PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D600 w praktyce.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12

dziulas
07-02-2014, 00:27
Krótkie pytanie do szanownych kolegów. Czy starsze modele Sigmy typu 17-35/2.8-4 lub 20-40/2.8 będą bez zastrzeżeń współpracować z D600?

GonzoG
07-02-2014, 03:07
Krótkie pytanie do szanownych kolegów. Czy starsze modele Sigmy typu 17-35/2.8-4 lub 20-40/2.8 będą bez zastrzeżeń współpracować z D600?

Nie powinno być żadnych problemów.

dedwiescie
07-02-2014, 14:27

Z Sigmą 17-35 HSM nie będzie działał AF w trybie LiveView.

TOP67
07-02-2014, 14:35
U mnie działa w LV z jeszcze starszą Sigmą 15-30

dedwiescie
07-02-2014, 15:00
U mnie działa w LV z jeszcze starszą Sigmą 15-30

Jeśli dobrze się orientuję to problem dotyczy tylko starszych obiektywów z napędęm HSM. Moja 17-35mm EX DG HSM w LV na D600 ostrzy tylko w jedną stronę do oporu. Gdzieś wyczytałem, że to kwestia firmware w obiektywie i w niektórych przypadkach serwis Sigmy był w stanie naprawić tą przypadłość - niestety AFAIK w 17-35mm nic nie da się z tym zrobić.

digit
12-02-2014, 13:28
Chciałem zakomunikować że d600 przestaje kurzyć przy przebiegu 10-15 tyś. Mój kurzył dosyć mocno. Przedmuchiwałem go co ok. 5000 zdjęć. Teraz jest już czysto.

kurczeblade
12-02-2014, 13:43
Chciałem zakomunikować że d600 przestaje kurzyć przy przebiegu 10-15 tyś. Mój kurzył dosyć mocno. Przedmuchiwałem go co ok. 5000 zdjęć. Teraz jest już czysto.

Mam to sam, ale to nie temat o kurzu podobno :)

digit
12-02-2014, 18:20
O praktyce. A w praktyce kurzu nie ma.

zakonnica
13-02-2014, 13:51
Alleluja! :mrgreen:

josephebeloki
13-02-2014, 15:48

Sigma 17-35 f2.8 na razie śmiga przepięknie. LV nigdy nie używałem to nie wiem :)

!AGresT
14-02-2014, 10:34
Holender, przy moim tempie, to przestanie kurzyć za jakieś 3 lata...

Piotrek B.
14-02-2014, 10:39
Holender, przy moim tempie, to przestanie kurzyć za jakieś 3 lata...

A mój ma 7tys. i nigdy nie kurzył. Nie bardziej niż D80 czy D300.

Kurczeblade - dlaczego chcesz się przesiąść na D800, czego brakuje ci w D600?

RAF7705
14-02-2014, 10:42
Za kurcze blade nie trafisz:-D

!AGresT
14-02-2014, 11:00
Aż sprawdziłem. Mój (służbowy, ale mogę też używać do własnych zleceń) po półtorej roku ma 2965 zdjęć.
Te 3 lata, to jednak zbyt optymistycznie było...

josephebeloki
14-02-2014, 13:13
Aż sprawdziłem. Mój (służbowy, ale mogę też używać do własnych zleceń) po półtorej roku ma 2965 zdjęć.

To co Ty, Policjantem jesteś? :) Ja w tablicę testową wywaliłem z 500 :) hehe

!AGresT
14-02-2014, 13:45
Nie wiem, co to ma wspólnego z Policją, ale jak się przez 20 lat robi wielkim formatem (jedna/dwie klatki w kasecie), to da się nauczyć "nie strzelać" na oślep. Jak jest potrzebne 10 zdjęć, to się ewentualni robi 15-20. Tym bardziej, że od razu widzimy na monitorku, czy jest udane (nie trzeba robić na wszelki wypadek).

zakonnica
14-02-2014, 13:53
Nie przejmuj się. 3 lata czy 10 lat..Na dłużej Ci starczy :mrgreen:
Pozdr.

kurczeblade
14-02-2014, 14:19
A mój ma 7tys. i nigdy nie kurzył. Nie bardziej niż D80 czy D300.

Kurczeblade - dlaczego chcesz się przesiąść na D800, czego brakuje ci w D600?

W sumie niczego mi nie brakuje, D600 świetnie się sprawdza. Ale powolutku wychodzę finansowo na prostą. Obecnie jestem z jednym body D600 i zamierzam kupić drugie na wszelki wypadek, żeby mieć zapas, i ciągle mi chodzi po głowie D800 :-) chociaż z drugiej strony jestem przerażony tutejszym tematem D800 i AFie :D

Piotrek B.
14-02-2014, 22:55
Bo czytasz za dużo forum ;) Jakbyś czytał wątek o D600 przed kupnem pewnie też byś go ominął ;) Moim zdaniem nie ma sprzętu bez wad. Trzeba się ich nauczyć i wiedzieć jak je omijać a nie sprzyja temu skakanie z modelu na model. Też bym sobie coś dokupił jakbym na to miał. Ale byłoby to D610 albo sprzedałbym D600 i kupił dwa D800 ;) Różne body do jednego zadania tak średnio misie widzą ..

Greg77
14-02-2014, 23:05
To co Ty, Policjantem jesteś? :) Ja w tablicę testową wywaliłem z 500 :) hehe

No ba ja to ze 3 tysiaki zrobilem bialej sciany!!! :P

A na serio to z pleneru krajobrazowego miewam po 50-100 zdjec z czego docelowo obrobie z 10.
Wynik, po 7 miesiacach mam ok 3300 klapniec, fakt jest jednak taki, ze pierwsze dwa tysiace kurzyl, teraz mam juz luzik i nawet nie sprawdzam, ale bywa, ze robie zdjecia na f16 i wtedy cos tam musze stempelkiem machnac, ale minimalnie, ze dwa trzy syfki, wiec nie wiecej niz D90.

MilekS
15-02-2014, 00:58
Jak jest potrzebne 10 zdjęć, to się ewentualni robi 15-20. Tym bardziej, że od razu widzimy na monitorku, czy jest udane (nie trzeba robić na wszelki wypadek).
Ansel Adams jechał na sesję np. w Yosemite, pracował cały dzień i naświetlał... dwie klisze. Ta druga na wypadek gdyby jakaś katastrofa przydarzyła się pierwszej.

Nb. - miałem przyjemność spotkać pana AA przy pracy. Daaawno temu. A w roku 2012 obejrzeć w Greenwich wystawę jego prac.

ekonet
15-02-2014, 01:01
katastrofa przydażyła się
Chyba się jednak przydarzyła.

Piotrek B.
15-02-2014, 01:34
O kurde.. A myślałem, że szkoda, że moderatorzy jako spece od foto rzadko na temat się udzielają a tu kurcze już czaję.. Pilnują ortografii..

MilekS
15-02-2014, 01:37
Chyba się jednak przydarzyła.
Chyba jednak spóźniłeś się. Sam zauważyłem i poprawiłem podczas edycji treści.

kurczeblade
15-02-2014, 18:38
Bo czytasz za dużo forum ;) Jakbyś czytał wątek o D600 przed kupnem pewnie też byś go ominął ;) Moim zdaniem nie ma sprzętu bez wad. Trzeba się ich nauczyć i wiedzieć jak je omijać a nie sprzyja temu skakanie z modelu na model. Też bym sobie coś dokupił jakbym na to miał. Ale byłoby to D610 albo sprzedałbym D600 i kupił dwa D800 ;) Różne body do jednego zadania tak średnio misie widzą ..

Faktycznie czasami forum może zmienić światopogląd i można wpaść w dramaturgie :P ale przed kupnem d600 słyszałem o problemach pruszenia. Co do różnorodności body to nie powinno być problemu D800 na podstawowe body a D600 w torbie :-)

coś mało osób wypowiada się o 600tce, nikt nie narzeka więc cisza :-)

106
15-02-2014, 23:02
nie maja czasu - robia zdjecia :) kupilem w styczniu. blisko 4k zdj za mna. nie ma sie
co rozwodzic bo chyba juz wszystko o D600 zostalo napisane... krotko mowiac jestem
nim zachwycony.

J1
16-02-2014, 03:22
Patrząc na możliwości matrycy D600 też byłbym zachwycony. Poproszę taką matrycę w puszce klasy D700. ;-)

Piotrek B.
17-02-2014, 17:23
Faktycznie czasami forum może zmienić światopogląd i można wpaść w dramaturgie :P ale przed kupnem d600 słyszałem o problemach pruszenia. Co do różnorodności body to nie powinno być problemu D800 na podstawowe body a D600 w torbie :-)

Nie no jak w torbie to mniejszy problem, myślałem, że chcesz robić na dwa body ze stałkami.. Tu teoretyzując (bo nie robiłem tak nigdy) lepiej mieć dwa takie same obrazki, prościej to potem obrabiać chyba.. Ale z tego co widzę, ludzie różnie robią, na dwóch różnych body jednocześnie też jadą..

meehoo
17-02-2014, 18:24

Sigma 17-35 działała jak najbardziej ok. Nie działa jedynie LiveView (AF albo wcale nie działa albo celuje w kosmos).

zakonnica
22-02-2014, 12:30
Nadal sobie pstrykam i nadal jestem zadowolona. Aż mi głupio, że nie mogę na niego trochę ponarzekac. :p

przespol
28-02-2014, 00:24
Proszono mnie o podzielenie się wrażeniami po naprawie mojego d600, co niniejszym czynię.

Lista zgłoszonych usterek wraz z reakcją serwisu:
- Kurz na matrycy, którego po przedmuchaniu było mało i generalnie mi nie przeszkadzał: wyczyszczone, wymiana Shutter Plate Unit i wyklejone taśmą dwustronną
- BF w świetle żarowym na każdym szkle, co było najbardziej upierdliwą usterką ze względu na konieczność włączania i wyłączania korekty AF przy zmianie otoczenia/światła: po pierwszych testach wygląda na to, że AF radzi sobie poprawnie i nie wymaga korekty niezależnie od światła
- Żółto-zielony zafarb LCD - usunięto, kolory są poprawnie oddane, do czego trudno się przyzwyczaić po półrocznym oglądaniu żółtaczki na LCD :)
- 1 czerwony hot-pixel na LCD - nie usunięto

Całość trwała 2 tygodnie. Na karcie naprawy widnieje tylko info dotyczące pierwszej usterki. Do pozostałych serwis nie raczył się odnieść. Pracownik na infolinii nie był w stanie udzielić żadnych dodatkowych informacji.

Generalnie cieszę się, że usunięto dwie najbardziej irytujące usterki (BF i żółtaczkę na LCD) i żałuję, że tak długo z tym zwlekałem. Z drugiej jakbym się wstrzymał jeszcze 2 tygodnie to może by mi migawkę wymienili :) No, cóż - może wszystko przede mną.

przespol
28-02-2014, 13:14
Po dalszych testach, stwierdzam, że serwis faktycznie poradził sobie z BF w świetle żarowym. Natomiast w gratisie dostałem piękny FF w świetle dziennym. Potrzebna korekta +15 :/

siwyozzman
28-02-2014, 13:29
Po dalszych testach, stwierdzam, że serwis faktycznie poradził sobie z BF w świetle żarowym. Natomiast w gratisie dostałem piękny FF w świetle dziennym. Potrzebna korekta +15 :/
Dokładnie miałem tak samo z D7000 - jak wczoraj przeczytałem że Ci poprawili to od razu pomyślałem że masz w dziennym FF tylko o tym nie wiesz... :) Takie same spostrzeżenia mają ludzie na zagranicznych forach a korzystają z innych serwisów... Nie narzekajmy na nasz serwis bo to jest jakaś wada konstrukcji czy też oprogramowania - producent wypina się na użytkowników a serwis nie potrafi sobie poradzić z odmiennym ostrzeniem w różnym oświetleniu...

przespol
28-02-2014, 13:54
Dokładnie miałem tak samo z D7000 - jak wczoraj przeczytałem że Ci poprawili to od razu pomyślałem że masz w dziennym FF tylko o tym nie wiesz... :) Takie same spostrzeżenia mają ludzie na zagranicznych forach a korzystają z innych serwisów... Nie narzekajmy na nasz serwis bo to jest jakaś wada konstrukcji czy też oprogramowania - producent wypina się na użytkowników a serwis nie potrafi sobie poradzić z odmiennym ostrzeniem w różnym oświetleniu...

No to ładnie :) Ciągnąłeś temat dalej ze swoim d7000 (ponowna wysyłka itp.)? Co na to serwis, jeżeli w ogóle udało Ci się wyciągnąć od nich jakieś informacje?

Jacek_Z
28-02-2014, 14:10
Sądzę, że to ze względu na inne załamywanie się światła o różnej długości fali. Wniosek jest taki, że trzeba uzależnić AF od WB, a producent tego nie zrobił, bądź uwzględnił to w zbyt małym stopniu. W dodatku ciezko by body, które nie potrafi precyzyjnie ustalić jakie jest światło (przecież przy świetle sztucznym to jest problem, AWB nie jest idealne) miało precyzyjnie wprowadzić korektę.
Jeśli tak jest to wszystkie body mają ten problem, a nie niektóre. No i tu mamy zagwozdkę, czy inni nie pracuja w tak ciężkich warunkach, czy też nie wyłapują błędów AF? Jak do tego dodamy kwestie tego, że niektórzy mylą mydło na boku kadru (optyka słabiej pracuje) ze źle trafioną ostrościa to mamy problem z analizą jak to naprawde jest.

Pawel Pawlak
28-02-2014, 14:36
Może to być też kwestia innej budowy sensorów AF. To tylko gdybanie, ale z jakiegoś powodu takie problemy nie były obserwowane w normalnej pracy D700 czy d3 choć już przy wspomaganiu AF z flesza, czerwonym światłem problem także się pojawiał.

Jacek_Z
28-02-2014, 15:29
czerwonym światłem problem także się pojawiał.Tylko, że niektórzy to mieli, inni nie, a co ciekawsze "przestawienie" AF powodowało samo włączenie funkcji, a nie czerwony wzór. Bo wzór można było zasłonić reką, a aparat się mylił, podczas gdy bez włączenia wspomagania AF ustawiał dobrze. To może świadczyć o tym, że programiści uwzględniają to, że w słabym świetle AF powinien pracować inaczej, bo jest inna barwa światła.
Nie dotarłem do żadnych oficjalnych informacji jak to funkcjonuje. To co pisze to moje domysły, niekoniecznie słuszne ;)

FttSniper
28-02-2014, 15:58
Tylko, że niektórzy to mieli, inni nie, a co ciekawsze "przestawienie" AF powodowało samo włączenie funkcji, a nie czerwony wzór. Bo wzór można było zasłonić reką, a aparat się mylił, podczas gdy bez włączenia wspomagania AF ustawiał dobrze. To może świadczyć o tym, że programiści uwzględniają to, że w słabym świetle AF powinien pracować inaczej, bo jest inna barwa światła.
Nie dotarłem do żadnych oficjalnych informacji jak to funkcjonuje. To co pisze to moje domysły, niekoniecznie słuszne ;)

Zrobię chyba zaraz test - wspomaganie z Lampy przy świetle wpadającym od okna w pochmurny dzień + później przy żarówkach - jestem ciekaw rezultatu :)

siwyozzman
28-02-2014, 16:05
To są domysły ale fakty są takie że takie zachowanie było obce starszym konstrukcjom Nikona a teraz to standard. Ciesze się że zdanie zabrali obecnie najbardziej szanowani koledzy z forum i Jacek_Z w końcu przyjmuje to do wiadomości... Pamiętam też jak na początku Fraglesso był zachwycony swoim D600 aż mu inny użytkownik pokazał co się dzieje przy żarówkach... Myślę że wielu użytkowników też tego nie zauważa chociaż autorytatywnie odpowiedzieć się nie da... Wiem tylko że jak biorę D300s albo D700 to takich historii nie ma... Jeszcze jedno spostrzeżenie - współpraca z lampami a raczej ich wspomaganiem... Moje D7000 przy włączonym wspomaganiu działało perfekcyjnie! Żadnej korekty nie było trzeba... porównywałem z D200 które miałem pod ręką - za każdym razem staruszek przy włączonym wzorku z Sb800 nie trafiał 35/1.8G i to koszmarnie! Za to D7000 za każdym razem żyletka - więc to poprawili! Pytałem na PM innych właścicieli D7000 i mieli tak samo!!! Ze wspomaganiem było ok Problem w tym że wspomaganie włącza się automatycznie - w ciemnicy wiadomo za każdym razem ale w umiarkowanych warunkach nie zawsze a wymusić się chyba tego nie da... więc problem był bo ze wspomaganiem mikrokalibracja musiała być na "0" a jak się nie włączyła lmpka wspomagająca to zdjęcie miało BF . To wątek o D600 ja pisze o D7000 ale podkreślam że zachowanie jest dokładnie takie samo!!! Sam AF jest szybki - ale podatny na kolor światła... w cieniu też przestawał trafiać...
Kolego przespol - to była druga wysyłka do serwisu... za pierwszym razem jak wysyłałem to była totalna losowość i kompletne mydło przy ostrzeniu na nieskończoność... po kalibracji zrobiło się celnie w świetle dziennym ale na nieskończoność dalej było kiepsko - to mi nie przeszkadzało bo rzadko fotografuję na duże odległości... sprzedałem przez to sigmę 10-20 bo było mydło a wcześniej na starszych korpusach całkiem ok... W żarowym był BF na poziomie -5.. -7
Wysłałem ponownie - wyregulowali do żarówek ale zrobił się FF przy dziennym. Aparat sprzedałem koledze który ma zamiar używać go na ślubach równolegle z D700... wie jak działa ale twierdzi że da radę to "ogarnąć" - zobaczymy po sezonie czy dalej tak będzie twierdził...
Spekuluje że serwis tego nie potrafi naprawić... to rzeczywiście może mieć coś wspólnego ze załamywaniem światła - być może starsze korpusy to lepiej uwzględniały albo coś zmieniono nie przewidując skutków...

Jacek_Z
28-02-2014, 16:05
Super. I zrób w kazdym z tych przypadków jeszcze 2 wersje - gdy będzie rzucany czerwony wzorek i gdy wzorek zasłonisz ręką (ale funkcja wspomagania włączona!). Podziel się tu wynikami.

edit
siwyozzman - sęk w tym, że wcale w D700 perfekcyjnie nie było, wspomaganie AF dawało odchyły.
Jeszcze większy problem to ten, że niektórzy piszą, że to mają, inni nie. I bądź tu mądry dlaczego. Inne obiektywy (widzę, że z szerokimi kątami sa wieksze problemy, szczególnie 35/1.8 na FX) czy inne światło mogą wpływac na efekt.

sufenta
28-02-2014, 16:12
wspomniany przez kolege przespol zoltozielony "zafarb" wystepuje stosunkowo czesto- mial go jeden z moich kolegow i, podobnie jak kolega przespol, zwrocil sie do nikona z prosba o korekcje. nikon (service point münchen) odpisal, ze lcd w 800 jest najlepszym na swiecie standardem i ze zoltozielony (nie uzyje slowa "zafarb" bo takiego slowa nie ma) "cos-tam" ma byc CHYBA ZE chce pan miec lcd taki jak w 700 (downgrade)- kolega zachcial i ma teraz lcd bez zoltozielonego przebarwienia . pozdrawiam i zycze duzo swiatla. p.s. moj lcd tez to chyba ma, ale nie zwracam na to uwagi.

siwyozzman
28-02-2014, 16:17
siwyozzman - sęk w tym, że wcale w D700 perfekcyjnie nie było, wspomaganie AF dawało odchyły.
Jeszcze większy problem to ten, że niektórzy piszą, że to mają, inni nie.
Zgadzam się z tym - teraz też niektórzy twierdzą że D600 trafia dobrze niezależnie od światła a inni nie...
Co do D700 to rzadko używam lampy - wiadomo że są sytuacje w których sprawnie działające wspomaganie z lampy bardzo pomaga a rzeczywiście ogromy BF w takich przypadkach zaliczają również niektóre D3,D3s, na pewno D200 w którym mi to doskwierało bardzo... nawet gdy się wzorek zasłoni ręką... tak jakby soft uwzględniał jakiś algorytm w takich sytuacjach...
Niemniej te nowe matryce aż proszą o prace na zastanym a tu cholera wie jaką korektę ustawić bo żarówki też są bardzo różne... nigdy nie jesteś pewien czy nie da się lepiej... to rujnuje psychikę :)

KaarooL
28-02-2014, 17:37
Zrobiliby lepiej coś co ma sprawny AF i pełną klatkę (pomijam D4).

przespol
28-02-2014, 18:56
Oj rujnuje psychikę,rujnuje. Odeślę jescze raz do serwisu i zobaczymy co się będzie działo. Ostatnio zwrócili mi kasę za tablet po dwukrotnej "naprawie". Może to jest jakaś opcja(lub wymiana na nowy) - w końcu towar niezgodny skoro AF działa poprawnie albo w dziennym albo żarowym.

Co do wymiany/downgradu LCD, to żółtaczkę usunęli programowo (miałem 1 hotpixel, który pozostal).

Andi74
28-02-2014, 20:22
dla chetnych kupna D600

znalazlem fajna oferte ale sklep nie wysyla do niemiec

cena 879 euro sprzecik noweczka i 6 miesiecy gwarancja

http://www.ebay.fr/itm/Nikon-D600-Nu-Appareil-Photo-Reflex-Numerique-Ecran-3-24-3Mpix-HD-Grade-/111289431998?pt=FR_IQ_PhotoVideo_Photo_AppareilsNu meriques&hash=item19e95df7be

http://www.amazon.fr/gp/offer-listing/B009A689TE/ref=sr_1_1_olp?ie=UTF8&qid=1393611623&sr=8-1&keywords=d600&condition=used

to ten sam sklep cena chyba dobra mozna by zaryzykowac platnosc paypalem czyli 100% gwarancji

chcialem kupic ale nie wysylaja do niemiec

am1974
28-02-2014, 21:11
Ja mojego D600 kupiłem w grudniu na Ebay'u za 849 Euro + 27 Euro wysyłka z Francji (przebieg 2100 i 6 miesięcy gwarancji), paczka była po 8 dniach. Wcześniej nigdy bym nawet nie pomyślał o jego kupnie, ale za taką cenę nie zastanawiałem się długo i nie żałuję przesiadki z D7100... ;)

Jacek_Z
28-02-2014, 21:24
Zgadzam się z tym - teraz też niektórzy twierdzą że D600 trafia dobrze niezależnie od światła a inni nie...No własnie. I jak tu wyciagać wnioski?
Co do światła sztucznego - tu chodzi nie tylko o to, czy sztuczne czy nie, ale bardziej ile ma K. Bo co innego żarówka, a co innego energooszczędna rtęciówka. Czyli podając odchył na bocznych punktach ja byłbym ciekaw dla ilu stopni K ten odchył, jak duży i z jakim obiektywem. Tylko wymagam zbyt dużo raczej (bo skąd ludzie mają wiedzieć ile było K) i się raczej nie da wyciągnąć wniosków. Bo dla zrobienia sobie jakiejś statystyki trzeba mieć więcej danych niż od kilku użytkowników.

Hektor
01-03-2014, 12:27
To są domysły ale fakty są takie że takie zachowanie było obce starszym konstrukcjom Nikona a teraz to standard.

Chcieliśmy mieć kilkadziesiąt punktów AF pokrywających większość kadru to teraz trzeba się pogodzić ze skutkami. Kiedyś był jeden punkt AF, potem pięć i nie było z nimi problemu. Potem się okazało, że w efekcie postępu aparat łapie ostrość na wieprzowe nóżki w galarecie a nie na pannę młodą. Może olać te zewnętrzne punkty i - jak jeszcze parę lat temu bywało - używać kilku centralnych?

Andi74
02-03-2014, 02:10
no tez dolaczylem do posiadaczy D600 wlasnie wyrwalem na ebay fr w sklepie za 749 euro 6k na liczniku i 6 miesiecy gwarancji

podaje linka bo widze ze sklep ma jeszcze inne D600 w dobrej cenie

http://www.ebay.de/itm/NIKON-D600-NU-COMME-NEUF-SEULEMENT-29582-DECLENCHEMENTS-/201044974447?pt=FR_IQ_PhotoVideo_Photo_AppareilsNu meriques&hash=item2ecf36db6f

SerU
02-03-2014, 11:35
Andi74 szkoda tylko, że bez baterii i ładowarki...To jest sam aparat z paskiem-nic więcej...

Andi74
02-03-2014, 12:11
wiem wiem mam jeszcze graty po D7100 ladowarka usb i aku

ale cena ??? chyba ok a teraz jak ma dozywocie w serwisie nikona to git

niemiecki serwis dziala poprawnie w ciagu 7 dni wszystko ogarnia

jak nie podpasi do sie sprzeda dalej na ebay de z przebiegiem 50k smigaja po 994 euro na aukcjach

SerU
02-03-2014, 13:45
Cena jak najbardziej OK. Daj znać, jak dotrze i opisz wrażenia :)

A tak swoją drogą, to jesteś mistrzem upgrade'u - ile Ty już miałeś tych puszek w przeciągu roku? Szkła porządne dokup i zdjęcia zacznij robić :)

Andi74
02-03-2014, 13:57
hahah

lubie cos potestowac i pobawic sie w domu zasze cos nowego

ale z motorami jest to samo kupuje przebudowywuje miesiac posmigam i sprzedaje i od nowa w roku 3

Andi74
05-03-2014, 19:37
dzis przyszedl aparacik pierwsze wrazenia to wykonanie gorsze jak D7100

material jest napewno slabszy jak D7100 (celowo nie porownuje do D200,D300,D700 bo to juz inna liga )

jutro testy praktyczne bo zgubilem gdzies aku i musze poszukac

Piotrek B.
05-03-2014, 20:10
O kurde.. Na pewno to Lenin nie żyje. Choć i tu są wątpliwości. Wykonanie gorsze niż D7100? Niż D700? Ale że co? Bo każdy miałem w rękach i nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz?

Lena&TheShadow
05-03-2014, 20:15
Może chodzi o to, że pierwsze wrażenie pracy z D600/D610 jest takie, że jest to aparat mały, brzydki, nieforemny, nieciekawie leży w dłoniach i śmierdzi plastikiem na kilometr.

mateo912
05-03-2014, 20:25
Może chodzi o to, że pierwsze wrażenie pracy z D600/D610 jest takie, że jest to aparat mały, brzydki, nieforemny, nieciekawie leży w dłoniach i śmierdzi plastikiem na kilometr.

tyle że d7100 i d600/610 to ten sam szkielet i opakowanie (pod względem materiałów itp) więc trochę nie halo gdy w d7100 pasuje a w d600 nie:)

martinezX
05-03-2014, 21:06
Andi74 Powiedz mi jak wygląda sprawa z gwarancją. Masz europejską realizowaną w każdym serwisie, czy może sprzedający dał jakoś swoją gwarancję, ciekawi mnie ten temat bo cenowo jest bardzo kuszące, mimo że to sama pucha.

Piotrek B.
05-03-2014, 21:41
tyle że d7100 i d600/610 to ten sam szkielet i opakowanie (pod względem materiałów itp) więc trochę nie halo gdy w d7100 pasuje a w d600 nie:)

Dokładnie. Ten sam "śmierdzący plastik".

Andi74
05-03-2014, 22:23
czlowiek dal swoja gearancje 6 miechow z numerem seryjnym body

aparat noweczka nawet pachnie nowoscia w koncu tylko 7 k przebiegu

co do ceny nowa ladowarka 24 eu MH-25 aku zamienik 13 euro czyli wyszlo by 800 euro

jutro dowiem sie w Nikonie jak to z ta pogwarancyjna obsluga bedzie czy mnie w razie czego tez obejmie

chodzi mi o plastyk jest taki sam jak w D7000 i D5000 ten lekko szary

D7100 ma inny ten ciemniejszy i z wygladu jakosciowo lepszy co do porownan do mowie o tym co mialem w domu

czyli duzo

guma na gripie tez jest inna jak w D7100 bardziej twarda takie jest moje odczucie

w pracy chyba mam aku i ladowarke od D7100 bo w domu lipa nigdzie nie ma i popstrykam troche z tarasu

arek71
05-03-2014, 23:58
Andi74, dzieki za namiar, wczoraj kupiłem na Ebay.fr, Za aparat z 4100 kłapnięć dałem 749 Euro + 30 wysyłki., przez PayPal wyszło ~3400PLNów czyli praktycznie za 50% ceny półkowej (pamiętam to piewsze uderzenie w FJ 11.2012 za 8888PLN) Ponieważ mam D7000 i D7100 to z ładowarka kłopotów nie ma :)
Około poniedziałku powinien być w moich chciwych łapach i juz nie moge sie doczekać kiedy do niego podepnę 105DC albo 80-200 :D

Piotrek B.
06-03-2014, 01:43
No to ja kurcze subskrybuję ten wątek i czekam na Twoją relację z radosnego testu ;)

Greg77
06-03-2014, 02:43
No mialem D7100 w dloni i nie widzialem takich roznic, ale co ja tam wiem, te aparaty sa niemal identyczne, poza tym, ze D600 jest grubszy za sprawa wiekszej komory lustra...
Ogolnie sprawa tego aparatu a byc moze aparatow smierdzi jak dla mnie z daleka, cena zastanawiajaca, brak osprzetu bardzo watpliwy, przebieg, coz od kiedy oprogramowanie serwisowe moze sciagnac kazdy szczyl to mozna i nawet 0 klatek machnac na zyczenie...
Zastanawia mnie skad sa te aparaty bez accu i ladowarek o reszcie nie wspomne?! Bez gwaranji producenta i papierow?? Odrzuty jakies, ktos ma gdzies dostep?!
Mozliwe, ze te aparaty maja przebiego po 150k a sprzedawane sa jako malo przebiegowe...ja bym taka okazje omijal z kilometra.

KaarooL
06-03-2014, 08:35
Spojrzałbym na to z innej strony. Nie jak na okazję dla klienta, tylko jak na szmelc, który trzeba gdzieś upchać i odzyskać cokolwiek z włożonego kapitału. Leży toto i zajmuje miejsce. Krąży od cholery egzemplarzy refurb, ze zwrotów, używek wszelkiej maści itp. Wożą je pewnie niczym kartofle, bo opakowanie też swoje zajmuje. Ludzie kupią, bo w końcu okazja. Nawet jeśli mają przebieg 40.000 - co to zmienia?

Borat1979
06-03-2014, 09:55
Ogolnie sprawa tego aparatu a byc moze aparatow smierdzi jak dla mnie z daleka, cena zastanawiajaca, brak osprzetu bardzo watpliwy, przebieg, coz od kiedy oprogramowanie serwisowe moze sciagnac kazdy szczyl to mozna i nawet 0 klatek machnac na zyczenie...
Zastanawia mnie skad sa te aparaty bez accu i ladowarek o reszcie nie wspomne?! Bez gwaranji producenta i papierow?? Odrzuty jakies, ktos ma gdzies dostep?!
Mozliwe, ze te aparaty maja przebiego po 150k a sprzedawane sa jako malo przebiegowe...ja bym taka okazje omijal z kilometra.

W zestawie softu, który wyciekł do netu nie ma tego do D600 bo było to dużo wcześniej zanim D600 pojawił się na rynku więc czym mieli by te liczniki przekręcać?

arek71
06-03-2014, 12:16
A tam nakręcacie się. Goście sprzedają dużo sprzętu foto w b. dobrych cenach, nie tylko N. Tych d600 było łącznie 5, płatne paypalem i 6 miechów gwarancji od sprzedawcy+ wymiana migawki w Nikonie jesli będzie taka potrzeba. Przyjedzie pomacamy, powąchmy. Będzie ok, zostanie, nie to odjedzie z powrotem a kaska tak czy inaczej wróci na konto. To co się szczypać? Przy moim robieniu zdjęć to trzaskam~ 10000 klatek na rok. Da radę :D A jak nie to będe mógł wreszcie wyżywac się w wątkach o dziadostwie Nikona i jego badziewnej kontroli jakości tudzież błędach w sztuce projektowania aparatów ;)
A tak by the way to jest do wzięcia za 900E ( to już po złożeniu oferty) z czteroletnią gwarancją D600 z 32k klapnięć. Z kompletem wszystkiego ;)
http://www.ebay.de/itm/231171603901?ssPageName=STRK:MEBOFFX:IT&_trksid=p3984.m1432.l2649

Andi74
06-03-2014, 12:24
a mnie ciekawi dlaczego one sa tylko we Francji w tak dobrych cenach

am1974
06-03-2014, 12:45
Kupowałem u nich w grudniu (ebay - cashsimply94) - wtedy był to pełen zestaw sklepowy, od pewnego czasu widzę że sprzedają głównie niekompletne zestawy. Nie licząc kilku rysek na osłonie wyświetlacza to stan idealny. Były pewne obawy, ale jak już aparat do mnie dotarł i jest używany (zrobiłem już ok 3 tys zdjęć różnymi obiektywami) to nie stwierdziłem żadnych problemów ani wad ukrytych. AF jak dla mnie lepszy niż w D7100, którego miałem wcześniej a matryca to w ogóle inna bajka. Życzyłbym sobie więcej takich cenowych okazji, jak tak czytam wcześniejsze posty jaka to niby jest padlina na tych aukcjach to ręce po prostu opadają... Gdyby to jeszcze pisał ktoś, kto rzeczywiście kupił i ma podstawy tak twierdzić. Z tego co pamiętam zwroty były przyjmowane, więc ryzyko nie jest wielkie. Każdy robi jak uważa, ja po normalnej cenie na pewno nie kupiłbym D600 a tak zaryzykowałem i trafił się sprzęt z którego jestem zadowolony. :)

Borat1979
06-03-2014, 12:45
A tam nakręcacie się. Goście sprzedają dużo sprzętu foto w b. dobrych cenach, nie tylko N. Tych d600 było łącznie 5, płatne paypalem i 6 miechów gwarancji od sprzedawcy+ wymiana migawki w Nikonie jesli będzie taka potrzeba. Przyjedzie pomacamy, powąchmy.
Nie uważasz że to trochę dziwne gdy sprzęt jest nie tylko bez papierów ale nawet bez baterii?

arek71
06-03-2014, 14:15
Nie dziwne, tylko taka dziwna oferta ;) Ale co to ma do tego, że mam możliwość kupienia D600 w dzikiej cenie? Kupuję, sprawdzam, jest ok to zostaje, nie to wraca. A skąd oni biorą te aparaty? Nie mam bladego pojęcia. I nie mam zamiaru się nad tym pochylać z zadumą...Akurat baterii, ładowarek i tego typu szpejów to mi nie brakuje. Nie planowałem zakupu FF ale w cenie DX go łyknąłem. I tyle w temacie.

Andi74
06-03-2014, 15:46
u mnie zamienik aku nie chce smigac w d600 cholera

aku pokazuje na lcd stan rozladowania i miga i nic nie moge zrobic poza on/off

SerU
06-03-2014, 16:40
Sprawdz na innym aku bo nie wydaje mi sie zeby nie dzialal na zamiennikach-d610 dziala.

Borat1979
06-03-2014, 17:08
Nie dziwne, tylko taka dziwna oferta ;)

Taka dziwna oferta, w której sprzęt jest bez papierów i akcesoriów w dodatku po atrakcyjnej cenie i niewiadomego pochodzenia jest na ogół jedna...

W dodatki sprzęt Francji gdzie pełno arabusów i emigrantów z Afryki ;)

Amator777
06-03-2014, 17:55
Można by poprosić sprzedającego o podanie nr seryjnego. Serwis powinien chyba coś wiedzieć o nr zgłoszonych jako kradzione.

Andi74
06-03-2014, 18:11
ludzie czy wy zwariowaliscie ???

tu nie kupilismy na rynku tylko u czlowieka w sklepie z ponad 1100 pozytywow na ebay opanujta sie jak to sie mowi

http://stores.ebay.de/cashsimply94?_trksid=p2047675.l2563

tu jego strona

http://www.cash94.fr/

CASH94
cash94 cash94
51 RUE LOUIS TALAMONI
94500 CHAMPIGNY SUR MARNE, Ile-de-France
France métropolitaine

Dostajemy rachunek ze sklepu z numerem seryjnym body !!!!!

martin204
06-03-2014, 19:01
Kurcze chętnie bym kupił ale nigdy nic nie kupowałem na ebay ba nawet nie wiem jak jest z tym PAYPAL... i jeśli mam być szczery to mam troszkę pietra że kupię cegłówkę ...
ps jak jest z tym PAyPAl bo jak wpisałem w google to w wynikach wyszły prawie same negatywy (że oszustwa itp)
Za info dziękuję.

Andi74
06-03-2014, 19:30
ludzie jak od wielu wielu lat kupuje za pomoca paypalem w pl trzeba do paypala karte podpiac w de nie

tu cegly nie ma sklep ma ponad 1100 pozytywow ja mam sam na ebay 2063 pozytywow od 2006 roku

gelerth
06-03-2014, 20:20
szczerze nie rozumiem polemiki, która tutaj się toczy ostatnio.

człowiek kupił tanio D600 i niejako dołączył do rodziny, mam nadzieję zadowolonych użytkowników D600/D610 - więc o co chodzi?

jeden szuka okazji bo ma czas i nie ma pieniędzy i akceptuje ryzyko (są tacy co mają jednego i drugiego w nadmiarze, tylko Ci nie wypatrują raczej takich okazji) a drugi nie ma czasu ale ma pieniądze by pójść do sklepu by kupić i nie chce ryzykować.

Jak koledze coś się stanie z body (oby nie) to przecież nie będzie "żebrał" po forum by się zrzucić na naprawę.
Z drugiej strony rozumiem, że nie zacznie tych co kupili w sklepie nazywać jeleniami, którzy przepłacili bo takie podejście jest raczej nie fair.

Zmieniając trochę temat i podając za nikon rumors jest ciekawa promocja na obiektywy Nikona w US do końca marca :-( szkoda że rynek europejski (pewnie m.in. za takie szacher macher z cenami jakie się robi we Francji) rzadko ma takie (że o kraju nad Wisłą nie wspomnę :-(

Andi74
06-03-2014, 20:35
na innym aku wszysko super pieknie wszysko smiga zrobilem test na te plamy nic u mnie nie ma

jedyne co to jakis paproch w wizjerze widze grucha nie pomogla szukam go dalej

robi sie wyrazniejszy jak krece dipri +/-

i jest jedna plama oleju wyglada dokladnie jak tutaj

http://www.youtube.com/watch?v=_cY30lEMv8o#t=61

juz nie ma widocznie to jakis lekki paproch bo po czyszczeniu matrycy w body nie ma juz nic

sufenta
06-03-2014, 21:20
nie znam francuskiego, ale znam ebay- jesli sprzet jest uzywany to w wiekszosci przypadkow nie mozesz go zwrocic

motoko
06-03-2014, 21:24
nie znam francuskiego, ale znam ebay- jesli sprzet jest uzywany to w wiekszosci przypadkow nie mozesz go zwrocic

Mozesz, jesli jest np: niezgodny z opisem.

sufenta
06-03-2014, 21:29
Mozesz, jesli jest np: niezgodny z opisem.

to prawda jest co piszez, ale jesli kupisz, np, 600, ktora plamy robi to adios ojrony. dlatego przy zakupie drogich rzeczy na ebay sensowne jest zaznaczenie odleglosci aby moc w razie potrzeby wlasnymi oczami towar ocenic. pozdrawiam

Andi74
06-03-2014, 21:34
na ebay kupujac w sklepie lub od sprzedawcy tzn majacego dzialalnosc oddajemy wszystko w ciagu 14 lub 30 dni od dostarczenia towaru

bez podawania przyczyny takie sa zasady na ebay !!!

inaczej jak kupujemy od kogos prywatnego to wtedy jak towar jest nie zgodny z opisem uruchamiamy ebay i otwieramy tzw "problem" i ebay przejmuje rozstrzygniecie sporu jesli ktos placil paypalem to automatycznie zostaje nalozona mu blokada na srodki jakie ma na paypalu jesli ma karte podpieta do paypala to nastepuje blokada na kwota sprzedanego towaru az do rozstrzygniecia sporu

to tyle PS. moja zona miala sklep na ebay to troche wiem co i jak jak jest sie sprzedawca

sufenta
06-03-2014, 21:40
o.k. andi, kup "plamiaca" 600 na ebay a potem sie prowadzaj. posiadanie karty kredytowej nie jest konieczne aby placic przy pomocy PayPal. twoja informacja, ze masz prawo do zwrotu jest, niestety, tylko po czesci prawdziwa: jesli sprzedajacy zaznaczy, ze gwarantuje odbior wtedy masz takie prawo, przy prywatnych aukcjach mozesz o zwrotach zapomniec. jesli w rzeczonym przypadku jest to gdzies (po francusku) napisane- to ma kolega szczescie, jesli nie to powinien sie zaczac modlic. towar jest wysylany po zaplaceniu.

Andi74
06-03-2014, 22:24
napisalem ze w PL do Paypala jest podpieta karta kredytowa nie w DE

http://www.ebay.de/itm/NIKON-D600-NU-COMME-NEUF-SEULEMENT-2710-DECLENCHEMENTS-/191091013244?pt=FR_IQ_PhotoVideo_Photo_AppareilsNu meriques&hash=item2c7de9767c#rpdId

a umiemy troche czytac po niemiecku ????
Widerrufs- oder Rückgabebelehrung
Frist
Rücksendekosten
14 Tage

Acheteur
Rücknahmebedingungen: Weitere Angaben
Rücknahmen akzeptiert

czyli ten sprzedawca akceptuje zwrot towaru bez zadnego widzimisia !!!!

takie sa zasady na ebay dla ludzi prowadzacych dzialalnosc tzn sprzedawcow !!!

a co mnie to w koncu obchodzi kto chce kupuje kto nie to nie

ja jakos na ebay com kupuje motocykle po kilka tys euro od ladnych paru lat i jakos jeszcze mi sie walek nie trafil

sufenta
06-03-2014, 22:30
spokojnie, kolego, mniej znakow zapytania i jeszcze mniej wykrzyknikow-jeszcze jakis niezyczliwiec pomyslec jest gotow, ze kolega to pieniacz- piszesz raz jeszcze to, co i ja napisalem- jesli sprzedawca zaznaczy, ze gotow jest towar przyjac to go przyjmie, jesli nie- to nie. pozdrawiam

Andi74
06-03-2014, 22:52
kolego jeszcze raz napisze na ebay sprzedawca prowadzacy sklep majacy dzialalnosc gospodarcza musi ale to musi obojetnie co sprzedaje miec w warunkach sprzedazy przyjmowanie towaru w ciagu 14 lub 30 dni

takie sa zasady w handlu na ebay i od tego nie ma zmiluj sie bo inaczej wywalaja z ebay takie firmy

to nie allegro gdzie jest wolna amerykanka

arek71
06-03-2014, 23:58
Serdecznie wam dziekuje za troske o moje ojro ale:
1) te 3400PLN to dla mnie akurat drobne i kupilem tego d600 na zasadzie impulsu a nie dlatego, że od lat ciułam na wymarzony FF. Moim wyborem jest DX a ten D600 pewnie i tak dostanie moja dziewczyna bo lubi jakieś tam modowe historie i pod to szkiełka są, ew dorzucę jeszcze jakies 85 do kompletu
2) sprzedawcą jest sklep z ponad 1000 pozytywnych komentarzy, w ogromnej większoości jako sprzedający. I to zamyka temat. Są zwroty. A poniewaz tych d600 było więcej i sprawdziłem komentarze poprzednio kupujących, ze jest ok dlatego się zdecydowałem. Ryzykiem też trzeba zarządzać. A aparat jest już w drodze, tracking pokazuje, że opuścił słodka Francję i jedzie. Pewnie go wezmę do rak już po 2dniówce w Łasku z Nikonem. I jak znam życie to wszystko będzie OK, konto na Ebay mam od 2002 roku i nigdy nie było z tym problemów a nie używam go do zakupów w PL :)

Amator777
07-03-2014, 11:41
Napisz co i jak, jak już odbierzesz paczkę. Jestem ciekaw jak polski serwis zareaguje, jakbyś chciał taki aparat wysłać do czyszczenia lub kalibracji.

motoko
07-03-2014, 12:46
Napisz co i jak, jak już odbierzesz paczkę. Jestem ciekaw jak polski serwis zareaguje, jakbyś chciał taki aparat wysłać do czyszczenia lub kalibracji.

A jak ma zareagowac? Zrobia co trzeba i wystawia fakture.

Amator777
07-03-2014, 13:24
A jak ma zareagowac? Zrobia co trzeba i wystawia fakture.

Pytam w kierunku ogłoszonej przez Nikona akcji bezpłatnego czyszczenia i wymiany matrycy. Jestem ciekaw, czy będą wołać o papiery do aparatu, czy nie.

Andi74
07-03-2014, 13:40
jak wystawia ??

D600 ma dozywotnie czyszczenie i wymiane migawki nawet po okresie gwarancyjnym

wystawia ale w PL a nie w EU gdzie sa troche inne normy

Amator777
07-03-2014, 13:43
Obawiam się, że nawet na bezpłatne czyszczenie mogą poprosić o okazanie dowodu zakupu lub karty gwarancyjnej.

fotomarek_k
07-03-2014, 13:52
Obawiam się, że nawet na bezpłatne czyszczenie mogą poprosić o okazanie dowodu zakupu lub karty gwarancyjnej.

Akurat po okresie gwarancji to nikogo zmuszać do archiwizowania kwitów nie można, więc żądanie nieuprawnione. Ewentualnie nr seryjny body i jeśli pochodzenie z obszaru pozaeuropejskiego, to mogą odmówić tej nieodpłatnej obsługi... Chociaż marketingowo lepsze posunięcie obsługiwać wszystkie 600ki, jak leci- jakaś poprawa wizerunku po ostatnich wpadkach :-)

Andi74
07-03-2014, 14:06
ja kiedys mialem Yamahe XV1600 z USA i jak oglosili akcje serwisowa na skrzynie to w DE bez zajakniecia wymienili a motorek juz dawno byl po gwarancji i to z USA a blachy wtedy mialem polskie a malo tego motorek juz byl dawno przebudowany na Customa z org zoslala tylko rama i silnik
sami zabrali z garazu i po 14 dniach przywiezli na miejsce bo usterka mogla spowodowac wypadek (blokade skrzyni)

Borat1979
07-03-2014, 15:54
ja kiedys mialem Yamahe XV1600 z USA i jak oglosili akcje serwisowa na skrzynie to w DE bez zajakniecia wymienili a motorek juz dawno byl po gwarancji i to z USA a blachy wtedy mialem polskie a malo tego motorek juz byl dawno przebudowany na Customa z org zoslala tylko rama i silnik
sami zabrali z garazu i po 14 dniach przywiezli na miejsce bo usterka mogla spowodowac wypadek (blokade skrzyni)

Jakiekolwiek porównanie z motoryzacją jest bez sensu bo tam wadliwe działanie jakiegoś podzespoły może doprowadzić do tragedii i dlatego w przypadku wykrycia wad bez szemrania naprawiaja.

Od wadliwej pracy podzespołów w aparacie nikt nie zginie ;)

Amator777
07-03-2014, 16:07
Na zagranicznym forum czytałem, że brytyjski serwis Fuji naprawiał za darmo problem ze sklejoną przysłoną po wygaśnięciu gwarancji, ale i tak prosił o okazanie dowodu zakupu.

sufenta
07-03-2014, 16:25
https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/24908/~/nikon-europe-and-worldwide-service-warranties

Greg77
07-03-2014, 16:45
:mrgreen:

Luzna gumka panowie!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://imageshack.com/i/j7l03nj)

foto4deg
08-03-2014, 15:22
Kupiłem D600 i próbuję rozgryźć nagrywanie w slow-motion. Ustawiam na 60 fps, ale po odtworzeniu na aparacie/kompie prędkość jest normalna. Coś robię nie tak, czy aparat jest kopnięty? Jeszcze pytanie. Aparat jest już po wymianie shutter plate unit i na dokumentacji widnieje wpis, nastąpiła wymiana pomiędzy mr6 i mr5 - co to oznacza?

GonzoG
08-03-2014, 15:38
Kupiłem D600 i próbuję rozgryźć nagrywanie w slow-motion. Ustawiam na 60 fps, ale po odtworzeniu na aparacie/kompie prędkość jest normalna. Coś robię nie tak, czy aparat jest kopnięty? Jeszcze pytanie. Aparat jest już po wymianie shutter plate unit i na dokumentacji widnieje wpis, nastąpiła wymiana pomiędzy mr6 i mr5 - co to oznacza?

D600 nie ma nagrywania slow-motion, więc nie masz co rozgryzać.
Standard HD przewiduje nagrywanie z prędkościami 50fps (60 dla NTSC), więc to nie jest żadne zwolnienie.

Możesz później w czasie odtwarzania (o ile odtwarzacz taką opcję oferuje) lub obróbki ustawić, aby materiał był odtwarzany z prędkością 25 klatek.

foto4deg
08-03-2014, 15:41
D600 nie ma nagrywania slow-motion, więc nie masz co rozgryzać.
Standard HD przewiduje nagrywanie z prędkościami 50fps (60 dla NTSC), więc to nie jest żadne zwolnienie.

Możesz później w czasie odtwarzania (o ile odtwarzacz taką opcję oferuje) lub obróbki ustawić, aby materiał był odtwarzany z prędkością 25 klatek.

I tak to jest, jak fotograf bierze się za "filmowanie" (na szczęście tylko amatorsko) ;) Dzięki serdeczne za szybką odpowiedź :)

Andi74
10-03-2014, 21:30
mam pytanko czy D600 majac ten sam AF co D7000 to tez ma problemy takie jak D7000 z ostroscia ???

irek6311
10-03-2014, 22:56
Mam D600/D7k i oba bez problemów z AF / kurzem / olejem i innymi dolegliwościami .

Piotrek B.
10-03-2014, 23:22
D600 ma ten sam AF co D7000?

kurczeblade
10-03-2014, 23:22
Tutaj możecie zobaczyć sobie paczkę zdjęć z klubu, robione d600 : https://www.dropbox.com/sh/a804nhll2h5w4l2/yICVbz-qw#/

Generalnie zrobione jakoś 140zdjęć, wybrane 102 - ale ze 140 zdjęć odrzucane były te brzydsze, nie te nietrafione ostrością, bo takich praktycznie mało było.

Amator777
10-03-2014, 23:34
Na jakim ISO jechałeś ?

kurczeblade
10-03-2014, 23:40
W większości 4000

Amator777
10-03-2014, 23:46
Muszę przyznać, że możliwości matrycy robią wrażenie. Bardzo przyjemnie to wygląda.

Greg77
11-03-2014, 00:56
No ba! Ja od czasu kiedy mam te puszke zaczynam operowac ISO, czego wczesniej nie robilem prawie wcale, minus tego, ze czasami w plenerze dopiero po kilku klatkach na statywie zauwazam, ze cos jest nie tak....no tak ISO 6400 :D

mks
11-03-2014, 01:26
I tak to jest, jak fotograf bierze się za "filmowanie"

Też byłem strasznie rozczarowany brakiem slow mo w d600, zwłaszcza, że przed zakupem widziałem to:
http://www.youtube.com/watch?v=tt-xpEOBbhY

Pobaw się Twixtorem lub innymi tego typu softami/wtyczkami do slow mo. Ja niestety mam złe oświetlenie do takich rzeczy. Kiedyś w świetle słonecznym też spróbuję.

irek6311
11-03-2014, 10:34
Greg77 po co operować ISO < dajesz Auto a w body ISO100 > na luzie fotki robisz ;)

MstrG
11-03-2014, 10:39
Greg77 po co operować ISO < dajesz Auto a w body ISO100 > na luzie fotki robisz ;)

To też by raczej nic nie dało, bo mniemam, że Greg na statywie ma długie czasy, więc autoISO i tak by ustawilo max co wprowadziliśmy w ustawieniach.

!AGresT
11-03-2014, 10:39
....no tak ISO 6400 :D

Które jest w pełni używalne!
W zestawie z D600 dostałem też lampę błyskowa. Jeszcze jej nie użyłem :)

irek6311
11-03-2014, 10:54
MstrG to zależy czy ustawił na czas czy ogniskową ;)
krajobrazy niestety bez auto ISO ale to przecież w wizjerze widzi ;)

kurczeblade
11-03-2014, 11:04
No ba! Ja od czasu kiedy mam te puszke zaczynam operowac ISO, czego wczesniej nie robilem prawie wcale, minus tego, ze czasami w plenerze dopiero po kilku klatkach na statywie zauwazam, ze cos jest nie tak....no tak ISO 6400 :D

Na początku z tym body, miałem podobną sytuacje w studio, każda klatka inaczej naświetlona i wciekanie że coś się dzieje z lampami złego. Po 20 minutach zorientowałem się że jakoś 2tygodnie wcześniej biegałem po mieszkaniu zachwycając się wysokimi ISO i opcją Auto-Iso - we wcześniejszych aparatach nigdy tego nie używałem, nawet nie wiem czy była ta opcja, a podczas sesji zapomniałem że coś takiego może istnieć i pomyślałem sobie "jaki noob" :-)

auto-iso łamie nogi z wrażenia w połączeniu z używalnym przedziałem iso 100-6400 :)

Mnie zawsze intrygowała ta lampka z Nikonie "wspomaganie AF" takie to nijaki dziwne było to dla mnie - widząc to z punktu widzenia, posiadania Canona. Ale ostatnio podczas ostatnich klubowych zdjęć, zauważyłem kolejne plusy lampki (nie wliczając wspomagania AF) jak jest już naprawdę ciemno, gdzie AF nie wyrabia, to odpala się centralny AF-S i z tym wspomaganiem praktycznie bez problemu łapie - w dodatku lampka elegancko oświetla obiekt fotografowany, w moim przypadku z poprzednich zdjęć bawiących się ludzi gdzie już oko praktycznie ich nie widziało bo tak ciemno, podczas naciskania migawki do 1/2 lampa oświetlała mi osoby, jak widziałem że nic ciekawego z nimi się nie dzieje to zwalniałem spust migawki, jak coś ciekawego się działo to dociskałem spust migawki i pyk zdjęcie. Taka latarka pomagająca ocenić sytuacje w ciemnościach :)

TOP67
11-03-2014, 11:14
Tylko, taka latarka uprzedza o zamiarze zrobienia zdjęcia, co czasem może przeszkadzać.

josephebeloki
11-03-2014, 11:33
Lampka AF z lampy ma kolor czerwony i jest zdecydowanie słabsza "łagodniejsza" niż te "ostre" światło z korpusowej lampki. Tylko nie wiem, czy można samej lampki używać do AF z lampy bez błyskania :)

TOP67
11-03-2014, 11:36
Zawsze można ustawić M 1/128 i odchylić palnik do tyłu. Trzeba jednak pamiętać, że czasami wspomaganie z lampy powoduje ogromny BF.

R
11-03-2014, 11:46
hmm nie pamietam dokladnie, ale zdaje sie ze w menu lampy mozna ustawic zeby dzialalo tylko wspomaganie bez blysku...

TOP67
11-03-2014, 11:47
Chyba odwrotnie. Błysk bez wspomagania.

yazid
11-03-2014, 11:57
Ja mam obydwa i jakoś mi nie śmierdzi tanim plastikiem ani nie wypada z rąk;)

stock
11-03-2014, 12:00
Lampka AF z lampy ma kolor czerwony i jest zdecydowanie słabsza "łagodniejsza" niż te "ostre" światło z korpusowej lampki. Tylko nie wiem, czy można samej lampki używać do AF z lampy bez błyskania :)

w ustawieniach lampy ustawiasz samo wspomaganie AF bez błysku. W SB800 sa takie fajne piktogramy - w nowszych lampach nie wiem jak to jest pokazane.

R
11-03-2014, 12:23
no wlasnie tez mi sie wydaje ze sie da... ale nie uzywalem lampy na korpusie ze 3 lata...

Trick
11-03-2014, 13:47
W SB-900 się da "AF only" strona C23.

digit
11-03-2014, 15:07
Tak jak kolega napisał w sb900 i 910 działa bez błysku.

Greg77
11-03-2014, 17:47

Ja wole jednak wieksza swiadomosc... ;)

To też by raczej nic nie dało, bo mniemam, że Greg na statywie ma długie czasy, więc autoISO i tak by ustawilo max co wprowadziliśmy w ustawieniach.

Ot odpowiedz...dzieki.

Które jest w pełni używalne!
W zestawie z D600 dostałem też lampę błyskowa. Jeszcze jej nie użyłem :)

Ano jest, kotlety spokojnie na auto ISO mozna robic...

Amator777
11-03-2014, 22:52
http://www.ebay.pl/itm/Nikon-D600-body-24-3-MP-mit-11-028-Auslosungen-GEBRAUCHTWARE-1-Jahr-Garantie-/171253632961?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item27df830fc1

Codziennie jest używany D600 na aukcji. Serwis sprzedaje naprawiane przez siebie aparaty ?

Andi74
11-03-2014, 22:58
mozliwe ale ceny u nich za D600 oscyluja 970-1050 euro sledzilem ost pare ich aukcji

Amator777
11-03-2014, 23:09
Czekam na relację forumowicza, który kupował aparat we Francji. Już chyba paczka powinna dojść.

Andi74
11-03-2014, 23:13
ja kupilem z tamtej aukcji i aparat nowka 7k przebieg tyle ze bez opakowania ladowarki i aku

w zestawie bylo :

body nowka bez rys
pasek
oslonka na lcd
rachunek imienny i 6 miesiecy gwarancji sprzedawcy

Amator777
11-03-2014, 23:14
A mógłbyś z ciekawości wysłać nr seryjny do serwisu? Jestem ciekaw czy coś wiedzą o tym korpusie.

mOSAd
11-03-2014, 23:35
A mógłbyś z ciekawości wysłać nr seryjny do serwisu? Jestem ciekaw czy coś wiedzą o tym korpusie.

Dobra rada! W zamian przyślą panów w mundurach po sprzęt. ;)

motoko
11-03-2014, 23:46
A mnie ostatnio pech ebayowy przesladuje: sprzedalem D600 (aparat 4-miesieczny, sprawdzony, dzialajacy, stan igla) a kupujacy do mnie z mailem ze nie dziala, tzn. z jednym obiektywem dziala dobrze, z drugim errory niby wywala za kazdym razem, z trzecim losowo. Czekam na paczke zwrotna i bede dokladnie sie przygladal czy to na pewno moj. Do tego inny koles wylicytowal 50/1.4D i zaraz po zakonczeniu napisal ze to przez pomylke i prosi o anulowanie, na dokladke zwyciezca nastepnej aukcji - kupil X100s - nie placil nie placil i nagle skasowal konto bez slowa wyjasnienia... Chyba zaczne handlowac na Gumtree, ebaya ludzie zaczynaja traktowac jak Amazon i zycza sobie zwrotu kasy przy byle okazji...
To tyle w moim malym OT.

arek71
12-03-2014, 00:02
No i paczka przyszła z moim D600 przyszła wczoraj. Miałem dzisiaj być w Łasku na F-16tych ale "ameryka przylatuje" a i Prezydent z szefem MONu zawitali, więc Nikon odwołał Akademię ;(
Zapiąłem więc AF-S 50 1,4 i poszedłem cykać. Jest miód, w życiu nie myślałem, że to az taka różnica w stosunku do DX. Body ma 4200 kliknięć i chodzi jak złoto. A obiektyw z którym sie nie lubiłem nagle zaczął działać jak bozia przykazała :)
Jutro zobaczymy ja działa ze 105 Micro, dam go koledze co pack-shoty robi ;)
Dzisiaj troche po górkach pojeździłem po polskiej i czeskiej stronie, niestety światło padaka ale coś tam można było pstryknąć ;)
kościół wTrinec:

źródło (http://i278.photobucket.com/albums/kk111/potez/20140311-_DSC9854_zps572a8ca2.jpg)
Górki w okolicy Lesznej

źródło ( http://i278.photobucket.com/albums/kk111/potez/20140311-_DSC9902_zpsbe1a65f9.jpg)
No i znak, że już wiosna nadchodzi :)

źródło ( http://i278.photobucket.com/albums/kk111/potez/20140311-_DSC9913_zps0dddeae1.jpg)
Jak na razie to jestem zachwycony, zwłaszcza wizjerem no i jakościa zdjęć, robionych między 14 a 15, więc to w sumie żadna pora na focenie:@ No i co najciekawsze, niby ma AF taki jak w d7000 a chodzi jak złoto ;)

De Camtrois
12-03-2014, 09:28
No ale te zdjęcia to raczej nie demonstrują jakości obrazka...

kurczeblade
12-03-2014, 09:36
No ale te zdjęcia to raczej nie demonstrują jakości obrazka...

no:)

arek71
12-03-2014, 11:41
Sorki ale to była cykaninka do skontrolowania czy AF działa jak Bozia przykazała. Działa super łacznie z tym że wreszcie 50 na 1,4 trafia tam gdzie chcę. Tyle w temacie. Ani nie było czasu ani warunków na to , żeby się produkowac w jakieś mega super hiper klimaty a poza tym to co miałem udowadniać , że D600 to dobry aparat? To wiedzą wszyscy od dwóch prawie lat jak jest dostępny, no poza tymi, którym ciągle pluje i farfocluje syfem po matrycy;). Mnie interesowało tylko czy jakiegoś złoma nie kupiłem. Wiem już, że kupiłem dobry, dobrze działający sprzęt :)

Andi74
12-03-2014, 11:57
no wlasnie bo tu koledzy czekaja czy to czasem nie kot w worku lub cegla w paczce lub aparat z kradziezy moze

jeszcze raz to jest sklep ktory sprzedaje na ebay i online i nie ma co sie bac sprawdzony

Amator777
12-03-2014, 13:10
To, że nie cegła to już wiemy. Ale skąd mam pewność, że nie kradziony? Papier ze sklepu? Przecież ludzie nawet papiery na samochody podrabiali już.

kurczeblade
12-03-2014, 15:24
EE! :-)Dobra okazja, sam się zastanawiam nad kupnem. Ale wracajmy do tematu aparatu i jego cech, zastosowania praktycznego ...

arek71
12-03-2014, 16:38
Panowie, szkoda bić piany. Sprzedawca jest sprawdzony o tyle że:
- nie wciska kitu - to są praktycznie nowe aparaty, jak ktoś pomaca to wie o co chodzi, żadne cofanie liczników nie wchodzi w grę.
- jest na ebay od 5 lat
- ma sporo różnego sprzętu, nie tylko Nikona
tanio jest bo bez pudełka i paru innych szpeji, jeśli sie poszuka to można bez problemu trafić D600 za 900Euro w komplecie pudełkowym i stąd jest ta różnica + 150 EURO.
A dlaczego tak jest? Nie wiem i nie będę tracił czasu na zgadywania. Krótko i na temat, można kupić od niego na 1100 komentarzy są dwa na nie. Transakcja jest bezpieczna, co sprawdziłe na własnej skórze. Może być tak, że głupi ma szczęście ale jest tu takich głupich więcej niż tylko ja, więc proponuję zamknąć temat zakupowy :)

Jacek_Z
12-03-2014, 17:04
Tym bardziej, że ten wątek jest w dziale sprzętowy, a nie w giełda - rynek.

josephebeloki
12-03-2014, 21:41
Po wysyłkach na czyszczenie matrycy i zerowaniu szkieł (bo mi się gwarancja kończyła), w końcu otrzymałem sprzęt i szkła. Pierwsze testy z drżeniem ręki (i melisą dożylnie) wewnątrz i na krótkim plenerze wykazały, że przesiadłem się z Poloneza na Ferrari :). Jestem w totalnym szoku, ja myślałem, że mi wcześniej sprzęt dobrze ostrzył, ale to co jest teraz to mi szczęka opada.
Na 300 fotek jakie zrobiłem 0 niecelnych robione po 17:30 (szaro okropnie). Nooooo, wszystko w punkt. Przypiąłem moje Sigmy które miałem, zrobił się lekki FF ale załatwiłem +5 na mikroregulacji. Czyli byłem pewny, że korpusem kręcili jak mi Sigmy rozjechały i będą problemy z innymi szkłami. Podpiąłem kolejne szkła Nikonowskie (które nie były na kalibracji) . Wszystko w punkt i niesamowicie ostro z mikroregulacją na 0. Czuje się jakbym miał zupełnie inny aparat. Celność i ostrość jest niesamowita. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w akcji na imprezach, ale jak na razie na statycznych (plenerowych) zdjęciach to nie ma nawet porównania :).

Nie wiem, czy czujnik AF się kurzem zasypał i go wyczyścili czy co, ale jest cudnie...

Pytanie.
Jak macie podpięty 70-200 f2.8 albo coś o podobnym gabarycie, to czy dopuszczacie do sytuacji w których aparat wisi na szyi, a szkło nie jest podtrzymywane? Po prostu wisi ze szkłem.Chodzi mi o to czy body utrzyma tak ciężkie szkło i nie wydrze/uszkodzi bagnetu?

arek71
12-03-2014, 22:03
Pytanie.[/U]
Jak macie podpięty 70-200 f2.8 albo coś o podobnym gabarycie, to czy dopuszczacie do sytuacji w których aparat wisi na szyi, a szkło nie jest podtrzymywane? Po prostu wisi ze szkłem.Chodzi mi o to czy body utrzyma tak ciężkie szkło i nie wydrze/uszkodzi bagnetu?
Nosić można ale to niezbyt wygodne z takim ciężarem na szyi. Ale na ramieniu tyłem jak się uprzesz to da radę. Najwygodniej to nosić na przedramieniu z przodu jak SAS w Irlandii PLN ;)

josephebeloki
12-03-2014, 22:41
Znaczy mi nie chodzi czy wygodnie. Tylko czy w ten sposób można uszkodzić bagnet aparatu? Nie wiem, za ciężki obiektyw, czy coś w ten deseń?

SerU
12-03-2014, 23:13
Noszę tak Sigmę 70-200 II z D300s i D610 - efektów ubocznych póki co brak, a jest to drugie moje ulubione szkło, więc używane bardzo często :) Ostatnią niedziele prawie całą tak przespacerowałem, choć sporo łapałem za sam obiektyw, jak niosłem aparat.

hddk
13-03-2014, 10:04
Ja noszę na pasku d600 z podpiętą sigmą 300/2,8 i nic się nie dzieje :)

Andi74
13-03-2014, 10:42
witam

mam pytanko co do AF w D600

wczoraj robilem fotki D600 mojego D700 i na nim AF z T28-75 troche wariowal tzn na czarnych elementach AF jechal w przod i w tyl i nie mogl sie ustawic

zrobilem potem sesje zdjeciowa odwrotnie czyli D700 fotografowalo D600 i juz tego nie bylo AF lapal odrazu

pewnie ten typ D600 tak ma

josephebeloki
13-03-2014, 11:11
Ma ktoś może schemat D600 analogiczny do tego: http://www.fotopolis.pl/obrazki/nikon-d7000-magnez.jpg ?

Andi74
13-03-2014, 11:31
prosze

http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d600/img/features03/img_08.png

josephebeloki
13-03-2014, 11:58
Dzięki.
Hmm też to widziałem. I się zastanawiałem czy to na przodzie pod gumą to plastik czy magnez.
Robię rozkminkę wytrzymałości bagnetu aparatu. Chodzi mi o udźwig szkła przez body. Czy podpięcie ciężkich szkieł, no 1,5kg - 2kg jest w stanie wydrzeć bagnet bądź go uszkodzić => trzymając za samo body. Patrząc na konstrukcję, to jest to plastik + gwint metalowy, to musi mieć jakąś wytrzymałość i granicę pracy. Z tego co ja "projektowałem" urządzenia mechaniczne na zajęciach z mechaniki, wiem tylko tyle, że elementy "mniejsze", "wymienialne", "prostsze w konstrukcji" muszą mieć mniejszą wytrzymałość od elementów w które się je mocuje. Takie typowe sprzęgło bezpieczeństwa. W naszym przypadku to łatwiej jest wymienić bagnet obiektywu niż body. Zatem "chwyty" szkła powinny się złamać/wygiąć przed złamaniem chwytu body.

Wszystko to oczywiście na bazie teorii niżeli prób. Myślałem czasem o NIkorze 70-200 f2.8 , ale po ostatniej wymianie bagnetu w body mam obawy czy to w ogóle wytrzyma :)

Andi74
13-03-2014, 12:30
nie nie D600 nie ma magnezu na przodzie to chyba bylo nawet gdzie opisane gdzie jest magnez przy prezentacji D600

Kuba.No
13-03-2014, 22:04
D600

EDIT - zdjęcie za duże, proszę przestrzegać regulaminu forum.

josephebeloki
13-03-2014, 22:23
wow , niezłe zbliżenie :) No to dziwi mnie, że ten plastik może tyle znieść :) No ale najwidoczniej to musi być jakiś dobry kompozyt. Tyle dobrze, że jakby się to wydarło to można wymienić część przednią. W D800 pewno by trzeba cały szkielet wymienić => cały aparat, ale znowu żeby wygiąć magnez to trzeba by chyba czołgiem przejechać :)

GonzoG
13-03-2014, 22:28
Nie wiem jak w D600, a w D7000 pierścień bagnetu jest przynajmniej w części przykręcony do metalowej konstrukcji komory lustra. Plastik jest tylko na wierzchu.

W D800 pewno by trzeba cały szkielet wymienić => cały aparat, ale znowu żeby wygiąć magnez to trzeba by chyba czołgiem przejechać :)
Nie trzeba wymieniać całości. Obudowa składa się z kilku elementów.
A magnezu raczej nie pogniesz. Prędzej połamiesz, jest lekki i wytrzymały, ale też mało plastyczny i kruchy.

Borat1979
13-03-2014, 22:52
Dzięki.
Hmm też to widziałem. I się zastanawiałem czy to na przodzie pod gumą to plastik czy magnez.
Robię rozkminkę wytrzymałości bagnetu aparatu. Chodzi mi o udźwig szkła przez body. Czy podpięcie ciężkich szkieł, no 1,5kg - 2kg jest w stanie wydrzeć bagnet bądź go uszkodzić => trzymając za samo body. Patrząc na konstrukcję, to jest to plastik + gwint metalowy, to musi mieć jakąś wytrzymałość i granicę pracy. Z tego co ja "projektowałem" urządzenia mechaniczne na zajęciach z mechaniki, wiem tylko tyle, że elementy "mniejsze", "wymienialne", "prostsze w konstrukcji" muszą mieć mniejszą wytrzymałość od elementów w które się je mocuje. Takie typowe sprzęgło bezpieczeństwa. W naszym przypadku to łatwiej jest wymienić bagnet obiektywu niż body. Zatem "chwyty" szkła powinny się złamać/wygiąć przed złamaniem chwytu body.

Wszystko to oczywiście na bazie teorii niżeli prób. Myślałem czasem o NIkorze 70-200 f2.8 , ale po ostatniej wymianie bagnetu w body mam obawy czy to w ogóle wytrzyma :)
Nosiłem D80 z 80-200/2.8 i nie było problemu a obudowa jest plastikowa. Tak mówiąc szczerze to nie znam nikogo kto by wyrwał bagnet od samego noszenia z przypiętym obiektywem chyba, że taki zestaw zliczył glebę.

nikoniarz
13-03-2014, 22:59
żeby wygiąć magnez to trzeba by chyba czołgiem przejechać :)

Nie wiadomo jaki to dokładnie stop magnezowy, ale raczej prędzej pęknie niż się odkształci. Oczywiście jestem świadomy, że przed pęknięciem następuje odkształcenie (mniejsze bądź większe, w zależności od stopu), aczkolwiek będzie to raczej odkształcenie dynamiczne. Podsumowując- albo będzie trzymał w ramach swojej sprężystości, albo pęknie zupełnie.

MilekS
14-03-2014, 00:18
Akademickie rozważania o wyrywaniu z korpusu bagnetu. Jeśli chcesz rozważać takie ekstremalne sytuacje - to należy rozważać momenty bezwładności względem jakiejś obranej osi. W praktyce wszelkie katastrofalne zdarzenia - jak upadki itp, powodowałyby raczej obrót wokół osi przechodzącej przez środek ciężkośći, a więc siły wcale nie będą siły koncentrowały się w okolicy bagnetu. Najgorszy przypadek to spadek cegły z balkonu na koniec obiektywu, gdy aparat zamocowany jest korpusem do mocarnego statywu - to groziłoby urwaniem bagnetu.
Używam często D600 z pompką Nikkor 80-200/2.8, która jest bardzo ciężka. Czasem jeszcze wstawiam TC 2x. Korpus D600 jest tak lekki w porównaniu z tym obiektywem że nie sposób robić zdjęć trzymająć wyłącznie za korpus. Chociaż "pompka" nie ma uchwytu statywowego, to zawsze podpieram obiektyw ręką, w pobliżu środka ciężkości. Jedyna okazja gdy wyłącznie korpus dźwiga armatę z przodu to statyw. Taki układ wymaga jednak bardzo silnego przykręcenia głowicy, bo niewyważony aparat strasznie leci na nos. Ale na monopodzie i tak trzymam lewą ręką za obiektyw, wszak trzeba zmieniać ogniskową.
Noszenie D600 z "pompką" uwieszone na pasku jest bardzo niewygodne; albo wkładam sprzęt do torby Hama albo do plecaczka. A jak ma być "pod ręką", bo lustruję okolicę przez lornetkę - niezastąpiona jest torba Hama Colt, któej paski mogę tak dopasować, by podpierała obiektyw aparatu uwieszonego na standardowym pasku.
Daje się też sprytnie dopasować długość paska Hamy i pasek biodrowy, by przy zdjęciach torba podpierała łokieć lewej ręki, co znakomicie stabilizuje pozycję.

Andi74
14-03-2014, 09:31
witam

czy u Was AF tez nie moze zlapac ostrosci na jasnych tlach ???

np. fotografuje z bliska zonkile te zolte chwiaty i AF jedzie w przod w tyl bo nie moze zlapac ostrosci

na Tamronie 28-75 2.8 (bez silnika ) i na N50 1.8 D

jak zejde punktem na miejsce troche kontrastowe np tu gdzie schodzi kielich kwiata to zlapie odrazu

tak mysle ze to ten AF ma taka przypadlosc bo na D700 tego nie ma bo zaraz potestowalem na tych samych kwiatach D700 i lapal odrazu

GonzoG
14-03-2014, 11:31
witam

np. fotografuje z bliska zonkile te zolte chwiaty i AF jedzie w przod w tyl bo nie moze zlapac ostrosci

jak zejde punktem na miejsce troche kontrastowe np tu gdzie schodzi kielich kwiata to zlapie odrazu

tak mysle ze to ten AF ma taka przypadlosc bo na D700 tego nie ma bo zaraz potestowalem na tych samych kwiatach D700 i lapal odrazu

Tak ma prawie każdy aparat - zajrzyj do instrukcji, tak jest wyjaśnione kiedy AF nie będzie łapał.

A D600 to nie D700 - inne moduły AF, inna ich czułość i rozdzielczość.

Andi74
14-03-2014, 14:26
no tak ale w instrukcji to tak jest opisane ze prawie kazda sytuacja i moze byc probelm z AF

strona 98

josephebeloki
14-03-2014, 15:00
witam

No mi się tak robi jak za blisko podchodzę. Każde szkło ma minimalny dystans przy którym może ostrzyć. Wystarczy czasem 1cm w tył i już łapie :) Ale jak masz białą ścianę bądź jednolity kolor, to raczej zapomnij o poprawnym wyostrzeniu.

RAF7705
16-03-2014, 12:22
Przecież d600 to sprzęt amatorski a d700 półprofesjonalny. To co się dziwisz że jest różnica w działaniu af....

Wysłane z mojego GT-I9300

foto4deg
16-03-2014, 15:57
Przecież d600 to sprzęt amatorski a d700 półprofesjonalny. To co się dziwisz że jest różnica w działaniu af....

D600 amatorskie :D D700 półprofesjonalne :D Żart na niedzielę :D

josephebeloki
16-03-2014, 16:20
witam

Akurat mam żonkile w domu. Testowałem z D600. Nie wiem czy Cię to zmartwi czy ucieszy. U mnie z 35mm f1.8G i 85mm f1.8G żadnego problemu, jedno cyknięcie i ostro w punkt. Próbowałem na bocznych aby utrudnić, to samo. W pokoju dosyć ciemno. Robiłem różne testy, w stylu pod światło, ze światłem. Nie było żadnego problemu.

Biała ściana z tapetą chropowatą nie wyostrzy, to samo sufit (bez tapety :) ). To jest też zależne od światła. Więc nie panikowałbym jakoś specjalnie.

Spróbuj przedmuchać czujnik AF.

Andi74
16-03-2014, 16:42
jest ok wystarczy ze zrobilem na kwiatach mala kropke czarnym mazakiem i jest git

RAF7705
16-03-2014, 17:04
Foto4deg, to jak to jest wg ciebie?

josephebeloki
16-03-2014, 18:21
Trzeba najpierw zadać sobie pytanie co to jest sprzęt profesjonalny, a najlepiej profesjonalizm.

GOOGLE pokazują na dzień dobry: "zachowanie lub postawa świadcząca o wykonywaniu jakichś czynności w sposób zgodny ze sztuką lub wykonywanym zawodem; fachowość"
Więc wszystkie przedmioty które będą brały udział w wykonywanie usługi/czynności profesjonalnych, mogą być nazwane sprzętem profesjonalnym. Nie możemy powiedzieć, że D700 to aparat profesjonalny. Dlaczego?

Załóżmy, że ktoś zaczepia aparat do drona http://www.chip.pl/blobimgs/2013/05/full/se2wf6ZD0g8uVpI4zcRP.jpeg , aby filmować profesjonalnie. Im lżejszy aparat tym lepszy. A jak wiemy, Nikon im tańszy tym lżejszy, zatem D700 nie będzie aparatem profesjonalnym do tego fachu i nikt go tak nie nazwie bo się nie nadaje , jest za ciężki. D3100 staje się w tym przypadku aparatem profesjonalnym bo spełnia kryteria, które wymagane są do użycia tego sprzętu wykonując tę czynność profesjonalnie.

Więc, wrzucanie sprzętu do grupy profesjonalnych i nieprofesjonalnych można dokonywać tylko i wyłącznie na poziomie częstości użycia sprzętu w danym zawodzie. Nie oznacza to że D3000 czy D5100 nie jest aparatem profesjonalnym.

KONIEC OT

Andi74
16-03-2014, 18:27
z tym profi i nie profi to dam taki przyklad jako ze miala byc super zima to poszedlem do sklepu po profi szype do odsniezani a mowie kupie taka ladna alu z drazkiem wyprofilowana i lekka

ale ze mam znajomego co ma firme co sie domami opiekuje i w to wchodzi tez odsniezanie to najpierw poszedlem do niego po porade i co jak myslicie jaki byl faworyt ??

zwykla mocna prosta stara szypa i mowi ze nie ma lepszej a gosc siedzi w temacie juz pare lat i co 3 lata kupuje nowe a nie te alu mowi co po sezonie do wymiany

Borat1979
16-03-2014, 19:30
Załóżmy, że ktoś zaczepia aparat do drona http://www.chip.pl/blobimgs/2013/05/full/se2wf6ZD0g8uVpI4zcRP.jpeg , aby filmować profesjonalnie. Im lżejszy aparat tym lepszy.

Gówno prawda bo ludzie zajmujący się zawodowo filmowaniem i fotografowanie przy pomocy dronów dobierają sprzęt, który pozwala uzyskać odpowiednią jakoś i nie kupią D3100 tylko dlatego, że D800 czy 5D jest cięższy tylko zastosują większego drona o większym udźwigu.

Seś@
16-03-2014, 19:38
Gówno prawda bo ludzie zajmujący się zawodowo filmowaniem i fotografowanie przy pomocy dronów dobierają sprzęt, który pozwala uzyskać odpowiednią jakoś i nie kupią D3100 tylko dlatego, że D800 czy 5D jest cięższy tylko zastosują większego drona o większym udźwigu.

Moim zdaniem, kupią kamerę do tego celu a nie będą lustrzankę podwiązywać ;-)

RAF7705
16-03-2014, 21:23
Wszyscy macie rację ale ja chcę się trzymać szufladek w jakie nikon powkladał te swoje puszki. No bo przecież musi jakoś pozycjonować produkty.

Borat1979
16-03-2014, 22:05
Moim zdaniem, kupią kamerę do tego celu a nie będą lustrzankę podwiązywać ;-)

Do zdjęć jednak bardziej przyda się aparat ;)

josephebeloki
16-03-2014, 22:51

Nie no, takim rozumowaniem dojdziemy do tego, że najlepiej wziąć śmigłowiec i wrzucić osobę z Hasselblad-tem, a zapewne będzie to mało, no to jeszcze taki Apache, który jest niewykrywalny dla radarów.

TOP67
16-03-2014, 23:16
Nie, nie. Hassele wozi się Apollo. :)

Jacek_Z
16-03-2014, 23:43
D600 amatorskie :D D700 półprofesjonalne :D Żart na niedzielę :DNie, to akurat prawda.
D600 daje lepszy obrazek, bo ma lepszą matrycę. Ale to nie oznacza jego lepszości w kwestii mechaniki, fps, uszczelnień i Af własnie.

Piotrek B.
16-03-2014, 23:52
Ale androny o tych dronach pleciecie, aż się podłączę ;) Jak dla mnie jedynym praktycznym kryterium profesjonalny lub nie jest obecność na liście profesjonalnych body Nikona. Dlaczego? Bo wtedy możesz być w NPS a z praktycznego punktu widzenia tylko to ma znaczenie ;)

josephebeloki
17-03-2014, 16:55
Ale androny o tych dronach pleciecie, aż się podłączę ;) Jak dla mnie jedynym praktycznym kryterium profesjonalny lub nie jest obecność na liście profesjonalnych body Nikona. Dlaczego? Bo wtedy możesz być w NPS a z praktycznego punktu widzenia tylko to ma znaczenie ;)

Sam sprzęt z listy nie wystarczy. Musisz być zawodowym fotografem mającym legitymację bądź należeć do organizacji i wszystko musi być papierologią poparte.

Piotrek B.
17-03-2014, 17:04
Sam sprzęt z listy nie wystarczy. Musisz być zawodowym fotografem mającym legitymację bądź należeć do organizacji i wszystko musi być papierologią poparte.

Ale napisałem, że "możesz być" a nie, że z automatu jesteś.

vvojtek
17-03-2014, 17:44
Wystarczy zebrać minimum 15 członków, niekoniecznie fotografów, ale w statucie fotografia celem nr 1, dalej KRS, REGON, NIP i już można :)

foto4deg
17-03-2014, 20:43
Wg mnie, D600 powinien być zaliczony do sprzętu półprofesjonalnego. Matrycę ma większą niż D3, procesor ten sam co D800, podobnie jak wizjer, wyświetlacz. Bardzo bliskie osiągi w ISO. W porównaniu do D800 ma więcej fps, zaś gorszy obudowę i tryb zielony.

D700 - cóż, niedościgniony jeśli chodzi o reporterkę. Fakt, że do D3 to mu daleko pod względem ISO, wizjera, baterii, ale obrazek np już ma podobny.

To tylko moje zdanie :) Najdziwniejsze jest to, że w różnych krajach NPS ma inną kwalifikację sprzętu pro.
W Norwegii np do pro zalicza się 85mm 1.8 D, 35mm 2.0D (których w Pl NPS nie ma w wykazie), ale DF już nie (w Pl jest) :)

mOSAd
17-03-2014, 21:09
D700 i D3 - coś mieszasz. ISO mają identyczne. Baterie też mogą mieć identyczną - wsadzasz w grip i tyle. Jedynie wizjer inny z tego co wymieniłeś (bo oczywiście różnic jest więcej).
A sprzęt profesjonalny może być różny w różnych krajach. Przykładowo w Indiach czy innych biednych krajach krajach (jak Polska ;)), pracuje się wszystkim, no i tym co do pracy zawodowej stworzone nie zostało. Chodzi właśnie o materiały, żywotność podzespołów, a nie osiągi. W świecie elektronarzędzi moc urządzenie amatorskie może mieć taką samą jak profesjonalne. Jednak po pierwsze nie trzyma tak dobrze parametrów, a po pewnym czasie ciągłej pracy, będzie widać coraz większe różnice między sprzętem amatorskim, hobbystycznym, a zawodowym. Obiektywy mogą też być różnie selekcjonowane i na nasz rynek trafiają takie po gorszej kontroli jakości. Dlatego też słabsze gwarancje i brak wsparcia przez NPS.
Nie znam pojęcia sprzętu "półprofesjonalnego". Nie widzę praktycznego sensu nazywania czegokolwiek w ten sposób. Albo masz gwarancje od producenta, że w razie awarii, sprawa zostanie szybko załatwiona, może dostaniesz korpus zapasowy na czas roboty itd. Albo nie.

foto4deg
17-03-2014, 21:23
D700 i D3 - coś mieszasz. ISO mają identyczne. Baterie też mogą mieć identyczną - wsadzasz w grip i tyle. Jedynie wizjer inny z tego co wymieniłeś (bo oczywiście różnic jest więcej).

D3 ponoć pracuje 4x dłużej na bateriach, ale może to błąd w artykule spowodowany tym, że nie wzięli pod uwagę wbudowanego gripa w D3.

Co do D600, to moim zdaniem zdecydowanie bliżej mu do D700, D800 niż do D5200, D5300 czy D7000.

mOSAd
17-03-2014, 21:38
Porównali może gdzieś akumulator z D700 do tego z D3. Ale w D700 po dokupieniu gripa, możesz wykorzystać ten sam akumulator co w D3. To oczywiście kosztuje, ale nie stanowi zdecydowanej różnicy między tymi modelami. Oba korpusy powinny wytrzymać mniej więcej tyle samo na identycznym zasilaniu.
D600 bliżej do D90 czy właśnie D7000 moim zdaniem, niż do D300 i D700. Sztywność konstrukcji, materiały, uszczelnienia, ogólna odporność na niewłaściwe traktowanie. To typowy sprzęt konsumencki, a nie wół roboczy. Dlatego w NPS nigdy znaleźć się nie powinien - mieliby za dużo z tym roboty.

foto4deg
17-03-2014, 22:23
Nie będę się kłócił :)
Jako posiadacz D700 (2 lata) i od jakiegoś czasu D600, jestem z jednego i drugiego tak samo zadowolony :)
Tyle, że w D600 zmieniłbym przycisk nastawiania ISO (w DF moim zdaniem jest to świetnie rozwiązane), przywróciłbym podgląd 100% pod "OK". Z kolei obrazek bije na głowę ten z D700. Ostatnia seria zdjęć z 24-70 zrobiła na mnie tak pozytywne wrażenie, że chyba się jeszcze zastanowię, czy zamieniać zoom na stałki.

Jacek_Z
18-03-2014, 00:23
Niech ci będzie, że D600 to semi-semipro ;)
Obudowa jest całkiem solidna. Krzyczą, że plastik, ale to ćwierć prawdy ;) W każdym razie z gripem trzyma sie to bardzo dobrze.
Nigdy nie miałem ciągot do dużych i ciężkich body, nie rozumiem masochistów.

fotomarek_k
18-03-2014, 00:31
(...) D600 bliżej do D90 czy właśnie D7000 moim zdaniem, niż do D300 i D700. Sztywność konstrukcji, materiały, uszczelnienia, ogólna odporność na niewłaściwe traktowanie. To typowy sprzęt konsumencki, a nie wół roboczy. Dlatego w NPS nigdy znaleźć się nie powinien - mieliby za dużo z tym roboty.

Zdaje się, że tylko w polskich warunkach "to typowy sprzęt konsumencki"- na tym forum widziałem info, że w części krajów tzw. zachodnich normalnie w wykazach NPSu się znajduje...

mOSAd
18-03-2014, 01:42
Zdaje się, że tylko w polskich warunkach "to typowy sprzęt konsumencki"- na tym forum widziałem info, że w części krajów tzw. zachodnich normalnie w wykazach NPSu się znajduje...

A gdzież tak jest na przykład? Nie śledzę może doniesień o D600 szczególnie uważnie, ale to dla mnie byłaby nowość.

MstrG
18-03-2014, 09:50
A gdzież tak jest na przykład? Nie śledzę może doniesień o D600 szczególnie uważnie, ale to dla mnie byłaby nowość.

Choćby:
NPS USA (http://nikonpro.com/Renewal-NPS-Equipment-List.pdf)
NPS DE (https://nps.nikon.de/pdf_downloads/NPS_Rahmenbedingungen_DE.pdf)
NPS GB (http://www.europe-nikon.com/en_GB/pro/Pro_NPU.page?)
NPS FR (http://www.nikonpro.fr/photographe/rep-appareils.html)
w sumie to więcej państw nie sprawdzałem.

TOP67
18-03-2014, 09:55
I takie podejście tym bardziej powinno być u nas. D600 nie daje podstaw do wejście w NPS, ale jest serwisowane na takich samych zasadach, jeśli ktoś ma wyższe puszki.

RAF7705
18-03-2014, 10:09
Też mi się to obiło o uszy ale d600, to definitywnie odpowiednik d7100 dla linii fx.
Parametry matrycy nie definiują tego czy sprzęt jest pro czy nie.
Tylko, jak koledzy napisali wytrzymałość konstrukcji, co się łączy ze stabilnością parametrów.
Tak jest dla każdego sprzętu pro. Nie tylko foto.

Piotrek B.
18-03-2014, 10:17
Tak z ciekawości się spytam, co jest niestabilnego w D600?

Jacek_Z
18-03-2014, 10:45
Nie chodzi o to, że D600 jest złe, bo nie jest, tylko o to, że są od niego lepsze aparaty.

Piotrek B.
18-03-2014, 10:49
No to jest jasne jak słońce. Zainteresowało mnie tylko to, że D600 ma niestabilne parametry. Że o co biega?

josephebeloki
18-03-2014, 12:13
Hmm, macie tak , że jedne szkła Wam włażą ciężej drugie lżej? Odkąd mi odesłali korpus, to 85mm strasznie ciężko mi wchodzi. Jakby tarło mocno żelazo o żelazo czuć takie "harowanie", pewno jest tam ciasno. Znowu 35mm wchodzi mi w początkowej fazie lekko później ta sama ciasnota.
Wcześniej przed wysyłką w miarę luźno mi te szkła wchodziły.

siwyozzman
18-03-2014, 12:59
No to jest jasne jak słońce. Zainteresowało mnie tylko to, że D600 ma niestabilne parametry. Że o co biega?
Nie wiem czy słowo "niestabilne" jest odpowiednie ale chodzi zapewne o to że jak zrobisz 100 zdjęć D3s i tyle samo D600 w takich samych np. niesprzyjających warunkach dla układu AF to więcej celnych zdjęć będziesz miał z D3s, tak samo np. pomiar światła... Są ludzi dla których ma to decydujące znaczenie...

tomfoot
18-03-2014, 13:01
Hmm, macie tak , że jedne szkła Wam włażą ciężej drugie lżej? Odkąd mi odesłali korpus, to 85mm strasznie ciężko mi wchodzi. Jakby tarło mocno żelazo o żelazo czuć takie "harowanie", pewno jest tam ciasno. Znowu 35mm wchodzi mi w początkowej fazie lekko później ta sama ciasnota.
Wcześniej przed wysyłką w miarę luźno mi te szkła wchodziły.

Pewnie jak odkurzali matrycę to rurą od odkurzacza walnęli i nieco zelipsowali. Próbuj delikatnie młoteczkiem wyklepać po obwodzie.

stanseba
18-03-2014, 13:20
Nie wiem czy słowo "niestabilne" jest odpowiednie ale chodzi zapewne o to że jak zrobisz 100 zdjęć D3s i tyle samo D600 w takich samych np. niesprzyjających warunkach dla układu AF to więcej celnych zdjęć będziesz miał z D3s, tak samo np. pomiar światła... Są ludzi dla których ma to decydujące znaczenie...

Pewnie więcej nietrafionych będzie miał D3s niż D4, ale co to ma oznaczać?? Czy D3s ma byś usunięty NPS?

Piotrek B.
18-03-2014, 13:23
Tylko, jak koledzy napisali wytrzymałość konstrukcji, co się łączy ze stabilnością parametrów.

Siwyozzman - Tak to zinterpretowałeś? To, że są body z lepszym AF to każdy wie, ale nie podciągnąłbym tego pod tą cytowaną rewelację.

josephebeloki
18-03-2014, 13:58
Pewnie jak odkurzali matrycę to rurą od odkurzacza walnęli i nieco zelipsowali. Próbuj delikatnie młoteczkiem wyklepać po obwodzie.

Mówisz poważnie?

TOP67
18-03-2014, 14:04
Przecież wymienili Ci bagnet na prosty. Teraz już wiesz dlaczego.

RAF7705
18-03-2014, 15:09
Użyłem słowa "stabilne", bo ono bardziej charakteryzuje ogólnie sprzęt pro, różnego rodzaju.
Siwyozzman chyba dobrze to rozwinął jeśli chodzi o fotografię.
Po prostu sprzęt ma być niezmiennie niezawodny .
Innymi słowy, odporny na czynniki zewnętrzne.
Stabilny.

Piotrek B.
18-03-2014, 15:19
Użyłem słowa "stabilne", bo ono bardziej charakteryzuje ogólnie sprzęt pro, różnego rodzaju.
Siwyozzman chyba dobrze to rozwinął jeśli chodzi o fotografię.
Po prostu sprzęt ma być niezmiennie niezawodny .
Innymi słowy, odporny na czynniki zewnętrzne.
Stabilny.

Dalej nie wiem co jest niestabilnego w D600. Z tego co napisałeś tylko D4 obecnie się łapie, choć i ten nie jest "niezmiennie niezawodny".

Jacek_Z
18-03-2014, 15:30
Popatrz choćby na powtarzalność, pewność AF, to samo z AWB. Profesonaliści za te i inne niuanse płacą naprawdę sporo, tak to już jest. Ferrari nie jeździ X razy szybciej od Toyoty Aygo, a kosztuje jednak ponad X razy więcej.

Piotrek B.
18-03-2014, 15:38
Ja to wszystko rozumiem i zgadzam się z tym, ale nie wiem co autor miał na myśli pisząc coś takiego - "wytrzymałość konstrukcji, co się łączy ze stabilnością parametrów". Myślałem, że wie coś o czym jeszcze nie słyszałem. Ale domyślam się już, że to było napisane ot tak z czapy po prostu ;)

MstrG
18-03-2014, 15:45
Popatrz choćby na powtarzalność, pewność AF, to samo z AWB. Profesonaliści za te i inne niuanse płacą naprawdę sporo, tak to już jest. Ferrari nie jeździ X razy szybciej od Toyoty Aygo, a kosztuje jednak ponad X razy więcej.

No tak, Nikon Df to ferrari a D600 to Aygo ;) Jak widać D600 jest wciągnięty na listę NPS, ale tylko w dzikich krajach typu Niemcy, Francja czy Wielka Brytania, u nas jest bogactwo i każdy profesjonalista ma 2 x D4
Potraktuj Jacku to zdanie z wielkim przymrużeniem oka.

Ja mam takie samo zdanie jak Tomek:

I takie podejście tym bardziej powinno być u nas. D600 nie daje podstaw do wejście w NPS, ale jest serwisowane na takich samych zasadach, jeśli ktoś ma wyższe puszki.

Borat1979
18-03-2014, 16:42
No tak, Nikon Df to ferrari a D600 to Aygo ;)
Raczej replika Ferrari zrobiona z Mazdy. Takie D4 na bazie D600 ;)

Jacek_Z
18-03-2014, 16:42
Ciężko się rozmawia. Jeden pyta dlaczego body jest profi albo semipro, to inny miesza do tego kwalifikację do NPS. To 2 różne sprawy. Tm bardziej, że dla programu NPS są serwisowane zupełnie nie pro szkiełka (np 85 DX micro albo 85/1.8 AF-S). Czyli inne szkła kwalifikują do NPS, a inne mogą być naprawiane w NPS. I ta lista jest rózna w róznych krajach. Nie mieszajmy więc NPS do tego, czy sprzęt jest pro czy nie jest, bo to co jest w NPS nie oznacza sprzętu pro.
NPS to profesjonalniejsze traktowanie fotografów zawodowych na przykład wtedy gdy dają do naprawy sprzęt z listy NPS.

Piotrek B.
18-03-2014, 16:44
Ciężko się rozmawia. Jeden pyta dlaczego body jest profi albo semipro, to inny miesza do tego kwalifikację do NPS. To 2 różne sprawy. Tm bardziej, że dla programu NPS są serwisowane zupełnie nie pro szkiełka (np 85 DX micro albo 85/1.8 AF-S). Czyli inne szkła kwalifikują do NPS, a inne mogą być naprawiane w NPS. I ta lista jest rózna w róznych krajach. Nie mieszajmy więc NPS do tego, czy sprzęt jest pro czy nie jest, bo to co jest w NPS nie oznacza sprzętu pro.
NPS to profesjonalniejsze traktowanie fotografów zawodowych na przykład wtedy gdy dają do naprawy sprzęt z listy NPS.

Jak tak, to już w ogóle nie ma kryterium "pro". Pro może być fotograf ;)

Jacek_Z
18-03-2014, 17:01
Jak dla mnie pro to wcale nie oznacza zawodowiec. Zawodowiec po prostu się utrzymuje z foto. Fotograf profesjonalny to nazwijmy to mistrz. Może to być amator, ale z tych co robią świetne zdjęcia, mają wiedzę, odpowiednie podejście do tematu, często także profesjonalny sprzęt.

MstrG
18-03-2014, 17:02

Przecież cała dyskusja zaczęła się właśnie od listy NPS w innych krajach.
Zresztą jak widać na naszej oficjalnej stronie Nikona model Df jest dla profesjonalistów, a D600 dla amatorów.

Andi74
18-03-2014, 17:08
bo DF jest wygodniejszy w trzymaniu na sesji fotograficznej niz D600 :):):)

Jacek_Z
18-03-2014, 17:34
model Df jest dla profesjonalistów, a D600 dla amatorów.Nie "jest dla" tylko model Df jest pozycjonowany przez firmę jako model profesjonalny, a D600 jako amatorski. Te 2 modele są bardzo blisko siebie, bo D600 to najlepszy z amatorskich a Df najsłabszy z profesjonalnych

Piotrek B.
18-03-2014, 17:39
I jeszcze zależy w jakim kraju. Tam gdzie D600 jest w NPS można mówić, że D600 jest najsłabszym profesjonalistą. Takie pozycjonowanie to bezsens i woda na młyn marketingowców. To wszystko jak dla mnie ;)

mOSAd
18-03-2014, 17:44
Język potoczny i język urzędowy to dwie różne rzeczy. W języku potocznym słowo zawodowy, profesjonalny może oznaczać kogoś o dużych umiejętnościach czy znakomitym rozeznaniu w danej dziedzinie. Natomiast w języku pisanym, urzędowym takie znaczenie już raczej nie jest stosowane. W języku formalnym słowa te oznaczają pochodzenie od zawodu oraz profesji, czyli od wykonywanej pracy. Praca, w odróżnieniu od hobby, niesie za sobą pewne wymagania, szczególnie jak ma być wykonywana rzetelnie, powtarzalnie, niezawodnie. Stąd pewne korpusy są w programie, inne nie. Wiąże się to bezpośrednio z kosztami i czasem serwisowania szkieł i aparatów. Sprzęt zawodowy powinien mieć części o większej żywotności, powinno być go też łatwo i stosunkowo tanio serwisować, to oznacza wymienić dość małe grupy podzespołów, zamiast większych modułów.
Dlaczego u nas w Polsce D600 nie jest na liście NPS? Widać firmie nie zależy na prestiżu marki, serwis nie chce (nie może?) przeznaczyć na ten cel pieniędzy. Albo mamy na rynku inny sprzęt (po słabszej kontroli jakości, zwroty z innych państw itd), który jest bardziej awaryjny niż w innych krajach.

Borat1979
18-03-2014, 17:44
Jak tak, to już w ogóle nie ma kryterium "pro". Pro może być fotograf ;)

Jak fotograf ma kilka aparatów jest w NPS to trudno żeby mu nie naprawili też jakiegoś szkła z poza listy i kazali mu się bujać.

MstrG
18-03-2014, 17:51
Nie "jest dla" tylko model Df jest pozycjonowany przez firmę jako model profesjonalny, a D600 jako amatorski. Te 2 modele są bardzo blisko siebie, bo D600 to najlepszy z amatorskich a Df najsłabszy z profesjonalnych

To przecież oczywiste, że kupując D4 człowiek nie staje się nagle profesjonalistą. Zasugerowałem się tym co jest na stronie Nikona:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/F3S1rw-1.jpg
źródło (http://i.cubeupload.com/F3S1rw.jpg)

Podtrzymuję swoje zdanie w tym temacie (to zgodne z TOP67). Skoro właśnie, jak Jacku wcześniej wspomniałeś, 85mm f/1.8G jest na liście to tym bardziej powinien być D600.

Piotrek B.
18-03-2014, 17:59
Dlaczego u nas w Polsce D600 nie jest na liście NPS? Widać firmie nie zależy na prestiżu marki, serwis nie chce (nie może?) przeznaczyć na ten cel pieniędzy. Albo mamy na rynku inny sprzęt (po słabszej kontroli jakości, zwroty z innych państw itd), który jest bardziej awaryjny niż w innych krajach.

No i to jest podsumowanie tematu. Jesteśmy rynkiem B któremu wpycha się towar gorszej jakości, okrojone usługi itd. i dzieje się to w każdej branży. Słynne "niemieckie proszki", które piorą lepiej, to też nie mit ;)
http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/niemiecka-wydajnosc-proszkow

tmk_t
18-03-2014, 18:51
nie tylkow Polsce:
We wspomnianym reportażu pokazano, jak pracownicy chińskiego serwisu Nikona odmawiają konsumentom bezpłatnej naprawy lub wymiany aparatu, stwierdzając, że przyczyną...
http://www.optyczne.pl/6812-news-Sprzeda%C5%BC_Nikona_D600_w_Chinach_wstrzymana_.ht ml

Przykre...

mOSAd
18-03-2014, 19:14
Polska, czy Chiny - psy szczekają tak samo. ;)

Archibald6803
18-03-2014, 19:27
No i to jest podsumowanie tematu. Jesteśmy rynkiem B któremu wpycha się towar gorszej jakości, okrojone usługi itd. i dzieje się to w każdej branży. Słynne "niemieckie proszki", które piorą lepiej, to też nie mit ;)
http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/niemiecka-wydajnosc-proszkow

Od dawna to wiadomo ..... Dlatego bardziej zaawansowany technicznie sprzęt od dłuższego czasu , z automatu , nabywam "na zachodzie" , nierzadko nawet TANIEJ niż oferowany jest on u nas ...... i każdemu to polecam. Różnicę w jakości działania takiego sprzętu widać "gołym okiem". Nie wiem tylko kto nas (Polaków) kroi ; nasi rodzimi biznesmeni ( sprowadzając świadomie taniej sprzęt pozaklasowy i sprzedając po normalnych cenach jako pełnowartościowy ) czy zachodnie koncerny ( wypychając gorszy towar do Europy wschodniej jako Q1).

Jacek_Z
18-03-2014, 19:38
I jeszcze zależy w jakim kraju. Tam gdzie D600 jest w NPSCo wy z tym utożsamianiem NPS z sprzętem profesjonalnym? To nie jest to samo. To serwis dla zawodowców, a nie serwis sprzętu profesjonalnego.

.. Skoro właśnie, jak Jacku wcześniej wspomniałeś, 85mm f/1.8G jest na liście to tym bardziej powinien być D600.Ja myslę, że wiadomo, dlaczego polski serwis nie chce mieć D600 na liście.
Informacja z dziś! Serio! (Jarek dziś oddawał sprzet http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=245289 ). Pracownik serwisu przyjmujący D600 powiedział, że pierwszy raz słyszy o kurzu w D600. To nie jest śmieszne. To jest podejście do klienta.

Andi74
18-03-2014, 19:53
ciekawe co powie na wymiane darmowa migawki w D600 z takim podejsciem i wiedza o newsach nikona

KaarooL
18-03-2014, 20:14
Nie ma co się spinać, to bananowa republika jest...

tomfoot
18-03-2014, 20:56
Ciekawe, która polska sieć rtv jako pierwsza zaproponuje niebawem świeżutkie egzemplarze d600 na bilbordach za 3999,- W końcu to jedyny chyba kraj gdzie można opchnąć szrot, bo kurcze blade przecież nic nie kurzy!

Andi74
18-03-2014, 21:22
oj chyba nie jedyny bo na ebay de ida D600 jak cieple bulki po 1000 euro za Body z drugiej reki

Piotrek B.
18-03-2014, 22:14
Co wy z tym utożsamianiem NPS z sprzętem profesjonalnym? To nie jest to samo. To serwis dla zawodowców, a nie serwis sprzętu profesjonalnego.

Rozmowa była o tym jak odróżnić sprzęt pro od amatorskiego. Dla mnie obecność body na liście NPS to jedyna paktyczna korzyść z takich sztucznych podziałów. I tyle.

Ja myslę, że wiadomo, dlaczego polski serwis nie chce mieć D600 na liście.
Informacja z dziś! Serio! (Jarek dziś oddawał sprzet http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=245289 ). Pracownik serwisu przyjmujący D600 powiedział, że pierwszy raz słyszy o kurzu w D600. To nie jest śmieszne. To jest podejście do klienta.

Mnie to nie dziwi, pisałem z serwisem, bo chciałem wysłać D600 póki jest na gwarancji na kalibrację AF (a ma -15 na każdym obiektywie) i przy okazji wspomniałem żeby mi matrycę wyczyścili. Napisali, że to usługa poza gwarancją i chcieli sto ileś tam złotych, nie pamiętam ile dokładnie, mam gdzieś w mailu.

foto4deg
18-03-2014, 22:30
Ciekawe, która polska sieć rtv jako pierwsza zaproponuje niebawem świeżutkie egzemplarze d600 na bilbordach za 3999,- W końcu to jedyny chyba kraj gdzie można opchnąć szrot, bo kurcze blade przecież nic nie kurzy!
Bez przesady z tym szrotem. Liczba D600, które miały problemy z kurzem była oczywiście niedopuszczalna, ale mimo to większość użytkowników jest zadowolona z tego aparatu. Poza tym, jak Nikon zapewnił czyszczenie i wymianę wadliwych bebechów po gwarancji, to zakup D600 staje się bardziej opłacalny niż D610.

Jacek_Z
18-03-2014, 22:33
Rozmowa była o tym jak odróżnić sprzęt pro od amatorskiego. Zapytam tylko komu takie rozróżnianie i do czego jest potrzebne?

foto4deg
18-03-2014, 22:42
Zapytam tylko komu takie rozróżnianie i do czego jest potrzebne?

Cobyśmy my, właściciela D600 mogli się poczuć lepiej ;) :lol:

RAF7705
18-03-2014, 22:56
Mimo że to fajna pucha, to na pewno nie pro.
Mówię to z zamiarem jej zakupu niebawem.
Jestem fotoamatorem i to pucha w sam raz dla mnie.

Piotrek B.
18-03-2014, 23:03
Zapytam tylko komu takie rozróżnianie i do czego jest potrzebne?

Nie wiem po co i komu, ale rozumiem, że jako moderator śledzisz wątki z dolotu. Jak zajrzysz na stronę 243 gdzie po raz pierwszy zgubnie zabrałem głos "Ale androny o tych dronach pleciecie, aż się podłączę Jak dla mnie jedynym praktycznym kryterium profesjonalny lub nie jest obecność na liście profesjonalnych body Nikona. Dlaczego? Bo wtedy możesz być w NPS a z praktycznego punktu widzenia tylko to ma znaczenie" to może zrozumiesz, że nie mi. Dla mnie pro jest fotograf a te rozróżnienia akademickie typu
"Jak dla mnie pro to wcale nie oznacza zawodowiec. Zawodowiec po prostu się utrzymuje z foto. Fotograf profesjonalny to nazwijmy to mistrz. Może to być amator, ale z tych co robią świetne zdjęcia, mają wiedzę, odpowiednie podejście do tematu, często także profesjonalny sprzęt."
lub
"Nie "jest dla" tylko model Df jest pozycjonowany przez firmę jako model profesjonalny, a D600 jako amatorski. Te 2 modele są bardzo blisko siebie, bo D600 to najlepszy z amatorskich a Df najsłabszy z profesjonalnych"
Są po prostu.. Bezcelowe.

Mimo że to fajna pucha, to na pewno nie pro.
Mówię to z zamiarem jej zakupu niebawem.
Jestem fotoamatorem i to pucha w sam raz dla mnie.

No tak. To już wiem dlaczego uważasz, że solidność konstrukcji wpływa na stabilność parametrów w tym modelu. Bo PLANUJESZ zakup. Ech..

Jakub365
18-03-2014, 23:48
zastanawiam się właśnie nad d600 czytałem o problemach z kurzem i olejem, ale teraz można spokojnie wysłać do serwisu nikona i wymieniają migawkę na nową, więc już tak nie straszy ta puszka. Występują w niej jeszcze jakieś problemy typu FF/BF? Posiadam d7000 i planuję przesiąść się na FF i właśnie ten model ponieważ używkę z przebiegiem 10-20tys można dorwać za ok 4tys. Czy d7000 posiada coś czego nie posiada d600? jak wypada AF jest szybszy, celniejszy? na pewno jeden duży minus to czas migawki 1/4000 oraz troszkę mniejsza seria 5.5kl/s, ale tego drugiego akurat nie potrzebuję. Więc pytanko czy warto się przesiadać?

zakonnica
18-03-2014, 23:54
Masz całe 249 stron w tym temacie, może warto poczytać?..
Pozdr.

Piotrek B.
19-03-2014, 00:33
zastanawiam się właśnie nad d600 czytałem o problemach z kurzem i olejem, ale teraz można spokojnie wysłać do serwisu nikona i wymieniają migawkę na nową, więc już tak nie straszy ta puszka. Występują w niej jeszcze jakieś problemy typu FF/BF? Posiadam d7000 i planuję przesiąść się na FF i właśnie ten model ponieważ używkę z przebiegiem 10-20tys można dorwać za ok 4tys. Czy d7000 posiada coś czego nie posiada d600? jak wypada AF jest szybszy, celniejszy? na pewno jeden duży minus to czas migawki 1/4000 oraz troszkę mniejsza seria 5.5kl/s, ale tego drugiego akurat nie potrzebuję. Więc pytanko czy warto się przesiadać?

A skąd mam wiedzieć ja czy ktokolwiek inny czy warto?? A po co chcesz się przesiadać?

Jakub365
19-03-2014, 00:50
przeczytałem recenzje na optyczne i fotopolis, wygląda na fajną puszkę, więc zapytałem szczegółowo o drobne różnice między d7k, chyba nie myślisz, że teraz cały dzień spędzę na czytanie 249 stron, a co ja życia innego nie mam? rozumiem 10 stron można poczytać, ale nie aż tyle, a tematu osobnego nie chciałem zakładać d7k czy d600.

Chcę się przesiąść ponieważ FF to jednak FF lepszy obrazek, lepsza głębia ostrości no i większa pucha(lepsze trzymanie) więc chciałem tylko się dowiedzieć czy AF ma lepszy, szybszy od mojego d7k i jakie minusy ma ta puszka, prócz tych które wymieniłem wyżej.

Jacek_Z
19-03-2014, 00:56
Nie wiem po co i komu, ale ..... gdzie po raz pierwszy zgubnie zabrałem głos.... to może zrozumiesz, że nie mi. Dla mnie pro jest fotograf a te rozróżnienia akademickie typu .Oczywiście, że to są akademickie rozwazania, to chyba można wywnioskować z moich wpisów. Przynajmniej tak jest dla mnie.
Niepotrzebnie zakładasz, że odnoszę się do twoich wpisów, w dyskusji bierze udział więcej osób.

Piotrek B.
19-03-2014, 00:58
Niepotrzebnie zakładasz, że odnoszę się do twoich wpisów, w dyskusji bierze udział więcej osób.

Cytowanie moich postów to chyba wystarczające uzasadnienie moich "założeń"?

przeczytałem recenzje na optyczne i fotopolis, wygląda na fajną puszkę, więc zapytałem szczegółowo o drobne różnice między d7k, chyba nie myślisz, że teraz cały dzień spędzę na czytanie 249 stron, a co ja życia innego nie mam? rozumiem 10 stron można poczytać, ale nie aż tyle, a tematu osobnego nie chciałem zakładać d7k czy d600.

Chcę się przesiąść ponieważ FF to jednak FF lepszy obrazek, lepsza głębia ostrości no i większa pucha(lepsze trzymanie) więc chciałem tylko się dowiedzieć czy AF ma lepszy, szybszy od mojego d7k i jakie minusy ma ta puszka, prócz tych które wymieniłem wyżej.

Panie daj Pan spokój. Ma lepszy obrazek? Lepszą głębię? A co to znaczy?? AF ma gorszy, bo ma punkty AF ściśnięte w centrum. Ma tak samo kijowy bufor. Już wiesz czy wyłożyć kilka klocków na nową zabawkę?

Jacek_Z
19-03-2014, 01:20
Cytowanie moich postów to chyba wystarczające uzasadnienie moich "założeń"?OK, nie sądziłem, że traktujesz to tak osobiście. Podobne poglądy (to z nimi polemizuję) były już prezentowane na forum przez innych. Jak będę pamietał to będę usuwał twojego nicka z cytatów.

w dyskusji o NPS brali też udział: foto4deg, mOSAd, fotomarek_k, MstrG, TOP67, Borat1979

kurczeblade
19-03-2014, 01:24
Pracownik serwisu przyjmujący D600 powiedział, że pierwszy raz słyszy o kurzu w D600. To nie jest śmieszne. To jest podejście do klienta.

Może to jakiś świeży pracownik, wzięty na przeszkolenie za 1200netto. Skoro takie afery w serwisie mamy, to być może biorą kogo popadnie. Ale przyznam szczerze, że to jakieś nieporozumienie.

Piotrek B.
19-03-2014, 01:24
Jacek - nie traktuję tego osobiście. Jak ktoś mnie cytuje to mu odpowiadam. Tak serio to nie wiem z jakim poglądem bądź z kim Ty polemizujesz ;)

Jacek_Z
19-03-2014, 01:37
Jak uznamy za obowiązek odpowiadać na kazdy cytat to będziemy tak pisać do końca świata ;)
Jak zwykle staram się pewne rzeczy pisać jako pewne podsumowanie tematu. Nie wiem dlaczego zwykle ludzi bardzo obrusza (zupełnie niepotrzebnie wg mnie) temat zakwalifikowanie jakiegoś modelu body do serii aparatów profesjonalnych albo amatorskich. Sprzęt to sprzet. Włożenie go do jakiejś tam szuflady z napisem profesjonalny czy amatorski nie zmienia parametrów aparatu.

MilekS
19-03-2014, 02:55
Panie daj Pan spokój. Ma lepszy obrazek? Lepszą głębię? A co to znaczy?? AF ma gorszy, bo ma punkty AF ściśnięte w centrum. Ma tak samo kijowy bufor. Już wiesz czy wyłożyć kilka klocków na nową zabawkę?
AF gorszy? Gorzej trafia? Ma inaczej rozłożone punkty, w moich zdjęciach to nie przeszkadza, używam punktów AF skoncentoranych wokół środka, z celności jestem zadowolony.
"Kijowy bufor"? tzn jaki?
I jeszcze coś o klockach...
Dziękuję za jasność wypowiedzi.

Co do "większej puchy" - hm... Większy korpus, wygodny w trzymaniu ma D800. A o korpusie D600 trudno powiedzieć, że jest duży i wygodny w uchwycie, zwłaszcza jeśli użytkownik ma duże dłonie. Producent chwali się MAŁYM rozmiarem korpusu, jak na FF.

fafniak
19-03-2014, 08:30
Co do "większej puchy" - hm... Większy korpus, wygodny w trzymaniu ma D800. A o korpusie D600 trudno powiedzieć, że jest duży i wygodny w uchwycie, zwłaszcza jeśli użytkownik ma duże dłonie. Producent chwali się MAŁYM rozmiarem korpusu, jak na FF.

Co dla niektórych jest szalenie ważne

Jakub365
19-03-2014, 09:47
zgadza się jak na FF puszka jest mala, ale wieksza od d7000, wielkoscia podibna do d300s, wiec jest dobrze do tego grip i juz calkiem powinno byc super. czyli w d600 mozna pomarzyc o tak szybkim i celnym Af jaki znajduje sie w d300s?;)

fafniak
19-03-2014, 09:59
Na własny użytek i doświadczenie w porównaniu 610vs700 w sytuacjach statycznych "domowych" AF jest bardzo podobny
Ale... gęsta matryca także swoje robi i wszelkie niedoskonałości AF są bardziej widoczne
700 i 610 - obydwie mają problem przy tych cholernych żarówkach energoosczędnych (te zielonożółte) 700 była akceptowalna 610 często niebałdzo
Przy normalnych żarowych - nie ma żadnego problemu
Pracuję cały czas na AF-C uruchamiany kciukiem przypisanym pod AE-L

RAF7705
19-03-2014, 10:19
No tak. To już wiem dlaczego uważasz, że solidność konstrukcji wpływa na stabilność parametrów w tym modelu. Bo PLANUJESZ zakup. Ech..

Nie wiem, co tam sobie za wnioski wyciągasz.
To, że chcę kupić, nie zmieni faktu, jaka ona jest.
Napisałem to, żebyś nie myślał że ją dyskredytuję.
Jest fajna, jest dla amatorów fotografii, takich jak ja i tyle.
Bez żadnych podtekstów, ukrytych znaczeń i teorii spisowych.

Jak ktoś chce się poczuć lepiej, bo ma sprzęt pro, to może okłamywać samego siebie ale bez wyciskania tego kitu innym na forum.

Piotrek B.
19-03-2014, 10:55
Jak ktoś chce się poczuć lepiej, bo ma sprzęt pro, to może okłamywać samego siebie ale bez wyciskania tego kitu innym na forum.

To było do mnie? Nie lubię jak przypisuje mi się coś czego nie powiedziałem ani nawet pomyślałem. Włączyłem się do rozmowy, bo zainteresowałeś mnie stwierdzeniem, że w D600 "brak solidności konstrukcji wpływa na niestabilność parametrów". Myślałem, że bez kitu czytałeś coś na ten temat albo czegoś doświadczyłeś w tym temacie. Ale już wiem, że to po prostu taka tam kolejna czyjaś teoria.

Co do dylematów pro czy nie pro to określiłem się już na 243 stronie tej jałowej dyskusji, że "Jak dla mnie jedynym praktycznym kryterium profesjonalny lub nie jest obecność na liście profesjonalnych body Nikona. Dlaczego? Bo wtedy możesz być w NPS a z PRAKTYCZNEGO punktu widzenia tylko to ma znaczenie". A reszta to bełkot marketingowców.

I tyle w temacie, wystarczająco i mam nadzieję ostatecznie wszystko wyjaśniłem ;)

RAF7705
19-03-2014, 11:03
Do Ciebie była pierwsza część wypowiedzi, druga do ogółu.

To co zacytowałeś z mojej wypowiedzi, odnosi się ogólnie do różnicy, między sprzętem pro a zwyklym.
Nie pisałem tego apropos d600 only.
Nie muszę o tym nigdzie czytać, żeby to wiedzieć.
To jest oczywista oczywistość.