Zobacz pełną wersję : Jaki telewizor? Wszystko o RTV!
Strony :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Witam serdecznie
Potrzebuje waszej porady - otóż zastanawiam się nad jakaś podręczna kamerą, coby uwiecznić młodego i niestety, ale mam problem. Za dużo modeli, formatów itp, itd. A więc proszę Was o sugestie jaki model wybrać i dlaczego.
Konkrety:
Budżet - ok 1500
Kamera - prosta w obsłudze, o względnie dobrej jakości nagrywanego materiału (adekwatnie do ceny oczywiście) , jeśli się da to taka, ze po nagraniu wrzucam na kompa i oglądam. jest taka ?
Z góry dzięki za pomoc!
Panasonic HDC-SD60 (http://www.wideoaktywni.pl/kamery-wideo/6-recenzje-kamer-wideo/29-recenzja-kamery-panasonic-sd60-hs60-sd66.html) Mam i z czystym sumieniem polecam. Poza testami moge sie podeprzec opinia znajomego ktory od kilkinastu lat zajmuje sie zawodowo filmowaniem. Ogladal filmiki z mojego malenstwa i byl pod wrazeniem mozliwosci tej kamery. Tak, że brac i sie cieszyc jakoscia HD :)
ja mam HDC-TM700 (duzo drozsza), ale z czystym sumieniem moge polecic kamery Panasonica.
Tego Panasonica polecanego przez Strus-a można nabyć za niecałe 1500 zł. Naprawdę ciekawie to wygląda.
Sam jestem na etapie kupna podobnego cacka ;)
A jak wygląda segment niższy cenowo - tak do 800 zł?
Warto szukać czy lepiej dopłacić do tych 1500??
Nie znam segmentu w tych nizszych kwotach ale chyba bedzie problem z HD a teraz to ju? IMO nie warto innych kamer kupowac. Obrobka nie jest wcale taka straszna. Oczywiscie zalezy od kompa ale tragedii nie ma. U mnie na 4GB ramu DDR2 i AMD 955 Pinacle 14 chodzi bez zarzutu.
Dzięki za sugestie. To jeszcze spytam - jest jakas kamera, która nagrywa i mam gotowy film bez żadnej kompresji i wrzucania na komputer ? Mam przyzwyczajenie do kamer VHS - nagrałem kasetę, wrzuciłem w odtwarzacz i tyle.
Zalezy co rozumiesz pod pojeciem "gotowy film". Jesli chodzi Ci o to ze zrzucasz pliczek z kamery i go odtwarzasz to chyba tylko Sony ma z tym problem. Jesli masz na mysli caly film poskladany z fragmentow to chyba zadna kamera nie ma opcji poskladania scen w jedna calosc.
Ten Panasonic zapisuje material w postaci plikow MPEG-4/H.264
Ten Panasonic zapisuje material w postaci plikow MPEG-4/H.264
A jak wygląda współczynnik: długość nagrania do wagi pliku ?
Musialbym sprawdzic w domu (teraz w pracy jestem) ale MPEG-4 po zlozeniu w Pinnacle'u z czasem trwania okolo 10 min (podlozona myzyka, dodane przejscia) zajmuje z tego co pamietam okolo 1,5 GB. Zerkne wieczorem i dam znac.
TUTAJ (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161816) w pierwszym poscie jest sznurek z tym filmem
Odświeżę.
Rozglądam się za kamerą, coś zmieniło się w tym temacie, pojawiły się lepsze tańsze modele?
Kręcić będę typowo pamiątkowe rzeczy, chcę HD, stabilizację, dużo zoomów (na występach córki nie zawsze jest miejsce w pierwszych rzędach) i ma dobrze sobie radzić w ciemniejszych pomieszczeniach. Nie zdecydowałem jeszcze czy chciałbym wbudowane HDD czy na karty, co lepsze?
Zastawaniem się tez nad tym co jest bardziej ekonomiczne - HDD czy karty pamięci, gdzie cena GB wychodzi taniej? Bo zdaje się że karty SDHC mają być jak najlepszej jakości, jak najszybsze, tak?
Ile miejsca potrzeba na godzinne nagranie w HD?
Mój LCD 46" Sharp 705 po 7 godzinach non stop jest chłodny, mimo, że stoi za kaloryferem :)
Mój LCD 46" Sharp 705 po 7 godzinach non stop jest chłodny, mimo, że stoi za kaloryferem :)
musisz mieć piękny kaloryfer skoro zasłaniasz nim swojego LCD :)
żarcik oczywiście ;)
ja mam Philipsa LCD 47'' 9732 i czuć że panel oddaje trochę ciepła... jednak czerń wydaje się bardzo nasycona i zależy od jakości filmu, ogólnie jestem bardzo zadowolony i w słoneczny dzień również spisuje sie rewelwcyjnie
Myślę że wybór nie jest aż tak istotny czy to LCD czy plazma w domu jest inne światło i nie ma takiego porównania
i wystarczy kupić coś z wyższej półki bez onanizowania się nad przecinkami i cyferkami...
zwłaszcza jeśli dane są podawane w postaci dynamicznej czyli np. dynamiczny kontrast ;)
Panowie, czy Iple to maja tylko Szajsungi ze Smart TV?
I czy korzystacie z tych dodaktow typu Smart TV ? Ktos moze o tym ze 2 slowa ?
w słoneczny dzień również spisuje sie rewelwcyjnie
W słoneczny dzień LCD sprawi się lepiej, gdyż jest jaśniejszy. Pomijając oczywiście inne poważne wady. Plazma pokazuje przewagę w typowych warunkach eksploatacji TV czyli dom, wieczór lub noc. LCD główne zalety pokazuje jako monitory ekspozycyjne, reklamowe.
Myślę że wybór nie jest aż tak istotny czy to LCD czy plazma w domu jest inne światło i nie ma takiego porównania i wystarczy kupić coś z wyższej półki bez onanizowania się nad przecinkami i cyferkami...
Oj, to nie tak. To nie przecinki. Różnica jest KOLOSALNA. Nikt, kto ma choć trochę wrażliwości na jakość obrazu, po zapoznaniu się z sensownej jakości, poprawnie wyregulowaną plazmą, nie może patrzeć na LCD. TV ma cechy użytkowe akurat tam gdzie LCD ma największe wady. Widywałem tak koszmarnej jakości obraz na różnych telewizorach LCD, że zachodzę w głowę jak można coś takiego akceptować i jeszcze wydawać na to jakieś chore pieniądze. No, ale przeciętny Kowalski chce mieć obraz super jaskrawy i super kolorowy. Nic innego się nie liczy. Nieważne, że ostrość jak zjechana kaseta VHS, wszystko co ciemne oświetla pokój a pod kątem makabra nie obraz.
Pawel Pawlak
22-11-2011, 12:58
Zmieniaem telewizor jako ostatni w rodzinie - wszyscy poprzesiadali się na LCDki (ok. 32-42") a ja nie potrafiłem się do tego przekonać bo ilekroć spoglądałem na swojego starego, 15 letniego, 100Hz telefunkena, to widziałem tylko wady nowych supernowoczesnych LCDków :/ Ale nowe meble wymusiły wymianę TV na coś o mniejszej kubaturze ;) wybór padł na plazmę właśnie ze względu że to miało być najbardziej przypominające "bańkę" urządzenie. Przez pierwsze 200h "docierałem" ją - czyli kolor, kontrast, jasność traktowane były dość delikatnie. Po "dotarciu" obraz jest taki, że naprawdę zwraca na niego uwagę każdy kto nie używa plazmy. Niezaleznie od tego czy sygnał pochodził z polsatu cyfrowego, czy teraz z "N"ki, w każdych warunkach domowych jest rewelacyjny. Wszyscy bliscy i znajomi, którzy byli wrogami plazmy "bo się wypala i jest strasznie prądożerna" i odradzali mi to rozwiązanie kiedy kupowałem, obecnie mówią że kolejny ich TV to będzie właśnie plazma.
Co do samej ekonomiki eksploatacji; po zmianie ze starego TV - na plazmę - rachunki za prąd spadłu więc jest lepiej. Być może na LCD byłby jeszcze lepiej, nie wiem. Ale naprawdę nie ma tragedii ;)
grudzinsky
22-11-2011, 13:19
no dobra...plazma plazma, ale czy ktos cos wiecej moze napisac o LED TV. stoimy z zona przed wyborem - plazma vs led - cenowo podobnie, wielkosc podobna, plazma 42", a led 40". pokoj mamy bardzo jasny, jedno duze okno od zachodniej strony, wiec nie wiem jak plazma sobie poradzi w takich warunkach...
czy ktos cos wiecej moze napisac o LED TV. stoimy z zona przed wyborem
Przecież "LED" to też LCD, czyli wady ma te same, a nawet więcej. Plazma w jasnym wnętrzu potrzebuje więcej energii elektrycznej niż LCD i jest mimo to ciemniejsza. Czerń w takich warunkach też przestaje być przewagą plazmy. Ostrość i dobra adaptacja do różnych rozdzielczości (kablówka, DVD, SAT itd) będzie o dwie klasy lepsza.
grudzinsky
22-11-2011, 13:59
pradozernosc telewizora mnie nie interesuje, a bardziej jakosc obrazu. strasznie nie lubie "akwareli" (tanie LCD z 50Hz) ostatnio w sklepie stalismy i ogladalismy dwa telewizory, staly obok siebie - plazma LG 42" i Samsung LED TV 40". jakosc obrazu na korzysc Samsunga. lecial ten sam program na obu w jakosci HD. na LED bylo to widac na plazmie slabiej. telewizor jak na razie wlaczamy wieczorem na 2-3h i to wszystko. chce miec obraz zylete, a nie mydlo ;)
Żyleta jest na plazmie. LCD jest ostry tylko przy obrazie zgodnym z rozdzielczością telewizora czyli w praktyce prawie nigdy. Przy innych sygnałach mydło. Plama jest tak samo ostra niezależnie od rozdzielczości.
grudzinsky
22-11-2011, 14:26
:???:
teraz to ja normalnie zostane przy starym poczciwym ekranie. bedzie psul wizerunek salonu, ale przynajmniej bede mial obraz taki jaki lubie :mrgreen:
Rafał_Sz
22-11-2011, 14:30
Żyleta jest na plazmie. LCD jest ostry tylko przy obrazie zgodnym z rozdzielczością telewizora czyli w praktyce prawie nigdy. Przy innych sygnałach mydło. Plama jest tak samo ostra niezależnie od rozdzielczości.
Tylko po co kupować odbiornik HD do sygnału SD? I nawet nie chodzi o 1080p, ale żeby chociaż 1080i enki podłączyć.
Ludzie często wydają gruby szmal na dopracowane LCD czy plazmę, a potem karmią sprzęt nędznym sygnałem.
To tak jak zestawić wysokiej klasy sprzęt audio i odtwarzać MP3...
nie wiem moim zdaniem różnice między wysokim LCD a dobrą plazmą są naprawdę mało widoczne
ja mam ostry obraz na niższych rozdzielczościach również
droższe LCD mają dużo opcji poprawy obrazu i nie widzę wad... owszem jak ktoś kupi 50" LCD za 3 tysie to może narzekać na jej jakość... ja nie mam na co ;)
wiele osób porównuje kolory i ostrość w sklepie miedzy panelami i na tej podstawie wyraża opinie...
to jest bez sensu bo oglądają na nastawach podstawowych i często bez dodatkowych fynkcji
ja ustawiałem idealny obraz chyba parę dni ;)
i mam inaczej wyregulowane na sygnał z tunera a inaczej na sygnał z DVD i BR
to rozmowa na temat czym sie różni w jeżdzie opona na drugi a opona na pierwszym miejscu w teście...
różnice znikome ;)
jak ktoś mi mówi że LCD nie jest ostre to...niech tak sobie myśli... co mi tam ;)
Pawel Pawlak
22-11-2011, 14:32
:???:
teraz to ja normalnie zostane przy starym poczciwym ekranie. bedzie psul wizerunek salonu, ale przynajmniej bede mial obraz taki jaki lubie :mrgreen:
Jeśli lubisz obrazek ze starego, poczciwego ekrany to powinieneś brać plazmę. Zasada wyświetlania obrazu jest praktycznie taka sama - w przeciwieństwie do LCDków. I powiem Ci więcej - moja plazma ma tylko 1024/766 przy 37" i nigdy nikt nie zarzucił jej braku ostrości ani detaliczności. A ostrość w parametrach mam ustawioną na 0 albo 1 (nie pamiętam dokłądnie) :D
Tylko po co kupować odbiornik HD do sygnału SD?
Bo póki co większość tego co leci z kabla czy satelity jest SD.
nie wiem moim zdaniem różnice między wysokim LCD a dobrą plazmą są naprawdę mało widoczne
Niech zgadnę, ma Pan LCD? ;)
ja mam ostry obraz na niższych rozdzielczościach również
To nie jest możliwe. LCD ma stałą liczbę pikseli i sterowanie które uniemożliwia ich zmianę. Stąd obraz w nienaturalnej rozdzielczości jest i musi być nieostry. Wręcz sztucznie rozmywany, aby ukryć artefakty przy skalowaniu. W plazmie sterowanie jest inne, podobne trochę do kineskopu, przez co można manipulować widoczną ilością pikseli. Dzięki temu obraz z kabla i DVD jest tak samo ostry.
grudzinsky
22-11-2011, 14:39
ktos mi moze napisac co to jest to SD? :) bede wdziecny. jesli chodzi o mnie to mam tylko telewizje cyfrowa
ktos mi moze napisac co to jest to SD? :) bede wdziecny. jesli chodzi o mnie to mam tylko telewizje cyfrowa
SD to nie jest HD, czyli każdy standard obrazu poniżej 720 linii. Cyfrowy może być przekaz, ale rozdzielczość to inna bajka.
To nie jest możliwe. LCD ma stałą liczbę pikseli i sterowanie które uniemożliwia ich zmianę. Stąd obraz w nienaturalnej rozdzielczości jest i musi być nieostry. Wręcz sztucznie rozmywany, aby ukryć artefakty przy skalowaniu. W plazmie sterowanie jest inne, podobne trochę do kineskopu, przez co można manipulować widoczną ilością pikseli. Dzięki temu obraz z kabla i DVD jest tak samo ostry.
mam i byłem tak zadowoly że kupiłem drugiego ;)
co do ostrości zapraszam do oględanięcia w praktyce a nie w teorii
po to jest upscaling i jeszcze jakaś dodatkowa funkcja
czasem nawet przy Divxie sprawdzam czy to sygnał HD czy SD
zresztą jak bym miał na co narzekać to bym zmienił TV... a nie mam zamiaru tego robić ;)
grudzinsky
22-11-2011, 14:47
to co to jest HD to ja wiem :) tylko nie spotkalem sie z SD :)
no dobra Panowie plazmowcy to co powiecie o tej plazmie? (http://www.agito.pl/telewizory/lg-42-42pw450.0.438559.html) nie chce wydawac wiecej niz 2000zl na urzadzenie, ktore dziala kilka razy w tygodniu, max 10h...
co do ostrości zapraszam do oględanięcia w praktyce a nie w teorii
Ależ wiem jak to wygląda w praktyce i wiem jak to działa, inaczej bym o tym nie pisał. Nie ma takiej technicznej możliwości, żeby LCD zrównał się ostrością z plazmą przy nienaturalnych rozdzielczościach.
W marketingu chodzi o to żeby co jakiś czas wymyślać coś nowego. Tak się pobudza sprzedaż. Czy strefowe wygaszanie pomaga? Może trochę. Mniej więcej tyle ile umarłemu kadzidło..
No to dziwne, bo z tego co widzę to do podstawowych wad LCD zaliczasz świecenie czerni. Dlaczego zatem podświetlenie diodowe mające tę ogromną przewagę nad lampą, że może się miejscowo wygaszać dając nam doskonały kontrast lokalny wg Ciebie niby nic nie daje?
Choćby na hdtv czytałem wiele testów potwierdzających przydatność tej technologii, świetny kontrast. Kilka modeli jakościowo bez problemu osiągnęło jakość Kuro, do którego to były przyrównywane. Oczywiście nie są to modele za 4000zł...
Specem nie jestem w tej dziedzienie absolutnie, wiedze swoją czerpię ze specjalistycznych portali przeprowadzających gruntowne testy. Zatem czy zobaczymy jakieś konkretniejsze wyjaśnienie czy jedynie kolejne "bzdury, głupie pytania" i zdawkowo-ogólnikowe odpowiedzi sugerujące, że jesteśmy zbyt prości aby cokolwiek zrozumieć z wywodów fachofcuf ?
Rafał_Sz
22-11-2011, 14:50
Ale przecież plazma także składa się z określonej ilości pikseli. Nie ma tak, że świeci pół piksela przy interpolacji sygnału. Miękkość obrazu wyświetlanego przez ekran plazmowy to tylko i wyłącznie subiektywne odczucie, a raczej złudzenie spowodowane trikami wyświetlania obrazu jakie daje wyższa (między innymi) częstotliwość odświeżania.
I żeby nie było, nie jestem wyznawcą ani jednej ani drugiej technologii, a nawet mnie to mało interesuje. Interesuje mnie obraz w jak najlepszej postaci.
Choćby na hdtv czytałem wiele testów potwierdzających przydatność tej technologii, świetny kontrast. Kilka modeli jakościowo bez problemu osiągnęło jakość Kuro, do którego to były przyrównywane. Oczywiście nie są to modele za 4000zł...
"Świetny" kontrast można bez problemu osiągnąć na ekranach z czernią oświetlającą pokój. Mówię o prawdziwej czerni, która nie świeci wieczorem i jednocześnie jaskrawość nie wypala oczu. Obce opinie specjalnie, nieważne jak "profesjonalne" nie nie ruszają, szczególnie kiedy stoją w sprzeczności z tym co widać gołym okiem.
Nie ma tak, że świeci pół piksela przy interpolacji sygnału.
Ano właśnie można na plazmie tak zrobić. :)
Dzięki temu drobniutkie literki na plazmie są czytelne a na LCD rozmazane.
Rafał_Sz
22-11-2011, 14:53
Ano właśnie można na plazmie tak zrobić. :)
Dzięki temu drobniutkie literki na plazmie są czytelne a na LCD rozmazane.
Jak? :)
Jak? :)
Bardzo prosto a wynika to z zasady działania. Wystarczy szybko manipulować pikselami. Przy odpowiednio wysokiej częstotliwości (nawet kilkaset Hz) oko nie jest w stanie wychwycić tricku i widzi obraz z taką rozdzielczością jak ją podaje skaler. LCD jest za wolny do takich machinacji, stąd inny algorytm wygładzania: Przez rozmycie. Stąd małe elementy stają się "tłuste".
Rafał_Sz
22-11-2011, 14:58
Bardzo prosto a wynika to z zasady działania. Wystarczy szybko manipulować pikselami. Przy odpowiednio wysokiej częstotliwości (nawet kilkaset Hz) oko nie jest w stanie wychwycić tricku i widzi obraz z taką rozdzielczością jak ją podaje skaler.
Aha, no to właśnie o tym pisałem. :)
Aha, no to właśnie o tym pisałem. :)
Wiem, ale ów trick nie wpływa negatywnie na postrzeganie. Obraz jest najbliższy oryginałowi, a o to przecież chodzi.
PS. Nie jest to częstotliwość odświeżania.
I żeby nie było, nie jestem wyznawcą ani jednej ani drugiej technologii, a nawet mnie to mało interesuje. Interesuje mnie obraz w jak najlepszej postaci.
ja właśnie dość podobnie i włąściwie wszystko to jest mi potrzebne jedynie w jednym celu... aby film który oględam mnie maksymalnie pochłaniał, dlatego wybór między LCD a plazmą i te widoczne różnice porównywalne niewiadomo do czego - bo trzeba by prównywać np. najlepsze LCD do najlepszej plazmy w konretnym modelu
a nie rozmawiać o wyższości jednej technologii nad drugą....
więc te różnice są nie tak bardzo istotne do oglądani wiadomości, programów przyrodniczych i bajek dla dziecka na ekranach 37 -40 "
tak więc kieruję wzrok raczej w stronę 70-80" ekranu z dobrego rzutnika który pozwoli oglądnąć pożądny film wieczorem może nawet nie codziennie... a Tv niech sobie chodzi... w tle...
u mnie TV jest włączony od 17 do 23 non stop i nawet nie wiem kto go włąściwie ogląda :)
więc te różnice są nie tak bardzo istotne do oglądani wiadomości, programów przyrodniczych i bajek dla dziecka na ekranach 37 -40 "
W jednym ma Pan rację, na bajkach różnice są najmniejsze. Wiadomości natomiast to jeden z najbardziej jaskrawych przykładów, kiedy bez trudu z kilometra widać co jest LCD a co plazmą. Jak już pisałem, nie wyobrażam sobie że można tego nie widzieć. To tak jakby pomylić guano z budyniem.
PS. Nie, nie sprzedaję plazm, nie płacą mi za reklamę. Mam tylko uczulenie na lipę. ;)
"Świetny" kontrast można bez problemu osiągnąć na ekranach z czernią oświetlającą pokój. Mówię o prawdziwej czerni, która nie świeci wieczorem i jednocześnie jaskrawość nie wypala oczu. Obce opinie specjalnie, nieważne jak "profesjonalne" nie nie ruszają, szczególnie kiedy stoją w sprzeczności z tym co widać gołym okiem..
Ale czerń w takich wyświetlaczach nie świeci, bo diody za panelem są wyłączone. Co ma zatem tam świecić?
Ale ok, zapomniałem, że ta prawdziwa prawda jest ukrywa wyłącznie w Twoich opiniach a reszta kłamie, oszukuje, jest ślepa lub co najmniej niedowidząca.
Wiadomości natomiast to jeden z najbardziej jaskrawych przykładów, kiedy bez trudu z kilometra widać co jest LCD a co plazmą.
no, no... ale niektórzy jeszcze ich słuchają ;)
Ale czerń w takich wyświetlaczach nie świeci, bo diody za panelem są wyłączone. Co ma zatem tam świecić?
O ile są wyłączane, bo wg moich obserwacji wcale nie są. Owszem jest jakaś manipulacja podświetleniem, ale nie jest to gaszenie. Do takiego poziomu jak zgaszony piksel plazmy, nawet z świeceniem wstępnym na razie daleka droga. Mechanizmy manipulujące podświetleniem są maskowaniem problemu. Dopóki nie ma sterowania jasnością od zera, konkretnego piksela, dopóty czerni nie będzie.
reszta kłamie, oszukuje, jest ślepa lub co najmniej niedowidząca.
Nawet Pan nie zdaje sobie sprawy jak jest blisko prawdy.
to co to jest HD to ja wiem :) tylko nie spotkalem sie z SD :)
no dobra Panowie plazmowcy to co powiecie o tej plazmie? (http://www.agito.pl/telewizory/lg-42-42pw450.0.438559.html) nie chce wydawac wiecej niz 2000zl na urzadzenie, ktore dziala kilka razy w tygodniu, max 10h...
Plazmy od LG to jedno wielkie nieporozumienie.szczegolnie ten model z linku. Tesciowa chciala tani tv do kablowki sd i kupila ta wlasnie plazme. dala ok 2 tys. obraz jest napewno lepszy jak na podobnym cenowo lcd, ale w porownaniu do panasonica drozszego o jakies 300 zl jest przepasc jakosciowa. Jak chcesz kupic plazme to daruj sobie LG, rozejrzyj sie za samsungiem albo panasoniciem.
diablo78
22-11-2011, 15:58
Weźcie tez pod uwagę rosnącą ilość filmów i programów w 3D. Ja bym sobie tego nie odpuszczał, bo to dzisiaj jest jeszcze fanaberia, a już jutro może być normą, jak high definition... Także ja polecałbym telewizory full HD (http://www.oleole.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe,j1.bhtml) z 3D.
Weźcie tez pod uwagę rosnącą ilość filmów i programów w 3D. Ja bym sobie tego nie odpuszczał, bo to dzisiaj jest jeszcze fanaberia, a już jutro może być normą, jak high definition... Także ja polecałbym telewizory full HD (http://www.oleole.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe,j1.bhtml) z 3D.
Gdzie masz norme HD ? Chyba nei mowisz o tych parunastu programach z napisami HD w ich logo ? Niestety jest tylko kilka programow, ktore nadawane sa w HD, a zdecydowana wiekszosc to tylko scalowane do HD programy. Najprostszy przyklad, platforma N, TVP1 HD i TVP HD. Ten pierwszy jest skalowany, drugi w prawdziwym HD. mozna sobie porownac szczegolnie, ze czasem na obu puszczane jest to samo.
No tak, zapomniałem. Prawdziwe obserwacje to wyłącznie zacisze Twojej firmy i grono nikomu nieznanych ekspertów-współpracowników, z którymi przeprowdzasz te nikomu nieznane testy z których otrzymujesz jedynie prawdziwe - nikomu nieznane - wyniki. Dzięki za wyjaśnienia. Pa
Rany Boskie! Czy w ogóle widział Pan i mierzył punkt czerni takiego ekranu? Różni się czymkolwiek od wersji bez "wygaszania strefowego"? Kolejna marketingowa ściema, za którą coniektórzy będą dawali się pokroić.
Ja sie jakos na zadnym z portali zajmujacych sie TV nie doczytalem nigdzie tego co Tom tak usilnie wszystkin nam tu sugeruje - plazma jest boska ald LCD to koszmar, ze LED nie wspomne... Daje to do myslenia, prawda? Ale na tych portalach to pewnie też jakis spisek. Testy sa oszukane i promuje sie jedynie tandete ktora chca sprzedawac producenci....
O tym, że podświetlanie strefowe rzeczywiście ma sens i daje znakomite i wymierne wyniki - można poczytać choćby tutaj:
http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/43224-philips-46pfl9704h-12-test-4.html
Art Erie
22-11-2011, 16:23
To ja mam z kolei taki problem, że musze sobie w końcu kupić jakiś TV ;)
Wyczytałem i organoleptycznie oceniłem, że najlepiej jeśli będzie to plazma. Problem w tym, że musi to być TV z przekątną ekranu 26" - a takiej plazmy nigdzie nie widziałem (pewnie nie produkują z powodów technicznych/cenowych).
I co teraz?
Takie coś znalazłem http://allegro.pl/telewizor-led-26-le5500-full-hd-100hz-mpeg4-pl-i1945489716.html
Rafał_Sz
22-11-2011, 16:42
A dlaczego takie maleństwo?
Ja sie jakos na zadnym z portali zajmujacych sie TV nie doczytalem nigdzie tego co Tom tak usilnie wszystkin nam tu sugeruje - plazma jest boska ald LCD to koszmar, ze LED nie wspomne... Daje to do myslenia, prawda? Ale na tych portalach to pewnie też jakis spisek. Testy sa oszukane i promuje sie jedynie tandete ktora chca sprzedawac producenci....
Mało tego, nie widziałem tego u żadnego ze znajomych posiadających całkiem niezłe panele LCD. Kolega ma stare Kuro ok 40" z doskonałym obrazem, porównywaliśmy z nowym Philipsem z wygaszaniem strefowym, model za ponad 10 tysięcy - naprawdę rewelacja. Jakoś nie zdołaliśmy dojrzeć tych widocznych z kilometra, miażdżących różnic a jakość obrazu była powalająca na obu modelach. Z różnych źródeł - BR jak i kablówki oraz komputera. I pisze to również regularny użytkownik całkiem niezłej 42" plazmy Panasonica - żeby nie było, że nie mam punktu odniesienia...
No ale pewnie zaraz tradycyjnie usłyszymy, że coś nie tak albo z nami, albo z metodyką pomiarową.
Zdążyliśmy się przyzwyczalić po wieloletnich bataliach z jabłuszkiem w tylule :)
O tym, że podświetlanie strefowe rzeczywiście ma sens i daje znakomite i wymierne wyniki - można poczytać choćby tutaj:
http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/43224-philips-46pfl9704h-12-test-4.html
Trzeba się logować...
Trzeba się logować...
Sorry, już się poprawiam:
http://www.hdtv.com.pl/forum/philips/43539-philips-46pfl9704h-12-test-otwarty.html
Art Erie
22-11-2011, 17:14
A dlaczego takie maleństwo?
Mały pokoik, wprawdzie na ścianie zmieści się 50", ale chcę mieć możliwość oglądania z kilku miejsc i z różnej odległości.
Tak sobie wszystko pomierzyłem i 26" pasuje idealnie. Do tego mam taki uchwyt.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/kasia/DSC_2392.jpg)
krzysztof jot
22-11-2011, 20:58
Mały pokoik, wprawdzie na ścianie zmieści się 50", ale chcę mieć możliwość oglądania z kilku miejsc i z różnej odległości.
mam wrażenie, że te 26 nie zastawi tego uchwytu... :)
PS.
najmniejsza produkowana plazma to Panasonic 37".
Rafał_Sz
22-11-2011, 21:05
Będziesz żałował, (ledwo) zobaczysz. :)
Art Erie
22-11-2011, 21:05
mam wrażenie, że te 26 nie zastawi tego uchwytu... :)
PS.
najmniejsza produkowana plazma to Panasonic 37".
Wytrzyma 26" CRT :)
To co znalazłem na 26" to ten LG, który linkowałem wyżej; reszta ma w większości rozdzielczość HD ready i ramkę wokół wyświetlacza szerokości deski podłogowej :(
EDIT
W salonie jest ogólnodostępna plazma Panasonic na pół ściany, to 26" jest do podglądu gdy siedzę przy biurku z odległości 80-100cm lub z drugiego miejsca 160-180cm.
A tak jeszcze tylko dorzucę... Tom - poczytaj sobie o Toshiba 55ZL1, szczególnie o czerni na tym koszmarnym panelu LCD ...
Bzdura do N ;) Oglądałem porównanie podobnie ustawionych tv 3 plazmy i 3 LCD, z odległości 3m 2 plazmy wypadały najgorzej. Ostrość jest względna dla każdego odbiorcy. Jeden uzna coś za wystarczająco ostre, drugi za mydło. Oczywiście jest zdecydowana różnica między programami skalowanymi, a HD, ale z tym mydłem to pojechałeś po bandzie :D
Tylko po co kupować odbiornik HD do sygnału SD? I nawet nie chodzi o 1080p, ale żeby chociaż 1080i enki podłączyć.
Mam kilkanaście kanałów HD (z kilkudziesięciu istniejących), a praktycznie co pół roku ich ilość cięgle rośnie.
Mam 46" oglądam z 3,5m, a czasem siedząc przy kompie w odległości 1,5m :D
Art Erie
22-11-2011, 22:23
[...]Mam 46" oglądam z 3,5m, a czasem siedząc przy kompie w odległości 1,5m :D
Dla mnie to za duży ekran, jak na taka małą odległość. Już to słyszę, co mówi Durczok na widok mojego biurka :mrgreen:
krzysztof jot
22-11-2011, 22:33
Wytrzyma 26" CRT :)
To co znalazłem na 26" to ten LG, który linkowałem ...
ale chciałeś plazmę, wiec nie rozumiem, zagubiłem się... :)
Tak czy owak, najmniejsza plazma ma 37 cali i tyle.
Art Erie
22-11-2011, 22:45
ale chciałeś plazmę, wiec nie rozumiem, zagubiłem się... :)
Tak czy owak, najmniejsza plazma ma 37 cali i tyle.
Żle przeczytałem Twój poprzedni post ;)
TV 26" przykryje uchwyt, nie ma problemu.
Telewizor nie może być większy niż 26", co nam około 60cm szerokości. 37" to jakieś 85cm na szerokość ekranu, czyli odpada.
Więc niestety muszę wybierać pomiędzy LCD i LED, tylko który ?
Ważne dla mnie są trzy parametry: przekątna 26", rozdzielczość full HD i możliwość montażu na ścianie.
krzysztof jot
23-11-2011, 17:51
Mnie akurat brak powłok ar aż tak bardzo nie przeszkadza. Tv mam usytuowany tyłem do okien, więc ja swojego nie oddaję :D Krzysiek opisz wrażenia jak go dostaniesz, będziesz miał porównanie.
będę miał, bo dwa dni ustawiałem to D550, jednak doszedłem do wniosku ze ze trzy/cztery lata będzie więc jednak jeśli już zmieniam 42 na 50 to niech nie będzie gorsze.
Brak powłok to nie tylko odbicia - to trochę też i kontrast. Zrób zdjecie czarnej tarczy zegarka pod szkiełkiem.. a z powłokami zrobisz że będzie czarna jak smoła.
No, ale na razie czekam - ani kasy ani plazmy :). Dziś dzwonili że będzie najpóźniej w poniedziałek. Jak będzie to opiszę, czy warto było dopłacać....
Bzdura do N ;) Oglądałem porównanie podobnie ustawionych tv 3 plazmy i 3 LCD, z odległości 3m 2 plazmy wypadały najgorzej. Ostrość jest względna dla każdego odbiorcy. Jeden uzna coś za wystarczająco ostre, drugi za mydło. Oczywiście jest zdecydowana różnica między programami skalowanymi, a HD, ale z tym mydłem to pojechałeś po bandzie :D
Wiem że w (TV)N są bzdury. ;)
A co do ostrości, odróżnić należy ostrość od sztucznego wyostrzania. Mam nadzieję, że nie stawia Pan jako wzór nieśmiertelnych meczy HD puszczanych na wystawie. No i oczywiście chodzi o nienaturalną rozdzielczość, bo to jest problem a nie HD.
Mam kilkanaście kanałów HD (z kilkudziesięciu istniejących), a praktycznie co pół roku ich ilość cięgle rośnie.
A ja tam widzę, że od pół roku kompletnie nic się nie zmienia. Nawet od roku chyba... Co jest nadawane HD?
1. C+ Film HD
2. C+ Sport HD
3. HBO HD
4. National Geographic HD
5. Filmbox HD
6. TVP HD
7. TVN HD
8. nFilm HD
9. MGM HD
10. Polsat HD
11. Polsat Sport HD
12. AXN HD
Tyle się doliczyłem. Ile z tego da się oglądać - kilka? Kto ma wszystkie trzy abonamenty C+, N i Polszmat? Do kilkudziesięciu trochę brakuje. Chyba, że pogańskie też liczyć.
Rafał_Sz
23-11-2011, 18:17
Na ence jest to:
Foxlife HD
BBC HD
TVN HD+1
MGM HD
HBO HD
Filmbox HD
nSport HD
Eurosport HD
Eurosport2 HD
Discovery HD Showcase
TVN HD
TVN Turbo HD
MTV HD
nFilmHD
nFilmHD 2
NatGeoWildHD
AnimalPlanetHD
FOX HD
AXN HD
Cinemax HD
TVP1 HD
BBC Knowledge HD
HBO2 HD
HBO Comedy HD
Cinemax2 HD
National Geographic Channel HD
Polsat HD
Na cyferce są 32 kanały HD:
ale kino+ HD,
PLANETE+ HD,
kuchnia+ HD,
DOMO+ HD,
MiniMini+ HD,
teleTOON+HD,
HYPER+ HD,
National Geographic Channel HD,
Nat Geo Wild HD,
Animal Planet HD,
CANAL+ HD,
CANAL+ FILM HD,
HBO HD,
HBO 2 HD,
HBO Comedy HD,
CINEMAX HD,
CINEMAX 2 HD,
Filmbox HD,
Fox Life HD,
MTV LIVE HD,
Nickelodeon HD,
BBC HD,
TVN 7 HD,
France 2 HD,
Hustler HD,
Eurosport HD,
Eurosport2 HD,
CANAL+ SPORT HD,
CANAL+ GOL HD,
CANAL+ WEEKEND HD,
TVP HD,
TVN HD.
Rafał_Sz
23-11-2011, 20:43
Ale teraz C+ i n to jedna drużyna. :)
No tak, tylko zapominacie, ze polowa tych kanalow to zadne HD tylko upcsalowane programy. To, ze cos ma w nazie HD wcale nie oznacza, ze jest kanalem w wysokiej rozdzielczosci. Jak juz pisalem wczesniej wystarczy wlaczyc obok siebie TVP1 HD i TVP HD kiedy odtwarzany jest ten sam film czy program, roznice widac golym okiem na korzysc tego drugiego. U nas jest teraz moda na telewizje HD i statystyczny Polak aby miec jak najwiecej kanalow w HD jest gotow placic wiecej za pakiet tv, platformy to wykorzystuja i wala kanalami ile wlezie.
krzysztof jot
29-11-2011, 18:49
Mnie akurat brak powłok ar aż tak bardzo nie przeszkadza. Tv mam usytuowany tyłem do okien, więc ja swojego nie oddaję :D Krzysiek opisz wrażenia jak go dostaniesz, będziesz miał porównanie.
to proszę - będzie bolało, niestety... :)
Pytałeś o różnice - opisze je tu, bo może ktoś inny też będzie miał podobny dylemat. Taki mały elaborat - tak mnie naszło :). Mam aktualnie Samsunga z serii Q91, plazma uznana trzy lata temu za jedną z najlepszych, ulegająca tylko najdroższym modelom legendarnych już plazm Pioneer serii Kuro. No i teraz te dwa Samsungi 51cali - D550 oraz D6900.
Zakupu dokonałem, w znacznej mierze pod wpływem paru postów tego forum - że 550 taka rewelacja i darmo dają tu i ówdzie. Kupiłem nie widząc co biorę - była jedna, w pudle zapakowana, na sklepie nie było. W domu niby radość, piękny design, ładny obraz, ale… - ale odbicia koszmarne, kto mówi że ich nie widzi to po prostu musi to sobie wmawiać - goła szyba - na ciemnych scenach można się przeglądać jak w lustrze, po prostu szkło bez jakiegokolwiek antyrefleksu, no i obraz - dwa dni walki z ustawieniami koloru, balansu bieli a efekt odległy od tego co mam na starym Q91. Więc jakiś lekki niesmak.
Już przestawiłem salon, aby zminimalizować odbicia i miałem to zostawić, ale zawalczyłem - łatwo nie było, ale czar i urok osobisty dały radę :). Tak czy owak oddałem D550 i … tez zupełnie w ciemno zamówiłem D6900. Też go nigdzie nie widziałem, więc nawet w akcie desperacji (bo zwrot gotówki nie wchodził w grę - tylko wymiana) miałem zamiar dopłacić do Panasonica serii GT, ale to k..a przestawało być zabawne, bo nie planowałem w tym roku zakupu (wymiany) plazmy. Stanęło więc na D6900 i dobrze. Dopłata - dla mnie była to 1/3 ceny modelu 550 - ceny są różne, od 3800 do 4400.
Co dostałem ?
D6900 to zupełnie inna plazma, a na dodatek - na pudle nakleja „Free - 3D Glasses x2”. Waliła mnie ta opcja, ale za darmo - to trudno nie być zadowolonym, nawet w celach eksperymentalnych.
Budowa - ta plazma ma 4cm grubości !, jak najnowsze LCD. Ramka i podstawka - akryl i czarne, matowe szczotkowane aluminium - zero jakichkolwiek odbić, a wygląd - spitzenklasse. Ilość wejść taka sama, ale do tego karta WiFi, a w pakiecie Samsung Apss i SMART hub/Social TV. Dostęp do dziesiątek kanałów i tysięcy filmów - ipla / vod.tvp / vod.onet / wp / bbcd itd. itp. a tam kupa seriali, filmów i całego tego g.. w większości zbędnego, ale parę seriali jak np. Czas Honoru chętnie zobaczę.
Inny pilot - podświetlany, bardziej rozbudowany. Inne oprogramowanie, menu bardzo ładne, nowoczesne. Zupełnie inne opcje ustawień - np. balans bieli w 10-cio suwakowej tabeli, do ustawienia perfekcyjnie, są tablice testowe w oprogramowaniu do wyświetlenia na ekranie, są 4 definiowane ustawienia - dodatkowo jeszcze Relax.
No i na koniec dwie najważniejsze sprawy. Antyrefleks lepszy niż w Q91 - trudno coś „wypatrzyć” odbijającego się na ekranie, to daje znacznie lepszy kontrast i sporo lepszą czerń. Widoczne dla każdego - żona, dziecko, mama - każdy zauważa to od razu. I drugie - obraz. Włączyłem i.. oglądam. Prawie bez jakiejkolwiek regulacji. Zjechałem tylko ostrość, pozostałe ustawienia - fabryczne - tak dobrane, że na Standard i Film właściwie można z zadowoleniem oglądać bez regulacji. Nawet jakbym miał dołożyć 2tys. (a nie 1.1tys) - warto było. To już da się oglądać, to jest lepsze od LG950 i nie wiem czy gorsze od Panasa GT30, i można z nią żyć kolejne kilka lat, z D550 byłoby jednak trudno. Jestem teraz zadowolony całkiem :)
D_Z_I_A_D_E_K
29-11-2011, 19:17
ta plazma ma 4cm grubości !, jak najnowsze LCD.
bez przesady, SAMSUNG UE46D6500 ma niespełna 3cm grubości.
krzysztof jot
29-11-2011, 20:17
bez przesady, SAMSUNG UE46D6500 ma niespełna 3cm grubości.
Dzięki że mnie oświeciłeś, umarłbym w niewiedzy...
Może ma 3.5 a może 4.2 nie dokonałem pomiarów laserowych
No no, taką laurkę wystawiłeś temu samsungowi D6900, że gdybym miał luźną gotówkę to zaraz bym leciał do sklepu zamawiać (a raczej do skąpca).
Aż się w głowie myśl rodzi czy przypadkiem nie jesteś na pensji samsunga ;-). Ostatnio wszelkiej maści marketingowcy uprawiają tego typu marketing szeptany po różnych forach.
Krzysztof, no to super :D Gratki !
krzysztof jot
29-11-2011, 23:10
Aż się w głowie myśl rodzi czy przypadkiem nie jesteś na pensji samsunga ;-). Ostatnio wszelkiej maści marketingowcy uprawiają tego typu marketing szeptany po różnych forach.
no super to wykombinowałeś :), na szczęście moje życie nigdy nie zmusiło mnie do pracy dla kogoś, i do wstawania przed 9-tą :)
PS.
wiesz. co jak co ale "my" z branży foto raczej mamy wymagania co do obrazu, kalibracji i wyobrażenie co to biel, kontrast, czerń...
parę testów
- http://www.hdtvtest.co.uk/news/index.php?s=51d690
- http://www.televisioninfo.com/content/Samsung-PN51D6500-3D-Plasma-HDTV-Review.htm ( 6500 ale to taka numeracja na usa - to ten sam model )
- http://reviews.cnet.co.uk/tvs/samsung-d6900-ps51d6900-review-50004164/
Szymon-00
29-11-2011, 23:37
Mogę zdecydowanie potwierdzić zachwyt Krzysztofa choć dużo taniej udało mi się kupić....i jestem tylko niedzielnym oglądaczem :)zaznaczam ze jestem zwykłym użytkownikiem i nie mam nic wspólnego z interesem zarobkowym w tej dziedzinie..:) moim zdaniem jest to bardzo dobry stosunek ceny do jakości
Tego modelu nie ma w mniejszym rozmiarze? Bo 46 to max jaki mnie interesuje
Krzysztof - testy testami ale mnie interesuje jedna zasadnicza kwestia o której pisałem. Czy telewizor wydaje jakieś dźwięki? Syczy (oglądałem kilka Samsungów u znajomych, każdy syczał, wysoki , przeszywający dźwięk coś a'la syk cewek zwiększający się w miarę wzrostu jasności wyświetlanej sceny, serwisanci twierdzą, że to matryca), buczy, szumi (wiatraki, inne dziwactwa)?
krzysztof jot
30-11-2011, 21:10
Krzysztof - testy testami ale mnie interesuje jedna zasadnicza kwestia o której pisałem. Czy telewizor wydaje jakieś dźwięki? Syczy (oglądałem kilka Samsungów u znajomych, każdy syczał, wysoki , przeszywający dźwięk coś a'la syk cewek zwiększający się w miarę wzrostu jasności wyświetlanej sceny, serwisanci twierdzą, że to matryca), buczy, szumi (wiatraki, inne dziwactwa)?
Znajdź plazmę która nie wydaje jakiegokolwiek dźwięku... jak stanę nad telewizorem, z głową 50cm od otworów w tylnej obudowie słyszę zasilacz. A mam słuch więcej niż dobry, powiedziałbym doskonały, albo... "nadsłuch" :). Słyszę dźwięki na które jeszcze nikt nie zwrócił uwagi, a ja już reaguje - jak pies :), słyszę najmniejsze falowanie dżwieku marnego gramofonu, itp. Każdy egzemplarz TV może pracować inaczej, ba dziś może być cichy, za rok już nie, ale co to znaczy nie ? Kiedy ekran plazmy jest całkiem jasny wtedy zasilacz pracuje głośniej - o drugiej w nocy przy całkowicie wyłączonym dźwięku stojąc przy telewizorze usłyszysz jego pracę - to normalne. jak słyszysz to podczas "normalnego" oglądania TV - to nienormalne. Ma na to wpływ nawet rodzaj powierzchni ściany za telewizorem i jego odległośc od niej - inaczej odbija się dźwięk emitowany przez zasilacz z tyłu plazmy która wisi na ścianie i to np. z cegły, a inaczej jak stoi 25cm od ściany na której jest tłoczona tapeta - praw fizyki się nie zmieni. Teraz nie słyszę żadnego dźwięku z plazmy siedząc na środku, naprzeciwko niej, jakieś 2.5 m a wentylator leżącego na kolanach Lenovo T410 ledwo szumi, najgłośniejszy jest zegarek stojący na kolumnie 3m z boku, a czasem dobiega szum dysku z N-ki. Są plazmy z chłodzeniem wentylatorami, ten model ma chłodzenie pasywne - więc wiatraków nie ma (na to chyba należy zwrócić uwagę przy wybieraniu Tv) zasilacz - to raczej kwestia przypadku? eksploatacji ? listwy przepięciowej ? nie wiem - słyszę ciągle Panasoniki buczą, Samsungi buczą - no nie wiem, pewnie się trafiają i takie -jak wiele innych rzeczy - zwłaszcza w elektronice. Ale generalizowanie - że każdy kupiony Tv ( i to Samsung) buczy w sposób wpływający na komfortowe przebywanie w jego otoczeniu to chyba aż tak źle nie jest.
Plazma która nie wydaje żadnych dźwięków - proszę uprzejmie - stare Kuro mojego kumpla. Bodaj 40".
No to chyba jestem nienormalny :) Telewizor w obecnej chwili ma głośność na 8 w Panasoniku. Słyszę wyraźne świergotanie dobiegające z ekranu. Siedzę od niego jakieś 3 metry.
Słyszę też w moim Necu 2490wuxi, który po wyłączeniu kompa delikatnie piszczy i muszę go wygaszać guzikiem na obudowie bo nie zasnę bez tego.
Słyszę też piski cewek w zasilaczu, które ostatnio doprowadzają mnie do szału.
Może jestem przewrażliwiony na wysokie częstotliwości ale niestety nie tylko ja to słyszę w domu...
Szymon-00
30-11-2011, 23:09
Też najbardziej obawiałem się głośnej pracy,syczenia buczenia,ale chyba miałem dużo szczęścia bo trafiłem na bezszelestny model :)
Też najbardziej obawiałem się głośnej pracy,syczenia buczenia,ale chyba miałem dużo szczęścia bo trafiłem na bezszelestny model :)
Albo nie masz wyczulonego sluchu :P
Moj Panas tez bzyczy przy bardzo jasnych scenach, ale juz sie przyzwyczailem i nie zwracan na to uwagi :)
Okazuje się, że za "hałas" TV jest odpowiedzialny zasilacz. Jak zwykle dużo czytam przed zakupem sprzetu. Na pewnym forum trafiłem na taką historię: facetowi nie chciano uznać reklamacji, wkurzył sie i wymienił zasilacz odpłatnie. Teraz ma niemal bezgłośny odbiornik. Wniosek niewesoły - producent dopuszcza pewien poziom hałasu. Jest rozrzut w produktach - niestety. Ktos może trafić na dobry egz, kto inny na zły. Wykorzystałem dziś DDD i własnie do mnie coś jedzie. Byle mi nie buczał :)
Moj Panas tez bzyczy przy bardzo jasnych scenach, ale juz sie przyzwyczailem i nie zwracan na to uwagi :)
Mój dla odmiany bzyczy przy ciemnych :-) Ale i tak bardziej dokuczliwe są szumiące wentylatory...
(niestety należę do tych "lepiej słyszących" użytkowników)
ssimon1978
30-11-2011, 23:59
czesc
nie wiem czy juz bylo o tym SAMSUNG UE46D8000 46" Full HD LED 3D TV czy warto czy ktos z was posiada nie znam sie nie jestem technoholikiem wiec pytam czy ktos bardziej obeznany ma cos do powiedzenie jak sie to pudlo sprawdza na co dzien itd chce nam zonie dziecku i mi to kupic podoba mi sie wyglad no...i to tyle wiem ze moze sie laczyc z netem ale czy to dziala jak w compie ? nie wiem o co chodzi jak ktos posiada to prosze o opinie
Szymon-00
01-12-2011, 01:14
Właśnie z tego względu że mam wyczulony i to mnie powstrzymywało przed zakupem tego telewizora, po różnych od długiego czasu czytanych opiniach, jestem x 2 zadowolony:)
pinacolada123
01-12-2011, 16:34
A może kamery Sony (http://www.mixelectronics.pl/kamery_cyfrowe) HDR CX 130? Kosztuje jakieś 1300zł. System zapisu SD, SDHC, SDXC. Kamera obsługuje karty w standardzie Memory Stick. Posiada przetwornik obrazu CMOS w rozmiarze 1/4". Na obiektyw można założyć dowolny filtr o średnicy 37 mm. Maksymalna rozdzielczość nagrywania to 1920x1080 pikseli. Kamera posiada zoom optyczny o przybliżeniu 30x. Kamera wyposażona jest w stabilizator obrazu. Nagrywany obraz widoczny jest na 3-calowym ekranie LCD.
potwierdzam jak na amatorskie nagrywanie, kamera odpowiednia....choć gdybym mial fundusze to takie 2-3 bym kupil i na drzewach porozwieszal i szedl do domu :lol:
a tak na powaznie, w tym przedziale cenowym kamera jak najbardziej okej:) 30x to pic na wode,,,bo niech ktos bedzie taki madry i na 30x nagrywa z reki, ale do 5-8x bedzie ok:)
Dobry wybor, kupuj, Jak masz kase - 3k, to mozesz kupic kamery jeszcze wieksze, bardziej rozbudowane, ale takiej potrzeby raczej nie widze, nic wielce nie zyskasz:)
piotereks
08-12-2011, 23:11
Witam. Jak w temacie czy za podobna kaske lepiej dvd czy bluray?
mam na mysli te dwa
dvd - http://www.euro.com.pl/odtwarzacze-dvd/sony-dvp-sr750h.bhtml#opis
bluray - http://www.euro.com.pl/odtwarzacze-blu-ray/sony-bdp-s280.bhtml#opis
prosze o poradę.
Oczywiście, że BD. Na odtwarzaczu BD odtworzysz też DVD, a na odtwarzaczu DVD, BD nie odtworzysz. ;-)
Aaa... I zamiast LCD, to plazmę. ;-)
darkmajin
08-12-2011, 23:14
maluch czy porsche?
jak masz kase na BL i jakiś lepszy LCD nie ma się co zastanawiać...
BR. Acha, i nie plazma tylko projektor :)
To tak jakbyś zadał pytanie czy do kompa kupić lepiej napęd CD czy DVD?
Bierz BR. Swojego kupiłem głównie z uwagi większą ilość odtwarzanych formatów (np .mkv).
piotereks
09-12-2011, 19:31
To tak jakbyś zadał pytanie czy do kompa kupić lepiej napęd CD czy DVD?
Bierz BR. Swojego kupiłem głównie z uwagi większą ilość odtwarzanych formatów (np .mkv).
nie no..... pytam bo cenowo podobnie, a jednak to BR! a co do plazm. hm....mam Lcd i nie zmieniam
piotereks
09-12-2011, 19:32
a jaka firme polecicie w tematyce BR? czy patrzac w moim przypadku BR Sony to dobry wybor, czy raczej kierowac sie w strone Pioneera. a moze cos innego godne polecenia.
Ja kupiłem Philipsa, głownie dlatego, że jako jeden z nielicznych BR czytał nośniki NTFS.
Ale to było rok temu więc mogło się pozmieniać mocno.
piotereks
09-12-2011, 23:00
O, przepraszam, nie zakumałem z ceną. :)
troche mi drodzy moi namieszaliscie z tym PS3, bo tak...... dzis BR wystarczy ale za 2-3 lata jak synek podrosnie to zakup PS raczej nie unikniona. Wiec moze juz dzis zainwestowac w PS3???
szkoda ze nie widzicie miny żonki z 290-350zl robi sie hm.... rzeklbym sporo drozej. ale jazda hehehehhe, pozdrawiam
p.s. jak na razie skłaniam się na BR Sony S280. tylko tak sobi mysle nie wiem czy kiedys chociaz raz bedzie mnie stac aby zakupic sobie jakis film BR. czy ta tachnologia BR tak mozno przewyzsza DVD?
tylko tak sobi mysle nie wiem czy kiedys chociaz raz bedzie mnie stac aby zakupic sobie jakis film BR. czy ta tachnologia BR tak mozno przewyzsza DVD?
To wszystko zależy.
Jeśli masz niewielki TV to różnica jest znikoma,
im większy tym staje się bardziej widoczna.
I jeszcze sporo zależy od jakości filmu.
Blue Ray to to tylko nośnik o dużej pojemności,
jeśli film jest stary i nie był odpowiednio odświeżony to jakość czasem jest na poziomie DVD.
A ceny filmów spadają, pomijając nowości i superhity.
Do tego dochodzi dużo lepszy dźwięk na BD.
troche mi drodzy moi namieszaliscie z tym PS3, bo tak...... dzis BR wystarczy ale za 2-3 lata jak synek podrosnie to zakup PS raczej nie unikniona. Wiec moze juz dzis zainwestowac w PS3???
szkoda ze nie widzicie miny żonki z 290-350zl robi sie hm.... rzeklbym sporo drozej. ale jazda hehehehhe, pozdrawiam
Za 2-3 lata będzie już PS4, a PS3 mocno stanieje. Nie ma sensu kupować elektroniki na wyrost.
Jeszcze pytanie - do czego to będzie podłączone? Takie odtwarzacze często nie mają dekoderów dźwięku HD (Dolby TrueHD, DTS powyżej Core) i/lub mają słabą (lub żadną) sekcję analogową - warto na to zwrócić uwagę, jeśli amplituner tego nie obsługuje.
Mając powyższe na uwadze, to brałbym albo coś w okolicach 300zł, albo przy dużym budżecie PS3. Droższy player tylko jeśli wartość dodana (np. odtwarzanie filmów z pena/HDD) jest istotna.
piotereks
10-12-2011, 00:25
Do tego dochodzi dużo lepszy dźwięk na BD.
Za 2-3 lata będzie już PS4, a PS3 mocno stanieje. Nie ma sensu kupować elektroniki na wyrost.
Jeszcze pytanie - do czego to będzie podłączone? Takie odtwarzacze często nie mają dekoderów dźwięku HD (Dolby TrueHD, DTS powyżej Core) i/lub mają słabą (lub żadną) sekcję analogową - warto na to zwrócić uwagę, jeśli amplituner tego nie obsługuje.
Mając powyższe na uwadze, to brałbym albo coś w okolicach 300zł, albo przy dużym budżecie PS3. Droższy player tylko jeśli wartość dodana (np. odtwarzanie filmów z pena/HDD) jest istotna.
taaaaaaaak moze juz byc PS4
podł(ączone bedzie do Tv Sony Bravia KDL26V4500/ nie ma HD/ i dekoder Ariva 100/ tez pewnie bez HD/. Generalnie chodzi mi o to czy jak mam podobna cene to brac dobre DVD czy raczej BR. modele podalem w 1 poscie.
Jeżeli chodzi filmy na BD, to nie musisz kupować. Odwiedź wypożyczalnię. W zasadzie wszystkie nowości kręcone są już w hajdefiniszyn i wychodzą też na Blurayu. Natomiast co do jakości, to moim pierwszym filmem obejrzanym w HD był chyba Ironman. I spowodował efekt WOW. PS3 ma jeszcze jedną zasadniczą zaletę. Pięknie upscale'uje filmy na DVD do rozdzielczości HD.
piotereks
10-12-2011, 16:02
czy BR majacy Usb - potrafi przegrac plyte na usbe, tak jak DVD majace Usb?
Daniel_Foto
10-12-2011, 16:08
Witam.
Nie wiem czy odpowiedni dział. Pytam na forum nikona gdyż może ktoś także zajmuję się video reportażem lub zna się na kamerach. Chciałbym kupić, kamerą HD do kręcenia filmów ślubnych, dokładniej mój tata ale pytam w jego imieniu. Jednak że mamy dylemat co do modelu owej kamery. Mamy na "tapecie" kilka modeli.
Np:
CANON XH-A1s
SONY HDR-FX1000E
SONY HVR Z5 E
SONY HDV HDR FX 1
Dotychczas filmujemy SONY VX2100E, ale wypadało by przejść na HD. (Lepiej późno niż wcale) Poradzicie coś? Pozdrawiam.
SONY HDR-FX1000E nie za droga i " przyjazna" w obsłudze.
Co sądzicie o plaźmie Panasonic P50G30E ?
Telewizję oglądamy z odległości ok.3,5m, głównie filmy DVD i DiVX, kablówka Vectry.
Słońce niestety potrafi zaświecić w sąsiadujące okno wtedy usiłujemy je poskromić żaluzjami :)
Może w przyszłości pokuszę się na PS3 ale to nie jest pewne :)
Kiedy są najdogodniejsze ceny w sklepach ? Czekać do nowego roku czy już po świętach warto "zapolować".
jak Ci sie nie spieszy to styczeń, luty to martwe miesiące i można cos urwać z cen. Wybór wg mnie ok. Ale zobacz też ten model plazmy który kupił Krzysztof Jot.
Używane JBL E 250, ponieważ:
Moc i ciśnienie akustyczne powala.
Płynna regelacja czułości, odcięcia, odwrócenie fazy, możliwość podpięcia przez interkonekty lub sygnał brany jest z kolumn.
O, bardzo dobra propozycja, ja posiadam JBLa :D
Super sobie buczy :D
rychu_cmg
11-12-2011, 22:15
Szukam kamery HD do nagrywania spotkań piłkarskich czyli do nagrywania szerokich planów. Chce nagrywać całe mecze (ze statywu) i później wrzucać skróty na youtube (montowane z materiału z jednej kamery). Kamera musi mieć małą prądożerość bądź akumulatory w normalnych cenach musi posiadać wyjścia HDMI, mikrofonu, słuchawek.. Chcę na nią wydać max 3 tyś, choć wolałbym ograniczyć tą kwotę.
Przeglądałem oferty najpopularniejszych firm - Panasonic, Sony, Canon i w głowie mam totalny mętlik. W tej chwili moimi faworytami są Panasonic SD900 i Sony HDR-CX360VE
Może Wy mi coś polecicie ?
Ja mam Samsunga HMX-10. Jedynie czego brakuje tej kamerze, to szerokiego kata. Reszta jest kapitalna
Krzysiek B
11-12-2011, 23:51
Polecam Tonsil Aktiv 250
Mam i baaardzo sobie go chwalę.
ktoś mnie wczoraj przekonywał, że do kablówki lepszy LCD. Myślałem, że znaczenie ma HD Ready czy Full HD ?
to zależy też ile masz metrów do połupania, ale wszystko co firmowe i powyżej firmy koda będzie dobrym wyborem... ten jbl na pewno!
zależy też jaki masz amplituner i kolumny, u mnie na amplitunerze pioneera i kolumnach tonsila świetnie sprawuje się jamo sub300,
przy 30mkw mocy aż nad to
darkmajin
12-12-2011, 14:14
renard nie gadaj głupot sub aktywny co mają do tego kolumny i ampli :)
Również mam JAMO SUB300 i wydaje mi się że sobie spokojnie radzi w tym przedziale cenowym.
ktoś mnie wczoraj przekonywał, że do kablówki lepszy LCD. Myślałem, że znaczenie ma HD Ready czy Full HD ?
To Ci ektos w blad wprowadzal. Jezeli chodzi o kablowke SD to tylko i wylacznie plazma, najlepiej sobie radzi z takim sygnalem.
acidjazz
12-12-2011, 16:53
To Ci ektos w blad wprowadzal. Jezeli chodzi o kablowke SD to tylko i wylacznie plazma, najlepiej sobie radzi z takim sygnalem.
Niezależnie od sygnału to tylko i wyłącznie plazma. Znajomy kupił ostatnio najnowszego 65" LCD firmy SONY. Po 2 dniach oglądania stwierdził, ze zrobił największy błąd w swym życiu - powinien kupić plazmę Panasonica
z ciekawosci podpytam - co takiego dobrego jest w plazmach? Jak duzo lepsze sa i gdzie tej "lepszosci" wypatrywac?
Stanęło więc na D6900 i dobrze. Dopłata - dla mnie była to 1/3 ceny modelu 550 - ceny są różne, od 3800 do 4400.
ASASHI : miałeś na myśli Samunga D6900 ??
Pawel Pawlak
12-12-2011, 18:02
z ciekawosci podpytam - co takiego dobrego jest w plazmach? Jak duzo lepsze sa i gdzie tej "lepszosci" wypatrywac?
Ja Cię nie będe przekonywał co jest lepsze - bo lepsze jest to co się komu podoba ;) Dla mnie plazma jest lepsza, bo wyświetla lepiej niż najlepsza "bańka" (nic dziwnego, bo przejęła od kineskopów technologię wyświetlania, typoko porawiła ją znanie), niezależnie od sygnału jaki jej zapodasz. A nie widziałem jeszcze takiego LCDka, który na każdym sygnale świeci lepiej niż najlepsze "bańki" :) Dla mnie każdy LCD wygląda cyfrowo, a plazma jest przyjemnie dla oka "analogowa".
Decyzja podjęta, po godzinach czytania różnych opinii użytkowników i testów padło na:
Panasonica TX-P42G30E.
Mam nadzieję że się nie zawiodę :)
Tak z ciekawości, bo byłem ostatnio w salonie Samsunga i sporo modeli można nabyć w kolorze białym. Czy w PL też tak można czy pod tym względem jest lipa?
Ja w sklepie nie widziałem ani jednego białego.
Decyzja podjęta, po godzinach czytania różnych opinii użytkowników i testów padło na:
Panasonica TX-P42G30E.
46" nie było albo i 50" ???
Dlaczego taki mały? :)
Panasonica TX-P42G30E.
Ponad rok temu kupiłem TX-P50V20E na NeoPDP i jestem więcej niż zadowolony. Jedyne do czego można by się*przyczepić to przy silnym nasłonecznieniu jak zapodasz mu funkcję EKO to zaczyna grzać jak grzejnik :)
Bardzo bogate menu, jest wszystko czego potrzeba, od precyzyjnej regulacji koloru po niezależną regulację głośności słuchawek i TV. Zdjęcia z HD pod USB wyświetla lepiej niż np PS3. Mam też*niby przyzwoitego Sharp Aquos'a LCD ale wieczorem nie mogę*na niego patrzeć.
Dokladnie, sam mam 42 i strasznie zaluje, ze nie kupilem wiekszego :)
Nie potrzebuje większego. Rodzice maja taki 46 i jest dla mnie za duży.
A oglądają go z większej odległości niż ja będę :)
Poza tym przy moim obecnym 26 cali to i tak będzie wielki
Weź większy...
Wielkość się nie liczy.....
:razz:
Jarek bo będziesz żałował..
Wielkość ma znaczenie :P
Z ciekawości, bo nie chcę bronić LCD, czy poza mną nikt nie widzi migotania plazmy? To był jedyny fakt który spowodował, że zamiast plazmy kupiłem LCD.
Chętnie teraz kupiłbym dużą plazmę (np 60") ale się boję że będzie mrugać...
Jarek bo będziesz żałował..
Wielkość ma znaczenie :P
Sugerujesz że mnie żona okłamuje hehehehehehhehe :lol:
A tak na poważnie to ja oglądam TV z 3m, reszta rodziny z 1-2m, spokojnie taki da radę
Tak, ma znaczenie :D Bierz większy :D
Ja ogladam z 3 metrów, i juz uważam że moje 51" mogłoby mieć 55 albo 60" :D
(słuchaj Bognika, ona wie i nie kłamie :D )
We wspomnianym wcześniej salonie Samsunga (salon producenta a nie jakiś tam sklepik) obsługa twierdziła że LEDy mają lepsze powłoki antyrefleksowe (czy jak one się tam nazywają) niż plazmy
Ja ogladam z 3 metrów, i juz uważam że moje 51" mogłoby mieć 55 albo 60" :D
(słuchaj Bognika, ona wie i nie kłamie :D )
zostanie 42;) fundusze świąteczne nie pozwalają na więcej. A wolę kupić lepszy TV niż budżetowy model
Kupisz takiego 42 i przez pierwszy tydzień - dwa no może miesiąc będziesz mówi o jakie wielkie bydle. Potem się przyzwyczaisz i stwierdzisz, że takie 46, a może nawet 50 było by lepsze. :)
Posłuchaj kolegów dobrze Ci radzą. :)
Rafał_Sz
12-12-2011, 21:11
Ale jeśli się ma określony budżet, to lepiej wybrać jakość, nie wielkość. 42" to znowu nie taki mały ekran.
Ale jeśli się ma określony budżet, to lepiej wybrać jakość, nie wielkość. 42" to znowu nie taki mały ekran.
Też tak do tego wyboru podszedłem :)
Za 46 cali musiałbym zapłacić 600zł więcej
no właśnie z wielkością tak już jest, ja mam plazme 50" i oglądam z 3m i teraz to bym kupił minimum 60" ale mi plazma zastępuje projektor więc i wielkość ekranu chciałbym zbliżoną. Oczywiście nie oglądam na tym telewizji bo to bez sensu, do tego mam mniejszy, duży tylko do kina domowego.
Naprawdę nikt nie widzi migotania?
Może w nowszych plazmach poprawili.
jasiek52
12-12-2011, 21:41
Ja bym nie demonizował rozmiaru ekranu. Owszem, gdyby wszystko co oglądamy było w jakości HD - wtedy tak - może być i 60" :) Mam właśnie taką plazmę - Panasonic TX-P42 G30E, od kilku miesięcy i nie odczuwam parcia na większy rozmiar. Platforma "n". To co w HD jest super, to co w SD czasem lepiej, czasem gorzej. Starsze filmy potrafią straszyć jakością, czego na poprzednim, przyzwoitym 32-calowym TV kineskopowym nie odczuwałem.
A swoją drogą duży ekran pozwala na ciekawe odkrycia. Obejrzałem ostatnio nagrane na DVD "Rio Bravo". Oglądałem ten film pewnie kilkanaście razy (taka mania:)) i dopiero teraz dostrzegłem, ze w pewnym momencie John Wayne stoi przy wejściu do zakładu fotograficznego:)
MARS CooL
12-12-2011, 23:18
Byłem dzisiaj oglądać te fantastyczne plazmy w markecie - jakież było moje zdziwienie jak najlepszy samsung z serii 8000 miał wypaloną ramkę i napis ipla. Zapytałem sprzedawcę to mi odpowiedział z uśmiechem - "Kup pan panasa i nie zawracaj mi głowy" ;) Oglądałem tez Panasa G30E 50" i Samsunga 6900 na moje kolory podobne, lepsza biel i czerń panasonicu ale multimedia i wygląd lepszy w Samsungu. Ale w efekcie końcowym pewnie z obu byłbym jednakowo zadowolony. Teraz mam dylemat projektor czy Plazmę i jaki model wybrać?
Rafał_Sz
13-12-2011, 00:10
Mój szwagier wczoraj odebrał plazmę Samsunga 51" model 6900. Ja jestem obrazem rozczarowany. Czerń mam 100 razy lepszą w swoim starym LCD Samsunga serii 7. Nie kumam, plazmy miały być w tym temacie lepsze, zwłaszcza z panelami nowego typu, a tu zonk. Ostrość i kolory też nie zabijają. Jedynie rozmiar robi wrażenie.
Mój szwagier wczoraj odebrał plazmę Samsunga 51" model 6900. Ja jestem obrazem rozczarowany. Czerń mam 100 razy lepszą w swoim starym LCD Samsunga serii 7. Nie kumam, plazmy miały być w tym temacie lepsze, zwłaszcza z panelami nowego typu, a tu zonk. Ostrość i kolory też nie zabijają. Jedynie rozmiar robi wrażenie.
Postrzeganie czerni jest funkcją poziomu bieli. Jeśli ekran jest ustawiony bardziej jaskrawo, w czym LCD zawsze będzie pierwsze, to czerń może wydawać się lepsza. Prawdziwą wartość plazmy widać kiedy ustawi się ją nie agresywnie, w dyskretnym wieczornym oświetleniu.
Ale jeśli się ma określony budżet, to lepiej wybrać jakość, piszemy o jakości obrazu, czy wykonania tv?
Niestety żadnej firmie nie zależy na tym, aby sprzęt grał dłużej jak gwarancję zarówno nisko jak i wysoko budżetowych tv.
Dla mnie najlepsze tv produkuje Panasonic, bo daje ostatnio 5 lat gwarancji, a to daje 5 lat spokoju.
Dla mnie najlepsze tv produkuje Panasonic, bo daje ostatnio 5 lat gwarancji, a to daje 5 lat spokoju.
Ale nie na wszystkie modele ;)
G30 z całego serca polecam, sam osobiście posiadam model 42 calowy i telewizorek pod X360 sprawdza się wyśmienicie.
Co do białych modeli Samsunga o których ktoś wspomniał, to jest jeden model, D6510 i występuje w 4 wielkościach, od 32 do 46 cali. Alternatywa dla niego (przynajmniej w kwestii koloru), to Philips PFL7606 oraz Toshiba z serii YL.
Postrzeganie czerni jest funkcją poziomu bieli. Jeśli ekran jest ustawiony bardziej jaskrawo, w czym LCD zawsze będzie pierwsze, to czerń może wydawać się lepsza.
Wydawać? Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie korzysta z pomiarówki tylko właśnie z tych zmysłów. :D
Prawdziwą wartość plazmy widać kiedy ustawi się ją nie agresywnie, w dyskretnym wieczornym oświetleniu.
To tak, jakbyś kupował aparat, który robi zdjęcia wyłącznie w słoneczny dzień i tylko nagim blondynkom ;)
Rafał_Sz
13-12-2011, 08:06
Postrzeganie czerni jest funkcją poziomu bieli. Jeśli ekran jest ustawiony bardziej jaskrawo, w czym LCD zawsze będzie pierwsze, to czerń może wydawać się lepsza. Prawdziwą wartość plazmy widać kiedy ustawi się ją nie agresywnie, w dyskretnym wieczornym oświetleniu.Ja o tym wiem, dlatego napisałem to co napisałem. Ekran mojego LCD kiedy jest wyłączony jest czarny jak smoła, ekran plazmy szwagra jest wtedy ciemno szaro zielonkawy - mówimy o półmroku panującym w pomieszczenie. Po odpaleniu sprzętów sytuacja niewiele się zmienia, podobnie w absolutnej ciemności. Przypominam, porównujemy niezłą plazmę z flagowym w swoim czasie LCD i na dodatek, z właściwymi ustawieniami obrazu.
, piszemy o jakości obrazu, czy wykonania tv?
Niestety żadnej firmie nie zależy na tym, aby sprzęt grał dłużej jak gwarancję zarówno nisko jak i wysoko budżetowych tv.
O jakości obrazu.
Wydawać? Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie korzysta z pomiarówki tylko właśnie z tych zmysłów. :D
Przy bardzo jaskrawym ustawieniu oczy ulegają na tyle silnemu oślepieniu, że wydaje się, że czerń jest. Przy takich nastawach, właściwych użytkowaniu w jasnym otoczeniu, problem nie występuje. M.in. dlatego np w zastosowaniach reklamowych LCD sprawdza się lepiej. Problem jest zamaskowany. Natomiast w typowych warunkach eksploatacji TV, czyli dom i wieczór widać, że czerni brak.
To tak, jakbyś kupował aparat, który robi zdjęcia wyłącznie w słoneczny dzień i tylko nagim blondynkom ;)
Aparat to może nie, ale szkło zdecydowanie tak. Stosuje się konkretne rodzaje słoików do konkretnych celów prawda?
Ja o tym wiem, dlatego napisałem to co napisałem. Ekran mojego LCD kiedy jest wyłączony jest czarny jak smoła, ekran plazmy szwagra jest wtedy ciemno szaro zielonkawy - mówimy o półmroku panującym w pomieszczenie. Po odpaleniu sprzętów sytuacja niewiele się zmienia, podobnie w absolutnej ciemności. Przypominam, porównujemy niezłą plazmę z flagowym w swoim czasie LCD i na dodatek, z właściwymi ustawieniami obrazu.
Gdybym to zobaczył, pierwszy raz spotkałbym się z taką sytuacją. Do tej pory nie widziałem przypadku, żeby LCD miał niższy punkt czerni niż plazma. Kiepska plazma może mieć dość wysokie wzbudzenie wstępne komórek plazmowych ale i tak jest to kilka razy mniej niż LCD. I nie zmienia się pod kątem. Była to zatem wyjątkowo zła plazma z wyjątkowo genialnym LCD lub po prostu, co bardziej prawdopodobne, specyficzna kombinacja ustawień obu ekranów.
Panasonica TX-P42G30E.
Mam nadzieję że się nie zawiodę :)Mam dokładnie ten model od 10 dni.
:D Bierz większy :DNiekoniecznie. Ja się przesiadłem z CRT 25 cali. Wszyscy mi tu też pisali - bierz większy niż 42 cale. A u mnie TV chodzi przez 10 godzin dziennie, a w dodatku leci program nadawany przez naszą telewizje - okreslacie to jako SD. Niestety, jakość jest fajna tylko z dekodera z kanałów HD (polsat HD, TVN HD i kilka innych). Reszta to raczej masakra. Na 25 calach oglądanych z daleka nie było widać tego, co widac teraz. Np tego, że kamerzysta trafia z ostrością nie na twarz, a na tło za osobą itd itd. Jednym słowem duży obraz załatwił mi to, że teraz widzę wszystkie wady realizacji obrazu, a to jest niestety nagminne. TV jest teraz oglądana mniej i czekam aż będzie więcej kanałów HD.
Kolejna sprawa - jasność obrazu. Stary CRT wyświetlał wszystko dobrze. Plazma wyświetla pewne audycje bardzo ciemno, inne normalnie - po prostu tak jak zostało to nakręcone (tak myślę). Stary CRT jakoś sobie dostosowywał jasność automatycznie. W nowej plaźmie mam co chwilę chęć zmieniania jasności, kontrastu obrazu.
Cieszę się, że nie kupiłem większej plazmy. Bo może to by było fajne do kina domowego, oglądania Blu-reya czy HD. Ale na normalne programy w SD nie szło by patrzeć.
acidjazz
13-12-2011, 13:17
Problem nie leży w wielkości, ale w tym co oglądasz i w jakiej odległości.
Stara zasada dla Plazm/LCD na których wyświetlasz sygnał SD mówi, że optymalne jest 10 cali na 1 m odległości, czyli jeśli oglądasz TV z odległości 5 metrów to kup Plazmę/LCD maximum 50" - wtedy zminimalizujesz ułomności obrazu SD.
Wraz ze wzrostem jakości obrazu od SD poprzez 720p do 1080p oraz ze wzrostem bitratu zmniejszasz odległość od TV. Dobry film na Blu-Ray na 50" można obejrzeć z odległości 1.5-2 metrów i obraz będzie piekny:)
Oglądam z 2,5 m czyli stary CRT 25 cali był idealny. A wszyscy mi doradzali 50 cali.
Kurcze, czy nikomu telewizor nie służy do oglądania telewizji? Bo taki wniosek można tutaj wysnuć.
Co mi po chwilach ze świetną jakością, kiedy jest to okupowane całymi godzinami patrzenia na obraz fatalnej jakości.
Natomiast w typowych warunkach eksploatacji TV, czyli dom i wieczór widać, że czerni brak.
Typowe warunki to 50% dzień i 50% wieczór. Mam LCD i czarny jest czarny. Długo oglądałem plazmy zanim wybrałem LCD.
U nas bedzie jakies 2,5 do 3 metrow i chyba idealny bylby 42 ale Samsung niestety nie robi LEDow w tym rozmiarze. Albo 40 albo 46. 46 wydaje mi sie za duzy bo jak mam sie wkurzac przy normalnej telewizji to serecznie dziekuje. Teraz ogladam filmy HD na 23 calach i zyje. Takze pewnie skonczymy na 40.
Sa co prawda jakies plazmy 43 ale jakos plazma mnie nie przekonuje. szczegolnie ze TV jest do ogladania 24/h a nie tylko w nocy. A widze ze przewaga plazmy jest wlasnie tylko w zaciemnionych pomieszczeniach.
Ile w sumie mają (w przeliczeniu n apłeną klatkę) standardowe obiektywy w kamerach na szerokim końcu?
I le to jest szerokokątny w przypadku kamery, 25mm (przeliczeniowo)?
A widze ze przewaga plazmy jest wlasnie tylko w zaciemnionych pomieszczeniach.
Przewaga plazmy w warunkach wieczornych jest miażdżąca. W pozostałych warunkach mniej, bo czerń nie ma takiego znaczenia. Pozostają jednak inne cechy, które z racji zasady działania plazmy i LCD zawsze będą lepsze w plazmie: większa odporność na nieostrość, niewrażliwość na kąty widzenia, większa odporność mechaniczna ekranu - kto ma małe dziecko, które przywaliło resorowcem w LCD ten wie o co chodzi.
Typowe warunki to 50% dzień i 50% wieczór.
Sądzę, że nie. Byłoby tak, gdyby conajmniej 50% społeczeństwa byłoby bezrobotne lub pracowałoby w domu. ;)
Mam LCD i czarny jest czarny. Długo oglądałem plazmy zanim wybrałem LCD.
Wieczorem, przy zgaszonych światłach i ciemnym ekranie też? :P
krzysztof jot
13-12-2011, 20:39
Mój szwagier wczoraj odebrał plazmę Samsunga 51" model 6900. Ja jestem obrazem rozczarowany. Czerń mam 100 razy lepszą w swoim starym LCD Samsunga .....
może być czarny jak smoła....
Zajmujesz sie foto - więc wiesz jak choć wstępnie ustawić monitor - 6900 ma w oprogramowaniu tablice testowe. Ustawia się oddzielnie na każde wejście. Można go perfekcyjnie dostroić nawet w amatorski sposób. Jako jeden z niewielu ma regulowane Gamma - chce czarnego - niech zejdzie na minus. Do tego w ustawieniach trzy stopnie czerni, i oddzielnie "Czerń HDMI" - przestawienie z normalnej na wysoką robi po prostu smołę :). I masz do tego 10-cio pozycyjny kalibrator balansu bieli. Ten TV można tak zestroić, że powala obrazem. Pytanie - skąd ta czerń ma być - taka np.N-ka nie daje zbyt kontrastowego obrazu, ale materiał przesłany z BD wywala w kosmos. Oglądałem właśnie koncert BBKing Live - z Texasu z 2006. Czerń tła, czerwony neon w tle, światła - coś niebywałego, przepiękna głębia, doskonałe, ostre jak tylko ostre być może - więc niech szwagier nie marudzi, tylko dostroi obraz i poda sygnał taki jaki powinien być dla 51calowej plazmy. Oglądać filmy z netu czy Divixa - no to jednak najlepiej zostawić stare Sony, albo miałem też 32" Philips Pixel Plus - o, to był obraz i kontrast :). No i czerń ma też coś pokazać - jakieś szczegóły, czasem może okazać się, że dopiero teraz to jest prawdziwy obraz, że tam jest kilka odcieni szarego, że czarne też jest mniej i bardziej czarne. W czarnej szafce stoi czarny wzmacniacz a na nim dvd i każde ma inna czerń - a żadna z nich nie jest jak smoła. Zrobić na pokaz mocną czerń na ekranie to nie problem - chodzi o to aby to było naturalne - i ta plazma robi to bardzo dobrze.
Rafał_Sz
13-12-2011, 21:39
Tak masz rację i dzięki za sugestie.
Ma "n" i PS3 jako dawcę sygnału. Tylko ten mój szwagier to leniuszek jest i najlepiej co mu wychodzi, to telefon do mnie o pomoc. :) Poziom czerni, bieli, Gamma, kontrast, podświetlenie itp. to dla gościa magiczne słowa. Ważne, że tv jest w...y w kosmos rozmiarem i już. Zresztą, po podłączeniu "n" nawet mu się nie chciało zmienić rozdzielczości na 1080 "bo tak jest git". Fajny z niego gość, ale jest przykładem na to, że ludzie nawet nie mają pojęcia co kupili i do czego to służy. Ważne, że goście jak przychodzą to widzą "pana". :)
On tego nigdy nie dostroi, za długo go znam. :)
krzysztof jot
13-12-2011, 22:36
On tego nigdy nie dostroi, za długo go znam. :)
:)
jak 90% nabywców. I najlepiej jeszcze na ustawienia "sklep" a ostatecznie Dynamiczne i wszystko na ful - niech świeci :)
hydra_nt
13-12-2011, 22:39
Czerń czernią, ale to się zrobiło z bielą w mojej plazmie Samsunga 50" .
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img248.imageshack.us/img248/725/tvplamy1z1.jpg)
krzysztof jot
13-12-2011, 22:46
Czerń czernią, ale to się zrobiło z bielą w mojej plazmie Samsunga 50" .
no ale co - nie da się tego jakoś skalibrować ? ustawić ? 50 to poprzednia seria, ale oprogramowanie podobne - opcji regulacji koloru jest sporo nawet w niższych modelach.
Sądzę, że nie. Byłoby tak, gdyby conajmniej 50% społeczeństwa byłoby bezrobotne lub pracowałoby w domu. ;)
Wieczorem, przy zgaszonych światłach i ciemnym ekranie też? :P
Sądzisz po sobie, czy masz jakieś badania na ten temat? W moim domu to jest 50/50. W przypadku żony to jest 70/30 (dzień/noc), dziecka 100/0.
Też. Co więcej, czerń ma bdb oddane kolory (bo czerń nie istnieje).
Sądzisz po sobie, czy masz jakieś badania na ten temat?
Zdroworozsądkowo po prostu. Aby eksploatować TV w dzień, ktoś musi być w domu a z tego co wiadomo, w większości nie ma nikogo do godzin popołudniowych.
Też. (...) (bo czerń nie istnieje).
To się przecież wzajemnie wyklucza.
hydra_nt
13-12-2011, 23:40
no ale co - nie da się tego jakoś skalibrować ? ustawić ? 50 to poprzednia seria, ale oprogramowanie podobne - opcji regulacji koloru jest sporo nawet w niższych modelach.
W menu są tylko podstawowe funkcje regulacji. Chyba , że w trybie serwisowym. Raz już miałem wymieniany cały panel, ze względu na "tańczące mrówki " na ekranie ( z bliskiej odległości widać było mnóstwo kolorowych pikseli).
MARS CooL
14-12-2011, 00:35
rsz twój szwagier to jeszcze pewnie w trybie demo ogląda ... :)
a tak na poważnie LCD jest ok, jest bardzo ok ale nie idzie na tym filmów wieczorem oglądać. Byłem mądry ale druga połowa ze mną się nie zgadzała i non stop mi LCD przestawia bo w nocy jak się chce dobry film oglądnąć to odcieni czerni za cholerę ni ma. Jak się trochę pokręci to coś zaczyna być widać ale kontrast leci, widać wszystkie wady matrycy itp. Jej to mniej przeszkadza ale mnie to denerwuje. Może TV się zestarzał albo oko wyczuliło - nie wiem. Idą mistrzostwa więc albo będzie plazma 50/51' albo projektor. Chociaż na tych ostatnich się nie znam i łatwiej mi TV kupić. Z drugiej strony nowy tuner SAT do mnie jedzie więc sygnał powinien być lepszy. Zobaczymy. Szkoda że Jobs nie żyje bo mielibyśmy jeden TV dla wszystkich i kupę czasu na oglądanie :)
Zdroworozsądkowo po prostu. Aby eksploatować TV w dzień, ktoś musi być w domu a z tego co wiadomo, w większości nie ma nikogo do godzin popołudniowych.
To się przecież wzajemnie wyklucza.
No więc wyobraź sobie, że zrobiłem szybki test, korzystając z tego, że była rada pedagogiczna, puściłem szybkie pytanie po kolegach i koleżankach (21 odpowiedziało) - wynik średni jest prawie dokładnie taki jak podałem - 49/51. Primo, są ykendy, są dzieci, są ludzie śpiący nocami (dziwne, ale są).
Niekoniecznie. Widziałeś kiedyś czarny kolor? Ja nie. Podobno takie są czarne dziury :) Najfajniej wygląda to na samochodach ;)
Dla przykładu, rodzaje czerni używane w malarstwie:
czerń mineralna
czerń manganowa
czerń ilmenitowa
grafit
czerń z kości
czerń z winorośli
czerń hiszpańska
czerń szwedzka
czerń acetylenowa
tusz
No więc wyobraź sobie, że zrobiłem szybki test, korzystając z tego, że była rada pedagogiczna, puściłem szybkie pytanie po kolegach i koleżankach (21 odpowiedziało) - wynik średni jest prawie dokładnie taki jak podałem - 49/51. Primo, są ykendy, są dzieci, są ludzie śpiący nocami (dziwne, ale są).
Łykend to 2 dni na 7. Dzieci tylko do wieku 3-6 lat na prawie 20 mogą być w domu. Nawet firmy kurierskie planują doręczenia na adresy prywatne popołudniami i wieczorami. Przecież nie bez powodu. Poza tym proszę wziąć pod uwagę naszą szerokość geograficzną i 8 godzinną różnicę między dniem a nocą w różnych miesiącach. W miesiącach kiedy dzień jest dłuższy ludzie statystycznie więcej czasu spędzają poza domem i wracają bliżej zmroku a w zimowych o której by nie wracali i tak jest ciemno.
Niekoniecznie. Widziałeś kiedyś czarny kolor? Ja nie. Podobno takie są czarne dziury :)
Czarna dziura to obiekt a nie kolor. Ale żeby nie dzielić włosa na czworo, proszę wieczorem do "czarnego" ekranu LCD przyłożyć czarną skórzaną rękawiczkę. Poziom świecenia jaki w LCD musimy przyjąć jako czerń jest w takich warunkach katastrofalnie mocno widoczny. Nie wiem dlaczego Pan tak usilnie tego broni. Przecież to jest lipa i widać to gołym okiem.
Skoro plazma zachowuje się w pewnych warunkach podobnie a w innych lepiej niż LCD to jaki jest sens obstawania przy mniej uniwersalnym LCD?
Łykend to 2 dni na 7
Słusznie... i 2 dni, w których najwięcej się ogląda.
Dzieci tylko do wieku 3-6 lat na prawie 20 mogą być w domu.
Nieprawda. Są szkoły, które uczą na zmiany. Lekcje kończą się różnie. Z badań naszej pani pedagog wynika, że właśnie w dzień sporo dzieci ogląda telewizję bo później wracają rodzie i gonią do nauki... albo z pokoju ;) Dzieci w wieku do 14 lat powinny chodzić spać ok 20/21, więc (przynajmniej w teorii) na telewizję mają czas głównie w dzień.
Dorośli pracujący na zmiany również mówią, że po zmianie dziennej idą spać wcześniej, a po nocnej później.
Generalnie rzecz ujmując, bywa różnie, ale na pewno nie noc jest dominantą.
Nie wiem dlaczego Pan tak usilnie tego broni. Przecież to jest lipa i widać to gołym okiem.
Niczego nie bronię, mówię jak to widzę na swoim TV. Mam ładną czerń, a co najważniejsze ma właściwe odcienie i do tego biel jest biała, a nie różowawa, jak w plazmach. Nie chodzi o to żeby czerń była czarna (bo to bzdura), tylko żeby miała właściwe odcienie. Parę dni temu był jakiś film, facet był ubrany w czarne, skórzane spodnie i kurtkę, a na dłoniach miał rękawiczki. Kapitalnie było widać różnice w odcieniach każdego elementu ubioru: kurtka - czerń manganowa, spodnie tusz, a rękawiczki grafit. N dodatek w tle był jego samochód w kolorze czerni z winorośli (taki też miałem kiedyś kolor malucha). Wyglądało to niesamowicie.
Skoro plazma zachowuje się w pewnych warunkach podobnie a w innych lepiej niż LCD to jaki jest sens obstawania przy mniej uniwersalnym LCD?
Właśnie mniej uniwersalna jest plazma. Przynajmniej z mojego punktu widzenia. Przed zakupem TV rozmawiałem z kilkoma znajomymi, którzy na co dzień siedzą w TV i 6 na 7 powiedziało, że w moich warunkach i przy tym, co oglądam, wybrałoby dobry LCD. Gość, od którego kupowałem, dał mi do wyboru plazmę panasa i lcd sharpa. Po wysłuchaniu warunków też polecił sharpa. Ja wybór zatwierdziłem i do dziś tego nie żałuję. Jestem więcej niż zadowolony :D
Czarna dziura to obiekt a nie kolor. Ale żeby nie dzielić włosa na czworo, proszę wieczorem do "czarnego" ekranu LCD przyłożyć czarną skórzaną rękawiczkę. Poziom świecenia jaki w LCD musimy przyjąć jako czerń jest w takich warunkach katastrofalnie mocno widoczny. Nie wiem dlaczego Pan tak usilnie tego broni. Przecież to jest lipa i widać to gołym okiem.
Taki test jest niemiarodajny. Czemu? Bo ludzki mózg ma bardzo dużą zdolność adaptacyjną i jak wie, że coś ma być czarne, to będzie to widział jako czarne (oczywiście działa to tylko do pewnego stopnia, ale akurat nowe LCD się w tym spokojnie mieszczą) - tym bardziej, że z reguły jednak nie ogląda się jednolicie czarnej planszy, tylko owa czerń występuje w zestawieniu z innymi kolorami.
Umieszczanie czarnego przedmiotu na tle podświetlonego ekranu jest bzdurne, bo sztucznie podbijamy wtedy kontrast (ciemny przedmiot podświetlony od tyłu), co fałszuje wynik "testu". Już lepszym porównaniem jest obejrzenie sobie czerni na LCD z czarną ramką - a wtedy wynik, choć nadal na niekorzyść ekranu (co nie dziwi, skoro ekran jest podświetlony, a ramka nie), już nie jest taki dramatyczny ;)
W ogóle ten argument z czernią to jest żałość jakaś jedna wielka
Taki test jest niemiarodajny. Czemu? Bo ludzki mózg ma bardzo dużą zdolność adaptacyjną i jak wie, że coś ma być czarne, to będzie to widział jako czarne (oczywiście działa to tylko do pewnego stopnia, ale akurat nowe LCD się w tym spokojnie mieszczą) - tym bardziej, że z reguły jednak nie ogląda się jednolicie czarnej planszy, tylko owa czerń występuje w zestawieniu z innymi kolorami.
Komu jak komu, ale mnie nie musi Pan wykładać jak się testuje i postrzega. Właśnie dlatego robi się test porównawczy aby nie prowokować oczu do adaptacji. Na różnicę oczy są bardzo czułe, na wartość bezwzględną dużo mniej. Poza tym w sprawie metodologii, logika nakazuje przyłożyć ową rękawicę obok ekranu a nie na.
Ma Pan rację, że czerń występuje rzadko. W zasadzie tylko jako pasy przy filmach w innym formacie, ale bardzo ciemne sceny już o wiele częściej. Nie jestem w stanie pojąć jak ludzie akceptują obraz, na którym facet w czarnym garniturze świeci na fioletowo. A pod kątem to w ogóle tragedia. Wiem, wiem, zaraz posypią się głosy właścicieli LCD, że wcale nie. ;)
W ogóle ten argument z czernią to jest żałość jakaś jedna wielka
Dlaczego? Bo może ktoś chce normalnego obrazu, a nie takiego, który ktoś wmawia, że jest normalny. Duża ilość zadowolonych z LCD świadczy o przekroju poziomu wymagań, a ten jak wiemy i widzimy na przykładach z tego wątku jest niski. Nie ma w tym nic złego i nikt nie będzie uszczęśliwiał na siłę kogoś, komu się podoba oczojebny obraz z LCD, ale w drugą stronę też nie przeginajmy. LCD wybitnie nie nadaje się na TV eksploatowany wieczorami/nocą i z tym się nie da dyskutować.
Rafał_Sz
14-12-2011, 12:52
(...)LCD wybitnie nie nadaje się na TV eksploatowany wieczorami/nocą i z tym się nie da dyskutować.
Bzdura. I nie mam tu na myśli ścierwa które oferują markety ani inne g... z promocji. Są ekrany LCD, którym naprawdę niewiele można zarzucić, a już na pewno nie to, że ich "czerń" świeci.
I plazma i lcd mają swoje wady i zalety. Ale teksty w stylu, że lcd (powtarzam, odpowiedni model) nie da się wieczorem oglądać troszke mnie bawią, trochę wnerwiają. Litości...
Nie jestem w stanie pojąć jak ludzie akceptują obraz, na którym facet w czarnym garniturze świeci na fioletowo. A pod kątem to w ogóle tragedia. Wiem, wiem, zaraz posypią się głosy właścicieli LCD, że wcale nie. ;)
Bo może właśnie taki jest odcień tego czarnego. Tłumaczę to od jakiegoś czasu, ale jak grochem o ścianę. Czerni nie ma!!! Różne odcienie czerni dają w naturze zabarwienie zielone, granatowe, brązowe, fioletowe itp. Więc jeżeli LCD oddaje te zabarwienia prawidłowo, to jego sukces, a nie porażka.
LCD wybitnie nie nadaje się na TV eksploatowany wieczorami/nocą i z tym się nie da dyskutować.
Owszem, nie da ;) Bo jak tu dyskutować, skoro się nadaje (choć może nie każdy). ;)
LCD wybitnie nie nadaje się na TV eksploatowany wieczorami/nocą i z tym się nie da dyskutować.
Śmiechu warte. Jeszcze to "wybitnie"...
Kiedyś owszem było o czym gadać: kąty, smużenie...dziś nie ma do czego się przypieprzyć za bardzo, to powstają mity i opracowania na temat idealnych czerni.
Przypomina to troche sytuację z takim np. D700: wszyscy mało się posikają jaka to rozpiętośc tonalna itp...tylko CO na tych zdjęciach w większości....?
Bzdura. I nie mam tu na myśli ścierwa które oferują markety ani inne g... z promocji. Są ekrany LCD, którym naprawdę niewiele można zarzucić, a już na pewno nie to, że ich "czerń" świeci.
Żadna bzdura tylko nagie fakty. LCD nie może mieć poprawnej czerni bo wynika to z ograniczeń tej techniki. W dzień problemu nie widać, ale wieczorem jak na dłoni. Oglądałem naprawdę wiele LCD TV, od marketowych po profesjonalne za 60 tys zł/szt. ŻADEN nie ma czerni na takim poziomie jak rozsądna plazma.
I plazma i lcd mają swoje wady i zalety. Ale teksty w stylu, że lcd (powtarzam, odpowiedni model) nie da się wieczorem oglądać troszke mnie bawią, trochę wnerwiają. Litości...
Mnie natomiast wnerwia taki obraz i zachwyty że jest super, hiper, bomba, łał, kiedy widać z kilometra, że to lipa.
Bo może właśnie taki jest odcień tego czarnego. Tłumaczę to od jakiegoś czasu, ale jak grochem o ścianę. Czerni nie ma!!! Różne odcienie czerni dają w naturze zabarwienie zielone, granatowe, brązowe, fioletowe itp. Więc jeżeli LCD oddaje te zabarwienia prawidłowo, to jego sukces, a nie porażka.
Fajnie, mamy zatem pewne porozumienie. Teraz tylko sprecyzowanić jaki "kolor czerni" powinien być prawidłowy. Osobiście obstaję za tym, że czerń to czerń. Nie fiolet albo szarawy połyskujący. Bez rozwodzenia się nad odcieniami czerni. Czarny garnitur na prawidłowo wyświetlającym ekranie powinien być jak czarny garnitur. Po prostu. Percepcyjnie nie kolorymetrycznie. Kłopot w tym, że na ŻADNYM telewizorze LCD nie widziałem tego tak dobrze jak na sensownym CRT albo plazmie. I tym wrażeniem myślę, że warto się podzielić, bo jak powiedział kiedyś jeden człowiek: "ludzie nie zdają sobie sprawy z potrzeb, dopóki ich o tym nie uświadomisz". Wielokrotnie doradzałem ludziom ekrany do domów i POKAZANIE poprawnego obrazu w kontekście marketingowo podkręconego, skutkowało w znakomitej większości przypadków przyznaniem mi racji, że to jest właśnie to. Zdarzały się przypadki również zachwytów nad LCD ustawionym wszystkimi regulatorami na 100% ale to margines.
Śmiechu warte. Jeszcze to "wybitnie"...
Panu się podoba? Ok. Ale faktem jest, że LCD ma największe wady właśnie tam, gdzie telewizor powinien mieć zalety. Ma Pan co do tego jakieś wątpliwości?
Nie mam żadnych wątpliwości. Mam oczy i troche pomyślunku.
Rozmiar histerii wielbicieli plazmy przybiera wprost zdumiewające rozmiary, godne zaprawde lepszej sprawy.
Rafał_Sz
14-12-2011, 13:31
Mnie natomiast wnerwia taki obraz i zachwyty że jest super, hiper, bomba, łał, kiedy widać z kilometra, że to lipa.
Mnie też. Dlatego mówię o prawidłowo ustawionym wysokiej klasy LCD. Oczojebnych paneli i ustawień nie biorę nawet pod uwagę.
Nie mam żadnych wątpliwości. Mam oczy i troche pomyślunku.
Rozmiar histerii wielbicieli plazmy przybiera wprost zdumiewające rozmiary, godne zaprawde lepszej sprawy.
Rozróżnia Pan MP3 z boomboxa i CD z sensownego zestawu audio? Rozróżnia Pan w kinie jakość obrazu na reklamach z projektora od jakości filmu? Jeśli nie to nie mamy o czym za bardzo gadać. Są jednak ludzie którzy nie akceptują bylejakości. TV to detal, ale całe nasze życie składa się z detali.
Mnie też. Dlatego mówię o prawidłowo ustawionym wysokiej klasy LCD.
Ale to jest z zasady niemożliwe. Możemy mówić o zbliżeniu się do poziomu personalnych oczekiwań, ale obiektywnie po prostu się nie da.
Rozróżnia Pan MP3 z boomboxa i CD z sensownego zestawu audio? Rozróżnia Pan w kinie jakość obrazu na reklamach z projektora od jakości filmu? Jeśli nie to nie mamy o czym za bardzo gadać. Są jednak ludzie którzy nie akceptują bylejakości. TV to detal, ale całe nasze życie składa się z detali.
No to koniec dyskusji.
Istotne jest jednak to , że ja jestem skłonny/zdolny przyznać rację że może i w niektórych aspektach plazma jest lepsza, Pan natomiast ze swoimi "wybitnie" "lipa" itd wydaje się widzieć słabiej ode mnie.
Rafał_Sz
14-12-2011, 13:44
Ale to jest z zasady niemożliwe. Możemy mówić o zbliżeniu się do poziomu personalnych oczekiwań, ale obiektywnie po prostu się nie da.
Ideał nie istnieje w żadnej dziedzinie. Można się tylko do niego zbliżać. :)
samson09
14-12-2011, 13:49
Witam jako, że stanąłem przed zmianą mojego zasłużonego kineskopowego grundiga na coś nowszego chciałbym prosić o radę. Nie mam zielonego pojęcia o telewizorach. Nie wiem czy plazma czy lcd więc chciałbym poradzić się co mądrzejszych tutaj na forum jaki model kupić i co polecacie. Rozmiar myślę, że nie mniejszy niż 42'. Pozdrawiam.
Rafał_Sz
14-12-2011, 13:59
Witam jako, że stanąłem przed zmianą mojego zasłużonego kineskopowego grundiga na coś nowszego chciałbym prosić o radę. Nie mam zielonego pojęcia o telewizorach. Nie wiem czy plazma czy lcd więc chciałbym poradzić się co mądrzejszych tutaj na forum jaki model kupić i co polecacie. Rozmiar myślę, że nie mniejszy niż 42'. Pozdrawiam.
Pierwsze zasadnicze pytanie. Co będzie dawcą sygnału?
http://www.trochetechniki.pl/Jaki-telewizor-kupic.-Plazma-czy-LCD,t,3771.html
albo powyższe 55 stron wątku :]
Panasonica TX-P42G30E
A jak wypada porównanie Panasonic 42" Viera TX-P42S30E z powyższym, poza pierdółkami typu mniej wejść USB.
Dzięki :)
Istotne jest jednak to , że ja jestem skłonny/zdolny przyznać rację że może i w niektórych aspektach plazma jest lepsza, Pan natomiast ze swoimi "wybitnie" "lipa" itd wydaje się widzieć słabiej ode mnie.
No i o to chodzi. Różni nas tylko chyba klasyfikacja tych różnic. Jak widać z "nicka" mam poglądy zero-jedynkowe. Jeśli coś nie jest dobre to jest po prostu złe. Stany pośrednie też są złe.
Ideał nie istnieje w żadnej dziedzinie. Można się tylko do niego zbliżać. :)
No. W tym zbliżaniu LCD osiągnęło kres możliwości technicznych i plazmy nie dogania. Nie ma możliwości większego blokowania światła przez strukturę ciekłokrystaliczną i polaryzator. Może, jeśli ta technika zrobi jakiś znaczący krok, ale to są koszty idące miliony. Taniej "poprawić" marketingowo i oszukać nieco oczy.
Różni nas tylko chyba klasyfikacja tych różnic.
Więcej nas różni. Ale nieważne.
EOT
Fajnie, mamy zatem pewne porozumienie. Teraz tylko sprecyzowanić jaki "kolor czerni" powinien być prawidłowy. Osobiście obstaję za tym, że czerń to czerń. Nie fiolet albo szarawy połyskujący. Bez rozwodzenia się nad odcieniami czerni. Czarny garnitur na prawidłowo wyświetlającym ekranie powinien być jak czarny garnitur. Po prostu.
Nie tak prosto. Ponieważ nie ma koloru czarnego, to prawidłowe oddanie koloru będzie wyrazem odcienia. Czyli jeżeli garnitur (czarny) ma odcień zielonkawy, to tak powinien być wyświetlany! Próbowałem kiedyś oszukać kolor robiąc zdjęcia mojego malucha (czarnego). Nawet na filmach ORWO wychodził jego prawidłowy odcień (choć nieco zafałszowany). Kolor czarny jest uzależniony od światła, które na niego pada. Inaczej odbieramy czarny pokryty kroplami rosy, inaczej w pełnym świetle, jeszcze inaczej wieczorem itp - a mamy ten sam czarny kolor! :D
Nie tak prosto. Ponieważ nie ma koloru czarnego, to prawidłowe oddanie koloru będzie wyrazem odcienia. Czyli jeżeli garnitur (czarny) ma odcień zielonkawy, to tak powinien być wyświetlany! Próbowałem kiedyś oszukać kolor robiąc zdjęcia mojego malucha (czarnego). Nawet na filmach ORWO wychodził jego prawidłowy odcień (choć nieco zafałszowany). Kolor czarny jest uzależniony od światła, które na niego pada. Inaczej odbieramy czarny pokryty kroplami rosy, inaczej w pełnym świetle, jeszcze inaczej wieczorem itp - a mamy ten sam czarny kolor! :D
Ale ja mówię o zwykłym czarnym garniturze. Po prostu czarnym. I chciałbym żeby wrażenie na ekranie było temu najbliższe a nie fioletowy czy połyskujący na inny kolor i jeszcze zmieniający się pod kątem. Normalne, że ten sam czarny garnitur na śniegu i w lesie będzie wyglądał nieco inaczej, ale nie akceptuję, wspomnianej stałej fioletowej dominanty na nim.
na ekranie :)
A jak wypada porównanie Panasonic 42" Viera TX-P42S30E z powyższym, poza pierdółkami typu mniej wejść USB.
Dzięki :)
Seria G ma zdecydowanie lepsze połoki przeciwodblaskowe. Poza tym gościu który tym handluje odpisał mi tak:
Różnica jest ogromna
Plazma posiada nową matrycę
http://www.hdtv.com.pl/forum/panasonic/67131-panasonic-tx-p42g30-telewizor-multimedialny-test-otwarty.html
Strasznym babolem jest moim zdaniem umieszczenie przez Panasonica zlacza HDMI ARC z tylu a nie z boku. Dla korzystajacych z ARC bedzie to prawdopodobnie problem przy powieszeniu TV
Z tyłu to akurat słusznie (boczne złącze jest do szybkiego dostępu), tylko tylne złącza powinny być skierowane do dołu, a nie do tyłu. Ale niestety pogoń za płaskością obudów wyklucza takie rozwiązanie i trzeba kupować kable z kątowymi wtyczkami.
Rozróżnia Pan MP3 z boomboxa i CD z sensownego zestawu audio?
Ale czemu nagle wprowadzamy dwa stopnie swobody - materiał źródłowy plus odtwarzacz, a nie tylko odtwarzacz?
Ale czemu nagle wprowadzamy dwa stopnie swobody - materiał źródłowy plus odtwarzacz, a nie tylko odtwarzacz?
Dźwięk, o dźwięk tylko chodzi. Jest różnica, na przytoczonym przykładzie?
Strasznym babolem jest moim zdaniem umieszczenie przez Panasonica zlacza HDMI ARC z tylu a nie z boku. Dla korzystajacych z ARC bedzie to prawdopodobnie problem przy powieszeniu TVW tym co mam ja i Jarek76 są 3 HDMI z tyłu i 1 z boku
Z tyłu to akurat słusznie (boczne złącze jest do szybkiego dostępu), tylko tylne złącza powinny być skierowane do dołu, a nie do tyłu. Ale niestety pogoń za płaskością obudów wyklucza takie rozwiązanie i trzeba kupować kable z kątowymi wtyczkami.Pamiętajmy o wentylacji. TV i tak musi trochę od ściany odstawać. Ten mój na 7 cm.
samson09
14-12-2011, 18:46
Pierwsze zasadnicze pytanie. Co będzie dawcą sygnału?
Kablowka. Facet w MM polecal mi lcd. Ogladajc 2 takie same tv plazma i lcd ten drugi mial dla mnie lepsze i bardziej zywe kolory.
Mogę mieć w dobrej cenie takie coś SAMSUNG PS51D490 - ktoś doradzi czy warto?
Ogladajc 2 takie same tv plazma i lcd ten drugi mial dla mnie lepsze i bardziej zywe kolory.
Prawdopodobnie był po prostu jaśniej ustawiony. "Bardziej żywe" kolory w zupełnie innych warunkach oświetleniowych mieszkania mogą być przekleństwem. Kluczowe jest oświetlenie i pory dnia w jakich będzie używany. W dzień LCD i plazma wypada podobnie, wieczorem zupełnie inna bajka, ale już o tym tu pisałem.
samson09
14-12-2011, 19:23
Zdecydowałem się na lg 47ld450 :) Mam nadzieję, że będzie ok. :)
Panowie, czy bajer w postaci Ipli ma tylko Samsung ?
I, Pytalem juz wczesniej ale nikt nie odpowiedzial - czy korzystacie z tych wynalazkow typu Smart TV ? Zastanawiam sie czy finalnie bede z tego korzystal...
I doszedlem do wniosku ze kompletnie mi obojetne czy LED czy plazma. Ma miec 3D, ARC i sprawnie dzialajce DLNA. Must have to odtwarzanie mkv z napisami .txt i antyrefleks na froncie. 40-43 cale
darkmajin
14-12-2011, 19:46
@vvilk pewnie że tak tyle że to też inna klasa cenowa ;)
Motorniczy
14-12-2011, 21:13
Ło kurde :P ale jak rakieta leci na filmie to ja slychac czy juz jej nie widac ?:)
Kosmiczna terminologia dla takiego laika jak ja :)
Pytanie laika, do czego służy w TV adaptor sieci WiFi ? Wyższe modele mają dołączony, 50G30E - przygotowany do współpracy.
Rafał_Sz
14-12-2011, 21:41
Pytanie laika, do czego służy w TV adaptor sieci WiFi ? Wyższe modele mają dołączony, 50G30E - przygotowany do współpracy.Do sieci WiFi. :) Zamiast używać kabla sieciowego możesz się łączyć z netem bezprzewodowo.
Panowie, czy bajer w postaci Ipli ma tylko Samsung ?
I, Pytalem juz wczesniej ale nikt nie odpowiedzial - czy korzystacie z tych wynalazkow typu Smart TV ? Zastanawiam sie czy finalnie bede z tego korzystal...
Ja nie korzystam i korzystać nie mam zamiaru, ale u mnie podstawowym odtwarzaczem multimediów jest HTPC, więc dublowanie jego funkcjonalności jest mi zbędne.
Panowie, czy bajer w postaci Ipli ma tylko Samsung ?Panasonic też ma. Ipla jest odpłatna zdaje się, raz wszedłem na podobną platformę - iplex.pl - jest gratis, niestety filmy tam mają takie sobie (tytuły).
Kablowka. Facet w MM polecal mi lcd. Ogladajc 2 takie same tv plazma i lcd ten drugi mial dla mnie lepsze i bardziej zywe kolory.
Facet w sklepie wcisnie Tobie towar, na ktorym ma wieksza marze za sprzedaz, w takim MM jest to od kilku do kilkunastu procent, bo kiedys sie z takim targowalem i w kompie obnizyl wlasnie pole na marze o kilka procent. Poza tym w takich sklepach telewizory tez ustawia sie tak, zeby te co maja sie sprzedawac wydawaly sie najlepszymi, czyli podbijane sa parametry, a w innych obnizane, aby tylko sprzedac konkretny towar klientowi.
Jak chcesz porownywac, to moza zamowic sobie prezentacje telewizorow u siebie w domu i wtedy jest sens porownywac.
Czasami jacyś znajomi chcą kupić aparat foto. Jak szukają mojej rady będąc już po wizycie w MM to przytaczane argumenty sprzedawców podnoszą mi ciśnienie. Bo w MM słysza takie "argumenty", że ręce opadają.
Sądzę, że niestety "rzetelność" sprzedawców w tego typu sieciówkach jest na porządku dziennym. Na foto ciut się znam :wink:, wiec wiem co za bzdury potrafią gadać. Można z olbrzymią dozą prawdopodobieństwa założyć, że w sprawach TV też wciskają ludziom to co chcą sprzedać.
najepsze tv w klasie LED - robi Panasonic - seria Vieria - POLECAM
Panasonic - seria Vieria
Nie ma czegoś takiego.
literowka VIERA,
aaa i patrz zeby byla jak najwieksza wartosc hercow
krzysztof jot
15-12-2011, 02:42
Mogę mieć w dobrej cenie takie coś SAMSUNG PS51D490 - ktoś doradzi czy warto?
boże broń . Kilka stron wcześniej opisywał zwrot modelu 51 z serii 550. Najtańsza elektronika marny obraz i całkowity brak powłok AR .z tej linii dobrze zaczyna się na 51 - 6900 albo topowe 51 -8000. Te warto rozważać, niższe serie to dość marne są. A te droższe to jeszcze dodatkowo SmartTV w pakiecie za free.
Dzięki Krzysiu:) Trzeba będzie celować w ten Twój i mieć święty spokój:)
Rafał_Sz
15-12-2011, 09:17
boże broń . Kilka stron wcześniej opisywał zwrot modelu 51 z serii 550. Najtańsza elektronika marny obraz i całkowity brak powłok AR .z tej linii dobrze zaczyna się na 51 - 6900 albo topowe 51 -8000. Te warto rozważać, niższe serie to dość marne są. A te droższe to jeszcze dodatkowo SmartTV w pakiecie za free.
Dodam, że w wielu sklepach podaje się informacje o konieczności dokupienia okularów 3D do modelu 6900 51". Trzeba zwrócić na to uwagę, bo wszystkie obecnie sprzedawane modele powinny mieć dwie pary dołączone w komplecie gratis. Szwagier kupił bez okularów tak jak widniał opis na stronie, ale TV dostał z tym dodatkiem.
Informacja ta widnieje wyraźnie zaznaczona na opakowaniu - warto sprawdzić, kilka stów do przodu. :)
login_87
15-12-2011, 09:31
Szukam dla ojca telewizora. Zainteresowal mnie Panasonic p42G30. Szukam czegos w kwocie do 2500zl. Mozecie cos polecic??
panasonici na tak seria viera jest inetersujaca tylko LEDy, bron boze od plazmy
jak nawiecej Herzow
Rafał_Sz
15-12-2011, 11:01
jak nawiecej Herzow
Nie licząc gównianego 3D, 100 Hz załatwia większość tematów. Więc po co te "Herze"?
Niby dlaczego broń boże plazmy? Dokładnie taki jak chce login_87 kupiłem ja i Jarek76. Jesli mam uwagi, to nie do plazmy, tylko do sygnału SD nadawanego przez nasze stacje (pomijam HD - niestety mam tylko 5 takich kanałów)
a co to HTCP ? Korzystacie z netu przez TV ? Filmy oglądacie online czy ściągacie na pendriva ?
Rafał_Sz
15-12-2011, 12:27
a co to HTCP ? Korzystacie z netu przez TV ? Filmy oglądacie online czy ściągacie na pendriva ?
A nie chodzi Ci o HDCP?
Szukam dla ojca telewizora. Zainteresowal mnie Panasonic p42G30. Szukam czegos w kwocie do 2500zl. Mozecie cos polecic??
No i znaleziony. :)
panasonici na tak seria viera jest inetersujaca tylko LEDy, bron boze od plazmy
jak nawiecej Herzow
Z dostępnych odmian, LCD podświetlany LED, bo nie ma czegoś takiego jak TV LED, to najgorsza możliwa wersja, choć najbardziej efektowna.
"Hertze" w LCD nie mają absolutnie żadnego znaczenia. To parametr określający pewne wielkości w CRT i plazmach, ale nie w LCD.
najepsze tv w klasie LED - robi Panasonic - seria Vieria - POLECAM
Najlepsze TV w klasie LED są poza zakresem finansowym tej dyskusji ;) Bo podświetlenie krawędziowe to jest pic na wodę, jedyne, czemu to służy, to spłaszczeniu obudowy.
HTPC ;) Home Theater PC, czyli po naszemu komputer do filmów ;) U mnie jest to mały komputerek na duecie Atom+ION (Acer Revo 3610), na którym stoi XBMC (http://xbmc.org). Do obsługi wystarczy pilot.
"Hertze" w LCD nie mają absolutnie żadnego znaczenia. To parametr określający pewne wielkości w CRT i plazmach, ale nie w LCD.
Ależ mają, tylko jak ktoś słusznie zauważył, 100Hz załatwia sprawę. Inna rzecz, że poza bardzo specyficznymi sytuacjami trudno jest różnicę między 50 a 100Hz zauważyć.
Są różne tematy o kinie domowym, został tylko chyba jeden element, nad którym jeszcze nie było flame'a ;) Mianowicie kable.
Otóż potrzebuję sobie kupić kable głośnikowe do tego kompletu: http://pl-pl.forum.ibood.com/8827-amplituner_onkyo_3d_z_3_zlaczami_hdmi_14a_oraz_zes tawem_glosnikow_canton_movie_70_z_aktywnym_subwoof/ (Onkyo TX-SR 309 + Canton Movie 70 jak się komuś klikać nie chce ;) )
Ogólnie wiadomo, miedź OFC, bez żadnego aj-waj (zresztą, w audiovoodoo nie wierzę). Tylko jaki przekrój? Na full raczej słuchał nie będę, ale chcę kupić coś z "górką", żeby w razie wymiany kolumn na coś poważniejszego nie kłaść kabli od nowa.
Celuję w takie coś: http://allegro.pl/kabel-glosnikowy-bandridge-lc1159-na-metry-w-wa-i1940285350.html
Potrzebuję tak na oko jakieś 25m, plus jakiś kabel do suba.
I drugie pytanie, pośrednio związane z tematem - widział ktoś gdzieś krótkie kable HDMI, rzędu 50cm?
login_87
15-12-2011, 17:31
Niby dlaczego broń boże plazmy? Dokładnie taki jak chce login_87 kupiłem ja i Jarek76. Jesli mam uwagi, to nie do plazmy, tylko do sygnału SD nadawanego przez nasze stacje (pomijam HD - niestety mam tylko 5 takich kanałów)
I jak Ci sie sprawdza ten telewizor? Jakieś zastrzeżenia? Myslalem ze uda mi sie kupic 46 cali (budzet ewentualnie mozna naciagnac do 3k) ale juz kosztuje 3200 a o dziwo 50 cali juz tylko 3400.
Rafał_Sz
15-12-2011, 17:38
Idź do RTV EURO AGD. Mają dobre z metra cięte kable Jamo. Na fronty wystarczy Ci max 2,5 mm2, ew. jak jest duża moc to 4 mm2. Na resztę wystarczy 1,5 mm2. Sub ma własny wzmacniacz, więc kable są niepotrzebne - poza sygnałowymi.
Z subem masz oczywiście rację, nie zauważyłem.
A jeszcze tak się zapytam, bo chodzi mi pewna koncepcja po głowie - długi (3-5m, muszę zmierzyć) kabel HDMI, najlepiej płaski - może ktoś coś polecić?
Fajny sprzęt i nie warto oszczędzać na kablach (oczywiście nie ma co też przeginać)
polecam Procab-y LS 25 lub LS40
np takie : http://mdbaudio.pl/pl/p/Procab-LS25/6
Bardzo dobre kabelki -stosowałem z różnymi kolumnami i sprawdziły się lepiej niż np sommery czy klotze
Kabel.... Obojetne w zasadzie. Na przod weź grubsze. Na tyl 1,5 wystarczy. 50cm HDMI nie widzialem ale też i nie szukalem.
Co do dlugiego HDMI to sa 2 szkoly - tak jak w normalnych kablach. Audiovoodu i bierz cokolwiek. :)
I jak Ci sie sprawdza ten telewizor? Jakieś zastrzeżenia? Myslalem ze uda mi sie kupic 46 cali (budzet ewentualnie mozna naciagnac do 3k) ale juz kosztuje 3200 a o dziwo 50 cali juz tylko 3400.
Dopiero go podłączyłem ale jakość obrazu na kanałach HD jest zabójcza:)
Kabel.... Obojetne w zasadzie. Na przod weź grubsze. Na tyl 1,5 wystarczy. 50cm HDMI nie widzialem ale też i nie szukalem.
Co do dlugiego HDMI to sa 2 szkoly - tak jak w normalnych kablach. Audiovoodu i bierz cokolwiek. :)
Dobra teoria przy kablach HDMI do 10m. Przy dłuższych zaczyna się już jazda z zakłóceniami itd. Wiem bo potrzebowałem taki do projektora i trochę ich przetestowałem zanim znalazłem ten jeden jedyny:). Najśmieszniejsze jest to, że stanęło na kablu no name za 50 zł:). Droższe odpowiedniki nie dały rady.
eristoff
15-12-2011, 21:00
ja też mam 42G30E i z czystym sumieniem polecam, obraz z kablówki cyfrowej, moduł CAM siedzi w gnieździe CI - polecam takie rozwiązanie jak ktoś nie chce dodatkowego zbieracza kurzu na szafce RTV. Jedyna wada to gniazda HDMI i USB z tyłu . Jeżeli wieszać telewizor na ścianie to trzeba uwzględnić tą niedogodność. Ja do uchwytu dołączone miałem takie dystanse które pomogły odsunąć TV od ściany. Trochę słabo rozwiązana klawiszologia na pilocie. Nie wszystkie mkv i avi też obsługuje. Miłe zaskoczenie to to że czyta niektóre mkv 1080 z USB , a w instrukcji jest że czyta tylko do 720.
Tomek Konopka
16-12-2011, 00:17
Dzięki wszystkim za pomoc :) kupiłem Tonsil AKTIV 250 , dziś przyszedł , jestem zadowolony spełnił on moje oczekiwania :) poczułem się zdecydowanie lepiej oglądając film.
de Fresz
16-12-2011, 02:43
Tak ostatnio wpadł mi do głowy pomysł zmiany starego kineskopowca na coś płaskiego, może ktoś doradzi jakiś sensowny model(e).
Czego chcę/potrzebuję:
– raczej plazma
– rozmiar 42-50", odległość oglądania 2-3 m
– bez nowomodnego badziewia pt. 3d (pardą fanów, taka osobista opinia)
– źródłem będzie głównie kablówka po złączu antenowym i DVD, czasem może siakieś divixy – nie jestem kinomaniakiem i myślę, że spokojnie styknie mi HDready.
– dobrych powłok odblaskowych – pokój ma okno od wschodu, sam raczej oglądam jak już wieczorami, ale czasem trzeba Pokrakowi z rańca jakąś bajkę zapuścić, więc fajnie jakby było coś widać w dzień przy świetle wpadającym przez okno z boku lub od przodu (nie wiem jeszcze jak tv stanie, w tym ustawieniu kineskop daje radę jakotako).
– no jakby tv potrafił coś łyknąć po ethernecie/wifi, to byłoby fajnie, choć i z USB mogę żyć (nie oglądam filmów z kompa codziennie, najczęściej nawet nie raz w tygodniu), dostęp do netu w telewizorze itp. bzdurki są mi kompletnie zbędne.
– oczywiście o super jakości obrazu nie muszę chyba wspominać? ;-)
– cena – w granicach rosądku (choć z tego co widzę HDready w tych rozmiarach spadło obecnie do pułapu low-endu, jakoś nie boli mnie to ;-)).
Ktoś coś?
Ktoś coś?
Panasonic TX-P50X10* z dowolnej serii (ostatnia litera S/E/cośtam) lub pokrewny (z X a nie G w środku). Śmiesznie tanie teraz, ale głównie na rynku wtórnym trzeba szukać i wyprzedażach bo nikt już ich nie chce. "Neo" tera na topie. Wersje 768 linii 50" można ustrzelić poniżej 2 tys zł, a to naprawdę genialne telewizory jak do kabla czy SAT SD. Lepsze jeśli chodzi o ostrość niż fulhade.
de Fresz
16-12-2011, 02:59
Panasonic TX-P50X10* z dowolnej serii (ostatnia litera S/E/cośtam) lub pokrewny (z X a nie G w środku).
A jak te modele mają się do obecnie produkowanych TX-P50C3?
A jak te modele mają się do obecnie produkowanych TX-P50C3?
Starsze grubsze są. Nowe mają niższą rozdzielczość, podwyższoną częstotliwość PCM komórek.
de Fresz
16-12-2011, 03:25
Grubość nie ma dla mnie znaczenia – czy to będzie 7 cm, czy 10,, czy 12 to tylko marketingowe popiardywania, biorąc pod uwagę ile zabiera takie mocowanie do ściany. Z tego co widzę po specyfikacjach, to rozdzielczość jest ta sama (1024x768), co daje w praktyce wyższa częstotliwość PCM?
Z tego co widzę po specyfikacjach, to rozdzielczość jest ta sama (1024x768)
P50X10 ma 1366 x 768. Piksel jest kwadratowy a w nowszych prostokątny.
co daje w praktyce wyższa częstotliwość PCM?
Na moje oko, lepiej wygląda w danych technicznych. Nie widzę różnicy pomiędzy ekranami sterowanymi 200 czy 600Hz. Swoją drogą zastanawia mnie ile jest w tym marketingu, bo jakoś średnio wierzę, że jest to rzeczywiście 600Hz, a nie mam takiego częstościomierza żeby to zbadać.
darkmajin
16-12-2011, 08:48
co do hdmi to bierz http://allegro.pl/kabel-hdmi-1-4-3d-highspeed-ethernet-davinci-nr1-i1953321226.html działa jak ten za 5 zł, ale wykonanie ma fajne i solidne, reszta za kolegami 2,5mm2 - 4mm2 fonty, 1,5mm2 tył
W ofercie MM doświąt jest Panas P50VT30 za 5999zł, brać czy może po świętach spaść cena ?
Chcę kupić na firmę i nie będę czekał do stycznia :)
Nie wszystko udało się przywrócić, ale wątek jest już do Waszej dyspozycji.
piotereks
18-12-2011, 11:49
witam czy majac Tv bez 3D, ba nawet nie HD. jest sens kupowac bluray 3d? a.... moze lepij dobre DVd zamiast BR? pomóżcie.
witam czy majac Tv bez 3D, ba nawet nie HD. jest sens kupowac bluray 3d? a.... moze lepij dobre DVd zamiast BR? pomóżcie.
Tak, jest sens. BluRay to minimum 720 linii i na telewizorze "HD Ready" w stosunku do DVD jest to tak duży przeskok jak obraz z kablówki do DVD.
piotereks
18-12-2011, 13:50
na telewizorze "HD Ready" .
Napisałem ze NIE MAM! TV HD!
Normalny 26'' Sony Bravua ale niestety bez HD.
Napisałem ze NIE MAM! TV HD!
Normalny 26'' Sony Bravua ale niestety bez HD.
"Normalny" znaczy jaki? Kineskop? Jaki model?
piotereks
18-12-2011, 15:17
"Normalny" znaczy jaki? Kineskop? Jaki model?
LCd - Sony Bravia KDL26V4500/nie ma hd/ tak jak pisalem
LCd - Sony Bravia KDL26V4500/nie ma hd/ tak jak pisalem
Rozdzielczość to jak najbardziej HD: 1366 x 768 i dane techniczne mówią, że przyjmuje sygnał HD: http://www.sony.pl/product/tv-66-26-lcd/kdl-26v4500#pageType=TechnicalSpecs
Nie ma jedynie FullHD, co przy 26 calach jest bez znaczenia ;)
Art Erie
18-12-2011, 17:26
Nie ma jedynie FullHD, co przy 26 calach jest bez znaczenia ;)
Możesz rozwinąć dlaczego przy 26" nie ma różnicy pomiędzy HD ready 1280x720 a full HD 1920x1080 ?
Rafał_Sz
18-12-2011, 17:31
Możesz rozwinąć dlaczego przy 26" nie ma różnicy pomiędzy HD ready 1280x720 a full HD 1920x1080 ?
To tak jakbyś na odbitce 10 X 15 chciał zobaczyć przewagę 36 megapikselowej matrycy. ;)
P.S. Alf i reszta osób które poświęciły czas na porządki - serdeczne dzięki!
Przy 50" i odległości mniejszej niż 4 metry odrobinę widać różnicę między 720 i 1080 linii. Choć nie wie wiem czy to czasem nie autosugestia. ;)
Art Erie
18-12-2011, 19:04
OK. Załóżmy, że nie zauważę różnicy pomiędzy rozdzielczością 1280x720 a 1920x1080 na ekranie 26" z odległości 1,5m.
Ale z tego co udało mi się wygooglać, to chodzi też o sposób wyświetlania obrazu (progresywny lub bez przeplotu).
Wśród TV 26 cali znalazłem jeden model 26" z rozdzielczością 1920x1080 - LG 26LV5500 http://www.lidercen.pl/produkt-77274.html?partner=10
progresywny lub bez przeplotu
Progresywny jest właśnie bez przeplotu. Chodzi o progresywny lub z przeplotem.
Art Erie
18-12-2011, 19:09
Acha :) A możesz zerknąć na pozostałe parametry tego TV ? I ewentualnie zaproponować konkurenta ? (wyłącznie 26")