Szukaj
Uel, pokaż co potrafisz wyczarować swoim egzemplarzem, wrzuć coś na Picasa ale jpg bez obróbek.
Czyli, zmuszają do kupna 5R z 16-50 czy skusić się na 5N 18-55? Dylemacik.
Ostatnio edytowane przez Mekano ; 25-04-2013 o 20:11
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Wysłałem Ci linka do surowych fotek prosto z puszki zrobionych na ostrym słońcu tak żebyś miała jakieś porównanie. Sama ocenisz czy to przypadłość modelu czy też pojedynczego egzemplarza.
Też się kiedyś zastanawiałem nad wyeliminowaniem w Nexie tego mało dyskretnego kliknięcia. Z tego co się orientuję to do tej pory we wszystkich modelach to występowało.
Ostatnio edytowane przez uel ; 25-04-2013 o 20:37
Nie wiem, mam Samsungi NX, i nie śledzę oferty NEXów aż tak dokładnie - wręcz pogubiłem się wśród zbyt dużej liczby bardzo podobnych modeli 3 i 5 z różnymi literkami - i chyba o to firmie chodzi; odróżniam wyraźnie tylko NEXa 6 i 7, a to już wyższe i droższe aparaty, gdzie wymiana modeli jest o wiele rzadsza. I taka jest polityka modelowa SONY w ogóle - zwróć uwagę na starsze lustrzanki Alpha - najwyższe modele zmieniały się rzadko, i wyraźnie różniły się między sobą, natomiast wśród modeli tańszych, zdecydowanie amatorskich, panował bałagan, często się zmieniały, trudno było połapać się, czym jeden różni się od drugiego, a w pół roku po zakupie najnowszego modelu okazywało się, że to staroć, bo w międzyczasie dwa razy został już zastąpiony nowymi.![]()
Myślę więc, że o ile modele najwyższe są stabilne i niezmienne przez dłuższy czas, to pólka bardziej podstawowa może zmieniać się parę razy do roku.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Niestety matryce mają swoją rozpiętość tonalną i niestety wszystkiego nie uchwycą. Masz ładne niebo ale kosztem szarości skał i piasku. Chciałabyś ładny piasek to wyblaknie Ci niebo. Filtry mogą uratować w tej sytuacji. Jestem przekonany, że NEX w tych warunkach bez korekty ekspozycji zachowa się tak samo jak RX100.
Ok, narazie RX100 zostawiam (ale nie na długo), poczekam na testy 3N lub spadek ceny 5R z 16-50.
To może na dzień dzisiejszy poproszę o taką pomoc, skoro moje zdjęcia wyglądaja jak wyglądają (kiepsko), jak powinnam sprzęt ustwić by było lepiej?
Za miesiąc jadę w mocno nasłonecznione miejsce, pustynia itp. Jak sobie poradzić w takich warunkach. Zależy mi na ostrości, nasyceniu, zdjęcia powinny być wyraźne a nie mdłe.
Tak wiem, nie ma jednej recepty ale jakieś podpowiedzi co do warunków: na słoneczne miejsca, na mniej słoneczne, na wchód pustynny itp. Później wykorzystam sobie tą wiedzę w NEXie![]()
1. unikać robienia zdjęć w pełnym słońcu
2. robić w rawach, wyciągać w domu na komputerze
3. stosować filtry polaryzacyjne, ustawiać się możliwie pod kątem prostym do kierunku natarcia słońca
Skontaktuj się z nami