Zobacz pełną wersję : Nikon D600 w praktyce.
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
Bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie i szybką odpowiedz ,mówię jak było robione robione w manualu czas synchronizacji 1/100...
Nie wiem skąd wziąłeś tę 1/100. Tu jest EXIF tego zdjęcia:
EXIF Sub IFD
Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 10/2500 second ===> 1/250 second ===> 0.004 second
Lens F-Number / F-Stop = 28/10 ===> ƒ/2.8
Exposure Program = manual control (1)
ISO Speed Ratings = 800
dokładnie z EXIF-a wynika że jest to 1/250, ustaw na 1/100 lub 1/160 i powinno się poprawić :) miałem dokładnie tak samo ze swoim jeszcze D5000 kiedy kupiłem sobie parę lamp studyjnych i rozpocząłem zabawę niby na ustawieniu zalecanym 1/200, zdziwiłem się oglądając zdjęcia że ciemne są po jednej stronie :) i metodą prób i błędów zwiększania i zmniejszania czasu udało się rozwiązać problem :)
nie chciałbym się mądrować ale standardem przy pracy w studio zawsze było 1/60 do takiego czasu synchronizuje się zdecydowana większość lamp. Pewnie nowe lampy mogą pracować z krótrzymi czasami ale 1/60 zupełnie wystarczy. Nie ma sensu skracać czasu i eksperymentować. Iso powinno być ustawione na najniższe (iso100 lub niżej). Praca w studio przy iso 800 to nie ma sensu. Ekspozycję kontrolujemy przysłoną i moca lamp. Można ją zmierzyć swiatłomierzem zewnętrznym lub metodą prób i błędów oglądjąc obraz i histogram na monitorze aparatu. Poza tym to co pisałem wcześniej polecam wyzwalanie lamp wbudowaną lampą jest to najtańsza i skuteczna metoda (nawet chińszczyzna na tym chodzi). Szczególnie w nikonie działa to bardzo dobrze. Tym bardziej że D600 nie ma z tego co wiem gniazda synchro. Oczywiście można też radiowo ale moim zdaniem to zbędny wydatek pieniędzy.
No muszę gdzieś dać upust ekscytacji. Właśnie wróciłem z FJ z nowiutkim D600 i Nikkorem 24-120 i filtrem Hoya black.
Jeszcze mam lekkiego kaca moralnego - po oddaniu tej kupki papierów i boję się ciszyć, może dlatego, ze akumulator się jeszcze ładuje.
Powiem szczerze, ze chciałem kupić go z Nikkorerm 24-70 ale jako obiektyw uniwersalny na wakacje to jednak zbyt duża i cięzka krowa. Nie zarabiam aparatem na chleb więc dam radę z 24-120.
Cóż ostała mi się stałka od d90 35/1.8 D to do domku i wnętrz spróbuję ją używać. Co prawda to szkiełko DX ale podobno można go na FX też od biedy używać.
Zobaczymy - mam nadzieję, że z body nie będę miał sami wiecie jakich problemów :-)
Pozdrawiam wszystkich
No muszę gdzieś dać upust ekscytacji. Właśnie wróciłem z FJ z nowiutkim D600 i Nikkorem 24-120 i filtrem Hoya black.
Jeszcze mam lekkiego kaca moralnego - po oddaniu tej kupki papierów i boję się ciszyć, może dlatego, ze akumulator się jeszcze ładuje.
Powiem szczerze, ze chciałem kupić go z Nikkorerm 24-70 ale jako obiektyw uniwersalny na wakacje to jednak zbyt duża i cięzka krowa. Nie zarabiam aparatem na chleb więc dam radę z 24-120.
Cóż ostała mi się stałka od d90 35/1.8 D to do domku i wnętrz spróbuję ją używać. Co prawda to szkiełko DX ale podobno można go na FX też od biedy używać.
Zobaczymy - mam nadzieję, że z body nie będę miał sami wiecie jakich problemów :-)
Pozdrawiam wszystkich
Gratuluję zakupu.
Dzieki, już widzę, ze nawigacja delikatnie się różni od D90. Zanabyłem drogą kupna e-book Nikon d600 Experience i zaczynam się przebijać przez 219 stron porad o korzystaniu, konfigurowaniu d600.
nie chciałbym się mądrować ale standardem przy pracy w studio zawsze było 1/60 do takiego czasu synchronizuje się zdecydowana większość lamp. Pewnie nowe lampy mogą pracować z krótrzymi czasami ale 1/60 zupełnie wystarczy. Nie ma sensu skracać czasu i eksperymentować. Iso powinno być ustawione na najniższe (iso100 lub niżej). Praca w studio przy iso 800 to nie ma sensu. Ekspozycję kontrolujemy przysłoną i moca lamp. Można ją zmierzyć swiatłomierzem zewnętrznym lub metodą prób i błędów oglądjąc obraz i histogram na monitorze aparatu. Poza tym to co pisałem wcześniej polecam wyzwalanie lamp wbudowaną lampą jest to najtańsza i skuteczna metoda (nawet chińszczyzna na tym chodzi). Szczególnie w nikonie działa to bardzo dobrze. Tym bardziej że D600 nie ma z tego co wiem gniazda synchro. Oczywiście można też radiowo ale moim zdaniem to zbędny wydatek pieniędzy.
"Pozwala na synchronizację
z czasem otwarcia migawki szczelinowej 1/250 s, lub 1/500s z migawkami centralnymi,
oraz w trybie „fast” z czasem 1/1000 s." http://www.monolight.pl/profoto/kompakty
1/60 słońca raczej się nie zgasi
wszyscy mają, wszyscy testują, a zdjęć nie ma komu robić :mrgreen: ?
ja wczoraj byłem ustrzelić sobie jedną fote, no może dwie :P
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img855.imageshack.us/img855/8910/dsc4218y.jpg)
Nie wiem skąd wziąłeś tę 1/100. Tu jest EXIF tego zdjęcia:
EXIF Sub IFD
Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 10/2500 second ===> 1/250 second ===> 0.004 second
Lens F-Number / F-Stop = 28/10 ===> ƒ/2.8
Exposure Program = manual control (1)
ISO Speed Ratings = 800
Kurcze sorki ,widocznie się pomyliłem bo to były moje pierwsze zdjęcia tym aparatem i robiłem próby i bawilem się czasem a byłem przekonany że te było na 100 ,a nawet nie zerkłem na dane zdjęcia.Pozdrawiam
josephebeloki
17-03-2013, 22:23
...wowo ale sampelek , więcej więcej wieęcej... prosimy :) Może jakiś link do oryginału :) może być sporo zamarkowany nie przeszkadza :)
Jakby ktoś tak przy okazji mógł pomóc bo temat w sumie też dotyczy D600: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225827 to bym poprosił, dzięki z góry.
Bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie i szybką odpowiedz ,mówię jak było robione robione w manualu czas synchronizacji 1/100,lampy studyjne (parasolki) sterowane radiowo druga z fotoceli ,bez lampy wbudowanej i zewnętrznej ,napewno doświetlone na pełnym planie ,a fakt że aparat spustem do dolu ,tego akurat nie wiedzialem że to może mieć wplyw na zdjęcia ,przy foceniu szybkość migawki normalnie nic nie zawiesiło ,a jak robiłem poziomo to zdjęcie całe czarne (kilka fotek po kolei),jak wyłączyłem aparat i załączylem na nowo wszystko wróciło do normy hmm,a tak z innej beczki dziś wieczorem zrobilem fotkę z statywu naszego kościólka jestem zaskoczony, naprawdę wydobyly się takie kolory że szok jak narazie poza tym incydentem nie mogę nic złego na niego powiedzieć ,będę miał czas to go wrzucę może posłucham opini fachowców co jeszcze poprawić .Jak ktoś by po tym powyższym opisie mógł ocenić powód problemu z czarnym pasem w pionie lub całością zdjęcia w poziomie to proszę pisać .Pozdrawiam
Wyzwalacze szczególnie te chińskie synchronizują się max do 1/125 in krócej tym pojawia się większy pasek
Wyzwalacze szczególnie te chińskie synchronizują się max do 1/125
Niestety nie masz racji
Wyzwalacze szczególnie te chińskie synchronizują się max do 1/125 in krócej tym pojawia się większy pasek
Ja mam Yongnuo RF-603 i spokojnie robię na 1/200. Dopiero na 1/250 pojawia mi się pasek.
Mi rf-602 nie zawsze sie synchronizował z 1/160 dlatego napisałem że 1/125, a nie sadzę żeby kolega uzywał PocketWizard-a. Albo niech napisze jaki wyzwalacz to sprawa bedzie jasna.
Mi rf-602 nie zawsze sie synchronizował z 1/160 dlatego napisałem że 1/125, a nie sadzę żeby kolega uzywał PocketWizard-a. Albo niech napisze jaki wyzwalacz to sprawa bedzie jasna.
Może masz wyzwalacze walnięte bo RFki czasem potrafią sie nawet do 1/250 zsynchronizować a 1/200 to standard.
Może ale ma 5 szt a 1/200 mam na 100% niedoświetlenie na ok 2-3mm
Rysieksm
18-03-2013, 10:49
Witam, jestem juz zdecydowany na zakup D600. Mam tylko pytanie czy lepiej kupić aparat z Polskiej dystrybucji np fotojoker czy nie koniecznie np z Redcoon.pl? Prosze o szybka pomoc.
josephebeloki
18-03-2013, 11:10
Witam, jestem juz zdecydowany na zakup D600. Mam tylko pytanie czy lepiej kupić aparat z Polskiej dystrybucji np fotojoker czy nie koniecznie np z Redcoon.pl? Prosze o szybka pomoc.
Polska. W razie problemów masz UOKIK czy PIH pełne prawa. Podjeżdżasz wyjaśniasz w dowolnym punkcie. Nie bujasz się po jakiś kurde Frankfurtach Berlinie czy Paryżu. Wiadomo, te rzeczy się wysyła... ale nie daj Boże cokolwiek no to ;/
Po za tym przy kalibracji body czy coś. Idziesz zanosisz do FJ nie martwisz się O NIC . Czy kurier dowiezie, kiedy? Jak długo za granicę? Nic, po prostu zanosisz i czekasz te 14 dni.
Po za tym sieciówki jak FJ raczej starają się dbać o swoją markę .... taki sklep internetowy może zwinąć manatki w ciągu paru sekund i koniec :).
Polecam specjalistyczny sklep :http://www.fotoplus.pl. Posiadają NPS
Sebod - wiesz, że dzwony dzwonią, ale w którym kosciele ....
Według mnie 100% brak synchornizacji z lampami...
Ustawiłeś za krótki czas migawki. Wiekszość lamp studyjnych zazwyczaj pracuje do 1/60 a ty miałeś 1/100 więc migawka zamkneła się przed lampami
Sprawdź w instrukcji lamp jaki mają czas synchronizacji ale przypuszczam że 1/60 będzie ok
Czas synchonizacji najlepiej na 1/60 to standard jeszcze z analogów. czas synchronizacji podaje sie dla body, a nie dla lamp.
Przespałeś kilkadziesiąt lat. Sprawdź czas synchro manualnego Nikona FA (aparat jeszcze sprzed epoki AF, o cyfrze nie wspominając)
nie chciałbym się mądrować ale standardem przy pracy w studio zawsze było 1/60 do takiego czasu synchronizuje się zdecydowana większość lamp. Pewnie nowe lampy mogą pracować z krótrzymi czasami ale 1/60 zupełnie wystarczy.Skąd ty wziąłeś ten standard? Pojęcia nie mam.
Witam korzystam z tych wyzwalaczy Yongnuo RF-603 ,co wcześniej podał kolega.
Jacek_Z mądraliński a znasz takie aparaty jak mamiya C3 RB czy RZ ? Wiesz co? Swego czasu dużo pracowałem w studio i zawsze korzystałem ze standardów które opisałem koledze i jestem pewien że jeśl je zastosuje to napewno zdjęcia mu wyjdą. Ja niczego nie przespałem tylko wiem co mówię choć może nie mam nowoczesnego sprzętu i nie jestem na topie z nowymi zabawkami. I proszę nie łap mnie za słówka jak nie masz zamiaru czegoś pożytecznego napisać lub po prostu komuś coś doradzcić. Szkoda twojej energii i klepania w klawiaturę.
Jacek_Z mądraliński a znasz takie aparaty jak mamiya C3 RB czy RZ ? Zaczynasz się kompromitować. Mamiyę RZ mam od mniej więc 20 lat (przedtem pracowałem na ... RB) i czas synchronizacji wynosi do 1/400 s. W aparatach jakie wymieniłeś jest migawka centralna.
Kiepskie pole do polemiki ze mna sobie wybrałeś. Naprawdę fatalne. Połowa forum kojarzy mnie z fotografia studyjną, prowadzę szkolenia z "błyskania studyjnego". Proponuje więc zakończyć polemikę tym bardziej, że to OT. Generalnie w takich tematach odzywam się już tylko jak usłysze nieprawidłową informację, a tak było gdy usłyszałem o standardzie 1/60 i o tym, że 1/100 to za krótko.
"W analogowych czasach Pentax 645 i Mamiya 645 aparaty z migawkami szczelinowymi miały w swoim systemie po kilka szkieł z centralnymi migawkamiMamiya 645 to model który przechodził baaaaaaaaaaardzo wiele etapów ewolucji (pierwsze modele nawet nie miały odczepianej kasety z filmem). Obiektywy z migawka centralną to właściwie już ostatnie lata analoga i epoka Mamiyi z AF (i to sa czasy cyfry w małym obrazku, w Mamiyi zresztę tez, bo się zaraz potem pojawiła ścianka ZD do Mamiyi 645 AF-D).
Nie wiem, nie miałem średniego formatu, ale dla mnie największą jego zaletą to migawka centralna i czasy synchro, rzędu 1/500 1/2000.Sam wymieniłeś Mamiye 645 gdzie była migawka szczelinowa. Wiele innych MF tez miało migawki szczelinowe.
Centralna 1/2000 to absolutny wyjątek, nie reguła. Większość obiektywów miało 1/500. Bywało gorzej - 1/400, 1/250. Bywało lepiej - 1/800, 1/1000 - ale to juz było naprawdę niewiele modeli.
Wiesz, sam się dziwiłem skąd ten standard 1/60 i to że lampy studyjne ograniczają czas synchronizacji. Więc pomyślałem, że migawka go ograniczała. wygooglowywanie "czas synchronizacji mamiya C3 RB " dawało mi tylko info o 1/30.
A tu daje ciekawostkę:
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
PS. Jacku skasuj mojego poprzedniego posta sam chciałem rano, ale już nie mogłem.
Takie czasy, to jeszcze z lamp spaleniowych. Potem ograniczeniem była migawka szczelinowa zrobiona z płótna (Zenit miał 1/30).
monochromatic
19-03-2013, 16:26
Nikon d600 praktyce - jak w temacie, przydało by się więcej porad jak ustawić go itd. Dobra. Kupiłem d600 i... kilka spostrzeżeń.
Wczesniej robiłem d700. Wykonanie dobre - lepsze ma d800. Ale nie ma tragedii. Jak robie zdjecia pod palcami czuje lustro jak opada, wrazenie jak by była cienka osłona. Migawka cichutka - zachęca do robienia zdjeć. Spust - jak w d700 - super. Autofocus... trudno mi go zinterpretować. W ciemnych miejscach gorzej od d700, rozstawienie punków - dla mnie oki. Trafia w punkt - żadnego obiektywu nie kalibrowałem. Może d700 ma lepszy autofocus - to wszystko zależy od obiektywu i warunków, no Canon d3mk3 to to nie jest. Z lampa sb 800 brak powtarzalności - ale jeszcze tego dobrze nie rozeznałem.
Balans bieli jak ktoś nie robi rawów to jak dobrze ustawi kelwiny to na tym konczy prace - rewelacja - dużo czasu zabrało nikonowi - ale pozbył się żółtaczki - bravo.
Matryca genialna mogła by mieć 20mln. pixeli ale jest naprawdę super. Iso 3200, 6400 bez szumów - lepiej niż d700. Obraz trzeba oczywiscie pomniejszyć i wyostrzyć. Ja zdecydowałem się na d600 głownie przez matrycę, najwiecej robię ślubów. Pliki są duże a te z d800 dopiero są duże. Na szczescie karty sd sa tanie. Mam kompa 4rdzenie itd. musze dokupić jeszcze 4 ramy pamięci bo lightroom zwolnił.
Jeśli macie kasę to można brać d800 bo jest to nastepca d700 i sprzęt profesjonalny. Mój NIE nawet jak go rejestrowałem to jako amatorski. Ale mam to gdzieś Firma NIkon mnie już denerwuje i nie będę taki szczodry dla ich wielu wpadek. Filmowanie - można i do iso 3200 bez szumów - także dobrze. Ma more i inne przypadłości lustrzanek filmujących - no gh2 to to nie jest - ale i tak jest super - zakłądając STAŁKI plastyka jak w canonie 5dmk2 czy mk3, natomist jak używam zooma 24-70 f2.8 to już mi się nie podoba nie ma czaru. Generalnie ja dużo ślubów robię więc na to wystarczy. Kurzu jeszcze nia ma za mały przebieg.
Bateria - przy zdjęcich oki, przy filmowaniu moment. Pomimo dużej ilości pixeli matryca i rozdzielczość obrazu naprawdę SUPER w porównaniu do d700
Jacek_Z jak już wcześniej psałem 1/60 to standard z którym praktycznie każdy potencjalny sprzęt będzie chodził. Podałem koledze taki czas bo nie wiem na jakim sprzęcie pracuje oprócz tego ze ma nikon D600. Tak się składa że też mam sprzęt studyjny który działa przy dużo krótszych czasach. I nie mów mi o kompromitowaniu bo tak naprawde najwazniejsze są zdjęcia które z tego powstaną. Powiedz mi tylko czy to co npisałem chłopakowi który ma konkretny problem to było coś złego? Czy to była zła porada? Myśle że nie więc odzczep się. A najlepiej pokaż jakieś fajne foty :D
.. Powiedz mi tylko czy to co npisałem chłopakowi który ma konkretny problem to było coś złego? Czy to była zła porada? Myśle że nie więc odzczep się.Tak, to była zła porada. Zmiana 1/100 na 1/60 nie da NIC w momencie gdy body jakie on uzywa (D600) ma 1/200.
Jesli robię ładne zdjęcia tzn że wiem "coś" o synchro, a jak brzydkie to nie?
Jesteś masochistą? Kopanie się z koniem naprawdę jest bez sensu.
Skoro jednak koniecznie chcesz, to masz dyspozycje od moderatora zaprzestania wprowadzania ludzi w błąd. Ze wszystkimi konsekwencjami nie zastosowania sie do polecenia. Sorry, ale nie che mi sie prowadzić polemiki o podstawach błyskania w temacie o D600 - to OT - przyznasz?.
Jeśli się chesz czegos dowiedzieć o błyskaniu to załóż temat w dziale o fotografii studyjnej.
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=98
Kończymy ten OT.
Ja przekazuję więdzę, której mnie uczono a osoby te nie były oszołomami. Wykorzystuję ją na co dzień w swojej pracy. I w żadnym wypadku nie wprowadzam nikogo w błąd. Przeanailzuj sobie jeszcze raz co napisałem. Była to rzecowa porada. No ale cóż ty jesteś moderatorem i ty tu rządzisz.
Ja przekazuję więdzę, której mnie uczono a osoby te nie były oszołomami. Wykorzystuję ją na co dzień w swojej pracy. Hi, zostałem oszołomem. Super :) rozbawiłeś mnie. Nigdy tak o sobie nie myslałem :)
Uczono ciebie tak co najmniej 20 lat temu (i to nie biorąc pod uwage np migawek centralnych - a standardu 1/60 nigdy nie było). Niestety uczyły ciebie osoby niekompetentne albo nie zapamiętałeś wszystkiego co mówiły.
Stosowanie czasów synchronizacji dłuższych niż sa możliwe (np 1/60 zamiast 1/100 czy 1/200) nie skutkuje złą synchronizacją. Więc możesz sobie tak pracować bez negatywnych konsekwencji. Natomiast jest nieuprawnione stwierdzenie, że pasek przy 1/100 jest wynikiem nie zastosowania 1/60 s (podczas gdy body pracuje do 1/200).
Znowu ci odpowiadam zamiast odesłać do książek (tzn do tego co napisano w necie) i dać napomnienie. Kończmy te OT.
Ja sobie pstrykam czasem z sabinkami i czasem w studio z nie_sabinkami i ta 1/60 dziwnym trafem spowodowała u mnie szerokie otworzenie oczu. Patrzyłem, czytałem i zastanawiałem się jakim, kurczaki, cudem robię D600 na 1/160 czy na 1/200 i nie mam problemów... Albo ktoś coś pokręcił i się nie przyzna że pokręcił albo Jacek ma rację i bzdury ktoś komuś do głowy nakładł
Jacek_Z w żadnym wypadku nie nazywam cię oszołomem. Nie jest w moim zwyczaju obrażać ludzi.
p.s.
Pokasz foty :)
josephebeloki
21-03-2013, 13:08
Standardowe pytanie: Czy zauważył ktoś, że aparat mniej kurzy, czy problem ustaje... czy nadal z taką samą intensywnością sypie => jak sypało.
witam ja zrobiłem ok 1000 fotek i narazie spokój ,dodam że od początku jak kupiłem są dwa male paprochy i dobrze się tam czują ,narazie mi nie przeszkadzają (zdjęcia ślubne przeważnie),mi się wydaje że trochę przesadzone byly te wcześniejsze opinie,też się obawialem ,albo coś poprawili bo nawet można zauważyć po wpisach jakoś się zmniejszyły negatywne opinie.
Borat1979
21-03-2013, 17:43
Standardowe pytanie: Czy zauważył ktoś, że aparat mniej kurzy, czy problem ustaje... czy nadal z taką samą intensywnością sypie => jak sypało.
Nie róbmy kolejnego wątku o kurzu bo to się robi nudne.
Wątek o kurzu jest tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214860&page=447
Bardzo słuszna uwaga, sam to chciałem napisać.
nieludzki
23-03-2013, 19:06
Witam. Mamy jakieś polecane akumulatory do D600? Czy tylko oryginały?
irek6311
23-03-2013, 20:41
nieludzki oryginalny fortuny nie kosztuje więc ja bym w zamienniki się nie pakował ,
jak koszty tniesz to Phottix Titan EN-EL15 i masz 2 akumulatory w cenie jednego oryginalnego ;)
nieludzki
24-03-2013, 06:23
Dzięki irek6311. Nie nie chodzi o cięcie kosztów. szukam akumulatora który trzyma najdłużej. Nie chcę nosić baterii która jest mało wydajna. Wolę dwie-trzy baterie droższe lecz wystarczające na duzą ilość zdjęć niż ciężki woreczek tanich baterii wystarczających na taką samą ilość zdjęć.
Jak te Phottixy mają się do oryginału?
irek6311
24-03-2013, 09:22
nieludzki mam Phottix Titan EN-EL15 w gripie D7k i sprawdza się podobnie do oryginału .
lepszych od EN-EL15 zamienników nie spotkałem
irek6311
24-03-2013, 20:28
lepszych od EN-EL15 zamienników nie spotkałemZamienniki niewiele ustępują jakością oryginałom a cena 50% niższa ,
sam do D600 zamiennika bym nie włożył bo jakby co wyciekło szkoda body ,
do gripa spok zamienniki kupiłem ale grip tani to i szkoda kasy na oryginalne akumulatory .
Akumulatorki Li-Ion nie wyciekają. Zapalają się lub wybuchają.
napędza ktoś może d600 enelopami? interesuje mnie ile zdjęć na jednym komplecie da się średnio zrobić?
irek6311
24-03-2013, 21:12
Akumulatorki Li-Ion nie wyciekają. Zapalają się lub wybuchają.To jeszcze gorzej :roll:
Fraglesso
24-03-2013, 21:13
napędza ktoś może d600 enelopami? interesuje mnie ile zdjęć na jednym komplecie da się średnio zrobić?
Napędza, ale ciężko powiedzieć ile fot, bo też filmy kręce. Wydaje mi się, że około tego co da się na oryginale zrobić.
Wysłane z telefonu.
Borat1979
24-03-2013, 22:16
Zamiennik wydajniejszy nie będzie a akumulator EN-EL15 nie jest jakiś szczególnie drogi. Raz na parę lat można odżałować te parę złotych więcej i nie mieć niepotrzebnych problemów bo z zamiennikami bywa różnie.
josephebeloki
24-03-2013, 22:58
... ehh błagam Was. Ja rozumiem, macie małpkę za 1200zł i kupujecie do niej grip za 400 albo za 200zł. To jest faktycznie spory procent wartości sprzętu. Ale przy Waszym D600+ szkła wartość to wartość ok 10-12 tyś złotych. Zatem te 400-600zł to jest w granicach 5% wartości sprzętu.
Nie mówię, że zamienniki to buble, ale gdyby taki zamiennik puścił jakieś większe napięcie co może się też stać przy oryginale... to zjaranie D600 chyba ciężko byłoby sobie wybaczyć.
To tak jakbyś lał sobie do Ferarii lewe paliwo, sąsiad gadał, że to z Ukrainy za 3zł => no taniej taniej ;)
Po za tym, jak Ci Nikonowski Grip się zepsuje i uszkodzi sprzęt, masz dużą szansę na odzyskanie kasy za sprzęt... bo jeśli chodzi o zamienniki to wyraźnie jest napisane w karcie gwarancyjnej czy tam instrukcji, że nie można używać innych ;/
Borat1979
24-03-2013, 23:19
Zatem te 400-600zł to jest w granicach 5% wartości sprzętu.
Akumulator kosztuje ok 200 zł.
miron19j
24-03-2013, 23:25
Akumulator kosztuje ok 200 zł.
ostatnio płaciłem, chyba w FJ, 249.-
irek6311
24-03-2013, 23:31
ostatnio płaciłem, chyba w FJ, 249.-FJ zawyża ceny bo u mnie taniej > FOTOZAKUPY (http://fotozakupy.pl/akumulator/nikon-en-el15-akumulator-dla-d7000-d800,14196s) i tam większość sprzętu kupuje .
miron19j
24-03-2013, 23:37
FJ zawyża ceny bo u mnie taniej > FOTOZAKUPY (http://fotozakupy.pl/akumulator/nikon-en-el15-akumulator-dla-d7000-d800,14196s) i tam większość sprzętu kupuje .
ożesz ...
przecież w FJ to 50% drożej
irek6311
24-03-2013, 23:44
ożesz ...
przecież w FJ to 50% drożejSklep mam w pobliżu to duży plus ;)
zamawiam przez stronę a odbieram w sklepie .
miron19j
24-03-2013, 23:50
Sklep mam w pobliżu to duży plus ;)
zamawiam przez stronę a odbieram w sklepie .
ale z przesyłką jest tylko 15~20.- drożej niż na miejscu
A nie ciekawi Cie pol roku gwarancji ?
Chyba że to standard w bateriach
irek6311
25-03-2013, 00:00
A nie ciekawi Cie pol roku gwarancji ?
Chyba że to standard w bateriachTo standard u Nikona ;)
w body nawet 3 miesięcy nie dają na akumulator < zero gwarancji > w gwarancji do body tak pisze .
Nawet nie wiedzialem... Zamienniki maja czasem nawet 24 miesiace gwarancji. Widac Chinczyk wiE. Co zrobil i że sie nie popsuje. A Nikon zaufania do swoich aku nie ma :)
irek6311
25-03-2013, 00:21
Strus dziwna jest polityka Nikona ale widać mają powody by tak krótką gwarancję dawać ...
przeważnie chodzi o kasę bo jak po gwarancji padnie to klient kupi nowy ,
zamienniki tanie bo chińczyki produkują tego na miliony to mogą zejść z ceną .
FJ zawyża ceny bo u mnie taniej > FOTOZAKUPY (http://fotozakupy.pl/akumulator/nikon-en-el15-akumulator-dla-d7000-d800,14196s) i tam większość sprzętu kupuje .
Ja też tam kupuje. Przy płatności przy odbiorze towar zawsze na następny dzień( a nie lubię czekać i się martwić, że jeszcze nie ma przesyłki). Właśnie rozglądałem się za zamiennikami i się zdziwiłem, że aku oryginalne do D600 jest tańsze od tego do D90. Ja się w zamienniki za 129/100 zł nie będę bawił skoro oryginał za 169zł.
ja do d90 uzywalem firmy Delta i bylem z niego bardzo zadowolony. trzymal jak oryginal
Napędza, ale ciężko powiedzieć ile fot, bo też filmy kręce. Wydaje mi się, że około tego co da się na oryginale zrobić.
Wysłane z telefonu.
dzięki za info, w takim razie zostanę przy eneloopach i nie będę wydawał kasy na baterie nikona.
nawiasem mówiąc te nikonowskie baterie to niezły kit, moim zdaniem niewart tylu pln-ów
Czy ktoś może sprawdzał jak działa autofocus w D600 z zewnętrzną lampą błyskową (z włączoną czerwoną lampką wspomagania AF)?
Ostatnio mam wrażenie, że właśnie to czerwone światło (AF assist light) powoduje backfocus w moim D90.
Wpisałem to w google i wygląda na to, że nie jestem sam z tym problemem. Problem dotyczy różnych modeli Nikona.
miron19j
25-03-2013, 15:47
ja robiłem ostatnio z SB910. Af trafiał za każdym razem
Fraglesso
25-03-2013, 15:50
Czy ktoś może sprawdzał jak działa autofocus w D600 z zewnętrzną lampą błyskową (z włączoną czerwoną lampką wspomagania AF)?
Ostatnio mam wrażenie, że właśnie to czerwone światło (AF assist light) powoduje backfocus w moim D90.
Wpisałem to w google i wygląda na to, że nie jestem sam z tym problemem. Problem dotyczy różnych modeli Nikona.
U mnie ok na SB800 i na SB900.
Wysłane z telefonu.
Nie czerwone światło, tylko sam fakt włączenia opcji AF-Assist w lampie to powoduje. Łatwo to sprawdzić -wystarczy zasłonić ręką diody, tak aby wzorek nie wyświetlił się na "oświetlanym" nim obiekcie -a BF i tak się pojawi.....
Nie czerwone światło, tylko sam fakt włączenia opcji AF-Assist w lampie to powoduje. Łatwo to sprawdzić -wystarczy zasłonić ręką diody, tak aby wzorek nie wyświetlił się na "oświetlanym" nim obiekcie -a BF i tak się pojawi.....
Nie jestem pewien. Jak zasłaniam diodę, to AF zwalnia i pojawia się lekka losowość wyników - bo jest trochę za ciemno.Ale trafionych zdjęć jest i tak więcej (%) niż z użyciem diody.
(dodam, że używam lampy Nissin ze zwyklą diodą - bez wzorka).
Mam wrażenie, że problem nie jest taki łatwy to przetestowania i opisania. Głównie przez to, że AF jest wrażliwy na kolor, więc nie tylko kolor lampki, ale również obiektu fotografowanego. Więc jak ktoś robi testy na czarno-białej tablicy tastowej, inny na twarzy człowieka a ktoś na puszcze po Coli. I wnioski mogą być zupełnie różne.
Ja jestem pewien. Testowałem to bardzo dokładnie :-)
I znalazłeś jakieś rozwiązanie tego problemu?
Rozumiem, że w niektórych lampach można wyłączyć diodę. W mojej lampie nie można.
Dodatkowo, może D800 poradzi sobie bez wspomagania po ciemku. Ale D90 czy D7000/D600 mogą mieć z tym problem.
Przestawianie AF fine tune w chwili podpinania lampy to trochę porażka.
Niestety jest jedno -wyłączyć wspomaganie AF w lampie. Noooo.... można też używać, bo co jakiś czas działa idealnie. Taka ruletka........
Rozumiem, że nie można w nowszych Nikonach samemu wybrać której lampki używamy (białej wbudowanej czy czerwonej w lampie)?
Fatman,
1. dzięki za odpowiedzi
2. w jakich aparatach/body spotkałeś ten problem?
3. myślisz, że ten problem dotyczy niektórych egzemplarzy, czy raczej jest to ogólna cecha AF Nikona? nie dziwi Cię, że tak o tym cicho? (wątek o kurzu w D600 ma miliard wpisów, a nikt nie pisze, że mu AF nie trafia po włączeniu lampy?)
Ja słyszałem, że ten problem dotyczy również C5DIII.
A tak z innej beczki doszło wczoraj/dziś 30 wypełnień ankiety:https://docs.google.com/forms/d/1AFBmLfxmgctxKdHdHA29yg7t7TprWQGY1KL4PahBQ4c/viewanalytics?pli=1
Ciekawe na ile wiarygodna, skoro aż 12 osób ma D600 od roku. A zakładam, że mogą być również inteligentni oszuści.
2. w jakich aparatach/body spotkałeś ten problem?
Wszystkiego nie pamiętam ale...... D90, D300s, D3, D700, D800.
3. myślisz, że ten problem dotyczy niektórych egzemplarzy, czy raczej jest to ogólna cecha AF Nikona?
Ogólna cecha -ale nie AF Nikona tylko pary "wspomaganie AF z lampy + AF aparatu". I jak już pisałem nie występuje to zawsze -ostatnio chciałem pokazać kumplowi jak ten problem wygląda i wtedy "złośliwie" mój D3 (albo D800.... nie pamiętam, którego użyłem) trafiał idealnie z wspomaganiem z lampy.
Czarna magia i okultyzm.
nie dziwi Cię, że tak o tym cicho? (wątek o kurzu w D600 ma miliard wpisów, a nikt nie pisze, że mu AF nie trafia po włączeniu lampy?)
Cicho ? Na forach (różnych) jest po kilka wątków na ten temat :-)
przespol
25-03-2013, 22:19
Jutro zamierzam kupić d600 i mam pytanie do kolegów, czy jest coś szczególnego co warto sprawdzić przed zakupem w fotojokerze? Pewnie zrobię kilka strzałów na 50-tce i sprawdzę czy brak bb/ff. Ale czy jest coś jeszcze?
I drugie pytanie, czy da się sprawdzić licznik zdjęć z poziomu body? A nie np. Opandy.
Tak przy okazji, to obdzwoniłem fotojokery w Gliwicach,Bytomiu i Zabrzu (w poszukiwaniu najwyższego numeru ser. - 6038). Podobno jakiś czas temu odesłali wszystkie d600 i d800 (gdzieś). Teraz od 3-4 tygodniu znowu mają je na stanie. Sprzedawca twierdzi, że pewnie z powodu syfów na matrycy (przynajmniej w przypadku d600), ale nie wie czy problem już nie występuje.
halo przespol, ja mam 604xxxx kupiony w listopadzie (i z kurzem)
Rysieksm
26-03-2013, 10:17
Ja też jestem z Gliwic i kupiłem aparat w fotozakupy w Tarnowskich Górach, seria 606...., na razie nic nie kurzy jest super.
I drugie pytanie, czy da się sprawdzić licznik zdjęć z poziomu body? A nie np. Opandy.
Jeśli chcesz aparat z przebiegiem ZERO to po uruchomieniu zagwarantuje Ci to bez komputera tylko fakt, że po włączeniu D600 zapyta o wybór języka.
przespol
26-03-2013, 18:35
Dzięki za informacje. Kończąc wątek o kurzu, dodam, że w fotozakupy (Tarnowskie G.), mają jedną sztukę d600 o numerze 604 (dzisiaj doszła). Podobno dla puszek sprzedanych w przeciągu ostatniego miesiąca, przestali notować zwroty/reklamacje/zapytania odnośnie kurzu.
Nic, lecę kupić i cieszyć się sprzętem :) A jak będzie, tak będzie.
josephebeloki
26-03-2013, 18:56
Dzięki za informacje. Kończąc wątek o kurzu, dodam, że w fotozakupy (Tarnowskie G.), mają jedną sztukę d600 o numerze 604 (dzisiaj doszła). Podobno dla puszek sprzedanych w przeciągu ostatniego miesiąca, przestali notować zwroty/reklamacje/zapytania odnośnie kurzu.
Nic, lecę kupić i cieszyć się sprzętem :) A jak będzie, tak będzie.
Ja lecę 1 kwietnia po D600... tak patrzę na to forum, co drugi kupuje body, co nowy korpus wyjdzie to każdy się rzuca... a tak to kurde nikt kasy nie ma ;)
irek6311
26-03-2013, 19:39
Ja lecę 1 kwietnia po D600... Jak 1 Kwietnia to spok będzie bez wad ;)
pierwszego raczej nie kupisz, ale drugiego to kto wie ;-) poza tym - pytanie brzmi, gdzie, bo ponoć jest problem z dostępnością w Krk od ręki D600 body...
josephebeloki
26-03-2013, 20:30
pierwszego raczej nie kupisz, ale drugiego to kto wie ;-) poza tym - pytanie brzmi, gdzie, bo ponoć jest problem z dostępnością w Krk od ręki D600 body...
No właśnie zauważyłem... kurcze dziwnie ... może przyjdzie nowa seria bez kurzu , chodź wątpie i tak się godzę na gruchę :)
W moim sklepie podrożał o 51 zł, ale dostępność z "do 3 dni" zrobiła się "wysyłamy w ciągu 24h". Ja dziś założyłem firmę jutro zamawiam.
Może dojdzie przed świętami dojdzie. Po weekendzie dam trochę sampli bo mało tu jakoś ich.
Co do tych numerów, kupiłem 10 dni temu 606... No i Sami Wiecie Co się pojawilo po około 150 zdjęciach.... Laduje akumulator i grucha pojdzie w ruch.... Zobaczymy czy pomoze....
Co do tych numerów, kupiłem 10 dni temu 606... No i Sami Wiecie Co się pojawilo po około 150 zdjęciach.... Laduje akumulator i grucha pojdzie w ruch.... Zobaczymy czy pomoze....
Na jakiej przysłonie sprawdzałeś, że masz "wiesz co" :-|
diver 76
26-03-2013, 23:03
Może kogoś zainteresuje kwestionariusz dotyczący kurzenia i brudzenia D600...
http://www.listentothewindmedia.com/nikon-d600-oil-and-dust-sensor-poll/
Borat1979
26-03-2013, 23:08
Może kogoś zainteresuje kwestionariusz dotyczący kurzenia i brudzenia D600...
http://www.listentothewindmedia.com/nikon-d600-oil-and-dust-sensor-poll/
Jest tak samo wiarygodny jak ankieta na forum, w której kilkanaście procent ma D600 od roku mimo, że premiera była we wrześniu :)
Na jakiej przysłonie sprawdzałeś, że masz "wiesz co" :-|
Widoczne wyraźnie na LCD Aparatu jest w zakresie 11-22
Jest tak samo wiarygodny jak ankieta na forum, w której kilkanaście procent ma D600 od roku mimo, że premiera była we wrześniu :)
Niestety. Chciałem zrobić wiarygodną ankietę
do której mogą trafić tylko osoby sprawdzone np poprzez przesłanie zdjęcia z wytyczonymi ustawieniami.
ale pojawiły się posty
Najlepiej, żeby było na nim widać dokument tożsamości ze zdjęciem oraz dowód zakupu aparatu.
...
;)
Nie mam zamiaru nikogo do niczego zmuszać, ani tym bardziej czegoś narzucać.
no to ode mnie ze 105tki :)
źródło (http://img853.imageshack.us/img853/595/dsc5006c.jpg)
p.s obrabiałem bardzo na szybko ;), a że akurat mi się zaplątał link bo pokazywałem parze to wrzucam tutaj bo ponoć mało zdjęć :mrgreen:
dzis zobaczyłem, że po około 7tys klatek mam juz zuzycie baterii 1, w d700 po 100 miałem 0 ... ciekawe ile wytrzyma.
irek6311
27-03-2013, 00:57
dzis zobaczyłem, że po około 7tys klatek mam juz zuzycie baterii 1, w d700 po 100 miałem 0 ... ciekawe ile wytrzyma.Gwarancji na akumulator nie dają więc pozostaje zakup nowego jak oryginalny padnie ,
wskażnik zużycia to lipa w Nikonie bo w D80 z 2007 mam 0 zużycie akumulatora a wytrzymuje 50% nowego .
Ja słyszałem, że ten problem dotyczy również C5DIII.
A tak z innej beczki doszło wczoraj/dziś 30 wypełnień ankiety:https://docs.google.com/forms/d/1AFBmLfxmgctxKdHdHA29yg7t7TprWQGY1KL4PahBQ4c/viewanalytics?pli=1
Ciekawe na ile wiarygodna, skoro aż 12 osób ma D600 od roku. A zakładam, że mogą być również inteligentni oszuści.
Ja zafałszowałem - wypełniłem, jak nie było kurzu, a teraz już jest :)
Ja dziś założyłem firmę jutro zamawiam.
Jak będziesz vatowcem, to może warto pomyśleć o zakupie bez vatu przykładowo w de?
Na pewno nie w DE. Kupując w DE od ceny sklepowej odliczasz 19% ich VAT, a doliczasz 23% naszego. Cena robi się mniej konkurencyjna, a do tego sporo zachodu.
Dlaczego miałby cokolwiek sobie doliczać skoro sprzęt idzie na wyposażenie firmy i nie odsprzedaje go??
Podatek trzeba naliczyć, ale nie płaci się go. Polski VAT, też się odlicza. Tak czy siak, kupując w DE zyskuje się 15,96% wartości brutto, a w PL 18,7%.
Do tego trzeba znaleźć sprzedawcę, który zgodzi się wystawić fakturę wewnątrzunijną. A potem zrobić papierkologię. Opłaca się, jak coś jest zdecydowanie tańsze na starcie.
Vatowcem nie, ale w podatku dochodowego w tym roku raczej nie zapłacę.
Nikon EN-EL15 169,00 zł,Nikon D600 body 6 199,00 zł, SDHC 95MB/s - 16GB 166,00 zł, GIOTTOS Rocket-Air - gruszka 39,00 zł, DK-21 - 40,00 zł
RAZEM: 6 613,00 zł
Dla mnie ceny porządku. grucha nowa bo stara więcej mi naniosła falochronów na matrycę w D90 niż było. I chyba pluła bo przed dmuchaniem wydawało mi się, że tylko kurz, a teraz mam plamy.
burza1979
27-03-2013, 22:19
Już za 6100zł można kupić body D600 http://www.globalsklep.pl/pl_PL/p/Nikon-D600-body/107881 .Ciekawe ile jeszcze spadnie cena do zajączka :)
przespol
27-03-2013, 23:19
No i stało się, jestem posiadaczem d600 :)
Pierwszy zonk, nastąpił na etapie kupna. Od dwóch dni e-fotojoker nie aktualizuje stanu d600. Przez co nie można kupić on-line. Efekt - nie zaoszczędzimy 70 zł. No ale co tam, chciałem mieć na święta, więc zdecydowałem się na zakup w salonie.
Pierwsze wrażenia po przesiadce z d5000? Rewelacja! Ergonomia, wizjer, szybkość AF, ISO, DOF, pomiar światła z Samyangiem - praktycznie ciężko się do czegoś przyczepić. No może do delikatnego, zielonego zafarbu na LCD.
No i czas na łyżkę dziegciu. Testowałem AF w świetle żarowym (w zasadzie w tylko takim, bo nie miałem jeszcze okazji w w trakcie dnia). Test z różnych odległości (1,5m 3m, 4.5m). Rezultaty niejednoznaczne, ale jednak tendencja do BF występuje (przy bliskiej odległości jest OK). Najgorzej w przypadku N50mm 1.8. Przy 3-4m, obiekt jest delikatnie nieostry. Przy LV - ostrość idealnie. Przy N35 1.8, jest lepiej. Natomiast przy T90mm 2.8 - niezależnie od odległości zawsze idealnie. Jutro sprawdzę, jak sobie radzą za dnia poszczególne zestawy. Pewnie, gdybym o tym wcześniej nie czytał na forum, to bym tego nie odkrył - także póki co się tym nie przejmuję. Zresztą, nie ma totalnego mydła, a druga sprawa - w żarowym rzadko robię z dalszych odległości. Może wystarczy korekta dla 50-tki..
Syfu jeszcze nie sprawdzałem. Ale za to pojawił się inny kwiatek. Hot pixel na LCD. Zauważyłem go w domu po 30 minutach zabawy i testów. Czerwony pixel w prawym, górnym rogu. Najbardziej rzuca się w oczy na ciemnym tle. Może był tam od początku? Pewności nie mam - bo jak już zacząłem robić testy AF, to przestałem zwracać na niego uwagę. No ale, smród pozostał.
Jeżeli będzie problem z kurzeniem, to odeślę do serwisu i załatwię kwestię hot pixela (chyba, że jeden nie wystarczy do wymiany)?
Mój numer seryjny: 6038...
Mimo tych wszystkich "zawirowań", jestem optymistycznie nastawiony i cieszę się jak dziecko :)
Fraglesso
27-03-2013, 23:34
No i stało się, jestem posiadaczem d600 :)
Pierwszy zonk, nastąpił na etapie kupna. Od dwóch dni e-fotojoker nie aktualizuje stanu d600. Przez co nie można kupić on-line. Efekt - nie zaoszczędzimy 70 zł. No ale co tam, chciałem mieć na święta, więc zdecydowałem się na zakup w salonie.
Pierwsze wrażenia po przesiadce z d5000? Rewelacja! Ergonomia, wizjer, szybkość AF, ISO, DOF, pomiar światła z Samyangiem - praktycznie ciężko się do czegoś przyczepić. No może do delikatnego, zielonego zafarbu na LCD.
No i czas na łyżkę dziegciu. Testowałem AF w świetle żarowym (w zasadzie w tylko takim, bo nie miałem jeszcze okazji w w trakcie dnia). Test z różnych odległości (1,5m 3m, 4.5m). Rezultaty niejednoznaczne, ale jednak tendencja do BF występuje (przy bliskiej odległości jest OK). Najgorzej w przypadku N50mm 1.8. Przy 3-4m, obiekt jest delikatnie nieostry. Przy LV - ostrość idealnie. Przy N35 1.8, jest lepiej. Natomiast przy T90mm 2.8 - niezależnie od odległości zawsze idealnie. Jutro sprawdzę, jak sobie radzą za dnia poszczególne zestawy. Pewnie, gdybym o tym wcześniej nie czytał na forum, to bym tego nie odkrył - także póki co się tym nie przejmuję. Zresztą, nie ma totalnego mydła, a druga sprawa - w żarowym rzadko robię z dalszych odległości. Może wystarczy korekta dla 50-tki..
Syfu jeszcze nie sprawdzałem. Ale za to pojawił się inny kwiatek. Hot pixel na LCD. Zauważyłem go w domu po 30 minutach zabawy i testów. Czerwony pixel w prawym, górnym rogu. Najbardziej rzuca się w oczy na ciemnym tle. Może był tam od początku? Pewności nie mam - bo jak już zacząłem robić testy AF, to przestałem zwracać na niego uwagę. No ale, smród pozostał.
Jeżeli będzie problem z kurzeniem, to odeślę do serwisu i załatwię kwestię hot pixela (chyba, że jeden nie wystarczy do wymiany)?
Mój numer seryjny: 6038...
Mimo tych wszystkich "zawirowań", jestem optymistycznie nastawiony i cieszę się jak dziecko :)
Gratulacje :]
A swoja drogą ja ze swoją 50/1.8D (bo nie wiem w sumie jaką masz) też mam najwięcej wątpliwości jeśli chodzi o ostrość... niemniej jednak nie narzekam :)
przespol
27-03-2013, 23:50
Dzięki! Mam wersję G. Ustawiłem korektę dla 50-tki na -11 i teraz jest OK. Zobaczę jak będzie jutro rano. Czy to wina obiektywu czy body.
Trochę odbiegnę od tematu. Jaki polecacie grip do D600, poza oryginalnym nikonowskim? W d90 miałem grip alpha, który śmiga mi bez problemu już 5 rok, dlatego wolę coś z zamienników. Nie ukrywam, że finanse odgrywają dużą role :-)
No to stopka zmieniona - pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. 35 śmiga, ale nikkor 60D zapierdziela jak ta lala.
Trochę odbiegnę od tematu. Jaki polecacie grip do D600, poza oryginalnym nikonowskim? W d90 miałem grip alpha, który śmiga mi bez problemu już 5 rok, dlatego wolę coś z zamienników. Nie ukrywam, że finanse odgrywają dużą role :-)
Kupiłem Pixel Vertax, wykonany solidnie ładnie się trzyma. Nie podoba mi się tylko spust migawki. Nie ma tego wyraźnego podzielenia na połowę spust - focus i wyzwolenie. Generalnie można się przyzwyczaić. Reszta jest super.
Jak się zdecydujesz na Grip to pomyśl też o PASEK QUICK STRAP II NIKON bo cholerstwo, jak masz założonego zumiaka robi się ciężki i na standardowym pasku po 30 minutach będzie Cię szyja bolała.
Ten pasek jest genialny!
ja kupilem Newell i jestem zadowolony
Ja mam grip Meike. Wszystko działa sprawnie. Dobra jakość wykonania. Spust migawki działa dwuetapowo. No i cena nie zabija.
Potwierdzam ma maike z d90 też jestem zadowolony za taką cenę wszystko działa poprawnie.
mam problem z gripem travor po podpięciu aparat pokazuje że baterię są na full po chwili zaczyna migać ikona baterii. Po odkręceniu gripa lub wyjęciu koszyka sytuacja wraca do normy by po chwili znowu się powtórzyć. Spotkał się ktoś z taką sytuacją?
JanTarn1
29-03-2013, 13:23
Cygan, jeśli możesz, to napisz coś więcej o gripie Travor, bo szuakm uwag od jego użytkowników. Interesuje mnie, czy jest b. dobrze spasowany z body, zapewnia pewny chwyt z cięższymi szkłami typu N 24-70-120 2,8 bez uginania się, czy jest wyczuwalny dwuskokowy spust migawki, jak pracuje wybierak.
Opisywane przez Ciebie problemy z softem miałem przy zamienniku gripa do D7000 z Newella. Trochę z tym walczyłem, ale jednak wymieniłem na inny egz., który komunikował się z body bez problemu. Na pewno jest to wada, ale może dotyczyć konkretnego egz. a nie koniecznie całej serii.
przespol
29-03-2013, 13:24
Dzięki! Mam wersję G. Ustawiłem korektę dla 50-tki na -11 i teraz jest OK. Zobaczę jak będzie jutro rano. Czy to wina obiektywu czy body.
Po dokładniejszych testach wyszło na to, że 50-tka ma delikatny BF zawsze. W świetle żarowym to się nasila - szczególnie na dłuższych dystansach to widać (4m). Podobnie sprawa się ma z 35mm, 90mm. Korekta na -7 i widać zdecydowaną poprawę.
Pytania:
1. Czy ktoś oddał do serwisu i rozwiązał ten problem z BF przy świetle żarowym? Kojarzę, że Fraglesso, oddawał do serwisu, ale jakoś niezdecydowanie odniósł się działania po naprawie :) Chyba, że się mylę.
2. Czy da się pozbyć zielonego zafarbu na LCD? Czy to podlega naprawie serwisowej?
3. Czy jeden hot pixel (czerwony) na LCD (prawy górny róg), uprawnia do wymiany/serwisu LCD?
Dzięki za info!
Cygan, jeśli możesz, to napisz coś więcej o gripie Travor, bo szuakm uwag od jego użytkowników. Interesuje mnie, czy jest b. dobrze spasowany z body, zapewnia pewny chwyt z cięższymi szkłami typu N 24-70-120 2,8 bez uginania się, czy jest wyczuwalny dwuskokowy spust migawki, jak pracuje wybierak.
Opisywane przez Ciebie problemy z softem miałem przy zamienniku gripa do D7000 z Newella. Trochę z tym walczyłem, ale jednak wymieniłem na inny egz., który komunikował się z body bez problemu. Na pewno jest to wada, ale może dotyczyć konkretnego egz. a nie koniecznie całej serii.
Grip generalnie z wyglądu jest ok, przykręcony do body nie lata, żadnych luzów nie ma, trzyma się dobrze chociaż gumy są bardziej starego typu podobne do tego jakie mam w fuji. Dwa koszyki w komplecie, koszyk na aku jest na 8 baterii. Spust działa dobrze, dwuskokowy spust jest wyczuwalny, wybierak pracuje normalnie nie tak delikatnie jak na body jest trochę twardszy. Widać i czuć że grip jest plastikowy, faktura plastiku jak na body. generalnie nie jest źle gdyby nie te problemy z zasilaniem.
Tak naprawdę to o gripie i akumulatorach powinniście mówic w innym dziale (systemy zasilania)
seria 603.. ponad 450 zdj, f22 czysto, biało aż razi ! ;)
Fraglesso
29-03-2013, 14:36
Po dokładniejszych testach wyszło na to, że 50-tka ma delikatny BF zawsze. W świetle żarowym to się nasila - szczególnie na dłuższych dystansach to widać (4m). Podobnie sprawa się ma z 35mm, 90mm. Korekta na -7 i widać zdecydowaną poprawę.
Pytania:
1. Czy ktoś oddał do serwisu i rozwiązał ten problem z BF przy świetle żarowym? Kojarzę, że Fraglesso, oddawał do serwisu, ale jakoś niezdecydowanie odniósł się działania po naprawie :) Chyba, że się mylę.
2. Czy da się pozbyć zielonego zafarbu na LCD? Czy to podlega naprawie serwisowej?
3. Czy jeden hot pixel (czerwony) na LCD (prawy górny róg), uprawnia do wymiany/serwisu LCD?
Dzięki za info!
Jak to .. . Po serwisie dziala jak powinien... dobrze opisz i slij do serwisu, wymien wszystkiie wady... nic nie zaszkodzi, a moze wymienia wyswietlacz. Ja z serwisu jestem zadowolony. Wydaje mi sie, ze na 50 mam BF, ale to wina szkla, bo i żona na D700 tez marudzi, ze szklo pudluje.
Wysłane z telefonu.
D600 + 50 1.4G
ISO 2500, robione recznie noca ;)
źródło (https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/644340_450688938330826_217214094_n.jpg)
Jak dla mnie bardzo kiepskie, jakaś dziwna poświata? Dziwny WB. A szumów w tej skali się nie zobaczy. Lepsze zdjęcie z ręki zrobię na D90.
Jak dla mnie bardzo kiepskie, jakaś dziwna poświata? Dziwny WB. A szumów w tej skali się nie zobaczy. Lepsze zdjęcie z ręki zrobię na D90.
to nie poswiata tylko lampa swiecaca na kosciol ;) obrobka akcje ;)
cz4rnuch
29-03-2013, 16:03
A nie potraktowałeś tego zdjęcia stemplem? Niebo jakoś dziwnie wygląda.
bck1007 - niezła antyreklama nowego wypustu Nikona.
Borat1979
29-03-2013, 17:29
Generalnie wszytko ty zdjęciu wszystko leży i kwiczy: kadr, kolory, balans bieli, ostrość i jakość obrazu.
Zacznij od statywu, bo nocne zdjęć architektury nie robi się na f1.4 :)
Jak już jesteśmy przy kościołach to fotka z mojego D600:
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol7/99/86/download/7382686.jpg)
Kurcze jestem pod wrażeniem tego sprzętu, niesamowite iso, detal, DR i ogólnie kolorystyka do której nie można się przyczepić. trochę się obawiałem kolorów nikona, przyznaję że ten cały czarny pr jaki można było znaleźć w necie podziałał i na mnie. Generalnie jest dobrze inaczej niż w fuji ale da się to ogarnąć. Pierwszy dzień i puszka w sumie ogarnięta, af pewny bez pudeł, testowałem na moim małym synku i w świetle dziennym i żarowym i bardzo ładnie sobie radził z małym brzdącem. Obiektywy które były pewne z fuji tu też są oki, a te które lubiły nie trafić również kapryszą, na szczęście jest możliwość regulacji :) Długo czekałem na sprzęt, który dorówna dynamiką fuji s5 i w końcu się doczekałem :D
Co do gripa to działa z baterią nikona a nie działa z enelopami.
D600 + 50 1.4G
ISO 2500, robione recznie noca ;)
źródło (https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/644340_450688938330826_217214094_n.jpg)
przykład na to, że sam aparat zdjęc nie robi... kupując D600 nie będziesz lepszym fotografem.
przykład na to, że sam aparat zdjęc nie robi... kupując D600 nie będziesz lepszym fotografem.
Ech, musisz koledze zepsuć radość z zakupu. Kupił, wyszedł z domu i pstryknął. Od razu ma być arcydzieło?
Borat1979
30-03-2013, 04:01
Ech, musisz koledze zepsuć radość z zakupu. Kupił, wyszedł z domu i pstryknął. Od razu ma być arcydzieło?
Nie musi być arcydzieło ale żeby było chociaż przyzwoite :smile:
To zaprezentowane wygląda jak by pierwszy raz miał w ręce lustrzankę.
można się w ten sposób skutecznie wyleczyć z publikowania swoich zdjęć na forach ;-) co prawda filtr nie w moim guście ale mojej uzależnionej od Instagrama znajomej by się pewnie bardzo podobało.
Borat - super zdjęcie!
Tylko że jesli sie chce pokazac mozliwosci aparatu to sie pokazuje zdjecia z aparatu a nie z instagramopodobnymi filtrami, prawda ?
Dla odprężenia i zmiany kontekstu dorzucę swoje trzy z pierwszego testu polowego D600 na koncercie :)
Urszula Dudziak z zespołem, Jazz Cafe Łomianki, 8 marca 2013.
1.
źródło (http://lucjusz.pl/130308-DUDZIAK-262.jpg)
2.
źródło (http://lucjusz.pl/130308-DUDZIAK-107.jpg)
3.
źródło (http://lucjusz.pl/130308-DUDZIAK-038.jpg)
Wywołane w LR.
W tym klubie robię zdjęcia regularnie, poprzednio przy użyciu D300, ale zdarzyło mi się sprawdzić D700 i Olympusa OM-D ;) Zainteresowanych praktycznym porównaniem obrazków z wymienionych puszek zapraszam na moją stronkę (http://www.lucjusz.com/).
Zadowolony z zakupu D600 jestem i tyle. Uważam, że się sprawdza :D
Takie komentarze skutecznie zniechęcają do wklejania jakichkolwiek sampli, niezależnie czy mam zdjęcie zrobione miod cud malina czy pstryka poglądowego. Toż to nie galeria. Zgadzam się, że mogłobybyć lepsze. Przepraszam, ale komentarz w stylu "kupno lepszego aparatu lepszego fotografa z Ciebie nie zrobi" kompletnie do tematu nic nie wnosi- zastanawiam się więc nad intencją pisania tego typu komentarzy. W końcu taka uwaga także nie powoduje, że jej autor jest bardziej warygodny, wręcz odwrotnie. Piaskownica.
Takie komentarze skutecznie zniechęcają do wklejania jakichkolwiek sampli, niezależnie czy mam zdjęcie zrobione miod cud malina czy pstryka poglądowego. Toż to nie galeria. Zgadzam się, że mogłobybyć lepsze. Przepraszam, ale komentarz w stylu "kupno lepszego aparatu lepszego fotografa z Ciebie nie zrobi" kompletnie do tematu nic nie wnosi- zastanawiam się więc nad intencją pisania tego typu komentarzy. W końcu taka uwaga także nie powoduje, że jej autor jest bardziej warygodny, wręcz odwrotnie. Piaskownica.
a co ten "sampel" wniósł do tematu? z pewnością Ci którzy zastanawiali się nad zakupem tego aparatu teraz pójdą i kupią bo "robi świetne zdjęcia". Jeśli ktoś chce coś publikowac to powinien liczyc się z tym, że może zostac to skrytykowane, jeśli się czegoś nie potrafi to należy cwiczyc i się uczyc. Pozdrawiam wszystkich obrońców, którzy zapewne potrafią równie wiele co autor zdjęcia i może dlatego go tak bronią... bo chyba lepiej komuś powiedziec, że cos jest do bani i należy to poprawic, niż klepac go po plecach i mówic, że jest super.
Borat1979
30-03-2013, 12:58
Takie komentarze skutecznie zniechęcają do wklejania jakichkolwiek sampli, niezależnie czy mam zdjęcie zrobione miod cud malina czy pstryka poglądowego. Toż to nie galeria.
Takiego "sampla" można zrobić dobrej klasy smartfonem. To jest forum fotograficzne i jeżeli wrzuci się gniota skatowanego czymś ala instagram to trzeba się liczyć z negatywnym komentarzem. Jeżeli kogoś to zniechęca to niech pogra w piłkę, pojeździ rowerem, nie każdy musi fotografować :)
to że zdjęcie jest słabe nie ulega wątpliwości, zastanawia mnie jednak ile macie zamiar o tym pie.... ? Może jakiś mod wyczyściłby wątek z tego OT
Borat1979
30-03-2013, 14:37
to że zdjęcie jest słabe nie ulega wątpliwości, zastanawia mnie jednak ile macie zamiar o tym pie.... ? Może jakiś mod wyczyściłby wątek z tego OT
Skoro o kurzu na matrycy można było ględzić przez 4500 postów to te kilka o zdjęciach to pikuś :D
Nie chce bronić ale....
Szkło to N50mm F1,4G. To nie jest najlepsze szkło do focenia
takich sytuacji z takim właśnie światłem.
Proponuje zamiast krytykować, cieszyć sie ze ktoś dodał jakiekolwiek
zdjecie w wątku.
To najlepsze szkło. Ale takich rzeczy sie nie robi na przysłonie 1.4
przespol
30-03-2013, 15:12
To może coś z innej beczki. Własne ustawienia Picture Control. Nie mam jeszcze możliwości obsługi NEFów, a druga sprawa, to czas spędzony przy ich wołaniu dla rodzinnych pstryków. Dlatego chciałem dopytać czy da się jeszcze podkręcić i tak dobrą jakość JPG? Czy używacie jakiś własnych, sprawdzonych ustawień? Póki co, używam Standard, z wyostrzaniem 5. Warto coś jeszcze zmienić?
Borat1979
30-03-2013, 15:22
Nie chce bronić ale....
Szkło to N50mm F1,4G. To nie jest najlepsze szkło do focenia
takich sytuacji z takim właśnie światłem.
To jest bardzo dobre szkło i sprawdziło by się w tej sytuacji gdyby było właściwie użyte :)
Proponuje zamiast krytykować, cieszyć sie ze ktoś dodał jakiekolwiek zdjecie w wątku.
Mamy piać z zachwytu nad gniotem tylko dlatego, że to fotka z D600?
Ja mam zupełnie inne doświadczenia.
Wynikające z praktyki i porównania.
Nawet N17-55 miewa problem ze światłem np bocznym w zdjęciach nocnych.
A F1.4 użyta w sposób świadomy na w/w faktycznie da fajny obrazek.
Z naciskiem jednak na świadomy...bo wystarczy ręka ciutke przyslonic
i będzie gites. Bez tego niestety często bywa tak, jak na wklejonej fotce.
Osobiście wole N50 F1,8 MF z dużym gumowym tulipanem w takich sytuacjach.
Sorki za OT...
i
Wesołych Świat dla wszystkich :0)
Borat
Luklem na Twoje galerie.
To nic osobistego,
ale ... skup sie na sobie.
W chwili gdy będziesz miał co pokazać, mz możesz pozwolić sobie
na ocenianie jako "gnioty" fotek innych osób.
a co ten "sampel" wniósł do tematu? z pewnością Ci którzy zastanawiali się nad zakupem tego aparatu teraz pójdą i kupią bo "robi świetne zdjęcia". Jeśli ktoś chce coś publikowac to powinien liczyc się z tym, że może zostac to skrytykowane, jeśli się czegoś nie potrafi to należy cwiczyc i się uczyc. Pozdrawiam wszystkich obrońców, którzy zapewne potrafią równie wiele co autor zdjęcia i może dlatego go tak bronią... bo chyba lepiej komuś powiedziec, że cos jest do bani i należy to poprawic, niż klepac go po plecach i mówic, że jest super.
Jak łatwo wydawać werdykty, oceniać i szufladkować mając przeświadczenie o swojej nieomylności. Nawet nie potrafisz drogi similu zrozumieć o czym napisałem w poprzednim poście. Posunąłeś się zatem dalej sugerując, że Ci którzy wypowiedzieli się w kwestii zamieszczonego zdjęcia niejako, Twoim zdaniem "broniąc" autora zdjęcia "zapewne potrafią równie wiele co autor zdjęcia". Tutaj pojawia się mój uśmiech. Nie masz pojęcia co potrafi autor zdjęcia ( podobnie jak nie mam ja ani inni, ktorzy nie widzieli portfolio autora ani innych prac, które autor być może mógłby zaprezentować), a tym bardziej nie masz pojęcia co potrafią inni. Tylko na podstawie komentarzy stwierdziłeś ile inni potrafią. Piękną recenzję wystawiasz sam sobie. Ja nie odważyłbym się oceniać tak jak Ty. Nie przyszłoby mi nawet do głowy, aby kogokolwiek oceniać po kilku zamiszczonych fotografiach, a już w głowie mi się nie mieści, że można o kimś cokolwiek powiedzieć nie mając możliwości poznania go w choćby najmniejszym stopniu. Dla mnie to niezwykłe zuchwalstwo i brak pokory. Nasuwają mi się tutaj zdecydowanie mocniejsze określenia. Ale internet i łatwość pisania i kontaktowania się przez np. fora niestety temu sprzyja. Dlatego szczyt arogancji w sieci czasem idzie o wiele dalej niż korzyści płynące z tego medium. Powiedzenie komuś, że kupno lepszego aparatu nie czyni z niego lepszego fotografa, a powiedzenie, że fotografia jest słaba/źle wykadrowana/jakiekolwiek inne uwagi to drogi similu DUŻA i ZNACZĄCA różnica!!! Krytyka zdjęcia to coś innego niż ocena danej osoby. Ocena osób, o których nie masz zielonego pojęcia świadczy tylko o Tobie.
Takiego "sampla" można zrobić dobrej klasy smartfonem. To jest forum fotograficzne i jeżeli wrzuci się gniota skatowanego czymś ala instagram to trzeba się liczyć z negatywnym komentarzem. Jeżeli kogoś to zniechęca to niech pogra w piłkę, pojeździ rowerem, nie każdy musi fotografować :)
Zgadzam się Borat, tak jak napisałem wcześniej - mogłoby być lepsze. Nie o to mi chodzi. Nie mam nic przeciwko negatywnym komentarzom, a jedynie nie zgadzam się na takie personalne wycieczki. Wszystko.
Borat1979
30-03-2013, 17:08
Zgadzam się Borat, tak jak napisałem wcześniej - mogłoby być lepsze. Nie o to mi chodzi. Nie mam nic przeciwko negatywnym komentarzom, a jedynie nie zgadzam się na takie personalne wycieczki. Wszystko.
Która z moich wypowiedzi była personalną wycieczką pod adresem kogokolwiek.
Borat
Luklem na Twoje galerie.
To nic osobistego,
ale ... skup sie na sobie.
W chwili gdy będziesz miał co pokazać, mz możesz pozwolić sobie
na ocenianie jako "gnioty" fotek innych osób.
Na szczęście to ja decyduje co oceniam a czego nie :)
A na Twoje nieszczescie
inni
oceniają Ciebie.
I wypadasz bladziutko...
:)
Ps.
Czuje sie jakbym z dzieckiem rozmawiał...więc kończę.
:P :)
foto-siemek
30-03-2013, 21:02
Ja też używam akumulatorów phottix i nie mam co narzekać. Testowałem je na spacerze w górach i mimo mrozów jeden akumulator wystarczył mi na wykonanie kilkuset zdjęć przez cały dzień. Nie stracił energii do zera mimo mrozu.
Ja mam zupełnie inne doświadczenia.
Wynikające z praktyki i porównania.
Nawet N17-55 miewa problem ze światłem np bocznym w zdjęciach nocnych.
A F1.4 użyta w sposób świadomy na w/w faktycznie da fajny obrazek.
Z naciskiem jednak na świadomy...bo wystarczy ręka ciutke przyslonic
i będzie gites. Bez tego niestety często bywa tak, jak na wklejonej fotce.Tu nie ma żadnych problemów ze światłem bocznym.
17-55 nie ma (o czym wiesz) jasności 2,8. A 50/1.4 przymknięta do 2.8 jest żyletą - nie ma lepszego narzędzia o tej ogniskowej. No chyba, że manualny zeiss.
Wie ktos jaki bufor ma d600? Chce kupic karte i zastanawiam sie nad sandisk extreme 45 i 95mb/s
Jako że urodziła mi się córa to cykam fotki w domu. W salonie mam na przykład zieloną jedną se ścian i kawałek sufitu. WB jaki produkuje w takiej sytuacji D600 to ...... No nie powiem bo słów mi brak. Kilka zdjęć strzelonych w odstępie 24 godzin i nie ma opcji żeby były do siebie zbliżone. Prawie na każdym WB bierze się z powietrza a nie z jakiś sensownych odczytów. S5 w tym samym pomieszczeniu radziło sobie doskonale i powtarzalnie. Z d600 mam sino-zółto-fioletowo. Masakra po prostu
Tu nie ma żadnych problemów ze światłem bocznym.
17-55 nie ma (o czym wiesz) jasności 2,8. A 50/1.4 przymknięta do 2.8 jest żyletą - nie ma lepszego narzędzia o tej ogniskowej. No chyba, że manualny zeiss.
17-55 nie ma f2,8 ? No mój ma...
A cień na lewym dole wyraźnie sugeruje ze światło
było z wiecej niz jednego punktu. Ten cień mówi pod jakim katem
świeciło w soczewki. A widać ze musiało świecić.
Zyletke na N50mm F1,4G mam już od F1,4.
Na wspomniane przez Ciebie f2,8 nawet nie trzeba wchodzić.
Ale szkło ma problemy z bocznym światłem oraz potrafi zgubić kontrast.
Ja sobie spokojnie z tym radzę i nie mam problemów żadnych :)
Sumujac, i kończąc OT powiem ze w całej rozciągłości zgadzam sie
z ta częścią Twojej wypowiedzi, która mówi ze szkielko jest super.
Tez go uwielbiam i doceniam (szczególnie w portrecie na fx).
Oczywiscie jeśli porównamy go do np tamrona 28-300, moje jedyne niesystemowe szkło...
to i tak tamron nie ma nawet startu...
Kończę OT
i wesołych świat dla moderacji oraz userow.
Zaryzykuje i wstawię:
Nikkor 35G f1.8
http://img801.imageshack.us/img801/5409/n35l.jpg
Samyang 85 f1.4
http://img109.imageshack.us/img109/8552/s8512.jpg
Samyang 85 f2.0
http://img18.imageshack.us/img18/2637/s8520.jpg
Nikkor 60D f3.2
http://img59.imageshack.us/img59/3140/n60to.jpg
D90 Nikkor 35 f1.8 - sorry za kadr- nie bić
http://img545.imageshack.us/img545/9104/d90s.jpg
Rozumiem, że w stosunku do S5 D600 ma gorszy DR i WB. Ale porównując do D90 jestem bardzo zadowolony. W końcu kolory są takie jak powinny być, a obróbka ogranicza się do rozciągnięcia histogramu i ciupki wyostrzenia i korekcji wad obiektywu. Na codzienne pstryki mam auto-iso do 6400. Nie miałem potrzeby odszumowania, szum drobny, szczegóły dobrze zachowane, usuwał bym kolorowy jak bym go zauważył.
P.S. D90 i zielone ściany - tylko konwersja do BW, bo nic innego nie dało się z tym zrobić.
Fraglesso
31-03-2013, 00:52
Zielone sciany to byl koszmar dla wielu puszek. W mojej wiosce jest USC z zielonymi scianami... D300 i D700 tam nie dawaly rady z BW.
Wysłane z telefonu.
Przecież auto WB nie może dać sobie rady w scenerii z wyraźną dominantą barwną. Skąd aparat ma wiedzieć że ściany są... ZIELONE? Ale S5 najwyraźniej wie.
Ciekawy jestem, jak S5 radzi sobie przy fotografowaniu portretu pod drzewem z zielonymi liśćmi, przy błękitnym niebie i blikach na twarzy. Z pewnością jest OK, w odróżnieniu od D600 ;)
(...)Na szczęście to ja decyduje co oceniam a czego nie :)
Każdy decyduje, co ocenia. Ale dlaczego "na szczęście"?
[quote=Borat1979;3092917]Która z moich wypowiedzi była personalną wycieczką pod adresem kogokolwiek.
Borat ;) przecież to nie do Ciebie było tylko do simila;)
Wesołych Świąt ;)
Zaryzykuje i wstawię:
Nikkor 35G f1.8
http://img801.imageshack.us/img801/5409/n35l.jpg
Samyang 85 f1.4
http://img109.imageshack.us/img109/8552/s8512.jpg
Samyang 85 f2.0
http://img18.imageshack.us/img18/2637/s8520.jpg
Nikkor 60D f3.2
http://img59.imageshack.us/img59/3140/n60to.jpg
D90 Nikkor 35 f1.8 - sorry za kadr- nie bić
http://img545.imageshack.us/img545/9104/d90s.jpg
Rozumiem, że w stosunku do S5 D600 ma gorszy DR i WB. Ale porównując do D90 jestem bardzo zadowolony. W końcu kolory są takie jak powinny być, a obróbka ogranicza się do rozciągnięcia histogramu i ciupki wyostrzenia i korekcji wad obiektywu. Na codzienne pstryki mam auto-iso do 6400. Nie miałem potrzeby odszumowania, szum drobny, szczegóły dobrze zachowane, usuwał bym kolorowy jak bym go zauważył.
P.S. D90 i zielone ściany - tylko konwersja do BW, bo nic innego nie dało się z tym zrobić.
Najbardziej podoba mi się zdjęcie 35/1.8 d600 - oczywiście.
Winietka nie jest dla mnie duża. Taka fajna papierowa (czyli mała) głębię ostrosci.
Jak by ktoś robił zdjęcia np. W kościele takim zestawem pewnie nawet tej winietki nie byłoby widać. Nie dziwie się, ze dla slubniakow taki zestaw jest cżestym wyborem.
Oj bo mnie przekonanie bym zaryzykował (ewntualny kurz) i kupił to cudo...
Fraglesso
31-03-2013, 08:16
Przecież auto WB nie może dać sobie rady w scenerii z wyraźną dominantą barwną. Skąd aparat ma wiedzieć że ściany są... ZIELONE? Ale S5 najwyraźniej wie.
Ciekawy jestem, jak S5 radzi sobie przy fotografowaniu portretu pod drzewem z zielonymi liśćmi, przy błękitnym niebie i blikach na twarzy. Z pewnością jest OK, w odróżnieniu od D600 ;)
Pewnie tak, bo fuji mialo dość specyficzną matrycę. Ale rownież z tego powodu jest koszmarnie wolne :P
Wysłane z telefonu.
Najbardziej podoba mi się zdjęcie 35/1.8 d600 - oczywiście.
Winietka nie jest dla mnie duża. Taka fajna papierowa (czyli mała) głębię ostrosci.
Jak by ktoś robił zdjęcia np. W kościele takim zestawem pewnie nawet tej winietki nie byłoby widać. Nie dziwie się, ze dla slubniakow taki zestaw jest cżestym wyborem.
Oj bo mnie przekonanie bym zaryzykował (ewntualny kurz) i kupił to cudo...
Bez korekcji winietka jest większa.
Nie ruszany RAW wywołany w LR:
http://img51.imageshack.us/img51/9312/dsc0015maj.jpg
Można sprzedać D600 i kupić 4xS5, któryś będzie dobry i części będą.
D600 + 85 + SB900 = po 5 minutach straszny ból w środkowym palcu. Czy grip coś pomaga w tej kwestii?
Zestaw d7000 + n17-55 + sb900 to po zwazeniu 2,5kg. Szyba tez może dopaść, więc wersja d600 + n85 + sb900 (nie wiem ile waży), ale zapewne tez ukrywa szyje... Nie wspominając o wersji z n24-70....
Wg mnie w temacie palca to zależy jaka ktoś ma wielkość palców...
D600 + 85mm + sb900 to raczej lekki zestaw - 850g + 380g + 415g
do tego obiektyw nie powinien ciążyć i wyrywać body z ręki.
Wystarczyło forumowemu koledze napisać, ze to zdjęcie nie nadaje sie ma sample, bo jest po obróbce. Lepsze sa czyste z puszki, ale nie! Lepiej sie wymadrzac! Generalnie czytam to forum, rzadko sie wypowiadam, ale jak widzę takie chamskie nagonki, to mnie krew zalewa!
Nie, Fuji nie wie że zielono, niebiesko czy czerwono ale Fuji świetnie zgaduje. Nikon leży i kwiczy, Fotki z puszki. WB Auto w obu. Oczywiście to samo pomieszczenie i kolory bo sofa ta sama i stoi w tym samym miejscu.
Dla mnie to dramatyczna przepaść jest
Fuji
źródło (http://img19.imageshack.us/i/fujis5.jpg/)
Nikon
źródło (http://img69.imageshack.us/i/nikond600.jpg/)
Strus, a dał byś ten sam kadr z obu ?
Niestety nie mogę bo Fufu już nie mam. I opłakuję go strasznie :)
Hmmmm...... dobra, kto z Łodzi ma jeszcze S5 ? Przyznawać się :-) Zrobimy testa :-)
A czemu kadru, który zrobiłeś za pomocą fufu nie zrobisz d600...? Masz przecież to w stopie...
Niestety nie mogę bo Fufu już nie mam. I opłakuję go strasznie :)
No ale mieszkanie masz dalej na zielono, to ustaw tam na kanapie dwie osoby odrobinę światła z boku tak jak masz na fotce z Fufu i zrób D600.
Nie, Fuji nie wie że zielono, niebiesko czy czerwono ale Fuji świetnie zgaduje. Nikon leży i kwiczy, Fotki z puszki. WB Auto w obu. Oczywiście to samo pomieszczenie i kolory bo sofa ta sama i stoi w tym samym miejscu.
Dla mnie to dramatyczna przepaść jest
Fuji
źródło (http://img19.imageshack.us/i/fujis5.jpg/)
Nikon
źródło (http://img69.imageshack.us/i/nikond600.jpg/)
W pierwszej focie dużo światła z okna a i tak zielenią zalatuje. W drugie zdjęcie po zmroku. Obie błyskane. Lampę odbijałeś od czego? czy była goła, czy z nakładką rozpraszającą. jedna ściana zielona i kawałek sufitu, a pozostałe ściany i pozostała część sufitu jakiego koloru? Nawet D90 sobie radzi w zielonym pokoju gdy osoby blisko okna, ale gdy w głębi pokoju i główne źródło światła jest zielone to daje zafarb.
pipeta na prześcieradło:
http://imageshack.us/photo/my-images/441/nikond6002.jpg/
pipeta na ubranko
http://imageshack.us/photo/my-images/27/nikond600.jpg/
Wygląda na dwa źródła światła, jakie żarówki, jakie lampy( czy dodają swojego koloru)?
Zestaw d7000 + n17-55 + sb900 to po zwazeniu 2,5kg. Szyba tez może dopaść, więc wersja d600 + n85 + sb900 (nie wiem ile waży), ale zapewne tez ukrywa szyje... Nie wspominając o wersji z n24-70....
Wg mnie w temacie palca to zależy jaka ktoś ma wielkość palców...
Paska nie używam. Albo nosze goły aparat albo szelki Reporter. Chodzi o to że taki zestaw jest wyważony tak , że góra ucieka do przodu a wypustka pod środkowy palec jest strasznie twarda i robi odcisk na palcu.
W pierwszej focie dużo światła z okna a i tak zielenią zalatuje. W drugie zdjęcie po zmroku. Obie błyskane. Lampę odbijałeś od czego? czy była goła, czy z nakładką rozpraszającą. jedna ściana zielona i kawałek sufitu, a pozostałe ściany i pozostała część sufitu jakiego koloru? Nawet D90 sobie radzi w zielonym pokoju gdy osoby blisko okna, ale gdy w głębi pokoju i główne źródło światła jest zielone to daje zafarb.
pipeta na prześcieradło:
http://imageshack.us/photo/my-images/441/nikond6002.jpg/
pipeta na ubranko
http://imageshack.us/photo/my-images/27/nikond600.jpg/
Wygląda na dwa źródła światła, jakie żarówki, jakie lampy( czy dodają swojego koloru)?
Bedziesz mi teraz chciał szukać pierdyliona czynników które po dogłębnych analizach kątów padania światła pokażą że jednak AWB w D600 sobie radzi ? Wybacz ale ja mam to w poważaniu. Ja robię zdjęcia i mówię co na nich widzę. Może warunki nie były idealnie takie same ale oba zdjęcia były błyskane w tych samych prawie warunkach.
Zielenią Ci pierwsza fotka zalatuje.... Ta z Fufu oczywiście...... No to polecam kalibrację monitora albo okulistę. Wystarczy spojrzeć na białe paski na koszulce Jędrka... No ala ja tu nikomu nic udowadniać na siłę nie zamierzam. Ot, moja opinia. Można się z nią zgadzać albo i nie zgadzać.
A strzelać D600 na razie nie mam jak z powodów niezależych. Jak będzie opcja to może strzelę podobne
Widzę, że paski białe ale twarz zielonkawa.
Słyszałem dużo dobrego o AWB fuji i widzę że radzi sobie lepiej. nie wiem jak fufu, ale w nikonach jak błyskasz to AWB ustawia na błysk i jak odbije od zielonego to się to nie będzie zgadzać.
D600:
Blisko okna nie błyskane:
http://imageshack.us/f/405/dsc5532k.jpg/
Środek pokoju, lampa w górę z nasadką. To tak jakby założyć zielony barwny filtr na lampę i nie zmienić balansu bieli.
http://imageshack.us/f/22/dsc5627c.jpg/
D600 SB900 + filtr zielony założony tak aby aparat go rozpoznał - AWB
http://imageshack.us/f/580/dsc5645zn.jpg/
D600 SB900 + filtr zielony założony tak aby aparat go nie rozpoznał - AWB
http://imageshack.us/f/546/dsc5646h.jpg/
Nie wiem czy już było, odnośnie ręcznego ustawiania przysłony przy filmowaniu.
http://www.nphotomag.com/2012/11/15/nikon-d600-manual-aperture-control-for-video-finally-explained/
Borat1979
01-04-2013, 14:59
Nie wiem czy już było, odnośnie ręcznego ustawiania przysłony przy filmowaniu.
http://www.nphotomag.com/2012/11/15/nikon-d600-manual-aperture-control-for-video-finally-explained/
Ameryki w tym filmie nie odkrył bo nie ma możliwości zmiany przysłony w trakcie filmowania.
miron19j
01-04-2013, 16:47
Ameryki w tym filmie nie odkrył bo nie ma możliwości zmiany przysłony w trakcie filmowania.
a jeżeli w trakcie filmowania będę przymykał przysłonę ręcznie na obiektywie, to aparat dostosuje się do tego? Nie wiem, podbije ISO, czy zrobi coś innego? Czy kadry będą ciemniejsze?
Pytam, bo nigdy nie filmowałem lustrzanką.?
Borat1979
01-04-2013, 17:36
a jeżeli w trakcie filmowania będę przymykał przysłonę ręcznie na obiektywie, to aparat dostosuje się do tego? Nie wiem, podbije ISO, czy zrobi coś innego? Czy kadry będą ciemniejsze?
Pytam, bo nigdy nie filmowałem lustrzanką.?
Tak, obiektywami z pierścieniem przysłony można w ten sposób normalnie filmować, tylko na wyświetlaczu nie pokazuje wartości przysłony a jednie błąd fEE.
Problemem są więc tylko nowe szkła w których nie ma już pierścieni przysłony.
tutaj przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=aCvZ1bKO2aY&feature=youtu.be
Tak, obiektywami z pierścieniem przysłony można w ten sposób normalnie filmować, tylko na wyświetlaczu nie pokazuje wartości przysłony a jednie błąd fEE.
Tylko wtedy przysłona się nie zmienia.
Wejdź w menu z ołóweczkiem, elementy sterujące, f9(Dostos. pokręteł sterow.), Ustawienie przysłony i tam przestaw na Pierścień przysłony.
Wtedy będzie można zmieniać przysłonę pierścieniem i nie będzie się pokazywał błąd fEE.
Borat1979
01-04-2013, 18:10
Tylko wtedy przysłona się nie zmienia.
Wejdź w menu z ołóweczkiem, elementy sterujące, f9(Dostos. pokręteł sterow.), Ustawienie przysłony i tam przestaw na Pierścień przysłony.
Wtedy będzie można zmieniać przysłonę pierścieniem i nie będzie się pokazywał błąd fEE.
Dzięki.
A zważyłem jeszcze jedno, że przed filmowaniem trzeba przymknąć przysłonę najlepiej na maxa bo jak się zostawi np. f5.6 to zmiana odbywa się w zakresie od od maksymalnego otworu do f5.6.
Oczywiści po przestawieniu na sterowanie pierścieniem już nie trzeba :)
A tak przy okazji wiosna dzisiaj w pełni :p
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-cCMlSHqrDzc/UVmy--K0YwI/AAAAAAAAGOc/7Ard2It-2Fc/s1000/Panorama-1.jpg)
fotomarek_k
01-04-2013, 18:36
Łatwe wyjaśnienie- fuji ma doświadczenie w zakresie obrazowania :-) Lata bycia jednym z głównych producentów filmów procentują. Zauważcie, że obrazowanie sony również "się podoba"- tu lata produkcji kamer i tv :-) Nikon dopiero się uczy w tym zakresie, ale ergonomia korpusów i niezłe obiektywy, to znów przewaga kilkudziesięciu lat doświadczeń na jego korzyść...
Gdyby takie fuji przejęło nikona, jak sony minoltę, to byłyby sprzęty;-)
A proszę bardzo. spacerowe akurat takie mam. Z puchy oczywiście prosto. Sam oceń.....
źródło (http://img526.imageshack.us/i/33751007.jpg/)
Ja się tylko mogę zgodzić ze Strusiem w kwestii świetnego awb w fuji, który mylił się sporadycznie właściwie zdarzało mu się to tylko na koncertach gdzie mieszały się różne rodzaje świateł. Co do d600 to na razie nie mam żadnych uwag odnośnie kolorystyki, imo robienie tą puszką jpg-ów to zwykłe marnowanie potencjału tego sprzętu.
fotomarek_k
01-04-2013, 20:34
Ja się tylko mogę zgodzić ze Strusiem w kwestii świetnego awb w fuji, który mylił się sporadycznie właściwie zdarzało mu się to tylko na koncertach gdzie mieszały się różne rodzaje świateł. Co do d600 to na razie nie mam żadnych uwag odnośnie kolorystyki, imo robienie tą puszką jpg-ów to zwykłe marnowanie potencjału tego sprzętu.
JPG- w czym problem? Toć sprzęt amatorski i co to jest raw nikt wiedzieć nie musi... Rawy to tylko jakaś tam możliwość z której wcale tzw. statystyczny nie musi korzystać.
Co innego semi-profi D800 czy zupełnie profi D4... Co nadal nie uzasadnia kiepskich fotek "na wyjściu" przy domyślnych ustawieniach z tych sprzętów :-)
JPG- w czym problem? Toć sprzęt amatorski i co to jest raw nikt wiedzieć nie musi... Rawy to tylko jakaś tam możliwość z której wcale tzw. statystyczny nie musi korzystać.
Co innego semi-profi D800 czy zupełnie profi D4... Co nadal nie uzasadnia kiepskich fotek "na wyjściu" przy domyślnych ustawieniach z tych sprzętów :-)
a kto tu pisze o problemie? Dla mnie robienie w jpg-u sprowadza taki aparat do poziomu zwykłej małpki, ja lubię mieć kontrolę nad obrazkiem w postprodukcji nawet jeżeli są to zdjęcia z przysłowiowych imienin u cioci. Fujikiem zrobiłem może kilkaset jpgów i to głownie na początku bardziej bawiąc się aparatem niż robiąc zdjęcia. Ale jak pisałem wcześniej jest to moje zdanie i już.
btw. podział puszek na amatorskie, semi i pro :D sorry ale ja tego nie kupuję.
fotomarek_k
01-04-2013, 21:35
...btw. podział puszek na amatorskie, semi i pro :D sorry ale ja tego nie kupuję.
Fakty są takie, że producenci jakoś tam plasują sprzęty... Na marginesie, ja również nie mam zgody, że użytkownik najpierw musi przestudiować szereg manuali, żeby w miarę znośny półprodukt uzyskać :-)
Drugi fakt, to taki, że dawniej wyższy sprzęt (czasy analoga) dawał lepszy obrazek, a teraz daje większe możliwości obróbki :-)
miron19j
01-04-2013, 21:40
Drugi fakt, to taki, że dawniej wyższy sprzęt (czasy analoga) dawał lepszy obrazek...
teraz to żeś pojechał
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)
wyższy sprzęt dawał wygodę użytkowania, większą niezawodność, większą ilość ustawień.
Obrazek dawał obiektyw i film założony do aparatu.
Borat1979
02-04-2013, 02:13
Drugi fakt, to taki, że dawniej wyższy sprzęt (czasy analoga) dawał lepszy obrazek, a teraz daje większe możliwości obróbki :-)
Jasne bo z analoga to od razu film wychodził wywołany i tylko odbitki się robiło :razz:
http://nikonrumors.com/2013/04/02/nikon-releases-new-firmware-upgrades-for-the-d600-and-d800-cameras.aspx/
F3.5 , ISO 2500 robione z reki. Zdj 1 raz robione w nocy, testowałem po zakupie. zadowolenii ? ;)
PS. Nie mam staywy ;) nie robie krajobrazow ;) 1 zdj tez moje
Fakty są takie, że producenci jakoś tam plasują sprzęty... Na marginesie, ja również nie mam zgody, że użytkownik najpierw musi przestudiować szereg manuali, żeby w miarę znośny półprodukt uzyskać :-)
A ja się zgodzę co do sprzętu, który w czasach analogu miał wpływ na fotki - tyle że nie o puszkę a o szkła (w przypadku negatywow rowniez o powiekszalnik itp).
Puszka to byla taka obudowa na nosnik pamieci, dzisiaj to jest zaawansowana nagrywarka z przetwornikiem sygnalu
Fraglesso
02-04-2013, 10:06
http://nikonrumors.com/2013/04/02/nikon-releases-new-firmware-upgrades-for-the-d600-and-d800-cameras.aspx/
Tia, jest i na polskiej stronie. Jakoś nie jest wielce obszerna lista zmian. Ja już wgrałem, zobaczymy czy jeszcze coś się poprawi :)
Wysłane z telefonu.
Tia, jest i na polskiej stronie. Jakoś nie jest wielce obszerna lista zmian. Ja już wgrałem, zobaczymy czy jeszcze coś się poprawi :)
ciekawe jak tam podróby gripów.....:mrgreen:
Witam
mam takie dziwne pytanie do użytkowników D600
Czy u Was po otwarciu klapki baterii akumulator automatycznie wyskakuje czy musicie żółty uchwyt ręcznie odsunąć ?:)
Próbowal ktoś filmowania z obiektywem 35 1.8G?
Da się ręcznie ostrzyć, czy za mały skok pierścienia?
ja próbowałem, da się bez problemu ostrzyć ,tylko winieta jest spora..chyba że przełączysz na DX
Próbowal ktoś filmowania z obiektywem 35 1.8G?
Da się ręcznie ostrzyć, czy za mały skok pierścienia?
Dosyć wygodny -w sumie o wiele łatwiej nim filmować (ustawiać ostrość) niż 50ką.
ja próbowałem, da się bez problemu ostrzyć ,tylko winieta jest spora..chyba że przełączysz na DX
Winieta ? Na FX jest nieduża, a film dodatkowo obcina od góry i dołu (proporcje) więc jej już prawie nie ma. Używasz osłony przeciwsłonecznej na tym obiektywie -jeśli tak to zdejmij, bo to winietę właśnie zwiększa.
Dzięki. Ja do filmów używałem 50 1.4D i było OK. Ale wiem, że wersje G czasami mają mały skok pierścienia i ciężko to wyczuć.
Trzeba się przyzwyczaić -po czasie stwierdzam, że bez wynalazków typu FF, właśnie obiektywy z małym skokiem pierścienia, wygodniej mi się używa ;-)
Fraglesso
02-04-2013, 13:26
Świetnie się sprawdza do tego: twistowy otwieracz do słoików (http://www.trudeau.pl/akcesoria-kuchenne/162-twistowy-otwieracz-do-sloikow.html)
Na 50/1.8D jest gorzej, bo ona za lekko chodzi.
Borat1979
02-04-2013, 16:14
Ktoś już testował nowy soft?
Fraglesso
02-04-2013, 16:33
Ktoś już testował nowy soft?
A co konkretniej chciałbyś wiedzieć... wgrany mam 5 minut się pobawiłem... mam wielką nadzieję, że będzie nieoficjalnie poprawiona funkcja "czyszczenia matrycy"... ale to się okaże ;).
Borat1979
02-04-2013, 16:46
A co konkretniej chciałbyś wiedzieć... wgrany mam 5 minut się pobawiłem...
Zastanawiam się co konkretnie zmienia ta opcja:
Usprawniono śledzenie obiektów w ruchu w trybie AF-C (tryb ciągłego autofokusa) podczas kadrowania przy użyciu wizjera.
mam wielką nadzieję, że będzie nieoficjalnie poprawiona funkcja "czyszczenia matrycy"... ale to się okaże ;).
Będzie ładna animacja zamiast napisu :)
Fraglesso
02-04-2013, 17:29
Będzie ładna animacja zamiast napisu :)
Pewnie masz rację, ale nadzieja umiera ostatnia :]
Co do tego AF, jeszcze nie testowałem, ostatnio jak fociłem swojego kudłatego psa biegającego w śniegu, to uważam, że AF-C całkiem ładnie sobie radził... więc nie wiem co mogło się jeszcze poprawić... ale już lubię to :).
Liczyłem trochę na tą zmianę przysłony w trakcie filmowania... właściwie nie wiem po co, ale po prostu liczyłem na to :P
Adobe wypuściło właśnie nowego ACRa dla PS, który w końcu czyta nef-y z 600tki.
http://blogs.adobe.com/crawlspace/2011/03/keeping-photoshop-up-to-date.html#notconnected
http://blogs.adobe.com/crawlspace/2011/03/keeping-photoshop-up-to-date.html#notconnected
Właśnie ?? To jakim cudem ja otwieram ACRem NEFy z D600 od jakiś 3 miesięcy ?
josephebeloki
03-04-2013, 09:48
No ja tak samo, ale to chyba chodzi o ta obsługę obiektywywów czy może coś w ten deseń... :) .
ciekawe jak tam podróby gripów.....:mrgreen:
Już któryś raz w tym wątku czytam, że ponoć nikon w ten zmusza do kupowania oryginalnych gripów.
Ja się z tym nie spotkałem, bo D90 się przez te wszystkie lata nie doczekało aktualizacji oprogramowania.
Czy ktoś kto ma grip meike aktualizował już? Bo ten chce kupić i nie wiem czy aktualizować.
Tylko mówisz o LR czy PS. W LR działał normalnie. Tylko pod PS nie chciał.
O PS mowie CS6.
LR nie uzywam
No to nie nie wiem o co c'mmon. Instalowałem, przeinsatlowywałem na 10tki sposobów i rezultat zawsze taki sam. Helpdesk poradził mi reinstal systemu. Dzisiaj zainstalowałem ACR 7.4 i wszystko gra...
Borat1979
03-04-2013, 12:37
Nie wiem skąd się urwałeś ale NEFy z D600 ACR obsługuje od kilku miesięcy już od wersji 7.2
Tylko mówisz o LR czy PS. W LR działał normalnie. Tylko pod PS nie chciał.
Jak nie jak tak :)
Ktoś aktualizował soft mając nieoryginalny grip?
josephebeloki
03-04-2013, 14:46
Ma ktoś jakieś krajobrazy z D600?
ja mam z dziś ale jeszcze leżą na sd, a co?
Ma ktoś jakieś krajobrazy z D600?
Na razie pogoda nie sprzyja. Nie dość, że słońce nie świeci to tylko śnieg i bezlistne drzewa.
josephebeloki
03-04-2013, 14:52
ja mam z dziś ale jeszcze leżą na sd, a co?
Wrzuciłbyś kilka :)
dopiero wieczorem będę miał czas żeby do nich usiąść, mogę teraz ewentualnie jakiegoś nefa do pastwienia się wrzucić
josephebeloki
03-04-2013, 15:02
dopiero wieczorem będę miał czas żeby do nich usiąść, mogę teraz ewentualnie jakiegoś nefa do pastwienia się wrzucić
:) spoko nie śpieszy się jakoś specjalnie, poczekam do wieczora, dzięki.
dwie fotki zrobione dzisiaj, nic szczególnego zwykłe pstryki zrobione w drodze. Dodałem 100 % wycinki kadru z oryginalnych zdjęć. Na zdjęciach jeziorko ostrzyckie, widok z kąpieliska pod Wieżycą.
http://sdrv.ms/12hDwub
dwie fotki zrobione dzisiaj, nic szczególnego zwykłe pstryki zrobione w drodze. Dodałem 100 % wycinki kadru z oryginalnych zdjęć. Na zdjęciach jeziorko ostrzyckie, widok z kąpieliska pod Wieżycą.
Na fotografiach które zalinkowałeś WB jest do poprawki.
Zafarb zrobiony intencjonalnie ale dla spokoju wrzuciłem fotki z poprawionym wb :)
nie mogę wyedytować mojego poprzedniego posta więc proszę moda o scalenie.
poniżej przykład możliwości matrycy
źródło (http://imageshack.us/a/img32/4108/dsc0603merge.jpg)
i wycinek 100%
http://img545.imageshack.us/img545/3043/dsc0603crop.jpg
Borat1979
03-04-2013, 22:20
Jakieś blade i zamglone te zdjęcia.
HDR(-3,0,+3 ev z ręki) - preset "naturalny HDR" w Machinery
źródło (http://img844.imageshack.us/img844/3037/hdrnatur.jpg)
Rozciąganie w LR (ze zdjęcia z ekspozycji 0):
źródło (http://img853.imageshack.us/img853/6389/dsc5748q.jpg)
Nie miałem zbytnio czasu na zdjęcia i obróbkę. Pojutrze może coś wstawię.
Borat1979
04-04-2013, 00:49
Kilka "pstryków" z jedynego pogodnego wieczoru przez całe święta.
Niestety pogoda nie daje za wygraną :p
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol7/50/64/download/7414637.jpg)
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol7/75/66/download/7415392.jpg)
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol7/85/41/download/7416091.jpg)
Ktoś aktualizował soft mając nieoryginalny grip?
działa nadal bez problemu (grip newel)
josephebeloki
04-04-2013, 08:22
Dzięki , nie no wycinek z tego domu (małego pałacyku) szczęka mi opadła, ale żyleta, co za ostrość :). Jeśli to jest dział " w praktyce" to czekam na jeszcze.
josephebeloki
05-04-2013, 12:57
SanDisk Extreme SDHC HD Video 16GB (45 MB/s) 90zł => o czymś takim myślę do D600. 32GB kosztuje 155 zł to sporo więcej.
20MB RAW 12-bit skompresowany zatem mi wejdzie z tego co liczyłem 800 RAW na 1 kartę, więc styka na cały ślub łącznie z przygotowaniami kończąc na oczepinach :).
Mam z D7000 SanDisc 8GB (30MB/s) to w razie czego na plener zostawię jakby brakło :)
Jak to jest jak się pstryka na 2 slotach jako backup, aparat 2x dłużej zapisuje z serii czy leci to tyle co 1 ?
16G:
- skompresowane stratnie 12-bit - 518 zdjęć
- skompresowane bezstratnie 12-bit - 381 zdjęć
- skompresowane bezstratnie 14-bit - 294 zdjęć
Borat1979
05-04-2013, 15:42
SanDisk Extreme SDHC HD Video 16GB (45 MB/s) 90zł => o czymś takim myślę do D600. 32GB kosztuje 155 zł to sporo więcej.
20MB RAW 12-bit skompresowany zatem mi wejdzie z tego co liczyłem 800 RAW na 1 kartę, więc styka na cały ślub łącznie z przygotowaniami kończąc na oczepinach :).
Mam z D7000 SanDisc 8GB (30MB/s) to w razie czego na plener zostawię jakby brakło :)
Nie ma to jak wydać 7 tys na aparat i później dziadować przy zakupie karty pamięci bo jest droższa o 60 zł.
Mistrzostwo świata :razz:
A do tego tansza za MB. ;)
Nie ma to jak wydać 7 tys na aparat i później dziadować przy zakupie karty pamięci bo jest droższa o 60 zł.
też mnie to dziwi :)
ja tam od razu 4 kupiłem 16gb SanDisk, nie wyobrażam sobie mieć jednej, choć by z powodu awarii tym bardziej na ślubach. :)
Takie uwagi są nie na miejscu. To jego sprawa. Z tego co mnie nie myli to ten aparat ma dwa sloty więc jest dość bezpieczny. Btw - taki jeden dziadował na jednym nicie ... Jak nie wiesz jak się nazywał to ci potem podpowiem.
kolejny teścik, komentarz chyba zbędny wszystko widać na zdjęciach
źródło (http://imageshack.us/a/img51/3479/test1sh.jpg)
cropy 100%
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/42/dsc07882crop.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/43/dsc07962crop.jpg/)
zdjęcia wołane lightroomem, ostrość standardowa, wb ręczne.
ja załadowałem 128 GB a drugą mam ósemkę Eye-fi (z wbudowanym wifi). Ustawiłem NEF + JPG basic. Na dużej zapisują mi się NEFy na małej jpg które wykorzystuję do bezpośredniego podglądu na iPad'zie zaraz po zrobieniu zdjęcia. Na razie testuję jeszcze ten model, choć zdaję sobie sprawę, że 128 to może nie najlepszy wybór - można było łyknąc 2x64 ze wzgledu bezpieczeństwa. Ostały mi się jeszcze 4 ósemki z D90. Tak więc pamięciowo jestem przygotowany. Po sformatowaniu dużej karty pokazało mi 1200 zdjęć ale może to ograniczenia z jpg basic na 8 GB :-).
a ja mam pytanko, a może problem ;)
Przy otworzonej lampie wbudowanej, podczas oglądania zdjęć, i jak wychodzę z poglądu na wizjer już to lampa świeci za każdym razem. To normalne ?;>
Borat1979
06-04-2013, 19:46
a ja mam pytanko, a może problem ;)
Przy otworzonej lampie wbudowanej, podczas oglądania zdjęć, i jak wychodzę z poglądu na wizjer już to lampa świeci za każdym razem. To normalne ?;>
Normalne to na pewno nie jest :)
Ale dla pewności błyska flash? Czy świeci lampka wspomagania AF?
josephebeloki
06-04-2013, 22:18
Dobra spoko, a zamiast się nabijać to może pomożesz :)
"Jak to jest jak się pstryka na 2 slotach jako backup, aparat 2x dłużej zapisuje z serii czy leci to tyle co 1 ?"
2 karty = 60 x 2 = 120zł więcej :)
Normalne to na pewno nie jest :)
Ale dla pewności błyska flash? Czy świeci lampka wspomagania AF?
świeci flash okolo 1 sek. ;) moze ktos sprawdzi u siebie czy ma takei cos ?
"Jak to jest jak się pstryka na 2 slotach jako backup, aparat 2x dłużej zapisuje z serii czy leci to tyle co 1 ?"
A jest w ogole taka opcja, o ktorej piszesz?
Fakt, 120 to juz cos, a x2, to juz 240;)
Borat1979
07-04-2013, 02:40
A jest w ogole taka opcja, o ktorej piszesz?
Są trzy tryby zapisu:
Przepełnienie - jak kończy się miejsce na pierwszej to zapisuje na drugą.
Backup - to samo na obu kartach
RAW+JPG - na pierwszej zapisuje NEF na drugiej JPG
Można też ustawić zapis zdjęć na jedną kartę a wideo na drugą.
Nie zauważyłem różnicy w prędkości przy zapisie na jedną czy dwie karty
Nie raz więcej się przepuszcza wychodząc wieczorem ze znajomymi na piwo czy flaszkę a ty robisz dramat przy karcie pamięci, z której będziesz korzystał kilka lat :)
świeci flash okolo 1 sek. ;) moze ktos sprawdzi u siebie czy ma takei cos ?
Nic takiego się nie dzieje.
Zrób update softu może pomoże.
Jeszcze uzupełnię to co zauważyłem w D7000. Może ktoś sprawdzi czy dalej tak jest. Przy zapisie NEF+JPG, prędkość zależy od wolniejszej karty. Mając szybką kartę na NEF i wolną na JPG i tak będzie zapisywał NEF wolniej.
ale jpg, zwłaszcza w innej niż natywna rozdzielczości, zajmuje wielokrotnie mniej MB mimo więc mniejszej szybkości powinien go zapisać szybciej.
josephebeloki
07-04-2013, 10:29
...Nie raz więcej się przepuszcza wychodząc wieczorem ze znajomymi na piwo czy flaszkę a ty robisz dramat przy karcie pamięci, z której będziesz korzystał kilka lat :)
No takie motywatory to uwielbiam... :)
ale jpg, zwłaszcza w innej niż natywna rozdzielczości, zajmuje wielokrotnie mniej MB mimo więc mniejszej szybkości powinien go zapisać szybciej.
Ale niestety tak nie jest. Wystarczy zrobić prosty test. Do slotu A szybka karta, do B wolna. Tryb NEF+JPG. Po ilu sekundach opróżnia się bufor?
To samo po wyjęciu karty B. Jest dużo szybciej, mimo że na jedną kartę zapisuje się więcej danych.
znaczy się, że jest 1 kontroler i jego szybkość determinuje wolniejsza karta :/ czyli bida panie - bida ...
zastanawiałem się czy nie dałoby się wprowadzić zapisu naprzemiennego - wtedy byłoby jeszcze szybciej - ale w takiej sytuacji już wiem dlaczego N tego nie robi :/
Borat1979
07-04-2013, 14:50
znaczy się, że jest 1 kontroler i jego szybkość determinuje wolniejsza karta :/ czyli bida panie - bida ...
Jaka bida przecież to normalne i logiczne ze wolniejsza karta nagle nie przyspieszy :) Jak montujesz w kompie pamięć RAM, dwa procesory czy dyski w RAID to zawsze o tych samych parametrach żeby najwolniejszy element nie spowalniał pracy reszty.
Jaka bida przecież to normalne i logiczne ze wolniejsza karta nagle nie przyspieszy :)
Dokładnie, a najlepiej jeszcze, aby w aparacie procesor był dwurdzeniowy lub chociaż dwuwątkowy.
widać, że macie pojęcie o czym piszecie ...
cały fic polega na tym, żeby każdy kanał kontrolera negocjował swoja prędkość. w obecnej sytuacji jest tak jak byście do kompa podłączyli 2 urządzenia USB - jedno SS drugie usb1.1 i mieli radochę, że to SS działa 12 mbps zamiast 5 gbps. otóż za zwyczaj kontrolery są w stanie negocjować prędkość dla każdego urządzenia z osobna jak widać ten nikonowy nie. i nie - nie uważam tego za normalne.
Borat1979
07-04-2013, 15:06
widać, że macie pojęcie o czym piszecie ...
cały fic polega na tym, żeby każdy kanał kontrolera negocjował swoja prędkość. w obecnej sytuacji jest tak jak byście do kompa podłączyli 2 urządzenia USB - jedno SS drugie usb1.1 i mieli radochę, że to SS działa 12 mbps zamiast 5 gbps. otóż za zwyczaj kontrolery są w stanie negocjować prędkość dla każdego urządzenia z osobna jak widać ten nikonowy nie. i nie - nie uważam tego za normalne.
Nawet kontrolery pamięci RAM nie potrafią zapisywać z różnymi prędkościami na poszczególne moduły.
Porównanie z USB jest tutaj mało sensowne.
Poza tym po co to w aparacie? Jak sobie wyobrażasz pracę aparatu gdzie kontroler zapisał na pierwszą kartę 3 zdjęcia a drugą dopiero 1?
kontroler SD nie jest kontrolerem RAM - z tego co mi wiadomo, zapis na obie karty korzysta z tej samej pamięci RAM
nikt nie mówi też o zapisywaniu na 1 kartę 3 fotek a na drugą 1
zapewne kontroler kolejkuje i buforuje sobie osobno zapis jpg i raw (bo jedne idą na pierwszą kartę a drugie na drugą) więc nic nie stałoby na przeszkodzie, żeby z tych kolejek swoimi kanałami pliki szły ze swoją prędkością (determinowaną możliwościami karty)
Jaka bida przecież to normalne i logiczne ze wolniejsza karta nagle nie przyspieszy :) Jak montujesz w kompie pamięć RAM, dwa procesory czy dyski w RAID to zawsze o tych samych parametrach żeby najwolniejszy element nie spowalniał pracy reszty.
To wcale nie jest logiczne. Gdyby chodziło o zapis NEF+NEF, to byłoby logiczne, bo na każdej karcie byłaby do zapisania taka sama ilość informacji.
Te karty nie pracuję w RAID, każda ma do zapisania inne dane. Same NEF na kartę A zapisują się 7s, same JPG na kartę B zapisują się 4s. Ale zapisywanie równolegle trwa 20 s. I to jest bzdura.
Poczytałem i za radą wielu forumowiczów, zamówiłem w sklepie wysyłkowym, do sklepu z obiektywem, kartą i laptopem.
Zrobiłem zdjęcie, kontrola opandą - Total Number of Shutter Releases for Camera = 2.
I to co wyczytałem o pierwszym załączeniu.
W sklepie włożyłem akusia i po załączeniu pierwsze musiałem wybrać język i ustawić datę.
nr ser 6074...
Idzie wiosna, będzie zabawa!:smile:
josephebeloki
08-04-2013, 22:51
Gratulację zakupu i trzeźwości :) No nic tylko ładować, wiosna tuż tuż, pokazuj fotki i ciesz się sprzętem :)
Pozdro
Wreszcie dzień wolny i spacer na ptaszory z sześćsetką. Co prawda pochmurnie i ptaszorów - jak na rezerwat - na lekarstwo.
Dzisiaj próbowałem lustrzanego Rubinara 500/5.6 i Nikkora 80-200/2.8 (pompka), także Kenko 2x DG 300 Pro.
Puszeczka śmiga jak złoto.
- AF znacznie lepszy niż w D90, chociaż jeszcze nie całkiem go oswoiłem. Ustawiam np. tryb śledzenia 3D 39 punktów, łapię oczko ptaszka w centralny punkt i nie przekadrowując czekam na właściwy moment na pstryk. A na matówce AF sobie biega po sąsiednich punktach, jakby sprawdzał, czy oczko na pewno się nie przesunęło. A już na mur beton przeskakuje na sąsiedni kwadracik gdy przyciskam migawkę. Nie mówię, żeby ostrość była zła, ale trochę mnie rozprasza to miganie...
- Co zaskakujące - Kenko nieźle sobie radzi z pompką, czego nie mogłem powiedzieć przy D90.
- Zdjęcia mają więcej szczegółów i mniej mydła, co przy pochmurnym niebie i mało kontrastowym oświetleniu było problemem dla D90.
Pewnie muszę się przyzwyczaić i jeszcze poćwiczyć, by wybierać właściwe tryby AF do poszczególnych sytuacji.
OT:
Dla humoru - zbłaźniłem się trochę. Zabrałęm ze sobą przejściówkę i kilka okularów - Plossli od teleskopu, żeby wypróbować wizualnie Rubinarka. Zakładam 40 mm - strasznie przeszkadza w obserwacji cień lustra wtórnego. Zakładam 25 mm - ok, bez rewelacji. Wreszcie 12.5 mm (powiększenie 40 x) - piękny, ostry, szczegółowy i kontrastowy obraz. Ale.... dziwny efekt: ptaszek odbija się w wodzie i odbicie jest doskonałe, bez zarzutu, a sam ptaszek - jakiś przesłonięty chmurką jak miraż... Co to jest, o co chodzi !? Wreszcie walę się dłonią w czoło - zapomniałem że oglądam OBRAZ ODWRÓCONY i to co brałem za oryginał było odbiciem ptaka w wodzie!
josephebeloki
09-04-2013, 10:50
@MilekS wrzuć sample albo link do sampli z ŁÓWÓW :)