Szukaj
Dobra, zrobiłem niedawno trochę HDRów nexem i mam kilka przemyśleń (wynikających głównie z popełnionych błędów) którymi pragnę się podzielićZakładałem że chcę aby zdjęcia miały większą rozpiętość tonalną ale w miarę możliwości nie wyglądały zbyt HDRowo
1. Nie używajcie HDRów jak macie wystarczającą rozpiętość tonalną bo robi się 'komiksowy' efekt który się już chyba większości przejadł.
2. Ustawiajcie HDR na aparacie na LOW, i tak potrafi przy tym ustawieniu za mocno pojechać
3. Zmierzcie światło w dobrym miejscu kadru, zależnie czy będzie na światła czy na cienie HDR wyjdzie skrajnie różny! Albo przesunąć EV na +/-, przy HDRach można na to wpływać więc korzystajcie z tej możliwości
4. Unikajcie niebieskiego nieba, często robi się coś podobnego do 'tęczy' złożonej z niebieskich odcieni, tracą płynność przejść (podejrzewam że przy innych jednolitych powierzchniach z innymi kolorami będzie ten sam efekt ale niebo się często pojawia).
5. Warto trzymać aparat nieruchomoNatomiast ruchome obiekty czasem wychodzą dobrze ale to nie norma.
6. Przy HDR aparat trochę UCINA marginesy więc jak dokładnie kadrujemy aby np. coś było na krawędzi albo wychodziło z narożnika to nie koniecznie tak potem będzie...;]
7. HDRy można obrabiać dodatkowo aby zmniejszyć wyostrzenie czy nasycenie aby wyglądały bardziej rzeczywiście. Można je też zczarnobielić.
I kilka moich prób 'grzecznych' HDRów które może nie wyglądają jeszcze do końca jak bym chciał ale nie wypada nie podać przykładów:P
Wybieram ostatnie - jakbyś nie napisał że to hdr, to bym się nie domyślił i chyba o to chodzi. Najbardziej hadeerowato wygląda niestety trójka.
To ja nigdzie dzisiaj nie wychodziłem...
fujian + OOC B&W
edit:
Mariusz - dla mnie dwójka bardzo klimatyczna. Fajne kolorki.
Ostatnio edytowane przez matys ; 28-06-2013 o 23:26
.
Endrju - co za rasa? On chyba w kolorze byłby podobny jak w cz/b?
Wygląda na "Brytyjczyka". Szary wpadający w niebieski i bursztynowe oczy... nawet nie wygląda ale to jest właśnie kot tej rasy
![]()
Panerai vel Eliot Capone
Brytyjski niebieski zapewne![]()
FX był i się zmył...
Skontaktuj się z nami