu).. to co teraz? :(
Pozdrawiam.

Mariusz_eS
28-08-2013, 12:48
A ja mam inne pytanie - czemu w Lightroomie 4.4 mam paskudny różowy zafarb po zaimportowaniu zdjęć?
Kiedyś używałam zestawu D90+Lightroom 3 i profili D2xMode 1,2,3. Obecnie przy D600 Lightrooma 4.4 i jakaś kiszka mi wychodzi, różowawy zafarb po całości. Profili jakoś nie mogę pod ten model znaleźć, niby stworzyłam sobie w DNG Profil Editor coś w stylu D2xMode, ale to nie to samo.. Kurcze, zaczyna mi brakować pomysłów. Monitor skalibrowany w miarę poprawnie, magenta nie włazi, zresztą dotychczasowe fotki są ok (znaczy ze starego zestawu).. to co teraz? :(
Pozdrawiam.

Poszukaj w LR Working Colorspace, gdzieś w Preferencjach chyba. Może tam masz jakiś dziwny profil ustawiony.

TomaSzSz
03-09-2013, 21:50
Witam, zauważyłem iż mój D600 na tą przypadłość na zielony zafarb w balansie bieli, czy to się leczy ? jakaś korekcja w menu czy serwis ? (obecnie leży u nich na olej i regulację AF).

vvojtek
03-09-2013, 22:31
Poszukaj w LR Working Colorspace, gdzieś w Preferencjach chyba. Może tam masz jakiś dziwny profil ustawiony.

W LR (w tej chwili testuję v5.2RC) nie ma takiej opcji, jedynie w PS. Za to w module Develop po naciśnięciu ALT na dole przycisk Reset zamienia się na Set Default...
Może ten zafarb właśnie został w ten sposób zapisany?

josephebeloki
06-09-2013, 12:44
Nikon D600 w nocnej scenerii.
Wczoraj robiłem plener między 20-21 na mieście. Oficjalna noc... słońce zaszło ok 19:30.

AF - boczne tzn. wszystkie nie krzyżowe => używalne tylko i wyłącznie na czymś jasnym z dosyć dobrym światłem => np. latarnia na polu dosyć dobrze doświetlająca celujący obiekt itd... chwile mu schodzi, ale łapnie. Natomiast jak praktycznie nie ma światła, albo występuje słabe, to można sobie je odpuścić.
AF- [centralny + dioda wspomagająca] => żadnych problemów => uwaga: jeśli w otoczeniu (tle) występuje mocne źródło światła to wtedy potrafi ustawić AF na nie => coś , al'a fotografowanie pod słońce.
AF krzyżowe 8 sztuk [nie centralny] -> czyli bez podświetlenia => nie używałem, gdyż korzystam tylko z 11 punktów.

kurczeblade
09-09-2013, 19:27
Nikon D600 w nocnej scenerii.
Wczoraj robiłem plener między 20-21 na mieście. Oficjalna noc... słońce zaszło ok 19:30.

AF - boczne tzn. wszystkie nie krzyżowe => używalne tylko i wyłącznie na czymś jasnym z dosyć dobrym światłem => np. latarnia na polu dosyć dobrze doświetlająca celujący obiekt itd... chwile mu schodzi, ale łapnie. Natomiast jak praktycznie nie ma światła, albo występuje słabe, to można sobie je odpuścić.
AF- [centralny + dioda wspomagająca] => żadnych problemów => uwaga: jeśli w otoczeniu (tle) występuje mocne źródło światła to wtedy potrafi ustawić AF na nie => coś , al'a fotografowanie pod słońce.
AF krzyżowe 8 sztuk [nie centralny] -> czyli bez podświetlenia => nie używałem, gdyż korzystam tylko z 11 punktów.

Ja ostatnio fociłem ślub, ale przeważnie używałem centralnego ( przyzwyczajenie z Canona ) praktycznie bez błędów było. Czasami wrzucałem boczne i w zależności od sytuacji, przeważnie działały dobrze.

Trochę głupie pytanie, ale nigdzie tego nie mogłem znaleźć, gdzie są krzyżowe oprócz środkowego oczywiście ?:) i czy można je same ustawić, wyłączając z działania "nie krzyżowe" ?

miroekz
09-09-2013, 19:33
pole srodkowe + 8 pol dookola

konserwator
09-09-2013, 20:03
Witam, zauważyłem iż mój D600 na tą przypadłość na zielony zafarb w balansie bieli, czy to się leczy ? jakaś korekcja w menu czy serwis ? (obecnie leży u nich na olej i regulację AF).

balans bieli- automatyczny-auto normalny- kwadrat przestrzeni barwnej ( caly czas naciskamy w prawo kolo nastawcze- 1 punkt w dół na G-M M1 i już

superkomornik
09-09-2013, 20:22
i czy można je same ustawić, wyłączając z działania "nie krzyżowe" ?

Nie da się.

theluki
09-09-2013, 20:30
Trochę głupie pytanie, ale nigdzie tego nie mogłem znaleźć, gdzie są krzyżowe oprócz środkowego oczywiście ?:) i czy można je same ustawić, wyłączając z działania "nie krzyżowe" ?
Żeby to wiedzieć, wystarczy spojrzeć w instrukcję obsługi lub zapytać google. Jeśli tego nie wiesz, to może warto zmienić branże, np na . spawalniczą :wink:.

zakonnica
09-09-2013, 21:18
Ech no.. ciołek ze mnie :???:
Właśnie taki ze mnie specjalista, jak z koziej... bawiłam się przecież tym kwadratem kolorów, sprawdzałam w praktyce..i zostało ustawienie na wzmocnienie magenty, poniosła mnie fantazja :oops:
Jak przeczytałam o tym zielonym zafarbie w WB, to mi się skojarzyło.
Dobrze, że całkowitej sklerozy nie mam..
Pozdr.

Loniu74
11-09-2013, 16:33
Kilka stroniczek temu narzekałem na punkty autofokus' a i wysłałem do serwisu - chyba jednak coś jest na rzeczy bo status w serwisie: SPRZĘT OCZEKUJE NA DOSTAWĘ CZEŚCI ZAMIENNYCH..

Babeczka
11-09-2013, 17:56
Kilka stroniczek temu narzekałem na punkty autofokus' a i wysłałem do serwisu - chyba jednak coś jest na rzeczy bo status w serwisie: SPRZĘT OCZEKUJE NA DOSTAWĘ CZEŚCI ZAMIENNYCH..

To od tego momentu dodaj sobie jakies 4-5 tygodni jak nie wiecej.
Ja mam tylko: SPRZĘT OCZEKUJE NA NAPRAWĘ... i czekam już 5 tydz.

kaku
11-09-2013, 18:15
Wyślij do nich maila, mi po 2 godzinach status się zmienił.

Babeczka
11-09-2013, 18:24
Wyślij do nich maila, mi po 2 godzinach status się zmienił.

Wysłałam z zapytaniem, też czemu mnie ignorują- bo mi na poprzedniego @ nie odpisali. Odpowiedź była po 10 minutach. Jak chcą to potrafią.

kurczeblade
11-09-2013, 19:31
Żeby to wiedzieć, wystarczy spojrzeć w instrukcję obsługi lub zapytać google. Jeśli tego nie wiesz, to może warto zmienić branże, np na . spawalniczą :wink:.

Tak się składa, że w branży fotograficznej brnę do przodu, nie tylko hobbystycznie, ale też komercyjnie :-)
a branża spawalnicza to taka zachcianka - takie kolejne hobby póki co. Zawodowo fotografia, ale lubię mechaniczny sprawy i trzeba się zabezpieczać, gdyby branża foto znudzila się ludziom, podobno w tych czasach warto być elastycznym :-)

Babeczka
16-09-2013, 11:54
Cześć
Pamięta ktoś moją sprawę z rozleciałymi lamelkami matrycy ?
Dziś aparat wreszcie do mnie wrócił. Po 5 tygodniach. Naprawa była gwarancyjna na koszt serwisu.
Ucieszyłam się dodatkowo z wyczyszczenia całej komory i matrycy.
Wydaje mi się, że częściowo wymienili uszkodzone rzeczy.
http://img89.imageshack.us/img89/4104/du8v.jpg

TOP67
16-09-2013, 11:55
Wymienili całą migawkę i taśmy dwustronne do gum.

mateo912
16-09-2013, 11:57
Cześć
Pamięta ktoś moją sprawę z rozleciałymi lamelkami matrycy ?
Dziś aparat wreszcie do mnie wrócił. Po 5 tygodniach. Naprawa była gwarancyjna na koszt serwisu.
Ucieszyłam się dodatkowo z wyczyszczenia całej komory i matrycy.
Wydaje mi się, że częściowo wymienili uszkodzone rzeczy.
http://img89.imageshack.us/img89/4104/du8v.jpg

wymienili lamelki migawki + gumy od aparatu. co więcej mieli wymienić?

Babeczka
16-09-2013, 12:14
Nie znam się na częściach, ale dzięki za oświecenie mnie ;-)
Dodatkowo narobili ok 400 fotek. Nie ma źle. Spodziewałam się wiecej.
Generalnie z serwisem nie ma źle, ja nie narzekam. Jedynie trochę to długo im zajęło.

TOP67
16-09-2013, 12:34
Póki robią na gwarancji, to wystarczy tylko pilnować terminów. Gorzej z płatnymi naprawami, czasem potrafią wymienić np. pół obiektywu zamiast tasiemki za 30 zł.

Babeczka
16-09-2013, 12:53
Póki robią na gwarancji, to wystarczy tylko pilnować terminów. Gorzej z płatnymi naprawami, czasem potrafią wymienić np. pół obiektywu zamiast tasiemki za 30 zł.

No tak, wiadomo, że to chodzi o koszta finansowe.
Zauważyłam dziwną rzecz.
Dwa pokrętła do zmiany ustawień jak się je przekręca to dają taki piskliwy dźwięk. Wydaje mi się, że tego nie miałam. Jak jest to u Was?

Star Dust
16-09-2013, 20:15
http://nikonrumors.com/2013/09/16/nikon-usa-removed-d600-and-d5100-from-their-map-list.aspx/

czyli co bedzie nowy model? czy tylu nie zadowolonych klientow dalo nikonowi w kosc?

mks
16-09-2013, 21:05
Nowy model, co mnie mocno zmartwiło bo jutro jadę 150 km z zamiarem zakupu D600 :( Nie ma jak stracić na wartości w 24h.

MstrG
16-09-2013, 21:17
Nowy model, co mnie mocno zmartwiło bo jutro jadę 150 km z zamiarem zakupu D600 :( Nie ma jak stracić na wartości w 24h.

To kup za 24h nowy model.

RAF7705
16-09-2013, 22:35
To nie jedź.

Jacek_Z
16-09-2013, 22:41
Body kupujesz na kilka lat. I tak na nim stracisz.

nagly
16-09-2013, 22:49
Ja bym sie chwile wstrzymal z kupnem D600 i poczekal na rozwoj sytuacji. Nawet jesli wyjdzie D610 to D600 wciaz bedzie ciekawa opcja. Spodziewal bym sie nawet wzrostu sprzedazy D600 (teoretyczna D610 moze byc dosc droga). Kto z was nie kupilby D600 ( refurbish - usuniety problem kurzu) w cenie nowego D7100? Pamietajcie, ze kupno aparatu to nie lokata i watrosc bedzie spadac.

A to tak do poczytania:
How Much is a Nikon D600 Worth?
http://www.dslrbodies.com/newsviews/how-much-is-a-nikon-d600.html

Whither Nikon?
http://www.dslrbodies.com/newsviews/whither-nikon.html

kurczeblade
23-09-2013, 17:32
Panowie, szukam kart pamięci, dobrych ale niedrogich. Mam już w sumie dobre, szybkie karty sandisca. Ale szukam jakiejś na zapas karty. Nie musi być topowych firm.

interesuje mnie karta 32gb - nie kręcę filmów, robię rawy 14bitowe - jakie polecacie i jakiej szybkości mam kupić kartę do d600 ?

TOP67
23-09-2013, 17:35
Kup Sandisk HD Video 30MB/s. Tania i pewna.

Greg77
23-09-2013, 18:29
Ja mam dwa sandisci class 10 45MB/s 16GB i dwa na zapas to samo ale 30MB/s, stare doswiadczenie spowodowalo, ze kupilem 16GB karty, jak ktora padnie to strace 290 RAWow a nie 600 ;)
Jezeli chodzi op zapis to nie mialem okazji kozystac z tych 30MB/s ale sadze, ze nie bedzie problemu...

Co do mojego kurzu to okazalo sie, ze rocket blower zalatwil sprawe w 99% i zostaly mi tylko dwa przyklejone syfki, jeszcze poczekam z czyszczeniem na mokro i to dlugo, tak to ten D600 moze syfic :D

kaku
23-09-2013, 19:07
Co do mojego kurzu to okazalo sie, ze rocket blower zalatwil sprawe w 99% i zostaly mi tylko dwa przyklejone syfki, jeszcze poczekam z czyszczeniem na mokro i to dlugo, tak to ten D600 moze syfic :D

U mnie identyczna sytuacja. A nie sprawdzałem kurzu od czasu wizyty w serwisie w czerwcu. Tydzień temu zrobiłem kontrolne nieba ( dużo drobnicy i z 10 większych pyłków- wszystko lewy górny róg zdjęcia), w sobotę przedmuchałem i zrobiłem 300 zdjęć. Dziś już bez dmuchania kontrolne i Ciężko było coś znaleźć pomimo kontrastu na max, i black'sów przeciągniętych w lewo.
To szpatułki trochę poczekają, ale mniejsze siostry D90 już czyściły ( dla wprawy).

TOP67
23-09-2013, 21:14
Fascynująca dyskusja o dmuchaniu przeniesiona do odpowiedniego wątku. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=60409&page=22

kurczeblade
23-09-2013, 21:23
Nie mogę się doszukać moich Sandisk;ów kart, najgorsze z tego wszystkiego że mam wrażenie, że zgubiłem je w mieszkaniu :-) Wcześniej były CF'y miałem kilka lat i nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło. Podczas kupowania d600 i kart przyszła mi myśl że są małe i można je łatwiej zgubić, i mam spełniła się myśl ! Ostatni raz używałem aparatu w domu, tak kontrolnie - z tego co pamiętam. Bo dalej mam "weekendowy" zawias !! Przeszukałem praktycznie każdy zakamarek, odsuwanie mebli, podnoszenie dywanów itp. i nie ma ! :-) Dlatego chcę kupić coś na zapas, tych kart które rzekomo się zagubiły. Znając życie znajdą się przypadkiem gdzieś podczas spotkania. Ale teraz potrzebuje czegoś na ten weekend, 32 + 16 gb najlepiej. Bo tyle przeważnie wykorzystuje na ślubach w d600 - dlatego nie chcę kupować niczego drogiego. Ale znów się zastanawiam czy znajdą się te karty.... co za pech ... :)

vvojtek
23-09-2013, 21:35
No to chyba wystarczy tylko przeczesać produkty pod względem interesującej Cię minimalnej szybkości zapisu, sortując wg ceny i ewentualnie odrzucając niepożądanych producentów :)

kurczeblade
24-09-2013, 00:19
Zastanawiam 2x tymi kartami :http://www.arest.pl/produkt/Pamieci/38,41,,,0,0,0,producent:13,/40303/karta-TRANSCEND-TS32GSDU1-32-GB-Secure-Digital-SDHC-class10-UHS-1/ ktoś miał, nie znam marki ale podobno robią dobre karty, ma ktoś karty tego producenta ?

Czy lepiej dopłacić i kupić : http://www.arest.pl/produkt/Pamieci/38,41,,,0,0,0,producent:252,/39275/karta-SANDISK-SDHC-32-GB-UHS-I-45-MB-s/ ?

Jak myślicie ? Nie chcę żeby karta mi zamuliła, w sumie robię 14bitowe rawy, czasami walnę serią :-) Zastanawiam się nad tymi TRANSCEND'ami bo podobno dobre karty :)

MilekS
24-09-2013, 00:49
Zastanawia mnie, co właściwie w temacie kart jest niejasne żeby pytać na forum i to w wątku o D600.

vvojtek
24-09-2013, 00:54
Np. jestem ciekawy ile MB/s jest w stanie zapisywać D600 przy założeniu że karta pozwala na dowolnie szybki zapis?

GonzoG
24-09-2013, 02:10
Np. jestem ciekawy ile MB/s jest w stanie zapisywać D600 przy założeniu że karta pozwala na dowolnie szybki zapis?

Im szybsza karta, tym szybciej będzie zapisywał.
D600 ma tylko połowę prędkości (taktowania), więc najszybciej zapisywać będzie na SanDisk Extreme Pro 95MB/s, Toshiba EXCERIA Type 1 (95/90MB) i podobne.
Na karty jak wymieniłeś będzie zapisywał wyraźnie wolniej.

vvojtek
24-09-2013, 02:24
Czyli wynika z tego, że kartą o optymalnej prędkości zapisu będzie taka, która będzie w stanie zapisać 5,5*(~36MB[14bit RAW])/s =~ 198 MB/s. To chyba jeszcze trzeba będzie poczekać... :)

TOP67
24-09-2013, 07:16
Nie trzeba, bo D600 zapisuje max 50MB/s

kurczeblade
24-09-2013, 12:07
Nie trzeba, bo D600 zapisuje max 50MB/s

Dzięki wielkie za odpowiedź ! :)

Miałem x3 SD extreme 45MB/s uhs 32gb - jednak nie znalazły się, ale wraz z szukaniem sprzątałem i dziś mam błysk w mieszkaniu warty 300zł :-)

Jednak wrócę do tych samych kart ... Jeśli max jest 50MB/s to chyba najlepsze będą dla niego te sandicski :)

TOP67
24-09-2013, 12:13
50MB/s to max co potrafi elektronika aparatu. Ale to nie znaczy, że z tych kart tyle wyciągnie. D800 potrafi tylko 30MB/s http://www.robgalbraith.com/camera_wb_multi_page9ec1.html?cid=6007-12451

kurczeblade
24-09-2013, 12:26
50MB/s to max co potrafi elektronika aparatu. Ale to nie znaczy, że z tych kart tyle wyciągnie. D800 potrafi tylko 30MB/s http://www.robgalbraith.com/camera_wb_multi_page9ec1.html?cid=6007-12451

No właśnie w takim wypadku po co przepłacać ?! Może jednak kupić Ultra 30MB/s - z jednej strony obawiam się że po 45MB/s poczuje różnice i zwolni ta Ultra 30MB/s , a z drugiej strony zastanawiam się czy d600 wykorzysta tego extrema 45MB/s - nie wiem czemu, ale zawsze miałem problem z doborem kart :-)

GonzoG
24-09-2013, 13:00
No właśnie w takim wypadku po co przepłacać ?! Może jednak kupić Ultra 30MB/s - z jednej strony obawiam się że po 45MB/s poczuje różnice i zwolni ta Ultra 30MB/s , a z drugiej strony zastanawiam się czy d600 wykorzysta tego extrema 45MB/s - nie wiem czemu, ale zawsze miałem problem z doborem kart :-)

Sytuacje wygląda mniej więcej tak:
Extreme Pro - 40-45MB/s
Extreme 45MB/s - 30-35 MB/s
Ultra 15-20MB/s

Tak więc, jak chcesz wykorzystać prędkość aparatu, to musisz mieć najszybsze karty.

kurczeblade
24-09-2013, 14:23
Ja mam dwa sandisci class 10 45MB/s 16GB i dwa na zapas to samo ale 30MB/s, stare doswiadczenie spowodowalo, ze kupilem 16GB karty, jak ktora padnie to strace 290 RAWow a nie 600 ;)
Jezeli chodzi op zapis to nie mialem okazji kozystac z tych 30MB/s ale sadze, ze nie bedzie problemu...

Greg dobrze wiedzieć :-) Jeszcze stoję przed wyborem, między tymi 45MB/s a 30MB/s

Greg77 będę wdzięczny jak porównasz te dwie karty ,jeśli możesz to napisz czy jest dużo szybsza ta 45 od 30 :-)

TOP67
24-09-2013, 14:34
Tylko w czym szybsza? Robisz serie RAW aż do zapchania bufora? Jeśli nie, to szybkość przyda się tylko przy zgrywaniu na komputer (o ile masz czytnik USB 3.0). A w takim przypadku lepsze są karty Sandisk 80/60 albo Exceria 90/30

Jak chcesz porównać karty 30 i 45MB/s, to weź aparat i przyjdź w czwartek na spotkanie.

tomisiek
24-09-2013, 16:12
Z mojego doświadczenia karty SanDisk 45 są wyraźnie szybsze niż 30. Dioda zapisu szybciej gaśnie, bufor szybciej się opróżnia, szybciej reaguje na podgląd zdjęć. Dlatego 30 nie stosuję. Myślę tez przyszłościowo o tych nowych sandiskach 80/60. Cenowo wyglądają ok i ta prędkość powinna być ok.

kurczeblade
24-09-2013, 16:30
Z mojego doświadczenia karty SanDisk 45 są wyraźnie szybsze niż 30. Dioda zapisu szybciej gaśnie, bufor szybciej się opróżnia, szybciej reaguje na podgląd zdjęć. Dlatego 30 nie stosuję. Myślę tez przyszłościowo o tych nowych sandiskach 80/60. Cenowo wyglądają ok i ta prędkość powinna być ok.

a robisz seriami, czy strzelasz pojedynczo? Ja w 99procentach robię pojedyncze strzały, najpierw przemyślany kadr, sytuacja i strzał, może dwa dla potwierdzenia i po przestrzeni ostrości w tym samym kadrze . Rzadko mi się zdarza robić seriami. Ale mam wątpliwości bo wcześniej miałem body o trochę mniejszej maurycy niż d600 , a tu pliki trochę ważą i nie chciałbym znaleźć się w sytuacji po której narobiłem zdjec, a tu nagle aparat się zwiesza i ląduje zdjęcia, nie mam okazji przetestować jakie minimum musi być dla tego body, tak żeby swobodnie strzelać, ale bez przesadyzmu, nie chodzę z wisnietym spustem migawki non-stop, dlatego jakieś mega szybkie karty nie są potrzebne :)

Borat1979
24-09-2013, 17:03
a robisz seriami, czy strzelasz pojedynczo? Ja w 99procentach robię pojedyncze strzały, najpierw przemyślany kadr, sytuacja i strzał, może dwa dla potwierdzenia i po przestrzeni ostrości w tym samym kadrze. Rzadko mi się zdarza robić seriami. Ale mam wątpliwości bo wcześniej miałem body o trochę mniejszej maurycy niż d600 , a tu pliki trochę ważą i nie chciałbym znaleźć się w sytuacji po której narobiłem zdjec, a tu nagle aparat się zwiesza i ląduje zdjęcia, nie mam okazji przetestować jakie minimum musi być dla tego body, tak żeby swobodnie strzelać, ale bez przesadyzmu, nie chodzę z wisnietym spustem migawki non-stop, dlatego jakieś mega szybkie karty nie są potrzebne :)

Jak zaczniesz fotografować pokazy lotnicze czy rajdy to zmienisz zdanie :)

superkomornik
24-09-2013, 17:34
Mam toshiby class 10 (białe) i sandiski 45mb/s i te drugie są wyraźnie szybsze przy zapisie. Co prawda nie robiłem testów ze stoperem w ręku ;) ale subiektywnie jest spora różnica.

kurczeblade
24-09-2013, 18:32
Jak zaczniesz fotografować pokazy lotnicze czy rajdy to zmienisz zdanie :)

do samolotów nie mam takiej strzelby :) poza tym trochę inna kategoria mnie kręci :)

pojechałem kupić SD 30 wróciłem z SD 45 :) chciałem zaoszczędzić, ale później stwierdziłem że i tak na piwo by poszło :) pobawilem się trochę Af i 3d , dosłownie można gify z ludzi robić, jak na amatorską puche to powiem że bije nie jedną puche semi pro Canona z którymi miałem dawniej okazję pracować. Podoba mi się! Cieszę się że w C nie kupiłem 6d albo drugiego 5dmk2 :)

TomaSzSz
24-09-2013, 19:25
U mnie widać różnice miedzy extreme Pro 95mb a 45mb czas zapisu na poziomie 60% wiec sporo. 10 sekund vs. 16 sekund.

dax6
01-10-2013, 23:15
Witam wszystkich,

moze nie jestem tutaj nowy, ale do tej pory tylko czytalem . Teraz moze sobie pozwole na cos wiecej ;)

od tygodnia jestem posiadaczem Nikona D600. Do aparatu kupilem obiektyw Sigma 24-70 mm 2.8 i Nikon 50mm 1.8 . Sprzedawca w sklepie zaproponowal mi do tego aparatu bardzo szybka karte SD 95mb/s , do drugiego slotu 30mb. Mysle , ze sprzedawca mial racje i wszystko dziala bardzo szybko. Warto zainwestowac. Cene szybkiej karty pomniejszyli mi o 40% m a cene obiektywu 50mm/1.8 o 25%. Sam aparat dostalem tez w lepszej cenie niz na wystawie ;)

Musze od razu napisac , ze nie jestem zadnym profesjonalista , a aparat kupilem dla zabawy. Juz mam dosc tych wszystkich kompaktow i systemow. Zazdroscilem tym , ktorzy mieli lustrzanki i robia takie sliczne zdjecia. Teraz sie ucze sam cos fajnego zrobic.

Gdybym mogl w czyms pomoc , to bardzo prosze.
A z tym kurzem na matrycy to juz historia. Ten problem nie wystepuje w aparatach produkcji 2013r.

pozdrawiam

josephebeloki
02-10-2013, 00:01
A z tym kurzem na matrycy to juz historia. Ten problem nie wystepuje w aparatach produkcji 2013r.

pozdrawiam

A to Ci pan ze sklepu powiedział ? :) Nie, to na środku to nie ptak, to kurz :)

źródło (http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/DSC_5231.jpg)

MilekS
02-10-2013, 00:02
A z tym kurzem na matrycy to już historia. Ten problem nie występuje w aparatach produkcji 2013r
Ciekawa informacja, interesujące skąd pochodzi. Podejrzewam, że od.... sprzedawcy.
Wątpię żeby to była prawda.

Robson_zg
02-10-2013, 12:19
Witam wszystkich,

moze nie jestem tutaj nowy, ale do tej pory tylko czytalem . Teraz sie ucze sam cos fajnego zrobic.

Gdybym mogl w czyms pomoc , to bardzo prosze.

pozdrawiam

josephebeloki, a ja tam widze skrzydełka ;)

Pawel Pawlak
02-10-2013, 12:33
Szybkość kart wpływa nie tylko na czas zwalniania bufora, ale także szybkość wyświetlania podglądów - a to przy 24mpix moze mieć spore znacznie. Poza tym serie SanDisk ultra i extreme rożnią się nie tylko wydajnościa, ale także budową. Dla jednym może to być nieistotne, ale dla innych - z racji konstrukcyjnej delikatności kart SD, może to mieć znacznie. Także warto poza czytaniem testów przyjrzeć się obu.

Dnadruid
02-10-2013, 15:47

Ja kupiłem dwa miesiące temu, kurzy jak stary dywan..

josephebeloki
02-10-2013, 15:58
josephebeloki, a ja tam widze skrzydełka ;)

... no to są skrzydełka tak zwanego Myszłowa Kurzowatego :)

Jestem pewny, że ten model tylko ze zmienioną tabliczką (600 na 610) nie będzie posiadał tej przypadłości. Wszystko co wyprodukowali jest już w magazynach. Już tego nie produkują na bank !!!

Caryca
02-10-2013, 18:44
Cześć wszystkim
Mam problem z moim D600 otóż nie włącza on diody wspomagania AF na trybach M,A,P,S. Nie używa również wspomagania w lampie (sb910) na owych trybach :/ wiadomo z czym to się wiąże ostrzenie w słabym oświetleniu niemożliwe. W trybach w pełni automatycznych wszystko działa. Tutaj pytanie do was co może być przyczyną??

TOP67
02-10-2013, 18:50
Jak zwykle ustawienia aparatu. Temat wałkowany wielokrotnie z każdym body.
Dioda działa tylko z centralnym punktem w trybie AF-S lub AF-A.

dax6
02-10-2013, 19:24
witam ponownie,

informacja pochodzi faktycznie od sprzedawcy , ale jest poparta iloscia zgloszonych reklamacji. Wiem , ze sam Nikon sie zreflektowal w problemie i w roku 2013 juz ta wada byla zglaszana bardzo sporadycznie. To informacje z internetu .
Nie wiem czy egzemplarze zakupione w PL nie pochodza np. z produkcji 2012 ..
Tak czy tak , jest mi to obojetne. Mam gwarancje na 5 lat i obojetne co sie z aparatem stanie , to bedzie to usuniete grais. Ten ptaszek na zdjeciu to naprawde chyba duzy paproch i mogl tam wpasc podczas wymiany obiektywu.

taka mala probka zdjecia : http://img.gg/D9LzaBz

źródło (http://img.gg/D9LzaBz)

Seś@
02-10-2013, 19:31
witam ponownie,

informacja pochodzi faktycznie od sprzedawcy , ale jest poparta iloscia zgloszonych reklamacji. Wiem , ze sam Nikon sie zreflektowal w problemie i w roku 2013 juz ta wada byla zglaszana bardzo sporadycznie. To informacje z internetu .
Tak czy tak , jest mi to obojetne. Mam gwarancje na 5 lat i obojetne co sie z aparatem stanie , to bedzie to usuniete grais. Ten ptaszek na zdjeciu to naprawde chyba duzy paproch i mogl tam wpasc podczas wymiany obiektywu.

Noo. Paprochów z matrycy na tej kostce, to choćby były to nie zobaczysz ;-)

GonzoG
02-10-2013, 20:14
Cześć wszystkim
Mam problem z moim D600 otóż nie włącza on diody wspomagania AF na trybach M,A,P,S. Nie używa również wspomagania w lampie (sb910) na owych trybach :/ wiadomo z czym to się wiąże ostrzenie w słabym oświetleniu niemożliwe. W trybach w pełni automatycznych wszystko działa. Tutaj pytanie do was co może być przyczyną??

Nie problem z aparatem, a z czytaniem instrukcji.

witam ponownie,

Wszystkie D600 są jednakowe. Nie ma zmian w ich konstrukcji między 2012 i 2013.
Takie gadanie jest bełkotem sprzedawców. Poza tym nie ma czegoś takiego jak rok produkcji w przypadku Nikona. Można to określić jedynie po numerze seryjnym, a które są z 2012 i 2013 wie tylko Nikon.

Gdyby te z 2013 nie kurzyły, to serwis bez problemów naprawiał te kurzące, a tak nie jest i tylko część przestaje kurzyć po wizycie w serwisie.

Kumpel wysłał w lipcu 2-gi raz. Za pierwszym - chyba gdzieś w okolicach lutego - tylko przeczyścili. Za drugim wymienili sławetny "Shutter plate unit" - czyli lamelkę migawki, a matryca dalej zbiera budy tak samo jak przed wizytą.

kurczeblade
02-10-2013, 20:21
No własnie sprzedawcy mogą mówić wszystko :-) Dziś byłem w sklepie po osłonę na wyświetlacz LCD, w sumie dość często korzystam z tego sklepu i dużo rozmawiam z tym sprzedawcą, sklep jest oficjalnym dystrybutorem Nikona ( pewnie wiadomo o który chodzi) sprzedawca powiedział że nie ma sensu kupować dodatkowych osłon, ponieważ szybka w Nikonie D600 jest z hartowanego szkła i podobno sprzedawca był na szkoleniu na którym udowadniano że szkło jest bardzo wytrzymałe :-) Czy to prawda że to szkiełko jest tak mocne, że faktycznie ciężko to porysować, mówię np. o korzystaniu z aparatu, jak wisi na szyi i takiej częstej sytuacji obijaniu się wyświetlacza o zamek, o guziki w koszuli... ? Nie mówie o wycieraniu nim o ściane...

Borat1979
02-10-2013, 20:46
sprzedawca powiedział że nie ma sensu kupować dodatkowych osłon, ponieważ szybka w Nikonie d600 jest z hartowanego szkła i podobno sprzedawca był na szkoleniu na którym udowadniano że szkło jest bardzo wytrzymałe :-) Czy to prawda że to szkiełko jest tak mocne , że faktycznie ciężko to porysować, mówię np. o korzystaniu z aparatu, jak wisi na szyji i takiej częstej sytuacji obijaniu się wyświetlacza o zamek, o guziki w koszuli ... ? Nie mówie o wycieraniu nim o ściane...
Skoro jest tak mocne to po cholerę każdy model Nikona sprzedany jest z plastikową osłoną w zestawie?

MstrG
02-10-2013, 20:47
No własnie sprzedawcy mogą mówić wszystko :-) Dziś byłem w sklepie po osłone na wyświetlacz LCD , w sumie dość często korzystam z tego sklepu i dużo rozmawiam z tym sprzedawcą, sklep jest oficialnym dystrybutorem Nikona ( pewnie wiadomo o który chodzi ) sprzedawca powiedział że nie ma sensu kupować dodatkowych osłon, ponieważ szybka w Nikonie d600 jest z hartowanego szkła i podobno sprzedawca był na szkoleniu na którym udowadniano że szkło jest bardzo wytrzymałe :-) Czy to prawda że to szkiełko jest tak mocne , że faktycznie ciężko to porysować, mówię np. o korzystaniu z aparatu, jak wisi na szyji i takiej częstej sytuacji obijaniu się wyświetlacza o zamek, o guziki w koszuli ... ? Nie mówie o wycieraniu nim o ściane...

Ja dla świętego spokoju zainstalowałem GGS Larmor, koszt nie jest jakiś specjalnie duży. Oryginalna osłona tylko mnie denerwowała.

TOP67
02-10-2013, 21:48
Skoro jest tak mocne to po cholerę każdy model Nikona sprzedany jest z plastikową osłoną w zestawie?

Nie każdy. W najnowszych już jej nie ma.

kurczeblade
02-10-2013, 21:55
Mnie też ta oryginalna osłona denerwowała. Po pierwszym ślubie już miałem ją porysowaną, przez guziki z koszuli :-) Póki co, jadę bez osłony i nie widzę żeby powstała ani jedna ryska. Jeżeli taką osłone GGS zamontuje, to będzie czuć różnice w przeglądaniu zdjęć z LCD ?

mateo912
02-10-2013, 21:58
Mnie też ta oryginalna osłona denerwowała. Po pierwszym ślubie już miałem ją porysowaną, przez guziki z koszuli :-) Póki co, jadę bez osłony i nie widzę żeby powstała ani jedna ryska. Jeżeli taką osłone GGS zamontuje, to będzie czuć różnice w przeglądaniu zdjęć z LCD ?

żadną.

MstrG
02-10-2013, 21:59

Nie widzę żadnej różnicy w kolorach czy kontraście bez / z GGS Larmour.

dax6
02-10-2013, 22:05
Nie problem z aparatem, a z czytaniem instrukcji.

Wszystkie D600 są jednakowe. Nie ma zmian w ich konstrukcji między 2012 i 2013.
Takie gadanie jest bełkotem sprzedawców. Poza tym nie ma czegoś takiego jak rok produkcji w przypadku Nikona. Można to określić jedynie po numerze seryjnym, a które są z 2012 i 2013 wie tylko Nikon.

Gdyby te z 2013 nie kurzyły, to serwis bez problemów naprawiał te kurzące, a tak nie jest i tylko część przestaje kurzyć po wizycie w serwisie.

Kumpel wysłał w lipcu 2-gi raz. Za pierwszym - chyba gdzieś w okolicach lutego - tylko przeczyścili. Za drugim wymienili sławetny "Shutter plate unit" - czyli lamelkę migawki, a matryca dalej zbiera budy tak samo jak przed wizytą.

poczytalem troszke i potwierdzam , ze nie ma zmian konstrukcyjnych pomiedzy 2012 i 2013 r. prod. Zasadnicza zmiana dotyczy technologii produkcji i nadzoru przy skladaniu aparatow. To wlasnie zostalo zmienione i dlatego w 2013 nie wystepuja juz problemy. To po stronie fabryki lezal problem.

To tak jak z myciem samochodu ;) myjemy od dachu do dolu , czy odwrotnie ? Tak bylo z Nikonem D600 :)

pozdrawiam

W Moim aparacie nikt ne dopatrzy sie paprochow , bo uzywam go dopiero 2 tygodnie. Nie zmieniam obiektywu w nieprzychylnych warunkach np. na wietrze , gdzies na ulicy. Wtedy wszystko jest mozliwe i nie ma to nic wspolnego z produkcja. Poprostu cos moze wpasc..

pozdrawiam

Borat1979
02-10-2013, 22:16
Nie każdy. W najnowszych już jej nie ma.
Jest w D800, D600, D7100
Nie ma w serii D5xxx ale to zrozumiałe bo mają obrotowy ekran.

TOP67
02-10-2013, 22:19
Jest w D800, D600, D7100
Nie ma w serii D5xxx ale to zrozumiałe bo mają obrotowy ekran.

Popatrz. Dostałem wybrakowany D7100.
Tylko nie wiem gdzie to miałoby być przyczepione, bo nie ma zaczepów.

Borat1979
02-10-2013, 22:31
Popatrz. Dostałem wybrakowany D7100.
Tylko nie wiem gdzie to miałoby być przyczepione, bo nie ma zaczepów.
Oszukali cie :-P

_Maestro
03-10-2013, 14:22
W Moim aparacie nikt ne dopatrzy sie paprochow , bo uzywam go dopiero 2 tygodnie. Nie zmieniam obiektywu w nieprzychylnych warunkach np. na wietrze , gdzies na ulicy. Wtedy wszystko jest mozliwe i nie ma to nic wspolnego z produkcja. Poprostu cos moze wpasc..

pozdrawiam

Kolego przyznaj się ile dostałeś od Nikona za te same argumenty, których oni używają przy tłumaczeniu paprochów na matrycy? :-)

kurczeblade
03-10-2013, 14:54
Kolego przyznaj się ile dostałeś od Nikona za te same argumenty, których oni używają przy tłumaczeniu paprochów na matrycy? :-)

Ja też tak twierdziłem na początku, jak chodziłem napalony po kupnie nowego sprzętu i fotografowałem meble w pokoju. I nie doprowadzałem myśli że może coś się dziać

W praktyce okazało się inaczej :-) Jest kurz jest ... Wystarczyło walnąć fotę na błękitne niebo ! :D

ale schodzi po dmuchaniu gruchą:) aparat fajny więc warto czasami przedmuchać i dalej focić

dax6
03-10-2013, 21:22
no wlasnie ! Przedmuchac zawsze warto ;)

a tutaj mam taka fotke z dzisiejszego dnia. U nas bylo swieto , wiec rozne dziwolagi wypelzly na ulice ;)

http://img.gg/nBSNrUH

pozdrawiam

Parówka
03-10-2013, 21:23
dax6 bardzo chce wierzyć w to co pisze. więc nie psujmy mu tej radości.

dax6
03-10-2013, 21:40
o i zapomnialem , a mialem napisac do kolegi ,, kurczeblade ,, . Pelny szacunek dla Twojej pracy. Przegladalem na FB. Bardzo mi sie podobala sesja ,, Glam Pink ,, inne sa oczywiscie rownie interesujace.
Zastanawialem sie jak daleko ingerowales w ta prace np. Fotoshopem , a co jest orginalem.
Obojetne jak to zrobiles, podoba mi sie efekt.

Chcialbym tak potrafic ...

kurczeblade
03-10-2013, 22:39
o i zapomnialem , a mialem napisac do kolegi ,, kurczeblade ,, . Pelny szacunek dla Twojej pracy. Przegladalem na FB. Bardzo mi sie podobala sesja ,, Glam Pink ,, inne sa oczywiscie rownie interesujace.
Zastanawialem sie jak daleko ingerowales w ta prace np. Fotoshopem , a co jest orginalem.
Obojetne jak to zrobiles, podoba mi sie efekt.

Chcialbym tak potrafic ...

Pewnie z czasem... :)

Dzięki wielkie, shopa jest tam trochę, ale to nieuniknione przy takiej kategorii zdjęć :-) Nie mogę oddawać portetów modelkom np. z pryszczem na buzi - dlatego często trzeba trochę podłubać :D A tak serio, jeśli chodzi o "Glam Pink" to w większości kolorowe światło załatwiło sprawe, lampy z żelami efektowymi, dobra modelka z ładną cerą i ambitna wizażystka :)

ale nie róbmy off topa :)

fotouśmieszek
14-10-2013, 00:41
No własnie sprzedawcy mogą mówić wszystko :-) Dziś byłem w sklepie po osłone na wyświetlacz LCD , w sumie dość często korzystam z tego sklepu i dużo rozmawiam z tym sprzedawcą, sklep jest oficialnym dystrybutorem Nikona ( pewnie wiadomo o który chodzi ) sprzedawca powiedział że nie ma sensu kupować dodatkowych osłon, ponieważ szybka w Nikonie d600 jest z hartowanego szkła i podobno sprzedawca był na szkoleniu na którym udowadniano że szkło jest bardzo wytrzymałe :-) Czy to prawda że to szkiełko jest tak mocne , że faktycznie ciężko to porysować, mówię np. o korzystaniu z aparatu, jak wisi na szyji i takiej częstej sytuacji obijaniu się wyświetlacza o zamek, o guziki w koszuli ... ? Nie mówie o wycieraniu nim o ściane...
kurczeblade czy Ty miales kiedys nikona? jezeli tak to masz tych puch caly magazyn:-) M.in.napisales na CB:
"...mialem piątkę, ale rozsypala się do tego stopnia że nie było warto serwisować. Teraz mam coraz więcej zleceń, które wymagają użycia większego iso , a wiadomo że w apsc słabo z iso powyżej 800. Kupuje 6d w najbliższym czasie, a chce mieć też coś w zapasie z FF także 5dmk2 będzie ok na drugie body, ewentualnie dokupienie do 5classica . 50d może zostanie do jakiś mniejszych zleceń ps. Przechwalam 50d bo głównie on mnie wybił wyżej, tak że obecnie robię to komercyjnie - póki co ten aparat zarobił dla mnie na dobry zestaw FF Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 16-08-2013 o 15:32
a tu link do calego posta.Pytalem sie na PW ktore fotki sa z Nikona.Odpowiedziales,ze z roznych puch.Pytanie:ktore foty są z czego?Dla mnie to wszystko niewiarygodne.Jaja sobie z nas robisz?
http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/kurczeblade-jednak-apsc-mozna-robic-zdjecia-canon50d-canon17-55-2-8-s85-91857/index4.html

RAF7705
14-10-2013, 00:55
Hehe.
Dobre, magazynier się nam trafił:-)

josephebeloki
14-10-2013, 07:55
@kurczeblade :
1. Na co CI 6D i 5Dmarkk II jak masz Nikona D600 i podstawowe stałki (35,50,85), które są o niebo lepiej zrobione i ostrzejsze na od Canon?
2. Na co kupowałeś w ogóle Nikona D600, jak masz cały arsenał szkieł Canona?

...yyy

Odnośnie kurzu. Ostatnio ładuje sporo Sigmą 17-35 na szerokościach w granicach f5.6-f11. Żadnych problemów z kurzem. Znaczy był na f32, ale grucha poszła w ruch i nic nie zostało :).
Po każdej sesji, przedmu****e sprzęt i przecieram z mikrokurzu, plam na filtrach (czy to z drzew) czy po prostu kurzu... przed sesją zawsze dmucham w matrycę, aby była czysta... tak jak kucharz, który też musi umyć nóż po wcześniejszym zrobionym obiedzie, aby przygotować nowy :)

Pozdrawiam choleryków, nerwusów i panikarzy którzy się zastanawiają nad puchą... ,a lata lecą i jesień ucieka szybkimi krokami.

MstrG
14-10-2013, 08:34
kurczeblade czy Ty miales kiedys nikona? jezeli tak to masz tych puch caly magazyn:-) M.in.napisales na CB:
"...mialem piątkę, ale rozsypala się do tego stopnia że nie było warto serwisować. Teraz mam coraz więcej zleceń, które wymagają użycia większego iso , a wiadomo że w apsc słabo z iso powyżej 800. Kupuje 6d w najbliższym czasie, a chce mieć też coś w zapasie z FF także 5dmk2 będzie ok na drugie body, ewentualnie dokupienie do 5classica . 50d może zostanie do jakiś mniejszych zleceń ps. Przechwalam 50d bo głównie on mnie wybił wyżej, tak że obecnie robię to komercyjnie - póki co ten aparat zarobił dla mnie na dobry zestaw FF Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 16-08-2013 o 15:32
a tu link do calego posta.Pytalem sie na PW ktore fotki sa z Nikona.Odpowiedziales,ze z roznych puch.Pytanie:ktore foty są z czego?Dla mnie to wszystko niewiarygodne.Jaja sobie z nas robisz?
http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/kurczeblade-jednak-apsc-mozna-robic-zdjecia-canon50d-canon17-55-2-8-s85-91857/index4.html

Detektywi za dychę ;)

Data tamtego postu to 16-08-2013, 15:29
kurczeblade u nas w analogicznym czasie też pisał:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3198335#post3198335
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=234792
Jak widać zastanawiał się nad zmianą systemu, początkowo myślał o D7100, później jak pamiętam o D700, ostatecznie 02-09-2013, 18:16 kurczeblade zdecydował się na FX D600 + 35mm f/1.8, 50mm f/1.8G, 85mm f/1.8G:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3206889#post3206889

Nie przesadzacie trochę chłopaki?

kichu
14-10-2013, 09:52
Czy to prawda że to szkiełko jest tak mocne, że faktycznie ciężko to porysować, mówię np. o korzystaniu z aparatu, jak wisi na szyi i takiej częstej sytuacji obijaniu się wyświetlacza o zamek, o guziki w koszuli... ? Nie mówie o wycieraniu nim o ściane...

Nie wiem czy to prawda czy nie, ale ktoras z puszek Nikona (seria jednocyfrowa), ktora dostalem w w ramach NPS do testóww miała piekna ryse na tylnym wyświetlaczu :) Jezeli zestawic to z faktem ze taki naklejany GGS kosztuje kilkadziesiat zlotych i po jego zalozeniu nie ma zadnej roznicy w pracy z aparatem to... wnioski proponuje wyciagnac sobie samemu.

To jest niestety tak, ze jeden bedzie katowal puszke w masakrycznych warunkach i nic sie nie dzieje, a drugi raz niefortunnie uderzy gdzies i bedzie go czekał serwis...

MstrG
14-10-2013, 10:10
Nie wiem czy to prawda czy nie, ale ktoras z puszek Nikona (seria jednocyfrowa), ktora dostalem w w ramach NPS do testóww miała piekna ryse na tylnym wyświetlaczu :) Jezeli zestawic to z faktem ze taki naklejany GGS kosztuje kilkadziesiat zlotych i po jego zalozeniu nie ma zadnej roznicy w pracy z aparatem to... wnioski proponuje wyciagnac sobie samemu.

To jest niestety tak, ze jeden bedzie katowal puszke w masakrycznych warunkach i nic sie nie dzieje, a drugi raz niefortunnie uderzy gdzies i bedzie go czekał serwis...

Ja założyłem GGS Larmor - nie zastanawiam się czy zamek kurtki, guzik czy nawet pasek w torbie nie porysuje wyświetlacza. Koszt niewielki, a głowa spokojniejsza.

kurczeblade
14-10-2013, 10:27

Kiepska Twoja inwigilacja. Dobrze że nie zauważyłeś tam zdjęć z Pentaxa, bo dopiero musiałbyś wymyślać o mnie historie :-) Czas zamówić osłonke...

Detektywi za dychę ;)

Jak widać zastanawiał się nad zmianą systemu, początkowo myślał o D7100, później jak pamiętam o D700, ostatecznie 02-09-2013, 18:16 kurczeblade zdecydował się na FX D600 + 35mm f/1.8, 50mm f/1.8G, 85mm f/1.8G:

Nieźle ! :) Dokładnie tak było.

Co do tej osłony to faktycznie warto zainwestować, bo guziki od koszuli może faktycznie nic nie zrobią. Ale może to być coś bardziej ostrego - warto zabezpieczyć.

fotouśmieszek
14-10-2013, 11:59
Detektywi za dychę ;)

nie za 10 tylko za 1,50 PLN ;-) Nie bede wchodzil w idiotyczne polemiki,natomiast zdziwilo mnie ze facet,ktory na tym forum uparcie i konsekwentnie chwali d600 i atakuje tych,co nie cykają fot tylko zajmuja sie kurzem,sam jest autorem zdjec z kilku canonow i planuje kupno nastepnego. OCZYwiscie wolno mu,wrecz mnie to nie obchodzi,sam mialem rozne puchy,ale jezeli ktos pokazuje mi sample z d600 to chcialbym wiedziec z jakiej puchy one rzeczywiscie pochodza,w tym wypadku takiej pewnosci nie mialem bo te same zdjecia ukazaly sie na obydwu forach.

MstrG
14-10-2013, 12:12
nie za 10 tylko za 1,50 PLN ;-) Nie bede wchodzil w idiotyczne polemiki,natomiast zdziwilo mnie ze facet,ktory na tym forum uparcie i konsekwentnie chwali d600 i atakuje tych,co nie cykają fot tylko zajmuja sie kurzem,sam jest autorem zdjec z kilku canonow i planuje kupno nastepnego. OCZYwiscie wolno mu,wrecz mnie to nie obchodzi,sam mialem rozne puchy,ale jezeli ktos pokazuje mi sample z d600 to chcialbym wiedziec z jakiej puchy one rzeczywiscie pochodza,w tym wypadku takiej pewnosci nie mialem bo te same zdjecia ukazaly sie na obydwu forach.

Z tą dychą to był żart, nie miało być obraźliwe.
Wystarczy spojrzeć na daty - w sierpniu planował kupić 6D, we wrześniu kupił D600.
Wszystkie zdjęcia jak widzę są podpisane - czy to z Canona, czy z Pentaxa:
http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/kurczeblade-jednak-apsc-mozna-robic-zdjecia-canon50d-canon17-55-2-8-s85-91857/index4.html#post1177901
czy z D600:
www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/kurczeblade-jednak-apsc-mozna-robic-zdjecia-canon50d-canon17-55-2-8-s85-91857/index5.html#post1185017

Ja bym nie doszukiwał się drugiego dna, bo wszystko raczej jest klarowne - patrząc chronologicznie.

fotouśmieszek
14-10-2013, 12:45
Z tą dychą to był żart, nie miało być obraźliwe.
Wystarczy spojrzeć na daty - w sierpniu planował kupić 6D, we wrześniu kupił D600.
Wszystkie zdjęcia jak widzę są podpisane - czy to z Canona, czy z Pentaxa:
http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/kurczeblade-jednak-apsc-mozna-robic-zdjecia-canon50d-canon17-55-2-8-s85-91857/index4.html#post1177901
czy z D600:
www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/kurczeblade-jednak-apsc-mozna-robic-zdjecia-canon50d-canon17-55-2-8-s85-91857/index5.html#post1185017

Ja bym nie doszukiwał się drugiego dna, bo wszystko raczej jest klarowne - patrząc chronologicznie.

Swietna robota detektywistyczna :-) Dalej nie jestem pewien ale to moja sprawa.Ze swej strony koncze OT.Pzdr :-)

kurczeblade
14-10-2013, 13:00
Panowie. Kupując ten aparat i z czasem nabywając doświadczenie z użytkowania D600 postanowiłem napisać kilka słów o tym body, w odpowiednio do tego stworzonym temacie. Niejednokrotnie zostawiałem wywody na temat tego body - pozytywne oraz też wspominając o kurzu, który w moim egzemplarzu też występuje, twierdząc przy tym że ten problem nie jest aż takim problemem, jakim sobie wyobrażają tutaj niektórzy forumowicze. Rozumiem że się sprzeciwiłem dużej ilości tutaj osób (nie posiadających tego aparatu) aż tak się naraziłem że niektórzy aż wpadli w akt desperacji i totalnej inwigilacji mojej osoby. Przypominam że to ciągle jest temat o D600 a nie wytykanie komuś co miał, co chciał i gdzie był :-) i przepraszam tutaj niektórych że jestem z aparatu zadowolony i o tym piszę. Niestety nie dostosuje się do niektórych tutaj i nie będę potwierdzał ich zdania, bo to bezsensu. Desperacją jest też pisanie do mnie prw. wiadomości ze moje zdjęcia są beznadziejne i umoralnianie mnie w jakiś sposób. :)

... jeżeli ktoś chcę jeszcze się czegoś o mnie dowiedzieć, może numer buta ? to śmiało można pytać, nie ma sensu szukać po forach... Chętnie odpowiem ... :)

wyrzykus
14-10-2013, 13:14
Polak potrafi :)
Ja mam pytanie, bo detektyw ze mnie słaby a zaciekawiło mnie - pod jakim nickiem jesteś na pentax@pl - tam jeszcze poszukam Twoich wpisów bom ciekaw fot z korpusów na literę P :)

digit
14-10-2013, 16:43
Dajcie spokój chlopakowi. To jest forum fotograficzne czy robienie złośliwości ? Ma chłop swoje zdanie. Wolno mu mieć. A co do d600 to się z nim zgadzam.

Fraglesso
17-10-2013, 22:56
Panowie. Kupując ten aparat i z czasem nabywając doświadczenie z użytkowania D600 postanowiłem napisać kilka słów o tym body, w odpowiednio do tego stworzonym temacie. Niejednokrotnie zostawiałem wywody na temat tego body - pozytywne oraz też wspominając o kurzu, który w moim egzemplarzu też występuje, twierdząc przy tym że ten problem nie jest aż takim problemem, jakim sobie wyobrażają tutaj niektórzy forumowicze. Rozumiem że się sprzeciwiłem dużej ilości tutaj osób (nie posiadających tego aparatu) aż tak się naraziłem że niektórzy aż wpadli w akt desperacji i totalnej inwigilacji mojej osoby. Przypominam że to ciągle jest temat o D600 a nie wytykanie komuś co miał, co chciał i gdzie był :-) i przepraszam tutaj niektórych że jestem z aparatu zadowolony i o tym piszę. Niestety nie dostosuje się do niektórych tutaj i nie będę potwierdzał ich zdania, bo to bezsensu. Desperacją jest też pisanie do mnie prw. wiadomości ze moje zdjęcia są beznadziejne i umoralnianie mnie w jakiś sposób. :)

... jeżeli ktoś chcę jeszcze się czegoś o mnie dowiedzieć, może numer buta ? to śmiało można pytać, nie ma sensu szukać po forach... Chętnie odpowiem ... :)

Łooooo, chwile mnie nie było i znalazla się kolejna ofiara do hejtowania. Kurczeblade, nie przejmuj się, ja tam uważam że dobrze gadasz. Mam D600 od prawie roku, calutki sezon oblatal z nami (ja i żona) wiele imprez i w wielu przypadkach pokonał D700. Szczerze mówiąc to chcialem się z kimś nawet zamienić... znaczy moje D700 na D600 i jest na giełdzie takie ogłoszenie, ale właściciel ów D600 oczekuje w zamian D700 z mniejszym przebiegiem niż mój D700.

Dużo ludzi w tym temacie wypowiada się o tym aparacie nie mając z nim styczności. Maksymalna wrogość do posiadaczy tego body wynika chyba z zazdrości, tylko nie wiem czy o sam aparat, czy o brak jaj w podjęciu decyzji o zakupie. Kilka osób na PW pytało o ten aparat i nawet udało mi się je w jakimś stopniu przekonać do zakupu... teraz jak czytam ich wypowiedzi na forum, to raczej mało kto narzeka.

Swoją drogą... jaki masz rozmiar buta? :)

zakonnica
17-10-2013, 23:12
....i kolnierzyka? Bo nigdzie na forach znaleźć nie mogę.:P
Pozdr.

darek6902
18-10-2013, 09:48
W poniedziałek na lotnisku w Dublinie widziałem body D600 w cenie poniżej 1200 euro.
Czyli po ukazaniu się D610 zmiany są :)

kurczeblade
18-10-2013, 22:38
Łooooo, chwile mnie nie było i znalazla się kolejna ofiara do hejtowania. Kurczeblade, nie przejmuj się, ja tam uważam że dobrze gadasz. Mam D600 od prawie roku, calutki sezon oblatal z nami (ja i żona) wiele imprez i w wielu przypadkach pokonał D700. Szczerze mówiąc to chcialem się z kimś nawet zamienić... znaczy moje D700 na D600 i jest na giełdzie takie ogłoszenie, ale właściciel ów D600 oczekuje w zamian D700 z mniejszym przebiegiem niż mój D700.

Dużo ludzi w tym temacie wypowiada się o tym aparacie nie mając z nim styczności. Maksymalna wrogość do posiadaczy tego body wynika chyba z zazdrości, tylko nie wiem czy o sam aparat, czy o brak jaj w podjęciu decyzji o zakupie. Kilka osób na PW pytało o ten aparat i nawet udało mi się je w jakimś stopniu przekonać do zakupu... teraz jak czytam ich wypowiedzi na forum, to raczej mało kto narzeka.

Swoją drogą... jaki masz rozmiar buta? :)

Dużo w tym racji :)
Chociaż ostatnio się na całe szczęście uciszyło towarzystwo :-)

zakonnica
19-10-2013, 12:51
Dużo w tym racji :)
Chociaż ostatnio się na całe szczęście uciszyło towarzystwo :-)
Bo jest zajęte wypatrywaniem kurzu w D610..

RAF7705
19-10-2013, 14:59
Hahaha.
Dobre, dobre. :-)

Mbuna
20-10-2013, 19:16
Ja też jestem zadowolony. Nawet teraz gdy można wybrać model poprawiony (D610), to ze względu na cenę i tak wybrałbym ten z kurzem.

P.S. ...co nie znaczy, że Nikonowi chętnie bym dokopał za te wszystkie rozterki i brak szacunku do klienta

fotouśmieszek
20-10-2013, 22:03
w NYCu w BH wersja samo body - Discontinued. Czyli od paru miesiecy mam <staruszka discontinued> hehehh. Nie wiem czy kurzy,bo nie funduje mu malych dziur :-)

http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=nikon+d600&N=0&InitialSearch=yes&sts=ta

vvojtek
20-10-2013, 22:11
Miałem fajnego i niezawodnego d90 więc mogłem jeszcze poczekać ten rok na d600 po tak atrakcyjnej cenie.. ale straciłem głowę dla możliwości matrycy z d600 :)

Davit
20-10-2013, 23:12
po czym dokładnie poznajecie ze d600 trzeba posłać do kalibracji? potem napisze do czego zmierzam jak odpowiecie.

kaku
21-10-2013, 08:37
Mój notorycznie ustawiał ostrość przed lub za obiektem zależnie od wybranego punktu AF.

RAF7705
21-10-2013, 09:53
Wojtek.
Ja też jestem nastawiony na d600, może d610 ale d90 nie sprzedam, ma u mnie dożywocie:-)

Davit
21-10-2013, 12:28
serwis sobie radzi z tymi problemami af-u?

kaku
21-10-2013, 15:04
Z tego co wiem, tylko jednemu forumowiczowi nie wyregulowali, reszta zadowolona po powrocie puszki.

MstrG
21-10-2013, 15:07
Z tego co wiem, tylko jednemu forumowiczowi nie wyregulowali, reszta zadowolona po powrocie puszki.

Jak mnie pamięć nie zawodzi jest to theluki, do tego korzystał z serwisu chyba holenderskiego.

theluki
21-10-2013, 16:18
Tylki mi? Wow, ja to mam szczęście:)

po czym dokładnie poznajecie ze d600 trzeba posłać do kalibracji? potem napisze do czego zmierzam jak odpowiecie.
Więc do czego zmierzasz?

RAF7705
21-10-2013, 17:55
A pewnie, do tego, że się kolega za dużo naczytał i sam teraz nie wie.
To tak, jak czytać ciągle o chorobach, aż się w końcu upatrzy u siebie którąś :-)

MilekS
22-10-2013, 00:47
Bo jest zajęte wypatrywaniem kurzu w D610..
Najpowszechniej stosowaną metodą wypatrywania kurzu na matrycy jest... użycie wyszukiwarki internetowej.

TOP67
22-10-2013, 21:06
Czy ktoś wie, po kiego dali ten guzik z pędzelkiem? Kto robi retusz w puszce, że musieli to wywalać na wierzch? Zwłaszcza, że dokładnie to samo jest pod przyciskiem OK. I to właśnie najbardziej boli. Nie można zmienić jego funkcji w podglądzie. A już się przyzwyczaiłem do podglądu 100% w D7100.

MstrG
22-10-2013, 21:11
Czy ktoś wie, po kiego dali ten guzik z pędzelkiem? Kto robi retusz w puszce, że musieli to wywalać na wierzch? Zwłaszcza, że dokładnie to samo jest pod przyciskiem OK. I to właśnie najbardziej boli. Nie można zmienić jego funkcji w podglądzie. A już się przyzwyczaiłem do podglądu 100% w D7100.

Powiem Ci, że też się kiedyś nad tym zastanawiałem... już jak go zrobili to mogli właśnie pod OK zrobić podgląd 100%

Parówka
22-10-2013, 22:26
Ten przycisk z pedzelkiem bardzo przydaje sie przy filmowaniu, bo przed rozpoczeciem nagrania mozna szybko ustawic odpowiedni picture style.

Fraglesso
22-10-2013, 23:35
Powiem Ci, że też się kiedyś nad tym zastanawiałem... już jak go zrobili to mogli właśnie pod OK zrobić podgląd 100%

Mam wrażenie, że to celowa niedoróbka 600ki, żeby sfrustrowany brakiem podgladu użytkownik kupił bardziej pro sprzęt ;), bo to wkońcu jedyny FX bez tego...

digit
23-10-2013, 20:27
ja mam pod ok podgląd 100%. ........ trzeba tylko po zrobieniu zdjęcia na podglądzie nacisnąć 6 x ok. :(

Parówka
23-10-2013, 21:13
ja mam pod ok podgląd 100%. ........ trzeba tylko po zrobieniu zdjęcia na podglądzie nacisnąć 6 x ok. :(

Nie denerwuj ludzi :-)
Masz tez histogram przy filmowaniu? I krzyzowe punkty AF na bokach?

MstrG
24-10-2013, 14:10
TOP67, jak tam D600 się sprawuje? Podzielisz się wrażeniami?

TOP67
24-10-2013, 15:08
Przetestuję go w Rzymie za miesiąc.
Tak na szybko: ISO 6400 jest bardzo dobre (w porównaniu z D7100). Widać to zwłaszcza w ilości detalu na pasku od aparatu. D600 (http://top67.pl/Nikon/D600-6400.jpg) vs. D7100 (http://top67.pl/Nikon/D7100-6401.jpg)

24-85 na FX jest sporo szerszy niż 16-85 na DX

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/D60024mm-1.jpg
źródło (http://top67.pl/Nikon/D600-24mm.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/D710016mm-1.jpg
źródło (http://top67.pl/Nikon/D7100-16mm.jpg)

MstrG
24-10-2013, 15:34
Przetestuję go w Rzymie za miesiąc.
Tak na szybko: ISO 6400 jest bardzo dobre (w porównaniu z D7100). Widać to zwłaszcza w ilości detalu na pasku od aparatu. D600 (http://top67.pl/Nikon/D600-6400.jpg) vs. D7100 (http://top67.pl/Nikon/D7100-6401.jpg)
[...]

Sam używam max ISO 6400 w D600 i uważam, że wygląda to całkiem nieźle.
Mnie bardzo mile zaskoczył ten korpus, bo przyznam, że miałem duże obiekcje przed kupnem po tematach na forum. Pozytywnie się rozczarowałem.

Greg77
24-10-2013, 17:40

Wow, dzien do nocy...
U mnie 6400 gosci przy nocnych fotach i co jest piekne - DAJE RADE! ;)

adinml
25-10-2013, 07:44
Witam.
Mam pytanko, bo zastanawiam się nad kupnem puszki D600 lub D610. Jeśli chodzi o kasę to mam sumę na D610, tylko pytanko do użytkowników D600 - jak to jest z tym niby kurzeniem matrycy? Czy jest to mocno uciążliwe (o ile takie występuje), robię głównie zdjęcia portretowe. Kwestia cichych zdjęć seryjnych w ogóle nie ma dla mnie znaczenia. Podobno poprawili balans bieli (choć ile dobrze kojarzę to ogólnie puchy z WB przy świetle żarowym się gubią) z drugiej strony robię i tak nefy więc bez większego znaczenia. Wymienili podobno migawkę - o ile to prawda - i to mnie trochę postawiło w sytuacji gdzie nie wiem właśnie co wybrać ? Z góry dzięki za info ;)

rul3z
25-10-2013, 08:06
Nie.

TOP67
25-10-2013, 08:31
Witam.
Mam pytanko, bo zastanawiam się nad kupnem puszki D600 lub D610. Jeśli chodzi o kasę to mam sumę na D610, tylko pytanko do użytkowników D600 - jak to jest z tym niby kurzeniem matrycy? Czy jest to mocno uciążliwe (o ile takie występuje), robię głównie zdjęcia portretowe. Kwestia cichych zdjęć seryjnych w ogóle nie ma dla mnie znaczenia. Podobno poprawili balans bieli (choć ile dobrze kojarzę to ogólnie puchy z WB przy świetle żarowym się gubią) z drugiej strony robię i tak nefy więc bez większego znaczenia. Wymienili podobno migawkę - o ile to prawda - i to mnie trochę postawiło w sytuacji gdzie nie wiem właśnie co wybrać ? Z góry dzięki za info ;)

Portrety robi się na małych przysłonach. Kurz nawet jak jest, to go nie widać. Możesz brać D600.

miroekz
25-10-2013, 08:31
Ja ostatnio kupile wreszcie gruche podmuchalem i jest czysto. Ja tez sie oczytalem o tym kurzu ale mi to wcale nie przeszkadza. Raz na jakis czs dmuchne i jest gitara

wojen3
25-10-2013, 12:00
U mnie pojawił się problem z Af, a konkretnie back focus, przed wysyłką sprawdziłem pierwszy raz czy nie ma syfu na matrycy, bo jak już wysyłam to niech wyczyszczą. 4500 klapnięć raz dmuchałem gruchą. Brak jakiegokolwiek zabrudzenia na matrycy, a robiłem zdjęcia w różnych miejscach, aparat był wiele razy zakurzony z zewnątrz a obiektywy też często zmieniam. Zobaczymy co zrobią z AF.

adinml
25-10-2013, 12:52
No i stało się. Zamówiłem D600. Jak to mówią "lepsze wrogiem dobrego" Jak nawet będzie kurzył to zamówiłem też gruszkę ;) a w D610 nie wiadomo co tam będzie nie tak he he ;)

kurczeblade
25-10-2013, 13:01
Witam.

Robię głównie portrety, kupiłem d600 i dopiero dowiedziałem przez lament na forum, głównie od osób które nie mają tej puszki. Fakt kurz występuje, ale tak jak pisałem, gdybym o nim nie przeczytał to pewnie sam bym się nie dowiedzial. Matryce idzie przedmuchac gruszka, także to nie problem. Wb jest dobre w tym aparacie, tym bardziej nie będziesz miał problemów jeśli robisz RAW . Af przy portrecie aż za dobry :) jeśli lubisz portret to zauwazysz wysmienitosc matrycy . Sam zdecyduj co kupić bo oba aparaty są prawie identyczne, jak Ci nie przeszkadza "afera kurzowa" i wolisz robić bardziej zdjęcia niż dramatyzowac na forum, bierz d600 zaoazczedziszsz parę groszy :) jeżeli lubisz narzekać na coś co nie ma większego znaczenia i żeby tego uniknąć bierz 610:) osobiście wziąłbym d600 a resztę pieniążków zostawił w bonusie na jakiś wyjazd, przyszłe wakacje :)

MstrG
25-10-2013, 13:01
No i stało się. Zamówiłem D600. Jak to mówią "lepsze wrogiem dobrego" Jak nawet będzie kurzył to zamówiłem też gruszkę ;) a w D610 nie wiadomo co tam będzie nie tak he he ;)

Będziesz zadowolony. Jak już się pobawisz to opisz swoje pierwsze wrażenia.

kurczeblade
25-10-2013, 13:03
W tym samym momencie pisaliśmy wiadomość. Będziesz zadowolony :)

theluki
25-10-2013, 14:13
Robię głównie portrety, kupiłem d600 i dopiero dowiedziałem przez lament na forum, głównie od osób które nie mają tej puszki.....jeżeli lubisz narzekać na coś co nie ma większego znaczenia i żeby tego uniknąć bierz 610:)
Ty masz juz ten tekst zapisany na stałe w notatniku i tu wklejasz regularnie każdego dnia czy jak?
Co do reszty wypowiedzi się zgodzę, jeżeli wykonujesz głównie zdjęcia portretowe to kurz nie jest uciążliwy wogóle, jeśli natomiast lubisz popstrykać krajobrazy lub co gorsza jakieś video wówczas musisz się liczyć z częstym czyszczeniem matrycy choć i z tym da się żyć, tu sam musisz zdecydować czy warto dopłacać do D610. Po zakupie sprawdź jeszcze AF, czy dobrze trafia szczególnie przy kilkumetrowych odległościach ostrzenia, kilka osób (jak choćby kolego pare postów wyżej) sygnalizowało ten problem i lepiej sprawdzić zaraz po zakupie z jakimiś jasnymi szkłami i odesłać aparat w razie problemów, niż później męczyć się z serwisem Nikona.

Jak nie masz pecha....będziesz zadowolony:)