Zobacz pełną wersję : Jaki telewizor? Wszystko o RTV!
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
Zerknij na tego Philipsa (http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-55pus7181-12.bhtml?from=ceneo&p=4599&cr=1&1098358) bo testy (http://www.hdtv.com.pl/forum/philips/125602-philips-55pus7181-test-czyli-model-2016-na-nowej-platformie-zapowiada-sie-niezwykla-czystosc-barw-bo-philips-schodzi-z-wyzszym-wyposazeniem-do-nizszej-klasy.html) niesamowicie pozytywne, nowy model.
No widziałem go wczoraj w Mediaexpert. Byłem zachwycony ale wczoraj nie wiedziałem że istnieje takie coś jak OLED. Facet też zachwalał tego Philipsa tylko nie wiem czemu skłaniam się ku LG chodz wszystkie tv w domu mam samsunga
Philipsowi bliżej do jakości sony, mitsubishi, sharp, toshiba, panasonic.
A to nie LG króluje nad wszystkim?
LG po tym jak samsung wycofał się z planów produkcji dużych oled jest faktycznie królem ale nie w matrycach LCD.
LG led sobie odpuść, tak samo jak TV z matryca IPS.
Philipsowi bliżej do jakości sony, mitsubishi, sharp, toshiba, panasonic.
A philips nie sprzedał czasami chińczykom całego działu produkcji TV?
Powoli też przymierzam się do zmiany mojego 7 letniego sharpa 40" i po wstępnym za i przeciw skłaniam się za sony.
robin102
11-12-2016, 17:11
Potrzebna rada - projektor do kina domowego mam podpięty 15-metrowym hdmi. Jak się włącza lodówka/klimatyzacja czy nawet tylko światło, to pojawiają się zakłócenia. Czasem obraz zmienia się w "śnieg" i muszę wybrać na pilocie przełączenie wejścia i wtedy wraca do normy. Stabilizator napięcia by ten problem rozwiązał?
Potrzebna Ci jest listwa zasilająca z porządnymi prawdziwymi filtrami aby się odseparować od zakłóceń które sieją do sieci energetycznej inne urządzenia. Listwa nie za 50 czy nawet 100zł , ale tak za 400-500zł, albo opanować temat zakłóceń w inny sposób :)
Potrzebna rada - projektor do kina domowego mam podpięty 15-metrowym hdmi. Jak się włącza lodówka/klimatyzacja czy nawet tylko światło, to pojawiają się zakłócenia. Czasem obraz zmienia się w "śnieg" i muszę wybrać na pilocie przełączenie wejścia i wtedy wraca do normy. Stabilizator napięcia by ten problem rozwiązał?
W większości przypadków to wina samej instalacji elektrycznej. Wezwij elektryka, niech zrobi pomiary.
ThomasVoland
11-12-2016, 20:24
Ja już się z tamtego miejsca zdążyłem wyprowadzić, ale dzięki :).
MadOnion
14-12-2016, 11:27
No ja mam 3 metry :-) Jeśli nie OLED no to co ?
Panasonic DX 58"
Chyba idę w 65 cali LCD LED z 4k i innymi pierdołami. Na Oled mnie nie stać a wole już większy niż mniejszy.
MadOnion
14-12-2016, 11:34
Ja też stoję przed dylematem zakupu 65", na oku mam Sony XD93, Samsunga KS9000 (szkoda tylko że nie ma płaskiego ekranu do wyboru), no i DX Panasonic'a ale raczej mocno ponad budżetem :/
Dobry wybór bo 65" jest fajne i 4K już daje efekt.
robin102
14-12-2016, 17:05
Posłuchajcie mnie starego durnia i kupujcie jak największe telewizory oby do domu weszły. Prawie 3 lata temu kupiłem 50 calowy tłumacząc tu i sobie, że 40 cali to już ogromny TV dla mnie, a ten 50 calowy po 3 latach uległ zmniejszeniu, że oglądać go teraz nie mogę taki malutki :(
Ja mam od ośmiu lat projektor i ekran 92", oglądam z odległości trzech metrów i mam podobny efekt jak w IMAX :)
Nic nie mów o projektorze, ja głupi , jak remontowałem mieszkanie to nie pociągnąłem kabli i teraz muszę oglądać TV 65 cali. A koszt ekranu + projektora jest taki jak TV 65 cali. A o efekcie nawet nie wspominam.
Robin masz racje największy na jaki masz stać taki kupujcie. I nie wierzcie, że 65 cali z 2,5 metra to dużo :), po miesiącu stwierdzicie, że mogło by być więcej cali :) Moja żona jak zobaczyła 75 cali w sklepie od razu wołała tego bierzemy :D
Ale projektor ma swoje wady, do uzyskania jakości wymaga zaciemnienia, a co do kabli to faktycznie problem.
ThomasVoland
14-12-2016, 20:13
Z tym iMaxem to bym nie przesadzał :). Ale na 100" z 2 - 2,5m mam podobnie jak w normalnym kinie siedząc nieco bliżej niż w połowie sali. I ilekroć idę do kina zastanawiam się czemu obraz tam nie wygląda lepiej jak u mnie, skoro mój projektor to zupełny przeciętniak. Właściwie prawie każdy komu pokazywałem filmy na nim mówił, że następny będzie projektor a nie TV.
Są ekrany takie jak Black Diamond, które nie wymagają zaciemnienia. W dzień można spokojnie oglądać przy odsłoniętych oknach, chociaż maks kontrast będzie dopiero po ich zasłonięciu (ale nie musi być ciemno w pomieszczeniu).
Ja mieszkanie mam wynajęte, więc o zabudowywaniu kabli w ścianach nie ma mowy. Po prostu poprowadziłem je w listwach na kable, które przylepia się do ścian i tyle. W tych samych listwach lecą kable z audio.
Co do jakości w kinie, może to śmiesznie zabrzmi ale w erze przed filmami 3D jakość ta w sporej ilości sal była lepsza, obecny materiał 2D jest słaby jakościowo i nie ma porównania do tego co może dać projektor w domu.
W Krakowie kino Kijów oferuje lepszą jakość niż przeciętne/słabe ekrany cinemacity.
Boryszuk
14-12-2016, 23:34
mój projektor to zupełny przeciętniak.
Z ciekawości, bo jakiś czas temu zupełnie luźno sobie myślałem o projektorze - co masz? Projektor i ekran.
ThomasVoland
15-12-2016, 06:32
Benq W1070 (ok 3000 zł). Ekran ramowy Vertex czy jakoś tak (gain 0,8). Już nie pamiętam dokładnie ceny ale ok 1500 zł. Ekran chętnie wymieniłbym na taki nie wymagający zaciemnienia - w Polsce są takie robione. Tylko nie da się ich składać do transportu (a w Tajlandii nikt takich nie sprzedaje).
100" się sprawdza dla 1, max 2 osób. Przy większej liczbie będzie jak w kinie siedząc z boku zamiast na środku. Dlatego zdecydowanie warto wziąć większy rozmiar. Tylko wiele mieszkań nie ma ścian, na których można by to pomieścić, a ekrany zwijane tylko z napinaczami mają dobrą jakość. Ale w porównaniu do TV to i 90" na przyzwoitym ekranie będzie świetne.
Rafał_Sz
15-12-2016, 14:43
Mam Epsona FHD i szaro-srebrny ekran rozwijany automatycznie. Obraz jaki uzyskuję to 160". Jedyna wada takiego układu to to, że lampa pracuje przy takiej przekątnej na dość dużej mocy - projektor dość mocno szumi, zwłaszcza jak jest ciepło w pomieszczeniu. No i koszt lampy, wychodzi ok 1 zł na jeden film. ;)
Nadszedł czas żeby swojego leciwego Sharpa 40" wymienić na coś większego.
Żona ostatnio stwierdziła, że wydaje się mały. Trzeba więc kuć żelazo póki gorące :)
Szukam czegoś 65" w granicach +/- 8 tys. Najważniejsza to jakość obrazu ( w tej cenie) i przekątna. Odpadają wykrzywione wynalazki. :) Wszelkie dodatkowe bajery niezwiązane z jakością obrazu są mi obojętne może poza netem.
TV do wyświetlania tego co tuner kablówki pokazuje oraz PS4.
Póki co najbliżej mi do Sony KD-65XD8505. Myślałem jeszcze o Sony KD-65X9005C ale wyczytałem, że podświetlenie matrycy pozostawia wiele do życzenia.
Może ktoś ma jakieś lepsze propozycje lub ma informacje z pierwszej ręki o ww modelach. Będę wdzięczny za wszelakie sugestie.
Sony na IPS, szukaj czegoś na VA
Ten sony ma bardzo dobre opinie, świetna matryca i dobrze oprogramowany, tyle wiem od osoby co szukała TV przed świętami i siedziała bardzo długo w testach :)
Poczytałem o tych wszystkich matrycach i rzeczywiście IPS w tv ma przewagę jeżeli chodzi o kąty patrzenia. Kontrast, czerń, reakcja matrycy to jednak VA.
Znalazłem stronę gdzie podane są sensowne dane o danym TV, a nie tylko marketingowy bełkot jak w specyfikacjach podanych na stronach sklepów
http://www.displayspecifications.com/en
nikoniarz
27-12-2016, 21:44
pil74, bardzo fajna strona. Mają nie tylko matryce z TV ale i z monitorów. Dzięki za link.
Ech, nieszczęśnicy którzy nie zdążyli nabyć plazm. ;)
MadOnion
28-12-2016, 11:19
Nadszedł czas żeby swojego leciwego Sharpa 40" wymienić na coś większego.
Żona ostatnio stwierdziła, że wydaje się mały. Trzeba więc kuć żelazo póki gorące :)
Szukam czegoś 65" w granicach +/- 8 tys. Najważniejsza to jakość obrazu ( w tej cenie) i przekątna. Odpadają wykrzywione wynalazki. :) Wszelkie dodatkowe bajery niezwiązane z jakością obrazu są mi obojętne może poza netem.
TV do wyświetlania tego co tuner kablówki pokazuje oraz PS4.
Póki co najbliżej mi do Sony KD-65XD8505. Myślałem jeszcze o Sony KD-65X9005C ale wyczytałem, że podświetlenie matrycy pozostawia wiele do życzenia.
Może ktoś ma jakieś lepsze propozycje lub ma informacje z pierwszej ręki o ww modelach. Będę wdzięczny za wszelakie sugestie.
Może samsung KS8000 ? do wyrwania lekko ponad Twój budżet. u mnie od wczoraj Sony XD93.
Poczekajcie na oledy jak trochę stanieja bo to jest dopiero przeskok.
Może samsung KS8000 ? do wyrwania lekko ponad Twój budżet. u mnie od wczoraj Sony XD93.
XD93 bardzo fajny. Do wyrwania za 10k. Nie ukrywam, że bardzo mi się podoba i wydaje się idealny jak na moje potrzeby. :)
Tylko szkoda mi wywalać tyle kasy na TV :) (chyba sknerą się staję)
A jakie pierwsze wrażenia pod odpaleniu tego cacka?
Ech, nieszczęśnicy którzy nie zdążyli nabyć plazm. ;)
chciałem zamienić swojego panasonika na większy ale chyba zostawię na dożywocie....
Plazmy są w ogóle dostępne? powiedzmy takie ok 65?
Na rynku wtórnym są, acz interesujące modele rzadko. Ze 3 mce temu widziałem ogłoszenie 65" z serii VT60, ostatniej. Gość kupił bardziej jako dekorację ściany, świecił z rzadka a sprzedaż była podyktowana zakupem jakiegoś modnego krzywulca. Stan licznika znikomy. Wystawił za dychę, sprzedał w przeciągu 20 minut. Takie okazje trafiają się 2-3 razy do roku i jeśli ktoś będzie polował to upoluje.
MadOnion
28-12-2016, 13:56
A jakie pierwsze wrażenia pod odpaleniu tego cacka?
Początkowo byłem sceptycznie nastawiony do tego modelu, szukałem czegoś z certyfikatem Ultra HD Premium wiec dlatego mijałem go szerokim łukiem. Jak zobaczyłem go na żywo to zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie i zacząłem wertować materiały w sieci na jego temat.
Przytaszczyłem go do chałupy o 21, wypakowanie zajęło mi prawie godzinę :twisted: i jeszcze nie było czasu żeby go dobrze podłączyć. Na tą chwile na temat obrazu nie będę się rozpisywał z wiadomych względów, wydaje mi się że w kwocie do 10k to model warty zastanowienia.
Przeglądałem jeszcze Samsungi KS800, KS9500, Panasonic'a DX900, Oledy od LG ale to już wydatek (z wyjątkiem KS800) o około 5tys. większy. Oled musi jeszcze poczekać :)
Na rynku wtórnym są, acz interesujące modele rzadko. Ze 3 mce temu widziałem ogłoszenie 65" z serii VT60, ostatniej. Gość kupił bardziej jako dekorację ściany, świecił z rzadka a sprzedaż była podyktowana zakupem jakiegoś modnego krzywulca. Stan licznika znikomy. Wystawił za dychę, sprzedał w przeciągu 20 minut. Takie okazje trafiają się 2-3 razy do roku i jeśli ktoś będzie polował to upoluje.
miałem na myśli nowe sztuki. produkuje ktoś jeszcze plazmy? nie chcę używanego tv. Taki to już mam :)
miałem na myśli nowe sztuki. produkuje ktoś jeszcze plazmy?
Dwa słowa: Eko, szaleństwo.
rozumiem, że nowa plazma jest nieosiągalna i nikt tego nie produkuje?!
Kolekcjoner
04-01-2017, 01:10
miałem na myśli nowe sztuki. produkuje ktoś jeszcze plazmy? nie chcę używanego tv. Taki to już mam :)
rozumiem, że nowa plazma jest nieosiągalna i nikt tego nie produkuje?!
Tak. Plazm już nikt nie produkuje.
Po "gwiazdce" pojawił się znów wysyp. Jedyne źródło.
Mój telewizor zrobił się mniej smart i kilka używanych przeze mnie aplikacji przestało działać. Czytałem co nieco o Google Chrome, ale może ktoś już przerabiał temat - czy istnieje coś innego wartego kupna? Ma służyć do streamingu np. youtube'a, netflixa itp. Tv to starszy samsung, źródłem ma być najczęściej iPad, czasami laptop czy jakiś telefon (android i iPhone), no i serwer Synology.
Rafał_Sz
03-04-2018, 10:09
Mam Chromecasta i do streamingu nie ma nic lepszego. Bo działa na innej zasadzie niż wszystko inne. Smartfonem czy kompem wskazujesz tylko co chcesz oglądać i tym sterujesz, natomiast Chromecast sam to sobie zasysa z sieci. No chyba, że udostępniasz coś z telefonu czy kompa, to wtedy zasysa z nich. Tak czy owak, polecam bardzo. Jeśli chodzi o wygodę i prędkość, to wszelkie "smart" z TV nie mają nawet podejścia.
Dobrze działa z jabcokowymi sprzętami?
I czy ma wsparcie dla synology tzn czy łatwo odpalić coś z domowego serwera?
Rafał_Sz
04-04-2018, 13:35
Jabcoków nie używam, ale z DLNA radzi sobie świetnie.
Ja mam MiBoxa. Świetne urządzenie.
Koledzy mam mały problem i potrzebuję rady. Chcą mi wymienić tv na nowszy ale czy lepszy?
Obecnie mam Sony KD65XE8505 (model 2017) i tam jest matryca VA (tak myślę). Zaproponowano mi wymianę na tegoroczny model KD65XF8505 z matrycą IPS. To główna różnica, reszta to mniej znaczące szczegóły.
VA lepsza czerń, IPS lepsze kąty patrzenia (mało istotne dla mnie) ale niby lepsze barwy. To tyle co na szybko znalazłem.
Zastanawiam się czy warto? Czy jest coś jeszcze co może istotne?
Sporo z Was ma duże doświadczenie i większą wiedzę, więc byłbym wdzięczny za pomoc. :)
Ale chyba ten co ci zaproponowali to też VA.
Tu masz test modelu 60" http://www.tvtest.pl/sony-60xf8305-test/
Akurat kilka dni temu ktoś w rodzinie kupił ten 60", poleciłem go bo dobra cena, a parametry jak na cenę świetne, UHD 120Hz HDR android i właśnie dobra matryca VA.
No właśnie nie jestem pewny czy to VA czy IPS. Znalazłem test tego TV tylko w wielkości 55" i tam pisali że to IPS od LG.
Nie wiem czy jest matryca IPS 120Hz, chyba tylko VA robią.
Tu test (wprawdzie 55 calowego): http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/sony-55xf8505-test.html
- piszą, że IPS i chyba 120Hz.
Czytałem ten test, dlatego założyłem, że w w 65" jest też matryca IPS.
Rafał_Sz
06-11-2018, 10:42
Koledzy mam mały problem i potrzebuję rady. Chcą mi wymienić tv na nowszy ale czy lepszy?
Obecnie mam Sony KD65XE8505 (model 2017) i tam jest matryca VA (tak myślę). Zaproponowano mi wymianę na tegoroczny model KD65XF8505 z matrycą IPS. To główna różnica, reszta to mniej znaczące szczegóły.
VA lepsza czerń, IPS lepsze kąty patrzenia (mało istotne dla mnie) ale niby lepsze barwy. To tyle co na szybko znalazłem.
Zastanawiam się czy warto? Czy jest coś jeszcze co może istotne?
Sporo z Was ma duże doświadczenie i większą wiedzę, więc byłbym wdzięczny za pomoc. :)
Mam Bravię, model 2018 z IPS i Triluminox. Kolory są świetne, ale czerń jest taka sobie - jak to w IPS. Jednak jesli ktos lubi żarówiaste kolory to sprzęt jest nie dla niego. Ten TV ma świetne, bo realistyczne odwzorowanie, zwlaszcza jeśli troszkę się to i owo skoryguje w trybie "kino pro".
Tylko to co opisałem to, tylko, że model 2018 https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kd-55xe8096.bhtml
Kupiłem go bo byłem w tym sklepie przypadkiem i była wyprzedaż za 2600. Żal było nie wziąć, dałem go do sypialni zamiast 32". Co ciekawe, wcale nie wydaje się w tym miejscu za duży.
TV 65" - co polecacie? Ten Samsung wypada całkiem nieźle na tle konkurencji. Mam od dobrych kilku lat 40" Samsunga Smart TV i to takiego z najniższej półki i powiem szczerze, że jestem bardzo zadowolony.
https://www.skapiec.pl/site/cat/3319/comp/98866667#from103634
Zerknij na SONY KD-65XF8505
robin102
04-12-2018, 11:42
Co ciekawe, wcale nie wydaje się w tym miejscu za duży. ... bo telewizor nigdy nie jest za duży, nie ma takiej opcji.
Rafał_Sz
17-03-2019, 15:53
Nie wiem jak to się stało, ale się stało. ;) Przeszedłem na ciemną, a raczej bezgranicznie czarną stronę mocy i kupiłem sobie OLEDa. Dokładnie tego z linku poniżej. TV ma najnowszy typ matrycy OLED, pozbawiony jest już wad wieku dziecięcego wyświetlaczy organicznych. Wrażenia? Absolutna petarda. Niedawno kupiony LCD o ktorym pisałem wyżej poszedł do salonu "dla gości".
Piszę to nie po to żeby się chwalić, tylko żeby osoby stojące przed zmianą telewizora odpuściły sobie LCD. Nawet najwyższe modele nie maja podejścia do tego OLEDa (i paru innych). To nie jest różnica, to jest przepaść.
https://hdtvpolska.com/lg-oled-55-b8-2018-test-organiczny-wyswietlacz-4k-hdr-z-technologia-thinq-ai/
leighadams
17-03-2019, 16:12
Potwierdzam :)
Od 5 dni w miejsce starego 32" LCD wisi 55" OLED LGB8PLA:)
Z szacunku do mojego starego philipsa nie będę robił porównań;-)
Czerń, kontrast, design - praktycznie brak ramki, grubość mniejsza niż palec, funkcje smart - bajka!
Zastanawiałem się jeszcze nad sony KD55XF9005, ale cena praktycznie ta sama, więc imho się nie opłaca.
Gdyby się ktoś zastanawiał to gorąco polecam!
LG nieźle technologie rozwinęło, oczywiście co nowe matryce to powtarzają że te już są trwałe ale bez obawy w przyszłym roku znowu będą te co już są trwałe :)
Tak czy siak to co jest przy normalnym użytkowaniu spokojnie 10 lat wytrzyma, przy intensywnym użytkowaniu zwłaszcza z konsolami itp pojawiają się miejscowe spadki jakości ale to jeż po paru latach, a sensowne dane tego co jest od 2017 czy 2018 roku pojawią się za parę lat dopiero.
Ja porównywałem najnowsze samsungi QLED z lg OLED w tamtym roku i oba robiły wrażenia niesamowite, QLED podobał mi się bardziej ale nie wiem czy różnice są faktycznie zauważalne, a jak ktoś nie chce zmieniać to nie polecam takich testów bo wróci do domu i wywali na śmietnik zwykłe LCD sprzed paru/kilku lat :)
Kolekcjoner
19-03-2019, 00:58
... bo telewizor nigdy nie jest za duży, nie ma takiej opcji.
Oj, tzw święta prawda. Najlepiej to widać przy przejściu z większego rozmiaru na mniejszy 8).
Krzysztofh
19-03-2019, 13:16
Obecne OLEDy LG są super, ale jeżeli chodzi o ten segment to teraz referencyjnym obrazem dysponuje Panasonic TX-xxFZ800E. To absolutny top jeżeli chodzi o jakość obrazu, przy jeszcze rozsądnej cenie bo można jeszcze TX-xxFZ950E.
... bo telewizor nigdy nie jest za duży, nie ma takiej opcji.
no chyba, że mieszkasz w klitce i do najbliższej ściany z kanapy masz kilka metrów, wtedy telewizor większy niż 40"-45" nie jest ci potrzebny
rozmiar ściany na której wieszasz tv też może mieć znaczenie ;-)
Kolekcjoner
19-03-2019, 16:26
no chyba, że mieszkasz w klitce i do najbliższej ściany z kanapy masz kilka metrów, wtedy telewizor większy niż 40"-45" nie jest ci potrzebny
rozmiar ściany na której wieszasz tv też może mieć znaczenie ;-)
Kilka metrów to całkiem spora odległość ;)...
To nie do końca jest prawda: https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/
Rafał_Sz
20-03-2019, 09:34
To muszę w takim razie do salonu kupić 160". W sumie jak mi zasponsorują to nie mam nic przeciwko.
;)
No to mi wyszło tylko 130 cali.
Szykuję się od jakiegoś czasu do zakupu 65 cali, sony, ale chyba poczekam aż wyjdą nowe modele obsługujące AirPlay2.
robin102
20-03-2019, 11:15
Może ktoś ma plazmowy Panasonika TX-P50ST60E i by podpowiedział ścieżkę gdzie w menu można wyłączyć ekran, a zostanie sam dźwięk,ale o takie całkowite wyłączenie ekranu mi chodzi, co by sobie radia posłuchać. Wiem, że gdzies to jest.
W instrukcji widzę coś takiego:
"Tryb radio
(20 / 15 / 10 / 5 / Wyłączony (sekund))
Ustawianie czasu, po którym ekran zostanie automatycznie wyłączony po wybraniu stacji radiowej.
●Dźwięk jest słyszalny nawet po wyłączeniu ekranu. Funkcja ta umożliwia ograniczenie zużycia energii podczas słuchania stacji radiowej.
●Naciśnięcie dowolnego przycisku, za wyjątkiem przycisków trybu gotowości, zwiększania / zmniejszania głośności i przycisku MUTE, powoduje włączenie ekranu.
●Nie działa w trybie Analogowe"
Może to o to chodzi? :)
kompletna bzdura ten kalkulator, bo wychodzą dużo za duże przekątne
ja mówię o komforcie oglądania, nie mam ochoty łypać oczami na lewo i prawo albo rozróżniać poszczególnych pikseli na obrazie
Kolekcjoner
20-03-2019, 20:42
kompletna bzdura ten kalkulator, bo wychodzą dużo za duże przekątne
ja mówię o komforcie oglądania, nie mam ochoty łypać oczami na lewo i prawo albo rozróżniać poszczególnych pikseli na obrazie
A tak konkretnie. Napisałeś że jak do ściany jest kilka metrów to więcej niż 45" jest niepotrzebne - czy tak? Ciekawi mnie to co w takim razie robię nie tak 8)?
marcin255
29-12-2019, 09:55
Mam "stary " Sony kdl-50w829b i zastanawiam się czy wymiana na kd-55xg9505 coś poprawi ? Sygnał z kablówki UPC , warto wymienić ? Generalnie mam nadzieję na poprawę jakości obrazu .
Rafał_Sz
29-12-2019, 11:00
Mam "stary " Sony kdl-50w829b i zastanawiam się czy wymiana na kd-55xg9505 coś poprawi ? Sygnał z kablówki UPC , warto wymienić ? Generalnie mam nadzieję na poprawę jakości obrazu .
Niewiele. W tym budżecie możesz juz szukać OLED 55". A to zrobi robotę.
marcin255
29-12-2019, 11:23
U mnie TV jest włączony cały dzień jak mam wolne i jak zostawię na 1 programie to tak gra sobie bo słucham i chyba oled odpada .
Stary to mam ja, bodajże 10 letni:smile:. 40 calowy Samsung LE40B651 jeszcze z podświetleniem na świetlówkach CCFL. Jestem zadowolony z wyświetlanego obrazu (naturalności kolorów, czerni), a i dźwięk całkiem przyzwoity. Pewnie jeszcze przez kilka lat nie zmienię (zepsuć się nie chce:smile:). Syn kupił TV tej samej firmy (góra 5 lat temu) już z funkcja smart i 3D (które zresztą się nie przyjęło i jest nie używane). Podświetlenie już na diodach LED. Obraz zdecydowanie gorszy (nie tylko moim zdaniem), jakaś zimna kolorystyka i ciężko to poprawić w ustawieniach. Od jakiegoś czasu pojawiły się dwie sporych rozmiarów jasnofioletowe "plamy" widoczne bardzo wyraźnie na jednolitym tle. Dla mnie to już nie do zaakceptowania by było. Czasem lepsze jest wrogiem dobrego:smile: Nie wątpię, że są już dużo lepsze, ale też i kosztują pewnie odpowiednio. Wiem, nie pomogłem:smile:
marcin255
29-12-2019, 12:03
Wiem ,że ciężko zastąpić ten model czymś sensowniejszym niż Oled .
jurkarol
29-12-2019, 12:05
U mnie TV jest włączony cały dzień jak mam wolne i jak zostawię na 1 programie to tak gra sobie bo słucham i chyba oled odpada .
O wytrzymały jesteś.
Radio lepsze :)
Każdy nowszy da lepszy obraz zwłaszcza jak będzie przeskok z HD na 4K, bierz największy jaki sie da bo nei ma czegoś takiego jak "za duży tv", do tego bierz żeby był android tv, a nie jakieś wspaniałe smart tv od producenta bo wtedy masz normalne działanie wszystkiego jak trzeba odnośnie bezprzewodowego przesyłania mediów i współpracę z innymi urządzeniami.
Kwestie OLED odpuściłbym, za to jak się zmieścisz w cenie to QLED samsunga bierz śmiało to będziesz miał tak samo opad szczeny jak na OLED, a jeśli nie to wyświetlasz z HDR tez zrobi swoje, nie trzymaj się uporczywie SONY mimo że mają swój dobry poziom cały czas, ja mam Hitachi i przeżył sąsiadowego Sony, w którym padł zasilacz i wytopił matrycę, a znowu u brata Panas chodzi nie do zajechania, dobre sa Sharp, Mitsubischi i koreańce LG czy Samsung.
Rafał_Sz
29-12-2019, 12:15
Niekoniecznie. W OLED ekran wyłącza się jednym kliknięciem, dźwięk zostaje. Jednak nawet najnowszy Horizon w UPC nie obsługuje ani 4K, ani HDR, więc OLED średnio ma jak rozwinąć skrzydła. Tu się sprawdza np. materiał 4K z Dolby Vision, wtedy OLED zmiata wszystko bez litości.
kurczeblade
29-12-2019, 12:19
Ja właśnie rozglądam się za TV tak do 5,000zl. Najlepiej 65” i dużo osób w internatach poleca sony bravia 65xf9005. Widzę ze jest w okolicach 5,200zl. Jest to bardzo polecany TV na forach. Ale zastanawiam się czy w tej kwocie nie kierować się w stronę jakiegoś OLEDa. TV będzie głównie do Netflixa i HBO GO , jakieś filmy... Obecnie jest Samsung 50” 6400. Ciekaw jestem czy będzie skok jakościowy. Podobno ten Sony ma dobry obraz.. Ciężko mi ogarnąć TV, tego jest tak dużo ze hoj ;)
Szukając TV trafiłem tez na takie coś jak TCL 680. Niby chińska firma, ale w PL tv są produkowane, zainteresowała mnie wersja 65” . Telewizor zbiera dobre noty, a cena to 3,500 zł. Teraz na pewnym forum jest sprzedawany przez sklep admina za 3,000zl.
Kurde Panowie, może coś polecacie do 5,000zl. Bo zwariować idzie do szukania tych wszystkich modeli.
marcin255
29-12-2019, 12:20
Sony ma dobry procesor obrazu i dobre skalowanie ,upc ma wprowadzić 4k na tą chwilę ma być lepszy obraz niż w kdl-50w829b
Rafał_Sz
29-12-2019, 13:30
Kurde Panowie, może coś polecacie do 5,000zl. Bo zwariować idzie do szukania tych wszystkich modeli.
Ja sobie mogę pisać, że OLED tańczy na grobie wszelkich LCD. Specjalnie nie wskazuję żadnego konkretnego modelu, ale wstawię krótki filmik porównujący OLED do QLED (zwykłe LCD jest w ogóle poza konkurencją).
https://www.youtube.com/watch?v=OxRFpvX1nKU
Teoretycznie tak i po testach i puszczaniu sampli nic nie przebije OLED ale... szybko się każdy przekona jak pusci sobie jakieś netflix/hbo z pseudo 4K i się rozczaruje mocno, a przecież i tak większość materiału w pakietach tv to nędza HD, a jak puszcza jakieś 4K to z takim bitrate że zniechęca.
Oczywiście nadal OLED to OLED ale jak się ochłonie i entuzjazm opadnie to dobre ( zaznaczam DOBRE ) LCD z dobrym HDR i z dobrym podświetleniem zbliża do świetnego poziomu za mniejszą kasę, QLED za to jest alternatywą dla OLED i nie miałbym problemu z jego zakupem zwłaszcza do "tyrania" nonstop grami/konsolami i ciągłym włączeniem.
Ja mam już 12 lat projektor LCD panasa 1080p i na 92" ekranie mam lepsza jakość niż wszystkie nędzne ekrany kinowe w Polsce zwłaszcza cinemacity gdzie są już dawno po okresie minimalnej eksploatacji projektorów i ekranów ale jak byłem na pokazówce laserowych projektorów 4K to nie miałem opadu szczeny bo na samplach świat sie nie kończy i jak wrzucisz materiał normalnie dostępny to sie rozczarowujesz, oczywiście na takim projektorze jest nasycenie lepsze, czerń super, rozdzielczość, wymaga mniejszego zaciemnienia itd.
Rafał_Sz
29-12-2019, 14:20
pusci sobie jakieś netflix/hbo z pseudo 4K i się rozczaruje mocno
Hola, hola. Netflix premium przy światłowodzie podaje mi odpowiedni materiał w 4K i Dolby Vision z bitrate 240 Mb/s. Sampli nie używam (są słabe i po co), ekran mam skalibrowany sprzętowo pod referencyjne wzorce.
Ale to trzeba na spokojnie zobaczyć samemu, teoretyzowanie nic tu nie pomoże. Sorry, technologia LCD to trup.
Kojocisko
29-12-2019, 14:30
Wydaje mi się, że http://www.tvtest.pl/ nieźle podpowiada co kupić.
Ja po lekturze przymierzam się do Sony KD-65XG9505
Hola, hola. Netflix premium przy światłowodzie podaje mi odpowiedni materiał w 4K i Dolby Vision z bitrate 240 Mb/s.
U mnie na światłowodzie netflix w 4K wygląda słabiutko, widać kompresje i jakość poniżej zadowalającej, myślałem że wina po mojej stronie i naiwnie walczyłem z obsługą ale potem poczytałem w internetach że to standard :(
marcin255
29-12-2019, 15:00
dobra propozycją wydaje się LG OLED55C9
kurczeblade
29-12-2019, 17:06
Wydaje mi się, że http://www.tvtest.pl/ nieźle podpowiada co kupić.
Ja po lekturze przymierzam się do Sony KD-65XG9505
W sumie dość podobny do tego Xf9005 co ja chce wybrać. Ale 1000 mniej. Napiszesz czemu akurat Ren model chcesz wybrać?
I co będzie głównie oglądane? Ja się zastanawiam właśnie nad nim, ale myśle tez na jakimś OLED 55 zamiast 65.
Osobiście wolałbym dobre LCD 65-70" niż małe OLED ale właściwie bierze się to pod swoje gusta.
Mam podobny problem z wyborem TV. Obecnie mam starą ponad 10 letnią już plazmę Pioneera, więc raczej naturalnym wyborem byłby oczywiście OLED. Powiem tak: Chciałbym, ale się boję. Boję się tej jeszcze niedopracowanej technologii, czyli wypalania (powidoki), cloudingu (kolorowe plamy, nierówne podświetlenie) oraz tych pionowych pasów - oj, tyle się tego na forach naczytałem i naprawdę mi się odechciewa. Z kolei LCD - nawet ten Soniacz chwalony - tu obawiam się strefowego wygaszania. Wygląda to naprawdę dziwnie jak jest mało stref ( tak, ten Sony 9005 ma ich mało) i mogę tego nie zaakceptować. Oczywiście można to wyłączyć, ale wtedy po co tyle płacić za taki TV. Co do systemu, to naprawdę nie ma różnicy, czy android (Sony), czy zamknięty system producenta (LG, Samsung). I tak po ok. 3 latach nie będzie już na to wsparcia, więc pozostaje potem zakup jakiegoś zewnętrznego boxa. Także ten, no, mój TV na razie nie chce się zepsuć, więc póki co czekam na lepsze czasy ;)
kurczeblade
29-12-2019, 18:18
Mam podobny problem z wyborem TV. Obecnie mam starą ponad 10 letnią już plazmę Pioneera, więc raczej naturalnym wyborem byłby oczywiście OLED. Powiem tak: Chciałbym, ale się boję. Boję się tej jeszcze niedopracowanej technologii, czyli wypalania (powidoki), cloudingu (kolorowe plamy, nierówne podświetlenie) oraz tych pionowych pasów - oj, tyle się tego na forach naczytałem i naprawdę mi się odechciewa. Z kolei LCD - nawet ten Soniacz chwalony - tu obawiam się strefowego wygaszania. Wygląda to naprawdę dziwnie jak jest mało stref ( tak, ten Sony 9005 ma ich mało) i mogę tego nie zaakceptować. Oczywiście można to wyłączyć, ale wtedy po co tyle płacić za taki TV. Co do systemu, to naprawdę nie ma różnicy, czy android (Sony), czy zamknięty system producenta (LG, Samsung). I tak po ok. 3 latach nie będzie już na to wsparcia, więc pozostaje potem zakup jakiegoś zewnętrznego boxa. Także ten, no, mój TV na razie nie chce się zepsuć, więc póki co czekam na lepsze czasy ;)
Ja moze odpuszczę tego Soniaka, jakby nie patrzeć to LED za 5-6,000zł ciężko to ogarnąć z myślą że są już QLEDy.
Dlatego zastanawiam się czy nie kupić takiego tlc 65" 680 - który w porównaniu do tego co obecnie mam będzie lepszy. W dodatku mam obecnie źródło gdzie można kupić za 3,050 zł. A w przyszłości jak dopracują OLEDy to zmienić na OLED.
Ile cali ta plazma ma ?
Pytam bo to jest tak samo jak przy zmianie komputera, ktoś się sugeruje że ma nowy procesor i wszystko tak świetnie działa ale nie bierze pod uwagę szybkiego ram i dysku, lepszego gpu itd.
Zmienisz tą świetna plazme na nowy i założę się że jak kupisz sporo większy i 4K z HDR to będziesz miał opad szczeny, a samo OLED da ci kosmetyczne zmiany dla wielu nawet nie zauważalne poza prezentacją w salonie.
według mnie to co najwięcej wpływa na wrażenia przy zmianie tv to:
1. wielkość
2. rozdzielczość
3. HDR
4. OLED / QLED
TLC bardzo ok ale czy jesteś gotów na chińską markę montowana u nas ?
Ja w sprzęcie foto zwracam uwagę na wiele, w sprzęcie komputerowym też ale akurat w TV to jakoś mniej mnie to obchodzi i ostatnio kupiłem Hitachi, miał być Sharp ale brakło na stanie.
Sugeruje tez brać TV z androidem, a nie jakieś gów... smart producenta tv.
marcin255
29-12-2019, 18:42
to dużo daje do myślenia https://www.youtube.com/watch?v=8PepyNs1Xiw , byłem pobawiłem się sony 55xg9505 i LG OLED55C9 treści słabe z yutube 1080p i 4 k ale oled wymiata
kurczeblade
29-12-2019, 20:40
Wracam ze sklepu, co prawda nie było XF90 ale był XD8505 i generalnie baardzo fajnie obraz na tym wyglada, a to niższy model od Sony XF90, wiec jeśli ma być lepiej w xf to chyba go wezmę. Obok stały jakieś QLEDy 55” i powiem ze jeśli mam wybierać między dobrym LEDem 65” a mniejszym Qledem 55” to chyba wole LEDa 65” Sony XF90. Jednak te 65 cali robi robotę, większe wrażenie 65” robi na mnie niż Qled 55”.
Ile cali ta plazma ma ?
Pytam bo to jest tak samo jak przy zmianie komputera, ktoś się sugeruje że ma nowy procesor i wszystko tak świetnie działa ale nie bierze pod uwagę szybkiego ram i dysku, lepszego gpu itd.
Zmienisz tą świetna plazme na nowy i założę się że jak kupisz sporo większy i 4K z HDR to będziesz miał opad szczeny, a samo OLED da ci kosmetyczne zmiany dla wielu nawet nie zauważalne poza prezentacją w salonie.
według mnie to co najwięcej wpływa na wrażenia przy zmianie tv to:
1. wielkość
2. rozdzielczość
3. HDR
4. OLED / QLED
Z tego wszystkiego zdaję sobie sprawę. Wiem, że będzie opad szczęki. Ala jak czytam jakie ludzie mają problemy z OLED'ami, to mi się odechciewa. Naprawdę, pomimo bezawaryjnej pracy starego TV (42" i tylko 720p) chętnie zmieniłbym już na nowy, większy...
Sugeruje tez brać TV z androidem, a nie jakieś gów... smart producenta tv.
Z tym średnio się zgadzam i jest to sprawa dyskusyjna. Android potrafi zamulić TV. Taki webOS od LG jest naprawdę dobry i szybki. Po jakimś czasie (2 lata?) i tak obydwa rozwiązania będą przeszkadzać, a nie pomagać (brak wsparcia). Raczej stary android będzie przeszkadzał bardziej. Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłby sam monitor bez funkcji TV i tymi wszystkimi systemami. Podpinasz źródła i cieszysz się świetnym obrazem. Taki monitor oledowy np. 65".
Android TV nie zamula, pewnie masz na myśli jakieś stare gdzie oszczędzano na pamięci itd, teraz to działa poprawnie od dawna, nigdy bym nie brał czegoś z własnym systemem bo ma zawsze spore ograniczenia w przyszłości.
marcin255
29-12-2019, 21:16
Wracam ze sklepu, co prawda nie było XF90 ale był XD8505 i generalnie baardzo fajnie obraz na tym wyglada, a to niższy model od Sony XF90, wiec jeśli ma być lepiej w xf to chyba go wezmę. Obok stały jakieś QLEDy 55” i powiem ze jeśli mam wybierać między dobrym LEDem 65” a mniejszym Qledem 55” to chyba wole LEDa 65” Sony XF90. Jednak te 65 cali robi robotę, większe wrażenie 65” robi na mnie niż Qled 55”.
Qled to nie oled ja dziś w MM porównywałem 9550 i oled lg c9 i raczej kupię oled .
kurczeblade
29-12-2019, 21:35
Qled to nie oled ja dziś w MM porównywałem 9550 i oled lg c9 i raczej kupię oled .
Qledy i Oledy były obok ...
I dla mnie liczy się wielkość , wole jednak dobrego i dużego leda niż mniejszego qleda/Oleda.. w moim, odczuciu taki 55” to mały telewizor przy takim 65. No a na dobrego Qleda/Oleda 65” musiałbym wydać majątek.
Panowie z jakiej odległości oglądacie te TV. Mój staruszek LCD ma 40 cali (oglądam tak z ok. 3,5m ) i nie wydaje mi się aby był mały. Oczywiście jak zmienię, bo kiedyś to nastąpi, będzie to pewnie 55”, ale na pewno nie większy.
Ja mam ekran do projektora 92" i miejsce do oglądania w odległości prawie cztery metry co daje mi podobny efekt co w IMAX w środkowych rzędach sali, do odległości 3,5m jeśli TV to 65" nie jest za duże.
...do odległości 3,5m jeśli TV to 65" nie jest za duże.
Być może kwestia przyzwyczajenia. Nie czuję dyskomfortu w oglądaniu 40 calowego TV z 3,5m. Raczej obawiałbym się czy 55 cali nie będzie za duże. To jednak 15 cali więcej. 65" w ogóle nie rozpatruje i nie sądzę abym kiedykolwiek brał pod uwagę (mieszkania na większe raczej nie zmienię:smile: )
marcin255
29-12-2019, 23:20
zamówiłem LG OLED55C9 zobaczymy
Być może kwestia przyzwyczajenia. Nie czuję dyskomfortu w oglądaniu 40 calowego TV z 3,5m. Raczej obawiałbym się czy 55 cali nie będzie za duże. To jednak 15 cali więcej. 65" w ogóle nie rozpatruje i nie sądzę abym kiedykolwiek brał pod uwagę (mieszkania na większe raczej nie zmienię:smile: )
Tak jak napisałem wcześnie odnośnie porównań do kina i serio nie ma czegoś takiego jak "za duży", dlatego zawsze wolę większy ekran niż mniejszy z super wypasiona specyfikacją, oczywiście nie twierdze że na takim małym 55" nie da się oglądać przyjemnie, można zawsze usiąść bliżej :)
kurczeblade
29-12-2019, 23:27
Daj znać koniecznie jak wrażenia. Biorę pod uwagę ten model. :)
kurczeblade
30-12-2019, 02:53
Edit*
Okazało się ze 65” jednak może być tyci za duży. Siedzę dokładnie 2,2m od TV, wiec takie 55” będzie w sam raz. Na dodatek okazało się znajomy ma wspomnianego LG 55 C9 , odwiedziłem go i powiem tak „opad szczęki” w porównaniu do tv którego mam jest kolosalna różnica. Przybiegłem do domu i z automatu zamówiłem LG ;)
Kolekcjoner
30-12-2019, 04:14
Tak jak napisałem wcześnie odnośnie porównań do kina i serio nie ma czegoś takiego jak "za duży", dlatego zawsze wolę większy ekran niż mniejszy z super wypasiona specyfikacją, oczywiście nie twierdze że na takim małym 55" nie da się oglądać przyjemnie, można zawsze usiąść bliżej :)
Dokładnie. Wielkość to podstawa. I do tego człowiek się przyzwyczaja bardzo szbko. Ja mam 75 i wydaje mi się niezbyt duży. Do 60" to chyba bym musiał lornetkę dokupić ;).
marcin255
30-12-2019, 06:38
Edit*
Okazało się ze 65” jednak może być tyci za duży. Siedzę dokładnie 2,2m od TV, wiec takie 55” będzie w sam raz. Na dodatek okazało się znajomy ma wspomnianego LG 55 C9 , odwiedziłem go i powiem tak „opad szczęki” w porównaniu do tv którego mam jest kolosalna różnica. Przybiegłem do domu i z automatu zamówiłem LG ;)
To jeszcze dziś się spotkamy przy odbiorze a na czym oglądasz teraz ?
Rafał_Sz
30-12-2019, 13:22
To bardzo, bardzo dobry model. A słowo "zobaczymy" jest swego rodzaju podsumowaniem.
Ten model ma mnogość ustawień, i co bardzo ważne (przynajmniej dla mnie) wbudowany dekoder Dolby Atmos (wystarczy podłaczyć odpowiedni zestaw audio po HDMI ARC) oraz rewelacyjne Dolby Vision (coś jak HDR10 tylko o wiele bardziej zaawansowane).
Po właczeniu i skonfigurowaniu polecam odpalić sobie na Netfix ponizszy serial - jest w natywnym 4K z Dolby Vision (to ostatnie TV sam rozpozna, wyświetli się odpowiedni komunikat).
https://www.youtube.com/watch?v=KLrU-175KIs
marcin255
30-12-2019, 15:56
Sfinalizowałem dziś zakup 55C9 za 4 949 zł :-D jutro dostawa .
kurczeblade
31-12-2019, 15:24
Rafał pierwsze co to zrobiłem , odpaliłem nasza planetę. Powiem tak, co do wielkości. Różnica w stosunku do mojego starego 50 jest. Te 55 cali jest idealne do oglądania z 2 metrów. Co do obrazu WOW WOW! Jestem pod wrażeniem. Tym bardziej że planetę oglądałem już na swoim starym TV - robiło to na mnie wrażenie na starym, ale teraz to szczena mi opada widząc to w takiej jakości ;)
Edit. Odpaliłem wiedźmina, nocne sceny miodzio.
Marcin jak wrażenia?
marcin255
31-12-2019, 16:46
Miodzio , tv poprzedni sprzedałam to oled wyszedł mnie 4150 , jeszcze po swojemu ustawiam , uczę się go ale filmy które znam na pamięć na oledzie to inna bajka
kurczeblade
31-12-2019, 19:21
Coś przedstawiałeś w opcjach obrazu ?
Moi rodzice mają QLED 4k. Ja od dwóch miesięcy posiadam OLED (Panasonic FZ800). Oba 55 cali. Używam w 99% do oglądania filmów z bluray lub 4k. Niektórzy mówią, że przedkładają wielkość obrazu nad jakość. U mnie jest odwrotnie. Ostatnio próbowałem u rodziców dopasować jasność i kontrast obrazu pod film odtwarzany z bluraya. Nie dało się. Chyba za słaby jestem. Albo ciemnica i nic nie widać, albo jasno, a w półcieniach jakieś zielone zafarby. Sorki. Poddałem się. Na OLED nie mam takich problemów. Film odtwarzam zawsze na tym samym (odtwarzajka 4k Fbox Atv od Fergusona). Oba telewizory odtwarzają film w trybie HDR. Telefonem zrobiłem foto fragmentu obrazu z QLEDA (na pamiątkę):
To co wkleiłeś to chyba jakieś uszkodzenie bo nawet na pierwszych LCD sprzed 20 lat takich rzeczy się nie widziało.
A teraz się widzi :) To niewielki wycinek obrazu zrobiony z bliska telefonem. Także na jakość detalu nie patrz - telefon plus piksele telewizora to niedobra kombinacja. Chodzi o kolory. Ta zieleń wyłazi tylko czasami - w scenach z dużą rozpiętością tonalną. QLED po prostu sobie z tym nie radzi. Możesz sprawdzić na swoim TV. Sam jestem ciekawy porównań. Może jakieś ustawienia do TV Samsunga bym od kogoś podpatrzył... Film to "Ciemno, prawie noc" w wersji bluray. Scena gdzieś z drugiej połowy filmu (godzina z minutami).
Rafał_Sz
01-01-2020, 17:26
Coś przedstawiałeś w opcjach obrazu ?
Pierwsze co polecam, to dać "oszczędzanie energii" na minimum lub zupełnie wyłączyć. Do tego warto luminacja logo - tu ochronę dać na max i raz na jakiś czas (co kilka tygodni) używać opcji "odświeżanie ekranu oled" - TV po wyłaczeniu przeprowadza proces regeneracji pikseli.
Bartolini82
01-01-2020, 17:55
Zamiast wymieniać na większy TV, kup sobie ekran+rzutnik. Ja się zastanawiałem nad zmianą TV właśnie na ok.55". Ostatecznie 2 lata temu kupiłem ekran (234x131 cm =106"). Do tego porządny rzutnik. Wyszło mi to taniej niż średniej jakości TV 55", a efekt oglądania w połączeniu z kinem domowym jest taki, że od 2 lat nie byliśmy w kinie :D Lepiej wygodniej w domu oglądać. Na starej plazmie oglądamy jakieś normalne pierdółki, a na ekranie mecze + filmy.
Z tymi projektorami to chyba nie jest tak tanio... Dwa lata temu też zamontowałem sobie w salonie ekran na ścianie oraz chowaną w sufit windę na projektor. Do tego kable pochowane w ścianie i suficie. Ale na rozsądny projektor już mi się finansowanie skończyło (wtedy mi wyszło, że bez 10 tys. ciężko znaleźć coś konkretnego). I tak czekałem przez cały ten czas, bo myślałem, że po wejściu standardu 4k oraz laserów zamiast klasycznych lamp, stanieją przynajmniej te starsze projektory FullHD. Niestety, tak się nie dzieje.
PS. Projektory też mają takie problemy z jakością obrazu przy dynamicznych ujęciach jak te wszystkie OLEDY i QLEDY? Jakieś artefakty na krawędziach obiektów? Z ciekawości pytam, bo obrazu z projektora nie widziałem jeszcze na oczy.
Rafał_Sz
01-01-2020, 19:24
PS. Projektory też mają takie problemy z jakością obrazu przy dynamicznych ujęciach jak te wszystkie OLEDY i QLEDY? Jakieś artefakty na krawędziach obiektów? Z ciekawości pytam, bo obrazu z projektora nie widziałem jeszcze na oczy.
Obecne OLEDy mają wieleset razy krótszy czas reakcji niż niż LCD czy QLED i nie ma mowy o żadnym smużeniu. Mam też projektor Epsona FHD i nie zauważyłem podobnej wady. Ale wszystko zależy od rodzaju matrycy w projektorze - są stosowane rózne technologie.
Bartolini82
01-01-2020, 19:36
Yanis, ja kupowałem jakiegoś EPSONA. Jakość bodajże FullHD. Nie pamiętam czy były wtedy w jakości 4K (a jeśli były to cena na pewno była kosmiczna). Płaciłem za niego ok. 2200zł. Ekran kosztował chyba ok. 700-800zł. Automat, wysuwany z sufitu. Ja jestem zadowolony. Tym bardziej, że najpierw jak poszedłem do sklepu po TV to jak poprosiłem żeby przełączyli z tych demek, które na nich puszczają na normalną TV, to był jeden wielki dramat :/ Stwierdziłem, że lepiej zostawić starą plazmę i do tego właśnie ekran. Moim zdaniem, to lepsza kombinacja niż nawet bdb TV 55".
Dobre kino domowe, z subem i ten rozmiar ekranu, ma jednak znaczenie :) i robi fantastyczną robotę. Zwłaszcza przy meczach czy filmach fantasy, katastroficznych itp. Porno też fajnie na nim wygląda :D:D:D
Nie zauważyłem też jakiegoś opóźnienia czy smug np. za piłkarzami. Jedyne w co trzeba zainwestować to naprawdę dobry kabel hdmi. Zwłaszcza jeśli ma mieć np. 10m. Ja ekran mam niecałe 4m od kanapy (bliżej niż wynika z tych stron z kalkulatorami) i moim zdaniem jest ok.
Ja mam 12 lat projektor panasa 1080p i owszem są lepsze ale nie mam żadnego smużenia itp.
Mam 92" ale odległość oglądania niecałe cztery metry więc optymalnie, do tego 5.1 z subwooferem gdzie kupowałem wzmacniacz i głośnik, a skrzynie robiłem sam, schodzi poniżej słyszalnych częstotliwości i nadaje się spokojnie do wyburzeń jakby coś ;)
Jedyny minus projektora to zaciemnianie pomieszczenia, fakt że mamy wtedy klimat kina ale...
Nowe projektory 4K laser robią niesamowite wrażenie i nie wymagają pełnego zaciemnienia żeby mieć pełną jakość.
55 to straszny mikrus jak dla mnie 65 to najmniejszy z możliwych
marcin255
01-01-2020, 21:24
Nie każdy ma gdzie postawić-powiesić 65
Ta zieleń wyłazi tylko czasami - w scenach z dużą rozpiętością tonalną. Nie nie, to jest zwyczajnie jakieś uszkodzenie/wada, takie cuda nie są normalne nawet na starych LCD.
kurczeblade
01-01-2020, 22:08
55 to straszny mikrus jak dla mnie 65 to najmniejszy z możliwych
Dla mnie dużym był nawet mój stary 50” a teraz 55” to miodzio.
W sumie jakbym się uparł, to bym dozbieraj do tej 65” LG. Ale musiałbym automatycznie zmienić meblościankę. Druga sprawa u mnie TV to urządzenie uniwersalne, czasami tez leci jakaś kablówka przez żonę oglądana, a będąc razem w sklepach i ustawiając sie dwa metry od TV, stwierdziliśmy ze jednak bedzie łatwiej obejmować wzrokiem taka 55” bo dla nas 2metry to za mała odległość na 65”
Ale cieszę się przeogromnie ze kupiłem OLEDa, choć na poczatku podchodziłem sceptycznie i nie chciałem, to po dłuższym wertowaniu informacji w sieci zmieniłem zdanie. Porównywałem bezpośrednio swojego poprzedniego Samsunga EU6400 i obraz między tymi tv to PRZEPASC, na korzyść LG C9. Powiem tak, oglądanie filmów z ciemnymi scenami to coś pięknego! Wspomnę tez ze LG równiutko podświetla, w poprzednim miałem dość widoczny clouding, a tu praktycznie brak. No i świetna sprawa, to to ze wyciągnąłem TV zainstalowałem wszystko i kolory podobają mi się na fabrycznych ustawieniach, jest tak dobrze ze nic tu praktycznie nie ruszam. W poprzednim TV grzebałem i grzebałem, i ciagle coś mi nie pasowało... a tu cyk, nasycenie, kolorki, czernie, przejścia tonalne, wszystko cycus. Myśle se ze zwykle LCD mogą powoli odchodzić do lamusa.
Normalnie trafiliscie w sedno odswiezajac ten watek bo sam szukalem na co wymienic swoj wysluzony SONY kdl-37ex403.
Dzieki opiniom wyzej padlo na KD65XF9005. Zdam relacje w poniedzialek :)
...Ale cieszę się przeogromnie ze kupiłem OLEDa, choć na poczatku podchodziłem sceptycznie i nie chciałem, to po dłuższym wertowaniu informacji w sieci zmieniłem zdanie. Porównywałem bezpośrednio swojego poprzedniego Samsunga EU6400 i obraz między tymi tv to PRZEPASC, na korzyść LG C9. ...
Oby podobna opinia była także za dwa, trzy i więcej lat, czego życzę. Osobiście chyba bałbym się kupić obecnie OLEDa. Taki zakup traktuję na 10 lat, tyle ma mój obecny LCD i pewnie jeszcze z kilka lat minie zanim zmienię:-)
Z tego co opisują to modele najnowsze z 2019 roku spokojnie 4-5 lat normalnego użytkowania wytrzyma z akceptowalnym spadkiem poziomu niebieskiego, więc jest duży postęp.
Kolekcjoner
02-01-2020, 00:47
Z tymi projektorami to chyba nie jest tak tanio... Dwa lata temu też zamontowałem sobie w salonie ekran na ścianie oraz chowaną w sufit windę na projektor. Do tego kable pochowane w ścianie i suficie. Ale na rozsądny projektor już mi się finansowanie skończyło (wtedy mi wyszło, że bez 10 tys. ciężko znaleźć coś konkretnego). I tak czekałem przez cały ten czas, bo myślałem, że po wejściu standardu 4k oraz laserów zamiast klasycznych lamp, stanieją przynajmniej te starsze projektory FullHD. Niestety, tak się nie dzieje.
Nie nie mają. Natomiast rzeczywiście dobry projektor swoje kosztuje i tu nie ma zlituj się.
Jedyne w co trzeba zainwestować to naprawdę dobry kabel hdmi. Zwłaszcza jeśli ma mieć np. 10m.A po co w to inwestować? Wystarczy najzwyklejszy z "elektrycznego" - ja takie kupuję nawet do instalacji i nie ma żadnych problemów.
Z tego co opisują to modele najnowsze z 2019 roku spokojnie 4-5 lat normalnego użytkowania wytrzyma z akceptowalnym spadkiem poziomu niebieskiego, więc jest duży postęp.Też tak słyszałem ale opinie na grupach bywają co najmniej niepokojące w tej materii.
marcin255
02-01-2020, 10:52
Do mnie 31.12 dotarł C9 55 " , po powieszeniu i podłączeniu jestem zachwycony jakością obrazu z Horizon UPC , pomimo ,że to tylko 1080P ale filmy oglądane na Oled to inna bajka , kolory ,czernie .....
I też podobnie jak kurczeblade zadowolony jestem z kolorów choć zmniejszyłem trochę ilość czerwieni .
- - - - kolejny post - - - - - -
Normalnie trafiliscie w sedno odswiezajac ten watek bo sam szukalem na co wymienic swoj wysluzony SONY kdl-37ex403.
Dzieki opiniom wyzej padlo na KD65XF9005. Zdam relacje w poniedzialek :)
Też miałem kupić 9005 ale nad moim 50w829b nie miał tak miażdżącej przewagi jak oled
Rafał_Sz
02-01-2020, 11:12
zmniejszyłem trochę ilość czerwieni .
Czerwień w OLED wydaje się zbyt intensywna po przesiadce z LCD który z czerwieniami średnio sobie radzi, to po pierwsze. Po drugie warto kiedyś pomysleć o kalibracji sprzętowej - OLEDy LG mają na to przygotowane dwa wolne banki ustawień - uzyskamy dzięki temu studyjną jakość referencyjną.
kurczeblade
02-01-2020, 11:36
Do mnie 31.12 dotarł C9 55 " , po powieszeniu i podłączeniu jestem zachwycony jakością obrazu z Horizon UPC , pomimo ,że to tylko 1080P ale filmy oglądane na Oled to inna bajka , kolory ,czernie .....
I też podobnie jak kurczeblade zadowolony jestem z kolorów choć zmniejszyłem trochę ilość czerwieni .
Też miałem kupić 9005 ale nad moim 50w829b nie miał tak miażdżącej przewagi jak oled
9005 brałem mocno pod uwagę, bo OLED'a się bałem. Ale z drugiej strony, zagłębiając się bardziej w temat widzę że to "wypalenie" nie jest aż takie proste :-] i stwierdziłem że w moim przypadku to małe szanse żeby coś się stało. Bo nie zostawiam statycznych obrazów po 10 godzin dziennie. TV w domu przeciętnie włączony jest 2-3h i to są głównie filmy, i czasami jakieś bajki dla małego. No i czasami jakaś kablówka (wiadomość, pogoda) ale to bardzo sporadycznie. Poza tym widzę że LG w tym C9 ma jakieś już zabezpieczenia. No ale jeśli ktoś ogląda po 5-10h dziennie 1 kanał informacyjny i TV leci odpalony ciągle na jednym programie, to lepiej może faktycznie brać LED'a. W każdym razie, jeśli ktoś lubi sobie zapodać seriale/filmy to OLED to TV który wprowadza w zupełnie inny świat, produkcje filmowe stają się soczyste, wizualnie jest niesamowicie. Ponownie chce się oglądać stare produkcje które oglądało się na starym TV. Ja bym jednak na niektórych miejscu zastanowił się nad kupnem LED'a - jeśli to ma być TV głównie do seansów filmowych to OLED, OLED OLED, później długo nic... i ewentualnie jakiś dobry LED 9005 - QLED. No ale uwierzcie mi, jak sprawdzałem to nawet przy takim 9005 nie będzie aż takiego "SOKU" w filmach!
Wrzuć sobie coś w DolbyVision - ja teraz wiedźmina z netflixa w DV oglądam. :)
I ponownie zarzuciłem sobie od początku "The Expanse" !
Generalnie świetny TV jeśli ktoś jest "kinomaniakiem" a w szczególności jeśli ktoś lubi jakieś S-F/Fantastykę. Tam gdzie dużo ciemnych scenerii. Obraz wypływa z TV.
Czerwień w OLED wydaje się zbyt intensywna po przesiadce z LCD który z czerwieniami średnio sobie radzi, to po pierwsze. Po drugie warto kiedyś pomysleć o kalibracji sprzętowej - OLEDy LG mają na to przygotowane dwa wolne banki ustawień - uzyskamy dzięki temu studyjną jakość referencyjną.
Orientujesz się kosztach takich kalibracji? I czy taka kalibracja po czasie się rozjeżdża ?
Generalnie ustawienia fabryczne w tym LG dla mnie są praktycznie "idealne". Próbowałem coś tam zmieniać po swojemu, ale zawsze wracałem do ustawień fabrycznych. Ciekaw jestem jak to wygląda po kalibracji, skoro na fabrycznych jest tak dobrze.
Bartolini82
02-01-2020, 11:38
Nie nie mają. Natomiast rzeczywiście dobry projektor swoje kosztuje i tu nie ma zlituj się.
A po co w to inwestować? Wystarczy najzwyklejszy z "elektrycznego" - ja takie kupuję nawet do instalacji i nie ma żadnych problemów.
No to masz chyba szczęście. Bo ja najpierw też kupiłem zwykły i z tego co pamiętam, chyba przy oglądaniu TV obraz był, ale jak włączyłem film na blueray, to nie było obrazu. Pomogła dopiero wymiana na porządny kabel. Więc jak widzisz, jest różnica. Może masz krótki kabelek i dlatego on sobie radzi. U mnie kabel ma 10m. Napisałem to na podstawie własnego doświadczenia, a nie jakichś zasłyszanych opinii.
Różnica jest też w stosowaniu kabli przy głośnikach. Nie powiesz mi też, że nie ma między zwykłymi kablami lub o małych średnicach, a lepszymi lub grubszymi.
marcin255
02-01-2020, 11:49
Koszt kalibracji to ok 500 zł
Rafał_Sz
02-01-2020, 13:12
Orientujesz się kosztach takich kalibracji? I czy taka kalibracja po czasie się rozjeżdża ?
Generalnie ustawienia fabryczne w tym LG dla mnie są praktycznie "idealne". Próbowałem coś tam zmieniać po swojemu, ale zawsze wracałem do ustawień fabrycznych. Ciekaw jestem jak to wygląda po kalibracji, skoro na fabrycznych jest tak dobrze.
Róznica po kalibracji nie będzie spektakularna i nie jest konieczna na już. Jak sam widzisz, OLED daje bardzo dobry obraz zaraz po wyciągnięciu z pudełka. Są to niuanse, ale dla wprawnego oka zauważalne.
Ja za kalibrację dwóch TV i dwóch monitorów zapłaciłem w sumie 900 zł, trwało to w łacznie 3 godziny.
P.S. OLEDy LG dostają właśnie nowy soft który jeszcze bardziej poprawia krawędzie i gradient, warto zainstalować.
Kolekcjoner
02-01-2020, 14:12
No to masz chyba szczęście. Bo ja najpierw też kupiłem zwykły i z tego co pamiętam, chyba przy oglądaniu TV obraz był, ale jak włączyłem film na blueray, to nie było obrazu. Pomogła dopiero wymiana na porządny kabel. Więc jak widzisz, jest różnica. Może masz krótki kabelek i dlatego on sobie radzi. U mnie kabel ma 10m. Napisałem to na podstawie własnego doświadczenia, a nie jakichś zasłyszanych opinii.
Bywa, że trafi się guano - trzeba mieć sprawdzone źródło. Zajmuję się instalacjami rzutników i nie kupujemy żadnych wypasionych kabli (nie podam źródła, bo nie chcę reklamować) ale to są koszty rzędu 150 zł przy 15m /najczęstsza długość jakiej używamy/.
Różnica jest też w stosowaniu kabli przy głośnikach. Nie powiesz mi też, że nie ma między zwykłymi kablami lub o małych średnicach, a lepszymi lub grubszymi.
Ale kable głośnikowe to zupełnie inna historia niż hdmi.
Bartolini82
02-01-2020, 14:28
No tak, ale wydając 150zł za kabel to nie 30 czy 50 w jakiejś Biedrze. Więc jednak nie jest tak jak napisałeś, że wystarczy "najzwyklejszy z "elektrycznego"" ;)
Kolekcjoner
02-01-2020, 14:36
No tak, ale wydając 150zł za kabel to nie 30 czy 50 w jakiejś Biedrze. Więc jednak nie jest tak jak napisałeś, że wystarczy "najzwyklejszy z "elektrycznego"" ;)
A od kiedy Biedra to sklep elektryczny ;) ....
Cena nie jest żadnym wyznacznikiem. Jakiś Japończyk produkuje kable zasilające po 40.000 PLN za dwumetrowy. Naprawdę sądzisz, że jest on 10.000 razy lepszy od tego dodawanego do sprzętu
grającego "gratis"?
Bartolini82
02-01-2020, 14:54
Napisałeś w cudzysłowie "elektrycznego", więc niekoniecznie z typowo, sticte profesjonalnego sklepu. Mniejsza o to, wiadomo o co chodzi.
Cena nie jest żadnym wyznacznikiem. Jakiś Japończyk produkuje kable zasilające po 40.000 PLN za dwumetrowy. Naprawdę sądzisz, że jest on 10.000 razy lepszy od tego dodawanego do sprzętu
grającego "gratis"?
Oczywiście, że nie. Nie ma co ślepo patrzeć na cenę. Jednak często ta cena rzeczywiście z czegoś wynika i "z gówna bata nie ukręcisz".
Sam jestem zwolennikiem szukania złotego środka i wiem, że w wielu przypadkach nie ma sensu przepłacać, np. tylko za markę czegoś, bo coś tańszego, może bić coś droższego na głowę pod względem parametrów. Jednak nie oczekujmy cudów po kablach za 30zł, bo samo to, świadczy, że użyto tam byle jakich materiałów. W końcu Chińczyk to wyprodukował za jakieś 10zł, albo mniej, a pozostała kwota to kolejne narzuty. Na szczęście w wielu przypadkach można podpytać o specyfikację urządzeń, obejrzeć jakieś testy itp.itd.
Sam ostatnio kupowałem monitor i np. nie było w specyfikacji podanego %SRGB. Napisałem więc do producenta, poczekałem na odpowiedź z Tajwanu i już wiem co mam, z podaniem konkretnego modelu matrycy jaki wsadzili na rynek europejski. A nawet żaden sklep się nie pofatygował aby o to zapytać bo nikt, na żadnej stronie nie podaje tej informacji. Jak widać, czasami wystarczy po prostu chcieć ,a nie ślepo wierzyć cenom czy reklamom :)
Kabel zasilający jeśli ma naklejke CE daje to samo co kabel za tysiące euronów.
Kabel głośnikowy jeśli ma parametry zgodne z przeznaczeniem ( czyli tak gdzieś od 8zł/m ) to będzie tak samo "grał" jak dużo dużo droższy, kwestia ekranowania jako dodatek, kable głosnikowe to tez voodoo i szkoda nawet temat ruszać.
Kable sygnałowe cyfrowe jeśli są zgodne ze specyfikacją to nie ważne czy z biedry za 30zł czy jakiś robiony ręcznie w galaktyce andromedy.
Ja mam kabel HDMI wsadzony na stałe pod tynk 12 lata temu i latało na nim FHD i lata 4K, a za 15 metrów zapłaciłem wtedy 60zł, dwa filtry i ekranowanie.
Bartolini82
02-01-2020, 15:45
Kabel zasilający jeśli ma naklejke CE daje to samo co kabel za tysiące euronów.
Nie zgodzę się. Na własnym przykładzie przerabiałem 2 rodzaje kabli. Naklejka CE wiesz co jest warta :D Często są to produkty na zasadzie "China Export" :D:D, które tak naprawdę z certyfikatem nie mają nic wspólnego i z tego co kojarzę, wiele z nich ląduje później na listach UOKiK jako produkty niebezpieczne albo inne, które nie spełniają swojej roli.
Ale dobra, każdy niech robi co chce :) Wolny kraj.
Poza tym, widzisz. Sam piszesz np. o kablu do nagłośnienia za min. 8zł. Więc jednak jesteś świadom tego, że np. kabel za 2zł/m będzie nic nie wart. Więc poniekąd, sam sobie zaprzeczasz.
Nie zgodzę się. Na własnym przykładzie przerabiałem 2 rodzaje kabli.
Ja nie daje przykładu jakiegoś szmelcu wadliwego tylko normalny kabel, to jest zasilanie czyli liczy sie przekrój miedzi i nic więcej, chyba nie sądzisz że metr kabla ma jakiś wpływ na pare/kilka kilometó kabla z elektrowni i po całym domu co masz, a z drugiej strony cała voodoo kończy sie na zasilaczu gdzie masz układy "odcinające" całość czyli kondensatory, a potem np tranzystory, podstawy wiedzy z elektryki/elektroniki nie pozwalają na fantazjowanie w tym temacie :)
Nie ma usprawiedliwienia dla oszustów wciskających kable zasilające nie za 10zł tylko za np 500zł czy więcej.
Naklejka CE wiesz co jest warta :D Często są to produkty na zasadzie "China Export" :D:D, które tak naprawdę z certyfikatem nie mają nic wspólnego i z tego co kojarzę, wiele z nich ląduje później na listach UOKiK jako produkty niebezpieczne albo inne, które nie spełniają swojej roli.
Ale mi nawet do głowy nie przyszło żeby coś takiego szukać.
Poza tym, widzisz. Sam piszesz np. o kablu do nagłośnienia za min. 8zł. Więc jednak jesteś świadom tego, że np. kabel za 2zł/m będzie nic nie wart. Więc poniekąd, sam sobie zaprzeczasz.
Nie zaprzeczam bo wspomniałem o parametrach zgodnych z przeznaczeniem, w tym przypadku jeśli ma być kabel między np amplitunerem, a głośnikami to kupujesz kabel o średnicy np 1,5mm z miedzi beztlenowej i masz to samo co kable za czasami fortunę, ja musiałem wydać więcej bo potrzebowałem dobrego ekranowania przy ogrzewaniu podłogowym elektrycznym nawet mającego własne ekranowanie jakieś zanieczyszczenie jest i warto mieć kable też ekranowane.
Bartolini82
02-01-2020, 16:49
Ok,
piszesz o produktach, które w teorii mają spełniać swoją rolę. Wejdź np. na Allegro i zobacz co się najlepiej sprzedaje. Im tańsze, tym większe ilości sprzedane. Bo ludzie nie rozróżniają np. kabla za 2zł, a chociażby za 8zł. Dla nich to i to jest kablem. No i po części mają rację, bo niby jeden i drugi spełni swoją rolę. Tylko efekty tego nie do końca mogą być satysfakcjonujące. Sam mam sklep internetowy i wiem, że już od jakichś 2-3 lat, jest tendencja, że nie ważne jakie masz g. w ofercie. Ważne, że ma być TANIO. Tylko ja mam inne założenie i dziadostwem nie handluję bo szkoda mi czasu i nerwów na reklamacje i później przepychanki z roszczeniowymi klientami.
Dlatego napisałem, żeby może komuś się to przydało, że nie warto "iść po taniości" tylko zwrócić uwagę na pewne sprawy. Nie pisałem żeby na kabel przeznaczyć 500zł, ale jednak żeby unikać najtańszego szmelcu.
EOT
To że cena nie jest wyznacznikiem jakości chyba nie musimy tłumaczyć sobie :)
Raczej chodzi o kwestie oszukiwania i naciągania przez marketing czy zwyczajnie przez sprzedawców.
Pewnie wiesz jak wygląda branding i jak się wprowadza an rynek śmieci chińskie w cenach wysokich, wiec nie muszę tu tłumaczyć tego też :)
Bartolini82
02-01-2020, 18:41
Wiem,
kiedyś nawet ze 2-3 razy dostałem na maila propozycje firm, które zajmują się m.in. szeptanym marketingiem. Odpowiedziałem jednak krótko, że dla mnie to oszustwo i nie chcę aby ktokolwiek pisał sztucznie ani o mojej firmie, ani o produktach, które mam. Choćby mieli to robić za darmo. Dlatego np. jeśli coś sam chcę kupić to staram się na własną rękę znaleźć jakieś porównania, dane techniczne itp. a nie kierować się opiniami w necie, bo od niektórych to aż się bebechy przewracają jak się czyta jak są przesłodzone.
Kolekcjoner
02-01-2020, 18:52
Ja mam kabel HDMI wsadzony na stałe pod tynk 12 lata temu i latało na nim FHD i lata 4K, a za 15 metrów zapłaciłem wtedy 60zł, dwa filtry i ekranowanie.
Dla nas w hdmi instalacyjnych jest ważna wytrzymałość mechaniczna, jakość wtyków i elastyczność. Te cechy mają powtarzalnie kable które kupujemy w hurtowniach elektrycznych. Natomiast w przypadku kabli nieinstalacyjnych krótszych, których używamy bardzo dużo to kupuję co popadnie. Ostatnio kupiłem kable po 8 zeta :lol:...
Za to kabel hdmi w zestawie cyfrowego polsatu był chyba znaleziony na śmietniku w porcie w Guangzhou i dodany za "free" do zestawu, niestety nie działał i trzeba było użyć zapas z szuflady :)
Po drugie warto kiedyś pomysleć o kalibracji sprzętowej - OLEDy LG mają na to przygotowane dwa wolne banki ustawień - uzyskamy dzięki temu studyjną jakość referencyjną.
Ale po co?
Tutaj odwrotnie jak w przypadku monitora - ma być ładnie, a nie wiernie.
kurczeblade
03-01-2020, 16:11
Czyli poczekajcie ... jak mam kabel z elektromarketu za 20zł jakiś metrowy tam. To jeśli dokupię teraz jakiś "markowy" za milion monet to obraz stanie się jeszcze lepszy niż teraz mam ? :D
Rafał_Sz
03-01-2020, 16:12
ma być ładnie, a nie wiernie.
Chyba nie za bardzo wiesz jak działają obecne wyswietlacze OLED i jaką przestrzenią barwną, dynamiką i przejściami tonalnymi dysponują. Mamy tu do czynienia z pełną, sprzętową kalibracją 3D LUT. Winik z mojego modelu poniżej:
35395
9005 brałem mocno pod uwagę, bo OLED'a się bałem. Ale z drugiej strony, zagłębiając się bardziej w temat widzę że to "wypalenie" nie jest aż takie proste :-] i stwierdziłem że w moim przypadku to małe szanse żeby coś się stało. Bo nie zostawiam statycznych obrazów po 10 godzin dziennie. ...
Może po 10 godzin nie zostawiam, ale kilka godzin, często mi się zdarza:-D. Zasypiam przy TV i statyczny obraz (później z dekodera) się wyświetla. Wiem, to tylko moja wina, lenistwo, że (zazwyczaj) nie chce mi się czasowego wyłączenia w TV ustawić, a i w dekoderze można ustawić odpowiednio więcej, aby się nie wyłączał (i później jest jakieś tam statyczne info na TV brak sygnału, czy cuś tam podobnego). Tylko tym się wcale nie przejmuje i nie ma to żadnego negatywnego wpływu, poza zuzytą energią elektryczną:-)
Chyba nie za bardzo wiesz jak działają obecne wyswietlacze OLED i jaką przestrzenią barwną, dynamiką i przejściami tonalnymi dysponują. Mamy tu do czynienia z pełną, sprzętową kalibracją 3D LUT.
To nie jest odpowiedź na pytanie "po co?".
Kolekcjoner
04-01-2020, 01:14
Bo rzeczowa odpowiedź na to pytanie jest dosyć; najdelikatniej rzecz ująwszy.... kłopotliwa :mrgreen:....
Rafał_Sz
04-01-2020, 11:37
Napisałeś, że ma być ładnie, a nie wiernie. NIE. Ma być wiernie, czyli ładnie. Problem w tym, że "ładnie" to pojecie względne. A nawet powszechnie błędnie interpretowane, pół biedy jeśli nieświadomie. Dowodem jest tego ilość szajsu sprzedawanego w elektromarketach.
Coś czuję, że to wszystko wiesz, tylko ból duszy która patrzy na te wszystkie oczojebne wynalazki w sklepach zmusza Cię do lekkiej prowokacji. ;)
Bo rzeczowa odpowiedź na to pytanie jest dosyć; najdelikatniej rzecz ująwszy.... kłopotliwa :mrgreen:....
Odpowiedź jest oczywista. Jeśli jest możliwość zobaczyć dzieło tak, jak chciał je pokazać twórca, to obowiązkiem osoby świadomej jest skorzystać z takiej możliwości. Jest jednak pewien haczyk. Trzeba się trochę o to postarać.
Zdajecie sobie sprawe, że dzisiejsze TV mają Wam posłużyć kilka lat a nie 10 i więcej jak te na świetlówkach ccfl.? Wszyscy się jaracie nowym, gdzie producent zapewnia mainboardy, t-cony na 3 lata a potem zostaje wyrzucić mebel na śmietnik. Ja po 11 latach z demobilu wymieniam maina w starym Samsungu a nowego nie mam zamiaru kupować bo pożyje krócej niż na używanej płycie. Zresztą producenci po 3 latach nie mają do TV w zapasie podzespołów bo liczą że przyjdziecie po nowe ze swoją kasą.
robin102
04-01-2020, 14:20
Nowa dyrektywa UE obowiązująca od 2020 roku mówi podobno, zobowiązuje producentów do tego aby urządzenia były naprawialne i zaopatrzenie serwisowe 10 lat od ukończenia produkcji modelu.
Nie czytałem, w radio słyszałem.
Zdajecie sobie sprawe, że dzisiejsze TV mają Wam posłużyć kilka lat a nie 10 i więcej jak te na świetlówkach ccfl.? Wszyscy się jaracie nowym, gdzie producent zapewnia mainboardy, t-cony na 3 lata a potem zostaje wyrzucić mebel na śmietnik. Ja po 11 latach z demobilu wymieniam maina w starym Samsungu a nowego nie mam zamiaru kupować bo pożyje krócej niż na używanej płycie. Zresztą producenci po 3 latach nie mają do TV w zapasie podzespołów bo liczą że przyjdziecie po nowe ze swoją kasą.
Zdajesz sobie sprawę, że TV na świetlówkach są o wiele mniej trwałe i bardziej awaryjne niż TV LED/OLED?
Praktyka ilości psujacych się TV i braku modułów pokazuje co innego. Przebywam często w serwisie firmy na S i wiem co mówię.
robin to co piszesz to właśnie ma odwrócić ten trend ku normalności. Nie jest normalnym aby zostawać na lodzie z TV 55 cali po 4 latach użytkowani i lecieć po nowy.
Zresztą to nie tylko w tym widoczne, ogólnie przyjete, mamy harować wciąż na nowe bo 5 letnie to już stare i be.
Kolekcjoner
04-01-2020, 14:55
Odpowiedź jest oczywista. Jeśli jest możliwość zobaczyć dzieło tak, jak chciał je pokazać twórca, to obowiązkiem osoby świadomej jest skorzystać z takiej możliwości. Jest jednak pewien haczyk. Trzeba się trochę o to postarać.No to jak jest oczywista to ją zapodaj zamiast pisać jakieś okrągłe słówka ;). Nawet w kinach jest z tym problem, a może jest jakiś cudowny sposób którego nie znamy - chętnie się dowiem :D.
Zdajesz sobie sprawę, że TV na świetlówkach są o wiele mniej trwałe i bardziej awaryjne niż TV LED/OLED?
Dokładnie. nie jest to wszystko tak proste jakby niektórzy chcieli sobie ułożyć.
Akurat w moim przypadku tego potwierdzić nie mogę. Jak pisałem wcześniej mój 10 letni LCD na świetlówkach (zero awarii oczywiście) wyświetla lepiej niż 5 letni z podświetleniem LED (tej samej firmy zresztą). TV użytkowany tak średnio pewnie z 6 godzin dziennie (ma jeszcze zapas jasności i nie jest ustawiona na max). Na tym nowszym (syna) pojawiły się dodatkowo jasno fioletowe sporych rozmiarów plamy. Oczywiście to może być przypadek i nie można generalizować.
Rafał_Sz
04-01-2020, 15:38
Nawet w kinach jest z tym problem,
Bo już bardzo rzadko używa się taśmy filmowej. A obecna jakość w kinach to kaszana straszna.
a może jest jakiś cudowny sposób którego nie znamy - chętnie się dowiem :D.
Natywny sygnał 4K z Dolby Vision na skalibrowanym, dobrym ekranie OLED. Właśnie takich wyświetlaczy używają dobre studia filmowe.
Statystyczna ilość psujących się podświetleń Led dziś jest większa niż dla świetlówkowych, nie mówiąc o tym że ilość zapewnianych podzespołów ze strony producentów nie istnieje. Z dwóch firm jeszcze wywiązuje się jeszcze jakoś Samsung i LG, pozostałe wychodzą z założenia.. kup nowy produkt.
Coś czuję, że to wszystko wiesz, tylko ból duszy która patrzy na te wszystkie oczojebne wynalazki w sklepach zmusza Cię do lekkiej prowokacji. ;)
Po prostu nie widzę większego sensu w przypadku telewizora.
Odpowiedź jest oczywista. Jeśli jest możliwość zobaczyć dzieło tak, jak chciał je pokazać twórca, to obowiązkiem osoby świadomej jest skorzystać z takiej możliwości. Jest jednak pewien haczyk. Trzeba się trochę o to postarać.
Jak wyżej - przerost formy nad treścią.
Potem ten telewizor podłączamy do kablówki czy puszczamy innego Netflixa/HBO GO, gdzie mają wywalone na wierność odwzorowania kolorów. Myślisz, że skoro kompresują materiał tak, że można zapomnieć o płynnym gradiencie na niebie podczas zmierzchu, to przejmują się takimi detalami?
A dźwięk? Jak zapewnić zgodność z wizją twórcy? Kablami zasilającymi za grube setki czy tysiące? :wink:
Rafał_Sz
04-01-2020, 16:00
Merde, wszystko już wcześniej napisałem. Wiem co mam i co widzę i słyszę. To są fakty. A Ty możesz mieć swoje zdanie na ten temat i się tego trzymać. Nie mój problem. ;)
Kolekcjoner
04-01-2020, 16:42
Bo już bardzo rzadko używa się taśmy filmowej. A obecna jakość w kinach to kaszana straszna.
Natywny sygnał 4K z Dolby Vision na skalibrowanym, dobrym ekranie OLED. Właśnie takich wyświetlaczy używają dobre studia filmowe.
Skalibrowany do takich materiałów - zwykły telewizor z marketu? W jaki sposób? I co zrobić jak materiały są w innym standardzie? Możesz też rozwinąć tę "kaszanę" w kinach - przecież tam materiały są kalibrowane pod międzynarodowy wzorzec DCI? I jak się ma do tego taśma filmowa - jak rozumiem była cudownym środkiem na to że kaszany nie było? 8)
Tyle lat w branży siedzę a tu człowiek przeczyta forum foto i tyle nowych rzeczy się można dowiedzieć :lol:...
jurkarol
04-01-2020, 16:43
A które ekrany się nie grzeja? Ostatnio u znajomych podszedłem do chyba 50" stojącego tv a ten promieniuje jak grzejnik już z pół metra czuć. W sklepie na półkach różnie, więc nie wiem jaka jest reguła.
Nie mam tv, hehe ale myślę nad jakimś niedużym do oglądania dvd.
kurczeblade
04-01-2020, 16:45
Potem ten telewizor podłączamy do kablówki czy puszczamy innego Netflixa.
Na Netflixie jest ogrom materiałów w 4k DolbyVision. :]
Poza tym, jeśli ktoś kupuję TV na 10 lat. Po to żeby spacerować codziennie po domu, a gdzieś w tle ma lecieć kilka godzin kanał z wiadomościami, to może lepiej jakieś radio?
Wybór jest prosty. Jeśli ktoś lubi sobie zapodać wieczorami film/serial, a telewizora nie traktuję jako radia. To może sobie spokojnie kupić takiego OLED'a. Da mu on najlepszą jakość obrazu w tym co się lubi najbardziej.
Natomiast jeśli ktoś szuka odbiornika na 10 lat którego będzie traktował jak odtwarzacz do trajkotania w tle, to może faktycznie nie kupować OLED'a. Ale to w ogóle lepiej już jakąś mantę za 500zł kupić. Moim zdaniem zwykły LED, czy OLED to nie są urządzenia do które mają zastąpić radio. Nie rozumiem po co włączać telewizor do którego ktoś się odwraca plecami? Nie lepiej jakieś radio zapodać, albo Hi-Fi odpalić ? No i podsumowując, jeśli OLED mi wystarczy na 5 lat, to spoko, pewnie wyjdzie i tak jakaś nowa technologia w tym czasie i będzie kusiło znów na coś nowego, albo potanieją większe i będzie chęć na "dużego" :)
Ale...
Tak się zastanawiam, oglądając po 2-3h dziennie(czasami wcale) ile czasu musiałoby minąć żeby coś tam się stało ...
Zobaczymy. Na razie jest tak, że nawet gdyby tego LG C9 była przewidziana żywotność na 3 lata, to nie chciałbym go zamienić nawet na topowego LED'a. który mógłby mieć kilkakrotnie lepszą żywotność.
Nawet ostatnio na jakimś forum "video" czytałem jak się komuś zepsuł OLED, została zwrócona kasa, nie miał zaufania do OLED'a i kupił jakiegoś topowego LED'a, po czasie sprzedał LED'a i znów kupił OLED'a bo brakowało mu jakości z OLED'a
Rafał_Sz
04-01-2020, 16:59
Skalibrowany do takich materiałów - zwykły telewizor z marketu?
1. Nie. O to chodzi, że nie zwykły szajs "LED" i temu podobne.
2. Nigdy nie widziałem w kinie czerni. Ani intensywnych kolorów (tam gdzie powinny być). Cyfrowe projetory to uniemozliwiają.
3. Nie każdy sygnał da równą jakość (odwzorowanie). Dobrze wiesz, że choćby jedno niewłaściwe ogniwo w łańcuchu kamera-wyświetlacz wyklucza właściwy efekt.
robin102
04-01-2020, 17:05
2. Nigdy nie widziałem w kinie czerni. Ani intensywnych kolorów (tam gdzie powinny być). Cyfrowe projetory to uniemozliwiają.
.
Koniecznie idź na ten film Almodovara jeśli jeszcze nie zaliczony :) "Ból i blask"
https://www.filmweb.pl/film/B%C3%B3l+i+blask-2019-823007
rewelacyjna produkcja pod każdym względędem
krzysztofz24
04-01-2020, 17:24
Tak czytam sobie ten watek...czy tu juz troche nie odchodzi tv-voodo na wzor tego z audio;-).
Bo zaraz jeszcze bedzie ze na takim TV to sie powinno zdjecia obrabiac zamiast na dobrym monitorze dla fotografa.
A nie macie czasem wrazenia ze przez te hdry i inne systemy, "prawdziwa czern", super zywe kolory w systemach "true color" oczywiscie.
To ogromna ilosc obecnych TV daje troche radioktywny obraz (true color) w polaczeniu ze smola (true black).
Ja zawsze myslalem, ze najlepiej jak przejscia tonalne sa lagodne, sa szczegoly w swiatlach i cieniach. I to wywazone z drugiej strony zaznaczonym ale nie oczojebnym kontrastem.
Tak mysle o dobrym zdjeciu np, pod wzgledem technicznym.
A obecna tendencja na rynku TV jest raczej w druga strone.
Smola i radiaktywnosc w mniejszym lub wiekszym stopniu.
Wrecz trudno jest znalezc cos bardziej naturalnego w odbiorze.
Nigdy nie widziałem w kinie czerni. Ani intensywnych kolorów (tam gdzie powinny być). Cyfrowe projetory to uniemozliwiają.
Niestety ale to co jest w naszych sieciówkach kinowych to tragedia, muzealne projektory i ekrany, na zachodzie takie cinemacity już montuje większe rozdzielczości i projektory dające coś więcej niż wyprane z kolorów i rozmytą jakość jakbyśmy się zatrzymali w latach 90-tych.
W Krakowie polecam przejść się do Kijowa ale tam też już nie ma rewelacji jaka była dawniej, brak kasy jednak robi swoje ale co się dziwić jak na premierze SW w cinemacity tłumy były, a w Kijowie na sali 40 osób :(
(...) A nie macie czasem wrazenia ze przez te hdry i inne systemy, "prawdziwa czern", super zywe kolory w systemach "true color" oczywiscie.
To ogromna ilosc obecnych TV daje troche radioktywny obraz (true color) w polaczeniu ze smola (true black). (...)
Ja przez ostatnie 20 lat żyłem bez telewizora. Filmy DVD szły z odtwarzajki komputerowej na 22-calowy ekran komputera i było OK. Potem weszły płyty BD i filmy 1080p i 4k. Obraz w HDR. Na zwykłym kodeku komputer i odtwarzajka Media Player Classic jeszcze dawały radę. Ale obraz był wyprany kompletnie z kolorów. Jak włączałem kodek HDR o nazwie MadVR, obraz stawał się bardziej rzeczywisty, ale sprzęt nie wyrabiał. Dlatego po tylu latach skusiłem się na odbiornik TV. Raz na kilka dni coś obejrzę z pliku lub płyty. Telewizji nie oglądam w ogóle, przyzwyczajenie takie. Więc OLED pasuje mi idealnie.
...Poza tym, jeśli ktoś kupuję TV na 10 lat. Po to żeby spacerować codziennie po domu, a gdzieś w tle ma lecieć kilka godzin kanał z wiadomościami, to może lepiej jakieś radio? ...
Należę do tej grupy "oglądaczy", ale kanały czasem przełączam:-). TV włączony o godz. 16, 17, czy 18-stej "gra" do późnych godzin nocnych. Czy lepsze radio ? no nie wiem, wolę jednak obraz także.
kurczeblade
04-01-2020, 22:53
Należę do tej grupy "oglądaczy", ale kanały czasem przełączam:-). TV włączony o godz. 16, 17, czy 18-stej "gra" do późnych godzin nocnych. Czy lepsze radio ? no nie wiem, wolę jednak obraz także.
To do słuchania TV wystarczy kineskopy ekran. To przy takim użytkowaniu najdłużej pociągnie ;)
Skalibrowany do takich materiałów - zwykły telewizor z marketu? W jaki sposób?
Monitory z marketu mają obecnie absurdalnie wręcz rozbudowane możliwości kalibracji, ze sprzętowaą 3DLUT włącznie. Potrzeba do tego upiornie drogiego sprzętu, oprogramowania i wiedzy (lub tańszego sprzętu, oprogramowania i jeszczez większej wiedzy), ale np. Maciek ze skalibrujtv świetnie ogarnia temat, TV z możliwością kalibracji 3DLUT jest w stanie doprowadzić do stanu bliskiego referencji. Zaawansowane modele mają zwykle kilka banków i można je kalibrować pod recki 709 i 2020, DCI, na dzień i na noc - wg. widzimisia i zasobności.
Tak czytam sobie ten watek...czy tu juz troche nie odchodzi tv-voodo na wzor tego z audio;-).
Bo zaraz jeszcze bedzie ze na takim TV to sie powinno zdjecia obrabiac zamiast na dobrym monitorze dla fotografa.
A nie macie czasem wrazenia ze przez te hdry i inne systemy, "prawdziwa czern", super zywe kolory w systemach "true color" oczywiscie.
To ogromna ilosc obecnych TV daje troche radioktywny obraz (true color) w polaczeniu ze smola (true black).
Ja zawsze myslalem, ze najlepiej jak przejscia tonalne sa lagodne, sa szczegoly w swiatlach i cieniach. I to wywazone z drugiej strony zaznaczonym ale nie oczojebnym kontrastem.
Tak mysle o dobrym zdjeciu np, pod wzgledem technicznym.
A obecna tendencja na rynku TV jest raczej w druga strone.
Smola i radiaktywnosc w mniejszym lub wiekszym stopniu.
Wrecz trudno jest znalezc cos bardziej naturalnego w odbiorze.
Jak zwykle jest dużo mitologii i czarów voodoo, ale nie da się ukryć że przejście na standardy HDR stanowi potężny przełom jakościowy, znacznie poważniejszy niż duperele o relatywnie pomijalnym znaczeniu jak 3D czy 4K UHD czy magiczna czerń OLEDów.
To do słuchania TV wystarczy kineskopy ekran. To przy takim użytkowaniu najdłużej pociągnie ;)
Miałbym problem z powieszeniem na ścianie takiego 40 calowego kineskopowca:wink:, a mniejszego to bym już nie chciał:-). Z tą trwałością poprzedniej technologii też bardzo różnie bywało:-)
Kolekcjoner
06-01-2020, 01:20
To jak Ci wystarczy to oglądaj. Ja wolę moją plazmę - nawet do słuchania 8).
robin102
06-01-2020, 16:33
Ciekawi, ciekawi bardzo jak te nowe wynalazki wypadają prz plazmowym Panasonicu z ostatnich wypustów przed zaprzestaniem produkcji plazmowych tv.
Ciekawi, ciekawi bardzo jak te nowe wynalazki wypadają prz plazmowym Panasonicu z ostatnich wypustów przed zaprzestaniem produkcji plazmowych tv.
W treściach HDR plazma dostanie w dupala od LCD/OLED aż przykro będzie patrzeć, w treściach SDR nie będzie przepaści.
marcin255
06-01-2020, 18:31
Jak ktoś ma obiekcje niech kupi przez internet -14 dni na zwrot i jak po tym odda oled to jest ślepy .
MadOnion
09-01-2020, 09:53
W treściach HDR plazma...
Z ciekawości zapytam która plazma daje wsparcie dla HDR'a ?
kurczeblade
09-01-2020, 09:58
Z ciekawości zapytam która plazma daje wsparcie dla HDR'a ?
Czornemy chodziło o to że plazma ma brak HDR :-]
Rafał_Sz
14-03-2020, 18:40
I jak tam nowo nabyte OLEDy? Jest dobrze? ;)
marcin255
14-03-2020, 20:09
Nadal ********** .
sokolnik
10-06-2020, 21:10
cześć
rozglądam się za telewizorem, możecie polecić jakiś 55" w okolicach 2 500 PLN ?
wymagania?
mam 40" LG wszystko pięknie działa, filmy z pendrive czyta itp. czyli ma czytać wszystkie popularne formaty video, obrazy itp.
nie wiem jaka rozdzielczość? Teraz wszystkie TV mają 4K ? I teraz tego nie qmam... a jak będę chciał obejrzeć film w fullhd to będę miał obraz rozciągnięty i wielkie piksele?
dźwięk:
planuje podłączyć do TV głośniki 2.0 jakieś Edifierki pewnie, poprzez wejście Optyczne lub Koaksjalne.
TV głównie do kablówki internetowej z sieci komórkowej oraz wieczorami domowa biblioteka filmów ;)
W tym budżecie tylko LED ?
Nie planuje kalibrować obrazu :D Chce postawić go w salonie, podłączyć... ustawić jasność/kontrast kolory i zostawić :) i oglądać filmy :)
Propozycja:
LG (https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-lg-led-55sm8600-uhd-4k-a7-g2-nano-cell-hdr-pro-thinqai-pilot-magic-tv)
Sony, wybierz jakiś nowszy model LCD, Samsung i Philips też z nowszych i spokojnie teraz znajdzie 65".
Bierz z androidem i nie będziesz miał zmartwień.
Oczywiście wybierasz tylko modele 4K, bierz LCD, QLED i OLED to nie ta kasa.
Z tym 4K to ty tak na serio ? Włącz sobie na swoim TV jakiś film w małej rozdzielczości jakieś SD i zobacz jak się skaluje do dużej.
sokolnik
10-06-2020, 21:49
Z tym 4K to ty tak na serio ? Włącz sobie na swoim TV jakiś film w małej rozdzielczości jakieś SD i zobacz jak się skaluje do dużej.
no serio :)
Nie mam ekranu 4K, całe życie na FULLHD :) nie wiem, może te telewizory automatycznie dopasują rozdzielczość i fullhd będzie wyglądać spoko jak na zwykłym TV fullhd :)
jurkarol
10-06-2020, 21:56
o temat zauważyłem. może mi się przyda, bo mi dekoder do analogowego tv padł :)) kineskopowy mam ha. chciałem zobaczyć czy jeszcze tv działa.
Takie pytanie więc: Czemu niektóre cyfrowe tv grzeją ekranem? byłem kiedyś u kogoś i tak mi się wydawało, ze ogrzewanie włączone czy co, podchodzę do telewizora a ten jak kaloryfer. tak samo w sklepie - jedne ciepłe inne nie.
od czego to zależy?
Rafał_Sz
11-06-2020, 08:15
Nie grzeją się OLED, większość LCD mocno. Wynika to z dziadowskiego podświetlenia matrycy LED-ami i coraz cieńszymi obudowami - część ciepła jest odprowadzana przez panel do pomieszczenia. Do tego matryce PVA/MVA mają tendencje do smużenia w niskich temperaturach, więc producent stara się mozliwie dużo ciepła wypromieniować w kierunku ekranu.
W tym budżecie tylko LED ?
Dołóż (w sumie niewiele), kup OLED. LCD czy QLED to obecnie utylizacja pieniędzy.
Np. taki (to jest bdb OLED)
https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-oled55b8.bhtml
Dołóż (w sumie niewiele), kup OLED. LCD czy QLED to obecnie utylizacja pieniędzy.
Np. taki (to jest bdb OLED)
https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-oled55b8.bhtml
Kup i módl się, żebyś trafił na egzemplarz bez bandingu w ciemnych scenach :P A potem trzeba pamiętać, żeby szybko sprzedać przed upływem gwarancji (24 mce). Ale przez ten czas ciesz się najwyższą dostępną jakością obrazu ;)
Rafał_Sz
11-06-2020, 09:47
A co to za legendy opowiadasz?
sokolnik
11-06-2020, 10:20
Jak on kosztuje 4 500 to nie mój budżet na telewizor :) mam jeszcze inne rzeczy mam do kupienia :)
Wysłane z mojego Samsunga przy użyciu Tapatalka.
A co to za legendy opowiadasz?
Jakie znowu legendy. Poczytaj wpisy na forum HDTV. Sam mam panel OLED od LG i widzę jego wady i zalety. A jeśli chodzi o rzeczony B8 to bym uważał, bo to już jakieś ostatnie sztuki marketowe i cholera wie na co się trafi. Online już nie kupisz. Poszedłbym w B9 SLA (2020) i poszukał promocyjnej ceny.
Kolekcjoner
11-06-2020, 12:25
Nie grzeją się OLED, większość LCD mocno. Wynika to z dziadowskiego podświetlenia matrycy LED-ami i coraz cieńszymi obudowami - część ciepła jest odprowadzana przez panel do pomieszczenia. Do tego matryce PVA/MVA mają tendencje do smużenia w niskich temperaturach, więc producent stara się mozliwie dużo ciepła wypromieniować w kierunku ekranu.
Piszesz chyba o jakichś zabytkach. Mam kilkanaście TV od 19 do 75" i żaden się nie grzeje. Owszem grzeje się plazama ale to z punktu widzenia obecnych TV już historia.
jurkarol
11-06-2020, 12:30
4500 za tv? to nie rzecz za którą bym dał tyle, nie widzę zastosowania. nowy aparat potrzebuję. co oglądać a zwłaszcza - kiedy?
jak już, to chyba kupię mały tani lg co tylko z daleka wygląda dobrze i oczy bolą :)
nikoniarz
11-06-2020, 12:44
sokolnik, w Twoim budżecie to chyba bez różnicy co kupisz. Ale weź pod uwagę funkcjonalność. WiFi to podstawa. Jak słuchasz muzy z YT to i przyda się ta aplikacja. Podobnie jak Spotify czy TuneIn. Ale to raczej podstawa w obecnych czasach więc myślę, że każdy TV to posiada. Skoro mowa o internecie to przyda się w obsługa głosowa- zdecydowanie bardziej praktyczne niż klawiatura, o pilocie nie wspomnę.
sokolnik
11-06-2020, 12:53
Nie chce wydawać dużo na tv. Chcę jeszcze kupić głośniki 2.0, mam upatrzony model za 899 zł taki EDIFIER R2750DB. Czyli i tak zestawik bedzie za około 3 500, to już max :)
TV do oglądania kablówki oraz czasami jakiegoś filmu to mi więcej nie trzeba. Kablówki praktycznie nie oglądam chyba że w jakiś wolny weekend do śniadania itp. a filmy wieczorami też najwięcej zimą. Seriale małoo. Ten tv 40" poleci do małej sypialni i tyle.
TV OLED kupię jak się kiedyś dorobię i nie będę miał co z kasą robić ha za 4500 wolałbym kupić monitor do pc niż tv :)
Boryszuk
11-06-2020, 13:01
Co jest nie tak z telewizorami LED? Zwlaszcza tymi niedrogimi.
nikoniarz
11-06-2020, 14:01
mam upatrzony model za 899 zł taki EDIFIER R2750DB
Ty się dobrze zastanów czy warto je kupować bez odsłuchu :D
jurkarol
11-06-2020, 14:06
Co jest nie tak z telewizorami LED? Zwlaszcza tymi niedrogimi.
rozdzielczość, brak płynności sztuczmosc obrazu
Sony, wybierz jakiś nowszy model LCD, Samsung i Philips też z nowszych i spokojnie teraz znajdzie 65".
Bierz z androidem i nie będziesz miał zmartwień. ...
Niedawno kupiłem Sony KD-55XF9005 (https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kd-55xf9005.bhtml) właśnie z Androidem, czy drugi raz bym to zrobił, raczej nie. Do obrazu nie mam zastrzeżeń, w pełni mnie zadowala.
Co do minusów, po podłączeniu przenośnego dysku HDD (750 GB w połowie zapisany różnymi danymi) TV mieli to ok. 10 min. 11 letni TV Samsung LE40B650 potrzebuje na to ok. 10 sekund i jest dostęp do folderów (zdjęcia, filmy). Także tu postęp wątpliwy (Android ?). Co prawda później jak TV odczyta ten dysk, dostęp jest w miarę szybki. Tylko wyłączając TV pilotem dysk jest cały czas używany (miga dioda, talerz dysku się kreci i jest lekko ciepły). TV żyje tak trochę swoim życiem;). Dwa razy już nie mogłem włączyć go pilotem dopiero wyjęcie i włożenie wtyczki z gniazdka pomogło. Aplikacji mam tylko kilka zainstalowanych.
Obsługa tego Sony do intuicyjnych nie należy. Wybierając źródło sygnału HDMI 1, HDMI 2 itd. nie widzi, że do USB jest coś podłączone i trzeba wchodzić z poziomy aplikacji (np. Album) aby mieć dostęp do pamięci na USB. Oczywiście w momencie włożenia pendrive, odpowiedni ekran w TV się pojawia. Sprawdzałem nagrywanie z USB (można nagrywać tylko programy z TV naziemnej, ale tak jest pewnie i innych TV). Zarejestrował dysk, zrobił swój system plików. Okazało się, że musi być pendrive 64GB. Ten 32 GB wyrejestrowałem w TV, ale już komputer go nie widział. Trzeba użyć specjalnego programu do formatowania lub Linuxa aby przywrócić go do sprawności. koesh, może wiesz czy jest jakiś sposób aby wyświetlane zdjęcia z USB telewizor Sony nie powiększał do swojej max. rozdzielczości 4K (jeśli mają mniejszą rozdzielczość). W starym Samsungu tego nie miałem (skalował tylko zbyt duże zdjęcia do swojej rozdzielczości FHD).
Takie opinie są cenne.
Ten model to już 2017, nie ma jakiś aktualizacji czy sony już olało klienta?
Sugeruję zawsze modele najnowsze, obecnie nie kupować nic starszego jak 2019.
Android jest bardzo ok w porównaniu do własnych głupotek producentów TV ale jak widać na twoim przypadku może być różnie.
Nie chce wydawać dużo na tv. Chcę jeszcze kupić głośniki 2.0, mam upatrzony model za 899 zł taki EDIFIER R2750DB.
Wrzucałem ci tu już świetne monitory aktywne, dlaczego wybierasz gorsze ?
Takie opinie są cenne.
Ten model to już 2017, nie ma jakiś aktualizacji czy sony już olało klienta?
Sugeruję zawsze modele najnowsze, obecnie nie kupować nic starszego jak 2019.
Czytałem, że to model z roku 2018 (nieistotne aż tak bardzo), chciałbym aby niektóre funkcje działały jak w modelu z 2009 Samsunga, ale może za dużo wymagam;-).
Jak się domyślam posiadasz TV z Androidem. Podpinałeś dysk na którym jest powiedzmy ok. 500 GB danych, ile to czasu zajmuje Twojemu TV aby był gotów do przeglądania zawartości dysku ?
Jak jest podpięty i TV wyłączony pilotem, dysk pracuje, czy nie ? (To chyba powinno być oczywiste dla producenta, że jak wyłączę TV nie będę używał HDD, po co on pracuje ? Inni użytkownicy też na to zwracali uwagę, jak później doczytałem )
Najważniejsze;) (jak na razie:smile: ) dla mnie, to jak zmusić TV aby skalował do ekranu tylko duże zdjęcia, a te mniejsze wyświetlał w oryginalnej rozdzielczości. koesh jak jest z tym u Ciebie, możesz sprawdzić ? (źródło zdjęć pendrive USB)
Edit.
Aktualizacja jeszcze (chyba ostatnia) jest, ale TV przez internet jej nie wskazuje.
Mam Androida 8 i wersję firmvare 6.6545, ta nowsza dostępna ma numer 6.6555. Można zaktualizować raczej już tylko przez USB. Tylko czy to coś zmieni, bardzo wątpię.
sokolnik
11-06-2020, 18:23
Ty się dobrze zastanów czy warto je kupować bez odsłuchu :D
A gdzie mogę ich odsłuchać po podłączeniu do TV ?
Słyszałeś jak one grają?
Wrzucałem ci tu już świetne monitory aktywne, dlaczego wybierasz gorsze ?
Jakie wrzucałeś? Wrzuć jeszcze raz :)
Jak się domyślam posiadasz TV z Androidem. Podpinałeś dysk na którym jest powiedzmy ok. 500 GB danych, ile to czasu zajmuje Twojemu TV aby był gotów do przeglądania zawartości dysku ?
U mnie dysk na usb albo przez wifi jest gotowy ja wiem po minucie, jak już był wcześniej podpinany to natychmiast po wybraniu ?
Jak jest podpięty i TV wyłączony pilotem, dysk pracuje, czy nie ?
Pracuje jak go indeksuje lub odczyt, potem usypia się, mam talerzowy 320GB i ssd 128GB.
Najważniejsze;) (jak na razie:smile: ) dla mnie, to jak zmusić TV aby skalował do ekranu tylko duże zdjęcia, a te mniejsze wyświetlał w oryginalnej rozdzielczości. jak jest z tym u Ciebie, możesz sprawdzić ? (źródło zdjęć pendrive USB)
To jest skopane mega, nie bawiłem się w inne appki i ustawienie tego
Jakie wrzucałeś? Wrzuć jeszcze raz :)
https://musiccenter.pl/sklep/studio-nagran/monitory-studyjne/behringer-ms40/
sokolnik
11-06-2020, 19:30
U mnie dysk na usb albo przez wifi jest gotowy ja wiem po minucie, jak już był wcześniej podpinany to natychmiast po wybraniu ?
Pracuje jak go indeksuje lub odczyt, potem usypia się, mam talerzowy 320GB i ssd 128GB.
https://musiccenter.pl/sklep/studio-nagran/monitory-studyjne/behringer-ms40/I co one takie super? Lepsze od tych Edifierków?
Głośniki do filmów głównie bo kablówka to wiadomo... Nie muszę mieć super dźwięku oglądając wiadomości :)
Fajnie jakby miał możliwość BT? :)
Najważniejsze;) (jak na razie:smile: ) dla mnie, to jak zmusić TV aby skalował do ekranu tylko duże zdjęcia, a te mniejsze wyświetlał w oryginalnej rozdzielczości.
Jakbyś przypadkiem natknął się na rozwiązanie, to będę wdzięczny za podzielenie się informacją.
I co one takie super? Lepsze od tych Edifierków?
Głośniki do filmów głównie bo kablówka to wiadomo... Nie muszę mieć super dźwięku oglądając wiadomości :)
Fajnie jakby miał możliwość BT? :)
Kup sobie soundbara do kompletu z TV, będziesz bardziej zadowolony, stawiam piwo ! :)
Niedawno kupiłem Sony KD-55XF9005 (https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kd-55xf9005.bhtml) właśnie z Androidem, czy drugi raz bym to zrobił, raczej nie. Do obrazu nie mam zastrzeżeń, w pełni mnie zadowala.
Co do minusów, po podłączeniu przenośnego dysku HDD (750 GB w połowie zapisany różnymi danymi) TV mieli to ok. 10 min. 11 letni TV Samsung LE40B650 potrzebuje na to ok. 10 sekund i jest dostęp do folderów (zdjęcia, filmy). Także tu postęp wątpliwy (Android ?). Co prawda później jak TV odczyta ten dysk, dostęp jest w miarę szybki. Tylko wyłączając TV pilotem dysk jest cały czas używany (miga dioda, talerz dysku się kreci i jest lekko ciepły). TV żyje tak trochę swoim życiem;). Dwa razy już nie mogłem włączyć go pilotem dopiero wyjęcie i włożenie wtyczki z gniazdka pomogło. Aplikacji mam tylko kilka zainstalowanych.
Sony Android to jest wielkie jedno nieporozumienie. Męczyłem się z tym badziewiem i sprzedałem. Pisanie do supportu Sony nic nie dało. Dysk raz widziany, raz nie, jak już się połączy nie pokazuje folderów w natywnej aplikacji tylko jakieś losowe tytuły, nie czyta napisów... Długo by gadać. Samsung i LG z dyskami, nawet tymi po sieci nie mają najmniejszego problemu.
sokolnik
11-06-2020, 21:05
Kup sobie soundbara do kompletu z TV, będziesz bardziej zadowolony, stawiam piwo ! :)
nie wiem czy saoudbar będzie lepszy... taki w budżecie 800-1000 to chyba plastikowe pierdziawki... OK słuchałem jednego takiego w Saturnie ale to był jakiś za 2 tyś itp. i faktycznie dobrze to grało... aleee do mojego saloniku w bloku... serio dobre monitorki 2.0 wystarczą :)
Moje obecne Edifiery miałem jakiś czas w salonie i oglądałem filmy z tymi głośnikami, było całkiem spoko. Dlatego uznałem, że kupię wyższy model Edifiera i pewnie też będzie ok a nawet lepiej bo wykorzystam wyjście optyczne a nie jacka z kompa wtedy jeszcze gdzie dźwięk był na karcie zintegrowanej na starej płycie Asusa Z170 jeszcze :) Do tego te Edifierki mają też BF czyli puszcze sobię radio albo muzykę z telefonu bez włączania TV ... :)
Edifier ma soudbara takiego, za 1299 zł :
40348
https://www.edifier.pl/product-pol-75-Soundbar-Edifier-S50DB.html
Kup do kompletu z TV, będziesz miał w jednym menu i jednym pilocie wszystko.
krzysztofz24
11-06-2020, 21:44
sokolnik, nie bede sie rozpisywal bo ty i tak nie korzystasz z dobrych rad:-).
Zamiast wyzej zalinkowanych malutkich, sliczniutkich glosniczkow.
Mozesz miec konkretny kawal grajacego sprzetu z wygarem.
Solo 7C w cenie 600-700zl. Zwroc uwage na wage tych glosnikow-24,5kg. To nie jest plastik fantastik czy dykta.
https://www.ceneo.pl/14215229
(Maja drozszego nastepce Solo 9C, ale uwaga, opinie sa podzielone i ogolnie wiekszosc uwaza ze dodali basu kosztem jakosci tonow wysokich i srednich i ogolnie jakosci dzwieku).
Nie spotkalem sie zeby Solo 7c nie chwalili w testach, Zawsze zbieraja najwyzsze noty.
Moj brat za moja namowa ze nie ma to jak porzadne strereo zamiast plastikowego 5.1 do kompa z subwooferem umca-umca, sobie takie kupil do kompa i TV (komp podlaczony pod TV), drugi brat cioteczny jak zobaczyl co potrafia, tez je sobie kupil.
Obaj zadowoleni, dla mnei graja extra. No i mozna zrobic dyskoteke na caly blok;-).
Takze tanio, porzadnie, wszyscy chwala...ale ty tak ich nie kupisz, tylko wynjadziesz sobie drozsze, mniejsze i gorsze:-).
nikoniarz
11-06-2020, 22:16
wyłączając TV pilotem dysk jest cały czas używany (miga dioda, talerz dysku się kreci i jest lekko ciepły)
W ustawieniach TV powinna być opcja, umożliwiająca sterowanie zasilaniem gniazd USB. Chyba większość urządzeń AV to posiada.
czy jest jakiś sposób aby wyświetlane zdjęcia z USB telewizor Sony nie powiększał do swojej max. rozdzielczości 4K (jeśli mają mniejszą rozdzielczość).
To również powinno być w ustawieniach TV
Solo 7C w cenie 600-700zl.
Bardzo fajne ale przecież sokolnik tego nie kupi i tak.
sokolnik
https://www.neonet.pl/telewizory/lg-65um7400-uhd-smart-tv.html
https://www.neonet.pl/telewizory/samsung-qe55q60ra-qled-smart-hdr.html
nikoniarz
11-06-2020, 22:32
Jeśli chodzi o LG to trzeba szukać czegoś z pilotem Magic.
krzysztofz24
11-06-2020, 22:49
Bardzo fajne ale przecież sokolnik tego nie kupi i tak.
Wiem, dlatego sam o tym wspomnialem (ze nie kupi) i nie rozpisywalem sie jakos specjalnie:-).
W ustawieniach TV powinna być opcja, umożliwiająca sterowanie zasilaniem gniazd USB. Chyba większość urządzeń AV to posiada.
To również powinno być w ustawieniach TV
Gdyby to było takie proste. Niestety w ustawieniach TV nie ma takich opcji.
Jest tylko "Odłącz HDD", to raczej powinno się stosować przy wyjmowaniu (odłączeniu) HDD z gniazda USB. Tak zwane bezpieczne usuwanie sprzętu jak w windows, ale po wyłączeniu TV to raczej dysk powinien automatycznie przejść w stan uśpienia, a nie cały czas pracować.
Edit.
nikoniarz, znalazłem odpowiedź przedstawiciela Sony w tej kwestii z dyskiem (użyty translator):
"Witamy w społeczności Sony! Masz całkowitą rację, jeśli masz na myśli zewnętrzny dysk twardy podłączony do komputera lub laptopa w trybie gotowości. Jednak Twój telewizor różni się pod wieloma względami od komputera stacjonarnego lub laptopa. Oznacza to również, że oprogramowanie działające na telewizorze ma funkcje i wymagania znacznie różniące się od komputera. W rzeczywistości oprogramowanie w telewizorze nigdy nie przechodzi w tryb gotowości, tak jak w przypadku zwykłego komputera, działa w tle, o ile jest zasilane prądem, tylko obwód ekranu jest wyłączany po wyłączeniu telewizora. To, co zauważyłeś, jest dość normalne dla Twojego telewizora z Androidem. Nie ma powodu, aby się martwić. Aby uzyskać optymalną wydajność i wydajność, zalecam korzystanie z dysków twardych lub SSD, które zostały zaprojektowane specjalnie do całodobowego rejestratora DVR i NVR lub rozwiązań AV."
Czyli ten typ tak niestety ma. Podobnie jest pewnie z wyświetlaniem zdjęć, czyli tak ma.
Ciekawe ile prądu ciągnie ten TV po wyłączeniu pilotem, gdzieś wyczytałem, że ok. 20W
nikoniarz
12-06-2020, 07:46
Z którego roku masz ten TV?
Sony KD-55XF9005 to model opisywany jako 2018 r. Jak wchodził do sprzedaży kosztował 6,5k zł. Mój wyprodukowany jest w październiku 2019r.
Obecnie jest jeszcze do kupienia w cenie 3,5k (ja dałem 3,6k zł. , kupiłem 2 tyg. temu).
sokolnik
14-06-2020, 18:55
Wypatrzyłem taki telewizor od LG.
Sprzedawany już był w lipcu 2019 (wyczytałem z komentarzy/opinii).
Co sądzicie???
Już lekko ponad budżet...
2799 zł w promocji jest niby.
Pytanie prawie w stylu "wypatrzyłem forda, czerwony, co sądzicie" ? :)
Może daj linka ?
sokolnik
14-06-2020, 19:31
Pytanie prawie w stylu "wypatrzyłem forda, czerwony, co sądzicie" ? :)
Może daj linka ?Ha
Kopiowałem go ale nie wkleiłem :) pisanie na telefonie ehh
https://www.videotesty.pl/recenzja/2220/test-lg-nano-cell-55sm8600/
zastanawiam się czy jest sens zamiast telewizora kupować monitor/wyświetlacz, bo nie oglądam telewizji, tunerów tv kablowej, satelitarnej czy naziemnej nie potrzebują, a jedyne co podłączam to laptopa przez hdmi, dźwięk przez wyjście jack czy cyfrowo na wzmacniacz i kolumny
a zależałoby mi na tym by na ścianie powiesić jak najcieńszą ramkę, niech to ma te 40+ czy 50 cali ale od ściany niech odstaje minimalnie
da się tak? ma to sens? co uważacie? no i jak z jakością obrazu w takim przypadku, bo nie wiem czy mogę monitor 24 cale co mam w pracy porównywać
Projektor laser obecnie nawet przy dośc słabym zaciemnieniu daje świetne parametry obrazu ale nadal wymaga to jednak zaciemniania, plus że masz ekran przy suficie i możesz wyciągać na ścianie, ewentualnie zrobić odpowiednią farbą ramkę na ścianie.
Ha
Kopiowałem go ale nie wkleiłem :) pisanie na telefonie ehh
https://www.videotesty.pl/recenzja/2220/test-lg-nano-cell-55sm8600/.
Tu nieco bardziej krytyczny test: klik (https://geex.x-kom.pl/recenzje/lg-55sm8600-test-i-recenzja-telewizora-lcd-4k/), ale sądzę, jak to się mówi, "będzie pan zadowolony".
Nie należy się tylko spodziewać głębokiej czerni, ale za to kąty widzenia będą dobre (matryca IPS).
Ja bym się tak tej głębokiej czerni nie trzymał uparcie.
ja mam problem TV z głowy, mój stary przestał odbierać TV narodową :)
co do głośników, nasz realizator dźwięku (wyczulony słuch i awersja do słuchawek) używa w domu monitorów studyjnych wpiętych w jakiś mikser, do którego podłączył, wieżę, tv, komputer, dvd i przystawkę do wi-fi, chyba wie co robi ;)
Projektor laser obecnie nawet przy dośc słabym zaciemnieniu daje świetne parametry obrazu ale nadal wymaga to jednak zaciemniania, plus że masz ekran przy suficie i możesz wyciągać na ścianie, ewentualnie zrobić odpowiednią farbą ramkę na ścianie.
wolę ekran powiesić na ścianie i już
opcja projektora odpada
ktoś inny ma pomysł czy to ma sens to o co pytam?
Ale pytasz o co dokładnie, czyżby mnie ominęło coś i są jakieś "wyświetlacze" ?
Obecne TV są strasznie cieniutkie, philips ma ciekawie zrobione te ambient modele bez stopki i na ścianie to praktycznie jak obrazek.
nikoniarz
19-06-2020, 00:15
ja mam problem TV z głowy, mój stary przestał odbierać TV narodową :)
co do głośników, nasz realizator dźwięku (wyczulony słuch i awersja do słuchawek) używa w domu monitorów studyjnych wpiętych w jakiś mikser, do którego podłączył, wieżę, tv, komputer, dvd i przystawkę do wi-fi, chyba wie co robi ;)
Owszem- nudzi się.
Ale pytasz o co dokładnie, czyżby mnie ominęło coś i są jakieś "wyświetlacze" ?
Obecne TV są strasznie cieniutkie, philips ma ciekawie zrobione te ambient modele bez stopki i na ścianie to praktycznie jak obrazek.
Strasznie cieniutkie? Sprawdź sobie głębokość i dolicz jakikolwiek uchwyt.
......a zależałoby mi na tym by na ścianie powiesić jak najcieńszą ramkę, niech to ma te 40+ czy 50 cali ale od ściany niech odstaje minimalnie
da się tak? ......
moze takie cos?
https://www.samsung.com/de/tvs/the-frame/design/
Rafał_Sz
19-06-2020, 09:23
zastanawiam się czy jest sens zamiast telewizora kupować monitor/wyświetlacz, bo nie oglądam telewizji, tunerów tv kablowej, satelitarnej czy naziemnej nie potrzebują, a jedyne co podłączam to laptopa przez hdmi, dźwięk przez wyjście jack czy cyfrowo na wzmacniacz i kolumny
a zależałoby mi na tym by na ścianie powiesić jak najcieńszą ramkę, niech to ma te 40+ czy 50 cali ale od ściany niech odstaje minimalnie
da się tak? ma to sens? co uważacie? no i jak z jakością obrazu w takim przypadku, bo nie wiem czy mogę monitor 24 cale co mam w pracy porównywać
Są takie, które nie odstają w ogóle i są ultra cienkie - niektóre OLEDy LG.
40558
40559
moze takie cos?
https://www.samsung.com/de/tvs/the-frame/design/
Są takie, które nie odstają w ogóle i są ultra cienkie - niektóre OLEDy LG.
ok, ciekawe propozycje, czyli lepiej iść w "pełnoprawny" tv ale cienki, gdzie cały sprzęt elektroniczny jest umieszczony w osobnej obudowie
a przynajmniej się nie ograniczać, bo myślałem że cienki monitor zawieszony na ścianie, będzie lepszą opcją
dzięki, nie znałem takich rozwiązań
...Obecne TV są strasznie cieniutkie, philips ma ciekawie zrobione te ambient modele bez stopki i na ścianie to praktycznie jak obrazek.
koesh, powiedziałbyś też tak przykładowo o Sony KD-55XG9505 (7 cm cienkości czy może grubości ?). Chyba, że to przestarzały model bo z 2019 roku (czyli nie taki "obecny')
7cm to jest standard.
Chyba żartujesz:grin:, taki standard to był 11 lat temu z TV podświetlanymi lampami (świetlówkami) CCFL, a nie diodami LED. Przykładowo, mój stary 11 letni TV_Samsung LE40B651 ma 7,8 cm grubości (fakt, 8mm więcej niż "obecny standard";-) - czyli postęp jest;-) )
Ale przecież nie całego TV tylko miejsca zazwyczaj na dole gdzie 7cm to standard, co z tego że większość ma np 1cm jeśli na dole już nie, wszystko cieńsze to slim, 4cm to już ultra slim, zerknij na modele producentów i jakieś zestawienia.
Ale przecież nie całego TV tylko miejsca zazwyczaj na dole gdzie 7cm to standard, co z tego że większość ma np 1cm jeśli na dole już nie, wszystko cieńsze to slim, 4cm to już ultra slim, zerknij na modele producentów i jakieś zestawienia.
koesh, owszem można powiedzieć całego TV (czy ok. 80% powierzchni) przykładowe modele Sony KD-55XG9505 (2019r), Sony KD-55XF9005 (2018r). Spójrz na zdjęcia, przykładowo tu: klik (https://www.x-kom.pl/p/507608-telewizor-55-59-sony-kd-55xg9505.html)
Nie, żeby mi to jakoś przeszkadzało te 7cm grobości, tylko zwracam uwagę, że nie wszystkie współczesne TV są "strasznie cieniutkie" jak napisałeś.
Kupując kilka lat temu tv odniosłem wrażenie, że modele odrobinę grubsze (lepiej powiedzieć jednakowej grubości na całej powierzchni) mają lepsze podświetlenie matrycy.
Kupując kilka lat temu tv odniosłem wrażenie, że modele odrobinę grubsze (lepiej powiedzieć jednakowej grubości na całej powierzchni) mają lepsze podświetlenie matrycy.
Zazwyczaj pewnie tak, bo te modele, które wymieniłem mają podświetlenie tzw. Direct LED, czyli diody podświetlające są za matrycą LCD.
TV z podświetleniem tzw. krawędziowym są cieńsze. OLED wiadomo nie ma podświetlenia, może być jeszcze cieńszy.
Sorry, nie mam TV od prawie 20 lat. Jak w praktyce wygląda oglądanie filmów z dysku/kartySD na TV? Wsadza się i leci, czy trzeba ratować się kompem?
nikoniarz
21-06-2020, 11:57
Wkładasz i leci.
Wkładasz i leci.
Niezależnie od systemu i nośnika? Rozumiem, że dysk w FATcie? A jak wygląda sprawa z napisami?
nikoniarz
21-06-2020, 13:07
Niezależnie od systemu i nośnika? Rozumiem, że dysk w FATcie? A jak wygląda sprawa z napisami?
U mnie póki co działa wszystko. Napisy również.
Edit. NTFS też działa.
sokolnik
21-06-2020, 13:19
co sądzicie o takim modelu SONY ? Podobno modele od "85" są WARTE UWAGI pod względem kolorów, czerni. Matryca co prawda VA a nie IPS więc kąty widzenia słabsze... A to ma być TV do salonu jednak nie oglądamy filmów w 10 os :)
Sony KD-55XG8596 - cena (https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kd-55xg8596.bhtml?from=gf&p=2999.00&cr=0&gclid=Cj0KCQjwirz3BRD_ARIsAImf7LMuYoaCG9ktaTtFdtkw oDZFmyQ9Ab_if_x4dWudm2VfANL-V9dGME8aAu7KEALw_wcB&gclsrc=aw.ds)
Specyfikacja SONY (https://www.sony.pl/electronics/support/televisions-projectors-lcd-tvs-android-/kd-55xg8596/specifications)
Nie jestem fanem SONY, nic od niech nie mam :)
Albo ten LG 55SM8600 - LG (https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-55sm8600-tv-nanocell-uhd-4k.bhtml)
nikoniarz
21-06-2020, 13:26
Głos na LG.
Napisy praktycznie wszystkie standardy działają, nośnik fat/ntfs/exfat, widzi nawet kopie dvd/bluray, kontenery divx, avi, mkv itd, możesz też odtwarzać z dysku wpiętego do routera albo z jakiegoś sieciowego, ewentualnie po wifi z czego tam chcesz.
co sądzicie o takim modelu SONY ? Podobno modele od "85" są WARTE UWAGI pod względem kolorów, czerni. Matryca co prawda VA a nie IPS więc kąty widzenia słabsze... A to ma być TV do salonu jednak nie oglądamy filmów w 10 os :)
Sony KD-55XG8596 - cena (https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kd-55xg8596.bhtml?from=gf&p=2999.00&cr=0&gclid=Cj0KCQjwirz3BRD_ARIsAImf7LMuYoaCG9ktaTtFdtkw oDZFmyQ9Ab_if_x4dWudm2VfANL-V9dGME8aAu7KEALw_wcB&gclsrc=aw.ds)
Specyfikacja SONY (https://www.sony.pl/electronics/support/televisions-projectors-lcd-tvs-android-/kd-55xg8596/specifications)
Albo ten LG 55SM8600 - LG (https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-55sm8600-tv-nanocell-uhd-4k.bhtml)
Brałbym Sony ze względu na androida i dobre tanie soundbary do kompletu.
Albo https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-55pus8303-12.bhtml pod warunkiem że jest aktualizacja androida !
Rafał_Sz
21-06-2020, 15:44
Ten Sony ma panel Triluminos (duuuża zaleta). Poczytaj sobie o tej technologii, to nie jest taki zwykły LCD.
LG ma natomiast pilot Magic (super) i webOS (szybszy i prostszy od androida) oraz panel NanoCell (szeroki gamut i parę innych zalet).
Ale i tak ich miażdży nawet najtańszy OLED. ;)
Brałbym Sony ze względu na androida i dobre tanie soundbary do kompletu.
Albo https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-55pus8303-12.bhtml pod warunkiem że jest aktualizacja androida !
Mam TV z Androidem (8 ) Sony kd-55xf9005 i bardzo mieszane odczucia co do tego systemu w telewizorze. Jak już wspominałem, bardzo długi odczyt danych z dysku przenośnego 2,5 cala (do 10 minut nawet). Po wyłączeniu TV pilotem dysk nie przechodzi w stan uśpienia, cały czas pracuje.
Przy przeglądaniu zdjęć np. z pendrive telewizor nie zachowuje ich oryginalnych rozmiarów, wszystko skaluje (powiększa) na cały ekran. Powinien według mnie skalować tylko większe zdjęcia do ekranu.
TV po wyłączeniu pilotem pobiera ok. 24 W przez kilkanaście minut, po czym maleje do ok 1 W, ale często nie wiedzieć dlaczego ten pobór rośnie ponownie do 24W. Tak na przemian z sporą częstotliwością.
Polecany przez Ciebie w linku TV ma Androida 7, więc raczej lepiej pod tym względem nie będzie.
sokolnik
21-06-2020, 15:49
chyba będę musiał się przejechać do sklepu i obejrzeć te TV jak wygląda obraz... ale oglądanie TV w sklepie już jest wypaczone... :)
jakoś nie mam przekonania do tego AmbiLight... rozświetli mi cały pokój jak będę oglądać TV w nocy... a po co ? :D
Dzięki za odpowiedź. A jeszcze takie durne - lepiej za tą samą cenę "wypasiony" 65' czy "budżetowy" 75'?
PS. W ogóle z tych tańszych 75' co jest wartego uwagi? Bez wodotrysków. Tylko do oglądania filmów i PS.