Szukaj
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Ten obiektyw NX zapowiadany teraz to zupełnie inny obiektyw niż ten dawno zapowiadany 3,5-5,6/16-80 - to ma być 2,8/16-50, więc będzie jaśniejszy ale z mniejszym zakresem, na pewno będzie też duży przy tej jasności, i chyba dość drogi.
Jednak 16-85 jest, moim zdaniem, bardziej uniwersalny niż 18-105. To nie jest to samo. Przy tak szerokich kątach 2 mm ogniskowej na krótkim końcu dają sporą różnicę kąta widzenia.
Wydłużać długi koniec jest łatwiej, niż poszerzać krótki. Znacznie chętniej niż 18-140 powitałbym np. 16-105.
A Tamron podobno zapowiedział 16-300...
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 26-08-2013 o 21:45
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
No i znów nie czytasz. 16-85 to zupełnie inny jakościowo obiektyw od 18-105. Takie byki myślowe, to walisz co chwilę. Nie wiadomo co poprawił w 18-140, bo testów brak. Swoją drogą dla Ciebie ideałem będzie n18-200, najlepszy w swojej klasie. Nie na lepszego w konkurencji.
.
Można się od Was zarazić entuzjazmemTen 16-70 ma ważyć z 300g, z n5n ok pół kg (lustrzanka+cz16-80 z 900-1100g), brzmi fajnie
Jakość wykonania i zdjęć z tego powinny być naprawdę niezła, 16mm na szerokim już w miare starcza, a 70/4 da jakieś rozmycie, a na MFD pewnie nawet całkiem niezłe
![]()
Podświadomość nie kłamie... Ważne, że myślałeś jak powyżej, i nie tylko Ty.
Ale pogodzę Was wszystkich - mój kompakt o niesamowitej jakości zdjęć waży jedyne 3.7 kg i wygląda tak:
![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Tak przy okazji, wg SAR ten 18-105 wcale nie ma być tak wielki, jak go malują: http://www.sonyalpharumors.com/sr5-f...om-lens-specs/
16-70... kurczę, fajnie by było mieć zoom f/2.8, ale jego wymiary, waga i cena pewnie by zabijały... Cóż, ja też miałem CZ16-80 i dobrze go wspominam, więc pewnie również będę zbierał na tego Cajsa...
A na razie dwa z PZ-a:
Tutaj ladnie widac nowy Nex-5T i nowe obiektywy Zeiss E 16-70mm f/4, Sony E 18-105mm f/4G: http://photorumors.com/2013/08/23/so...lenses-leaked/
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Mekka pewnie nie, ale może Medyna?![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Skontaktuj się z nami