Zobacz pełną wersję : Jaki telewizor? Wszystko o RTV!
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
Robin pamiętaj o tym, że taki Led zawsze ma taki sam pobór prądu, nie zmienia się on więc tv ciągnie cały czas jak jest włączony tablica ilość prądu. Plazma natomiast ma podany maksymalny pobór prądu, który oznacza mniej więcej tyle, że pobór jest dynamiczny i ten maks osiągane jest tylko w przypadku zapalenia się wszystkich pikseli na ekranie i to na biały kolor. Jeżeli oglądasz filmy czy telewizję to obraz nie jest cały biały wiec pobór prądu się zmienia. Oglądając ciemne horrory Plazma będzie miała mniejszy pobór prądu jak Led. Pamiętaj ze podświetlenie ledowe cały czas jest włączone na całej wielkości ekranu , a czarny piksel to zamaskowany na czarno świecący piksel. W plazmie świecą pojedyncze piksele, wiec czarny piksel to wyłączony / nie świecący piksel, tam nie świeci się cały ekran.
na moim jest tylko SHARP CORPORATION i koniec
krzysztof jot
26-12-2013, 19:49
A weź i kup jak te zużycie energii przez TV plazmowy mnie powaliło. Wychodzi, że blisko trzykrotnie więcej potrzebuje tv plazmowy. Poza tym chciało by się coś nowoczesnego, jakieś 3 D albo i 5 D ;) U mnie telewizor włączony jest dość długo w ciągu doby. Z plazmą to z zegarkiem na reku włączam, obejrzałem i wyłączam TV.
absolutnie nie zwracaj na to uwagi - na specjalistycznych forach robiono juz precyzyjne pomiary - te wartości generalnie nigdy nie sa osiagalne - musiałbybyć biały non stop ekran :) a i tak nie ma takiego zużycia. Jesli bedzie więcej - to może 16 zł na rok :)... nie zwracaj na to uwagi.
robin102
26-12-2013, 21:03
Sharp matryce produkuje sam.
Bierz 50tkę tu się w ogóle nie ma co zastanawiać....
Że to 50 cali to już jednak dojrzałem, z 4-4,5 metrów jakoś chyba da się na to patrzeć, a jak zawieszę na przeciwległej ścianie i tam mam 7m z kanapy do tv to też da się coś wypatrzeć, bez lornetki.
Przejdę się po sklepach oblukam te LCD i plazmę od panasłoika:)
Wstępnie wybrałem model PANASONIC TX-P50ST60E, ale kurna nie dość ze droższy od LCD o 20% bo prawie 3600zł a budżet to 3 kzł to kurna jeszcze nie ma opcji zapisu przez USB na zewnętrznym nośniku. O wyjściu sygnału audio cyfrowego to już zapomnieć.
Jak nie urok to sraczka za przeproszeniem.
Mam 3,5 m i stwierdzam, że 50 to o 20 za mało.
robin102
26-12-2013, 21:09
tylko spokojnie z tymi calami, u mnie nadwzroczność starcza :D taka choroba jest, serio
Tylko ewiesz z tym ogladaniem i porownywaniem obrazu w sklepie to ja bylbym ostrozny. W sklepach sie celowo ustawia telewizory tak, zeby najlepszy obraz wydawal sie na tych, ktore trzeba sprzedac bo marza najwieksza na nich lub nacisk producenta. Celowo ustawia sie parametry, w jednych poprawia, a w innch psuje tak aby osiagnac zamierzony efekt.
Najlepeij chyba zalatwic sobie prezentacji w domu, bo w sklepie obraz zupelnie inaczej bedzie wygladal niz w domu przed kanapa ;)
robin102
28-12-2013, 14:41
He he byłem dziś w MM i w Euro AGD, dzicz totalna, ludzie kupują jak poparzeni, o sooo chozzzi tym ludziom, przecież święta już były :D
Rzeczony SHARP który mnie zainteresował model LC-50 LE 750 lub w tańszej obudowie oznaczony LC-50 LE 650 ma całkiem przyjemny dla oka obraz. Niczym specjalnie nie zachwyca na tle droższych duż, ale też nie razi bylejakością straszną. Ot spory 50 calowy TV spokojnie do oglądania z 5 metrów jak dla mnie.Problem tylko w tym, że na oficjalnej stronie Sharp.polska to ma symbol LC LE 752V a ni jak w hipermarketach 750 albo 751 , w czym rzecz kurna olek, poza ceną która według ceneo jest wyższa przy modelach 751, 752 :) Cholercia szkoda, że u LG nie ma 50 cali :(
ps
achaaaaaa już chyba trochę rozczaiłem. Modele z literkami oprócz tunera DVBT mają jeszcze dodatkowo tunery DVC i DVS kablowe i satelit. Tylko do czego to.
Wychodzi też na to, że w wersji 652V i 752V jest też adapter WiFi na wyposażeniu, czyli in plus :)
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sharp-lc-50le752e.bhtml#opis
może się komuś przyda porównanie
http://www.sharp.pl/cps/rde/xchg/pl/hs.xsl/-/html/lcd-tv-produkty.htm
Kolekcjoner
28-12-2013, 16:05
Robin nie oceniaj jakości obrazu TV w sklepie. Nie ma nic bardziej mylącego. Pomijając inne detale wiele TV ma tzw. Tryb sklepowy w którym większość parametrów jest w specyficzny sposób podkręcona żeby obraz robił wrażenie. Nie ma to później kompletnie nic wspólnego z ustawieniami w domu.
Udało mi się zwrócić mój nietrafiony zakup - Philips'a 5008h do MM.
Zwrócili kasę bez zająknięcia ("+" dla nich).
I znów zaczął się problem...
Na razie myślałem o Samsung'u UE32f6400 lub Panasonic'u 32e6, ale ojciec (jak i parę innych osób) namawia mnie, żeby kupić plazmę i zaczynam to coraz bardziej brać pod uwagę.
W sumie, znam tylko plazmy Panasonic'a i w tym kierunku bym szedł.
Czym różnią się dane modele np.: 42st60 od x60 itp?
Boję się, że 42" okaże się za duża (jednak oglądanie TV w dużym markecie wśród dziesiątek innych nie bardzo pomaga w podjęciu decyzji, dlatego myślę, że zrobię tak jak z Philips'em i w najgorszym wypadku go oddam.
Tylko który model wybrać?
Czy ten st60 czy może jakiś inny?
robin102
28-12-2013, 18:10
Czy ten st60 czy może jakiś inny?
Mini21 oglądałem dziś sporo czasu te różne TV ten Panasonic plazmowy ST60 bardzo bardzo ładnie pokazuje obrazki. Boję się, że kurna też skończę na plazmowym od Panasonica tylko 50 cali. Ból straszny bo on nie zapisuje przez USB na zewnętrznym nośniku :( Może da się to jakimś hakerskim softem załatwić, coś odblokować ?
Nie bój się 42 calowa plazma jest bardzo miła dla oka i to nawet z bliska. Spoko z 3 metra idzie oglądać.
Teraz w Euro Agd dają ;) go na 10 rat
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/panasonic-tx-p42st60e.bhtml?from=nokaut&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-12&utm_content=352285#nclid=c451f734c8841348e88f5a052 fdb65b7
Będziesz miał kino w domu :)
Cholercia szkoda, że u LG nie ma 50 cali :(
Jak nie ma jak jest... Jakiś rok temu kupiłem po okazyjniej cenie LG PM 4700 Plasma 3d. Polecam. Szukaj w Mixelektronics. Rodzice maja LG już piąty rok i bezawaryjne. Siotra kupiła sharpa i już 4 razy był w serwisie. Koszmar
robin102
28-12-2013, 20:02
Jakieś takie dramatycznie tanie te eldżiki plazmowe. 50 cali poniżej 2kzł hmmmm brak 3D.
Mówiąc o LG 50 cali miełm na myśli alternatywę dla tego Sharpa 50 cali LED, czyli 50 cali LG LED
krzysztof jot
01-01-2014, 23:14
uwaga na tanie plazmy - zazwyczaj ekrany nie mają powłok AR. To masakra, lustro na ścianie.
Rafał_Sz
01-01-2014, 23:16
I świecą jak pierwsze LCD, o czerni można zapomnieć.
Kolekcjoner
01-01-2014, 23:28
Z tanimi LCD to samo - kąty to fikcja, czerń jest najczęściej fioletowa, że o cloudingu i kilku innych "atrakcjach" nie wspomnę ;).
robin102
02-01-2014, 15:10
Okej kochani rodzicom wybrałem TV 40 cali SAMSUNG UE40 F6400, cena 1950 zł do przyjęcia. Ma zdaje się wszystko co trzeba i trochę ponad, np sterowanie głosem :D umrę ze śmiechu chyba.
http://www.afgcomputers.pl/40-3d-led-samsung-ue40f6400-smart-200-hz-wifi-2x-okulary-3d-dodatkowy-pilot-touch-wysylka-24haplikacja-cineman-vod-52-filmami-prezencie-p-66038.html?osCsid=5b060feeb6a9a5e00cbc24272c2c5d4e
ALE ALE powiedzcie proszę, czy TV LCD można brać w ciemno w sklepie internetowym, czy lepiej odbierać w stacjonarnym zwracając uwagę na... No właśnie na co ? Na martwe lub hot piksele na matrycy ? Ten problem jeszcze występuje. Czy może jakieś inne sprawy związane z wadami matrycy mają miejsce w wielkoseryjnej produkcji ?
ma ktoś z Was taki Samsungowy TV, ten model ?
Bardziej niż na pixele patrzył bym na clouding i równomiernie podświetlanie na rogach.
No i kupiłem.... Nowy Panas 42st60 stoi u mnie w pokoju, zasłaniając mi pół okna :D
Na razie tylko chwilę się nim pobawiłem, jednak różnice w obrazie (głownie tym gorszej jakości) są widoczne.
Zaraz jeszcze poszukam ustawień i zobaczymy.
Tylko ta wielkość...... muszę śledzić wzrokiem akcję i nie wiem, czy się przyzwyczaję.
Nowy Panas 42st60 stoi u mnie w pokoju, zasłaniając mi pół okna :D
I bardzo dobrze, plazmy "pragną" ciemności :)
Na razie tylko chwilę się nim pobawiłem, jednak różnice w obrazie (głownie tym gorszej jakości) są widoczne.
Zmiany na plus?
Tak, zdecydowanie na plus.
Teraz bawię się ustawieniami obrazu z różnych stron.
Mam nadzieję, że będziesz bardzo zadowolony.
Ustawień obrazu dokonaj na jakimś mrocznym filmie.
Ja po wielu próbach indywidualnych ustawień, wybrałem typ kinowy, jako najbardziej uniwersalny.
Miłego użytkowania.
Tylko pamietac trzeba, ze plazma swoja moc pokaze dopiero jak sie troche rozswieci. Wiec po jakims czasie proponuje poustawiac jeszcze raz TV :)
robin102
04-01-2014, 23:16
Tak, zdecydowanie na plus.
Teraz bawię się ustawieniami obrazu z różnych stron.
Michał pogratulować !
Powiedz co zrobisz jak zechcesz nagrać jakiś film który jest pokazywany w TV. Funkcjonalności pozwalającej na zapis przez USB nie ma ? I co ?
Funkcjonalności pozwalającej na zapis przez USB nie ma ? I co ?
I dobrze, że nie ma, bo to proteza. Najlepiej sprawdza się stacjonarny odbiornik DVB/SAT z dyskiem. Nagrywanie, timery, time shift...
robin102
04-01-2014, 23:38
czyli plus 1000zł do nowego TV :( drożej niż najdroższy magnetowid , co za czasy :D
Michał pogratulować !
Powiedz co zrobisz jak zechcesz nagrać jakiś film który jest pokazywany w TV. Funkcjonalności pozwalającej na zapis przez USB nie ma ? I co ?
Szczerze?
Znajdę w necie i ściągnę.
Dekoder z dyskiem twardym to świetne rozwiązanie.
Ani bym nie pomyślał żeby na USB coś nagrywać.
robin102
05-01-2014, 11:35
No i mamy Cię ! czyli dekoder, abonament ect. Nie chce nikomu płacić abonamentów. Żadnej N tv czy Kanał+ czy Polsat cyfrowy. Potrzebuje mieć możliwość zapisania jakiegoś programu, filmu nadawanego w ramach 22 kanałów naziemnej TV cyfrowej. Który z plazmowych Pansonica ma tą funkcjonalność ? Może ta się do jakoś "dorobić" jakimś softem ? Powiedzcie jeszcze Panowie te przeglądarki www aplikowane w TV to da się na nich np pocztę odczytać, notowanie giełdowe podejrzeć. To działa sprawnie w ogóle ?
Serie GT,VT i ZT mają - ostatnie xx60, nie wiem jak wcześniejsze
No i mamy Cię ! czyli dekoder, abonament ect. Nie chce nikomu płacić abonamentów. Żadnej N tv czy Kanał+ czy Polsat cyfrowy. Potrzebuje mieć możliwość zapisania jakiegoś programu, filmu nadawanego w ramach 22 kanałów naziemnej TV cyfrowej. Który z plazmowych Pansonica ma tą funkcjonalność ? Może ta się do jakoś "dorobić" jakimś softem ? Powiedzcie jeszcze Panowie te przeglądarki www aplikowane w TV to da się na nich np pocztę odczytać, notowanie giełdowe podejrzeć. To działa sprawnie w ogóle ?
Bez sensu. Wszystko co jest nadawane w naziemnej można z powodzeniem na vod oglądać, tudzież ściągnąć z netu. Pomijam fakt, że tam chyba nie nadają nic sensownego :P
robin102
05-01-2014, 17:27
Ale to chodzi o możliwość szybkiego zapisu i odtworzenia, a nie szukania przegapionego, czy ulubionego programu w sieci czy na jakimś VODO, nie wiem co to nawet jest :) Poza tym ja korzystam wyłacznie z netu po GSM wiec nie ma mowy o zasysaniu filmów z sieci.
ALE ALE eureka mnie dosięgła. Przecież mam dekoder DVB-T który używam do telewizora CRT. na dekoderze sobie zapisuje i w zasadzie mógł bym tak dalej. Dużo miejsca nie zajmuje te pudełeczko. Po zapisaniu trza by tylko penea przerzucać w gniazdo w TV. Tylko jak cholercia przez tego dekodera zrobić przelot, aby sygnałem cyfrowym z niego też wyjść do TV, bo przecież muszę widzieć co nagrywam. Może jakiś tani duży plazmowy panasonik ma "PIP jeden tuner" to drugim tunerem był bym sygnał z dekodera zewnętrznego DVB-T wychodzący i wchodzący do TV przez eurozłącze bo takowe dekoder posiada. Miał bym wtedy podgląd na TV tego co nagrywam :) chyba dobrze kombinuje :)
hmmmmmmmmmmm tylko kto to wie w jakim formacie mój dekoder zapisuje pliki na zewnętrznej pamięci i czy da się to odczytywać potem w TV
Za stokilkadziesiat PLn nalezy zakupic tuner DVB-T (jakas Wiwa czy cus) - w ten sposob zrobi nam sie dwuglowicowy telewzor - nagrywasz jedno, odtwarzasz drugie....
Z racji mania starego TV bez wbudowanego DVB-T, szukam jakiegos pudelka ktore bedzie all-in-one: odtworzy DVD, BD, pliki, umozliwi nagrywanie na HDD i koniecznie bedzie mialo dobrze dzialajacy tuner DVB-T....
Obslugowo pasuje mi Dune - ale wersja z BD zniknela, a i wspolpraca z DVB-T ulomna. Mam gdzies w piwnicy Xtreamera Prodigy, ale jakosc obrazu mz slaba.
Na plazme Cię stać a na abonament nie. ...:-D
Ale to chodzi o możliwość szybkiego zapisu i odtworzenia, a nie szukania przegapionego, czy ulubionego programu w sieci czy na jakimś VODO, nie wiem co to nawet jest :) Poza tym ja korzystam wyłacznie z netu po GSM wiec nie ma mowy o zasysaniu filmów z sieci.
ALE ALE eureka mnie dosięgła. Przecież mam dekoder DVB-T który używam do telewizora CRT. na dekoderze sobie zapisuje i w zasadzie mógł bym tak dalej. Dużo miejsca nie zajmuje te pudełeczko. Po zapisaniu trza by tylko penea przerzucać w gniazdo w TV. Tylko jak cholercia przez tego dekodera zrobić przelot, aby sygnałem cyfrowym z niego też wyjść do TV, bo przecież muszę widzieć co nagrywam. Może jakiś tani duży plazmowy panasonik ma "PIP jeden tuner" to drugim tunerem był bym sygnał z dekodera zewnętrznego DVB-T wychodzący i wchodzący do TV przez eurozłącze bo takowe dekoder posiada. Miał bym wtedy podgląd na TV tego co nagrywam :) chyba dobrze kombinuje :)
hmmmmmmmmmmm tylko kto to wie w jakim formacie mój dekoder zapisuje pliki na zewnętrznej pamięci i czy da się to odczytywać potem w TV
Ale powiedz szczerze jak często nagrywasz coś z TV? Przecież na naziemnej nie ma nic sensownego, chyba, że jesteś fanem klanu itp :P
robin102
06-01-2014, 23:53
Na plazme Cię stać a na abonament nie. ...:-D
Płace abonament za RTV TV i AGD dla Krajowej Rady Telewizji więc starczy zdecydowanie. No i na plazmowy za bardzo nie stać.
Ale powiedz szczerze jak często nagrywasz coś z TV? Przecież na naziemnej nie ma nic sensownego, chyba, że jesteś fanem klanu itp :P
Nagrywam, dziennik, wiadomości, czasem jak film o późnej godzinie jest. Zdarza się.
(...)
Nagrywam, dziennik, wiadomości, (...) Zdarza się.
Żartujesz ... nagrywasz propagandę? Chyba, że dla beki:)
W niniejszym wątku o telewizorach napisano sporo. Ostatnie działania firmy Panasonic spowodowały, że w najbliższym czasie raczej wyślę na zasłużoną emeryturę dotychczasowy kineskop. Przymierzam się do zwiększenia przekątnej i FullHD :) Pytanie jednak, czym to "napędzać", aby z nowoczesnych technologii wyciągnąć ile się da? Próbuję się zorientować, jakie rozwiązanie wybrać, ale im więcej czytam, tym większy mętlik mam.
Obecny dostawca TV po kabelku nie sprosta zadaniu i naziemna telewizja sobie nie poradzi z tematem, więc będę z pewnością skazany na skorzystanie z usługi ostatnio znienawidzonego dostawcy sygnału SAT. Z pewnością nie obejdzie się również bez zakupu urządzenia z Blu Ray, ale jakiego? Odtwarzacz, a może konsola do gier da spokojnie radę? Jeśli odtwarzacz, to jaki? Może warto wypasiony "kombajn", co również będzie tunerem SAT? Czy różnice pomiędzy odtwarzaczem za 500zł, a np. 1500 jest zauważalna? Gdzie najlepiej robić konwersję z sygnału SD na HD? W TV, czy urządzeniu zewnętrznym?
Podsumowując, mam kompletny mętlik w głowie. Pochwalcie się, jakie ciekawe rozwiązania stosujecie u siebie.
EDIT: Jaka jest jakość filmów dostępnych w wypożyczalniach filmów VOD? Zadowalająca, czy pozostawiająca wiele do życzenia?
Wystarczy widelec w gniazdku i już odbierasz DVB-T.
Wystarczy widelec w gniazdku i już odbierasz DVB-T.
Chcesz powiedzieć, że ty tak masz :)
Dałem ostatnio Jasiowi tuner USB i podłączył na takim drucie z kompletu. O dziwo odbierał wszystkie mulitiplexy.
Ja na szczęście mam idealnego dostawcę. Przesyła mi po kablu sygnał w standardzie DVB-T (tak, wiem co to jest DVB-C). Żadnych dekoderów itp.
Standard, standardem, pytanie jak mocno sygnał jest spakowany, a przy okazji "zubożony"
robin102
07-01-2014, 18:07
Mam pytanie za 102 punkty. Dlaczego i po co Panasonic zamierz zarzucić produkcję tv plazmowych. przecież takie dobre i wcale nie nie tak dużo droższe od LCD.
Ceny w sklepach porównywalne, jednak pewnie produkcja plazm jest droższa i mniejsza przebitka jest
Nie jestem akwizytorem n. Przy tych akcjach z połączeniem z cyfra+ to mnie do szewskiej pasji doprowadzali, ale nigdy nie narzekałem na jakość sygnału.
Oferta kanałów jest całkiem ok plus dekoder z dyskiem, nie do przecenienia.
Jeśli masz zamiar grać w gry na tv, to kup PlayStation, , miał bluray przy okazji.
Mam pytanie za 102 punkty. Dlaczego i po co Panasonic zamierz zarzucić produkcję tv plazmowych. przecież takie dobre i wcale nie nie tak dużo droższe od LCD.
Przez papkę marketingowa i wyprane mózgi konsumentów, którym sprzedawcy wciskają non stop, że najlepsze są tv ledowe przez co plazmy sprzedają się słabo.
To, że raczej nie mam alternatywy do nc+, to jestem raczej przekonany - niestety. Co do ich dekodera - czy jest na tyle dobry, że nie ma co sobie zawracać głowy zakupem czegoś niezależnego?
Pewnie w niedalekiej przyszłości konsola mnie nie ominie, ale póki co jeszcze mogę spokojnie zaczekać :) Niech się nowości "poukładają" na rynku - może wyjdą kolejne odsłony PS4 i nauczą Blu Ray odtwarzać 3D.
przemo1978
07-01-2014, 19:27
To, że raczej nie mam alternatywy do nc+, to jestem raczej przekonany - niestety. Co do ich dekodera - czy jest na tyle dobry, że nie ma co sobie zawracać głowy zakupem czegoś niezależnego?
Pewnie w niedalekiej przyszłości konsola mnie nie ominie, ale póki co jeszcze mogę spokojnie zaczekać :) Niech się nowości "poukładają" na rynku - może wyjdą kolejne odsłony PS4 i nauczą Blu Ray odtwarzać 3D.
Posiadam nc+ od dawna - jeszcze jak była to cyfra +.
Nie są tani, ale uważam że to najlepsza oferta na rynku. Posiadam dekoder mediabox - który z porównaniem z Pvr philips po prosu wymiata. Jest vod, jest możliwość połączenia z netem (ja nie korzystam). Szybki jak błyskawica :D
Co do konsol polecam PS3 bo na pS4 jak na razie jest mało tytułów i drogawe.
Jeżeli byś chciał pograć w gry ruszając się przed tv to w tym parametrze kinect z xboxa jest dużo lepszy niż jego odpowiednik PS3 "movem".
Taka moja opinia.
robin102
07-01-2014, 19:33
Przez papkę marketingowa i wyprane mózgi konsumentów, którym sprzedawcy wciskają non stop, że najlepsze są tv ledowe przez co plazmy sprzedają się słabo.
A nie przez ekologie, że nie ekonomiczne i dużo prądu żrą ? Jakieś normy eco czy cuś ?
U mnie chyba z plazmy nici bo jak przyuważyłem wnikliwiej to tv będzie w miejscu dość konkretnie oświetlonym, dziś tam CRT nie idzie oglądać w dzień. TV grać będzie wiele godzi na dobę. Pozostaje mi chyba szukanie jakiegoś przyzwoitego LCD 50 cali ewentualnie minimum 47. Podniosę budżet zakupowy , dociułam trochę. Może jakieś Sony , LG czy inny bardziej dobry. Taki żeby był 50 cali.
Taki soniacz mi się podoba KDL 47 W805 ale kurna to 47 cali więc z 4-4,5 metra oglądać ..... :(
http://www.sony.pl/product/tv-119-47-lcd/kdl-47w805a/dane-techniczne#tab
Kolekcjoner
07-01-2014, 19:49
Przyczyn jest kilka ale główne to myślę to, że Panas robi drogie plazmy, a teraz wszystko sprzedaje się "ceną" dopiero na samym końcu jest kwestia dobre/złe w związku z tym sprzedaż jest kiepska. Panasonic ma kolosalne straty i szukają oszczędności, tną więc w pierwszej kolejności to co nie jest rentowne.
No i jeszcze dochodzi kwestia patrzenia w przód, a marketingowo plazmy są słabe. Technologia ta nie rokuje dobrze jeśli chodzi o 4K, a na horyzoncie jest OLED który ma wszystkie zalety plazm bez jej wad, Do tego daje szanse na bardzo tanią produkcję (drukowanie).
Myślę że to decyzja ze wszech miar racjonalna.
Posiadam nc+ od dawna - jeszcze jak była to cyfra +.
Nie są tani, ale uważam że to najlepsza oferta na rynku. Posiadam dekoder mediabox - który z porównaniem z Pvr philips po prosu wymiata.
Wymiata jakością generowanego obrazu, czy szybkością działania?
Jest vod, jest możliwość połączenia z netem (ja nie korzystam). Szybki jak błyskawica :D
Co z jakością tych VoD? Bliżej im do dobrego HD, czy VHS ? :)
Co do konsol polecam PS3 bo na pS4 jak na razie jest mało tytułów i drogawe.
Jeżeli byś chciał pograć w gry ruszając się przed tv to w tym parametrze kinect z xboxa jest dużo lepszy niż jego odpowiednik PS3 "movem".
Nie mam wyrobionego zdania co lepsze :) Z tego co widziałem, sprawność kinecta nie powala (mova też nie). Do poważnego giercowania i tak pad jest niezbędny.
Wiem, że pomiędzy posiadaczami poszczególnych konsol są wojny jak pomiędzy posiadaczami Canona i Nikona :)
Co do PS3 - szkoda się pakować w "spadziową" technologię :) Na PS4 nowych gier jeszcze nie ma, ale to kwestia czasu. Póki co, można grać na tych z PS3 - o ile dobrze kojarzę. Nowy Xcoś tam, ponoć nie zapewnia zgodności w dół
No i jeszcze dochodzi kwestia patrzenia w przód, a marketingowo plazmy są słabe. Technologia ta nie rokuje dobrze jeśli chodzi o 4K, a na horyzoncie jest OLED który ma wszystkie zalety plazm bez jej wad, Do tego daje szanse na bardzo tanią produkcję (drukowanie).
Jeśli miałbym obstawiać, to obecny rozwój raczej pójdzie w stronę 4K. Z OLED-ami niekoniecznie. Ostatnio Sony i Panasonic rozwiązali współpracę w tym temacie - raczej nie przełamali barier technologicznych rokujących na rychłe zastosowania masowe, czyli za rozsądne pieniądze. Ale to tylko takie moje gdybanie. Fakty są takie, że ostatnie odtwarzacze Panasonica Blu Ray mają skalowanie do 4K niejako w standardzie. Pewnie wytwórnie też już ostro pracują nad krążkami z materiałem 4K.
W sumie to rozważam również opcję, aby spróbować jeszcze pociągnąć na CRT z rok/dwa i przejść na 4K w "rozsądnej" cenie. Póki co, wrzuciłbym do sypialni małą plazmę i wskakiwał szybciej do łóżeczka ;) :) Biorąc pod uwagę, że obecnie mam 32'' i nie HD, a plazmy zaczynają się od 42'' i za "grosze" można kupić w "biedronce", więc i tak miałbym radochę :)
na horyzoncie jest OLED który ma wszystkie zalety plazm bez jej wad,
Oj nie ma...
Raczej należy to ująć tak, że nie ma całkiem jednej z wad LCD, lekko lepiej z inną wadą, ale wszystkie pozostałe są. OLED ma jednak ciut mniejsze ograniczenia niż LCD, więc telewizory powinny być lepsze, ale z plazmą prawdopodobnie nigdy się nie zrównają.
robin102
08-01-2014, 00:34
W sumie to rozważam również opcję, aby spróbować jeszcze pociągnąć na CRT z rok/dwa i przejść na 4K w "rozsądnej" cenie. Póki co, wrzuciłbym do sypialni małą plazmę i wskakiwał szybciej do łóżeczka ;) :) Biorąc pod uwagę, że obecnie mam 32'' i nie HD, a plazmy zaczynają się od 42'' i za "grosze" można kupić w "biedronce", więc i tak miałbym radochę :)
]]
Oj rozumiem rozumiem sam mam wypasionego CRT od Panasonicka 29 cali telewizor jak aja kosztowł chyba 5-6 kzł dawno temu, a teraz co działa i dział i zepsuć się nie chce a tu by się chciało panoramicznego jakiegś nowszego do ściany powieszenia z 50 cali po pprostu chciwosć i ceikawość
Na CES 2014 Panasonic, Sony, Samsung i inni pochwalili się nowościami. Ciekawe ile będą potrafić i za jak bardzo astronomiczne kwoty
http://ces.cnet.com/8301-35303_1-57616638/panasonic-ces-2014-tvs-all-led-one-4k-and-little-excitement/
http://ces.cnet.com/8301-35303_1-57616738/sony-tvs-at-ces-2014-tripling-down-on-4k/
Rafał_Sz
08-01-2014, 11:54
Pytanie za sto punktów. Kupiłem sobie odtwarzacz multimedialny. Czyta wszystko ze wszystkiego, także obrazy BR, podobnie jest z nagrywaniem,ma nawet zatokę SATA na HDD. Jednak w opcjach wyjścia sygnału HDMI jedną z mozliwości jest 1080p. Ale są dwie opcje, 50 i 60 Hz. Szczerze mówiąc już zdurniałem która powinna być? Po mojemu 50 Hz, bo ekran odświeża się z częstotliwością 100Hz, więc nie będzie kombinowania z międzyklatkami. Dobrze kombinuję?
Kolekcjoner
08-01-2014, 13:49
Oj nie ma...
Raczej należy to ująć tak, że nie ma całkiem jednej z wad LCD, lekko lepiej z inną wadą, ale wszystkie pozostałe są. OLED ma jednak ciut mniejsze ograniczenia niż LCD, więc telewizory powinny być lepsze, ale z plazmą prawdopodobnie nigdy się nie zrównają.
Znaczy się konkretnie - możesz wyjawić ;)?
Jeśli miałbym obstawiać, to obecny rozwój raczej pójdzie w stronę 4K. Z OLED-ami niekoniecznie. Ostatnio Sony i Panasonic rozwiązali współpracę w tym temacie - raczej nie przełamali barier technologicznych rokujących na rychłe zastosowania masowe, czyli za rozsądne pieniądze. Ale to tylko takie moje gdybanie. Fakty są takie, że ostatnie odtwarzacze Panasonica Blu Ray mają skalowanie do 4K niejako w standardzie. Pewnie wytwórnie też już ostro pracują nad krążkami z materiałem 4K.
Powiem Ci że dla mnie kinomaniaka ;) każdy dzień oglądania filmu na pyrtku CRT byłby dniem straconym ;).
Co do 4K tu niestety możesz mieć rację. Nie ma sensownego nośnika, nie ma programów i treści 4K ale producenci będą to forsować no bo interes ostatnio się krótko mówiąc nie kręci.
Szczególnie że to wymaga znacznie mniejszych nakładów niż OLED. A "cyferkowo" do ludzi przemówi znacznie łatwiej.
@rsz - a jest widoczna różnica? Jeśli TV w miarę nowy to łyknie praktycznie wszystko.
dla kinomaniaka każdy dzien oglądania filmu na jakimkolwiek TV może być straconym :) Film to kino :)
Znaczy się konkretnie - możesz wyjawić ;)?
Naprodukowałem się na ten temat już dużo. W najbardziej zwięzłej formie opisałem tu: http://mva.pl/viewtopic.php?f=17&t=1022#p8975
OLED w porównaniu do LCD ma w końcu czerń oraz mniejszy wpływ polaryzatorów na kąt widzenia. Pozostałe wady wymienione w cytowanym poście są tak jak były.
Kolekcjoner
08-01-2014, 14:25
Ale jakie wady? I konkretnie o którym OLEDzie mowa, bo chyba nie masz na myśli atrapy LG ?
Jeśli Ci się nie chce tu pisać to trudno, tak bywa. Mnie z kolei się tam nie chce wchodzić i czytać ;).
Powiem Ci że dla mnie kinomaniaka ;) każdy dzień oglądania filmu na pyrtku CRT byłby dniem straconym ;).
Pomijając rozdzielczość, mój CRT obrazem pewnie rozjechałby niejedną nowość :)
Co do 4K tu niestety możesz mieć rację. Nie ma sensownego nośnika, nie ma programów i treści 4K ale producenci będą to forsować no bo interes ostatnio się krótko mówiąc nie kręci.
Brak treści 4K jest chyba największą niewiadomą na obecną chwilę. Pytanie w jakim czasie to się zmieni? Póki co, poza wysłodzonymi demówkami jest kiepsko. Sony bawi się w "ulepszanie" dotychczasowych produkcji, ale to tylko takie udawanie materiału pod 4K i nie wiem, na ile inni producenci poza Sony to wykorzystają. Pozostaje jeszcze kwestia nośnika. BD jest za mały, internet on-line jeszcze za wolny(przynajmniej u nas), a telewizja jeszcze nie "dorosła" do pełnych możliwości HD, najnowsze konsole też póki co są w tyle. Po prostu tragedia. Sprzęt zdecydowanie wybiega do przodu, a reszta nie nadąża. Pewnie nowe produkcje już uwzględnią nowe trendy, ale ile czasu upłynie aż na dobre się zadomowi 4K? Na dzień dzisiejszy zostaje jedynie "Up-scaling", zdjęcia i ewentualnie kamerki 4K - czyli generalnie kicha.
Ech, sprawdzona wróżka by się przydała ;) :) Może jednak nie ma co się rzucać i brać te ostatnie plazmy na przeczekanie - akurat się wypali, jak już się z treściami w 4K uporają.
Film to kino :smile:
Nie każdy ma tak blisko do kina jak ty :) Poza tym, rodzinny wypad do kina to jest koszt kolekcjonerskiej wersji nowości na BD
Jeszcze full HD nie nadają a co dopiero 4k.
Taki telewizor to totalny bezsens.
Dopiero teraz mam te kilka, może kilkanaście kanałów w 720p a kanały sd to katorga dla oczu. W ogóle nie oglądam.
Dopiero kiedy format 4k będzie na takim poziomie upowszechnienia jak teraz HD, będzie sens kupować taki odbiornik.
Nie wiem czy tego dożyjemy.
Kolekcjoner
08-01-2014, 16:48
Pomijając rozdzielczość, mój CRT obrazem pewnie rozjechałby niejedną nowość :)
Zapewne ale jak ostatnio włączyłem CRT to się zastanawiałem jak ja mogłem coś takiego oglądać (a nie jest wcale mały jak na kineskop 8-)).
robin102
08-01-2014, 23:10
Poprosiłem dziś pana w MM aby obok siebie uruchomił dwa TV jeden to jakiś prosty model SONY 50 cali drugi 47 cali LG 690 czy jakoś tak. Z odlegości 4,5 metra ten mniejszy nie jest jakoś rzucająco na kolana mniejszy, a i obraz z LG jakby kurcze ładniejszy. Sprzedawca któremu jakoś dobrze z oczu patrzyło zachęcał jednak do samsunga jakiegoś 46 cali z odświeżaniem aż 400 HZ bo coś tam mówił, że ma lepsze podświetlenie matrycy, bo nie krawędziowe, ale jakieś tam, zabyłem jakie. A te niby brakujący cal idzie wytrzymać bo z tej odległości co Pan będzie patrzył to każdy za mały :(. Powinien pan kupić 55 cali na te 4,5 metr :) o sooo chodzi z tymi lepszymi podświetleniami.
Kolekcjoner
09-01-2014, 00:17
Nie jestem pewien ale Samsung robi wszystkie LCD z podświetleniem krawędziowym i clouding im nieobcy, nawet dość wysokim modelom. Poczytaj na forum HDTV tam jest kopalnia wiedzy na temat wad LCDeków najróżniejszych firm ;).
Szajsungi mają znakomitą użytkowo jedną cechę - są niesamowicie kompatybilne ze wszystkim co się da i mają bardzo rozbudowane ustawienia co początkowo jest upierdliwe ale później zbawienne ze względu na możliwości dostosowania obrazu.
W jednym sprzedawca ma rację, że do tego 46" powinni w zestawie sprzedawać lornetkę przy takiej odległości oglądania ;).
Jeśli chodzi o Sony to robiłem jakiś czas temu pokaz dla kilkunastu osób na bardzo wysokim modelu 55" (900 coś - nie pamiętam już dokładnie ale kupili za pieniądze Unii więc nie miało być tanio ;)). I obraz z przodu ujdzie ale z boku tragedia wszystko co powinno być czarne było fioletowe. Faktem jest że pomieszczenie dosyć ciemne ale to nie jest usprawiedliwienie. Za tyle kasy to jest jakaś porażka.
Rafał_Sz
09-01-2014, 00:18
Podświetlenie krawędziowe to zło. Wiem, że Szajsunga nie darzysz specjalnym uczuciem, ale jednak to Samsung daje rade w kwestii LCD. Szukaj serii od 7 w górę.
robin102
09-01-2014, 00:29
Szukaj serii od 7 w górę. A coś trochę taniej poproszę , a przyzwoicie też bo ta seria 7 w 46 cali to grubo ponad 4 kzł trzeba wyskoczyć :(
Nie darze uczuciem jedynie z powodu, że wszędzie Samsung i Samsung. Gdzie by nie otworzyć lodówkę to wyskakuje Samsung. Lodówka też Samsung. Człowiek zaczyna się czuć jak osaczony.
Nie jestem pewien ale Samsung robi wszystkie LCD z podświetleniem krawędziowym i clouding im nieobcy,.
No właśnie sprzedawca mówił, że Samsungi te za 3,3 kzł i wyżej to już nie z krawędziowym można kupić.
Poczytaj na forum HDTV tam jest kopalnia wiedzy na temat wad LCDeków najróżniejszych firm :wink:. Dzięki, ale boję się tam zaglądać. Wiedzę o obecnych TV mam żadną. Wciągnęło by mnie i wyszedł bym z przekonaniem, że bez telewizora za 8-9 kzł to się żyć nie da, podobnie jak bez D800 zdjęć się w ogóle robić nie da. I pomyśleć, że kiedyś składałem telewizory od podstaw, od obwodów drukowanych :)
Kolekcjoner
09-01-2014, 00:43
Nie darze uczuciem jedynie z powodu, że wszędzie Samsung i Samsung. Gdzie by nie otworzyć lodówkę to wyskakuje Samsung. Lodówka też Samsung. Człowiek zaczyna się czuć jak osaczony.
No właśnie sprzedawca mówił, że Samsungi te za 3,3 kzł i wyżej to już nie z krawędziowym można kupić.
Dzięki, ale boję się tam zaglądać. Wiedzę o obecnych TV mam żadną. Wciągnęło by mnie i wyszedł bym z przekonaniem, że bez telewizora za 8-9 kzł to się żyć nie da, podobnie jak bez D800 zdjęć się w ogóle robić nie da. I pomyśleć, że kiedyś składałem telewizory od podstaw, od obwodów drukowanych :)
Być może. Naprawdę polecam poszukać na http://www.hdtv.com.pl i poczytać. Jak wklepiesz określony model to znajdziesz całe epopeje ,a o Szajsungach w szczególności.
Co do Samsunga - no cóż tak jest z tą firmą że doskonale pozycjonuje swoje produkty i niejako "kroi na miarę". Co kupiłem to tak jest. Można się obrażać ale tak już mają.
robin102
09-01-2014, 00:53
Być może. Naprawdę polecam poszukać na http://www.hdtv.com.pl i poczytać. Jak wklepiesz określony model to znajdziesz całe epopeje ,a o Szajsungach w szczególności....
Jednak zajrzałem tam do tej jaskini zła i od razu wykukałem model 50 cali, a myślałem, że nie ma 50 cali. Nawet dobrze o nim piszą. Do kupienia za trochę mniej niż 3900 zł . To jeszcze skitrać gdzieś tysiaka zostało :) Kurde SHARP-a tej wielkości za 3300 zł można mieć Samsung UE50F650.
Jeszcze full HD nie nadają a co dopiero 4k.
Taki telewizor to totalny bezsens.
Niestety, ale tak to wygląda na obecną chwilę, że zakup takiego TV do filmów nie bardzo ma uzasadnienie.
Jedno jest pewne, obecnie firmy w temat 4K mocno inwestują i aby faktycznie zaczęła się sprzedaż, to muszą wymyślić sposób na dostępność odpowiednich treści.
W temacie nowych 4K od Panasonica:
Nowe modele z serii AX800U w opcji "pre order" w USA - 58'' za ~4500$, a 65'' za ~5000$. Dostępność maj.
robin102
09-01-2014, 16:54
Kinomaniacy prosze powiedzcie w takim 50 calowym Full HD telewizorze to jak ja mam oglądać materiały video zapisane na płytach DVD. Mam pokaźną kolekcję koncertów na DVD oraz filmów trochę. I tera co rozdzielczość DVD po boku to raptem chyba 720 pikseli a taki nowoczesny TV LCD to ponad 2 razy tyle. Czy takie telewizory mają jakieś algorytmy, jakieś funkcjonalności interpolujące obraz do góry, sztukujący wręcz. Jak to się ogląda płyty DVD ?
DVD po boku to raptem chyba 720 pikseli
Akurat tam... DVD to 576 linii. Na LCD fulhade nieoglądalne. Na plazmie akceptowalne, ale nie ma tej ostrości. Wyraźnie widać różnicę na niekorzyść w stosunku do HD 720p.
Kinomaniacy prosze powiedzcie w takim 50 calowym Full HD telewizorze to jak ja mam oglądać materiały video zapisane na płytach DVD. Mam pokaźną kolekcję koncertów na DVD oraz filmów trochę. I tera co rozdzielczość DVD po boku to raptem chyba 720 pikseli a taki nowoczesny TV LCD to ponad 2 razy tyle. Czy takie telewizory mają jakieś algorytmy, jakieś funkcjonalności interpolujące obraz do góry, sztukujący wręcz. Jak to się ogląda płyty DVD ?
Będziesz teraz widział tylko w takim małym okienku :-D:-D
Spokojnie, telewizor da radę i zrobi sobie "up-scaling". Pytanie tylko jak dobrze?
robin102
09-01-2014, 17:09
Spokojnie, telewizor da radę i zrobi sobie "up-scaling". Pytanie tylko jak dobrze?
O kutfffffa następne kryterium wyboru TV dochodzi :D dużo mam tych płyt DVD sporo muzyki i żal by na śmietnik to posłać z braku możliwości przyzwoitego oglądania.
Tak czy siak na budżetowym polu bitwy mojej ;) pozostały. W sklepie na dobra sprawę nie idzie rozkimić który kupić.
Samsung 50 UEF650
oraz
Sharp LC-50LE 752
Co ciekawe ten 50 calowy Samsung nie ma matrycy Samsunga tylko jakieś AUO czy AOU (pewnie chińskie : ) )
Kolekcjoner
09-01-2014, 17:27
Mają algorytmy skalujące im wyższa klasa TV tym na ogół lepsze ale ogólnie to IMHO będzie kiszka. DVD ma jak wyżej kolega napisał kiepską rozdzielczość więc dużo zależy od skalowania. Przy tym zdecydowanie na materiał gorszej jakości "odporniejsze" są plazmy. I im rozdzielczość natywna matrycy mniejsza tym efekt dla oka przyjemniejszy.
Dlatego na plaźmie HDredy nawet materiały z VHS da się oglądać bez odruchu wymiotnego. Na LCD nawet dobrym takie coś wywołuje atak śmiechu. Dodatkowo taka plazma Cię nie ogranicza jeśli chodzi o oglądanie programów TV HD, bo one nie są nadawane w FullHD tak naprawdę. Będziesz miał po prostu obraz żyletkę.
Jedynie może to filmy z BR no bo tu rozdzielczość jest rzeczywiście większa.
Żeby było jasne wszystko to o czym mowa, piszę na podstawie własnych doświadczeń. W firmie mamy plazmy zarówno HDredy jak i FullHD i LCDeki 8-).
O kutfffffa następne kryterium wyboru TV dochodzi :D dużo mam tych płyt DVD sporo muzyki i żal by na śmietnik to posłać z braku możliwości przyzwoitego oglądania.
Zamiast przebierania w tv, dorzuć trochę do budżetu i kup sensowny odtwarzacz Blu Ray. To i tak podstawa przy full hd, a przy okazji przekonweruje DVD na 1080p.
robin102
09-01-2014, 21:41
....kup sensowny odtwarzacz Blu Ray. To i tak podstawa przy full hd, a przy okazji przekonweruje DVD na 1080p.
Serio taki trik da się zrobić. Jaki koszt takiego BR ?
Uhm... da się.... baju baju... Jak było 576 linii tak i będzie, tylko rozmyte na większy obraz. Celuje Pan w LCD, a to fatalny pomysł do wyświetlania obrazów w nienaturalnych rozdzielczościach. Może być źle lub bardzo źle, zależy jak się trafi. Bezkosztowo można to sprawdzić na swoim monitorze. Zmienić rozdzielczość na dzielącą się ułamkowo w stosunku do naturalnej i zobaczyć czy się podoba. Słabo, prawda? A na LCD TV będzie jeszcze gorzej.
Teraz to myślę czy by nie zmienić lcd full HD naplazmę hd ready.
Takiego mi ćwieka zabiliscie. :-D
Nie musi byc hdready. ja mam panasa fullhd i obraz z kablowki naprawde dobrze na tym wyglada, ale to tez zasluga dostawcy bo mam wszystkie kanaly puszczane bez kompresji po swiatlowodach. efekt tego jest taki, ze niektore kanaly SD wygladaja lepiej jak HD od TVP ;)
Teraz to myślę czy by nie zmienić lcd full HD naplazmę hd ready.
Takiego mi ćwieka zabiliscie. :-D
I bardzo słusznie. Plazmy 720/768 linii dają wyraźnie lepszy obraz niż 1080.
Nie zabije :) przeglądałem ofertę Panasonica. Za 500-700 z bajerkami typu 3d, wifi, internet, dlna, sterowanie smartfonem itp.
Kolekcjoner
10-01-2014, 08:26
Niewielki, kilka stówek. Problem polega na tym że w Twoim przypadku pomoże jak umarłemu kadzidło ;).
Rafał_Sz
10-01-2014, 09:30
Robin, ja kupiłem na iBoodzie za dwie stówki taki odtwarzacz: http://www.ibood.com/pl/pl/product_specs/40942/Odtwarzacz_multimedialny_TizzBird_F20_MiniPC_Andro id/
Z wszystkich płyt DVD i BR zrobiłem obrazy ISO które wrzuciłem na HDD, który to z kolei wrzuciłem do zatokę SATA w odtwarzaczu. Wszystko mam w jednym miejscu, bez przerzucania płyt. Do tego mam DNLA, przeglądarkę, odtwarzacz FLAC i wszystkich mozliwych multimediów które do tego podpinam (ma łącze sieciowe, WI-FI, USB 3.0). Menu jest po polsku, jest też android 2.3.3. Oczywiście urządzenie ma na wyjściu wszelkie możliwe sygnały, od DTS do FHD 1080p. I to wszystko za 200 zł. :)
Tutaj skrót tego co odtwarza:
AVI/MKV/MPG/WMV/VOB/TP/TRP/TS/M2TS/MOV/FLV/IFO/ISO/HDMV/DIVX/XVID/DVD-Backup/Blu-ray-Backup
Odtwarzanie treści 3D: 3D MVC ( Multiview Video Coding ) / 3D SBS ( Side by Side ) / 3D TaB ( above and below )
Kodeki wideo: MPEG1/2/4 , H.264 , VC - 1 , RealVideo , ACV HD
Rozdzielczość wideo: 1080p/3D , 1080p/24 , 1080p , 1080i , 720p/3D , 720p , 480p
Napisy: smi , smil , sub / idx , srl , ssa , ass
Audio: MP3 / OGG / WAV / AAC / FLAC / APE / WMA Dolby Digital / DTS downmixing
Obrazy: JPG / JPEG / BMP / PNG / POISON / TIF
Okazyjnie kupiłeś.
Normalnie kosztuje 400zl
Okazyjnie kupiłeś.
Normalnie kosztuje 400zl
Bo na ibood sa tylko okazje ;)
robin102
10-01-2014, 17:39
Dobra wygraliście. Rezygnuje z zakupu nowego TV. Pierdziele oglądam dalej swoje ulubione koncerty dvd na 29 calowym wypasionym crtku od Panasonica. Będziecie jeszcze żałować, że nie daliście mi kupić nowego tv :D :P
Oj Robin, bierz Plazmę, nie będziesz żałował :p
Oj Robin, bierz Plazmę, nie będziesz żałował :p
Dokładnie :) tylko nie jakaś LG, bo oni najgorsze plazmy robią.
robin102
10-01-2014, 22:41
No drama, po prostu drama. Znów 2 godziny w sklepie spędziłem i najbardziej mi się podoba obraz z 50 calowego plazmotrona panasonikowego, potem dopiero z jakiegoś sony LCD za 9500 zł :D
Ni najbardziej mi się podoba obraz z 50 calowego plazmotrona panasonikowego
Znaczy robin102 jest zdrowy. :)
Na pocieszenie powiem, że ten plazmotron przy bliższym poznaniu coraz bardziej zyskuje. LCD odwrotnie, traci. Im światło będzie się robiło coraz bardziej domowe a coraz mniej sklepowe różnica jakości obrazu będzie rosła bardzo mocno.
A ja zupełnie odwrotnie. Jeszcze nigdy w markecie nie podobała mi się bardziej plazma od led/lcd. Nawet dzisiaj przy okazji wlazłem do marketu i oglądałem Panasonic 55vt60 - był tak ustawiony, że sprawiał wrażenie zepsutego :)
A ja zupełnie odwrotnie. Jeszcze nigdy w markecie nie podobała mi się bardziej plazma od led/lcd
Wcale nie odwrotnie! Właśnie o tym piszę. Im jaśniej, światło bardziej agresywne, pod pewnymi względami lepiej wygląda LCD. Im światło robi się bardziej stonowane, zaczyna być widoczna wyraźna przewaga plazmy. A wieczorem to już masakruje bez litości.
Odwrotnie, niż Robin102. Jemu się plazma w markecie spodobała ;) :)
No I kupiłem lcd led jednak, sharp 60".
A w sumie taki nie planowany, spontaniczny zakup.
Jak się nie spodoba to odeślę ale matryca japońska uv2a, niby chwalona, to może nie być źle.
to może nie być źle.
No.... fioletowo-różowa pod kątem. ;)
Ja siedzę na wprost.
Inaczej bym był niesymetrycznie do systemu audio.
Mam 90 dni na zwrot w razie czego. A jak mi się spodoba, to 5 lat gwarancji w cenie.
Ja siedzę na wprost.
Inaczej bym był niesymetrycznie do systemu audio.
Mam 90 dni na zwrot w razie czego. A jak mi się spodoba, to 5 lat gwarancji w cenie.
Na wprost UV2A ma fenomenalną czerń jak na LCD, ale wyłącznie na wprost. Kąty widzenia niemal zerowe. Niestety, w większości "aplikacji" domowego TV, nie siedzi się idealnie i trzeba na to zwrócić uwagę, aby uniknąć rozczarowań.
No i kupiłem.... Nowy Panas 42st60 stoi u mnie w pokoju, zasłaniając mi pół okna :D
Zaraz jeszcze poszukam ustawień i zobaczymy.
Tylko ta wielkość...... muszę śledzić wzrokiem akcję i nie wiem, czy się przyzwyczaję.
Pewnie już ochłonąłeś, więc teraz skrobnij parę słów o zakupie ;). TV daje radę? Nie za mały :) Jak radzi sobie z programami SD i z materiałem DVD? Masz jakieś źródło sygnału prawdziwego full hd?
No cóż, minął mi już termin na zwrot TV więc TV już zostaje...
W dużym skrócie powtórzę to co napisałem wcześniej - TV gra jak dla mnie genialnie.
Kanały HD są ostre jak żyleta i mogę liczyć pory na twarzy, kanały SD, czyli te zwykłe są nad wyraz dobrej jakości.
Ciężko porównywać kanały HD i SD, ale powiem tak (choć może to być lekka przesada dla niektórych) - kanałom na tej plaźmie bliżej jest do kanałów HD w TV LCD 50Hz (jaki to miałem poprzednio - Philips pfl5008h).
Kanały SD da się oglądać i to całkiem przyjemnie.
Jeśli chodzi o jakość filmów HD to ja zazwyczaj oglądam takie .mikv 1080 po paręnaście GB.
Oczywiście jakoś na najwyższym poziomie, więc ciężko coś konkretnego napisać, choć i filmy .avi po 700 mb wyglądają nadzwyczaj dobrze.
Nie ma nawet porównania z LCD mojej siostry (też Panasonic ale 32e6e).
Obraz "przypomina" ten ze starych kineskopów (ale piszę to jako superlatywę), nie bije po oczach jak LCD.
Możliwości konfiguracji TV ogromne - bez problemu można "dodać" lub "usunąć" efekt teatru wedle upodobań.
Ciekawe (bo w moim Philips'ie tak nie było) wydaje mi się też, że Ustawienia obrazu można wprowadzać i kopiować na każdym źródle sygnału oddzielnie, tzn. ustawienia "Prawdziwe Kino" będą inne oglądając TV, grając na konsoli i oglądając film na DVD czy innym odtwarzaczu.
Dzięki temu można pod każdy typ urządzenia precyzyjnie przypisać różne ustawienia.
Jest to o tyle przydatne, że w przypadku kalibracji można wszystko bardzo dokładnie poustawiać.
Apropos samej kalibracji i ustawień - jeszcze tak "rozwiniętego" systemu ustawień obrazu nie widziałem.
Wprowadzenie "z kartki" ustawień które krążą w sieci zajmuje naprawdę sporo czasu bo pól do wprowadzania jest mnóstwo, tzn przy ustawieniach WB każdą składową RGB wprowadza się 10 razy dla uzyskania najlepszego efektu.
Tak samo z ustawieniami ziarna...
Idąc dalej - czasami pojawia się zarzut o buczącym zasilaczu.
Trochę się tego bałem, bo w małym pokoju byłoby to dość denerwujące.
Nie wiem, czy trafiłem na dobry egzemplarz, ale u mnie nic nie słychać.
Funkcje multimedialne takie jak serwer DLNA również działa bez zastrzeżeń (odnoszę wrażenie, że działa szybciej niż na Philips'ie).
Trochę zwalono moim zdaniem odtwarzacz multimedialny z dysku USB.
Mianowicie, zamiast listy folderów z plikami, wszystkie pliki są wrzucone do jednego wiadra.
Trochę to denerwujące, szczególnie jeśli ma się pokaźną bibliotekę, gdyż trzeba sporo czasu szukać wybranego pliku (co ciekawe, w przypadku odtwarzania po DLNA jest normalnie według folderów).
Mój stary, który do plazmy przymierza się już 3 rok chyba mi nawet trochę zazdrości, bo chciał pożyczyć TV żeby niby przetestować i zobaczyć czy będzie mu pasowało, ale gdy po kilku godzinach poinformował, że chce go zabrać jeszcze na jeden dzień, powiedziałem, że nie i zabrałem TV :p
Biedny naiwny, liczy, że gdy Panasonic przestanie produkować plazmy (czy już przestał) ceny stanieją, a jak na razie ceny wzrosły o ok. 100 zł
Co do wielkości - to ja tu nie jestem dobrym wyznacznikiem.
Dopiero teraz, gdy odbyłem te "przygody" z wyborem TV zdałem sobie sprawę, jak duże problemy mam z polem widzenia.
U mnie jest ono nierównomierne i o ile po lewej widzę w miarę dobrze, to po prawej moje pole widzenia wynosi jakieś 20 cm.
Ciężko to opisać i pewnie nawet ciężko to sobie wyobrazić nie mając z tym problemów, ale to tak, jakby założyć koniowi te klapki na oczy, żeby nie widział na boki.
Ja z odległości ok. 2-2.1 metra nie ogarniam prawej krawędzi ekranu wzrokiem, więc muszę trochę "podążać", ale już jakoś się do tego przyzwyczaiłem.
Na razie muszę jeszcze przetestować okulary 3D bo nie otwierałem ich, choć to bajer.
A co do bajerów - dodam jeszcze, że do TV dołączone jest coś w rodzaju piórka - taki jakby pen od tablet'a graficznego, któym można rysować po ekranie lub grać w różnie gierki.
Ot - taki bajer, ale miło że jest.
Jeśli ktoś chciałby o coś zapytać, to proszę śmiało, jeśli będę mógl, to chętnie podziele się swoimi odczuciami.
Pozdr.
Dzięki za opis.
W ciągu dnia też daje radę? Czy wszelkie "smartowe" bajery, menu, itp. działaja sprawnie?
U mnie TV stoi za oknem i światło dzienne mi nie przeszkadza (choć zazwyczaj mam przysłonięte żaluzje).
Ogólne działanie interfejsu działa bez zarzutu.
W porównaniu do mojego pierwszego Philips'a 6007k to Panas jest jak bolid formuły 1.
Ja korzystam ze smart'a sporadycznie (Ipla), ale wszystko śmiga aż miło.
Niestety, od 4 dni oglądam N na 65" Panasonica :), właśnie z 3m i wczoraj przesunąłem fotel o 1m do tyłu ;) bo jednak to wielkie bydle i oczy zaczynały boleć :(.
Mam do ciebie - jako posiadacza interesujących mnie tv - kilka pytań:
Czy przesunięcie fotela na 4m pomogło, czy dalej musiałeś odsuwać? Da się to oglądać z takiej odległości :)
Masz również model ST - czy widoczne są istotne różnice w obrazie pomiędzy ST, a VT? Czy prawdą jest, że ST lepiej się sprawuje w jasnym pomieszczeniu?
Jak to jest z tymi wiatraczkami w VT - wkurzają? Z tego co mi wiadomo, to ST ich nie ma.
Czy przy normalnym użytkowaniu parametr "Input lag" jest widoczny?
Czy zauważyłeś efekt "powidoków" w posiadanych modelach?
Kalibrowałeś tv, a jeśli tak, to z jakim skutkiem?
EDIT: Właśnie doczytałem, że masz stare modele ;) , ale i tak proszę o odpowiedzi :)
Powidokow nie ma w plazmach juz od dobrych kilku lat :) Przynajmniej w panasach i to nawet w najtanszych modelach :)
Powidokow nie ma w plazmach juz od dobrych kilku lat :) Przynajmniej w panasach i to nawet w najtanszych modelach :)
Na forum hdtv.com.pl wielu użytkowników modelu vt60 twierdzi co innego. Nie są to powidoki wypalone na stałe, ale ich zanikanie trochę trwa. Niektórzy twierdzą, że dzieje się tak na "docieraniu"
Czyli, ze nowe sa gorsze od starych? Ja mam plazme panasa 42 cale model S10 wiec juz pare lat ma. Nawet jak gralem w gry na konsoli czy kompie podlaczonym pod tv po kilka godzin dziennie to nie wystepowaly zadne powidoki. Jak caly dzien mam wlaczony jakis kanal (jakies kilkanascie godzin) to po wylaczeniu tv widac przez pare minut lekkiego duszka z logiem stacji, ale on znika za chwile.
Za przed przedmówcą - na frach ludzie narzekają na loga np TVN24 i zbierają/piszą petycję z prośbą o loga transparentne.
Kilka kanałów już się do tych próśb ustosunkowało np TVP.
Co do ich usuwania to czytałem że można je "zminimalizować" ale nie usunąć (czy to prawda to nie wiem).
Mój stary trochę mi pozazdrościł i też kupił sobie plazmę, tyle że 50st60 (a tak dokładniej to dostał od mojej matki na rocznicę ślubu).
Teraz trochę marudzi że go oczy bolą, a taki był pewien że 42" będzie za małe i minimum 50" :D
O ile z łóżka jeszcze daje radę (jakieś 2 - 2,5 metra), o tyle z fotela gdzie spędza większość czasu już narzeka (ok. 1.5 metra od tv).
Czyli, ze nowe sa gorsze od starych? Ja mam plazme panasa 42 cale model S10 wiec juz pare lat ma. Nawet jak gralem w gry na konsoli czy kompie podlaczonym pod tv po kilka godzin dziennie to nie wystepowaly zadne powidoki. Jak caly dzien mam wlaczony jakis kanal (jakies kilkanascie godzin) to po wylaczeniu tv widac przez pare minut lekkiego duszka z logiem stacji, ale on znika za chwile.
To tak jak z Nikonem - stare nie chlapały i nie kurzyły ;) Na poprzednie nie narzekają, na nowe vt tak
Mini21, wykorzystaj moment i się zamień :) Za chwilę się przyzwyczai i będzie za późno
Mam do ciebie - jako posiadacza interesujących mnie tv - kilka pytań:
Czy przesunięcie fotela na 4m pomogło, czy dalej musiałeś odsuwać? Da się to oglądać z takiej odległości :)
Masz również model ST - czy widoczne są istotne różnice w obrazie pomiędzy ST, a VT? Czy prawdą jest, że ST lepiej się sprawuje w jasnym pomieszczeniu?
Jak to jest z tymi wiatraczkami w VT - wkurzają? Z tego co mi wiadomo, to ST ich nie ma.
Czy przy normalnym użytkowaniu parametr "Input lag" jest widoczny?
Kalibrowałeś tv, a jeśli tak, to z jakim skutkiem?
EDIT: Właśnie doczytałem, że masz stare modele ;) , ale i tak proszę o odpowiedzi :)
Kupiłem VT60. Rozważałem contra ST60, również w tym wątku.
Nie wiem do końca czy jestem w stanie widzieć różnicę w VT/ST. No nie wiem. Za dnia TV nie mam szans obejrzeć.
Wiatraczki - nie słyszę. Może głuchy jestem. Żona też nie słyszy.
Input lag? - nie widziałem. "Powidoków" też.
Nie wiem czy nie przepłaciłem, po prostu nie wiem. Wszystko jedno. Ostatnio oglądałem "Homeland" i "Pianistę". Podobało się.
A ja powiem że jestem zadowolony jak na razie z tv sharp lc60le651k.
Za tą kasę chyba lepszego nie ma. Tzn w tym rozmiarze lepszego.
Kupiłem VT60. Rozważałem contra ST60, również w tym wątku.
Nie wiem do końca czy jestem w stanie widzieć różnicę w VT/ST. No nie wiem. Za dnia TV nie mam szans obejrzeć.
Wiatraczki - nie słyszę. Może głuchy jestem. Żona też nie słyszy.
Input lag? - nie widziałem. "Powidoków" też.
Nie wiem czy nie przepłaciłem, po prostu nie wiem. Wszystko jedno. Ostatnio oglądałem "Homeland" i "Pianistę". Podobało się.
Wróciłem do twoich rozważań z grudnia, a co więcej, przypomniałem sobie, że zestawiałem ci różnice pomiędzy ST, a VT i sugerowałem, abyś zerknął na GT :)
To twoja odpowiedź na zestawienie
Dzięki, chyba rzeczywiście nie warto dopłacać. Zerknę na GT.
Widzę, że jednak dopłaciłeś :) Jednak my faceci jesteśmy gadżeciarzami ;)
W VT60 to niepożądanego efektu związanego z "input lagiem" nie zobaczysz, to może być w przypadku ST.
W dzień nie oglądasz, ale pewnie światło możesz zapalić i czasami to robisz jak tv gra :)
Zaczynam patrzeć też na VT, ponieważ póki co ST stoi z ceną, a VT mam wrażenie ruszyło z ceną w dół - chyba, że już się z nią oswoiłem :)
W dzień nie oglądasz, ale pewnie światło możesz zapalić i czasami to robisz jak tv gra :)
Zapaliłem co się dało i wygląda bardzo dobrze. Jeszcze raz napiszę; nie mam porównania do ST w warunkach domowych.
Widzę, że jednak dopłaciłeś :) Jednak my faceci jesteśmy gadżeciarzami ;)
Ehh... I misterna, z trudem budowana konstrukcja racjonalnego uzasadnienia wydania większej ilości pieniędzy rozsypała się w pył...
Ehh... I misterna, z trudem budowana konstrukcja racjonalnego uzasadnienia wydania większej ilości pieniędzy rozsypała się w pył...
Niebezpiecznie zbliżam się do uzasadnienia(dajmy na to racjonalnego), że jednak potrzebuję VT :mrgreen:. To czego z pewnością by mi brakowało w ST, to funkcjonalności PAP/POP. VT ma. Nie wiem, czy ma też PIP?
Korzysta ktoś VT z modułem CAM od nc+? Jak to się sprawuje? Warto do tego coś takiego, czy jednak dekoder PVR zewnętrzny? Czy z modułem CAM wchodzi w rachubę odpowiednik multiroom?
Boryszuk
24-01-2014, 12:55
Jaki wpływ na TV plazmowy będzie miało ciepło z grzejnika?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1655833_10200752631572012_1161629574_n.jpg)
Rafał_Sz
24-01-2014, 12:58
W tej odległości - żadnego.
Boryszuk
24-01-2014, 12:59
Czyli co, niepotrzebnie grzejnik wisi nieużywany? Można go odpalić?
Rafał_Sz
24-01-2014, 13:00
Moim zdaniem tak, ciepło leci do góry, nie do TV. Poza tym, TV z lodu nie jest. ;)
Plazma przejmie funkcję grzejnika ;) :)
Boryszuk
24-01-2014, 13:03
Moim zdaniem tak, ciepło leci do góry, nie do TV. Poza tym, TV z lodu nie jest. ;)
Do góry ale na boki w jakimś stopniu też. Z lodu TV może nie jest ale podejrzewam, że ekran może niespecjalnie lubić nadmierną temperaturę.
robin102
28-01-2014, 15:28
Panowie jeszcze krótkie szybkie pytanko, bo do końca miesiąca muszę rodzicom kupić TV.
A mianowicie skad brać, kupować, pożyczać coś co by obejrzeć w 3D. No żeby rodziec mogli oczy pocieszyć.
Krąg poszukiwań zawężony do dwóch TV jeden z 3 D drugi bezzzz.
ten zzzz
http://www.oleole.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue40f6320.bhtml#opinie
ten bezzz
http://www.oleole.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue39f5500.bhtml#afterSearch-samsung+ue39f5500|telewizory-led-lcd-plazmowe||Telewizory+3D%2C+LED%2C+LCD%2C+plazmowe+ |product (http://www.oleole.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue39f5500.bhtml#afterSearch-samsung+ue39f5500%7Ctelewizory-led-lcd-plazmowe%7C%7CTelewizory+3D%2C+LED%2C+LCD%2C+plazm owe+%7Cproduct)
droższy o 120 zł ma 200HZ odświeżanie plus 3 D no i jest 40 cali, a dziadkowie wolą jak najmniejszy :D najlepiej 32 bo się boją kina w domu :D Oglądać będą z 2,5, - 3,5 metra i nie mogę przetłumaczyć, że 40 cali będzie oki
paparazzi89
28-01-2014, 15:40
Wypożyczalnia + BluRay
albo na hardcora piracishow :D
No osobiście brał bym większy :D tym bardziej że z wiekiem wzrok słabnie ;)
robin102
28-01-2014, 16:06
Obdzowniłem 2 kolegów mających TV z 3d z tej ligi cenowej i powiedzieli, że oglądać dłużej niż pół godziny to się tego nie da :D
Rafał_Sz
28-01-2014, 17:06
Bo się nie da. 3D w obecnych TV to pomyłka. Nie ważne, czy chodzi o system aktywny czy pasywny. Ot, taki gadżet, jak teściowa do żony.
A mianowicie skad brać, kupować, pożyczać coś co by obejrzeć w 3D. No żeby rodziec mogli oczy pocieszyć.
Spróbuj przekonać ich do 3D - może być ciekawie :-D
Bo się nie da. 3D w obecnych TV to pomyłka. Nie ważne, czy chodzi o system aktywny czy pasywny. Ot, taki gadżet, jak teściowa do żony.
Nie zgodzę się absolutnie.
Właśnie kupiłem sharp 60 " z 3d i jestem bardzo zadowolony z zakupu i efektów 3d.
A ćwiczę na razie tylko pliki mkv sbs. Jak przyjdzie playerek do 3d iso po 40gb to powinno być jeszcze lepiej.
Podobno im większy ekran tym fajniejszy efekt, to może w takim 40" to i nie warto...
Ps.
Okulary najlepiej od producenta telewizora i trzeba je zsynchronizować z telewizorem (procedura w instrukcji obsługi), bo inaczej faktycznie widać miganie. Nie dotyczy pasywnych oczywiście.
Mój dylemat w temacie TV rozwiązałem, niestety z zaskoczenia pojawił się kolejny. Teraz wyjścia analogowe w nowych sprzętach AV to nie lada rarytas.
W moim zestawie stereo nie posiadam wejścia cyfrowego, a chciałby dalej z niego korzystać. Potrzebuję czegoś, co mi zamieni sygnał cyfrowy na analogowy - czegoś bardzo dobrego w cenach "nieaudiofilskich" :) Bez odsłuchów pewnie się nie obędzie, ale może macie jakieś ciekawe propozycje w cenie powiedzmy do 2k?
Za 2tys to masz już niezły amplituner z wszystkimi wejściami. ...
paparazzi89
03-02-2014, 17:02
i głosnikami ;D:D
ja zakosiłem tacie taki zestawik philips co 10 lat temu kupowaliśmy za 1500zł i dla mnie bomba
Jeśli ten amplituner za 2k zagra tak ładnie jak ewentualny DAC za tyle samo wpięty do mojego leciwego stereo, to długo nie będę się zastanawiał :) To jaki polecasz?
robin102
03-02-2014, 18:52
Ale z kiepskimi wyjściami :) niestety
W moim zestawie stereo nie posiadam wejścia cyfrowego, a chciałby dalej z niego korzystać.
http://allegro.pl/przetwornik-dac-fiio-d03-taishan-gw-sklep-wawa-i3937767998.html
i nawet działa, a już poważniej i prawie audiofilsko :) to ten poniżej
http://allegro.pl/pro-ject-dac-box-fl-przetwornik-sklep-audiopunkt-i3931609452.html
Mój dylemat w temacie TV rozwiązałem, niestety z zaskoczenia pojawił się kolejny. Teraz wyjścia analogowe w nowych sprzętach AV to nie lada rarytas.
W moim zestawie stereo nie posiadam wejścia cyfrowego, a chciałby dalej z niego korzystać. Potrzebuję czegoś, co mi zamieni sygnał cyfrowy na analogowy - czegoś bardzo dobrego w cenach "nieaudiofilskich" :) Bez odsłuchów pewnie się nie obędzie, ale może macie jakieś ciekawe propozycje w cenie powiedzmy do 2k?
a twój TV nie ma euro scarta ?
a twój TV nie ma euro scarta ?
Jest jedna bidula, ale z instrukcji wynika, że to tylko wejście
EDIT:
Robin102, a słuchałeś tego Pro-jecta? Ja słuchałem dzisiaj jakiegoś Asusa za 1.7k(chyba Xonar) i "audiofilsko" nie było :( Słuchałem też takiego za 4k, ten już bardziej mi podchodził, choć nie grał jak CD za dychę ;) :)
robin102
03-02-2014, 21:45
Tak słuchałem tydzień temu. Majn kolegen zakupił i steruje tym przyzwoity wzmacniacz NAD C372 i głośniki B&W. Jest moc, jest ładne granie, jest wszystko co trzeba, ale kolegen to jakieś nerki czy flaki ;) z netu ściąga i tego słucha :) Ja jeszcze nie zwariowałem żeby flaków słuchać. Płyty CD kupuje :)
Rafał_Sz
03-02-2014, 21:59
FLAC jakościowo niczym nie ustępuje CD-A.
Jeżeli jeszcze nie kupiłeś to panasonic 2D 39 lub 42 cale E6E.
Jeżeli jeszcze nie kupiłeś to panasonic 2D 39 lub 42 cale E6E.
TV już mam. Tak się zastanawiam - może w tym złączu scart co mam jednak wyprowadzili kanał L i P? W instrukcji przy opisie pinów złącza wymienili.
EDIT: Coś tam doczytałem w necie. Prawdopodobnie da radę, trzeba tylko przejściówkę ze scart na RCA :) Jeśli tak, to temat DAC będę mógł odłożyć na zaś. Będę musiał tylko dorzucić do Blu Ray, żeby miał wyjścia RCA. Dzięki za "naprowadzenie" :)
robin102
04-02-2014, 00:36
Jesli ten scart jest pełny 21 pin to audio niskopoziomowe na nim powinno być, tylko czy wychodzący sygnał to trzeba sprawdzić empirycznie :)
A to ma być tak bardziej do muzyki czy do filmów?
Do muzyki to się nie znam ale do filmów to yamahę mogę polecić lub onkyo.
Do filmów, na stereo. Muzykę póki co puszczam z CD.
No to jak wyżej. Yamaha, Onkyo.
No to jak wyżej. Yamaha, Onkyo.
Aleś uparty :) Kilka lat temu robiłem podejście do KD od Yamahy. Jej brzmienie mi nie podchodzi, ale fakt jest taki, że przy subwooferze wielkości sporej pufy wątrobę podrzucało do góry :) Marantze bardziej mi podchodziły.
Poza tym, tak jak już wspominałem, chcę wykorzystać posiadane stereo. Jaki jest sens wchodzić w KD z niezliczoną ilością torów wzmacniacza, jeśli do żadnego z nich nie zamierzam podpinać głośników?
Na obecną chwilę rozważam również opcję odtwarzacza Blu-Ray z dobrymi przetwornikami C/A i wejściami HDMI oraz optycznymi. Coś takiego "obiecują" np. w OPPO 103D. Muszę iść pooglądać i posłuchać co to potrafi. Miał ktoś styczność z czymś takim?
Czyli Ty jednak bardziej pod muzykę a filmy przy okazji :-D
Ja wręcz odwrotnie.
Jeszcze raz - filmy będę oglądał z dźwiękiem stereo. Dlatego chcę, aby te dwa głośniki godnie zastąpiły brakujące z systemu 7.1 ;) :)
Rafał_Sz
06-02-2014, 09:50
Jeśli ktoś myśli o kinie domowym, to niech zapomni o telewizorze. Kilka dni temu, w sumie przypadkiem, wszedłem w posiadanie projektora FHD. Na 170 calowym ekranie, oglądnie filmów to po prostu bajka. Tego się nawet nie da porównać do nawet najlepszego LCD czy plazmy. Akurat ten projektor który mam, ma przetwornik 3CCD i bardzo dobry obiektyw - bardzo dobra czerń, kontrast taki sam jak w kinie, bajecznie naturalne kolory. Do tego granie na PS3 - zupełnie inny temat. Biorąc pod uwagę, że za roczny sprzęt zapłaciłem 1500 zł i 700 zł za ekran, to już w ogóle nie ma o czym mówić. ;)
A koszt lampy liczysz? Czy coś się zmieniło na "+" z trwałością...?
Jak będziesz mocno eksploatował to chyba raz w roku będzie trzeba wpompować z 1000zł...?
Boryszuk
06-02-2014, 10:39
A jaki duży pokój trzeba mieć żeby strzelić 170"? miejsce na ekran mam tylko przeciwległa ściana jest w odległości 4m. 50" to już trochę mało
Rafał_Sz
06-02-2014, 10:45
Projektor jest w pokoju młodego. Odległość soczewki od ekranu to 430 cm. Zoomować dało by się przy tej odległości do 200 cali spokojnie.
Co do lampy. Przy maksymalnym świeceniu starcza na 3000 godzin, ale żeby używać takiego strumienia, to projektor musiałby rzucać obraz na 300-400 cali. Mam ustawione świecenie w trybie filmowym (eko), a i tak jest bardzo jasny, wyraźny obraz. Wtedy lampa starcza na 8000 godzin, a chłodzenie jest dużo cichsze. Koszt oryginalnej żarówki Epson to 950 zł.
Jeśli weźmie się pod uwagę 4 godziny świecenia dzień w dzień, to lampa starcza na ponad pięć lat (minimum). Więc da się żyć.
Po kilku seansach na 170 calach, mój 40 calowy LCD sprawia wrażenie wyświetlacza w zegarku. ;)
Też mam w planach zakup projektora, nawet mam instalacje juz zrobiona w ścianie i gniazda wyprowadzone :) są też dostępne fajne ekrany chowane w podwieszany sufit.
Ale to i tak pikuś. Moja mama właśnie jest na etapie otwierania mini kina z kawiarnia. Sala na 24 osoby. Sprzęt czyli projektor, ekran, nagłośnienie prawie 50000 zł wyszedł. Takze będzie gdzie nowości kinowe oglądać :P
Rafał_Sz
06-02-2014, 11:27
Właśnie taki chowany ekran mam zamontowany. Cyk pilotem i już jest kino. ;)
paparazzi89
06-02-2014, 11:44
koledzy podajcie modele :) albo jakieś linki <marzy>
Ale 3d na tym nie po oglądasz. ...
Rafał_Sz
06-02-2014, 11:57
koledzy podajcie modele :) albo jakieś linki <marzy>Ale do czego? Do projektorów, ekranów? :)
Ale 3d na tym nie po oglądasz. ...Jak to nie? Porno też można odtwarzać. :mrgreen: Przecież są 3D http://assets.epson-europe.com/eu/manutd3d/PL/?WT.z_an=884&WT.z_ac=1&WT.z_ap=10
Jak się trochę odkuję, to do salonu trzasnę sobie taki (zobaczcie dane techniczne): http://www.epson.pl/pl/pl/viewcon/corporatesite/products/mainunits/specs/12136
paparazzi89
06-02-2014, 12:07
tak projektory ekrany jakie kable musze i gdzie wyprowadzić :P :) bo odkąd przesiadłem się na Apple to jakoś nie jestem na czasie z nowinkami technicznymi- albo po prostu brak czasu? :)
Ale do czego? Do projektorów, ekranów? :)
Jak to nie? Porno też można odtwarzać. :mrgreen: Przecież są 3D http://assets.epson-europe.com/eu/manutd3d/PL/?WT.z_an=884&WT.z_ac=1&WT.z_ap=10
Jak się trochę odkuję, to do salonu trzasnę sobie taki (zobaczcie dane techniczne): http://www.epson.pl/pl/pl/viewcon/corporatesite/products/mainunits/specs/12136
Rafał_Sz
06-02-2014, 12:12
Potrzebujesz jedno zasilanie, jeden kabel HDMI 1.4 (jesli to ma być 3D) i kabel optyczny do audio. Jeśli kupisz projektor z korektą geometrii we wszystkich płaszczyznach, może on być zamontowany w narożniku pokoju pod sufitem, lub gdziekolwiek chcesz.
paparazzi89
06-02-2014, 12:17
czyli do takich cudów są kable 10m :)
z doświadczenia wiem że firma kabla hdmi nie ma większego znaczenia- kupiłem kiedyś najtańszy i nic mu nie ma
ale niedawno kupiłem optyczny tani chyba 15zł za 3m... i po prostu koszmar -dźwięk przerywa często nie ma, aż zmieniłem na stary 1m z jakiejś lepszej marki...
Tv oglądam z 3 m. Jak bym powiesił ekran to by musiał być przed tv i głośnikami.
Czyli 2.5 metra. Chyba trochę za blisko na projektor.
60"tv mi styka, może 70" w przyszłości.
Ale 3d na tym nie po oglądasz. ...
Wlasnie lepiej na projektorze 3d ogladac bo ekran jest duzy wiec lepszy efekt jest.
Projektory poszly mocno do przodu, maja juz dawno fullhd, 3d i lampy ledowe.
Sony ostatnio wypuscilo juz nawet projektor w ultra hd :) i to taki, ze stawia sie go pod sciana na podlodze, na ktorej ma byc obraz odpalany :)
No ale taki sprzęt nie kosztuje 2tys zł
No nie, ale za trochę ponad 3000 juz idzie dostać projektor fullhd 3d :)
Plus tysiak na ekran. ..
A z takiego media playera można włączać filmy czy tylko z kompa?
(...)
Możesz napisać co masz teraz? O projektor chodzi.
Rafał_Sz
07-02-2014, 00:43
Jakiegoś Epsona. 700 cos tam. Pudełka nie dostałem, a sprzęt jest juz przykręcony, więc nie sprawdze.
ThomasVoland
07-02-2014, 00:45
U mnie dylemat był BenQ W1070 vs Optoma HD25. Padło na BenQ bo mieli w lokalnym sklepie. Będę musiał do niego kupić ekran, myślę nad zwijanym elektrycznym (chyba padnie na szary). Polecicie jakieś z eBaya?
Rafał_Sz
07-02-2014, 00:47
Jeśli masz jasne ściany, koniecznie bierz szary. Będzie dobrze.
ThomasVoland
08-02-2014, 10:00
No właśnie już na 100% będzie szary. Teraz kwestia dobrania odpowiedniego rozmiaru (ale dopiero za 3 tygodnie będę w miejscu gdzie będzie montowany, to wtedy ocenię jaki kupić) i wybrania odpowiedniej marki. Na ebayu chyba nie ma za wielkiego wyboru, albo źle szukałem.
Coraz częściej myślę o zmianie TV i tymi projektorami trochę mi namieszaliście :)
Nie znam się na tym kompletnie. Czy takie coś jak EH-TW5200 (http://www.epson.co.uk/gb/en/viewcon/corporatesite/products/mainunits/specs/12422) jest wartę uwagi?
Rafał_Sz
08-02-2014, 15:32
Jest. Z tym, ze ma dość niski kontrast, wiec nie możesz liczyć na idealną czerń (tu bardzo przyda się szary ekran, który bardzo poprawi jakość obrazu).
Poza tym projektor jak projektor. Trochę szumu i trzeba co jakiś czas (co 2000-3000 filmów) wymienić lampę. :-) No i mimo wszystko pomieszczenie powinno być zaciemnione - tak jak w kinie. Jednak oglądanie filmów (zwłaszcza FHD, 3D)czy granie to zupełnie inna jakość niż na TV. Tego nawet nie da się porównywać.
Kiedyś tez mi było trudno uwierzyć, ze to "aż taka różnica".
robin102
10-02-2014, 11:54
Coraz mniej Plazm od Panasonica tych tańszych ST 50 calowych co były po 3699 zł.
Praktycznie wywiało z dużych sklepów, więc jak ktoś planuje to umiarkowany pośpiech wskazany.
-------------------
Panowie takie guuuupie pytanie :). Czy 3 cale robi różnice ? I tak będę miał za mały TV oglądał będę prawie z 4-4,5 metra więc będzie robić różnice 47 cali czy 50 cali. Na przyzwoity model 47 cali jeszcze wyskrobie kasę, ale na 50 cali coś względnie dobrego to już tysiaka trzeba dołożyć ni niestety ni hu hu nie dam rady. Więc lepiej kupić 47 lepszy czy gorszy 50 ? w sklepie 47 i 50 wyglądają na takie same :D ;)
ps 1
okresowo na czas filmu kanpę mogę przesuwać do tv nawet o 50-80 cm bliżej, leciutka zgrabna kanapa
ps 2
wiem wiem powinienem mieć 55-60 cali ale nie stać mnie na kino w domu, a poza tym oglądał będę kanały naziemnej tv cyfrowej i koncerty z DVD
robin102
10-02-2014, 15:02
Ja bym brał większy.
Też bym brał żeby dawali :), ale oni kasę ode mnie chcą wziąć większą :(
Z drugiej strony patrząc ciężko wyszukać jakiś TV 50 cali za 4 kzł ewentualnie ciut wyżej, ale ciut ;)
Znalazłem np takiego Samsunga za 3950zł w tańszym sklepie
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue50f6500.bhtml#opis
ale to Samsung ;) i podobno matrycę ma od jakiejś firmy AUO, a nie swoją samsungową. Prosty i tani model. Zależy mi na jakości obrazu, aby po przejściu z dużego klasowego CRT na zgryzotę nie umrzeć. Kupiłem rodizcom taniego LG, drmat, po prostu dramat. Powinno być zabronione sprzedawanie takich TV z ustawy. 2 popołudnia zmarnowałem zanim go ogarnęłem i obraz ma jakiś sens, ale jakoś kanałów SD katastrofalna.
Boryszuk
10-02-2014, 18:31
Robin, zanim Ty kupisz telewizor to już ze dwie niewymyślone jeszcze technologie się zestarzeją. Wybierasz i cudujesz zamiast kupić i się cieszyć. Może Tobie nie o kupno a o gadanie o kupnie chodzi?
OBo telewizorów full HD ani nawet hd ready, nie kupuje się żeby oglądać sd.
Jak masz zamiar oglądać sd to zostań przy crt. Inaczej nigdy nie będziesz zadowolony.
Po to jest 1920x1080 żeby taki sygnał był na tym odtwarzany.
Ja mam sharp 60" za 4500 i jestem bardzo zadowolony. Ponieważ oglądam na nim treści do jakich został skonstruowany a nie sd. Tzn jak muszę to raz na miesiąc może na trzy miesiące coś tam zobaczę ale nie jestem zdziwiony że to nie prezentuje się tak jak treści hd, bo nie ma prawa się tak prezentować.
Tak że najpierw zapewnij treści hd, potem zmiana odbiornika, inaczej to łzy i rwanie włosów.
Rafał_Sz
10-02-2014, 20:07
Robin nie lubi abonamentów. ;-)
Kolekcjoner
10-02-2014, 20:58
Też bym brał żeby dawali :), ale oni kasę ode mnie chcą wziąć większą :(
Z drugiej strony patrząc ciężko wyszukać jakiś TV 50 cali za 4 kzł ewentualnie ciut wyżej, ale ciut ;)
Znalazłem np takiego Samsunga za 3950zł w tańszym sklepie
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue50f6500.bhtml#opis
ale to Samsung ;) i podobno matrycę ma od jakiejś firmy AUO, a nie swoją samsungową. Prosty i tani model. Zależy mi na jakości obrazu, aby po przejściu z dużego klasowego CRT na zgryzotę nie umrzeć. Kupiłem rodizcom taniego LG, drmat, po prostu dramat. Powinno być zabronione sprzedawanie takich TV z ustawy. 2 popołudnia zmarnowałem zanim go ogarnęłem i obraz ma jakiś sens, ale jakoś kanałów SD katastrofalna.
To jedyne wyjście to plazma 8-). Tu SD dużo mniej boli ;).
robin102
10-02-2014, 22:09
Robin nie lubi abonamentów. ;-)
Otóż i to :)
Robin nie lubi abonamentów. :wink:
Otóż i to :smile:
To jedyne wyjście to plazma :cool:. Tu SD dużo mniej boli :wink:.
ale portfel boli, bo abonament dla PGE wzrośnie :D a u mnie TV jak kominek u ludzi, ciągle włączon
robin102
10-02-2014, 22:15
Może Tobie nie o kupno a o gadanie o kupnie chodzi?
Same kupowanie tez miła sprawa :) Na jutro zamówiłem w MM Panasonic łłłooo ten
http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Telewizory/Telewizory+LCD/TX-L47FT60/overview/12856078/index.html
może się spodoba a jak nie to SONY 47 w805A
No to żeby zobaczyć dobry obraz, zostają Ci inne źródła sygnału hd.
Na piękny obraz tv cyfrowej sd nie licz.
A telewizor ładny:-D
Ladny, ale szkoda, ze nie plazma :P bo rachunek za prad wcale wiekszy nie bedzie jak przy wyborze lcd :) no ale jak sie czlowiek nasluchal, ze plazma to zre pradu jak okret atomowy to takie sa wybory wtedy :)
ale portfel boli, bo abonament dla PGE wzrośnie :D a u mnie TV jak kominek u ludzi, ciągle włączon
Od TV można odzwyczaić się w 1-2 miesiące. Po roku to nawet u znajomych nie będziesz chciał oglądać, gdy wpadniesz z wizytą.
Jest to forma uzależnienia, którą można zwalczyć.:wink:
Ale po co zwalczać.
Bo telewizja kłamie.:wink:
.:Gerard:.
11-02-2014, 11:23
Bo telewizja kłamie.:wink:
Mniej niż Internet i mniej szkodzi ;-)
Moja żona też kłamie i co mam jej nie oglądać. ...
zmienić na niekłamiący model ;)
Moja żona też kłamie i co mam jej nie oglądać. ...
Jeśli jest co, to pewnie, że oglądać. To, że kłamie - no cóż, zdarza się. Czasami to może być z korzyścią dla trwania związku ;) :)
eristoff
11-02-2014, 17:12
Ciekawostka :
http://tvnplayer.pl/programy-online/tajemnice-korporacji-odcinki,1323/odcinek-3,sciemy-wielkich-marek,S00E03,21181.html
Tak a propos telewizorów
robin102
13-02-2014, 13:02
No tak TV już w domu pięknie świeci, ale zupełny spad kapci z nogów jak wrzuciłem na TV swoje zdjęcia. Normalnie rewelacja. Czy to efekt matrycy IPS czy mojego dobrego ustawienia parametrów wyświetlania.
Mam do Was pytanie. Jeśli mój nowy laptop miałby złącze HDMi , a TV takie posiada, to czy można by to tak zrobić, aby na TV obrabiać zdjęcia na LR, czyli wykorzystać go jako monitor :)
No tak TV już w domu pięknie świeci, ale zupełny spad kapci z nogów jak wrzuciłem na TV swoje zdjęcia. Normalnie rewelacja. Czy to efekt matrycy IPS czy mojego dobrego ustawienia parametrów wyświetlania.
TV tutaj nie ma nic do tego, spadające kapcie to z pewnością efekt materiału źródłowego ;) :)
To na co ostatecznie się zdecydowałeś?
robin102
13-02-2014, 13:18
To na co ostatecznie się zdecydowałeś?
Pansonic TX-L47FT60 ale chyba go zwrócę do MM i wezmę model wyższ TX-L47DT60 z tunerem SAT, bo może się przydać, i jeszcze parę innych chyba przydatnych myków ma jak PIP blutut , dwa piloty, więcej okularów, a musze 700zl dopłacić.. Generalnie to niesamowite oddanie kolorów i fajne skalowanie do góry niskich rozdzielczości na czym mi zależało tzn sygnał z DVD orz kanały SD. Wczora w TV w HD ogladałem Perl Harbor w HD, obraz rewelacja. Fajna, bardzo akceptowalna czerń ma ten telewizorek. Samo podświetlenie matrycy na standardowym poziomie jak to w LED TV, choć widziałem gorsze.
Pansonic TX-L47FT60 ale chyba go zwrócę do MM i wezmę model wyższ TX-L47DT60 z tunerem SAT, bo może się przydać, i jeszcze parę innych chyba przydatnych myków ma jak PIP blutut , dwa piloty, więcej okularów, a musze 700zl dopłacić.. Generalnie to niesamowite oddanie kolorów i fajne skalowanie do góry niskich rozdzielczości na czym mi zależało tzn sygnał z DVD orz kanały SD. Wczora w TV w HD ogladałem Perl Harbor w HD, obraz rewelacja. Fajna, bardzo akceptowalna czerń ma ten telewizorek. Samo podświetlenie matrycy na standardowym poziomie jak to w LED TV, choć widziałem gorsze.
Też wczoraj obejrzałem Perl Harbor - miałem iść spać, z ciekawości obrazu pozostałem przy ekranie ;) :) Jednak to i tak daleko było od materiału z Blu Ray.
Drugi pilot - rozumiem, że to ten "touch-pad". To rozwiązanie przypadło mi do gustu, zdecydowanie sprawniej można się poruszać po menu niż tym klasycznym "klamotem".
Muszę się pobawić rozwiązaniem z aplikacji VIERA REMOTE - może będzie mogło zastąpić piloty w większości przypadków.
Mam do Was pytanie. Jeśli mój nowy laptop miałby złącze HDMi , a TV takie posiada, to czy można by to tak zrobić, aby na TV obrabiać zdjęcia na LR, czyli wykorzystać go jako monitor :)
Oczywiście, że się da :) ja w ten sposób filmy w fullhd odpalam z kompa ;)
Oczywiście, że się da :) ja w ten sposób filmy w fullhd odpalam z kompa ;)
To, że z kompa odpalasz filmy to jedno, jednak Robin102 chciałby użyć TV jako wielki monitor do obróbki zdjęć :)
Gdyby było tak "kolorowo", to kto by kupował dużo mniejsze monitory za dużo większe pieniądze ?
robin102
13-02-2014, 17:50
Gdyby było tak "kolorowo", to kto by kupował dużo mniejsze monitory za dużo większe pieniądze ?
Czyli co nie da się ujrzeć LR-ma na ekranie TV po łączy HDMi
No tak, ale to tylko HD :( też na takim małym Pansonicu oglądałeś ?
Czyli co nie da się ujrzeć LR-ma na ekranie TV po łączy HDMi
No tak, ale to tylko HD :(
Ujrzysz to, co komputer wypuści po HDMI. LR też da radę pokazać :)
Rozdzielczość wcale nie jest mała. Jednak słabo widzę sensowną obróbkę na TV.
też na takim małym Pansonicu oglądałeś ?
Jeśli o film się pytasz, to na trochę większym :)
robin102
13-02-2014, 20:26
Jeśli o film się pytasz, to na trochę większym :)
Tak o film pytałem. No niestety Pansonic nie ma fajnego LED TV w wersji 50 cali, Samsung toże nie ma, Sony Też nie ma 50 cali fajnego LED z serii 8. No kupa normalnie, niby ogromny wybór telewizorów, a dla mnie nie ma :)
Panas za to fajne plazmy ma :)
robin102
14-02-2014, 00:15
Przeżytek :) Nawet w sklepie specjalnie ustawiaja parametry obrazu aby ich nikt nie kupował. Dbają o klientów :D Serio, serio ustawiłem przyzwoicie plazmotrona po jakiś 30 minutach grzebania w menu bo mam zaprzyjaźnione EURO AGD, a potem przyszedł sam pan kierownik i wszystko poustawiał aby był obraz z duu..y. Ale i tak plazmotron to przeżytek. Bardzo dobry LED jest dobry :)
Sam jestes przezytek :P jakbys mial oleda to mialbys sie czym chwalic, ale nie ledem, ktory od zwyklego lcd rozni sie tylko zrodlem swiatla i jest od niego drozszy. No ale jakos trzeba doic klientow z kasy :)
OLED jakieś takie krzywe robią :)
Robin, spróbuj napisać swoją teorię o plazmotronach na hdtv:-D
Zjedzą Cię żywcem.
Pewnie tak ustawiają plazmy w sklepie żeby prądu nie zużywały za dużo.
robin102
14-02-2014, 16:35
Sam jestes przezytek :P jakbys mial oleda to mialbys sie czym chwalic, ale nie ledem, ktory od zwykłego lcd rozni sie tylko zrodlem swiatla i jest od niego drozszy :)
No fakt nie ma się czym chwalić. Nie chwaliłem się tylko myślałem, że się u mnie temat zakończył więc grzecznie było by poinformować kolegów co i zacz. Tak mnie mamusia wychowała. Chyba źle nie zrobiła :)
A w temacie mojego Pansonika LED 47 cali to właśnie przed godziną wylądował w sklepie MM. Piękne kolory, fajna czerń, fajne kąty do oglądania, praktycznie brak tego teatralnego ruchu i było by wszystko super gdyby nie ten pionowy banding który nie pozwalał oglądać. Podobno to wada tej technologii LED w jednych egzemplarzach bardziej widoczna w innych mniej.
Na ta chwilę chyba STOP dla LED. Czas spróbować w domowych warunkach plazmotrona. Stary gramofon już mam więc obok taki przeżytek jak TV plazmowy ujdzie :D
ps.
A co tam w plazmotronie może zaskoczyć jak w LED banding, czy też to samo ?
Boryszuk
14-02-2014, 16:40
Robin vs telewizor podejście drugie. Święta już za pasem, ja obstawiam, że nie zdąży. :-D
robin102
14-02-2014, 17:02
Robin zawsze zdąży :)
lepiej napiszcie czy wersja GT plazmotrona to takie aj waj ha waj :)
Plasma je to plasma... Jak by to pepiki podsumowały.
Dziwne, w sarpie 60" led żadnych wad, które by mnie skłoniły do odesłania tv, nie widzę.
robin102
14-02-2014, 19:43
Podobno SHARP robi badziewne TV :( czyli masz jakiś wadliwy egzemplarz bez wad :) Wypadek przy pracy. Najgorszym się może zdarzyć ;)
Cóż trzeba się cieszyć i nie wierzyć legendom internetowym i sprzedawcom w sklepach MM.
-------------------------------
A Pepikom nie wierzyć bo na czerstwy chleb mówią świeży, a na świeży czerstwy, a co dopiero uwierzyć w sprawie TV :D
W plazmach uskarżali się na piszczenie, szum wiatraków, powidoki, niektórzy mogą widzieć męczące migotanie (szczególnie przy jasnym obrazie), pobór prądu to już wiadomo i wiele innych :) W Panasach posiadających tryb THX Cinema przy materiale SD pojawia się wkurzający "babol" - w pierwszej linii od góry przerywana( na przemian jasne-ciemne) linia na pół ekranu :(
Ta linie wylacza się w menu :) jest taka opcja jak powierzchnia obrazu i po jej włączeniu jest minimalny zoom, tak na parę pikseli ;)
Co do piszczenia to chyba każda piszczy, ale nie każdy ma na tyle czuły słuch żeby to słyszeć. Powidoków nie zaobserwowałem, a plazme mam już 5 lat :)
Coś takiego kojarzę, jeszcze nie próbowałem. Generalnie, opanować ilość opcji wymaga czasu.
Rodzice maja od paru lat lcd LG 50 " hdready. Od paru dni przy krawedziach ramki obraz szumi i wydaje sie ze ta wada postepuje do srodka ekranu. Da rade cos z tym zrobic czy sprzet juz na zlom?
Miałem plazmę Panasa 37", wymieniłem na 50" seria Vt. Powiem krótko, nie wyobrażałem sobie lepszego odbioru TV, może za kilka lat coś skłoni mnie do zmiany na inny model ????
robin102
18-02-2014, 20:19
No cóż warto było stracić trochę czasu i sił aby przywieść najpierw porządny Pansonic LED do domu, a dziś plazme panasonikową. Doświadczenie i radość bezcenne :) tyko jeszcze gramofon na czarne płyty muszę obok postawić do kompletu :D
I jak? Zadowolony z plazmy?
robin102
18-02-2014, 20:52
I jak? Zadowolony z plazmy?
Nooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo ooooooo :)
Choć powiem szczerze, że takim LED za 7-8 tys zł bym nie pogardził :), oby nie miał bandingu pionowego, plam od kijowego podświetlenia. Zaawansowane ledy są dobre. To co mam fajnego tym plazmatroniku to fajny odbiór na kanałach SD, to mnie cieszy i te 50 cali prawie jak w kinie z 3 metrów :D
Lena&TheShadow
18-02-2014, 23:10
Po paru latach używania plazmy 50'' zauważyłam jedną wadę, która coraz częściej daje o sobie znać.
Tą wadą jest fakt iż nie jest to 60'' :D.
robin102
19-02-2014, 00:25
Tą wadą jest fakt iż nie jest to 60'' :D.
O to u mnie nie wystąpi. Pojawiło się za to lekutko słyszalne bzyczenie przetwornicy przy wysokim obciążeniu, czyli przy jasnych ekranach. Praktycznie nie przeszkadzające nawet przy cichym oglądaniu, ale fakt występuje.
Ogarniecie regulacji obrazu i dźwięku w kilkanaście minut i fajne efekty są. Obraz LED kontra plazma to zupełnie dwie inne bajki. Nawet nie powinno się tego porównywać, który lepszy, który gorszy. Po prostu zupełnie inne nieporównywalne obrazy.
W sprzedaży już podobno ostatnie sztuki plazm od pasikonika, podobno tylko 100 szt z Czech w lutym do Polski przyjechało i finito. Więc kto planuje tańszą alternatywę do dobrego telewizora LEDa to niech się pospieszy.
Strasznie żal, że panasonic przestaje robić plasmy. Zastanawiam się czy te od Samsunga są tak słabe. Chciałbym 60 albo i 70 cali ale cena Panasonica zabija. Teraz mam 50 i to jest stanowczo za mało.
A jak było trąbione, że trzeba kupować plazmę, to nie słuchałeś i niepotrzebnie czasu straciłeś. Piszczy, a masz model z wiatraczkami?
Kolekcjoner
19-02-2014, 02:03
Strasznie żal, że panasonic przestaje robić plasmy. Zastanawiam się czy te od Samsunga są tak słabe.
Ja mam i nie narzekam, opad szczęki znajomych - bezcenny ;).
Ja mam i nie narzekam, opad szczęki znajomych - bezcenny ;).
Na wszelki wypadek oszczędzaj kondensatory ;) :)
Boryszuk
19-02-2014, 02:12
Ja od ponad dwóch lat mam LG i też nie narzekam...
Czyli nie jest źle. Chciałbym coś bardzo dużego tylko te ceny :-(
Boryszuk
19-02-2014, 10:47
Nic mi nie mów. U mnie w salonie świetnie wyglądałoby 80" (http://www.currys.co.uk/gbuk/tv-dvd-blu-ray/televisions/large-screen-tvs-32-and-over/lg-84lm960v-smart-3d-4k-ultra-hd-84-led-tv-19393541-pdt.html). Moja squaw powiedziała, że jak jej kupię dom na Kanarach to możemy sobie taki sprawić...
Jak ma być duży, to może ten? http://www.cseed.tv/
robin102
19-02-2014, 11:18
Strasznie żal, że panasonic przestaje robić plasmy...
Nie ma co żałowiać i zaklinać achów i ochów, ta tachnologia nie ma przyszłosci. Dobry TV LED jest tak samo dobry okiem i radością oglądania, a w niektórych aspektach lepszy od plazmotrona, ale niestety takiego za 3,5-4 tys zł się nie kupi :( Trzeba wyskoczyć na 6-8 kzł przy 50 calach. Przy 46-47 calach obleci w przedziale 5-6 kzł. Plazma u nas robi niby furrorę bo po taniości sprzedają telewizory duże. Nie dajmy się zwariować czarom o czarnej czerni.
Rafał_Sz
19-02-2014, 11:24
Za 6-7 tysi można kupić projektor który jakością obrazu urywa łeb. O wielkości obrazu rzędu 150-200 cali nie wspomnę. Po co wydawać taką kasę na panel 50 cali?
robin102
19-02-2014, 11:31
Dla jakości obrazu Rafale, dla jakości obróbki niskich rozdzielczości i przeskalowania ich do góry, aby dało się to oglądać na większych ekranach nie koniecznie z 7 metrów :), no i chyba dla funkcjonalności których chyba w projektorach nie ma. Poza tym są odbiorcy którym 50 cali to aż nad to jest. ja np większego ekranu nie potrzebuje i nie miał bym gdzie ustawić.
Trzeba wyskoczyć na 6-8 kzł przy 50 calach. Przy 46-47 calach obleci w przedziale 5-6 kzł. Plazma u nas robi niby furrorę bo po taniości sprzedają telewizory duże.
Dokładnie, przy większych przekątnych ceny LED szaleją.
Za 6-7 tysi można kupić projektor który jakością obrazu urywa łeb. O wielkości obrazu rzędu 150-200 cali nie wspomnę. Po co wydawać taką kasę na panel 50 cali?
U mnie sam projektor by się nie sprawdził, dodatkowo musiałby być również TV - chociaż wtedy mogła by być popierdółka 50'' ;) :)
Poza tym są odbiorcy którym 50 cali to aż nad to jest. ja np większego ekranu nie potrzebuje
Jeszcze :) Przed plazmą też się broniłeś :)
i nie miał bym gdzie ustawić.
Trzeba przy okazji remontu miejsce "dorobić" ;) :)
robin102
19-02-2014, 11:54
Jeszcze :) Przed plazmą też się broniłeś :)
Plazmotron to był mój pierwszy pomysł zakupowy, bo nie widziałem wtedy jeszcze obrazów na dobrych ledach. Dobry led nie jest zły, tylko że drogi cholernie niestety. Ten panas 47 cali co miałem w domu model FT pod prawie każdym względem obraz świetny, poza bandingiem i kijowym podświetleniem. Gdyby tak mieć możliwość wyboru z 10 sztuk to pewnie by się trafił jakiś fajny egzemplarz. Watomierz na nim pokazywał 60 wat, plazmotron pokazuje 180 wat ! i chociażby z tego powodu i paru innych plazma nie ma przyszłości.
Rafał_Sz
19-02-2014, 12:17
Dla jakości obrazu RafaleJakość obrazu z dobrych projektorów FHD z matrycą 3CCD jest powalająca. Strach się bać, jak pojawią się na rynku projektory 4K.
dla jakości obróbki niskich rozdzielczości i przeskalowania ich do góry,
Przy dzisiejszej dostępności materiału FHD, DVD czy TVSD to taki sam skansen, jak taśma magnetofonowa. :) Oczywiście, można tu powiedzieć - po co mi PS3, jak C64 daje radę i mam mnóstwo gier na kasetach. ;)
robin102
19-02-2014, 12:24
Fakt skansen, ale co począć jak takie są realia, przynajmniej moje, czyli filmy z SD i dvd :) ale w końcu to tylko telewizor, jak pralka i zmywarka :)
Boryszuk
19-02-2014, 12:26
Jakość obrazu z dobrych projektorów FHD z matrycą 3CCD jest powalająca. Strach się bać, jak pojawią się na rynku projektory 4K.
Przy dzisiejszej dostępności materiału FHD, DVD czy TVSD to taki sam skansen, jak taśma magnetofonowa. :) Oczywiście, można tu powiedzieć - po co mi PS3, jak C64 daje radę i mam mnóstwo gier na kasetach. ;)
A jak wygląda podłączenie satelity do projektora? Tzn jak projektor sprawdzi się jako zastępstwo telewizora?
A jak wygląda podłączenie satelity do projektora? Tzn jak projektor sprawdzi się jako zastępstwo telewizora?
każdy sensowny
problem z projektorem jest jeden - jasność :/
nie da się go uzywać jako telewizora i tyle
mam miejsce na projektor - tak na 4-5 m przekątnej ekranu i git - zrobię to w końcu jak trochę się sytuacja uspokoi. nie zmienia to faktu, że jako tv w salonie się nie nadaje. mam spory salon i moje 50 cali wygląda trochę biednie - no takie absolutne minimum przy 3,5 - 4 m odległości (a bliżej się już kącika kawowego ustawić nie da ). tak więc 80 cali byłoby miłe jak diabli - no już te 65 -70 dało by radę...
tylko ta cena :/
Rafał_Sz
19-02-2014, 12:40
Możesz podłączyć wszystko, tak jak do TV.
Projektor ma jedną istotną wadę o której @siona - musi być ciemno, żeby obraz był ok. Tak jak w kinie.
Do projektora musisz również niezależnie odpalać system do dźwięku.
A jak jest z wymaganiami dla źródła obrazu przy projektorach? Czy nie jest tak, że projektory nie mają żadnych "poprawiaczy" obrazu w sobie? Przy projektorze, za konwersję/obróbkę obrazu odpowiada podpięte urządzenie, a takie, które sobie dobrze radzi niestety też sporo kosztuje.
w pomieszczeniu które ma 50-60 m^2 to na TV też musisz mieć zewnętrzny system dźwięku - no chyba, że lubisz jak bulgocze jak z muszli ... klozetowej.
Generalnie do filmu powinien być zewnętrzny system dźwięku :)
Nawet przy 100m2 jak się przybliżysz do TV to będzie mniej bulgotał :)
Rafał_Sz
19-02-2014, 13:27
Do projektora musisz również niezależnie odpalać system do dźwięku.
A jak jest z wymaganiami dla źródła obrazu przy projektorach? Czy nie jest tak, że projektory nie mają żadnych "poprawiaczy" obrazu w sobie? Przy projektorze, za konwersję/obróbkę obrazu odpowiada podpięte urządzenie, a takie, które sobie dobrze radzi niestety też sporo kosztuje.
Mają wiele trybów wyświetlania i ingerowania w obraz. Jest tego nie mniej, niż w wysokich modelach TV, a moze nawet więcej plus funkcje dostępne tylko dla projektorów. Co do audio, przy takiej jakości obrazu, niekorzystanie z zewnętrznego dźwięku przestrzennego to grzech. ;)
Robin.
Mogłeś kupić tv lcd za 4 tys.
A 2 zainwestować w abonament satki z kanałami hd
Efekt by był lepszy niż sd na plazmotronie:-D
Mają wiele trybów wyświetlania i ingerowania w obraz. Jest tego nie mniej, niż w wysokich modelach TV, a moze nawet więcej plus funkcje dostępne tylko dla projektorów. Co do audio, przy takiej jakości obrazu, niekorzystanie z zewnętrznego dźwięku przestrzennego to grzech. ;)
Jeśli tak, to git :) Czekam w takim razie na rozwój sytuacji (4K, 8K, 16K .... :) ) i dostępność materiałów :)
(4K, 8K, 16K .... :) ) i dostępność materiałów :)
1nie ma opcji
już 1080p jest nierealne w dosyle. obecnie poza SF1,SF2,ZDF HD, ARD1 HD (te też 1080i) wszystkie inne ogólnodostepne TV nawet w HD nadają z tak żenującymi parametrami, że dyńka mała. większość dostępnych - nawet płatne C+ oferują bitrate maksymalnie koło 7-8 mbps. żeby obraz w 1080p był na prawdę gicior musiałby mieć jakieś 20 mbps+ . co powoduje, że niestety nieiwle zmieściło by się ich na transponderach. na jakąś dramatyczną poprawę przepustowości się nie zanosi (dopiero co wprowadzono DVB-S2).
w wypadku 4k mówimy o zbliżaniu się do 100mbps jako sensowne minimum dosyłowe :/ - o takich przpustowościuach pomarzyć może większość amerykanów - a to w końcu największy rynek. wniosek - dopóki FTTH nie będzie w każdym domu to 4k nie ma szans.
BTW - nośnika następcy BD też nie widać na horyzoncie.
EDYTA
z ciekawostek - zaleceniem europejskiej unii nadawczej było nadawanie HD w formacie 720p jako lepszej od 1080i w przypadku scen dynamicznych - filmy i sport. 1080i zalecano tylko do talkshow i teatru tv.
magia cyferek i moc marketnigu zrobiły nam kuku
Rafał_Sz
19-02-2014, 13:51
Siona, ale kiedyś internet 512 kB/s też był nie do wyobrażenia. A teraz mało kto o takich prędkościach pamięta. ;)
owszem
tylko dojście do VDSL nie wymagało zmiany infrastruktury - ale tu już wiele się nie da zrobić a i VDSL ma aplikację tylko do 2km od centrali. pamiętaj, że zmiana urządzeń jest kosztowna ale to mały pikuś w porównaniu do wymiany okablowania. pamietaj też, że eter również nie jest z gumy.
FHD na ścianę nie kupię, bo piksele wielkości płytek na ścianie będą mnie wkurzać ;) :)
Jeśli chodzi o aktualne możliwości techniczne dla xxxK - mam czas, poczekam :)
Rafał_Sz
19-02-2014, 14:21
Siona, VDSL rzadko działa powyżej 1000 m od centrali. ;)
robin102
19-02-2014, 15:50
Robin.
Mogłeś kupić tv lcd za 4 tys.
A 2 zainwestować w abonament satki z kanałami hd
Efekt by był lepszy niż sd na plazmotronie:-D
Ale za plazmotrona zapłaciłem 3599 :) więc trochę więcej niż połowę tego co trzeba by wydać na satysfakcjonujący mnie LCD o wielkości 50 cali, ale w tym rozmiarze bardzo mały wybór jest. Nawet LCD w rozmiarze 47 cali to wydatek 4-4,7kzł. Nie potrzebuje jakiś abonamentów płacić.
Ale za plazmotrona zapłaciłem 3599 :) więc trochę więcej niż połowę tego co trzeba by wydać na satysfakcjonujący mnie LCD o wielkości 50 cali, ale w tym rozmiarze bardzo mały wybór jest. Nawet LCD w rozmiarze 47 cali to wydatek 4-4,7kzł. Nie potrzebuje jakiś abonamentów płacić.
Czyli model ST :) Chwileczkę, ale on nie ma zapisu przez USB, co było dla ciebie istotne ;) :)
robin102
19-02-2014, 17:41
Czyli model ST :) Chwileczkę, ale on nie ma zapisu przez USB, co było dla ciebie istotne ;) :) No nie ma, ale życie ma taką cechę, że trzeba iść na kompromisy. W ogóle to straszny golas ten model ST. Nie ma w nim nic co powinien mieć współczesny telewizor. Wiadomości, kawa czy herbata i prognozę pogody będę se nagrywał na zewnętrzny tuner DVBT od starego telewizora mi został.