Zobacz pełną wersję : Nikon D600 w praktyce.
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
Sample? Nie tym razem. Jechać do rezerwatu Pagham Harbour żeby wrócić z... kosami to śmiechu warte.
W dodatku zaraz wszyscy obśmieją, że takie fotki to się telefonem robi a nie D600...
Ale taki to sezon. Ptaki przelotne już się wyniosły a czaple siedzą na gniazdach, można je zobaczyć tylko przed samym zachodem słońca. Ale miło posłuchać tych dziwnych, czaplich odgłosów dochodzących z Owl Copse.
josephebeloki
10-04-2013, 12:09
A bawiłem się D600 ostatnio z podpiętym 24-70mm f2.8 ... kurde niewygodnie strasznie. Body za lekkie... i szkło darło korpus w dół strasznie :). Uchwyt jakoś za "gruby" hmmm no tragedii nie ma, ale to nie to co D7000 którego miałem, pewno kwestia przyzwyczajenia :)
Stach2008
10-04-2013, 12:42
A bawiłem się D600 ostatnio z podpiętym 24-70mm f2.8 ... kurde niewygodnie strasznie. Body za lekkie... i szkło darło korpus w dół strasznie :). Uchwyt jakoś za "gruby" hmmm no tragedii nie ma, ale to nie to co D7000 którego miałem, pewno kwestia przyzwyczajenia :)
A możesz coś powiedzieć o technicznej i jakościowej stronie tego zestawu, zastanawiam się własnie nad takim zestawem.
josephebeloki
10-04-2013, 13:27
Hmm.... za dużo nie powiem, bo baterii nie było :( hehe... chodziło mi o samą ergonomię, bo przed zakupem body chciałem pomacać. Jak dla mnie to zestaw z deka "niewyważony" ze względu na lekkie body. Obiektyw pancerny..., ale jak wcześniej wspominałem, pierwsze co to od razu mi ręce w dół podarło , szkłem w dół -> tak konkretnie, potem jak już sobie dobrze ułożyłem no to spoko... ale pierwsze wrażenie nie ciekawe :), musisz pytać tych co używają.
Nie wiem czemu, ale troszkę plastikowe te body się wydaje w porównaniu do D7000... jakby nadmuchany balonik :), no ale zapewne na dniach go nabędę :). Chciałem porównać z Canon EOS 6D ale nie było :)
Jak baterii w body nie było to trudno coś mówić o wyważeniu takiego zestawu.
najlepiej zachowuje się z gripem, wtedy jest fajnie wyważony i choć przy moim poprzednim D5000 uważałem że grip nie jest potrzebny tak w przypadku D600 i obiektywów tych które posiadam jest uzasadniona, ale ręka musiała się przyzwyczaić do ciężaru :)
Fraglesso
10-04-2013, 13:45
Tak, tak grip to podstawa, nawet w D700 poprawia ergonomię uchwytu, a w d600 to już jest wręcz nieodzowny - powinien być w zestawie.
Kurcze nie rozumiem tego płaczu nad ergonomią D600, mam fujika s5 który dzieli korpus z D200. Biorąc do ręki fuji czy d600 nie czuje wielkiej różnicy, czy to w wadze (raptem 70 gram różnicy) czy w uchwycie. Nie miałem w ręku d300 może ma głębszy uchwyt nie wiem ? Używałem natomiast d700 kolegi i porównując z fuji to uchwyt był bardzo podobny.
Może ja nie jestem miarodajny bo duży facet ze mnie i dłonie mam niemałe, może jak ktoś ma małe rączki to mu aparat wylatuje, ale na to jedyną recepta jest chyba super glue ;)
Fraglesso
10-04-2013, 14:12
Kurcze nie rozumiem tego płaczu nad ergonomią D600, mam fujika s5 który dzieli korpus z D200. Biorąc do ręki fuji czy d600 nie czuje wielkiej różnicy, czy to w wadze (raptem 70 gram różnicy) czy w uchwycie. Nie miałem w ręku d300 może ma głębszy uchwyt nie wiem ? Używałem natomiast d700 kolegi i porównując z fuji to uchwyt był bardzo podobny.
Może ja nie jestem miarodajny bo duży facet ze mnie i dłonie mam niemałe, może jak ktoś ma małe rączki to mu aparat wylatuje, ale na to jedyną recepta jest chyba super glue ;)
NIeeeeeee, ja mam małe łapki i osobiście wygodniejszy w trzymaniu bez gripa jest d300/d700 niż d600. Z gripem wszystkie trzymają się tak samo... ale ja nie mam dużych szkieł.
Jak baterii w body nie było to trudno coś mówić o wyważeniu takiego zestawu.
To samo chciałem napisać, hehehe
Mój problem z bolącym palcem rozwiązany. Nie potrzebnie staram się zmieścić wszystkie palce na gripie , przez co środkowy trzymać pod wypustką, wbijałem go sobie w wypustkę. Grip zamówiony, powinno być wtedy lepiej.
NIeeeeeee, ja mam małe łapki i osobiście wygodniejszy w trzymaniu bez gripa jest d300/d700 niż d600. Z gripem wszystkie trzymają się tak samo... ale ja nie mam dużych szkieł.
ja też nie mam dużych i ciężkich szkieł, jedynie sigma waży trochę ale ręki nie urywa. Z gripem to chyba każdy aparat się dobrze trzyma :)
Fraglesso
10-04-2013, 14:52
... Z gripem to chyba każdy aparat się dobrze trzyma :)
Pewnie dlatego D600 z gripem jest wygodny. ;)
Swoja drogą, czy dodatkowe 300 zł za zamiennik gripa to aż tak dużo w porównaniu do ceny aparatu. Fakt, ze nie każdy chce mieć gripa... bo mobilność aparatu się pogarsza :/
A bawiłem się D600 ostatnio z podpiętym 24-70mm f2.8 ... kurde niewygodnie strasznie. Body za lekkie... i szkło darło korpus w dół strasznie :).
Czy ja dobrze rozumiem - trzymasz taki zestaw tylko za korpus aparatu?
24-70/2,8 to kobyła straszna i trzeba łapkę pod nią podłożyć. :)
przy gripie z 24-70 jeszcze nie jest tak źle, choć jak podłoży się lewą rękę to jest wygodniej, lecz z następnymi po 24-70 np 70-200 to już się robi ciężko ale nie ma się co dziwić 70-200 2.8 swoje waży :)
:shock: to ja jednak jestem amator totalny
Ja też o wyważenio bez baterii jak wyżej. Miałem gripa do D90 i nieraz używałem razem z 80-200/2.8. Tylko mocowanie takiego zestawu na monopodzie poprzez śrubę na spodzie gripa dawało wyważenie... No, nie nazwę go tu.
Ale grip do D600 jest jakiś idiotyczny. Jedna bateria w gripie, druga w korpusie... To jakieś dziwaczne. Teraz mam zepsuty korpus D90, grip do niego i trzy baterie, a do 600 nic.
Sądzę jednak, że z gripem chwyt D600 będzie wygodniejszy, zwłaszcza przy sporej łapie (jak moja).
Przyznam że dość niewygodnie się pracuje z D600 po przypięciu ogromniastego Rubinara, ale w takiej konfiguracji fotografuję przeważnie ze statywu a wyzwalam wężykiem, więc brak miejsca na palce bardzo nie przeszkadza.
Czy któryś z Kolegów używa gripa chińskiego, czy same oryginały?
Kolegę MilekS odeślę w sprawie gripu tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3101872#post3101872
Sam zaś zapytam, czy jest prawdopodobieństwo, że nikon wprowadzi do d600 płynną regulację przysłony podczas filmowania, czy może są to już ograniczenia sprzętowe nie do przeskoczenia samym softem? Jak oceniacie możliwości filmowania lustrzanką nikon a jak canon? Wszędzie się pojawia 5d mkII, a o nikonach nic nie słychać? Pytam z czystej ciekawości bo noszę się z zakupem d600, a skoro filmowanie dostaje gratis to i budzi to moją ciekawość. Czym ewentualnie canon góruje w tym aspekcie nad nikonem?
ja mam grip Pixel za trzysta kilka złotych i muszę powiedzieć że jest przyzwoicie wykonany,
Fraglesso
10-04-2013, 21:49
Ja też o wyważenio bez baterii jak wyżej. Miałem gripa do D90 i nieraz używałem razem z 80-200/2.8. Tylko mocowanie takiego zestawu na monopodzie poprzez śrubę na spodzie gripa dawało wyważenie... No, nie nazwę go tu.
Ale grip do D600 jest jakiś idiotyczny. Jedna bateria w gripie, druga w korpusie... To jakieś dziwaczne. Teraz mam zepsuty korpus D90, grip do niego i trzy baterie, a do 600 nic.
Sądzę jednak, że z gripem chwyt D600 będzie wygodniejszy, zwłaszcza przy sporej łapie (jak moja).
Przyznam że dość niewygodnie się pracuje z D600 po przypięciu ogromniastego Rubinara, ale w takiej konfiguracji fotografuję przeważnie ze statywu a wyzwalam wężykiem, więc brak miejsca na palce bardzo nie przeszkadza.
Czy któryś z Kolegów używa gripa chińskiego, czy same oryginały?
To nie jest idiotyczne rozwiazanie... wszystkie nowsze korpusy tak maja d300 D700 d800 d600 i pewnie czterocyfrowe rowniez. Chodzi o sposob podlaczenia gripa z body poprzez zlacze na dole korpusu, a nie we wnece alumulatora. Ma to kilka zalet... mozesz w trakcie pracy odkrecic grip i dalej pracowac na baterii z body... np. Podczas reportarzu slubnego padnie Ci grip i zanim w D90 odkrecisz go, przelozysz baterie, zalozysz klapke, to moze juz byc po ptokach... dodatkowo zobacz ile zajmuje miejsca grip od D90, a ile od D600. Mozesz jednoczesnie stosowac baterie AA i dedykowany akumulator, a w D90 chyba tylko dwa dedykowane akumulatory.
Ja normalnie zawsze foce na bateriach z gripa, jak padna, to przelaczy sie automatycznie na ten z body. Jest to o tyle wygodne, ze glownie laduje ten akumulator z gripa, a w body bardzo rzadko.
Wysłane z telefonu.
:shock: to ja jednak jestem amator totalny
przy gripie z 24-70 jeszcze nie jest tak źle, choć jak podłoży się lewą rękę to jest wygodniej
Przepraszam, a gdzie wy trzymacie lewą rękę, w kieszeni? To czym zmieniacie ogniskową?
szczerze mówiąc ja sprawdziłem jak się trzyma bez podparcia lewej dopiero po informacji na forum, chciałem sprawdzić jak jest w rzeczywistości, i dla tego napisałem moje odczucie, prawda jest taka że w większości przypadków lewa ręka jest na podparciu obiektywu gotowa do zmiany ogniskowej, bądź do przycisków na korpusie po lewej stronie body, ot i tak :D
no ja myślałem o swoim zestawie :D
a S80 /1,4 lżejsza od 24-70 jakoś specjalnie nie jest :)
Przepraszam, a gdzie wy trzymacie lewą rękę, w kieszeni? To czym zmieniacie ogniskową?
Z przyzwyczajenia ja nawet stałkę "podtrzymuję" :)
josephebeloki
11-04-2013, 14:34
ahaaaaaaaaaaaa :mrgreen:
Nie no, akurat tak mi go podano, że Pan trzymał za obiektyw to drapnąłem go jedną ręką, potem on puścił obiektwy, to rękę dobrze szarpło w dół :)
No a szkiełko zdecydowanie masywne :)
No czasami jak mnie zaswędzi albo się zapląta to w kieszeni :mrgreen:
Grip fajna rzecz ale jak chcesz z tym lazic np. po mieście to lepiej zaopatrz sie odrazu w jakis pasek przez biodro. Noszenie tego na szyi to porażka wagowo i pod względem ergonomii.
Jedna sprawa mi nie pasuje przy zalozonym gripie - mój plecak Vanguard up rise 46. Wyjmowanie i wkładanie aparatu z bocznej kieszeni to horror.
josephebeloki
13-04-2013, 10:43
Zbliżają się komunie... i ceny zaczynają rosnąć :(
Zbliżają się komunie... i ceny zaczynają rosnąć :(
Też bym chciał dostać na komunię D600 :)
Ceny zaczynają rosnąc bo od kwietnia jest nowy rok finansowy Nikona.
josephebeloki
13-04-2013, 16:17
Akurat byłem dzisiaj znowu macać D600 bo brakuje im jeszcze 35mm... wrrrrr. No dzisiaj tym razem w FJ macałem. Jeśli chodzi o ergonomie to miałem D600 i obok D7100 raz jeden potem drugi :). Ojjj ja mam małe rączki, na początku cieżko było z D600 ale potem fajnie sobie ułożyłem i już bardzo fajnie. Do spustu luxus, do kręcenia rolką przednią/tylną jakoś gorzej... (ciężej niż w D7000). W D7100 był z 18-105... ja pierdziele, cieżko palce między szkło było włożyć a chwyt, znaczy co chwile zachaczałem... albo jestem jakiś niewymiarowy, ale ja mam chudziutkie paluszki... dziwne dziwne... i kilka razy próbowałem, za każdym razem zachaczałek górnymi opuszkami (tam gdzie się zadziory robią, nad paznokciem) o szkło :). Akurat jakieś fotki tam obrabiali to miałem chwile czasu. D600 w 1 ręce miodzio jednak :). Jak tylko dostaną 35mm od razu lecę po zestaw... tylko matrtwi mnie, że z dnia na dzień cena poszła o 150zł w górę , a dopiero żydziłem czy karta 16 GB czy 32GB bo różnica między nimi 150zł :(
D600 leży lepiej w ręku ale zajrzyj w wizjer i od razu widać różnicę. D7100 to jest zabaweczka warta może ze 3000 zł max. Ale że nowość to kasują ....
Jak zaczynają rosnąć, jak D600 dalej w granicach 6300? A do D7100 dalej 300zł dają? Jaaa nie wiem...
D7100 to jest zabaweczka warta może ze 3000 zł max. Ale że nowość to kasują ....
Często się śmieję na tym forum jakie bzdury ludzie wypisują, ale tak zabawnego tekstu nie słyszałem jeszcze nigdy.
Co do cen - w zeszłym roku ceny zaczęły spadać - zauważcie, że dopiero w okolicy 20go marca przyjechała pierwsza partia towaru z nowych fabryk po powodzi w Tajlandii.
Chyba nie ma jakiegoś takiego konkretnego okresu, w którym produkty drożeją. W naszym kraju towar jest (z tego co mi wiadomo) kupowany z Nikon Europe przez Nikon Polska i faktury na to są rozliczane w euro, potem to idzie do sklepów z którymi Nikon PL rozlicza się już w rodzimej walucie. Więc kiedy nagle Euro drożeje z 4.10 do 4.50 to sprzęt automatycznie leci w górę..
Jak zaczynają rosnąć, jak D600 dalej w granicach 6300? A do D7100 dalej 300zł dają? Jaaa nie wiem...
Często się śmieję na tym forum jakie bzdury ludzie wypisują, ale tak zabawnego tekstu nie słyszałem jeszcze nigdy. Nie myślałeś o karierze w kabarecie?
Trzeba upaść na główkę żeby dać ponad 4500 zł za D7100 . Rozumiem żeby kupić D7000 w promocji teraz ma sens ale płacić 1500 zł więcej za nowość to trzeba być desperatem . Aha zapomniałem że D7100 robi ładniejsze zdjęcia ;-)
Trzeba upaść na główkę żeby dać ponad 4500 zł za D7100 .
Mamy rozumieć że Ty nie upadłeś na głowę kupując za ponad 6 koła amatorską lustrzankę ? .
Mamy rozumieć że Ty nie upadłeś na głowę kupując za ponad 6 koła amatorską lustrzankę ? .
Tak dokładnie ;-)
Borat1979
14-04-2013, 18:53
Trzeba upaść na główkę żeby dać ponad 4500 zł za D7100 . Rozumiem żeby kupić D7000 w promocji teraz ma sens ale płacić 1500 zł więcej za nowość to trzeba być desperatem . Aha zapomniałem że D7100 robi ładniejsze zdjęcia ;-)
Tak się składa, że D7100 ma bardzo podobne możliwości co D600 różni je zastosowana matryca. Jakoś nie przeszkadzało ci to w zakupie D600 i wydaniu na niego 2 tyś zł więcej. To dopiero desperacja :)
Tak się składa, że D7100 ma bardzo podobne możliwości co D600 różni je zastosowana matryca. Jakoś nie przeszkadzało ci to w zakupie D600 i wydaniu na niego 2 tyś zł więcej. To dopiero desperacja :)
Ale jaki szpan, pełna klata na klacie :)
Nie wiem co piłeś ale jak dla Ciebie one różnią się matrycą to .... ja się poddaje w tej dyskusji .
Gdybyś czytał uważnie to wizjer w D7100 jest porażką . I samo body jest maleńkie i delikatne.
Najbardziej bawią mnie Ci co sprzedają D90 i kupują D7100 i sądzą że zrobią lepsze foty .
Mój syn ma starego Canona 10D i jak do niego założy się porządne szkło to obrazek przebija topowe 7D
i inne korpusy APS-C po 10 x droższe.
Ja kupiłem D600 bo dla mnie jedyna sensowna zmiana to była na FF . A kupowanie w kółko droższych APS-C
to jak "zamienił stryjek siekierkę na kijek".
Mogłem kupić D800 bo mnie stać ale uważam się za amatora i kupiłem puszkę dla amatorów a nie pro ( cokolwiek to znaczy
a przeważnie to kotleciarze). A tak kupie kilka stałek (tak nie bedę kupował 24-70 za 4000 zeta ) i może porządnego telezooma f 2.8.
Ale na razie uważam że telezoom nie jest mi potrzebny póki syn nie pójdzie w sport itp . A przyrody nie foce ;-)
Co innego jak ktoś nowy kupuje puszkę - pierwsze lustro.
Wtedy warto celować w to co jest najnowsze. Ale jak widać szkoda wyrażać swoje zdanie na forum bo
każdy tu tylko potrafi zgnoić człowieka ........
Adam71.
Nie wiem co piłeś ale jak dla Ciebie D600 jest wielkie i pancerne to mnie dziwi. D7100 jest o całe 5,5mm mniejsze, identycznie zbudowane i uszczelnione. Wizjer jest porażką taką samą jak w D300s a Ci co kupią D7100 zrobią lepsze zdjęcia niż D90 bo dostaną lepszą matrycę i lepszy moduł AF (nawet lepszy od tego z D600). Jak słusznie napisał Borat w D600 jest lepsza matryca, mniej szumiąca no i wiadomo FX (chociaż zafajdana kurzem i olejem).
Nie dla każdego kupno D600 to jedyna sensowna zmiana.
Nie obrażaj właścicieli D7100 pisząc, że upadli na głowę i że na tym forum to tylko potrafią zgnoić człowieka.
Szanuj zdanie innych to i Ciebie będą szanowali.
Nie chce pisać do konkretnej osoby, bo była tez poniekąd sprowokowana. Ale niech paru uczestników dyskusji ochłonie co nieco.
Borat1979
15-04-2013, 00:16
Nie wiem co piłeś ale jak dla Ciebie one różnią się matrycą to .... ja się poddaje w tej dyskusji .
Gdybyś czytał uważnie to wizjer w D7100 jest porażką . I samo body jest maleńkie i delikatne.
A czym cię niby różnią?
Oba aparaty mają podobne wymiary, podobna rozdzielczość matrycy, ten sam procesor. D7100 ma nawet lepszy modu AF i migawkę do 1/8000. Rożnica to tylko matryca, wizjer i mechanizm lustra, który ze względu na wymiary matrycy po prostu musi być inny.
Najbardziej bawią mnie Ci co sprzedają D90 i kupują D7100 i sądzą że zrobią lepsze foty . Mój syn ma starego Canona 10D i jak do niego założy się porządne szkło to obrazek przebija topowe 7D i inne korpusy APS-C po 10 x droższe.
Ty pewnie sądzisz, że jak kupiłeś D600 to już jesteś mistrzem :)
Jak słusznie napisał Borat w D600 jest lepsza matryca, mniej szumiąca no i wiadomo FX (chociaż zafajdana kurzem i olejem).
Nie przesadzajmy tym kurzem a tym bardziej z olejem bo wyczyściłem matryce raz po ok 2000 klatek, zrobiłem kolejne 1500 i problemu nie ma. Oczywiście czyszczenie matrycy wykonałem szpatułką z płynem a nie bezsensownym przedmuchiwaniem kurzu gruszką z jednego miejsca w drugie.
sokolnik
15-04-2013, 00:39
adam71. Ja przeszedłem z D90 na D7100. Czyli co? Bawię cię? A czym? A skąd wiesz co myślą inni? Jesteś wróżka? Mnie bawią ci którzy dostaną od tatusia dobre szkło i myślą że zrobią fajne zdjęcie. Ja nie chciałem kupować d600 i mieć do niego 1 obiektyw :) rób co chcesz i przestan czepiac się innych tak jakby oni twoje pieniądze wydawali. Ja na foto wydaje swoje zarobione pieniądze i człowieku daj se na luz.
pisze z tel. Nie mogę edytowac postu. O co chodzi z wizjerem w d7100? Czemu jest beznadziejny?
Borat1979
15-04-2013, 01:05
pisze z tel. Nie mogę edytowac postu. O co chodzi z wizjerem w d7100? Czemu jest beznadziejny?
Bo tak sobie palnął jakąś bzdurę ;)
sokolnik
15-04-2013, 01:09
to dobrze bo już się wystraszyłem że będę musiał zmienic body na d600 by mieć Lepsza matryce i wizjer! :)
Borat1979
15-04-2013, 01:13
to dobrze bo już się wystraszyłem że będę musiał zmienic body na d600 by mieć Lepsza matryce i wizjer! :)
Wizjer w FX jest oczywiście większy bo pryzmat ma fizycznie większe rozmiary ale wygadywanie bzdur, że wizjer D7100 jest beznadziejny jest kompletnym absurdem. Zresztą jak cała jego wypowiedź :)
No to mnie oszukali. Bo kupiłem D600 a miałem to samo taniej w D7100 . Ach ten marketing ...
I faktycznie mam w tej chwili jeden obiektyw jak kolega słusznie zauważył ale dlatego że chcę dobrze poznać system Nikona a FF jest dla mnie nowością i muszę dobrze pomyśleć czego mi brakuje . W APS-C przeważnie brakowało światła . Tutaj w FX nie koniecznie . Zanim kupie szkło to muszę poznać możliwości sprzętu - a raczej samej matrycy .
I nigdzie nie pisałem że D600 jest pancerne i w ogóle super itd. Napisałem że dla mnie wizjer D7100 jest słaby i to moje zdanie.
Wiem że D7100 ma lepszy system AF i kilka parametrów lepszych od D600 ale uważam że zmienianie D90 czy D7000 na D7100 to stanie w miejscu.
I cena na D7100 który w sumie w 95% jest D7000 ale 50% droższym to lekka przesada.
cz4rnuch
15-04-2013, 08:08
No to mnie oszukali. Bo kupiłem D600 a miałem to samo taniej w D7100 . Ach ten marketing Nie marketing, ale kwestia potrzeb. To, że Tobie potrzeba FX nie znaczy że inni muszą iść w Twoje ślady. Nie każdy potrzebuje FX, a jeśli kupienie pełnej klatki to dla Ciebie jedyna droga do rozwoju jako fotografa to niestety słabo to widzę. Będziesz popełniał takie same, tylko mniej zaszumione klatki z płytszą głębią ostrości.
I faktycznie mam w tej chwili jeden obiektyw jak kolega słusznie zauważył ale dlatego że chcę dobrze poznać system Nikona a FF jest dla mnie nowością i muszę dobrze pomyśleć czego mi brakuje . W APS-C przeważnie brakowało światła . Tutaj w FX nie koniecznie . Zanim kupie szkło to muszę poznać możliwości sprzętu - a raczej samej matrycy . Skoro jak sam piszesz dopiero poznajesz system to doprawdy nie pojmuję na jakiej podstawie forsujesz tezy, że D90 czy D7100 to właściwie to samo. Ja mam D90 od kilku lat i widzę dużą różnicę w jakości obrazka, o AFie, budowie czy filmowaniu nie mówiąc. Czy to oznacza, że kupując D7100 czy D600 stanę się lepszym fotografem, nie. Nie uczyni go ze mnie nawet Hasselblad, ale mam pewność że dzięki temu będę miał większy procent udanych pod względem technicznym zdjęć, bo np iso 1600 to dla D90 Rubikon. Świętny AF z D7100 też zapewne wiele razy pomoże w sytuacjach w których D90 by zawiódł.
I nigdzie nie pisałem że D600 jest pancerne i w ogóle super itd.Nikt też nie napisał, że tak napisałeś :) Napisałeś za to, że D7100 jest maleńki i delikatny. Możliwe, że przeprowadzałeś jakieś krasz-testy i wiesz coś czego my nie wiemy, ale z tego co ludziska rozpisują się w internecie oraz tego co podaje producent oba aparaty są zbudowane niemal tak samo i są podobnych rozmiarów(D600 jest nieco większy), możliwe nawet że D7100 jest minimalnie lepiej uszczelniony.
Gdybyś czytał uważnie to wizjer w D7100 jest porażką Zamiast czytać może lepiej sprawdź naocznie i sam się przekonaj. D7100 ma jasny wizjer z pryzmatem o 100% pokryciu czyli tak jak Pan Bóg przykazał. Jest po prostu mniejszy, co jest zrozumiałe w przypadku aparatu z matrycą APS-C.
Tak sobie czytam...... "lepsze foty", ..... "beznadziejny wizjer", ...... " d7100 jest porażką", .... Mam wrażenie, że nawet wielki/średni format w ujęciu tradycyjnym jest poprostu "beznadziejny" i nie da się nim robic zdjęć, no bo ..... Przecież na tylnej ściance nic nie da się zobaczyć kicha jakaś...... No i ktoś musiałby na glowę upaść żeby toto ze sobą tachać. I jeszcze cały czas karty po każdym pstryku zmieniać ...... A zdjęcie???? Czy to istotne w ogóle ... :) ehhhhhhh
Tak sobie czytam...... "lepsze foty", ..... "beznadziejny wizjer", ...... " d7100 jest porażką", .... Mam wrażenie, że nawet wielki/średni format w ujęciu tradycyjnym jest poprostu "beznadziejny" i nie da się nim robic zdjęć, no bo ..... Przecież na tylnej ściance nic nie da się zobaczyć kicha jakaś...... No i ktoś musiałby na glowę upaść żeby toto ze sobą tachać. I jeszcze cały czas karty po każdym pstryku zmieniać ...... A zdjęcie???? Czy to istotne w ogóle ... :) ehhhhhhh
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-ash4/203535_161813633887217_2054217_n.jpg)
Zrobiłem sobie prezent urodzinowy i zakupiłem D600. Po chwilowej zabawie stwierdzam to co kiedyś opisałem, osoba z dużymi dłońmi, bez gripa za długo się nie pobawi tą zabawką. Mam nadzieję, że grip znacznie poprawi wygodę użytkowania :) Więcej wrażeń po weekendzie
adrian9627
16-04-2013, 20:30
Zrobiłem sobie prezent urodzinowy i zakupiłem D600.
O to kolego musisz zmienić podpis w stopce... :D
Czekamy z niecierpliwością na opinie.
Ja kupiłem D600 bez obiektywu, żeby zaoszczędzić trochę kasy. Szkła miałem sporo do D90, jakkolwiek 18-105 jest DX, więc mało przydatny. Ale mam analogowego N55 z plastikowym Nikkorem 28-80 3.3/5.6 G. Pomyślałem więc że przecież mogę ten obiektyw użyć na początek, a oprócz niego przecież stałka 50/1.8 i choćby ten deiksowy jakoś mi posłużą, obsługując standardowy zakres. Zaś co do nowego szkiełka myślałem na początek o Nikkorze 80-300, który do moich dłuższych strzałów potrzebniejszy od standardowego szkła.
No i jak na razie, chociaż prawdę mówiąc jestem strasznie zapracowany i bardzo mało fotografuję, moja koncepcja się sprawdza.
Ale z ciekawości zacząłem szukać informacji o tym plastiku (28-80) - i okazuje się, że chociaż już nie produkowany to cieszy się bardzo dobrą opinią, a wyprodukowano go ponad milion sztuk.
Jakiedys myslalem ze jak kupie sobie lepsza puszke to bedzie ze mnie lepszy fotograf. Naszczescie wyleczylem sie z takiego myslenia. Poznalem goscia ktory co troche wygrywa w grand press foto, bzwbk itp. Ten Pan siedzi w canonie. Pomyslalem ze napewno dziala na jakims 5d mk2 albo 1d. Jak sie okazalo, ze od jakis 5 lat uzywa tylko canona 40d. Malo nie dostalem wylewu ze zdziwienia szoku. :D
A jaki, ta wzruszająca historia, ma związek z D600 ??
A jaki, ta wzruszająca historia, ma związek z D600 ??
No taka, że cudowanie jak kolega powyżej aby nabyć super body i "jakieś" tam szkła nie do końca jest sensowne.
Oczywiście prawda stara jak świat,
oraz oczywista oczywistość nikt nikomu nie zabrania tak robić.
Po niezbyt intensywnym użytkowaniu przez dwa miesiące sześćsetki doszedłem do wniosku, że zmieniając D90 na ten aparat zrobiłem wspaniały krok do przodu.
Przede wszystkim większość mojej optyki działa znakomicie z nowym korpusem, obiektywy manualne znakomicie i wygodnie współpracują z automatyką naświetlania, także z lampą błyskową. A w D90 musiałem używać trybu M i lampy (zewnętrznej) też w tym trybie.
Wiele rzeczy jest o wiele lepiej przemyślanych a menu bogatsze.
Ale trafiłem na coś, co nie wiem, jak zrealizować.
Ustawiam zasadzkę na lisa: aparat na statywie, z lampą lub bez, nie ważne. Wyzwalam wężykiem elektrycznym, zza niedomkniętych drzwi. Wszystko jest cacy.
Ale chcę nakręcić filmik - jak wyzwolić zdalnie FILMOWANIE?
Drugie pytanie związane ze zdalnym wyzwalaniem. Mam wyzwalacz bezprzewodowy IR. Ale chcę aparat wyzwolić Z TYŁU. Czy zaimprowizowanie jakiegoś lusterka, żeby oświetlić czujnik korpusu, ma szanse sukcesu? I czy zasięg wyzwalania IR bardzo zmniejsza szyba okienna podwójnie szklona?
Wiem że mogę eksperymentować, ale może ktoś już to sprawdził? Wiem też że istnieją wyzwalacze radiowe, nie jest to tanie rozwiązanie.
Drugie pytanie związane ze zdalnym wyzwalaniem. Mam wyzwalacz bezprzewodowy IR. Ale chcę aparat wyzwolić Z TYŁU. Czy zaimprowizowanie jakiegoś lusterka, żeby oświetlić czujnik korpusu, ma szanse sukcesu? I czy zasięg wyzwalania IR bardzo zmniejsza szyba okienna podwójnie szklona?
Wiem że mogę eksperymentować, ale może ktoś już to sprawdził? Wiem też że istnieją wyzwalacze radiowe, nie jest to tanie rozwiązanie.
Nie musisz kombinować z lusterkiem. Na tylnej ścince jest czujnik IR, z prawej strony, w dolnej części okleiny gumowej, na wysokości przycisku 'Info'. Wystarczy przełączyć aparat w tryb wyzwalania zdalnego i chwyta tak z przodu, jak i z tyłu.
Mam wyzwalacz bezprzewodowy IR. Ale chcę aparat wyzwolić Z TYŁU. Czy zaimprowizowanie jakiegoś lusterka, żeby oświetlić czujnik korpusu, ma szanse sukcesu?
Wg dpreview: "The D600 has two IR windows, one on the front of the camera and one on the rear, which allow it to be triggered by Nikon's inexpensive ML-L3 wireless trigger. "
Edyta mówi, że byli szybsi...
Borat1979
20-04-2013, 20:56
Naprawdę nie ogarniam takich pytań. Przecież sprawdzenie tego zajmuje mniej czasu niż napisane tego posta :razz:
josephebeloki
20-04-2013, 22:33
Naprawdę nie ogarniam takich pytań. Przecież sprawdzenie tego zajmuje mniej czasu niż napisane tego posta :razz:
Nie lepiej było napisać odpowiedź na problem :) Nie każdy potrafi korzystać z instrukcji obsługi :mrgreen:
Hm... Może chwyta ale przez podwójną szybę nie chwytał.
Borat - mi znalezienie w instrukcji zajęło więcej czasu, bo DO TEJ PORY nie znalazłem. Ale dziękuję za przychylność.
Czy ogarnąłeś pytanie o zdalne wyzwolenie rejestracji video? Wg instrukcji nie da się tego zrobić za pomocą ML-L3. O kabelku (w związku z wideo) nic nie znalazłem.
Dziękuję za odpowiedź tym wszystkim, którzy znaleźli czas i chęci by odpisać :)
Co zaś do instrukcji - w D90 znajdowałem odpowiedzi szybciej, aczkolwiek możliwość wyzwalania kabelkiem jakoś umknęła mojej uwadze. Książka do D600 chyba jest trochę inaczej napisana, bo trudniej mi znaleźć w niej potrzebne informacje. A może poświęcam na czytanie za mało czasu?
W każdym razie przepraszam za zawracanie głowy oczywistościami.
Wiem też że istnieją wyzwalacze radiowe, nie jest to tanie rozwiązanie.Uniwersalne, wyzwalacze do lamp błyskowych mające tez funkcje wyzwalania aparatu to koszt około 130 zł. A sam wyzwalacz to chyba około 30-40 zł. To duże pieniądze?
Borat1979
21-04-2013, 13:49
Borat - mi znalezienie w instrukcji zajęło więcej czasu, bo DO TEJ PORY nie znalazłem. Ale dziękuję za przychylność.
To trzeba instrukcji żeby sprawdzić czy pilot działa z tyłu body albo przez szybę?
Czy ogarnąłeś pytanie o zdalne wyzwolenie rejestracji video? Wg instrukcji nie da się tego zrobić za pomocą ML-L3. O kabelku (w związku z wideo) nic nie znalazłem.
Pilot ML-L3 pozwala tylko na wykonywanie zdjęć. Nie działa w trybie wideo.
Fraglesso
21-04-2013, 14:33
Wczoraj byłem na typowym kotlecie. Jak zawsze pracowaliśmy sobie z żoną przy dość standardowym ślubie i weselu. Po wczorajszym dniu mam parę nowych i ciekawych spostrzeżeń odnośnie pracy D600 i D700 na takich imprezach.
A więc: zlecenie polegało na foceniu ślubu i wesela... bez przygotowań, błogosławieństwa itp.
Kościół dość jasny, wymieszane światło słoneczne z dworu (wpadające promienie słoneczne przez drzwi wejściowe. Słonko o godzinie 18, więc dość nisko, połowa kościoła skąpana w promieniach zachodzacego słońca). Do tego standardowy kościołowy mętlik oświetleniowy... czyli ołtarz oświetlony lampą sodową, do tego miks żarówek kompaktowych i zwykłych)
Dość widno.
Praca AF w D600 - szybko i precyzyjnie, żadnych problemów z ustawianiem ostrości, czy też nie trafianiem w to co się wymierzyło.
Sala weselna duża, z balkonem dookoła parkietu. Oświetlona sporą ilością żyrandoli ze zwykłymi żarówkami. Światła dziennego już brak. Do tego orkiestra dołożyła swoje kolorofony i inne kolorowe efekty świetlne. Taki weselny miszmasz :). Dało się focić nawet bez lampy z dobrym rezultatem. Po 2-3 godzinach imprezy obsługa zgasiła główne oświetlenie nad parkietem. Zostały takie małe kinkiety na ścianach. Lampy błyskowe były już nieodzowne.
Kompletnie żadnych uciążliwych problemów z pracą AF w D600. Oczywiście zdarzały się sytuacje, że AF musiał chwilę pomyśleć, ale nie gorzej niż podczas pracy D700. (ale o tym później.
Moje wnioski i spostrzeżenia:
1. AF spokojnie daje radę. W opisanych warunkach nie gorzej niż w D700. Były nawet sytuacje, że D700 miał większy problem ze złapaniem ostrości niż D600, głównie na Tamronie 28-75/2.8. Muszę chyba oddać do czyszczenia siedemsetkę, bo mam wrażenie, że czujnik AF jset brudny.
2. Pola ostrości wąsko, powiedziałbym trochę przesadnie wąsko... szczególnie jak się wcześniej pracowało na D300. W D700 jest rozmieszczenie lepsze i wygodniejsze. Mam nadzieję, że z czasem nie będzie mi to przeszkadzać.
3. Waga... ujmę to tak, nie przeszkadzało mi fotografowanie D300/D700 wcześniej, ale D600 po paru godzinach pracy jest baaaaaardzo przyjemnie lżejszy. Odczuwalnie łatwiej sobie poradzić z ciężarem aparatu, lampy i obiektywów.
4. D600 z gripem po paru godzinach pracy jest moim zdaniem przyjemniejszy w trzymaniu niż D700, mniej bolą palce. Ale uprzedzam, ja mam dość małe dłonie, więc to tylko opinia na podstawie rozmiarów moich łap :D. Żona również uważa pracę na D600 wygodną.
5. Zasilanie - aparat przepracował całe powyższe zlecenie na akumulatorach z gripa 6xAA sanyo enelop 2000 mAh - zrobiłem 1106 zdjęć. Przy szybkim i intensywnym foceniu, aparat już przełączy się na akumulator w body, ale po wyłączeniu i włączeniu aparatu znów włączy się na baterie z gripa... można wywnioskować, że to raczej końcówka ich życia :). Obiektywy używane w zleceniu, to te wymienione w stopce... tamron i 35 z własnymi silnikami... reszta śrubokręt. Aha - grip oryginalny.
6. Karty pamięci jakie używałem to 3x sandisk Extreme 45MB/s, 16GB. Na jedną kartę wchodzi 520-550 zdjęć. Aparat robi NEF, 14 bitów z kompresją bezstratną. Najmniejszy plik około 12MB, największy około 33MB. Te 12MB to w trybie DX, bo bawiłem się fishem półklatkowym.
7. Moja żona... zagorzały fan D700, wręcz uwielbia ten aparat (czasem czuję się zazdrosny ;) ) w połowie wesela wzięła mojego D600 i poszła focić, ja zgrywałem dane. Później ja złapałem D700 (uhhh sobie myśle, ale kloc) i gdzieś tam sobie z dwóch różnych stron sali focimy... po jakimś czasie podchodzi do mnie... robi ten swój rozbrajający uśmieszek i mówi "podoba mi się ten D600"... nie trudno się domyślić, że już do końca zlecenia nie zobaczyłem swojego D600 :):):).
Dziś rano mi oświadczyła... że na plener to chyba zabierze D600. :P - jakieś pytanka?? :P
Co do obrazka, i możliwości obróbki w następnym odcinku, bo przejrzeliśmy sobie tylko RAWy z ciekawości czy wszystko OK. Wyglądają bardzo dobrze. Ostrość nie nawala, WB i kolorki spoko.
Mam nadzieję, że kotleciarze się uspokoili ;).
Edyta:
Właśnie skonwertowałem sobie RAWy z D600 (1106 plików) o łącznej wadze 30,6GB na DNG i ważą 26,9GB. A ktoś mówił, że DNG są cięższe. O co chodzi?
Stach2008
21-04-2013, 14:45
@fraglesso super podsumowanie! Dzięki
josephebeloki
21-04-2013, 15:16
@fraglesso wielkie dzięki za świeże informacje, lecę w tym tygodniu (jak będą mieli wszystkie szkła na stanie bo ostatnio 85 brakło , ale ma być) i kupuje zestawik :)
Witam,
nowy D600 i przesiadka z systemu C.Powoli się uczę i poznaję.Stąd małe pytanie do bardziej zaawansowanych w Nikonie.Chciałbym mieć na stałe wybrany jeden środkowy punkt AF.Instrukcja opisuje AF dosyć lakonicznie.Pytanie bardzo podstawowe ,ale dla mnie bardzo znaczące.
Pierwsze wrażenia z D600? Rewelacja.No ale muszę bliżej zapoznać się z całym systemem.
Pozdrawiam
Witam,
nowy D600 i przesiadka z systemu C.Powoli się uczę i poznaję.Stąd małe pytanie do bardziej zaawansowanych w Nikonie.Chciałbym mieć na stałe wybrany jeden środkowy punkt AF.Instrukcja opisuje AF dosyć lakonicznie.Pytanie bardzo podstawowe ,ale dla mnie bardzo znaczące.
Pierwsze wrażenia z D600? Rewelacja.No ale muszę bliżej zapoznać się z całym systemem.
Pozdrawiam
Przy przełączniku wielofunkcyjnym (joystiku) masz wichajster, przesuń nim kropkę na literę L.
http://imageshack.us/photo/my-images/209/allroundview.jpg/
Miło słyszeć w końcu coś pozytywnego. Zastanawiam się nad zamianą D700 z 24-120 na D600 z czymś małym i choć mi żal trochę, to jestem coraz bliżej z podjęciem decyzji na tak. Zwłaszcza po takiej recenzji.
Borat1979
21-04-2013, 23:21
Używając LifeView w D600 nurtuje mnie jedna rzecz.
Dlaczego po włączeniu LV po zmianie przysłony nie zmienia się jasność fotografowanej sceny na wyświetlaczu? Wygląda to tak jakby LV zapamiętywało ostatnie ustawienie przysłony. Przykładowo robię zdjęcie w nocy i mam kadr z niewielką ilością świtała a przysłona jest ustawiona na f8 to czasem jest po prostu ciemno i utrudnia to dokładne ustawianie kadru i ostrości. Niestety nawet po zmianie przysłony na 2.8 obraz na wyświetlaczu się nie zmienia. Trzeba wyłączyć LV i włączyć ponownie żeby tryb LV "załapał, że przestawiłem przysłonę na f/2.8.
W Tokinie 28-80 mogę przełączyć na sterownie pierścieniem na obiektywie i w tym przypadku jest ok. Przesuwam pierścień na 2.8 obraz jest jaśniejszy ustawiam sobie kadr i ostrość, przesuwam pierścień na f8 ustawiam czas i robię zdjęcie.
Przewertowałem instrukcję i może coś przeoczyłem ale nie znalazłem odpowiedzi. Da się w jakikolwiek sposób ustawić aby można było to zrobić sterując przysłoną pokrętłem w aparacie bez wyłączania i włączania trybu LV po każdej zmianie przysłony?
No nie da się -to jest właśnie to upierdliwe ograniczenie "braku możliwości zmiany przysłony w trybie LV". D3s, D4 i D800 to umożliwiają, reszta Nikonów niestety nie :-(
adrian9627
22-04-2013, 06:42
Czy to kwestia softu ,czy może ograniczeń sprzętowych ?
Właśnie skonwertowałem sobie RAWy z D600 (1106 plików) o łącznej wadze 30,6GB na DNG i ważą 26,9GB. A ktoś mówił, że DNG są cięższe. O co chodzi?
Może ktoś załączył oryginalny NEF?
DNG można jeszcze odchudzić wybierając mniejszy obrazek podglądu, albo wybierając kompresję stratną. Jak ktoś chce jeszcze mniej, to nawet resamplowanie w dół.
Borat1979
23-04-2013, 13:19
Może ktoś załączył oryginalny NEF?
https://skydrive.live.com/?cid=1103a8fccefe5522&id=1103A8FCCEFE5522!119&authkey=!AE3aAO9wgUaJph8
Chodziło mi o to, że podczas konwersji można zaznaczyć ptaszka i do dng będzie wklejony nef.
Ale proszę bardzo.
NEF - 29,3MB
DNG+NEF - 53,2MB
DNG z pełnym podglądem - 27,4MB
DNG ze średnim podglądem - 24,1MB
DNG skompresowany - 8,96MB
DNG skompresowany do 15Mpix - 5,95MB
Fraglesso
23-04-2013, 15:43
Chodziło mi o to, że podczas konwersji można zaznaczyć ptaszka i do dng będzie wklejony nef.
Ale proszę bardzo.
NEF - 29,3MB
DNG+NEF - 53,2MB
DNG ze średnim podglądem - 24,1MB
DNG skompresowany - 8,96MB
DNG skompresowany do 15Mpix - 5,95MB
No ale porównując
NEF - 29,3MB
to trochę dziwne, że plik adobiego jest mniejszy... czyżby usuwał z NEFa pierdoły z których korzysta CaptureNX?
alprospero
23-04-2013, 21:23
Jakiedys myslalem ze jak kupie sobie lepsza puszke to bedzie ze mnie lepszy fotograf. Naszczescie wyleczylem sie z takiego myslenia. Poznalem goscia ktory co troche wygrywa w grand press foto, bzwbk itp. Ten Pan siedzi w canonie. Pomyslalem ze napewno dziala na jakims 5d mk2 albo 1d. Jak sie okazalo, ze od jakis 5 lat uzywa tylko canona 40d. Malo nie dostalem wylewu ze zdziwienia szoku. :D
Jesteś z lubelskiego więc pewnie mowa o Jacku Świerczyńskim? :) Doskonały i utytułowany fotograf.
No ale porównując
NEF - 29,3MB
to trochę dziwne, że plik adobiego jest mniejszy... czyżby usuwał z NEFa pierdoły z których korzysta CaptureNX?
Wcale nie. Procesor w komputerze ma więcej czasu na lepszą kompresję bezstratną RAW i stratną podglądu. A te pierdoły raczej dużo nie zajmują.
No ale porównując
NEF - 29,3MB
NEF zawiera również pełnego JPG'a o ile dobrze pamiętam.
adrian9627
24-04-2013, 08:35
Jaka jest różnica gdy wybieram NEF skompresowany , a zwykły ?
Danych w pliku jest tylko samo ? Zapis na karte odbywa się szybciej z powodu mniejszej pojemności pliku ,czy może dłużej z powodu kompresowania pliku ; >
Czym można wywoływać nef-y z D600. Chodzi o program działający pod win XP ?
hostman22
24-04-2013, 17:59
Jaka jest różnica gdy wybieram NEF skompresowany , a zwykły ?
Danych w pliku jest tylko samo ? Zapis na karte odbywa się szybciej z powodu mniejszej pojemności pliku ,czy może dłużej z powodu kompresowania pliku ; >
robisz sporo kadrowania (naprawę spore ;)) i duże formaty (A4 to nie duży format ;)), wtedy nieskompresowany NEF 14bity jest trochę na wyrost, chyba ze masz sporo miejsca do magazynowania... :)
W praktyce muszę powiedzieć że funkcja Auto ISO działa zupełnie tak sobie. Przy warunkach gdzie w trybie A wystarcza ISO 800-1200 przy czasie powiedzmy 1/60, funkcja auto ustawia zawzięcie ISO pod czasy rzędu 1/120 czyli zawyża wartość razy 2 czasem nawet więcej. Albo ja nie rozumiem jak to ma działać (co jest bardzo prawdopodobne) albo ta automatyka sobie nie radzi.
Nie wiem jak jest w 600-tce, ale w 800-tce można konfigurować czas otwarcia migawki w funkcji Auto Iso. I działa to bardzo dobrze.
Fakt, można. Tylko że zdaje się że można ustawić najdłuższy możliwy czas. Jeśli ustawię np 1/60 to nic to nie zmieni bo przy 1/60 w trybie A nadal będzie ta sama sytuacja. 1/120 jest czasem krótszym jakby nie patrzeć. JA mimo świetnego ISO w D600 wolałbym jednak mniej ISO niż więcej ISO.
To zależy jaki profil wybrałeś i jaką masz ogniskową
Borat1979
24-04-2013, 18:40
Czym można wywoływać nef-y z D600. Chodzi o program działający pod win XP ?
Nikon ViewNX
To zależy jaki profil wybrałeś i jaką masz ogniskową
max 70mm
Fakt, można. Tylko że zdaje się że można ustawić najdłuższy możliwy czas. Jeśli ustawię np 1/60 to nic to nie zmieni bo przy 1/60 w trybie A nadal będzie ta sama sytuacja. 1/120 jest czasem krótszym jakby nie patrzeć. JA mimo świetnego ISO w D600 wolałbym jednak mniej ISO niż więcej ISO.
Nie bardzo rozumiem o co kaman :) Ustawiasz w menu autoiso najdłuższy czas migawki, jaki Cię interesuje np: 1/60sec i w trybie A, autoiso się dostosowuje do tego czasu. Tzn, podnosi iso dopiero wówczas, gdy światła jest za mało na taki czas. Jak czas się skraca do 1/120 sek, to znaczy, że światła przybyło i jest go wystarczająco dużo, a iso nie powinno się w ogóle podnieść.
W praktyce muszę powiedzieć że funkcja Auto ISO działa zupełnie tak sobie. Przy warunkach gdzie w trybie A wystarcza ISO 800-1200 przy czasie powiedzmy 1/60, funkcja auto ustawia zawzięcie ISO pod czasy rzędu 1/120 czyli zawyża wartość razy 2 czasem nawet więcej.70 mm z 1/60 miałbym mocno poruszone (co prawda na D800, nie D600)
Więc całkiem mozliwe, że 1/125 dobrało bardzo fajnie.
Ja przy pracy z 85/1.4 ustawiam czasy 1/160, 1/125 już się ciut boję.
Jesteś z lubelskiego więc pewnie mowa o Jacku Świerczyńskim? :) Doskonały i utytułowany fotograf.
Zgadza się :D
70 mm z 1/60 miałbym mocno poruszone (co prawda na D800, nie D600)
Więc całkiem mozliwe, że 1/125 dobrało bardzo fajnie.
Ja przy pracy z 85/1.4 ustawiam czasy 1/160, 1/125 już się ciut boję.
Ja na DX przy 70mm robiłem z 1/125 - 1/160 więc wolałbym jednak mniej ISO i ciut dłuższy czas. Ale może muszę się po prostu przyzwyczaić że ta funkcja daje większy margines błędu
Możesz sobie ustawić, tak jak chcesz. Wszystko zależy od tego, jak pewną masz rękę i jak oglądasz zdjęcia. Oglądając z D600 cropy 1:1, masz takie pixele jak np. w D200. Poruszenie kątowe będzie mniejsze, ale liczone w pixelach takie samo.
W ustawieniach auto iso są trzy składowe : max iso, najdłuższy czas migawki i do tego dodana jest jeszcze funkcja korelacji czasu z ogniskową który to czas można ustawić na dłuższy bądź krótszy i moim zdaniem to działa b. dobrze.
Jak komuś to nie wystarcza to niech zajrzy do Canona gdzie dopiero od niedawna jest używalna funkcja auto iso.
Z telefonu
josephebeloki
25-04-2013, 17:40
Ja jak w D7000 zobaczyłem jak rozwiązane jest Auto ISO to mi szczęka opadła, tak jak kolega wyżej napisał FULL WYPAS, jest to świetnie rozwiązane IDEALNIE :)
Fraglesso
25-04-2013, 17:41
W ustawieniach auto iso są trzy składowe : max iso, najdłuższy czas migawki i do tego dodana jest jeszcze funkcja korelacji czasu z ogniskową który to czas można ustawić na dłuższy bądź krótszy i moim zdaniem to działa b. dobrze.
Jak komuś to nie wystarcza to niech zajrzy do Canona gdzie dopiero od niedawna jest używalna funkcja auto iso.
Z telefonu
W d600 tez tak jest :), działa idealnie.
Wysłane z telefonu.
Ja jak w D7000 zobaczyłem jak rozwiązane jest Auto ISO to mi szczęka opadła, tak jak kolega wyżej napisał FULL WYPAS, jest to świetnie rozwiązane IDEALNIE :)
Chyba masz na myśli D7100? W D7000 nie ma zależności od ogniskowej. Dopiero od D800 jest już prawie doskonale, brakuje jeszcze uwzględnienia włączonego VR.
To ja najwyraźniej tej korelacji nie widzę :(
A jak masz ustawione? Na najdłuższy czas czy na auto?
Miałem na auto ale fakt że może nie zwróciłem uwagi czy wartości zmieniają się po zmianie ogniskowej. Rozumiem że opcja AUTO zapewnia ową korelację ?
Miałem na auto ale fakt że może nie zwróciłem uwagi czy wartości zmieniają się po zmianie ogniskowej. Rozumiem że opcja AUTO zapewnia ową korelację ?
W instrukcji napisano, że działa to tylko dla obiektywów z procesorem. Nie bardzo wiem czy może to być procesor Sigmy lub Tamrona, czy tylko Nikkora?
Tak. A jak wejdziesz głębiej, to ustawiasz przelicznik ogniskowa/czas.
W instrukcji napisano, że działa to tylko dla obiektywów z procesorem. Nie bardzo wiem czy może to być procesor Sigmy lub Tamrona, czy tylko Nikkora?
Raczej dowolnie. Przynajmniej z Sigmą 100-300 działa jak należy.
Borat1979
25-04-2013, 21:55
Nie bardzo rozumiem w czym jest problem.
Auto ISO działa w D600 bardzo dobrze.
Można sobie ustawić nawet 1/15 sek i aparat zrobi zdjęcia na 1/15 bez względu na ogniskową.
Nie bardzo rozumiem w czym jest problem.
Auto ISO działa w D600 bardzo dobrze.
Można sobie ustawić nawet 1/15 sek i aparat zrobi zdjęcia na 1/15 bez względu na ogniskową.
Zbyt skromna Twoja wypowiedź, nie chodzi o to, że autoISO działa bo to już wcześniej działało, ale tutaj masz teraz fajny feature, że przy współpracy z obiektywami z procesorem, możesz skorzystać w taki sposób gdzie określasz próg przełączania ISO przy zastosowaniu odpowiedniej ogniskowej/czas migawki.
Aczkolwiek są to odgórne definicje od Dłuższy do Krótszy realizowane w 5. krokach.
Być może w następnej generacji Nikon wprowadzi (ja osobiście chciałbym) możliwość precyzyjnego ustawiania przy jakiej ogniskowej jaki chciałbym zachować czas a potem AUTOISO.
EDYTA,
oczywiście chodzi o tryb A.
Mam do was być może dziwne pytanie. Jako, że oferta UWA dla FX w przystępnej cenie dla nikona jest uboga, to przyszedł mi dogłowy pomysł z zakupem szkła DX. D600 w trybie DX oferuje 10,2Mpx. Wcześniej posiadałem d300 i tokinnę 11-16 i zarówno szerokość,jakość i rozdzielczość była dla mnie wystarczająca. Czy d600 zapewni mi podobną jakość czy w tym wypadku trzeba się liczyć z jakimiś dodatkowymi ograniczeniami? Mam też możliwość zakupu np tokiny 16-28 f2.8 za 750$ i tokiny 17-35 f4 za 600$ bo akurat brat z USA za miesiąc będzie, ale opinie są tak różne, że boje się trafienia mydlanej sztuki. Jak oceniacie pomysł użytkowania np sigmy 10-20 na D600?
za 750$ to szukałbym Nikkora 16-35/4.nie po to masz puche FX aby bawić się w DX owe szkła.
Większość DX-owych UWA przestaje winietować w okolicach 15mm. Mam Tamrona 11-18, który nie winietuje już na 15mm z grubym filtrem. Ostatnio kolega podpinał Nikkora 10-24 do D800 i też kryło szerzej niż DX.
erbe 16-35 to koszt 1250$, mój brat nie zna się na foto i zakup używki odpada. Są różni użytkownicy i ja akurat UWA używam dość rzadko więc nie chcę pakować 4tys w szkło, którego nie będę często podpinał.
Karrampuk
27-04-2013, 20:53
16-35/4.0 można kupić nowe w polsce poniżej 4tys. Trzeba się dobrze rozejrzeć. W US powinno być taniej, dużo taniej. Że ciemne się nie przejmuj. Stabilizacja to rekompensuje. Szczeże polecam. Wybrałem je świadomie i nie żałuję. O ile potrzeba Ci szerokości :-)
Borat1979
27-04-2013, 22:25
16-35/4.0 można kupić nowe w polsce poniżej 4tys. Trzeba się dobrze rozejrzeć. W US powinno być taniej, dużo taniej.
Trochę taniej będzie ale poniżej 1000 zielonych nowego nie kupi a tym bardziej za 750$
erbe 16-35 to koszt 1250$, mój brat nie zna się na foto i zakup używki odpada. Są różni użytkownicy i ja akurat UWA używam dość rzadko więc nie chcę pakować 4tys w szkło, którego nie będę często podpinał.
Zakup DXowych 11-16 czy 10-20 pod FX jest bez sensu. W trybie DX masz mniej niż połowę rozdzielczości a w trybie FX szkło będzie użyteczne gdzieś od ok 15 mm. Testowałem fisha tokina 10-17 i nie widzę sensu w zakupie szkła, w którym użyteczne jest kilka procent zakresu ogniskowych.
Jak nie masz na 16-35 to jest nikkor 18-35.
Jest Tokina 16-28 f2.8, która jest dobrym szkłem i ma w miarę rozsądną cenę tylko ma ta samą wadę co 14-24 wielką "żarówę" z przodu, która łapie flary i nie ma mocowani filtrów.
Początkowo przeglądając ofertę szerokich szkieł FX napaliłem się na Tokinę 17-35 f4 ale zobaczyłem zdjęcia na f/4 i mi przeszło. Na pozostałych ogniskowych było spoko ale f4 było tragiczne.
Testowałem fisha tokina 10-17 i nie widzę sensu w zakupie szkła, w którym użyteczne jest kilka procent zakresu ogniskowych.
Poza ogolonym Samyangiem 8, który daje okrągły obrazek.
Nie czytacie moich wypowiedzi ze zrozumieniem... Pisząc, że nie chce pakować 4000zł za szkło mam na myśli zarówno kwotę 3500 jak i 4000. Nie napisałem nigdzie, że nikkor 16-35 jest zły, ale że dla mnie jest za drogi. Nowa tokina 17-35 f4 to koszt 1900, tokina 16-28 to koszt 2350 i zapewne oba były by w 200% wystarczające. Przed zakupem powstrzymuje mnie kulejąca kontrola jakości w tokinie, bo jest bardzo duża rozbieżność w recenzjach, a jak pisałem nie mam możiwości zweryfikować jakości przy zakupie.
Właśnie z tego względu rozważam kilka opcji:
-ryzyko i zakup tokiny 17-35 f4 lub 16-28 f2.8 o niewiadomej jakości, bez możliwości zwrotu i bez gwarancji
-szkło DX typu sigma 10-20 tokina 12-24 i praca w trybie DX
-zakup używanego tamrona 17-35 lub samyanga 14
i właśnie z nich chciałem wybrać tę najlepsza. Moje pytanie nie ma na celu uzyskania 10 porad, by kupić nikona 16-35 bo jest wspaniały. Nie o to mi chodzi. W przeciwieństwie do wielu użytkowników znam swoje potrzeby i będę umiał zdecydować. Nie wiem jednak jak wygląda praca w trybie DX w d600 przy tak szerokim szkle. Proszę więc o rozwinięcie tej kwestii, bo właśnie taka wiedza pomoże mi podjąć słuszną decyzję.
PS. Dopiero po wysłaniu tego posta pojawiły się wypowiedzi Borata i TOP'a i ich to czytanie ze zrozumieniem nie dotyczy :)
Borat właśnie o tak konkretne oceny trybu DX mi chodzi. Dzięki
Borat1979
27-04-2013, 22:51
Poza ogolonym Samyangiem 8, który daje okrągły obrazek.
Ten "golony" Samyang to też żadna rewelacja na FX bo i tak 1/3 kadru jest do wycięcia.
http://www.360pano.de/images/samyang_5d.jpg
Jak oceniacie pomysł użytkowania np sigmy 10-20 na D600?Jesli 10 Mpx ci wystarcza to OK. Druga opcja to pełnoklatkowa Sigma 17-35, która ostra nie jest, ale i tak da więcej detalu na 24 Mpx. Po resize będzie wystarczajaco dobrze.
nieludzki
28-04-2013, 07:35
Witam. Wczoraj wybrałem się na miejski spacerek z nowym u mnie szkłem 180mm f2.8. Muszę potwierdzić opinie o tym szkle - jakość absolutna - ostrość od pełnego otworu. Wspaniale zachowuje się na D600.
Nikkor 180mm, f2.8, ISO 100, 1/800s
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/MM2_3125JPG-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-ewnBGs2_nqY/UXy0nb9aGMI/AAAAAAAAEjg/4jXuz76PgV4/s1024/MM2_3125.JPG)
Nie czytacie moich wypowiedzi ze zrozumieniem... Pisząc, że nie chce pakować 4000zł za szkło mam na myśli zarówno kwotę 3500 jak i 4000. Nie napisałem nigdzie, że nikkor 16-35 jest zły, ale że dla mnie jest za drogi. Nowa tokina 17-35 f4 to koszt 1900, tokina 16-28 to koszt 2350 i zapewne oba były by w 200% wystarczające. Przed zakupem powstrzymuje mnie kulejąca kontrola jakości w tokinie, bo jest bardzo duża rozbieżność w recenzjach, a jak pisałem nie mam możiwości zweryfikować jakości przy zakupie.
-ryzyko i zakup tokiny 17-35 f4 lub 16-28 f2.8 o niewiadomej jakości, bez możliwości zwrotu i bez gwarancji
-szkło DX typu sigma 10-20 tokina 12-24 i praca w trybie DX
-zakup używanego tamrona 17-35 lub samyanga 14
i właśnie z nich chciałem wybrać tę najlepsza. Moje pytanie nie ma na celu uzyskania 10 porad, by kupić nikona 16-35 bo jest wspaniały. Nie o to mi chodzi. W przeciwieństwie do wielu użytkowników znam swoje potrzeby i będę umiał zdecydować. Nie wiem jednak jak wygląda praca w trybie DX w d600 przy tak szerokim szkle. Proszę więc o rozwinięcie tej kwestii, bo właśnie taka wiedza pomoże mi podjąć słuszną decyzję.
PS. Dopiero po wysłaniu tego posta pojawiły się wypowiedzi Borata i TOP'a i ich to czytanie ze zrozumieniem nie dotyczy :)
Borat właśnie o tak konkretne oceny trybu DX mi chodzi. Dzięki
Sprawdź sobie na jakimkolwiek obiektywie tryb DX, jeżeli kadrowanie Ci będzie pasowało (bo pojawi się CI obramówka w wizjerze ograniczająca pole widzenia i będziesz potrafił do tego się przyzwyczaić to będzie dobrze.
Ja przechodziłem na FX to miałem S30/F1.4 oraz N12-24/F4 i w trybie DX obrazek rewelacja bez zmian, używając trybu FX sigma odpadała całkowicie, a przy Nikonie chyba o ile dobrze pamięta powyżej 15mm można było "normalnie" użytkować.
-szkło DX typu sigma 10-20 tokina 12-24 i praca w trybie DX(...)
Właśnie przed chwilą założyłem Tokinę 12-24 do FXa. Wiadomo - bez winiety od 16,17 mm. Ale to przecież tyle co 11 mm na DX. Nie zamierzam więc szukać niczego nowego - od tych 16,17 mm jest na prawdę OK.
W tym przypadku zostaje jeszcze spory zakres zooma, więc to ma sens.
W tym tygodniu kupiłem D600 po kilku latach używania d80. Po zrobieniu 700 zdjęć ani śladu kurzu na matrycy. Jakość obrazka, ostrość, ilość szczegółu a także celność i szybkość AF w porównaniu do D80 to niebo a ziemia. Obiektywy N 50 1.4G i 85 1.8D po podpięciu do D600 zyskały jakby nowe oblicze, niby te same a jednak to co wyprawiają na D600 przechodzi moje najśmielsze oczekiwania, GO w FX w porównaniu do DX też niesamowita - nie spodziewałem się aż tak wielkiej różnicy. Polecam D600 w 100 %-tach.
josephebeloki
29-04-2013, 12:54
W tym tygodniu kupiłem D600 po kilku latach używania d80. Po zrobieniu 700 zdjęć ani śladu kurzu na matrycy. Jakość obrazka, ostrość, ilość szczegółu a także celność i szybkość AF w porównaniu do D80 to niebo a ziemia. Obiektywy N 50 1.4G i 85 1.8D po podpięciu do D600 zyskały jakby nowe oblicze, niby te same a jednak to co wyprawiają na D600 przechodzi moje najśmielsze oczekiwania, GO w FX w porównaniu do DX też niesamowita - nie spodziewałem się aż tak wielkiej różnicy. Polecam D600 w 100 %-tach.
Gratulację... no pewno nie możesz się nacieszyć. Najlepsze jest to w tym wszystkim, że kupujesz korpus D600 gratis dostajesz nowej jakości szkła które już miałeś i tak na prawdę, nie wymieniłeś tylko korpusu, ale także szkła (za frajer)
Miło słyszeć, kolejnych zadowolonych, brawo, trzaskaj fotki i pokazuj :)
burza1979
30-04-2013, 12:35
Już można kupić D600 za 5999 zł http://lowbuy.pl/p/1576467/17684664/nikon-d600-body-fotografia.html
Nie chcąc nikogo obrażać napiszę, że po linkach jak wyżej wyraźnie widać, że w populacji ludzkiej zawsze znajdą się idioci, którzy szukają 2% oszczędności pchając się w niebezpieczne transakcje. Ręce opadają, bo ile by się podobnych wałków nie nagłośniło to odsetek debili nie maleje, a niby jesteśmy homo sapiens...
Edit:Dodam ku przestrodze link z ocenami powyższego sklepu, dla nadal szukających okazji
http://www.ceneo.pl/13388-0a
cz4rnuch
30-04-2013, 14:02
Może jak ktoś mieszka w tym samym bloku w którym mieści się ten dziwny sklep(tak wyczytałem w necie) i może sobie podskoczyć windą sprawdzić sprzęt to by się opłacało pomijając takie kwiatki jak brak polskiej gwarancji. Inni niech się lepiej dobrze zastanowią przed kupnem.
Fraglesso
30-04-2013, 15:04
Wczoraj byłem na typowym kotlecie. Jak zawsze pracowaliśmy sobie z żoną przy dość standardowym ślubie i weselu. Po wczorajszym dniu mam parę nowych i ciekawych spostrzeżeń odnośnie pracy D600 i D700 na takich imprezach.
A więc: zlecenie polegało na foceniu ślubu i wesela... bez przygotowań, błogosławieństwa itp.
Kościół dość jasny, wymieszane światło słoneczne z dworu (wpadające promienie słoneczne przez drzwi wejściowe. Słonko o godzinie 18, więc dość nisko, połowa kościoła skąpana w promieniach zachodzacego słońca). Do tego standardowy kościołowy mętlik oświetleniowy... czyli ołtarz oświetlony lampą sodową, do tego miks żarówek kompaktowych i zwykłych)
Dość widno.
Praca AF w D600 - szybko i precyzyjnie, żadnych problemów z ustawianiem ostrości, czy też nie trafianiem w to co się wymierzyło.
Sala weselna duża, z balkonem dookoła parkietu. Oświetlona sporą ilością żyrandoli ze zwykłymi żarówkami. Światła dziennego już brak. Do tego orkiestra dołożyła swoje kolorofony i inne kolorowe efekty świetlne. Taki weselny miszmasz :). Dało się focić nawet bez lampy z dobrym rezultatem. Po 2-3 godzinach imprezy obsługa zgasiła główne oświetlenie nad parkietem. Zostały takie małe kinkiety na ścianach. Lampy błyskowe były już nieodzowne.
Kompletnie żadnych uciążliwych problemów z pracą AF w D600. Oczywiście zdarzały się sytuacje, że AF musiał chwilę pomyśleć, ale nie gorzej niż podczas pracy D700. (ale o tym później.
Moje wnioski i spostrzeżenia:
1. AF spokojnie daje radę. W opisanych warunkach nie gorzej niż w D700. Były nawet sytuacje, że D700 miał większy problem ze złapaniem ostrości niż D600, głównie na Tamronie 28-75/2.8. Muszę chyba oddać do czyszczenia siedemsetkę, bo mam wrażenie, że czujnik AF jset brudny.
2. Pola ostrości wąsko, powiedziałbym trochę przesadnie wąsko... szczególnie jak się wcześniej pracowało na D300. W D700 jest rozmieszczenie lepsze i wygodniejsze. Mam nadzieję, że z czasem nie będzie mi to przeszkadzać.
3. Waga... ujmę to tak, nie przeszkadzało mi fotografowanie D300/D700 wcześniej, ale D600 po paru godzinach pracy jest baaaaaardzo przyjemnie lżejszy. Odczuwalnie łatwiej sobie poradzić z ciężarem aparatu, lampy i obiektywów.
4. D600 z gripem po paru godzinach pracy jest moim zdaniem przyjemniejszy w trzymaniu niż D700, mniej bolą palce. Ale uprzedzam, ja mam dość małe dłonie, więc to tylko opinia na podstawie rozmiarów moich łap :D. Żona również uważa pracę na D600 wygodną.
5. Zasilanie - aparat przepracował całe powyższe zlecenie na akumulatorach z gripa 6xAA sanyo enelop 2000 mAh - zrobiłem 1106 zdjęć. Przy szybkim i intensywnym foceniu, aparat już przełączy się na akumulator w body, ale po wyłączeniu i włączeniu aparatu znów włączy się na baterie z gripa... można wywnioskować, że to raczej końcówka ich życia :). Obiektywy używane w zleceniu, to te wymienione w stopce... tamron i 35 z własnymi silnikami... reszta śrubokręt. Aha - grip oryginalny.
6. Karty pamięci jakie używałem to 3x sandisk Extreme 45MB/s, 16GB. Na jedną kartę wchodzi 520-550 zdjęć. Aparat robi NEF, 14 bitów z kompresją bezstratną. Najmniejszy plik około 12MB, największy około 33MB. Te 12MB to w trybie DX, bo bawiłem się fishem półklatkowym.
7. Moja żona... zagorzały fan D700, wręcz uwielbia ten aparat (czasem czuję się zazdrosny ;) ) w połowie wesela wzięła mojego D600 i poszła focić, ja zgrywałem dane. Później ja złapałem D700 (uhhh sobie myśle, ale kloc) i gdzieś tam sobie z dwóch różnych stron sali focimy... po jakimś czasie podchodzi do mnie... robi ten swój rozbrajający uśmieszek i mówi "podoba mi się ten D600"... nie trudno się domyślić, że już do końca zlecenia nie zobaczyłem swojego D600 :):):).
Dziś rano mi oświadczyła... że na plener to chyba zabierze D600. :P - jakieś pytanka?? :P
Co do obrazka, i możliwości obróbki w następnym odcinku, bo przejrzeliśmy sobie tylko RAWy z ciekawości czy wszystko OK. Wyglądają bardzo dobrze. Ostrość nie nawala, WB i kolorki spoko.
Mam nadzieję, że kotleciarze się uspokoili ;).
Edyta:
Obiecałem, że dam znać w sprawie obrazka i możliwości obróbki plików z D600 w kontekście imprez kotleciarskich...
Generalnie obróbką plików RAW zajmuje się żona. Pracuje na już dość leciwym laptopie samsunga (znaczy core 2 duo, 4GB ram...) i na LR2.7, bo jakoś nie przypadł jej do gustu nowy LR. Wiec postanowiliśmy nie inwestować w to kasy, a konwertujemy pliki DNG konwerterem. Żona trochę marudzi, że dłużej się schodzi z obróbką... logiczne, większe pliki.
Wracając do zdjęć... zachwalałem D600 w kontekście ślubniaków, ale to co pokazał jeśli chodzi o obrazek, to przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Wspaniałego D300 wciągnął slotem na karty i złączem HDMI wypluł :P.
Co do D700... moim i jej zdaniem jest lepiej niż D700, a 24Mpix dają niezłe możliwości kadrowania, szczególnie jak pracuje się na stałkach.
Na razie nic nie mogę umieścić... bo pozwolenia od MP nie mam, więc jak się coś wyklaruje, to postaram się coś zamieścić :) albo chociaż link do własnej galerii.
Już można kupić D600 za 5999 zł http://lowbuy.pl/p/1576467/17684664/nikon-d600-body-fotografia.html
Dziwny to "sklep". Wystarczy przy zamówieniu wybrać opcję za pobraniem i robi się ciekawie. Otóż pojawiają się "koszty manipulacyjne". W przypadku d600 to 1813.20 PLN...
Fraglesso.
Aż miło poczytać.
Bardzo merytoryczna opinia.
Jakie wnioski z zabawy "pół klatkowym" fishem.
Daje radę na dx?
Bo mam samyang 8mm i się zastanawiam czy jak kupię d600, to go zostawić czy wymienić na zenitar 16mm...
Fraglesso
30-04-2013, 19:09
Fraglesso.
Aż miło poczytać.
Bardzo merytoryczna opinia.
Jakie wnioski z zabawy "pół klatkowym" fishem.
Daje radę na dx?
Bo mam samyang 8mm i się zastanawiam czy jak kupię d600, to go zostawić czy wymienić na zenitar 16mm...
Ja bym bez dwóch zdań wymienił, bo wprawdzie nie wiem jak z samyangiem, ale ten obiektyw co ja miałem (falcon) strasznie mydlił. Poza tym zenitar bedzie banglał na pełnej klatce, wiec 24 Mpix dają niezłe mozliwości ostrzenia wraz ze zmniejszeniem rozdzielczości.
Zenitarem bawiłem się na D700 ale przez przejściówke, więc strata w jakości obrazka była.
Aha, no i eksperymentowałem z fishem na FX... da się nieco więcej wykroić niż oferuje DX :).
Wysłane z telefonu.
Ok.
Dzięki za odpowiedź.
Tak też poczynimy.
No 10.5mpx vs 24mpx, to musi być różnica
gustaw79
30-04-2013, 20:22
Na dniach przesiadłem się z d80 (którego użytkowałem 5 lat) na d600. D600 to bajka. W połączeniu z 180 2.8 to pychotka...
josephebeloki
30-04-2013, 22:55
Dzięki Fraglesso ... ja po tym długim weeknedzie spadam do skelpu w końcu.... mamcia stawy biodrowe wymieniała to musiałem zakupy przełożyć. Po majówce w piątek lecę na zakupy :) Szukam nadal taniego 18,20 albo 24 mm szkła najlepiej 1.8 max 2.8
Fraglesso
30-04-2013, 23:18
Dzięki Fraglesso ... ja po tym długim weeknedzie spadam do skelpu w końcu.... mamcia stawy biodrowe wymieniała to musiałem zakupy przełożyć. Po majówce w piątek lecę na zakupy :) Szukam nadal taniego 18,20 albo 24 mm szkła najlepiej 1.8 max 2.8
Taniego... hehe, ja polecam sigme 20/1.8, mam i zadowolony jestem :)
Wysłane z telefonu.
gustaw79
01-05-2013, 09:58
Taki to o to malunek powstał w połączeniu D600 i Tokiny 100. Mocno odżyło szkiełko na FF.
źródło (http://img42.imageshack.us/img42/787/dsc0596ii.jpg)
Dołącze się do opinii Fraglesso.
Ta sigma jest git, tylko u mnie jeszcze nie na fx ale na imprezach domowych się super sprawdza.
A tak z innej beczki, to nikon w UK zwraca 150 funtów od zakupu d600.
Do końca maja taka promocja.
Jak by kogoś interesowało.
hostman22
01-05-2013, 17:05
Dołącze się do opinii Fraglesso.
Ta sigma jest git, tylko u mnie jeszcze nie na fx ale na imprezach domowych się super sprawdza.
A tak z innej beczki, to nikon w UK zwraca 150 funtów od zakupu d600.
Do końca maja taka promocja.
Jak by kogoś interesowało.
czyli za ile wychodzi w końcowym rozrachunku ?
czyli za ile wychodzi w końcowym rozrachunku ?
Tyle ile w danym sklepie minus 150 funtów
hostman22
01-05-2013, 17:33
Tyle ile w danym sklepie minus 150 funtów
brawo, (akurat liczyłem że RAF orientuję w cenach w UK) ale widzę że ty się nie orientujesz :lol:
Bo raczej ciężko przedstawić Ci tu pełną listę sklepów w UK które D600 sprzedają. A każdy może mieć inna cenę, prawda ? Więc pogoogluj sobie D600 UK i będziesz mógł sobie poodejmować te 150 funciaków
hostman22
01-05-2013, 19:49
Bo raczej ciężko przedstawić Ci tu pełną listę sklepów w UK które D600 sprzedają. A każdy może mieć inna cenę, prawda ? Więc pogoogluj sobie D600 UK i będziesz mógł sobie poodejmować te 150 funciaków
są jeszcze sklepy stacjonarne w których mogą być promocje - prawda.....
Akurat sporo dużych sklepów stacjonarnych w których się sprzęt foto kupuje ma strony w necie. 8 lat w UK mieszkałem więc wiem. Jeśli pytasz o jakieś mało popularne sklepiki "osiedlowe" to fakt - tu brak mi wiedzy
Z godnych zaufania to amazon uk 1400 funtów
Małe sklepiki nie mają konkurencyjnych cen.
Na ebuy 1379 niby wysyłane z Londynu ale nie jest to edycja uk tylo szara strefa z hk.
Tak że w tej chwili nie opłacalna.
Lepiej z amazonu za 1400-150.
przespol
01-05-2013, 23:47
Kolega zapodał wiosną to może i ja. Dzisiaj miałem pierwszą okazję, aby przetestować D600 z T90 2.8 macro. Ogródek Mamy. Wszystko z ręki. ISO do 3200 :) Niektóre pliki to mniejsze lub większe cropy.
źródło (http://imageshack.us/a/img12/9872/dsc1252w.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img14/6522/dsc133422.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img22/8267/dsc1281d.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img12/1297/dsc1261a.jpg)
Poniżej, ISO 3200
źródło (http://imageshack.us/a/img546/4245/dsc1403y.jpg)
I na koniec duuuży crop. 4Mpx z dostępnych 24Mpx.
źródło (http://imageshack.us/a/img43/963/dsc13522.jpg)
Ja sobie pozwolę wrócić do kwestii Auto ISO..... Czy takie ustawienia naprawdę uważacie za przejaw poprawnego działania tej funkcji ? 45mm i tryb A i automatyka ładuje ISO 1000 i czas 1/1000
źródło (http://img841.imageshack.us/i/isog.jpg/)
gustaw79
02-05-2013, 10:49
To ja jeszcze dołoże D600+180 2.8
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/6573/dsc0714ia.jpg)
Fraglesso
02-05-2013, 11:10
Ja sobie pozwolę wrócić do kwestii Auto ISO..... Czy takie ustawienia naprawdę uważacie za przejaw poprawnego działania tej funkcji ? 45mm i tryb A i automatyka ładuje ISO 1000 i czas 1/1000
Albo coś źle ustawiasz, albo zepsuł Ci się aparat. Ja korzystam i uważam, że działa idealnie... takich kwiatkow jak Ty masz nie zarejestrowałem. Nawet z lampą jest nieźle. Jeszcze jedno przycjodzi mi do głowy, jakie iso masz na manualnym ustawione. Bo wydaje mi sie, że takie jakie ustawisz manualnie iso, to aparat traktuje jako minimalna wartosc w auto iso.
Wysłane z telefonu.
Zdecydowanie nie tak powinno to wyglądać, chyba że ustawiłeś najdłuższy czas, w konfiguracji auto iso na 1/1000s.
Zresetuj aparat i jeszcze raz skonfiguruj sobie auto iso. Ustaw max iso na 6400, a najdłuższy czas na 1/100s.
Sprawdź też jak radzi Fraglesso, jakie masz ustawione iso w aparacie. Teoretycznie, jeśli masz włączone auto iso, to w momencie, kiedy jest jasno, a czułość masz ustawiona na np 1000, iso powinno zjechać w dół, ale dzieje się tak dopiero wówczas, kiedy światła jest więcej niż potrafi obsłużyć najkrótszy czas migawki, czyli w wypadku d600, 1/4000s (przynajmniej tak to działa w d800).
W skrócie:
1. Reset puszki
2. Sprawdź/ustaw bazowe iso na 100
3. Skonfiguruj auto iso, na 6400 i 1/100s
4. Daj znać czy zadziałało.
Mam auto ISO. Czułość manualnie różnie i czas na AUTO ze wskazaniem na krótszy (1 podziałka w prawo) i max 6400. ISO w dół nie zjeżdża. Leci tylko w górę. Ustawię manuala na sztywno na 100 i posprawdzam w różnych warunkach.
Nie kwestionuję że ja po prostu mieszam coś w ustawieniach ale po prostu takich cudów w S5 nie miałem i nigdy nie korzystałem. Wyszedłem też z (błędnego) założenia że auto ISO ustawia czułość korzystając w wartości wyjściowej 100 a nie z danej wartości ustawionej manualnie. Także dzięki za pomoc. Dam znać czy coś się poprawiło
hostman22
02-05-2013, 14:12
Strus, Raf - dzięki :)
Strus zobaczyć czy w d600 nosem nie wcisnąłeś ISO ;) (w d300 na autoISO, tryb A po wciśnięciu przycisku iso + pokrętło mogę ustawić takie parametry jak podałeś. W d600 ten przycisk powędrował chyba na tylną ściankę. Mam nadzieję że to jest powodem, a nie problem z puchą)
No jakie wnioski po sprawdzeniu tego auto ISO. ...
Mam auto ISO. Czułość manualnie różnie i czas na AUTO ze wskazaniem na krótszy (1 podziałka w prawo) i max 6400. ISO w dół nie zjeżdża. Leci tylko w górę. Ustawię manuala na sztywno na 100 i posprawdzam w różnych warunkach.
Nie kwestionuję że ja po prostu mieszam coś w ustawieniach ale po prostu takich cudów w S5 nie miałem i nigdy nie korzystałem. Wyszedłem też z (błędnego) założenia że auto ISO ustawia czułość korzystając w wartości wyjściowej 100 a nie z danej wartości ustawionej manualnie. Także dzięki za pomoc. Dam znać czy coś się poprawiło
Ojtam ojtam,
wywal najlepiej D600 i postaw posążek S5.
Ewidentnie masz ustawione ISO 1000 i auto iso CI działa le od tego 1000 wzwyż, jak sam zresztą napisałeś że "czułość manualna różnie"
A kwiatków na S5 pro to oczywiście że takich nie miałeś, a jak masz puszkę jeszcze to zrób tą samą kompozycję z S5 i zobacz jaka jest różnica w obrazku.
Podsumowując, autoISO działa w automacie ale zachowuje to co Ty sobie ustawiłeś jako ISO bazowe, zjedź ISO do 100 - pozostawiając autoISO i zrób jeszcze raz!
Fraglesso
02-05-2013, 19:17
Ojtam ojtam,
wywal najlepiej D600 i postaw posążek S5.
Ewidentnie masz ustawione ISO 1000 i auto iso CI działa le od tego 1000 wzwyż, jak sam zresztą napisałeś że "czułość manualna różnie"
A kwiatków na S5 pro to oczywiście że takich nie miałeś, a jak masz puszkę jeszcze to zrób tą samą kompozycję z S5 i zobacz jaka jest różnica w obrazku.
Podsumowując, autoISO działa w automacie ale zachowuje to co Ty sobie ustawiłeś jako ISO bazowe, zjedź ISO do 100 - pozostawiając autoISO i zrób jeszcze raz!
No wlasnie o to mi chodzilo, tylko jakos słów zabraklo :)
Wysłane z telefonu.
hulk2012
02-05-2013, 21:52
Z godnych zaufania to amazon uk 1400 funtów
Małe sklepiki nie mają konkurencyjnych cen.
Na ebuy 1379 niby wysyłane z Londynu ale nie jest to edycja uk tylo szara strefa z hk.
Tak że w tej chwili nie opłacalna.
Lepiej z amazonu za 1400-150.
Jaka jest różnica pomiędzy szara strefa a wersja UK poza brakiem gwarancji? Z tego co mi wiadomo są to kopie..
Możesz mi powiedzieć jak skonfigurowac auto ISO jako ze jestem początkującym użytkownikiem d600. Rownież jakie są pozytywne skutki takiej konfiguracji?
Menu fotografowania -> Ustawienia czułości ISO -> Automatyczny dobór ISO - zmieniasz na ON i ustawiasz maksymalną czułość oraz czas migawki.
Bez urazy ale aż tak zle to że mna nie jest.
Testy zrobie jak sie pogoda poprawi bo cykanie na dworze jest bardziej miarodajne. Jesli bedzie lepiej to znaczy że mialem ustawione zbyt wysokie ISO w manualu. Jesli bedzie tak samo to pucha sie z serwisem zapozna.
Jaka jest różnica pomiędzy szara strefa a wersja UK poza brakiem gwarancji? Z tego co mi wiadomo są to kopie..
Możesz mi powiedzieć jak skonfigurowac auto ISO jako ze jestem początkującym użytkownikiem d600. Rownież jakie są pozytywne skutki takiej konfiguracji?
Menu fotografowania -> Ustawienia czułości ISO -> Automatyczny dobór ISO - zmieniasz na ON i ustawiasz maksymalną czułość oraz czas migawki.
Tak było w starszych aparatach. W nowszych jest również ustawienie auto, które dobiera czas do ogniskowej. Można zmieniać przelicznik ogniskowa/czas.
Poza tym warto ustawić czułość minimalną na 100 ISO. Automat zmienia czułość z zakresie min-max, co jest raczej oczywiste.
Szara strefa to aparaty importowane przez jakąś firmę z hk i sprzedawane na eBay.
Kupujesz bez cła bo aparat jest już w Unii Europejskiej ale gwarancję daje tylko sprzedający nie Nikon.
Z cyklu, zdjęcia z natury :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/P0IxyZnl-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/P0IxyZn.jpg)
N85 f/1,8, iso 1600, 1/60 s, wbudowana lampa, "zmierzch astronomiczny"
Fokus jakby trochę przed... ale obiekt był w ruchu :)
Takie zdjęcia można "małpką strzelić" więc do reklamy aparatu się nie za bardzo nadają
Kompozycja na poziomie małpki.
To prawda, ale jakość obrazka super.
Borat1979
10-05-2013, 10:49
Kompozycja na poziomie małpki.
To prawda, ale jakość obrazka super.
Jakoś tej jakości tu nie widać :)
fotouśmieszek
10-05-2013, 11:25
Moze ktoś mnie oświeci .Jak otwieram ViewNX2 pojawia sie komunikat zebym sie zalogowal,haslo itepe.Gdzie mam sie logowac?? Mam windows xp,VNX 32 bitowego.Poczatkowo wolal nefy ok ,raptem pojawia sie komunikat o logowaniu.Ktoś z Panow/Pań :-) mial cos takiego? Bede wdzieczny za info.
Może oprogramowanie Nikona od dziś tylko w chmurze ;))
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Moze ktoś mnie oświeci .Jak otwieram ViewNX2 pojawia sie komunikat zebym sie zalogowal,haslo itepe.Gdzie mam sie logowac?? Mam windows xp,VNX 32 bitowego.Poczatkowo wolal nefy ok ,raptem pojawia sie komunikat o logowaniu.Ktoś z Panow/Pań :-) mial cos takiego? Bede wdzieczny za info.
Stawiam na Nikon Image Space, nie włączałeś sobie tego jakoś?
Ja nie pamiętam dokładnie gdzie, ale przejrzyj opcje pewnie jest to gdzieś tam.
Takie zdjęcia można "małpką strzelić" więc do reklamy aparatu się nie za bardzo nadają
A gdyby miało jakość "reklamową" to byłoby właściwe w tym wątku? Chyba, że by miało paprochy albo inne "pożądane" felery ;)
Panowie, czy Auto ISO z zależnością od ogniskowej będzie działać z 70-210 ? Bo coś mi świta że nie.
A dlaczego nie? Będzie działać z każdym obiektywem, który zapisuje w Exif ogniskową. Czyli z procesorem. To działało chyba jeszcze przed D.
Dzięki za rozwianie wątpliwości
fotouśmieszek
11-05-2013, 11:21
Stawiam na Nikon Image Space, nie włączałeś sobie tego jakoś?
Ja nie pamiętam dokładnie gdzie, ale przejrzyj opcje pewnie jest to gdzieś tam.
...i dobrze postawiles.dzieki,dalej mnie informuje ze wrong login ale tranfer dziala i VNX konwertuje.Pozdro;)
Borat1979
11-05-2013, 13:51
...i dobrze postawiles.dzieki,dalej mnie informuje ze wrong login ale tranfer dziala i VNX konwertuje.Pozdro;)
W lewym górnym rogu masz zakładkę myPicturetown.
Kliknij i zobacz czy nie jest zaznaczone automatyczne logowanie.
Może tu jest problem
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-xsIGCKW3YAs/UY4wH2u0EDI/AAAAAAAAGTg/3iUXR4n1fdQ/s508/Clipboard02.jpg)
fotouśmieszek
11-05-2013, 22:06
W lewym górnym rogu masz zakładkę myPicturetown.
Kliknij i zobacz czy nie jest zaznaczone automatyczne logowanie.
Może tu jest problem
Probowalem na obydwie opcje,teraz otwiera sie z komunikatem ze niepoprawny login.Ale pracuje chyba w pelnej wersji.
Dzieki za info :-)
Borat1979
11-05-2013, 22:24
Ale pracuje chyba w pelnej wersji.
ViewNX to darmowy program więc nie niepełnej wersji :lol:
fotouśmieszek
11-05-2013, 22:35
ViewNX to darmowy program więc nie niepełnej wersji :lol:
wiem,wiem ;) ale czy ten login nie ogranicza.A tak ogolnie to prymitywny programik,potem w tifie koryguje.Ale mi stary komp muli.Moze macie jakies sugestie w zwiazku z kompem/lapkiem OCZYwiscie tanim i wystarczajaco wydajnym dla tej puszki ;)))))
Czy mógłbym poprosić o więcej fotek z d600, najlepiej z 24-70 albo 85 1.8(inne tez mile widziane) Stoję przed wyborem ale ciężko się zdecydować. A sampli jak na lekarstwo.
octavarium
17-05-2013, 14:24
tu masz moje KLIK (http://grzegorzwasik.wordpress.com/2013/02/05/finalowa-gala-kampanii-piekna-bo-zdrowa/)
Moje, robione D600, N24-70 2.8 na imprezach. Kto chwycił aparat ten robił :) . O ile pamiętam bez obróbki i korygowania WB, lampa SB700. Nie oceniajcie warsztatu.
https://plus.google.com/photos/115110278026356482433/albums/5835216330751775937
https://plus.google.com/photos/115110278026356482433/albums/5835624064643217009
dawidst22
18-05-2013, 12:09
tu masz moje KLIK (http://grzegorzwasik.wordpress.com/2013/02/05/finalowa-gala-kampanii-piekna-bo-zdrowa/)
Mnie się wydaje, czy te zdjęcia jakieś takie nieostre? To wina kompresji?
Borat1979
18-05-2013, 17:13
Mnie się wydaje, czy te zdjęcia jakieś takie nieostre? To wina kompresji?
Okulary załóż bo coś ci wzrok szwankuje.
dawidst22
18-05-2013, 17:39
np. 508 511 513 514 519 526 są jakby mniej ostre w porównaniu np do 549 556 568. Ale co tam.
Okulary załóż bo coś ci wzrok szwankuje.
Mr Borat1979 raczy sprawdzić swoje okulary bo kilka zdjęć jest wyraźnie poruszonych/nieostrych. Niektóre mają czasy powyżej bezpiecznego 1/ogniskowa
dawidst22
18-05-2013, 18:36
Mr Borat1979 raczy sprawdzić swoje okulary bo kilka zdjęć jest wyraźnie poruszonych/nieostrych. Niektóre mają czasy powyżej bezpiecznego 1/ogniskowa
To przecież mówię... :p
josephebeloki
18-05-2013, 21:10
Kojarzycie czy można wywołać Raw-a w View NX2? Bo za niedługo skończy mi się PS :(
Fraglesso
18-05-2013, 21:19
Kojarzycie czy można wywołać Raw-a w View NX2? Bo za niedługo skończy mi się PS :(
można, a jak coś to DNG convwerter dobrze sobie radzi :)... no i oczywiście wywołanie DNG w starszym PS, LR, PSE
yacyfoto
19-05-2013, 20:42
U mnie DNG conwerter nie widział niestety plików z D600, pomógł dopiero upgrade LR z 2.7 na 4
Fraglesso
19-05-2013, 21:14
U mnie DNG conwerter nie widział niestety plików z D600, pomógł dopiero upgrade LR z 2.7 na 4
DNG pobrany ze strony adobe... czyli w miarę świerzy bez problemu konwertuje pliki, ktore mozna LR 2.7 otworzyc. Od kilku miesięcy tak pracuję. Może źle ustawiłeś opcje kompatybilności z wersją LR?
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Dzisiaj 600tką robiłem Komunie.
Ksiądz takie tempo przy komunii narzucił, że bufor nie wydalał :mrgreen:. Niestety nic w tym śmiesznego bo pare razy zrobiło mi się gorąco z wrażenia.
RAW+JPG norm. 30mb/s sandisk'a i pierwsze refleksje o szybszych kartach :)
yacyfoto
19-05-2013, 21:51
hmm,też właśnie pobierałem ze strony Adobe i zaskoczony byłem że nie widzi plików.Najważniejsze że teraz bez problemów wszystko działa z L4, po za tym jestem po pierwszym debiucie na ślubie z D600 (wcześniej na D300)-odczucia jak najbardziej pozytywne-podobnie jak i Twoje opisane parę postów wcześniej ,pozdrawiam!!
Borat1979
20-05-2013, 00:12
Ksiądz takie tempo przy komunii narzucił, że bufor nie wydalał :mrgreen:. Niestety nic w tym śmiesznego bo pare razy zrobiło mi się gorąco z wrażenia.
To raczej karta nie wyrabiała a nie bufor. RAW z D600 to średnio 27 MB. 5,5 fps w RAWie to jest ok 150 MB przez 3 sek masz już 450 MB a karta przez te 3 sekundy zdąży zapisać raptem 90 MB.
josephebeloki
20-05-2013, 09:40
Dzięki za info, zatem dobrze, że wziąłem tą 45MB/s szczególnie, że zgrywanie na kompa 200 JPG trwa dosłownie kilka sekund. Ja w serii w AF-C nie miałem zwiechy a też robię RAW+JPG. Chociaż intensywność nie była zbytnio duża.
Apropo migawki 1/4000 :)
Ostatnio musiałem wrzucać na ISO 80 (wtedy 1/3200 - 1/2500 ustawiało) bo na f1.8 byłem na granicy lekkiego przejechania (1/4000 i czasem 1/4000 na czerwono ) -> no o 1EV :).Można było trzepać, ale .... od czego jest te ISO 80 :). No ale jak w słoneczny dzień się zachciało trzepać na f1.8. I powiem Wam, że jakiegoś spadku jakości obrazka na ISO 80 nie zauważyłem :)
Ja znow mam jakies cus z puszka i ppewnie znow czegos nie wiem :(
Mam auto iso wlaczone. Cykalem wczoraj na komunii i gorny wyswietlacz pokazywal mi za kazdym razem wartosc ISO dobrana przez aparat. Do czasu. Potem na wyswietlaczu pojawilo sie 400 i tak juz zostalo. ISO sie zmienialo ale nie cyfra na wyswietlaczu. Ktos zna przyczyne ?
Mam auto iso wlaczone. Cykalem wczoraj na komunii i gorny wyswietlacz pokazywal mi za kazdym razem wartosc ISO dobrana przez aparat. Do czasu. Potem na wyswietlaczu pojawilo sie 400 i tak juz zostalo. ISO sie zmienialo ale nie cyfra na wyswietlaczu. Ktos zna przyczyne ?
Ja wczoraj zaobserwowałem to samo w D800, na górnym wyświetlaczu 400. Nie wiem czy aparat ustawiał poprawną wartość, bo szybko ustawiłem ISO ręcznie.
Fraglesso
20-05-2013, 15:13
Mi tylko ISO w wizjerze sie zmienia gdy ustawiona jest opcja AUTO ISO.
Mi tylko ISO w wizjerze sie zmienia gdy ustawiona jest opcja AUTO ISO.
U mnie to samo.
Na górnym wyświetlaczu pokazuje zawsze jakie masz ustawione. Nawet nie zwróciłem uwagi na to i że to może być jakiś problem. Jakoś normalne chyba dla mnie było, że światła się nie mierzy patrząc na górny wyświetlacz.
Ja tam wyłapuje takie rzeczy. I co ciekawe u mnie na górnym było 400 nawet jak natywnie było ustawione 100
Fraglesso
20-05-2013, 21:54
Ja tam wyłapuje takie rzeczy. I co ciekawe u mnie na górnym było 400 nawet jak natywnie było ustawione 100
Może to pozostała ilość zdjęć?
Borat1979
20-05-2013, 22:16
Aż z ciekawości przed chwilą sprawdziłem i u mnie jest ok.
Jak skieruję obiektyw na źródło światła to iso spada jak skieruje w ciemne miejsce to zwiększa.
Aż z ciekawości przed chwilą sprawdziłem i u mnie jest ok.
Jak skieruję obiektyw na źródło światła to iso spada jak skieruje w ciemne miejsce to zwiększa.
Witam - a mógłbym Ciebie jako posiadacza D600 prosić o krótki test? Bo u mnie wszystkie punkty poza środkowym są źle pokazywane w View NX 2 (choć w trybie LV jest ok) i nie wiem czy ostrość jest tam, gdzie stawiałem czy tam gdzie widać punkty (stawiałem na LOGO Chieftec, lecąc od góry 11 punktów przez środkowy pas)
Pod spodem porównanie z D7000 gdzie punkty są tam, gdzie je postawiłem.
Notka, że aparat pokazuje mi je dobrze na Review - tylko w NX jest jakaś masakra... a
http://download.mareksysol.pl/img/af/
http://download.mareksysol.pl/img/af_d7000/
Tutaj szybkie porównanie
http://download.mareksysol.pl/img/af/af.jpg
I od razu zaznaczam, że to nie jest rekompozycja - po prostu stawiałem po kolei każdy z punktów na logo. Logo wydaje się ostre (choć nie tak dobrze jak z D7000)
iso 400 przy podpiętej lampie i pomiarze na ciemnym punkcie,
na jasnym spada do iso 100, trochę irytujące :(
Bo u mnie wszystkie punkty poza środkowym są źle pokazywane w View NX 2 (choć w trybie LV jest ok) i nie wiem czy ostrość jest tam, gdzie stawiałem czy tam gdzie widać punkty (stawiałem na LOGO Chieftec, lecąc od góry 11 punktów przez środkowy pas)
Notk)
Wydaje mi się że jeżeli ostrość byłaby tam gdzie punkty to logo ostre by nie było (oczywiście na zdjęciach na których punkty nie trafiają w logo)
Borat1979
20-05-2013, 23:52
Test na środkowym rzędzie (bez LV)
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-U6iz_9eNyUA/UZqZVI-MEnI/AAAAAAAAGV0/43BdkF4aDTk/s466/Bez%25C2%25A0tytu%25C5%2582u.png)
AF ustawiony na logo Paulaner na dużej etykiecie:
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-d4E2_ywgnKc/UZqZW6sxagI/AAAAAAAAGV4/_ccaiPxwwzc/s800/fotki.png)
pliki 1:1 do pobranie tutaj
https://skydrive.live.com/?cid=1103a8fccefe5522&id=1103A8FCCEFE5522!122
źródło (http://sdrv.ms/12HA1hG)
Test na środkowym rzędzie (bez LV)
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-U6iz_9eNyUA/UZqZVI-MEnI/AAAAAAAAGV0/43BdkF4aDTk/s466/Bez%25C2%25A0tytu%25C5%2582u.png)
AF ustawiony na logo Paulaner na dużej etykiecie:
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-d4E2_ywgnKc/UZqZW6sxagI/AAAAAAAAGV4/_ccaiPxwwzc/s800/fotki.png)
pliki 1:1 do pobranie tutaj
https://skydrive.live.com/?cid=1103a8fccefe5522&id=1103A8FCCEFE5522!122
źródło (http://sdrv.ms/12HA1hG)
Rozumiem, czyli mam AF do bani. Świetnie. Ale przynajmniej mam pewność, że to nie wina programu tylko czegoś w aparacie.
Dziękuję bardzo za poświęcony czas.
Wydaje mi się że jeżeli ostrość byłaby tam gdzie punkty to logo ostre by nie było (oczywiście na zdjęciach na których punkty nie trafiają w logo)
Masz rację - jednak u Borata NX wyświetla punkty dobrze - więc tak czy siak aparat źle zapisuje meta dane do pliku, lub jest jakiś inny problem z AF. Na pewno nie jest to przypadek.
Masz rację - jednak u Borata NX wyświetla punkty dobrze - więc tak czy siak aparat źle zapisuje meta dane do pliku, lub jest jakiś inny problem z AF. Na pewno nie jest to przypadek.Punty które widzisz (czyli te w którycfh wstawiasz przy testach swój wzór) sa narysowane na matówce. Nie maja one nic wspólnego z punktami na które aparat faktycznie ostrzy. Bo czujniki AF nie sa na matówce, tylko na dole, pod lustrem.
Oczywiście to co narysowano na matówce powinno dobrze odwzorowywać położenie punktów, ale nie zawsze tak jest.
Punty które widzisz (czyli te w którycfh wstawiasz przy testach swój wzór) sa narysowane na matówce. Nie maja one nic wspólnego z punktami na które aparat faktycznie ostrzy. Bo czujniki AF nie sa na matówce, tylko na dole, pod lustrem.
Oczywiście to co narysowano na matówce powinno dobrze odwzorowywać położenie punktów, ale nie zawsze tak jest.
Hehe no właśnie już chciałem spytać, skoro nie mają nic wspólnego to po co są :P
Ale wiadomo, powinno - lecz tak nie jest. Więc serwis, a najlepiej wymiana bo to żenada nowy aparat odsyłać do naprawy. Wada była od nowego.
Borat1979
21-05-2013, 01:21
Punty które widzisz (czyli te w którycfh wstawiasz przy testach swój wzór) sa narysowane na matówce. Nie maja one nic wspólnego z punktami na które aparat faktycznie ostrzy. Bo czujniki AF nie sa na matówce, tylko na dole, pod lustrem.
Rozumiem małą niedokładność u niego punkty nie są nawet w jednej linii a czujnik AF raczej krzywy nie jest :) Poza tym skoro u mnie się to pokrywa a u niego nie to oznacza, że jest coś nie tak.
Rozumiem małą niedokładność u niego punkty nie są nawet w jednej linii a czujnik AF raczej krzywy nie jest? Poza tym skoro u mnie się to pokrywa a u niego nie to oznacza, że jest coś nie tak.
Dokładnie. Są zupełnie w kosmosie - tylko centralny i 2 obok niego są "tak se".
W LV jest ok, na aparacie punkty też pokazuje ok - a przecież plik RAW jest ten sam, więc info meta też to samo.
Zadzwonię jutro do serwisu i zapytam, ale pewnie będę musiał wysłać !@!@#@!@!@!###@ ...
A może byś wystawił oryginalny plik? Bo z tych zrzutów nie można stwierdzić, gdzie jest problem. Może masz uwalony soft?
Co do tego, gdzie jest czujnik wystarczy zrobić zdjęcie pojedynczego elementu na tle dalekiego tła. Nie trzeba nawet pstrykać, widać to już w wizjerze.
josephebeloki
21-05-2013, 10:30
U mnie to samo.
Na górnym wyświetlaczu pokazuje zawsze jakie masz ustawione. Nawet nie zwróciłem uwagi na to i że to może być jakiś problem. Jakoś normalne chyba dla mnie było, że światła się nie mierzy patrząc na górny wyświetlacz.
No to u mnie na górnym się zmienia autoiso... trzeba ustawić w korpusie. Tam jest gdzieś opcja... żeby pokazywało albo ilość zdjęć, albo auto iso, bo ja to zmieniałem, wieczorkiem napiszę jak będę miał korpus pod ręką.
Dzisiaj dołączyłem do społeczności FX modelem D600 :D
Teraz trzeba sprzedać mojego ukochanego 17-55, aby był początek funduszy na 24-70, natomiast 85mm f/1.8D zamienić na G.
josephebeloki
21-05-2013, 14:43
Dzisiaj dołączyłem do społeczności FX modelem D600 :D
Teraz trzeba sprzedać mojego ukochanego 17-55, aby był początek funduszy na 24-70, natomiast 85mm f/1.8D zamienić na G.
Gratuluję i witamy na pokładzie FX :) Życzę miłych odczuć i wpadania w zachwyty :)
cz4rnuch
21-05-2013, 14:43
Mam pytanie do oblatanych w temacie. We wcześniejszych wpisach kilka osób przekonywało, że D600 to sprzęt typowo amatorski i nie ma szans na NPSa, ale przeglądając dziś stronę NPS USA natknąłem się na tą listę: <<klik>> (http://nikonpro.com/Renewal-NPS-Equipment-List.pdf) Może czegoś nie doczytałem bo dopiero wstałem, ale umieszczono na niej D600 i wygląda mi na to, że posiadanie tego sprzętu w liczbie 2 sztuk ( plus kilka szkiełek) uprawnia do uczestnictwa w tym programie. Na polskiej stronie tego nie ma. Czy to się zmieni, czy może NPS Polska ma w kwestii umieszczania sprzętu na liście kwalifikującej do programu dowolność i nie musi się oglądać na inne komórki? Pozdrawiam.
Mam pytanie do oblatanych w temacie. We wcześniejszych wpisach kilka osób przekonywało, że D600 to sprzęt typowo amatorski i nie ma szans na NPSa, ale przeglądając dziś stronę NPS USA natknąłem się na tą listę: <<klik>> (http://nikonpro.com/Renewal-NPS-Equipment-List.pdf) Może czegoś nie doczytałem bo dopiero wstałem, ale umieszczono na niej D600 i wygląda mi na to, że posiadanie tego sprzętu w liczbie 2 sztuk ( plus kilka szkiełek) uprawnia do uczestnictwa w tym programie. Na polskiej stronie tego nie ma. Czy to się zmieni, czy może NPS Polska ma w kwestii umieszczania sprzętu na liście kwalifikującej do programu dowolność i nie musi się oglądać na inne komórki? Pozdrawiam.
W niemieckim NPS D600 jest w 2 grupie: lista NPS DE (https://nps.nikon.de/pdf_downloads/NPS_Rahmenbedingungen_DE.pdf)
//edit
Gratuluję i witamy na pokładzie FX :) Życzę miłych odczuć i wpadania w zachwyty :)
Podziękował :) pierwsze zachwyty już są.
Fraglesso
21-05-2013, 15:07
... natomiast 85mm f/1.8D zamienić na G.
Po co?? Przecież to rewelacyjne szkło i z D600 suuuuuuuuuuper współpracuje. Ostatnio większość chrztów z dystansu tym oblatuje :).
Po co?? Przecież to rewelacyjne szkło i z D600 suuuuuuuuuuper współpracuje. Ostatnio większość chrztów z dystansu tym oblatuje :).
Naczytałem się opinii, że jest ostrzejsza na 1.8. U mnie musialem przymknąć do f/2.2 - tak miałem na D7000, z D600 jeszcze nie było czasu na większe testy.
To będzie jednak zmiana końcowa, o ile nastąpi :) bo szkło mam nowe.
Pełna klatka stawia mniejsze wymagania szkłom (pod względem rozdzielczości w centrum kadru). Może się okazać, że żadna zmiana nie jest konieczna.
A może byś wystawił oryginalny plik? Bo z tych zrzutów nie można stwierdzić, gdzie jest problem. Może masz uwalony soft?
Co do tego, gdzie jest czujnik wystarczy zrobić zdjęcie pojedynczego elementu na tle dalekiego tła. Nie trzeba nawet pstrykać, widać to już w wizjerze.
Już załatwione z serwisem - jest jakiś BUG w mojej wersji NX z płyty dołączonej do aparatu ;] zassałem ze strony wersję 2.7.5 i punkty są w odpowiednich miejscach.
Dziękuję za pomoc :)
josephebeloki
21-05-2013, 20:21
ufff fajnie, że wszystko skończyło się dobrze. Ja już wczoraj w lekkiej panice 70 klatek wywaliłem na tablicy testowej :) Mam też przesunięcia, ale nie wiem czy to wina AF czy tych czujników... wgram nowy soft i podziałam.
Pozdro
ufff fajnie, że wszystko skończyło się dobrze. Ja już wczoraj w lekkiej panice 70 klatek wywaliłem na tablicy testowej :) Mam też przesunięcia, ale nie wiem czy to wina AF czy tych czujników... wgram nowy soft i podziałam.
Pozdro
Drobne przesunięcia poza środkową linią (lub teoretycznie 9 punktami krzyżowymi) będą zawsze - powinny one jednak mieścić się w kilku mm a nie tak jak było u mnie. Dlatego ja AF potwierdzam minimum 3 razy zanim zrobię fotę :) No i nie jestem fanem rekompozycji - ale to zupełnie inna rozmowa :)
josephebeloki
21-05-2013, 22:21
Menu
=>Menu ustaw. osobistych
=>d. Fotografowanie/wyświetl
=>Wyświetlanie i korekta ISO
I tu masz:
a) ISO Pokaż czułość ISO => no i to Ci pokazuje ISO AUTO jeśli masz na auto i się zmienia w czasie rzeczywistym na górnym wyświetlaczu. I ja tak mam i tak
b) ISO Pokaż ISO/łatwe ISO => tak samo jak wyżej tylko z możliwością modyfikacji
c) Pokaż pozostałą liczbę zdjęć
Pamiętaj, że w zakładce gdzie ustawia się ISO => jak ustawisz tam 800 => to będziesz miał na stałe 800 :) Tam musisz ustawić na auto.
.. czy może NPS Polska ma w kwestii umieszczania sprzętu na liście kwalifikującej do programu dowolność i nie musi się oglądać na inne komórki? Polski NPS ma minimalnie inną listę, o dziwo bardziej rygorystyczną niż te zachodnie. To już wyłapano z innymi body/obiektywami.
Nie pytaj mnie dlaczego :)
OptiFoto
22-05-2013, 21:25
Dzisiaj dołączyłem do mam nadzieję szczęśliwych posiadaczy D600. Po krótkiej zabawie zestawem, nie mogę zdjąć uśmiechu z twarzy :)
josephebeloki
22-05-2013, 22:01
Zrobiłem aktualizację właśnie => żadnych cudów nie widzę... zobaczymy jak w terenie się będzie zachowywał sprzęt :)
Od pół roku użytkuję służbowy D600. Kurz był, wydmuchałem gruszką, nie sprawdzałem jeszcze, czy wrócił.
Bardziej mnie zastanawia działanie AF. W warunkach scenicznych, przy fotografowaniu tańca miał dużo mniejszą celność, niż fuji s5 (zamiennie z tym samym nikkorem 70-200 2,8 ). Także później na placu zabaw, w ładnym świetle, odsetek nieostrych zdjęć był spory (znam swoje umiejętności, wiem że z s5 mam duużo mniej nietrafionych strzałów).
Bo w S5 masz świetny układ AF, który dodatkowo ma chyba wysoką czułość w słabym świetle. Jeżeli to jest ten sam układ co w D200, a podejrzewam, że tak, to ktoś tu sugerował, że w ciemnicy spisuje się on zauważalnie lepiej od późniejszych nawet konstrukcji.
Może tak być, bardziej zastanawia mnie działanie AF w dzień. Cóż, może tak być, że jest po prostu słabszy układ niż w s5. Choć z drugiej strony s5 u mnie pracuje w tandemie z s3 i nie zauważyłem jakoś gorzej sobie radził (używam w 80% środkowego a w 20% prawego punktu).
Pamiętaj, że jednak pełna klatka to pełna klatka - ciut większe problemy różnorakiego typu. Pierwszy lepszy z brzegu - do sensora dociera o wiele więcej różnych informacji, być może momentami sprzecznych. Bo także z brzegów obiektywu, które posiadają bardziej znaczące wady optyczne niż dla obszaru DX. W tworzeniu obrazu bierze w końcu udział całe szkło tym razem.
Nie no, ok. Pełnej klatki używam od kiedy się pojawiła, pracuję dużo na cudzym sprzęcie. Zaznaczyłem, ze przeważająca większość strzałów jest ostrzona na środkowy punkt.
Nie chodzi mi też tutaj o dochodzenie, po prostu dzielę się wrażeniami z użytkowania D600. Zwyczajnie zaskoczyła mnie taka praca AF.
Ogólnie bardzo mi się ten aparat podoba, jest duży postęp jeżeli chodzi o kolorystykę. Rozpieszczony barwami fuji, szczególnie jeśli chodzi o automatyczny balans bieli na koncertach i kolor skóry, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością obrazowania sześćsetki.
Pamiętaj, że jednak pełna klatka to pełna klatka - ciut większe problemy różnorakiego typu. Pierwszy lepszy z brzegu - do sensora dociera o wiele więcej różnych informacji, być może momentami sprzecznych. Bo także z brzegów obiektywu, które posiadają bardziej znaczące wady optyczne niż dla obszaru DX. W tworzeniu obrazu bierze w końcu udział całe szkło tym razem.
Ale akurat czujniki AF są rozmieszczone tak samo, jak w DX.
A czy lustro pomocnicze jest takie samo, bo tego nigdy nie sprawdzałem? Bo jeżeli jest tego samego rozmiaru, to rzeczywiście różnicy chyba być nie powinno jakiejś zauważalnej.
Mam takie pytanko a mianowicie:
Chce wysłać moje D600 do czyszczenia i kalibracji. Chciał bym również wysłać moja 50/f1,8g do kalibracji. Jak wygląda taka kalibracja ? Czy obiektywy kalibruje się osobno czy do konkretnej puszki ? oraz np w jaki sposób kalibruje się np obiektywy typu 35/f2 ? Powiedzmy że mój obecny zestaw wróci z kalibracji, to jak np kupie sobie 85/f1,8g i będę chciał wysłać do kalibracji to czy mógł wysłać sam obiektyw czy razem z puszką ?
Obiektywów D nie kalibruje się. Obiektywy G kalibruje się do puszki wzorcowej.
Aha rozumiem, a czy obiektywy z serii D są wolne od wad BF/FF czy poprostu zostaje mikroregulacja w puszce ?
Są wolne.
Jeśli coś jest nie halo w takim zestawie, to wina puszki.
A jeszcze jedno "Obiektywy G kalibruje się do puszki wzorcowej" czyli ogólnie z D600 czy z konkretnie moim egzemplarzem ?
A jeszcze jedno "Obiektywy G kalibruje się do puszki wzorcowej" czyli ogólnie z D600 czy z konkretnie moim egzemplarzem ?
Ogólnie.
Mają w serwisie jedno body, do którego kalibrują obiektywy.
Aha rozumiem. Czyli jak np w przyszłości zakupie sobie 85/1,8g to wystarczy że wyślę sam obiektyw do serwisu.... spoko czaje...
Dzięki za info
Słuchajcie mam jakiś problem z ustawieniami wbudowanej lampy. W trybie P czy A jak otworzę lampę to ustawia mi ISO na 6400. Czas mam 1/60 . ISO mam na ustawione Auto100 czyli dolne ograniczenie do 100 . Nie ważne czy zmienie w trybie A przesłonę na f4 czy f5 czy f6.3 zawsze ustawia mi przy wbudowanej lampie ISO na 6400.
Biorę od ręki Sony A77 i to samo zdjęcie - te same ustawienia i ISO mam w nim normalne czyli np. 200 albo 320 .
Dodam że w trybie AUTO działa mi normalnie i ustawia dobrze .
Przeglądałem całe menu i nic nie znalazłem. Kompensacja lampy na 0. Możecie zobaczyć co robią Wasze D600 ?
ANTEK 72
31-05-2013, 05:43
Ustawiłem tak jak Ty tryb P auto iso od 100 do 6400. Pomieszczenie takie, że bez lampy dobiera 2500-3200 a jak podniosę lampę to automatycznie wskakuje 100 więc nie bardzo rozumiem co u Ciebie jest nie tak? Spróbuj przy takich ustawieniach nacisnąć przycisk ISO i pokrętłem zjedź z 6400 do 100 ;).
To,że masz ustawione 100-6400 to nie wszystko, ważne jest jeszcze co masz faktycznie ustawione z klawisza i pokrętła jako dolne ograniczenie.
Wrzucam sampla z Exifem . Też myślę że coś skopałem w ustawieniach . Rzadko używam tej lampy ale mnie to zdziwiło bo wczoraj robiłem sobie porównanie D600 i A77 . I na to wpadłem. Wczesniej też ustawiał mi wysokie ISO ( 2000 , 3200) z lampą - przejrzałem starsze fotki .
https://www.dropbox.com/s/wh4ynlxuzidsep3/600_9325.NEF
josephebeloki
31-05-2013, 12:54
Faktycznie -> u mnie jest to samo. Ale jedno ale ==> Mam na AV i f1.8, przekręcam na P dalej jest przysłona f1.8 i ISO rzędu 2000. Włączam lampę... przysłonę mi ustawia na f7.1 i ISO6400(na czerwono bo by dał pewno 25600, tylko jest blokada auto iso do 6400 ustawiona) => także luknij dobrze, bo on Ci ISO dobrze ustawia... ale przysłonę nie wiedzieć czemu ustawia tak wysoką jak są warunki rzędu f1.8 ISO 2000... może on myśli, że to krajobraz ;d :)... a tak apropo pierwszy raz w życiu przełączyłem na P na D600 :)
@ANTEK 72 => a jaką Ci przesłonę ustawia?
Ale w trybie A jak sam mu ustawiam przesłonę to on cały czas trzyma to ISO 6400 ( tez mam limit górny na 6400 ). A w trybie AUTO to samo zdjęcie jest prawidłowe tzn ISO100 . Jak pisałem taki A77 w każdym trybie ( to samo ujęcie w tym samym czasie) robi wszystko prawidłowo .
A przy f1.8 ISO 2000 + lampa wbudowana to dalej coś nie tak. Albo ja nie znam dobrze menu Nikona i coś mam przestawione.
Aha to samo ujęcie bez lampy - pies :
https://www.dropbox.com/s/r97u4bx1exyqd3n/600_9324.NEF
A tu podobne ujęcie z A77 ( JPEG tylko robiłem tam) i ISO 200 :
https://www.dropbox.com/s/2v55k8vxmyqzulb/DSC01628.JPG
Zdjęcia robione na szybko w celach testowych wiec proszę nie oceniać reszty ;-)
A tu sprzed chwili:
Tryb P :
https://www.dropbox.com/s/7w2xxlx4m7b9pxi/600_9376.NEF
Tryb AUTO :
https://www.dropbox.com/s/ylszgvnv8jga095/600_9377.NEF
Jaka macie wersje softu w body ? C i L ?
Nie wiem dlaczego uważacie, że wysokie ISO przy błyskaniu to coś złego. Wręcz przeciwnie. W pierwszych modelach z AutoISO przy właczeniu lampy ISO wskakiwało na najniższe i ludzie na to narzekali, bo było wyraźnie widac błysk. Każdy woli, by błysk był delikatny (czyli wysokie ISO). Ostatnie modele nikona już tak są ustawione - by błysk nie był tak dominujący.
Nie wiem dlaczego uważacie, że wysokie ISO przy błyskaniu to coś złego. Wręcz przeciwnie. W pierwszych modelach z AutoISO przy właczeniu lampy ISO wskakiwało na najniższe i ludzie na to narzekali, bo było wyraźnie widac błysk. Każdy woli, by błysk był delikatny (czyli wysokie ISO). Ostatnie modele nikona już tak są ustawione - by błysk nie był tak dominujący.
To dlaczego w trybie AUTO czyli "małpki" tak nie jest ? I zdjęcia wychodzą do bani z tym ISO6400 .
I chyba to ekstremalne wyjście dawanie ISO na max . Na szczęście ja nie używam prawie lampy ale zauważyłem to i wydało mi się dziwne bardzo .
Jak nie jest, jak jest :) Jest aż przesadnie, bo 6400 to za duże szumy.
Nie wiem dlaczego tak działa. Ale jeśli to jest powtarzalne i na kilku body tzn, że tak sobie wymyślono (programiści nikona).
Fraglesso
31-05-2013, 23:53
U mnie z auto ISO jest trochę inaczej. Oczywiście bez lampy wszystko jak u innych, ale z lampą SB900 działa to tak, że przy włączonym AUTO ISO aparat ustawia czterokrotną wartość (liczby) najmniejszego ISO ustawionego z pokrętła.
Czyli mam w aparacie ustawione AUTO ISO, maksymalna wartość ISO 6400, przełączanie, czyli najdłuższy czas migawki w zależności od ogniskowej - AUTO.
Jeśli ustawię ISO 100, to aparat z lampą robi mi ISO 400, Jeśli ustawię 200 to 800, jeśli 400 to 1600, jeśli 500 to 2000 i tak aż do wartości 6400. Oczywiście wszystko powyżej ISO1600 automatycznie cięte jest do 6400, bo tyle w menu jest ustawione. :)
U mnie z auto ISO jest trochę inaczej. Oczywiście bez lampy wszystko jak u innych, ale z lampą SB900 działa to tak, że przy włączonym AUTO ISO aparat ustawia czterokrotną wartość (liczby) najmniejszego ISO ustawionego z pokrętła.
Czyli mam w aparacie ustawione AUTO ISO, maksymalna wartość ISO 6400, przełączanie, czyli najdłuższy czas migawki w zależności od ogniskowej - AUTO.
Jeśli ustawię ISO 100, to aparat z lampą robi mi ISO 400, Jeśli ustawię 200 to 800, jeśli 400 to 1600, jeśli 500 to 2000 i tak aż do wartości 6400. Oczywiście wszystko powyżej ISO1600 automatycznie cięte jest do 6400, bo tyle w menu jest ustawione. :)
Nie śmiem wtrącać sie, gdyż mam tylko d7k, ale z tym iso to eg mnie trzeba zmieniać tryb lampy blyskowej. Jak jest tel, bl, fp to jest razy 4. A jak sie zmieni tryb z automatyczna regulacja przesłany, czy jakos tak (w kazdym wypadku takie A i kółko), to robi z iso 100, a przy ttl bedzie 400...
Moze to wyjaśni te przeliczenia o których mówicie...
Szybkie pytanie: czy można w D600 przypisać przyciskowi AE-L/AF-L funkcję przycisku AF-ON z D700, tak aby ostrzyć kciukiem na AE-L/AF-L, a wskazującym tylko naciskać migawkę gdy chce się zrobić zdjęcie?
josephebeloki
03-06-2013, 12:13
Można ... ostatnio tak robiłem :)
ale tu mało zdjęć.....
źródło (http://img153.imageshack.us/img153/5278/dsc0078gb.jpg)
ew. kolor :) (https://www.dropbox.com/s/yolu7e6o1orcuv9/DSC_0077.jpg)
brakuje mi drugiej 600tki, zamienie się za nie kurzącą d90tke :mrgreen:
Fraglesso
04-06-2013, 00:59
ale tu mało zdjęć.....
źródło (http://img153.imageshack.us/img153/5278/dsc0078gb.jpg)
ew. kolor :) (https://www.dropbox.com/s/yolu7e6o1orcuv9/DSC_0077.jpg)
brakuje mi drugiej 600tki, zamienie się za nie kurzącą d90tke :mrgreen:
Focia fajna... a twoje D90 KUUUSI :]
Tak myślałem, że będą kolejki :D
Dzięki ;)