Close

Strona 448 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3483984384464474484494504584985489481448 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 471 do 4 480 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Tak po pierwsze primo - jedziesz w obszar z natury kontrastowy (ostre słońce) i jeszcze dokładasz kontrastu w puszce - tak się raczej nie robi. Kontrast trzeba zdjąć, żeby mieć z czego dołożyć w postprocesie.
    Po drugie - jak jest wszędzie jasno, to musisz dołożyć trochę korekcji na +EV. Inaczej aparat niedoświetli a to pewnie poskutkuje spadkiem nasycenia kolorów.
    Piszesz, ze nie lubisz +EV bo kolory bledną - może dlatego, że dodatkowe +2 na kontraście zaczyna je przepalać. Nie wiem, nie mam RX100. Ale może tak być.
    Niewyraźne góry w tle to pewnie po części wina sporej ilości UV - bez filtra nie razbieriosz. Zresztą dużego kontrastu niebo-ziemia bez filtra połówkowego (choćby nałożonego w PP programowo) też nie da się zniwelować.
    Takie moje 0.03 zł.
    C5050Z i jakieś APS-C...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Hm, na RAWach nie znam się, nawet takiego programu nie mam. Trudno na pustyni uniknąć pełnego słońca, a polara nie mam możliwości założyć na kompakta.
    No własnie to mnie dziwi, że jak jest jasno (i blado jak dla mnie) to jeszcze dokładać EV, że z tego nie wychodzi biała plama...
    A pomiar światła matrycowy (u mnie zawsze) czy punktowy? I żeby te palmy były zielone a nie czarne a czerwień czerwona a nie bordowa.
    Poćwiczę w majówkę, czy mi trawa wyjdzie zielona a kwiatki właściwych kolorów.
    Coś co udało mi się uratować w PP, gdybym znała się na tych wszystkich czarach byłabym szczęśliwsza
    https://picasaweb.google.com/1184107...CN3JyZzQv7bqMw
    Ostatnio edytowane przez Tama ; 26-04-2013 o 13:35

Domyślnie

Dziwne jest to co piszesz, bo mam kompakta Samsunga EX2F czyli podobnej klasy co RX100 i w warunkach plaża w pełnym słońcu jest całkiem dobrze. Robię i tak w trybie P, bez żadnych korekt ekspozycji, bo i tak w pełnym słońcu ledwo widać cokolwiek na ekranie i jest zaskakująco dobrze. Pomiar matrycowy.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Zdyboo, ale u mnie jest niedobrze, zresztą we wcześniejszych postach były linki do tych zdjęć.

Domyślnie

No właśnie, to że jest niedobrze jest dziwne. Linki widziałem.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Na plażę, pustynię, ostre słońce w ogóle - tylko B&W:

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    Zdyboo, ale u mnie jest niedobrze, zresztą we wcześniejszych postach były linki do tych zdjęć.
    Czy jest ktoś na sali - kto jak ja - nie widzi niczego złego pochodzącego z aparatu, w tych wrzutkach? Może ze mną jest coś nie tak...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Mariusz - jest nas dwóch!
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Nie przyłączę się do Was

Oszczędny w słowach Awatar desid
    Miasto
    Warszawa/Piaseczno

Domyślnie

Światłomierz mierzy średnią szarość, więc ogólna zasada jest ze jak jest jasno to się rozjaśnia, a jak ciemno przyciemnia.
    Co do klekotania aparatu przy wyłączaniu, to macie włączona opcje pierwszej migawki? Czy jak to tam się nazywa.
    nex siódmy

Strona 448 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3483984384464474484494504584985489481448 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów