No zależy czy chce się pokazać ładny obrazek czy obraz najbliższy rzeczywistości. Na portrecie można usunąć pryszcze jak się chce ładny obrazek ale jak potrzebuje to dermatolog to lepiej je zostawić;p
Szukaj
No zależy czy chce się pokazać ładny obrazek czy obraz najbliższy rzeczywistości. Na portrecie można usunąć pryszcze jak się chce ładny obrazek ale jak potrzebuje to dermatolog to lepiej je zostawić;p
Na samym dole były jeszcze tory kolejowe
Po raz kolejny przekonałem się, że bez wizjera jednak ciężko robić zdjęcia, na ekranie nie widziałem tych drutów.
Kadr byłby lepszy ale czasu było mało bo musiałem jeszcze wrócić po żonę i jechać do pracy.
A co do wymazywania - nie widzę w tym nic złego, jeżeli ktoś potrafi to zrobić dobrze to czemu nie.
Ja bym tu jeszcze słupy wkleił bo te druty wiszą tak bez ładu ani składuW tak pięknych okolicznościach przyrody i tego... i nie powtarzalnej fajnie wyszło neck.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.
Maciek, masz tu swoje 10 słów: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...nymi+s%B3upami.
PS Otwieracz, Twój obrazek nazywałby się "Krajobraz z wstemplowanymi słupami" - i jest to pomysł...![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Jestem w szoku, jak poczytałem komentarze... to są dorośli ludzie? Coś obrzydliwego, za małe siusiaki czy co? Jak można nie mieć tak kompletnie dystansu do hobby, jak trzeba mieć zryty beret aby tak rugać kogokolwiek. Wkręcając się teraz w nexy przewaliłem też mnóstwo zagranicznych forów i pod naprawdę kiepskimi czy nieostrymi zdjęciami były raczej pochwały, rady, słowa otuchy... ********a polaczkowatość-małosiusiakowość.
sorks za off-top
Dlatego właśnie, jak napisałem wyżej, nie wchodzę w tamte tematy nawet żeby poczytać, nie mówiąc już o wrzucaniu tam zdjęć. Po co? Żeby się denerwować? Narażać na bezlitosną krytykę, nieważne, czy słuszną czy nie? Żeby wyśmiano mnie, to jak fotografuję, co fotografuję i czym fotografuję?
W wątkach tutaj (niby sprzętowych) siedzą ludzie znacznie bardziej "normalni". Najczęściej, jak się nie podoba, to przemilczą - i to wystarcza za "recenzję".![]()
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 25-04-2015 o 18:08
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Cóż, jak to dział krajobrazowy to trzeba to brać przez pewien pryzmat. Tam często siedzą ludzie którzy aby zrobić dobry krajobraz angażują w to masę czasu, pieniędzy, kosztuje ich to wiele wyrzeczeń, wstają wcześnie rano i jadą w dane miejsce parę razy aż uzyskają satysfakcjonujący rezultat, pieszczą zdjęcia na kompie, tachają wielkie aparaty, szkła i statywy nierzadko na drugi koniec świata, znoszą upały, mrozy, zatrucia pokarmowe, przełażą w dane lokalizacje wiele kilometrów, płacą za wejścia poza godzinami otwarć aby nie mieć ludzi na zdjęciach... Każde zdjęcie to dla nich masa wkładu i często to widać. Dla nich pstryk ze spaceru to może być zniewaga i trzeba ich też zrozumieć.
Natomiast kwestia kultury osobistej w wyrażaniu swoich emocji na forum to już zupełnie inna sprawa
Swoją drogą miałem ostatnio z żoną dyskusję o zdjęciach z dłuższymi czasami naświetlania przy wodospadach. Stwierdziła że to zalatuje turbokiczem i przecież tego typu obrazy wieszają sobie na ścianach stare ciotkiTen argument mnie trochę zasmucił bo sam nie mam nic do zdjęć z rozmytymi wodospadami, wiem że wyglądają one często lepiej niż z 'zamrożoną' wodą ale najgorsze jest to że ten argument mnie przekonał bo jest w tym dużo prawdy...
Wiesz co, przypuszczam, że ludzie, którzy naprawdę zadają sobie tyle trudu, by wyprodukować naprawdę ładne, wartościowe zdjęcia, mają w sobie zbyt wiele kultury (i wyrozumiałości dla mniej biegłych czy zaangażowanych), by zniżać się do takich obelg. Sądzę raczej, że to różni malutcy "niedowartościowańcy", którym kiedyś coś się udało raz czy drugi, i są tak zazdrośnie z tego dumni, że gotowi są natychmiast "udowodnić" tę swoją wyższość i zmiażdżyć innych, tym bardziej gdy widzą potencjalne zagrożenie.
Jak dobrze, że do publikacji zdjęć w tym wątku nie potrzeba mieć na facebooku konta "Tosia i Czesiek photography"
Co do słów Puch-a o braku komentarzy jako swoistej "recenzji" to myślę, że nie do końca tak jest. Podoba mi się wiele zdjęć tu publikowanych i musiałbym co 2 dzień komuś słodzić. Dlatego często powstrzymuje się z komentarzem.
Na zdjęciu poniżej "mały Kraków"
Masz rację, z tym brakiem komentarza to nie do końca tak jak napisałem, bo faktem jest, że wiele bardzo ładnych zdjęć "mija bez echa", ale też zdjęcia, powiedzmy, umiarkowane, też mijają bez echa, nie następuje miażdżąca krytyka.
Myślę, że "luz" i "niepoważna"atmosfera w tym wątku związane są z tym, że Nexy to "niepoważne" aparaty, którymi nie zhańbią się ani "wielcy ahrtyści", ani zawodowi "kotleciarze" itp., i dlatego nikt tu się nie spina, napina i nadyma. Z wielkim pożytkiem dla pokazywanych tu bardzo fajnych zdjęć i tekstów także. One dowodzą, że można robić ładne zdjęcia bez napinki.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 25-04-2015 o 20:50
Skontaktuj się z nami