Zobacz pełną wersję : Jaki telewizor? Wszystko o RTV!
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
Boryszuk
04-06-2012, 19:42
Próbowałem bo był polecany wcześniej ale nie umiałem tego połączyć (routera nie widział, TV sam w sobie nie ma karty sieciowej). Obecnie używam Xboxa do oglądania filmów ale to ma też spore ograniczenia. Bedę musiał się tematem zająć po powrocie z urlopu, dziś już mi się nie chce.
jesli TV nie ma sam w sobie karty sieciowej to w jaki sposob masz na nim internet?
Boryszuk
04-06-2012, 19:56
Głupotę napisałem, skrót myślowy. Po kablu można podłączyć net. Ale poza faktem wykrycia go nie da się nic więcej zrobić. Do tego modelu (PZ550T) trzeba dokupić box, który daje dostęp do multimediów w sieci (youtube, wypożyczalnie online itp.).
ja nie wiem co masz jeszcze podpiete pod ten tv, moze zainwestuj w jakis BR player z klientem DLNA i bedziesz mial problem z glowy
eristoff
04-06-2012, 20:24
Ja mam podłączone identycznie jak GeparD tylko router po N . Boryszuk a ty masz wogule DLNA w TV ?? Ja używam serviio darmowy i śmiga wszystko po polsku
np idzie bez problemów:
General
Unique ID : 223274676940622994873771963651199977201 (0xA7F9237C3A9BE45A93BE5D00148DC6F1)
Complete name : K:\!filmy\Bujdy na resorach 1080p PL.mkv
Format : Matroska
File size : 2.17 GiB
Duration : 35mn 37s
Overall bit rate : 8 721 Kbps
Encoded date : UTC 2011-07-05 12:43:16
Writing application : mkvmerge v3.0.0 ('Hang up your Hang-Ups') gebaut am Dec 12 2009 15:20:35
Writing library : libebml v0.7.9 + libmatroska v0.8.1
Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile :
[email protected]
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Bit rate : 7 403 Kbps
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 23.976 fps
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.149
Stream size : 1.79 GiB (83%)
Title : Cars.Toons.Mater's.Tall.Tales.2009.PL.DE.EN.AC3.10 80p.BluRay.x264-rahab
Writing library : x264 core 115 r1995 c1e60b9
Encoding settings : cabac=1 / ref=4 / deblock=1:1:1 / analyse=0x3:0x113 / me=hex / subme=7 / psy=1 / psy_rd=0.40:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=1 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=6 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / bluray_compat=0 / constrained_intra=0 / bframes=3 / b_pyramid=2 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=1 / weightb=1 / open_gop=1 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=23 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=40 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=7403 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=3 / qpmax=69 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / vbv_maxrate=15000 / vbv_bufsize=15000 / nal_hrd=none / ip_ratio=1.40 / aq=1:0.60
Language : German
Audio #1
ID : 2
Format : AC-3
Format/Info : Audio Coding 3
Mode extension : CM (complete main)
Codec ID : A_AC3
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 448 Kbps
Channel(s) : 6 channels
Channel positions : Front: L C R, Side: L R, LFE
Sampling rate : 48.0 KHz
Bit depth : 16 bits
Compression mode : Lossy
Stream size : 114 MiB (5%)
Title : Cars.Toons.Mater's.Tall.Tales.2009.PL.AC3.1080p.Bl uRay.x264-rahab
Language : Polish
Audio #2
ID : 3
Title : Cars.Toons.Mater's.Tall.Tales.2009.DE.AC3.1080p.Bl uRay.x264-rahab
Audio #3
ID : 4
Title : Cars.Toons.Mater's.Tall.Tales.2009.EN.AC3.1080p.Bl uRay.x264-rahab
Language : English
Text #1
ID : 5
Format : UTF-8
Codec ID : S_TEXT/UTF8
Codec ID/Info : UTF-8 Plain Text
Title : Cars.Toons.Mater's.Tall.Tales.2009.PL.AC3.1080p.Bl uRay.x264-rahab
Language : Polish
Text #2
ID : 6
Title : Cars.Toons.Mater's.Tall.Tales.2009.DE.AC3.1080p.Bl uRay.x264-rahab
Text #3
ID : 7
Title : Cars.Toons.Mater's.Tall.Tales.2009.EN.AC3.1080p.Bl uRay.x264-rahab
Language : English
Boryszuk
04-06-2012, 20:26
No właśnie chyba nie mam. Dlatego przez Xboxa oglądam.
wlasnie czytam specs jego tv i nie ma nigdzie mowy o dlna
Szukam dużej plazmy w budżecie 3500-4000 pln.
Padło na Samsunga - design mi pasuje i mam dobre doświadczenia z ich LCD.
Wymagania to:
- rozmiar
- full hd
- najlepsza jakoś obrazu
PS51E550 - 3499
PS51D6900 - 3799
PS51E6500 - 4099
(ceny z eurortv)
TV oglądany będzie z ok 3,5 m, pokój "średnio słoneczny", sygnał SD/HD 50/50 + jakieś granie i filmy z PC.
Najmniej zależy mi na 3D i multimedialności(od tego mam PC), wyznacznikiem jest jakość obrazowania.
W kwestii TV jestem raczej zielony, czy jakość obrazu z E6500 jest warta tych dodatkowych 600pln??
(Zapytałem o to na hdtvforum, ale coś mam wrażenie że tam sami puryści i zaraz się dowiem, że bez 8k pln to mie ma wogóle co podchodzić do tematu)
Warto dopłacić, kiedyś Krzysztof Jot pisał że są o wiele lepsze filtry na matrycy.
To ja zadam trochę inne pytanie.
Jaka jest zależność przekątnej TV a odległości, z której się ogląda?
Dlaczego pytam? Aktualnie mam TV 37" (SONY BRAVIA KDL-37EX403) wiszący na ścianie, która jest oddalona ok 4m od "oglądacza". Prawdę mówiąc to z takiej odległości TV jest malutki. Zastanawiam się nad zmiana TV na gwiazdkę (także mam jeszcze trochę czasu) i problem jest czy 50" wystarczy czy przy takiej odległości rozglądać się już za 60+". Na razie nie myślę o przedziale cenowym, ale pewnie chciałbym zapłacić jak najmniej przy dobrej jakości obrazu (przynajmniej nie gorszym niż wspomniana BRAVIA).
To ja zadam trochę inne pytanie.
Jaka jest zależność przekątnej TV a odległości, z której się ogląda?
Wygodna.
Mam 46" z podobnej odległości - jest wystarczający, ale 50" będzie OK
Boryszuk
13-06-2012, 13:46
Mam 46" z podobnej odległości - jest wystarczający, ale 50" będzie OK
Mam 50" z mniejszej odległości (3.5m). Mógłby być większy.
Dokładnie mam takie same wrażenie jak oglądam TV w sklepach, że 50" mogłaby być większa.
OK. Dzięki za opinie. Poczekam do końca roku, zweryfikuje budżet i wtedy zobaczę na co mnie będzie stać.
Czy ktoś może coś powiedzieć na temat tego modelu PS64E8000GS (http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/plasma-tv/PS64E8000GSXXH)
Rafał_Sz
04-07-2012, 16:55
Czy ktoś może coś powiedzieć na temat tego modelu PS64E8000GS (http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/plasma-tv/PS64E8000GSXXH)
To jest seria 8 Samsunga, tu już nie ma miejsca na niedociągnięcia. 3D jak w każdym modelu to dziadostwo, ale 2D to poezja dla oczu.
http://www.hdtv.com.pl/forum/samsung/84471-samsung-ps64e8000gs-test-otwarty-zapierajace-dech-w-piersiach-przezycia-juz-teraz.html
Kurczaki, cena też poezja...
Ja mam 51 cali i uważam że mógłby być większy :D
Oglądam z około 350 cm.
Rafał_Sz
05-07-2012, 14:56
A ilu znacie facetów, którzy nie powiedzieliby, że mógłby być większy? ;):)
juz mamy nastepce... ja chce taki: http://www.engadget.com/2012/07/05/samsung-75-inch-%20es9000-smart-tv/ :twisted:
Ulalaaaa... No ładne cacko... :mrgreen:
Rafał_Sz
05-07-2012, 17:22
juz mamy nastepce... ja chce taki: http://www.engadget.com/2012/07/05/samsung-75-inch-%20es9000-smart-tv/ :twisted:
Pamiętam, jak w MediaMarkt widziałem kiedyś 40" plazmę za 29 999 zł. Zdaje się, że ceny nieco spadły :). Poczekamy chwilę, i takie 75" będzie dostępne za jedną wypłatę Polaka. I nie mam na myśli wzrostu siły nabywczej. ;)
A ilu znacie facetów, którzy nie powiedzieliby, że mógłby być większy? ;):)
No właśnie, moje 50" też jakoś się skurczyło :) a oglądam filmy z 3m. Teraz bym kupił minimum 60"
To w tym wypadku wolę bardzo dobry rzutnik ze zmienną optyką, ograniczy mnie wtedy tylko wielkość ściany na ekran; ale jakieś 150" da się spokojnie wyciągnąć:)
hydra_nt
06-07-2012, 10:31
No tak , ale nie będzie tych wszystkich bajerów wtedy ;) ( sterowanie gestem, net , itp. itd ).
Dokładnie. Ja już teraz przy wymianie 37" myślę o projektorze, ale do tego trzeba podłączyć FreeView, jakiś klient DLNA i zbiera się tego trochę.
Szukam dużej plazmy w budżecie 3500-4000 pln.
Padło na Samsunga - design mi pasuje i mam dobre doświadczenia z ich LCD.
Wymagania to:
- rozmiar
- full hd
- najlepsza jakoś obrazu
PS51E550 - 3499
PS51D6900 - 3799
PS51E6500 - 4099
(ceny z eurortv)
TV oglądany będzie z ok 3,5 m, pokój "średnio słoneczny", sygnał SD/HD 50/50 + jakieś granie i filmy z PC.
Najmniej zależy mi na 3D i multimedialności(od tego mam PC), wyznacznikiem jest jakość obrazowania.
W kwestii TV jestem raczej zielony, czy jakość obrazu z E6500 jest warta tych dodatkowych 600pln??
(Zapytałem o to na hdtvforum, ale coś mam wrażenie że tam sami puryści i zaraz się dowiem, że bez 8k pln to mie ma wogóle co podchodzić do tematu)
Myśle że warto poszukać w tej cenie plazmy Panasonic jeśli nie zależy ci
na 3d to kupisz fajny model
TX-P50G30E ok.3800
TX-P46G30E ok 3100
ja mam 42 tv30 i polecam bardzo dobry obraz
Są jakieś nowe modele np.
TX-P50UT50 3D ale nieznam możliwości
miron19j
10-07-2012, 13:19
Ja mam znowu duży dylemat jaki rozmiar telewizora (http://www.sony-internet-tv.pl/poradnik-uzytkownika/jak-dopasowac-rozmiar-telewizora) będzie odpowiedni do mojego 25 metrowego, zatem nie za dużego salonu. Marzę o czymś ponad 50 cali, ale zastanawiam się czy nie przesadzę. Macie jakieś doświadczenia? 25 metrów i 55 cali będzie git? Czy po miesiącu dostanę sztywności karku od patrzenia w górę?
ja do swojego (niecałe 20m2) kupiłem 46 cali. I wcale nie uważam, że jest duży.
Ktoś, gdzieś napisał, że nie ma za dużych ekranów, są tylko źle ustawione. :-)
W kinie też masz za duży ekran? :-)
Tak, jak za blisko siedzę. :)
miron19j
10-07-2012, 21:42
Tak, jak za blisko siedzę. :)
to musisz wtedy oglądać film z kimś. Ty będziesz opowiadać, co się dzieje po jednej stronie ekranu, a on(a), co po drugiej.:-)
Jak jest z obrazem w rzeczywistości? Jaki mamy kąt widzenia oczu? Jeśli zastępujemy obraz jego projekcją na TV, po co stosować ograniczenia wielkości? Rozumując w tym kontekście, nawet 50-tka oglądana z 2 metrów jest tylko małym prostokątem w polu widzenia. Przy wyborze wielkości można zrozumieć tylko związek z niedoskonałą rozdzielczością, gdzie po zbyt dużym powiększeniu, szczególnie przy słabym sygnale, widać nieostrość albo inne niepożądane cechy, ale nie należy też przesadzać.
sokolnik
11-07-2012, 20:05
mógłby ktoś doradzić jakiś "dobry" telewizorek z wejściem na kartę SD ? taki żeby nie przekłamywał kolorów, czarny ma być czarny a nie siwy, zielony zielonym a niebieski niebieskim :)
najlepiej 100 hercowy :) szansungów nie chce. slot na SD nie wymagany, ale dobrze jakby był... 40+calowy :)
cena, od 2 do 3 tyś...
chyba LCD/LED, plazma dobra do filmów w nocy...w dzień słabo się ogląda.
nie musi mieć 3D, 4D i 10D :)
Rafał_Sz
11-07-2012, 20:06
No to jakiś Szajsung serii 6 lub 7 byłby wskazany. :)
chyba LCD/LED, plazma dobra do filmów w nocy...w dzień słabo się ogląda.
nie musi mieć 3D, 4D i 10D :)
??? trochę się zdziwiłem; mam Pioneera od 5 lat i Panasonica od 2 lat obie plazmy i nic innego ( no poza rzutnikiem ) nie chcę, oglądam o różnych porach i w różnym świetle;
miałem LED Sony i z nim w dzień był problem, do tego obraz trochę sztuczny; żona określiła to " jak bym film oglądała w teatrze ".
Film w teatrze to efekt dodatkowych funkcji "poprawy obrazu" myśle ze do wyłączenia w ustawieniach tv.
miron19j
12-07-2012, 00:04
??? trochę się zdziwiłem; ...oglądam o różnych porach i w różnym świetle;
też mam plazmę, od Sonego. Wisi na wprost okna i nie mam najmniejszych problemów z obrazem. Wszystko czytelne, niezależnie, czy dzień, czy noc
Czym czyścicie ekrany telepatrzydeł?
Czym czyścicie ekrany telepatrzydeł?
płynem do monitorów. Mam taki od Eizo.
Ja mam TAKIE (http://www.amazon.com/Philips-SVC2548G-27-Cleaner-Computer/dp/B003DNS89G) cuś i sprawdza się wyśmienicie
A ja Mr.Mussle, czy innym Windexem z jakimś alkoholem (izopropylowym chyba) i ręcznikiem jednorazowym. Myślicie, że w tych specjalistycznych płynach, to coś innego jest?
Ja mam jakiś żel Emteca kupiony za grosze kiedyś kiedyś w sklepie dla idiotów. Czyszczę nim wszystkie ekrany. Świetny.
Rafał_Sz
12-07-2012, 14:29
Izopropanolem - nie zostawia smug i 100% gwarancji, że nie ruszy plastiku.
Boryszuk
13-07-2012, 12:58
Izopropanolem - nie zostawia smug i 100% gwarancji, że nie ruszy plastiku.
Takim 100% czy roztworem?
Rafał_Sz
13-07-2012, 13:18
Takim 100% czy roztworem?Kurde nie wiem. Nazywa się to Kontakt IPA plus. Śmierdzi okrutnie, ale krótko. Myje rewelacyjnie i co najważniejsze, bezpiecznie.
To jest bodajże roztwór 70%, chyba każdy powszechnie dostępny izopropanol jest w tym stężeniu.
enforces
29-07-2012, 13:23
Bardzo fajne promo ma Nka dla nowych klientów. Samsung 32" FullHD za 1PLN w abonamencie 90zł. Może się opłacać jak ktoś chce mieć przy okazji telewizję cyfrową. Co najlepsze dekoder daje podobne funkcje jak smart tv i te inne bajery.
Kurcze...
Jaką plazmę 50" do 3,5, maks 4 koła kupić? Jest coś godnego uwagi w tym przedziale cenowym? Nie musi być 3d, nie musi mieć dysków, usb, divixów i innych takich dupereli...
EDIT:
Aaa... Prawdopodobnie z N-ką to będzie działać + z jakimś odtwarzaczem BD lub PS3 (w zależności gdzie konsola stanie). Telewizor do użytku ogólnego.
enforces
30-07-2012, 09:26
Kurcze...
Jaką plazmę 50" do 3,5, maks 4 koła kupić? Jest coś godnego uwagi w tym przedziale cenowym? Nie musi być 3d, nie musi mieć dysków, usb, divixów i innych takich dupereli...
EDIT:
Aaa... Prawdopodobnie z N-ką to będzie działać + z jakimś odtwarzaczem BD lub PS3 (w zależności gdzie konsola stanie). Telewizor do użytku ogólnego.
no tak. myślę że sporo ludzi skorzysta, bo oferta całkiem korzystna. Rok temu była jeśli dobrze kojarzę podobna promocja.
no tak. myślę że sporo ludzi skorzysta, bo oferta całkiem korzystna. Rok temu była jeśli dobrze kojarzę podobna promocja.
Jaka oferta ?
Podpowiedzcie mi na jakiej wysokosci od ziemi powiesic na scianie tv?
Sa jakies zasady, czy tak jak mi wygodnie?
W tej chwili tv stoi na szafce, ktora ma 39cm wysokosci,
no i doliczyc trzeba stopke, jakies 6-7cm.
Planowalem powiesic tak, zeby pod tv zmiescil sie centralny glosnik od KD,
czyli jakies 20-23cm wyzej niz jest w tej chwili.
Jaka oferta ?
strus - zerknij w post nr. 536 tego watku ;) kilka powyzej...
Wieszaj jak Ci wygodniej :) Lepiej mi powiedz czy ten głośnik centralny będzie leżał na szafce czy wisiał pod TV ? Bo jak będzie leżał na tych 39cm to jest zdecydowanie za nisko. Chyba że oglądasz TV siedząc na podłodze :)
Zerknąłem :) - odruchowo linków szukałem hehe
Glosnik bedzie najprawdopodobniej lezal na szafce...
Ja czesto ogladam lezac praktycznie na glebie, ale moja lepsza polowa preferuje kanape ;)
Rafał_Sz
30-07-2012, 10:56
Kup uchwyt z regulacją kąta w pionie i poziomie. To rozwiązuje wiele dylematów. ;)
Ktoś mi coś podpowie? Panas TX-P50G30E da radę?
Kup uchwyt z regulacją kąta w pionie i poziomie. To rozwiązuje wiele dylematów. ;)
Uchwyt mam wlasnie taki ;) ale na jakiejs wysokosci trzeba go jednak przymocowac do sciany.
Zeby bylo smieszniej udalo mi sie trafic (nowy, w pudle i z kompletem papierow,
kolkow i srob) firmowy uchwyt samsunga, ktorym mozna sterowac z pilota, za 50zl :]
Niestety tylko starsze (o ile mnie pamiec nie myli do 2007-2008roku) tv samsunga mialy interfejs do sterowania tym ustrojstwem, ale sa kolesie, ktorzy za niecale 2 stowki robia do tych uchwytow sterownik, taki, ze mozna nim sterowac z dowolnego pilota :) ale bez pilota tez go mozna ustawiac prawo-lewo, gora-dol.
co prawda mam TX-P50VT50, ale po przejrzeniu specyfikacji i porównaniu produktów
http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/2878798/module/general/compare/products/displayResult.html?p=TX-P50GT50&p=TX-P50VT50
uważam że spokojnie da radę i "będziesz Pan zadowolony" :)
Kupiłem takie na święta :) tylko 42 cale.
Telewizor jest super mi mogę go z czystym sumieniem polecić :)
Będzie Pan zadowolony ;)
Rafał_Sz
30-07-2012, 14:17
Uchwyt mam wlasnie taki ;) ale na jakiejs wysokosci trzeba go jednak przymocowac do sciany.
Zeby bylo smieszniej udalo mi sie trafic (nowy, w pudle i z kompletem papierow,
kolkow i srob) firmowy uchwyt samsunga, ktorym mozna sterowac z pilota, za 50zl :]
Niestety tylko starsze (o ile mnie pamiec nie myli do 2007-2008roku) tv samsunga mialy interfejs do sterowania tym ustrojstwem, ale sa kolesie, ktorzy za niecale 2 stowki robia do tych uchwytow sterownik, taki, ze mozna nim sterowac z dowolnego pilota :) ale bez pilota tez go mozna ustawiac prawo-lewo, gora-dol.
1. Na wysokości wzroku. :)
2. Jaby Ci ten oryginalny Samsunga nie pasował, to chętnie go przygarnę w zamian za porządny ręczny (na wszystkie strony) plus coś do uzgodnienia. Jak coś, to PW. ;)
Rafal, dowiem sie czy jest jeszcze szansa na to cudo (byly do wziecia 3, z czego jeden byl uszkodzony, drugi mam ja i nie wiem co z trzecim) i jesli sie uda to dam Ci znac.
Jako że zamierzam zrezygnować z kablówki bo mało oglądam a do tego będę mieszkać niecałe 3 km od nadajnika NTC w Karczewie to namierzam się na zakup dekodera. I kompletnie nie wiem, na co patrzeć. Chciałbym, żeby miał wyjście EURO (stary TV mamy), wyjścia audio do podpięcia do wzmacniacza i USB. Nie zaszkodzi odtwarzanie DivX/avi, mkv i FLAC. Co sensownego można dostać nie wydając na to kosmicznej kasy?
W sumie antena też może się przydać, tu już jestem kompletnie zielony. Teoretycznie okno pokoju, w którym będzie stał TV jest skierowane w stronę nadajnika. Jest szansa, że wystarczy mi antena w pokoju czy też muszę się przebijać na balkon?
Z góry dzięki :)
Rafał_Sz
31-07-2012, 11:20
Rafal, dowiem sie czy jest jeszcze szansa na to cudo (byly do wziecia 3, z czego jeden byl uszkodzony, drugi mam ja i nie wiem co z trzecim) i jesli sie uda to dam Ci znac.
Dzięki! W takim razie czekam na info. ;)
paparazzi89
31-07-2012, 11:39
Jako że zamierzam zrezygnować z kablówki bo mało oglądam a do tego będę mieszkać niecałe 3 km od nadajnika NTC w Karczewie to namierzam się na zakup dekodera. I kompletnie nie wiem, na co patrzeć. Chciałbym, żeby miał wyjście EURO (stary TV mamy), wyjścia audio do podpięcia do wzmacniacza i USB. Nie zaszkodzi odtwarzanie DivX/avi, mkv i FLAC. Co sensownego można dostać nie wydając na to kosmicznej kasy?
W sumie antena też może się przydać, tu już jestem kompletnie zielony. Teoretycznie okno pokoju, w którym będzie stał TV jest skierowane w stronę nadajnika. Jest szansa, że wystarczy mi antena w pokoju czy też muszę się przebijać na balkon?
Z góry dzięki :)
przejdź się do pierwszego lepszego sklepu rtv, większość dekoderów kosztują w granicach 100-150zł i chyba większość odtwarza divix'a.
Antena w pokoju powinna wystarczyć.
enforces
31-07-2012, 16:27
Jaka oferta ?
mowa o telewizorze Samsung'a w Platformie Cyfrowej N, który można wziąć za 1 PLN podpisując z nimi umowę.
Rafał_Sz
15-08-2012, 09:41
Chciałbym z tego miejsca baaaardzo podziękować koledze sote (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=7569) za bezinteresowne załatwienie pewnej kwestii z uchwytem do TV. ;) Dziękuję bardzo! :)
To naprawdę miło, że wciąż są takie sytuacje.
A w temacie: polecacie coś do powieszenia, 64 calowej plazmy, na ścianie?
Chciałbym z tego miejsca baaaardzo podziękować koledze sote (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=7569) za bezinteresowne załatwienie pewnej kwestii z uchwytem do TV. ;) Dziękuję bardzo! :)
eeeee nie trzeba bylo az tak publicznie ;)
Ciesze sie ze wszystko u Ciebie dziala!
Do zakupu TV mam czas do lutego ale chcialem zapytac czy obecnie juz wszystkie firmy daja opcje odczytu mkv z napisami (najlepiej txt) z dysku po USB czy u niektorych to jeszcze kuleje ?
eristoff
22-08-2012, 10:19
Najlepszy telewizor polecany tutaj przez większość który ja też posiadam czyli Panasonic TX-P42G30E ma z tym spore problemy, napisy muszą być nie txt, chyba srt z odpowiednim kodowaniem ISO, i nie można ustawiać wielkości czcionki, ja do tego panasonica zbieram się z zamiarem kupna: Egreat R200S, będzie i NAS i wszystko odtwarzający odtwarzacz w jednym
Ja wychodze jednak z zalozenia ze nie po to mam wydac kase na TV żeby dokupowac dodatkowe pudelko do ogladania mkv. TV ma to odtwarzac i juz :) A zamiast bawienia w NASy itp. Tylko po to żeby filmy ogladac to zdecyduje sie po prostu na dysk zewnetrzny.
eristoff
22-08-2012, 13:04
Ja wychodze jednak z zalozenia ze nie po to mam wydac kase na TV żeby dokupowac dodatkowe pudelko do ogladania mkv. TV ma to odtwarzac i juz :) A zamiast bawienia w NASy itp. Tylko po to żeby filmy ogladac to zdecyduje sie po prostu na dysk zewnetrzny.
A ja wychodzę z założenia, że jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Telewizor ma dobrze wyświetlać obraz a odtwarzacz wszystko odtwarzać kropka
Chyba sobie TV wybrałem :) Co prawda zakup bedzie po swietach ale ..... chyba kupimy Samsunga ES5500. Czy ktoś z Was wie może jak sie sprawują zamienniki samsungowego uchwytu WMN1000 ? Bo 250zeta za oryginał to ciutke dużo...
Rafał_Sz
16-09-2012, 07:34
A ja sobie ostatnio zrobiłem a`la multiroom w mieszkaniu. Zamiast płacić N dodatkową kasę, zainwestowałem w przedłużacz pilota i ustrojstwo w postaci kabla iHDMI który przechwytuje klucz HDCP i umożliwia podłączenie dwóch TV FHD do jednego HD recordera. Fajnie, bo i z salonu i z sypialni mam dostęp do nagrań na dysku. Nie muszę też posiadać żadnej dodatkowej skrzynki.
Ten kabel (iHDMI) rozwiązuje też problem podłączenia dowolnego sprzętu nie obsługującego HDCP (np. monitora) do dekoderów HD.
Chyba sobie TV wybrałem :) Co prawda zakup bedzie po swietach ale ..... chyba kupimy Samsunga ES5500. Czy ktoś z Was wie może jak sie sprawują zamienniki samsungowego uchwytu WMN1000 ? Bo 250zeta za oryginał to ciutke dużo...Na pewno chcesz się pozbawić regulacji kąta?
Pewne to sa podatki i to ze D80 przepala na matrycowym :)
Rafał_Sz
16-09-2012, 07:42
No to jednak rozważyłbym uchwyt regulowany. ;)
Ja wiem o co Ci chodzi :)
Ja mam juz uchyt powieszony od roku czyli od zakupu i remontu mieszkania :) Tyle ze ten uchwyt byl przewidziany maxymalnie na 42 cale a ja jednak kupie wiekszy TV. I teraz wiem czy z uwagi na to obecne TV sa ciensze niż 2 czas jakis temu to sa też lzejsze i mi ten uchwyt wytrzyma czy nie. A ten samsungowy po prostu wpadl mi kiedys w oko. Ale racji troche masz z brakiem regulacji szczegolnie ze u nas dolna krawedz TV bedzie na wysokosci 150cm od podlogi
Rafał_Sz
16-09-2012, 08:00
Plazma swoje waży, trzeba uważąć, jak kupisz nawet 50" podświetlane ledami, powinno spokojnie wytrzymać.
LEDa bo jak porownywalem to wole jednak te oczojebne kolorki i lepsza ostrosc :)
Rafał_Sz
16-09-2012, 08:21
Ja ostatnio brałem LEDa do sypialni i się nieco zdziwiłem grubością wyświetlacza i wagą. Leciutkie. :)
Co ciekawe, sterowany z pilota uchwyt który zamontowałem w salonie waży 20 kg. Prawie tyle, co sam 40" TV.:)
Jak patrzylem w specyfikacje ES5500 to 46 cali wazy chyba 13kg
Rafał_Sz
16-09-2012, 08:39
To na jednym gwoździu możesz powiesić. ;):)
Zamiast płacić N dodatkową kasę
Już nie będziesz płać N żadnej kasy ;)
paparazzi89
16-09-2012, 12:09
Już nie będziesz płać N żadnej kasy ;)
o co chodzi? dali free ?
Alf, rozwiń bo ja Nke chciałem na święta :)
LEDa bo jak porownywalem to wole jednak te oczojebne kolorki i lepsza ostrosc :)
Już nawet moja teściowa ostatnio doceniła, że plazma jest lepsza. Niedawno zepsuł im się CRT i zmusiłem wręcz do zakupu niedrogiej plazmy Panasonica. Pomimo, że syn agitował za LCD, bo taki ma. Toshibę jakąś. Drugi syn jednak stanął po mojej stronie, wszak w obrazy różne gapię się zawodowo 21 lat i założył, całkowicie słusznie zresztą ( :) ) że wiem co mówię. Z sporą dozą niedowierzania zakupili jednak, ustawili i nie było żadnego WOW przez dobre 2 do 3 tygodni. Aż któregoś razu teściowa pojechała przypilnować dzieci starszego syna, tego od Toshiby. Widziała już wcześniej ten TV, ale z braku porównania nie opiniowała. Ot, TV jak TV. Wieczorem z nudów znów pooglądała i po powrocie oświadczyła teściowi, że już wie skąd te spory LCD i plazma. "Nasz to telewizor, a nie to co tamto...".
No dobra, to teraz ja jeszcze pognębię Was. Telewizor mam wybrany, przydałby się jakiś odtwarzacz + wzmacniasz + głośniki. Po raz któryś raz napiszę, że audiofil nie jestem, do teraz odsłu****ę wszystko z różnych plastikowych zestawów 5.1, ale zaczyna mnie to pomalutku drażnić. Słyszę różnicę między plastikowym kinem domowym, a drewnianymi, trójdrożnymi kolumnami z miniwieży. Generalnie nie zależy mi na jakimś hajendzie, chcę żeby brzmiało ładnie i mniej plastikowo, niż zestawu 5.1.
Nie chcę też od razu pompować dużej kasy w całość, chce się pomalutku zacząć przestawiać. Zależy mi na tym, żeby do wzmacniacza dało się podłączyć zewnętrzne źródła dźwięku przez s/pdif (kuńsolę, dekoder, Apple TV, takie tam...), więc dobrze, żeby tych wejść było kilka. No i do tego głośniki. Na początek chcę zwykłe stereo, ale też chcę mieć możliwość rozbudowania w przyszłości całości o głośnik centralny, czy jakiś subwoofer. Czy może jest sens kupić jakiś zestaw kolumn 5.1? Tak teraz sobie patrze na Allegro, takie zestawy zaczynają się już od 600 (np. takie coś: http://allegro.pl/kino-vk-7900-kolumny-x5-subwoofer-kable-3d-i2623394474.html ). Tylko czy jest sens się w coś takiego pchać?
Całość będzie miała zastosowanie ogólno-medialne. Trochę muzyczki posłuchać, czasem zagrać na PS, jakiś film obejrzeć z DVD/BD, czy nawet na uparciucha z TV z N-ki. Podkeślam po raz kolejny, nie jestem fanatykiem, wręcz przeciwnie.
I teraz tak... Odtwarzacz nie musi być kombajnem mogącym odtworzyć wszystkie możliwe formaty świata. Z definicji nie bawię się w takie rzeczy, bo mi się nie chce. Jak będzie miał, to dobrze, ale nie jest to priorytet. Ampli, jak już wspomniałem wcześniej powinien mieć jak najwięcej wejść optycznych, czy innych umożliwiających podłączenie dźwięku z zewnątrz. Nie musi być nowy. Kolumny? Hmm.. Tutaj zupełnie nie wiem, w którą stronę pójść. Dlatego liczę na Waszą pomoc, fajnie by było z konkretnymi przykładami. Całość części audio chciałbym na początek zamknąć w kwocie 2 - 2,5k.
powinien mieć jak najwięcej wejść optycznych
Wejście optyczne można bez problemu rozgałęzić. Trójnik kosztuje ok 20 zł plus jeden dodatkowy "centralny" światłowód. Plus z takiego rozwiązania dodatkowy taki, że nie trzeba przełączać wejść. Gra włączone w tym momencie urządzenie.
Rafał_Sz
16-09-2012, 15:02
o co chodzi? dali free ?
Alf, rozwiń bo ja Nke chciałem na święta :)Chyba Jackowi chodzi o to, że nie bedzie już N, tylko C+. :)
Chyba Jackowi chodzi o to, że nie bedzie już N, tylko C+. :)
Znów C+ pożre konkurencję jak kiedyś Wizję? Znów będą windować swoje i tak nietanie usługi.
Jak to nie będzie N ?? To może wziąć teraz ? Bo C+ ździera straszliwie
Tom - ja chcę LED a nie plazmę. Chyba dość jasno to napisałem. Więc możesz sobie oszczędzić strzępiania klawiatury na jedyną słuszną technologię bo nie jestem nią zainteresowany.
Tom - ja chcę LED a nie plazmę.
LCD LED a nie LED. LED to w ogóle co innego. :razz:
Boryszuk
16-09-2012, 15:20
Musisz mieć ostatnie zdanie, prawda? ;)
Jak to nie będzie N ??
Zły czas ;). Już nie ma N. Zgodzili się na fuzję. Francuzi przejmują Nkę oraz sporo akcji ITI. Ciekawe tylko kiedy oferta programowa się zmieni (rozszerzy)?
Musisz mieć ostatnie zdanie, prawda? ;)
Jak widać. ;)
Dążenie ludzi do zafundowania sobie czegoś, co z definicji i zasady działania kiepsko realizuje swoją podstawową funkcję, przerasta moją zdolność pojmowania. To tak jakby upierać się, że kamień to świetna poduszka. Twardy, ale przecież można kamień zemleć i uzyskać w ten sposób wełnę mineralną. Niby tak, ale to i tak nie będzie nigdy kacze pierze. Analogia idealna. LCD można dopracowywać do granic możliwości fizycznych ale nie da się zmienić natury rzeczy. LCD zawsze w pewnych kwestiach będzie gorszy od kineskopu. Przykład z teściową pokazuje, że 70-kobita, laik kompletny, jest w stanie po krótkim doświadczeniu samodzielnie dostrzec różnicę między prawie-poprawnym obrazem telewizyjnym a jego parodią. Zwyczajnie nie przechodzi mi przez głowę, jak 2x młodsi, bardziej obyci z techniką, mogą mieć z tym problem. Jedyne wytłumaczenie jakie udało mi się skonstruować, to kombinacja uprzedzeń, marketingu i celowego wprowadzania w błąd własnych zmysłów.
Jak widać. ;)przerasta moją zdolność pojmowania
Chyba masz rację z Twoją ograniczoną zdolnością pojmowania, skoro nie potrafisz zrozumieć, że wielu ludzi (w tym również z doświadczeniem i wiedzą w tej dziedzinie) widzi sprawę inaczej.
Chyba masz rację z Twoją ograniczoną zdolnością pojmowania
Naprawdę przytyk był niezbędny?
skoro nie potrafisz zrozumieć, że wielu ludzi (w tym również z doświadczeniem i wiedzą w tej dziedzinie) widzi sprawę inaczej.
Tym bardziej jest to niezrozumiałe. Jak można patrzeć i nie widzieć? Chyba, że się nie chce widzieć. Albo celowo się maskuje. To drugie jest typowe we wszystkich sklepach. Przecież nie mówię o rzeczach widocznych pod mikroskopem czy niuansach jak złote kable w audio. Różnica LCD/plazma jest duża i zauważy ją każdy, nawet ten z uprzedzeniami, czy inny, któremu płacą za chwalenie LCD.
Tylko Ty możesz? ;)
Robiono już różne porównania, łącznie z porównaniem tak obiektywnym, że trudno wskazać bardziej obiektywne (zaciemnione pomieszczenie z zamaskowanymi telewizorami, identycznym obrazem i jego źródłem). Skoro w tym porównaniu również wygrały LDKi, to znaczy, że ludzie widzą każdy po swojemu... i niekoniecznie tak jak TY.
Boryszuk
16-09-2012, 16:54
to znaczy, że ludzie widzą każdy po swojemu... i niekoniecznie tak jak TY.
No to źle widzą!
;)
Robiono już różne porównania, łącznie z porównaniem tak obiektywnym, że trudno wskazać bardziej obiektywne (zaciemnione pomieszczenie z zamaskowanymi telewizorami, identycznym obrazem i jego źródłem). Skoro w tym porównaniu również wygrały LDKi
Ciekawym co jest bardziej prawdopodobne: Testerzy kłamali czy procedura testowa dawała fory LCDkom? Trzeba być niewidomym żeby nie widzieć wad LCD, szczególnie w słabym świetle. Albo jakie trzeba mieć wymagania, aby pomimo nich stwierdzić, że LCD jest lepszy. Choć szczerze mówiąc, to drugie nie jest takie niewiarygodne. Masy lubią obraz oczojebny, dowodzą tego całe linie modelowe telewizorów i miliony sprzedanych egzemplarzy. Ma wyżerać oczy i nic innego nie jest ważne. Tyle, że drobny szkopuł - to nie jest wyznacznik jakości.
No to źle widzą! ;)
Możliwe. Albo kłamią.
Poniżej dobry, choć nieco przerysowany, przykład na dwie z głównych wad LCD. Na stole CRT, OLED i LCD. Zamiast CRT można spokojnie wpisać plazma, bo sposób wyświetlania, a co za tym idzie i cechy obrazu są identyczne:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC_4270-1.jpg
źródło (http://www.dday.it/userFiles/FCK/articles/5492/DSC_4270.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC_4266-1.jpg
źródło (http://www.dday.it/userFiles/FCK/articles/5492/DSC_4266.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC_4261-1.jpg
źródło (http://www.dday.it/userFiles/FCK/articles/5492/DSC_4261.jpg)
Testerzy kłamali czy procedura testowa dawała fory LCDkom?
Zacytuję z małą zmianą "Testerzy kłamali czy procedura testowa dawała fory CRT? ;) :D
. Różnica LCD/plazma jest duża i zauważy ją każdy, nawet ten z uprzedzeniami, czy inny, któremu płacą za chwalenie LCD.
Ja zauważyłem. I wybrałem LCD LED :mrgreen:
Zacytuję z małą zmianą "Testerzy kłamali czy procedura testowa dawała fory CRT? ;) :D
Testerami jesteśmy my, oglądający te zdjęcia. Nie ma na razie opinii na ich temat, więc ciężko mówić o prawdomówności testerów.
Każdy zorientowany w temacie łatwo zauważy, że prezentacja daje fory OLED. Jednak cechy CRT/plazmy i LCD widać jak na dłoni. Nie wierzę, żeby ktoś lubił świecącą na różne kolory czerń i herezje pod kątem. Jeśli ktoś wybiera LCD, to głównie dla wysokiej jaskrawości, różnych tricków elektronicznych "poprawiających" ostrość i innych mniej istotnych walorów. Kwestia wyważenia nielicznych cech pozytywnych i wad. Są zastosowania, np projekcja w dzień, w bardzo jasnym oświetleniu, kiedy wady są słabo widoczne. Wówczas bezkarnie można zastosować LCD. Przykładowo reklama opiera się w 100% o LCD i LED (te prawdziwe). Łatwiej w takich ekranach o wysoką jaskrawość.
Jednak typowy TV, pracuje przez dużą część czasu w dyskretnym domowym oświetleniu, oglądany z najróżniejszych, często bardzo ostrych kątów. Wówczas główne wady wręcz przytłaczają. Można je maskować jaskrawością, co zresztą się powszechnie robi. Z uwagi na ograniczony kontrast, jaki jest możliwy do obserwacji, można na tyle oślepić użytkownika, że świecąca czerń wyjdzie poza zakres percepcji. To typowy chwyt. Kto nie wierzy niech w sklepie po popatrzeniu na ekran skieruje wzrok w inną stronę, tam gdzie ciemniej. Wyraźnie da się wyczuć różnicę. Aż oczy potrzebują chwilę na adaptację. Potem znów można przenieść wzrok na ekran. Razi prawda? W domu mechanizm jest ten sam, tylko przy innych poziomach bezwzględnych jaskrawości ekranu i otoczenia. LCD musi razić bielą, inaczej będzie świecił czernią. Jedno z drugim jest nierozerwalnie związane.
Boryszuk
16-09-2012, 17:44
Ja zauważyłem. I wybrałem LCD LED :mrgreen:
Nie znasz się. Albo kłamiesz.
Testerami jesteśmy my, oglądający te zdjęcia. Nie ma na razie opinii na ich temat, więc ciężko mówić o prawdomówności testerów.
LCD musi razić bielą, inaczej będzie świecił czernią. Jedno z drugim jest nierozerwalnie związane.
Więc dlaczego z góry podważasz wiarygodność innych testerów?
Za to plazma będzie świecić żółcią zamiast bieli. Widziałem kilkadziesiąt plazm i żadna (w zakresie kolorów) mi się nie podobała.
Na prawdę nie dostrzegasz wad plazmy?
Tom, szkoda klawiatury, ludzie są głusi (sprzęt audio) i ślepi. Nic tego nie zmieni, nawet mam wrażenie że to się pogłębia w społeczeństwie (tak jak argumentem za LCD, że jest mniejsze zużycie prądu, tutaj to już można popłakać się ze śmiechu, nie wiedza jest straszna, no ale nie każdy "musi" być elektronikiem aby rozumieć sposób pracy LCD i Plazmy a co ma związek ze zużyciem prądu, no i na dodatek jakie ma to praktyczne przełożenie na nasze oszczędności, bo policzyć ile to faktycznie jest złotówek to przerasta przeciętnego kowalskiego, no ale po co liczyć, w reklamie wszystko powiedzieli). Tak naprawdę statystycznie to mało jest osób którym zależy na jakości, wierności przekazu, subtelności itd. LCD ma tyle wad że według mnie nie nadaje się na TV a tym bardziej do oglądania filmów. LCD efekciarski potrafi być, ale czy o to chodzi? chyba tak w tych czasach, widzimy to po telefonach które mają przewalone kolory do bólu, telewizory świecące tak że oczy bolą a artefakty widać na każdym cm obrazu, ipady pokazujące też że szara rzeczywistość nie jest szara tylko baaardzo kolorowa, itd. Ja osobiście mam bzika na punkcie audio i video. Obraz akceptowalny daje mi tylko plazma, taki najbardziej zbliżony do kinowego (programów tv nie oglądam wcale), nawet ją kalibrowałem, ciekawe ilu użytkowników TV to robi haha. To jest tak jak z monitorami, obrabiają fotki na TN-kach, nie wiem jak można ale widać ja jestem jakiś dziwny :). Naprawdę szkoda klawiatury, kupujcie co chcecie.
Więc dlaczego z góry podważasz wiarygodność innych testerów?
Jeśli ktoś twierdzi, że czarne jest białe, to trzeba raczej znaleźć odpowiedź dlaczego tak twierdzi a nie przyjmować, że mówi prawdę. Matematyk jeśli usłyszy, że 2x2=5, skupi się nad tym co i dlaczego wygaduje autor twierdzenia a nie będzie się zastanawiał nad wynikiem działania. Ja się zajmuję zawodowo obrazem i jeśli ktoś mówi, że LCD są lepsze, zastanawiam się o czym mówi rozmówca, a nie zastanawiam się nad lepszością LCD. Przedmiot rozmowy jest znany, nie ma sensu się nad nim rozwodzić.
Opisałem wcześniej kilka mechanizmów działania. Można je też wyjaśnić na przykładzie zdjęcia z trzema ekranami. Jest jasne, że sposób przygotowania pokazu ma "pokazywać" zalety OLED. CRT został wybrany taki aby miał jasny kolor zgaszonego luminoforu a LCD wybrany taki, aby miał wyjątkowo niski kontrast. To prezentacja przygotowana dla debili, bo mało kto zastanowi się nad tym dlaczego ów CRT jest szary. Przeciętny Kowalski zdeklasuje z miejsca CRT/plazmę, bo ekran nie jest czarny. Nawet nie pomyśli o tym, że powierzchnia ekranu jest oświetlona światłem z pokoju i im światła będzie mniej, tym ekran będzie ciemniejszy do czarnego włącznie. W tych samych warunkach LCD będzie odwrotnie, coraz jaśniejszy. Mimo niskiego lotu chwytów, możemy posłużyć się tym przykładem, bowiem widać doskonale różnicę co się dzieje jeśli konstrukcja ekranu CRT i plazmy opiera się na świeceniu tego co trzeba, oraz przy LCD na świeceniu całości i blokowaniu polaryzatorami tego co ma być ciemne. Rzecz jasna, można wybrać LCD który będzie miał dużo lepszy kontrast niż ten na zdjęciu. Efekt świecenia będzie dużo mniejszy. Ważne jest jednak, żeby uzmysłowić sobie, że nie jest w ogóle możliwe wyeliminowanie skutków ubocznych takiego sposobu tworzenia obrazu. Zawsze polaryzatory coś przepuszczą. Nie istnieją, przynajmniej na razie tak skuteczne, aby zablokować światło podświetlenia na tyle, żeby czarna część ekranu wyglądała jak zgaszony luminofor.
Za to plazma będzie świecić żółcią zamiast bieli. Widziałem kilkadziesiąt plazm i żadna (w zakresie kolorów) mi się nie podobała.
Plazma ma luminofory RGB a ich emisja jest ustawiana dowolnie. Wynika to z zasady działania. W takim ekranie, w przeciwieństwie do LCD, można dowolnie ustawić punkt bieli. Plazmy nie są żółte, a raczej LCD niebieskie. To z kolei wynika z zasady działania podświetlenia LCD i trendów rynkowych. Znów muszę przytoczyć przykład przeciętnego Kowalskiego, dla którego dominanta niebieskiego to biel. Zjawisko wynikające z fizjologii widzenia i znane od lat. Już nasze babcie dodawały niebieskiego barwnika do gotowania bielizny, żeby była "bardziej biała".
Na prawdę nie dostrzegasz wad plazmy?
Każdy typ ekranu ma wady. Generalnie w telewizji przez dziesięciolecia rządził kineskop. Zresztą nie bez powodu, bo cała telewizja powstała z zasady działania kineskopu. Jednakowoż kineskop ma wady. Jego naturalnym następcą dziedziczącym wszystkie zalety i w znikomym stopniu wady, jest właśnie plazma. Nic innego. Sama jednak ma też wady, np nie robi się ani PD ani monitorów plazmowych, ale nie ma innego rozwiązania które lepiej nadawałoby się na telewizor.
Tom, polecam poczytac czasem testy nowych modeli LCD, chociazby na hdtv - masa zdjec wiec widac co i jak. Chociaz po co ja to pisze.... W tym wypadku jakakolwiek dyskusja jest jalowa. A swoja droga to Cie podziwiam. Jak mozna być tak upartym...i nie rozumiec ze moze ludzie maja za przeproszeniem w anusie :) jak powstaje obraz a interesuje ich to w jaki sposob oni sami, indywidualnie, postrzegaja efekt finalny tego powstawania. Wiem... Wiem... Miliony ludzi ma po prostu zaburzaona percepcje i mozgi wyprane przez reklamy... Ehhh
Swego czasu jedynym slusznym wyborem na hdtv byla plasma - Pioneer Kuro, na szczescie zamowilem sobie usluge prezentacji trzech TV: Kuro PDP, JVC LCD i jeszcze jeden LCD.
Powiem tak - wady LCD mniej mi przeszkadzaly niz wady plazmy i wybralem LCD mimo namow sprzedajacego. W plazmie czern byla piekna, a biel.... byla szarawo-zoltawa (taki trik Pioneera aby poglebic czern serii 8).
Aczkolwiek - jak ogladam w sklepach TV (tak wiem - podkrecone kolory, kontrast jasnosc) to w niektorych przypadkach ich "plastikowosc" mi przeszkadza.
Dokladnie tak - "swego czasu" :) Teraz rozwoj LEDow umozliwia robienie coraz lepszych TV i tak też sie dzieje. Fakt ze na hdtv Kuro czesto jest punktem odniesienia ale trzeba też przyznac ze nawet posrod obecnie progukowanych TV Pionieer nie mialby sie czego wtydzic
Tom, polecam poczytac czasem testy nowych modeli LCD, chociazby na hdtv - masa zdjec wiec widac co i jak.
Zdjęcie trzech ekranów wziąłem właśnie z hdtv. I wie Pan co? W jednym z komentarzy ktoś napisał że czerń na LCD w tej prezentacji jest lepsza. :)
Biedni Ci co bezkrytycznie słuchają tego co wypisuje się na hdtv. Zna Pan powiedzenie o zimie i sandałach?
zamowilem sobie usluge prezentacji trzech TV: Kuro PDP, JVC LCD i jeszcze jeden LCD.
Powiem tak - wady LCD mniej mi przeszkadzaly niz wady plazmy i wybralem LCD mimo namow sprzedajacego. W plazmie czern byla piekna, a biel.... byla szarawo-zoltawa
I to jest najlepszy dowód na to co wcześniej napisałem o wymaganiach i powszechnym upodobaniu oczojebnego, zupełnie wykręconego obrazu.
Teraz rozwoj LEDow umozliwia robienie coraz lepszych TV i tak też sie dzieje.
Z punktu widzenia jakości w TV LCD nie stało się nic istotnego przez ostanie 5 lat.
Panowie, proszę się nie kłócić... ;-)
Wrócę do swojej sprawy... Googlam sobie i googlam i budżet mi się coraz bardziej naciąga... Kurde, wiedziałem, że tak będzie...
Sorki, że tak do Allegro linki wsadzam, ale najwygodniej tak, bo tam wszystko jest w jednym miejscu.
- Głośniki (http://allegro.pl/vk-7830-voice-kraft-model-5-1-kino-domowe-czarny-i2633156486.html) - Czy są one warte są cokolwiek? Czy jest sens pchać się w zestaw 5.1, czy może za podobne pieniądze na początek lepiej kupić same fronty, a później ewentualnie pomyśleć o rozbudowaniu zestawu o dodatkowe elementy?
- Wzmak. TEN (http://allegro.pl/denon-avr-1312-avr1312-gw-pl-3-lata-miazga-cenowa-i2601007586.html), czy TEN (http://allegro.pl/amplituner-yamaha-rx-v467-hdmi-1-4-3d-i2623205875.html)?
Ja wiem, że to nie jest jakiś hajend, ale na tyle mogę sobie w tej chwili pozwolić. Więc proszę, nie radźcie, żebym sobie dozbierał, dołożył do czegoś droższego. Bo jak zacznę dozbierywać, to przez następny roki nic nie kupię.
MARS CooL
16-09-2012, 23:34
Miałem Kuro - wisi tam gdzieś u rodziców, miałem LCD Samsunga z serii 6 2 szt, teraz w domu LCD LED Samsung es 8000 + Plazma Pan G50. Wg mnie nie da się określić co wygrywa w konkurencji co lepiej kupić. Panas w salonie bo wieczorem oglądamy i nawet nie próbuje porównywać wtedy do Samsunga. Led u chłopaków bo lepiej się sprawdza przez dzień.
tutaj link do testu 4 Tv (skalibrowanych)
http://hdtvpolska.com/topic/28236-mega-test-lg-led-3d-47lm765s-vs-sony-46hx850-vs-samsung-es8000-vs-panasonic-st50/page__st__0
Wrócę do swojej sprawy...
Z doborem, lepiej byłoby poczytać audiostereo. Osobiście, na bazie swoich doświadczeń, uważam że trzeba zdecydować się albo na 5.1 albo na stereo. Zrobienie systemu który będzie zarówno efektowny w kinie domowym i jednocześnie dobrze grał w stereo jest bardzo kosztowne. Przeszedłem już podobną drogę na której początku Pan stoi i jeślibym jeszcze raz zaczynał, to od dobrego stereo. Dobrze zrobione stereo gra dobrze w połączeniu z filmem, ale zestaw do KD nie gra jak należy w stereo. Wcześniej robiłem wielokrotnie te same błędy i kombinowałem z systemem 5.1. Do tego stopnia, że ładowałem się nawet w bardzo drogie amplitunery a grało słabo. Stłumione jakieś, bez dynamiki, albo bum-syk. Znacznie łatwiej zrobić dobre stereo.
Najważniejszym elementem są głośniki. Można spokojnie szukać na rynku wtórnym, zaoszczędzić można dużo pieniędzy. Konkretne marki znajdzie Pan na audiostereo. Ja odkąd osiadłem na sprzęcie (przynajmniej na razie) docelowym, nie jestem na czasie. Acz z tego co pamiętam, dobre i tanie to np Paradigm, wiele serii B&W da się kupić w ludzkich cenach.
Wzmacniacz nie powinien być napchanym elektroniką i procesorami potworem do KD, a musi mieć po prostu dużą wydolność prądową. Stara dobra szkoła mówi, że wzmacniacz kupuje się na wagę. Im cięższy tym lepiej gra. Konstrukcja im prostsza tym lepiej. Ciekawe wrażenia daje zaglądnięcie do wzmacniacza lampowego. Parę drutów i to wszystko. A jak gra.... miód dla uszu. Jakiś czas temu u znajomego kątem ucha zauważyłem że lecąca w tle muzyczka bardzo ładnie brzmi. Zero agresji, cicho a jednocześnie z dobrą dynamiką. Na jakichś wyłączonych wielgachnych kolumnach stały dodatkowe, malutkie zasilane z wzmacniacz lampowego, znanej każdemu z badziewia, firmy Manta (sic!). Kosztowało toto całość z głośnikami, w markecie, kilkaset zł. Dłuższy czas zbierałem szczękę i uszy z ziemi.
Problemem dla wzmacniacza jest zmienna i bardzo mała impedancja głośników i konieczność "pchnięcia" w nie odpowiedniego dużego prądu żeby poruszyć nieruchawe membrany głośników. A prąd bierze się z transformatorów. Wielkie i ciężkie żelastwo napędzi głośnik, da miękkość, dynamikę. I wcale nie mówię o głośności. Najtrudniej uzyskać ludzkie brzmienie właśnie przy małych poziomach głośności.
Jako wejście dobrze zastosować zewnętrzny przetwornik cyfowo-analogowy, tzw DAC. Wyciągnięcie tego bloku na zewnątrz wzmacniacza daje niewiarygodnie dużo. Ma toto wejścia cyfrowe spdif, toslink a na wyjściu daje zwykły, ale dobrej jakości sygnał stereo na wejście przedwzmacniacza. Znane są opinie, skądinąd prawdziwe, że gdyby konsola PS3, robiąca za odtwarzacz sieciowy, w połączeniu z niedrogim DAC-em była obłożona płytami z aluminium to żaden audiofil nie pogardziłby dźwiękiem. Problem tylko, że DAC-e są z reguły stereo i w razie rozbudowy systemu do 5.1 trzeba będzie się posłużyć wbudowanym przetwornikiem w amplituner. Z jednej strony niewielki problem bo KD ma mniejsze wymagania, ale z drugiej jak się posmakuje lepszego, to wsadzanie znów waty w głośniki nie brzmi dobrze. Oczywiście mówię o poziomie wymagań, kiedy chce się usłyszeć niedoskonałość brzmienia i wybrzmiewania struny gitary tak jak słyszanej w naturze, a nie zmasakrowane w dynamice plum, plum, plum...
MARS CooL
16-09-2012, 23:48
Z doborem, lepiej byłoby poczytać audiostereo
to tak jakby poczytać forum nikona w celu zakupienia pierwszego aparatu ;)
od 3 miesięcy męczę się z moim kinem domowym, znaczy miało być kino teraz będzie stereo. Tak jak pisze Tom najlepiej od tego zacząć. W moim przypadku trafiłem na dobrych ludzi którzy pozwolili dobrze wydać kasę ;)
Tylko że jak stereo to szkoda kupowac amplituner do KD. Ja mam 5.1 i nie wyobrazam sobie zebym miał teraz oglądać filmy w stereo. Nawet te bez DD lub DTS przerabiam amplitunerem na pseudo 5.1 bo jakoś lubie jak mi samolot leci zza pleców :) :)
MARS CooL
17-09-2012, 00:10
Teraz jakieś tam KD mam. Samolot za głowy leci ale nic poza tym. Muzyki, koncertów nie da się słuchać . Dlatego stwierdziłem że zrobię porządne. Po za budżetowaniu wystarczy na fronty i najniższą półkę audiofilskiego wzmaka. W przyszłym roku dorabiam głośnik środkowy + surround i kupuję klocek do KD. Za dwa lata wzmacniacz dobrany do gustu.
i kupuję klocek do KD. Za dwa lata wzmacniacz dobrany do gustu.
Pewnym wyjściem, chyba zresztą najlepszym, jest rozdzielenie końcówek i przedwzmacniaczy. Rotel takie coś robi z tańszych. To dział audio Rolanda, jakość dobra, a dzięki produkcji w PRC cena ludzka. Na rynku wtórnym też tego sporo za ułamek wartości nowego, a się za bardzo nie zużywa, więc przy ograniczeniach budżetowych, śmiało można brać. Osobno klocek przedwmacniacza czy do stereo czy do KD i osobno klocki końcówek mocy. Można spokojnie kupować po kawałku i mieć cały czas dobrą jakość bez kupowania i sprzedawania tymczasówek. Dodatkowo wiadomo, że do stereo trzeba większej mocy, więc można do głośników stereo/frontowych osobną końcówkę stereo a pozostałe kanały osobno na mniejszym/tanszym. Zintegrowany wzmacniacz 5.1 będzie do wyboru, albo mniej optymalny albo gorszy jakościowo.
Teraz jakieś tam KD mam. Samolot za głowy leci ale nic poza tym. Muzyki, koncertów nie da się słuchać .
To zalezy. Dla porownania odpalilem sobie koncert Mylene Farmer w stereo a potem pliczek z samym dzwiekiem z tego koncertu ale w HD Audio. Sluchane na 5.1 i roznica jak dla mnie kolosalna. Oczywiscie na korzysc 5.1.
Z aplitunerow KD najlepiej chyba w stereo graja HK.
MARS CooL
17-09-2012, 01:19
Tom ale w moim przypadku nie do zrealizowania - może za parę lat będę miał wiedzę żeby tworzyć zestawy z 2 ręki. Teraz muszę bazować na w miarę na jakości sprzęcie ale chcę też nieco wygody. Od stereo potrzebuję aby powrócić trochę do młodości i nadrobić stracony czas. Od KD efektów. Myślałem ze uda się to szybko i że technika poszła do przodu jak w telefonach a tu d..a. Odsłuchałem mnóstwo zestawów i niestety ciężko usłyszeć coś w normalnych pieniądzach. Kolumny będą polskiego producenta ale obudowy zrobię sam, wzmacniacz primare I21 o ile zagra tak jak się spodziewam do tego podłącze dotykowy laptop dell z obrotowym ekranem i odpowiednim oprogramowaniem - zastąpi on osobne klocki jak CD czy Bluray. Potem będę kombinował z KD. Albo będzie to dobry ampli albo myślałem zrobić to tak jak piszesz. Docelowym wzmacniaczem będzie Struss a primare może do efektów.
Strus nie da się zastąpić KD stereo i odwrotnie, jak masz dobry materiał w 5.1 do na stereo obcinasz sporo mięsa. Z ampli ładnie grają marantz - ale niestety to nie ta droga i jestem bardzo zawiedziony że znowu muszę tyle czasu poświecić aby to ładnie zgrać
do tego podłącze dotykowy laptop dell z obrotowym ekranem i odpowiednim oprogramowaniem - zastąpi on osobne klocki jak CD czy Bluray.
Komputer jako źródło to bardzo dobry pomysł, ale podam pod rozwagę nieco inną wariację. Nie laptoka. Zamiast kompa z ekranem, jakikolwiek inny, cichy, np miniaturowy na Atomie i do tego wtyczka do Foobara umożliwiająca zdalne sterowanie. Plusy są bezsprzeczne. Kompa można złożyć lub kupić całkiem bez wiatraków. Foobar jako odtwarzacz jest lepszy niż iTunes czy jakikolwiek Mediacenter a steruje się tym z Iphone albo Ipada zdalnie z kanapy, mając albumy i listy przed oczami. Wygoda niesamowita.
A mnie ostatnio coś drażni komputer jako źródło. Mój ampli odtwarza muzyczkę z USB, łącznie z FLACzkami i coraz częściej mam wrazenie że gra lepiej niz kiedy muzyczka leci z kompa. Dużej róznicy nie ma ale jednak. Minusem jest upierdliwe wyszukiwanie utworów...dlatego czasem sobie wrzucę na pen drive jakies 2 płytki Sade i i pen przez kilka dni siedzi w amplitunerze
mam wrazenie że gra lepiej niz kiedy muzyczka leci z kompa
Zależy jak leci. Jeśli z pokładowej dźwiękówki nic dziwnego. Z reguły koszmar. Jeśli z spdif lub toslinka przez wewnętrzny DAC wzmacniacza, też najczęściej nie jest najlepiej. Optymalnie jest jeśli z spdif lub toslink przez zewnętrzny DAC a potem do wzmacniacza. W skrajnym wypadku można przez USB do DAC, przetwornik robi wówczas jako karta dźwiękowa i do wzmacniacza, ale wtedy gęste FLAC będą okrojone do 16bit 44,1KHz czyli do jakości CD.
Spdif. Żeby to wyszukiwanie utworow bylo szybsze i proste w obsludze to po prostu podpialbym dysk z cala muzyczka na stale. Ale wygoda obslugi playerow na kompie jest jednak nie do zastapienia.
MARS CooL
17-09-2012, 02:15
Komputer jako źródło to bardzo dobry pomysł, ale podam pod rozwagę nieco inną wariację. Nie laptoka. Zamiast kompa z ekranem, jakikolwiek inny, cichy, np miniaturowy na Atomie i do tego wtyczka do Foobara umożliwiająca zdalne sterowanie. Plusy są bezsprzeczne. Kompa można złożyć lub kupić całkiem bez wiatraków. Foobar jako odtwarzacz jest lepszy niż iTunes czy jakikolwiek Mediacenter a steruje się tym z Iphone albo Ipada zdalnie z kanapy, mając albumy i listy przed oczami. Wygoda niesamowita.
Myślę jednak o laptopie z dobrą baterią. Jest duża różnica w jakości nagrań i dużo mniej zakłóceń gdy działa na baterii. Wydaje mi się jako jeden z ważnych elementów. Kolejny plus to mobilność będę mógł zabrać do kumpla czy w góry bez zabawy w kolejny sprzęt.
Jest duża różnica w jakości nagrań i dużo mniej zakłóceń gdy działa na baterii.
:shock:
Nie, no aż tak nie jestem walnięty żeby słyszeć różnicę kiedy komputer gra na baterii a kiedy na zasilaczu. ;)
A poważniej, dobry zasilacz z przetwornicą impulsową o dużej częstotliwości nie ma szans wprowadzać słyszalnych zakłóceń. Na oscyloskopie widać oczywiście różnicę w nieidealnym przebiegu napięcia w stosunku do ogniwa, ale jeśli ktokolwiek słyszy wpływ na zachowanie sygnału na wyjściu spdif, to po prostu sądzę, że ma uszkodzony komputer. Poza tym nie tu leżą najgorsze wąskie gardła.
Kolejny plus to mobilność będę mógł zabrać do kumpla czy w góry bez zabawy w kolejny sprzęt.
Jestem zwolennikiem większej ilości sprzętu ale wyspecjalizowanego w konkretnych zadaniach. Komputer który z powodzeniem może robić za audiofilskie źródło to koszt kilkuset zł. Stawia się wśród klocków audio, konfiguruje i zapomina/korzysta. Nie widzę sensu zaprzęgania do tego notebooka. A co jeśli żona zechce posłuchać muzyki a Pan będzie u kumpla? ;)
MARS CooL
17-09-2012, 09:54
Być możne słuchałem walniętego sprzętu ale słychać było różnicę zdecydowanie w utworach gdzie prym wiodły instrumenty. Masz racje za kilka stów nie ma co kombinować. Laptopa mam we firmie - praktycznie nie używanego, znaczy robi teraz czasami za stację do prezentacji. Nie będzie TV tylko projektor wiec musiałby być dodatkowy monitor a to mi nie pasuje do koncepcji mebli. Jak nie wyjdzie z laptopem poproszę cię o podpowiedz jak takiego blaszaka dobrze złożyć.
BugsBunny
27-09-2012, 18:10
Kurde nie będę oryginalny ale pomóżcie wybrać, bo się miotam:
Samsung LED 46cali UE46EH5450 - będzie za 2597
czy plazma Panasonic TX-P50UT50E 3D, za jakieś 3450?
Różnica w cenie jest istotna. Pokój 20m2, do TV jakieś 4m. Dekoder Cyfra+ i DVD, żadnych bluryjów, konsol itp.
Jak różnica w cenie jest istotna to bierz Samsunga. Zapewne z obu będziesz zadowolony przy czym Samsung jest bardziej multimedialny i czyta wszystkie ważne formaty z USB
BugsBunny
27-09-2012, 18:20
Jak różnica w cenie jest istotna to bierz Samsunga. Zapewne z obu będziesz zadowolony przy czym Samsung jest bardziej multimedialny i czyta wszystkie ważne formaty z USB
no 850zł na ulicy nie leży. W sklepie nie bardzo widać jakieś sensowne różnice między plazmą a LED LCD. Zawsze mi się zdawało że plazma jest lepsza - kąty, kolory, czernie - a jakoś tego nie widziałem.
Jezeli ktos lubi sztuczny i teatralny obraz przy 720p i 1080i/p to mozna brac lcd, w plazmie obraz jest bardziej naturalny.
W sklepie sie nie porownouje nic bo tam ustawiaja wszystko w taki sposob, aby klient wybral konkretny produkt.
Ja mam plazme Panasonica od jakis 3 lat i porownujac obraz w HD do leda Sony (jakis wysoki model za 6 tys) jaki ma moja szwagierka to nigdy bym nie kupil nic innego jak plazma. w soniaczu obraz jest bardzo teatralny (podczas ogladani akanalow hd), u mnie jest o wiele naturalniej, jakby to powiedziec obraz jest bardziej kinowy.
Ostatnio moja siostra kupowala TV, namowilem ja na plazme Panasa w rozmiarze 50 cali. Ze chciala brac na 10 rat 0% udala sie na zakupy do Euro. Wybrala TV, jednak okazalo sie, ze maja tylko egzemplarz wystawowy, ale nie dadza na niego zadnego upustu. Siostra nei chciala macanego telewizora wiec zaproponowali, ze sprowadza z magazynu z innego sklepu. siostra sie zgodzila, podpisala umowe kredytowa. Za 2 dni pojechala odebrac TV (ten wystawowy stal tam gdzi eostatnio wiec go jej nie zapakowali). W domu rozpakowywanie. Pierwszd podejrzenie - tv zapakowany jest tylko w styropiany, brak folii. Nastepnie okazalo sie, ze nie zawiera instrukcji obslugi, a na ekranie jest pelno odciskow dloni. Podlaczenie i dziala ok. Przez fejsa poinstruowalem jak wejsc w menu serwisowe i sprawdzic ilosc wyswieconych godzin.
Okazlo sie, ze ten "nowy" telewizor ma przepracowane juz 1152 godziny i 101 wlaczen, czyli chodzil sobie w jakims sklepie przez ponad 3 miesiace dzien w dzien. Siostra dzwoni do centrali euro bo nei mogla znalezc numeru do sklepu. Pani wysluchala wszystkiego tak jakby to byla codzienosci u nich w pracy po czym kazala skorzystac z reklamacji. Po dlugiej rozmowie skonczylo sie na napisaniu zazalenia. Po paru dniach odpowiedz ze sklepu, ze TV wg nich jest nowy, a zalaczone zdjecie z iloscia wyswietlonych godzin o niczym nie swiadczy. Szwagier sie zdenerwowal, napisal do panasonica o problemie i dostal odpowiedz, ze jest to jak najbardziej tv uzywany, a nie nowy egzemplarz. Znowu kontakt z Euro, przedstawienie opinii panasa i straszenie pozwem sadowym. Wkoncu zgodzili sie na wymiane odbiornika, ale zaznaczyli, ze nie maja nigdzie na magazynie tylko same wystawowe. Takze wiec siostra zmuszona byla wziasc drozszy model z doplata ok 100 zl. dzisiaj miala odbierac nowy TV, ciekawe czy tym razem wszystko bedzie ok.
i teraz moral z tej histori, ze koniecznie wszystko trzeba w tym sklepie sprawdzac przy pracownikach, zeby uniknac podobnych problemow.
Rafał_Sz
27-09-2012, 18:51
Jakby ktoś chciał sobie zrobić "multiroom" z enki, to bezproblemowo da się "rozbroić" protokół HDCP za pomocą kabla iHDMI. Sprawdzone, działa, wszystkie wyjścia w n recorderze są aktywne, więc przy odrobinie kombinacji da się mieć jeden tuner i TV w salonie, a drugi TV w sypialni bez tunera. Wystarczy ten wspomniany kabel iHDMI i bezprzewodowy przedłużacz pilota. nSplitter też się sprawdza, ale wychodzi 2X drożej.
Wolę dyszkę miesięcznie zapłacić niż ciągnąć tyle kabli po całej chacie
Rafał_Sz
27-09-2012, 18:57
Wolę dyszkę miesięcznie zapłacić niż ciągnąć tyle kabli po całej chacie2 dyszki miesięcznie jak chcesz mieć sterowanie masterem i dostęp do dysku. :)
Poza tym to tylko jeden kabel trzeba ciągnąć. :)
Tak w kwestii plazma czy LCD... Od dwóch lat mam Soniacza LCDeka (nie ledowego) i ostatnio kupiłem plazmę Panasa TX-P50G30. Bez bajerów 3D itd. Jak trochę pooglądałem na nim TV i później założyłem multiroom przy Soniaku, to nie mogłem się z tym LCDekiem ogarnąć. Do tej pory nie mogę. Jak przed nim siadam, to pierwsze, co robię, to odruchowo sięgam po pilota i zaczynam grzebać w ustawieniach obrazu. No nie idzie tego wyregulować, żeby jakoś po ludzku świeciło.
BugsBunny
27-09-2012, 20:02
Od dwóch lat mam Soniacza LCDeka (nie ledowego) i ostatnio kupiłem plazmę Panasa TX-P50G30.
To prawie ten model Panasa który mnie interesuje. Że są gorsze LCD to ja wiem, ale akurat ten Samsung zbiera bardzo dobre opinie za obraz - może ktoś miał okazję go poużywać?
MARS CooL
27-09-2012, 20:07
Tak w kwestii plazma czy LCD... Od dwóch lat mam Soniacza LCDeka (nie ledowego) i ostatnio kupiłem plazmę Panasa TX-P50G30. Bez bajerów 3D itd. Jak trochę pooglądałem na nim TV i później założyłem multiroom przy Soniaku, to nie mogłem się z tym LCDekiem ogarnąć. Do tej pory nie mogę. Jak przed nim siadam, to pierwsze, co robię, to odruchowo sięgam po pilota i zaczynam grzebać w ustawieniach obrazu. No nie idzie tego wyregulować, żeby jakoś po ludzku świeciło.
To prawda mam to samo - nie idzie oglądać LCD wieczorem a zwłaszcza z podświetleniem Led. W salonie mam takiego Panasa i po prostu ja czy żona prawie w ogóle nie ingerujemy w ustawiania obrazu. No czasami w niedziele po południu jak słoneczko zaświeci. W pokoju dzieciaków LCD led Samsunga nie do ogarnięcia. Do tego przy przełączaniu obrazu programy bardzo ładnie na Panasie się dopasowują do ekranu a w Samsungu trzeba to cały czas regulować i to mnie dodatkowo bardzo denerwuje.
Rafał_Sz
27-09-2012, 20:11
To prawie ten model Panasa który mnie interesuje. Że są gorsze LCD to ja wiem, ale akurat ten Samsung zbiera bardzo dobre opinie za obraz - może ktoś miał okazję go poużywać?Kupiłem z tej serii 32" do sypialni. Drugi raz bym nie kupił. Mój 5 letni Szajsung 40" z serii 7 "na lampach" bije tę piątkę na łeb, na szyję.
W serii 5 na podświetleniu LED zapomnij o czerni - kupa straszna. Za to Smart TV działa świetnie, zwłaszcza YT. :)
MARS CooL
27-09-2012, 20:15
Kupiłem z tej serii 32" do sypialni. Drugi raz bym nie kupił. Mój 5 letni Szajsung 40" z serii 7 "na lampach" bije tę piątkę na łeb, na szyję.
W serii 5 na podświetleniu LED zapomnij o czerni - kupa straszna. Za to Smart TV działa świetnie, zwłaszcza YT. :)
podłączałem z tej serii bratanicy w wersji 40' - Smart TV działa elegancko - Na pierwszy rzut obraz wow ale trwa to jakieś 5 min - dla dzieci się nada ;)
a ja sobie styczniu tego przeokropnego LEDa zafunduję :) Samsunga, a jakże. ES6100 w wersji 46 cali. Juz kiedys pisałem że byłem w salonie firmowym Samsunga w Londynie. Oni nie maja raczej żadnego interesu regulowac coś lepiej a cos gorzej. I popatrzyłem sobie na różne obrazki i jednak wolę LED. Info dla dociekliwych - byłem trzeźwy i nie mam wady wzroku :)
Oni nie maja raczej żadnego interesu regulowac coś lepiej a cos gorzej.
Nie musza bo nie stoja obok konkurencji, z ktora moznaby go porownac.
BugsBunny
27-09-2012, 22:28
Na pierwszy rzut obraz wow ale trwa to jakieś 5 min - dla dzieci się nada ;)
W porównaniu z czym? Bo ja więcej niż 3.5kzł wydać nie zamierzam, nie na telewizor. Ta wspomniana plazma Panasa to max, i szczerze mówiąc wolałbym taniej, chyba że wtedy wyraźnie gorzej.
Pewnie w porownaniu z plazma...
Musisz mniej wiecej wiedziec czego oczekujesz. Zrob rachunek sumienia i na poczatek zdecyduj czy wolisz LED czy plazme. Zastanow sie jest dla Ciebie wazne i 3D, multimedia itp. Itd. Dla mnie na przyklad wazne jest czytanie mkv i napisow txt. Samsung w tej kwestii bije Panasa na glowe czyli akurat ten wybor mam juz z glowy. I tym tropem bym podazal na Twoim miejscu
MARS CooL
27-09-2012, 23:12
W porównaniu z czym? Bo ja więcej niż 3.5kzł wydać nie zamierzam, nie na telewizor. Ta wspomniana plazma Panasa to max, i szczerze mówiąc wolałbym taniej, chyba że wtedy wyraźnie gorzej.
przez pierwsze 5 minut nie widzisz wad jak na czymś ci bardzo zależy a potem musisz z tym żyć jeśli kupisz.
za Panasa dałem 3,5k i jestem zadowolony w końcu. Za leda dałem 6k i korzystają z tego dzieciaki. Prawde mówiąc na obu da się oglądnąć lecz plazma delikatniejszy obraz ma i bardziej subtelny. Ale ja oglądam nocami, mam ciemny salon wiec bardziej się sprawdza. Do jasnego pomieszczenia bym się zastanowił bo dla mnie remis a ledy lepiej jednak wyglądają ;)
Ja polecalem plazmy zawsze kazdemu. W sumie w rodzinie u mnie sa praktycznie same panasy teraz i kazdy mega zadowolony. Ja uzytkuje model 42s10e od ponad 3 lat juz i po nowym roku bede zmienial na kolejna plazme panasonica, ale minimum 50 calowa bo te 42 to jakies male juz sie wydaje :)
Co do mkv to panasonicy czytaja bez problemu, nowe modele moga tez nagrywac programy z tv na pendrive'a lub karte sd :)
BugsBunny
28-09-2012, 20:19
A z rzeczy praktycznych - kupował ktoś z Was w OleOle! ?
A z rzeczy praktycznych - kupował ktoś z Was w OleOle! ?
to to samo co Euro, nawet layout strony maja podobny. kupilem pralke w oleole i przywiezli pracownicy Euro.
Przeczytaj moja historie na temat zakupow i sie zastanow czy chcesz od nich brac :)
BugsBunny
28-09-2012, 20:41
Przeczytaj moja historie na temat zakupow i sie zastanow czy chcesz od nich brac :)
miałeś pecha :wink:
miałeś pecha :wink:
Nie ja tylko moja siostra. Zreszta kiedys chcieli podobni ewydymac moich znajomych na kupnie aparatu, wcisnac uzywke w cenie nowki bez upustu. Ja kupilem u nich statyw i dopiero po kilku miesiacach zauwazylem, ze jest lekko polamana stopka.
BugsBunny
29-09-2012, 17:27
Nie ja tylko moja siostra. Zreszta kiedys chcieli podobni ewydymac moich znajomych na kupnie aparatu, wcisnac uzywke w cenie nowki bez upustu. Ja kupilem u nich statyw i dopiero po kilku miesiacach zauwazylem, ze jest lekko polamana stopka.
W najgorszym razie mogę zwrócić. Jak sprawdzić ilość włączeń i przepracowanych godzin w panasie?
W najgorszym razie mogę zwrócić. Jak sprawdzić ilość włączeń i przepracowanych godzin w panasie?
Tu masz co i jak powciskac zeby dostac sie do menu serwisowego: http://www.hdtv.com.pl/forum/817525-post3.html
BugsBunny
29-09-2012, 17:39
Tu masz co i jak powciskac zeby dostac sie do menu serwisowego: http://www.hdtv.com.pl/forum/817525-post3.html
Dzięki. Wszystkie mają tak samo?
Tak, przynajmniej te ktore sprawdzalem wiec wszystko od modelu x10e przez g30e do ut50e.
Czy ktoś może wypowiedzieć się nad tą plazmą: Samsung PS51E550? Jak ona ma się do Panasa: TX-P50ST50B?
Rożnica w cenie jest diametralna bo aż 400 GBP na korzyść Samsunga.
Warto dopłacać do panasa? Potrzebuje plazmy minimum 50" Full HD z FreviewHD oraz z DLNA
Rafał_Sz
06-10-2012, 22:36
Ja tylko napiszę o tym Samsungu, bo miałem z nim do czynienia. Obraz wymaga dość głębokiej korekty w ustawieniach, żeby dało się to oglądać. Nie wiem czemu, ale fabryczne ustawienia są straszne. Po korekcji całkiem, całkiem.
OK, dzięki. Może ktoś jeszcze porówna z panasem. Nie spieszy mi się. Mogę poczekać bo chce kupić dopiero w listopadzie bądź grudniu
Boryszuk
06-10-2012, 22:54
To poczekaj do "po świętach". Ceny lecą wtedy na łeb na szyję.
jakoś nie wierze by ten panas diametralnie staniał... od dłuższego czasu obserwuje ceny i stoi cały czas na tym samym poziomie
A ma ktos pomysl na alternatywe dla Samsunga 46ES6100 ? Bo na razie w kwocie do 3200-3300 nic ciekawszego nie znalazlem. 46 cali mnie tylko interesuje
Mama mnie dziś poprosiła o pomoc w zakupie telewizora, jedziemy do EuroRtvAgd w Nowym Sączu.
Wielkość: 32-37 cali (jak na razie)
Kwota zakupu: do 2000 zł, najlepiej mniej
Na co zwrócić uwagę? Odświeżanie?
Proszę o pomoc.
BugsBunny
17-10-2012, 10:37
Mama nie dziś poprosiła o pomoc w zakupie telewizora, jedziemy do EuroRtvAgd w Nowym Sączu.
Proszę o pomoc.
Obejrzeć wszystko, wybrać model, absolutnie nie kupować na miejscu ( chyba że jakiś okazyjny egzemplarz po przecenie ). Z netu będzie taniej, i można oddać do 10 dni.
Jak dla mamy to pewnie olać wszelkie 3D, internety, karty, nagrywania i inne bajery.
Właśnie trza na miejscu kupić bo... tak :)
Czy 100 Hz odświeżania to już ok?
Mama mnie dziś poprosiła o pomoc w zakupie telewizora, jedziemy do EuroRtvAgd w Nowym Sączu.
Proszę o pomoc.
Jak kupujesz w Euro to przedewszystkim zweryfikuj czy wybrany TV jest faktycznie nowy. Moja siorka kupowala nowke plazme, jeszcze czekala 2 dni az sciagna nowke z jakiegos magazynu, a okazalo sie, ze miala wyswiecone juz ponad 1100 godzin. Poszukaj sobie info w necie jak w wybranym typie tv wejsc w menu serwisowe i sprawdzic czas pracy telewizora.
MARS CooL
17-10-2012, 18:21
Właśnie trza na miejscu kupić bo... tak :)
Czy 100 Hz odświeżania to już ok?
Kupiłem dla teściowej za 950zł samsunga HD Ready i powiem że do naziemnej zdecydowanie dobry. Nie potrzeba bajerów bo starsi ludzie mają z tym problem. Wręcz wydaje mi się że obraz lepszy niż na podobnej wielkości 32' Full HD.
Chciałbym kupić TV na dniach, oto wymagania:
- 40-42 cale
- wi-fi lub gniazdko LAN
- zainstalowana przegladarka, youtube itp.
Mam problem z tym ostatnim, gdyz ostatnio bylem u znajomego, ktory ma samsunga 32 cale z serii 5000. Podlaczyl go kablem do router, zainstalowal aplikacje na iPad'a i ma mozliwosc wysietlania filmow z youtube'a, zdjec z flickr'a, uzywania FB - fajna sprawa. I chyba cos takiego mi wystarczy :)
TV bedzie uzywany do:
-TV - kablówka lub cyfrowa naziemna - 10-20%
-DVD - 10%
-filmy z dysku lub z kompa po HDMI - 40-50%
-xBOX - 30%
Cena - max 2300.
Na chwile obecna zainteresowany jestem Samsungiem UE40ES5500. Znajdzie sie cos lepszego w tej cenie?
Potrzebuję szybkiej porady co do plazmy do ok 3000zł, jak największa, miło ok 46-50". Trochę wypadłem z obiegu nowego sprzętu zatem poradzicie czym warto się obecnie zainteresować?
Rafał_Sz
03-11-2012, 19:41
A może być za 3300? :)
SAMSUNG PS511C550
Jak plazma to najlepiej panasonica, samsungi tez nie sa zle. bron boze nie bierz lg bo to totalna kicha jest.
rsz - może być 3300 :) warto ten model brać? masz takiego?
qualin - wiem, sam mam panasonica jednak do szału doprowadza mnie syczenie czegośtam (pewnie jakieś cewki czy sama matryca jak to stwierdzili serwisanci...)
Bardziej chodziło mi o konkretne modele, którymi warto się obecnie zainteresować. Takie rodzynki w kategorii cena/jakość :)
Rafał_Sz
03-11-2012, 20:15
rsz - może być 3300 :) warto ten model brać? masz takiego?
Kuzyn ma i z nim wybierałem przed zakupem TV, ustawiałem mu obraz, bo nastawy fabryczne to dno. Przy zakupie sprawdź czy nie buczy za głośnio i czy na jednolitej bieli nie widać smug (w razie czego Szajsung wymieni na nowy). Kolory bajka (jak na sprzęt w tym budżecie).
Ale powtarzam, jak chyba każda plazma Samsunga ekran ten wymaga ręcznej korekty ustawień. Odrobina zabawy (w necie można spotkać wzorce) i oczy naprawdę nie bolą. ;)
rainbowwarrior
04-11-2012, 18:12
Chciałbym kupić TV na dniach, oto wymagania:
- 40-42 cale
- wi-fi lub gniazdko LAN
- zainstalowana przegladarka, youtube itp.
Mam problem z tym ostatnim, gdyz ostatnio bylem u znajomego, ktory ma samsunga 32 cale z serii 5000. Podlaczyl go kablem do router, zainstalowal aplikacje na iPad'a i ma mozliwosc wysietlania filmow z youtube'a, zdjec z flickr'a, uzywania FB - fajna sprawa. I chyba cos takiego mi wystarczy :)
TV bedzie uzywany do:
-TV - kablówka lub cyfrowa naziemna - 10-20%
-DVD - 10%
-filmy z dysku lub z kompa po HDMI - 40-50%
-xBOX - 30%
Cena - max 2300.
Na chwile obecna zainteresowany jestem Samsungiem UE40ES5500. Znajdzie sie cos lepszego w tej cenie?
Też planuję kupić 40 cali z przeglądarką, bezprzewodową kartą sieciową i odtwarzaniem / nagrywaniem przez USB i chyba zdecyduję się na Samsunga UE40ES6100. Chyba, że ktoś doradzi coś lepszego w podobnej cenie. Brałem też pod uwagę Panasonica ale tam przeglądarka chyba jest mniej funkcjonalna.
Dla mnie dość istotna jest też częstotliwość odświeżania, bo kiedyś widziałem w sklepie 2 stojące obok siebie telewizory na którym wyświetlano mecz tenisowy i od razu zwróciłem uwagę na różnicę w płynności ruchu pomiędzy 100 a 200 Hz.
Też planuję kupić 40 cali z przeglądarką, bezprzewodową kartą sieciową i odtwarzaniem / nagrywaniem przez USB i chyba zdecyduję się na Samsunga UE40ES6100. Chyba, że ktoś doradzi coś lepszego w podobnej cenie. Brałem też pod uwagę Panasonica ale tam przeglądarka chyba jest mniej funkcjonalna.
Dla mnie dość istotna jest też częstotliwość odświeżania, bo kiedyś widziałem w sklepie 2 stojące obok siebie telewizory na którym wyświetlano mecz tenisowy i od razu zwróciłem uwagę na różnicę w płynności ruchu pomiędzy 100 a 200 Hz.
kupilem tego samsunga i powiem szczerze, ze lepiej nie moglem wybrac :)
przegladarka jest spoko - jest blokowanie reklam (srednio dziala) i wyskakujacych okienek (dziala ok). Wczoraj na probe podlaczylem myszke pod USB - wszystko dziala, mozna uzywac jak komputer :)
plynnosc obrazu tez spoko - mecz w TV czy gry z xBoxa bezproblemowo, nie widze smuzenia.
fakt, czarny nie jest idealnie czarny, mozna pogrzemac w ustawieniach, robi sie lepiej. Do plazy pewnie daleko, ale do codziennego uzytkowania jest ok
Bierz 6100 i sie potem chwal spostrzezeniami bo ja bede go w styczniu kupowal. Tylko o 6 cali wiekszego
rainbowwarrior
04-11-2012, 18:57
kupilem tego samsunga i powiem szczerze, ze lepiej nie moglem wybrac :)
przegladarka jest spoko - jest blokowanie reklam (srednio dziala) i wyskakujacych okienek (dziala ok). Wczoraj na probe podlaczylem myszke pod USB - wszystko dziala, mozna uzywac jak komputer :)
plynnosc obrazu tez spoko - mecz w TV czy gry z xBoxa bezproblemowo, nie widze smuzenia.
fakt, czarny nie jest idealnie czarny, mozna pogrzemac w ustawieniach, robi sie lepiej. Do plazy pewnie daleko, ale do codziennego uzytkowania jest ok
Rozumiem, że kupiłeś 6100 a nie 5500.
Też planuję dokupić mysz i klawiaturę - pewnie będzie to Logitech MK 220.
Czy próbowałeś nagrywać coś przez USB? Zastanawiam się czy można nagrać coś na kartę pamięci (np. Sandisk Ultra CF 30 MB/s) przez czytnik kart. Czy wymagany jest jakiś szybszy sprzęt do zapisu?
Obraz telewizji naziemnej jest OK? Tylko taki sygnał będę odbierał.
Rozumiem, że kupiłeś 6100 a nie 5500.
Też planuję dokupić mysz i klawiaturę - pewnie będzie to Logitech MK 220.
Czy próbowałeś nagrywać coś przez USB? Zastanawiam się czy można nagrać coś na kartę pamięci (np. Sandisk Ultra CF 30 MB/s) przez czytnik kart. Czy wymagany jest jakiś szybszy sprzęt do zapisu?
Obraz telewizji naziemnej jest OK? Tylko taki sygnał będę odbierał.
kupilem 5500, sry za niezbyt dokladna odpowiedz.
jeszcze nie probowalem nic nagrywac, ciagle walcze z antena do TV naziemnej. Poki co odbieram tylko TVN HD (swietna jakosc), ale to wina anteny. Jutro kupie nowa lub zapytam w administracji czy jest jakas zbiorowa dla calego bloku
Do nagrywania sygału DVB-T nie potrzeba zawrotnej prędkości. Full HD to ok 1MB/s.
Nie wiem, jak Samsungi, ale Panasonic nagrywa na dysk tylko programy DVB-T (model TX-P42G30). Nie nagra się nic analogowego, ani ze złącza HDMI. Dlatego jak ktoś ma satelitę albo kablówkę z dekoderem to nic nie nagra. U mnie na szczęście kablówka nadaje po koncentryku w DVB-T. Namiętnie używam nagrywania na dysk (zarówno zaprogramowanego, jak i timeshift).
Kablowka to chyba w dvb-c jak juz :)
Nie. Nadają po kablu sygnał DVB-T. Nie potrzeba żadnego dekodera itp. Odbieram to na każdym urządzeniu.
Czyli mowicie ze jak sie ma Nke to sie na 6100 nie nagra, tak ?
A co do klawiatury to Logitech ma klawiature z wbudowanym "padem" do miziania paluchami. Zdecydowanie lepsza opcja niż klawiatura z myszka
rainbowwarrior
04-11-2012, 20:05
Do nagrywania sygału DVB-T nie potrzeba zawrotnej prędkości. Full HD to ok 1MB/s.
Nie wiem, jak Samsungi, ale Panasonic nagrywa na dysk tylko programy DVB-T (model TX-P42G30). Nie nagra się nic analogowego, ani ze złącza HDMI. Dlatego jak ktoś ma satelitę albo kablówkę z dekoderem to nic nie nagra. U mnie na szczęście kablówka nadaje po koncentryku w DVB-T. Namiętnie używam nagrywania na dysk (zarówno zaprogramowanego, jak i timeshift).
Spotkałem się wiele razy z wypowiedziami, że ludzie nie mogą nagrać programu na jakiś pendrive, bo zapis jest zbyt wolny, a przecież każdy zapisuje szybciej niż 1 MB/s.
Ja będę korzystał tylko z telewizji naziemnej i prawdę mówiąc gdyby nie ta cała cyfryzacja to nie myślałbym o zakupie nowego TV.
rainbowwarrior
04-11-2012, 20:08
A co do klawiatury to Logitech ma klawiature z wbudowanym "padem" do miziania paluchami. Zdecydowanie lepsza opcja niż klawiatura z myszka
Ja wolę mychę. Dla mnie jest po prostu szybciej i bardziej precyzyjnie niż touchpadem.
Swoja droga ciekaw jestem czy klawiatura/myszka podpiete pod TV nie pogryza sie z tym samym zestawem podpietym pod kompa. Zakladajac tego samego producenta i oczywiscie podlaczenie bezprzewodowe oraz ich bytnosc w tym samym pomieszczeniu.
Swoja droga ciekaw jestem czy klawiatura/myszka podpiete pod TV nie pogryza sie z tym samym zestawem podpietym pod kompa. Zakladajac tego samego producenta i oczywiscie podlaczenie bezprzewodowe oraz ich bytnosc w tym samym pomieszczeniu.
mogą się pogryźć :(;
miałem takie zdarzenie w pracy, 2 kompy, 2 komplety bezprzewodowe myszki i klawiatury Logitech'a i albo się zacinały albo nie chodziły wcale lub działy się cuda ale nie na tym kompie co potrzeba - wróciły kompy na kable ;).
Czyli mowicie ze jak sie ma Nke to sie na 6100 nie nagra, tak ?
Nie nagrasz. Od tego są dekodery z dyskiem. Jest coś takiego jak HDCP, które zabrania takich praktyk.
Jedynym rozwiązaniem jest włożenie karty n do telewizora przez złącze CI (o ile ma tuner DVB-S).
Spotkałem się wiele razy z wypowiedziami, że ludzie nie mogą nagrać programu na jakiś pendrive, bo zapis jest zbyt wolny, a przecież każdy zapisuje szybciej niż 1 MB/s.
Ja będę korzystał tylko z telewizji naziemnej i prawdę mówiąc gdyby nie ta cała cyfryzacja to nie myślałbym o zakupie nowego TV.
To nie problem prędkości. Mój telewizor wymaga minimum 160GB, żeby nagrywać, a takiego pendrive nie mam. Ale praktycznie każdy zewnętrzny dekoder DVB-T ma możliwość nagrywania na pendrive i nie ma żadnego problemu z prędkością. Testowałem na WIWA 100 zwykłe wolne pendrive 8GB (ale starcza tylko na 2h programu.
W Twoim przypadku spokojnie możesz nagrywać na dysk podpięty do telewizora.
A przerabial ktos temat mini klawiaur do TV ? Np Dune HD albo Logitech DiNovo Mini ?
Samsung UE55ES6100 vs Sony KDL55HX750? Który będzie lepszym wyborem?
Sony nie znaju ale o 6100 jest coraz wiecej pochlebnych opinii.
Panowie, mam uchwyt jakis tam nołnejm z alledrogo ktory mial pierwotnie sluzyc w duecie z TV 42 cale. I to jest niby max dla uchwytu. TV bedzie 46 cali i zastanawiam sie czy trzeba kupic uchwyt czy moze wystarczy sprawdzic udzwig tego starego i wieszac jak da rade. Czy moze jest tak że te uchwyty do wiekszych TV sie jakos szerzej "rozjezdzaja" ? Choc przeziez rozstaw mocowac czy to w 42 czy w 46 jest taki sam.
Podpowiecie ?
Jeśli te 46" to plazma, to bym nie ryzykował. Ale sprawdź po prostu wagę.
Uchwyty są w kilku standardach. VESA 100, 200 i 400
Stary uchwyt mial w specyfikacji że max to 42 cale. Udzwigu nie pamietam a pudelka niet :( i pewne obawy mam przed powieszeniem wiekszego TV. Nie chcialbym kilku tysiecy zl zbierac potem z podlogi.... Moze dla swietego spokoju zdjac tamten i zalozyc taki z przeznaczeniem do TV powyzej 42 cali....
Ja bym sprawdził dopuszczalną wagę dla uchwytu. Ja mam taki niby do 42" ale dopuszczalna waga to 50kg. Telewizor mam właśnie 42 cale i waży on tylko 21kg więc 46" nie może ważyć więcej niż 50kg Uchwyt na 100% wytrzyma. Inna kwestia to rodzaj uchwytu. Jeżeli jest to uchwyt z wysięgnikiem, to tu pewnie bym nie ryzykował. Jeżeli jest to uchwyt taki: http://allegro.pl/uchwyt-tv-lcd-plasma-led-vesa-20-42-regulowany-i2769215130.html to powinien utrzymać bez żadnego problemu. To tylko kwestia odpowiedniego przykręcenia go do ściany. U mnie górna część jest przykręcona czterema śrubami z kompletu, a dolna dodatkowo dwoma, bo na niej się nic nie opiera i jest to raczej część zabezpieczająca przed zsunięciem się TV.
Tak, to uchyt mniej wiecej taki jak w podanym linku.
Udźwig do 50Kg. Ja bym wieszał. Jak jest on dobrze przykręcony do ściany, to wytrzyma i większy sprzęt.
Spokojnie wytrzyma. Wieszałem na takich prawdziwe profesjonalne ekrany PD 46" i większe, ważące powyżej 30Kg, nie marketowe wydmuszki. Wisi stabilnie, nie giba się ani nie drga.
Rafał_Sz
15-11-2012, 12:01
Ja uchwyty i ich staranność zamocowania sprawdzam za pomocą szwagra. Chłop waży ze 140 kg, jak uchwyt pod nim wytrzyma to pod wszystkim innym też. :)
Co ciekawe, ostatnio montowałem uchwyt z napędami (sterowany z pilota). I tenże uchwyt był cięższy od samego 40" TV. :)
A pozyczysz szwagra ? :mrgreen:
Boryszuk
15-11-2012, 12:16
Jak mnie trochę spasiesz to mogę służyć pomocą :mrgreen:
A pozyczysz szwagra ? :mrgreen:
A ten koleżka co trzyma blendę na jednej twojej sesji zjutuba nie nada się. Nie wygląda na piórko.;-) Zresztą obaj nie wyglądacie.:lol:
Ja tam sobie wmawiam że za lekki jestem :) a jak testowac to na powaznie :) :)
Takze jednak taki szwagier to skarb :)
Ja tam sobie wmawiam że za lekki jestem :) a jak testowac to na powaznie :) :)
Takze jednak taki szwagier to skarb :)
Można uwiesić się i podrygiwać. Znaczy khm, tego, potestować obciążenie dynamiczne. :)
Pamiętajcie, że znacznie ważniejsze od samego wieszaka - bo te najczęściej stalowe i absurdem jest podejrzewać, że się złamie pod ciężarem kilkudziesięciu kg - jest mocowanie do ściany. Solidne, markowe kołki Fischera i mój tani wieszak z allegro wołami ze ściany się nie wyrwie. Porównanie takiego kołka z marketową tandetą to jak porównanie malucha z mercedesem i tu upatrywałbym najbardziej newralgicznego punktu.
Natomiast co do moich wcześniejszych rozterek zakupu telewizora do ok 3000zł. W końcu osoba zainteresowana zakupiła ten model:
http://www.hdtv.com.pl/forum/philips/83377-philips-40-pfl5507k-12-test-otwarty-ten-model-powinien-byc-hitem.html
i przyznam uczciwie - będąc posiadaczem plazmy panasa - że zadziwił mnie jakością wyświetlanego obrazu. Nie jestem specem od telewizorów, stojąc przed ok 4 laty przed podobnym wyborem zdecydowałem się na plazmę, gdyż w lcd nie było wówczas niczego co by jej dorównywało. Dziś zewsząd dobiegają głosy, że stan ten nie uległ zmianie. Też tak myślałem... do czasu , gdy nie posiedziałem kilka godzin przed w.w. philipsem.
Szczerze - a jestem osobą wyczuloną na jakość obrazu, jakość dźwięku, w tym wszelkie szumy, piski, trzaski - obraz mnie zauroczył. W ciemnym pokoju nie widzę, żeby czerń świeciła a biel wypalała oczy. Czerń jest jak smoła, biel lepsza niż w mojej plaźmie. Ostrość obrazu lepsza. Kolorystyka po dokładniejszym ustawieniu niemal identyczna. Do tego jest cieniutki, naprawdę śliczny, ma matowy ekran, nic w nim nie piszczy, nie szumi.
Jedyna wada - soft. Strasznie mułowaty, zwłaszcza sprawy związane z bezprzewodowym internetem.
Gdybym miał dziś wybierać telewizor - wybieram dobrej jakości lcd bez chwili zastanowienia.
Rafał_Sz
15-11-2012, 13:20
Żarty żartami (chociaż to ze szwagrem to nie żart), ale taki sposób jest naprawdę ok. Bo niby jak sprawdzić poprawność montażu? Uchwyt ma określoną nośność, ale wypadkowa jakości ściany, kotew czy kołków i samej roboty jest trudna do określenia. Kij z samym telewizorem. Ale nawet nie chcę myśleć co by było, jakby taka 30 kilowa tafla spadła np. na małe dziecko. Może jestem przewrażliwiony, ale od 20 lat m. innymi montuję reklamy, pod którymi codziennie chodzą ludzie i jeżdżą auta - tu nie ma miejsca na błąd.
Co to mocowania rzeczy wszelakich z czystym sumieniem moge wam polecic metalowe szpilki plus klej fishera. Otwór dwunastka, szpilka dziesiatka, do srodka wtlaczamy klej, wkladamy szpilke, po pol godziny w temperaturze pokojowej nie ma bata na takie polaczenie.
Szczerze - a jestem osobą wyczuloną na jakość obrazu, jakość dźwięku, w tym wszelkie szumy, piski, trzaski - obraz mnie zauroczył. W ciemnym pokoju nie widzę, żeby czerń świeciła a biel wypalała oczy. Czerń jest jak smoła, biel lepsza niż w mojej plaźmie.
To tak jakby Pan stwierdził, że woda jest sucha. Nie ma fizycznej możliwości żeby czerń nie świeciła na LCD, to wbrew zasadzie działania, co widać nawet na kiepskich zdjęcia w linkowanym teście na hdtv. W domu, wieczorem, jest jeszcze 100 razy gorzej.
Ostrość, a raczej jej brak, też tragedia, co również widać na malutkich zdjęciach. No, może nie tragedia, ale to co typowo powinno być na LCD w nienaturalnej rozdzielczości. Na pełnym ekranie będzie dużo bardziej widoczne.
Tak w ogóle, chłopaki w tym teście pokazują co innego a piszą co innego. Śmierdzi z daleka "sponsorowanym" testem.
PS. A może znacie dobry sposób na montaże na ścianie szkieletowej? Płyta OSB + suchy tynk? Do tej pory stosowałem kotwy rozprężne firmy Moeler, czy jakoś tak, ale ich śruby i nakrętki przy małych średnicach potrafią się zrywać, nie można przez to mocno dokręcić, a uszkodzonej kotwy po rozłożeniu nie idzie wyjąć bez robienia dziury w ścianie.
Tom jak zawsze niezawodny. Rozumiem, że na podstawie tych kaprawych fotek jesteś w stanie ocenić różnicę w jakości czerni. Gratulacje.
Przecież tu jest cudnie, wszak to plazma:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/007_P1260360JPG-1.jpg
źródło (http://www.hdtv.com.pl/forum/t/66570/007_P1260360.JPG)
Tu już fatalnie, świeci aż oczy wypala. No, ale to lcd...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/001_P1400427JPG-1.jpg
źródło (http://www.hdtv.com.pl/forum/t/83272/001_P1400427.JPG)
Podobnie z ostrością. Wg Toma , cyt: "Ostrość, a raczej jej brak, też tragedia, co również widać na malutkich zdjęciach". Co oczywiście potwierdzają te dupiaste miniaturki - tu jest cudnie, wszak to plazma:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/013_P1260546JPG-1.jpg
źródło (http://www.hdtv.com.pl/forum/t/66571/013_P1260546.JPG)
No a tu jak widać - wszak to lcd - ostrość fatalna:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/024_P1400349JPG-1.jpg
źródło (http://www.hdtv.com.pl/forum/t/83268/024_P1400349.JPG)
Dalsze przykłady chyba nie mają sensu. Tom i tak wie lepiej i z pewnością wyprowadzi nas z błędu.
Tom, dziękuję. Przejrzałem na oczy. Dziś idę do niezmiernie zadowolonych z zakupu nabywców i przekażę, że wszyscy jednak oślepliśmy i trzeba telewizor wyrzucić do kibla... :)
trzeba telewizor wyrzucić do kibla... :)
Tu się zgadzam. TV LCD faktycznie nadaje się do oglądania w kiblu. Szczególnie kiedy trzeba umilić sobie czas podczas walki z zatwardzeniem. :p
A poważniej, czerń na LCD zawsze wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/rozklad_czerni-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/rozklad_czerni.jpg)
I inaczej po prostu nie może wyglądać, bo byłoby to sprzeczne a zasadą działania zjawiska polaryzacji. Stosuje się różne tricki, jak np strefowe wygaszanie, aby efekt minimalizować, ale wyeliminować go po prostu się nie da. To niemożliwe. Nawet jeśli wygasimy ciemną część ekranu to zawsze będzie świecić to co jest nie całkiem czarne, oraz zawsze będzie się przebijać światło odbite od "dna" wyświetlacza.
Rozumiem, że poziom niektórych defektów może nie razić, ale twierdzenie, że ich nie ma to nieprawda.
Tom a czy Ty czasem dopuszczasz do siebie taką dziwną opcję że ludzi kompletnie nie interesuje jak powinno coś wyglądać w/g schemacików tylko to jak wygląda faktyczny obraz ?
Tom a czy Ty czasem dopuszczasz do siebie taką dziwną opcję że ludzi kompletnie nie interesuje jak powinno coś wyglądać w/g schemacików tylko to jak wygląda faktyczny obraz ?
Widzi Pan obraz za oknem? To nie jest "schemat", tylko tak właśnie powinien wyglądać. Albo do niego dążyć. Ciemna kora drzewa w lesie podczas grzybobrania czy spaceru nie połyskuje zależnie od kąta widzenia. To jest nienaturalne i tego w ogóle nie powinno być. Marketing to trywializuje, wciskając achy i ochy o obrazie tak nienaturalnym, że gorszego być nie może. Kluczem powodzenia jest efektowność bo to pierwsze włazi w oczy przeciętnym "konsumentom". Niekiedy tylko ten i ów zwróci uwagę, że coś jest nie tak, ale z nich część przyjmie za zasadę, że "tak pewnie ma być", oraz jak to, taki super hiper model ze świetnymi ocenami może być niedobry?
Ciemna kora drzewa w lesie podczas grzybobrania czy spaceru nie połyskuje zależnie od kąta widzenia. To jest nienaturalne i tego w ogóle nie powinno być.
Akurat tu nie masz racji. Drewno charakteryzuje sie dużą anizotropowością. Przez lata z tym walczyłem próbując dobrze oświetlić na planie drewniane okna i drzwi. Liście drzew też różnie odbijaja światło.
Mam nową plazmę Panasonica, wcześniej miałem LCD. Plazma jest lepsza tylko w nocy. W jasnym pomieszczeniu wolę LCD. A do pokazywania zdjęć w każdych warunkach lepsze jest LCD. Nie mówię o wykresach, tylko o tym co widzę.
Akurat tu nie masz racji. Drewno charakteryzuje sie dużą anizotropowością. Przez lata z tym walczyłem próbując dobrze oświetlić na planie drewniane okna i drzwi. Liście drzew też różnie odbijaja światło.
Proszę mnie nie łapać za słówka, bo doskonale wie Pan o co chodzi. Zamiast drzewa może Pan wstawić sobie faceta w ciemnym garniturze.
Nie mówię o wykresach, tylko o tym co widzę.
Co widzą "Kowalscy" świetnie obrazują obroty marketów RTV z których niemal taczkami wywożą najgorszy szmelc jaki można wyprodukować. Nigdy, przenigdy nie wolno opiniować komuś wyboru w oparciu o własne widzimisię. Nie wiemy jakie ów ktoś ma oczekiwania. Możliwe, że znacznie wyższe niż opiniujący.
Tom, wiem, że to nic nie da ale spróbuję Tobie odpowiedzieć.
Nie śledzę rynku rtv o czym wspomniałem wcześniej. Przed ok 4 laty kupiłem plazmę bo innego wyboru nie było. Teraz stojąc przed ponownym wyborem postawiłem obok swojego Panasonica w.w. Philipsa. Wiem, że dla Ciebie najistotniejsze jest to, co na wykresach i tabelkach, być może nawet sprzed kilku lat, jednak dla mnie i nabywców sprzętu ważniejsze jest to , co mogliśmy porównać naocznie. I jakoś - ku ogromnemu zdziwieniu - doszedłem do wniosku, że zamieniłbym swoją plazmę na tego lcdka bez chwili zastanowienia. Na mojej plaźmie w ciemności czarny też nie jest idealnie czarny tylko wpada w szarości - ok, nie jest to Pioneer za 10000zł. Oba telewizory postawione obok siebie nie prezentowały prawie żadnych różnic o jakości obrazu. Czarny był czarny, biały ładniejszy w lcd, ostrośc lepsza w lcd. Żadnych irytujących pisków czy szumów. Doskonała w porównaniu z moją plazmą warstwa antyodblaskowa. Do tego 2-3 krotnie niższy pobór energii tylko cieszy.
Test sponsorowany? Tego nie wiem ale setki komentarzy pod testem zadowolonych użytkowników, którzy też są tego pewnie nieświadomi daje do myślenia. A często są to świadomi swojego wyboru nabywcy znający wady i zalety danych technologii... Ale my to ślepawi "kowalscy", których by Rubin zadowolił, gdyby rzucili na marketowe półki.
Nie wiem i nie bardzo mnie interesuje jakie technologie zastosowali producenci, abym widział to co widzę. Ważne, że przy kolejnej wymianie telewizora na większy będzie to raczej dobrej klasy lcd.
Nigdy, przenigdy nie wolno opiniować komuś wyboru w oparciu o własne widzimisię. Nie wiemy jakie ów ktoś ma oczekiwania. Możliwe, że znacznie wyższe niż opiniujący.
No tak. Ty jednak masz na to monopol, prawda? :roll:
Rafał_Sz
16-11-2012, 11:50
Tom01, pokaż mi ekran plazmowy w cenie do 6000 zł, którego czerń nie świeci. NIE MA TAKICH. Ze względu na technologię, zjonizowany gaz w komórkach ekranu zawsze jest nieco wzbudzony i przy zerowym świetle w pomieszczeniu, ekran sieje światełko, że hej.
Druga sprawa, to czerń w LCD. W hipermarketowym chłamie jest to coś strasznego, zwłaszcza pod kątem. Jednak w przypadku ekranów klasy co najmniej średniej, sprawa czerni ma się nieco inaczej. A my tu raczej o chłamie nie rozmawiamy.
Co do montażu do OSB. To się zawsze sprawdza:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/par1278487127-1.png
źródło (http://www.sferazakupow.pl/img_produkt/par1278487127.png)
Teraz stojąc przed ponownym wyborem postawiłem obok swojego Panasonica w.w. Philipsa. Wiem, że dla Ciebie najistotniejsze jest to, co na wykresach i tabelkach, być może nawet sprzed kilku lat, jednak dla mnie i nabywców sprzętu ważniejsze jest to , co mogliśmy porównać naocznie. I jakoś - ku ogromnemu zdziwieniu - doszedłem do wniosku, że zamieniłbym swoją plazmę na tego lcdka bez chwili zastanowienia.
I tu jest dowód na to co napisałem. Można patrzeć i nie widzieć. Również nie raz stawiałem obok różne telewizory. Pan różnicy nie widzi, mnie różnica odrzuca. Nie jestem w stanie wykrzesać przyjemności z oglądania LCD TV. Razi mnie brak czerni, jej połyskiwanie pod kątem, rozmycie, plastikowy kolor, agresywność samego obrazu. Część z tych rzeczy da się wyregulować, ale nigdy wyeliminować.
Może siedziałbym cicho w tym wątku, gdyby nie to, że pokazane palcem wady obrazu widzi każdy, komu je pokazywałem i zdecydowana większość klasyfikuje je jako poważnie. Dlatego czasem wręcz nie mogę ścierpieć np Strusiowych zachwytów.
I tu jest dowód na to co napisałem. Można patrzeć i nie widzieć..
Tom, spytam krótko - czy Ty zawsze musisz prowadzić rozmowę i jej argumentację jakbyś siedział na wyższej gałęzi rozwoju genealogicznego? Nie tylko w tym wątku. W każdym innym, w którym prowadzisz swoje krucjaty...
Ja nie widzę różnicy w czerni - jestem ślepy. Nie widzi kilka innych osób - też są ślepi. Widzą zalety nad plazmą stojącą obok - są ślepi. Potwierdza to niejeden przeprowadzony test w sieci - sponsorowane.
Ja tu nie podaję przykładów spraw opierających się na gustach, jak kolor obudowy czy wygląd pilota - opisuję parametry jakie mogłem porównać w swoim pokoju obok plazmy , którą użytkuję od kilku lat.
Jeżeli biel jest biała a nie żółto-szara jak w mojej plaźmie - a dostrzegłem to dopiero w tym porównaniu - to piszę o tym uczciwie. Podobnie z czernią. Podobnie z czernią, ostrością, odblaskami...
I nie wmawiaj mi jak idiocie obarczonemu dodatkowo kataraktą, astygmatyzmem i częściową ślepotą, że jednak nie widzę tego co widzę bo Ty na podstawie swoich tajemnych wykresików wiesz lepiej.
Wytłumacz mi jednak to, od czego zaczęliśmy - w którym miejscu, na podstawie powyższych miniaturek w teście widzisz "kompletny brak ostrości" i "świecącą czerń" ?
Tom, spytam krótko - czy Ty zawsze musisz prowadzić rozmowę i jej argumentację jakbyś siedział na wyższej gałęzi rozwoju genealogicznego?
Zapytam inaczej. Dlaczego zachwalacze LCD na potrzeby takich właśnie sporów udają, że są ślepi? Nie spotkałem jeszcze nikogo, powtarzam NIKOGO, kto po pokazaniu wad/zalet ich nie potwierdził. Na żywym przykładzie, w normalnych warunkach, bezpośrednim spotkaniu, nie nacechowanej agresją dyskusji internetowej.
Wytłumacz mi jednak to, od czego zaczęliśmy - w którym miejscu, na podstawie powyższych miniaturek w teście widzisz "kompletny brak ostrości" i "świecącą czerń" ?
Na takich zdjęciach prawie niczego nie widać. Ale i czasem nie udaje się ukryć, co widać np tu:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/002_P1400430JPG-1.jpg
źródło (http://www.hdtv.com.pl/forum/t/83272/002_P1400430.JPG)
Albo plastik wylewający się z ekranu na zdjęciach pokazujących cyt: "czysty i dokładnie obrysowany materiał."
Tom01, pokaż mi ekran plazmowy w cenie do 6000 zł, którego czerń nie świeci. NIE MA TAKICH. Ze względu na technologię, zjonizowany gaz w komórkach ekranu zawsze jest nieco wzbudzony i przy zerowym świetle w pomieszczeniu, ekran sieje światełko, że hej.
Intensywność tego zjawiska w stosunku do LCD jest kilkanaście razy mniejsza a pod kątem kilkadziesiąt. Realnie, w nocy na plazmie czarne pasy w filmie są czarnymi pasami. Coś nierealnego na LCD. I zupełnie nie ma efektu połysku/srebrzenia pod kątem. Nie ma polaryzatora, więc nie może być. Piksel w plazmie to mała neonówka z luminoforem, w każdym kierunku świeci identycznie. Podobnie jak piksel w kineskopie.
Plazma ma tylko jedną wadę - jest ciemniejsza niż LCD. Stąd nie ma zastosowania tam, gdzie potrzebny jest obraz w bardzo jasnym oświetleniu, szczególnie w dzień. Dlatego branże reklamowe i pokrewne nie stosują plazm. Sytuacja zmienia się diametralnie w domu w normalnym oświetleniu domowym. Różnice rosną wraz ze zmniejszaniem ilości światła. Wieczorem i w nocy większość plazm, nawet ze średnich półek, masakruje dosłownie każdy LCD, z dowolnej grupy cenowej w każdej dziedzinie jakości obrazu. To, jak ktoś napisał, po prostu widać.
No i cały Tom - na pytanie - skąd na podstawie zdjęć wniosek o fatalnej ostrości i kiepskiej czerni - zero odpowiedzi. Zamiast tego wrzutka jedynego zdjęcia do którego można się doczepić i dorabianie filozofii ...
Jednak uwierz, że jest spore grono ludzi, którzy nie oglądają w ciemnościach zupełnie czarnych plansz testowych pod dużymi kątami. Są dla nich ważne inne aspekty, które opisałem powyżej.
Nie porównywałem telewizorów pod dużymi kątami w całkowitej ciemności bo daje mi to taki sam pogląd na ich jakość, jak fotografowanie na długich czasach i wysokim iso dekielków i doszukiwanie się darków, hotów i plam od nagrzewającej się elektroniki.
Rozumiem, gdyby był to poziom lcd sprzed kilku lat, gdybyś pokazał mi coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/2262d1228977643tsonyseriaw4500404652cale-1.jpg
źródło (http://www.hdtv.com.pl/forum/attachments/sony/2262d1228977643t-sony-seria-w4500-40-46-52-cale-50000-1-100hz-test-opinie-uzytkownikow-20081210011.jpg)
Ale Ty to jak już uczepisz się jednego , mało istotnego bzdeta to reszty nie widzisz. Na dodatek wyciąganie jakichkolwiek wniosków ze zdjęć z portalu hdtv - co czynisz nagminnie - to już zakrawa na humor roku...
Nigdy nie oglądam tv w całkowitej ciemności, gdyż męczy to wzrok i go osłabia. Zawsze mam włączone, specjalnie do tego stworzone, delikatne oświetlenie ściany za panelem. O niebo lepiej.
Do tego plazma - a nie należała do najtańszych - ma kiepskie powłoki odblaskowe i przy jakimkolwiek świetle padającym na ekran uwidacznia się to momentalnie spadkiem kontrastu, jakości czerni itd. Tu znów góruje wspomniany lcd. Owszem, dzisiejsze plazmy za grube pieniądze >5000zł mają coraz to lepsze powłoki antyrefleksyjne, coraz lepsze panele ale ja porównuję telewizory za połowę tej kwoty.
Rozumiem, gdyby był to poziom lcd sprzed kilku lat, gdybyś pokazał mi coś takiego:
Ale przecież to praktycznie tak wygląda. Dzięki zastosowaniu tricków, na wprost jest lepiej, ale zawsze wystarczy mocniej przygasić światło albo zwiększyć kąt, rzucając okiem na TV idąc choćby do kibelka, żeby "podziwiać" wszelkie niedoskonałości. Każde zmniejszenie 2x widoczności połyskiwania ekranu to zadanie wybitnie trudne technicznie, a kilkudziesięciokrotne zmniejszanie oświetlenia to jedno pstryknięcie wyłącznikiem. Dlatego do tej pory nie udało się zrobić LCD odpornego na słabe światło i nigdy nie uda się zrobić nie połyskującego. Za duże zmiany światła otoczenia, za mała "kompensacja" tego w samym ekranie.
Zresztą czerń i srebrzenie to nie jedyna wada. Kolejną bardzo poważną to stała ilość pikseli obrazu i niezdolność do szybkiego migotania czyli podstawowej zasady tworzenia ruchomych obrazów. LCD jest za wolny i skutkiem tego nie potrafi dobrze "udawać" dowolnej rozdzielczości obrazu. Obraz jest ostry wyłącznie w rozdzielczości naturalnej. Ograniczenie to daje początek rozmyciu drobnych detali, liter, skórze jak ze zjechanej kasety VHS, plastikowości koloru. Widać to też na zdjęciach z podanego testu. Znów oczywiście można podnieść, że to się reguluje, jest postęp w technice, teraz inaczej niż kiedyś, ale ponownie mamy do czynienia z protezą. Zmuszamy panel LCD do działania wbrew jego naturalnym skłonnościom, to musi kosztować degradacją efektu końcowego. Małą, dużą, nie ważne. Ważne, że zawsze jest.
Zgadza się, wszystko ma jakieś wady. Tiff nad jpegiem również. Jednak skala Twojego dramatyzowania i przejaskrawiania rzeczywistości - mając porównanie między Twoim teoretyzowaniem na podstawie wykresów i fotek z hdtv a moim porównaniem na żywo obu telewizorów - jest dla mnie równie istotna co różnica między Tiffem a Jpegiem na odbitce. W teorii różnica jest, w praktyce prawie żadna. Ale dla Ciebie ważne, że jest o czym gadać...
Twoim teoretyzowaniem na podstawie wykresów i fotek z hdtv
Również opisałem wrażenia organoleptyczne. Co do testu hdtv, stwierdzam na postawie dowodów, że ten co to pisał uprawia marketing. Lub nazywając rzecz po imieniu - łże jak pies.
To wez sie tam zarejstruj i powiedz im że sa klamcami. Wiesz, tak dla samego szerzenia Twojej wiary.
Tak, tylko, że Twoje wrażenia organoleptyczne są jedynie słuszne. Wrażenia innych to nic nie warty bełkot nieznającego się, ślepawego "przeciętnego Kowalskiego"... w tym tkwi problem w rozmowach z Tobą na każdy temat.
Chyba tyle...
Tak, tylko, że Twoje wrażenia organoleptyczne są jedynie słuszne. Wrażenia innych to nic nie warty bełkot nieznającego się, ślepawego "przeciętnego Kowalskiego"... w tym tkwi problem w rozmowach z Tobą na każdy temat.
Załóżmy, że buduje Pan sobie garaż. "Fachowiec" ocenił na oko, że garaż mam mieć 4,2m długości wewnątrz. Pan mu pokazuje metrówką, że Pana auto ma 4,5m a on twierdzi uparcie, że widzi przecie, że się zmieści i buduje dalej. Co by Pan powiedział o kompetencjach takiego człowieka? Niby 0,3m to mało, można spokojnie się pomylić przy wzrokowej ocenie długości. Ale czy w tym przypadku nie powoduje to nonsensowności całej operacji?
Dokładnie to samo robi kilka osób w tym wątku. Nie widzicie czegoś, lub widzicie ale bagatelizujecie i wciskacie każdemu, że macie rację, pomimo, że nie macie. Niewłaściwość Waszego podejścia leży w tym, że ludzie się pytają, oczekują porady. Przebolałbym, gdyby to były tylko zwykłe subiektywne wrażenia, ale Wy wychwalacie badziewie pod sufit, piejecie na temat nieistniejących zalet i bagatelizujecie wady na widok których, każdemu człowiekowi o ciut bardziej wysublimowanej wrażliwości, robi się niedobrze.
Przykład o tyle nietrafiony, że to Ty jesteś tym fachowcem i upierasz się, że garaż musi mieć 6 m. A tymczasem my parkowaliśmy swoim autem w garażu sąsiada, który ma 4,8 m i nie było problemów.
A tak przy okazji, to możesz poradzić jak ustawić Panasonica TX-P42G30E, żeby pokazywał dobrze zdjęcia? Na niebie mam bardzo widoczną posteryzację, jakby miał max 6 bitów na kanał.
Przykład o tyle nietrafiony, że to Ty jesteś tym fachowcem i upierasz się, że garaż musi mieć 6 m. A tymczasem my parkowaliśmy swoim autem w garażu sąsiada, który ma 4,8 m i nie było problemów.
Przykład jest doskonały, bo kol. Nowart czy Strus, upierają się że garażu wystarczy bo WIDZĄ że wystarczy i na dodatek śmieją się z kogoś kto ma metrówkę.
A tak przy okazji, to możesz poradzić jak ustawić Panasonica TX-P42G30E, żeby pokazywał dobrze zdjęcia? Na niebie mam bardzo widoczną posteryzację, jakby miał max 6 bitów na kanał.
To niski model, niestety przejścia tonalne ma do kitu. Cała ta seria "G", "11-generacja" czy cośtam, to marketing. Starsze o jedno oczko były duuuużo lepsze. Z nowych trzeba wyższy model żeby miał obraz jak starsze tańsze.
Przykład jest doskonały, bo kol. Nowart czy Strus, upierają się że garażu wystarczy bo WIDZĄ że wystarczy i na dodatek śmieją się z kogoś kto ma metrówkę.
Twoje przykłady są tak abstrakcyjne i absurdalne, że szkoda klawiatury na ich komentowanie.
Podobnie jak wyciągnie jednoznacznych wniosków z badziwnych pstryków hdtv, jakoby ostrośc była fatalna, czerń świecąca i szara oraz "plastik wylewający się z ekranu". Skoro Ty to wszystko widzisz na tych zdjęciach to pozostaje pogratulować naprawdę wyczulonych zmysłów :lol:
A co do powyższej "wady" , którą wyolbrzymiłeś pokazując zdjęcie lcd z boku to równie dobrze to widać na pierwszym moim zdjęciu. Z plazmy i na dodatek na wprost.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/007_P1260360JPG-1.jpg
źródło (http://www.hdtv.com.pl/forum/t/66570/007_P1260360.JPG)
Pod kątem musi być już masakra. Niezła lipa z tej plazmy prawda? :lol:
(oczywiście równie dobrze może być to światło odbijające się na połyskliwej podłodze niefortunnie wyciągnięte przez aparat i obróbkę zdjęcia ale coż szkodzi wykorzystać to na własną modłę i mnożyć głupoty za Twoim przykładem...)
Dziękuję za dyskusję...
Akurat tutaj Nowart nie moge sie z Toba zgodzic i niestety musze poprzec Toma. Ta fotka powyzej to zupelnie co innego jak to co przedstawiane bylo jako efekt podswietlenia wygaszonego ekranu lcd. Akurat na tych obrazkach z tym kucajacym facetem widac wg mnie przewage plazmy, obraz jest o niebo bardziej naturalny i ma wiecej szczegolow jak ten sam z lcd, spojrz co sie dzieje w cieniach, na plazmie widac cala postac, na lcd masz jakies czarne plamy w cieniach.
Co do zdjecia powyzej, nienwiem czy zauwazyles ale to nie efekt podswietlenia na dole ekranu tylko oswietlona posadzka pod postacia, ktorej nie widac na analogicznym zdjeciu z ekranu lcd. W plazmie nie widac podswietlenia bo swieci kazdy piksel z osobna (lub nie swieci jak ma byc czarny, w lcd piksel swieci caly czas tylko jest maskowany, zeby wygladal na czarny).
Kazdy lubi co innego, ja nie kupie napewno nigdy zadnego lcd bo daja zbyt sztuczny obraz. Na plazmie mam obraz taki przyjemny, mozna powiedziec kinowy, a nie teatralny i podkolorowany. Mam stara plazme panasa model 42S10E i jestem mega zadowolony, ale niestety musze stwierdzic, ze nowe modele panasonicow tych z 3d maja gorsza jakos obrazu niz moj staruszek, maja obraz zblizony niestety do lcd co widac szczegolnie na materiale HD bo obraz jest strasznie sztuczny, nie kinowy i naturalny jaki byc powinien.
qualin, mam tę samą plazmę...
natomiast co do w.w. zdjęć - jak uczestnicy fotograficznego forum mogą wysnuwać tak daleko idące wnioski na podstawie skrajnie badziewnych pstryków. Różnie naświetlonych, różnie zbalansowanych, nie wiadomo w jakich warunkach wykonywanych, nie wiadomo jak dłubanych, nie wiadomo jakimi aparatami i przy jakich ustawieniach wykonywanych. Przecież na kilometr widać, że autor raczej pojęcia zielonego o fotografii nie ma zatem skąd te wnioski o szczegółach w cieniach, ostrości czy kolorystyce? Sam nie wierzę co czytam...
Nie wnikam w jakosc tych zdjec bo i tak przegladam na telefonie. Jakby nie bylo nie ufam testom i sprzedawcom w sklepach rtv bo czesto mozna sie naciac. Ci pierwsi potrafia recenzowac nieobietywnie ( jak Tom telefony), a drudzi wciskac nam towar na ktorym maja najwieksza marze. Mi najbardziej pasuje obraz jaki generuje ekran plazmowy, a telewizorow widzialem naprawde wiele, nawet pracowalem kiedys w fabryce sharpa i pomimo mozliwosci zakupu tv prosto z fabryki po preferencyjnych cenach wolalem wziasc plazme od konkurencji za wieksza kase. Fakt jest taki, ze ludzie czesto jak pisze Tom nie zdaja sobie sprawy z pewnych rzeczy i powielaja jakies glupoty ( nie mowie, ze tutaj tak jest, tylko ogolnie). Jak slucham, ze lcd jest lepszy bo zjada mniej pradu (oszczednosci zauwazymy po kilkunastu latach uzywania) albo ostatnio, ze plazma jest niebezpieczna dla dzieci bo jak sie zbije ekran to moga sie pociac to mi sie slabo robi. Wszystko generalnie zalezy do czego tv ma sluzyc. Do zdjec lepszy lcd, natomiast do filmow plazma.
Ja się całkowicie zgadzam z tym że jednemu pasuje maluch a drugiemu polonez. Tylko nigdy nie zgodzę się z prawdami absolutnymi które namiętnie produkuje Tom.
Mogę się kłócić z Tom01 w temacie monitorów LCD i tego czy koniecznie i tylko muszę mieć najdroższy aby móc obrabiać fotografie ale jeśli chodzi o jego zdanie nt. TV Plasma/LCD LED to całkowicie go popieram. Pomiędzy najtańszą plazmą a najdroższym LCD jest przepaść na korzyść plazmy.
Ekran LCD bez względu na rodzaj podświetlenia biorąc pod uwagę założenia technologiczne nie powinien być nigdy używany do prezentacji jakościowej ruchomych obrazów. Osobiście uważam, że za religię LCD LED odpowiadają koncerny, które zarabiają na tym niesamowitą kasę. Udało im się wmówić ludziom, że TV LCD są oszczędniejsze, mają lepszy obraz i są ogólnie bardziej trendy. Jako wyznawca drugiej z religii czyli plazmowej wyposażyłem prawie całą rodzinę w TV plazmowe i dokładnie tak jest, że jak się spotykamy u krewnego, który ma LCD LED to wszyscy zauważają, że ten obraz jest "jakiś taki dziwny, skacze, jakieś artefakty, przesycony i przejaskrawiony" dobry do marketu aby wyświetlać reklamy ale nie do domu.
Nie przesadzajmy, ze najtansze plazmy sa lepsze od drogich lcd. Tesciowa kiedys kupila plazme LG najtanszy model, to zawsze jak u niej jestem grzebie w ustawieniach zeby obraz poprawic i nigdy sie to nie udaje. Jest poprostu kicha, No ale ten TV to byla chyba najtansza plazma ze wszystkich dostepnych. Tesciowa i tak zadowolna jest :P
Nie przesadzajmy, ze najtansze plazmy sa lepsze od drogich lcd.
Najtańsze plazmy też mają artefakty, gdzieś znika legendarna ostrość. Ogólnie szkoda pieniędzy. Mówię rzecz jasna o przedziale <2KPLN. Być może wiele opinii budowanych jest właśnie w oparciu o doświadczenia z takimi, co zresztą nie byłoby dziwne, gdyż w sklepach stoją głównie takie. Telewizory z przedziały 2 do 5 tys to już całkiem inna bajka i można z nimi zestawiać nawet hiper drogie i wybajerzone LCD za kilkanaście tys, bezskutecznie szukając przewag.
Ja mam taka propozycje. Podajcie zrodla badan, ktore jednoznacznie popra te prawdy absolutne. Jesli nie jestescie w stanie takowych podac to moze po prostu piszcie że to Wasze subiektywne zdanie. Bo tak jak Tom neguje to co ja na przyklad widze golym okiem, twierdzac że albo jestem slepy albo jakies tam testy klamia, tak ja mam pelne prawo negowac to co widzi Tom, nieprawdaz ? Tyle że ja Toma ani nikogo innego na sile nie przekonuje że tort czekoladowy jest miliard razy lepszy niż tort owocowy. Wiec moze najwyzsza pora wziac to pod uwage.
Panowie, jestem na etapie wyboru "szklanego ekranu" poradźcie coś, bo się zagubiłem ;)
wymagania, oczekiwania:
1)plazma - niestety odpada
2) odległość widza od TV - maksymalnie 4,5m (więc przekątna 46 - 50cali ?)
3) kąt między dwoma widzami siedzącymi na dużej rogówce a ekranem ok. 50st
4)nagrywanie z timerem (niby obie poniższe propozycje to mają, ale np. w Panasie w instrukcji jakoś nie napisali dokładnie, że się da zaprogramować, owszem jest nagrywanie, ale programu bierzącego, tego co oglądamy, jak to jest w innych TV?)
5) TV służył będzie generalnie do oglądania naziemnej TV cyfrowej publicznej, żadne satelity, "blureja" i "plejstejszyn" nie posiadam i się nie zanosi
6) obraz, jak najlepszy (oczywiście pomijając konkluzje z powyższej dyskusji, że LCD to "szit" a plazma ok
7)do tej pory mam bańkę 100Hz, mam obawy przed tą nowoczesnością, czy nie przeżyje szoku z LCD? jak to jest z tym odświeżaniem w praktyce, w Panasie pisze o jakimś tylnym 800Hz (to taki bełkot marketingowy, czy co?) w Samsungu mamy 200HZ - wystarczy, żeby nie migotało?
a teraz propzycje, które znalazłem
a) http://www.agito.pl/telewizor-panasonic-47-led-tx-l47et50e-3d-405-554366.html?cid=2505&attr=1-18076,1433-229594
b) http://www.agito.pl/telewizor-samsung-50-led-ue50es6100-405-653747.html?cid=2505&attr=1-614,1433-184506
pomożecie ?
W Panasonicu możesz nagrywać to co leci. Po prosty naciskasz czerwony guzik i nagrywa max 3h (lub do naciśnięcia stop).
Możesz też zaprogramować nagrywanie w banalny sposób. Włączasz EPG i na wybranym programie naciskasz Enter. Przechodzisz do timera z już wpisanymi danymi tego programu. Możesz zatwierdzić, lub coś pozmieniać (np. na nagrywanie cykliczne).
Możesz też sobie włączyć Timeshift. Wtedy telewizor zawsze nagrywa ostatnie 30 minut programu, który możesz zatrzymać lub cofnąć. Niestety nie można tego zapisać na trwałe.
1)plazma - niestety odpada
3) kąt między dwoma widzami siedzącymi na dużej rogówce a ekranem ok. 50st
Przecież to z gruntu bez sensu.
7)do tej pory mam bańkę 100Hz, mam obawy przed tą nowoczesnością, czy nie przeżyje szoku z LCD?
Owszem przeżyje Pan. Naturalną "przesiadką" z dobrego kineskopu jest wyłącznie plazma.
PS. Hertze w CRT, LCD i plazmie "służą" do zupełnie czego innego.
rotor tak z ciekawosci tylko zapytam, dlaczego z gory przekresliles plazme?
Ciekawy jestem argumentow :)
Ja !'*#!**';
Czlowiek pisze że plazma odpada a ci swoje. No przeciez to rece opadaja. Nic, kompletnie nic nie dociera. Groch o sciane to malo powiedziane. Jaka krucjata to jest czy jak ?
Moja sugestie o jednoznacznych, obiektywnych wynikach jakis badan w celu poparcia boskosci plazmy oczywiscie wyznawcy pomijaja milczeniem. Powod jest powszechnie znany i oczywisty - takie badania nie istnieja bo nie mozna jednoznacznie i obiektywnie stwierdzic że plazma jest lepsza od LCD. Ale przyznac tego sie nie da, prawda ? Zenujace to jest naprawde. Ja sie poddaje bo szkoda nerwow i klawiatury.
Ja !'*#!**';
Czlowiek pisze że plazma odpada a ci swoje. No przeciez to rece opadaja. Nic, kompletnie nic nie dociera. Groch o sciane to malo powiedziane. Jaka krucjata to jest czy jak ?
Ręce opadają jak się widzi takie posty. Jak nie ma Pan nic do napisania to szkoda klawiatury, prądu i naszych oczu na czytanie tego. Pytający wypisuje litanię cech jakie spełni tylko plazma i pisze, że plazma odpada. Sprzeczność.
czyli programuje nagrywanie np. na jutro, za dwa dni etc. i mi to TV realizuje na dysku zewnętrznym, jak normalny magnetowid (onegdaj), czy nagrywarka (jeszcze obecnie) ? Czy przy nagrywaniu TV się włącza na czas tego nagrywanego programu?
Dlaczego ograniczenie 3h, inne TV tego nie mają?
ten Timeshift, to działa w ten sposób, ze nagrywa 0,5 h każdego aktualnego programu wstecz? tzn. naciskam REC o 12.00 a nagranie mam od 11,30?
powyższa wypowiedź tyczy się kolegi TOP67, nie sądziłem, że taki szybki odzew będzie :)
ten Timeshift, to działa w ten sposób, ze nagrywa 0,5 h każdego aktualnego programu wstecz? tzn. naciskam REC o 12.00 a nagranie mam od 11,30?
Tylko to co aktualnie leci na włączonym kanale. Aby nagrywać wiele kanałów trzeba mieć odbiornik z tyloma głowicami ile ma być równoległych nagrań. Zewnętrzne odbiorniki DVB/SAT tak potrafią. Nie włącza się żadnego REC, tylko jeśli wyjdzie Pan do kibelka, może Pan cofnąć film do momentu kiedy Pan wyszedł. Albo, jeśli Timeshift "nadgonił" można "przewinąć" reklamy. Generalnie ciekawa opcja, przy czym wymaga cały czas pracującego dysku w odbiorniku - temperatura, szum.
Przecież to z gruntu bez sensu.
Owszem przeżyje Pan. Naturalną "przesiadką" z dobrego kineskopu jest wyłącznie plazma.
PS. Hertze w CRT, LCD i plazmie "służą" do zupełnie czego innego.
rotor tak z ciekawosci tylko zapytam, dlaczego z gory przekresliles plazme?
Ciekawy jestem argumentow :)
plazma odpada, bo niestety widzę jej migotanie
TOM, czyli te dwie osoby, co patrzą na LCD pod takim kątem, będą niestety widziały obraz dużo gorszy? niż by patrzyły na wprost ?czy dobrze zrozumiałem?
czyli programuje nagrywanie np. na jutro, za dwa dni etc. i mi to TV realizuje na dysku zewnętrznym, jak normalny magnetowid (onegdaj), czy nagrywarka (jeszcze obecnie) ? Czy przy nagrywaniu TV się włącza na czas tego nagrywanego programu?
Dlaczego ograniczenie 3h, inne TV tego nie mają?
Tak. Telewizor nagrywa to co zaprogramujesz. Ekran się nie włącza, tylko dysk zaczyna mrugać. Gdybyś go wtedy włączył, to musisz oglądać to co się nagrywa. Czas nagrania jednym klawiszem ustawia się w menu (2 lub 3h). Ale jak sam zaprogramujesz nagranie, to może być dłuższe.
Nie. Jak przełączysz na jakiś program, to zaczyna się jego nagrywanie w tle. Jak nagranie osiągnie 30 minut, to początek jest kasowany. Niczego się nie naciska, to się włącza na stałe w menu. W dowolnym momencie możesz zatrzymać program, lub cofnąć scenę (przydaje się jak wychodzisz na sikundę).
plazma odpada, bo niestety widzę jej migotanie
Plazma migocze z częstotliwością 200Hz lub szybciej. Przy małym wypełnieniu jest szansa zauważyć migotanie ale nie bardziej niż 100Hz CRT.
TOM, czyli te dwie osoby, co patrzą na LCD pod takim kątem, będą niestety widziały obraz dużo gorszy? niż by patrzyły na wprost ?czy dobrze zrozumiałem?
Dobrze Pan zrozumiał. Obraz na LCD pod kątem to makabra. Jeśli interesował się Pan tematyką monitorów to na pewno zauważył Pan jak duży to jest problem. W TV LCD jest to samo.
Plazma migocze z częstotliwością 200Hz lub szybciej. Przy małym wypełnieniu jest szansa zauważyć migotanie ale nie bardziej niż 100Hz CRT.
Dobrze Pan zrozumiał. Obraz na LCD pod kątem to makabra. Jeśli interesował się Pan tematyką monitorów to na pewno zauważył Pan jak duży to jest problem. W TV LCD jest to samo.
no z tą plazmą to kicha, po prostu to widzę i już..
żeby uściślić tak do końca, te 2 osoby siedzące na rogówce, to na każdą przypada po mniej więcej 25st patrzenia na TV od prostopadłego (na wprost), między nimi jest te wspomniane 50 stopni
a coś na temat wybranych modeli powiecie?
lepszy Panas, czy Samsung ?
no z tą plazmą to kicha, po prostu to widzę i już..
A ile tych plazm Pan widział? I jak ustawione? Szczerze mówiąc nie chce mi się wierzyć, żeby na CRT 100Hz Pan nie widział a na plazmie widział. Może zachodziła jakaś korelacja z migającym oświetleniem (CCFL, LED)? Istnieje też pewna grupa osób, która "widzi" migotanie świetlówek. To niezwykle rzadki przypadek, ale tacy ludzie mają problem w oświetleniu typu biurowego bo ich to strasznie męczy i dekoncentruje. Może Pan też coś takiego odczuwa?
Tak. Telewizor nagrywa to co zaprogramujesz. Ekran się nie włącza, tylko dysk zaczyna mrugać. Gdybyś go wtedy włączył, to musisz oglądać to co się nagrywa.
a nie da się oglądać, podczas nagrywania, innego programu z tego samego multipleksu?
Nie da się. To nagrywanie jest mocno zubożone. Nie można np. przycinać nagrań itp. Można je tylko obejrzeć na tym konkretnym telewizorze.
A ile tych plazm Pan widział? I jak ustawione? Szczerze mówiąc nie chce mi się wierzyć, żeby na CRT 100Hz Pan nie widział a na plazmie widział. Może zachodziła jakaś korelacja z migającym oświetleniem (CCFL, LED)? Istnieje też pewna grupa osób, która "widzi" migotanie świetlówek. To niezwykle rzadki przypadek, ale tacy ludzie mają problem w oświetleniu typu biurowego bo ich to strasznie męczy i dekoncentruje. Może Pan też coś takiego odczuwa?
widziałem kilka, może - naście, nie mogę powiedzieć ile i jakie dokładnie modele, bo nie robiłem takich notatek
po prostu w TV markecie odróżniam te migające, od tych nie migających (nie wiedząc oczywiście co to za telewizory) dopiero później sprawdzam, jaki, który jest.
przecież ten problem jest znany w necie i można znaleźć ludzi, którzy kupili plazmę i po kilku dniach zwracali, bo ich oczy bolały
pracę mam generalnie przy żarówce energooszczędnej, dużo mniej przy świetlówkach takich "normalnych-zwykłych" nie mogę powiedzieć, że widzę ich migotanie (bo zwykle na nie się nie patrzę), ale cholera wie, czy gro ze zmęczenia wieczorem, nie pochodzi właśnie od nich.