Zobacz pełną wersję : Jaki telewizor? Wszystko o RTV!
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Acha :) A możesz zerknąć na pozostałe parametry tego TV ? I ewentualnie zaproponować konkurenta ? (wyłącznie 26")
Szczerze mówiąc przez ostatnie 2 lata TV mniejsze niż 37" widywałem nie bliżej niż z odległości 10 metrów. :)
Jakoś małe rozmiary mnie nie kręcą, a skoro zainteresowanie telewizorami to tylko "konik" nie praca, nie znalazłem w sobie motywacji żeby się z nimi zapoznawać bliżej. Pomijając już drobny fakt, tłuczony od dawna, że LCD na telewizor to bym najgorszemu wrogowi nie polecił. Chyba że jako bajer albo TV do kuchni. Bo jako podstawowy TV, kiedy liczy się komfort, w dyskretnym oświetleniu, na kanapie, ze szklanką napoju na "K", mowy nie ma.
LG 26LV5500
PS. Z tej serii, tylko trochę większy mam w garażu potłuczony. Ktoś mnie prosił o próbę naprawy, ale kupno matrycy jest nieopłacalne. Z ciekawości testowałem na tych kawałkach co działają i ów TV to badziewie nie z tej ziemi. Coś jak monitory z hipermarketu za 300 zł. A matryca tak delikatna, że od chuchnięcia pęka. Potłukła się dlatego, że małe dziecko stuknęło plastikowym samochodzikiem.
Art Erie
18-12-2011, 19:44
W salonie jest plazma Panasonic, teraz potrzebuję 26" więc plazma nie wchodzi w grę.
[...] Z ciekawości testowałem na tych kawałkach co działają i ów TV to badziewie nie z tej ziemi. Coś jak monitory z hipermarketu za 300 zł. A matryca tak delikatna, że od chuchnięcia pęka. Potłukła się dlatego, że małe dziecko stuknęło plastikowym samochodzikiem.
W takim razie teraz już nie wiem co można kupić :( Chyba bezpieczniej było nie pytać fachowca o opinie ;)
"Kto sięga pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność" (Oscar Wilde).
Dzięki Tom
Art Erie ale w tym temacie już chyba ktoś polecił dobre LCD myślę ze jak kupisz jeden z tych modeli w małym rozmiarze to będzie tak samo dobrze :) rozmiar 26'' jest mniej wymagający niż większe rozmiary
Art Erie
18-12-2011, 20:03
Dzięki za info, teraz po rekonstrukcji tematu z pewnością uda mi się znaleść te informacje.
Chwała moderatorom za wkład pracy!
no tak... tu masz rację...
Panowie, każdy LCD czy plazma wyświetla obraz progresywny. Nie wiem, czemu Art Erie na siłę próbuje zrobić z tego Soniacza nie wiadomo co. Normalny telewizor HD Ready jakich wiele.
A matryca tak delikatna, że od chuchnięcia pęka., ale przecież firma musi sprzedać następny super hiper full bajer i nie wiadomo co jeszcze, a nikomu nie zależy na jakości sprzętu rtv, bo żółte rączki produkują i trzeba sprzedać następny.
Jeśli chodzi o Sony to w nich może być taka sama matryca jak w Samsungu, LG czy innym chińskim wynalazku zwanym tv.
Art Erie
18-12-2011, 23:22
Panowie, każdy LCD czy plazma wyświetla obraz progresywny. Nie wiem, czemu Art Erie na siłę próbuje zrobić z tego Soniacza nie wiadomo co. Normalny telewizor HD Ready jakich wiele.
Ale w którym miejscu? Zapytałem o przeplot i obraz progresywny, bo coś tam czytałem w necie na ten temat i Tom uświadomił mi, że to dwa określenia dotyczące jednego sposobu działania :)
Linkowałem LG, nie Sony i nie wychwalałem, tylko pytałem o opinię bo muszę w styczniu kupić jakieś 26", a nie chcę wydawać kasy na coś co może się okazać kompletną qpą.
Ne, ne, ne... Źle zrozumiałeś. Jest albo tryb z przeplotem albo bez przeplotu, czyli progresywny.
Art Erie
18-12-2011, 23:33
Ne, ne, ne... Źle zrozumiałeś. Jest albo tryb z przeplotem albo bez przeplotu, czyli progresywny.
Żle się wyraziłem, przeplot "podkłada" pojedyńcze linie, a "progresywny" cały obraz ( czy jakoś tak ;) ).
Ale mniejsza o szczegóły techniczne na których się nie znam. Chodzi mi o ty by nie wywalić kasy na jakiś szajs i nie robic przy okazji "doktoratu" w tej dziedzinie.
myląca może być literka "p" czyli tryb progresywny nie z przeplotem
Tomek Konopka
19-12-2011, 01:04
jutro a właściwie to dziś mam zaplanowane jechać kupić TV , to mnie przerasta co kupić max do 4500 pomiędzy 40-46 cali , POMOCY
samson09
19-12-2011, 07:55
jutro a właściwie to dziś mam zaplanowane jechać kupić TV , to mnie przerasta co kupić max do 4500 pomiędzy 40-46 cali , POMOCY
Przed świętami robią furorę ledy z 3d. U mnie w MM na zamówienie bo się wyprzedały. Mi tam ten bajer średnio potrzebny. Ja tam kupiłem lcd LG 47" model LD450 i jestem zadowolony. Połowa kasy została w kieszeni, z n-ką na łączu hdmi obraz jest naprawdę świetny. Powiem szczerze, że całego tego gadania - co lepsze plazma czy lcd, w plazmie czarny to czarny, w lcd fioletowy itd nie widzę. Może jak bym robił jakieś testy siedział z lupą przed telewizorem, a tak po parunastu latach używania kineskopowego grundiga i tak to jest jak przejście z syrenki na mercedesa. :)
Jedyne co niestety zauważyłem to jak włączę w tv funkcję oszczędzania energii na maks to przestaje mi reagować pilot od n-ki :) Jak przełączę na średni lub min. to wraca do życia :) Nie wiem o co kaman ???
polecam wszystkim - nie jarać się 3D ...no i plazmę :)
...co do kineskopów - gdyby dzisiaj robiono kineskopowe telewizory odpowiedniej wielkości i rozdzielczości (czyli powiedzmy powyżej 40 cali) - wolałbym kineskop :)
aha , nie ma co się jarać "cienkością" - prawa fizyki są nieubłagane - cienki tv pożyje krócej...
szkoda że czasy plazm dla ludzi by Pioneer (i ich własnych matryc przy okazji) to historia :(
Tom01 - widzę że nie jestem sam ;)
polecam wszystkim - nie jarać się 3D ...
oglądałem prezentację w 3d i robi wrażenie, kumpel sobie chwali i przy każdej okazji korzysta, dlaczego więc "nie" ?
Pytam o konkrety bo różnica między P50VT30 a P50G30E to 2,5t zł !
zastanów się nad :
1 co będziesz w 3d oglądał
2 ile czasu wytrzymasz (a raczej Twoje oczy...) w okularach
jak dla mnie to już punkt drugi wyczerpał temat mojego zainteresowania nową technologią :)
btw - technologią stworzoną po to aby wydoić jak najwięcej kasy... niedługo i tak wejdzie 4K i okaże się
że 3D choćby i z fontanną w opcji to staroć :)
oglądałem parę demo 3d - nie robią na mnie jakiegokolwiek wrażenia (pozytywnego)
...wrażenie zrobiły na mnie okulary - nie wysiadziałbym w tym 5 minut :D
dobrze się zastanów czy chcesz wydać te +2,5kzł na 3d - za to można kupić naprawdę dobre okulary chocby na giarre.com ;)
I ciekawe ile cali będzie trzeba do tego 4K mieć, żeby zobaczyć różnicę ;)
BTW. najpierw wejdzie 2K.
myląca może być literka "p" czyli tryb progresywny nie z przeplotem
Ludzie, tryb progresywny z definicji jest bez przeplotu! Jest albo i, czyli interlaced (przeplot) albo p, czyli progressive (bez przeplotu). Tyle, że z punktu widzenia użytkownika nie ma to kompletnie znaczenia, bo telewizor LCD z natury swojego działania wyświetla obraz progresywnie, a jeśli dostanie sygnał np. 1080i, to najpierw przeprowadzi deinterlacing.
MARS CooL
20-12-2011, 11:24
oglądałem prezentację w 3d i robi wrażenie, kumpel sobie chwali i przy każdej okazji korzysta, dlaczego więc "nie" ?
Pytam o konkrety bo różnica między P50VT30 a P50G30E to 2,5t zł !
Też jestem na kupnie - przy okazji rozmawiałem z guru z Panasonica i powiedział mi że jeśli komuś zależy na absolutnej jakości i wierności to tylko seria VT. Dogrywając do niego amerykański soft (skalibrowany dla filmów) mamy w tym momencie najlepsze co jest możliwe z TV. Ale też stwierdził że jeśli komuś nie zależy na 3D to G30 jest już na odpowiednim poziomie i nie ma co przesadzać.
Ludzie, tryb progresywny z definicji jest bez przeplotu! (...) bo telewizor LCD z natury swojego działania wyświetla obraz progresywnie, a jeśli dostanie sygnał np. 1080i, to najpierw przeprowadzi deinterlacing.
noż to przecież tak napisałem ;)
ale wyjaśnij sens drugiego zdania bo... nie kumam niestety :/
Jeśli masz telewizor 1366x768, to będzie oglądał w 768p ;) (tzn. 1366x768 bez przeplotu - najpierw deinterlacing, potem skalowanie w dół do rozdzielczości matrycy). Tak na marginesie, 720p tez będziesz oglądał w tym trybie (skalowanie w górę do rozdzielczości matrycy).
Jeśli TV to FullHD, to w 1080p (tylko deinterlacing).
czyli nie będę widział żadnej różnicy między sygnałem 1080i a 1080p w telewizorze o maksymalnej rozdzielczości 1080p ?
Rafał_Sz
20-12-2011, 13:51
Ja nie widzę. :) Zresztą TV FHD zawsze wyświetla 1080p bo ma taką a nie inną matrycę. Pozostaje jedynie konwersja sygnału do natywnej rozdzielczości, wiadomo - przy 1080p nie ma praktycznie nic do roboty, z 1080i niewiele. Gorzej z niższymi rozdzielczościami, tu elektronika z g..na próbuje ukręcić bat, czyli pełną rozdzielczość, a jak wiadomo jest to niemożliwe.
Nie tylko o rozdzielczość chodzi. Przy usuwaniu przeplotu często pojawia się problem z brakiem płynności. Wszak klatek jest o połowę "za mało". Stąd obraz z przeplotem najprościej wyświetlać z przeplotem.
Rafał_Sz
20-12-2011, 14:09
Ale obecne telewizory z tym "i" radzą sobie całkiem ok.
eristoff
20-12-2011, 21:25
Zamierzam zbudować swój zestaw, wstępnie wybrałem:
MOJE HTPC (http://korniki.com/HTPC.pdf)
przepraszam za skrótowe nazwy, ctrl+c i ctrl+v z alledrogo więc wklejenie spowrotem da wyniki i dokładne opisy.
Cały zestaw wyszedł z przesyłką 2075,98 zł.
Dysk posiadam 1TB, więc pominięty.
Zestaw do oglądania filmów, internetu, muzyki, gry raczej średnio wymagające typu CRYSIS2 itp.
Chciałbym usłyszeć wasze opinie na temat tego zestawu, ale bardziej mnie ciekawią wasze HTPC.
Pochwalcie się wstawcie proszę zdjęcia - liczę na inspirację.
Zestaw raczej ograniczony finansowo do 2kPLN.
Czyż nie śliczny
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/12/1-3.jpg
źródło (http://img.procpu.pl/allegrofoty/Thermaltake%20DH101/1.jpg)
do grania z czasem jakiś pad.
krzysztof jot
21-12-2011, 00:35
polecam wszystkim - nie jarać się 3D ...no i plazmę :smile:
po 15 minutach mam już dość... 3D to fajne jest w kinie, na TV to z mojego punktu widzenia - bajer dla dzieci i to na kilkanaście minut. Po oglądnieciu całego filmu raczej nie chciałbym wsiąśc do samochodu i prowadzić - oczy rozwalone totalnie....
co do Panasonic VT a G - to nie tylko różnica w 3D. to inna klasa - dobry Panasonic to 30GT ( i to jest bez 3D), wszystkie inne takie sobie, i dopiero ewentualnie 30VT warto rozważać.
Ale obecne telewizory z tym "i" radzą sobie całkiem ok.
Oczywiście, przy czym nie tyle telewizory a telewizory+oczy. Zanim zniknie jeden półobraz jest już drugi i jest wrażenie płynności pomimo, że oba półobrazy osobno mają za małą częstotliwość.
Nie tylko o rozdzielczość chodzi. Przy usuwaniu przeplotu często pojawia się problem z brakiem płynności. Wszak klatek jest o połowę "za mało". Stąd obraz z przeplotem najprościej wyświetlać z przeplotem.
Obraz i tak ma 25 klatek, to wystarczająca płynność. Większym problemem przy przeplocie jest to, że przy szybkich ruchach w poziomie linie parzyste i nieparzyste mogą się rozjechać, dając charakterystyczne "ząbki" na krawędziach ruchomych obiektów. Deinterlacing niby jakoś sobie z tym radzi, ale czasami nie daje rady, albo skutkuje to pewną utratą ostrości.
Oczywiście, przy czym nie tyle telewizory a telewizory+oczy. Zanim zniknie jeden półobraz jest już drugi i jest wrażenie płynności pomimo, że oba półobrazy osobno mają za małą częstotliwość.
Algorytm deinterlacingu składa dwa półobrazy w jeden cały obraz przed wysłaniem "na ekran", więc to zjawisko nie zachodzi.
Obraz i tak ma 25 klatek, to wystarczająca płynność. Większym problemem przy przeplocie jest to, że przy szybkich ruchach w poziomie linie parzyste i nieparzyste mogą się rozjechać, dając charakterystyczne "ząbki" na krawędziach ruchomych obiektów. Deinterlacing niby jakoś sobie z tym radzi, ale czasami nie daje rady, albo skutkuje to pewną utratą ostrości. Algorytm deinterlacingu składa dwa półobrazy w jeden cały obraz przed wysłaniem "na ekran", więc to zjawisko nie zachodzi.
Walczyłem z tym efektem przy konwersji filmów domowych z kamery. Materiał oczywiście z przeplotem. Nie udało mi się uzyskać płynności przy najrozmaitszych próbach formatów, częstotliwości i innych. Najlepszy efekt został kiedy materiał "i" tak jak stał szedł na telewizor. Za każdą próbą usunięcia przeplotu wychodziły mi albo wspomniane grzebienie, albo delikatne skoki widoczne na elementach w ruchu i przy panoramowaniu. Wnioskuję zatem, że kluczowy jest materiał źródłowy, później przy konwersjach efekt się tylko pogarsza.
Crysis2 to nie jest średnio wymagająca gra ;) Poza tym muszę Cię zmartwić - GT430 to bardzo słaba grafika i pograsz co najwyżej na minimalnych detalach, a i tak będą problemy z płynnością. Rozsądne minimum do komfortowego grania to coś na poziomie wydajnościowym GTX260 lub odpowiednik Ati.
Podanego zasilacza nie polecam - miałem, sprzedałem czym prędzej. Minimalny zestaw zabezpieczeń i słabe wykonanie, obudowa ochrania głównie powietrze. Polecam BeQuiet z serii PurePower - niedrogie, a cichutkie i solidnie wykonane.
Płyta i procek wyglądają spoko, co najwyżej możesz się zastanowić, czy nie kupić czegoś na Sandy Bridge albo pójść w AMD - Athlon X3 + płyta mATX powinien wyjść dużo taniej, a wydajność spokojnie starczy (a grafikę i tak kupujesz oddzielną).
Obudowy nie komentuję, bo to już kwestia indywidualnych preferencji, szczególnie, że jak rozumiem stanie to razem z innym sprzętem RTV.
Jakbyś zrezygnował z grania, to można by zrobić całość dużo taniej korzystając z APU od AMD. Taki Asus E35-M1M to ok. 350zł, a masz już na pokładzie CPU i GPU wystarczające do filmów i netu. Do tego RAM, zasilacz najsłabszy jaki znajdziesz (albo wręcz picoPSU + zasilacz laptopowy 19V), bo prądu to bierze jakieś śmieszne ilości (ok. 30W w stresie). Chłodzenie pasywne, więc cały sprzęt może być niesłyszalny.
Moje HTPC jest oparte na platformie Atom N330 + ION w postaci Acer Aspire Revo 3610. Na tym stoi XBMC, który służy jako interfejs do całej biblioteki multimediów, łącznie z telewizją DVB-T. Jedynym urządzeniem sterującym jest pilot. Pobór mocy 28W w stresie, przy filmie FullHD nawet z dużym bitrate (rzędu 40Mbit/s) obciążenie CPU nie przekracza 25%. Koszt 800zł.
Zamierzam zbudować swój zestaw, wstępnie wybrałem:
MOJE HTPC (http://korniki.com/HTPC.pdf)
przepraszam za skrótowe nazwy, ctrl+c i ctrl+v z alledrogo więc wklejenie spowrotem da wyniki i dokładne opisy.
Cały zestaw wyszedł z przesyłką 2075,98 zł.
Dysk posiadam 1TB, więc pominięty.
Zestaw do oglądania filmów, internetu, muzyki, gry raczej średnio wymagające typu CRYSIS2 itp.
Chciałbym usłyszeć wasze opinie na temat tego zestawu, ale bardziej mnie ciekawią wasze HTPC.
Pochwalcie się wstawcie proszę zdjęcia - liczę na inspirację.
Zestaw raczej ograniczony finansowo do 2kPLN.
Czyż nie śliczny
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/12/1-3.jpg
źródło (http://img.procpu.pl/allegrofoty/Thermaltake%20DH101/1.jpg)
do grania z czasem jakiś pad.
Moim zdaniem to budujesz wcale HTPC a normalnego kompa.
Znowu jakiś moderator szaleje... szkoda tylko, że temat HTPC ma z RTV tyle wspólnego, że podłącza się do telewizora przez HDMI ;)
@Strus - budowania HTPC są dwie szkoły. Wg. jednej ma to być mały komputerek schowany gdzieś z boku lub z tyłu i nie rzucający się w oczy. Według drugiej wsadza się go w obudowę szerokości 430mm i stawia razem z resztą sprzętu. Jak kto lubi.
Co do samych bebechów, to moim zdaniem HTPC powinno się obsługiwać tak jak resztę sprzętu RTV - pilotem. Dlatego moim zdaniem kombajn do "filmów, internetu i grania" się nie sprawdza, bo wymusza klawiaturę, mysz i korzystanie z tego jak z normalnego komputera.
Co do samych bebechów, to moim zdaniem HTPC powinno się obsługiwać tak jak resztę sprzętu RTV - pilotem. Dlatego moim zdaniem kombajn do "filmów, internetu i grania" się nie sprawdza, bo wymusza klawiaturę, mysz i korzystanie z tego jak z normalnego komputera.
Dokładnie to miałem na myśli. Może wyraziłem się nieprecyzyjnie :)
Art Erie
21-12-2011, 12:10
Mam pytanie odnośnie Hz ;)
Znalazłem różne wartości w odniesieniu do jednego odbiornika (LG LV 5500): "System udoskonalenia płynności obrazu TruMotion 100 Hz" oraz "Motion Clarity Index 500 Hz". O co chodzi? To jakiś mnożnik na potrzeby marketingu?
(żródło:http://www.hdforum.pl/showthread.php?30888-Nowe-modele-LED-od-LG-LV-4500-LV-5500-LV-375S-LV-3550-LV-570S-LW-4500-LW-5500)
To jakiś mnożnik na potrzeby marketingu?
Fachowo się to nazywa "sufitologią praktyczną" ;)
Rafał_Sz
21-12-2011, 12:24
TruMotion lub LiveMotion w Samsungu to trik polegający na dorabianiu międzyklatek w wyświetlanym obrazie. Daje to złudzenie "płynności" ruchu, obraz jest taki bardziej "teatralny".
Mi akurat ten trik się podoba.
Ja mam w Philipsie chyba HDmotion ale mam wrażenie że to faktycznie poprawia ruch a chyba najbardziej szybli jest bardziej płynny...
a fizycznie jakie może być maksymalne odświeżenie? jest jakaś fizyczne oganiczenie?
a fizycznie jakie może być maksymalne odświeżenie? jest jakaś fizyczne oganiczenie?
Nie może być szybsze niż czas reakcji matrycy.
a jak ma się czas reakcji matrycy 2 ms do częstotliwości 200 czy 500 Hz ?
a jak ma się czas reakcji matrycy 2 ms do częstotliwości 200 czy 500 Hz ?
Bardzo prosto. 200Hz oznacza 200 zmian na sekundę, czyli jedna zmiana trwa 200/60=3.3ms. Tyle czasu maksymalnie ma matryca na zmianę pozycji molekuł ciekłych kryształów. Oczywiście czasy reakcji na papierze to też bardzo optymistyczne założenia, więc z tym 2ms nie jest do końca prawda, pomimo że producent tyle podaje. Czasy reakcji są różne w zależności od typu przejścia z koloru w kolor. Częściej jest to dłużej, nawet kilkukrotnie i to pomimo zastosowania dopalaczy.
Szczególnie, że z reguły podaje się czasy Gray-to-Gray.
oki dzięki za wyjaśnienia ;)
Art Erie
21-12-2011, 16:32
OK dzięki za wyjaśnienie. Zamówiłem ostatecznie tego LG 26LV5500, bo i tak nic lepszego w tej wielkości i budżecie nie ma. Zakup planowałem w styczniu, jak już opadnie ten cały świąteczno-zakupowy kurz, ale wczoraj zauważyłem wzrost cen; więc nie będę czekał do stycznia.
login_87
22-12-2011, 18:29
A mi wlasnie przyszedl Panasonic P42G30E... Tylko musze na kogos poczekac bo samemu z pudla ciezko to wyciagnac....
A mi wlasnie przyszedl Panasonic P42G30E... Tylko musze na kogos poczekac bo samemu z pudla ciezko to wyciagnac....
Rozetnij pudlo:D
Ja bym nie wytrzymal:D
Art Erie
22-12-2011, 18:41
Mój własnie skończył skanowanie kanałów :)
login_87
22-12-2011, 19:13
Rozetnij pudlo:D
Ja bym nie wytrzymal:D
Rozciałem :D hehe i juz stoi na szafce... a po swietach zawisnie:) musze jeszcze zakupic jakis uchwyt regulowany we wszystkich plaszczyznach. Moze ktos cos polecic??
Rozciałem :D hehe i juz stoi na szawce... a po swietach zawisnie:) musze jeszcze zakupic jakis uchwyt regulowany we wszystkich plaszczyznach. Moze ktos cos polecic??
Ty sie lepiej zastanow czy masz sciane ktora sie do tego nadaje.....jak LED to super sprawa jest uchwyt slim, ale bez regulacji, telewizor wyglada wtedy niemal jak obraz;)
login_87
22-12-2011, 20:20
Ty sie lepiej zastanow czy masz sciane ktora sie do tego nadaje.....jak LED to super sprawa jest uchwyt slim, ale bez regulacji, telewizor wyglada wtedy niemal jak obraz;)
Sciana zewnetrzna wiec i 100 cali by mozna powiesic :)
eristoff
23-12-2011, 00:55
uchwyt ja mam taki:
http://allegro.pl/firmowy-uchwyt-wieszak-tv-22-42-lcd-plazma-75kg-i1887108062.html
nie ma powodów kupować droższego , trzeba tylko HDMI łamane kupić lub odsunąć na dołączonych dystansach telewizor od ściany
ale jak chcesz powiesić to obowiązkowo maskownica, u mnie taka:
http://allegro.pl/maskownica-obudowa-do-kabli-szer-82-mm-promocja-i1923806516.html
jak jutro będę pamiętał to pstryknę i pokaże jak wisi i wygląda.
Azazel85
23-12-2011, 02:56
No dobra cwaniaki... :)
Jakość obrazu, czy rozmiar? (przy założeniu że wyższa seria danego modelu oferuje lepszy obraz)
A konkretniej, Panas P50G30E czy P46GT30?
~400zł różnicy do przeżycia. Pytanie czy warto?
Na 3D zupełnie mi nie zależy, sygnał będzie z jakiejś cyfrowej tv, choć częściej pewnie divX (a raczej mkv itp rip'y HD), a stopniowo chciałbym pewnie też rozszerzać bibliotekę Blu-Ray'a, w przyszłości niewykluczona konsola.
Teoretycznie wg danych producenta (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/2878798/module/general/compare/products/displayResult.html?p=TX-P46GT30&p=TX-P50G30E), panele są dokładnie te same, seria GT kontrast ma Infinite Black Pro, cokolwiek to znaczy (G ma "tylko" Infinite Black, też niby 5mln:1) - widział ktoś może różnicę?
Pytanie na razie hipotetyczne, bo zakup tv za kilka m-cy dopiero w planach, ale sporo dyskusji i zakupów Panasoniców było, stąd moja ciekawość
Podobno Panasonic ma po nowym roku zmienic wyglad swoich TV na ciensze. Nie wiem ile w tym prawdy. Ot zaslyszana uwaga. Dla mnie dobrze bo zakup TV bedzie też za kilka miesiecy ale sledze rynek, czytam watek, czytam forum hdtv i czytam testy :) :)
Na chwile obecna nie wiedzialbym co kupic. Wyglad zewnetrzny i multimedialnosc przemawia za Samsungiem. Ale zawiedli mnie z jednym - maja obecnie tylko jeden model pomiedzy 40 a 46 cali. Golas bez Smart TV czy 3D. A wlasnie 42-43 cale mnie interesuja. Jak nie zmienia polityki to bedzie Sharp albo Panas. Choc te ostatnie sa brzydkie.
Jak to jest z tym 3D - pytam tych co maja a nie teoretykow. Jakie macie okulary? Jak z wrazeniami? Jak oczy ?
Jaka jest roznica pomiedzy 3D w kinie i 3D w domowym TV. Pytam o sam obraz i o okulary
eristoff
23-12-2011, 09:35
No dobra cwaniaki... :)
Jakość obrazu, czy rozmiar? (przy założeniu że wyższa seria danego modelu oferuje lepszy obraz)
~400zł różnicy do przeżycia. Pytanie czy warto?
Na 3D zupełnie mi nie zależy, sygnał będzie z jakiejś cyfrowej tv, choć częściej pewnie divX (a raczej mkv itp rip'y HD), a stopniowo chciałbym pewnie też rozszerzać bibliotekę Blu-Ray'a, w przyszłości niewykluczona konsola.
Teoretycznie wg danych producenta (http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/2878798/module/general/compare/products/displayResult.html?p=TX-P46GT30&p=TX-P50G30E), panele są dokładnie te same, seria GT kontrast ma Infinite Black Pro, cokolwiek to znaczy (G ma "tylko" Infinite Black, też niby 5mln:1) - widział ktoś może różnicę?
Pytanie na razie hipotetyczne, bo zakup tv za kilka m-cy dopiero w planach, ale sporo dyskusji i zakupów Panasoniców było, stąd moja ciekawość
bierz 50" . Wbrew obiegowym opiniom rozmiar ma znaczenie :D. Na skąpcu różnica prawie 600 zł i za tą różnicę kupiłbym jakiegoś hdd playera albo zbierał na HTPC
bierz 50" . Wbrew obiegowym opiniom rozmiar ma znaczenie :D
A czy to nie jest troche jak w "Samych swoich"?? U nas w Ameryce wszystko jest najwieksze:D
Do duzego telewizora trzeba miec duze pomieszczenie, wlasnie w Polsce widywalem czesto 50" TV w pokoikach 4x3m.....dla mnie wyglada to pokracznie a przyjemnosc ogladania znikoma, ale jak widac rozmiar ma znaczenie....
Maz mojej siostry kupil 48" do wielkiej chaty 120m2 w jednym pomieszczeniu z wydzielona tylko lazienka, po czym kupil mieszkanie 75m2 i trzy pokoje, teraz wyglada to komicznie z ta plazma w malym pokoiku:D
Poza tym dochodzi kwestia, ktoara poruszyl wczesniej Jacek. A mianowicie kto co oglada. Jak ogladasz tylko BR albo jego rip'y to owszem, wiekszy ekram ma sens. Ale jak ogladasz duzo TV gdzie wiekszosc jest w SD to im wiekszy kupisz TV tym bardziej bedzie widoczna slaba jakosc obrazu SD. I na to nie ma lekarstwa. To mniej wiecej tak jakby z 3mpx zdjecia chciec drukowac plakat na pol sciany (wiem wiem, zalezy jaka sciana :) ).
Dokładnie. Jeśli ktoś chce używac telewizora jako telewizora :) i oglądac programy telewizyjne :) to duży rozmiar w małym pomieszczeniu - nie jest to dobry pomysł. Do czasu kiedy większość kanałów i większośc programów na tych kanałach nie będzie puszczana w HD.
Co do cienkości paneli i wieszania na ścianie. Popularny tu ostatnio Panas 42G30 ma miec odstępy ze względu na wentylacje - z tyłu 7 cm. Całkiem sporo wieszaków daje dystans w okolicach 4 cm (tak jak i ten niedawno tu podlinkowany). Nie wiem na ile sie tym przejmować. Kupować takie z większym dystansem (sa takie modele) - nie ma wtedy też kłopotu z "łamanymi" kablami, bo można mieć zwykłe.
Ja jeszcze nie powiesiłem swojego, ale mam zamiar.
U mnie od roku na scianie wisi LED samsunga, odleglosc od sciany 2cm, wszystkie wtyki sa na bokach;) Odleglosc minimalna 2cm;)
Do czasu kiedy większość kanałów i większośc programów na tych kanałach nie będzie puszczana w HD.
Jacku, ale ten czas jest bliższy niż sobie wyobrażasz. To może być kwestia miesięcy. Niedawno pisałem, że C+ ma 32 kanały, a wczoraj pojawiły się następne :) Po połączeniu z Nką pewnie pójdzie to jeszcze szybciej.
Moja 46" stoi w pomieszczeniu 4,8/3,5. Wcale nie jest za duży do oglądania. Gdyby się zmieścił 50", to byłby 50, ale niestety nie wchodzi gabarytowo :(
Co do kanałów SD, to sporą rolę odgrywa skalowanie. Jeżeli sygnał jest odpowiednio skalowany, a TV to czyta, tp jakość jest zupełnie przyzwoita (przynajmniej na moim LCD)
Ja jestem za wiekszym TV
może mam duży salon ale najdalszy punkt widowiskowy znaczy fotel jest w odległości lekko ponad 3,5 metra
Kupiłem 47" i jak przytargałem pudełko do salonu to od razu chciałem zmieniać na mniejszy ( przejście z 25 " ;) )
jednak już po roku jak bym kupował to jeszcze większy czyli ok 55"
oglądam filmy również w formacie Divx i przy upscalingu na kinie domowym czasem się zastanawiam czy to nie materiał w niskim HD jest tak dobra jakość
ps.
poza tym gdzies czytałem że HD można ocenić maksymalnie do 3,5 - 4 m potem oko i tak gubi za dużo szczegułów ;)
Jacku, ale ten czas jest bliższy niż sobie wyobrażasz. To może być kwestia miesięcy. Niedawno pisałem, że C+ ma 32 kanały, a wczoraj pojawiły się następne :) 32 kanały, ale co z tego jest puszczane w HD ? Jak puszczają stare realizacje to jakość jest taka jak je zapisywano. Zwykła. Nie jest ważne, jaki kanał, ale jaki program jest emitowany tym kanałem. Ja czasem mam całkiem dobrą jakość z niektórych transmisji sportowych na zwykłym Eurosporcie (nie HD), a kiepską jakość starego filmu pokazywanego na TVN HD czy Polsat HD.
Ja liczę na przejście na TV cyfrową. Mnóstwo ludzi zmienia TV mający dekoder cyfrowy, stacje TV powinny wpuszczać lepszy sygnał, bo chyba zwolni im się ciut miejsca. Nie będzie trzeba dawać 2 kanałów (np TVN HD i zwykły TVN)
No, ale jak ogladalem lige mistrzow na TVN Sport HD to mi deko szczena spadla.....moja matka ma Nke i 47" TV, ale fakt, ze w pokoju 7x5m, jednak tak mi sie ten mecz Barcy podobal, ze siedzialem 2m od TV:D
32 kanały, ale co z tego jest puszczane w HD ?
Pisałem o 32 kanałach w HD. Nawet jeżeli coś było nagrywane w czasach przed HD, to i tak jakość jest OK.
Z kanałów nieHD oglądam już tylko kilka, reszta to HD. Na kanałach SD obraz jest w większości przypadków skalowany właściwie. Czasem to śmiesznie wygląda, ale jakościowo jest dobrze.
.. Nawet jeżeli coś było nagrywane w czasach przed HD, to i tak jakość jest OK. .Nie zgodzę się z tym. Niestety. Bywają ciapy i posklejane piksele. Jak przy agresywnym odszumianiu na wysokim ISO :) Niby skąd ma się pojawić detal którego nie ma. Oglądane z bliska (albo na panelu 50 cali) to nie to.
Tomek Konopka
23-12-2011, 13:11
przewyższyłem budżet troszkę :wink: kupiłem ue46d8000 :) wow
eristoff
23-12-2011, 13:36
przewyższyłem budżet troszkę :wink: kupiłem ue46d8000 :) wow
Znaczy się dobry sprzedawca naciągnął Cię. :D , troszkę o 1k
login_87
23-12-2011, 14:21
Bierz 50cali i dokup Adapter bezprzewodowej sieci LAN DY-WL10 (http://www.ceneo.pl/9154483). Chyba ze nie jest dla Ciebie problemem ciagniecie kabla po domu...
grudzinsky
23-12-2011, 14:50
tak sobie poczytalem ten watek i kupilem ostatnio budzetowa plazme 42". musze stwierdzic, ze do filmow jest ok, ale jak ogladam jakis normalny program to dochodze do wniosku, ze jednak jest zbyt duzy :/ moglem sobie wziasc spokojnie 37" LED i tez by bylo ok...no coz ;) trzeba bedzie sie przyzwyczaic do 42"...moze takiw wrazenie po przesiadce z 26" ;)
tak sobie poczytalem ten watek i kupilem ostatnio budzetowa plazme 42". musze stwierdzic, ze do filmow jest ok, ale jak ogladam jakis normalny program to dochodze do wniosku, ze jednak jest zbyt duzy :/ moglem sobie wziasc spokojnie 37" LED i tez by bylo ok...no coz ;) trzeba bedzie sie przyzwyczaic do 42"...moze takiw wrazenie po przesiadce z 26" ;)
a masz tuner HD i kabel HDMI ?
bo to naprawdę ma znaczenie przy duzym TV i piszę o sygnale SD teraz czyli normalnych programach.
login_87
23-12-2011, 15:04
wziasc
wziąć :)
Łapiesz sygnał cyfrowy? Ja od wczoraj mam DVB-T i hula aż miło.
Za miesiąc, może 2 stwierdzisz że za mały :-)
Podepnij sygnał cyfrowy to ujrzysz różnicę :D
grudzinsky
23-12-2011, 15:56
mam tuner cyfrowy wbudowany w tv. obraz mam naprawde przyjemny dla oka, ale jak juz pisalem ekran jest tak duzy, ze wzrok mi biega po ekranie. mam ok 3m od oczu do telewizora. moze to kwestia przyzwyczajenia...pozyjemy zobaczymy :)
mrozikulus
23-12-2011, 16:03
Jak to jest z tym 3D - pytam tych co maja a nie teoretykow. Jakie macie okulary? Jak z wrazeniami? Jak oczy ?
Jaka jest roznica pomiedzy 3D w kinie i 3D w domowym TV. Pytam o sam obraz i o okulary
Mam LG 47LW570S (http://www.lg.com/pl/tv-audio-video/telewizory/LG-3d-tv-47LW570S.jsp) okulary pasywne (7 sztuk w komplecie z TV ) , leciutenkie , obraz 3D rewelacja , po 1,5 godzinnym filmie oczy wogole nie zmeczone.
Motorniczy
23-12-2011, 16:19
:???:
teraz to ja normalnie zostane przy starym poczciwym ekranie. bedzie psul wizerunek salonu, ale przynajmniej bede mial obraz taki jaki lubie :mrgreen:
Wystarczy powiesic dobre płótna i wizerunek przestanie sie psuc.
mam tuner cyfrowy wbudowany w tv. obraz mam naprawde przyjemny dla oka, ale jak juz pisalem ekran jest tak duzy, ze wzrok mi biega po ekranie. mam ok 3m od oczu do telewizora. moze to kwestia przyzwyczajenia...pozyjemy zobaczymy :)
miałem to samo, oczy mnie bolały od jasności i wielkości ale po paru dniach minęło
a teraz wydaje mi się że 47 to o 10 za mało...
eristoff
23-12-2011, 17:15
Odbieram kablówkę przez moduł CAM w slocie CI. Pytanie techniczne: Jak podzielić kabel , czy zastosować przełącznik jakiś żebym antenę podłączył dodatkowo DVB-T.
Jakoś nie po polsku napisałem ale chyba wiadomo o co chodzi.
telewizor to Panasonic TX-P42G30
miałem to samo, oczy mnie bolały od jasności i wielkości ale po paru dniach minęło
a teraz wydaje mi się że 47 to o 10 za mało...
Moze osleples;)
Moze osleples;)
czekaj... co Ty tam napisałeś?!
ja zostaję przy crt (póki będzie działał), jakoś po przyjściu od znajomych z przyjemnością patrzę się na stary poczciwy kineskop i to pod każdym kątem ;)
login_87
23-12-2011, 17:57
ja zostaję przy crt (póki będzie działał), jakoś po przyjściu od znajomych z przyjemnością patrzę się na stary poczciwy kineskop i to pod każdym kątem ;)
hmm ile cali ma Twoj CRT? i jaki sygnal?
Nie zgodzę się z tym. Niestety. Bywają ciapy i posklejane piksele. Jak przy agresywnym odszumianiu na wysokim ISO :) Niby skąd ma się pojawić detal którego nie ma. Oglądane z bliska (albo na panelu 50 cali) to nie to.
Jeśli ktoś poświęci czas na porządne zeskanowanie taśmy, to efekty są naprawdę niezłe. Polecam Stawkę Większą Niż Życie w TVP HD - jakość jest naprawdę super.
Ale jak puści się po prostu materiał SD przepuszczony przez upconverter, to to nie może dobrze wyglądać.
Odbieram kablówkę przez moduł CAM w slocie CI. Pytanie techniczne: Jak podzielić kabel , czy zastosować przełącznik jakiś żebym antenę podłączył dodatkowo DVB-T.
Jakoś nie po polsku napisałem ale chyba wiadomo o co chodzi.
telewizor to Panasonic TX-P42G30
A co jest takiego w DVB-T, czego nie masz w kablówce? Bo jeśli spodziewasz się oszałamiającej różnicy w jakości, to wyprowadzę Cię z błędu - same shit, different name. ;)
A tak ogólnie, to potrzebowałbyś jakiegoś sumatora.
hmm ile cali ma Twoj CRT? i jaki sygnal?
29 cali i już sygnał cyfrowy, choć i tak częściej oglądam analog z lenistwa
eristoff
23-12-2011, 20:08
A co jest takiego w DVB-T, czego nie masz w kablówce? Bo jeśli spodziewasz się oszałamiającej różnicy w jakości, to wyprowadzę Cię z błędu - same shit, different name. ;)
A tak ogólnie, to potrzebowałbyś jakiegoś sumatora.
Przede wszystkim to czysta ciekawość, ale liczę też że szybciej u mnie w DVB-T będzie cokolwiek w HD niż z mojej kablówki.
Art Erie
23-12-2011, 21:14
TV już mam :) Jaki dekoder "na kartę" polecicie ? Abonamenty odpadają, sportu może być jak najmniej, albo wcale. Programy informacyjne, film (chętnie Polskie) i przyrodnicze; programy HD - wiadomo...
Tylko n na kartę. Jeśli nie chcesz abo, wg mnie w n masz dobrą ofertę a przez internet masz umowę na rok.
Tylko n na kartę. Jeśli nie chcesz abo, wg mnie w n masz dobrą ofertę a przez internet masz umowę na rok.
N to już prawie C+ :D
login_87
24-12-2011, 08:43
Mam maly problem. Od dwoch dni w domu jest panasonic p42g30e i chcialem pusicic film prosto z pendriva/SD i obraz mi sie haczy... Momentami idzie dobrze ale zmiana sceny i obrazy sie na siebie nakladaja. Poradzicie cos??
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img577.imageshack.us/img577/732/panas1.jpg)
2.
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/2714/panas2.jpg)
3.
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/3655/panas3.jpg)
Wygląda to mniej wiecej tak.
Zaktualizuj sterowniki czy tez oprogramowanie odtwarzacza.
login_87
24-12-2011, 11:03
Zaktualizuj sterowniki czy tez oprogramowanie odtwarzacza.
W sensie sterowniki telewizora??
W sensie sterowniki telewizora??
W sensie co tylko sie da :)
Czy przypadkiem filmy to nie wyłacznie z HDD, a z SD albo pendrive to wyłącznie zdjęcia?
login_87
24-12-2011, 11:22
W sensie co tylko sie da :)
Da sie cos wgrac do panasa p42g30? Czy poprostu ma problem z roznymi kodowaniami filmow ( niektore mi odtwarza bez problemu)
Czy przypadkiem filmy to nie wyłacznie z HDD, a z SD albo pendrive to wyłącznie zdjęcia?
Z HDD tez mi przycina niektore filmy a niektore dzialaja normalnie.
PS. Ciekawostka przynajmniej dla mnie. Przy przegladaniu zdjec leci muzyczka :)
Nic nie wgrywaj. Zrob aktualizacje softu. Musi to być gdzies w menu.
Jak masz watpliwosci to na hdtv jest spory watek o tym modelu
login_87
24-12-2011, 12:13
Nic nie wgrywaj. Zrob aktualizacje softu. Musi to być gdzies w menu.
Jak masz watpliwosci to na hdtv jest spory watek o tym modelu
hmm to po swietach w takim razie bo jeszcze nie jest podpiety do neta...
Powinno sie dac z pena. Poszukaj softu na stronie Panasa, wrzuc na pena i zaktualizuj. Co prawda nie wiem jak z Panasem ale mój amplituner Onkyo sie tak da aktualizowac. :)
Jak ma podpięty panasonic do netu to TV mu sam zapyta o aktualizacje. Ja nadpisałem soft, był dostępny o 1 cyferkę wyższy niz w sprzedawanym TV.
Jak ma podpięty panasonic do netu to TV mu sam zapyta o aktualizacje. Ja nadpisałem soft, był dostępny o 1 cyferkę wyższy niz w sprzedawanym TV.
Ale jak czytałem instrukcje - mi się coś wydaje, że filmy z HDD, z pena - zdjęcia. Nie obiecują odtwarzania filmów z pena ani z SD.
login_87
24-12-2011, 13:47
Juz wiem ze mkv czyta bez zająknięcia natomiast z avi ma problemy...
Nawet badziewne peny mają wystarczający odczyt.
grudzinsky
24-12-2011, 19:51
moja budzetowa plazma LG czyta wszystko co do niej podepne i to mi sie najbardziej podoba w tym telewizorze :)
Panowie potrzebuję rady ja po zakupie plazmy panasonica (z której jestem zadowolony) nie jestem w temacie.
Brat kupuje telewizor, Opis jego wymagań :
Szukam telewizora do sypialni.
Głównym moim priorytetem jest bezproblemowa obsługa filmów z czytnika USB. Często będzie mkv.
Rozmiar myślę iż w okolicach 40-42 cale.
Odległość 3 m. Podłączane może być ps3 -czasami. Oglądanie stacji TV - myślę iż nie więcej niż 15% czasu używania telewizora.
Nie mam upodobań do technologi czy to ma być Led Lcd czy też plazma.
Budżet nie jest jakoś na stałe ustalony ale myślę iż tak 3000-3500 może być ciut drożej.
Co polecicie przy takich wymaganiach ??
krzysztof jot
27-12-2011, 03:04
Panowie potrzebuję rady ja po zakupie plazmy panasonica (z której jestem zadowolony) nie jestem w temacie.
Brat kupuje telewizor, Opis jego wymagań :
Szukam telewizora do sypialni.
Głównym moim priorytetem jest bezproblemowa obsługa filmów z czytnika USB. Często będzie mkv.
Rozmiar myślę iż w okolicach 40-42 cale.
Odległość 3 m. Podłączane może być ps3 -czasami. Oglądanie stacji TV - myślę iż nie więcej niż 15% czasu używania telewizora.
Nie mam upodobań do technologi czy to ma być Led Lcd czy też plazma.
Budżet nie jest jakoś na stałe ustalony ale myślę iż tak 3000-3500 może być ciut drożej.
Co polecicie przy takich wymaganiach ??
połowa stoiska Tv w każdym elektromarkecie spełnia te kryteria, więc może zadaj sobie trochę trudu i przeczytaj choćby ten wątek albo sprecyzuj pytanie, bo tak to można bić piane bez końca.
Boryszuk
27-12-2011, 18:01
Wybieram miedzy LG 50PV350T a Panasonic TX-P50V30B.
LG jest
-tansze
-ma USB
-contrast 300000:1
Panasonic
-troche drozszy
-slot SD
-contrast 200000:1.
Przy LG przez moment wydawalo mi sie, ze widzialem przejscia tonalne (kanal HD, lecial film, przejscia wydawalo mi sie, ze zauwazylem na twarzy).
Warto doplacac do Panasonica za marke mimo, ze wole USB niz SD?
Musisz obejrzeć obraz z obu.
A ja wybrałem Szajsunga i jestem zadowolony :D Zobacz ten model który ma Krzysztof Jot.
Panasonic nie ma USB ??? Mój ma chyba 4, z tyłu i z boku. Oprócz SD.
ZTCW to nie. Oni lansują SD.
ZTCW to nie (...)
Ze jak ? Ze kto ? Ze o co komon ? :)
Boryszuk
27-12-2011, 22:01
Ztcw=afaik ;)
No dobra. Mój ma na pewno 4 USB. Tylko ja mam niższy (42 cale) model, zakładam, że 50 cali będzie miał tym bardziej. No i ja mam wersję na Polskę, nie na W.Bryt. Czyżby nam dawali lepiej wyposażone Panasy ?
Boryszuk
27-12-2011, 23:22
No dobra. Mój ma na pewno 4 USB. Tylko ja mam niższy (42 cale) model, zakładam, że 50 cali będzie miał tym bardziej. No i ja mam wersję na Polskę, nie na W.Bryt. Czyżby nam dawali lepiej wyposażone Panasy ?
Ty masz TX-P42U30B czy TX-P42VT30B (3d czy nie?). Bo właśnie zauważyłem, że wkradła mi się literówka (napisałem V zamiast U). Przymierzałem się do TX-P50U30B (50" plasma bez 3d)
faktycznie, twój U nie ma. Kup z G w symbolu, niestety jest droższy. Będziesz miał 3 szt USB
Art Erie
27-12-2011, 23:33
Odnośnie złącz, to najlepiej dopytaj bezpośrednio przed zakupem. W moim przypadku zależało mi na SCART, które pojawiało się w opisach TV i znikało w opisach innych sklepów ;)
Ostatatecznie ( już po zamówieniu kabla EURO ) zassałem pdf. ze strony producenta i w specyfikacji nie było EURO :(
Po rozpakowaniu TV okazało się, że jednak jest to złącze i na dodatek PCMCIA - o którym nie było wcześniej żadnej wzmianki ( zresztą mi też nie jest do niczego potrzebne).
Marek, najlepiej zadzwon do Panasa albo idz do sklepu i sprawdz naocznie :) Bo kupowac TV za tyle kasy bez USB to w obecnych czasach srednio trafiony pomysl
Boryszuk
27-12-2011, 23:42
Wiem. Ale taki LG jest tańszy i ma USB :) I ma lepszy contrast aspect, o ile jest to miarodajny współczynnik. I wydaje mi się, że więcej szczegółów w czerniach widziałem (na obu TV leciał ten sam film w HD)
Pytanie czy w obu były tak samo ustawione parametry obrazu? Ni polegałbym zbytnio na tym co widze w sklepie bez możliwości ustawienia obrazu pod siebie. Ładniej będzie grał ten który ma się sprzedawać.
Nie znam żadnego z tych TV, ale polecam pogrzebać w ustawieniach podczas porównań.
Wszystko OK tylko ze o ile dany nabywca nie bedzie mial mozliwosci pobawienia sie ustawieniami porownywanych TV w srodowisku, w ktorym ma dany TV pracowac, to taka zabawe mozna o kant d...potluc. To taki polsrodek i tyle. IMO albo bierze sie sprzedawce ktory zrobi pokaz w domu u klienta albo mozna kupic cokolwiek bazujac na opiniach z netu, potrzebnych nam funkcjach i ogolnym widzi_mi_sie zaleznym od spadku badz wzrostu kursu miski ryzu w dowolnie wybranej wiosce na poludniu Chin.
I takoz uczynilem kupujac Tv lat temu kilka (wizyta trzech TV w domu) . To program optymalny, ale nie zawsze mozliwy do zrealizowania.
Boryszuk
30-12-2011, 02:21
No dobra. A do czego mi 2 albo 4 porty USB?
Zebys sobie podpial 2 albo 4 urzadzenia :mrgreen:
4 to przesada ale 2 jak najbardziej. Pod jeden mozesz sobie podpiac dysk a drugi miec na pena na przyklad, kiedy cos na szybko chcesz odtworzyc.
Boryszuk
30-12-2011, 16:04
No i kupilismy LG 50PZ550T (3d plasma, 50"). Alez toto wielkie!
I raptem 50funtow drozsze niz podobna plazma bez 3d. Do tego Xbox z kinectem.
Mam 2 kumpli w pracy z tym modelem. Zadowoleni obaj.
Jak założysz konto na live to dawaj namiary na siebie :)
Rafał_Sz
30-12-2011, 16:07
I raptem 50funtow drozsze niz podobna plazma bez 3d. Do tego Xbox z kinectem.
I przepadł...
;)
Boryszuk
30-12-2011, 16:09
Mam 2 kumpli w pracy z tym modelem. Zadowoleni obaj.
Jak założysz konto na live to dawaj namiary na siebie :)
I co? Bedziemy smigac Zumbe online? :mrgreen:
W sumie to ustalilismy, ze nie kupujemy teraz. Ale jako argument "za" posluzyly wszystkie fitnessy, zumby i inne takie ruchowe gierki na Xboxa bo moja sie nie moze zebrac na silownie ani basen a tez chcialaby troche zrzucic.
Boryszuk
30-12-2011, 16:38
A takie pytanie, bo ja ciemny jestem w tej materii.
Xboxa do TV podpiąć przez HDMI (bo nam koleś w sklepie wcisnął) czy tym kabelkiem, który jest w zestawie (composite AV cable)?
Rafał_Sz
30-12-2011, 16:42
Podepnij przez HDMI
przemo1978
30-12-2011, 16:43
A takie pytanie, bo ja ciemny jestem w tej materii.
Xboxa do TV podpiąć przez HDMI (bo nam koleś w sklepie wcisnął) czy tym kabelkiem, który jest w zestawie (composite AV cable)?
oczywiście że hdmi.Będzie obraz żyleta
Boryszuk
30-12-2011, 17:50
Tak patrzę, że 60 cali by tu weszło ;)
Rafał_Sz
30-12-2011, 17:53
Tak patrzę, że 60 cali by tu weszło ;)
Wymień. Weź od razu 70'' co by dwa razy nie chodzić. ;)
Boryszuk
30-12-2011, 17:57
Patrzylem na 59" ale to nie ta polka cenowa ;)
Stal taki za 1300funtow. Ja za 50ke z Xboxem+kinect, kablem hdmi i dodatkowymi okularami 3d zmiescilem sie w tysiacu ;)
No dobra, teraz ja potrzebuję szybkiej rady. Jest w Euro do wzięcia plazma Panasa TXP50G30E za 3700. Brać? Na USB mi nie zależy, chociaż jedno gniazdo jest. Decyzja musi być szybka, bo to pewnie jakaś promocja...
Żadna rewelacja ta cena. Można go za 3400 kupić
Boryszuk
31-12-2011, 17:48
ja za 580 funtów (pewnie ok 3tys) kupiłem swoje LG :)
No dobra, teraz ja potrzebuję szybkiej rady. Jest w Euro do wzięcia plazma Panasa TXP50G30E za 3700. Brać? Na USB mi nie zależy, chociaż jedno gniazdo jest. Decyzja musi być szybka, bo to pewnie jakaś promocja...Jaka promocja? Normalnie z wysyłka poniżej 3400. www.skapiec.pl/site/cat/21/comp/2215457
Gniazda USB są trzy.
No dobra, ok, nie jest powiedziane, że go muszę akurat tam kupić. Po prostu na ekspozycji się wyróżnia cenowo na tle innych 50-tek. Tak, czy owak, nadaje się ten telewizor do czegoś?
Na hdtv jest test otwarty modelu 42 także tylko rozmiar inny. Zerknij
MARS CooL
31-12-2011, 20:04
No dobra, ok, nie jest powiedziane, że go muszę akurat tam kupić. Po prostu na ekspozycji się wyróżnia cenowo na tle innych 50-tek. Tak, czy owak, nadaje się ten telewizor do czegoś?
Kupiłem za 3400 - wczoraj podłączony do dreambox 8000 HD, ale nie miałem go jeszcze czasu poustawiać. Wrażenia trochę większy od Samsunga 46' który stał wcześniej, na pewno równiejsze podświetlenie niz w samsungu. Czerń mniej czarna ale przynajmniej widać znacznie więcej odcieni i detali szarosci i w czerni niż w LCD. W samsungu zaś był bardzo fajny filtr przed matrycą niby był mocno połyskowy i czarny ale nie odbijał tyle światła co w panasie. Myslę ze po ustawieniu dopiero pokaże pazur. Ale prawdę mówiąc nie ma miażdżącej różnicy oba fajnie wyświetlają natomiast podłączony do tego samego tunera tv Philips LED najwyższej seri 9 (brata) ma według mnie zbyt ładny przerysowany obraz wręcz nienaturalny. Zdecydowanie bardziej akceptuje starego LCD i tą plazmę niż nowe modne LED. Nie zastanawiaj się tylko bierz bo takiej wielkości TV się nie kupi w LCD w tej cenie. Jedyne do czego mi się będzie ciężko przyzwyczaić to typowo telewizyjny dźwięk, w starym samsungu porostu była inna liga - prawie nie używałem kina domowego. Żałuje jeszcze ze nic większego mi we wnękę nie wejdzie bo 50 to mało ;)
A ja kupiłem właśnie Panasonica TX-L42E30E. I mam do was dwa pytania,chciałbym go powieśić na ścianie z możliwością regulacji w pionie i poziomie,co polecacie dobrego i nie drogiego? I drugie pytanie,jak podłączyć tv do internetu bezprzewodowo,pomijając dedykowany adapter Panasonica?
Dedykowany adapter Panasonica, ew. spróbować znaleźć na jakim chipie jest ten adapter robiony i kupić odpowiednią kartę (ew. ze zmianą firmware). Ew. Access point koło TV i kabelkiem LAN do telewizora ;)
eristoff
02-01-2012, 22:27
A ja kupiłem właśnie Panasonica TX-L42E30E. I mam do was dwa pytania,chciałbym go powieśić na ścianie z możliwością regulacji w pionie i poziomie,co polecacie dobrego i nie drogiego? I drugie pytanie,jak podłączyć tv do internetu bezprzewodowo,pomijając dedykowany adapter Panasonica?
odpowiednik który podobno działa:
http://allegro.pl/netgear-wnda3100-adapter-do-panasonic-tv-fv-krk-gw-i2021116509.html
odpowiednik który podobno działa:
http://allegro.pl/netgear-wnda3100-adapter-do-panasonic-tv-fv-krk-gw-i2021116509.html
Mam oryginalny od VT30, nie potrzebuję, jak ktoś chce - kontakt na prv.
Podepnę się pod wątek. Mam obecnie kamerę (kupioną dobrych kilka lat temu) Panasonic NV-GS250. Niestety nie nagrywa ona w HD. Mam w domu telewizor FULL HD. Czy myślicie, że jest sens zainwestować w nową kamerę HD? A może w jakiegoś bezlusterkowca nagrywającego filmy FULL HD?
Gdybym miał ją zostawić to mam jeszcze pytanie o konwertery szerokokątne. Mam mocowanie 43 mm. Możecie coś polecić, bo chciałbym trochę szerzej w przedszkolu, jak moją córcię filmuję?
Ostatnie pytanie. Do jakiego formatu zgrać mini-DV gdybym zdecydował się na jej sprzedaż tak, żeby nie stracić jakości obrazu i zgrać wszystkie kasetki na HDD?
rychu_cmg
09-01-2012, 01:09
W grudniu kupiłem Panasa SD-900 z kartą pamięci kosztuje ~3000 zł po pierwszych próbach z tą kamerą jestem mega zadowolony, choć tańszy model SD-800 (bez wejścia na mikrofon, wyjścia słuchawkowego i z mniejszym ekranem) prezentuje się równie dobrze.
Ja dużo nie filmuję. Trochę mnie tylko martwi, że to co się nagra na tej mojej kamerze to się kiepsko ogląda na TV z HD.
Gdybym miał ją zostawić to mam jeszcze pytanie o konwertery szerokokątne. Mam mocowanie 43 mm. Możecie coś polecić, bo chciałbym trochę szerzej w przedszkolu, jak moją córcię filmuję?
Polecam konwerter Raynox HD-5050 Pro (x0,5). Mam i uzywam kamery z tym konwerterem od dwoch lat. Sprawije sie wysmienicie.
Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
Polecam konwerter Raynox HD-5050 Pro (x0,5). Mam i uzywam kamery z tym konwerterem od dwoch lat. Sprawije sie wysmienicie.
Właśnie się nad Reynoxem zastanawiałem. Widziałem, że mają konwertery 0.5x i 0.3x ale ten drugi działa tylko w zakresie zoom 1-6, a pierwszy 1-10. Moja kamera ma zoom 1-10, więc nie odczułbym żadnych niedogodności z 0.5x. Nie wiem tylko czy to nie za mało? Do mojej kamery Panasonic ma też swój własny 0.7x ale to już chyba w ogóle nic nie daje.
0,5x daje Ci 4 razy wieksze pole widzenia. Wystarcza w zupełności i jest świetny optycznie. Jeśli chodzi o 0,3x to jest to "rybie oko" wiec raczej do normalnego użytku się nie nadaje.
Tutaj jest jakiś za małe pieniądze: http://allegro.pl/raynox-hd-5050-pro-x0-5-idealny-warszawa-i2038384636.html
Boryszuk
09-01-2012, 19:41
Cholera, mógłby być większy...
Zgadzam się, mam 51" Samsunga i mógłby być większy..
:D :d
A mnie moje 42 cale nie jest za małe.
Na początku było za duże, teraz jest w sam raz :)
Boryszuk
09-01-2012, 22:16
Nie no, żeby nie było niejasności. 50" to kawał ekranu i jestem mega zadowolony (przesiadka z 32" kineskopu). Ale tak któregoś dnia sbie pomyślałem, że większy też by mógł być i wcale nie byłby za duży. Gdyby tylko nie był prawie 3 razy droższy (nie wiem czy to był porównywalny model czy nie)
grudzinsky
09-01-2012, 22:43
mi tez na poczatku wydawalo sie, ze 42" jest gigantyczne, ale jak mebelki pojawily sie pod i nad TV to doszedlem do wniosku, ze kolejny TV bedzie min 51" no chyba, ze 60" ;) dobrze, ze zona nie czyta tego forum bo by mnie ubila ;)
Cholera, mógłby być większy...
A nie mówiliśmy? ;)
A mnie moje 42 cale nie jest za małe.
Na początku było za duże, teraz jest w sam raz :)
Za miesiąc będzie za mały ;)
Jestem nienormalny - od 3 lat mam 37" (przy odległości do TV rzędu 3-4.5 m) i uważam nadal że jest w sam raz. Problemem jest niewielki wybór dobrych TV w tym (ew. max 40") rozmiarze.
Interesuje mnie jak najlepszy obraz, dobre kąty (to jest porażka w moim JVC), dobre skalowanie SD, wejścia USB i możliwość odtwarzania jak największej ilości formatów z Pena/HDD, oczywiście DVB-T.
I druga - dodatlowa opcja to 32": wymagania j.w.
Jakieś sugestie - cena nie musi być z tych najniższych?
Boryszuk
12-01-2012, 04:00
Jestem nienormalny - od 3 lat mam 37" (przy odległości do TV rzędu 3-4.5 m) i uważam nadal że jest w sam r
Ja ogladam 50" z ok 4m (kilka dni temu mierzylem). Moglby byc wiekszy. Tylko, ze ja lubie kinowe rozmiary ;)
PS. 'Wladca Pierscieni' w HD. Wow, wyrwalo mnie z kapci.
U mnuie to raczej podglądacz kanałów informacyjnych - może stąd brak ciśnienia na "kinowy" rozmiar. O braku miejsca nie wspominając ;)
Boryszuk
12-01-2012, 17:11
LG 50PZ550T
W filmie w formacie mkv nie odtwarza dźwięku, pojawia się info o nieobsługiwanym formacie audio. Próbowałem zrobić update firmware'u ale informuje mnie, że jest najnowsza wersja tegoż. Jak to ugryźć?
Próbowałeś z innymi plikami ?
PS - było Szajsunga kupić to by nie było problemu :)
LG 50PZ550T
W filmie w formacie mkv nie odtwarza dźwięku, pojawia się info o nieobsługiwanym formacie audio. Próbowałem zrobić update firmware'u ale informuje mnie, że jest najnowsza wersja tegoż. Jak to ugryźć?
A jaki dźwięk jest w tym .mkv (do sprawdzenia np. za pomocą MediaInfo)? .mkv to tylko kontener, w środku może być cokolwiek. Ja mam w kolekcji pliki .mkv z audio w AAC, FLAC, AC3, DTS i MP3 ;)
A co do rozmiarów TV - nie martw się, każdy tak ma. Też mi moje 42" są przymałe, ale ściana ni cholery nie chce się zrobić większa... ;)
Boryszuk
12-01-2012, 20:21
A jaki dźwięk jest w tym .mkv (do sprawdzenia np. za pomocą MediaInfo)? .mkv to tylko kontener, w środku może być cokolwiek. Ja mam w kolekcji pliki .mkv z audio w AAC, FLAC, AC3, DTS i MP3 ;)
A co do rozmiarów TV - nie martw się, każdy tak ma. Też mi moje 42" są przymałe, ale ściana ni cholery nie chce się zrobić większa... ;)
a to takie buty. Dzwiek jest bo na kompie sie odtwarza. Jak sprawdzic co siedzi w srodku? Da sie skonwertowac samo audio np na mp3?
U mnie ,cholerka, zmiescilby sie wiekszy. Sporo wiekszy ;)
Napisałem jak sprawdzić - MediaInfo. To taki programik, który powie Ci wszystko o kodowaniu poszczególnych strumieni w pliku.
Boryszuk
12-01-2012, 21:41
Napisałem jak sprawdzić - MediaInfo. To taki programik, który powie Ci wszystko o kodowaniu poszczególnych strumieni w pliku.
Dzięki, przeoczyłem tę informację. Na szczęście google mi odparowało i wypluło PopCorn AudiConverter. Film właśnie się zrzuca na pena, już skonwertowany :) Zaraz będę testował.
Boryszuk
12-01-2012, 22:06
Dobra, jest postęp. Dźwięk jest tylko napisy mi wcięło. A film w oryginale jest w języku koreańskim ;)
A film w oryginale jest w języku koreańskim ;)Północnokoreańskim, czy południowokoreańskim? Żebyś słowników nie pomylił... :-P
Szukam dyktafonu za ok. 200 zł, najlepiej żeby obsługiwał mini albo micro SD. Allegro mówi, że Sony ma takie modele, Olympus droższy.
Sprzęt będzie służył do nagrywania wykładów, czasem na jakiejś wyprawie nagrywanie lokalsów, raczej osobisty użytek. Mógłby mieć wejście na mikrofon.
Macie jakieś doświadczenia? Jakieś propozycje? Czego się wystrzegać, na co uwagę zwrócić?
W telefonie dyktafon nie daje rady?
shaolin1
16-01-2012, 05:29
Ja używam Olympusa VN-8700 PC ale równie dobrze można kupić coś o mniejszej pojemności bo mój ma 4 GB. Spokojnie myślę że 2 GB powinni wystarczyć, mi się nie udało zapełnić nigdy całej dostępnej pamięci.
Jakość mi się podoba, dobrze zbiera dźwięk i głos nawet z odległości kilku metrów....
Wcześniej używałem analogowy więc do innych cyfrowych porównania niestety nie mam. No ale Olympus jest klasa sam w sobie, używają go również profesjonaliści. Oczywiście wyższe modele.
Niestety nie ma gniazda na karty pamięci bo pamięć jest wbudowana ale mi wystarcza. Gniazda słuchawkowe i mikrofonowe posiada.
Jakość dźwięku zdecydowanie lepsza niż wbudowanych w telefony i odtwarzacze mp3 dyktafonów. No chyba że ktoś ma jakiś wybitny telefon, testowałem funkcje dyktafonu w niejednym telefonie i bardzo odstają one od samodzielnych dyktafonów (jak np. wspomniany Olympus).
Moim zdaniem jedyny minus to cena Olympusów ale na pewno warte są swojej ceny.
W telefonie dyktafon nie daje rady?
Jakość nagrania zdecydowanie dyskwalifikuje telefon.
Ja używam Olympusa VN-8700 PC ale równie dobrze można kupić coś o mniejszej pojemności bo mój ma 4 GB. Spokojnie myślę że 2 GB powinni wystarczyć, mi się nie udało zapełnić nigdy całej dostępnej pamięci.
Waśnie wydaje mi się, że na dłuższą wyprawę może te 2 gb nie wystarczyć. Bratanie się z lokalsami na wyprawach kończy się często imprezami i śpiewami, a to chciałbym nagrywać. Olympus nagrywa w WMA, a to chyba pamięciożerny format.
j_szczygiel
16-01-2012, 17:57
Troche to wiecej kosztuje, ale pomysl o Zoom H1n, jesli zalezy Ci na jakosci i stereo ;) Budzet zostalby przekroczony, ale mysle ze jego funkcje moga byc przekonujace :D http://www.samsontech.com/zoom/products/handheld-audio-recorders/h1/
shaolin1
16-01-2012, 21:13
Waśnie wydaje mi się, że na dłuższą wyprawę może te 2 gb nie wystarczyć. Bratanie się z lokalsami na wyprawach kończy się często imprezami i śpiewami, a to chciałbym nagrywać. Olympus nagrywa w WMA, a to chyba pamięciożerny format.
Aż sprawdziłem :) Olympus nagrywa też w mp3 tak jak mi się wydawało. Dla przykładu 1h 17 min zajął mi 18 MB w WMA.
Czy to mało czy dużo to nie wiem... Sam musisz ocenić.
Na znanym portalu aukcyjnym w PL ;) widzę że nawet wersje 4 GB nie są jakoś strasznie drogie, lekko ponad wspomniane 200 zł...
znajomy poszukuje TV - od 50 cali w gore, najlepiej okolice 60. Raczej LCD i koniecznie z 3D. Polecacie cos konkretnego?
Rafał_Sz
24-01-2012, 19:22
znajomy poszukuje TV - od 50 cali w gore, najlepiej okolice 60. Raczej LCD i koniecznie z 3D. Polecacie cos konkretnego?
W tym rozmiarze raczej plazma. Samsung serii 6 w górę.
A jaki bezposredni zwiazek ma rozmiar z wyborem pomiedzy plazma a lcd ?
Przy tym rozmiarze - nie wiem, ale przy 26" zasadniczy: nie ma takich plazm ;)
jakie firmy robia TV z pasywnym 3D, a jakie z aktywnym?
Rafał_Sz
25-01-2012, 00:17
A jaki bezposredni zwiazek ma rozmiar z wyborem pomiedzy plazma a lcd ?
Cenowy. LCD powyżej 50" są już mniej opłacalne niż plazmy.
marcinsk
25-01-2012, 09:45
jeżeli chodzi o tv lcd z podświetleniem led 55 cali to napewno godnym polecenia byłby model D6500, jak dla mnie super telewizor wyposażony w zasadzie we wszystko, 3d, pełna przegladarka, wi-fi, wbudowany tuner satelitarny, usb z możliwością nagrywania, i obraz naprawde genialny...jedynu minus cena 55 na dzień dzisiejszy przynajmniej u Mnie na sklepie ok 6400, słusznie tu stwierdzono że plazma będzie dużo tańsza...ale czy odbiór taki sam...kwestia gustu..ja zwolennikiem plazm nie jestem, zresztą podłączyłem na sklepie serie g panasa koło d6500 no i powiem szczeże dostał panas po dupie....i to nie opinia tylko moja tylko również klientów...napewno brał bym pod uwage model philipsa pfl7606 ambilight, również świetny telewizor i napewno godny polecenia, tutaj wiem z własnego doświadczenia posiadam model ambilight'a z zeszłego roku odbiera fantastycznie i dodatkowo światełka oświetlające ściane....:)
A poprawili rozdzielczosc 3D ? Bo jesli nie to dalej nabijaja klientow w butelke z tym Full HD 3D. 1080 jest, owszem, ale jak nie oglada sie materialu 3D
...ale czy odbiór taki sam...
Oczywiście, że nie, plazma dalej lepszy obraz. ;)
zresztą podłączyłem na sklepie serie g panasa koło d6500 no i powiem szczeże dostał panas po dupie....
W jakim sensie dostał po d? Był mniej jaskrawy i kolorowy?
podłączyłem na sklepie serie g panasa koło d6500 no i powiem szczeże dostał panas po dupie....i to nie opinia tylko moja tylko również klientów..
Podłącz LCD i plazmę w domu, ustaw obok siebie w normalnie oświetlonym pokoju, przełącz tv z trybu sklepowego w normalny i wtedy porównuj.
To, co jest prezentowane na sklepowych półkach w domu wypaliłoby Ci oczy po półgodzinnym oglądaniu:)
marcinsk
25-01-2012, 17:20
niezgodze się na sklepie podłączałem do bd wiadomo obraz genialny ale plus dla lcd led, potem pod N przewaga lcd led, potem pod naziemną plus dla lcd led, nie na trybie sklepowym, nigdy go nie włączam telewizory wole sam ustawiać...:) już 5 lat pracuje na sklepie rtv agd i jak tylko zamawiamy jakieś ciekawe tv odrazu je podłączamy testujemy i porównujemy między sobą..:) w domu też testowałem w tamtym roku jak wybierałem dla siebie tv plazme oczywiście panasa bo inne firmy nie mają do nich polotu, lcd led sony ex710 i philipsa ambilighta, obraz upc z dekoderem hd..w domu też dość ostro tv mam podkręcony lubie jasny żywy obraz z podkręconymi kolorami..
Boryszuk
25-01-2012, 17:26
Stary, ale Ty masz duze pluca...
marcinsk
25-01-2012, 17:57
tak to też ale oprócz tego lepsza czerń i biel, i obraz ostrzejszy na lcd led, oczywiście nie mówie że są złe tv plazmowe, ja mam poprostu takie zdaniena ich temat, i obraz bardziej podoba mi się na lcd led, niechciałbym wyjść na osobę która się w jakiś sposób wymądrza i przechwala, poprostu lubie ten temat bo z mojej branży...
Zapominasz dodac "wedlug mnie" przed prawda absolutna :)
Dopuszczasz do siebie ewentualnosc ze ktos lubi landryny ?
tak to też ale oprócz tego lepsza czerń i biel, i obraz ostrzejszy na lcd led, oczywiście nie mówie że są złe tv plazmowe, ja mam poprostu takie zdaniena ich temat, i obraz bardziej podoba mi się na lcd led, niechciałbym wyjść na osobę która się w jakiś sposób wymądrza i przechwala, poprostu lubie ten temat bo z mojej branży...
a mozesz odpowiedziec na moje pytanie:
jakie firmy robia TV z pasywnym 3D, a jakie z aktywnym?
marcinsk
25-01-2012, 19:05
z pasywnymi tv robi manta oraz lg, lg daje w zestawie 7 par rozwiązanie fajne efekt też dobry, plus dla mnie przy wadzie wzroku po 20 minutach oglądania nie boli mnie chore oko i głowa natomiast w aktywnych dłużej niż 5 minut nie daje rady, aktywne każda inna firma zwykle 2 pary okularów w zestawie ceny kolejnych od 250 w góre...
z pasywnymi tv robi manta oraz lg, lg daje w zestawie 7 par rozwiązanie fajne efekt też dobry, plus dla mnie przy wadzie wzroku po 20 minutach oglądania nie boli mnie chore oko i głowa natomiast w aktywnych dłużej niż 5 minut nie daje rady, aktywne każda inna firma zwykle 2 pary okularów w zestawie ceny kolejnych od 250 w góre...
ma sie rozumiec, ze pasywnych okularow nie moge uzywac do TV z aktywnym 3D?
marcinsk
25-01-2012, 19:18
dokładnie tak.
Boryszuk
29-01-2012, 14:18
Słuchajcie...
Mam sobie LG z serii PZ550T. Myślałem, że skoro ma gniazdko na kabel ethernetowy to podłączę net i będę miał dostęp do sieci z poziomu TV. Liczyłem głownie na możliwość oglądania filmów z ipla.pl, BBC iPlayer i tym podobnych. Forum nie chciałem na nim przeglądać ;) Niestety- nie działa. Z tego co wyczytałem gdzieś pobieżnie, PZ550T nie ma Smart TV i musiałbym dokupić skrzyneczkę, która zupgradeowałaby telewizor. W chwili obecnej w menu jedynie pokazuje się informacja, że internet jest i działa. Tyle dobrego.
No i tak siedzę sobie i myślę jakby to zrobić żebym nie musiał za każdym razem przerzucać filmów na pendrive (bo zgranie 12GB pliku dość długo zajmuje). Do tego telewizor nie obsługuje DTS, czasem przy plikach *.mkv wyskakuje informacja o nieprawidłowym pliku. Konwertuję je sobie na kompie- rebox.NET do mp4 przy nieprawidłowym pliku, Popcorn przy problemach z audio. Ale przy konwersji wcina mi napisy. O ile przy anglojęzycznym filmie to nie problem, to przy np. "71 into the fire" już dość znacząca niedogodność.
Myślałem o kupnie 3d Blu-ray playera ale wtedy musiałbym też dokupić nagrywarkę do laptopa, płyty i wypalać za każdym razem.
Jak to wszystko połączyć żeby dało się streamować filmy bezpośrednio z kompów (dwóch)? Wtedy, o ile dobrze się orientuję, DTS nie będzie problemem (o ile komputer sobie z nim radzi). I jak podłączyć telewizję przez internet?
Na chwilę obecną ze sprzętu mamy:
Telewizor (LG PZ550T)
Xbox (bez konta gold czy jak to się tam zwie)
2 laptopy (oba bez złącz HDMI).
Co bym chciał:
-Oglądać filmy na TV streamowane z kompa (obsługa dwóch kompów, najlepiej bezprzewodowo mocno wskazana)
-Oglądać filmy/programy z aplikacji typu ipla czy BBC iPlayer
Za czym powinienem się rozejrzeć i czemu tak drogo?
Rafał_Sz
29-01-2012, 14:32
A to próbował? :)
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/DLNA-4124.html
Boryszuk
29-01-2012, 14:51
A to próbował? :)
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/DLNA-4124.html
Dzięki. Właśnie podłączyłem Xboxa do Windowsa ale... na mkv się wykłada a przy avi nie odtwarza napisów.
Szukamy dalej.
Hmm... Mnie ostatnio zaintrygowało AppleTV. Jedyny minus, to brak obsługi mkv i innych takich wynalazków. Jedynie MP4 i generalnie empegopochodne. Ale przynajmniej masz to w kompie. Pudełeczko AppleTV podłączasz do telewizora i do Wi-Fi i z kompa z zainstalowanym iTunes lub z ajfona/ajpada streamujesz obraz do telewizora.
EDIT:
Ja obecnie filmy w formacie MP4 przerzucam na pendrivie do PS3 na dysk. Tylko najpierw ten film muszę przerzucić z DVD do MP4. O ile z DVD nie ma większego probelmu, tak z BD już są schody. Tzn nie wiem, czy są, bo nie próbowałem, a napęd BD do kompa kupiłem dosłownie 2 tygodnie temu.
Boryszuk
29-01-2012, 15:38
Ale z Apple to ja mam tylko Bramley'e w kuchni ;)
W tej chwili walczę z windows media center ale krzyczy mi o słabym sygnale (od kompa do xboxa są może ze 3m, po drodze drukarka i pozostałości kominka :/). Xbox powinien się bezproblemowo dogadać z Windowsem, przecież oba to produkty Małego miękkiego ;)
A przerzucanie na pena też jest dość upierdliwe na dłuższą metę
Hmm... Mnie ostatnio zaintrygowało AppleTV. Jedyny minus, to brak obsługi mkv i innych takich wynalazków. Jedynie MP4 i generalnie empegopochodne. Ale przynajmniej masz to w kompie. Pudełeczko AppleTV podłączasz do telewizora i do Wi-Fi i z kompa z zainstalowanym iTunes lub z ajfona/ajpada streamujesz obraz do telewizora.
EDIT:
Ja obecnie filmy w formacie MP4 przerzucam na pendrivie do PS3 na dysk. Tylko najpierw ten film muszę przerzucić z DVD do MP4. O ile z DVD nie ma większego probelmu, tak z BD już są schody. Tzn nie wiem, czy są, bo nie próbowałem, a napęd BD do kompa kupiłem dosłownie 2 tygodnie temu.
Majek, czy twoj TV jest kompatybilny DLNA? Moze zainteresuj sie Mezzmo. U mnie sprawdza sie wysmienicie.
Co do AppleTV, brak 1080p calkowicie dyskwalifikuje te urzadzenie.
Ja wczoraj kupiłem Samsunga 46 cali serii 7000 i powiem wam że jestem zaczarowany tym telewizoro-komputerem:)
Kupiłem wieszak na linkach i teraz mam na ścianie obrazek:). telewizor plus mocowanie do ściany to łącznie ok 4,5cm.
Boryszuk
29-01-2012, 15:55
No i coś ten Windows Media Center nie śmiga za szybko. Chodzi jak Windows, powoli i się długo zamyśla.
Dopuszczasz do siebie ewentualnosc ze ktos lubi landryny ?
Lubić można, ale landryna zawsze będzie mniej zdrowa, od na przykład sałaty, nie? ;)
Słuchajcie...
Mam sobie LG z serii PZ550T. Myślałem, że skoro ma gniazdko na kabel ethernetowy to podłączę net i będę miał dostęp do sieci z poziomu TV. Liczyłem głownie na możliwość oglądania filmów z ipla.pl, BBC iPlayer i tym podobnych. Forum nie chciałem na nim przeglądać ;) Niestety- nie działa. Z tego co wyczytałem gdzieś pobieżnie, PZ550T nie ma Smart TV i musiałbym dokupić skrzyneczkę, która zupgradeowałaby telewizor. W chwili obecnej w menu jedynie pokazuje się informacja, że internet jest i działa. Tyle dobrego.
No i tak siedzę sobie i myślę jakby to zrobić żebym nie musiał za każdym razem przerzucać filmów na pendrive (bo zgranie 12GB pliku dość długo zajmuje). Do tego telewizor nie obsługuje DTS, czasem przy plikach *.mkv wyskakuje informacja o nieprawidłowym pliku. Konwertuję je sobie na kompie- rebox.NET do mp4 przy nieprawidłowym pliku, Popcorn przy problemach z audio. Ale przy konwersji wcina mi napisy. O ile przy anglojęzycznym filmie to nie problem, to przy np. "71 into the fire" już dość znacząca niedogodność.
Myślałem o kupnie 3d Blu-ray playera ale wtedy musiałbym też dokupić nagrywarkę do laptopa, płyty i wypalać za każdym razem.
Jak to wszystko połączyć żeby dało się streamować filmy bezpośrednio z kompów (dwóch)? Wtedy, o ile dobrze się orientuję, DTS nie będzie problemem (o ile komputer sobie z nim radzi). I jak podłączyć telewizję przez internet?
Na chwilę obecną ze sprzętu mamy:
Telewizor (LG PZ550T)
Xbox (bez konta gold czy jak to się tam zwie)
2 laptopy (oba bez złącz HDMI).
Co bym chciał:
-Oglądać filmy na TV streamowane z kompa (obsługa dwóch kompów, najlepiej bezprzewodowo mocno wskazana)
-Oglądać filmy/programy z aplikacji typu ipla czy BBC iPlayer
Za czym powinienem się rozejrzeć i czemu tak drogo?
Marek, bo trza się było rozglądac zanim kupiłeś TV. Dostosować TV do swoich potrzeb. A tak to będziesz teraz walczył
Boryszuk
29-01-2012, 16:05
Marek, bo trza się było rozglądac zanim kupiłeś TV. Dostosować TV do swoich potrzeb. A tak to będziesz teraz walczył
Dzięki za pomoc, następnym razem na pewno się zastosuję ;)
Lubić można, ale landryna zawsze będzie mniej zdrowa, od na przykład sałaty, nie? ;)
Nie.
Nie.
Wobec tego, zamiast sałaty proszę podstawić coś, co jest wg Pana zdrowsze niż landrynki.
ALF, daj spokój... wiesz że to się nie da ..... Jakby nie było plazm i Apple to by się żyć nie dało
Dzięki za pomoc, następnym razem na pewno się zastosuję ;)
No tak, najpierw kupujesz coś co nie spełnia Twoich wymagań odnośnie funkcjonalności (bo zdaje się że kupiłeś trochę "na pałę") a potem jeszcze masz jakby o to pretensje....
Boryszuk
29-01-2012, 18:44
No tak, najpierw kupujesz coś co nie spełnia Twoich wymagań odnośnie funkcjonalności (bo zdaje się że kupiłeś trochę "na pałę") a potem jeszcze masz jakby o to pretensje....
Nie mam pretensji tylko "trzeba bylo" jakby nie odpowiada na pytanie ;)
ALF, daj spokój... wiesz że to się nie da ..... Jakby nie było plazm i Apple to by się żyć nie dało
Byłby po prostu mniejszy wybór.
A propos "landryny". Tego typu obraz cieszy się znacznie większym wzięciem niż normalny, ale to jeszcze nie znaczy, że jest lepszy. Zresztą jak w każdej dziedzinie. Efektowność jest przez masy stawiana ponad jakość. Tylko nieliczna część populacji widzi jakość jaką daje kineskop i plazma. Dla reszty, obraz jest po prostu mało kolorowy i mało jaskrawy.
Majek, czy twoj TV jest kompatybilny DLNA? Moze zainteresuj sie Mezzmo. U mnie sprawdza sie wysmienicie.
Co do AppleTV, brak 1080p calkowicie dyskwalifikuje te urzadzenie.
A jak sprawdzić, czy telewizor jest zgodny z DLNA? Prawdę mówiąc, przechowywanie filmów na dysku PS3 to całkiem fajna rzecz. Wygodnie się to obsługuje, wszystko w jednym miejscu, młody nauczył sie włączać sobie swoje ulubione filmy (i przewijać do ulubionych scen - w PS3 jest to naprawdę fajnie zrobione), komp nie musi chodzić. Poza tym, zrzucając film z DVD do MP4 robię upscale do 720p, a później konsola podnosi to do 1080p. I nawet to wszystko jakoś wygląda. Największą upierdliwością jest tylko przerzucanie tego z kompa do konsoli.
Hmm... No to nie wiedziałem, że Apple TV nie obsługuje HD. Troche faktycznie lipa. Chociaż z drugiej strony wszystko co teraz zrzucam na dysk jest w 720p i tragedii ni ma...
A jak sprawdzić, czy telewizor jest zgodny z DLNA? Prawdę mówiąc, przechowywanie filmów na dysku PS3 to całkiem fajna rzecz. Wygodnie się to obsługuje, wszystko w jednym miejscu, młody nauczył sie włączać sobie swoje ulubione filmy (i przewijać do ulubionych scen - w PS3 jest to naprawdę fajnie zrobione), komp nie musi chodzić. Poza tym, zrzucając film z DVD do MP4 robię upscale do 720p, a później konsola podnosi to do 1080p. I nawet to wszystko jakoś wygląda. Największą upierdliwością jest tylko przerzucanie tego z kompa do konsoli.
PS3 ma klienta DLNA i znacznie bardziej sensownie jest trzymać multimedia na NAS-ie lub na kompie uruchomić serwer DLNA, np ps3mediaserver i odtwarzać za pomocą konsoli.
Hmm... No to nie wiedziałem, że Apple TV nie obsługuje HD. Troche faktycznie lipa. Chociaż z drugiej strony wszystko co teraz zrzucam na dysk jest w 720p i tragedii ni ma...
Przecież 720p to jest jak najbardziej HD. Poza tym, pomijając dostępność materiałów 1080p, trzeba mieć ekran 65" i oglądać go pewnie z mniej niż 3m. Wtedy się zauważy różnicę.
A no właśnie muszę poważnie o jakimś NASie do domu pomyśleć... Jeżeli chodzi o Apple TV i te 720p (chodziło mi o full HD rzecz jasna) to też mi się właśnie tak wydaje. Pobawiłem się ostatnio tym pudełeczkiem na ekspozycji w iSpocie przy użyciu iPada i swojego iPhone'a. Tylko akurat nie miałem pod ręką nic w wyższej rozdzielczości, żeby obejrzeć i ocenić. Akurat tak się składa, że program, którego używam do konwersji z DVD do MP4 to jest narzędzie przewidziane dla iPhone'a/iPod Touch'a (nie robiłem jeszcze próby zrzucenia strumienia z BD do MP4). Robię pstryk i mi leci, nie muszę się pierniczyć w ustawianie i takie tam. A że akurat PS3 to łyka i ładnie upscale'uje do 1080p to tak przy okazji wyszło. Może nie tyle przy okazji, bo taki był zamiar, ale działa to całkiem przyzwoicie. W każdym razie nie widać większej różnicy między obrazem podniesionym z 576 linii do 1080 bezpośrednio przez PS3 (jk to ma miejsce przy odtwarzaniu DVD w PS3), a obrazem podniesionym najpierw z 576 do 720 przez program, a później z 720 do 1080 przez konsolę. Muszę się jeszcze raz przejechać do sklepu Apple i pobawić się pudełeczkiem pod konkretnym kątem.
EDIT:
Jak włączę Media Playera, na którymś kompie, to PS3 wykrywa serwer mediów, ale nie bardzo wiem, jak mogę z poziomu konsoli dobrać się do tych mediów... Tzn. udało mi się zdjęcia udostępnić, ale chodziło to koszmarnie wolno no i tylko jpg (czyli jakieś starocie sprzed ładnych kilku lat, zanim zacząłem się bawić lustrzanką i rawami), ale już muzyki, czy filmów nie udało się odtworzyć.
Boryszuk
29-01-2012, 22:14
EDIT:
Jak włączę Media Playera, na którymś kompie, to PS3 wykrywa serwer mediów, ale nie bardzo wiem, jak mogę z poziomu konsoli dobrać się do tych mediów... Tzn. udało mi się zdjęcia udostępnić, ale chodziło to koszmarnie wolno no i tylko jpg (czyli jakieś starocie sprzed ładnych kilku lat, zanim zacząłem się bawić lustrzanką i rawami), ale już muzyki, czy filmów nie udało się odtworzyć.
Ja wchodzę po prostu w udostępniony katalog i przeglądam listę. Działa nawet ok, choć jeden film mi się przycinał.
Cytat:
Napisał ALF Zobacz post
Nie.
Wobec tego, zamiast sałaty proszę podstawić coś, co jest wg Pana zdrowsze niż landrynki.
Porównywanie dwóch różnych rzeczy nie ma sensu bez rozsądnego punktu odniesienia. Dla człowieka dryfującego na krze, landrynka może być ratunkiem, sałata nie. Co jest dla niego zdrowsze? ;)
Porównywanie dwóch różnych rzeczy nie ma sensu bez rozsądnego punktu odniesienia. Dla człowieka dryfującego na krze, landrynka może być ratunkiem, sałata nie. Co jest dla niego zdrowsze? ;)
Rozbitek na krze jedzący landrynki to jest rozsądny punkt odniesienia do porównań telewizorów. :-D
Taki sam, jak sałata i landrynki.
Łomatko, dziewczynki, obie jesteście ładne! ;-)
EDIT:
Na ATV2 da sie postawić XBMC po jailbreaku, a wtedy problem nieobsługiwania czegokolwiek znika (no, fullHD chyba nadal nie wypycha,a le to już ograniczenie sprzętowe).
Ogólnie polecam cokolwiek, na czym da się XBMC postawić - rozwiązuje praktycznie wszystkie problemy. A starczy sprzęt na poziomie Atom + ION.
Ja osobiście bardzo chętnie dorwę to: http://www.raspberrypi.org/ kompik wielkości paczki fajek, kosztujący 35 dolarów i odtwarzający 1080p.
Mogliby takie raspberry wlozyc do dysku 2-3TB, dac obsluge sieci i bylby ideal
Oj, tylko to trzeba lubić się bawić w takie rzeczy... Mnie już dawno temu przeszło (jak skończyłem studia i zacząłem pracować w innej branży)... Nie chce mi się i przeważnie nie mam czasu... Teraz to ja lubię sobie kupić coś, co wyciągam z pudełka, podłączam do prądu i działa. Może mieć jakieś ograniczenia, byle bym o nich wiedział (jeżeli ma zbyt duże, to tego nie kupię) i wiedział jak z nimi żyć. Ot przykład z MP4. Wiem, że PS3 nie obsługuje mkv, to nie robię mkv. Robię MP4. Co za różnica?
@Strus - Przecież to ma gigabitowy LAN na pokładzie ;)
To tylko dysku brakuje :)
Panowie, zerknijcie na stronę human media. (http://www.humanmedia.pl/news.html)Może temu koledze, który skarżył się na tv LG podpasuje jakiś z opisywanych tam produktów. Dwie ostatnie nowości zapowiadają się całkiem ciekawie (Evolve i Popcorn c300).
Od jakiegoś czasu mi te maleństwo chodzi po głowie:
http://www.humanmedia.pl/xtreamerProdigy.html
Tylko cena 800 + ewentualny HDD nieco mnie odstrasza. Wydaje mi się też, że ma mocno przeładowany soft.
Ale możliwości imponujące.
Póki co do BR mam podpięty HDD, ale czasami trafi się plik, z którym ma problemy. Do tego jak coś jest w 1080 i plik wazy kilkanaście GB to przy dynamicznych scenach mam wrażanie, że zdarzy mu się przycinać
Za takie pieniądze zdecydowanie wolę kompa.
Za takie pieniądze zdecydowanie wolę kompa.
No właśnie 1300 z dyskiem to dużo, mimo możliwości tej zabawki.
Wiem, że z wewnetrzną antena cudów spodziewac sie raczej nie mozna. Może jednak Ktoś ma jakies pozytywne doswiadzczenia w tej materii...
Z pozytywów to chyba tylko brak dziury w ścianie.
Mam takową, ale nie polecam jak masz inne możliwości.
Wszystko zależy od odległości do nadajnika.
Używam wewnętrznej do TV w sypialni, oglądam na tym tutejszą tv cyfrową (freeview) i działa bez problemu, na dole mam podłączenie do anteny schowanej na poddaszu, ciut większej, różnicy pomiędzy tą pokojową a tą na poddaszu przy tv cyfrowej nie widzę.
A jak chciałbyś ją zobaczyć? ;)
Nadajnik w Lęborku to RTON Skórowo Nowe: http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=93 Masz tam MUX2 na częstotliwości 666 MHz :) MUX1 w czerwcu.
Musisz popatrzeć na mapie jak daleko masz, do kilku kilometrów powinno spokojnie dać radę, na dobrej antenie pewnie trochę dalej, jak masz kilkanaście kilometrów to raczej tylko dachowa.
misiobudrysio
05-02-2012, 22:15
co prawda nie ja ale kumpel odbiera na zwyklym kawalku drutu wiec te specjalne anteny to chyba sciema
Przejdz sie do jakiegos sklepu w swoim miescie i zapytaj sprzedawce jak sprawuja sie takie anteny. Mozesz ewentualnie sie dogadac ze zwrocisz antene jak nie bedzie dzialac.
Ja używam anteny wewnętrznej, ale mieszkam w centrum miasta. Jakość HD normalnie na publicznych kanałach.
Anteny "w technologii DVB-T" czy "cyfrowej" to oczywiście ściema, bo zakres kanałów jest ten sam, co w analogu, ale nie można generalizować. Jak ktoś ma blisko do nadajnika, to i kawałek drutu starczy. Ale im dalej, tym gorzej, szczególnie jak po drodze jest las, wieżowce, albo mieszka się w dołku. Generalnie kupuje i ustawia się antenę tak samo jak do analogu - DVB-T jest mniej wrażliwe na spadek sygnału (z przyczyn wszelkich), ale za to z reguły nadawane z niższą mocą, więc bilans wychodzi mniej-więcej na zero.
Jakość HD normalnie na publicznych kanałach.
No, nie szalałbym, ale generalnie jest dobrze. ;)
Jakos w pazdzierniku czy listopadzie ustawialem to cale dvbt szwagierce.
Odleglosc w prostej linii do najblizszego nadajnika to jakies 6km, antena pokojowa (ze wzmacniaczem) daje bez problemu rade :)
terpsych
06-02-2012, 18:29
Ja dziś podłączyłem do laptopa najtanszy tuner dvb-t (usb) media tech. Jestem pozytywnie zaskoczony. Na dołączonej do zestawu malutkiej antence w centrum Lublina hula bez zarzutu.
Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk
Nie wiem ile dokładnie mam km do nadajnika ale myślę, że będzie ze 20. Wszystko zależy z jaką mocą nadajnik nadaje, bo z jednegu mux'a mam piękny obraz, lecz z drugiego jest średnio (od czasu do czasu potrafi się obraz przyciąć). Tyle, że ja odbieram na zwykłym kawałku drutu miedzianego :) Ale ponieważ trochę czasu potrzebowałem na zaopatrzenie się w niego, to wypróbowałem już widelce, nożyczki i wsówkę do włosów dziewczyny. Wszystko działa :P Wystarczyło nawet, że przytknąłem palec i obraz się pojawiał.
Jakby ktoś polował na okazję na TV: http://pl-pl.forum.ibood.com/14045-42_telewizor_panasonic_smart_viera_full_hd_z_czase m_reakcji_0001_ms_i_intelligent_frame_creation_pro/
może mi ktoś w prosty sposób wyjaśnić różnicę między Panasami z serii 30 (42 cale):
G, GT, U, UX, UT
wiem, ze niedlugo wchodzi nowa seria, ale kasiory brak, wiec bedzie cos starszego
Ja ostatnio bylem w salonie firmowym Samsunga. Popatrzylem sobie na plazmy i LEDy i juz wiem ze plazma nie dla mnie. LEDy daja ostrzejszy obraz jak na moje oko a nie poto wymyslili HD zebym mial obraz jaz z DVD :)
marcinsk
14-03-2012, 18:34
może mi ktoś w prosty sposób wyjaśnić różnicę między Panasami z serii 30 (42 cale):
G, GT, U, UX, UT
wiem, ze niedlugo wchodzi nowa seria, ale kasiory brak, wiec bedzie cos starszego
głównie parametrami, seria GT jest to neo plazma charakteryzująca się lepszym nasyceniem kolorów oraz powłoką antyrefleksyjną, poprawiona czerń, funkcja 3d, 600 hz, usb z możliwością nagrywania na dysk zewnętrzny, możliwość podpięcia pod internet, czytnik kart pamięci, wifi ready czyli po zakupie odbiornika wifi możemy bezprzewodowo łączyć się z siecią, masz oczywiście wbudowany tuner do naziemnej cyfrówki, kontrast 5000000:1,
seria UT również telewizor z funkcją 3d, również 600hz, usb bez możliwości nagrywania, mniejszy kontrast 2000000:1, czytnik kart pamięci,
z takich podstawowych różnic między tymi 2 modelami z funkcją 3D to inny panel, kontrast, usb z możliwościa nagrywania w gt. Ładniej odbiera seria GT ale różnica w cenie też jest..
jeżeli chodzi o modele pozostałe seria G to telewizor bez funkcji 3D z podstawowych informacji roździelczość full hd 1920x1080 600 hz, kontrast 5000000:1, usb z możliwością nagrywania, możliwość podłączenia do internetu, możliwość zastosowania odbiornika WiFi,
i tu napisze tylko różnice między UX30, U30 a G30
- brak możliwości podpięcia pod internet
- mniejszy kontrast
- usb bez możliwości nagrywania
i to było by na tyle z takich najbardziej podstawowych różnic między tymi telewizorami, wszystko zależy ile chcesz wydać na TV oraz ile cali szukasz...będziesz miał jakieś pytania pw...
(...)kontrast 5000000:1
Ło jeżu kolczasty, Słońce się chowa ;)
Zastanawiam się nad kupnem jakiejś plazmy (około 50cali) i fajnie byłoby gdyby ktoś coś doradził i pomógł ;)
Do tej pory wpadł mi w oko na przykład ten model http://www.skapiec.pl/site/cat/21/comp/2215457 Panasonic TX-P50G30E
oraz Samsung PS51E550.
Prawie w ogóle się na tym nie znam i nawet nie wiem czy w danej kwocie (do jakichś 4000zł) jest sens bawić się w 3D?
Czy jeśli kupię taki telewizor to jakość w nie 3D pozostanie na równie wysokim poziomie?
Zależy mi na jakości obrazu i trwałości telewizora, może jeszcze dobrze by było gdyby dało się na nim obejrzeć z pendrive jakieś filmy - sprzedawca w jednym ze sklepów mówił mi dzisiaj, że tylko te tv, które mają w charakterystyce Divx, tak?
Zastanawiam się nad kupnem jakiejś plazmy (około 50cali) i fajnie byłoby gdyby ktoś coś doradził i pomógł ;)
Do tej pory wpadł mi w oko na przykład ten model http://www.skapiec.pl/site/cat/21/comp/2215457 Panasonic TX-P50G30E
oraz Samsung PS51E550.
Prawie w ogóle się na tym nie znam i nawet nie wiem czy w danej kwocie (do jakichś 4000zł) jest sens bawić się w 3D?
Czy jeśli kupię taki telewizor to jakość w nie 3D pozostanie na równie wysokim poziomie?
Zależy mi na jakości obrazu i trwałości telewizora, może jeszcze dobrze by było gdyby dało się na nim obejrzeć z pendrive jakieś filmy - sprzedawca w jednym ze sklepów mówił mi dzisiaj, że tylko te tv, które mają w charakterystyce Divx, tak?
Ten panasonic to dobry wybór. Seria G30 to już bardzo wysoka jakość obrazu. Jeżeli zastanawiasz się nad 3D to z moich doświadczeń wynikają 2 wnioski:
- seria VT
- i jak największa przekątna.
Z TV 3D jest tak jak z dyskiem twardym: Każda przekątna jest zbyt mała.
Co do odtwarzania filmów z pendraka to jest jak najbardziej OK. Dodatkowym atutem jest darmowy dostęp do filmów na iplex.pl z poziomu telewizora podłączonego do netu.
Co do jakości obrazu to powiem Ci tak:
Jak oglądasz BR na led to masz wrażenie kosmicznej jakości obrazu. Jak oglądasz BR na plazmie to wasz wrażenie, że nie ma różnicy między plazma a lcd. Gdy oba odbiorniki postawisz obok siebie i odpalisz tego samego BR to jakość obrazu na korzyść plazmy panasonica jest powalająca!!!
Samsunga to w porównianu z panasonicem to nie ma co porównywać.
eristoff
03-06-2012, 16:37
oraz Samsung PS51E550.
Ja posiadam tego panasonica w wersji 42 calowej, bardzo polecam. Do końca stycznia panasonic dawał 5 lat gwarancji między innymi na ten model plazmy. U mnie chodzi z CYFRĄ + , w programach HD dopiero się telewizor wykazuje, piękny obraz na eurosporcie HD (Rolland Garros). Nie wszystko odtwarza z pendriva (duże mkv nie idzie) napisy porażka, dość dobrze chodzi po DLNA. Polecam do tego panasa kupić jakiś odtwarzacz np. WIWA HD-5 i problemy wszystkie z głowy.
Opcja bez wydawania pieniedzy: Xbox + Windows Media Center (o ile masz windows 7 na komputerach) i po sprawie. Dobra jakosc, obsluguje dosyc duzo plikow itd.
Ja uzywalem tak Xboxa przez 2 lata, jedyny problem to to ze xbox sam w sobie jest dosyc glosny, co przy ogladaniu filmow w nocy moze byc troche uciazliwe.
Teraz przerzucilem sie na WD TV Live, mala skrzyneczka a duze mozliwosci. Jest dostep do youtube, odtwarza jeszcze wiecej formatow i co najwazniejsze brak wentylatorow a wiec cisza (i cena niezla bo ok 300PLN za nowy na allegro). A na WD TV Live mozna wgrac inne oprogramowanie ktore daje jeszcze wiecej mozliwosci!
Boryszuk
04-06-2012, 10:38
mala skrzyneczka a duze mozliwosci. J
Rozumiem, że to z komputerem łączy się po DLNA, tak? Czy przez DLNA da się przesłać film w 1080p?
da sie, ja mam na PC zainstalowane Mezzmo, Bravia widzi w siedzi jako DLNA serwer i odtwarza z niego wszystkie filmy (SD, 720p, 1080p) oraz muzyke (mp3, m4a), do tego komputer leci po wi-fi (g).
Jednym minusem takiego rozwiazania jest to, ze mezzmo transkoduje wszelkie nierozpoznawalne przez TV formaty na taki, ktory dany tv odtwarza i potrzebuje do tego miejsce na dysku, wiec HDD bardzo szybko sie zapycha bo mam pliki .mkv, plus do tego przetranskodowane odpowiedniki.
Czekam az Raspberry Pi bedzie dostepne i pewnie cos wymysle innego :)
Boryszuk
04-06-2012, 19:09
A jakie są wymagania sprzętowe? Nie wiem nawet jaka mam kartę sieciową (w laptopie) ale pytałem o to kiedyś kumpla i twierdził, że nydyrydy- zarówno laptop jak i router nie przetrawią takiej ilości danych.
tutaj masz wymagania sprzetowe Mezzmo: http://www.conceiva.com/products/mezzmo/faqs.asp#Requirements
u mnie to lata na i5 + 8GB ram, robie co chce na kompie a rodzina moze ogladac film, nie widze roznicy w pracy
wczesniej mialem stary serwer IBM'a (stary xeon 32bitowy plus 2 GB RAM na DDR "jedynkach", ktory robil za tymczasowy desktop i tez dawalo rade, ale nic innego na kompie nie moglem robic
Boryszuk
04-06-2012, 19:24
Nie nie, ja pytam tylko i wyłącznie o wymagania sieciowe. Jak oglądam film to nie siedzę przy kompie.
U mnie siedzi Dell Wireless 1390 WLAN Mini-card, router to Sky'owy Sagem (F@ST2504n). Nie znam się na tym kompletnie...
aha, no to calkiem z innej beczki
aktualnie TV mam podlaczony kablem do routera (Linksys WAG54GS) a do komputera mam podlaczona karte sieciowa na usb Netgear WNA1100 i ustalone polaczenie do routera po WIFI w trybie G. Komputer stoi w innym pokoju niz telewizor. Rodzina oglada 1080p a ja w tym czasie normalnie korzystam z internetu.
Boryszuk
04-06-2012, 19:32
Widzisz, ja miałem podłączony kabel LAN do TV (LG PZ550) i telewizor łaskawie informował mnie, że internet jest. Ale nic więcej nie dało się zrobić. Dlatego pytam o pierdzielnik, który będzie sobie leżał koło TV, będzie podłączony po DLNA do kompa(ów) i będzie w stanie przesłać/odebrać film w fullHD.
sciagnij sobie wersje trial mezzmo, trial jest bez zadnych obcietych mozliwosci, jedynie jest ograniczony czasowo (chyba 15 dni, pozniej mozna przedluzyc na kolejne 15) i przekonasz sie czy zda to u ciebie egzamin
U mnie dziala wysmienicie i wreszcie przestalem przejmowac sie w jakim formacie mam film na dysku a jaki odtwarza mi TV.
Dodam jeszcze iz jak masz w domy wiecej niz jeden tv to Mezzmo rozpoznaje marke i model i wlasciwie transkoduje plik, albo nawet nie transkoduje, jesli dany tv odtwarza plik zrodlowy.