Zobacz pełną wersję : Jaki telewizor? Wszystko o RTV!
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
@koesh (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301)
TVN może być, tylko małe logo w rogu, TVN24 niewskazany! :D
TVN24 akurat nie ma logo w rogu ;)
Wind Mill
06-11-2020, 21:01
TVN24 akurat nie ma logo w rogu ;)
Ja tam się nie znam, telewizji od niemal trzynastu lat nie oglądam; z tego co pamiętam, TVN miał logo w rogu a TVN24 pasek na dole.
Zatem TVN może być, a TVN24 niewskazany, dla tych którym coś na ekranie się utrwala / wypala. ;)
Krzysztofh
06-11-2020, 21:56
Logo w rogu większość stacji ma półprzezroczyste lub przezroczyste w pewnym stopniu i one w bardzo małym stopniu mają negatywny wpływ na powidoki. Oczywiście nie wszystkie. To problem ciągnący się wiele lat. Sporo stacji TV uwzględnia ten problem, np. Niemcy dość dawno po zmasowanych protestach widzów zadbało o półprzezroczyste loga. U nas też nie jest z tym najgorzej. W Australii nie byłem, ale podobno tam w ogóle nie mają tego problemu. Problemem u nas niestety są paski informacyjne na dole które niszczą matryce OLEDowe. Co do testowania to chętnie protestowałbym kolejne matryce LG ale za darmo, a nie, że wywala się duże pieniądze i jak to na moim przykładzie nieco po ponad roku już są powidoki.
Panowie, wziąłem SONY LED KD-65XH9096BAEP i jestem ultra zadowolony!
Dzięki za komentarze w temacie.
marcin255
09-11-2020, 15:28
i bummmm 11 mies LG C9 zgłoszone czekam na wymianę panelu , tv normalnie użytkowany m czasem parę godzin czasem przez 3 dni nic , wszystkie zapobiegacze wypaleniom włączone
45053 45054
Rafał_Sz
09-11-2020, 15:38
Na "pasek tvn-u" nie ma mocnych oledów.
Musisz zmienić na CNN ... :D
Bartolini82
09-11-2020, 15:50
Telewizja jak widać, niszczy nie tylko mózg, ale i TV :D
:-) O straty moralne trudniej oskarżyć, ale już za takie fizyczne uszkodzenia sprzętu to czy nie można pociągnąć do odpowiedzialności?
marcin255
09-11-2020, 17:20
Ale na prawdę nie oglądam non stop :-?
Krzysztofh
10-11-2020, 08:05
Też nie oglądałem non stop i mam podobnie, może nawet nieco lepiej. U mnie na drugiej stronie instrukcji obsługi jest o tym, że gwarancja nie obejmuje tego przypadku. Parodia po prostu bo po reklamacji otrzymasz podobną informację że TV użytkowany niezgodnie z instrukcją obsługi.
marcin255
10-11-2020, 21:52
Ja czekam na wymianę panelu na nowy .
Rafał_Sz
11-11-2020, 12:26
Ja czekam na wymianę panelu na nowy .
Powinni przyjechać do Ciebie do domu i na miejscu wymienić matrycę. Pamiętaj, że na tą nowa dostaniesz 24 miesiące gwarancji liczonej od dnia wymiany. Warto po wymianie ekranu wykonać kalibrację. Full wypas oprofilowanie w skalibrujtv.pl to ok 600 zł z dojazdem. Niby nie mało, ale warto.
marcin255
11-11-2020, 12:42
Tak jak piszesz .
A może wytłumaczycie laikowi, który lepszy i dlaczego? koesh sugerował, aby zerknąć na samsunga QLED QE65Q77TATXXH, ale jednak nie przekonał crusiek, który wybrał Sony LED KD-65XH9096BAEP. Czy android w TV jest jakoś zauważalnie istotny. Różnica w cenie jest akceptowalna, tylko czy uzasadniona?
Android TV pozwala na normalne bezproblemowe łączenie wszystkiego w całość, nie ma żadnych problemów żeby przesłać cały ekran z kompa albo samą przeglądarkę chrome albo zrobić to samo z fona czy z innych urządzeń, inne smartTV niby tez się rozwinęły ale nadal tam jest wiele upierdliwości albo wymuszanie korzystania z miracast itp.
Dzięki koesh. To cenna informacja. A czy dla oglądacza telewizji w jakości kablówki (Vectra) i Netflixa zauważę różnicę między led sonego i qled samsunga?
Dobry LED i QLED to malutkie różnice ale jest lepsza czerń i kontrast ale zanikają różnice jak źródło przeciętne.
Mam zamiar kupić dwa. Siostra raczej preferuje ios, więc jej android nie będzie potrzebny. Ja androidowy, więc pewnie wybiorę soniaka. Będzie jakieś porównanie, choć nie do końca, bo u mnie kablówka, a u siostry polsat.
Android TV pozwala na normalne bezproblemowe łączenie wszystkiego w całość, nie ma żadnych problemów żeby przesłać cały ekran z kompa albo samą przeglądarkę chrome albo zrobić to samo z fona czy z innych urządzeń, inne smartTV niby tez się rozwinęły ale nadal tam jest wiele upierdliwości albo wymuszanie korzystania z miracast itp.
Ot i cała tajemnica :)
QLED ok, ale ja wolałem androida. Świetnie mi się z tym TV pracuje.
Poza tym jakoś lepiej oddaje kontrasty, kolory, ma dobry procesor.
- - - - kolejny post - - - - - -
Pojechałem do sklepu, gdzie mieli 3 sztuki na stanie.
Wróciłem dopiero z trzecim.
Dwa były walnięte.... :D
Z resztą tego samego dnia wracałem do sklepu po zamknięciu, bo mi wsadzili swojego pilota z szuflady przez przypadek, więc miałem dwa, mogłem być jednak nieuczciwy :D :)
crusiek mówisz o sonym, którego kupiłeś? Taki rozrzut jakościowy? Trochę mnie wystraszyłeś, bo pewnie nie będę miał za dużego wyboru.
Możesz opisać na czym to "walnięcie" polegało? Będę wiedział na co zwrócić uwagę.
crusiek mówisz o sonym, którego kupiłeś? Taki rozrzut jakościowy? Trochę mnie wystraszyłeś, bo pewnie nie będę miał za dużego wyboru.
Możesz opisać na czym to "walnięcie" polegało? Będę wiedział na co zwrócić uwagę.Tak, Sony. Myślę, że długo stały, ogólnie była słaba dostępność, na całe trójmiasto tylko jeden sklep miał 3 sztuki, pojechałem osobiście odebrać, bo się naczytałem, że kurier dowozi uszkodzone, ale jak widać to niekoniecznie wina kurierów.
Jeden miał rysy, na ekranie, drugi walnięta matrycę.
Hej. Takie dziwne pytanie. W jaki sposób telewizor aktualizuje system?
Sony z androidem. Odbiornik stoi jeszcze nieużywany od miesiąca. Włączyłem przy kupnie sprawdzić czy wszystko działa. Podłączyłem do anteny zewnętrznej; podłączyłem do routera (UPC), obejrzałem jeden klip na YouTubie i wyłączyłem. Pilotem, potem z gniazdka. Dzisiaj włączam go ponownie i wyświetla się komunikat, że chce zauktalizować system, że zajmie mu to 15 minut. OK - pomyślałem - ciekawe jak sobie poradzisz. Kliknąłem potwierdzenie. Telewizor się zgasił, potem wyświetlił na ekranie żeby go nie wyłączać i zaczął się aktualizować. Po mniej więcej 10 minutach zrestartował się i napisał, że wszystko przebiegło pomyślnie. A ja zachodzę w głowę jak to zrobił, bo nie włączałem routera. One się łączą przez antenę? Może nielegalnie wykorzystują WiFi sąsiada? A może za pomocą myśli czy czego tam jeszcze Sony nie wymyśliło?
Bartolini82
13-01-2021, 00:05
crusiek, nadal zadowolony jesteś z TV? Bo ja powoli dojrzewam do zmiany na jakiś inny.
Generalnie powiedzcie, czy widać różnicę między 50-60Hz a np. 100? Bo słyszałem różne opinie. Jedni mówią, że oczywiście, zwłaszcza przy sporcie, a inni, że ni chu chu, nie widać różnicy. Będę szukał czegoś w okolicach 65". Nie jest to temat na już, ale na razie chcę się spokojnie rozejrzeć. TV nie musi mieć "wodotrysków". I tak mam neta po wifi więc cudów na nim nie będę robił i 4K z sieci nie pociągnę.
Bardzo mocno zadowolony jestem !
Zero problemów, android stabilny, nic tylko grać na Xboxie albo oglądać filmy z plexa [emoji16]
A nie, przepraszam, raz miałem dziwną sytuację na kablówce, zniknął dźwięk, po chwili tv się zresetował. Jedna taka akcja była.
Rafał_Sz
13-01-2021, 11:11
Hej. Takie dziwne pytanie. W jaki sposób telewizor aktualizuje system?
Sony z androidem. Odbiornik stoi jeszcze nieużywany od miesiąca. Włączyłem przy kupnie sprawdzić czy wszystko działa. Podłączyłem do anteny zewnętrznej; podłączyłem do routera (UPC), obejrzałem jeden klip na YouTubie i wyłączyłem. Pilotem, potem z gniazdka. Dzisiaj włączam go ponownie i wyświetla się komunikat, że chce zauktalizować system, że zajmie mu to 15 minut. OK - pomyślałem - ciekawe jak sobie poradzisz. Kliknąłem potwierdzenie. Telewizor się zgasił, potem wyświetlił na ekranie żeby go nie wyłączać i zaczął się aktualizować. Po mniej więcej 10 minutach zrestartował się i napisał, że wszystko przebiegło pomyślnie. A ja zachodzę w głowę jak to zrobił, bo nie włączałem routera. One się łączą przez antenę? Może nielegalnie wykorzystują WiFi sąsiada? A może za pomocą myśli czy czego tam jeszcze Sony nie wymyśliło?
Pobrał aktualizację wcześniej.
Pobrał aktualizację wcześniej.
Myślisz? I przypomniał sobie o aktualizacji po miesiącu? Nie powinien od razu po ściągnięciu wyświetlić informacji?
Pobrała się aktualizacja ale nie zdążył Ci pokazać powiadomienia, po włączeniu od razu natomiast sprawdza i monituje[emoji23] a nie czekaj, na pewno tajne służby włożyły tam aktualizacje cegłówką [emoji14][emoji6]
Pobrała się aktualizacja ale nie zdążył Ci pokazać powiadomienia, po włączeniu od razu natomiast sprawdza i monituje[emoji23] a nie czekaj, na pewno tajne służby włożyły tam aktualizacje cegłówką [emoji14][emoji6]
Służby nie, ale może Kenichiro Yoshida sprawdza co robię w domu. Ciekawe kiedy będą telewizory z wbudowaną kamerką.
Myślisz? I przypomniał sobie o aktualizacji po miesiącu? Nie powinien od razu po ściągnięciu wyświetlić informacji?
Napisałeś że
obejrzałem jeden klip na YouTubie i wyłączyłem. Pilotem, potem z gniazdka. Dzisiaj włączam go ponownie i wyświetla się komunikat, że chce zauktalizować system czyli podczas oglądania yt ściągnął sobie co chciał i potem jak włączyłeś zrobił aktualizacje i tyle.
Już są. :roll:
Zgadza się, są już od dawna. Co więcej, potrafią też podsłuchiwać przez pilota :)
Patent googlowy z asystentem głosowym fajny, szkoda, że nie jest póki co bardziej zintegrowany już z wewnętrznymi aplikacjami ale i tak jest spoko.
Patent googlowy z asystentem głosowym fajny, szkoda, że nie jest póki co bardziej zintegrowany już z wewnętrznymi aplikacjami ale i tak jest spoko.
Większość aplikacji można włączyć poleceniem głosowym np. "Włącz YouTube", "Włącz CDA", "Włącz Puffin TV Browser"...itd. Aczkolwiek sterowania głosowego wewnątrz samej aplikacji to już rzeczywiście nie ma (albo nie wszystko odkryłem:-) ). Też uważam, że jest spoko. Można TV zapytać o pogodę (lub w zasadzie o cokolwiek, tylko krótko, treściwie) i odpowie. Taki bajer w sumie rzadko używany:-).
W ostatnim updejcie Google dodało specjalną funkcję dla użytkowników z Polski: po rzuceniu soczystą Ku..ą macią cofa ostatnio wykonaną czynność. ;)
Przypomniała mi się Seksmisja i kawałek zwany "hasło do windy" [emoji23]
Sytuacja wygląda tak. Mam plazmę Panasonica (czytaj - TV ma pare lat) i ona ma zostać. Ma rózne funkcje sieciowe, jest podłączony kablowo do netu (wejście RJ 45), ma kilka wejść HDMI, USB itd. Sęk w tym, że jego "smart TV" jest z poprzedniej epoki. System w Panasonicu był aktualizowany, ale dawno temu, nowszych aktualizacji nie ma. Nie ma przeglądarki internetowej, nie mogę nic instalować (nie ma Google Play). Jest kafelek Ipla, ale tam tylko kilka filmów, inne kafelki sa już puste, bo serwisy poznikały :).
Pomyślałem by dokupić zewnętrzne urządzonko, chyba najlepiej Android TV? Od znajomego pożyczyłem urządzonko o symbolu H96X max, 4 GB RAM, 64 GB pamięci, Android 10 (i klawiaturą po Wi-Fi, ułatwia pisanie). Nie jestem zachwycony tym jak to działa. Jeśli od razu znajdę i zacznę odtwarzać film to OK, chodzi płynnie. Ale jak grzebię więcej, pochodzę po necie, znajdę film i zaczynam go wyświetlać to strasznie przycina. Dlaczego, skąd różnica? (nie mam ustawione na 4K, bo i tak TV tyle nie ma)
Wkurzony w przeglądarce wszedłem na speedtest.net i mi pokazał ... 30 Mbps. Czyli wiele, wiele, wiele mniej niż laptop gdy robiłem ten sam test podłączony tym samym kablem, do tego samego routera.
Dlaczego to ma nagle taki słaby transfer? Jestem podłączony do światłowodu UPC, kabelkiem (nie Wi-fi)
Ktoś ma lepszy pomysł? Chcę mieć Netfliksa. Jaka przystawka do TV działa dobrze?
Wolę mieć coś na stałe przy TV niż ciągle podpinać laptop.
Przerabiałem temat, miałem te szmelce chińskie na androidach, netflix tam tylko SD co było irytujące nawet bardziej niż brak stabilności i podobny efekt co opisujesz po jakimś dłuższym działaniu jeśli się nie zawiesiło to zamulało jak fony sprzed 10 lat.
Muszą to być urządzenia certyfikowane i tu praktycznie w PL albo Chromecast od Google albo Stick/Box od Xiaomi, każdy z nich pozwala na zainstalowanie Netflixa i używanie zależnie od wersji albo HD albo nawet 4K, każdy z nich ma możliwość przesyłania bezprzewodowo przeglądarki Chrome albo całego pulpitu, opierają się na Android TV ( nie mylić z wersjami jakie chińczyki pakują do szmelcu nazywanego TV BOX ).
Pamiętaj że nie mogą to być żadne podróbki.
Rafał_Sz
19-01-2021, 11:59
Sytuacja wygląda tak.
Bierz Chromecasta. U mnie Netfix zasysa 280-300 Mb/s. Zero kabli, zero stresu.
U mnie od lat działa AppleTV (3/4/4k) - kompletnie bezproblemowe. Ale to już większa kasa raczej niż podstawowe przystawki androidowe, więc jak tylko netflix to nie wiem czy jest sens. Z drugiej strony - święty spokój.
Mam chromecast w sypialni, działa.
Mamie kupiłem stix Xiaomi pod Netflix właśnie i też działa:-)
Mam Chromecast, Amazon fire tv, parę sztuk android box z Amazona przerobiłem ( kupowałem tylko te, które nie mialy negatywnych komentarzy) Netflix działał na wszystkim bez problemu. A co do Speedtest to na przeglądarce w tv podłączonym po kablu nie mam pełnej prędkości. Na jednym jest 70, a na drugim tylko 7 pokazuje. Netflix na jednym i drugim działa też bez problemu.
Bartolini82
19-01-2021, 15:42
A może mi ktoś z doświadczenia podpowiedzieć czy widać różnicę w odbiorze TV (a jeśli tak, to kiedy, na jakiego typu programach) między 50Hz a 100Hz? Bo różnice w cenie są duże. Nie wiem więc to faktycznie "gra warta świeczki".
sokolnik
19-01-2021, 16:28
A może mi ktoś z doświadczenia podpowiedzieć czy widać różnicę w odbiorze TV (a jeśli tak, to kiedy, na jakiego typu programach) między 50Hz a 100Hz? Bo różnice w cenie są duże. Nie wiem więc to faktycznie "gra warta świeczki".Zależy... Co oglądasz... Jaki materiał.
Czy grasz w gry na tv czy oglądasz kablówkę.
Jak Tv do oglądania kablówki 50 wystarczy.
Ja np. nie lubię obrazu 100Hz w TV, może to kwestia telewizora, oglądałem chyba na Sony Bravia, jest dla mnie jakiś taki nienaturalny. Coś jak kiedy teatr telewizji, albo niektóre telenowele.
Ale to pewnie kwestia gustu, ja po postu walę taki "kinowy" klimat.
Bartolini82
19-01-2021, 17:02
sokolnik, nie gram na TV. Gdzieś słyszałem, że tutaj się rozchodzi głównie o sport czy szybką akcję. Niby przy 50Hz mógłby być efekt takich "duchów", a rzekomo przy 100 tego nie ma. Słyszałem też jednak opinie, że wielkiej różnicy nie ma i spokojnie te 50-60Hz jest ok. Więc chętnie posłucham kogoś kto np. zmieniał tv 50 na 100tkę. Bo w sklepach to wiadomo jak oni to wszystko ustawiają :/ Niewiele ma to wspólnego z tym co później widać jak się do normalnej telewizji podłączy. Ja korzystam z anteny satelitarnej.
Rafał_Sz
19-01-2021, 17:37
Im szybsza matryca, tym lepiej. Wszystkie nowe OLEDy mają 100Hz, z LCD bywa różnie, ale 50/60 da też radę. Przy szybkiej matrycy warto właściwie ustawić funkcję "TruMotion" - wszelkie wygładzania psują odbiór, natomiast "clear" lub opcje zaawansowane robią robotę zwłaszcza w natywnych 24p.
Chromecast, ale ten w najnowszej wersji. Z pilotem, albo firetv, albo mibox od xiaomi. Jednak dobrze mieć pilota i obsłużyć sobie wszystko bez telefonu.
Mibox s ma też wyjście audio, więc można wykorzystywać do muzyki bez kombinowania (tzn nie trzeba mieć tv, który potrafi przepuścić audio bez włączania się, albo nie trzeba mieć kina/belki z wejściem HDMI) - ma też chromecasta, więc nic się nie traci.
Czy Netflix jest zainstalowany na Chromecascie?
Smartfon służy jako pilot do łatwiejszej obsługi (np wpisywanie tekstu)? (pomijam kwestie streamingu tego co na telefonie)
Smartfon służy jako pilot do łatwiejszej obsługi (np wpisywanie tekstu)? (pomijam kwestie streamingu tego co na telefonie)Tak, dongel google przekazuje treści z telefonu, tak z grubsza. Nie trzeba instalować dodatkowych aplikacji, odpalasz Netflix czy HBO Go i z apki masz wyjście na chromecast (tv).
Smartfon służy jako pilot do łatwiejszej obsługi (np wpisywanie tekstu)? (pomijam kwestie streamingu tego co na telefonie)
Widzę, że nie bardzo rozumiesz, na jakiej zasadzie to działa. Już tłumaczę. Telefon służy wyłącznie do sterowania. W telefonie wybierasz treści i wskazujesz, aby odtwarzał przez Chromecast. Telefon nie bierze udziału w przekazywaniu treści. Chromecast pobiera te treści bezpośrednie z netu i odtwarza na TV. Ty możesz później wyjść z domu ze swoim telefonem, a domownicy potem mogą sterować ze swojego telefonu. Oczywiście dodatkową funkcją jest tzw. mirror, czyli wyświetlanie zawartości ekranu telefonu na TV. Wszystko ma działać w jednej sieci domowej. Jeśli router obsługuje 2 pasma czyli 2,4 GHz czy 5 GHz, to musisz zrezygnować z tego drugiego całkowicie, bo jeśli telefon z automatu połączy się z 5 GHz, to już nie będzie widział Chromecast, bo to wtedy są 2 różne sieci. Miałem taki przypadek, więc o tym piszę.
edit: Chromecast nie ma zainstalowanych aplikacji. Nie mówię o tym najnowszym wynalazku z pilotem. Posiadam również Mi Boxa od Xiaomi. Też działa to OK i posiada wbudowany Chromecast. Ale to już działa inaczej. Tu jest Android TV i pilot. Pomimo słabych parametrów na papierze, chodzi to płynnie.
Dzięki. Chyba ze względu na te inne opcje wybiorę Xiaomi Mi Box S. Ciekawe, że to android 8.1 a nie nowszy.
Jeśli ten Mi Box wyświetla 4K, a mój TV jest jedynie HD, to Mi Box to wykryje i sam dostosuje rozdzielczość, jak sądzę?
Tak, tym nie musisz się przejmować. Ja mam starą plazmę Pioneera i wyświetla OK.
Dzięki. Chyba ze względu na te inne opcje wybiorę Xiaomi Mi Box S. Ciekawe, że to android 8.1 a nie nowszy.
To nie jest android znany z fona tylko Android TV i o to w tym chodzi żeby był certyfikat itd, to te chińczyki nazywane TV BOX mają zwykłe z nakładkami.
Jeśli ten Mi Box wyświetla 4K, a mój TV jest jedynie HD, to Mi Box to wykryje i sam dostosuje rozdzielczość, jak sądzę?
Tak z miesiąc temu kupiłem takie urządzonko do TV FHD. Nie ma problemu z dopasowaniem rozdzielczości. Android w momencie zakupu 8, ale się zaktualizował do 9 - tki.
patronat
25-01-2021, 12:50
Ostatnio odkryłem, że sony android włącza odpowiedni kanał za pomocą polecenia głosowego. Trzeba tylko użyć nazwy kanału a nie numeru :)
Kupiłem Xiaomi Mi Box S, android 8.1 się od razu zechciał aktualizować do 9, na co wyraziłem zgodę.
Na razie Netflix chodzi bardzo płynnie, ale przyznam, że mając obawy nie instalowałem na razie więcej aplikacji.
patronat
29-01-2021, 09:29
Kupiłem Xiaomi Mi Box S, android 8.1 się od razu zechciał aktualizować do 9, na co wyraziłem zgodę.
Na razie Netflix chodzi bardzo płynnie, ale przyznam, że mając obawy nie instalowałem na razie więcej aplikacji.
Syndrom nowoczesnego użytkownika, też tak miałem - jeśli działa nie dotykać bo może się spie... Po czym się okazuje, że syn katuje tą elektronikę i nic się nie dzieje - nie działa? sru do kosza i tyle.
Ja np. nie lubię obrazu 100Hz w TV, może to kwestia telewizora, oglądałem chyba na Sony Bravia, jest dla mnie jakiś taki nienaturalny. Coś jak kiedy teatr telewizji, albo niektóre telenowele.
Ale to pewnie kwestia gustu, ja po postu walę taki "kinowy" klimat.
Trochę pomieszałeś, jak masz powyłączane "polepszacze" obrazu to nie zobaczysz efektu teatru na filmach itp na telewizorze z matrycą 100Hz, ale sport i szybka akcja już będzie lepszej jakości.
Jak Tv do oglądania kablówki 50 wystarczy.
Podaj definicję "kablówki". Ja kablówkę ostatni raz miałem 15 lat temu, ale to już był dekoder cyfrowy i podłączenie przez HDMI.
sokolnik
29-01-2021, 10:30
Trochę pomieszałeś, jak masz powyłączane "polepszacze" obrazu to nie zobaczysz efektu teatru na filmach itp na telewizorze z matrycą 100Hz, ale sport i szybka akcja już będzie lepszej jakości.
Podaj definicję "kablówki". Ja kablówkę ostatni raz miałem 15 lat temu, ale to już był dekoder cyfrowy i podłączenie przez HDMI.Od 2017 do jakoś 2019 prawie 3 lata nie miałem kablówki... Obecnie mam razem z internetem od Orange... To nie wiem, kablówka internetowa bo to ze światłowodu leci :) i co... Obraz nie jest zły... Ale wątpię by tam któreś kanały leciały w 100hz czy 50... A jakieś sztuczne podbijanie tych Hz raczej nie będzie dobrym rozwiązaniem... To jak z 25 klatek byśmy chcieli mieć 100 to co telewizor je na produkuje...? :) te dodatkowe klatki? :) ja rozumiem marketing ale bez przesady.
Dlatego uwazam że te 100hz w TV bardziej przyda się w konsolach, czy graniu na mocnym pc, albo oglądaniu jakiś filmików z gopro nakręconych w 120 fps (jakieś slowmotion), wtedy da się zobaczyć te 100fps na telewizorze...ale nie dzięki signałowi z kablówki :) takiej standardowej... Chyba że ktoś ma jakieś nie wiem, kablówkę z NASA ;)
To sztuczne podbijanie ( uzupełnianie klatek ) dobrze działa ale nie ma sensu do tego dopłacać, taki bajer, który zauważa tylko ten co o tym wie.
Pod konsole choć warto zauwazyć ze standardem jest 30kl-60kl@4k i choc nowa generacja umożliwia 120kl/sec to taki np Control(czyli gra poprzedniej generacji) z włączonym RT wciąż idzie w 30fps xD
Rafał_Sz
29-01-2021, 11:52
Od 2017 do jakoś 2019 prawie 3 lata nie miałem kablówki... Obecnie mam razem z internetem od Orange... To nie wiem, kablówka internetowa bo to ze światłowodu leci :) i co... Obraz nie jest zły... Ale wątpię by tam któreś kanały leciały w 100hz czy 50... A jakieś sztuczne podbijanie tych Hz raczej nie będzie dobrym rozwiązaniem... To jak z 25 klatek byśmy chcieli mieć 100 to co telewizor je na produkuje...? :) te dodatkowe klatki? :) ja rozumiem marketing ale bez przesady.
Dlatego uwazam że te 100hz w TV bardziej przyda się w konsolach, czy graniu na mocnym pc, albo oglądaniu jakiś filmików z gopro nakręconych w 120 fps (jakieś slowmotion), wtedy da się zobaczyć te 100fps na telewizorze...ale nie dzięki signałowi z kablówki :) takiej standardowej... Chyba że ktoś ma jakieś nie wiem, kablówkę z NASA ;)
Zupełnie mylisz pojęcia. Co innego strumień danych, a zupełnie co innego kodek. I zupełnie co innego odświeżanie matrycy, a co innego ilość klatek na sekundę.
Ogólnie priorytetem jest bitrate jakie da się uzyskać, możliwości serwera wysyłającego i kodeki zastosowane w samy TV. Obecnie na szczycie stoi Dolby Vision, ale to są w zasadzie są w stanie ogarnąć tylko dobre projektory kinowe lub OLEDy w domu (HDR + 12 bitowy kolor + dynamiczne dane przetwarzania obrazu). No i oczywiście materiał musi być w DV podany przez źródło.
To sztuczne podbijanie ( uzupełnianie klatek ) dobrze działa ale nie ma sensu do tego dopłacać, taki bajer, który zauważa tylko ten co o tym wie.
Ja nie mówię o uzupełnianiu klatek. Do tego wcale nie musi być panel 100Hz, efekt teatru z upłynnianiem może być i na 50 Hz.
Od 2017 do jakoś 2019 prawie 3 lata nie miałem kablówki... Obecnie mam razem z internetem od Orange... To nie wiem, kablówka internetowa bo to ze światłowodu leci :) i co... Obraz nie jest zły... Ale wątpię by tam któreś kanały leciały w 100hz czy 50... A jakieś sztuczne podbijanie tych Hz raczej nie będzie dobrym rozwiązaniem... To jak z 25 klatek byśmy chcieli mieć 100 to co telewizor je na produkuje...? :) te dodatkowe klatki? :) ja rozumiem marketing ale bez przesady.
Widać kompletny brak wiedzy w tym zakresie, no ale jest ona ogólnodostępna więc ja nie będę się produkował.
Ja nie mówię o uzupełnianiu klatek. Do tego wcale nie musi być panel 100Hz, efekt teatru z upłynnianiem może być i na 50 Hz.
Sprecyzujmy czy chodzi o TV i np filmy czy o gry bo to dwie różne sprawy.
Chyba tak niekoniecznie dwie różne sprawy. Zarówno podczas gier, jak i w filmie (dynamiczne sceny), oglądania sportu w TV, obraz na TV 100 Hz będzie bardziej płynny (mniejsze ewentualne smużenie). Różnica na korzyść TV 100 Hz po prostu będzie bardziej widoczna podczas grania.
No tak ale jak ci ten mecz nagle zrobi się płynny ? :)
Smużenie to też nie jest kwestia czy 50Hz czy 100Hz.
Nie twórzmy nowych legend i mitów ponieważ dobry ( zaznaczam dobry żeby reszta parametrów nie byłą śmieciowa ) 50Hz da ci taki sam obraz jak 100Hz jeśli masz zwykłe źródło, nie słyszałem o materiałach video z większą ilością klatek jak 60.
Zysk masz z materiału i czy ma 25/30 czy 50/60 fps, a nie czy TV ma 50Hz czy 100Hz.
No przecież nie chodzi o upłynnianie gier, to mija się z celem i wygląda koszmarnie, nie mówiąc że spada input lag.
No tak ale jak ci ten mecz nagle zrobi się płynny ? :)
Smużenie to też nie jest kwestia czy 50Hz czy 100Hz.
Nie twórzmy nowych legend i mitów ponieważ dobry ( zaznaczam dobry żeby reszta parametrów nie byłą śmieciowa ) 50Hz da ci taki sam obraz jak 100Hz jeśli masz zwykłe źródło, nie słyszałem o materiałach video z większą ilością klatek jak 60.
Zysk masz z materiału i czy ma 25/30 czy 50/60 fps, a nie czy TV ma 50Hz czy 100Hz.
Teraz i Ty mylisz częstotliwość odświeżania panelu telewizora i liczbę klatek na sekundę materiału źródłowego.
O jedno i drugie. Podczas oglądania TV, filmów i gier wyłączamy wszelkie upłynniacze i polepszacze (odszumiacze, wygładzacze przejść tonalnych itp) chyba, że ktoś lubi nienaturalną papkę na ekranie.
Smużenie to też nie jest kwestia czy 50Hz czy 100Hz..
Otóż dokładnie to jest kwestia 50 czy 100 Hz, bo smużenie panelu 50-hercowego LCD może wystąpić i podczas oglądania dynamicznych scen w filmie, który jest nadawany w 24 klatkach na sekundę.
Nie ma znaczenia czy 50Hz czy 100Hz jeśli materiał ma mniej jak 50fps.
To czy ekran smuży czy nie to nie kwestia ile TV ma Hz oczywiście w standardowym TV łatwiej było trafić śmieciowy ekran, który smuży, a w modelach 100Hz raczej tego nie ma co może ciebie wprowadzać w błąd że to kwestia Hz.
Wszelkie polepszacze mają sens w materiale standardowym ze źródła jak dekoder, bluray, dvd itp czyli 24,25,30fps i polecam je załączyć, jak mamy 60fps to warto testować co może wpływać negatywnie, a do gier wyłączyć wszystko.
czupacabra
31-01-2021, 11:58
Nie wiem jak teraz ale jeszcze parę lat temu miało to znaczenie. Mianowicie miałem topową plazmę i oglądając tenisa było widać smużenie na piłką. Po wymianie na LCDka , też przyzwoitego , żadnego smużenia nie ma.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No tak ale to jest czas reakcji i tam akurat plazma przegrywała ( jedynie Pioneer w kilku modelach z tym sobie poradził ale cena była wysoka ), można się sugerować tym że 100Hz ma niski czas reakcji ale to nie jest ze sobą powiązane i tylko o to mi chodzi bo obecnie miedzy dobrym 50Hz i dobrym 100Hz nie zobaczysz jakiś różnic, różnice były kilka lat temu jak 50Hz często trafiały się tragiczne pod względem reakcji ale mamy 2021 rok i takich śmieciowych konstrukcji nikt nie kupi.
Jeśli dobry tv 50hz nie różni się od 100hhz to dzięki tym upłynniaczom właśnie ;-)
Nie, może wytłumaczę jeszcze prościej.
Jeśli zwykły TV 50Hz jest kiepski to zobaczymy smużenie nawet jakby mu włączymy wszystkie polepszacze, a jeśli 50Hz ma dobre parametry to nie będzie na nim smużenia, za to 100Hz TV raczej nie ma szansy kupić z kiepskimi parametrami i dlatego szansa że będzie smużenie jest minimalna.
Polepszacze są fajne z dobrej jakości źródłem, co lepsze algorytmy potrafią zrobić płynność bez jakiś zauważalnych artefaktów i zniekształceń, jeśli materiał jest słabej jakości to polepszacze zrobią tragiczną kaszanę.
Rafał_Sz
31-01-2021, 13:55
Troszeczkę co niektórzy mylicie pojęcia. Smużenie występuje przy długim czasie reakcji matrycy, nie ma to nic wspólnego z częstotliwością wyświetlania. Nawet gdyby matryca miała odświeżanie 25 Hz, ale miała by zdolność idealnego "zapalania się" i "gaszenia się" 25 razy na sekundę to żadnego smużenia by nie było (dla ludzkiego oka).
Kolejną kwestią jest jawne oszustwo wielu producentów w sposobie informowania o czasie reakcji. Zazwyczaj wskazują oni czas GtG - czyli szary do szarego. A powinni podawać czas czarne-białe-czarne. To robi kolosalną różnicę.
Wychodzi tu też kolejna przewaga technologi OLED. W ekranach LCD czas reakcji jest na poziomie 2-12 milisekund, w przypadku OLED jest to już 0,01 milisekundy.
chcę kupić nowe ty
rozmiar 50-55"
i podoba mi się samsung frame, tym bardziej że tv jako takiej nie oglądam za dużo, czasami jakiś sport ale częściej podłączam lapka i odpalam filmy przez hdmi
więc taki frame od sajsunga by wisiał na ścianie i nie był brzydki
no a druga opcja to philipsy, przynajmniej te sklepowe wyszukiwarki tak podpowiadają, że najlepsze parametry jak ustawię to tylko philips
czy może iść w jeszcze inną markę, co polecacie? rozmiar 50-55 cali, wieszany na ścianie, na bajerach mi nie zależy ale jak już mam kupować to niech to będzie miało najlepsze parametry obrazu
a może ktoś ma tego frame od samsunga i może się podzielić wrażeniami?
Rafał_Sz
08-07-2021, 12:02
Ja tylko powtórzę - OLED, obojętnie której marki. Wszystkie matryce czy to z 2020, czy nowsze, zmiatają LCD czy QLED.
Krzysztofh
08-07-2021, 12:35
To prawda, ale mają jedną poważną wadę, o której niektórzy nie wiedzą decydując się na kupno. Wada ta ujawnia się w ciągu roku i nie jest objęta gwarancją jeżeli dość intensywnie ogląda się programy informacyjne ze stałymi elementami obrazu.
jurkarol
08-07-2021, 18:53
To się powiększy obraz tak, żeby pasek znikl na dole
sokolnik
08-07-2021, 20:12
Ja tylko powtórzę - OLED, obojętnie której marki. Wszystkie matryce czy to z 2020, czy nowsze, zmiatają LCD czy QLED.
OLED 65" VS LCD 65
OLED jest praktycznie 2 x droższy :)
Rafał_Sz
08-07-2021, 21:40
OLED 65" VS LCD 65
Tanie mięso psy jedzą. Poza tym kolega pytał o inną przekątną.
To prawda, ale mają jedną poważną wadę, o której niektórzy nie wiedzą decydując się na kupno. Wada ta ujawnia się w ciągu roku i nie jest objęta gwarancją jeżeli dość intensywnie ogląda się programy informacyjne ze stałymi elementami obrazu.
Ale kupowanie OLEDa do ogladania kanałów informacyjnych to jak kupowanie wysokiej klasy sprzętu audio do sluchania "jedynki" na falach długich. Pod konsolę też bym OLEDa nie kupił.
Kupiłem już ponad rok temu Sony TV Sony KD-55XF9005. Ma on swoje wady i zalety. W momencie jak wchodził na rynek kosztował ponad 6 tyś. zł. Kupiłem go za niewiele ponad 3 tyś. zł. Główne zalety to wierne odwzorowanie kolorów, bez potrzeby kalibracji. Tu przykładowy test: klik (https://geex.x-kom.pl/recenzje/prawdziwy-hdr-w-przystepnej-cenie-czyli-test-i-recenzja-telewizora-sony-55xf9005/)
Wady, to, potrafi się zawiesić bez wyraźnego powodu.Nie jest to w sumie jakieś uciążliwe, bo powiedzmy raz w tyg. i trwa to ok 1 minuty.
Druga wada to długi czas odczytu z nośnika USB, też można się w sumie przyzwyczaić ... Największa zaleta moim zdaniem w tym TV to wierne kolory bez potrzeby kalibracji i tu się nie zawiodłem. Tym głównie się kierowałem przy zakupie TV, a że lubię też oglądać programy informacyjne to OLED wypadł od razu w przedbiegach.
Mam nadzieję, że posłuży co najmniej 10 lat, jak poprzednik 40 calowy LCD Samsung, który dalej działa, a ma bodajże 12 lat i został przeniesiony do mniejszego pokoju.
sokolnik
08-07-2021, 23:20
żeś teraz błysnął mądrością
dla mnie TV za 3999 czy 4199 jakoś tak płaciłem, było już szynką na wypasie. za 65" LG.
A jak patrzyłem OLEDY 55" za min 6000-6500 to serio, na głowę nie upadłem aż tak mocno. Dobry OLED 65" rok temu to był zakup od 7000 do nawet 8000 zł. Dziękuje, wolę swoje "mielone".
Co dla jednych jest sufitem a drugich podłogą.
Pod konsolę też bym OLEDa nie kupił.
z jednej strony rację masz, jak już coś kupuję to lepsze co by mi służyło dłużej
a z drugiej nie mam ochoty wydawać majątku, stąd pytam tu, co kto poleci
no i jeszcze konsola, czasami w jakąś gierkę bym zagrał, nie to że namiętnie po 15 godzin dziennie ;) ale godzinka-dwie, czy to problem wteddy?
Rafał_Sz
09-07-2021, 08:32
Godzinka, dwie to nie problem. Chodzi o długotrwałe, statyczne elementy które często są wyswietlane w grach.
sokolnik. Tu nie chodzi o sr**e pieniędzmi. Wprost przeciwnie. Dziadek mi mówił, że jest sie zbyt biednym, żeby kupować dziadostwo. A ja do tego wychodzę z założenia, że albo dobrze, albo wcale.
OLED 65" VS LCD 65
A porównujesz porównywalne telewizory jeśli chodzi o klasę, czy najtańszy LED vs OLED ?
żeś teraz błysnął mądrością
dla mnie TV za 3999 czy 4199 jakoś tak płaciłem, było już szynką na wypasie. za 65" LG.
A jak patrzyłem OLEDY 55" za min 6000-6500 to serio, na głowę nie upadłem aż tak mocno. Dobry OLED 65" rok temu to był zakup od 7000 do nawet 8000 zł. Dziękuje, wolę swoje "mielone".
Co dla jednych jest sufitem a drugich podłogą.
A LG nie robi czasami telewizorów 65 tylko na IPSie ? Przy oglądaniu wieczorem jest dramat.
sokolnik
09-07-2021, 11:41
Ja oglądam filmy wieczorami i dramatu nie ma, nie wiem o czym piszesz :)
Mecze w 4K na TVP4K też ładnie wygladaja :)
Dobrze ze te 65 kupklem bo 55 by sie szybko okazał za mały [emoji3]
Ok, czyli OLED bo ma najlepszą jakość obrazu??? kontrast, jasność, oddawanie kolorów, smużenie, czas reakcji?? czy może na jeszcze coś zwrócić uwagę?
Ja oglądam filmy wieczorami i dramatu nie ma, nie wiem o czym piszesz :)
Mecze w 4K na TVP4K też ładnie wygladaja :)
Dobrze ze te 65 kupklem bo 55 by sie szybko okazał za mały [emoji3]
O kiepskiej czerni / słabym kontraście natywnym takiej matrycy. Ale jeśli nie widzisz różnicy to faktycznie nie musisz przepłacać.
Rafał_Sz
09-07-2021, 21:56
Ok, czyli OLED bo ma najlepszą jakość obrazu??? kontrast, jasność, oddawanie kolorów, smużenie, czas reakcji?? czy może na jeszcze coś zwrócić uwagę?
Żeby obsługiwał Dolby Vision i miał możliwość kalibracji sprzętowej. Sprawa dość prosrta, bo w zasadzie każdy OLED to obecnie ma. Dla wrażeń sluchowych przydaje sie wbudowany dekoder Dolby Atmos, genialnie ułatwia to podłączenie sprzetu obsługującego dźwięk DA po złączu HDMI ARC. Przy braku takiej potrzeby to ostanie mozna olać.
Cokolwiek nie kupisz, za kilka lat będzie przestarzałe :)
Ja mam kilkuletniego OLED-a od Panasonica, który po premierze był zachwalany na portalu branżowym jako ten z referencyjnym obrazem. Dziś, dla spokojności, żeby nie mieć problemów z tymi wszystkimi nowymi kodekami i HDR-ami, filmy z płyt i dysków przepuszczam przez odtwarzacz Dune HD Pro Vision 4K Solo. Radzi sobie z każdym kodekiem audio i video.
Acha... Mój OLED, póki co, nie ma jeszcze dziwnych objawów obrazkowych. Ale ja pasków na TVP nie oglądam. Z drugiej strony wiele filmów ma czarne pasy w pionie czy w poziomie (obrazy 4:3). I jakoś nic się nie dzieje...
Rafał_Sz
13-07-2021, 15:41
Z drugiej strony wiele filmów ma czarne pasy w pionie czy w poziomie (obrazy 4:3). I jakoś nic się nie dzieje...
A co ma się dziać? W OLED czarne = brak pracy pikseli.
A co ma się dziać? W OLED czarne = brak pracy pikseli.
Jakby przez długi czas pewna część pikseli nie pracowała (jak w tych pasach) to można założyć, że będą się różnić od tych pikseli dużo bardziej "wypracowanych". Czy to błędne założenie ?
Prawidłowe założenie, ale niespecjalnie idzie je zaobserwować w praktyce. Przetrenowałem trzy albo cztery plazmy, które też miały większą teoreryczną skłonność do "wypalania", obecnie dzieci bez litości tłuką OLED-a. Wszystkie urządzenia przez 15 -20 tys h nie wykazały żadnych utrwaleń. W jednym tylko wypadku trzeba było włączyć na pół godziny "konserwację" aby znikł cień logo stacji. Widuję za to często utrwalenia na LCD, które ową skłonność mają rzekomo zerową. I to zarówno na TV jak i monitorach.
53646
Co co samej różnicy jakości, tak jak mówią przedmówcy, nie ma w ogóle skali porównawczej między LCD a OLED-em. Inny kosmos. Równie dobrze można porównywać drzeworyt z hologramem.
Coś tam musi być jednak na rzeczy skoro w instrukcji obsługi LG OLED są takie zapisy:
Przykłady zawartości, które mogą powodować wyświetlanie nieruchomego obrazu
• Zdjęcia lub niezmieniające się obrazy zawierające określone informacje wyświetlane nieprzerwanie na ekranie, takie jak numery kanałów, logo stacji telewizyjnych, nazwy programów, wiadomości lub napisy do filmów/seriali i nagłówki.
• Niezmieniające się menu lub ikony z konsolowych gier wideo lub włączonych dekoderów STB.
• Czarne pasy wyświetlane z lewej i prawej strony bądź u góry i u dołu widoczne np. gdy proporcje obrazu to 4:3 lub 21:9.
Gdy oglądasz wideo, w przypadku którego z lewej i prawej strony bądź u góry i u dołu wyświetlane są czarne pasy, dostosuj ustawienia, tak jak podano poniżej.
-Obraz→Ustawienia proporcji ekranu→Proporcje ekranu→Zoom pionowy lub Zoom we wszystkich kierunkach
...
Co co samej różnicy jakości, tak jak mówią przedmówcy, nie ma w ogóle skali porównawczej między LCD a OLED-em. Inny kosmos. ...
Eee tam, zależy z jakim przeznaczeniem kupuje się TV. Jeśli głównie do filmów to pewnie tak. Ja taki zakup traktuję na co najmniej 10 lat i wolę "spać spokojnie", oglądając wszystko do woli (także programy informacyjne z paskami:-) )
Te zapisy to typowy dupochron. O pikselach Samsung pisze podobnie. Jest to normalne, a jak komuś wyskoczy to spadać.
Mam plazmę Panasonic TX-P42G30E kupioną w listopadzie 2011 (nie mam takiej pamięci, sprawdziłem :))
Jest włączona po około 8 godzin dziennie, przez 10 lat. To jakieś 30 tys godzin. Nie ma niczego wypalonego. Plazma.
PS - ja tyle nie siedzę przed TV, nie mam tyle czasu. Ja siedzę po 10 godzin przed komputerem :(
Rafał_Sz
13-07-2021, 17:56
Tom01 kojarzysz może na jakiej zasadzie działa proces odświeżania pikseli w OLED? Raz to włączyłem z czystej ciekawości, przez 40 minut ekran był czarny, na końcu wyświetlało się przez chwilę coś na kształt wizji po LSD. I już, wyświetlił się jeszcze komunikat, że proces odświeżania został ukończony.
P.S. Z tym "wypalaniem" LCD to mnie teraz zaskoczyłeś. Aż mi się przypomniało demagnesowanie CRT. :)
Wystarczy uświadomić odpowiedniej grupie nabywców, że ich LCD "wypala się", pokazać to na wykresach i pojawi się popyt na nową usługę :mrgreen::mrgreen:. Bo inaczej przecież nie da się oglądać tv 8)
Rafał_Sz, z tego co mi wiadomo, bo szczegóły techniczne są objęte tajemnicą producenta, procesor analizuje napięcia przewodzenia poszczególnych diod. Te, które z uwagi na zużycie odstają od innych, są mapowane skorygowaną tabelą napięć.
OLED nawet modele najnowsze nadal mają problem z utratą barwy niebieskiej i tylko programowe kombinacje to ratują na jakiś czas, a że problem istnieje i to poważny podaje nawet producent.
Rafał_Sz
13-07-2021, 18:43
OLED nawet modele najnowsze nadal mają problem z utratą barwy niebieskiej i tylko programowe kombinacje to ratują na jakiś czas, a że problem istnieje i to poważny podaje nawet producent.
Co roku wjeżdża do mnie ekipa kalibrować monitory. Przy okazji robią też TV. Po roku w OLEDzie nie była potrzebna żadna korekta. Jak żyć? :)
Ja napisałem o technicznym problemie, który istnieje, a producenci doszli do pewnych granic opłacalności w rozwijaniu OLED, czyżby powtórzyła się historia z plazmami ?
Wielcy na rynku opracowują nowe technologie wyświetlaczy, które mają im dać zarabiać tak jak np na przestarzałym LCD TFT, który ma tak wielką sprzedaż nadal.
Mimo że OLED jest na rynku i ma swoje zalety to pojawiają się np takie konstrukcje jak QNED, a technologia kropki kwantowej jest nadal rozwijana intensywnie, jak nie wiadomo o co chodzi... a tu raczej wiadomo że chodzi o kasę.
Rafał_Sz
13-07-2021, 21:36
Nie doszli do granic. Jest już wprowadzana najnowsza technologia OLED. Zasada działania ta sama, użyto innego, zdecydowanie wydajniejszego "luminoforu".
Do tego tak jak napisałeś wchodzą nowe technologie i bitwa będzie się rozgrywać już bez udziału LCD. LCD staje się zbyt drogie w produkcji i ma pewne wady których nie rozwiązano do dzisiaj.
Nie można również zapominać o wygasających patentach na różne ficzery oraz o tym, że Chińczycy nie odpuszczą niczego, na czym można latwo trzepać kasę.
...Mimo że OLED jest na rynku i ma swoje zalety to pojawiają się np takie konstrukcje jak QNED, a technologia kropki kwantowej jest nadal rozwijana intensywnie, jak nie wiadomo o co chodzi... a tu raczej wiadomo że chodzi o kasę.
Chyba chodziło o QLED, aczkolwiek to zupełnie inna technologia (bardziej zbliżona do tradycyjnego LCD) w odróżnieniu od OLED.
Choć nie wątpię, że będą lepsze technologie od OLED czy QLED (chyba nawet już są, MicroLED ? )
QLED ma się upodobnić symbolem do OLED i wprowadzać ludzi w błąd, jakoby było to coś zbliżonego. LCD jest na rynku już długo i jedno z praw reklamy mówi, aby przedstawiać ciągle coś nowego. Stąd się wzięły skróty będęce wręcz ordynarną manipulacją: TFT, LED, QLED, microLED (Samsung), MiniLED (LG QNED), kiedy to wciąż dokładnie taki sam LCD.
NIE chodziło o QLED tylko o QNED.
QuantumDot + NanoCell ale to oczywiście nadal LCD.
NIE chodziło o QLED tylko o QNED.
W takim razie przepraszam. Nie znam technologii QNED, na czym polega, w czym jest dobra, czy lepsza, od typowego LCD czy OLEDa
Inne podświetlenie. Tylko tyle. Główna zasada działania LCD jest taka sama. Podświetlanie miniLED czy MicroLED umożliwia stworzenie podświetlenia tylnego i wygaszania strefowego, maskującego w niewielkim stopniu jedną z największych wad LCD, czyli przeświecanie. Kiedyś już takie rozwiązanie było, historia zatacza koła, tylko diody mniejsze, więc gęstsza siatka.
W takim razie przepraszam. Nie znam technologii QNED, na czym polega, w czym jest dobra, czy lepsza, od typowego LCD czy OLEDa
Jest to głównie rozwinięcie QLED ale poszli w kierunku redukcji efektu rozmazania i poświaty, podświetlenie zminiaturyzowane i działa bardziej strefowo co poprawia ponownie efekt poświaty ale i głębi czerni, koloru.
Generalnie zbliżono się do OLED.
Klient ma wybór, kwestia kasy, mimo to żadne QLED ani QNED czy nawet OLED nie jest przyszłościowe.
.. Podświetlanie miniLED czy MicroLED umożliwia stworzenie podświetlenia tylnego i wygaszania strefowego, maskującego w niewielkim stopniu jedną z największych wad LCD, czyli przeświecanie. ...
O właśnie takie (chyba) mam w moim Sony (wygaszanie strefowe na pewno):D
A jaka największa wada OLED ? Słaba ogólna jasność ? Mój Sony LCD potrafi zaświecic grubo ponad 1000 nitów (ok. 1200 max), czy OLED to potrafi ?
Edit.
Raczej chyba nie, ale trzeba przyznać, że OLED ma głębszą czerń (skutkującą nawet tym, że ciężko w cieniach rozpoznać szczegóły)
Największą wadą OLED jest nierównomierność na jasnych planszach, choć zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie jest kompensowana elektronicznie. Przecież każdy piksel jest sterowany osobno, podobnie jak w plazmie. Mimo to, producenci nawet drogich modeli bagatelizują ten problem. Oczywiście nie jest to duży problem, w porównaniu do LCD można powiedzieć, że niemal nieistniejący, ale OLED powinien być idealny tak jak plazma, a nie jest. Lepiej jest w małych OLED-ach, np w topowych laptopach, np nowe DELL XPS 79xxi, ale w dużych ekranach lipa.
No i obawiam się tego utrwalania, choć to bardziej lęki atawistyczne. :)
Co do jaskrawości maksymalnej, to domena raczej HDR-owców. Nie interesuje mnie ta dziedzina i nie analizowałem max jaskrawości, uznając zbyt wysokie wartości wręcz jako szkodliwe. Względem plazmy jest duuuużo jaśniejszy. Na swoim prywatnym telewizorze rzadko kiedy jest więcej niż kilkadziesiąt nitów. Dwieście to już szaleństwo i patrzeć się nie da. Zaznaczam jednak, że TV u mnie to projekcja filmów w dość mocno zacienionym pomieszczeniu. W dzień tylko dzieciaki męczą kreskówki, więc wówczas nieco jaśniej.
. Na swoim prywatnym telewizorze rzadko kiedy jest więcej niż kilkadziesiąt nitów. Dwieście to już szaleństwo i patrzeć się nie da...
TRAGEDYJA z takim podejściem:D 1000 nitów to nie jest za wiele (powiedzmy minimum), jak chce się w miarę dobrze obejrzeć film (tak jak to producent filmu założył)
Dolby Vision to już obowiązujący standard w filmach, a tu są pewne wymagania i chyba nie każdy OLED je spełnia ?
Dlatego "kilkadziesiąt" nitów w OLED jest chwalone (żartuję oczywiście i OLED ma kilkaset nitów) jak ktoś tak lubi :)
A w kinie ile jest? ~40-50 max i jest tak jak trzeba. :)
Kilkaset nitów to rzeźna dla oczu. Nie wyobrażam sobie tak użytkować ekran w domowym zaciszu.
A w kinie ile jest? ~40-50 max i jest tak jak trzeba. :)
Kilkaset nitów to rzeźna dla oczu. Nie wyobrażam sobie tak użytkować ekran w domowym zaciszu.
Również sobie nie wyobrażam:D;-)
Mniej niż 1000 nitów w oglądaniu filmu ( w jasnych scenach). Cóż pewna różnica jest. Komuś wystarcza kilkadziesiąt, komuś i tyś. to nie za wiele.
W nocy, w zacienionym pokoju, analogia sali kinowej, elementy w polu widzenia nie mają większej jaskrawości niż kilka nitów. Ekran ustawiony na kilkadziesiąt jest przyjemny. Przy kilkuset znika magia kina, robi się oczojebny, sklepowy, agresywany obraz.
Jakiś czas temu usiłowałem testować HDR HLG i jest katastrofa. Nie jestem w stanie zaakceptować tak koszmarnie złego obrazu. Zniekształcenie dynamiki względem klasycznych kinowych standardów jest nieprawdopodobne.
Rafał_Sz
13-07-2021, 23:16
I to jest podstawowa kwestia. OLEDy nie lubią jasnych salonów. Lubią kinowy mrok, wtedy pokazują całe swoje pie...e w kwesti kolorów, detali, cieni, reakcji matrycy. A i oślepić w takich warunkach bez problemu potrafią.
Mam czasami wrażenie, że niektórzy nie rozumieją o co chodzi w tym całym HDR czy DV. Na pewno nie chodzi o masową produkcję Jurandów ze Spychowa.
Mam czasami wrażenie, że niektórzy nie rozumieją o co chodzi w tym całym HDR czy DV. Na pewno nie chodzi o masową produkcję Jurandów ze Spychowa.
Mój przykład z HDR opierał się o Skyfall, który został wydany również jako HLG. Telewizor rozpoznał format, uruchomił odpowiedni tryb pracy a mi szczęka niemalże wypadła. Nie pojmuję, jak takie g*wno zdobywa zwolenników. Tego się nie da oglądać. W TV, prawie wszystkie suwaki poleciały w prawo. Grzebanie w konfiguracji HDR ekranu, żeby toto jakoś upodobnić do normalności, było bezsensownie straconym czasem. Jak próbowałem opanować fatalnie wyglądające spłaszczenie śródtonów, wyjeżdżało coś innego w abstrakcyjne rejony. Nasycenia jak psychodeliczne wizje po radioaktywnych grzybkach. Wyłączyłem, zablokowałem w źródle aby nigdy mu go głowy nie przyszło włączać tego szajsu i zapominam, że to w ogóle jest. Niewypał 3D, przy tym syfie, to wizualne dzieło sztuki. :)
Nie jestem jakimś specjalnym fanem filmów, choć do Netfliks mam zawsze stały dostęp (opłacony).
Cóż mogę powiedzieć, naprawdę jest duża różnica na plus jak TV obsługuje DV w filmach. Jak komuś wystarcza jasność kilkadziesiąt nitów ( bardzo słabiutki monitor) to nie mam zamiaru się sprzeczać.
jasność kilkadziesiąt nitów ( bardzo słabiutki monitor)
Skąd w ogóle taki wniosek? Projektor kinowy za kilkaset tys też daje jaskrawość ekranu na tym poziomie, ale czy jest "słabiutki"?
Wysokiej klasy OLED-y, za pięciocyfrowe kwoty, deklasujące każdy LCD niezależnie od półki cenowej, dają kilkaset nitów, tylko po co? Jedyne zastosowanie to zapas na zużycie. Nie da się oglądać wieczorem filmu przy takiej jaskrawości, chyba, że przez dwie pary okularów przeciwsłonecznych. Oczywiście np mecz w pubie to inna sprawa, tylko do tego są osobne ekrany.
Wysokiej klasy OLED-y, za pięciocyfrowe kwoty, deklasujące każdy LCD niezależnie od półki cenowej, dają kilkaset nitów, tylko po co? . ...
To ma być jakiś żart ? No chyba, że chodzi o kwoty 5 cyfrowe, znaczy powyzej 10 tyś. zł. ?
Zwykłej klasy LCD (np. Sony 55XF9005 daje jasność powyżej 1 tyś. nitów, deklasując większość OLED-ów ?), a jego cena jak kupowałem to nieco powyżej 3 tyś. zł.
Tu jego przykładowy test: klik (https://geex.x-kom.pl/recenzje/prawdziwy-hdr-w-przystepnej-cenie-czyli-test-i-recenzja-telewizora-sony-55xf9005/)
Edit.
Fakt, przyznaje 55 cali to nie jest tak za dużo i następny TV jaki kupię będzie na pewno 65 cali (ale to nie prędzej jak za 10 lat i dożyję:-) )
Edit2.
Żeby była jasność, nie wyobrażam sobie aby jak ktoś lubuje się w filmach (ja akurat nie) kupił TV bez funkcji DolbyVision i nie chodzi tu o stałą jasność powyżej 1 tyś nitów, ale wtedy gdy ta jasność jest wymagana (rozbłyski światła). W naturze to pewnie jest znacznie powyżej 10 tyś. nitów.
Powtarzam, skąd zadziwiający wniosek, że oczojebna jaskrawość to istotny element własności? W kinie Pan bywał? Jest efekt olśnienia przy efektach specjalnych? Jest i to jeszcze jaki, a to jest tylko kilkadziesiąt nitów. Człowiek odbiera stosunkowo mały kontrast i w przytłumionym oświetleniu wystarczy bardzo niewiele, aby wywołać efekt rozbłysku czy co kto tam chce, aż zakłuje w gałkach. TV nie ma emulować rzeczywistości i tysięcy nitów światła dziennego. To bezcelowe droga. Wieczorem w domu nie ma nic gorszego niż taka spawarka. TV do filmu ma nie katować oczu, tylko tworzyć zjawisko zwane magią kina. Do tego celu współczesne ekrany mają 10-ktorny zapas jaskrawości. Nie ma kompletnie żadnego sensu walenia po gałach dużą mocą. Jakość ekranu to szereg innych parametrów, czerń, dynamika, liniowość, kąty...
Powtarzam, skąd zadziwiający wniosek, że oczojebna jaskrawość to istotny element własności? W kinie Pan bywał? Jest efekt olśnienia przy efektach specjalnych? Jest i to jeszcze jaki, a to jest tylko kilkadziesiąt nitów. TV nie ma emulować rzeczywistości, bo to bezcelowe. Wieczorem w domu nie ma nic gorszego niż spawarka. TV ma nie katować oczu, tylko tworzyć zjawisko zwane magią kina.
Owszem, bywałem i bywam w kinie:-)
Kilkadziesiąt nitów (powtórzę) to chyba jakiś żart.Tyle mam na monitorze.
Nie chodzi o katowanie oczu (nic takiego nie odczuwam), a o realizm. Tu raczej się nie dogadamy jak w wielu kwestiach :)
Trudno wytłumaczyć komuś kogo zadowala kilkadziesiąt nitów, to coś w stylu: "Inny kosmos. Równie dobrze można porównywać drzeworyt z hologramem. "
Nie "zadowala", tylko to jest standard w DCI. Tak są ustawiane sprzęty do postprodukcji filmowej i taki jest standard kinowy. I jest to sporo mniej niż się ustawia monitory. Uczepił się Pan jaskrawości, jak rzep psiego ogona i ubzdurał, że TV musi walić setkami albo tysiącami nitów aby zasługiwał na miano dobrego. Bzdura. Jakość to nie jasność. Jakość w filmie to coś, czego LCD nie jest w stanie dać. LCD na telewizor w ogóle słabo się nadaje. Wszystkie główne cechy tej techniki wyświetlania obrazu w telewizji i filmie są wadami. W tej materii nie ma w ogóle mowy o porównaniu niedawno jeszcze do plazm, a teraz do OLED. Trzeba zobaczyć, w swoim pokoju, świetle, otoczeniu, aby nie pleść andronów.
Owszem, bywałem i bywam w kinie:-)
Kilkadziesiąt nitów (powtórzę) to chyba jakiś żart.Tyle mam na monitorze.
Nie chodzi o katowanie oczu (nic takiego nie odczuwam), a o realizm. Tu raczej się nie dogadamy jak w wielu kwestiach :)
Trudno wytłumaczyć komuś kogo zadowala kilkadziesiąt nitów, to coś w stylu: "Inny kosmos. Równie dobrze można porównywać drzeworyt z hologramem. "
HDR jest dość mocno abstrakcyjną i problematyczną do wdrożenia technologią, ale z czasem całkowicie zaora SDR, który podzieli los kina niemego, czarno-białego i analogowej telewizji PAL/SECAM/NTSC. Z tego powodu mikroLEDy najprawdopodobniej zaorają OLEDy - początkowo w LCD, a w miarę postępu miniaturyzacji bez LCD. Doskonale czai to Apple, dlatego nowe iPhone oraz iPad Pro mają pełne wsparcie Dolby Vision, wyświetlacze o pikowej luminancji 1200cd/m^2, a robione nimi zdjęcia, filmy czy odpalony Netflix Premium powodują opad szczeny.
Oczywiście szkoda strzępić ryja na dyskusje z SDRowymi płaskoziemcami, równie dobrze można wdawać się z księdzem w dyskusje o problemie pedofilii w KK...
Ale nie ma co na siłę uczepiać się że jak jest jasno to lepiej, najczęściej wzrost jasności powoduje zubożenie barw, pojawia się poświata niszcząca dobrą głębię czerni, jeszcze jest daleka droga przed wyświetlaczami, które będą miały poprawną dynamikę, jasność i oddawanie barw przy poprawnej czerni, połączenie wszystkiego razem nadal jest niemożliwe, często bazuje na trikach i oszukiwaniu wzroku/mózgu.
Wiele standardów zostało zdewaluowanych tanimi produktami, a klient ma dużą wiarę w to co mu na telewizorze w markecie nakleili albo napisali koło ceny.
Rafał_Sz
14-07-2021, 10:36
Problem w tym, że mało osób czai czym naprawdę jest HDR, Dolby Vision itp. Mało tego. Niewiele osób ogarnia na czym polega różnica między Netflixem "dla biedaków" i Netflixem "na bogato". O kalibracji ekranu czy dbałości o właściwe oświetlenie pomieszczenia nie wspomnę.
HDR jest dość mocno abstrakcyjną i problematyczną do wdrożenia technologią, ale z czasem całkowicie zaora SDR, który podzieli los kina niemego, czarno-białego i analogowej telewizji PAL/SECAM/NTSC..
Pozwolę sobie się nie zgodzić.
1. Obraz o normalnej (domowej / kinowej) dynamice nie ma nic wspólnego z historycznymi niedoskonałościami techniki obrazowej. Kroki postępu w tej dziedzinie można prześledzić przez analogię do dźwięku w komputerach. Najpierw był tylko piszczyk 1 lub 0, potem 8 bitowy przetwornik DA i syntezatory fali prostokątnej, trójkątnej z których "budowało" się brzmienia. Proszę zauważyć, kiedy pojawiły się układy syntezatorów falowych, bazujących na próbkach rzeczywistych instrumentów, wielokanałowe przetworniki o częstotliwościach próbkowania i paśmie daleko przekraczających ludzką percepcję, postęp w polepszaniu jakości się skończył. Zupełnie nie ma po co zwiększać pasma do 5-100 000Hz, próbkowania do 500Khz czy rozdzielczości do np 64bitów. Nikt nawet ułamka z tego nie usłyszy. Z obrazem jest dokładnie tak samo. Telewizja to nie okno na podwórko i nie musi emulować słońca. Naturalnym środowiskiem jest kino i mieszkanie, gdzie poziom oświetlenia jest znikomy względem światła słonecznego na zewnątrz. U człowieka postrzegany zakres dynamiczny sceny świetlnej nie zmieni się czy siedzi na trawniku, czy w fotelu w domu. Jeśli w domowej projekcji filmu widzi około-czernie o wartościach liczonych w ułamkach nitów, to światła mogą być raptem max kilkaset razy jaśniejsze, przy czym jest to bliżej 100 niż 1000. Nic jaśniejszego się nie zobaczy a za to będą przykre w doznaniu efekty. Dynamiki współczesnego obrazu filmowego nie tworzyli idioci i nie ma żadnych podstaw aby wyzywać od płaskoziemców i innych ignorantów.
2. Z zaoraniem też bym się tak nie rozpędzał. Od Młodego Technika do opanowania rynku jest cholernie daleka droga. Często wręcz ta droga jest ślepą uliczką. Masa różnych lepszych i gorszych rozwiązań, którym wróżono świetlaną, nomen omen, przyszłość skończyła marnie.
PS. Kompletnie nie widzę żadnej przewagi w zdjęciach i filmach z Ipada Pro, IP11 w porównaniu do innych urządzeń z dobrymi aparatami Huawei P30, S20 Ultra. Nie wiem, może to znów jakieś hiper zalety, których nie da się zobaczyć ani wykazać. :)
Ja HDR nie używam wcale, za bardzo jeb.e po oczach. Ale czerń OLEDowa do oglądania filmów wieczorem z symulacją Technicolor (w LG) to piękna sprawa. Jasność panelu mam ustawione na jakieś 50%.
HDR to do gier chyba przede wszystkim, filmy to blockbustery itp
Ja mam led sdr i absloutnie mi wystarcza - dlatego ze nie widziałem obrazu z dobrego oleda! :-) Ta nieświadomość bardzo mi odpowiada(zwłaszcza mojemu portfelowi).
Pozwolę sobie się nie zgodzić.
1. Obraz o normalnej (domowej / kinowej) dynamice nie ma nic wspólnego z historycznymi niedoskonałościami techniki obrazowej. Kroki postępu w tej dziedzinie można prześledzić przez analogię do dźwięku w komputerach. Najpierw był tylko piszczyk 1 lub 0, potem 8 bitowy przetwornik DA i syntezatory fali prostokątnej, trójkątnej z których "budowało" się brzmienia. Proszę zauważyć, kiedy pojawiły się układy syntezatorów falowych, bazujących na próbkach rzeczywistych instrumentów, wielokanałowe przetworniki o częstotliwościach próbkowania i paśmie daleko przekraczających ludzką percepcję, postęp w polepszaniu jakości się skończył. Zupełnie nie ma po co zwiększać pasma do 5-100 000Hz, próbkowania do 500Khz czy rozdzielczości do np 64bitów. Nikt nawet ułamka z tego nie usłyszy. Z obrazem jest dokładnie tak samo. Telewizja to nie okno na podwórko i nie musi emulować słońca. Naturalnym środowiskiem jest kino i mieszkanie, gdzie poziom oświetlenia jest znikomy względem światła słonecznego na zewnątrz. U człowieka postrzegany zakres dynamiczny sceny świetlnej nie zmieni się czy siedzi na trawniku, czy w fotelu w domu. Jeśli w domowej projekcji filmu widzi około-czernie o wartościach liczonych w ułamkach nitów, to światła mogą być raptem max kilkaset razy jaśniejsze, przy czym jest to bliżej 100 niż 1000. Nic jaśniejszego się nie zobaczy a za to będą przykre w doznaniu efekty. Dynamiki współczesnego obrazu filmowego nie tworzyli idioci i nie ma żadnych podstaw aby wyzywać od płaskoziemców i innych ignorantów.
2. Z zaoraniem też bym się tak nie rozpędzał. Od Młodego Technika do opanowania rynku jest cholernie daleka droga. Często wręcz ta droga jest ślepą uliczką. Masa różnych lepszych i gorszych rozwiązań, którym wróżono świetlaną, nomen omen, przyszłość skończyła marnie.
PS. Kompletnie nie widzę żadnej przewagi w zdjęciach i filmach z Ipada Pro, IP11 w porównaniu do innych urządzeń z dobrymi aparatami Huawei P30, S20 Ultra. Nie wiem, może to znów jakieś hiper zalety, których nie da się zobaczyć ani wykazać. :)
Nie mam najmniejszej ochoty kolejny raz bezowocnie próbować udawadniać że ziemia nie jest płaska, więc proszę sobie darować tą tą pseudoekspercką, antynaukową argumentację utrzymaną w retoryce altmedowych, płaskoziemskich szurów i foliarzy.
DolbyVision, OLED 1200cd/m^2 oraz mikroledowy IPS 1200cd/m^2 pojawiły się dopiero w iPhone 12 i najnowszym iPadzie Pro M1, więc dziwnym nie jest że ani na iP11 poprzednim iPadzie Pro nie widać różnicy.
Cichy, głównym problemem HDR nie jest walenie po gałach, ale potworne, nienaturalne zniekształcenie liniowości.
matbe, OLED to przede wszystkim prawdziwa czerń, zero defektów pod kątem. Trywialny przykład, kiedy w zaciemnionym pokoju lecą napisy po filmie, jest wrażenie, że przesuwają się w przestrzeni. W ogóle nie widać prostokąta ekranu. Wrażenia wizualne w filmie są bajeczne. Trudno opisać.
Nie mam najmniejszej ochoty kolejny raz bezowocnie próbować udawadniać
Szkoda, bo naprawdę chciałbym zrozumieć ten fenomen. Dysponuję niezłym TV Panasa (jeden z flagowych modeli, z rekomendacji Maćka Kopra, który go szeroko i pozytywnie opisywał swego czasu na HDTV i ponoć HDR ogarnia), źródłem któremu dowolna transmisja jest codziennością, materiałem który jest oryginalnie wydany w HDR i za cholerę nie łapię co w tym takiego jest. Odpalałem Apollo 11, Skyfall, EndGame, zdawałem się na predefiniowane tryby, kombinowałem samodzielnie i jedyny wniosek jaki wyciągnąłem, to wielka kupa.
Od kliku miesięcy używam iPhone 12 Pro Max z OLEDem lepszym od najlepszych cywilnych telewizorów (1200cd/m^2) i doskonale zaimplementowanym Dolby Vision, robię nim zdjęcia i filmy w HDR, oglądam filmy w DolbyVision na Netfliksie Premium. Wielką kupą jest dla mnie moment, w którym obrabiając zdjęcie w Lightroomie bądź przesyłając komuś film zostają one spłaszczone do SDR tracąc przestrzenność, realizm, żywość, czystość, detale w światłach. Na filmach HDR światła świecą, ogień płonie, barwy natury są nieporównanie bardziej realistyczne, pojawia się przestrzenność. Różnica między HDR a SDR jest jak między wydrukiem na barycie i na papierze gazetowym. Jeśli dla kogoś ta technologia jest wielką kupą, to albo nie widział jej w dobrej implementacji, albo ma coś nie tak z oczami :D
Znów zero konkretów. Nie mam IP12 a Ipad Pro poprzedni model, więc ta droga odpada. Ale dlaczego na nowoczesnym, topowym, oledowym, hadeerowym TV, kiedy te wszystkie bajery odpalają się same po wykryciu sygnału HDR HLG, dynamika lokalnie klęka, śródtony robią się z plasteliny, detal idzie w krzaki, a światła chcą wyżreć siatkówkę? To nie tylko moja obserwacja i nie tylko na moim sprzęcie.
... Ale dlaczego na nowoczesnym, topowym, oledowym, hadeerowym TV, kiedy te wszystkie bajery odpalają się same po wykryciu sygnału HDR HLG, dynamika lokalnie klęka, śródtony robią się z plasteliny, detal idzie w krzaki, a światła chcą wyżreć siatkówkę? To nie tylko moja obserwacja i nie tylko na moim sprzęcie.
Niczego takiego nie obserwuje na moim Sony KD-55XF9005 i filmach w DV (oczywiście konto premium na Netfliksie).
Szczerze mówiąc w ogóle nie mam telewizora i nie jestem jasnowidzem - ale obstawiam że albo w ustawieniach coś jest mocno skopane, albo treści kiepskie, albo po prostu dynamiczny DV jest aż tak lepszy od statycznego HLG
https://www.veneratech.com/hdr-transfer-functions-hlg-pq/
Treści HDR tonalnie wyglądają identycznie jak SDR, tylko wykorzystują wyższą jasność w scenach o jasnych motywach. Wygląda to hipernaturalnie, detalu jest znacznie więcej, a siatkówka doskonale radzi sobie z 1000x większymi luminancjami niż śmieszne 1000cd/m^2
Co do konkretów już je przytaczałem - gadał dziad do obrazu...
cz4rnuch
14-07-2021, 12:39
Znów zero konkretów...Tak, za to ta "wielka kupa" była bardzo konkretna :)
Tak, za to ta "wielka kupa" była bardzo konkretna :)
Była, była. Opisałem na ile potrafię co zaobserwowałem w obrazie. Kupa to tylko podsumowanie. :)
cz4rnuch
14-07-2021, 12:52
Pobieżnie opisałeś swoje wrażenie, co jak rozumiem jest konkretne i merytoryczne a gdy to samo zrobił czornyj to mu zarzuciłeś zero konkretów. Konkretne i dodałbym, że obiektywne :)
Napisałem o spłaszczeniu dynamiki, przewaleniu świateł, zniekształceniu krzywej półtonalnej. P. Marcin napisał o płonięciu ognia, jak w reklamie Braveranu, czystości, przestrzenności, rodem z reklam telewizorów od LG. :)
Ale niech będzie, że to ja jestem niekonkretny i niech zostanie HDR = Wielka Kupa, dopóki nie zobaczę prawidłowej implementacji tej przełomowej podobno technologii. Nie wiem, tylko gdzie mam to zobaczyć, skoro już topowe sprzęty widziałem, a nie stać mnie na TV za 100 tys czy inne wynalazki na których może to faktycznie wygląda lepiej. Póki co, świetnie się czuję z klimatami kinowymi, gdzie o HDR nikt nie słyszał i czerpię przyjemność przy wieczornej / nocnej projekcji.
Odnośnie tej "Wielkiej Kupy" napiszę taką oczywistą oczywistość. "Wielka Kupa" będzie na pewno, gdy wymusimy w ustawieniach TV tryb HDR w treściach, które nie zostały w tym ,,formacie" nagrane.
Ustawiam po prostu funkcję HDR na Automat. TV sam wykrywa jak nadawany jest obraz i przechodzi w odpowiedni tryb (co można sprawdzić). Wszystkie ustawienia Opcji Video to u mnie: Automat, HDR, HLG, Wył .(HDR w moim TV to HDR10 lub DolbyVision, bo to obsługuje). Jak dane ustawienie wpływa na obraz łatwo sprawdzić np. w serwisie YouTube, gdzie nie brakuje treści UHD z HDR, czy UHD z DV, ustawiając na przemian np. Auto i Wył.
Jeśli i w treściach video nagranych z HDR czy DV, jest źle, to już trudno mi powiedzieć. Może zależy od TV. U mnie nic niepokojącego z obrazem się nie dzieje, a wręcz przeciwnie.
a co panowie sądzą o LG OLED55G13LA
https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-oled55g1-tv-oled-uhd-4k-lg.bhtml
ma wszystko to co chcę, jest przewidziany do powieszenia na ścianie, bez żadnych odstających kabelków czy dodatkowej elektroniki w osobnej obudowie
na żywo wygląda dobrze
ale może jest w nim coś takiego żeby go nie kupować, a nie znam się na wszystkich parametrach aż tak bardzo, żeby je wszystkie wychwycić
więc co sądzicie?
Rafał_Sz
05-08-2021, 12:05
Ale skurczybyk! :)
w sensie dobry wybór czy zły?
Rafał_Sz
05-08-2021, 12:48
To jest nowość w kwestii OLED. W sensie jeszcze bliżej ideału.
Nie wypowiem się, bo nie miałem z nim styczności osobiście. Ale dane i opinie na forach robią wrażenie.
opinie na forach robią wrażenie.
dzięki, no właśnie też pytanie o samą firmę LG, macie dobre czy złe doświadczenia ze sprzętami od LG
bo wiadomo, rożnie bywa z różnymi firmami i nie ma znaczenia czy wypuszczają jakiś nowy model, niektóre firmy powielają stare błędy itp
lukasz_kk
05-08-2021, 13:06
Na telefon od LG (G6) nie narzekam, ale za to responsywność telewizora doprowadza mnie do szału (z drugiej strony to nie jest sprzęt z najwyższej półki, kupiony jakieś 4,5 roku temu, zwykły 49" LED Full HD Smart TV, wówczas za 2000 zł).
Edit: no i już od dłuższego czasu podświetlenie zaczyna niedomagać, objawia się to widoczną fioletową poświatą wzdłuż obu boków i na środku od góry do dołu.
Rafał_Sz
05-08-2021, 13:32
Na telefon od LG (G6) nie narzekam, ale za to responsywność telewizora doprowadza mnie do szału (z drugiej strony to nie jest sprzęt z najwyższej półki, kupiony jakieś 4,5 roku temu, zwykły 49" LED Full HD Smart TV, wówczas za 2000 zł).
Edit: no i już od dłuższego czasu podświetlenie zaczyna niedomagać, objawia się to widoczną fioletową poświatą wzdłuż obu boków i na środku od góry do dołu.
A ja na odwrót. LG G3 padł mi zaraz po gwarancji, natomiast z obu TV LG które posiada jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza z OLEDa.
Boryszuk
05-08-2021, 14:51
Moja dwunastoletnia plazma LG wyzionęła ducha. Wygląda jakby obraz nie chciał się odświeżać i widoczne są mega powidoki. Na początku białe piksele, potem wraz ze wzrostem temperatury trochę się poprawia.
dwunastoletnia plazma
nie dziwię się
to nie czasy prl gdzie telewizor rubin mógł pracować po 20 godzin dziennie przez 20 lat
no chyba że się zapalił i spaliło się całe mieszkanie
:D
AMARILLO
05-08-2021, 17:37
Ja nie narzekam na pierwszego Samsunga z podświetleniem led UE40B6000 od 2006 i nadal działa
ale nie rozmawiamy o samsungu ;)
pytanie było o lg jako firmie od telewizorów i elektroniki
sokolnik
30-08-2021, 12:50
Potrzebuję uchwyt pod tv 65", waga tv 25 kg. Standard VESA.
Mógłby ktoś polecić jakiś uchwyt?
Ktoś się orientuję jak długich śrub użyć?
Ściana na 99% jest nośna, blok 4p z wielkiej płyty.
Co radzicie?
rady typu jakich produktów nie kupować też mogą się przydać.
Rafał_Sz
30-08-2021, 13:21
Uchwyt jaki Ci sie podoba, jeden pies.
Montaż - 6 kołków Fischer Duopower 10X80, do tego śruby 6X80 na klucz i podkładki poszerzane. Przed wierceniem namierz sobie detektorem pręty zbrojeniowe które w wielkiej płycie są na pewno. Chyba, że lubisz dreszczyk emocji. ;) Zwykła wiertarka może się w jeden dzień nie wyrobić. ;). Potrzeba konkretnego wiertła i konkretną wiertarkę. Taki urok wielkiej płyty.
Na takim zestawie można powiesić 3 silniki od Golfa. ;)
sokolnik
30-08-2021, 13:26
Detektora nie mam
Mocnej wiartarki nie mam
Doopa blada chyba [emoji3]
Co radzicie?
Przecież jeśli to nie ma być jakiś przegubowy to kupujesz pierwszy lepszy, tam nie ma co wydziwiać, sugeruj sie tylko żeby było płaskie i TV nie odstawał do ściany.
A co do mocowania to spokojnie dałbym cztery 6mm długośc min 80mm dobrej firmy np właśnie fisher itp, 25kg może byc wyzwaniem ale na suficie i to na jednym kołku.
Nie trzeba mocnej wiertarki tylko żeby miał normlanie działający udar, ważniejsze jest dobre wiertło, ja ostatnio zacząłem używać wiertła SDS, obcinam końcówkę gdzie jest mocowanie i z akumulatorową wiertarką prują wszystko :)
sokolnik
30-08-2021, 21:25
takie coś prostego na allegro znalazłem:
https://allegro.pl/oferta/mocny-uchwyt-tv-do-telewizora-wieszak-32-65-cali-11081734156
Chyba może być:
- vesa 300x300 jest,
- TV będzie blisko ściany,
- uchwyt popularny, dużo ludzi kupuje,
- TV i tak będzie na wprost, żadne boczne oglądanie itp. na kanapie na wprost... po prostu.
Wiertarkę mam jakąś starą nonemową oraz mam wkrętarko-wiertarkę z Lidla - Parkside :D
Planuje kupić jakieś 2 dobre wiertła, 6 i 8mm i najpierw wywiercić 6mm a potem poprawić 8mm dobry plan? :D
Jak się nie uda to pojadę do kolegi te 20-30 km po porządną wiertarką.
Śruby, kołki montażowe planuję kupić też oddzielnie - jakoś nie ufam tym zestawom dołączonych do uchwytu...
ale będzie zabawa :D
Generalnie zerwanie kołków pod kątem 90 stopni wkręconych w beton to trzeba by tam powiesić na nich nie TV tylko T34 z pełną załogą i dwoma szarikami.
Możesz podwiercać cieńszym i rozwiercać, nie ma to znaczenia, jak wpakujesz w zbrojenie to koniec zabawy, a wiertło dobre ma znaczenie wielkie.
sokolnik
30-08-2021, 21:55
Generalnie zerwanie kołków pod kątem 90 stopni wkręconych w beton to trzeba by tam powiesić na nich nie TV tylko T34 z pełną załogą i dwoma szarikami.
Możesz podwiercać cieńszym i rozwiercać, nie ma to znaczenia, jak wpakujesz w zbrojenie to koniec zabawy, a wiertło dobre ma znaczenie wielkie.
mam WIERTARKA EINHELL BSM 710W/1 E
małe to...
710W
2800 min
max 10mm
Przy okazji proszę o propozycję wiertarki do mieszkania, tak bym bez problemu wywiercił dziurę w ścianie nośnej w bloku z wielkiej płyty :D
Budżet nie wiem... 500 zł ?
Nie będę się powtarzał - DOBRE WIERTŁO
druga sprawa ominiecie zbrojenia.
Zresztą nie róbmy afery z powodu wiercenie czterech dziur w ścianie, ogarnij się :)
Kup w Lidlu Parkside tego PRO, tanie i dobre.
https://www.lidl-sklep.pl/p/parkside-performance-akumulatorowa-wiertarkowkretarka-20-v-z-silnikiem-bezszczotkowym-z-akumulatorem-i-ladowarka/p100272168
często bywa w promocji dużo dużo taniej.
Ta też bardzo fajna https://www.lidl-sklep.pl/p/parkside-akumulatorowa-wiertarkowkretarka-3-w-1-psbsa-20-li-c2-20-v-bez-akumulatora-i-ladowarki/p100326040 i zostanie ci na wiertła, tylko nie kupuj jakiś kompletów tylko to co potrzebne czyli do betonu najczęściej to 5, 6, 8, 10mm.
Rafał_Sz
30-08-2021, 22:09
Budżet nie wiem... 500 zł ?
https://www.ceneo.pl/60708451;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q0_UL_WUc7rQs&gclid=Cj0KCQjwg7KJBhDyARIsAHrAXaE9kVRv6AUhF0_KuwJn JSNphk-palkUk8D1C46TTr1ZkCKV0WWv0mIaAgZfEALw_wcB
Sąsiedzi go zabiją jak to kupi :)
Rafał_Sz
30-08-2021, 22:17
Ale za to zginie na polu walki z zacnym mieczem w dłoni. ;)
sokolnik
30-08-2021, 22:26
https://www.ceneo.pl/60708451;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q0_UL_WUc7rQs&gclid=Cj0KCQjwg7KJBhDyARIsAHrAXaE9kVRv6AUhF0_KuwJn JSNphk-palkUk8D1C46TTr1ZkCKV0WWv0mIaAgZfEALw_wcB
wyposażona w silnik 470W o maksymalnej energia udaru
Tylko 470W?
To moja stara ma 710W ;)
:grin:
dobre wiertło? :D
https://www.castorama.pl/wiertlo-sds-plus-dewalt-extreme-8-x-160-mm-id-81267.html
Nie będę się powtarzał - DOBRE WIERTŁO
druga sprawa ominiecie zbrojenia.
Zresztą nie róbmy afery z powodu wiercenie czterech dziur w ścianie, ogarnij się :)
Kup w Lidlu Parkside tego PRO, tanie i dobre.
https://www.lidl-sklep.pl/p/parkside-performance-akumulatorowa-wiertarkowkretarka-20-v-z-silnikiem-bezszczotkowym-z-akumulatorem-i-ladowarka/p100272168
często bywa w promocji dużo dużo taniej.
Ta też bardzo fajna https://www.lidl-sklep.pl/p/parkside-akumulatorowa-wiertarkowkretarka-3-w-1-psbsa-20-li-c2-20-v-bez-akumulatora-i-ladowarki/p100326040 i zostanie ci na wiertła, tylko nie kupuj jakiś kompletów tylko to co potrzebne czyli do betonu najczęściej to 5, 6, 8, 10mm.
ja mam tego Parkside wiertarko wkrętarke z LIDLA, ta zwykła akumulatorowa za 200 zł czy ileś tam, taka zielona czerwona. To ja to używam jako wkrętarki np listew podłogowych a nie do wiercenia dziur w wielkiej płycie :D
Ale masz taką jak ci wkleiłem czy inną ?
Tą co wkleiłem normalnie wywiercisz wszystko, udar działa bardzo dobrze.
Wiertło co wkleiłeś jest bardzo dobre ale wymaga obcięcia mocowania żeby ci siedziało w normalnej wiertarce, jak nie potrafisz obciąć albo masz zamiar kupować do tego celu sprzęt :) to lepiej kup normalne wiertło.
Zresztą po co ja tu coś pisze jak i tak "ktoś mi na grupie wiertniczej na fejsie doradził..." ;)
Ja kupuję wiertła Milwaukee i od lat nie zawiodłem się.
sokolnik
30-08-2021, 22:48
jest jeszcze opcja..chłopaki z Nikoniarzy mi doradzają, podeprzeć od spodu moją komodę:
https://www.agatameble.pl/meble/komody-i-witryny/komody/werona-komoda-w-12-dab-mersey-bialy-mat
by TV nie wyginał swoim ciężarem blatu...
Ale masz taką jak ci wkleiłem czy inną ?
Tą co wkleiłem normalnie wywiercisz wszystko, udar działa bardzo dobrze.
Wiertło co wkleiłeś jest bardzo dobre ale wymaga obcięcia mocowania żeby ci siedziało w normalnej wiertarce, jak nie potrafisz obciąć albo masz zamiar kupować do tego celu sprzęt :) to lepiej kup normalne wiertło.
Zresztą po co ja tu coś pisze jak i tak "ktoś mi na grupie wiertniczej na fejsie doradził..." ;)
Ja kupuję wiertła Milwaukee i od lat nie zawiodłem się.
mam Parkside PDSSA 20-Li A1
https://www.ceneo.pl/85919124
Czyli wkrętarka udarowa jakaś hiper dooper... ale nie wiertarka :)
No i dlatego jakaś dobrą wiertarkę na lata powinienem sobie kupić ... taką zwykłą do mieszkania własnego, nie do remontów jakiś.
Dziwna ta wiertarka ale przecież do tego co potrzebujesz jest ok, dziwne mocowanie to ma, tam normalne okrągłe wiertła wchodzą ?
sokolnik
30-08-2021, 22:55
Dziwna ta wiertarka ale przecież do tego co potrzebujesz jest ok, dziwne mocowanie to ma, tam normalne okrągłe wiertła wchodzą ?
no okrągłe, coś tam już nią wierciłem a raczej rozwiercałem... wiertło okrągłe nie wypadło :D
kupie jakieś lepsze do betonu...
ale najpierw na szybko jest plan podparcia tej komody... może to się uda i już środek nie będzie taki opadnięty i TV zostanie na komodzie...a przynajmniej wiercenie/uchwytu będzie na spokojnie a nie na hura już hop hop :D
krzysztofz24
31-08-2021, 01:19
(...)
O miazga:-D.
Ale szczera prawda:-).
sokolnik
31-08-2021, 01:22
Jest taka grupa na fb? Wysyłam prośbę o dołączenie ;)
Co radzicie?
Kupiłem taki : klik (https://allegro.pl/oferta/obrotowy-uchwyt-tv-wieszak-telewizora-lcd-45-70-7151832470) i mogę polecić.
Ja mam ten, od lat spisuje się świetnie i również mogę polecić :)
Uchwyt (https://centrumelektroniki.pl/Uchwyt_do_telewizora_2363_Maclean_MC534_B_40kg_max _vesa_400x400,p54070.html)
sokolnik
31-08-2021, 17:15
Kupiłem takie nóżki pod komodę :) powinno pomóc hehe
Gwoździki kupiłem, przybije od padnięty trochę tył komody he także chyba operacja TV NA ŚCIANĘ zostanie zawieszona...
Oglądałem wiertarki w OBI... ale fajne mają :D
Ja mam ten, od lat spisuje się świetnie i również mogę polecić :)
Uchwyt (https://centrumelektroniki.pl/Uchwyt_do_telewizora_2363_Maclean_MC534_B_40kg_max _vesa_400x400,p54070.html)
Trochę ta odległość minimalna od ściany ,"sporawa'' (92mm).
Kolekcjoner
02-09-2021, 00:44
wyposażona w silnik 470W o maksymalnej energia udaru
Tylko 470W?
To moja stara ma 710W ;)
:grin:
dobre wiertło? :D
https://www.castorama.pl/wiertlo-sds-plus-dewalt-extreme-8-x-160-mm-id-81267.html
ja mam tego Parkside wiertarko wkrętarke z LIDLA, ta zwykła akumulatorowa za 200 zł czy ileś tam, taka zielona czerwona. To ja to używam jako wkrętarki np listew podłogowych a nie do wiercenia dziur w wielkiej płycie :D @sokolnik (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=40409)
Te waty w Einhellu są bez znaczenia ;). Nie patrz na to. Tam jest zwykły udar na zasadzie zębatki - gówno wart w żelbecie. To samo w Twojej wkrętarce.
Kup sobie taką wiertarkę jak radzi kolega, będziesz miał na lata. Ta Makita ma udar elektropneumatyczny - to zupełnie inna bajka. W Twoim przypadku wszystko ogarniesz bez zająknienia i wcale nie będziesz musiał wydawać majątku na pozłacane ;) wiertła. Wystarczą najtańsze SDSy z Castoramy czy Leroya ;) za kilkanaście złotych.
Co do sąsiadów to jest zupełnie odwrotnie niż to co ktoś tu napisał. Swoją wiertarką będziesz rzęził "godzinami", a taka Makitka po prostu w kilka sekund wpadnie w ten beton. Dodatkowo ma zabezpieczenie jakbyś trafił na zbrojenie, (tu można sobie poradzić - rozwiercając wtedy drut wiertłem do metalu, zwykłą wiertarką).
Jak za drogo to weź sobie MacAllister'a z Castoramy - jest do dostania poniżej 3 stówek. Spełni swoją rolę. Mamy kilka sprzętów tej marki w mojej firmie i lata już pracują, bez problemu.
Jak chcesz firmówkę to ta Makita będzie OK - najlepiej w Casto jak mają jakieś wyprzedaże - Castorama ma zresztą podpisaną umowę z Makitą na gwarancję najniższych cen na rynku /jak gdzieś znajdziesz taniej to się u nich można targować - to republikanie ;)/. Świetne młoty robi też DeWalt, Bosh, Metabo, AEG, Hitachi etc. Wyższa półka to Hilti, Milwaukee (szczególnie akumulatorowe) ale to są zupełnie inne koszty...
Zresztą moim zdaniem kupowanie profesjonalnych sprzętów do wywiercenia paru dziur w ścianie to przerost formy nad treścią i lepiej nadmiarowe pieniądze przepić lub wydać na równie zbożne cele :lol:...
W kwestii uchwytu to brałbym coś co ma w zakresie rozmiarów telewizora więcej niż 65". Generalnie powinno być solidniejsze od uchwytu, który kończy swój zakres na 65". Użytkowo zwróć uwagę ile uchwyt odstaje od ściany, bo Cię będzie wkurzać odstający TV. W większości uchwytów dostajesz kołki do mocowania w betonie w komplecie i są one wystarczające. Tak jak kolega tu wspomniał zawiesisz na takiej ścianie czołg, a co dopiero TV ;)... Dobre uchwyty w rozsądnych cenach można dostać w hurtowniach sprzedających ogólnie pojęty monitoring, okablowanie itp. Tam na ogół nie sprzedają najtańszego szajsu, bo jest to obarczone zbyt dużym ryzykiem.
sokolnik
02-09-2021, 09:03
Taka będzie dobra? :)
https://www.castorama.pl/mlotowiertarka-makita-hr2470-780-w-id-7588.html
Nie znam sie, nie chce kupić tandety, wiertarka ma być na lata, tak by nie trzeba było pożyczać od kogoś, by sie nie męczyć z wierceniem, by nie denerwować sąsiadów, tylko szybko sprawnie zrobić dziury i zapomnieć o wierceniu.
Używana będzie mało, użytek w mieszkaniu.
Sprawdzałem grubość ścian na planie ze spółdzielni, wg planu sciana nośna ma 14cm co nijak ma sie do rzeczywistości bo jedną ścianę nośna zmierzyłem i ma 16cm nawet trochę więcej... No ale wiadomo tynk, podkład, farba heh ;)
To dziure chyba lepiej robić 8cm, czy 10cm na kołek? :) żeby sasiadowi tynk nie odpadł z drugiej strony ściany... B9 jakąś mlotowiertarke kupiłem ha
No i do tego potrzebuje jakieś 2 wiertła dobre do betonu :)
Co polecacie? :)
Rafał_Sz
02-09-2021, 10:35
Taka będzie dobra? :)
https://www.castorama.pl/mlotowiertarka-makita-hr2470-780-w-id-7588.html
W firmie mam kilkadziesiąt narzędzi Makity, miedzy innymi tą z linku. I pracuje ona non stop od dwóch lat, pracownicy to dojeżdżają jak się tylko da. Obudowa jest tak wytarta, że ciężko poznać co to jest. Ale działa dalej tak samo.
Wiertła weź sobie DeWalt, warte każdej wydanej złotówki.
Jak już będziesz w Casto, to weź sobie ten detektor z linku poniżej. Wychodzi zdecydowanie taniej niż naprawa trafionego wiertarką przewodu w ścianie. Lub trafienia na pręt. ;)
https://www.castorama.pl/wykrywacz-metalu-drewna-i-przewodow-dmp-solid-kc098yb-3-w-1-id-35443.html
sokolnik
02-09-2021, 10:40
W firmie mam kilkadziesiąt narzędzi Makity, miedzy innymi tą z linku. I pracuje ona non stop od dwóch lat, pracownicy to dojeżdżają jak się tylko da. Obudowa jest tak wytarta, że ciężko poznać co to jest. Ale działa dalej tak samo.
Wiertła weź sobie DeWalt, warte każdej wydanej złotówki.
Jak już będziesz w Casto, to weź sobie ten detektor z linku poniżej. Wychodzi zdecydowanie taniej niż naprawa trafionego wiertarką przewodu w ścianie. Lub trafienia na pręt. ;)
https://www.castorama.pl/wykrywacz-metalu-drewna-i-przewodow-dmp-solid-kc098yb-3-w-1-id-35443.htmlTo może nie potrzebuje takiej bestii? :)
4 dziury zrobie na TV... a potem będzie leżała, kiedyś pare dziurek zrobię na 3cm na ścinkach do powieszenia zdjęć, obrazu... I w zasadzie tyle [emoji3] może kilka dziurek w roku będzie... Ale coraz mniej niż więcej...
Generalnie jestem po remoncie a jak coś to majster ma sprzęt...
Rafał_Sz
02-09-2021, 10:42
Kołki kup Fisher Duopower ze śrubami na klucz, 10X80. Na przeciwko (w Casto) kup to tego podkładki poszerzane, są na wagę. 6 albo 8 mm, zależnie jakie będziesz miał śruby do kołków (pewnie 6mm).
Możesz też kupić przystawkę do wiercenia bez kurzu, bedziesz wtedy król wiercenia i dostaniesz buzi od żony za czystość przy robocie. Sama się trzyma ściany jak podłaczysz odkurzacz. Pod spodem masz link.
https://allegro.pl/oferta/starmix-bohrfixx-przystawka-bezpylowego-wiercenia-7373734118
TY, ale jak to mają być tylko 4 dziury, to poproś kogoś niech Ci to wywierci. A kasę wydaj na LEDy. ;)
Ja od jakiegoś czasu już nie mam żadnych wiertarek kablowych, mam dwie chińskie DEKO 20V 54Nm z całkiem dobrze działającym udarem, dobre wiertła Milwaukee SDS+ z obciętymi końcami i wiercę co chcę, jak jest mega twardy żelbet to biorę 5mm i potem rozwiercam.
Nad czym się tu zastanawiać, młot udarowy czy tam wiertarka z młotem co polecacie to używałem dwa razy w życiu to skuwania balkonu i usuwania gzymsu w pomieszczeniu.
Tanim Parkside z dobrym wiertłem też sobie poradzisz w żelbecie byle minąć zbrojenie, którego niczym i tak nie przewiercisz.
Wieszanie uchwytu na TV o wadze 25kg na czterech 10mm dyblach to troszkę przerost formy nad treścią, cztery 6mm dłuższe 80mm i spokojnie na tym będzie wisiał TV, sokolnik z biurkiem i ze wszystkimi ledami jakie ma.
Kolekcjoner
02-09-2021, 15:00
TY, ale jak to mają być tylko 4 dziury, to poproś kogoś niech Ci to wywierci. A kasę wydaj na LEDy. ;)
Dokładnie. Zresztą nawet w Casto chyba można się umówić na taki montaż. A co do reszty to on chyba i tak nie czyta tego co się pisze, bo ciągle powtarza te same pytania ;).
sokolnik
02-09-2021, 15:12
Mógłbym poprosić kolegę by mi pożyczył wiertarkę...
Mówił że spoko...
No ale wiertarkę jakąś dobrą też warto mieć... Jakąś lepsza na "całe życie" :)
Tylko 500-600 zl wyjdzie wiertarka z wiertłami...
A koledze dam dobra flaszke i już.
I to chyba będzie najrozsądniejsze wyjście, bo do powieszenia obrazu czy ramek do zdjęć to wystarczy moja wiertarka "chińska" z dobrym wiertełkiem małym.
I tak to sie chyba skończy... Bo trochę żal 500 czy 600 zł na sprzęcik Makite hy leżała w szafie...
W listopadzie mamy termin porodu, to co ja bede wiercił od listopada... Nic :D
hehe zestaw na bazie takich podzespołów
159zł - https://www.x-kom.pl/p/551751-plyta-glowna-socket-am4-gigabyte-b450m-s2h.html
340zł - https://allegro.pl/oferta/procesor-amd-athlon-3000g-2c-4t-3-5-ghz-vega-3-10801770303
do tego 2x4GB za 150zł, SSD SATA wystarczy 256 za 150zł, buda i zasilacz tanie razem 250zł i można grać w sapera za 1000zł !!
hehe zestaw na bazie takich podzespołów
159zł - https://www.x-kom.pl/p/551751-plyta-glowna-socket-am4-gigabyte-b450m-s2h.html
340zł - https://allegro.pl/oferta/procesor-amd-athlon-3000g-2c-4t-3-5-ghz-vega-3-10801770303
do tego 2x4GB za 150zł, SSD SATA wystarczy 256 za 150zł, buda i zasilacz tanie razem 250zł i można grać w sapera za 1000zł !!
Ale jak tym wiercić? :)
No tak, to nie ten temat :)
sokolnik
06-09-2021, 19:03
Będzie wiercenie... [emoji3]
Może jutro, ale moja staralą wiertarką.
55799
Rafał_Sz
08-09-2021, 10:42
Jeszcze wiercisz?
sokolnik
08-09-2021, 10:47
Jeszcze wiercisz?Jeszcze mie zacząłem :) nie mam czasu, a nie bede wiercił somsiadomm o godz 18 czy 19...
Brakuje mi jeszcze śrub do TV bo te z zestawu za krótkie i mają troche luzu po wkręceniu, wiec nie pasuje a LG nie daje śrub do montażu na ścianie, trzeba dokupić.
Wkrety kupię lepsze bo te mi sie nie podobają, słaby wybór, tych Duopower nie mieli w castoramie takich dłuższych większych.
Wziąłem takie:
55853
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/pobil-mnie-krzeslem-bo-wiercilem-dziure-w-scianie/8s44ftk
Dobre te dyble, też je kupuję, podkładki do nich sobie weź, lepiej brać takie w zestawi ale na klucz.
sokolnik
08-09-2021, 11:26
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/pobil-mnie-krzeslem-bo-wiercilem-dziure-w-scianie/8s44ftk
Dobre te dyble, też je kupuję, podkładki do nich sobie weź, lepiej brać takie w zestawi ale na klucz.Te sa na torx he mam takiego torxa ale wolałbym na klucz..
Tylko że wkrety na klucz sa od min 10mm szerokości kołka...
No i jeszcze myślę czy robić 4 kołki jak w instrukcji czy dać 6? 2 dodatkowe na górze bliżej środka???
55864
4 po rogach w zupełności wystarczą zwłaszcza w wielkiej płycie. Jakbyś wieszał na karton/gipsie to inna sprawa.
Dodam jeszcze, bo dopiero wątek przeczytałem, że ten uchwyt jest fajny bo TV jest blisko ściany, natomiast minusem jest to,
że każda operacja podłączania nowego urządzenia wiąże się z koniecznością zdejmowania TV, często nawet do tych bocznych złączy
np. USB, bo ręki nie ma jak włożyć.
Rafał_Sz
08-09-2021, 12:06
Tylko że wkrety na klucz sa od min 10mm szerokości kołka...
55864
Do Duopower 8 mm możesz dać wkręty 6 mm na klucz 10. Duży wybór Fishera jest w Brico, Leroy, itp.
sokolnik
08-09-2021, 12:06
4 po rogach w zupełności wystarczą zwłaszcza w wielkiej płycie. Jakbyś wieszał na karton/gipsie to inna sprawa.
Dodam jeszcze, bo dopiero wątek przeczytałem, że ten uchwyt jest fajny bo TV jest blisko ściany, natomiast minusem jest to,
że każda operacja podłączania nowego urządzenia wiąże się z koniecznością zdejmowania TV, często nawet do tych bocznych złączy
np. USB, bo ręki nie ma jak włożyć.Ja do tv podpięte mam kable
Zasilanie :)
DP od kablówki
Podpinam karte sb na czytnik usb, faki mały fo może sie zmieści a jak nie to powiesze na kablu i przykleje do tv gdzieś z boku. Trzeba sobie radzić.
Boryszuk
08-09-2021, 12:08
No i jeszcze myślę czy robić 4 kołki jak w instrukcji czy dać 6? 2 dodatkowe na górze bliżej środka???
Dej po jednym w kazdy otwor.
sokolnik
08-09-2021, 12:08
Dej po jednym w kazdy otwor.Dobra! :)
55865
8mm są takie w Mrówce albo w sklepie metalowym, generalnie te wszystkie castoramy/leroy/obi to komedia z cenami i tam tylko jakieś promocje się kupuje.
Jak chciałem kupić do przeróbek elektrycznych w castoramie to mi wyszło na stronie ~380zł, a w sklepie metalowym co mam blisko zapłaciłem 240zł, a to nie jest jakiś super tani sklep.
sokolnik
08-09-2021, 12:17
Takie znalazłem
https://m.leroymerlin.pl/artykuly-metalowe/kolki-kotwy/mocowania-w-mat-pelnych/kolek-ramowy-8-x-80-mm-8-szt-wkret-met,p387280,l2223.html
Plus podkladki muszę dopasować.
Jakies śruby M6 4,5cm muszę kupić do tv. 55867
Zwłaszcza wszelkiej maści śruby i kołki potrafią kosztować tam szalone pieniądze :-)
Jak się kupuje kilka sztuk, to czasem szkoda jechać w inne miejsce, ale przy większych ilościach zdecydowanie się opłaca.
Buduję właśnie garaż z OSB i jakbym kupował śruby i łączniki w markecie, czy nawet metalowym, to zapłaciłbym 3x tyle.
Wczoraj np. kupiłem w necie 100 szt. wkrętów ciesielskich za 96 zł, co daje ok 1zł/szt. W metalowym 1szt kosztuje ok 3zł, w markecie jeszcze więcej.
tzn mam na myśli metalowy taki z prawdziwego zdarzenia, w Krakowie znam jeden taki sklep, rewelacyjnie zaopatrzony był, przenieśli się w inne miejsce i teraz mało wygodnie ale nawet Mrówka ma taniej niż te zagraniczne budowlanki.
Za to jak trzeba jakieś kleje, zaprawy, gładzie itp to jednak casto/leroy/obi wygrywa.
Najdroższe dla klienta detalicznego są składy budowlane, tam szaleńcy maja ceny czesto +50% jak casto itp.
Takie znalazłem
https://m.leroymerlin.pl/artykuly-metalowe/kolki-kotwy/mocowania-w-mat-pelnych/kolek-ramowy-8-x-80-mm-8-szt-wkret-met,p387280,l2223.html
Plus podkladki muszę dopasować.
Jakies śruby M6 4,5cm muszę kupić do tv.
O takie lepsze, przynajmniej dokręcisz do podkładki konkretnie, podkładki nie bierz za duże, max jak 20gr ze zdjęcia.
Śruby montażowe do wieszaka zazwyczaj są w komplecie dwa lub trzy rodzaje bo standard się zmieniał ale jak nie masz to zwykłe takie kup, nie koniecznie na imbus tylko chodzi że nie stożkowe i nie na klucz.
55868
Dokładnie, w marketach opłaca się kupić takie "główne" materiały, jak wszelkiego rodzaju płyty, kleje zaprawy, cement, drzwi.
Sieci zarabiają najwięcej właśnie na tych wszystkich dodatkach i materiałach pomocniczych.
sokolnik
08-09-2021, 12:32
Wiercić mogę we wtorek po 16...lub w pt po 16 i najwyżej w sb sprzątać...
Tylko tych do TV za długich nie kup :-), bo będziesz miał więcej badpikseli :-)
W zestawie z wieszakiem ich nie było ?
sokolnik
08-09-2021, 12:45
Tylko tych do TV za długich nie kup :-), bo będziesz miał więcej badpikseli :-)
W zestawie z wieszakiem ich nie było ?Były ale po wkręceniu 4cm sruby jest luz, podobno trzeba 4,5cm.
Kupię inne.
LG nie dawało śrub do zawieszenia na ścianie.
To nie LG ma dać tylko ci od wieszaka, jaki luz,, za długie ? to daj podkładki.
No właśnie, jaki luz? Jak dasz dłuższe to chyba będzie większy. W zestawie są przecież takie tulejki różnej długości, trzeba je dać pomiędzy TV a wieszak, bo tył TV rzadko jest płaski.
sokolnik
08-09-2021, 13:33
Wkręcam cała śrubę 4cm i jest luz w każdą strone.
Znalazłem dedykowany uchwyt do mojego tv od LG i tam sa śruby 45mm... Śruba M6.
Dystanse mam w zestawie były z uchwytem, 3 rodzaje. Mały sredni duży. Podkladki i pełno srubek.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale śruba wkręcona w TV, czy cokolwiek innego zawsze ma lekki luz na boki, ważne żeby docisnąć uchwyt do TV.
W dodatku skoro 40mm ma luz, to 45mm będzie miała większy. Chyba o coś innego Ci chodzi niż ja myślę :-)
sokolnik
08-09-2021, 14:43
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale śruba wkręcona w TV, czy cokolwiek innego zawsze ma lekki luz na boki, ważne żeby docisnąć uchwyt do TV.
W dodatku skoro 40mm ma luz, to 45mm będzie miała większy. Chyba o coś innego Ci chodzi niż ja myślę :-)Zawsze ma lekki luz?? Trochę chyba dziwna sytuacja... :)
Wolałbym sie upewnić przed wieszaniem 4000 pln na ścianie [emoji28]
Zawsze ma lekki luz?? Trochę chyba dziwna sytuacja... :)
Wolałbym sie upewnić przed wieszaniem 4000 pln na ścianie [emoji28]
Mówię o samej gołej śrubie wkręconej ręką w TV, bez dokręcania
sokolnik
08-09-2021, 15:32
Mówię o samej gołej śrubie wkręconej ręką w TV, bez dokręcaniaJa mam za krótką śrubę, nie czuć oporu pod koniec nic...
No i luz niezależnie czy wkręciłem pół śruby czy całą...
A jeszcze jakieś Dystanse mam dać... Hmm to sruba musi być dłuższa. Ciężki temat sie robi he
jurkarol
08-09-2021, 15:45
Lepiej wmurować taki obraz
Ja mam za krótką śrubę, nie czuć oporu pod koniec nic...
A jeszcze jakieś Dystanse mam dać... Hmm to sruba musi być dłuższa. Ciężki temat sie robi he
Może i lepiej, że nie poczułeś oporu na końcu :-)
A tak na poważnie, to ona nie musi się wkręcić do końca, nawet nie powinna, wystarczy że wejdzie ok 1cm w gwint.
Boryszuk
08-09-2021, 16:01
Jak krecil tak dlugo, ze nie ma oporu to pewnie gwinty pozrywal :D
Rafał_Sz
08-09-2021, 16:04
Ja mam za krótką śrubę, nie czuć oporu pod koniec nic...
Ja się już pogubiłem. To już podchodzi pod konstrukcję reaktora jądrowego, a nie montaż zwykłego TV ma zwykłym uchwycie do zwykłej ściany.
Dobrze, że nie masz cegły dziurawki... :mrgreen:
Jak krecil tak dlugo, ze nie ma oporu to pewnie gwinty pozrywal :D
Albo M6 w M8 ładuje bez znieczulenia. No chyba, że M8 w M6 mu się udało wkręcić ... :)
Kolekcjoner
08-09-2021, 16:36
Ja bym się nie chrzanił tylko przybił ten TV gwoździem - normalnie kołek drewniany w beton i solidny gwóźdź, najlepiej żelazny :mrgreen: :lol:...
lukasz_kk
08-09-2021, 17:27
Istotnie problem urósł do rangi, hmm... aż mi brakuje słów żeby to określić ;)
Ale ponieważ jesteśmy wszyscy jeszcze przed wierceniem, to polecę klasykiem :D
https://www.youtube.com/watch?v=b5FKnK7TaUc
Kolekcjoner
08-09-2021, 18:30
8mm są takie w Mrówce albo w sklepie metalowym, generalnie te wszystkie castoramy/leroy/obi to komedia z cenami i tam tylko jakieś promocje się kupuje.
Nie do końca jest jak piszesz. Wiele rzeczy (także drobnicy) mają w bardzo dobrych cenach (nie twierdzę że najniższych we wszechświecie ;)). Natomiast obecnie przy wszelkiego rodzaju pracach najdroższy jest ogólnie mówiąc czas. I tu jest ogromna zaleta takich marketów - nawet jak coś kupię trochę drożej niż gdzie indziej to nie spędzę całego dnia stojąc w korkach, bo gdzieś jest taniej o 5 zeta ;)... Przy dużych robotach jak się da zaplanować to wiadomo, że można generalia zamówić wcześniej ale i tak wiele drobnicy brakuje i wtedy pobliska Castorama czy inny Leroy ;) jest wybawieniem....
Wind Mill
08-09-2021, 19:39
Ja bym się nie chrzanił tylko przybił ten TV gwoździem - normalnie kołek drewniany w beton i solidny gwóźdź, najlepiej żelazny :mrgreen: :lol:...
Dobrze wkręcony gwóźdź trzyma lepiej niż źle przybita śruba! :mrgreen:
Myszowor
08-09-2021, 20:59
Wątek o telewizorach, ten z promocji się nada?
https://abfoto.pl/telewizor-led-65-samsung-qe65q60tauxxh-4k-smart
sokolnik
08-09-2021, 21:37
Wziąłem śrubę ze skrzynki z narzędziami, pasowała ładnie, wkręcona do końca, opór na koniec, śruba siedzi bez żadnego luzu.
Śruba długa na 4,5 cm z główka... Wkręciła się na jakieś 3,5 cm.
Śruba wg linijki ma te 6mm. 55910
lukasz_kk
08-09-2021, 22:08
Ja nadal nie rozumiem dlaczego te dołączone do uchwytu były za krótkie? Przecież, tak jak ktoś wcześniej pisał, telewizor nie jest idealnie płaski z tyłu, więc żeby te pionowe listwy były sztywno przykręcone do TV, to do uchwytu dołączone są specjalne tuleje dystansowe, które w zgodzie ze standardem VESA powinny pasować do każdego TV. Przynajmniej ja tak miałem, jak kupiłem jakiś uchwyt zdaje się, że w Castoramie, albo w Leroy Merlin (TV też LG jak u Ciebie).
Cos ty za wieszak do tego TV kupił że nie wiesz jak to zamontować ?
Różne są modele ale zazwyczaj są poskręcane dwa elementy, jeden mocujesz do TV drugi do ściany, zazwyczaj jakieś dystanse są na śrubach, śruby w wkręcane w TV zawsze są z luzem, to dopiero trzyma się jak powinno po zmontowaniu i dokręceniu całości.
Ja ostatnio kupowałem taki uniwersalny, zależało mi na super cieniutkim modelu żeby od ściany nie odstawało, w komplecie były trzy komplety śrub i tulejki dystansowe.
Wziąłem śrubę ze skrzynki z narzędziami, pasowała ładnie, wkręcona do końca, opór na koniec, śruba siedzi bez żadnego luzu.
Śruba długa na 4,5 cm z główka... Wkręciła się na jakieś 3,5 cm.
Śruba wg linijki ma te 6mm. 55910
Ta śruba nie musi się tam wkręcić do końca, wystarczy że razem z podkładką, tulejką i samym wieszakiem wkręci się w TV na ok 1 cm (wystarczy pewnie i z 6mm ).
Nie kombinuj z dłuższymi śrubami, bo jeszcze coś uszkodzisz przy mocnym dokręcaniu.
Boryszuk
09-09-2021, 09:02
Za miesiac bedzie druga czesc telenoweli. Jaki stolik pod telewizor?
sokolnik
09-09-2021, 09:17
W zestawie mam tez krótsze sruby pasujące do mojego tv, ale takie na 1,5cm... To chyba do malego tv? :)
Zdejme tv ze stopki, położę, bede montować tylne ramiona wtedy bede myślał jak to przykrecic :) nie chce nic uszkodzić.
55925
Zrób to dokładnie tak, jak na tym rysunku z prawej, jak śruba wkręci się z 6 obrotów to będzie ok.
sokolnik
09-09-2021, 09:48
Zrób to dokładnie tak, jak na tym rysunku z prawej, jak śruba wkręci się z 6 obrotów to będzie ok.Tylko czy dawać dystanse te plastikowe,
Na tych uchwytach sa gumowe podkladki jakhy antywibracyjne i w zasadzie po to by nie porysować obudowy TV... tez sie martwię by obudowa tv z tylu przy śrubach nie popękała...
sokolnik ty się ogarnij chłopie po masz wszystko nawet instrukcje, robisz z tak banalnej rzeczy wielką aferę, to nie jest śmieszne, kombinujesz i szukasz problemów, żadnych innych śrub, nic nie dodawaj, masz komplet i skręć to tak jak w instrukcji !!
Tylko czy dawać dystanse te plastikowe,
Na tych uchwytach sa gumowe podkladki jakhy antywibracyjne i w zasadzie po to by nie porysować obudowy TV... tez sie martwię by obudowa tv z tylu przy śrubach nie popękała...
Dystanse muszą być, bo tył TV zazwyczaj nie jest płaski i jak ich nie dasz, to wieszak może, się wygiąć albo uszkodzić obudowę.
Przy dokręcaniu nic nie popęka, spokojnie. :-)
Rafał_Sz
09-09-2021, 10:19
Za miesiac bedzie druga czesc telenoweli. Jaki stolik pod telewizor?
Ale najpierw będzie: Ratunku! gdzie wymienić panel bo śruba weszła do końca. :mrgreen:
Sokonik, Ty robisz sobie z nas jaja, prawda?
On tak na serio. Codziennie pisze o kartach do grania a nie umie instalować gier. Sokól jest "wyjątkowy".
Myszowor
09-09-2021, 14:32
Dajesz z dystansami, pierwszy raz w życiu wieszasz telewizor? ;)
Chyba pierwszy raz ale... po pierwsze jak wiemy prawdziwy mężczyzna nie czyta instrukcji, po drugie czasami proste rozwiązania są ignorowane ( wiem sam po sobie ) i szuka się "lepszych" rozwiązań, po trzecie można mieć tzw "dwie lewe ręce" i lepiej kilka razy upewnić się wcześniej, którą stroną wbijać gwoździa :)
Mimo wszystko jak widzicie sami temat przyciąga bardziej niż tematy ze zdjęciami :)
Chyba pierwszy raz ale... po pierwsze jak wiemy prawdziwy mężczyzna nie czyta instrukcji, po drugie czasami proste rozwiązania są ignorowane ( wiem sam po sobie ) i szuka się "lepszych" rozwiązań, po trzecie można mieć tzw "dwie lewe ręce" i lepiej kilka razy upewnić się wcześniej, którą stroną wbijać gwoździa :)
Mimo wszystko jak widzicie sami temat przyciąga bardziej niż tematy ze zdjęciami :)
Może tu więcej ludzi zna się na wierceniu, niż fotografowaniu :-) :-) :-)
sokolnik
09-09-2021, 15:01
No 1 x wieszam tv na ścianie :)
Wiem dystanse sa potrzebne, jak jest krzywy tv z tylu...
Bedzie dobrze, skoro niektóre pierdoły naprawiam w Golfie sam, to i wieszakiem TV sobie poradzę... Tylko czasu nie mam w sensie nie chce wiercić somsiadom o 19 :)
Chociaż teraz praca zdalna, to mógłbym wiercić od rana... Co godzinę 1 dziurka i by było, ooo to dobry plan haha
Lepiej wywierć cztery za jednym zamachem, wiertła masz takie ze same wejdą w ścianę jak w masło nawet bez wiertarki.
Laser masz to zaznaczenia miejsc wiercenia ;) ? jak coś tanie są w Lidlu... dobra nie wkurzam cię więcej :)
No 1 x wieszam tv na ścianie :)
Wiem dystanse sa potrzebne, jak jest krzywy tv z tylu...
Bedzie dobrze, skoro niektóre pierdoły naprawiam w Golfie sam, to i wieszakiem TV sobie poradzę... Tylko czasu nie mam w sensie nie chce wiercić somsiadom o 19 :)
Chociaż teraz praca zdalna, to mógłbym wiercić od rana... Co godzinę 1 dziurka i by było, ooo to dobry plan haha
Bez przesady, to wiercenie to zajmie z minutę, sąsiedzi wytrzymają :-)
Boryszuk
09-09-2021, 16:13
Bez przesady, to wiercenie to zajmie z minutę, sąsiedzi wytrzymają :-)
Od tygodnia chlop chodzi, przymierza i pyta jak sie za to zabrac. Myslisz, ze zrobi to w minute?
sokolnik
09-09-2021, 17:04
Zmierzę czas i Wam napisze he
Były tu głosy że moja wiartarka nie da rady wiec no nie wiem czy, będzie tak, szybko extra :)
Boryszuk
09-09-2021, 17:20
Ty porządnie zrób a nie szybko.
sokolnik
13-09-2021, 18:51
Nie mogę pisać nic o wierceniu ani o wieszaniu tv na ścianie bo dostałem ostrzeżenie od Jacka, mimo że wątek nazywa się Wszystko o RTV ale jednak nie wszystko, dlatego tylko jako dowód wrzucę foto.
Kable splecione w warkocz, sznurki schowane, nawet prosto wisi :)
Dobre kołki i podkładki grube.
Dobre wiertła i wiertarka też [emoji14]
56035
krzysztofz24
13-09-2021, 19:53
Nie mogę pisać nic o wierceniu ani o wieszaniu tv na ścianie bo dostałem ostrzeżenie od Jacka, mimo że wątek nazywa się Wszystko o RTV ale jednak nie wszystko(....)
Hahhahaha. Nie rob scen sokol:D, tylko sie popraw troche;-).
sokolnik
13-09-2021, 19:55
Hahhahaha. Nie rob scen sokol:D, tylko sie popraw troche;-).Musze sie trochę naburmuszyć :D
Jak już sąsiedzi zaprawieni, to proponuje w kolejnym etapie wykuć w ścianie bruzdę na kanał kable :-)
sokolnik
14-09-2021, 10:13
Jak już sąsiedzi zaprawieni, to proponuje w kolejnym etapie wykuć w ścianie bruzdę na kanał kable :-)To już grubsza sprawa...
Przy kolejnym remoncie pokoju, teraz mam odmalowany pokój, nowe panale, meble...
Przy następnym remoncie pokoju, a może kupię sobie 75" i wtedy, mam zapas na 40kg TV...kołki porządne także wytrzyma.
Myszowor
14-09-2021, 10:18
Co lepiej Oled (które się wypalają i są droższe) czy Qled ?