Szukaj
To chyba lepiej kup analog na miniDV, wymaga więcej roboty, ale zapewne mniej kosztuje...
.
Fajerwerki, jeśli się nie mylę, mają chyba coś wspólnego z emisją światła? Czy jednak się mylę?
Mnie chodziło o sytuacje, w których światła jest bardzo mało!
W wizjerze lustrzanym coś widać, w wizjerze elektronicznym widać ciemność.
To, co pisałem o czasach naświetlania, było oczywiście ironią/sarkazmem.
No więc Samsungi NX10/11/100 nie mają takiej funkcji. Nie można dodatkowo, w ciemności, rozjaśnić ekranu czy wizjera, poza po prostu zwiększeniem jasności podświetlenia ekranu - ale to tylko zmienia podświetlenie ekranu, a nie to, co jest na nim wyświetlane - po prostu jest wtedy "jaśniejsza czerń". Oczywiście ktoś może powiedzieć, że Samsung jest do d..., i powinienem kupić Sony czy Fuji czy co tam jeszcze jest, ale przecież nie o to chodzi.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 28-08-2013 o 14:01
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Fotograficznie się mylisz, bo aparat ustawia się jak jest ciemno, a nie jak już wybuchają.
Jak pisałem, iso na maxa, przysłona na minimum, cyknij, dokadruj, cyknij znowu żeby sprawdzić i jak ok to iso i przysłona na jakie chcesz i jedziesz...
Przypomina mi to wciąganie majtek przez głowę. Nie lepiej normalnie?
Nie lepiej skadrować normalnie w wizjerze, w którym coś widać, niż tak kombinować?
Nie lubię, jak mi aparat staje okoniem, w poprzek tego, co chcę zrobić, i to w dość podstawowych kwestiach, jak celowanie i ustawianie ostrości.
Bezlusterkowce mają wiele zalet (i dla nich je mam), ale w wielu przypadkach lustrzanka jest po prostu lepsza, i już. I dopóki tego nie poprawią, nie będę "na siłę" entuzjazmował się bezlusterkowcami i twierdził, że ich wady są w rzeczywistości ich zaletami. Mają inne zalety. Ale elektroniczny celownik ciągle raczej jest dla mnie ich wadą, mimo pewnych zalet. Uważam, że wady tego rozwiązania nadal przeważają nad zaletami, przynajmniej w pewnych sytuacjach.
W końcu, przecież gdyby mi aż tak przeszkadzały, gdybym uważał, że są w ogóle do bani, nie miałbym ich, i to aż trzech!
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
coś jak tutaj? -> http://www.youtube.com/watch?v=zf-8NYaQ9XQ
Kwestia że ten wizjer optyczny przyda się 1-2 razy w roku, można wtedy pokombinować zamiast kupować lustrzankę. Nexy mają poważniejsze problemy;P
A od bidy można dokupić wizjer optyczny do e16![]()
Tak odnośnie wizjerów w lustrzankach to nie wiem gdzie problem. Używałem go na koncertach kameralnych i imprezach w klubach tam gdzie trzeba było używać iso 5000 wzwyż i zero problemów z widocznością... za to jak np testowałem x-pro1 to kląłem jak tylko się dało bo prawie nic nie widziałem.
Skontaktuj się z nami