Zobacz pełną wersję : Jaki telewizor? Wszystko o RTV!
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
Rafał_Sz
06-02-2013, 13:46
Pewnie okaże się, że wszystko podłączone i działa cacy, tylko sam film jest w zwykłym stereo. ;)
Struś czyli jest szansa że na Wielkanoc usiądziesz jak człowiek z piwkiem w ręku i obejrzysz filmik;)
Ja bym się aż tak rozpędzał :mrgreen:
Struś czyli jest szansa że na Wielkanoc usiądziesz jak człowiek z piwkiem w ręku i obejrzysz filmik;)
Do tego trzeba będzie jeszcze założyć wątki "Jakie piwo do picia lewą ręką?" , "Jaka kanapa do filmów?" , "Jaki film na Wielkanoc ?" i ""Kiedy Wielkanoc ?" :)
jendrusz
08-02-2013, 16:59
Takie pytanie mam - jaki telewizor do(za) 4 tys do oglądania filmów, 42 cale i więcej. Ktoś może coś polecić ? Dzięki z góry za pomoc.
Jak do filmów, to plazma. Jak plazma, to Panasonic. Jak Panasonic, to mogę Ci sprzedać swojego :)
jendrusz
08-02-2013, 18:13
Jak do filmów, to plazma. Jak plazma, to Panasonic. Jak Panasonic, to mogę Ci sprzedać swojego :)
dzięki Tomku :) - napisz co masz i ile za to chcesz- na pw :)
a jeśli nie twój Plasma Panasonic to możesz jakiś polecić ?
a jeśli nie twój Plasma Panasonic to możesz jakiś polecić ?
Moją mogę polecić. Panasonic. Chcę większą i też jestem Tomek. :)
jendrusz
08-02-2013, 18:54
Moją mogę polecić. Panasonic. Chcę większą i też jestem Tomek. :)
a jaką masz i o jakiej myślisz ?
Ja mogę polecić http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/plasma-tv/PS51E8000GSXXH
a jaką masz i o jakiej myślisz ?
Mam TX-P50X10E a myślę nad 55" ale niestety w wersji VT, bo te podstawowe w porównaniu do mojej to jednak nie to.
A to ma tylko MPEG2 i HD Ready? To trzeba mieć spory salon.
jendrusz
08-02-2013, 22:17
Ja mogę polecić http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/plasma-tv/PS51E8000GSXXH
Dzięki, trochę przekracza mój budżet i nie jest to Panasonic ;), którego poleca większość osób. Wezmę go pod uwagę. Może ktoś jeszcze coś poleci ?
A to ma tylko MPEG2 i HD Ready?
Celowo brałem "HD Ready", bo jest ostrzejszy, 768 linii zamiast 540 (1080i/2). Nie wiem jak teraz będzie bo wszystkie bez wyjątku są 1080. Z tego co oglądałem obecne tańsze wersje, ostrość jest dużo gorsza i miejscami wyłazi plastik jak na LCD. Pod względem neutralności obrazu ta seria jest porównywalna tylko z najwyższymi obecnymi. Najchętniej wziąłbym taki sam jak mam tylko większy ale ten był max.
To trzeba mieć spory salon.
E tam... W kinie jak jest? Obraz kątowo większy niż największa plazma z metra i jest super.
Zależy co się ogląda. Jak skalowane SD, to HD ready lepszy. Ale z dobrego źródła zauważam różnicę między HD ready a Full HD na 42" z odległości 2,5m (już nie wspomnę o oglądaniu zdjęć).
Dekoder MPEG4 nie jest potrzebny, jak się ma satelitę lub kablówkę z dekoderem. Jędrek mieszka za miastem, więc jest skazany albo na satelitę, albo na DVB-T i wtedy musi mieć MPEG4.
Zależy co się ogląda. Jak skalowane SD, to HD ready lepszy. Ale z dobrego źródła zauważam różnicę między HD ready a Full HD na 42" z odległości 2,5m (już nie wspomnę o oglądaniu zdjęć).
Dekoder MPEG4 nie jest potrzebny, jak się ma satelitę lub kablówkę z dekoderem. Jędrek mieszka za miastem, więc jest skazany albo na satelitę, albo na DVB-T i wtedy musi mieć MPEG4.
Prawda. Kanały SD to kosmos w stosunku na fulhade a jeszcze szczególnie na takich za 2 tys. Różnicę 1080p i 720p da się zauważyć, ale skąd wziąć obraz 1080p? Praktycznie wszystko co widzę z satelity idzie 1080i a w tym znów HD Ready daje ostrzejszy obraz.
Cześć.
Planuje za jakiś czas remont pokoju i w związku z tym chciałbym wymienić swojego starego, 21" staruszka 4:3 na jakiś nowszy model.
I tu mam kilka pytań....
Pokoik jest malutki (tak ok. 2,5x3,5m) a obecnie odległość od oczu do telewizora wynosi +/- 2 metry.
Jakiej wielkości telewizor powinienem zakupić, żeby wysokość była mniej więcej taka sama, jak obecnego (żebym nie odczuł, że jest on mniejszy).
Drugie pytanie - czy w tej chwili lepiej kupować telewizor LCD czy LED?
Nie znam się na tym, nie spędzam przed TV dużo czasu, odbieram zwykłą "kablówkę" więc jakość i tak pewnie nie będzie porażająca....
Trzecia sprawa - czy są szanse, żeby zmieścić się w budżecie ok. 1,5 tyś. zł i żeby telewizor posiadał wejście USB (chodzi o możliwość oglądania filmów z nośnika)?
Czwarte - czy takie złącza jak HDMI (możliwość podpięcia komputera) to już standard? Czy raczej trzeba też na to zwracać baczniejszą uwagę?
Piąte - czy kupować telewizor z Full HD?
Przyznam szczerze, że obawiam się dość mocno przejścia na format panoramiczny ze względu na moje problemy wzrokowe (ograniczone pole widzenia).
Podobne rozterki miałem w momencie kupowania monitora - jakoś się już przyzwyczaiłem, ale wiem, że całości ekranu nie ogarniam, tylko muszę trochę "podążać wzrokiem".
Będę wdzięczny za jakieś rady oraz propozycję modeli wartych uwagi.
Pozdr.
Rafał_Sz
14-02-2013, 13:51
1. 32 cale będą w sam raz.
2. LCD i LED to jedno i to samo. LED to nazwa rodzaju podświetlenia matrycy LCD. Telewizor LED to marketingowy bełkot.
3. Za 1500 trafisz w Samsunga 32" serii 5 (FullHD) z rozbudowaną funkcją Smart TV, czyli dostęp do netu, oglądanie czego chcesz i z czego chcesz przez USB. Ma nawet wyjście do ładowania telefonów. :)
4. HDMI i DVI to już standard.
5. HDReady są już rzadkością, tylko FullHD.
Poszukaj modelu Samsung UE32ES5500 lub Samsung UE32ES5300. Będzie Pan zadowolony. ;) 40 cali nie proponuję ze względu na wspomnianą przez Ciebie wadę wzroku.
P.S. Jak przyjdzie Tom01 i będzie Ci proponował plazmę 50" to wiesz co masz robić. ;):)
haha, na plazmę 50" to bym musiał sobie na okulary konwerter szerokokątny założyć (albo jeszcze lepiej rybie oko), żeby mój wzrok to "ogarnął" z odległości 2 metrów.
Dzięki serdecznie za konkretną odpowiedź.
Może ktoś jeszcze wyrazi swoje opinie - będę wdzięczny za każdą pomoc!
P.S. a czy są w ogóle produkowane telewizory 28-29" calowe?
Byłby to dla mnie idealny kompromis między 26" a 32".
mini choć raz posłuchaj się kogoś kto Ci odpowiada;) Rafał dobrze mówi więc bierz i nie narzekaj;)
Zdarzyło się, że posłuchałem... i zdarzyło się, że żałowałem że posłuchałem (np.: w sprawie wyboru części do komputera).
A wiesz, ile ludzi, tyle opinii, dlatego wolałbym usłyszeć zdanie innych.
moze zbytnio sie nie znam, ale od kilku miesiecy uzywam Samsugna z serii ES5500, ktora podpowiada Rafal (u mnie jest 40 cali) - jest bardzo fajny, obraz po ustawieniu jest bardzo przyjemny, czyta wszystko z kazdego zrodla, przegladarka tez jest :)
czekam na kabel DisplayPort -> HDMI i podlacze laptopa, sprawdze jak to dziala
P.S. Jak przyjdzie Tom01 i będzie Ci proponował plazmę 50" to wiesz co masz robić. ;):)
Może ktoś jeszcze wyrazi swoje opinie - będę wdzięczny za każdą pomoc!
Ja, ja jeszcze! Plazmę! Tylko plazmę. Im większą tym lepszą. :)
A poważnie, plazma dobrze udaje TV i jest bezbolesna przy przesiadce z CRT. LCD nie. Jest agresywny, nieostry, męczący, plastikowy i ma jeszcze z 10 poważnych wad. Jak raz wszystkie wady dotyczą ważnych aspektów obrazu. Różnicę jakości LCD-plazma potwierdza praktycznie każdy kto ją ma i neguje każdy kto jej nie ma.
Rafał_Sz
14-02-2013, 15:21
Ja, ja jeszcze! Plazmę! Tylko plazmę. Im większą tym lepszą. :smile:
A poważnie, plazma dobrze udaje TV i jest bezbolesna przy przesiadce z CRT. LCD nie. Jest agresywny, nieostry, męczący, plastikowy i ma jeszcze z 10 poważnych wad. Jak raz wszystkie wady dotyczą ważnych aspektów obrazu. Różnicę jakości LCD-plazma potwierdza praktycznie każdy kto ją ma i neguje każdy kto jej nie ma.
QI0bB4Pe7sU#t=24s
.:Gerard:.
14-02-2013, 16:42
Różnicę jakości LCD-plazma potwierdza praktycznie każdy kto ją ma i neguje każdy kto jej nie ma.
i Vice Versa :smile:
jak bym chciał to bym miał a nie mam bo nie chce ;)
choć wcale jej tego nie życzę to zakładam sie ze za 5 lat Plazma będzie wspomnieniem
choć wcale jej tego nie życzę to zakładam sie ze za 5 lat Plazma będzie wspomnieniem
Oby nie. Niestety światem rządzi kasa nie jakość. Nie pierwszy raz coś lepszego jest wypierane przez po prostu tańsze i prostsze w produkcji.
14-02-2013, 17:29
Oby nie. Niestety światem rządzi kasa nie jakość. Nie pierwszy raz coś lepszego jest wypierane przez po prostu tańsze i prostsze w produkcji.
zgadzam sie z Toba.
Pomijajac przepychanke LCD czy Plazma, TV LCD np. wielkosci 46" mozna kupic za 449,00€ i tej samej wielkosci za 5499,00€ a malo tego ten tanszy ma wiecej "bajerow" :lol: tylko kupowac :smile:
Jakosc, kosztuje majatek a szkoda bo jest wiele rzeczy o ktorych marze :rolleyes:
Plazmy będą ciągle produkowane.
Inżynierowie z fabryk produkujących LCD też chcą mieć na czym oglądać telewizję.
Ja, ja jeszcze! Plazmę! Tylko plazmę. Im większą tym lepszą. :)
Mam 42" plazmę Panasonic i 46" lcd philipsa.
TV wisi u mnie dokładnie na przeciwko jasnego okna. Nie muszę chyba opisywać jakie piękne daje to efekty na plazmowym lusterku? Na lcd i jego matowej , znacznie jaśniejszej matrycy obraz w moich warunkach znacznie lepszy.
Do qrwi mnie doprowadza w plazmie nieustanne, notoryczne, wiercące w mózgownicy syczenie czegoś tam - cholera wie czego, panela, kondziołków, guzik mnie to obchodzi. I tak jest z każdą plazmą. Syczą, piszczą, szumią.
W lcd - błoga cisza nawet przy najjaśniejszych obrazach.
Uprawnia mnie to do jakiegoś porównania ? No pewnie nie, bo Ty wiesz lepiej czego potrzebują inni...
A teraz lecę po browarka i poobserwuję rozwój kolejnej, jałowej dyskusji :D
TV wisi u mnie dokładnie na przeciwko jasnego okna. Nie muszę chyba opisywać jakie piękne daje to efekty na plazmowym lusterku?
Telewizory były zawsze błyszczące ale tylko w przypadku plazm jest to zło wcielone. :)
Zresztą nie bez powodu powierzchnia TV jest i powinna być błyszcząca. Trzeba się tylko zastanowić dlaczego i dlaczego w LCD z reguły nie jest, bo to też ma swój powód. I WCALE nie chodzi o odbijanie światła.
I tak jest z każdą plazmą. Syczą, piszczą, szumią.
:shock:
:shock:
Tom, nie dość, że nie widzisz migotania plazm, to jeszcze nie słyszałeś nigdy buczenia, piszczenia, lub o tym buczeniu, piszczeniu nie czytałeś chociażby od innych użytkowników
czas chyba coś z tym zrobić .. :)
Tom, nie dość, że nie widzisz migotania plazm, to jeszcze nie słyszałeś nigdy buczenia, piszczenia, lub o tym buczeniu, piszczeniu nie czytałeś chociażby od innych użytkowników
czas chyba coś z tym zrobić .. :)
Plazma migocze, to jest normalne i musi migotać, bo migocze wszystko co tworzy obraz ruchomy. Taka jest zasada działania telewizji, kina czy choćby animacji zrobionej z szybko przerzucanych kartek zeszytu. LCD, jak już pisałem, nie jest w stanie w pełni poprawnie pełnić roli telewizora między innymi właśnie dlatego, że nie ma możliwości migotania pikselami. Tzn ma, ale tak wolno, że nie nadaje się do interpolacji rozdzielczości obrazu na rozdzielczość ekranu. Stąd stosuje się inne mechanizmy i efekty poszarpania lub mydła. TV LCD nigdy nie jest ostry i nie będzie bo to sprzeczne z zasadą działania. Migotanie w plazmach to bardzo duża częstotliwość i jest niesłychaną rzadkością żeby ktoś to widział. Ci co widzą, prawdopodobnie cierpią również w świetle świetlówek. Jest to nawet chyba jakaś jednostka chorobowa. Normalnie tego nie widać, za duża częstotliwość, 2 do 4 razy wyższa niż migotanie dobrego kineskopowego. W bardzo specyficznych przypadkach da się wywołać taki efekt widoczny gołym okiem, ale to jest to samo jak szukanie dystorsji obiektywów na ceglanych murach. Bo jak wiadomo jest to powszechny motyw fotograficzny. ;)
Co do dźwięku, argument wymyślony chyba na potrzeby tej polemiki. Plazmy są praktycznie bezgłośne, nie ma co w nich wydawać dźwięku. W przeciwieństwie do LCD, które z uwagi na nagrzewanie od lamp, bywają chłodzone wentylatorem. Zresztą to jest normalne, LCD w normalnym użytkowaniu pobiera więcej energii od plazmy, i musi tą moc oddać w postaci ciepła. Do tego dochodzi, rzadko bo rzadko, ale możliwe piszczenie przetwornic LCD. Dopiero w LCD LED częstotliwość jest tak duża, że ich nie słychać. Przynajmniej na razie. Standard się bardziej oklepie to może coś wylezie. Wszak inwertery LCD CCFL na początku też nie piszczały.
To ciekawe dlaczego ja slysze jak moja plazma piszczy, slysze to tez u rodzicow oraz u dwoch siostr. Wszystkie te plazmy to panasy, dwie to seria U, jedna S i jedna G. Slychac to tylko jak jest wyswietlany bardzo jasny obraz (biel) i slysze ten pisk z drugiego konca pokoju. Na forum hdtv tez duzo ludzi nie raz pisalo, ze slyszy jak piszczy tv.
To ciekawe dlaczego ja slysze jak moja plazma piszczy, slysze to tez u rodzicow oraz u dwoch siostr. Wszystkie te plazmy to panasy, dwie to seria U, jedna S i jedna G. Slychac to tylko jak jest wyswietlany bardzo jasny obraz (biel) i slysze ten pisk z drugiego konca pokoju. Na forum hdtv tez duzo ludzi nie raz pisalo, ze slyszy jak piszczy tv.
Nie mam pojęcia dlaczego Pana telewizor piszczy. Nie powinien. LCD może piszczeć i to jest normalne, nawet bywa na ten temat wzmianka w instrukcjach obsługi. Chodzi o którąś harmoniczną i drganie cewki/cewek w przetwornicy, ale w plazmie to nienormalne. Nie zajmuję się zawodowo plazmami, więc nie widziałem ich jakoś nadmiernie dużo, ale na lekko ponad setkę sztuk nie słyszałem nigdy aby sprawny telewizor piszczał. Sądzę, że to problem serwisowy a przyczyną pewnie jest zasilacz główny. W nim tylko jest przetwornica, pracująca z częstotliwością taką, że już druga harmoniczna jest w paśmie akustycznym. Nawiasem mówiąc takie same zasilacze są obecnie niemal w każdym urządzeniu elektronicznym.
Nie mam pojęcia dlaczego Pana telewizor piszczy. Nie powinien. LCD może piszczeć i to jest normalne, nawet bywa na ten temat wzmianka w instrukcjach obsługi. Chodzi o którąś harmoniczną i drganie cewki/cewek w przetwornicy, ale w plazmie to nienormalne. Nie zajmuję się zawodowo plazmami, więc nie widziałem ich jakoś nadmiernie dużo, ale na lekko ponad setkę sztuk nie słyszałem nigdy aby sprawny telewizor piszczał. Sądzę, że to problem serwisowy a przyczyną pewnie jest zasilacz główny. W nim tylko jest przetwornica, pracująca z częstotliwością taką, że już druga harmoniczna jest w paśmie akustycznym. Nawiasem mówiąc takie same zasilacze są obecnie niemal w każdym urządzeniu elektronicznym.
Czyli wszystkie plazmy ktore widzialem sa popsute tak? Wg mnie sporo tutaj zalezy od tego jaki ktos ma sluch. Ja mam dosc wyczulony, np inni domownicy nie slysza piszczenia tv.
Tom1 - brałeś pod uwagę, że Twój słuch nie jest już na tyle czuły, żeby wychwycić te wysokie dzwięki?
Migotanie w plazmach to bardzo duża częstotliwość i jest niesłychaną rzadkością żeby ktoś to widział.
teoria, praktyka mówi coś innego
Ci co widzą, prawdopodobnie cierpią również w świetle świetlówek. Jest to nawet chyba jakaś jednostka chorobowa..
tylko, że w świetlówki nie wpatruję się, jak w telewizor, jest różnica prawda?
co jest większą "jednostką chorobową" : to, że coś się dostrzega, czy wręcz przeciwnie? :)
Normalnie tego nie widać, za duża częstotliwość, 2 do 4 razy wyższa niż migotanie dobrego kineskopowego...
teria Panie, teoria, idź Pan do pierwszego z brzegu sklepu i popatrz :)
Co do dźwięku, argument wymyślony chyba na potrzeby tej polemiki. Plazmy są praktycznie bezgłośne, nie ma co w nich wydawać dźwięku. W przeciwieństwie do LCD, które z uwagi na nagrzewanie od lamp, bywają chłodzone wentylatorem. Zresztą to jest normalne, LCD w normalnym użytkowaniu pobiera więcej energii od plazmy, i musi tą moc oddać w postaci ciepła. Do tego dochodzi, rzadko bo rzadko, ale możliwe piszczenie przetwornic LCD. Dopiero w LCD LED częstotliwość jest tak duża, że ich nie słychać. Przynajmniej na razie. Standard się bardziej oklepie to może coś wylezie. Wszak inwertery LCD CCFL na początku też nie piszczały.
znowu teoria, wbij do goglarki temat piszczenie, buczenie plazm i się odezwą użytkownicy )zresztą jak wyżej.
Plazmy są praktycznie bezgłośne, .
słowo klucz :)
Czyli wszystkie plazmy ktore widzialem sa popsute tak? Wg mnie sporo tutaj zalezy od tego jaki ktos ma sluch. Ja mam dosc wyczulony, np inni domownicy nie slysza piszczenia tv.
Myślę przypisywanie plazmom piszczenia to zbyt daleko idący wniosek. Każdy zasilacz impulsowy może piszczeć a może, co jest w przeważającej większości, nie piszczeć. Osobnicza wrażliwość słuchu z pewnością ma niebagatelny wpływ. Znam osoby które wieczorem w lato słyszą piszczenie nietoperzy, pomimo że ich częstotliwość dźwięku leży teoretycznie poza granicą percepcji.
słowo klucz :)
Nie napisałem "są bezgłośne" tylko "są praktycznie bezgłośne" bo zaraz się ktoś przyczepi, że jego akurat szumi, buczy czy cośtam dziwnego robi. W praktyce, czyli tym co rozumiemy pod dosłownym pojęciem praktycznie, plazmy są bezgłośne. Problemów z głośnością przysparzają znacznie częściej LCD.
znowu teoria, wbij do goglarki temat piszczenie, buczenie plazm i się odezwą użytkownicy )zresztą jak wyżej.
Taka sama jak np "wirusy na Mac". Owszem odezwą się użytkownicy, ale jaka jest praktyka takiego zjawiska? Ktoś, gdzieś, kiedyś, coś słyszał na ten temat. Oczywiście najwięcej do powiedzenia mają zawsze ci którzy z danym zjawiskiem prawie albo wcale nie mają do czynienia. ;)
sokrates
15-02-2013, 14:39
Jak mawial moj znajomy przyzwyczaic sie albo podlosic tv :)
Wysyłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2
Jak mawial moj znajomy przyzwyczaic sie albo podlosic tv :)
Takie samo zalecenie jest jak np zawieszenie się tłucze albo coś się w silniku łomocze. Zrobić głośniej radio. :)
A poważniej, nawet jeśli plazma wydawałby dźwięki to i tak byłoby niczym w perspektywie zalet. Przykładowo najwyższą współcześnie osiągalną jakość obrazu daje projektor filmowy. A cichy zdecydowanie nie jest.
A miał ktoś może styczność z telewizorkiem Philips 32PFL 5007?
Polecono mi ten model i jestem ciekaw jakiś opinii.
Polecono mi ten model
Dlaczego konkretnie polecono? Zapoznawałem się zupełnie przypadkowo z tym modelem ok 2 tyg temu i cośtam mogę napisać, ale ciekawi mnie dlaczego ktoś go polecił?
Ponieważ uzyskał naprawdę dobre wyniki w "teście" na hdtv.com.pl:
http://www.hdtv.com.pl/forum/philips/83377-philips-40-pfl5507k-12-test-otwarty-ten-model-powinien-byc-hitem.html
i tam mi go właśnie polecono.
Ponieważ uzyskał naprawdę dobre wyniki w "teście" na hdtv.com.pl:
Tylko dlatego? Testy hdtv są podobne do prad jeśli chodzi monitory. Chłopaki skupiają się na mało istotnych sprawach, tym bardziej im jakaś cecha jest bardziej efektowna, lekceważą rażące wady, w zasadzie w ogóle je pomijają i badają na jedno kopyto. Jeśli "polecenie" jest wynikiem tylko tej recenzji to opinii tak jakby nie było.
Ów sprzęt zachowuje się jak tanie monitory do grania. Obraz przeostrzony, przekolorowowany, przekontrastowany. Gamma wywalona w kosmos. Jeśli ktoś szuka rozrywkowego ekranu do konsoli to jest idealny, oczywiście w kontekście oczekiwań "mocnego" obrazu, bo naturalności w nim próżno szukać. Wygładzanie popularnego typu plastik-fantastik, utrata detali, kolory beznadzieja, bardzo zimne, można zapomnieć o żółci. Zawsze będzie żółto-seledynowy. Nie miałem ze sobą czujnika, ale temperatura barwowa pewnie z 9000K. Jest to przykład idealnie dobrany pod oczekiwania typowego Kowalskiego. Zawiera wszystkie elementy obrazu które rozkładają taką klientelę krzyżem przed ekranem. Tyle.
Zwariuje chyba....
Wybór monitora - to rozumiem, może być problematyczne, bo jest wiele czynników które monitor musi spełniać, ale TV?
Trzeba będzie chyba rzucić monetą...
Tutaj jest wątek, który dokładnie opisuje moją sytuację co do wyboru TV:
http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/95309-telewizor-max-32-do-malego-pokoiku-do-1700-zl.html#post882529
Tom01 - dziękuje za opinie, ciężko się zdecydować, bo telewizorów na rynku jest mnóstwo, a dla takiego "Kowalskiego" jak ja i tak wszystkie te "wodotryski" to tylko bełkot, którego nie rozumiem.
Wiem, że jesteś zwolennikiem plazmy, niestety, to mocno wychodzi poza planowany budżet.
Czy jest ewentualnie jakiś model, który mógłbyś polecić w kwocie do 1700 zł?
Zaraz się w końcu okaże, że zostanę przy starym, kineskopowym Panasonic'u :D
Nie przywiązuję wagi do wodotrysków bo one nie mają wpływu na obraz, a to obraz ma wagę 100% w ocenie. Nic innego się nie liczy. I nie jestem zwolennikiem plazmy. Jestem zwolennikiem dobrej jakości obrazu. Niestety LCD z uwagi na zasadę działania, nie nadaje się na telewizor. Każdy aspekt obrazu jest protezą, bo zasada działania telewizji i zasada działania LCD stoją w opozycji 180 st względem siebie.
Za założone pieniądze da się kupić sensowny TV, czyli najmniejszą plazmę Panasonica. Teściowe niedawno taką kupili za moim poleceniem. Model TX-P42X50E. Starsza generacja niż obecne. Nic rewelacyjnego szczerze mówiąc jak na plazmę, w sensie takim, że te 3 tys zjadają ją na śniadanie, ale nawet ta prosta jest lepsza od każdego LCD z dowolnej grupy cenowej.
Już jakiś czas temu pisałem o ciekawym mimowolnym "teście" jaki wykonała moja teściowa. Niedługo po zakupie plazmy, pojechała do syna popilnować dzieci, a u niego stoi wypasiona Toshiba LCD LED fulhade czyde itede. Teściowa 70 letnia kobita, człowiek w ogóle nie techniczny, po powrocie powiedziała teściowi, że wieczorem oglądała sobie telewizję i stwierdziła, że ich własny TV w domu, daje dużo ładniejszy obraz. A zdawało się, że zupełnie nie interesował ją zakup telewizora. Ot, telewizor. Stary się popsuł to kupili nowy. I tyle w temacie. Skoro jednak różnica pomiędzy dwoma typami ekranów/obrazów sprowokowała ją do zwerbalizowania opinii w dziedzinie jej całkowicie obcej, to znaczy, że zrobiła duże wrażenie.
Dziękuję Tom za wypowiedź.
Przeglądam teraz net (w komórce bo jestem poza domem) i nie mogę praktycznie nigdzie znaleźć plazmy 32 calowej.
Wszystkie są większe, a ja niestety nie mogę sobie na większytv ppozwolić.
Czy jest tak mało plazm 32" czy po prostu takich nie produkuj ?
Byłem dziś w Saturnie pooglądać odbiorniki, ale wszędzie lecątreklamówki pokazujące jaki to super obraz jestna tych tv.
16-02-2013, 16:23
Tom01 - George Lucas pewnie zawinął kasę to i Plazma do dziś istnieje, może to i dobrze bo czym więcej technologi , konkurencji, tym lepiej dla użytkownika
wcześniej wspomniałeś o projektorze, ciekaw jestem co by ta sama Twoja teściowa powiedziała? zapewne ze projektor ma najgorszy obraz.
Kto "wyznaczył" co jest najlepsze a co najgorsze, przecież mamy rożne gusta i rozum.
dla Ciebie który obraz jest bardziej zbliżony do projektora z Plazmy czy z LCD ? ale szczerze proszę.
Czy jest tak mało plazm 32" czy po prostu takich nie produkuj ?
Rozmiarówka plazm zaczyna się od 42". Kiedyś były 37" ale już dawno nie widziałem. Wbrew pozorom 42" to nie jest jakiś porażający wielkością obraz. 2m to aż nadto jeśli chodzi o odległość do oglądania. W stosunku do kineskopów w tradycyjnym formacie, warto porównywać wysokość obrazu, bo to ona decyduje o postrzeganiu wielkości. Dam przykład: Miałem kiedyś 25" kineskopowy w formacie 4x3. Zmieniłem na 32" 16x9 i stał się optycznie mniejszy. Ekrany panoramiczne mają duże przekątne tylko pozornie. Ich rozmiar w większości idzie w szerokość.
wcześniej wspomniałeś o projektorze, ciekaw jestem co by ta sama Twoja teściowa powiedziała? zapewne ze projektor ma najgorszy obraz.
Kto "wyznaczył" co jest najlepsze a co najgorsze, przecież mamy rożne gusta i rozum.
Nie wiem co powiedziałaby teściowa, nie pytałem, ale nie mam żadnej wątpliwości, że do kina chodzi się m.in. dla jakości obrazu.
dla Ciebie który obraz jest bardziej zbliżony do projektora z Plazmy czy z LCD ? ale szczerze proszę.
Oczywiście, że z plazmy. Zaznaczam, żeby nie umknęło, że mówię o projektorze filmowym, takim jak w kinie.
Rozmiarówka plazm zaczyna się od 42". Kiedyś były 37" ale już dawno nie widziałem. Wbrew pozorom 42" to nie jest jakiś porażający wielkością obraz. 2m to aż nadto jeśli chodzi o odległość do oglądania. W stosunku do kineskopów w tradycyjnym formacie, warto porównywać wysokość obrazu, bo to ona decyduje o postrzeganiu wielkości. Dam przykład: Miałem kiedyś 25" kineskopowy w formacie 4x3. Zmieniłem na 32" 16x9 i stał się optycznie mniejszy. Ekrany panoramiczne mają duże przekątne tylko pozornie. Ich rozmiar w większości idzie w szerokość.
Wszystko doskonale rozumiem i pewnie 42 cale nie byłby za duży, gdyby nie moje pole widzenia.
Z odległości tych 2 metrów ledwo ogarniam 32 cale, dlatego o większym nie mówię nawet.
Przy okazji byłem dziś w Euro tak z ciekawości zobaczyć co mają na stanie.
Mieli Samsunga i Philips'a.
Po zapytaniu, który TV w przedziale cenowym do 2 tyś. zł o przekątnej 32" uzyskałem odpowiedź - Sony, potem Toshiba, potem Samsung.
Oczywiście, żaden z nich nie był włączony, a że nie miałem zbyt wiele czasu, nie prosiłem już gościa, żeby je włączył (i tak by to nic nie dało, bo co mi z porównania obrazu testowego).
Czyli dalej problem pozostał...
Proponowałbym poszukać sklepu który wypożyczy TV do domu. To najlepszy możliwy test.
fotopstryczek
16-02-2013, 18:30
mini z tego co wiem to 5007 jest nowszy od 32PFL3207, a tego ostatniego moge z czystym sumieniem polecić (mówię o obrazie - skalowanie, snużenia, kontrast, kolory, idealnie równe podświetlenie itd)
Kupiłem go dla mojej babci i powiem że bardzo mnie zaskoczył bo obraz jest wręcz żyleta jak na taka specyfikacje jaka niby ma... obraz porównuje do tośki 40TL838 i 40TL939. Możecie bić krzyczeć i tupać nóżkami, ale ja widzę w tych samych domowych warunkach jedno... za ta kase (dałem 1050 zł) 32 philipsa jest świetnym sprzęcikiem...
chociaż fakt - skalowanie obrazu do 32 a do 40 cali ma się nijak... ale jest ostro i wątpię żeby z zwykłej naziemnej dało się więcej wyciągnąć :)
Tom - w sumie pomysł niezły, ale teraz wypożyczyć powiedzmy 3 telewizory to by się zrobił spory koszt jak podejrzewam.
fotopstryczek (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=48260) - dziękuje za opinie, to już druga pozytyw na temat tego tv.
Zdążyłem jeszcze edytować, więc zapytam - czy próbowałeś na tym 32PFL3207 otworzyć z USB film z napisami?
Gdzieś przeczytałem, że nie czyta on napisów .txt i trochę mnie to martwi.
Tale teraz wypożyczyć powiedzmy 3 telewizory
Wystarczy dwa.
czy próbowałeś na tym 32PFL3207 otworzyć z USB film z napisami?
Gdzieś przeczytałem, że nie czyta on napisów .txt i trochę mnie to martwi.
Mało że będzie miał problemy z napisami (srt powinien dać radę) to w ogóle może być problem z odtwarzaniem niektórych formatów. Phillipsy niestety nie są zbyt multimedialne
Mało że będzie miał problemy z napisami (srt powinien dać radę) to w ogóle może być problem z odtwarzaniem niektórych formatów. Phillipsy niestety nie są zbyt multimedialne
To mi teraz dałeś do myślenia.... :(
Cały problem w tym, że nie bardzo jest gdzie tych Philipsów zobaczyć.
Ani Saturn, ani MM nie prowadzą sprzedaży Philipsów (taką informację otrzymałem), w Euro go oczywiście nie mieli.
No to jestem w kropce..
Mini, a Ty nie masz w tym samym pokoju komputera? Nie prościej podpiąć kabel HDMI do kompa i z niego puszczać filmy? Odpadnie Ci problem kodeków, napisów itp.
No mam i w sumie takie rozwiązanie brałem pod uwagę na początku, ale zawsze ten kabel przez cały pokój musi się pałętać, ale jak się nie da...
Tylko wówczas, czy nie lepiej poszukać czegoś bez wifi, a z jakimiś lepszymi parametrami :D
sokrates
17-02-2013, 18:10
Jak nie chcesz miec problemow z kodekami czy napisami to polecam szajsungi. Chociaz niektorzy sa uczuleni na tego producenta. Ja mam tv i blue ray szajsunga i czyta wszystko co mu zapodam na penie :-)
Wysyłane z mojego MP910I za pomocą Tapatalk 2
Z Samsungami nie jest też tak różowo, na LE40C650 trafił mi się film w MKV w rozdzielczości FullHD, który telewizor odtwarzał, ale "klatkował" niemiłosiernie. Okazuje się, że plik ma za duży bitrate i elektronika nie wyrabia. Na 100% nie była to wina pendrive'a, na dysku zewnętrznym działo się to samo. Przy innym filmie też FullHD, ale z mniejszym bitrate wszystko było ok.
Nie prościej podpiąć kabel HDMI do kompa i z niego puszczać filmy? Odpadnie Ci problem kodeków, napisów itp.
a co z dzwiekiem ?
a co z dzwiekiem ?
A HDMI nie transmituje dźwięku?
Mam problema.
Szajsung ES6100. Dysk Seagate Expansion. Podpiete oczywiscie po USB. Czesto mam tak że film sie zatrzymuje i telewizor powraca do folderu w ktorym znajduje sie ogladany film. Trzeba film odpalac jeszcze raz przy czym po kolejnych kilkunastu minutach moze sie stac dokladnie to samo. Wlasnie teraz ogladamy film i w ciagu 25 minut wywalil sie 2 razy. Oprogramowanie Szajsunga najnowsze. Sprawdzone kazde z 3ech wejsc USB.
Ktos tak mial albo wie jak sie tego pozbyc ?
jak sie tego pozbyc?
Allegro.pl ;)
Rafał_Sz
18-02-2013, 09:36
Ktos tak mial albo wie jak sie tego pozbyc ?
Spróbuj od zmiany kabla USB na coś porządnego.
Nie mam za bardzo opcji. Kabel USB schowany pod listwami podłogowymi.
Że co? Kabel ma więcej niż pół metra? Zapomnij o zasilaniu dysku zewnętrznego. Spróbuj z pendrivem.
Rafał_Sz
18-02-2013, 10:18
To ja się dziwię, że dysk w ogóle odpalał.
Kabel ma 5 metrów :). Zasilany jest z sieci a nie z TV.
sokrates
18-02-2013, 10:35
Jak kabel był średniej jakości to wcale się nie dziwię że transmisja zrywa. Kiedyś musiałem odpalić drukarę HP na kablu powyżej 3m i kupiłem chyba z 4 różne kable 5m zanim zaczęło stabilnie drukować. Na słabym kablu albo nie drukowała wcale, albo losowo co kilka wydruków nagle drukarka widziana była przez komputer jako offline.
Rafał_Sz
18-02-2013, 10:46
Kabel ma 5 metrów :). Zasilany jest z sieci a nie z TV.Podłącz na próbę krótkim, dobrym kablem. Będzie wiadomo.
Grabasimo
18-02-2013, 12:28
Ja mam szajsung ue32es5500k. Na ta chwile brak jakichkolwiek problemow z odtwarzaniem z pendrive czy przez dlna. Formaty mkv (coraz czesciej spotykane). Na plazme nie bylo $ wiec wybor padl na tego smart tv. Na ta chwile ich smarthub jest jednym z najszybciej sie rozwijajacych.
skosiarek
18-02-2013, 14:18
Posiadam telewizor Panasonic TX-P42GT30E jest to plazma 3D i pytanie moje dotyczy właśnie 3D i nie chodzi mi o filmy tylko o zdjęcia trójwymiarowe. Jaki format ma mieć takie zdjęcie/plik, żeby go odtworzyć. Trochę czytałem o tym, ale wśród tylu standardów technologii 3D można się pogubić i nadal nic z tego nie wiem. Może ktoś już to rozpracował? Instrukcja nie służy tutaj żadną pomocą niestety.
A HDMI nie transmituje dźwięku?
Mój nie.
A rozumiem, ze powinien.
Czyli przynajmniej dzwiek z laptopa powinien byc słyszalny z głośników tv, tak ?
A jezeli ten tv jest dodatkowo podłączony do wzmacniacza kina domowego , to czy wzmacniacz tez powinien ten dzwiek odebrać ?
Boryszuk
18-02-2013, 16:48
Czyli przynajmniej dzwiek z laptopa powinien byc słyszalny z głośników tv, tak ?
Tak.
sokrates
18-02-2013, 19:02
Mój nie.
...
A jezeli ten tv jest dodatkowo podłączony do wzmacniacza kina domowego , to czy wzmacniacz tez powinien ten dzwiek odebrać ?
Powinien, analogiczna sytuacja u mnie - do TV mam podłączony tuner cyfrowego polsatu przez HDMI (czyli to twój laptop)
TV również kablem HDMI podłączony jest do kina domowego 5.1 i jeśli w kinie domowy wybiorę tryb DIGITAL-IN to odtwarza dźwięk z cyfrowego polsatu. Z tym że ja z TV na kino domowe dźwięk mam wyprowadzony kablem optycznym - ale to chyba nie ma żadnego znaczenia, bo przez sam kabel HDMI też działało.
Powinien, analogiczna sytuacja u mnie - do TV mam podłączony tuner cyfrowego polsatu przez HDMI (czyli to twój laptop)
TV również kablem HDMI podłączony jest do kina domowego 5.1 i jeśli w kinie domowy wybiorę tryb DIGITAL-IN to odtwarza dźwięk z cyfrowego polsatu. Z tym że ja z TV na kino domowe dźwięk mam wyprowadzony kablem optycznym - ale to chyba nie ma żadnego znaczenia, bo przez sam kabel HDMI też działało.
To ma znaczenie. Zależy to od HDMI zastosowanego w TV. Jeśli jest to HDMI starszej generacji bez ARC (Audio Return Channel) to TV nie jest w stanie po HDMI wypuścić dźwięku i wtedy SPDIF ratuje sytaucję
Dlatego dobrze jest zwracać uwagę na symbol kabelka hdmi, te z oznaczeniem 1.4 mają już zwrotny audio, nie trzeba korzystać z np. kala optycznego, żeby wrócić z dzwiękiem z tv na amplituner.
sokrates
18-02-2013, 20:33
To ma znaczenie. Zależy to od HDMI zastosowanego w TV. Jeśli jest to HDMI starszej generacji bez ARC (Audio Return Channel) to TV nie jest w stanie po HDMI wypuścić dźwięku i wtedy SPDIF ratuje sytaucję
Dobrze wiedzieć na przyszłość, ale jak pisałem u mnie było to bez znaczenia, bo po samym HDMI też działało.
Podłączyłem kabel audio optyczny bo w niektórych filmach puszczanych wprost z TV-USB miałem tylko dźwięk stereo, a teoretycznie powinno być 5.1. Po światłowodzie kino domowe poprawnie interpretowało i ustawiało dźwięk na wszystkie głośniki.
Dołączę się do tematu...
Czy ktoś z was posiada takie coś LG 47LM660S ?? Cenowo jest OK w sklepie też ładnie grał.. pasywne 3D i podobno 400 Hz http://allegro.pl/telewizor-lg-47lm660s-cinema-3d-smart-gratis-i3010747967.html może jakieś opinie od użytkowników?
Azazel85
19-02-2013, 00:16
Mój nie.
A rozumiem, ze powinien.
Wtrącę tylko że złącza HDMI w niektórych laptopach, nie wypuszczają dźwięku po HDMI.
Nie wiem czym to jest spowodowane, czy to jakaś oszczędność w elektronice na płycie głównej, pojęcia nie mam. Nie wiem też jakich i ilu modeli to dotyczy, czy był to stan rzeczy 2-3 lata temu a dziś już jest inaczej - w każdym razie autoryzowane serwisy Lenovo, HP i bodajże Asus'a, potwierdzały że brak dźwięku w hdmi nie jest usterką ani wadą tylko cechą bo jest tak fabrycznie.
Bo o sterownikach do hdmi w kompie przypominać zapewne nie trzeba? :)
off-topic END.
Jak przez mgle pamietam, ze kiedys musialem cos ustawic w lapsie (Panel sterowania-dzwiek?) coby wypuscil po HDMI. Nie jestem teraz w stanie tego sprawdzic bo zarowno laps jak i TV zostaly 6000 km stad.
Witam ponownie.
Siedzę i czytam i zamiast coraz bardziej skłaniać się ku konkretnemu modelowi, coraz bardziej się oddalam...
Przeczytałem cały wątek na forum supportu Philips'a oceny dot. TV 32pfl5007 i 5507 i trochę mnie to wszystko martwi - jakieś zawiechy, brak PL czcionki w napisach, (nie wiem, jak to jest po skonwertowaniu napisów z .txt na .srt - czy wówczas TV widzi polskie "ogonki" czy nie), niektórzy skarżą się na połączenie z Wi-Fi i już jestem w kropce.
Myślałem nawet o droższym modelu 32pfl6007, ale w sumie nie jest on pozbawiony tych wad.
Jest już zapowiedź nowych modeli, ale jak przeczytałem - to nie wiele się zmieniło pod względem tych problemów które wymieniłem...
Czytając dalej (również obcojęzyczne strony) natrafiłem na często polecany model Samsung'a ue32es6710 oraz 6800.
Wiem, że nikt zapewne nie miał okazji testować zarówno Philips'a jak i Samsung'a, ale może ma ktoś chociaż jakieś doświadczenia z tym drugim (Samsungiem znaczy się)?
Za Szajsungiem przemawia większość poza jedną - Philips'a wiele chwali za b.dobrą jakość nawet przy kiepskim sygnale - i w tym cały dylemat - gdyby Szajsunga również chwalono za to, nie byłoby problemu, ale jakoś nie widzę tylu pozytywnych opinii.
Jeśli ktoś posiada któryś z tych modeli - będę wdzięczny za jakąś wzmiankę.
Rafał_Sz
27-02-2013, 10:39
mini21, co będzie u Ciebie głównym dawcą sygnału?
kabel :D
Telewizję odbieram z osiedlowej kablówki.
Na razie sygnał analogowy (to chyba tak się nazywa :p) - ale planuję przejść na sygnał cyfrowy (ale dopiero w okolicach maj-czerwiec, bo takie są terminy).
Zapytaj się, w jaki sposób będzie nadawany sygnał cyfrowy. Czy jako standardowy DVB-T lub DVB-C w kablu? Czy przez dedykowany dekoder.
Ma to być "cyfrowa kablówka" czyli (chyba) DVB-C ;)
Potrzebny będzie albo dekoder albo moduł CI (dobrze, żeby TV miał już wbudowany).
Po fotowyprawie nagrałem zdjęcia (przeliczyłem na wysokość 1080 pikseli) na kartę SD, wkładam do TV, chce zrobic pokaz i ... kolejność wyświetlania zdjęć jest niemal losowa. A ja bym chciał chronologicznie oczywiście. Zmieniłem nazwy plików z DSC_XXX na 001.jpg (by numeracja nie miała dziur, by nie było liter) itd i to nic nie pomogło.
Ja mam Panasonica 42 cale plazma (TX-P42G30E), ale o ile sobie przypominam ktos inny zgłaszał podobny problem, a miał chyba inny TV.
Ktoś wie czym się to wyświetlanie "rządzi"?
Ważna jest kolejność wpisów w folderze. Aby to uporządkować, zrób nowy folder i przenieś tam zdjęcia pojedynczo (lub np. Total Commanderem). Mam identyczny TV.
Przenosiłem (chyba windowsem) na formatowaną kartę (nie zakładałem folderu, teraz spróbuję).
Jest segregowanie po dacie albo po miesiącu, ale wtedy wyświetla tylko pliki z danego dnia/miesiąca.
Nie przenoś całego folderu, tylko pliki. Jak zaznaczasz je w eksploratorze, to najpierw klikaj w ostatni, a potem w pierwszy z shiftem.
Zrobiłem format karty, przeniosłem Total Commanderem - pomogło. Jest wg kolejności.
uwaga - nie odtwarza jpg progresywnego. Dawało komunikat - plik nie do odczytu. Ale się nawkurzałem zanim to odkryłem (chyba kilkanaście prób)
Przy okazji odkryłem, że filmy z D800 odtwarza, ale bez dźwięku - jest komunikat "nieznany format audio". I co z tym fantem zrobić?
Z kolei moja galeria 4images nie akceptuje plików jpg napisanych z dużych liter - czyli JPG. Problem w tym, że do wsadowego przeliczania uzywam IrfavView i on zapisuje rozszerzenie dużymi literami. Można go jakoś "zmusić" by robił to małymi?
Ifrana nie używam, ale zawsze możesz pozamieniać na .jpg w TC.
Ja do wsadowego używam dropletów z PS, on zapisuje małe literki.
Filmy zapewne trzeba przekodować, np. tym (http://www.dobreprogramy.pl/FormatFactory,Program,Windows,13295.html) (oczywiście samą ścieżkę audio). A może da się inaczej ustawić aparata?
Z kolei moja galeria 4images nie akceptuje plików jpg napisanych z dużych liter - czyli JPG. Problem w tym, że do wsadowego przeliczania uzywam IrfavView i on zapisuje rozszerzenie dużymi literami. Można go jakoś "zmusić" by robił to małymi?
Hmmm... aż sprawdziłem z ciekawości bo też używam. Mnie zapisuje z małymi .jpg na końcu (irfan v.4.33).
Panasonic wycofuje się z produkcji plazm: http://pclab.pl/news52706.html
Tak, że czas się spieszyć z zakupami ;)
Także czas się spieszyć z zakupami ;)
Przecież dziś nie 1 kwietnia. ;)
Waham sie nad zakupem tv do max2,2k i moja uwage zwrocil Samsung Ue40es5500 ktos posiada, moze macie jakies opinie na jego temat.
A moze cos innego polecacie. Oczywiscie musi byc 40' ale bez bajerow typu 3D.
Pozdrawiam.
5500 ma faktycznie tylko 50Hz. Wez 6100. Kosztuje też 2.200 a ma 100 prawdziwych Hz i drugie 100 softowych
Qrcze. Ale ten 6100 nie ma juz czasem 3D? Nie chce tego badziewia. A ktorys z nizszych modeli z pelnym 100 Hz wsparciem jest?
Jeszcze jedno pytanie. Odczuwalna jakosc ogladania przy tych 50Hz? Na rzecz 100Hz?
Ma ale nikt CI ich uzywac nie kaze. Ja też rozwazalem ten model i mi odradzono. Nie widzialem roznicy wiec noge sie wypowiedziec ale ponoc jest spora.
Jak nie chcesz bajerow w TV to po co patrzysz na serie ES ? Jest nizsza seria okroja z 3D, Samrt'ow i innych takich. Sporo tansza. (Nie pamietam symbolu tej serii - EH moze...)
O ile 3D mi powiewa, to inne bajery się przydają. Namiętnie nagrywam filmy na dysk, albo używam Time Shift (przy pierwszej reklamie pauza, idę coś zrobić na pół godziny, a potem przewijam resztę). Pokazuję gościom fotki prosto z picasa, a moja żona ogląda seriale na VOD.
Tylko że nagrywanie i tajm szifty sa tylko dla tych ktorzy maja sygnal antenowy bezposrednio do TV a nie przez dekoder. Takze tutaj uzytecznosc tych bajerow jest limitowana.
Ja akurat z 3D korzystam. Czasem sobie jakas bajke albo cus innego z glebia ogladniemy :) Z calego Smart'a korzystam z ipli. Przegladarka sie czesto sypie a te rozne Vod'y maja slaba jakosc obrazu. Takze smart jak dla mnie to lipa.
Z wyjatkiem odtwarzania filmow i zdjec z dysku ale to raczej do funkci Smart nie nalezy.
Ej, a co powiecie o LG 47LM670S , bądź LG 55LM670S?
Czy prawdą jest to jak niektórzy mi próbują powiedzieć, że na większym ekranie obraz ma już gorszą jakość ze względu na lepiej widoczne piksele?
Tak, zależy to jednak od jakości sygnału (normalna TV - skalowanie do rozdziałki LG vs FHD z blu raya) oraz odległosci oglądania TV. Z bliska widac piksele - z daleka nie.
Czyli podczas oglądania normalnej TV z telewizji cyfrowej na większym ekranie będzie miał on gorszą jakość?
Normalna TV (nie HD) na duzym ekranie oglądana z bliska ma jakość dość wątpliwą, że tak powiem. Coś ma do powiedzenia skalowanie w odbiorniku TV, ale generalnie jest słabo. Wystarczy porównac to z filmem z DVD czy bluray by się uspokoić, że zakupiony TV jest jednak sprawny.
Coc ma do powiedzenia skalowanie w odbiorniku TV, ale generalnie jest słabo.
Bo się plazmę kupuje a nie LCD. Plazma ma nieporównywalnie większe możliwości interpolacji nienaturalnej rozdzielczości i choć wiadomo że obraz SD zawsze jest gorszej jakości to nie jest to taki dramat jak na LCD. Zastanówcie się chwilę, dlaczego w sklepach LCD prezentowane jest zawsze wyświetlając obrazy z naturalną rozdzielczością? Bo pokazy "możliwości" byłyby antyreklamą.
Mam pytanie z innej beczki i to w zasadzie do tych co mają małe pociechy. Czym zabezpieczyć TV przed uszkodzeniem matrycy? Znalazłem coś takiego jak "TV protection", jest to plexi na przód TV montowany na taśmach, ale do mojego rozmiaru kosztuje toto ponad 200 zł. Znacie może jakieś inne rozwiązania tego problemu? Na tą chwilę nie chciałbym podwieszać TV.
Nadal się zastanawiam i nie jestem pewny co do 2,2k wybrać. Czy brać Samsung ES5500 czy moze doradzicie jakis inny lepszy od niego produkt do tej kwoty?
Czy ten jest bezkonkurencyjny i nie ma sie co zastanawiac.
Nadal się zastanawiam i nie jestem pewny co do 2,2k wybrać.
http://allegro.pl/telewizory-plazmowe-5123?a_text_f[194][0]=&a_text_f[194][1]=&a_text_i[1446][0]=&a_text_i[1446][1]=&a_text_i[1449][0]=&a_text_i[1449][1]=&buy=4&change_view=1&distance=1&listing_interval=7&listing_sel=2&offer_type=0&postcode_enabled=0&price_to=2200&state=0
Rafał_Sz
25-03-2013, 07:49
Mam pytanie z innej beczki i to w zasadzie do tych co mają małe pociechy. Czym zabezpieczyć TV przed uszkodzeniem matrycy? Znalazłem coś takiego jak "TV protection", jest to plexi na przód TV montowany na taśmach, ale do mojego rozmiaru kosztuje toto ponad 200 zł. Znacie może jakieś inne rozwiązania tego problemu? Na tą chwilę nie chciałbym podwieszać TV.Poszukaj większej pracowni reklam i zamów płytę z poliwęglanu dociętą na wymiar. Może być też plexi, będzie taniej, ale ma gorsze załamania światła i jest mniej odporna mechanicznie od poliwęglanu.
http://allegro.pl/telewizory-plazmowe-5123?a_text_f[194][0]=&a_text_f[194][1]=&a_text_i[1446][0]=&a_text_i[1446][1]=&a_text_i[1449][0]=&a_text_i[1449][1]=&buy=4&change_view=1&distance=1&listing_interval=7&listing_sel=2&offer_type=0&postcode_enabled=0&price_to=2200&state=0
Nie otwiera mi tego co wkleiles.
Poszukaj większej pracowni reklam i zamów płytę z poliwęglanu dociętą na wymiar. Może być też plexi, będzie taniej, ale ma gorsze załamania światła i jest mniej odporna mechanicznie od poliwęglanu.
Niezły pomysł. Widziałem że taka płyta poliwęglanowa 50x100 cm kosztuje mniej niż 100 zł. Jak to się obrabia? tzn można w tym łatwo jakieś otwory wiercić?
Rafał_Sz
26-03-2013, 09:16
Niezły pomysł. Widziałem że taka płyta poliwęglanowa 50x100 cm kosztuje mniej niż 100 zł. Jak to się obrabia? tzn można w tym łatwo jakieś otwory wiercić?Pleksi jest dość kruche, przy wierceniu na brzegach trzeba uważać. Poliwęglan jest łatwiejszy w tym temacie. Jedna uwaga, ani pleksi, ani poliwęglanu nie wolno myć preparatami zawierającymi alkohol etylowy - stają się wtedy kruche i tracą swoją "przezroczystość". Ogólnie otwory w takich materiałach się frezuje, nie wierci.
Pleksi jest dość kruche, przy wierceniu na brzegach trzeba uważać. Poliwęglan jest łatwiejszy w tym temacie. Jedna uwaga, ani pleksi, ani poliwęglanu nie wolno myć preparatami zawierającymi alkohol etylowy - stają się wtedy kruche i tracą swoją "przezroczystość". Ogólnie otwory w takich materiałach się frezuje, nie wierci.
Czyli jak zakupię taką płytę, to i tak raczej sam tego nie obrobię? (pewnie dojdzie jeszcze przygięcie na ciepło)
Trochę mnie zmartwiłeś tym myciem. Żona, prędzej czy później, na bank umyje to jakimś płynem do szyb ;)
http://www.tv-protection.com/
Tutaj widzę, że jednak jest szkło, czyli pewnie odpada problem mycia alkoholem.
Rafał_Sz
26-03-2013, 09:45
Czyli jak zakupię taką płytę, to i tak raczej sam tego nie obrobię? (pewnie dojdzie jeszcze przygięcie na ciepło)
Trochę mnie zmartwiłeś tym myciem. Żona, prędzej czy później, na bank umyje to jakimś płynem do szyb ;)
http://www.tv-protection.com/
Tutaj widzę, że jednak jest szkło, czyli pewnie odpada problem mycia alkoholem.Szkło akrylowe to nic innego jak pleksi. :)
Szkło akrylowe to nic innego jak pleksi. :)
hehe no to jestem w czarnej d. ;)
Wracam w takim razie do pomysłu z poliwęglanem. Muszę się za tym rozglądnąć.
Dzięki za odpowiedź.
Ma ktoś może samsunga z tej serii SAMSUNG UE46ES5500? Chciałbym wydać do 2500 PLN na telewizor, ale nie wiem cena / jakość będzie OK? Czy jest sens brać droższy?
1. W większości canal+ w wersji HD, mini mini :)
2. czasami film obejrzeć
3. co jak nie będzie HD, jaka będzie jakość?
Kanały SD na telewizorach HD wyglądają kiepsko. Przy korzystaniu z dekodera sat. jakość będzie też zależeć od niego. Ale ogólnie pięknie prezentują się jedynie kanały HD. Wystarczyło ostatnio porównać Puchar Polski w piłce nożnej na Orange Sport i Tvn Turbo HD.
jakość będzie też zależeć od niego.
Od telewizora. Te które mają źle rozwiązaną interpolację będą wyświetlały mydło.
Od telewizora. Te które mają źle rozwiązaną interpolację będą wyświetlały mydło.
1. Jak mogę sprawdzić, które modele mają źle/dobrze rozwiązaną interpolację?
2. Jakie parametry mają faktyczne znaczenie, bo mam wrażenie, że to wszystko jeden wielki bełkot marketingowy? 9 typów jednego modelu, różniących się odcieniem obudowy.
3. i wszysktie mają 3D, o co chodzi? Rozumiem, że patrz pkt 2.
Bez wizji lokalnej się nie obędzie, jednakże ze 100% prawdopodobieństem można założyć, że każdy LCD ma dużo gorszą interpolację (przez stałe piksele) niż plazmy. Proponuję zastanowić się zatem nad plazmą. Za 2,5 tys da się już kupić. Nie będzie szału, ale wszelkie LCDki zamiata bez wysiłku.
Panowie, nie wiem o co chodzi ale często na ciemniejszych scenach to co powinno być czarne ma cholernie niebieską poświatę. Czasami scena jest pokazana poprawnie a czasami obraz się zaniebieszcza. Dotyczy to zarówno telewizji (HD i SD) oraz Blu Ray'a.
Ktoś zna lekarstwo albo jest w stanie wyjaśnić skąd to się bierze ? Telewizor to Szajsung ES6100.
PS - Prośba do Toma - Nie pisz że mogłem kupić plazmę.
Trzeba było kupić plazmę...
:razz:
Ta poświata bierze się z zasady działania LCD i jest w niektórych wykonaniach matryc dość mocno widoczna. Naprawdę. Nie robię sobie jaj.
Faktycznie można paść ze śmiechu jak to przyszli użytkownicy "świadomie" wybierają LCD oglądając wcześniej w sklepie i twierdzą że obraz świetny a czarny w LCD już jest taki jak w plaźmie. Po jakimś czasie używania już w domu tego wspaniałego LCD zaczyna się widzieć wady tej technologi :):):)
Trzeba było kupić plazmę...
:razz:
Ta poświata bierze się z zasady działania LCD i jest w niektórych wykonaniach matryc dość mocno widoczna. Naprawdę. Nie robię sobie jaj.
To może rozwiniesz myśl i wyjaśnisz dlaczego ta wada technologiczna ujawnia się w powiedzmy 30-40% scen a nie we wszystkich. Bo z mojego punktu siedzenia jeśli coś ma wadę to ją ma i koniec. A nie raz ma a raz nie
Zależy od stopnia "zaczernienia", barwy ciemnych elementów, jaskrawości sąsiadujących. Efekt fioletowienia jest na jakimś poziomie i jest zawsze, tylko różnie widoczny. Przykładowo facet w czarnym garniturze w lesie w nocy będzie świecił i połyskiwał, ale na śniegu będzie smoliście czarny.
Bez wizji lokalnej się nie obędzie, jednakże ze 100% prawdopodobieństem można założyć, że każdy LCD ma dużo gorszą interpolację (przez stałe piksele) niż plazmy. Proponuję zastanowić się zatem nad plazmą. Za 2,5 tys da się już kupić. Nie będzie szału, ale wszelkie LCDki zamiata bez wysiłku.
Wizja lokalna się odbyła. Sajszung, Sony czy Panaś. LCD to jest masakra. Nie będzie. Będzie plazma. Interesuje mnie 46 cali. Czy ma ktoś ciekawe propozycje?
Sajszung, Sony czy Panaś.
Panasonic.
Panasonic.
Może być mniejszy niż 46. Podoba mi się taki model TX-P42ST60. Czytając recenzję to właśnie o to mi chodzi.
http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p42st60-201303312779.htm?page=Performance
Może być mniejszy niż 46. Podoba mi się taki model TX-P42ST60.
Nie ma już plazm 46".
Od tygodnia jestem zadowolonym posiadaczem tej TX-P42ST60.
Poprzednio miałem 46" też panasa, która jakiś czas temu padła i poza dźwiękiem pod każdym względem,
nowa jest lepsza. No ale ta jest trzy razy cieńsza, to i głośniki są skromne.
Jedyne do czego mogę się przyczepić to, to że funkcja automatycznej jasności względem otoczenia,
działa tylko w trybie normal i to słabo. Mnie do gustu przypadł tryb kinowy.
Mam też problemy z zapamiętaniem hasła WiFi, chociaż nie wiem na cholere mi łącze bezprzewodowe w telewizorze.
Ps. Czy jest jakiś test, obraz kontrolny do amatorskiego, indywidualnego skorygowania obrazu,
bez kalibratora, kolorymetru?
Są chyba takie możliwości, ale to tylko prowizorka. Kalibracja profesjonalna u mnie w mieście kosztuje niecałe 60 złotych...
Kolekcjoner
25-04-2013, 03:31
Także czas się spieszyć z zakupami ;)
To marketing. Przez chwilę było głośno o Panasie i jego plazmach - szczególnie w momencie jak wprowadzili nowe serie - podobno lepsze niż KURO.
Rafał_Sz
05-08-2013, 07:23
Projektor potrzebuję. Nie musi być HD, dosyć jasny i mały. Będzie zamontowany w studiu fotograficznym jako urozmaicenie dla modelek (jakiś kanał muzyczny, czasem pokaz slajdów). Co polecacie? Kwota do 3000 zł.
Ostro jedziesz z tym studiem. Jak ma być zamontowany, to po co mały? Patrz przede wszystkim na cenę i trwałość lampy (jeśli ma być mocno eksploatowany).
Rafał_Sz
05-08-2013, 07:38
Ostro jedziesz z tym studiem.
Ja tylko spełniam swoje marzenie z młodzieńczych lat. ;)
Jak ma być zamontowany, to po co mały? Patrz przede wszystkim na cenę i trwałość lampy (jeśli ma być mocno eksploatowany).Priorytetem jest jasność. Tylko, że jest tego tyle do wyboru, że szukam praktycznych wskazówek.
Priorytetem jest jasność. Tylko, że jest tego tyle do wyboru, że szukam praktycznych wskazówek.
Trzeba szukać profesjonalnych, estradowych, przeznaczonych do pracy w dzień. Ale i to obraz będzie kiszka. Projektor bez zaciemnienia to jak rower bez opon.
Przecież Rafał napisał, że w studio. Raczej nie będzie tam rzędu okien doświetlających.
Trzeba szukać profesjonalnych, estradowych, przeznaczonych do pracy w dzień. Ale i to obraz będzie kiszka. Projektor bez zaciemnienia to jak rower bez opon.
Jest folia 3M do tylnej projekcji (Vikuiti), gdzie zaciemnienie nie jest potrzebne. Trochę kosztuje m2, ale widziałem na żywo i byłem pod wrażeniem.
3RYMR2LMVmQ
Przecież Rafał napisał, że w studio.
Znaczy jaką funkcję ma pełnić? "W studio" czyli dekoracja sceny? Okien nie ma, ale są lampy. Po ciemku wszak słabo z robieniem zdjęć. Przy ciągłych można jeszcze coś myśleć, przy błyskowych mam wątpliwości.
Jest folia 3M do tylnej projekcji (Vikuiti), gdzie zaciemnienie nie jest potrzebne. Trochę kosztuje m2, ale widziałem na żywo i byłem pod wrażeniem.
Takie rozwiązanie jest mniej efektywne od ekranu, bo od tego co widać, trzeba odjąć to co się odbije do wewnątrz. Widzimy taką jasność ile rzuci rzutnik minus straty. W pokazanych warunkach jasność tego ekranu to 700-1500nitów i to pomimo że to wcale nie jest na zewnątrz, tylko alejka "galerii" handlowej. Otoczenie jest spreparowane, nie bardzo jasno, widać obok witrynę z zapalonymi świetlówkami. Mimo to moc żarówki w tym projektorze lekko licząc idzie już w kilowaty. W takim rozwiązaniu dobrze jest stosować projektory zwierciadlane, bo umożliwiają drastyczne zmniejszenie odległości od ekranu, czyli obraz jest jaśniejszy przy takiej samej mocy. Wszak projektor ma konkretną jasność w funkcji kąta bryłowego promieniowania a jasność maleje do kwadratu z odległością.
To ja z zupełnie innej beczki.
Posiadam "kino domowe" Panasonic SC-BTT490 i ostatnio dziwnie się zachowuje.
Oglądam sobie kanał telewizyjny np BBC1 HD, czyli źródłem jest TV, i po jakimś nieokreślonym czasie zostają mi zmienione kanały z przodu na tył. Czyli to co powinna grać przez przód lewy i przód prawy gra mi na głośnikach surround.
Pomaga przełączenie na głośniki w TV i z powrotem na KD. Zdarza się to co raz częściej i tylko gry źródłem jest TV, jak odtwarzam film z płyty, czy to DVD czy BR, to wszystko jest OK.
Czy ktoś z magików wie dlaczego tak się dzieje? Czy to może wina niskiego sygnału z anteny i TV głupieje? Dźwięk z TV do KD jest podawany przez HDMI ARC.
Rafał_Sz
05-08-2013, 11:55
Znaczy jaką funkcję ma pełnić? "W studio" czyli dekoracja sceny? Okien nie ma, ale są lampy. Po ciemku wszak słabo z robieniem zdjęć. Przy ciągłych można jeszcze coś myśleć, przy błyskowych mam wątpliwości.
W studiu, cele rozrywkowo-rozluźniające. :) Po prostu zamiast wielkiej plazmy.
Ja korzystając z okazji chciałbym ponarzekać na sprzęt Pioneera (w moim przypadku "kino domowe" BCS-FS505).
Mniej więcej rok od zakupu przestał odtwarzać płyty BR, ciut później DVD a teraz nawet CD nie czyta.... Mój starszy laptop nadal sobie świetnie radzi z czytanie BR..jów.
Kolejna wada: sprzęt włącza się kilkanaście sekund - nie wiem na czym tam soft stoi ale wygląda, że chyba na windowsie 95.
Każde źródło ma inaczej nastawiony poziom głośności - radio słucham na '2', a jak jeszcze działało CD to taki sam poziom głośności był na '5' a na wejściu liniowym dobrze słychać dopiero na '10'.
Nie da się z pilota i z guziczków na obudowie włączyć CD - trzeba wysunąć i wsunąć tackę. Oczywiście ma problemy z obsługą polskich znaków w napisach, choć to już szczegół.
Zawsze uważałem Pioneera za dobrą firmę, a tu taka niespodzianka....
enforces
14-08-2013, 11:55
A ja mam sprzęt Pionieera i sobie bardzo chwale. DVD + amplituner. Z 4 lata posiadam.
Natomiast przymierzam się do zakupu telewizora 3D. I tak się rozglądam powoli i zauważyłem że sporo LG pojawia się w sklepach w niezłej cenie i niezłej konfiguracji.
Boryszuk
24-08-2013, 20:11
A ja chciałbym kupić uchwyt do powieszenia 50" plazmy na ścianie. Jakieś konkretne polecicie? Najlepiej żeby były dostępne na brytyjskim eBayu ;-)
A ja mam sprzęt Pionieera i sobie bardzo chwale. DVD + amplituner. Z 4 lata posiadam.
Natomiast przymierzam się do zakupu telewizora 3D. I tak się rozglądam powoli i zauważyłem że sporo LG pojawia się w sklepach w niezłej cenie i niezłej konfiguracji.
No a mój Pioneer padł już całkiem. Po włączeniu wyświetla się napis "Update...", potem "LDR OK" i się wyłącza.
Mam go już serdecznie dość - nigdy więcej Pioneera.
W związku z tym pytanie - może mi ktoś polecić prosty amplituner, bez żadnych bajerów - proste radio i wzmacniacz stereo? Może być używany - byle solidny. Żadnych bajerów - gałka częstotliwości i głośności, przełączanie źródła mi w zupełności wystarczą.
otwieracz
01-09-2013, 19:24
Hej ludziska!
Krótka piłka - potrzebuję mini wieżyczki do małej sypialni. Budżet max 500zł.
Wpadło mi w oko takie coś:
http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/sharp-xl-ur14.bhtml
http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/panasonic-sc-pm04.bhtml
http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/jvc-ux-g395.bhtml
http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/pioneer-x-hm10-k.bhtml
Zna ktoś te sprzęty i używa? Byłbym wdzięczny za poradę. Chodzi mi o to czy warto się pchać, czy poszukać czegoś innego. Nie potrzebuję audiofilskich doznań, od tego mam sprzęt w salonie ale dobrze by było gdyby te maleństwa prezentowały jakiś dobry poziom.
Ja w sprawie TV
Powiedzmy że chcę wydać 4000 na tv, najlepiej 47 cali lub więcej, zainteresowały mnie modele LG led 3D, ktos z was korzysta z tego sprzętu?
potrzebuję mini wieżyczki do małej sypialni. Budżet max 500zł. Wpadło mi w oko takie coś: /ciach/
Z tych wymienionych kup na wagę. Serio. Pioneer jest z nich zdecydowanie najcięższy.
Ja w sprawie TV
Powiedzmy że chcę wydać 4000 na tv, najlepiej 47 cali lub więcej, zainteresowały mnie modele LG led 3D, ktos z was korzysta z tego sprzętu?
Jeśli jesteś fanem 3D to na pewno będą Cie odpowiadać. Mają dużo ciekawych funkcji i bajerów no i jest mega multimedialny. Także dobry wybór :)
Boryszuk.
Ja kupiłem najtańszy jaki był na ebuy.
10 funi.
Spisuje się na medal.
Po 5 latach zdecydowałem się tv dać na ścianę bo miejsce na nowy głośnik centralny było potrzebne. :-)
Witam ktos sie orientuje, czy ten TV LG42LA620V (http://www.harveynorman.ie/lg-42-cinema-screen-led-tv-42la620v.html) czyta napisy do divixow?
Ja z pytaniem do TV-Maniaków :)
Potrzebuję TV dla rodziców (w wieku ok 60l.). TV ok 42 cale. Nie wiem co ma mieć, bo sam żyję bez TV już z 10 lat i nie wiem co powinien mieć fajny TV. Kompletnie się nie orientuję w temacie, nie wiem w czym szukać, LCD, LED, czy plazma. Nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę.
Możliwość odtwarzania filmów z portu USB mile widziana. Marka w sumie raczej obojętna. Najlepiej jakby był intuicyjny w obsłudze, bezawaryjny, dobry i tani (ha, ha). Czy w cenie ok 2,5k da się coś wybrać? Pomożecie? :)
spokojnie wybierzesz - moi kupili 42 cale samsunga, obraz dobry, polskie menu, da się podpiąc USB. I cenowo się zmieścili w cenie 2.5k.
Rafał_Sz
21-10-2013, 10:41
Ostatnio mamie kupiłem taki telewizor, obraz BDB i bardzo prosta obsługa. Z czystym sumienie polecam (http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-42ln5400.bhtml)
Trochę czasu już upłynęło jak podawałem iż Panasonic wycofuję się z produkcji plazm. Niestety stało się to faktem: http://www.dobreprogramy.pl/Panasonic-uznaje-porazke-paneli-plazmowych-w-grudniu-zakonczy-produkcje,News,48966.html
Kolekcjoner
31-10-2013, 17:55
No cóż - szkoda. Teraz na placu boju pozostał chyba tylko szajsung i pewnie też niedługo.
przymierzam się do telewizorni, pomożecie ?
myślę o takim:
plazmowy Panasonic TX-P50X60 (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Telewizory/Telewizory+plazmowe/TX-P50X60/specifications/12244768/index.html) lub led Panasonic TX-L42E6 (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Telewizory/Telewizory+LCD/TX-L42E6/manuals/12281784/index.html)
czy może coś innego polecicie do 2k maksymalnie ?
Ja z telewizorów LED się wyleczyłem, miałem jakieś Sony i to wysoki model; ale obraz jakiś dziwny-teatralny. Mam Panasonic, co prawda VT plazmy i polecam.
MadOnion
04-11-2013, 17:04
Seria VT Panasonica i długo długo nic.
być może ale to nie ta półka cenowa, to co do 2k ?
Kolekcjoner
04-11-2013, 17:18
przymierzam się do telewizorni, pomożecie ?
myślę o takim:
plazmowy Panasonic TX-P50X60 (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Telewizory/Telewizory+plazmowe/TX-P50X60/specifications/12244768/index.html) lub led Panasonic TX-L42E6 (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Telewizory/Telewizory+LCD/TX-L42E6/manuals/12281784/index.html)
czy może coś innego polecicie do 2k maksymalnie ?
Jak ma być plazma i to Panasa to są to ostatnie dzwonki, bo już niedługo plazmy będzie można oglądać tylko w muzeum :).
Pisałem o tym parę postów wcześniej...
Seria VT Panasonica i długo długo nic.
Jest jeszcze seria ZT ;)
Witam ponownie.
Odświeżę trochę wątek, gdyż znów mam problem.
Otóż mój Philips 32pfl6007k miał jakieś problemy z modułem CAM.
Po prostu niektóre programy w ogóle nie były wyświetlane (brak dostępu), choć na pewno działały.
Oddałem TV do sprzedawcy i czekam na zwrot kasy (dostałem już odp. że moje zgłoszenie zostało rozpatrzone pozytywnie).
I teraz mam dylemat.
Mojego Philips'a bardzo lubiłem za jakoś obrazu.
Jako jeden z już nielicznych 32" miał 100Hz, a w chwili obecnej już praktycznie wszystkie TV mają 50Hz.
Dlatego chciałem się poradzić Was raz jeszcze, co w tej chwili warto zakupić za cenę +/- 2300 zł?
Wiem, że okres nie jest najlepszy na zakup TV, ale nie bardzo mogę czekać do lutego-marca.
Na razie "jadę" na pożyczonym od młodszej siostry :D Panasonic'u 32e6.
TV w sumie dobry, choć brakuje mi tej "ostrości" jaką miałem w Philips'ie.
Będę wdzięczny za rady.
Pozdr.
robin102
11-12-2013, 17:34
Nie sposób przebrąć przez calość. Potrzebuje pilnie kupić telewizor dla rodziców 36 cali góra 38 bo oglądają z odlegóści 3 m swój CRT 20 calowy który już zdycha. Najlepiej jak by to była plazma, a nie LCD. Budżet emerycki 1500-2000zł to góra. Nie znam rynku TV więc prośba o poradę.
Szczerze mówiąc, to nie widziałem tak małych TV plazmowych ale znawcą nie jestem.
Ja też up'nę i poproszę o pomoc.
Ja oglądam z 3 m i jest to plazma 42 cale LG. Obraz bardzo przyjemny, telewizor kosztował 1350 zł.
Kolekcjoner
11-12-2013, 21:20
Najmniejsze to bodaj 42 albo 43. Ja mogę polecić szajsunga ;).
robin102
11-12-2013, 21:46
Ja oglądam z 3 m i jest to plazma 42 cale LG. Obraz bardzo przyjemny, telewizor kosztował 1350 zł. A jakiś kunkret Kolegę moge prosić. Trudno odsuną dalej stolik i fotele. 40 cali w plazmie jest do kupienia teraz jeszcze.
Robin, czasy się troszkę zmieniły i oglądanie z odległości ileśtam-krotność przekątnych już się skończyły.
Kiedyś faktycznie, od niskiej rozdzielczości i częstotliwości przy zbyt małej odległości, mogło przyprawić o zawrót głowy.
W tej chwili siedzę przed matrycą laptopa i patrzę na nią z odległości prawie równej przekątnej i mam się świetnie.
Mam plazmę 42" najczęście oglądam z 3m i jak czasem leci ciekawy staroć w 3:4 to siadam tak z 1,5m bo wydaje mnie się to za małe,
a kiedyś to samo oglądałem na 29" i wydawało się, że więcej cali to burżuazyjna fanaberia.
Mini, nie wiem jakie masz uwarunkowania mieszkaniowe, ale polecam Panasonica TX-P42ST60 (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Telewizory/Telewizory+NeoPDP/TX-P42ST60/overview/12236002/index.html) to 200pln drożej niż zakładasz,
ale imho naturalnością obrazka wciąga nosem wszystkie LCD, które oglądałem kilka miesięcy tamu przed zakupem.
Nie sposób przebrąć przez calość. Potrzebuje pilnie kupić telewizor dla rodziców 36 cali góra 38 bo oglądają z odlegóści 3 m swój CRT 20 calowy który już zdycha. Najlepiej jak by to była plazma, a nie LCD. Budżet emerycki 1500-2000zł to góra. Nie znam rynku TV więc prośba o poradę.
kupuj 42 cale bo to chyba najtańszy rozmiar, a 3m to hohohoh jak na taki ekranik więc spokojnie, nie będzie za duży. tv pewnie będzie do oglądania tvp itp, a nie szukania detali na filmach z blureja, więc ja bym patrzył na kryterium CENA i ewentualnie niech ma kilka "bajerów" jak full hd i 100hz :) - co do modelu to pierwszy lepszy będzie ok
A jakiś kunkret Kolegę moge prosić. Trudno odsuną dalej stolik i fotele. 40 cali w plazmie jest do kupienia teraz jeszcze.
LG 42PN450B. Można dostać teraz za 1330 zł z dostawą do domu.
Rafał_Sz
12-12-2013, 11:21
Boże, albo mi czas tak goni, albo technika tak goni. Pamiętam jak dziś pierwszą prezentację 40" plazmy w MediaMarkt. Kosztowała 19 900 zł. :)
nooo - a ja posiadam w domu Philipsa 26 cali HD Ready - zabrany rodzicom. Dawno temu kosztował coś z 5tys... :) Teraz pewnie wart dobrą flaszkę hehehehe :)
Boże, albo mi czas tak goni, albo technika tak goni. Pamiętam jak dziś pierwszą prezentację 40" plazmy w MediaMarkt. Kosztowała 19 900 zł. :)
Ale to było pewnie w zeszłym wieku? :)
Pierwsza plazma w Polsce była jak nie było MediaMarktu i kosztowała 65 tys zł. Philipsa.
robin102
12-12-2013, 14:01
Ooooo studwukrotne dzięki, dzięki taki konkret potrzebowałem. On jest plazmowy i ma te ful hade adhd czy jakoś tak ?
ps
Panasonic podobno też robi jakieś tanie plazmy 40 cali, w radio słyszałem kiedyś :)
Rafał_Sz
12-12-2013, 14:09
Pierwsza plazma w Polsce była jak nie było MediaMarktu i kosztowała 65 tys zł. Philipsa.
Pisałem o pierwszej w MM, nie w ogóle w Polsce. ;)
Ooooo studwukrotne dzięki, dzięki taki konkret potrzebowałem. On jest plazmowy i ma te ful hade adhd czy jakoś tak ?
ps
Panasonic podobno też robi jakieś tanie plazmy 40 cali, w radio słyszałem kiedyś :)
LG i plazma to nie jest dobre połączenie, szczególnie jeżeli chodzi o najtańsze modele. Teściowa ma taki wynalazek i jakość obrazu jest fatalna, przynajmniej jak porównuje do swojego 4 letniego Panasa.
Plazmy zaczynają się od 42 cali, chociaz kiedyś chyba panas robił jakieś 37.
jak chcesz przyzwoita plazme to musisz wydać przynajmniej 2 tys.
robin102
12-12-2013, 15:37
Hmmmm to moze dorzuce staruszkom w prezencie gwiazdokwym do LG i kupimy Panasłoika. Znasz jakiś fajny model w 2kzł plazma z fulhdhd ?
LG i plazma to nie jest dobre połączenie, szczególnie jeżeli chodzi o najtańsze modele. Teściowa ma taki wynalazek i jakość obrazu jest fatalna, przynajmniej jak porównuje do swojego 4 letniego Panasa.
Plazmy zaczynają się od 42 cali, chociaz kiedyś chyba panas robił jakieś 37.
Nie będę dyskutował, bo się nie znam na telewizorach. Mam tylko porównanie między moją plazmą a kilkunastoma LCD czy tam LED'ami rodziny i znajomych (chyba tylko ja mam plazmę). Przy tym samym sygnale (najczęściej NC+) jakość obrazu na moim biednym LG bez full hd bije te led'y/LCD na głowę (inne telewizory też do 2 tys.). Nie wiem czemu tak jest, ale obraz na LCD wydaje mi się... "sztuczny"? Nie wiem jak to inaczej nazwać.
Hmmmm to moze dorzuce staruszkom w prezencie gwiazdokwym do LG i kupimy Panasłoika. Znasz jakiś fajny model w 2kzł plazma z fulhdhd ?
Jakikolwiek model plazmy Panasa weźmiesz to będzie o niebo lepsza od plazmy LG w podobnej cenie, będzie też lepsza od każdego leda. Plazma ma najbardziej naturalny obraz, zbliżony do tego z kineskopu.
robin102
12-12-2013, 21:44
Nie wiem czemu tak jest, ale obraz na LCD wydaje mi się... "sztuczny"? Nie wiem jak to inaczej nazwać.
Z tego tez powodu raczej nigdy nie kupię sobie TV LCD, jeszcze mi działa mój kochany Panasonic 29 cali CRT :)
Nie wiem czemu tak jest, ale obraz na LCD wydaje mi się... "sztuczny"? Nie wiem jak to inaczej nazwać.
Nic dziwnego. Wszystkie potrzebne w telewizji cechy muszą być w LCD emulowane.
Z tego tez powodu raczej nigdy nie kupię sobie TV LCD, jeszcze mi działa mój kochany Panasonic 29 cali CRT :)
Dlatego tez kupuje sie plazme :) Tam nie ma efektu sztucznosci/teatralnosci :)
Tylko jak chce sie kupic dobra plazme trzeba sie pospieszyc bo Panasonic w marcu konczy produkcje :(
robin102
13-12-2013, 13:19
Tylko jak chce sie kupic dobra plazme trzeba sie pospieszyc bo Panasonic w marcu konczy produkcje :(
Poważna sprawa, a skąd takie info, czym motywowane ? Który to przyzwoity panas plazmowy 42-46 calowy. Za 3-3,5 kzł idzie kupić ?
Może wyprzedaże bedą ?
Info juz było podawane w tym temacie. Plazmy się słabo sprzedają i Panasonic wycofuje się z ich produkcji. Niestety sprzedawcy wciskają wszędzie i wszystkim cudowne ledy.
Najlepsze modele to te z oznaczeniem ZT, później VT, GT, ST.....
Kolekcjoner
13-12-2013, 16:25
Póki co szajsung i LG jeszcze robią więc nadzieja zasze pozostaje - choć obawiam się że to też już niedługo.
Zdaje się, że korygowali termin i jest jeszcze gorzej - tylko do końca roku ma być produkcja
EDIT: Ciekawe na ile zalegają im magazyny i ile czasu jeszcze będą dostępne. Ich decyzja pewnie przyspieszy u mnie zamianę CRT na plazmę do czasu, aż OLED-y na dobre się nie zadomowią.
Porównywał może ktoś obrazy pomiędzy modelami VT i ST plazm Panasonica?
Mam plazmę Panasa 42 seria G i sobie chwalę. Jak ją kupowałem to zjadła LCD konkurencji i plazmy LG( te o dziwo bardzo duże i bardzo tanie). W moim i żony odczuciu oczywiście. Jak ktoś lubi jaskrawość lcd led od sony czy nowych samsungów to to inna sprawa. Ale jest tak jak pisano wyżej, plazma = ładny, naturalny obraz, bez jaskrawości i masakrycznego nasycenia.
Mini, nie wiem jakie masz uwarunkowania mieszkaniowe, ale polecam Panasonica TX-P42ST60 (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Telewizory/Telewizory+NeoPDP/TX-P42ST60/overview/12236002/index.html) to 200pln drożej niż zakładasz,
ale imho naturalnością obrazka wciąga nosem wszystkie LCD, które oglądałem kilka miesięcy tamu przed zakupem.
Uwazasz, ze ta plazma to jest dobry TV?
W cenie 350 euro, 42 cale plazma, wydaje mi sie to zbyt tanie, zeby moglo dawac ladny obraz.
Gdyby ten TV byl taki dobry, to ludzie by nie kupowali 2, 3x drozszych.
Jeden z najtanszych telewizorow na rynku, nie ma tanszej plazmy.
eristoff
13-12-2013, 18:17
TX-P42G30E to mój model plazmy Panasonica, mam od dwóch lat i jest jeszcze 3 lata na gwarancji. To się nazywa komfort psychiczny, bardzo polecam
Uwazasz, ze ta plazma to jest dobry TV?
W cenie 350 euro
A gdzie to w takiej cenie? Oferty u nas w okolicach 2500PLN.
Woldemorth podal model Panasonica "TX-P42ST60",teraz zwrocilam dokladnie na kod "ST" wiec to 3D? Bo model "TX-P 42X60E", nie jest jednak 3 D, wiec pewnie dlatego tak tanio.
pinio akurat mam przed soba reklame z Media Markt, gdzie jest na pierwszej stronie ten TV i fakt, to poza .pl (Hiszpania). Nie widzialam w ogole tanszych TV 42 calowych w takiej cenie.
Woldemorth podal model Panasonica "TX-P42ST60",teraz zwrocilam dokladnie na kod "ST" wiec to 3D? Bo model "TX-P 42X60E", nie jest jednak 3 D, wiec pewnie dlatego tak tanio.
pinio akurat mam przed soba reklame z Media Markt, gdzie jest na pierwszej stronie ten TV i fakt, to poza .pl (Hiszpania). Nie widzialam w ogole tanszych TV 42 calowych w takiej cenie.
Ale ..ST60, czy ...X60? Pogubiłem się ;). Jeśli model ST w cenie 350 euro, to bardzo dobra cena :)
Seria ST60 zbiera bardzo dobre opinie.
EDIT: TX-P 42X60E w .pl dostępne w cenach około 1500PLN
EDIT2: Ale to chyba nawet Full HD nie jest, więc ....
pinio, no wlasnie, to nie ten sam TV jednak. Roznica tkwi w szczegolach. Tez mnie zdziwilo, ze plazma i ze taka tania.
TX-P42ST60, ten model to jest 3D, a model z kodem "X" to nawt nie jest full hd, tylko HD ready.
To mi sie pomylily modele. :) Sorry.
Panasy z X to najniższa seria.
JohnnyBravo
14-12-2013, 11:52
Ja od dwóch lat posiadam model TX-P42S30E i spełnia moje wszelkie wymagania. Działa bezproblemowo. Obraz i dźwięk są naturalne czego trudno powiedzieć np o niektórych lcd czy ledach konkurencji. Z czystym sumieniem mogę polecić modele panasonica, no może poza tymi najtańszymi które raczej kierowane są do mniej wymagających/zamożnych. Sąsiad ma model 50 cali jakiś prehistoryczny, który kosztował ok 20000zł, wciąga 500W, grzeje lepiej od grzejnika, jest gruby na jakieś 15cm ale cały czas działa bezproblemowo :razz:
Przy wyborze rodzaju tv trzeba jeszcze wziąć pod uwagę warunki oświetleniowe danego pomieszczenia - bardzo istotna sprawa. Mój model w mm przy ostrym świetle prezentował się naprawdę mizernie w porównaniu z lcd. W domu przy świetle dziennym doznałem lekkiego szoku przy odpaleniu filmu fullHD
Warunki mam bardzo ograniczone - ok. 2,2 metra od oczu do TV.
Do tego mam ograniczone pole widzenia, więc nie widzę na boki tak jak "normalni", przez co kupno większego TV nie ma u mnie totalnie sensu, a wręcz byłoby dla mnie dość uciążliwe, dlatego właśnie szukam 32-calówki.
Znam tego Panasonic'a i gdyby produkowali takowe w wersji 32" to brałbym bez wahania.
A teraz mała "recenzja" zakupionego przeze mnie TV - Philips 32pfl5008h.
TV kosztował ok. 1800 zł w sklepie "nie dla idiotów".
Po dwóch dniach użytkowania z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że to jakaś PORAŻKA!
Fakt, że szybkość działania menu się trochę poprawiła względem modelu z 2012 roku, którego (jak teraz widzę) z przykrością musiałem oddać, ale jakoś obrazu to niebo i ziemia.
Twarze, szczególnie te bardziej oddalone są jakby pozbawione szczegółów.
Pierwsze co przyszło mi na myśl po zobaczeniu tego "efektu" to nieudolna obróbka w PS'ie polegająca na użyciu "Gussian Blur".
Oczywiście, mówię o obrazie SD, bo na HD da się to jeszcze wytrzymać, choć nie jest idealnie.
Porównuje to do modelu który miałem poprzednio - tam można było narzekać na teatr, ale twarze były wyraźne i ostre, nawet w zwykłej TV przy programach SD wyglądało to naprawdę dobrze, a teraz - jakby przesiąść się z 24-70 2.8 na 18-55 :p
Całą reszta jest dla mnie bez znaczenia - Smarta nie używam (choć i tu są problemy, np.: podczas oglądania materiału na np.: Ipli nie można zmienić głośności), tak samo 3D i Ambilight.
Skusiłem się ponownie na tę markę, bo myślałem, że będzie tak jak w poprzednim modelu a tu - porażka.
Poczekałbym z kupnem TV do maja, bo wtedy powinny pojawić się nowości na rok 2014, ale pół roku bez TV to jak dla mnie sporo za dużo :)
Panowie i panie mam takie pytanie...
Mam już tv 50 cali LG i teraz rozglądam się za kinem domowym...
Kupię coś fajnego do 1000 zł? Nie jestem wielkim audiofilem, po prostu zależy mi na fajnym efekcie dzwiękowym w tym budżecie.
Zastanawiałem się nad czymś takim
http://www.mediaexpert.pl/zestawy-kina-domowego-dvd/kino-domowe-samsung-ht-e355,id-10397
Z góry dziękuję za pomoc. I wesołych...
I ja po prośbie. Pora na zmianę telewizora. Po wstępnej selekcji pozostały dwa modele plazmowe Panasonika: TX-P50VT60 i TX-P50ST60. Różnica w cenie oczywista, w specyfikacji (http://www.panasonic.pl/site/pl_PL/compareProductsDisplayResult/2878798/Lpl_PL/index.html?p=TX-P50ST60&p=TX-P50VT60) mniej. Priorytetem jest jakość obrazu telewizyjnego; paręnaście kanałów HD, reszta SD. Pozostałe bajery mało istotne.
Co wybrać?
robin102
22-12-2013, 09:32
Tak też w wolnym czasie spoglądam na stronach www na ten model, ale przeraża mnie pobór mocy tej plazmy z gniazdka :) do 350 Wat, przy czym średni podają 180 Wat o ja pierdykole !. To jednak chyba będę szukał coś na LCD LED. Jest jakiś udany telewizor 46 cali na ledach lub 50 żeby ten obraz taki dramatycznie sztuczny nie był ? Coś do 3 kzł.
Ten mniejszy plazmowy http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/TX-P46ST30/specifications/7308396/index.html?trackInfo=true
już tylko ;) 305 Wat nominalnie, ale to chyba stary model jest.
Robin bo to telewizor ma generować ładny obraz, a nie oszczędzać energię. Komputery mają zasilacze po 600W i nikt się tym nie przejmuj, a włączone są nonstop.
robin102
22-12-2013, 09:49
Płace za prąd miesięcznie 200zł !!. Mój stary duży CRT połyka 100-130 wat, sprawdzałem watomierzem i co teraz mam kupić TV który żre dwa razy tyle prądu. Też mi kurna nowoczesność nastała.
Kolekcjoner
22-12-2013, 10:05
Ja bym brał LEDa, oszczędny, cienki, clouding i plastikowy obraz w gratisie :lol:.
Rafał_Sz
22-12-2013, 10:30
Dasz mi link, gdzie można kupić jakikolwiek telewizor LED?
Robin bo to telewizor ma generować ładny obraz, a nie oszczędzać energię. Komputery mają zasilacze po 600W i nikt się tym nie przejmuj, a włączone są nonstop.
Te zasilacze mogą dostarczyć do 600W podzespołom... a nie pobierają 600W nonstop od włączenia... :lol:
Ja tam nie potrafię zaakceptować obrazu LCD w telewizorze - plasma jest dla mnie idealna.
Natomiast radze kupować w sklepie i PO podłączeniu do takiego telewizora odtwarzacza na którym będzie można wyświetlić białą planszę (mozna sobie na pendrajwie przygotować białą planszę jako jpg.)
wyświetlamy i uważnei słuchamy czy tv nie generuje swoistego elektrycznego "smażenia"
Roofman to dokładnie jak zasilacz tej plazmy więc po co się stresować ;)
I ja po prośbie. Pora na zmianę telewizora. Po wstępnej selekcji pozostały dwa modele plazmowe Panasonika: TX-P50VT60 i TX-P50ST60. Różnica w cenie oczywista, w specyfikacji (http://www.panasonic.pl/site/pl_PL/compareProductsDisplayResult/2878798/Lpl_PL/index.html?p=TX-P50ST60&p=TX-P50VT60) mniej. Priorytetem jest jakość obrazu telewizyjnego; paręnaście kanałów HD, reszta SD. Pozostałe bajery mało istotne.
Co wybrać?
Mamy podobny dylemat - patrzę na inną przekątną.
Niestety nie porównywałem tych modeli organoleptycznie, jedynie po specyfikacjach, testach i opiniach z sieci.
Póki co skłaniam się do modelu ST60. Szkoda mi dopłacać do VT60.
Z mojego amatorskiego porównania wychodzi mi, że w VT:
- trochę lepsza czerń , ale prawdopodobnie ST za to lepiej poradzi sobie w dzień
- większa gradacja kolorów - teoretycznie lepiej powinien radzić sobie ze zdjęciami
- jakieś certyfikaty obrazów THX, IFS - wygląda na to, że PANASONIC olał płacenie za certyfikaty, ale w tym względzie ST również dobrze sobie radzi
- lepszy procesor - pewnie żwawiej aplikacje na nim działają
- korzystniejszy parametr "input lag"(o ile dobrze pamiętam) - istotne dla "zawodowych" graczy
- posiada tuner dla tv satelitarnej
- potrafi nagrywać przez USB na zewnętrzne urządzenie
- jakieś wiatraczki, których w ST nie ma - plus dla ST :)
To tyle w skrócie.
Przy tej przekątnej, którą chcesz, to przyjrzyj się jeszcze modelowi GT. Wygląda, że to taki model pomiędzy. Lepszy procesor - chyba taki jak w VT i poprawiony parametr "dla graczy"
Tak też w wolnym czasie spoglądam na stronach www na ten model, ale przeraża mnie pobór mocy tej plazmy z gniazdka :) do 350 Wat, przy czym średni podają 180 Wat o ja pierdykole !. To jednak chyba będę szukał coś na LCD LED. Jest jakiś udany telewizor 46 cali na ledach lub 50 żeby ten obraz taki dramatycznie sztuczny nie był ? Coś do 3 kzł.
Ten mniejszy plazmowy http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/TX-P46ST30/specifications/7308396/index.html?trackInfo=true
już tylko ;) 305 Wat nominalnie, ale to chyba stary model jest.
350W to Ci będzie brać jakbyś oglądał biały ekran non stop. Plazma ma zmienny pobór prądu w zależności od wyswietlanego obrazu. Im obraz jaśniejszy tym większy pobór prądu (max 350w). U mnie plazma jest włączona cały dzień bo zona lubi jak coś gada z TV i za prąd nigdy nie zapłaciliśmy więcej jak 150 miesięcznie.
350W to Ci będzie brać jakbyś oglądał biały ekran non stop. Plazma ma zmienny pobór prądu w zależności od wyswietlanego obrazu. Im obraz jaśniejszy tym większy pobór prądu (max 350w). U mnie plazma jest włączona cały dzień bo zona lubi jak coś gada z TV i za prąd nigdy nie zapłaciliśmy więcej jak 150 miesięcznie.
Robin102, możesz też zamiast rozświetlonych pornosków oglądać mroczne horrory i wtedy też rachunki nie zabiją ;) :)
Mamy podobny dylemat - patrzę na inną przekątną.
Niestety nie porównywałem tych modeli organoleptycznie, jedynie po specyfikacjach, testach i opiniach z sieci.
Póki co skłaniam się do modelu ST60. Szkoda mi dopłacać do VT60.
Z mojego amatorskiego porównania wychodzi mi, że w VT:
- trochę lepsza czerń , ale prawdopodobnie ST za to lepiej poradzi sobie w dzień
- większa gradacja kolorów - teoretycznie lepiej powinien radzić sobie ze zdjęciami
- jakieś certyfikaty obrazów THX, IFS - wygląda na to, że PANASONIC olał płacenie za certyfikaty, ale w tym względzie ST również dobrze sobie radzi
- lepszy procesor - pewnie żwawiej aplikacje na nim działają
- korzystniejszy parametr "input lag"(o ile dobrze pamiętam) - istotne dla "zawodowych" graczy
- posiada tuner dla tv satelitarnej
- potrafi nagrywać przez USB na zewnętrzne urządzenie
- jakieś wiatraczki, których w ST nie ma - plus dla ST :)
To tyle w skrócie.
Przy tej przekątnej, którą chcesz, to przyjrzyj się jeszcze modelowi GT. Wygląda, że to taki model pomiędzy. Lepszy procesor - chyba taki jak w VT i poprawiony parametr "dla graczy"
Dzięki, chyba rzeczywiście nie warto dopłacać. Zerknę na GT.
Płace za prąd miesięcznie 200zł !!. Mój stary duży CRT połyka 100-130 wat, sprawdzałem watomierzem i co teraz mam kupić TV który żre dwa razy tyle prądu. Też mi kurna nowoczesność nastała.
Może masz z prądem tak jak z gazem? Też wycieka? :-)
Dzięki, chyba rzeczywiście nie warto dopłacać. Zerknę na GT.
W GT, chyba też dodali te wiatraczki :). O GT60 wiem niewiele, ponieważ rynek polski został mocno okrojony o przekątne z tej serii. Zdaje się, że tylko 50GT60 są w polskiej dystrybucji.
EDIT: Jest jeszcze 42GT60 w polskiej dystrybucji.
Kolekcjoner
22-12-2013, 15:41
Ja tam nie potrafię zaakceptować obrazu LCD w telewizorze - plasma jest dla mnie idealna.
Natomiast radze kupować w sklepie i PO podłączeniu do takiego telewizora odtwarzacza na którym będzie można wyświetlić białą planszę (mozna sobie na pendrajwie przygotować białą planszę jako jpg.)
wyświetlamy i uważnei słuchamy czy tv nie generuje swoistego elektrycznego "smażenia"
Mnie jakoś nie drażni to smażenie. Naczytałem się o tym sporo ale nie widzę u siebie z tym problemu.
Rzeczywiście może czasem przeszkadzać odbijanie się światła i tu mogę się zgodzić że do jasnych pomieszczeń LCD może być lepsze.
Co do poboru prądu to jak ktoś "słucha" telewizora to zdecydowanie lepszy jakiś LED, bo tu pobory są bardzo małe. Mój panaszkodnik ciągnie bodaj 30W.
Lena&TheShadow
22-12-2013, 16:05
Jest taka funkcja w TV plazmowych (zapewne w innych także) - wyłącz ekran.
Borat1979
22-12-2013, 16:10
Tylko CRT nie miał 46" czy 50".
robin102
22-12-2013, 19:31
Może masz z prądem tak jak z gazem? Też wycieka? :-)
200zł za prąd to nie ejst dużo w moim gospodarstwie. 3 komputery pracują z 12 godzin na dzień, dużo żarówek świetlówek, sprzęt hifi grający sporo czasu w ciagu doby, a to żre od cholery watów. Częste co 3 dzień pieczenie w piekarniku elektrycznym, 12 letnia pralka która tez prądu więcej pobiera niż dzisiejsze. Telewizor CRT robiący w zasadzie za kominek. No i ten ostatni rachunek mam na 245 zł :)
robin102
22-12-2013, 19:33
Ostatnio mamie kupiłem taki telewizor, obraz BDB i bardzo prosta obsługa. Z czystym sumienie polecam (http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-42ln5400.bhtml)
Rafał sobie kupiłeś czy też rodzicom ? Czy jak wetkniesz w te USB pendrajwa to można na nim zapisać program, film ?
tu go mają zdaje się w dobrej rodzicowej ;) cenie
http://www.oleole.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-42ln5400.bhtml#opinie
Rafał on rzeczywiście nie ma gniazda słuchawkowego ?
200zł za prąd to nie ejst dużo w moim gospodarstwie. 3 komputery pracują z 12 godzin na dzień, dużo żarówek świetlówek, sprzęt hifi grający sporo czasu w ciagu doby, a to żre od cholery watów. Częste co 3 dzień pieczenie w piekarniku elektrycznym, 12 letnia pralka która tez prądu więcej pobiera niż dzisiejsze. Telewizor CRT robiący w zasadzie za kominek. No i ten ostatni rachunek mam na 245 zł :)
W takim razie masz inaczej niż z gazem. Nie masz "wycieku", ale masz obejście licznika ;) :)
Rafał_Sz
22-12-2013, 20:32
Rafał sobie kupiłeś czy też rodzicom ? Czy jak wetkniesz w te USB pendrajwa to można na nim zapisać program, film ?
tu go mają zdaje się w dobrej rodzicowej ;) cenie
http://www.oleole.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-42ln5400.bhtml#opinie
Rafał on rzeczywiście nie ma gniazda słuchawkowego ?Mamie kupiłem. Chciała jak najprostszy w obsłudze sprzęt i w miarę dobry obraz. To osoba odporna na wszelkie techniczne duperele, a z TV radzi sobie bez problemu. Co do wyjść, to nie mam pojęcia, mogę sprawdzić.
ThomasVoland
22-12-2013, 20:42
Polećcie jakiś przyzwoity projektor. Zależy mi na mobilności, chociaż nie wiem czy to ma znaczenie, bo chyba wszystkie mają zbliżone gabaryty. Dobrze jakby nie trzeba było go bardzo mocno oddalać od ściany. Ale jak za mobilność trzeba dopłacić x2, to możemy ją pominąć. Przy okazji jakiś ekran (zwijany?) też możecie polecić.
PS. Projektor można mieć w bagażu podręcznym w samolocie?
robin102
22-12-2013, 22:40
Mamie kupiłem. Chciała jak najprostszy w obsłudze sprzęt i w miarę dobry obraz. To osoba odporna na wszelkie techniczne duperele, a z TV radzi sobie bez problemu. Co do wyjść, to nie mam pojęcia, mogę sprawdzić. Ten też dla mamy, wiec prosze Rafale sprawdź z natury czy ma wyjście na słuchawki. dzieki
Rafał_Sz
22-12-2013, 22:47
Ok, jutro obczaję.
Obczaiłem. :) Wyjścia słuchawkowego brak.
robin102
23-12-2013, 23:28
Co myślicie o TV od LG model 47LA640S za 2700 zł
http://www.lg.com/pl/telewizory/lg-47LA640S
nawet fajny obraz miał w porównaniu do sciany na której było wiele innych tv od małych do dużych. Obraz to jakieś przyrodnicze demo dobrze przygotowane, ale wyświeatlał to ładniej niż nawet droższe obok Philipsy i Toshiby.
Może szukać u Samsunga, bo chyba plazmę odpuszczę, to dla bogatych ludzi.
ps.
czy wszystkie TV współczesne nie maja nisko pozimowego wyjścia sygnału audio, a jak mają to psia krew optyczne !
kronos28
24-12-2013, 00:10
Co myślicie o TV od LG model 47LA640S za 2700 zł
http://www.lg.com/pl/telewizory/lg-47LA640S
nawet fajny obraz miał w porównaniu do sciany na której było wiele innych tv od małych do dużych. Obraz to jakieś przyrodnicze demo dobrze przygotowane, ale wyświeatlał to ładniej niż nawet droższe obok Philipsy i Toshiby.
Może szukać u Samsunga, bo chyba plazmę odpuszczę, to dla bogatych ludzi.
ps.
czy wszystkie TV współczesne nie maja nisko pozimowego wyjścia sygnału audio, a jak mają to psia krew optyczne !
mają optyczne :D
Co do TV to zobacz na model deko wyżej LA690S - róznica jest w: pilocie, deczko lepszej matrycy (a dokładniej sterowniku do matrycy i sofcie) i ma wbudowany soobwofer (w sumie mało ważne jak masz zamiar to podpiąc pod sprzęt grający, no ale ma). Ale pilot... panie pilot bajka. Obsługa funkcji multimedialnych tym pilotem to czysty komfort... a taki dajmy na to samsungowy pilot "gładzik" wymięka. Imho obraz ma jeden z lepszych w swojej klasie. Ostatnio w euro widziałem drugi model nad którym się zastanawiałem - Sharp 50LE750 50" z adapterem wifi w zestawie (nie kumam polityki Sharpa z tymi adapterami wifi) w bardzo przyjemnej cenie http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sharp-lc-50le750.bhtml#opis Też polecam - b. podobał mi się ten TV ale jak kupowałem swojego miał znacznie wyższą cenę.
robin102
24-12-2013, 11:59
Jestem jednak coraz bliżej bogatszej wersji 660 za aż 3200zł, może stanieją po świętach. Jak mówisz ,że obraz przyzwoity, bo akurat tego droższego już nie mieli to pewnikiem na 400hz będzie ino lepiej, a i chyba wyposażenie ciut bogatsze.
http://www.lg.com/pl/telewizory/lg-47LA660S
Ludzie mówią, ze niby Samsungi na LCD to najlepsze są, ale jakoś ostatnio tą marką zmęczony jestem, a SHARP hmmmm, dziwna stara marka. Co to w ogóle dziś za marka i czyja.
a tu takie porównanie 660 v 640
http://www.lg.com/pl/compare/compare.lg?category=/pl/telewizory
Panowie i panie mam takie pytanie...
Mam już tv 50 cali LG i teraz rozglądam się za kinem domowym...
Kupię coś fajnego do 1000 zł? Nie jestem wielkim audiofilem, po prostu zależy mi na fajnym efekcie dzwiękowym w tym budżecie.
Zastanawiałem się nad czymś takim
http://www.mediaexpert.pl/zestawy-kina-domowego-dvd/kino-domowe-samsung-ht-e355,id-10397
Z góry dziękuję za pomoc. I wesołych...
Naprawdę nikt tutaj nie używa budżetowego kina domowego? ;)
robin102
24-12-2013, 13:27
Myśle, że jak budżetowy kupisz "zestaw z pudełka" za cyrka 2000zł to z każdego będziesz zadowolony.
Myśle, że jak budżetowy kupisz "zestaw z pudełka" za cyrka 2000zł to z każdego będziesz zadowolony.
Budżet jest o połowę niższy... ;) niestety
robin102
24-12-2013, 15:08
hmmmmmmmmmm o połowę powiadasz :)
Przy takim ograniczeniu kupił bym jak bym potrzebował taki wszystko mający sprzęcik za 999zł i w nic już nie wnikał
http://www.saturn.pl/kino-domowe-philips-hts3593-12,id-643517?utm_source=porownywarki&utm_medium=ceneo&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml
więcej
http://www.hdforum.pl/showthread.php?34634-Philips-HTS-3593
Ogrom tego towaru jest na rynku. Pewnie wszystko zbliżone jakością i zaawansowaniem. W wolne świąteczne chwile poszperaj po sieci, po forach audio ect. Niestety czasy tak paskudne, że nad każdą rzeczą trzeba się przy kupnie pochylić.
Zaczynam tęsknić ;) do epoki gdzie były do wyboru dwie pralki Wiatka i Polar. Tzn. nie było w sklepach tylko na listach kolejkowych, a pierwszy kolorowy telewizor trzeba se było samemu złożyć.
Robin kup najtańszą plazmę Panasonica i będzie super. Moja ma już z 3 lata i nadal wymiata, pomimo rozwoju tych superduper technologii 3D. I tak nam wmówią za rok, że trzeba brać telewizor 4K :)
używam sharpa 32 (poszukiwałem w miarę "dobrego obrazu" i łatwości obsługi - ten model ponoć jest najbardziej przyjazny w/g opinii użytkowników i moja żona to potwierdziła :)) - co do obrazu to po ustawieniu "pod siebie" wolę na mim oglądać TV niż na panasoniku plaźmie, dla mnie jest bardziej naturalny i zbliżony do kineskopu
ps: lodówkę leż kupiłem tej firmy i moja żona jest super zadowolona, choć ta lodówka jest dla mnie bardzo dziwna, bo jakaś inna :filozofia w niej występuję ? - ogólnie polecam tę trochę zapomnianą firmę
Robin102
"...a SHARP hmmmm, dziwna stara marka ..." tylko chyba jeszcze jedyna, której aquosy od 42 lub 46 cali produkowane są w Japonii :) Tak powiadali w necie dwa lata temu, jak kupowałem swojego.
Teraz przymierzam się do kupna kolejnego i chyba też będzie to sharp aquos.
Kolekcjoner
24-12-2013, 16:52
Jestem jednak coraz bliżej bogatszej wersji 660 za aż 3200zł, może stanieją po świętach. Jak mówisz ,że obraz przyzwoity, bo akurat tego droższego już nie mieli to pewnikiem na 400hz będzie ino lepiej, a i chyba wyposażenie ciut bogatsze.
Ludzie mówią, ze niby Samsungi na LCD to najlepsze są, ale jakoś ostatnio tą marką zmęczony jestem, a SHARP hmmmm, dziwna stara marka. Co to w ogóle dziś za marka i czyja.
Sharp to stara Japońska marka z tradycjami - telewizory produkują od bardzo dawna. Robią też min. słynne wyświetlacze Retina do macówek.
Nie porównuj telewizorów w markecie bo nie ma bardziej mylącego sposobu na zakup TV.
Sharp robi dość ciekawe LEDy z panelami Quattron. Dają fajne efekty ale wymagają skalibrowania, bo ciężko "na oko" uzyskać zadowalający efekt.
kronos28
24-12-2013, 21:13
a tu takie porównanie 660 v 640
http://www.lg.com/pl/compare/compare.lg?category=/pl/telewizory
660 to takie 690 w obudowie 640 :-D. Obudowa 690 jest ładniejsza bo z amelinium itp natomiast 660 jest plastikowa. Ale to kwestia gustu. 690 jest dodatkowo cieńsza. 660 to zasadniczo taki model robiony na zamówienie minielektromarketów pokroju media expert czy euro rtv na rynki europy środkowo - wschodniej. Model 690 to model z normalnego portfolio LG.
Pytanie brzmi jak będzie z aktuaizacjami oprogramowania w takim 660 w porównaniu do 690 (a powiem że już parę ich miałem w 690).
Robin warto poczekać na czyszczenie magazynów bo ja np. 690 kupiłem w promocji deczko taniej niż stał 660 w euro rtv (kupowałem w markecie "nie dla idiotów")
Robin102
"...a SHARP hmmmm, dziwna stara marka ..." tylko chyba jeszcze jedyna, której aquosy od 42 lub 46 cali produkowane są w Japonii :) Tak powiadali w necie dwa lata temu, jak kupowałem swojego.
Teraz przymierzam się do kupna kolejnego i chyba też będzie to sharp aquos.
Taaa napewno :) Pracowalem w Sharpie jakies 4-5 lat temu i trzepane tam byly TV w roznych wielkosciach. Male tego te skladane w PL mialy na etykiecie wybite "made in japan" :)
Ale wszystkie podzespoly sciagane byly z Japonii, poza tymi, ktore wytwarzane byly na miejscu tuz obok fabryki sharpa u innych japonskich producentow (ale Ci tez produkowali podzespoly z czesci sciagnietych z Japonii; przed sharpem pracowalem wlasnie w takiej firmie obok, ktora produkowala backlight chasis dla sharpa).
Malo tego za czasow tradycyjnych lcd (tych na katodach nie ledach) te swiecace na zoltawo (wg norm powinny dawac biale swiatlo) byly pakowane i wysylane na wschod :)
Chciałem się jeszcze Was zapytać o doświadczenia z produktami marki Samsung.
Jest to "masówka", czego trochę się obawiam.
Na dodatek, po obejrzeniu tego filmu: Tajemnice korporacji odc.3 Ściemy wielkich marek (http://www.cda.pl/video/97545ff/Tajemnice-korporacji-odc3-Sciemy-wielkich-marek-)
mam poważne obawy przed TV tej marki.
Natomiast, z tego co się dowiadywałem (ale może ktoś wyprowadzi mnie z błędu), jako jedynyn chyba w tym roku oferuje w swoich TV 32" matrycę natywną 100Hz.
Ma to swoje wady i zalety np.: efekt teatru, ale mi on w sumie nie przeszkadzał.
Czy jest tak faktycznie?
Interesuje mnie głównie model UE32f6510 (lub jeogo czarny odpowiednik, ale nie bardzo go mogę znaleźć).
Będę wdzięczny za Wasze rady i spostrzeżenia.
otwieracz
25-12-2013, 13:06
Miałem monitor Samsunga - padł po dwóch latach, rodzicom telewizor tej marki "zdechł" zaledwie po trzech miesiącach, a kosztował ponad 3 koła. Po walce o uznanie gwarancji, a potem o zwrot kasy rodzice kupili sobie Sharpa za 999zł. Co prawda nie Full HD, ale HD Ready, ale ani ja ani oni różnicy w obrazowaniu na 32 calach nie widzą. A ja mam teraz monitor LG. Wszystko jak na razie ładnie się sprawuje. W życiu nie kupię już nic Samsunga. Może mieliśmy tylko pecha, ale skutecznie mnie to zraziło do tej firmy. Mają dobre pomysły, ale wykonanie i kontrola jakości pozostawia wiele do życzenia. Miałem jeszcze telefon Samsunga, ale nie będę się już dalej pastwił nad tą firmą...
Dzięki za odp.
Ja do tej pory miałem tylko telefony tej firmy więc nie bardzo mam porównanie, ale ten film z linka który podałem mocno mnie wystraszył.
Jedyne co mnie do niego skłania to 100 Hz (jeśli to prawda).
krzysztof jot
25-12-2013, 16:03
W życiu nie kupię już nic Samsunga. Może mieliśmy tylko pecha, ale skutecznie mnie to zraziło do tej firmy. Mają dobre pomysły, ale wykonanie i kontrola jakości pozostawia wiele do życzenia. Miałem jeszcze telefon Samsunga, ale nie będę się już dalej pastwił nad tą firmą...
pech ? przypadek? no i % z wielkości sprzedaży i tak stawia Samsunga w czołówce. Inne psują się również - i te tanie i i te najdroższe również. Wali mnie opinia o Samsungu ale mam pralkę, lodówkę, trzecie Tv oraz siódmy w rodzinie Galaxy S (moje+ żona, syn) i mam odmiennie jak się domyślasz zdanie w temacie niezawodności... ale nie agituje do zakupów a Ty nie zniechęcaj bo w obecnych czasach nie ma reguły co do tego tematu.
kronos28
25-12-2013, 20:48
pech ? przypadek? no i % z wielkości sprzedaży i tak stawia Samsunga w czołówce. Inne psują się również - i te tanie i i te najdroższe również. Wali mnie opinia o Samsungu ale mam pralkę, lodówkę, trzecie Tv oraz siódmy w rodzinie Galaxy S (moje+ żona, syn) i mam odmiennie jak się domyślasz zdanie w temacie niezawodności... ale nie agituje do zakupów a Ty nie zniechęcaj bo w obecnych czasach nie ma reguły co do tego tematu.
Prawda i tyle. Wszystko to teraz produkcja masowa i nie ma reguły co do awaryjności produktów. Miałeś pecha i tyle. Ja do samsunga nie będę zniechęcać, mimo że za firmą nie przepadam z prostego powodu - nie podoba mi się ich design ale niektóre rozwiązania mają ciekawe od strony technicznej. Kwestia gustu, za ładniejsze uważam np tv od LG sharpa czy Toshiby (mają baaaardzo ładny minimalistyczny design swoich TV).
Mini zpbacz sobie właśnie na Toshibe - jak mnie pamięć nie myli to mają właśnie takie Tv 32-37' i sa one bardzo ok jakościowo.
O np.
http://www.toshiba.pl/television/led/l4/32l4333dg/
robin102
26-12-2013, 11:24
Robin kup najtańszą plazmę Panasonica i będzie super. Moja ma już z 3 lata i nadal wymiata, pomimo rozwoju tych superduper technologii 3D. I tak nam wmówią za rok, że trzeba brać telewizor 4K :)
A weź i kup jak te zużycie energii przez TV plazmowy mnie powaliło. Wychodzi, że blisko trzykrotnie więcej potrzebuje tv plazmowy. Poza tym chciało by się coś nowoczesnego, jakieś 3 D albo i 5 D ;) U mnie telewizor włączony jest dość długo w ciągu doby. Z plazmą to z zegarkiem na reku włączam, obejrzałem i wyłączam TV.
Sharp to stara Japońska marka z tradycjami - telewizory produkują od bardzo dawna. Robią też min. słynne wyświetlacze Retina do macówek. ...
Tak znam markę, pierwszy mój p"prawdziwy" tv kupiony w sklepie PEWEX to był właśnie SHARP (25 cali made in Japan) Zadowolony niestety nie byłem. Zamieniłem po kilku dniach na Panasonica. Potem magnetowid tej marki który jak otworzyłem do czyszczenia głowicy to się okazało, że to produkt JVC tylko brandowany SHARP :)
Niemniej zainteresował mnie model 50 cali LC 50LE650, dobra cena a i wyjście cyfrowe audio ma po drucie coaxial, a nie optyk, co ważne dla mnie. Cena 2999 zł dość atrakcyjna :) no i na 10 rat można se rozłożyć :)
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sharp-lc-50le650.bhtml#opis
Generalnie mam zgryz czy 46 cali czy może zaszaleć i 50 cali. Dwa ustawienia tv wchodzą w rachubę. W jednej opcji zawieszenia na ścianie będę miał 4, metry do ekranu, w drugiej prawie 7 metrów. O co chodzi z tym adapterem WiFi, trzeba go dokupić za 169 zł ?
Panowie kto matryce produkuje dla Sharpa i jaka jest jakość obrazów na tych TV w porównaniu do LG ? Samsunga nie biorę pod uwagę, bo za dużo tej marki już mam, wszędzie samsung i samsung.
Ma ktoś z Was Sharpa takiego, gdzie one są produkowane w Chinach ?
robin102 7m, co ty przez lornetkę będziesz oglądał?
4m dla 50 cali to i tak zbyt daleko by dostrzec zajefajność FullHD. Nie ma czegoś takiego jak zbyt duży TV, nie w przypadku tych płaskich, bierz ten większy.
Też się do tego dopiszę. To co mam szajsunga działa od lat i nic niepokojącego się z tym nie dzieje. Działa zupełnie bezawaryjnie.
Natomiast wg mnie najgorszy z możliwych złomów to philips. Wszystko co miałem się rozsypało. :)
Ma ktoś z Was Sharpa takiego, gdzie one są produkowane w Chinach ?
Teściowie mają. Sharp na Europe robiony jest w większości pod Toruniem.
Z plazmą to z zegarkiem na reku włączam, obejrzałem i wyłączam TV.
Ooo... i to jest właściwe podejście, przynajmniej na zegarek polukasz :mrgreen:
Kolekcjoner
26-12-2013, 15:31
Panowie kto matryce produkuje dla Sharpa i jaka jest jakość obrazów na tych TV w porównaniu do LG ?
Sharp matryce produkuje sam.
Bierz 50tkę tu się w ogóle nie ma co zastanawiać.
I weź plazmę. Nie ma sensu oszczędzać na przyjemnościach. Zresztą to zużycie to mit. Ja mam 60" i nie narzekam.
Też się do tego dopiszę. To co mam szajsunga działa od lat i nic niepokojącego się z tym nie dzieje. Działa zupełnie bezawaryjnie.
Natomiast wg mnie najgorszy z możliwych złomów to philips. Wszystko co miałem się rozsypało. :)
No widzisz a ja miałem/mam trochę rzeczy Philipsa i nie narzekam. Moim zdaniem to wszystko tylko statystyka i nie ma co wymyślać reguł.