Szukaj
Ja nie rozumiem czemu w n5n nie ma na M autoiso, to by rozwiązywało wszelkie problemy tego typu...
Taka pierdoła, linijka kodu w firmware a tak wiele daje. Ja w nikonie mam ustawione autoiso dla czasów minimalnych 1/125 co mnie zwalnia z dodatkowego zmartwienia przy zmiennych warunkach naświetlania.
D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
AF16/2.8D | AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai
W jakiejkolwiek lepszej instrukcji obsługi starszego aparatu były zdjęcia albo rysunki, pokazujące, jak trzymać aparat i jaką przyjąć postawę: prawa ręka wiadomo, lewa ręka podtrzymuje obiektyw od spodu, aparat przyciśnięty do twarzy, co twory dodatkowe punkty podparcia, nogi lekko rozstawione.
Fotografowanie "na zombie" aparatem bez wizjera to najgorsza możliwa postawa, prowadząca do poruszenia zdjęć przy czasach, przy których nie powinno się ich poruszyć.
Produkcja takich aparatów powinna być zakazana, jako urządzeń prowadzących do rozwoju wad postawy!![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
A w bardzo zacofanym M9 autoiso jest. Za to trybu zombie nie ma.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Nie ma łatwo, trzeba sobie wyhodować punkt podparcia:P
Ale popieram w całej rozciągłości, jak ktoś narzeka na poruszone zdjęcia to zamiast myśleć o stabilizacjach i jasnych szkłach powinien zacząć od poprawnej postawy:/
A ja się dziś bawiłem z e50 i jestem całkiem zadowolony z rezultatów
Masz na myśli wyhodowanie punktu podparcia do fotografowania w trybie "zombie"?To faktycznie może być trudne!
A zdjęcie czarowne.
Skontaktuj się z nami