PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki telewizor? Wszystko o RTV!

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11

rotor
17-11-2012, 22:40
Nie da się. To nagrywanie jest mocno zubożone. Nie można np. przycinać nagrań itp. Można je tylko obejrzeć na tym konkretnym telewizorze.

a orientujesz się, czy to w Panasie tak tylko jest? czy np. Samsung nagra mi na dysku i mogę to sobie później na kompie odtworzyć, poobcinać itp.?

TOP67
17-11-2012, 22:42
a orientujesz się, czy to w Panasie tak tylko jest? czy np. Samsung nagra mi na dysku i mogę to sobie później na kompie odtworzyć, poobcinać itp.?

Na żadnym telewizorze tak się nie da. Zabrania tego HDCP.
Ale wystarczy kupić dekoder za 100 zł (na WIWA 100) i nagrywać sobie na pendrive. Potem możesz to dowolnie obrabiać w kompie.

qualin
17-11-2012, 23:02
Ja !'*#!**';
Czlowiek pisze że plazma odpada a ci swoje. No przeciez to rece opadaja. Nic, kompletnie nic nie dociera. Groch o sciane to malo powiedziane. Jaka krucjata to jest czy jak ?

Moja sugestie o jednoznacznych, obiektywnych wynikach jakis badan w celu poparcia boskosci plazmy oczywiscie wyznawcy pomijaja milczeniem. Powod jest powszechnie znany i oczywisty - takie badania nie istnieja bo nie mozna jednoznacznie i obiektywnie stwierdzic że plazma jest lepsza od LCD. Ale przyznac tego sie nie da, prawda ? Zenujace to jest naprawde. Ja sie poddaje bo szkoda nerwow i klawiatury.

Wez wuluzuj ja tutaj zadnej krucjaty nie prowadze, nikogo nie namawiam, a wypowiadajac sie w temacie pisalem o swoim wlasnym prywatnym zdaniu. Zaczynasz sie zachowywac wlasnie tak jak piszesz powyzej tylko z odchyleniem w druga strone bo dla Ciebie tylko LCD i jak ktos cos dobrego o plazmie napisze to zaraz cisniesz, ze Ty nie widzisz wiec Twoje zdanie jest sluszniejsze. Kazdy lubi co innego i trzeba uszanowac czyjes preferencje, dotyczy to obu stron, a nie tylko jednej.

Co do migotania plazmy to szczerze pierwszy raz slysze, ja na swojej nigdy nie zauwazylem takiego czegos, tak samo nie widzialem u moich rodzicow czy dwoch siostr, ani tesciowej ktora ma najtansza kichowata plazme.
To migotanie to jak wyglada, tak jak w monitorze CRT ustawione na zbyt niska czestotliwosc?

rotor
17-11-2012, 23:05
ok, dzięki

a na temat wielkości TV coś doradzicie, wystarczy te 47 Panasa, czy brać 50cali Samsunga, czy to w sumie jeden czort?

do qualin

to efekt podobny do tego z 50Hz baniek, onegdaj królujących w naszych domach

qualin
17-11-2012, 23:11
Co do wielkosci to zawsze lepiej wziasc wiekszy ekran niz sie planuje. Ja mam 42 i caly czas zaluje, ze nie bralem 50tki. Jak bede zmienial to wezme 50 minimum :)

To ja napewno nie uswiadczylem nigdy takiego migotania, za to slysze bzyczenie elektoroniki w plazmach, ale to tylko w srodku nocy jak jest wystwietlany bardzo jadny obraz :)

Ogryzek
17-11-2012, 23:12
Migotanie jak z CRT 50Hz ?

Zatkało mnie...aż pójdę się przyjrzeć bo może czegoś nie wiem...

rotor
17-11-2012, 23:30
Co do wielkosci to zawsze lepiej wziasc wiekszy ekran niz sie planuje. Ja mam 42 i caly czas zaluje, ze nie bralem 50tki. Jak bede zmienial to wezme 50 minimum :)

To ja napewno nie uswiadczylem nigdy takiego migotania, za to slysze bzyczenie elektoroniki w plazmach, ale to tylko w srodku nocy jak jest wystwietlany bardzo jadny obraz :)

a z jakiej odległości oglądasz?

qualin
17-11-2012, 23:31
Jakies 3 - 3,5 metra.

arturmsi
17-11-2012, 23:35
Sony nie znaju ale o 6100 jest coraz wiecej pochlebnych opinii.

Panowie, mam uchwyt jakis tam nołnejm z alledrogo ktory mial pierwotnie sluzyc w duecie z TV 42 cale. I to jest niby max dla uchwytu. TV bedzie 46 cali i zastanawiam sie czy trzeba kupic uchwyt czy moze wystarczy sprawdzic udzwig tego starego i wieszac jak da rade. Czy moze jest tak że te uchwyty do wiekszych TV sie jakos szerzej "rozjezdzaja" ? Choc przeziez rozstaw mocowac czy to w 42 czy w 46 jest taki sam.
Podpowiecie ?

Mam samsunga 6100 46 cali i jest rewelacyjny, nic mi w nim nie brakuje ;)

Tom01
17-11-2012, 23:40
Migotanie jak z CRT 50Hz ?

Zatkało mnie...aż pójdę się przyjrzeć bo może czegoś nie wiem...

Jak się spojrzy kątem jednego oka, może drugiego, pokombinuje z obrazami jasnymi ciemnymi, to może się dać zauważyć szczątkowe migotanie na granicy percepcji. Zdecydowanie nie można porównać do CRT 50Hz. W porównaniu do migotania plazmy, CRT 100Hz to stroboskop dyskotekowy. Miałem w przeszłości kilka wysokich modeli Trinitronów Vega 100Hz i w odróżnieniu do plazm, na nich bez wysiłku dało się zobaczyć miganie. Na plazmie jest to zależne od jaskrawości, kontrastu, modelu/generacji ekranu i osobniczych cech oglądacza. Efekt jest bardzo słaby, ale jak się postarać, to czasami da się go zaobserwować. W normalnym obrazie/filmie nigdy mi się to nie udało, tylko na testowych. Migotanie wynika stąd, że luminofor jest pioruńsko szybki i przy małym wypełnieniu przebiegu sterującego są stosunkowo długie przerwy między mignięciami. Ze dwa lata temu Panasonic zwiększył sygnał PWM z 200 do 600Hz właśnie po to żeby wyeliminować do zera widoczność migotania. Szczerze mówiąc nie skupiałem się żeby sprawdzić czy to poskutkowało, bo i w starszych uciążliwość, jak sądziłem do tej pory jest praktycznie zerowa. Spotkałem paru ludzi którzy byli w stanie dostrzec migotanie, ale jak na razie nikogo, kto by stwierdził, że to dyskwalifikująca wada.

Jakies 3 - 3,5 metra.

Ja często siedzę w takiej odległości przy 50-tce i też mogłaby być większa. Wszak jak się siedzi w kinie to wielkość ekranu jest jeszcze większa i jest super.

qualin
17-11-2012, 23:45
Mi sie marzy tak z 55 cali, ale zona narazie skutecznie blokuje zakup nowego telewizora :P

Tom01
17-11-2012, 23:50
Mi sie marzy tak z 55 cali, ale zona narazie skutecznie blokuje zakup nowego telewizora :P

Jest tylko pewien problem. Sygnał. Wraz ze wzrostem wielkości ekranu trzeba coraz lepszego obrazu. Już na ok 46" standardowy obraz SD jest słabo oglądalny a na większych wręcz musowo HD min 720. Ciekaw jestem przy jakiej przekątnej HD będzie za słaby.

rotor
17-11-2012, 23:56
to, że Panas ma IPS LCD to coś znaczy w praktyce, czy jakaś lipa, nie mająca zbytniego wpływu na jakość obrazu ?

Tom01
17-11-2012, 23:59
to, że Panas ma IPS LCD to coś znaczy w praktyce, czy jakaś lipa, nie mająca zbytniego wpływu na jakość obrazu ?

LCD to zawsze LCD. Zasady działania nie da się zmienić. A jak wielokrotnie pisałem, zasada działania LCD jest sprzeczna z zasadą działania telewizora. Całkowite przeciwieństwo. Mamy więc do czynienia ze zmuszaniem panelu LCD do nienaturalnego zachowania. Może się pojawić pytanie, po co się to robi, skoro plazmy są takie dobre. Ano po to, że LCD jest dużo tańszy w produkcji.

rotor
18-11-2012, 00:09
no dobra, ale chyba możemy wydzielić te "lepiej zmuszane" od tych "gorzej" , (że się posłużę w.w. terminologią), poza tym, nie jestem jakimś tv-maniakiem i jakość bezwzględna chyba mi niepotrzebna, poza tym i tak coś musze wybrać, bo mi głowe suszą,.. "że ten obraz taki mały jest "

qualin
18-11-2012, 00:39
Idz do sklepu i wybierz ten, ktory najabrdziej bedzie Tobie odpowiadal. Wiem, ze sa tez serwisy, ktore przeprowadzaja prezentacje wybranych modeli w domu klienta i to jest najlepsza opcja bo w sklepie to mozna sobie conajwyzej porownac wyglad poszczegolnych odbiornikow.

kafecz
18-11-2012, 14:46
http://www.rgbdirect.co.uk/ProductQuickViewMobile.asp?SKUNumber=113724&Model=SAMSUNG-UE40ES6300
Pytanko, ktos posiada, jakies wady, moze cos w podobnej cenie?

NBA
21-11-2012, 00:14
Co byście polecili z telewizorów powiedzmy do 2500 PLN, firma nieważna, ważna jakość no i żeby był większy niż 43 cale... :)

Strus
21-11-2012, 00:40
2500zl
Wiecej niż 43 cale
Ma być dobra jakosc

Jedna z opcji wyklucza 2 pozostale. Konfiguracje sobie sam wybierz

NBA
21-11-2012, 00:44
2500zl
Wiecej niż 43 cale
Ma być dobra jakosc

Jedna z opcji wyklucza 2 pozostale. Konfiguracje sobie sam wybierz

Dzięki za trafne spostrzeżenie... Chodzi mi o tv na którym będę oglądał głownie filmy, stad pomysł na wielkość... A w sklepach od groma tv...

rainbowwarrior
21-11-2012, 11:58
Bierz 6100 i sie potem chwal spostrzezeniami bo ja bede go w styczniu kupowal. Tylko o 6 cali wiekszego

Kilka słów o UE40ES6100. Pomimo 200Hz czasami obraz smuży i "skacze". Przeglądarka nie jest tak dobra jak np. Opera, ale nie jest źle. Długo trwa przełączanie między kanałami. Ustawienia fabryczne obrazu tylko odstraszają od zakupu, więc trzeba trochę przy tym posiedzieć. PIP pozwala na oglądanie telewizji w trakcie korzystania z przeglądarki, a nie na oglądanie 2 programów jednocześnie.
Z zestawem Logitech MK 220 działa bez problemów. Nagrywanie przez czytnik kart na CF Ultra 30Mb/s również. Korzystam z czujnika światła, przez co po zgaszeniu lampy w pokoju po kilku sekundach obraz się ściemnia. "Kurza stopka" wygląda dobrze. Z przodu nie ma przycisków więc nie będzie śladów po paluchach.

Strus
21-11-2012, 12:08
Myślisz że będzie coś lepszego za te same pieniądze ?

Tom01
21-11-2012, 12:10
Myślisz że będzie coś lepszego za te same pieniądze ?

Przy ok 2500. Pewnie!

Strus
21-11-2012, 12:20
Przy 3200 bo tyle mniej więcej 46es6100 kosztuje.

To chętnie się zapoznam - 46 cali, cena do 3200, ma nie mieć najmniejszych nawet problemów z odtwarzaniem plików HD wraz z napisami z podpiętego dysku. Będzie działał zarówno w dzień jak i wieczorem. Preferowane LED

Tom01
21-11-2012, 12:27
coś lepszego (...) Preferowane LED

No cóż. Powinienem napisać, że to kryteria wzajemnie wykluczające się, ale to już się robi nudne. ;)

Strus
21-11-2012, 12:33
No tu akurat masz 100% racji. Nuda.....

rainbowwarrior
21-11-2012, 12:59
Też zastanawiałem się nad plazmą, ale dość istotna była dla mnie przeglądarka, którą podobno Samsung ma najlepszą. Najmniejsze plazmy Samsunga z przeglądarką mają 51 cali, a to dla mnie za dużo i przede wszystkim za drogo. Przyglądając się plazmie w sklepie, także nie dostrzegałem jej przewagi.
Co do 6100 to jeszcze na białym ekranie widać pionowe pasy o różnej jasności (ale też nieczęsto ogląda się biały ekran). Może trochę narzekam ale nie jest też tak, że nie da się oglądać. Po prostu dobrze wiedzieć o pewnych rzeczach przed zakupem. W tej cenie mimo wszystko chyba nie kupił bym nic, co bardziej by mi odpowiadało.

Tom01
21-11-2012, 13:08
Też zastanawiałem się nad plazmą, ale dość istotna była dla mnie przeglądarka, którą podobno Samsung ma najlepszą.

Najlepsze i niedrogie plazmy robi Panasonic, ale na temat przeglądarek i innych bajerów nie podpowiem, bo używam telewizora jako telewizora. Próby wykorzystania do przeglądania internetu przypominały mi czesanie się grabiami, więc nie interesowałem się dalej tematem. Trzeba zadecydować, czy ważniejszy obraz czy przeglądarka internetowa.

Co do 6100 to jeszcze na białym ekranie widać pionowe pasy

Nierówność podświetlenia to jedna z wielu pięt Achillesowych LCD. Jeśli w jasnym sklepie Pan to widział to w domu będzie 100x bardziej.

Przyglądając się plazmie w sklepie, także nie dostrzegałem jej przewagi.

To normalne, bo ani sprzęt nie jest normalnie ustawiony, ani warunki oświetleniowe nie sprzyjają ocenie. Plazma coraz bardziej odstaje od LCD w miarę obniżania poziomu oświetlenia. Nawet w dzień, ale w domu, nie w sklepie widać sporą różnicę, bo w domu nigdy nie jest tak jasno. Po południu i wieczorem różnica zaczyna być ogromna widoczna dla zupełnego laika z łapanki na ulicy.

NiKtos
21-11-2012, 17:37
Uczepiłeś się tej plazmy jak rzep psiego ogona... Mam plazmę Panasonica i Samsunga 6100, w wersji 55 calowej. Co prawda początkowo trudno mi się patrzyło na Samsunga, ale myślę, że jest to kwestia przyzwyczajenia. Wydawało mi się, że plazma wyświetla obraz sd lepiej jak Samsung, a według mojego brata jest w drugą stronę. Przeglądarka jest świetna i przyjemnie się z niej korzysta. Po podpięciu klawiatury i myszki praktycznie jak zwykły komputer. Komfortowo odtwarza się z dysku. Czy to mkv. czy flac. nic nie stoi na przeszkodzie. Już nie wspomnę o 3D. I przynajmniej pobiera 5x mniej mocy w porównaniu do Panasonic, a telewizor u mnie gra praktycznie ciągle.
Tom01 chyba za długo siedzisz w branży.

Tom01
21-11-2012, 17:53
Uczepiłeś się tej plazmy jak rzep psiego ogona...

A dlaczego nie?

Co prawda początkowo trudno mi się patrzyło na Samsunga

Może Pan to rozwinie? Nie jest to czasem jeden z dowodów na wady które wielokrotnie opisywałem?

I przynajmniej pobiera 5x mniej mocy w porównaniu do Panasonic, a telewizor u mnie gra praktycznie ciągle.

Na pewno? Mierzył Pan to? Plazma może potencjalnie więcej pociągnąć z gniazdka, ale wcale nie powiedziane, że to robi, szczególnie w domu, normalnie wyregulowana. Wynika z zasady działania. LCD za to ciągnie stale max i to też wynika z zasady działania. Wcale nie są rzadkie przypadki, kiedy się okazuje, że to LCD ciągnie więcej niż plazma przy tych samych ustawieniach. Głównie chodzi o słabe światło, wieczór i noc. W takich warunkach plazma ciągnie mniej więcej 20% tego co napisane na tabliczce, a LCD 80-100%. Problem w tym, że LCD nie można wiele przyciemniać, bo pada biel, leci na pysk dynamika. Niezależnie czy ekran jest biały czy czarny, podświetlenie musi pracować. W plazmie nie.

Tom01 chyba za długo siedzisz w branży.

22 lata. ;)

TOP67
21-11-2012, 19:03
Mierzył Pan to? Plazma może potencjalnie więcej pociągnąć z gniazdka, ale wcale nie powiedziane, że to robi, szczególnie w domu, normalnie wyregulowana. Wynika z zasady działania. LCD za to ciągnie stale max i to też wynika z zasady działania. Wcale nie są rzadkie przypadki, kiedy się okazuje, że to LCD ciągnie więcej niż plazma przy tych samych ustawieniach. Głównie chodzi o słabe światło, wieczór i noc. W takich warunkach plazma ciągnie mniej więcej 20% tego co napisane na tabliczce, a LCD 80-100%.

Ja mierzyłem i się przeraziłem. W dzień plazma 42" pobiera 200-250W. W nocy, przy oglądaniu filmu z czarnymi paskami spada do 120-160W mocy czynnej. Zatem spadek jest mniej więcej o połowę.

Edit. Oczywiście włączony tryb ECO.

Tom01
21-11-2012, 19:18
Ja mierzyłem i się przeraziłem. W dzień plazma 42" pobiera 200-250W. W nocy, przy oglądaniu filmu z czarnymi paskami spada do 120-160W mocy czynnej. Zatem spadek jest mniej więcej o połowę.

To chyba coś nie tak z tym pomiarem, telewizorem albo jego regulacją. 50" plazma ciągnie wg mojego miernika 120-140W max. Przy dość agresywnym obrazie w dzień ok 190-200W. A na papierze ma 540W, to dość stary model, sprzed ok 3 lat albo więcej. Natomiast 42" nowy model, nówka, po regulacji do pracy w dzień, żłopie całe ok 40W. Oba Panasonic.

Boryszuk
21-11-2012, 19:21
To chyba coś nie tak z tym pomiarem, telewizorem albo jego regulacją. 50" plazma ciągnie wg mojego miernika 120-140W max. Przy dość agresywnym obrazie w dzień ok 190-200W. A na papierze ma 540W, to dość stary model, sprzed ok 3 lat albo więcej. Natomiast 42" nowy model, nówka, po regulacji do pracy w dzień, żłopie całe ok 40W. Oba Panasonic.

A próbowałeś przeprowadzić pomiar przy włączonym TV?

Strus
21-11-2012, 19:31
A próbowałeś przeprowadzić pomiar przy włączonym TV?

Mistrz Ciętej Riposty :)

bogdi64
25-11-2012, 13:55
konkretne pytanie do FACHOWCÓW, czyli bez gdybania ;)
czy za TV LCD mogę w odległości ok 15-20 cm ustawić głośnik niskotonowy (z własnym wzmacniaczem - mały) od kina domowego, wiem, że kineskopy "zmieniały" kolor, dla LCD jest to chyba bez różnicy, ale wolę zaczerpnąć opinii od FACHOWCÓW

Rafał_Sz
25-11-2012, 14:57
konkretne pytanie do FACHOWCÓW, czyli bez gdybania ;)
czy za TV LCD mogę w odległości ok 15-20 cm ustawić głośnik niskotonowy (z własnym wzmacniaczem - mały) od kina domowego, wiem, że kineskopy "zmieniały" kolor, dla LCD jest to chyba bez różnicy, ale wolę zaczerpnąć opinii od FACHOWCÓW
Sub POWINIEN stać na podłodze. Kierunek ma mniejsze znaczenie, ale "gleba" musi być.

Zolty
25-11-2012, 15:01
Jesli to dedykowany do KD to powinien byc ekranowany, a wtedy nie powinno byc problemu z wplywem magnesu na otoczenie.
O ile taki wplyw ma znaczenie przy LCD, czego niestety nie wiem.

bogdi64
25-11-2012, 15:40
Sub POWINIEN stać na podłodze. Kierunek ma mniejsze znaczenie, ale "gleba" musi być.

z tym subwoofer to lekka przesada ;), to bardziej głośnik nisko-tonowy z kombajnu sony o pojemności (tak na oko) 10 litrów bez możliwości regulacji (automat z mikrofonem analizującym i "ustawiającym" głośniki dla ich ustawienia w pomieszczeniu)

Rafał_Sz
25-11-2012, 15:50
Aha. Ale i tak się swego będę trzymał. :) Sub na ziemi = miękki basik, sub na podwyższeniu = dudnienie. Co do LCD, o zakłócenia bym się nie obawiał. Du*a ekranów jest mocno ekranowana.

Aeon88
25-11-2012, 19:22
No ładnie jak wam plazmy drą ponad 200W to ja muszę sprawdzić swoją, bo jak żona w domu to TV chodzi non stop :/

qualin
25-11-2012, 19:29
U mnie plazma chodzi conajmniej po 5-6 godzin dziennie, do tego tyle samo komp no i oczywiscie agd razem z plyta i piekarnikiem na prad i rachunek nigdy nie byl wiekszy jak 90 zl na miesiac.

Mamrot
28-11-2012, 14:00
To ja poproszę o pomoc wyrocznie i nie tylko.
Po pięciu latach, już drugi raz padł mi zasilacz w plazmie Panasonica 42".
Poprzedni koszt naprawy to 1200pln, tak więc odeszła mi ochota na reanimacę trupa,
tym bardziej, że się co nieco powypalał ekran, brak wbudowanego dekodera, nie podobało mi się skalowanie
i nie dało się poprawnie wyświetlać obrazów z laptopa.
Teraz ponownie myślę o plazmie z uwagi na dużą swobodę kątów patrzenia i moim zdaniem lepsze "obrazowanie".
Teraz patrząc w ofertę, trochę się gubię, bo nie wiem co te literówki oznaczają i z czym się wiąże różnica w cenie.
Zanim zacznę organoleptycznie sprawdzać poziom zadowolenia, prosiłbym o wstępne wyjaśnienie w jednym zdaniu
istotnych różnic, oddzielenia marketingowego bełkotu, ziarna od plew, czyli za co warto dopłacić.
Moje typy TX-P50VT50 (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Telewizory/Telewizory+plazmowe/TX-P50VT50/overview/8952465/index.html?view=&angle=1), TX-P50GT50 (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Telewizory/Telewizory+plazmowe/TX-P50GT50/overview/8951492/index.html), TX-P50ST50 (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Telewizory/Telewizory+plazmowe/TX-P50ST50/overview/8951753/index.html), TX-P50UT50 (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Telewizory/Telewizory+NeoPDP/TX-P50UT50/overview/8952328/index.html)
Albo inne cudo, oczywiście wolę wydać mniej niż więcej, ale z sensem :wink:

Niestety byłem w sieciówkach i poziom kompetencji zostawię bez komentarza.

qualin
28-11-2012, 14:41
Podales modele od najwyzszego do najnizszego. Jak brac to te lepsze bo niskie modele sa takie sobie. W starych panasach nawet niskie modele dawaly swietny obraz, teraz te niskie sa ok, ale bez rewelacji.

TOP67
30-11-2012, 08:22
Jakby ktoś chciał kupić tanio telewizor, to dzisiaj jest LED 40" za 1440 zł
http://pl-pl.forum.ibood.com/26237-telewizor_samsung_led_smart_tv_40/

Strus
04-12-2012, 11:49
Dylemat mam. Rozmiarowy. Bylem nastawiony na 46 ogladany z 3 metrow. Ale mam watpliwosci natury czysto finansowej. 40 cali tego samego modelu jest 700zl tansze. I mam problem. Czy 40 to nie bedzie za malo ? Dotad a domu u rodzicow mialem 21. Od kilku lat 23 cale monitora robia za element kina domowego. Ogladane z dobrych 4-5 metrow i jakos nie placzemy za bardzo. A akurat sytuacja zmusza do przyjzenia sie kazdej zlotowce.

Rafał_Sz
04-12-2012, 12:04
Mam 40" oglądane z 4 m i 32" oglądane z 2 m. Da się żyć, ale i 50" nie byłby za duży przy 3 m. Wiem, nie pomogłem. :)

Strus
04-12-2012, 12:07
50tke wlasnie 2 dni temu ogladalem z 3 metrow i byla dla mnie za duza. Wiem. Dziwny jestem :)

Rafał_Sz
04-12-2012, 12:15
50tke wlasnie 2 dni temu ogladalem z 3 metrow i byla dla mnie za duza. Wiem. Dziwny jestem :)To jest tak tylko na początku, potem brakuje tych paru cali.

canox
04-12-2012, 12:18
50tke wlasnie 2 dni temu ogladalem z 3 metrow i byla dla mnie za duza. Wiem. Dziwny jestem :)

Do 42" (Panasonic P42G30E) oglądanych z 2,5 - 3 metra przyzwyczajałem się przez dobry tydzień ... po roku użytkowania kupiłbym deczko większy ... oczywiście ważny jest też dobry sygnał :)

nowart
04-12-2012, 12:22

Dam sobie głowę uciąć, że 50'' z 3 metrów nie była za duża tylko sygnał był za słaby. Ja z 3 metrów oglądam 42" i uważam, że to jakaś miniaturka a nie telewizor. Przy dobrej jakości obrazu i 60" byłoby ok.
Każdy przesiadając się z ekraników dwudziestokilkucalowych uważa w chwili zakupu, że skoro dotąd wystarczył 21" to przy 42" będzie się czuł jak w Multikinie - i doświadczenie pokazuje, że prawie każdy potem żałuje ;)

Strus
04-12-2012, 12:26
Smiem watpic że Nka ma slaby sygnal...

Rafał_Sz
04-12-2012, 12:34
Smiem watpic że Nka ma slaby sygnal...Wszystkie kanały HD na których leci materiał HD na "n" są w wyśmienitej jakości. Te nagrane też.

Strus
04-12-2012, 12:54
Nawiasem mowiac mnie N zdenerwowala troszke. Mialem nadzieje że moze na swieta zrobia aktywacje gratis zamiast 200zl a tu lipa. Jakies zupelnie mi nie potrzebne programy podokladali :( Poczekam. Moze na nowy rok....

Rafał_Sz
04-12-2012, 13:06
Bo enka to już C+. I chyba z Cyfry plus zaczęli czerpać kretyńskie pomysły marketingowe.

wilk325
04-12-2012, 13:22
Dam sobie głowę uciąć, że 50'' z 3 metrów nie była za duża tylko sygnał był za słaby. Ja z 3 metrów oglądam 42" i uważam, że to jakaś miniaturka a nie telewizor. Przy dobrej jakości obrazu i 60" byłoby ok.

Niestety, od 4 dni oglądam N na 65" Panasonica :), właśnie z 3m i wczoraj przesunąłem fotel o 1m do tyłu ;) bo jednak to wielkie bydle i oczy zaczynały boleć :(.

Strus
04-12-2012, 13:25
Dobrze że miales ten metr :) :) :)

sokrates
04-12-2012, 13:26
Kurde a ja 20 lat jak nie wiecej ogladalem na 21 cali i bylo cacy :)

Wysyłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2

Rafał_Sz
04-12-2012, 13:30
Kurde a ja 20 lat jak nie wiecej ogladalem na 21 cali i bylo cacy :)

Wysyłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2
Zenitem też cacy zdjęcia wychodzą. :)

rotor
04-12-2012, 13:43
Panowie, jestem na etapie wyboru "szklanego ekranu" poradźcie coś, bo
a teraz propzycje, które znalazłem
a) http://www.agito.pl/telewizor-panasonic-47-led-tx-l47et50e-3d-405-554366.html?cid=2505&attr=1-18076,1433-229594
b) http://www.agito.pl/telewizor-samsung-50-led-ue50es6100-405-653747.html?cid=2505&attr=1-614,1433-184506

pomożecie ?

no i stało się :)
zagościł u mnie w końcu TV Panas z pierwszego linku, co do wielkosci :
oglądam z 3-4 m i uważam, że 47cali to optimum. Na początku wydawał się zbyt duży i oczy mi sie trochę "rozjeżdżały", ale potem było ok.
większego sobie za bardzo nie wyobrażam, po prostu nie ogarniałoby się wzrokiem tego, co się dzieje na ekranie

nowart
04-12-2012, 13:50
Niestety, od 4 dni oglądam N na 65" Panasonica :), właśnie z 3m i wczoraj przesunąłem fotel o 1m do tyłu ;) bo jednak to wielkie bydle i oczy zaczynały boleć :(.

Oczywiście z tymi 60" to może i odrobinę przesadziłem, a tu jeszcze 5" więcej... ale poczekamy z tydzień, dwa i napisz wtedy czy fotel pozostał na swoim miejscu ;)

rotor - w tym wątku lepiej nie chwalić się takimi wyborami. zaraz przyjdzie szaman WidzącyWiedzącyNajlepiej i uświadomi Cię jak wielki popełniłeś błąd :lol:

M_B
04-12-2012, 13:55
Moj przyszly tesc kupil w niedziele LG 60" 3D i na razie jego rodzina mowi, ze duzy. Poprzedni mieli 42"...
Odleglosc ogladania to 3 metry.

TOP67
04-12-2012, 13:59
Przy tej wielkości materiał źródłowy musi być odpowiedni, niezależnie od tego czy jest nadawany w HD. Stare filmy będa kiepsko wyglądały.
Ważna jest też jakość kompresji. Nic tak mnie nie wkurza, jak cyfrowe błędy w obrazie. Czasem człowiek idzie, a sciana za nim podąża skokami.

Strus
04-12-2012, 13:59
Kurna, kupie chyba jednak te 46....

nowart
04-12-2012, 14:05
Jeśli twierdzisz, że sygnał masz dobry to nie zastanawiaj się nawet chwili. Jeśli finanse pozwolą to gwarantuję , że i z 52" będziesz zadowolony mimo początkowego efektu wow ;)

wilk325
04-12-2012, 14:07
Z panasoniców mam obecnie:
1. TX-P65VT50 - wielkie bydle
2. TX-P55VT50 - wisi w sypialni i z 4 metrów ogląda się super
3. TX-P42ST50E - w pokoju gościnnym 3 metry i też jest super, to baardzo dobry model ( matryca z droższego modelu ) za rozsądne pieniądze.
Ja niestety miałem LED Sony 3 miesiące i dla mnie to jednak nie to - zdecydowanie wolę plazmę.

Aeon88
04-12-2012, 14:09
Plazma jak dla mnie była lepsza dlatego, że nie ma takiej pixelozy, obraz nie w HD dużo lepiej wygląda na plaźmie niż na LCD. Na LCD to była porażka, jak się w sklepach oglądało materiał puszczany np z tunera N'ki oglądając kanał który nie nadawał w HD. Plazma radziła sobie z obrazem dużo lepiej. Sam mam Samsunga 42" oczywiście plazmę i jestem baaaaardzo zadowolony.

PS. Materiał HD też jest bardziej taki "filmowy" z filmowym szumem, a nie płaski pixelowy jak w LCD. Jak TV to tylko plazma.

PS#2. 42" oglądam z odległości niecałych 3m. Jest optymalnie.

Endryou
04-12-2012, 14:10
Bierz 46'' bo będziesz żałował jak weźmiesz mniejszy :) Ja do swojego 46 przyzwyczaiłem się po ok miesiącu i teraz 50 czy 55 też by był ok :D Odległość oglądania również ok 3m.

Pzdr

Marek
04-12-2012, 14:41
Jakiś czas temu miałem podobny dylemat. Ostatecznie zakupiony został Panasonic TX-P46G30E. jestem zadowolony, obraz wraz z N super, nic nie buczy (były takie głosy w sieci).
Po ustawieniu w domu chciałem wymienić na mniejszy :) Teraz zastanawiam się czy nie sprzedać i kupić większy lub jeszcze większy. Oglądam tv w odległości ok 5 metrów. Choć naprawdę super wygląda z ok 2,5-3m.

Zolty
04-12-2012, 14:50
Od kilku lat ogladam 37 cali z 2.5-3 metrow, nie mialem na poczatku wrazenia ze jest wielki (mimo przesiadki z 21 cali CRT), ani teraz ni brakuje mi rozmiaru. Na razie staruszek JVC dziala bezproblemowo, ale gdybym wymienial to na cos z przedzialu 37-40 (max 42) cali. Rozne sa preferencje, ja nigdy nie lubilem siedziec w kinie z przodu i tego krecenia glowa zeby ogarnac ekran. ;)

Strus
04-12-2012, 15:29
Żeby Samsung nie przestal robic 42 to bym dylematu nie mial

rotor
04-12-2012, 17:54
rotor - w tym wątku lepiej nie chwalić się takimi wyborami. zaraz przyjdzie szaman WidzącyWiedzącyNajlepiej i uświadomi Cię jak wielki popełniłeś błąd :lol:
"Szaman" miał już swoje "5min", wysłuchałem, pokiwałem głową, i dokonałem w miare świadomego wyboru ;)

Rozne sa preferencje, ja nigdy nie lubilem siedziec w kinie z przodu i tego krecenia glowa zeby ogarnac ekran. ;)

dokładnie, zawsze się dziwiłem tym siedzącym z przodu, chociaż nie mozna im odmówić praktyczności, bo mogli wyciągnąć nogi do woli

TOP67
04-12-2012, 19:53
ja nigdy nie lubilem siedziec w kinie z przodu i tego krecenia glowa zeby ogarnac ekran. ;)

dokładnie, zawsze się dziwiłem tym siedzącym z przodu, chociaż nie mozna im odmówić praktyczności, bo mogli wyciągnąć nogi do woli

A nigdy nie pluliście z plasteliny do postaci na ekranie ;)

rotor
04-12-2012, 21:00
A nigdy nie pluliście z plasteliny do postaci na ekranie ;)

..wolałem "na żywca", jak kolerzance taką plastelinkę zapodałem we włoski,.. to dopiero była awantura :mrgreen:

a w temacie TV
jak do tej pory, sprawdzają się moje przewidywania
1.dźwięk prosto z TV do kitu (poprzedni TV - Thomson bańka), miał o wiele bardziej głęboki dźwięk, dwa rzędy głośników po bokach + na górze i dość spore "pudła rezonansowe" w obudowie
2. czerń rzeczywiście "mało czarna" i na tym polu plazma zapewne zostawia w tyle LCDki

Miałem obawy, co do kątów patrzenia - niepotrzebnie, wszystko na tym polu jest OK, to nie LCDki sprzed paru lat
Obraz: miód, cud i malina - po szybkich ustawieniach, odpowiada temu z monitora do obróbki zdjęć
rozdzielczość - tu po prostu duże WOW, zobaczyłem to, czego poprzednio nie widziałem :np. skróty nazwisk podczas transmisji F1, poprzednio więcej się domyślałem, niż widziałem, teraz - jak na dłoni

Zauważyłem pewną rzecz, otóż ASPECT AUTO, nie zawsze się sprawdza np na TV Kultura, wie ktoś dlaczego?

mancini
05-12-2012, 14:09
Co sadzicie o PANASONIC TX-P50ST50, nie mam możliwości zobaczyć go na żywo ( w testach wypada bardzo pozytywnie ), dzisiaj widziałem jego lepszego brata PANASONIC TX-P50VT50 i obraz mi się bardzo podobał. Czy jest sens dopłacania około 2,5K do do VT50 ?? Głownie będę oglądać TV z UPC, sporadycznie film. Chce podłączyć do do sieci wi-fi i czy trzeba specjalnie coś dokupić, czy już ma wszystko wbudowane ?? Innym rozwiązaniem jest LED Samsunga modele od ES6100 do modelu ES7000 ale ten ostatni to już tylko 46 cali.
I nie chce wydać fortuny, maniakiem ogladania TV nie jestem ( tygodniowo nie więcej jak 10h to i tak mocno naciągane ). Założony budżet to 5K jednak jak naprawde warto i bedzie kolosalna różnica na korzyść jakiegoś modelu to dopłacę nawet do 7K

rotor
05-12-2012, 16:42
Chce podłączyć do do sieci wi-fi i czy trzeba specjalnie coś dokupić, czy już ma wszystko wbudowane ??

jeśli pisze w instr., że ma WIFI wbudowane (a nie ready), to nic wiecej nie potrzebujesz, TV sam wykrywa ustawienia, albo (jak było w moim przypadku) trzeba będzie wszystkie cyferki wklepać ręcznie .

Mam inne pytanie do Was, czy ktos używa z TV oddzielnych głośników (nie chodzi mi o kino domowe) i moze mi cos polecic? bo tych wbudowanych w TV nie da się słuchać i nie sądzę, ze da się do tego przyzwyczaić :(

TOP67
05-12-2012, 16:54
A jak chcesz je podłączyć? Przez gniazdo słuchawkowe? Kolega używa tak TV z komputerowym zestawem 2+1.

rotor
05-12-2012, 16:54
no chyba tak, a są inne sposoby ?

TOP67
05-12-2012, 17:03
Można próbować wyciągać audio ze złącza Euro. Trzeba tylko ustawić je w tryb monitor.

rotor
05-12-2012, 17:17
no a to podłączenie do wejścia słuchawkowego, to lipa będzie ? tak, jak w kompie, tylko lepsze te głośniczki zakupić

Strus
05-12-2012, 17:18
Za kilkaset zl kupisz sensowne KD w markecie. Nie ma sensu kombinowac na sile.

TOP67
05-12-2012, 17:24
Zdecydowanie amplituner

rotor
05-12-2012, 17:30
się rozchodzi o to, że już mam KD i tak:
1) nie chce włączać osobnych urządzeń, żeby oglądnąć np. wiadomości (wiem, są takie piloty, co można połączyć kilka urządzeń i jednym naciśnięciem uruchomić co trzeba)
2)abstra****ąc od tego powyżej, - to kino, co mam, jest strasznie siarowe i dźwięk mi nie odpowiada również
3) nie potrzebuje KD gdyż: mam nagrywarke, na której odtworzę DVD, tuner radiowy mi niepotrzebny (podobno jest w TV, ale jeszcze nie wiem jak uruchomić :),

GeparD
05-12-2012, 18:06
To ja zapytam się o kino domowe.
Wybieram między Panasonicami: SC-BTT490 a SC-BTT290.
Wg karty porównującej http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/287749/module/general/compare/products/displayResult.html?p=SC-BTT290&p=SC-BTT490 : obydwa zestawy różnią się tylko wyglądem przednich głośników, czy jednak czegoś nie zauważam?
Wszak przednie głośniki w jednym i w drugim wyglądają inaczej więc jak mogą być na papierze identyczne?

Strus
05-12-2012, 18:09
Ad 1 - a po co ? Podpinasz zrodlo sygnalu TV bezposrednio do telewizora a telewizor optykiem do KD. KD odpalac nie musisz a jedynie mozesz.

Ad 2 - sprzedaj i dozbieraj na lepsze

Ad 3 - lepiej miec narywarke do odtwarzania DVD i nie miec sensownego dzwieku ?? Dziwne jak dla mnie

GeparD - w 490 sub jest skierowany w podloge. W 290 w klienta :) A kolumny moga być rozne. Dlaczego nie ? Przeciez to tylko obudowa w ktora wsadzone sa poszczegolne glosniki.

rotor
05-12-2012, 18:33
Ad 1 - a po co ? Podpinasz zrodlo sygnalu TV bezposrednio do telewizora a telewizor optykiem do KD. KD odpalac nie musisz a jedynie mozesz.

Ad 2 - sprzedaj i dozbieraj na lepsze

Ad 3 - lepiej miec narywarke do odtwarzania DVD i nie miec sensownego dzwieku ?? Dziwne jak dla mnie

.

ad,ad1 - tzn. głośniki w KD będą odtwarzać dźwięk z TV nawet, jak nie włączę KD ? bo o to mi się rozchodzi, zeby miec lepszy dźwięk z TV, bez zbędnych komplikacji a wbudowane głosniki daja słabe rezultaty
ad,ad2 - sprzedaż jest jedną z możliwości, a czy potrzebuję lepszego KD? to się jeszcze zastanowię
ad,ad3- no ja wiem, jakiś taki dziwny jestem :), trochę pod prąd ide ..

Strus
05-12-2012, 18:38
No fakt, same glosniki Ci dzwieku nie odtworza. Chodzilo mi o to że wiadomosci mozesz ogladac na glosnikach TV

TOP67
05-12-2012, 19:19
Wystarczy włączyć telewizor, żeby włączył się amplituner i ustawił na odpowiednie wejście. Regulacja głośności amplitunera odbywa się z pilota TV (bez żadnego programowania).
Analogicznie, jeśli wyłączysz TV, to wyłączy się amplituner.
Co więcej, jeśli włączę DVD, to włączy się amplituner (na odpowiednim wejściu) i TV.

A wszystko obsługuje się fabrycznym pilotem od TV.

rotor
05-12-2012, 21:08
TOP67, no to mi się już bardziej podoba, to jest VieraLink, czy jakoś tak? , coś mi się w instrukcji obiło o wzrok. Masz Panasa? jaki amplituner bys polecił, żeby za bardzo budżetu nie obciążać?

TOP67
05-12-2012, 21:25
Tak, to jest Viera Link. Ale inne firmy robią kompatybilne systemy.

Mam TV Panasonic, nagrywarkę Panasonic. Amplituner właśnie zmieniłem z Panasonic na Onkyo. Działa prawie wszystko jak na Panasonicu.

Poszukaj amplitunera SA-HR50. Jest tani i prosty. Jak Ci nie przeszkadza srebrny, to napisz PM

GeparD
09-12-2012, 13:11
GeparD - w 490 sub jest skierowany w podloge. W 290 w klienta :) A kolumny moga być rozne. Dlaczego nie ? Przeciez to tylko obudowa w ktora wsadzone sa poszczegolne glosniki.

Dzięki. 490 zamówione. Będzie w piątek :)

ALF
13-12-2012, 20:00
Potrzebuję podpowiedzi. Tani, przyzwoity odtwarzacz DVD. Musi mieć Euro, fajnie gdyby miał USB i hdmi. Głównie będzie odtwarzał filmy kręcone kamerą przez żonkę. Musi być prosty w obsłudze, bo Mama to rocznik 29 :D

Rafał_Sz
13-12-2012, 20:55
Potrzebuję podpowiedzi. Tani, przyzwoity odtwarzacz DVD. Musi mieć Euro, fajnie gdyby miał USB i hdmi. Głównie będzie odtwarzał filmy kręcone kamerą przez żonkę. Musi być prosty w obsłudze, bo Mama to rocznik 29 :D
Czyta wszystko i ma proste menu PL (http://allegro.pl/manta-dvd-065-emperor-basic-divx-usb-txt-hdmi-xvid-i2814579557.html) Możesz też poszukać tańszej wersji bez HDMI. I możesz dawać filmy na penie, czyta wszystko z USB. Szkoda, że nie zapytałeś kilka dni wcześniej, bo oddałem takie za free (już nie używam DVD).

ALF
14-12-2012, 02:38
A to:
KLIK (http://allegro.pl/odtwarzacz-dvd-ferguson-d-990-xvid-usb-hdmi-d990-i2861359381.html)
KLIK (http://www.agito.pl/odtwarzacz-philips-dvp3850g-803-452444.html?attr=3397-415841)
KLIK (http://www.agito.pl/odtwarzacz-panasonic-dvd-s48-czarny-803-450676.html?attr=3397-415841)
?

Rafał_Sz
14-12-2012, 09:30
A to:
KLIK (http://allegro.pl/odtwarzacz-dvd-ferguson-d-990-xvid-usb-hdmi-d990-i2861359381.html)
KLIK (http://www.agito.pl/odtwarzacz-philips-dvp3850g-803-452444.html?attr=3397-415841)
KLIK (http://www.agito.pl/odtwarzacz-panasonic-dvd-s48-czarny-803-450676.html?attr=3397-415841)
?
Z tymi nie miałem kontaktu, więc się nie będę wypowiadał. Domyślam się, że tuner naziemnej telewizji cyfrowej (z USB) albo nowy telewizor (który czyta z USB) na razie nie jest planowany?

ALF
14-12-2012, 10:37
Nie, Mama ma kablówkę i starego Philipsa CRT i nic nie mówiła o zmianie na coś nowszego (co nie oznacza, że w jakiejś najbliższej przyszłości to się nie stanie). Po prostu chcę Mamie podrzucać filmiki z wnuczką, które kręci żonka, a czasem coś na DVD czy CD. Dotyczy to również zdjęć.

Rafał_Sz
14-12-2012, 11:02
Nie, Mama ma kablówkę i starego Philipsa CRT i nic nie mówiła o zmianie na coś nowszego (co nie oznacza, że w jakiejś najbliższej przyszłości to się nie stanie). Po prostu chcę Mamie podrzucać filmiki z wnuczką, które kręci żonka, a czasem coś na DVD czy CD. Dotyczy to również zdjęć.
Ja bym kupił coś takiego i zamiast płyt używał pendrive lub ew. dysk.USB (http://www.manta.com.pl/pl/mp001/). Można to kupić za 50 zł i odpada koszt i zabawa z płytami.

ALF
14-12-2012, 11:14
Pomysł może i dobry, ale pamiętaj, że to ma obsługiwać osoba pod dziewięćdziesiątkę o nikłej znajomości sprzętu i komputerów. Do tego trzeba by dokupić twardy dysk, a to już podraża rozwiązanie.

Strus
14-12-2012, 17:47
Ma ktos może Panasonic'a TX-P42ST50E i powie coś z własnego doświadczenia ? Co ważne - czy czyta płynnie mkv z napisami po USB

Pabloo
22-12-2012, 16:42
Co polecacie w okolicach 5/6 tys. zł? Szukam czegoś w miarę dużego (koło 50cali), gdzie obraz będzie ładny.
Do tej pory zwróciłem uwagę na:
LG 55LM670S
LG 55LM620S
Sharp LC52LE830E

A może coś Panasonica? Ciężko się połapać w tym wszystkim ;)

Endryou
22-12-2012, 18:18
Zależy jeszcze w jakich warunkach najczęściej telewizor będzie oglądany. Jeżeli będzie to wieczór i nie za bardzo rozświetlony pokój to zdecydowanie polecam plazmę Panasonica. Obraz w porównaniu do LED-ów bardziej naturalny, nie tak mocno świecący i równomiernie podświetlony. Osobiście mi to bardziej odpowiada. W dzień też jest przyjemnie. Nie jest tak, że nie da się oglądać, aczkolwiek w jasnym dziennym pokoju ledy spisują się lepiej.
W kwocie jaką podałeś masz do wyrwania plazmy Panasonica z najwyższej półki: TX-P50VT50E - delikatnie ponad 6k, oraz model TX-P50GT50E - coś ponad 5k PLN. Oba modele 50" z technologią 3D. Jeżeli się zainteresujesz to jest sporo informacji o obu modelach w sieci.

Pzdr

krzysztof jot
24-12-2012, 18:26
jak się domyślasz - liderem w produkcji ekranów jest Samsung. Panasonic jak wyżej i Samsung - to tańsze marki o jakich można myśleć. Oczywiście pomijamy marki ekskluzywne oferujące TV za 15-30 tys. ale w wymienionych przedziałach cenowych pomyśl o Samsungu. Plazmy z linii 600 sa badzo dobre, a z linii 800 znakomite. Powłoki AR na ekranach, worek funkcji - przyjazne i ładnie wykonane. Cienka ramka wokół ekranu robi swoje.
Jak nie masz na 60" to 51" zrobi tez odpowiednie wrażenie - i mieści się jeszcze z rezerwą w Twoim budżecie
51-600 http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/plasma-tv/PS51E6500ESXXH
51-800 http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/plasma-tv/PS51E8000GSXXH

Strus
24-12-2012, 20:57
Krzysiek, a możesz coś powiedzieć o TYCH (http://www.skapiec.pl/site/cat/3319/filtr/_42617_120022_0_0_0_0_0_0_0_0) modelach ? Bo tanie to jest. Czego one nie mają ?

bogdi64
24-12-2012, 21:19
ja się zdecydowałem (i jestem zadowolony) na mnie popularną firmę na naszym rynku, czyli SHARP

rotor
24-12-2012, 22:35
. Czego one nie mają ?

"fulhade" nie mają

TOP67
25-12-2012, 13:06
One nawet prawdziwego HD Ready nie mają. Rozdzielczość 1024x768 czyli 4:3 rozciągnięte na 16:9. Ciekawe jak to wyświetla zdjęcia (o ile wyświetla).

Dzisiaj na iBood.pl jest Toshiba 46" LED za 2399 zł.

Strus
25-12-2012, 13:58
Dzięki za odpowiedź.

Nie mogę się ni cholery zdecydować na TV. najchetniej wydałbym jak najmniej bo w związku z przeprowadzką z UK do nowego mieszkania w PL wydatków mamy od groma. Moim typem był Samsung ES6100 ale mam coraz wiecej wątpliwości. Rozmiar też nadal jest problemem. Niby 46 ale finansowo wolałbym 40. Ehh... ja to nigdy zdecydowany nie jestem :(

paparazzi89
25-12-2012, 17:10
samsung 6030 wydaje się ciekawy... 3D spoko działa, ale nie powiem nic więcej bo jest w domu od tygodnia i w dodatku nie ja go używam :)
jedyne co mnie drażni to niezbyt wygodny pilot i ogólna obsługa TV, w używanym przez nas LG obsługa pilota i ustawień jest super- niczym Apple :)

Strus
25-12-2012, 17:28
w używanym przez nas LG obsługa pilota i ustawień jest super- niczym Apple :)

Czyli na bank żadnego LG jak dla mnie :mrgreen:

paparazzi89
25-12-2012, 17:30
jeśli chcesz szukać ściemniania ekranu, zmiany proporcji obrazu w menu to proszę bardzo :)

mancini
25-12-2012, 19:47
Na poczatku miesiaca kupilem plasme samsunga 51 cali serii 8000 a rodzice LEDA samsunga 32 cale serii 6100 i co widza obraz w mojej plasmie to zaluja ze nie kupili plasmy. Strus warto dolozyc do plasmy tym bardziej ze jest to zakup na pare ladnych lat.

Strus
25-12-2012, 20:42
U nas TV będzie dużo w dzień używany i mamy bardzo jasny pokój. Dlatego plazmę średnio u nas widzę

gALL
26-12-2012, 11:06
Skoro masz tyle wydatków związanych z przeprowadzka, po co inwestujesz w TV? Nie możesz zyc bez tego pudla? Uwierz, można zyc bez TV.

Strus
26-12-2012, 11:17
żyje bez niego 8 lat wiec wiem że można. Bobas w drodze wiec żonka będzie sporo czasu spędzać w domu. A poza tym mam dośc oglądania filmów na 23 calach monitora. To jest czysta parodia oglądania filmów

gALL
26-12-2012, 14:10
Filmy ogląda się w kinie :D Poprostu dziwie się, ze masz ważniejsze wydatki a inwestujesz w pudło. Nie moja sprawa. Dla mnie ważniejsze jest audio a wizja ... niekoniecznie..

qualin
26-12-2012, 20:48
Filmy ogląda się w kinie :D Poprostu dziwie się, ze masz ważniejsze wydatki a inwestujesz w pudło. Nie moja sprawa. Dla mnie ważniejsze jest audio a wizja ... niekoniecznie..

Teraz to w kinie sie reklamy oglada, a nie filmy :P

nazir_altamar
28-12-2012, 16:46
Witam serdecznie.
Powoli zbliża się chwila kiedy pozbędę sie mojegu ukochanego kineskopowca i trzeba go będzie zamienić, pytanie tylko czym?
Dla wyjaśnienia dodam że telewizję oglądam sporadycznie, głównie filmy (fabularne, dokumentalne) i to wieczorami tak więc problem jasności projektora raczej odpada.
Tak sobie pomyslałem że jak już będę miał takie cudo techniki w domu to czemu by tego nie wykorzystać do prezentacji zdjęć dla klientów, znajomych, rodziny.
Budżet - ok 4000-4500
Preferowane przekątne 47"-50"

Tak więc pytanie do tych którzy się znają w temacie, czy można połączyć urządzenie do prezentacji zdjęć i oglądania filmów, jeżeli tak to jaką opcje byście wybrali i dlaczego?

Tom01
29-12-2012, 03:02
Powoli zbliża się chwila kiedy pozbędę sie mojegu ukochanego kineskopowca i trzeba go będzie zamienić, pytanie tylko czym?

Z kineskopowego, naturalną kontynuacją jest plazmowy. Za te pieniądze kupi Pan naprawdę dobry. No, chyba że głos rozsądku zakrzyczą liczni zwolennicy obrazu typu plastik-fantastik. ;)

kakersik
29-12-2012, 11:34
Z kineskopowego, naturalną kontynuacją jest plazmowy. Za te pieniądze kupi Pan naprawdę dobry. No, chyba że głos rozsądku zakrzyczą liczni zwolennicy obrazu typu plastik-fantastik. ;)

Zgodzę się z Tom01. Jedynie plazma. Moi rodzice kupowali ostatnio TV. Znajomy, który handluje dał nam do domu plazmę Panasonic i jakiegoś leda Samsunga. Wizualnie Samsung ładniejszy (chodzi o obudowę) a jak włączyłem decyzja była prosta - został Panasonic. Mimo, że 1000 zeta droższy niż Samsung. Po nowym roku i ja będę szukał TV i z pewnością będzie to plazma.

rotor
29-12-2012, 11:53

jako ekspert od TV, nie powinieneś tak uogólniać, po wyjęciu z pudła większość/każdy (niepotrzebne skreślić ;) TV ma ustawienia "pod publikę" , po chwili grzebania w ustawieniach, obraz na dzisiejszych LCD jest piękny, a nie plastik fantastic,
to, że czernią plazma wygrywa - fakt ogólnie znany, ale reszta jest bardzo podobna (chodzi o jakość obrazu)
widziałem w sklapach plazmy tak "plastikowo ustawione", że za żadne pieniądze bym ich nie chciał
tak, czy inaczej - osoby widzące "migotanie plazm" i tak mają do wyboru tylko LCD

Tom01
29-12-2012, 14:36
TV ma ustawienia "pod publikę"

Prawda, niemal każdy TV ma tryb "Sklep" w którym ciężko rozróżnić który jest który, tak walą po oczach. Różnica zaczyna się pojawiać po zmniejszeniu jaskrawości i wyłączeniu "poprawiaczy". Powiększa się w postępie geometrycznym z zbliżaniem warunków ze sklepowych do domowych.

to, że czernią plazma wygrywa - fakt ogólnie znany, ale reszta jest bardzo podobna (chodzi o jakość obrazu)

Nie tylko czernią. Kątami, połyskiwaniem i brakiem utraty dynamiki pod kątem, bielą, równomiernością, interpolacją nienaturalnych rozdzielczości. Co prawda LCD od jakiegoś czasu już nie szarpie krawędzi, ale za to jest nieostry we wszystkich rozdzielczościach poza swoją wrodzoną. Nie ma możliwości aby na LCD połączyć ostrość i gładkość. Zresztą żadnych wad LCD nie da się wyłączyć bo wynikają z zasady działania. Każda cecha obrazu LCD ma wady. Producenci dwoją się i troją żeby je maskować przed oczami niedoświadczonych klientów i jak widać to się udaje. Syndrom sroki i świecidełek.

Migotanie plazm to mit przytaczany często przez wojowników broniących honoru LCD jak już się skończą wszystkie argumenty. Wszystko miga, telewizory w szczególności. Dużą frajdę daje postawienia takiego "wrażliwego" przed plazmą z zamienioną etykietką w sklepie na LED. Jaką on wtedy wielką ulgę odczuwa to szok. :)

rotor
30-12-2012, 03:09
Migotanie plazm to mit przytaczany często przez wojowników broniących honoru LCD jak już się skończą wszystkie argumenty. Wszystko miga, telewizory w szczególności. Dużą frajdę daje postawienia takiego "wrażliwego" przed plazmą z zamienioną etykietką w sklepie na LED. Jaką on wtedy wielką ulgę odczuwa to szok. :)

no to się kolego zapędziłeś w "kozi róg" , a te wcześniejsze Twoje wywody odnośnie czerni i innych cech LCD tak fachowo wyglądały ;)
po tej ostatniej wypowiedzi cyt:" Migotanie plazm to mit...itd"
lepiej daj sobie spokój ze swoimi krucjatami, gdyż "autorytet" Twój legł w gruzach
chcesz się umówić ze mną na rozpoznawanie LCD <-> plazma ?, (etykiety na TV możesz sobie pozamieniać do woli) :mrgreen:

MARS CooL
30-12-2012, 19:10
nic prostszego odróżnić fajnie siejącą plazmę od twardego pixla LCD ;)

wraz z zakupem plazmy moje męczarnie się skończyły - nie muszę non stop przestawiać obrazu po żonie - oboje jesteśmy zadowoleni

krzysztof jot
30-12-2012, 22:14
nie wiem o co chodzi wyżej :) - ale do przyjemnego i relaksacyjnego ogladania filmu czy koncertu na blu ray - dobra 60-cio calowa plazma nie ma konkurencji. LCD to do hotelu dobra albo klubu, a do domowego salonu dla wrażliwego i wyrafinowanego odbiorcy - tylko plazma.

Endryou
30-12-2012, 22:32
Amen :)

Strus
30-12-2012, 23:41
Jak masz ogromy salon to pewnie tak. Ja ostatnio ogladalem 50 cali z 3 metrow i byl dla mnie za wielki. Jakos tak dziwnie, niekofortowo. Takze u mnie w zasadzie plazma odpada z 2 powodow - TV bedzie duzo uzywany w dzien w naslonecznionym pomieszczeniu i rozmiary sa zbyt duze. Choc myslalem o Panasie 42 50ST czy jak to sie tam nazywa ale nie wiem jak to sobie. Z odtwarzaniem filmow z napisami radzi. No i ten nasloneczniony pokoj.

mikkay
31-12-2012, 12:48
Właśnie padł mi stary, poczciwy sony CRT. Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego tv:

- budżet do 2500 zł - im taniej tym lepiej
- 37-42"
- odległość od tv ok. 2,5 - 3 m
- pokój nie jest zbyt jasny, parter od strony zachodniej
- przeznaczenie to: głównie bieżące kanały od święta coś na DVD
- 90% oglądanych kanałów to z HD z C+
- żona różnicy nie zobaczy pomiędzy LCD, LED, plazmą a CRT. A gdyby nawet, to i tak ważniejsza jest akcja w "M jak miłość". Ja osobiście wolę wydać pieniądze na coś innego :)

Z góry dzięki!

Jakieś opinie o modelu PANASONIC TX-P42X50E ?

MARS CooL
31-12-2012, 13:07
obyś się nie zdziwił - ja tez tak miałem że wymieniłem plazme na LCD a od roku znowu plazma. LCD był całkiem ok jak go poustawiałem ale zona przyzwyczajona do plazmy zmieniała ustawienia przez co ja osobiście nie mogłem tego zaakceptować bo wychodziły jakieś felery teraz jesteśmy oboje pogodzeni

GeparD
02-01-2013, 03:08
Mam pytanie z całkiem innej beczki. Kupiłem zestaw kina domowego BC-BTT490 i powiedzcie mi jak lepiej jakościowo przesyłać audio z TV do kina. Czy za pomocą HDMI ARC czy oddzielnym kablem optycznym?
Mam do wykorzystania jedną i drugą opcje. Czy przy tej "klasie" sprzętu różnicy nie usłyszę?

konopia
02-01-2013, 10:44
Po HDMI przechodzi więcej formatów (dźwięk w formatach HD potrafi przejść tylko po HDMI) czyli teoretycznie lepiej niż po optyku, w tym konkretnym przypadku nie wiem jak będzie, zależy to od tego co może przesłać TV, jaki format jaki dźwięk, ile ścieżek. Nie wiem jak to jest, nie mam TV z USB, mam zupełni inny dekoder DVB w moim TV z uwagi na miejsce zamieszkania, moja kablówka nie nadaje dźwięku w formatach HD.

Z przyczyn czysto praktycznych IMO lepiej używać ARC HDMI niż optyka, bo to zawsze jeden kabel mniej ;)

nowart
02-01-2013, 10:47
Jak masz ogromy salon to pewnie tak. Ja ostatnio ogladalem 50 cali z 3 metrow i byl dla mnie za wielki. Jakos tak dziwnie, niekofortowo. .

Opinia teoretyka, który przesiadając się z turystycznego telewizorka zastanawia się od kilku miesięcy czy aby 42" nie będzie za wielki, jest w tym momencie conajmniej niewiarygodne ;)
Pisaliśmy już Tobie wielokrotnie - wpierw kup te 50", pooglądaj tydzień-dwa, potem wróć i napisz to samo :D

TOP67
02-01-2013, 11:39
Z przyczyn czysto praktycznych IMO lepiej używać ARC HDMI niż optyka, bo to zawsze jeden kabel mniej ;)

NIe zawsze. U mnie na styku TV Panasonic i ampli Onkyo występuje denerwujący efekt zanikania dźwięku w trakcie zmiany głośności (krótka przerwa przy każdym kliknięciu klawisza). Przy połączeniu optycznym nie ma go.

nox84
02-01-2013, 11:51
Witam. Potrzebuje porady jaki konkretnie model 32 calowy w cenie do 1.7K bedzie najlepsym wyborem. Rozwazam Samsung es5500 i Toshiba rl938 i prawie juz zadecydowalem ze ten drugi, chyba ze moze polecicie cos innego?

Wysłane z mojego LG-P760

Strus
02-01-2013, 12:41
Nowart, skoro patrzylem na 50tke z konlretnej odleglosci i byl dla mnie za duzy to chyba nie jest teoria, prawda ?
Ale zdecydowalem że biore 46 wiec nie ma co roztrzasac.

GeparD
02-01-2013, 22:28
Po HDMI przechodzi więcej formatów (dźwięk w formatach HD potrafi przejść tylko po HDMI) czyli teoretycznie lepiej niż po optyku, w tym konkretnym przypadku nie wiem jak będzie, zależy to od tego co może przesłać TV, jaki format jaki dźwięk, ile ścieżek. Nie wiem jak to jest, nie mam TV z USB, mam zupełni inny dekoder DVB w moim TV z uwagi na miejsce zamieszkania, moja kablówka nie nadaje dźwięku w formatach HD.

Z tv przeżyłam programy cyfrowe z nadajnika naziemnego wraz z kilkoma programami HD. Tutaj (UK) nazywa się to Freeview. Jeszcze odtwarzam filmy z serwera dlna bo nie mogę pogodzić SC-BTT490 z Mezzmo by odtwarzam mkv bez transkodowania. Po podłączeniu dysku do usb odtwarza bez problemu.

Posiedzę w weekend, pobawię się i spróbuje porównać "na ucho" dźwięki z hdmi oraz z optyka.

Dzięki wielkie.

Strus
02-01-2013, 22:37
Roznicy nie bedzie. Nie masz co porownywac.

marzyciel9
02-01-2013, 22:53
Czy to normalne, że w samsungu led 40 es5500 zmiana kanału zajmuje 1,5-2 sekundy?

rotor
02-01-2013, 23:23
pewnie normalne, jak naciśniesz np.kanał 1 TV czeka tą sek-półtorej, czy przypadkiem nie masz ochoty na oglądanie kanału 11, czy 111 - stąd zwłoka
jak dasz 1 kanał na pilocie i od razu OK to jest szybciej, prawda?, albo jak przesuwasz po kolei do przodu/tyłu kanały?
w każdym bądź razie w moim Panasie tak jest i chyba nie trzeba się tu doszukiwać jakiejś usterki ;)

marzyciel9
02-01-2013, 23:47
Miałem na myśli właśnie guziczek kanał w górę/kanał w dół, a nie wciskanie cyfr.

W tradycyjnych kineskopowych tv zmiana następowała bez opóźnień. Pytanie czy ten typ tak ma czy ta sztuka jest walnięta?

TOP67
02-01-2013, 23:56
A z jakiego źródła jest sygnał? analogowy, DVB-T czy DVB-S?

marzyciel9
03-01-2013, 00:00
A z jakiego źródła jest sygnał? analogowy, DVB-T czy DVB-S?

Wiem na pewno, że cyfrowy(cyfrowa telewizja naziemna). Na reszcie się nie znam.

rotor
03-01-2013, 00:02
Miałem na myśli właśnie guziczek kanał w górę/kanał w dół, a nie wciskanie cyfr.

W tradycyjnych kineskopowych tv zmiana następowała bez opóźnień. Pytanie czy ten typ tak ma czy ta sztuka jest walnięta?

jeśli porównujesz do kineskopków, to będzie wolniej,
ja miałem do niedawna kineskopka 100Hz i tam była też delikatna zwłoka, ale nie taka, jak teraz w tym nowym Panasie, w każdym bądź razie - raczej nie usterka, przyjdzie przywyknąć ;)

TOP67
03-01-2013, 00:11
Sygnał analogowy powinien być przełączany prawie natychmiast, ale i to zależy od modelu. W starym Sonym 29" ekran się wygaszał przy każdym przełączeniu.
Natomiast przełączenie programów cyfrowych trwa dłużej, zwłaszcza, jeśli są z różnych multiplexów. Same programy też są odtwarzane z opóźnieniem, im więcej poprawiaczy obrazu włączymy, tym większym. Jak ktoś ma jeszcze analoga i ustawi ten sam program, to od razu odczuje.

Slon
03-01-2013, 02:20
Czy to normalne, że w samsungu led 40 es5500 zmiana kanału zajmuje 1,5-2 sekundy?

u mnie jest tak samo, wiec chyba ten typ tak ma

sote
05-01-2013, 22:44
Doradzcie mi jakis tunerek do odbioru standardowych kanalow z satelity.
Szwagierka potrzebuje miec dostep do niemieckojezycznych kanalow, tych darmowych.

jarmer
09-01-2013, 00:31
A budżet na ten tuner jaki ma? Ma być to tuner HD, czy SD? Proponuje zakup Fergusona, ale jak chcesz tanio to może być i Opticum. Ostatnio widziałem tunery Manty ale co ona mogą to nie mam pojęcia. Jak kupisz tanio i się rozkraczy to mniejsza strata. Ceny Opticuma wahają się w okolicy 100zł za SD. Tuner tani instalacja prosta, trochę tego zainstalowałem i nie było problemów.

sote
09-01-2013, 12:42
SD styknie bo podpietee toto bedzie do starego kineskopowego tv.
Budzet? Wiadomo - im mniej tym lepiej, ale zeby dzialalo ;)
Jesli roznica w cenie miedzy SD a HD nie bedzie duza to mzoe byc HD.
Z takiej "ogolnodostepnej i darmowej" satki sa kanaly HD?

Strus
09-01-2013, 16:18
Ostateczna decyzja - TX-L47ET5E czy UE46ES6100 ?

rotor
09-01-2013, 17:10
ostatecznej decyzji, to nikt za Ciebie nie podejmie,
różnice nawet jak są, zapewne do wychwycenia przy bezpośrednim porównaniu, a usera co miał taką możliwośc trudno raczej znaleźć ;)
porównywałeś parametry obu dokładnie? nie znajdujesz przewagi jednego?
miałem niedawno całkiem podobny dylemat, wybrałem Panasa..
ja ma model ciut wyższy ET50E, jak chcesz to pytaj, moze co pomoge

di_
09-01-2013, 20:56
Hej,
To ja może też się zapytam.
Myślę powoli nad zmianą telewizora. Budżet raczej średni - koło 3-3,5 tys. Telewizor 42-46 cali. Głównie będziemy oglądać filmy z kompa (dlatego najlepiej coś z DLNA, żeby się z kablami i przenoszeniem filmów nie bawić), trochę Xboxa i meczów na C+ czy tam Eurosporcie. Wifi nie jest konieczne (ale mile widziane), bo router będzie stał koło TV.
Teraz pytanie - co jeszcze powinien mieć TV, żeby bez żadnego zewnętrznego dekodera podłączyć antenę satelitarną i odbierać C+/C+HD? Tuner DVB-S/S2? Wejście CI+?
Czy ten Samsung UE46ES6100, nad którym się Strus zastanawia, nadawałby się do odbierania C+ bez dekodera? Czy w moim budżecie znajdzie się jakiś TV spełniający te wymagania?

Strus
11-01-2013, 04:47
Samsung chyba tego nie ma ale sprawdz w specyfikacji. W razie wątpliwosci telefon do Samsunga załatwi sprawę.

Pytanie do Samsungowców (może nie tylko) - jaka na dobrą sprawę jest różnica w funkcjonalności pomiędzy:
1 - podłączeniem TV pod PC po kablu HDMI
2 - wykorzystaniem All Share przez router i DLNA ?

TOP67
11-01-2013, 08:31
1. Telewizor robi za monitor. Czyli odtwarzasz film na komputerze i tam go obsługujesz (myszą lub klawiaturą)
2. Przesyłasz strumień z komputera do TV. Klikasz sobie na kompie w film czy zdjęcie i wybierasz "odtwórz na TV". Komputer dalej przelicza plik na strumień, ale obsługujesz to potem pilotem.
3. Serwer NAS przez DLNA. Tak jak 2, tylko nie potrzeba kompa. Film wybierasz pilotem.
4. Odtwarzacz USB (dysk lub pendrive). To telewizor wykonuje całą robotę.

Slon
12-01-2013, 00:36
1. Telewizor robi za monitor. Czyli odtwarzasz film na komputerze i tam go obsługujesz (myszą lub klawiaturą)
2. Przesyłasz strumień z komputera do TV. Klikasz sobie na kompie w film czy zdjęcie i wybierasz "odtwórz na TV". Komputer dalej przelicza plik na strumień, ale obsługujesz to potem pilotem.
3. Serwer NAS przez DLNA. Tak jak 2, tylko nie potrzeba kompa. Film wybierasz pilotem.
4. Odtwarzacz USB (dysk lub pendrive). To telewizor wykonuje całą robotę.

dodam jeszcze do 2 - po instalacji AllShare (program od samsunga) mozna pilotem obslugiwac udostepniona zawartosc kompa (odpalac filmy, zdjecia, muzyke). Bardzo wygodne, polecam

m737
12-01-2013, 11:42
zaglądam do wątku i... tęsknie za kineskopami :)
używam highendowej plazmy Pioneera (bije na głowę obrazem np plazmę którą kupiłem mamie - Samsunga) ale...
no własnie :) do dzisiaj mam w sypialni 32 calowe kineskopowe Sony które kupiłem w 2000 roku (najwyższy model
w tamtym czasie) - i jak mam być szczery to nawet ten topowy Pioneer nie daje tak przyjemnego obrazu ;)

gdyby robili 40+ cali kineskopy - nie zastanawiałbym się ani chwili :)

sasz87
12-01-2013, 12:49
http://tech.wp.pl/kat,130038,title,CES-2013-Koniec-plaskich-ekranow-i-wielkie-rozdzielczosci,wid,15243922,wiadomosc.html?ticaid= 1fdec :)

MrQba
12-01-2013, 13:11
Wygięty Tv jest super ;) ciekaw jestem efektu na żywo. Pewnie w 2014 zobaczymy go na półkach za astronomiczna kase.

sasz87
12-01-2013, 14:16
Zapewne tak będzie, ale pytanie na czym będzie zapisana rozdzielczość 4K 8K ?? blue ray pójdzie w odstawke? a kiedy sygnał telewizyjny będzie w takiej rozdzielczości u nas ?? może obiecają jak wszyscy zapłacą abonament :)

MrQba
12-01-2013, 14:20
Zapewne tak będzie, ale pytanie na czym będzie zapisana rozdzielczość 4K 8K ?? blue ray pójdzie w odstawke? a kiedy sygnał telewizyjny będzie w takiej rozdzielczości u nas ?? może obiecają jak wszyscy zapłacą abonament :)

Jeżeli im bedzie szło tak jak z wprowadzaniem kanałow HD to moze tvn i polsat w 2020 wprowadza wiadomosci w 4k ;) hehe

jarmer
13-01-2013, 18:20
SD styknie bo podpietee toto bedzie do starego kineskopowego tv.
Budzet? Wiadomo - im mniej tym lepiej, ale zeby dzialalo ;)
Jesli roznica w cenie miedzy SD a HD nie bedzie duza to mzoe byc HD.
Z takiej "ogolnodostepnej i darmowej" satki sa kanaly HD?
W linku masz spis kanałów.
http://www.lyngsat.com/hd/europe.html
Coś taniego to Opticum, znajdziesz w wiadomym serwisie, jakość do przyjęcia.... serwis w Polsce i działają.

puchbeary
17-01-2013, 09:40
Ja po siedmiu latach bez złodzieja czasu zmuszony jestem coś kupić - mój syn swojego kochanego kota Filemona ogląda na moim monitorze z coraz mniejszej odległości a najchętniej przytuliłby go do swojego wielkiego dziecięcego serducha razem z całym komputerem. Z czystej obawy o jego młode oczyska postanowiliśmy z żona kupić tv i powiesić je na ścianie co powinno skutecznie zmusić młodego do zachowania odpowiednich odległości. Jako, że z kasą jest "jak zwykle" wydatek to max do 2,5k złotych. Im więcej czytam w sieci, tym jestem głupszy więc ten wątek powinien stać się moim wybawieniem.
W drodze eliminacji stanąłem przed następującym wyborem :

Samsung UE32ES5500

Toshiba 40RL939G ( ze wskazaniem na nią)

Samsung UE40ES6100

Nie wiem co prawda czy te 40cali jest mi potrzebne - pokój ma wymiary 3/5 a oglądanie tv będzie się odbywać po krótszym boku czyli po odliczeniu wieszaka i szerokości tv odległość wyniesie jakieś 2,5m.
Co ważne - skoro już kupuję telewizor to nie ukrywam, że chętnie bym z niego uczynił zastępstwo dla mojego monitora w zakresie oglądania filmów czy seriali w domowym zaciszu i tu pojawia się problem. Najbardziej możliwościami gada do mnie Toshiba ale spotkałem się z opinią, że nie odtwarza napisów w formacie txt a to jednak format dominujący.
Gorąca prośba do posiadaczy w/w modeli - jak jest z formatami odtwarzanych filmów i z formatami odtwarzanych napisów ? Tośka i Samsung 6ser. mają WIFI a Samsung 5ser. musi mieć adapter - jestem w stanie to przełknąć.Technologia 3d szczerze mówiąc mi lotto.

konopia
17-01-2013, 11:33
Nie ma za dużych TV, te 40" to i tak nie za dużo będzie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img151/7721/rozdzielczoscchart1.jpg)

IMO zamiast myśleć o tych wszystkich wifi itp, dużo lepiej podpinać kompa (laptopa) bezpośrednio po HDMI, wtedy TV zamienia się w kolejny monitor, nie jest się wtedy ograniczonym przez żadne serwery DLNA itp.. ja tak robię.
Kable HDMI mogą być długie.

Oczywiście Tv to tylko początek, potem dostrzeżesz koniecznosć posiadania odtwarzacza BD i zestawu KD ;)

Tom01
17-01-2013, 11:42
W drodze eliminacji stanąłem przed następującym wyborem :

Dzieci, kreskówki, oglądanie z bliska, oczy i same elcedeki-wypalacze siatkowek. Ech... Niech Pan to jeszcze przemyśli.

nowart
17-01-2013, 13:04
Z czystej obawy o jego młode oczyska postanowiliśmy z żona kupić tv i powiesić je na ścianie co powinno skutecznie zmusić młodego do zachowania odpowiednich odległości.

Jeśli mogę podpowiedzieć troszkę offtopikowo to proszę pamiętać, że odległość oglądania nie ma za wiele wspólnego z osłabianiem się wzroku jak to przez lata nam rodzice opowiadali :)
Wpatrywanie się godzinami w jeden punkt, brak akomodacji oka do różnych odległości, brak wysiłku gałki ocznej, osłabianie się nerwu wzrokowego - to wszystko powoduje i powiększa już istniejące wady wzroku. Bez znaczenia czy siedzimy przed monitorem oddalonym o 50cm czy przed TV , który wisi 5m od nas...

Tom01
17-01-2013, 13:09
Bez znaczenia czy siedzimy przed monitorem oddalonym o 50cm czy przed TV , który wisi 5m od nas...

Nie no, ma znaczenie. Im obiekt bliżej tym mięśnie od akomodacji muszą mocniej pracować i w efekcie bardziej się męczą. Proszę zrobić eksperyment i po długiej pracy z monitorem w odległości 50cm przenieść szybko wzrok na odległy punkt za oknem. Czuć wyraźnie jak jak coś "odpuszcza" w oczach.

nowart
17-01-2013, 13:49
Ma to znikome znaczenie dla nerwu wzrokowego i mięśni gałki ocznej. Podobny eksperyment możesz zrobić wpatrując się kilka godzin w TV oddalony o 5 metrów. Efekt będzie identyczny.
Oczywiście licząc na logikę nie wspominam o ewenementach, które potrafią siedzieć z nosem przyklejonym do ekranu o jakieś kilkanaście cm...

Tom01
17-01-2013, 14:06
Ma to znikome znaczenie dla nerwu wzrokowego i mięśni gałki ocznej. Podobny eksperyment możesz zrobić wpatrując się kilka godzin w TV oddalony o 5 metrów. Efekt będzie identyczny.

5m to nie 50cm. ;)

puchbeary
17-01-2013, 14:24
Spoko. Młody ma limit - jak jest grzeczny to ma dwa docinki Filemona wieczorem przed spaniem - każdy po ok +/- 8 minut. I to jest jego cały kontakt z telewizją czy z kreskówkami. Myślę, że i sama kreskówka jest tu nie bez znaczenia - raczej mało dynamiczna i niezbyt agresywna w warstwie kolorystycznej. Wiem, że to marne wytłumaczenie ale jakbyście widzieli szczęście na jego pyszczku jak słyszy pierwsze nuty "Szare, bure i pstrokate, Wszystkie koty za pan brat,.." - ech - warte wszystkiego co na świecie cenne.
Ta Tośka jest interesująca ale nie wiem jak z tymi napisami nieszczęsnymi a to dość istotne dla mnie.
Prowadzenie sygnału kablem jest o tyle niekomfortowe, że oba urządzenia dzielą trzy ściany i przedpokój więc wolałbym już sygnał WiFi, choć jak będzie trzeba to telewizor będzie bez internetu i będę z tym żył.
Jeszcze mi się takie cuś do ócz rzuciło : Samsung UE40ES6570 i takie Philips 39PFL3807K.
jak pisałem - im dalej w las tym bardziej nie wiem co wybrać :/

Tom01
17-01-2013, 14:30
Myślę, że i sama kreskówka jest tu nie bez znaczenia

No to proponuję zobaczyć jak wygląda kreskówka na LCD i poprawnie wyregulowanej plazmie. Niebo a ziemia.

puchbeary
17-01-2013, 15:02
Sensowne plazmy zaczynają się od 46 cali i od 3k złotych - nie mam tyle miejsca ani kasy niestety :(

Tom01
17-01-2013, 15:16
Teściowie niedawno kupili prosty model Panasonica za ok 1950 zł jak dobrze pamiętam. Cudów nie na leży się spodziewać ale i tak lepsze od LCD. Zresztą, wszystko jest lepsze od LCD. ;)

ku6i
17-01-2013, 20:04
Prowadzenie sygnału kablem jest o tyle niekomfortowe, że oba urządzenia dzielą trzy ściany i przedpokój więc wolałbym już sygnał WiFi, choć jak będzie trzeba to telewizor będzie bez internetu i będę z tym żył.

Jak mocno chcesz obniżyć koszty, to możesz kupić telewizor bez WiFi, ale z możliwością podpięcia do internetu po Ethernecie (chyba wszystkie Samsungi mają taką możliwość).
Gdy poczujesz w przyszłości potrzebę podpięcia telewizora do internetu, to kupujesz wtedy jakiegoś taniego TP-Linka za 80 zł, który "zbiera internet" po WiFi i udostępnia po kablu, stawiasz go koło telewizora i jazda. Plus jest taki, że kosztuje jakieś 2-3 razy taniej niż dedykowana sieciówka Samsunga na USB i możesz wpiąć kolejne urządzenia. Minus to to, że to kolejne urządzenie, które trzeba gdzieś postawić, wpiąć do zasilania i jeden kabel więcej.
YT w telewizorach Samunga działa całkiem przyzwoicie, hitem ostatnich Świąt był "Baranek Shaun" ;)

.:Gerard:.
23-01-2013, 23:05
No to proponuję zobaczyć jak wygląda kreskówka na LCD i poprawnie wyregulowanej plazmie. Niebo a ziemia.

wyciagam armaty i bede bronil LCD :D
u mnie kreskowki bardzo dobrze a tv mam taki http://poznan.gumtree.pl/c-Sprzedam-rtv-tv-wizja-foto-tv-rtv-odtwarzacze-dvd-i-video-TV-LCD-SONY-BRAVIA-ENGINE-2-KDL-52-EX1-UNIKAT-Stan-Idealny-W0QQAdIdZ444847604

mam go ponad 2 lata i porównywałem go z Panasonikiem plazma, wybrałem Sony LCD skladanyy chyba nawet w Polsce
monitory do obróbki zdjęć tez sa LCD,
zgodzę sie ze większość LCD jest przereklamowanych i odbierają katastroficznie, jak kupowałem swoj to sprawdzałem go nie na dvd tylko jak sobie radzi przy analogowym sygnale

o dopiero zobyczylem ile stracilem, dalem 2 x tyle:(

Tom01
23-01-2013, 23:37
wyciagam armaty i bede bronil LCD :D

A to bitwa jakaś? :)

Kluczowe jest pierwsze słowo.

24-01-2013, 00:16
A to bitwa jakaś? :)

:-)

wilk325
24-01-2013, 11:22

no, tylko że za monitor 30" zapłaciłem 1.5 raza tyle co za plazmę 65":(.
To jest następny "dział" co się komu podoba i trudno narzucić jednoznacznie; ja zdecydowanie wolę jako telewizor plazmę; a że już Pioneer już się nie bawi w nie, to został Panasonic.

Tom01
24-01-2013, 11:48
trudno narzucić jednoznacznie

W ogóle się nie da. Ludzie kupują imitacje i nawet nie widzą, że rzecz ma upośledzoną swoją podstawową funkcję. Dotyczy każdej dziedziny. I nawet nie można tego powiedzieć głośno bo się obrażają i/lub rozpoczyna się tyrada argumentów na temat słuszności wyboru.

deep
24-01-2013, 12:04
Tom01 w wielu sprawach się z tobą zgadzam tylko nie poruszaj tematu telefonu :-). Coraz większe badziewie się produkuje a ludzie i tak się tą tandetą podniecają

roofman
24-01-2013, 12:08
Tom01 w wielu sprawach się z tobą zgadzam tylko nie poruszaj tematu telefonu :-).
... i ekspresu do kawy... :lol:
(jak pamiętam tamtą dyskusję, którą w końcu i tak przestałem śledzić)

rotor
24-01-2013, 12:10
W ogóle się nie da. Ludzie kupują imitacje i nawet nie widzą, że rzecz ma upośledzoną swoją podstawową funkcję. Dotyczy każdej dziedziny. I nawet nie można tego powiedzieć głośno bo się obrażają i/lub rozpoczyna się tyrada argumentów na temat słuszności wyboru.

ja wiem, że Ty masz dużą wiedzę na powyższe tematy, tylko nie umiesz tego nieraz odnieść do rzeczywistych potrzeb usera,
jak się czyta Twoje porady w stylu: "czym dojeżdżać do pracy?" a Twoja odpowiedź brzmi w stylu:"...złociutki mój, poniżej Porsche to się nawet nie wygłupiaj"
to się nie dziw, że (jak to nazwałeś) userzy obrażają się na Ciebie ;)

Tom01
24-01-2013, 12:16
ja wiem, że Ty masz dużą wiedzę na powyższe tematy, tylko nie umiesz tego nieraz odnieść do rzeczywistych potrzeb usera,
jak się czyta Twoje porady w stylu: "czym dojeżdżać do pracy?" a Twoja odpowiedź brzmi w stylu:"...złociutki mój, poniżej Porsche to się nawet nie wygłupiaj"

He, he... pewnie ja też mam upośledzoną którąś funkcję, ale przekroczenie pewnej granicy widzę tak:
"Mam Fiata 126p. Interesuje mnie:
a) wjazd na Mount Everest,
b) rajd Paryż-Dakkar,
c) przeróbka na łódź podwodną.
PS. I aby to dużo nie kosztowało. "

24-01-2013, 20:44
no, tylko że za monitor 30" zapłaciłem 1.5 raza tyle co za plazmę 65":(.
To jest następny "dział" co się komu podoba i trudno narzucić jednoznacznie; ja zdecydowanie wolę jako telewizor plazmę; a że już Pioneer już się nie bawi w nie, to został Panasonic.

Tadziu ja nie mam nic przeciwko Plazmie ja tylko biedny i bezbronny chciałem bronic LCD :grin:

Tom01
24-01-2013, 22:00
Tadziu ja nie mam nic przeciwko Plazmie ja tylko biedny i bezbronny chciałem bronic LCD :grin:

Taaa, Judasz jakiś pod płaszczykiem Gerarda... :)

24-01-2013, 23:18
Taaa, Judasz jakiś pod płaszczykiem Gerarda... :)

:grin:

Strus
30-01-2013, 14:04
Przyszedł nowy TV i już na wstępie mam nerwy. Okazuje się że śruby z uchwytu który mam nie pasują do miejsc na tylnej ściance Szajsunga. Są za małe. Czy Szajsung jakies inne rozmiary tych śrub teraz robi czy może ten mój uchwyt jest raczej mało uniwersalny ?

wilk325
30-01-2013, 14:09
Przyszedł nowy TV i już na wstępie mam nerwy. Okazuje się że śruby z uchwytu który mam nie pasują do miejsc na tylnej ściance Szajsunga. Są za małe. Czy Szajsung jakies inne rozmiary tych śrub teraz robi czy może ten mój uchwyt jest raczej mało uniwersalny ?

Przecież chodzi abyś sobie kupił oryginalny uchwyt ;) oczywiście droższy.

Strus
30-01-2013, 14:10
Na razie chyba się ograniczę do dokupienia większych śrubek. Choć nie wiem czy mi jeszcze jakieś nie poginęły i nie wiem czy się na nowym uchwycie nie skończy. A zna ktoś może rozmiar tych śrub w tylną ściankę ?

Rafał_Sz
30-01-2013, 14:35
Tak do 32" cali idą małe śrubki, powyżej są większe, chyba ósemki. Pamiętaj o dystansach między uchwytem a tylną ścianą TV, Szajsungi przeważnie są lekko wypukłe.

Trzeba było mówić, że potrzebujesz porządny uchwyt, u mnie się kurzy taki fajny, regulowany we wszystkie strony. :)

Strus
30-01-2013, 14:45
Ja uchwyt mam od chyba 2 lat. I teraz mnie szlag trafia bo tak sobie patrzę to.... Jak kupię większe śruby to tulejki (dystanse) będą za małe. Jak kupię większe tulejki to z kolei te samsungowe "zaślepki" co się je nad otworami umieszcza będą za małe. Nosz normalnie nie wiem .... Ósemki są za małe nawiasem mówiąc

Rafał_Sz
30-01-2013, 14:57
Faktycznie, tam chyba idzie 10. Popatrzę w domu, czy nie mam dystansów na większe śruby, jak coś to Cię poratuję. A może i śruby mam? Wyślij mi sms na numer (zaraz wyślę PM) tak koło 19 z przypomnieniem (jeśli mam Ci szukać ;)).

Strus
30-01-2013, 15:21
Chciałeś fotkę to masz :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img812.imageshack.us/i/dsc8288.jpg/)

Problem sprowadza się do tego że ten czarny plastik (2) musi być dany do otworu ze śrubą (1). Jak wezmę śrubę 10 i tulejkę 10 to owa tulejka raczej się nie zmieści w pomiędzy rowki w tym plastiku (3). Piszę raczej bo ósemka w zasadzie wchodzi na styk. Miał ktoś podobny problem z powieszeniem nowych modeli szajsunga ?

A dodatkowo to przy 40 calach jest Vesa 200 nie 400.....

Rafał_Sz
30-01-2013, 15:30
Dałbym plastikowe dystanse po 15 mm i już. Bez tych pierdzielników. Czyli śruby (gwint) powinny mieć długość ok 27 mm.

ekonet
30-01-2013, 16:15
Trzeba było mówić, że potrzebujesz porządny uchwyt, u mnie się kurzy taki fajny, regulowany we wszystkie strony. :)
Dedykowany do S czy do innych też obleci? ;)

Rafał_Sz
30-01-2013, 16:30
Dedykowany do S czy do innych też obleci? ;)
Uniwersalny dla TV 40" i więcej.

ekonet
30-01-2013, 16:33
Uniwersalny dla TV 40" i więcej.
Melduję, że akurat mam 40". ;)

Rafał_Sz
30-01-2013, 16:47
Melduję, że akurat mam 40". ;)Melduję, że poszła PW. ;)

Strus
30-01-2013, 18:13
Kur.... zaczęło się. Struś sobie TV kupił... szlag by to.... Postawiłem na razie na nóżkach, podpiąłem - działa. Fajno, podpinam dysk 2.5. Wybieram USB. Widzi dysk, widzi też foldery. Niestety nie widzi nic w folderach - ani mkv ani mp3 ani jpg. Szajsung 6100 jakby ktoś pytał. Proszę o pomoc z rozwiązaniem tej kwestii

Slon
30-01-2013, 22:09
Kur.... zaczęło się. Struś sobie TV kupił... szlag by to.... Postawiłem na razie na nóżkach, podpiąłem - działa. Fajno, podpinam dysk 2.5. Wybieram USB. Widzi dysk, widzi też foldery. Niestety nie widzi nic w folderach - ani mkv ani mp3 ani jpg. Szajsung 6100 jakby ktoś pytał. Proszę o pomoc z rozwiązaniem tej kwestii

podpinasz pod odpowiedni port USB (5V 1A)?
u mnie po podpieciu wyskakuje okno z wyborem zawartosci danego zrodla (wideo, muzyka, zdjecia). Po wybraniu widze tylko to, co wybralem (szajsung 5500)

Strus
30-01-2013, 22:16
Tak podpinam pod dedykowany port. Idąc dalej, kumpel przytargał dysk z włąsnym zasilaniem. Podpięcie pod dedykowany port i lipa. Podpięcie pod drugi port USB i wszystko chodzi. Jak skończę formatować mojego 2.5 to sprawdzę. Ale coś musi być nie halo

Strus
30-01-2013, 23:33
No i samo zaczeło działać. Nie kumam czemu. Mam natomiast kolejną sprawę. Oglądam sobie z dekodera N jakiś program który nadaje dzwięk w Dolby. I fajnie tyle że telewizor na takich kanałach milczy. Nie odtwarza dżwięku. Po przełączeniu dzwięku na danym kanale Nki na normalny dżwięk w TV się pojawia. Gorzej jak dany program nadawany jest tylko z Dolby. Wtedy trzeba czytać z ruchu warg. Jak ktoś zna rozwiązanie to chętnie się zapoznam bo ja mam na dziś dość problemów z nową zabawką

Tom01
30-01-2013, 23:41
Stereo jest kodowane MPEG a "Dolby" AC3. Przykład:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/ac3-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/ac3.jpg)

Może TV po prostu nie ma dekodera AC3, co zresztą nie powinno dziwić. Taki sygnał wyprowadza się z odbiornika wyjściem cyfrowym (pojedynczy RCA lub TOSLINK) i wprowadza do wzmacniacza kina domowego.

TOP67
30-01-2013, 23:57
Amplituner kina domowego to podstawa.

Strus
31-01-2013, 00:09
Nie ma opcji żeby wlaczac ampli zakazdym razem kiedy wlaczam TV. Takze dekoder Nki musi być podpiety bezposrednio do TV. Dopiero TV bedzie spdif'em podpiete do ampli. Co nie zmienia faktu że cos jest nie tak. Szajsung 6100 powinien dekodowac dolby.

Tom01
31-01-2013, 00:11
Nie ma opcji żeby wlaczac ampli zakazdym razem kiedy wlaczam TV.

Dlaczego? Obraz i nagłośnienie to osobne kwestie. Obraz idzie z TV a dźwięk z głośników stereo lub KD. Tak powinno być.

Takze dekoder Nki musi być podpiety bezposrednio do TV. Dopiero TV bedzie spdif'em podpiete do ampli.

TV do KD? Sensu bez.

TOP67
31-01-2013, 00:15
A dlaczego? Oszczędność prądu?
Bo normalne ampli samo się włącza na sygnał z TV.

Ampli łączysz z TV przez HDMI (starsze wersja potrzebują czasem zwrotnego kabla optycznego).
A urządzenia podłączasz przez HDMI gdzie wolisz. Ale lepiej do ampli (mój ma np. PIP ze wszystkich wejść).

Głośność ampli steruje się pilotem od TV.

rotor
31-01-2013, 01:07
A dlaczego? Oszczędność prądu?
Bo normalne ampli samo się włącza na sygnał z TV.

Ampli łączysz z TV przez HDMI (starsze wersja potrzebują czasem zwrotnego kabla optycznego).
A urządzenia podłączasz przez HDMI gdzie wolisz. Ale lepiej do ampli (mój ma np. PIP ze wszystkich wejść).

Głośność ampli steruje się pilotem od TV.

jako nawrócony/uświadomiony przez kolegę TOP67, potwierdzam wszystko co pisze i że to fajne rozwiązanie :)

jeszcze raz dzięki TOP, sprzęcik sprawuje się bez zarzutu :)

Strus
31-01-2013, 09:02
Ja chcę mieć kontrolę nad tym kiedy działą ampli. Nie widzę konieczności odpalania KD do wiadomości czy jakiejś kreskówki. Przy tym co sugerujecie KD musiałoby chodzić non-stop bo prawie non-stop telewizor bedzie w użyciu.

TOP67
31-01-2013, 09:12
Nawet kreskówka czy wiadomości inaczej brzmią na zewnętrznych głośnikach. Ale fakt, że ampli bierze prąd. Przy cichym graniu to 40-70W.
Można oczywiście wyłączyć sterowanie z TV i włączać osobno. Albo kupić starszy model, bez HDMI i puścić tylko audio po optycznym. Strasznie to jednak upierdliwe.

Na początek poszukaj w ustawieniach TV, co on robi ze strumieniem audio. Może go dekodować lub wypuszczać od razu na wyjście (taki dźwiękowy RAW).

Tom01
31-01-2013, 09:20
Ale fakt, że ampli bierze prąd. Przy cichym graniu to 40-70W.

Nawet jeśli cały sprzęt chodzi dzień w dzień przez 8 godzin na dobę to "nakręci" 4 do 8 zł. Warto? TV to też zbytki, więc tłumaczenie degradacji jakości poborem energii jest mało poważne. ;)

Można oczywiście wyłączyć sterowanie z TV i włączać osobno. Albo kupić starszy model, bez HDMI i puścić tylko audio po optycznym. Strasznie to jednak upierdliwe.

Od upierdliwości uwalnia pilot wielofunkcyjny, który i tak wcześniej czy później jest koniecznością. Urządzeń coraz więcej, pilotów cały koszyk.

Strus
31-01-2013, 09:28
Sprawdziłem na stronie Samsunga

Dolby Digital Plus / Dolby Pulse
SRS TheaterSound HD
Dts 2.0+wyjście cyfrowe dostępne

Czyli powinien odtwarzać Dolby. A nie odtwarza.

Ustawiłe w opcjach dekodera przesyłanie dzwięku na 2 kanałach i TV odtwarza teraz wszystko. Dzwoniłem do Samsunga - TV przyjmuje dźwięk dwukanałowy. Idąc dalej - podpinam dysk po USB. Z dysku odpalam film z DTSem. Co zrobi TV ? Przekaże dźwięk bezpośrednio do ampli czy zaingeruje w niego i pośle ten dźwięk do ampli po jakiś modyfikacjach ?

ekonet
31-01-2013, 09:43
Rafale, przynajmniej nie masz czasu na nudę. ;)

Strus
31-01-2013, 09:58
hehe. Słusznie. Jak się 8 lat nie miało TV to naturalnym jest że pewnych rzeczy po prostu nie rozumiem. Dlatego dociekam bo zaraz będę musiał spiąć dekoder,ampli i TV.

TOP67
31-01-2013, 10:02
Od upierdliwości uwalnia pilot wielofunkcyjny, który i tak wcześniej czy później jest koniecznością. Urządzeń coraz więcej, pilotów cały koszyk.

Nie zawsze to się sprawdza. Mam TV, ampli i dwie nagrywarki. Oglądam z pierwszej i po zakończeniu uniwersalny pilot wyłącza wszystko. Czyli włącza tą drugą, bo sygnał wł i wył jest identyczny.
Przy spięciu przez HDMI TV wie, które urządzenia są włączone i wyłącza zbędne. Jednym pilotem od TV mogę obsługiwać każde inne urządzenie wideo (wszystkie funkcje, a nie tylko podstawowe). Dedykowane klawisze do odtwarzania działają na ten odtwarzacz, który właśnie oglądam (bez żadnego przełączania).
Pilota od ampli używam tylko gdy słucham radia lub mp3.

Sprawdziłem na stronie Samsunga
Dolby Digital Plus / Dolby Pulse
SRS TheaterSound HD
Dts 2.0+wyjście cyfrowe dostępne

Czyli powinien odtwarzać Dolby. A nie odtwarza.

Ustawiłe w opcjach dekodera przesyłanie dzwięku na 2 kanałach i TV odtwarza teraz wszystko. Dzwoniłem do Samsunga - TV przyjmuje dźwięk dwukanałowy. Idąc dalej - podpinam dysk po USB. Z dysku odpalam film z DTSem. Co zrobi TV ? Przekaże dźwięk bezpośrednio do ampli czy zaingeruje w niego i pośle ten dźwięk do ampli po jakiś modyfikacjach ?

To chyba dotyczy odtwarzacza filmów, a nie wejścia HDMI. Panasonic rozpoznaje czy podłączony jest ampli i wysyła do niego sygnał DTS, a na swoje głośniki downsampling na 2 kanały.

Rafał_Sz
31-01-2013, 10:07
Struś, obsługę dolby digital trzeba w Szajsungach włączyć w menu. Standardowo ta opcja jest wyłączona. Chyba, że masz jakiś "inny" telewizor. ;)

tomek s
31-01-2013, 10:09
Tak jak już ktoś chyba wcześniej pisał: TV do dekodera przez hdmi, a dekoder z amplitunerem np. cyfrowy optyk/coaxial. Jak chcesz lepszy dźwięk to włączasz amplituner i dźwięk idzie prosto z dekodera nie przez tv, wtedy te wszystkie srondy i teatery, które imitują dźwięk przestrzenny można powyłączać.
Pozdr

Rafał_Sz
31-01-2013, 10:12
Tak jak już ktoś chyba wcześniej pisał: TV do dekodera przez hdmi, a dekoder z amplitunerem np. cyfrowy optyk/coaxial. Jak chcesz lepszy dźwięk to włączasz amplituner i dźwięk idzie prosto z dekodera nie przez tv, wtedy te wszystkie srondy i teatery, które imitują dźwięk przestrzenny można powyłączać.
Pozdr
Z "n" może być problem, bo przy podłączeniu TV przez kabel HDMI wszystkie inne wyjścia (oprócz analogowego stereo) są wtedy martwe, ale to zależy też od modelu dekodera. Rozwiązaniem jest użycie kabla iHDMI który obchodzi protokół HDCP w sprytny sposób i wtedy wszystko co ma "enka" z tyłu jest jest aktywne.

TOP67
31-01-2013, 10:17
Bo normalnie, to dekoder powinien być podłączony jednym kablem HDMI do ampli, a ten do TV.

Strus
31-01-2013, 10:21
Struś, obsługę dolby digital trzeba w Szajsungach włączyć w menu. Standardowo ta opcja jest wyłączona. Chyba, że masz jakiś "inny" telewizor. ;)

To mnie Kochanieńki oświeć bo ja głupi jestem już :)

Pozdr

Sensowne ale..... Mam w ampli 2 spdif'y. Tylko 2. Pod jeden podpięty jest PC (żeby sobie muzyczki przy fotkach posłuchać). Jak podepnę dekoder N pod drugi to co mam zrobić z dźwiękiem z TV z filmów z dysku ? Po HDMI ?

Z "n" może być problem, bo przy podłączeniu TV przez kabel HDMI wszystkie inne wyjścia (oprócz analogowego stereo) są wtedy martwe, ale to zależy też od modelu dekodera. Rozwiązaniem jest użycie kabla iHDMI który obchodzi protokół HDCP w sprytny sposób i wtedy wszystko co ma "enka" z tyłu jest jest aktywne.

Nie strasz nie strasz :) Zaraz sprawdzę. Tzn jak wrócę ze sklepu z toslinkiem

Bo normalnie, to dekoder powinien być podłączony jednym kablem HDMI do ampli, a ten do TV.

Powinien albo nie powinien. Jak nie ma takiej konieczności to po co włączać więcej urządzeń niż to konieczne?

TOP67
31-01-2013, 10:31
Czyli masz ampli. A ma on wejścia HDMI czy tylko optyczne?
Jak masz wejścia HDMI, to masz również wyjście na TV. To amplituner zajmuje się przekazaniem obrazu na TV a dżwięku na kolumny.
Jeśli nie masz HDMI, to musisz podłączyć dekoder do TV. A sposób przekazywania strumienia dżwięku ustawiasz w menu dekodera i TV. W obu możesz ustawić 2 kanały i wtedy będzie na pewno grało. Żeby sygnał DD dotarł do ampli, to w obu trzeba to utawić. Ale wtedy nic nie usłyszysz w głośnikach TV.

O właśnie. Najprawdopodobniej masz w TV ustawione prawidłowo. Jeśli dostaje on sygnał DD, to go nie dekoduje, tylko wysyła do ampli (którego, jak rozumiem jeszcze nie podłączyłeś). Dlatego nic nie słyszysz. A jak ustawisz w dekoderze 2 kanały, to niestety w ampli nie zrobi się więcej.

Strus
31-01-2013, 10:38
Wejść mam tyle :

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/onkyotxnr609liittimet_2287-1.jpg
źródło (http://audiovideo.fi/sites/default/files/onkyo-tx-nr609-liittimet_2287.jpg)

Rafał - spdif wpięte w dekoder działa także nic nie jest zablokowane

Problem w tym że jest przesunięcie czasowe obraz/dźwięk.

tomek s
31-01-2013, 10:39
A no to jesteście trochę do przodu bo ja w swoim ampli nie mam hdmi :wink: tylko jeszcze component, którego nie używam. Dysku moja plazma też nie obsługuje :-) Jak chce filmy z kompa pooglądać to wpinam ThinkPada w stacje dokującą i obraz idzie przez DVI>HDMI a dźwięk coaxial cyfrowy do amplitunera. Dekoder od kablówki toslinkiem z ampli i jakoś daje rade.
Pozdr

Rafał_Sz
31-01-2013, 10:40
To mnie Kochanieńki oświeć bo ja głupi jestem już :)

Gdzieś w ustawieniach dźwięku w menu TV poszukaj, teraz udaję, że pracuję. Będę w domu to mogę popatrzeć dokładnie.
:)

Aha, ma się o ten uchwyt zapytać czy temat nieaktualny, bo już nie pamiętam? :)

Tom01
31-01-2013, 10:59
Nie zawsze to się sprawdza. Mam TV, ampli i dwie nagrywarki. Oglądam z pierwszej i po zakończeniu uniwersalny pilot wyłącza wszystko. Czyli włącza tą drugą, bo sygnał wł i wył jest identyczny.

To już kwestia yntelygencji pilota i odpowiednich scenariuszy działania. ;)

TOP67
31-01-2013, 11:20
Pilot w żaden sposób nie dowie się, czy dane urządzenie jest włączone. Trzeba sobie porobić makra i pamiętać które nacisnąć, jak włączone jest np. CD, a które gdy oglądamy z DVD. Naciśnięcie guzika wyłącz wszystko, powoduje zwykle włączanie wyłączonych urządzeń.

Struś: To masz współczesny amplituner. Możesz w nim skonfigurować wszystko co chcesz. Dżwięk z TV możesz puścić do amplitunera po HDMI ARC (Audio Return Chanel). Wtedy uwolnisz SPDIF.
Przesunięcie dżwięku można zmieniać w menu ampli, tylko nie wiem czy dla każdego wejścia osobno. Ale dalej uważam, że podpinanie dekodera jednocześnie do TV i ampli nie ma sensu.

Poczytaj o RIHD i zrób to porządnie.

Tom01
31-01-2013, 11:40
Pilot w żaden sposób nie dowie się, czy dane urządzenie jest włączone. Trzeba sobie porobić makra i pamiętać które nacisnąć, jak włączone jest np. CD, a które gdy oglądamy z DVD. Naciśnięcie guzika wyłącz wszystko, powoduje zwykle włączanie wyłączonych urządzeń.

Eeee... makra to przedpotopowe rozwiązanie. Rozwinięciem są scenariusze działań. Pilot wówczas "wie" co działa, gdyż zapamiętuje co jest włączone a co nie wg aktywnych scenariuszy i przejść z jednego działania w drugie. Samoczynnie włącza lub wyłącza urządzenia w danym scenariuszu i oczywiście może dostać w scenariuszu dyspozycję żeby wyłączać zbędne. Pilot za każdym razem wysyła osobne sekwencje do każdego urządzenia osobno. Wyłączanie wszystkich nie włącza wyłączonych, bo do wyłączonego nie wyśle sygnału "Power toggle" nawet jeśli taki sam sygnał wykonuje "Power on" i "Power off". Jeśli urządzeń jest ze 3-4, rozesłanie wszystkich rozkazów trwa czasem nawet parę sekund, ale w efekcie radzi sobie bardzo sprytnie. Samo sterowanie też jest rozdzielone pomiędzy urządzenia zaangażowane w danym scenariuszu, czyli sterowanie głośnością jest wysyłane do amplifiera KD, zmiana kanałów do odbiornika DVB itd.

TOP67
31-01-2013, 11:51
Pod warunkiem, że ktoś nie włączy czegoś z palca lub dedykowanym pilotem. :)

Na pewno taki pilot się przydaje, jak ktoś ma zewnętrzny dekoder (zamiast po ludzku w TV).

Tom01
31-01-2013, 12:13
Pod warunkiem, że ktoś nie włączy czegoś z palca lub dedykowanym pilotem. :)

Zdarza się, że ktoś coś popierniczy. Włączy/wyłączy z palca albo zasłoni pilota w czasie realizacji sekwencji i np nie włączy się wzmacniacz. Trzeba wówczas "skorygować" lub wyłączyć wszystko z palca i wykonać scenariusz jeszcze raz. Takie sytuacje zdarzają się jednak niesłychanie rzadko. Może raz na rok. Ludzie błyskawicznie się przyzwyczajają i na bazie doświadczeń swojej rodziny mogę śmiało założyć, że nie ma problemu z tym nawet babcia ani 6 letnie dziecko.

Cała obsługa pilota ze scenariuszami sprowadza się np do naciśnięcia "TV" a pilot włączy co trzeba i poustawia swoje przyciski do sterowania odpowiednimi urządzeniami. Przy "DVD" pilot włączy odtwarzacz, wyłączy odbiornik DVB jeśli był wcześniej włączony, przełączy wejścia TV, przestawi swoje guziki do nowego działania. Przy Strusiowych wymaganiach przy przejściu z "KD" na "TV" włączy głos w TV, wyłączy amplifier, przestawi guziki sterowania głośnością na TV. I tak dalej. Prościej się nie da, chyba że telepatycznie. ;)

Na pewno taki pilot się przydaje, jak ktoś ma zewnętrzny dekoder (zamiast po ludzku w TV).

TV, odbiornik kablowy lub sat, wzmacniacz, radio, odtwarzacz DVD, czasem konsola i/lub mediacenter i robi się komplikacja.

Strus
31-01-2013, 12:50
Struś: To masz współczesny amplituner. Możesz w nim skonfigurować wszystko co chcesz. Dżwięk z TV możesz puścić do amplitunera po HDMI ARC (Audio Return Chanel). Wtedy uwolnisz SPDIF.
Przesunięcie dżwięku można zmieniać w menu ampli, tylko nie wiem czy dla każdego wejścia osobno. Ale dalej uważam, że podpinanie dekodera jednocześnie do TV i ampli nie ma sensu.

Poczytaj o RIHD i zrób to porządnie.

Po ARC nie mogę. Onkyo tak cudnie rozwiązało ARC że ampli bierze 30W będąc w tym trybie.

Poczytam ale już mnie głowa od tego boli

TOP67
31-01-2013, 13:26
30W w trybie czuwania, czy dodatkowo podczas grania? Musze pomierzyć u siebie, bo moje Onkyo bierze poniżej 1W w czuwaniu (z aktywnym subem).

Strus
31-01-2013, 19:26
30w w trybie ARC czyli kiedy ampli jest wyłączony a przekazuje jedynie dźwięk. Taka malusia niebieska lampka się wtedy zapala.......

TOP67
01-02-2013, 09:27
Chyba pomyliłeś ARC z HDMI Through.

ARC czyli Audio Return Chanel pozwala na przekazywanie dźwięku z TV do amplitunera po kablu HDMI, który przekazuje obraz z amplitunera do TV (czyli w drugą
stronę). Nie potrzeba wtedy osobnego kabla optycznego. Działa tylko kiedy ampli jest włączony i nie wpływa na pobór prądu.

HDMI Through pozwala na przekazywanie obrazu i dźwięku z dowolnego wejścia HDMI na wyjście TV wtedy gdy ampli jest wyłączony. Ale ni epobiera tyle prądu. U mnie ampli w tym trybie pobiera ok 3,5W ale gdy wykryje, że TV jest wyłączony pobór spada do 1W. Za to ponad 30W ampli pobiera gdy mam włączone Zone 2.

Ty możesz podłączyć dekoder na co najmniej 3 sposoby:

1. Dekoder do amplitunera kablem HDMI, amplituner do TV kablem HDMI. Włączasz ARC i HDMI through. Ale wyłączasz RIHD. Gdy nie chcesz słuchać wiadomości przez kolumny, to wyłączasz ampli z palca.

1a. J.w. ale włączasz RIHD. Zawsze słuchasz przez ampli. Sam się włącza i wyłącza razem z TV i ustawia odpowiednie wejście. Sterujesz go pilotem od TV.

2. Podłączasz dekoder i amplituner kablem HDMI do TV. Włączasz ARC i RIHD. Wyłączasz HDMI Through. Słuchasz dźwięku przez kolumny, głośność regulujesz pilotem od TV. Jak wyłączysz amplituner z palca, dżwięk przechodzi na TV. Ale po ponownym włączeniu musisz znowu sparować TV z ampli (tak mam w Panasonicu).

2a. J.w. ale wyłączasz RIHD. Głos masz i w TV i w ampli, sterowany osobnymi pilotami. Włączasz ampli, kiedy potrzebujesz.

w każdym powyższym możesz użyć kabla optycznego zamiast ARC.

3. Podłączasz dekoder kablem HDMI do TV i optycznym do ampli. Ampli nie musisz łączyć z TV. Sterujesz osobno TV i ampli (łącznie z wyborem wejścia). Kombinujesz z opóźnieniem dźwięku.

Strus
01-02-2013, 20:31
W Onkyo ARC jest niestety powiazane z HDMI through. Odpalajac ARC w menu i wylaczajac apli widzimy lampke HDMI through, ktora sygnalizuje że wlasnie w tym trybie pracuje ampli. I zre prad.
A że jest jeszcze xbox do tego i beda odtwarzane filny z dysku przez TV to naprawde mója ograniczona w tej materii wiedza daje mi sie we znaki.

Powoli probuje to ogarnac ale slabo mi idzie. Jakbys nie mial nic przeciwko to w razie pytan pomecze Cie na PM, oki ?

TOP67
01-02-2013, 20:41
Możesz pytać. Też mam Onkyo i nie mam połączenia ARC z HDMI through. Jest połączenie RIHD z HDMI through. Dokładniej, to włączenie ARC wymusza RIHD, a to z kolei włącza HDMI through na auto.

Skąd masz informacje o 30W? Zmierzyłeś czy wyczytałeś na jakimś forum?
Lampka gaśnie po kilkunastu sekundach, jeśli TV też jest wyłączony. Ale sprawdź czy nie pali się znaczek Zone 2, bo to on żre prąd.

TOP67
01-02-2013, 21:56
No dobra, poświęciłem się, odsunąłem komodę i pomierzyłem sam amplituner.

Po włączeniu wszystkiego co możliwe (RIHD, ARC, HDMI Through) i odtwarzaniu przez ampli pobiera ok 47W (cicho).
Po wyłączeniu ampli i odtwarzaniu DVD -> ampli HDMI through -> TV pobiera 2,3W (lampka się pali)
Po wyłączeniu TV i DVD pobiera 1,3W (lampka się pali)
Po kilkunastu sekundach lampka gaśnie i ampli pobiera 0,2W

Po włączeniu Zone 2 ampli pobiera 30W w trybie standby. Podejrzewam, że stąd te legendy. Ale nie ma to nic wspólnego z ARC czy HDMI through. Po prostu ampli jest włączony bez końcówki mocy i daje sygnał na strefę 2.

Strus
01-02-2013, 23:41
Jak skombinuje miernik to też posprawdzam. A z ciekawosci - jaki masz model ?

TOP67
02-02-2013, 00:36
HT-R758 (nowszy model TH-NR414).

Strus
02-02-2013, 01:20
Nic mi. To nie mowi niestety. Ja mialem 506 a teraz mam 609. No nic. Posprawdzam, powalcze i bede atakowal na PM.

TOP67
02-02-2013, 10:16
Z tego co porównywałem instrukcje, to funkcjonuje to identycznie. Tu (https://dl.dropbox.com/u/18368757/Manual_HT-S6505_Pl.doc) jest instrukcja do mojego modelu

Strus
02-02-2013, 11:22
Z tego co widzę to mam zepsuty TV. Jest tak: Podpiąłem dekoder po HDMI do Onkyo. Onkyo po HDMI z ARC do telewizora. I teraz 2 sytuacje -
1 - dekoder N ustawiony na dźwięk przestrzenny - dźwięk jest tylko przy włączonym Onkyo na kolumnach kina domowego. Wyłączany Onkyo i głośniki TV milczą
2 - dekoder N ustawiony na dźwięk stereo - dźwięk jest przy włączonym Onkyo na kolumnach kina domowego (oczywiście tylko stereo). Wyłączamy Onkyo i dźwięk jest na TV.

Jak mi powiedziano na infolinii Samsunga TV przyjmuje z zewnętrznych źródeł jedynie dźwięk dwukanałowy. Tylko że jeśli dostaje dźwięk wielokanałowy to powinien sobie ten dźwięk przerobić na swoje 2 kanały i puścić go z głośników. Niestety mój TV tego nie robi więc w poniedziałek dzwonię do serwisu.

Kolejna sprawa. Podłączenie jak wyżej czyli dekoder po hdmi do ampli, ampli po hdmi z ARC do TV. Dokładamy xboxa po HDMI wpiętym w port Game. Wszystko jest na TV (Onkyo wyłączone). Wyłączam xboxa i na TV nie ma obrazu z telewizji. Muszę włączyć Onkyo i przestawić je ta SAT/Cable (tam wpięty jest dekoder N). Wygląda to tak że Onkyo po utracie sygnału z xboxa nie przestawia się samo z powrotem na Sat/Cable. Można coś na to zaradzić ?

TOP67
02-02-2013, 12:00
To raczej normalne. TV potrafi tylko zdekodować DD z pliku a nie zewnętrznego źródła. Jedynym wyjściem jest słuchanie cały czas na amplitunerze.

HDMI through ma 3 tryby:
1 - puszcza sygnał z wybranego wejścia
2 - puszcza sygnał z ostatnio używanego wyjścia,
3 - auto, powinien wykrywać sygnał (ale nie zawsze to działa). Łatwo to sprawdzić podłączając dekoder wprost do TV. Jeśli teraz włączysz dekoder, to TV powinien też się włączyć. Jeśli się nie włącza, to dekoder nie daje informacji.

Czy po wyłączeniu xboxa włączasz dekoder? Czy jest on ciągle włączony?

Strus
02-02-2013, 12:13
TV dekodawać z pliku lub z bezpośrednio podpiętej anteny potrafi. Tylko w/g Pani z infolinii jeśli TV dostaje dźwięk przestrzenny po HDMI to powinien go sobie przerobić na stereo a co za tym idzie przy DD przesyłanym z dekodera TV dźwięk powinien odtwarzać. Mój milczy w ogóle.

Syt z xboxem - dekoder jest włączony. Włączam xboxa. Gram. Wyłączam xboxa. Dekoder jest wciąż włączony. Nie ma obrazu. Włączam Onkyo i na wyświetlaczu widzę tryb GAme (xboxowe wejście HDMI). Muszę ręcznie przestawić na Cable/Sat żeby mieć znów obraz na TV

TOP67
02-02-2013, 12:19
Zamiast włączać Onkyo, spróbuj wyłączyć i włączyć dekoder. Ampli reaguje chyba tylko na sygnał włączenia.
A najlepiej używaj ampli do wszystkiego, nie będzie żadnych problemów.

Wygrzebałem instrukcję do Samsunga. WIelkimi literami jest tam taki zapis

Gdy w telewizorze odbierany jest cyfrowy obraz antenowy, do zestawu kina domowego będzie przesyłany dźwięk 5.1-kanałowy. Gdy źródłem jest urządzenie cyfrowe podłączone przez złącze HDMI, takie jak odtwarzacz DVD / Blu-ray / odbiornik telewizji kablowej / dekoder telewizji satelitarnej (STB), odbiornik kina domowego będzie emitował jedynie dźwięk dwukanałowy. Jeśli chcesz korzystać z dźwięku 5.1-kanałowego, podłącz cyfrowe wyjście dźwięku z odtwarzacza DVD / Blu-ray / odbiornika telewizji kablowej / dekodera telewizji satelitarnej (STB) bezpośrednio do wzmacniacza lub zestawu kina domowego.

Dotyczy to urządzeń podpiętych wprost do HDMI odbiornika. Nie jest też napisane czy to TV zamienia na 2 kanały, czy trzeba to ustawić w podpiętym urządzeniu.

Nie jest nigdzie wprost napisane, że TV potrafi zamienić sygnał DD z HDMI na 2 kanały. Lista obsługiwanych formatów dźwięku jest w rozdziale dotyczącym odtwarzania plików.

Strus
02-02-2013, 12:27
No właśnie wszystko jest podpięte pod Onkyo i z Onkyo do TV

Strus
02-02-2013, 23:36
Okazuje sie że DD z xboxa idzie na TV i TV odtwarza dzwiek. Z dekodera Nki jest lipa. Jesli ustawie go na dzwiek przestrzenny to TV milczy

TOP67
02-02-2013, 23:46
Dekoder n zawsze sprawiał kłopoty, zwłaszcza z HDCP

kzkzg
04-02-2013, 02:30
Nie wiem czy dobry temat wybralem ale sprobuje..

Posiadam karte satelitarna do kompa Skystad hd2. Na niektórych transporderach pokazuje mi brak sygnalu. Na pozostalych jest bardzo dobrze, sila/jakosc >95%. Uwalona karta czy moze konwerter do wymiany? A moze cos innego? Karta oczywiscie obsluguje dvb-s2.

Strus
05-02-2013, 01:01
Z dźwiękiem nadal walczę. Pytanm na forum N o co tu chodzi bo sam już nic nie wymyślę.

A teraz mam kolejny problem. Odtwarzam film z dysku. Film ma DTS. Nawet jeśli kliknę Info na telewizorze pokazuje mi że sygnał jest w DTS. Problem polega na tym że amplituner się na ten DTS nie przełącza. Podłączone bez zmian czyli po HDMI ARC

05-02-2013, 01:14
a skad idzie HDMI z dvd czy Aplitunera
nie znam Onkyo ale zobacz czy w procesorze dzwieku nie przestawilem na sztywno jakiegoś np virtual pro logic
musisz szukac az znajdziesz dts lub auto dts , jak pisalem nie znam tego sprzetu ale poszukac nie zaszkodi ;)

TOP67
05-02-2013, 08:41
Film, jak mniemam, jest odtwarzany z USB podpiętego do TV. Sygnał audio jest wyprowadzany z TV na amplituner. Najprawdopodobniej TV dekoduje DTS do dwóch kanałów na własne potrzeby i to samo wyprowadza na wyjście. Sprawdź co masz ustawione w menu dźwięku -> format dźwięku SPDIF. Ustaw też głośniki zewnętrzne.

Strus
05-02-2013, 18:31
Dobra, wszystko wiem. Tzn nie do końca ale..... DTS już jest kiedy odtwarzam z dysku. Po prostu się pojawił. Przynajmniej takie mam wrażenie :)

Co do Nki. Jeśli TV na wejściu przyjmuje tylko 2 kanały to jeśli mamy zwykły czarny dekoder (250GB) to należy to podłączyć NASTĘPUJĄCO (http://nhdtv.pl/forum/showpost.php?p=78314&postcount=11). Turbodekodery zachowują się tak jak np xbox czyli pobierają info o rodzaju dźwięku jaki przyjmie TV i dopasowują się do niego. Ponieważ nie lubię kabli to zamówiłem wymianę dekodera. Zostanie mi ten sam pakiet, przedłużam umowę o 1 miesiąc i płacę za aktywację turbodekodera 99zł

Rafał_Sz
06-02-2013, 12:55
Dobrze zrobiłeś, bo różnica w tych dekoderach, jeśli chodzi o prędkość i rozwiązania w menu, jest bardzo duża.

Dyziek
06-02-2013, 13:07
Struś czyli jest szansa że na Wielkanoc usiądziesz jak człowiek z piwkiem w ręku i obejrzysz filmik;)